Kedves Bringások!

Sajnos a szokásos őszi nagy Critical Mass elmarad.

Ez elsősorban kettőnknek köszönhető, ugyanis egy máskor rutinszerűen vett nehezebb akadálynál elgondolkodva (nincs hely az autómentes napra lezárt fontosabb területek miatt) rájöttünk, hogy a beletett munkát jelenlegi formájában nem is éri meg. Bár a felvonulás önkéntesek százai segítségével egészen idáig tízezreket mozgatott, kezdeti hatása és szerepe egyre kisebb lett. Ma már nem a Critical Mass ülteti biciklire az embereket, hanem rokonok, munkatársak, barátok mintáját követik. Jó volt ezt a magunk sikerének feltüntetni, volt is alapja, csak ettől az alaptól már messze jutottunk, egyre inkább csak történelem. Akkoriban az volt a nagy húzás, hogy

a szinte láthatatlanul kevés futár és városi bringás összefogásával össze tudtunk gyűlni annyian, hogy ránk csodálkozzanak. Ez beindított egy önerősítő folyamatot, amiben ledőlt a városi kerékpározás veszélyeitől való félelem fala. Az egyre több, és sértetlen bringás látványa, majd a baleseti statisztikák is megcáfolták mindezt. Újabb és újabb csatlakozók kezdték el élvezni a bringázás előnyeit, örömeit. A Deák téren, vagy a rakparti bicikliúton már napi 15-20 ezer bringás halad át.

Az önerősítő folyamat egyre gyorsabb, az utóbbi években a válság, BKV sztrájk, és a benzinárak is csak erősítették. A Critical Mass talán most is hozza a felvonulásonként 1-2 ezer új bringázót, és még mindig ott van minden tizedik biciklin a CM matrica. Azonban ez eltörpül az évi több tízezer, közvetlenül már nem miattunk biciklire váltó emberhez. Sőt újabb erős motorok is feltűntek, mint például a sikerre ítélt Cyclechic mozgalom, ami a maradék bringás sztereotípiákat döntögeti, máris több városban látható hatással.

Critical Mass vs. kritikus tömeg

A felvonulás betöltötte a feladatát, sőt felbukkant egy új (külföldről is ismert) jelenség, a tőle elzárkózó új bringások tömege. Mert bármennyire a legkompromisszumosabb tagjai vagyunk a nemzetközi Critical Mass mozgalomnak, ez nagy létszámú utcai akciót könnyű radikálisnak látni, ha nem ismerik a történetét, csak a 10 kilométeres, 3 órás folyamot látják. Hiába szervezik részben autótulajdonosok, a bicikli mellett rendszeresen tömegközlekedők, hiába írjuk rá a matricákra hogy okos mobilitás a célunk, nem egy autómentes város, a híradások ehhez rövidek. A demonstrációk és erőteljes növekedés nyomán a kerékpárosok túlzott öntudatossága kerül a közbeszéd központjába. Járdázás, lecsengetés, centizés, pirosozás, stb. Autót vezetve, gyalogosként vagy külföldi városokban biciklizve ugyanígy látom a csoportokra jellemző szabálytalanságokat, csakhogy a biciklis új és szapora lakó az erdőnkben, túl gyors a változás ahhoz hogy ne szegeződjön rá mindenki figyelme. Ezt a helyzetet belülre természetesen a Critical Mass is tompíthatja, van is ebben mulasztása, de ez nem egyszerű a növekedési szakaszban, amikor egyre kisebb az elérés hatásfoka. Sokaknál nincs idő a mozgalom mélyére nézni, felszínesen pedig egy hőzöngés ami a külsősök megnyerésében kontraproduktív is lehet, ami nem csak kerékpározásra csábít, hanem távol is tarthat tőle. Pedig biciklire váltani a kívülállóknak kell, nem a már bringázóknak. Az arányokat becsülni sem tudom, de a két ellenhatás meglétét minden nap tapasztalom.

Győztes forradalom, elmaradt intézményesülés

Évek óta, így most augusztusban is nagyon nehéz volt értelmes célt
találni a felvonulásnak (ennek okai külön írást érdemelnének), de
közben egy másik történet is zajlott. A 2005-ben elstartolt
Kerékpárosklub és a részben őt életre keltő, egy évvel öregebb Critical Mass között eleinte jól működött a munkamegosztás. Nekünk nem kellett politikusokkal tárgyalni, így munka mellett is tudtuk szervezni a felvonulást, a Kerékpárosklub pedig több tízezer bringás nevében komoly erőként tárgyalhatott a döntéshozókkal. Kezdetben megállapodtunk, hogy a függetlenség és fenntarthatóság érdekében igyekszünk megértetni a bringásokkal, hogy nem az államnak, nem az EU-nak, nem az önkormányzatokanak, hanem magunknak kell finanszírozni a teljes állásban értünk szakmai munkát végző szervezetet. Így maradhatunk függetlenek azoktól, akiknek a munkáját civilként felügyeljük, ösztönözzük. Ezt egy idő múlva mégis elhanyagoltuk, 1200 tagnál elakadtunk. Egy ekkora tagságú magyar civil szervezet igen erősnek mondható, de a fenntartható, független alapműködéshez 3-4000 tag szükséges. Hamar jelentkeztek is a szokásos civil tünetek. A képviseltek helyett pályázatokra támaszkodás, precíz pályázati beszámolók, ezzel szemben felszínes a visszajelzés a tagság felé, főmunkaidőben végzett pályázati munka, ami már kárára van az érdekképviseletnek és szakmai munkának. Túlterheltség, rossz légkör, forrás-, idő- és kommunikációhiányos, zárványos szervezeti struktúrák. Hónapokkal határidő után kifizetett utófinanszírozásos EU projektek, csúszó munkabérek. A mélypont augusztus eleje, mikor egy sikeresen teljesített óriásprojekt 8 hónapja csúszó kifizetése miatti kis összegű adótartozás következtében a több milliónyi 1%-os felajánlásokra való októberi jogosultság is elveszik (még méltányosság kérhető). Itt ébredtünk rá, hogy ezért a csapdahelyzetért mi is felelősek vagyunk.

Bitorolt érdemek

Nagyon klassz volt a trendi, civil példaként emlegetett, nemzetközileg is csodált mozgalmár szerepben tetszelegni. Eközben viszont nem vettük észre, hogy magára hagytuk a Kerékpárosklubot, mint egy oviban felejtett gyereket, szervezeti és pénzügyi problémáival együtt. Holott az utolsó években az eredményeket már ők hozták. Az ő mérnökeik dolgoztak a biciklisávok tervein, ők lobbizták ki a sokszor visszadobott bicikliutakat, KRESZ- és jogszabály módosításokat, a Bringázz a Munkába kampányhoz pedig a Critical Mass nagyságát közelítő tömegek csatlakoztak. Olyanok is, akit mi nem értünk el. Szinte már egy szót sem beszéltünk a Kerékpárosklub közösségi finanszírozásáról, és annyira kínosan ügyeltünk a korábban cégek számára sok tízmillióért sem eladott függetlenségünkre, hogy szép lassan saját gyerekünktől is távolságot kezdtünk tartani. Ez nagyon menőnek tűnt akkor, csak hatalmas öngól elhitetni, hogy az érdekképviselet egésze elvégezhető ingyen. Sőt, miután mi, akik szem előtt voltunk, elhajtottuk a szponzorokat, kevesen találtak rá a szűkösen működő Kerékpárosklubunkra.

Kitolatás a zsákutcából

Most feleszméltünk. Megértettük, hogy a Critical Mass kiürült, miközben a több évtized múlva is szükséges szakmai szervezetünk haldoklik. Az addigi távolságtartás és az ingyen érdekképviselet nimbusza miatt a Critical Mass mozgalom nem tűzhette előkészítés nélkül őszi zászlajára a Kerékpárosklub megmentését konkrét tagdíjak befizetésére irányuló toborzással. "Hát hogy nézne az ki?" Azonban ha a legfontosabb aktuális problémát sem kezeljük, akkor minek vonulunk fel? Ekkor dobtuk be a törölközőt. Most úgy gondoljuk, hogy a Kritikus Tömeg - nagyban nekünk köszönhetően - zsákutcába vonult. Ebben a helyzetben a legjobb döntésnek azt tartjuk, hogy 15 alkalom után most leüljünk inkább, és elmagyarázzuk, hogy a kerékpározás terjedésének hosszú távú fenntartásához már elsősorban nem Kritikus Tömegre, hanem szakmai munkára van szükség, és ennek hiányában mi feleslegesek vagyunk. Ha ebben sikeresek leszünk, folytatódhat a bicikliutak, kerékpársávok, tárolók elterjedése, a jogszabályok, KRESZ, oktatás, és más feltételek változása. Amennyiben mégsem, úgy azok örülhetnek akiknek még ingyen ölükbe pottyant egy-egy bicikliút vagy sáv (nem is tudják hogyan), de akik ma is a több sávos utak melletti járdákon, szétesett gyalog- kerékpárutakon, településközi útpadkákon tekernek, magukra maradnak. Ahogy annak idején a civil összefogás bevett eszközeit, módszereit, most a Kerékpárosklub finanszírozását kell forradalmasítanunk és közösségivé, és ezzel a kerékpárosoktól függő viszonnyá alakítanunk. Meg kell fizetnünk az érdekképviselet árát! Napi egy kifli, heti egy kávé, havi egy korsó sör árába kerül az éves tagság, és sokszoros haszonnal térül meg, mikor a házadhoz érkezik a kerékpáros úthálózat.

Itt követhető, hányan döntöttünk úgy, hogy biztosítjuk az ezért dolgozók munkáját.

Az utolsó nagy bringaemelés

Úgy döntöttünk azonban, hogy ezzel nem fű alatt, szégyenlősen, mellékszálként becsempészve, hanem megkerülhetetlen kérdésként kell szembesülnünk. Az eddigi tevékenységünk megvitatása, az új cél felvetése túl nagy falat ahhoz, hogy a szervezői munka közben merüljünk el a megvitatásában. Ezért a felesleges munkát nem vállalva, lemondtuk a felvonulást, és egy remélhetőleg jó végkifejletű vitát kezdeményezünk a fentiekről. Tavasszal egy utolsó nagy Critical Mass keretében pedig el is búcsúznánk, ettől a korszaktól. A Critical Mass mozgalomnak ezután is maradna a létjogosultsága, a központilag szervezett rendszeres nagy felvonulások azonban teljesítették a feladatukat, és a helyüket ideális esetben a helyi közösségek önszerveződésének kellene átvenniük, de már sokkal erősebb szövetségben a szakmai szervezetünkkel. A keret adott, a Kerékpárosklub Budapesten és néhány nagyvárosban már megvetette a lábát helyi szervezetek formájában, akik tárgyalnak, terveznek, esetleg tüntetnek a helyi kerékpározásért. Tegnap éppen panaszkodott egy nagymarosi futárunk, hogy miért nincs bicikliút Királyrétre, mert a helyiek is használnák, és rengeteg család kirándulna rajta. Ez az a pont, amikor a jövőben beindulhat az új struktúra. A civil útmérnökök átnézhetik a terepet, a környék közössége helyi területi szervezetet alkothat, kampányba és tárgyalásokba kezdhet. A központ sajtónyilvánossággal, tervezéssel, tanácsokkal, háttértámogatással, és a regionális, vagy akár országos tagság mozgósításával segíthet. Siker esetén minden újabb alkalommal nagyobb súllyal és több tapasztalattal léphet fel. Ahogy eddig is, most is minden a bringások civil kurázsiján múlik. Bárhogy is alakuljon, köszönjük mindenkinek aki az elmúlt években tett a kerékpározás terjedéséért, mindig büszkék lehetünk rá, hogy elértük a kritikus tömeget, ami után a kerékpár újra közlekedési eszköz lett. Abban reménykedünk, hogy jövő tavasszal a Critical Mass utolsó és a maradék falakat is ledöntő feledhetetlen bicikliemelésének végén mindenki annak tudatában teszi le a bringát, hogy nem emelgette hiába 9 évig. Utána az évi 2 napos Critical Mass helyett a minden nap biciklizők tömegei és az értük folyamatos szakmai munkát végzők 365 napossá teszik a Critical Mass-t.

A fogadtatásról fogalmunk sincs. Nagyon szívesen beszélnénk veletek erről élőben is, ha adódik lehetőség. Ha az álláspontot elutasítjátok, azt akkor se a leírtak teljes kidobásával tegyétek. Sok év tapasztalata és tanulópénze van benne.

Viszlát vagy sziasztok,

Kükü & Sinya

És természetesen ha igazi akadály van, akkor írásunk felett a fejlécben ott találjátok a Riadóhiradóra feliratkozás lehetőségét. A nyomásgyakorlásra komoly és konkrét ügyben szükség lehet. Ezen a csatornán pedig már most is sokezer bringást elérünk. Erről semmiképpen sem mondunk le.

Tagszámláló: http://kerekparosklub.hu/miert-jo-mk-tagnak-lenniCritical Mass 365. Forrás: www.cyclechic.hu

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
aghla képe

Korrekt, őszinte írás.

Korrekt, őszinte írás. Nem nélkülözi a felelősségtudatot és az előrelátást.
Asszem én vagyok az első olvasója, ma még sokan fogják. Ha szervezett felvonulás nem lesz, nem lehetne valami városszéli Magyar Kerékpárosklub piknik, ahova a felvonulásra úgyis ráizgulók kimennének egyénileg? Toborzás?

2
Kuku képe

A leghasznosabb valóban egy

A leghasznosabb valóban egy gyűlés lenne, ahol átbeszélhetjük, és kiengedheti pro és kontra mindenki a darazsakat a fejéből. :)

3
aghla képe

10 000 résztvevővel? A

10 000 résztvevővel? A jegyzőkönyv vezetést nem vállalom. :)

4
hf képe

jó de lehessen rhelyben

jó de lehessen rhelyben rögtön belépni a Kerékpárosklubba! :-)

5
atmann képe

a meghirdetett szervezői

a meghirdetett szervezői gyűlés?

6
KergeKacsa képe

Szerintem a "piknik" az nem

Szerintem a "piknik" az nem megbeszélést jelent. :)

Jó ötlet a megbeszélés, de szerintem ugyanúgy szükség lenne, hogy legyen egy közösségi buli is, ha nem CM, akkor MK cégére alatt. Városliget, kidöglés, közös piknik sok biciklissel, kihelyezett biciklikonyha, szerelési tanácsok, CM-pótló emelés, stb-stb.

Ennél jobb alkalom kevés lesz, hogy az MK kicsit a CM helyébe lépjen.
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

7
hefi képe

Ha a nightride mozgalom

Ha a nightride mozgalom ilyen népszerűvé hízott, akkor egész biztos lesz ilyen szerveződés CM helyett is.

--
NYERJ trekking bringát!

8
rolex képe

de azért matrica lesz

de azért matrica lesz

9
Icarus képe

Tavaszi is sztornó, azaz

Tavaszi is sztornó, azaz többet már nem akartam CM-et tartani?
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

10
Kuku képe

Minden eddiginél jobban

Minden eddiginél jobban szeretnék dolgozni a tavaszin, ha elfogadjuk, hogy utolsó nagy CM.

11
Nuvanda képe

Kíváncsi vagyok, hogy

Kíváncsi vagyok, hogy mennyien leszünk az utolsón.

12
sinya képe

100.000 ! ;)

100.000 ! ;)

13
Nuvanda képe

megszámolom! :)

megszámolom! :)

14
aghla képe

Időpontot korán

Időpontot korán kérünk!
Az minimum olyan sternfahrt lesz mint a berlini, de mi Győrből-Pécsről-Szegedről megyünk.

15
antitodo képe

Én nem tartom

Én nem tartom szerencsésnek a tavaszi CM leállítását, inkább megváltoztatnám a tartalmát. Legyen egy kerékpáros ünnep a Földnap- Kerékpáros karnevál... Megmutatjuk, hogy vagyunk, majd rövidebb vonulással, a végén pedig bringaemeléssel, koncerttel, dj-kkel stb. Jó érzés, hogy sokan vagyunk és sok ezer embert egy dolog köt össze. Ezzel nem állítom, hogy az aktivizmus bármilyen formájában leálljon.
xxx
Run Forrest, run!

16
Krisztab. képe

Most amugy az oszi jott

Most amugy az oszi jott volna :D A tavaszit mostani allaspont szerint meg megszervezzuk, aztan meglatjuk.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

17
Pontagy képe

igaz, amit írtok, a CM már

igaz, amit írtok, a CM már nem az, ami volt, de szerintem ez az egész nem tudom, mennyire lesz eredményes, éppen az őszi CM volt az, aminek még értelme is volt, rendőrök, és lezárás nélkül.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

18
Shag_Beckur képe

"Évek óta, így most

"Évek óta, így most augusztusban is nagyon nehéz volt értelmes célt találni a felvonulásnak..."

Kár, hogy nem kérdeztetek. Vagy nem néztétek a fórumot, hogy mit hiányolok.

Mert van (VAN!) értelmes cél. Ki kell állni és MEGNEVELNI azokat, akiket kicsődítettetek. Kiállni a Körútra és letessékelni őket a járdákról. Kiállni este a bringaútakra és rászólni a ninjákra. Kiállni a kereszteződésekbe és rászólni a pirosozókra. Ezeket a feladatokat nem szabad áttolni másra. Ezeknek a tudatosítása ugyanúgy hozzá tartozik egy normális, élhető városhoz.

A CM munkája nem most ért véget. Most kezdődik...

19
steerio képe

Te milyen gyakran jársz ki

Te milyen gyakran jársz ki autóst nevelni? Ja, nem a te dolgod? Hogyhogy?

20
Shag_Beckur képe

Talán mert nem vagyok

Talán mert nem vagyok aktivista? Talán mert trendi, civil példaként emlegetett, nemzetközileg is csodált mozgalmár szerepben nem tetszelegtem?

21
steerio képe

Jó, akkor hol vannak az

Jó, akkor hol vannak az autós civil szervezetek által végzett "ne parkolj a zebrára/járdára" meg "állj meg a zebránál" kampányok? Pedig egy nagyvároshoz hozzátartozna, hogy át tudok menni az úton. Hogyhogy nem állnak ott minden utcasarkon, ahogy ezt tőlünk elvárod?

Nincsenek ott, mert nem az ő dolguk, úgyhogy rakjad el te is a kettős mércét.

22
Shag_Beckur képe

Közlekedésbiztonság Vezet

Közlekedésbiztonság

Vezetéstechnika

Kerékpár

Azért, mert nem hallottál róla, még létezik.

23
sdd- képe

seggbekur, nem latom ahogy

seggbekur, nem latom ahogy jelentkezel bebiciklizes turavezetonek ;p

24
Shag_Beckur képe

Nem is fogok. Egyrészt nem

Nem is fogok. Egyrészt nem vagyok aktivista még mindig, másrészt nem vállalok felelőséget idegen emberekért, ha nem muszáj.

25
steerio képe

Ezt csak az aktivistáknak,

Ezt csak az aktivistáknak, köztük is csak a bicikliseknek kell megtenniük. Mert ők a többiek tetteiért is felelősek, ha más eszközzel indulnának útnak, ez nem állna fenn.

Aaaaall right.

26
sdd- képe

en se vallalok mert nem

en se vallalok mert nem muszaj

27
steerio képe

Hasonlóink nekünk is

Hasonlóink nekünk is vannak, csak te még nem voltál MK-s eseményen, illetve ott a Bebiciklizés is. Ezek az érdeklődőknek szolgálnak útmutatással és segítséggel, akárcsak a MAK cuccai.

Te ezzel szemben azt várod, hogy valamiféle kisdobosegyenruhában kiálljanak az aktivisták a kereszteződésekbe rendőrködni, ami nemcsakhogy nevetséges volna, példát se láttam még rá sehol.

28
Shag_Beckur képe

Bizony, ki lehet állni.

Bizony, ki lehet állni. Sőt, ki is kell állni. Hiába keresel párhuzamot, nincs. Ilyen erőszakos, alulról jövő, agresszív propaganda egy közlekedési eszköz népszerűsítésére még nem volt példa. Viszont ezzel az jár, hogy meg is kell nevelni őket. Olyan nincs, hogy "én mosom kezeimet".

29
steerio képe

Amikor felszedték a

Amikor felszedték a villamossíneket mindenhonnan, majd autópályákat építettek a város közepére, és a gyalogosokat lekényszerítették büdös aluljárókba, az valóban nem alulról jövő volt, de mindenképpen agresszív.

Ja, az simán "fejlődés", ami "megállíthatatlan". Ahhoz alkalmazkodni kell, ha emberek halnak is bele.

A villamosmegállók letarolása, üzletekbe való berepülés, hármas (négyes) bennégést okozó nekihajtás, egyáltalán a hétvégenként 10 halál okozása ugyanis jellemzően nem az általunk propagált közlekedési forma sajátja. Minél többen váltanak tehát kerékpárra, a város annál biztonságosabbá válik, azaz tulajdonképpen az "autós civilek" (szerintem amúgy továbbra sem létező) feladatát végeztük el már most.

A nyugati világ minden nagyvárosában nő a kerékpározás részaránya, de sehol senkinek nem jutott eszébe elvárni afféle civil kerékpáros csendőrgárda létrejöttét.

Ehelyett kerékpáros rendőrök álltak szolgálatba, léteznek Londonban, Amszterdamban, Berlinben. Ezt mi Magyarországon minden létező módon támogattuk mindig is, az MK pedig megadta hozzá a szakmai segítséget.

Most ez a fejlődés, ahogy az autó elterjedésével meg az autós rendőr volt az újdonság.

30
steerio képe

Azt is elmondom, hogy

Azt is elmondom, hogy büntetnek rendesen pirosozásért, bringán telefonálásért, ilyesmiért. Valamint utolérnek mindenkit, hiszen.

31
dova képe

"Ilyen erőszakos, alulról

"Ilyen erőszakos, alulról jövő, agresszív propaganda egy közlekedési eszköz népszerűsítésére még nem volt példa."

Még akár vitatkozni is lett volna kedvem egy-két felvetéseddel, - napi gyakorlat szintjén szólok rá a kivilágítatlan és szabálytalan társainkra - de a fenti mondat olvasása után úgy tűnik felesleges.

Talán járjál egyet nyitott szemmel bármelyik városban és nézd meg hogy melyik közlekedési eszközt hirdető plakátokkal van teleszemetelve. Vagy jártál már bármilyen szabadtéri rendezvényen amin nem nyomtak a képedbe puccos autókat? Nem hiszem.
Mi számít erőszakosnak, agresszívnek? Talán gondold át jobban.
Üdv:

--------Dova--------

32
KergeKacsa képe

Shag-gel értek egyet. A

Shag-gel értek egyet.

A példád nagyon sántít. Ha az MK ki tud állni lámpát osztani a rendőrökkel, akkor ugyanúgy ki tudna állni a pirosozókra, járdázókra rászólni.

Ja, hogy azt "hivatalosan" is lesz*rja a klub? Akkor ne nagyon csodálkozzunk rajta, ha az emberek nagy többségének a töke tele van a szabálytalankodó biciklisekkel, és teljesen igazuk is van.
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

33
steerio képe

Én a lámpaosztást is

Én a lámpaosztást is baromságnak tartom. Nem hiszek kollekív bűnösségben, ezért nem hiszem, hogy én tehetek arról, hogy valakinek nincs lámpája. Ez ráadásul a bunkót jutalmazza, mert míg nekem vennem kellett lámpát, ő ingyen kap, amiért felelőtlen.

Nem, ahogy egy random autós nem tehet a gázolóról, de még Winkler Róbert autós újságíró sem (pedig ő propagálja az autóhasználatot), úgy mi sem tehetünk arról, ha valaki bringán gyökér.

A rendőrség dolga a helyzet változására reagálni, és a megfelelő módon fellépni a kerékpárosokra jellemző szabálytalanságok ellen, a közveszélyesség sorrendjében.

34
steerio képe

Valamint: a lámpaosztás is

Valamint: a lámpaosztás is inkább szólt kifelé a médiának, mert nem lesz sokkal több lámpa attól, hogy egy helyre kiállsz osztogatni.

Ahogy a néhány sarkon rászólogatás is csak nevetségessé váláshoz vezetne, miközben büdzsé nincs rá, amikor a működési költségek egyharmadát fedezik a tagdíjak -- amik ezzel nem hiszem, hogy növekednének, ahogy (ismét párhuzam) autósok se adakoznának traffipaxra.

Az működik, ha az emberekben tudatosul, hogy bármit csinálnak, lehet, hogy épp látja őket egy bringás járőr (kicsit nehezebb kiszúrni, mint egy rendőrautót).

35
ízirájder képe

Közlekedésbiztonság -

Közlekedésbiztonság - "Megrendelő partnereink igénye szerint"

Vezetéstechnika - "Vezetéstechnikai tréning ára: 20.700 Ft"

Kerékpár - ez egy verseny

Hülyék ezek a bebiciklizésesek, már gennyesre kereshették volna magukat, ha nem ingyen csinálnák a marhái

Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?

36
Tomek képe

Nagy plusz egy, pont ezt

Nagy plusz egy, pont ezt akartam írni én is, értelmes cél lenne bőven, ugyanúgy lehetne matricázni, kirakni a 300 zöldpólóst a járdákra, kereszteződésekbe, csak hát az MK babusgatása..
Na mindegy, legalább nyugodtan tudok estig dolgozni 22-én!:/

37
Kuku képe

És ki áll ki? Merthogy

És ki áll ki? Merthogy nincs egyetlen szabályos közlekedő sem. Így nehéz. Te is szabálytalan vagy.
Erre találták fel a rendőrt.

38
dome53 képe

Nagy plusz 1! Az MK

Nagy plusz 1! Az MK dél-budai szervezete például a rendőrökkel közösen figyelmeztet és lámpát oszt, így működik. Az egyes embereknek nincs fegyelmező erejük, az egyébként is a hatóság dolga. Plusz a szabályokat is kell változtatni, a haladáshoz arra is szükség van!

39
dova képe

"(...) Az egyes embereknek

"(...) Az egyes embereknek nincs fegyelmező erejük, (...)"

Szerintem ezt rosszul látod.
Ha valakinek szólsz pl. hogy nem ég a lámpája:
1.) Megköszöni, mert nem vette észre.
2.) Tudatosul benne, hogy követendő norma, legközelebb égjen.
3.) Ha ügyesen csinálod, (előre nagyot köszönsz,csodálkozik ki lehetsz, majd jelzed hogy nem ég) még poén is lehet, nagy benyomást téve rá.
4.) Persze van aki úgy általánosan az emberekre immúnis, nem hatja meg, de még az is lehet hogy vissza beszól, ritkán előfordul.

Szóval. Úgy gondolom, hogy akiknek szólok, azoknak igen nagy százalékára hatok így vagy úgy és ez változáshoz vezet.

Persze nem bízom a véletlenre és megyek a rendőrökkel együtt én is ninjákat vadászni, kampány szerűen.

--------Dova--------

40
Shag_Beckur képe

Milyen jó lett volna, ha

Milyen jó lett volna, ha azzal a felkiáltással, hogy "ááá, úgysincs kerékpáros a városban" hagyjátok a francba az egészet.

Persze, ha nem erőltetik, akkor nem is lesz szabályos közlekedés.

A rendőrségre meg ne told át a felelőségeteket, enyhén szólva cinikus és gusztustalan dolog.

41
Krisztab. képe

A jelenlegi jogban nem divat

A jelenlegi jogban nem divat a kollektiv felelosseg.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

42
Shag_Beckur képe

Gondoltam, hogy jogi

Gondoltam, hogy jogi felelősséggel fogtok jönni. Nyilvánvaló, hogy erről szó nincs.

Itt az erkölcsi felelőség az, ami pofán van köpve.

43
gaze képe

Figyi, ezt a topicot ne

Figyi, ezt a topicot ne trollkod szét a menetrend szerinti baromságaiddal, nyiss neki egy másik topicot, köszi.

44
Shag_Beckur képe

Troll? LOL. Esetleg

Troll? LOL.

Esetleg lehetnél kicsit építőbb is, a fröcsögésen és a személyeskedésen kívül is mondhatnál valamit.

45
sinya képe

ne etessétek, már úgyis

ne etessétek, már úgyis ismeri mindenki, pontosan tudja, hogy szemmel scrollozni kell...

46
Shag_Beckur képe

Nyilván ez is egy

Nyilván ez is egy vélemény.

47
Peta képe

Segg, 22-én egy cm-pótló

Segg, 22-én egy cm-pótló kreszfasiszta tekerésre eljönnél? :D Megyek rendezői pólóban :DD (még nem biztos, hogy ráérek...)

48
Shag_Beckur képe

Múltkor tekert előttem egy

Múltkor tekert előttem egy srác CM pólóban, megörültem, hogy valaki innen a fórumról. De sajnos nem :(

49
Kuku képe

Én egyetlen sisakkamerás

Én egyetlen sisakkamerás videót láttam tőled, azon 10 perc alatt 4-5 szabálytalanság volt. De végülis tényleg, ezek szerint mégis lehet így is kiállni ezért.

50
Shag_Beckur képe

"A „te is” („tu

"A „te is” („tu quoque”) érvelés azt jelenti, hogy egy állítást érvénytelennek tekintünk, mert inkonzisztens megfogalmazója korábbi állításaival vagy cselekedeteivel."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Btw, láthatsz többet is, /user/shaggitseg a YT-n. Láthatod, hogy miért haragszom arra, hogy mostmár, hogy nincs meg az underground feeling és valami kevésbé kúlt is csinálni kellene, basztok az egészre.

51
Csinszka képe

Egy barátom tegnap azt

Egy barátom tegnap azt mondta nekem telefonon, hogy a CM le lesz építve, mert az a cél, hogy a Magyar Kerékpárosklub „malmára hajtsák a vizet”.
Én kb kiröhögtem, hogy ez nem így működik, mert szimbiózis van MK nem lehet CM nélkül, a CM-nek meg szüksége van az MK-ra.

Én ezt veszélyesnek tartom. A Mass (bocs Népet akartam írni) nem fog csatlakozni egy hivatalos keretek között működő szervezethez, mert a tömeg ennél jóval kötetlenebb. Arról nem is beszélve, hogy az MK-ról csak bennfentesként hallani és a neve sem olyan népszerű, mint a CM. Ha a CM nem lenne sose hallottam volna az MK-ról.

A Népnek pedig mi kell, hogy támogasson egy-egy ügyet? Cirkusz. Azaz jelen esetben „A Felvonulás”.

Én úgy gondolom ha nincs CM, az MK nem tud megmaradni. Ha nincs CM nincs meg a közösségi érzés, a tömeg pozitív ereje.
Nagyon félek, hogy esetleg ez azzal végződhet, hogy megint az út szélén fogunk sompolyogni szégyenlősen, ledudálva, mert nem érezzük, hogy együtt tömeg vagyunk.

52
Pontagy képe

nagyon jól megfogalmaztad,

nagyon jól megfogalmaztad, én is így látom
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

53
Kuku képe

Meg kell változtatni. Ez

Meg kell változtatni.
Ez úgyis elkerülhetetlen, mert 20 év múlva csak szakmai munka fog zajlani. Jobb előbb és amíg még mi változtathatjuk meg.
Nemrég találtam egy rakat képet a régi amsterdami és koppenhágai biciklis tüntetésekről a neten. Ma már csak kemény bringás szakmai szervezeteik vannak.
Voltam egy koppenhágai felvonuláson, többen jöttek szembe mint velünk.

54
Pontagy képe

azt nem tudom megjósolni,

azt nem tudom megjósolni, hogy 20 év múlva mi lesz, remélem, hogy jobb lesz, mint most, remélem, hogy eltűnnek a bringajárdák, és ritkulnak a bringatilosok, meg több (akár bringás-busz) sávunk is lesz.

de jelenleg egyetlen, nem túl ismert bringás szervezet van, ami érdekvédelmi jellegű. E mögül kilőni a CM-et (a két "nagyot") erős öntökönrúgásnak érzem, e mellett pedig volt egy amolyan fesztivál-jellege az egésznek, népünnepély, ahová bárki eljöhetett. Ez sokkal közösségépítőbb, és bringára csalogatóbb lehet, mint a Kerékpárosklub bármikor is lehet.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

55
KergeKacsa képe

+1 -- Every day I'm riding

+1
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

56
Kuku képe

"Ez sokkal

"Ez sokkal közösségépítőbb, és bringára csalogatóbb lehet, mint a Kerékpárosklub bármikor is lehet."

Írtam erről. A bringára csalogató faktora 10:1-ről 1:10-re változott, de már van bringázástól taszító faktora is. Hogy ez mekkora, nem tudni. Az biztos, hogy végignéztem pár fókusz csoportos kutatást váletlenszerűen választott bringásokkal, és akkor leesett, hogy a szerepünket régen túlértékeljük.

Ezen kívül a közösség behalt. Online mindenképp.
Bringát emelni szuper, csak hát összeszedni a 300 rendezőt kínos szintű szpemeléssel már szintén árulkodó jel.
Akkor már inkább a riadóhiradó ha gáz van valamelyik bringás projekttel. Vagy konkrét helyi akciók. Külvárosi kisközösségek helyi politikusokra feszülve. stb...

57
Frenki képe

Ezt tavaly is elmondtad a

Ezt tavaly is elmondtad a piroslámpázás kapcsán, hogy mi van ott, meg hogy mióta visszajöttél béke van.
Erre én rendszerint kettő választ szoktam adni.
-Igen meg ott van az itteni fizetésnek kb az 5X-e, és akkor a kettő ugyanaz?
-Lehet hogy simán át lehet menni csak ahhoz képest ez itt Sztálingrád és akkoriban se működött az, hogy Berlinből mondták meg mit kell csinálni Sztálingrádban...
Ebben ez országban már volt elég külföldi példa átvétel gondolkodás nélkül.
Én egy darab vasat se fogok a kezembe úgy hogy ne gondolkodnék el rajta mire lehet alkalmas alapanyag...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

58
Kuku képe

Így van. Ezért a

Így van. Ezért a Kerékpárosklubnak egy éven belül rettenetesen gatyába kell ráznia magát.

Annyiban nem értek egyet csak, hogy mi az ok meg okozat. Persze hogy nem népszerű meg trendi a Kerékpárosklub, ha megszültük, majd magára hagytuk, elettük előle a népszerűséget, odalöktük nekik a munkát. A mosónők keze is érdes és kérges, néha a modoruk, szociális érzékük és hangulatuk sem olyan jó, mint egy first ladyé. Ez "A" felismerés. Erről szól a fent olvasható helyzetértékelés.

59
Csinszka képe

Elolvastam azt is, köszi.

Elolvastam azt is, köszi. Ettől függetlenül nem látok be a berkekbe, hogy ki mit csinál, mennyit tett ezért vagy azért. Nem is akarom eldönteni, mert két különböző dologról beszélünk. Az MK egy szervezet a CM egy civil mozgalom. Természetes, hogy civilek nem végezhetik a szakmai munkát, de miért nem élhet meg a kettő egymás mellett és a CM népszerűségét kihasználva küldeni az embereket az MK-hoz?

Nem vitázom, mert nem értek hozzá, csak a józan eszem mondatja ezt velem.
Egyszerűen le kellett írnom hogy érzem magam, mert ez is színesíti a palettát. És én komolyan félek.

60
Kuku képe

Ne félj. Ha

Ne félj.
Ha függetlenítjük tavaszra azt a szakmai szervezetet akkor lehetne mérlegelni. De erre áldozni kell. Eddig megfojtottuk, pedig én is évekig áltattam magam hogy ez micsoda összjáték.
Aztán beleástam magam, és láttam, hogy teljesen lenyomtuk ahelyett hogy toltuk volna.
És utána még le is szídtuk hogy jajj, ennél sokkal jobban kellene.

61
aghla képe

Azért ennyi önkritika

Azért ennyi önkritika túlzás!
Fojtották ők magukat is.
Ha lecsengett a szeptember és lesz időd elolvasni, leírom Neked privátban egy átlag klubtag szemével mi volt irritáló az elmúlt években. Nem sebnyalogatás céljából, hanem a megújító szándékhoz segédanyagként, esetleges felhasználásra.

62
jurta képe

Így van. Ezért a

Így van. Ezért a Kerékpárosklubnak egy éven belül rettenetesen gatyába kell ráznia magát.

S tartok tőle, hogy egy év alatt esetleg nem bírja. Örülök, hogy ráálltál az MK-ra, és bízom superman-képességeidben (tényleg), de az idő az egyetlen természettörvény, amit semmilyen újítással nem tudunk legyőzni.

Ez a döntés így tényleg hirtelen volt, meg a korábbi előkészítő háttérgyűléssel következetlen. De ezeket úgyis tudjátok. :-)

Jávor Tamás

63
sirdavE képe

Egyetértek. Nálam is

Egyetértek. Nálam is előbb volt a CM, aztán lett MK. Aztán Szegeden nem volt szervezett CM, ennek ellenére még akkor is meg lett tartva, de pár alkalom után már inkább elkezdtem szervezni, mert CM KELLLLLLLLLLLL.

Az MK meg egy szervezet. Arra nem vár az ember hónapokkal előtte és készül rá (hogy miután végre lepapírozta a kishivatalnokokkal a dolgot), összelegózza, hogyan lehet 20-30 rendezővel lezárni egy 14 km-es útvonalat, hogy a kb ezer ember folyamatosan haladjon végig, meg futkározni a matricákkal, és végül feldíszíteni a felvezető járgányt és a vonulás közepén szembesülni vele, hogy gyakorlatilag megtöltjük a Bertalan híd nagyobbik felét. Immádom. Monduk előtte nem alszok túl sokat, meg utána a kb arra vagyok jó, hogy a szájamba pakoljam a pizzát, de CM az KELLLLL.

Éljen a könnyűlovasság!
http://midnight-rider.blog.hu/

64
dhpage képe

+1 Persze azt is belátom,

+1

Persze azt is belátom, ha a szervezőknek ez már túl fárasztó és nem szeretnék ha akkor szűnne meg, mikorra teljesen ellaposodik (pl. 100 ember marad a végére).

De nekem hiányozni fog és szerintem is szükség van rá, akár más céllal (szabályos közlekedés), akár más formában.

Az MK (érdemei elismerése mellett természetesen!) szerintem soha nem fog ekkora tömegbázist és jelentőséget kapni. Lásd milliárd klub, szervezet, stb. itthon.

-----------------------------
http://dhpage.hu/

65
air23 képe

Respect to Kükü & Sinya

Respect to Kükü & Sinya

66
atmann képe

a 2006-ban elmaradt

a 2006-ban elmaradt vonulást a későbbi pólón egy tank körvonala jelezte, ahol a többinél a létszám volt. a tavaszi után kiadandó pólón most elmaradó vonulásnál milyen piktó lesz? kükü tanácstalan arccal? :)

67
Kuku képe

Egyáltalán nem vagyok már

Egyáltalán nem vagyok már tanácstalan.
Sokkal motiváltabb vagyok mint 2 éve bármikor. Ennek van értelme végre.

68
atmann képe

akkor: kükü egy

akkor: kükü egy Kerékpárosklub logót tart a magasba, miközben CM logón tapos? :D

69
Kuku képe

közben attmann szúrkálja

közben attmann szúrkálja egy sarlóval és üti egy kalapáccsal. kúl... :)

70
atmann képe

nem vagyok rá méltó! :)

nem vagyok rá méltó! :)

71
Kuku képe

én attmannról beszélek :)

én attmannról beszélek :)

72
Krisztab. képe

Kuku szetnyujtja a CM logot

Kuku szetnyujtja a CM logot 365x akkorara :D

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

73
sirdavE képe

Hát ez most eléggé úgy

Hát ez most eléggé úgy hangzik, mintha annak kéne örülni, hogy elmarad a Karácsony.

A szegedi CM-et rendezem már 4. vagy 5. alkalommal, demonstrációként, de igazából sosem az motivált, hogy na majd a politikusok/döntéshozók/kishivatalnokok ettől hirtelen megokosodnak. Helyette azért csinálom/tam, mert kijön tekerni majd ezer ember, örülünk a városnak, a város is örül nekünk és az ember érzi, hogy a CM egyszerűen KELL. Már csak azért is, mert legalább így meg lehet mutatni, hogy a járdázós zerglingek mellett ugyanúgy kerózik a pék, aki a kenyeret süti, meg az akadémikus, kijönnek a családok, ott nyüzsögnek az egyetemisták - anélkül, hogy az Unió, a bugyigyár, vagy bárki ott hirdetné magát.

Éljen a könnyűlovasság!
http://midnight-rider.blog.hu/

74
Icarus képe

22-én Székesfehérvár?

22-én Székesfehérvár? Nana? Valaki? Szörnyű az a város... én el akarom lepni de egyedül kevés vagyok :)
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

75
ppayter képe

Teljesen jó ötlet. Ha már

Teljesen jó ötlet. Ha már Budapesten állítólag nincs szükség CM-re, a népek szétszéledhetnének a többi helyszínre, növelni az ottani tömeget.

--
Read 'n' Ride

76
tranyo képe

szuper az ötlet. menjünk.

szuper az ötlet.
menjünk.

77
Oversize Load képe

Érdekel. További infók?

Érdekel. További infók? Bringával oda-vissza, vonulás útvonala Szfváron?

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by ALPSKO mleko

78
Icarus képe

Találjuk ki a részleteit -

Találjuk ki a részleteit - nekem belefér a letekerés is és a hazatekerés is - főleg hogy azért az sem teljesen korrekt hogy nem lehet bringatilos nélkül értelmesen lejutni a városba szóval tulajdonképpen ez is egyfajta tiltakozás lenne :)
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

79
airdace képe

Az időzítés is jó, mert

Az időzítés is jó, mert alakulóban van egy találkozó a közeljövőben a Kerékpárosklub és a fehérvári önkormányzat között. Úgyhogy minél többen vagyunk ott a felvonuláson, annál több ember támogatását érezhetjük a megbeszélésen :)

Én is jövök szívesen amúgy, akár odáig bringázva is.

______________________________
Ezüst Magyarország
Arany a szegélye
Beteg a királyunk
De boldog a népe

80
tranyo képe

belegondoltam...

belegondoltam... csillagtúra fehérvárra :)

81
Krisztab. képe

En azert nem vagyok odairva,

En azert nem vagyok odairva, mert szerintem lesz CM most is. Az idei automentes napra annyi automentes program szervezodik a belvarosban, hogy egy kozpontilag szervezett, lezart felvonulas szinte mar nem is ferne el.

Szerintem a CM felnott, igy visszaadhatjuk a tomegnek. Szervezzetek ugy, ahogy regen volt, a sajat mikrokozossegeteknek, erezzetek jol magatokat!

A Critical Mass mozgalom elso fazisa vegetert, most jon az izgi resz: a tomegbazis segitsegevel meg kell teremtenunk a tartos erdekkepviseletunket, ami remelhetoleg, ha sokan beletesszuk magunkat, az MK lesz.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

82
Nuvanda képe

+1

+1

83
Meglátó képe

Jónéhány éve bringázom,

Jónéhány éve bringázom, azonban egy CM-n sem vettem részt, ami nem jelenti azt, hogy annak céljaival nem értettem, vagy nem értek egyet.
Egyszerű oka van ennek: Egyedül szeretek bringázni, arra, ott és ahol akarok.

Azt gondolom, hogy a CM egyik fontos célja a bringázás népszerűsítése, nem feledkezve meg arról, hogy a biztonság a legelső -itt is-.

Ezért azt hiszem, hogy ezt a fajta lobby-tevékenységet kissé átformázva be kellene vinni az óvodákba, iskolákba, hogy a felcseperedő potenciális bringás már ideje-korán ismerje meg a biztonságos bringázást.
Ebbe természetesen (de nagyon nincs ez ínyemre, de szükséges) be kell cserkészni azon politikusokat is akiknek lehetőségük adatik olyan törvény megalkotásának befolyásolására, melynek következménye képpen a "zistentadta nép" el kezd úgy közlekedni, hogy a gyalogos bringás szemmel, a bringás autós szemmel, az autós bringás szemmel - és még lehetne variálni egy darabig- kezdjen el közlekedni. Vagyis akár törvényi befolyással is, de biztonságosan lehessen az utakra kimenni.

Azt hiszem, ez az egyik jelentősége a CM szellemének és a különféle bringás közösségek, szövetségek, klubbok és mások, vagyis a bringázásért is tenni akarók szerepének.
-------------------------------------------
Ha az élet megkínál citrommal, kérj hozzá egy Martinit.
-szürke b'Twin 5-

84
KergeKacsa képe

"ismerje meg a biztonsagos

"ismerje meg a biztonsagos bringazast"
ES A SZABALYOST!

Amit el tudunk erni a szabalyok megvaltoztatasaval, eszszerusitesevel, az remek, de amit nem, azt viszont tartassuk be. (Marmint biztassunk a betartasara.)
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

85
Tomek képe

Erre aztán jó gyorsan

Erre aztán jó gyorsan rácsapott a sajtó:

Klubrádió:
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=146135

HVG:
http://hvg.hu/itthon/20120905_Nem_lesz_Critical_Mass_osszel#utm_source=h...

Amúgy nem értem miért ne lehetne az őszi CM célja a kulturált közlekedésre nevelés, ha már sikerült az embereket bringára ültetni!? Ez szerintem még belefért volna, csak a rend kedvéért, aztán tavasszal lehetett volna egy Utolsó!

86
Kuku képe

Akár lehetett is volna. De

Akár lehetett is volna. De a rendezés bedőlt.
Tákolmányt csinálni béna.
A közösség áll, és jobban figyel mint valaha, tehát bármibe belecsaphatunk. Annak nem hiszem hogy nagy hozadéka és egyesítő ereje lenne hogy hogyan közlekedjünk. Ebben minden közlekedőnél máshol van a határ, nem tudnánk megegyezni.
A lámpaszámlálás volt egy szerintem jó kezdeményezésem, ilyenek kellenek. Amikben van közös nevező. De ezt nem lehet gyorsan megtudni.

87
Antissimo képe

Pár éve voltam egy CM-en.

Pár éve voltam egy CM-en. Jó volt, felemelő érzés. De ugyanezt a felemelő érzést azóta többször is éreztem: tizedikként érkezve egy lámpához a Margit hídnál a rakparton, vagy öten állni egy lámpánál a Bartókon nekem pont ugyanazt az érzést adja - mégpedig azért, mert tavaly még csak hatan, meg ketten álltunk ugyanezeknél a lámpáknál. A kritikus tömeg már az utakon van.

Azok az ismerőseim, akik valaha is jártak CM-en, már évek óta rendszeresen járnak kerékpárral. Azok az ismerőseim, akik mostanában kezdtek egyre rendszeresebben bringázni, soha nem jártak CM-en. Ők már nem "bringások", egyszerűen sok útjukhoz ezt az eszközt választják, mert ez a legkézenfekvőbb.

Évek óta bringáztam már több-kevesebb rendszerességgel, de nem léptem be a Kerékpárosklubba. Gondolkoztam rajta, de vonattal ritkán viszek bringát, a biztosítást önmagában nem éreztem elégnek. Aztán végiggondoltam, hogy az államigazgatás gépezetének napi szintű noszogatására nincs hatékonyabb eszköz, és ha én nem teszem bele a magam hatezer forintját, senki nem fogja helyettem, így tavaly beléptem.

Bőven van mit javítani a Kerékpárosklubon, de mikor lenne erre a mostaninál nagyobb esély? Nélkülünk nem fog menni. Hajrá! :)

88
Kuku képe

Én most minden szabadidőm

Én most minden szabadidőm ebbe tolom.
Ez a legfontosabb. Ha sikerül, másnak is lehet értelme, ha nem akkor meg nincs tét hosszútávon.
nem mondom, jólesett Kükünek lenni, de ez csak bealtatott. Olyan dolgokat nem vallottam be, amiket közben állandóan mondtak is nekem. Egyre hitelesebb emberek.

89
bodislajos képe

Kedves Kükü! Nemrég

Kedves Kükü!

Nemrég fórumoztunk a különböző típusú, de egyaránt a tagjaikkal való kapcsolattartásra létrejött szervezetek revitalizálásának, újraszervezésének közös szempontjairól, nemzetközi tapasztalatairól. A téma mindenkit inspirált, betettem egy őszi sorozatba a Corvinus Egyetemen:

ÉRDEKKÉPVISELETEK, EGYHÁZAK, MOZGALMAK: KÖZÖS TANULSÁGOK A SZERVEZETFEJLESZTÉSHEZ ÉS A KAPCSOLATTARTÁSHOZ?
Több előadó (egyeztetés alatt)
2012. november 27. 16:30-19:30, IX. Közraktár utca 4-6., I. emelet könyvtári "akváriumterem" vagy 101-es terem
További infó majd: http://bce-szocpol-gyakorlat.blog.hu/2012/08/27/muhelyszeminarium

Szakértői jellegű, de mindenkinek nyitott beszélgetésnek szánjuk. El akarjuk kezdeni a különböző területekre vonatkozó szakirodalom összegyűjtését. Felkelteni diákok, aktivisták érdeklődését, hogy folytassák a nemzetközi tapasztalatok feldolgozását és megosztását a különböző területek emberei között.

Szeretnénk, ha te lennél az egyik vitaindító, és jó volna összegyűjteni a kerékpáros ügyeknek e vonatkozása iránt érdeklődőket.

90
jurta képe

Olyan dolgokat nem vallottam

Olyan dolgokat nem vallottam be, amiket közben állandóan mondtak is nekem. Egyre hitelesebb emberek.

Ez jól hangzik (legalább utólag).
Kevés vezető képes rá.

Jávor Tamás

91
rolex képe

CM mindig lesz,azok mi

CM mindig lesz,azok mi vagyunk:-)

92
Krisztab. képe

+1 *CMS* _~o

+1

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

93
sinya képe

+1

+1

94
keka képe

+1

+1

95
Kuku képe

+2

+2

96
keka képe

Köszönjük az eddigi

Köszönjük az eddigi munkátokat, kitartást a továbbiakhoz!

97
KunZol képe

Nagyon sajnálom, hogy idén

Nagyon sajnálom, hogy idén ősszel több CM is elmarad, ahogy láttam, Debrecenben sem lesz.
Szeretném jelezni, Miskolcon megtartjuk.

98
Csigafattyú képe

Köszönjük a mindent!

Köszönjük a mindent! Igazatok van, most már nem kell annyira "tolni a biciklit", megy az magától is. Meg amúgy is, a CM az utóbbi években már túlságosan is népszerű lett, hiszen inkább városméretű kerékpáros dugó volt, mint közös tekerés. De inkább belőlünk legyen túl sok, mint autósból!

99
tranyo képe

ez igaz pöstön...de minden

ez igaz pöstön...de minden városban?

100
Györgyi képe

én már milyen rég

én már milyen rég megmondtam ezt. károg a vén varjú.
nem mk tagként is.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

101
gyuribandi képe

Szervusztok! Minden

Szervusztok!

Minden tisztelet Kükünek és Sinyának az elmúlt években elvégzett munkáért. Minden amit írtál igaz. Vita nincs.

A szándék jó, de az eredmény szerintem erősen kérdéses. A CM egy szimbólum - ami ha elmarad, az egyben szimbolikus is.

A legjobb szándék ellenére is kiforgatható úgy, hogy a vereségünk, tehetetlenségünk, kifáradásunk szimbóluma!

A CM 365 pedig amellett, hogy nagyszerű idea, CM rendezvény nélkül olyan lesz mintha elmaradna a Karácsony - 365 napon át legyen szeretet a világban, ezért ezt az ünnepnapot el is töröljük! (Nőnap, Anyák napja stb. - kinek mi tetszik, cserélheti.)

Atom elcsépelt egy kitalált rókától idézgetni, de
"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

És mi mind felelősek vagyunk. Magunkért. A CM-ért.

***********************

u.i.: Segíteni csak azon lehet, aki hagyja magát.
A MK-val kapcsolatban vannak erős kétségeim, bár talán változik majd valami azzal, hogy Kükü elnökségi tag lett ...

102
tranyo képe

nagy plusszegy

nagy plusszegy

103
Kuku képe

Én ezt a lépést éreztem

Én ezt a lépést éreztem felelősnek.
Bár a CM-et szervezem, valamennyire a gyerekem, de nem a célom.
Sok megoldás lehet.
2013-at nagyon megtolhatja a minden eddiginél nagyobb és Kerékpárosklubot függetlenítő CM.
Utána elérünk 10.000 embert mailen, meg 30 ezret facebookon, stb. ugyanúgy. 5 munkanapon belül körbeállja 2-3000 bringás a városházát. De szerintem 2013-ban már fél nap alatt el is biciklizik ennyi a városháza előtt. És ők szavazók.

104
csörgőcsuli képe

én sok sikert kívánok a

én sok sikert kívánok a cm szakmai vonalának erősödéshez, készítsetek egy CM alkalmazást, amivel normálisan rögzíteni lehet a tekeréseket, és virtuális CM-eket is lehetne tartani, amikor mindenki megy a dolgára, és megnézzük, hogy hány km jön össze naponta... az mk-s felületnél az a baj, hogy nem GPS alapú, mindenki beír egy számot, és kész... egyébként ez az önkéntes adatgyűjtés sokkal nagyobb érv lenne egy egy bicajút építéséhez, mint a kritikus tömeg szerintem... bár én szimplán mérnöki szemszögből nézem a kerékpárút problémát, és a megoldást is úgy keresem... respect to everyone... yo

105
Krisztab. képe

Szia! Tudnal esetleg

Szia! Tudnal esetleg kesziteni ilyet? :)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

106
csörgőcsuli képe

még sosem csináltam ilyen

még sosem csináltam ilyen alkalmazást, de több ezer CM ember között biztos van olyan aki írt már mobil applikációt, ami GPS-t is használ, akartam evvel foglalkozni, csak még nem volt időm tanfolyamra, és könyvek olvasására... jó volna egy olyasmi mint ez. De az is megoldás, hogy a MK csak átvenné a már meglévő ilyen alkalmazásoktól az eredményeket (pl endomondo lapról). Pl a következő bringázzmunkába -nál már facebook-on keresztül kellene regisztálni, és endomondon gyűjteni a kilómétereket postolással.
Vagy mindenkinek regisztrálnia kellene a waze alkalmazásban, ott még üzengetni is lehetne egymásnak. Mindkét alkalmazásnak (waze, endomondo) Androidra van ingyen használható verziója.

107
Krisztab. képe

Az a helyzet, hogy

Az a helyzet, hogy "központilag" nem csinál senki ilyet. Ez csak úgy müködik, ha te megszervezed, vagyis akár nyitsz egy új posztot itt a criticalmass-en, szerzel ilyen embert, irsz az MK-nak. Mi pedig, ha kesz van, promotaljuk es hasznaljuk. Xerokracia :)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

108
csörgőcsuli képe

Szóval szerintem

Szóval szerintem könnyíteni kellene az MK-s BAM felület kezelésén (utak regisztrálása, és annak pontossága), és publicitásán növelni (valahogy fb-al kombinálni). Azért lenne jó a facebook bevonása, mert ott sokkal több ember látja, hogy mit csinálsz, mint máshol... A MK -nél még mindig úgy érzem pont azokhoz jut csak el az infó, akiket már nem nagyon kell győzködni, hogy tekerjenek a füstben ülés helyett, és akkor kevesebb lesz a füst, meg azok is jobban járnak, akik autósok...

109
Oversize Load képe

Nincs okos telefonom és

Nincs okos telefonom és eszem ágában sincs 1-2 naponta töltendő csicsás vacakot venni, sorry. Kérlek ne zárj ki, nem vagyok fent a fércbúkon és nem tervezek regisztrálni. Max. hátat fordítok az fb-s BAM-nak. Bringázok minden nap, kampány nélkül is :)))

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by ALPSKO mleko

110
csörgőcsuli képe

Szia! Neked akkor megmaradna

Szia! Neked akkor megmaradna a régi jól bevált felület... Nem kell lerombolni azt, ami már működik... Nem is értem miért jutott ez eszedbe.

111
Peta képe

Melóhelyem egyik

Melóhelyem egyik csapatában egy tag nincs fészen, egy másiknak meg nincs okitelije. Ez a mindent fészre is egy kontraproduktív cucc. Váltogatható/személyre szabható felületek kellenének.

112
toreki képe

Gondolkodunk az otleten, de

Gondolkodunk az otleten, de biztos nem a mostani kampanyra. Es csak opciokent. Fel kell hozza merni, mibe kerul, es mit hoz a konyhara. Az onkentes szoftverfejlesztes Meg kockazatos.

113
atmann képe

már van (iphone + andriod,

már van (iphone + andriod, magyar fejlesztés):
http://www.urbancyclr.com/

itt a "hőtérkép" amit csinál:
http://www.urbancyclr.com/static/map.html

114
tranyo képe

"Mi pedig, ha kesz van,

"Mi pedig, ha kesz van, promotaljuk es hasznaljuk. Xerokracia :)"

?

115
Krisztab. képe

"Tudod mi az a xerokrácia?

"Tudod mi az a xerokrácia? Critical Mass találmány San Franciscoból. Civil atom, nulla forintból.
A lényege, hogy nincs központ aki terjeszt, nincs főnök aki koordinál, vagy ellenőríz. Fénymásolsz (xerox, tudod...), nyomtatsz, küldöd, osztod, hívod. Esetleg te is feltöltesz. Ennyi." - olvasható a criticalmass.hu-n. "

http://nol.hu/archivum/archiv-443489

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

116
csörgőcsuli képe

mostmár tudom... de erre az

mostmár tudom... de erre az alkalmazásra most lenne szükség szerintem (mondjuk a következő BAM-on), az ubrbancyclr meg nem megy 2.1 -es androidon, így nem tudom használni... azért az mk felé csak el tudja valaki küldeni... lehetne az a neve, hogy BAM... az MK-nál is xerokráciában fejlesztik a bam portált?

117
Krisztab. képe

Jo, de ki lesz az a valaki,

Jo, de ki lesz az a valaki, aki elkuldi az otletet? :) A BAM palyazati penzbol megy, ahhoz, hogy ilyen fuggetlen projektekre alkalmazottak alljanak rendelkezesre, sok-sok tag es tagdij kellene. Errol van szo epp :)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

118
csörgőcsuli képe

idén nincs pályázat a BAM

idén nincs pályázat a BAM -ra? ugyanaz marad a felület ez a terv? HA megmondod kinek küldjem akkor elküldöm a pályázat íróknak... ha másnak még nem jutott eszébe, és ezen múlik...

119
Krisztab. képe

info@kerekparosklub.hu De

info@kerekparosklub.hu

De nem azon mulik, hogy eszebejutott-e valakinek, hanem azon, hogy megcsinalod-e, megszervezed-e. Sok jo ötlet van, az eröforras keves.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

120
csörgőcsuli képe

Írtam a kapott címre

Írtam a kapott címre szerintem egy konstruktív levelet. Azt hittem a CM-ben vannak akik már ilyen témában beszélgetnek a BAM-osokkal. Sorry.

121
Krisztab. képe

Igen, sok mindenrol

Igen, sok mindenrol beszelgetunk, nezd csak meg azt a masik tobb mint 300 hozzaszolasos topikot, tele van hasonlo jo otletekkel. De tagok es tamogatas nelkul nem fog menni a megvalositas.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

122
küllőagyú képe

az én véleményem az, hogy

az én véleményem az, hogy van egy (majdnem) kész, magyar, kitűnő app, http://www.urbancyclr.com/ , most már lassan országosan müxik majd, ővelük kellene fölvenni a kapcsolatot és valahogyan a két rendszert összekötni. Aránylag élénk közösségük van a facén is. Mint mindenre, erre is vannak ellenérvek, jogos aggályok és vannak vele nehézségek is, de sztem ez az az út, ahmelyiken a leghamarabbi eredmény reményében el lehetne indulni.

http://kidicalmasspecs.wordpress.com
http://www.kerekvaros.hu

123
aron képe

hianyolom a bekezdést, ami

hianyolom a bekezdést, ami javaslatokat sorol fel a kerékpárosklub megmentésére.

uff.

*
mindig van hátszél, csak te mész rossz irányba.

MK észak-pest
cyclechic.hu

124
sinya képe

jó ötlet! kezdjük el

jó ötlet!
kezdjük el gyűjteni egy új postban. Nyiss egy ilyet Áron!

125
Kuku képe

+1 Akár bele is másolom a

+1
Akár bele is másolom a cíkk végéhez.

De nekem ez lesz a vesszőparipám, tehát sokat jön ez még a csapból.

126
aghla képe

Egy másik igen hosszú

Egy másik igen hosszú topikból az szűrhető le:
-MOST belépni(befizetni)egyébként rövidúton bedöglik
-aztán formálni, formálódni
Ez bizalom nélkül nem megy. Lehet hogy nem sikerül. Ezért aztán a hiteles és elfogadott emberek csak a maguk hitelességének féltésével lobbizhatnak mellette.

127
j_gergo képe

Ez igy van. Mint ahogyan

Ez igy van. Mint ahogyan szinhazjegyet, hirlap-elofizetest is elore fizetunk.

Csakhogy ez a bizalom ket iranyu. Nekunk bizni kell az MK-ban, hogy a tagdijunkkal a jo iranyba fog indulni, az MK-nak meg abban kell bizni, hogy erdemes a tagok fele kommunikalni (rajuk idot aldozni) addig is, amig osszejon a fenntartashoz szukseges elegendo tag. Merthogy per pillanat nem "belolem" (az 1200 tag egyikebol) tartja fenn magat.

Szoval itt mindket felnek meg kell elolegezni a bizalmat, mashogy nem megy.

––––––––––––––
ʞoʎƃɐʌ ƃɐʇqnlʞ

128
gyuribandi képe

Én szerettem volna pénzt

Én szerettem volna pénzt adni, amikor meghallottam, hogy likviditási gondok vannak.

Gondoltam egy BKV kerékpár matrica árát megéri (500 Ft) és ha erre a gondolatra fogékony lenne még kb. 10000 CM résztvevő, akkor csinos adomány összejöhetne.

Nosza, nézzük csak meg az MK honlapot. Csodás fogadnak adományt!

Hoppá...! Csak PayPal rendszeren keresztüli internetes utalást?!? Van valami jogszabály ami miatt ez kötelező? Nincs...

Én az MK helyében több csatornát nyitnék:

Számlaszám megadása, adományvonal, "Adományozó" CM póló legyártása csúnya lilában (ilyen pártszín talán még nincs)...

Lehetne még ezer ötlet, hiszen vagyunk itt annyian, és meggyőződésem, hogy a bringások között akad, aki profi ebben a témában.

A MK nem az. Ez van. Becsületes munkából szeretnének fennmaradni és nem tarhálásból. Meg is tudom érteni. Csak más világot élünk.

129
Frajti képe

MK-nak van saját

MK-nak van saját színe.

Lila meg a BKK...

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

130
Kuku képe

Az Mk a tegnapi napig nem

Az Mk a tegnapi napig nem adhatott ki cm adomanyozopolot. Egy napja gondolkodnak az emberek azon hogy mi a kapcsolata a cmmel.

---------------------------
Kürti Gábor

Én azért vagyok Kerékpárosklub tag, hogy tagdíjamból fizetést kaphassanak azok, akik elvégzik azt az aktivista munkát, amit én a szabadidőmben már nem tudok.

131
toreki képe

A lap aljan ott a

A lap aljan ott a bankszamlaszam. A kozlemeny meg adomany.

Update: az adományozó ablakba is bekerült a számlaszám.

132
bodislajos képe

amúgy a legokosabb szöveg,

amúgy a legokosabb szöveg, amit társadalmi szervezetek feladata és szervezése témában hosszú ideje olvastam

133
zöld csepel képe

Sajnálom, hogy nem lesz

Sajnálom, hogy nem lesz több CM. 2006 óta egyet sem hagytam ki, hiányozni fog.

134
Biros képe

De lesz! Tavasszal egy

De lesz! Tavasszal egy utolsó szervezett, amúgy meg az év minden napján!

135
GriN képe

Szerintem nem kéne nagyon

Szerintem nem kéne nagyon ez miatt bánkódni. Elértünk mi bringások egy olyan létszámot az utakon, hogyha valaki CM-ezni szeretne, elég, ha bringára pattan és bemegy a városba "főműsoridőben". :)

GriN

136
aPala képe

Köszönjük az eddigi

Köszönjük az eddigi munkátokat!

*******
*aPala*
*******

137
Oversize Load képe

Sajnálom :( Az őszit

Sajnálom :( Az őszit jobban kedveltem, mint a lezárt útvonalas tavaszit.

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by ALPSKO mleko

138
aghla képe

.

.

139
SagiK képe

Az MK-nak (illtve akarom

Az MK-nak (illtve akarom mondani a Kerékpárosklubnak) a kommunikáción kéne nagyot fejlődni.
Hozzak fel 1-2 példát?
- Bringaszámláló project, adományozók táblája
- kudarcos BAM megújulás, azóta sem sikerült az adatbázist rendbe rakni
- kresz változásokkal kapcsolatos tevékenységek (lobby, szakmaiság, vélemények, javaslatok)

Könnyű rávágni, hogy a partvonalról... Még van több mint egy év tagságom, és ha lejár jó eséllyel meghosszabbítom.

140
Kuku képe

Ez a beszéd. Zaklass,

Ez a beszéd. Zaklass, zaklass, zaklass. Személyesen engem akár.
Belül is nyomjuk.
Az adatbázissal nagy cikik voltak, folyamatosan kínlódnak vele a it-sok.
A KRESZ azért volt szerencsétlen, mert nemrég már volt egy kör.

141
aghla képe

Meghirdettek egy három

Meghirdettek egy három napos túrát a Bakonyba. Az egyik napon szabad voltam, lementem oda ahol a program szerint lenniük kellett. Nem találkoztunk, erre utólag az MK honlapon rákérdeztem, lesz-e beszámoló. Válasz nincs.
Mire gondoljak?
Nagyon jól sikerült csak a résztvevők közül senki nem ér rá beírni néhány sort?
Érdeklődés hiányában elmaradt?
A következő szept.16. Cserhát túra. Ilyen kommunikáció mellett nem tudom menjek-e!

142
SagiK képe

Facebook: Magyar

Facebook:

Magyar Kerékpárosklub
Sajnos a túra elmarad :-(
Tetszik · · augusztus 16., 8:05

143
aghla képe

A Cserhát túra

A Cserhát túra elmaradását hol fogják bejelenteni?
Twitter? Népszabadság?
Legyen a saját honlapon, az eredeti hír mellett 1 ujjnyira. Így tisztességes.

144
SagiK képe

Ezt ugye nem nekem kell

Ezt ugye nem nekem kell megválaszolni? ;)

145
aghla képe

nem

nem

146
ppayter képe

(A blogbejegyzés címéből

(A blogbejegyzés címéből radírozható egy fölösleges ékezet... Persze ha valami szélvészgyors kádárra utal, aki túl nehéz az űrutazáshoz, egy szavam sincs ellene :P)

--
Read 'n' Ride

147
sinya képe

koszi! javitva

koszi! javitva

148
sgabe képe

Én már 2 éve így érzek

Én már 2 éve így érzek a felvonulással kapcsolatban (nem is voltam azóta). A kritikus tömeg már rég megvolt, a folytatásban pedig csak felhígult a dolog és elfelejtődött a cél. Tovább kell lépni.

149
Peta képe

Tavasszal voltam rendező

Tavasszal voltam rendező először. Erre most vége xd

2005-ben voltam először cm-en, és teljesen egyetértek a jelenség leírásával. A kerékpáros klubnak gatyába kell ráznia magát, mert jelen formájában öreges szervezetnek tűnik, nem olyan fiatalos, és menő dolognak, mint a cm.

A Glász Attila jó srác, csoporttársak voltunk, vele pl jól jár az MK :)

150
Krisztab. képe

Azért köszi :) *CMS*

Azért köszi :)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

151
Peta képe

Nincs mit. :D Én is. Sok

Nincs mit. :D Én is.

Sok víz lefolyt a Dunán azóta, hogy együtt szerelgettünk a millin :D

152
Krisztab. képe

Hat igen, rosszul is vagyok,

Hat igen, rosszul is vagyok, amikor folyton autoversenyeket posztolnak a masik Millis lapon :(

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

153
Hotyhogy képe

Ez most nem a vég, hanem

Ez most nem a vég, hanem csupán korszakváltás kellene legyen:

CriticalMass-falu-város-országút-24/7/365

154
Jofry képe

Sajnálattal olvasom, mert

Sajnálattal olvasom, mert szerintem van létjogosultsága a felvonulásnak. Ha másért nem, egy közös ünnep, az összetartozásunk kifejezése...

155
sinya képe

ez lesz a tavaszi, az

ez lesz a tavaszi, az utolsó nagy, közös CM

156
atomboy képe

Ott leszek, mar most

Ott leszek, mar most szamithattok ram.

Viccet felreteve, kicsit vegyes erzelmekkel vettem tudomasul a hirt. Valoban nagy valtozas tortent Budapesten, orommel lattam az uj kerekparos megoldasokat, bizom benne, hogy folytatodni fog. Amde van egy kis aggodalmam, mi lesz a kozosseggel? Sok uj baratot ismertem meg a kozossegnek koszonhetoen, kar lenne veszni hagyni. Mondjuk, egy egesz napos, egy helyszines fieszta formaban. Nagyon jo volt pl a 2008-as CM elotti Millis esemeny.

Szegeden sajnos a felvilagosodas, az attores maradt el, a korabbi evekhez kepest meg rosszabb a varosuzemeltetes hozzaallasa, szinte homlokegyenes az eddigieknek. Igy mi kenytelenek vagyunk tovabbra is demonstralni egy igazi kerekparos varosert. Az idei ev szinte pokolla tette a kerekparosok eletet, a belvaros deli reszen (Dom ter + Tisza Lajos korut) kapcsan a nagy semmit csinaltak. Radaskent pont az automentes napon lezarjak megint a varos legnagyobb kerekparos utvonal egy reszet par napra egy borfesztival miatt, ugyanott, ahol a Szabadteri volt, es ez ido alatt nem biztositottak a kerekparosoknak keruloutat.

Ha ezeket a lepeseket megtette volna a varousnk onkormanyzata, mi se szerveztunk volna tovabb kerekparos demonstraciot, sokkal inkabb egy csaladias, kerekparos fesztival lett volna a cel. Azonban, amig nem valosulnak meg CsImre rajzai, addig marad a demonstracio.

Nem tudom, all-e meg az a bizonyos igeret, de ha mar nalatok elmaradt, szivesen latnank benneteket a varosunkban, akar resztvevokent, akar szervezokent. Az utolso vonatot siman el lehet erni, nekem is sikerult, amikor nalatok voltam. ;)


atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

157
Frenki képe

Kérdés, hogy tényleg nem

Kérdés, hogy tényleg nem lehetett volna -e találni új célt ér irányt a CM-nek?
Évek óta néztem, azt hogy online is eltűnt a közösség azon része akiket megismertem amikor el kezdtem ezzel az egésszel foglalkozni.Csodálkoztam hogy tényleg senki nem veszi észre, hogy valami gond van és senkinek nem hiányoznak?Az értékvesztés biztos jelei.
De hogy ne lett volna fejlődési irány?Lehetett volna új célokat kitűzni, pl Csigafattyú is szalonképes bejegyzéseket írt már a végén, de érdekes nem volt vevő rá senki vezérkarból, pedig ez a típusú gond fokozódni fog.
Aztán hallottam hogy a CM-nek nem az a célja hogy örömködjünk egymásnak, és közösséget építsünk.
Nekem ez olyan mintha arról beszélnénk,hogy felhúztuk a falakat a házadon Józsi, de sörözni már nem ülünk le veled!
Van itt még mivel foglalkozni, de most azt mondani,hogy na itt van csináljátok magatok és kezdjétek előlről..Kezdetnek lehetett volna az MK-ba belépést népszerűsíteni most, hiszen meg kellene menteni...most mi van? Tavaszig már ráér?
Ha tényleg csak 1-2 ezer főt tudna már a CM bringára ültetni akkor azért csak elgondolkodnék rajt' egy 1300 fős tagságú szakmai szervezettel a hátam mögött, hogy hátha beesik az újak közül 5-800 belőle..az azért csak több mint a semmi, egy finanszírozási gondokkal küzdő szervezetnek?
Hol van az leírva hogy a CM vonulás kötelezően csak a belvároson keresztül mehet?Az autómentes nap csak nem zárja le az egész várost...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

158
atom21 képe

?!? :((((((((((((((((((((((((

?!?

:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Nem tudom követni: Critical Mass lefújása és Critical Mass 365 meghirdetése.

Nekem káoszelmélet - ha a Critical Mass nemzetközi hagyományait vesszük alapul.

Azt hiszem, hogy a hazai mentorok mai felfogása radikálisan eltér attól, amihez tartozónak vallották eddig magukat.

És nem tartom jogosnak a Critical Mass fogalmát erre az új, mostani szemléletre ráhúzni.

Az évente kétszeri fesztiváli hangulat, örömünnep, fieszta, rituálé, demonstráció nélkül, amely során a kerékpárosok maguk is érezhették, hogy "vagyunk", valami olyanra áttenni ezt a két szót, amely alapjaiban eltér a világszerte elterjedt Critical Mass felfogástól és gyakorlattól, nem más, mint lopás, egy - nem magyar, nemzetközileg ismert - bevezetett márka illetéktelen felhasználása.

Jelenleg néhány ember egója többet ér, mint azok az alapelvek, amelyek mentén ez a szervezet hosszú évek óta a létezni és fejlődni akaró kerékpározás szimbólumaként jelent meg egy ország előtt.

159
Nuvanda képe

-1

-1

160
atomboy képe

En is ezt akartam. Allandoan

En is ezt akartam. Allandoan ujra es ujra feljebb hozta a javitgatassal...

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

161
atom21 képe

Feljebb hozta a

Feljebb hozta a javítgatással?

Talán a rendszer, amely így működik.

(Ha már ez a téma hozzászólást ér.)

162
atom21 képe

Így én is tudok:

Így én is tudok: -1.

Remélem, konstruktív voltam.

163
airdace képe

A nemzetközi gyakorlattól

A nemzetközi gyakorlattól már elég régen eltávolodtunk, tekintettel arra, hogy a CM a legtöbb országban nem bejelentett, illegál felvonulás párszáz, vagy ezer körüli résztvevővel, általában havonta egyszer (=olyan, mint nálunk a Minimal Mass). De ez sincs levédve, mindenhol egy kicsit más. Mi létrehoztunk valami sajátot, most megint csavarunk egyet a dolgon. Ezt lopásnak nevezni minimum vicces.

________________________________
Ezüst Magyarország
Arany a szegélye
Beteg a királyunk
De boldog a népe

164
Miló01 képe

Kuku megkérnélek, hogy az

Kuku megkérnélek, hogy az utolsónak hamarabb jelentsétek be az időpontját. Kb 2-3 hónappal. Ez nagyon fontos.

165
boci képe

jajjmár, kicsit nézd a

jajjmár, kicsit nézd a naptárat. ;-) április 22. ez hétfő, tehát valszeg 20-a szombat lesz, mert az van közelebb hozzá.

Boci
----------
MK-Belváros
...akrat icob, icoB
3:-O

166
Frajti képe

Te is tudod, hogy ez nem

Te is tudod, hogy ez nem ilyen egyszerűen ment eddig sem. Ekkor Húsvét, akkor Balatonkör, aztán meg jött az akármilyen rendezvény, és végül így született meg a dátum. Húsvétot már most tudni, tehát akkor most kitűzik a dátumot, bejelentik hivatalos szervek felé, akkor övéké az elsőbbség és hajrá. Nem véletlen a fenti kérés.

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

167
fadgyasb képe

Fadgyi Szia Kükü,

Fadgyi
Szia Kükü, Sinya!
Veletek vagyok majdnem az elejétől. Bár nyilván nem mindenben, de nagyvonalakban mélységesen egyetértek.
Nagyon kösznöm nektek az eddigit is, de ezt pedig pláne!
Kösznöm, mert amellett, hogy a mozgalom tényleg "mozgalom" tudott lenni fehér hollóként az országban, ami tényleg egy célért jött létre és végig is hajtja magát. Független maradt, erős és irgalmatlan sikeres. A rengeteg elrettentő példa és tanulópénz mellett igazából ez maradt az egyetlen felmutatható példa, amivel élni tudtam. Okos volt végig. Amikor polgárpukkasztóan forradalminak kellett lennie, akkor az volt, amikor a belső bringás falkaszellemet kellett visszanyírni, akkor azért. Azért mert végig az élhető alternatívát kerestétek. Azért mert fejlődött a közéletben folyamatosan, hogy valódi kompromisszum legyen belőle. Ez utóbbi szintén kutatómunkát igényel.
De amiért kifejezetten hálás vagyok, az ez a cikk. Ez az a cikk, ami hitet ad ahhoz, hogy tényleg lehet egy mozgalmat jól csinálni, hogy az tud fejlődni, hogy nem az ego, hanem valojában a cél a fontos. Nekem ezzel lesz valojában hitele a dolognak. Ez nem véletlen volt, nem szerencse vagy erős akarat. Ez egy mozgalom volt és megmaradt annak ami.
Veletek leszek az utolsó emelésen is és a tagságot sem bliccelem már el.
Nagyon köszönöm, bocs a pátoszért, de baszki ez most nekem betalált.

168
monster képe

Elmarad az őszi

Elmarad az őszi CM.
Miért?
Hogy lépjél be a Kerékpárosklubba!

Nekem ennyi jött le. Küküék az esemény elmaradásának hírértékével (ami a hagyományokat tekintve már nagyobb mint a megtartása) akarják a Kerékpárosklubra irányítani a figyelmet. Nem biztos hogy rossz stratégia, de lehet hogy dupla vagy semmi.
:-((-------))-:

169
Pontagy képe

egyébként azt én sem

egyébként azt én sem értem, hogy a nem túl régi MK-megbeszélésen azon volt a hangsúly, hogy a CM-en jelenlevő sok-sok embert szólítja meg az MK. Most akkor mi van? Én úgy vagyok vele, hogy az nagyon kezd olyan hangsúllyal átjönni, hogy kell az MK részére a tagság=pénz. Közben a CM, ami nekem is (meg sokaknak)egy biztos pont volt, megy a kukába. Nemgyerebe ez nekem.

(plusz adalék, hogy az őszi CM volt az eddigi legjobb formája a felvonulásoknak)
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

170
monster képe

Én eddig mindegyik CM-en

Én eddig mindegyik CM-en részt vettem. Szerintem most is biztosan lesz valami, ha más nem egy "18 órakor bringaemelés a városligeti nagyréten" flashmob szerű facebook esemény. Majd kiderül hogy teljes szervezés nélkül, tényleg csak a résztvevők spontán odatekerésével mi lesz.
És igen, a CM-el nem tud tárgyalni egy hivatal, kell valami megszólítható szervezet, ha a Kerékpárosklub az, akkor az. Abba meg kell bedobni egy kis zsozsót hogy a függetlensége megmaradjon. Még mindig jobb mint egy állam által nyomott fantom civil szervezet, mint a Kerékpáros Magyarország Szövetség, akinek jelenleg 6 (!) kedvelője van a facebookon.
:-((-------))-:

171
Toti képe

Nem vok fönt a facee-n.

Nem vok fönt a facee-n. Hirdessétek a flashmob-ot máshol is.

172
Fly képe

"egy "18 órakor

"egy "18 órakor bringaemelés a városligeti nagyréten" flashmob szerű facebook esemény"
OK, lehet szervezni...erről szólna a CM: xerokrácia, waze!
Az, hogy nem lesz központi többtízezres mexervezett teker(g)és, még nem jelenti azt, hogy aki érez magában aktivista hajlamokat, az ne csinálhatna magának egyet. Anno erről szólt az egész...
Hogy is volt?: nincs központ, nincs irányítás, aktivizmus van.
És éppen ez tűnt el a magyar CM-ből.

173
SzCiklon képe

Kurva nagy +1 **** Szereld

Kurva nagy +1
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

174
Icarus képe

Minimal Mass

Minimal Mass felélesztése?
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

175
Kuku képe

Soha nem is volt benne. Az

Soha nem is volt benne.
Az elsőtől kezdve így működött, csak most olyan döntés született amit nem osztasz. De maga a magyar CM az én személyes döntésem miatt más pl. mint az amerikai. és még ezer személyes döntésem van benne. Az más kérdés, hogy nagyon is tekintettel vagyok arra, hogy mit dönthetek. Ez utóbbi miatt nem akadtál eddig fenn rajta. Csak sajnos most olyat kellett döntenem, amiről tudható volt, hogy kisebbségi álláspont. Ebből is volt azért már jópár.

176
atom21 képe

Alapvető kétségeim vannak

Alapvető kétségeim vannak ezzel a szemlélettel:
- a magyar CM az én személyes döntésem
- még ezer személyes döntésem van benne
- most olyat kellett döntenem
- KELLETT döntenem

További, szerintem, tény:
- az eredeti CM protest filozófiai alapokon nyugszik, a magyar a kritikus tömeg elérésén
- a magyar CM hierarchikus (központosított) szervezeti struktúrán alapszik, a többire ez nem jellemző
- a magyar CM, gondolom a fenti döntésektől nem függetlenül, megszűnik, ami nem jellemző a többire

177
Kuku képe

Hát ha egyszer ez történt

Hát ha egyszer ez történt 2004-ben. Én döntöttem úgy, hogy ne "illegál" legyen, hogy tényleg tömeg lehessen, és ne csak futárok és pár bátor ember mint addig.
Valóban, külföldön általában hónapokig halódik, majd üres a starthely.

Zárójelben: Két rendszeres nagyon nagy (10+ezer) felvonulás van még a világon:
- five boro, new york (bankok szponzorálják)
- sternradfahrt, berlin (kerékpárosklub+szponzorok)

178
atom21 képe

Köszönöm.

Köszönöm.

179
atom21 képe

jessz

jessz

180
Frenki képe

+1 A múltkor olvasom MK

+1
A múltkor olvasom MK levlistán: "Magyar kerékpáros klub! Igen? És kik a klubtársaim?Nem ismerek pár kivételével egyet se közülük!."
Aki nem csak a "vegytiszta" kerékpáros érdekképviselet miatt csinálta, hanem ne adj isten érdekelte a többi bringás közül is néhány azt kíváncsi vagyok mennyire fogja vonzani a fizessél 6 ezret évente Oszt' menjél szépen haza, mi majd megoldjuk a gondjaidat, és ha szükség lesz rád szólunk hogy gyere tömegenek mögénk...kb mint Greenpeace-nél...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

181
pere képe

Frenki,erre vannak a

Frenki,erre vannak a területi szervezetek.

182
Pontagy képe

cimbora, a területi

cimbora, a területi szervezetek nem tudom, hol állnak most, de valahogy nem látom a "nagy beindulást" -szóljatok, ha lesz.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

183
pere képe

cimbora,gondolom a CM sem

cimbora,gondolom a CM sem úgy jött létre,hogy majd szóljatok

184
Pontagy képe

én pl. pontosan így

én pl. pontosan így értesültem róla: "Te, tudod mi a CM?" "Fingom sincs" "Gyere, jó lesz" És tényleg az volt, annyira, hogy rá kb. egy hónapra elindult a CM-túra is, ami azóta is megvan. Nekem hiányozni fog a felvonulás.
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

185
pere képe

Nekem is hiányozni fog,már

Nekem is hiányozni fog,már csak azért is mert egy ünnep (most nem találok jobb szót rá), ami fontos egy közösség életében.
Hol laksz ? Szólok :)

186
Hubor72 képe

Sajnálom, hogy nem látod.

Sajnálom, hogy nem látod. De ha érdekel egy működő területi szervezet, akkor gyere el az Észak-pesti gyűlésre jövő hétfőn a Népszigetre és akkor talán jobban belelátsz, hogy mivel is foglalkozunk.

Tehát Népsziget szeptember 10-én este 6-kor:
https://maps.google.com/maps/ms?msid=210562717218334070232.0004c426ccdfd...

187
KergeKacsa képe

Oly' szomorú ez a

Oly' szomorú ez a válasz...
Ma Bp.-n mondjuk van 100.000 kerékpáros (és akkor még jóval alá lőttem). Ebből mondjuk 10.000-et meg lehetne fogni az MK-ba. 1300-at sikerült.

Erre mi a megoldás, amikor felveti valaki, hogy kifele SEMMI nem látszik az MK-ból? "Gyere, nézd meg magadnak."

Most komolyan mindenki azt hiszi az MK-ban, hogy ez a helyes hozzáállás?
Az MK egy termék, amit most el kell adni. Igenis, mutassátok meg (weboldalon, videón, szórólapon) gyorsan és érthetően, hogy mit csináltatok, mi van folyamatban.

Ne az, hogy jöjjön el egy megbeszélésre, ami a hogyanokról szól, hanem a végeredményt. Ez lett, ezt tervezzük még. Pont.
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

188
er13a18 képe

Erre mi a megoldás, amikor

Erre mi a megoldás, amikor felveti valaki, hogy kifele SEMMI nem látszik az MK-ból? "Gyere, nézd meg magadnak."

Most komolyan mindenki azt hiszi az MK-ban, hogy ez a helyes hozzáállás?
Az MK egy termék, amit most el kell adni. Igenis, mutassátok meg (weboldalon, videón, szórólapon) gyorsan és érthetően, hogy mit csináltatok, mi van folyamatban.

ezzel fején találtad a szöget, de azt hiszem, már átment az üzenet, s ebbe az irányba fognak elindulni

189
KergeKacsa képe

Pont ezért fura 2-3 héttel

Pont ezért fura 2-3 héttel a nagy rádöbbentő beszéd után azt látni, hogy máris elfelejtette mindenki az MK legnagyobb baját, ugyanaz sugárzik kifele.
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

190
pere képe

Álljunk meg egy

Álljunk meg egy pillanatra,mert nagyon kezdünk elkanyarodni vagy én értek félre valamit.Frenki hiányolta,hogy nem ismeri illetve hogyan ismeri meg a klubtársakat,főleg az akit nem csak az érdekképviselet foglalkoztat.Erre válasz a TSZ,mert vannak működő,sőt kifejezetten jól működő TSZ-ek,ahol társakra lelhetsz.
Igaz,nem mindenhol és ahol van is,ott sem feltétlenül úgy kommunikál,ahogy kellene (pl sajátom a Dél-Buda sem),de elérhetőek, megismerhetőek a tagok.Ahol pedig nincsen, ott létre lehet hozni,újjá lehet éleszteni,csak úgy, mint ahogy ez megtörtént akár a meglévő szervezeteknél,akár CM-nél. Aktívabbaknak kell lenniük ? Kétségtelen. Jobban kell kifelé kommunikálniuk ? Egyértelmű.
Ha önmagunkat önkéntes és civil mozgalomnak címkézzük,akkor azt gondolom,hogy a "gyere és nézd meg magadnak" nem Isten ellen való vétek, csak ahhoz,hogy ez jól működjön, a jelenlegi kommunikáción gyökeresen javítani kell,hogy tudják, lehet és van miért jönni.

191
KergeKacsa képe

A tagokról időközben

A tagokról időközben elkanyarodtak a végzett munka irányába:
"a területi szervezetek nem tudom, hol állnak most, de valahogy nem látom a "nagy beindulást" -szóljatok, ha lesz."
->
"gyere el [...] és akkor talán jobban belelátsz, hogy mivel is foglalkozunk."

Nyilván a tagokat csak gyűléseken, munka közben lehet megismerni, de elsőnek az MK-ba a többség az elvégzett munka miatt fog belépni, nem azért, mert talán jó társaság önkénteskedik.

Ettől függetlenül bringás reggelin szerintem találkozunk dél-budán, most hogy már belelátok levlistába. ;)
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

192
pere képe

Az 1000 db kakaós csigához

Az 1000 db kakaós csigához kell is a munkáskéz :)

193
KergeKacsa képe

Hát erre vonatkozó

Hát erre vonatkozó levelezést még nem láttam, de ha lesz időpont erre, akkor meglátjuk :)
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

194
Hubor72 képe

A partvonalról óbégatni

A partvonalról óbégatni valóban könnyebb, mint cselekedni és tenni is a kerékpárosokért.
Beleülni a jóba piszok könnyű, de odáig rögös út vezet. Rengeteget dolgozunk területi szinten, hogy élhetőbb kerületben éljünk. Hidd el, hogy nem könnyű.
De akkor is csak azt tudom mondani, hogy gyere Te is el és ha van felvetésed, ötleted, észrevételed, akkor ne tartsd magadban.

195
KergeKacsa képe

Én elhiszem a sok munkát,

Én elhiszem a sok munkát, és azt is, hogy a munka nem könnyű.
De az eredményeket nem tudják az emberek az MK-hoz kötni, így aztán nincs lelkesítő erő, ami több erőforrást (ami lehet akár "csak" több pénz, de több aktivista is) hozhatna a klubnak.
A sorrend minden reklámnál az, hogy miért jó ez az egyénnek? Ha már megfogtad, és kötődik a klubhoz, akkor lehet a következő kérdés, hogy segítsd, hogy még jobbak legyünk. :)
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

196
Kuku képe

Bocs, de amire ezt írtad az

Bocs, de amire ezt írtad az nem a Kerékpárosklub hivatalos válasza volt, egy alkalmazottjától, hanem egy hozzád hasonló 2 kezű emberi lényé, aki nem a szervezetért, hanem a kerületéért összefogott más kerületiekkel, és ehhez kapva kapott a szervezeti háttéren, amiből eredményesen ki is sajtolta ami kell neki. Ezt pont egyenes adásban nézem, ezért tudom.

197
Frenki képe

Pont az MK gyűlésen

Pont az MK gyűlésen hallottam ezt az érvelést.Ha a levlista nem lenne azt se tudnám pl nálatok kik nyüzsögnek, de a teljes tagság?
Ráadásul most az MK inkább tűnik holtnak mint élőnek,ha nem lesz sikeres a toborzás és bedől az MK, akkor mi lesz?
Kicsit olyan ez mint a Kalózok c filmben amikor Reed kapitány odalopózik éjjel a Spanyol aranyszállító hajóhoz a bárkájával, és első ágyúlövésével üt egy orbitális lyukat a saját bárkájába azzal a felkiáltással:"Emberek! Ott van az új hajótok!"
Aztán amikor az is kigyullad a kapitány és a hajósinas az aranytrónnal elmenekül arról is egy mentő csónakkal...csak nekünk nincs mentő csónakunk, és az ép hajóról menekülünk a lyukasra...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

198
Kuku képe

A példa klassz. Csak

A példa klassz.
Csak szerintem az Kerékpárosklub benne az első hajó. Még azt is vállalom, hogy én lőttem bele a rövidlátásommal.

199
jurta képe

Elmarad az őszi

Elmarad az őszi CM.
Miért?
Hogy lépjél be a Kerékpárosklubba!

Nekem ennyi jött le. Küküék az esemény elmaradásának hírértékével (ami a hagyományokat tekintve már nagyobb mint a megtartása) akarják a Kerékpárosklubra irányítani a figyelmet.

Nekem is (kb. mint mikor fontos ember bojkottszerűen nem megy el egy rendezvényre, ahol ott lenne a helye, hogy ezzel meghökkentsen). Ezért hatalmas hiba, hogy a sajtóhírben nem jelenik meg a Kerékpárosklub. Reméljük, legalább a célközönség meghallja valahogy. Nekem kétséges, hogy ezt a cikket végigolvassák-e, akik amúgy nem nézik a honlapot, de el akartak jönni.

Jávor Tamás

200
Kuku képe

Vannak még

Vannak még eszközök.
Például lehetne CM365 vázmatricát nyomni, aminek a hátulján nem a CM info van, hanem az, hogy miért maradt el. A CM365 amúgy is a legmenőbb örök vázmatrica lenne.
Osztogatná rajtam kívül valaki? :)

201
chicoye képe

Igen, de akkor 365 napon

Igen, de akkor 365 napon keresztül non-stop osztani kell! :)

----------------------
Sohasem állítottam olyat, hogy normális vagyok.

202
Nuvanda képe

Én igen! Évente vállalok

Én igen! Évente vállalok 365 napot.

203
Tomek képe

Akarunk matricát, és

Akarunk matricát, és osztogatjuk is!:)
De akkor a hátuljára mindenképp írjátok rá azt is, hogy hogyan lehet belépni az MK-ba, és miért jó az (kedvezmények, érdekvédelem)! A CM-nek már úgyis lőttek, úgyhogy egy kis MK ingyenreklámért szerintem senki nem fog megsértődni.

204
KergeKacsa képe

A probléma ott kezdődik,

A probléma ott kezdődik, hogy egy megszűnt, meghalt dologért sokkal kevesebben fognak matricázgatni (nem csak osztani, hanem felrakni is), mint amikor élt még a dolog...
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

205
Toti képe

Hali! Valahogyan muszáj

Hali!

Valahogyan muszáj tudatni a néppel azt a részét a dolgoknak, ami a hírekből kimaradt.

És azt is tudatni kell, hogy azért, mert az, ami eddig volt, megszűnik, valami más még lehet helyette.

206
Icarus képe

Szerintem ennek egy módja

Szerintem ennek egy módja lett volna az, ha nem lett volna most azonnal megszüntetve, hanem mondjuk a tavaszi maradt volna el úgy hogy most az őszin elmondják a mikrofonba az érveket. Akkor szerintem többen hallottál volna meg mint ahányan így találkoznak vele igazán.
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

207
dhpage képe

+++1 ------------------------

+++1

-----------------------------
http://dhpage.hu/

208
Tomek képe

Szerintem meg éppen attól

Szerintem meg éppen attól értékelődne fel ez a CM365 matrica, hogy egy megnemtartott CM matricája lenne!
Mint a Michael Jackson londoni koncertjére eladott jegyek! Szerinted hányan váltották vissza a jegyet, amikor meghalt Jacko és nem lett koncert? Szerintem bekeretezve őrzik a vitrinben, éppúgy mint a megnemtartott CM matricákat!:)
És ahogy Toti írja valahogyan muszáj tudatni a néppel azt a részét a dolgoknak, ami a hírekből kimaradt. Erre a matricaosztás tök jó lenne, szerintem. (plusz az MK-nak ingyenreklám, hamár..)

209
chicoye képe

Nekem tetszik. :) Critical

Nekem tetszik. :) Critical Geist.

----------------------
Sohasem állítottam olyat, hogy normális vagyok.

210
atom21 képe

"A Kerékpárosklubnak ma

"A Kerékpárosklubnak ma 1200 fizető tagja van, ami magyar viszonylatban kiemelkedő, de hogy mi tartsuk fenn, és ezért nekünk tartozzon elszámolással, legalább 3500 aktív tagra van szükség."

Forrás: A Kerékpárosklub megújítása, avagy Critical Mass 365
szo, 2012-08-18 14:20 | Szerző: Kuku
Cimkék:Kerékpárosklub
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120818/kerekparosklub-megujitasa-...

Mai állapot, forrás:
http://kerekparosklub.hu/
Tagok száma: 1316 fő.

Ez alapján, 18 nap alatt, a megtett intézkedések hatására 116 fővel bővült a tagság. Pusztán ezekből a számokból kiindulva, a trend alapján a kitűzött cél eléréséhez még 19-szer ennyi időre lenne szükség.

Meggyőződésem szerint a CM résztvevők jelentős hányada nem ismeri a fentebbi problémát - és nem azért fogja megismerni, mert elmarad.

A Városliget mikrofonja, az útvonal mentén osztható, CM-es szórólapok lehetőséget adtak volna a figyelemfelkeltésre. Visszafogott érvekkel, nem kényszer
showműsorral.

Erre nem kerülhet sor.

A két szervezet mai vezetői által sulykolt információk alapján a mai CM megszűnik, a Kerékpárosklubnak a belátható időn belül elfogy a működéshez szükséges kerete, ebben az esetben megszűnik.

A 2 legismertebb kerékpáros szervezmény megszűnik.

Komolyan mondom, ha akadályozni szeretném a kerékpárosok térnyerését, álmomban ennek a két csoportosulásnak a felszámolása lenne az egyik fő célom.

211
KergeKacsa képe

+1 -- Every day I'm riding

+1
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

212
SagiK képe

Én nem így látom. A CM

Én nem így látom. A CM megmarad, csak nem az "évente kétszer vonulunk", hanem a mindennapok részeként. Ezen felül, ha szükség van "tömegre", akkor megy ki a riadó, és lehet mozgósítani párszáz (akár ezer) embert.
Akik szívükön viselik a kerékpározás ügyét, és további pozitív változást szeretnének, azok belépnek a Kerékpárosklubba. (vagy már tagok rég) És ha az MK is elér egy "kritikus tömeget", vagyis önfenntartó tud lenni, akkor bízom benne, hogy még nagyobb eredményeket tud elérni, így a tagok maradnak, sőt új tagokat toboroznak.

213
CsImre képe

GYERTÖK SZÖGEDRE! Kicsit

GYERTÖK SZÖGEDRE!

Kicsit sajnálom, hogy elmarad Bp-n a vonulás, mert az országos média így említette a CM-et, ha Bp-n nincs, sőt terjed, hogy elmarad, a vidékre jó eséllyel tojnak majd. Pedig nekünk van üzenetünk, és csak nagy felhajtással juttathatjuk célba! :)

A szegedi Zrínyi utca a belváros szívében fut, százmilliós nagyságrendből fölújították, és most mégis alig van a gyalogosoknak hely a parkolóktól, a villamos rendre elakad a széthagyott autóktól, miközben a bicikliseket kitiltották, mondván bénák, ügyetlenek, és ha elesnek a villamossínben, akkor biztos beperelik szegény várost. Amikor a Dóm teret lezárják (ami elég gyakran előfordul még munkanapokon is), az ország egyik legforgalmasabb bringás tengelye megbénul, több ezer cangás kénytelen km-eket kerülni, vagy több száz métert tolni a bringát a keskeny járdán. Hiába minden levelezés, kérés, érv, a tiltótábla szent, a rendőrök büntetnek.

Ezt meg akarjuk változtatni, kerékpározható Zrínyi utcát szeretnénk! Ha nem akartok kimaradni a közös vonulás élményéből idén ősszel, akkor GYERTÖK SZÖGEDRE A KRITIKUS TÖMEGRE! Szept. 22. 16 órakor indulunk a Rerrich Béla térről, meg a környékéről létszámtól függően.

Rendőri felvezetés, gyönyörű lányok, daliás fiúk, mosolygós nénik, családok! Lesz Bor-tér is aznap, meg nosztalgia troli, villamos, stb. A vonat óránként jár, 9-10 órára este már haza is érhettek! :)

CSI

214
Toti képe

Akárhonnan is nézem, ez

Akárhonnan is nézem, ez így most nagyon hirtelen van.

A lényeget értem. Értem, hogy mit értetek az alatt, hogy a CM betöltötte a szerepét. Azt is értem, hogy több figyelem és tag kell a Kerékpáros Klubnak. De biztosan használunk az MK-nak a CM ilyen hirtelen való beszüntetésével?

Eddig is vita volt, hogy a CM mennyire demonstráció és mennyire fesztivál. Azt gondolom, hogy a fesztivál jelleget megőrizendő, valamilyen hasonló rendezvénynek tavaszonként lennie kell. A kerékpáros pikniket támogatom. De ha már kerékpáros, akkor azért legyen benne egy kis tekerés.

Az biztos, hogy a CM idei elmaradása már több sajtóban és médiában vezető hír. Azon viszont még nagyon sokat kell dolgozni, hogy az oka illetve a magyarázata is ugyanekkora hír legyen. Az MK-ról ezen hírekben természetesen szó sem esik. Ezen kéne változtatni.

És azokat is értem, akik kérdezik, hogy a mindennapos kerékpározás milyen alapon használja a CriticalMass nevet. Erre talán tényleg valami mást kéne kitalálni.

215
Kuku képe

Írtam egy kommentet fent az

Írtam egy kommentet fent az ünnepről, azt lehet érdemes megvitatni.

216
Swoosh képe

A CM (számomra) egy

A CM (számomra) egy fesztivál.
Ünnepeljük a közös együttmozgást,
az autót otthon hagyjuk,
és végig buli hangulat van!

1 évben 2x volt.
Mi a probléma?!

Gyerekek, ez egy nagyon hülye duma!
Mi az, hogy már elérte a célját?!

Ilyen alapon akkor nem kell enni,
mert előző nap már megtettük!!

Nem kell autókluboknak sem találkozókat
szervezni, mert úgyismáááá' mindenki
ismeri a márkát, oszt' minek!!

Ez loser duma, gyerekek, a javából!

217
rolex képe

mozogj minden nap hagy

mozogj minden nap
hagy otthon az autót
ünnepelj a többi bringással minden nap
bulizz:-)
minden nap cm lesz:-)

218
atom21 képe

Gondolom, a karácsonyt, a

Gondolom, a karácsonyt, a húsvétot, a születésnapot, az államalapítás - és még sorolhatnám - ünnepét sem kellene ezen az alapon megtartani.

A 89 előtti isőszakban Bulgáriában a pártvezetés hozott egy emlékezetes döntést: a munka ünnepét a bolgárok attól kezdve munkával "ünnepelték". Most erre asszociáltam a CM356 ideologizálását olvasva.

Ünnep legyen minden nap: mondjuk Élet356 vagy Ünnep356 nevekkel. Vagy: Tavasz89, Nyár89, Ősz89, Tél89.

Szüntessük meg a különféle szakmai ünnepnapokat (bányásznap, köztisztviselők napja, nagy a választék, hidd el!), anyák és apák napját, a számomra nem szimpatikus Valentin napot is Valentin356-ra alakítsuk!

Háááát, ez elég távol áll tőlem.

Nem mellesleg a CM "brand", ami a világban számos országban egy elvi tőröl fakad és működik, ezt 256 napos alapú megközelítést nem ismeri.

És, tudod, az a baj, hogy - némi túlszínezéssel - az a pár ezer ember, aki a CM része volt, akárcsak a szervezői kemény magot alkotó emberek, őket nem kérdezte meg senki.

Aki belülről lát dolgokat - ez a tragédiai vetülete ennek a történetnek - néhány tucatnyi bennfentesel együtt egy olyan környezetben tevékenykedik, amit a külvilág nem lát. (Viszont ehhez nekik is van közük, szóban jelezték felelősségüket, érdemben nem.). A külvilág egy része nem lesz? hát akkor nem lesz!, másik része miiii?!? WTF????; az aki olvasta a meghívót s szervezői gyűlésre, az elsőre nem hiszi el, ellenőrzi más forrásból, majd megállapítja, hogy itt valami k..a nagy g..sz van. (És a bejelentő levél nem old meg semmit, a C?-et illetően, sőt.)

A szervezők látnak egy kiutat (jó-nem jó más dolog), a külsők, akikre számítanak, ők pedig épp most kaptak, szemléletesen fogalmazva, egy gyomrost a CM felszámolásával és nem utolsó sorban a felszámolás módjával.

Minél nagyobb az érzett gyomros, annál valószínűbb, hogy kerékpáros társadalom közeli gondolkodással bír. Akire a legnagyobb érdemi szükség egy működő kerékpáros klubban. Mármint a közreműködésére, nem a pénzére. (Persze, arra is.)

219
er13a18 képe

365 (:

365 (:

220
rolex képe

Köszönet a látható és a

Köszönet a látható és a sok láthatatlan szervezőnek,segítőnek ezekért a boldog,önfeledt felvonulásokért:-)
10 éve mikor a fekete-fehér szórólapokat adtuk egymás kezébe(még illegálba)random útvonalakon haladva,Csubakka utánfutós hangszórójával fűszerezve ment a CM kb 30 emberrel,nem gondoltam volna,hogy ez lesz belőle.Őszintén nem is hittem,hogy Budapesten ilyen sok bringás lesz majd egy napon,de lett!!
Valamit nagyon jól csináltak itt az emberek,hiszen egy jó ötletből ez a civil szerveződés olyan nagyot robbant,hogy az szinte hihetetlen!!!!
Tanulhatnánk tőlük,tanulhatna a társadalom,hogy lentről kitartással és idővel mindent el lehet érni.
Legyen a következő az,hogy MOSOLYOGJ 365!

221
Dufi képe

Sziasztok! Teljesen

Sziasztok!

Teljesen érthetetlen számomra ez a döntés és annak a tálalása. Pár hete jött a megvilágosodás MK ügyben, aztán jött a hír a készülődésről az őszi CM-re. Most meg CM storno mert inkább legyél te is Kerékpárosklub tag. És hiába a felvezető szöveg ez így ebben a formában nehezen eladható. Értem a jószándékot, elfogadom az új gondolatokat a továbblépés lehetőségét de szerintem ezt egyik napról a másikra ebben a formában csak negatívumként éli meg az a sok ezer bringás aki várta az őszi felvonulást. Olvasom a hírportálokat, ahol természetesen már nincs ilyen hosszú magyarázat az okokra, így megint csak negatív fogadtatás az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy egy CM mekkora pozitív raklámfelület a megszólítandó bringások felé. Szerintem inkább ezt lehetett volna kihasználni egy izmos MK népszerűsítésre és ezt mint felvezetőt felhasználni a továbbiakban.

222
fkrisz3 képe

Sajnálattal olvastam. A

Sajnálattal olvastam. A CM-nek nem csak toborzó hatása van, hanem egy nagy "buli". Augusztus 20-án hány ember gondol a Honalapításra? Nem azért van, hogy az államot támogassuk, hanem, hogy ünnepeljük magyarságunk, egy ritka eseménnyel. Nem fog ezért minden román átköltözni... (németeknél a nemzeti ünnepen nincs tűzijáték, le is szarja mindenki)
Vagy ott a Karácsony, Jézus születése. Hogy venné ki ha az egyház bejelentené, hogy mivel kevés az egyház támogatója, kevesen járnak templomba és különben is már elég ember meg van keresztelve, nem tartunk több karácsonyt.
A CM egy ünnep! Nem kell cél! Ez a Magyar Nemzet Kerékpáros Ünnepe. Legyen akkor karácsony, és mindenki vigyen 100 Forint értékű ajándékot,és az emelés után adja át a tőle jobbra állónak, vagy rendezzetek tűzijátékot mit tudom én.
Nem látok természetesen a szakmai munka mögé, de azt tudom, hogy nekem egy felemelő érzés volt látni egy híddal arrébb is hömpölygő kerékpárosokat, az emelést, visszanézni a videókat (soha egy aug.20-i videót meg nem néztem) és nagyon sajnáltam, amikor ki kellett valami miatt hagynom.

223
rolex képe

:-) Karácsony az egyház

:-)
Karácsony az egyház nélkül is van,ünnepelni meg bármikor lehet!

224
dova képe

Sajnálom. Megértem. Egyet

Sajnálom.
Megértem.
Egyet nem biztos hogy értek vele.

Egyébként meg...
BIRKA NEMZET VAGYUNK.
... magamat is beleértve.

Ki tiltja meg, hogy bárki is CriticalMass vagy más néven felvonulást szervezzen? Senki.
Akkor meg mi ez a sírás-rívás?
Ja, hogy nem kész, pépesre rágott kaját kapsz? Meg kellene érte dolgozni? Ja, értem. :(

--------Dova--------

225
Kuku képe

Ünnep. Ezt teljesen

Ünnep.

Ezt teljesen elfogadom. Kell ünnep. De a CM célalapon szerveződik. Ha önkéntesek csinálnák augusztus huszadikát, már rég nem lenne. Sőt attól tartok, hogy a karácsony kivételével semmi sem lenne, de még az is lehalna manapság a kereskedelmi célú befektetések nélkül. Én csak célért tudok dolgozni önkéntesként, és szerintem így van ez legtöbbünkkel.
Tehát az ünnep jó hajtóerő lehet a felvonulóknak, de nem lesz belőle hol felvonulniuk.
Így is óriási feladat összehívni a 300 rendezőt, 150 matricaosztót, plakátkivivőt, stb.
Szerintem ez működésképtelen nagyban cél nélkül. Hagyományos CMek azonban lehetnek, csak az meg szükségszerűen nem lesz annyira tömegvonzó, mint amitől ez nagy ünnepnek tűnik.

Komolyan érdekel erről a véleményetek, hátha erre van megoldás, de én nem látok.
Esetleg azt, hogy finanszírozzuk a Kerékpárosklubot, cserébe elvárjuk mondjuk egy tavaszi ünnep megtartását is. De ha belegondolok, ehhez a verzióhoz is épp ez a radikális felrázás lenne az ésszerű út.
Amúgy is, ha a szakmai munka meghal, akkor idővel nem lesz mit ünnepelni a biciklizésen sem.

-----------------------------
Kürti Gábor

Én azért vagyok Kerékpárosklub tag, hogy tagdíjamból fizetést kaphassanak azok, akik elvégzik azt az aktivista munkát, amit én a szabadidőmben már nem tudok.

226
Miló01 képe

A beszélgetésen

A beszélgetésen elhangzott, hogy tavaly év végén tudva való volt, hogy nehéz anyagi gondjai lesznek a Mk-nak mégse tett senki semmit, ezt miért?

227
Kuku képe

Ez nem így volt. Jó volt a

Ez nem így volt.
Jó volt a pénzügyi terv, csak ott hibás, hogy egy EU-s projekt fizetésében biztiből csak 4 hónapos csúszással számolt nem 9 hónappal.Enélkül most is szépen menne minden. Illetve szerintem nem, mert nem mi tartottuk eddig el, de ezt leírtam.

228
Miló01 képe

Hát ez nem azt jelenti?

Hát ez nem azt jelenti? Most gondolj bele, ha akkor elkezdődött volna a toborzás? Hol tartanánk? De nem baj, ha nem fullad be a kezdeményezés, csak erősebb lesz vele.

229
toreki képe

Akkor még nem így épült

Akkor még nem így épült fel a Kerékpárosklub. A tavaszi közgyűlés óta van operatív elnökség, azóta fogalmazódtak meg világosan a problémák, és a célok, és sejthetők a módszerek. Tavasz óta rengeteget változott a klub, és még kell változnia. Pont ez a változás hozta azt, hogy nem függhetünk a pályázati pénzektől, fel kell nőni.

230
Miló01 képe

Én is így fogom fel az

Én is így fogom fel az életet, mindenre van válaszom:))

231
Shag_Beckur képe

"Szerintem ez

"Szerintem ez működésképtelen nagyban cél nélkül."

Cél van.

A járdázás, a pirosozás, az egymást jobbról előzés, az egymást feltartás, a tolakodás, a bunkóság, a kivilágítatlanság és még sok egyéb nélküli kerékpározás népszerűsítése szerintem elég jó cél.

232
Fly képe

Értem. Azért lehetett

Értem.
Azért lehetett volna most egy ünnepet szervezni...
Eddig általában mindig volt egy "vezérfonala" a CM-nek: az elején "Kerékpárutat! Kerékpárutat!", aztán "Minden út bringaút", majd "Kerósávot a Margithídra!", "Nem felvonulás: együttközlekedés"... &c...
Lehetett volna most a CM365 örömünnep: ünnepeljük a Kerékpárosklubot, amiért elintézett egy csomó dolgot nekünk -és megköszönjük az egész évi munkájukat. És aki tényleg örül az eredményeknek, az be is léphet...

233
KergeKacsa képe

Ezzel egyetértek. Az MK-ba

Ezzel egyetértek.
Az MK-ba sok új most azért lépett be, mert a CM kampányolt érte.
Erre a CM-et megszüntetitek, kirúgva az MK alól a legjobb (talán egyetlen) lehetőséget, hogy tömegbázist tudjon szervezni. Ezzel ugrott a sok új belépő elérése, marad az itt-ott elnyerhető pénzek megszerzése, aztán ha nem jön be (mint ahogy most állunk), akkor a megszűnés.
Remek terv.

Az módszert pedig jogosan kritizálják egyesek. Elviekben a CM egy közösségi dolog, ehhez képest a vezetői (pontosabban elindítói) egyszerűen kijelentik, hogy vége.
Semmi körbekérdezés, miszerint MI nem látjuk értelmét, de miután ez egy közösségi dolog, ezért ki szeretné/tudná átvenni? Nem, egyszerűen kijelentik, hogy vége.

Szerintem mindkét lépés egy öntökönrúgás a CM és az MK felé nézve is, és mind PR, mind emberi szemszögből gázos. :(
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

234
jurta képe

Az ünnep funkció nekem is

Az ünnep funkció nekem is nagyon hiányozni fog (még akkor is, ha már régóta csak rendezőként vagyok hajlandó részt venni benne), és másoknak is, különösen a kevésbé elkötelezett bringásoknak.

És pont attól volt a budapesti felvonulás nagy ünnep, hogy mennyien vettünk részt rajta.

Mondom ezt úgy, hogy pont a karácsonyt én ugyan szívesen eltörölném (nem sok minden ünnepre emlékeztető van benne számomra), meg a szülinapom sem izgat nagyon. :-) De a CM-en volt mit ünnepelni.

Jávor Tamás

235
Toti képe

Akkor tekintsd célnak az

Akkor tekintsd célnak az ünnep megtartását, a közösség építését és megtartását.

Újra felhívom a figyelmet, hogy a CM elmaradása bekerült a hírekbe. Az okok viszont nem. Néha megemlítik, hogy betöltötte a célját, de ezt picit sem részletezik. Az MK-ról egy szó sem esik. És arról sem beszélnek, hogy tavaszra még tervezünk egy CM-et.

CSINÁLJATOK VALAMIT A SAJTÓVAL ÉS A MÉDIÁVAL! mert hülyeségeket beszél vagy csak a felét mondja el az igazság negyedének.

Ma reggel a Kossuthon hallottam, hogy elmaradunk.

236
Kuku képe

Már a CM is ilyen semmilyen

Már a CM is ilyen semmilyen hír volt az utóbbi időben. Mondjuk nagy hiba volt, hogy az MTI nem a hírt bejelentőket kérdezte. Az hogy tavasszal lesz valóban kimaradt, rámegyek.

237
Kuku képe

De. mégis benne van a

De. mégis benne van a tavasz az MTI hírben.

238
Pontagy képe

holnap lesz az MR1 Kossuth

holnap lesz az MR1 Kossuth "Napközben" c. műsorában egy összeállítás éppen arról, hogy a bringásokkal főként gond van (nagyobb témák szabálytalankodás-ügyben: pirosozás, egyirányú utcák és más "slágertémák" -miszerint a bringásokkal nem lehet együtt közlekedni, miattuk) és hasonlók, lesz ott valaki érintett bringás részről? Még nem lenne késő becsekkolni..
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

239
Kuku képe

Utánakérdeztem, János ott

Utánakérdeztem, János ott lesz.

240
aindoor képe

Nem hiszem, hogy új keletű

Nem hiszem, hogy új keletű dolgot mondok, de azt vettem észre, hogy a rövid képekkel teli hírek a legolvasottabbak, ami pedig ennél is jobb ha nem kell olvasni, azaz a videó.
Ezért véleményem szerint csupán azok jutottak el a teljes szöveg végigolvasásáig akik eddig is pörögtek a dolgokban.
Érdemes lenne talán videóban is kommunikálni a miérteket, a végén még mindig lehet hivatkozni erre az írásra.

--------------------------------------
http://kertvarosibringa.blogspot.com/

241
Kuku képe

Erről fog szólni a

Erről fog szólni a következő pár hónap. Vannak tervek, pl. videóban a helyszínen elmagyarázni, ki és hogyan tervezte és járta ki a kiskörúti sávot, amit tízezrek használnak, ennek az infónak a teljes hiányában. Tegye fel a kezét, aki minden nap az Üllőin jár, és adna 4500 forintot egy Üllői úti kerékpársávért.

242
Peta képe

Jelen!

Jelen!

243
jurta képe

Újra felhívom a figyelmet,

Újra felhívom a figyelmet, hogy a CM elmaradása bekerült a hírekbe. Az okok viszont nem. Néha megemlítik, hogy betöltötte a célját, de ezt picit sem részletezik. Az MK-ról egy szó sem esik.

CSINÁLJATOK VALAMIT A SAJTÓVAL ÉS A MÉDIÁVAL!

nagyon határozott +1

Jávor Tamás

244
SzCiklon képe

Hát, szerintem a

Hát, szerintem a hordozórakétát ki kellene szedni Vitézy seggéből, és dolgozni pl. a kötelező gyászhasználat eltörlésén, vagy a KÖHÉM rendelet módosításán, illetve a vidéki helyzeten. A jelenlegi változások felülről jönnek, nem fenntarthatóak és erősen politika-és személyfüggőek.
Plusz: abszolút inkorrektnek tartom, hogy kész helyzet elé állítottátok az embereket, a szervezői gyűlést meg kellett volna tartani, hátralépni egy lépést, és megkérdezni, hogy ha ti nem vagytok benne, akkor esetleg valakinek van-e kedve megszervezni.
Megértem, ha kiöregedtetek, de az, hogy nem akarjátok csinálni, de az, hogy elengedni sem akarjátok, na ez a full gáz.
Ráadásul rosszul is kommunikáltátok.
Örülök, hogy egy olyan rendezvénnyel kevesebb van, amire elmehettem a gyerekemmel és nem fityegett rajta árcédula.
Abszolút nincs itt az idő hátradőlni. Egy nyolc-tízéves gyerekkel még mindig nagyon nagy bátorság kell Budapesten biciklizni, és a 12 éves fiamat sem merem elengedni Zuglóba az apjához a Belvárosból, pedig nem vagyok az az aggódós típus.
És még annyit tennék hozzá, hogy a CM demokratikus karaktere, aminek a szétverése a CMVT-vel kezdődött, most hozta meg a gyümölcsét.
Gratulálok.
Szerk.: Az autómentes napi CM-nél arra hivatkozni, hogy akadályozzuk a forgalmat akkora baromság, hogy bocs, de besírok rajta.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

245
Kuku képe

Elmaradt egy CM. Tavasszal

Elmaradt egy CM. Tavasszal lesz egy.
Közte beszélhetünk arról, hogy mi lesz utána, de ez így teljesen gáz volt. Ennek a terhe nyilván nem a te vállad nyomta, hiszen te mindent megtettél amit tudtál. Viszont nekünk azt is meg kellett eddig tennünk, amit már nem tudtunk. Most először bicsaklott ki alólunk a lábunk, és esett ránk a súly, ha súlyemeléshez hasonlítom.
És miért?
Mert nem volt meg az ami az erőt adta volna. Az értelmes cél, a hosszú távú értelme. Lehet hogy ez létezik, de most nem volt kéznél. Egy erőltetett üzenet mentén elkezdtük csinálni, de ez nem volt elég az idei gát átugrásához. Földre ültünk, és olyankor az ember mivel nem fut, tud gondolkodni is. Bocs a sok hasonlatért, biztos az olimpia.
Tavasz után minden infó, eszköz, knowhow közkincs, addig remélem átadható, és bár tartom hogy nem kellene folytatni, megakadályozni nem fogjuk.
peace
Kükü

246
SzCiklon képe

Kükü, az olimpia nekem

Kükü, az olimpia nekem már nem ezekről szól, hanem a kőkemény üzletről.
A CM pedig eddig csak kicsit szólt politikáról. Most meg nagyon.
És attól, hogy neked, meg néhány kiégett aktivistának nincs kedvetek megszervezni, még átengedhetnétek az infrastruktúrát. Nem a Coca Cola akarja megvenni.
Ez a CM-es közösség erőszakos beterelése az MK-ba. Hát, szerintem így nem fog menni.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

247
Kuku képe

Most írtam le, hogy

Most írtam le, hogy átengedjük.
Azt viszont tudnod kell, hogy ez nem infrastruktúra, meg data, hanem egy szemlélet. Ezt csak az átadás ripszropszságával kapcsolatban mondom.

248
Kuku képe

És ha jól értem

És ha jól értem megvádoltál valami politikás dologgal. Azt a részét már bocs, de légyszi szívd már vissza, hogy ne kelljen épp veled a kikéremmagamnak szintre mennünk.

249
SzCiklon képe

Ez a méricskélés, hogy

Ez a méricskélés, hogy most akkor nézzük, hogy minek mi a hozadéka, a spontaneitás hiánya leginkább a politikacsinálás sajátja... :-)
"Ha hű maradok az elveimhez, és kimondom/megcsinálom ezt vagy azt, akkor mit fog szólni a közvélemény? Hány szavazatot fogunk veszíteni?" - ez pont az, amit a politikai pártok csinálnak.
Ha értékek és ügyek mentén mozgunk, ami az én vezérfonalam az életben, akkor nem kell ilyen döntések között lavíroznunk.
Így értettem a politikát. Nem volt személyes, vagy személyeskedő.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

250
Kuku képe

Ja, akkor nem

Ja, akkor nem bántó.
Minden politikus megszervezte volna, ha beleszakad is, mert tudja, hogy olyan kritikák sorát kapja, amit te is megfogalmaztál. A politikusok nem elvenni szokták a tömegek játékát, hanem jól megpörgetni, ha kezd leállni.
Teljes felelősségem tudatában hoztam ezt a döntést. Soha olyan egyedül nem voltunk sinyával mint 24 órával ezelőtt. Azóta szerencsére jött némi támogatás, köszönöm, meg elgondolkodás. De ha egy emberként vernek meg, akkor sem döntöttem volna másképp úgy, hogy közben felelős is maradok.

251
Dufi képe

Nem akarlak megbántani de

Nem akarlak megbántani de ez egy nagyon rossz döntés volt! Új cél, elgondolás, irányvonal. Remek. Viszont ti épp megszólítani készültök egy réteget a kitűzött cél érdekében, namost ezt úgy kezdeni, hogy jól szembeköpjük ezeket az emberkéket és dobunk pár infót, miszerint mad tavasz, majd akkor megmondjuk a frankót, az nem valami fényes kezdés!

252
Kuku képe

Nem értünk egyet. A

Nem értünk egyet. A tömeget épp arról szeretném elgondolkodtatni, hogy nem egy tömeg. Egyéni felelőssége van, ezért mielőtt tovább vonulna, biciklizne, álljon meg és gondolkodjon el az értelmén. Nyilván ez bántja azt aki csak vonulni szeretne, és ünnepelni, de sok ember elgondolkodhat rajta, hogy esetleg szem elől tévesztettük a célt. Mert velem is ez történt.

253
Dufi képe

Te most azt a tömeget

Te most azt a tömeget akarod elgondolkodtatni aki teljesen mást várt, másra van ráhangolva! Tényleg hiszel benne, hogy a CM helyett leül otthon meditálni?

254
Kuku képe

Természetesen nem úgy

Természetesen nem úgy ahogy karikírozod, de igen. vagy legalább a maximalizálom azok számát akik tudomást szereznek erről a sorsdöntő problémáról.

255
Shag_Beckur képe

"Mert nem volt meg az ami az

"Mert nem volt meg az ami az erőt adta volna. Az értelmes cél, a hosszú távú értelme."

A járdázás, a pirosozás, az egymást jobbról előzés, az egymást feltartás, a tolakodás, a bunkóság, a kivilágítatlanság és még sok egyéb nélküli kerékpározás népszerűsítése szerintem elég jó cél.

256
CsImre képe

Akkor rajta, küzdj érte!

Akkor rajta, küzdj érte! Vagy célügynök lettél, aki megpróbál számára szimpatikus célokat másokra rásózni?
Az emberi bunkóság ellen egy felvonulással lehet küzdeni? Provokáltál egy sort, ügyes vagy, de ez sajna nem rólad szól most, ez van.

CSI

257
Shag_Beckur képe

Kükü panaszkodik, hogy

Kükü panaszkodik, hogy nincs cél. Hát van bazdmeg. De ahogy látom, itt kibaszottul senkinek se érdeke a normális közlekedés. Kicsődítettétek a birkákat bazdmeg az útra, most meg mossátok a szaros kezeiteket, hogy "dehát ez nem az én felelőségem, oldják meg azok akiket ez idegesít".

Ne haragudj, de ez kibaszott egy gusztustalan hozzáállás. Mondhatnám úgy is, hogy gerinctelen.

258
aPala képe

Az a gusztustalan, ahogy ezt

Az a gusztustalan, ahogy ezt kommunikálod.

*******
*aPala*
*******

259
aPala képe

Egyre inkább csak egy

Egyre inkább csak egy ostoba agitátornak tűnsz.

*******
*aPala*
*******

260
Shag_Beckur képe

Mivel úgy látom, választ

Mivel úgy látom, választ úgy se kapok Kükü úrtól, hogy neki a normális bringás közlekedés miért is nem fontos, miért jó neki az a hígfos, amit most kiöntött az utakra, úgyhogy azthiszem lassan be is fejezhetem.

Elnézést a zavarásért.

Szerk: Végszóra úgy néz ki mégis megkaptam.

261
Kuku képe

Bocs, nekem ez nem cél. Én

Bocs, nekem ez nem cél. Én is átmegyek néha a piroson, és nincs olyan ember az országban aki gyalogosként/bringásként sosem, és maradna morális alapja számonkérni. Illetve azért akadhat, de tömegmozgalmat építeni rá, az komolytalan.
összekeversz a rendőrséggel. De civilben ők is átszaladnak rajta. :)

262
Shag_Beckur képe

Te összekevered azt amit

Te összekevered azt amit írok a szabályossággal. Nem a szabályosságról, hanem a normális közlekedésről írtam. De ha neked ez nem célod, lelked rajta...

263
Kuku képe

Tervezek legyél jófej

Tervezek legyél jófej kampányt itt a cm-en, de ez nekem kevés cél a folytatáshoz, mert nem tartom hatékonynak. Régen belenyúltam, és erre elkezdték a jófej félős, elsőre csak járdán próbálkozó újoncokat terrorizálni biciklis aktivisták. Akkor rájöttem, hogy ilyen cizellált üzenet nem lehet közös nevező.

264
Shag_Beckur képe

Nem terrorziálni kell,

Nem terrorziálni kell, hanem megmutatni, megértetni. De nem baj, változtatni nem fogok tudni ezen, a haragom úgyse ettől fog elmúlni a CM iránt, szóval mindegy is.

265
Kuku képe

Jó lenne egyszer

Jó lenne egyszer személyesen leülnünk, hogy biztosra megértsem, hogy lehetetlent kérsz, vagy elbizonytalaníts. Most nagyon dolgozok a munkahelyemen, nem fér bele egy ilyen vita, de komolyan érdekelne.

266
Shag_Beckur képe

Szívesen. E-mailen majd

Szívesen. E-mailen majd megbeszéljük :)

267
Kuku képe

Szuper. Októbertől lazább

Szuper. Októbertől lazább leszek, a munkahelyet leszámítva.

268
atom21 képe

Hirtelen ötlet: autósok

Hirtelen ötlet: autósok és kerékpárosok együtt demonstrálnak a szabályos közlekedésért - függetlenül attól, hogy ki, miben ül - éppen.

269
Shag_Beckur képe

Talán tavaly, vagy pár

Talán tavaly, vagy pár éve, nyilván kis provokációval fűszerezve, de felvetettem az ötletet már itt, hogy a felvonulásba beférne pár autó is, mintegy szimbolizálva az együttműködést.

Természetesen semmi nem lett belőle, sőt, le lettem hülye trollozva.

270
Kuku képe

Szerintem nagyon nem vagy

Szerintem nagyon nem vagy troll. Sőt kiváló kontraszt vagy, én örülök hogy itt vagy. Bár néha túlzásba viszed, de azt meg megértem, mert rengetegen személyeskednek veled a véleményedért.

271
Shag_Beckur képe

Én meg köszönöm, amit

Én meg köszönöm, amit tesztek, és remélem, hogy egy személyes mellett el tudom majd magyarázni, hogy nekem miért fontos az, ami.

272
Kuku képe

Van benne. Rendőrautó.

Van benne. Rendőrautó. :)

De amúgy tényleg jók ezek.
Én köszönd meg kampányt szeretnék a CM-en indítani a teátrális közlekedési gesztusokért. Mondjuk már rég tervezem, de nem volt időm ütősre tervezni.

273
CsImre képe

Nagyon sok jó dolgot

Nagyon sok jó dolgot írtál, és – bár megértem Küküéket – egyet is értek sok mindenben. Nekem a következő aggályaim vannak.
Az oké, hogy a fővárosban létrejött egy olyan mondjuk hivatal, amelynek munkatársai jelenleg nyitottak az újra, az ország poros gyakorlatához képest meglepően friss gondolkodásra képesek, és környezetében több MK-s is van, így az elvek közvetlenül érvényre juthatnak. Az is jó, hogy divat lett a bringázás Bp-n, főleg a fiatalok és középkorúak közt.
Mi újság vidéken, ahol nincs BKK, de van MK, és szerveznek CM-eket. Ott nem kell már az MK-nak hordozórakéta? De, kell, és ez nincs hangsúlyozva. A CM-ek városokban voltak, de az MK országos szervezet elvileg, és budapesti sikerei eltörpülnek amellett, ami az országban zajlik. A fővárosi frissességnek nyoma sincs vidéken, vagy elenyésző. Bevonás nuku, bringagyászok terjednek ezerrel, publicitás szerény, az aktivisták fáradtak, és munkahelyükön hajszolják a megélhetést. Van kellő löket a nagykörúti kerósávon kívül arra is, hogy a kötelező kerékpárúthasználat eltöröltessék, vagy hogy pl. az autópályák mentén a főutakról lekerüljön a biciklizést akkurátusan megtiltó táblaözön? Tömegrendezvény nélkül megmarad az a közeg, amelyből a bringás aktivizmus rekrutációs mechanizmusa táplálkozni tud? Egy nagy bulin könnyebb ismerkedni, mint egy hivatal előszobájában, vagy a hétköznapi forgalomban.

Az MTI-s hírt közlik minden kis lapban, Szegeden is megjelent, hogy Bp-n nem lesz CM, mert rájöttek, hogy improduktív, konfliktust okoz, nincs már rá szükség, mert királyság van, és már hallom a kés fenését, ahogy a torkunknak ugranak, hogy akkor itt minek szívózunk tovább. A valódi okokról ugyanis fogalmuk sincs. A bringázás itt kevésbé divat, sport, inkább szükséglet, ami nincs kielégítve, és méginkább igaz ez a falvakban, ahol a propagandának hála a budapesti forgalom nevetséges töredékétől is úgy félnek az emberek, mint a tűztől, MK nincs, csak uniós pályázatok, és az abból kaszálható pénz és politikai haszon.

A CM-mel a város nem bénult meg, csak másként mozgott, a konfliktus meg nem a felvonulás miatt volt, hiszen nemzeti ünnepekkor, futásokkor, filmforgatáskor, tüntetéskor stb. is lezárják a várost, és mégsincs konfliktus emiatt. A konfliktus a biciklizéssel szembeni intolerancia megnyilvánulása volt, (meg nyilván a tanult tehetetlenség ocsmány betegségének tünete) és aligha változik meg ez attól, hogy nincs fölvonulás. Persze nyilván rengeteget változott a szemlélet, de igaz, hogy még változhatna sokat. Leginkább a fáradtságot tudom elfogadni az érvelésből. Megértem.

CSI

274
SagiK képe

A kést fenő böllérnek

A kést fenő böllérnek pár fel lehet sorolni a különbségeket.

Budapest - Szeged
Andrásy út -
Kiskörút -
BUSZ+bringasávok -
(zárójelben, kisbetűkkel, de margit híd) -

A másik oldalra te jobban tudsz példákat felhozni. Nem követem a szegedi dolgokat, de rémlik lezárás, terelés, tiltás, járda, stb...
Máris a saját töke felé fordíthatja a kifent kést a bölléretek.

275
Kuku képe

+1 Én is örülnék, ha

+1
Én is örülnék, ha épp erre kérdeznének rá ott.
Egyébként hirtelen a német környezetvédő esete ugrott be Bodajkról, aki elkezdett áradozni a sűrű, kiszámítható, jó hálózatú BKV-ról a német borzalmakkal szembeállítva... :)

276
dhpage képe

Sok-sok

Sok-sok +1!

-----------------------------
http://dhpage.hu/

277
Kuku képe

A CMVT létrehozásakor

A CMVT létrehozásakor hibáztam. Ezt elismerem. Jó ötletnek tűnt, és megtévesztett hogy eleinte jól is működött. Hátrányai:
- a sokkal szabadabb infoáramlás hatékonyabbá tette (akkor jött létre, mikor megtudtuk, hogy a főpolg. titkárság, talán hagyó idején olvassa a fórumunkat)

- agyelszívás történt. Aszerint válogattam embereket bele, hogy ki mit tett le az asztalra, ki milyen speciális szakértelmet hozhat, plusz behúztam olyan notórius kritikust is, aki ugyan mindig kínzott, de mindig volt benne valami, ami segített a korrekcióban. Vannak a cmvt-n kívül is ilyen emberek. Pl. jepe, akit kimoderáltunk (6 év alatt 2 emberrel történt ilyen), de olyan gyakran mondott a sok bántás mellett valami zseniálisat, hogy egyszerűen nem tudtam ezt nélkülözni. Nyáron már majdnem közös projektünk is lett... :)
Ezek a kiemelt emberek egyben azok is voltak, akik a fórumokban többnyire higgadtak és konstruktívak voltak. Nagy szerepük volt a trollok izolálásában, vagy legalább mattot adtak nekik. Ez nagyon hiányzott itt.

- Aztán a cmvt is szülni, költözni, dolgozni, stb. kezdett. Egyre kevesebb idejük volt hatékonyan belevágni projektek levezetésébe, kezdeményezésébe. Ugyanakkor levelezgettünk, gondolkodtunk, és így is volt hogy egy este alatt 50-100 levél született. Barátok is lettünk közben. Több embert is be szerettem volna hívni még, de már kezdtem látni hogy akkor őket is kiemelem, plusz féltem, hogy ha aktívak lesznek, eltemetnek a levelek. Kitenni nem akartam/mertem senkit, mert mindenkinek komoly érdemei voltak, milyen már hogy kiteszem?

- egy idő múlva a cmvt elvesztette a kapcsolatot a külső közösséggel, így a megoldások is elkezdtek nem közösségből meríteni.

Van még sok, de ezek talán a fő gondok.

Kiöregedés:
Ez visszatérő vád, de nem igaz. A CM nem fáradtsággal, hanem nyomasztó teherrel jár. Addig amíg nincs az aláírásod a rendőrségi papíron 20 ezer emberért akit nem ismersz, de közben nyomatékosan, bolddal szedi a rendőrparancsnok a jegyzőkönyvben, plusz szótagolja hogy büntetőjogi felelősséged van értük a demódon, te felelősséged ez, meg ez meg ez, egyből elkezd nyomasztó lenni az útvonalválasztás, a szervezők beállítása, a felhívások szövege, stb. Az első 5 felvonuláson szó szerint attól tartottam, hogy le fognak tartóztatni a végére. A futárok és a rendőrök, még ma is sztorizgatnak Violáról, a Rügyecskéktől, aki elsírta magát a felelősségtől, mikor bicikliemelésbe keveredett a 100 bringás az Andrássyn. Nos nekem már a legkisebb első is egy autóüveg betöréssel kezdődött (egy részeg bringaversenyző pumpával)...
Tipikus tapasztalathiány a forgalomra utaló cikizésed is. Egyrészt ünnepet kértek számon, mások a rollerezést, megint mások a klassz helyeket, plusz én is szerettem volna bizonyos mostanában stratégiai helyeket érinteni (most alagút+lánchíd, illetve a rakpart a jászai és újlipót között).

Erre hétfőn reggel kiderül, hogy az Andrássy kiesése után esélyes egy villanyautó verseny a Hősökön és Dózsán (átjárhatatlan), plusz Tudományok hídja van a Láncon meg a József Attilán. És itt bizony én nem vállalom fel az összes menekülő egyszerre lezárását.
Ja, és a másik, hogy én már ki nem állhatom az autómentes napot. Az autómentes szótól is borsódzik a hátam. Nem véletlen a külön kitérés rá a matricákon. Ugyanis rájöttem, hogy hadüzenettel, a célcsoportod megrúgásával csak háborúzni lehet. Nekem nem a szent autómentes napnak, hanem épp a jelenlegi autófetisisztáknak kell üzenetet átadnom. Teljes eszköztévesztésnek tartom a mentes szót és az akadályozás erőltetését. Ugyanazért van 300 rendező, amiért ilyenkor lazán elteszem egy nappal.
Így legalább 2 napon történik valami, és megdől az a hazugság, ami miatt az autómentes nap éppen hogy védőoltás a más napokon kevesebb autó ellen.

278
Hemü képe

Miért László János

Miért László János jelentette be? Az ő döntése volt? Vagy ő kérte a leállítást?

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

279
Kuku képe

Ellenezte. Nagyon. Mérges

Ellenezte. Nagyon. Mérges is vagyok, hogy nem engem hívott az MTI.

280
RiNGiSpiLeR képe

Szomorú hír... :/ Kár,

Szomorú hír... :/

Kár, hogy végeszakad ennek a bringás rendezvények, aminek igenis létjogosultsága kellene, hogy legyen egy európai fővárosaban!

Szerintem nagy szükség lenne rá, hogy továbbra is megrendezésre kerüljön, mert társadalmilag is összekovácsoló erőt képez. A mai széthúzó és gyűlölködő világban ritkaság számba megy az ilyesmi.

Én személy szerint is nagyon bánom, jó volt elmenni rá és a hangulat...! :D

Szerintem minden CM-en résztvevő nevében mondhatom: Köszönöm a kitartó és kemény munkátokat! :)

Üdv:

Ati

281
walaki képe

Az ég óvjon tőle, hogy

Az ég óvjon tőle, hogy egy az egyben párhuzamot vonjak vele, de ha valaki emlékszik rá, hogy mi volt a 4K régen és mi ma, akkor talán megérti, hogy a CM - MK vonal ilyen formában miért zavaró egy kicsit.
Egyébként véleményem szerint még mindig volt hírértéke a CM vonulásnak, legfőképp azon részének, hogy egyre több vidéki város csatlakozott a saját kis rendezvényével. Némileg az az érzésem, hogy ti csak Budapestet látjátok ilyenkor, mert persze az az ország közepe, de vannak vidéki bringások olyan városokban, amelyek kiesnek a politikusok látóteréből.

282
Kuku képe

Nekik is épp erős helyi

Nekik is épp erős helyi szervezetekre van szükségük. és egy ideig felvonulásra is.

283
Frenki képe

És hogy? Tudtommal a

És hogy?
Tudtommal a Mátészalkai kerékpárút fejlesztések kapcsán kikérték az MK véleméynét aztán leszarták.Lj-től hallottam igaz kutyafuttában beszéltünk az utcán.
Na most a nagy CM nélkül szerinted ha kimegy 300 bringás a Mátészlakai főutcára hova fog bekerülni hírként?
Sem emberanyaguk sem pénzük sem szakmai hozzáértésük sincs hozzá.A tömegbázis innen is jött, hogy Mátészalkán azt látják, hogy huhú' változnak az idők, ezek egyre többen lesznek, és szavaznak ezekre figyelni kell.A fejünk felett a fővárosban mi van, ha nem figyelünk mi is így járunk, ha népszerűek akarunk lenni akkor másképp kell mint az elején pesten...
+ tedd hozzá,hogy te magad mondtad:
"Az Mk a CM szakmai szervezete!"
Ezt a mondatot érdemes átelemezni...
Ha nincs CM akkor az MK minek a szakmai szervezete?
Vagy fordítva:kinek van tagsága igazából?
Olyat láttam már a történelemben, hogy volt egy elégedetlen tömeg és egy vezér az élére állt és sikeres mozgalom lett.
Olyanra sokkal kevesebb példa volt, hogy volt egy vezetőség és a tömeg mögé állt.
Nem inkább az MK-t kellett volna integrálni a CM-be ahelyett hogy a még bringások előtt is ismeretlen Mk-ba próbáljátok betuszkolni a CM-et?
A hűtőbe nem fér be egy elefánt de az elefántba befér egy hűtő....
Panaszkodsz, hogy elegetek van és nem kaptatok segítséget.Kértetek?
3 éve minden rendezői felhívásra elsők között reagálok. Magam kirakok 26-30 plakátot, de volt hogy 40-et is amikor még nálam volt a Margit sziget, és a Városliget is...
Tavasszal ezen felül Szter segítséget kért plakátolni a 7. kerületi kocsmákat.-Kérdezd meg,ki ment segíteni neki?
Erre próbáltam utalni a fórummal is kapcsolatban többször:azok a tagok pl Fishúr akinek a töke tele 3 éve a fórumon okoskodókkal, de tavasszal szakaszfőnök volt és 5-6 éve vagy mióta nyomja veletek...Kamaz aki 2 éve nem látok hsz-ni?Ypse? Minden évben remdez és megy gyűlésre...
Hol vannak a fórumról azok a valóban lelkes tagok aki tényleg tolták a dolgot de a fórum elüldözte magától őket?És mégis sokukkal csak CM-en talákozom, mert fontosnak tartják a CM-et, de nem kérnek a hangoskodók véleménydiktatúrájából.
Nem tőlük kellene segítséget kérni?Akik kipróbáltak megbízhatóak és ha nem is lelkesek már de teszik a dolgukat a billentyű verdesőkkel szemben?
Azért merem állítani ezt mert a levlistán Szter segítség kérésén kívül senkit sem láttam aki a tagsághoz fordult volna hogy gond van.
Shag vélemémyét többnyire nem osztom, de a tiédet sem.Miért is nem cél pl a biztonságosabb, szabályosabb közlekedés célként?
Katona koromban volt egy századparancsnokom, az ő mondása volt."Jó parancsnok azt mondja:Utánam! Nem azt Előre!"
A te személyes példád pl most ért be a pirosozás kapcsán.A futár olyan mint a taxis,pénzre hajt a Kresz határmegyzsgyéjén, vagy azon kívül.De amikor téged látnak, egy 3 gyerekes apukát átglasszálni a piroson, ne adj isten más gyerekei előtt?
Ismert és népszerű vagy, mit gondolsz aki hallja a nyilatkozataidat és látja a közlekedésed mit fog gondolni?
Elmondom: azt hogy a CM fórumon állandóan vita téma hogy be kell-e tartani a Kreszt...és ez a hardkór tagság lenne, nem az önveszélyes lomis Puchos 1 hét rutinnal.
Itt többen azt állítják a morált nem lehet célként kitűzni? Hát a bringázás mint éltforma, vagy alternatív közlekedés nem az? Nézd meg ha van egy baleset és elütnek egy bringást rögtön megáll 3-4 az estek többségében hogy tud-segíteni?
Autós gázolt már és hagyott cserben.
A CM az összetartozás érzését adta ezeknek az embereknek és emiatt működött a fenti példa is.A járókelők meg elsétálnak a földön fekvők mellett...
Ne érts félre nem cseszegetlek,köszönöm az elvégzett munkát de azt kérted vitassunk meg dolgokat.Utoljára próbálok meg felvetni más irányokat CM- nek az eddigi irányok után.
Úgy érdekvédeni hogy nem figyelünk a benne résztevevő emberekre sztem hosszú távon nem jó stratégia.A massza végső soron egyénekből áll akik csoportokban vélemény vektorokként is megjelennek, de nem csak vektorok.
Vannak akiket követnek az emberek vannak akiket nem.Titeket követtek.Elfáradtatok 9 év az 9 év....sajnálom hogy ennyire kifáradtatok, meg is értem.Ha évek óta ezt érzitek, senki nem lett volna aki átvegye és betanítsátok, hogy fennakadás nélkül új vezetőséggel mehessen tovább?
Az hogy most ez úgy van kommunikálva.hogy nem baj de tavasszal lesz egy utolsó kb annyi mintha azt mondanánk, nem baj hogy meghalt Józsi bá, mert úgy is találkozunk vele a ravatalon.Mennyire lehet ez motiváló a jövőre nézve?
Én így látom.Küldtem neked egy Plakát javaslatot az MK támogatására, most úgy érzem kb tök fölöslegesen csesztem el vele pár órát, hiszen nem vagyok grafikus.Asszem vannak akik hasonló szájízzel éreznek.
Ha évről évre láthatóan jelentősen kevesebben lennének azt mondnám lecseng.Na akkor érte el a célját a Cm szerintem, mert a kerékpározás elveszíteni a mostani népszerűségét és visszatérne egy közlekedési móddá ismét.Amíg van mozgósító ereje addig kár veszni hagyni mert mint fent is fejtegettem, lehet hogy oda is kisugárzik ahová ti nem láttok el.
Gyenge vidéki TSz-eket hogyan akarjátok megerősíteni frenchise rendszerű MK-val szimpatizánsok nélkül?
Át kellene ezt gondolni még egyszer ez a véleményem.
Ha nem akarjátok csinálni, dobjátok fel hátha valakik vinni akarják.Tavaszig még megoldódhat az utódlás.
Ez a mostani megoldás nekem olyan mintha a lejáró parlamaneti mandátum után, nem országgyűlési választásokat irnánk ki, hanem polgárháborút, vagy anarchiát...
Én így látom.

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

284
SzCiklon képe

"Úgy érdekvédeni hogy nem

"Úgy érdekvédeni hogy nem figyelünk a benne résztevevő emberekre sztem hosszú távon nem jó stratégia." - Frenki, neked aranyba kellene foglalni.
ZSENIÁLIS, KÖSZÖNÖM!
Ezt a mondatot fogalmazgatom magamban hónapok óta.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

285
Frenki képe

Igazából +1-elni akartam

Igazából +1-elni akartam lenn ez egyik hsz-d, de Kükü már válaszolt rá, gondoltam megfogalmazom akkor én a magam módján...
Szívesen,meg teszem azt a keveset ami tőlem telik.Tudom hogy ennyire puffogni igen kevés tőlem, de hát istenem tőlem csak ennyire fussa, de ezt legalább megcsinálom.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

286
Kuku képe

Csak egy tanács. Ne az

Csak egy tanács.
Ne az egész problémacsomagot egyben, mert így iszonyat nehéz válaszolni. Amúgy tök jó hogy kibeszéljük, tehát nem a vélemény a gáz Frenki, ne érts félre.

287
Frenki képe

Nálam csak a kőolaj

Nálam csak a kőolaj öregebb, ha nem írom le rögtön elfelejtem...mondatonként válaszolok is másnak is.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

288
Kuku képe

Ez pl. tök jól sikerült.

Ez pl. tök jól sikerült. :)

289
aghla képe

Azt kellene megérteni, hogy

Azt kellene megérteni, hogy a Magyar Kerékpárosklub nem a megválasztott vezetők és munkatársak összessége, hanem valami TÖBB! SZERVEZET, ami akkor is az lesz (remélem), amikor már a mostani munkatársai közül senki nem dolgozik ott. Szervezet, aki képes bürokratikus rendszerekkel kapcsolatot tartani, ÖNÁLLÓ JOGI SZEMÉLY vagy mifene. A működési hibákról -ha vannak- nem a SZERVEZET, hanem a működtető emberek tehetnek, ergo a szervezetre haragudni oktalanság.
Ha egy kórházat, iskolát rosszul vezetnek kinek jut eszébe ezért bezáratni? A követelmény megfogalmazása/határidő a vezetőknek/aztán kirúgás a sorrend, nem az elutasítás.

Azt mondják, aki 20 éves korában nem forradalmár az gyáva. Aki 40 éves korában forradalmár az hülye. Lehet hogy a CM felnőtt.

Ezért kedves barátaim
ünnepeljetek kedvetek szerint
tartsátok fenn a szervezetet
aztán okosan irányítsátok alulról....

290
SzCiklon képe

A bezáratás és a

A bezáratás és a kimúlás között egyfelől van néhány lépcsőfok.
Akkor én hülye vagyok, mert nem hiszem, hogy a korral együtt konformistának kellene lennem, sőt.
Mióta van gyerekem, sokkal nagyobb a motivációm arra, hogy jobbá tegyem a világot.
Ha az az ára, hogy felnőjek, hogy elfordítom a fejem, hogy ne lássam a problémákat, akkor vállalom, hogy soha nem növök fel.
Amúgy ki mondta ezt az oltári baromságot?
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

291
aghla képe

A szólás arra utal, hogy

A szólás arra utal, hogy egy dícséretes forradalmi eszme előbb-utóbb intézményesül. A legkevésbé sem Rólatok beszéltem, annál is inkább mivel ötven vagyok és tudok lelkesedeni.
Az utolsó három sorom sem tetszik?

292
SzCiklon képe

Bocs, én nem

Bocs, én nem szervezetekben, hanem ügyekben és értékekben gondolkodom.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

293
aghla képe

Vagyunk így néhányan.

Vagyunk így néhányan.

ügyekhez a szervezet
tartalomhoz a forma

294
SzCiklon képe

Én most eléggé azt

Én most eléggé azt látom, hogy a gombhoz keressük a kabátot.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

295
Kuku képe

Remélem nem ragadsz be ebbe

Remélem nem ragadsz be ebbe az álláspontba. Egész nyáron ezen zakatolt az agyam. De most rájöttem, hogy ott hibás az egész, hogy a létező felállásból indul ki. A nem közösségi Kerékpárosklub, és az emiatti távolságtartás egy önerősítő negatív folyamat, ami a nulláig is mehet. És ahogy sok ördögi kört, ezt is a megelőlegezett bizalom szakíthatja meg. A megelőlegezett bizalom a legdurvább pozitív dolog. Nyilván elsősorban jóindulatú embereknél működik, de ebben a sztoriban nem látok szörnyeket, legfeljebb emberi gyarlóságokat.
Konkrét esetünkben a közösségi modellben, közösségből merítő embereknek gondolkodó embereknek nem különállni és hibákra mutogatni kellene a Kerékpárosklubbal kapcsolatban, hanem belépni a területi szervezetekbe, és képviselni ezt a szemléletet, majd fertőzni vele másokat is.

296
Kuku képe

Szépen hangzik. Magam is

Szépen hangzik. Magam is így vagyok.
Lehet hogy csak az ügy fontosságát nem érzed akkor, és lehet hogy csak azért, mert az az ügy most - mit hoz a sors humora - EGY SZERVEZET. :)

297
SzCiklon képe

Nem, Kükü. A

Nem, Kükü. A Kerékpárosklub nem cél, hanem maga is eszköz.
Itt nem célt akarunk elérni, hanem eszközt fejlesztünk.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

298
Frenki képe

Ez nekem is inkább így

Ez nekem is inkább így néz ki.
De más megközelítésben:az MK áll: támogatók+szakmai tagok alkalmazottak.Jómagam semmit sem értek a forgalmi kérdésekhez.Mit tudok csinálni egy főleg szakmai munkát végző szervezetben?Befizetek és kakaós csigát osztok?Ennél még szakszevezet is jobb ott hívnak néha tünteni...
A lényegi munka és döntés akaratlanul is egy elit kezébe megy át.Hiába írja bárki hogy majd beleszól a tagság...közigben dolgoztam, ennek a szervezeti problémának irodalma van.Ezt hívják döntés előkészítésnek.Ugyanis pl a Miniszternek zéró fogalma sincs szakmai kérdésekről, kell mellé egy államtitkár aki előemészti és helyette az anyagot átrágja.Ha a bizalom megrendül meg kell egy szakállamtitkár dolgozni meg egy politikai aki figyel...A CM-mel kapcsolatos döntéseket a részt vevők a Kükü-ékbe vetett bizalommal fogadták el.Intézményesült formában a fenti hatás kikerülhetetlen.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

299
aghla képe

A kulcs a bizalom, amit

A kulcs a bizalom, amit odaadsz. A következő éves /vagy kétévente?/ közgyűlésen meg visszaveheted. Van benne kockázat, de anélkül nem megy.

300
Frenki képe

A 4. x-emmel 18 év es korom

A 4. x-emmel 18 év es korom óta ettől a rendszertől a hideg víz ver már ki.Lassan ott tartok, a legtisztább és legszebb emberi kapcsolat az üzleti kapcsolat.Azt látom hosszú távon is jól funkcionálni és nem olyan gyakorisággal, mint Ufó-t látni.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"