A balatoni kerékpárkörút végig használható, igaz több szakaszon javításra szorul - közölte Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője pénteken az MTI-vel, miután bejárta az utóbbi időben több fórumon is kritizált, de a biciklis turizmus által egyre népszerűbb körutat.

Beszámolója szerint az elmúlt hetekben százak lepték el a páratlan tájakon átvezető balatoni körutat, amelynek népszerűsége és szolgáltatásokkal történő ellátottsága folyamatosan nő, miközben kisebb szakaszokon a fák gyökereinek feltörései és az aszfalt meghibásodása miatt romlott az állapota, de mintegy 20 méternyi szepezdi szakasz kivételével mindenhol járható maradt.

Álláspontja szerint több településen, főként az északi parton újra kellene gondolni a kerékpárút útvonalát turisztikai és közlekedésbiztonsági okokból. Mint kifejtette, nem szerencsés, hogy az északi parton több helyen a parttól és a szolgáltatóktól távolodva felvezetik a hegyoldalba a kerékpárutat. Emiatt ugyanis többen nem térnek rá. Akad, ahol megváltozott a közlekedési rend, és ehhez még nem alkalmazkodott a bicikliút vezetése. Balatonrendes és Pálköve között pedig közel fél kilométeres szakaszon még hiányzik a bicikliút, és a kétkerekűek forgalmát úgy terelik rá a 71-es főútra, hogy közben nincs sebességkorlátozás az autósok számára.

A tapasztalatok szerint az önkormányzatok a korábbi éveknél többet tesznek a kerékpárút hatáskörükbe tartozó szakaszaiért. Több helyen folyamatosan javítják az úthibákat, kaszálják a füvet, és van, ahol ivókutak telepítését is tervezik. Akad azonban rossz példa is elhanyagolt útszakaszokkal, néhány helyen pedig a bokrok elmaradó rendszeres nyírása - ami nem pedig kerülne sokba - okoz gondot a kerékpárosoknak.

Az út kitáblázottsága nem egységes, több helyen nem elég precíz, vagy meghibásodott - mondta Győrffy Árpád, aki szerint ki kellene dolgozni az egész körútra egy egységes szabványú, a következő települések távolságáról is mindenhol tájékoztató táblarendszert. A táblák felállításának, kicserélésének költségeit a helyi vendéglátósokra bízhatnák az önkormányzatok, akik cserébe elhelyezhetnék rajta a saját reklámjaikat - javasolta, egy-két már működő példát említve megoldásként. Sok helyen szerencsésebb lenne aszfaltjelzésekkel ellátni a kerékpárosok számára kijelölt utat - tette hozzá.

Mint arról az MTI május végén hírt adott, a Balatont megkerülő kerékpárutat bírálta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. Szerinte a körút leromlott állapotú, és nem felel meg az európai normáknak, ami akadályozza a balatoni kerékpáros turizmus fejlődését. "Ha ez így folytatódik, a következő 1-2 éven belül fizikailag használhatatlanná válik a kerékpárút" - figyelmeztetett a szakember, szólva arról is, hogy az önkormányzatok nem juthattak eddig megfelelő forráshoz a rendbetételükre, fenntartásukra.

Németh Zsolt, a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy lehetetlen állapotok uralkodnak ma a balatoni kerékpárúton, a kerékpáros turizmus ennek ellenére virágzik, és évi 20 százalékkal nő a térségbe érkező biciklisek száma.

A bicikliút különböző szakaszainak állapotáról, a biciklis turizmus számára elérhető szolgáltatásokról - kölcsönzők, szervizek, szállás, stb. - a balatontipp.hu és a balatonbringa.hu közöl további hasznos információkat.

(MTI)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
szabomikulas képe

- a kitáblázás sok helyen

- a kitáblázás sok helyen rossz, alig követhető
- a déli parton lévő, kisforgalmú utcákban található, biciglijárda + kerékpárral behajtani tilos az úttestre típusú megoldásokat meg kell szüntetni

2
Stefidzsi képe

Nekem két fő "kedvenc"

Nekem két fő "kedvenc" helyem van.
- Balatonlelle és Boglár közötti platánsor. Az utca széles, kis forgalmú (ha nincs rendezvény), végigtáblázva 30-as sebességkorlátozó(!) és biciklivel behajtani tilos táblával. Neked meg marad a járda, amit a platánfák gyökerei gyönyörű hullámvasúttá tettek. Ráadásul, ha Lelle felől mész, akkor kerékpárútnak van kitáblázva, ha Boglár felől jössz, akkor meg bringagyalog...

- Balatonberény strand melletti étteremsor. Az úton szintén biciklivel behajtani tilos, neked meg marad a bringagyalog, ami az éttermek előtt vagy 1,5 m-re csökken. Egyik oldalon parkoló autók, másik oldalon éttermek hirdetőtáblái és ágáló pincérek. Középen meg emberek.
_______________________________
BringAlap-om
Újpest blogja - Terjeszd!
Városi cirkálóm

3
CsImre képe

Ohh, az a bolglári

Ohh, az a bolglári platánsor, imádom... ott ignoráltuk először a bringatilos táblákat. A táblázás sok helyen hiányos, a deszkahidak is itt-itt tönkrementek. Szigligeti-öbölnél főszezonban túrtak valamit a bicikliúton, nagyon kellemes volt a megpakolt bringákkal a köves-susnyásban vergődni. Összességében viszont csúcsszuper az egész kör.

Múltkori élmények:

http://picasaweb.google.hu/imre.csullog/BringavalABalatonKorul2008#

CSI
http://szegedbicaj.blog.hu/

4
hf képe

Hát nem az a legszebb,

Hát nem az a legszebb, mikor eltávolodik végre a településektől??? - eztet én nem értem kérem...

5
CsImre képe

Szerintem arra gondolnak,

Szerintem arra gondolnak, mikor pl. szepezdnél felmegy a faluba a nyomvonal, aztán meg lemegy. Szepezd központja nem egy észveszejtő gyönyörűség, viszont mikor leérsz a hegyről és végre lendületet vennél, egyenesen a 71-es főútra jutsz ki. Vagy van ahol felmegy a hegyre Badacsonynál, ami szvsz nagyon jó, csak kár, hogy alig van táblázás, és van egy macskaköves szakasz. A badacsonyi partot, kikötőt, stb. viszont elkerüli a nyomvonal. Szerintem ezeket alternatív útvonalakkal lehetne orvosolni.

CSI
http://szegedbicaj.blog.hu/

6
Mr.Saint képe

Szigliget után Badacsony

Szigliget után Badacsony fele fel lehet menni a 71-re, csak ez nincs kitáblázva, annó én is belefutottam, ennek következtében sikerült egy túrát tennem a Káli-medencében is. Aztán a Zánka utáni fel-le a part és a 71-es közötti magasság gyűjtés sem feltétlenül segíti az út népszerűségét.

7
Pontagy képe

az északi parton(?) jobb az

az északi parton(?) jobb az út, mint a délin, csak éppen a tó nem látszik. A délin ott néha egészen közel megy a parthoz az út, a minősége viszont katasztrofális. A Balatonkörön ez eléggé észrevehető, főleg mikor outival megy az ember, illetve ha már kicsit fáradtabb.

8
Mr.Saint képe

Kevés normális rész

Kevés normális rész van... Az északin sok helyen nagyon szűkek, egymás akadályozzák a bringások, a sok derékszögű, helyenként beláthatatlan kanyar, meg külön a kedvenceim közé tartozik...

9
Pontagy képe

elég nagy szégyen az, hogy

elég nagy szégyen az, hogy az ország egyik nagyon szép tájékán meg az út, és a cél az lenne, hogy az ember a tájat nézhesse menet közben, ne pedig az átkozott úthibákra kelljen folyton figyelnie. Jó, montival majdnem leszarom, de még úgy is ráz..

10
CsImre képe

Jah, még Balatonfüderden

Jah, még Balatonfüderden épült bringagyász nemrégiben, így ott is kínszenvedés haladni a kikötőig, utána meg a Tagore sétányon néha sörpadokkal van teli minden. Siófokon a Petőfi sétány meg egyirányú és nincs kivétel, pedig elvileg mindkét irányba azon megy a nyomvonal.

CSI

11
gg képe

Nem is mindenhol

Nem is mindenhol csatlakoznak egymáshoz a szakaszok, Füreden étterem terasz szokott lenni rajta, néhol véget ér a házak között, máshol a strand előtti sétányon megy a tömegben... nem is körút igazából.

-gg-

"A bringa a mennybe megy"

12
foxx képe

Csatlakozom az előttem

Csatlakozom az előttem szólókhoz.Annyival még kiegészíteném, nálunk errefelé (Nagykanizsa) sem
rózsás a helyzet.Igaz Kanizsa és Miklósfa között(kb.4km)
nem lehet ok panaszra, mert annak nagyon jó a minősége.
A városban is több helyen van felfestett, kijelölt útvonal, de néhol szerintem balesetveszélyes. A "belső"
utak minőségében nagy a szórás.Ezt főleg az egyenes kormányú (divatos szóval fitnesz) cirkálóm nyergében érzem sokszor.A 700x23c-s gumi sokszor eléri korlátait. :) Amikor verik a mellüket az "atyák" felültetném őket egy 8 bar-ra felpumpált bicóra, oszt' tekerj öcsém.Ok, nem vagyok naív, tudom nem egyszerű beosztani az eklézsiát, de legalább javítanák...

13
AttentoRedaz képe

Gond még az is, hogy az

Gond még az is, hogy az országúton a legtöbb helyen bringatilos van. Mert szép dolog szünidőben a bringaúton bóklászni, de mi van, ha haladni szeretne az ember? Teszem azt Keszthelyről Budapestre hazamenni? Mija bánatér kellene nekem lemászkálni kilométereket az útról, hogy a lángossoron tologassam a biciglit a babakocsik között, mikor másnap munka van, és estére haza kéne érni?
Angelus Pali
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

A magányos bicajos

14
Oleever07 képe

no, jó kis Balaton-körünk

no, jó kis Balaton-körünk lesz...
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

15
PJohn képe

Huhh... Hát én egyszer

Huhh... Hát én egyszer megkerültem 3 nap alatt, valóban elég siralmas volt...

Idén egy nap alatt szereném megtenni a kb 200 km-es távot, de ha az országút nem játszik, akkor ez mulatságos lesz... :D

16
k17sqZ0 képe

Off, de tudtok ajánlani

Off, de tudtok ajánlani kerékpárkölcsönzőt Badacsony környékén? Valami normálisabb kölcsönzőre gondoltam, ahol karbantartják a bringákat. Köszi.