Az Európai Unión belül csak Nagy-Britanniában nőttek az eladások. Németországban 8,6 százalékkal esett vissza a forgalom.

Rekordmélységbe zuhantak az autóeladások januárban az Európai Unióban, csupán Kínában töretlen a növekedés –
http://iho.hu/hir/evtizedes-melyponton-az-autoeladas-130219

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
makimajom képe

hopsz megint eltévedtem, azt

hopsz megint eltévedtem, azt hittem ez itt a cm...

2
Hotyhogy képe

Olvasd: csúcsponton a

Olvasd: csúcsponton a kerékpáreladás. ;D

3
Shag_Beckur képe

:D

:D

4
Biros képe

Most olvastam, érdekel?

Most olvastam, érdekel? topicba beleférne, külön blog azért talán túlzás egy ilyen témához.

5
Shag_Beckur képe

Nyilván, mert akinek kell,

Nyilván, mert akinek kell, annak már van :)

Amúgy ma reggel pont azon gondolkoztam, hogy Budapesten vajon az előző évekhez képest a hosszabb, vagy a rövidebb távú kocsikázás a jellemző mostanság? Azért jutott eszembe, mert én ugye most Volán + metrózok, 25 km, 10-re járok, 8:20-assal beérek 9:30-40-re, 8:50-essel vagy beérek 9:55-re, vagy ami valószínűbb, hogy késik, így kések én is (múlt héten 3x, ezen a héten 1x késtem amiatt a rohadt busz miatt.

További problémám, hogy tömeg van, 3-as metrón kezdek parázni, az Alstomon valami barom állat kinyitogatja elöl az ablakot, így végig fúj a hideg szél az egész szerelvényen, stb, szóval hétfőn kipróbáltam, hogy milyen lenne kocsival járni.

Reggel kb. 1 óra 10 perc volt bejutni, szóval nem sok előnyöm van a buszhoz képest, csak a kényelem, viszont délután nyertem 30-40 percet, mert brutál hamar hazaértem.

Ami a gond. Ez így nekem 2400 Ft parkolás volt (13.000 lenne / hó, ha jól tudom, de számoljunk rá egy 20.000-st). 25km * 2 * 5 munkanap * 4 hét = kb 1000 km / hó, ami nekem kb. pont két tank benzin, tankolásonként 20.000 Ft-tal.

Tehát ott tartok, hogy havi 60.000 Ft a kocsikázás, szemben a volán + BKV bérlet kb. 22.000 Ft-jával (amiből a BKV-t kapom kafetériában, a Volánnak meg a 8X%-át téríti a cég, szóval kb. havi 2000 Ft az utazásom + mobilnet).

Namost én se keresek rosszul, de azért ezt így nem. Kicsit sokallom, főleg ha összevetem a tömegközlekedés áraival. Persze, ha csak napi 10-20 km-t kellene megtennem, akkor nem is haboznék, valószínüleg kocsival járkálnék (na jó nem, mert ennyire meg tökéletes a bringa, de mondjuk úgy, hogy nagyobb eséllyel ülnék be).

Szóval van nekem egy olyan feltételezésem, hogy az ingázás, és ezzel együtt a hosszabbtávról autókázás aránya még inkább csökken és a városi autóforgalmat már inkább a városi, jellemzően pár km-eket megtevő autósok okozzák. Amit még inkább megerősít az, hogy a busz reggel tömve van, még a 8:20-as, 8:50-es is (nem suliidő), dugó nagyon nincs, sőt amikor kocsival mentem, akkor is csak a Nagyszőlős utca volt bedugulva, de ahogy elnéztem, az is inkább a Mittudoménmelyik plázába lekanyarodók miatt, akik belógtak a belső sávba, így megfogva a forgalmat.

6
jurta képe

kipróbáltam, hogy milyen

kipróbáltam, hogy milyen lenne kocsival járni. [...] Reggel [...] nem sok előnyöm van a buszhoz képest, csak a kényelem

Nézőpont kérdése. Nekem az a kényelem, hogy nem nekem kell vezetni (vagy tekerni).

Különböző és egyéb okokból ezen a télen tömegközlekedem. 2,5 év folyamatos bringázás után (és tegyük hozzá, hogy elég korszerű vonalakon járok: 4-6, M2, 21) az első bérlet első napjaiban valami elképesztően gazdag embernek éreztem magam. :-)

7
makimajom képe

hol lehet 13-ért egy hónapig

hol lehet 13-ért egy hónapig parkolni?

a benzint pedig nyugodtan szorozd fel kettővel a tényleges költségekhez...

(segnek ment volna válaszként ha kilátnék a fejemből)

8
Shag_Beckur képe

Szerencsére elég jól tudom

Szerencsére elég jól tudom becsülni a felhasznált benzin mennyiségét, lévén az egy tankkal megtett távolság nálam kb. 500 km környékére esik. Persze, ha úgy vesszük, hogy ha már melózni kocsival járok, akkor mindehova máshova is azzal fogok, akkor igazad van, de magának a bejárásnak a költségei nagyjából helyesnek adódnak az én számításom szerint.

13-ért meg ott lehet parkolni, ahol van céges kedvezmény :) (Nem tudom él-e még, vagy ennyi-e, hallottam csak).

9
makimajom képe

segg, én nem a

segg, én nem a benzinköltségről beszélek, kinézem belőled hogy azt ki tudod számolni. Az autózás egyéb költségeit ne felejtsd ki, arra kérlek, tudod: szerviz, olaj, gumi, alkatrész, értékcsökkenés, stb. Kétszeres szorzó, minimum. Hacsak nem egy 10-15 éves Swifttel jársz.

11
jurta képe

Némá, merre mindenfelé

Némá, merre mindenfelé olvasnak Kiszámolót...

12
Shag_Beckur képe

Jaaaaaaa. Nagy részét most is

Jaaaaaaa. Nagy részét most is fizetem rá, úgyhogy tök mindegy. Inkább menjen, minthogy álldogáljon szegény magában. Azért van :)

Nem merek rá megesküdni, de ez a hetente-kéthetente megjáratom a hétvégén se feltétlen tesz neki jót.

Szerk: Olaj se csak km korlátos, azért illik pár évente cserélni azt is, (téli) guminak se tesz jót az állás, kifut az időből, ablaktörlőgumi szintén öregszik, stb, stb.

Szerk2: mondjuk az ablaktörlő gumiból még mindig a gyári van fent, aminek már azért jó 6 éve :) Tavasszal cserélem is szerintem. De meglepően jól bírja. Mondjuk nagyon nem töröl már tökéletesen :(

13
makimajom képe

Most nem a súlyadóról

Most nem a súlyadóról beszélek, ami elhanyagolható.

Abban igazad van hogy - kissé leegyszerűsítve - minél többet használod annál olcsóbb km-enként, de azért ne találd ki, hogy mindez ingyen van...

A gumi kopik, a motor kopik, az olaj használódik, az érték csökken. Minden egyes kilométerrel.
NEM 40 000 forintba kerül(ne) neked az autóvalmunkábajárás (parkolási költségek nélkül).

14
Shag_Beckur képe

Az olaj használódik, de ebben

Az olaj használódik, de ebben a tempóban hamarabb kell olajat cserélnem az elöregedés miatt, mint ahogy azt a km indokolná. Azt hiszem 2 évente kell cserélni, tavaly voltam 60.000-es cserén, azóta meg csak pár ezer km-t tettem bele, nem 30.000-t.

De igazad van.

15
kovácske képe

"De igazad van." kegyelmi

"De igazad van."

kegyelmi pillanat ez:DD

amúgy bocs, nem cinkelés, tényleg örülök; és bocs az OFFért!

16
Shag_Beckur képe

En be szoktam ismerni :)

En be szoktam ismerni :) Ritkan van ra alkalom, de akkor igen :)

17
makimajom képe

bölcs vagy és

bölcs vagy és belátó.

szerzünk neked rekettyést.

18
jurta képe

Makival szemben még ő is

Makival szemben még ő is feladta. :-)