Szeretnénk rendszeresen mérni a kerékpárosok kivilágítottsági arányának változását, ezért a Magyar Kerékpárosklubbal összefogva, tizedik alkalommal hirdetjük meg a Nagy Országos Lámpaszámlálást. Kérünk áldozz erre pár percet, segíts nekünk! A feladat nagyon rövid, és egyszerű. A saját településed tetszőleges, de viszonylag forgalmas pontján november 11-én, szerdán, 19:00 és 19:20 között kell megszámolni az elhaladó bringásokat, és feljegyezni, hányan rendelkeztek kivilágított kerékpárral. A 20 perces mérés eredményét küldd be hozzászólásban! Mi táblázatba szerkesztjük és közzétesszük a végeredményt. A mérést minden ősszel az óraátállítást követő harmadik szerdán ismételjük, hogy a változást is lássuk. A legkisebb település számai is hasznosak.  tovább »

A 2013-as utolsó Critical Mass óta nagyon sokan mondták, hogy Budapestnek szüksége van egy nagy tavaszi bringás felvonulásra. Úgy döntöttünk, hogy szervezünk egyet. Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.

Mikor, hol?

A felvonulás 2015. április 25-én, szombaton lesz, esőnap nincs.

Gyülekező 15:30-tól a Bakáts téren, indulás 16:00-kor. Kérjük, hogy a Nagykörút, Üllői út, Ráday utca irányból érkezzetek az indulásra, a Közraktár utcából nem lehet majd behajtani.

Útvonal: Bakáts tér – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart – Dráva utca – Dózsa György út – Hősök tere – Damjanich utca – Rottenbiller utca – Rákóczi út – Erzsébet híd – Attila út – Alagút – Lánchíd – Akadémia utca - Garibaldi utca - Báthori utca - Honvéd utca - Markó utca - Széchényi rakpart – Margit híd – Margitsziget NagyrétTérkép: http://bit.ly/1bchRxg

Bringaemelés: kb. 18:30-kor a margitszigeti Nagyréten, amikor mindenki beért.

Az útvonalat bárhol levághatod, csatlakozhatsz és ki is szállhatsz menet közben. Bár az utóbbinak semmi értelme.

Útvonalmagyarázó videó:

Mi az esemény célja?

A 2004-ben elindult Critical Mass 2013-ra elérte azt a célját, hogy népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. Mégis úgy látjuk, hogy a budapestieknek igénye van egy nagy bringás felvonulásra. Most azt szeretnénk, hogy Budapest végérvényesen biciklis város legyen, ezért szervezzük az I Bike Budapestet.

Elengedhetetlen, hogy a város vezetése elkötelezett legyen egy élhető város megteremtése mellett. Azt szeretnénk, hogy a budapesti bringázás arányának növekedésével azonos tempóban fejlődjön az infrastruktúra. Úgy gondoljuk, hogy egy fejlett közösségi közlekedési hálózat és a kerékpárral közlekedők számára vonzó és biztonságos úthálózat megoldást jelenthet a főváros közlekedési gondjaira.

A felvonulásból pedig hagyományt szeretnénk teremteni.

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kükü és Sinya) segítségével Halász Áron elnökségi tag szervezi az eseményt sok száz önkéntes támogatásával.

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, ahogy a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest a fieszta hangulatú Critical Mass-ek stílusát követi.

A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz!

Hogyan segíthetek?

Hívd meg az ismerőseidet!

Terjeszd a facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt kedvenc facebook csoportjaidba, küldj egy programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapest-ről!

Legyél rendező!

350 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani. Jelentkezz itt: http://kerekparosklub.hu/ibikebudapest/rendezok

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt és után a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

A demonstráción a saját felelősségedre vehetsz részt. A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné. Állj meg a rendezőink vagy a rendőreink kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben is átengedünk autókat, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.

Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni. Ne száguldozz a tömegben, inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet.

Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma még autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is értsd meg és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.

A nagyobb kereszteződésekben rendezők fogják segíteni a gyalogosok, tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal, akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járass le melletted tekerőket és a céljainkat.

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.

A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!

Ne fogyassz alkoholt!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. Szerintünk a kerékpározás nem időjárásfüggő.

Mi van a politikával?

A mi közös ügyünk a bringázás. Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, de nem foglalkozunk velük, kérjük te se tedd. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.

Mi van a REKLÁMOKKAL?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen. Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül. A Kerékpárosklub maga, illetve többi kampánya több százezer embert ér el és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre, de ez alól az I Bike Budapest kivételt képez. Légyszi ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.

Lesznek I Bike Budapest pólók?

Igen. Minden infót megtalálsz a pólókról itt:
http://kerekparosklub.hu/ibikebudapest/polok

Messze lakom, mit csináljak?

Figyeld a Kerékpárosklub és az I Bike Budapest csatornáit, ahol hírt adunk a szerveződő közös betekerésekről. Ha a környékedről nem indul ilyen, akkor állj össze barátaiddal és gyertek együtt! Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (MK tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig.

Nem vagyok budapesti, mit csináljak?

Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.

Fotóimat, videóimat, élményeimet hova töltsem föl?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani. Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel!
https://www.facebook.com/ibikebudapest?_rdr

Hol tudom követni az IBBP híreit?

Facebook: https://www.facebook.com/ibikebudapest
Hírlevél feliratkozás: http://eepurl.com/bhXY1v
Tumblr: http://ibikebp.tumblr.com/
Instagram: http://instagram.com/ibikebp
Twitter: https://twitter.com/ibikebp

Használd az #ibikebp hashtag-et!  tovább »

Szeretnénk rendszeresen mérni a kerékpárosok kivilágítottsági arányának változását, ezért a Magyar Kerékpárosklubbal összefogva, nyolcadik alkalommal hirdetjük meg a Nagy Országos Lámpaszámlálást. Kérünk áldozz erre pár percet, segíts nekünk! A feladat nagyon rövid, és egyszerű. A saját településed tetszőleges, de viszonylag forgalmas pontján november 12-én, szerdán, 19:00 és 19:20 között kell megszámolni az elhaladó bringásokat, és feljegyezni, hányan rendelkeztek kivilágított kerékpárral. A 20 perces mérés eredményét küldd be nekünk! Mi táblázatba szerkesztjük és közzétesszük a végeredményt. A mérést minden ősszel az óraátállítást követő harmadik szerdán ismételjük, hogy a változást is lássuk. A legkisebb település számai is hasznosak.  tovább »

Szeretnénk rendszeresen mérni a kerékpárosok kivilágítottsági arányának változását, ezért - mostantól a Kerékpárosklubbal összefogva - hatodik alkalommal hirdetjük meg a Nagy Országos Lámpaszámlálást. Kérünk áldozz erre pár percet, segíts nekünk! A feladat nagyon rövid, és egyszerű. A saját településed tetszőleges, de viszonylag forgalmas pontján november 13-án, szerdán, 19:00 és 19:20 között kell megszámolni az elhaladó bringásokat, és feljegyezni, hányan rendelkeztek kivilágított kerékpárral. A 20 perces mérés eredményét küldd be nekünk! Mi táblázatba szerkesztjük és közzétesszük a végeredményt. A mérést minden ősszel az óraátállítást követő harmadik szerdán ismételjük, hogy a változást is lássuk. A legkisebb település számai is hasznosak.  tovább »

Szombaton, az autómentes napon elmarad a budapesti Critical Mass:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120905/hordozoraketat-nem-lehet-h...
http://kerekagy.blog.hu/2012/09/10/ertelmetlenul_nem_kell_critical_mass

Sok más városban azonban most is megrendezésre kerül:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120906/critical-mass-2012-szeptem...

A budapesti szervezők az Andrássy úton 16 órakor fórumot tartanak azok számára, akik kíváncsiak az elmaradás okaira, és a jövőbeli tervekre:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120918/critical-mass-es-kerekparo...

18 órakor ugyanott, az Andrássy úton lesz Budapest első közösségi bringás divatbemutatója a Cyclechic rendezésében:
http://cyclechic.blog.hu/2012/09/04/ride_the_catwalk_biciklis_street_fas...
Utána buli az Ankertben.

A Kerékpárosklub egész napos programokkal vár a lezárt Andrássy úton:
http://kerekparosklub.hu/esemeny/automentes-nap-kerekparos-programok-sze...

Pénteken 19 órakor nyílik meg a Dutch Bike holland biciklis design kiállítás a MüSziben (Corvin áruház III. emelet), amely a Holland Nagykövetség és a Magyar Kerékpárosklub közös szervezésében Brüsszel, Pozsony, Moszkva, Tallinn és Tunisz után érkezik Budapestre. Az eindhoveni YKSI designszervezet fiatal holland tervezők izgalmas kerékpár-tanulmányait és kerékpáros tematikájú tárgyait gyűjtötte össze, amely egy biciklitörténeti áttekintéssel kiegészülve hirdeti a nemzetközi élvonalba tartozó holland designt és kerékpáros kultúrát. A tárlat október 11-ig látható, de a pénteki megnyitóra külön meghívást is kaptunk a nagykövetségről, szóval ott találkozzunk. :)

"Köszi a sok megköszönést a budapesti bringázásért ezekben a napokban. Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem Kükü meg én voltunk az elsők, akik kitalálták hogy a teljesen reménytelen Budapesten is lehetséges bringázni, hanem Lackó és Spenót. Én enélkül még ma is hetente 1x, vagy már annyiszor sem ülnék biciklire. Igyekszem majd feltúrni azt a videókazit, amiben egy 93-as TV műsorban arról álmodoznak, hogy Budapesten bicikliutakat fognak építeni az akkor 2 fős cégük majdani profitjából. Ez persze sosem történhetett meg úgy ahogy akkor gondolták, de megtörtént egészen másképp. Mikor 99 telén ránk bízták a Hajtás Pajtást, kötelező feladatként kaptuk, hogy amit tudunk, tegyük meg a városi biciklizésért is. Mikor aztán beindult az úthenger, gyakorlatilag évi több héten át nem a munkámért, hanem a szükségszerűen munkaidőmben is végzett szervezésért kaptam tőlük a fizetésemet, a mindenféle segítségen felül. Mindezt úgy, hogy a Critical Mass szervezési elvei miatt ezt a CM felületeken tabu volt felemlíteni (hogy az aktivisták, önkéntesek vagy más jótevők ne érezzék azt hogy egy céget reklámoznak). Sokat írtam már arról, miért utálom a céges felelősségvállalásnak (CSR) még a kifejezését is. Elsősorban mert felelős cégek egyszerűen nem léteznek, mert nem is éreznek, legfeljebb felelős személyek. Másodsorban a lólábként kilógó arányok és a kamu miatt. Ennek épp az ellentéte Lackó és Spenót, akik közvetetten a vállalkozásuk teljes értékének több ezerszeresét mozgatták meg a kerékpározásért. Egyrészt most sem tudom ezt nagydobra verni a fenti okok miatt, de a teljes képhez legalább itt az ismerősök, barátok között hozzátartozik. Így vagyunk mi ketten Küküvel a "kerékpáros Budapest apukái". Két másik ember, és az ő víziójuk hátán!"

Via Facebook

Csömörön védett terület átvágásával, több százmilliós beruházással, újabb területek forgalomnövelésével képzelték el a forgalomcsillapítást. A mentesített útszakaszon a biciklistákat járdára tennék, az újonnan épült úton azonban már járdára sem futotta a költségvetésből. Csömör közlekedésszervezési viszontagságairól egy helyi civil blogján olvastunk:
http://kertvarosibringa.blogspot.hu/2012/08/megcsomorlott-sok-autotol-av...

Jövő héten készül el az ígért adománypóló utánnyomás. Nem lesz sok, résen kell lenni. A hírt a www.criticalmass.hu fejlécében kérhető riadóhíradón fogjuk kiküldeni.
Köszönjük, hogy támogatjátok a felvonulások megrendezését!

FRISSÍTVE (05.10.):
Megjöttek, sőt már mérethiány is van, de aki május 18-ig a mintát felpróbálva pontos méretet/színt mond, annak csináltatunk. Neten nem lehet kérni, mert egyedi a női mérete és a fiú póló nyaka is, plusz egy ezrest előre be kell dobni hogy ne maradjon rajtunk. Felírjuk a mail címedet, majd amikor megérkezett, értesítünk.
Hétköznap 8:50 és 17:00 között tudtok jönni a VII. Király utca 83-ba, de csak május 18-ig. 21-én reggel lezárjuk a listát.

A Critical Mass-t magunknak, magunkért csináljuk. Ahhoz hogy a felvonulás létrejöjjön, három dologban kérjük a segítségeteket: