CM szervezők tapasztalatai 2007.09.23-án

Javaslom, hogy gyűjtsük össze egy helyen a CM szervezők (zöld pólós) emberkék tapasztalatait a szombati CM-ről. Jöhet minden pl. autósok reakciói, tapasztalatok, javaslatok, ötletek, hogy mit lehetne másképpen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
atomboy képe
atomboy
1 v, 2007-09-23 22:15

Csak pesti szervezok velemenyei kell?

atomboy

Herby képe
Herby
2 v, 2007-09-23 22:26

Atomboy,

Jöhet, minden amit hasznunkra lehet fordítani.

Üdv,
Herby

Herby képe
Herby
3 v, 2007-09-23 22:32

Kérem a Fórum Admint, hogy a fórum témában írja át a dátumot 23-ról 22-re. Köszönöm!

Herby képe
Herby
4 v, 2007-09-23 22:23

Bringások!

Elkezdem a sort: nekem ez volt a 2. CM és nem tántorított el a következőtől sem. Alapvetően három dolog volt amire szerintem érdemes a jövőben odafigyelnünk.

1, A legtöbb konfliktust a mi biztosítási pontunknál egyik-másik autós okozta. Volt olyan aki őrjöngött, amikor meglátta az útlezárást. Volt olyan aki melegebb éghajlatra küldött el engem, illetve a mellettem álló rendőrt. Többen Demszkyt kárhoztatták. Komoly lélekjelenlét kellett ahhoz, hogy a nyilvánvaló provokációknak ne üljön fel az ember. Javaslom, hogy a következő alkalommal mindenki, aki szervezőnek jelentkezik a CM előtt e-mailben PDF-ben kapja meg az útvonal térképét és nyomtassa ki 10-20 példányban és legyen ott a hátizsákjában. Sokszor elég volt annyi egy őrjöngő autós lehűtésére, ha nyugodtan és türelmesen elmondta neki az ember, hogy merre tud kerülni. Sokat segítene, ha esetleg egy térképet lehet átadni.

2, Nem vagyok egy "egy kerekező" kőagy, így nehezen értem meg, hogy mi értelme van annak, ha valaki magamutogatásból a tömegben egy kerekezik vagy feláll a vázra és úgy megy. Ön és közveszélyes. Tudom, hogy ilyenek voltak tavasszal is, de érdemes lenne megpróbálni kiszűrni. Ha több "zöld pólós" lenne és nem csak az utca sarkokon állnánk, hanem a menetben is, akkor ezeket a legényeket határozott módon helyre lehetne tenni.

3, Még a menet elején jött egy srác aki a Lánchíd pesti oldalán defektet kapott. Nyilvánvaló volt, hogy tőlünk kért tanácsot, hogy ilyenkor mi van. Érdemes lenne ezen is elgondolkozni, hogy a menet pár pontjára szerviz állomást állítanánk fel, ahol belsőt cserélnének, kereket fújnának, meghúznának egy két meglazult csavart. Erre az esetre is jó lenne a térkép, amin be lehetne jelölni, hogy a "sárga angyal" pontok merre vannak. Talán erre rá lehetne, venni egy-két bringás szervizt.

4, Sajnos tegnap is estek páran pont a szemem láttára. Javaslom, hogy a honlapon a CM 1x1-ben ejtsetek szót arról, hogy mi a teendő, amikor valaki egy bukást lát vagy esetleg annak szenvedő alanya. A lehet legrosszabb, ha az út közepén "nyalogatja" a bringás a sebeit, mivel az utána jövő pár 10 ezer ember esetleg átmegy rajta, mint az úthenger.

5, Végül de nem utolsósorban a zöld póló ugyan egy önkéntes szervezőt takar de kötelez. Kötelez arra, hogy az autósokkal ne összeütközik[] a szervező, hanem a legsimábban pártatlanul kezelje a konfliktust. Kötelez, hogy a többi kerekes számára mintát szolgáltasson. Nem jó példa, ha egy CM szervező pólóban az ember egy sörrel a kezében áll a kereszteződésben. Nem jól veszi ki magát, hogy lóg a cigi a szádból, és közben anyázol. Valahogy fel kell nőni a feladathoz.

6, Több szervező kell 30-50 ezer bringáshoz. Nem elég 250 ember, hanem kell legalább még száz ember, aki a menettel meg. Nekik jó lenne egy olyan póló aminek a hátára is rá van szitázva, hogy "Critical Mass Szervező", hogy a többi bringás lássa, hogy kivel van dolga.

Nagyon jó volt tegnap ott lenni veletek. Talán még jobb, mint idén tavasszal. Hihetetlen érzés vég tekerni az alagútban, szuper átszáguldani a Lánchídon. Köszönöm az élményt és gratulálok a szervezőknek. Két dolgot hagytam volna ki. Kár, hogy a Bajcsy sarkán egy hatalmas dugó alakult ki, ami az Andrássy útig állt. Nekem úgy tűnik, hogy kinőttük a Városligetben a nagyrétet, mivel a végén alig fértünk be.

Remélem tavasszal is együtt lehetünk a CM-en!

Üdv,
Herby

pisze képe
pisze
5 h, 2007-09-24 14:27

A szerviz jó ötlet, meg a kölcsönzés/kölcsönadás is (ez később jött elő, más részéről)!

Saját élmény és pozitív tapasztalat:
a luxemburgi Mersch és Colmar között nyáron minden vasárnap lezárják a főutat, csak bringával és gyalog lehet közlekedni. A lezárások elején és a táv közepén lévő pihenőpontnál volt szerviz és kölcsönző, és láthatóan nagy volt rá az igény. Ott kb. ezren tekernek egy hétvégén.

Akkor egy bp-i CM-en, ahol több tízezren vannak, tuti kellene a dolog! Ha futja energiából...

adamekp képe
adamekp
6 h, 2007-09-24 15:33

Elég lenne, ha a szervezők nagy többségénél lenne folt, imbuszkulcs, meg efféle alap dolgok, nem kéne külön szervizpont, mert "az akkor hol is van, jajde éppen elhagytuk, akkor visszafordulhatok a tömegben". Én már annyira felkészültem, hogy vannak szerszámaim meg elsősegély-csomagom, amin a csoport többi tagja csodálkozott.
Ha valakinek gondja van, akkor forduljon a szervezőhöz, de akkor az legyen is felkészülve. Tavasszal is kellett kereket javítanom, most is, csak most csillagozónak.

"Egy kerékpáros, aki ad magára, az nem közlekedik a járdán, mert ő egy jármű."
üdv adamekp

PTeker képe
PTeker
7 v, 2007-09-23 22:43

Ahol én voltam csak egy autós volt aki be akart jönni de semmi extra nem volt ,valószinű azért mert nem törödtem vele mit mond nekem,nem kell felvenni és kész ,ha nem ad okot az ember(visszaszól stb) hanem udvarias nyugodt 95%hogy nem lesz atrocitás ,ha meg mégis magát égeti le és magának köszönheti .De nekem se tetszett hogy többen alkoholt fogyasztottak zöld polóban ,lejáratják az egészet,persze aki nem bírja az ne legyen rendező,kirakat a nagyvilágra hogy mi is ez mit akarunk ,mert így nem vesznek komolyan ,teljesen érthetően.

Stenkey képe
Stenkey
8 v, 2007-09-23 22:46

Sziasztok Criticallok!

Asszem az én tapasztalatom nem segít a következő CM sikereiben,de azért megosztom veletek,mert pont annyira volt vicces,mint sértő!
Király-Kürt sarok:
Egyik sarok pizzéria (autós,motoros szállitók),nekik köszönet a türelemért,főleg a szállitóknak!
A másik sarkon egy étterem:
Az étteremből az ott dolgozók lesték a felvonulást (fikázva ismerőst,ismeretlent),a szakács kétszer szólt rám a légkürt miatt! Gondoltam elmagyarázom neki az egész lényegét,de szegény azt sem fogta fel,hogy autómentes nap=CM!
Majd pár perccel késöbb ez a kedves úri ember megigérte nekem,hogy,ha mégegyszer megnyomom a légkürtöt,akkor ő lesz oly jó hozzám,hogy lenyeleti velem!
Ekkor elkezdtem magyarázni (hiába),hogy tölem kb. 20 méterre rendőrők vannak + az a száz bringás aki épp ott van,mint szemtanú,de ezt sem értette. Én befejezettnek véltem a beszélgetést,s odébb álltam 1-2méterrel,hogy tudjam dolgom csinálni!
Mikor az új haverom visszaért a többi okos közé,hogy jót röhögjenek rajtam,jött az újabb adag a kritikus tömegből,és légkürtökből (én ekkor már nem dudáltam,gondolva arra,hogy talán megfekszi majd a gyomrom). A szakács azt sem tudta hova forduljon hirtelen,de legalább innentől kezdve már nem láttam,talán bement dolgozni!

Autósók:
Kb. 4 autó akart kihajtani a Király utcára,de itt mindenki megértette,hogy ez most nem fog menni,s vissza fordult!
Egy-két parkolóból kiálló autóstól,meg azoktól kik a templomnál lévő szervezőknek sem hittek,szóval ezektől eltekintve ezen a részen én mindent jónak,szépnek láttam.
-
-Nagyok voltunk,vagyunk,leszünk!
-
"...fekete fehérben menetelt szépen a KRITIKUS TÖMEG,
hitét a kínzókamrák sötét hire sem törte meg..."
"Ákos:1956"
-
-CM minden hétköznap!!!
-

PTeker képe
PTeker
9 v, 2007-09-23 22:51

Még valami ,jövőre kéne csinálni olyat ha valakinek nincs biciklije pesten és netalán ezért nem jönne akkor biztos van olyan akinek van kölcsön ,nekem pl 2is lett volna

solaitid képe
solaitid
10 v, 2007-09-23 23:49

minden szervezői csomópontnál legyen hangszóró és zene, mert az milyen jó. a klezmer koncert is milyen jó volt a nagymezőn, az viszont milyen rossz mikor csendben gurul a tömeg, és rájuk kell szólni, hogy hé, örüljetek, buli van.

:)

Herby képe
Herby
11 h, 2007-09-24 00:03

Ez itt nem a reklám helye, de az elmúlt 7-8 évben több tucat amatőr utcai futóversenyen részt vettem Budapesten egy sportiroda szervezésében. Nagyon jó ötletnek találtam, hogy utcai zenészeket toboroztak, akik a menet különböző pontján lelkesítették a népet. Talán érdemes lenne egy felhívást közzétenni, hogy a "CM 2008 utcai zenészeket keres egy kis örömzenélésre". Jöhetne bárki aki vállalja, hogy 1-2 órát zenél a jó hangulat érdekében.

Üdv,
Herby

j_gergo képe
j_gergo
12 h, 2007-09-24 10:50

A klezmer jó volt, de az utca szűk. Össze kéne hangolni a többi rendezvénnyel a CM-et ,hogy széles úton vonuljunk, ahol elférünk mi és a zene is. Úgy érzem, most az önkormányzat és a biciklisek csúnyán egymásra szerveztek.

Pl.: Milyen jó lenne, ha az Andrássy-n végighömpölygő tömeget a köröndön és a többi kiszélesedésnél zene fogadná? A gyalogosoknak a szervízúton lenne rendezvény (razverseny, árusok, stb), középen meg bringák süvöltenének. Az Andrássy elég széles, időnként megállnak a biciklisek, és akkor kelnek át a gyalogok a másik oldalra.

A széles úton a hangulat is jobb lenne, és a gyalogosok felé is pozitívabb képet sugároznánk.
----
janossy pont gergely kukac gmail pont com

dak képe
dak
13 h, 2007-09-24 00:38

Erzsébet - Király sarok, KFC oldalon, gyalogokat engedtünk át, ott nem volt gond, leszámítva pár okost aki bátor volt és úgymegmutatja, hogy Ő áttudmenni a tömegen...

autósok sajnos már más téma, ők alapvetőleg úgy érzik, hogy miután a testüket 4kerekű páncélba csomagolták, bátran magukénak tudhatják az egész aszfaltot... :( pedig nemcsak ők közlekednek rajta. Volt pár valszeg parkolásból kiálló autós, akik nem örültek 100%-osan neki , hogy nem mehet amerra akar, volt aki a Királyon lakott és ottkakart hazajutni (tömeggel szemben) és hogy "rohadjatok meg köcsög bringások" volt a válasz amikor mondtam, hogy sajnos ittmost nemfog bemenni. nemhitte el. akkor inkább úgydöntöttem, hogy átadom az ügyet a hivatásos közegnek, ha rám nemhallgat a majom rá majd fog.

hát bizony halgatnia kellet. :D
akinek az a 2 perc gyaloglás is túl sok azt már tényleg tudom sajnálni...

amit már másik bejegyzésben említettem volt egy eléggé látványos bringás kontra teherautó baleset a menet végénél(nem 100% hogy még ottvolt a menet mert nem arra figyeltem, épp kordonszallagot bontottam) Király utcában csak nemtom melyik keresztutca(nemazt figyeltem akkor hogy merre járok...) asszem talán Ubi volt ott velem, (mintha) és még pár zöld akik segítettek a bringásnak... ill a teherautós eszével felfogatni hogy mit is tett.

jópár bejegyzést végigolvastam és azokbólállt ösze pár gondolat pluszba:

1) A Térkép ötlete a jelek szerint jó dolog volt, csak vagy részletesebben és nyomtatóbarát verzióban kellene kidolgozni, vagy mégtöbb helyre eljuttatni. akár neten "virusmarketinggel" továbbküldeni pár másik egyéb csatolmánnyal is... - Mégtöbb tájékoztatás kell

2) Rendes bringásnál szvsz nemárt ha van pár "alapszerszám". (mondjuk 16-kulcs kajak itthonmaradt...pedig kellett volna) a sarkon odajött egy lány akinek elmászott a hátsótengelye egy lazán meghúzott anya miatt.. gyors átalakulás szervízközponttá és 5 perc múlva tudott tovagördülni a kiasszony. - Szerszám kell pont

3) sokszor volt olyan, hogy a zebrához külföldiek érkeztek és nemértetteék, hogy mia stájsz, és néztek okosan, aztán amikor angolul karattyoltam nekik, hogy most gyertek, mert még tudtok, akkor már virult a kis pofijuk :D és szedték a lábukat. (ok volt amikor benésztem sé faszságot mondtam, mert épp akkor 'nyitott' a túloldal, de gyors bocsánatkérés és nemmentek át... - egy 'külföldiül' beszélő egy csapatba kell.

4) Megjelenés, Modor, Műveltség, + Mosoly. = 3+1M eztet tanították egyszer régen nekem. azóta sokszor vált már hasznomra, először kultúráltam megoldani a hleyzetet aztán ha nemmegy akkor megincsak megpróbálnimegoldani másképp, de nem kőbalta módjára. a rádvigyorognak akkor majdhogynem reflexszerűleg visszamosolyogsz, helyből kedves CM-es látszatát kelted, és nem egy zord marconát...

5) 1kerekező vázra felálló eggyensúlyozó Jassz Károly-ok: velük maximum seprünyéllel védekezhetünk, de azmeg önmagunk pofánköpése lenne, sajnos elkell h viseljük. Inkább gratuláltam nekeik, és magamban meg azon imátkoztam, hogy ne taflázzanak, mert abból gáz lesz...
énsem szeretem őket, mert voltak akik tényleg kisgyerekkel jöttek és ők aztán tényleg csak tekeregnek, és nemvágják, hogy hogybúsba is kell pl jól esni v gépről ugrani és megúszni... míg a 'nagyfiúk' meg igen. de elég csak 1 kis kibillenés... - "talán ha összegyűjtenénk őket és ésnánk 1 nagy gödröt nekik?"; valahogyan megkellene oldani hogy legyen 'gyerekes' szekció is. ott biztoságban tudhatnánk vmennyire legalább a kicsiket.

6) a vége zárást megnyújtani, akár tényleges rollerezéssel, hogy elszakadjon a tömegtől a zöldtrikó a végén... így időt nyerünk a záróknak, hogy feloldjanak a tömeg haladtával és ne nyélenrakva kelljen utolérni a végét.(velem ez volt...jó tudom lassan nyergelek, dehát mittegyek ha éhes a ló?)

7) több rendező mindenképp jóljönne de ezta kérést az 'öregnek' kell meghallania fenn.

8) "BICIGLIUTAT!!! BICIGLIUTAT!!!"

kihagytam vmit?

yah

9) az utcazenészet nagy ötlet.. tavaj is fless volt az utcazenész társulat az alagút végénél és tuti hogy több csapat is szívesen vállalkozna.

jah igen iqteszt bevezetését a b kategóriás jogosítvány megszerzéséhez... :) és megszerezni a Pfeizert szponzornak szép kis fehér "rizsszemeket" osztogatni az örjöngő autósoknak egy 0.1-es flaska vízzel ;) nyugodt lenne a város.

most ennyi de még agyalok ...

dak

Herby képe
Herby
14 h, 2007-09-24 08:30

sak!

Még reggel van és kattog a buksim és nehezen mozog a billentyűzet az újjam alatt. Annak örülök, hogy sokatokban megmozdult az ötlet zsák :-) A gyerekesek esetében egy másik ötlet. Pl. a maratoni futás esetében a rajtnál úgy állnak fel a népek, hogy a gyorsabb nyúlcipőben szaladgálók elől mennek, aztán a lassab nép hátrébb indul. Tudom, hogy sokan menet közben csatlakoztak hozzánk ennek ellenére érdemes lenne elgondolkozni azon is, hogy egy külön kifejezetten gyerekeseknek szóló rész legyen a menetben. Nagyon bírtam azt a 2 éves pici fiúcskát, Zalánt akivel a Bajcsyn futottam össze. A Lágymányositól jött kis kitámasztó-kerekes piros gépével. Mögötte apa, az ő bringáján az 1 éves tesó és a sort anya zárta. Erről szól a CM! Megmozdul az egész család és már ezt a mintát látja a gyerek is.

Egy korábbi hozzászólásban valaki írta, hogy talán Belgiumban kb.10 ezer embert szedtek össze nagy média felhajtással és szponzorokkal. Továbbra is úgy gondolom, hogy így jó ez ahogy van, azaz senki nem nyom pénzt a CM-be. Ennek ellenére én vállalnám, hogy bringa szervizeseket, bringa forgalmazókat megkeresnék, hogy álljanak az ügy mellé önzetlenül. Jöjjenek ki szerviz pontnak, jöjjenek ki gyári csapatokkal, hiszen nekik üzleti érdekük, hogy a bringázás még jobban elterjedjen. Nekünk meg segítenének végig tekerni a távot.

+1 tapasztalat: a magán autósok egyik-másika nagyon ideges volt velünk, mivel már harmadik kört szaladta a mi biztositási pontunkon (belvárosban álltunk), de a csúcsot a Taxisok jelentették. Lazán elküldték melegebb éghajlatra a velünk dolgozó rendőrt, majd "ohne-zsinor" dobtak egy hátraarcot az egyirányú utcában és elhúztak. Szegény rendőr srác csak állt és nézett. Volt olyan mamóka, aki a nemzetközi "középső újjas" jellel jelezte nekünk, hogy mit csináljunk a bicigli pumpánkkal. A csúcs az volt, amikor egy böszem nagy fekete bmw-ben ülő négy kigyúrt majom megpróbált provokálni minket elég alpári módon. Itt elő kellett venni a Megjelenés, Modor, Műveltség, + Mosoly. = 3+1M stílust és vidáman reagálni. Eredetileg arra gondoltam, hogy visszaszólok pl egy ilyet "Haver, rád sem az eszed miatt büszke a mamád!", de nem tettem és jobb is így :-)

A gyalogosok és különösképpen a külföldiek hihetetelen módon együttműködőek voltak velünk. A belvárosi részekre mindenképpen kell egy angolul tudó idősebb, tapasztaltabb rendező, mivel sokat segített, hogy elbeszélgettünk a járókelőkkel és el tudod röviden magyarázni, hogy nem a lavina jön csak minimum 30K bringás.

Üdv,
Herby

solaitid képe
solaitid
15 h, 2007-09-24 10:05

[ha már provokáció, én a kossuth téren irányítgattam... :)]

tényleg az volt a szörnyű hogy mindenki engem nézett ellenségnek mikor odamentem, hogy helló segíthetek? pl mit kellett volna csinálnom a menetben totyogó autóval, benne 80éves mozgássérült mamát a kossuth térre hazaszállító idegbeteg sofőrrel? hogy őt a rendőrök beengedték, és hogy nem érdekli hogy kiengedhetném a báthory felé, ő a kossuth térre megy, arról.

utcai zenészek mégjobb ötlet csak anyagilag nem tudom hogy megoldható, mert az ugye itt nincs.

Herby képe
Herby
16 h, 2007-09-24 10:33

>>>utcai zenészek mégjobb ötlet csak anyagilag nem tudom hogy megoldható, mert az ugye itt nincs.<<<

soalitid!

Ahogy Te sem én sem és még kb. 300 "zöld ember" és a főszervezők sem pénzért tettük a dolgunkat, hanem az "ügy" érdekében, azaz a bringázás népszerűsítése érdekében. Így én hiszek abban, hogy olyan zenészeket be lehetne szervezni, akik tényleg utcai zenészek, azaz egy szál gitárral, vagy egy kongával hangulatot varázsolnak önzetlenül a többieknek.

Üdv,
Herby

madam képe
madam (nem ellenőrzött)
17 h, 2007-09-24 11:04

Miért zongoristánk volt :-) - ami egy kerékpáros felvonuláson azért nem semmi...

Szóval nekem is van néhány zenész-bicajos vagy bicajos-zenész vagy milyen ismerősöm. Együtt indulnak velünk és együtt érnek be. Akarni kell - meg szervezni :-)

< Láccani nem ciki >

tommerman képe
tommerman
18 h, 2007-09-24 14:25

a felmerült ötletekkel nagyrészt egyetértek, amire szerintem szükség lenne még:

a menet indulása elötti információátadásra.

szórólapon még a menet indulása elött lehetne néhány dolgot összeszedni. szorólapokat osztogathatnák olyan szervezők, akik -mint fentebb már valaki javasolta- végig a tömegben bicikliznek.
a szórólapon olyan információkat tudok elképzelni, hogy mi a rendezvény célja, ill. olyanokat megemlíteni, hogy járdán nem megyünk százzal, hogy beelözzük a haverokat, nem egykerekezünk, nem vedelünk biciklizés közben (csak utána...)stb, stb. esetleg hozzá lehetne csapni egy útvonaltervet, megjeleölve az olyan pontokat, ahol dugóra lehet számítani az út szűkös mivolta miatt.

*csepp áztatta*