UPDATE!

A demonstráció új helyszínre költözik, találkozzunk a Hattyú Csónakház (1039 Budapest, Királyok útja 17.) előtt/mögött, a parti sétányon, március 02, szombat, 15:00-kor!

Az esemény lebonyolításához szervezőket keresünk, ha szívesen segítenél küldj egy e-mailt az er13a18 (kukac) gmail (pont) com címre, amiben írd meg telefonos elérhetőségedet és azt, hogy van e korábbi szervezői tapasztalatod!

----------------------------------

Biztosan már többetekhez eljutott a Római-part jelenlegi kálváriájának híre.

A Fővárosi Közgyűlése 2013. február 22-én megszavazta annak a mobilgát-javaslatnak a továbbtervezését, aminek megépítése alapjaiban változtatná meg a Római-part sokunk által szeretett, ma ismert arcát. Építésével a Római-partról nemcsak a part menti fák, az ártéri erdő és a kavicsos föveny tűnne el, de velük együtt a part hangulata is. Az a csónakházak, a part menti séták, a horgászat, a fürdés és a hekkes büfék teremtette hangulat, ami miatt annyiunk kedvelt úti céljává vált, ha egy kicsit ki szeretnénk szakadni a városi forgatagból.

Amellett, hogy az EuroVelo 6 erre vezet, a Római-part a kezdő hobbibringások elsődleges célja - az egy-egy ide tett látogatással szerzett élmények és tapasztalatok hatására -, egyben a városi kerékpározás kapuja.

A Római-part megmentésére Facebook csoport alakult Maradjanak a FÁK a Rómain! néven. Csatlakozzatok a csoporthoz, ha szeretnétek, hogy továbbra is legyen miért kitekerni a Rómaira.

Természetesen nem csak virtuálisan akarjuk megmutatni, hogy hányan vagyunk, célunk elérése érdekében akciókat szervezünk. Az első ilyen esemény, a 2013. március 2-ai demonstráció.

Szeretnénk megmutatni, hogy hányan vagyunk, akik nem értünk egyet ezzel a döntéssel. Tudjuk, hogy partvédelemre szükség van, azonban hisszük, hogy létezik kevésbé drasztikus környezeti beavatkozással járó, de minden érintett fél számára elfogadható megoldás is.

Ha szereted a Római-partot, gyere el és mutasd meg magad! A Duna jelképeként öltözz kékbe, hogy jól látható legyen: hányan állunk ki az ügyért!

Találkozzunk március 2-án, 15:00 órakor a római-parti Béke csónakház előtt!

A megmozdulás békés, barátságos és játékos hangvételű lesz. Részletek hamarosan.

A demonstráció szervezői: Valyo - Város és a folyó, Védegylet

-------------------------------------
Ez egy pártoktól független, civil megmozdulás. A pártok képviselőit kérjük, amennyiben egyetértenek céljainkkal, akkor magánemberként vegyenek részt és ne használjanak pártszimbólumokat az eseményen.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Peta képe

Gondolkodtam, hogy kirakjam-e

Gondolkodtam, hogy kirakjam-e ide. Szerencsére nem csak én látom ezt fontosnak. Én tuti megyek, méghozzá bicajjal. Ha sok bicajos jön, oda se fogunk férni a csónakházhoz. :)

2
pere képe

Remélem én is oda tudok érni.

Remélem én is oda tudok érni.

3
SzCiklon képe

Én is megyek.

Én is megyek.

4
SzCiklon képe

Csillagtúra szerveződik a

Csillagtúra szerveződik a Belvárból

5
Peta képe

Honnan-mikor? :)

Honnan-mikor? :)

6
SzCiklon képe

Még kiírjuk, piszi türelem...

Még kiírjuk, piszi türelem... Bringaexpón terszerv vezetői tali is van egytől, valahogy osztódom.
Deákról gondoltuk.

7
SzCiklon képe

Negyed három Deák tér, a fura

Negyed három Deák tér, a fura autó alakú bringatárolónál az Akváriumnál. TERJESZD!!!

8
Peta képe

Sajnos nekem ez ma kimarad :(

Sajnos nekem ez ma kimarad :(

9
Nuvanda képe

Egyik barátom benne van ebben

Egyik barátom benne van ebben a projektben, régebben beszélgettünk róla. Politika akarja, irreális időre (lehessen vele villogni), persze a szakmai szempontok nem számítanak, a tervezésbe is rengeteget beleöltek. Adalék, a mobilgáthoz a vízzáró rétegig kell lealapozni, de hogy mi lesz a talajvízzel a gát mögött, az nem számít. :(

10
Icarus képe

sajnos ez várható volt :( a

sajnos ez várható volt :( a kezdeményezést én is támogatom (pedig a rómain vezető "bringaút" nem a szívem csücske) de sajnos nem hinném hogy sokat lehet tenni ellene :(

11
Nuvanda képe

Majd megkérdem tőle, most mi

Majd megkérdem tőle, most mi a helyzet.

Az a szomorú, hogy ők elvileg egy szakmai cég, hozzánemértőbarnanyelvűlefelérugdósóval az élen, de ő a főnökeinek soha nem mondja, ez nem jó, vagy megvalósíthatatlan, vagy nem gazdaságos, vagy azt, ez mindig is ártér volt, tudta mindenki ezt, amikor oda költözött. Mert fent valaki akarja, a hozzánemértőbarnanyelvűlefelérugdósó meg beígéri akkor is, ha megvalósíthatatlan, ésszerűtlen. Költenek rá rengeteget, sokszor csomót pazarolva, ha meg valamiért bukik (késik/többe kerül/vissza kell adni az EUs pénzt), a lényeg az, más legyen a hibás, a hozzánemértőbarnanyelvűlefelérugdósó meg törhet még magasabbra. :(

12
Icarus képe

http://cdn.memegenerator.net/

13
Nuvanda képe

Én eddig mindig megmondtam a

Én eddig mindig megmondtam a főnökömnek, ha valami hülyeséget akart, és sose terveztem meg. :D Mondjuk hál istennek nem politikusoknak dolgozom.

14
Peta képe

Faszbukon most írták, hogy a

Faszbukon most írták, hogy a BME hidrológiai szakvéleményét 10 évre titkosították a talajvízről. Nemtom, ebből mi igaz, de ha az, akkor ez tényleg botrányos.

15
Nuvanda képe

Hátha kiszivárog az a

Hátha kiszivárog az a szakvélemény, ha nem jó a gát!

16
mkm képe

Apám szakmaibb ezügyben, mint

Apám szakmaibb ezügyben, mint a bme - annak idején felkérték a bősnagymarosi cuccnál véleményezésre, hiába mondta, hogy egy életre tönkretesznek mindent, nem hallgattak rá. Most még keservesebb hangulatban van és elhiheted, az a gát mindenféleképp rossz. Menj csak ki most a rómaira, végre valahára úgy néz ki a víz, meg a part, ahogy kell neki - nem undorító a víz a dzsuvától, jó kimenni a partra és akkor elkúrnák ezt is. Az ember pillanatok alatt visszavonhatatlan károkat okoz.

17
Nuvanda képe

Sokat voltam arrafelé, 25

Sokat voltam arrafelé, 25 évet éltem a közelében, sétáltam a parton, kacsáztam, kajakoztam, söröztem is párszor ott. :) Tetejében én szerettem nézni az árvizeket, át lehetett érezni, hogy azért a természet erősebb. :D

18
Krisz74 képe

Sziasztok! De még mennyire, h

Sziasztok! De még mennyire, h ott kell lenni mindenkinek, esetleges pártszimpátiától függetlenül. Mint abszolút helyi ember (pár sarokra), szeretnék hozzáfűzni pár gondolatot. Két kisebb helyi ügyben volt már köröm Óbuda önkormányzattal, ismerem a szolgalelkű hozzáállásukat.

1. A cikkekben a Főváros jól beetette az embereket, h ez csak egy kb. 2 méteres sáv lesz, csak ott kell irtani, a gát nem is látszik, amikor használaton kívül van, blabla... Csak a lényeget felejtették el közölni, hogy hoppá, annak a 2 méteres sávnak a megépítéséhez az egész partszelvényt TEREPRENDEZNI KELL, TARRA KELL VÁGNI!!! Ősfákat kell kivágni tömegével, és szánom bánom, mérnök létemre nekem is csak az utóbbi hetekben esett ez le. Mit szóljon akkor az egyszerű ember? Ezért kell ott lennünk, mert szerintem sokaknak még mindig nem esett ez le.

2. Amit bajnak érzek, az ellenző szervezetek eddigi elég rossz kommunikációja. Abszolút nem erősítettek rá a fenti témára, ezt sokkal jobban kellett vna konkretizálni az emberek felé, h mi is készül itt, akár látványtervekkel, v pár ügyes kézi grafikával.

3. Jó magyar szokás szerint sok cikkben most is az van előtérben, h kinek az ingatlanát, befektetését védik meg, kinek a pénzéből. Miközben itt az utóbbi évek LEGARCPIRÍTÓBB TERMÉSZETKÁROSÍTÁSÁT, CSALÁSÁT akarják megcsinálni, úgy h az embereknek csak a végén essen le, h jaj, mi lett itt :O ? Tök lényegtelen az ingatlanos, pénzügyi stb része szerintem... ha azok szabályosan épültek volna, ez a megoldás akkor is ELFOGADHATATLAN LENNE!!

4. Undorító, ahogy Tarlós a saját kerületét hátbatámadja. Aki ismeri a környéket, tudja micsoda holtak városa, alvóváros ez. Alig vannak közösségi terek, parkok, sétányok, csak panelek, családi házak, meg persze két óriási autópálya milliónyi autóval (azok mindenekelőtt). Az egész kerület egy minden városépítési koncepciót nélkülöző összedobált jellegtelen konglomerátum. Ehhez képest a Római szinte az egyetlen vonzereje, közösségi tere a környéknek, ahol az emberek lazulni, fröccsözni, érintkezni tudnak, legalább abban a pár hónapban. Ezt lepusztítva még az a minimális vonzereje, karaktere is megszűnik a kerületnek.

19
Kisember képe

Engem nem csak a Római

Engem nem csak a Római tönkretétele zavar (az is), hanem az, hogy ezáltal megszűnik egy puffer-ártér. Nem lesz ez veszélyes lejjebb, a Margitsziget vonalában?

21
monster képe

Persze készülni kell a gátat

Persze készülni kell a gátat támogató civilek(?) ellentüntetésére, már az önkormányzatra is bementek molinókkal:
http://epiteszforum.hu/elfogadtak-a-romai-parti-mobilgat-tervet
Ez egy nagyon érdekes helyzet, kíváncsi vagyok hogy mi lesz a vége. De nem sok jót nézek ki belőle. És túlságosan ráül a politika, mint mindenre.
Amúgy aranyos a mellékelt index cikk zárómondata is:
"Bár Demszky Gábor több alkalommal megígérte a római parti védmű megépítését, a főpolgármestersége alatt ez nem történt meg."
http://index.hu/belfold/budapest/2012/09/04/jovore_gat_lesz_a_keritesek_...
Ha nem csalódom ezt a tervezett műtárgyat kb. olyannak kell elképzelni, mint a szigetcsúcs magasságától észak felé húzódó gátat, csak a teteje kb. 2 és fél méterrel alacsonyabb lenne amit eltávolítható elemekkel magasítanák szükség esetén.

22
Peta képe

http://www.origo.hu/itthon/20

http://www.origo.hu/itthon/20130225-tarlos-istvan-szerint-gyengek-a-roma...

Tarlika aztán nem szarozik, két protkóigazítás közben odamondja, ha kell!

23
pere képe

Szokása szerint a lényegi

Szokása szerint a lényegi kérdésekre nem válaszol és csúsztat.

24
monster képe

Tarlós igazi álláspontja III.

Tarlós igazi álláspontja III. kerületi polgármesteri múltjával teljesen kiismerhetetlen ebben az ügyben. Valami titkos erőnek kell a háttérben lennie. Közgép meló, politikuslakás az ártéren, sértődés, bosszú, nem tudom.

25
pere képe

Én a nagyobb lobbierőre

Én a nagyobb lobbierőre szavazok,a lakópark pár lakójából kiindulva.

26
Kisember képe

Akkor én is szolgálnék egy -

Akkor én is szolgálnék egy - nem műszaki, hanem inkább társadalmi - adalékkal.
(Ellenőrizetlen szóbeszéd következik)
2000 tájékán elkezdték felszámolni a csónakházakat. Ehhez az engedélyt Deutsch Tamás, akkor sportminiszter adta. Először a Vadkacsa csónakház helyére került üdülőpark, aminek a fő befektetője(?) intézője(?) Deutsch Péter volt. A névazonosság nem véletlen, Tamás testvére. Kiszaszerolták, hogy milyen értékes része ez a városnak és senki nem "hasznosítja".
Már akkor elkezdtek kampányolni, hogy előbb-utóbb kijárják, hogy a Római-part lakóövezetté legyen nyilvánítva (Tarlósék, mint III. kerületi polgármesteri hiv. nem véletlenül emelte meg az építménymagasságot), ezáltal mind a telkek, mind a már - féllegálisan - megépített ingatlanok a többszörösét fogják érni.
Aztán jött a 2002-es bukta és úgy nézet ki, vége a jó világnak. Most visszajöttek és próbálják újra elintézni.
Ha jónak látsz, amit csinálnak, kezdj el gyanakodni! Én még nem találkoztam olyan akciójukkal, ami a nép(azaz mi) érdekeit szolgálta volna - ahogy ezt nem is várom el egy politikustól.

27
er13a18 képe

köszi a támogatást, gyertek

köszi a támogatást, gyertek minél többen! (:

28
szabomikulas képe

Változott a helyszín! Fent

Változott a helyszín! Fent olvasható.

29
monster képe

Jön a Rómaira is a

Jön a Rómaira is a Békemenet:
"BREAKING --- HELYSZÍNVÁLTOZÁS!!!
A mai napon megtörtént a rendőrségi egyeztetés a Római partért Egyesülettel, akik provokatív módon ugyanarra a napra és időpontra, ugyanarra a helyszínre ellendemonstrációt hirdettek.
Ezért mi a demonstráció helyszínét északabbra helyeztük át, gyülekezési pont a
a Hattyú Csónakház (1039 Budapest, Királyok útja 17.) előtt/mögött, a parti sétányon, március 02, szombat, 15:00
Fontos még, hogy a partra lejutáshoz az Emőd utca - Királyok útja - Losonczi utca, valamint a Mátyás Király út - Királyok útja - Szent János utca útvonalat használjuk!
Egyúttal kérünk mindenkit, hogy a szűkös parkolási lehetőségekhez mérten inkább tömegközlekedéssel (HÉV, 34, 134, 106-os busz, vonattal: Nyugati pu - Aqunicum megálló), kerékpárral vagy gyalog (vagy vízibiciklivel, hajóval (; ) érkezzen! Amennyiben mégis autóval, kérjük távolabb (pl. Rómaifürdő - Rozgonyi Piroska utca) álljanak meg, és onnan sétáljanak le a helyszínre."

30
er13a18 képe

azért nem kell egyből

azért nem kell egyből Békemenetezni!
tényleg nagyon nem szép ahogy provokatívan rászerveztek, de szerintem példát mutattunk azzal a gesztussal, hogy mi arrébb költöztünk.

31
monster képe

Ezek a genyók már

Ezek a genyók már betolakodtak a budapesti közgyűlésre is a transzparenseikkel és nyomást gyakoroltak a döntéshozókra. A szállodatulajjal az élen. A mentalitás nagyon hasonlatos számomra. Kíváncsi leszek a pofázmányukra. Mert megnyugtatlak, oda fognak menni provokálni.

32
Peta képe

Gondolod, a közgyűlés

Gondolod, a közgyűlés határozata lepedők nélkül más lett volna? Nem hinném.

33
monster képe

Azt ők nem tudhatták.

Azt ők nem tudhatták.

34
er13a18 képe

nem jöhetnek oda, aláírták az

nem jöhetnek oda, aláírták az egyeztetés jegyzőkönyvét, ha mégis megpróbálnak, a rendőrség fogja visszatartani őket és feloszlatni a tüntetésüket

35
Shag_Beckur képe

"Ezek a genyók már

"Ezek a genyók már betolakodtak ... a transzparenseikkel és nyomást gyakoroltak a döntéshozókra."

Nem mintha ti nem ezt akarnátok csinálni:D

36
er13a18 képe

Puzsér Róbert üzenetét

Puzsér Róbert üzenetét hallhatjuk:

http://www.youtube.com/watch?v=Z9IekvFOwr4&feature=youtu.be

37
monster képe

"A tervezett mobilgát

"A tervezett mobilgát megépítése érdekében fertőtlenítési performanszt rendez a Római partért Egyesület más civil egyesületek bevonásával"
http://epiteszforum.hu/a-romai-part-nem-bio-diszlet-tuntetes-a-mobilgatert
Vajon miért nem otthon fertőtlenítenek a perem alatt?

39
mkm képe

"Mindenképpen megépíti a

"Mindenképpen megépíti a gátat a főváros, ha a tudományos akadémia és a műegyetem elfogadja a terveket. Tarlós István szerint óriási sikerként kell értékelni..." Hangzott el az imént a Királyi Rádióban.

... Vajon meg lehet venni/zsarolni a két intézet döntéshozóit?
Vagy, ha nem és Tarlós számára kedvezőtlen döntést hoznak - nem fogja pont leszarni?

40
monster képe

YouTube animáció: Római-parti

YouTube animáció:
Római-parti Mobilgát - a környezet tervezett átalakítása:
http://www.youtube.com/watch?v=3ijXm7522pw