Vicceltem.

Igazából szánalmasan szar alakok szánalmasan szar produkciója volt.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Drody képe

Jelentkezzen már valaki,

Jelentkezzen már valaki, akit a csengő és/vagy a küllőprizma hiánya miatt büntettek meg.

........................
Formaharc és sci-fi.

2
bdave képe

Ezt én se tudom elhinni.

Ezt én se tudom elhinni. Ráadásul 10ezrekért.

3
j_gergo képe

+1 eset Egyébként

+1 eset

Egyébként kiszedtem a prizmát. Nem erről van szó, hanem a rendőrök fellépésének üzenetéről. Konkrétan jelen voltam egy beszélgetésnél, ahol a rendőr kijelentette, hogy aki vitázik vele, talál kifogást a biciklijén. És ugye a rendeletet ismerők tudják, hogy nincs olyan bicikli, ami ennek a rendeletnek megfelelne. Lámpa a jármű középvonalán van a megfelelő magasságban? Egyszerre kapcsolható?

Ahogy a CM elkerülte, hogy New York legyen, úgy a rendőrök sikeresen belekényszerítették ebbe a szerepbe. Mostantól sokan úgy bicikliznek, hogy mindegy, hogy átmegy a piroson vagy sem, úgyis megbüntethető valamiért. Akit elütöttek, és valami hülyeségért még ő kapott csekket, az már ezt korábban megtanulta, most mindez ez közös élmény lett.

Ennyit tudtak. Ez a szánalmas.

4
Drody képe

Értem. Mi csak a végére

Értem.

Mi csak a végére értünk oda, és semmi paránk nem volt. Igaz, van prizmánk, lámpánk, csengőnk. Mondjuk ha a fixivel mentem volna, nem tudom lett e volna valami.
Mindenesetre azt elég valószínűtlennek tartom, hogy egy átlagos napon e miatt megállítsanak és megbüntessenek.

........................
Formaharc és sci-fi.

5
gaze képe

"egy átlagos napon e miatt

"egy átlagos napon e miatt megállítsanak és megbüntessenek. "

és pont ez az! ha egy atlagos napon is ez lett volna, sztem senkinek fel sem tunik.
de ez ma egy szervezett akcio volt, ukaszba kaptak.
millio folott kaszaltak.
GDP-t termelt a critical mass.

6
feb képe

A párom bringája megfelel

A párom bringája megfelel a rendeletnek (Csepel Lady).
Az enyém csak azért nem, mert leesett róla a csengő.

Viszont ahol én ácsorogtam, 1,5 óra alatt nem hangzott el a rendőrök szájából a csengő szó, bezzeg a világítás, 2 db fék, küllőprizma, láthatósági mellény!!! annál többször.

7
Harry képe

Láthatósági mellényt a

Láthatósági mellényt a KRESZ 54. §-a szerint nappal vagy lakott területen belül nem kell viselni:
"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."

8
makimajom képe

aki autóval is közlekedik,

aki autóval is közlekedik, az már régóta tudja ezt, hogy jarddal nem érdemes vitázni...

Egyenjogúságot akartunk, vagy mi...

9
shutruk képe

Alaptörvény, hogy

Alaptörvény, hogy rendőrrel nem vitatkozunk. Ha megteszed, ne csodálkozz.
Amíg a KRESZ azt tartalmazza a bringa minimális felszereltségéről, amit, addig az az etalon. Ha a CM, vagy az MK eléri hogy megváltoztassák, onnantól az az etalon.
A tavaszi CM-en az MKÉB prizmát osztogatott a velük CM-re tekerőknek, és ha kellett, segítettünk feltenni. :)

10
Petyo61 képe

És ezzel (3.

És ezzel (3. hozzászólás) el is hangzott ebben a témában az utolsó értelmes hozzászólás. Innentől mindenki azon rágódik, kell-e prizma, lámpa, jogos-e a büntetés.
Az agyatlan tömeg, esetünkben kerékpárral, nem érti, hogy nem ez a lényeg.
Ez egy ünnep volt, demonstráció. Két sáv szélesen özönlöttek a kerékpárok. Mint amikor mentünk az utcán és azt kiabáltuk, hogy nem kell vízlépcső, csak akkor nem büntettek a rendőrök, hogy nem a zebrán megyünk.
Minden büntetés jogszerű volt és mind értelmetlen, súlyosan káros. Ezt kéne felfogni, mert ha nem megy, akkor pont ti vagytok az a tömeg, az az értelmetlen emberáradat, akiknek ilyen értelmetlen rendőrség kell.
Ha nem értitek meg a lényeget ti váltok az okká.

11
j_gergo képe

Ha jól értem, egyetértek

Ha jól értem, egyetértek veled.

Kicsit olyan volt az egész, mintha valakinek az esküvőjét tennék tönkre azzal, hogy végigbüntetik a menetet dudálás miatt, úgy, hogy másfél órára kiszállítanak mindenkit a kocsiból. Az intézkedések egyenként jogszerűek, de összességében alapvetően rosszindaltból fakadnak.

A rendőröknek sok-sok éve volt, hogy kezdjenek valamit a problémával, és ezzel jöttek elő. Valószínűleg ők sem ilyen CM-re számítottak, hanem arra, hogy villamossínen, járdán hömpölyög a tömeg, át a piroson, megbénítva minden út forgalmát, autók tükrét törögetve dühödten. Nem ez történt, a forgalom úgy haladt, ahogy minden más napon, semmivel sem lassabban, balesetről nem tudok, és a bringások semmivel sem voltak szabálytalanabbak, mint az autósok. Arányaiban, mert autóból kevesebb volt. Ugyanis az autók közül kb ugyanannyian pirosoztak, előztek bringást jobbról, irányjelzés nélkül, motorosok mind a villamossínen voltak.

Erre (kb késő este felé) kitalálták, hogy mentve a menthetőt, közvilágítást lekapcsoltatva lámpákat ellenőriznek, akinél benézték, hogy nincs lámpa (a KÖHÉM rendelet ugye nem írja elő a lámpa pontos fényességét!), ott a kénytelenek voltak csengőt és küllőprizmát nézni.

Az intézkedések jogszerűek, az akció viszont céljának ellenkezőjét érte el: sok embert győztek meg arról, hogy a biciklire vonatkozó elavult jogszabályok mellett tökmindegy mit csinálsz, úgyis szabálytalan vagy.

Szerintem egész máshol kéne kezdeni ezt a lámpakérdést is. Gépkocsit pl nem lehet előírásos lámpa nélkül vásárolni. Mi lenne, ha miután a rendeletet módosítanák, és kiszednének olyasmiket, mint az együtt kapcsolhatóság, meg az, hogy kormányra nem lehet lámpát szerelni, bevezetnének olyan rendeletet, hogy bicikliket csak előírásos világítással (prizmákkal) lehet eladni? A biciklik ára nem növekedne jelentősen (+egykét ezer forint), a szabályos lámpával közlekedőké viszont igen, ugyanis az átlag biciklista (nem CM-olvasó KÖHÉM-rendeletet kívülről fújó) csak felül a biciklijére és megy, és nem fog azon tűnődni, hogy melyik lámpa hány lumenes, és milyen akksi kell bele.

Lényeg, ami lényeg: biciklire kell lámpa és prizma, de a vonatkozó rendeletet kb 10 éve már módosítani kellett volna, mert azóta feltalálták az elemes, ledes világítást. Az is botrány persze, hogy a bicikliüzletek, gyártók és forgalmazók szépen csendben lespórolták a biciklik kötelező kellékeit.

12
Icarus képe

Nagyreszt egyetertek veled

Nagyreszt egyetertek veled szoval hatalmas +1, csak annyiba kotnek bele, hogy a KoHem viszont eloirja hogy a hatso lampa tiszta idoben legyen 150 meterrol lathato... nyilvan nem mindegy akkor a lampa fenyenek erossege hogy ennek meg tudj felelni.

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

13
pixel képe

Áttekertem a zebrán + no

Áttekertem a zebrán + no prizma + no csengő = 5000 Ft. Kértem feljelentést és ha kell leülöm. Ha valaki társulna hozzám azt várom.

14
sdd- képe

olcson megusztad

olcson megusztad

15
dova képe

Pontosítva: Megúszhatta

Pontosítva: Megúszhatta volna.
Most hogy feljelentik többe fog fájni, ha nem ejtik a szabálysértési ügyet. Önérzetesebbek annál.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

16
elfroland képe

Én pár éve a

Én pár éve a feljelentéssel kb. negyed annyit fizettem mint amennyit a helyszínivel kellett volna.
Vasúti átjáró, 20ezer helyett 5, nagyjából...

17
Spikk képe

Engem meg ingyen is

Engem meg ingyen is jelentettek már fel, nem volt mondjuk mérlegelési lehetőségük.
Zöldkártya 6 napja lejárt és marha buta fejet vághattam (tényleg fogalmam sem volt, időnként szoktam ellenőrizni, túlcsúsztam), rendesen elmagyarázták, hogy kötelesek feljelenteni, legkésőbb másnap csináltassam meg, kb. 2 hét múlva jön majd egy határozat 0 és 50 ropi közötti összegről. Ha sokallom, fellebbezzek, írjam le, hogy nem volt más szabálysértésem 2 éven belül, ilyesmi. Még aznap megcsináltattam a mérést. Végül nem kellett alkudozni sem, mert alapból figyelmeztetést küldtek csak.

18
dova képe

A leülésre csak akkor van

A leülésre csak akkor van esélyed, ha adó módjára nem hajtható be rajtad(nincs munkád és semmi sincs a neveden) és nem vállalod el a közmunkát, feltéve, ha ilyet tudnak biztosítani.
Mokány hős elképzelésnek nem rossz, de egyébként nem hiszem hogy megérné. Gondolj csak bele! Megérné elveszteni a szüzességed napi 1000 Forintért? Megalázva ácsorogni pucéran vagy pl. egyen alsó naciban?

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

19
gaze képe

- erkölcsi bizi, +priusz

- erkölcsi bizi, +priusz (ha jól tom. nem pusztán rabosítanak ilyenkor)

20
dova képe

Ezt jó hogy felvetetted,

Ezt jó hogy felvetetted, mert ezekre még nem is gondoltam.
Ha már elvetemült bűnözővé váltam, miután sikerül elintéznem 200 ezerért hogy felmentsenek a próbaidőre bocsátás alól, le fogom ellenőrizni a "rendszer" működőképességét. Törlik-e majd a bejegyzést?
Ha nem akkor....
...akkor kénytelen leszek beletörődni.
Nem lesz mit tenni. El innen!

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

21
Fly képe

Pénzbüntetésért nem jár

Pénzbüntetésért nem jár ez a retorzió.
És ha bevonulsz leülni, az attól még szabálysértési pénzbüntetés marad...
Más kérdés, hogy amikor én is bementem egy hétre (nem volt nálam személyi -3500HUF) -az idézésen megadott időpontra- a smasszerek úgy vágtak ki, hogy a lábam sem érte a földet és hazazavartak, hogy ne szórakozzak itt velük...

22
Csaba40224 képe

origo.hu szerint

origo.hu szerint sárgamellény hiány is pénzbe került, van akit ezért bűntettek meg? Mert azt a KRESZ csak lakotterületen kívülre írja elő.

23
stp1 képe

na de ki az aki egy ilyen

na de ki az aki egy ilyen büntetést hajlandó elfogadni?

24
gaze képe

az oktogonnal allo zsaruk

az oktogonnal allo zsaruk akartak ilyenert csekket irni, de epp egy bmx-es sracnak irtak lampa es prizma hianyert 15-ost (ha jol tom).
amikor a ter masik oldalan allokhoz odament Kuku hogy feljelentene onmagat mert nincs prizmaja, akkor meg elhajtottak (persze, csak egy telefon utan. a nagyobb darab zsaru mar irta volna neki is a csekket. tehat szo nem volt itt szabalyok betartasarol)

25
steerio képe

Nem, Kükü

Nem, Kükü mellényhiányért akarta feljelenteni önmagát, ami viccesebb, hisz az lakott területen belül nem kell. Egy ilyen csekket lehetett volna mutogatni, és kár, hogy a másik betolta, hogy az nem kell - idézem - "ott, ahol van közvilágítás". :D

26
gaze képe

prizmája se volt, azt is

prizmája se volt, azt is jelezte.
mégsem szaladgálhat egy ilyen veszedelmes bűnöző a békés lakosság között.

27
Vírus képe

Az Oktogonon 40.000 csekket

Az Oktogonon 40.000 csekket kapott egy outis rác a prizma miatt. Igaz lámpája sem volt neki.

Magyarországon az egy főre eső bunkók száma kettő.

28
Drody képe

Akkor honnan veszed, hogy a

Akkor honnan veszed, hogy a prizma miatt? Ha igaz is, akkor sem kell indulatokat kelteni, mert ez így hangzana helyesen:

"Az Oktogonon 40.000 csekket kapott egy outis rác a lámpa hiánya miatt. Igaz küllőprizmája sem volt neki."

........................
Formaharc és sci-fi.

29
Drody képe

.

.

30
Drody képe

Egyelőre csak láttam vagy

Egyelőre csak láttam vagy hallottam vagy olvastam vagy kapott...de semmi konkrét.
........................
Formaharc és sci-fi.

31
Vegha képe

lehet, h. a cm tagok

lehet, h. a cm tagok szabálykövetők ?

32
IPG képe

Nálunk a piros lámpán

Nálunk a piros lámpán való átcsurgásért büntettek, de miután fél óráig nem tudtak büntetni (nem engedtük a bicajosokat pirosozni) odébb álltak. Később odaállt egy másik páros, ők fél órán keresztül csesztettek egy fazont, akinek halvány volt a hátsó lámpája (végén persze bünti)...

Pirosozó autó:
Én: Na, az most ment át a piroson!
R: És? Majd valaki biztos kiszedi.
Én: Mondjuk valami rádiózás?
R: ...

Zebrán tolató taxi:
Én: Na az ott most micsoda?
R: ...

Köszönjük, nagyon hasznos volt a tevékenységük.
A biztonság kedvéért a Könyves Kálmán krt. - Lágymányosi híd (természetesen útpálya) irányban mentem haza, hisz az összes kék úgyis a belvárban van, én meg nyugizni szeretek... :)

.
fehér fixi, kék táska

33
steerio képe

"Mondjuk valami

"Mondjuk valami rádiózás?" - hatalmas vagy :D

34
IPG képe

duplánajó

duplánajó

35
Bendzsó képe

Rock"n"Roll A városi

Rock"n"Roll
A városi ficsúr

DD

www.bendzsobringaruha.hu

36
sdd- képe

a tompa utcanal

a tompa utcanal biztositottam es hihetetlen nagy arcuk volt egyeseknek, amikor rakerdeztem a lampara... bar ilyet nem kivantam nekik, de megerdemlik. remelem eleg tokosek lesznek, vesznek lampat es hasznaljak is a siras helyett.

37
bdave képe

mik voltak a reakciók?

mik voltak a reakciók?

38
sdd- képe

a szokasosak, otthonhagytam,

a szokasosak, otthonhagytam, lemerult, stb., de a legjobb: elore is kell lampa?

39
atomboy képe

Ez esetben inkabb a

Ez esetben inkabb a rendoroknek adok igazat...
Ja, meg irc-n olvasom, valaki a villamossinen trackstandelt. Hat akkor meg plane...

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

40
mcysh képe

Azzal semmi baj, hogy a

Azzal semmi baj, hogy a lámpa miatt büntettek. A részt vevpk legalább negyedének nem volt, azért ez elég gáz.
===
bácsi a biciklin

41
Kuku képe

Hát ez régen több mint a

Hát ez régen több mint a fele volt.

--------------------------------
Kürti Gábor, Újpest

Lépj be a szakszervezetbe

42
fcsilla képe

Szánalmasak voltak! Azt

Szánalmasak voltak! Azt mondták az egyik srácnak akit megállítottak, hogy: "Ezt akartátok, vagy nem?" A József krt.-n kiszedett a motoros rendőr egy másikat, akiről kiderült, hogy rendőr...."Miért nem mondtad már előbb?"
Igen persze, legyünk szabályosak, a megfelelő láthatóság a mi érdekünk is, DE toll a fülükbe és remélem most boldogok, mert nagyot alakíthattak!Nem azzal volt a gond (legalábbis remélem...), hogy büntettek (bár lehet figyelmeztetni is). A gond a módszerrel és a hozzáállással volt számomra!
Szolgálunk és védünk....Méltósággal elviselünk és hányunk! :)
Csak egyet nem tudok: ez már a két hét rendteremtéskor ki lett adva, vagy csak most??? :)

43
er13a18 képe

jaa, h aki tudta a jelszót,

jaa, h aki tudta a jelszót, az megúszhatta??

44
CsImre képe

Ezt sajnálattal olvasom. A

Ezt sajnálattal olvasom. A szegedi rendőrök atomjófejek voltak, ránk se hederítettek. És gond nélkül mind a 800-an végigtekertünk a városon.

CSI

45
p1ranha képe

Én 5000 Ft-os büntetést

Én 5000 Ft-os büntetést kaptam mert a járdán bringáztam + nem volt hátsó prizmám :D

46
Icarus képe

Ha jol tudom hatso prizma

Ha jol tudom hatso prizma nem is kotelezo... erdekes

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

47
kossuth képe

Kell hátsó prizma.

Kell hátsó prizma. Link.

--
kossuth - himmel.hu

48
Harry képe

Nem kell hátsó prizma, a

Nem kell hátsó prizma, a KÖHÉM rendelet szerint:
"A kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
b) két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).
A g) pontban előírt fényvisszaverőt a kerékpárokra 1991. évi december hó 31. napjáig kell felszerelni.
(2) A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyánsárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga
fényvisszaverővel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz.
(3) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverőknek sötétben, tiszta időben - olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterről észlelhetőnek kell lenniük.
(4) A kettőnél több kerekű és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az (1) bekezdés d)-f) pontjában említett világító, illetőleg fényjelző berendezésekkel. Ezek a berendezések a jármű legszélső pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem lehetnek.
(5) A kerékpárra gyermekülés oly módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetőleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.
(6) A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű, egytengelyű, két nyomon futó vontatmány (kerékpár utánfutó).
(7) A kerékpár utánfutót fel kell szerelni
a) hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színű, háromszög alakú - a pótkocsira előírt - fényvisszaverővel,
b) a kerékpárra előírt hátsó helyzetjelző lámpával. A kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelző lámpája elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelző lámpáját kikapcsolja.
(8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.
(9) A kerékpár világító és fényjelző berendezéseit a következőképpen kell elhelyezni:
a) Az (1) bekezdés
- d) pontjában említett lámpát,
- e) pontjában említett hátsó (piros színű) helyzetjelző lámpát és
- f) pontjában említett hátsó (piros színű) fényvisszaverő(ke)t,
valamint a (2) bekezdésben említett első (fehér) fényvisszaverőt a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában úgy, hogy
- az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
- a lámpák az úttesttől 0,90 méternél távolabb,
- a fényvisszaverők az úttesttől 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
b) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánsárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen.
c) A (2) bekezdésben említett szélességjelzőt úgy, hogy az a kerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétől 0,35-0,60 méterre legyen."

49
Krisztab. képe

saját hozzászólásodból

saját hozzászólásodból emelnék ki:

"hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel"

ez a prizma hátul-

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

50
Icarus képe

Tudjatok mit varok ? Hogy

Tudjatok mit varok ? Hogy jovo ilyenkor leintenek a rendorok:
"- Kulloprizma megvan ?
- Igen, meg.
- Es nincs tul kozel az abroncshoz ? Manci, add csak ide az a meroszallagot.... Hat ez 8cm-re van tole... a szabaly szerint legalabb 10 maximum 15-re kellene legyen tole ... hat ez bizony 10 ezer forint lesz ..."

Na ekkor kapnek hulyet es ragadnek egy katana-t :-D

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

51
elfroland képe

-Küllőprizma? -Íme. -Aha.

-Küllőprizma?
-Íme.
-Aha. Ez citromsárga. Nem jó.
-Narancssárga. Bár egy kicsit kifakult, de narancssárga.
-Vákicsit. Ráállítom a spektroszkópot... ez citrom. 10 ezeh lesz.
:-D

52
Spikk képe

:D

:D

53
Miló01 képe

Akkor engem is

Akkor engem is megbüntethettek volna. Hátsó prizma nuku és villogón használtam a lámpát.

54
sdd- képe

nem jol tudod

nem jol tudod

55
Icarus képe

Ugy emlekeztem csak az

Ugy emlekeztem csak az elsore kell de akkor ugy tunik rosszul, na majd akkor a hatsorol atteszem az elsore az egyiket... de tovabbra is korberohogom ha valaki emiatt allit meg es birsagol meg ...

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

56
Puding képe

"legalább az első keréken

"legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával)."
ezt az általad linkelt szövegből idéztem, én is így tudtam. Jól tudta.

57
kossuth képe

Mindkettőnknek igaza

Mindkettőnknek igaza van/volt félig. :) A hátsó kerékre tényleg nem kell, de hátulra kell egy piros prizma. Az első hozzászólásból még nem derült ki, hogy melyikről is van szó, én azt hittem, hogy nem a kerékről van szó.

--
kossuth - himmel.hu

58
Icarus képe

Na akkor visszateszem ezt is

Na akkor visszateszem ezt is :-D mondjuk meg mindig nevetsegesnek tartom ha amiatt birsagolnanak mert a hatso villogo mellol hianyozna az a hatso prizma ami tized annyira lathato....

Akkor dontenem el hogy elmegyek politikusnak es nem aludnak addig amig ilyenek miatt buntetnenek amig vannak sokkal egetobb problemak

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

59
Röptömben_Szedtem képe

Az viszont nem nevetséges,

Az viszont nem nevetséges, hogy járdázásért büntetnek. Tilos és veszélyes is.

Égetőbb problémák meg mindig vannak. Ilyesmire hivatkozni fölösleges.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

60
Spikk képe

Ahogy lemerül az elem, a

Ahogy lemerül az elem, a prizma lesz jobban látható.
Szóval nem hülyeségből kötelező az sem.

61
nrc képe

Viszont a villogók

Viszont a villogók "burájának" kialakítása olyan, hogy kikapcsolt állapotban többé-kevésbé prizmaként működnek.

Nekem pl. hátul két helyzetjelző lámpám van, vajon ha csak ez egyiket kapcsolom be, akkor a másik inaktív állapotban vajon elfogadható a rendeletben kötelezően előírt prizmának?

62
otapi képe

Ha a villogó burája prizma

Ha a villogó burája prizma is egyben, akkor értelemszerűen el kell hogy fogadják azt is prizmának.
A lényeg, hogy más a funkciója a lámpának, és a prizmának: a lámpa külső fényforrás nélkül is látható, a prizma pedig az autó reflektorának fényét veri vissza, ami adott esetben jóval erősebb is lehet, mint egy bringalámpa fénye.

63
steerio képe

Oldalról. Akkor már az

Oldalról. Akkor már az autó előtt vagyok.

64
sdd- képe

te is megerdemled

te is megerdemled

65
steerio képe

A járdáért azért

A járdáért azért jogosan, de a prizma az szemétkedés.

66
makimajom képe

érdekes hogy mindenki azt

érdekes hogy mindenki azt hajtogatja hogy prizmáért büntettek, aztán csak hozzáteszi hogy a villamos előtt trackstandelt, vagy járdázott, vagy lámpája sem volt...

Persze az úgy sokkal jobban hangzik hogy egy prizma hiányáért büntettek meg, akkor nem kell magamban keresni a hibát...

67
Drody képe

Számból vetted ki a

Számból vetted ki a szót.

........................
Formaharc és sci-fi.

68
steerio képe

Legalább egyről tudunk

Legalább egyről tudunk biztosan, akit prizmáért. Drága és profi lámpái voltak a lánynak, és nem trackstandelt a kéken villogó mentő előtt pirosban a sínen fék nélkül részegen.

Senki nem mondta, hogy a lámpa hiányáért ne lenne jogos a bünti, annak még örültem is, de azért tartsunk már valami arányt..

69
er13a18 képe

és milyen gyorsan

és milyen gyorsan bringáztál a járdán?
max 10el azt is szabad

70
nrc képe

Járdán bringázni 12 év

Járdán bringázni 12 év felett csak akkor lehet szabályosan, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan.

71
takdavid képe

Ezt én is olvastam a

Ezt én is olvastam a kreszben, de nem értem. Mi az alkalmatlan? Az, hogy ledudálnak és halálfélelmem van, elég indok?

72
makimajom képe

nem.

nem.

73
mcysh képe

Pl. ha a macskakő fele

Pl. ha a macskakő fele hiányzik.
===
bácsi a biciklin

74
Spikk képe

Nem. Például ha tengelyig

Nem. Például ha tengelyig ér a sár. Tükörjég borítja.
Úgy értsd, ahogy leírták: maga az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre.
Nem a félek, meg a kerékpárral behajtani tilos tábla miatt, hanem alkalmatlan.

75
rasztacsubi képe

legközelebb felkészülök,

legközelebb felkészülök, nulladik pont szerzek megint bringát.
1 beszélek pár hivatásos KRESZ mesterrel,
2 kialakíttatom megfelelőre
3 minden egyes rendőrrel el fogom játszani a-papírom-van-róla-hogy nem-tudsz-megbüntetni-t.

76
gaze képe

olyan nincs. barmiert meg

olyan nincs. barmiert meg lehet buntetni, hiszen gyakorlatilag betarthatatlanok a szabalyok (ennyit a jogallam reszerol).

nekem olyat szolt be az egyik cops amikor beszeltem hozza, hogy hiba van lampam meg kullo prizmam, de hol a csengo. olyanert akartak buntetni, hogy nincs lathatosagi melleny, sem ilyen "racsaphato, fenyvisszavero..." ???????????

totalisan gaz volt ez az egesz.

77
Spikk képe

Mi a betarthatatlan?!?! Csak

Mi a betarthatatlan?!?!
Csak konyhanyelven:
Elöl fehér, vagy kadmiumsárga és hátul piros lámpa, együtt kapcsolható, a bringa középvonalában, x és y magasság között legyen.
Hátul piros prizma (nem háromszök alakú).
Legalább elöl legalább 1 küllőprizma a futófelülettől x és y távolságok között.
Két független fék, az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.
Csengő.
Mit hagytam ki?
Egyebek (ami CM-en nem volt aktuális):
Lakott területen kívül 40 felett sisak.
Lakott területen kívül éjszaka és rossz látási viszonyok között láthatósági mellény.

78
Mark74 képe

pl az együtt kapcsolható.

pl az együtt kapcsolható.

79
pata képe

Tudunk vkiről, akit ezért

Tudunk vkiről, akit ezért büntettek? Nem csak most, hanem akármikor.

80
otapi képe

Agydinamó (+megfelelő

Agydinamó (+megfelelő lámpák) megoldja ezt a gondot.

81
j_gergo képe

Hogyne. Holnap megyek, és

Hogyne. Holnap megyek, és kidobom a biciklim első kerekét, teszek helyébe agydinamósat. Nem baj, hogy kiadtam 30 khufot elől-hátul csilliólumenes cateye lámpákra, valamint, hogy rászixalagozott kábelek fogják rondítani a biciklimet és a hátsó lámpát sárhányó híján nem lesz hova felszerelni, és még 30-40 khufba fog kerülni a dinamó+kerék+egyedi fűzés, tellik rá, jól élek.

A vonatkozó rendeletet dugja fel magának, aki kitalálta.

82
otapi képe

Forma1-es kocsival sem

Forma1-es kocsival sem szabad közúti forgalomban részt venni...
Szerény vigasz, de ugyanígy járnál ha kocsin lefóliáztatod az első ablakokat és a szélvédőt úgy hogy ne lehessen belátni. A rendőrök bevonhatják a forgalmit miatta, és lehet visszavinni lekapartatni.

83
Zsurmi képe

A korrekt szabályozás is

A korrekt szabályozás is megoldja a gondot.
Pl. nem egy konkrét megvalósítást, hanem a követelményeket leírni. És nem 30 évenként hozzányúlni, hanem amikor látszik, hogy kell.

-
Zsurmi

84
otapi képe

Így van! De ezt nem a

Így van! De ezt nem a rendőrökön kell számon kérni.

85
Spikk képe

A kerékpár lámpák

A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek be- és kikapcsolhatók.

Próbálj meg ehhez alkalmazkodni, mert ez a szabály!
A KRESZ és a kapcsolódó szabályok ismerete pedig a járművezetés egyik alapfeltétele. Idézem, de úgy hogy azt is, ami megelőzi, csak hogy lásd a sorrendiséget is:

1. § A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.
2. § A rendeletben alkalmazott egyes fogalmak meghatározását az 1. számú függelék tartalmazza.
3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles
a) a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani

Gyakorlatilag ezzel kezdődik...

86
j_gergo képe

na, ezzel a felfogással nem

na, ezzel a felfogással nem lesz soha a büdös életben kerékpáros közlekedés. ez kb olyan korlátolt és káros ez, mint a "leszarom a társadalmat és bunnyhoppozok a járdán" változat.

87
Spikk képe

Ezt lennél olyan kedves

Ezt lennél olyan kedves ennél kicsit bővebben kifejteni? Köszönöm!

88
fori képe

elől 1 fehér prizma x és

  • elől 1 fehér prizma x és y magasság között
  • kadmiumsárga küllőprizma (ha jól emlékszem)
  • az első és a hátsó lámpának folyamatosan kell világítania villogás helyett (ebbe sem szoktak belekötni)

Én tudom egyszerre kapcsolni a lámpáimat, mert elég nagy a kar-fesztávolságom, így mindkettőt elérem.

89
Nuvanda képe

Ja, de csak mert neked nincs

Ja, de csak mert neked nincs 5 lámpád. :-)

90
Spikk képe

Az első (fehér) prizma nem

Az első (fehér) prizma nem kötelező, csak felszerelhető.
Ezeket kevered szerintem:
A küllőprizma a borostyánsárga (magyarul narancssárga).
A fényszóró lehet fehér, vagy kadmiumsárga (magyarul citromsárga).
A folyamatos fényben meg igazad van, bár sosem találom, de határozottan úgy tudom. :)

Szerintem a helyes az lenne, hogy - ahogy a többi járműnél - folyamatos fény elöl és hátul is. E mellé szabályban rögzítve megengedném a hátsó villogót a jármű (és a lámpák) kisebb méretéből adódó rosszabb észlelhetőség miatt.
Az első villogót én nem tartom jónak, mert az vakíthat, főleg ha szemmagasságba állítja valaki.

91
Krisztab. képe

ha a kezemben tartva

ha a kezemben tartva kapcsolom fel, majd felteszem, az nem ér?

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

92
j_gergo képe

1) Olyan biciklit nem tudsz

1) Olyan biciklit nem tudsz építeni.
2) ha mégis, úgy nem tudsz 100 métert végigbiciklizni, hogy ne sérts szabályt

93
otapi képe

Hogyne lehetne.

Hogyne lehetne.

94
Zsurmi képe

És bárhonnan, bárhova?

És bárhonnan, bárhova? Mondjuk lakott területen belül? Na jó legyen 1 km.

Mi van az első kerékpárúttal, ami a túloldalon van? Ahova szabályosan nem tudsz biciklizni? Nem a leszállás nem ér, mert akkor már gyalogos lettél!

Mi van a buszsávval? Ha ott van, hirtelen a 2. sávban szabályos. Csak épp halálos (is lehet).

Mi van a kerékpárgyalogon az első kereszteződéssel, átvezetés nélkül (csak zebra). Pl. Békéscsabán.

Erről van szó.

-
Zsurmi

95
Spikk képe

Azért ugye abban

Azért ugye abban megegyezhetünk, hogy a forgalomtechnika, meg az infrastruktúra szar kialakítása nem mentesít senkit az alól a kötelessége alól, hogy a kerékpárját az előírásoknak megfelelő eszközökkel szerelje fel? :)

96
gaze képe

de most komolyan: mi szukseg

de most komolyan: mi szukseg van csengore?
irj le nekem egy szituaciot amikor CSAK a csengohasznalat kinal megoldast.

nem kekeckedes, csak epp ne egy teljesen felesleges targy hianya miatt lehessek mar akarmikor eloveheto es buntetheto.

97
alcedo képe

Blahát keresztezem

Blahát keresztezem körúton Oktogon felől a forgalom sebességével. A forgalom sebességével közeledem a villamosmegálló túloldalán a gyalogosátkelőhöz, ahol heringként tömörödnek a járdasziget felé a zölre váró gyalogosok. Közútnak van zöld. Balról előzhet akárhány autó, több gyalogos lépne le, másik irányba nézve, beszélgetve, figyelmetlenül. Ha bármelyik kilép, a megállás nem garantált, balra kikerülni az autók miatt veszélyes. Ilyenkor jó a csengő (hallja, hogy kerékpáros), az ordibálás a tömegben haszontalan.

Ráadásul az általam használt udvarias kérések nem sűríthetők egy rövid (egy vagy két szótagos) határozott kiáltásba.

98
er13a18 képe

adottt szituációban én a

adottt szituációban én a fékre kapnék mindkét kezemmel

99
steerio képe

Azzal pont rosszul járnál.

Azzal pont rosszul járnál. A vészfékezés hatására előre kerülő súly miatt a hátsó kerék beblokkolna, és a forgás megszűntével immár nem lenne semmi, ami miatt tartania kéne az irányt, kitörne oldalra.

A helyes csak az elsőt húzni, de magadat erősen kitámasztva, mégpedig úgy, hogy a hátsó kérek éppen hogy ne emelkedjen el az aszfaltról.

Ezzel a megoldással éred el a lehető legnagyobb fékerőt. Amellett, hogy a hátsó behúzása a fentiekben leírtak miatt veszélyes, a fékezésben amúgy se igen vesz részt itt (nincs a hátsó keréken súly).

100
er13a18 képe

és máris marad egy kezem

és máris marad egy kezem csengetni :)
jól ki van ez találva!

101
alcedo képe

A két megoldás között

A két megoldás között három alapvető különbség van (még nem lépett le a gyalogos, de hezitál, nem egyértelmű a szándéka):
-a csengetés megelőző jellegű, kockázat nélküli megoldás, ha nem sikerül, még mindig jöhet a fékezés. (Én fékezés közben is tudok csengetni és fordítva. Igaz, hónapok telhetnek el nálam is két csengőhasználat között.)
-a fékezés egy meglévő veszélyhelyzetet hárít el, nem garantált. Egy tetszőlegesen közel lelépő gyalogos elkerüléséhez 0 reakcióidő mellett végtelenül nagy lassulást biztosító fékek kellenek. Ennek akadálya a fék, a gumi és a vezető.
-a fékezés megtöbbszörözi a veszélyhelyzeteket: a gyalogos és kerékpáros ütközését nem küszöböli ki, az esetleg beálló első kerék esetén már nem a forgalom, hanem az útburkolat funkcionális részévé válhat a kerékpáros, ez a gépjárművezetők között is további veszélyes manővereket válthat ki.

A csengő ilyen helyzetben többlet- és magasabb szintű biztonságot is ad.

102
steerio képe

"az esetleg beálló első

"az esetleg beálló első kerék esetén már nem a forgalom, hanem az útburkolat funkcionális részévé válhat a kerékpáros"

Az első kerék nemigen tud beállni. Ha a kormányon való átesésre gondolsz, azt meg ki lehet küszöbölni azzal, hogy megtanulsz fékezni (kitámasztod magad rendesen).

103
alcedo képe

Sajnos az első kerék

Sajnos az első kerék könnyen be tud állni, ráadásul abban a pillanatban a kontroll el is veszett a kerékpár felett. Még jó gumival is elég hozzá enyhén nedves út, laza szennyeződéssel vagy jéggel fedett útburkolat. Személyes tapasztalat. Egy irányjelzést elmulasztó gépjárművezető teremtette meg hozzá a tesztfeltételeket, de szennyezett úton korábban is megtörtént. (A hátsó annyit áll be, amennyit akar, minimális rutinnal bármely kerékpáros megőrzi a teljes kontrollt a kerékpár irányítása felett akkor is.)

104
stp1 képe

"A hátsó annyit áll be,

"A hátsó annyit áll be, amennyit akar, minimális rutinnal bármely kerékpáros megőrzi a teljes kontrollt a kerékpár irányítása felett akkor is."

a minimálisnál egy kicsit többel pedig az első kerék csúszását is lehet kontrollálni. olyan szinten mindenképp, hogy ne legyen talajfogás.

105
alcedo képe

A "minimálisnál egy kicsit

A "minimálisnál egy kicsit többel" egyesek hátrafelé tudnak egy keréken bringázni, oldalra nyújtott kezekkel és nyakukban a partnerükkel. :) Mindenesetre a jól (versenyre) felkészített gépekkel közlekedő, adagolható fékes és jól tapadó gumikkal bíró kerékpárokat hajtó haladó mountain bike-osok számára készült oktatási anyagban az instruktor szerint csak kivételes esetben és szerencsével kerülhető el az esés. Ez egész biztosan nem az én kerékpárom és szintem. ;) (A kerékpárom ettől függetlenül biztonságos, sőt, szabályosan felszerelt jármű. Az egyik legalábbis.)

106
gaze képe

többször is átolvastam,

többször is átolvastam, és úgy érzem, hogy ez nem jó szitu.
ugyanis, ha balról nem kerülhetném a zebrán, pirosban (mert ekkor neki ugye piros van, nem?) átmenő gyalogost, mert ott autók előznek engem, akkor azok az autók elütik a gyalogost (nomeg, sávon belül is előzhet az autós engem, mint egy nyomtávon haladót. olyan gyalogost meg azért még nem láttam aki kicentizve odalép a bringás elé, de még pont nem az autó elé..)
de ennél reálisabbnak érzem, hogy érkezés közben már látom a gyalogosokat akik az én útvonalamon vannak/lesznek éppen. A szemkontaktus felvétele itt is erőből a legjobb módszer (bár ma egy idős néni úgy sétált át előttem a nagymező utcában, hogy végig a szemembe nézett, pontosan látta, hogy hol fogok elhaladni az adott sebességgel, de kitartóan belegyalogolt abba a pontba. csengetés helyett nagyjából meghúztam kis fékjeimet, combom közé kapva a paripát megállva pedig félhangosan azt mondtam: "nem rossz...")
ha meg akkora a piroson átmenetelő gyalogos emberi-fal, hogy nem tudok átmenni közöttük, akkor ott állni és csengetni sem tűnik célravezetőnek. A keresztbe beragadt autóst látom magam előtt, aki a duda nyomásában véli megtalálni a helyzet kulcsát.

szóval ez most nekem azért még mindig nem tűnik egy 'mással nem lehet megoldani' helyzetnek.
nem vitatom, tök jó dolog a csengő, néha van haszna (galambokként ijedten szétspriccelő turistacsoport a bazilikánál a bajcsy bringagyászon, höhö) de ne legyen kötelező. /ne használhassa ellenem indokként a rendőr/.

pl spanyolországban a csengőt nem szónikus hangfegyverként használták, hanem jelzésre, hogy itt vagyok.

(ugye nem magyarország lesz ahol anti-kötelező-csengő szabadságharcot kell indítani...? ha már a bukó nem köt... jujj, le se írom, flame-alert)

107
alcedo képe

Persze, a szituáció

Persze, a szituáció szerint piros van a gyalogosoknak. A szemkontaktus jó módszer, én is mindig alkalmazom, ha lehet. Itt két okból nem lehet:
-azok miatt, akik figyelnek, nem aggódom: ők látnak engem is, meg az engem esetleg kerülő autót is, így többet érzékelnek a forgalmi helyzetből, mint én. Ők eleve nem fognak kilépni elém, de ha ki is lépnek, a forgalmat a maga dinamikájában érzékelik, nincs mire figyelmeztetni őket a csengővel.
-akik nem figyelnek, azokkal nem lehet szemkontaktust létesíteni, ráadásul nem egy, hanem száz gyalogosról van szó. A zsúfoltság miatt a zebra szélességét mindkét irányban meghaladó szélességben állnak olyannyira az út szélén, hogy a cipőjük orra lelóg a járdaszegélyről. Ha elindultak volna, legalább lehetne számolni a mozgásvektorukkal, így azonban csak azt látni, hogy nem figyelnek, csak hezitálnak. Ilyenkor nem lehet kerékpárosként alkalmazkodni, de megállni sem lehet csak azért, mert sokan tömörülnek, néhányan bizonytalankodnak a zebránál- ez az úton haladó gépjárműforgalom miatt lenne veszélyes. A csengetés ilyenkor jó. (Én is évente kb. 6-szor használom a csengőt, de olyankor tényleg hasznos.)

108
gaze képe

szerintem is tud hasznos

szerintem is tud hasznos lenni, csak ne legyen kötelező.
és pláne ne szolgáltathasson alapot egy kaján rendőrvigyornak, hogy azért bizony megbüntethetnélek.

109
Fly képe

Szerintem senkinek nem okoz

Szerintem senkinek nem okoz godot, hogy felszereljen egyet...És akkor már nincs alap a büntetésre sem. Minek túlbonyolítani?

110
Icarus képe

Hasznosnak hasznos, de

Hasznosnak hasznos, de ennyire erovel azt is kovetelezove lehetne tenni hogy mindig legyen az embernel mondjuk ongyujto... mert neha hasznos lehet es nem olyan nehez azt sem magaddal vinni ...

Az a baj hogy egy olyan dolog amit en sosem hasznalok es nincs ra szuksegem okot adhat arra hogy megbuntessenek ha eppen a rendor rosszul ebredt fel.

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

111
otapi képe

Alapvetően az 1. pontra

Alapvetően az 1. pontra gondoltam, de a 2. pont is betartható, csak jól kell megválasztani az útvonalat ahol nincsenek hasonló infrák.

112
Sufny. képe

Mondjuk az tény, hogy a

Mondjuk az tény, hogy a rend őrei elsődleges feladatuknak tekintették a bringásokkal való szőrszálhasogatást.
Rengeteg más szabálytalanság is történt, melyeket nem bringások követtek el, de nem láttam rendőri intézkedést csak a bringásokkal a szemben.
Azért köszi mindenkinek a részvételt.

113
Röptömben_Szedtem képe

A rendőrök a legtöbb

A rendőrök a legtöbb napon meg pont a bringásokkal nem foglalkoznak, pedig a 95% büntethető lenne a kresz betűje szerint (én is, se csengő,se prizma), és nagyon nagy rész racionálisan is (no lámpa, pirosozás stb, engem is érint).

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

114
vnorb képe

Sajnos egy hiányosság a

Sajnos egy hiányosság a rendőrség részéről, hogy nem a szabályokat tartatják be en bloc, hanem kampányszerűen akcióznak. Tegnap a napi parancs a bringásokról szólt a kijelölt helyeken, megadott ideig. Sem előtte, sem utána semmi. Ha ki van adva nekik, hogy lámpa-prizma-csengő, akkor azt ellenőrzik. (Kb, mint autóknál: vagy telefon, vagy öv, vagy trafipax).
Ezért nem állítottak meg kocsikat (gondolom a műszak végén N db bringás büntetést kellett leadni)...

115
shutruk képe

Nem igaz! A rendőrség

Nem igaz! A rendőrség mindenhova kivonul, ahol szokatlan forgalmi szituáció alakul ki, és próbálják rendberakni a helyzetet. Ez is egy ilyen volt. Én már láttam rendőröket autósokat kiemelgetni a tömegből, amikor dugót csináltak egy amúgy nemdugós helyen.

116
CsImre képe

Ebben az egészben csak

Ebben az egészben csak annyi visszás van, hogy ez a dolog be lett jelentve. Ha nincs bejelentve, és csakugyan egy nagy közös közlekedés, akkor úgylehet 1-2 lézengő rendőrön kívül senki nem szuttyogtat senkit.

De ha mindennapos szigorú és következetes ellenőrzés van, akkor nem szóltam.

CSI
http://szegedbicaj.blog.hu/

117
PTeker képe

Volt bünti, pirosozásért,

Volt bünti, pirosozásért, lámpa hiányért, járdázásért amik szerintem teljesen ésszerüek.
Hogyan várhatnánk el a népesség 100%tól hogy elfogadja a kerékpár közlekedési eszköz ha 1. nem látszik belőle semmi, mert nincs lámpája.
2. még akkor is szarik a pirosra, ha tudja hogy ki van hegyezve a figyelem ránk és rá is.
3. Minek megy a járdán??!!
Prizmás büntiről én nem hallottam, urban legend?
Kérdezem. (Konkrétumot tud valaki?)

Lehetett tudni hogy ez lesz, korábban is ez volt, ha pedig, valaki úgy érzi jogtalanság történt akkor per.

Sör nélkül rakom, oszt?

118
gaze képe

oktogonnal 3 srac, 5

oktogonnal 3 srac, 5 rongy/kopf prizmahianyert.
csak az elso lampat neztek, es csak himnemueket kaptak ki a sorbol (vagy latott valaki olyat, hogy nonemueket buntettek meg?)
teljesen szubjektiven nyomtak, egy lampahiany itt 5000 amott meg 15.000.

haver 5 centire hajtott ra a zebrara a pirosban, a rendor mar indult fele, hogy csekk lesz.

szo nem volt itt szabalyok betartasarol.
birsagolas es megfelemlites volt itt, nem egyenrangunak tekintes.

tudod, majd ha a kov 1 evben mindennap ezt fogom latni, na majd akkor.

119
boci képe

én amikor a király

én amikor a király utcából érkeztem a körútra, akkor átment előttem egy lány, már piroson. mikor bekanyarodtam a körútra már a papírjait kérték a rendőrök.
ellenben ezt az autóst tudom, hogy nem büntették meg
http://picasaweb.google.hu/kiraly.botond/CM02#5519863660510187746

Boci
----------
MK-Belváros
...akrat icob, icoB
3:-O

120
takdavid képe

Oktogon, 13 évesnek

Oktogon, 13 évesnek kinéző kislánynak írták a csekket, látszólag minden oké volt a bicaján, de prizmája az nem volt. Szegényke, most aztán jól megtanították neki a rendet.

121
shutruk képe

Meg. Ő biztos nem fog

Meg. Ő biztos nem fog prizma nélkül elindulni, HA TÉNYLEG EMIATT KAPTA A CSEKKET! Istenem... Ha belőled indulok ki, vajon mit gondoltak az emberek rólam Badacsonyban, amikor azért kaptam a csekket, mert eggyel több ember ült az autóban? "Biztos nem volt izzókészlete a hülyegyereknek...."

122
takdavid képe

Lehet, hogy te élvezed a

Lehet, hogy te élvezed a sok szigorú büntetést, lehet, hogy neked ez kell, hogy betartsd a szabályokat, mások viszont máshogy működnek. A legtöbb gyereknek szvsz pont elég, ha megállítják, szigorú arccal kioktatják, aztán egy jókívánsággal (az mi az?) hazaküldik. Így talán még némi bizalom és respekt is elkezdene kialakulni benne a rendőrök felé. Ez a razzia viszont pont itt, pont most, nevetséges volt.

123
shutruk képe

Ez sem igaz... Sajnos ott

Ez sem igaz... Sajnos ott tartunk, hogy ha szigorú arccal mond valamit a rendőr, akkor 5 perccel később mintha sose is mondta volna.

124
Bundás képe

"13 évesnek kinéző

"13 évesnek kinéző kislánynak" adták a csekket, látszólag a prizmájáért.

Vagy egy 24 éves nőnek adták a világítás hiánya miatt? Ki tudhatja?

125
makimajom képe

tudod hogy miért kapott

tudod hogy miért kapott csekket (ha egyáltalán kapott), vagy csak menet közben ránéztél, és feltételezésekbe bocsátkozol?

Attól mert a "látszólag minden oké volt a bicaján", még járdázhatott, pirosozhatott, stb. előtte, amit te esetleg nem láttál...

126
belgapajti képe

Ma több tízezer bringás

Ma több tízezer bringás tekert fel-alá a Körúton. Annak az esélye, hogy valakit a prizma (sőt, lámpa!) hiánya miatt nem vesznek észre ebben a bringatömegben, szinte nulla. Szóval ezen lovagolni rendőr részről, meg ezért megérdemeltedezni a fórumozók részéről szerintem nem túl igazságos. Főleg, hogy én az elmúlt nyolc évben szinte kizárólag lámpa/prizma/csengő nélkül tekertem minden retorzió nélkül. Sokszor rendőrök előtt/mellett/mögött sötétben.

(Pár hete már van lámpám, bár az elsőt ma ellopták CM előtt 10 perccel. Nem viccelek.)

127
Röptömben_Szedtem képe

8 év lámpa nélkül. Én

8 év lámpa nélkül. Én nem reklámoznám. Az külön csudás, hogy ezt a 8 évet büntetés nélkül úsztad meg; ideje, hogy a rendőrök ránk is figyeljenek, asszem.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

128
gaze képe

és szerinted ez volt a

és szerinted ez volt a rankfigyeles?
nagy lofrancot volt ez rankfigyeles, holnap mar megint ugyanugy lophatod meg a pirosat akar az ulloin is, es ugyanugy mehetsz lampa nelkul.
kampany volt ez, kaszalas, megfelemlites es uzenet a hatalomtol.
majd ha lesznek bringasrendorok, akkor lehiszem, hogy odafigyelnek rank.

129
Miló01 képe

Nagyon igaz, ez egy felsőbb

Nagyon igaz, ez egy felsőbb utasításra történhetett így. Rátapadtak a sündisznók a biciklisekre, mint malter a téglára.
Az benne a bosszantó, hogy másokat nem büntettek és hogy az akció kifejezetten megfélelmítés volt.

Ilyen szigorú büntetéseket akkor tartanám jónak, ha előtte kampány lett volna erről, megfelelő infra, hogy ne kelljen 40-el száguldozni, hogy elérj egy zöld lámpát, vagyis biciklis tempóra állítani a lámpákat. Megfelelő közlekedés, bringaút, sávok építése felfestése sok helyen. És az év mindennapján büntetni és figyelmeztetni.

De ez nem volt más mint egy gusztustalan tett. SÜN ÁLLAM::D

130
dova képe

"ez egy felsőbb

"ez egy felsőbb utasításra történhetett így"

Tudni kéne bizonyítani (akár csak a gyanú esetén is feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen)és akkor a kedves vezetőt azonnal fel is menthetnék a munkavégzése alól, ugyanis nem adhat parancsot a büntetésre. A járőrnek minden szituációtól függetlenül egyéni mérlegelési jogköre van és ezt semmilyen paranccsal sem lehet űberelni.

Szegeden mi magunk kértük, hogy egy láthatósági akció alatt büntessék meg a renitenseket. Akkor kaptuk a fenti választ.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

131
gaze képe

:))) a király mondjon le!

:)))

a király mondjon le! :)
ki mondassa le?
hát a király!

érted.. :)

a járőr mérlegelt: megkaptam az ukázt, hogy büntetnem kell. ha nem teljesítem, megkeserítik az életem, más melót kell keresnem, nem jó újat húzni a többi rendőrrel, mi lesz a családommal? nicsak annak a gyereknek nincsen küllőprizmája...

ha ebben nem hiszel, nézd meg okt23-at. senki nem látott semmiről semmit, és talán még senki nem is volt ott...

132
gaze képe

hehe, ez most pont úgy

hehe, ez most pont úgy hangzott, mint az autósok érvei, hogy ha majd lesz P+R, ha majd lesz megfizethető és jó BKV, ha majd.. :)
nyugi, netto kötekedésből írom, nem 100%-os analógia.

133
Oleever07 képe

még csoda, hogy egy autó

még csoda, hogy egy autó nem csapott el...
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

134
Röptömben_Szedtem képe

Azért én szeretnék

Azért én szeretnék elsőkézből származó hírt arról, hogy valakit jogtalanul bírságoltak...
Aztán szeretnék elsőkézből származó hírt arról, hogy valakit szőrszálhasogató módon bírságoltak (pl. kizárólag prizma hiány), ehhez megerősítést is kérnék.

A rendőr betartatja a kreszt, az a dolga. A kresz ránk is vonatkozik. Ezen felháborodni fölösleges.

Ráadásul gondoljatok bele: ha valami autós járműrasszista olvassa ezt a topicot, mekkora muníciót kap a "bringások aztcsinálnakamitakarnak, azthiszik a kreszrájuknemvonatkozik"-féle fröcsögéshez...

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

135
gaze képe

a jarmurasszistanak nem kell

a jarmurasszistanak nem kell ezt a topicot olvasnia, hogy tokeletesen meg legyen gyozodve arrol, hogy a bicikliseknek mindent szabad.

amugy, valami attol mert szabalyos, meg kurvara nem lesz etikus.
es itt ez a lenyeg, nem az hogy a megfelelo centire volt-e elhelyzve a borostyansarga mindketoldalrol lathato fenyvisszavero kulloprizma a kerek forgastengelyetol.

136
Röptömben_Szedtem képe

Mindenki a prizmán

Mindenki a prizmán lovagol... Egyelőre csak olyat hallottunk, hogy "megbüntettek prizmáért. ja, amúgy lámpám se volt / átmentem a piroson / járdáztam / treksztendeltem a sínen".

Ezzel a rendőri intézkedéssel nem az a probléma, hogy nem volt etikus. Már megfigyelhettük, hogy kampányszerűen dolgoznak; autósokat is gyakran kampányszerűen szivatják, aztán következő nap már megint nem foglalkoznak velük. (Egyébként szeretném megjegyezni, hogy mikor az autósokat fingatták a jardék pl. biciklisávon parkolásért kampányszerűen, akkor nem jajgatott itt senki, hogy ez mennyire nem etikus).

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

137
steerio képe

A lámpa hiányáért tök

A lámpa hiányáért tök oké büntetni. Nem mondta senki, hogy nem.

Prizmaügyben meg várom a szkeneket.

138
librarian képe

"(Egyébként szeretném

"(Egyébként szeretném megjegyezni, hogy mikor az autósokat fingatták a jardék pl. biciklisávon parkolásért kampányszerűen, akkor nem jajgatott itt senki, hogy ez mennyire nem etikus)."

+1

Egyeb kerdes?

139
steerio képe

Az tökre etikus, ahogy a

Az tökre etikus, ahogy a lámpáért büntetgetés is. Ha viszont tényleg voltak ilyen prizmás-csengős dolgok, az inkább az izzókészleten izmozással rokon (mostani autóban már nem is tudsz izzót cserélni magad <-> minek a prizma, ha a ruhám-kerekem-matricám fényvisszaver).

140
makimajom képe

már nem is kell tartalék

már nem is kell tartalék izzókészlet autóba...

141
steerio képe

Linket! Na, látszik

Linket! Na, látszik különben, hogy milyen régen volt utoljára autóm.

142
makimajom képe

guglizz rá, már kb egy

guglizz rá, már kb egy éve.

az autós felelőssége hogy mindig égjen a lámpája.
Őket már kezdik felnőtt emberként kezelni a szabályalkotók, nem úgy mint a küllőprizmás/csengős bringásokat.

143
Zsurmi képe

Ugyanez kerékpárosoknál:

Ugyanez kerékpárosoknál: az ő felelősségük szürkületben/este legyen elől/hátul működő, x méterről látható világítás, és passzív hátsó/oldalsó láthatóság a megfelelő színű/elhelyezésű fényvisszaverő felülettel.

-
Zsurmi

144
dova képe

Könyörgöm, legalább

Könyörgöm, legalább ilyenkor tegyetek meg már annyit, hogy ismeretterjesztetek.
Meddig tartana az x méter és a megfelelő színű helyett a frankót írni?

"e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,"

"f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,

g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával)."

Forrás:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.KOH

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

145
Zsurmi képe

Mert ez egy javaslat volt,

Mert ez egy javaslat volt, egy változó paraméterrel. Nem a KÖHÉM idézése.

-
Zsurmi

146
librarian képe

Ebben teljesen

Ebben teljesen egyetertunk!

En is csak arra varok, hogy tenyleg voltak-e csak kulloprizmaert buntetesek.

147
dova képe

Mennyire igaz, hogy a

Mennyire igaz, hogy a köcsög kerékpárosok nem ismerik a KRESZ-t! :)))) (irónia)

Nem a tengelytől, hanem a gumitól 10-15 centi között.

"b) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánsárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10-0,15 méter legyen."
Forrás:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.KOH

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

148
pere képe

Sajnos,sok esetben teljesen

Sajnos,sok esetben teljesen igazuk volt a rendőröknek.Én, mint rendező voltam a Rákóczi térnél, ahol sokáig nem kapcsolt be a közvilágítás, így tökéletesen meg lehetett figyelni, hogy milyen a bringások világítása. Sokuknak nem volt semmilyen,sokaknak csak hátul. Azok közül,akiknek volt elől és hátul is, soknak nem volt értékelhető a világítása (halvány fény,1 led villog,piros fény,zöld fény). Külön elszomorít, hogy direkt kérte a CM a szabályos közlekedést, de amikor udvariasan szóltunk " Légyszi, kapcsolj világítást,mert a rendőrök nézik és büntetnek", jó páran bunkón visszaszóltak. Arról a pár emberről nem is beszélve, akik átmentek a piroson vagy egykerekeztek a belső sávban.Nekik külön gratulálok...

149
Szasza_boy képe

+1 Üdv, Szasza_boy

+1

Üdv,
Szasza_boy

150
er13a18 képe

Én, mint rendező voltam a

Én, mint rendező voltam a Rákóczi térnél, ahol sokáig nem kapcsolt be a közvilágítás
ami szintén nem volt véletlen

sztem ezzen a cmen voltak a résztvevők messze a legszabályosabbak
nem győztem ámulni, mikor az Andrássyn egy olyan kereszteződésben, ahol nem is volt rendező sem keresztező forgalom (Andrássy#Dobó) az emelésre igyekvő tömeg szó nélkül megállt a pirosnál, kivárta, s ment tovább

151
feb képe

Le is késtem miattuk az

Le is késtem miattuk az emelést :(

152
Oleever07 képe

és a közvilágítás

és a közvilágítás lekapcsolása kinek az ötlete volt? a rendőröké vagy Küküéké? mert egyrészt nagyon jól néztünk ki, a sok villogó látványa magával ragadott, ezt lehetne csinálni máskor is. másrészt meg így könnyen észre lehetne venni a lámpa nélkülieket.
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

153
shutruk képe

Rendőr nem kapcsoltathat LE

Rendőr nem kapcsoltathat LE közvilágítást, ha ez szervezett dolog volt, akkor az bizony sokkal fentebbről indult.

154
Oleever07 képe

a rendőröket úgy

a rendőröket úgy értettem, hogy maga a rendőrség. vagy esetleg más hatóság engedélyezte a villany leoltását?
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

155
pere képe

Ja és most jut eszembe az

Ja és most jut eszembe az az anyuka aki a gyerekét szállította,világítás nélkül,sötétben...

156
pere képe

Ja és most jut eszembe az

Ja és most jut eszembe az az anyuka aki a gyerekét szállította,világítás nélkül,sötétben...

157
gaze képe

nekem meg az a kisfiu akit

nekem meg az a kisfiu akit csak azert nem buntettek meg kulloprizma miatt mert nem volt nala penz.

158
Spikk képe

Ne kamuzz, csekket

Ne kamuzz, csekket osztogatnak már jó pár éve, nincs kézből kézbe pénzforgalom! ;)

159
er13a18 képe

ott voltál?? láttad?

ott voltál?? láttad?

160
Spikk képe

Mindenhol én sem lehetek

Mindenhol én sem lehetek ott...
A szmájlit láttad? :)

161
er13a18 képe

bocsi,de a témában

bocsi,de a témában elvesztettem a humorérzékemet

162
Spikk képe

Semmi gond. És Te láttad

Semmi gond. És Te láttad egyébként?

163
gaze képe

nem lehet kihagyni (bár nem

nem lehet kihagyni (bár nem releváns)

"-és mondja doktornő, hisz Istenben?
-én? dehogy. fel nem foghatom, hogy hihet benne bárki.
-már mér ne hihetne?
-nincs bebizonyítva. még nem látta senki.(Istent)
-én sem láttam a maga picsáját, azt mégis elhiszem, hogy van."

(csokigolyó a megfejtőnek)

164
mcysh képe

miákizsafgátntug ygava

miákizsafgátntug ygava ,géskörö zA
===
bácsi a biciklin

165
Krisztab. képe

Én több olyan szülőt is

Én több olyan szülőt is láttam, akinek egyrészt a gyereke túl kicsi volt a forgalomhoz (pótkerekes!), másrészt a szülő bringáján volt világítás, a gyerekén nem (viszont bukó meg igen, szóval nem is értem...)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

166
kozminauta képe

az oktogonon állítottak

az oktogonon állítottak meg, volt első éés hátsó lámpám is, kizárólag a prizma nem volt a keréken, háromezres helyszíni bírságot ajánlott a közeg, de mivel nem fizettem ki feljelentett, az kb negyvenezer

167
Drody képe

Ez a negyvenezer egy nagy

Ez a negyvenezer egy nagy faszság.

Majd jön a levél, hogy 10 vagy 20, te meg szépen visszaírsz, hogy mi volt, hogy volt, amire ők majd visszaírnak, hogy akkor nem is annyi. Kb. 5000-ből meg fogod úszni, ha jó levelet tudsz írni.

........................
Formaharc és sci-fi.

168
shutruk képe

Igen, ezt pofázom reggel

Igen, ezt pofázom reggel óta mindenkinek, de süket fülek, mert akkor nem lehetne szidni a rendőröket... Én feladom. :)

169
gaze képe

ja, én tavaly fizettem

ja, én tavaly fizettem (volna, ha nem az adóvisszatérítésemet inkasszózzák érte, bár így is fizettem, ugye) egy 5000 forintos levélkiküldésért 32.000 forint eljárási költséget.

170
Icarus képe

Tenyleg, vegulis buntettek

Tenyleg, vegulis buntettek valakit lathatosagi melleny miatt vagy az egy urban legend ?

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

171
takdavid képe

Az csak lakott területen

Az csak lakott területen kívül kötelező, ha jól tudom.

172
Icarus képe

Lakott teruleten kivul ha a

Lakott teruleten kivul ha a latasi viszonyok megkovetelik. Pont ezert erdekelne hogy volt-e valaki akit ezzel szivattak pesten :-) de mivel nem esett meg tobb szo ugy tunik tenyleg csak urban legend volt :-)

-----------------------------------------
Icarus aka Kockandur
Nem allok le amig nem lesz egy igazi Crescent Moon-om :-P

173
gaze képe

az oktogonnal hivatkozott ra

az oktogonnal hivatkozott ra a rendor, hogy "akar azert is megbuntethetne". meg meg a "racsatolhato fenyvisszaveroje is hianyzik" es itt mutatta a mozdulatot a karjan, ahogy rapattintja a cuccot. (itt elborzongtam a bokamon levo fenyvisszavero tepozarjai miatt... lehet neki az sem lett volna szabvanyos..) persze aztan kajanul kozolte, hogy nekem pedig csengom nincs....

bocs, de lelki szemeim elott csak azt latom, hogy az eligazitas elott pontokba szedve kifuggesztettek, hogy milyen dolgokert lehet birsagot osztani (azt hogy mekkroat, azt mar nem irtak oda, mivel itt 15.000 volt a lampahiany, masik oldalon meg 3.000.)

174
Spikk képe

Ha pontokba szedték volna,

Ha pontokba szedték volna, akkor a rácsatolható fényvisszaverő nem szerepelne. Vagyis bízom benne, mert ahogy a kötelező, úgy az alkalmazható tartozékok között sem szerepel, így akár azt is mondhatjuk, hogy tilos, mivel külön lista van azokról, amiket szabad. :)

175
boci képe

bennem kettős nagyon a

bennem kettős nagyon a helyzet.
egyrészt akit lámpa, pirosozás meg ilyenek miatt büntettek meg, az megérdemli, mert közlekedtünk és a KRESZ ránk is vonatkozott. én már régóta várom, hogy a rendőrök fellépjenek - főleg - a lámpa nélküli bringásokkal szemben. (nem vagyok szent, én is szabálytalankodok, de vállalom érte a büntit, ha ezért lekapcsolnak)
viszont, amit tegnap csináltak a rendőrök az terrorizálás volt. ha ilyen mértékű autós razzia van, azt kb 1 héttel korábban már a sajtóban szajkózzák, hogy mindenki tudjon róla, itt meg csak úgy hopp jöttek és büntettek tömegesen. ha a szabályokat akarták volna betartatni, akkor miért nem büntettek meg mindenkit, aki nem libasorban haladt? ugyanazért az autóst miért nem szedték ki megbüntetni (lásd fentebb belinkelt fotóm)? de még ha mindezt megcsinálják, akkor egy demonstráción mondjuk ildomosabb lenne a figyelmeztetés, mondjuk helyszínen elfogyasztandó savanyúcukor formájában vagy valami hasonló. hány olyan autós razzia volt már, hogy csokinyulat meg mikulást, meg virgácsot osztogattak a rendőrök. na ide is ez kellett volna. és azt viszont durván MINDEN szabálytalankodónak, nem csak egyet-egyet kiszedve.

Boci
----------
MK-Belváros
...akrat icob, icoB
3:-O

176
Nuvanda képe

+1

+1

177
viktormaci képe

Történelmi tapasztalat

Történelmi tapasztalat Orwelltől:

"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél"

Egyébként meg:
Négy KERÉK jó, két KERÉK jobb! Négy KERÉK jó, két KERÉK jobb! Négy KERÉK jó, két KERÉK jobb!

_______________________________________
Egy a bringán kalandozó magyarok közül.

178
takdavid képe

+1

+1

179
makimajom képe

nézzük a jó oldalát:

nézzük a jó oldalát: hátha néhányan elgondolkodnak hogy ezentúl inkább lámpával járnak sötétben...

180
steerio képe

Bárki bármit kapott prizma

Bárki bármit kapott prizma hiánya meg egyéb baromságok (tehát nem lámpa-zebra-járda) miatt, szkennelje be, töltse fel, toljon ide róla linket plz!

181
Drody képe

IIIIIIgeeeenn!!!! ...........

IIIIIIgeeeenn!!!!

........................
Formaharc és sci-fi.

182
adamerik képe

Szerintem pedig - persze

Szerintem pedig - persze tévedhetek is - túl kéne lépni az egyéni sérelmeken, és azt kellene megvizsgálni, hogy a CM, mint rendezvény, miért és kitől kapta ezt az ellencsapást. Ez inkább politika, és nem a csengők-prizmák-közrendőrök kérdése.

183
Röptömben_Szedtem képe

Vagy az is lehet, hogy nem

Vagy az is lehet, hogy nem kellene összeesküvés-elméleteket gyártani.

Tudták a rendőrék, hogy ott leszünk, sokan leszünk, és nem lesz lezárt útvonal, hanem együttközlekedés, szóval bírságolhatnak kedvükre. Úgyhogy kijöttek razziázni. Máskor is szoktak, sőt, általában így razziaszerűen dolgoznak, csak akkor az autósokat vegzálják, azokért meg ugye nem kár. Ennyi. Nem kell bele többet látni, mint ami.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

184
Perillustris képe

De legalább fekete

De legalább fekete ruháért és oroszlán plüss figuráért nem bírságoltak.

__________________________________________
A város annyira meg van terhelve beruházásokkal, hogy óvatosan kell bánni az olyan rendezvényekkel, amelyek zavarják az autósok forgalmát.

185
er13a18 képe

.

.

186
Perillustris képe

Remélem szombatonként az

Remélem szombatonként az esküvői dudálók lesznek a célpontok.

__________________________________________
A város annyira meg van terhelve beruházásokkal, hogy óvatosan kell bánni az olyan rendezvényekkel, amelyek zavarják az autósok forgalmát.

187
shutruk képe

Én mindig megijedek

Én mindig megijedek tőlük...

188
tromf képe

a témába vágva; a régi

a témába vágva; a régi bicajomra anno sikerült olyan küllőprizmát szerezni, ami 3szög alapú hasáb volt, egy küllőre kellett felpattintani. Sajna ilyet nem találok a boltokban, valaki esetleg nem látott ilyet valahol?

189
NOD képe

Ajánlom a figyelmetekbe, a

Ajánlom a figyelmetekbe, a ti oldalatokon találtam:

http://plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kerekpar_KRESZ.pdf

190
feb képe

Én maradok a

191
NOD képe

"Szó fennakad, hang

"Szó fennakad, hang megszakad, lehelet megszegik"

193
Frajti képe

Múlt héten volt ilyen az

Múlt héten volt ilyen az Aldiba akcióba 15 euroért. Hát nem vettem. :)

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

194
Fly képe

Nem sárga...

Nem sárga...

195
Zsurmi képe

Nem, mert nem

Nem, mert nem borostyánsárga.

-
Zsurmi

196
gaze képe

es mivel nem borostyansargan

es mivel nem borostyansargan latszik hanem ezustos szinben, igy felismerhetetlen.

197
nazsu képe

Teljesen jogos , ha olyat

Teljesen jogos , ha olyat bűntetnek akinek nincs világítása. Vagy átmegy a piroson.De azért mert városon belül nincs kukamellénye vagy azért mert nincs küllőprizmája azért felháborító. Kukamellény városon kívül rossz látási viszonyok közt kell. A prizmát egy ideig havonta kellett vennem , mert megvettem , felraktam , ellopták ,egy idő után inkább nem vettem. Lámpám van elöl-hátul , fényvisszaverő a pedálon , a kereken, aki észre akar venni észrevesz. Felháborító azért belekötni az emberbe mert van rajta sapka vagy nincs. :-( Teljesen jogos ha büntetnek, mert nagyon rossz ha egy kerékpáros nincs kivillágitva ,de azért minden áron belekötni felháborító. Jóhogy nem kötnek bele mért szoknyába van mért nem gatyába.

198
shutruk képe

Még mindig nem jelentkezett

Még mindig nem jelentkezett senki, akit CSAK prizma, vagy láthatósági mellény miatt bírságoltak meg. Nem kéne szajkózni a marhaságokat.

199
makimajom képe

sőt, még olyan se akit

sőt, még olyan se akit CSAK a csengő hiánya miatt

200
nazsu képe

Én ezeket a médiából

Én ezeket a médiából hallottam . Akkor nincs is alapja? Akkor bocs ha nem igaz....Azért fakadtam ki , mert durva lenne , ha igy lenne..

201
gaze képe

és ha + prizma hiánya

és ha + prizma hiánya miatt buntettek meg, akkor az tok oke? mint sulyosbito korulmeny?

202
Zsurmi képe

Megvettem a prizmáimat majd

Megvettem a prizmáimat majd egy éve, és senki sem lopta le. Mondjuk az ötödik boltban kaptam egyáltalán valamit, a megfelelőt pedig csak véletlenül.

Persze az outimon nincs, de az nem nagyon használom sötétben.

-
Zsurmi

203
pata képe

Indítottunk egy topicot

Indítottunk egy topicot [link], ahova konkrét bírságolási eseteket várnánk.

204
Hotyhogy képe

Nem értem, hogy miért

Nem értem, hogy miért kellene lámpa nekik, ha a csengő szükségét sokan vitatják. Nem érvelhetnek az ellen is, akképp, hogy ők jól látnak a sötétben és ugyanakkor úgy hajtanak a forgalomban mintha láthatatlanok volnának?

Minden felszerelés kell, ami kötelezőként elő van írva.
____________________________
Befórdúttam a konyhába.

205
Spikk képe

Ja, ennyi. Pont. Nem is

Ja, ennyi. Pont.
Nem is értem, elő van írva, hogy mi kötelező és itt megy a lázadás, meg a hiszti, hogy a rendőrök szopatják szegény bicikliseket. Oké, lehetett volna szólni, de a szervezők határozottan megmondták, hogy nem lesz lezárás és mindenben tartsuk be az előírásokat. Lehet, hogy e miatt feleslegesnek tartották, hogy ők is külön jelezzék a dolgot.
Szerintem egyébként is hülyeség, hogy bejelentik előre az ilyeneket.

206
Krisztab. képe

Szerintem a többségnél ez

Szerintem a többségnél ez nem lázadás meg hiszti, hanem van egy elavult jogszabály (nem a kresz, hanem a köhém rendelet), és a rendőrök akciója kapcsán rájöttünk, hogy lobbizni kéne a megváltoztatásáért, mert bármikor lehet ilyen ellenőrzés.

Ilyen sztem a prizma (már jobb cuccokkal helyettesíthető), a csengő (nagy forgalomban nem hatásos, ezért elavult), együttkapcsolhatóság (elavult).

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

207
Oleever07 képe

én ezeket a rendeleteket

én ezeket a rendeleteket úgy imádom... előtte senki sem tud róla, utólag meg már felesleges balhézni.
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

208
Krisztab. képe

Én tudtam róla, de eddig

Én tudtam róla, de eddig nem foglalkoztam vele, mert soha nem hallottam olyanról, hogy prizma vagy led miatt keménykedtek. De miért lenne felesleges balhézni, hogy változtassák meg?

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

209
Oleever07 képe

mert a pártok úgy

mert a pártok úgy gondolják, hogy hiába hőzöngtök itt, úgysem lesz semmi, marad minden, ahogy volt, és ebbe törődj bele.
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

210
Krisztab. képe

Én nem gondolom, hogy bele

Én nem gondolom, hogy bele kéne törődni, már jó párszor sikeres volt ez a módszer. A meg nem próbálás viszont 100%-ban sikertelen.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

211
Oleever07 képe

sajnos ez így

sajnos ez így van.
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

212
gaze képe

ja, budapest pedig nem

ja, budapest pedig nem alkalmas a biciklizésre.

213
Oleever07 képe

hahaha... ---- Fábián

hahaha...
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

214
Hotyhogy képe

Felül lehetne vizsgálni

Felül lehetne vizsgálni akkor azt a rendeletet, és eltörölni vagy korszerűsítőn módosítani, ha kell. Addig is, az a most elavultnak vélt jogszabály kell maradjon a mérvadó.
____________________________
Befórdúttam a konyhába.

215
Krisztab. képe

Én a Blaha Népszínház

Én a Blaha Népszínház utca felőli végén álltam, tőlem nem messze dolgoztak a rendőrök.

Még a start előtt odamentem hozzájuk, és bemutatkoztam, hogy én vagyok a szakaszfőnök, kell-e segíteni, stb. Erre a rendőr közölte, hogy "én meg a Mókus örs." Ez eléggé meglepett, mert eddig mindig pozitívan reagáltak az ilyen közeledésre. Kifejtette, hogy ők most nem nekünk segíteni jöttek, hanem nem fognak kivételezni, és a szabálytalankodókat büntetik.

A felvonulás alatt nálam random szedték ki főleg az első lámpával nem rendelkezőket, de sokakat futni hagytak. Ezen kívül láttam egy sínező ember büntetését, egy férfit, aki kutyát vezetett, kiszedtek a sorból, és rászóltak a görkorisokra is. Egyszer egy autóshoz is odamentek, aki bennragadt a kereszteződésben.

Én támogatom, hogy végre elkezdték a lámpátlanok büntetését, bár sajnálom, hogy ezt pont a CMre kellett időzíteni, és emiatt sokaknak rossz élmény volt a mostani felvonulás.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

216
Oleever07 képe

azzal egyetértek, hogy a

azzal egyetértek, hogy a lámpa nélkülieket megbüntetik, de azért is megbüntethetnek, mert nincs küllőprizmám, ellenben lámpám van? ez vicc. meg a láthatósági mellényt nem használónak büntetést adni lakott területen belül, ez felháborító... ez az egész semmi másra nem volt jó, mint hogy a rendőrök zsebre dolgozhassanak, meg a médiában elterjedjen a hír, hogy a biciklisek szabálytalanok, így általánosítva. ezzel csak megint az autós vs. kerékpáros vitát lehet még jobban fokozni.
a másik meg oké, hogy nincs lezárás, meg tartsd be a szabályokat, stb. de az hol van leírva, hogy közúti ellenőrzésre is számíthatsz?
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

217
j_gergo képe

Az le volt írva, hogy

Az le volt írva, hogy közúti ellenőrzésre számíthatsz. Nem direkt, de ott volt, hogy közlekedünk. Akkor meg ellenőrizhetnek. A rendőri akció célja azonban alapvetően a megfélemlítés és egy hazugság melletti demonstráció volt. A többszörösen is hazug alapkoncepció a következő: "a biciklis szabálytalan, mégis helyet követel magának a gépjárművek felségterületén, az úton. Be tudjuk bizonyítani, hogy szabálytalanok mind, és ezért nem valók az útra." Elkeseredett csak azért vagyok, mert rendezőként tulajdonképpen a rendőrök sokkal nagyobb sajtót kapó demonstrációjához asszisztáltam, gyanútlanul felhasználva a biciklis tömeget. Ezért fogom nagyon megfontolni, hogy rendezőként valaha is forgalomban menő felvonulásban részt veszek-e. Biciklizni továbbra is minden nap szeretnék, de ilyesmihez arcomat-nevemet adni?

Összehasonlításképpen: ha mondjuk a rendőröktől tapasztalt szigorral eljárva egy jótündér ma éjszaka minden (betű szerint) tilosban parkoló autót elvinne budapestről, akkor holnapra feleannyi autó se lenne az utakon, és leállna az élet. Gondoljunk csak bele: kereszteződéstől 5m, nagyjárműnek 15, buszmegálló, zebra úgyszíntén, járdának 1,5 m hely: kb az autók harmada maradna a helyén.

218
Oleever07 képe

az idézett mondatoddal

az idézett mondatoddal egyetértek. és ez a mondat aztán szépen világgá megy a médiában, vagy akárhol, lényeg az, hogy az összes biciklis szabálytalan (volt)... és ezáltal megint az lesz, hogy elpártolnak a biciklizéstől, és vagy ráfizetnek a BKV-val, vagy szívnak az autóval a dugóban...
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

219
Krisztab. képe

"Elkeseredett csak azért

"Elkeseredett csak azért vagyok, mert rendezőként tulajdonképpen a rendőrök sokkal nagyobb sajtót kapó demonstrációjához asszisztáltam"

Rengeteg embernek a forgalomban történő első tekeréséhez is, akik látták, hogy ez nem is olyan nagy dolog. A lezárt CM nekem egyrészt lelkileg sokkal megterhelőbb (hosszú ideig várakozó autósokkal vitatkozás), másrészt mit demonstrál? Hogy mennyien tudnak egy lezárt területen végigbiciklizni? Hogy a bringázás buli?

Ez nem baj, de kell más is.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

220
Krisi képe

ez vicces, ismerőseim kb.

ez vicces, ismerőseim kb. 80%-a szerint sokkal jobb móka a tavaszi lezárt CM.
szóval mindenki máshogy vélekedik. én is inkább a tavaszit csípem, nekem az a CM, hogy kurvasok ember teker együtt. közlekedni szoktam minden nap, az nem akkora buli :)

221
Krisztab. képe

én a nagyobb stresszt

én a nagyobb stresszt rendezőként értettem, résztvevőként nyilván buli. De azért ez mégis egy demonstráció, ahol azt szeretnénk megmutatni, hogy pl. igenis lehet a forgalomban biciklizni Budapesten, igen, a Nagykörúton is, igen, gyerekkel is, igen, öltönyben is, és még buli is. Ezt még mindig túl sokan nem hiszik el.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

222
j_gergo képe

Hát én konkrétan egy

Hát én konkrétan egy büdös csatornafedél fölött álltam, és nem volt kb semmi dolgom. Szabálytalan biciklis nem nagyon volt, néha elkurjantottam magam, hogy lámpa hol van, meg a rend kedvéért kiálltunk pirosban. De nem volt kirívó szabálytalanság vagy veszély, párezerből kb 5 ment járdán, sínen senki, mindenki a külső sávban. Ehhez hozzáteszem, hogy mindenki szabálytalan volt, hiszen a külső sávban sem lehet egymás mellett menni. A Dob utcánál jobbra kanyarodó autósok néha leszorították az egyenesen haladó bicikliseket, de az ilyen prizmahiánynál veszélyesebb szabálytalanságokat ugye elnézzük nekik... Ezen kívül egy túristabusz a bejelentett CM helyszínéül szolgáló külső sávot úgy 20 percen keresztül teljesen elfoglalta (sofőr nélkül álló motorral parkolt, nem kiszállás céljából állt meg...), ezzel veszélyt és fennakadást okozott. Rendőri intézkedésről nem tudok.

Kb arról szólt az egész, hogy kitereltük a tömeget, hogy a rendőrök végrehajthassák az akciót, ahol bebizonyítják a mit is.

Valamint arról, hogy ilyen szabályok szerint nem lehet szabályosan biciklizni.

223
Krisztab. képe

Hívtál volna föl, ha úgy

Hívtál volna föl, ha úgy láttad, nincs dolgod :) Amúgy ez nagy siker, asszem 2 éve a közlekedős CM-en szétordítottam a torkom, annyian mentek a járdán. Ráadásul még volt aki visszajött, hogy "De miért ne?", és tőlem hallott először arról, hogy ez tilos és bunkóság is :D

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

224
er13a18 képe

nekem is ez a véleményem,

nekem is ez a véleményem, h a nagy sajtóvisszhangot kapó csekkezés ellenére a résztvevők sztem ezen a CMen voltak a legszabályosabbak

225
Zsurmi képe

Ehhez hozzáteszem, hogy

Ehhez hozzáteszem, hogy mindenki szabálytalan volt, hiszen a külső sávban sem lehet egymás mellett menni. ...

Tévedsz, aki a jobb szélén haladt, az nem volt szabálytalan!

De ez nonszensz lenen szabálytalannak minősíteni mindenkit, mert a libasorban haladók mellett szabályosan gépjármű nem állhat! Ugyanis sávon belül nincs párhuzamos közlekedés (a forgalmi okból állás is), csak előzni lehet. Azt meg adott feltételekkel lehet. Pl. csak akkor lehet megkezdeni, ha be is lehet fejezni és adott a biztonságos oldaltáv. Tehát egy kerékpáros elé beállni. Szabályosan előzni meg csak egy járművet.
Libasorban haladva (forgalmi okból állva) még a bringások az előzést sem segíthetik, mert nincs rá lehetőség. Az előzés lehetetlen lenne.

Tehát a szabályozás nem működik sehogy kellően sok kerékpáros esetén. A megoldás a szabálytalankodás. Ha pedig azt lehet autóval, lehet bringával is a közjó érdekében. Tehát lehet párhuzamosan közlekedni a sávon belül.

Sőt előzni a sávon kívül meg mindentől függetlenül szabályos.

-
Zsurmi

226
gaze képe

ess akkor kimondhatjuk, hogy

ess akkor kimondhatjuk, hogy itt most egy joghezagba kerultunk, amikor a jelenlegi szabalyozas nem ad praktikus es eletszeru (betarthato) megoldasokat ilyen esetekre.
tehat: itt egy feladat, amivel valamit kezdeni kellene.
volt mar sok ilyen az elmult 20 evben, ilyen-olyan sikerrel... de nem mi leszunk az elso emberek a tortenelemben akik ilyesmivel szembesulnek. :)

227
Röptömben_Szedtem képe

Összehasonlításképpen:

Összehasonlításképpen: ha egy jótündér minden kivilágítatlan autót eltüntetne, szerinted hány százalékuk maradna meg? És ha ugyanez a jótündér minden kivilágítatlan bringát tüntetne el, szerinted mekkora veszteség érné a város kerékpárállományát? Naugye...

"A rendőri akció célja azonban alapvetően a megfélemlítés és egy hazugság melletti demonstráció volt."

Ééértem. Vagyis a rendőr ne bírságolja a szabálytalan bicikliseket, mert ezzel ne adj' Isten egyesekben megerősíti azt az előítéletet, hogy minden bringás szabálytalan.
Legjobb az lenne, ha soha senkit semmiért nem büntetnénk, mert akkor hirtelen kiderülne, hogy nincsenek is bűnözők és szabálysértők, és mindannyian sokkal boldogabbak és nyugodtabbak volnánk. Az előítéletesség is rögtön megszűnne, mert az előítélethez ítélet kell. Az ítélet monnyon le!

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

228
elfroland képe

Ha az autókhoz külön

Ha az autókhoz külön kéne venni a lámpát és rendszeresen elemet cserélgetni benne akkor több vagy kevesebb kivilágítatlan autó lenne?
(ésatöbbi ésatöbbi a végtelenségig :-D)

229
Röptömben_Szedtem képe

Jaja, lehet a

Jaja, lehet a végtelenségig pingpongozni, hogy melyik járműre melyik szabálytalanság a jellemzőbb. De az ősi troll szokás. ;)

Lámpa viszont szerintem minden járműre nagyon fontos este. Autósok erre figyelnek is, mert feléjük ez főbenjáró bűn. Apám régen a wartburgba rendszeresen pakolta az új izzót, mert akkoriban még gyakran kiégtek, figyelt rá, mert tudta, hogy ez az a dolog, amiért kegyetlenül megb...írságolja a jard. Autósok amúgy még ma is szólnak egymásnak, ha látják, hogy a másik valamelyik lámpája kiégett/elromlott. Ezen a téren bringán is szigorúság kellene szerintem, meg ugyanaz az odafigyelés. Elsősegélydobozon meg küllőprizmán rugózni viszont valóban tökfölösleges, és nem is szokás egyébként.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

230
Hotyhogy képe

"Jaja, lehet a

"Jaja, lehet a végtelenségig pingpongozni, hogy melyik járműre melyik szabálytalanság a jellemzőbb. De az ősi troll szokás. ;)"

+1

"...küllőprizmán rugózni..."

Bocs a szójátékért, de az egy ezres. ;-P

231
Zsurmi képe

Meg lelopnák,

Meg lelopnák, megrongálnák. Meg gyárilag nem szerelik fel a lámpát, szabályosan prizmát meg nem tudsz felrakni...

-
Zsurmi

232
kozminauta képe

nem egy hírportálon,

nem egy hírportálon, televízióban a következő körítéssel megy: a bírságolások szinte minden esetben tilos jelzésen való áthajtásért, villamossínen történő szabálytalan haladásért lettek kiróva

szívesen látnék azért egy statot arról, hogy konkrétan a 110+2 esetből mennyi volt "valódi" szabálysértés (járdázás, villamos, piroslámpa) és mennyi amelyet csengő, prizma meg nem léte miatt szórtak ki

az utóbbiak bár jogilak azok is megállják a helyüket, mégiscsak más súlyú vétkek

233
Röptömben_Szedtem képe

Eddig egyetlen de egyetlen

Eddig egyetlen de egyetlen esetről sem tudunk, amikor csak prizma vagy csengő vagy ilyen baromság miatt bírságoltak.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

234
stp1 képe

kozminauta 8 cs,

kozminauta 8 cs, 2010-09-23 16:53

oktogon, küllőprizma nem megléte, háromezer forintos helyszíni bírságot ajánlott de mivel humorosan voltam pimasz, végül feljelentett

pata gyűjtőtopikjában

235
Röptömben_Szedtem képe

Hát azért én a másik

Hát azért én a másik felet is meghallgatnám abban az ügyben is. Esetleg a csekk beszkennelve, vagy valami. De tegyük fel, hogy tényleg csak a prizma volt. Ez eddig 1, kérdőjelesen, nem ez az általános eset.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

236
kozminauta képe

nincs csekk mert

nincs csekk mert szabálysértési eljárás indul

237
Röptömben_Szedtem képe

Ja, igaz, nem figyeltem. És

Ja, igaz, nem figyeltem. És tényleg semmi más nem volt a baj, csak a prizma? Mentél tök szabályosan, kiintett és elkezdett a prizma miatt bírságolni? Ha igen, akkor azért az gáz (még ha jogszerű is).

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

238
gaze képe

és persze ha lámpahiány

és persze ha lámpahiány PLUSSZ prizma/csengőhiány (mint súlyosbító tényező) akkor már tök oké ha ilyen baromságokért is büntetnek?
bocs de ez nekem a törvény betűjének a védelme, nem a törvény szellemiségének a védelme.

239
Röptömben_Szedtem képe

Egyrészt igen, okés, mert

Egyrészt igen, okés, mert hiába baromság, a szabál az szabál, és nem a rendőr hozza, ő csak betartatja. Ráadásul ez a "törvény szellemisége" duma kb. csak arra jó, hogy kimagyarázzuk, miért nem tartjuk be a törvényt. A törvénynek ugyanis betűje van, az ott áll feketén fehéren, szellemiséget meg mindenki azt lát bele, amit akar. A rendőr ezért nem a szellemiséget védi, hanem a betűjét.

Másrészt a rendőrök helyzetébe is bele kellene kicsit helyezkedni. Megállítja a bringást azzal, h "Hé, hol a lámpa?", a bringás meg esetleg elkezd arcoskodni, hogy minekaz, meg CM van, meg egyébként is, neszórakozzámá. Ezután a rendőr esetleg bepöccen, és aszondja, hogy akkor már a prizmáért is... Mindez lezajlik egymás után néhányszor, rendőrünk érthetően frusztrált, ő is csak ember, már nem lesz jóindulatú.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

240
Zsurmi képe

Kívánom neked, hogy tartsd

Kívánom neked, hogy tartsd be a törvények betűjét nap-mint nap...

-
Zsurmi

241
Röptömben_Szedtem képe

Tartja a rosseb. Nincs

Tartja a rosseb. Nincs prizmám, nincs csengőm, elől a lámpa zöld, és az elmúlt egy héten nem álltam meg összesen annyi pirosnál, mint tegnap este (fura érzés is volt állandóan a piros előtt dekkolni).

Viszont ha jön a rend őre, és a kezembe nyom egy csekket, akkor azt viszem a postára, és befizetem. És nem hivatkozok arra, hogy a kresz szellemiségének értelmében én nyugodtan értelmezhetem a piroslámpát elsőbbségadáskötelezőnek.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

242
gaze képe

"kimagyarázzuk, miért nem

"kimagyarázzuk, miért nem tartjuk be a törvényt"
es gondolom te minden letezo dologrol szamlat kersz... hagyjuk mar ezeket.
a szabalyok vannak az emberekert, nem az emberek a szabalyokert.
most egyertelmuen kiderult, hogy a jelenlegi szabalyozas rossz, valtoztatni kell rajta.
ha szerinted minden nagyon koser, akkor mondogasd csak itt, hogy jol be kell tartani a szabalyokat blabla, en inkabb keresem a lehetoseget, hol es hogyan lehet hatni a valtozasert.

"mindenki azt lát bele, amit akar" nem teljesen mert szoktak mellekelni olykor-olykor magyarazatot is hozzajuk (tudtommal egy torvenynel azert mondani is kell arrol valamit, hogy miert az a torveny, nem csak beadni a matekot aztan torvenyhozas)

"rendőrünk érthetően frusztrált, ő is csak ember, már nem lesz jóindulatú."
ja, persze. aztan ha kap egy sms-t amiben kiderul, hogy a felesege megcsalta, meg bele is lo a tomegbe egy parat, hiszen ertheto, hogy bepipult, o is csak ember.
...

243
Röptömben_Szedtem képe

Nem, egyáltalán nem tartok

Nem, egyáltalán nem tartok be minden szabályt. Gyakran olyan szabályokat is megszegek, amiket egyébként helyesnek tartok. Csak utána én nem próbálom kimagyarázni a dolgot, hanem vállalom a felelősséget.

A szabályokat néha meg kell változtatni, ez nyilvánvaló. De ennek sosem az az útja, hogy megszegjük, vagy legalábbis ezt nem lehet általános elvvé emelni.

"most egyertelmuen kiderult, hogy a jelenlegi szabalyozas rossz, valtoztatni kell rajta"
Légyszives fejtsd ki, hogy miért rossz a jelenlegi szabályozás, és melyik részét kell megváltoztatni és hogyan. Ezentúl ne lehessen bicikliseket bírságolni ha sokan vannak? Lehessen este kivilágítatlanul tekerni? Lehessen a sínen trackstandelni?

A rendőr "belelő a tömegbe" megjegyzésed pedig no comment...

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

244
gaze képe

miert rossz a

miert rossz a szabalyozas...?
talan mert egy biciklit nem tudsz mutatni ami megfelel a szabalyozasnak? (meg a bringasrendoroke sem az)
talan ezt nevezik nem eletszerunek...?
mint az egymillio minimalberen dolgozo honpolgart. te elhiszed?

a lehesen kivilagitatlanult meg a trackstandelest hol is irtam? azt te koltotted hozza az en kommentemhez (nyilvan osszefolytak mar itt a nevek)
lampaert total okes a bunti es elfogadhato 100%-ig. piroslampaert is.
kulloprizmaert, csengoert, egyuttkapcsolhato vilagitasert (akar ha csak buntetesi tetelkent, sulyosbito korulmenykent jelenik meg) abszolut nem.

245
Spikk képe

Ha leszedem a

Ha leszedem a fényvisszaverő matricákat és a tartalék akksis lámpáimat, akkor az enyém szabályos.

246
Röptömben_Szedtem képe

Zajlik itt épp most pár

Zajlik itt épp most pár fórumon a vita (újfent, 1000edszer), hogy mennyire hüjeség a prizma meg a csengő. Még tapasztalt bringások közt sincs egyetértés, hogy most akkor jól végiggondolva kellenek-e vagy sem.

Együttkapcsolható világításért, meg mert 4 centivel feljebb volt a lámpa az előírtnál, nem büntettek senkit.

A szabályozásnak vannak abszurd pontjai, de azokat (most sem) kérte számon senki. Ezen a felvonuláson nem derült ki semmi, csak az, hogy a bringások közt is van hüje, meg a rendőrök közt is genyó. Egyik információ sem újdonság.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

247
gaze képe

szerinted ez az egesz buli

szerinted ez az egesz buli arrol szolt, hogy nehany rendor nekiallt genyozni...?

esetleg lehet, hogy ez valami tervszeru dolog volt?
ebben az esetben pedig szerinted tenyleg szamitott, hogy kinek van csengoje vagy lampaja...?

248
Röptömben_Szedtem képe

Tervszerű razzia volt, ez

Tervszerű razzia volt, ez tény. Amennyire eddig tudjuk, lámpátlanokat, pirosozókat, illegálba kanyarodókat, sínen treksztendelőket, járdázókat ésatöbbi büntettek. Ha az adott rendőrnek rossz kedve volt, még a prizmát is fölírta pluszba, de nem az volt az esetek 99%-ában az alaptétel.

Van egypár hüje bringás, aki simán kimegy este a nagykörtére pilács nélkül. Ezt eddig is tudtuk. Meg van néhány genyó rendőr, aki ezeknek még a csengőt is bírságolja. Ezt is tudtuk eddig is. Most nagyobb volt a sűrűség, mint egy átlagos napon, amúgy nem történt semmi.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

249
mcysh képe

Most nagyobb volt a

Most nagyobb volt a sűrűség, mint egy átlagos napon, amúgy nem történt semmi.
A nemátlagos nap történetesen autómentes nap volt, ezt azért tegyük hozzá.

A szervezők minden igyekezete arra irányult, hogy szabályosan és rendben lebonyolítsák a demonstrációt. Ennek ellenére akadtak szabálytalankodók.

A rendőröknek semmiféle igyekezete nem irányult arra, hogy szabályosan és rendben lemenjen a demonstráció. Ennek ellenére döntően szabályosan és rendben zajlott.

Nem igaz, hogy nem történt semmi. Az történt, hogy a cm elszenvedte eddigi története egyik legsúlyosabb provokációját.

===
bácsi a biciklin

250
Fly képe

Azért valahol már

Azért valahol már számítani lehetett rá...
A kerékpáros ügy komolyra fordult, már nem lehet kikerülni a médiában sem:
akár a Margithíd esetét nézzük, akár a KRESZ-módosítást (hogy csak a legismertebbeket említsem); minden esetben a kerékpáros lobby hatalmas eredményeként lett kommentálva...
Egyszerűen az "ingaeffektus" működött: most visszafelé lengett...
Azt hiszem, elérkezett az az idő, amikor már fel kell készülni ezekre az eseményekre is -egy korszak véget ért, egy másik elkezdődött...

251
otapi képe

Ha ez volt a cm elleni

Ha ez volt a cm elleni eddigi legsúlyosabb provokáció, akkor egész jól vizsgázott.

252
mcysh képe

Jól bizony! :-) === bácsi

Jól bizony! :-)
===
bácsi a biciklin

253
gaze képe

szerintem is nagyon jól

szerintem is nagyon jól ment.
csak fontos az az apró részlet: "eddigi"

254
Röptömben_Szedtem képe

"Az történt, hogy a cm

"Az történt, hogy a cm elszenvedte eddigi története egyik legsúlyosabb provokációját."

Értelmezhetjük így is, ami történt. Szerintem még akkor is jó dolog ez. A cm célkitűzése a kerékpár egyenjogúsítása volt. "A kerékpár is jármű!" "Minden út bringaút!" "A kerékpáros is egyenrangú tagja a forgalomnak." A cm felnőtt, részben elérte ezt a célt, de legalábbis nagy utat megtett felé. Ehhez a felnőttséghez hozzátartozik, hogy a rendőrség most már a bicikliseket is zaklatja razziaszerűen (ahogy tette ezt az autósokkal eddig), a felnőttséggel felelősség is jár. Ha azt akarjuk, hogy a kerékpár egyenrangú járműnek számítson, akkor el kell fogadnunk, hogy a szabályok is éppúgy vonatkoznak rá. És a szabályok betartását éppúgy számon lehet kérni a bicikliseken.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

255
gaze képe

persze, számon lehet

persze, számon lehet kérni.
különösen 18:30 és 20:00 között, lehetőleg azon a szakaszon ahol egy bejelentett rendezvény zajlik.
előtte, utána nem kérik számon. bizonyára a véletlen műve.
aztán meg nagyon azóta se foglalkoznak a biciklisekkel.
ja, ez tényleg tök egyenjogúság.

na, én meghagylak abban a hitedben, hogy itt minden teljesen okés volt, mert láthatóan már csakazértis ragaszkodsz ehhez.
boldogok a ....

256
Röptömben_Szedtem képe

Oké. Elismerem, lehet (bár

Oké. Elismerem, lehet (bár szerintem nem valószínű), hogy nem volt itt minden teljesen okés, és a hatalom (vagy egy része) előre megfontolt szándékkal megszuttyongatta a cm-et és a résztvevők egy részét.

Viszont akkor te is ismerd el, hogy a "bejelentett rendezvény" valójában "bringás közlekedés" volt (ott van a banner a fejlécben, feketén fehéren), a rendőrnek pedig szíve-joga közlekedő bringásokat szuttyongatni, sőt, igazából pontosan ezért fizetjük.

Vagyis, még ha a razzia politikai okokból motivált volt, akkor sincsen semmi alapunk felháborodni.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

257
nrc képe

Azért én felháborodnék,

Azért én felháborodnék, mert:

- Éppen az európai autómentes napon, szervezett razzia keretében szabálytalan kerékpárosokat büntetni szerintem nem kissé ízléstelen.

- Ez egy bejelentett demonstráció volt, az ilyen rendezvényeken nem szokás a résztvevőket megszórni többezres csekkekkel a KRESZ szabályainak szigorú betartatása miatt. Ez kb. olyan mintha egy veteránautó találkozón az autók műszaki állapota miatt bírságolnának tömegesen.

- Az, hogy milyen abszurd ötlet is egy ilyen rendezvényen a KRESZ szabályok abszolút betartásának megkövetelése, jól mutatja az, hogy bár a kerékpár hiányos felszerelése miatt és szabálytalan közlekedés okán is büntettek, de simán elnézték, hogy a kerékpárosok sávot foglalva egymás mellett tekernek tömegesen, a rendezők pedig beállnak a kereszteződésekbe és forgalmat irányítanak.

Abban igazad van, hogy pusztán a szabálytalan kerékpárosok büntetésén valóban nincs oka senkinek felháborodni, még akkor sem, ha az kampány keretében tervszerűen, tömegesen történik, csak épp ezt nem az autómentes napon megtartott, demonstrációként előre bejelentett CM-en kellett volna megtenni.

Ebben a formában viszont nekem úgy tűnik, hogy ez inkább befenyítés volt és ezzel az akcióval azt akarták megmutatni, hogy a jövőben milyen hozzáállásra lehet számítani a hatalom részéről a CM-hez, mint tízezreket megmozgató tömegrendezvényhez.

258
Hotyhogy képe

Vedd ezt játszmának.

Vedd ezt játszmának. Befenyítés? Az lazán beijesztés. Ami ökölvívásban egy cselező váll rándítás, kar rándítás, egy elindított de visszafogott, be nem vitt fél-ütés. Tedd meg rá a védekező lépést, állj be védelemre. Legyen fedezéked.

Sakkban is ott van, a fenyegetés. Mi az? Az egy lépés, ami fenyeget valamivel rövid vagy hosszú távon. Megint, védekezz. Lépj egy alkalmas, jó védekező, leszerelő ellenlépést.

A CM és a rendőrök játszmájában a jó védekező lépés a kerékpárok közútra megkövetelt állapotba való hozása, és a városi kerékpározás szabályainak is a betartása.

"az ilyen rendezvényeken nem szokás a résztvevőket megszórni többezres csekkekkel a KRESZ szabályainak szigorú betartatása miatt."

Vedd úgy, hogy ha megismétlődik, akkor valószínűleg szokás lesz.

A veterán autók pedig, ha közúti forgalmi engedéllyel bírnak, akkor a rendőr szemében olyanok, mint a többi más autók, és az úgy is helyes.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

259
nrc képe

Hát, aki többezres csekket

Hát, aki többezres csekket kapott az valószínűleg nem beijesztésként, sokkal inkább egy jól betalált gyomrosként élhette meg a dolgot.

Bejelentett demonstrációként megrendezett tömegrendezvényen, márpedig pont nem szoktak a rendőrök razziázni, nehogy úgy tűnjön, hogy állást akarnának foglalni abban a kérdésben amiről a demonstráció szól.
Ezúttal a szokásjog ellenére mégis megtették ezt, hát szerintem joggal lehet feltételezni, hogy ezzel volt valami céljuk, mondanivalójuk, ami túlmutat a baleset-megelőzésen.

Jelenleg valóban a kerékpár szabályos felszerelése a legjobb módja a büntetés elkerülésének, viszont mindenképpen foglalkozni kell azzal is, hogy az elavult szabályok megváltoztatása megtörténjen minél hamarabb.

A maradéktalanul nem betartható szabályok ugyanis az önkényesség veszélyét növelik és a bizonytalanság által táplált kiszolgáltatottságon keresztül köti kényelmetlenül rövid pórázra az egyébként szabályosan közlekedő és igen jámbor kerékpárosokat is.

260
Röptömben_Szedtem képe

Akkor, csak hogy ne legyen

Akkor, csak hogy ne legyen kettős mérce, remélem azzal is egyet értesz, hogy az Autózás Világnapján ízléstelen dolog este kivilágítatlan, gyorshajtó stb autókat bírságolni?

A veteránautók nem mennek ki a Nagykörútra közlekedni, ha igen, akkor forgalomképesnek kell lenniük.

Sávfoglalás nem feltétlenül szabálytalan. A kresz már csak kötelező jobbratartást ír elő, előzni szabad, tehát tartózkodhat a sávban több kerékpár egymás mellett; ha indokolt, akkor a belsőben is, ekkora tömegben ez teljesen ok.

Mondom, kész vagyok elfogadni, hogy a razzia politikailag motivált volt. Azt is elfogadom, hogy ízléstelen. Ettől függetlenül egész egyszerűen racionális érvek mentén nem lehet rajta fölháborodni. Bárhogyan érzünk is, kénytelenek vagyunk ezt a dolgot zsebretenni.

Egyébként hogy ezt a vitát jobban megvilágítsam, képzeljük el, hogy nem itt, hazai pályán zajlik, hanem vmi nembringás fórumon. Ahol olyanokat kellene meggyőzni, akik nem érintettek a "bringás ügy"-ben. Azt hiszem nehezen tudnád nekik elmagyarázni, hogy miért ízléstelen meg csúnya dolog amit a rendőrség csinált. Egy nembringásnak csak annyi jönne le, hogy a nagyszájú biciklisek azon rinyálnak, hogy a rendőr meg merte bírságolni a szabálytalanokat az ő szent napjukon.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

261
gaze képe

6 éve ezekkel a

6 éve ezekkel a rendőrökkel együtt zajlik a CM. az irányító rendőr fölött meg egészen kevesen vannak akik ilyen parancsot adhatnak ki.
nem puszta fenyítés volt ez: karaktergyilkosság az egyik legnépszerűbb (és leghatékonyabb) civil kezdeményezés ellen amelyik belefolyt a politikába.
szóval, mennyit beszélgessünk még a küllőprizmákról és szabályok betartásáról? (mert ha elfogadjuk, hogy ez volt a cél, akkor asszem tök mindegy, hogy mennyire voltak szabályosak a kerékpárosok, valamit mindenféleképpen találtak volna /különösen kényelmes ez az életszerűtlen és betarthatatlan szabályozások mellett/.)

262
Röptömben_Szedtem képe

Ne haragudj, de

Ne haragudj, de lehetett-volna-ha alapon nehéz vitázni. "valamit mindenféleképpen találtak volna" Nyilván. De nem kellett nagyon megerőltetniük magukat, mert volt bőven nagyobbféle szabálytalanság.
És mondom még1x: Kész vagyok elfogadni, hogy a razzia politikai indíttatású volt. De racionálisan érvelni a felháborodás mellett nem nagyon lehet. Az, hogy ízléstelen, meg csúnyadolog, meg gonoszság, az nem érv. Egymás buksiját simogathatjuk ez alapján nagy bánatunkban, de kifelé, nembringások felé, ez egyáltalán nem lesz hatásos. Sőt, csak ellenérzéseket szülhet, mert mivel nem racionális, egyszerű rinyálásnak minősítik.
Ezzel szemben mondjuk a "nagyszabású rendőrségi ellenőrzés csupán 110 alkalommal bírságolt a 10000-es megmozduláson" sokkal jobban hangzik, és kevésbé önsajnáltató.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

263
nrc képe

Oké, legyen másik csoport.

Oké, legyen másik csoport.

Vajon milyen visszhangja lenne, ha mondjuk rendőrök a melegfelvonuláson kezdenék szisztematikusan igazoltatni a bejelentett demonstráció résztvevőit?

Vagy esetleg valamelyik párt nagyobb tömegeket megmozgató politikai rendezvényén?

Csak nekem tűnne ez provokációnak?

Azt egyébként elfogadom, hogy a büntetések kiszórása többnyire valószínűleg rendben volt jogilag, csak épp nem a közlekedési bírságok kiszabásában látom ennek a rendőri akciónak a lényegét, sokkal fontosabb az, hogy a mozgalomnak mit üzentek ezzel.

264
Röptömben_Szedtem képe

Ha bármilyen rendezvényen

Ha bármilyen rendezvényen a rendőrség valós, súlyos, tényleges szabálysértések miatt bírságol/igazoltat, akkor rögtön háttérbe szorul az, hogy provokáció volt-e vagy sem. Ha a melegek vagy a párt drukkerei nekiállnak mondjuk kocsikat gyújtogatni (tudom, hogy sarkított példa, de láttunk már ilyent), és a rendőrség elkezd bírságolni (gyújtogatás esetén oszlatni), akkor már senkit nem érdekel, h a rendőrök miért voltak ott, milyen szándék vitte őket oda, már csak az látszik, hogy az intézkedés jogos volt.

Az, hogy a mozgalomnak mit üzentek, az a mozgalmárokat érdekli, a kibiceket nem. Szóval ha ezt ilyen üzenetnek értelmezzük, akkor mondjuk azt, hogy vettük az adást, és mivel jobbat nem tehetünk, tegyük zsebre. Esetleg meg is fordíthatjuk, mert 110 bírság arányaiban valójában nagyon kevés. Sopánkodni fölösleges, és szvsz az adott tények mellett nem kicsit visszás is.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

265
nrc képe

Lényegében ugyanazt

Lényegében ugyanazt mondjuk, egy különbséggel, hogy én nem tartom elfogadhatónak azt, hogy pont a CM-en tartsanak szervezett razziát, mert az a demonstráció valódi üzenetének eljutását akadályozhatja ráadásul félelemkeltésnek sem utolsó.

266
Röptömben_Szedtem képe

így van. Mondjuk akiben egy

így van. Mondjuk akiben egy közúti ellenőrzés félelmet kelt, az ne menjen utcára. A cm üzenete és a valóság és a razzia kapcsolatáról meg van egy hosszabb véleményem, de itt már nagyon csíkban vagyunk, meg késő is van, holnap este majd lehet megírom balszélre vagy külön posztba vagy valami.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

267
mcysh képe

Van olyan, hogy autózás

Van olyan, hogy autózás világnapja? Bejelentett útvonalon vonulnak fel a példádban az autók? Kértek rendőri rendezvénybiztosítást?
===
bácsi a biciklin

268
Röptömben_Szedtem képe

Gondolatkísérlet.

Gondolatkísérlet. Képzeljük el, hogy van, hogy bejelentik, hogy kérnek. Ebben a képzelt szituációban szerintem nem nagyon kelnénk ki magunkból, ha a kivilágítatlan és gyorshajtó autósokat bírságolnák.

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

269
mcysh képe

Az, hogy büntetnek, jó.

Az, hogy büntetnek, jó. Az, hogy pont autómentes napon, kampányszerűen, az nem jó.
===
bácsi a biciklin

270
makimajom képe

Ha ma megbüntetik Gipsz

Ha ma megbüntetik Gipsz Jakabot lámpa hiányáért a sötét, kihalt Tatai úton, arról az érdekelten kívül nem sokan hallanak.

Így pedig viszonylag sokan tudomást szereztek a dologról. Az jó.

271
mcysh képe

Ok, látom, jottányit sem

Ok, látom, jottányit sem engedtek. Hát akkor a vita kedvéért tegyük fel, hogy a büntetések célja az egyes kerékpárosok büntetése volt, nem a cm-é mint politikailag kellemetlen civil szerveződésé:

Így pedig viszonylag sokan tudomást szereztek a dologról. Az jó.
Szerintem nem jó. A rendőrség hirdesse csak saját maga az akcióit, ne a cm körüli médiafigyelmet használja fel.

===
bácsi a biciklin

272
Röptömben_Szedtem képe

Azt elismerem (nehéz is

Azt elismerem (nehéz is lenne tagadni), hogy ez a razzia a cm-nek általában nem tett jót. Ami biztos, hogy a bírságolások teljesen jogszerűek voltak, és 99%-ban racionálisak is (ezért nem tudok felháborodni az egészen). Ami valószínű, hogy nem kell összeesküvéselméleteket kreálni meg politikai indítékot keresni: a rendőrök amúgy is razziaszerűen működnek, ez eléggé hétköznapi, nem kirívó magatartás a részükről.

Az, hogy sokan tudomást szereztek a dologról annyiban lehet jó, hogy rombolja azt a (mi tudjuk a legjobban, hogy téves) sztereotípiát, miszerint "a bringások bármit megtehetnek, arra mennek ész nélkül amerre akarnak, stb)".

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

273
mcysh képe

A jogszerűséget egy percig

A jogszerűséget egy percig sem vitatta senki.

Tévedsz, nem így működik a rendőrség. Tavaly ősszel az Andrássyn ellenőriztek egy hónapig. Előre bejelentették az akciót, és az első napokban csak figyelmeztettek, aztán kezdtek el büntetni. Tudtunk róla, és aki nem szeret bicikliúton menni, a szomszéd utcákat használta addig. Ez különösen gagyi akció volt, de vitathatatlan, hogy nyílt lapokkal játszottak. Ahogy a trafipaxozást is előre be szokták jelenteni.

===
bácsi a biciklin

274
Röptömben_Szedtem képe

Elismerem, valószínűleg

Elismerem, valószínűleg tényleg nem csak szimpla közúti razzia volt. Meggyőztetek. :) De felháborodni akkor sem tudok rajta...

---------------------------
Ezüst/fekete városi hot rod.

275
mcysh képe

big up === bácsi a biciklin

big up
===
bácsi a biciklin

276
elfroland képe

Ha ez lett volna a cél

Ha ez lett volna a cél akkor világgá kürtölték volna a cm ELÖTT hogy mindenki szénné lesz büntetve ha nincs lámpája.
Mint ahogy ezt bármelyik "kampányuk" előtt meg szokták csinálni.

277
Hotyhogy képe

Ez igaz. A megtanítás

Ez igaz. A megtanítás érdekében, egy jó tanár is hírdeti, hangsúllyal és ismételve jó előre, hogy a következő dolgozatot egy valamilyen fontos tételről ő nagy elvárással és szigorúsággal fogja bírálni.

És addig is, a dolgozat napjáig, tanítja és tanítja azt a tételt, hogy az világos legyen és megtanulják tanítványai.

Általában nem jó, hacsak nem túl szigorú osztályozás nélküli villám fölmérésre, cseles hirtelenséggel megfeleltetni tanítványokat.

Nagybani szigorú ellenőrzés helyénvaló olyankor, amikor általános az elvárás az elsajátított tudásról számot adni, annak a tudásnak az egész skáláján. Ez a vizsga.

Legyen csak minden biciklis annak tudatában most már minden eljövő CM felvonuláson, hogy az egy különleges vizsga, ahol bejelentetlen szúrópróbával kekeckedik velük majd minden számukra útálatos tanár, a rendőr. Készüljenek fel, külön mondás nélkül.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

278
Hotyhogy képe

Az lenne józan, okos és

Az lenne józan, okos és becsületes eljárás, hogyha a rendőrség mindenkor, mindenhol, folyamatosan és nagy számban ellenőrizne minden közlekedőt, egyformán.

E folyamat alatt egy szigorú de emberségesen megértő és elnéző kegyességgel, intelligens mérlegelő és megkülönböztető képességekkel ellátott, magas szinten kiképzett, jó rendőrtisztek osztanának igazságos figyelmeztetéseket és büntetéseket.

Ezen túlmenően, lecsapás szerű ellenőrzések és viszonylag szigorúbb akciók is kellenek, bizonyos kiemelt cél közönségek átszűrésére, olyanokéra például mint tehergépjárművek vagy éppen kerékpárosok.

Ez a kép sok fejlett állam valóságos életéből merített, és nem pedig egy idealista képzelgés.

A keménykezű razzia, ami volt, ügyetlenül lett bevetve, mert nem előzte azt meg elvárhatóan okos és szükségszerű mindennapos és folyamatos biciklis ellenőrzés járdákon, erdőkben, parkokban, vagy közutakon.

Ilyenre még a CM jeles mozgatói közül se gondoltak elegen, sőt, ódzkodtak még elítélni is kategórikusan és folyamatosan a járdázást, hanem azt a rossz és büntetendő gyakorlatot védelmezni, megbocsátani látszottak.

A rendőrség tétlensége kellő időszakban, a hétköznapokban, egybe esett ezeknek a mozgatóknak a tévedő, mulasztó hozzáállásával ugyanazon múlt időszakban. Az alkalom elmúlt, jött a nagy nap, és megkésve, túl későn már, nem használt a kérlelő, nevelő szó, és sértett a nem kérlelő, rideg és szigorú büntetés.

Most kellene sarkallni a hatóságokat, hogy most kezdjenek el intenzíven figyelmet fordítani a mindennapos biciklis közlekedésre is, és ne megint majd egy napon foglalkozzanak velük, megint csak egy napig, drákói lesújtással.

Mert az olyan mint egy apa aki nem nevel, de minden évben egy napon szíjat hasít fiai hátából kisebb-nagyobb rosszaságaikért, vagy még a semmiért is.

279
Krisi képe

szerintem meg az hülye

szerintem meg az hülye szabályozás, hogy nem ölhetek embert. pedig sokan rászolgálnának.
(ez is egy érv, az hogy hülyeség meg már magánvélemény. csak arra utaltam hogy mindent meg lehet magyarázni)
magyarul a létező összes törvényre lehet mondani, hogy hülyeség és lehet rá találni indokot is hogy miért az.
de a rendőrt ez nem fogja érdekelni, neki az a dolga hogy betartassa a szabályt.

280
gaze képe

azert amikor egy olyan

azert amikor egy olyan esetet nem tudsz mutatni ami 100%-ig megfelel a szabalyozasnak, akkor azert felmerulhet a gyanu, hogy valami nem smakkol, nem?
(meg a biciklisrendorok gepei sem felelnek meg neki. nem is beszelve a mindenhol bringaval pozolo onkormanyzati kampanyolo politikusokrol.)

281
steerio képe

Számlát kérni

Számlát kérni egyáltalán nem kötelező az esetek többségében, sőt, adni sem. A nyugtával kevered össze.

282
gaze képe

a fűtésszerelőre, a

a fűtésszerelőre, a fodrászra, stb-re gondolok. lehet, hogy nyugta az. ja, az. true :)

283
Spikk képe

Kötelező felszerelés?

Kötelező felszerelés? Igen.
Betartani meg nem a szellemiséget kell, hanem a leírt szabályokat, ahogy a büntetés is azok miatt a fránya betűk miatt van. Ha ezek ketten eltérnek, akkor lehet jelezni a képviselődnek, vagy egy olyan szervezetnek, ami ilyesmivel szeret foglalkozni. Így változnak ezek a dolgok, nem pedig úgy, hogy mindenki eldobálja a küllőprizmáját, vagy nem lassít a zebránál kocsival, mert szerinte...
A küllőprizma az egyetlen oldalról jól látható kötelező dolog a biciklin, így szerintem még csak nem is felesleges (legfeljebb van jobb, de kérdés, hogy szeretnénk-e egy esetleg drágább megoldást az oldalról láthatóságra).

284
Hotyhogy képe

"...mert

"...mert szerinte..."

+1

"Szerintem nekem nem kell lámpa, mert én jól látok a sötétben és olyan elővigyázatossággal biciklizek a forgalomban, mintha láthatatlan lennék."

"Szerintem nekem nem kell sem első sem hátsó fék, mert a fixim lánchajtása ellennyomaték kifejtésére is alkalmas, amivel én képes vagyok megfelelően lassulni."

"Szerintem nekem nem kell csengő, mert vannak működő hangszálaim és tüdőm."

"Szerintem nekem nem kell küllőprizma mert anélkül is olyan vagyok, mint egy karácsonyfa."

"Szerintem énnekem be szabad b@sznom hat korsóval is tekerés előtt, mert én jól bírom."

"Szerintem hajthatok járdán harminccal, és cikázhatok ott a gyalogok között, mert én vigyázok."

"Szerintem áthajthatok a piroson ha azzal senkit nem tartok fel."

"Szerintem bevihetem a társasházunk liftjébe a bicajomat amikor a lakótársak egyezményesen tiltják azt a házirendben, mert úgysem tudnak az ellen semmit se csinálni."

285
kossuth képe

A Blahánál a Petőfi híd

A Blahánál a Petőfi híd felé haladók oldalán az elején két srácot büntettek villamossínezésért, utána csak a lámpátlanokat szedték ki (meg egy egykerekező lámpátlant a motorosrendőr). Piroson áthajtás itt gyakorlatilag nem volt.

--
kossuth - himmel.hu