Kedves adományozók és szimpatizánsok!
Alább közlöm Nóra levelét, aki annak az alapítványnak a vezetője, ahova a kisbicikliket és az utánfutós felnőttkerékpárt küldtük. Véleményezzétek nyugodtan.

Az enyhe tél miatt a bicajokkal nem nagyon álltunk le. A gyerekbiciklik talán kevesebbet, de a felnőtteké folyamatosan használva volt. És persze folyamatosan romlanak is...és javítjuk is.
A gyerekbiciklik szinte állandóan elromlanak, sajnos, még mindig előfordul szándékos károkozás is, a felnőtteknél már beemeltettük a napi visszahozást, meg, hogy kétszer egymásután nem adjuk ki ugyanannak, de a gyerekek ezt nehezen veszik be, veszekednek, és képesek kiszúrni is a gumit, hogy elégtételt vegyenek, és a másik ne tudja használni.....A felnőtteknél sem volt egyszerű, volt, aki kisajátította, nem hozta vissza, sőt, olyan is, aki próbálta eladni...Szerencsére a riadólánc gyors, és a rendőrséggel elébe mentünk a dolognak, a fickó meg azóta már börtönben van, ha nem is e miatt, de ez is nyomott a latba.
Érdekes, hogy az utánfutós még mindig nem olyan népszerű, mint szeretném, talán, mert itt semmiféle hagyománya nincs az effélének......de ajánlgatjuk sűrűn...

De a legfontosabb, hogy óriási segítség ez....hiszen elérhetővé teszi a szolgáltatásokat a szegregátumban élőknek, segít a gyerekek biciklizni-tanításában, és szervezi a közösséget, a felelősséget, az egymás közti kapcsolatokat....Nehéz persze minden ott, ahol a nyomorúság szervezi az életet, mindennel meg kell küzdenünk, ami máshol triviális...de a biciklipark is egy építőköve lett a munkánknak. Köszönjük ezt nektek!

Kértem a fiúkat, nézzék át, van e valami olyan javítanivaló, amire nem vagyunk felkészülve....és írok.

UPDATE

Nóra második levele

a mélyszegénység komoly problémahalmaz....sok-sok nevelés kell bele, a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt....de haladunk, lépésről-lépésre. Hazug képet festenék, ha azt állítanám, minden mindig szuperül alakul...Kára pedig semmminek sincs, legfeljebb nehezebben alakul a haszna....
Jelentkezek, amint a gumijavításnál komolyabb dolog kell.
Nem tudom....de rákérdezek ezzel kapcsolatban az utánfutóra.....
Küldök majd tavaszi fotót, és leírást, ami a holnapotokra is kitehető...OK?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Peta képe

Hát ez egy lényegesen

Hát ez egy lényegesen szomorúbb hangvételű beszámoló, mint az eddigiek. Atomriszpekt Nórának ezért a munkáért!

2
Kisember képe

Tél vége van, ilyenkor

Tél vége van, ilyenkor szerintem már elfáradnak a reménytelenségben.
Amit nem tudok megítélni, hogy összességében mennyire volt pozitív az akciónk.

3
alcedo képe

"..de a biciklipark is egy

"..de a biciklipark is egy építőköve lett a munkánknak."

Nehéz persze innen megítélni, de az, hogy a kerékpárok részévé váltak a társadalmi integrációnak, ami egy hosszú és göröngyös út, melynek központi eleme a tanulás és a megértés egy élethelyzeten keresztül, az fontos. Tisztelet illeti az alapítvány munkatársait, akik tapasztalatból tudják, hogy nem egyszeri gesztus, hanem évek kemény munkája vezet el a végeredményhez.

4
Peta képe

A kérdés az, hogy a bicikli,

A kérdés az, hogy a bicikli, mint értékesíthető eszköz (rövid távon) nem inkább dezintegráló tényező-e...

5
Kisember képe

Szerintem a bicikli inkább

Szerintem a bicikli inkább hálónak számít, mint halnak.

6
pere képe

Nehézségek mindenhol vannak,

Nehézségek mindenhol vannak, óriási tisztelet, hogy így küzdenek. Én a könnyebb végét fogtam meg a melónak, hogy adtam egy kerékpárt, de nem bántam meg, még akkor sem, ha ez nem egy teljesen rózsaszín beszámoló.

7
Mancsomon képe

Sajnálom, hogy ilyen hírek

Sajnálom, hogy ilyen hírek jönnek. Hihetetlen, hogy szándékos károkozás és lopás is történt. Ilyenkor mindig felteszem a kérdést: Lehet, hogy az a baj, hogy "kapták" és nem kellett érte tenni semmit? Talán jobban becsülnék ha megdolgoznának érte és nem csak lenne?!

8
aPala képe

Sokan vannak, akiknek ha

Sokan vannak, akiknek ha dolgozni kéne érte, nem lenne. Ezt a mentalitást csak hosszú-hosszú idő alatt lehetne megváltoztatni, de a rövidtávú politikai haszonért cserébe inkább nem foglalkoznak ezzel magasabb szinteken. Így maradnak az ilyen beszámolók. Meg az országban azok, akiknek a büntetett előélet presztízs.

9
monster képe

Összekeverted az oldalakat.

Összekeverted az oldalakat. Ez nem a kuruc.info, ez a CM.

10
tranyo képe

Mosti, ez most miért... (én

Mosti,
ez most miért... (én nem szoktam kurucinfot olvasni)
apala amit írt, az igaz... látom.sajna.

11
monster képe

Úgy emlékszem erről már

Úgy emlékszem erről már konzultáltunk privátban. Ha te nem érzékeled aPala rosszindulatát a büntetett előélet presztizsére célozgatásában, akkor nagyon sajnállak. Rossz helyre céloztad a kérdésedet.

12
Peta képe

Ha már rosszindulat: én az

Ha már rosszindulat: én az általunk is küldött cuccok szándékos megrongálásában, ill. ellopàsában többet érzek belőle, mint aPala hszében.
De biztos nincs igazam. Pedig még nem is nyitottam meg a kurucinfót életemben.

13
monster képe

Ha valaki olyan

Ha valaki olyan szerencsétlen, hogy nincsen stratégiai gondolkodásra képessége, nem látja hosszútávú érdekeit, szociálisan érzéketlen, tanulatlan, képzetlen, szellemi és lelki deficites, akkor nagyon egyszerű őt rosszindulatúnak minősíteni, sőt olyannak aki büszke arra hogy börtönviselt.
Biztosan nincsen igazad. Ne is nyissad, erős idegek kellenek a szemlézéséhez.
Amikor én letörtem egy autós ablaktörlőjét utcai vitában, az mi volt? Rosszindulat?

14
aPala képe

"Ezt a mentalitást csak

"Ezt a mentalitást csak hosszú-hosszú idő alatt lehetne megváltoztatni, de a rövidtávú politikai haszonért cserébe inkább nem foglalkoznak ezzel magasabb szinteken"

Én ezt írtam. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a hiba a te gyűlölködő fejedben van. Részemről ennyit kívánok csak hozzátenni a szokásos gyűlőletáradatod sodrásához. Fröcsögj, gyűlölködj, már megszoktam. :) Aki értette, hogy mit írtam, az értette. Aki meg nem (te, monster), annak nem muszáj mindenhol nácit kiáltania, ahol valamit nem fog fel. Nem fogok veled vitatkozni, mert biztosan legyőznél a rutinoddal, és elégedetten röfögnél. :) A világ meg majd megváltódik így vagy úgy. :)

15
monster képe

"azok, akiknek a büntetett

"azok, akiknek a büntetett előélet presztízs." Ezt meg valaki olyan írta bele utólag, aki ismeri a jelszavadat.

Lefordítom a hozzászólásodat gyengébbek kedvéért:
blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla EZEKNÉL PRESZTIZS A BÜNTETETT ELŐÉLET blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla blablabla

16
aPala képe

*legyint* A hozzád hasonló

*legyint* A hozzád hasonló rasszista, fasisztoid seggfejekkel nincs értelme vitatkozni. *köp*

17
monster képe

*felfele és alááll*

*felfele és alááll*

18
aPala képe

Ezek a csillagozott dolgok

Ezek a csillagozott dolgok mindig a leíró szemszögéből értendők. Nem baj, idővel belejössz az internet használatába, csak így tovább. :)
Apropó, kérsz zsebkendőt, vagy hoztál magaddal? :)

19
monster képe

Hát, a tandíjat mindenkinek

Hát, a tandíjat mindenkinek meg kell fizetni.
Még sohasem láttam ilyent, nyilvánvaló volt hogy te köpsz.
Aki meg köpköd az álljon alá nyilvánvaló.
Viszont hogy kellett volna erre az interneten válaszolni precíziósan?

20
aPala képe

Sehogy. :)

Sehogy. :)

21
urijimi képe

"Amikor én letörtem egy autós

"Amikor én letörtem egy autós ablaktörlőjét utcai vitában, az mi volt? Rosszindulat?"
Hát persze hogy rosszindulat. Jóindulatból, (jót akarok a másiknak) nem törünk le ablaktörlőt.

Baromi érdekes egyébként figyelni a kettőtök érvelését, ami hűen mutatja is az országban élő két fő csapásirányt, ami soha nem is fog megoldást hozni.
Adott egy helyzet, amelyben a társadalom egy része mindenféle rosszat követ el a többiek rovására.

Erre a kárvallottak egyik fele azt mondja, hogy ez a réteg maga a gonosz.
Rosszindulatúak, büntetni kell őket.
A másik oldal pedig azt mondja, hogy ez fasiszta nézet, ezek az emberek nem gonoszok, csak nehéz volt a gyerekkoruk. Be kell őket integrálni a többségi társadalomba. (Jé, ez csak nem azt jelenti, hogy vegyék át a többség erkölcsi értékrendjét a békés egymás mellett élés érdekében? Már megint ez az erkölcs ami nincs is, mert csak jog van.)Inkább azokat kell börtönbe zárni, akik gyűlölködnek ellenük.

Szerintem részben mindkét oldalnak igaza van, és a megoldás abban lenne, ha mindkét oldal félretenné a másik oldal iránti ellenszenvét, és megpróbálná megérteni a másikat.
Először is a Monster csapatának ki kellene húznia a fejét a homokból, és el kellene fogadni azt a tényt, hogy ezeknek az embereknek a jelenlegi viselkedése és gondolkodása igenis rosszindulatú és gonosz, amitől meg kell védeni a többséget. Normális értékrenddel bíró ember zsebében kinyílik a bicska ettől a viselkedéstől. Jóindulatból nem szúrunk ki gumit, nem verekszünk. Ez rosszindulat, gonosz jellem és cselekedet, ami elfogadhatatlan.
Az, hogy ezeknél a börtönviseltség büszkeség az egész családnál, ez tény. (Erről egyébként maga a B.A.Z. megyei vajda is beszélt elég sokat.)

A következő lépés pedig az lenne, hogy a másik oldal megértse végre, hogy nincs olyan, hogy valaki gonosznak születik. Ez nem genetika kérdése, hanem neveltetésé. Annak a kérdése, hogy milyen erkölcsi értékeket kap egy ember a születése pillanatától. Minden ember azt az értékrendet vallja, amiben felnőtt. Ha egy becsületes magyar család csecsemőjét beteszik egy olyan családba, ahol már generációkon át ez a 0 erkölcsiségű élősködő bűnöző mentalitás van jelen, akkor abból egy gonosz bűnöző lesz. Ez ilyen egyszerű.

A problémás családoknál mindenképp a gyerekek megmentésére kellene koncentrálni, mert akkor max 1-2 generáció alatt emberré lehetne nevelni őket.

22
aPala képe

Erre írtam, hogy amíg azt

Erre írtam, hogy amíg azt látják a nehéz sorsú emberek, hogy megtehetik, hogy lopjanak, csaljanak, raboljanak, gyilkoljanak, nem lesz változás. Amíg a környezetük elismerően tekint ezekre a bűnözőkre, addig ebben nem lesz változás. A szemléletet kell megváltoztatni, de azok, akik megtehetnék, rövidtávú politikai haszonért cserébe csak jegelik és/vagy mélyítik ezt a problémát.

Monster egy beszűkült tudatállapotú barom, aki ebből kiragadta azt, hogy ezeknek presztízs, ha valaki leül két-három évet. Ezzel nem lehet mit kezdeni, a monster-féle seggfejek mindig velünk lesznek. Szarni kell a fejükre, más megoldás nincs.

A bűnözés nem genetika kérdése, a környezet értékrendje határozza meg az egyén viszonyulását a tulajdonhoz/élethez fűződő jogokhoz.

Sajnálom, hogy hozzászóltam a témához. Kívánom monsternek, hogy éljen bűnözők között, de minimum hetente fosszák ki. :)

23
monster képe

Seggfej aki mondja.

Seggfej aki mondja.

24
Peta képe

Monsti szerint a rendőrök a

Monsti szerint a rendőrök a seggfejek. Azért egy Save as... után betölteném az általa elképzelt világot, de félő, hogy utána visszatölteném a mostanit XD

25
tranyo képe

:))) kicsit mintha sokat

:))) kicsit mintha sokat játszanál :)

26
Peta képe

:D Sztem már minimum 6-7 éve

:D Sztem már minimum 6-7 éve nem játszottam ilyen típusú játékkal. De előtte sokat, szó se róla :) Az angry birds volt az uccsó ilyen súlyos fokú játékra kattanás, de már azt is lekűzdöttem kb 2 éve. Ez a vénség jele :D

27
Icarus képe

Erről jut eszembe egy

Erről jut eszembe egy szerintem elgondolkodtató írás: http://444.hu/2013/10/09/a-szegenyseg-felemeszti-a-gondolkodast/

28
urijimi képe

Ja. Ez a Maslow-piramis. Erre

Ja. Ez a Maslow-piramis.
Erre volt illetve van kitalálva az alapjövedelem dolog is, ami kihúzná a legalsó osztály gondolkodását a nyomorból, de a többség sajnos csak annyit lát belőle, hogy jaj akkor mégtöbb segélyt kell fizetni. Pedig az a pénz egyrészt kiváltaná az összes drágán megítélt és könyvelt segélyt, másrészt rögtön vissza is folyna napi felhasználási cikkekre, így gyakorlatilag nem sokba kerülne.
Cserébe viszont legrosszabb sorsúaknak lenne lehetőségük visszatérni a normális társadalomba, ami pont a mi érdekünk is lenne.

29
Icarus képe

Igen, sajnos sokan nem látnak

Igen, sajnos sokan nem látnak az orruknál előrébb és nem értik ezeket. Frusztráltak és csak ennek a különböző formájú levezetéseivel vannak elfoglalva.

30
makimajom képe

Igen, sajnos sokan

Igen, sajnos sokan frusztráltak, és nem látnak az orruknál előrébb és nem értik, hogy eddig se jött be az hogy kötelezettségek nélkül pénzzel/egyebekkel tömünk valakiket.

http://mandiner.hu/cikk/20131119_verekedesbe_torkollott_a_ruhasosztas_cs...

ilyen szociokulturális közegben feltétel nélküli alapjövedelemnek szerinted mi lenne a sorsa?
segítek: gyorsan elisszuk (ha addig el nem lopja valaki) ami marad a "hitelek" törlesztése után, utána 29 napig pedig majd lesz valahogy (mint nélküle is).

Mivelhogy a gondolkodásukat megfojtotta a szegénység.

31
urijimi képe

Magyarországon van pár

Magyarországon van pár félreértés az alapjövedelemmel kapcsolatban.
Egyrészt ez kiváltana minden segélyt. Megnyugtatlak, hogy egy 5 gyerekes cigány család jelenleg magasan az alapjövedelem felett vesz ki.

A másik félreértés, hogy ez az egészet nyugat EU-ra számolták ki, a hazai helyzet teljesen más. Az alapgondolat az volt, hogy alanyi jogon legyen mindenkinek elérhető egy nagyon szerény megélhetése azért, hogy a fent linkelt cikk értelmében a gondolatait ne a napi betevő megszerzése nyomorítsa el, hanem legyen szellemi ereje fejlődni, és elmenni dolgozni.

Ez azonban akkor működik, ha az alapjövedelemből élő család életszínvonala bőven a dolgozóké alatt, van, de már nem éhezik, nem hajléktalan, nem a putrisoron lakik, mert ha igen, akkor esélytelen a munkahely megszerzésére.

Nálunk ezt gyorsan ki is számolták, hogy ez az összeg felnőtteknek 50ezer, gyerekeknek 25ezer forint. Ez egy négytagú családnál 150ezer ft. Ez az összeg valóban nagyon szerény megélhetést biztosít, de az alapfeltételeit biztosítja annak, hogy munkát találjon.
A gond az, hogy nagyon sok olyan család van, (főleg a keleti régióban) ahol munkával sem keresnek többet a családok. Ez két keresőre visszabontva nettó 75ezer, ami gyakorlatilag olyan négyfős családokat jelent, amelyben apu is megy anyu is ténylegesen minimálbéres.

Na ebben az esetben valóban nem fogja semennyire sem motiválni az alapjövedelmest az elhelyezkedésben, és pont ezért nem működött eddig sem a cigányok segélyezése.
A probléma és a megoldás abban lenne, ha a segélyes vagy alapjövedelmes megkapná ezt a pénzt, (mert ennyit kapnia kell és most is kap, hogy ne haljon éhen) viszont aki dolgozik, az legalább a dupláját, vagy tripláját keresse meg a ranglétra legalján is.
Most nincs hova felkapaszkodniuk. De ettől nem az alapjövedelem intézménye a rossz, nem az ingyen segély miatt nem akar felzárkózni, hanem a munkabérezési rendszer a hibás. Ezt a két dolgot egyszerre kellene megreformálni, hogy működjön a dolog.

Lemerném fogadni, hogy a Nóra, aki szívvel lélekkel próbál valamit kihozni ezekből a gyerekekből, Ő sem visz haza sokkal többet. Na ez az igazi csoda és erkölcsiség, hogy vannak ilyen segítő emberek. Egyrészt az Ő szegénységben tartásuk egy igazi aljasság, másrészt nem lehet nekik könnyű meggyőzni ezeket a gyerekeket, hogy tanulj és viselkedj, mert akkor majd viszed valamire.
Szerintem időnként (sokadikán) Ők is elgondolkodnak rajta, hogy mire is fogja vinni az a kölök ha tanul.

32
aPala képe

Ott van elbaszva ez az egész,

Ott van elbaszva ez az egész, hogy az az alapja, hogy az állam kifizeti ezt a pénzt. Tegyük fel a kérdést; ki az állam? Az állam mi magunk vagyunk, akik adót fizetünk. Ha nem fogunk adót fizetni, nem lesz miből kifizetni ezt a pénzt, kizárólag ÁFÁ-ra támaszkodni meg nem lenne szerencsés dolog. Így is épp elég gond, hogy eltapsolták a jövőbeni nyugdíjakat az mnyp-vagyon elégetésével. No, mindegy, majd meglátjuk, hogy mi lesz.

33
urijimi képe

Ebben tökéletesen igazad van.

Ebben tökéletesen igazad van. A mi adónkból fizetnék, és fizetik most is sok más jogcímen, amire egy rakás hivatalt tartunk fent, mire kitalálják, hogy kinek mi járjon. Ebből a szempontból is olcsóbb lenne.

De tegyük fel, hogy adott egy olyan feltételrendszer, amiben munka nélkül 150 a családi kassza, amiből csak parizerre futja, vagy elmész dolgozni az asszonnyal, és akkor 400 a családi kassza, amiből már nincs napi megélhetési probléma, és ugyan keveset, de félre is tudsz tenni mondjuk nyaralásra.
Ez azért sokakat átbillentene a munka világába, nekik már nem kellene tovább fizetni a segélyt. Most viszont kell, mert nem érdekelt abban, hogy dolgozzon, és még lehetősége sincs rá.
Az, hogy ellébecoltatjuk a parkokban őket a segélyért cserébe nem megoldás, csak pár dolgozó igazságérzetén javít, ami hoz valamennyi szavazatot.

Épp ma hallottam a rádióban egy baranyai faluról, amely full cigány település. Le a kalappal a polgármester előtt, van mindenféle kezdeményezés, hogy önellátók legyenek. De megkérdeztek pár közmunkást, hogy mit dolgoznak. Mondák, hogy közmunkások, plusz kertet csinálnak, amiben azért sokminden megterem. Kérdezték tőlük, hogy lenne-e más munka. Erre mondja a fickó, hogy Pécsen lenne, de 25ezer a bérlet, és nem fizetnének annyival többet.
Akkor miről beszélünk? Miért dolgozzon a termelő iparban, ami hasznot termel, amikor gyakorlatilag ugyanannyit megkeres helyben sepregetéssel, a mi adónkból. Még csak hibáztatni sem lehet érte.

34
makimajom képe

"Megnyugtatlak, hogy egy 5

"Megnyugtatlak, hogy egy 5 gyerekes cigány család jelenleg magasan az alapjövedelem felett vesz ki."

ez kizárt, ugyanis még nem hallottam a taszt és hasonló okoskákat tiltakozni a mérhetetlen diszkrimináció és rasszizmus miatt, hogy kedvenceik rosszabbul járnának...

35
Mancsomon képe

Szeretném tudni, hogy te

Szeretném tudni, hogy te mennyi időt töltöttél el ezek között az emberek között, hogy így véded őket és ennyire ismered a problémáikat? Ez nem "szerencsétlenség"! Véletlenül nem lehet ellopni egy bicajt, akarat kell hozzá. Gondolom a végtelenségig fel volt háborodva az illető, hogy Rendőrt merészeltek rá hívni. Nem hiszek abban, hogy különösebb iskolázottság kell a hosszabb távú tervekhez, az állat is gyűjt magának eleséget télire. A falusi, tanyasi emberek a II. nagy háború végéig sem büszkélkedhettek valami nagy iskolázottsággal, aztán mégsem volt módi a szomszédot kirabolni agyonütni, de dolgozni nem volt szégyen. Manapság pont az ellenkező mentalitás dívik az állampolgárok egyes rétegeiben. Abban a faluban vajon miért lehet az az általad említett tanulatlanság? Az általános iskola elvégzését mi akadályozhatta meg?

36
monster képe

Nem kell ahhoz tojást tojni

Nem kell ahhoz tojást tojni tudni hogy felismerd a záptojást.
Demagóg vagdalkozásoddal nem tudok mit kezdeni. Pedig megkérdezhetném hogy vajon mi baj lehetett az iskolázásoddal hogy ilyen nézeteket vallasz. Nyilván nem a te hibád, hanem a környezeted hatására alakult ki ordas világképed.

37
Mancsomon képe

Teljesen jó jogvédős

Teljesen jó jogvédős (semmitmondó) választ adtál. Lehet, hogy hozzád képest én rosszul vagyok iskolázva, a toldi védenceidhez képest kiemelkedően jól! Miért hiszed, hogy "ordas" a világképem? Lehet, hogy az a gond, hogy veled ellentétben kénytelen voltam hasonló emberek között laknom, és tapasztaltam ezt azt? Egyébként a kérdéseimre tudsz konkrét, hiteles válasz adni, vagy az túl megalázó lenne számodra? Kiegészítem a kérdéseimet azzal, hogy te honnan tudod, hogy én milyen nézeteket vallok?

38
monster képe

Tapasztalataim szerint pl aki

Tapasztalataim szerint pl aki "jogvédőzik" az ordas eszméket vall. Te lennél az első aki ezen tapasztalatomnak ellentmondana.

Kérdésidre a válaszok:

Szeretném tudni, hogy te mennyi időt töltöttél el ezek között az emberek között, hogy így véded őket és ennyire ismered a problémáikat?
- Eleve necces dolog az "közöttük idő eltöltése" kérdés, de jó ideig laktam VII. kerben gangos házban cigány szomszédokkal. A problémák ismeréséhez főleg a szociológiai tanulmányokat kell olvasni, nyitott szemmel élni, és ezeket többé kevésbé művelem, a problémáikat ismerem. Pl. láttam a problémákat bemutató "Csak a szél" című filmet vagy az "Esélytelenül"-t, szívesen beszélgetek ezekről.

Abban a faluban vajon miért lehet az az általad említett tanulatlanság?
- A tanulatlanság a mélyszegénység, kirekesztettség, kontraszelekció és perverz újraelosztás miatt van.

Az általános iskola elvégzését mi akadályozhatta meg?
- Ezen kérdésed a felesleges redundáns szócséplés kategóriába esik, előző kérdésed variánsa. Amúgy ez se, amint a másik se valódi kérdés, hanem úgynevezett szónoki kérdés, stiláris elem, beleértendő a kirekesztő, elutasító válasz is, mely nem a kérdés okát keresi hanem sunyi rosszindulatúsággal állít.

Elnézést ha pár látszólag tipikus hozzászólásod alapján rosszul kategorizáltalak be, és te a mélyszegények felemelésének vagy a legnagyobb harcosa. Akkor további sok sikert kívánok neked ebben a nehéz küzdelemben. És nagyon nem összekeverendő a segítő felemelés a számonkért önerőből való felemelkedéssel.

39
monster képe

Elnézést ha valakit

Elnézést ha valakit megbántottam volna, külön-külön is, együtt is. Ez egy nagyon szomorú eset, de nem kell belőle rossz következtetéseket levonni. És nagyon óvatosan kell kommentálni, minősíteni.
Csak a pozitív diszkrimináció a megoldás, és sok vér és verejték.

40
Fly képe

Semmiféle diszkrimináció nem

Semmiféle diszkrimináció nem lehet megoldás -attól függetlenül sem, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi jogrendszer kategorikusan tiltja a megkülönböztetést.
A megoldás az egységes, mindenkire kiterjedő jogrendszer, azonos jogokkal és kötelezettségekkel. Beleértve a társadalmi együttélés írott és íratlan szabályait, a -szerinted nem létező- erkölcsöt is; anélkül, hogy bárki is kivételes helyzetben lenne. Egyszerűen azt kellene elérni, hogy az állampolgároknak eszükbe se jusson megszegni ezeket -nem a büntetéstől való vélelem miatt, hanem mert ők is a közösség részei. Nem lehet a társadalomba úgy integrálni egy adott csoportot, hogy a többséggel szemben kivételezett helyzetben vannak. És főleg nem lehet kikövetelni a kivételezett státuszt azért, hogy az elvárható minimumot hajlandóak legyenek teljesíteni.
Amúgy meg mi értelme lenne a pozitív diszkrimináció törvénybe iktatásának, ha a joxabályok amúgy sem vonatkoznak mindenkire, maximum ajánlások lehetnek (ahogy ezt a KRESZ esetén szoktad hajtogatni)?
Nem muszáj válaszolni...

41
monster képe

Pozitív diszkrimináció

Pozitív diszkrimináció USÁ-ban és máshol is bizonyítottan működik.
Amint ahogy én abban a pillanatban és helyzetben úgy ítélem meg hogy átmegyek a piroson, ugyanúgy egy szerencsétlen mélyszegény megítéli hogy ellopja a biciklit. És lehet hogy neki is igaza van, amint nekem is.
Nemrég olvastam egy elég borzasztó tanulmányt a teljesen nincstelen mélyszegénységben élők túlélési stratégiáiról. Ezek olyan dimenziók, amiket átlagember nem is érzékel. Amikor csak a konkrét aznap túlélése a legstratégiaibb cél. Amikor a jövő hét annyira bizonytalan mint neked mondjuk a nyugdíjbamenés utáni tizedik éved.

42
Fly képe

Amint ahogy abban a

Amint ahogy abban a pillanatban és helyzetben úgy ítéled meg, hogy átmész a piroson (azaz a KRESZ rád nem érvényes), ugyanúgy egy szerencsétlen mélyszegény megítéli, hogy ellopja a biciklit (azaz a BTK rá nem érvényes). És lehet, hogy neki is igaza van, amint neked is. Meg annak is, aki ezek után leszarja a pozitív diszkriminációtokat (azaz őrá pedig az a törvény nem vonatkozik)...

43
Mancsomon képe

Ez az alapjövedelem csak

Ez az alapjövedelem csak akkor működne, ha a minimálbér 200000 Ft. közelében lenne! Van aki 80.000 forintot keres/ hó. Ebből a bejárás elvisz 10000-et (Budapesten) Az a 20.000 már nem akkora különbség, pláne azt nézve, hogy otthon lehetsz egész nap és beeshet bármilyen alkalmi munka, vagy nyomod az ipar 8 órán keresztül!

44
Kisember képe

Sajnos innen a hajóról nehéz

Sajnos innen a hajóról nehéz kordában tartani ezt a blogbejegyzést, mégis kérnék mindenkit, hogy inkább csak közvetlenül a témához szóljatok hozzá.
Szóval hogyan tovább? Gyűjtsünk vagy ne gyűjtsünk? Nem több áldozat-e részünkről pénzt és munkát fektetni ebbe, mint amennyi hasznot hoz?
Azaz: megéri-e nekünk (társadalmi szinten) adakoznunk Toldra?
Engem - szerencsére - nem vág földhöz ez a pár ezer forint, de biztos vannak olyanok, akik jó szívvel adnak kevésből, az ő pénzük is a mi felelősségünk.
Szóval mi a teendő?

45
urijimi képe

Hát, szomorú azt hallani,

Hát, szomorú azt hallani, hogy megpróbálják ellopni, meg szándékosan tönkreteszik, meg ilyenek, de a Nóra leveléből azért az hallatszik ki, hogy mégiscsak segíti a munkájukat az adományozás. Szóval ha a dolog társadalmi hasznát nézzük, akkor az feltehetően még mindig pozitív. Ami pedig a jövőben ajándékozásra kerül, (bringa, alkatrész) az valószínűleg sokat nem számít az adakozónak.

46
Icarus képe

Én azt mondom, hogy érdemes.

Én azt mondom, hogy érdemes. Bármennyire is negatívak a többiek, szerintem a feladás nem megoldás. Én hiszek abban, hogy a segítség még ha csak néha is talál jó emberre, idővel meg fog térülni és idővel jobbak lesznek a körülmények. Szerintem az nem megoldás hogy az ilyen embereket próbálkozás nélkül magukra hagyjuk.

47
pere képe

Hülyék, rossz szándékúak, stb

Hülyék, rossz szándékúak, stb mindig lesznek, bárhol is van az ember. Egyértelműen igen a válaszom, támogassuk tovább őket.

48
monster képe

Hát, én akár felajánlanám az

Hát, én akár felajánlanám az első montimat, már nem használtam vagy 5-6 éve, de össze kéne pofozni működőképesre, és még a saját használati bringáimra sincsen energiám mostanában.