Totálkezdő

Sajnos nagyon gyík vagyok, de érdekel a téma.
Városi (és talán némi országúti) bringázáshoz szeretnék bicót venni. Nomármost. Nem ismerek senkit, aki ebben járatos lenne. Hol és milyen kategóriájú (típus, árfekvés) kerékpárt érdemes vennem, ha csak szeretnék hetente 1-2x ezzel menni munkába?
+ milyen felszerelésekbe érdemes még rögtön az elején beinvesztálni?

Köszi ha megszántok egy totálkezdőt, és esetleg még (budapesti) boltot is tudtok javasolni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Cseya képe
Cseya
1 cs, 2008-02-07 22:23

Itt volt nemrég egy "totálkezdő" úriember, akit közösségileg mindenki ellátott útravaló jótanácsokkal.
Azóta se hallottunk felőle. :)

feb képe
feb
2 p, 2008-08-29 09:07

Remelhetoleg nem egy ghostbike maradt csak utana

Neelix képe
Neelix
3 cs, 2008-02-07 22:25

Néhány tanács ha nem szeretnéd, hogy lába keljen:
http://cyrex.axio.hu/bb/
http://criticalmass.hu/lakat

----
A helyzet reménytelen, de nem súlyos.

Lathor képe
Lathor
4 cs, 2008-02-07 22:28

Beleszerkesztettem az MK tagságot a hszm-be, erre spamnek nézte :)
Hamarosan megjelenik remélem.

pata képe
pata
5 cs, 2008-02-07 23:16

Én is írtam egy kommentet, linkekkel, azt is spamnek nézte. Idegesítő, remélem megjelenik.

Szász Andrej képe
Szász Andrej
6 k, 2008-02-12 03:32

Soha nem fognak.

pata képe
pata
7 k, 2008-02-12 04:19

Aargh. Pedig tök jó komment volt :-)

Szász Andrej képe
Szász Andrej
8 p, 2008-02-15 14:00

Pedig nem vicc. Itt a bizonyíték. Legalábbis az óra ketyeg...

-ogre- képe
-ogre-
9 cs, 2008-02-07 23:00

volt egy ilyen topic, meg még egy másik korábbról (ez nem 100, hogy ide való, de úgy rémlik, itt is sok jó tanács van)

piros képe
piros
10 p, 2008-02-08 21:27

Ogre,
köszönöm a linkeket, az elsőt már korábban megnéztem, de sajnos ilyen szavak voltak benne, hogyaszongya outi, egypontos wiemann (?) meg hajtástengely, ami engem inkább visszariaszt mint segít, mert ettől nehezebbnek tűnik számomra a biciklizés, mint az űrsikló-építés :) Tudom, hogy ettől nagyon síkhülyének tűnök, de ha bele kell ásnom magam a bringás szaknyelvbe ahhoz, hogy néhány km-t tekerjek... Mintha nem ehetnék addig, míg fel nem tudom sorolni az emésztőenzimeket :))

-ogre- képe
-ogre-
11 szo, 2008-02-09 03:56

az outi nekem is talány volt, míg rá nem jöttem, hogy az az országúti rövidítése és nem valami angol eredetű szó :D
a többi kriksz-kraksz is értelmet nyer egy idő után, ne félj. a bringa nagyon egyszerű dolog, csak mi bonyolítjuk túl.

Zsurmi képe
Zsurmi
12 p, 2008-02-08 00:00

Összefoglalva (szerintem):

• Nézd meg a mérettáblázatot a fenti linken, hogy a magasságodnak megfelelő vázméretet tudd.
  • Ne újat vegyél! Jó állapotban lévő használt országúti (verseny) ideális. Kevésbé lopják, nyomott ára van. 4-5 éves merev vázas monti is jó. 20-30e Ft körüli áron már használhatót kapsz. A legjobb, ha nem túl szép.
    • Ha mégis újat vennél, inkább ne tedd! Munkába járásra nem érdemes!
    • Vannak pár kerékpárbolt ahol használtat is kapsz. Keress pl. ebben listában. Vagy a google-n, magyar nyelven "használt kerékpár OR bicikli OR bicaj"-ra.
    • A bikemag.hu -t érdemes megnézni, sokaknak bevált. Ha nem raknak fel fényképet felejtsd el.
    • Ki kell próbálnod előtte, váltót féket is. Legyen nálad zseblámpa! Kerékben ne legyen nyolcas! Ne legyen rozsdás, sima legyen a váz felülete (a festék-kopás kivételével).
    • Nem menj egyedül, több szem többet lát.

Mondom én, aki eddig 1* vettem használtat és nem volt olyan jó vétel.

• Mindenképp vegyél lámpát, LED-est olcsón lehet kapni. Esetleg prizmát is (elől/hátul/küllők). És/vagy öntapadós fényvisszaverő fóliát.
  • Lakatot mindenképp kell, spirál/sodrony/gerinc felejtős, U-lakat a legideálisabb. Van nem túl drága, nem túl nehéz és elég jó. 6-8e Ft-ot érdemes rá kiadni.
  • Bukót is vegyél és használd is!
  • Olvasd el a kerékpáros KRESZ-t is, még ha járdázni/kerékpár-bringautat használsz majd, hogy a legfőbb veszélyekkel tisztában lehess.

-
Zsurmi

piros képe
piros
13 p, 2008-02-08 21:39

Zsurmi,
köszönöm a részletes választ.:) Használtra még nem gondoltam, ezek szerint érdemes megpróbálni. A KRESZ-es link sajnos nem működött.

Az nagyon gáz, ha az ember olyan bringát vesz, amilyennel régen a nénik jártak boltba? (Mármint nem divat, hanem praktikum szempontjából értem a gázt)

Én mindig azt hittem, hogy a kerékpározás egy egyszerű sport. Van egy fém, rajta két kerék, ráülsz, tekered. Most kicsit megijedtem, bevallom őszintén.Úgy érzem, hogy addig elkezdeni sem lehet, amíg profi nem vagy. :(

pata képe
pata
14 p, 2008-02-08 22:45

Szerintem ne csüggedj, csak segíteni akartak sokan. Az, hogy a használt cuccokhoz jó érteni, nem biciklispecifikus, mindennél így van, az autótól a fényképezőgépig. Vegyél újat, ha megmondod mennyit szánsz rá, biztos tudnak neked sokan konkrét márkákat ajánlani.

piros képe
piros
15 v, 2008-02-10 22:37

Nem csüggedek, főleg mostmár. Sokat segítettetek, főleg inspirációban (mindig hasznos lelkes és hozzáértő emberekkel beszélni).

Névtelenropy képe
Névtelenropy (nem ellenőrzött)
16 p, 2008-02-08 23:24

Kezdjük talán azzal, hogy a kerékpározás nem sport.
A kerékpározás közlekedés.
Hatékony, gyors, környezetkímélő.
A "parasztbicikli" nem gáz.
Nem kezded el, soha nem leszel "profi".

Zsurmi képe
Zsurmi
17 szo, 2008-02-09 02:46

A KRESZ-es link kegy PDF, Adobe/Acrobat Reader kell hozzá. A gugliban rákeresve találsz egy "html változat" nevű linket, azt meg fogja mutatni a böngésző. Nem linkelem be, mert nem egy stabil címen van.

A régi országúti (kos kormány) és amin a nénik mennek nem ugyanaz. Nénik szoktak kempingen is hajtani. A ciki vagy nem ciki, nos az attól függ kinek a szemében akarsz nem ciki lenni. Ebben nem tudunk segíteni.

A blogbejegyzés alapján munkába járásra kerestél kerót, nem sportolásra. Én/mi a szerintünk legjobbat ajánljuk. Nem tudom mennyi pénzt szánsz rá, feltételeztük hogy nem olyan sokat.

Sokféle bicikli van, nehéz kiválasztani a jót. Ha nem tudod mit akarsz, (feltételezem nem durvulni) és nem akarsz kockáztatni egy használtal egy városi vagy túrakerékpár a megfelelő. 40-60e Ft között (újonnan) jót is kaphatsz. Azzal elmehetsz kisebb túrára is. 26" kerékkel

Nézegesd a bringákat melyik tetszik pl itt: http://www.canga.hu/, http://www.bicaj.hu/. Melyik tetszik, melyik fér bele keretbe ?

-
Zsurmi

piros képe
piros
18 v, 2008-02-10 23:03

Köszönöm, keresem akkor PDFként.
A cikiséget nem valaki szemében értettem (pl. ki fognak röhögni, stb.) hanem hogy esetleg (rajtam kívül) mindenki számára ismert dolog, hogy a "nénisbicikli" kirázza belőled a lelket már 5-6 km után, vagy amit írt valaki, hogy olyan nehéz, hogy nehézkes vele a liftezés.
Érdekes ez a sportolás dolog, az én fejemben eddig nem vált szét a közlekedés és a sport funkció, úgy értem, hogy nem csak azért közlekedsz vele (gondolom én), mert gyors, meg rugalmas, meg környezetkímélő, hanem azért is, mert a mozgás jót tesz neked (persze ez még nem sport, csak testmozgás, gondolom a sport alatt itt a versenyzőket értitek; nekem, kis puhánynak a testmozgás általában = a sportolással.)
Egyébként meg köszönöm, hogy ilyen lelkiismeretesen válaszolgattatok, sokat segített. Tudom, hogy nem egyszerű bringát ajánlani ismeretlen célra, ismeretlen embernek. Nekem (és gondolom más bénázóknak is) viszont nagyon megnyugtató, hogy van olyan hely, ahol lehet butaságokat is kérdezni, és van, aki válaszol. Más szavakkal, hogy a bringások nyitottak segíteni...

magwas képe
magwas
19 v, 2008-02-10 23:13

Pedig a sport meg a közlekedés nagyon különböző dolgok.
Én sose ülnék bringára sportolási céllal. Nem szeretek sportolni. Az olyan öncélú.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
20 h, 2008-02-11 13:14

A bringapóló ezek szerint közlekedés? :)

www.gruppetto.hu

dezso képe
dezso
21 h, 2008-02-11 16:16

Ja, a bajnok úr amúgy is szeret érdekes dolgokat művelni közlekedés közben :)

Neelix képe
Neelix
22 v, 2008-02-10 23:26

Számomra hétköznap közlekedési eszköz a városban, viszont hétvégén sport, edzés és szórakozás egyben. Kifele a büdös városból a szabadba... hegyre fel, hegyről le :) erdő, levegő, fák, madarak, virágok.

----
A helyzet reménytelen, de nem súlyos.

j_gergo képe
j_gergo
23 szo, 2008-02-09 14:51

„Az nagyon gáz, ha az ember olyan bringát vesz, amilyennel régen a nénik jártak boltba? (Mármint nem divat, hanem praktikum szempontjából értem a gázt)”

A parasztbicikli szerintem nem gáz, sőt még stílusos is. De ha lépcsőn, lépcsőházban, liftbe be-ki cipelni kell (mert a lakásban tartod), akkor nagyon nehéz tud lenni, hiszen ezek dögnehéz vázzal, kerékkel, sárhányóval vannak felszerelve. Ha emelkedők vannak arra ahol közlekedsz, akkor váltó is szokott kelleni.

Mondjuk 3-4 km-es utakra Pesten tökéletes a parasztbicikli, nem lopják, ha mégis, kit érdekel. De ha országútra mész vele 10 km után már gázos lesz.

Ha közlekedsz, akkor sárhányó kötelező, anélkül egy tócsába se lehet belemenni rendes ruhában.

-ogre- képe
-ogre-
24 v, 2008-02-10 23:25

a parasztbicón nincs váltó, a nénik mégis áttekernek nélküle egy hegyen is a szomszéd faluba :)

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
25 h, 2008-02-11 13:15

Na, a hegyen azért ők inkább tolják általában...

www.gruppetto.hu

-ogre- képe
-ogre-
26 h, 2008-02-11 13:25

láttam én már karón varjút ;)
a kedvencem az egy két gázpalack + szatyrokkal közlekedô néni volt erdôbényén macskaköves úton ezerrel (jó, az lejtô volt, de odáig is el kellett tekernie valahogy).

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
27 h, 2008-02-11 15:38

Miért kellett? Tolhatta is.

www.gruppetto.hu

-ogre- képe
-ogre-
28 h, 2008-02-11 16:00

akkor megszûnne a vidéki nénik kerékpárosnimbusza, mely szerint képesek ilyenre, és az igazán rossz lenne. nekem biztos, mert ebben a tudatban nôttem fel.

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
29 h, 2008-02-11 18:50

Duplum.

www.gruppetto.hu

SpeckoHU képe
SpeckoHU
30 v, 2008-06-01 15:57

Ha akartál volna venni, akkor már megtetted volna:)
Vegyél egy nem túl drága montit és tekerj! Ennyi:)

zsoltee képe
zsoltee
31 p, 2008-02-15 14:24

Tényleg jobb a használt, ha ért hozzá az ember. Múlt szombaton a Millin nagyon jó kis paripát láttam 50ezerért, sokkal különb mint az én 70ezres decathlon outim újonnan.

Zsoltee

-ogre- képe
-ogre-
32 p, 2008-02-08 00:25

az, hogy a kerékben van 8as vagy sem, szerintem nem annyira fontos. ha olcsó a gép, és a többi paraméter stimmel, még így is meg lehet venni, legfeljebb lecseréli az ember, és ugyanott van árban egy vadiúj kerékkel. normális esetben egy használt gép 20-25ből ki kell hogy jöjjön a végén. ha jó, akkor megérte.

magwas képe
magwas
33 p, 2008-02-08 23:19

Nem kell parázni, szerezz egy bringát, ülj rá és tekerj.
Előbb-utóbb belejössz, és kész.
Az öregnénis bicikli nem gáz, sok lány olyat használ téli/pasizós bringának. Ha nagyon rakni fogod, úgyis rájössz hogy mi az az outi (=országúti) és miért jobb, addig meg szinte mindegy. A műszaki állapota legyen korrekt, és annyi.
Én először az apronetet szoktam nézni, a bikemagon eléggé elszállott árakat szoktam látni.
Aránylag olcsón lehet használt bicajokat venni Gazsónál meg a Hajtás Pajtás szervízében.
Legyen egy bukód, jó világításod és a bringád kinézetéhez igazodó erősségű lakatod/láncod. Én a leharcolt kinézetű dzsuvás bicaj híve vagyok egyébként, azt nem kell félteni hogy elkötik.
A ruházat még egy érdekes kérdés. Szerintem kezdd úgy, hogy egy hajszálnyival vékonyabban öltözöl mindegymibe, mintha gyalog mennél, lehetőleg több vékony réteget, hogy lehessen akár napközben optimalizálni. Eleinte csak öregesen tekerj, amíg felméred hogy tulajdonképpen mi a jó neked és mi nem, és szép lassan emeld a sebességet, ahogy érzed. Legalább amíg belövöd, legyen nálad annyi pótruha, hogy ha túlizzadtál vagy túl vékony volt, akkor is haza tudj menni nagyobb gáz nélkül. Egy esőcucc (kabát+nadrág), egy polárpulcsi és valami vékony nadrág pont elég. Nekem a mai napig a cuccom fele pótruha, pedig idén még nem is vettem elő. Azért azt előre mondom, hogy a jó légáteresztő műanyag ruhák jönnek be bicajra, pamutot, vásznat kerüld.
A leginkább fontos pedig az, hogy ismerd meg a bringás közlekedésbiztonság alapjait, ne üttesd el magad autókkal.

Ha komolyabban érdekel a bringázás, járj ki a Millire meg utsó péntekekre. Felszívhatod a tudnivalókat (hajtáslánc, fixi, canti, slick, stucni, meg ilyen hülyeségek), és csodás a társaság.

--
a bátor kommutátor

piros képe
piros
34 v, 2008-02-10 23:11

:)
Külön köszönöm a ruházati tanácsokat, azt hiszem, néhány próbálkozástól meg 'póruljárástól' megmentettél.
A biciklisruha (légáteresztő, műanyag)és a munkahelyi ruha (öltöny, kiskosztüm, esetleg farmer, ing...) közti különbséget ti hogy hidaljátok át?

magwas képe
magwas
35 v, 2008-02-10 23:20

Az én módszerem egyszerű: bringásruhában ülök be a mítingre;)
De ebben is lehet tanulni a futároktól. Ránézel egyre és mit látsz? Szövetnadrág. Alatta meg ott a bringásruha meg a térdmelegítő, de az nem látszik.
A harmadik módszer pedig az, hogy tartasz a munkahelyen játszósruhát, és átöltözöl. Ehhez persze némi infrastruktúra kell, de ez ízléstől és az öltözés alaposságától függ. Sokaknak elég a WC, illetve többen jöttek már rá biciklizés hatására, hogy van a házban zuhanyzó.

--
a bátor kommutátor

Vegha képe
Vegha
36 h, 2008-02-11 13:39

Az én melóhelyemen nincs se fürdő, se öltöző. Pedig farmerban és piké pólóban nyomom évek óta, egyáltalán nem gáz. Télen a nadrágszárat be lehet tűrni a zokniba, nyáron meg fel lehet hajtani 3/4-esnek. A mountain bike-os SPD (értsd: patentos) cipő sem rí ki túlzottan, ha jót választasz. Csomagtartót nem használok, egy laza válltáskával flangálok és ha nem kell bevásárlást csinálnom akkor nem is gyűrődik a galléros póló. Amúgy a hideg téli időkre/szelekre érdemes windstopper (szélálló) cuccokat venni, a kabát és sapkát pl. úgyis csak addig tartod magadon, amíg nyeregben vagy.
Nem tudom mások hogy vannak vele, de sztem a bringás öltözékek 90%-a simán hordható gyalog vagy békán is. Pl. sokszor ülök munka közben autóba SPD cipővel vagy megyek tokmányirodába bringás szemüvegben.

zsoltee képe
zsoltee
37 p, 2008-02-15 14:24

Én ma már nem nagyon foglalkozok vele, hogy milyen bringás cuccok vannak rajtam, és hogy hogy nézek ki, ha épp nem a bringán ülök. Legalább tudják, hogy bringás vagyok :)

Zsoltee

Szász Andrej képe
Szász Andrej
38 k, 2008-02-12 03:45

Pl. úgy, hogy nem mindenki használ biciklis ruhát. Lásd még az öltönyben tekerős topikot.

cs képe
cs (nem ellenőrzött)
39 v, 2008-02-10 10:41

heti 1-2 alkalomra akármilyen jo lesz. viszont ha ugy gondolod a későbbiekben komolyabban akarod használni akkor érdemes olyat venni amire jobb cuccot venni nem pénzkidobás.

"Az út csak egy javaslat...."

piros képe
piros
40 v, 2008-02-10 22:33

Köszönöm, azért most megnyugodtam kicsit. Főleg ez a két rész segített :) :
ogre: "a többi kriksz-kraksz is értelmet nyer egy idő után, ne félj. a bringa nagyon egyszerű dolog, csak mi bonyolítjuk túl."
magwas: "Nem kell parázni, szerezz egy bringát, ülj rá és tekerj. Előbb-utóbb belejössz, és kész."

Akkor most megyek (illetve holnap reggel :)) és szerzek egy bringát. Aztán majd megírom hogy hogy sikerült a belejövés.
Lehet hogy egy pár hónap múlva még a rejtelmeket is érteni fogom ?! :))

hpetya képe
hpetya
41 v, 2008-02-10 23:46

Nagyon jó olvasmány a Bicajos könyv!
És ha már ezt átrágtad, olvashatod a második részt is...

Én most kezdtem az elsőt, és sok dologra már választ kaptam.

=====P=E=T=Y=A=====
bringás képek | hajnalpor | blog
A te autód menő, az én bringám HALADÓ!

Lathor képe
Lathor
42 h, 2008-02-11 13:08

Ne csüggedj, ha az első pár héten, vagy nagyobb szélben nagyon, de tényleg nagyon elfáradsz. Nekem 15 km a melóhely, első két hét szenvedős volt, fél év múlva már letekertem még 50-et plusszba csak, mert szép idő volt :)

dezso képe
dezso
43 h, 2008-02-11 16:20

Na igen, amikor az ember (biciklis) fénykorában a Honvéd Kórház-Kápmegyer útvonalat a HHH és Cinkota érintésével abszolválta :)

vaandor képe
vaandor
44 h, 2008-02-11 20:49

"most megyek és szerzek egy bringát."
Neked van igazad!
Első lépés: Kell egy (szinte bármilyen) bringa, amit el is kezdesz használni. Nekem anno a több éve csak nyáron használt ócsó Cora-bájkom (monti) volt, amire ráböktem, hogy mostantól ezzel megyek suliba.
Annyi fontos, hogy jó legyen a mérete, kényelmes legyen, kábé passzoljon a funkciója. És legyen rajta kerék, kormány, pedál, lámpa. Meg egy zár.

2. lépés: Belejössz, és igényeid támadnak: gyorsabb/könnyebb/kényelmesebb/strapabíróbb/akármibb legyen.
Ezeket először kisebb alakításokkal közelíted: Másféle külső gumit / nyerget / kormányt raksz fel, és le- vagy épp felkerül a csomagtartó, a sárvédő, satöbbi.

3. lépés: Hosszabb távon, további igények esetén komolyabb buherálások* jöhetnek: kerék(felni-)csere, fék/sebváltó-tuning, pedál, lánc/lánctányérok babrálása, egy idő után akár vázcsere.

4. lépés: Legfeljebb egy-két év, és már te bíztatsz másokat bringázásra - vagy te adsz tanácsokat egy "totálkezdőnek". ;-) Hiszen ahogy az idő múlik, úgy fejlődik az erőnléted, a forgalmi- és a műszaki hozzáértésed egyaránt.

*A buherálásokat a magad/rokonod/haverod műszaki hozzáállásától függően csinálhatod otthon, vagy mehetsz szervizbe is.
Persze nem kell megijedni! Nem biztos, hogy ezekre (pláne mindre) egyhamar sor kerül: ez személytől, a használattól és a kezdeti bringától is függ. Hiszen ma is futnak 40 éves bringák a falukban, amik még csak gumicserét láttak. Tehát a 4. lépés időben inkább harmadik, vagy épp második.

p-mann képe
p-mann (nem ellenőrzött)
45 h, 2008-02-11 20:59

Varjal. A 3. lepes a punks not dead, szoval az utolso ketto a 4. es 5. lesz ;)

piros képe
piros
46 h, 2008-02-11 23:20

Egész fellelkesedtem :)
Ezek szerint még bármi lehet belőlem...

Zola teker képe
Zola teker (nem ellenőrzött)
47 v, 2008-06-01 15:36

hi

van egy olckúl túrabringám (gyakorlatilag outi mert virsli kerekeken fut csak egyenes az üléspozíciója) és szeretném rendbehozni. ezzel kapcs. lenne kérdésem. a hátsó kerék kuka sajnos, teljesen korrodált. eddig használtam a bringát és sajna a fék esőben még csak nem is lassította a paripát, tehát ha már új hátsót veszek, olyat szeretnék amin tapad a fékpofa. jól sejtem h alu kéne? vagy ha jobb féket veszek az megtapad az acélfelnin?

végül pedig: a belvárosban hol lehet ilyen gépekhez alkatrészt kapni?
a költség valamelyest számít, egy 3000 huf os bringára nem veeszek 10 000 ért kereket :) ha nem muszáj
előre is kösz
Zoli

-ogre- képe
-ogre-
48 v, 2008-06-01 18:12

ha jók a fékek, esőben is fognak valamit, de aluval teljesen más a helyzet. olcsó kereket már lehet 2500-3000ért venni. ha cserélsz, érdemes mindkettőt, mert az első keréknél jobb a fékhatás. arra figyelj, hogy a trekking kerekek első és hátsó tengelye ugyanakkora, a régi túragépeken meg az első kisebb. tehát ha az elsőt cseréled, akkor valószínűleg az eredeti agyra kell új felnit füzetni, de első kereket nem olyan nagy ördöngősség fűzni. :)

Pórul járt veréb képe
Pórul járt veréb (nem ellenőrzött)
49 cs, 2008-08-28 11:59

Sziasztok,

Nemrég megfújták a bringám (hüpp hüpp) és most "új" verdát szeretnék. Legyen ócsó eccerű. Valami régi import túra vagy outi bringában gondolkodom és a segítségeteket szeretném kérni. 190 vagyok és 100 kg tehát 26os nem járja és az outi is necces lehet (fogyózom :))a legjobb valami 28as túra lenne.

Nagyjából értek a biciklikhez és tudom hogy egy 20 éves bringán bizony néha cserélni kell dolgokat. Attól tartok hogy a kora illetve származása miatt olyan alkatrészek lesznek rajta amik már nincsenek forgalomban. ijesztgettek pl a 27"/1,1/4-es kerékkel amiről lövésem sincs hogy milyen de állítólag nem lehet már kapni ilyet stb.

Plíz help :)
Köcc

tatabike képe
tatabike
50 cs, 2008-08-28 12:32

Szia Pórul járt veréb,

szép nagyra nőttél. Én is majdnem ilyen magas vagyok, de a súlyom kicsit elmarad Tőled. Nekünk már 60-as vagy nagyobb váz kell, Neked meg még erős kerekek is. Nem tudom, milyen összeget szánnál a dologra, de van egy oldal, ahol egész jó bringákat láttam. Érden van, pista bácsi is ajánlotta valahol valakinek, ha jól emlékszem.

http://www.maxi-bike.hu/

Árak is vannak, meg képek. Más, használt országútikkal/trekkingekkel foglalkozó boltokban is hasonló árakon találhatsz hasonló gépeket.

A súlyod miatt ne aggódj, egy Vuelta Airline Four, vagy annak megfelelő minőségű/erősségű felni elbír Téged is. A kontrásomon nekem is az van hátul, és a 115 kilós főnököm alatt sem szólt egy szót sem.... Ehhez persze normális agyra és jól kell megfűzni....

Itt van pár kép az enyémről, valami ilyen kell Neked is:

http://www.criticalmass.hu/blog/6590

tatabike - http://gipszdesign.extra.hu

Pórul járt veréb képe
51 cs, 2008-08-28 14:07

tatabike,

köszönöm a választ. én igazából 10, 15 max 20 ezres "elestem-nembaj" kategóriában gondolkodom, amit a későbbiekben fejlesztgetnék. főleg melóba járnék vele (irodakukac) meg persze mindenhova, ezért gondolkodom valami régi sárvédős túrajellegű gépben. az árat azért igy húztam meg mert otthon vidéken 7-8 ezerért vesztegetik az ilyen gépeket, de ezek nincsenek túl szép állapotban és fogaskeréksor+felnicsere a minimum. ezen kívül 28-ért vadiúj 28as sztenderd kontrás férfi csepelt kapok, aminek valljuk be megvan a varázsa és a célnak tökéletesen megfelel.

a fő kérdést továbbra is az alkatrészek illetve ezek esetleges hiánya okozza, mert vennék 8 ezres roncsot is ha kipofozhatom, csak legyen hozzá motyó

tatabike képe
tatabike
52 cs, 2008-08-28 15:04

Szia,

Országúti/túra/trekking jellegű binyiglikhez raklapszám vannak alkatrészek, meglehetősen olcsón szerencsére, hiszen a kerékpárosok nagy része a hájtek montikra van rácuppanva. A neten találhatsz bringásboltokat, ahol foglalkoznak ilyesmikkel, a régi cuccok között is lehet találni használható darabokat, főleg munkábajárásra használt bringákhoz. A kényes, és árban húzosabb dolgok minden esetben a kerekek, minden mást szinte fillérekért kaphatsz. Az alap Csepel kontrás az tényleg nagy király, ha a fílinget vesszük alapul, és ha nem kell napi 20-30 kilcsinél hosszabb utakra, tökéletes választás. Én régebben azt csináltam, hogy megvettem pár normális állapotú, régi országútit fillérekért, és így jutottam igen érdekes, és igen jól használható alkatrészekhez, a vázakat meg elpasszoltam vagy ingyen odaadtam haveroknak, vagy ha annyira rosszak voltak, mentek a kukába vagy a szoba falára dísznek. Így jutottam pl. régi 600-as Shimano országúti szetthez, ami a közel 30 éves kora ellenére a mai napig szolgál különböző bringákon, amiken időközben helyhiány miatt túladtam. De olyan is volt, hogy a hétezerért megvett, karambolos vázú, egyébként tökéletes állapotú alkatrészekkel megáldott öreg oúti megvételekor még utánamszaladt az eladó, és a kezembe nyomott egy 10 év körüli, de sosem használt, tehát gyakorlatilag új Suntour oúti hátsó váltót, ami közel 15ezres értéket képviselt magában, mondván, nincs már bringája, odaadja ajándékba a keróhoz, mert csak fogná a port. Néha nagy szerencse is érheti az embert, ki kell fogni. A mostani, mindennap használt kontrásom Sachs Torpedo hátsó agyát pl. egy sitt telepen guberáltam ki egy roncsból, és már 3 éve hibátlanul elvan a cseh Favorit palást társaságában. Hidd el, ha kicsit ráhasalsz a témára, hamar felismered a lehetőségeket, és a régi dolgok tartóssága és nemes egyszerűsége Neked is hamar örömet fog okozni. Ha apróságok, vagy régi egyszerű alkatrészek kellenek, szólhatsz nekem is, van még pár cuccom, amit csak tárolok zöldséges rekeszekben a sufniban. Régi kerékagyak, régi váltókarok, csapágyak, oúti kormány, pedál, ilyesmik. Pénzt nem kérek értük, szólj ha kell valami, megnézem az elfekvőben mi van, és eljössz érte, ha találunk valamit.

Pórul járt veréb képe
53 cs, 2008-08-28 15:45

igazán lekötelezel :) hasonló a felfogásunk csak te előrébb jársz a témában mint én, de ledolgozom a hátrányt ;)
örülök hogy a bringások összetartanak. értékelem az ajánlatod és észben tartom. sőt hétvégén szétnézek az én zöldségesládámban ott vajon mit találok :D azt tudom h tele vagyok fékkarokkal, van talán régi váltóm is, bowden de az még jól jöhet....
de, elsősorban keresek egy megfelelő paripát és belekezdek a bütykölésbe. a többi meg majd jön magától. a fölös alkatrészeket meg majd én is felajánlom valakinek :)

Üvözlettel,

Zoli

tatabike képe
tatabike
54 cs, 2008-08-28 22:36

Eezeket örömmel hallom! Sok sikert a bütyköléshez, és ha bármi kérdésed van, akkor itt mindig segít valaki.

A hiányzó tudást nyers erővel pótolom.

dogfish képe
dogfish
55 cs, 2008-08-28 22:07

Tata!

most ugye szórakoztál? mert külön szenvedés egy ilyen módban leírt szöveget olvasni! valaha magyar órán tanították, hogy a leírt szövegeket tagolni kell értelemszerűen, hogy az olvasó jobban átláthassa. igaz, nem voltam sosam jó nyelvtanos, de ezt azért megtanultam!

dogfish képe
dogfish
56 cs, 2008-08-28 22:08

Tm!

Pistabácsi képe
Pistabácsi
57 p, 2008-08-29 10:36

Arról nem is beszélve, hogy a régi outi cuccoknak meg van a varázsa. Sztem egy régi outi váz sokkal szebb, mint a mostaniak.

tatabike képe
tatabike
58 cs, 2008-08-28 22:43

Szia dogfish,

ajánlom, látogass el az egyik BMX-es fórumra itt a CM-en, és ott aztán oszthatod az észt. Kb. 50 soros hsz-ek pontok, vesszők, és mindenféle írásjelek nélkül. Ha meg nem tudod értelmezni az összetett mondatokat, az nem az én hibám. Nem szórakoztam én senkivel, ha meg nem a témához szólnál hozzá, vagy nem is érdekel, akkor minek kell fikázni itt a nyelvtant? Nem értem. Akit érdekel, az elolvassa, aztán kész. Nem szuahéliül írtam.
De gyanítom ez szúrta a szemed:

"De olyan is volt, hogy a hétezerért megvett, karambolos vázú, egyébként tökéletes állapotú alkatrészekkel megáldott öreg oúti megvételekor még utánamszaladt az eladó, és a kezembe nyomott egy 10 év körüli, de sosem használt, tehát gyakorlatilag új Suntour oúti hátsó váltót, ami közel 15ezres értéket képviselt magában, mondván, nincs már bringája, odaadja ajándékba a keróhoz, mert csak fogná a port."

Szerintem semmi baj vele. Vesszőkkel értelemszerűen tagoltam a megfelelő helyeken. Ja, és ha nem hangosan olvasod fel, akkor az olvasás közbeni levegővétel sem fog zavarni. Úgyhogy szerintem korrekt.
Ja, én ötös voltam nyelvtanból. Ha ez számít valamit. Hibákat vétek, én is ember vagyok. De itt ez nem egy szépkiejtési vagy szépírási fórum, vagy mi. Mindenki úgy ír, ahogy tud. Te meg kisbetűvel kezded a mondatokat, az meg engem zavar. A "sosam" meg gondolom "sosem" akart lenni. Most tényleg ilyesmikről kell itt dumálnunk? Remélem nem...

U.I.: Remélem feltűnt, hogy megpróbáltam a kedvedben járni. Elég rövid mondatokban fogalmaztam. De nekem meg ez volt szenvedés, sőt, olvasni is az, nem elég gördülékeny így, sok a megszakítás. Azt meg nem szeretem.

Na, ez meg lemaradt:

Kicsit visszatetsző dolog nekem az, hogy miközben egyes témákban eltűrt, sőt, elfogadott dolog az anyázás, a nemi szervek emlegetése csúnya szavakkal, addig itt Te azon siránkozol nekem, hogy olyan módban írok, amit szinte szenvedés elolvasni, mint pl. ezt a mondatot is, igaz? A helyedben én inkább az alpári stíluson akadnék ki, nem néhány hosszabb szövegen....

pata képe
pata
59 p, 2008-08-29 09:22

Szerintem nagyonis érthető volt a szöveged. Nekem mellette még külön öröm is volt olvasni, hogy olyan emberek vannak akik adnak ajándékba egy váltót. Írjál még ilyen jó élményekről :-)

Dogfishnek nem tudom mi baja, biztos fáradt volt, vagy ilyesmi.

Peace.

coll képe
coll
60 cs, 2008-08-28 22:38

Én is 191cm vagyok és 115kg van egy outim és egy montim is, de az olcsó biciklikkel én porul jártam. eltéptem a láncot majd a hajtóművet stb. Inkább a jobb minőségű alkatrészek váltak be.

tatabike képe
tatabike
61 cs, 2008-08-28 22:47

Én 187 cm vagyok, és 80 kg, nekem is sikerült már eltépnem egy Ultegra láncot... Haverom meg versenyző, Ő egy időben a karbon oúti vázakat tördelte, de nem elesett, hanem csak néha izomból rátekert...

coll képe
coll
62 p, 2008-08-29 09:47

Sajnos az én lelkemen is szárad egy karbon váz, azóta sem mertem újraprobálkozni a karbonnal.

coll képe
coll
63 p, 2008-08-29 09:47

Sajnos az én lelkemen is szárad egy karbon váz, azóta sem mertem újraprobálkozni a karbonnal.