a hírekben olvastam ma reggel, hogy halálra gázoltak egy bringást a X. kerületi Fehér úti bringagyászon.

ha kicsit több részlet tisztázódik, akkor szerintem érdemes lenne egy ghostbike-ot állítani és pár táblával figyelemfelkeltővé tenni, hogy az elszeparált bringaút sokkal veszélyesebb, mint a bringasáv.

főleg, hogy a sajtó már úgy közölte a hírt, hogy bringasávon történt a baleset. a téves infókat terjesztik, aztán ez táptalaj a hülyeség további terjedéséhez...

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Györgyi képe

hát a horog utcait sem

hát a horog utcait sem nagyon tudjuk helyreállítani, mostanában nem sikkes az áldozatokról megemlékezni. ciklonkomával értekezem, mert ha lenne végre bringakonyha kuckó, kicsit jobban haladna a dolog ez irányba is gondolom.
mindenesetre jogosítványt az autósoknak.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

2
toreki képe

Erre jó lenne a CM

Erre jó lenne a CM riadóhíradó: 1 ghost bringa kerestetik,2 gyertek flashmobra a szeparált infrák megszüntetéséért.

3
Kuku képe

Szerintem az elsőre nem

Szerintem az elsőre nem kell riadóhiradó, a másodikról pedig beszélni kell, mert a 2-3 sávos utak mentén a megszüntetésnek is van negatív hatása (járdán tekerés ugyanazzal a kockázattal, biciklizés abbahagyása), lehet hogy több mint a létüknek, az arányokat nem tudom. Szerintem ami sürgős, hogy ezeket a bicikliutakat azonnal be kell biztosítani az ilyen esetek ellen, sőt erre hivatalos felszólítást kell küldeni, hogy utána felelős legyen aki nem tette meg a szükséges intézkedéseket.

4
Icarus képe

Nem megszubtetni kell oket

Nem megszubtetni kell oket hanem kivaltani ---------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

5
Frenki képe

Nem ugrik be a hely, de

Nem ugrik be a hely, de általában miért nem jó ha az úton kell tekerni?Szemlátomást létszik, hogy a szeparált infrát nem is figyelik az ottósok.
Sávból kanyarodva pl még csak észreveszik a gyalogost mert ott áll, de az épp odaérő és elsőbbségből átmenni kívánó bringást meg megjobbhorgozzák...
A sávban legalább lát maga előtt haladni, anyáz, dudál, de lát.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

6
Icarus képe

Mert irányonként 2-3

Mert irányonként 2-3 sávos úton már szokott lenni forgalom és ettől általában a gyakorlatlanabb emberek megijednek.

A kettő között lenne átmeneti megoldás a egy valós bringasáv :) Jóra is szoktat és talán az ijedező embereket is megnyugtatja és az ilyen fordulásos balesetek is elkerülhetőek nagy eséllyel.

7
norbijúzer képe

+1 -- -- "az úton parkolni

+1

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

8
Frenki képe

Meg olcsóbb is lenne.Az

Meg olcsóbb is lenne.Az utóbbi egy évben nagyon átértékeltem a bringautakkal kapcsolatos véleményem, és úgy látom a CM által az elején hírdett álláspont a jobb.
Nincs kerékpáros csak közlekedő.Akkor meg az úton a helye ha nem gyalogos.
Kresz nevesíti 74-óta kész slussz passz.
Végül is a szokásos magyar gubancba ütköztünk, érvényt kell szerezni a törvénynek és a hibáit kijavítani.De első sorban érvényt kell szerezni.Amit be se tartanak annak a hibái se látszanak.
Tkp olyan mintha a bringás CM-et egy autós előzte meg volna és a bringásokat meg próbálták kiszorítani az utakról.
Az útfelületek megosztásánál a méregdrága infrák ebből az aspektusból nem tűnnek a jó válasznak.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

9
Kuku képe

Az a baj, hogy a

Az a baj, hogy a kerékpársávot általában útszélesítéssel lehetne jól megcsinálni, vagy sávelvétellel. Csakhogy ha erre nincs alkalom, akkor a semmi vagy bicikliút kérdésnél komoly vívódásaim vannak.
Egyrészt mindenhol lehet bringázni...nekem. De a forgalomba már cargoval sem szívesen megyek be ha gyereket viszek. Ráadásul a bicikliút gyártja a bringásokat, a sima út nem. A biztonságra meg a sok bringás hat vissza gyorsabban, nem az infra minősége. Nagyon nehéz kérdés. És bár én is cöcögtem, épp a Fehér útinál gondoltam azt, hogy nem vészes kompromisszum a keresztutcák hiánya miatt.
De vannak még érveim a gyerekesen kívül is. A bicikliúton lehet beszélgetni, nem takarnak be esőlével. Ráadásul ha tudod mi a veszélye, akkor már nem is veszélyes, legfeljebb idegesítő.
Szóval én a sávokat preferálom, de a bicikliutak sem csak rosszak. Ami rossz nagyon, az az eltérő rendszer, ami a találkozási pontoknál rendszerzavart okoz (kiskörút-József A.- Andrássy -bajcsy, stb)

10
Icarus képe

A bicikliutak sem rosszak,

A bicikliutak sem rosszak, csak tele vannak oszlopokkal, gyakran váltanak oldalt, sok rajtuk a kereszteződés és gyakran el is állják őket keresztbe parkolással...
Azt nem igazán tartom előnynek hogy cserébe lehet rajtuk beszélgetni. Lehet hogy radikálisnak fogok tűnni de egyrészt ennyi erővel lehet kisutcán is menni és ott is lehet beszélgetni... másrészt aki meg beszélgetni és mozogni akar az tegye gyalog.

Maximum városok között érzem a létjogosultságokat mert máshol sokkal több kárt okoznak mint amekkora hasznot tesznek.

És igen, ha sávot csak sávelvétellel lehet kialakítani akkor tegyék. Főleg irányonként 3 sávos utakon mert azokon teljesen felesleges. Akkor talán utána le is szoknának az emberek a felesleges autóhasználatról.

11
Kuku képe

Lehet hogy rosszul

Lehet hogy rosszul fogalmaztam, de szerintem is vegyenek el sávokat, szerintem is lehet kis utcákon tekerni, szerintem is sok nyűgje van a bicikliutaknak.
Amit viszont szeretnék kihangsúlyozni. A rossz bicikliutak is tömegével vonzanak biciklire embereket. Ennek pedig sok pozitív hatása is van. Akár biztonsági is.
A konkrét útról pedig annyit, hogy az Éles sarok átkelés miatt gyakorlatilag egy pufferút, azaz hiába a sok sáv, maximum a Nagy Lajost mentesíti a dugótól azáltal, hogy a Fehér utat töltik fel. Erre felesleges. Csakúgy mint a 2x3 sávos bajcsy, stb...

12
Kuku képe

Mondjuk épp a Fehér út

Mondjuk épp a Fehér út kiválthatatlan kis utcákkal.

13
toreki képe

Nem kell kiváltani. 1-1

Nem kell kiváltani. 1-1 sáv elvételével nem változik semmi, csak a puffer mérete. Azt meg lehet szabályozni, ha a bevezető oldalon csökkentjük a zöld áteresztő képességét.

14
Icarus képe

Értem én hogy a rossz

Értem én hogy a rossz útnak is van pozitív hatása de akkor már inkább egy jót csináljanak. Amivel nem csak tömegeket vonzanak hanem még biztonságos is lesz.... Nehogy már letudjunk egy szar infrát azzal hogy de hát az is embereket vonz. Azért örülök hogy nem így álltunk hozzá akár csak az Andrássy úthoz.

Mellesleg az utat nemrég (talán 1 éve) újították fel - akkor nyugodtan meg lehetett volna csinálni sávval de látod...

15
Kuku képe

Ez a kérdés sajnos nem

Ez a kérdés sajnos nem úgy merül fel a gyakorlatban, hogy jó, vagy rossz infra készüljön, hanem úgy, hogy fafejekkel kell dűlőre jutnod, meg 5 éves átfutásokkal. Pl. a Fehér út is egy több éves projekt. Ma már több a beleszólás, de ennek az eredménye majd 3 év múlva lesz látható...

16
CsImre képe

Ha egy pl. egy

Ha egy pl. egy takarítószerről idő közben kiderül, hogy rákkeltő, akkor még alkalmazzák évekig, mert meg lett rendelve már az adott mennyiség, és az nem veszhet kárba? Nem hiszem.

A rossz bicikliút is tömegeket vonz, főleg, mivel el lett terjesztve, hogy az úttesten húdeirtóveszélyes, és ez hihető is. Azzal, hogy szeparált infa épül, ezt alá is írják, és a bringásoknak üzenik, hogy jobb nem a forgalomban menniük. Ezek után miért értenék meg, hogy egy fonódó sáv mégis miért jó? És 3-4, vagy 5 év után miért értenék meg azok, akik kerékpárúton kezdtek bringázni? Ha az ilyen kerékpárutaknak az a célja, hogy a biztonság illúzióját csaliként használva biciklire ültessék az embereket, akkor miért kötelező ezek használata, miért tilos a párhuzamos úttesten kerékpározni (nem csak kimondottan itt, hanem máshol Bp-n, v. az országban)

Van-e erkölcsi alapunk a járdázás visszaszorulását várni és remélni, ha kerékpárútnak felcímkézett de facto járdákat elfogadunk kompromisszumos megoldásként, ami a biciklizők számának növekedését eredményezi?

Nem lenne célravezetőbb, ha az ilyen megalkuvások helyett a nagy, széles utakon 2-2 méteres kerósávot kapnának a bringások, és a maradék közpénzt a biciklizés népszerűsítésére és a többi közlekedő általi elfogadtatására fordítanák? Persze, nyilván ezt támogatod Te is, csak amik most épülnek gettók, azok még évekig változatlanok maradnak (pályázati elvárás, kivéve a kivételeket), és szedik áldozataikat. Ez pedig nem népszerűsíti a bringázást, pláne, hogy az embereknek, a politikusoknak, de még az újságíróknak sincs halvány fogalmuk a kerékpárút és a sáv közti különbségről.

CSI

17
Frenki képe

Ma itt járt a szomszédom

Ma itt járt a szomszédom 23 éves fia.Épp megtanult kerékpározni.Eléggé bizonytalanul akár egy gyerek,elég ilyesztően imbolygott le 100 métert előttem.Amit megcsináltam meg se tudta nézni annyira lekötötte a jármű uralása.
Lámpáért elküldtem az Ogrehoz a Margit hídhoz, kb 10 perc se az út.
Azt mondta jó majd megpróbál felülni valahol.
Ha ő kap egy infát akkor dettó azon fog menni mindíg, és az életben se szokja meg a forgalmat.
Amikor motorozni kezdtünk majd autózni dettó ez volt,
csak ott egy infra volt.A hideg víz vert ki mindenkit kb egy-két hétig aztán elmúlt.
Akinek van menekülőjárata az még ráhúzhat vagy 15-20 évet erre.Minek?
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

18
CsImre képe

Döbbenettel nézek vissza a

Döbbenettel nézek vissza a múltba, amikor vastagon kerékpárút-párti voltam, a bringagyászt is elfogadhatónak tartottam, és direkt olyan útvonalakat kerestem, ahol ezeken mehetek. Akkor még hétvégi biciklis voltam, és akkoriban kezdtem még csak játszani a gondolattal, hogy majd én a városban biciklizzek hivatásforgalomban.

Aztán Széplakra mentem nyaralni évekig a nagyszüleimhez. Siófokra bringával jártunk be (na ná, mivel mással) és mentünk ám az úttesten,az autók között. Fostam, de szólni nem mertem, mert hát nagyapa, nagymama ott mentek az ősi biciklijükkel, kis kosárral a dolgukra velem együtt, és mentünk, kész. 4 sávos úton is. Szegeden már az volt, hogy balra kanyarodásnál sosem értettem, miért kell a felezővonalhoz húzódni, mondtam is apukámnak, hogy ez hülyeség, de Ő mindig így csinálta, követtem hát. A bicikliúton nagyon agresszív voltam diákként, lecsöngettem a gyalogost, lekiabáltam, teátrálisan fékeztem. Dúlt az igazságérzet, ott a sárga csík, kész.

Az úttestre kényszerítések nyomán viszont megindult valami bennem, ami a mai felfogáshoz vezetett. Azóta Siófokon idiótábbnál idiótább kerékpárutakat építenek, és Szegeden is sokkal több gyász van. Ha ma lennék olyan kis hülye, akkor talán még mindig a keróutakon mennék, fosva a környező világtól.

CSI

19
SzCiklon képe

Szerintem a bringás

Szerintem a bringás legnagyobb ellensége a hamis biztonságérzet.
Bringaút, spirálzár, sisak.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

20
Pontagy képe

azért ebből a hármasból

azért ebből a hármasból is mindet a helyén kell kezelni, vagyis: adódnak kivételek, amikor mindegyik jól jöhet, pozitív példák:
-csepeli gyorsforgalmi melletti út egészen hasznos, hiánypótló, kellett oda, vagy a Rákos-patak mentén a nagy, széles bringaút a külső részen sem rossz
-a spirálzár túrán kiváló a súlya miatt a vendéglő/kocsma melletti oszlophoz lakatolandó a bringát, úgy, hogy rálátsz
-a sisakról meg a szokásos, márhogy több ismerősnél életmentő volt, és érezhető volt a hiánya is két balesetnél, ahol a közelben voltam.

szóval óvatosan ezekkel a toposzokkal, köszi :)

21
norbijúzer képe

hű, de nagy +1!!! ott a

hű, de nagy +1!!!

ott a remek elrettentő példa, hogy csak a lazán vett belvárost említsem és az óriáskörutat ne: rákóczi út, üllői út. százezer sáv, de reggel-este áll rajta a dugó. simán lehetne egy sávval kevesebb az autóknak, ahol nincs elég járdaszélesség, hogy annak a kárára alakítsanak ki bringasávot. (pl üllői a nagykörte és nagyvárad tér között)

naponta járok a lágymányosin, ahol nyár óta felújítás van, sávszűkítésekkel, stb.
ugyanúgy 2 sáv van a hídon, csak leszűkítették őket annyira, hogy két személyató épphogy elfér egymás mellett a két sávban. igen, dugó van minden reggel.
csakhogy dugó ezelőtt is, télen, nyáron, tavaly is, tavaly előtt is, stb stb stb. és most sem nagyobb a dugó. sőt, meg merem kockáztatni, hogy még egy kicsit kisebb is. valszeg sokan kerülőúton járnak, vagy talán negyed órával korábban indulnak el és így időben jobban elolszlik a reggeli csúcsforgalom.

ha az az ára az élhetőbb városnak, hogy el kell venni a teret a gépjárműforgalomtól és átadni a közösségi közlekedésnek/kerékpárnak/gyalogosoknak, akkor ezt meg kell lépni! teljesen felesleges (sőt káros) 2x3, 2x4 sávos, 70 km/h-s sebesség "korlátozással" kialakított utakat vezetni a városon belül.
sőt, mint ahogy a sok amerikai példa is mutatja, csak rossz irányba vezet. a forgalom kitölti a rendelkezésre álló teret, ha 2x8 sáv, akkor azt is. aztán ott is ugyanúgy áll a dugó, csak még több a károsanyag kibocsátás, meg az idegbeteg sofőr.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

22
Oversize Load képe

Egyetértek, ne

Egyetértek, ne kényszerítsen gyászra egyetlen autó nélkül életképtelen önkéntes mozgássérült sem. Ha nem bírja lenyomni a fékpedált és kulturált módon legalább fél sáv oldaltávolsággal megelőzni, kapjanak háromból 1 sávot. 1 megy a busznak/villamosnak, 1 jön nekünk és el lehet dugulni :))

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by ALPSKO mleko

23
szabomikulas képe

Szerintem nem az a helyes

Szerintem nem az a helyes hozzáállás, hogy egy-egy főút kerékpározhatóságát akarjuk javítani. Hanem a kerékpárosok közlekedési igényeit kell kielégíteni. Pl. meglévő kis utcákat összekötni ahol most nem vagy rosszul lehet csak kerékpározni. A kerékpáros útvonalból építeni sok helyen alig kéne, a nagy része már kész van kis forgalmú mellékutak formájában. Így a kerékpárosok nem tiltódnak ki a főutak úttestjéről sem. A Belvárosban persze minden agyon van építve, ott ilyen lehetőségek nem nagyon vannak, de kijjebb van egy csomó, ami kihasználatlan.

Az én véleményem az, hogy vagy jót vagy semmit.

24
toreki képe

Reggel az az igényem, hogy

Reggel az az igényem, hogy munkába menet ne kelljen kis a utcákban minden sarkon jobbkezet adnom, hanem legyen egy "bringás gyorsforgalmi" ahol mehetek 25-30-as átlagot.

Délután és hétvégén viszont az, hogy legyen forgalom csillapított övezet, ahol a gyerekeimmel kimehetünk tanulni a kerékpározást. Ahol az autós csak vendég, és ennek megfelelően közlekedik.

A közlekedési igények személytől és időszaktól függően is változnak. Olyan infrastruktúra kell, ami a legtöbb igényt lefedi.

25
Peta képe

A hivatásforgalmi

A hivatásforgalmi közlekedési igények járműfüggetlenül ugyanazok. Bicajjal is ugyanúgy tud eljutni legrövidebben az ember pl az Örsről az Astoriára, mint autóval, vagy metrón. A közlekedési csatornák már kialakultak, így se a bicajos, se az autós nem fog a jobbkezesekben bajlódni. Attól, hogy egyes utakon kapacitást csökkentünk, az ottani közlekedési igény még nem fog megszűnni! Ezt kéne megérteni sokszor. Pl a Fehér úton milyen alternatívát lehetne adni? Egy akkora közlekedési gigacsomópontba, mint az Örs, nem lehet sávelvételes forgalomcsillapítást követelni. Jó, hogy nem egyből fekvőrendőröket, meg zsákutcát vizionálunk a Kerepesi útra.

26
nrc képe

A sáv nem vész el csak

A sáv nem vész el csak átalakul..

Aki eddig négy keréken pöfékelt ott, az elgondolkodhat azon, hogy megéri-e neki két kerékre váltania.

Sőt szívesen látnék akár "eco" sávokat is a belvárosban, ahol kerékpárokon kívül még egyéb 0 káros anyag kibocsájtású járművekkel is lehetne közlekedni, mint pl. elektromos robogó, roller, segway ilyenek.

27
Peta képe

De ez NEM a belváros, hanem

De ez NEM a belváros, hanem egy külvárosi gyűjtőút. Aki azon a környéken lakik, vagy ott közlekedik átmenő módon, annak a többsége nem tekinti a bicajt alternatívának, mert többet megy annál, ami bicajjal lenne ésszerű. (Célforgalmi méréseket nem ismerek, de a lakó/ipari területek arányából, és a hely jellegéből ezt gyanítom). Ez nem a kiskörút. Ha az utaskilométereket nézzük, akkor én biztosra mondom, hogy sokkal nagyobb a közúti sáv teljesítőképessége ott, mint egy akármilyen bringás infrastruktúráé lehet.

Ha már mindenképp valami autósok számára vonzó fejlesztést kéne mondani abban a körzetben, akkor én a 3-mas villamos pályafelújítását mondanám, hogy ne 1 óra!! legyen a menetidő az Ecseri úttól a Mexikóiig.

28
sagan képe

A Fehér úton azért van

A Fehér úton azért van egy középfekvésű szeparált buszsáv is. Nyilván sokkal értelmesebb volt megépíteni azt, majd a szeparált bringafost. Két széles oldalfekvésű busz-kerékpársáv helyett. :((

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

29
pere képe

Ráadásul még így is

Ráadásul még így is maradt volna hely biciklisávnak a Fehér úton...

30
tranyo képe

hm, én tudok rá okot, hogy

hm, én tudok rá okot, hogy miért mennék rajta.

31
Frenki képe

Jó hát kényelmes, meg

Jó hát kényelmes, meg turizmus, de erős kételyeim lettek azzal kapcsolatban, hogy a biztonsággal kapcsolatban valóban alkalmasak-e arra amire készülnek.És itt nem a az adott kivitelről beszélek, hanem a koncepcióról,hogy a bringások külön útfelületen közlekedjenek.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

32
Icarus képe

Segítek - tranyo a másik

Segítek - tranyo a másik topikban említett gyerekkel biciklizésre gondol :) Ilyen utak mellett csak itt szabályos - máshol nem.

33
pill képe

Pont erre gondoltam. A

Pont erre gondoltam.
A kiskörúti bringasávban már láttam kisiskolást anyukával tekerni. A szeparált infrákon is gyakran tekernek családok - és nem csak kirándulnak. Kétszer kétsávos úton a forgalomban külön bringasáv nélkül nem mennek gyerekkel - még akkor se ha esetleg bringanyom van festve. Gyerekkel akkor a szeparált infrát választják, mégha az kiemelkedően szar is. Nyilván egy 10 évessel az ember amúgy is lassaban halad, és inkább megáll minden kereszteződésben, minthogy attól rettegjen, hogy elsodorja egy 80-nal száguldó bmw.

Nem hiszem, hogy emiatt mindenhova szeparált infra kéne, de azért rájuk is kell gondolni, nem csak a 40-nek hasító országútisokra, akik tartják a forgalom sebességét, de ha mégsem, akkor sem rémülnek meg egy dudáló kistehertől.

34
SzCiklon képe

A gyerekkel tekerésnél

A gyerekkel tekerésnél még az is probléma, hogy a felvilágosulatlanok maguk _előtt_ bicikliztetik a gyereket.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

35
Shag_Beckur képe

Miért baj, hogy látja,

Miért baj, hogy látja, hogy mit csinál a gyerek?

36
SzCiklon képe

Ha a gyerek elől megy,

Ha a gyerek elől megy, akkor a váratlan helyzeteket nem tudja megfelelően leragálni (jobbhorog, balkereszt).
A nem látás problémáját úgy oldottam meg, hogy kb. egy évig tükröt használtam, utána megszoktam.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

37
Greg képe

A tükör gyerek nélkül is

A tükör gyerek nélkül is igen hasznos eszköz a városi bringázásnál. Kár, hogy egy kevesen tudják. :)

38
tranyo képe

hát, ezen én is sokat

hát, ezen én is sokat gondolkodtam,
mi úgy megyünk, hogy mögöttem jön a legfiatalabb, utána idősödő a sorrend...
de kizárólag szeparált és járda amin megyünk, máshova nem vinném még őket.

félek, ha büntik lesznek, akkor nem bringázhatunk addig, amíg nem lesznek nagyonügyik, vagy nem érnek össze a szeparáltak.
(nem tudom amúgy mitől lesznek ügyesebbek, ha nem gyakorolhatnak)

témához vissza:
a 'kötelező infra használat' a szar.
aki tud és haladna is, annak nagggyonrossz és naggyonveszélyes.

39
SzCiklon képe

Én négy éve közlekedem a

Én négy éve közlekedem a belvárosban úttesten a fiammal, mindig ő jön mögöttem. Mikor beköltöztünk, kértem segítséget gyakran a többi Belvár tagtól, és gyakran kísérgettek bennünket.

Szerintem a bringasáv teljesen oké, és mondjuk a Rákóczi útra meg a Nagykörútra nem vittem ki a gyereket, de a párhuzamos mellékutcák (Wesselényi, Dob, Dohány, Király utca) teljesen biztonságosan biciklizhetők, gyerekkel is.

Nekem most az a szűk keresztmetszet, hogy a gyereket, aki most 12 éves, nem merem elengedni egyedül.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

40
pere képe

Ismerősnél most lesz

Ismerősnél most lesz aktuális a gyerek kerékpározása, tudsz / tudtok valahol KRESZ vagy gyakorló pályát ?

41
tranyo képe

nálunk ez pölö közel

nálunk ez pölö közel van:
http://goo.gl/maps/NDTL8

de margitsziget, városliget, egyéb ilyesmi az ami igazán jó arra, hogy gyerek ismerkedjen a bringával... más tészta, hogy hogy is jut el odáig...

42
pere képe

a bringázással nincs

a bringázással nincs gond,nagyiéknál faluhelyen van hely,konkrétan a KRESZre kellene oktatni a gyermeket
sajnos az ajánlott pálya a város átellenes vége számukra

43
tranyo képe

kresz-re nincs jó

kresz-re nincs jó ötletem.
azaz nekik kötelező olvasmány az mk kisokos.
(http://kerekparosklub.hu/kisokos)
(igazis, vannak benne elavult részek)

44
CsImre képe

Úttesten, nagyobb

Úttesten, nagyobb forgalomban lehet, hogy magam elé engedném a gyereket, szeparált infrán nem.

CSI

45
tranyo képe

nagyobb forgalomba még nem

nagyobb forgalomba még nem megyünk...

46
Frenki képe

Volt barántőm 4 éves

Volt barántőm 4 éves kisöccsének a kijuttatási módja csepelről a Millire és vissza:
Egy db katonai tiszti szíj belefűzve a gyerekbiciklibe és fel a hátamra mit a lovassági karabély.Barátnőm gépére gyerekülés, bele a kiscsávó.
Ezt egy párszor különböző verziókban eljátszottuk.
Később visszafelé (mert nem fáradt el eléggé) lábon vissza a Milliről a Könyves Kálmán bringaútján.
Ha nagyon muszáj ugyanez 1 bringa vontató rúddal és egy gyereküléssel megoldható.
A Kresz szabálytalannak tartja a 12 év alatti kerékpárost a közúton,és a vontató rudas bringáztatást, de ha nem ül a gyerek benne, akkor nem is bringázik.Így ki lehet jutni a bringainfra fejlesztések előtt is a szakaszokra.
Ha csak 1-2 km hiányzik sztem meg tudom oldani kézben vive fél kézzel tartva a kormányt is.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

47
tranyo képe

hát, egy gyereknél

hát, egy gyereknél mondjuk.
de nagyobbik (11 éves) csajszi egy 26-os nőit hajt. azért mókásan néznék ki egy olyannal a hátamon :)))

szerk: ja, ekkora leányzót már nem lehet ülésben sem szállítani

48
Frenki képe

Ne vicceljünk már, 11

Ne vicceljünk már, 11 évesen faluhelyen szlalomoztam a kétsávoson a traktorok között.Túl parázzátok szerintem.Egyszer vártam a faterra, 10 évesen, de nem jött haza ahogy ígérte én meg elindultam és elmenetem a munkahelyére.Kocsival hoztak vissza.15 km-re kellett mennem az országúton két településen át a legközelebbi városba.24-es orosz gyerekbiciklivel abszolváltam a távot.Mégis élek.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

49
norbijúzer képe

10-11 évesen a ferihegyi

10-11 évesen a ferihegyi reptérre vezető főúton vecsésnél fordítottak vissza minket a rendőrök, amikor egy haverommal nekiindultunk, hogy megnézzük közelről a repteret. bmx volt alattunk, és csak mentünk. (persze ahol még volt járda, ott azon, mert egy kicsit fostunk a nagy forgalomban :) bringautak szerintem meg csak akkoriban kezdtek épülgetni itt-ott)

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

50
tranyo képe

ha csak vele mennék rendben

ha csak vele mennék rendben lenne...,
de van 2 kistesó, és nem is faluhelyen élünk...

értemén, énis vidéki nagyvárosban tekerve nőttem fel, de az rohadtul nem ugyanaz és rohadtul más a forgalom is.

ott lementünk suli után, és este előkerülve volt jópár km a lábunkban szinte mindig.

Most ha megyünk, tekerünk 20-30 km-t(odavissza), hogy megnézzük a margitszigetet. vagy szentendrét.
(csak olyat, ahova tudom, hogy eljutunk majd-végig infrán)

és 3 gyerekkel.

és itt,nem vidéken.

szerinted így is szar az az infra?

51
Frenki képe

Nem az infrát mondtam,

Nem az infrát mondtam, hanem hogy 11 éves a lányod és félted,nem olyan kicsi az már sztem. Inkább tud -e bringázni vagy sem magabiztosan?
Ha ő a saját lábán tud jönni, te egy gyerekkel már el tudsz menni egy üléssel.Vonórudassal meg kettővel.
Gondolkodtam, csak nem volt időm kidolgozni a részelteket, de sztem lehet nagy méretkülönbségű tandemet készíteni.
Hát én nem tartom akkora durranásnak az itteni forgalmat, itt abelvárosban a max néha a 20-al araszoló kamion, meg a túrista busz.
Hol jár itt ház méretű kombájn, maga után húzva a vágóasztalt, vagy mikor hull itt nagyméretű téglányi sár a gumikból az útra a dulpa oldalkerekes Jon Deer-ből, miközben húzza borotva éles 4-es mélyszántó ekét?
Mind elfoglal 1,5 sávot a 2-őből az utakról csak annyit otthon voltam a nyáron 3 hét alatt 3 sárvédőpálca rögzítő tört el a kifáradástól.Itt a Balatoni túrákkal is kibírt 1,5 évet.
Szóval elég egy leszúrt rittberger a maradék 0,5 sávban a boronák, vagy a tárcsák közé, és a sebész megtudja milyen túlórában plüss macit varrni.
Itt főleg csak személyautó van meg busz, villamos, troli.
Utóbbiak sofőrjei az én tapasztalataim szerint eléggé rutinosak és nem isznak bringást vért reggelire.Egy-két hülye akad de nekem pl súlyos incidensem nem volt.Mondom ezt úgy hogy volt év amikor 3X gázoltak el úgy hogy nem adták meg az elsőbbségem.

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

52
Shag_Beckur képe

Amikor te 10 éves voltál,

Amikor te 10 éves voltál, akkor faluhelyen még csak 2 zsiguli, 5 wartburg, meg 3 trabant volt az átlagos...

53
Frenki képe

A TSZ majd később a

A TSZ majd később a vállalkozó gépállomása ma is a szüleim lakásával szemben van.Fél hétkor kelünk néha a 3kg-os kalapács hangjára ahogy verik le a defektes traktor gumit a felniről.
Jobbra a lakástól 100 m-re a benzinkút.
A kút az egyik településről kivezető főutca mellett van.Itt jár a sárga volán busz is a kút előtt 20 m-re a megálló kifelé, szüleim házától 2-300 m-re a meg az előző.Kúttal ellentétes végén a település egyetlen gumiszervíze, meg még másik 3 szomszéd településé.
10 éves koromban ezekből a gumis nem volt meg csak.
A település akkoriban több mint 10 ezer fős volt.
Szóval vidék és vidék között is van különbség, meg azon belül is hely és hely között.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

54
Frenki képe

Jövő hétre dumáljunk le

Jövő hétre dumáljunk le valamit és a Horog utcait segítek rendezni.
A másikhoz meg körülnézek a padláson, ha csak ez a hiány oka.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

55
Pontagy képe

lehet tudni ennél

lehet tudni ennél pontosabbat, hogy hol és hogyan történt a baleset?

56
jurta képe

Csodálkoztam, hogy a

Csodálkoztam, hogy a bejegyzés szövegében nincs forrás... http://www.origo.hu/itthon/20121002-kerekparsavon-gazoltak-halalra-egy-b...

(A szerzőnek továbbá: nem gáz és nem ciki a bejegyzésnek konkrét, az esetet azonosító címet adni, sőt, a mondatokat nagybetűvel kezdeni sem.)

Jávor Tamás

57
norbijúzer képe

1: a hir több forrásban is

1: a hir több forrásban is megjelent. és amig félig téves, félig hiányos, addig nem akartam belinkelni semmit.

2: nyugodtan nyiss saját blogposztot, ha az enyém nem tetszik.

3: egy netes fórumban nem fogok a shiftekkel vacakolni, majd amikor hivatalos ügyben irok valahova, akkor érdekel a nagybetű és a helyesirás, addig nem igazán.... a tartalom talán igy is érthető.
(és szorri, hosszú i nincs ezen a billentyűzeten)
addig is javaslok egy piros filcet, amivel a monitoron aláhúzhatod a hibákat :)

4: felesleges harmadik személyként beszélni rólam, névvel (még ha itt csak becenév is) hoztam létre a bejegyzést, igy a nevemet talán leirhattad volna, ha már belémkötsz :)

üdv,
A SZERZŐ

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

58
Tomek képe

"egy netes fórumban nem

"egy netes fórumban nem fogok a shiftekkel vacakolni, majd amikor hivatalos ügyben irok valahova, akkor érdekel a nagybetű és a helyesirás, addig nem igazán...."

Bocs, hogy ide offolok, és mindenféle bántó szándék nélkül kérdem, de ez engem őszintén érdekelne, hogy miért gondolod így? Maga az írás, mint tevékenység szempontjából mitől más egy netes fórum és egy hivatalos ügy? Hiszen tudsz helyesen és szépen írni - ha hivatalos ügyről van szó, de miért adod ezt lejjebb, ha "csak" egy netes fórumra írsz? Nem értem én ezt..
Mondjuk nekem mindegy hová írok, netre vagy hivatalba, nem annyira érdekel az olvasó személye, ahogy az se ha senki nem olvassa, viszont az igen, hogy mit adok ki a kezeim közül. Ezért furcsa nekem ez a hozzáállás. Olyan, mint a "Csak elszaladok a boltba, nem kell a lakat", aztán meg egyszercsak eltolják a bringát a bolt elől.
Érdekes dolgok ezek...

59
dorcssa képe

+1 Még cseten elmegy a

+1

Még cseten elmegy a dolog, de pl emailbe is azért próbálok összeszedetten írni, na meg tagoltan. Nagyon nem mindegy egy hosszabb mondanivalónál olvashatóság szempontjából..

-----------
Barna csepel, lila bca fixi
Mali outi és monti
Zöld bagaboo

60
monster képe

Egyetlen esetben érthető a

Egyetlen esetben érthető a dolog, ha valami macerás billentyűzetű mobilról nyitja a blogot. Az vesse rá az első követ, aki az SMS-ben betartja a helyesírást. Én évekig kínosan ügyeltem rá, amíg nem lett okostelefonom, és tudtam melyik gombot hányszor kell megnyomni a megfelelő karakterért. A tapiklaviatúrán kapcsolgatni nagyon megnehezítette nekem a dolgot (és az nem ér hogy dobjam el a Nokiát meg a Symbiant).
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

61
norbijúzer képe

részben igen, bár a

részben igen, bár a bejegyzést asztali gérpől nyitottam, még reggel. de a shift gombokkal nem vagyok kibékülve, sosem voltam.
és ha szükséges, odafigyelek rá, de ha lényegtelen, pitiáner, időrabló és felesleges, akkor nem.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

62
Oversize Load képe

+1 Fecsegésnél szoktam

+1
Fecsegésnél szoktam lazulni, e-mailben, fórumon én is igyekszem odafigyelni 1-2 apróságra.

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by ALPSKO mleko

63
Györgyi képe

amikor még ment az

amikor még ment az alleycatponthu, egy tag nyomta a kis gyagya dolgait ezerrel.
sokan támadták, lehülyézték, stb.
egy valaki pedig megvédte.
sosem felejtem el /és megvan google readerben is/ azt írta, hagyjátok már, a sántának sem rúgsz alá, hogy ne húzd a lábad bazmeg.
hát így.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

64
Törzsmókus képe

AltGr+j :D

AltGr+j :D

65
Krisztab. képe

Akit érdekel, itt már

Akit érdekel, itt már boncolgattuk kicsit az infra kérdését a baleset kapcsán:

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20110908/feher-ut-menti-kerekpar-ut

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

66
norbijúzer képe

amúgy aki annyira ráér,

amúgy aki annyira ráér, offolás helyett gyűjthetne cikkeket, amikből több részlet kiderül az esetről (és nem tévinfókat irnak). ;)
én sajna estig rohanásban vagyok.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

67
Peta képe

Megpróbálok elsőkézből

Megpróbálok elsőkézből informálódni, (brfk) de nem tuti, hogy tudok.

68
pere képe

nem hiszem,hogy nagyon

nem hiszem,hogy nagyon találunk olyat,mert MTI hír forrásmegjelöléssel van mindenhol

69
Kuku képe

Szóltam a

Szóltam a kerékpárosklubnak. Első körben utánajárnak a részleteknek hivatalos forrásból.

70
norbijúzer képe

köszi! neked is Kükü, meg

köszi!
neked is Kükü, meg a többieknek is, akik próbálkoznak!

szerintem ez az eset sajnálatos jó példája lehet annak, amikor be kell bizonyítani, hogy a bringasáv jó, a szeparált bringaút nem jó. (vagy legalábbis nem annyira)
100x annyian bringáznak a kiskörúton, sokkal több a kereszteződés is, mégse halt bele még senki, ha jól tudom.

nemtom, de nekem most jött az a pillanat, hogy fel kell kiáltani és a tudtára hozni döntéshozóknak, hogy nem akarunk több olyan bringautat, amibe gyárilag bele van kódolva a figyelmetlenség és a baleset!

megvan valahol az a statisztika, hogy mely bringás infrákon történt súlyos, vagy halálos kimenetelű baleset (bringás érintettséggel persze)?
én most fejből négyet tudok felsorolni, a legemlékezetesebb talán a stefánia#thököly, meg a horog utcai. de ott van még a könyveskálmán#kőbányai út (ahol a csaj lábát széttrancsírozta a kamion, ami jobbhoroggal elütötte őt. csoda, hogy túlélte)
és most ez.
mind a négy szeparált bringagyászon történt.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

71
norbijúzer képe

MTI-s kapcsolata nincs

MTI-s kapcsolata nincs esetleg valakinek, hogy helyesbítést eszközöljenek a hírnél és ez újra megjelenjen?
ki kéne javítani azt a kerékpársávot kerékpárútra...
(még a cikkek címeiben is ezt hozzák le, nagyon bosszant a hiba :/ )

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

72
pere képe

Beszéltem az ott lévő

Beszéltem az ott lévő autómosó alkalmazottjával,elmondása szerint a baleset itt történt : https://picasaweb.google.com/saganbp/KerepesiUtKornyekiKanyarok#57158142...

73
Pontagy képe

ez egy olyan hely, ahol

ez egy olyan hely, ahol szerintem a bringásnak is nagyon kell figyelni + stop tábla is van, lehet, nem nézett eléggé körül, és tény, hogy az autósok is nyomják neki, ritkán mondok ilyet, de ide elférne egy lámpa, simán.

74
kovácske képe

vagy egy kiemelt

vagy egy kiemelt járda/fekvőrendőr. és egy 50 tábla.
közig határon belül abszurd bárhol 50 feletti sebességet engedni/követelni (mert a seb. korlátozó táblát igen sokan minimális sebesség követelménynek értelmezik).
----------
sárga vót az...!

75
Miló01 képe

Vagy morállal kéne kezdeni

Vagy morállal kéne kezdeni valamit. Mivel az olyan kurva szar. Ezért kell költeni lámpákra etc. mert az emberek nem tartják be a szabályokat.

76
norbijúzer képe

hát igen, nekem is az a

hát igen, nekem is az a véleményem, hogy néhány helyen teljesen felesleges lenne a jelzőlámpa, ha betartanák az amúgy is létező, elsőbbséget szabályozó táblákat.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

77
Frenki képe

Erre mondtam azt valahol,

Erre mondtam azt valahol, hogy érvényt kell szerezni a törvénynek.Ha nem alakul ki a morál az egoizmus miatt, akkor jön a törvény erős keze.A hibáit javítani kell, nem a tv-t negligálni.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

78
Miló01 képe

Mert mintha az állam

Mert mintha az állam annyira törekedne a szabályok betartására, max. kivonulnak pénzt szedni.

79
Frenki képe

Erre volnának a civilek

Erre volnának a civilek csak azok meg nem értik a törvényeket.Ha valaki meg igen, rendszerit letorkollják.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

80
Lompi képe

Közel jársz a

Közel jársz a megoldáshoz, de macerás a lámpa. A képeket nézve rögtön észrevettem a veszély igazi forrását. Érkezik a bringás 10-30 km/ó között, és a többség ahogyan a pirost, úgy a stoptáblát is letojja, míg az autós érkezik 50 km/ó-val, de a mackósajt miatt alig lassít, majd egy villámgyors körülnézés után nyom egy gázt és máris ott a baj. A megoldás szerintem a két tábla kicserélése. A stop az autósnak kell, akkor több ideje lesz észlelni a nagyobb sebességgel érkező bringást is. A másik meg az, hogy párhuzamos a két út, és szerintem a stop inkorrekt a bringásnak a vele párhuzamosan érkező autóval szemben, ilyen esetben mindig a kanyarodónak kell elsőbbséget adni az egyenesen továbbhaladónak. Ez és a kétféle tábla totál ellentmondásos.

81
atomboy képe

Szinte hivogat a

Szinte hivogat a halal...

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

82
norbijúzer képe

egyébként ezt a sok-sok

egyébként ezt a sok-sok stoptáblát látva nem értem még annyira sem a hírt.
valszeg nem adta meg az autó az elsőbbséget. de a bringásnak tekerve nem is jár. a gyalogosnak viszont igen.
de ha nagy a forgalom, évekig várhat az ember, mire hajlandó valaki megállni a zebránál.
na most már tényleg egyre jobban érdekelne, hogy valójában mi történt és hogy történt!

ja és a hideg kiráz az ilyen átvezetésektől.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

83
pere képe

itt azért nem kell sokat

itt azért nem kell sokat várni,mert a lámpák megfogják a forgalmat
viszont a villamosra nagyon kell figyelni,mert ha nincs utas, nem áll meg a megállóban,robog tovább

84
Pontagy képe

az ilyen helyeken nem úgy

az ilyen helyeken nem úgy van, hogy ahol bringás átvezetés + zebra van, ott a bringás áttekerhet, és gyalogosnak minősül (ha átengedik, tekerhet is az átvezetésen, nem?) bár, hogy az autósnak ilyenkor meg kell-e állnia (ha az átkelési szándék egyértelmű) abban nem vagyok biztos. Már csak a stoptábla miatt sem? Hogy a fenébe működik egy ilyen hely(zet) ha nincs lámpa?

85
norbijúzer képe

ha a zebra mellé fel van

ha a zebra mellé fel van festve a sárga szaggatott csík is, az a bringaút folytatásának minősül, ergo nem kell leszállni és tolni. viszont a stoptáblák egyértelműen jelzik, hogy nincs elsőbbsége a bringásnak :/ (a gyalogosnak viszont igen, tehát ha nem akarnak átengedni, akkor leszállsz és áttolod. ha már a fél bringa az úttesten van előtted, talán elkezdenek lefékezni :P )
de ezt a kettős helyzetet akkor sem szerencsés fenntartani. én legszivesebben egy gerillaakció keretében elforgatnám azokat a stoptáblákat 90 fokkal :) de persze az meg közúti jelzés megrongálása, vagy valami hasonló nevű szabálysértés (vagy bűncselekmény?).

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

86
Pontagy képe

kéne szólni a BKK-nak,

kéne szólni a BKK-nak, hogy intézzenek ide egy indukciós (gombnyomós) lámpát, ami sosem kapcsol ki, éjszaka sem.
A sajnálatos eset szerintem ezt indokolja, viszont, ha nincs bringás/gyalogos forgalom, akkor örökzöld van az autóforgalomnak, és mindenki boldog lehet.

87
17lako képe

Nem kell, hogy nyomógombos

Nem kell, hogy nyomógombos legyen, csak annyi, hogy a mellette levő lámpákhoz legyen hangolva. Éjjel meg villoghatna sárgán.

88
Pontagy képe

aztán egyszer elbambul

aztán egyszer elbambul valaki éjszaka, és megint kész a baj (nem minden bringás van kivilágítva) inkább legyen egyértelműen piros, vagy zöld. Ha már egyszer volt egy haláleset, több ne legyen.

89
17lako képe

Lehet; a lényeg, hogy ne

Lehet; a lényeg, hogy ne nyomógombos legyen, azzal csak a baj van, ha elromlik, meg feleslegesen kell többet várni, ha épp lekési valaki a ciklus elejét a megnyomással.

90
magellanos képe

Jaj ne, csak lampas

Jaj ne, csak lampas keresztet ne csinaltasson abbol senki!
En naponta ketszer jarok arra, es nem okoz lelki torest sem korulneznem, sem attolnom a bringat fennforgas eseten. A fentebb szolohoz csatlakozva, - furcsa de megis igaz - a villamos eszlelese ott a legnagyobb para.

91
17lako képe

Ez is igaz. Jelenleg csak a

Ez is igaz. Jelenleg csak a zöldhullámban zúgó autókat kell megvárni, amikor csak néhány autó jön vagy dugó van akkor átengednek (olykor még hajtva is, nem csak tolva).
Viszont ha lámpa lenne, akkor mindig meg kellene várni a lámpaciklust, még ha csak szállingóznak az autók, vagy torlódás van, akkor se állnának meg ha zöld van nekik.

Bár a szomszédos lámpás kereszteződésnél (Gyakorló utca) úgyis meg kell várni a lámpát, úgyhogy lehet hogy meg lehetne csinálni, hogy a két lámpa valamennyire igazodjon egymáshoz. (140m-es a köztes szakasz, fél lámpaciklusnyi idő alatt kell megtenni, úgy tippelem, hogy 10 km/h-s sebességnél jöhetne ki, hogy a második bringáslámpa pont zöldre vált, 20 km/h-nál várni kell ~20 másodpercet; talán ez még tűrhető kompromisszum)

92
Icarus képe

Igazából a legjobb az

Igazából a legjobb az lenne ha nem lenne ott egyáltalán átvezetés mert eredetileg értelmesen csinálták volna meg. Akkor nem lenne az sem kérdés hogy az átvezetésnél milyen megoldás legyen...

93
17lako képe

Ehhez az is kéne, hogy az

Ehhez az is kéne, hogy az Örs és Kőbánya közti kapcsolat az Élessarkon keresztül és ne a vasúti aluljárón keresztül történjen. Jelenleg a Kőbánya felől jövőket át kell vezetni a Fehér út bal oldaláról a jobb oldalra. Szóval ehhez eléggé nagyszabású fejlesztés kéne, de persze már most bele kéne építeni valami tervbe (pl. a BKK "Budapest belső városrészének, komplex kerékpárosbarát fejlesztési terve" mintájára "Kelet-Budapest komplex... stb."), ehhez kéne ilyen terv, mert egyelőre nincs ilyen; szinte mindig csak a belvárosi fejlesztésekről van szó.

Szóval még 4-5-10 évig szükség lesz az átvezetésre.

94
17lako képe

Ez az átvezetés, vagy

Ez az átvezetés, vagy mivel úgyis elsőbbséget kell adni biciklivel nevezzük csak simán zebrának, úgy működik, hogy amikor az Örs felől megkapják a járművek a zöldhullámot, akkor jönnek, mint állat, nem állnak meg semmiképp (gyalogosnak). Aztán amikor vége a zöldhullámnak és csak kósza kanyarodó járművek szállingóznak, azok megállnak, át lehet menni; közben a másik irányból érkezőknek is piros van a legelső, innen kb. 100 méterre levő lámpánál, így azok is átengednek.

Hasonló zebra van pl. a Kerepesi X Keresztúri forgalmas lámpás kereszteződéstől 100m-re, ahol a gyalogosoknak szintén meg kell várni a zöldet kapott két sávban 60-nal száguldó járműveket, majd utána átmehetnek.

Szóval ésszerűbb lenne lámpát tenni ide, a többihez hangolva, ha már erőltetve lett ez a különálló bringaút koncepció.

Még előrehaladottabb lenne a 20-as sebességkorlát tábla, "Vigyázz, gyalogátkelőhely" előrejelző táblával még a zebra elé 30-40 méterrel (és akkor a bringaút miatt kéne "Vigyázz kerékpár", főútvonal vége és EAK, esetleg STOP tábla is az átvezetés elé), de ilyen nyilván nem lesz, mert aránytalanul lassítaná a forgalmat.

95
Pontagy képe

kiegészítésként: esetleg

kiegészítésként: esetleg ha a gyaloglámpa vált, akkor az aszfalton levő lyukakból kiemelkedő vastüskék az egyik megoldás, vagy instant felcsapódó vaslemez, ha már :)

96
17lako képe

Vasúti átjárónál van is

Vasúti átjárónál van is ilyesmi :)
http://picasaweb.google.com/lh/photo/dkO6d77vSK6E1NSQEDMG1w

97
Pontagy képe

dögös cucc, ilyet még nem

dögös cucc, ilyet még nem láttam :D

98
Györgyi képe

nekem teljesen mindegy minek

nekem teljesen mindegy minek nevezik és hol vezetik, járda mellett, alatt, a kertekben, csak ahol ilyeneket csinálnak, legyen az úttestre is felfestve, hogy lehet ott kerékpározni.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

99
monster képe

Nagyon nagy a hallgatás

Nagyon nagy a hallgatás erről a balesetről. Se egy kép, se egy hivatalos hír az esemény utáni "kerékpársávos" MTI híren kívül.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

100
Vírus képe

Sokan szeretik ott azt a

Sokan szeretik ott azt a kerékpár utat, sőt mi több én is szoktam használni. (pedig nem erről vagyok ismert)
Egyetlen hibája van, mégpedig a Fehér úton való átvezetés kialakítása.
A baleset is itt történt a kőbányai hírportál beszámolása alapján, ill. egy szemtanú megerősítése szerint.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.501238783234805.119327.17355007...

"A halálos kerékpáros-baleset helyszíne a Fehér úton
Frissítve: 18 órája

Halálra gázoltak egy kedd este hat óra tájban egy kerékpárost a Fehér úton, aki a helyszínen életét vesztette. A férfi a zivatarban igyekezett átkelni a zebrán, amikor egy furgon elütötte."

Magyarországon az egy főre eső bunkók száma kettő.

101
monster képe

Ajaj! Lehet hogy

Ajaj! Lehet hogy zebrán/zebra mellett biciklizés lesz a dologból? Most hogy meghalt az áldozat, a sofőr még akkor is mondhatja ezt ha éppen tolta.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

102
sagan képe

A STOP táblánál van

A STOP táblánál van kerékpáros átvezetés. Ha a kerékpáros megkezdte az átkelést,de közben valaki belerongyol 80-nal oldalról,akkor ő hiába lesz szabályos.

Továbbá:

-Érdekes módon mikor egy színészecske könnyű sérülést okozva elgázolt egy bringást az fő hír lesz,egy ilyen súlyos esetben meg találgatni kell,hogy a nagy tudású MTI hírszerkesztő mire gondol.
- A kerékpárosklubnak fontos lenne az ilyen híreket gyorsan és jól reagálni. Helyreigazítást kérni az MTI-től. Pontosabb infókat megtudni. Felhívni a figyelmet a szeparált gyászok veszélyeire.

Kérdések:
-Mikor adja vissza Kőbánya a kerékpárosbarát címet?
-Mikor nyilatkozik valaki az ügyben a BKK-nál?
-Mikor jelentkezik be a tervező és ismeri be a felelősségét?

A már többek által linkelt fényképem aláírása:
"Sikerült összehozni egy életveszélyes kereszteződést is. Egyébként itt áttoltam a zebrán, de csak rajtam múlt, hogy nem gázoltak halálra lassítás nélkül."
-Hány eset kell még a változtatáshoz?

Vagy az átkelő bringásoknak marad a költő Zrinyi jelmondata?
Sors bona, nihil aliud?

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

103
monster képe

Ráfestetted az ördögöt a

Ráfestetted az ördögöt a falra azzal a képpel:-(((
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

104
sagan képe

Az festette aki megcsinálta

Az festette aki megcsinálta ezt az átvezetést.
Szerintem én se nagyon gépelgetnék itt,ha nincs a zebraakciós tapasztalatom.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

105
Kuku képe

A rendőrség még mindig

A rendőrség még mindig nem adott választ. Várunk.

106
sagan képe

Mire? Egy újabb

Mire? Egy újabb halálesetre?
A Kerékpárosklub miért nem ad ki közleményt az ügyben? Miért nincs helyreigazítás kérés az MTI-nél?
Miért nem kérdez rá a BKK-nál?

Vagy megint levelezhet az egyén kedvére? Mert akkor írok a BKK-nak,ha már a fészbukon nem válaszolnak.
Meg a X. kerületi polgármesternek,hogy adják vissza a kerékpárosbarát címüket.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

107
Kuku képe

Nem én intézem, de a

Nem én intézem, de a tippjeim:

- egy komoly szervezet nem újságcikkek alapján ad ki sajtóközleményt.

- a bringasáv vs. bicikliút kérdés egy pici kisebbség (mi) szempontjából fontos annyira, hogy az MTI-vel hozassunk le helyreigazítást. (Nekem ez fura: "Szerkesztőségünk tévesen közölte, hogy a tegnapelőtt elütött kerékpáros kerékpársávon szenvedett balesetet, a helyes hír így szólt volna: kerékpárúton")

- én (én nem az mk) a legszívesebben minden biciklis baleseti hírt száműznék a médiából, nemhogy megkétszerezzem, vagy megháromszorozzam, esetleg bulvárküszöböt is elérjek vele. Egyetlen ok lehet erre, ha nagy valószínűséggel örökre elrettenthetem az építtetőt a rossz gyakorlatától. De ehhez megint nagyon pontos infókra van szükségem, amit csak a rendőrség adhat meg.

108
monster képe

+1 És félő, hogy a

+1
És félő, hogy a bringást a "zebrán" ütötték el, ő lesz kihozva hibásnak, még ha tolta is.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

109
Peta képe

A járműrongálódásból,

A járműrongálódásból, és a bicajos sérüléseiből/ütközés utáni helyéből lazán meg lehet állapítani, hogy tolta-e, vagy rajta ült. Gyalogos elütésénél cipőnyom is van az aszfalton, bár jelen esetben az eső miatt nem valószínű, hogy találtak. Az elütés helyét a tanúknak (ha voltak), és a járművezetőnek is meg kell mutatnia, ha ez korrekt, akkor az ottani nyomokból is látható valami.

110
Kuku képe

Pontosan. Azert ne irjuk mar

Pontosan. Azert ne irjuk mar le teljesen a rendorseget. Raadasul olyan hely, hogy tanu is kellett h legyen.

111
pere képe

Tanu volt,beszéltem az

Tanu volt,beszéltem az autómosóból egy sráccal,ő mondta,hogy hol történt,bár nem ő volt a szemtanú,hanem a kollegája.

112
Györgyi képe

szerintem meg mindegy is,

szerintem meg mindegy is, hogy tolta e, mert ugye a gyalogátkelőhelyet úgy kell megközelíteni, hogy...

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

113
Shag_Beckur képe

...a gyalogosnak meg tudja

...a gyalogosnak meg tudja adni az elsőbbséget.

114
sagan képe

A Thököly utas esetnél

A Thököly utas esetnél még videóinterjú is készült. Nyilván abban benne volt a bulvárfaktor,de itt meg túl nagy a csend.

A kerékpárosklub oldalára viszont simán kikerülhetett volna. Hogy egy szomorú esetről kaptunk információt,sajnos a rendelkezésre álló sajtóanyag több téves információt tartalmazott. A Kerékpárosklub mindent megtesz az ügy tisztázása érdekében,hogy pontos körülmények ismeretében a jövőben a kerékpárosok számára biztonságosabb megoldás készüljön ebben és a hasonló kereszteződésekben.

Nem a kerékpársáv kerékpárút a fő kérdés itt,hanem ez egy frissen átadott biztonságosnak hazudott infrán történt.
A 2012.06.01-én kiadott BKK cikkben:
Az átadáson György István főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: „Kőbánya és a kőbányai emberek méltatlanul maradtak ki 2011 előtt Budapest közlekedésének fejlődéséből, melyen a Főváros és a kerület közösen változtatott. Az elindított beruházások sorában az egyik első, amelyet átadhatunk, az új kapcsolatokat és biztonságos közlekedési lehetőséget jelentő Fehér úti kerékpárút.”
meg
"A kiemelt csomópontokban az átvezetések piros színű, a biztonságot növelő bevonattal készültek."
Ahol a baleset feltehetőleg történt ott pont nem piros. A zebra+STOP tábla az meg tudjuk mennyire növeli a biztonságot.
http://bkk.hu/2012/06/fejlesztes-kobanyan-%E2%80%93-ujabb-kerekparut-kes...

Szerintem nem az a baj,hogy szerepelnek ilyen hírek a médiában, hanem az hogy majdnem mindig rossz információkat, a bicikliseket negatív módon beállítva tálalnak. Legutóbb a nyíregyházi esetnél is jött a fröcsögés főműsoridőben,hogy nem száll le a bringás aztán kamerázzák,hogy mennek át a zebra melletti átvezetésen.

További érdekes kérdés,hogy az MTI honnan kapja az infókat. Ebben az esetben úgy tűnik a rendőrségtől származhatott.Tehát valószínűleg már ott beszéltek félre az infráról.(Ami korábbi rendőri nyilatkozatok alapján persze nem meglepő.)

Egy ember értelmetlenül meghalt, a felelősök meg mélyen hallgatnak.Minél tovább várunk annál inkább el fog sikkadni ez az ügy is. Aztán meg lehet tovább fohászkodni az átkeléskor,hogy egy esős hétköznap este is épségben átjuthasson az ember.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

115
monster képe

"...Országos

"...Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának ügyeletese az MTI-vel.
Pap Judit elmondta, hogy a Fehér úton a biciklisávban haladt a kerékpáros, amikor egy személyautó feltehetően nem adta meg neki az elsőbbséget és elgázolta."
Akinek van jelszava az mti.hu-hoz:
http://mti.hu/Pages/News.aspx?newsid=242353&lang=hun&contnews=0&append=1
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

116
Kuku képe

Szerintem semmit sem segít

Szerintem semmit sem segít a kapkodás. Miért nem lehet kivárni egy ilyen esetnél a tényeket?
Ma már nem állítanék ghostbikeot. Bár a gesztus szép, a hatás nem jó. Ezek olyanok mint egy offenzíva. Vagy első lendülettel célt érsz, vagy nagy vesztesegeket szenvedsz eredmeny nelkul. A bringaboom titka a felelmek legyozese. A balesetek kihangsulyozasa nagysagrenddel tobb aldozatot okoz.

117
sagan képe

A tényeket várom meg a

A tényeket várom meg a felelősöket. Nem is kellene kapkodni,ha lennének tények. Helyette van egy téves információkat közlő MTI hír amit majdnem minden hírportál leközölt.
Én sehol sem írtam,hogy ghostbikeot kellene állítani.
Azt várom,hogy végre ne sikkadjon el egy ilyen eset,ahol a megrendelői-tervezői-kivitelező-átvevői felelőtlenség emberéletet követel.
Plusz örülnék egy MTI-s hírnek amiben Kőbánya lemond a kerékpárosbarát címéről.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

118
Kuku képe

A ghostbikeot mas irta. Csak

A ghostbikeot mas irta. Csak ma 6 ember halt meg a legszennyezes miatt. Oriasi csapda a lathato ver.
Jo lenne ha nem pont ez alatt a bejegyzes alatt, de en mar a bicikliutellenessegen is kezdek tullepni, pedig elsok kozt voltam az. Csak latom ahogy ezrek ulnek bringara egy sarga csik miatt, ami sokkal tobb eletet ment mint amennyi aldozatttal jar. Termeszetesen nem tartom ezeket jonak, sot. De nem akarom kionteni a furdovizzel a gyereket is. Ez egy iszonyuan osszetett kerdes, lehet hogy egy offline gyulest is megerne.
Ciklonra reagalva pedig szeljegyezni szeretnem, hogy a bringaut felmero munkad NAGYON nagyra tartom, es epp az egyik legjobb modnak arra hogy oktassunk es valtozast erjunk el. Sokkal jobbnak, mint aldozatokat tartani magunk ele, meg ha hirtelen jo otletnek is tunik (ugy mondom hogy en szemelyesen vezenyeltem le a pilot projektjet a stefanian, felelossegre vono sajtokozivel, videoval, keppel, stb.).

119
SzCiklon képe

Tök igaza van

Tök igaza van Sagannak.
Ráadásul vette a fáradságot, és négyezer képet készített ilyen és hasonló bringagyászokról, ahol kész csoda, hogy naponta nincs egy halálos gázolás.
Kükü, oké, hogy a sikk a jövő, meg a Kerékpárosklub, meg a BKK maga a szentek gyülekezete, de ezt a trágyadombot mégiscsak átadták. Ez a szar életveszélyes! Fogjuk már fel.
Én is veled értettem egyet ghostbike ügyben, azonban úgy látom, hogy a valóban életveszélyes infrára csak ez tudja felhívni a figyelmet, nagy sajtóval.
Ugyanúgy, ahogy a zebraakció sem térítette el az embereket a gyaloglástól, már nincs az a horrorfaktor a szellembringában, hogy tömegeket térítsen el a kerékpározástól.
Amúgy simán feljelentést tennék a tervező ellen gondatlan veszélyeztetésért, illetve a haláleset után foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberölésért, vagy mittomén, nem vagyok jogász.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

120
Kuku képe

Valami front johet. Massal

Valami front johet.
Massal nem tudom megmagyarazni hogy a tenyek megvarasa megalkuvas. Szemelyesen irtam meg a kozlekedesi munkacsoportnak, majd sk hivtam fel a kerekparosklub elnoket hogy ezt most nagyon ki kell vizsgalni, es hivatalos forrasbol biztos infokat kell szerezni, majd azok ismereteben donteni kell arrol mi a dolgunk.
Hogy a "szent" BKK, de foleg a chic hogy kerul ide azt nem tudom. Ha az erveimmel van osszefuggesben akkor konkret ellenervet kerek, mert en ilyen racionalis ember vagyok, es ha a jobaratom lett volna az aldozat akkor is 10x megfontolnam hogy felaldozok e kegyeleti okokbol mas embereket a safety in numbers ismerete ellenere. Szoval ne lelkizzunk hanem erveljunk.
Ha a gyaloglast es a kerekparozast felelmi faktorbol egy lapon emlited, akkor az alapoktol kellene kezdenunk. De tudom hogy csak nem gondoltad at. A gyaloglastol senki nem fel, a bringazastol eleinte szinte mindenki. Meg az is aki belevag. Sot a futarszolgalatoknal ismert jelenseg a futarbol diszpecserre valt irodistak ujra bemajrezasa, stb. Ez nem jatek. Lehet indokolt a fellepes, de nem csak az elhunyt, hanem evi tobb szaz masik elhunyt fele is van felelossegunk, akkor is ha ok ismeretlenek, es a szamuk is nehezen megbecsulheto.

121
sagan képe

Akkor még

Akkor még egyszer:
http://bkk.hu/2012/06/fejlesztes-kobanyan-%E2%80%93-ujabb-kerekparut-kes...

"Az elindított beruházások sorában az egyik első, amelyet átadhatunk, az új kapcsolatokat és biztonságos közlekedési lehetőséget jelentő Fehér úti kerékpárút.”

"A térségben a vasútvonal és a vásárváros területfoglalása miatt korábban semmilyen biztonságos kerékpározási lehetőség nem állt rendelkezésre az Örs vezér tere és Kőbánya között, így a projekt ezt a jelentős hálózati hiányt pótolta."

"A kiemelt csomópontokban az átvezetések piros színű, a biztonságot növelő bevonattal készültek."

Innentől a BKK felelőssége is az eset,hiába hivatkoznak arra, hogy egy régi tervet örököltek.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

122
Kuku képe

Eselyes a BKK felelossege,

Eselyes a BKK felelossege, de errol a tenyek pontos ismerete nelkul nyilatkozni kb. ugyanaz mint az o atadasi bullshitjuk. Leggitarozas. Tenyeket akarok latni, de meg akkor is meggondolnam a strategiat, ha minden a bicikliut ellen szol. Es nem a bkk miatt, ahogya azt mar irtam. Siman lehet hogy jogi eszkozokkel, felelosseg felhivassal, hivatalos elore figyelmeztetessel ugyanazt elerhetjuk bringas halottakkal riogatas nelkul is.

123
SzCiklon képe

Kükü, a történelmi

Kükü, a történelmi pillanatot már elmulasztottuk, hogy időben kimenjünk és cirkuszoljunk az életveszélyes átvezetés miatt. Mondjuk ki: az a hely életveszélyes, én parázok átmenni, a gyerekemet pedig nem engedném át ott, még gyalog sem.

Az egyedüli Sagan volt, aki egy nem promotált albumban, amit a saját szabadidejében rakott össze, felemelte a szavát ellene, mi, többiek nem tettünk semmit. És így nézzük a bringagyászokat, jaj, legalább tekernek rajta, jaj, ha legalább százan mennek rajta percenként, majd észreveszi őket az autós.

A baj már megtörtént, meghalt egy ember, nem egy biciklis, hanem valakinek a fia, a testvére.
Véleményem szerint ezt nem kellene elbagatellizálni, hanem menteni azt, ami menthető.
Én ilyen kerékpáros érdekvédelmet szeretnék.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

124
Kuku képe

Elég sokat gépeltem ahhoz,

Elég sokat gépeltem ahhoz, hogy érdemben reagálj arra amit írok. Egy szóban intézted el: elbagatellizálom.
Ha az én testvéremmel történik, ugyanígy jó döntést szeretnék hozni. Ez pontosan ugyanolyan kérdés, mint a bukósisak, amit tök jól értesz már. A bukósisak nélkül fejsérülést szerzők is meghalhatnak, testvérük és szüleik/gyerekeik is vannak, mégis beláttad, hogy a bukósisak kötelezővé tétele több áldozattal járhat.
Ilyen alapon minden fejsérülés után írhatnál egy döntéshozók felelősségét leszögező közleményt.

Két másik dolog:
Én egy pillanatot sem mulasztottam el. Azonnal írtam a közlekedési munkacsoportnak, és azonnal kértem hogy a Kerékpárosklub kérjen hivatalos adatokat. És semmilyen késedelmet sem szenvedett a dolog gyakorlati oldalról, kivéve a reakcióig eltelő x nap helyi kockázatát, de ez ilyen.

Másik:
Légyszi ne állítsd ellentétbe velem sagant, mert totál elismerem a munkáját, érdemeit.

Józanságot kérek, és logikus, következetes ügymenetet. Ebbe beletartozik az, hogy nem első dühből sajtóközizünk, meg felelősözünk, hanem első körben tájékozódunk, majd megvitatjuk mivel mit érünk el vagy veszélyeztetünk. Emlékszem, hogy a Stefániás baleset után is volt egy pár nap, amikor pár kép és részinfó alapján úgy volt hogy mégis a bringás a hibás. Ekkorra már az egész gépezetet beindítottuk, és állati ciki lett volna ha mi tévedtünk volna. Nem véletlen, hogy hivatalos infók nélkül mondani sem akarok semmit.

125
sagan képe

Nem lettem teljesen

Nem lettem teljesen meggyőzve,de elfogadom az álláspontodat.
Remélem minél hamarabb megjönnek a hivatalos infók.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

126
Kuku képe

Amiket írok, nagyon úgy

Amiket írok, nagyon úgy gondolom, de az is nagyon zavar, hogy ez ilyen homály zóna. Jó lenne valahogy mérhetővé tenni, hogy beigazolódjon, vagy megdőljön. Nem tudom kiktől és mit kellene kérdezni, vagy hogy ez kikutatható egyáltalán a tudat alatti félelem/szorongás, vagy nem.
A baleseti statisztikák kutatására viszont lehetne valami munkacsoportot létrehozni. Kikérni egy teljes év összes budapesti dokumentált bringás balesetét, és mindenféle oldalról megvizsgálni.

127
Peta képe

Ebből akarnék diplomázni

Ebből akarnék diplomázni :D

128
Kuku képe

Na, akkor lehetnél a

Na, akkor lehetnél a csoportvezető. Már nincs sok szabadidőm, de erre áldoznék.

129
Peta képe

Át kell nyálazni a BRFK

Át kell nyálazni a BRFK összes baleseti jelentését, és kimazsolázni a bicajosokat. Ez sajnos csak kézzel megy jó hatásfokkal, gépi lekérdezéssel nem annyira, elkerülhetik dolgok a figyelmet. Ha kikér vki vmit, akkor sztem egy gépi lekérdezést kap, mert nem fognak neki átnyálazni majd 10000 jelentést, és az csak egy év. A papírokat meg tuti nem adják ki, mert tele van személyes adattal, meg egyébként is vagy 20-30 kiló :) Ezért mivel már a nyári gyakom miatt ismernek, majd lezsírozom, hogy bogarászhassam ezeket (nyáron is ezt csináltam 3 hétig), a kérdés már csak az, hogy a BRFK belemegy-e majd. Nekem a tavaszi a diplomatervező félév, szal mostanában fogom ezt letelefonálni velük.

130
Frenki képe

Lehet jobb lenne ezt

Lehet jobb lenne ezt leegyeztetni pontosabban az MK-val gondolják már át mihez kellhet még ilyen adathalmaz.Még kiderülhet hogy más évek is érdekesek, mittudom én.Ki tudja mikor tudnak beszabadulni oda anyagért.
Volt tanárom mesélte, hogy ő töriből a diplomamunkájához a régi dokksikat befotózta, gyorsabb mint scanner, meg az írogatás, de kimarad a gépi válogatás.Neki spec olyan régi dokuk is voltak hogy örült hogy megnézhette, nem hogy másolja, etc..
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

131
sagan képe

A félelmekkel elég sokat

A félelmekkel elég sokat foglalkoznak a pszichológusok szinte mindegyik irányzat.
"Élete során az ember gyakran attól fél, amitől nem kellene, vagy nem úgy fél, ahogy kellene, vagy nem akkor, amikor kellene." Arisztotelész
A média hatását jelző kísérletet még a nyomtatott sajtó korszakából ismerek: Az egyik svájci kantonban egy éven át nem jelenhetett meg újsághír öngyilkosságról és ennek hatására tizedére esett vissza az öngyilkosságok száma.Ez eléggé megdöbbentő eredmény.
Igen jók volnának ezek az adatok,hogyan lehet hozzájutni? De személyes tapasztalat alapján még ez sem biztos,hogy a teljes igazságot rögzíti, legfeljebb a valóság egyfajta tálalását a kevésbé sérült szájából.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

132
Kuku képe

Hozzá lehet. Alakítsunk

Hozzá lehet. Alakítsunk rá csapatot, osszuk fel a munkát.
Amikor a rendőrség egyszer baleseti adatokkal indokolta a biciklis razziáját, jepe kikért baleseti adatokat az akkor citált időszakról. Szinte nem is volt ami a razzia tárgyában érintett lett volna.
Szóval neki sikerült, de számok is érdekelnek, azokhoz meg én jutottam egyszer hozzá a BRFK-tól hideghívással.

133
atomboy képe

A baleseti statisztikák

A baleseti statisztikák kutatására viszont lehetne valami munkacsoportot létrehozni. Kikérni egy teljes év összes budapesti dokumentált bringás balesetét, és mindenféle oldalról megvizsgálni.
Mar evek ota probalom ezt elerni Szeged es kornyezo varosok eseteben, de TSZ-n belul se kaptam tamogatast...


atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

134
norbijúzer képe

lefordulok a székről a

lefordulok a székről a röhögéstől, ez akkora marketing bullshit :DDD

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

135
Györgyi képe

ciklony, a kib...tt tény

ciklony, a kib...tt tény az, hogy már megint meghalt egy biciklis, aki a közlekedés 2. leggyengébb résztvevője, első ugye a gyalogos, és megint csak tördeljük a kezünket, és majd megmondja valaki mi is volt ott valójába, mi baszki, mi, egy ember a vázon ment volna haza esőben, erre meg elcsapja valami nagydarab ember élet kioltására alkalmas izé.
és felrobbanok, hogy majd egy asztal mögül megtárgyalják mi volt, meg mi legyen, és majd azt mondják kvázi istenként, ez jó nektek, mert mi megmondtuk.
én rohadtul úgy érzem a jogaimat nem védi senki, se csinosan, se sehogy.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

136
Kuku képe

Budapesten tizedére esett

Budapesten tizedére esett pár év alatt az egy biciklis közlekedőre eső baleseti kockázat. Ez minden asztalcsapkodásnál nagyobb hatás. A biztonság a számokban van és nem az infrában.
Van példám. Árpád út- Váci út sarok. A legveszélyesebb átkelések egyike, a kanyarban régen nem állt meg senki sem. Ma már a többség megáll. Miért? Mert többen lettünk. Többen meg részben azért leszünk, hogy a kerékpározás nem egy extrém sport, hanem kívánatos közlekedési mód, amit nem félnek kipróbálni.
Szerintem jogásszal kell felszólító levelet fogalmazni, elküldeni az illetékesnek ajánlva kézbe, és beleírni, hogy itt és itt erre és erre a pontra figyelmeztettük, és ha nem változik a helyzet és ezért baleset következik be, azonnal be lesz perelve, mivel bizonyítottan a tudomására lett hozva hogy életveszélyes. Szerintem lehet hogy ezt érdemes lenne megpróbálni, még mielőtt sajtóba megyünk halott biciklistákkal.

137
norbijúzer képe

Sagan, neked hatalmas

Sagan, neked hatalmas +1!
Kükü, te meg nagyon naív vagy, attól tartok! kár kendőzni a valóságot.
jó kommunikációval meg el lehet érni a jó hatást. úgy kell előadni, hogy ezt jegyezze meg belőle az egyszerű médiafogyasztó ember is: "nem azért halt meg a kerékpáros, mert a kerékpározás veszélyes, hanem azért, mert egy hibás infrastruktúrára kényszerítették rá".

és a folyamatos, sorozatos média által elkövetett csúsztatások (amik néha szándékosak, totál érezni a vérbulvármédia egymásnak ugrasztó, uszító szándékát) ellen pedig fel kéne lépni, igenis helyreigazítást kérni olyankor, amikor indokolt. amikor egy bringás baleseti hírben több baromságot mondanak, mintha egy parlamenti közvetítés lenne... persze előbb én is szeretném látni a tényeket ebben a konkrét ügyben.

de attól félek, hogy már eleve a rendőrök sem rögzítik esetleg jól a nyomokat, a történteket. volt már rá példa, nem is egyszer kellett már átélnem, hogy felháborító nagy baromságokat tényként közölt a rendőri hivatal, és mivel nem volt tanú, nem tehettem ellene semmit.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

138
Kuku képe

A halott bringas olyan eros

A halott bringas olyan eros utes azoknak akik felnek a bringazastol, hogy utana minden szoveg csak borogatas.
A bringazas terjedesenek szinte egyetlen gatja a felelem. Az elutestol, a lopastol, az elazastol, stb. Budapesten ma annyi bicikli van, hogy ma azonnal Berlin lehetne, ha felulnenek ra. Arra lovunk ami tavoltartja oket. Es az nem az evi 2 halalos baleset, hanem az evi 500 erzete.

139
monster képe

Mondjuk elvileg az

Mondjuk elvileg az autózástól se rettenti vissza a sofőröket a nap mint nap a hírekben hallott halálos balesetek. Vagy a repüléstől az utasokat a lezuhant repülőkről szóló hírek.
És valószínűleg a halálos autóbalesetek arányosan sűrűbbek mint a halálos kerékpárosbalesetek. Ennek ellenére szerintem se kell a nagy tömegnek reklámozni hogy veszélyes a szeparált infra, viszont a szakmának, rendőrségnek, tervezőknek, önkormányzatoknak nyomni kell ezerrel.
Van-e például a kerékpárosklubban egy listája azoknak a tervezőknek, akik jogosultak kerékpárutat, de akár bármilyen közlekedési infrastruktúrát tervezni? Ha ezeknek lenne egy e-mail címlistája, ilyenkor lehetne egy direkt hírlevelet küldeni nekik az oldalváltogatós kétirányú városi infra hátrányait kiemelve. Persze ha már van valami hivatalos rendőrségi jegyzőkönyv az esetről.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

140
Peta képe

A repüléstől nem kell

A repüléstől nem kell visszarettenteni senkit, maguktól is vissza vannak rettenve, és nekik hiába hajtogatod, hogy az a legbiztonságosabb módja a közlekedésnek, akkor is félni fognak tőle. Ugyanez a hajózásra is igaz. Ezek mögött szubjektív kérdések állnak, és nagyon mélyre vezetnek. Nem ennyire mélyre, de az autóvezetésnél mélyebbre gyökerezik a bicajozás hasonló okból történő elutasítása. Az esetleges önhibámon kívüli balesetek végzetességétől való félelem.

141
Györgyi képe

mennyire úgy érzem, hogy

mennyire úgy érzem, hogy ez az a:

AMIRŐL NEM BESZÉLÜNK AZ NINCS

de én persze ehhez sem értek.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

142
Frenki képe

Nekem meg az jár a fejemben

Nekem meg az jár a fejemben hogy évek óta dolgoznak azon hogy egyre több ember üljön bringára,most meg azt hallom ennek már egyetlen akadálya a félelem. Aztán tavaly előtt az első 400 ft körüli benzinárnál meg azt látom hogy pl a CM 8 éves etapjainak az 7. szakaszán hirtelen eltűnt a félelem, és nem is jött vissza.
Tuti ez a félelem elmélet? Nem lehet hogy inkább eddig futotta, most meg már nem, benzinre, BKV-ra?
Mert ha nekem van igazam akkor a hiányzó ghostbikek tkp növelik a nyakkitörés kockázatát.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

143
Peta képe

Holnap elvileg megtudok

Holnap elvileg megtudok ezt-azt, esetleg képet is, és majd megnézetem Melegh Gáborral, aztán jövő héten majd okosabbak lehetünk.

144
Peta képe

No megtudtam némi nem

No megtudtam némi nem hivatalos, de hiteles infót. A bicajost a biciklis átvezetés kellős közepén gázolta el a kisteher a belső sávban. A külsőben haladó autó lemondott az elsőbbségéről, a bicajos áthaladt, a belsőben jövő kisteher jobb első sárvédőjének nekiment, előreesett annyira, hogy a feje pont az A-oszlop, meg a szélvédő találkozása elé kerüljön, ami egy halálosztó területe a gázoláskor a kocsiknak.
A tanárom szerint a tavaszi kreszmódosítás óta a zebrán biciklin ülve is elsőbbségem van, ami tényleg egy agyrém, DE! Ez a tag a bicajúton ment, ahol nincs elsőbbsége. A kisteher vezetőjét amiatt fogják majd fingatni, hogy miért nem állt meg akkor, ha a külső sávban már megálltak, mivel akár gyalogos is jöhetett volna a zebrán. Ő meg valszeg azt fogja mondani, hogy átlátott a szgk fölött, és gyalogost nem látott, a bicajos sebességét viszont nem kalkulálta be. Jó kérdés, hogy a bicajos álló helyzetből indult-e (betartotta a stoptáblát), vagy a külső kocsinak is satuznia kellett.

Szvsz jobban járt volna, ha a kocsi a homlokfelületével üti el, vagy ha az oldalának megy neki. Ez a lehető legrosszabb opció volt, a feje (oldalról) kapta az első ütést a kocsi egyik legkeményebb részétől. 1 tizedmásodpercen múlt, hogy nem jobb helyzetben van a kisteher.

Nagyon sajnálom a tagot. Még ha figyelmetlen is volt, ezt nem érdemli senki egy benézésért.

145
Frenki képe

Na várjunk, a kétsávoson,

Na várjunk, a kétsávoson, ha a szélsőben megállnak akkor az áthaladó joggal hiszi, hogy áthaladhat, sőt mire odaért a belsős kisteher, a bringával ő is odaért!
Szóval elsőbbség ide elsőbbség oda, meg kezdete az átkelést, és a Kresz szelleme szerint az egyik fő cél a biztonságos közlekedés biztosítása.A kisteher milyen cselekményével próbálta ezt biztosítani?+ mégis mit gondolt a külső sávban miért álltak meg?Mert nem volt ott senki, ha átlátott fölötte ha nem.
A Kresz nem azt sugallja hogy minél gyorsabban hasíts ahol csak tudsz, hanem bármit csinálsz előtte bizonyosodj meg róla hogy nem veszélyeztetsz, senkit.Nekem még így rémlik annoból.
Ahogy leírtad kísértetiesen emlékezetet néhány 5-8 éve történt gyalog gázolásra.Ott is megálltak és a belsős csapta el.Egy se jut már eszembe hogy hol és mikor volt, de több is rémlik. Ha jól emlékszem a sofőrök vitték el a balhét ott is.
Sztem ezt egy ügyes jogász simán ráhúzza.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

146
Icarus képe

"Ahogy leírtad

"Ahogy leírtad kísértetiesen emlékezetet néhány 5-8 éve történt gyalog gázolásra."

Sajnos ilyenek mostanában is történnek, nem csak ilyen régen :( És igen, igazad van. Ha az autó a szélső sávban megállt és átengedte akkor egyértelműen meg kellett volna állnia a mellette lévő sávban lévőnek is. Nem tette meg -> ő a vétkes.

147
Frenki képe

Úgy értettem, hogy

Úgy értettem, hogy akkoriban fel is kapta a média mert sorozatban történtek, mint pl egy időben ugyanilyen volt a különböző megállóhelyek (busz, villamos) letarolása.Egymás után jöttek ilyen esetek rövid időn belül, és beszéltek is róla.5-8 éve rémlik de egy se jut eszembe hol voltak.Á' összeolvas az ember minden szart aztán 1000 év múlva már azt se tudja hol látta...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

148
pere képe

"A tanárom szerint a

"A tanárom szerint a tavaszi kreszmódosítás óta a zebrán biciklin ülve is elsőbbségem van" - melyik módosítás ez ?

149
Szter képe

igen! erre én is kíváncsi

igen! erre én is kíváncsi volnék.

150
monster képe

Borzasztó. Méghogy

Borzasztó. Méghogy átlátott az szgk. fölött. És ha egy gyereket engedett volna át? Zebra előtt álló kocsi mellett nem lehet elhaladni és kész.
10 percig kerestem a hatályos kreszben, de nem találtam erre semmit hogy a kerékpárosnak is elsőbbsége lenne a zebrán. Tudnál valamit beidézni, vagy te se hiszel a tanárnak?
Ha lehetőség van képet látni az ügytől, vagy még kérdezni, akkor csak annyit majd légyszi, hogy sisakban volt-e az áldozat.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

151
Peta képe

Csak annyiban hiszek

Csak annyiban hiszek Meleghnek, hogy a szakmájában eléggé ő az atyaúristen, és nem gondolom, hogy a levegőbe beszél.
Képek nincsenek. A sisakügyre rákérdeztem, majd megírom.

152
toreki képe

Mit tanít neked?

Mit tanít neked?

153
monster képe

Nekem pl. ő tartotta a

Nekem pl. ő tartotta a komplett jogsitanfolyamot. Igaz, 1984-ben még nem volt akkora menő.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

154
Peta képe

Közlekedésbiztonság

Közlekedésbiztonság mellékszakirányt, elég sok témát felölel, elsősorban baleseteket elemzünk. Ebben a félévben heti nyolc órában, előzőben asszem 10 volt.

155
monster képe

Hát az elég sok idő.

Hát az elég sok idő. Neked már nem is lenne szabad kilépned a lakásból, semmilyen közlekedési móddal nem mehetnél sehova, annyira paráznod kéne a látott esetek alapján.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

156
Peta képe

Valóban befolyásolta a

Valóban befolyásolta a közlekedéshez való hozzáállásomat. Mióta vízimentek, nem napozok, meg úgy általában nem "strandolok", inkább csak megfigyelem a dolgokat, ugyanígy a közlekedésben is kicsit ugyanez a szakmaiártalom-féleség jelentkezett. De sztem mindkettőt sikerül az előnyömre fordítani egészségügyi téren.

157
pere képe

(6) A párhuzamos

(6) A párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos
c) kijelölt gyalogosátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt másik jármű mellett elhaladni.

Felesleges lesz bármire is hivatkoznia a kistehernek.

158
Peta képe

Igen, viszont a

Igen, viszont a kerékpárosnak is lehetett közrehatása a balesetben, ha pl. nem tartotta be a stoptáblát, és lendületből jött. A bíróság majd dönt.

159
pere képe

Szerintem irreveláns,hogy a

Szerintem irreveláns,hogy a biciklis lendületből jött vagy sem.Egyértelműen van megfogalmazva,nem mehet el a másik autó mellett.

160
Peta képe

Egyáltalán nem az. Álló

Egyáltalán nem az. Álló helyzetből más sebességet ér el, talán ennyire nem is tud előreesni egy ütközésnél. Ezt tisztázni kell a szgk vezetőjének tanúvallomása alapján, illetve pontosan meg lehet határozni, hogy egy ilyen súlyú, ilyen sebességű biciklis milyen esetben tud annyira előreesni, hogy a feje ott legyen, ahol.

161
pere képe

Nem értem továbbra sem.A

Nem értem továbbra sem.A szélső sávban megálltak.A KRESZ szerint nem mehet el mellette a kisteher.Miért fontos a bringás lendülete ? Mi fog változni (milyen jogállás) attól,ha gurult és mi attól,ha nyélen rakta ?

162
Frenki képe

Kb értem mit akar Peta csak

Kb értem mit akar Peta csak a jog nem így műxik.
Az a véleményem, hogy a kisteher mindenképp ráfaragott, mert szabálytalanul hajtott át a gyalogátkelőhelyen, ő kap egy rossz pontot.
És ha a Peta féle verzió van akkor max kimondhatják az együttes felelősséget a baleset bekövetkeztében, és a 300 000 ezres csekket kézbesítik a koporsóba.
Viszont a kisteher álló jármű mellett ha senki sincs a zebrán sem hajthat el! Ergo ez a felelősségi alakzat nála marad Stop táblázás nélkül is.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

163
Peta képe

Te tudhatod, hogy az elhunyt

Te tudhatod, hogy az elhunyt jogilag még elvben sem büntethető, nem csak gyakorlatban, szóval a csekkes koporsós demagóg megjegyzésnek énnemtom mi értelme volt, ha már te citálod állandóan a szakmai precizitást. Humoros sem volt.
A témánál maradva: sehol nem mondtam, hogy a kisteher sofőrje nem felelős. Büntessék meg, se jobban, se kevésbé, mint amennyi jár. Az meg nem mindegy, h csak ő felel a balesetért, vagy 30-70,, vagy akármennyi. Ha a bicajos is megszegett egy szabályt, annak lehet köze a végkimenetelhez. Sztem ezt nem olyan extrém belátni.

164
SzCiklon képe

Peta, ha nem fél évet

Peta, ha nem fél évet töltöttem volna azzal, hogy egy macit tologatok babakocsiban különböző zebrákon, és nem ez lett volna az általános tapasztalat , egy szót sem szólnék...

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

165
Frenki képe

Irónia.... Van köze

Irónia....
Van köze hozzá, mert bár a halott nem büntethető, de a felelősség mértékéhez igazodna a büntetés ha rávernek egy kis balhét akkor a kisteher vezetejőe annyival kevesebbet kap.Ennyit a "Büntessék meg, se jobban, se kevésbé, mint amennyi jár." Ennyi jár, mert így határozzák meg.
A büntethetőség, ill az eseményekkel kapcsolatos felelősség mértéke két külön dolog.
Nem értem mit duzzogsz ha egyet értünk valamiben?
"Sztem ezt nem olyan extrém belátni."
Mert erre nem tudok más magyarázatot.
Azért mert szlengeben fogalmazok még igaz, sajnos képtelenség a jogi ismereteket másképp lenyomni a jónép torkán.....Ez nem szerelős topic, de nem is élet halál a végeredmény ,mint egy féknél pl...
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

166
Nuvanda képe

Ha rálövök valakire

Ha rálövök valakire enyhítő körülmény, hogy ő is mozgott, és máshol találtam el, mintha nem mozgott volna?

167
err képe

Erre meg egy (par) gondolat

Erre meg egy (par) gondolat erejeig visszaternek: vizsgaljak-e, hogy x meterrel korabban a gepjarmuvezeto atlepte-e a megengedett sebesseghatart? Nem az utkozeskor, hanem elotte. Mert ha igen, akkor ha szabalyos lett volna, kesobb ert volna a helyszinre, vagy mar latotavolsagba kerul az aldozat, de mindenkepp mashol "koppan" szegeny. Nem sok idorol van szo, adott esetben (tized)masodpercekrol...

Ha az egyiknel fontos a sebesseg, akkor a masiknal is az kene hogy legyen, nemde? Viszont az utobbi esetben nem megallapithato, tehat nem tul fair a vizsgalodas ezen resze. Szerintem...

Amugy mi van akkor, ha valaki megkapja a zebran az elsobbseget, es fut, hogy "ne tartsa fel a forgalmat"?

Meg video is keszult arrol, hogy a magyarok szaladgalnak a zebran, ha elengedtek oket. Akkor ki a felelos? (Koltoi kerdes, mert ebben az esetben egyertelmu, de...)

Milyen gyorsulassal szamolnak a bringasnal? Csak mert nem ugyanugy gyorsul egy 70 eves nagymama meg egy fiatal srac. A szemtanuk meg tudjak-e allapitani, hogy 0 vagy 2 km/h volt a sebessege, mielott elindult? "Perdonto" lehet, de ketlem, hogy pontosan megallapithato...

168
Peta képe

Fogják vizsgálni az

Fogják vizsgálni az ütközési sebességet mindkét járműnél, és a haladásit is (hogy miről fékezett). A bicajos gyorsulását tanúk alapján, illetve életkori/nemi átlagokból becsülik.

169
err képe

Koszinfok. Sok mulik 1-1

Koszinfok. Sok mulik 1-1 ilyen becslesen. Mennyire pontosak ezek? Ha valakit halalra gazolnak a szemed lattara, mennyire vagy kepes pontosan visszaemlekezni?

Az atlagbol becsles amugy szerintem gaz, bar nincs jobb otletem. Hacsak az nem, hogy artatlansag velelme, kulonosen annak fenyeben, hogy mar nem is tud vedekezni...

Es ha mar szoba kerult: http://naplo-online.hu/fooldal-bunugyek_balesetek/20120902_kerekparost_g...

Hasonlo szitu. Egy 10% kornyeki emelkedorol van szo, ahol nem ritka, hogy tolas a tekeres vege, akkor meg szabalyos is lehetett. Ilyen esetben vajon hogy vizsgaljak, hogy tekerte vagy tolta?

170
monster képe

Hogy micsoda ocsmány a

Hogy micsoda ocsmány a média, az már tényleg felháborító. "A helyszínen életét vesztette az a kerékpáros, aki ... személyautóval ütközött vasárnap délután." Méghogy ütközött. Akit az autó elütött. Még akkor is autó ütötte el, ha a bringás volt a hibás. Már az alannyal-állítmánnyal is csúsztatnak, sunyiskodnak, terelnek. Amúgy lehet a rendőrség adta így le.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

171
Frenki képe

Na ezt most magyarázza meg

Na ezt most magyarázza meg nekem valaki milyen felelősségi tényezőt jelent a gyalogátkelőn történő áthaladás sebessége egy ilyen baleset szempontjából?
Sarkítok de sztem jól mutatja a lényeget:
Semmilyen sebességi előírásról nem hallottam gyalogátkelőn, max a maximális haladási sebességet lehetne elővenni járművekre.Igen ám, de bringás max 40 km-jét se tudja kihasználni mert gépen ülve nincs elsőbbsége leszállva meg gyaloggá változik.(Apropó akkor minek építenek kerékpáros átkelőhelyet?Egy dupla széles zebra oszt' jónapot).
Ha gyalog akkor az ő sebességét a gyalogokra érvényes előírás tartalmazza.
Gyalogra nincsen max sebesség előírva.
Gyalog tkp emiatt a leggyorsabb közlekedő fél.
Ha bír, mehet fénysebességel is.....éljen a Foton Távgyalogló Sportkör:)
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

172
norbijúzer képe

igen, így már szerintem is

igen, így már szerintem is egyértelmű. :(
a kisteher vezetője megölte a kerékpárost. pont.

részemről két kérdés maradt:
- lesz-e hivatalos állásfoglalás MK részéről az adott infra miatt? (megemlítik, hogy rossz az átvezetés, rossz az egész ötlet, hogy szeparált bringaút... kérik, hogy javítsák ki, építsék át, vagy valami hasonló felszólalás...)
- lesz-e bringás megemlékezés, ghostbike? (odamegyünk mi, az egyszerű bringások és elmondjuk, hogy R.I.P. , gyújtunk pár gyertyát az emlékére, ha már úgyis halottak napja közeleg... esetleg kiteszünk egy papírt, hogy ha itt értelmes bringasáv épült volna, akkor ez az ember még mindig élhetne... ha jön sajtó, elmondjuk nekik a véleményünket, ha nem, nem.)

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

173
Kuku képe

Továbbra is hivatalos

Továbbra is hivatalos forrásra várunk, hacsak Peta nem tud beelőzni egy papírossal. De azért az milyen, hogy napok óta kotlanak rajta, miközben ott az infó.
Ha minden úgy van ahogy írva van, akkor szerintem azonnal lámpa kell, még ha utálom is. Nem is értem, hogy egy 2x2-es, forgalmas úton hogyan gondolták ezt a zebrát.

174
17lako képe

És még hányan fognak

És még hányan fognak meghalni amiatt, hogy a gépjárművezető magasról tesz a zebrára? Szerintem érdemes lenne ezt is hangoztatni - csak úgy mellékesen, - hogy a járművezetők nem képesek biztonságosan megközelíteni a zebrát, se itt, se még 1000 másik zebrán.

Az átvezetésre sajnos még sokáig szükség lesz (korábban kielemeztem, hogy amíg nem az Élessarkon át lesz a bringás kapcsolat, hanem a vasúti aluljárón addig kell az átvezetés valahol, márpedig az Élessarok megfelelő átalakítása gondolom sok munka, sok pénz, sok idő), [kell az átvezetés] ha nem is itt, akkor a Fehér úton délebbre valahol.
- vagy lámpássá kell alakítani
- vagy 20 km/h-s sebességkorlátozás, főútvonal vége tábla és EAK tábla az autósoknak
Gondolom az elsőre van nagyobb esély.

Fontos, ha már erről a bringaútról van szó, jelenleg az Albertirsai úton való átvezetésekben az autósoknak van elsőbbsége, ráadásul az Örs felől jövőkről csak nagyon közel lehet látni, hogy jobbra kanyarodik az átvezetésen át, vagy egyenesen megy-e. Szerintem ez is erősen balesetveszélyes, indokolt lenne az átvezetés elsőbbsége, az autósoknak pl. ilyen döccenővel:
https://picasaweb.google.com/saganbp/PestiUtiPancs#5720997517188328226

175
pere képe

teljesen egyetértek az

teljesen egyetértek az albertirsai véleményeddel,főleg,hogy az autóval közlekedők elfelejtik,irányváltáskor indexelni kellene,leginkább ezért nehéz eldönteni

176
Pontagy képe

ha a zebrával nem

ha a zebrával nem foglalkoznak, a táblával sem fognak: csak egy tábla. Lámpa kell, egyértelműen (bár ezzel az is szív, aki amúgy megállna a zebránál, ha gyalogost lát..)

177
17lako képe

Hát igen, lámpa vagy

Hát igen, lámpa vagy fekvőrendőr, de a döccenővel a buszon utazók is szívnának, szóval marad a lámpa.

Az új Örs zuglói - Örs kőbányai oldal összekötő szeparált infra folytatás helyett (vagy ha nem sikerül megakadályozni, akkor mellett) meg bringanyomok és 30 km/h-s sebességkorlátozás (tábla és 30-as útburkolati felfestések).

178
kovácske képe

lehetne olyan fekvőrendőr,

lehetne olyan fekvőrendőr, ami a busz tengelyszélességének megfelelően át van vágva. ha sikerül a szélességet jól eltalálni a kivitelezőnek, akkor továbbra is lassítani kell, hogy beletaláljon a kerék az átvágásba, viszont nem döccen.
----------
sárga vót az...!

179
sagan képe

Az Albertirsai úton az

Az Albertirsai úton az átvezetésekben a gépjárművek is EAK-ja van meg a kerékpárútnak is, hogy egyértelmű legyen.
https://picasaweb.google.com/saganbp/KerepesiUtKornyekiKanyarok#57158139...

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

180
17lako képe

Két átvezetés is van az

Két átvezetés is van az Albertirsai úton át, ez a kevésbé veszélyesebb. A másiknál nincs EAK a gépjárműveknek (csak egy négyszög alakú táblát látok ott), pedig ott a parkoló autóktól takarásban, a mögöttük jövő egyenesen menők miatt nagy sebességgel kanyarodnak rá az átvezetésre:
https://picasaweb.google.com/saganbp/KerepesiUtKornyekiKanyarok#57158139...

Amúgy nagyon királyság, hogy csak úgy linkelhetjük a bicikliút-részeket a sagancmbp katalógusból :)

181
sagan képe

A másiknál is van a

A másiknál is van a villanyoszloptól jobbra. (Egy EAK alatta egy kör alakú hátoldala). A katalógusban :)) nem nagyon látszik,de én rá tudok nagyítani az eredetire :)).

Ez volt az egyik célja egyébként,hogy lehessen linkelgetni a helyszíneket :)).

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

182
pere képe

Szerintem ott nincs

Szerintem ott nincs EAK,amire te gondolsz az az autókereskedés kihajtójára vonatkozik.

183
17lako képe

Igen, a kör alakú tábla

Igen, a kör alakú tábla pedig a kötelező haladási irány lehet. Az átvezetéstől túl messze van, nem arra vonatkozik (még ha a Fehér úton érkezők felé is van fordítva, a gépjárművezetők nem valószínű, hogy az átvezetésre vonatkoztatnák).

184
Szter képe

Annyira kurvajó, hogy

Annyira kurvajó, hogy csinálod ezeket a fotózásokat, Sagan!!! Maxi respect, meg nagy köszönet, meg nagy vagy, vagy amit akarsz :) Tényleg tökre hasznos ez a munkád!!! Tökre köszönöm mindenki nevében!

185
pere képe

mint írtam korábban,én

mint írtam korábban,én már elmentettem a kedvencek közé :)

186
Szter képe

helyes :) én is már ezer

helyes :) én is már ezer éve

187
Hemü képe

Az az EAK a gyakorló

Az az EAK a gyakorló pályáról/parkolóból kihajtóknak szól, ez az alatta lévő kötelező haladási irány táblából is látszik.

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

188
17lako képe

Tényleg, a képen a

Tényleg, a képen a háttérben látszik a Fehér út előtti EAK és kötelező egyenes haladási irány, szóval ez az előtérben levő EAK és kötelező jobbra haladási irány valóban a parkolóból kihajtókra vonatkozik.

Tehát mindkét átvezetésen csak a kerékpárosnak van EAK. Csak sikerült végre kibogarásznunk. :)

189
Shag_Beckur képe

"...a járművezetők nem

"...a járművezetők nem képesek biztonságosan megközelíteni a zebrát..."

A biciklisek meg mocskos hippik. Mind. Egytől egyig!

Szerk: gyk: ne általánosíts.

190
beked képe

Mindíg hivatkozok, de most

Mindíg hivatkozok, de most nem.
két egyéb szabály is tartozik ide
Az egyik az elsőbség lemondásával kacsplatos. A szerint, ha egy jármű lemond az elsőbségéről, akkor a mögötte mellette haladónak is le kell ... ja és egy járműre szól...
A másik, ha bármely (van felsorolás) okból egy jármű az úttesten áll, akkor a (nem csak zebrán) nem szabad mellette elhaladni, csak ha meggyőződött a vezető, hogy biztosnásog (van ott azt hiszem meg kell állni szöveg is).

Beke Dávid

191
rekontra képe

Szerintem az együttes

Szerintem az együttes rendelet a mérvadó, nem az, hogy ki mit mond vagy hisz. Teljesen egyértelmű a helyzet, nem lesz nehéz ítéletet hozni.
_____________
*** RABIC ***

192
atomboy képe

:( Egyes ugyvedek erre

:(
Egyes ugyvedek erre mondjak, hogy a szgk-s a hibas, lecsalogatta az utra egy masik jarmu ele, hiaba van a KRESZ-ben, hogy nem szabad forgalmi okbol megallo jarmu mellett elhaladni.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

193
norbijúzer képe

az elsőbbségről lemondás

az elsőbbségről lemondás és a csalogatás két külön dolog.
csalogatás csak akkor, ha intett, villogott, akármi...

de még mindig ott van az a tétel, hogy zebra előtt megálló járművet nem előzünk és ezt megszegte a kisteheres.
a zebrát meg ugye úgy kéne megközelíteni, hogy meg tudd adni az elsőbbséget, ha ott át akar kelni valaki.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

194
kovácske képe

nincs olyan, hogy

nincs olyan, hogy csalogatás. tévedésből jogosítványt kapott bűnözők és bűnrészesek vannak, akik csalogatásnak nevezik azt, ami gyalogátkelőnél a járművezető kötelessége, egyéb helyzetben pedig alapvető udvariasság.
----------
sárga vót az...!

195
Györgyi képe

nem kell átlátni. nem

nem kell átlátni. nem átlátunk, hanem megállunk, ha már a másik sávban haladó lemondott az elsőbbségéről a keresztforgalom javára.
itt nálunk a zebrán átkelvén nem egyszer álldogáltam már félsávon egy autó előtt, mert ő megállt, megadta a nekem gyalogosként gyalogátkelőhelyen járó elsőbbséget, viszont a mellette levő sávban haladókat ez nem érdekelte.
ez a gyalogosnak elsőbbsége van, de a mellette haladó kerékpáros átvezetőn haladónak nincs, a világ legnagyobb baromsága. így van a zpnél is, nem is értem miért.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

196
kovácske képe

ha éppen van gyalogos az

ha éppen van gyalogos az átkelőn, akkor át tud menni a kerékpár is, még ha nem is ítél neki elsőbbséget a kresz. viszont ha nincs ott gyalogos, akkor váratlanul érheti a gyalogosnál 4-6x nagyobb sebességgel haladni képes kerékpáros felbukkanása. (na persze lehetne belátható utakat építeni, de...:(
a gyakorlatban nekem könnyen megoldhatónak tűnik: lassan közeledem az átkelőhöz a kerékpáron és szemkontaktust keresek a közeledő autó(k)val. ha megáll, vagy lelassít annyira, hogy átgurulhatok biztonságosan, megköszönöm. ha nem, leszállok a bicikliről, és határozottan érvényesítem a gyalogos-elsőbbségemet. viszont ilyenkor nem sietek, álljanak csak az úton, amíg átbicegek...
----------
sárga vót az...!

197
Krisztab. képe

Jaj. Engem is így ütöttek

Jaj. Engem is így ütöttek el, mondjuk én ugye toltam a zebrán, tehát elsöbbségem volt. A zebra elött megallo mellett tilos elhaladni alapjan szo nelkul felelosnek nyilvanitottak a manust.

Szerintem ez az egyik leggyakoribb baleseti forma, kene egy pozna amit kidugsz magad ele ilyenkor :(

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

198
Icarus képe

Hanyszor megcsinalom en is

Hanyszor megcsinalom en is ezt hogy gyakorlatilag keresztbe kell megallnom a zebra elott a biciklivel ahhoz h ne menjenek el mellettem es at merjenek menni a gyalogok
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

199
Hemü képe

Akkor váltanak sávot

Akkor váltanak sávot lendületből.

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

200
SzCiklon képe

Erre csak ezt tudom mondani,

Erre csak ezt tudom mondani, terjesszétek.

https://www.facebook.com/SzCiklon/posts/418209758246750

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

201
Kuku képe

Kedd reggel helyszíni

Kedd reggel helyszíni szemlét tart a BRFK X.ker.
Erre meghívta a BKK-t, a Kerékpárosklubot, a Kőbányai Torna Clubot (Eisi is hivatalos tájékoztatást kért) és Révész Máriusz parlamenti képviselőt.
Jelenleg ők is az itt vázolt baleseti helyzetről tudnak.
Szeretném, ha ennyi fórumozás után mi is képviseltetnénk magunkat 2 fővel, kivéve, ha ezt átengedjük a Kerékpárosklubnak. Szerintem mindkét megoldás tök jó. Melyik legyen? Válasszunk.

202
Icarus képe

A CM és MK kizárja

A CM és MK kizárja egymást?
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

203
norbijúzer képe

ezt én sem

ezt én sem értem.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

204
Kuku képe

Nem. Csak mivel mi nem

Nem. Csak mivel mi nem jelentkeztünk be, nem hívtak meg. De szerintem bejelentkezhetek hétfőn.
Nekem mindkét megoldás megfelel.
8:30-kor lesz a találkozó. Én nem tudok menni.

205
sagan képe

Mi történik egy ilyen

Mi történik egy ilyen szemlén?
Olyan ember kellene aki rendszeresen jár arra.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

206
Hemü képe

Mennyire reggel? Én

Mennyire reggel? Én 7:45-kor szoktam ott elhúzni, de akkor már sietek.

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

207
sagan képe

Shag ez a topik egy

Shag ez a topik egy halálesetről szól. Nem tudom miért reagáltad azt a szöveget (179-es most),de itt nem kellene ilyet írni még viccből sem (bár szmájli nincs hozzá).
Légy szíves töröld ki. Köszönöm.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

208
Shag_Beckur képe

Én meg nem értem, hogy

Én meg nem értem, hogy miért általánosítotok. Nem kéne itt még gerjeszteni a feszkót.

209
sagan képe

Közeben rájöttem,hogy az

Közeben rájöttem,hogy az általánosítás miatt reagáltál. Szólhatsz ellene,de ne abban a formában.
Köszi.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

210
Kuku képe

Jelzitek, ha ott szeretne

Jelzitek, ha ott szeretne lenni valaki a kedd reggel 8:30-as szemlén? Mert akkor bejelentem hétfőn.
Ha nem ír senki délig akkor nem jelentkezek be.
2 fő legyen én azt mondom.

211
norbijúzer képe

én szeretnék, csak sajnos

én szeretnék, csak sajnos a meló inkompatibilis ezzel az időponttal.

meg tartok tőle, hogy felháborodásomban nem tudnék higgadtan viselkedni.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

213
kovácske képe

te is jól megkönnyíted a

te is jól megkönnyíted a szervezőnek a munkáját. elég lett volna egy szimpla "nem" is...
----------
sárga vót az...!

214
norbijúzer képe

nem, a bejegyzés

nem, a bejegyzés szerzőjeként egy szimpla nem talán mégsem lett volna elég, mert úgy egyesek azt hihetnék, hogy annyira már nem is érdekel az ügy.

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

215
Peta képe

Én is szívesen mennék,

Én is szívesen mennék, csak épp 9-ig forgalomszámlálok a Bécsi kapunál. 9:30-ra tudnék odaérni, de sztem addigra már végeznek.

216
Györgyi képe

azt szervezzük ki jönne el

azt szervezzük ki jönne el velem.
én mennék, de nem egyedül.
szóval remélem mindjárt megszervezzük egy órán belül.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

217
Icarus képe

Veled

Veled tartanék
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

218
Györgyi képe

népligetig eltalálok, és

népligetig eltalálok, és rendkívül problémás vagyok eltévedésileg maximálisan, szóval nem lehet ott hagyni, mert sose találok haza. ha így jó, akkor okés.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

219
Icarus képe

Persze, szívesen segítek

Persze, szívesen segítek :) Honnan kellene odavezetni és mikor? Népliget - Könyves kálmán sarokról kb fél óra felsőhangon az út és jó lenne tudni hol lenne pontosan a találkozó.

220
Györgyi képe

kérhetném a továbbiak

kérhetném a továbbiak privátilag való megbeszélését, ne röhögjön a fél világ a pösti jányon, hogy nem tud tájékozódni.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

221
Kuku képe

Lebeszéltem az önkorival,

Lebeszéltem az önkorival, mondták hogy reggel legyetek ott a helyszínen.

222
Györgyi képe

okés, ott

okés, ott leszünk

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

223
Icarus képe

Ok, ott leszek a

Ok, ott leszek a kereszteződésnél - gyanítom fel fognak tűnni a helyi emberek. Köszi a segítséget.
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

224
Kuku képe

Akkor Györgyi és Icarus.

Akkor Györgyi és Icarus. Köszi.

225
SzCiklon képe

Hajrá, és nagyon

Hajrá, és nagyon köszönöm, hogy a nevemben is ott vagytok.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

226
norbijúzer képe

+++1! -- -- "az úton

+++1!

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

228
Icarus képe

Hát ez érdekes volt - bár

Hát ez érdekes volt - bár nem érzem úgy hogy igazán előremutatott volna. Este ha lesz egy kis időm majd leírom a tapasztalataimat
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

229
SzCiklon képe

Köszönjük, különösen a

Köszönjük, különösen a kitartást az időjárás ellenére.
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

230
Szter képe

Mi volt, hogy volt a

Mi volt, hogy volt a terepszemlén?

231
Györgyi képe

mindjárt leírom, csak még

mindjárt leírom, csak még csöpög belőlem a víz.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

232
Kuku képe

Tök jó hogy elmentetek.

Tök jó hogy elmentetek. Tűkön ülünk. :)

233
Györgyi képe

Mivel nagy volt a forgalom,

Mivel nagy volt a forgalom, sok ismeretlen emberrel találkoztam először, neveket nem tudtam megjegyezni. Azokat a momentumokat írom le, melyek engem megfogtak a kb 1.5 órás ácsorgásban.
Nyilván lesz hivatalosabb megemlékezés, jól összevágott képekkel, hanganyaggal, stb. A vége az lett, hogy ebben az adott ügyben a bíróság fog dönteni. A társalgás egy kézzelfogható eredménye, hogy majd valami figyelemfelkeltő táblát fognak oda kihelyezni, hogy az úton haladók jobban figyeljenek az átkelőkre, mert semmilyen másra nincs pénz.

1. Voltrendőrvolthelyszinelő, jelenleg nem tudom milyen pozíciót betöltő véleménye:
Ha az egyik sávban megáll az autós, akkor annak, aki át akar haladni egy ilyen kerékpáros átvezetőn, vagy gyalogátkelőhelyen, meg kell győződnie arról, hogy a másik sávban is megállnak, kvázi nem elég, ha egy sávban egy gépjárművezető lemond az elsőbbségéről az áthaladni szándékozó javára. A 4 sávos úton haladó összes járműnek meg kell állnia ahhoz, hogy a kerékpáros, vagy gyalogos elinduljon, és erről az áthaladni szándékozónak meg kell győződnie.

2.BKK főmufti fekete adidas esernyővel:
Vegyük le a STOP táblát? És legyen kötelező leszállnia a biciklisnek és gyalogosként kelljen áthaladnia? Nincs pénz lámpára, nincs pénz nyomógombos lámpára, különben is ez egy kresz szerint elfogadott átvezetési mód. /mondtam neki, hogy a legegyszerűbb módja a megoldásnak a kerékpárosnak kirakni egy stop táblát, és aztán vigye el a kerékpáros a balhét, a vége az lesz, hogy hát nem állt meg a stop táblánál. erre válaszolta azt, hogy hát akkor vegyék e le a stop táblát.../ A lényeg, nincs pénz ennél jobb megoldásra.

3. Karvalics rendőr, talpig rendőrruhában, rendőrautóval:
Az itt áthaladni szándékozó kerékpárosnak a bal oldalról levő gyalogátkelőhely nagyobb biztonságot ad, mint a másik oldalról áthaladni szándékozónak a semmi, mert azon az oldalon a kerékpáros átvezetés másik oldalán van a gyalogátkelőhely. Ebbe belekérdeztem, hogy akkor ha jól értem, a kerékpárost a gyalogátkelőhely védi meg? A válasz IGEN!
Ő volt az egyetlen ember, tök lényegtelen a beosztása, meg az, hogy rendőr, aki ezt a helyzetet jött megbeszélni, aki nem dumált mellé, akivel tényleg lehetett volna rendesen beszélni. Rendes ember, racionális, nem elfogult.

A BKK képviselőtől megkérdeztem, hogy mivel ennyire szegények, nem tudják anyagilag támogatni a megfelelő megoldásokat, felügyelni a meglevőket, szeretnék e, ha civilként segítenénk a munkájukat, szabadidőnkben felméréseket végeznénk, illusztrálva fényképekkel, videófelvételekkel, végeznénk az úgymond zebraakciókat, a forgalmat számlálnánk, mert állítólag ez a pont nem olyan forgalmas kerékpáros és gyalogos szempontból. Erre azt válaszolta, hogy de hát ők ellenőrzik! Megkérdeztem, hogy valóban, végeznek felméréseket, bejárásokat, akkor ezeknek van eredményük, itt ezen a helyen is volt ilyen, akkor ezeket, mint közérdekű információkat mi akár meg is kaphatjuk? Hát persze, volt a válasz, küldjek imélt a bkknak és akkor minden információt megkapok. /erre rohadtul kiváncsi leszek, mert meg fogom kérni tényleg/

A voltrendőrvolthelyszínelő egyébként a legerőszakosabban kiállt ama verziója mellett, hogy az ilyen helyeken mindig a gyalogosnak meg a kerékpárosnak kell jobban figyelnie, az autóforgalomnak haladnia kell.

Volt ott még egy férfi és egy nő, akik ezt az alkalmat akarták felhasználni arra, hogy tüntessenek az Árkád előtt tervezett kerékpáros izé ellen, ez nekem nem volt szimpatikus, minek jön ide, nem az a téma volt terítéken.

A Fehér út mellett vezetett kerékpáros infrastruktúra egyébként egészen jó járható, az autósok abban az időszakban javarészt álltak vagy lassan haladtak a dugóban, úgyhogy simán átengedtek egészen a piacig, ahol a gázolás történt. Ott én leszálltam a kerékpáromról és gyalogosként pikkpakk érvényesítettem az elsőbbséghez való jogomat. Végig kerékpároztam az egészet, ez megint egy semmiből sehova vezető dolog. A vasútállomásnál kezdődik és a piacig tart, onnan legtöbb kerékpáros az úton haladt tovább, vagy a gyalogosok közt bóklászott a túloldalon.

Nem szeretném, sőt, nem akarom, hogy az ilyen elcseszett pénztelen megoldások újabb áldozatokat követeljenek. Igenis ki kell állni a jogainkért. Jogunk van mindenféle módban, akár gyalogos, akár kerékpáros verzióban, a biztonságos közlekedéshez. Ezek az infrák balesetveszélyesek, ezek az infrák vonzzák a bajt, ha mégoly sok embert is ültet kerékpárra a sokszor téves biztonságot adó kerékpáros közlekedésre kialakított szakasz. Ha nincs pénz arra, hogy biztonságosan vezessünk VÉGIG egy kerékpárutat, akkor ne legyenek látszatmegoldások, akkor ne süthesse rá senki a bélyeget, nem hangozhasson el, hogy de kresz meg közlekedés meg mifene szerint ez így jó.
Sajnos elhangzott még az is, hogy a terveken a keróklub szerepel, mint közreműködő, akikkel egyeztettek, és beleegyeztek ebbe a megoldásba.
Nem fogadom el. Az eredeti terveken az átvezetés az Örsnél szerepel, de nem tudták a benzinkút területéből a darabot megszerezni, pénz hiányában, meg ugye az a terület bérbe van adva, stb. Akkor ilyen fost ne adjanak, ezt ne fogadjuk el, mint kényszermegoldást.

Megkérdezte a volthelyszínelő, hogy készültünk e, hoztunk e statisztikát, hogy amióta a gyász itt van, mennyi baleset történt, mert ha nem hoztunk, akkor nem készültünk fel rendesen a beszélgetésre. Eizikarcsi mondta, hogy Karvalics rendőr nyilván tudna segíteni, de mivel a pogácsás is ott hőzöngött, amint a mondanivalójával végzett, a rendőr elment, aki nagyon jó ember benyomását tette rám, nem győzöm hangsúlyozni.

Egy ember meghalt. Mint statisztikai adat, ez nem egy nagy szám, pláne, hogy nem tudjuk ugye hány baleset volt, hány lehetett volna, nem tudunk mutatni semmi olyat, hogy ez veszélyes, mert 454843739 baleset volt itt a hülye infra miatt. Csak egy ember élete. Egy. "Neked silány szám, nékem egy világ,
Óh, jaj, ki fog majd engemet szeretni?"

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

ha vannak kérdéseitek, tegyétek fel, nyilván Icarus is leírja a tapasztalatait. ha nem érthető amit írtam, akkor bocsássatok meg, folyamatos hangfelvételt nem tudtam eszköz hiányában végezni.

azt szeretném kérni, hogy szedje össze magát a kerékpáros társadalom és ne veszekedés meg miafene legyen, hanem rohadt keményen fogjanak össze, rohadt keményen álljanak ki egymás mellett. a jogaikért, egymásért, mindenkiért. ne várjuk azt, hogy majd választunk egy vezetőt aztán az vigyen el minden balhét. állampolgári és emberi jogok is vannak a világon, mint civilek, tessék érvényesíteni ezeket. hangot adni minden nem tetsző dolognak és nem elveszni egy két jó dicsőítésében.

jöhetnek a kövek.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

234
atomboy képe

Nagy vagy, hogy rakerdeztel

Nagy vagy, hogy rakerdeztel tobbszor is.

A voltrendortol azt kerdeztem volna, hogy ugyanezt mondta volna, ha nem kerekparosnak, hanem gyereknek allt volna meg a kulso savban halado autos? Nem inkabb a belsoben haladot kellett volna szidnia, amiert egy forgalmi okbol megallo auto mellett haladt el?

"az autóforgalomnak haladnia kell." - Sokkal jobb lenne, ha a forgalom csokkenne. A gyorsitas novelest hoz, es ma mar akkora a forgalom, hogy szinte mindenkinek karos. Hova akarnak meg novelni?

A "nincs penz modositasra" szovegre meg annyit: akkor honnan volt a gyaszhoz szukseges onresz? Ok a megrendelok, ok csesztek el, nekik kell javitaniuk, de nem igy, egy vacak tablaval. Komolyabb modositasra van szukseg, kevesbe fontosabb dolgokrol kell elvenni a penzt...

Varom Ica beszamolojat is.

Ko nem lesz, inkabb csinalj nekem is palacsintat. ;)

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

235
Györgyi képe

http://10.kerulet.ittlakunk.h

http://10.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/121016/szemlet-tartottak-gazol...

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

236
Shag_Beckur képe

Ááá, itt csak Küküt

Ááá, itt csak Küküt tudom idézni, miszerint nem baj, ha egy-két ember meghal, mert összességében amúgy jobb lesz.

237
Szter képe

Köszi, hogy elmentetek és

Köszi, hogy elmentetek és megírtad a beszámolót (és én is várom Icarusét majd).

Akkor summa sumarum: szar az infra, de nincs pénz, tehát nem csinálunk semmit. Fasza... :-/

Nincs más megoldás, csinálni kell egy ellen-demonstrációt! Sajtóval, nagy csinnadrattával. Elég komoly sajtólistám van, szóval ha valaki megírja az anyagot, akkor kb. 1600címre ki tudom küldeni.

Folytassuk itt vagy akit érdekel a téma, azokkal vonuljunk át privát levelezésbe?

238
Hemü képe

Szerintem nyiss itt egy

Szerintem nyiss itt egy topikot.

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

239
Györgyi képe

tudjátok, hogy én mit

tudjátok, hogy én mit szeretnék, de mindenki húzódozik tőle.

ghostbike lenne a figyelemfelkeltés neve.

mivel a bkk meg senki semmit nem tudott javasolni, ezért én javaslom legyen szellembicikli állítás csinnadrattával, mint annak idején a stefánián.

mellesleg ki halt meg? tudunk róla valamit, megkereste valaki a rokonokat?

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

240
Szter képe

Györgyi, én azt gondolom,

Györgyi, én azt gondolom, hogy legyen először demonstráció+mega-brutál sajó és ha ennek ellenére nem történik semmi, akkor mindenképpen egy ghost bike+akár valami saját stenciles felfestés és/vagy figyelmeztető tábla a bringásoknak és/vagy inkább az autósoknak.

241
Frenki képe

Ghostbikeben segítek, sőt

Ghostbikeben segítek, sőt sztem a vázba applikálhatnák egy fémtáblát felirattal a t. szakértő véleményével:
"Ki kell kukucskálni XY"
Megcsinálom fúróval akkor nem mossa le az eső és belehegesztem a vázháromszögbe hogy ne lopják el.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

242
Györgyi képe

demonstráció, nevezzük

demonstráció, nevezzük másképp. együtt tekerés. gyertyával, virággal, nem teker tovább papírokkal, ami persze környezetbarát papírra nyomtatódik.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

243
Szter képe

tudom, hogy neked

tudom, hogy neked (többeknek) fontos a megemlékezés, de ennél sokkal fontosabb egy figyelemfelkeltő, tiltakozó demonstráció. Én mindenképp ezt csinálnám előbb! Ha pedig nem sikerül számunkra megfelelő eredményeket kipasszírozni a BKK-ból, kerületből, nemtom kiből, nah, akkor szintén hatalmas sajtóbevonással (írott, tv, rádió, bloggerek, mindenki) újabb tájékoztatást küldeni, hogy mivel nem csinálnak semmit, ez továbbra is egy baleset- sőt! életveszélyes átvezetés, aminek ekkor és ekkor halálos áldozata is volt, akire eme ghost bike állításával szeretnénk megemlékezni, ugyanakkor felhívni a többi bringás figyelmét, hogy óvattal! Amúgy sajnos nincs információm arról, hogy ki volt az áldozat...

244
Kuku képe

Szuper lesz. Először a

Szuper lesz. Először a fókusz meg az aktív fog jönni. Ha jól beszélsz, szóban hozhatod x-re, képben 10:1 arányban fog elmenni arra hogy biciklizni veszélyes, sőt halálos. Ezt már végigcsináltam egyszer és megbántam. Könyörgöm, hogy ha csinálunk valamit azt legalább ne haláleseten. Tudom hogy ilyenkor nagyon nehéz visszafogni magunkat, de nem olyan rossz a helyzet hogy többet nyerjünk mint veszítsünk. Több életet!!

245
Szter képe

én is ezt mondom :) az út

én is ezt mondom :) az út és a tervezés a fontos és nem a ghost bike! ha jól csináljuk a demonstrációt (csináljuk? ki szervezi?), akkor nincs szükség további elriasztó dologra. Ha nem megy át az üzenetünk = nem változtatnak azon az átvezetésen, akkor sajnos nincs más, mint riogatni=felhívni a figyelmet, hogy halálos kereszteződés következik.

246
Kuku képe

Riogatni????? Halálos

Riogatni????? Halálos kereszteződés???
Akkor már miért nem azt riogatjuk akinek van hatalma oda lámpát kapni?
"Mi szóltunk, xy felelős lesz", letétbe helyezünk egy/több feljelentést ha a felszólítás ellenére nem szünteti meg az életveszélyt. Szerezzünk egy szakvéleményt, csatoljuk, keressünk ugyanolyan keresztződést példának, stb.

248
Kuku képe

Szerintem nem ugyanaz

Szerintem nem ugyanaz utólag felelősségre vonni, és úgy, hogy előre tudja, hogy ha baj lesz, akkor elő lesz véve és (akkor!) bemutatva a médiának a nevére szóló levél, amiben az előre figyelmeztetés van.
Kaphat a helyi politikus is belőle, annak politikai felelőssége is van, mert az aztán egyértelmű.

249
sagan képe

Már most le van írva,hogy

Már most le van írva,hogy nincs felelőse az Örsön készülő dolognak. Itt se volt nagy tolongás,hogy bocs én tervezetem ezt a nagyszerű átvezetést vállalom a felelősséget.
Ráadásul Szegeden is tiltakoztak már az építés előtt.
Egy hasonló helyen Dova még oszlopot is mászott. Az eredményét ismerjük.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

250
Kuku képe

Amit én mondok, szerintem

Amit én mondok, szerintem egyikhez sem hasonlít.
Kap egy hivatalos levelet, amire ha nem cselekszik, és meghal/súlyosan sérül valaki, megy a médiának.
Szerintem a hivatal felelőssége elkenhető, a személyé konkrét, és állandó nyomás.
Meg lehet azt fogalmazni dögösre, hogy berezegjenek a lábak. Politikusoknál tudom hogy hat. Ha jól csináljuk, lesz egy lámpa ott. Ha akarjuk persze a lámpát. Én igen.

251
Györgyi képe

igen, ezt a lámpa dolgot

igen, ezt a lámpa dolgot kértem én is tegnap, erre volt a válasz, hogy NINCS RÁ PÉNZ, ezért javasolták a táblát. azt mondta egy lámpa minimum egymillió, én megkérdeztem, mennyire taksálná egy ember életét.

ameddig nem lesz lámpa, lehet riogatni. én benne vagyok.
márpedig lábat rezegtetni csak a halállal lehet, elmenni a legvéksőkig.
én felajánlottam a bkks pasinak, hogy civilekként csinálunk nekik szívesen zebraakciókat, babkocsitologatást, biciklis átkelést, forgalomszámlálást, mert azt is megkaptuk, hogy NINCS ITT AKKORA FORGALOM, HOGY LÁMPA KELLJEN.
erre a bkks azt mondta, hát csinálják ők a felmérést....

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

252
Györgyi képe

hogy a dova drága bűnöző

hogy a dova drága bűnöző cimkét kapott, igen, ezt mindenki tudja :)

a terveket ki lehet kérni, és ki kell adniuk.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

253
Szter képe

Utólag? de hisz már

Utólag? de hisz már megtörtént a baj... én azt mondom, hogy kell a demo, kell az általad is említett feljelentés/sajtónál letétbe helyezett akármi. ha ezután sem történik semmi, akkor meg az adott helyszínen igen is "riogatni" kell pl. egy ghost bike-kal a bringásokat, hogy vigyázzanak magukra, mert az infra veszélyes és senki más nem fog rájuk vigyázni. Capisi? :)

254
toreki képe

Nem a bringásokat kell

Nem a bringásokat kell riogatni, hanem az autósokat. Őmiattuk veszélyes.

255
Györgyi képe

volt egy első terv, amit

volt egy első terv, amit nem tudtak kivitelezni, mert nem adta a továbbvezetést az örsi lámpához a mol kutas.
a megvalósult terven rajta van az mk mint közreműködő, aki azt mondta, hogy oké, akkor ha az nem megy, legyen így, ezt mondta a bkks.
a terveket ki lehet kérni az nkhtól, vagy hogy hívják most, ezt mint közérdekűt ki kell adniuk /a kerepesit én kértem ki anno magwassal/

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

256
Györgyi képe

a bkks pasi megmondta, hogy

a bkks pasi megmondta, hogy még villogó sárga figyelemfelhívó lámpára sincs lóvé, ezért javasolta a figyelemfelhívó táblát az elsőbbséggel rendelkező úton haladók felé, hogy vigyázzanak, kerékpárosok szeretnének áthaladni.
a bkks pasi azt mondta, végeznek bejárásokat, felméréseket az ilyen építkezések után az út használata közben, ezek eredményét át tudja adni, ha kikérjük. ezt én akkor ott kértem is, hogy lesz szíves akkor erről a helyről megadni nekem.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

257
Kuku képe

Ja, hogy a helyszínen? Az

Ja, hogy a helyszínen? Az ha jó, akkor elmegy, de azért ne halálfejek legyenek. De azért valami jót kitalálhatunk.

258
Szter képe

igen, ott a helyszínen, ha

igen, ott a helyszínen, ha nem történik változás

259
Kuku képe

Ezzel akár várni is kár.

Ezzel akár várni is kár. Egy vigyázz, mert... felirat (meghalhatsz cuccok nélkül) már most kimehetne, mert ha lenne is valami az lassú folyamat.

260
Györgyi képe

nem úgy gondoltam, hogy

nem úgy gondoltam, hogy odamenjünk sírni egy koporsóval és eltemetni a bringázást, mint veszélyest.

a megemlékezés, nem szellembiciklivel, a veszélyes infrastruktúra miatti balesetekre hívná fel a figyelmet.
nem azt kürtölnénk világgá, hogy itt egy kerékpáros meghalt, ezért senki ne biciklizzen.
egy ilyen dolgot ki lehet hegyezni két oldalról, ez lenne most az az oldal, hogy kerékpározni kell ugye, de nem mindegy hol és hogyan.
a veszélyes helyeken a kerékpáros nagyobb figyelemmel közlekedjen, mert mint elhangzott, általában nincs pénz a kerékpáros közlekedési utak kialakításánál arra, hogy az elejétől a végéig biztonságos legyen.
a fehér úti kerékpárúton mentem tegnap elejétől a végéig, amit tök jól megcsináltak a piacig. ott meg elfogyott a lóvé és látszatmegoldások hada sorakozik az átkelésre, a tovább haladásra.

nem olyan megemlékezésre gondoltam, hogy előtérbe helyezzük a kerékpározás veszélyességét, előtérbe helyezzük inkább a figyelemfelhívást pont ott pont akkor fennálló veszélyhelyzetre.
ha nekem, mint kerékpárosnak kiraknak oda egy stop táblát a gyalogátkelőhely mellett vezetett átvezetőhöz, ez már arra ösztökél, hogy inkább leszállok és áttolom a zebrán, mint fennmaradjak a bringán és áttekerjek, ha még meg is állnak az elsőbbségükről lemondva a javamra.
ott azt úgy tervezték meg, hogy megállok, majd amikor át tudok menni, áttekerek.
az ilyen megoldásokban sosem bízom, ismervén a mentalitást, amely a kerékpáros közlekedést övezi, hogy ugye azt nem szeretik az autósok általában, ha kerékpárosokat el kell, el lehet engedni.
és ezen vitázhatunk, mert nem hiszem, hogy nekem egyedüliként van olyan tapasztalatom, hogy inkább nem engednek el, még akkor sem, ha elsőbbségem van. sokszor kell nekem engedni, még akkoris, ha valójában elsőbbségem lenne.

olyan "demonstrációra" gondoltam, amely a figyelmet nem a halálra, hanem az infra hibájára hívja fel, ellenben nem mehetünk el ama tény mellett, hogy a hibás infra miatt bekövetkezhet a baleset, a halál is.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

261
Frenki képe

Én nem látom ezt olyan

Én nem látom ezt olyan bonyolultnak.
Olyan tábla van hogy vigyázat kerékpáros, de olyan nincs hogy vigyázat ottós....
Na erre kell egy ghostbike mindehol ahol bizonytíhatóan a gépjármű vezető hibájából meghal valaki.Hogy lássák itt vigyázni kell.
Kinn van egy ghostbike a Thökölyn is és mégse látnám, hogy odaérve sikítozva eldobálnák a gépeket az öreganyók, meg a kezdő bringások és rettegve visszavedlenének gyaloggá.
Kicsit túl van ez lihegve Kükü, anno se az volt a cél, hogy elijesszen bárkit, ha jól emlékszem.És a saját magad által emlegetett trend se igazolja ezt.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

262
Shag_Beckur képe

"Na erre kell egy ghostbike

"Na erre kell egy ghostbike mindehol ahol bizonytíhatóan a gépjármű vezető hibájából meghal valaki."

Le is zárult az ügy?

263
Frenki képe

Hát nem a bringás gázolta

Hát nem a bringás gázolta el az ottót a gyalogátkelőn. Sztem nem kell ehhez egyetemi végzettség.Jogtechnikailag van igazad csak, kérdés, hogy vasaljanak-e ki még két három bringást azért hogy a te kedvedért megvárjuk a jogerőt.
A Ghostbike nem mellékbüntetés, nem származik hátránya az elkövetőnek belőle, így nem látnám okát hogy a jogerőre várjunk. Esetleg még megmarad valaki miatta az élők között.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

264
SzCiklon képe

Szerintem ne a bringásokra

Szerintem ne a bringásokra hegyezzük ki az akciót, hanem a gyalogosokra.

Én egy forgalomlassító akciót tudnék elképzelni, odamegyünk sokan, és a lámpaváltásokhoz alkalmazkodva, sípszóra befutunk középre, mondjuk tizenöt percen keresztül, és kifeszítünk egy molinót: itt egy lámpa ennyi pénzbe kerülne, ennyi pénz volt rá, de nem tellett. Lámpát akarunk!

Jó nagy sajtót kéne rá hívni.
Előre megmondom, hogy a beszaladgálásból, ha jól csináljuk (persze előtte kell terepszemle), az fog kijönni, hogy jottányit sem tartjuk fel a forgalmat.

****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

265
Frenki képe

János valami olyat írt a

János valami olyat írt a másik topicba hogy nem a zebrán gázolták el hanem a mellette lévő átkelőn.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

266
Icarus képe

Fél méter a különbség

Fél méter a különbség :)
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

267
Shag_Beckur képe

És egy egész világ.

És egy egész világ.

268
Icarus képe

Olyan szempontból nem, hogy

Olyan szempontból nem, hogy gyalogos is t tart végtelenbe időt kell ott várjon hogy elengedjék. Komolyan kb mintha a Rákoczi útról kivennél keresztben egy lámpát és csak a zebrát hagynád meg... na ott jusson át gyalogos szabályosan és biztonságosan.
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

269
Frenki képe

Így van,akkor miért a

Így van,akkor miért a különböző szabályozás a két közlekedő áthaladásra?
Tehát Orsi mellé lő, mert a gyalogok szabályozva vannak, elsőbbségük van, a bringásnak nincs, annak meg mi értelme, egy egy időben és irányában valamint helyében is ugyanolyan átkelés esetében?
Akár hányszor hallom ezt a baromságot mintha bandzsítanék.Semmi értelmét nem látom.
Ergo a bringás áthaladást kell szabályozni a gyalog rendben van.
Egy általános forgalom lassítás talán segít de itt van egy barom szabályozás is.És az megkopott Kresz tudással megtévesztő elegyet alkothat a fejekben.
Nincs elsőbbsége, full gáz...egyszerű döntés.
Fel se merüljön az ilyen a gyalog/bringa átkelők előtt.Túl sok a szabály és ellentmondó a logikájuk.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

270
SzCiklon képe

Jó, akkor most szakadjunk

Jó, akkor most szakadjunk le arról az első mondatról, és arról a fél méterről, és próbáljunk meg az akcióra koncentrálni.
Tőlem be is biciklizhetünk középre, de az kicsit nehezebben kivitelezhető.
Köszönöm!
****
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

271
Frenki képe

Az eltérő jogi

Az eltérő jogi szabályozásról beszélek igazából, lent leírtam Icarusnak. Minek a két féle elsőbbség ugyanarra az áthaladásra ugyanott de két módon?
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

272
Shag_Beckur képe

Mert: 26. § (1) Az egyes

Mert:

26. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

d/2.196 a kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra,

d/3.197 a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra,

273
Frenki képe

Akkor fordítok: "Legfeljebb

Akkor fordítok:
"Legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:"=
Maximum ennyivel mehetsz, és nem ennyivel kell.

Valamint a Kreszbe is bele lehet tenni egy sebességkorlátot a átkelőhelyre ha zebrán megy át, ha meg csak Bringaút átkelő van akkor jobb az ottósnak ott álni 2X annyi ideig?
De eltérő elsőbbség szabályozás?
Kis pragmatizmust ha kérhetném.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

274
Shag_Beckur képe

Egyszerűsítsünk: amiatt

Egyszerűsítsünk: amiatt az elv miatt nincs elsőbbsége a járdáról érkezőnek, amiért a földútról érkezőnek sincs.

275
Frenki képe

De a földútról jövő

De a földútról jövő gyalognak sincs elsőbbsége ha nincs gyalogátkelő hely és nem kezdete meg korábban az átkelést, míg a gyalogátkelő estén a bringásnak mellette meg nincs?Teljes agyrém.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

276
sagan képe

121 257 051 Ft került ez a

121 257 051 Ft került ez a nagyszerű infra, amiből 67 394 360 Ft volt az EU támogatás. A másik poszt BKK-s leveléből az derül ki,hogy az Árkád 18 millió forintot tette bele.
Amúgy az is érdekes miért kellett bele ez az oldalváltás egyáltalán Lehet csak azért,hogy az Árkád előtt tekerjél el?

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

277
Icarus képe

Az oldalváltásra

Az oldalváltásra magyarázatot kaptunk - mert ott van egy benzinkút és annak a területén nem lehetett átvezetni a bringautat :/

279
Györgyi képe

ott azon a kúton. fontos

ott azon a kúton. fontos emberé biztos az érdek.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

280
atomboy képe

Es nem ez egyetlen az

Es nem ez egyetlen az orszagban... eleg gyenge erveles.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

281
err képe

Sot a varosban sem, ha

Sot a varosban sem, ha esetleg azt gondolna valaki, hogy biztos mert Budapest...

282
Hemü képe

A pogácsást én

A pogácsást én szabadítottam rátok, sajnálom így, utólag. Szó volt róla, hogy ha lehetőség van rá (nem volt), akkor szóba hozzátok a tervezett részt is, és adott pillanatban jó ötletnek tartottam őt is bevonni. Sajnos neki nem volt meg hozzá a kapacitása.
De ha jól értem, akkor nélküle sem jutottatok volna sokkal többre.

__________///Hemü\\\___________
\ Az autós és a kerékpáros nem két /
  \  ember, hanem két archetipus.   /

283
Frenki képe

Voltrendőrvolthelyszínelőt

Voltrendőrvolthelyszínelőt nem értem: ha én tolva megyek a bringán és nekem kell meggyőződnöm a további 8 ezer sáv járhatóságáról, még ha meg is áll az első sávban a jármű, azt mégis hogyan?
Hát nem látok attól a járműtől ami megállt!
Még ha bringásként mennék talán fölötte igen.
De könyörgöm, ha nekem kell óvatosabban eljárni az elsőbbségem ellenére (hangsúlyozom az ő álláspontjuk szerint) akkor meg minek tette be a jogalkotó a Kresz-be az álló jármű melletti elhaladás tilalmát?
Plusz mi van azzal a joghellyel hogy gyalogátklő helyet úgy kell a gépjárművel megközelíteni,hogy....
Ez nekem sehogy se jön össze.
Gyalogátkelő, vasúti átjáró, híd, alagút..soroljam? Mind fokozott óvatosságal megközelítendő helyek.
Mindegyiken tilos megfordulni, megállni pl.
Mi a rák kell még ahhoz hogy felfogja a t. szakértő, a törvényi szabályozás célját?

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

284
Györgyi képe

azt mondta ki kell

azt mondta ki kell kukucskálni.
.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

285
Frenki képe

Volt kamera,

Volt kamera, belemondta?
Rakjátok fel a Yuotoube ra egy általános információkéréssel egy szakértőtől a szituációval kapcsolatban.
Ez nem normális...és meddig kukucskálok ki egy 4 sávoson pl?Soha nem érnék át.Megcsinálják 8X és soha senki nem áll meg elsőnek mert ugye ő se hajthat át amíg a gyalogátkelőn vannak, tehát nem fogja szopatni senki magát.Mindenki nézheti az ottóáradatot.
Ez nem gyalogátkelőben gondolkodik hanem Berlini falban.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

286
Krisztab. képe

Ahh bazz, es mivan, ha olyan

Ahh bazz, es mivan, ha olyan auto all meg, amin nem lehet atlatni, mert pl busz (mint az en esetemben). En kikukucskaltam, es amint kidugtam a labam a busz elol, mar el is utottek. Jo, hogy emiatt legalabb nem haltam meg, de azert megis...

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

287
Shag_Beckur képe

Fujj, de rohadt sokan

Fujj, de rohadt sokan sértenek KRESZ-t minden nap, pl. a Szabi hídon.

288
Icarus képe

Menj már a picsába a

Menj már a picsába a trollkodásoddal legalább egy halálesetes hírnél...

289
Shag_Beckur képe

És azt még meg se

És azt még meg se kérdeztem, hogy sisakot viselt-e és hogy ennek van-e köze a bekövetkezett halálhoz?

290
Szter képe

huh, akkor jó sokáig

huh, akkor jó sokáig tartott! Száradjál drága, nem hajt a tatár :) ráér később is.

291
Icarus képe

Végre sikerült nekem is

Végre sikerült nekem is időt szakítanom, ezért gyorsan leírom a tapasztalataimat a szemlével kapcsolatban.

Szóval kedd reggel kb negyed 9-kor találkoztunk az Árkádnál és azzal kezdtük, hogy szép lassan odatekertünk a problémás átkelőhöz. Itt már helyben szembesültünk a problémás átvezetéssel, mert még úgy is hogy leszáltam a bicikliről eltartott egy kis ideig míg a kedves autósok hajlandóak voltak átengedni. A Fehér útnak az expo felőli oldalán várakoztunk, remélve hogy a többiek is odajönnek amíg másokra vártunk, beszélgettünk közben nézve az átkelőt.

Szép lassan elkezdtek szállingózni az emberek és szerencsére nagyjából sejtés alapján megtaláltuk egymást. Jöttek páran a BKK-tól, RSKSE, érkezett egy rendőr is és valami féle baleseti helyszínelő is volt ott. Sőt, megjelent az Örs másik oldalán létesítendő bringaúttal kapcsolatban a "pogácsás" vállalkozó is.

Elég vegyes véleményem lett az így összejött társaságról. Először is kezdjük a baleseti helyszínelőfélével. Végtelenül antipatikus volt, mert csak addig volt képes eljutni az adott átkelővel kapcsolatban, hogy az adott balesetnél ki volt a felelős. Szerintem nem volt egyáltalán partner a beszélgetésben, mert annyit sem képes volt belátni, hogy egy kereszteződés miben lehet veszélyesebb mint egy másik. Csak annyit ismételgetett, hogy de hát a KRESZ szerint egyértelmű a helyzet és nem értette meg analógiáimat más kereszteződésekkel kapcsolatban. Nem értette meg, hogy attól mert egyértelműek az elsőbbségi viszonyok, attól még a jelen közlekedési morál szerint egy veszélyesebb kereszteződés keletkezne ha mondjuk a Rákóczin csak úgy kivennénk egy lámpát és a gyalogosoknak anélkül kellene átkelni a 6 sávos úton. Nála láttam azt, hogy nem akarja megérteni a problémát. Azt sem értette meg, hogy a gyalogosoknak is miért szívás ez az átkelő és hogy nem csak a bringásoknak tartogat vészhelyzeteket. ("Vicces" hogy háttérben egy bácsikának 2-3 percet kellett álldogálnia az átkelőnél hogy át tudjon menni)

Valamilyen rendőr: szimpatikus volt, mert ő már értette miről beszélek és ő maga is mondta, hogy ebben a megoldásban bár az átkelő szabályos, akkor is veszélyes ebben a formában és kezdeni kellene vele valamit. Sajnos ő hamar lelépett, mert a pogácsás félbeszakította és csak a sajátját mondta.

Kőbányai önkorisok:
Velük leginkább az útvonal megtervezésével kapcsolatban lehetett beszélgetni. Mint kiderült leginkább egy benzinkút miatt nem tudták folytatni az expó oldalán és ezzel sajnos nem sokat tudtak kezdeni. Szó volt itt mindenféle protekcióról és stb de a lényeg hogy a folytatást csak a másik oldalon lehetett csinálni.

BKK: velük a beszélgetésből úgy vettem ki, hogy azért értik a problémánkat, de sajnos a megoldás felé maximum 1-2 táblát lennének hajlandóak kitenni. Amikor szóba hoztuk az esetleg lámpák és nyomógombok felszerelését az átkelés érdekében, akkor kb az volt a válasz, hogy erre nincs pénz... Sajnos azt látom hogy ha itt nem hall meg elég ember akkor semmi normális megoldást nem fognak találni a problémára, csak díszként kitesznek egy táblát.

Vueltás srác (Eisenkrammer Károly): Nála láttam az előremutató gondolkodást, hogy ő leginkább arra volt kíváncsi, hogy ilyenek ellen mit lehet tenni de nem sok választ kapott a kérdésére, amennyire ezt követni tudtam.

Pogácsás: Nekem nem volt szimpatikus, mert nem értette meg hogy értem a problémáját, nekem sem nagyon tetszik az az infra amit a másik oldalon akarnak csinálni - folyamatosan ugyanazt ismételgette. Attól még antipatikusabb lett, hogy az erőszakos, közbeszóló stílusával sikerült elüldözni a rendőrségi embert :/

-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

292
Peta képe

A rendőrök neveit, vagy

A rendőrök neveit, vagy legalább a rendfokozatot nem tudod? Elsősorban az érdekelne, akit 'elzavart' a pogis. A sisakkérdés nem jött elő? (Az én informátoromat egy darabig nem tudom most elérni. :))

293
Icarus képe

Unszimpi emberke: Tóth

Unszimpi emberke: Tóth Béla közlekedésbiztonsági tanácsadó, volt X. kerületi rendőrkapitány
Szimpi rendőr: Karvalics József, a X. kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője

-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

294
Györgyi képe

sisakkérdés nem

sisakkérdés nem volt.

annyit még, hogy Eizikarcsi /Eisenkrammer Károly/ szervezte ezt az egészet.

sisakkérdés sztem csak olaj lett volna a tűzre, én részemről a sisak fontosságát nem vagyok hajlandó vitatni, pláne mióta a takszista elgázolt.

a bringásokat igyekeznek mindig kihozni hibásnak, ezt a 7 év tapasztalat mondatja velem, amit bpn tekertem eddig /vidéken nem volt rossz tapasztalatom/ ha meg sisak sem volt rajta, főleg hibás.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

295
norbijúzer képe

jelzem, én feladtam a vita

jelzem, én feladtam a vita követését.
elolvastam a beszámolókat, de ennél többre most nem futja se az energiámból, se az időmből.

a vitát látva (itt is és más témákban is) meg sajnálom, hogy a CM ennyire széthúzó, sőt néha kirekesztő közösség lett.
értem, hogy különbőző emberek különböző vélemények, stb.
csak hát mégis...

na legyetek jók, tekerjetek balesetmentesen!
pá!

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!