Elkészült a Kerékpáros Kresz Összefoglaló. Ez a változat már tartalmazza a 2007. június 1-től bevezetett újításokat is. A szabályokhoz fűzött magyarázatok és ábrák is vannak benne, de a terjedelmi korlátok miatt a ritkán használt táblák némelyike kimaradt. A letölthető változatok:
12 oldalas a4-es: pdf vagy ps formátumban.
12 oldalas a5-ös füzet: pdf vagy ps formátumban.
Ez utóbbiak kétoldalas nyomtatón nyomtatva egy félbehajtható füzetet eredményeznek. Egyoldalas nyomtatón előbb a páros oldalakat kell kinyomtatni, visszatenni a papírt, azután a páratlan oldalakat rányomtatni.
Adamekp jóvoltából felkerült a Kresz kerékpárosokra vonatkozó része (az eredeti rendelet szövege)
Feltettem továbbá a 6/1990 Köhém-rendelet kerékpárosokra vonatkozó bekezdését.

Említsük, ez mindenkinek az érdeke. Nem sokkolni kell, hanem leírni, hogy ez a szabály. Személyi sérüléses baleseteknél jogszabály írja elő, hogy kötelező rendőrt hívni. Anyagi kárral járó balesetnél meg a józan ész diktálja. (De ha csak utóbbi van, akkor nem kötelező.)
Köszi, Prof!
Megtennéd, hogy átnézed a változtatásokat is részletesen? (Talán a legfontosabb a buszsávról szóló részben van.)
Köszi.
phorvath
"Tilos kerékpározni autópályán és autóúton, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja."
autóúton? ezt nagyon sokan félre fogják érteni, és bármiféle úttestre gondolnak.
sőt, én sem vágom, hogy mi a definíciója az autóútnak, ha nem szabad rajta kerékpározni...
--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"
Lehetne így:
"""
"autóút" táblával jelzett autóúton (tudod, ahol 110 km/h a sebességkorlátozás)
"""
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
Köszi, ez eszembe sem jutott. Nekem nyilvánvaló volt. :-)
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat
"Szorosan az úttest jobb szélén, többsávos úton a külső
sávban ...a sávon belül próbáljanak megelőzni"
Ennél a résznél meg kéne említeni, hogy a kerékpárost is tisztes oldaltávolsággal lehetne kielőzni, A KRESZ tudtommal erről is rendelkezik, írjunk róla.
Stoptábla résznél javaslatom:
A táblánál mindig meg kell állni, hacsaknem zöld lámpánk van!
Követési távolságnál elgépelés:
a gépjárművek fékjeik általában jobbak
Közlekedésfizika részhez betennék egy légellenállás rovatot, ami arra figyelmeztetne, hogy ne legyenek rajtunk lógó ruhadarabok (különösen cipőfűző), amik feltekeredve hatalmas bukást okozva, meg szorosabb ruházatban nő a menetteljesítményünk.
Miskolc - www.kerekpar.net
Köszönöm a javaslatokat!
Sajnos minden nem fér bele, mert szeretném, ha 12 oldal alatt maradna a teljes szöveg, így egyszerű összefűzni.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Ez nagyon komoly anyag, őszinte gratula hozzá!
Megvolt a KRESZ módosítás, amíg nem figyeltem? Vagy eddig is kötelező volt a fényvisszaverő ruházat?
A kerékpárutaknál kiemelném, hogy városon belül 10 km/h fölött a kerékpárút a legveszélyesebb.
Amit a buszsávról írtál, azzal mélyen egyetértek, de lehet hogy érdemes lenne nem felszólító módban fogalmazni. Pl. úgy, hogy "A tapasztalt biciklisták ilyen helyen a buszsávban közlekednek, és a közeledő buszt vagy taxit a buszsávtól balra lévő sáv közepébe átsorolva elengedik."
A járdánál nem sokkolnám az embereket a "hivatalos értelmezés"el. Ez a rendőrség jelenlegi értelmezése, ami addig fog tartani, amíg megint meg nem büntetnek valakit, aki ilyen helyzetben közlekedett, az az MK-hoz fordul, és az MK jogásza megnyeri a pert.
Az elsőbbségi szabályoknál utalnék arra, hogy a felfestett kerékpársávon (a kerékpárúton nem?) közlekedő biciklisnek hiába van elsőbbsége, ha az biztonságtechnikai szempontból kerékpárút (pl. Andrássy, Fasor), akkor az autósnak esélye sincs észrevenni mielőtt a motorháztetőn landol.
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
Köszönöm, a javát kijavítottam. Nem akarok belemenni különösebben a különböző kerékpáros-létesítmények biztonsági dolgaiba, mert nem közlekedésmérnököknek készült. :-) Azért a veszélyesebb helyekre igyekeztem felhívni a figyelmet.
A fényvisszaverő ruházat (aka kukásmellény) július 1-től lesz kötelező.
A javított változat:
Kerékpáros KRESZ
Hatodik hó, június 1-től.
Még valami: a Wordből printelt postscript filet nem tudom psbook-kal füzetté alakítani. Mit lehet tenni ilyenkor?
Kedves phprvath! A kérdésedre a válasz:
Lecserélni a Windowst valamilyen normális operációs rendszerre :-)
Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni!
Először azt hittem, hogy a php direkt volt, ugye az informatikai téma miatt, aztán rájöttem hogy az 'o' a 'p' mellett van. ;)
üdv adamekp
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
Beírtam egy csomót a javaslatotok közül, meg a baleset utáni teendőket is. Remélem, nem lesz túl ijesztő.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Továbbra is várom mindazok jelentkezését, akik tudnának segíteni a sokszorosításban és terjesztésben.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Ezt sem töltöm most le a gyapotföldre, de legalább egy pár segítő kezet fel tudok ajánlani.
Tudok fénymásolni, tudok nyomtatni, de ezért keress privát, illetve munkatársaknak, ismerősöknek és a cm-en szívesen osztok.
Amúgy tervezem osztani olyan munkatársak között is, akik autóznak: valószínűleg generálok ezzel vitákat, de legalább nagyobb lesz az ő tudásuk is.
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
Tisztelt tagok! Kerékpáros kresszről az jut eszembe , hogy sokszor nem a kerékpárossal van a baj ,mert többé kevésbé aki kerékpározik az autót is vezet,de az tény hogy nagyon sok embertársunk kimerít minden emberre vonatkoztatott negatív jelzőt!!!!! Csodálkoztok ??? Tehát amíg az autós társadalomban és még sok más helyen nincs rend!!!!-addig nincs miről beszélgetni kerékpáros kressz gyanánt, de legalább a kecósok tartsák be azt ami reánk vonatkozik!!!! Tisztelettel
A magam részéről betartom a szabályokat és ugyanezt várnám el mindenkitől. Sajnos hiába. Nem azt kell követelni, hogy az autósok tartsák be a Kreszt, hanem hozzájárulni ahhoz, hogy legalább a bringások ismerjék és betartsák.
Engem azért bosszant jobban, amikor bringások szabálytalankodnak, mert ők tényleg a saját életüket kockáztatják ezzel. Ráadásul sok bringás nem is tudja jól a szabályokat. Pl. a jobbkézszabályt sokan nem ismerik, vagy behajtanak az egyirányú utcába ellentétesen, a járdázásról már ne is beszéljünk.
Emellett nagyon sok olyan defenzív közlekedési taktika van, ami nagyban csökkenti a balesetek kockázatát. Erről írt Magwas a kiadványában, és én is igyekeztem felhívni a figyelmet rájuk. (Pl. nem kell és nem is szabad a járdaszegélyhez húzódni, hanem amikor keskeny a sáv, be kell állni középre.) A számos baleset közül, amiről az elmúlt egy évben olvastam itt, a többség elkerülhető lett volna, ha a bringások ismerik ezeket a technikákat, és bátran alkalmazzák a Kresz adta lehetőségeket.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Személyi sérülésnél,egyszerű elesés esetén is kötelezően készül rendőrségi jegyzőköny. Ha az orvosi rendelőben derül ki, hogy az 8 napon túl gyógyul, akkor az intézmény is köteles jelenteni a rendőrség felé. Rutinos részegek ezért "kerékpárt tolva" esnek el, legalábbis elmondásuk szerint. Így nem minősülnek járművezetőnek, elkerülhetik a sérülés mellé kapott büntetést.
FONTOS! Jószándékú járókelők lehetőleg ne hívjanak mentőt az öntudatánál levő, tiltakozó sérülthöz! A korlátozott kapacitású mentőszolgálatot ne terheljük indokolatlanul.
Fej sérülés, nyaki rándulás, tompa hasi trauma (pl. biciklikormány) esetén hősködésnek nincs helye. Akkor is fel kell keresni az orvost,ha nincs komoly fájdalom, súlyosabb esetben mentőt hívni. A mellkas, csípőlapát, végtagok zúzódásánal a fájdalom általában arányos a sérülés nagyságával, veszélyességével, ilyenkor lehet mérlegelni.
Traumatológus
Ezen én is megdöbbentem. Biciklitúrán egy srác lejtőn lefelé fogta, és behúzta az első féket. Nem lassan, hanem egyből, blokkolásig. Sokat motorozott és pillanatnyi elmezavarában kuplungolni akart. Szegény iszonyú nagyot esett. Mi kihívtuk a 112-t, (azt hittük, erre a mentők jönnek), és kijöttek a rendőrök. Ők is elmondták ezt. Végül azt mondtuk, hogy a srác elesett, miközben tolta a biciklit. 30-cal. :-)
Szóval nem értem, ha valaki hülye, vagy ügyetlen, és elesik, akkor miért kell még büntetni is. Épp elég neki a felszakadt felső ajak. A probléma az, hogy biciklivel teljesen szabályosan közlekedve is el lehet esni mindenféle hülyeség miatt. Ha beakad a nadrágszár a lánckerékbe, és elesel, akkor a rendőrök megbüntetnek???
A rendőrség (és mentők) kihívását azért emeltem ki ennyire, mert sokan nem teszik. Pedig egy autóval ütközve ez szinte mindig indokolt. Ráadásul többnyire az autós hibája, tehát neki kellene fizetnie is.
Egyszemélyes balesetben általában nem büntetnek, őket csak az eljárás lefolytatására kötelezi a szabályzat. Nekik sem hiányzik a felesleges adminisztráció.
Más. Szomorú vagyok a sárga mellény bevezetése miatt. Egyrészt a lámpa használatot sem sikerült maradéktalanul elérni, a szabálytalankodók és a vacak fényerejű villogók miatt most ezzel próbálkozunk. A bukósisak, vastag lakat-lánc mellé most még ez is: sokak kedvét elveszi majd a bringázástól.
Félreértés ne essék, minden biztonságot fokozó eszköz támogatandó. Ebben a kérdésben azonban nem demokráciát kell játszani (internetes szavazás), hanem a szakszerűséget előtérbe helyezni. Meg kellett volna határozni, hogy akárhány négyzetcentiméter, ilyen minőségű fényvisszaverő főliát, a menetirányra merőlegesen el kell helyezni. Miért nem jó ugyanez hátizsákon, sárvédőn, bukósisakon?
Na ja. Mennyit ér a mellény, ha hátizsák van rajtam, meg sál?
Szerintem varratok magamnak egy saját pakolós-mellkashuzatvédős-visszaverőcsíkos felsőt, amit normálisan lehet viselni.
Észországban a gyalogosoknak is kötelező (elméletileg) egy fehér macskaszem viselése.
Rodrigó @ Miskolc - www.kerekpar.net
Na ja. Mennyit ér a mellény, ha hátizsák van rajtam, meg sál?
Szerintem varratok magamnak egy saját pakolós-mellkashuzatvédős-visszaverőcsíkos felsőt, amit normálisan lehet viselni.
Észországban a gyalogosoknak is kötelező (elméletileg) egy fehér macskaszem viselése.
Rodrigó @ Miskolc - www.kerekpar.net
Ugye amit összeállítottál, az a szabályok köznapi megfogalmazású összefoglalása. Én megnéztem az egész rendeletet, s aminek valami köze van a kerékpározáshoz, azokat kigyűjtöttem, s azoknak a pontoknak a szövegét kinyomtattam egy lapra (persze 6-os betűvel), és beraktam az állandó bicós cuccaim közé, hogy ha valamikor kérdéses helyzet van, gyorsan elő tudjam húzni magát a szabályt.
A pontok a következők, mindenki kikeresheti magának, de ha kell, elküldhetem a doksit is:
I. rész 3§(2)
II. rész 8§(1, 3), 9§(1b, 4a,c,d,e), 12§(1a,e,f,i,j,g/1,i/1, 2), 14§(1a,b,n,o,v,z, 2, 14, 15), 16§(1z/2,z/3), 17§(1c/1,f/1,g1,g2,g3,g4,g5,x/1), 18§(1d,h/1,p/1,p/2, 4, 6)
IV. rész I. fej. 25§(1, 2, 3), 26§(1d), 36§(1), 39/A§(1a), IV. fej. 54§, 59§(1e)
1. függ. I. a,b,c,f/1,h, II. a,b,r/1
Ha valakinek észrevétele van, hogy mondjuk kihagytam valamit, kérem szóljon.
üdv adamekp
Igen, megpróbáltam értelmezni is a szabályokat. Eredetileg gyerekeknek szántam biciklitúrára, de aztán úgy gondoltam, mindenkinek hasznos lehet.
Gondoltam és is arra, hogy kigyújtöm a pontokat, de túl sok lett volna. Viszont mivel te már megcsináltad, el tudnád küldeni? :-) Feltenném azt is. Írtam magánba.
Én nemcsak a kigyűjtésre gondoltam, hanem arra is, hogy az idézett szabályoknál meg kellene jelölni (8pt apró betűvel) a forrást is, pl. (KRESZ 23§ (3)), sokkal hitelesebb lenne a kiadvány.
Mármint, gyerekkoromban még azt hittem, hogy ami nyomtatásban kijött, az hiteles is, de ma már másképp gondolom :D
A többivel kapcsolatban is lenne pár megjegyzésem, csak nem tom, érdekel-e még :)
nekem is küldd el léci!
(norbijuzer bejgli gmail pötty com)
--
--
--
ebből én is kérnék szépen a kboci kukacocska fw pontocska hu címre. Kösziii :)
----------
...akrat icob, icoB
3:-O
RABIC - LE AZ ÚTRA!
Hármótoknak már elküldve. Vasárnapig nem leszek itthon, de utána feldolgozom az esetleges többi kérést is.
üdv adamekp
köszi!
--
--
--
Szerintem nyugodtan fel is tölthetnéd valahová. :) (Pl. ide is felrakhatod, egy blogbejegyzés csatolmányaként.)
Ha mégsem kerül feltöltésre, akkor kénék egy példányt én is: lujkalap kukkancs gmail dot kom.
Köszönöm!
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
Ha nem gond...én is szeretnék 1 példányt...
arrakis kukac t-email pont hu
Előre is THX!
A dinamós-villanykörtés falubájk mindig felszerelt lámpával közlekedik. A könnyen levehető LED-es fényforrásokat nappal kötelező-e felrakni? Tudni kellene mi a rendőrség álláspontja!
Nappal nem kell felrakni.
A Kresz azt írja elő, hogy éjszaka és rossz látási viszonyok között a kerékpárt ki KELL világítani. Ez a legfontosabb, és ezt büntetik a zsaruk.
A Köhém rendelet írja elő, hogy milyennek kell lennie a felszerelt lámpának. Ha fel van szerelve a tartó, és nálad van a felrakható lámpa, az teljesen kielégíti a szabályokat. Értelmes ember persze felszereli a biciklijét világítással, úgyhogy a tartó mindig rajta marad, csak a lámpát szedi le a lakatolás idejér.
Ha a bicaj csak sportolásra szolgál, és közúti közlekedésben nem használod (pl. DH bicaj, és az erdőn kívül csak tolod), akkor nem vonatkozik ár a Kresz és Köhém rendelet, tehát nem kell rá világítás se. Persze ilyen nem nagyon van, mert az ember nyilván közlekedik is a bicajjal legalább az erdőig, meg vissza.
Az utolsó bekezdés nem igaz. Sok versenyen kiíráják (outi, maraton), hogy a KRESZ szabályait be kell tartani. Kár, hogy úgy versenyt se lehetne tartani. :)
Feltettem Adamekp összefoglalóját, amiben kigyűjtötte a kerékpárra vonatkozó részeket a Kreszből. Feltettem a Köhém-rendelet vonatkozó részeit is.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Nem tudom, mennyire jó, hogy "hangulatkeltésre alkalmas" elemek kerültek a szövegbe.
Pl. 2. old a kerékpársávnál: Fokozottan figyeljünk a jobbra kanyarodó autókra is, mert az autóvezetők gyakran nem figyelnek a biciklisekre!
Megjegyzésem: az autósok mindenre figyelnek, ami az orruk előtt történik, csak sajna a kerékpársáv éppen hogy "eltereli" a kerékpárost ebből a megfigyelt zónából, ez már csak egy ilyen infastrukturális létesítmény. Tehát ez a nemfigyelés nem a bicikliseknek szól.
Vagy pl.: 7. oldal 5. pont (jobbkézszabálynál): Arra is fel kell készülni sajnos, hogy a balról jövő nem adja meg az elsőbbséget, mert mi biciklivel közlekedünk.
Megjegyzésem: ez sem igaz. Simán beleszállnak autókba is, láttam sokszor. Tehát úgy egyébként autóval is figyelni kell balra is. Ha biciklisként esetleg ritkábban kapunk elsőbbséget, annak ugyanaz az oka, mint az előző megjegyzésemnél: a jobbkezes utcákban oda figyelnek, ahonnan a forgalom várható, az út/sáv közepére. Ha a járdaszegélyhez tapadva settenkedünk, lopakodunk a bicajunkkal, esélyes, hogy észre sem vesznek.
(A többesszámot az általánosság kedvéért használtam, a "mi biciklisek" fíling miatt, természetesen nekem gond nélkül megadják az elsőbbséget ilyen utcákban (naponta szinte csak ilyeneken járok), sőt, gyakran a jobbról jövők is ;). Néhanapján pedig előfordul, hogy én engedek el valakit balról, de ez megesik autóval is.)
A konkrét javaslat: az utolsó tagmondat törlése, vagy az alábbi(hoz hasonló) beillesztése: "Természetesen mindig győződjünk meg arról, hogy a balról jövőktől az elsőbbséget megkaptuk-e." (csak egyszerűbb szavakkal kellene)
UFF
--
Cyclists fare best when they act and are treated as drivers of vehicles.
(John Forester)
A bicikliseknek az a legjobb, ha járművezetőként viselkednek, és velük mint járművezetőkkel bánnak. (nyers ford.)
Nagyon köszönöm a javaslatokat!
Nem volt célom a hangulatkeltés. Igyekszem kiszedni belőle az ilyen megjegyzéseket, elvégre nem utcai harcosokat akarunk képezni. :-)
A paragrafusszámokra gondoltam én is, de az kicsit már más műfaj. Adamekp kigyűjtötte a Kresz szövegből a biciklisekre vonatkozó részeket, szerintem azt lehetne valamilyen módon reklámozni.
Az összefoglaló jó lenne, ha beleférne 12 oldalba, ezért nem akarok több mindent belezsúfolni.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Tisztelt mindenki! Egy tanulságos eset! Húsvét előtti napon szemtanuja voltam, egy halálos kerékpáros balesetnek aki gyermek volt!!Figyelmeztetésül írnám minden olyan kreszt nem betartó, és mindenre fittyet hányó, autós barátainknak, a gyermek MEGHALT!!!!!!!!!
Beszélhetünk a kressz ilyen-olyan formályáról , ha azt van aki semmibe veszi!!! Persze jó magyar szokás szerint!!! Na ehhez is fel kellene nőni!!! Az előző baleset rövid ismertetése! Agyatlan paraszt alatta egy sportautó-lakott tetület 120-al , nem a menet szerinti jobb oldalon hanem a bal oldalon 500 métert haladva kielőzve a sort!!! Zebrán átolva kerékpárját a 8-éves gyermeket elütötte!!!! Persze jó magyar rendőr terelgeti a népet , mert máshoz nem ért!
Nagydarab állat " a sofőr" kezdi hivogatni kigyúrt kopasz barátait majd megvédik a néptől akik teljesen föl vannak háborodva! Mentők értesítése- kiérkező mentő nem sűrgősségi -20-perc múlva- nem tesz semmit!!!! 25-perc elteltével rohammentő-megállapítja a kisfiú MEGHALT!
Mindennek szemtanúja voltam , és még legalább ötven ember! Az a szomorú tény , hogy valószínűsíthető, hogy a kedves aranyos söfőr szabadlábon védekezik!!! Tisztelt mindenki férfi létemre könnyeztem és eszembe jutott 4-gyermekem akiket már ütött el autó!!!!! Akkor is mindenhol hangoztatom hogy RENDET !!!!! Nagyon sok az élet további területére is nemcsak a kressz tekintetében!+!!!!!
szinte biztos vagyok benne, hogy az ilyen börtönbe kerül, ott pedig remélem, hogy jó "barátai" lesznek, akik megtanítják rá, hogy milyen az "igazi szerelem"...
vagy kifelé már tepsiben jön onnan.
őszintén kívánok neki hasonló jókat!
--
--
--
Sziasztok!
Én ma sikeresen KRESZ vizsgáztam. "B" kategória 75-ből 74 pontom lett. :)
A tanfolyamon kifejezetten erőltettem a kerékpárosokra vonatkozó részeket, kiveséztük mindent. Tudomásom szerint azonban a busz sávban már korlátlanul szabad kerákpározni. Korábban csak akkor ha tábla engedte és ha a busz elfért melletted, azaz ha kellően széles volt a sáv. De ez a szabály már nem létezik! Gondolom rájöttek, hogy sokkal veszélyesebb ha a gépjárművek és a busz között kell tekerni a jobbra tartási kötelezettség miatt, mintha csak a busznak kell kikerülni minket.
Az oktatómtól kifejezetten rákérdeztem erre a dologra.
Az itt belinkelt változatban azonban még a régi szabály szerepel, ezt ki kellene javítani.
Luki
Előre szólok, hogy nem kekeckedni akarok, de én a CompLex Net Jogtárából néztem a rendeletet, ami szerint a dokumentum a mai napon is hatályos. Kérlek kérd el az oktatódtól azt a rendeletet, ami az 'új'. Nem lehet, hogy csak a változtatások között lesz?
üdv adamekp
a dokumentum tetjen en is azt latom,h a mai napon hatalyos, az 54.§-ban megis benen van (6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie
ez miota van benne?
es mit jelent a mancs a sor elejen?
bonnie
A kéz a módosításokat jelöli. Nézd meg például a 48. paragrafust. Új pontok és új kép van benne.
[Majd átnézem az összeállításomat és frissítem, de nem ígérem hogy még ma.]
edit: Átnéztem és kijavítottam. Valóban, az 54§ (6) lett kiegészítve, valamint az 1. függelékbe, a III. A közüti forgalommal kapcsolatos fogalmak részbe illesztették be a "Fényvisszaverő mellény (ruházat) [sic!]) fogalmát, amit le is írok ide: az MSZ EN 471:2003. számú szabványban meghatározott követelményeknek megfelelő mellény vagy ruházat. Kiemelném még egyszer a 'ruházat' szót, a további félreértések tisztázása végett. :)
A szabványra keresve ezt találtam. E szerint már elsejétől élnek a módosítások. A mellényes részén viszont csak júniust ír. Olvassátok el. Fent, a módosításos dokumentum is érdekes.
üdv adamekp
Erre az autósiskolára hivatkoztam, vagyis a vezetőjére, a kukásmellényes topikban. :) Nagyon rendes, segítőkész ember.
Ott beraktam egy linket, meg ahogy láttam más is betett egy hasonlót, arról a szabványról. Mivel EN jelölésű, így itt is ugyanazt kell használni, és ha jól tudom, akkor nincs is még magyarul.
http://www.beseenonabike.com/bsoab/beseenonabike_legal_standards.htm
Frissítettem a filet itt a honlapon is.
Uhh én mekkora gengszter vagyok :D
[Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:]
„d) teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral 40 km/óra,”
Nem sok olyan nap van, amikor a 40 km/órát betartom :) Ezt most már sík terepen szél nélkül is könnyen összehozom, és akkor még a lejtőkről és a kamionokról nem is beszéltünk :D
Ez egy olyan szabály, aminek nem sok értelme van. Aki tud ennél gyorsabban menni, az már van annyira rutinos, hogy nem nagyon veszélyeztet ezzel senkit. Versenyeken az átlag is 40 fölött van, mégse halnak meg minden nap. Pistabácsi részegen hazafelé a kocsmából ugyse fog 40-nel menni, sőt a tízéves kissrác se a lakótelepen.
Egyébként ez a fényvisszaverő ruházat szabvány is elég gázos. Ha jól értettem, akkor már van neki frankón azonosítószáma, angolul valaki már meg is írta, magyarul majd egyszer meglesz, a törvény már hatályos (vagy júniustól lesz az?), a szabvány dokumentációja nem szabadon hozzáférhető, viszont jópénzé' megvásárolható. Hát gratulálok azoknak akik ezt összehozták! Azért kíváncsi lennék, hogy a rendőr mi alapján fogja megállapítani, hogy szabványos vagyok-e...
Zsoltee
A 40 km/h-nak az az értelme, hogy ennél gyorsabban forgalomban (pláne városban) biciklivel közlekedni veszélyes. A halálos balesetek valószínűsége kb. 10 km/h-nként megduplázódik. Egy ütközést 20-szal még simán túlélsz, viszont 40-nel már van esélyed, hogy meghalsz, 60-nal meg nagy valószínűséggel meghalsz.
Az más kérdés, hogy ha nincs kilométerórád, akkor honnan kellene tudnod, hogy milyen gyorsan mész. Ráadásul a rendőrök radarjai nem tudnak bicikliket bemérni. :-)
A kukásmellényen nem kell sokat parázni. Amit kereskedőtől veszel, az ki kell, hogy elégítse a szabványt. Ha meg magadnak fabrikálsz, tegyél rá ugyanannyi fényvisszaverőt, mint a kukásmellényen van. Szerintem a rendőrök egyelőre legfeljebb megdícsérnek, ha lesz rajtad bármi fényvisszaverő.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Azt tudom, hogy ütközésnél sokkal veszélyesebb a nagyobb tempó, de 40 felett csak ott megyek, ahol a forgalom is legalább ennyivel megy, ha nem gyorsabban, tehát ha egyhelyben állok, akkor is ugyanakkora veszélyben vagyok. A lényeg, hogy a saját mozgásomat tudjam koordinálni.
Hát nem tudom még mi lesz a kukásmellénnyel, hogy fabrikálok vmit, vagy veszek egy normálisan szellőző kész mellényt. A legszimpatikusabb az lenne, ha elég lenne egy bokára tekert fényvisszaverő bizbasz, vázra ragasztott fényvisszaverő matricák + egy normális (nem 500 ft-os) hátsó lámpa vagy villogó. De reméljük, hogy nem szívóznak nagyon, ha látszik az igyekezet :)
Zsoltee
Létezik hálós anyagú mellény, nekem is az van. Ez gyakorlatilag tökéletesen szellőzik és nem lehet beleizzadni. Normál közlekedéshez tökéletes. Én a Déli pu-nál vettem, de biztos máshol is lehet kapni.
Egyébként a fényvisszaverő mellény csak lakott területen kívül éjszaka kötelező. Ha csak városban közlekedsz, akkor nem kötelező a szabály szerint.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Az Elastic gyárt kifejezetten bringás mellényt is. Háta hálós, az egész sárga, szélláló, lélegző anyagból. Keresd a jobb bringaboltokban.
Gratulálok a sikeres vizsgához!
A buszsávra vonatkozó változásról nem tudok. Én a 2004-es módosításig ismerem a Kreszt, illetve az újságban olvastam az idén életbe lépő módosításokat: index cikk
Sajnos ennél megbízhatóbb információm nincsen, de ezek alapján nem látszik, hogy bármi módosítás történt volna a buszsávról szóló rendelkezésekben. Ha nálam többet tudsz erről, megköszönöm az információt. Az általam javasolt megoldás egyébként a buszsáv használata biciklivel, bár tudomásom szerint ez továbbra sem szabályos.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Szia!
Kérted, hogy mondjam el a véleményemet. Elolvastam, és csak ezek jutottak eszembe, amúgy nagyon klassz, összeszedett munka, gratulálok hozzá.
Fura hangzású mondat, hogy a biciklist nem védi az autó karosszériája, én inkább azt mondanám, hogy a biciklisnek nincs karosszériája, ami védené.
A jobbkézszabálynál én beletenném az egyenrangú útkereszeteződések táblát is, hogy ha valaki ilyet lát, onnantól biztosan meg kell adnia az elsőbbséget a jobbról érkezőknek. Elég csak a táblát odarakni a szöveg mellé, hogy ilyen tábla jelzi, ha belefér a 12 oldalba
Őszintén, én nem tudom milyen kézmozdulattal jelezném, hogy észrevettem az autósnak elsőbbsége van, és én azt meg fogom neki adni. Ráutaló magatartással szoktam, magyarul lassítok, hogy lássa, meg fogok állni, mire odaér.
A kanyarodás résznél utalsz egy olyan ábrára, ahol valami piros vonallal van jelezve. Én nem látok olyan ábrát, amin piros vonal lenne.
Kapcsolódva a fentiekhez, én sem tudok róla, hogy ezt a szabályt (kerékpáros a buszsávban) megváltoztatták volna. A www.magyarorszag.hu -n mindig az aktuális, éppen hatályos KRESZ van fent, és abban ilyen nem volt.
Köszönöm az alapos átolvasást!
Találtál még benne hibákat, amit eddig senki nem vett észre. :-)
Javítgatom tovább.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Sziasztok!
Rákérdezek az iskolánál az oktatómtól, hogy melyik rendelet szerint lehet már a buszsávban kerékpárral közlekedni. A neten valóban én is mindenhol a régi szabályozást találom sajnos... pedig már kezdtem örülni. :)
Luki
A mai napon az MHB nál (Margit híd budai hídfő, kifolyási oldal) osztogattunk matricákat, meg szórólapokat. 5 óra alatt legalább 4 balesetveszélyes esemény történt, mindegyik a kerékpárosok KRESZ tudásának hiányából fakadt. A legtöbben az észak felól jövó, a híd pest irányába vivő felhajtójára kanyarodó sávban akarták elüttetni magukat. Az említett sávot nem védi jelzőlámpa, ráadásul ott a kerékpárosnak elsőbbséget kell adni az úttesten közlekedők részére.
Viszont a tábla olyan magasan van, hogy a kerékpárosok többsége nem is látja, nem figyel rá. A másik, ami sokkal aggasztóbb, hogy az egyenesen haladó sáv bringás lámpáját úgy értelmezték, mintha gyalogos jelző volna.(A gyalogos jelzőlámpa az úttest túloldalán van, a kerékpáros jelző viszont az úttest innenső oldalán, a stopvonalnál.) Tehát ha az zöldet mutatott, körülnézés nélkül kivetették magukat a szabályosan közlekedő busz vagy kocsi elé.
Ezt bele tudnád esetleg sűríteni? A mai nap bebizonyította, hogy ez az emberek nagy többsége számára egyáltalán nem egyértelmű.
Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
A villogó és az idézőjelek a következő nagyobb javításra maradtak. Majd átnézetem még helyesírási szempontból is.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Helyesírásilag a szombati, éjfélig tartó shiftemben igyekszem átnézni, és eztán készíteni beőle másolatokat. Jövőre is jó lesz. :)
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
Ok, köszönöm. Mostanra úgysem készül el már el a javított változat, de jó lesz későbbre is. Valamikor a jövő héten majd a barátnőm is megnézi, ő pedig ért a helyesíráshoz, ez a szakmája. :-)
A hibákat elküldenéd majd emailben? Ha nem fér bele emailbe, felírhatod DVD-re is. :-)
Ha esetleg átküldöd doc-ként, akkor abban kiemelve, de a helyén kapnád vissza a javított verziót. :)
Nem tudom ugyanis, hogy milyen acrobat van a gyapotmezőn.
Amúgy meg több szem többet lát, én nem vagyok szakmabeli, csak műkedvelő. :)
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
Már feltettem: http://plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kerekpar_KRESZ.doc :-)
Előre is köszönöm a javítást. Ilyen közösségi munkával készült ez idáig is, mindenki hozzáadott egy kicsit. :-)
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Én átnéztem most, észrevételeim:
3.oldal: " “autóút” táblával jelölt autóúton"
- szerintem elég az autóút kifejezés egyszerűen, bár valóban akár félreérthető is lehet, de aki ismeri a KRESZt, annak tudnia kell, mit is takar (és aki nem ismeri, annak is ajánlott)
7. oldal: "Na nincs, legyünk nagyon óvatosak"
- ez gépelési huba lesz, 'na' helyett 'ha' kell
7. oldal: "Ha se lámpa nincs a kereszteződésben, se tábla nem szabályozza"
- kicsit szúrta a szemem a se...nincs szókapcsolat, javaslat: Ha lámpa sincs a kereszteződésben, és tábla sem szabályozza
9. oldal: "Ha mégis autótól jobbra állunk meg"
- hiányzik a névelő az autó elől, bár értelme nélküle is van, csak akkor az olyan mintha az autót hangsúlyozná ki :)
11. oldal: "akkor nincs esélye sem megállni"
- javaslat: akkor esélye sincs megállni
Ennyi, a többi mind rendben van.
üdv adamekp
Köszönöm, sajnos már csak a következő verzióba fog belekerülni a javítás, épp most nyomtatom a CM-re szánt anyagot. Újdonságképpen feltettem a dátumot az elejére, így lehet látni, hogy melyik verzióról van szó (most 2007.04.18.), mert már többször frissítettem a fórumtéma indulása óta.
Köszönöm az észrevételeket még egyszer!
Két napja keresgélem, de nem tanálom sehol... :o(
Valaki vásárolni akart fényvisszaverős matricát, karpántot ezt-azt...
Tök vicces, de a héten kaptam egy kiadványt, mindenféle ilyesmiről...
Itt a link: www.reflective.hu
Peace:
PoH
Még kettőt kell aludni...
Mit kerestél? Kresz-t vagy fényvisszaverő anyagokat?
Öntapadós fényvisszaverő fóliát a VII. ker, Rumbach Sebestyén utcai dekorboltban lehet kapni többféle színben. Kukásmellényt meg szinte minden autósboltban, benzinkútnál, szupermarketben. Persze biciklizéshez csak hálós anyagút éredemes venni, ami szellőzik is. Én a Déli pályaudvarnál a 100 Ft-os boltban vettem.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Ja kösz, hülyén fogalmaztam.
A hozzászólást kerestem, de nem tudom ki volt aki karra, csomagra, mittoménhova felszerkeszthető cuccost keresett.
Neki akartam segíteni a linkkel. :o)
Bocsánat az off-ért.
Peace:
PoH
Már csak kettőt kell aludni...
2007.04.26 csütörtök
Kossuth Rádió, Napközben 9:00-től !
Egyik téma: Autósok vs. bringások.
Nosza, emberek, emeljük meg a rádió hallgatottságát !
Kéne úgy 50 ezer sms…
Bocs, de nem írnál erről inkább egy post-ot, minthogy itt végig floodolod az oldalt? Már a sokadik topikot nyitom meg, amiben csak ez van.
Sziasztok!
Eloszsor vagyok a site-on, bár minden nap bicajjal jarom a varost. Tapasztalat: sajnos a bickilisik tobbsege nincs tisztaban a kresz szabalyaival, mely sok felreertesre adhat okot. Hogyan lehetne hozzajuk eljuttatni ezt a fuzetecsket??? Nincs vkinek nyomdasz ismerose, aki nyomna belole par ezer db-ot? mondjuk egy masik nyomdai termek melle a hulladekra bepreselve?
Es hogyan lehetne elvezhetobbe es attekinthetobbe tenni ezt a kresz fuzetet? A mostani formajaban kicsit szaraznak tunik.
Es ha mar ismejuk a rank vonatkozo kreszt, magabiztosabbak lehetunk az autosokkal szemben.
Elsore ennyi. Lehet, h hosszu voltam. Bocsanat!
Örülök, hogy hasznosnak találtad. Javaslom az aláírásomban szereplő másik anyag elolvasását is.
A Magyar Kerékpárosklub tervezte az anyag kiadását, csak idáig (részben miattam) elég lassan haladt a dolog. A tavaszi CM-re készítettünk vagy 200 példányt saját pénzből és ezeket osztogattuk, de ez nagyon kevés.
Es hogyan lehetne elvezhetobbe es attekinthetobbe tenni ezt a kresz fuzetet? A mostani formajaban kicsit szaraznak tunik.
Minden javaslatot örömmel fogadok. Rengeteg javítanivaló lenne: nagyon sok dolog kimaradt (az egzotikus táblák, pl), jó lenne a rendelet eredeti szövegét és a paragrafusszámokat idézni. A nagy probléma viszont, hogy valójában nincs biciklis Kresz, hanem az egész szabályrendszer vonatkozik a biciklisekre is, így valójában kb. 100 oldal lenne a teljes könyv terjedelme. Kellene praktikus útravalót is adni, mint pl. defektjavítás, lakatolás, öltözködés, na és persze a szabályokon túl érdemes lenne írni a "vehicular cycling"-ról is (a biztonságos kerékpározás legelfogadottabb módszere).
Mivel én ezt elsősorban ingyenesen osztogatható tudatformálónak szántam, ezért a terjedelmet nem nagyon lehet tovább növelni, különben túl drága lesz gyártani és nem is olvassák el.
Egyébként szerintem a biciklisek elég jól tudják a szabályokat, csak éppen tesznek rájuk. (Világítás, járdázás és a piros lámpa a leggyakoribb problémák.)
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Tudom, h nincs bicajos kresz, mivel nekem is van jogsim, igy a KRESZbol 1-2 fontosabb szabalyt kellene kiemelni, amit mar meg is tettel a fuzetben.
1., Jobbkez szabaly
2., előzes
3., kanyarodások
4., fontosabb tablak (stop, elsobbsegadas, foutvonal, stb)
--
5., bicaj felszerelesek
Az eredeti szoveg es paragrafus szamok meg szerintem nem hianyoznak. Lehetnenek, mondjuk haromkockas kepregenyek. Ezeket mindenki szereti. Ehhez talalni kell vkit, aki megrajzolja.
A defektjavitast, lakatolast meg ugyis elmondjuk egymasnak. Errol szerintem nem kell irni. A lakat/lanc pl allando tema bicajosok kozott. Viszont fontosabb tudatositani, hogy ne a fo utakon (krt, ulloi, rakoczi) tekerjunk, mert igencsak ramegy az egeszsegunk.
Ha talalok nyomdat, szolni fogok.
Szep napokat!
Szerintem van, aki megrajzolja a háromkockásokat. ;-)
- Ms. Critica Lujka -
*CMS* RABIC
koszi a tippet. YO!
Első körben meg kéne tanulni mi az a piros lámpa, és mi a lófaszér van ott
naponta látok, piroson áthajtó kerékpárosokat, lámpás kereszteződésben a zöldön nekem kell a gyalogátkelőhelyen haladva félreugrálnom, mert nem áll meg, nem adja meg az elsőbbséget
és bizony kurvára unom már ezt itt Bp-n
budapest - kerkékpáros = magasból tojik a kreszre (tisztelet a kivételnek - néha van egy-két rika madár is)
az autósok udvariasabbak
vicc, de idáig jutottunk
Én nem megyek át piroson, gyalog sem. Ritka madár vagyok.
Te meg nyilván fokozott óvatossággal, lassítva közelíted meg az összes zebrát (már ha autót is vezetsz), és akkor te is ritka madár vagy.
_________///Hemü\\\__________
\ Bitta Hebud, samdacia of Bilagit /
Naponta látok gyalogosokat forgalmas úton, időben pirosban átszaladni.
Naponta látok autókat benn ragadni a kereszteződésben, jobbról előzni, vagy osonni a buszsávban, második sorban parkolni bárhol (bárki).
Naponta látok kerékpárosokat is piroson átmenni. Magamat is. Időnkét kipróbálom mindkét lehetőséget.
Mindegyik csoportból épp elegen szabálytalankodnak, mert senkit sem büntetnek meg. Ha nincs retorzió, ez lesz. Ha nem szervezik meg a város közlekedését, hanem feltétlezik, hogy mindenhol csak autók mennek akkor ez lesz. A hatása még 10-15 évig biztosan érezhető.
-
Zsurmi
Láttam én már rendőr előtt átmenni biciklist a piroson, kölcsönösen elkezdték anyázni a másikat, azon kívül semmi sem történt...
Láttam én már piroson átballagó rendőrt magam előtt..
A hangos "Szép napot!"-ra "Ménemcsengetszbazzeg!?"-et válaszolósat.. :/
Hacacáré..
-
Adj helyet magad mellett..
(Orrot túrni pedig bringán is lehet.. ;) )
tényleg, mi a lófaszér van ott? az autósok miatt.
mer bringások viszonylag ritkán csapnak el gyalogost kereszteződésben, és még ritkábban lesz ebből komoly sérülés. történt ilyen, de amíg ilyen ritka, addig ezt az esetet hanyagolhatjuk. szóval a lámpa az autósoknak szól. a bringás meg mindig nézzen körül, mert a lámpától függetlenül is elcsaphatják.
Én azért megyek át a piroson, mert a múltkor is megálltam, erre egy autóval belémjöttek hátulról!
(Az indoklás vicc, viszont az eset megtörtént!)
www.gruppetto.hu
Annyira nem vicc. Egy rokonom mesélte, hogy a kocsijával egyszer megállt, amikor sárgára váltott a lámpa (mert a felesége rászólt, hogy miért nem áll meg). Meg is tolták hátulról. Azóta csak a pirosnál áll meg, a sárgán átmegy. Pedig egy autót könnyebb észrevenni, mint egy bringát.
a piros az piros. a kresz meg egy olyan iromány, amit normális esetben a saját érdekünkben kell betartani.
napközben a forgalmas városban nem érdemes csak úgy átzúzni egy piros lámpán, ezt mindenki tudja. ha sárgáról vált pirosra, és te még átmész, az még oké, hiszen létezik az a sebesség és távolság, hogy nem tudsz megállni. ez oké. vannak olyan kisforgalmú helyek, ahol van lámpa csak senki nem tudja miért, és ha ilyenkor pont pirosat kapsz, akkor érthető, hogy átmész, de nem oké. persze én is mentem már át telipiroson, meg mentem a rákóczin gyalog hosszában, de alapvetően be kell tartani azt a fránya kreszt. ha valami gáz van és te elmondhatod magadról, hogy szabályos voltál, nem húzhatják pl rád a vizes lepedőt...
igazad van, és nem mondom senkinek, h menjen át a piroson, de aránytalannak érzem a problémát. a halálos közúti baleseteket úgy tudom gyakorlatilag csak autók meg gépjárművek okozzák.
az autó is gépjármű ;)
tény, hogy ők okozzák a legtöbb balesetet, de ez érthető, hiszen nagyobbak és gyorsabbak, sokkal nehezebb reagálni egy-egy hirtelen változásra, mert már hopp, ott is vagy benne a felbukkanó gyalogosban vagy a kivágó autóban. a sok felelőtlenül vezető sofőr arányaiban nagyobb veszélyt jelent, mint a sok felelőtlenül tekerő biciklista. a szuicid hajlamú gyalogosokról most ne is beszéljünk.
No igen, de itt a kerékpáros kresz a téma, azért mert a gyalogosok összevissza mászkálnak, az autósok szabálytalankodnak, nem ok arra, hogy akkor kerékpárral haladva mindent szabad
minap is: mindkét oldal megáll, hogy a zebrán átmehessek, kerékpáros persze nem
Mindenki azt tesz amit megtehet. Ha nincs retorzió, csak az önkontroll marad.
Egyenlőre bárkit elütni, bárkivel komolyabban összeütközni - van következménye. Átcsorogni bringával a piroson, 2. sorban parkolni, nem lassítani a zebra előtt, elsőbbséget nem megadni stb. - nincs igazán következménye.
Egy idő után egyre többen engedik meg maguknak. 1-2 éve még nagy, drága autók ill. wannabe maffiózók BMW-it lehetett látni 2. sorban parkolni, aztán a cica-micákat is, most már bárki bele értve a külföldieket is.
A szabály azt mondja meg, hogy mihez kéne tartanod magad. A betartatásuk egy másik kérdés, mármint hogy megtörténik-e.
Még egy fontos dolog: a szabálytalankodót azonnal észreveszed, számon tartod, a szabályost meg elfelejted.
Most pedig a tulajdonképp nem jogos okai ami miatt átmegy a kerékpáros apiroson stb. Értsd: felesleges vitatkozni rajta, mert értem, tudom hogy nem jogos csak épp nem érdekel hogy nem az.
A kerékpározás totál nem ilyen, az folyamatos 20-30 km/h körüli haladás, időnként megállás belefér. A totál másra hangolt lámpák miatt sokkal többet kell megállni, mint egy autósnak. Pedig van közös nevező, a csillapított forgalom.
-
Zsurmi
LoL.
Az első autós rögtön megállt?
Akkor miért is várod el az első kerékpárostól h az is megálljon?
Az első autósnak lett volna esélye megállni, ha belépsz elé?
és neked lett volna esélyed megírni ezt a komment?
ugyanez a kerékpárossal?
ha belépsz elé, nem lehet hogy simán kikerül?
nem lehet, hogy a kocsik miatt vannak a zebrák és nem a kerékpárosok miatt?
Te még sosem mentél át piroson?
ha 50 méteren belül van zebra tfh vérgeci vagyok és 49 métert mondok, akkor legyaloglod feleslegesen kétszer? a zebránál mindig a legrövidebb úton(merőlegesen) haladsz, és sosem vágod le a sarkát a járdától fél méterre?
haladtál már valaha is kerékpárúton gyalog?
Nos, láthatod hogy a KRESZ úgy szar, ahogy van, és senki se tartja be.
Jó érzés másokba belekötni, ha te sem tartassz be minden szabályt?
Lehet, hogy betartja. Én is a zebrán megyek át gyalog a Bajcsyn az Andrássynál, és nem toronyiránt, mint a legtöbben.
a közlekedési lámpa rád is vonatkozik, nem csak az autósra
a piros lámpa nem ajánlás, amit ha úgy tart kedved elfogadsz
Egyetértek, csak egyet nem értek. :-)
Az autósokat is osztod valamelyik másik fórumon az ő szabálytalanságaik miatt? Mert ha igen, akkor minden rendben.
És reméljük a gyalogosokat is osztja a piroson átszaladgálásért.
Aminek persze én szintén semmi értelmét nem látom. Hiszen ha nem jön semmi, akkor miért ne mehetne át akár hol akármikor a gyalogos? De ha ilyen szinten ragaszkodik valaki mereven a szabály betű szerinti betartásához, akkor ez lenne az elvárható.
Ha meg netán esetleg bringára pattan Mike, akkor gondolom az első és hátsó lámpája együtt kapcsolható! :)
Londonban a gyalogos átmehet a piroson, ezért nem bünteti meg a rendőr. Másrészt ha zöld a lámpa, akkor akár csukott szemmel is átmehet, ugyanis nincs olyan, mint otthon, hogy a kanyarodó autókat ráengedik a gyalogosokra!
Ez a rendszer szerintem sokkal jobban figyelembe veszi a gyalogosok szempontjait, mint az otthoni, és gyalogosként sokkal-sokkal kényelmesebb. Járművezetőként :-) ugyancsak kényelmesebb, mert kanyarodás közben nem kell még a gyalogosokra is figyelni.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Kicsit furcsa, hogy a hozzászólásaidnak semmi köze a Kresz-hez, pláne nem a topic eredeti témájához, a kerékpárosoknak készült Kresz-összefoglalóhoz. Én annyit tudtam megtenni, hogy összefoglaltam a fontosabb biciklisekre vonatkozó Kresz-szabályokat, ebben egyébként külön kitértem arra, hogy a piroson átmenni tilos. Viszont sajnos egy személyben képtelen vagyok ott állni az ország összes lámpájánál. A szabályok betarttatása a rendőrség feladata lenne, de szemmel láthatóan erre alkalmatlan.
Elvben teljesen egyetértek veled abban, hogy a piroson átmenni szabálytalan, és rossz. Ezért én nem is szoktam. Ugyanakkor tudom, hogy a jelenlegi közlekedési rendszer az autóforgalomra van kitalálva, az összes lámpa ennek megfelelően van programozva. Nagyon fontos különbség, hogy az autóvezetőnek semmi energiájába nem kerül megállni és elindulni (2 cl benzin, mondjuk), egy biciklisnek viszont nagyon fárasztó folyamatosan sprintelni-fékezni-sprintelni-fékezni lámpától-lámpáig. A biciklisnek egy megállás (a piros lámpánál állás idejét nem számítva) 150 méteres kerülővel egyenértékű.
Autóval közlekedve is sok helyen van olyan, hogy pirosat kapsz, és teljesen feleslegesen, mert nem jön senki keresztbe. Biciklivel ezek még sokkal bosszantóbbak. Azután van egy jópár olyan helyzet, amikor biciklinek teljesen felesleges a lámpa: pl. nagyon sok helyen csak a zebrát védi a lámpa. Azért van rá szükség, mert a jelenlegi közlekedési kultúrában egyszerűen senki nem áll meg a gyalogosnak. Ha csak bicikli közlekedne, semmi szükség nem lenne a lámpára, mert kisebb a sebességge és keskenyebb, mint egy autó, tehát simán megoldható a gyalogos átkelése. Itt Londonban sokkal kevesebb az ilyen lámpa, és a sima zebránál is átengedik a gyalogost.
A másik hasonló eset, amikor Y-ban csatlakozik két út. (Pl. Budaörsi út-Villányi út, vagy Károly körút-Wesselényi utca.) Két autó nyilván nem fér el ugyanabban a sávban, de egy biciklis és egy autó igen. Ha a közlekedésszervezők figyelembe vennék a bringások igényeit is, lehetne erre szabályos megoldást találni.
Van még az az eset, emikor a bicikliúton nyomógombos lámpa van, és 5 percet kell rá várni, miközben simán át lehet menni az úton a forgalom szüneteiben ennél sokkal gyorsabban is (piroson). Pl. Krisztina körút a Döbrentei térnél. Vagy a bicikliúton 5 darab lámpa van ott, ahol az autóknak egyetlen egy sincs! (Lágymányosi híd-Könyves Kálmán körúti bicikliút.)
Szóval a forgalom szervezésénél figyelembe kellene venni, hogy a bicikli nem autó, és máshogyan kell tervezni a közlekedést, hogy a bicikli előnyeit ki lehessen használni. (N.B. ez egyáltalán nem jelenti, hogy az autósoknak hátrányos lenne, de a bicikliseknek lehetne sokkal jobb is.)
Mindezzel nem védem azokat a bicikliseket, akik körülnézés nélkül átszáguldanak egy 2x2 sávos főúton. Sok esetben azonban megértem, ha átmegy a bringás a piroson.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Olyan is van, hogy az útba érzékelő van építve, ami biciklist nem érzékel és így az soha nem kap zöldet.
Régóta töprengek a következő SZABÁLYOS megvalósításán. Segítsetek, pls.
Kerékpárral hogyan lehet szabályosan a Kodály köröndről indulva, a Felső erdősor utcán haladva balra ráhajtani a Városligeti fasorra? A Felső erdősor egyirányú, először két sáv, a végén egy balra kanyarodó és 2 jobbra kanyarodó sáv lesz, lámpával.
Hiába bogozom a KRESZ-t, nem találom a 100%-os választ.
Zita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
trek 3700 zöld-fehér-virágos-láthatatlan
Besorolsz a balra kanyarodó sávba és bumm, így lett a csokapik. :)
(A válasz már benne volt a kérdésben.)
üdv adamekp
No igen, csak ez egy elég rövid szakasz. Mikor a Körönd lámpája átengedi a két sávon sorozó autókat, nagy a nyüzsi. Azon meditálok, hogy hol az a pont ahonnan szabályos a besorolásom? :).
áááááá, valaki jöjjön el és mutatton már utat :D. A jobbszélen haladva nem tudok átsorolni, középen nem mehetek, és a bal szélen sem vagyok szabályos, mert csak a motorokra vonatkozólag olvastam valami ilyesmit.
Zita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mikor elérsz a végére, ahol a besorolást jelző nagy kék tábla van, hátranézel, kéz ki, balra el.bonnie
és addig te jobb szél, vagy közép?
Zita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mikor én megyek, akkor áll a sor, tehát motorossáv ;)
bonnie
A sisak életet ment!
Tegnapi bukás, sajátom. Egy kerképárút-autóút kereszteződésbe érkeztem, a bicikliúton. Mellettem (jobb kezem felől) volt az úttest, ebbe torkollott egy másik utca, ami értelemszerűen keresztezte a bicikliutat. Tábla nem volt, illetve volt, az autósnak, hiszen felsőbbrendű volt az út, ami mellett kialakiították a kerképárutat. Az autó nekem balról jött. Nagygáz-nagyfék stílusban, és - outival - érkeztem lendületből (valahol 35km/h körül, tudom, ez már erőst felső határ) a kereszteződésbe. Kismilliószor átmentem rajta, így tudtam, hogy meglátni engem, és én is meglátom, ha baj van, de most nem jött össze.
A sofőr megijedt, amikor megltott, és állóra fékezte a kocsit, pont az orrom előtt, így esélyem sem volt, hogy kikerüljem, csak a féket húztam, de... Szóval sokat nem lassultam. Frontálisan mentem neki a kocsi oldalának. Először az elsővilla és a kormány ért hozzá az autóhoz, utána lefejeltem, és a maradék lendületet a vállam fogta meg. Az autós volt a hibás, el is ismerte.
Következmény: Én: Sokk, enyhe agyrázkódás és részleges szalagszakadás a vállamban. Bicikli: Kormány totálkár, villa görbült, szerintem cserélni kell, és még jópár apróbb dolog. Autó: horpadás az oldalán
Tanulság: a sisak megmentette a fejem, és ezzel együtt az életemet.
ajj. :(
mentő, rendőr?
- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
*CMS* RABIC
MK - KP
"Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában."
jobbulást!
nézesd meg a vázadat is, ha gyorsan mentél valszeg az is görbült/repedt
Jobbulást! Ezért mondtam az oktatómnak vasárnap, hogy 25 fölött nem érzem biztonságosnak a kerékpárutat. 25 alatt meg az úttestet nem érzem annak. Remélem hamar rendbe jössz és a bringád is!
Védd magad!
----------------------------------------
Kék-fehér Simplon outi.
Szia!
A példád is jól illusztrálja, hogy milyen veszélyeknek vagy kitéve a kerékpárúton (ami tulajdonképpen egy járda). Gondolom rendőrt hívtatok, és így eseted bele fog számítani abba a statisztikába, amelyik a világon mindenütt azt mutatja, hogy ha az út bal oldalán lévő kerékpárúton mész, a baleset kockázata a kereszteződésben sokszorosa (10-14-szerese) annak, mint ha az úttesten mennél!
Ha ezt előre tudod, talán megfontolod a kerékpárúton 35-tel haladást, mert az a kereszteződésekben csak gyalogostempóban biztonságos.
Örülök, hogy a sisak megóvta a fejed a hámsérüléstől, és segített csökkenteni az agyrázkódást (így legalább emlékszel a dolgokra), de miből gondolod, hogy megmentette az életed? A koponya nagyon kemény ám, akár 500g-s lassulást is elvisel.
Amúgy ez egy KRESZ-fórum, és ez a bejegyzés nem annyira témába vágó. Miért nem regisztrálsz inkább (üdv köztünk!), és nyitsz egy új bejegyzést vagy fórumot az esetnek? :)
Köszi a tippet! Ma megy "orvoshoz" az outi, remélem, hogy rendbe tudják hozni. Talán nem kapott akkoráta váz: ez még régebbi fajta acélváz.
akkor az mázli!
én nem mentem gyorsan (bár még sosem mértem, hogy mikor mennyi a km/h, de nem lehetett gyors, mert egy kereszteződés után kb 10 méterrel volt) mikor hasonlóan felkenődtem egy autó hátsó szélvédőjére, de attól megpúposodott a felsőcsövem :(
bár azt is mondták, hogy a peugeotok könnyen törnek
Visszahívtak a kórházból, lehet, hogy nem szakadás, hanem repedés vagy törés... :S Egy Renault volt.
Voltam a szervizben: megcsavarodott a váz, úgyhogy új bringát kell venni. :( :( :( A tag biztosítójra remélem, hogy fizeti a kültségeket. (Muszáj neki)
sajnálom :(
Hát... Nem vagyok boldog. Szerettem ezt a bringát, első, amit saját pénzből vettem. Tudod, a klasszikus: Kinézed, gondolkodsz, á... De jó lenne... de pénz... De mégis, aztán odamász, megnézed, ráülsz, mész öt métert és beleszeretsz. Szóval nagyon szoorú vagyok.
én sem lennék
Megvan a sztori vége. Az utód egy Pinarello, Campagnolo mechanikával. Pénteken sikerült megszerezni, de sajnos a hétvégén még nem tudtam menni vele. Mindenesetre eddig nagyon meggyőző. (Bát hozzáteszem, látszik rajta, hogy már van benne jópár (ezer?) kilométer. Héten kiderül, hogy hogy muzsikál! Jónak tűnik.
<< BICIKLIZNI csak SISAKBAN! >>