Sok éve voltam kint utoljára a Millin. Állapotára már akkor is a lehangoló jelző volt a legtalálóbb. Most végre megmozdult valami Európa legrégibb kerékpáros pályája körül:
http://sportgeza.hu/sport/bringa/2014/01/22/ilyen_lesz_a_millenaris_velo...

Két emlék él bennem mai napig a Velodrommal kapcsolatban:
- amikor először megraktam a betonteknőt kölcsön bukóval, platform pedálos montival :))
- itt beszéltük meg Pontaggyal, hogy hosszabb túrán tesztelem a Brooks B17-t, amit Balaton kerülés után megvettem tőle.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
monster képe

Miért adta el Pontagy a

Miért adta el Pontagy a B17-et?

2
Pontagy képe

Vettem annak idején egy

Vettem annak idején egy nagyon rossz montit, amit később unokatestvéremnek adtam oda grátisz, de ez a nyereg volt rajta, kb ezért vettem meg, mert összességében nem volt rossz vétel, de a nyereg többet ért, mint a bicaj. Nem volt olyan bringám, amire áttettem volna, Oversize úrnak megtetszett, eladtam neki.

3
monster képe

Pillanatnyi elmezavarban

Pillanatnyi elmezavarban tetted, jobbik esetben pénzhiányod volt, mégjobb esetben csak jó akartál lenni Oversize-hoz. De már azóta bánod hogy eladtad. De miért nem tűnt nekem fel hogy Oversize-nek B-17-es nyerge van? Biztos mindig rajta ül.

4
Pontagy képe

Lehet, hogy belejátszott

Lehet, hogy belejátszott minden, valóban a pénzzavar, és tudtam, hogy jó helyre kerül. Nem nézett volna ki jól az országútin, ezért is, a montimat, ami meg van, nagyon ritkán veszem elő.

5
Oversize Load képe

Négy bringám van, 3 monti és

Négy bringám van, 3 monti és 1 trekking. Csepel körre és Parlament előtti tüntetésre - ahol személyesen találkoztunk - a Menekülő Óriással mentem. Mivel a Giant-et elsősorban esős időben használom, illetve városi rombolóként, sajnáltam rá bőr nyerget tenni. A B-17 Monsieur Montecuccolin szolgált hosszú ideig, mostanság meg a fullyn használom.
Fel sem tűnhetett, mert egyszer sem futottunk össze úgy, hogy éppen Montecuccolival közlekedtem. Valószínűleg a Brooks Conqueror-t sem láttad.

6
monster képe

Na, akkor jól feltűnt hogy

Na, akkor jól feltűnt hogy nem tűnt fel! Teljesen következetes vagyok. Én is beszereztem pár Brooksot német eBayon, de csak rugósakat, valamiért azok sokkal olcsóbbak használtan. Van B66 több, asszonynak Conquess vagy mi, a Conqueror női párja, meg talán van egy Conqueror is, azt a fiam nyúlta le azonnal hogy megérkezett, még gondolkodni se tudtam nagyon hogy melyik bringámra rakjam.
Viszont a régi Favorit Sport nyergek majdnem olyanok mint a B17, abból is van kettő, egyiket még életem első bringájáról őrizgetem, most is használom.

7
Hotyhogy képe

Te pontosan melyik Brooks

Te pontosan melyik Brooks nyeregre gondoltál a jó múltkor, amikor írtad, hogy eltörnek a Brooks-ok bilincs csavarjai?

Elültetted bennem a félelmet. Ezért tegnap bementem a boltba egy pót csavarért, mert hosszabb nyári kirándulásokra készülök senki földekre, ahol valószínűleg nem lesz Brooks csavar.

De azt mondta nekem az eladó, hogy a B33-as csavarjának a töréséről ő még nem hallott. Csak a sport Brooks-okéról tud, ami gyakrabban eltörik. Minden esetre én mégis megvettem egyet az enyémhez, ami B33-as.

Mivel írtad valahol ezt a csavar-törés veszélyt. Na most oda pántolom a nyereg alá, mindig kész tartalékként. Félelembiznisz! :D

8
monster képe

El se akarom hinni hogy

El se akarom hinni hogy különböző bilincseket vagy diókat vagy miket adnak a különböző nyergekhez. A drágábbhoz jobbat?
Bilincs 3 féle van, 1, 2 és 3 pálcás nyereghez valók, a lemez másképp van domborítva. De csavar csak egyféle pótalkatrész van:
http://brookssaddle.co.uk/catalogue-and-shop/spareparts/saddle+clamps/
Nekem sima 6lapfejű csavarral van egyiknél pótolva.
És ugye a nyeregnek nem gyári tartozéka ez a bilincs, mert sok nyeregcsőbe direkt befogható a 2 pálca, szóval külön fizetős tartozék. És a Brooks alkatrész ára többszöröse a nonamenak. De mintha amiben nekem eltört volna a csavar bele lett volna ütve a Brooks logo.
Nekünk B66-osok és Conqueror/Conquest-ek vannak.
B33-ast normális ember nem is vesz. De másfelől én vettem a neten olcsón egy szintén elöl rugósat, de nyomórugós, a B73. El is volt törve az orránál lévő rugó, hegesztéssel javították, vettem pótot de nem szedtem még szét javításra.
Azt nem okoskodták neked meg a boltban, hogy mekkora nyomatékkal kell meghúzni a bilincs csavarját?

9
Hotyhogy képe

Nem tudom. Lehetséges, hogy

Nem tudom. Lehetséges, hogy más-más anyagból vannak, bár ezt a feltételezést én magam sem hiszem.

Valóban, én is látogattam régebben ezeket a Brooks oldalakat, és láttam akkor az egyetlen, közös csavarnak a képét és azonosító kódját. De most csak betévedtem abba a boltba, és nem emlékezvén minderre csak a te megjegyzésedre, eszembe jutott venni egyet.

A boltos asszony megkérdezte a nyereg típusomat, és egy nagy dobozból, több, nájlonba egyenként bezacskózott, látszólag egymáshoz hasonló csavarok közül kereste ki az enyémet.

Ez az asszony különben mondott már korábban hajmeresztő handabandát nekem.

Régebben vettem nála egy három tekercs rugós B73-as nyerget, ami neked is van. Amikor vissza vittem neki kicserélésre mert nem egyenlő menetszámúaknak és asszimmetrikusnak találtam a hátsó rugókat, akkor azzal védekezett, hogy a Brooks-nál kézzel csinálnak mindent, és azért van ez, és attól az még teljesen jó.

Hát nekem nem volt jó, mert kronométert is kézzel csináltak óra készítő mesterek száz évvel ezelőtt, és azok még ma is pontosabbak mint sok mai óra.

Most, mint egy nem normális ember, az életem eddig legkényelmesebb nyergén, a B33-ason fogok még egy pót-csavar birtokában is nyargalni, nagy biztonság érzettel. Na, jó, tudjuk, hogy bármilyen alkalmas méretű szabvány acél csavar megtenné, de a Brooks csavar, egy zacskó cukorka árával, nem dönthet senkit anyagilag romba.

Viszont a csavaros kötőelemek feszítő nyomatékai az a gépészeti tárgy, amiről én nem kérném annak az asszonynak a tanácsát, az biztos. :-)

10
monster képe

4,5 Euro az már cukorkából is

4,5 Euro az már cukorkából is elég drága, nemhogy egy csavarért. Lehet a boltban olcsóbb, de ehhez még 6 Euro postaköltség is jönne. Lehet legközelebb a Csepel boltban járok, megkérdem tőlük hogy náluk mint képviseletnél mennyi a dolog ára. Párszáz forint egy komplett bilincs itthon. A Brooks nyergek hátsó rugója jobbos-balos, elképzelhető hogy nem mindig egyformák. Asszonykámnak restauráltam egy bringát, annak nyerge szétszedés és összerakás után aszimmetrikus lett. Vagy én rontottam el, vagy olyan volt előtte is de nem ellenőriztem, egyik rugó látszólag hosszabb. Másik alá egy alátét rakásával próbálkoztam vízszintbe hozni.
https://picasaweb.google.com/papp.daniel.istvan/SchauffTransamericana#58...

11
kovácske képe

nem lehet, hogy

nem lehet, hogy egyforma/vízszintben van mikor készül, de aztán az évek alatt a rajta ülő féloldalas feneke miatt eldeformálódik? én úgy találom, hogy egy kissé asszimetrikusan ülök a nyeregben, és mindig ugyanarra vagyok elcsámpázva. igaz, nem brooks nyergen ülök.

12
monster képe

Az egyenes ülés, egyenletes

Az egyenes ülés, egyenletes terhelés biztosan nagyon fontos és nehezen megvalósítható, különösen a bringás erős mozgása miatt. Én is sokszor veszem észre hogy marha ferdén áll a kerék ha lepislogok. Szerintem már egy fej (milyen nehéz ám a fej!) oldalra fordítása billenti az egész súlypontot. Ez a fontos a "jó ülés" lovas múltamból is erőteljesen kísért.
Sőt mivel oldaltáskákban cipelem a bevásárlást, egyik oldalon 5 kiló krumpli, és már kész is a ferdeség.

13
Hotyhogy képe

Hát én visszavittem a nekem

Hát én visszavittem a nekem nem tetsző, felemás rugójú nyerget. A kereskedőknek én kemény süti vagyok. :-)

A lenézés érdekes. Néha, amikor nehéznek érzem a taposást, menet közben lenézek hátra a hátsó kerékre, hogy nem e lapos. Oszt azt veszem észre, hogy egy pillanat alatt megimbolygok és föl kell néznem előre, pedig még meg se pillantottam a hátsó gumimat.

Ilyen nincs amikor hátra nézek a forgalomra, majdnem 180 fokba elfordítva a fejemet, hosszan. Tök egyenes marad az úttartásom. De a lefelé nézés oldalról a hátsó kerékre... Nem tom mér van ez. :-)

14
kovácske képe

"és már kész is a

"és már kész is a ferdeség"
-nem ferdeség, hanem ferde sgg:)

15
feb képe

Wooow. Az elmúlt 4 év első jó

Wooow. Az elmúlt 4 év első jó híre

16
Peta képe

Remek hír! Nem gondoltam

Remek hír! Nem gondoltam volna ezt, amikor még 2006-ban ott lóbáltuk a fejünk fölött a bicajt :) 8 éve már nemsokára, banyek!!

17
monster képe

Hogy egy kicsit ON is legyek,

Hogy egy kicsit ON is legyek, tegnap láttam erről megint egy cikket valami újságban, és olyan érzésem van hogy itt nem felújítás lesz hanem dózerolás és egy totál új építése. Ez persze filozófia kérdés, hogy mi jobb, a régi értékek megtartása és restaurálása vagy újak létrehozása.

18
Peta képe

Itt fenn is írják, hogy az

Itt fenn is írják, hogy az épület megmarad. Egy fél kilométeres betonteknőből meg hogy csináljanak 250 méteres fát? A lényeg, hogy lesz, és nem csak a méltán híres foci kap minden pénzt.

19
Icarus képe

Én arra tudok gondolni, hogy

Én arra tudok gondolni, hogy a külső részét, a homlokzatot, meghagyják és felújítják és mögötte alakítanak át majdnem mindent. Kicsit úgy, ahogy a várbazárral teszik most.

20
G.Tomi képe

Nekem is ez jött le a

Nekem is ez jött le a tervekből. A legjobb az lenne,ha meghagynák(esetleg felújítanák) a régit,ahová bárki bemehetne örömködni,utánpótlás- és amatőredzeni, emellé pedig építenének egy fedett, modern fapályát edzés és versenyzés céljára.

21
Hotyhogy képe

Lesz kávé, meg hagymás

Lesz kávé, meg hagymás zsíroskenyér?

22
Kuku képe

Meg Carnation? :))

Meg Carnation? :))

23
Hotyhogy képe

Hű, hát volt az is? De régen

Hű, hát volt az is? De régen volt...

A Carnation az elpárologtatással sűrített tej, és nem édesített, mint más sűrített tejek. Teába, kávéba csuda jó mert nem csak jó ízt hanem szép aranybarna színt is ad nekik.

Lenne bár újra nyitva a Milli meg a büféje! S lehetnének brit napok. Meg dán meg német napok is, hogy ne tűnjek nagyon részre hajlónak. :-)

Különben már begyűrűztek a kis boltok az ex-patrióták kiszolgálására, és tudomásom szerint van brit bolt. Spam is van ott.

Egy bolgár boltról is tudok valahol a László kórház mögött, szóval ott lehetne megvenni a lókumot a bolgár napokra. Budapesti germán bolt is érdekelne, almás zsír meg kalbász miatt. :-)