Néhány mondatot pontosítottam. Ezeket kiemeltem.
Most folyik a Kiskörút átépítésének a tervezése-engedélyeztetése és a biciklit teljesen kihagyják!
Tudunk kritikus tömeget alkotni az ügy érdekében?
A háttér:
2001-ben készült a Budapest Közlekedésrendszer fejlesztési terve, amiben a Kiskörút (Vám krt, Múzeum krt, Károly krt.) mint bickliútvonal van kijelölve. Mivel ez egy nagyléptékű terv, a lerajzot vonaltól el lehet térni, de az útvonal A-tól B-hez kell, hogy vezessen, mondjuk: a Vámháztértől az Asztóriáig az Erzsébettérig a Lánchídig.
A fenti terv alapján Budapest Településszerkezeti Tervén (ez a terv, ami mindenféle hatóság, mindenféle fontos információjának tartalmaznia kell) is szerepel a Kiskörúti útvonal mint "tájékoztató elem" (azaz, arról tájékoztat, hogy ez egy magasabb rangú terven létező útvonal!)Sajnos ez a tervet a főváros határozatban fogadta el és nem rendeletben; így másokra (kerületekre, DMB metro Kft.) nézve NEM kötelező.
Ehhez képest a most készülő átalakítási tervekről mindenhol kikerült a biciklisáv, mivel a kerületek előnybe részesítik parkolóhelyeket, a Fővárosi Közlekedési Ügyosztály viszont az autós sávokat. Ugyan ennél az osztálynál dolgozik egyébként a főváros kerékpárügy felelőse, Tőkés Balázs, is (sic!). Egyelőre sehol sem szerepel bicikliút a Kiskörúton. Az építési engedélyeket szakhatóságként véleményező önkormányzatok: V. VII. VIII. IX.
A Vámház tér - Kálvin tér közötti szakasznál a 4-es metrot megvalósító DBR Metró Kft az építtető, akinek nincs véleménye biciklisávokról. Az építési engedélyt már megkérték a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (Andrássy út 8.). Attól kell tartani, hogy ott a legjobb eredmény, amit ki lehet harcolni a Bajczy Zs. úti féle megoldás: egy sárga vonal a járdán...
Ezt a felhívást máshol is kiraktam: http://lmv.hu/node/1510
http://bringaut.hu/?q=node/773
SZERK. MEGJ.:
A napokban tárgyalunk a fővárosnál. Szerepel a paralistánkon ez a téma is. Nem vagyunk túl elégedettek a dolgaink jövőben várható alakulásával, ezt jeleztük is, és emiatt lesz a megbeszélés az MK és Budapest között a héten. Várjuk meg, aztán ha kell, tiltakozunk. Ha a hivatalban megvan az akarat, bármit megtehet. Most kívülről inkább fejetlenség látszik belül. Majdnem elfelejtettek pályázni, meg ilyenek. Még nem a bringa körül forog a hivatal... :) Pedig az utcán tekerők meredeken növekvő számát elnézve lassan akár pánikba is eshetnének.

Én jövök!
*CMS*
+1
CM -mez gyártás-4.
Süni
www.fabiano.hu
holmikor?
+1
Ahogy sejteni lehetett. Na ennyit arról, hogy átépítéseknél, útfelbontásoknál ezentúl meg kell vizsgálni a kerékpársáv/út kialakításának lehetőségét. A sárga csíkot meg ne a járdára, hanem a hajukra kenjék!
jövökkkk, szervezzük! Időpont javaslat? (sztem ne munkaidőben legyen, úgy tuti többen leszünk)
jovok!
fontos h hosszu hetvege lesz, sokan mennek haza ilyenkor. tehat szerintem jovo het kozepen! ???
Sárga vonal=sárgaház!
Értem ezt arra,hogy sokan(bringások,gyalogosok)nem tudják miért is van az oda festve! Viszont tök jó,mert széles a járda,azt senki nem nézi,hogy fele a bringásoknak van!
Így mindenki ott megy ahol akar,de arra a legtöbben nem gondolnak,hogy ebből van a baleset!
Pl:A vasárnapi Csepeli-túra,bár én is csak hallottam róla,de velem is volt már hasonló szitu!
Persze,bizonyára jobb mint az úton kacsázni az autók elött/között!
Én inkább az úttestet választom,mikor ilyen biciklis/járda van!
Attól jobb lesz és gyorsabb a közlekedés a belvárosban,ha parkoló autók állnak mindenhol?!?
Annak is a fele a járdán!
Lassan az is alternatíva lesz,ha gyalog megyek!
Ha a parkolásnak van ill. lehet helyet csinálni,akkor mit számit az 1-2méter?!?
-
"...fekete fehérben menetelt szépen a KRITIKUS TÖMEG,
hitét a kínzókamrák sötét hire sem törte meg..."
"Ákos:1956"
-
-CM minden hétköznap!!!
-
SZERK. MEGJ.:
A napokban tárgyalunk a fővárosnál. Szerepel a paralistánkon ez a téma is. Nem vagyunk túl elégedettek a dolgaink jövőben várható alakulásával, ezt jeleztük is, és emiatt lesz a megbeszélés az MK és Budapest között a héten. Várjuk meg, aztán ha kell, tiltakozunk. Ha a hivatalban megvan az akarat, bármit megtehet. Most kívülről inkább fejetlenség látszik belül. Majdnem elfelejtettek pályázni, meg ilyenek. Még nem a bringa körül forog a hivatal... :) Pedig az utcán tekerők meredeken növekvő számát elnézve lassan akár pánikba is eshetnének.
...akkor PAUSE
CM -mez gyártás-4.
Süni
www.fabiano.hu
Csak az ne legyen a türelem vége, amit Galad sejt a bringaut.hu -n:
"[A Bajcsy-n a bringaút/-sáv] nem volt rajta, s mikor mentek a civilek (pl mi) rinyálni, hogy ezt hogyan, akkor kegyet gyakoroltak. (...) Ők marharendes színben lesznek, mi meg kapunk valamit, ami miatt az egyik szemünk sír a másik meg üveg."
Valamiért nem biztos, hogy mernék ellene fogadni abban az üveg borban...
Szia Szerk!
A baj az, hogy a fővárosnál hiába tárgyalunk a Kiskörútról mert
1) a fővárosnál a különböző osztályok között nincs koordináció (de még tájékoztatási kötelesség sincs),
2) nem a főváros dönt az engedélyezési tervről, hanem az illetékes önkormányzat,
3) a főváros által megbízott közlekedéstervező azt rajzol, amit a hatóságok kívánnak tőle és addig változtatja, mig az engedélyeztető hatóság el nem fogadja.
3) alapján a hatóságok embereit kell meggyőzni? :O
--
Cyclists fare best when they act and are treated as drivers of vehicles. (John Forester)
A bicikliseknek az a legjobb, ha járművezetőként viselkednek, és velük mint járművezetőkkel bánnak. (nyers ford.)
ne pánikba essenek, hanem cselekedjenek, különben mi fogunk:-P
Magyarország a lehetőségek hazája, nem pedig amerika. Itt tényleg mindent lehet.
Szerintem vonuljunk. Ha pánikba estek azér', ha meg még nem akkor meg azér'
Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
---
Ez a zén oldalam
jövök én is, csak tudjuk hogy mikor lesz...
A Lehel téri piac hátuljától Podmaniczkyre vezető alagút előtt is most csinálták és aszfaltozták le az utat,"természetesen" sehova nem álmodva akadálymentesítőt...ááááááááááááááá!
mi volt a csepeli eset, amely rosszul esett?
lassan a tankos táblát felváltja a járdán csak 5km/h-val közlekedhetsz tábla!!!
ja és ha vonulni kell, vonuljunk.szerezzünk be vastag sárga ragasztószalagot és a Kiskörúton jelöljük ki magunk a bicóutat, ha más nem megy az ott parkoló autókon át ragasztva!
alla cool
"Úgy kell csinálni, mint a kapálást, egyenletes tempóban: bebiciklizni a városba."(KK)
Még ha az eső szakad is és 10fok van akkor is megyek (ha nem dolgozom) MIKOR?
A történtek fényében ez nagyon hősies vállalás! :)
Áh, csak azért mondja, mert megedződött már :)
Zsoltee
Jövő hét és hétvégék kivételével tudok jönni szinte bármikor, csak szóljatok időben!
Zsoltee
Az tuti, hogy én is megyek, meg a tesóm, és a barátnőm (mindketten most szoktak rá a rendszeres bicajozásra), meg apám is, ha nem melózik, mert ez vérlázító!
~~~~~~~~~~~~~~
"Critical mass
I pray"
(Psyclon Nine - Clinic)
Ez valami förtelmesen undorító! Megyek, és annyi bringást hozok magammal amennyit csak tudok!
Várom a további információkat.
;__,
O ¤O
Don't drink and drive, just smoke and ride!
A Vámház körútra az építési engedélyt már ki is adták. Attól kell tartani, hogy ott a legjobb eredmény, amit ki lehet harcolni a Bajczy Zs. úti féle megoldás: egy sárga vonal a járdán...
Miért, netán járdaszélesítést terveznek? (Már ez is nagy eredmény lenne a főváros részéről... mármint a járdaszélesítés, de nem nézem ki a szakemberekből, bocs!)
A legjobb eredmény az adott helyen az lenne, ha tudnánk az úton menni, és nem lenne para. A Kálvin felé a jobb sáv ma is kitűnő, hiába húzódik le a kisebbségi komplexusos biciklista, akkor sem férnek el mellette -> kikerülik. Tehát ez az irány ma is tök jó, csak picit kellemetlen az "útban levés" (ez percepció kérdése).
A másik irányban MA is gond a parkoló autó mellett elhaladás. Nekem nem, de a kezdőkre (és ugye mi kezdő bicikliseket akarunk az úton látni? :-> [szarkasztikus mosoly] ) rányitják az ajtót... A Lónyai balra kanyarodó mellett elmenni szintén para, ott is "útban vagyunk"...
Ha már fél kerékpársávnyi helyet sikerül kikényszerítenetek, már azzal jobban járunk... (illetve azzal járnánk a legjobban, de ezt nem kell megértenetek sem nektek, sem nekik ;) hadd higgyék, hogy kompromisszumról van szó!)
--
Cyclists fare best when they act and are treated as drivers of vehicles. (John Forester)
A bicikliseknek az a legjobb, ha járművezetőként viselkednek, és velük mint járművezetőkkel bánnak. (nyers ford.)
Mostanában nagyon alkalmazkodva vonulgattunk. De úgy látszik ez kevés...Kell nekik egy kis emlékeztető...Szerintem adjuk meg nekik...
Akkor most itt az idő, most vagy soha?
Mikor megyünk?
medvegyu
Kormányblog
Ugye ismeritek a "Hogyan gerjssz KáTé-t"
Eljött az ideje használni a SanFrankóiak tapasztalatait
Nem kellünk sokan épp csak százan-párszázan:)
Szerintem megoldható. Iwiw üzenőfal plusz riadóhíradó...
Kicsit megyünk a kiskörúton, kicsit kitérünk a Városháza felé.
EMBER A VÁZON!
biciklisek minden hétköznap
Nem tudom, végül is mikor esnek ennek majd egyszer neki. De látni vélek egy rövidebb határidőt is:
A Fehérvári utat kb. augusztusban visszaadják a forgalomnak, a délebbi (Bocskai úti) metrómegálló már félig be is van fedve. Amint mindkettőt (Móricz is) befedik, rakják rájuk a sávokat.
A kérdés, hogy MENNYIT és KINEK?
Autóknak vagy kerékpárosoknak?
Nem tudom, eredetileg hány sáv volt itt forgalomnak/parkolónak. De az utóbbi 1-2 évben 0, és lám, nem omlott össze a környék. Most itt van egy pikk-pakk forgalomcsillapított környék. A kérdés, hogy a városnak, városrésznek kell-e a valóságban ilyen, vagy csak a hangzatos szövegekben.
Na ennek kéne szerintem sürgősen utánanézni, esetleg megfelelő helyen a nyomást is gyakorolni.
Emlékeim szerint a túrás előtt úgy nézett ki a sávok kiosztása, hogy a Móricztól egy sáv + parkolók, a Bocskai út előtt parkoló helyett kanyarodósáv, utána megint parkolók, majd a Kanizsai utcától volt kétsávos (a gyakorlatban a külsőben szinte végig parkolnak).
Egyébként már hogy a fenébe ne omlott volna össze a környék? Először is az orvosi rendelő előtt ott a sok parkoló autó, tehát nem beszélhetünk 0 parkolósávról. Másodszor hol itt a forgalomcsillapítás? Egyszerűen csak másfelé mennek az autók, és szerintem a kerülőutakon egyszerűen kibírhatatlan már a forgalom. Ezért kelek azóta egy órával korábban (olyankor még lehet haladni).
A Gazdagrét-Móricz kerékpáros folyosó a tervek szerint nem a Fehérvárin éri el a körteret, hanem a Bercsényi-Karinthy útvonalon (MK javaslata) vagy a Kőrösi József utcán (kerület eredeti terve). Szerintem nincs rá esély, hogy a Fehérvárira is tegyenek bringasávot.
Te konkrétan milyen kerékpáros létesítményt szeretnél a környékre?
Ezért kelek azóta egy órával korábban (olyankor még lehet haladni).
Te nem biciklivel jársz? :) Bringás számára nincs dugó, csak ha CM van :D
Zsoltee
A sorok között lassabban lehet haladni, a villamossínhez meg lassú/gyáva vagyok, és nem is mindenhol van.
Sorok közt sok helyen 30-cal is lehet nyomni, nagykörtén inkább 20-25 körül. ok, tényleg lassabb, de nem olyan szar mint autóval :)
Zsoltee
És mit csinálsz, ha a belső sávban az anyós úgy gondolja, hogy villamossal megy tovább elköszön a fatertól és körülnézés nélkül rádnyitja az ajtót?
Vagy a "hagyd csak, kiszállok a pirosnál" típusú kocsielhagyásokat ne is említsem. Szóval csak óvatosan azzal a motorossávval.
Autómentes Nap = Autómentes belváros.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nyélen rakjad, Ne a járdán!
Jó duma :D De az az egy is kiszállhat. Nem láttad az Összeomlást Michael Douglasszel? Kábé a nagykörúti autósok is ilyen elmeállapot felé haladnak :/
~~~~~~~~~~~~~~
"Critical mass
I pray"
(Psyclon Nine - Clinic)
Figyelni kell nagyon. Én a sávok között úgy megyek, hogy a hátsó ablakon át minden autó utasát és vezetőjét is sasolom, hogy mit csinál. Gyanús mozdulatra lassítok. :)
En megszokasbol mar a bankautomatanal allo ember kezmozdulatait is figyelem... :)
Zsoltee
No igen, szóval volt egy 50 ezres "udvarias" CM és most pedig itt tartunk...talán nincs összefüggés (az udvarias jelzőre célzok), talán van...
Mi a megoldás??
Meg kell hívni a tervezőket (döntéshozókat?) egy budapesti bicikli útra.
Kerekezzenek a gyalogosokkal teli, használhatatlan, lassú, veszélyes kereszteződésekkel teli bicikliutakon azzal az elképzeléssel, hogy ők most közlekednek, és időre mennek valahova.
Elhiszem, hogy a tervező azt csinálja, amit mondanak neki, de egy minimális szakmai felelőssége csak van!
Ha még májusban lesz felvonulás, jövök én is...
Hát igen, én az ilyen utakat tervező és engedélyező embereket kötelezném heti 100 km városi bringázásra. GPS a bringára, és hét végén be kell mutatnia, hogy merre járt...
Tényleg fontos, hogy saját bőrükön érezzék munkájuk eredményét. Tudjuk, hogy a tervezőasztal mindent elbír - amíg a tervezőre nincs semmilyen következménnyel, mit rajzol, addig bármit papírra vethet, hiszen nem ő használja majd nap, mint nap azt a létesítményt.
Nem gondol bele, hogy 'ez a kis kényelmetlenség még belefér!' felkiáltással tervezett kerékpáros infrastruktúra minden nap többszáz embernek okoz majd 'kis' kényelmetlenséget. Ezek pedig összeadódva egyszerűen azt jelentik, hogy se biciklizni, se gyalogolni nem lehet majd a városban. Mert újra, és újra csak az autókban közlekedők kényelme a fontos. De akkor mit csodálkozunk azon, hogy senki nem akar kiszállni a kocsiból? Ki akar váltani, ha gyalog és biciklin csak bosszúságok sorozata vár rá?
Autóban nem? A múltkor a 3 sávos bajcsin 1 óra alatt értem végig autóval. Ennél azért a bicajútja is jobb :)
~~~~~~~~~~~~~~
"Critical mass
I pray"
(Psyclon Nine - Clinic)
Autóban ülve legtöbbször a másik autós akadályoz a haladásban (és fordítva), nem a rosszul tervezett út (jó, tudom, kátyúk - de legalább az elején nem tervezik bele a lyukakat az útba! a biciklis és gyalogos 'infrastruktúránál' simán!)
az, hogy nem tudsz haladni a hatsávos úton, mindössze annak a következménye, hogy kényelmesebb autóval közlekedni a városban, mint gyalog (+tömegközlekedéssel) vagy biciklivel, így sokan megteszik.
"Autóban nem?"
Nem ismerek hasonló tervezésű autóutat, mint ez itt, alább. A bicikliseknek, gyalogosoknak szinte csak ilyen 'jár'.
"A fővárosban nehéz a biciklis élete, de ne higgyük, hogy vidéken minden fenékig tejfel. A Balaton körüli kerékpárút ékes példája a használhatatlan, balesetveszélyes bringaútnak. Gyakran vannak benne derékszögű, éles kanyarok, amiket lehetetlen rendes tempóval bevenni, és gyakran keresztezi az út a párhuzamos autóutat is.
Aki ezt kitalálta, annak egy húszfős gyerekcsoportot kéne körbevezetnie a tó körül. Nagyjából a huszadik kilométernél kapna infarktust."
http://www.vezess.hu/teszt/tuleloverseny/10055/?o=2
Épp 10 perce dobtam fel a cikket blogbejegyzésben. :)
én is ott olvastam :)
Jaaa, az más :)
Ne is mond ezt a Balaton körüli szart -na jó, legalább van valami mutatóba-. Pl Hévíz Keszthely között két nagyobb utat is keresztezni kell, az egyik még elmegy, de a másiknál, mindig elkap az idegbaj, és szétcsapnám a tervező, engedélyező fejét: meg kell próbálni átjutni az úton, ahol 70-es tábla van... miután átjutott az ember, 150 méterrel távolabb vissza kell mennie a másik oldalra... igaz ott már pont városon belül van... Na most ennek mi az értelme???????
Nem a mérnökurakkal van a probléma, hanem azokkal akik kiadják ukázba h kell ide a járdára egy törpefingnyi bicajút.
Azért a mérnökurak neveltetése is sokat nyom a latba. Az egyetemi évek alatt sulykolt autóközpontú világnézet nem múlik el nyomtalanul senkinél. Sajnos még azokra is rányomja a bélyegét, akik egyébként küzdenek ellene és próbálnak nyitottak maradni.
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
"Nem a mérnökurakkal van a probléma"
ha egy mérnök olyasmit tervez, ami használhatatlan, az jobban teszi, ha komposztálja a diplomáját! (már nagyon unom, hogy mindenért csak a politikusok a felelősek, senki, soha nem felel a saját munkájáért. A mérnök felel a saját terveiért, nem a politikus! A mérnök dolga (is) elmagyarázni a politikusnak, szakmailag miért nem jó a járda-bicikliút! Ha meg nem tudja, mitől lesz használható egy biciklis útvonal, és mitől használhatatlan mindennapi közlekedésre a belvárosi járda-bicikliút, akkor nekünk kell elmagyarázni neki! De a leghatásosabb, ha megtapasztalja.
Van egy ismerősöm, akivel konkrétan megesett az, hogy kiadtak munkába térrendezést jópénzért és ő volt olyan bátor, hogy visszaszóljon; hogy figyi izémár nemlehetne ezt inkább így ...
A munkát még aznap elveték tőle, és egy seggfasz kapta meg.
A megrendelő dönt el majdnem mindent.
Most őszintén: a Bajcsyn pl tudnál jobb bicikliutat kialakítani a járdán adott szélesség mellett, adott pénzből?
És még a korlátokra is figyeltek, tök jól lehet oda biciklit kikötni.
Más kérdés, hogy szart sem ér az egész egy rendes és sokkal olcsóbb bringasávhoz képest, arról pedig már a politikusok döntöttek, hogy olyan bizony nem lesz.
"Most őszintén: a Bajcsyn pl tudnál jobb bicikliutat kialakítani a járdán adott szélesség mellett, adott pénzből?ˇ"
Rendes közlekedésmérnök NEM tervez bicikliutat egy belvárosi járdára! És a politikusnak elmagyarázza, miért nem?
Jómagam készítettem közlekedésrendezési (nem megvalósítási, hanem koncepció) terveket. Amennyire tőlem telt, elmagyaráztam az alapvető fogalmakat, működési elveket a politikusoknak, akik rettegtek a belvárosi forgalomcsillapítástól, és attól, hogy a főterekről kitelepítjük az autókat, és helyette sétáló tereket hozunk létre (az autósokat nem kellett félteni, a városközponttól egy kicsit távolabb kaptak új parkolót - ezt a kisvárost sajnos se gyalog, se tömegközlekedéssel nem lehetett megközelíteni, de tömegesen még kerékpárral sem a nagy emelkedők miatt...). Láss csodát: megértették a magyarázatot, bár a félelmeik egészen csak akkor szűnnek majd meg, ha látják, hogy működik a városuk (jobban, mint azelőtt), hogy tér vissza belé az élet.
Mit ér egy diploma, a megszerzett, megtapasztalt, elsajátított ismeretek, ha a gyakorlatban semmi mást nem csinál a 'szakértő', mint a politikusok utasításait hajtja végre???
Tulajdonképpen nem tudom, hogy ki tervezte a Bajcsyn az utat, de szerintem ha visszakérdezett volna, ő is megy a levesbe.
Nem azt mondom, hogy lehetetlen megváltoztatni a politikusok által elképzelt szakaszt, de hogy egy olyan komoly kérdésben mint pl az hogy bicikliút vagy sáv legyen, nincs sok beleszólása a végleges terv elkészítőjének; feljebb kéne próbálkozni valahol a budapest főépítészi szinten, akik az egészet kiötlik.
A politikusokat meg nem fogja tudni egyetlen mérnök meggyőzni, ha legutóbb 50ezernek sem sikerült.
Pl a 4es metró. A terv jó, véghez kell vinni. Csakis.
Ezért kell az MK nak küzdeni, nekünk meg a megfelelő igényt megmutatni esetleges tüntetés formájában.
A fővárosnak tavaly szeptember óta nincs hivatalos főépítésze, amikor Schneller István lemondott a posztról.
- PERILLUSTRIS - http://kep.tar.hu/perillustris -
> Az úton parkolni luxus! Kerékpársávot a körútra!
Értem, amit mondasz, és sok mindenben egyetértek. A mondanivalóm mindössze annyi: nagyon érdemes a tervező irodák szellemi munkásait is győzködni, mert minél több helyen nyomulunk, annál nagyobb az esélye, hogy a jelenlegi szemlélet megváltozik. Van egy olyan nagyon sanda gyanúm, hogy a tervezők egy része is autócentrikus, vagyis, nem kell annyira a politikusoknak dirigálni nekik, de legalábbis lelkesen hajtják végre az utasításokat (mert hazánkban még azt tanítják az egyetemeken, hogy közlekedés = gépkocsi). Abban sem vagyok biztos, hogy van-e egyátalán mérnöki irodákban olyan ember, aki ült valaha kerékpáron, és tisztában van a legalapvetőbb, a kerékpárt a városi forgalomba integráló lehetőségekkel?
Egy szó mint száz: neveljünk kerékpáros közlekedési mérnököket... de legalább egyszer érezzék, milyen a városban az általuk jóváhagyott bicikliutakon tekerni...
Sztem akkor itt tökéletesen meg is egyeztünk.
Én sajnos építőre megyek nem közlekedésire :)
Ott is van városépítő szakirány (nem pont ez a neve), úgyhogy hajrá :)
*CMS*
elvileg statikus leszek de soká van az még ...
de előbb fel kell venniük xD
elnézést nagyon OFF
ezt a kisvárost sajnos se gyalog, se tömegközlekedéssel nem lehetett megközelíteni
Mi a példád helyszíne/színhelye? Itthon van? :)
"Mi a példád helyszíne/színhelye? Itthon van?"
Belgium, Neufchateau városa (kb 6000 lélekszámú község, ebből 1500 lakik a 'városközpontban', a többi 2-7 kilométerre kis 'falvakban'. A vasút 2 kilométerre van a központtól, a falvakból naponta egy-két busz jár be, a terep durván dimbes-dombos...). Ilyenkor csak a telekocsi rendszerrel lehet valamit kezdeni, és a városkán belül sakkozni a parkolók elhelyezkedésével (hogy legalább a belváros kinézzen valahogy).
"Tényleg fontos, hogy saját bőrükön érezzék munkájuk eredményét. Tudjuk, hogy a tervezőasztal mindent elbír - amíg a tervezőre nincs semmilyen következménnyel, mit rajzol, addig bármit papírra vethet, hiszen nem ő használja majd nap, mint nap azt a létesítményt."
Én nem hiszek a tapasztalat népnevelő hatásában. A kerékpárutas-kerékpársávos kérdést már tudományos alapossággal vizsgálták, kiderültek pl. a kerékpárút hátrányai. Ha a biztonság valóban fontos, akkor felelős ember nem tervez út közelébe kerékpárutat.
És itt jön a csavar. Ezt pusztán tapasztalatból megítélni nem lehetséges. Az csal. Az ókori görögök próbálkoztak utoljára a megfigyeléseikre alapozni, ma már mérni szoktunk, amit csak lehet. Tehát a tervező kimegy a Timur utcába, mert Vecsés felé van dolga. És látja ott a kerékpárutat és látja, hogy ez jó. Úgy érzi, biztonságos. Meg is győződött hát róla, hogy amit tervezett, az jó!
Az út valóban szép, új a burkolat, és még csillámló sárga felfestés is van. Azonban a kereszteződések olyanok, mint minden út-keróút kereszteződés: konfliktusforrások. Még olyan extrém szögben is találkoznak az utak, mint pl. 30 fok (a Fertály utcánál). Akik a szög szárai felől tartanak a csúcsa felé, nem látják egymást. Aztán persze, a burkolat ugyan sima, de igen hullámos. A kivitelező nyilván a vidámparkkal tévesztette össze a terepet, vagy csak a technológia korlátai miatt ilyen. Mindegy, a város felé a lejtőn tekerés nélkül (= bárki, erőnléttől függetlenül is mehet ilyen gyorsan) alig lehet az úton tartani a biciklit, úgy pattog. A fék csak akkor fog, ha a kerék talajt fog, mi van, ha kitolja valaki az orrát egy mellékutcából? Kimegy a tervező, és azt mondja: "ez az ára annak, hogy biztonságosan közlekedhessetek!", miközben a fő veszélynek az úttesten haladva hátulról elütést tartja. Sajna nem ez a helyzet, ez bizonyítottan a legkisebb ránk leselkedő veszély, de a tervező vagy nem ismeri a bizonyítékot, vagy nem vesz róla tudomást. Oké, hajlik rá, hogy kipróbálja, a kerékpárút helyett picit az úton megy. Elmegy mellette 2 autó, és úgy érzi, ez veszélyes! Meg is győződött hát róla, hogy amit eddig gondolt, az úgy is van!
Aki hinni akar a télapóban, az akkor is hinni fog benne, ha rajtakapja a szüleit, ahogy ajándékokat pakolnak...
--
"Én nem hiszek a tapasztalat népnevelő hatásában."
Ne viccelj már! a kerékpárutat nem azért teszik a járdára, mert az a tervező szerint biztonságosabb! hanem azért, mert az úthoz nem akarnak hozzányúlni, az a szent autók terepe, tabu (tehát a biciklistának nincs ott keresnivalója).
Több olyan bicikliút is vezet járdán, ahol a mellette lévő úton rendesen lehet haladni, a bicikliút ellenben életveszélyes, alig használható - ezt bárki megtapasztalhatja, aki csak egyszer is kipróbálja a két változatot.
Az a baj, hogy sok tervező emellett meg van arról győződve, hogy a bringaút ebben a formában biztonságos, mertn külön van választva az autóforgalomtól, így kisebb az esélye, hogy elüssenek.
---
Bringasávot a Nagykörútra!
Sajnos ez szokott lenni a fő érv (amit mondanak), hiába munkál a háttérben valami más. Egyébként -- még ha nem is látszott eléggé -- egy ellenpéldát próbáltam vázolni, amelyben egy jónak tűnő, vadiúj kerékpárút kapcsán írtam le egy fiktív tervező gondolatmenetét. Szándékosan hoztam fel egy nemtriviális esetet.
A kérdést nem lehet tapasztalati úton vizsgálni, amikor olyan tudományos eredmények állnak rendelkezésre, amelyek gyökeresen ellentmondanak a közhiedelmeknek, illetve a velük felvértezve megszerezhető tapasztalatoknak...
Nagyon, nagyon ajánlom John Forester Kerékpáros közlekedéspolitika: hogyan befolyásolja az ismeretek és a közhiedelmek közötti konfliktus a tudományos folyamatot? című cikkét!
"A kérdést nem lehet tapasztalati úton vizsgálni"
A kérdést CSAK tapasztalati úton lehet megvizsgálni!
A bringaút-mantra legfőképpen azok fejében él, akik még nem ültek városban biciklin, illetve olyanokéban, akiknek nem volt alkalmuk kipróbálni a bringásbarát város, és a szeparatista, autócentrikus város közötti különbséget.
A mítoszok, hiedelmek abból alakulnak, ki, hogy az emberek hallomásból, és nem tapasztalati úton alkotnak véleményt (azt hallottam, hogy... azt mondták, hogy... úgy gondolom, hogy... de még sohasem tapasztaltam).
A tapasztalat persze akkor ér valamit, ha rendszeres, és sokféle... (ezt lehet pótolni azzal, hogy megfelelő bemutató útvonalat választunk ki a belvárosban).
Argh! :)
Azt azért remélem nem tagadod, hogy az emberek mindig egy szűrőn keresztül látják a világot, ami korábbi tapasztalataik és persze hallomásaik alapján épült fel (meg amit felfogtak belőle, hiszen már akkor is szűrőn át láttak). Emiatt a pszichológiai tény miatt gondolom, hogy pusztán a tapasztalás önmagában nem garantálja a gondolkodás megváltozását.
A baleseti statisztikák elemzésére és célzott vizsgálatokra épp azért került sor (fejlettebb helyeken), mert egy-egy személy tapasztalata jelentősen torzít.
Persze, avval egyetértek, hogy jöjjenek biciklizni, de ez önmagában nem elég. Sztem.
--
"A baleseti statisztikák elemzésére és célzott vizsgálatokra épp azért került sor (fejlettebb helyeken), mert egy-egy személy tapasztalata jelentősen torzít."
A tapasztalat nem torzít, legfeljebb hiányos (amikor egy ember csak egy-egy útszakaszt ismer, nem biciklizik mindenütt, egy bizonyos tipusú biciklistát képvisel, stb), ezért nem lehet belőle általános következetéseket levonni. A felmérések és a baleseti statisztikák valóban megpróbálnak mindent lefedni. De sok esetben a tudományos módszerekkel elvégzett tanulmányok, felmérések és a jó terepismeret, a 'mindenre' kiterjedő személyes megfigyelések következtetései nagyon hasonlók... (nem csak a bicikli területén :)
De egyetértek: hívjuk meg a legrosszabb, legveszélyesebb bicikliutakra a döntéshozókat, tervezőket - és osztogassunk nekik szakirodalmat! a kettő együtt működhet ;)
Torzít mind pszichológiailag, mind statisztikailag :)
A pszichológiait tovább nem firtatom, elég világos voltam; statisztikailag pedig képzeld azt, hogy vki csak úton közlekedik, és semmi baja (mondjuk vidéki). Feljön Pestre, végigmegy a Mogyoródin, és rögtön majdnem elütik a keróúton. Levonja azt a(z egyébként helyes) következtetést, hogy ez veszélyes! Fordítva, valaki csak hétvégén és keróúton közlekedik, t.f.h. gond nélkül :). Kimegy az útra, fékezés-hangok stb. (majdnem elütik). Levonja azt a (téves) következtetést, hogy az úton veszélyesebb. Egyszerűen egy személy megfigyeléseinek száma kevés ahhoz, hogy abból pontos következtetést vonjon le. Mint ahogy az eddig kihúzott lottószámok eloszlásából sem lehet pontosan következtetni, mert a húzások száma olyan kevés volt...
De egyetértek: hívjuk meg a legrosszabb, legveszélyesebb bicikliutakra a döntéshozókat, tervezőket - és osztogassunk nekik szakirodalmat! a kettő együtt működhet ;)
Ööö, én azt hittem, a jó példákat akarod megmutatni (vagy azokat IS)... Nem akartam beleszólni, hogy azt most nehéz lenne itt Budapesten :) legalábbis összefüggő túra formájában...
"Egyszerűen egy személy megfigyeléseinek száma kevés ahhoz, hogy abból pontos következtetést vonjon le."
Általában, az emberek többségénél ez így van, de én kifejezetten egy átfogó, az adott területen 'mindenre kiterjedő' tapasztalatokkal rendelkező, jó megfigyelő emberről írtam :
"sok esetben a tudományos módszerekkel elvégzett tanulmányok, felmérések és a jó terepismeret, a 'mindenre' kiterjedő személyes megfigyelések következtetései nagyon hasonlók..."
az ilyen ember gyakorlatilag egy állandóan mozgó mintavevő, mindent megjegyez, elraktároz a fejében, és a következtetéseit is a helyzethez viszonyítja. A tudományos felmérések, a statisztikák egy ilyen embernek nem tudnak újat mondani, sőt. De mondom, ez csak az ilyen emberekre érvényes (egy példa, más területről: egy néhány évtizedes tapasztalattal rendelkező botanikus, aki egész életében az országot járja, a terepen van, megfigyelései útján többet tudhat egy adott növény előfordulási helyeiről, mennyiségéről, mint három országos felmérés együttvéve. És nagyon sok olyasmit is tud, ami a mintavételek módszere folytán a statisztikákból kimaradt.
"Ööö, én azt hittem, a jó példákat akarod megmutatni (vagy azokat IS)..."
Te ismersz Budapesten jó példát biciklis infrastruktúrára???
Te ismersz Budapesten jó példát biciklis infrastruktúrára???
Van 1-2 hely, ahol elég széles a sáv, hogy konfliktusmentesen lehessen közlekedni rajta (pl. Fogarasi). Persze erről senki nem tud, legfeljebb az általad említett sokat tapasztaló jó megfigyelők :D
ez tényleg felgáborító, de én szerintem meg kéne várni mire jutnak a tárgyalások a fővárosnál. aztán ha nemet mondanak, akkor vonuljunk!
http://criticalmass.hu/lakat
Én is megyek, csak szóljatok! Arra kell figyelni, hogy nehogy annyira elhúzódjanak a tárgyalások, hogy a demón már azt mondják faarccal, hogy miért nem hamarabb szóltunk, most már nem tehetnek semmit.
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
Eh, a Bajcsyn speciel nem sárga vonal van, és a Bajcsy az egy közepesen rossz megoldás, 20 éve nyugaton is alkalmaztak ilyet, de aztán rájöttek, hogy ez nem jó.
Nem kell mindjárt vonulással fenyegetni, előbb talán tárgyalni kéne. Hajrá MK!
Nincs még fenyegetés, egyelőr csak egymás hergelése folyik :)
nem emlékszem olyan vonulásra, ami fenyegető hangnemű (hangulatú, vagy légnemű, vagy akármi) lett volna
nem a vonulás a fenyegető, épp ellenkezőleg, vonulással fenyegetünk!
Szerintem is menjünk tüntetni! Érdemes elé menni az eseményeknek, ne legyen megint az, mint a Bajcsynál.
SÁRGA CSÍKOT AZ ÚTTESTRE, NE A JÁRDÁRA!
harcolunk!!!!
elöszöris hajrá mk! és annak is aki illetékes és tud tenni vmit az ügy érdekében
a tömegeket meg kell kicsit húzni:) h ha majd kell menni akkor legyen ki kiálljon a gátra, ne csak a mutogatás menjen!
ha lesz vonulás, nem akadna valaki, aki riksával rakná meg? szívesen lennék utas :-)
Bice-Boci
----------
...akrat icob, icoB
3:-O
RABIC - LE AZ ÚTRA!
Kiskörte-Nagykörte egy család! :)
gyorsan elfelejtette mindkélt oldal, h mit ígértek a tour de voks-on :-(
KELL egy újabb CM (pl hónap utolsó péntekje?)
Zárjuk le az egész utat, oda-vissza irányba, vagy én már nem is tudom mit lehetne ezekkel az aljas férgekkel csinálni.
Küldök körlevelet iwiw-en, és ahol lehet.
Az a helyzet, hogy igaz, amit mondtak a CM-re... igazából nem sokat ér. Mára már olyan lett, mint egy nagy ünnepi rendezvény kb. Megszokták már, egy évben 2x megjelenünk, lehet fotózni, nézd mennyi sok biciklis, ennyi. Radikálisabb megoldásokhoz kéne folyamodni. Minden héten előidézni valami nagy dugót, vagy nemtudom bánom is én mi az, de én benne vagyok.:)
És remélem nem sértttem meg a CM szervezőit azzal, amit fejjebb írtam, tudom h sok minden változást a CM-nek köszönhetünk. De valljuk be, annyira már nincs demonstráció szaga a dolognak. Szépen csendben a ligetben emelgettünk, meg ilyesmi, ahelyett, hogy b*sszák meg az autósok, el kellett volna álni az egész körutat, oktogont, nyugatiteret, hidakat, mindent.
;__,
O ¤O
Don't drink and drive, just smoke and ride!
Nem tudom, hogy tudnál dugót előidézni, amikor az már amúgy is van, fel sem tűnne senkinek.
Dugó nem mindenhol van, eti.
Előidézni egyszerű: Reggeli csucsidőben egy fontos keresztőződésnél 3 percig megakadályozod a forgalmat és kis szerencsével a keletkező sor már nem tud elapadni. (Úgy mint a postanál, amikor a három kiszolgáló egyike néhány percre behúzza a függönyt.) Ha a sor eléri a következő kereszteződést, akkor hógolyóhatás is elérhető.
Közlekedéstervező biztos ki tudna jelölni melyek Budapesten azok az érzékenyek pontok...
Szabályosan, de csak bátoroknak: kis csoportokban 10 km-es tempóval bringázunk a főutakon és addig tartjuk fenn a forgalmat, amig nem alakul mögöttünk rendes dugó.
Dugó nem mindenhol van
Akkor úgy kérdezem, hogy azon a két-három járművön kívül, amelyek közvetlenül mögötted fognak haladni, és amelyeknek a vezetői el nem hanyagolható valószínűséggel akarnak majd téged meglincselni, tehát rajtuk kívül ki fogja észrevenni, hogy mitől alakult ki dugó, vagyis ki fogja tudni, hogy ez egy "különleges" dugó?
Fejjel a falnak, gratulálok.
Egy hogy igen, megsértettél, kettő hogy először érdeklődjél mielőtt vadítod a népet csak azért mert egy dolog nem úgy megy ahogy kellene.
Aztán még radikálisabb leszel, ha majd gyűlöl az egész város, és húzkodják rád a kormányt, és azt hiszed igazad van.
Lesz demó nyugi, csak előtte végigjárjuk amit illik, mielőtt asztalt borítunk. Mindjárt kirakom az állást. Jó ha tudod addig is, hogy az egész sokkal bonyolultabb annál, hogy a hazug politikus, meg a lúzer biciklisek. Az élet nem kilencmezős amőba...
A CM pedig egyáltalán nem csak politikusoknak szól. Ez nem egy hagyományos beszólós civil szervezet. Tömegek ülnek kerékpárra miatta, és a minden nap biciklizők árja úgyis kimossa magának amit ezek elszabotálnak. Többet ésszel mint erővel, az idő nekünk dolgozik. És tedd a csuklód hideg víz alá. A kivont kardú hős lovashuszárokat a mai világban általában legéppuskázzák.
critical mass,
"hagyományos beszólós civil szervezet" - ezen te mit definiálsz? Azokat a civil szervezeteket, akik a lakosság érdekeit próbálják képviselni gazdasági lobbikkal, vagy csak simán ostoba politikusokkal szemben?
Ha a CM nem érdekvédelmi civil szervezet, akkor micsoda? Biciklisparádé-szervező? :) (nyilván érdekvédelmi szervezet, ergo a kérdés költői, csak szerettem volna erre felhívni a figyelmet)
Azzal egyetértek, hogy tárgyalni kell, de úgy, hogy közben éreztessük az illetékesekkel, hogy milyen erők állnak mögöttünk. Ha ez nincs, akkor kutyába sem vesznek. Remélem, nem lesz szükség más eszközökre, de ha igen, akkor viszont ne rettenjünk el tőle. (Nyugaton sem kizárólag szép szóval vívják érdekvédelmi harcukat a civil szervezetek, hanem tüntetéssel, sztrájkkal, blokáddal.)
na épp erről beszélek.
hogy legyen valaki az érdekképviselők mögött.
A legnemesebb dolgokért harcoló civil szervezetek is gyakran kerülnek abba a szerencsétlen helyzetbe, hogy akiknek az érdekeit képviselik azok még az érdekeiket sem ismerik, nemhogy felsorakoznának a szervezet mögött. Rosszabb esetben még ellenségnek is tekintik. Így aztán előáll egy olyan helyzet, hogy a kifelé hangos szervezet belül üres, és a politikus csak röhög meg tömi szervezeti célú NCA támogatásokkal is, hogy nehogy eszébe jusson a tagi támogatásból építkező független, ezért ütőképes szervezetet létrehozni.
Az idei CM direkt és előre megfontoltan, és deklaráltan letojta a politikusokat, és a saját tábor dagasztására, és egységesítésére koncentrált. Mindezt azért, mert rájöttünk, hogy a bringás követelődzést és vonulgatást egyszer megszokják a politikai elit részéről, de az iszonyat sok hétköznapi bringáson soha nem fognak tudni túllépni. Mindig ott fognak biciklizni az A8-asuk előtt, és csak arra fognak majd gondolni, hogy "ezek annyian vannak, és legközelebb vajon rám szavaznak majd"? Hidd el, ez a nyerő taktika, az asztalcsapkodás olyan mint a villamos az ablakod alatt. Pár napig nem alszol, aztán már nem is hallod... És nem a politikus miatt. Rosszabb. A média miatt. Nem vagy hír, akkor véged, mert nem vagy szem előtt. Kivéve ha egy nap ezredszer kell visszaváltani és kerülni a bringás miatt. Akkor az autósok velünk együtt könyörögnek majd azért a bringasávért. Persze természetesen ha a politikus vérlázítóan hülyének nézne, akkor tüntetünk ellene, de ha épp nincs konkrét ügy (mint 2 hónapja), akkor csak emeled az ingerküszöböt feleslegesen.
critical mass 78 2007-05-23 15:49
hajrá!!! :)
critical mass,
Egyébként meg - bár lehet, hogy a te weboldalad, de - kicsit vegyél már vissza...
Lehet, hogy szerinted Mighty radikális megoldást javasolt, de nem személyeskedett veletek, sőt kifejezte tiszteletét a szevezők felé. Egy javaslatot mondott, mire te kapásból gúnyorosan leszóltad. Ti szoktátok hangoztatni, hogy a CM nem egy központilag meghatározott, szervezett dolog, akkor most miért csinálsz úgy, mintha csak egyetlen kizárólagos üdvözítő megoldás létezhetne, és ezzel ráadásul mindenkinek születése óta tisztában kéne lennie?
A kulturált kritikán meg csak az öntelt emberek sértődnek be, az intelligensek figyelembe veszik (aztán vagy megfogadják, vagy nem).
"Zárjuk le az egész utat, oda-vissza irányba, vagy én már nem is tudom mit lehetne ezekkel az aljas férgekkel csinálni.
Küldök körlevelet iwiw-en, és ahol lehet.
Az a helyzet, hogy igaz, amit mondtak a CM-re... igazából nem sokat ér. Mára már olyan lett, mint egy nagy ünnepi rendezvény kb. Megszokták már, egy évben 2x megjelenünk, lehet fotózni, nézd mennyi sok biciklis, ennyi. Radikálisabb megoldásokhoz kéne folyamodni. Minden héten előidézni valami nagy dugót, vagy nemtudom bánom is én mi az, de én benne vagyok.:) "
Bocs ha elragadtadtam magam, de ezek a sorok alapvetően úgy fogalmazódtak meg, hogy tájékozatlanság áll mögöttük. A Critical Mass alapelve nagyon bölcsen a "We're not blocking traffic, we ARE traffic"! Nem irányulhat tehát szimplán az útlezárásra és akadályozásra, azon túl hogy kommunikációs öngól is. Azért igyekszem ilyenkor egyértelműen fogalmazni, mert nagyon jól ismerem mire ugrik/vár az ellentáborunk. Éppen erre. Ebbe az utcába egyszer lehet bemenni, aztán rajtad a bélyeg, hogy öncélú, radikális agresszor vagy. Mindent annak köszönhet a CM hogy valamiért és nem valami ellen, meg hogy mosolyogva és nem elkeseredetten keménykedve. Ha ezt a kettőt dobjuk, megyünk a levesbe. Főszervező meg valóban nincs, de van aki kitalálta, és ezért nagyon félti a kiteljesedés helyetti eldurvulástól. De tudod az igazság az, hogy még főszervezők is vannak, mert magától már nem mehetne 50.000 végig úgy a városon, hogy közben több szinten 2-3, 10-20, 3-400 ember nem teremtené meg ennek a feltételeit, vagy nem tárgyalna utána, vagy nem nyilatkozna, vagy éjjel-nappal 3 hétig nem dolgozna rajta. Ebből egy én vagyok, de tényleg igyekszem soha nem visszaélni vele, és inkább a vele járó melót és felelősséget megragadni mint a "vezérigazgatói" posztot. A weboldal sem az enyém.
üdv
Kuku
azért CM mert ezen a nicken van minden extra jog a szerkesztéshez és jobb ezen, mint állandóan loginolni
Ok, ok, értem amit mondasz, alapvetően egyet is értek vele. Hozzátéve, hogy mint azt már korábban is írtam, hogy szerintem is lehetne több erőt felvillantani (ez nem azt jelenti, hogy ultrabrutál lenni, csak célozni rá az illetékesek irányában, hogy *lehetnénk*, és az nekik biztos nem lenne jó...). Csak azt mondom, hogy minden véleményt érdemes nyitottan kezelni, és nem egyből gúnyorosan leszólni, egyrészt azért, mert. Másrészt azért, mert lehet, hogy nem pont az adott ötlet lesz a nyerő, de születhet belőle egy jobb. Szerintem, aki itt megszólal (kivétel tán , a CM idején idetévedő autóst :D), mindenki azért van, hogy a CM céljai megvalósuljanak, szóval nem leszólnunk kéne egymást, hanem együtt gondolkodni.
Ebben maradéktalanul megállapodhatunk. Igazad van.
Az erősködés meg épp most jön majd, mert itt az ideje. Persze körültekintően, mert jobb egy nem elég erőteljesre sikerült demó, mint egy túl durva. Majd ezt is kitanuljuk ha kell... Tartok tőle hogy lesz akalmunk rá.
Köszönöm, örülök, hogy meg tudtuk érteni egymást. :)
Bennem közben az merült fel, hogy létesült-e már olyan bringás egyesület, szervezet, amelyik kifejezetten a bringautakkal foglalkozik, illetve egyeztet az illetékes szervezetekkel, ha pedig kell, kicsit rugdossa őket.
Olyanra gondolok, mint a tömegközlekedés vonatkozásában a VEKE, amelyik immár nagyon hatásosan működik (a magyarországi körülményekhez képest...).
Azt tudom, hogy a Bringaút egyesület létezik, azt viszont nem, hogy ők mennyire mélyen foglalkoznak ezzel. Ráadásul, ha jól értem, ti CM szervezők is tesztek lépéseket. Ha így van, akkor jó lenne egységesíteni az erőket, illetve létrehozni egy olyan (egyesületi és internetes) fórumot, ahol mindenki részt vehetne erejétől függően a bringautakkal kapcsolatos összes megoldandó feladatban.
Ott a Magyar Kerékpárosklub!
Igaz, hogy nem csak a bringautakért lobbizik, de ezt nem is kell szétforgácsolni. Ráadásul, ha jól tudom a bringaut.hu-s arcok is klubtagok. Szerintem lépj be te is! Minnél nagyobb a tagság, annál erősebb a szervezet érdekérvényesítő képessége!
dobákpeti
"Get up, stand up! Stand up for your right!"
petiBlog
Gyorsan összedobtam a videót, amit készítettem. Nem volt kedvem a hangsáv és az aláfestő zene között váltogatni, utóbbi győzött. Az, hogy miről beszéltünk, az oldalról kiderül úgyis. :)
Az a jó, hogy nincs sok Kiskörút topik...
"Nincs vagy nem elég a pénz a kerékpárút-hálózat bővítésére, a Római parti gátra, a Városligeti Műjégpálya és a margitszigeti szabadtéri színpad rekonstrukciójára, a Budapest Szíve program első három projektjére: a Kecskeméti, a Petőfi és az Október 6. utcai egységes arculatú üzletutca kialakítására, a Március 15. tér és a Roosevelt tér felújítására, illetve a Károly körút, a Deák tér és a József Attila utca forgalomcsillapítására." - olvasható a Hírszerző cikkében.
Biciklis lányokat a vázamra!
üdv adamekp
Mondjátok meg, mikor lesz vonulás és mi is megyünk. Igaz, most civilben, végre biciklin. Remélem éppen nem dolgozom (mint tudjátok, az én munkarendem ált. fordított a tietekkel.
Kisember
Sziasztok!
A Balaton vize isteni. Ám mikor feltöltődve ismét Budapestre tekintettem a város egy magasabb pontjárol :/
A Főváros egyre porosabb a -->> tucatnyi építkezéstől egyidejűleg <<-- és persze a sok autóstól.
Emberünket elküldték. Ki fogja a megálmodott kerékpár utak projekteit terelgetni a használhatóság érdekében ???
Azok a szép piros, zöld, kék kerékpáros útvonalak Valahol Európában...
Napokban gondoltam ismét Múzeum Körútra tervezett kerépár sávra. Lesz belőle valami??.. Amikor a Metró is kész lesz? ..vagy érdektelen területeken fognak újjabb részeket elkeríteni a járdákból a számok kedvéért ??
Itt ez a szmogriadós páros -páratlan rendszám ügy is.. Mért gondolják, hogy csak a belső kerületek szomogasak ilyenkor? Hungária körút ívében kérjük a levegőt !!! Megelégszünk a Margíthíd egy sávjával? Ez nekem nem ok az örömre. Esetleg negyed évente egy hétre páros páratlan rendszám. Fele annyi kocsi hajthatna végig a városon a mint most. Meg Kaphatnánk Minden Fő Tömegközlekedési Útvonalon egy Teljes Sávot!! Kezdetben irányonként... Igen ez terv..
Ennek kivitelezhetőbb változati érdekelnének.. Tudtok valamiről készülőben?
Tiszta levegőt a fővárosba!
Budapesten eddig sem a biztos tolta a szekeret, hanem a cm és az mk. A kiskörúton kétoldali sáv lesz ahogy újra megnyitják. A többin dolgozunk. Nem egy év lesz... :)
--------------------------------
Lépj be a SZAKszervezetbe! :)
Éljen a kiskörút! :) Köszönöm az infót!
Tiszta levegőt a fővárosba!
1. Most, hogy így felugrott ez a téma. Mi a mai állás ezügyben?
2. Erről eszembe jutott, hogy most kezdődik majd egy csomó felújítás, Margit híd, stb. Kéne lobbizni, hogy Margit hídon kerékpárosok áthaladhassanak (ha a gyalogosforgalom engedélyezve lesz), egy egy bicikliúttal, illetve az egyéb utakra ilyenkor helyezzenek ki ideiglenes / állandó bicikliutakat. Ezzel is népszerűsítve a biciklizést, mert az állandó dugóban talán egyre többen ülnének fel a kétkerekűre.
Ezt hogy érted? Most is áthaladhatnak.
"ha a gyalogosforgalom engedélyezve lesz"
Ezt sem értem.
_______///Hemü\\\________
\ Ezüstmúlt Kapitány. Érted. /
"Ezt hogy érted? Most is áthaladhatnak."
Külön bicikliúttal, nem mint a Szabadság hídon, ahol csak áttolhatod.
"ha a gyalogosforgalom engedélyezve lesz"
Azt tudom, hogy a 4-6 áthaladhat majd a hídon, azt nemtudom, hogy a gyalogosok is igénybevehetik-e. Ha igen, akkor jó lenne ha biciklivel is lehetne, külön kerékpársávon (sima járda? Bóklászó gyalogosok ellen nem véééd).
jaértem, szóval a felújítás alatt. jó ötlet!