Tisztelt Kürti Úr, kedves Gábor!
Tisztelt Sinka Úr, kedves Sinya!

Az Országgyűlés szeptember 22-i ülésén, a budapesti Critical Mass rendezvény napján, pártfüggetlen országgyűlési képviselői csoport létrehozását kezdeményeztem, a kerékpáros ügy képviseletére.

A négy évvel ezelőtt elkezdődött érdemi párbeszéd és kezdeti eredmények után, az elmúlt év a bringás ügy szempontjából totális kudarcot hozott. A kerékpárügyekért felelős biztosi hivatal megszüntetését, ígéretes programok leállítását és a fejlesztési pénzek elvonását a politika teljes érdektelenséggel vette tudomásul. Bár szavakban a frakciók rendszeresen támogatták a biciklis szervezetek kezdeményezéseit, a cselekvés és a jogalkotás elmaradt. Az egy éve benyújtott biciklis határozattervezet napirendre vételét és részletes vitáját a parlamenti többség öt alkalommal akadályozta meg.

Önnek nem szükséges bizonyítanom, hogy a kerékpározás jelentőségének felismerése ugyanolyan fontos, mint az internet, a mobiltelefonok, és az elektronikus szolgáltatások terjedésének tudomásul vétele. A modern világvárosok és bölcs kormányok lelkesen támogatják ezt az új közlekedési kultúrát. Tudják, hogy ettől lélegezhetünk fel a szmogból és szabadulhatunk meg a zsúfoltságtól. Tudják azt is, hogy a biciklis közlekedés térnyerését figyelmen kívül hagyni ma olyan lenne, mintha az automobil népszerűvé válása után a politikusok megpróbálták volna akadályozni, hogy utak és benzinkutak épüljenek, vagy hogy a korábban konflisokra hozott szabályok megváltozzanak.

Miközben egyre nő a kerékpárral közlekedők száma, a kevés a kerékpárút, és a szabályozás sem követte a polgárok közlekedési szokásainak változását. Évente több, mint száz kerékpáros hal meg, több, mint háromezren sérülnek meg a magyar utakon, de ez sem elegendő ahhoz, hogy igazán érdekessé váljon az ügy a politikai szereplők számára.

A képviselők pártfüggetlen együttműködésére vonatkozó kezdeményezés célja, hogy egy erős a civil szervezetek véleményét becsatornázni képes, a parlamenti ciklusokon átívelő csoportot hozzunk létre a kerékpáros ügy folyamatos és rendszeres napirenden tartása érdekében. A képviselői csoport megalakításának aktualitást ad, hogy hasonló képviselői csoport jött létre az Európai Parlamentben, 2009. július 14-én.

Fentiekre tekintettel kérem, hogy amennyiben Ön és szervezete támogatni tudja a kezdeményezést, úgy vegyen részt a csoport

2009. október 8. 17 óra Nagy Imre terem (Parlament, főemelet 61.)

tartandó első ülésén.

Az első ülés napirendjére javaslom felvenni a fővárosi kerékpározás problémáinak megvitatását, ehhez a napirendi ponthoz meghívjuk Budapest főpolgármesterét is.

Visszajelzését a kerekparos@parlament.hu mail címen várva,

Budapest, 2009. október 5.

Tisztelettel,

Kóka János

------------------------------------------------------------------------

Kedves Kóka János!

A Critical Mass üdvözli a kerékpáros képviselőcsoport létrehozásának szándékát, azonban a módját nem tartja szerencsésnek. A sajtónyilvánossá tett meghívókiosztás, és az egyéni, de nyilvános kezdeményezés nem ad alkalmat arra, hogy az ügyért esetleg tenni kívánó más politikusok egyenrangú partnerként kapcsolódjanak a kezdeményezéshez. Más frakciók tagjai előtt az ügy kisajátításának látszatát keltheti.
Szerencsésebb lett volna ezt úgy elindítani, hogy első körben minden
frakcióban megtalálják azt az embert, aki az arcát adja a kezdeményezéshez, majd ezt követően kerül sor egy (nem feltétlenül sajtónyilvános) egyeztetésre, ahol szívesen megjelentünk volna mi is.
Az szerencsére már tudható, hogy minden frakcióban van a kerékpározás iránt elkötelezett tag, viszont ez a kezdeményezési mód távol tartja őket a csoporthoz kapcsolódástól. A Critical Mass képviseletében (ha esetünkben lehet ilyenről beszélni egyáltalán) csak akkor tudunk megjelenni egy ilyen eseményen, ha az a fenti módon jön létre, vagy ami még kívánatosabb, a kerékpáros ügy pártfüggetlenségének megőrzése érdekében a Magyar Kerékpárosklub kezdeményezi azt.
Kérjük érveink megfontolását.

Üdvözlettel,

Kürti Gábor,
Sinka Károly

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Attila11111 képe

"A modern világvárosok és

"A modern világvárosok és bölcs kormányok lelkesen támogatják ezt az új közlekedési kultúrát. "

Melyik bölcs kormány vezeti 7 és fél éve az országot? És melyik pártok tagjai ennek?

Budapestet, a "világvárost amelyet építünk" melyik párt vezeti 19 éve?

Választás előtt fél évvel egy kieső párt milyen munkacsoportot akar létrehozni?

2
bdave képe

"A modern világvárosok és

"A modern világvárosok és bölcs kormányok lelkesen támogatják ezt az új közlekedési kultúrát."

Amit ezen mondat fölé beidéztél, az nem Magyarországra és Budapestre utal, hanem a világban található városokra. Szerintem. Próbál utat mutatni a levélben, hogy máshol hogy mennek a dolgok.
__________
Jazzműhely

3
Törölt felhasználó képe

Mondjuk alapkérdés, hogy

Mondjuk alapkérdés, hogy létezik-e egyáltalán "Critical Mass". Szervezői vannak, alkalmanként rendezői is, van egy internetes oldalnak tagsága, de "Critical Mass" nevű szervezet - olyan azt hiszem nincs.
Mint már írtam valahol: A CM szervezői képviselnek valamit, ami mőgé aztán vagy beáll néhány tizezer ember, vagy nem. Általában olyan üzenettel jöttök, hogy beáll.
Egyetértek az elutasítással és a javaslattal.
__________________
Mert így kerek a világ.

5
sagan képe

Elég volt a

Elég volt a beszédből,végre cselekedni kellene. Ha majd a parlament környékén képviselők biciklijétől roskadozó tárolókat látok,akkor esetleg elkezdek hinni a fenti mesékben.

Szeptember 22-e egyébként nem a Critical Mass rendezvény napja,hanem a nemzetközi autómentes nap,amelyen volt egy Critical Mass demonstráció is.

----------------------
Biciklizem tehát vagyok.

6
gaze képe

"Elég volt a

"Elég volt a beszédből,végre cselekedni kellene."

Igen! Ez az!
De előbb szavazzuk meg!

7
balaszo képe

terjesszük elő a

terjesszük elő a szavazást a szavazásról

8
lajhár képe

"Kedves Kóka Úr! Hogy mi

"Kedves Kóka Úr!

Hogy mi jár az ön fejében, hogy szándékainak valódi mozgatórugói micsodák, csak ön tudja. Nem tisztünk véleményezni ezt. Mégis meg kell jegyeznünk, hogy az elmúlt években az ön cselekedeteiben inkább a személyes haszonszerzési vágy, mint a közjó dominált, gesztusai sokszor inkább tüntek ügyes politikusi mesterfogásoknak, mint őszinte segíteni vágyásnak. Ezt szigorúan személyes, szubjektív véleményünkként állapítjuk meg, fenntartva a tévedés emberi jogát, és elismerve a túlzott szubjektivitás lehetőségét. Mindazonáltal tisztában vagyunk vele, hogy ön szeret kerékpározni, és képesek vagyunk a kerékpáros társadalom irányába tett gesztusaiban őszinte jószándékot IS feltételezni. Ha ez helytálló, úgy érezzük, ezen helyen érdemes egy-az eddigekkel egybevágóan-szubjektív észrevételt, és egy tiszteletteljes javaslatot tennünk. Észrevételünk, hogy az ön párta, kisajátítva, sőt bitorolva a liberalizmus számos szempontból rokonszenves eszméjét,igen jelentős erkölcsi, szellemi és anyagi pusztítást vitt végbe a magyar társadalomban. Ennek megkésett, halovány reakciójaként az ön pártja népszerütlenebb, mint valaha. A rendszerváltás utáni első ciklus második legnagyobb pártja mára már egy százalék alatt nyüglődő csökevény.Mindezek fényében megtennénk javaslatunkat:
Ha ön tényleg segíteni szeretné a budapesti kerékpározás ügyét, kérjük, teljes mellszélességgel álljon az Empapo mellé. Fényképeszkedjen vezetőivel kezet rázva nagy nyilvánosság előtt, követeljen nyolcsávos utakat a belvárosba, parkolóházakat a játszóterek helyére, a kerékpár sporteszköznek minősitését és közutakról való kitiltását. Tegyen javaslatot a Duna befedésére, hogy azon 2*12 sávos gyorsforgalmi út épülhessen. További javaslatai lehetnének, hogy a járdák teljes szélességben minősüjenek parkolóhelyeknek, hogy a zebrák csak javaslatot jelentsenek a gyalogosoknak, de nem kötelezetttséget a söfőröknek. továbbá hogy a budapesti légszennyezetségmérő állomásokat számolják fel, mert mentálhigénés szempontokból kedvezőtlen a létük. Folytathatnánk javaslatainkat, de úgy gondoljuk, ön már tanúbizonyságát adta kreativitásának az élet számos területén, amely alapján további javaslatokat tennünk csak vízhordás a tengerbe.
Tehát, íme, egy járható út, hogy ön lehetőségeivel élve a legtöbb jót tegye mindenkinek, aki egy élhető, egészséges,kultúrált közlekedésű Budapesten kíván élni.
Ha őn így tesz, imába foglaljuk nevét.

Üdvözlettel

Magyar Bokononista Egyház"

Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

9
Vitéz képe

'zeg :D Best of CM

'zeg :D
Best of CM :D:D:D:D
_________________________
Kerékpáros BANDI-ta, két paci büszke tulajdonosa: egy hormontúltengésben szenvedő Giant fixi, és egy bájos teljesenkék Mali Ironman

10
bdave képe

"Tegyen javaslatot a Duna

"Tegyen javaslatot a Duna befedésére, hogy azon 2*12 sávos gyorsforgalmi út épülhessen. További javaslatai lehetnének, hogy a járdák teljes szélességben minősüjenek parkolóhelyeknek, hogy a zebrák csak javaslatot jelentsenek a gyalogosoknak, de nem kötelezetttséget a söfőröknek"

Istenem, hogy egyre hülyébbekkel találkozom... Empapo. Pf...
__________
Jazzműhely

11
SzCiklon képe

"További javaslatai

"További javaslatai lehetnének, hogy a járdák teljes szélességben minősüljenek parkolóhelyeknek, hogy a zebrák csak javaslatot jelentsenek a gyalogosoknak, de nem kötelezettséget a sofőröknek."
Dehát ez már meg is valósult!
Javasolni lehetne még a kerékpáros és gyalogos, valamint környezetvédelmi aktivisták azonnali börtönbe vetését, tárgyalás nélkül.
__________________________________________________
Biciklim van és nem félek használni!
Az MK Belváros tagja, akik divatosan bringáznak...

12
aron képe

beléphetek az

beléphetek az egyházadba?:)

*
mindig van hátszél, csak te mész rossz irányba.

az észak-pesti MK tud lakatolni, és tükör helyett is cyclechic

13
KésmárkiM képe

Zseniális. Ha megteszi,

Zseniális. Ha megteszi, nyert ügyünk van.

14
zenmacska képe

Tulajdonképpen egyetértek

Tulajdonképpen egyetértek Küküékkel, de ugyanakkor minden lehetőséget meg kell ragadni, nem? Vagy nagyon naiv vagyok?

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

15
Kuku képe

Megragadjuk, csak a

Megragadjuk, csak a nyelénél. :)

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

16
Cseya képe

Ja és a végén az lesz,

Ja és a végén az lesz, hogy: "Te koma, hát mi ingyen ettük meg ezt a tehénszart!"

17
Attila11111 képe

Kérdés hogy ez

Kérdés hogy ez egyáltalán lehetőség-e?
Az szdsz bebizonyította hogy szarik a bringásokra.
Választás előtti félévben amúgy sem lehet komoly döntéseket kivívni. Választás után meg kissé más lesz a felállás.

A kerékpárosklub csak akkor menjen bele ebbe, ha az ellenzéki pártok is csatlakoznak.

18
alterego képe

Ha' az elobb meg szaralakok

Ha' az elobb meg szaralakok voltak nalad a bringasok, mosmegmar orszagos cimbik vagyunk?

"A bringások egész évben elcsalták az adót, és most ebből a pénzből Kubában nyaralnak. Majd tavasszal visszajönnek és folytatják az autóellenes fasiszta összeesküvést."

19
Cseya képe

A szaralakozás szarkazmus

A szaralakozás szarkazmus volt.

20
csviktor képe

Kedves Kóka Úr! Először

Kedves Kóka Úr!

Először is csak annyit szeretnék mondani, hogy menjen Ön a büdös picsába!

Jó, ez így kicsit durva volt, próbálom kifejteni.

Ön és a kedves barátai az elmúlt 7 évben sikeresen tönkretették ezt az országot. Igen, ma mindenki ezt szajkózza, de próbáljon kinézni a fejéből, és körbenézni itthon.

Sikerült elérni, hogy a régebben középosztálybelinek számított családok minden hónapban azzal foglalkoznak órákig, hogy melyik csekket tegyék át a következő hónapra, mert az aktuális hónapban már nem futja rá.

Sikerült elérni, hogy a legutolsó-szemét párizsi is 1000 Ft körüli összegre emelkedjen, 1 kg kenyér 200 Ft-ra, egy liter olaj 400 Ft-ra és lassan a hús, sajt is luxusnak számít egy átlag magyar embernek. Igen, persze az élelmiszer-árrobbanás nem az Önök hibája, azonban a mezőgazdaságunk tönkretétele már igen.

Ahol 50 éve még agyonvertek egy embert, ha a másik árokpartján kaszálta le a füvet, és tíz éve is minden évben szántottak-vetettek, ahol csirkék voltak meg disznók, na ott most gaz van, és szerencsénk van, ha évente egyszer - a parlagfű miatti büntetéstől félve - lekaszálják. A parasztnak nem éri meg vetni, sikeresen rá lettek hát szoktatva az eddig önellátó emberek is a boltokra, szupermarketekre, hiperekre, így most már bátran lehet emelni az árakat, visszaút nincs.

Ugyancsak Önöknek sikerült az Európa egyik legjobb határőrségét sikeresen leszerelni, elbocsátani, sőt követték őket a rendőr-kollégáik is, így amit ma rendőrségnek nevezünk, az ne más, mint maradék, sokszor olyan fejjel, amint Neander-völgyben is megirigyeltek volna. Kóka úr, nem tűnt fel, hogy az összes készenlétis 20 éves? Nem tűnt fel, hogy nincs köztük öreg? Vagy 1000-ből 2? Azért, mert az öregek inkább leszereltek, vagy letagadják, hogy rendőrök? Vagy mert mostanában ha a rendőr megfog egy bűnözőt, akkor hirtelen kiderül, hogy a bűnöző megélhetésiből törte fel a kocsma ajtaját, és a rendőr egy szemét rasszista?

Kóka Úr! Az sem tűnt fel, hogy fél év fasisztázás, nácizás után akkorát buktak, mint ide Buda? Hogy próbáltak úgy eladni egyes embereket, mint vérengző fenevadakat, amikor az összes szomszédja tudta, hogy nem az? Na és az emberek kinek hittek vajon? Önöknek, vagy annak, amit a szemükkel láttak?

Nem tartja szomorúnak azt, hogy kedves pajtása, Draskovics úr, aki talán még egyedül pékügyi miniszter nem volt, hiszen annyira mindenhez ért, na az ő segítségével sikeresen elérték azt, hogy aki kimenne tüntetni, azt azonnal igazoltatni kell, mert veszélyes, míg vidéken ezalatt egész megyék állnak rendőri felügyelet nélkül?

És kedves Kóka Úr! A liberalizmus őshazájában, az USA-ban vajon miért van az, hogy az ember a reggeli kávézás közben sikeresen megalakíthat egy céget, délben kinyitja a boltot a garázsában, este meg már nyereséges? Azért, mert ők okosak, míg mi hülyék vagyunk? Vagy azért, mert ha van itthon valakinek egy jó ötlete, akkor hónapokig kell bürokratikus csatornákon gyűrődni, kérvényezni, hogy végül elindítva a kis üzletet azonnal hatalmas adó és járulék terhek ugorjanak a nyakába? Hm?

Jah, és Kóka Úr, VAN-E 62527 SZABAD, DEMOKRATA SZAVAZÓ?

----------------
Pina, sör, bringa. Valami ilyen sorrendben. Na jó, az első kettő lehet, hogy felcserélhető...
----------------
Tekertél már éjjel Budapesten?

21
Kuku képe

Szerintem - itt és most -

Szerintem - itt és most - nem egy politikus végre megkaparintott ellenőrzőjét kell teleírnunk intővel.
Javaslom, hogy továbbra se áztassuk be a témát az ország, vagy Kóka János minden létező bajába.

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

22
lajhár képe

A gond az, hogy ezt az

A gond az, hogy ezt az embert, és pártját olyan mértékben rühelli jelenleg az orzág nagy része, hogy ha ő próbál minket népszerüsíteni, az vszinüleg rombolja csak a nimbuszumkat. A másik gond, hogy elég nehéz elhinni, hogy a szándék öszinte, amivel csak az a baj, hogy a leglkalmatlanabb pillanatban kifoghatja a szelet a vitorlánkból, ha megkapta, amit akart, azért, ha nem, azért. És eltünik, a magyar közéletre oly jellemzően számonkérhetetlenül. Amikor egy éve megjelent itt, blogot nyitott és orba szájba igérgetett, a legtöbb válasz az volt: meglátjuk. Az elmúlt időben megint csak parasztvakítás folyt, gyakorlatban leginkább annyi, hogy a szadeszes városvezetés jól keresztbekúrt a Margit-szigeti kerékpárútnak, ezzel kérdésessé téve az egész nagykörtés bringasávot. Szóval, valahol úgy érzem, a harag jogos. Az ellenörzöjébe jegyeket majd tavasszal írunk. Ismerve az átlag választópolgár memóriakapacitását, meg a jobboldal irdatlan bénaságát, még az is lehet, hogy nem egyest...
Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

23
csviktor képe

Jah, bocs Kükü, ez ilyen

Jah, bocs Kükü, ez ilyen ösztönös reakció, meg hátha olvassa egy lelkes SZDSZ aktivista, lehet hogy már a főnök kiadta az utasítást, vajh' mit is szólnak a témához a bringások?
----------------
Pina, sör, bringa. Valami ilyen sorrendben. Na jó, az első kettő lehet, hogy felcserélhető...
----------------
Tekertél már éjjel Budapesten?

24
teo képe

Lehet, hogy rosszul látom,

Lehet, hogy rosszul látom, de már a levél publikálása is ellentétes a CM eszméjével, miszerint politika mentesen folyik a szerveződés élete.
A blog alkalmat ad arra, hogy elkezdődjön a köcsög SZDSZ, MSZP, FIDESZ hozzászólások sora.
Talán egy kis zsidózás is becsúszik majd...

Azt gondolom, hogy amennyire lesz*rnak minket a politikusok, ugyanannyira nekünk is tenni kéne a hasonló levelekre, és nem fórumot adni a politikai reklámnak.
Jövő héten Vitya, vagy Lendvai küld hasonló nyílt levelet, amit több százan/ezren elolvasunk, reagálunk rá, és ezáltal elérik, hogy foglalkozzunk velük.
Nekik minden reklám jó, a kommentek már érdektelenek számunkra, a lényeg a megjelenés.

25
Cseya képe

Így van, én már az akkor

Így van, én már az akkor is csodálkoztam, mikor az EMPAMO-t emberszámba vették Küküék.

26
Kuku képe

Szerintem ezt nem lehet

Szerintem ezt nem lehet szőnyeg alá söpörni. Egyrészt köze van hozzá minden bringásnak, másrészt mivel később kívánatos lehet ez a képviselői csoport, fontos hogy megjegyezzük hogy azt ügy- és nem pártközpontúan képzeljük el.

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

27
teo képe

Persze, az érintettek

Persze, az érintettek válaszolhatnak rá, de nem kéne a CM-en publikálni.

Utálom az összes politikust és minden pártot, nem akarom, hogy itt is elkezdődjön az agitálás.

Ez hangsúlyozottan az én magánvéleményem!

28
sagan képe

A levél és válasz

A levél és válasz publikálása számomra,csak azt mutatja,hogy Küküt valóban érdekli a kerékpáros közösség,mert beszámolt egy olyan dologról,amiről egyébként nem tudtunk volna. A tartalom és a korábbi cselekedetek alapján, pedig mindenki el tudja dönteni hogy kinek hisz.

----------------------
Biciklizem tehát vagyok.

29
phorvath képe

A politika az érdekek

A politika az érdekek képviselete. Erről szól a demokrácia. Ha egyik párt sem képviseli az érdekeidet, alakíts sajátot! Most könnyen szerezhetsz pár szavazót. :-)

30
sagan képe

A CM nem politika

A CM nem politika mentes,hanem pártpolitika mentes.

----------------------
Biciklizem tehát vagyok.

31
teo képe

Ez itt konkrétan egy SZDSZ

Ez itt konkrétan egy SZDSZ kampány levél, a tartalmától függetlenül. Akkor ez mindek minősül?

32
Lathor képe

A VÁLASZ tartozik a CMhez

A VÁLASZ tartozik a CMhez és az pártpolitika mentes.

33
Neves(s) képe

Bárvitázni nincs időm, s

Bárvitázni nincs időm, s nem is akarok, de a véleményem mégis elmondanám. Szóval lehet, hogy Jancsi barátunk most egy szadesz kampánylevelet küldött, s a nagy többség ezért most itt lázad és komcsi-libkózik (megj.: örülök, hogy a szadesz nevének felmerülésekor rögtön az mszp is kap a pofájára, miközben az mszp a legnagyobb vesztese a szadesz ámokfutásának). Szóval én azt nem értem, hogy ha az itt fórumozók döntő része azért utasítja ezt el csuklóból, mert egy szdsz kampánynak gondolja, akkor mégis miért nem utasítja el a fidesz folyamatos kampányolását (ha mi leszünk hatalmon, mindenkinek több pénz jut, s még a gazdaság is robogni fog). Nem értem, kik szavaznak akkor a fideszre, ha az olcsó kampányszövegeket elutasítja a többség? Vagy itt is megjelent a kettő mérce?

Szvsz egyáltalán nem kellene itt politizálni.

34
Lathor képe

Maradjunk annyiban, hogy a

Maradjunk annyiban, hogy a CMre írók köre nem éppen reprezentatív minta.

35
Törölt felhasználó képe

Értelmetlen (igazi

Értelmetlen (igazi politikusi) mondat: "...itt fórumozók döntő része azért utasítja ezt el csuklóból, mert egy szdsz kampánynak gondolja, akkor mégis miért nem utasítja el a fidesz folyamatos kampányolását..."
- az itt fórumozók döntő része nem utasítja el csuklóból,
- aki elutasítja az sem mind azért, mert szdsz kampánynak gondolja,
- senki nem kampányol itt folyamatosan, a fidesz sem,
- így nincs mit elutasaítani.

Ha szerinted nem kell itt politizálni, akkor ne politizálj itt.
__________________
Mert így kerek a világ.

36
lajhár képe

Ha nem vennéd észre, akkor

Ha nem vennéd észre, akkor itt pártokat egymáshoz hasonlítgatni, demagógiákat párhuzamba állítani, "kevesbbet hazudik-e a Fidesz mint a a szadesz" tipusú "mélyértelmmű" kérdéseket feszegetni, tehát pártpolitizálni TE kezdtél.És állati jó lenne, ha nem folytatnád...

Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

37
alcedo képe

Nem kétlem az őszinte

Nem kétlem az őszinte szándékot a háttérben, de egészen pontosan melyik CM blog/fórumbejegyzésre utalsz?

38
Neves(s) képe

Bocs, még annyit:

Bocs, még annyit: nyilvánvaló, hogy az 5 parlamenti frakció biciklitudorának nem juthat egyszerre eszébe ez a kezdeményezés. Azt meg senki nem akarja engedni, hogy az 5letét aztán lenyúlja bárki más. Ez olyan dolog, mint hogy pl. a debreceni közösségi közlekedésfejlesztés megszavazásakor nem csak a Kósa vezette többség szavazta meg, hanem minden frakció. A pénzt az Unió adja, a támogatás odaítélésekor a kormány által delegált többség dönt, a legkisebb szerepe van ebben Kósának. Mégis, őt választják majd ezért újra... És ugyanez igaz mondjuk Szegedre is, csak fordított leosztásban. Szóval a politikai kommunikáció ilyetén módja szerves része a demokráciánknak, ezt nem kell szeretni, de el kell fogadni.

39
ridder képe

Nem Kókának jutott

Nem Kókának jutott eszébe. Van vagy 10 éves, és talán a Kerosztól, esetleg a VBB-től származik. Sajnos Kókával az élen megvalósíthatatlan. Észre kellene vennie, hogy a teljes hiteltelenség kivívása után visszaüt a támogatása. Érthető és okos lépés a CM félreugrása az ölelő karok elől. Kóka János hitelvesztése vírus, amit mindenki elkaphat aki közös ügybe fog vele. Egyáltalán megkérdezte bármelyik bringás szervezetet hogy akarja hogy szeresse őket? Mert itt minden bejegyzése utálatba fullad, és ebből vághatná hogy a segítsége akár kellhet is az ügynek, de az arca csak árthat.

40
alcedo képe

Így már értem. Erről

Így már értem. Erről valóban már-már személyeskedésbe hajló parázs viták folytak itt, tényleg ideje volt helyretenni.

Szerk: Elnézést, egy szinttel feljebb akartam válaszolni.

41
Kóka János képe

Értem az ellenérveket. A

Értem az ellenérveket. A kezdeményezésben arra tettem javaslatot, hogy pártpolitikától legyen független az ügy. Képviselők sajna mindenképp kellenek hozzá, mert jogalkotási kérdésekről is van szó. (Jó hír egyébként, hogy mostanra a kezdeményezéshez csatlakozott fideszes, szoci és mdf-es képviselő is.)
A Kerékpáros Magyarország Programot 2006-ban készítettük. Belefogtunk egy csomó jó dologba (bringaút-fejlesztés, turisztikai pályázatok kiírása, Bringázz a munkába stb.). Együtt nyomtuk akkor, a civilek és a GKM. Voltak eredmények is. Akkor ezt szerettétek.
Most attól féltek, hogy le akarom nyúlni a témát. Vagy ha nem is akarom lenyúlni, a személyem rántja bele a pártpolitikai mocsárba.
Szerintem ez utóbbi valós veszély lehet. Éppen ezért a ma délutáni találkozón arra teszek javaslatot, hogy a civilek vegyék át a kezdeményezést, mi csak azt csináljuk, amit Parlamenten kívülről nem lehet.

Üdv,

Kóka János

42
Zsurmi képe

Szeretném felhívni

Szeretném felhívni figyelmét, hogy a biztonságos közlekedés egyik fontosabb eleme a gyengébb fél védelme.

Elvégre az erősebbnek több a felelőssége, viszont bármilyen baleset esetén a gyengébb fél az áldozat. Akinek emiatt sokszor esélye sincs bizonyítani a vétlenségét. És ez nem közlekedési kérdés. Súlyosbítja ezt az ismert jelenség: az áldozat hibáztatása (miért nem volt máshol).

Ez még a kerékpáros infrastruktúránál nagyobb biztonságot ad. Ráadásul nem egy új dolog, Nyugat európában évek óta alkalmazzák.

Továbbá nem elhanyagolható feladat az oktatás és a kampány is. Az előbbi jó 20 éve nincs, az utóbbi pedig cinikussá vált (vigyázz magadra gyalogos). Néhányan bringás jogsiért kiáltanak, ami teljesen nonszensz, mert - ha jól tudom - nemzetközi egyezmény rögzíti pl. ezt is (hogy ne legyen).

A kampány azért is fontos, hogy az esztelen téveszméket visszafogja (a kerékpáros nem fizet adót, a bringás szabálytalan, az úttest csak az autóké stb). Semmi, de semmiféle elvárható magatartást nem kommunikál az állam, minden ad hoc alakul ki az erősebb kutya baszik elvén. Persze a sok lúd disznót győz elv is működik, a kerékpározás esetén is ez van, csak sok a kezeletlen konfliktus.

A feladat olyan sokrétű, hogy nem hiszem el hogy egyhamar érezhető változás lesz. A mai politikai elit hitele a nullához közelít, ezért nem igen hiszünk önnek sem.

-
Zsurmi

43
Kóka János képe

A közlekedésbiztonság, a

A közlekedésbiztonság, a "gyengébbek védelme" vezérlő szempont volt a 2006-ban indított programban. A program fontos elemei 2008-ban lényegében leálltak. Ennek újraindítására törekedtem a tavalyi határozat-tervezetben, és a mostani caucus összehívásakor.

Kóka János

44
Névtelen képe

Szeretem az ilyen

Szeretem az ilyen megállapításokat:
"A program fontos elemei 2008-ban lényegében leálltak."
Miért? Miért álltak le?

"az elmúlt év a bringás ügy szempontjából totális kudarcot hozott."
Miért?

"Az egy éve benyújtott biciklis határozattervezet napirendre vételét és részletes vitáját a parlamenti többség öt alkalommal akadályozta meg."
Miért? Egyébként nem előtte kellett volna lobbizni? Támogatókat gyűjteni?

+ "A képviselői csoport megalakításának aktualitást ad, hogy hasonló képviselői csoport jött létre az Európai Parlamentben, 2009. július 14-én."

Október van.

45
Kuku képe

Nem csak 5 szdsz-es és 2

Nem csak 5 szdsz-es és 2 mdf-es képviselő ült ma a megbeszélésen? Tudni arról hogy kik csatlakoztak a Fideszből és az MSZP-ből?

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

46
Kóka János képe

Tompa Sándor és Oláh

Tompa Sándor és Oláh Lajos MSZP képviselők
Gruber Attila és Vígh Ilona Fidesz képviselők
Herényi Károly, Pettkó András, Katona Kálmán (ex-)MDF-es függetlenek
Velkey Gábor, Lakos Imre, Világosi Gábor és Kóka János SZDSZ-es képviselők

Szintén támogatja a kezdeményezést Katona Béla (MSZP), az OGY. elnöke, aki vállalta, hogy a civil programot felkarolja és a felmerülő jogszabály-tervezetek mielőbbi tárgyalását támogatni fogja a Házbizottságban.

47
lord nembe képe

Az alakuló ülésen ott

Az alakuló ülésen ott volt Bodor Ádám, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kerékpáros ügyekért felelős miniszteri megbízottja, Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke, Velkey Gábor (SZDSZ), Lakos Imre (SZDSZ), Katona Kálmán (MDF) és Herényi Károly (független) országgyűlési képviselők is.

http://www.fn.hu/belfold/20091008/ciklusokon_at_tekerne_koka_csoportja/

48
sinya képe

Azt kell megertened Janos,

Azt kell megertened Janos, es tudom, hogy politikuskent nem tudod, de maganemberkent talan atmegy, hogy a neveddel nemhogy sikereket nem lehet elerni, de kifejezetten kontraproduktiv az egesz. Meg egy ehezo nyugdijjas sem fogadja el azt az 1.000,- forintost amin a keped lenne, es most ne sertodj meg ez nem szemelyeskedes, ezert direkt kiemelem:
A Neveddel az nem ugyanaz mint a Veled. Veled lehet, mert ertessz hozza, tudom en is, hogy bringazol, mindannyiunknal jobban latod, hogy mukodik ez a burokrata csinovnyik rendszer, de a neveddel nem megy, egyszeruen azt elintezted az elmult par evben...

Ertike?

Sinya

49
Cseya képe

Meg hát jobb lenne

Meg hát jobb lenne olyasvalaki, aki- a dolgok normálisabbra fordulása esetén- jövőre nem ülne már sitten. Mert ott lenne a helye, gondolom ez nem vitatéma.

50
Kóka János képe

Nocsak. És mi a

Nocsak. És mi a vád?
...vagy "a normálisabbra fordult helyzetben" ehhez elég lenne a politikai ellenszenv?

51
Cseya képe

Első nekifutásra hűtlen

Első nekifutásra hűtlen kezelés, adócsalás, választási csalás.
Egy kicsit jobban megkurkászva csak halmozódna rá a többi, majd megkérdezzük a békákat is.

"Normális helyzetben" a Parlamentbe legfeljebb csak turistacsoporttal kerülhettél volna.

52
gaze képe

megint az a rohadt

megint az a rohadt demokrácia, mi, Cseya. Már megint azzal van a baj.
csendőr kéne meg puskatus. és akkor lenne 3,60-as kenyér meg három tengerpart.

53
Cseya képe

Ja. Ha ezt a szart meg

Ja.
Ha ezt a szart meg összetéveszted demokráciával, akkor irány a doki.

54
gaze képe

gondolom ez a szar olyan

gondolom ez a szar olyan rossz, hogy ilyeneket irogathatsz ide. (mert van ineternet. biztos a rendparti diktaturaban is jol kifejthetned ha valami nem tetszik. nyilvan).
de persze mindjart elvisz minjdart az AVH IP cim alapjan, hisz akkora itt a szar.
te se tudod mit fikazz mar jo dolgoban.
kozeposztalyos kis kuki, romantikus eroszakkal.
allj sorba bananert, meg beszelore a csillagba, es schengentol is szard ossze magad, hisz az egesz gany.
a jatek attol meg nem rossz, hogy te nem vagod szabalyait es ettol hulye vagy benne.

55
Cseya képe

Szabad ember szabad

Szabad ember szabad országban, azt csinál amit szabad, nyomi.

56
gaze képe

és te most nem azt

és te most nem azt csinálod amit akarsz? Megvernek érte a szíj csatos végével ha beszólsz a Jancsi bácsinak valamit?
Na akkor.

57
Cseya képe

Szabad ember szabad

Szabad ember szabad országban, azt csinál amit szabad, Tibi.

58
chmtx képe

Azért nyugtass meg gaze,

Azért nyugtass meg gaze, hogy ha nem szeretem Kóka Jánost és tevékenységét, akkor attól még nem vagyok antiszemita rasszista jobbikos?

Csak mert én világ életemben liberális voltam, mondhatnám, hogy ultraliberális, persze nem gazdasági kérdésekben, hanem emberi jogi kérdésekben, és sokáig a liberálisokra is szavaztam, csak aztán azt vettem észre, hogy az emberi jogi liberlizmust a szemétre dobták, mert találtak jobbat, méghozzá a gazdasági liberalizmust, amit el is kezdtek teljes mellszélességgel képviselni, csak hát azzal meg az a baj, hogy a kettő általában üti egymást. Na nem arról beszélek, hogy mindent államosítsanak, de ez az elszabadult neoliberlizmus ami nálunk beütött, ez kb annyi kárt okozott a nemzetnek, mint egy háború.

Egy ideje nem szavazok az SZDSZ-re, és esküszöm, hogy soha többet nem is fogok, és kéjes örömmel fogom a következő választáson azt látni, hogy nem kerülnek be többet a Parlamentbe, még akkor is, ha ennek az lesz az ára, hogy a szemernyivel sem jobb Jobbik viszont ott fog trónolni a Fidesz jobbján. Sajnálom.

Dávid
www.polopokol.hu

59
gaze képe

nyugi, a szadesz annyira

nyugi, a szadesz annyira liberális, mint amennyire az a Makó nevű arc volt Jeruzsálemtől :)

Csak Cseya "ez nem demokrácia" futamára reagáltam, mert vicces ahogy valaki nyilvánosan ilyan önellentmondásokba keveredik, mint ő rendszeresen.

szóval summázva: a szadesz nem egyenlő a liberalizmussal. (arról lehetne regélni, hogy áldásos tevékenységük mennyire tett rosszat ezen irányvonal laikus megítélésének, csak ugye egyrészt ez a fórum nem az a fórum, másrészt meg minek. elmúlnak ők szépen és csendben. kormányzó pártból parlamentből kieső párt. mi a bizonyíték a demokrácia működésére ha nem ez?)

De asszem már így is több szót fecséreltünk megnevezett pártra, mint amennyit érdemelnek személy szerint.

60
Hozentroger képe

Sinyánál a pont, a többi

Sinyánál a pont, a többi komment felesleges.

61
Kóka János képe

Nem tudok, és nem is akarok

Nem tudok, és nem is akarok vitatkozni a diagnózissal.
Off-topic, de arra kérlek, azon gondolkodj el, hogy nincs-e valami törvényszerűség abban, hogy akik az utóbbi 15 évben változtatni akartak "a bürokrata csinovnyik rendszer"-en, valahogy mind "elintézték a nevüket"? (Földig hajló tisztelet a kivételeknek, bár nem emlékszem sok ilyenre.)
Ez persze nem baj, ha eredményes volt a működésük. Én ismerem a saját eredményeimet és az elkövetett hibáimat is. Hozzá kell tennem, hogy igazán intim viszonyban a kudarcaimmal vagyok, mert azok csak az enyémek, míg a sikereimre számos jelentkező akad.

Vissza a témához: akkor most mit javasolsz, Sinya? Hogyan menjen előre az ügy? Van olyan politikus, aki kézbe venné a folyamatot? Aki hatékony, és hiteles? Akinek "jó a neve"? Én 5 éve vagyok bent a politikában, de nincs triviális válaszom. Kik tettek ebben az időszakban komolyan a bringásokért?

62
sinya képe

Szerintem??? Oke! Leirom, de

Szerintem???
Oke! Leirom, de fajdalmas lesz! A Velemenyem:
Szubjektiv, es csak a Sinyae.

Szerintem a politikusok magasrol leszarjak, hogy az emberek mit akarnak, soha nem is erdekelte oket, soha nem is fogja. Ha barmi olyan tortenik ami az embereknek jo, az egy masodlagos dolog, mert elsore az a fontos, hogy a politikusnak jo legyen es/vagy a mellekesen elrabolt penzbol teletomjuk a partkasszat. Janos ismersz, mindig is szokimondo de sohasem ellenseges gyerek voltam, veled is, meg akkoris amikor tudod, hogy nem rejtem veka ala a velemenyemet egy politikus elott, de mindig baratilag dumaltunk.
En rajottem.
Semmi, de semmi ertelme sincs kerni semmit a politikatol, mert nemhogy nem csinaljak meg meg sem halljak, tenyleg nem erdekli oket, a politikusok egy kulon kis vilagban elnek ahol csak az a ket szempobt szamit, hogy minnel tobb ideig maradjon ott ahol minnel tobbet el lehet rabolni. Punk-tum. Szepithetnem, de nem lehet. Lehet jonni a Metroval, a Hiddal, az Autopalyaval, a barmivel, de elsodleges celja mindennek az, hogy a kovetkezo kampanyban egy fejlodo orszag eves GDP-jenek megfelelo lovet koltsenek el -szigoruan a feketepiacon, hogy nyoma se maradjon- arra, hogy utanna megint ugyanez lehessen 4 evig. MINDEN MAS CSAK MASZLAG!!!
Azt kerded mit lehet csinalni?
Megmondom...

Azt amilyen iranyba megy a CM, es ez egeszen egyszeru:

MEG TÖBB BRINGÁST! Ennyi, es amikor eleri az igazi Kritikus Tomeget. Akkor majd a politikus ugy fog lopni, hogy a masodlagos ertek -az allampolgar erdeke, az orszag erdeke- a kerekparos infrastruktura lesz. Es akkor majd jo lesz.

Nem, sajnos nem hiszek senkinek, semminek es neked sem. Felre ne ertsd, ez nem szemelyeskedes, ezt barkinek elmonologizalom. Olyannyira, hogy arra sem tartom (ES ITT A LENYEG)

Arra sem tartom erdemesnek a politikusokat, hogy valaszoljak nekik arra a kerdesre, hogy mit kerek, meg arra sem, hogy meghallgassam... Tok mindegy 10-15 ev alatt bebizonyosodott, hogy egy dolgot erdemes csinalni, meg tobb bringast az utcarra. Forradalmat, amolyan ketkerekut...

Mit csinaljal? Kerded tolem? Janos, Barmit/akarmit, amit akarsz... Jarj bringaval, es biztasd erre a barataidat ismeoseidet, mi is ezt tesszuk, ez a legjobb amit tehetsz.
Megprobalunk az MK-val kerekparos nagykoaliciot csinalni, biztos abban is egy csomot segithetsz majd... de

Es mit ne tegyel?
Semmilyen modon ne rakd a neved a CM melle, se szorolapra, se kampanyra, se sajtotajekoztatora, ez nekunk nagyon nagy segitseg lenne tenyleg! Barmi jo otlet van, ird meg nekem nyugodtan, hivj fel engem batran, de hivatalalos formaban ne keruljon kozel a CM nevhez a Tied (es senki politikuse). ez a legeslegnagyobb segitseg amit kaphatunk. De tenyleg...
Ja es meg egy, halkan jegyzem meg, hogy ez a KMSZ ugy, ez ez elobb utobb bilikiborulos lesz a 21 milliostul, meg a mindenestul, es nagyon rosszul fognak belole kijonni, es nagyon felek tole, hogy nem lesz jo a bringazasnak, na ezt meg valahogy segithetnel lebetonozni...

Peace
Sinya

63
medvegyu nem bejelentkezve képe

Amit te kezdeményezel a

Amit te kezdeményezel a parlamentből civilekre hivatkozva, az nem lehet hiteles dolog, a civil dolgok civil oldalról indulnak, te is tudod.
Így az hogy azt írod, hogy a civilek majd jól élére állhatnak ennek a politikusi kezdeményezésnek nevetséges felvetés.

És persze az is igaz, hogy kompromitáló a párpolitikuisok neve (a tiéd meg különösen) számunkra.

Ha tényleg segíteni akarsz, akkor nem a civileket próbálod bemártani, meg a fórumukat szennyezni politikával, hanem mondjuk kiállsz a margit-hídi déli kerékpársáv mellett, a pártodon múlik a dolog, nem?
Vagy kiállsz a közösségi közlekedés fejlesztése mellett és nem pedig a tudatos lepusztítása mellett, amiben a pártod élharcos.

64
bonnie képe

plusz SOK! főleg amit a

plusz SOK!
főleg amit a civilekről írsz..
bonnie

65
Kóka János képe

A kiállás a Margit-híd

A kiállás a Margit-híd déli kerékpársávjáért megtörtént. Az ügyet most a fővárosi képviselőtestület elé viszik a képviselőtársaim.
Remélem, nem tekinted a fórum politikábal történő szennyezésének, ha idemásolom a mai hírt:

"(...)Lakos Imre és Bőhm András SZDSZ-es, valamint Katona Kálmán és Hock Zoltán MDF-frakcióban ülő független képviselők pénteki sajtótájékoztatójukon azt közölték: hétfőn konkrét javaslatokat terjesztenek a Fővárosi Közgyűlés elé.
A fővárosi politikusok, akik egyben országgyűlési képviselők is, további három javaslattal is a közgyűléshez fordulnak. Az egyikben a Margit híd déli oldalára korábban tervezett, ám később a tervekből visszavont kerékpárút megépítése mellett érvelnek(...)"

KJ

66
medvegyu nem bejelentkezve képe

Okés, kösz, én mindig

Okés, kösz, én mindig újra optimista vagyok, és várom a beidézett hír EREDMÉNYÉT, azaz a civilek által javasolt, a főváros által névleg elfogadott megoldás megvalósulását, ami továbbra is a pártodon múlik.

És mi a helyzet a közösségi közlekedéssel?

67
alterego képe

Van elet az SZDSZ-en kivul

Van elet az SZDSZ-en kivul is, es talan sokkal jobb is. Ki kene probalnia.

68
Ji-ten képe

"Éppen ezért a ma

"Éppen ezért a ma délutáni találkozón arra teszek javaslatot, hogy a civilek vegyék át a kezdeményezést, mi csak azt csináljuk, amit Parlamenten kívülről nem lehet."

Ilyen alapon arra is tehet javaslatot és kezdeményezést, melyik napon süssek itthon palacsintát, és melyik napon készítsek krumplipürét.
Szerintem egy parlamenti kittegylet, hívja akárhogy is önmagát, ne tegyen semmiféle javaslatot arra nézvést, hogy ugyan mit is csináljanak a civilek.
Leginkább hagyják meg a civileknek (nagykisfiúk és kislányok ők már), mikor mit csináljanak, nemde? Majd ők eldöntik.

Amúgy igaza van: sok mindent kezdeményeztek. Mikor és hol tekinthetem meg az eredményeket? Budapesti vagyok, elég nekem csak az ittenieket felsorolni, szépen, konkrétan.

Bizony, van az úgy, hogy valaki egy ideig szeret valamit, azután meg már ha csak rágondol is -- elhányná magát.

Szerettünk volna az SZDSZ-es városvezetéstől sok mindent látni itt egy fiatal felnőtt egész életét kitevő elmúlt közel 20 év alatt.
Kérem a felsorolásokat ide is. Konkrétan. Minek is örülhetünk? A szmognak, vagy a PM10-nek, vagy a sok bicikliútnak, vagy a zöldterületeknek, vagy a szemétnek és a húgyszagú bűznek? Vagy minek is? A BKV suhanó buszainak?

Elég a nyüszögő szájtépésből, tessék reálpolitikusként viselkedni és legalább néha, néha felismerni és elismerni és beismerni a valóságot.
Ehhez van egy konkrét számadat a közelmúltból... Egy konkrét százalék. Érdemes volna már érdemben elgondolkodni azon, mi is az oka a "kiszeretésnek". Van az úgy, hogy nem elég a szájtépés és a maszlag és a porhintés. (Pedig baromira türelmes ez az ország és a benne élők többsége.)

69
Kóka János képe

Amerikai példa a bringás

Amerikai példa a bringás összefogásra:

http://www.politico.com/news/stories/0307/3193.html

70
gaze képe

ööö.. itt meg egy hazai

ööö.. itt meg egy hazai példa – Dániából.
http://vimeo.com/6925978

Mármint, a hazánkba látogató dán szakik pl azt hitték, hogy a körútra illegálisan felfestett kerékpárpiktogramok (melyek asszem nem milliárdos tételeket emésztenek fel) szóval ők azt hitték, hogy ez állami (goverment) dolog.
Miközben ismeretlen civilek festették fel őket, megelégelve a politika/városháza/döntéshozás semmittevését.
http://www.copenhagenize.com/2009/09/budapest-infrastructure.html

Most ezt nem rosszallóan mondom, csak, hogy nagyjából képbe helyezkedjünk, hogy idehaza a döntéshozás/politika és az "érintett" emberek viszonya honnan is kezdődik, mindenféle egyeztetés előtt.

71
Kisember képe

Sőt ha jól tudom, annyira

Sőt ha jól tudom, annyira illegál volt, hogy valaki(ke)t a rendőrök fel is írtak.
Szóval nemhogy az állam HELYETT, de annak ELLENÉRE építjük a közösséget.
Na ez a gáz.

72
er13a18 képe

én úgy tudom, hogy nem

én úgy tudom, hogy nem írtak fel senki

meg sztem olyan, hogy kicsit illegál vagy nagyon illegál kategória nincsen, vagy illegális valami, vagy nem.

73
alcedo képe

Magyar példa a bringás

Magyar példa a bringás összefogásra:

http://index.hu/exit/ketkereken/aszfaltk/kkpol/

Ugyanitt információ az értelmi szerzőkről.

Tekintve, hogy az MK bábáskodása mellett pártok közötti egyeztetés előzte meg, létre is jött. Nem tudom, tükröződik-e a szövegből, de összpárti. A többiről meg annyiszor volt már szó, hogy kár is rá többet vesztegetni.

74
lord képe

:) Ez mekkora.

:)
Ez mekkora.

75
gaze képe

ehe, 2002. január...

ehe, 2002. január... eeeeeeeeeehhh

76
chmtx képe

Korrekt a válasz.

Korrekt a válasz.

Dávid
www.polopokol.hu

77
BodorÁdám képe

Sziasztok Szerintem is az

Sziasztok

Szerintem is az lett volna a legjobb, ha a civil szervezetek kezdeményezik a parlament kerékpáros frakcióját, ahogy azt korábban (még Balogh Gábor elnöksége alatt tette az MK) és az Európai Kerékpáros Szövetség (http://www.ecf.com/3621_1) csinálja. Sajnos tény, hogy bár 2002-ben megalakult az a bizonyos magyar frakció, de senki (sem civil, sem politikus) nem állt az élére, nem mozgatta, senki nem hívta újra össze, a 2006-os választás után sem alakult meg újra. Ez a politikusok mellett a civil szervezetek felelőssége is.

A lényeg, hogy a frakció megalakult és minden jelentős (jelenlegi) parlamenti erő (FIDESZ, MDF, MSZP, SZDSZ) benne van. Lehet utálni a politikusokat, de ők hozzák a törvényeket, amelyeket (többé-kevésbé sikeresen) betartatnak a lakossággal, intézményekkel, szervezetekkel, cégekkel. Van fél éve a jelenlegi választott képviselőknek, hogy tegyenek valamit ezen a téren. Csodát várni nem lehet ettől sem, de a parlament felelősségi körébe tartozó jogszabályok (pl. Úttörvény, Adójogszabályok, Költségvetés stb.) megváltoztatásával a következő választásokig hozhat kisebb-nagyobb eredményeket a közös munka. Valószínűleg a végrehajtó hatalomra (kormány, önkormányzatok) igen kis közvetlen hatása lesz a csoportnak, így nem helyettesítheti a polgármesteri hivatalokkal, minisztériumokkal közös munkát.

Igaz csak a kis pártok képviselő voltak jelen személyesen is az ülésen, de ma ezeken a kis parlamenti csoportokon múlik a kormány sorsa, így ha tényleg akarják támogatni a kerékpáros ügyeket, van a kezükben eszköz. Azt én is reális veszélynek látom, hogy a jelenlegi kezdeményezők a következő országgyűlés munkájára nem bírnak majd érdemi hatással. Ezt szerintem több módon lehet megakadályozni, egyrészt több FIDESZ-es képviselőt kell bevonni, amennyire csak lehet rájuk alapozni a közös munkát, másrészt a civil szervezeteknek átvenni a kezdeményezést, hogy a javaslatokat ők és ne a politikusok jegyezzék.

Persze az is alternatíva, hogy most már ne csináljon ilyen csoportot az Országgyűlésben senki, de akkor reálisan 2010. szeptemberében leszünk újra ezen a ponton (tavaszi választás, hivatalos eredmény, alakuló ülés, szavazás a tisztségviselőkről, bizottságok, miniszteri meghallgatások, nyári szünet).

Üdv
Bodor Ádám

78
alterego képe

Udv, Adam, erre

Udv, Adam, erre reagalnek:
"de senki (sem civil, sem politikus) nem állt az élére, nem mozgatta, senki nem hívta újra össze, a 2006-os választás után sem alakult meg újra. Ez a politikusok mellett a civil szervezetek felelőssége is."

El teccik felejteni hogy 197x-ben szulettunk. Nagy tobbsegunk le is tojta a politikat a kozepiskola vegeig, megnagyobb tobbsegunk azota is. Az idosebbektol tisztelet a kivetelnek, nem varhatunk semmit, amit eddig nem tettek meg.
Koszonjuk, hogy igy is kaptunk ca ot evet arra, hogy MAGUNKTOL eszbe kapjunk, es elkezdjunk tenni olyan dolgokat, megcsinaljunk olyan munkakat INGYEN SZABADIDONKBEN, amiert valaki valahol felvette a fizeteset. Nagyon sajnalom, hogy ezalatt a baromi hosszu ot ev alatt, amiota nehanyunk esetleg felnotte valt, csak ennyi tellett tolunk.

79
BodorÁdám képe

Sziasztok Szerintem is az

Sziasztok

Szerintem is az lett volna a legjobb, ha a civil szervezetek kezdeményezik a parlament kerékpáros frakcióját, ahogy azt korábban (még Balogh Gábor elnöksége alatt tette az MK) és az Európai Kerékpáros Szövetség (http://www.ecf.com/3621_1) csinálja. Sajnos tény, hogy bár 2002-ben megalakult az a bizonyos magyar frakció, de senki (sem civil, sem politikus) nem állt az élére, nem mozgatta, senki nem hívta újra össze, a 2006-os választás után sem alakult meg újra. Ez a politikusok mellett a civil szervezetek felelőssége is.

A lényeg, hogy a frakció megalakult és minden jelentős (jelenlegi) parlamenti erő (FIDESZ, MDF, MSZP, SZDSZ) benne van. Lehet utálni a politikusokat, de ők hozzák a törvényeket, amelyeket (többé-kevésbé sikeresen) betartatnak a lakossággal, intézményekkel, szervezetekkel, cégekkel. Van fél éve a jelenlegi választott képviselőknek, hogy tegyenek valamit ezen a téren. Csodát várni nem lehet ettől sem, de a parlament felelősségi körébe tartozó jogszabályok (pl. Úttörvény, Adójogszabályok, Költségvetés stb.) megváltoztatásával a következő választásokig hozhat kisebb-nagyobb eredményeket a közös munka. Valószínűleg a végrehajtó hatalomra (kormány, önkormányzatok) igen kis közvetlen hatása lesz a csoportnak, így nem helyettesítheti a polgármesteri hivatalokkal, minisztériumokkal közös munkát.

Igaz csak a kis pártok képviselő voltak jelen személyesen is az ülésen, de ma ezeken a kis parlamenti csoportokon múlik a kormány sorsa, így ha tényleg akarják támogatni a kerékpáros ügyeket, van a kezükben eszköz. Azt én is reális veszélynek látom, hogy a jelenlegi kezdeményezők a következő országgyűlés munkájára nem bírnak majd érdemi hatással. Ezt szerintem több módon lehet megakadályozni, egyrészt több FIDESZ-es képviselőt kell bevonni, amennyire csak lehet rájuk alapozni a közös munkát, másrészt a civil szervezeteknek átvenni a kezdeményezést, hogy a javaslatokat ők és ne a politikusok jegyezzék.

Persze az is alternatíva, hogy most már ne csináljon ilyen csoportot az Országgyűlésben senki, de akkor reálisan 2010. szeptemberében leszünk újra ezen a ponton (tavaszi választás, hivatalos eredmény, alakuló ülés, szavazás a tisztségviselőkről, bizottságok, miniszteri meghallgatások, nyári szünet).

Üdv
Bodor Ádám

80
Kuku képe

Parlamenti erő nincs benne,

Parlamenti erő nincs benne, legfeljebb 1-2 képviselő. Nem tudom mit lehet ettől várni. Van már tárcaközi bizottság ami nem ül össze, meg bringás képviselők akik nem sokat tehetnek. Szerintem itt az MSZP tud tenni bármit még fél évig, utána pedig a Fidesz. A kicsik csak szeretnének tenni, de nincs hozzá erejük. Ez tökre látszott az elmúlt egy évben. Én már elfáradtam a politikusokban reménykedésben. Teljesen szkeptikus lettem minden politikussal és párttal kapcsolatban. Kb. egyetlen örömöm van, az hogy kibiciklizek a házkapun, és rengeteg bringás jön szembe. Ez érdekel. Ebben van az embernek sikerélménye, a politika(usok) csak felidegesít.
Kritikus tömeg. Ez a cél. A politikusok meg majd felébrednek valamikor a húsos szavazók hétköznapi tömegétől. Ha meg nem, akkor a világon elsőként bringabarát várost csinálunk a vezetői akarata ellenére.

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

81
Törölt felhasználó képe

"...a világon elsőként

"...a világon elsőként bringabarát várost csinálunk a vezetői akarata ellenére."
+1 :-)
__________________
Mert így kerek a világ.

82
BodorÁdám képe

A parlamenti bizottságokban

A parlamenti bizottságokban sincs benne minden képviselő, de általában a frakciók hallgatnak a bizottságokba delegált szakpolitikusaikra és ha egy bizottság elfogad valamit általában a parlament is. Az MSZP egy minisztert és a KHEM államtitkárát „delegálta” a kerékpárosbarát frakcióba, így elvileg (ha komolyan gondolják) ennek elégnek kell(ene) lennie.
A kis pártok / függetlenek nélkül, most egyik „nagynak” sincs többsége, azaz ha akarják lenyomják vagy támogatják a kormányt.
Kérlek ne írd le, hogy nem ült össze a tárcaközi bizottság, mert nem így van. 2009.szeptember 28-án ült utoljára össze és munkája eredményeként többek közt pl. egy most már hivatalos PM állásfoglalást tárgyalt, amely alapján a cégek által a dolgozóknak vásárolt céges kerékpárok (melyet a munkavégzéshez kapcsolódóan is) használnak akkor is elszámolható, ha a cég nem kifejezetten ezzel foglalkozik (pl. nem egy kerékpáros futárcég) és a nem számít (adóköteles) természetbeni juttatásnak. Szintén most került rögzítésre, hogy (egyelőre még csak településhatáron kívülről bejáróknak) de adható a kerékpárosoknak is adómentesen, de a cég számára ktg-ként elszámolható költségtérítés.
A tárcaközi bizottság dolgozta ki és (remélhetőleg) érte el a KRESZ módosítást (igaz nem minden javaslatot sikerült átvinni, de 16 ponton kerékpárosbarát irányba módosul a KRESZ). Tudom, hogy ez nem minden amit akartunk (a 21 civil javaslatból, 19 pont volt amit a KTB többsége is támogatott), de sajnos 3 pontban az IRM nem engedett. Lesz viszont (valószínűleg) pl. nyitott kerékpársáv, kerékpáros nyom ami eddig nem volt.
Ha esetleg nem értesültél volna ezekről, az nem (elsősorban) a te hibád, igaz mindez elérhető a http://www.kertam.hu/?oldal=tarcakozi_bizottsag menüpont alatt.

Pozitívumként kell szerintem ezeket (is) értékelni, mert vannak európai országok, ahol egyes területeken ugyan előrébb tartanak, de 20-25 év tárgyalás, tiltakozás után. Ami az elmúlt 3 évben történt és remélhetőleg történik kerékpározáshoz kapcsolódó jogszabálymódosítás ügyében egyetlen (általam ismert) országban sem történt meg ennél rövidebb idő alatt. Lett OTRT, OTÉK, Erdőtörvény módosítás, kerékpáros UME, PM állásfoglalások lép előre (remélhetőleg) a KRESZ.

Tudom, hogy ez nem elég, de a parlamenti munkacsoport egy újabb hely lehetne, ahol kisebb-nagyobb lépésekkel haladhatunk a cél felé és a parlament hatáskörébe tartozó (törvénymódosítást igénylő és ezért a KTB által nem megoldható) jogszabálymódosításokat elő lehet készíteni, lobbyzni lehet értük. Jobb lenne összehangolni az ilyen tevékenységeket, mert a megfelelő időpontban, formában elkövetett civil aktivitás nagyban előre tudná vinni ezeket az ügyeket, de a rosszkor, ügyetlenül elkövetett akciók (mindkét oldalról) fordítva sülhetnek el. Persze lehet arra is bíztatni az embereket, hogy maradjanak távol a „közügyektől”, de te sem ezt teszed, hanem reagálsz, tiltakozol, támogatsz a bringás ügyekben. Ez szerintem így van jól. Budapestet hozod fel rossz példaként, amellyel alapvetően egyetértek, de még itt is vannak (igaz nagyon kis számban) pozitívumok, amelyeket ha ti nem fejtenétek ki aktív politikai tevékenységet nem értünk volna el.

83
gaze képe

ahogy látom, itt az a

ahogy látom, itt az a kulonbseg, hogy Kuku (meg sztem a CM alapvetoen) nem pusztan eredmenyeket akar elerni, hanem az sem mindegy, hogy HOGYAN. Mert csak a tiszta, atlathato, fair, es hiteles megoldasok jelentenek fenntarthato fejlodest ebbena kerdesben. Maskepp mondva: nem az az erdekes, hogy melyik politikus tesz valamit, hanem hogy az adott feladat el van-e vegezve, mert igy mindegy hogy ki ul epp a barsonyszekben (es ez zarja ki azt, hogy a politikai haszonszerzes iranyitsa az ugy mukodeset).

Summazva: engem nem az erdekel, hogy koka janos vagy kiskucug jakab intezi el a nagykortere a kerekparsavot, hanem, hogy az el legyen intezve, mert szukseg van ra.
a valasztott vezetoknek pedig elmeletileg ugye az lenne a dolga, hogy az ilyen jellegu igenyeket megvalositsak.

84
BodorÁdám képe

Summázva engem sem érdekel

Summázva engem sem érdekel ki intézi el, szívesen készítek javaslatokat, de csak akkor ha van esély rá hogy elfogadják. Ezért volt ígéretes 2002-ben, hogy a MIÉP-től az SZDSZ-ig mindenki támogatta az ügyet.

85
gaze képe

nya, itt ez a "szeles

nya, itt ez a "szeles spektrum" meg "egyetertes" maradt el.
tehat, a dolog mozgatorugoja nyiffant ki.

bohocnak meg senki se megy el szivesen ingyer'.

86
lord képe

Szintén most került

Szintén most került rögzítésre, hogy (egyelőre még csak településhatáron kívülről bejáróknak) de adható a kerékpárosoknak is adómentesen, de a cég számára ktg-ként elszámolható költségtérítés.

Ez miben más, mint az eddigi 9 forint?

87
BodorÁdám képe

Anyiban más most a helyzet,

Anyiban más most a helyzet, hogy az eddig csak mi értelmeztük úgy, hogy a kerékpárosoknak is adható a 9Ft/km, a (nem bringás) cégeknek is elszámolható a kerékpárflotta beszerzése, most meg erről van egy PM állásfoglalásunk is. Lehet, hogy egy perrel is kikényszeríthető lettvolna (ha valaki tökösen belevág), de nem ez lett. Most már bátran lehet ajánlani cégeknek, hogy éljenek a lehetőséggel. Ha lesz egy működő kerékpárosbarát frakció és támogatást kap a gondolat, akkor meg harcolni lehet azért, pl. hogy településhatáron belül is lehessen adni a költségtérítést.

88
ropy képe

Nos, ahogy láttam, az a 8

Nos, ahogy láttam, az a 8 ember piceinyke érdekérvényesítő erővel rendelkezik, hiszen ma délután simán leszavazta a T.Ház a kerékpárosok biztonságosabb közlekedését érintő akármi részletes vitájának napirendre vételét. Igen megalázó különbséggel tették azt a jelenlévő kormánypárti és ellenzéki képviselők.
Szerintem amint elhangzik, ott a "Nagy Kupiban" a kerékpáros, biciklis, bringás szavak valamelyike, rögtön kialakul a az ösznépi konszenzus a kerékpárosokkal, biciklistákkal, bringásokkal szemben.
Akkor és ott egy picit temetődnek az árkok.
Az ároktemetődés nekünk, kerékpárosoknak, biciklistáknak, bringásoknak is az érdeme.

89
clark40 képe

Nos, ahogy láttam, az a 8

Nos, ahogy láttam, az a 8 ember piceinyke érdekérvényesítő 640-822 dumps erővel rendelkezik, hiszen ma délután simán leszavazta a T.Ház a kerékpárosok biztonságosabb közlekedését érintő akármi részletes vitájának napirendre vételét. Igen megalázó különbséggel 640-816 dumps tették azt a jelenlévő kormánypárti és ellenzéki képviselők.
Szerintem amint elhangzik, ott a "Nagy Kupiban" a kerékpáros, biciklis, bringás szavak valamelyike, rögtön kialakul a az ösznépi 642-832 dumps konszenzus a kerékpárosokkal, biciklistákkal, bringásokkal szemben.
Akkor és ott egy picit temetődnek az árkok.
Az ároktemetődés nekünk, kerékpárosoknak, biciklistáknak, bringásoknak is CISSP dumps az érdeme.