1. Milyen lakatot vegyek a biciklimhez?

Hacsak nem egy kis szigeten laksz, ahol a komp kapitánya mindenkit ismer, akkor vegyél egy minimum közepes U-lakatot vagy láncot az alábbi három márkából: Abus, Kryptonite, Citadel. Ha sok pénzed van, akkor esetleg ABUS Bordo.

2. Hogyan lakatoljak?

A vázat, és lehetőség szerint az egyik kereket kell egy merev tereptárgyhoz (ideális esetben kerékpártárolóhoz, ha nincs, akkor valami erősebb, fémből készült kerítéshez, stb) lakatolni. Ha ilyesmi nincs, akkor egyesek lakatolnak gáz/elektromos vezetékhez is, azon az alapon, hogy annak úgyse esik neki épelméjű ember.
Félreeső helyek helyett a tolvajt visszatarthatja a lebukás veszélye, ha látható helyen van a biciklid. Azért nem érdemes a járókelőkben bizni. Erről szól videónk, amiben tömegben lopjuk el saját bicóinkat.

3. Lánc vagy U-lakat?

A lánc hajlékony, így több helyre tudsz majd vele lakatolni. Ugyanakkor hasonló védelmi/vastagsági kategóriában egy picit nehezebb, mint egy U-lakat. Mérlegeld, mi a fontos neked. Szerencsére Budapesten egyre több az utcai bringatároló, bár még mindig kevés van.

4. Milyen lakatot ne vegyek a biciklimhez?

Semmiképpen se vegyél ún. sodrony/spirálzárat, ezt viszonylag kicsi kéziszerszámmal el lehet vágni nagyon gyorsan. Nem sokkal jobb a gerinclakat, amely tulajdonképpen egy sodronyzár, vékonyka fémhengerkék közé bújtatva. Ezek gyakorlatban semmiféle védelmet nem nyújtanak.

5. Mit tudtok mondani erről a hipermarketes/noname/vicces nevű U-lakatról?

Sok cég próbál erre a piacra betörni, és az árakban versenyezni. Általában itt is igaz, hogy kevesebb pénzért nem lehet ugyanolyan jót gyártani, főleg, ha kimarad az alapos tesztelés. Ráadásul egy nem bejáratott márkának kevesebb a vesztenivalója: ha egy lakatról kiderül, hogy a langyos keleti szél is ki tudja nyitni, akkor legfeljebb holnaptól más név alatt forgalmazzák. Kerékpáros magazinok és elszánt bringások szoktak néha lakatokat tesztelni, az eredményeket megtalálod a neten. Azonban nincs senkinek erőforrása arra, hogy minden noname lakatot leteszteljen, ezért nem érdemes konkrét információkat várnod. Végső soron úgyis a te döntésed, de a konszenzus az, hogy megéri költeni egy bejáratott márkától származó lakatra.

4. Minden lakatot ki lehet nyitni, tehát mindegy, milyet veszek.

Labor-, vagy rosszabb esetben megrendezett körülmények között tényleg mindent ki lehet nyitni. Viszonylag sok bringás ír a CM-re, és általában rákérdezünk a lakatra, de egyelőre egyetlen esetről sem tudunk, amikor komoly U-lakatot vagy láncot vágott át vagy piszkált ki egy tolvaj.

5. Miért hordanak egyesek két lakatot?

Van, aki a másik kerekét is szeretné odazárni a vázhoz, egy pici U-lakattal. Nem mindenki tartja ezt szükségesnek, ha normális környéken, vagy csak rövidebb időre zárja le a bringát.

6. Mit gondoltok a Kryptonite Fahgettaboudit, vagy hasonló lakatokról?

Ezek többkilós monstrumok, Budapestre teljesen szükségtelenek.

7. Hol tudok biciklilakatot venni?

A kedvenc bicikliboltodban. Online esetleg olcsóbban megkapod (de gondolj a szállítási költségre is, ha van). Hipermarketekben/barkácsáruházakban általában nem lehet jó ár/érték arányú lakatot kapni.

8. Tudtok konkrét márkákat mondani? [szerk: ha hozzászólásként beírjátok, berakom ide]:

Abus Granit, Sinero (U-lakat).
Kryptonite: Evolution sorozat, Kryptolok 2 ATB, Keeper 12 (U-lakat).
Abus Bordo.
Axa CLINC 85 (lánc).

Abus Sinust már vágtak át erővágóval.

[ha valami kimaradt, akkor kommenteljetek, berakom]
[szerk: képért meg a szuperfasza videókért (by aron) köszönet Áronnak]

gerinclakat, elvágva

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
otapi képe

Kryptolok 2 ATB: szeretem,

Kryptolok 2 ATB: szeretem, mert szélesebb, mint egy normál U-lakat, a Kresz táblákat is átéri.

2
Zsabor képe

Nekem a normál

Nekem a normál szélességű U-lakat (Abus Granite X-Plus 54) is átéri a KRESZ táblákat (legalábbis az oszlopot :) )

3
otapi képe

Azt kihagytam, hogy én

Azt kihagytam, hogy én mindig az első kereket (gyorsszáras-agydinamós) lakatolom a vázzal együtt. A kereket+vázat+oszlopot együtt már kevés lakat éri át.

4
toreki képe

Én fordított U-hoz szoktam

Én fordított U-hoz szoktam lakatolni, úgy kb hogy az első kerék és a váz közé kerül. Így az Abus Granite X-Plus simán átéri.

5
otapi képe

Már, ahol van fordított U

Már, ahol van fordított U :)

6
Zsabor képe

Yep. Azért a legtöbb

Yep. Azért a legtöbb valós helyzetben az U-lakat használata komoly kombinációs képességeket igényel :)

7
star09 képe

the greszerint az egyik

the greszerint az egyik kereket kell egy merev tereptárgyhoz (ideális esetben kerékpártárolóhoz, ha nincs, akkor valami erősebb, fémből készült kerítéshez, stb) lakatolni. Ha ilyesmi nincs, akkor e

sirens police

8
makimajom képe

az egyik keeperről már

az egyik keeperről már kiderült hogy fabatkát sem ér, ígyhát a keeper mint komplett sorozat nem hiszem hogy ajánlott kategória kell hogy legyen, inkább csak egyes keeperek...

9
Kovács képe

Krypto Keeper

Krypto Keeper sorozatok?
Keeper az ilyen, rá is van írva, a sorozat többi tagját (11-es) inkább ne ajánlgassuk :)

---
"Úgy érzem, hogy az áttételek csak 45 felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint valami mesterséges váltó szerkezet segítségével? Egyre puhányabbak vagyunk... ezért nekem mindig örökhajtós kerékpárt adjatok!"

10
err képe

Pata: frissitsd a bejegyzest

Pata: frissitsd a bejegyzest is ennek megfeleloen plz. Keeperbol a 12-es ajanlott, a 11-es nem! A ketto kozott van 800-1000 forint difi, ne csabuljanak el...

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

11
pata képe

Frissiteném, de nem tudom

Frissiteném, de nem tudom szerkeszteni (valszeg amióta videó van benne), írtam az illetékeseknek, amint tudom berakom. Kösz.

12
KésmárkiM képe

Magyarországon kapható a

Magyarországon kapható a Trelock, az is állítólag jó, itt egy teszt:

http://www.testberichte.de/test/produkt_tests_trelock_bs_400_p21754.html

13
Szter képe

Klassz a GYIK! :) Új

Klassz a GYIK! :)

Új felhasználóknak tipp: jobb felül a kereső ablakba beírod, hogy "lakat" és akkor előjön minden téma a criticalmass.hu oldalon, mely tartalmazza ezt a szót.

Alternatívan egy bejegyzés címkéjére klikkelve pl. itt "lakat" fent a cím a alatt és akkor előjön az összes téma, amihez helyesen hozzárendelte a szerző az adott címkét. (értelemszerűen ez más szavakra is vonatkozik, pl. bringakonyha :))

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

14
vercse képe

1. Szerintem egy axa lánc

1. Szerintem egy axa lánc is van olyan jó, mint egy hasonló abus, sőt szerintem a lakat jobb is rajta.

4. Tudunk arról, hogy elvittek U-lakattal és edzett acél lánccal lekötött bicókat lépcsőházakból, pincékből, de arról nem hogy az utcáról rendesen lekötött bicót elvittek volna Budapesten.

15
pata képe

4: beraknál egy linket a

4: beraknál egy linket a sztorira?

16
vercse képe

Sajnos nem tudok, pedig 2

Sajnos nem tudok, pedig 2 sztorira is emlékszem, mégse találtam meg őket, pedig itt vannak a cm-en.

Mást tudnék ajánlani:
http://www.lopottkerekpar.hu/ -> Adatbázis -> Statisztikák -> Zárak
Az U-lakat rész nem tűnik elhanyagolhatónak, szóval ha megkéred az adatbázis gazdáját, biztos kiadja a többi infót is.

17
pata képe

Kösz, de az utóbbit

Kösz, de az utóbbit egyelőre hanyagolom. Jobban bízok abban, ha valaki itt részletesen elmondja, mi történt (mihez lakatolta, milyen lakattal, honnan tudja hogy elvágták/kinyitották, stb), mint amikor valaki valamit beír egy webes formanyomtatványba. Úgy, hogy esetleg nem is tudja, mi az az U-lakat, vagy utólag jött rá, hogy azzal kellett volna. Vagy U-lakattal zárta Demszky-karóhoz, stb. Szokásos survey problémák.

Viszont ha később valaki megtalálja az általad említett két sztorit, akkor légyszi linkelje be.

18
vercse képe

Két bicót kötöttek ki

Két bicót kötöttek ki egy lépcsőházban a korláthoz két egy forma kryptonite-al. A nőit közvetlenül a korláthoz a férfit pedig a nőihez. Egy db lakat maradt a korláton és festéknyomok amik megegyeztek a női bicó szinével. Úgy rémlik a női bicó váza aluminium volt.

Abus lánccal (olyannal amit linkeltem) kötettek ki egy pincében egy vagy két bicót, melyeknek összértéke kétszáz ezer forint volt. Nyom nem maradt utánuk.

Most jut eszembe van egy saját sztori is, a postot be se fejeztem (visszajött a bicó). Egy holland piacos U-lakattal volt lekötve a lépcsőház harmadik emeletén egy fémárban jelentős kerékpárként azonban elhanyagolható értékük egysebis. A szomszéd csajnak feltünt, hogy egyre porosabb a bicó, gondolta nem kell senkinek, majd ő használja. Flexel vághatták el az U-lakatot, mert volt rajta egy kb. 8 mm vastag vázzár is amit mindkét oldalt szépen vágtak el.

19
pata képe

Ne érts félre, csak én

Ne érts félre, csak én alapvetően szkeptikus alkat vagyok. Ha a tulajdonos itt van, és lehet tőle kérdezni, vagy belinkel valaki olyan topicot ahol ezt mások megtették, akkor érdemes foglalkozni a dologgal.

De ezek a másodkézből való összefoglalásokra már nem szeretnék támaszkodni. Egy csomó tényt feltételezésekkel kell kipótolni, az pedig sehova nem vezet.

Továbbra is úgy állok hozzá, hogy ha vki belinkeli a topicokat, akkor annak megfelelően módosítok a bejegyzésen, de addig fenntartásokkal kezelem az ilyen összefoglalókat.

21
pata képe

Ja, szóval te voltál a

Ja, szóval te voltál a tulaj? Ezt eddig nem mondtad.

Úgy érzem, hogy félrevezettél. Én azt írtam, hogy "egyelőre egyetlen esetről sem tudunk, amikor komoly U-lakatot vagy láncot vágott át vagy piszkált ki egy tolvaj." Erre reagáltál te, miszerint "Tudunk ...".

A topicot vonakodtál belinkelni, pedig te írtad, így egy mozdulatodba kerül megtalálni (utolsó három bejegyzésed közt van). Valszeg azért, mert ott meg is mondták neked, hogy gagyi volt a lakatod.

Szóval ezért vagyok hajlamos megfelelő forráskritikával kezelni a sztorikat. Ha valaki itt megjelenik és bejelenti hogy ellopták, akkor az első három kérdés közt ott lesz, hogy "mivel volt lezárva". Ha a poszt írója kicsit utánanéz, rögtön rájön hogy vacakkal zárta le, ez bántja, önmagát nem szeretné hibáztatni, hát megpróbálja elkenni, beszél összevissza. Pedig erre semmi szükség, nem te tehetsz róla hogy ilyen a közbiztonság, van olyan hely ahol elég lenne holland piacos U-lakat.

Szóval, továbbra sem tudok arról, hogy komoly U-lakatot elvágtak vagy kipiszkáltak volna, de nyitott vagyok a hiteles beszámolókra.

22
Szter képe

+1, de azért nézd meg a

+1, de azért nézd meg a fenti link "gyűjteményt"!

Az elsőben valóban nem derül ki, hogy *milyen* u-lakat volt az, amivel együtt ellopták a vasat, de azt leírták, hogy a KORLÁTTAL EGYÜTT vitték el :D

Jó mazsolázást! És köszi, hogy összefogod ezt a fontos témát! Remélem, hogy a helyes címkehasználattal könnyebben áttekinthető lesz itt minden.

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

23
Zsurmi képe

Nekem is csak másodkézből

Nekem is csak másodkézből származó történetem van. Próbáltam kikérdezni a srácot, akivel történt, de söröztünk én meg nem vagyok egy nagy nyomozó, ő meg nem olyan alapos típusnak tűnt.

Lényeg ami lényeg pincéből vittek el a drága lánccal lezárt bringákat. Hetekig (pár hónapig) nem néztek rá és már nem először törték fel a pincét arrafelé. A lánc típusát se tudtam meg, csak azt, hogy a bringák drágák voltak (1-200 ezer).

Egy pincében van idő tevékenykedni, van lehetőség visszatérni és próbálkozni. Nem nyilvános hely.

Ez a történet nem cáfolja meg a GYÍK-ban állítottakat. De a tanulság, hogy nem szabad közös pincében bringát tárolni, főleg ahol láthatják mi van benn.

Lakás, erkély, házban lévő garázs a legjobb hely. Lehetőleg ott is lakatolva.

-
Zsurmi

24
vercse képe

2 sztorit mondtam (egyiknél

2 sztorit mondtam (egyiknél se voltam tulaj), a harmadik csak akkor jutott eszembe amikor részletgazdagot kértél. Nem a saját sztorimra gondoltam, mikor azt mondtam tudunk, hanem a másik kettőre. Nem gondolom, hogy félrevezettelek volna. Akik a fórumra írnak, mert ellopták a bicójukat nem másoknak szeretnének segíteni, gondoltam megkísérlem (kár volt, mert összemostad az én sztorim, ami nem felel meg az összes feltételnek, mások sztorijával, amik itt olvashatóak a cm-en), mert részben alkalmas vagyok rá. A saját sztorimnál mindenki elmondta, hogy az nem is zár ami rajta van, mégsem a zárat piszkálták hanem flexelték. Ebből a szempontból mindegy volt, hogy kryptonite http://www.youtube.com/watch?v=K4O-Dt266a0 vagy abus bordo http://www.youtube.com/watch?v=uRjZ_gzmFWY mert hónapok óta ott porosodott, úgy gondolta nem kell senkinek, neki viszont jó lehet.

Nem vonakodtam leírni, miután írtad hogy "másodkézböl ...", rögtön küldtem a linket.

Bármelyik bringám lezárnám ugyanazzal a vacakkal.

Mutass rá miből következtettél arra, hogy összevissza beszélek?

Miért akarod azt állítani, hogy nem tudunk komoly lakattal lekötött bringa lopásáról, ha nem is figyelsz a sztorikra?

25
pata képe

Természetesen továbbra is

Természetesen továbbra is figyelek a sztorikra, de csak akkor, ha elsőkézből látom, és hitelesnek hangzik, részletesen ismertek a körülmények, a lakat típusa, stb.

Teszem ezt azért, mert reális képet szeretnék nyújtani a dologról. A fenti linkekből látszik, hogy még mindig nem érted, miről van szó: benyomtál két videót, ahol műhelyben levágják. Na és? Engem az érdekel, hogy gyakorlatban mennyire véd, otthon én is mindent szét tudok vágni.

26
vercse képe

A folyosónkon vágtak szét

A folyosónkon vágtak szét egy gagyi U-lakatot. Szerintem akkor is megteszik ha kryptonite, de ha gondolod megkérdezem tőle, hogy akkor is elviszi-e ha betonba öntöm. Elismerem, nem sok ilyen csaj lakik pesten, ő meg többet nem tesz ilyet.

Megvan az egyik sztori: http://criticalmass.hu/forum/20090824/cannondale-f2000-1997-es

Beírod a keresőbe, a "komoly" lakat márkáját meg pár szót a cm-en lopás miatt regelők postjából, akkor Te is találhatsz ilyeneket:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100220/mar-kryptonite-keeper-sem-...

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=17255903&t=9022151

http://kerekparpiac.hu/node/1566

27
stp1 képe

igazából az indexes

igazából az indexes hozzászólásból nem derült ki, hogy a lakat, vagy a tároló engedett.

keeper 11-et már kitárgyaltuk, hogy ott a zár a ludas, nem szabad venni.

az a draco meg már fent volt valahol, nem esküdnék meg de mintha a tag a lakatokkal csak a kereket zárta, nem tereptárgyhoz rögzített...

28
Hotyhogy képe

Abrakadabra! Betűk,

Abrakadabra! Betűk, egyenesedjetek !

29
Zsurmi képe

A folyosónkon vágtak szét

A folyosónkon vágtak szét egy gagyi U-lakatot. Szerintem akkor is megteszik ha kryptonite,

Egyáltalán nem biztos. Más anyagból van, azt is meg kell fizetni. A drágább edzett acélt nehezebb fűrészelni, mint a lágyvasat.

Ha kézzel órákig tart, odébb állnak.

-
Zsurmi

30
pata képe

Ez a "vacak lakattal volt

Ez a "vacak lakattal volt lezárva, de ha jót veszek, akkor is elvitték volna" eszmefuttatás annyira gyakori, hogy majdnem beleraktam a GYIKbe.

Az emberek szeretnek ragaszkodni ahhoz, hogy ők mindent megtettek, akkor is, ha nem.

31
vercse képe

Nem ezt állítom. Ha látja

Nem ezt állítom. Ha látja rajta, a kryptonite feliratot, az nem állítja meg abban, hogy flexeljen.

Ki az aki egy kerékpár értékénél drágább lakatot vesz hozzá?

32
pata képe

Nyugtadgasd magad nyugodtan,

Nyugtadgasd magad nyugodtan, engem ez a része már nem annyira érdekel. Ha szerinted a jó lakat nem véd, felőlem vegyél gagyit, innentől tényleg a te dolgod.

33
vercse képe

Te kényszerítettél bele,

Te kényszerítettél bele, én nem akartam kardoskodni a gagyi U-lakatok mellett: Mutass példát arra amikor utcáról gagyi U-lakattal rendesen lekötött bicót vittek el! A gagyit itt mindenki a márkára értette, tehát nem egy általad felsorolt márka szar szériája a gagyi.

34
Hotyhogy képe

Abrakadabra! Betűk, montam,

Abrakadabra! Betűk, montam, hogy egyenesedjetek !

35
bigacsiga képe

És akkor túlzás a

És akkor túlzás a fahgetabaudit?

36
pata képe

Szerintem igen (nekem

Szerintem igen (nekem egyébként van). Viszont ha edzeni akarsz, akkor vidd magaddal, erősödsz tőle :-)

37
jurta képe

Ez nagyon jó, és pont

Ez nagyon jó, és pont elég rövid. Köszönjük, pata.

Lehetne valami "Tudástár" címke, vagy akár rovat, ahol az olyan információ gyűlne, ami egy-két év alatt azért biztos nem avul el.

szerk.: kicsit többet olvasva látom, hogy mások már régóta vágynak a wikire.

Jávor Tamás
Budapest-Hegyvidék

38
Szter képe

Az eddig a GYIK volt ;-) de

Az eddig a GYIK volt ;-) de egyetértek, hogy olyan kéne, amit akár egy-egy nem annyira tapasztalt user is könnyen megtalál (és nem sértődik meg a gyík miatt :D)

Nah, akkor mi legyen? Nekem tetszik a "tudástár", de szvsz, az nem annyira elterjedt, arra önmagától nem keres rá senki...

Dumáljunk! Találjuk ki, hogy mi lenne a legjobb "gyík" címke, amit akár korábbi topic-okba is beépítünk (-tek) majd.

A végleges címkét ugye fogjátok majd használni is?!? :)

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

39
pata képe

Nekem tetszik a tudástár,

Nekem tetszik a tudástár, be is rakom ha elterjed. Viszont ideális esetben wiki lesz majd egyszer, amit a közösség szerkeszthet itt. Addig írtam ezt manuális wikipótléknak, kézzel belerakom amit írtok. Mert amíg várunk a wikire, addig is kevesebb bicajt lopjanak el.

Mindenkinek kösz a hozzászólásokat, nem reagálok egyenként, beszerkesztettem.

40
peet képe

ha nem is itt van, de a

ha nem is itt van, de a bringawikit már szerkesztheted.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

41
peet képe

Szuper, köszi! Este

Szuper, köszi! Este rálinkelem a bringawikin a lakatolós szekciót.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

42
pata képe

Kösz, az nagyon jó

Kösz, az nagyon jó lenne.

Gondoltam rá hogy a wikibe írom, de azt szeretném hogy a CM oldalon a lakat cimkével meg lehessen találni, ezért ment inkább ide. De ha rálinkelsz a wikin, akkor ott is látszani fog.

43
peet képe

Kész, a Lakatolás

Kész, a Lakatolás szekcióhoz felraktam egy "Gyakran Ismételt Kérdések a témában" linket.
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

44
err képe

A kepek hianyoznak. Erdemes

A kepek hianyoznak. Erdemes lenne felvenni a kontaktot a bringalapos arccal, es osszemixelni a ket iromanyt:

http://users.atw.hu/bringalap/biztonsagos_lakatolas.php

Amugy koszonjuk.

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

45
ízirájder képe

és ami nélkül a lakat nem

és ami nélkül a lakat nem ér annyit:

9: ne mosd le a cangát, csak ahol a kosz kárt okoz: hajtó-futómű, fék, teleszkóp, stb., matricázd agyon, egyszóval nézzen ki vacaknak

10: lakatolj a tiednél jobb biciklik közelébe

11: lakatolj nagyon forgalmas, bandázós-közösségi helyekre, ahol sok a sétafikáló, dumáló, elhaladó ember

12: ha lehet, nézz ki rá

13: ne hagyd kitiltani. A legtöbb iskolában, irodaházban, szórakozóhelyen van belső udvar, garázs. Ha túlvagytok a portáshatalom fitogtatásának fordulóján, és megütöd a megfelelő hangot, általában beengednek.

Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?

46
peet képe

10.5: lakatolj

10.5: lakatolj spirálzárral/gerinclakattal zárt bicikli közelébe
--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

47
peet képe

"ne mosd le a cangát, csak

"ne mosd le a cangát, csak ahol a kosz kárt okoz: hajtó-futómű, fék, teleszkóp, stb., matricázd agyon, egyszóval nézzen ki vacaknak"

Jó úton haladok. :)

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

48
bigacsiga képe

Nézzen ki vacaknak: Akkor

Nézzen ki vacaknak: Akkor vettem volna vacak bringát. Hamár drágán vettem, nézzen ki jól. Ez kb olyan mentalitás, hogy "ne nézzenek meg munkások/csövesek, ne vegyél fel olyan ruhát amiben jó az alakod". Hamár van az embernek melle feneke stb hadd nézzék meg a jópasik, és hát igen tetszeni fog a rosszpasiknak is.
Inkább vegyél lakatot!

A sok ember szerintem sokszor ellentétes hatást vált ki. Lásd pl: http://www.wired.com/science/discoveries/news/2009/03/dayintech_0313

49
ízirájder képe

lakatot is -sőt- az a

lakatot is -sőt- az a legfontosabb, de mivel semmi sem biztos, nem árt mindenhez hozzáadni pár százalék plusz esélyt. 380 ember mellett kevésbé kezdenek flexelni, mint 38 mellett. Egy nem ellopott bringa fontosabb a kivagyiságnál

Nézd meg Takeshi Kitano a Szamuráj című filmjét. Tudom prezentálni

Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?

50
Zsabor képe

+1

+1

51
polimer képe

már nem azért, de ezt a ne

már nem azért, de ezt a ne mosd le, matricázd agyon dolgot egy kicsit butaságnak érzem. ha van jó lakatod, akkor úgy is amiatt nem fogják elvinni, nem pedig azért mert koszosan nem kell a tolvajnak.
ha szar a lakat, akármennyire is ocsmány és szarul néz ki egy bicikli, szerintem 90%, hogy ellopják - négy-ötezer forint is pénz, azért meg már megéri 5 másodpercet belefeccölni egy spirálzár elvágásába.

meg egyébként is, akkor járjon mindenki ronda bringákkal? ugyan...

a többi viszont nagyon is jó tanács, érdemes őket megfogadni.

....................................................
ALUL KELL FOGNI!

52
Zsurmi képe

Azt úgy kell érteni, hogy

Azt úgy kell érteni, hogy a jó lakat mellett legyen koszos a bringa. Nem helyette.

-
Zsurmi

53
gaze képe

lakatolási technikák is

lakatolási technikák is fontosak!
(mert pl ismerős bicaját - aki sosem fog a cm fórumában válaszolni Pata kérdéseire :) - bicaját kryptone lánccal, zárt udvarból vitték el úgy, hogy kitépték a korlátot amihez zárva volt. De csak a váz volt odaláncolva, így falbontás után tolható volt.)
(másik eset U-lakatos, a Váci utca mellől vitték el, a váz volt odazárva, kryptone keeper. Egy ilyen virágtartó dézsa fogantyújához volt zárva, ami 4 szegeccsel volt rögzítve. Ráadásul kamera is figyelte: a felvételen annyi volt, hogy arc odamegy, babrál pár percet, majd viszi a gépet.)

szóval technikák:
Nézd meg mihez lakatolsz! Mozgó tárgy, vagy amiről le tudják húzni a zárat nem játszik (a táblákat csekkold, hogy megemelhetőek-e, a korlátok 'zártak'-e, stb)
Javasolt a váz és a kerék mindenkori összezárása, mert ez az objektum bontása esetén valamelyest megakadályozza a bringával való elgurulást, eltolást. (természetesen, ha egy bicajt el akarnak lopni, akkor az lehet fegyveres kutyával védve, meg elektromos aknamezővel, azt el fogják lopni. De az esélyét lehet csökkenteni. erről később)
A gyorszáras kerekedet mindenféleképpen lakatold!
Ha rutinos vagy, ki is veszed az első kereket, és úgy zárod az objektumhoz+vázhoz. Az eltolás-gurulás már így sem működik. (ettől még feldobhatják a teherautó platójára-kisbuszba)
Forgalmas helyre lakatolj, konvoj-nyáj elmélet alapján érdemes oda ahol több bicaj van. (az objektumot ekkor is csekkolni kell)
Ha van kamera, akkor annak a látószögébe.
A vázszámodat írd fel. Ha megtörténik a baj, akkor csak így lehet még bármi reményed, hogy visszaszerzed (a rendőrség nem áll neki egy-egy lopott gép után nyomozni, maximum ha valahol egy nagyobb fogás van, akkor felhív - ha tettél bejelentést, vázszámmal - hogy esetleg lenne egy bicaj ami szerintük olyan, mint a tiéd. Maximum.)
Ne hagyd ott a lakatod az utcán! Esetleg kinézhetik a géped, és előkészíthetik a lakatot.
Ha lehetséges, változtasd a helyet ahova lakatolsz. A kiszámíthatóság esélyt ad a rákészülésre.
Néha érdemes lehet lakatot cserélni.
Több lakat több védelmet ad. Ha utcán tartod a bicajt, akkor mindenféleképp ajánlott a több lakat. Két U-lakat, két objektumhoz zárva, mindkét kereket+vázat... nos, ez már nem az a kimondottan "könnyű préda".

Még egy örökbecsű:
"olcsó bringa drága lakat - sokáig a tiéd marad!"

A bringalopás - elképzelt - filozófiája:
Egy ellopandó bicajnak mindig vannak bizonyos pontértékei, egyfajta "bekerülési költsége". Ez jelenti az ellopásával járó rizikót, lakatbontási munkát, a várható hasznot, stb.
Ezek alapján lehet csökkenteni a lopási veszélyt, illetve növelni a tolvaj számára a bekerülési költséget.
Ha van egy bármikor elpasszolható középkategóriás monti, spirállal lezárva egy sötét helyen, gyenge objektumhoz zárva, a váznál - ezzel szemben két különböző u-lakattal váz+kerék kombóval zárt, kamera alatti 20.000 forintos bicaj, akkor elképzelhető, hogy egy bringalopásra berendezkedett arc melyikre próbál rá.
(a városi közlekedésre szánt bicajnak - szerintem - fölösleges drágának lennie, egyrészt jó eséllyel utcán van tartva, másrészt igásló, feladata, hogy elvigyen a-ból b-be 5 km-en belül.)

Ha ezekből a pontokból minél több teljesül (jó lakat, jól zárt bicaj, jó helyen, stabil objektumhoz, stb) akkor annál kisebb eséllyel lovasítják meg a géped.
Sok lopás emberi bénázásból valósítható meg (pl amikor u-lakat a vázon át, egy demszky karóhoz, vagy mint egy ismerős a nyeregcsőre tekert spirált zárral "lakatolt".)

54
Zsabor képe

És még (bár egyelőre

És még (bár egyelőre Magyarországon szerencsére idáig nem jutottunk): pitlock / Zefal lock n' roll zárak kerékre, paranoidabbaknak nyeregcsőre, fékekre, villanyakra :)

55
j_gergo képe

Még egy jótanács, nem

Még egy jótanács, nem tudom írták-e:

KICSI u-lakat. Minél kisebb, és nehezen hozzáférhető helyen felszerelve. Ha flexelni kell, akkor a bicikli közvetlen közelében (a váztól-felnitől egy centire) nehéz úgy vágni, hogy a bicikliben ne essen kár. Totálkárosra flexelt biciklit pedig senki se akar elvinni. Igen, a kisebb lakat kényelmetlenebb, mert esetleg tovább tart olyan helyet keresni, ahova tudsz vele lakatolni. Viszont sokkal nagyobb védelmet nyújt, és még cipelni is könnyebb.

Fontos, hogy a lakat legyen nehezen hozzáférhető helyen (pl a kulcslyuk a fal felé áll, és nem kifelé, földtől fél méterre), de semmiképpen se feküdjön a földön, mert akkor kalapáccsal szétverhető.

A kulcslyuk inkább nézzen lefelé, hogy savat ne lehessen belefolyatni olyan egyszerűen...

És ha korláthoz zárod, akkor az "zárt", egy darabból készült korlát legyen. Kovácsoltvas padoknak is van olyan zárt része, amiről nem húzható le, a biciklitárolóknak is szokott zárt része lenni.

Meg az se rossz ötlet, hgoy nagyobb társaság egymáshoz láncol sok bringát, mert ugye 5-6 biciklit azért nem olyan egyszerű együtt mozdítani. Már a bringakonyha-pakolás tapasztalatait felidézve.

56
jurta képe

Totálkárosra flexelt

Totálkárosra flexelt biciklit pedig senki se akar elvinni.

Ugyanakkor én sem leszek sokkal boldogabb, ha mégis megpróbálkozott, aztán elrontva ott hagyta...

(amúgy hasznos ám, amit írtál!)

Jávor Tamás
Budapest-Hegyvidék

57
Zsabor képe

Jobb minőségű U-lakat

Jobb minőségű U-lakat ellen a kalapács, sav semmit nem ér.

58
j_gergo képe

Ok, nem értek hozzá. Én

Ok, nem értek hozzá. Én csak a saját (itt ajánlott, márkás) lakatom használati utasítását szajkóztam.

59
Paly képe

Nekem az ABUS sinero U-lakat

Nekem az ABUS sinero U-lakat bevált, de ki kellett pengetni érte a 10 db Mátyást. Nincs fél éve, hogy használom, eddig tuti. Előny az egyszerű használat, így az 'U' profilú lakatokat csak ajánlani tudom. Aztán meg csak edzett acélrúd meghajlítva, vagy mifene! :)
A kicsi U-lakat (fentebb) viszont nem ér át mindent, jól meg kell választani a helyet, ahová lakatolható a vasparipa.
A topic nagyon jó!

----------------------------------------------
Ha össze lehet csukni, több helyre befér...:o)
Kék Dahon 20" @_"

60
undokmacc képe

Írtárok,hogy a kripto

Írtárok,hogy a kripto keeperek nem annyira ajánlottak csak eggyes fajtái.

Én ilyet használok: http://hercehurca.hu/node/314

Középtájon.kriptonite keeper lánc 80cm.
Érdekelne a véleményetek róla,esetleg tapasztalatok.

61
j_gergo képe

a lánc biztosjó. csak ne

a lánc biztosjó. csak ne feküdjön a földön, mert akkor kalapáccsal ráütve szétverhető.

62
Zsabor képe

Azért befizetnék arra,

Azért befizetnék arra, ahogy egy 100-as kalapáccsal szétversz egy ilyen láncot :p

63
aron képe

köszi pata, ez kurva jó

köszi pata, ez kurva jó poszt!!
beletettem egy friss videót, kicsit komolyabbnak tűnő ám szintén gagyi sodronyról készült, mint az a legrégebbi amit linkeltél.

*
mindig van hátszél, csak te mész rossz irányba.

MK észak-pest
cyclechic.hu

64
pata képe

Kösz, ez nagyon hasznos. Ha

Kösz, ez nagyon hasznos.

Ha lesznek még videók, akkor viszont már linkként menjen ha lehet, nem lenne jó nagyon elnyújtani a bejegyzést, igyekeztem tömör maradni, hogy mindenki végigolvassa. Ha privátba írsz linket, berakom szívesen.

65
H.L. képe

"A lánc hajlékony" Én ezt

"A lánc hajlékony"

Én ezt átfogalmaznám. Pont az a lényeg, hogy ami hajlik, azt le lehet csípni, csak a merev, edzett acélból készült cuccok a jók. NYilván arra gondoltál, hogy a lánccal könnyebb lakatolni, ezt valahogy érdemes átfogalmazni, mert sokaknak a lánc nemcsak a merev szemű cuccot jelenti, hanem a sodronyt is.

66
Rumma képe

Tényleg jó a

Tényleg jó a poszt.
Viszont hozzá tenném a saját meglátásomat a lakatolásos dologról.
Röviden és kicsit bunkón:
"Addig jó, míg vannak akik sodronnyal zárnak le bringákat, mert addig leginkább csak az ő bringájukat viszik el."
Majdnem biztos, hogy ha egyik nap eltűnne minden sodronyzár és csak U-lakat létezne, nagyon hamar azokat is elkezdenék feltörögetni, csak más technikával. Nem kell sem flex, sem erővágó egy zár gyors nyitásához. Különböző technikák léteznek, amivel rettenetesen bonyolult lakás ajtó zárakat is másodpercek vagy percek alatt ki lehet nyitni, főleg ha nem követelmény, hogy utána használni is lehessen. És a legtöbbjük hangtalan, csak több anyagi beruházást igényel egy flexnél, illetve több kézügyesség is kell hozzá. A jobb minőségű zárszerkezetek csapjai valóban savállóak, és bizonyos fokig a zártörésnek is ellenállnak. Ez csak annyit jelent, hogy komolyabb kémiai cucc kell hozzá, vagy a töréshez használatos kütyünek kell erősebbnek lennie, hogy bírja a csavaró erőt a törésnél. És ezek csak a legegyszerűbb módok. Okos kis kézi kütyükkel roncsolás nélkül is lehet nyitni zárakat (pl. a fésülős technika)
Tehát véleményem szerint jelenleg két dolog határozza meg az U-lakatok biztonsági fokát:
1. vannak még nála gyengébb lakatok
2. a zárjának a feltöréséhez nem értenek a suttyó tolvajok (egyelőre)

De ettől függetlenül akkor is az U-lakat a legjobb megoldás. Pont minap hallottam, hogy valahol fellelhető egy videó, ahol egy fazon azt ajánlja, hogy két különböző zárszerkezettel rendelkező U-lakat legyen a bringán, mert a tolvaj kisebb eséllyel fog két különböző feltörő szerszámmal rendelkezni.
Biztos az is, hogy ha csak U-lakat lenne, akkor kevesebb lopás is lenne.
(azt a nézetet viszont nem osztom, hogy legyen koszos és igénytelenül telematricázott a canga... végül is kutyaszarral is bekenhetjük, akkor sem fogják elvinni) :)
__________________________________________________
Bringám: kicsi, zöld háromkerekű, elöl direkt hajtással, és a kormányon macis dudával... :)

67
pata képe

Majdnem biztos, hogy ha

Majdnem biztos, hogy ha egyik nap eltűnne minden sodronyzár és csak U-lakat létezne, nagyon hamar azokat is elkezdenék feltörögetni, csak más technikával.

Sok évig laktam egy amerikai kisvárosban, ahol a rendőrségtől lehetett U-lakatot venni, 10 dolláros kategória, majdnem mindenkinek az volt, mégis alig loptak bringát, és csak a sodronyosakat. Szóval nem osztom a véleményed, szerintem puszta spekuláció, ráadásul ellentmond a gazdasági racionalitásnak: bringát gyakorlatban addig éri meg lopni, amíg másodpercek alatt elköthető. Amint tovább tart, már nem éri meg lebukást kockáztatni, mert nem olyan jövedelmező.

Különböző technikák léteznek, amivel rettenetesen bonyolult lakás ajtó zárakat is másodpercek vagy percek alatt ki lehet nyitni

Amíg ezt alá nem támasztja valaki részletesen, addig bocs, de ezeket ködös kamuzásnak tekintem. Volt már nem egy ilyen topic, ahol valaki kifejtette hogy 300 forint beruházással kinyit bármilyen lakatot, de nem mondja meg hogyan, nehogy a tolvajok kezére játsszon. Ja, én meg tudok repülni, csak azért biciklizek mert kevésbé feltűnő. Ne fárasszuk már egymást légyszi.

Általánosságban: nagyon szeretném ezt a topicot megtartani a tények szintjén. Ha vkinek a lakat-ezotéria vonalban akar nyomulni, légyszi nyisson másikat, és oda nyomja a spekulációkat a csodamódszerekről. Kösz.

68
Rumma képe

Az Amerika volt és

Az Amerika volt és kisváros...
Felmész a netre és a jutyub tele van jobbnál jobb videókkal.
De tiszteletben tartom a kérésedet, maradjon csak meg a topic a tények szintjén. Valóban, egyelőre az a tény, hogy U-lakatot nem nagyon törnek fel. Kívánom, hogy ne is változzon ez a tény...
___________________________________________________
Bringám: kicsi, zöld háromkerekű, elöl direkt hajtással, és a kormányon macis dudával... :)

69
Wadmalac képe

Egyetértek, ha nem is lenne

Egyetértek, ha nem is lenne más a piacon mint U-lakat, ezek feltörése akkoris annyival nagyobb anyagi felkészültséget vár el a tolvajtól, hogy a kerékpárok túlnyomó többségénél egyszerűen nem érné meg a tolvajoknak foglalkozni vele.
Egy bizonyos árkategória fölött meg zár típusától függetlenül dőreség őrizetlenül hagyni a lovat, mert ha kell házzal, pajtával, villamossínnel együtt fogják elvinni.
Egy öreg jóbarátom mondta egyszer, és nagyon igaza van: lezárva is csak annyi ideig hagyd a bringádat magára, amennyi ideig vissza tudod tartani a levegődet.
Ennyi idő alatt egy jó u-lakatot igencsak nehezen fognak megbontani.
Wad

70
Zsabor képe

"Ez csak annyit jelent, hogy

"Ez csak annyit jelent, hogy komolyabb kémiai cucc kell hozzá"
Mire gondolsz? Azért azt, ahogy a sav szétmarja a fémet nem úgy kell elképzelni, ahogyan az alien nyála átcsorog 2 másodperc alatt az űrhajó 3 szintjén :) Ráadásul ha nem vigyáz a tolvaj, könnyen átszerkesztheti a saját kezét-arcát-tüdejét.

"Nem kell sem flex, sem erővágó egy zár gyors nyitásához. Különböző technikák léteznek, amivel rettenetesen bonyolult lakás ajtó zárakat is másodpercek vagy percek alatt ki lehet nyitni"
Ez a hagyományos zárakra érvényes (pl. ami valószínűleg a lakásajtódon is van), azokat tényleg elég hamar fel lehet törni különösebb gyakorlat vagy ügyesség nélkül is. A jobb U-lakatokban/láncokban használt zárat *nagyon* nehéz feltörni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_tumbler_lock

71
Wadmalac képe

Pár évvel ezelőtt láttam

Pár évvel ezelőtt láttam egy meglepő technikát U-lakat nyitásra: a lakatot lefújták kicsi, de nagynyomású gázpalackból. Mint egy sima gázspray, meg nem mondom hogy N vagy CO2 volt. Ezzel lefagyasztotta az u-lakat egy részét, majd a fagyasztástól elridegedő acélra ráütött egy nem is túl nagy kalapáccsal, és a lakat szilánkosan eltört. Elég megdöbbentő látvány volt.
Az megint más kérdés, hogy
1. épp ezért azóta változtattak-e a márkásabb u-lakatot alapötvözetén olyanra, ami nem ridegedik el ezen a hőmérsékleten
2. hány tolvaj mászkál ilyen gázspray-vel (ho l lehet egyáltalán a szükséges magas nyomású palackot beszerezni, lehet hogy drágább mint egy átlagos bringa).
Wad

72
Zsabor képe

Az Abus U-lakat

Az Abus U-lakat csomagolásán volt egy ilyen lista, hogy különböző támadások ellen milyen szintű védettséget nyújt. Úgy emlékszem, a fagyasztásos támadás is köztük volt.

73
Wadmalac képe

Na, ez jó hír. Eddig még

Na, ez jó hír. Eddig még nem naygon ézegettem lakatok leírásait, nem tudtam, hogy van-e olyan ami már védett ez ellen.
Jó tudni hogy van, mert ez talán a leggyorsabb verziója lehetne a lopásnak.
Wad

74
Wadmalac képe

Ez igen lényeges pont. Mert

Ez igen lényeges pont. Mert mindjárt kígyót-békát fognak dobni rám hogy ilyen nincs, ez hülyeség, csak akkor magyarázzák meg azt is hogy miért jegyzi meg a gyártó a felsorolásában.
Wad

75
Zsabor képe

Miért, te nem írnád rá

Miért, te nem írnád rá nyugodt szívvel a csomagolásra, hogy egy a gyakorlatban kivitelezhetetlen támadás ellen hatékonyan véd a lakat, ha ezzel megnyugtatnád a vásárlót, és több lakatot adnál el? :)

76
Wadmalac képe

Dehogynem, csak onnan tól a

Dehogynem, csak onnan tól a fogyasztóvédelem tesztelheti, tehát ha ráírom, úgy is kell hogy legyen.
Nyugaton kicsit komolyabban ellenőrzik az ilyesmit mint nálunk.
Wad

77
Zsabor képe

Mondjuk az Abus hazájában?

Mondjuk az Abus hazájában? :)

78
Krisi képe

sőt, ott Nyugaton még a

sőt, ott Nyugaton még a kolbász is kerítésből van. vagy mi.

79
Wadmalac képe

Akkor kérdezem máshogy,

Akkor kérdezem máshogy, mert úgy látszik, itt a kötözködés a lényeg: mi a faxnak írnák rá ha nem létező módszer? Mert én találtam ki, mert annyira qra élvezetet okoz nekem meg ekkora fantáziám van, az egyik neves lakatgyártó meg gyorsan ráírta hogy véd, mert fél tőlem, mi?
Még egyszer utoljára leírom: érdekességként leírtam, láttam ilyen feltörési módszert, kíváncsi voltam, gyártók felkészültek-e rá. Ennyi volt a kommentem. Választ megkaptam, van olyan típus, ahol megemlítik.
Innentől lexarom az egészet, vitatkozzatok egymással.
Wad

80
Wadmalac képe

Buborékban élsz, vagy mi.

Buborékban élsz, vagy mi. Képzeld, hozzánk képest kolbászból van.
Wad

81
pata képe

Ezt a topicot azért hoztam

Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy praktikus, áttekinthető, tömör infót adjak a lakatolásról. Gyakorlatban nem releváns módszerekről szóló okoskodást és személyeskedő pörgést kéretik máshová vinni, és nem ezt szétoffolni.

82
Wadmalac képe

Teljesen igazad van. Nem is

Teljesen igazad van. Nem is óhajtom folytatni. Esetleg örülnék ha ezt részrehajlásmentesen nem csak velem közölnéd. Főleg hogy nem én óhajtottam vitatkozni a témáról.
Off lezárva.
Wad

83
pata képe

Ezt te tényleg láttad,

Ezt te tényleg láttad, élőben, bringán lévő lakattal?

84
Wadmalac képe

Német műholdas tv-adó.

Német műholdas tv-adó. Most meg nem mondom, Sat1, RTL vagy Pro7, dokumentumműsor kerékpárlopásokról. Élőben egy rendőrségi szakértő mutatta meg, hogy adott lakat ez ellen nem ér semmit. Normál acélok már minusz 70-80 fokon elérik azt a határt, ahol üvegszerűen törnek. Mivel ez évekkel ezelőtt volt, gondolom a márkásabb U-lakatok gyártói azóta betervezik ezt is az anyagválasztásba. Természetesen van olyan ötvözet, ami minusz 100 fokon sem ridegedik törékenyre. Viszont az hogy én gondolom, hogy betervezik, elég kevés. Betervezik? Mert ha nem, lehet hogy egy szódáspatronnal 15 mp alatt elköthetnek egy u-lakatos lovat.
Wad

85
pata képe

Szerintem életszerű

Szerintem életszerű körülmények között (utcán stb) elég macerás lehűteni vmit arra a fokra, ahol egy középkategóriás lakat acélja eltörik.

Szóval egyelőre hajlamos vagyok ezt elméleti érdekességként kezelni, de ha vkinek van türelme kipróbálgatni, akkor majd írja meg.

86
Wadmalac képe

Hát nemtom, adott

Hát nemtom, adott felvételen nyílt utcán, lezárt bringán csinálták, a lefújás kb. 5-10 mp volt, aztán 1 ütés a kalapáccsal és kész. Aki bátor, próbálja ki otthon. Fogjon egy hőmérőt, ami mér minusz 70-ig, fogjon egy szódásszifon-fejet, tartsa a nyitott aljával a hőmérő mérőfelülete fölé és tekerje be a partont. Kiváncsi vagyok, hány fok jön ki. Viszonyítási alapnak sztem nem rossz.
engem pillanatnyilag 3 pont akadályoz:
1. nincs otthon jó szódásszifon
2. nincs otthon patron
3. nincs otthon minusz 30 alatt mérő hőmérőm.
Szal mindenem megvan. :)
Wad

87
otapi képe

http://www.rablo.hu/index.php

http://www.rablo.hu/index.php?to=betoresi_modszerek&a=savazas_fagyasztas
Ha egy zárat, vagy bármi mást brutálisan alacsony hőmérsékletre hűtünk le, az rideggé, törékennyé válik akár az üveg. A brutálisan alacsony hőmérséklet mínusz kétszáz fok körüli!

Egy sima gázspray elég kevés ehhez.

88
Wadmalac képe

Nem beszéltem sima

Nem beszéltem sima gázspray-ről, azt mondtam, úgy nézett ki, mert kicsi volt és palack. De egy szódásszifonpatronnal is el lehet érni kis felületen minusz 60-70 fokot.
Wad

89
pata képe

1. Szódásszifonpatronban

1. Szódásszifonpatronban pár grammnyi gáz van. Számold ki, hogy ezzel hány gramm fémet tudsz lehűteni -100 fokra (valszeg igen keveset).

2. Mivel az U-lakat fémből van, az meg jól vezeti a hőt, ezért elég nehéz kis felületet hűteni.

90
Wadmalac képe

Naja, a

Naja, a szódásszifon-patron kb. kísérletezni jó, a zártöréshez valszleg több kell ennél,meg lehetne próbálni, ha lenne értelme. De nincs, mert maga a módszer létezik. Tény hogy vannak tolvajok akik használják a módszert. Nekünk meg nem az a célunk, hogy mi is feltörjünk egyet és kikísérletezzük, hogyan lehet, hanem hogy védve legyünk. Erre meg nem hiszem hogy az a módszer, hogy otthon zárakat törögetünk szódáspartonnal.
Wad

91
pata képe

Tény hogy vannak tolvajok

Tény hogy vannak tolvajok akik használják a módszert.

Tényleg? Magyarországon? Honnan tudod, mitől "tény"?

92
Wadmalac képe

Nem kéne kiforgatni amit

Nem kéne kiforgatni amit írtam. Leírtam ,hogy német dokumentumműsorban rendőri szakértő mutatta be, hogy van ilyen lopás módszer, TÉNY, HOGY HASZNÁLJÁK/HASZNÁLTÁK. Azt hiszem elég logikus, hogy ha ott megtörténhet, akkor itt is, nem? Hány km No.? nem a Marson van.
Olvasd el az első kommentemet, leírtam, mennyire tartom égetőnek a kérdést (kb.0% esély), szinte csak érdekesség szinten van, és kiváncsi voltam, lakatgyártók fel vannak-e készülve ellene.
Erre kezet-lábat törve vitázni azon, hogy van-e ilyen, számomra eléggé értelmetlennek tűnik. Mit akartok bizonyítani a vitával? Azt, hogy lehetséges, de minimális az esély? Azt mondtam én is. Akkor mi a vita tárgya?
Bocs, de elég kevés időm van az oldalra jönni, nem sok kedvem van hülyeségekkel tölteni.
Wad

93
Wadmalac képe

A link egyébként nem szól

A link egyébként nem szól U-lakatról, ahol gyakorlatilag csak pár grammnyi fémet kell lehűtened (mondjuk 2-3 cm hosszon átmérő 8-as-10es anyagot), a leírt módszerek meg nem merítik ki a lehetőségek tárházát.
Wad

94
Wadmalac képe

Ennyit a brutálisan

Ennyit a brutálisan alacsony hőmérsékletről:
http://www.mernokbazis.hu/cikkek/hidegturo-acelok

Itt is látható, hogy meg lehet oldani a "fagyállóságot", csak nem 20 fillérért.
Wad

95
otapi képe

A rideg acél != az

A rideg acél != az üvegszerűen törhető acéllal. A rideg acélt sem lehet eltörni sokkal könnyebben.

96
Wadmalac képe

Erről nemigen van értelme

Erről nemigen van értelme vitázni, a metallurgiával vitatkozol, nem velem. A "nem rideg acélt" azonos erejű ütés max elgörbíti, a rideg törik. Az "üvegszerűen " törő acél sem azt jelenti, hogy kicsit kell ütni, csak görbülés helyett azonnal törik. Egyébként a fajlagos törőmunka lehet jelentősen kisebb is mint szívós acélnál, mert az az alakváltozási munka hiányzik, ami az elasztikus alakváltozásra menne, ez meg kiteheti a teljes törőmunka 2/3-át is.
Egyébként mennyire van értelme ezen vitázni?
Én csak feldobtam, hogy láttam ilyet is, és mindjárt az első kommentben leírtam, sztem milyen kicsi valószínűsége van hogy így viszik el a lovat. Aki ezt megoldja, az ugyanúgy megoldja az akkus flexet is, amire úgy sincs ellenszer. A tervszerűen dolgozó, mondhatni szakmaszerű kerékpártolvajok ellen nincs védelem, az alkalmi tolvajok ellen lehet védekezni, és ők vannak többen.
A gyűjtőautóval mászkáló, napi milliós kerékpárlopás-forgalmat bonyolító szervezett tolvajcsapatoknak megéri kiépíteni azt az apparátust, amivel az utcán lezárt bicajod esetén nem tudsz szembeszállni. Ezek viszont a bringalopásoknak valszleg kis %át teszik ki és kifejezetten a nagyértékű lovakra specializálódtak. Hogy valójában mennyire van jelen ilyen jellegű lopás Mo-n, arról a rendőrségnek kellene nyilatkoznia, várhatóan hiteles adatokat erről sohasem kapunk.
A leggyakoribb lopások ellen egy jó minőségű U-lakat tökéletesen ellenáll, utcán hagyott kerékpárnál nincs ennél jobb megoldás. Ez sem 100%-os, de a legjobb.
Wad

97
pata képe

A gyűjtőautóval

A gyűjtőautóval mászkáló, napi milliós kerékpárlopás-forgalmat bonyolító szervezett tolvajcsapatoknak

Mint lentebb is kértem, szeretném ha ez a topic megmaradna a tényeknek. Az egésznek az volt a célja, hogy a lakatolásról szóló alapvető infók tömören meglegyenek egy helyen.

Az elméleti lakatnyitási módszerekről, ördögien profi és szakképzett kerékpártolvaj-maffiákról és a nézésükkel lakatot nyitni képes indiai jógikról szóló spekulációknak kérlek hozz létre külön topicot. Köszönöm.

98
Wadmalac képe

Mivel tényleg csupán egy

Mivel tényleg csupán egy hozzászólásról szólt volna számomra az egész, nem állt szándékomban vitadélutánt nyitni, plusz azt is leírtam egyértelműen hogy a téma szempontjából kár folytatni (előző kommentem pont erről szólt, ha nem tűnt volna fel), részemről lezárva.
Wad

99
Cseya képe

Megy a rendőrködés

Megy a rendőrködés ezerrel.

100
Hotyhogy képe

Ez esetben én nem igazán

Ez esetben én nem igazán látok rendőrködést, sőt, egy pálfordulós szabadság megadását, ami nagyszerű. Most már nyithatunk topikot amire akarunk, az van itt megengedve és ajánlva, érvényes indoklással. Szép kérés és köszönet az a hozzászólás, nem bántó egyáltalán, és az nekem különösen becsületes.
_____________________________
A Priapista Gimnázium jeles véndiákja

101
gaze képe

Na erre varrjál gombot,

Na erre varrjál gombot, Cseya... :)

102
Cseya képe

No problem, én levágtam.

No problem, én levágtam. Nem tagadom, először összevontam a szemöldököm, de a Jó Öregben mindig meg lehet bízni.

103
Rumma képe

Valóban, akár percekig is

Valóban, akár percekig is eltarthat, mire az anyag elmarja a fémet, de nem is kell ott állni felette és vigyázni rá, meg szaglászni :)
Amit ki lehet nyitni kulccsal, azt fel is lehet törni.
Valószínűleg nem életszerű, hogy tolvajok hada méregdrága és nehezen beszerezhető löttyökkel meg komplett zárfeltörő szerszámokat tartalmazó kofferral járják a várost, csak arra akartam utalni, hogy előbb-utóbb mindenre találnak "ellenszert", és a legkomolyabb cuccok is csak addig biztonságosak míg van tőlük gyengébb szerkezet, amivel inkább megéri bajlódni.
Többet a témában nem is írok, nem akarom, hogy ebből itt veszekedés legyen.
_________________________________________________
Bringám: kicsi, zöld háromkerekű, elöl direkt hajtással, és a kormányon macis dudával... :)

104
Hotyhogy képe

Köszönöm a

Köszönöm a blogot.

Többször fölmerült már a múltban az is, hogy szem előtt tartott, leparkolt bicajra kell e vagy sem lakat, és ha kell, akkor milyen erős legyen az.

Ha csak azért indultunk el, hogy beugorjunk valahová, vagy egy étterem teraszán üljünk, ahonnan látjuk a hozzánk közel tartott a gépet, akkor vigyünk e lakatot, ami nehéz vagy felesleges lehet olyan alkalmakkor.

Lakatoljunk tehát mindenkor, minden kis időre, bármily távol hagyva magunk mögött a folyamatosan megfigyelt kerékpárunkat is? Kiértékelnéd ezt a szempontot is?

105
Krisi képe

kiváló írás, minden

kiváló írás, minden szava arany :)

azzal mindenképp kiegészíteném, hogy motoros boltban sokkal olcsóbban lehet kapni sokkal jobb minőségű láncot! kedvenc motoros boltomban megakadt a szemem egy láncon: kikúrt vastag és kis U-lakattal lehet lezárni, elég komoly zárszerkezettel, kb 1 az 1-ben mint a híres Kryptonite. node ez nem 25ezer volt hanem 9ezer. és még csak nem is márkátlan, hanem Abus vagy Citadel volt, már nem emlékszem pontosan, de a héten úgyis járok arra, ha akarjátok megnézem.

szóval érdeklődjetek motoros boltokban, ott a legggyengébb cuccok az U-lakatok, annál csak feljebb vannak. a mostani lácomat pedig a teskóban vettem a motoros részlegnél: revolution márkájú edzett acél lánc kör keresztmetszetű kulccsal: 3500 Ft volt. vagy fél óráig néztem és gondolkodtam rajta hogy megvegyem-e, mert nem hittem el, hogy tényleg csak ennyibe kerül. és a legfontosabb, hogy kinézetre nagyon mokány. és a lényeg, hogy erővágóval nem lehet átvágni, ezáltal bárhol ott merem hagyni.

szóval nefeledjétek, motorosboltban olcsóbb a lakat!

106
stp1 képe

off szóval nefeledjétek,

off

szóval nefeledjétek, motorosboltban olcsóbb a lakat!
meg mindenféle protektor, fullface is. ha valakit ilyesmi érdekel.

on

mi egy vékonyabb és egy vastagabb Citadel láncot használunk. ezek mellé lett most beszerezve egy Cytec (nem tudom milyen cucc ez) U-lakat.
sodronyt csak akkor használok ha 2 méterre ülök a bringától vonaton.

107
Krisi képe

féloff: ez viszont

féloff: ez viszont érdekes, hogy motoros boltban miért olcsóbbak a cuccok. már csak amiatt is, hogy egy átlag budapesti bringa értéke 30-100.000 Ft közt van, viszont a robogók itt indulnak haszbáltan és határ a csillagos ég. vagyishogy elvileg az lenne a logikus, hogy pont a biciklihez olcsóbb a lakat, de úgy látszik nem. ki érti ezt.

108
err képe

Mert most a bringa a meno.

Mert most a bringa a meno. Gondolom hasonlo elkepzeles okan kerul itt-ott a bringas fenyvisszvero melleny 2500 forintba, mig 2 sarokkal odebb az autos, ami jelen esetben ugyanaz, 500 forint...

Mert meg ha szellozo, akarmicsu, akkor azt mondom, hogy jo, legyen, de ezek tok ugyanazok...

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

109
Krisi képe

naigen, ez is igaz. de a

naigen, ez is igaz. de a legegyszerűbb a sima közgazdasági válasz: amíg ennyiért megveszik, addig ennyiért is fogják árulni. ezért 500 sok helyen a korsó sör, ezért 50ezer egy sziget hetijegy, ezért 30ezer egy izmos krypto lakat.
mert még ennyiért is megveszik a népek.

110
stp1 képe

gondolom a motoros piac

gondolom a motoros piac régebbi, így már telített a különböző gyártókkal. a bringás piac az elmúlt talán 10 évben futott fel ennyire, és a jelenlévő kevesebb gyártó könnyen tartja magasan az árakat.

111
Krisi képe

nem feltétlen, hiszen mint

nem feltétlen, hiszen mint írtam, ugyanaz a Citadel vagy Abus lánc sokkal olcsóbb motoros boltban. egyedül a Kryptonite drága, de az ha jól tudom speciálisan biciklikre szakosodott. javítsatok ki ha tévednék.

112
benyoka képe

A kryptonite általában

A kryptonite általában olcsóbb, mint az Abus. U-lakatban a felső kategóriás cuccaik kb. ugyanannyiba kerülnek, de a középkategóriában sokkal jobb a Kryptonite.

A láncok + lakat kombóknál az Abus iszonyat drága. Szerintem ennek részben az az oka, hogy a prémium kategóriás általános célú lakatjaikat adják a lánchoz, a többiek pedig féktárcsa zárat (mini-u vagy kicsit furcsa alakú lakat), ami hasonló biztonság mellett sokkal olcsóbb.

113
dzoli képe

Kétszer van 4. és 5. pont.

Kétszer van 4. és 5. pont. Egyébként nagyon jó, köszi!

114
Zsabor képe

Talán még azt is ide

Talán még azt is ide lehetne írni, hogy ne hordd a láncot derékra csatolva / vállon átvetve, mert esésnél nagyon csúnya sérüléseket okozhat.

115
Krisi képe

igen, de táskában hordva

igen, de táskában hordva nem menő...

:D

bezzeg egy törött medencecsont az már tényleg menő.

116
Cseya képe

Derékra kötve a

Derékra kötve a robbanózsinór az igazán kúl.

117
gaze képe

(OFF: mi az a

(OFF: mi az a robbanózsinór?)

118
aron képe

olyan mint a selyemzsinór,

olyan mint a selyemzsinór, csak azonnal hat és igény esetén sokszorosítható a hatása

*
mindig van hátszél, csak te mész rossz irányba.

MK észak-pest
cyclechic.hu

119
Wadmalac képe

:D Autósok megfékezésére

:D
Autósok megfékezésére javasolnám a szájban tartott és szélvédőre köpött nitroglicerint. Csuklás és vacogás nem ajánlott.
Wad

121
gaze képe

akkor jóra tippeltem.

akkor jóra tippeltem.

122
Wadmalac képe

:D Esetleg kormánylégzsák

:D
Esetleg kormánylégzsák G-kioldóval. Esés esetén rakpartról átdob a Dunán.
Wad

123
D.Kriszta képe

Nekem Masterlock lakatom van

Nekem Masterlock lakatom van évek óta, eddig még nem nyúltak hozzá, itt még nem nagyon hallottam, hogy valaki használta volna. Meg vagyok vele elégedve, hiszen még nem lopták el a bringámat, de az országútimat ezzel sem lakatolnám ki

http://ridebike.hu/termekek/kiegeszitok/zar/u-lakat/16139+master+lock+81...

124
philippe képe

Nekem egy Kryptonite

Nekem egy Kryptonite Kryptolok 2 STD lakatom van, ez már I-kulcsos, meg adtak hozzá egy hurokkábelt is. Fonott vagy nem fonott, én nem bízom benne, max arra használom, amikor több kispajtásom nem hoz lakatot és valahogy összekötjük vele a szamarakat, de akkor is csak olyan helyen, ahonnan látni.
Viszont magával az U-lakattal még nem volt semmiféle kalandom. Remélem nem is lesz.
Mindenesetre meg vagyok vele elégedve, eddig mindig maga mellett tartotta szemem fémét.

125
gaze képe

annak aki nem ismerné

annak aki nem ismerné még:

http://www.cyrex.hu/bringalakat/

elég komplexen kifejti a témát.

126
greenp képe

vagy inkább menő

vagy inkább menő bringaparkolókat kéne építeni...

http://greenpolis.wordpress.com/2010/07/14/igy-orzik-mas-varosok-a-bring...

... persze csak a bringa-sztráda után :) ld. London

http://greenpolis.wordpress.com/2010/07/20/atadtak-london-elso-bringa-sz...

127
benyoka képe

4. Minden lakatot ki lehet

4. Minden lakatot ki lehet nyitni, tehát mindegy, milyet veszek.

Labor-, vagy rosszabb esetben megrendezett körülmények között tényleg mindent ki lehet nyitni. Viszonylag sok bringás ír a CM-re, és általában rákérdezünk a lakatra, de egyelőre egyetlen esetről sem tudunk, amikor komoly U-lakatot vagy láncot vágott át vagy piszkált ki egy tolvaj.

Utána pedig:

Abus Sinust már vágtak át erővágóval.

Akkor most vagy az Abus Sinus nem számít komolynak, vagy néha-néha mégiscsak átvágnak egy komoly U-lakatot. :-)

128
err képe

Bejegyzes datuma:

Bejegyzes datuma: 2010-06-28

Es most nezd meg az Abus Sinus datumat.

Saccra 1000 sodronnyal lezart canga ellopasara jut 1 U-lakatos. Ezeknel nem minden esetben a lakat a gyenge pont. Szoval meg a neha-neha is tulzas. Mondjuk ugy, hogy elofordult mar...

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

129
pata képe

Igen, pont azért írtam be,

Igen, pont azért írtam be, hogy tudjunk róla.

Ettől függetlenül még mindig nagyon ritka, hogy U-lakatot vágnak át. Szóval ha valaki Sinus vs gerinclakat/vastag sodrony témában vacillál, akkor egyértelműen az első.

130
benyoka képe

Nem a "tökmindegy, hogy

Nem a "tökmindegy, hogy mivel zárod, ha kell, úgyis elviszik" szemléletet akartam reklámozni.

Csak eddig ez a cikk egy kerek egész volt, most meg lett egy kis zavar benne. Pláne, hogy a Sinus-nál egyel olcsóbb Sinero-t (ugyanaz a kenyelvastagság, csak gyengébb zár) fölötte ajánljátok.

Egyébként szerintem a Sinus-os történet legnagyobb tanúsága nem az, hogy a méteres erővágó átviszi a 12-es U-vasat, ez nem meglepő (ha 110-es volt, akkor legalábbis), hanem az, hogy bizonyos szituációkban Budapesten is van lehetőség ekkora szerszámmal megjelenni és percekig zavartalanul "dolgozni".

Egyébként érdemes a márka mellett a cég saját minősítésére is figyelni. A Sinus-t átlagos lopási kockázathoz ajánlják 7/15-ös security level-el. A lépcsőház szerintem nem a normális kockázatú helyek közé tartozik.

131
Zsabor képe

Továbbra is szkeptikus

Továbbra is szkeptikus vagyok az esettel kapcsolatban, de kiváncsian várom a fejleményeket.
Esetleg laborkörülmények között megpróbálhatnánk egy ilyen olcsóbb U-lakatot kinyitni erővágóval, de én úgy érzem, nem sikerülne.

132
benyoka képe

Látszólag kis különbség

Látszólag kis különbség az erővágó hosszában (90-es vagy 110-es) elég nagy különbséget jelenthet a vágási kapacitásban (és az árában is)

A 110-es erővágó ha nem is mindent, de elég sok mindent elvág. Viszont batár nagy, úgyhogy én sem parázok attól, hogy fényes nappal forgalmas n ilyennel fognak neki esni a láncomnak, vagy a kisebbik u-lakatomnak.

A leggyengébb Abus lakat, ahol az Abus a leírásban már megemlíti, hogy különösen erővágó álló, az a Granit Plus 51 (13mm-es kengyel, 10/15-ös minősítés), a Sinus csak 12mm és 8/15.

Szóval nem csak a márka számít, hanem a konkrét modell is. Az Abus ráadásul elég drágán adja a gyengébb modelljeit is, szemben mondjuk a Kryptonite-al, ahol az ár a biztonsági szinttel arányosabb. Ez a vásárlóban a hamis biztonság érzetét keltheti, mert ha drága, akkor nyilván jó erős is. Viszont a hozzá adott tájékoztató teljesen korrekt és őszinte az Abus részéről.

133
benyoka képe

Látszólag kis különbség

Látszólag kis különbség az erővágó hosszában (90-es vagy 110-es) elég nagy különbséget jelenthet a vágási kapacitásban (és az árában is)

A 110-es erővágó ha nem is mindent, de elég sok mindent elvág. Viszont batár nagy, úgyhogy én sem parázok attól, hogy fényes nappal forgalmas n ilyennel fognak neki esni a láncomnak, vagy a kisebbik u-lakatomnak.

A leggyengébb Abus lakat, ahol az Abus a leírásban már megemlíti, hogy különösen erővágó álló, az a Granit Plus 51 (13mm-es kengyel, 10/15-ös minősítés), a Sinus csak 12mm és 8/15.

Szóval nem csak a márka számít, hanem a konkrét modell is. Az Abus ráadásul elég drágán adja a gyengébb modelljeit is, szemben mondjuk a Kryptonite-al, ahol az ár a biztonsági szinttel arányosabb. Ez a vásárlóban a hamis biztonság érzetét keltheti, mert ha drága, akkor nyilván jó erős is. Viszont a hozzá adott tájékoztató teljesen korrekt és őszinte az Abus részéről.

134
benyoka képe

Látszólag kis különbség

Látszólag kis különbség az erővágó hosszában (90-es vagy 110-es) elég nagy különbséget jelenthet a vágási kapacitásban (és az árában is)

A 110-es erővágó ha nem is mindent, de elég sok mindent elvág. Viszont batár nagy, úgyhogy én sem parázok attól, hogy fényes nappal forgalmas helyen ilyennel fognak neki esni a láncomnak, vagy az u-lakatomnak. Ha lépcsőházban kéne tárolni a biciklimet (szerencsére nem kell), akkor többet invesztálnék a dologba.

A leggyengébb Abus lakat, ahol az Abus a leírásban már megemlíti, hogy különösen erővágó álló, az a Granit Plus 51 (13mm-es kengyel, 10/15-ös minősítés), a Sinus csak 12mm és 8/15.

Szóval nem csak a márka számít, hanem a konkrét modell is. Az Abus ráadásul elég drágán adja a gyengébb modelljeit is, szemben mondjuk a Kryptonite-al, ahol az ár a biztonsági szinttel arányosabb. Ez a vásárlóban a hamis biztonság érzetét keltheti, mert ha Abus is meg drága is, akkor nyilván jó erős is. Viszont a hozzá adott tájékoztató teljesen korrekt és őszinte az Abus részéről. (csak komolyan kell venni)

135
Hotyhogy képe

.

.

136
Zsabor képe

Ezt találtam ma: Erővágo

Ezt találtam ma:

Erővágo vs. lánc - The Not So Magnificent Seven
Abus City X-Plus
Abus Granite
Oxford Monster
Datatool Python
English Superlink
Squire MC4/6
Kryptonite Fahgettaboutit

És elég gyorsan elvágják az összes láncot erővágóval.

http://www.almax-security-chains.co.uk/index.asp?pg=19

137
err képe

Ez mar nem mai anyag. Ekkora

Ez mar nem mai anyag. Ekkora erovagoval amugy nem nagyon rohangalnak sztem tolvajok. Mar csak az arat tekintve sem.

Plusz ugye meg mindig ott van az is, hogy mennyire megy szet az erovago ele. Az eleztetes sincs ingyen, plusz feltuno, ha surun eleztetsz.

Egy motornal meg megterulhet amugy a koltseg, de egy bringanal. Bizonyos tetel folott nyilvan, de azt meg vetek lezarni :)

Feltorhetetlen vedelem nincs. Sehol.

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

138
Zsabor képe

Nekem még új volt.

Nekem még új volt. Egyébként simán el tudom képzelni, hogy az Abus/Kryptonite alkalmazottai egy spéci erővágóval egy forgatáson elvágják az Almax láncot :)
Azt megnézném, hogy mit kezdenek akár ezzel az erővágóval, ha nem a földön van a lánc/U-lakat, és nem tudják ilyen kényelmesen letámasztani az egyik szárát.
Most találtam a Rigid cég honlapján olyan erővágót, ami 12,7mm kemény anyag (edzett acél) átvágására van hitelesítve. 112 centi hosszú, 8,3 kiló :)

139
Vid képe

Eszembe jutott egy gondolat

Eszembe jutott egy gondolat a közzétegyük-ne tegyük közzé (a lakatok gyengeségeit) kérdéssel kapcsolatban:
Az ipar nem fog olyan gyorsan átállni (új lakatok gyártására) amilyen gyorsan a nyitási módszerek fognak terjedni, így lehet hogy mégsem jó mindent teljesen nyílvánosan elérehtővé tenni.
Legalább az ne értesüljön mindenről aki nem tud idegen nyelveken beszélni, mert egyébként nem sok infó van a neten magyarul arról hogy pontosan melyik fajta lakatot hol hogyan kell elvágni.
(Nem hiszem hogy valaki tizen ezreket fog ilyenekre költeni hogy otthon kísérletezzen, aki meg eddig elriadt egy bizonyos fajtától, az legalább ne innen tudja meg hogy eztán így és így nyugodtan nekiállhat próbálkozni)

A másik pedig hogy, bemásolom ide egy hozzászólásomat egymásik topikból, nehogy elsikkadjon egy viszonylag olcsó és megbízható megoldással kapcsolatban:

A Bajcsyn van két zár-szerszám bolt a Nyugati felőli oldalon és ott lehet kapni egy marha jó kis lakatot lemezzárral, acélból is. Sobo a márka-neve 2-3 ezer forintba kerül és egészen 11-12 mm-es kengyelvastagságig lehet kapni.
Erővágóval nem próbálkoztam, de fémfűrész nem vitte. Sajnos az acélházas változat nem védett leverés ellen,(tehát nem a hagyományos értelemben vett u-lakat) de szerintem ha nem ajtóra teszi az ember akkor ez lényegtelen, sőt így könnyebb is. Mindenesetre lemezzáras, és külön fúrásvédelemmel is el van látva.
(A sobo honlapján sajnos nincs fent ez a változat)

Abus, masterlock, és társai szerény véleményem szerint finoman szólva is lehúzzák az embereket, amikor ugyanazokat a kínában gyártott cuccokat tizenezrekért árulják.
Meg lehet nézni hogy ugyanaz a lakat mennyibe kerül abus, kryptonite, elzett, vagy sobo márkanév alatt. (Pld a diszkosz lakat, vagy az a fekete kengyelvédett amit abus, meg sobo márkanév alatt is meg lehet vásárolni. (Itthon az utóbbit nem láttam csak a honlapjukon)
Aminek van tartalom az ára mögött az az assa-abloy de az már kisé túlzás, már ami az árát illeti. Ez viszont legalább finnországban készül, tehát van mögöttes környezetvédelmi tartalom is, nem csak a bór ötvözet kengyel.

Ezeknek a láncok, és a fentebb említett lakatoknak árai jó példák rá hogy kb milyen ár volna a reális ezekért a termékekért.

Szerintem ezt a láncot is:
http://www.roll-n.hu/termekek/kaputechnika/egyeb/art511.html

nyugodtan be lehetne tenni az ajánlottak közé.

140
hunmark képe

Ma vettem ebből a láncból

Ma vettem ebből a láncból (10mm X 120cm) nagyon erős, egy 88cm hosszú csapszegvágóval estem neki, eredmény nélkül.
Már csak egy Sobo lakatot kell vegyek mellé, köszi a tippet! :)

141
Bundás képe

Ez nagyon jónak tűnik.

Ez nagyon jónak tűnik. Tudsz esetleg pontos lakattípust is ajánlani hozzá?

142
Vid képe

Szerintem ezeknek nincs

Szerintem ezeknek nincs pontos típusuk, egyszerűen többféle van kb hasonló csomagolásban.
Van kengyelvédett réz, nem kengyelvédett réz, meg nem kengyelvédett acél.

143
benyoka képe

Ez tényleg acél, nem csak

Ez tényleg acél, nem csak ügyes krómozás? Egyszer majdnem megvettem egy Sobo lakatot, csillogott-villogott, de a utána néztem a honlapján és triplán krómozott réz, nem acél. (vajon minek krómozzák agyon, ha nem tengeri használatra ajánlják, azon kívűl, hogy megtévesszék a vevőket?)

Ha azóta kijöttek egy valódi acéllakattal, akkor bocs.

Minden esetre az Abus Granit klónjuk (SPPO) is rézből van, csak itt műanyag borítás mögé rejtik a trükköt.

Ennek ellenére lehet jó vétel, ha az erővágót is állja a kengyel (?), akkor megéri az árát, de az Abus Granit-hoz annyi köze van, mint a piacos Nike cipőnek az eredetihez.

Örülök, hogy másnak is bejönnek a BULLIT láncok, én is vettem belőlük. A 10/120-ason elszabták a védőzsák méretét, de ez csak apró kellemetlenség. Jó biztonsági cuccokat gyártanak az olaszok és a spanyolok, a kínaival is versenyképes áron.

Én eddig ezeket találtam hozzá ár-értékben a legjobbaknak (a 10-eshez):

http://hercehurca.hu/node/586
Citadel

http://www.quasimoto.hu/webshop_dev.php?grp_id=oxf&talcs_id=0317

Oxford HD Mini, Sold Secure Gold

144
Vid képe

Valóban, a rézházasok is

Valóban, a rézházasok is krómozottak. Azokat arról lehet megismerni, hogy egy darabból van az egész. Az acélnál viszont körbefut az elején egy acél pánt, és van két betét oldalt, tehát nem öntve van, hanem az alkatrészekből összerakva. Egyébként tegnap flexel lekerekítettem kicsit a sarkait, hogy nehogy kivágja a hátizságot, úgyhogy biztosíthatom hogy acél.
Az SSPO-órl nem tudok nyilatkozni.
Abus granit: Most magára a lakatra gondolsz? Nehogy azt hidd hogy feltétlenül van különbség. Lentebb Zsurminak válaszolva elmondom miért.
A Bullit az élő példa hogy európai(nem kínai!!) gyártással kb mennyi lenne a reális ár egy ilyen láncért. Az abus termékeket pedig szinte mind kínában gyártják.(Láncoknál: Kadmiumos bevonatot már rég tilos európában gyártani)

145
benyoka képe

Sobo: van itt az Újpesti

Sobo: van itt az Újpesti piacnál egy zárbolt, ahol árulnak Sobo-kat. Megnéztem, tényleg van acél. A 60mm, belül laminált, kívül páncélozott, 11.7mm-es kengyel, kettős golyós reteszelés (kalapács, lefeszítés ellen), 2800Ft. Ennyiért szinte ingyen van, úgyhogy vettem egyet. Már csak egy erővágós tesztre lennék kíváncsi.
A zárbetétje lehet, hogy részben műanyag, ezt abból gondolom, hogy a Conrad is árul egy "Top Security" feliratú lakatot, ami nagyon hasonlít az egyik Sobo-ra, és olyanról van kép szétvágva az interneten. (mondjuk ez annyit jelenet, hogyha elkezdik melegíteni, utána vsz. nem lehet többet kinyitni)

Egy tesztelésbe én is beszállnék, de szerintem csak azokat érdemes tesztelni, aminek nincs megbízható minősítése vagy jó teszt az interneten.

Re-brandelt kínai: Sok cég (Oxford, Mammoth, Sobo) csak ebből él, van, aki vegyeseen csinálja (Master lock, Burg-nál a bicikli zárak). Itt annyit nyerünk az Európai márkával, hogy vsz. átesnek valami minőségellenőrzésen, és kevésbé valószínű, hogy "elfelejtik" megedzeni a kengyelt, mint mondjuk egy HebaoXiang feliratúnál.

Abus-tól még nem láttam, csak a Citadel feliratosoknál.
A láncokról elhiszem, hogy Kínában készülnek. A drágább lakatjaik viszont Németországban. A katalógusban ezt külön kiemelik. Ezeknek a design-juk is elég egyedi. Pl. B-W Diamant, vagy az Abus Granit 65 Rockwell-es kengyele.

A lánc-lakat kombinációkban az árat általában a lakat dobja meg. Szerintem ennek történelmi okai vannak. Amíg eljutottak a századeleji rézkengyeles, egyszerű lakatoktól a modern biztonsági lakatokig, sok kis lépést tettek meg, ezért a termékpaletta elég széles lett, minden fejlesztés egy kis ugrás az árban. Kengyel, lakattest, reteszelés, zárszerkezet, mind külön faktor és ha mindenből normálisat akarsz, elég magasra szökik az ár. (Érdekes, hogy ha ugyanazt fékrárcsazárként adják el, rögtön a prémium kategória lesz az alap.) Nem is baj, ha Sobo-szerű cégek kezdik ezt letörni.

Egyébként az Abus-t presztizsmárkának tartom. Jó, de van szintén jó olcsóbban, fizesse meg az, akinek van erre pénze.

146
Vid képe

Valószínűleg ezt vettem

Valószínűleg ezt vettem én is. A 11,7 mm-t lemérted? A "top security"-ból én is vettem
egyet 800-ft ért(nem a Conrádban), de annak símán vitte a kengyelét a fűrész, nem tudom a konrádban melyiket árulják. Mindenesetre ennek(sobo) fémből van a bele, legalábbis amit látok belőle.
(Bár ha valaki akinél ott a lángvágó, a lakatbelsőt kezdi párolni, annak lehet hogy
oda is adom a bringát.)
Én is kíváncsi lennék egy tesztre, pláne ha ott van mellette egy hasonló méretű abus.

Mindegy hogy hogyan juttottak ide az árak, sem a "tervezés" sem a felhasznált anyagok nem indokolják,
hogy egy egyébként "nem annyira masszív" citadel 8mm lánc 7000 forintba kerüljön(ismert gyengeségekkel),
egy 10mm abus meg 10 feletti összegekbe. Összehasonlításképpen egy komolyabb
bringaalkatrész kerül ennyibe, amiben több tervezés van, és kevesebb eladott darab.

Remélem előbb utóbb bringaboltok is beszereznek majd ezekből az olcsóbb cuccokból,
hogy a kispénzűek is vásárolhassanak maguknak valami ütősebb védelmet.
A 120-as 10mm-es bullit lánccal meg egy ilyen lakattal kjön 5200-ból egy komolyabb védelem,
ez még ártűréshatáron belüli megoldás szerintem, remélem a GYIK-ba is bekerül ez a megoldás.

Ja, egyébként ismerősöm nemrég mutatta a 10mm-es citadel láncát, aminek nekiestek erővágóval
és 3-4 vágással egy helyen(melyek kb 3-4 mm mélyek voltak) kb megfelezték a láncvastagságot, de végül feladták
a harcot. Ismerősöm reggel vette észre hogy valami nem stimmel. (Persze hozzá kell tenni hogy kint hagyta
éjszakára a nyílt utcán a gépet.)

147
Zsurmi képe

Már megint ez a lehúzás

Már megint ez a lehúzás hiszti...
Kívülről a márkás és a kínai is ugyanúgy néz ki, de amikor (erő)vágják/flexelik...
Nem húznak le, annyiba kerül a szakember aki meg megtervezi, a minőség-ellenőrzés, a minőségbiztosítás, tesztelés, minősítések. És még hasznot is szeretne a tulaj ... a szemét köcsög...

A kínaiak meg szépen ellopják a mások által kifejlesztett megoldásokat, olcsón tudják a majdnem-rabszolgákkal gyártatni. De olyan is. Fejleszteni nem tudnak, konstrukciós hibát kijavítani pláne.

Ne butítsd a népet!

A nyilvánosságra hozásról annyit, hogy ha nem tennék a gyártók kényelmesen ülhetnének a babérokon, hibás konstrukciókat kihozva.

-
Zsurmi

148
Vid képe

Én benne volnék egy

Én benne volnék egy összehasonlító tesztelésben, beszállnék mondjuk egy ezressel.

Ezek a lakatok, láncok nem láttak európai tervezőt. Esetleg az egészen régi típusok, na de
nem akkora összeg egy ilyet megtervezni, hogy 20 évvel később is komoly összegekbe kerüljön.
Egy átlagos eddzés sem olyan technológa, amiben különösebb tudás lenne. (Azt meg remélem senki
nem hiszi hogy ezek aztán "űr-acélok")
A Bullit láncok a jó példák hogy mennyibe kéne kerülni egy ilyen láncnak. Ráadásul azt európában
gyártották betartva az itteni környezetvédelmi előírásokat. (Aprópó egy láncösszehasonlításban is benne
lennék)Az abus-citadel mind kínai termék, amiket marék rizsért gyártottak szinte semmibe nem
kerülő energiaköltségekkel. Valahogy mire ideár megdrágul...

Egyedül az assa-abloy lakatok terveződnek és gyártódnak euróbában. Ott pont ezért megértem hogy annyiba
erül, nem beszélve a pséci ötvözetről.

Ez az egész ipar sajnos úgy működik hogy a német kereskedők kiválasztják a számukra megfelelő
kínai terméket, feliratoztatják és megrendelik. A gond csak az hogy valóban olyan árakon adják, mintha
itt tervezték-gyártották volna őket. 6-12000 forintba egy komplett kínai úfrókalapács kerül, kapjunk már észbe.

Egyébként ugyanezeket a láncokat lakattal(acélból svédországban kb 6000 forintért lehet megvenni-persze
egy ottani kereskedőlánc nevére gyártva. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=145219703 )
Ja, és az ottani nem magyar bérekből élő kereskedelem hasznával.

149
ptibcsi képe

Murphy alapján, amit ki

Murphy alapján, amit ki lehet nyitni, azt ki is nyitják.. csak nem mindegy, hogy hol.
Én egy Abus Bordo-t használok, szigorúan véve, hogy a hátsó kereket+vázat valami stabil cucchoz rögzítem, ill. a kulcslyuk lefelé nézzen..tudom, hogy az első kerék sem lenne olcsó, de kevesebbe fájna, mint a hátsó :)

Amúgy fontos, hogy nyilvános hely legyen, de azt mindenki jegyezze meg, hogy kerékpárt nem őriznek sehol. (lásd Duna Plaza plakátja..)
A másik becsapós helyszínek a gyártelepek, raktárbázisok. Az előző paripát egy ilyen helyről vitték el. Egész nap egy stabil korláthoz volt rögzítve, ráadásul a szomszédos cégektől majdnem mindig volt kint valaki dohányozni. Tolvaj látta, hogy nem túl erős a lánc, és kivárta azt a pár percet, amíg nincs ott senki. Ráadásul a 2 tolvaj 2 kerékpárral érkezett, így a secu-s csak annyit lát, hogy kerékpárral jön, megy az illető.

Ezen kívül az újabb, újrakötött lakásbiztosításoknál szokott lenni olyan opció, ami akkor is biztosítja a kerékpárt, ha az nem a lakásban van (csak a tulaj a lakásban lakik). Nem kerül többe sokkal a cucc, de ha bekövetkezik a baj, a teljes vételárat fizeti a biztosító

--
"nem fékezünk senki kedvéért!"

150
Vid képe

Az első mondattal

Az első mondattal egyetértek, de nem mindegy hogy valak profi tolvaj, aki évekig "képezte" magát, vagy egy suhanc aki hozzá sem kezdene, ha nem kapna egyszerűen infókat arról hogy mit hogyan kell kinyitni. Itt elsősorban a magyarországon forgalmazott típusok gyenge pontjaira gondolok.
Ok, mondjuk el, hogy ez vagy az a lakat nem jó, de azt ne hogy pontosan miért nem.
Legalább ha már valaki vett egyszer egy komolyabbnak tűnő láncot, amit régebben még dícsértek (-tünk) az ne koppanjon, hogy 3 hónap múlva már az egész ország tudja hogy hogyan kell kinyitni.
Elég mejjegyezni hogy nem jó, és annyi. Ha meg valakit nagyon érdekel hogy miért nem innen a fórumról, aki megbízható aktív tag, annak el lehet mondani.

151
Vid képe

Az első mondattal

Az első mondattal egyetértek, de nem mindegy hogy valak profi tolvaj, aki évekig "képezte" magát, vagy egy suhanc aki hozzá sem kezdene, ha nem kapna egyszerűen infókat arról hogy mit hogyan kell kinyitni. Itt elsősorban a magyarországon forgalmazott típusok gyenge pontjaira gondolok.
Ok, mondjuk el, hogy ez vagy az a lakat nem jó, de azt ne hogy pontosan miért nem.
Legalább ha már valaki vett egyszer egy komolyabbnak tűnő láncot, amit régebben még dícsértek (-tünk) az ne koppanjon, hogy 3 hónap múlva már az egész ország tudja hogy hogyan kell kinyitni.
Elég mejjegyezni hogy nem jó, és annyi. Ha meg valakit nagyon érdekel hogy miért nem innen a fórumról, aki megbízható aktív tag, annak el lehet mondani.

152
pata képe

profi tolvaj, aki évekig

profi tolvaj, aki évekig "képezte" magát

Ha van időd, járj be bírósági tárgyalásokra. A büntetőügyek tárgyalásai általában nyilvánosak, nagyon tanulságos megnézni párat. Én egyetemistaként voltam pár ilyenen, nem jogász vagyok, de jófej jog tanárunk szervezett ilyesmit.

Itt megláthatod, hogy azok az arcok, aki ott állnak a terem közepén bringalopás-súlyú büncselekmény vádjával, jó eséllyel funkcionális analfabéták. Ha nem, akkor is értelmezhetetlen számukra, hogy valamiért - akármiért - évekig képezzék magukat. A jövő hétig sem tudnak gondolkozni. Mi itt elvitatkozhatunk arról, hogy melyik erővágó mit vág, és milyen él kell hozzá, ők kb addig jutnak el hogy nyomni kell a két szárát, és akkor hátha.

153
Vid képe

Ezt én elhiszem, érvényes

Ezt én elhiszem, érvényes lehet a jelenlegi állapotokra. De bringás közlekedés gyarapodásával szerintem ez jelentősen meg fog változni. Még Koppenhágában is rengeteg lopás van, pedig a rendőrség is felkészültebb, és jobb a szociális, anyagi helyzet. Nem volna jó ha nem próbálnánk meg még időben megelőzni hogy kialakuljot a "bringatolvajmaffia". Sajnos a rendőrségtől már nem várom el hogy előre felkészüljön valamire.

154
gaze képe

bringatovlajmaffia mar most

bringatovlajmaffia mar most is van, hiszen vannak akik szakmanyban nyomjak az ipart. de nem az ertelmi szerzok jarnak ejszaka erovagoval, hanem a "ketkezi melosok". oket meg nem a harwardon toborozzak...

155
Vid képe

Szerintem ez nem ilyen

Szerintem ez nem ilyen egyszerű, hogy vannak a szuperprofik, meg a teljesen hülye analfabéták. Biztos van egy köztes réteg is, és ezekből is sajnos egyre több lesz. Jelen helyzetben ugyanis lassan több pénzt lehet ezzel majd szerezni kisebb kockázattal, mint pld könnyűdrogok árusításával. És ezt egyre többen fel fogják ismerni. Sajnos. Ha északnyugat európában ez egy akkora bűnözési formává nőtte ki magát, hogy tulajdonképpen nem tudnak megbírkózni vele, akkor el lehet képzelni hogy itt mi lesz. Mielőtt még beüt ez a helyzet meg kéne próbálni minden formában tenni ellene.
Egyébként egy ismerősöm mesélte, hogy Londonban pld mindent visznek. Akármivel lakatolsz, akárhol. Nem szeretném ha pár év múlva itt is ez lenne.

156
pata képe

északnyugat európában ez

északnyugat európában ez egy akkora bűnözési formává nőtte ki magát, hogy tulajdonképpen nem tudnak megbírkózni vele

Ez szerintem abszolút téves infó. Ott is van bringalopás, de messze nem apokaliptikus méretű, mint amilyennek lefested. Nem tudom neked mi északnyugat, nekem Dánia, Hollandia, Svédország, Norvégia, ezekben még a fővárosokban is elég a lakat.

Londonban pld mindent visznek. Akármivel lakatolsz, akárhol.

Szeretném megnézni, hogy vágják el a Kryptonite Forgetaboutit láncot, biztos érdekes lenne. Londonban két éve voltam, kölcsönöztem bringát, azzal néztem város, adtak hozzá U-lakatot, nap végére is megvolt. Vagy nekem (és a városban látott több ezer bringásnak) volt piszkos nagy szerencsém, vagy az ismerősöd hajlamos túlozni és indokolatlanul parázni. Ebben hasonlítotok egymásra :-)

157
Vid képe

Meg lehet nézni hogy

Meg lehet nézni hogy Koppenhágában hány bringát lopnak el havonta. Nem apokaliptikus méretű, de Skandináviához képes az. Nálunk nem ilyenek lennének az arányok.
Ismerősöm 1 évig élt Londonban, és bringázott. Szerinte ott ha adott esetben flex , lángvágó is símán előfordul, akármikor.

158
pata képe

Megnézted? Kiszámoltad

Megnézted? Kiszámoltad hogy a bringások számára vetítve nagyobb vagy kisebb, mint Magyarország vagy Stockholm? Megírod ide?

159
Vid képe

Elvileg 1 181 239 -en laknak

Elvileg 1 181 239 -en laknak koppenhága belvárosában, és 36% a bringás közlekedés részaránya jelenleg. Ha feltesszük hogy minden áltodd lélek közlekedik ebből (ami természetesen nem igaz) akkor kijön hogy kb 425 246 kerekező van.
2009-ben meg évi 20000 bringát loptak. Ez kb 5%.
(Valójában több mert nem mindenki bringázik pl 10 éves gyerekek, vagy 70 év felettiek.)

Nálunk ezt nyugodtan meg lehetne hasonló arányok mellett szorozni 4-el. (Életszínvonal, rendőrség)
De ha majd elterjed hogy sok a lopás és ezért nem mernek sokan nyeregbe ülni az rányomhatja a bélyegét a bringázás terjedésére is.

160
pata képe

Ha megszorzod néggyel

Ha megszorzod néggyel (évente 20%), akkor az jön ki hogy átlag magyar bringásnak ötévente elkötik a bicaját. Nem tudom hogy ez mennyire reális, nekem soknak tűnik.

161
Vid képe

Azért pont négy, mert

Azért pont négy, mert nálunk a fizetés kb 1/3-a 1/4-e az ottani fizetéseeknek, a munkanélküliek segélye még ennél is kevesebb, a rendőrség sokkal kevésbé fejlett, és alapjában is gyanítom rosszabb a közbiztonság.
A bringák viszont hasonló összegekbe kerülnek.

162
pata képe

Bocs, de ez a "számolás"

Bocs, de ez a "számolás" baromság. Nem hittem volna, hogy ezt le kell írni, de: nem igazán lehet egy ország közbiztonsági adataiból egy másikét kiszámolni, így meg főleg nem.

Statisztika érdekel, paráztatás nem.

163
Vid képe

Hehe, ki, és mi alapján

Hehe, ki, és mi alapján készít stastisztikát arról, hogy 3-5 év múlva x bringásszámnövekedés mellett hogyan fog emelkedni a lopásszám Budapesten?
És ha készít mi alapján készít, magyarországi adatok alapján 2015-ből? :)

Én amondó vagyok jobb félni mint megilyedni, utólag mindig nehezebb cselekedni, bár tudom hogy itthon az a divat.

De akkor jól értem, szerinted nem lesz különösebb növekedés ez ügyben, de legalábbis amíg nem látsz statisztikát arról hogy lesz, addig nem is érdemes véleményed szerint ilyesmire felkészülni?

164
pata képe

Fentebb a 2009-es adatokat

Fentebb a 2009-es adatokat szorozgattad, szó sem volt 2015-ről.

Szerintem félni egyáltalán nem jó dolog. Lehet előre fosni kb háromezer dolgon, vagy lehet élni az életet normálisan, arra reagálva ami tényleg van. Mindenkinek az ízlésére bízom, mit csinál, ha neked a parázás jön be, hajrá.

Fogalmam sincs amúgy, hogyan lehetne "felkészülni".

165
Vid képe

2015: most ugye a közeli

2015: most ugye a közeli jövőről beszélgettünk ha visszaolvasom.

Hogy ha nem akarunk úgy járni ezzel mint Budapest a bringaúthálózattal, akkor nem árt előre gondolkodni. Az is normális reakció hogy esernyőt viszel magaddal ha esőre áll, mégsem jelenti hogy félsz egész életedben az esőtől.

Felkészülés: Abból indult az egész hogy felvetettem, hogy esetleg ne bontsuk ki itt részletesen hogy melyik hazai forgalmazott típust hogyan lehet gyorsan hatástalanítani. Elég lenne a tesztelő csapat megfelelő és nem megfelelő minősítése.
Persze lehetne még készülni az MK, a rendőrség oldaláról meg majd írok valamit a közbringás rendszerhez is ami eszembe jutott.

166
a_sipos képe

Kryptonite evo mini Ls

Kryptonite evo mini Ls kulcsregisztráció közben találtam az alábbi linket.

http://www.bikerevolution.org/

Bár nem U lakat, de úgy hiszem ha idehaza is kellő mennyiségben elterjed nagyon hasznos dolog lehet!

a_sipos

167
Daniel004 képe

Aki éppen lakaton

Aki éppen lakaton gondolkozik: Ebike-on van még 1db piros abus bordo 75cm 15600ér.

168
Zsabor képe

Ennyiért inkább egy jó

Ennyiért inkább egy jó U-lakat.

169
Vid képe

Vagy egy 10mm-es Bullit

Vagy egy 10mm-es Bullit lánc lakattal 5000-ért.

170
ac230v képe

Sziasztok! Mostanában

Sziasztok!
Mostanában szeretnék egy jó lakat+lánc párost találni, amit kinéztem:
lakat: Burg Wachter - 660 Delta 50 (kb. 8-9eFt)
lánc: Burg Wachter GKM 10/150 (kb. 10eFt)

Ezekről tud valaki mondani valami érdekeset illetve megfontolandót (netalán tesztet)? Vagy más hasonló (jobb) párost? Árban nem szeretnék jobban elmenni..

Előre is köszi

171
Vid képe

A fentebb említett Bullit

A fentebb említett Bullit kb 3000 forint...

172
benyoka képe

Delta: ne vedd meg,

Delta: ne vedd meg, rozsdamentes acél -> lehet fűrészelni. Ha Burg-Wachter lakat, akkor Gamma.

Még egy lakat tipp: a Primalocks-nál (Dohány utca) van pár elfekvő Squire lakat. A Stronghold SSCS50-ből van 7800Ft-ért, sajnos csak az egyszerűbb zárszerkezetűből (5 pin-es). Ez egy baromi erős lakat, egész 13mm-es láncig jó.

GKM: jó kis lánc, olyan vastag, és kb. úgy is néz ki mint a fent említett BULLIT. A kidolgozás kicsit igényesebb (nincs elszabva a védőzsák mérete, kicsit igényesebb hegesztések), van rövidebb méretben is, lehet neten rendelni, cserébe 3x olyan drága.
Szerintem a 150mm-est csak akkor vedd meg, ha szeretsz cipekedni, vagy családi láncnak szánod.

173
Vid képe

Amúgy a Sobo lakatok

Amúgy a Sobo lakatok lemezzárasak. Magyarul kipiszkálni sokkal nehezebb őket, felfúrni meg nehéz, egyrészt mert fúrásvédett, másrészt mert utána sem egyszerű kinyitni.
Harmadszor, a lemezzár sokkal strapabíróbb mint a csapos zárak, ezentúl acél a háza.

174
gergooo képe

Sziasztok! A tanácsotokat

Sziasztok!

A tanácsotokat kérném, ebből a zárból kiindulva arra gondoltam, hogy összedobnék egy ilyen kombót:
http://www.roll-n.hu/termekek/kaputechnika/egyeb/art511.html
http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/zar/krypton...
Ugyanaz a lakat, cserébe a láncból a 10mm-es 120cm hosszút választanám, és így is egy ezressel olcsóbban (és 2mm-rel vastagabban:-D) kijövök, mint a Keeperrel.

A lánccal vázat és hátsó kereket zárnám, nomeg van egy 3 éve Hervisben vásárolt valószínűleg noname U-lakatom, azt meg az első kerékre dobnám. Eddig ez volt hátul, és egy sodronyos szutyok lezáróval körbezártam a két kereket, és BME-ről még nem vitték el fél év alatt. :-)

Szóval a kérdésem az, hogy ez a kis cuki kerek lakat mennyire masszív? Ezzel a lánccal szerintetek elég biztonságos a korábban említett környéken való mindennapos tárolásra?

Köszi

175
Vid képe

Szerintem jobban jársz a

Szerintem jobban jársz a fentebb említett sobo-val, az ugyanis 12mm-es, lemezzáras,(plusz fúrásvédelem) és nem 4490 hanem kb 2500 ft.

176
benyoka képe

A 70-es diszkoszokat 8-as

A 70-es diszkoszokat 8-as láncokhoz szokták adni. Különben jó kis cucc, mert könnyű és erős. A kengyele vékonyabb, mint a 10-es lánc, úgyhogy az lesz a gyenge pont. Ha mégis 10-es lánccal akarod használni, akkor ne loop stílusban használd, hanem tedd be a lánc mind a két végét a lakatba, akkor a kengyel többé-kevésbé (nem teljesen) rejtve marad. Viszont az egy nagyon macerás és sok bosszúságot okozó művelet.

80-as diszkoszt (10-es lánchoz) sajnos csak az Abus és a Masterlock gyárt, az Abus itthon eszement drága, a Master-nek meg nem túl kifinomult a mechanikája. (Ha rajta van a lánc, nehezen forog a kulcs és para, hogy beletörik) Pedig ezek a lakatok súly/biztonság arányban verhetetlenek.

177
z.zoli képe

Sziasztok! Látom mások is

Sziasztok!
Látom mások is kértek itt tanácsot konkrét típusok kapcsán, így talán nem leszek off.

Szóval a család bringaállományának védelmét növelendő szeretnék U-lakatokat venni nekik is. Az általam használt Krypto EVO 4LS a bringák értéke miatt felesleges, így az alábbi két típus közül vacillálok:
1. http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/zar/u-lakat/17056+kryptonite+keeper...

2. http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/zar/u-lakat/2951+citadel+brooklyn94...

Az árkülönbség elfogadható, e kettőnél nem az a fő szempont. Viszont a Citadel vastagabb, 13mm-es, mégis olcsóbb. Ez vajon azért van mert nem olyan "márkás", vagy tényleg gyengébb?

Vélemények?

Ja, még valami: A képről nem derül ki, a Krypto-nál a "tárcsa-típusú hengerzár" ugye nem a filctoll-kupakkal nyitható verzió?

-------
http://rideafuckingbike.com/

178
err képe

Kryptonal ha jol tevedek a

Kryptonal ha jol tevedek a 11-es szeria volt a filctollas. A 12-es mar jofele.

http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/zar/kry...

Itten olcsobb...

Citadel passzos. Picit rovidebb, de szelesebb. Ez is befolyasolhatna az arat, de igazabol nincs nagy elteres, ugyhogy nem tudom, miert olcsobb :)

Lehet ez is van butikban, nem neztem...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

179
blajo képe

Nekem ilyen citadel

Nekem ilyen citadel brooklynom van. Eddig a legnagyobb hatranya, hogy nagyon nehez (a hozza adott tartot siman letorte.)

szerk.: Az ebike ugyanaz a ceg, mint a ridebike, akiknek vannak boltjaik; ott akar meg is tudod fogdosni a lakatokat...

180
feb képe

Nekem is bruklin van, és ~2

Nekem is bruklin van, és ~2 év alatt 1x törött le a konzol egy ugratásnál.

181
z.zoli képe

Köszi mindkettőtöknek a

Köszi mindkettőtöknek a választ. Igen, ismerem mindkét céget. Az enyém a "butik"-ból van, de vásároltam már az ebike-tól is meg boltjukból is.

Időközben találtam a testbike-on is véleményeket mindkettőről. A biztonságra vontakozóan semmi negatívot nem olvastam egyikről sem. Így asszem' a krypto lesz a nyerő mert
- könnyebb - a nőnemű részleg értékeli:),
- műanyag borítású, nem veri le a festéket.

Kösz még1x!

-------
http://rideafuckingbike.com/

182
norbijúzer képe

a citadelen gumi borítás

a citadelen gumi borítás van az U részen, a záras része meg műanyag. nekem a műanyaggal csak annyi bajom volt eddig, hogy pár erősebb leejtés után az eltört. (esztétikai hiba)
egyébként masszív lakat, évek óta használom már és még nem próbálkoztak vele, hogy kibontsák.

ja és a krypto-n a záras rész fém borítású, az le tudja verni a festést.

--
--
-vasak alattam-
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!" "mindenhol lehet kerékpározni. ahol nem, ott tüntetőleg!"

183
Zsabor képe

Fontos a megfelelő

Fontos a megfelelő horgonyzási pont :)
https://picasaweb.google.com/zsabor/Random#5596149137911216994

184
ízirájder képe

kb két képpel visszább

kb két képpel visszább lévő alvó bácsit pont péntek éjjel láttam arra. Valamit machinált, megkérdeztem, szerelnivalója van-e, tudok -e segíteni. Annyi derült ki, külföldi turista. Te is akkor fotóztad?

Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?

185
Zsabor képe

Igen, ugyanakkor láttam.

Igen, ugyanakkor láttam. Gondoltam rá, hogy felajánlom neki, aludjon nálam, vagy valami, de nem sikerült felébresztenem.

186
Kimmuriel képe

Sziasztok! Szeretném

Sziasztok! Szeretném kikérni a véleményeteket U-lakat ügyben. A Kryptonite Evolution-4 LS és a Kryptonite Keeper 12 LS között őrlődöm, a tipródásom oka pedig a majd' 10000 Ft-os árkülönbség... Megéri, vagy nincs akkora difi a kettő között? Persze abból a szempontból ez vicces szitu, hogy az egész bringám ér kb. 10000 Ft-ot, így röhejesnek tűnhet ez a nagy biztonság mizéria, viszont szeretnék majd valamikor egy komolyabb bicót is, így gondolnom kell a jövőre is. Mit gondoltok, érdemes kiadni az Evo-ért azt a plusz 10k-t?

187
Zsabor képe

Szerintem nem éri

Szerintem nem éri meg.
Mondom ezt úgy, hogy egy Abus Granit X-Plus 54-em van, amit megpróbáltak már lefűrészelni (nem tudom mit gondoltak :) )

188
Kimmuriel képe

Atya gatya! O_o

Atya gatya! O_o

189
Vid képe

Múltkor láttam az

Múltkor láttam az intersportban Krypto vastagságú lemezzáras u-lakatot 8 ezerért... Még elhúzható porvédő sapek is volt rajta.
Nem próbáltam ki hogy edzett e, de ha valakinek van, és tesztelte, akkor beírhatná.
A kryptókat hol gyártják?

190
benyoka képe

Az evo S4 vastagebb (14mm vs

Az evo S4 vastagebb (14mm vs 12mm) és jobb ötvözetből van, mint a keeper. Emellett duplán van reteszelve, de amennyire tudom, itthon nem szokták azokat a módszereket használni, ami ellen dupla reteszelés kell. Inkább fűrész, vagy erővágó.

Van a kettő között is egy modell, a Kryptolok. Az 10-es körül van, 13mm, nincs dupla retesz, de erősebb a kengyel illesztése a keeper-nél.
Nekem ebből van az ATB méret, abban azt szeretem, hogy a vékonyabb villanyoszlopokat is átéri, ezért nem kell vele bűvészkedni.

Ne csak azt nézd, hogy mennyit ér a biciklid, hanem, hogy hol akarod lezárni. Ha pl. munkahelyen őrzött tároló van, otthon meg lakás, vagy garázs, és csak arra kell, hogy 20 percig kint hagyod, amíg bemész a közértbe, akkor nem kell az evo s4. Ha viszont mondjuk, kénytelen vagy munkahely mellett az utcán tárolni egész nap, vagy panelben a lépcsőkorláthoz zárva, akkot indokolt lehet.

191
Vid képe

Ezt most találtam a lopott

Ezt most találtam a lopott bringáknál:
"
Április 16-án 15.30 és 19.00 óra között egy körgangos ház első emeletéről lopták el a leláncolt kerékpárt. Egy négyméteres létrához volt kikötve, szemes lánccal, lakattal. A lakatot kinyitották, visszacsukták, mindezt fényes nappal. VIII. kerület, Salétrom utca. Másik kerékpárunk sodrony láncát levágták, de azt már nem tudták elvinni. A ház zárt ajtajú, kapucsengős, de valahogy hozzájutottak a kódhoz... Tlkp. visszajártak ide, az enyémet, ami szintén Schwinn-Csepel már megpróbálta egy tízéves forma gyerek lefűrészelni az udvari porolóról, de elriasztották...
"

192
Zsurmi képe

Megosztanám tapasztalatomat

Megosztanám tapasztalatomat a mostani ill. a jövőbeli Kryptonite Series2, Evo, NY lakatok tulajdonosainak.

A konzol masszívnak néz ki, de közel nem annyira jó. Én már kettőt törtem el, az egyiket a bilincsnél, a másikat a vájatban vezető pöcöknél.

Viszont a megfelelő elhelyezéssel lehet rajta segíteni.

Ha a konzol az alsócsőn van, a lakat az első háromszögben, akkor az megterheli a konzol leggyengébb részét: a két műanyag lapot a vájatban: a lakat súlya és az úthibák okozta terhelés kifelé feszíti őket.

Ugyanez van, ha a nyeregcsövön van és hátra-felé áll a hátsó háromszögben.

Ha a konzolt a nyeregcsövön előre, kicsit oldalra állítva be, a lakatot pedig a nyeregcsőre hajtva, azt érjük el, hogy a lakat a súlypontjához közelebb van rögzítve, a súlya konzol masszívabb részének támaszkodik, a két vékony lap pedig stabilizáló szerepet tölt be, az úthibák is kisebb terhelés okoznak, mivel nem lengetik ki a lakatot.

A módszer hátránya, hogy útban van vállra vételkor és kicsit nehezebb a reteszhez férni kivételkor.

-
Zsurmi

193
Vid képe

Tudja valaki hogy az Evo

Tudja valaki hogy az Evo mini az milyen zárszerkezettel készül? Több féle létezik belőle, vagy csak egy? Mert nézegettem a bringabutiknál, meg az ebike-nál, az egyik helyen lemezzárat írnak a másikon hengerzárat.

194
beked képe

Talán még Sheldon Brown is

Talán még Sheldon Brown is említi, hogy a kis U-lakattal elég csak a kereket befogni a hátsó háromszögnél, mert a küllő annyira megfeszíti a felnit, hogy azt nehéz elfűrészelni.
Hát nem

(a videót a bici.bostr.hu oldalon láttam

Beke Dávid

195
err képe

Ez mondjuk nem igazan kis

Ez mondjuk nem igazan kis meretu U-lakat szerintem.

Felni minosegerol nem is SB? Csak mert egy szimplafalu, nem szegecselt felni eseteben lehet, hogy nem igaz, de lehet egy minosegi, szegecselt, dupla/triplafalu felninel nincs gond.

(Nem olvastam a cikket, csak tipp.)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

196
Zsabor képe

Hát, engem olyan

Hát, engem olyan szempontból meggyőzött, hogy mostantól nem fogom csak a hátsó kereket lakatolni.
A potenciális tolvajoknak: a hátsó felnim kuka, olyan tojás van benne, amit már nem lehet kiszedni belőle. Kár próbálkozni vele (és a váz és a teló is horpadt, azzal is, eladhatatlan) :)

197
otapi képe

Alumíniumot nem nehéz

Alumíniumot nem nehéz fémfűrésszel vágni. A duplafalú ebben az esetben azt jelenti, hogy nem kétszer 1 mm-t, hanem 3-szor 1 mm-t kell átvágni...

198
Balu kapitany képe

Hoppá. Köszönjük, hogy

Hoppá.

Köszönjük, hogy megosztottad!

199
monster képe

Azért ez nem teljesen

Azért ez nem teljesen életszerű. A tolvaj igyekszik használható állapotban elkötni a gépet.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

200
blajo képe

Sheldonnak is ez az egyik

Sheldonnak is ez az egyik erve. Gondoljunk csak bele, hogy a tolvaj tovabb tudja passzolni mondjuk 20000-ert a bringat. Egy hatso kereket osszerakni jo esetben 10000 (de inkabb tobb...)

201
monster képe

2-őt lop el, egyiknek az

2-őt lop el, egyiknek az első, másiknak a hátsó kerekét fűrészeli el, a kettőből csinál egyet. Príma üzlet.
------------------------
2 kerék jó 4 kerék rossz

202
Zsurmi képe

Két (hasonló) bringát

Két (hasonló) bringát kell ellopni egyért, plusz szerelési munka. Ugyanazért a felvásárlási árért dupla kockázat.

Helyette (ex-has) 10 perccel tovább tart keresni egy gyengébben védett bringát.

-
Zsurmi

203
err képe

Nem tudok jobb helyet, kulon

Nem tudok jobb helyet, kulon bejegyzest meg nem eri meg ezert nyitni:

"Vasárnap hajnalban Király-Kaziczy sarkán található játszótér keritéséhez Kryponite U lakattal kötöttem sokadjára(!) a biciklit. Mika Tivadarban az estét befejezve arra lettem figyelmes hogy a nem találom a helyén viszont cserébe a vas kerítés szétvágták és több kötőelemét "széthajtogatták"." - http://kerekparpiac.hu/node/4969

Az U-lakat vedett, a vas kerites nem...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

204
Hotyhogy képe

A 2. pont szerint ez nem

A 2. pont szerint ez nem szabadott volna, hogy megtörténjen.

"2. Hogyan lakatoljak?

A vázat, és lehetőség szerint az egyik kereket kell egy merev tereptárgyhoz (ideális esetben kerékpártárolóhoz, ha nincs, akkor valami erősebb, fémből készült kerítéshez, stb) lakatolni. [...]"
_____________________________________
Károgok, vakkantok,
horkanok és röffenek,
hogy kommunikációmat
könnyebben megérthessétek.

205
err képe

Hiba van a matrixban...

Hiba van a matrixban...

206
Nuvanda képe

Ezért szoktam a kereket

Ezért szoktam a kereket hozzázárni a vázhoz. Cipelve csak feltűnőbb.

207
Hotyhogy képe

Önmagában a lakatolás nem

Önmagában a lakatolás nem oldja meg a kerékpártolvajlás nagy társadalmi problémáját.

A legerősebb lakattal is odalakatolhatja az ember a vázat és a kereket a legerősebb, legszilárdabb tereptárgyhoz is, és akkor is le fogja lopni a sokasodó tolvaj sereg a biciklijéről az értékesebb, ellopható alkatrészeket.

A küllők nyisszentéssel kivághatók, és ott ugrik egy értékes tengely vagy hátsó agy. A nyereg is könnyen leemelhető, ha csak az sincs egy erős eszközzel hozzá kötve a sérülékeny alkatrész halmaznak, ami a bicikli.

Tehát a lakatolás mellett a másik lényeges vonal a bűnüldözés, és azon belül a hatékony lecsapás a kerékpár tolvajokra.

Ez kell legyen a szemét majd egyszer kinyitó társadalom következő lépése, amikor majd lecsonkult biciklimaradványok sokasodnak mindenhol, erős és átvághatatlan lakatokkal zárva rá elmozdíthatatlan tereptárgyakra. :-(
_____________________________________
Károgok, vakkantok,
horkanok és röffenek,
hogy kommunikációmat
könnyebben megérthessétek.

208
Icarus képe

És tudod-e mit tehet az

És tudod-e mit tehet az átlagember amíg a rendőrök meg nem oldják a probléma rájuk eső részét?

Igen, megvédik a tulajdonukat és nagy nehéz dolgokhoz lakatolnak. Mellesleg nincs hiba a mátrixban. Szerintem a poszt második pontja azt mondja ki, hogy megnehezíti a bicikli ellopását ha betartjuk, nem pedig lehetetlenné teszi...

209
Hotyhogy képe

Az igaz, hogy nem állítja

Az igaz, hogy nem állítja a GYIK, hogy lehetetlen lesz ellopni a jól lelakatolt biciklit. De rá kell ébredni, hogy a lakatolás az nem minden, hanem a tolvajlás elleni hatékony intézkedések mellett volna annak normális, másodlagos helye.

A néptől függ, hogy mit tehet a lakosság, ha rendőrsége nem dolgozik. A seggbe rúgás az átfogó elnevezésem arra. A társadalom szervezze meg jobban magát, és legyenek civil nyomást gyakorló csoportjai is arra, hogy a hatóságok képviseljék már végre a nemzet polgárainak érdekeit.

_____________________________________
Károgok, vakkantok,
horkanok és röffenek,
hogy kommunikációmat
könnyebben megérthessétek.

210
otapi képe

+1 Amellett, hogy a

+1 Amellett, hogy a biciklilopás csak a jéghegy csúcsa, sajnos.

Ám vigyázz, mert hőn szeretett kormányunk egyik idén elfogadott törvénye már bünteti a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység szervezését! Ha nagyon akarják, ráhúzhatják ezt törvényt az ilyen a hatóságot erősen motiválni próbáló civil szervezetekre is :(

211
pere képe

Sziasztok ! Tanácsra lenne

Sziasztok !

Tanácsra lenne szükségem.
Sikerült elvesztenem a lakatom kulcsát.Honnan lőjek újat ? Kerékpárbolt ? Zár szaküzlet ? Kulcsmásoló ?
Abus Buffo tipus,lemezkulcsos,régebbi darab, szerintem kb 5-6 éves.

Köszi !

212
Zsabor képe

Ha minden igaz, kaptál a

Ha minden igaz, kaptál a lakathoz egy kódkártyát, amivel meg tudsz rendelni egy új kulcsot az Abus-tól.

213
pere képe

Sajnos nem fog menni,mert

Sajnos nem fog menni,mert egy haver vette magának régen és mikor átváltott egy másikra,én megörököltem az övét.

214
otapi képe

Gyárilag 2-3 kulccsal

Gyárilag 2-3 kulccsal szoktak jönni az ilyen lakatok - nincs meg valahol a maradék?

215
pere képe

Én is ebben bíztam,de

Én is ebben bíztam,de sajnos nem találjuk.

216
Hotyhogy képe

Egy ötlet a jövőre

Egy ötlet a jövőre nézve, mert ebben már nem segíthet.

Készítsünk jó minőségű, vetett árnyék nélküli makro fényképet kulcsainkról, több alkalmas nézetből, esetleg milliméter papír háttérrel.

Azzal a dokumentációnkkal szükség esetén még pótolhatunk jó reménnyel egy-egy elveszett, fontos kulcsot.
_____________________________________
Károgok, vakkantok,
horkanok és röffenek,
hogy kommunikációmat
könnyebben megérthessétek.

217
pere képe

pausz papír is jó lesz ?

pausz papír is jó lesz ?

218
Hotyhogy képe

Ha úgy érted, hogy a kulcs

Ha úgy érted, hogy a kulcs recéinek, részleteinak az átmásolásra, akkor elvben igen. De nagyon pontosan, finoman, kemény és tűhegyes ceruzával kellene átmásolni, lerajzolni. Vagy talán átnyomtatni dörzsöléssal? Igazából nem tudom.

A modern, nagy felbontású elektronikus fotó jól nagyítható zoomolásaal. Az látszana tökéletesnek.

Kis kitérő az elkalandozó gondolataimmal. A börtönőr nem teszi okosan, ha a börtön kulccsal úgy járkál, hogy annak tollát a rabok láthatják. Azok előbb utóbb összedughatják a fejüket és tervezni kezdhetnek kireszelni egyet egy darab vasból.

Baltásgyilkos Józsi ezt mondja: Én úgy látom, hogy a szélső lépcső kb. három milliméterrel lóg ki, és a mellette levő beugrás másfél milliméter széles. Van az kettő is szerintem, teszi hozzá Besurranó Fecó. Mackós Pista egyet ért, és megvan a terv, és reszelnek. :-)))
_____________________________________
Károgok, vakkantok,
horkanok és röffenek,
hogy kommunikációmat
könnyebben megérthessétek.

219
okezsoke képe

Sziasztok! Nagyon hasznos

Sziasztok!

Nagyon hasznos cikk, köszönöm.
Az Abus Bordo és az U-lakat közt dilemmázom.
Zavar, hogy U-lakattal csak az egyik kereket tudom megvédeni. A lánc meg kényelmetlen és nehéz, nem azért vettem országúti bringát, hogy kilókat cipeljek.
Van valami hátránya a Bordo-nak? Azon kívül, hogy nem túl olcsó. Bár én inkább fizetek egyszer plusz egy tízest, és utána kicsi és könnyű záram van évekig.

Ezt tesztelte már valaki? Nagyon drága, de elegáns és könnyű megoldás, ha valakinek extra drága a bringája, megérheti:
http://tigrlock.com/product/

220
norbijúzer képe

vegyél egy nagyobb

vegyél egy nagyobb u-lakatot, meg egy kryptonite evo mini-t.
az még nem olyan nagy súly, de jó védelem.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

221
okezsoke képe

Köszi a tippet. Tehát a

Köszi a tippet.
Tehát a nagyobb lekötni a bringát, a kicsi meg a kereket?

222
blajo képe

A tigrlockra: Nezegettem az

A tigrlockra: Nezegettem az oldalt, maga az anyag jo lehet, en a zarszerkezetnel probalkoznek, ha tolvaj lennek... Arrol viszont nincs tul sok info, csak hogy rozsdamentes acel.

223
monster képe

A 200 dolcsi némely Abus

A 200 dolcsi némely Abus lánc árához képest nem is olyan durva.
:-((-------))-:

224
okezsoke képe

Mondjuk ez nekem is eszembe

Mondjuk ez nekem is eszembe jutott.
Ráadásul ezért a pénzért egy könnyű, jól szállítható, pofás eszközt kapsz, nem egy dög láncot.

225
okezsoke képe

Hosszas nézelődés után

Hosszas nézelődés után ezt a lakatot néztem ki:
http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/zar/kry...

Esetleg menjek el idáig?
http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/zar/kry...

Az első kerék védelmére szerintem pitlock-ot fogok használni, sokkal kényelmesebb.
Mit gondoltok?

226
okezsoke képe

Egy fontos tényezőt

Egy fontos tényezőt elfelejtettem említeni.
A bringa egy Csepel Torpedo 4* 2.0, új ára akciós 99 ezer Ft.

Most felmerült bennem, hogy az eggyel kisebb biztonsági fokozatú
kryptonite-kryptolok-2 valamelyik verziója is elég lehet.
http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/zar/kry...