A Critical Mass és a Kerékpárosklub kapcsolatáról szóló gyűlés itt hallgatható meg:

http://soundcloud.com/kukupajtas/critical-mass-365-a-critical

Akinek nem ugrik a Soundcloud, itt egy Youtube:

http://youtu.be/yARfqi7kLJM

Előzmények: a Critical Mass mozgalomnak 2005-ben egy kerékpáros szakmai szervezetre volt szüksége ahhoz, hogy hatása ne korlátozódjon évi két napra, hanem maradandó változások (bicikliutak, sávok, fejlesztések, jogszabály-módosítások, stb.) kövessék a tömegdemonstrációkat. Sajnos a tagtoborzásba csak az elején segítettünk be, majd magukra hagytuk őket. Ők uniós forrásokból kezdtek projekteket futtatni, amik között több tízezer emberre hatást gyakorló is volt (pl. Bringázz a Munkába). Mivel a működése ezektől függött, azok felé egyre kevésbé számolt el a párhuzamosan zajló - és többnyire kiváló - szakmai munkáról, akiknek az érdekeit képviselte. Senki sem tudja hogy a szuper új kerékpársáv, bicikliút, tároló, KRESZ módosítás honnan pottyant le. Válság van, az uniós pénzek késnek, az állami pályázatok csúsznak, a Kerékpárosklub fő célja, a szakmai munka ezért egyre nehezebb. Ezen szeretnénk változtatni, hogy a szervezet működése közvetlenül tőlünk, kerékpárosoktól függjön, nekik tartozzon elszámolással.
Mindez részletesebben a témafelvető felhívásban olvasható.
A hozzászólások és az itt meghallgatható gyűlés alapján arra jutottunk, hogy a Kerékpárosklub a Critical Mass szakmai szervezete, így kézbe vesszük a problémáit, és megoldjuk (ha tudjuk). A szervezetet pedig egy év alatt átalakítjuk, a belső kommunikációt, tagi tájékoztatást megújítjuk, a szervezeti hibákat orvosoljuk. De rövid távú célunk is van, ez pedig az 1300 fős tagság 3500 fősre növelése, ami által bebiztosítjuk a működést, és a fentiekben leírt, kerékpárosoktól való függésbe tesszük a szervezetet. Ha mindez sikerül, remélhetően elkezdődhet a fenntartható, évtizedek múlva is hatásos és eredményes szakmai szervezet építése. Ha nem, akkor vonulgathatunk, de a hatása egyre korlátozottabb lesz.
A gyakorlatban mindez abban fog megmutatkozni, hogy a kerékpáros társadalommal igyekszünk megértetni, az évi 2 napos Critical Mass és a 365 napon át nélkülözhetetlen szakmai munkát végző Kerékpárosklub egymásra utalt, egyik sem lehet sikeres a másik nélkül. Bedobjuk a Critical Mass 365 üzenetet, ami egyszerre jelenti azt, hogy a Critical Mass nem csak évi két felvonulás, hanem az egész éves kerékpáros közlekedés feltételeinek javításáért küzd, de arról is szól majd, hogy ennek érdekében megerősítjük a 365 napon az ügyünkért dolgozó szakmai szervezetet is.
Jó indításnak tekinthető, hogy már a témafelvetés is megindította a tagság újításokat és belépéseket, ezen a héten napi 20 ember döntött a támogatás mellett. Köszönjük nekik, és a jövőben bizalmat szavazóknak. Mindent megteszünk azért, hogy ne csalódjatok, sőt kedvetek és lehetőségetek legyen személyesen is bekapcsolódni a bringázás terjedéséért folyó aktivista munkába.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Kuku képe

Remélem jó mindenkinek ez

Remélem jó mindenkinek ez a Soundcloud megoldás a hangra.

2
toreki képe

Akinek nem, annak ott a

Akinek nem, annak ott a download gomb, aztán azzal hallgatja meg, amivel akarja :)

3
ubi képe

Kükü ezt (is) nagyon jól

Kükü ezt (is) nagyon jól összefoglaltad! Köszönjük! Tömegek, hajrá, segítsetek! Ahogy 2005-ben (és azóta) is megmutattuk, hogy túl tudunk lépni a civil szféra korlátain és létre tudunk hozni valamit, ami újabb, erősebb és hatásosabb, mint szinte bármi, ami Magyarországon a civil oldalon történik, én bízom benne és hiszem, hogy most is túl tudunk lépni a saját korlátainkon és a modern történelmünk során először tudjuk majd alulról szerveződve megoldani egy közhasznú civil szervezet autonóm fennmaradását és sikeres működését. Ez az egyetlen járható út, ami igazán politika és top-down folyamat mentes! Le a függőségekkel! Toljuk!

4
Szter képe

Klassz az összefoglaló,

Klassz az összefoglaló, köszönjünk a tájékoztatást!

Én felfogtam, túlléptem a saját korlátaimon :) és másfél év kihagyás után újból Kerékpárosklub tag vagyok.

Legyen meg hamar az a 3500fő! Lépjetek be ti is!

Kükü, engedelmeddel lenyúltam az aláírásodat ;-)

----

Én azért vagyok Kerékpárosklub tag, hogy tagdíjamból fizetést kaphassanak azok, akik elvégzik azt az aktivista munkát, amit én a szabadidőmben már nem tudok.

5
aPala képe

Az aláírásodból így

Az aláírásodból így neked is kimaradt egy 'akik'. :)

*******
*aPala*
*******

6
Toti képe

Hali! A legvégén azért

Hali!

A legvégén azért csak sikerült kimondani a bűvös mondatot...

Hogy mit szól a többi szervezet ahhoz, hogy mit írtok a matrica hátuljára, azt miért nem kérdezitek meg tőlük?

A helyzet az, hogy rengeteg szervezet van, amelyiknek az ügyét támogatni szeretném. De az összeset biztosan nem tudom. Rangsorolnom kell. Ettől függ, hogy belépek-e vagy sem.

Egyébként a felvétel jó lett.

7
aPala képe

Én kapásból nem tudok

Én kapásból nem tudok egyetlen más szervezetet sem mondani a Magyar Kerékpárosklubon kívül, amelyik a CM közelében ennyire ott lenne. Valaki tud?

*******
*aPala*
*******

8
Pontagy képe

végighallgattam a

végighallgattam a felvételt (sajnos a gyűlésre nem tudtam elmenni) és valóban, sok értékes és érdekes felvetés volt, bár konkrét megoldási javaslat kevés volt.

engem továbbra is érdekelne:
-honnan lesz meg a szükséges taglétszám?
-ha ez nem lesz, akkor mi garantálja, hogy érdemes belépnem, illetve a hiányzó összegek honnan folynak be? Kalapozás a CM-en, emelés után?
-mi a garancia arra, hogy a Kerékpárosklub nem esik bele megint egy ugyanilyen gödörbe, mint ahol most van?
-mit tud nekem -mint leendő új és egykor aktív tagnak- nyújtani a Klub, túl azon, amit eddig?
-mi fogja láthatóvá tenni az egyszerű, még nem bringázó embernek a Klubot? Mert ez ekkora létszámmal meg ilyen kommunikációval nincs sehol, Kükü szavaival élve: ~"egy random hangyaevő szekta" akik a külvilág számára valami homályosat cselekszenek.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

9
toreki képe

- honnan lesz meg a

- honnan lesz meg a szükséges taglétszám?
Eddig nem volt tagtoborzás egyáltalán. Most elindult egy kampány, aminek az itteni beszélgetés csak az első lépése. Emellett Erdős Zoli (elnökség) dolgozik azon, hogy a bringaboltok beléptető helyek legyenek.

- ha ez nem lesz, akkor mi garantálja, hogy érdemes belépnem, illetve a hiányzó összegek honnan folynak be? Kalapozás a CM-en, emelés után?
Most is folyik a szakmai munka a háttérben, és ezután is fog. A mostani vészhelyzetet leginkább egy kifizetetlen pályázati pénz okozza. A tagság hosszabb távú növelése ezektől a pénzektől tesz függetlenné minket, de ha ezt túléljük, akkor elvben tovább tudunk így is működni. Persze nem ez cél. Ahogy írtam, folyamatos kampány lesz. Egyébként ennek előszele volt, hogy a honlap összeköltözött a BAM honlappal, így elérünk olyanokat, akik BAM-olnak, de fogalmuk sem volt, ki szervezi.

- mi a garancia arra, hogy a Kerékpárosklub nem esik bele megint egy ugyanilyen gödörbe, mint ahol most van?
Az, hogy megszűnt az egyszemélyes vezetés. Most 5 tagja van az elnökségnek, és operatív, vagyis minden tagja végez feladatot. Kükü munkája már jól látható. Emellett az Ellenőrző Bizottság már nem csak papíron létezik, valamint létrejött a Választmány. Ez mind azt szolgálja, hogy a klub átláthatóbb legyen, és legyen beleszólás a munkába.

- mit tud nekem -mint leendő új és egykor aktív tagnak- nyújtani a Klub, túl azon, amit eddig?
a mostani szakmai munkán és szolgáltatásokon kívül:
- jobb kommunikációt
- újabb szolgáltatásokat (ha megismerjük a célcsoportokat és az igényeket)

- mi fogja láthatóvá tenni az egyszerű, még nem bringázó embernek a Klubot?
Kükü vállalta, hogy kommunikál a klubon belül. Ezen kívül lesz hírlevél, és a honlap is megújul. Ja mondtam már, hogy lesz egy kampány? :)

10
Kuku képe

Jogos kérdések, de

Jogos kérdések, de szerintem egy tagdíj befizetésekor sosincs garancia az utána kapott munkára. De szerencsére a Kerékpárosklub szakmai oldalról letett annyit az asztalra, hogy már ez a tempó is megérje a tagdíjat. Igazából nem is a szakmai munka volt kifogásolható, hanem a tájékoztatás, és a közösségi. Szerintem ha belépsz, legyél kemény tag. A következő elnökségin felvetem, hogy csináljunk a rengeteg hozzászólás alapján egy list to do-t, amit nyilvánossá teszünk, és folyamatosan lábjegyzetelünk, hogy hol tartunk vele. Szerintem ez jól fog működni.
Biztos vagyok benne, hogy jövő ilyenkorra a Kerékpárosklub ha nem is lesz tökéletes, de minden tagja tudni fogja mit tesz érte.

11
Pontagy képe

értem, és köszönöm a

értem, és köszönöm a válaszokat, neked is és torekinek is, remélem, be fognak válni a tervek.

én egy dolgot szeretnék hangsúlyozni még: talán a TSZ-ek munkáját lehetne esetleg kontrollálni (jó értelemben) és segíteni, kiigazítani, ha gáz van. Igen, szerintem kell egy minimális centralizáció, ami nem erőszakos, hanem segítő jellegű.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

12
Sceptico képe

Egyetértek. ---

Egyetértek.
---

13
monster képe

Sajnos országos hálózat

Sajnos országos hálózat nehezen megvalósítható, de nagyobb vidéki városokban lehetne akár önkénteseket riadólánccal bevetni.
Egy olyan szolgáltatásra gondolnék mint a sárga angyal az autósoknak, és jelenleg a fizetős bringangyal Budapesten. Aki a lerobbant klubtagoknak kiszáll és megjavít dolgokat az út mentén. Ha nem is ingyen, de kedvezménnyel. Defekt, leesett/elszakadt lánc, eltört küllő.
:-((-------))-:

14
gaze képe

Asszem az a kedvenc reszem

Asszem az a kedvenc reszem amikor Laszlo Janos egy maratoni monologban az 50edik vesszovel elvalasztott osszetett mondatban, amikor valaki szeretne kozbevetni valamit, felcsattanva koveteli, hogy "De hadd mondjam vegig, mert most jon a lenyeg!" :))))
Majd, siman mas mondataba kozbevagva belekezd egy kovetkezo monologba :)))))

de hat a janoscht igy szoktuk meg :)))))

15
aghla képe

Önkormányzattal,

Önkormányzattal, hivatallal tárgyalva hasznos lehet ez a "kidobják az ajtón, visszamegy az ablakon" erőszakosság...

16
Miló01 képe

1:02 részhez az a

1:02 részhez az a véleményem, hogy a cm matricára nyugodtan rálehet tenni a mk-t támogató szöveget, mivel ti hoztátok létre, CM magért létezik, csak más formában, az egyik vonul a másik szakmában nyomul. Csak jól kell kommunikálni. Hajrá!

17
Tomi9046 képe

Nagyon hasznos volt végig

Nagyon hasznos volt végig hallgatni ezt a felvételt! A végén még jókat is lehetett nevetni a poénokon. :)Számomra az nem világos, hogy a sok kerékpáros szervezet Budapesten és az országban miért nem tud együttműködni egymással vagy miért nincs szorosabb kapocs? (Ha a BKK-val jó viszonyt ápoltok, akkor nem értem, hogy az egy "szakágba" tartozókkal miért nem)

Egyébként a CM előtti/utáni órákban nem lenne jó csinálni egy hasonló gyűlést? Ott valószínűleg még többen megjelennének.

Olvasd el és értékelj. :)
--------------------------
9046.blog.hu

18
Kuku képe

Dehogynem. Nagyon jo otlet.

Dehogynem. Nagyon jo otlet. Sokszor akartam mar, de most tenyleg kellene. Az otodik keruletben lesz a vege, keressunk egy jo helyet, vagy ha
jo ido lesz, lehet park is.

-------------------------------
Kürti Gábor

Én azért vagyok Kerékpárosklub tag, hogy tagdíjamból fizetést kaphassanak azok, akik elvégzik azt az aktivista munkát, amit én a szabadidőmben már nem tudok.

19
Tomi9046 képe

Akkor már csak a jó időt

Akkor már csak a jó időt kell kidrukkolni. :)

Olvasd el és értékelj. :)
--------------------------
9046.blog.hu

20
jepe2 képe

sziasztok, 2 hete dolgozom

sziasztok,

2 hete dolgozom egy kis íráson, mi a baj az MK-val címmel .. még aug 20-án, múzeumlátogatás és piknikezés közepette is arról beszélgettem, hogy mi a baj az mk-val ...
most rapid üzemmódban megírtam ..

az MK nem egy civil szervezet .. de szeretné, ha civil szervezetként támogatnánk ...
az mk egy magáncég, akit nem kérhetünk számon, akinek nem adhatunk impulzusokat, aki csak passzív befogadót csinál belőlünk, mint a többi cég ..

az MK lehetne más is !
megjegyzem, láttam már remormokat, a Balázs Béla stúdióban, volt egy Durst éra (nálunk LJ éra),amely után jött egy egészen más - a rendszerváltással ...

az egészen más azonban nem lett kicsit sem más ..
csak több ember csinálta ugyanazt ..
ráadásul Durst még lekiismeretesebb is volt mindenkinél ... (s mint ilyen, totál pozitív karakter)

az, hogy egy HQ eldönti, hogy mi legyen, sosme helyettesítheti azt, hogy bevonni egy közösséget a közösségi életbe - azt, hogy közözzégi alapúvá változtatni az MK-t ...

az MK legyen mindenki kerékpárosklubja !!!!!!!!!!!

a kis dolgozatom pedig itt olvasható:

http://cspv.hu/read/08/2012/cm_mk

21
aPala képe

A legutolsó közgyűlés

A legutolsó közgyűlés óta nem egyetlen ember irányítja a Magyar Kerékpárosklubot, hanem egy többtagú elnökség.
A vezetésbe pedig teljesen egyszerűen be lehet kerülni.

Írnék még, de a fenti soraimmal a teljes hozzászólásodat cáfoltam. :)

*******
*aPala*
*******

22
SzCiklon képe

Helló. Elolvastam a

Helló.
Elolvastam a szösszenetet, és nagyon sok mindennel egyetértek, de egy "hibát" látok, ami szerintem most is megvan a Kerékpárosklubban, és te még jobban ráerősítesz:
mindig, mindenkinek tetszeni akarunk, mindig mindenkinek akarunk mondani valamit. Felkaroljuk a gyalogosokat, az autósokat, a BKV-t, a BKK-t, mindenkinek van egy üzenetünk, mindenbe beleszólunk, csak, hogy szeressen bennünket mindenki.
Pont a "biciklizz minden hétköznap" volt szerintem az az üzenet, ami az áttörést hozta.
Igen, mi a városi, "hivatásforgalmú" biciklisekre hajtunk, szabjuk rájuk magunkat.
Egyébként a sokat markol, keveset fog problematikájába ütközünk.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

23
pere képe

Szerintem általánosságok

Szerintem általánosságok tömkelege, pár tévedéssel és pár jogos kritikával.Az egyértelmű, hogy az elmúlt időszakban a biciklisek nem tudták miben utazik a Kerékpárosklub. A kommunikáció a tagság felé nagyon rossz volt, de reményeim szerint Kükü és Erdős Zoli, mint elnökségi tag, ezen segít. A legutóbbi választáson, tényleg volt egy "én csak x emberrel működöm együtt", de a kialakult vita után a jelöltek ezt visszavonták.

"A – minden projekt legyen nyilvános
B – minden biciklis kezdeményezhessen projektet
C – minden biciklis számára legyen nyomon követhető minden projekt (miértekkel, adatokkal)" az alapszabály 3.3.(1) és 3.3.(2) pontjai lehetőséget adnak rá.

"E – a döntések előtt a biciklisek szavazhassanak" - ez megint túl általános. Mire vonatkozik? Milyen/melyik döntésről akarsz szavazni ? Csak mert ha minden döntésről szavazást tartunk soha nem jutunk sehová,megbénítja az operatív működést.

"F – a projektekkel kapcsolatban a biciklisek (meritokratikus alapon) kérhessék számon az MK-t …
" - ennek lehetősége adott az évenkénti közgyűlésen,illetve ha végre beindul a választmány

"Az MK szabadítsa fel az alapszervezeteit !"- megint az a kérdés, mire is gondolsz pontosan ? Jelen pillanatban is van egy csomó dolog,amit a TSZ-ek önállóan csinálnak.

"Az MK gazdálkodjon kevesebből !...nem lesz szükség, az idei 80 millió forintos költségvetésre...15-20 millió elég" - a Kerékpárosklub költségvetésének egy részét az elnyert projektek adják,amit nem fordíthatsz másra illetve ezek tartalmazzák a projektvezetők fizetését is.Egy másik része a költségvetésnek barter jellegű.15-20 millió kb arra elég,hogy legyen 3 fizetett alkalmazott, iroda, honlap, nemzetközi tagsági.Azt ugye te sem gondolod komolyan,hogy önkéntes alapon meg lehet oldani,hogy legyen ember aki tárgyal az önkormányzatokkal, BKK-val, kormánnyal, minisztériumokkal, véleményezi a kerékpárút terveket,stb.

"az MK és a CM rehabilitálja a hétvégi bicikliseket" - WTF?! "biciklizz minden hétköznap” Ezzel mi a baj? Nem a hétvégi biciklisek ellen szól, sőt éppen értük.Minél több biciklista,annál jobban figyelnek ránk.Annál könnyebben kijut a városból a hétvégi biciklista a hétköznapiak miatt épített utakon vagy a BKV járatain, annál jobban figyelnek az autósok a biciklisekre,a hétvégiekre is.

Összességében egyetértek azzal, hogy a Kerékpárosklubnak jobban kell kommunikálnia, nyitottabbnak kell lennie a tagság felé, így a tagok száma is könnyebben nőne,másrészt viszont azt is gondolom, hogy fel kell nőnie az embereknek és meg kell érteniük, a társadalmi szerepvállalás felelősséggel és néha anyagi áldozatokkal is jár,mert sajnos az emberek jó része még mindig a gondoskodó államban hisz.

24
SagiK képe

Végighallgattam. A

Végighallgattam. A gyűlésen még azon ment az ötletelés, hogy a CM matrinya hátuljára MK toborzó szöveg. Most mint tudjuk nem lesz CM, de az MK sem fog profitálni.
Az átlag bringáshoz nem jut el az infó, hogy kell miért marad el a CM, és mit tud tenni a bringázásért.
Azt végképp nem tudja, (sőt! a tagok közül se mindenki), hogy mit csinál az MK, miket ért el, milyen gondokkal küzd, milyen feladatok állnak előtte, miként lehet segíteni/támogatni.

(először csak egy signup lett volna, de megcsúszott a komment. :) )

25
Kuku képe

Igen, múlt hét hétfőig

Igen, múlt hét hétfőig még ez volt a felállás, hétfőn reggel már a matrica grafika és szövegezés is nyomdakész volt. Akkor borult az útvonal, azzal bizonytalanná vált a nap is és a lebonyolítás módja is. A szervezői gyűlésre már nem készültek volna el a nyomdai cuccok, ekkor kezdtük Sinyával mérlegelni a lemondást. Most B terv van, eddig összesen kb. 130 új tagi regisztráció volt a 20 nap alatt (a normál napi 1,2 felett). 30 a nyári hírekre, 100 a lemondásra. Azért nem rossz, és még kampánystartnál vagyunk. Segítsetek, most ez a pálya, ezt kell futni, van benne kraft. Segítsetek benne.

--------------------------------
Kürti Gábor

Én azért vagyok Kerékpárosklub tag, hogy tagdíjamból fizetést kaphassanak azok, akik elvégzik azt az aktivista munkát, amit én a szabadidőmben már nem tudok.

26
SzCiklon képe

Kükü, ez egy bazi nagy

Kükü, ez egy bazi nagy vállalás.
Én most ezerrel beleálltam, de nagyon kéne mozdulni a meglévő aktivistáknak, hogy ez sikerüljön.
És a CM-nek is nagyon sokat kell segíteni, minden Kerékpárosklub-eseményt promózni, stb.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

27
Krisztab. képe

nagyon birlak, hogy a

nagyon birlak, hogy a velemenyed ellenere igy belendultel <3

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

28
SzCiklon képe

Csinálom a dolgomat. ****

Csinálom a dolgomat.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!