Gyere és játssz a szabad úton!

Az első budapesti Ciclovia 2014. szeptember 21-én 10 és 14 óra között kerül megrendezésre a pesti rakpart Lánchíd és Margit-híd közötti szakaszán.

Program: az amit Te szervezel!
Egyszerűen élvezd az utat! De szervezhetsz ide pikniket, versenyt, focimeccset. Ez mindenkinek egy szabad tér!

Amiről már tudjuk, hogy lesz: lassúsági séta verseny, jóga, utcazenészek, kórus, piknik, Bubi alleycat, lábtenisz a záróvonal felett, görkoris szlalompálya.

Kérjük továbbítsd az esemény hírét ismerőseidnek és hívd meg barátaidat a facebookon is!

Az esemény szervezéséhez ugyanakkor önkéntesek jelentkezését várjuk. Ha önkéntesként segítenél, kérjük jelezd ezen a regisztrációs űrlapon.

Találkozunk Budapest első Cicloviáján!

Az esemény szervezésben több budapesti civil egyesület és magánszemély vesz részt. Ezeket nem szeretnénk kiemelni, és nem szeretnénk kisajátítani sem a további Ciclovia eseményeket, ezért nem jelenítjük meg őket.

Az esemény pártfüggetlen, nem kívánjuk támogatni egyik oldalt sem, kérjük, hogy ne hozzatok pártokhoz köthető jelképeket, és kérjük a politikusokat, hogy tartsák távol magukat az eseménytől!

-------
A Ciclovía spanyol kifejezés, jelentése állandó jellegű, vagy átmenetileg autók elől lezárt gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas út.

A budapesti Ciclovia kezdeményezés egy nemzetközi, a világ számos városban jól működő gyakorlatát igyekszik idehaza is bevezetni, ahol vasárnaponként a belvárosi utakat nyitják meg gyalogosok és kerékpárosok számára.

Budapesten elsőként az Autómentes Nap alkalmából kapcsolódunk a Ciclovia kezdeményezéshez. Mindenkit várunk szeretettel, aki részese szeretne lenni eme kezdeményezésnek. Tolnád? Tekernéd? Sétálnál?Megpihennél? Húznád? Gurítanád? Pengetnéd? Megénekelnéd?

Hív az aszfalt, vár a város!

Bővebben a nemzetközi Ciclovia kezdeményezésről itt olvashattok.

-------
ENGLISH

Ciclovía is a Spanish term that means "cycleway", either a permanent bike path or the closing of certain streets to automobiles for cyclists and pedestrian.

Ciclovía Budapest is an initiative to implement the international program in our city as well. For the first time, we will join the international movement in the frame of International Car Free Day. We warmly welcome anyone to join us. Push it! Pedal it!Tow it! Walk it! Rest it! Roll it! Sing it!
The Asphalt is calling!

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Peta képe

Kár, hogy nem leszek itthon.

Kár, hogy nem leszek itthon. :( Remélem máskor is lesz :)

2
er13a18 képe

az a terv, hogy itthon is

az a terv, hogy itthon is rendszeres eseménnyként honosuljon meg, szóval mindenki reméli, hogy még! (:

3
dendru képe

Ciki lett volna magyarul

Ciki lett volna magyarul kiírni, hogy gyere játszani? Vagy ez Angliában lesz? :-D

4
Hotyhogy képe

Ez gyakori jelenseg manapsag,

Ez gyakori jelenseg manapsag, oktalanul leszukiteni a megszolitottak koret valamilyen magyartol eltero nyelvet ertokre.

A CM.hu-n is tapasztalhatok az ujabban atvett es magyaritott formak, a letezo rendes magyar szavak helyett:

"relevans" - ide tartozo
"ignoral" - nem vesz figyelembe, eltekint
"o, jessz!" - o igen!

stb...

:(

5
dendru képe

Csak azt hittem,

Csak azt hittem, Magyarországon a magyar nyelv a hivatalos, aztán "Come to Play". Ilyet itt szoktam látni, de itt értem, mert ez a UK! Jut eszembe, megyek szavazni a skótok függetlenségéről. Majd jövök!! :-D

6
Hotyhogy képe

Sznobiznusnak tudom ezt

Sznobiznusnak tudom ezt be.

Vesd ossze a 184. sz. hozzaszolasommal itt:

http://criticalmass.hu/forum/20090212/most-olvastam-erdekel

"Altalanos es visszatero biralatom itt is ervenyes:

Semmi nem indokolja jol azt, hogy a "Vallalj felelosseget a kibaszott hibaidert." es "Vallalj kibaszott felelosseget." felszolitasok ne magyarul jelenjenek meg ebben a magyar nyelvu cikkben, hogy megerthesse azt is az osszes magyarul erto olvaso."

Ne felejts el a nagy Anglia kovacsolta onkentes frigyunkert, a megrendithetetlen, szilard egysegunkert szavazni! :-)

7
dendru képe

Nyugi, nemmel

Nyugi, nemmel szavaztam!Szegény skótokat jól behülyítették, remélem a gondolkodó skótok lesznek azért többen.

8
Vid képe

Az ilyen ember többet ne

Az ilyen ember többet ne járjon szoknyában!

9
dendru képe

Pedig kényelmes viselet! :-D

Pedig kényelmes viselet! :-D

10
er13a18 képe

arra nem gondoltatok, hogy

arra nem gondoltatok, hogy aki a kiírást csinálta, lehet, hogy nem beszél magyarul?
nekünk legalábbis nincs tudomásunk arról, hogy ki volt az... pár éve egyik nap ebbe botlottunk a Duna-parton (:
egyébként, meg gyertek önkéntes rendezőnek! a feladat igazából kb a jelenlétben ki is fog merülni

11
Hotyhogy képe

Nem gondoltunk, bocsi.

Nem gondoltunk, bocsi. :-)

Elhamarkodottak voltunk az iteletunkkel. De akkor se nagy dolog, ne vedd tul komolyan.

Viszont mehetunk Braziliaba, nem tudhatunk portugalul csak magyarul, es langos suto bodet nyithatunk. S kiirhatjuk a kornyezo utcak kovezetere magyarul: "Gyere brazil, van langos! Ilyen finomat meg nem ettel!" S varhatjuk, hogy tolongjanak a langosert. :D

12
Peta képe

Nem hiszem, hogy a (még)

Nem hiszem, hogy a (még) UK-ből hazaugrana, csak ilyen konstruktív hozzászólásokra futja :D
Dendru: a fórumunk internetes tartományneve nem zavar? (Bocs az internet szóért, igazából írhatnék világméretű számítógépes hálózatot is XD)

13
dendru képe

Nem ugyanaz! A mozgalom neve,

Nem ugyanaz! A mozgalom neve, Critical Mass. Ez alapján azonosítják a mozgalmat, de itt ez a felirat nem a mozgalom neve. A mozgalom a Ciclovia, ami szintén nem magyar, és nem is érdekes, hogy az-e, mert itt megint csak a mozgalom nevéről beszélünk.
Emlékszem, hogy a Critical Mass matricáin és plakátjain viszont, a felhívás magyarul intéződött a nagyközönség felé. http://blog.solid.hu/2012/03/28/critical-mass-2012-04-22-sticker/
Nem kötekedni akartam, szerintem ezek azok az apró dolgok, amikkel szép lassan kinyírjuk, az amúgy egyedülálló és gyönyörű nyelvünket.
Ilyenek még például a "Meetingem lesz 6-kor" vagy "Gyertek, rendezzünk brainstormingot". Amúgy ettől függetlenül mennék segíteni, csípem az ilyesmit!

Legközelebb ha kell, van jó DSLR gépem állvánnyal, megcsinálom szívesen a hasonló témájú képeket, magyar felirattal. Én tudok magyarul és szeretem is használni.

14
vilkas képe

Értékelem, hogy aggódsz a

Értékelem, hogy aggódsz a magyar nyelv miatt, én is csípem. Tehát az alábbi csak puszta nyelvészkedés.

Egyedülálló és gyönyörű magyar nyelvünk tele van mindenféle idegen szavakkal. Csak már olyan régen ott vannak, hogy észre se veszed, hogy idegenek. Általában az új dolgokra nem találunk ki új magyar szavakat, hanem átvesszük valamelyik másik nyelvből. Lásd vécé, tévé, interjú stb. szavainkat.

Persze vannak kivételek (a kompjúter pl. magyarul számítógép) de azért a trend* az, hogy egyszerűbb átvenni egy rövid szót, mint csinálni egy hosszút, ami magyar.

Nem vagyok nyelvész, de amennyit tudok a témáról, az alapján azt merem mondani, hogy általában nem a szókészlet egyedi, hanem ahogy a szókészlet a nyelvbe beépül (pl. a nyelvtan és a kiejtés).

Hirtelen a paszuly szavunk jutott még eszembe. Jó kis magyar szónak tűnik. Amikor Krakkóban jártam jó két évtizede, és éppen a Mr. Bean c. filmet reklámozták, a plakáton az volt, hogy Pan Fasola (Bab Úr). Ennek egyből két tanulsága is van. Az egyik az, hogy nekünk, magyaroknak is nem kicsit vicces, mikor egy másik nemzet ragaszkodik a saját nyelvéhez. A másik meg az, hogy ez a szép magyar szónak tűnő paszuly is jó eséllyel idegen (ez esetben szláv) eredetű. Nekem legalábbis valószínűbbnek tűnik, hogy a Kárpát-medencébe érkező nomád magyarok vették át a már régóta földművesként élő szlávoktól, mint fordítva.)

Mivel számomra érthetetlen okokból Pan Fasolából közben Jaś Fasola lett, nem tudok ide megfelelő képet beilleszteni. De kb. ilyen volt: http://1.fwcdn.pl/po/78/50/257850/7150022.3.jpg

* Hogy is lenne "magyarul"? Tendencia? :)

15
monster képe

Első Pesti Egyetemi Rádió van

Első Pesti Egyetemi Rádió van eszed.

A magyar nyelv eredete és rokonságai - fizikus szemmel
Lukács Béla előadása.
A Mindentudás Főiskoláján Székesfehérvárott a Szabad Művelődés Házában 2007. októberében elhangzott előadás felvétele. A felvétel elkészültét a Magyar Csillagászati Egyesület tette lehetővé.

Magyarok...
Ugorok
Nyelvi kapcsolat
Népi kapcsolat
Andronovói kultúra
Bronzkor
Turulmadár/madártisztelet
Légyölő galóca
Bulgár törökök
Manysi, hanti népek

http://eper.elte.hu/eper.phtml?cim=lukacsbelamagyar.html

16
dendru képe

Ez mind rendben van,de a come

Ez mind rendben van,de a come to play az nem jövevény szó. Egy angol mondat amit a magyar így mond: gyere játszani! Az nekem sem új, hogy sok szavunk idegen nyelvekből származik. Például a metró, vagy a taxi, mi is adtunk a világnak, ha az angol coach szóra gondolok.
Ez itt viszont más tészta.

17
Vid képe

Ez igaz, és az is hogy

Ez igaz, és az is hogy például rengeteg kifejezésünk német kifejezések tükörfordítása, ami például "nagy nyelvújítónknak" köszönhető, aki feltehetően nem nagyon tudott magyarul.
Mindenesetre az hogy innen onnan néha összeszedünk szavakat az még nem jelenti hogy összességében jó az, ha minden nyelv (nem csak a magyar) az angolnak egy szédületesen primitív fajtájává kezd változni elég nagy sebességgel. (Más nyelveknél is megfigyelhető, és máshol is idegesíti az embereket, kezdve azzal ha megnézzük az angol mivé degradálódott a tengeren túl, a hétköznapi életben)
Miközben ott vagyunk, hogy már lassan az átlag tv-bemondó sem tud folyamatos, nyelvtanilag helyes mondatokat alkotni, a szókincsünk, meg a kifejezőkészségünk rohamosan csökken.
Szerk:
Ugyanis ha valaki megpróbál igazán jól megtanulni angolul, akkor rájön, hogy egy csomó kifejezést kell használnia ami magyarul bár részben lefordítható, de rohamos gyorsasággal tűnik el a nyelvből, egyre kevésbé használatos. Nehéz ezeket úgy használni, ha magyarul már nem is tudunk róluk.

Különösen a "Mítingen Projektálók" köreiben figyelhető meg, hogy mind a magyarral, mind más nyelvekkel hadilábon állnak. Szóval inkább két szék között kezdünk a padlóra esni.
Meg égő is az amikor magyarul már nem tudunk angolul(vagy más nyelveken) meg még nem.

18
Bencze képe

Az magyarul fuszujka... :)

Az magyarul fuszujka... :)

19
Vid képe

Jó hogy nem sólet. :)

Jó hogy nem sólet. :)

20
Vid képe

Dendru: Amúgy igazad van,

Dendru: Amúgy igazad van, csak valahogy úgy kell ezt megfogalmazni, hogy az aki berakta ide ezt a blogot, és lehet hogy nem is gondolta ezt át, az ne essen már egyből hanyatt a fellépésed miatt.

21
dendru képe

Nem nagyon szokott ez a része

Nem nagyon szokott ez a része izgatni a dolognak. Bocs!

22
Peta képe

Az ilyet szociopatának hívják

Az ilyet szociopatának hívják :D

23
dendru képe

Jó tudni, hogy tartozom

Jó tudni, hogy tartozom valahova, de ennek egyszerűbb magyarázata is van. Viszont azt itt és most nem szeretném kifejteni. :-)

24
er13a18 képe

köszi, de nem vagyok egy

köszi, de nem vagyok egy hanyatt esős típus (;

25
er13a18 képe

remek volt! köszi

remek volt!
köszi mindenkinek, aki eljött (: