Az előzmények:
novemberben rendezték meg Monterrey-ben (Mexico) a legendás Deka Ironman világkupa versenyt. Igen, tízszeres távon(!), azaz: 38 km úszás, 1800 km kérékpár és 423 km futás a penzum. Feri 2008-ban, 44 évesen (!) indult először triatlon versenyen, rögtön a bonyhádi Dupla Ironman-en! Ott, a sportág ismeőinek őszinte elképedésére, a legjobb magyar helyezést produkálta.
Képzeljük csak el, egy nívós, nemzetközi versenyen benevez egy középkorú, ismeretlen pasi, aki alig tud úszni, aztán felül egy olcsó bringára és onnantól valami olyasmit láthattak, amit nehéz jelzőkkel illetni...
Pár hónappal később aztán saját, közel két millió forintját áldozva utazott Mexicoba. Mindezt úgy, hogy a nyáron tanult meg gyorsban úszni, Bonyhádon még mellúszással szerencsétlenkedett!
A mexicoi világkupa főrendezője, aki látva Feri úszását, nem akarta indulni engedni (mondván, hogy ez komolytalan), a verseny végén könnyezve adta át a bronzérmet.
http://www.hunrun.com/triatlon/szonyi-feri-es-deca-ironman
Hazatérte után ugyan városában, Komáromban megünnepelték, ám egyetlen hivatalos sportszövetségtől, hivataltól még csak egy üdvözlő telefont sem érdemelt!
Nemrég megdöntötte a 24 órás kerékpározás, több mint egy évtizedes magyar csúcsát: 540 km-ről 721 km-re (!), majd le sem szállt a bringáról, továbbment: kipróbálta, hogy mennyi idő alatt teljesíti az 1000 km-ert! (34 óra). Döbbenetes, hihetetlen: mindezt egy egyszerű, klipsz nélküli trekking-kerékpárral!
Feri az amatőrsport, ill. valószínüleg nem tévedek: az egyetemes, emberi sporttörténelem egyik legnagyobbja.

Csütörtök este a Tilos bringásműsorának, a Banditarádiónak volt vendége: kedves, közvetlen személyisége és elképesztő anekdotái elvarázsolták még az ironman-szakértőnek meghívott Kalapácsos Embert is.

http://tilos.hu/archivum/playlist.php?files=2009/01/22/1800.mp3;2009/01/...

Azt hiszem, hogy mindazt, amit eddig gondoltunk állóképességről, teljesítményekről, fáradságról, jó lesz újraértékelnünk...
Szőnyi Feri Mexicoban kapott oklevele lemasolva, az autogrammjával azóta ott van a rádió falán: a Tilos feltett ereklyéje, látogatása, pedig nagy megtiszteltetés volt számunkra.
(Utólag is elnézést a sok felkiáltójelért, így is nehéz volt visszafogni magam.)

pndrgn

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Gesa képe

Minden elismerésem, csak

Minden elismerésem, csak gratulálni tudok és több ilyen emberről szeretnék hallani:)

2
Oversize Load képe

+2

+2

4
newmodelakos képe

őszinte mély tisztelet és

őszinte mély tisztelet és riszpekt a részemről.
egy másik hasonló történet jut az eszembe erről...
(emlékből idézem, így az adatok nem tuti h pontosak)

egy ausztrál többnapos sokszáz kilométeres futóversenyen indult el egy helyi farmer átlagos kinézetével, a ötven-hatvanvalahány évével.
őt sem akarták engedni indulni...
ez a következő képen nézett ki:
hősünk megjelent a futóverseny helyszínén egy bakancsban(gondolta lehet h esni fog) és hétköznapi cuccban a sok elit szuperruhás futó között.
szervező:maga mit akar?
farmer:indulni a versenyen.
-indult már korábban futóversenyen?
-nem
-akkor hogy gondolta...?
-mindig is szerettem volna egy ilyen futóversenyen részt venni. megnéztem a naptáramat, és pont ráértem. hát itt vagyok.

a mezőny elrajtolt, és jól otthagyta a komótos tempóban futó pásztort. és este komoly előnnyel tértek nyugovóra.
miközben a pásztor futott...és futott, és futott...a maga komótos tempójában... öt napon át...
és megnyerte a versenyt vagy öt órát javítva a rekordon...

az emberi teljesítőképességnek a határai - ugyanúgy mint az emberi képzelet határai - sokkal kijjebb vannak, mint gondolnánk.

Feri története nagyon megható, és példát mutat mindenkinek, akinek köze van a sporthoz - így vagy úgy.

5
lajhár képe

Amennyire zavaró és

Amennyire zavaró és életidegen számomra a milliméterekkel, gramokkal, töredékmásodpercekkel operáló élsport (meg százezer dolláros bringákkal),annyira rokonszenves és lenyügöző egy ilyen teljesítmény. Tisztelet néki!

Ádám
______________________________________________________
"There is nothing more horrifying than stupidity in action."

6
feb képe

Autóban ülve a dugóban

Autóban ülve a dugóban hallgattam az adást.
Nem kicsit szégyenkeztem.

Sajna a gerincem nem bírja a futást, egyébként próbálkoznék én is.
Így marad az úszás + tekerés (és 5-10 km futás).

7
chrispooh képe

Tamás Zsoltról hallottatok

Tamás Zsoltról hallottatok már? Na és arról, hogy világkupa győztesünk is van már az Ultra Triatlon sportágban, méghozzá Zsolt személyében? Menjetek a www.hunrun.com -ra, és a keresőbe írjátok be Tamás Zsolt nevét. Találtok bőven anyagot róla. Ezek az emberek hihetetlenek! Minden elismerésem az övék. Idén is lesz Bonyhádon Dupla Ironman, ahol ott lesz a világ ultra triatlonisták krémje. Ha van kis időtök a nyáron, tekerjetek le Bonyhádra, nagy élmény. A tavalyin én is voltam.

ciao - chrispooh