Egy új villanyautó került bemutatásra, ami óránként 200 mérföldes sebességre is képes. Azzal a tulajdonságával ez az autó, mint a hozzá hasonlók, szükségtelenül és túlságosan nagy sebességű az általában megengedett közúti sebességhez képest. Az ilyen autók lényegükben sokkal inkább veszélyesebb gyilkos fegyverek, mint a legtöbb, kisebb és ésszerűbb végsebességűek.

Tudjuk, hogy hányszor de hányszor berregtette már ilyen veszélyes játékát valamilyen labdajátékos tökfej, és rohant bele bűnösen, szabálytalan túlsebességgel ártatlan közlekedőkbe a közúton, és okozta megnyomorodásukat, halálukat.

Az az ötletem támadt, hogy olyan gyalogjáráshoz használatos botokat, sétapálcákat is lehetne tervezni, amik sokkal nehezebbek a szokásos, rendes botoknál. Ezekbe ólom belsőt, vagy vasrudat lehetne bele építeni. Úttartásuk, járdához tapadásuk és más hasonló technikai paramétereik kiválóbbak lennének. Avagy úgy lenne az legalábbis hírdetve.

Párizs, London, Genf, és más nagy központok bemutatóin láthatná e botokat az értő és érdeklődő nagyközönség. Sok lenne közöttük a fiatal férfi, sokuk szokatlanul széles vállú, felépítésük mint a hátsó kerti téglabudi. Érdeklődve fognák, forgatnák ezeket a teljesen legális botokat, amik azonban sokkal nehezebbek lennének, mint a közönséges botok.

Vajon felfigyelne e ily különös piacra a társadalom, és aggódna e, hogy azok a botok, sétapálcák egyszer nem ingatag léptek támogatására lesznek használva, hanem súlyuk adottságától, a beléjük épített különleges tulajdonságuktól, valami bűnös célra? Hasonló célra, amilyenre a túl gyors autók is egyszer-egyszer, és amilyen célról már megépítésükkor az ördög jól tud.

De szerencse, hogy azok a nehéz, ólom betétes botok mégse legálisak. Miért nem ugyanaz a helyzet, hasonló megfontolásokból, a nagy sebességű gépjárművekkel?

http://www.telegraph.co.uk/motoring/motor-shows/paris-motor-show/8033781...

Én és az (ólmos?)botom

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Pontagy képe

motorokban sokkal gyorsabbak

motorokban sokkal gyorsabbak is vannak, egyik kedvenc:
http://www.bikez.com/bike/index.php?bike=20204

2
Zoltán-san képe

Nemrég volt egy ilyen

Nemrég volt egy ilyen műsor a tévében. Azon viszont rohadtul meglepődtem hogy egy ilyen magas fordulatú (52000 / min) turbina hogy képes 2000-es fordulaton ekkora nyomatékra, mivel tudtommal a gázturbinák magas fordulaton képesek csak nagy nyomatékot leadni.
Gyanítom hogy itt valami elírás lehet.

3
norbijúzer képe

de tényleg nem értem, hogy

de tényleg nem értem, hogy ilyen extragyors autók miért kerülhetnek ki közúti forgalomba.
vagy legyen egy olyan szoftveres korlátozó automatikájuk, ami nem engedi egy bizonyos sebesség fölé gyorsítani a járművet. ezt pl üzembehelyezéskor hatóságilag ellenőriznék, és akit rajtakapnak, hogy megbütyköli, attól elkobozhassák a járművet, illetve a vezetői engedélyét is egy életre bevonnák.

versenyautó a versenypályára való és nem a forgalomba.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

4
Wadmalac képe

Német autókban 250-es

Német autókban 250-es tiltás van gyárilag.
Kérdezném, ha 100-as tiltás lenne, 30as táblánál mennyit ér? Az autóbalesetek minimális százaléka történik extrém gyorshajtás miatt, a többség útviszonyokhoz képesti gyorshajtás, 50 helyett 80, 30 helyett 60, stb.
Ha ezt akarod sebességtiltással korlátozni, a max sebesség autóra 30 lesz.
Mennyire érzed ezt reálisnak?
Ez olyan mintha azt mondanád, sok a lopás, állítsák vissza a halálbüntetést. Értelmetlen, mert a fél év felfüggesztettekbe nem fog beleszólni.
Wad

5
venyerin képe

+1 --------------------------

+1

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

6
Hotyhogy képe

Jó a balesetekhez sokszor

Jó a balesetekhez sokszor hozzájáruló sebesség imádatot, a sebesség kultuszt is aláásni.

Minden kicsi számít ahhoz, hogy rendes, biztonságos sebességgel való vezetéshez szokjanak hozzá az emberek egy felvilágosodó társadalomban.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

7
Wadmalac képe

Van benne vmi, de valszleg

Van benne vmi, de valszleg elég nehéz akciófilmet forgatni arról, hogy valakik 40-50-nel versenyeznek, illetve rendőri üldözés ugyanennyivel, aztán lassítanak a kereszteződésnél, körülnéznek...
Tényleg biztos van ilyen káros hatása ezeknek a filmeknek, főleg a számítógépes játékoknak.
Azért a horrorfilmek sem csinálnak törvényszerűen sorozatgyilkost az átlagpolgárból.
A kivédhetetlen dolgokat jobb a szabályok keretei közé vezetni, tehát a streetracingelés szerelmeseinek biztosítani kellene elérhető legális lehetőségeket, hogy kiélhessék ilyetén késztetéseiket.
Legális gyorsulási versenyek minimális mennyiségben vannak csak, az ezekre való felkészülés/tesztelés meg egyéb lehetőség híján az utcákon történik, ami persze közveszélyes.
Adjunk versenypályát a versenyezni akaróknak, és el fognak tűnni az utakról. A gatyájukat is beleköltik a tuningba, ha lenne hol kipróbálni magukat, költenének arra is. És talán így előkerülhetnének olyan tehetségek is, akik a technikai sportok terén is hozhatnának az országnak hírnevet, most meg max. tömegbalesetet produkálhatnak. A pályán meg letörne a szarva a kihaénnem önjelölt kamikaze sofőröknek és az utakra már szelidebben kerülnének vissza.
A maradék pszichopatákat meg ki kell szűrni.
Wad

8
Hotyhogy képe

Olyan jó higgadtan

Olyan jó higgadtan beszélgetnünk.

Szerintem a sebességmámor levezetésére és a közutaktól való elvezetésre jó versenypályát ne az állam adja, hanem az arra hajló vállalkozók.

Az állam pedig intézkedjen a szabálytalan gyorshajtás minden formája ellen, hatékonyan.

A relatív gyorshajtás ellen főleg, de az itt felhozott végsebesség-közeli illegális sebbességtartományt érintő gyorshajtás előfordulásai ellen is.

Ez utóbbiban meglehet, viszonylag kevés a statisztikák-mutatta nem kíván következmény, mint veszélyeztetés ténye vagy ilyen vagy olyan minősítésű baleset.

Ám ez mégsem tart vissza engem erre a területre is fordítanom figyelmemet. Nyugodt megvitatás hozzásegíthet minket e tárgyat jobban látni.

Technikai, gazdasági, üzleti, piaci, közlekedésbiztonsági és még más arculatait is látnunk a kérdésnek, mindehhez érvényes gondolataink lehetnek.

Egyedül a felesleges és törvényben közutakon elérni tilos sebességtartományhoz való oktalan ragaszkodás vagy olyanból eredő téves érvek nem látszanak érvényesnek itt.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

9
fattyu képe

Örvendetes ám hogy ebben a

Örvendetes ám hogy ebben a tejben vajban fürdő országban/bolygón szemedet legjobban a 130 feletti tempóra képes autók csípik :D Igazad is van. Nemhogy fontosabb akutabb sürgetőbb probléma nincsen, ez az utolsó dolog melyet a föld nevű bolygón meg kell oldanunk és utána már a halált sem kell várni hiszen rögvest kikerül a mennyeknek országa tábla amely jól látható lesz a szomszédos bolygók felől érkezőknek.

Biztos én látom csak úgy koravénmegkeseredett szemeimmel hogy ennél súlyosabb problémák is akadnak még.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

10
Hotyhogy képe

A piszkos és rendetlen

A piszkos és rendetlen szobát mindenki söpörheti, takaríthatja. Mindenki kiválaszthat egy területet, egy sarkot, ahol kisebb vagy nagyobb seprűjével, kisebb vagy nagyobb lelkiismeretével, odaadásával, szorgalmával seper és takarít.

Az is jó, ha egyikük jó szervező, és odakiált egy másiknak a sarokban:

Ne söpörgesd már azt a sarkot, ott elhanyagolható az a kis piszok ami ott van. Nem az a lényeges, fontos vagy döntő.

Meg nem is éri meg az időt, a fáradságot, olyan kicsinyre csökkenő a hozam a befektetett költségekhez mérten.

Gyere ide, itt kell tenni, mert itt van a nagy kupac szemét ahol én vagyok, ahol én állok, ahol én söprök, az én hatékony seprűmmel és módomon.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

11
Wadmalac képe

Értem én a logikát, csak

Értem én a logikát, csak amikor a szobában bokáig áll a szar, érdekesnek tűnő hozzáállás a fal sarkában a pókhálót reklamálni.
Wad

12
Hotyhogy képe

Én reklamálom a bokáig

Én reklamálom a bokáig érő szart is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

13
Wadmalac képe

Amíg a szar áll, sztem

Amíg a szar áll, sztem hagyjuk a pókhálót.
:)
Wad

14
Hotyhogy képe

Jó, én nem bánom. De én

Jó, én nem bánom. De én a szarba már többször belecsaptam előző blogjaimmal. Szeretnél még olyanokat tőlem? :-)))
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

15
fattyu képe

Avagy adtál a szarnak egy

Avagy adtál a szarnak egy pofont? :D
-------
FOR PONY!!!

16
Hotyhogy képe

:D Vastag gumikesztyűvel,

:D

Vastag gumikesztyűvel, már többször, igen. :-)))

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20070516/kerekparos-gyalogos-es-aut...

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20080617/mi-minosul-veszelyes-gepja...
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

17
Wadmalac képe

Radikális reakciókat igazi

Radikális reakciókat igazi húsbavágó problémáknál várok, ott jogos, jelen probléma csak a pókháló volt az én szememben. Igazi bokáig álló szarnál elvárom a szarbacsapást.
:)
Wad

18
Hotyhogy képe

Ne csak várd. Csapj bele

Ne csak várd. Csapj bele magad is. S hadd lássalak, hol vagy te éppen most a szobában? Melyik az a nagy szarkupac amin éppen most dolgozol?

Csak a hangodat hallom, de nem látlak pontosan, hogy melyik részében takarítasz a szobának. Hova hívsz és vársz engem szart takarítani veled együtt?

A szerinted elhanyagolható sarokomat hagyjam el, mert a szerinted húsbavágó problémák megoldását várod el tőlem? Akkor kérlek, mutass nekem irányt és mutass nekem példát, mester! ;D
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

19
Wadmalac képe

Hohhó, van ötletem

Hohhó, van ötletem dögivel.
Már nyomom is fórumba.

20
Spikk képe

Bringás oldalon ne várj

Bringás oldalon ne várj sikkasztásos, mutyis, gyilkosos, rasszistásos meg ilyen sztorikat. A bringásra a többi jármű jelenti az egyik fő veszélyt, arról beszél, mert neki ez a probléma. Bringás szempontból ez, e mellett lehet más problémája, de azt nem itt adja elő.

21
Hotyhogy képe

+1 Köszönöm. _____________

+1

Köszönöm.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

22
Wadmalac képe

Ezt már tulképpen

Ezt már tulképpen átbeszéltük, de az a helyzet, hogy a bringásnak kb. ugyanolyan fájó, ha 130 kmh-val dönget el mellette egy autó, mintha 200-zal tenné. bármelyik történik, a menetszél árokba vágja. Egyik sem való kerékpáros közlekedésre engedélyezett útra. Bringás nézőpontból a relatív (adott helyen előírt sebességnél nagyobb tempójú) gyorshajtás az igazán égető probléma, nem a jármű végsebessége. Épp a bringás szempontjából nem ez a húsbavágó, mert ugyebár bringával autópályán nem tekerünk.
Wad

23
Hilfy képe

+1 Bár azt hozzáteszem,

+1
Bár azt hozzáteszem, hogy én azt speciel nem találnám hülyeségnek, hogy minden friss jogsisnak a megszerzés után max 2 éven belül kötelező legyen eltölteni egy napot valamelyik vezetéstechnikai pályán.
Szerintem sokkkal kevesebb lenne a baleset. Általában a friss jogsisok fél év, egy év után kezdik úgy érezni, hogy "mekkoraegyprofivagyokmár" elkezdenek gyorsabban menni, és jön a baj..

24
Wadmalac képe

Ezzel teljes mértékben

Ezzel teljes mértékben egyetértek, plusz én, mint már írtam, bevezetnék egy "mazsolajogsit", amivel pl. 1 vagy 2 évig, illetve 21 éves korig max 100 LE autót lehetne vezetni, illetve nagyobbat csak tapasztalt "mitfahrerrel". Motorkerékpárnál is jó ideig létezett kezdőjogsi kisebb ccm-re. Nemtom miért szűnt meg.
Én tudom magamról, hogy ugyan sosem voltam különösebben hebrencs, de ha a friss jogsimmal , 17 éves fejjel ültem volna a mostani autómba, könnyen lehet hogy már nem élnék.
Még ha valaki jó érzékkel, hamar szerez is vezetési rutint, szükség van jónéhány "hűvazzemajdnem" helyzetre, mire az embernek "benő a feje lágya" és reálisan fel tudja mérni a vezetési helyzetek kockázatait.
Wad

25
fattyu képe

Amennyire tudom nem szűnt

Amennyire tudom nem szűnt meg.

Nagy A jogsid ( korlátlan ) csak 21 év után lehet vagy ha már valamilyen kissebb kategóriára ( A1 Akorl SMK ) legalább két éve van engedélyed.

Nekem 22 évesen lett meg az A és két évig próbajogsi. Ami motorn az utast nem vihetekben merült ki ha jól rémlik.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

26
Wadmalac képe

Teljesen nem szűnt meg, de

Teljesen nem szűnt meg, de korhatár felett helyből ülhetsz nagyvasra is, úgy hogy előtte csak babettáztál. Régen mindenkinek kötelező volt először a kisköbcenti. Sztem jogosan.
Wad

27
fattyu képe

Annyiból nem értek egyet

Annyiból nem értek egyet hogy minek kényszerítenek bele még egy jármű vásárlásába?

Na mindegy amugy egyetértek... Visszanézve magamra a 21 éves limit a korlátlanul erős vasakhoz szerintem hülyeség. Szívemre tett kézzel jelentem ki felelőtlen kis pöcs voltam akkor. 25 évesen lett meg a speedgépem. Mondjuk azt hogy átgondoltan vállaltam kockázatokat de nem hittem superman vagyok. Vagyis hétköznap délelőtt üres autópályán megtéptem neki, de amugy viszonylag belátással közlekedtem.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

28
Wadmalac képe

Hát nemtom, én azt mondom,

Hát nemtom, én azt mondom, ha kell, bele kell kényszeríteni az embert, nem feltétlenül a vásárlásába, de valamilyen módon a vezetésébe annak a kategóriájú járműnek, amit adott korban/tapasztalattal felelősen vezetni tud, és nem engedni erősebbre. Még a legjobb nevelésű, legfegyelmezettebb fiatalnak is vannak gyengébb pillanatai (unszoló haverok, villantás a csajoknak stb.), és egy rossz pillanat elég a nagy bajhoz.
Ahogy korosodom, egyre hebrencsebbnek látom akkori magam fiatalabb éveimben. Lehet hogy a 21 éves kor tényleg korai, de mégsem lehet a nyugdíjhoz kötni a határéletkort.
Van jónéhány olyan huszonegykétéves haverom, akinek már engedtem vezetni az autómat, de csak úgy, hogy mellette ülök.
Tudom, ennyi idősen biztos csapattam volna egyet, amikor nem látja a tulaj, pedig én elég vissazfogott voltam az átlaghoz képest.
A kísértés nagy úr.
Az az apa, aki megveszi a 18 éves kisfiának a 200LE-s BMW-t vagy bármit, könnyen lehet hogy a halálos ítéletét írja alá, és vlaszleg nem csak neki.
Valahogy mindenképp korhoz-rutinhoz kéne kötni a nagy teljesítmény vezetését.
Wad

29
fattyu képe

Igen csak ez is megint nem

Igen csak ez is megint nem ellenőrizhető.

Megvan a jogsija kis kategóriára mert megcsinálja.

Majd 4 évig közelébe se megy semminek ami gurul, megcsinálja a nagyot és mehet.

Nem kivetelezhető ez sem. Az korhatár emelése igen. Én őszintén magamból kiindulva a korlátlan A-t 25évre felvinném...

Az hogy 21 évesen ráülhet valaki valamire ami 200 ló és 200 kiló az egy elég meleg pite...

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

30
Wadmalac képe

Legyen! :) Wad

Legyen!
:)
Wad

31
Hotyhogy képe

+1 Én nem bánom az erős,

+1

Én nem bánom az erős, nagy nyomatékú, jól gyorsuló autókat. Csak kezdje lecsökkenteni azt a gyorsulást fokozatosan nullára egy megvalósítható rendszer, a meghatározott sebesség korlát közelében, nulla tovább gyorsulással éppen azon a korláton.

Ez olyan, mint valami gyógyszer amit kötelező lenne bevennie a kopasznak. Bivalynyi izomtömegét meghagyná, csak lecsökkentené az ütőerejét nullára, öklével éppen az emberek állánál. :-)
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

32
Wadmalac képe

Hát igen, tulajdonképpen

Hát igen, tulajdonképpen ez segít, de ez az izomagy 50es táblánál még mindig 100-zal fog menni. És ebben a sebességkategóriában van a legtöbb baleset.
A végleges megoldás, mint írtam, az lenne, ha az autó automatikusan lassít minden sebességkorlátozáshoz. Ez viszont olyan mértékű infrastruktúrát igényel és a teljes autópark cseréjét, hogy 20 éven belül nemigen valósulhat meg.
Wad

33
Wadmalac képe

Van ilyen, 250 km/h-ra le

Van ilyen, 250 km/h-ra le vannak szabályozva.
Wad

34
fattyu képe

na... álljunk meg egy

na...

álljunk meg egy szóra.

Ugye neked ne ugasson az autós hogy te milyen bringával jársz. Meg ne ugasson be a gyalogos ha a járdára mész az outiddal mert a macskakövet nem bírja...

Milyen alapon kérdőjelezi meg bárki hogy ki milyet és miért vesz? Autót motort bicajt lakást hajót repülőt. Mintha trabanttal nem lehetne ölni?

Elárulok valamit. Az autó nem tehet róla ki veszi meg. Ugyanúgy akad törvénytisztelő sportautó és motor tulajdonos aki betartja a kreszt és csak zárt versenypályán hajtja meg, ahogy akad NEM PIROSOZÓ bicajos is...

Megint ez a mutogatás...

Kresz szerint 40kmh a megengedett bicajon.
Akkor be kéne tiltani mindegyiket ami áttételileg elvileg alkalmas 41re ugye?

Tipikus balliberális hozzáállás. Nekem az nem kell de zavar tilcsukbe.

Az analógiád pedig úgy hibás ahogy van. Amit felvázoltál az ütés erejét növelő eszköz, és közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, szabálysértési eljárást von maga után, használat esetén pedig pluszban garázdaság.

Ja és még valami. Nem az autó öl. Nem a fegyver öl. Nem a toll követi el a helyesírási hibákat.
Ezt mind az ember teszi.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

35
mcysh képe

hű === bácsi a biciklin


===
bácsi a biciklin

36
fattyu képe

Fejtsd ki nyugodtan...

Fejtsd ki nyugodtan... :D
-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

37
mcysh képe

már megtettem

már megtettem :-)
===
bácsi a biciklin

38
Wilika képe

(szinte) Bármelyik áttét

(szinte) Bármelyik áttét alkalmas 40km/h sebesség feletti hajtásra, csak nagyon kell kapkodni a lábunkat. :D
_____________________________
http://wilika.hu

(Gumival RAKOm, oszt?)

39
fattyu képe

Ahogy szinte bármelyik

Ahogy szinte bármelyik autó képes megszegni az összes legális sebességet. ( nyilván dajcse ótóbán kivétel :D )
-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

40
Wilika képe

Egérbrúgó - (mopedautó)

Egérbrúgó - (mopedautó) :D
_____________________________
http://wilika.hu

(Gumival RAKOm, oszt?)

41
elfroland képe

Hódmezővásárhelyen, meg

Hódmezővásárhelyen, meg Dunakeszin láttam már fixen telepített 5 (azaz öt) km/h-s sebesség korlátozó táblát.
Ha itt 20-al mész akkor 300 ezer bünti. :-)

42
feb képe

Én meg az Alpokban, lakott

Én meg az Alpokban, lakott területen kívül.
Valahogy nem is volt kedvem többel menni.

43
ízirájder képe

He-he. A társadalom, ahol a

He-he. A társadalom, ahol a "liberális" azt jelenti valakinek, hogy tiltsuk be

Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?

44
venyerin képe

Gyanakszom, ez a hiba nem

Gyanakszom, ez a hiba nem egészen függetleníthető az egyéntől... :)

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

45
Hotyhogy képe

Bárki bírálhatja hangosan

Bárki bírálhatja hangosan a bringámat, ha azon például veszélyesen előre mutató, hosszú, szurony-szerű díszítőelemek vannak, melyeknak semmilyen indokolt céljuk nem lehet a közúti használatban, és nyilván előrelátható sérülést okozhatnak ott.

A gyalogos pedig nagyon is jogosan tehet megjegyzést, sőt, rendőrt is hívhat, ha én szabálytalanul biciklizek a járdán.

Természetesen, Trabanttal is lehet ölni vagy csontokat törni, ugyanúgy, ahogy egy közönséges sétabottal. Ám szükségtelenül túl nagy sebességűre gyártott autókkal érzésem szerint többször ölnek, többször törnek csontokat valamily szabálytalan túlsebességnél, mint más autókkal, szabályos sebességnél.

Ez hasonló ahhoz, hogy rejtett ólom belsejű, szokásosnál jóval nehezebb sétabotokkal, azoknak tulajdonosai valószínűleg jobban hajlamosak csontokat törni vagy ölni, mint normálisra tervezett botok tulajdonosai az övéikkel.

Legyen a nagysebességű sportautó csak zárt versenypályán használva, és egy ésszerű, jövőbeli törvény olyannak használatát tiltsa meg a közutakon. Másik megoldásnak az is jó, ha, alkalmas, beépített technikai eszközzel a közútra is szánt járművek végsebességét hatóságilag korlátozhatóvá tesszük.

Ilyennek hatósági átkapcsolásával vagy átszerelésével egy befizetett díjért, a jármű versenypálya sebességűre lehetne állítható, már a versenypályán. Ehhez én azt is javasolnám, hogy közútra szóló forgalmi engedélyét addig függessze is fel a hatóság.

Ez nem mutogatás az autósokra, hanem rámutatás a sokuknak kezében lévő és gyakran tragédiát okozó veszélyes eszközökre, aminek egyik megbúvó okát a hatóságok mindeddig nehezen látszanak tudomásul venni és tenni valami hatékonyat ellene.

Az ólom vagy fém nehezékkel töltött, csonttörésre vagy emberölésre előreláthatóan veszélyesen használható botok közterületi használatát tiltja minden haladó állam törvénye.

Küzdenem egy, a versenypályáig a közúton használni szánt túl nagy sebességű autóért nekem hasonló, mint küzdenem egy nehéz ólmosbot használati jogáért, a járdán sétálni vele. Mindezt olyan indokkal, hogy nekem már kicsit ingatag a járásom mikor a kendo edzésre járok vele, ahol ezt a botot legális önvédelmi harcra is használom.

A bicikli végsebesség korlátozási ötleted egyáltalán nem rossz, és én is aláírom azt. Küzdj érte olyan szenvedéllyel és elhivatottsággal, amilyennel én küzdök a szükségtelen és veszélyes, beteg céllal hajszolt, gyári gépjármű végsebességek ellen.

Az analógiám szerint az ólmosbotom, amit én csakis roskatag járásom biztosítására használhatok, számomra olyankor nem fegyver és nem veszélyes a közbiztonságra az én kezemben. Nehéz súlya, szilárd fekvése a járdán, gumijának jó odatapadása a súlytól, mindez kiváló úttartást biztosít.

Arról én nem tehetek, hogy mások kezében néha az ő ólmosbotjuk a békés sétapálcából véletlenül és rendellenesen személyek csontjaival ütköznek. Ennek lehetőségét is meg kellene engednie groteszkül a törvénynek, ha piros kis szar autók, mint száguldó golyók, mások kezében véletlenül emberek csontjaival ütköznek.

"Amit felvázoltál az ütés erejét növelő eszköz, és közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, szabálysértési eljárást von maga után, használat esetén pedig pluszban garázdaság."

Pontosan. A szükségtelen végsebességgel ellátott autó a közúton, az ütés erejét növelő eszköz. S az ugyanolyan az én szememben, mint a szükségtelen ólom nehezékkel ellátott sétapálca vagy bot. Mindkettő egyformán a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. Vonjon tehát mindkettő szabálysértési eljárást, és mindkettőnek közúti, közterületi használata garázdaság, új, ésszerűbb törvények szerint.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

46
fattyu képe

Minden tisztelettel. Még

Minden tisztelettel.

Még azt is aláírom fiatal és hülye vagyok.

Mégsem értem miért az eszköz van szankcionálva.

Az ólmosbotod birtoklása nem illegális. Elcsomagolva a szállítása sem illegális a kendóteremig. Ott pedig legálisan használhatod.

Az autót illetve egy fajtáját fícsörét tiltanád be. Miért? Hogy kívánod kivitelzni? Amikor a hegyi úton lefelé gyorsuló autó halad a zebra felé? A kerék már csak funkcióját tekintve is olyan hogy az biza gyorsulni fog motorerő nélkül is. Távirányított fék? Tiltsuk be a kereket? Gravitációt?

Kitértél az alól hogy nem az autó megy gyorsan, cseszi el a kanyart, szarik a pirosra zebrára, hanem az ember.

Tiltsuk be az idióta sofőröket. Teljes mellszélességgel kiállok melletted. Az eszközt betiltani pótcselekvés. Az idiótizmus sajnos egy olyan sportág amely megtalálja a kifejezőeszközeit, és meglehetősen könnyen alkalmazkodik.
------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

47
Zyzka képe

"Mégsem értem miért az

"Mégsem értem miért az eszköz van szankcionálva."

Ezen logika mentén mindenki tarthatna otthon fegyvert, tankot légvédelmi ágyút stb... Vagy termeszthetne kábítószert és nyugodtan tarthatna mindenki otthon akár három tonna kokaint is. Hiszen önmagukban ezek a tárgyak veszélytelenek, csak az ember teszi azzá.
Ugye ez egy kicsit sántít.

48
fattyu képe

Vannak országok a világon

Vannak országok a világon ahol FELNŐTTKÉNT kezelik az állampolgárokat. És pl tarthat fegyvert ágyút.

A kábszert azért ne keverjük ide...

De amugy igen.
Csőretöltök neked egy fegyvert kibiztosítom és lerakom egy asztalra.
Meg lennék lepve ha nekiállna gyilkolni.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

49
venyerin képe

Azért a fegyvert szerintem

Azért a fegyvert szerintem ne keverjük ide, ugyanis az határozottan és kimondottan az ölés eszköze, arra való, míg autót direkte ölni legfeljebb a medmekszben csináltak, de még ott se biztos.

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

50
fattyu képe

A csavarhúzó meg

A csavarhúzó meg kifejezetten nem az ölésé... és mégis.

Nekem a fegyver sporteszköz. Leszarom más hogy és mire használja.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

51
kaszi képe

A fenti kommentbol az jon le

A fenti kommentbol az jon le hogy a szabad fegyverviseles hive vagy, ez jogod.

Az viszont zavar hogy ezzel teszed egyenlove a "felnottkent kezelest", de adok par peldat a szabad fegyverviseles mintajanak tartott orszagbol, az USA-bol:

21 eves korodig nem ihatsz alkoholt. hivatalosan egy kib@szott sort ( ertsd : beer) nem tolhatsz le. Emellett az ittasan okozott balesetek szazalekos aranya es halalos baleset /100000 fo mutatok elmaradnak a nyugat europai orszagok mutatoitol.

Ezek utan az gondolna az ember hogy ha nem jo semmire a tiltas akkor miert nem hagyjak beken a fiatalokat felnottkent viselkedni egy itallal a kezukben 18 eves kortol ( 17 szuloi jelenlet eseten), ha e korban egyebkent mar eleg felnottek hogy:
- meghaljanak a hazaert
- vezessenek
- szaporodjanak

Ebben a szep, allampolgarait felnottkent kezelo orszagban az emberek termeszetesen felnottkent viselkednek es peldaul odafigyelessel kozlekednek, gondolnank. Hat nem.

Ha elgazolsz - akar fenyes nappal, egyenes uton - egy kerekparost csak annyit kell mondanot hogy "nem lattam" es erre meguszod par szaz dollar birsaggal, mert "baleset volt, figyelj oda jobban"

Szep az emberi felelossegrol beszelni. De az asztalon hagyott, kibiztositott fegyvert

barki elsutheti

vagy a feleslegesen tulmeretezett csaladi terepjarojaval ugy atazolhat egy kerekparoson hogy a rendorok szerint igazat mond mikor azt allitja

"azt hittuk oz volt".

Ez a ket pelda azt probalja illusztrallni hogy az altalad nyomott, USA jobbra szavazo allampolgarait idezo duma legalabb annyira nem mukodik mint a tulzott tiltas.

52
fattyu képe

Nem megyek

Nem megyek pontonként.

Bárki elsütheti: Igen. de az ember. Nem a tárgy.

Amugy pedig ez is csak egy vélemény és hozzáállás lesz.
De én spec inkább nyögném a túlzott szabadság következményeit mint azt hogy mások eldöntik helyettem mi jó nekem és mit szabad nekem.

Pont véltelenül tegnap láttam az én a robot című filmet. Ugyanez a lényeg.

Szóval én nem Amerikát reklámoztam ám csak egy másik hozzáállást pécéztem ki.

Nem kötelező egyetérteni velem, meg kiragadtál egy a topik címe témája alapján nem is releváns dolgot.
Igen én fegyvertartó vagyok és pártolnám hogy szabad legyen.

Nem majmolnám Ámerikát. Sokmindent másképp csinálnék még a fegyvertartáson belül is.

De ha objektíven nézem hogy ott szar ez és az meg hogy itt szar ez és az akkor ha lehet azért inkább az ottani szart kérném.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

53
Wadmalac képe

A kábítószer nem vág

A kábítószer nem vág ide, rossz hasonlat. Bár ha tudsz mondani olyan háztartási felhasználást rá, amit felelősségteljes átlagállampolgár el tud végezni pl. heroinnal, visszavonom. :)
Wad

54
Cseya képe

Fürdőkád kisúrolása.

Fürdőkád kisúrolása.

55
Hotyhogy képe

Igen. S én, miközben

Igen. S én, miközben felelősséggel súrolom a kádat ezzel a sokak kezében veszélyes szerrel, fölakasztom az ólmos botom, ami szintén nagyon biztonságos az én kezemben, ám veszélyes másokéban.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

56
Wadmalac képe

:D Próbáltad? :D A fehér

:D
Próbáltad?
:D
A fehér por nem jelent azonnal remek súroló hatást. Próbáld meg a kádsikálást porcukorral.
Ha jól sikerül, megírjuk a Kiskegyed-nek.
:E
Wad

57
Hotyhogy képe

Nem kell itt eszközt

Nem kell itt eszközt szankcionálni. Az eszköz maradjon jogosan használható, annak rendes helyén.

Maradjon a versenyautó birtoklása is legális. Elcsomagolva, szállító furgonban vagy utánfutón, húzhasd azt el a versenypályáig, ahol azt legálisan használhatod. Vagy mehess vele el odáig, hatóságilag felügyelt közúti üzemmódban.

Az ólmosbotom egy tulajdonságát, nevezetesen a túl nehéz súlyát tiltja be a törvény. Az autó végsebességének gyakorlati korlátozása technikailag megoldott feladat ma. Csak be kell szerelni az eszközt az autókba. Ugyanúgy, ahogy ki kell venni az ólmot a botból. Ez sem lehetetlenség.

Nem tértem igazán ki az emberi tényező kimondásától. Tökfej labdajátékosokról szóltam, könnyednek szánt humorral. Esztelen, forrófejű, büszke, magamutogató, felelőtlenségre hajlamos sebesség megszállottak mind lenyomhatják túlságosan a gázpedált. Miért ne védekezhetne ez ellen a társadalom, azzal, hogy a padlógázt biztonságosnak szabályozza be, törvényhozásával?

Igen, be kellene tiltani a felelőtlen, idióta sofőröket is. Valahol írtam is régebben egy blogot pszichológiai alkalmassági vizsga szükségéről, amit támogatok.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

58
fattyu képe

Tehát a legális és

Tehát a legális és óvatos közlekedésre ALKALMAS járművét lesz kedves tréleren elvinni addig ahol már nem számít hogy alkalmas e rá?

Nem rímel ez kicsit arra hogy bicikliseket meg az autósok (már amelyik ) üvöltözve parancsolná járdára bringagyászra mert ŐT zavarja. Holott a bicajnak joga és képessége van szabályosan ott közlekedni?

Érdemes ám fonákjáról is megnézni dolgokat.

Az ilyen ötletekért kapják meg egyesek a bringanáci kifejezést...

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

59
Hotyhogy képe

"Tehát a legális és

"Tehát a legális és óvatos közlekedésre ALKALMAS járművét lesz kedves tréleren elvinni addig ahol már nem számít hogy alkalmas e rá?"

Igen. Ahogy az ólmos kendóbotomat is becsomagolva kell vinnem az edzőteremig, ahol már nem számít, hogy az alkalmas lenne pedig öreges totyogásomat is stabilizálni a járdán. :-)

A bicajos csak meghatározott esetekben és módon hajthat szabályosan a járdán. Más esetekben és módon szabálytalanul hajt ott. Ez a dolgok fonákja. :-)

"Az ilyen ötletekért kapják meg egyesek a bringanáci kifejezést."

Hogy ha én az vagyok, hát, akkor hova süllyedtem én le, vagy éppen emelkedtem fel! :D
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

60
fattyu képe

kendóbot: neve alapján is

kendóbot: neve alapján is fegyver?

autó közlekedési eszköz függetlenül formájától színétől potenciális sebességétől.

A bicajost azon kevés esetben amikor szabályosan és kényszerűségből hajt a járdán is leugatják esetleg addot nagyhangú kihanemén emberek akik be is tiltanák a bicikliket?

Azt nem értem én hogy egyes emberek honnan veszik az egót hogy kijelntsék mire nincs szüksége meg igénye a világnak. Mindezt azzal a felkiáltással hogy de veszélyes. ( ne adj isten az esetek többségében ez még olyan dolgokról is szól amit hőbörgő nem engedhet meg magának, avagy a szőlő biza savanyú )

Biztos velem van a baj de én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal hogy nem ugatok bele mások dolgába amíg az engem közvetlenül nem veszélyeztet és csak ennyit várok el a világ többi részétől is.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

61
Hotyhogy képe

"Kendóbot: neve alapján is

"Kendóbot: neve alapján is fegyver?"

Versenyautó vagy sportautó: neve alapján is versenyre, sportra való, nem pedig közlekedésre?

Homályba terelődhet itt az igazságkeresésünk.

Ne nevezzük szűk helyre beszorító nevekkel a dolgokat, és tekintsünk neveik nélkül lényegükbe.

Botom legyen a régies, kampós nyelű nagyi botja a nagy gumi véggel. Kiüregelem, és belé nehéz vasat, ólmot teszek, hogy az én tiszta célomat szolgálja. Ami, teljesen őszintén, nekem a jó úttartása, stabilitása.

Ám a hatóság tudja, hogy sok fenegyerek, huligán, gengszter is járhatna ugyanilyen botokkal, és nagy veréses leszámolásokra használnák az övéiket, utat adva egy burjánzó bűnözésnek. S be is tiltja vagy szabályozza ilyen botok közterületen való birtoklását.

Most autóm legyen egy nagy sebességű, versenyzésre képes közúti autó.

Ám a hatóságnak ugyanúgy kellene tudnia, hogy sok fenegyerek, huligán, gengszter is vezethetne ugyanilyen autókat, és felelőtlen közúti versenyzésre, esztelen gyorshajtásra használnák az övéiket, utat adva egy veszélyes közlekedési kultúrának. De a hatóság jelenleg nem tiltja be vagy nem szabályozza az ilyen autók közúti használatát.

Ez itt nekem az érvényes párhuzam, míg másoknak a kellemetlen igazság, míg megint másoknak talán illogika.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

62
fattyu képe

Tényleg befejezem mert nem

Tényleg befejezem mert nem egy dolgoról beszélünk és te nem fogod megérteni hogy én hogy nem látom, én meg nem tudom elfogadni hogy neked a tilcsukbe a megoldás.

Ha már az analógiád.

Oké legyen párhuzam. De erre az esetre sem a az autók betiltása a megoldás...

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listája egy vicc. Úgy értelmetlen ahogy van.
Ugyanez igaz a haditechnikai eszközök listájára is. ( bármi ami terepmintás haditechnika ) álcázott hang és képrögzítő eszközök haditechnika ( látott valaki mobilt mostanában )

Eszerint nem a további szigorítás hanem ÉSSZERŰ szabályok alkotása lenne egy jó irány.
De banánisztánban élünk úgyhogy marad ez.

Továbbra is tartom hogy nem keveset csúsztatsz amugy de mindegy. Tényleg befejeztem.
-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

63
Hotyhogy képe

Lépj ki vagy folytasd,

Lépj ki vagy folytasd, kedvedre.

A közúti maximális sebességhez méretezett járműveket kívánok ott, jó okokból. Azoknál még jobb okok, vagy lehet, hogy rosszabbak, megakadályozzák kívánságom teljesülését még most.

Ebben a kívánságomban és ügyemben pedig nincs semmiféle csúsztatás.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

64
Wadmalac képe

Sokkal több szól ellene

Sokkal több szól ellene mint mellette.
1. nem akadályozza meg a gyorshajtást, tehát értelmetlen
2. rosszabb minőségű gépkocsik forgalmazására sarkallja a természetesen profitorientált gyártókat, tehát veszélyes.
Kár ragozni.
Wad

65
Hotyhogy képe

Valóban nem akadályozza

Valóban nem akadályozza meg a viszonylagos gyorshajtást az ország vagy térség legnagyobb közúti sebességéhez illesztett, átléphetetlennek biztosított végsebesség.

Második pontod nem világosan adhat hozzá azokhoz a sokkal többnek vélt, ellene szóló érvekhez. Nem látom, hogy miért természetes az, hogy veszélyesen rosszabb minőségű gépkocsikat gyárt az, aki gyártmánya végsebességét is egy szabványhoz igazítja?
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

66
Wadmalac képe

Mert nincs ilyen szabvány,

Mert nincs ilyen szabvány, nem is lesz, mert nem lehet egzaktan behatárolni a peremfeltételeket. Képtelenség fixen megadni egy futómű/fék viselkedési paramétereit szabványban, mint minimum feltételt. A max amit ezen a szinten el lehet érni, az a műszaki vizsga szabályainak egyre erősebb szigorítása az egyre újabb autókra. Az EURO-NICAP tesztek próbálnak vmi ilyet produkálni (lásd rénszarvas), de még ezeknek a jóval lazábban kezelt elvárásai is európaszerte megkérdőjelezettek. 20 gyártó kb 30 féle különböző futómű-megoldást alkalmaz, mind más szabadalom, más "copyright" alatt. Ugyanez a fékekre is igaz. Amint ezt megpróbálod megkötni, egyazon mederbe kényszeríteni, kiiktatod a piaci versenyt. Na ez az amit sosem fogsz tudni megtenni. Az ötlet is megvalósíthatatlan idealizmus.
Wad

67
Hotyhogy képe

Peremfeltételek, futómű

Peremfeltételek, futómű és fék viselkedési paraméterei, meg minimum feltétel?

Minderre kis figyelmet kellhet most fordítani egy zabolátlanul űzött, szabvány által nem szabályozott végsebességhez? S most egy kis végsebességet kikötő és korlátozó szabvány nagyobb figyelemre kötelezné a gyártót?

Ezt nem hiszem el. A gyártó nem szabad, hogy hülye legyen. Fordítson mindenkor kellő figyelmet a tervezett végsebesség által megkövetelt méretezés és biztonság tervezés részleteire.

S legyen olyan könnyen megvalósítható szabvány a gyári végsebességre. Csinálhatnak maguknak a gyártók is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

68
Wadmalac képe

Nem erről beszéltem, nem a

Nem erről beszéltem, nem a végsebességet nem lehet törvénybe foglalni, hanem a futóműtől elvárható minimum követelményt úgy, hogy az olyan biztonságos legyen, mint pl. egy M3-asban. Ez minden gyártónál tök más felépítésű, nem lehet betűről betűre előírni, sőt, ellenőrizni sem nagyon.
Féknél sem megoldás, ha előírod, hogy X tempóról X méteren álljon meg. Milyen körülmények közt? Ezer dolog befolyásolhatja.
Bonyolult, leszabályozhatatlan téma.
Wad

69
Hotyhogy képe

Akkor az a szabvány téma

Akkor az a szabvány téma másról szól.

A végsebesség korlátozó rendszerek megoldási elveinek és specifikációiknak szabványai azok, amiket én fölvetettem.

Alkothat olyant minden úttörő gyártó magának, és a fejlődés során azok összeolvadhatnak és kiemelkedhet egy általánosan elfogadott elvű, mint egyszer a banándugó.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

70
Wadmalac képe

"Versenyautó vagy

"Versenyautó vagy sportautó: neve alapján is versenyre, sportra való, nem pedig közlekedésre?"
Nem jó, nem jó.
Egy Opel Tigrát sportkocsinak hívnak, pedig harmatgyenge, kutya futóművel, amint ezzel vki kicsit is "versenyezni" próbál, fejreáll, mint a részeg talicskás.
Egy S8 Audi nem sportkocsi, hanem luxuslimuzin a 400 pacijával. És pl. elnökbácsikat hurcolnak vele, vagyis nem sportfelhasználásra van.
Nem lehet ilyen kategóriákat húzni. Az igazán sportkocsi ferrarik, lambók M3 BMW stb. meg ritkák, olyan ritkák, hogy a baleseti statisztikában említésre sem érdemesek.
Wad

71
Hotyhogy képe

A kérdésem tűnhet neked

A kérdésem tűnhet neked "nem jó"-nak. De hiszen mondtam utána, hogy homályba vezethet úgy az okoskodásunk.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

72
Tomek képe

"De a hatóság jelenleg nem

"De a hatóság jelenleg nem tiltja be vagy nem szabályozza az ilyen autók közúti használatát."

Dehogynem, a sebességkorlátozással! Az analógiád akkor lenne jogos, ha nem lennének sebességkorlátozó szabályok/táblák sehol, és mindenki annyival mehetne az autójával, amennyivel akar, vagy bír az autója!

73
Hotyhogy képe

Úgy értettem, hogy a

Úgy értettem, hogy a hatóság nem szabályozza az itt tárgyalt módon az ilyen autók közúti használatát.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

74
Hotyhogy képe

Itt van a korábbi blogom a

Itt van a korábbi blogom a pszichológiai alkalmassági vizsgáról:

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20070609/pszichometriai-tesztet-az-...
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

75
Wadmalac képe

"Igen, be kellene tiltani a

"Igen, be kellene tiltani a felelőtlen, idióta sofőröket is. Valahol írtam is régebben egy blogot pszichológiai alkalmassági vizsga szükségéről, amit támogatok."

Ebben tökéletesen egyetértünk. Rengeteg sofőr van az utakon, aki, ha nem is pszichopata, de felelőtlen, vagy figyelmetlen, vagy egyszerűen "analfabéta" a vezetéshez, akiből a rutin sem farag jó vezetőt. Van aki genetikailag alkalmatlan arra hogy jól zongorázzon, kötéltáncoljon vagy autót vezessen. Ezeket jogsiszerzés előtt kéne kiszűrni, nem halálos baleset után.
Wad

76
Hotyhogy képe

S egyszerre jó a közúti

S egyszerre jó a közúti gépjárművek végsebességét is az ott megengedett sebességkorláthoz igazítani, technikailag. Nincs okos célja annak, hogy az nagyobb legyen annál.

Miért is vennénk föl sok számmal nagyobb és méretünkhöz nem jól illő köpönyeget, ha az jobban beleakadhat a bozótba?
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

77
Wadmalac képe

Csak erőlteted az

Csak erőlteted az értelmetlen dolgot, összefüggés nélküli hasonlatokkal.
Ha már mindenképp köpönyeg, hát nem a méret a jó hasonlat, de ha egy köpönyeget eső ellen akarsz venni, és bizonyítják neked, hogy totál vízálló 100 m-rel tenger alatt is, akkor is azt veszed meg, nem csak a sima vízlepergetőt, pedig amire használnád, elég a vízlepergető. Te a drágábbat veszed, mert tudod, hogy valszleg többet tud, mint amit valaha is kihasználhatsz, és esetleg adódhat olyan extrém időjárás, hurrikán, ahol a sima vízlepergető a képességei határán van, ez meg még mindig röhögve bírja.
Na kb erről van szó. És nem azért vetted ezt a köpönyeget a vízlepergető helyett, mert valaha is búvárkodni akarnál benne.
Wad

78
Hotyhogy képe

Jó. A túl nagy és az

Jó.

A túl nagy és az ország legnagyobb megengedett közúti sebességénél nagyobb végsebességre képes autók nem illenek ott a közútakra. Méretezési, illesztési problémák vannak a rendszerben.

Az értelmezendő sebességek közötti tartományban, azoknál az illegális sebességeknél, túl sok baj és tragédia esik meg. Legyen jó illesztés a rendszerben, és legyenek legalább olyan bajok és tragédiák kiküszöbölve azon jó illesztés által.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

79
Wadmalac képe

Megfelelő körülmények

Megfelelő körülmények közt minden sebesség megengedhető lehet. A mostani általános 250-es gyári tiltást persze őrültség túllépni.
Na példaként veszek itt egy kocsit, amit országon belül nem tudok végsebességre kihasználni, de mondjuk egy németo-i túránál igen, méghozzá legálisan és esetleg ezt a túrát évente megteszem 40szer. Akkor most miért kötik meg a kezem?
Talán majd ha Európában SEHOL nem lehet majd 130 felett hajtani, lesz jogalapja a dolognak. Most nincs.
Még mindig azt mondom, a vezetőt kell szabályozni.
Wad

80
Hotyhogy képe

Előbb-utóbb minden sorra

Előbb-utóbb minden sorra kerül. Bizonyos járműkategóriák már kötelező sebesség korlátozó eszközökkel vannak fölszerelve az Európai Unióban. Én csupán sürgetem a folyamatot.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

81
feb képe

azért az eszközöket

azért az eszközöket szokták szankcionálni, mert a hülyeséget, figyelmetlenséget, meggondolatlanságot, alkoholos befolyásoltságot nehéz szankcionálni.
Igaz az utóbbira néhol vannak próbálkozások.

82
Hotyhogy képe

+1 __________________________

+1
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

83
Wadmalac képe

Ja, csak ezt ilyen

Ja, csak ezt ilyen egyszerűen nem lehet, mert nem érné el azt a hatást amit vársz tőle. Mert a 130ra lekorlátozott kocsiddal 30as táblánál ugyanúgy tarolsz a zebrán 60nal.
Értelmetlen.
Wad

84
Hotyhogy képe

Igen, de legalább nem

Igen, de legalább nem tarolsz százötvennel meg még affelett. Ezért van értelme.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

85
fattyu képe

Először üttesd el magad

Először üttesd el magad csak 70el. Utána 150el. Majd meséld el milyen különbséget éreztél.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

86
Wadmalac képe

+1. 50 felett nemigen van

+1.
50 felett nemigen van különbség. Csak a hulla más formájú.
Wad

87
Hotyhogy képe

Végy most példának két

Végy most példának két egyforma szilárdságú védődobozba foglalt organizmust. A védődobozok deformációi közötti különbségeket vizsgáld akkor meg. S láthatod, hogy az egyik esetben mégsem lett a belül lévő organizmus hulla.

Ezért a kis különbségért talán érdemes felszólalnunk.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

88
Wadmalac képe

Ez egy olyan út, amire ha

Ez egy olyan út, amire ha rálépsz, nincs visszaút. A következő fokozat a gyalogosgázolás: na, mennyinél lehet túlélni. Végén lesz egy egész országra kiterjedő 20as korlátozás mindenhol. Hurrá.
Nem szabad olyan dologba kezdeni, aminek nem lehet reális határokat húzni és még kimutatható haszna sincs.
Wad

89
Hotyhogy képe

Létezik hasonló

Létezik hasonló korlátozás és törekvés, lakott területekre. Például Twenty is plenty. Vagy, Think! Kill your speed.

Az emberek nem halnak bele ilyen visszafordíthatatlannak, haszontalannak és irreálisnak vélt visszafogástól.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

90
Wadmalac képe

na itt megint elveszett egy

na itt megint elveszett egy kommentem.
Képzeld el Bp-et 20as korlátozással. Megszűnik város lenni.
Ez már közel jár a "tiltsuk be az autót" kezdeményezéshez.
Wad

91
fattyu képe

Szerintem ott már

Szerintem ott már amputálások is lesznek... Ismerek embert aki 20 felett is képes futni. Nem is egyet.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

92
dorcssa képe

Minden egészséges ember

Minden egészséges ember (még a gyerekek is) tud futni rövidtávon húsz felett. Csak gondoljunk a 100 méteres sprintfutásra, ott bőven 30 fölött is futnak emberek. Ha 15 másodperccel számoljuk, ami gyengének számít, az is 24 km/h...

-----------
Kék fixi, zöld bagaboo

93
fattyu képe

Tudom :D ------- Káros

Tudom :D

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

94
dorcssa képe

Azt gondoltam, csak jobban

Azt gondoltam, csak jobban kifejtettem a témát :D

-----------
Kék fixi, zöld bagaboo

95
fattyu képe

Okés Mágdi

Okés Mágdi :D

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

96
dorcssa képe

Ne terjesszük ezt ha

Ne terjesszük ezt ha kérhetem :D

-----------
Kék fixi, zöld bagaboo

97
Wadmalac képe

"Ám szükségtelenül túl

"Ám szükségtelenül túl nagy sebességűre gyártott autókkal érzésem szerint többször ölnek, többször törnek csontokat valamily szabálytalan túlsebességnél, mint más autókkal, szabályos sebességnél."
Na itt a hiba. Már a mondat is rossz.
Nagy sebességű autó szabálytalanul gyorsan, kis sebességű autó SZABÁLYOSAN.
Az a te kényszerképzeted hogy a gyorsabb autóval szabálytalankodnak. Ez csak onnan származik hogy nincs forgalmi tapasztalatod.
A gyorshajtás relatív, és a balesetek min. 99%-a olyan sebességgel történik ,amire a legszarabb autó is képes, csak akkor, ott,azokhoz a körülményekhez volt sok.
Rossz alapkövetkeztetésből meg természetesen rossz végkövetkeztetésed van.
Wad

98
Hotyhogy képe

Ha azt akartad mondani a

Ha azt akartad mondani a csak szó véletlen kihagyásával, én nem képzelek kényszerből olyant, hogy csak a gyorsabb autóval szabálytalankodnak. Minden autóval lehet szabálytalankodni, és szabálytalankodnak is velük.

Ahogyan mondod tehát, szerintem a gyorsabb autóval szabálytalankodnak. E szabálytalankodásuk egy módja ott a gyorshajtás.

A közúton megengedett legnagyobb sebességnél nagyobb sebességre nem képes autók közül általában kevés lépi azonban túl az előírt sebességhatárt. Így kis sebességű autóval, annak képessége szerint is általában kényszerűbb szabályos sebessége mellett, nem szabálytalankodnak gyorshajtó módon annyiszor, mint a nagysebességűekkel.

Ám érzésem rossz lehet valóban, és rossz alapkövetkeztetésemből azt vélhetem hibásan, hogy többen törnek csontokat szabálytalan túlsebességnél, mint ahányan szabályos, kis sebességnél. Ha másképpen is van, szerintem akkor is túl sokan törnek csontokat szabálytalan, nagy sebességnél.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

99
Wadmalac képe

"A közúton megengedett

"A közúton megengedett legnagyobb sebességnél nagyobb sebességre nem képes autók közül általában kevés lépi azonban túl az előírt sebességhatárt."
1. számú tévedés, nézd meg a baleseti statisztikákat.
A hírekben persze az nem hír, ha vki 30as táblánál 50nel okoz balesetet, de ha 1000 balesetből 1 az, hogy vki 2 kilóval elszállt, azt világgá kürtölik, mert hírértéke van. A gyorshajtási balesetek jelentős többsége relatív gyorshajtás, tehát ADOTT HELYEN MEGENGEDETTNÉL gyorsabb hajtás, ez lehet 50, 70, bármennyi, olyan sebességek, amit bármelyik autó tud. A balesetek többségét NEM az "izomautók" okozzák, hanem átlagos, vagy épp lepukkant, rossz állapotú vasak.

"Így kis sebességű autóval, annak képessége szerint is általában kényszerűbb szabályos sebessége mellett, nem szabálytalankodnak gyorshajtó módon annyiszor, mint a nagysebességűekkel."
2. számú tévedés. Lakott terület 50-et bármivel túl lehet lépni, és bármivel túl is lépik nincs olyan autókategória, ami "képességei miatt" nem tud gyorshajtani. Az amiről te beszélsz, az a robikapás traktor.
"azt vélhetem hibásan, hogy többen törnek csontokat szabálytalan túlsebességnél, mint ahányan szabályos, kis sebességnél"
3. tévedés, ami már nem tévedés hanem szándékos csúsztatás. Senki sem mondott ilyet. Csak te azt állítottad hogy gyengébb autó nem szabálytalankodik, erősebb autó igen és ez még százalékos arányban sem volt igaz. Itt több oldalról kaptad azt a választ, hogy a lóerő és a szabálytalanság közt semminemű általános statisztikai összefüggés nincs (esetleg autópálya-balesetek mint külön kategória szintjén, mert ott van a legmagasabb sebességhatár, de ott meg ugyanolyan veszélyforrás a csak 70-re képes lepukkant kocsi is), amire véleményedet alapozhatnád.
Wad

100
Hotyhogy képe

Az 1. számú tévedésnek

Az 1. számú tévedésnek érzett félreértés tisztázására:

Arra gondoltam, ha pontosan nem is így írtam, hogy az országban vagy térségben megengedett legnagyobb közúti sebességnél nagyobb sebességre nem képes autók közül általában kevés lépi azonban túl azt az előírt sebességhatárt.

A 2. számú tévedésnek érzett félreértés tisztázására:

Ugyanazzal a fogalmakkal gondolkoztam, mint felettébb.

A 3.as számú tévedésnek, sőt, szándékos csúsztatásnak érzett félreértés tisztázására:

Szintén, lásd felettébb.

Továbbá, nem gyengébb meg erősebb autókról beszéltem lényegében, hanem túl gyors végsebességűekről és az ország vagy térség megengedett legnagyobb közúti sebességéhez illő végsebességűekről.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

101
Wadmalac képe

Mondom, nézz utána, mennyi

Mondom, nézz utána, mennyi a 130 km/h feletti gyorshajtásokból származó balesetek aránya az ÖSSZES gyorshajtási balesetek közt. Látni fogod, hogy nem ez a mérvadó.
Nézz meg most egy olyan autót, aminek mondjuk 140 a végsebessége és nézd meg, mennyire biztonságos, akár utasaira, akár úttartás, fék szempontjából és vesd össze egy 200 feletti végsebességű típussal.
Megint a világot akarod átszabni az összkép szempontjából minimális előnnyel, vagy épp hátránnyal járó, jelentéktelen okból.
De sebaj, vitáztunk egy jót.
:P
Wad

102
fattyu képe

"Bárki bírálhatja

"Bárki bírálhatja hangosan a bringámat, ha azon például veszélyesen előre mutató, hosszú, szurony-szerű díszítőelemek vannak, melyeknak semmilyen indokolt céljuk nem lehet a közúti használatban, és nyilván előrelátható sérülést okozhatnak ott."

Amelyik autón ilyen van az nem kap forgalmit.

A motor és ateljesítmény nem egyenlő ezekkel. Elég erős csúsztatás ez.

Ha már hasonlítgatsz akkor almát almához ha lehet.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

103
Hotyhogy képe

A motor és teljesítmény

A motor és teljesítmény nem tartozik szigorúan ide. A túl nagy gyári végsebesség, az igen. Nem csúsztatok. Ami veszélyes, az veszélyes. Ez is és az is, saját kategóriájában.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

104
venyerin képe

"Az autó nem tehet róla ki

"Az autó nem tehet róla ki veszi meg."

Így persze nem, de ha úgy mondom, hogy az egyes típusoknak szokott lenni célközönsége, ami egyes esetekben akár extrém módon is eltérhet az ún. átlagpolgártól, akkor azért elfogadod, ugye?

Ebből meg egyenesen adódik, hogy az egyes típusok használóinak köre akár extrém módon eltérhet az átlag júzertől.

És ezzel nem azt mondom, hogy ez feltétlenül baj, csak nem értem, minek ködösíteni ez ügyben.

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

105
fattyu képe

Óvatosan az átlagpolgár

Óvatosan az átlagpolgár kifejezésekkel.

Egy országgal arréb már lehet hogy te térsz el az átlagostól és a te játékaid lesznek feleslegesek az átlag szempontjából...

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

106
venyerin képe

Persze, de szerintem jól

Persze, de szerintem jól definiált, hogy melyik országról beszélünk.

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

107
Wadmalac képe

Schengen óta nem. :) Wad

Schengen óta nem. :)
Wad

108
Pontagy képe

a schengeni határok nem

a schengeni határok nem törölték el az egyes országok belső jogszabályait, tévedek? Németországban vannak autópálya-szakaszok, ahol nincsen sebességkorlátozás

109
Wadmalac képe

Így van, és oda minden

Így van, és oda minden gond nélkül át tudsz gurulni szakítani egy izmosat. Ezért írtam amit írtam.
Wad

110
Wadmalac képe

Értem mire gondolsz.

Értem mire gondolsz. Nálunk bömöst jólszituált középkorú üzletemberek, gyárigazgatók vesznek, meg a másik véglet, a kihaénnem millerkisköcsögök, akik egyértelműen csak vagizásra, száguldozásra veszik (elnézést a vékony középkategóriától, aki egyikbe sem tartozik, csak megengedheti magának hogy élvezze a vezetést).
Na ez a 2. kategória ugyanúgy keménykedne kisebb autóval is, és könnyen lehet hogy a xarabb autóval még több balesetet okoznának, mert ezek a nagy vasak "hülyebiztosabbak".
Semmiképpen nem tudok egyetérteni egy olyan logikával, ami a jobb minőségű, egyértelműen biztonságosabb autók ellen beszél, amikor a hibaok a volánt fogó személyben van.
Wad

111
venyerin képe

Persze, alapvetően

Persze, alapvetően egyetértünk, én se osztom a postoló kartárs betiltó hajlamát.

Ugyanakkor azt se mondanám így kerek perec, hogy az alattad levő gép nem hat a vezetési stílusodra. Különböző bringákkal is látványos a dolog, érdemes kísérletezni kicsit... :)

112
Wadmalac képe

"Ugyanakkor azt se mondanám

"Ugyanakkor azt se mondanám így kerek perec, hogy az alattad levő gép nem hat a vezetési stílusodra."
Abszolút igazad van.
Amíg ezres suzukim volt, sikerélményt jelentett, ha legyorsultam valakit. amikor megvettem ezt a vasat, kb 1 hónapig élvezkedtem az érzésen, amikor az ülésbe szorít a gyorsulás és a megelőzött autó eltűnik a tükörben. Most a teljesítmény tudata elég, hogy ne akarjak úton-útfélen bizonyítani, és a "csakazértis" rám előző játékautókat fölényes mosollyal udvariasan elengedem.
Kifejezetten elszégyellem magam, ha néha véletlenül nyikkanva, csikorogva indulok meg lámpánál, kereszteződésben. Csak ott előzök, ahol tényleg időt is nyerek vele, értelme van, és biztonságosan megtehetem.
Kifejezettebben higgadtabban vezetek mint kisebb autókkal tettem. Megfigyelésem szerint a "nagyautós" vezetők többsége ugyanígy viselkedik. A kivételek szinte csak a túl fiatal kategóriában találhatóak, akiket én nem is engednék ilyen erős autót vezetni.
Wad

113
Hilfy képe

Van ám egy megoldás..

Van ám egy megoldás.. Japánban működik is, amennyire tudom. Lehet gyártni akármilyen erős autót, ha az megfelel az ott érvényes műszaki elvárásoknak. DE. Minden újonnan forgalomba állított járműbe beépítenek egy elektronikus gátat, ugyanúgy mint a német verdáknál, csak itt egységesen 180km/h -ra. A jobb rendszerek pedig érzékelik, ha a jármű éppen egy versenypályán van, és ott kiiktatja a limitet.Pl.: Nissan GT-R
Ez például szerintem járható. Nyilván később alkalmasint a technikai fejlődés lehetővé fogja tenni azt is, hogy a rendszer műholdas adatok alapján meghatározza melyik országban tartózkodsz éppen, és az adott ország maximális sebességében szabja meg a limitet. Nyilván ezeket a rendszereket is fel lehet majd törni, ahogy mindent, de ez már más tészta, a szabályozás kérdését megoldaná.
Mert ugye ameddig szar van, veréb is lesz, vagyis amíg lesz igény marha gyors autóra, addig lesz aki legyártja..
Az már csak az én személyes véleményem, hogy több tunyingolt 100-150 lóerős boyracer verda okoz balesetet, mint ahány porsche, és ezen bizony a max 130-140-150 -es limit sem segít. A fokozott rendőri jelenlét, és a sok mérés, magasabb büntetéssel már inkább.. És a helyzet az, hogy a helyzet javult ám..

114
Hotyhogy képe

Felüdítő szellőt, friss

Felüdítő szellőt, friss légkört hozott be higgadt hozzászólásod.

Ezeken a vonalakon léteznek már gyártóktól önkéntes hozzáállásukból kinövő rendszerek és szabványok. A térségek törvényhozásai szerinti előírásoknak és ezeknek kombinációi elterjedőben vannak már.

Nem oktalanság gondolkoznunk, és megbeszélnünk lehetőségeket.

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limiter
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

115
Wadmalac képe

Na saccperkb ezt már

Na saccperkb ezt már leírtam, meg azt is, hogy ez mire Európában egységesen bevezethető lenne, az minimum 10 év, Mo.on meg, ahol bitumenre sincs pénz, min. 20 év. De mindenképp ez lenne a végleges megoldás. És a kontitnens szabályzott sebességű boxutcává válik. Szerintme mire ez megvalósul, már simán megvalósulhat az autopilóta által vezetett forgalom is, akkor pedig a streetracing mint olyan úgyis értelmét veszti, autót vezető hebrencs számítógép már csak nem lesz.
Sőt megkockáztatom, hogy az automatizálás révén annyit nőhet a vezetés biztonsága (meg a jobb úthálózat stb.), hogy a megengedett végsebességek is megindulhatnak felfelé extra veszély nélkül.
Wad

116
Hotyhogy képe

De jó, hogy te is látod

De jó, hogy te is látod azt, hogy létezik olyan felhasználó réteg, akik közúti száguldásra használnak autókat.

Butaság a jobb minőségű, egyértelműen biztonságosabb autók ellen beszélni. Ha tudsz valakiről aki ezt teszi, hívjál. Te meg én jól móresre taníthatnánk őt. :-)

Addig is, én a lehető legjobb minőségű és biztonságú, közutakhoz szabott végsebességű autók szükségéről beszélek.

Nem árt elsősorban a fék minőségével emelni a biztonságot azonban, és nem pedig tévesen a végsebesség emelésével. :D

http://news.google.co.uk/news/search?aq=f&pz=1&cf=all&ned=uk&hl=en&q=bmw...
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

117
Wadmalac képe

"De jó, hogy te is látod

"De jó, hogy te is látod azt, hogy létezik olyan felhasználó réteg, akik közúti száguldásra használnak autókat."
Ezt megteszik 900-1300 köbcentis, ere a célra tökéletesen alkalmatlan papírautókkal is. A sebességmániások az én tapasztalataim szerint jelentős többségükben éppen nem a nagy sebességű autókban, hanem alsó-középkategóriás vasakban ülnek és azokat hajtják felelőtlenül (adott helyzethez, korlátozáshoz képest) nagy tempóval. Ebben a rétegben sok embernél dolgozik egy beteges bizonyítási vágy, hogy márpedig nem vettek szar autót.
A nagyteljesítményű autók gazdái nagy többségükben tökéletesen tisztában vannak járművük képességeivel és nem érzik szükségét hogy ezt úton-útfélen bizonyítsák. A köztük található sebesség-illetve vagizásfüggő félemberi lények bármilyen autóval ezt csinálnák, és ezen viselkedésük is szinte csak relatív gyorshajtás területén vezet balesethez, tehát valahol a megengedett max. seb. körül. A kétszázzal elszállogatás ritka mint a fehér holló, mert ennél a tempónál már a legvagányabb fickóknak is kicsit ott van a seggében a zabszem.
Wad

118
Hotyhogy képe

Nem baj az, ha erős vagy

Nem baj az, ha erős vagy gyönge, nagy vagy kicsi, olcsó vagy drága, szép vagy csúnya az a közúti személygépkocsi.

Legyen mindnek a végsebessége a térség maximális közúti sebességéhez illesztve gyárilag vagy kötelező beépített végsebesség korlátozó eszközzel.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

119
coll képe

++++++1

++++++1

120
Wilika képe

Én csak a feleslegességet

Én csak a feleslegességet nem értem. Nem csak autókban, bármi másban, de most maradjunk az autóknál.

Emlékszem amikor régen osztálytársak, haverok, akárkik, tamponálták jobbról-balról a nyálukat, hogy "ŰŰŰŰŰŰAPÁMM, ez a legújabb porse hatszázezerhuszonkettes-CÉ! Öccász lóerő van benne baszki!
- F_szt, ebben már haccázöttven paci van! Figyuzd Wilika, jó mi?
- Oszt? Minek? Ha húzna maga után hat kocsi szenet még talán kéne is bele annyi."
_____________________________
http://wilika.hu

(Gumival RAKOm, oszt?)

121
fattyu képe

Nem érteni és nem

Nem érteni és nem lelkesedni azzal semmi baj.

Én spec nem vagyok oda a nyaralás koncepciójáért. Elmenni valahova azért hogy ne itt legyek hanem amott mindezt drága pézér idegen ágyban aludva? Kinek kell ez?

De nem is kívánom megszüntetni és betiltatni és tenni ellene.

Pedig terroristák is álcázzák ám magukat turistáknak. :D

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

122
Wilika képe

Nem gondoltam, hogy találok

Nem gondoltam, hogy találok még egy embert aki a nyaralással így van.
_____________________________
http://wilika.hu

(Gumival RAKOm, oszt?)

123
Wadmalac képe

Hát nem tom, én spec.

Hát nem tom, én spec. szeretem sós tengervízben ráncosra áztatni a zacsimat, és látom értelmét arra költeni, hogy közben a fürdőszobacsempe helyett pl. horvát tengerpartot lássak. :)
Wad

124
Wadmalac képe

A jól kihasználható és

A jól kihasználható és dinamikus közlekedést biztosító teljesítmény kb. 1-1,5LE/10kg körül van. Ami ennél több, az csak a drágán eladhatóságról, a vastagzsebű ínyencekről szól.
Wad

125
Zoltán-san képe

Ez inkább hibrid autó,

Ez inkább hibrid autó, mivel egy gázturbinás generátoregység tölti az akkukat, de villanymotorok hajtják az autót.
Tény hogy egy ilyen kocsit a menetteljesítményei miatt már tudni kell vezetni. Abban is van valami igazság hogy egy ekkora teljesítményű autó inkább már a versenykategóriához áll közelebb.
Viszont egy hülye ember még egy trabanttal is jóval veszélyesebb tud lenni, mint egy ilyen kocsit vezető, de normálisan közlekedő sofőr. Ekkora menetteljesítmény egy normális utcai autóba tök felesleges a 180 - 200 pacis motorkerékpárokról nem is beszélve.

126
Hotyhogy képe

Bármilyen is ez,

Bármilyen is ez, technikailag pontos típusmegnevezése mellékes.

Egyetértünk abban, hogy ez is egy túl nagy gyorsaságra képes autó, amilyenekből túl sok van, érthetetlenül, a közutakon. S adottságukból túl sok tragédiának a forrásai is ott, infantilisok ügyetlen kezeiben.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

127
Wadmalac képe

Egy prototípusról

Egy prototípusról beszélünk, ahol a végsebesség a technikai csúcseredményt mutatja, nem a gyártás célja. Mire ebből piaci sorozat lesz , ez jelentősen le lesz butítva, de kisebb fogyasztás, emisszió stb. Ez nálam ugyanaz a kategória, mint a sóstavi csúcsdöntögetés. ennek egyelőre semmi köze az aktuális forgalmi viszonyokhoz.
Egyébként egy Lamborghini Reventón gyorsabb és már most az utakon van, az pl jobb alap lenne a megtámadásra. De megvédem mert szééééép. :)
Wad

128
Hotyhogy képe

Jó, ne legyen most itt,

Jó, ne legyen most itt, ebben az esetben, a gyártás célja egy olyan nagy végsebesség.

De sok jelenleg gyártott autó valamilyen célból csak túl nagy végsebességűnek van legyártva.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

129
Wadmalac képe

Mert ettől lehet eladni.

Mert ettől lehet eladni. Meg kellene nézni, mennyi ezekből a vevőkből aki használja is ezt a sebességet. Sztem elenyészően kevés. Viszont szabályos sebességnél ezek az autók nagyságrendekkel biztonságosabbak, mint a gyengébbek.
Szal megint a sofőrnél kötünk ki, mint leszabályozandó elemnél.
Wad

130
Hotyhogy képe

Cigarettát is fényes,

Cigarettát is fényes, színes, csillogó csomagolásuktól lehetett eladni. Meg a manírizmustól, ahogy glamúr színészek fogták, hamuzgattak vele, sodorták, nyálazták, kopogtatták, gyújtották, szívták és fújták a füstjét.

Az autót, meg hogy az hogy berreg és mordul föl, hogy száguld, hogy kormányozzák, stb.

Füst, sebesség, füst, sebesség, glamúr, glamúr, rák, durranás... Halál. :-(
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

131
Wadmalac képe

Nem érzem jogosnak a

Nem érzem jogosnak a párhuzamot. És még mindig ott tartunk, hogy hiába mondom, a nagyobb végsebességű autó nem jelent veszélyesebb autót. A lassabb, de gyengébb futóművű, fékrendszerű autó veszélyesebb.
A veszélyes sofőr meg gyenge autóban sem veszélytelenebb, sőt.
A nagy végsebesség valóban értelmetlen, de nem is használják ki tömegesen, csak sugallja a vevőnek hogy ez még ennél a tempónál is ura az útnak, és ez igaz is. És ez a kocsi ennyivel biztonságosabb is normál használatnál.
A gyorshajtó sofőröket kell szűrni, nem a kocsikat piszkálni. A sofőr a fegyver, és ő fegyver nem csak szuper távcsöves puskával, de félrehordó rozsdás flintával is.
Éppen ezért továbbra is értelmetlennek érzem a kezdeményezést. Ha bevezetnék, semmit sem változtatna a baleseti helyzeten, de összeborítaná az autópiacot.
Ország szinten nem is lehetne megoldani, egész Európát meg sose vennénk rá ilyesmire.
Wad

132
Hotyhogy képe

"A nagy végsebesség

"A nagy végsebesség valóban értelmetlen, de nem is használják ki tömegesen, csak sugallja a vevőnek hogy ez még ennél a tempónál is ura az útnak, és ez igaz is."

Az értelmes mérsékelt végsebességre biztonságosan tervezett termék is ugyanazt kell, hogy sugallja, ha ugyan sugallás a tényszerűségben számít.

Egy úthengert is biztonságosra kell tervezni. Annak viszonylag kis végsebessége nem sugallhatja a vevőnek, hogy az szarul lett megtervezve mert ahhoz a kis végsebességhez a biztonság nem számított a tervezőnek.

A profitorientált szemfényvesztésről, a sugallásról, itt van egy újabb hír. A nagy végsebesség olyan biztonságos kormánymű kivitelezését vonta maga után, aminél biztonságosabbat nem is lehetne gyártani kisebb végsebességű autóhhoz?

http://www.origo.hu/auto/20101010-mercedesbenzvisszahivas-85-ezer-autot-...

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

133
Rumma képe

Eleve nem értem hogyan jön

Eleve nem értem hogyan jön ez az egész a kerékpározás népszerűsítéséhez? Ja, várj, látom... Valami önelégült focista elütött valami szabályosan imbolygó kerékpárral közlekedőt valaha, valamikor... Szépen eljutottunk a villanyautótól oda, hogy mindenki szemét gyilkos, akinek 10 lóerőnél több van a segge alatt.
Néha nem értem az olyan embereket, mint te. Nézik a tv-t, meglátnak benne egy villany autót (ami alapból még jó is lehet, hisz kevésbé környezetszennyező), és az első gondolatuk az lesz, az egész világ gyilkos autóvezetők sokasága.

134
feb képe

Én más embereket sem

Én más embereket sem értek. Nem csak néha, inkább gyakran.

Magamat sem.

Mindazonáltal igyekszem nem elhamarkodottan ítélni mások felől.

135
Hotyhogy képe

Kerékpárosok állítólag

Kerékpárosok állítólag azért járdáznak, mert félnek a forgalomban menni az úttesten. Fölteszem, hogy a forgalom számukra megfélemlítő vonásai között van a gépjárművek gyakori szabálytalan túlsebessége is.

Ezért a szabálytalan túlsebességben én rosszat látok, és minden eszközzel szeretnék küzdeni ellene. Még a látszólag nem szorosan ide tartozó, túl nagy gyári végsebesség tárgyában is, amiben egyik haszontalanul és veszélyesen dicsőítő, hamis bálványozása és imádata látszik a tragédiákat okozó nagy sebességnek.

Menjenek lassabban az autók, s legyen nyugalom, higgadtság és ráérés szelíd eszükben a vezetőiknek. Azzal több kerékpáros is ki fog merészkedni a biztonságosabb utakra otthonukból, és le a járdákról.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

136
fattyu képe

Magam nevében beszélek.

Magam nevében beszélek. Nem az autó képességei zavarnak hanem annak az adott egy darab sofőrnek az attitűdje.

Nem a félelem miatt járdázok hanem ha olyan fos az út hogy féltem a felnit.

Megkérdem hogy szerinted ha ( scifi ) az autük csak 130al tudnának menni akkor kevesebb paraszt lenne nagykörtén? Hiszen a dugóban állva tötyörögve az autójuk irgalmatlan végesebessége fölött érzett lágyéki örömükben húzzák rád a kormányt, és nyitnak ajtót tükörhazsnálat nélkül?

Megkérdezném mi van azokkal akiknél nincs sebességkorlátozás. Man sziget? Auotbahn nem limitált részei? Akik arra akarnak menni? Tök legális ezeken a helyeken 170el 270el vagy 370el menni.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

137
Rumma képe

Fölteszed a sebesség

Fölteszed a sebesség túllépés miatt nem tekernek emberek a forgalomban? Honnan teszed föl? Van erre valami konkrét statisztika, bánom is én mi, vagy csak te úgy gondolod? Szerintem meg ha valaki fél, az akkor is félni fog ha 50-nel suhannak el mellette.
Hogy gondoltad a kűzdelmet? Főleg a minden eszközt. Tiltsunk be minden autót, ami 50-nél többre képes? Vagy le az 5 sebességes váltókkal, legyen csak két fokozat?
Véleményem szerint az a baj, hogy neked fogalmad nincs a vezetésről, és van egy elég hibás elképzelésed a dologról.

138
Hotyhogy képe

A föltevésemről: Azt

A föltevésemről:

Azt teszem föl, hogy a forgalomnak kerékpárosokra megfélemlítő vonásai között van a gépjárművek gyakori szabálytalan túlsebessége is. Én nem tudok ide vonatkozó statisztikáról.

Azért gondolom úgy, mert tudok kerékpárosokról, akik azért is félnek. S ezért teszem föl, hogy ilyen kerékpárosok lehetnek még, ám akiknek ilyen félelméről nem tudok. Ugyanis nehezen hihetném, hogy az összes ilyen kerékpárosról tudok, és róluk csak én tudok.

A minden eszközről:

A minden eszközt, amit gondoltam, általában le is írtam felül. Ha eszembe jut vagy tudomásomra jut még eszköz, annak bevetését is meg fogom fontolni.

Szükségesnek és jónak látom kérleléssel, tanítással is aláásni az aggresszív, vadul sebesség mámoros, barbár szellemet.

Azt a primitív, infantilis szellemet a túl gyors személygépkocsik kaphatósága és azok használatának hiányos, elégtelen szabályozása sajnos még mindig túl szabadon hagyja rombolni, megnyomorítani és ölni.

http://www.langlovagok.hu/
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

139
Wadmalac képe

Tessék azért kampányolni,

Tessék azért kampányolni, hogy minden új autó kapjon olyan adóvevő egységet (és minden sebességkorlátozott útszakasz a hozzávaló egységeket), ami kommunikál az autó és az útszakasz közt és a járművet letiltja a megengedett max. sebességre. F1 boxutcában működik. Aztán végig lehet gondolni, mennyibe kerülne, nálunk még normális bitumenre sincs pénz, szóval el is lehet vetni vagy legalábbis még 15-20 évig polcra rakni az ötletet.
Azok a bizonyos gyakori halálos balesetek nem lóerőfüggőek. Lakott területen gyorshajtani lehet kispolszkival is. Nem útviszonyoknak megfelelő vezetéssel, harmincas kanyarban kilencvennel, jeges úton negyvennel lehet csattanni trabival is.
Ha a túl fiatal, felelőtlen vezetők kezében lévő erőgépektől kell félnünk, akkor be lehet vezetni, hogy a mondjuk 100 LE feletti autókat csak X korhatár/X levezetett év után vezethesse valaki. Orvosi engedélyt ki lehet egészíteni pszichológiai vizsgálattal, hogy pszichopaták ne száguldozzanak.
Nem az eszközzel van a baj, hanem azzal, aki azt a kezében tartja.
A jogosítvány egy fegyverviselési engedély. Ha a fegyverválaszték nagy és bárki megveheti, csak az engedéllyel tudod szabályozni, ki mit foghat, nem a vadászfegyvert kell krumplipuskára butítani és minden nyáladzó TJHooker-mániásnak a kezébe nyomni. Mert kiskanállal is lehet embert ölni, és talán még jobban is fáj mint szamurájkarddal.
Wad

140
venyerin képe

Utcai Opelben láttam már

Utcai Opelben láttam már olyat, hogy leolvassa a KRESZ táblákat és szól a sofőrnek, ha gyorshajtana. Mondjuk nem fizikai leszabályozás volt, azt ezer okból nem csinálják, de szerintem hasznos.

Kár, hogy nem olcsó, ám de bonyolult rendszer...

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

141
Wadmalac képe

Én nagyon jó húzásnak

Én nagyon jó húzásnak tartom a nagy kijelzős sebességmérőket az út szélén, amelyek villogva figyelmeztetnek, ha gyors vagy. Azt mondom, legyen minél több. Aki csak elbambulásból megy gyorsabban, az erre tutira visszavesz. Aki direkt szakít, azt meg úgyis csak a rendőr tudja megszabályozni, vagy az amikor plafonra rakja magát.
A szándékos jelentős gyorshajtókat meg kíméletlenül ki kell szűrni, végleg.

Érdekes egyébként, hogy az Egyesült Államok belpiacra "lassabb" (rövidebb váltóáttételű) autókat gyárt, mint Európába vagy más exportra. Ezek a vasak a rövid áttétel és a hatalmas nyomaték miatt gyönyörűen tudnak gumit füstölni, gyorsulni meg driftelni, de valahol 200 km/h körül végetérnek. Ez bizonyos fokú sebességtiltásnak is tekinthető.
Mondjuk náluk azért kicsit más a helyzet mint Európában, országhatárt max Kanadába meg Mexikóba menet lehet átlépni, így jelentősen más közlekedésrendészeti körülmények nincsenek, gyakorlatilag teljesen egységes piachoz igazodhatnak a gyártók. Németországban egy 400 lóerős "sportautó" ami 190-nél nem megy többet, gyakorlatilag eladhatatlan, US-ben tök normális.
Wad

142
venyerin képe

A telepített mérők nekem

A telepített mérők nekem is szimpatikusak, meg szubjektíve úgy találom, normálisabb is lett a környékünk, amióta megszórták ilyennel.

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

143
Wadmalac képe

És mellesleg elég

És mellesleg elég szórakoztató bringán sprintmérésre. :D
Wad

144
venyerin képe

+1

+1 :D

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

145
Hotyhogy képe

Igen, jó olyan rendszerek

Igen, jó olyan rendszerek bevezetésére is törekedni.

A lóerőfüggő balesetek, megint, nem teljesen ugyanazok mint a túl nagy gyári végsebességtől adódó balesetek. Felőlem megmaradhat mindenkinek annyi imádott lóereje, amennyije csak van.

De legyen ellenben az korlátozva gyakorlati eszközökkel, hogy mekkora végsebességet érhessen el. Hasonló szabályozás még a polgári lőfegyverekkel kapcsolatban is létezik, ott a lövedék torkolati sebessége számít.

Jó is, hogy a jogosítványt fegyverviselési engedélyhez hasonlítod. Nézd meg az engedélyes muja ravaszmeghúzók gyönyörű munkáját:

http://www.langlovagok.hu/
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

146
fattyu képe

"Hasonló szabályozás még

"Hasonló szabályozás még a polgári lőfegyverekkel kapcsolatban is létezik, ott a lövedék torkolati sebessége számít."

Konkrétan HÜLYESÉGET ne beszéljünk már...

Kérlek idézz jogszabályi helyet eme baromságra.

Csak szólok hosszú évek óta éles lőfegyverek között forgok, tartok használok. Mivel banánisztánban élünk a téma pedig nem játék életbevágó a jogi háttér ismerete. ( jobban mint a rendőrök akik ha tudják kiforgatják ellened )

Ilyen korlátozás márpedig nincs.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

147
Hotyhogy képe

Engem egyáltalán nem

Engem egyáltalán nem érdekelnek a fegyverek. Mégsem beszélek velük kapcsolatban hülyeséget. Amit baromságnak nevezel, az országonként más és más lehet. Még a banális és kis terjedelmű forrás, a Wikipédia, is iránymutatást adhat erről.

http://en.wikipedia.org/wiki/Air_gun_laws
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

148
fattyu képe

Akkor: Nem

Akkor: Nem lövedéksebesség hanem torkolati energia.

A légfegyver NEM LŐFEGYVER. Lőfegyver az ami egybeszerelt lőszert tüzel. ( Lőszer: hüvely csappantyú lőpor és lövedék egyben )
Osotba magyar törvényi szabályozás szerint 7,5J torkolati energia alatt szabadon tartható, felette engedélyköteles. ( már a légpuska )

Bármi ami egybeszerelt lőszert tüzel az meg alaőból az torkolat energiafüggetlenül, és NINCS FELSŐ limit sem torkolati energiában sem lövedéksebességben

Eszerint mégis csak hülyeség volt amit mondtál.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

149
Hotyhogy képe

Torkolati energia is

Torkolati energia is létezik, de a torkolati sebességgel volt problémád. És bizony az is létezik, és azzal is foglalkoznak törvények.

Lövő légfegyver nekem lőfegyver, és azt hiszem sokan másoknak is, beleértve az olyanokkal jogi tekintetben foglalkozókat is.

Én nem mondtam hülyeséget.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

150
fattyu képe

Ismétlem NEM létezik

Ismétlem NEM létezik torkolati sebességen alapuló korlátozás magyarországon. ( ha most behozod a releváns ugandai törvényeket akkor magadat alázod :D )

Semmiféle szabályozás korlátozás alapját nem képezi LŐFEGYVEREK esetében Magyaroszágon sem a csőtorkolati energia sem a torkolati sebesség sem semmi ilyen hülyeség. ( hogy is tehetné hiszen ugyanazon lőszer kilőve X és 2X hosszúságú csőből nyilván nem ugyanazt fogja produkálni. )

Attól hogy te zsiráfnak nevezel egy buszt még nem lesz az. Ahogy a légpuska sem lesz lőfegyver.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

151
Hotyhogy képe

Nem ismételheted ezt, mert

Nem ismételheted ezt, mert nem is írtál eddig ilyent. Most kezdesz csak Magyarországra utalni. Én pedig nem utaltam semmilyen kifejezett országra eddig.

Nem várhatod el, hogy mindent feltétlenül kis Magyarországra kelljen az embernek vonatkoztatnia, egy előnytelenebb, provincionálisabb gondolkodással.

Most elfogadhatod, hogy amit én mondtam, az igaz és nem hülyeség: Hasonló szabályozás még a polgári lőfegyverekkel kapcsolatban is létezik, ott a lövedék torkolati sebessége számít.

Nem baj az, hogy neked a légpuska nem lőfegyver. Akár a puskától, akár a légtől nem az neked, vagy mert az nem lő lövedéket, én nem tudom. Elfogadom bár, hogyha a magyar jogban technikailag nem az a neve. De nekem az akkor lőfegyvertagadás. :-)

No, akkor hadd borzoljalak föl még valamivel. Máshol meg egy határnál nagyobb torkolati sebességű légfegyver neve a jogban tűzfegyver.

Ha ez már túl sok volt, itt van egy új blog:

http://criticalmass.hu/forum/20101002/duhongo

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

152
fattyu képe

Okoskodjunk. Az álalad

Okoskodjunk.

Az álalad linkelt Wiki oldalon a légpuskákra vonatkoztatva is mindössze KÉT helyen volt említve sebesség. Kanda és Spanyolország.Ott is torkolati energia volt megadva és zárójelben hogy kb ennyi az sebességben.

""Most elfogadhatod, hogy amit én mondtam, az igaz és nem hülyeség: Hasonló szabályozás még a polgári lőfegyverekkel kapcsolatban is létezik, ott a lövedék torkolati sebessége számít.""

Forrást kérek. Én továbbra is állítom hogy nincs ilyen. Ennyi erővel mondhatod azt is hogy az ég zöld a fű meg kék.

"No, akkor hadd borzoljalak föl még valamivel. Máshol meg egy határnál nagyobb torkolati sebességű légfegyver neve a jogban tűzfegyver."

Forrást kérek. Én azt állítom hogy Kínát egy cigány vajda alapította.

Attól hogy több levegővel löki ki az ólomgolyóbist tűz még nem lesz benne. Attól még nem lesz tűzfegyver.

Engedélyköteles IGEN. De a fegyver milyensége nem változik meg attól hogy gyorsabban jön ki belőle az ólom.

Nem vagyok dühös. Szórakoztatsz. Ebben az országban mindenki kommandós fegyvermester mesterlövész szövetségi kapitány F1 pilóta meg még ami. Tipikus példája vagy ennek. Lövésed nincs egy témáról de osztod az eszet majd amikor tényszerűen rámutatnak a hibádra tévedésedre elkezdesz netet túrni hogy a baromság amit mondtál a világ egy távoli pontján lehet hogy igaz. Ha a jóhiszemű tévedést meg nem ismerik be onnantól már kicsinyes hazudozás :D

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

153
Hotyhogy képe

Tudod mit? Inkább ne

Tudod mit? Inkább ne okoskodjunk. A forrásban lásd meg Kanadát.

Nem kívánok forrást adni a tűzfegyvert érintő megjegyzésemre. Akit az érdekel, igazán könnyen találhat rá anyagot. Lőfegyver, tűzfegyver, ilyen jogi név, olyan jogi név, nem érdekes.

Én nem lehetek tipikus példája a leírt álmodozóknak, és én nem osztok eszet.

Igazán nem túrok netet magamnak ahhoz, hogy tudjam miről beszélek. A te kérésedre kerestem rá, hogy megmutassam hitetlen neked. Én nem tévedtem, még jóhiszeműen se. Sem nem hazudoztam kicsinyesen neked.

Tudom, hogy nem vagy dühös, és én is viccesen értettem a dühöngőt. Fogadd el, hogy a perpatvar félreértésből van, és nem pedig bármelyikünk főbenjáró tudatlanságából is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

154
fattyu képe

Muha ------- Káros

Muha

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

155
Hotyhogy képe

Igen, nevetve okosodjunk.

Igen, nevetve okosodjunk. ;D
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

156
Hotyhogy képe

Abban az orszagban hosszu

Abban az orszagban hosszu evek ota eles lofegyverek kozott forog, tart es hasznal minden kommandos fegyvermester mesterlovesz, szovetsegi kapitany, F1 pilota meg meg ami.

Tipikus peldaja ennek az, akinek lovese sincs a vilag valtozatos fegyver torvenyeirol es egy beszukult provincialis bananisztani gogosseggel osztja az eszet, majd amikor tenyszeruen ramutatnak a tevedeseire, akkor megvert buszkesegeben csak muhahazik egyet. :D

157
3llenség képe

Csak nekem tűnt fel, hogy a

Csak nekem tűnt fel, hogy a balesetokozásba szándékosságot vizionált bele a blog szerzője?
-=-=-=-=-
Piros-fekete Caprine Cherokee, piros-fekete bukó, hosszú haj, szemüveg. Fekete csomagtartó-táska, néha fehér 3M.

158
Wadmalac képe

Mert valaki azért vesz

Mert valaki azért vesz nagy, erős autót, mert ölni akar. Naneee.
Nos, amióta a mostani autómat vezetem, (kb. 4 éve), minimum 10 olyan helyzetem volt, ahol kisebb, gyengébb, rosszabb futóművű, fékrendszerű autóval biztos hogy baleset lett volna (nem az én hibámból), csak a 180 LE-nek meg a remek futóműnek köszönhetem hogy elmaradt.
És egy vészhelyzetem sem volt, ami az erősebb kocsiból származott volna.
Ha minden tapasztalt, felelős sofőr új 220 pacis 5ös BMW-ben vagy vmi hasonló jobb vasban ülhetne,állítom, negyedennyi baleset lenne.
Aki meg felelőtlen ,az ne vezethessen. Ennyi.
Wad

159
Hotyhogy képe

Van, aki azért vesz

Van, aki azért vesz közúthoz túl gyors autót, mert ott is versenyezni akar, szabálytalanul, meggondolatlanul, fegyelmezetlenül. Kevés lehet az olyan, aki azért, mert ölni akar. Ezekről én nem szóltam itt.

Legyen az autó erős, nagy gyorsulású, de ne feleslegesen és veszélyesen túl nagy végsebességű.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

160
Wadmalac képe

Szerintem a versenyzésre

Szerintem a versenyzésre vásároló sem szignifikáns rész, viszont őket ki lehetne szűrni. És máris semmi baj magával az autóval.
Wad

161
Hotyhogy képe

Én is aláírom a

Én is aláírom a kiszűrést. Magával az ólmosbottal sem lenne akkor semmi baj. Az azt csupán nehézségük miatt szerető emberek törvénytisztelőn sétálhatnának velük az utcán, ahogyan a túl gyors autót szerető emberek is, törvénytisztelőn, nem hajtanának olyan autóikkal túl gyorsan.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

162
Wadmalac képe

Kompromisszumos +oldás: Ha

Kompromisszumos +oldás:
Ha lehet olyan autót gyártani, ami agyrablóan bimbimmel ha nem kötöd be magad, legyen olyan az autó, hogy ugyanígy visongat, ha a pl. faluszéle táblát befelé átléped 60-nal és pofázzon, amig csak nem lassítasz. Ehhez csak a táblák vonalában felrakott sebességhatár-jeladó kell, meg egy elektronika a kocsiba, ami a hajtáslánctól, motorelektronikától függetlenül, abba nem beleszólva működik és ha gyorshajtasz, agyadra megy. Persze ne legyen kiiktatható, rendőr ellenőrizhesse a működőképességét, műszaki vizsgán is stb.
Így fizikálisan nem vagy letiltva a nagyobb sebességről, de gyakorlatilag visszafog, mert nem tudod hosszú távon elviselni. De lényeges pont: a sofőrben megmarad a szabadság érzése, mert tudja, ha akarja, túllépheti, de nem fogja akarni. Nem egy radikális tiltás, könnyebben elfogadható. épp ezért hatásosabb.
Ezt a kütyüt nagy extrák nélkül be lehetne rakni akármilyen korú járműbe, viszonylag olcsón megvalósítható, és a hozzá tartozó infrastruktúra sem kerül vagyonba, csak a sebességkorlátozó táblákra szerelt, akár napelemmel hajtott kicsi rádióadók kellenek.
Wad

163
Wadmalac képe

"Legyen az autó erős, nagy

"Legyen az autó erős, nagy gyorsulású, de ne feleslegesen és veszélyesen túl nagy végsebességű."
OK. a 250 Km/h-s tiltással egyetértek. :)
Én saját vassal összesen 2X próbáltam ki ezt a tempót, halálközeli élmény kategóriába sorolom. Továbbiakban nem érdekel, nem ezért vettem ilyet, kényelmesen elautózok a sebességkorlátozások határán. A nagy végsebesség tulképpen reklámcélból fontos csak, tökéletesen kihasználhatatlan, és tökéletesen kihasználatlan.
De ne feledkezzünk el arról az igen lényeges szempontról, hogy egy 250 km/h-s végsebességre tervezett autó 130-nál biztonságos mint az édesanya öle, egy 140 km/h-s végsebességű autó 130-nál halálkísértés.
Azt meg (sajnos) nem várhatod, hogy fillérekből gyártott autó alatt ilyen luxusfutómű legyen.
Éppen ezért csínján kell bánni ezzel a sebességlehatárolás dologgal, mert a piaci érdekek miatt ez jelentős biztonságromlással is járna., a kutya nem fog aranyértékű futóművet rakni egy 130-as végsebességű autóba.
És innentől egy BMW semmivel nem lesz eladhatóbb, mint egy Ford Fiesta. Szal irreális a dolog.
Wad

164
Hotyhogy képe

250 Km/h! Találkozunk mi

250 Km/h! Találkozunk mi már majdnem középen... :-)

Reklámcélú, kihasználhatatlan, kihasználatlan végsebesség? Pont az, amiről beszélek. S meg lehet tervezni a kisebb végsebességű autót is olyan biztonságosnak, amilyenre a nagyobb végsebességűt lehet.

Sebességlehatárolás pedig hozzáadott eszközzel is történhet, nem kell azért állítólagosan csak rossznak tervezhetőn, rossznak tervezni egy autót.

Legyenek jó tervezésű, és mit bánom én milyen nagy gyári végsebességű autók, amikbe egy jó, eljövendő törvény által korlátoló rendszert kell majd tenni.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

165
szabomikulas képe

Másnak meg Trabanttal nem

Másnak meg Trabanttal nem volt balesete. Ő úgy vezetett, hogy gyenge fékkel és futóművel is el tudja kerülni a bajt. A műszaki javulásokat kockázatosabb vezetéssel kompenzálják az emberek, így alig javul a biztonság. És nem csak az elmebetegek kompenzálnak, hanem kb. mindenki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_compensation#Anti-lock_brakes

166
Hotyhogy képe

+1 Azt a mesebesét, hogy a

+1

Azt a mesebesét, hogy a gépkocsi nagyobb végsebessége annak nagyobb biztonságát eredményezi, hiszi a piszi.

Sok helyütt itt nagy teljesítményről, nagy erőről szóltak, lazán vagy tudat alatt véve szinonímáknak ezeket a fogalmakat a nagy végsebességhez.

Igaz az, hogy nagy teljesítmény vagy erő általában együtt jár a nagy végsebességgel, és oksági összefüggés is lehet egy mértékben, de tisztán, nagy végsebesség nem feltétlenül kell, hogy együttjárjon nagy teljesítménnyel vagy erővel.

Lehetnek bizony viszonylag gyönge, lassú, és mégis jó biztonságú autók. S ismétlem, lehetnek és legyenek is bár jó okokból erősek és jól gyorsulók is az autók, de lefogott végsebességgűek.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

167
Wadmalac képe

"Azt a mesebesét, hogy a

"Azt a mesebesét, hogy a gépkocsi nagyobb végsebessége annak nagyobb biztonságát eredményezi, hiszi a piszi."
Akkor azt se hidd el hogy járt ember az űrben.
Ne haragudj, nem elvárás senkitől, hogy otthon legyen a műszaki tervezés területén, de ha valamihez nem értesz, legalább ne tegyél "szakértő" nyilatkozatokat.
Én ennél visszafogottabb vagyok, de ezért a mondatért mérnökök garmadája hülyézne le.
Wad

168
Hotyhogy képe

Nem kell nyilatkozatomat

Nem kell nyilatkozatomat szakértőinek venned.

Egy túl nagy végsebességű, alkalmasan nagy biztonságú gépkocsi végsebességét korlátozza most mérnökök garmadája le a megkívánt kisebbre anélkül, hogy annak biztonságát az adott korlátozású térségre befolyásolják.

Találjanak csak ki egy kisiskolás szakköri megoldást, amivel annál a kisebb, biztonságos végsebességnél a gépkocsi további sebesség növekedése lehetetlenné válik.

Tehát nem szükséges egy ország, egy térség megengedett legnagyobb közúti sebességénél nagyobb végsebességgel rendelkezniük járműveknek, hogy azok ott alkalmasan nagy biztonságúak legyenek.

Arra az ott illegális sebességtartományba történő ottani fölgyorsulásukra való felesleges képességük nem ad hozzá biztonságukhoz a közúti magánszemélygépkocsiknak, hanem éppen ellenkezőleg, elvesz abból a biztonságból.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

169
Wadmalac képe

Lásd amit írtam a

Lásd amit írtam a profitorientált gyártástervezésről.
Wad

170
Hotyhogy képe

Lásd amit írtál a

Lásd amit írtál a műszaki gyártástervezésről.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

171
Wadmalac képe

Eh? Wad

Eh?
Wad

172
Hotyhogy képe

Engem nem hülyéz le ennek

Engem nem hülyéz le ennek a műszaki problámának a megoldására alkalmas, nem profitorientált, hanem tisztán műszaki tárgyukkal foglalkozó mérnökök garmadája.

Mérnökök ma terveznek, otthonosan a műszaki tervezés területén, létező és alkalmazott közúti gépjármű végsebesség korlátozó rendszereket.

Ezeknek beszerelésétől nem lesz kisebb, és kiszerelésüktől pedig nem lesz nagyobb se a gépjárművek már meglévő biztonsága.

Tehát a mondatomért ők nem hülyéznek engem le.

http://www.dft.gov.uk/vosa/newsandevents/pressreleases/2006pressreleases...
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

173
Wadmalac képe

"Tehát a mondatomért ők

"Tehát a mondatomért ők nem hülyéznek engem le."

Hát sztem de.
Mert a járművek aktív biztonsági rendszereinek fejlesztése főként a járművek sebessége miatt kezdődött. A passzív biztonság (utasvédő cella) álló járműnél is jelentőséggel bír, de az aktív (ABS, kicsúszásgátló elektronikák, aktív felfüggesztés, extra futóműgeometriák stb.) kifejezetten a nagyobb sebességeknél történő menetstabilitás-, tehát biztonság-megőrzésről szólnak. És minél gyorsabb egy autó, annál inkább szükség van egy annál jobb ilyen fejlesztésre. Bizonyos szinten ezeket a fejlesztéseket visszaveti a lekorlátozott sebesség, ha a kocsi ugyanúgy csak 130at megy mint egy feleakkora motoros és feleakkora minőségi szintű kisautó, a jármű értéke degradálódik, több pénzt kellene belekölteni a fejlesztésbe mint amennyit a vevő megfizet, tehát profitorientáltan csak az a minimum fog belekerülni ami létszükségszinten kell bele.
Ez egy profitorientált gazdaság. Megpróbáltak már nem profitorientáltat csinálni. Meg kell nézni mi maradt a Szovjetúnióból.
Wad

174
Hotyhogy képe

A tárgyalt rendszer is

A tárgyalt rendszer is aktív biztonsági rendszer. Lecsapja, kivágja, megszakítja a túlsebességre gyorsulást, mint ahogy a biztosíték szakítja meg a túláramot.

Országok lakosságainak igénye szerint, kormányaik kötelezővé tesznek biztonsági rendszereket gázhoz, villanyhoz, gépjárműhöz és még sok más mindenhez.

Ezeket a kötelezővé tett biztonsági rendszereket tisztán a célra tervezi a tervező mérnök, míg a gyártási költségek emelkednek velük. Ez általában nem is tetszik a profitorientált gyártóknak, de itt orientációjuktól mégis el vannak kényszerítve.

A kompenzációs folyamat természetesen az, hogy most profitorentáltakká válhatnak a rájuk kötelezett biztonsági alkatrész gyártásával is a gyártmányukhoz. Ekkor mérnökeik műanyag rugót és bepattintott műszer elemeket terveznek svájci mechanikák helyett.

Ésszerűtlenül nagy végsebességű közúti autók profitorientált gyártói talán azért nem szeretnének bele építeni gyártmányukba tökéletes mérnöki tervezésű végsebesség korlátolókat, mert nem gondolják azt, hogy azzal ők rendületlenül profitorientált útjukon maradnának. Eleinete talán elveszítenének sebesség imádó vásárlóikból.

De a kész mérnöki terv elvében tiszta terv, legyen az akár a mérnök eredeti találmánya, vagy a társadalom igényére hatóság által megkövetelt és szabatosan lefektetett funkciójú eszközre a terv.

S mint olyan, az nem közvetlenül a gyártói profitért születik, hanem a társadalom javára, ami nem pontosan olyan profit, amilyen a gyártóké.

Azt a mesebesét, hogy a gépkocsi nagyobb végsebessége annak nagyobb biztonságát eredményezi, hiszi a piszi.

Én ezt mondom, és minden tervező mérnök aki a szóban forgó végsebesség korlátozó eszközöket tervezi, ezt kell, hogy mondja. Sem én, sem ők nem hülyék, és nem is hülyézik le egymást.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

175
fattyu képe

"de tisztán, nagy

"de tisztán, nagy végsebesség nem feltétlenül kell, hogy együttjárjon nagy teljesítménnyel vagy erővel"

Mester eme tudás birtokában hogy nem oldottad meg még az világ energiagondjait? Eszerint 10 lóerővel is lehet 300al menni? Avagy elég lenne 10 gramm szenet égetni mindennap egy ermőműben mégis egész nap fénysebességgel pöröghetne a turbina?

Egyre komolytalanabb vagy. Hogy lehet még nagy végsebességet elérni? Nagyon kell akarni?

Közegellenállásról hallottál már? Hogy győzöd le? Egyre több erővel vagy egy szikrázó mosollyal és a hittel hogy nem kell ide erő?

Jézusom.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

176
Wadmalac képe

Biztos fordítva akarta

Biztos fordítva akarta írni. Hogy a nagy lóerőhöz nem kell hogy nagy végsebesség is legyen.
Nekem legalábbis egyértelmű hogy elírás volt. Különben valóban elég ordenáré bugyutaság lenne.
Wad

177
fattyu képe

Én már nem tudom... Ha ez

Én már nem tudom...

Ha ez lett volna az első ilyenje ebben a topicban én is jóhiszemű lennék.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

178
Wadmalac képe

:D Wad

:D
Wad

179
Hotyhogy képe

Te részben jól

Te részben jól értelmezted, részben mégsem jól. Én nem akartam fordítva írni.

Azt írtam, hogy nagy végsebesség nem feltétlenül kell, hogy együttjárjon nagy teljesítménnyel vagy erővel. Tehát le lehet azt a nagy végsebességet onnan vágni. És akkor majd nem jár az együtt a felőlem ott maradható nagy erővel.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

180
Wadmalac képe

Ehhe. Naszóval nem jól

Ehhe. Naszóval nem jól fogalmazol, mert ahogy te írod, az inkább azt jelenti, hogy kevés lóerővel is lehet nagyon gyorsan menni, pedig azt akarod írni ,hogy nagy lóerővel nem kell hogy nagy sebesség is legyen.
A szórended enyhén germános volt ami félreértésre ad okot.
A lényeget felfogtam, de ahogy másodjára leírtad, még mindig fordítva értődik. Nyelvtanilag helyes, de nagyon félreérthető.
Wad

181
Hotyhogy képe

Jól fogalmazok. Nem kell

Jól fogalmazok. Nem kell félreérteni.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

182
Wadmalac képe

Lehet, de egyelőre te vagy

Lehet, de egyelőre te vagy az 1 akinek nem volt félreérthető, mi meg 2 akinek de. Statisztikai alapon elb*sztad.
:D
Wad

183
Hotyhogy képe

:D Ki lehet menni a

:D

Ki lehet menni a dokkokhoz és ott statisztikailag el lehet b*szni Shakespeare-t is, még jobban, ha az számít. :-)))

Nagy végsebesség nem feltétlenül kell, hogy együtt járjon nagy teljesítménnyel vagy erővel. Ami azt jelenti, hogy nagy végsebességnek nem kell ott lennie, ahol nagy motor erő van, együtt vele.

Ki kell kapcsolni a gyorsulást és akkor a nagy motor erő majd üres pörgést, hangos hörgést eredményez, mit bánom én. De akkor nagy végsebesség nem jár majd azzal együtt. Nem lesz nagy végsebesség ott. Nem lesz ott, és úgy nem jár majd együtt azzal az erővel.

Phű... :DDD

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

184
Hotyhogy képe

Magyar lecke. Jol

Magyar lecke.

Jol fogalmaztam. Potty nem kell, hogy szuksegszeruen egyuttjarjon egy labdaval. Nem minden labdanak kell pottyosnek lennie.

Nem akartam forditva irni ugy, hogy labdanak nem kell egyuttjarnia pottyel, mintha az "egyuttjaras" kifejezes ok es okozat lancot jelentene, amilyenben a sorrend valoban lenyeges. Tudni illik, hogy ket dolog "egyuttjarasa" szigoruan nem ok es okozat lancot jelent

A potty nem okozza a labdat, se a labda a pottyot. De a pottyos labda eseteben a potty egyutt jar a labdaval avagy a pottyos labda is egyutt jar a pottyel, hiszen igy is ugy is tetszes szerint lehet azt irni.

Egy jarmu nagy motorteljesitmenye nem okozza annak nagy vegsebesseget. Lasd uthenger vagy kozuti busz vagy kamion. A profit oriental lelkiismeretlen tervezo okozza azt, hogy nagy motor teljesitmenyhez szuksegtelen es veszelyes nagy vegsebesseget rendel kozuti jarmu tervezeseben.

Nem kellene, hogy ugy tegyen mert veszelyesen nagy vegsebesseg nem szukseges, hogy egyutt jarjon azzal a beepitett nagy teljesitmenyu motorral, meg ha a vevo olyan motort is szeret. Elemi ipariskolaban ezt tizeneves tervezo palantak fogaskerek attetel szamitassal megoldjak.

185
fattyu képe

Értelmezzünk magyar

Értelmezzünk magyar mondatot :

"Azt írtam, hogy nagy végsebesség nem feltétlenül kell, hogy együttjárjon nagy teljesítménnyel vagy erővel."

Eszerint a sebesség nem kötelezően jár együtt erővel.

Tehát sebesség ( nagy ) lehetséges erő nélkül.

Távol álljon tőlem a nyelvtannáci de ha azt írod hogy a nagy teljesítmény nem feltétlenül kell együttjárjon nagy végsebességgel az igaz. ( lásd még traktor )

Amit te írtál nem. Ugyanis a sebesség az a befektett eneriga függvénye.

Ismételném magam. Tényszerűen rámutatva a hibádra csúsztatsz és keresed a kiutat... Csak így tovább :D

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

186
Hotyhogy képe

Együtt járása dolgoknak

Együtt járása dolgoknak nem szigorúan jelenti azon dolgoknak egyiknek a másik általi okozását.

Nem jelölve meg pedig oksági tényt, fölcserélhető a sorrendje azoknak a dolgoknak, amik kellenek, vagy nem kellenek, hogy együtt járjanak. Mindkét forma érvényes, mindkettő igaz. Ne értelmezzed rosszul, okozatot jelentőnek az adott szövegkörnyezetben a mondatomat.

Szigorú okozati leírásban, kijelentésben, meg van az adva kifejezetten, hogy mi okoz mit. Az erővel, sebességgel és gyorsulással foglalkozó elemi fizika is foglalkozik azzal.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

187
Hotyhogy képe

Nem kell, hogy a kettő

Nem kell, hogy a kettő együtt járjon. A fizika bár tárgyalhatja, hogy mi minek kell legyen az oka.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

188
fattyu képe

Ahogy te ítad de. NEM

Ahogy te ítad de.

NEM lehetséges végsebesség eneriga nélkül.
De lehetséges sok eneriga végsebesség nélkül...

Tetszik érteni?

Lehet büdös fingás nélkül is, de nincs fingás büdös nélkül.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

189
Hotyhogy képe

Ez mind más. Két dolog

Ez mind más. Két dolog együtt járásáról beszélve nem kell, hogy oksági kapcsolatot jelezzünk a kettő között akár ilyen vagy olyan irányba.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

190
ZsZs képe

Off: "Lehet büdös fingás

Off:

"Lehet büdös fingás nélkül is, de nincs fingás büdös nélkül."

Ez ellentmond a népi megfigyelésnek:
"Hangos fingnak nincsen szaga,
de amelyik hangnélküli,
annak szaga rendkívüli..."

:-)

191
Wadmalac képe

Az ellentmondást

Az ellentmondást megszünteti egy lerúgott gumicsizma és a háromnapos zokni. És mégis, lehet büdös fingás nélkül.
:)
Wad

192
fattyu képe

Valahol furcsa fordulatot

Valahol furcsa fordulatot vett eme beszélgetés, és a a katasztrofális kisiklás útjára lépett :D

-------
FOR PONY!!!

193
ZsZs képe

Én nem az állítás első

Én nem az állítás első felét vontam kétségbe (Lehet... nélkül is) hanem a másodikra (de nincsen... nélkül.) írtam ama népi bölcsességet, ami azt mondja, hogy de van ám... :)

De hagyjuk, mielőtt végképp kisiklunk... :)

194
Wadmalac képe

Én meg ismertem valakit,

Én meg ismertem valakit, aki kilencven évig élt pedig 75 évet pipázott. Hurrá, tehát a rák nem létezik.
Én is vezettem Trabit évekig, és tudom, mennyire volt biztonságos, úgyhogy ezt a zöldséget hagyjuk.
Aki pedig megtapasztalta, mennyire nem volt biztonságos valójában, nagy eséllyel nem meséli mert temetőben van.
A "szarabb autóval biztonságosabb a vezetés" meg maga a tömény irrealitás.
A javuló színvonalú autópark mindenhol a baleseti statisztikák javulását eredményezi, nem baleset darabszámra, hanem az autók számára levetített súlyos illetve halálos balesetek arányában. Persze ha mindenki úgy vezetné a zsírúj tuti kocsiját, mint a trabit vezette, még kevesebb baleset lenne, de nemtom ki az aki megvenne egy szuper 2X10 gangos oúti bringát és singlespeednek használná.
Természetesen elkerülhetetlenül a jobb autóval többet vállal be egy tapasztalt sofőr (ez nem felelőtlenség, ez ösztönös alkalmazkodás), de az összkockázat csökken. Kivéve persze a pszichopatákat. Azok viszont trabival is ölnek.
Wad

195
Hotyhogy képe

A fő dolog az, hogy jó és

A fő dolog az, hogy jó és biztonságos gépjárművek közlekedjenek a közutakon, de soha nem azoknak a közutaknak a legnagyobb megengedett sebessége fölötti sebességgel.

Annak céljára törvényben szabályozott végsebesség korlátozó rendszerek és eszközök legyenek kötelezőn beépítve gyárilag vagy más úton az érintett gépjárművekbe.

Ez a folyamat létező, és jármű fajtákat már gyakorlatban érint Európában és másutt is. Törekvésem az előre várható, és mások által szintén fontolgatott magánszemélygépkocsikra való kiterjesztése is ennek az elvnek és gyakorlatnak.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

196
Wadmalac képe

Mire ez megvalósulhat,

Mire ez megvalósulhat, addigra kihal az a sofőrgeneráció (pl. én) akik ezt túlzásnak érzik. De biztos vagyok benne, hogy addigra a körülmények, infrastruktúra, forgalomirányítás stb. annyit javulnak, hogy az a bizonyos maximális biztonságos végsebesség jóval több lesz mint a mai 130.
Ebben a formában az adott próbálkozás már egyáltalán nem zavar.
Wad

197
Lunkwill képe

Ha 4 év alatt 10-szer olyan

Ha 4 év alatt 10-szer olyan helyzetbe kerültél, hogy csak a jó futómű mentett meg a balesettől, akkor vagy eszméletlen sokat vezetsz (km-ben) vagy pedig nagyon veszélyesen. Defenzív normális vezetéssel szinte nulla az esély ilyen veszélyhelyzetekre.
Arra külön kíváncsi lennék, hogy a 180 LE hogyan mentett meg olyan szituban, ahol nem te lettél volna a hibás.

198
Wadmalac képe

A hozzászólás csak azt

A hozzászólás csak azt mutatja, hogy vagy keveset vezetsz, vagy csak faluszélen.
"Defenzív normális vezetéssel szinte nulla az esély ilyen veszélyhelyzetekre."
Hát öregem, hogy ez nem csípte a szádat, már bocs. Ha csak felautózol a 10esen Dorogtól Bp-ig (40 km), napi min. 1 ilyen helyzetet megélhetsz.
"Arra külön kíváncsi lennék, hogy a 180 LE hogyan mentett meg olyan szituban, ahol nem te lettél volna a hibás."
Bárhol, ahol pl. "neki kellett lépni", hogy egy elsőbbséget nem megadó barom ne verjen oldalba. Bárhol, ahol egy bárhogyan beálló baleset-helyzetből csak előrefelé lehet menekülni.
Majd ha egyszer megéled, hogy a meredek domb alján elsőbbségadás táblánál a tükörben látod, hogy a kamion hat álló kerékkel csúszik feléd, és látod, hogy pont az IFA elé fog belökni keresztbe, ha most nem lépsz neki és neccesen, de ki tudsz vágódni a forgalomba, na ha majd ilyet megélsz és hallod mögötted csattanni a két nagy vasat, majd elgondolkodsz, mennyi tapasztalatod van vezetés terén.
Wad

199
Lunkwill képe

Hűha, biztos le kéne

Hűha, biztos le kéne borulnom a nagy vezetés tudásod előtt, amely rendszeresen veszélyhelyzetekbe sodor. Még szerencse, hogy ott a csúcstechnika. :)))

Hidd el, több ezer kilométerenként sem kerülök necces helyzetekbe. Ebben benne vannak mindenféle vidéki utak, behavazva, esőben, bárhogy. Ennek egyetlen trükkje van, előrelátás és türelmes vezetési stílus. A sok lóerő tipikusan akkor szokta kisegíteni az embert, ha rosszul mérte fel előzéskor a helyzetet és menekülni kell. Ezt nyilván nem akartad példának felhozni, mert akkor nem lennél vétlen.

"Majd ha egyszer megéled, hogy a meredek domb alján elsőbbségadás táblánál a tükörben látod, hogy a kamion hat álló kerékkel csúszik feléd, és látod, hogy pont az IFA elé fog belökni keresztbe, ha most nem lépsz neki és neccesen, de ki tudsz vágódni a forgalomba, na ha majd ilyet megélsz és hallod mögötted csattanni a két nagy vasat, majd elgondolkodsz, mennyi tapasztalatod van vezetés terén."
Nyilván ez sűrűn megesik veled. Egy rutintalan vezetővel ellentétben - aki ilyenkor hátratolatna - csak te vagy képes arra, hogy előrefelé menekülj. Ilyenkor rendszerint az a plusz 80 lóerő menti meg az irhádat, ami nélkül még éppen eltaposnának. Haha!

200
Wadmalac képe

Nem kell semmi előtt

Nem kell semmi előtt leborulni. Húsz év alatt évi átlagban 20.000 km-t levezettem. Fel lehet szorozni. És 20 év alatt egy koccanásom sem volt. Idén januárban volt az első, kb. 20-szal, araszoló kocsisorban, tükörjégen. előttem 2, mögöttem meg 5 majdnem.
Ha olyan baromi bevállalós, kihaénnem sofőr lennék, valszleg nem ilyen lenne a baleseti statisztikám.
A leírt eset csak egy példa volt arra, hogy igenis van amikor előre kell menekülni. És természetesen pontosan ilyen nem naponta történik az emberrel, nekem elég volt ezt konkrétan egyszer megélni, de nem kell ilyet naponta megélni, egy életben épp elég egyszer meghalni. Ez egy extrémebb eset volt de ha szarral dobálózik valaki, akkor természetesen válaszként markánsabb esetet veszek ki ellenpéldának.
És igen, adott esetben a plusz 80 Le kellett ahhoz hogy az IFA, miközben oldalról belecsattant a kamion, épphogy ne lépjen a farkamra.
"Hidd el, több ezer kilométerenként sem kerülök necces helyzetekbe. Ebben benne vannak mindenféle vidéki utak, behavazva, esőben, bárhogy. Ennek egyetlen trükkje van, előrelátás és türelmes vezetési stílus."
És persze nem csak te vagy ilyen istenkirály biztonságos és óvatos sofőr, hanem mindenkit megszáll a szentlélek aki körülötted vezet és egy fia hülye sem veszélyeztet sehol, soha.
Hát kicsit elgondolkodhatnál, kettőnk közül ki van elszállva.
"A sok lóerő tipikusan akkor szokta kisegíteni az embert, ha rosszul mérte fel előzéskor a helyzetet és menekülni kell. Ezt nyilván nem akartad példának felhozni, mert akkor nem lennél vétlen."
A büdös életben necces előzésem nem volt az állítólag átkos lóerők miatt, sem "besokallásom". De Trabanttal még akkoriban majdnem ragadtam balsávban, az ezres Swiftemmel volt, hogy kutyagázolás-gátló kerülés után 40-nel táncoltam hogy nem boruljak fel. Eddig csak a szar futóművel meg lusta autókkal volt bajom, a lóerők sosem hoztak vészhelyzetbe.

Amit írtam, azért írtam és azért úgy, mert épp a te kommented utalt egyértelműen arra, hogy magas lóról beszélsz lenéző, lesajnáló módon más véleményéről, tapasztalatáról.
Nézz magadba stílus és önértékelés szempontjából is. Én továbbra is úgy fogok válaszolni, ahogy te szólsz hozzám.
Más véleményét tudom tisztelni akkor is ha nem értünk egyet, de vkinek a leszólása nem vélemény hanem neveletlenség.
Wad

201
Lunkwill képe

"Én továbbra is úgy fogok

"Én továbbra is úgy fogok válaszolni, ahogy te szólsz hozzám."
Eddig is túlreagáltad, úgyhogy nem tudom miről beszélsz. Semmi lesajnálás nem volt abban, amit írtam. Szerintem a te stílusodon kellene csiszolni, de az eddigiek alapján kevés esély látok rá, így részemről be is fejezem az eszmecserét. Pláne, mivel a lóerőimádók önigazolása szerintem nem éppen a CM-re való (bár nyilván nem is tilos).
Minden jót!

202
Hotyhogy képe

Úgy látszik, hogy ezeknek

Úgy látszik, hogy ezeknek a biztonságért nagyon nagy végsebességűre tervezett autóknak a vezetői nem tudtak előre menekülni. Valószínűleg még biztonságosabb és azért a célért még gyorsabbra tervezett autók nyomták seggbe őket. :DDD

http://www.wreckedexotics.com/
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

203
Hotyhogy képe

A legtöbb szabálytalan

A legtöbb szabálytalan gyorshajtás szándékos, és nem véletlen. Általában szándékosan veszélyeztetnek másokat gyorshajtók, és nem pedig véletlenül.

Előre megfontolt testi sértést vagy emberölési szándékot én nem vizionáltam itt bele semmibe. Azonban a kockáztatást jól látom. Lásd meg azt te is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

204
Wadmalac képe

a szándékos gyorshajtást

a szándékos gyorshajtást mint szándékos veszélyeztetést elfogadom, jogos a párhuzam.
Csak ezen nem segít ha minden autó csak 130at tud menni.
Wad

205
Wadmalac képe

A nagy teljesítményű,

A nagy teljesítményű, luxuskategóriás autókban a fő hibát ott érzem, hogy túlzott biztonságérzetet adnak, és egyértelműen nagyobb felelősséggel jár egy ilyet uralni, mint egy aszfaltszöcskét.
De:
Aki soha nem lépett még feljebb az 1000ccm kategóriánál, annak fals elképzelései vannak arról, miért jó a több lóerő/nyomaték.
ennek a lényege nem a nagyobb sebesség, hanem a nagyobb dinamika, gyorsulási képesség, és nem elhanyagolható, hogy a nagyobb végsebességre tervezett autók sokkal biztonságosabb futóművet, fékrendszert kapnak mint az olcsó kisautók. Éppen ezért egy ilyen autó felelősen használva nemhogy veszélyesebb, de klasszisokkal biztonságosabb nemcsak utasai számára, de a körülötte közlekedőknek is. Jobban tud menekülni vészhelyzetekből, stabilabban el tudja ezeket kerülni, folytathatnám.

Én egy 180 lóerős 3000V6-ot vezetek, és folyamatosan tapasztalom, hogy miközben kényelmes 90-100as tempóval elgurulgatok lakott területen kívül, Daewoo Matizok, WagonR-ek előzgetnek rám visítva szenvedő motorral, kamikaze stílusban, épphogy uralva a játékautójukat.
Szal aki igazán részt vesz a forgalomban, rendelkezik pár (én 20) év vezetési tapasztalattal, az nagyon jól tudja, hogy a vezetés veszélye nem a lóerőkben, hanem a körülmények és saját járművünk képességeinek rossz felmérésében vagy figyelmen kívül hagyásában rejlik.
Aki a lóerőkben keresi a hibát, az simán tapasztalatlan közlekedő. És isten ments, hogy ilyen témában ő döntsön.
Wad

206
fattyu képe

Ezt imádom nagyon a

Ezt imádom nagyon a motorokban. Egy hatszázas sportmotor ami a középkategória ex has 120-130 ló és 200 kiló. Hörögnek is az emberek hogy életveszély gyilkos motoros száguldozó...

Kapsz alá ellenben iszonyat jó szanaszét állítható futóművet bitang radiális fékrendszert és az előre menekülés lehetőségét. Ez az amit az átlag autós a 100 lovával sosem ért meg. Lehet előre meneküli. a legjobb megelőzés ha már ott sem vagy...

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

207
Hotyhogy képe

"...a nagyobb

"...a nagyobb végsebességre tervezett autók sokkal biztonságosabb futóművet, fékrendszert kapnak mint az olcsó kisautók."

Ha lehetséges ilyen, sokkal biztonságosabb gépkocsi részeket gyártani, akkor már csak kisebb végsebességet kellene tervezni hozzájuk.

S fordítva, ha lehetséges kis sebességű kisautókat gyártani, akkor ilyen, sokkal biztonságosabb gépkocsi részeket kellene tervezni hozzájuk.

Ugyanis gyártók is létrehozhatnak maguknak szabványt.

A lóerőben nem jó keresni a hibát. Teljesítményről, erőről szólni, elvezet minket a tárgytól.

Itt a tárgy közúti gépkocsik szükségtelenül túl nagy végsebessége, ami nem illeszkedik a közutakon megengedett legnagyobb sebességhez, és ezáltal egy veszélyforrás.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

208
Wadmalac képe

Csak röviden: egy Porsche

Csak röviden: egy Porsche Carrera 150-nél klasszisokkal biztonságosabb mint egy trabi 70-nél.
Akkor miről beszélünk?
A hülye sofőrt kell betiltani, nem a jó autót.
Wad

209
venyerin képe

"A hülye sofőrt kell

"A hülye sofőrt kell betiltani, nem a jó autót."

Kulcsmondat.

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

210
Hotyhogy képe

Miről beszélünk? Arról,

Miről beszélünk? Arról, hogy minden más autónál klasszisokkal biztonságosabb és egyszerre a tárgyalt túlságos végsebességeknél kisebb végsebességű autók kellenének.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

211
Wadmalac képe

És szerinted ilyet ki fog

És szerinted ilyet ki fog gyártani?
1. A profitorientált gyártás/kereskedelem arról szól, hogy mindent a lehető legkisebb beruházással a lehető legnagyobb áron tudjon eladni. Ha egy autót arra gyártanak, hogy 130-nál nem fog többet menni, a futóművébe, fékeibe PONT ANNYIT fognak belekölteni, hogy "épphogy elfogadható" legyen, ami igen messze jár a valóban szükséges biztonságtól.
2. Ha az országban az autók végsebessége le lenne szabva 130-ra, az autóimportban és a nemzetközi autós turizmusban (oda-vissza) igen sok pénzbe kerülő káoszt okozna. Arról nem is beszélve, hogy az aktuális magyar autópark min. 60%-a alkalmatlan ilyen utólagos átalakításra, plusz ennek beszerelése olyan költség, amire ha megpróbálnád az autósokat kötelezni ,abból polgárháború lenne.
Az egész mint projekt csak 20-30 év alatt lenne megvalósítható, ennyi idő alatt meg egy jól felépített propaganda és a következő generációk oktatása olcsóbban és stabilabb eredményt produkálna.
Pl. Angliában elég brutális, ütős, állami finanszírozású reklámok szólnak a gyorshajtás ellen. Egy mutatott vércsepp nélkül is olyan hatásuk van, hogy ha láttad, szinte kocsiba ülni sincs kedved.
Ebbe az irányba kellene menni, nem az autók buzerálására kell kitalálni nem megvalósítható ötleteket.
Wad

212
fattyu képe

folytatva az analógiát be

folytatva az analógiát be kéne még tiltani:

gravitáció
kés
villa
ásó
csákány
áram
maghasadás
benzin
gyors égésű anyagok ( lásd robbanószer )
műanyag zacskó
öv
két méternél magasabb tereptárgyak
vonat
metró
alkohol
kéz ( jobb és bal )

folytathatnám ám...

Avagy ha betiltanánk mindent amit eleddig a történelem folyamán az emberek szándékosan vagy baleset képében bűncselekményre vagy embertársaik elleni cselekedtre használtak elég sivár lenne az életünk.

Persze te nem betiltani akarod.

akkor lássuk a módosított élhetővé tett eszközöket.

gravitáció - erre sajnos nem tudok megoldást.
kés - papírból és éle nem lehet
villa - minek? van kezed
ásó - növessz hosszú körmöket
csákány - van fogad nem?
áram - minek a tv világítás számítógép?
maghasadás - egerek hajthatnák a turbinákat.
benzin - helyette emberi erővel hajtott járművek mert azzal KEVÉSBÉ lehet sebességet átlépni.
gyors égésű anyagok ( lásd robbanószer ) - Bányákat lamancsatornát is meg lehet oldani kézzel is végülis.
műanyag zacskó - legfeljebb többet fordulsz és kézben viszed haza a karácsonyi bevásárlást.
öv - vegyél pont passzentos nadrágot.
két méternél magasabb tereptárgyak - A Hobbitüregek is működnek nem?
vonat - majd elkerekel angliába üzleti útra
metró - kell olyan ami elé nem ugorhatnak/lökhetőek emberek.
alkohol - spec én nem iszom de ha jól rémlik volt már olyan hogy szesztilalom valahol. hatalmas siker volt.
kéz ( jobb és bal ) - ujjak eltávolítása hogy ne tudj megfogni semmit amivel ártani lehet, vagy mindenkit izomsorvadással fertőzni meg hogy képtelen legyen erőt kifejteni. ( most akkor ki ássa ki a bányát? )

Én csak annyit szeretnék még mondani hogy nem iszom gyógyszerre és másoknak is ezt tanácsolom.
Részemről befejeztem

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

213
Hotyhogy képe

Most látom, hogy mit

Most látom, hogy mit csináltam. Bocsáss meg, hogy így kiborítottalak. :-)

Jó, vegyük csak a kést. Bizony, alkalmas környezetben, a levegőben egy utasszállító repülőgépen, legyen is az csak papírból és igen tompa éllel.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

214
Wadmalac képe

Újabban láttam

Újabban láttam hipermarketekben kétliteres kiszerelésű energiaitalokat. Gyengébb szívű embereknek a megszokott 0,25 dobozos kiszerelésből 2 db is halálos lehet. Most gondoljunk bele, ha valaki nem 0,25 l-t, hanem ezt a két litert önti le egyszerre a torkán. Menten meghal.
Tiltsuk be!
Wad

215
venyerin képe

Én az energiaitalt

Én az energiaitalt evolúciós tényezőként szemlélem.
Aki belehal, jót tesz vele az emberiségnek. :)

-----------------------------------------------------
"Én nem vagyok biciklis, csak sokat járok bringával."

216
Hilfy képe

+1

+1

217
Wadmalac képe

A hülyék kihullása

A hülyék kihullása elvileg a faj átlagos intelligenciájának növekedésével jár. Nem tudom viszont hány millió év után hagy ez a szűrés a génekben is nyomokat, pillanatnyilag nekem épen romlónak tűnik a helyzet.

A gyerekvállalási hajlandóság meg nem magasabb IQ kérdése, sőt inkább fordítva.Valahogy a hülye ember szaporább és kompenzálja az elhullást.
:D
Wad

218
fattyu képe

Ezenkívül minden férfi

Ezenkívül minden férfi amint ivarérett korba ér lead három gyereknyi spermát majd kasztráltatásra köteles jelentkezni.

Hé az ott a nemi erőszak elkövetésekor használt eszköz és mind hordja közterületen.

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

219
vp képe

tudom hogy nem tudatos de

tudom hogy nem tudatos de úgy fogalmazol mintha nem lennél (már) hímnemű :)

220
fattyu képe

házas vagyok... az ugyanaz

házas vagyok...
az ugyanaz nem? :D
-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

221
Hotyhogy képe

Igen. Szükséges lenne az

Igen. Szükséges lenne az ilyen nagy kiszerelést jó törvényhozással betiltani, és ugyanakkor a veszélyre szóló figyelmeztetésre is kötelezni a gyártót.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/humber/7866536.stm
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

222
Wadmalac képe

Asszem nem éreztél rá az

Asszem nem éreztél rá az enyhe szarkasztikus élre, amit beleszántam.
A lényeg az lett volna, hogy a hülye ember mindenben megtalálja a lehetőséget hogy bajt csináljon magának vagy másnak, ezt nem tudod azzal leállítani, hogy betiltasz mindent amivel veszélyt lehet okozni, mert a végeredmény az lesz, hogy mindenki köteles egy gumiszobában leélni az életét hátrakötött kézzel és benyugtatózva, mert így nincs veszélyben és nem is veszélyes másokra.
Az embert nevelni kell, oktatás, propaganda a fő út, ha meg akarsz oldani egy problémát.
Amerikában például a dohányzásellenes rejtett propaganda (filmekben csak a rosszfiúk cigiznek stb.) 10 év alatt negyedére csökkentette a dohányosok számát, most már lehet szűkíteni a dohányzás életterét forradalomkeltés nélkül.
A szankcionálás nem hatékony és gyakran visszafelé sül el, minél hatékonyabbá akarod tenni, annál szűkebb mozgásteret hagy, a végeredmény pedig diktatúra.
Wad

223
dendru képe

Ezt hívják technikai

Ezt hívják technikai fejlődésnek. Ha ez nem lenne, nehezen blogolnál most a számítógépedről. Megcsinálnak egy gyors villany autót majd el kezdik fejleszteni a még gyorsabbat amit már egy másik újabb technológiával érnek el és egyszer csak azt veszed észre,hogy repülnek az autók is. Ilyen egyszerű. Az hogy az autót vezető emberek hülyék az egy másik téma. De ez megállíthatatlan.

-"Elnézést a környezetszennyező netezésért"-

224
Hotyhogy képe

Jó, hogy a technika

Jó, hogy a technika fejlődik.

Az által szikrítógépeink egyre kisebbek lehetnek, zsebbe, tenyérbe illők, és egyre nagyobb feszültségű, egyre nagyobb szikrákat bocsáthatnak ki, amik szépek.

Az, hogy ilyen szikrítókat maguknál hordozó emberek hülyék, az is egy más téma. De a szikrítási technológia fejlődése megállíthatatlan. :-)))
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

225
szabomikulas képe

Érdekes: http://en.wikipedia

Érdekes:

http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_compensation#Speed_limits

Ha a szabálytalanságokért (pl. gyorshajtás) büntetünk, annak alig van hatása a balesetek számára. Ha a baleseteket büntetjük, annak viszont van. (Vezetésszimulátorral kapott eredmény, de nem nehéz elképzelni, hogy a valóságban is hasonló lenne.)

226
kovácske képe

a linken olvasható

a linken olvasható bekezdés szerint:

-a 97-es szimulátoros kísérletből úgy tűnhetne, hogy a balesetek számát a balesettel összefüggő költségek nagysága befolyásolja, a sebességkorlátozás nem.

azonban

-a 2003-as való életből vett adatok szerint alacsonyabb megengedett sebesség=kevesebb baleset.

kérdés?
----------
sárga vót az...!

227
kaszi képe

szerintem a gyorsulast kene

szerintem a gyorsulast kene szabalyozni csupan.

1-130km/h : 15-20-30sec (hasznalhato)
efolott : exponencialisan / linearisan csokkeno gyorsulas

250-el akar menni valaki, de Kecskemetrol eler Kiskunfelegyhazara mire felgyorsul? Ha ures az ut es nem kell fekeznie, miert ne, kulonben meg majd raun tovig nyomni a pedalt :)

228
Hotyhogy képe

Igen, erről is írtam. Az

Igen, erről is írtam. Az ország legnagyobb megengedett közúti sebességéhez illesztett végsebesség közelében már csökkenjen az elérhető további gyorsulás, és annál a végül elért végsebességnél már ne legyen több elérhető gyorsulás. Legyen az zéró. Hiába nyomja a hülyegyerek, nem megy már gyorsabban a zótó.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

229
Wadmalac képe

Várjál ez nem ugyanaz. Ő

Várjál ez nem ugyanaz. Ő 0-tól végsebességig lusta autóról ír, ami a lehető legrosszabb.
Wad

230
Hotyhogy képe

Igaz, nem pontosan ugyanaz.

Igaz, nem pontosan ugyanaz. Valóban, ne legyen lusta az autó, hanem jó legyen a húzása.

Fokozatos gyorsulás csökkenés a végsebesség közelében mégis jó. A húzás durva kikapcsolása annál a határnál szerintem igénytelenebb megoldás lenne. Ám az is jó lehet, és ráadásul tök olcsó is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

231
fattyu képe

Látszik nem vezetsz. Megy

Látszik nem vezetsz.

Megy valaki az egy sávon 130 helyett 115el. Te szeretnél 130al menni.

Örömteli* lesz azt a sebességkülönbséget leküzdeni az általad vázolt "megoldásban".

* veszélyes és ostoba

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

232
Wadmalac képe

A tiltásnál stop és

A tiltásnál stop és kész, nincs tovább gyorsulás. De odáig ne érezzél semmit.
M3-ban élveztem már ilyet, 250ig húz, mint a vizeskanna, ott emg csontra beáll 250re és ott pörög. Rendesen előredőlsz az ülésből, úgy megáll a gyorsulás.
És ez így a jó.
Wad

233
Hotyhogy képe

Pont ezen kényelmetlen

Pont ezen kényelmetlen előredőlés miatt részesítem előnyben a korlátozott végsebesség szoros közelében fokozatosan csökkenő mértékben elérhető gyorsulást. Olyan rendszer kifinomultabb.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

234
Wadmalac képe

az az előredőlés csak

az az előredőlés csak arról szól hogy megszűnik a gyorsulás, nem lassulás áll be. És figyelmeztető hatása is van, jelzi neked hogy itt a vége, fuss el véle. Sokkal szelídebb tiltás, mint amikor fordulatszámra benzin- vagy gyújtáselvétellel ledadog a kocsi.
Jójazúgy.
Wad

235
Hotyhogy képe

Ez így van. Nem lassulás

Ez így van. Nem lassulás áll be.

De szerintem viszont legyen csak a legfinomabb az átmenet. Ne rángassa az embert kicsit se az autója úgy, mint vagonjait egy mozdony.

És ezen se vesszünk össze. :-)
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

236
Hotyhogy képe

Nem látszhat ilyesmi. Én

Nem látszhat ilyesmi. Én nem szeretnék 130-cal menni. S én nem akarok sebességkülönbségeket leküzdeni.

Viszont sokszor látok veszélyes és ostoba sebességkülönbség leküzdő próbálkozást a jelen megoldásban, szabálytalan, kivagyi kopaszoktól berregő, túl gyors szarjaikban.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

237
Krisi képe

"1-130km/h : 15-20-30sec

"1-130km/h : 15-20-30sec (hasznalhato)"

ja, neked használható. akinek meg jobban gyorsul az autója az dögöljön meg mert biztos közlekedési bűnöző. sőt, vegyük el tőle. hogy képzeli. fúj.

(a családi autónk 15 sec körül gyorsul százra, amúgy jó kis gép, fogyaszt 4,6 liter benzint, fasza kis autó. tényleg nincs vele semmi gond egészen addig amíg nem jön elénk egy teherautó 70-nel. amíg nincs egy kilométer belátható útszakasz addig nem lehet biztonságosan megelőzni, mert annyira lomha az autónk. nem kívánom senkinek se hogy ilyen autóval járja az országot egész évben. mindennek megvan a maga helye.)

238
Wadmalac képe

Mifranc wan, a rendszer

Mifranc wan, a rendszer vmiért spambe tette a kommentemet.
Wad

239
Wadmalac képe

Úgy látszik, a másik

Úgy látszik, a másik komment spamben marad.
Szóval, bocs, de ez zöldség.
1. a rossz gyorsulású autók jelentik a legnagyobb veszélyt előzésnél. Sokkal hosszabb távon tudnak csak valamit megelőzni, mint a tömegüknek megfelelő erejű autók. Márpedig fognak előzni, és kész is a veszély.
2. a rosszabb gyorsulású autók a fő dugóképzők. Mert egyrészt ritkábban tudnak előzni, másrészt lámpák közti lüktető forgalomban lassabban indulnak meg, mivel visszafogják az erősebbeket is, lustaságuk a sorban összeadódik és kész a dugó.
3. Gyengébb, erőlködő motor károsanyag-kibocsátása több, mert a motor nem az ideális, hanem a túlterhelt munkafázisában kénytelen dolgozni.
Wad

240
Krisi képe

amúgy van pár lassú autó

amúgy van pár lassú autó amit nagyon szeretek. pl. az állólámpás meg a zőccséges Merci 200D/240D automata. annak olyan a gyorsulása hogy BAH csomópontnál elkezdesz gyorsulni és a pláyán Budaörs felé már majdnem eléri a 100-at :D
viszont utána jöhet hegy vagy völgy, tartani fogja a tempót. mindezt közel egymillió km-rel a blokkban. ejj, egy ilyen lassú járművet azért elfogadnék: csak belesüppedek a fotel szerű ülésbe, előttem a csillag, körülöttem a német technika és jöhet az utazás :)

241
Wadmalac képe

W124. Akkoriban még tudott

W124. Akkoriban még tudott a merci autót csinálni.
Az tipikusan az az autó volt, ahol nem az számított, mikor érsz oda, hanem hogy milyen messzire gond nélkül.
Asszem egy Chevy Spark nem azonos kategória.
:)
Wad

242
Krisi képe

annyira vicces amikor

annyira vicces amikor kizárólag biciklivel közlekedők okoskodnak autós közlekedésről...

pár kiegészítés:
1: a jó gyorsulás nem hátrány mondjuk országúton előzésnél. nem mindegy, hogy 3 vagy 13 másodpercig vagyunk a szembejövő sávban. ebből a szempontból egy erős autó biztonságosabb.
2: a ma gyártott leggyengébb autók (1000ccm-s 3hengeres kisautók) nagy része simán megy 140-et, az átlagos 1.4-es, 1.6-os családi autóknak pedig ez az utazósebességük, a végük meg simán 200km/óra fölött van.
most akkor tiltsuk be az autók kb. 90%-át, mert képesek 130-nál többel menni?
3: a punkoknak se autójuk se biciklijünk nincs
4: mentem már lassan 180 lóerős motorral és mentem már a megengedett sebesség háromszorosával 21 lóerős motorral.
lehet levonni a bölcs következtetéseket, hajrá!
5: milyen gyakoriak az olyan balesetek, amikor 17 éves frissjogsis karambolozik 300-zal? ötévente egy? vagy annyi sem?
ha már mindenképp bűnbakot akarunk keresni és általánosítani kell akkor kezdhetnénk mondjuk a kézből telefonáló, menet közben magukat sminkelő, vagy épp sms-t író hülye picsákkal meg 80éves sehall selát töksüket féligvak tatákkal akik naponta veszélyeztetnek többezer közlekedőt.
legalábbis engem javarészt ez a két fajta közlekedő szokott veszélybe sodorni. előbb tiltanám ki őket örökre az utakról mint azt a pár darab sportautót ami képes 300-zal menni. (ráadásul ezeknek az értéke átlag 40millió forint, szóval eléggé vigyáznak rájuk a gazdáik.)

243
Wadmalac képe

+1 Wad

+1
Wad

244
Hotyhogy képe

Én nem tudom, hogy kik itt

Én nem tudom, hogy kik itt a kizárólag biciklivel közlekedő okoskodók.

Kiegészítéseidre a válaszaim:

1. Igen.

2. Ne tiltsuk be őket. Szereljünk beléjük rendszert ami korlátozza végsebességüket a felhasználási országok, térségek legnagyobb megengedett közúti sebességkorlátaihoz igazodóan.

3. Punkok se szágulhassanak utasként szabálytalanul gyorshajtó járművekben.

4. Mindkettőbe kellene ilyen tárgyalt korlátozó eszköz. Továbbá, kötelező első kerék terhelést vagy felemelkedést érzékelő és azzal összekapcsolt gyorsulást visszafogó eszköz is kellene hozzájuk.

5. Nem tudom, milyen gyakoriak. De azt tudom, hogy megesnek ilyen tragikus balesetek, amikből már egy is túl sok. Nincs általánosítás itt, sem bűnbak. De a leírt veszélyes vezetők leírt szabálytalankodásai ellen is érdemes küzdeni, és kell is.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

245
Wadmalac képe

Nem tomk, sztem

Nem tomk, sztem tökéletesen értelmetlen a dolog. Főleg azzal együtt nézve, hogy mennyi billenyű lett erre leütve.
Ha megnézzük baleseti statisztikákban, az extrémen magas (mondjuk 180 feletti)sebességű autók milyen részt vesznek ki a baleseti statisztikákból, és EBBŐL KONKRÉTAN MENNYI AMI VALÓBAN EKKORA (mondjuk 140 feletti) SEBESSÉGGEL TÖRTÉNT BALESET, akkor olyan minimális mennyiség jön ki, hogy szóra sem érdemes.
Rengeteg olyan terület van a magyar közlekedés területén, ahol ezzel a befektetett energiával sokkal nagyobb baleseti helyzeti javulást lehetne elérni (pl. kerékpárutak, útminőség, kresz-oktatás) hát inkább arra kéne figyelmet szentelni, nem ilyen marginális témára.
Wad

246
Hotyhogy képe

A piszkos és rendetlen

A piszkos és rendetlen szobát mindenki söpörheti, takaríthatja. Mindenki kiválaszthat egy területet, egy sarkot, ahol kisebb vagy nagyobb seprűjével, kisebb vagy nagyobb lelkiismeretével, odaadásával, szorgalmával seper és takarít.

Az is jó, ha egyikük jó szervező, és odakiált egy másiknak a sarokban:

Ne söpörgesd már azt a sarkot, ott elhanyagolható az a kis piszok ami ott van. Nem az a lényeges, fontos vagy döntő.

Meg nem is éri meg az időt, a fáradságot, olyan kicsinyre csökkenő a hozam a befektetett költségekhez mérten.

Gyere ide, itt kell tenni, mert itt van a nagy kupac szemét ahol én vagyok, ahol én állok, ahol én söprök, az én hatékony seprűmmel és módomon.
_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

247
fattyu képe

Én csak egyszer fogom

Én csak egyszer fogom ideírni kifejtve:

Mennyi pénzbe kerülne ez? CSak egy kis gyakorlatias dolog? Elektronikavezérelt autókban relatíve megoldható. Legyen mondjuk 25 pénz per autó. Hiszen azt vizsgálni hitelesíteni kell, nyilván valakinek a valakijének a cége fogja csinálni monopolban.

Karburátoros autónál konkrétan nem igazán megoldható vagy csak többletköltséges analóg megoldásokkal.

De legyen mondjuk 30 pénz. Hány autó van az országban? legyen X. ebből mennyi amelyik képes lenne túllépni a 130at? De várjcsak nem is ez a kérdés hiszen banánisztán. Minden autóba be kell szereltetni. Abba is amiba már van ( teherautók ) mivel az nem AZ a limiter.

Szóval ez minden egyes autótulajdonosnak egy szabadnapja a fentebb említett pénze idegeskedése, sorbanállása, regisztrálása mitököm.

Mindezt miért? Hogy az lakósságra vetített tizedszászaléknyi javulást sem megfizethesse a 99,9 akinek köze sincs hozzá nem ütött el senkit és nem megy 140nél gyorsabban pályán akkor sem ha éppen forgalilag lehetne...

Nem rímel ez kényesen arra hogy az a pár hülye aki nem tudja elkerülni az adófizetést az tartja el az országot?

-------
Káros szenvedélyektől mentes: avagy milyen unalmas is lettem

248
Hotyhogy képe

Végre, józan és nyugodt

Végre, józan és nyugodt kérdés felvetések.

Általánosan az EU térségről, de külön országokról is beszélhetünk és különösen Magyarországról is. Az ügy az egész fejlett világot érinti.

Sajnos, nem tudom, hogy mennyibe kerülne Magyarországon. Meg máshol sem. Nem néztem utána.

Elképzelésem szerint, a sok kötelező és nem kötelező dolog költsége mellett ez is elbírható költségű lenne a tulajdonosoknak.

A biztonsági övek és a gyermek ülés is pénzbe kerülnek, és meg tudja venni ezeket a gépkocsi üzemeltető. Egy hasonló árban lévő végsebesség korlátoló szerkezet nem lenne túlságosan nagy többlet kiadás.

Aztán ott vannak a nem kötelező csecsebecsék, amikre pénzt költenek az autósok, sokszor bele foglalva a jármű árába. Elektromos működtetésű ülések, ablakok, tükrök, utastér hűtés, ilyen huzat, olyan huzat, ilyen különleges és drágább kerék, meg olyan.

A változatok közül az olcsóbbat válasszák hát, szeretett autótípusukból, és akkor marad is, jut is.

A remélt előnyöket, a kifizetődést, a hasznosságot valóban számba kell vetni a hátrányok, a ráfordítás fényében. Ez már a végrehajtó államnak a dolga mindenhol, alkalmas felszerszámozottsággal arra.

Azt tudjuk, hogy buszok, teherautók, nehéz gépjárművek, furgonok és hasonlók ilyen rendszert kapnak az EU-ban, és a kiterjesztés folyamatos.

S ismételten, gyártókat is kötelezhetnek ilyen, gyárilag készen beépítésre. S gyártók is tehetnek önkéntesen, s fejleszthetik később talán közössé tett és átvett saját szabványaikat.

Az adófizető mindenhol sínylődhet, de kétségtelenül az adóikból származhatnak a társadalom számára előnyös fejlődések, mint amilyen egyszer ez is lehet talán majd.

S ha nem lesz ilyen bevezetve magán személygépkocsikra, jó okokból, akkor úgy legyen. Felmérhetjük mi is itt az okokat, barátságos megtárgyalással.

_____________________________
Legyen csengőd! Hangos?

249
Hotyhogy képe

Szülők le fogják tudni

Szülők le fogják tudni szabályozni a gyerekeik által vezetett autók végsebességét. A MyKey kütyü nem kötelező, de az elv előre mutat, és valószínűleg ez lesz a jövő. Hála az égnek.

http://www.telegraph.co.uk/motoring/news/9690756/Smart-technology-gives-...

250
kovácske képe

ez

ez tetszik.
----------
sárga vót az...!