Csúnya voltam amikor kedvenc ételeimre tértem rá egy edzésterv témáju blogban. Kérlek, bocsi, Alla Cool.

Most jóvá szeretném tenni ezt, a kétségtelenül az edzéssel összefonódó táplálkozási téma bevezetésével.

Ráleltem egy bátorító cikkre, aminek magyar formáját is itt postázom nektek. Miért ne beszélhetnénk meg szabadon a jó szalonnákat és hurkákat amin is végeredményben a gépjeink mennek!

Gyíjja!

http://bicycling.about.com/od/nutrition/a/eattoride.htm

Hajtás és Evés
Útmutatód a biciklizéshez
Hogy Kell Szabotálni a Tekerésed

Az utak egyre hosszabbak de a tested nem szükségszerüen tart ezzel együtt. Egyik kedvenc tanácsomat fogom adni: Egyél!

Úgy van. Jobban teszed ha eszel. Nem is egy keveset, hanem jó sokat.

Igen, azok az extra kilók egy igazi púp a háton, minden hegyre azt felvinni. És igen, mi mindannyian formásak és karcsúbbak akarunk lenni. Azonban az étel az az üzemanyag ami felviszi azt a bicajt azoknak a bosszantó, és ó, mily meredek hegyeknek mindegyikére, és ez tartja pörgésben a lábaid még a legerősebb ellenszélben is.

Valóban szükséged van azokra a többlet kalóriákra. Minél aktívabbá válsz, annál több kalóriára lesz szükséged, ellátni mindazt a ráadás testmozgást. Úgy találom, hogy amikor jó sokat hajtok (heti 330 Km körül), a szükségem egy plusz 1000 vagy még több Kalória felé tart minden nap, csupán a súlyomat fenntartanom. Sajnos idén nem mentem annyit bármi rendszerességgel, úgyhogy folyamatosan terebélyesedek.

De az egy másik cikk lesz majd máskorra!
Valójában nem csak többlet kalória kell, hogy a többlet munkát elvégezd, de regenerálódáshoz is kell az neked. Ha úgy találod, hogy 80 Km hajtás után fájdalmas másnap és nem tudsz hajtani, akkor valószínüleg nem ettél eleget a túrád után. Egy csomó szénhidrát kell a tekerésed után, hogy újratöltsed a glikogén raktáradat. Glikogén az amivel az izmaid mennek, és ezt a májad termeli és tárolja amikor szénhidrátokat eszel. Kutatás (és saját tapasztalatom) mutatja, hogy a glikogén a leghatásosabban a testgyakorlat utáni 45 percben áll vissza. Úgyhogy amint leszállsz (esel vagy rogysz) a bringáról egy menet után, egyél valamit ami tele van összetett szénhidráttal, úgy mint bágel vagy egy energia szelet. És egyél egy nagy tál tésztát vagy rizst, vagy egyél főtt krumplit amikor hazaérsz.

Egyél valamit két órával az út előtt. Ha ennél korábban eszel, az nem marad meg. Csemegézzél (fügés sütiket, harapásnyi energia szeleteket, banánt) és igyál egy sport italt miközben hajtasz. Ez vissza fogja tartani a vér cukrod túlzott süllyedését amíg tekersz. Ez lényegbevágó minden úton ami két óránál hosszabb. Ha a vér cukrod túl alacsonyra esik, kileszel. Ez azt jelenti, hogy az agyad nem valami jól fog működni és hatalmasan kótyagosnak fogod érezni magad! S ha nem veszel be elég folyadékot (kb. egy nagy vizesüveg óránként a hőségben), akkor görcsöt fognak kapni az izmaid és fájni fog a fejed, és meg fogod bánni, hogy nem hallgattál rám! De leginkább a túra társaidat fogod bosszantani amikor fáradt testedet nekik kell majd fölszedniük az útról.

Kedvenc módszerem arra, hogy meghatározzam vajon elég volt e az innivalóm, az, hogy megmérem magam az út előtt, aztán meg utána. Akkor meg megiszom a különbséget GatorAde-ben és vízben. Akképpen körülbelül ugyanannyi víz lesz bennem a bicajozás után mint amennyi előtte volt.

S ha nem vagy biztos, csak egyél és igyál még többet. Ha aktív vagy, valószínüleg úgyis fogyni fogsz. De mint egy figyelmeztetés, amikor a tél beköszönt és megtett kilométereid száma lecsökken, a kalóriáidnak is csökkenniük kell.

Úgy hát menj és egyél. Egyél a bringázáshoz és bringázz az evéshez! És add csak ide a füge sütit, míg ezt teszed.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
magwas képe

De jó lenne, ha az lenne a legnagyobb problémám, hogy

De jó lenne, ha az lenne a legnagyobb problémám, hogy felugrott egy kiló itt, egy meg ott...

Olyan étkezési tanácsod van, hogy hamarabb belapátoljam a szükséges tápanyagot, minthogy elfáradok az evésben?

(off)
"amikor a tél beköszönt és megtett kilométereid száma lecsökken, a kalóriáidnak is csökkenniük kell."
Mert télen a dilatáció miatt összemennek az utak, és közelebb kerül a gyapotmező. Értem.
(on)

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

2
Hotyhogy képe

Megnézem majd milyen tömény, gyorsan bekapható kaják

Megnézem majd milyen tömény, gyorsan bekapható kaják léteznek.

A srác aki ezt írta, lehet, hogy kanadai vagy hasonló havas-teles földi. Ott pedig komolyan el kell tenni a fészerbe a gépet, néha hetekre is, amikor egy méteres hó lepi el a gyapotmezőket. :)

De nem tudom, talán csak nem szeret annyit menni télen, mint amennyit nyáron.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

3
Hotyhogy képe

Hát, ahogy sejtettem, nem tanácsolják sehol a

Hát, ahogy sejtettem, nem tanácsolják sehol a habzsolást, és rendszeres habzsolók emésztési zavarokban szenvedhetnek. Az édesanyáknak igazuk van amikor azt mondják, lassan egyél és rágjad meg rendesen az ételt.

Úgynevezett szuperélelmek között szerepel mostanában a goji bogyó, amit az egyik legtöményebb tápláléknak tartanak. Ez a töménység ugyan nem kalorifikus értelemben vett, hanem inkább széleskörüen jó hatásu táp- és gyógyanyag tartalmában:

http://www.organicovertune.com/goji.html

http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/5315202.stm

De ha ragaszkodsz a belapátoláshoz, itt van egy olvasmány egy gyorsevő versenyről:

"Kobajasi Takeru nyolc perc alatt 83 gombócot tömött magába..."

http://www.szaku.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1282&Itemi...

Féltenélek, ha meg akarnád ezt a rekordot dönteni, mert nem szeretsz elfáradni a lassu evésben! :D

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

4
norbijúzer képe

wááá, nekem már csak az olvasástól is lereped a

wááá, nekem már csak az olvasástól is lereped a gyomrom a nyelőcsövemről...

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

5
Hotyhogy képe

Itt kép is van az eredeti

Itt kép is van az eredeti riporttal:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4149974.stm

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

6
magwas képe

Megnéztem a Wikipédiában ezt a Goji növényt.

Megnéztem a Wikipédiában ezt a Goji növényt. http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry Ott egy kicsit árnyaltabb a kép, pl. kiderül, hogy a növény a tradicionális angol sövényben is gyakran előfordul.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

7
Hotyhogy képe

Köszi szépen az utalást erre a nagyon mélyreható

Köszi szépen az utalást erre a nagyon mélyreható cikkre. Már megint a Linné ütötte föl a fejét itt is. Krisztab kedvenc tudósa lehet. :)

Lehet is ám, hogy a Tesco nem a Himalája lábától hozza a goji bogyóit, hanem a kertek alól meg az útszélről, ahol ugyanúgy bárki le tudná szedni magának!

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

8
Hotyhogy képe

Egy ilyenhez hasonló reggelit említettem meg az

Egy ilyenhez hasonló reggelit említettem meg az edzésterv blogban:

http://redefine.dyndns.org/~andyr/blog/pictures/photo_blog/thumbnails/DS...

Itt pirított gomba van a krumplitócsi helyett és csak egy szelet bacon szalonna. De a variációk végtelenek. Hasáb krumpli, bundás kenyér, véres hurka kombinációi a látottakkal is ugyanolyan kiadósak. A kistányéron látszik a pirítósok csücske.

Nem is kerül sok időbe összedobni ezt a serpenyőben. A paradicsom szószos bab pedig egy perc alatt kinyitható és felmelegíthető konzervbab.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

9
alla cool képe

no problem, sőt respect, csak így tovább, akinek plusz

no problem, sőt respect, csak így tovább, akinek plusz kilója akad, postázza magwasnak, aki természetesen nem csak a gyorsétkezés miatt olyan, amilyen ("sovánka"), hanem szerintem azért, mert 1szerre van 5 helyen, rengeteget szív (legfőképpen cigit)és minden szinten energikusan startól:), you know.
szólj, ha tévednék...
enni amúgy jó, csak nem mind1, hogy mit.
nehéz manapság nem "szemétlerakóvá" avanzsálni.
"olyan finom"-kínáltak ma is egy sütivel, amiben E450 és E500 volt.szerencsére ezeket már kívülről fujom, hogy melyiktől lesz szájpenészed, melyiktől emésztési zavarod.
értem, hogy kell az energy, persze, de azért ott még/már nem tartok, hogy kalóriát termeljek, bármi áron.
van egy haverom, aki úgy bekajál folyton, hogy aztán gyalog megy haza, mert nem bírja hajtani a bicajt.
gondolom, ez azért nem egy követendő "EDZÉSTERV", hm?
egyetek jót, ha tudtok!:)

alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

10
magwas képe

Úgy bekajál, hogy a lábaival a földön, mint a bogarak,

Úgy bekajál, hogy a lábaival a földön, mint a bogarak, tényleg?

Mi a technikája? El kell lessem!

De akkor járni hogyan tud, ha bringázni nem?

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

11
alla cool képe

Először a hátán fetreng, mint a bogarak, aztán minden

Először a hátán fetreng, mint a bogarak,
aztán minden erejét összeszedve lábra áll,
de biciklit hajtani erejéből nem futja már...
az emésztésre koncentrál,
a vér a fejéből kiszáll...
hát így szerez évről-évre magára még több hájt
(a csökött szamár:-)
alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

12
Hotyhogy képe

Számodra csakis a legegészségesebb tálakra

Számodra csakis a legegészségesebb tálakra gondolnék.

Amikor majd nyáron a konyhakertből vagy a piacról behozhatod a kosárnyi friss termést, akkor csinálhatsz magadnak egy jó kis olasz tésztaételt, ha ugyan nem tudnád a receptjüket jobban mint én!

De azért ideírom úgy ahogy én lekoppintottam és megcsináltam már Antonio Carluccio konyhájából a kedvencemet:

Penne Giardiniera
Kerti Tészta

Hozzávalók:

Tollhegy tészta
Spenót
Cukkíni
Olíva olaj
Vaj
Tetszés szerint zsír a spenótgolyók kisütéséhez
Kis hegyes erős piros paprika
Fokhagyma
Tojás
Zsemlemorzsa
Egész fekete bors, asztali őrlőben
Őrölt fekete bors

Parmezán sajt

Mindenből tetszés szerinti mennyiség!

Módszer:

A tészta:

Főzd meg a tésztát jó sós, bő vízben saját igényed szerint vagy al dente keménységre. Szűrd le és forgasd át olvasztott vajban. Tartsd melegen.

A körítés:

Reszeld le durvára (5-6 mm vastagra) a megmosott cukkínit. Aprózzad fel a megpucolt fokhagyma gerezdeket és vágjad parányi kis karikákra az erős piros paprikát. Tegyed mindezt egy három-négy, sőt akárhány evőkanálnyi meleg olíva olajba, egy mély serpenyőbe. Adj hozzá sót, őrölt borsot tetszés szerint. Párold ezt lassu lángon, fedő alatt, megkeverve olykor néhányszor. Az oliva olaj nem ártalmas és nem lehet eltúlozni!

A spenót labdacsok:

Tedd a megmosott spenótot egy lábasba és hevítsed lassan amire kicsit összeesik majd a könnyebb gombócgyúráshoz. Törj fel néhány tojást és keverd ki őrölt borssal, sóval és nagy szemcsés zsemlemorzsával. Keverd ebbe bele a spenótleveleket jó masszás állagura. Formálj ebből egy pingpong labdánál épp csak kisebb labdacsokat vagy akár evőkanálnyi alaktalan kupacokat. Süssed ki ezeket kívül ropogósra, belül zsengére bő olajban, vajban vagy zsírban, ahogy tetszik.

Tálalás:

Merj a körítésből először a tányér fenekére, olaszosan. Tedd erre a tésztát. Tegyél még erre kis körítést. De rakhatod a tésztát előbb, és arra az egész körítést, ha magyarosan akarod inkább. Helyezz hét-nyolc spenótlabdacsot a tetejére és a szélére körös körül. Reszelj rá parmezán sajtot és őrolj rá még friss borsot, ha úgy ízlik.

Jó étvágyat!

Itt a képe:

http://dozinghippo.com/photos/pete_gallery/images/198/625x480.aspx

Itt az ember, akitől sokat tanulnék:

http://www.carluccios.com/antonio/

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

13
alla cool képe

Köszi UnId, számban nyálam csorgadozik, szemem-szájám

Köszi UnId,
számban nyálam csorgadozik, szemem-szájám ámuldozik!
Egyetek hegyeket, csak bírja a beletek!:)

alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

14
KoBold72 képe

Ezek futós linkek, de a kalóriaégetés az

Ezek futós linkek, de a kalóriaégetés az kalóriaégetés:

Tápanyag kalkulátor:
http://www.edzesonline.hu/index.php?page_id=38&calc=4

Ultrás kaja toplista:
http://www.edzesonline.hu/index.php?page_id=11&article_id=165

Engem meglepett, hogy a főtt krumpli a listavezető... :-)

15
Hotyhogy képe

Imádom a főtt krumplit, hámozva, forrón, vajjal és

Imádom a főtt krumplit, hámozva, forrón, vajjal és sóval.

A hajában sült krumplit is ugyanúgy imádom, amikor egy hatalmas nagy krumplinak ropogósra sül a héja és ki is reped a tetején. Arra is egy jó nagy kupac vaj, de nem túl sok só. Nyam-nyam... Tényleg tartós ennivaló.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

16
alla cool képe

Lehet, hogy az ultrásokat nem zavarja, hogy a

Lehet, hogy az ultrásokat nem zavarja, hogy a legrákkeltőbb anyagokat lapátolják magukba kalória-nyerés felkiáltással!
Lásd. M&M és gumicukor!!!
Tipikusan "finom"-kategória, ugyebár, de nem hinném,
hogy ne lenne egészséges kivitelben hasonló nassolnivaló.
alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

17
KoBold72 képe

A gumicukor szerintem is gáz, akkor már inkább

A gumicukor szerintem is gáz, akkor már inkább szőlőcukor. AZ M&M csokinál nézd meg a pontszámot, meg a megjegyzést...
hihi

18
R A M képe

Emlékszem, amikor Balaton-kört róttunk a nyárba. Nagyon

Emlékszem, amikor Balaton-kört róttunk a nyárba.
Nagyon másnaposan, nagyon korán indultunk. A reggeli elmaradt, mivel előző este feléltünk mindent. Az első pihenőnél a horda túlnyomó része mindenféle pizzáknak esett neki, míg én 1 pár kakaós és 1 pár ízes palacsintával nyugtattam folyamatosan követelőző gyomromat. Gondolom, mondanom sem kell, hogy szép nagy félpizzák maradtak az asztalon (persze palacsinta egy se). A horda fent említett többsége 20 percen belül úgy érezte magát, mint aki téglát evett. Tapasztalatlan suhancok...
Szóval mindig könnyű kaját tologassatok, ha mozgolódtok!

RAMage

19
Hotyhogy képe

Óh, palacsinta! Hát akkor egészséges azon bicikli

Óh, palacsinta! Hát akkor egészséges azon bicikli túrázni?

Van egy saját, dúsan megtöltött crepe típusu palacsintám amit Tefal crepe gépen csinálok.

Ennek a platnija jóval nagyobb mint a rendes palacsintasütőnek az átmérője, és így szép legyező alakra lehet rajta hajtogatni a nagy, vastagra tömött palacsintákat.

Itt találtam még az enyémnél is nagyobb és jobb házi gépeket, de rendes sütővel is lehet két palacsintát csinálni, azután meg valahogy közéjük hajtogatni a tölteléket egy tálon.

http://www.europrofil.hu/webset32.cgi?Europrofil@@HU@@221@@GOOGLEBOT

Csokis-banános, tejszínhabos palacsinta, rummal.

Hozzávalók:

A tészta, amiről most tegyük fel, hogy közismert az elkészítése.
Bármiféle flakonos, közértes csokimassza
Egy érett, de nem túlérett banán palacsintánként
Bármiféle közértes desszert tejszín, ami aerosolos is lehet ha nincs jobb.
Sötét színü rum, pl. Bacardi. Stroh rum is jó ha nam idegenkedsz az íz eszenciájától amitől az nem is igazi rum, bármily finom is lehet valóban.

Az én tésztám kicsit módosított a Horváth Ilona palacsinta tészta receptjéből. Egy kicsit több tejet, tojást és szódavizet is teszek bele, egy kávéskanál cukorral együtt. A cukor tartalom barnás, enyhén ropogós, karamelizált foltok keletkezését segíti elő. De minden tészta jó kell legyen. Mindig pihentessed egy óráig a tésztát.

Nyúzz meg egy banánt és szeleteld fel 4-5 mm-es szeletekre egy tálon, készenlétbe.

Keverd fel egy kicsit a tésztát úgy az első mint minden merés alkalmával.

Használj egy közepes méretü merőkanalat. Öntsd a platnira és terítsd széjjel a tésztát. Süssed azon az oldalán két percig vagy amíg könnyen fel nem jön a széle. Fordítsd át. Most sürgősen terítsd az egyik felére a banán szeleteket és forrósítsad egy darabig, paskolva a spatulával.

Utána hajtsd rá a másik felét és fordítsad át ügyesen, hogy ki ne essenek a banán szeletek. (Ez nekem soha nem lesz tökéletes.) Pirongassad a másik oldalát is egy kicsit. A banánnak nem szabad túlsülnie, csak jól átmelegednie.

Egy másfél perc után, vagy ahogy megítéled, vedd le egy előmelegített tálra. Nyisd szét és nyomj rá a csoki krémből annyit amennyit nem szégyellsz. Locsold meg jól egy kupica rummal meg még egy féllel. Hajtsd rá megint a felét és nyomj a spatula élével két behajtási vonalat egymásra hatvan fokban. Hajtsd legyező alakba és pofozzad egy kicsit formába.

Nyomj még rá cikcakkos díszítő vonalban a csokiból és pakolj erre egy hegységnyi tejszinhabot.

Kész. Jó étvágyat!

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

20
Malvin képe

Bírják még az ujjaid Mester? ___________________ dO nOT

Bírják még az ujjaid Mester?
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

21
Hotyhogy képe

Én desszert villával eszem és fújom is eleinte egy

Én desszert villával eszem és fújom is eleinte egy kicsit mert a nyelvem is érzékeny. :)

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

22
Krisztab. képe

Nálunk a házban a fijuk a szilvalekváros palacsintát

Nálunk a házban a fijuk a szilvalekváros palacsintát szeretik kakaóval.
Cukrot teszel a tésztába? Én ezt az egyik legnagyobb főbűnnek hallottam :D

*CMS*

23
Hotyhogy képe

Szerintem egy egészen picike cukor mennyiség nem árt a

Szerintem egy egészen picike cukor mennyiség nem árt a tésztába. Nem is az édesítés miatt, hanem a jobb barnult foltokért.

De nem is szabadna túl édeskésnek érződnie a tésztának a gombás, sajtos, sonkás, kukoricás meg hasonló egyéb, nem édes töltelékü palacsintákhoz.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

24
Krisztab. képe

Én úgy tudtam, hogy attól könnyebben leragad, de akkor

Én úgy tudtam, hogy attól könnyebben leragad, de akkor biztos nem ;)

*CMS*

25
Hotyhogy képe

Ma már a teflon korában!? De hopsz, jaj, nem

Ma már a teflon korában!?

De hopsz, jaj, nem szóltam...

Mert nem a teflont kezdik mostanában csépelni, hogy az hova ragad, meg milyen rákot okoz...?

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

26
adamekp képe

A teflon egy polimer, és rákot okoz, _HA_ megsérül a

A teflon egy polimer, és rákot okoz, _HA_ megsérül a felülete. Ezért nem szabad fémtárggyal hozzáérni, nehogy megkarcolódjon. Ha már sérült a teflonréteg, akkor az edényt nem szabad tovább használni, mert jóval rákkeltőbb (főleg ha már foltokban válik le az edényből) mint a hagyományos edényben odaégett étel.

üdv adamekp

27
Krisztab. képe

Ohh, mennyire egy rugóra jár az agyunk :D *CMS*

Ohh, mennyire egy rugóra jár az agyunk :D
*CMS*

28
adamekp képe

A hozzászólásra magára: No igen, ezt már pár

A hozzászólásra magára: No igen, ezt már pár egymásra kontrázásnál észrevettem. ;)

A rugóra: Majd a Masson keressük meg egymást hogy megnézhessük, kinek milyen rugója van! :)

Az agyra: "Az agyunk pihent. Mi nem." (egyik táborban hagyta el ajkaim eme gondolat)

A szignóra: üdv adamekp

29
Hotyhogy képe

Phű, megrijogatsz mostan engem! Van egy két serpenyőm

Phű, megrijogatsz mostan engem!

Van egy két serpenyőm amit bizony kapirgáltam már sokszor a villával a fakanál helyett. Síma lustaságból tettem ezt és látszanak rajta karcok itt ott.

De szerencsére nem foltok, óh nem, jaj... Nem foltok. Nem lehetnek foltok, jaj... meg kell néznem... megyek is a konyhába, jaj...

Holnap reggel a dokinál.

Én: "Meghalok, doktor?"
Doktor: "Meg."

Holnap délben a kocsmában:
Én: "Fosters!"

:D

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

30
Krisztab. képe

Á, ez csak hozzáadódik a többihez :D Azért inkább

Á, ez csak hozzáadódik a többihez :D

Azért inkább vegyél újat szerintem...
*CMS*

31
Hotyhogy képe

Megfogadom a tanácsotokat és kihajítom a sérült

Megfogadom a tanácsotokat és kihajítom a sérült serpenyőimet.

Az aluminium lábosaimmal és fazekaimmal is ezt tettem régen amikor kiderült, hogy lerakódik az agyban az aluminium.

Sajnáltam egy picit őket mert szépek voltak és jó vastag faluak, de okosan elfogadtam a valóságot inkább. Köszi!

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

32
adamekp képe

Ha van helyed, akkor tedd majd el a szebb edényeket (az

Ha van helyed, akkor tedd majd el a szebb edényeket (az alut is el lehetett volna). Néhány évtized múlva még a kopott, használhatatlan serpenyő és kukta is nagy értéket fog képviselni. A falumúzeumokban is olyan tárgyak láthatóak, amelyeket vagy szándékosan megőriztek vagy véletlenül megmaradtak. És ugye manapság már eszmei értékük van. No nem kell minden kacatot elrakni, csak azt ami tényleg jól néz ki és a későbbiekben is egyfajta értéket képviselhet (bár ez inkább a már most régi dolgokra vonatkozik). Manapság tömeggyártás, hadd ne folytassam.

üdv adamekp

33
Krisztab. képe

Hát, igen, vannak ilyen hírek, nekem az a véleményen,

Hát, igen, vannak ilyen hírek, nekem az a véleményen, hogy nem szabad fémmel vakargatni pl. rántottasütés közben (sajna az öcsémet nem tudom leszoktatni erről), és ha megsérül, ki kell dobni.

Ui.: amúgy a teflonban is le tud ragadni, pl. az enyémnek olyan hülyén van rögzítve a nyele, hogy két kis csavarnak a feje belóg a sütőfelületbe, és az nem teflon :S

*CMS*

34
Tscheya képe

Ha elég sűrű a tészta és rendesen van hevített

Ha elég sűrű a tészta és rendesen van hevített zsiradék a serpenyőben akkor nem ég oda.

35
Hedgehog képe

Cujor mehet a tésztába, valóban. Érdemes kipróbálni,

Cujor mehet a tésztába, valóban.
Érdemes kipróbálni, hogy a tojásfehérjét közepes keménységű habbá verve, közvetlenül a sütés előtt keverjük el a tésztával. Vagy a pihentetés előtt.
Ekkor egyészen porózus tésztát kapunk. Amennyiben elszúrtuk, akkor gombostűfejnyi lyukak lesznek mindenhol. (: ...mármint a tésztában.
Vason sem ragad le, ha teljesen tiszta az edény, és megfeleő hőmérsékletű a zsíradék (nekem növényi).

CM -mez - 3. menet
Süni
www.fabiano.hu

36
Krisztab. képe

Nekem más a technikám :) De ez olyan lehet, mint a

Nekem más a technikám :) De ez olyan lehet, mint a lecsó, mindenhol máshogy készül... (Nagyon meg lehet ám botránkoztatni néhány embert a cukkinis-csípőspaprikás lecsó gondolatával :D)
*CMS*

37
Hotyhogy képe

Nézd meg a cukkínis erőspaprikás kerti tészta receptet

Nézd meg a cukkínis erőspaprikás kerti tészta receptet felettebb!

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

38
Hotyhogy képe

Vettem ilyen belga Creapan palacsintákat a közértben.

Vettem ilyen belga Creapan palacsintákat a közértben. Nyolc darabos celofán csomagban, elég vastag de nem túl nagy átmérőjü kész palacsinták, töltelék nélkül.

Nekem nagyon ízlettek. Mikrón lehet melegíteni őket, de hidegen is jók. Nem kell hűteni, 25 napig eláll a csomagolásban. Különben lehet bicaj túrára is vinni hideg palacsintát, akár házit vagy közértest.

A lukacsok amiről beszéltél, ezeken is ott vannak, nézd meg. Nem ártanak, inkább szépek és szerintem direkt művileg is képzik rájuk.

Megpróbálom a receptedet! Köszi.

http://www.creapan.be/

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

39
bajszos képe

Magwas, és sorstársaink! Én sem igen bírok súlyilag

Magwas, és sorstársaink!
Én sem igen bírok súlyilag gyarapodni. De, ha mégis, abban azt hiszem, két dolog segít/ett. Egy a biciklizés (namost ez mindenkinek megvan itt ugyebár). Kettő a kefír. Otthon termelem. Javítja az emésztést (sajnos a "kúra" első napjai úgymond kellemetlen következményekkel járnak), és gondolom, segíti a tápanyagfelszívódást. (Itt jegyezném meg, hogy per pillanat, legalább két új kefírgyártóműhely telepítéséhez elegendő, számomra tökéletesen felesleges kefírgomba mennyiséggel rendelkezem, szóval, ha valakinek kell, csak szóljon.) Ja és van egy harmadik segítség is a karácsony, csak azt kicsit nehéz minden hétre leszervezni.
B.

40
RoGeR képe

Kár, hogy nem lehet a testsúlyból ide-oda elosztogatni.

Kár, hogy nem lehet a testsúlyból ide-oda elosztogatni. Nekem van 15 kg és vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra gyarapodik... :(

Remélem, ha bringával bejárós leszek akkor kicsit elébe tudok menni a dolgoknak.

41
bonnie képe

5-7 nalam is van, akinek kell, vigye nyugodtan... bonnie

5-7 nalam is van, akinek kell, vigye nyugodtan... bonnie

42
Malvin képe

Jöhet mind, de csak izomból. Egyszerűen nem tudok elég

Jöhet mind, de csak izomból. Egyszerűen nem tudok elég fehérjét enni.
__________________
dO nOT fEED tHE tROLL

43
Hotyhogy képe

Nyolc tojás tartalmazná a napi átlag fehérje igényt.

Nyolc tojás tartalmazná a napi átlag fehérje igényt. Mégsem ajánlatos egysíkuan csak tojást enni.

Csirke, pulyka, sovány húsok és hal az alap menü a fehérjéhez.
Szója és hüvelyesek szintén jó kiegészítők ehhez. Tej is kell, de nem szabad azt se túlzásba vinni.

A fehérjéket sajnos nem tudja elraktározni a szervezet és minden nap fel kell tölteni a napi szükségletet. Nem lehet egyszer egy héten bezabálni belőlük egy csomót, remélve, hogy az majd ki fog tartani jövő hétig.

Vedd fontolóra a spirulinát. Tizenkétszer több fehérje van benne mint ugyanannyi mennyiségü marhahúsban.

Spirulina:

http://www.addel.hu/template/temp1/detailproduct.php?storeid=922&product...

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

44
Krisztab. képe

Azért ez csak kiegészítésnek jó, mert a C:N aránya

Azért ez csak kiegészítésnek jó, mert a C:N aránya nem megfelelő. Nekem a bab+rizs, tejtermékek a fő fehérjeforrásaim.

*CMS*

45
magwas képe

A reggeli fel liter kakao az rendben van

A reggeli fel liter kakao az rendben van feherjebevitelnek?
Persze telitett oldat allapotig tuningolva cukorral, hiszen a szenhidratbevitel is fontos;)

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

46
Hotyhogy képe

Nem tudnám megmondani sajnos. De figyusz csak, zabon megy

Nem tudnám megmondani sajnos.

De figyusz csak, zabon megy a ló is egész nap, úgyhogy az embörnek is jó kell, hogy legyen.

Zabkása, amit néha én is reggelizek és nem is érzek olyankor éhséget egy jó darabig. Tele is van ám a legfontosabb fajta fehérjékkel, bízzál benne.

Megveszed a zabpelyhet és egyszerüen megfőzöd az elterjedt recept szerint. Itt látni egy skót oldalt is egy recepttel:

http://www.undiscoveredscotland.co.uk/usrecipes/porridge/index.html

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

47
Malvin képe

Nyolc tojás? Ha jól emlékszem egy átlagos méretűben

Nyolc tojás? Ha jól emlékszem egy átlagos méretűben 7g fehérje van, az összesen 56g. Ami akár egy átlag 70kg-os embernek elég is lehet a szinten tartáshoz, ha nem nagyon mozog.

Az a gáz, hogy (nagyon) sokat tekerek, van hogy heti 600-700km-t is, és ha elég fehérjét viszek be, akkor fogyok, ha meg elég szénhidrátot, akkor nem fejlődök, vagy izmot vesztek. Nem tudom, hogy mi lenne ideális ez szénhidrát-fehérje eloszlás, tehát menet közben, előtte és utána mit, milyen adagban is.

Valahogy mennyiségileg kéne olyan sokat ennen, ami napi 3-4 étkezésbe nem fér bele. Bár lehet, hogy ott cseszem el, hogy többször, inkább 5-6-szor kéne kevesebbet, de szinte folyamatosan ennem.

Az a spirulina az hogy? Olvasom hogy egy növény, de az kapszula, vagy mi?
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

48
Hotyhogy képe

Neked egy profi táplálkozási programot kellene

Neked egy profi táplálkozási programot kellene összeállítani. Sajna, én az ilyen feladathoz annyit értek mint a tyúk az ábécéhez.

Saját táplálkozástudományi elméletem a matematikai pakoláselméletre épül. Töltsük ki a teret, vagyis a gyomrot a lehető leghatékonyabban!

Képzeld el, hogy pingponglabdákkal van csordultig egy vödör. Nem fér bele több, de egy fazék borsószemet mégis közéjük szórhatsz. A borsó elfoglalja a labdák közötti teret.

Azt hinnénk, semmi nem fér már bele, de egy zacskó mákszem mégis belefér. Az meg a még kisebb maradék résekbe bújik bele. Végül, bármily meglepő is, egy kancsó vízet is elnyel ez a már telinek látszó vödör.

Most a gyomrunk legyen a vödör. Amikor a fő fogással eltelünk, úgy érezzük, hogy már egy falatot se tudnánk abból lenyelni. Mégis, ha elénk kerül a desszert, meg tudunk abból is enni egy viszonylag nagy mennyiséget, mert az változatos.

Ezután már azt hinnénk, semmi nem fér a gyomrunkba. De szomjunkra mégis megiszunk egy nagy pohár italt. Áááh! Beton!

Hízókúrához bizony a változatos étrend ezért is jó, mert az étvágy nem csak mennyiségre a vágyunk, hanem mindig másra, valami új fogásra.

A több fogás komolyan az egyik alapja a jó étvágyu táplálkozásnak, és nem csak bolondozás, ahogyan én próbáltam azt leírni.

A spirulina mikroszkópikus, kékes-zöld alga. Por, tabletta és kapszula formában forgalmazzák.

Én még nem szedtem. De ez is egy elterjedt vagy elterjedőben levő szuper tápanyag, amiket mostanában én is fontolgatok eszegetni. Méregtelenítési programnak is része lehet a gazdag tápértékeivel együtt.

Csak üssed be a keresőgépedbe "spirulina". Rengeteg ismertetőt és forgalmazót találni sok nyelven, sok országban.

http://www.vitaminkiraly.hu/shop/item.asp?itemid=95

http://spirulina.org.uk/

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

49
adamekp képe

És ha még ki is lukasztanánk a pingponglabdákat! :D

És ha még ki is lukasztanánk a pingponglabdákat! :D

50
Malvin képe

Hajjjajj! Hát még ha a vödröt! Csak úgy nyelné a

Hajjjajj! Hát még ha a vödröt! Csak úgy nyelné a vizet feneketlen. :)
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

51
Hotyhogy képe

Már látom, táplálkozástudományban te tovább fogod

Már látom, táplálkozástudományban te tovább fogod vinni, mint én.

Kérlek, fejleszd tovább az elméletem. Én már lassan nyugdíjba megyek. :D

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

52
Malvin képe

Nem az számít, hova utazol, hanem hogy kivel és hogyan

Nem az számít, hova utazol, hanem hogy kivel és hogyan teszed.
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

53
adamekp képe

Nos lássuk, mit tehetnénk az elmélet felturbózósával.

Nos lássuk, mit tehetnénk az elmélet felturbózósával. Öntsük tele a vödröt vízzel. Aztán szórjunk bele annyi mákot, amennyi csak belefér. Utána következhet a borsó, majd pingponglabdával ízesíthetjük, persze csak annyival, amennyi még belemegy a már púpozott vödörbe. :D
Így lehet elkészíteni a mákos-borsós-pingponglabdás energiaitalt. De mivel nem sütjük meg, az egész csak egy nagy sületlenség.

üdv adamekp

54
magwas képe

Mesélj még a kefírről! Hogyan kell termelni, és hogyan

Mesélj még a kefírről!
Hogyan kell termelni, és hogyan lesz belőle jó kis zsírtömegnövelő diéta?

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

55
Krisztab. képe

Ugyanmár magwas, már láttalak vagy 2x, sztem semmi gond

Ugyanmár magwas, már láttalak vagy 2x, sztem semmi gond nincs az alkatoddal :D

*CMS*

56
Hotyhogy képe

Gyerekkoromban olyan voltam mint egy szúnyogcsődőr. Egy

Gyerekkoromban olyan voltam mint egy szúnyogcsődőr. Egy mozgékony, a tűzfal borostyán indáin a harmadik emeletig mászó krampusz. Siheder koromban a trapéz gatya úgy lobogott a lábaimon mintha seprünyelek lettek volna a száraiba dugva.

Harmincöt éves koromig vékony voltam és a lépcsőket hármasával vettem mint a zsírzott villám, emeleteket egy szuszra. Azután jött csak alattomosan rám az úszógumi, a derékon oldalt azok az útálatos szerelmi fogantyúk.

Érett gondolkodással jó elfogadnunk azonban a testalkatunkat amit kaptunk. Sőt, jó értékelnünk is annak előnyeit. Hacsak nem kórosan végletes a testsúly, amiről családunk és ismerőseink is említést tehetnek, törődésből. Olyankor pedig jó az orvos véleményét kikérni és ajánlott küráját elvégezni.

Önerőből is foglalkozhatunk az esetleg megkívánt súlygyarapodással. A tárgy éppúgy érinti a fiatal férfiakat mint a nőket. Utóbbiak sokszor a divat világáramlatával keverednek bele egy kóros és hamis, önmagukról alkotott képlátásba, és lélektani alapon szabotálják saját táplálkozásukat.

Az alábbi cikkek tehát, míg bár női színezetüek, éppúgy érvényesek a férfiakra is, már ahol nem valamely speciális hormon számít tényezőnek.

http://shape.proweb.hu/main.php?rovat=4&cikk=50

http://www.bbc.co.uk/health/healthy_living/your_weight/reaching_gain.shtml

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

57
bajszos képe

Az a helyzet, hogy nálam a kefír téma érzelmi (A

Az a helyzet, hogy nálam a kefír téma érzelmi (A Mónika sóban az lenne alám írva, hogy Bajszos, aki többet foglalkozott a gombáival, mint a feleségével) alapon megy, úgyhogy nem igen tudok róla tudományosan értekezni.
Ráöntöd a tejet a gombákra, azok megeszik, kikakálják, és ott a kefír. Sokkal finomabb mint a bolti, (és minimálisan ugyan, de van alkohol tartalma is). A beleimnek meg jó és passz. Egészen egyszerűen: ha kefirezek, akkor nagyobb input esetén kisebb az output, mint kefír nélkül, amiből arra következtetek, hogy jobb a tápanyagfelszívódás aránya.
Na?
B.

58
Hotyhogy képe

Nekünk is volt sok sok évtizede, és egyre csak nőtt és

Nekünk is volt sok sok évtizede, és egyre csak nőtt és gyarapodott a kultúr tenyészet.

Csuprok meg bögrék voltak tele mindenhol a konyhában a jóságos házi kefírrel, amíg el nem osztottuk az utolsó gombát is mert már valahogy elegünk volt a végén!

Aztán csak utóbb érkezett a Mátratej kaukázusi kefírje, amit igencsak szeretek. Azzal a fogak között szétpattanó, szénsav szerü kis buborékjaival úgy nyeleti magát, hogy az álomi. Én szeretem felengedni egy kis vízzel, éppen csak ivó sűrűségüre.

De félek, hogy az új tulajdonosa, a Milli vagy miféle tejipari nemtommi, lehúzza majd egyszer a minőséget.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

59
magwas képe

Félreértettetek. Nem érdekel az alakom, én

Félreértettetek. Nem érdekel az alakom, én tartalékokat akarok.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

60
Hotyhogy képe

Teremtéskor a tevét sem érdekelte az alakja, ő is csak

Teremtéskor a tevét sem érdekelte az alakja, ő is csak tartalékokat akart!

:D

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

61
Hotyhogy képe

Tartalékokról, de most komolyan. Tészta, tészta,

Tartalékokról, de most komolyan.

Tészta, tészta, tészta!

Összetett szénhidrátok vannak benne és lassan, tartósan adja le az energiát.

A zilliónyi található ismertető oldalak közül itt van csak kettő:

http://www.ilovepasta.org/nutrition.html

http://www.professionalpasta.it/dir_1/1_nutr02.htm

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

62
Prof.gruppetto.hu képe

No és a tésztából is leginkább a tojás nélküli

No és a tésztából is leginkább a tojás nélküli durum, vagy teljeskiőrlésű fajták. Ideális GI értékkel rendelkezik az utóbbi. :)

63
Hotyhogy képe

Nem is tudtam erről a GI érékről. Körbenéztem egy

Nem is tudtam erről a GI érékről. Körbenéztem egy kicsit.

http://www.zsidek.hu/index.php?from=glucky1

Érdekes, és bele fogok nézni mélyebben a tárgyba. Köszi az utalást.

Az olasz tészták, mint a kész száraztésztáik is, többnyire tojás nélkuliek és tovább el is állnak. Valóban csak durum búzát használnak, és kifőzéskor nem is lesz olyan kvaccsos amilyen a sima búzalisztből készült tészták lehetnek néha.

Az, hogy túl kovászosra széttfőtt e a tészta, persze nincs semmi jelentőséggel a lényegre, csak a formai kivitelre. Dédnagymamám is mindig csak tojásos, sima lisztes tésztákat csinált. Szép sárga is volt, de megint, az sem lehet előny a durummal szemben.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

64
magwas képe

Varjal. Ha tartalekokat akarok, meg fontos a

Varjal. Ha tartalekokat akarok, meg fontos a feherjebevitel, akkor inkabb tojasos tesztat akarok enni, hiszen a GI ertek nem erdekel annyira, es egyebkent sem hiszek a gasztrojailosoknak, mert tudom milyen kajakat csinalnak, es egyebkent is az osszes kajakiszallito a bringautra parkol.

Egyebkent is taszitanak ezek a reformkajalasi dolgok. Az olajat a lancra kell kenni, a sutesfozeshez zsirt hasznalunk. A teszta meg tojassal keszul.

Eleg szubjektiv modon allok a temahoz?

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

65
Prof.gruppetto.hu képe

Várok. :) A GI értéket nem a gasztrojálosok találták

Várok. :)
A GI értéket nem a gasztrojálosok találták ki, hanem a táplálkozás tudósok. :) Kerékpárosok (meg cukorbetegek) számára fontos adat, abból a szempontból, hogy mikor mit egyen. Teljesítmény közben magas GI, regenerálódásnál átlagosnál alacsonyabb. Persze ha tömeget akarsz növelni, akkor más dolgokat is nézni kell. Pl. ha lehet, inkább este egyél sokat, lefekvés előtt, az is legyen szénhidrátdús. Ha másnap nem kerül felhasználásra, akkor szép lassan átkerülnek a tartalékokba. :) Fehérjét inkább akkor kellene nyomni, ha izomtömeget akarsz megtartani, növelni.

66
Prof.gruppetto.hu képe

Ja, az esti szénhidrátdús kaja sem jó, ha magas GI-jű,

Ja, az esti szénhidrátdús kaja sem jó, ha magas GI-jű, mert a hirtelen vércukorszint növekedés nagyon sok káros hatással bír, pl. belépőszoba a cukorbetegségbe. Már persze ha nem éppen magasabb vércukor szintre van szükség, mint pl. aktív testmozgás közben.

67
Malvin képe

Nem inkább a fehérje? A regenerálódáshoz? Úgy tudom,

Nem inkább a fehérje? A regenerálódáshoz? Úgy tudom, hogy éjszaka a leghatékonyabb a zsírbontás, viszont ha feltankolsz szénhidráttal, ezt elástad, és rosszul alszol majd.
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

68
Krisztab. képe

Én úgy tudom, hogy a magas GI sportolásnál sem jó,

Én úgy tudom, hogy a magas GI sportolásnál sem jó, mert hirtelen felviszi a vércukorszintet, és aztán gyorsan visszaesik még alacsonyabbra. Ezért nem glükózt raknak a sportitalokba, hanem fruktózt.
Nekem sajna nagyon könnyen leesik a vércukorszintem, (nem elég gyors a májam?) úgyhogy igyekszem összetett szénhidrátokat választani pl. túrázásnál kenyér v. krumpli v. Becherovka :)

*CMS*

69
Prof.gruppetto.hu képe

Minden attól függ, mihez viszonyítasz. Nem kockacukrot

Minden attól függ, mihez viszonyítasz. Nem kockacukrot kell enni, természetesen, de nem is sonkás zsömlét. :) (Vagyis az utóbbira is szükség lehet már, ha több órás állóképességi sporttevékenységről van szó.) De pl ha eléhezel, akkor pár szem szőlőcukor és sok víz átsegít a holtponton. (A sonkás zsömle nem.) De folyamatosan nem lehet ezt enni, összetett szénhidrátokat kell befelé lapátolni. (Pl. a maltodextrin ilyennek számít, a legtöbb sportkajának ez az egyik fő összetevője.) Viszont egy cukorbetegnek már ez is méreg, mert olyan dús szénhidrát.

70
Krisztab. képe

Hát ha az a cukorbeteg inzulinozza magát, akkor ehet

Hát ha az a cukorbeteg inzulinozza magát, akkor ehet akár azt is, csak bele kell számolnia a cukoregységeibe, és úgy kell adagolnia az inzulint.

*CMS*

71
Prof.gruppetto.hu képe

Na jó, ebben nyilván te vagy a szakértő. :)

Na jó, ebben nyilván te vagy a szakértő. :) Mindenesetra arra kívántam célozni, hogy a "magas" GI egy viszonylagos dolog, és a sportkaják úgy általában véve magasabb GI-jűek, mint a normál kaják. (Kivéve természetesen az édességeket, főként ha finomított cukorral készültek.)

72
Krisztab. képe

Hát azért ez túlzás lenne, írtam is, hogy ne higgyetek

Hát azért ez túlzás lenne, írtam is, hogy ne higgyetek nekem :D
*CMS*

73
Krisztab. képe

Most csak így emlékezetből, szóval ne higgyetek

Most csak így emlékezetből, szóval ne higgyetek nekem:

Hajóltom, az elsődleges tartalék a májban a glikogénraktár. Sportoláshoz ezért ajánlják inkább a szénhidrátdús táplálkozást.

A zsír csak azután kezd el bontódni (ill. először a véredben levő cukor használódik, aztán ha a vércukorszint lecsökkent, akkor a glikogén jön a májból, és csak kis mértékben használódik a zsír - ezér olyan nehéz ledolgozni a kis hájpárnákat sajna).

Izmot pedig csak a végső esetben vesztünk, pl. ha konkrétan éhezünk pár hétig (terminális éhezés), szóval emiatt nem kell aggódni, azok inkább akkor épülnek le, ha nem használjuk őket :D

Szó mi száz, ha sportoláshoz kell gyorsan mozgósítható tartalék, akkor a szénhidrát a menő, ha lufiizmokat akarunk növeszteni, akkor a sok fehérje, amúgy meg zsírból is kell egy kicsi, a vitaminok miatt (pl. a salátára mindig érdemes egy kis olajat locsolni), de felhívnám a figyelmet, hogy a szomszéd laborban a sovány egerek, akik életük során éhezésen mentek keresztül, 2x addig éltek, mint a normál egerek :)

Norbi meg azt mondja, hogy a zsír nem az ellenséged, csak ha a derekadon van :D

Amúgy meg beszerezhetnénk már egy sportorvost, aki megmondja a frankót.

*CMS*

74
Malvin képe

Izé, azt hallottam több helyről, ha a

Izé, azt hallottam több helyről, ha a szénhidrátraktáraid kiürülnek, a elsőként az izomhoz nyúl a szervezet, mert a zsírbontásnál sokkal gyorsabban és egyszerűbben jut azonnali energiához. Illetve sokszor tapasztaltam is. Bár az meg lehet a túledzettség is. Áááááhhhhhh!

Valaki?
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

75
Prof.gruppetto.hu képe

Az intenzitástól és edzettségtől függ. Ha jól be van

Az intenzitástól és edzettségtől függ. Ha jól be van járatva a szervezeted, akkor hatékonyan tudja hasznosítani a raktározott zsírt. Ha nincs, akkor előfordulhat, hogy bizonyos intenzitás felett már a gyorsabb és egyszerűbb izombontáshoz folyamodik.

76
Krisztab. képe

Valószínűleg azt hallhattad, amit adamekp írt. Nem az

Valószínűleg azt hallhattad, amit adamekp írt. Nem az izom, hanem a benne levő glikogén bomlik, de az nem baj.

*CMS*

77
Prof.gruppetto.hu képe

Dede, az izomsejteket is elkezdi lebontani a szervezet, ha

Dede, az izomsejteket is elkezdi lebontani a szervezet, ha máshogy nem tud gyors energiaforráshoz jutni. Ezért fontos a megfelelő táplálkozás sportolás közben is.

78
Krisztab. képe

Minden lehet, de akkor kérném, hogy hol olvastad...

Minden lehet, de akkor kérném, hogy hol olvastad... Szeretném megnézni.

*CMS*

79
Malvin képe

Nem vicc, esténként néha látom a

Nem vicc, esténként néha látom a combomon.
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

80
Krisztab. képe

Sok időd van a combodat nézegetni esténként :D *CMS*

Sok időd van a combodat nézegetni esténként :D

*CMS*

81
Malvin képe

Neheeeem. Csak baromi szembetűnő, hogy volt, és nincs...

Neheeeem. Csak baromi szembetűnő, hogy volt, és nincs... :)
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

82
Prof.gruppetto.hu képe

Hát, nem igazán jegyzetelek, amikor ilyen információkat

Hát, nem igazán jegyzetelek, amikor ilyen információkat gyűjtök. Vagy valamelyik bringás edző írta valahol, vagy valami szakportálon olvastam. De utánakeresek, és utána jelentkezem újra :)

83
Hedgehog képe

ATP lesz abból is? ...vagy benéztem? CM -mez - 3.

ATP lesz abból is?
...vagy benéztem?

CM -mez - 3. menet
Süni
www.fabiano.hu

84
Krisztab. képe

ATP olyan mint nálunk a pénz, csereeszköz

ATP olyan mint nálunk a pénz, csereeszköz lebontás-felépítés közt.

*CMS*

85
Hotyhogy képe

És Krebs mellett pedig Szent-Gyorgyi tisztázta a

És Krebs mellett pedig Szent-Gyorgyi tisztázta a folyamatokat amik ATP-hez vezetnek. Mikor lesz már meg neked is? :)

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

86
Malvin képe

Mármint egy köztes vegyület? ___________________ dO nOT

Mármint egy köztes vegyület?
___________________
dO nOT fEED tHE tROLL

87
Krisztab. képe

Ha energia kell, lebontjuk, ha meg energiát kell tárolni,

Ha energia kell, lebontjuk, ha meg energiát kell tárolni, akkor felépítjük.

*CMS*

88
adamekp képe

A máj előtt az izomban lévő glikogént használja fel a

A máj előtt az izomban lévő glikogént használja fel a szervezet. Én legalábbis így emlékszem, de kétségtelenül az elsődleges tartalékokhoz tartozik a máj is.

üdv adamekp

89
Krisztab. képe

Ja, hogy úgy értik Malvinék! Na hát akkor sem az izmot

Ja, hogy úgy értik Malvinék! Na hát akkor sem az izmot bontja, hanem az izom, ami dolgozik, a kéznél lévő glikogént!

Elővegyem a Fonyó-féle Orvosi élettant?

*CMS*

90
adamekp képe

Vedd elő nyugodtan, mert nekem csak jövőre lesz. üdv

Vedd elő nyugodtan, mert nekem csak jövőre lesz.

üdv adamekp

91
bonnie képe

mar latom magam elott, ahogy a Milli kifozdejeben toljuk a

mar latom magam elott, ahogy a Milli kifozdejeben toljuk a tojasosnokedlit fejessalataval 201*-ben :) bonnie

92
bajszos képe

Hát nekem a tészta az nem jön be. Teleeszem(zabálom)

Hát nekem a tészta az nem jön be. Teleeszem(zabálom) magam vele, aztán egy óra múlva újra ehetnékem van. A durum, az valóban tovább tart egy kicsit.
B.

93
Hotyhogy képe

Akkor pedig tudod mit? Egyél gyakran rakott krumplit. Az a

Akkor pedig tudod mit?

Egyél gyakran rakott krumplit. Az a szénhidrát és a fehérje ideális együttese. Kolbásszal vagy anélkül, egy jó tejfölös, prézlis rakott krumplinál alig van lakatósabb étel.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

94
adamekp képe

Jó ez a gasztronómiai-táplálkozásügyi topik, csak

Jó ez a gasztronómiai-táplálkozásügyi topik, csak folyton megéhezem tőle...

95
favorit84 képe

de jó, hogy én vacsora után ültem le a géphez!

de jó, hogy én vacsora után ültem le a géphez!

96
alla cool képe

mi a gond!van választék,nem? menj át abba, amelyiknek ez

mi a gond!van választék,nem?
menj át abba, amelyiknek ez a létrejöttét köszönheti:)))
edzésterv, de okosan
(bár érthetően hozzászólásokban kissé alulumaradt(am))
alla cool

97
Hotyhogy képe

Neked köszönhetjük, Alla Cool! Nem maradtál alul.

Neked köszönhetjük, Alla Cool! Nem maradtál alul. :)

És nédda, mit találtam most meg.

Az éhes bicajos:

http://www.thehungrycyclist.com/welcome.html

Képekkel, földrészeket átszelő túrákkal, étterem ajánlatokkal. Kerekezés a világban egy-egy jó kajáért!

Mókás játék is van itt.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

98
Hotyhogy képe

Francia piacokon lapátolható be a tartiflette, ez a

Francia piacokon lapátolható be a tartiflette, ez a nagyszerü, serpenyőskrumpli szerü étel.

Hagyományosan a szavojai Reblochon sajttal készül, ami sajna a drágább féle sajtok egyike. Ez biztosan helyettesíthető lehet más alkalmas, hőre nem csomósodó és gumisodó sajtokkal, ha nehezen szerezhető be.

http://www.reblochon.fr/

Készítettem én is házilag tartiflette-et, egy valamivel azért kisebb serpenyöben, mint ez:

http://www.tartiflette.fr/

Mivel nem tudnám jobban leírni, itt van egy képes oldal a recepttel, házi megvalósításra. A hús szerintem császárhús is lehet benne:

http://kispad.hu/bilagit/200612/tartiflette.html

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

99
Hotyhogy képe

Szomjúság oltására aligha van jobb, mint a

Szomjúság oltására aligha van jobb, mint a gránátalma.

Ha túrára indulsz, tegyél be a tasóba egy vagy két gránátalmát. Csak egy bicsak meg egy kiskanál kell még hozzá.

Félbevágva és kikanalazva a magokat meg a rostos részt, annyi fínom leveses jósága van ennek a gyümőlcsnek, hogy úgy fogod érezni mintha egy nagy üveg szomjoltó italt ittál volna.

Csodálatosan, nem fogsz érezni utána szomjúságot! Ez legalábbis az én tapasztalatom róla.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

100
favorit84 képe

nekem a füge is nagyon bejött, persze nem az aszalt,

nekem a füge is nagyon bejött, persze nem az aszalt, hanem a friss, fáról szájba, jó folyadék és energiapótló. persze ehhez Horvátországban kellett biciklizni...

101
Hotyhogy képe

Ki fogom próbálni én is a friss fügét, ha módom lesz

Ki fogom próbálni én is a friss fügét, ha módom lesz rá.

Török éttermekből ismerem az ayran nevü joghurt italt, ami fantasztikusan kellemes és nagyon szomjat oltó, dög melegben.

Hígits fel vízzel fele-fele arányban, vagy tetszőleges ivó sűrüségüre síma joghurtot. Keverj ebbe egy mokkás kanálnyi sót három-négy decinként. Igyad ezt jó hidegen.

A só pótolni fogja a testből kiizzadt sómennyiséget, és nem szabad félni tőle és elvetni a jelen egészségőrület miatt. A helyes sómennyiség igenis kell a szervezetnek.

Hiszen ezért is olthatja az ayran olyan jól a szomjat. A síma víz nem pótolná a kiizzadt sót ahogyan az ayran teszi.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

102
favorit84 képe

jó cucc a joghurt, indiai étteremben lassi néven futnak

jó cucc a joghurt, indiai étteremben lassi néven futnak ezek az italok, csak az emberek egy jelentős részénél gyorsítja a perisztaltikát, ami mondjuk biciklitúra közben nem egy nagy előny... szóval úgy érdemes inni, ha már ismejük a hatását, ami mindenkinél más.

103
Krisztab. képe

Vízitúrán joghurttal kúrálom azokat a lányokat, akik

Vízitúrán joghurttal kúrálom azokat a lányokat, akik nincsenek hozzászokva a természetben való anyagcseréhez :)

*CMS*

104
Krisztab. képe

Nekem a kedvenc törökjeim azt mondták, hogy az ayran

Nekem a kedvenc törökjeim azt mondták, hogy az ayran eredetileg nem más, mint az aludttej. Én is nagyon szeretem, kicsit sós-savanyú, nyamm :)
A lassit is kóstoltam már, az mondjuk édes volt, az Uránia alatti teázóban lehet kapni pl, ha vki szeretné kipróbálni!
*CMS*

105
Hotyhogy képe

Lassi is kapható gyümölcs ízesítés vagy cukor

Lassi is kapható gyümölcs ízesítés vagy cukor nélkül, mindenhol ahol indiai lakosság fordul elő. Ez csak az ő változatuk a témára.

Nem is tudtam, hogy aludttej volt az eredeti ayran, és nem pedig joghurt. Sajna a mai tejfeldolgozás tönkretette a bolti tejet amiből aligha lehet aludttejet csinálni.

Míg a pasztőrözés teljesen indokolt és törvényileg is jogosan megkövetelt lehet sok országban, szükséges lenne ellenőrzött nyerstejet is kapni ezekben. Mégse engedélyezik.

A feldolgozás meg nem áll meg csak a pasztőrözésnél. A zsírok kivonása, homogenizálás, aztán meg zöldségi eredetü titkos, zsírmányos trutymók hozzáadása következik.

A tejszerü, tejnek eladott löttyből azután szörnyü keserü, savós, csomós-túrós moslék lesz, nem pedig finom aludttej.

Meg is ragadom az alkalmat mindig ha Franciaországban járok, ahol az aludttej több készítőtől is kapható a közértekben.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

106
favorit84 képe

és a himalaya névre hallgató nepáli étteremben, a

és a himalaya névre hallgató nepáli étteremben, a csengery utcában, ahol egyébként olyan csípős ételek vannak, hogy ihaj!

107
Krisztab. képe

Az jó :) *CMS*

Az jó :)

*CMS*

108
favorit84 képe

amikor először csíp, az jó...

amikor először csíp, az jó...

109
Krisztab. képe

a többit meg kibírjuk ;) *CMS*

a többit meg kibírjuk ;)
*CMS*

110
KoBold72 képe

És amikor a kutya belelép, azt meg ugye neki kell

És amikor a kutya belelép, azt meg ugye neki kell kibírni.
:-)

- - - - -
www.6efutas.hu

111
alla cool képe

Vagy a gyorsIndiaiban a Jókai_Andrássy sarkán... ahol

Vagy a gyorsIndiaiban a Jókai_Andrássy sarkán...
ahol nem vészesen édes.
ayran, az élet sója, kebab, az élet borsója:)))
alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

112
Hotyhogy képe

Vigyázz a doner kebabbal amikor az éjfél utáni

Vigyázz a doner kebabbal amikor az éjfél utáni órákban, a jónéhány korsó sör semlegesítéséhez, állva, az utcán eszed!

Másnap a cipődön vastag faggyúgyertya olvadékot találhatsz és nehezen fogsz visszaemlékezni, hogy a csudába került az oda. :)

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

113
alla cool képe

megfejtés kéretik... én a dönert leginkább ayrannal

megfejtés kéretik...
én a dönert leginkább ayrannal vagy török teával nyomom
alla cool
"Vivere non est necesse, biciklare necesse est!"

114
Hotyhogy képe

Doner kebeb, azt hiszem azonos a giros-szal. Átmelegített

Doner kebeb, azt hiszem azonos a giros-szal.

Átmelegített pitta kenyérbe lapjával rést vágunk és szétnyitjuk. Bele faragunk a forgó nyársról keskeny juh-hús csíkokat. Abból csöpög ám sűrün a faggyú! Ráteszünk hagymás vegyes zöldeket, ecetes erős paprikát, stb.

A nagy donert az elején, míg meleg, éhesen falom. 15 perc múlva még a felénél tartok, jól laktam, és már azt kell kérdeznem, hát ennek sose lesz vége?!

Kezd teljesen hideg lenni és akkor kezd érződni a faggyú zsír. Őőőghr... Részegnek kell lennem, hogy ne hagyjon rajtam tartós lelki nyomot. Elég, ha a cipőmön marad reggelre a nyoma. :D

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

115
Hotyhogy képe

Szomj oltó és egyben tápláló italokról még egy

Szomj oltó és egyben tápláló italokról még egy kicsit itten.

Szénsavas maláta italok, némelyikük vitaminokkal is dúsítva.

A régesrégi, finom nektársör már nem kapható és nem tudom, hogy maláta alapja volt e neki vagy sem. Azonban erre emlékeztetö Karamalz szénsavas maláta ital kapható most.

A Karamalz-ot megkóstoltam és elég ízletes. Míg ez kissé hígabb a Jamaikai Dunn's River Mighty Malt-nál meg a Dán Supermalt-nál, teljesen jó italnak tartom.

Olaszországban ha jártok, Vitamalt néven kapni ott a Dán Royal Unibrew serfőzőtől egy változatot. Hollandiában is kapható, míg ezeknek a maláta italoknak mindegyike Angliában is.

http://www.royalunibrew.com/

Pár éve szóltam az európai elosztónak, hogy lenne e szíves fontolóra venni a magyarországi forgalmazást is. Azt válaszolta, hogy mások vannak már benn ott a piacon, de az ujjukat úgyis folyamatosan a pulzuson tartják.

Még egyet próbáljatok ki, ha Kölnben jártok. Ez a kölni Karamel Malz, ami üveges gyereksör vagy kinderbier. Az igazán nektár szerü ám!

Ezeket a maláta italokat nagyon szeretem és többre tartom, mint a "Bomba" meg "Vörös Bika" meg hasonló nevü energia italokat.

Azokban túl sok izgatószer van és hamiskás a működési elvük. Nem adnak energiát, hanem inkább fölizgatnak arra, hogy égesd ki magadból teljesen azt ami neked van.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

116
Hotyhogy képe

Azoknak, akik korlátlan mennyiségben és válogatás

Azoknak, akik korlátlan mennyiségben és válogatás nélkül szeretnek belapátolni szénhidrátot és fehérjét:

http://uk.entertainment.yahoo.com/office-attachments/index.html

Kattints a "Big Food"-ra.

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

117
Hotyhogy képe

Egy hasznos egészség óvó táplálék a manuka méz,

Egy hasznos egészség óvó táplálék a manuka méz, aminek gyógyító és tápláló tulajdonságait orvosok is bizonyítva látják.

Az Új Zélandi manuka növény virágporából készült mézet kiválogatják annak változó erejü gyógyhatása szerint. Az egyedi manuka tényező, vagy UMF (Unique Manuka Factor), az a mérőszám, ami megmutatja milyen hatékony baktériumok ellen az a mennyiségnyi válogatott méz.

Minél nagyobb ez a faktor, annál értékesebb a manuka méz gyógyító célra, míg az alacsonyabb foku, szintén értékes manuka méz a táplálkozásra hasznosabb inkább.

Az igazolt UMF-es manuka mézet aktív manuka méznek is nevezik a pontos megkülönböztetésért. Vigyázni kell, mert nem igazolt UMF is rá lehet nyomtatva egy igazi manuka méz cimkéjére, lelkiismeretlen forgalmazók által.

A fogyasztói ár is követi ezt a fokozati megkülönböztetést, és a legmagasabb, 25+ UMF manuka mézek viszonylag drágák is.

Én is követtem manuka kúrát már. Egy kiskanállal vettem be éhgyomorra és kis vízet ittam erre, ahogy azt tanácsolják.

Budapesti patikákban, bio-boltokban keresve ezt, még nem találtam sajnos forgalomban, a múlt évben legalábbis.

Figyeljetek fel erre a mézre ha csak nem ismertétek, és hasznosítsátok az egészséges biciklizésetekhez, ha hozzájuttok.

http://www.kristalyakademia.hu/taplalkozas/tudomanyos_hirek/2006_julius/...

Megbízható Új Zélandi forgalmazó a Comvita:

http://www.comvita.co.uk/index.html

______________
Gyíjja!
Ellenőrizetlen

118
Hotyhogy képe

Lehet szeretni egy

Lehet szeretni egy képviselőt, feltéve, hogy fánk!

http://www.meglepetes.hu/index.php?act=receptkifejt&id=667

________________

Sajnálom a bolondot.

119
zsoltee képe

Hát én még ezt a fajtát

Hát én még ezt a fajtát se szeretem :D

Zsoltee

120
Perillustris képe

A fánkat rendszeresen

A fánkat rendszeresen metszeni kell.

__________________________________________________
- PERILLUSTRIS - http://kep.tar.hu/perillustris -

> Az úton parkolni luxus! Kerékpársávot a körútra!

121
Hotyhogy képe

Nahát, újra kinyitom ezt a

Nahát, újra kinyitom ezt a poros blogot, most a legújabb időszerű cukrászati érdeklődésemmel.

Négercsók, óóóhhh...!

Gyors tanulmányozásra vettem ezt a kategóriát, azzal a céllal, hogy talán egy napon nekem is sikerül majd kisütni ilyent egy tepsivel.

Ez az általános ismertető oldal nemigen tartalmaz recepteket, de majd még tovább kutatok. Ez, és a mákosbeigli sütés maradnak még az élet nagy, elhalaszthatatlan kihívásai számomra. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate-coated_marshmallow_treats

122
Audrey képe

Van néhány recept a

Van néhány recept a gasztroblogokban. Vizes, tejes, zselatinos, szalalkális... Szerettem volna néhány linket küldeni, de nem sikerült.
De biztosan meg is találtad, vagy már készíted is!? :)

123
Hotyhogy képe

Igen, találtam ezt-azt.

Igen, találtam ezt-azt. Rátaláltam egy helyre: pimp that snack. De nem tudom még, hogy ez mennyire komoly.

Én is voltam már öt éves, és gyúrtam megmaradt tészta szélet. De a feladat most cukrász mesteri. Le szeretném pipálni Dobos Jóskát! :D

http://www.pimpthatsnack.com/project/311/

124
Audrey képe

Kétségtelen, ez az igazi!

Kétségtelen, ez az igazi! :)

A lufis dolgot az én fiam is kitalálta már, csak ő panírozva szeretné. De persze, ha megmutatnám neki ezt a csokis változatot ...

125
Hotyhogy képe

Tudod, hogy mit imádok

Tudod, hogy mit imádok nagyon? A Rákóczi túrósban azt a különleges, finoman pépes tojásfehérjés krémet. Azt nem tudom, hogy csinálják. Áááhhh... :-)

126
Hotyhogy képe

Ja, ez az óriási süti

Ja, ez az óriási süti azért túlzás. Groteszk. Mint azok a vicces nagy szemüvegek a buliban. S azok nekem nem is igazán viccesek.

Csak kis falat nagyságúak dukálnak ebben a sütemény műfajban. Itt a töltelék, a marshmallow, nekem a titokzatosság. Még sose csináltam. Mindig csak ettem! :D

127
Audrey képe

Gondolom az ilyen tömény

Gondolom az ilyen tömény édességekből a "kevesebb több". Ezt a fajtát egyébként nem is ismertem, csak a klasszikus magyar változatot, az meg nem tartozott a kedvenceim közé.