2005.08.17-én Tiba Zsolt főjegyző fogadta a Kerékpárosklubot a városházán.

A megbeszélés témája az alleycat.hu -n gyűjtött, a hivatalnak júniusban átadott pontjaink, az azzal kapcsolatban hozott döntések, és fővárosi javaslatok ismertetése volt.

Az eredmények:

Bicikliutak:
21 km bicikliút megépítésére kaptunk ajánlatot, aminek létesítésébe már a tervezés fázisaiban beleszólhatunk. Ezek mindegyike ősztől tavasz végéig kerülne átadásra, az idén tervezett 3 km-en felül de a jövő nyári útfelújításokhoz kapcsolódóan még egy adagot várunk a napokban.

Meglévő bicikliutak
Kerékpárúthálózat állapotfelmérése, és a balesetveszélyes, vagy nem használható szakaszok kerületekkel is egyeztetett korrekciója, balesetveszélyt okozó lekopott jelek újrafestése. Erre 10 millió most.
A hibabejelentés rendszerének kidolgozása. Számítógépes nyilvántartás.
Köztisztasági rendeletmódosítás, különös tekintettel a bringautak takarítására, a rendszeres nyári növénymetszésre és a téli hóeltakarításra. Az FKF Rt.-nek előírják ezeket.
A 2006-os BRFK megállapodásba beleveszik a kerékpárútra parkolás fokozott rendőri ellenőrzését.
A Bem rakparti gyalogos-kerékpárút megszüntetése a Jégverem utca és a Margit híd között, és külön kerékpárút építése a fasor túloldalán, részben az autóparkolók helyén.

Kerékpártárolók:
Pályázat kiírása kerékpártárolók telepítésére cégeknek, iskoláknak, áruházaknak. (már ki van írva, határidő: szeptember 10.)
Ezentúl az útfelújítási munkák során a kerékpáros szervezetekkel egyeztetve kerékpárlekötőhelyeket is (U cső) telepítenek. Az első kerékbetolós tárolókat elfelejtik.
Felmérik a reklámos tárolók telepítésének feltételeit, előnyeit és hátrányait, és idén döntenek arról, hogy belevágnak e.
Egyeztetéseket kezdenek a BKV-val és a MÁV-val a nagyobb forgalmú állomásoknál kialakítható "B+R" jellegű kerékpármegőrzők telepítéséről.
Olyan szabályozást dolgoznak ki, ami kiköti, hogy milyen épületek, üzletek építésekor, milyen bringás létesítményeket kell kiépíteni. Főleg, hogy hány bringa lekötésére alkalmas tárolót, de felmerült az irodaházi öltöző és zuhanyzó, vagy bevásárlóközpont építésénél a bekötő bicikliutak létesítése is.

Kerékpárszállítás lehetőségeinek bővítéséről tárgyalást kezdenek a BKV-val, a nemzetközi tapasztalatok alapján.

50.000 autósoknak, és 25.000 kerékpárosoknak szóló kisokost nyomtatnak, és terjesztenek. Ezt már velünk együtt dolgozták ki, és szerintem elég profi lett.

10 perces bringás oktatófilmet forgatnak a napokban, a javaslataink alapján, amit DVD-n minden iskolába és középiskolába kiküldenek.

Az ORFK-tól, a KSH-tól, és a Fővárosi Közlekedés Biztonsági Társaságtól folyamatosan statisztikai adatokat kérnek a kerékpáros balesetekről.

A budapesti kerékpárúthálózati terveket egyeztetik az agglomerációs településekkel.

Térképes táblák elhelyezése az új bringautaknál.

Nagyobb beruházások esetén kötelezően vizsgálják a kerékpáros szempontokat (út- és hídfelújítások, M0 híd, Aquincumi híd, 4-es metró felszíni munkái, P+R parkolók, stb...)

Felmerültek újabb ötletek is, aminek a vizsgálatára ígéretet kaptunk, egy ilyen például a biciklibarát munkahelyek, üzletek, bevásárlóközpontok díjazása.

Ezentúl állandó és rendszeres egyeztetés a kerékpáros szervezetekkel.

Hát ezeket az ígéreteket kaptuk. Tudnotok kell róluk, hogy számonkérhessétek ha szükséges. Az eddig elért eredményekért köszönet a Critical Mass és a Fekete tekerés felvonulóinak, a kerékpáros blogoknak, konferenciaszervezőknek, újságíróknak, és mindekinek, aki ráterelte, és rajta tartotta az emberek figyelmét a kerékpáros közlekedés problémáin. A továbbiakban is szükség lesz a segítségetekre ahhoz, hogy ez a kedvező fordulat sokáig kitartson, és Budapest kerékpárbarát várossá váljon.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
vatart képe

nagyon jol hangzik. egy

nagyon jol hangzik.

egy dolgot hianyolok, a - behajtani tilos, kiveve kerekpar - a szelesebb egyiranyukon tema.

cu on cm!

tv

2
birka képe

Ezek végre jó hírek! És

Ezek végre jó hírek! És ha végre egyszer valaki azt is elérné, hogy a KRESZ kötelező tantárgy legyen általános iskolában...
Áh, utópia.

3
GorgY képe

A Magyar Kerékpárosklub

A Magyar Kerékpárosklub 2006-os tervei között szerepel iskolai (kerékpáros) KRESZ-oktatás szervezése. Egyenlőre road-show szerűen képzeljük a dolgot, városról városra járva az országot. Reméljük pályázatok útján sikerül annyi pénzt összeszedni, hogy egy hosszú távon is működő programot beindítsunk. Ennek későbbi eredménye lehet a közlekedési ismeretek oktatásának beillesztése a tantervekbe.

4
gyorkos képe

Öt linket (akár bármilyen

Öt linket (akár bármilyen szemetet) "büntetlenül" lehet itt beszúrni a hsz-ba. A spamszűrés öt reklámlinkig nem működik!

Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330

Elveszett közúti jelzőtáblák bejeletése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.)

Kanuni Sultan Suleyman

6
zsoltee képe

A spamrobottal is folytattok

A spamrobottal is folytattok tárgyalásokat? :P

Zsoltee

7
gyorkos képe

LOL Fővárosi Zöldszámok

LOL

Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Elveszett közúti jelzőtáblák bejelentése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.)

Kanuni Sultan Suleyman

8
lujka képe

Én elégedett vagyok a

Én elégedett vagyok a demilitarizélt övezet nagyságával, tök kevés helyen támadnak, nem? :)
Élettér meg nekik is kell ugye. :D

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Laptoptender
*CMS* RABIC

9
zsoltee képe

ja hogy ez itt a spam

ja hogy ez itt a spam gettó? :D

Zsoltee

10
zsoltee képe

A spamrobotok is critical

A spamrobotok is critical mass-t játszanak :)

Zsoltee