Több fényt olcsóért

Vettem pár hátsó villogót az AuchanBAZZ-ban 200Ft/db-ért azzal a céllal
hogy kicserélem bennük a LED-eket erősebbekre és így majd lesz ólcsóér
szuperjó extra hátsó lámpám.
Aztán amikor kiderült hogy mindössze 28Ft-ért van a jó piros LED
(tavaly még több mint a duplájába került) arra gondoltam hogy esetleg
más is élne ezzel a LED cserés lehetőséggel.

Szóval ha valakinek vagy egy csavarhúzója és egy pákája akkor 5 perc jobbat tud alkotni egy Cateye-nál :-)

Itt egy kép a két AuchanBAZZ-villogó fényéről.

Azt nem mondom meg hogy melyik a gyári és melyik a tuningolt. :-)
A különbség ennél nagyobb is lehet attól függően hogy mennyire öreg a
lámpa.
Mert bár a LED nem ég ki de idővel gyengül a fénye... csak ezt nem
szeretik reklámozni. :-)

A olcsó LED-et én innét vettem: http://www.led.co.hu/index
Az elektonikai boltokban (pl. LOMEX.hu) is kapni de ott drágábban adják és nem is mindegyik jó.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
addisz képe
addisz
1 p, 2008-01-25 22:07

Hun a kép?

addisz képe
addisz
2 p, 2008-01-25 22:12

Okés, az előbb nekem nem jött be semmi, de most már megvan.
Ejha, egész látványos a különbség. És lehet, hogy erre a komoly műszaki feladatra még én is alkalmas vagyok?! :)

elfroland képe
elfroland
3 p, 2008-01-25 22:15

LED-enként két forrasztás.
Nem nagy ügy.
A leggagyibb pillanatpákával is meg lehet csinálni szóval nem igényel nagy precízitást a művlet. :-)

KAMA3 képe
KAMA3
4 p, 2008-01-25 23:39

Azért annyit még nézz meg előtte, hogy melyik az anód, meg a katód. nem mindegy, hogy forrasztod be az új ledeket.

Az egyszerű ketáj villogókat is lehet ám tuningolni, de a ledek cseréjén kívül még egy ellenállást is ki kell cserélni.

A Szűcspeti féle ledeket dícsérik. sok tapasztalatom nincs velük, egyszer vásároltam általa forgalmazott ledeket. Nem volt rájuk még panasz :)

###
# A járművek az úttesten haladnak. A kerékpár egy jármű.
###

elfroland képe
elfroland
5 szo, 2008-01-26 00:22

Jogos.
Talán a legkönnyebb forrasztás elött megnézni hogy a két lehetséges berakási mód közül melyikben világít a LED.

Őry Máté képe
Őry Máté (nem ellenőrzött)
6 szo, 2008-09-06 12:12

Nem feltétlenül érdemes próbálgatni, mert szerencsétlen esetben tönkre is mehet a led a fordított bekötéstől. Viszont a led nem kör keresztmetszetű, hanem az egyik oldalról lapított, és ez egységes.

stms képe
stms
7 szo, 2008-01-26 22:29

A ketáj TL-LD500 alapból 3 ledes , de a benne levő panel 5 ledre van kialakítva (legalábbis pár éve az volt). Egyszerűen bele kell pakolni a plusz kettőt...

-----------
Ha a hollandok a gát mellé hegyet is építenének, ideális ország lenne.

vazze.hu

vaandor képe
vaandor
8 v, 2008-01-27 11:18

Nocsak, tényleg...
http://www.myra-simon.com/bike/cateyetail2.html
Egész jól fest!

jazzp3ta képe
jazzp3ta
9 szo, 2008-01-26 00:03

Én a sima normál izzós kerékpárlámpákat szoktam tuningolni 10mm-es (1cm!) fehér LEDEKKEL. Három párhuzamosan, egy korlátozó ellenállás és tuti fényerő nagyon!!! EGy a gond, hogy a 1cm-es lednek két elem kevés, ezért jobb a sima izzós 4,5 vagy 6 volt :)

Egyébként még vaterán is lehet kapni olyan fejlámpát (52 ledes, stb.) ami olcsóbb mint a LED ára külön (persze nem a kéken világító gagyi kínait kell megvenni, kis ráfordítással ki lehet ismerni melyikben vagy minőségi led).

-ogre- képe
-ogre-
10 szo, 2008-01-26 02:13

ehh. épített már itt valaki lámpát?
nekem az a fixa ideám, hogy a régi gépekhez régi lámpa kell, és szeretnék átépíteni króm tojásformájú lámpatestbe ledes cuccot. vettem is hozzá valami tizenakárhány ledes lámpát, hogy az majd jól belefér. de hát nem eszik olyan forrón a kását, az összeszerelésnél kiderült, hogy ide némi tervező munka is kéne, nekem meg távolról sincs közöm az ilyenekhez a lelkesedést és szándékot leszámítva.
szóval én szertnék origi kinézetű modern, fix lámpákat készíteni. tapasztalat?

elfroland képe
elfroland
11 szo, 2008-01-26 21:26

Én ezt úgy csinálnám hogy vennék egy akkora kínai csodalámpát ami belefér a króm lámpatestbe.
Beleraknám és egyszerűen ragasztópisztolyal annyi ragacsot raknék rá hogy passzosan legyen benne de ki lehessen venni elemcserére.
A króm lámpa lámpabúrája meg szépen megfogja és nem esik ki.
A kapcsolót meg kivezetném valahova.
Primitív de egyszerű. :-)

-ogre- képe
-ogre-
12 v, 2008-01-27 03:48

na ez az. ilyen módszerrel fürödtem be. a ledek, meg a nyáklap még rendben befér, de a 3 mikro már csak szórva, pedig elég nagy a búra. tehát kéne nekik építeni egy elemtartót. vagy az egész kuka, és újratábla. persze lehet, hogy nem 17ledes kínaival kellett volna kezdeni :(

elfroland képe
elfroland
13 v, 2008-01-27 11:52

No igen... a koncepció alapja hogy beférjen az egész. :-)
Az elemeket rakahatod külön tartóba is.
Pl. a lomex-nél lehet kapni 100Ft kölüli áron sokfélét. Lomex.hu
Vagy veszel egy nagyobb króm lámpatestet.
Gombhoz a kabátot ugye... :-)

-ogre- képe
-ogre-
14 v, 2008-01-27 16:35

sajna ennél nagyobb lámpatestet még nem láttam. azon gondolkozom, hogy hogyan lehetne a 3 mikro elemet helyettesíteni. a mikromikro (nemtom a nevét) elvileg ugyanannyit ad le, de az drága. vagy lehetne talán gombelemmel, legalábbis láttam már ilyen megoldást is... ha ez megvan akkor ki kell találni valamit a kapcsológomb, és az elemek fix elhelyezésére.

elfroland képe
elfroland
15 v, 2008-01-27 19:40

Kisebb elemet szerintem nem érdemes bele rakni mert hamar kimerül és drága is.

-ogre- képe
-ogre-
16 v, 2008-01-27 20:03

az a gond, ha kisebb lenne a meglevő led-test, és nem applikálnám rá az eredeti foncsorra, akkor mintha keresztben elférnének az elemek. csak hát egy lámpához kell a világítótest, meg túl közel kerülne a cucc a búrához. mindenesetre ezt jobban át kell gondolni, és nem megy pár óra alatt, mint azt még ősszel gondoltam...

KAMA3 képe
KAMA3
17 szo, 2008-01-26 22:10

én powerledekkel oldanám meg a dolgot. 1 leddel már egész szép fényt el lehet érni. Csináltam olyan rendszert, ami dinamóról működtethető mindenféle kiegészítő elektronika nélkül. Elöl fehér, hátul piros led.

ezekben érdemes gondolkodni:

http://cree.com/
http://ledium.hu/tigereye.html

###
###

-ogre- képe
-ogre-
18 v, 2008-01-27 20:11

akkor kb annyi kell ehhez, hogy beleraksz egy ellenállást, ami csak az 1w-hoz szükséges cuccot engedi át?
amúgy ez piszok drága. a favoritom ér ennyit összesen...

Szász Andrej képe
Szász Andrej
19 v, 2008-01-27 17:02

Kapcsolódva Kama3 hozzászólásához, ide is bedobom a linket:
http://www.pilom.com/BicycleElectronics/BicycleElectronics.htm

Többek között lámpaátépítési projekt is van, dinamóhoz.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
20 v, 2008-01-27 21:16

Jó oldalnak látszik. Mintha bele botlottam volna én is hónapokkal ezelőtt...?

Én meg egy kevésbbé választékos tervü, vagyis csupán egy tervről szóló oldalt csatoltam a széllel hajtott sisaklámpa blogba.

HOTYHOGY ?!

proof88 képe
proof88
21 v, 2008-08-31 20:14

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy hol tudnék szerezni elég jó első világítást, mert a jelenlegivel nem vagyok megelégedve este az olyan helyeken, ahol nincs rendes közvilágítás és még a magas fák is takarják a fényeket.
Ez a jelenlegim: link .
A boltban, ahova szoktam járni, ez a legjobb biciklire szerelhető: link, és jó drága is.
Nos, ott a boltban a mellékszobában lekapcsolhattam a lámpát és összehasonlítottam az enyémmel, erősebb volt, de nem győzött meg. :( Ezért itt kérdezem, hogy tud-e valaki valami jobbat, amivel még jobban belátom a nagyon sötét utakat!
Előre is köszi a segítséget! :)

elfroland képe
elfroland
22 v, 2008-08-31 22:15

Olyan lámpát amivel már nem csak látszani hanem látni is lehet csak drágán tudsz venni, esetleg építesz magadnak egyet.

Némi segítség a választáshoz:
Bikemag lámpateszt

Első lámpákról vélemények

KAMA3 képe
KAMA3
23 v, 2008-08-31 23:16

Építeni kell. Persze az sem olcsó. Általános elv, hogy a nagyobb fényerő egyenesen aránylik a nehezebb tömeggel, illetőleg a vastagabb pénztárcával.

###
###

flyerz képe
flyerz
24 h, 2008-09-01 02:27

nekem van egy decathlonos 2500ft-os lámpám, amivel már alapból se láttam rosszul szerintem, még teljesen kivilágítatlan helyeken is mentem vele, és 20-25-ös tempónál megláttam a kátyút. De vettem egy energizer fejlámpát tecsoban kicsit olcsóbb mint másutt, ez még sokat dobott a dolgon. sisakon kényelmesen viselhető.

fenntartásokkal fogadd a véleményem, mert nem volt még másmilyen cuccom, nem igen van összehasonlítási alapom, de nekem elegendő a fény.

dhorvath képe
dhorvath
25 h, 2008-09-01 11:29

Ha nem akarsz sajátot építeni, én is egy jó fejlámpára szavazok a mostani lámpád mellé. A jobb biciklilámpák 50e fölött vannak, és külföldről tudod csak megrendelni, tehát nem tudod kipróbálni.

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

Szász Andrej képe
Szász Andrej
26 p, 2008-09-05 23:36

Ne szívass, ötvenezer? Ebből három agydinamós világításszettet összerakok küllőzéssel együtt, ha nem többet! És jó fényük van azért a 2,4W halogéneknek ha jó az optika!

dhorvath képe
dhorvath
27 szo, 2008-09-06 01:40

Agydinamót még nem próbáltam. (Emiatt biztosan nem fogok agyat cserélni, újra kereket fűzetni.) Akksis megoldásról beszéltem. A halogénnek jó fénye van, de normál akksival nem sokáig.

pata képe
pata
28 szo, 2008-09-06 01:51

Emiatt biztosan nem fogok agyat cserélni, újra kereket fűzetni.

Sajnálhatod, a legjobb megoldás, ha erős fényt akarsz. Akksikat töltögetni macera.

dhorvath képe
dhorvath
29 szo, 2008-09-06 10:45

Ha nem lennék már a kerékcserék és lámpavásárlások után akkor meggondolnám. (+ Olyan közel lakom most a munkahelyemhez, hogy nincs értelme elővenni a biciklit ha dolgozni megyek, tehát egyelőre nem is aktuális.)

proof88 képe
proof88
30 h, 2008-09-01 18:18

Nos, köszönöm nektem a választ, egyelőre még várok, mert nem akarok költeni egy darabig többet...
Mostantól megint egyetem, nemsokára sötétebbek lesznek a reggeleim és a délutánaim, és valszeg elég lesz a jelenlegi lámpám, mert a közvilágítás jó arrafelé.
Ha másfele (Újpestre) megyek, akkor szoktam olyan helyekre érni, ahol sok fa van, kevés fény (este) és csak nagyon lassú tempóban lenne biztonságos a jelenlegi lámpán... de egyelőre várok. :)
Tulképpen, amivel én meg lennék elégedve, az a CatEye HL EL600RC, legalábbis a képek alapján hasonló szintűre lenne szükségem, de ez egyelőre ultradrága, a fejlámpákról meg nem láttam elég fényképet, hogy mennyire világítanak. :/

pata képe
pata
31 p, 2008-09-05 23:57

Agydinamós megoldásra szavaznék, egy jó lámpával... Lásd Andrej hozzászólását fent.

Ha ez nem tetszik (pl több bicajod van, rakosgatni akarod, etc), akkor pl http://www.dinottelighting.com/ , a 5W-os első lámpa nagyon jó.

Zsurmi képe
Zsurmi
32 p, 2008-09-19 00:24

Még álmodok róla egy kicsit.

-
Zsurmi

lujka képe
lujka
33 szo, 2008-09-06 06:47

Attól is függ, hogy mit értünk azalatt, hogy látni. Nekem a kukksötét Mogyoródira két különböző cateye kombója jó nagyon.

Ha tudsz, építess vagy építs, de szerintem városba azért nem kell bestiálisan sokat költeni.
Nekem 10-15 esszeh lehetett a kettő.

Szerintem nézegess meg pár típust élőben.

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Forgass!
*CMS* RABIC

dhorvath képe
dhorvath
34 szo, 2008-09-06 10:58

Nekem egy cateye hl-el 530-asom van(a Magyarországon kapható alsó kategóriás ledes lámpák közül valószínűleg ez a legjobb). Kb 20-30 centis foltban van fókuszált fénye, azon kívűl csak sejteni lehet egy nagyobb sávban a szórt fényben, hogy mi lehet ott. Ez nálam nem a látni kategória, az biztos. Látszani jó, mondták már néhányan, hogy már messziről tudják ha én jövök.

Zsurmi képe
Zsurmi
35 p, 2008-09-19 00:20

Nekem 520-as van. Szintén fókuszált fénykörrel.

De ha kicsit előrébb irányítom a foltot, eltűnik a különbség és a szórt fényhez szokik a szemem. És előbbre is látok középen. Így is sokkal jobb, mint az előző ötledes 220-as.

-
Zsurmi

mada képe
mada (nem ellenőrzött)
36 sze, 2009-02-18 13:13

Szia! Én ezzel az agydinamós megoldással ráfaragtam (egyenlőre).Kiégett a hiper szuper halogén,amit égen földön nem lehet kapni(amúgy is érzékeny a rázkódásra). Majd belevarázsoltam egy krypton égőt, ég és föld.Most pedig nincs hátsó lámpám.Szétszedtem,benne led panellel. Megállt a tudományom.

elfroland képe
elfroland
37 sze, 2009-02-18 22:50

Nem valószínű hogy maga a hátsó lámpa ment tönkre.
A hátsó lámpához vezető vezeték szokott megszakadni, vagy nem kap testet mert elkoszolódott/oxidálódott a csatlakozás.

jazzp3ta képe
jazzp3ta
38 cs, 2008-09-18 15:39

Az ilyen megoldásra jó az épített lámpa, mivel aksi-kímélőre is meg tudod csinálni: 1W-os powerled (1,2eFt), szabályzó elektronika, agydinamó kondival vagy 4db 2500mah ceruzaaksi lomexes tartóban.

Alaphelyzetben villogjon mondjuk 80-100mA-el (így 20 óra üzemidő kapásból), és az igazi megvilágítás legyen egy "reflektor" kapcsolóval megoldva, hogy körbenézz ha sötét van (ez 1W esetén olyan 700-800mA szokott lenni 4 elemről).

Egész 4-5 ezer alatt kijön, ha nagyon házibarkács, ennyiért gagyi ledes lámpát kapni csak.

pata képe
pata
39 cs, 2008-09-18 16:32

Kérdés: agydinamóról lehet-e ledes (Luxeon vagy hasonló kategória, 1-3W, esetleg több) lámpát etetni, és ha igen, milyen áramkör kell hozzá, találok vhol kapcsolási rajzot vagy ilyesmit?

Attila- képe
Attila-
40 cs, 2008-09-18 16:54

Ennyi elég? :-)
http://pilom.com/BicycleElectronics/DynamoCircuits.htm

Agydinamóra kötve 4 db 1 W led, párba kötve, minden vezérlés nélkül a mániám. Ez primitív, mint a faék, indulástól egyre gyorsabb ütemben villog, majd vibrál, végül 15 km körül stabil fényre vált. És erős, mint egy autóreflektor.

pata képe
pata
41 cs, 2008-09-18 17:11

Pont erre vágytam :-) De azt hiszem, a mániádat fogom megvalósítani. Ha előre teszek három fehéret, hátra egy pirosat, az is jó, nem?

Tudsz valami barkácsmódszert, hogyan csináljunk a LEDeknek szép házat (esőállót), meg hűtést, etc, van erre valami ready-made dolog, vagy olyasmi, amit szerény hátteremmel el tudok készíteni?

És milyen ledeket javasolsz? Luxeon, vagy más?

KAMA3 képe
KAMA3
42 cs, 2008-09-18 18:07

Ehunne egy topic, ahol ilyesmi barkácsmódszereket találsz. Jó hosszú, de ez annak a jele, hogy folyamatosan pörög. Biztos találsz értelmes megoldást.

###
###

feb képe
feb
43 p, 2008-09-19 09:32

Neztem a

http://www.pilom.com/BicycleElectronics/BicycleElectronics.htm

oldalt, de nem lattam olyan megoldast, ami akkor is vilagitana, amikor nem megy a dinamo.

letezik ilyen megoldas?

pata képe
pata
44 p, 2008-09-19 16:29

http://www.bikeforums.net/showthread.php?t=364502

ott látod a kulcsszavakat is, kereshetsz többet.

slynus képe
slynus
45 p, 2008-09-19 17:20

Hi!

Olcsó ledekért még érdemes elmenni az Elektro-Konthába.
Üllői és Leondardo Da Vinci utca sarok a nyóckerben. Minden van és gombokért. A LED cserén gondolkoztam már bár nekem egy rendőrségi fényhíd jutott eszembe. Vennék előre egy első piros villogót ami sok játékot tud és egy fehéret. A fehérben pedig kékre cserélném a LED-eket. Szerintem este komoly fénye lenne egymás mellett a kettőnek. Bár ettől még a többi bringás nem húzódik le gondolom.De majd igazoltatok. :-) Nem mindegy ám milyen színt tesztek bele. A kék és a fehér cserélhető mert kb ugyanaz a feszültség kell nekik,de a piros a fehér helyére már húzós. Ezt csak mint érdekesség mondom.

Na üdv!

Saját jövőd megformálása a saját kezedben van…és minden nap szőheted szövetét.

pata képe
pata
46 p, 2008-09-19 17:28

Tudd, hogy a kerékpár világítását jogszabály rögzíti, nem te találod ki a színeket.

Gyakorlatban nem hiszem, hogy emiatt csesztetni fognak - ha én rendőr lennék, már annak is örülnék hogy egy bringás egyáltalán ki van világítva. Viszont nem illik a közlekedés többi résztvevőjét fényjátékokkal zavarni.

bonnie képe
bonnie
47 p, 2008-09-19 18:04

akkor miért lehet kék bringás villogót kereskedelmi forgalomban kapni?
(nem otthon hekkelni, hanem vásárolni)
bonnie

pata képe
pata
48 p, 2008-09-19 19:33

Ezt kérdezd meg attól, aki forgalmazza :-)

Amúgy meg attól, hogy valamit forgalmaznak, még nem jogszerű a használata.

bonnie képe
bonnie
49 szo, 2008-09-20 21:42

Szerintem ha használni sem legális, akkor forgalmazni sem. Vagy rosszul gondolom?
Mi értelme van olyasmit forgalmazni legálisan, használni meg nem lehet?
bonnie

Drody képe
Drody
50 szo, 2008-09-20 21:44

Sajnos nem így van, tele van a jogalkotásunk mindenféle kiskapuval, ami lehetővé teszi az amúgy nem legális dolgok forgalmazását. Tudok pár példát hozni, ha komolyan érdekel, csak most nagyon, de nagyon fáradt vagyok. Megyek is aludni.

........................
Formaharc és sci-fi.

bonnie képe
bonnie
51 szo, 2008-09-20 21:47

Majd ha kipihented magad örülnék, ha mondanál egy-két példát!
bonnie

Drody képe
Drody
52 szo, 2008-09-20 21:51

Csak neked ez pl. egy olyan példa, legalábbis én ilyesmire gondoltam, remélem, nem értettük el egymást:

http://index.hu/tech/mobil/spysoft0723/

De pl. ilyen a nemtom milyen nevű "kertészeti" bolt is a nyugatinál, ahol mindenféle, a spangli termesztéséhez és fogyasztásához szükséges dolgot megkapsz. Pedig a fű ügye egyáltalán nem legális.

........................
Formaharc és sci-fi.

Drody képe
Drody
53 szo, 2008-09-20 21:53

Mondjuk, ha az érem másik oldalát nézzük, abban a boltban effektív nem lehet kapni spanglit, szóval igazad is lehet.

Nemtom, mindennek két oldala van, és a harmadik az igazság.

........................
Formaharc és sci-fi.

bonnie képe
bonnie
54 szo, 2008-09-20 22:03

"Árulni talán szabad, használni biztosan nem."
A cikk leadjéből idézve, szóval ez annyira nem ül.

bonnie

pata képe
pata
55 szo, 2008-09-20 22:43

ele van a jogalkotásunk mindenféle kiskapuval, ami lehetővé teszi az amúgy nem legális dolgok forgalmazását

Rossz az értelmezésed. A kék vagy akármilyen színű villogó birtoklása, forgalmazása önmagában megengedett dolog, ez nem "kiskapu". Felrakhatod a kutyusodra, vagy otthon villoghatsz vele, csak a forgalomban haladon bicajon nem használhatod, mert az szabálytalan. Ugyanígy pl lehet kést kapni a boltokban, de ölni nem szabad vele, más használata (pl répát szeletelni) pedig legális.

Nem tartom jó dolognak, hogy ha állandóan az állambácsira lőcsöljük annak eldöntését, mit szabad forgalmazni. Néhány dolog belefér, pl lőfegyverrel gyakran csúnya dolgokat szoktak csinálni az állampolgárok, azt ne lehessen kapni. De más esetekben az állam kezel annyira felnőttként, hogy megveheted, aztán rajtad áll, hogy szabályszerűen használhasd. Ez nem "kiskapu", és nem kifogás, hogy lehetett kapni, és azért használod, nem a boltos felelőssége, hanem a tiéd.

Drody képe
Drody
56 v, 2008-09-21 09:49

Bárcsak rossz lenne az értelmezésem.

Nem mindenről az állambácsi tehet, de igen sok mindenről.

Ahogy nem kell beállítani állandóan fekete báránynak, fehérnek sem.

........................
Formaharc és sci-fi.

Zsurmi képe
Zsurmi
57 szo, 2008-09-20 23:56

Ugyanakkor amit kötelező lenne használni: nem lehet kapni, de a forgalomba hozott bicikliket se szerelik fel vele.

Pl. első/hátsó prizmát kerékpárboltban. Vagy prizmát konzollal barkácsáruházból. Vagy állitható konzolú prizmát (figyelembe véve a sokféle kormánycső, ill. támvilla szöget).

A képtelen "együtt kapcsolható" első+hátsó lámpáról, és a külön lámpa külön prizmáról nem is beszélve. Az egy dolog, hogy ha dinamót lehet venni, de a megvásárolt bringára valót nem kapni (persze senki sem rakná rá).

A bicikli használójára háríják ezt a "felelősséget", miközben ezt nem tudja teljesíteni.

Az is egy dolog, hogy senki sem foglalkozik vele. Majd fognak, amikor egy elmeroggyant buszsofőr elsodor és a rendőr elkezdi nézni mi nem stimmel a bringádon. Mivel sokminden, te voltál a hibás.

-
Zsurmi

bonnie képe
bonnie
58 v, 2008-09-21 00:52

A kerékpárra vonatkozó üzemeltetési mûszaki feltételek
116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhetõ, megbízható kormányberendezéssel,
40./80
b) két, egymástól függetlenül mûködtethetõ fékszerkezettel, melyek közül az egyik az elsõ, a másik a
hátsó kerékre hat,
c) hangjelzõ berendezéssel, amely csak csengõ lehet,
d) egy elõre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta idõben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelzõ
lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színû fényvisszaverõvel,
g) legalább az elsõ keréken legalább 1 db borostyánsárga színû, mindkét oldal felé hatásos oldalsó
fényvisszaverõvel (küllõprizmával).
A g) pontban elõírt fényvisszaverõt a kerékpárokra 1991. évi december hó 31. napjáig kell felszerelni.
(2) A kerékpárt fel szabad szerelni
- elöl fehér,
- oldalán borostyánsárga,
- mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga
fényvisszaverõvel, továbbá a kerékpár bal oldalán elhelyezett szélességjelzõvel, amely elõre fehér, hátra
piros színû fényvisszaverõt tartalmaz.
(3) A kerékpárra felszerelt fényvisszaverõknek sötétben, tiszta idõben - olyan jármûbõl, amelynek
távolsági fényszórója azt megvilágítja - 150 méterrõl észlelhetõnek kell lenniük.
(4) A kettõnél több kerekû és 0,80 méternél szélesebb kerékpárt mindkét oldalon fel kell szerelni az (1)
bekezdés d)-f) pontjában említett világító, illetõleg fényjelzõ berendezésekkel. Ezek a berendezések a
jármû legszélsõ pontjától 0,15 méternél távolabb, egymáshoz pedig 0,60 méternél közelebb nem
lehetnek.
(5) A kerékpárra gyermekülés oly módon szerelhetõ fel, hogy az ülés és a rajta ülõ gyermek a vezetõt a
kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzõberendezéseit ne takarja. Az
üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet
összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetõleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.
(6) A kerékpárhoz kapcsolható legfeljebb 0,70 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegû,
egytengelyû, két nyomon futó vontatmány (kerékpár utánfutó).
(7) A kerékpár utánfutót fel kell szerelni
a) hátul egy, az utánfutó középsíkjában, vagy attól balra, az úttest szintje felett legalább 0,35 méter és
legfeljebb 0,60 méter magasságban elhelyezett piros színû, háromszög alakú - a pótkocsira elõírt -
fényvisszaverõvel,
b) a kerékpárra elõírt hátsó helyzetjelzõ lámpával. A kerékpár utánfutó hátsó helyzetjelzõ lámpája
elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy bekapcsolása a kerékpár hátsó helyzetjelzõ lámpáját
kikapcsolja.
(8) A kerékpár lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lenni, hogy a lámpák együtt legyenek
be- és kikapcsolhatók.
(9) A kerékpár világító és fényjelzõ berendezéseit a következõképpen kell elhelyezni:
a) Az (1) bekezdés
- d) pontjában említett lámpát,
- e) pontjában említett hátsó (piros színû) helyzetjelzõ lámpát és
- f) pontjában említett hátsó (piros színû) fényvisszaverõ(ke)t,
valamint a (2) bekezdésben említett elsõ (fehér) fényvisszaverõt a kerékpár hosszirányú függõleges
felezõsíkjában úgy, hogy
- az úttesthez 0,35 méternél közelebb,
- a lámpák az úttesttõl 0,90 méternél távolabb,
- a fényvisszaverõk az úttesttõl 0,60 méternél távolabb ne legyenek.
b) Az (1) bekezdés g) pontjában említett, kerékre oldalsó (borostyánsárga színû) fényvisszaverõt
(küllõprizmát) úgy, hogy annak távolsága a kerékabroncstól 0,10 -0,15 méter legyen.
c) A (2) bekezdésben említett szélességjelzõt úgy, hogy az a kerékpár hosszirányú függõleges
felezõsíkjától balra 0,30-0,40 méterre és az úttest szintjétõl 0,35-0,60 méterre legyen.

ezt írja a Köhém rendelet, de nem találom benne,h villogó ne lenne jó.
bonnie

Drody képe
Drody
59 v, 2008-09-21 09:42

Én is néztem ezt, nem tudtam/tudom, hogy Magyarországon hogy is van ez, de pl. Németországban tiltva van a hátsó villogós kerékpárokon.

........................
Formaharc és sci-fi.

bonnie képe
bonnie
60 v, 2008-09-21 09:44

hát így. itthon ez a szabály. pont.
bonnie

Drody képe
Drody
61 v, 2008-09-21 09:47

Pont.

Nem azt mondtam, hogy ne villogj, vagy ilyesmi...

........................
Formaharc és sci-fi.

Zsurmi képe
Zsurmi
62 v, 2008-09-21 10:34

Én nem a villogó lámpa tiltottságáról írtam.

-
Zsurmi

Drody képe
Drody
63 szo, 2008-09-20 21:47

Ha jól tudom, a "villogó" fény sem szabályos, asszem jogszabály szerint csak a folyamatos fény a szabályszerű. De lehet, hogy ez Magyarországon nem így van?

........................
Formaharc és sci-fi.

ghilea képe
ghilea
64 v, 2008-09-21 13:20

Lehet, és talán jobb is lenne, sokkal messzebbről észreveszi az ember villogó fényt, mint a folyamatosat.

KAMA3 képe
KAMA3
65 p, 2008-09-19 18:58

Ennek max a dugóban van értelme, a motorossávon. De ott valóban hatékony. Viszont hasonló hatékonyságot lehet elérni már egyetlen powerleddel, ami fehér színű.

A kék és a fehér cserélhető mert kb ugyanaz a feszültség kell nekik

Konkrétan a fehér LED is kék LED, csak a chip tetején van egy fényátalakító réteg, olyasmi, ami a fénycsövek belső felületén is található. Ezért hasonló a fehér ledek nyitófeszültsége a kék ledekéhez képest

###
###

Constantin képe
Constantin
66 p, 2008-09-19 20:01

Ha valaki jó és könnyü akkumlátort keres akkor innen vehet . Ennél már csak az Altairnano jobb de azt nem adják el csak gyártóknak nagy tételben . http://www.a123systems.com/

gega-- képe
gega-- (nem ellenőrzött)
67 szo, 2008-09-20 21:58

Sziasztok, hosszu probalkozasok utan az idealis lampa (nekem legalabbis) viszonylag olcson egy Fenix 1xAA vagy 2xAA lehetoleg Q5 LEDdel es egy twofish mount-al.

http://www.fenixtactical.com/fenix-ld10.html
http://www.fenixtactical.com/twofish-bikeblock-bike-flashlight-mount.htm...

kb 12ezer ft, a szallitas se sok, kicsi csomag (szerintem mindenestul kb 15-18ezer AFA-val, vammal)

Tokeletesen alkalmas ejszakai hasznalatra minden kulso fenyforras nelkul. De akinek keves tehet fel kettot, meg az is olcsobb mint az amugy sokkal szarabb cateye-ok es hasonlok.

szabomikulas képe
szabomikulas
68 k, 2008-09-23 18:09

Tetszik a megoldás. A tartó nagyon ötletes, de elég stabil? A lámpa elég széles szögben világít? Miért ezt a tartót választottad a "Fenix Bike Flashlight Mount" helyett?

pata képe
pata
69 k, 2008-09-23 19:03

Csak a Twofishről tudok nyilatkozni: nem valami jó. Rázósabb úton elmozdul a lámpa. A Fenix komolyabbnak tűnik, ha valaki kipróbálta, írjon már róla.

Nekem zseblámpákkal mindig a kicsi szög és az egyenetlen megvilágítás a bajom, a Fenix milyen?

gega_ képe
gega_ (nem ellenőrzött)
70 sze, 2008-09-24 12:21

Nekem van mindketto. A twofish tenyleg mozoghat de egy gumilap vagy hasonlo alahelyezesevel teljesen stabil meg kemeny terepen is, tobbszor teszteltem. A Fenix hibaja, hogy nagy, korulmenyes felszerelni es elfoglalja az osszes hasznos helyet.

Ami a szoget illeti, tenyleg kicsi a szog. Ami miatt ez kisebb problema mint aminek latszik, hogy leggyakrabban erdos teruleten er a sotet ahol a levelekrol, agakrol visszavert feny altalaban eleg. Ha megsem akkor egy fejlampa pluszban segit. Mindent osszevetve nem szokott zavarni pedig majdnem minden nap jarok sotetben.

Ja szivesen kolcsonadom tesztelni a Fenix mountjat -- hatha valakinek jobban tetszik :)

udv,
gega

Hotyhogy képe
Hotyhogy
71 v, 2008-09-21 08:25

Ezeket a mágneses, LED villogós jelvényeket láttam a minap. Nem az út megvilágítására, de láthatóság fokozásához kiegészítőnek tetszhet valakinek.

Aztán fölfedeztem rengeteg hasonló oldalt, kitűzhető jelvényekkel meg más, nagyobb villogó kütyükkel is.

http://www.watteva.com/blinking-badges.php

Hotyhogy?! Újnyelvítő!

Mottó:

Terjengős vagy tömör
az írásod módja,
ugyanaz a gödör
a sírásód gondja.

pata képe
pata
72 k, 2008-09-23 17:34

Elhatároztam, hogy lámpát építek (agydinamóhoz), ehhez kérnék egy kis általános segítséget.

Először is, már régen szeretnék megtanulni forrasztani és egyszerűbb áramköröket összerakni, meg megérteni, mi hogy működik. Van valami praktikus bevezető vagy csináld magad könyv vagy online forrás? (nem baj, ha nem magyarul). Középiskolában fizikából jó voltam, matematikai képzettségem is igen magas szintű, szóval az elméleti oldalát szerintem fel fogom fogni :-)

Lámpa választás: Cree vagy Luxeon? Ezeket rögtön lehet az agydinamóra kötni (néhány áramköri rajz, amit láttam, ezt sugallja), vagy kell elé valami regulátor, kondenzátor vagy ilyesmi?

bonnie képe
bonnie
73 k, 2008-09-23 19:17
pata képe
pata
74 k, 2008-09-23 20:51

Kösz, bonnie, ezt a fórumot sokadjára linkeli be nekem valaki, értem a jó szándékot, de 183 oldalnyi hozzászólásból laikusnak kimazsolázni a dolgokat nehéz. Nem várom el senkitől, hogy nekem ide esszéket írjon, de pár mondatos útmutatás és konkrétum a kérdéseimre jó lenne, az általános topic helyett.

elfroland képe
elfroland
75 k, 2008-09-23 21:47

A topik 2004-ben idult és az eleje már rég nem aktuális.
Szóval nem kell végigbogarászni, elég ha az utolsó 8-10 oldalon rákeresel a Cree, Luxeon szavakra.
Sőt az is elég ha ott is felteszed ugyanezt a kérdést, nem fognunk bántani, becs szó. :-)
Mivel ott van pát tucat aktív bütykölő ezért ott tuti hogy megkapod a választ.

pata képe
pata
76 k, 2008-09-23 22:10

Kösz, böngészek, majd pedig kérdezek.

elfroland képe
elfroland
77 k, 2008-09-23 21:59

Közben eszembe jutott hol láttam olyasmit amit keresel:
Skori Weblapja
Itt van pl. kafa agydinamós világítás.

bonnie képe
bonnie
78 k, 2008-09-23 22:53

sry, igazából én még csak nem is olvasom ezt, csak tudom,h Kama3 is "odajár" lámpaügyben. nekem magas e az egész, mint majomnak a zongora ;)
bonnie

Hotyhogy képe
Hotyhogy
79 cs, 2008-09-25 20:01

Találtam néhány gyakorlati megoldást is itt. Hátha több ötletet meríthetsz. Sajna nem mindegyik oldal működik.

http://www.timpaton.net/bikes/light/index.htm

Hotyhogy?!

Hotyhogy képe
Hotyhogy
80 sze, 2008-09-24 15:26

Szia Pata,

En sem talaltam rajuk konnyebben mint ahogy te tudnal vagy valojaban akarki mas.

Viszont belejuk pillantottam es szerintem nem rosszak es ezert ajanlani tudom oket. Persze millio mas oktato es keszre tervezett aramkor ajanlo hely van meg ezeken kivul.

Kellemes forrasztgatast!

http://www.ikalogic.com/beg_1_res_v_c.php

http://www.hobbyprojects.com/

http://www.allaboutcircuits.com/

http://www.discovercircuits.com/list.htm

Hotyhogy?!

Hotyhogy képe
Hotyhogy
81 sze, 2008-09-24 15:35

Mi nincs meg!

Egy kep ezer szot is er.

Akkor egy video meg ezer kepet is kell, hogy erjen!

Persze, nem minden kep es nem minden video. De hat en is a youtube-ot valasztanam, ha most tanulnam peldaul a piskotat!

http://www.youtube.com/watch?v=AOdnGUMi7lQ

Hotyhogy?!

Wilika képe
Wilika
82 cs, 2008-09-25 23:47

Amúgy ilyen ledekhez minként lehet hozzájutni, mert a link alatt csak egy galéria van. :(

bonnie képe
bonnie
83 p, 2008-09-26 09:53

ledet a ledboltból!
(vagy Kama3tól készen ;))
bonnie

Wilika képe
Wilika
84 p, 2008-09-26 17:34

Nekem most sufniproject-hez kellenének, azért szükséges az egyéni beszerzés. :)
és ledbolt hol vaaaaan? :)

elfroland képe
elfroland
85 h, 2008-09-29 12:32

Azért van ott e-mail cím meg telefonszám is. :-)

Wilika képe
Wilika
86 h, 2008-09-29 21:52

Hrmm... csakugyan.
Na majd talán megkukkantom azt is, egyelőre kandós pajtásom adott tippet lelőhelyre. :)

proof88 képe
proof88
87 cs, 2008-10-16 10:35

Üdv!

Valahol olvastam, hogy a Pantonban lehet kapni fényvisszaverő matricákat. A kérdésem az, hogy ezek milyenek a Röltexben kapható fényvisszaverő "csíkokhoz" képest, tehát rosszabb vagy jobb a fényvisszaverő képességük?
További kérdés, hogy ezen termék az előző kettőhöz képest mennyivel veri vissza jobban/rosszabbul a fényt?

Azért kérdezem, mert múltkor vettem a Röltexben 2 méternyi fényvisszaverő csíkot, amit felhasználtam a biciklire, el is fogyott. Csak idegesítő, hogy mindig ragasztgatni kell. Bár lehet csak én csinálom ilyen lassan, hogy méretre vágom, aztán szigszalag és pillanatragasztó. :D

http://people.inf.elte.hu/proof88

Zsurmi képe
Zsurmi
88 cs, 2008-10-16 11:09

Nagyjából ugyanazt tudják színtől függően.

A röltexes műszálas, szövött anyag. Esőben kitágul és lifegni fog. Inkább ruhára jó.

A pantonos matrica alu+fólia kombinációja, öntapadó és kis cafatokban szedhető le. Jól bírja az időjárást. Neked kell méretre vágni.

Amit linkeltél PVC fólia, csík formában azzal még nem találkoztam.

-
Zsurmi

proof88 képe
proof88
89 cs, 2008-10-16 14:12

Hmm, a lifegést még nem vettem észre, vagy azóta nem is esett az eső? :D
Mindenesetre, mivel nem a vázhoz ragasztottam őket, ezért olyan helyen vannak, ahol valami más is fogja őket, ami kiáll. Ja meg a kormányon a tartókonzolok is erősen fogják őket. Raktam ám a fékkarokra is. :D
De azért a matrica mégiscsak könnyebb lenne.
Csak meggondolom a vásárlást még, hátha van valami jobb esetleg.

http://people.inf.elte.hu/proof88

elfroland képe
elfroland
90 cs, 2008-10-16 19:00

Én nem tudok a Pantonos cuccnál jobbat.
Olcsó, méretre vágható, tartós, jól veri a fényt... márminthogy vissza.
Nekem a vázon és a nyeregcsőn lévő fehér martica két éve van fent és semmi baja.
A pedálokon lévő most lett egy éves és kezdett leválni mert ott domború felületre ragasztottam és azt ezek szerint nem bírja annyira.
Juteszembe! Dunakeszin kb. két éve ragasztottam pár korlátra ilyen fényvisszavarőt és azóta sincs semmi bajuk.

KAMA3 képe
KAMA3
91 k, 2009-03-10 23:32

A színtől nagyon is függ a visszavert fény intenzitása. A fehér a legjobb, a kék, barna, fekete a legrosszabb.

###
###

Riga képe
Riga
92 k, 2009-03-10 20:29

Sziasztok! Nem találtam neki megfelelőbb topicot, szóval ide írom, h egész jónak tűnő, vezeték nélküli, meglepően sok funkciós km órát lehet venni 1700 Ft-ért a Lidiliben...

dorcssa képe
dorcssa
93 k, 2009-03-10 20:53

Csak kérdés meddig tart ki..

'One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

jazzp3ta képe
jazzp3ta
94 sze, 2009-03-11 12:24

Anno én is bezsákoltam a tescó-s computerből 5-öt (890/db). Eleinte tök jól ment, hozta azt mint a sima cateye. Fél év után a mágnes lemágneseződött, a kábel látható ok nélkül kontaktos lett és a kijelző mefolyt (kivétel nélül mindnél).

De jó vétel volt :)

dorcssa képe
dorcssa
95 cs, 2009-03-12 23:04

Végülis teljesen megfelelő az ár-érték arány. :D

'One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

Riga képe
Riga
96 sze, 2009-03-11 11:18

Erre majd jövőre visszatérünk... ;)

hegylakó képe
hegylakó
97 sze, 2009-03-11 13:31

Sziasztok!
Jó, hogy a lámpákról írtok, nekem is lenne egy kérdésem:
szeretnék egy olyan lámpát, amelyet előre, a homlokcsőre lehet rögzíteni - vajh lehet - e ilyet itthon kapni?
Tanks

Riga képe
Riga
98 sze, 2009-03-11 15:36

Most egyszerű villogóról volna szó, vagy hagyományos izzós lámpáról? Villogónál, ha a felfogatás átéri a homlokcsövet és el is fér, simán odateheted, csak akkor mondjuk egy sor3-as led nem vízszintesen, hanem függőlegesen lesz, továbbá oldalról kell bepattintani. Ezesetben előny, ha a bepattintó fül rendben van, mert anélkül így könnyebben esne ki a foglalatból. Ha meg testesebb izzósra gondoltál, akkor azokon belül sztem nem nagyon van ilyen felfogatású, azokat is ált a kormányra, vagy max a stucnira tették, szóval vehetnél egy lámpát, aztán kreálhatnál hozzá egy felfogató vasat. Ha van egy kis képzelőerőd+barkács lehetőséged, bizti menne. Így értetted a kérdést?

hegylakó képe
hegylakó
99 sze, 2009-03-11 15:49

Igen, én egy "hagyományos" lámpára gondoltam, nem villogóra. Kár, hogy nincs ilyen, ott(a homlokcsővön) nem zavarna, mint a kormányon.
Mit gondolsz(gondoltok) a hanyatló Nyugaton lehet ilyet kapni? (vagy Amerikában?)
Ha nem lesz, akkor jöhet a villogó - és köszi az infókat.

bonnie képe
bonnie
100 sze, 2009-03-11 15:52

Hagyományos alatt dinamóst értesz?
bonnie
Figyedoda! VÁLASZ gomb!

hegylakó képe
hegylakó
101 sze, 2009-03-11 15:59

Nem, ledes - elemesre, bocs, ha nem voltam egyértelmű.

vercse képe
vercse
102 sze, 2009-03-11 16:12

http://www.beekhovenbikes.nl/product_info.php?cPath=33_66_142&products_i... - ledes, elemes első lámpa nyugaton

hegylakó képe
hegylakó
103 cs, 2009-03-12 09:03

Igen, ilyesmire gondoltam - köszönöm, egyrészt, másrészt nekem csak egy "sima" ledes lámpa kéne, amit a homlokcsőre lehet felrakni.
Lehetetlent kérek? - hol vannak a gyártók?

bonnie képe
bonnie
104 cs, 2009-03-12 11:27

Szerintem Lujkáé olyan. Bár lehet,h ahhoz van hátsó is. Made by Kama3 művek.
bonnie

dezso képe
dezso
105 cs, 2009-03-12 11:31

Ez itt nem a reklám helye :)

bonnie képe
bonnie
106 cs, 2009-03-12 13:32

én csak válaszoltam a kérdésre ;)
bonnie

dezso képe
dezso
107 cs, 2009-03-12 14:22

Tudom én, és valszeg helyesen, csak sajnos ma ilyen kötözködős hangulatban vagyok :)

bonnie képe
bonnie
108 cs, 2009-03-12 15:04

igeeeeen?!
és még így akarsz tőlem licencet magadnak?
;)

bonnie

bonnie képe
bonnie
109 cs, 2009-03-12 13:31

dupla
bonnie

vercse képe
vercse
110 cs, 2009-04-09 20:09

Már itthon is lehet kapni ledes elemes rögzíthetőt előre és hátulra is: http://pepedal.com/lampak.htm