Szerencsésen vagy éppen szerencsétlenül vegződött necces szituk, egymás okulására.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
HGabor képe

Akkor topikinditonak egybol

Akkor topikinditonak egybol egy multheti finomsag. Balra kanyarodo 2 sav, a jobbszelso egyenes balra, a bal csak balra. En a jobboldali sav kozepen rakom, balkezemmet folyamatosan lobogtatva mint egy majom, jelezve hogy holmi kanyarodasi szandekom volna. Tapasztalatom szerint nem erdemes a sav belso fele huzodni, mert jobbrol rameloznek, es az esetlegesen velem egyutt kanyarodo es jobbrol elozo auto a kanyar kozepen, amikor huzodok vissza a sav jobbszelere, na akkor akar elcsapni. (Amugy a motoros KRESZ is azt tanacsolja, hogy ved a savodat folyamatosan, ne engedj be magad melle senkit). Naszoval rakom a szelso savban, lengetem a balkarom, kanyarodok az autofolyammal, mikor a bal oldalamon levo savbol(ami csak balrakanyarodos) a kedves kollega nemes egyszerusseggel egyenesen tovabb, orrom elott 2 centivel. Megijedni sem volt idom. Nem ertem az embereket, kepesek masok eletet veszelyeztetni, csakhogy 2 masodpercel elobb erjenek a kovetkezo piroshoz. Ekkor hataroztam el, hogy lesz legkurtom...

udv:
Gabor

2
Tibor_Nesze képe

:-) légkürt. én is

:-) légkürt. én is gondolkoztam már rajta, már nem elég a csengő...

3
whitehawk képe

Síp, mint a tornaórán. A

Síp, mint a tornaórán. A légkürtre azt hiszik, hogy kamion a rakparton vagy hasonló. A síp frankó. Ma megyek felfelé a Szabadság hídtól az Erzsébet felé Budán és az út közepén kiskutyát nyalnak falnak, síp és máris tornasorban álltak a kőpárkány előtt behúzott hassal :D

4
Perillustris képe

Az foleg akkor jo, amikor

Az foleg akkor jo, amikor esel egyet, s lenyeled...

> Az úton parkolni luxus! Kerékpársávot a körútra!

5
Györgyi képe

Nekem egy kis kedves

Nekem egy kis kedves csengőm van,etitsigán kívül senki nem hallja :) öt meg még idegesíti is,csak csengetek,semmi értelme,és utálom a rakpart bicikli sáv járda izéjét.

...................................................

No para!Normális tevékenység!

http://szabogyorgyi.blogspot.com/

6
villámlovas képe

Azt a részt én is utálom

Azt a részt én is utálom -és egészen frissek még az élményeim, amik legutóbb kiváltották ezt az érzést, ugyanis ma már megtettem azt az utat 2x. (Elmentem suliba, majd eszembe jutott, hogy otthon is tudok okosodni, és hazajöttem. :) Annyira lassan kell ott közlekedni. Nem száguldoznék, csak szívesen haladnék folyamatosan, de vmit/vkit mindig kerülgetnem kell -a járda minőségéről nem is beszélve. Bár, örülök, hogy van arra kijelölt út, Nekünk, de ha már csinálnak vmit, miért nem a legjobban?

És a Szabadság hídon az áttolós-sétálós-időpazarlós szitu reggelente, persze, amikor mindig késve indulok el...:P

Ja, és kicsi csengőm van, elegendőnek bizonyul, ha óvatosan közlekedem...

Két keréken szép az élet...

7
tscholz képe

A légkürt az kell!!! ;)

A légkürt az kell!!! ;) Én már próbáltam.

Légkürttel a fa..kalapok elle!!!

8
HGabor képe

Es a mai termes. Kihalt

Es a mai termes. Kihalt bico/gyalogut a Chinoin mellett, temposan lehet haladni, a ritmust csak a gyarak/raktarak kapubealloi torik meg, amit marmar paranoikus szinten mindig lassitva, korbeneze kozelitek meg. A legkurt fennfigyel, bar meg csak a palackos OBI-s verzio, nem a pumpalhato(apropo, olyan hol kaphato, sehol nem latok). Az uton irdatlan kocsisor, kilometeres dugo, ideges autosok. Eppen egy parkoloobol szelen vezetett a bicout, mikor az allo kocsisorbol balra kivag egy kicsikocsi es lenduletes nagyivben megfordul, termeszetesen az oblot es a bicigliutat is erintve Amint meglattam a szandekat, termeszetesen azonnal elkezdtem gepeszkedni es palyamodositast vegrehajtani, amely a kb 20eves Csepel City-mel nem is olyan trivialis mutatvany :) Mikor mar o is latta, hogy nagy a baj satuzott, es igy eppen elsuhantam elotte/mellette, majd visszafordultam hogy adjak a holgynek egy eselyt a bocsanatkeresre, de o persze nagygazzal el... Tapasztalat: a legkurtnek a huvelykulyam kozeleben kell lenni, kulonben szart se er.
Ugyanez a kornyek, mar hazak, kapuk vannak a jarda mellett, nyilik az egyik kapu, rutinos jatekoskent mar lassitok, es felkeszulok a palyamodositasra... A faszi pedig (ahogy vartam) kirombol a kapubol, at a jardareszen, es a bicigliuton megall! Orditok mint a sakal, hogy "HOHAHO", es meg neki all foljebb!!!!!A kurtot megint nem volt idom megnyomni, pedig mar szeretnem :)

udv:
Gabor

9
norbijúzer képe

légkürt ügyben

légkürt ügyben tanulhatnál az autósoktól...
ők minden további nélkül a dudára tenyerelnek rá, ahelyett, hogy a féket taposnák... :):(

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

10
Tomacher képe

Akkor én is, Andrássy

Akkor én is,

Andrássy úton megyek a bringaúton a városból kifelé. Oktogonnál zöld a lámpa (az autósoké csak egyenesen zöld ha jól emléxem, de ebben nem vagyok biztos), velem párhuzamosan jön egy baromi nagy Jeep kicsivel előttem (a bringám eleje volt a vonóhorga mellett). Természetesen nem indexelt, így mentem mellette szépen, mire egyszer csak kanyarodik jobbra. mondanom sem kell, hogy én ehhez a művelethez erősen útba voltam neki... Végül sikerült megállnom első keréken, de nem sok híja volt... Jah, természetesen ő ebből mit sem vett észre...

Tomi.

11
snoop képe

par honapja melo utan rakom

par honapja melo utan rakom haza neki jol. kozvetlen hat utan mindig baromi nagy a forgalom. szepen suhanok a ket sav kozott a nyugatinal. altalaban a nyugatitol az oktogonig ketsavos allo kocsisor szokott ilyenkor lenni, ugyhogy mar a nyugatinal kozepre allok es ott is maradok. nem tudom hova sietett a tag, de ott a villimegallo mellett a nyugatinal index meg karjelzes meg minden lathato ok nelkul - gondolom eszrevett egy fel autonyi helyet es gondolta gyorsan megcsipi - bevaltott elem egy szep nagy ezust szinu mercedesz dzsipp fekete ablakokkal... ...satufek, visitas, nincs mit tenni, kormanyzas... annyit sikerult intezni, hogy nem kenodtem ra fel elbol, emiatt viszont a visszaforditott-levagott szarvkormannyal sikerult egy jo meteres csikot huznom a merga oldalara... ...megalltam volna elnezest kerni meg szolni, hogy jo lenne, ha hatranezne mielott savot valt, de feltem, hogy nem egy szoke ciklon ul benne, hanem egy nagy benga, es esetleg meg jol meg is agyal, ugyhogy inkabb csak kialltam a nyeregbol es huss... egy darabig nagyon ideges voltam, aztan kesobb rajottem, hogy talan en is gyorsabban mentem a kelletenel.

12
zsoltee képe

Remélhetőleg az ilyen

Remélhetőleg az ilyen jobban félti a merdzsója fényezését, minthogy bringásokat gyilkolásszon, úgyhogy legközelebb jobban fog figyelni.

Zsoltee

13
phorvath képe

Elvileg nem szabad két sáv

Elvileg nem szabad két sáv között biciklizni. Sokan nem számítanak rád és nem is figyelnek a két sáv közé sávváltáskor.

14
zsoltee képe

Indexelni akkor is KELL!

Indexelni akkor is KELL! Szerintem ha sávváltáskor mindig indexelnének, és sávon belül se cikáznak (nem szoktak), akkor szinte veszélytelen a két sáv között bringázni.

Zsoltee

15
tibchy képe

jopar eve eccer jartam ugy

jopar eve eccer jartam ugy (kocsival voltam), h nem masztam ra az elottem levore, ah az ebben a varosban szokas es mellettem jobbrol es balrol is rastartoltak a helyre, mindketten indexeles nelkul ecerre behuztak kozepre, asztan miutan felig betoltak magukat a savba, gyorsan mindketten vissza is huztak ahonnan jottek (nekem labam a feken, de szerencsere nem csokoloztak elottem)
ennyit az indexelesrol, ne szamiccsatok ra, apro jelekbol lehet kovetkeztetni ra (ami neha talan inkabb surolja a +erzes szintet), h kanyarodni fog, de ha rossz napod van, akkor a reflexek talan meg segithetnek (pl ezert szoktam le a -z amugy kereszeletu - menetkozbeni zenehallgatasrol, de ez 1 masik tortenet)

16
snoop képe

savvaltas elott akkor is

savvaltas elott akkor is hatra KELL neznie, elvileg a holterbe is bele KELL neznie, igy tanitjak! tukor->holtter->index->kormanymozdulat. ugyanis egy masik kocsi is lehet a savban eppen ott, nem csak egy bringas.

egyebkent meg jobbrol elozni tilos! akkor mi a bubanatos-radai-nyavajat csinaljak a koruton, mikor a jaszaitol a petofi hidig all a tomott ketsavos konzerv-sor he?

mondjuk az meglepett, hogy a kormanyom vege milyen finoman hasitotta a fenyezest. :)

:b

17
Perillustris képe

A valasz-megoldas az

A valasz-megoldas az alairasomban... :)

18
snoop képe

jo ertem, de addig is amig

jo ertem, de addig is amig az elkeszul?

19
Perillustris képe

Addig ovatosan. :) Sajnos ha

Addig ovatosan. :)

Sajnos ha jobbrol elozol, s emiatt baleset kovetkezik be, mindenkeppen te vagy a hibas. Ha pl. az autos is elkovetett szabalytalansagot, akkor legfeljebb megoszlik a felelosseg.

A Kerekparos Klubba pedig erdemes belepni, mert jo dolog a felelossegbiztositas, necces helyzetekre.

20
Prof.gruppetto.hu képe

Ma majdnem elütött egy

Ma majdnem elütött egy jobbról előző bringás.
Én pirosban kanyarodtam jobbra "kis" ívben a két sáv közül az autók előtt :) Erre nem jön a szélső sávban ez az állat?! :)))

21
phorvath képe

Szabály szerint nem

Szabály szerint nem előzhetsz jobbról. Ugyancsak nem előzhetsz sávon belül autót. (Ez azt jelenti, hogy a két sáv között haladás is tilos.) Ha teljesen szabályos vagy, akkor szépen beállsz egy autó mögé, és pontosan akkor érsz át a dugón, mint az autósok.

Nem életszerű, de ez a szabály. Ezért van szükség a bringasávra, hogy szabályosan is lehessen gyorsan haladni.

22
Szász Andrej képe

A szabályt kell

A szabályt kell megváltoztatni: diszktiminatív, hogy egy nyomvonalon haladót lehet előzni sávon belül, egy nyomvonalon haladó meg nem előzhet sávon belül, holott a felhasznált hely ugyanannyi mindkét manővernél!

Persze az oldaltávolság követelménye miatt így sem tudnál szabályos lenni ;)

Dugó mellett jobbról elhúzni pedig egyformán veszélyes, akár szabályos (bringaút, bringasáv), akár nem.
--
Cyclists fare best when they act and are treated as drivers of vehicles. (John Forester)
A bicikliseknek az a legjobb, ha járművezetőként viselkednek, és velük mint járművezetőkkel bánnak. (nyers ford.)

23
whitehawk képe

Oké, de mivel balról

Oké, de mivel balról kellene előznöd amit ugye a kresz szerint érthető, meg erre számít mindenki, akkor máris nem az út jobb szélén mész, ami azt jelenti, hogy akkor másik szabályt szegsz meg. Az se frankós ha az autók előtt elmész balra, megelőzöd majd vissza jobbra. Egy autó ennyire nem jól manőverezhető mint egy bringa, és nem is számít ilyesmire, túl gyorsan vagy itt ott.

Egyébként valóban a bringaSÁV a megoldás, csak nem faszom kis utcákba kell tenni, hanem a nagyforgalmú utakra, mert azok bontják a várost szigetekre, és azért nem mer sok ember kerékpározni.

24
Szász Andrej képe

Nem mondtam, hogy az egy

Nem mondtam, hogy az egy másik diszkriminatív rendelkezés a KRESZ-ben? Gyakorlatilag minden kivétel problémás, ugyanis a kivételekre minden közlekedőnek emlékeznie kell, ami megnehezíti a közlekedést. Jobb helyeken az ilyen rendelkezéseket visszavonatják, azok alapja tudományosan nem igazolható.

Az se frankós ha az autók előtt elmész balra, megelőzöd majd vissza jobbra.

Írtam már, hogy a közlekedés szabályai minden járművezetőre egyformán kellene vonatkozzanak? Természetesen ebben sem lenne kivétel: a kerékpáros sávon belüli oldalirányú mogzásakor is elsőbbséget kellene adjon az egyenesen haladó autósnak. Idézem a vonatkozó rendelkezést, ami kivételek nélkül teljesen elfogadható és a biztonságos közlekedés egyik alapja:
29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
A sávon belüli irányváltást explicite nem említi, de a szabály "szellemiségéből" adódik. Tehát, ha esetleg jobb oldalon biciklizel és nem az autókkal egyvonalban, amint hozzájuk besorolsz, elsőbbséget kell adnod. Ez szemkontaktussal könnyen lekommunikálható, be szoktak engedni.

Írtam olyat, hogy a bringasáv (jó) megoldás? Én csak arra emlékszem, hogy a sáv voltától függetlenül is veszélyes jobbról előzni rajta. A rossz kialakítású bringasávok fokozzák is a konfliktusforrást a jobbra kanyarodó jármű és az egyenesen haladó biciklis (szintén jármű) között. (Rossz kialakítású, ha nem hagy teret fonódásra a kereszteződés előtt, ill. ha egyenesen-és-jobbra sávtól jobbra van vezetve.)
Még a "jó" kialakítású bringasávon is érhet baleset a jobbról előzés miatt. Ezen fórumon is olvastam már olyat, hogy az álló kocsisor beengedett egy kanyarodó járművet a szembesávból, és az út szélén (jobbról) előző biciklis a hirtelen felbukkanó járműbe ütközött (vagy majdnem).

Egyre inkább meg vagyok győződve arról (ahogy egyre többet olvasok), hogy sem a szabályok, sem az infrastruktúra nem képes helyes közlekedésre tanítani. Helytelenre viszont sajnos igen. :( [Megj.: a link alján található táblázatokhoz: Palo Alto = kerékpárút-mennyország, Davis = kerékpársáv-mennyország, Berkeley = egyik sincs. Hasonló presztízsű egyetemek, hasonló nagyságú kerékpáros forgalom. "Club" = kerékpárosklub-tagok, akik a helyes közlekedést a klubban elsajátítják, baleseti statisztikájuk kevesebb, mint ötöde a teljes populációénak.]
--
Cyclists fare best when they act and are treated as drivers of vehicles. (John Forester)
A bicikliseknek az a legjobb, ha járművezetőként viselkednek, és velük mint járművezetőkkel bánnak. (nyers ford.)

25
phorvath képe

Andrássy#Oktogon kifelé,

Andrássy#Oktogon kifelé, bringasávon: Velem ugyanez történt. Szerencsére sikerült egy éles jobbkanyarral elkerülni, hogy felkenődjek a kocsi oldalára. Az a kereszteződés egyszerűen szarul van kialakítva. Autóból nem lehet látni a biciklist a parkolók miatt.

26
Krisztab. képe

Hát ja, ott velem is volt

Hát ja, ott velem is volt már...
*CMS*

27
mochook képe

en az andrassyn soha nem

en az andrassyn soha nem jarok a bringasavon, szerintem kevesbe veszelyes az uton, ott legalabb latnak. legalabbis remelem:)

28
Tomacher képe

Látott, vagyis látott

Látott,

vagyis látott volna ha belenéz a tükörbe mielőtt kanyarodik!

Tomi.

29
anusi képe

A kanyarodóknak is zöld

A kanyarodóknak is zöld és olyankor a bringaúton piros, éppen ezért hogy a kanyaródó autók ne üssék el a bicikliseket. Tanács: Menj a kocsik között ne a bringaúton
(remélem jól értettem a sztorit)

30
Tomacher képe

Igen. így szoktam, mert

Igen. így szoktam, mert egyébként ott szoktak parkolni a bringaúton szóval egyébként is ritkán férek ott el.

a lámpa egyébként nekem zöld volt. bevallom az autósét nem néztem.

Tomi.

31
villámlovas képe

Gyalogosként és

Gyalogosként és kerékpárosként is az irányjelzések alapján közlekednék, ha az autósok használnák azt. Sok "meleg helyzetem" volt már ezek véletlen (?) elhagyása miatt. Az Atoriánál többször száguldott el mellettem kocsi jobbról a csak jobbra kanyarodó sávban. És a rendőrök a városban mit csinálnak ilyenkor? Őszintén, ijesztő! (bukó nélkül ki sem megyek már. Mit szólnának, ha gyalogosként is ezt tenném!?)

32
DD képe

Érdeklődve olvastam el a

Érdeklődve olvastam el a történeteiteket, aztán megragadt a szemem a topic leírásán: "Szerencsésen vagy éppen szerencsétlenül vegződött necces szituk, egymás okulására."
Okulás? Felmerült bennem a kérdés, a leírtakból ki és milyen tanulságot szűr le? Idióták az autósok, a hajókürt hasznos... egyéb?:)
Na mindegy, csak a téma leírásával van bajom, bocs:)

DD

33
tkekesi képe

Nekem is megfordult már a

Nekem is megfordult már a fejemben mostanában hogy valami jó hangos cucc kéne a bringára...én csak azt a palackos kürtöt ismerem amit a F1-en is nyomnak 1000el, de az bringán veszéjes.
Ti itt milyen kürtől beszéltek?? Érdekelne....:D

34
saint képe

Én egy ideje, ilyen

Én egy ideje, ilyen személyi riasztó cuccot tervezek felszerelni. Elemről megy, és állítólag 120 dB-t nyomat...

35
Perillustris képe

Az autos nem

Az autos nem gondolatolvaso!

36
pethodavid képe

nekem olyan berregő kéne

nekem olyan berregő kéne mint a mentő/tűzoltó/rendőr autókban van. nem nem a sziréna, hanem amit akkor nyomogatnak, ha valaki a sziréna ellenére sem megy el az útból.

37
tkekesi képe

bármi, csak hallható

bármi, csak hallható legyen ;)

38
Bazsi képe

találtam egy

találtam egy horgász-webshopot (mert ilyen is van) ahol lehet gázdudát venni neten, ha valaki elfoglalat vagy csak simán lusta akkor innen beszerezhet egyet: http://budafish.hu/product_info.php?products_id=111&osCsid=1f720d9e63fe7...
ha valaki jobbat tud, az írja meg plz, nekem is kéne egy!!
Snoop-nak: Az ilyen gengszter sztájl mukikra akik el akarnak verni mert meghúztad a kocsiját ekszidentöli arra ottvan a gázspré. TW1000 könnygázas változatát ajánlom! ha nem is megy teljesen a szemébe, akkor is pislogni fog még egy ideig, úgyhogy lesz időd elmenekülni:D

39
tkekesi képe

Ezekkel a gázpalackos

Ezekkel a gázpalackos cuccokal csak annyi a baj h ha jól sejtem nagyon nem tesz nekik jót egy esés...kicsit veszélyes...:(

40
Bazsi képe

ha kulacstartóban van akkor

ha kulacstartóban van akkor nem gáz.. mondjuk még nem sűrűn estem gázdudával.

41
tkekesi képe

És akkor hogy lehet

És akkor hogy lehet megnyomni véges időn belül?
Legalábbis az én vázamon eléggé le kellett nyúlni a kulacsért...

42
Bazsi képe

igaz, ez a hátránya.

igaz, ez a hátránya. ebike-on lehet venni jagwire lockout szettet. ahogy nézem meg lehetne úgy buherálni, hogy gázduda távkapcsoló legyen belőle:)

43
tkekesi képe

hehe :) hát, egyenlőre én

hehe :)
hát, egyenlőre én azt fogom (gyalog) ledudálni aki elszáguld előttem a zebrán...aztán majd meglátjuk ezt a biciklire szerelt váltzatot :D

44
Bazsi képe

hajrá:) szeptemberig

hajrá:) szeptemberig megvalósítom remélhetőleg. aztán majd megcsodálhatjátok:D

45
tkekesi képe

Oki! Hajrá! ;) Én is

Oki! Hajrá! ;)
Én is töröm majd addig az agyam...;)

46
HGabor képe

A

A dragasagom:
http://www.electricrider.com/accessories/airzounds.htm

Jelenleg egy gazos legurt figyel fenn a kormanyon, de tenyleg nem szeretnem ha az arcomba robbanna. Szoval a fenti ujratolthetos kurt utan vadaszok. Ha valaki latja boltban azonnal riadoztasson.

udv:
Gabor

47
Perillustris képe

Ilyen kell, ilyenem lesz.

Ilyen kell, ilyenem lesz. :)

48
Perillustris képe

Ilyenem van.

Ilyenem van. :)

49
tkekesi képe

Ez atomjó!!!!

Ez atomjó!!!!

50
saint képe

Egy kis statisztikai adat az

Egy kis statisztikai adat az Index-ről:

" A balesetek 68 százalékát a személygépkocsik, kilenc százalékát a gyalogosok és nyolc százalékát a teherszállító járművek okozták, a kerékpárosok hét százalékban voltak okozói balesetnek"

52
ropy képe

Nekem van egy régi

Nekem van egy régi postáskürtöm, ami roppant hatékony. Láttam egy leányzót aki a cicijével dudált. Király volt. ;)
A leg királyabb technika azonban magwasé, aki leugatja a kerósávról a gyalogost. Magam láttam amint egy ugatástól a gyásznak az ijedségtől elrepült a kalapja. Betegre röhincséltem magam az igen kemény, de rendkívűl hatékony technikán. :)

53
Krisztab. képe

nekem nincs csengőm, én

nekem nincs csengőm, én mondani szoktam a gyalogosoknak, hogy "prüntyprünty" :)
*CMS*

54
Perillustris képe

Erre ők:

Erre ők: "krumpkrump".

55
snoop képe

most nezem, hogy a

most nezem, hogy a hozzaszolasodba linkelt node-on zavar van az eroben! szolj a dicso gnu fekete-mesternek, hogy makula van es javitsa meg jol legyen olyan josagos, mert nem elerhetoek a csatolmanyok. nagy kar erte.

57
villámlovas képe

Nálam a snassz, de hatásos

Nálam a snassz, de hatásos "csiling-csiling" ment a csengő előtt...

58
RoGeR képe

:))) Elképzeltem. --- Bringa

:)))

Elképzeltem.

---
Bringasávot a Nagykörútra!

59
Szikra képe

Ha a kölköm a

Ha a kölköm a csomagtartón ül, hátra szólok, hogy "sziréna bekapcs!", mire ő irtó hangosan elkezd "nínózni"... :)

60
bocmok képe

"Marcipán fiam,

"Marcipán fiam, szirénát!" 8)

61
snoop képe

mi? rendesen ugy: vau vau?

mi? rendesen ugy: vau vau? pff... :D

62
magwas képe

Már felnőttem, a

Már felnőttem, a gyalogosokat nem ugatom le. De egy-egy élesebb szituban a torok mindig kéznél van. Alapvetöen azt szoktam nagy erőkkel mondani, hogy HÖ.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

63
RoGeR képe

Ordítottam már le ezzel a

Ordítottam már le ezzel a módszerrel autót bringaúton. Erre a hülye besatuzott előttem...

---

64
vaandor képe

Hiába a LÓerő: Ha azt

Hiába a LÓerő: Ha azt mondod "Hőőő!", megáll.
(Avagy fizika: Melyik az az állat, amelyik hőre lassul? Hát a ló!)

65
Krisztab. képe

:D *CMS*

:D

*CMS*

66
tkekesi képe

Hát, gyalogosokkal

Hát, gyalogosokkal mégiscsak szelidebben kéne bánni...:) Ők legalább nem ütnek el minket...általában;)...csak bambák

67
tkekesi képe

:)) Nekem van csengőm, de

:))
Nekem van csengőm, de aztse mindig veszik észre...
És ha lenne szuperhangos kürtöm, akkoris fenhagynám eztis.

68
Bazsi képe

ha már így szóba került

ha már így szóba került a csengetés csengő nélkül:) akkor Krisztab. prüntyprüntye és magwas HÖ-je mellé az Elnézést death metal változata is kapjon helyet:D ilyen jó kis hörgősen:D mondjuk egyszer visszafelé sült el, szegény nő annyira megilyedt, hogy tisztára leblokkolt:D

69
Rasp képe

"Vigyáázz nem működik a

"Vigyáázz nem működik a fééééék" - ilyen fogadást nem lehetett elveszteni ;)
a batthyányi téren meglepően nagy sikert aratott, senki nem lépett be elém mint máskor...

70
Mighty képe

Lenne egy talán abszurd

Lenne egy talán abszurd kérdésem, de szóval ismeretesek azok a bizonyos nehezen lekaparható matrica papírok, amit én hihhhetetlen nagy kedvvel pacsniznék rá akár hármasával / autó. Tehát a kérdésem az volna, hogy mi a neve ezeknek a papíroknak? Mondjam azt az eladónak, h adjon nehezen leszedhetős matricapapírt? Vagy esetleg van valami komolyabb neve is?
Mint a simítózáras kisméretű plasztikzacskó, áliász pakk.:D

;__,
O ¤O

Don't drink and drive, just smoke and ride!

71
Mighty képe

Egy ideig toltam mindenféle

Egy ideig toltam mindenféle csengő meg ilyesmi nélkül, általában elég volt egy elnézést, vagy egy boccccccccs, majd lett egy csengőm, ami semmire nem volt jó. Azán egyszer gondoltam egy nagyot, és vettem egy sürített levegős kürtöt. Ráerősítettem a kormányra. A hatás leírhatatlan, a járókelők mint a megvadult egerek ijedtükben azt se tudják hova fussanak, mindenki arcán rémület, mindenki menekülni próbál.:D Próbáljátok ki, én majdnem lefordultam a nyeregből a röhögéstől.:d:D:D:D
Ja,és nem utolsó sorban: működik autók ellen is, csak az a baj vele, hogy még a vezető is úgy megijed, h néha láttam, hogy azt se tudta mivan, nehogy már rámrántsa a kormányt.:D

;__,
O ¤O

Don't drink and drive, just smoke and ride!

72
phorvath képe

A hangjelzés célja nem az,

A hangjelzés célja nem az, hogy ilyesztgesd a többi közlekedőt, hanem hogy figyelmeztesd őket a jelenlétedre! A csengőt is jó messziről használom, mert a gyalogosok elsőre hátranéznek, csak utána döntik el, hogy mit is csináljanak. Ilyenek vagyunk, ehhez kell alkalmazkodni.

Szerintem nagyon udvariatlan dolog valakire rádudálni légkürttel, még akkor is, ha bicikliúton megy.

phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat

73
eti képe

Nagyon finoman fogalmaztál.

Nagyon finoman fogalmaztál. :)

74
Bazsi képe

gondolom Mighty nem azért

gondolom Mighty nem azért kürtöl, hogy jól kicsesszen a gyalogosokkal. "A csengőt jó messziről használom" naja, csak városban elnyomja a csengőt a forgalom zaja. ezért kell távolról valami hangosat.

75
eti képe

Szerintem meg használja az

Szerintem meg használja az úttestet, ha annyira siet.

76
snoop képe

na ezt szerintem ne

na ezt szerintem ne csinaljad inkabb. nyugodt ember vagyok, de nem hiszem, hogy szo nelkul hagynam, ha ramdudalnal egy legkurttel...

77
Perillustris képe

Ez a tahóságon kívül

Ez a tahóságon kívül veszélyes is, s a jog is tiltja.

78
Hedgehog képe

Öregem, hogy te milyen

Öregem, hogy te milyen humoros egy csávó vagy!
Mekkora poén!

Te aztán tényleg tudod, hogy milyen klassz, amikor a gyalogosok a JÁRDÁN félsokkos állapotban ugrálnak szanaszét, és küldenek el téged a halál faszára még akkor is, amikor már 15 perce ott sem vagy. És legalább ugyanilyen jó móka, ha egy autós rémülten nekirántja valaminek a kormányt, mert ennyire kemény vagy.
Te aztán nagyonnagyvagy, hogy azon mulatsz jóízüen, ha megijeszthetsz másokat!
(a bringagyalogútat kiszakították a járdából, és ezt nem minden gyalogosnak sikerül azonnal adaptálnia a napi közlekedésben. Szuperkeménykedj duda nélkül az autók között, mert a bringagyalogúton nem mehetsz olyan gyorsan, hogy ne tudj kikerülni, vagy megállni, és ezért nem érhetsz oda olyan gyorsan, hogy ne hallják meg a csengőd)

Azt persze nem hallod, hogy "képzeld egy kurva bringás rámdudált a járdán vazze. -Jaja, ezek ilyenek!", vagy "majdnem belementem a másik kocsiba, mert egy kis seggfasz bringás légkürtözött a leengedett ablakom mellett, de majd megmutatom én nekik".

És mi az, hogy "működik autók ellen is"?
A gyalogosok ELLEN is műkszik?
Te mit csinálsz? Mi az, hogy ellen? Te a gyalogosok és az autósok ellen vagy? Mit akarsz kompenzálni?

Süni

79
Asszedjovagyasztancsakbunko képe

Ki vagy te vazze Kent

Ki vagy te vazze Kent Clarke, hogy ekkora humanista vagy?
Mighty is azert hasznal dudat meg csengot, mert kell. Csinaljal gyereket azt azt neveljed (vagy inkabb lebaszas volt a leveled...).

Amugy is egy sznob banda ez a belsokoros critical csapat. Mar miattatok nem jarok vissza olyan surun olvasgatni. Ez egy bringasoldal nem a hadsereg, vagy a kisz!

80
csergo képe

Kedves Tanult

Kedves Tanult Barátom,
Javaslom felkelésnél ellenőrizni, hogy biztosan a jobbik lábaddal teszed-e azt..
Aztán, ha már belejöttél az ellenőrzésbe, lehet, hogy nem ártana áttúrni a zsebeidet, csekkolva, hogy ficeg-e benne legalább egy ötforintos - szükséged lesz rá, ha kiruccansz a tesco-ba stílust venni.
A gazdaságos csomagolából frissiben előhámozott új képességedet felhasználva pedig akár ki is próbálhatod, hogy milyen remek móka kulturáltan közlekedni, tenni, venni (kezdetben így, később, ha már belejöttél, akár kötőjellel is), élni - tisztább, szárazabb, tudod..

Bár lehet, hogy az egész hozzászólást csak a sznobista céemtrend szerint felhúzott orromba belesütő napfény csiklandása íratja velem.. Vagy az is lehet, hogy ki tudja..

Különben is, ki vagyok én, nem is ismersz!?!

Hacacáré..

-

Wanna, wanna.. Gonna sounds better..

81
etitsiga képe

nagy vagy mighty csak

nagy vagy mighty csak kíméld a nyugdíjas turistákat

82
Hotyhogy képe

Bolondgombát ettél?!

Bolondgombát ettél?! Necsináld, mer összeakad a bajuszunk! :)

Sajnálom a bolondot.

83
Bazsi képe

:D naon nekiestetek szegény

:D naon nekiestetek szegény Mighty-nak. az se biztos hogy kedvtelésből csinálja, csak a csengőre nem reagáltak vett egy kürtöt, aztán nevetett egyet a hatásán. nem vagyok senkinek se ügyvédje de érdemes a dolgokat előtte tisztázni..

84
Hedgehog képe

A csengő arra való, hogy

A csengő arra való, hogy figyelmeztesse a gyalogot. Ha a gyaloghoz nem ér el a csengő hangja, akkor túl gyorsan ment bringával.
Azért, mert valaki nem körültekintő (gyalog), attól még senki nem jogosult rá, hogy megbüntesse, pláne egy bringás, akinek főleg tudnia kéne, hogy milyen egy másik közlekedési dimenzióban lenni (:
Ez nem jófejség, és itt viszont annak lett tálalva. Kell nekünk olyan idézet bárkitől, aki nekünk rosszakarónk, hogy a "kürtös bringások tartják rettegésben a gyalogosokat"? (:
Nyilván sarkítok, de nyilván érthető, hogy miért.

(Egyébként a kerékpárra kizárólag csengő szerelhető, mint figyelmeztető jelzés, de a KRESZ-ben van még más hülyeség is :)

Süni

85
Perillustris képe

Az autósra én is

Az autósra én is rányomnám, ha nincs más választás, de gyalogosra, másik bringásra soha. Sőt, amikor elém kanyarodnak 40-nel a Váci útról, miközben elsőbbségem lenne, talán ki is fogyna rögtön a palack...
http://www.amazon.com/Delta-Airzound-Bike-Horn/dp/B000ACAMJC

86
tkekesi képe

Az agresszió agressziót

Az agresszió agressziót szül...mondák vala a nagy bölcsek...de azért lehet benne valami...
Szerintem se szabadna gyalogosra dudálni, megítélésben egyértelműen csak negatív hatása van, de praktikum szempontjából is kétséges...ha gyorsan megy a bringa a gyalogos meg megijed valószínűleg inkább besokkol az emberke és ugyanúgy nem tud tőle menni.
Autóra dudálni kicsit más. Mivel normális esetben ott tényleg az a cél h 'csakészrevegyémá'. De függetlenül attól h igazunk van vagy nincs, meg kell gondolni h mikor nyomjuk meg...mivel ez is lehet balesetveszélyes. És kevésbé necces szitukban szerintem inkább rossz mint jó...az autós nem fog tőle megtérülni, csak anyázni, és elrakja magában ismét h 'a hülye bringások...'

MÁS:
Csomó ember csak azért megy a bicikliúton, mert gyalogosként pletyizés közbe stb. észre sem veszi h az bringaút lenne, vagy ottvannak ugye a féligjárdaféligbringaút megoldások. Ez a parkolósáv melletti bringautakra is igaz, a kocsiból kiszálló észre sem veszi h bringaút megy mellette és esetleg felkeni az oszlopra... Szóval sok a tudatlan ember. Nem lehetne valahogy feltűnőbbé tenni az ilyen dolgokat? Pl a budai rakparton a sárga bringák az úton eléggé meg vannak kopva, meg nincsenek is túl sűrűn. Én nem tudom h ezt ki intézi, önkormányzatok vagy ki, de nem lehet ezeket megerősíteni és sűríteni?
Meg, lehet hogy hülyeség, én sem annyira szeretem a bamba tv-s hirdetéseket, de a bamba embereknek nem lenne érdemes olyan 'társadalmi célú kisfilmet' csinálni amiben mondjuk egy kedves biciklis nem jut előre a nagy gyalogtömegben a bringaúton, és mondjuk egy másik jelenetben a másik bringásra rányílik a kocsiajtó és taknyol egyet? Lehet h naívság, de szerintem azért lenne fogékony célközönség.

MÁS:
A budai oldalon a bringaúton a lánchíd és a szabadsághíd között már többször néztem, hogy mintha sávotcserélne a járda és a bringaút... A lánchíd felőli részen még egyértelműen a belső oldalon van egy félig lekopott sárga bringa az aszfalton, a szabdsághíd fele meg mikor van benne egy vicces kanyar hogy kikerüljön egy oszlopot, ott meg a bringarész megy kívül 2 sárga csíkkal közrefogva... Én láttam rosszul vagy tényleg így van???
Jobb lenne végig kívül, annak ellenére h ottvannak a fák meg vacak a minőség, de a sétálók meg úgyis a duna fele bámészkodnak...

Hm, na ez hosszú lett...:)

87
Prof.gruppetto.hu képe

Mindennel egyetértek.

Mindennel egyetértek. Használhatatlan bringautak helyett szerintem sokkal többet érne néhány tucat társadalmi célú hirdetés.
A bringagyalogutat meg jól láttad, sok helyen van ilyen...
Pl. a Szilágyi E. fasoron van egy szakasz, ahol a bringaúton az egyik oldalról közös gyalog- és kerékpárút tábla van, a másik oldalról ugyanaz a szakasz pedig önálló kerékpárút...

88
HGabor képe

Tenyleg megkapta a magaet

Tenyleg megkapta a magaet 'Mighty' bar en nem ereztem az irasaban azt a hatalmas rosszindulatod, mint a legtobben. Teny, hogy ovatosan kell banni a legkurtel, mert konnyen visszafele sul el a dolog, es csak ront a helyzeten. Amikor nincs olyan necces a szitu, en is csak az ablakon bekopokas, es a serelmem NYUGODT felvazolasanak a hive vagyok, es meg ilyenkor sem engedem magam belelovalni holmi ordibalasba. Amikor viszont az eletemre tornek, az MAS!!!

Amugy tegnap a Bajcsin a piros lampa elott allo sor vegere begurul az autoka, eppen csak megelozve (ergo a sofornek latnia KELLETT engem), pokosztonom persze jelez, tekerem a kontrat hatrafele(tisztara mint a Titanic cimu filmbe, amikor a "JEGHEGY" felkialltas utan hatramenetbe csapjak a 'gazkart'), es bingo, pattan is fel az anyosules ajtaja, seggel(!) kifarol az asszonysag, visszahajol meg pakoleztazt, es egy hatrapillantas nelkul elsetal. Hova lett az emberekbol az egeszseges eletoszton?!?!?!?!?! Attol hogy soha nem bicajozott/motorozott meg lehetne veszelyerzete.
Furcsa.

udv:
Gabor

ui: Perillustris, latom megtetszett az AIRZOUND, az amazonon en is lattam, de nem szallitanak Mo-ra :(
A legkozelebb Angliaban talatam:
www.cyclesportsuk.co.uk
www.evanscycles.com
Holnap megyek Minimalra, lehet talizunk!

89
Perillustris képe

Ha jossz, biztos

Ha jossz, biztos talalkozunk.

Lengyelorszag amugy kozelebb van, igaz, dragabb: http://www.airzound.pl/

Szerzek egyet, az tuti! :)

90
phorvath képe

Nekem is kellene

Nekem is kellene egy!

phorvath
Kerékpáros KRESZ

91
Perillustris képe

En ma megrendeltem, de

En ma megrendeltem, de sajnos csak egyet tud elhozni a munkatársam New York-ból, így sem lehetek elég hálás neki (tudjátok, mindig kicsi a bőrönd). Kedden szállítják, ő jövő hét szombaton jön majd vissza. Ha megvan az eszköz, mindenképpen jelzem, s valahol összejövünk egy bemutatóra (legkésőbb az utolsó pénteken).

92
HGabor képe

Te mazlista! No majd jol

Te mazlista!

No majd jol letesztelem utolso penteken. Amugy elvileg munkatars mar nekem is megrendelte Angliaban, csak vhogy haza kene hozni :)

udv:
Gabor

93
Perillustris képe

Mar nala is van, megkapta?

Mar nala is van, megkapta? Londonbol esetleg el tudom hozatni 2-3 het mulva...

- PERILLUSTRIS - http://kep.tar.hu/perillustris -

94
Perillustris képe

Minden osszejott, ami

Minden osszejott, ami elofordulhat.

A borond megkerulte a Foldet, mire megkapta a munkatarsam (1 hettel a leszallas utan), aki utana rogton 6 napos edzotaborba ment... De ma... De maaaa... MEGVAN!

Magyarorszagi osbemutato ma este! :)

- PERILLUSTRIS - http://kep.tar.hu/perillustris -

95
Tibor_Nesze képe

megbirizgáltam volna a

megbirizgáltam volna a püspökjét a kerekemmel...

96
tkekesi képe

Úgy se jönne ki elég

Úgy se jönne ki elég olcsóra a szállítás ha egyszerre rendelnénk mindenkinek aki szeretne?

97
Perillustris képe

Nem is ezzel van a baj

Nem is ezzel van a baj alapvetoen, hanem a Magyar Posta csomagkezelesi szokasaival. Tehat amiben az MP benne van, ott barmi el tud parologni nyomtalanul.

Egyelore nem neztem meg alaposan, de ha valamelyik csomagkuldo cegtol lehet altenativ szallitoval kuldeni, akkor nyert ugyunk van.

98
HGabor képe

Tegnap este a kedvenc

Tegnap este a kedvenc keresztezodesemnel (bajcsi+andrassy) akkora, de akkora dugo volt hogycsakna, orom volt nezni. Fulig ero szajjal tekertem el mellettuk, es kanyarodtam ra a bajcsira, percekig haboritatlanul, enyem volt az egesz, futyureszve tekertem! Utana megerkeztek az elso fecskek, a motorosok, majd az autosok is. A szembesavban egesz a nyugatiig allt a sor. Semmi csattano, egyszeruen tetszett a szitu...

Ma reggel ugyanez az orulet nyugatinal a feluljaros keresztezodesben. Egy combino blokkolt keresztben, es az allatja meg nyomja a dudat a combinonak!Majd szetpukkadtam a rohogostol! Mondjuk azon a kisaruszalliton mar nem, amelyik direkt eloregurult hogy a bringas lany ne ferjen el. Amikor a lany szamonkerte a sofort, nemes egyszerussegel azt mondta: "Varjal Te is!". No comment.

Udv:
Gabor

99
HGabor képe

Tegnap este a kedvenc

Tegnap este a kedvenc keresztezodesemnel (bajcsi+andrassy) akkora, de akkora dugo volt hogycsakna, orom volt nezni. Fulig ero szajjal tekertem el mellettuk, es kanyarodtam ra a bajcsira, percekig haboritatlanul, enyem volt az egesz, futyureszve tekertem! Utana megerkeztek az elso fecskek, a motorosok, majd az autosok is. A szembesavban egesz a nyugatiig allt a sor. Semmi csattano, egyszeruen tetszett a szitu...

Ma reggel ugyanez az orulet nyugatinal a feluljaros keresztezodesben. Egy combino blokkolt keresztben, es az allatja meg nyomja a dudat a combinonak!Majd szetpukkadtam a rohogostol! Mondjuk azon a kisaruszalliton mar nem, amelyik direkt eloregurult hogy a bringas lany ne ferjen el. Amikor a lany szamonkerte a sofort, nemes egyszerussegel azt mondta: "Varjal Te is!". No comment.

Udv:
Gabor

100
eti képe

A Fehérvári#Etelénél

A Fehérvári#Etelénél déli irányba álltam a pirosnál a külső sávban, mellettem egy autó. Beállt mögém egy másik autó, majd éktelen ordibálásra lettem figyelmes. Körbenéztem, ki kiabál és kinek, hát látom, hogy a mögöttem álló autóban ülő két suttyó közül a kormányt markolászó az, és nekem szól a szöveg. Az elejét nem értettem, amikor hátranéztem, azt ordította, hogy "Igen, neked mondom, te kétkerekű ..." a többit megint nem értettem. Bőgette a motort is. Mikor a lámpa zöldre váltott, szépen lassan elindultam a sáv közepén, nem volt sietős a dolgom. Ő meg csikorgó kerekekkel megelőzött a fél sávon jól lecentizve, majd bevágott a másik autó elé és elszáguldott. Mindezt a megállóban váró, majd velünk együtt induló villamos teljes utazóközönsége (kis családomat beleértve) látta.

101
TESCO-Zsömle képe

Háát akkor most pár

Háát akkor most pár sztorry, köztük egy kis "másik oldal".

Kezdjük mindjárt a másik oldallal:
Régen történt, (2 Toyotával ezelőtt, egy 81-es Corolla GT-vel...) Erdélyben megbüntetett egy rendőr, mivel átléptük a záróvonalat. Előztünk 4 biciklist, akik egymás mellett haladtak, és a legkedvesebb dudaszóra se voltak hajlandóak beállni libasorba, csak lazán egymás mellett... ez akkor 30000LEI-be került! 120000-ről indult a licit :P.

My storry1: Nagy slunggal jövök le a fóti buszállomástól (föld) előttem 100m-re egy csaj (ezt utólag láttam) Matiz-al vadul indexel balra. Sebaj, -gondoltam- jobbról elhúzunk mellette. Úgy 20-25m-re lehettem, mikor bekanyarodott jobbra...

My storry2: Dunakeszi, Rákóczi út. Relatív hosszú utca, két nagyobb kereszteződésnél elsőbbségadási kötelezettséggel. Elsőszámú kereszteződés, adom az elsőbbséget. Mellettem egy szőke csaj Honda HRV-vel. Lenézek, nincs index, ergó egyenesen vagy balra megy. Akkor én egyenesen a járdán megyek, majd ha elmeg, vissza az útra. Elsőbbséget megadtuk, indulok előre... Ő is... Jobbra... Rajtam keresztül. 30cm-es csíkot húztam a markolattal az oldalára.
Az egyetlen pozitívum, hogy a csaj megállt, és kb fél órán át kellett győzködnöm, hogy semi bajom, mire képes volt elengedni.

My storry3: Ez egy típussztori, ami havonta min 2-3-szor esik meg velem (ugyanazon az útszakaszon). Keszi és Fót között aszfaltút nagy lejtő . Itt rakom, ami csak belefér! Tipikusan 50-55-el suhanok lakott területen belül, mikor balról kivág/megelőz egy autó, amiből rámordít vki... 55-nél meg sem előzhetett volna, azt meg -sztem- külön bűntetni kéne, ha rámordít/megilyeszt.
Mit tudok tenni 55-nél?? Vadul hadonászok a középső ujjammal meg szidkozódok oszt annyi...
Az sem megoldás, ha ráordítok mindenkire, aki megelőz, mivel a szél és az ablak miatt úgyse hall semmit a barma...

102
tkekesi képe

Kedden a BME-n az E épület

Kedden a BME-n az E épület előtt parkolt egy bringa...és nam akármi volt rajta, hanem kürt!!! Persze nem az eredeti bicajragyártott verzió, hanem egy jól összeillesztett kürt és palack. Sőt, sima portalanítős palack volt asszem rajta.
Naggyon teccett, az is lehet h itt vkié....:)

103
Mumin képe

Ma az Erzsébet téri JA

Ma az Erzsébet téri JA utca felé vezető bicikliúton szembe jött egy Peugeot... Pedig nem is volt dugó.
Ugyanott két hete odaparkolt egy szerelő, aki a transzformátorházat vagy nemtommit szerelte :(

104
adamekp képe

Pözsó bringa? :) Biciklis

Pözsó bringa? :)

Biciklis lányokat a vázamra!
üdv adamekp

105
Györgyi képe

Az a fő szabálytalanság

Az a fő szabálytalanság csúcsa volt,amikor egy kisteherautó és én bicajjal szembe mentünk egymásnak a ZEBRÁN,Villányi-Karolina elágazás:)

106
elfroland képe

Kis forgalmú

Kis forgalmú fekvőrendőrös utca.
Sávközépre húzódva megyek egy kisteherautó mögött.
Hátulról veszett dudálás.
Hátranézek és egy 30-as nőt látok aki vezetés közben ablakon kihajolva a kovetkezőt kiabálja:
"Takarodj a járdára bazzmeg!"

Hát nem édes? :-)

107
Perillustris képe

Ilyenné válik valaki, akit

Ilyenné válik valaki, akit elhanyagol a barátja vagy a férje...

108
phorvath képe

Most tényleg, mit lehet

Most tényleg, mit lehet azzal kezdeni, aki a kommunikációt a takarodj és a baszdmeg szavakkal kezdi? Az ilyennek magyarázhatsz a KRESZ-ről és hasonló dolgokról, úgysem jut el az agyáig. Egyáltalán hogyan kapott jogosítványt???

phorvath

109
Lathor képe

- Meghúztak? - Hárman is,

- Meghúztak?
- Hárman is, de megvan a jogsi.

110
Hemü képe

Nem biztos, hogy erről van

Nem biztos, hogy erről van szó. A kerékpárosok jogai őket nem érintik, ezért nem is nagyon tudják. Gyakran a KRESZ oktató sincs ezekkel tisztában. Ezért kell a felvilágosító kampány a tévében, szimulált helyzetekkel, mert az akció, és odafigyelnek rá.

Ma reggel utánakanyarodtam valakinek a Bánkiról, mert rámdudált, de aztán csak mentünk a magunk útján. Pedig mondani kell nekik a frankót egyenként, mert ha nem is hisz nekem elsőre, akkor is szöget üt a fejébe, hogy "jé, ez a hülyegyerek másképp tudja, mint én". Egyébként eszébe sem jut, hogy valamit rosszul tud.
Ha csak integetünk, mosolygunk, stb., attól csak gyűlnek az indulatok. Nem szeretném megvárni, amíg kirobbannak.

Testvérlapunk: Megítélésünk

_________///Hemü\\\__________
\ Bitta Hebud, samdacia of Bilagit /

111
Lathor képe

Valahol nyomni kellene, mert

Valahol nyomni kellene, mert sajnos tényleg el van hanyagolva a kerékpáros rész, de igenis ugyanúgy érintik őket is, akárcsak a mentőautó, pedig azt se vezetnek sokan.

112
boci képe

hogy milyéig nem jut el?

hogy milyéig nem jut el? ;-D

Bice-Boci
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

RABIC - LE AZ ÚTRA!

113
adamekp képe

Ágyáig, csak piszkos a

Ágyáig, csak piszkos a monitorod és nem látod az ekezetet. :D

Yale-en rakjad, ne a járdán!
üdv adamekp

114
Perillustris képe

Teljesen egyetertek, persze

Teljesen egyetertek, persze a pontos helyzetertekeles hasznos. El kell magyarazni az autosnak, hogy neha meg ke` á`ni!

115
HGabor képe

Sracok! Valami elpattant az

Sracok!

Valami elpattant az autosok agyaban mult heten! Reggelente eddig is rendszeresen ledudaltaka Bajcsin amikor a szelso savban raktam neki a bico-gyalogut helyett, de az a redszeresseg heti 2-ot jelentett. Multheten mindnenapra jutott egy, szoval a het vegere mar eluntam a szokasos ablakon bekopogok a kovetkezo pirosnal, es elmagyarazom a dolgot, maradt a vidam integetes. Azert 1 gyongyszemet sikerult begyujtenem:
Helyszin: Bajcsi, Nyugati-Bajcsi iranyban. Auto mellemerve dudal, hevesen integet, majd nagygaz. Pirosnal mellegurulok, es megkerdem mi a problema, illetve egy kis gyorstalpalo tanfolyamot tartok az osztott bicikliutak hatranyairol. A kollega nagyon megerto, helyesel, es tenyleg kulturaltan valaszol, mar hizik a majam, hogy megteritettem egy autos, es akkor a hidegzuhany:
"Ertem en hogy az autok kozott mesz, de mi van akkor ha en eppen a toltomet dugom a szivargyujtoba, vagy a radiot alligatom es nem veszlek eszre?"

PAFF, kopni nyelni nem tudtam, a lampa meg zold lett es huss tobbet nem lattam...

Ezek szerint van valahol a KRESZ-ben egy aprobetus resz ami elkerulte a figyelmemet, miszerint:
A biciklis nem koteles hasznalni a vegyes gyalogbicoutat, DE ha ugy dont hogy az uton megy, akkor ezzel lemond az elethez valo jogarol, es ennek ertelmeben az autos nem koteles figyelembe venni mint a kozlekedes reszvevojet, es kinyomhatja a belet, mint egy budos bogarnak!

Jol vessetek az eszetekbe! :((((

Udv:
Gabor

116
zsoltee képe

ez egy baromarcú! egyszer

ez egy baromarcú! egyszer majd a rádióját csavargatja és ő is felcsavarodik egy fára...

Zsoltee

117
Perillustris képe

Szerintem ok egy csaladba

Szerintem ok egy csaladba tartoznak.

118
Hemü képe

Egy kollegám pont ma

Egy kollegám pont ma próbálta elmagyarázni nekem, hogy ahol egy járdán vezetett biciklisáv (így mondta, alig tudtam lebeszélni róla) keresztez egy utcát, az gyalogátkelőhely (mert járdán megyek, ugyi), tehát csak akkor van elsőbbségem, ha már leértem az úttestre.

119
boci képe

a kreszben nem valami olyan

a kreszben nem valami olyan van, hogy ha kifejezed átkelési szándákodat, akkor már elsőbbséget kell adni?
és különbenis, ha főúttal párhuzamos, akkor meg pláne...

Bice-Boci
----------
...akrat icob, icoB
3:-O

RABIC - LE AZ ÚTRA!

120
Hemü képe

A magyar szabályok szerint

A magyar szabályok szerint gyalogosként csak akkor van elsőbbségem a zebrán, ha már leléptem.

Egyébként ő konkrétan a Bajcsy bicikliútjáról beszélt.

121
Hotyhogy képe

"...akkor van elsőbbségem

"...akkor van elsőbbségem a zebrán, ha már leléptem."

Vagyis akár lejárt a munkaidőd akár nem, de ha már leléptél, akkor. De hogyha csak ebédidőben ugrottál ki egy kicsit, akkor nincs elsőbbséged. :)

Most komolyan. Teljesen buta szabályok. Éptestü ember se mer mindig lelépni, nem még egy világtalan, fehér bottal.

Mármost éppen ez a példa a legjobb annak illusztrálására, hogy az átkelési szándék jelzése elég kellene legyen a járműveket kötelezni megállásra.

Mikor fog egy vak ember önállóan közlekedni Magyarországon akkor? Soha. Az ország nem fog tudni felzárkózni az ésszerü szabályokkal működő európai országok mögött, ha nincs változtatás.

Legalább ilyen esetekre kellene az átkelési szándék jelzését törvényesíteni. A világtalan személy felemeli a fehér botját, és átkel.

Csakhogy a mai szabály valósággal megfosztja a vakokat attól a joguktól, hogy gyalog közlekedjenek! A szabály előírja, hogy az átkelni szándékozó gyalogosnak meg kell előbb győződnie, bláh bláh... Hogy tud egy vak ember meggzőződni? Füleléssel? Megkérdez valakit, amikor senki sincs ott?

Nem is lepődnék meg azon, hogyha valaki az európai bíróságra vinné ezt a hátrányba helyező anomáliát. Seggbe kellene rúgni a KRESZ süket tervezőit és előíróit!

Sajnálom a bolondot.

122
Szász Andrej képe

KRESZ 21. § (6) A gyalogos

KRESZ 21. §
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Összefoglalva tehát: leléphet, de nem léphet autó elé (6). Az elsőbbség független a lelépés tényétől (7).

KRESZ 31. §
(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
- az azonos irányból érkező villamos részére,
b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton érkező jármű részére,

Összefoglalva: a mind a gyalogos, mind a jármű részére elsőbbséget kell adni. A munkatársad rosszul tudja (és egyúttal te is), nincs más megkötés. A jobbkézszabály-féle elsőbbséget sem akkor adod meg "ha már beért az útkereszteződésbe". Mert ha még nem ért be (vö. nem lépett le), akkor majd szépen ütköztök, mi?

Egyébként sem értem, miért nem nézitek meg a KRESZ-t, ha vita alakul ki. Én a totalcar.hu/kresz szavakat szoktam begépelni, az a leggyorsabb :)

123
Prof.gruppetto.hu képe

Szerintem a 21/7

Szerintem a 21/7 értelmezésénél tévedsz, ugyanis az "áthaladó" kifejezés feltételezi, hogy a gyalogos már az átkelőhelyen tartózkodik. Szemben a 31/5-ben használt "érkező"-vel, amely egyértelműen épp azt mondja, hogy nem kell még ott lennie, már elsőbbsége van. A gyalogosra sajnos ez nem igaz.
Viszont ha összeolvasod az összes vonatkozó szabályt, akkor az jön ki, hogy olyan helyzet a szabályok betartása esetén nem fordulhat elő, hogy a gyalogos ne léphessen le bármikor. Ugyanis a járműveknek úgy kell megközelíteniük az átkelőhelyet, hogy meg tudják adni a lelépő gyalogosnak az elsőbbséget.
Célszerű lenne néhány kritikus helyre kamerákat szerelni, és szépen küldözgetni a csekkeket, talán lehetne változtatni a dolgon...

124
Hotyhogy képe

"...olyan helyzet a

"...olyan helyzet a szabályok betartása esetén nem fordulhat elő, hogy a gyalogos ne léphessen le bármikor. Ugyanis a járműveknek úgy kell megközelíteniük az átkelőhelyet, hogy meg tudják adni a lelépő gyalogosnak az elsőbbséget."

Csak ez látszik logikusnak és ésszerünek nekem. Ezt várom el magam is természetszerüen, és eszerint lépek le mindig bátran és határozottan, aztán pedig araszolva haladva előre, hogy kiköveteljem jogomat.

Mégis, a megveszekedett autósok konokul továbbhajtanak, vagy kimanővereznek, amig előbb-utóbb az egyikük fékcsikorgatva és kacsázva, trágárul káromkodva meg nem áll.

A rendőrségnek kellene ellepniük szúrópróbás razziák során egy-egy zebrát, még lesben is állva, hogy hatékony legyen a tettenérés. És valóban, kamerákat is beállítaniuk, de úgy tudom ez vitatott eszköz bírósági bizonyíték céljára.

Sajnálom a bolondot.

125
Szász Andrej képe

Igazad lehet, de akkor

Igazad lehet, de akkor értelmezd a (8)-at is. "Olyan helyen, ahol elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép", vagyis még a járdán állva előfordulhat olyan hely, ahol elsőbbsége nincs. Nyilvánvaló, hogy akkor olyan is előfordulhat, ahol elsőbbsége van. Ha nem így lenne, vagyis ha csak már az áthaladáskor volna elsőbbsége, a járdán pedig soha, akkor a (8) első félmondata felesleges volna, hiszen ebben az értelemben a járdán állva/menve sosincs elsőbbsége ;)

Ui.: "A 2. vágányon gyorsvonat halad át, a vágány mellett kérjük, vigyázzanak!" :) Itt sem halad még át, amikor bemondják.

126
Prof.gruppetto.hu képe

Nem ez az első és egyetlen

Nem ez az első és egyetlen következetlenség a KRESZ fogalmazásában. :) Mindenesetre az, hogy a (8) olyan helyzetre is hivatkozik, ami a többi szabályból nem következik, nem jelenti azt, hogy a le nem írt szabály már létezik is. Nincs leírva olyan eset, amikor elsőbbsége van a járdán haladó gyalogosnak az úttesten haladó járművel szemben. Sajnos.

127
phorvath képe

Túlbonyolítod. Zebrán a

Túlbonyolítod.

Zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van (ha már rajta van), tehát oda bármikor leléphet, mert a járművezetőknek úgy kell megközelíteniük, hogy meg tudják adni az elsőbbséget. (Ez az elmélet)

A gyakorlat szerint nem így vezetnek, tehát a hosszabb életű gyalogosok csak féktávon kívül lépnek le.

Ahol nincs zebra (vagy nem a kanyarodó jármű esete forog fenn), ott viszont nem zavarhatod a járműveket. Erről szól ez a 8-as pont.

phorvath
Kerékpáros KRESZ

128
RoGeR képe

Én bőven féktávon

Én bőven féktávon kívül szoktam lelépni a zebrára. És még akkor se engednek el...

---

129
Szász Andrej képe

Arról a (6) szól. Nem

Arról a (6) szól. Nem tanúsíthatsz olyan magatartást, ami a járművezetőt zavarja/megtéveszti. Feltételezem, hogy az "áthalad" fogalmazás (7)-ben azt a látszólagos ellentmondást hivatott feloldani, hogy "ha elsőbbséged van, leléphetsz" és hogy "nem léphetsz le, ha zavarsz vagy ha veszélyes".

130
Szász Andrej képe

Folytatom. Magatartás a

Folytatom.

Magatartás a gyalogosokkal szemben

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.
(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

Ez annyira egyértelmű, különösen az 2-es, hogy... hogy kapott a munkatársad jogsit? Persze ha nincs neki, akkor mindegy mit gondol, nem veszélyeztet senkit (feltéve, hogy nem vezet más járművet, pl. biciklit).

Vagy ha még mindig nem lenne világos, fogalommagyarázat a végéről:
b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.

Magyarázzam, mit jelent ez, vagy szerinted a munkatársad magától is kikombinálja az előző szabályok alapján a Bajcsyra vonatkozót?

131
cinamon képe

Szerintem 1xű az egész: Te

Szerintem 1xű az egész: Te add meg az elsőbbséget mindenkinek, akinek kell, és mondj le róla, ha úgy érzed, ezzel veszélybe sodrod magad... Szép dolog az elsőbbség, de ha ragaszkodsz hozzá, legfeljebb a sírodra vésheted rá.

132
Gabika képe

szerintem is, tökéletesen

szerintem is, tökéletesen egyetértek veled.

133
Prof.gruppetto.hu képe

Ahogy az ősi írokéz

Ahogy az ősi írokéz mondás is tartja: elsőbbsége annak van, akinek megadják...

134
etitsiga képe

szerintem is én is

szerintem is én is tökéletesen egyet értek veled

135
magwas képe

A helyzet az, hogy a

A helyzet az, hogy a gyalogosok nagyon meg vannak félemlítve, és ez nem normális helyzet.

Ha véletlenül gyalog megyek, én a zebrán megállás nélkül, határozottan szoktam átmenni, figyelve azért arra, hogy merre fogok ugorni ha kell.
Nagyon vicces a sok csikorgó fék, meg a vörös fejek. Amúgy meg a városi bringázásnál simán benne van a pakliban egy kéz- vagy lábtörés, akkor meg nem mindegy, ha gyalogosként kapom be?

Autósként pedig csakazértis megállok, ha van zebra, ha nincs, amikor egy gyalogosról úgy tűnik, hogy szeretne átmenni.

Biciklisként néha megcsinálom azt is, hogy megállás előtt sávközépre húzódok. Érdekes módon ha biciklivel vagyok, a mammerek egyszerűen nem mernek átmenni. Olyan is volt már, hogy az egyébként elsőbbséggel rendelkező mammer engem b@szott le, hogy feltartom a forgalmat azzal, hogy őt megpróbálom átengedni. Idáig vagyunk süllyedve.

--
a bátor kommutátor

136
Hotyhogy képe

A gyalogosok nagyon meg

A gyalogosok nagyon meg vannak félemlítve, bizony. Azt veszem észre, hogy jámboran, sőt, inkább öntudatos gondolkodás nélkül és bárgyún csoportosulnak a zebránál, és csak várnak.

Várnak egy egész sor tekintet nélküli, szabálytalan autósra, hogy elhaladjanak, hogy kifogyjanak. Várnak, mint a félénk gnu csorda a víznél, ahol a ragadozó nagyvadak isznak előbb, s csak azután kerülhetnek ők sorra.

A vadon természete érvényesül a magyar zebrákon, ahol a domináns egyedek, az autósok érvényesülnek, míg a "kisebb rendü" egyedek, a gyalogosok, létfenntartási ösztönből behódolnak az ő uralmuknak.

Nem úgy te meg én. Mi emberi méltóságunkat fenn tartjuk, és a társadalom szabálya által számunkra biztosított előnnyel élünk, és azt kikérjük magunknak.

Én is határozottan lépek a zebrára, azonban vigyázva mégis, hogy balesetet ne okozzak én sem, sem pedig a szabálytalanul közeledő autósok akkor, hogyha én nem engednék néha amikor sajnos engedni szükséges.

Mert sokszor engedek. Okos enged. Nem tudnék boldogan élni, tudván, hogy én szabályosan keltem át, de egy hülye annyira meglepődött ettől a számára szokatlan körülménytől, hogy nem tudott elsőbbséget adni nekem és belerohant egy másik járműbe, több halottat eredményezve.

Pedig sajnos ez a jellemző, hülyék végtelen sora lepődik meg a természetes esettől, amikor gyalogosként, biciklit tolva vagy anélkül indulok át a zebrán.

A fékcsikorgás, kacsázás, és szitkozódás nem ritka. Akik pedig elmennek az orrom előtt, azok is gyorsítanak vagy kimanővereznek nagy sebességgel.

Rettentő mélyre süllyedt a magyar közúti közlekedési kultúra, mely kórságnak a gépjármű vezetési stílus és szabálytalanság a fő okozója.

Az ország nyitottsága által vélhető felcsillanni egy remény, mert autósok már szabadabban járhatnak-kelhetnek fejlettebb közúti kultúráju földeken. Intelligens, jóérzésü, öntudatos autósok pedig magukévá tehetik a jó vezetést és szabály tiszteletet, amit ott látnak.

Ezek a jóvá fejlett autósok pedig sokasíthatják a jó magyar autósok táborát, akiket öröm látni ma, mégha sajnos túl ritkán.

Sajnálom a bolondot.

137
Gabika képe

hali mostanában egyre több

hali

mostanában egyre több normális és kedves autóssal találkozom :)

talán a jó idő, vagy csak én vagyok ilyen mákos :P

138
etitsiga képe

szerintem is én is

szerintem is én is tökéletesen egyet értek veled

139
Névtelen képe

Zebrán le kell szállni a

Zebrán le kell szállni a kerékpárról és áttolni. Ha az autós nem áll meg, akkor csak a kerékpárt kaszálja el, neked meg lesz egy új bringád.
Bátrabban ezt babakocsival is csinálhatják (baba nélkül!).

140
Hemü képe

"Zebrán le kell szállni a

"Zebrán le kell szállni a kerékpárról és áttolni."

Igen, ez a KRESZ-ben is így van. Többek között ebben különbözik a kerékpáros átkelőtől.

141
adamekp képe

És a bringát magam és a

És a bringát magam és a kocsi közötti oldalon tolni, mert ugye a kszenonlámpáját jobban félti mint a nyamvadt lényemet.
Egyébként ma megint volt a Taplóban a zebrákról egy riport.

Énekelj te is hangosan!
üdv adamekp

142
Györgyi képe

Végig lehet menni mindenhol

Végig lehet menni mindenhol szabályosan,egy karcolás nélkül.Csak az egyik fél legyen észnél.Ha nem a volánnál ülő nagyarcú,akkor te a bicajon.

143
etitsiga képe

szerintem is, tökéletesen

szerintem is, tökéletesen egyet értek veled

144
HGabor képe

A Naplo tenyleg csucs volt,

A Naplo tenyleg csucs volt, botrany amit a kozlekedok muvelnek a zebranal. A csucs az a no volt aki a vegen mondta, hogy "On most engem nagyon felbosszantot"
A riport csak megerositett hogy folytatnom kell az egyszemelyes missziomat, es atengedni minden gyalogost a zebran. Ez a gyakorlatban: savkozepere behuzodok, fek, gyalogos atenged. A multkor az anyuka meg kulon meg is koszonte: "2 perce on az elso aki atangedet". Hat nem edes, mar csak ezert megeri...

Ha meg zebran kell atkelnem az bringa tokeletes jelzoeszkoz az atkelesi szandekom egyertelmuve tetelehez. A multkor is egy halom gyalogos topogott mar a zebranal, megerkeztem, bringarol le, es zsupsz magamelott tolva befoglaltam a kulso savot, utana a megtisztitott teruletre bekuszva nekilattam a belso sav biztonsagossa tetelehez (mert ugye az autok ott tovabb suhantak). A Naplo-s atkeloversenyt is ugye a bacsika nyerte, aki a bottal hadonaszva csinalt helyet maganak.
:)

udv:
Gabor

145
Lathor képe

Meglepően előzékenyek

Meglepően előzékenyek mikor egy másfélméteres vassal (pl. súlyzórúd) mászkál az ember, de ne kelljen már "felfegyverkezni" ha át akarsz menni a zebrán.

146
Vakegér képe

Marha Terelő Karám!!!!

Marha Terelő Karám!!!!

Új Ötletem lenne! Marha Terelő Karámot az összes Hungária, Andrássy, Szeremi út és ehhez hasonlóan Nagy Forgalmú, Gyorsan is használható bringatak mellé a MÁV-vasúti átkelők, terelő korlátok mintájára!!!
Tartod a 20-as tempót mire egy 75kg-os csomagolás két zacsival valami különös véletlenből eredően minimális mozgási energiával meg áldva tötyög keresztbe a bicaj úton, miközben bután néz maga elé, csak épp hogy a nyála nem cseppen le a szája sarkából..
Esküszöm, ha lesz elég lóvém kamerát kötök a kerékpár orrára és napi szinten mutatnám a 70 éves bácsit a bicaj út közepén (mellette gyalog út és ő a 2 közepén :/ )...
( ismerem a személységi jogokat, mert általában a vétkesnek vannak jogaik, a média pedig úgy mutogat minket ahogy akar ://)
...Az útról a kerékpár útra vágódó parkoló autót tekintet nélkül arra jön-e arra kerékpáros, vagy mellék utcából ki hajtani szándékozó autósok eseteit..

147
vaandor képe

Toleranciát,

Toleranciát, előzékenységet, könyörgöm!

Mi is ezt várjuk, akkor legalább mi mutasssunk példát! Főleg a gyalogosokkal szemben. Ha épp át akar kelni, át is lehet ám engedni, netán kikerülni! Nem muszáj elsőbbségi- ill. presztízskérdést csinálni belőle. 20-szal egy apró kormánymozdulatodba kerül, és már ott se vagy.
A birkakarám meg legtöbbször bénán megcsinált megalázó hülyeség. Az egy dolog, hogy bringával nem is lehet/ marha nehéz átkelni rajta, de csomaggal már a gyalogosnak sem egyszerű. Tehát szinte jobban figyel az átvergődésre, minthogy jön-e vonat.

A bringaútra vágó autóval mondjuk igazad van. De az autóssal is lehet udvariasan együttműködni. Ha pl. elenged lekanyarodáskor/zebrán, megköszönöd-e neki? Jár neked, tudom. De az ilyen apróságokon sok múlhat. Nem csak "Menni kell, mint a vakegér"...

148
Vakegér képe

Elősször is köszönöm a

Elősször is köszönöm a reflektálást! :) Már nem is reméltem reménykedtem benne..
A zéró tolerancia mellett nem érvelek, bármennyire is véres szájúnak látszódik a cikkem :) Bocsi..
Egy Vakegér is egér - ember :) a köszönet nem egyszer egy intés (kérlek értsd most pozitívan :)) ) formájában időnként megvan a vissza tolató és szépen elsőbbséget adó autósok részére :))
Példa a gyalogosnak maximálisan tolerancia, ha járdára tévedek.. Ergo várok, láb le, míg el nem oson mellettem..
Ám a keró úton :)).. Miképp említetted, úgy volt az a kormány mozdulat.. Már ott se voltam 20-al...
Amennyiben gyalogosok vagyunk és kocsi elé lépünk ugye az Para!!! IGAZ??? Ám a kerékpár az más... Az lassabb.., meg remélve jobban figyelnek.. Na ne már.. .. hogy miatta alázzam a fék bofdent, a váltót, meg a gumi köpenyt mondjuk egy úton +8-10 szer, mikor így is van elég padkám, piros lámpám..
Akkor mire vana keró út??? Nem a hosszabb utak biztonságosabb megtételére? Vagy a totál ügyetleneknek, akik még nem rakták a kerékpárt úttesetre??
Több tiszteletet és nagyobb kultúrát a kerékpárosoknak!!!
A birka karám kicsit szélesebb értelmezést nyert nálad. NEM Velünk! :)) CSAK Nekik!! :)) A számunkra kereszt irányú forgalomnak :))

149
vaandor képe

Örülök, hogy van

Örülök, hogy van tolerancia, bár a beírásod (tötyögő, bután néző, nyálcsöppenős gyalogosok) kicsit tényleg olyan "ha-lenne-gázkürtöm-ráüríteném" hangulatú volt.
A birkakarámot tudom hogy értetted, csak megpróbáltam az ő szemükkel nézni. Kiindulva abból, hogy a karám rossz, amikor bringával akadok bele (pl. hévnél). Aztán rájöttem, hogy gyalog is szinte ugyanolyan rossz, főleg csomaggal. Tehát több hátránya van, mint előnye, tehát nem szeretnék vele még a bicajutak melett is találkozni.

150
rasztacsubi képe

Múlt héten a Könyves K

Múlt héten a Könyves K körúton mentem bele egy figyelmetlenül a bringaúton keresztül kanyarodó autóba.
Necces szitu volt, mikor felnéztem semmi nem volt keresztben, majd 3-4 mp múlva már csak 5 méter maradt a 30km/ó ból vészkezni. Ordítás, félre rántás. Lgalább nem forntálisan mentem bele.
Letörtem a tükrét, nekem a fékbowdenem szakadt el a veszett fékezésben. Mire üvölteni kezdett már le is oltotta két bringás hogy hülye vagy figyelj ha kanyarodsz.

Tapasztalat: veszélyes szakasz, inkább a forgalomban megyek.

biciklisek minden hétköznap

151
Hemü képe

"mikor felnéztem..." Nem

"mikor felnéztem..."

Nem mellúszás ez, hogy arcot a vízbe, és két tempónként felnézni! Gyanítom, hogy országútid van, de akkor is folyamatosan kell előre figyelni, legalább a kereszteződések előtt.

...vagy valamit félreértettem.

152
Attila- képe

A Nánásin tegnap rossz

A Nánásin tegnap rossz napja volt egy plázabusznak. A csinos terepjáróval befordult elém és megállt a sávban keresztben, tőlem pár méterre mintha ott sem lettem volna, miközben nyélen raktam, nem kicsit. Satufékkel és erőteljes kivágással sikerült megakadályoznom, hogy belefúródjak, de lendületből még rávertem egyet...talán kicsit erős lett, mert behorpadt a csilivili autó teteje.
1:1

153
Tibor_Nesze képe

behorpadt :-D

behorpadt :-D

154
durango képe

Üdv nektek! Régóta

Üdv nektek! Régóta olvasgatom a fórumot, viszont (ki tudja miért) csak most reggeltem és, mivel atuális, gondoltam ehhez én is hozzá tudok tenni egy keveset.. Itt a sztorim:

Hungária-Erzsébet királyné sarok. Az aluljáró után az Erzsébeten raktam volna, nekem zöld, neki nem, mégis kb 90-el át a zebrán (!!!!) és kb 2 centi híján rajtam! Előtte benéztem balra, benéztem jobbra, léptem volna oda, és akkor egyszerűen csak ott termett.. Fehér Suzuki swift, az újabb.. Nem volt időm sem felfogni, sem szóval reagálni (hú pedig azt nagyon szoktam.. :P).. Elkaptam a kormányt és így sikerült megúsznom. Félelmetes! Ez volt az első és remélem, hogy az utolsó ilyen ügyem.

(ui: azért megremegett egy kissé a térdem na..)

155
HGabor képe

A zebra mindig necces hely,

A zebra mindig necces hely, en ha nem tiszta a szitu altalaban leszallok, es hatarozottan attolom, de persze ez a piroson atszaguldot ugysem hatja meg. Tegnap itt a Ferencieken nem ment a lampa, sotet volt az osszes. Miutan errol meggyozodtem elkezdtem befoglalni a szelso savot. Es tudjatok mire jottem ra? A legtobb bamba sofor nem is nezi a lampakat, csak sodrodnak az arral, es kesz a vegtelen autofolyam: mindenki nyomja neki, mert az elottelevo atment, tehat biztos zold, az utana jovo meg folytatja...
Szoval batran betoltam a bringat kulso savba, a zebra ketoldalan topogo gyalogok biztato/remenykedo tekintetei keresztuzeben, en kozben keresem a szemkontaktust, de latom am, hogy a baromarcu nem is elore nez (ahol en vagyok), hanem mar az idealis ivet keresi a kanyarhoz vhol a tavolban. Mar keszultem elugrani, es bealdozni a jo oreg csepelt, amikor satufekkel megis megalt. Hu, kivert a viz az biztos... Es utana megindult a gyalogfolyam... Hu de nagyon utalhatnak az autosok, de le kene mar szokniuk arrol, h az ut csak az ovek!!

MAS:

A minap mentem az Andrassyn kifele, szabalytalanul de legalabb nem eletveszelyben a kulso savban, egy futar meg par meterrel srehen elottem a bicosavon, amikor is egy cicalany a futar elott kibassza a cicakabrio cicaajtajat, de nem am kiszall, hanem meg turbekol egy sort a cicafiuval. Futar lassit, en is. Hatha segiteni kell neki rendezni a szitut. Futar odacsorog a nyitott ajtohoz, es egy laza mozdulattal bebassza, majd huss, tovabbsuhan. Cicalany, cicafiu kopni nyelni nemtudott, en meg pukkadtam a rohogestol (mondjuk ha a cicalany laba mar kint lett volna akkor kevesbe lett volna vidam a vegkifejlet). Na az ilyeneket szeretem, amikor nincs anyazas, meg tukorletores, meg ver, meg fajdalom csak egy stilusos jelzeserteku mozdulat. A cicapar szerintem megtanulta a lecket. Szoval a kabriokkal, 3 ajtosokkal vigyazni, meglepoen szelesre tud nyilni az ajtajuk.

Udv:
Gabor

156
durango képe

Asszem felvettem ezt a

Asszem felvettem ezt a futárt az aktuális példaképeim közé! :D :D :D

157
Attila- képe

Egy futárismerősömtől

Egy futárismerősömtől tanultam, hogy a bosszantó autósokat a jobb hátsó ajtó kinyitásával vagy furgonnál a rakodóajtó kinyitásával intelligensen lehet emlékeztetni a csínytevésük negatív voltára. Nem rossz, ha nincs kedved tükröt rúgni.

158
Tibor_Nesze képe

a cicapárok nem hiszem,

a cicapárok nem hiszem, hogy tanulnak az ilyenekből... sajnos...

159
vikmaffia képe

Elütöttek :( Outival

Elütöttek :(
Outival jövök ma (18:10 körül) haza melóból, épp elhagytam a Móriczot a Gellért irányába. Jó 35-ös tempóval rakom a szélső sávban, előttem senki. Az első kersztutca magasságában egy kék kocsi előz, kb fél autónyival vezet, majd hirtelen rámhúzza a kormányt, és befordul jobbra. A jobb hátsó ajtónál kaptam el, hiába satuztam, gyakorlatilag majdnem átment rajtam. Én balra el, kocsi jobbra el, mellékutcában megáll. Szedegetem a széthullott cuccaim (kulacs, lámpa, stb, mögöttem meg már dudálnak, hogy mennének, le se szarják, hogy elütöttek a szemük láttára.)
Mire felszenvedtem magam a járdára látom, hogy a kocsi elindul, otthagy... igen, cserbenhagyásos gázolás, köszönöm. A gyalogosok kedvesek voltak, vagy öten kérdezték meg, hogy jól vagyok-e (pár zúzódás, a sisak szerencsére nem ért le), de a rendszámot nem látta senki.
Amire emlékszem: középkék Suzuki Ignis, K-s rendszámmal, vélhetően a jobb hátsó részén guminyomok...
Ha odajön, és elnézést kér / rendezi a káromat, nem csináltam volna rendőrségi ügyet belőle. De így nagyon pipa vagyok, és ha emlékeznék a rendszámra, akkor ezt most a rendőrségen körmölném.
Megpróbáltam utána menni, megkeresni, de nyilván nem parkolt le.
A Jó K. Anyját az ilyennek :(

160
zsoltee képe

Szerintem is a kurva

Szerintem is a kurva anyját! Meg a mögötted dudálóknak is... Remélem elkapják ezt a gerinctelen férget!

Zsoltee

161
lrdr képe

Napi rendszerességgel

Napi rendszerességgel járok arra (lágymányosin megyek le az egyetemre),és bár elég para az az utca önmagában is,majd kicsit lassabban megyek és pluszban még arra a járműre is FIGYELNI FOGOK. Általában aki ilyet csinál,annak nincs annyi esze, hogy rejtőzködjön 1 ideig. Gázoltak már el cserbenhagyásos változatban (is-sajáthibás persze eddig 3ból 0 - 5 év alatt. És azért nem írom le ide őket részletesen,mert tanulni ebből is max azt lehetne,hogy azok helyett is te használd az agyad, meg az érzéxerveidet,akiknek nincs/korlátozott a működése), úh tudom,mit érzel ;)

162
Prof.gruppetto.hu képe

Már sok helyen elhangzott,

Már sok helyen elhangzott, de akkor itt újra. Mindig hívj rendőrt, ott helyben, azonnal. A legjobb, ha a földön maradva... A cserbenhagyásos eseteket különösen szeretik a rendőrbácsik, forró nyomon lehet, hogy pár percen belül el is csípték volna neked...

163
vikmaffia képe

Megjegyzem, bár remélem

Megjegyzem, bár remélem nem lesz rá szükség :)
a tehetetlenség, hogy megússza, megőrjít...

164
Hotyhogy képe

Döbbenetes gazemberség,

Döbbenetes gazemberség, hogy cserben hagyott.

Ha majd sérüléseiden túl leszel és rá szánsz az idődből, szerintem reményteli lehet számodra a tettes megtalálása.

Az első utca jobbra a Lágymányosi út. Valószínünek tartom, hogy az autó egy helyi célhoz tartott, mert nem látok más okot neki arra kanyarodni.

A Budafokin, déli irányba a Körtérről is mehetett volna, míg egy, a Gellérten túli célhoz a Bartókon ment volna tovább.

Tehát a felső lágymányos, Műegyetem környéke lehetett a célja, nem kis valószínüséggel. Ebben az esetben a vezető helyi lakos vagy dolgozó is lehet, aki rendszeresen visszatér és előfordul a területen.

Én rónám a helyi utcákat az eljövő estéken, kutatva azt a kék Suzukit. Egy körséta kb egy-másfél óra, mert viszonylag nem sok utca van arra.

Sajnálom a bolondot.

165
Spedee képe

Szerencse, hogy nagyobb

Szerencse, hogy nagyobb sérülés nélkül megúsztad! Amit viszont érdemes lenne, egy üveg hűsítővel lecövekelni 1h hosszat ugyanazon időszakra ugyanarra a palaccra következő napokban!! A tettes általában visszatér a tetthelyre!! Írd meg hány óra tájt volt.. s aki arra jár abban az időben még figyelhet is!!
Úgy néz ki kevés a sáv közepe, beljebb kell húzódnunk???

166
Spedee képe

Már látom :) 18:30 A

Már látom :) 18:30 A feladat adott is.. :)) Időm engedi ott leszek -leszünk?? Nem és nem lehet teret engedni az ilyen eseteknek!! Köztünk igen sok a szorgalmas ember, nagy eredményekkel! Köszönjük! Most ismét rajtunk a világ szeme!

167
vikmaffia képe

Igen, akörül volt, bár

Igen, akörül volt, bár kicsit hamarabb.
Vissza fogok menni, jövő héten munka után, hátha meglátom.
Csak az a baj, hogy nem feltétlenül lesz rajta a bringám nyoma, így viszont nem lehetek biztos benne, hogy a tettest találtam meg.
Ha visszagondolok az ütközésre, az első kerekem meg esetleg a villa, kormány üthette meg. Ennek nyoma van, de ha csak a gumi, akkor b.hatom :(
Köszi az együttérzést, meg a tippeket!
Jól sejtem, hogyha megáll, szabálysértés, ha otthagy bűncselekmény? (pl mi van, ha agyrázkódást kaptam, vagy eltört a karom? dögöljek meg? :((( )

168
Spedee képe

Nos a helyzet az, hogy

Nos a helyzet az, hogy rendőrt, legjobb emlékezetem sznt.: általában csak testi sérülés esetén kötelező hívni.. Az a töketlen tuskó, aki bele nézett a tükörbe és látta, hogy talpon az embere, hát le oldott..
A meglátásaid szerintem igazak. ( a megállás mentén)
Nem javasolni szeretném, tekintettel a forgalmi viszonyokra, de ilyen helyzetben elképzelhető, hogy egy dramaturg segítene, pláne, ha fekvő helyzetből a rendszám is látszik! ;) Egy alap vizsgálat, ha nem sietsz nem árt, pláne belső sérülés gyanúja..

169
vikmaffia képe

Igen, valszeg kiszáll, ha

Igen, valszeg kiszáll, ha nem kelek fel. Vagy mittomén...
Azért nem figyeltem egyből a rendszámot, mert fel sem merült, hogy elhajt.
Annyit megtanultam az esetből, hogy nem bringázom a városban többet, mert egyszerűen nem alkalmas rá.
Életveszélyes, úgy is mondhatnám. Hiába teszek meg mindent, más helyett is, hogy elkerüljem a baleseteket, a szándékos gázolás ellen ez nem véd.

170
Prof.gruppetto.hu képe

Szándékos gázolás ellen

Szándékos gázolás ellen a városon kívül sem véd semmi. Ugyanígy a zebrán is elüthettek volna, szóval szerintem ezért ne add fel...

171
vikmaffia képe

Jogos, igazad van (bár a

Jogos, igazad van (bár a zebrán szétnézek, és látom, ha jön valami keresztbe, nem úgy, mint ebben az esetben).
Eddig azért bringáztam a városban, mert _KÖZLEKEDTEM_ melóba, ill. onnan haza, gyorsabb volt, mint BKV-val (Sashalom - Budaörs, 25km), pláne most, a metrópótló buszok idején.
Ez megváltozik, viszont megmarad az országúti bringázás, mint _SPORT_, habár az sem veszélytelen, tudom jól.
Sőt, ha ott kap el egy autó, szinte biztos, hogy nagyobb a sérülés, de még mindig jobban irányítom az eseményeket, mint a városi forgalomban, ahol rám se b@sznak, sőt, szándékosan veszélyeztetnek.
És nem azért adom fel, mert 1x elütöttek. Azért változtatok az életemen, mert nem tehettem semmit, hogy elkerüljem a balesetet, habár korábban 100x sikerült. Egyszerűen nem akarom kockáztatni az életem.
Korábban tényleg úgy gondoltam, hogy tudok vigyázni magamra, és nem ölnek meg, ha figyelek. Most egy kicsit máshogy látom az egészet.
Ne érts félre, nem akarok senkit lebeszélni a városi biciklizésről, sőt, én lennék a legboldogabb, ha megvalósulna mindaz, amit elérni szeretnénk!
Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az nem elég, ha Te, mint bringás mindent megteszel. Még nem. A város (az autósok) nem képesek rá, hogy elfogadjanak minket.
Szomorú, de ezt a saját bőrömön tapasztaltam, és nem volt kellemes.
Bocs a lehúzós véleményért, de most ezt érzem.
Üdv: Vik.

172
zsoltee képe

Szerintem csak a történtek

Szerintem csak a történtek miatt vagy ilyen negatív véleménnyel a városi bringázásról. Pár napja én meg hátulról elkaptam egy kamiont részben az én hibámból részben technikai okokból, de emiatt nem hagyom abba, csak rendberakom a bringát, jobban odafigyelek az alkatrészekre és még jobban figyelek a forgalomban.
Kívülről nehéz megitélni, de talán te is elkerülhetted volna az esést, ha jobbak a reflexeid (pl. kanyarodsz vele jobbra), persze ez eléggé gáz, hogy a túlélésért kell küzdeni néha. Viszont nem ez a jellemző! Egyre több a rendes autós, aki figyel ránk. Vannak balfaszok és gyilkos hajlamúak, de én úgy veszem észre, hogy egyre kevesebben.
Persze nem ezt írnám aznap, amikor 3-an fordultak rám 5 percen belül a Szépvölgyi úton lefelé, majd Budafokon egy vadállattal is találkoztam, akinek nem titkolt szándéka volt, hogy eltaposson, viszont azóta se akart senki se megölni, illetve figyelmetlenekkel se nagyon találkoztam. Néha összejönnek a dolgok, mindig figyelni kell...

Zsoltee

173
vikmaffia képe

Tudom, hogy nem ez a

Tudom, hogy nem ez a jellemző, én is észrevettem mostanság egy fejlődő tendenciát. Talán pont ezért vágott mellbe az egész.
Elkerülni nem tudtam volna; a féken volt a kezem, 35-nél "full trimmen" hirtelen rámhúzta a kormányt. Derékszögben bekanyarodni akkor sem tudtam volna vele, ha előre tudom, hogy ott kell, esélytelen volt. Ráadásul fel is lökött.
Az oké, hogy sokan figyelnek, és ez tök jó, örülök neki. De elég 1 abból a sokszázból aznap, hogy komoly bajod essen. Hát _ezért_ hagyom abba.
Na, tényleg bocs Mindenkitől, befejezem a negatív kisugárzást, nem vagyok semmi jónak elrontója.
Márpedig bringázni jó, nemde? :)

174
zsoltee képe

Majd pár hét/hónap/év

Majd pár hét/hónap/év múlva ugyis engedsz a csábításnak! ;) Reméljük, hogy addigra biztonságosabbak lesznek az utak.

Zsoltee

175
vikmaffia képe

Igen, elöbb-utóbb, majd ha

Igen, elöbb-utóbb, majd ha biztonságosak lesznek az utak. Vajon megérem? :)

176
urga képe

"Na, tényleg bocs

"Na, tényleg bocs Mindenkitől, befejezem a negatív kisugárzást"

Szerintem nem vagy egyátalán semminek az elrontója, és nagyon jó, hogy legalább itt leírtad a történteket! Nagyon rossz tényleg, amikor úgy érzed, mindent megtettél, és nem elég.

mozgásban az élet

177
Szász Andrej képe

Annyit megtanultam az

Annyit megtanultam az esetből, hogy nem bringázom a városban többet, mert egyszerűen nem alkalmas rá.

Merthogy? Számítani kell arra, hogy a bicikli sebességét rosszul becsülik meg, ezért helyezkedéssel kell ezt ellensúlyozni.
Felháborító persze, ha valaki a bal sávból kanyarodik jobbra, ez minden szabályt felrúg. Ilyenkor legfeljebb az "instaturn" (G.1)/"gyorskanyar" (ez egy másik link) segíthet (feltételezve a helyes pozíciót).
Szerencsére ilyen felelőtlenül vezető, netán szándékosan tahó autósból viszonylag kevés van. A többieket megfelelő viselkedéssel kordában lehet tartani, úgyhogy ne add fel!
--

178
Diána képe

Szombat. Késő este. Úgy

Szombat. Késő este. Úgy 23 óra felé már jó ideje sárgán villogtak a lámpák. Munkám végeztével nagy sóhajjal indulok hazafelé elöl-hátul kivilágított bringámmal, rajtam a kissé átszabott (Auchanba 250 ft-ért vett) UV mellény. A 3-as kereszteződésnél sokszor még az ember 2 szeme is kevés. Nappal kamionok, buszok, tömegnyomor, bűz, zaj errefelé, este meg a száguldozókra és a bulizókra lehet számítani. A zebra mellett buszmegálló, 1 srác leszáll. Én épp várok a zebránál, biztos-ami biztos, majd megyek, ha tiszta a levegő. Busz el, autók távolabb..menjünk. Már éppen a zebra és az út kellős közepén tartottunk, amikor pár centire az orrunk előtt lassítás és minden jelzés nélkül húzott el egy kisteherautó a szemétláda sofőrjével!!! Még azt sem mondhatta volna, hogy nem látszódtam. Ki tudja, lehet, hogy telefonált, vagy DVD-t nézett közben?! Én minden nap hálát adok, hogy felkeltem és le is tudtam feküdni. Én hiába vigyázok, ha mások hobbiból elgázolnak :/

179
Prof.gruppetto.hu képe

Ma lusta voltam, így

Ma lusta voltam, így beiktattam a fél évenkénti 1 TV-zést. Láttam Suzuki reklámot, ami úgy kezdődik, hogy megy fél tucat országútis aztán jön a Suzuki. Fogalmam sincs, mit akar jelenteni, de úgy látszik már autót is csak bringával lehet eladni. :)

180
zsoltee képe

Lehet, hogy van már buzuki

Lehet, hogy van már buzuki outi és ez egy 2 in 1 reklám :D

Zsoltee

181
Chimaira képe

Engem még soha nem

Engem még soha nem gázoltak el, egyszer volt egy nagyfater, aki nézett ide-oda, de nem látott, úgyhogy rám akart parkolni a kispolszkival. Hát nem mondanám, hogy összefostam magam, a polszki félelemfaktora igen alacsony. :D 1-2 cm-re aztán csak észrevett és befékezett, úgyhogy nem törtem össze a kocsiját. Főútra kanyarodott be egyébként, pont amikor mellé értem. Nem haragszom rá. Én is elég bamba vagyok.

Ne feledjétek: annak van elsöbbsége, akinek megadják!
Mindig ügyelj a szemkontaktusra és kereszteződés előtt nézz hátra, hogy akar-e valaki kanyarodni.
Az országúti pedig országútra való, nem városba!

182
vikmaffia képe

Miért, ha montival vagyok,

Miért, ha montival vagyok, nem ütött volna el a kedves suzukis...?

183
lrdr képe

Lehet...az ideális városi

Lehet...az ideális városi romboló szvsz. montialapú. Védett is már meg bokatöréstől (2x), bírt ki felütéses defekt zoxó nélkül (persze a defekt leszámítva-pedig merevvillás), kényelmes,jó magasan ülve látsz rajta jól és még 1 futóéles gumival se nagyon megy tartósan 30 fölé-azaz a suzukis már rég ott se lett volna,mire odaérsz :P.

Node nem is cseszegetni akarlak (amúgyis gondolom, a hazautad jó részén ki tudod használni az országúti + sebességpotenciálját-szóval jó okod van azzal járni),hanem épp ellenkezőleg:

Jelentem ma cirkáltam kicsit a környéken (végig minden szóbajöhető utcán)...
eredmény: nem sok :|...tuti, h ignis volt?
Mert 1 középkék új swiftet (KGM-288) láttam Kende utcában, a Lágymányosival való keresztjétől nem messze...ennek a közelsége magyarázná,hogy miért sietett annyira (ált. az emberek az otthonuk közelében a legmagabiztosabbak :P)...meg úgy általában is a képbe illene, a semminél picit gyanúsabb talán...azért fényképezgetni még nem kezdtem el (pedig lehet, h azt kellett volna,mert figyelték,szóval ha nagyon idegesek lesznek,az mindjárt érdekes...), a jobbháta meg...hát talán vmi pici,pontszerű festéklepattanás,de horpadás semmi esetre sem...

184
RoGeR képe

Én meg amondó vagyok, hogy

Én meg amondó vagyok, hogy az ideális városi bringa egy outi széles (28-30) gumival vagy acélvázas, merev villás trekking viszonylag keskeny gumival (30-35) ízléstől függően.

A keskeny gumi miatt lehet suhanni, és a nagyobb átmérő miatt nem annyira rázós.

---

185
Szász Andrej képe

Az acél jelentőségét nem

Az acél jelentőségét nem tudom eléggé kihangsúlyozni. Az acél bringáim megnyitják a lámpákat, míg az aluvázassal ez még sohasem sikerült!

186
RoGeR képe

Az indukciós hurkokra

Az indukciós hurkokra gondolsz?

---

187
Szász Andrej képe

Értelemszerűen :)

Értelemszerűen :)

188
Vikmaffia@doki képe

Tegnap én is jártam arra,

Tegnap én is jártam arra, sikertelenül. Ignis volt, ez szinte biztos. Viszont pont a sarkon van egy térfigyelő kamera, ami pont arra néz. Tuti, hogy látta az esetet. A rendőrség szerint van esély, hogy meg megvan a feltétel. Mindenesetre eljöttem látleletet vetetni, az üti szerint kell a feljelentéshez... Ja, kb kétesszeh lesz, ha én kezdeményezem, fasza. Egyébként nem értem, ha nincs bajom nem is jelenthetem fel??
Na majd írok a fejleményekről.
Vik.

189
vikmaffia képe

Egy kis update az SZTK

Egy kis update az SZTK utánról:
300.- vizitdíj
3000.- látlelet (1db, saját költségre, ha nem a rendőrség kéri)
300.- tetanusz (amire kaptam egy receptet, hogy vegyem meg a patikában, és vigyem vissza, hogy beadják. no comment.)
Előre megírtam a feljelentést (2 példányban kellett, + a látlelet másolata), este meg mentem a kapitányságra. Itt bruttó 40 perc alatt végeztem, kedvesek és segítőkészek voltak.
A kamera nem rég lett telepítve, valószínűleg önkormányzati tulajdonban van, a felvétel vélhetően megvan még. Ha látszik a rendszám, akkor jó. A hölgy megerősített, hogy ami történt bűncselekmény, "cserbenhagyásos gázolás", vagy "segítségnyújtás elmulasztása".
Jó lenne látni a felvételt, kíváncsi lennék rá, bár tudom, hogy erre esélyem sincs...
Na, majd írok, ha van hír.
Vik.

191
Hemü képe

Vik, az én mottóm az, hogy

Vik, az én mottóm az, hogy hitből kell élni, nem félelemből. Sehol nem vagyunk teljes biztonságban. Emiatt kár lejjebb adni. De ez csak az én véleményem.
Nem tudom, hogy a sáv szélén mentél, vagy beljebb. 35-nél már jobb a sáv közepe, éppen azért, mert ráhúzáskor nem tudunk megállni.
Ha egy autó bejön mellém, és lassít, az meg már eleve gyanús.

Remélem, hogy hamar összeszeded megad.

192
Tibor_Nesze képe

már nem tudom, hogy hol

már nem tudom, hogy hol történt velem, de éppen beértem egy dugó kezdetét, és azok az autósok, akik látták, hogy jövök, beljebb mentek a sávban így útat adva nekem a padka és ő közöttük. gyorsan el is eresztettem egy HŰŰÚŰ A KURVA ANNYJA EZT IS MEGÉRTEM mondatot :-D, majd nem győztem hüvelykujjal felfelé hadonászva köszönni meg eme nemes cselekedetet. nesze. hehehe

194
tkekesi képe

Hát ez a nemsemmi kép!!!

Hát ez a nemsemmi kép!!! :D

195
csergo képe

Bartók Béla út, Móricz

Bartók Béla út, Móricz felé.. Hetes busz szintén. Arany tündér virágszálam (mármint a busz kicsit zaklatott arckifejezésű vezetője) barátságosan kerülni kezd kb. padlógázzal, majd ugyanazzal a lendülettel vissza is húzódik - kb. a második ajtó vonalában lehettem, mikor kénytelen voltam inkább a "harminccal padkázom oldalról" megoldást választani..
Utólag is köszi a gyorsan ugráló gyalogosoknak a gyors ugrálásért és az esés utáni felállásért kapott tapsért..

Napi stabil fél méter (keresztben).. Nem olyan nagy kérés ám..

196
Hotyhogy képe

Nem lehetne tanukat szerezni

Nem lehetne tanukat szerezni és rendszámmal, időponttal veszélyeztetésért feljelenteni?

Sajnálom a bolondot.

197
Szász Andrej képe

Ne hagyj neki annyi helyet

Ne hagyj neki annyi helyet 30-cal. Én már 20-szal is eléggé behúzódom, velem ilyen elő sem fordulhat ;)

--

198
kossuth képe

Én azt a kiskunhalasi

Én azt a kiskunhalasi kedves úriembert csókoltatnám, aki - miközben már majdnem odaértem a vasútállomásra - jobbról úgy negyvennel vágott át előttem 5-10 méterrel a stoptáblát némileg figyelmen kívül hagyva...

--
kossuth - himmel.hu

199
csergo képe

Biztos lehetett volna, de

Biztos lehetett volna, de akkor valahogy nem jutott eszembe egyéb, mint a védőangyalkám és néhány anno esni tanító ember áldása..
Konkrétan nem kicsit lepődtem meg, hogy egyáltalán fel tudtam állni..

-

Napi stabil fél méter..

200
Hemü képe

Megyek a Mogyoródi út

Megyek a Mogyoródi út bringaútján a Róna utca felé, kb. 27-tel, közeledek a Báróczy utca felé, onnan jön egy autó balról. Neki háromszög, nekem elsőbbség. Kezdődik az idegek harca, amit rendszeresen játszok ilyen helyeken, egyébként nagyon helytelenül. Az utolsó pillanatban mindketten fékeztünk, ő már félig belógott a bicikliútra, de aztán én mentem el előtte. Utánam szólt, de véletlenül sem azt, hogy "bocsánat, nem figyeltem", hanem hogy "ne lassítsál, hülyegyerek". Én hírhedten lassú észjárású ember lévén a Róna utcáig azon töprengtem, hogy mi az, hogy lassítsak, meg hogy miért jó az neki, hiszen nyilvánvalóan az ellenkezője jött volna neki jól, aztán leesett, hogy ő sem egyenes, hanem fordított értelemben mondta, amit mondott. Viszont ebből két dolgot szűrtem le: (1) látta, hogy jövök, és (2) eltökélt szándéka volt, hogy NEM adja meg nekem az elsőbbséget. Mit gondol magáról az ilyen?

201
Tibor_Nesze képe

az a rész annyira LUTRI!!!

az a rész annyira LUTRI!!! Én mindig lelassítok. Nagyon veszélyes!!!!

202
Hotyhogy képe

Tíz perce toltam át a

Tíz perce toltam át a balatoni, lakott területi országúti zebrán a brinyómat. Egy autós rágyorsított, kettő kikerült.

A második amelyik kikerült, aki mellesleg látszólag olyan ruhában volt, amilyent többnyire nők hordanak, teljesen átment az út másik oldalára.

Az én átkelésem is az idegek harca, tudom. Ugyanis számítok arra, hogy nem akarnak lassítani vagy megállni, és úgy elsőbbséget adni nekem, a gyalogosnak.

Ez a magyarországi autós kultúra lépfenéje. A viselkedés tükrözi a törvénytelen, ököljogu személyek burjánzását a lakosság körében. Gépjárműveiket mint az elnyomás eszközét alkalmazzák embertársaik ellen.

Reménykedjünk a lelkületük megenyhüléséért és megszelídüléséért, mert az ilyen szabálysértőn előny szerző viselkedés az autós közösség barbarizmusának és brutalizmusának ismertető jele.

Mind, ti önző és szabálytalan autósok, kik nem vigyáztok másokra, a biciklisekre és gyalogosokra, nézzetek tükörbe és változzatok meg.

Vegyetek példát a jó és szabályos autósokról, és emeljétek a közlekedés kultúráját és biztonságát. Ne pedig a barbarizmusba és brutalitásba süllyesszétek azt.

Sajnálom a bolondot.

203
saint képe

Tervezem, hogy szerzek 1

Tervezem, hogy szerzek 1 lerozzant babakocsit, feltuningolom, és megtöltöm acéllal, hogy jó nehéz legyen, aztán egy zebrán 100-al átszáguldó elé lököm...

204
Hotyhogy képe

Azért ne lökjed, kérlek.

Azért ne lökjed, kérlek. Ne legyen bűnös szándék a szívünkben, se a gondolatainkban. A büntető törvény egyik eleme a bűnös szándék jelenlétének vagy hiányának megállapítása.

A méreg engem is megesz néha. Önvédelmi kerék kilakasztó lézerágyut lenne jó tolni, de sajnos az sincs megengedve.

Azonban bűnös szándék nélkül is tolhatunk egy teher-babakocsit a zebrán, több rétü haszonnal.

1. Visszük a bevásárlást vele.

2. Óvatosságra, lassításra, és az elsőbbség adás szabályának betartására ösztökéljük a jobb érzésü autósokat vele.

3. Védő-ütköző zóna szerepét fogja betölteni, amikor a szabálytalan vagy bűnöző autós azt csapja el, és nem közvetlenül minket.

Más. Ma meg a falusi fő utcán hetvennel, nyolcvannal tépett el egy autó, kb. húsz centivel mellettem, ahogy kemping bringámmal tekertem.

Sajnálom a bolondot.

205
saint képe

A lökést én is

A lökést én is képletesen értettem. Nem akarom csak úgy odalökni, hanem határozottan tolva magamelött, a saját bőrömet kímélve felhasználni autóstársaink kárára. (kb úgy, hogy én még a járdán, de a kocsi már az úton)

206
Hotyhogy képe

Megértettelek, tényleg,

Megértettelek, tényleg, úgy jó. Mint egy védő zóna előttünk, mely kiterjedésünket növeli a veszély fronton, elöl.

De ám ha valami horgony szerü, szakállas nagy vas-szarv is kiállna még a babakocsiból! Mint egy orrszarvu félelmetes hatalmas szarva, ami ráadásul éles, recés is!

Attól tartok, a motorház tető súlyos, tépett, mély sebet szenvedne, ami még mindig jobb lenne, mint nekünk egy kettős térd roncsolás. :)

Sajnálom a bolondot.

207
Györgyi képe

Van egy kis világoskék

Van egy kis világoskék babakocsim,szívesen kölcsönadom,persze csak ha jó szándék vezérel:)

208
Hotyhogy képe

Engem jó szándék

Engem jó szándék vezérelne. Létesítenék egy babát bele, kölcsönös együttműködésben valakivel. :)

Sajnálom a bolondot.

209
Györgyi képe

És akkor azt a

És akkor azt a jószándékkal létesített babát tolnád ki az útra???? :)

210
Hotyhogy képe

Ó, nem! Akkor én csak

Ó, nem! Akkor én csak babáznék egész nap, a zebrán járás többé nem is érdekelne. :)

Mondjad gyorsan ismételgetve:

Papa papagáj, mama papagáj, baba papagáj...

Sajnálom a bolondot.

211
Györgyi képe

A prototipus valamiféle

A prototipus valamiféle demonstrációt hivatott volna szolgálni,te meg jól belebabáznál,eltérítve így mindenkit a valódi céltól:)

212
Hotyhogy képe

:) ________________ Sajnálom

:)

Sajnálom a bolondot.

213
Szász Andrej képe

Prábálj biciklivel jönni

Prábálj biciklivel jönni a Báróczyból, meglátod, milyen! Egyszer jöttem onnan, 20-szal sem, lassítottam, 10, erre hirtelen a bokor mögül jobbról elémvágódott egy biciklis, jó reflexek kellettek a megálláshoz, pedig számítottam rá.

Az az útkereszteződés az ékes példája annak, miért fokozottan veszélyes az úttól külön vezetett kerékpárút (járdán, vagy sem, a külön vezetett az a járdához hasonlít). Különösebb statisztikák elemzése, szakirodalom olvasása nélkül is képes felfogni bárki. Csak sokan az autóst teszik felelőssé, pedig a szituációért a kereszteződés kialakítása, és elsősorban a kerékpárút a felelős!

--

214
Hemü képe

Rendben, teszek ott egy

Rendben, teszek ott egy kunkort hazafelé.

215
Tibor_Nesze képe

Mogyoródi, valamelyik

Mogyoródi, valamelyik reggel az autószalonos résznél, ahol a magas ház van(túloldalt Lidl). Stadionok felé mentünk barátnőmmel. Mellettünk Stadionok felé persze óriási dugó. Egyszercsak dudál a BRINGAÚTON a kocsiban a csávó. Arra a kérdésre, hogy mit keres ott, azt mondta, hogy ebédszállító és sietnie kell, mert megromlik a kaja. mondtam neki, hogy OK menjél. csak az a baj, hogy ő az elejétől kezdve PARASZt módon viselkedett. :-D

216
Prof.gruppetto.hu képe

És nem kérdezted, hogy

És nem kérdezted, hogy mióta van olyan szabály a kreszben, hogy az ebédszállító, ha siet, akkor mehet bárhol? Én tuti rendőrt hívtam volna ott helyben...

217
Tibor_Nesze képe

siettem fogorvoshoz. minden

siettem fogorvoshoz. minden szabálytalanságnál rendőrt hívnánk nem kapnák el az igazi bűnözőket :-D

218
Prof.gruppetto.hu képe

Miért, ha nem hívsz, akkor

Miért, ha nem hívsz, akkor elkapják?

219
florics képe

TILI-TOLI "JÁTÉK": Ma dél

TILI-TOLI "JÁTÉK":

Ma dél körül a Nyugati felé haladtam a Deákról. semmi cikk-cakk, semmi dugó és szerencsémre a délelőtt végig szakadó eső is már elállt, úgyhogy kezdtem száradni... :)
nyugalmasan haladtam a szélső sáv szélén!, amikor is észrevettem,h tőlem 100m-re egy bájos teremtés (4kerekű,büdös) parkol a sáv közepén. hátranézek, a forgalom ok, minden tiszta. lassan kerülöm a kocsit és már térek/nék is vissza a sáv szélső részére...hirtelen valami hátulról lökni kezd,majd a vállamnak jön és utóljára a kormányomat tolja meg,..oszt mintha misem történt volna elszáguld. nem csak meglökött,hanem konkrétan nekem jött!!! (szerencsémre nem estem orra ott helyben,pedig lehetett volna szépen.) aztán mikor a következő pirosnál beértem az ürgét,az még persze elkezdett nekem kiabálva magyarázni...

hehh... :S !!!!

u.i.: Köszönöm annak a futárnak aki az esetet látva mellémgurult és hangos ("ez egy állat!") :) kiáltással erősített meg abban a hitemben,h nem én voltam a "hiba" oka (pl.szabálytalan)!!! :)

220
lrdr képe

Azt hiszem (tényleg nem

Azt hiszem (tényleg nem tudom-teljesen attól függ,a hirtelen felindulás épp mit hoz ki),az ilyet a pirosnál minimum kiszedem a járműből, a slusszkulcsát pedig lenyomom a torkán.
Alapvetően békés természetű vagyok, de van 1 határ,ami fölött pöccrepöccenek. Be.

221
csergo képe

Cöcc.. Ki kéne gyúrni

Cöcc..
Ki kéne gyúrni valami "dózerbike"-ot és usgyi retorzulni, hogy érezhesse az ilyen is a "törődést"..
Bár ehez alighanem komoly szintkülönbséget kéne megtenni a lelki világnak.. :/

222
HGabor képe

Hello Mindenki! Mult heten

Hello Mindenki!

Mult heten csutortok magassagaban tekertem ki Dkeszire, a Rakospalota-Ujpesti vasut mellett haladtam, ahol van egy feluljaro. Nagynehezen felkuzdottem magam szegeny kis Csepelemmel a tetejere, es lefele mar orom (es izzadsagmamorban) "szaguldottam". Am a figyelmem orombicajozas kozben sem lankad, lattam am, hogy a viszonylag gyer forgalmu foutra (ahol en is mentem) lenduletesen kanyarodnak ra nagyivben az autok az alarendelt utrol. "A nemjojat", mondom magamban es minden receptorommal a bekotoutrol erkezo forgalomra koncentraltam. Nem is volt problema, egy kek Szuzuki elott sikerult is elsuhannom (hangsulyozom en voltam a vedett uton), ami azzal jart, hogy szegeny Suzukis nem tudott eredeti lenduletevel kanyarodni, fekezesre es palyamodositasra kenyszerult. Mellemerve nemtetszeset kurtszoval jelezte. Erre en (a kurt hasznalatanak jogosultsagat megkerdojelezendo) balkaromat magasbaemelve azzal kerdojelet formaztam (najo csak intettem egyet:). Erre latom felvillan a feklampa, gyermeki artatlan lelkem megorul, hogy vegre egy autos aki vallalja tettet, megha hibazott is. Szoval mellegurultam, es megkerdeztem hogy mi a problema, miert dudalt. A srac valasza ("Miaz, nem lehet dudalni?", es elkezdi nyomni a dudat) megkongatta bennem a veszharangot, de nem adtam fel. Probaltam kiszedni belole, hogy megis mi zaklatta fel ennyire, de elbeszeltunk egymas mellett, reszerol a default valasz a "Ne lazadj itt bazdmeg!" volt minden kerdesemre. Aztan amikor dialogusunk finalejaban elhangzott a "Kiszalok es letepem a fejed te faszparaszt!" akkor mar ereztem hogy a koztunk levo kommunikacios szakadek althidalhatatlan mereteket oltott, es elkoszontem toluk, majd tovabbtekertem, ok pedig csikorgo kerekekkel el. Szar erzes volt, de egyszeruen nem tudok mit kezdeni a teljesen zero toleranciat, es inteligenciat tanusito soforokkel. Nem latom ertelmet a vitanak, hisz nem is hajlandoak vitazni, csak szitkokat szornak.

Merges vagyok rajuk, mert elrontottak a tok jo kis melo utani tekeresemet.

Udv:
egy "Faszparaszt"

223
Hotyhogy képe

Szerintem jobb elkerülni az

Szerintem jobb elkerülni az emberi összeütközést, ha már sikerült a járművi összeütközést elkerülni. A kézjeles gesztusok és a szóba elegyedés forróbbá teszi a helyzetet, inkább, minthogy lehűtené.

Teljesen megértem az indulataidat. Mégis, saját érdekedben jobb lenne higgadtnak maradni hasonló esetben a jövőben. Nem tudhatod milyen erőszakos reakciót válthat ki a konfrontációd belőlük.

Több garázda utas is kiszállhat a kocsiból és elagyabugyélhat, nem is beszélve annál súlyosabb dologról.

Én zebrás gyalogos vagyok, és az én sorsom is az elnyomotté ott, mint a tied a főuton. Én még ember közelibb szinten vagyok kitéve az emberi összeütközésnek és az erőszaknak. Ott, helyben ugorhat ki egy kopasz és jelenthet testi veszélyt számomra.

Ezért én passzív, szómentes, csupán odaforduló tekintettel jelzem az engem elnyomó autósnak a szilárd hozzáállásomat, nem bőszítve őt jobban fel.

Tanulmányozni lenne kedvem a veszélyes kutyákkal foglalkozó sintérek és a vadállatokkal foglalkozók módszereit, hogy állat pszichológiai alapokon biztosísak magamnak védelmet, okosan megbékítő, megnyugtató testtartásommal és viselkedésemmel a forró helyzetekben.

Sajnálom a bolondot.

224
Györgyi képe

Ha az segít,beprotezsállak

Ha az segít,beprotezsállak a pszichiátria zárt osztályára,ott aztán megfigyelhetsz mindenféle viselkedést :)

225
Hotyhogy képe

Nagyon kedves vagy! De

Nagyon kedves vagy! De pontosan hogy is érted ezt? Mint kezelésre szoruló pácienst, vagy tehetséges ápoló jelöltet protezsálnál be engem? :D

...A szép nagy, parkosított kert, és a magas kovácsolt vas kerítés itt oly megnyugtató... S fehér köpenyes tisztjeim mind figyelmet tanusítanak felém... Új hadjárataim békében tervezhetem... Bonaparte a nevem!

Sajnálom a bolondot.

226
Györgyi képe

"Tanulmányozni lenne kedvem

"Tanulmányozni lenne kedvem a veszélyes kutyákkal foglalkozó sintérek és a vadállatokkal foglalkozók módszereit, hogy állat pszichológiai alapokon biztosísak magamnak védelmet, okosan megbékítő, megnyugtató testtartásommal és viselkedésemmel a forró helyzetekben"
Van egy nagyon kedves pszichiáter barátom,ugye nevét nem írhatom le,ő hosszú évek alatt olyan "tehetségre"tett szert a diliházban,mint a suttogó a lovakkal,odahívják egy örjöngő beteghez és az a doki puszta közelségétől megszelidül.
Valami ilyesmit szeretnél te is,nem?

227
Hotyhogy képe

Hát, nem bánnám, ha

Hát, nem bánnám, ha higgadtabb és nyugodtabb tudnék lenni a mindennapi életben amikor hülyékkel van dolgom.

Sokszor bosszant, hogy felizgatnak a hülyeségeikkel. Míg ők teljesen nyugodtak maradnak és készek tovább packázni velem, én csak agitálom magamat belülről, mégha nem is látszik ez rajtam kívülről.

Úgyhogy ha választhatnék, olyan klinikai gyakorlatra írass be engem kérlek, amilyenen a saját belső békémet tanulnám meg megőrizni amikor őrjöngő elmebetegek közé vagyok zárva! :)

Sajnálom a bolondot.

228
Attila- képe

Én meg az önkontroll

Én meg az önkontroll nélküli agresszív elmebeteget hozom ilyenkor és leintem a feketékkel teli munkásbuszt is, ha jogtalanul beszóltak.
Eddig még nem vertek meg, mindenki meghátrált. Lehet valami a tekintetemben...:-)

229
HGabor képe

Szerintem meg muszaly valami

Szerintem meg muszaly valami jelet adni a nemtetszesednek, mert kulonben mindig "elnyomott faj" maradunk. Felre ne ertsetek en sem az a bemutatos beszolos fajta vagyok, a kezmozdulataim sem "egyezmenyes" jelek, es beszelgetes kozben sem indulatoskodom, egyszeruen megkerdezem a problemajat es vazolom az en allaspontom, aztan vagy elgondolkodik rajta vagy nem. Mivel mindennap tekerek a Bajcsin, es nem a gyalogbicoutat hasznalom, gyakorlatilag ez heti rendszeresseget jelent. Ramdudalnak, mutogatnak a bicout fele, aztan a pirosnal mellejukerek, bekopogok, es megbeszeljuk (tobb-kevesebb sikerrel :)
Es vegig higgadt szoktam maradni, ezalol egy kivetel van: amikor ez eletemre tor vmi barom. Na akkor en sem valogatom meg a szavaim.

Udv:
Gabor

230
Hotyhogy képe

Analitikus észjárásu

Analitikus észjárásu ember vagy, aki ezt a tehetségét tudományos vagy üzleti területen kamatoztathatná. Bízó és türelmes is vagy.

Hatásos börtön nevelőtiszt lehetnél, aki ilyen közlekedési szabálysértőkkel és bűnözőkkel foglalkozhatna.

Teljesen komolyan, tiszteletre méltó a bizalmad az emberekben. Ha többen ezt tennék, nagyobb hatással változtatnák meg a sok jóra hajlandó, de még eltévedt autóst.

Sajnálom a bolondot.

231
HGabor képe

:))))) Engedelmeddel a

:)))))

Engedelmeddel a hozzaszolasodbol par reszletet kimasolnek az oneletrajzomba. :)
pl a "hatasos borton nevelotiszt" kifejezetten jol mutatna :))

udv:
Gabor

232
HGabor képe

Tegnap vegre elesben is

Tegnap vegre elesben is hasznalhattam a kis AIRZOUND-omat! Hat volt hatasa :) Az elso esetnel nevelo celzattal hasznaltam a kisivben kanyarodva-elozo-majd-kormanyt-ramhuzo-mert-elfelejtette-hogy-ottvagyok sofor ellen, akivel sikerult a pirosnal elbeszelgetnem, es belatta, h hibazott, bar bocsanatot nem kert. A masodjara az Andrassy-n a bicosavban zoldet varo gyalogok ellen vetettem be (bar megfogadtam h gyalogok ellen nem hasznalom, de nem birtam ellenallni, ugye az ujdonsag varazsa :), ezuton is elnezest kerek toluk. Abbol itelve ahogy szetrebbentek, nagyon megijedhettek. A harmadik mar a kulvarosban egy kapuajbol kiallo egyteru ellen szolt, ez mar kemenyen eletvedelmi celbol. Ugy rombolt kifele, mintha mar uttesten menne, pedig eppen a gyalogbicoutat keresztezte. Kerestem a tekintetet, de lattam, hogy nem engem nez, hanem a forgalmat sasolja, igy hat kapott a suritett levegobol. Meg is allt nyomban :)
Szoval mar megerte, pedig ez csak 20km tekeres volt.
Es indult a kovetkezo zajkelto project: vmi kimeletesebb eszkoz gyalogok ellen, hogy ne kelljen allandoan kiabalni. Ma is majd kiteptem a hajamat, amikor a rakparton a sok turista mogott lepesben csorgok, a kurtot nem merem nyomni mert veszettul hangos es szivrohamot kapnanak. Faterom meselte, h latott regen olyan bicocsengot, ami nem egy pockot kellett rangatni, hanem egy kart kellett marokkal meghuzni, ami megporgetett egy lendkereket, ami meg csapkodta a csengot. Ezzel egy hosszu elnyujtott villamosszeru csengetest lehettett produkalni. Ha vki latott mostanaban ilyet, szoljon nyomban!

udv:
Gabor

233
Perillustris képe

Gyalogosra soha, de tenyleg,

Gyalogosra soha, de tenyleg, legfeljebb min. 50-100 meterrol. Az Arpad-hidon a zajban jol johet, ha mar messzirol figyelmeztetheto az "akadaly", mert ott b@szhatod a csengodet.

Maximumra tekerve, frissen felpumpalva (max. 5,5bar) egyebkent valoban iszonyat. :)

Kiegeszitonek vedd meg a legegyszerubb poccintos csengot, tokeletes megoldast nyujt.

234
Szász Andrej képe

Én villamoscsengőre

Én villamoscsengőre gondoltam, ami szabályos is ("hangjelző berendezéssel kell felszerelni, amely csak csengő lehet"), folyamatosan szól, ha kell, és az autósok is paráznak tőle :)

Hol lehet ilyet szerezni, illetve hogyan működik? Biztos valami lendkerék is van a dologban a lassuló-halkuló csengetés folytán...

235
Névtelen képe

Nem hiszem, hogy elbírná a

Nem hiszem, hogy elbírná a kormány a villamoscsengőt, szvsz túl nehéz ahhoz.

236
Tibor_Nesze képe

mennyibe fájt ez az alarm?

mennyibe fájt ez az alarm? rendelted?

gyalog? az mi? :-D

237
HGabor képe

Rendeltem, Angliabol.

Rendeltem, Angliabol. Atszamitva 8000HUF volt, de ismeros hozta haza, a szallitas tobbe lett volna mint az egesz. Ajanlom mindenkinek akinek kedves az elete, es sokat megy autok kozott.

udv:
Gabor

238
Perillustris képe

Nekem 29$.

Nekem 29$. :)

239
Hemü képe

Szerintem a kerék mellé

Szerintem a kerék mellé kell szerelni a csengőt, és a küllőkre valami kiálló dolgokat, amik pöcögtetik, ha ráközelíted. 28-ason 20 km/h-nál 2 ilyen kiálló 5 csengetést produkál másodpercenként. Én is gondolkoztam már ilyenen.

240
zsoltee képe

Lendkerekes

Lendkerekes marokkalpörgetős kormányvégéretoldós berregős kütyüt láttam valakinél még ősszel v. télen, keresgélj a cm.hu-n, beszéltünk is róla, vmi játékboltban lehet kapni.

Zsoltee

241
magwas képe

Ne izélgesd a gyalogokat. A

Ne izélgesd a gyalogokat.
A kerékpár jármű, az úton a helye, nem pedig a rakparti járdán.

--
a bátor kommutátor

242
zsempi képe

nekem 1 cat eye csengőm

nekem 1 cat eye csengőm van, nagyon jó. hangos, szépen zeng, mint 1 harang, és kb úgy működik, mint a régi biciklik csengője.
régen volt 1 katicás -gondolom sokan ismerik-, de az csak szép, nem 6ékony- letört a pöcke, ami csak 1 szar műanyag volt. na ez a cat eye nem azon az elven működik.

243
Györgyi képe

Nekem is cateyem van,de

Nekem is cateyem van,de senki nem hallja :)

244
Szász Andrej képe

Nos, a Tour de Tücckőről

Nos, a Tour de Tücckőről dolgozni jövet a Bartók Béla utat vettem igénybe, mint egyedüli, jó irányba vezető utat. A tükörben hamar feltűnt két biciklis, akik a parkoló autók burkolatához lapulva settenkedtek az úttesten, én persze jó példát mutatva megtartottam a kellő min. 1 méteres oldaltávolságot.

Az autósok a szokott példás magatartásukat hozták, vagyis már tőlem 50-100 méterre átsoroltak a gyors sávba, én pedig biztonsággal róttam az utam a szélső sávban. Azonban közeledett a busz megállója (a Gellért térhez közeli), ott a Volvo csuklós visszasorolt a szélső sávba, én pedig megelőztem a buszt a belső sávban (szintén megfelelő oldaltávolság megtartásával). Mögöttem jött egy szép, tiszta, piros Fabia, vezetője még picivel hamarabb sorolt át, azonban a kiindexelő busz miatt az autók összetorlódtak, így nem tudott végül megelőzni. A buszt kikerülve pont elé-mellé kerültem, azonban teljes biztonságban, a manőver közben karral jelezve, és meggyőződve, hogy sebességkülönbségünk 0 közeli.

Ez már sok lehetett neki, mert a Gellért téri lámpánál letekert ablakkal, oldalt fordulva gesztikulált, magyarázott valamit, de ebből semmit nem hallottam. Odagurultam mellé, és behajoltam az ablakon. Az argentin kinézetű srác és köztem az alábbi párbeszéd zajlott le.

"Mit keresel a sáv közepén, húzzál le a szélére! (+töltelék, amire nem emlékszem)"
"Én csak a buszt kerültem ki, megfelelő oldaltávolságot tartva..."
"Ne magyarázzál (+töltelék)!"
"... amit neked is ugyanúgy meg kéne tartani, egyébként."
"Akkor se menj a sáv közepén, takarodj a szélére, mint azok ott!" (Közben a settenkedő biciklisek jobbról megelőzték a lámpánál feltorlódott kocsisort.)
"Mindjárt leszedem azt a maszkot ... Kiszállok és leütöm a fejedet, te buzi köcsög ..." stb., csak bólogattam.
"Olyan degenerált fejed van, te buzi kis köcsög!" Csak néztem. Előregurult.

Láttam, ahogy a settenkedő biciklisek átosonnak a teli piroson! Még úgy éreztem ezt meg kell kérdeznem, odagurultam megint:
"Úgy kéne mennem szerinted, mint azok ott, át a piroson?"
"Igen, például! Biciklivel ezt meg lehet tenni! (+töltelék)"

Zöld lett, elindultunk, besoroltam a szélső sávba, ő meg húzza rám a kormányt, és folyamatosan magyaráz (lényegében a "buzi kis köcsög" és variánsai hangzottak el). Meg talán olyasmi, hogy most mért nem mész, meg hogy mivanmár (nem hallatszott). Ugyebár az ember jobbról nem előz, róla pedig nem lehetett eldönteni, hogy egyenesen, vagy jobbra megy tovább, mindenesetre rám várt, hogy menjek előre. Elég lassan haladtunk, a taxis dudált is mögöttem, erre ellépett a szép, tiszta, piros Fabia, majd a taxis és én is.

A settenkedő, szoknyás embert a Szabadság hídon értem utol, később egy lámpánál visszaelőzött. A nem érdekelnek a jelzések típusú, veszélyesen közlekedő, tudatlan biciklisek közül való volt.

Mi a tanulság?

• A kerékpárosok egy része félelmében az ajtózónában közlekedik (óriási veszély), hátra nem néz, jobbról előz (ismét egy nem várt veszély mindkét félnek), piroson megy át.
  • Az autósok egy része szerint a biciklis akkor viselkedik helyesen, ha pontosan a fentieket teszi. Valószínűleg ők is pontosan ezt csinálnák, ha biciklire ülnének, azonnal elfelejtve az autós közlekedésük során szerzett közlekedési tapasztalataikat, hiszen szerintük az "nem alkalmazható" a kerékpárra! A kerékpár szerintük külön kis valami, nem jármű, nem gyalogos, saját kis törvényekkel/szabályokkal.
  • Az előzőhöz kapcsolódik, hogy az általuk elvárt kerékpáros viselkedéstől eltérőt egyszerűen nehezen viselnek el. Még akkor sem, ha ez a járművek között egyébként megszokott, normális viselkedés, és akkor sem, ha emiatt hátrány őket igazából nem éri. (Vagy abban bízott, hogy majd eloson mellettem, jobbról kielőzi a buszt, és eléri a zöldet? a többiek rájöttek ennek az elképzelésnek az életképtelenségére, ezért is nem jöttek a sávomban).
  • Az autósok egy része ideges lesz stb. és valahogy kiereszti a gőzt. Rám ez nem hatott, és passzivitásommal szerintem különösebben nem is fokoztam a dühét. Szerintem jobb, ha ki tudja engedni verbálisan a frusztrációját, mintha magába fojtja, vagy máshogy engedi ki (pszichológusok biztos vitatkoznának). :)
  • A fentiek ellenére még az ideges autós sem viselkedett felelőtlenül; korrektül, szabályosan kikerült, sávváltáskor megvárt, és még végső elkeseredésében sem csinált semmi veszélyeset. Amelyik kutya ugat, az nem harap? :)

Összefoglalva: oka van annak, hogy a statisztikák szerint a kerékpárvezetés technikája a legbiztonságosabb kerékpáros közlekedési változat, és hogy abban a statisztikai csoportban, ahol az ezt gyakorló egyedek száma magas (pl. amerikai klub-kerékpárosok között) a baleseti esély a teljes populációra vetített érték ötöde. A settenkedő, kerékpáros-kisebbrendűségre alapozó közlekedési változat biztonságosabbnak tűnik, azonban ez merő illúzió. A járművezetőként viselkedés a settenkedő csoport tagjai szemszögéből nézve veszélyes, azonban ez ismét csak illúzió, még az előbbi példa sem támasztja alá.

245
RoGeR képe

Én a KDT-n húzódtam be

Én a KDT-n húzódtam be egyszer a macskaköves buszmegálló mellé. Észlény kisteherautóvezető meg úgy gondolta, hogy akkor ő ott elfér, úgyhogy jobbról megelőzött sávon belül. Nem kicsit anyáztam.

---

246
dobákpeti képe

Júúj, azt a buszmegállót

Júúj, azt a buszmegállót nagyon utálom! Velem is előfordult, hogy úgy mentem (ugye szabályosan) a belső sávban a macskaköves buszsáv mellett, hogy nem állt busz a megállóban. Persze a szimpatikus biemdaböljús úgy gondolta jó ötlet jobbról a macskakövön 70-nel megelőzni. Nemkicsit volt halálfélelmem, mert a motorja bőgésétől azt sem hallottam egyértelműen, hogy a másik oldalon mi van, előz-e bárki onnan, hátrafordulni meg nem mertem, nehogy ettől a kormányt is fordítsam, és kocsi alá kerüljek... Hogy mászna fára az ilyen a verdájával!

Azóta nem használom ott a belső sávot, ha nem áll busz a megállóban.

dobákpeti
"Get up, stand up! Stand up for your right!"
petiBlog

247
HGabor képe

Zavarbaejto hasonlosagot

Zavarbaejto hasonlosagot mutat a torteneted az enyemmel (a vedett utra ramkanyarodos, ledudalos, faszparasztos), ugyanaz a bunko stilusu sofor, hasonlo szofordualatok, es amit en nem irtam le a multkor, hogy abban is szinten brazilok voltak. Igaz en Suzukit irtam, de a szin az stimmel, es lehet elneztem a markat. Szerintem kedves baratommal futottal ossze :)
Legkozelebb mar kerunk rendszamot is!

Udv:
Gabor

248
Szász Andrej képe

Már ha a kék az ugyanaz,

Már ha a kék az ugyanaz, mint a piros :) vagy ennyire sötét volt? :)

249
lrdr képe

Mai élmény: Lágymányosi

Mai élmény:

Lágymányosi ucán lefelé rombolás 30 körül, sebességnek megfelelően+h látni lehessen, h jövök - az út szélét telibeparkolóktól,akik a kresz által előírt kereszteződés előtti min. 5 métert is semmibe veszik természetesen - az (egyirányú) utca közepén.
Elővigyázatosságom ellenére jobbról a Bicskeiről, lendületből elémfordul 1 Fiat Ducato kaliberű játékautó (magas üléspozíció miatt tehát nemlátásom kétszeresen is kizárva)...erős fékezés,pumpa fel, Budafoki-keresztben utolérem, a felhúzott ablakon is átütő hangerővel megkérdem "Biztos így kell elém kifordulni?" Kinyitja az ajtót,megkérdi, h én mit csináltam volna a helyében (?!?!),kérdezem miért,azt mondja,mögötte is jöttek nagyon (ezt persze nem láttam/láthattam/nem is figyeltem érdekes módon...)...és ERRE NEM TUDTAM ÉRTELMESET MONDANI, olyan dühös voltam...

Szóval az eset _tanulsága_, hogy mikor az életünkre törnek is őrizzük meg nyugalmunkat, különben könnyen zavarba hozhatnak a rutinos szabálytalankodók hidegvérrel (! fontos!-ez is meg tud zavarni,mikor ordítasz épp :P) feltett konzerv-visszakérdezéseik valamelyikével.

Esetemben tehát a helyes eljárás az lett volna, h ugyanazzal a nyugodtsággal azt válaszolom:
"Megállok és megadom az elsőbbséget a közlekedés egyébként is gyengébb résztvevőjének,ahelyett, h a veszélyeztetésével tovább tetézzem a bajt. Ha eközben hátulról belémjön vki, az ő hibája lesz, h nem tartott kellő követési távolságot."
Nem pedig hagyni, h megmagyárázzák, h igazából én vagyok a hibás, h arra találtam menni épp,vazz :S...és persze,hogy 1 "bocs" nem bírt kicsúszni a száján.

A leginkább az b@sz fel, h vmiért úgy érzem,ha kocsival vagyok,nem ugyanezt tette volna :|...áhh,kár is a szót vesztegetni rá...ugyanaz a típus volt,mint amelyik az andrássyn jobbról rámfordulva cserbenhagyással elnyomott....:S Egyszerűen lehetetlen eldönteni hogy tényleg fel se fogja,mit csinál,ennyire bunkó alapon, vagy azért gyúrt rá? És legfőképp: hogyan szerzett jogsit? *-) Az én tippem, h ilyennek születni kell,és soha nem fogja megérteni,h amit csinál,annak következményei is vannak. Imádom az emberi önzőséget, csodálatosan hazavágja a világot :)

EoF

szerk: természetesen tisztában vagyok vele, h a duma 80-90% valószínűséggel kamu volt (annyi agyam se volt, h ellenőrzésképp hátranézzek :S) és egyébként is: egy rám vonatkozó elsőbbségadási kötelettséggel bíró kereszteződést nem úgy közelítek meg,mint 1 állat,ugye...asszem,_legigazábból:P_ az b. fel, h az ilyennek TÖKÉLETESEN mind1, h mit pofázok,falrahányt borsó mindenhogy...

Szóval kíváncsian várom, kinek milyen,esetleg már kipróbált és 6ásosnak bizonyult 5lete van ez ellen a típus ellen?

250
csergo képe

kislovagos topicot érdemes

kislovagos topicot érdemes átlapozgatni indulásként.. :)

-

Adj helyet magad mellett..
(Orrot túrni pedig bringán is lehet.. ;) )

251
lrdr képe

Nemrossz,nemrossz, de én a

Nemrossz,nemrossz, de én a felhőtlen lélekjelenlétnek 1 olyan szintjét szeretném megütni, hogy mindig az adott szituációhoz illő furfangos jópofaságot tudjak szólni.

Pl. a mai esetemben talán a legzanzább az lett volna, h miután előadta, h mennyire jöttek mögötte, "őszintén" eltűnődve megjegyzem:
"Érdekes,hogy itt/most meg megálltál...pedig nagyon jöttem ám mögötted!" :P...szóval ezt a 12 órás fáziskésést kéne lenyomni 12 másodperc körülre...:D

252
csergo képe

Ecsémbátyámhúgomstb,

Ecsémbátyámhúgomstb, Kutyákmacskáksündisznók!
Olyan ért, hogy még most is csak pillogok: nem fáztam olyan nagyon, mikor az Andrássy szervizútján egyszerre értünk a (viszonylag hosszú) pirosba egy viszonylag kellemes külsejű hölgyeménnyel, aki -és innentől xaktás a dolog- letekerte az ablakot, és szólt, hogy ha az segít, álljak mellé, bent megy a légkondi!
Szerintem sokkot kaptam - ilyen is van..

-

253
lrdr képe

:O :D!

:O
:D!

254
josefkleinn képe

Tuti idegen volt az a

Tuti idegen volt az a "nőlény". Vigyázni kell, mert amint melléérsz, egy csáp lekap a bringáról és beránt az ablakon át az (egyébként kellemesen légkondícionált) autóba, ahol testedet rendkívül gyorsan liofolizálja az idegen. Aztán az elszottyadt pár kilogramnyi pothüvelyedet mekdolnálcoszacskóba gyűri és kihajítja a következő pirosnál.
Nemritkán látni ilyen (isten tudja mivel) teletömött makdonác és börgerking típusú göngyölegeket a flaszteron hányódni. Csak figyeld meg!
Szóval nagy mákod volt :)

255
zsoltee képe

azért a nagy pillogás

azért a nagy pillogás közepette a <cite>-t lezárhattad volna ;)
lehet, hogy csak ismerkedni akart a hölgy? :D

Zsoltee

256
csergo képe

Naajóó..:) Csak az a gond,

Naajóó..:)
Csak az a gond, hogy asszem a citezárás már meghaladja a tudásom.. :)
Egyébként lehet, hogy megtetszett neki az izzadt hömlököm (nyilván), de a végeredmény a fontos, nem? Jelen esetben beáldozom magam a nemes cél érdekében.. :)

Szerk.:
citezárás ápdét: Én kérek elnézést, néha elfelejtem elolvasni az apróbetűs részt.. :)
-

257
csergo képe

:D Elötte azért

:D
Elötte azért becsekkoltam az ablak méretét, és erősen kapaszkodtam Suhiba (t.i. vasparipám), ketten együtt tuti nem fértünk volna be.
A liofilizálás majdnem stimmelt, ő fagyasztotta magát, én meg cefetül ki voltam tikkadva..
Egyébként meg tán nem is bántam volna egy hasonló akciót a végén eldobott zacsival (ha nem is pont mekkdonáccospapíros, hanem mondjuk életsílusosgummis formában).. :))

-

258
Györgyi képe

jajajjaj soxor küldte be

jajajjaj soxor küldte be

259
Györgyi képe

Mondtam én,hogy bejönnek a

Mondtam én,hogy bejönnek a bicajos srácok a(nemcsakazirodista)csajoknak ;)

260
autoscsaj képe

Sziasztok Kedves

Sziasztok Kedves Bringások!

Sok szempontból meg tudlak Titeket érteni,de autók mindíg lesznek,mert van akinek nem kivitelezhető bringával járni.Lásd fiatal anyuka kisgyerekkel,aki nem fogja a csecsemőt bringán hurcibászni,és nem fog majd 300Ft-ot azért fizetni,hogy utazhasson koszos-büdös BKV-val.Vagy éppen ott vannak azok akiknek az autó munkaezköz.A délutáni dugóban nekem is kellemetlen a körúton autókázni,de mivel nem gyakori,nem mondok le az autóról a városban,és ugyan nem vagyok terepjárós kopasz fiatalember,csak egy fiatal csajszi aki szereti az autóját.És igenis figyelek a bringásokra,arra amelyiken látom hogy érdemes.Azokat a bringásokat meg akik a 2 sávban összevissza cikáznak a kocsik közt,és néha 2 centire mennek el az álló autóm visszapillantó tükrétől,legszivesebben hazaküldeném Ablak-Zsiráfot olvasni mert ezeknek még a Kresz tankönyv is sok lenne.Lehet autóval és bringával is kultúráltan közlekedni.A főoldalon egy mondat szemet szúrt: "Hogyan lehet az M7-esen sávot váltani?" Aki ezt írta annak üzenem,hogy sürgősen csiszolja a Kresz tudományát ugyanis semmilyen lassú járművel,segédmotorkerékpárral,bringával,lóval,és gyalog semmi keresnivalója senkinek autópályán.Szerintem sok ember figyel a bringásokra de van akire egyszerűen nem is lehet,mert úgy közlekedik,úgy csinál mintha szándékosan próbálná az autósokat provokálni.És vannak az ugyanilyen jellegű motorosok,akik legalább éjjel szerecsésebb esetek,van rajtuk normális világítás.A hanyagabb bringások még erre sem figyelnek.Szóval jó lenne,a "Vegyük birtokba a város,és járjon mindenki bringával" project előtt,magatokba szállni,illetve a rendesebbik felének megtéríteni a közlekedés szempontjából veszélyesebbik felét.Úgyse lesz mindenhol bringaút amig a honatyák a lóvét a saját jólétükbe fektetik be. Mert van akinek egy bringás okozta kár az autójában 3 órányi munkabére,van akinek meg a félhavi.És Ti mégcsak betétlapot sem tudtok adni egy esetleges visszapillantótükörbe beleakadás után...
Szerintem nem én vagyok az egyetlen ilyen gondolkodású autós,és ha Kresz szerint (semmi keresnivalótok a belső sávba,ill.a külső jobb oldalán!!!) közlekedtek,normálisan,akkor az autósok is jobban tudnak Rátok figyelni!

261
adamekp képe

Először is hadd

Először is hadd köszönjem meg, hogy látogatod a lapot és még véleményedet is leírod.
Tudjuk hogy mindaddig lesznek autók, amíg van hozzá üzemanyag - akár fosszilis, akár megújuló. És igen, sokszor szükséges az autó, főleg ha munkaeszköz - ezt sem vitatjuk. Célunk csak az, hogy aki teheti, váltson más közlekedési módra - például nem kell a közlekedésen közvetlenül idegeskednie, no meg azok, akik pont kocsiban ülnek, ők is hamarabb megérkeznek oda, ahova akarnak.
Az összevissza cikázás tényleg - hogy mondjam - csúnya és nem veszélytelen dolog, de bevallom, a nagykörúti dugóban én is szoktam így menni - Frédibéni módjára, tehát nem gyorsabban mint gyalog - de jól tudom hogy szabálytalan. Ha lenne kpr-sáv, akkor nem kéne így cselekednem.
Az M7-es témához: a feltett kérdés - mint látható - figyelemfelkeltő célját elérte, a tartalma pedig a következő: egy túra részeként a bevezető szakaszon mentek néhányan, ami a köztudatban ugyan M1-M7-ként él, de valójában csak egy városi út, ahol nincs megtiltva a kerékpáros közlekedés.
Sokan küzdünk a kivilágítatlan bringások fel- és kivilágosításáért.
És igen, szeretnénk, ha javítanának a kerékpáros infrastruktúrán, de amit még fontosabbnak tartunk, az a közlekedés összes résztvevőjének mentalitás-változtatása, például hogy odafigyeljenek a másikra, s köszönjük, hogy Te odafigyelsz ránk.

Száguldás, bringa, szerelem, száguldás!
üdv adamekp

262
zsoltee képe

Bringás kismamáról Ninja

Bringás kismamáról Ninja tudna mesélni, volt is vele egy interjú, de most nem találom.
Ha munkaeszköz a kocsi, akkor jogos, de ha a munkábajárás eszköze, akkor már nem feltétlenül. Ha meg csak hobbiból autózgatsz, meg mert "szereted", akkor csak sajnállak, hogy nincs jobb hobbid. Bár ha egy ferrarit babusgatsz, akkor azért meg tudlak érteni :)

2 centire a visszapillantótükörtől? csak nem dugót okoztak az autósok és onnan próbál kiszabadulni a bicajos? a 2 centi azért elég erős, de biztos van ilyen is, mint ahogy olyan is, hogy az autós szorítja le a bringást centizgetve...

"Hogyan lehet az M7-esen sávot váltani?" - Ezt egy olyan ember írta, aki villamosnak képzeli magát, úgyhogy nem kell komolyan venni :D egyébként ha továbbolvasol, kiderül, hogy az M1/M7 városi szakaszáról van szó, ami a táblák szerint városi közút, nem pedig autópálya, mint ahogy azt a benzinzabálók hiszik. Ez egy túlélőtúra volt, ami arra világít rá, hogy mennyire nincs egyenjogúság sok helyen az utakon, és már a tervezés során keresztbetesznek a bringásoknak.

"semmi keresnivalótok a belső sávba,ill.a külső jobb oldalán!!!" - nem bizony, a külső sáv közepén a helyünk, ha biztonságban akarunk közlekedni! ;) Kivétel ha széles a külső sáv ÉS nem parkolnak mellette jobbra, ekkor lehet (és a KRESZ szerint kell is) a jobb szélén közlekednünk.

Zsoltee

263
magwas képe

Kedves autóscsaj! Én

Kedves autóscsaj!

Én írtam, hogy "hogy lehet az M7-en sávot váltani". Beismerem, csúsztatás volt, a túra útvonala nem tartalmazta az M7-et, csak annak bevezető szakaszát. Ami pedig sima belterületi út. Egyébként aránylag egyszerű rajta a sávváltás.

"És Ti mégcsak betétlapot sem tudtok adni egy esetleges visszapillantótükörbe beleakadás után..."
A Magyar Kerékpárosklub tagjainak felelősségbiztosítása is van (meg balesetbiztosítása), sőt célcsoportja lévén közlekedésbiztonsági célú ismeretterjesztésnek, valószínűleg ritkábban akadnak bele a visszapillantó tükörbe.

"ha Kresz szerint (semmi keresnivalótok a belső sávba,ill.a külső jobb oldalán!!!) közlekedtek,normálisan,akkor az autósok is jobban tudnak Rátok figyelni!"
A tapasztalat az, hogy az autósok attól szoktak a legidegesebbek lenni, ha szabályosan közlekedek, pl:
- nem a buszsávban megyek, hanem egyel beljebb
- megtartom a biztonságos oldaltávolságot
- balra kanyarodás előtt besorolok (igen, a belső sávba).

A fiatal anyuka kisgyerekkel összeállítással kapcsolatban pedig akad néhány ismerősöm, akik pont a kerékpározást találták az ehhez legalkalmasabb közlekedési módnak. Nem csodálkoznék ha kiderülne, hogy sokkal formásabb fenekük van mint neked.

--
a bátor kommutátor

264
SzCiklon képe

"A fiatal anyuka

"A fiatal anyuka kisgyerekkel összeállítással kapcsolatban pedig akad néhány ismerősöm, akik pont a kerékpározást találták az ehhez legalkalmasabb közlekedési módnak. Nem csodálkoznék ha kiderülne, hogy sokkal formásabb fenekük van mint neked."

Magwas, minden tiszteletem a tiéd, ezért kérlek, hogy további hozzászólásaidban ne tegyél ilyen szexista kijelentéseket. Nem nagyon írogatják a lányok sem fel a CM fórumokra, hogy sörpocak, meg egyebek. Ne legyen már kettős mérce...

265
Lathor képe

A többit már leirták, én

A többit már leirták, én azt nem értem miért csesztetnek itt folyton a "veszélyesebbik fele" miatt, próbálunk nevelni, de nem a mi dolgunk, azokon kéne ezt számonkérni akinek van rá jogköre. Sokan autóval cikáznak a sorok közt, leszoritósdit játszanak, szembesávba előznek ... mégsem mondom hogy neveld meg őket és utána autózgass. Szóval ha autóval rendben van hogy a "Vegyük birtokba a város" project lezajlott a veszélyesek megtéritése nélkül, akkor bringával miért más a helyzet?

266
Györgyi képe

Szia kedves autóscsaj! Én

Szia kedves autóscsaj!
Én felneveltem a gyerekeimet úgy,hogy nem volt autóm,háti hordozóban biciklin nagyon jól tudtunk közlekedni,nagy régifajta babakocsival sétálgatni,mostanra pedig nagyon jó kis utánfutókat találtak ki,amelyekben biztonságosan lehet gyermeket/gyermekeket/szállítani.(Megjegyzem ilyen régen is volt,a papámé kis tömörkerekű fatalicska kinézetű volt,amit tanyabike után lehetett kötni.)
Aztán első dolgom volt biciklit venni a gyereknek,pici háromkerekűt,szinte járni sem tudott de már tekert.
Azok a bringások akik az autók között cikáznak a dugóban téged NEM a közlekedésben zavarnak,mert az akkor ott nincs,ők haladnak,te meg állsz a dugóban,ennyi/ne nyisd ránk az ajtót kérlek:)/Ami a károkozást illet,hááát...kocsival egész jól tönkre lehet tenni egy bringát,meg kicsit sürübben hallani,hogy autós binyiglist gázolt halálra,mint fordítva.....
Magwas blogját nem olvastad végig,nem tudod miről van szó,tehát nem itélkezhetsz,míg nem tudod mi a sztori.(Na meg Őt különben se bántsd,mert mi szeressük:)Na meg különben is ne itélj,hogy ne itéltess...stb.
Egyébként köszönjük szépen,hogy figyelsz ránk,hidd el,mi is nagyon szeretjük a bringánkat;)
Szép napot,vegyél biciklit!

267
Prof.gruppetto.hu képe

Hát ja, baromi veszélyes

Hát ja, baromi veszélyes lehet, amikor a visszapillantó tükröd mellett 2 centire "elhúz" a bringás a dugóban. Még az is lehet, hogy megsérülsz? Jajj! :)
Amikor az autós húz el a tök üres úton 2 centire a könyökömtől, az meg csak siet, meg egyébként is mi a faszt csinál ott gyökkettővel a bringás, ugye? De hát végülis neki van betétlapja, így mi bajom lehet, ez is igaz...
LOL

268
magwas képe

Attiláról mentem fel

Attiláról mentem fel Krisztinára Mockba irányába, ott ahol keresztbe jönnek azok, akik a másik irányba mennek Attiláról Krisztinára, és elsőbbségük van.
Kicsit lassítottam is, mert volt még két kocsi. De az első megállt, és integetett, hogy menjek.
Megköszöntem neki. (Igaz, hogy mindketten jobban jártunk volna ha él az elsőbbségével, de a gesztus nagyon jólesett.)

--
a bátor kommutátor

269
autoscsaj képe

Köszönöm a

Köszönöm a hozzászólásokat,úgylátom többnyire sikerült nem támadásnak venni amit írtam,aki meg annak vette,hát az így járt.
Szóval az M7-es téma...Sorry,valóban nem olvastam tovább!
Ami meg a "2centire visszapillantótükörtől" témához még mindenképp hozzáfűznivalóm: akár haladok az autóval,akár nem,elég csak egy rossz mozdulat akár a bringás akár az én részemről,és nem kell feltétlen szélsőséges esetekre gondolni,akárcsak egy úthiba is mozdíthat a bringáson vagy az autón annyit,hogy szar vége legyen a bulinak.Igaz az autós valószínűleg nem fog sérülni,max az autó,a bringás viszont szerencsés ha csak a biciklijét dobhatja a kukába.És őszinténszólva mégha nem az én hibámból történne egy ilyen eset,és sikerülne egy bringást elvasalni az biztos hogy maradandó rossz élmény lenne.Ez az én hozzáállásom,aztán mint ahogy autós és autós közt is volt már rá példa nem egy,ha esetleg sértetlenül megússza a bringás az incidenst,és mondjuk nem én vagy hozzám hasonló ül az autóban,akit onnantól kezdve hogy a bringás jól van már csak a kártalanítási rész érdekelne,hanem mondjuk sikerült egy S Mercit meghúzni és esetleg egy kigyúrt ugandai üzletember száll ki ne adj isten még pár "spanjával" az kellemetlenebb lehet.Sajnos ezek az autósok rontják az autósok renoméját,mert ezek azok akiket sose láttam még tanulóautóban vezetni tanulni,és ezek azok akik megengedik maguknak hogy a jobbkezesben is elsőbbségük van,és megállsz neki,elengeded mert úgy érzed jobban jársz mintha belemennél egy ilyen incidensbe.
A gyereknevelés témához csak annyit szólnék hozzá,hogy nekem is van bringám,de sportezközként tekintek rá,és nem kifejezetten közlekedési ezközként.Mert ha közlekedek akkor azt szeretem biztonságban,kényelmesen tenni.Soha nem hordanék sehova kisgyermeket kerékpáron,mert veszélyes,autók nélkül is.Egy kisgyermeknek gyermekülésben a hátsó ülésen a helye bekötve.Ha elég nagy lehet venni neki kisbringát,aztán nagybringát,és ha bejön neki akkor bringázzon és vigyázzon magára,de amig én vigyázok egy gyerekre addig nincs közúton bringázás.Azért azt Nektek is be kell látnotok hogy amíg van mi törjön körülötted addig biztonságosabb helyen vagy.Ha már az is kevés akkor vagy peched van vagy hülye voltál.
zsoltee: Nem nem Ferrarim van,nem születtem olyan helyre,és nem voltam "táncoslány az olaszoknál".Bár igen egy sportos coupé boldog tulajdonosa vagyok,egy komolyabb bringa áráért vettem,és az utolsó fillérig az a pénz van benne amit megkerestem,ezért megbecsülöm és szeretem annak ellenére hogy 15 éves,és vannak akik szerint csak egy gyagyi autó hülyegyerekeknek.Most így túl a felújításán,(mert bizony nem titok hosszú távra tervezek vele,és majd ha eljön az ideje egy szép veterán öregúr lesz belőle)sokszor elgondolkoztat a téma,hogy heti egyszer megyek vele be a városba,akkor is csak muszájból,és nem szeretném ha bármi lenne vele,olyan apróságok miatt mint az oldaltávolság betartása.De 2 emberes móka és hiába próbálok néha lehúzódni a bringások elöl ha 3-man vannak és minden irányból kerülni próbálnak.Volt már ilyen sajnos.
magwas: Tisztelem a fanatizmusodat,de néha józan ésszel is bele kell gondolni dolgokba.
A belváros lezárására nem mostanában fog sor kerülni.Engem mondjuk nem zavarna,de akik a légkondis Lexusokkal járnak kaputól kapuig biztos elleneznék...És azt hiszem a belváros lezárása is rajtuk múlna.
Ami pedig a seggemet illeti... :) Szerintem jó seggem van,ami még önmagában semmit nem jelent,de úgy már lehet ha nem csak szerintem van jó seggem.De ha nem lenne jó seggem,akkor is az lennék aki vagyok,és asszem a pasiknak se ez számít!Egy jó segg önmagában még nem mossa ki a bringázás után levetett zoknijaidat,és nem teszi eléd a vacsorát,és nem hallgatja meg nap végén a sztoridat a bunkó leszorítós autósokról. :P :)

270
Lathor képe

Nem kötekedés, majd leirom

Nem kötekedés, majd leirom miért kérdezem, távolra vonattal jársz?

271
magwas képe

Persze, lehet a kerékpárt

Persze, lehet a kerékpárt sporteszköznek tekinteni. Van, hogy én is vicclapnak nézek egy-egy informatikai rendszertervet, és könnyesre röhögöm magam rajta. De lássuk be, hogy mindkét esetben valami nagy baj van.

A legnagyobb merénylet amit a gyerekeddel tehetsz éppen az, hogy mindenhová kocsival viszed, utána járdán bringáztatod, majd amikor "elég nagy" (de fingja sincs arról, hogy mi az a közlekedés), beengeded egyedül a forgalomba. Az enyémek már tudják, hogy bringával az úton a helyük, a legnagyobb pedig azt is tudja, hogy miért biztonságosabb ott neki.

Általában véve is merénylet a gyerek ellen, ha mindenhová kocsival viszed. Elsatnyul, elszakad a külvilágtól, stb.

Ahogy belegondolok, a bringás lányokban tényleg nem az a legkirályabb, hogy jó a seggük. Hanem az, hogy magabiztosak, jó a helyzetfelismerésük, nem rinyálnak apró fizikai kellemetlenségek miatt, és nem fáradnak el túl hamar;)

(Jobbról előző bringásra már én is szóltam rá egy párszor, rámutatva arra, hogy ha nem lassítok le, akkor pont ráhúzta volna az autós. Aki engem látott, de őt meg nem. De ennek semmi köze ahhoz, hogy miért kéne nekem is a dugóban rohadni mint az autósoknak.)

--
a bátor kommutátor

272
Györgyi képe

Vannak nagyon jó ülések

Vannak nagyon jó ülések gyerekeknek hátra,bicajra valók,a Margit híd avatásán nagy sikert aratott az a baba akit ebben hoztak a szülei.Én mindenhogy vittem már a gyerekemet bicajon /bár az utolsó nagyon nehéz volt:) / és biztos voltam mindig benne,hogy jó helyen van és biztos kézzel fogtam a kormányt,soha nem féltem,hogy baja esik.
Ha józan ésszel gondolkozunk,akkor képbe jön a környezetszennyezéstől kezdve minden vacak.

273
Hotyhogy képe

Nagyon örülök a

Nagyon örülök a magabiztos képalkotásodnak az említett testrészedet tekintve. Remélem nem vitatod azt a meglátást, hogy egy gyönyörü női hátsórész a kerékpár nyergében jobban érvényesül.

Te se rejtsed véka alá a dús adottságaidat amikkel áldott vagy. Szállj ki abból a szűk, zárt és áporodott dobozból és pattanj nyeregbe, s tárd a világ elé a friss levegőn a megnyerő idomaidat.

http://www.erosblog.com/archives/japanese-girl-on-bicycle.jpg

Sajnálom a bolondot.

274
Szász Andrej képe

Micsoda beállított kép!

Micsoda beállított kép! Vagy Japánban lezárt lakattal is megy a bicikli? ;)

275
Hotyhogy képe

Nem is figyeltem meg!

Nem is figyeltem meg! Felteszem megy, hogyha selyembugyival kerül érintkezésbe a nyereg... Valami érintkezős detektor vagy mi...

Sajnálom a bolondot.

276
Hotyhogy képe

2

2 x

Sajnálom a bolondot.

277
Névtelen képe

2 centire a tükörtől:

2 centire a tükörtől: Kerékpáron sokkal jobban lehet érezni a méreteket mint kocsiban ülve. Kocsival eszembe sem jutna 10 cm-es távolságot tartani, míg kerékpárral könnyen lehet. Ha a kerékpáros okoz balesetet, akkor a kár behajtható rajta (a lakásbiztosítások ált. tartalmaznak felelősségbiztosítást, ezt sokan nem tudják).
Ha egy 20 km/h-val haladó kerékpárost egy autós 50 km/h-val meglök, akkor a kerékpáros részben átveszi a mozgási energiát, míg ha egy kerékpáros koccan az autónak, akkor nem igazán tudja arrébtolni a kocsit.
Másrészt a kerékpáron ülve le lehet látni az autók felett, így lehet látni, hogy milyen forgalmi helyzet várható.

278
autoscsaj képe

Lathor: Én vagy autóval

Lathor: Én vagy autóval vagy gyalog járok,csak végső esetben tömegközlekedek. Semmilyen szempontból nem birom és nem is szeretem. Ha nincs kocsi,képes vagyok sétálni mintsem felszálljak a buszra.
Névtelen: "Milyen forgalmi helyzet várható" Remélem ezt csak a dugókra értetted,mert a fontosabb "forgalmi helyzetek" pillanatok alatt történnek,teljesen mindegy milyen megasságból szemlélődsz.

279
Lathor képe

A biztonsági logikádat

A biztonsági logikádat követve gyerekkel nem mész ki a városból autóval, lehet körülnézni hogy gyereknek mennyire biztonságos nagyobb sebességnél.

280
magwas képe

Ööö nem. Az esetek

Ööö nem. Az esetek 99.999%-ában már a kocsik mozgásából, a sofőrök tekintetéből fel lehet mérni hogy mi fog történni a következő 5 másodpercben. Az pedig nagyon hosszú idő. Hosszabb mint egy élet.

--
a bátor kommutátor

281
Névtelen képe

Forgalmi helyzet pl: Látom

Forgalmi helyzet pl:
Látom hogy egy autó balra kanyarodik, ezért az előttem menő autó lehúzódik majd jobbra.
Látom, hogy elindult elöl a sor, erért nem kezdek előzni.
stb.

Persze nem lehet nindent előre látni, de sokkal jobban észlelhető a környezet, mint autóban ülve. A belvárosi utcákban a jobbkezet kocsival nehéz megadni, mert alig láthatóak be a keresztutcák, míg kerékpáron ülve át lehet látni a parkoló autók fölött.

282
Perillustris képe

Nehéz megadni? Egyszerűen

Nehéz megadni? Egyszerűen lassítani kell, de ha úgy kívánja a helyzet meg kell állni.

283
Névtelen képe

Ha a sarkon parkol egy

Ha a sarkon parkol egy furgon, akkor csak pár métert lehet belátni. 50 km/h-nál az érkező kocsi 14m-t tesz meg egy mp alatt. Tehát csak azt lehet csinálni, hogy lassan kicentiz az ember (vagy megvárja, míg a tilosban parkoló autót elszállítják, amire 0 az esély)

285
Lathor képe

Már van egy ilyen

Már van egy ilyen itten:
index cimlap

286
Györgyi képe

http://videa.hu/main.php?page

http://videa.hu/main.php?page=play&v=3KTNnruBeBoSQsv4

Ezt a borzalmat találtam most.....

287
Névtelen képe

Hát én nem szoktam az

Hát én nem szoktam az autókra támaszkodni, szerintem bunkóság.

288
zsoltee képe

egyetértek. fordított

egyetértek. fordított helyzetben én is hasonlóan cselekednék...

Zsoltee

289
Györgyi képe

Hát én mondjuk nem ütném

Hát én mondjuk nem ütném el,nem támaszkodnék rá,csak úgy beraktam,mert tényleg van ilyen.

290
Hemü képe

Ezt már egyszer Záp is

Ezt már egyszer Záp is belinkelte, mint londoni példát, én meg ezt válaszoltam:

"Egyrészt:
Úgy van, az ilyen szemtelen alakokkal így kell eljárni.

Másrészt:
Undorító ez a reklám. Miért? Mert haszonszerzési, tehát aljas indokból tovább szítja az ellenérzést az autósokban a kerékpárosok iránt. Londonban köztudottan nem csípik az autósok a bringásokat.

+1:
Köze nincs a történetnek a szóbanforgó autómárkához."

291
Györgyi képe

de én nem zápultam

de én nem zápultam meg,csak.....bocsáááááááááánat.....nekem sem tetszik,azért raktam be,én is olyan zavarkeltésnek érzem

292
Hemü képe

No para!Nem állítottam!

No para!Nem állítottam! :-)

293
Györgyi képe

jóvanakkor. ................

jóvanakkor.

294
Attila- képe

Süllyedhetnek-e lejjebb a

Süllyedhetnek-e lejjebb a parlamentben ülők?
http://hvg.hu/itthon/20070726_futar_fegyver_kepviselo.aspx

295
zsoltee képe

Aztakurva! Na meséljetek

Aztakurva! Na meséljetek futárok! ;)

Zsoltee

296
lrdr képe

Tegnapi nap folyamán volt 1

Tegnapi nap folyamán volt 1 igazán tanulságos szitu:

Alkotáson megyek felfelé (déli irányba)-a környéken nem vagyok kimondottan ismerős. Már majdnem felérek a tetőre (MOM park),látom h piros a lámpa,ill h jobbról a mélygarázsból autók jönnek kanyarodnak kifelé _DE_ úgy mozogva,mint akik elsőbbséget adnak az alkotáson haladó keresztirányú forgalomnak...ki is nézek kettő között 1 szép kis helyet,ahol átférek a piros felé vezető csorgásomban, és olyan 15 körül gurulok...

na kb. ebben a pillanatban vettem észre,hogy ez előtt a kihajtó előtt van még 1 lámpa,ami természetesen telipiros volt és már elhaladtam alatta,épp 1 kijövő BMW előtt sikerült reflexből elsőkeréken megállva besatuzni,amikor már jobb lett volna,ha továbbmegyek...részemről sűrű elnézéskérés (normális volt a fickó),és montam is neki,ami az eset fő tanulsága:

néha az sem jó,ha _túlságosan_ előre figyelünk a forgalomban.

Uakkor vki azt is elmagyarázhatná nekem,h miért nem teljes magabiztossággal hajtanak ott ki az autósok a meélygarázsból,ha 1x védi őket 1 lámpa? Minden esetre abszolút tanulságos volt a megtapasztalás olyan szempontból is,hogy sokkal inkább/hamarabb figyeled/észleled a közlekedés többi résztvevőjének a mozgását,mint a mesterséges beavatkozó dolgokat. Ezt most amiatt mondom, hogy a pirosokon zsinórban áthajtó utolsó 1-2-3 autóra is adhat némi felmentő magyarázat bizonyos esetekben (természetesen nem akkor,mikor semmi nincs előtte, és 50 mre a sárgától fék helyett a gázra lép).

297
RoGeR képe

Mert szar a kihajtó.

Mert szar a kihajtó. Viszonylag meredek és a végén van benne egy törés. Ha túl gyorsan mész rá, akkor nagyott zöttyen az autó, rosszabb esetben odavered a küszöböt.
Emellett a jobb oldali fal is viszonylag közel van, így inkább a második sávba kanyarodnak ki az emberek óvatosan.

---

298
OJani képe

Ma elcsapott egy autó. Nem

Ma elcsapott egy autó. Nem adta meg az elsőbbséget a STOP táblánál nekem balról jövet a Kondorosi-Fehérvári út kereszteződésénél, és telibe találta a bal oldalam. Előbb lassítani látszott, majd a villamos síneken gázt adott, így téves jelzéseket kaptam felőle, nem tehettem semmit.

Eredmény: az első kerék K.O., a váz bal alsó villája kapott, de tűrhető, + kisebb sérülések a kerékpáron (huh, a teló megúszta), nekem pedig horzsolás a jobb könyökömön, és a lökhárítótól a bal lábam több újja sajog. Továbbá ugrott a holnaputáni 100-as Bükk marci.

Tanulság: I.

Mindenki vigyen magával kék-sárga baleseti bejelentő lapot kerékpárjához is!

De tényleg! A rendőröknek 1,5-2 óra kellett volna a kiszálláshoz a XI. kerületbe! Megáll az ész! Csak egy A4-es írólapra tudtam firkantani egy hevenyészett jegyzőkönyvet, és szerencsém volt, hogy elismerte a felelősségét, és el tudtunk menni az Etele úti Mounty kerékpárboltba , ahol a kárfelvételben is segítettek (Robi javasolta, aki röviddel a baleset után arra járt).
II. Fájt a lábam, kétségeim voltak a versenyt illetően, ezért elmentem a közeli Szent Imre korházba, ahonnan rövidesen (haha!) átirányítottak a Szent Jánosba (mert előbbiben már nincs ambulancia), ahol röpke 2,5 óra után már foglalkoztak is velem. Fojton arra panaszkodtak mindenhol, hogy miért nem hívtam azonnal a mentőt, még ha úgy is gondoltam, hogy nem esett nagy bajom! Én meg mutogattam a papíromat, hogy előbb mást is el kellett intéznem...

Egy nap ráment az egészre, bosszantó, hogy az autós saját bevallása szerint is nem tekintenek kellőképpen közlekedőként a kerékpárosokra, egyszerűen nem áll rá a szemük. Innen lehet fejlődni.

299
Györgyi képe

Nagyon sajnállak és

Nagyon sajnállak és tényleg mentőt kell hívni.Gyógyulást mielőbb.

300
OJani képe

Köszönöm. A mentő

Köszönöm. A mentő hívásával a legfőbb problémám éppen az lett volna, hogy nincs azonnal rögzítve az eset, vagy nincs papíron elismerve a felelősség. A mentősök erre nem hivatottak, és mégsem várhattak volna 1,5-2 órát, hogy a rendőrök a személyi sérülés bejelentése ellenére ilyen későn kijöjjenek. Tegyük fel, hogy bevisz a mentő, és hozzák a kerékpárt is (ha lehet). Jön a vétkes fél is (ha hajlandó követni a mentőt, vagy hozni a kerékpárt is, ha a mentő nem tudja), és megírjuk a jegyzőkönyvet bent a kórházban (a mentő a helyszínen nem várta volna meg, továbbá nehezebb általánosan aláiratnom az autóssal a felelősséget, a kerékpárbolt szakvéleményével is nehezen állt rá a teljes felelősség elismerésére). Tegyük fel, megegyezünk abban, hogy később rendezzük a kerékpárban keletkezett kárt, valamelyik kerékpárbolt segítségét kérve. Így talán jobb lett volna. Nekem úgy tűnik, mintha több lenne ebben a változatban a "ha".