Sziasztok!
Olyan hozzászólásokat várok (mindannyiunk okulása érdekében), melyekben leírjátok, hogy kinek mije törött el, miért törött el, mi volt a hiba, (mit kellett volna máshogy csinálni, hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet), amit ő maga okozott.
beírtam a keresőbe a sérülések szót, de nem találtam ilyen fajta topicot, ha mégis lenne, akkor törlöm ezt...

Az én esetem.
Sok évvel ezelőtt, még viszonylag kezdő városi bringásként a Fekete Sas utcában haladtam a Duna felé.
A következő hibákat követtem el:
- a járdán mentem.
- túl gyorsan mentem.
Az utcában van egy olyan épület, aminek az aljában egy benzinkút van, és a kijárata ezen a járdán vezet keresztül. Kb 25-tel érkeztem ide, éppen az épület alól kihajtó furgonnal egyidőben. Oldalról beleszáguldottam, a vezető oldali ajtónak csapódtam arccal.
Bringám totálkáros lett: első villa nyakban elhajlott, váz felső és alsó csöve megrogyott.
Volt rajtam sisak, de nem az fogta fel az ütést (nem is találkozott az autóval), hanem az arcom.
Eredmény: két fogam kitört a helyéből a fogágy egy csontos darabjával együtt, kívül az arcom, belül a szám 2-3 centis szakaszon felhasadt, ömlött a vér. Szerencsére a fogaim a számban maradtak, így végül a János Kórház fogászati ügyeletén visszadrótozták a helyükre. Azóta is jól szolgálnak. :) A számat és az arcomat is varrni kellett. Pár hétig csak pépeset ehettem, 2 hétig nem bringáztam. Azóta letekertem majdnem 20.000 km-t a városban.
Tanulság:
1. Ne járdázz.
2. Ha mégis járdázol, akkor lépésben, óvatosan.
3. Punk's not dead.
www.gruppetto.hu
ahh. én rosszabbul jártam, de legalább nem vagyok egyedül...
Mesélj. (Vagy írj egy hivatkozást, ha leírtad már valahová.)
www.gruppetto.hu
itt van az... alább.
Igen, igen. Már látom és szörnyülködöm. :O Remélem idővel azért sikerül túljutnod a dolgon.
www.gruppetto.hu
na szóval...
2006 December elején a züllői úton raktam. még kezdő voltam, zöldfülű merészgyerek. kifelé, a klinikák magasságába. piros. mögöttem ifa. sárga, zöld, kilőttem ,mint állat. mikor már rendes 30km/h-s sebességgel robogtam hátranéztem bal oldara, hogy merre is van az ifa. közben a kormányt jobbra húztam, meglovagoltam a padkát, fékeket satura húztam, majd vállra érkeztem. még a reccsenést is hallottam, kurva nagyot taknyoltam. szerencse, hogy nem kaptam el egy autó-távoltartó-vasrúdat. Leültem pihenni, azt hittem elájulok, csillagokat láttam. Egy bringás hívott nekem mentőt, arra várva majdnem szarrá fagytam. Merényibe vittek, két éjszakát töltöttem ott, soha nem felejtem el... Pár napra rá kaptam szorítókötést. két hónapig a tv-t bámultam, felsőtestemből csak a bal hónaljamat tudtam tisztábban tartani, egy hónapig csak háton tudtam aludni, bal kézzel fogtam az evőeszközt, wc... képzelhetitek. sose felejtem el azt se, mikor kötés nélkül először tusoltam egy jót :-). aztán persze gyógytorna.
Azóta mindig elengedem a nagyobb dolgokat magam elött, nem megyek bele feleslegesen olyan szituációkba, amiknél bármennyi esély is van, hogy vesztesen jöjjek ki.
A másik az durvább, mind lelkileg, mind anyagilag. 2007 április 15 hajnalban hazafelé jópár sör elfogyasztása után megcsúszott a bal kezem a kormányszarvon. A térdemet bevertem a kormánnyal, a szarv meg telibe találta a fogsoromat... Az egyik metszőfogam fele letört, a másik hosszában (!!!) repedt meg két helyen (kiszedték totál). Most várom a következő implantátum beültetést, az első nem sikerült...
Még mindig megrendít az eset, pedig majdnem egy éve történt. Ez a lecke nagyon sok mindenre megtanított. Innentől számítom magam felnőtnek.
Azóta nem ültem azon a bringán, mert rossz érzés fog el, mikor hozzáérek, szerintem ghost lesz belőle. Ha tehetem kesztyű nélkül rakom, hogy érezzem a kormányt.
tanúlságok:
- ha kurvára részeg vagy inkább told haza a cangát! legyen az a büntid, hogy gyalogolsz, ne az, hogy bajod esik
- mindenki ott menjen, úgy, amennyire érzi a bringás tudását!
ez tisztára olyan, mint egy coming out :-)
Biciklivel eddig nem törtem még össze magamat. Néhány tanulság:
1. Kutyával ne versenyezz, hanem hagyd inkább abba a tekerést, mindjárt kevésbé leszel izgalmas számára.
2. Tudd, mi az a fekete (barna) jég, ennek megfelelően kanyarodj. Két nap különbséggel estem el ugyanúgy, a másodikra már eléggé fájt a könyököm...
3. Punk's not dead.
4. Ha van lehetőséged, tanulj meg esni, csúszni, mindenféle.
5. Nem baj, ha van rajtad (évszaknak megfelelő) kesztyű, a tenyérsérülések rohadt nehezen gyógyulnak.
Fixim van, úgyhogy inkább lehagyom a kutyákat, mint kicsatoljak. :)
###
# A járművek az úttesten haladnak. A kerékpár egy jármű.
###
Hát, az én vizslámat tuti nem tekernéd le! :) Egy ilyen kutya 40-50 fölött fut akár 10-20-30 percig.
A megoldás, komolyan, mégha támad is a kutya: le kell szállni és a bringád tarts magad elé, nem kell felemelni, sőt nem is szabad. A kutya érzi hogy azt nem törheti át, ha elkezd megkerülni, akkor forogj.
Ezt az idomártól tudom. Idővel megunja.
---------------------------
Egy nap 24 óra. Egy rekesz sör is 24 darab. NEM LEHET VÉLETLEN!!!
Én egyszer bementem a pirosba a nagyonnagyról a gyáli úti felüljáró felé, és nem számítottam arra, hogy a busz amelyik után cippzárazni akartam, közvetlenül utána fékez és jobbra fordul.
A bringámon átment a busz, és mindezt kb húsz centiről néztem végig, miközben azon gondolkodtam, hogy én is lehetnék a helyében.
Szerintem akkora hülyeséget csináltam, hogy mindenki magától le tudja vonni a tanulságot;)
A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor
Ha a "nagyonnagy" a Könyves K. krt., akkor ismerem azt a kereszteződést. Az Üllői út felől érkeznek a kaminyonok és a buszok keresztbe és hajtanak föl a felüljáróra a Nagykőrösi út felé. Áthajtanak a villamossíneken és rögtön nagy gázt adnak, hogy lendületet vegyenek a kapaszkodóhoz. Én még zöldben sem mertem volna arra felhajtani. Egyszer megtettem, köszönöm annyi elég is volt egy életre. Szűk, részlegesen zárt, iszonyat teherautó forgalom és nagy sebesség. Mellette megy a kerékpárút a Gyáli úton, a vasúti aluljáró után meg WOL. Ott csak a ráparkoló autókkal kell megküzdeni. Most már javult a helyzet egyébként (hála a VIK tevékenységének). Persze a főrabicnak úgyis hiába mondom.
Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330
Elveszett közúti jelzőtáblák bejeletése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.)
Kanuni Sultan Suleyman
Már vagy tíz éve történt, de szerencsére ez volt idáig a legkomolyabb esésem. Kis forgalmú lejtős utca, én a járdán tekerek. Balról kerítés, jobbról magas sövény, kormányon lógó nejlonszatyor. Nagy tempó, szűkülő járda, én centizem a kerítést, közben jobbról beakad a szatyrom a növényzetbe és páfff. Kormány keresztbe, én meg át a bringán. Tenyereim lehorzsolva, lábam meg gondolom becsapódott valahová, mert nagyon fájt. Gyorsan elillantam onnan, csak otthon nyalogattam a sebeimet. :)
(Azóta csak pár első keréken gurulás kísérlete közbeni tenyérre esés történt, de már kesztyűben.. De nem tudom jól csinálni, másrészt féltem az arcberendezésem így felhagytam vele :)
Tanulság:
1. ahogy Prof is írta: ne járdázz, vagy csak nagyon lassan.
2. óvatosan a kormányra akasztott szatyrokkal :)
u.i.: azért ez a többiek "fogas sztorijaitól" nagyon messze van, a hideg is ráz, ahogy soraikat olvasom...
###
Más résztvevőt is foglalkoztató sajáthibás balesetem még nem volt, viszont magamban nagyon tudok ám vicceseket művelni :):
0.) Mindenféle, lila medencecsonttájékos kezdő SPD-s helybendőlések :D (tanulság nincs, ennyi benne van)
1.) Annak (több ízben való) figyelmen kívül hagyása, hogy kezdődő esőben leledző (azt megelőzően akár nem is látható mértékben,de:poros) aszfaltnak a "szappanos hal 1 vödör takonyban" max. jelenthet, azt is szigorúan a földig meghajolva...
Volt hogy csak a gyalogokat szórakoztattam,akikkel párhuzamosan okosan át akartam slisszolni zebra mellett, v tök elhagyatott úton tréfált meg az útburkolati jel, és elég nagy sebességről csúsztam v 20 métert a földön, de volt, h (szerencsére 1 lezárt vasúti sorompó miatt egyébként is lassító) autók közt néztem ki 1 kis rést, amin gondoltam átférek...és utóbbi esetben nem is akartam irányt változtatni!
2.) Gellért tér,szökőkút,gyökkettő. Merő hanyagságból (kontrás bringán) az első fék meghúzásával gondoltam a mozgási energiám utolsó morzsáit hővé alakítani, mielőtt iszom 1 jót. Eközben a kerék a messziről száraznak tűnő, algás élőfrórára tévedt (mely a csiszolt márványban nem a számára kialakított csatornácskában folydogáló, renitensebb vízrészek táptalaján burjánz).
Sajnos azonban a szárazság csak a legfelső rétegre volt igaz,én pedig úgy dobtam fel magam 1helyben,gyakorlatilag hoszztengely körül forogva, mint vmi burleszkben. A földet érést sikerült 1 szál (jobb oldali) nagyujjammal tompítani,mely persze hátratört (+ a köröm külön is), 1 hét sín, és azóta sem hajlik normálisan :S
3.) Punx not dead
4.) A legfrissebb: jóbaráttal nemrég elővettük a játszós (vitrin)bringákat, h megnézzük,milyen is az ébredező erdőszag a budai hegyekben...kalandozásaink során azonban északi oldalakra is tévedtünk,ahol a jó kis, éppen roppanós jégkása mellett vendégmarasztaló sár is akadt helyenként....de nem, mindez nem hatott meg minket, esés-kelés nélkül,ügyes technikával küzdöttünk az elemekkel.
Ellenben hazafelé egy párméteres járdázás közben (Krisztinán leérve hegyalja kereszt felé tovább) illegalitásom tudatában valamint a jobbhorgot elkerülendő a zebra keresztezése előtt balra hátra kezdtem el figyelni (10km/h körüli tempónál), és észlelve, hogy jön doboz, de nincs szemkontaktus, így lehet baj,reflexxerűen ráhúztam az első fékre. Probléma,az 2 volt:
a.) A reflexxerűség miatt a (sokkal többet használt) városi bringán szokásos erőt fejtettem ki 2 ujjal, nem pedig az 1 ujjal kezelve is laza fejreálláshoz elegendő tárcsafékhez ildomost...
b.) Vmi miatt pont csak 1 kézzel fogtam a kormányt...
Szóval kormány keresztbe és KTT, de szerencsére még nem az úttestre, és a kesztyűnek köszönhetően (!) karcmentesen megúsztam - azonban az említett dzsuva takarítgatása közben (!-tehát nem csak a bringabuzizmus kifejezésére jó! - ld. még Grafit vonatkozó megjegyzését az alleycat-en) észleltem, h buktam egy Avid SD7.
És szolgálati közleményként álljon itt, hogy itthon állítólag nem kapni a testtől külön a kart, úh. erre minden sorstárs előre készüljön fel lelkileg :P
Nekem még (kop-kop-kopp) nem volt komolyabb balesetem, valószínűleg szerencse, de rendkívül óvatos is vagyok (inkább lassan, de odaérjek). Így egy kollégám, A. balesetét írom le (illetve nem is az ő balesete, mert se hibás nem volt, se sérült, bár az utóbbi nem sokon múlott).
Ezen az útvonalon (járda) haladt egy bringás este (nyugatról keletre), kivilágítatlanul, érdemes tudni hogy itt lejt, utána meg emelkedik, így az illető, aki járdázott, át akart suhanni a zebrán és konzerválni a lendületet. A. délről haladt, szintén bicajjal, teljesen szabályosan és kivilágítva rendesen, egyszer csak észreveszi, hogy a sötétből előbukkan valaki balról, és átsuhan előtte 10 centivel. A. ment volna tovább, de a srác 0.5s reakcióidő-késéssel satufékezett (mikor már túl volt a veszélyen), elesett, arcát darabokra törte (sisakja sem volt). A. hívta ki a mentőt.
Azért írtam be, mert a történetben szinte minden tanulság benne van, mint egy Aesopus-mesében:
1. ne járdázz,
2. ha már járdázol, menj lassan és ügyelj a kereszteződéseknél, de még inkább lásd az 1. pontot
3. este lámpa, világos?
4. sisak, az kell
5. esztelenül lendületet konzerválni nem szabad, inkább taposs utána, mint a mentő vigyen felfele a lejtőn
Érdekes, hogy mindegyik nyáron történt. Télen soha semmi...pedig újabban akkor is tekerek.
1. zakó
Vidéken tanyabájkkal rövid távon ("eh, csak pár száz méter...") gyermekszállítás vázon.
Az út ráz, egy zökkenőnél a tányértalpú gyerekszandál hopp be az első küllők közé.
A gyermek (nem az enyém) egy nagy ijedtséggel + lehorzsolt térdekkel megúszta.
Nekem egy szemüveglencsém és a bal csuklóm (kéztőcsont törése) bánta.
Tanulság: vázon soha ne szállíts senkit. Öt métert se.
2. zakó (2 évvel később)
Földúton trekkinggel nyaralós társaság mini triatlonversenyén. Bringás szakasz célegyenes, kétoldalt a szurkoló tömeg. Sebesség 35km/h körül, tényleg versenyzünk. A tömegből körülnézés nélkül, előttem pár méterrel a pályára szalad egy óvodás (megint nem saját). Nem akarom elütni, satufék, fejreállás, tenyéren landolás majd példás cselgáncsos kigurulás. A gyerek sértetlen. Nekem ezúttal a jobb csuklóm bánja (kéztőcsont törése). Ez a csuklóm azóta sem százszázalékos.
Tanulság: ha versenyen közönség van magas vaskorlát nélkül, ne bízz a józan eszükben.
És a vészfékezést is gyakorolni kell...
3. zakó (1 évvel a 2. után)
Hűvösvölgyi út, Népkert, befelé. Berepült egy darázs a pólómba. Megcsípett. Lassítás, matatás a kebelemben a darázs után. Megint megcsípett. További intenzív lassítás. Elkapom, kilapítom, búcsúcsípés. Immár kis sebességnél a fél kézzel fékezés miatt esés. Nem az autók alá, csontom nem törik, horzsolások, beütött bal térd. Szerencsére jól bírom a darázsmérget...
Tanulság: bringázáshoz melegben is javallott a zárt (nyakú) ruházat.
Ebben az esésben nagyon POZITÍV élmény volt, hogy két autóból is azonnal kipattantak segíteni nagyon kedves emberek. Szerencsére nem történt nagy bajom, így csak egy papírzsepit fogadtam el, könyököt tunkolni...
- - - - -
6É futás
Következő járat indulása: március 14.
www.6efutas.hu
Én is még csak magamban alkottam szépet:
A régi cora-montimon (Becsületére legyen, hogy majd' 10 évet leszolgált) már vacak volt a váltó (is), és feszegetni kellett. Egyszer, nem sokkal elindulás után (szerencsére kisforgalmú helyen, egy közért mögött) épp így tettem. Nem akart váltani, hát tenyérrel is megtoltam a kormány felett a pecket. Mire az letört és elszállt. Érthetően "szállt" utána a kezem is, a másik viszont épp ilyen erővel tolta a kormányt, ami így azonnal keresztbe állt.
Átbukfenceztem rajta szépen, de közben még bordán is döfött erősen. A közért mögött cigiző boltos jó fej volt, odajött, lehúzta a bringát az útról, engem is eltámogatott a járdaszegélyig. Valamint kérdezgette, hívjon-e orvost, amire én annyit feleltem, hogy "hh...hh...hh..." Azzal voltam elfoglalva, hogy kapjak némi levegőt.
Mikor úgy tíz perc után ez már kismértékben ment, hazaballagtam. Később azért elmentem orvoshoz, ahol kiderült, hogy jók a bordáim: zúzódással megúsztam.
Azóta ott babonából nem váltok.
0. 1 éve, Lánchíd alatti aluljáró. Dél felől jövök lassam, szembe gyalogosok a másik oldalt. Egyszer csak egy szembejövő bringás előzi a gyalogost, pont velem szembe. Kisebb csatt, kormányok találkoznak. Neki lámpálya bánja, nekem a bal csuklőm fájt hónapokig. Neki is biztos, de ugye az csak fél óra múlva derült ki.
Tanulság: ne bringa járdázz, főleg ne a lánchíd alatt!
1. Pár hónapja: Moszkva tér, autók araszolva jutnak előre. Vérmező utca felől jövök, a Retek utca felé akarok menni. Valamiért úgy gondoltam, most nem kerülök a Széna tér fele, inkább középről a belső sávba húzódtam, legurultam majd a járdaszigetre balra. Azaz inkább lefele, mert megcsúsztam: túl éles lett volna a kanyar+a fékezést se fejeztem be egészen.
Szentségelek, felpattanok, bicó lehúz az útról. Strucni elfordult, télikesztyűm felhasadt, a nyeregcső-kulacs adapter eltört (a legjobb bukó akasztó egy bicón !!!). Túra-dzsekin enyhe karcolás (az állított meg). Az utánam jövő autó türelmesen vár...
Tanulság: el kell felejteni a hirtelen ötleteket!
2. Még gyerekként, Zalaegerszegen. Dombról le, elsőfék behúz, átbukta. Kicsit fájt pár napig.
Tanulság: meg kell tanulni elsőfékezni!
3. Pár hónapja kapott, használtan vett Szputnyik "verseny bicó" megyek. Elbambultam, elfeljtettem fékezni. A fal állított meg (hozzá tartozik, hogy a lépcsőház kilógott a függőfolyosós házból). Nekem semmi bajom, de a váz meghajolt a kormánycsőnél. Utána folyton beakadt a lábam kanyarodásnál.
Tanulság: nem elbamulni.
-
Zsurmi
Nekem semmi bajom, de a váz meghajolt a kormánycsőnél. Utána folyton beakadt a lábam kanyarodásnál.
Vagyis használod a balesetben meghajlott vázat? Bátor ember vagy :-)
Kimaradt, hogy az is gyerekkorban volt. Akkor nem volt másik bicikli. Egy idő után meguntam, és lefújtam neolux-al ezüstre (alapozás nélkül). Mindent. Aztán ott maradt a tárolóban.
-
Zsurmi
1. Kb 15 éve a régi acélvázas montimmal bebarangoltuk a budai hegyeket, és közben eltekeredett a kormányom (és rajta a fékek). Mikor észrevettem, már 200m-re voltam hazulról, gondoltam ráér otthon visszaforgatni. Tekerek a járdán (útfelújítás volt) és az enyhe kanyarban a járda felé dölő fa előtt szokás szerint fékeztem... volna, hisz a fék nem ott volt, ahol szokott. A fékezés a fán valósult meg vállal, sisakkal és a fékkar tartójával, így az ujjaim legalább nem sérültek. A vállamon 2 hónapig látszott a véraláfutás.
Tanulság: ha vmi elromlik/elállítódik érdemes azonnal megcsinálni.
2. Kb 10 éve. Esőben tekerek az acélfelnis montin, és kanyarban bedölve fékeznék, fék csúszik a vizes felnin, majd letapad. Szép tigrisbukfenc az emberek tömege előtt. Felpattanás, útfolytatás. 5km múlva 35-el egy pocsolya alatt lévő rejtett nyomvályún elcsúsztam, fejjel fékeztem a járdapadkán. A sisak kettérepedt és késöbb láthattam a koponyám röngenképét. (szerencsére elég kemény fejű vagyok) :-)
Tanulság: ha kapsz egy "égi jelet", jobb megfogadni, és nem hősködni tovább.
Úgy tűnik a lányok nem perecelnek, vagy nem írnak róla, mindenesetre én időnként azért odaverem magam, többnyire saját hibámból.
Egyik nagy bukás úgy hat éve történt, egy esős délutánon, mikor síneken próbáltam keresztül vergődni, persze rossz szögből, az első kerék beragadt a sín és az aszfalt közé. Gondolom ismerős helyzet
Amikor spd-re váltottam eleinte elfelejtettem, hogy odavagyok ragasztva a bringához, így néha úgy dőltem el mint egy krumpliszsák, eléggé nevetségesen nézhettem ki :))
A trutyis takony néhány hete rajtam is kifogott, edzésről jöttem kifelé, és ahogy hajtottam ki a bringatárolóból nagy lendülettel balra és fölfelé, már éreztem, hogy ebből baj lesz,hagytam is hadd csússzon ki alólam a bringa, kék foltokkal és néhány zúzódással megúsztam.
Egyszer belém jött egy bringás, egy szűk, kanyaródó ösvényen, ahol kábé öttel mentem, pontosan azért mert beláthatatlan volt a bokroktól az útszakasz, de szemből a srác nyilván azt gondolhatta, hogy direkt neki taposták ki ezt a kis utat és fékezés nélkül rongyolt belém vagy harminccal, a fékkar bánta meg a bal kézfejem. Mindenesetre mindez azért történt, szerinte, mert nem a külső íven mentem... :)) minden bizonnyal így volt, bár fogalmam sincs, hogy egy 40 cm széles ösvényen merre lehet a külső ív, de barátsággal elváltunk, és biztosítottuk egymást, hogy minden ok.
Néhány éve a Rudas fürdő mögött tekertem, mert az oldalában levő kis utca le volt zárva, ami felvisz a hídra, nem ismertem az ottani gödröket, vagyis azt az egy hatalmasat, amit csak az utolsó pillanatban vettem észre, rutintatalanul satu fék, én meg tehetetlenül át a kormányon, tényleg csoda, hogy nem történt semmi bajom, a sajgó porcikákon és horzsoláson kívül, még a vadi új szemüvegem is sértetlenül megúszta
Tanulság? az nincs, egyre tapasztaltabb az ember, és ami egyszer megtörtént, talán odafigyeléssel nem történik meg újra
velem ilyen extra dolgok nem történtek, mint amit lent olvashattok (csak ajtónyitás, amit torokkal megtartós, egyensúlyozós módszerrel védtem ki, ill vérmezőnél a dombon lefelé az autóba csapódás-Ővolt a hibás! stb)
itt lesz nem sokára a nagyünnepünk (CM) tanulság a fotósoknak: ha valami érdekeset látsz ;pl rendezők a fejük fölé emelik a bicajt és óóbégatnak (hexce+én);
akkor ne menetközben, félkézzel tedd
mert akkor esést még nem láttunk.
Hűvösvölgyi vitorlázó reptérről focizás után hazafele egy kis mellékutcában álltam fejre... éppen sötétedés volt. (azért lett vége a focinak.)
A mellékutca enyhén lejtett, én a mellettem 10-el gurulóval beszélgettem - de előre néztem, és a lejtőbe simuló gödörbe beleszorult az első kerekem észrevétlenül. (A lámpám nem ért semmit az alkonyatban a lejtő görbülete miatt egyébként is elvilágított a gödör fölött.)
Én meg a fejemmel koppantam az utca mellett futó nyitott betoncsatorna peremén... Enyhe agyrázkódás, biciklihazatolás Moszkva térig, 3 nap pihi.
Ja, elfelejtettem, hogy két nappal korábban vettem meg életem első sisakját, (Cateye, bazz!) és megmentett.
A szülinapomra kaptam a sisakot. Az új életemet is. Egyből meg is köszöntem a Fentieknek.
Ennek több, mit 10 éve.
Azóta nem biciklizek sisak és fohász nélkül. és figyelek a gödrökre.
=====P=E=T=Y=A=====
bringás képek | hajnalpor | blog
A te autód menő, az én bringám HALADÓ!
Nekem kb 5 éve volt egy nagyobb esésem. Széles bringa vs gyaloguton haladtam kb 30-al mikor megláttam egy 30 körüli házaspárt egy gyerekkel sétálni, kissrác 5 éves lehetett és anyuci kezét fogva sétáltak hárman. Egyszercsak anyuci elengedte a kisgyerek kezét had szaladjon mellesleg teszem hozzá hogy az úttest irányába amit ugyan 2-3 méter füves terület választtt el a bringagyaloguttól de mégis. Mikor észrevettem őket lelassitottam ugy 20-ra és kb 2-2,5 méterrel probáltam kikerülni őket , de hála anyucinak a gyerek simán kiszaladt elém, nagy fékezés és elestem, lábam a hajtókarba beleakadt és térdre landolás és csúszás az aszfalton, farmer kiszakadt térd kb 2 honap után gyogyult be. A történet pikantériája , hogy utána még énvoltam az idiota a szülők szerint. Az apukával majdnem összeis ugrottunk köszönhető ez az általa használt jelzőknek. Pár bringás azonban odajött akik látták és felhomályositották a szülőket h bringavsgyalog uton plusz úttest melett eggyik pillanatról a másikra neeresszükmán el a gyerek kezét h szaladgálhasson, meg elötte nézzünkmá körül.
Énis hibás voltam mert jobban is lelassithattam volna, de számomra fő tanulság az, hogy azota mindenkit hülyének nézve közlekedek, mintha mostszált volna ki a kocsibol és nemérdekli mivan. Azota nem is volt balesetem.
Én még általános iskolás koromban zakóztam hatalmasat. Poros aszfalton kihasználtam a lejtő segítségét, és jól megraktam. Észrevettem időben, hogy az enyhe jobbkanyarban áll az út jobb szélén egy puttonyos-autó. Elkezdtem már messziről kikerülni, de közben leeőzött egy Lada, ami felverte a port. Természetesen a szemembe is jutott (mindkettőbe). A tekerést abbahagyva elkezdtem jobb kézzel kidörgölni a port a szemeimből és közben folytattam a kikerülési manővert. Csak kb. 1 centivel számoltam el. A kormány beleakadta a bal hátsó lámpájába. én repültem előre a kocsi mellett, és valahol a eleje előtt egy kicsivel földet értem. Sajnos a repülés közben egy fél orsó is összejött, így hátra érkeztem. Egy ideig (talán pár másodperc) nem láttam, nem hallottam, nem jött ki hang a torkomon és nem jutottam levegőhöz. Elég ijesztő volt. Aztán szépen sorban visszatértek az életfunkcióim. A csattanás hangjára a szomszédos kempingből előjöttek az emberek. Kérdezgették, hogy hívjanak-e mentőt, de addigra már magamhoz tértem, így lemondtam róla. Amikor már ők is látták, hogy helyrejöttem, és akár még tekerni is tudok tovább, azt tanácsolták, ne várjam meg az összetört kocsi tulaját. Fel is pattantam a bringára, de pont akkor jött ki a "kedves" úr. Leemelt a bringáról, leordította a hajam, a bringát bedobta a kerítésén belülre. A hosszas beszélgetés után adategyeztetés. Én (pontosabban apum biztosítója) fizette a kárt: lámpa plusz kaszni horpadás. A csávó pedig fizette a bringajavítást, mert a dobálástól tönkre ment a hátsó váltó.
Tanulság: ha nem látsz semmit, ne csak lassíts, hanem állj meg minél hamarabb.
"Leemelt a bringáról, leordította a hajam, a bringát bedobta a kerítésén belülre"
Bunkó állat! Az ilyennek le kellene verni a fejét a nyakáról!
Szabadság híd Pest, úttestről ugratás a járdára, majd éles bedöntés balra, a híd járdája felé. Közben tekerés. Pedál leérés földre, hátsó kerék kicsúszás, én zakó. Nevetés.
Elolvasás, Ás-És Brigád nosztalgia felébredés, elmélázva kuncogás, élmény megosztás.
- - - - -
6É futás
www.6efutas.hu
...zuglói bringaút a patakparton, van egy nagy fa, gyökerei alulról szétkúrták az aszfaltot, nagy bucka alakult ki, ahonnan jöttem csak egy kis emelkedőnek tűnt (cca 20km/h), mögötte mélységes verem....
koskormánnyal belezutty, nem is estem el, de a jobb könyököm kiakadt, hónapokig fájt, mire barátném csontkovács barátnéja kitapizta a bajok gyökerét, alulról ráütött a könyökömre, halk reccs, el is múlt...
jópár éve expajti haverral döngetünk hazafele, dob utcában dózsa fele, szimplából/szódából éjszaka/hajnalban hótrészegen, igen vidáman, én veterán terminátor, ő tuning futárgép, kisutcákban, kereszteződésekbe ki előbb beér, szól: mehet repülőrajt, a végén már ezerrel mentünk rotyibilin balra el damjanicssss:
hah, én nem bírtam már bevenni a balkanyart, kisodródtam be a kocsik alá, jobb orcám lenyúz valamin...
másnap kollegák kérdésére mondom: sportsérülés...
intenzív kezelés hatására, egy hét múlva már elég jól néztem ki :), ezért megint belevettem magam (gyalog) a haverral nagy hétker éjszakába, de jól tettem, mert a mai napig azzal vagyok, akit akkor ismertem meg (gyalog), mint utóbb kiderült szintén bringás, azóta együtt tekerünk, ha nagyon berúgok, otthagyjuk a bringákat "összeláncolva" éjszakára, mint egymást itthon...
no.1.
úgy tíz éves lehettem, 24-es skolnyik tip. orosz kisbringával menvén, jáccásiból a parkolóban üldözöbe vettek ilyen "gokart"-os (idősebek talán emlékeznek rá, négy gördölőcsapágy egy deszkán) gyerekek, én röhögve hátrapillantgatván nem láttam a kitolató (gömbölyű) moszkicsot, és szépen belezúztam, repültem pár métert, elájultam, a rendelőben tértem magamhoz anyám síró arcát látván, aztán én is bőgtem (ne sírj már anyukám...), szerencse, hogy az eset a rendelő előtt történt, a moszkvics meg a doktor bácsié volt, aki a csattanásra lett figyelmes, nem láthatott/számított rám, és egyből felkapott és bevitt a rendelőbe, a gyerekek futottak száz métert anyámig, hozzánk: - a robit elütötte egy autó !! (persze inkább én ütöttem el...), szegény anyám szaladt száz métert, de nem lett semmi baj, sőt doktor bácsi utána csokikkal felfegyverkezve jött párszor hozzánk,
- hogy van a kisfiú ??? :)
no.2.
huszonöt év múlva hasonló eset:
margithídról pest felé jobbra le (marx/engels szobor hűlt helyénél) döngetek le favorittal, szamara tolat kifelé ezerrel elém, én satufék, nyik-nyik, kopp jobb hátulján, a lábam már lenn volt, rá is ment a jobb hátsó kerekével, megáll, szegény pasi kiszáll aggódva, nincs e bajom, mondom neki csak épp a lábfejemen áll, pár napig még éreztem, de semmi maradandó hál'istennek.
Ez olyan szép... Mármint a vége :)
Ádám
2006 nyara, Villányi út, óriási eső, bringa agyig merül. Lassítottam, de nem szálltam le, mondván vízben is lehet biciklizni. Karolina útnál elém ugrott egy víz alatti kátyú - repültem kormány felett egyenesen fel a járdára, fejjel előre. Szerencsére kezem magam alá tettem, megúsztam egy tenyérhorzsolással.
Tanulság: ha olyan úton mész ilyen esőben, amit nem ismersz, jobb ha leszállsz!! :-))
Meg nem árt egy tisztességes sisak, hátha fejjel érkezel!
Az egy gusztustalanul alattomos fajta. Engem is ütött már meg a kormányom ilyen kátyú miatt. Ha nem tudom kikerülni, inkább nagyon lelassítok és úgy hajtok bele és nagyon erősen megfogom a kormányt.
Kanuni Sultan Suleyman
valami ilyesmi lehetett?
katt
Hááááááááát, valami hasonló - csak nagyobb ívben repültem a kormány felett, nem akadtam bele :-)).
És nem volt nálam ernyő, úgyhogy tulajdonképpen mindegy volt, hogy biciklin vagy térdig érő vízben...
Ott ültem és kacagtam magamon. Pont mint egy jól megtermett béka.. :-)
Alisca
Ismeros. Egyszer zuheban csak azert nem repultem at a kormanyon, egy ilyen miatt, mert epp nem kiallva tekertem, hanem ultem. Sokat segitthetett az is, hogy a teleszkop koppanasig felutott (Tompitotta a katyu uteset).
----------------
Casual Tekergő
Eddig háromszor volt nagyobb esésem, mindhárom alkalommal ugyanabból az okból: sín (villamos, hév, vonat, bármi).
Igen, tudom az elméletet, csak merőlegesen, figyelni, mikor jeges, vizes stb. Hát mégis, úgy látszik vonzom őket (vagy fordítva). Szerencsére eddig a látvány borzasztóbb volt, mint a tényleges sérülés, bár érdekes volt, ahogyan egy több sebből vérző bringást istápolnak a gyalogok...
sín nekem is 3× volt. egyszer egy autó elé estem, de megállt. Egyszer se volt semmi nagyobb bajom, még vér se folyt. persze térd fájt, mert mindig arra estem. meg 2 nadrágot elszakítottam, de semmi komolyabb. azóta viszont inkább leszállok, ha nem vagyok biztos a dolgomban.
Ha sín=3x, akkor nekem még van egy.
És nem tudom, hogyan kéne ellene védekezni, mert nem lehet minden sínre merőlegesen menni.
Mindkét esésem a baross-kőbányai-fiumei-orczy sarok környékén volt.
Én a Budagyöngyénél és a János Kórháznál szoktam rendszeresen lapos szögben keresztezni az 56-ost.
A síneken áthaladás előtt kicsit lassítok, a síneken egyenesen gurulok. Semmi hajtás, semmi kanyar. Eddig működött.
- - - - -
6É futás
Következő járat indulása: május 9.
www.6efutas.hu
Hát elvileg van olyan szerkezet, ami egyfajta keménygumi betét, a sín vájatot kitölti. egy bazi rugó nyomja alulról felfelé, és ha rámegy a villamos, akkor lesüllyed. Egyébként meg kitölti a sínvályat, és nem esik bele a biciklikerék. Google-t kéne rászabadítani, biztos köp rá képet.
###
###
Azt ügyesen nem említettem korábban, de ha már gyerekkori élmények: Keszthelyen száguldoztunk az erősen túlméretes (28-as, Csepel Sas(?)) csodagépeinken öcsémmel. Egymással szemben, az út nekem jobb szélén egy Volga. Öcsémnek támadt egy jó ötlete, és szép nagy ívben behúzott elém. Én persze kerültem volna jobbra, fékezés emlékeim szerint kimaradt. Utólag rekonstruálva a dolgot a Volgát jelentős hosszban átrepültem, aztán kissé összezúztam magam. Villa behajlott, ez volt minden anyagi kár. Menő piros villát kapott helyette.
Ha már gyerekkori emlékek, de szép is volt nagyapám 28-as bringájával a váz alatt tekerni :))
Igazából én is elfeledtem, hogy az első bringámmal estem a legnagyobbat úgy hat éves koromban, egy orosz gyerekbicóval, aminek kiesett az első kereke menet közben, szerencsére pont a házunk előtt, valszeg el is vesztettem az eszméletemet, mert a következő emlékem már az ágybnan van és a doki bácsi ült mellettem
Egy barátommal történt: ment lefele egy rendesen lejtős úton, amikor leért, leszállt a bicójáról, gyalog át zebrán járdára, s egyszercsak a kezében maradt a vázról levált kormány. Szerencsére így nem történt semmi baja, csak nagy ijedtség, aztán darabokba hazavitte meghegesztettni az apjával. Gondolom mindenki el tudja képzelni, mi történt volna, ha mindez csak 1 perccel előbb tőrténik, amikor gurul lefelé a lejtőn. Marha nagy mázlija volt.
tanulság:
1.rendszeres bringaellenőrzés
2.ne végy meg bármit
Ismerős szitu kb 15 éve történt meg velem. XVI. ker Csömöri út felső szakasza. A saját vasam épp beteg volt, nekem meg szakmai gyakra kellett mennem, ezért havetom gépével mentem. A srác igazi otthoni barkácsoló volt, szinte fillérekből épített magának egy egész klasz országúti gépet. Ez volt az egyik főszereplő. A többi jómagam, nehány autós-gyalogos, és a gondviselés. Az említett útszakasz akkor még igen jó állapotúnak mondható, erősen lejtő aszfaltcsík volt, két oldalán kb méter mély betonlapokból kirakott árokkal, közvetlen a lejtő alján a Szlovák út, már akkor is forgalmas kereszteződésével. Lámpával. Gondoltam merakom egy kicsit a vasat és a lejtő segítségével beállítom a kmóra új maximumát. Az alsó harmadnál a Campagnolo alukormány (kosszarv) jobb oldala a sturcni mellett letörött. én előre hanyatlottam mellkas a sturcnira, kerékpárral az út közepe felé. A szemből jövő autósok, réműlten húzódtak az út szélére, így a frontális ütközést elkerültem, de csak az első féket tudtam valamelyest használni, és jött a kereszteződés. A lámpa piros, megállni nem tudtam, pánik, tehát gondolkodás nélkül át a kereszteződésen. Kb. 1,5 m-rel került el egy KAMA3. A kereszteződés után pár méterrel sikerült megállnom. Nem estem el. Sérülések:
a, bordatörés,
b, 4 ujjba tartósan beépült gumi es azfaltdarabkák
c, 8 napon túl gyógyuló pszichés bántalmak.
Tanulság:
1, Soha semmilyen körülmények között ne próbálj forgalomban sebességi csúcsokat beállítani.
2, Óvatosan mások tákolt bicajaival.
3, Punks not dead.
4, Inkább ne tákolj. Ki tudja a korábbi tulaj miért dobta ki az adott alkatrészt.
5, Az esés életet is menthet! Nem biztos, h még egyszer ekkora szerencsém lenne.
Epilógus: 3 autós, és két gyalogos jött oda segíteni, és kérdezte meg történt-e vmi bajom. Én akkor már csendben okádtam vmi buxusra. A KAMA3 is megállt, a soför tajtékozva jött oda, de amikor megtudta a többiektől mi a helyzet lenyugodott, és hazavitt. Bringa a billencsben. Jó barátok lettünk, közelmúltban bekövetkezett haláláig tartottam a kapcsolatot Tibi bácsival. A sebességrekord beállítása sikerült. 67km/h volt. Arra a vasra többet nem ültem.
Ha nem estél el, honnét az aszfaltdarabkák? :)
Több százezer forintomba került, míg a pszichológus újra kerékpárra ültetett. Most úgy érzem, felszakította e blog a régi sebeket...
Na de sebaj, beszéljünk róla!
Az úgy volt... jött... jött a kanyar... Én... én mentem... oda... a kanyarba... gyorsan... nagyon gyorsan...
Sajnos teljes "memory reset" volt, az esés előtti percek elvesztek, ahogy a filmekben szokás, a kórteremben eszméltem. Pedig a mentőt végigdumáltam, de arra sem emlékszem, ahogy a fényképezkedésre sem.
Képek itt.
Ja, bukó nélkül valószínűleg meghaltam volna a mentősök szerint is.
Csúnya :) most már értem miért választottál képet kicsit korábbról
Egyébként félre a tréfával, egy ilyen bukást tényleg nem egyszerű feldolgozni, szerencséd, hogy ennyivel megúsztad
Azóta viszonylag normálisan néz ki ;)
*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)
Szerencse, egyébként tényleg nagyon be tud tenni egy baleset, az egyik kollégám, aki szintén bringával jár(t)munkába (hárman vagyunk össz), a balesete óta nem mert kerékpárra ülni. Budán valamelyik utcán döngetett lefelé, amikor megcsúszott valami szmötyin és ezerrel neki egy oszlopnak, kórház, kezelések, még mindig fáj az oldala. Egy vadidegen srác, aki látta az egészet, és arra kerekezett, vitte haza a bringáját, vigyázott a rá, amíg kórházban volt
Ja, bukó nélkül valószínűleg meghaltam volna a mentősök szerint is.
Mivel nincs kontrollcsoport, ez az állítás nem ellenőrizhető. Egyébként ha az arccsontod nem tört be, akkor a koponyád sem tört volna be, az erősebb. Viszont néhány nagyon csúnya, hosszú gyógyulási idejű horzsolást megúsztál a sisak miatt, az biztos.
gyermekkor edition:
ekkor még ált. sportolós,élményszerzős céllal történt a tekerés => jóbaráttal rendszeresen kijártunk 1 motorcross pályára ugrabugrálni...volt 1 félcső,amit teljesen merőlegesen keresztbe vállaltunk el 1x-1x-a kezdetektől sikeresen (közel függőleges érintőjű mind2 oldali fal).
1x aztán vmi mozgáskoordinációs hiba miatt nem sikerült a kiröppenés utáni érkezés=> eldőlök, fejbeverek, áldom a sisakot.
No de nem vagyok ugye cukorból,hát nekimentem mégegyszer :D
A következőt megint rontottam, bal könyök a porhanyós anyaföld ellenére eléggé lereszelődött, és be is épült belőle bele vmennyi (látszik a nyom a a mai napig).
Hab a tortán: szép, rövidujjú(inge)s nyári nap volt, így az eseményeket követő tánciskolai vizsgabálon gyönyörű kötéssel hódítottam :D
Tanulság: ami nem megy, nem kell erőltetni, még ha korábban ment is (vö. #19)
2005oktober:
bekesen gurulok a Garay utcan(hetvennemtomhanyas troli vaegallomasa), latom,h a trolivezer srac az agancsait huzigalja(teszi at az aramszedot az egyik palyarol a masikra, gyk eloz). az utca eleg gyeren vilagitott, en annal inkabb. elol lampa, hatul lampa + a sisakon fejlampa. meresztem a szemem, de eselyem sincs felmerni, h hol a drot(at akartam gurulni alatta). egyszercsak jaj a szemem, kopp a fejem. igen, telibekaptam az acelsodronyt kotelet, amivel az aramszedot huzigaljak. szerencsere volt egy 65l-es hatizsak a hatamon, az fogta az utest, megpersze a sisak. az arcomat 5oltessel varrtak ossze, kb meg 3helyen duzzadt, a szamat elharaptam, a combomon meg tenyernyi nagysagu, centi magas duzzanat. a helyszinelo azt mondta, h ilyet o meg nem latott.
mentos: kisasszony (itt korbeneztem,h kinek beszel, de rajtam kivul csak hapsik voltak ott), ha magan most nincs sisak, akkro enm a sebeszetire vinnem, haenm a transzplantacios klinikara, mert ahogy elnezem, fiatal, egeszseges szervezet, dnornak jo lenne, reggelre par szervre varonak jo napja lenne...
tanulsagok:
1. nincs olyan,h eleg vilagitas.
2. nem gurulunk at semmi alatt
3. a punkok nem halottak
4. sisak!
bonnie
Na vegulis regisztraltam mar ide is, mert meguntam az ellenorizetlenseget. (heppiheppidzsojdzsoj)
Itten a sztori, tanulsagok:
1) Tul gyorsan mentem
2) Nem voltam rendesen kivilagitva (nem volt elso lampa)
3) Nem volt rajtam sisak. (bar lehet, rosszabbul jar a gyalogos, ha van rajtam sisak)
4) Gyalogosok barmikor eledugranak, kilometeres korben keruld oket!
5) Punks haz dead nowai!
----------------
Casual Tekergő
Én nem örültem,h egyben megúsztam de azért köszi...
nekem 07.04.25.:
egyik bnőmhöz mentem éjjel és nem emlékszem semmire csak a jelentésekből tudom,hogy egy szemből jövő autó puszilt meg a Kyassay úton fékezés nelkül xD nagyvonalakban besorolom,hogy mi történt velem:
-jobb bokám ledarálódott
-jobb térdem kettétört
-jobb combcsontom darabokra tört
-bal combcsontom nyílt törés és emellé darabokra
-bal alkarom nyílttörés
-egy borda helló
-arcom előlről darabokra(végülis az bizti csak pici ha 8lemezzel és kb 40csavarral rakják össze:)
-állam ketté ja és az arcomon két törés nyílt
-földreszállás után hátul is törni befele 2helyen x)
5nap automatikus kóma aztán még 2hét intenzív,1hét nyílt osztály,1hónap rehab,aztán haza:)
műtétek:
-térdem összerakása
-combcsontok visszatörése és a velőűrbe fémrudak berakása,majd szegecselés
-alkar visszatörése,majd fémmel áttekerés
-arcomat a mai napig nem tudom,hogy de összerakták úgy,hogy a Merényisek nem vállalták el hanem specialistát hívtak
-agyi drain
-mellkasi drain stb...
az első 3hétben volt 8műtét idén 2 és még hátravan 3.de ha pl olyan kedves futárcégél lennék,mint akik lusták bejelenteni spórolásból a dolgozóikat így nem lenne társadalombiztosításom,akkor kb 3.000.000.-huffal mennék eddig az államnak a papírok szerint...nem árt ha van tb...
No mindegy négy hónap után elkezdtem dolgozni,mert akartam de gyakorlatilag ugyanaz volt velem,mint a Stefánia úton csak engem sikerült újrahergelni...fájni nem fájt(csak a gyógytorna:)nem emlékszem így nekem semmi bajom nincs az ilyen dolgokkal csak ha már ideírogatja mindenki,hogy mi volt vele,akkor írok én is...xD
Ha valakit orvosilag érdekel akkor a blogomba felraktam a kórházi zárójelentéseket,kontrollokat ott utána lehet nézegetni...mi volt,hogy volt(pl.hogy 11e vért kaptam,mert annyi ment el teljesen,ami 5.5l konkrétan...6-7ből nem rossz ez az arány:),ez az okos ember más kárán tanul pedig szép mondóka csak kár,hogy nem igaz.Minden ember a saját kárán tanul kizárólag.Aki más kárán tanul az nem tanul csak nem mer belevágni a dolgok mélyébe.Én pl nem tanultam,mert nem emlékszem és a pihi jól jött 7év után meg a biztosító is xD de azért nem ajánlom senkinek...én se akartam csak így alakult,bár én evvel kaptam vissza az élettől a rossz dolgaimat.Abból tanultam de a közlekedés maradt a régi...akik ismernek tudják miyen.De mindenkinek a legjobbat és no para az utakon ami az embernek jár azt nem tudja elkerülni soha sem.Nekem járt ez a pofon de ha megkellett volna halnom,akkor most nem ide irogatnék hanem fentről integetnék és lepkéket kergetnék.Elkerültem,mert vagy ennél lassabb,rossz dolgot érdemlek vagy helyrerakom az énemet.
Uhh, hát ez elég súlyosan hangzik. Mit írtak a rendőrök a dologról, ki és miben hibázott?
www.gruppetto.hu
nagyon durva eset, szavakat nem találok.
-------------------------------
Gábor
Hú, ez durva! Kommentálhatatlan.
A blogodat megkerestem:
http://alleycat.hu/blog/20080228/aki-megerdemli-az-meg-is-kapjamint-en-i...
Meg egy sztori csikokorombol.
Tekertem haza a csehszlovak, betonrombolo citybikemmel. Volt egy enyhe lejto, ami egy parkoloba vezetett be. Gurulok, radontok a kanyarra, es akkor vettem eszre, hogy fel van hordva soderrel. Kovetkezo vizualis emlekem, hogy tul gyorsan kozeledik a 20centis betonpadka (az a klasszikus, tudjatok) a fejem fele, reccs.
A padkat epphogy elhibaztam. Hazatoltam a biriglit, es szemreveteleztem az arcom. Mintha egy kicsit fel lett volna dagadva, de semmi komoly. Anyammal telefonon kozoltem, elestem bicajjal, de ne aggodjon, semmi komoly.
Leheveredtem a szobaban, es bambultam a tevet.
Ha tudtam volna.
Anyam hazaert melobol, belep a szobaba, es az alla harom emeletett zuhant, ahogy meglatott. Dobbenetet lekuzdve, csak annyit mondott:
-"Most azonnal indulunk a sebeszetre"
Nem ertettem minek, de gyanus volt, hogy a varoban mindenki dobbent szemekkel nezte az arcom. Ahogy elvonult a noverke, megcsorrent a kezeben a talca. Mit bamulnak? Kicsit piros az arcom, meg csak nem is verzik.
Doki uralta a helyzetet. Kikerdezett, es egybol elzavart a korhazba. Kerdem miert?
- Mert valoszinuleg agyrazkodasom van.
- Es?
- Ha nem pihen, akar meg is halhat.
- Ja, akkor nosza.
A korteremben is mindenki bamult, de nem ertettem miert. A kovetkezo reggelig, amikor vizit utan kimentem a budira, (Miert mindig hajnalban van a vizit? Hagyhatnak a betegeket pihenni, nem?) es vegre beleneztem a tukorbe.
Vaztakuva...
Az arcom balfele egy amorf lufi, es szenfekete (veromleny, nem kicsi). A szemem feherje egyaltalan nem latszott, teljesen be volt verezve. Ugy neztem ki, mint egy tokonlokott woodoo pap, valami gagyi horrorbol. Hat ezen tenyleg van mit bamulni...
Tanulsagok:
1) Sisak!
2) Mindig figyelj magadele
3) Merd fel a kanyart, es az utviszonyokat.
4) Kis sebesseggel is lehet nagyot perecelni
+1) Punks are Woodoo. Woodoo? You do!
----------------
Casual Tekergő
ja és az én blogom az alleycaten van>mint tudjuk aki megérdemli meg is kapja...
4 éve volt egy komolynak kinéző ártalmatlan balesetem, aminek a lényege az volt, hogy egy családiház kapujából kihajtott egy fickó, úgy hogy nem figyelte, hogy Én haladok felé az úttesten 30-as tempóban. CSITTCSATT. Motorháztetőn átrepülés közben az egyik térdemmel kivertem az egyik fényszoróját. Landolás után rendbeszettem magam, miközben a faszi ott aggódott (természetesen telefeonszámot cseréltünk). Elmentem az orvoshoz ahol nem találtak rajtam semmi komoly sérülést.
Gábor
Gyerek/fiatalkoriból van nagyon sok, a nagy részére már nem is emlékszem.
Pár klasszikus.
Kisfalumban tekertem hazafelé szputnyik kerékpáromon, amely el volt látva dinamós világítással. Egyszer csak a dinamó minden előzmény nélkül elengedte magát, és befordult az első kerék küllői közé. Kerék persze azonnal blokkolt, én pedig a szokásos KTT szaltót mutattam be. Pár horzsolással megúsztam, még az ingem sem szakadt ki, pedig ünneplőben voltam.
Tanulság:
- rendszeresen ellenőrizd a bringa műszaki állapotát, időnként minden csavart húzz meg, még ha nem is látszik hogy laza.
Szintén kisfalumban tekertünk haza ifjú és friss kedvesemmel egy a közeli erdőkbe tett kirándulás után. Szerelmünket bizonyítandó egymás mellett mentünk, kézenfogva. Sokszor csináltunk már ilyet, de most valamelyikunk nem figyelt eléggé, és jól rámentünk valami úthibára, vagy ilyesmi, és azonnal magunk után rántottuk egymást a földre. Páromnak a könyökén felszakadt a bőr és kifordult belőle egy kis zsírszövet. Gusztusos volt, ahogy ott lógott :)) Elmentünk vele az ügyeletre (persze bringával :), ahol a kilógó részt levágták, a sebet összevarrták. Nem emiatt, de később kiderült, nem ő volt az igazi. :)
Tanulság:
Ne tekerj a pároddal kézenfogva, csak ha az életedet is hajlandó vagy feláldozni érte. :)
Tovább is van, mondjam még? :)
www.gruppetto.hu
Bocsánat, a villától előre vagy hátrafelé volt felszerelve az a dinamó?
Ilyen részletekre már nem nagyon emlékszem, de szerintem előre. Akkoriban szinte minden bringán így volt.
www.gruppetto.hu
OK, csak mert ha hátrafelé nézett volna, mondtam volna, hogy rosszul volt :) Az előre szerelésben pont az az ötlet, hogy ha kilazul, elvileg akkor sem megy be a küllők közé, míg a hátrafelé néző pedig garantáltan blokkol... Újra kell értékelni az előre szerelés biztonságát, ha úgy is be tud akadni...
Gyakorlatilag(hivatalosan)én voltam a hibás,mert elsőbbséget kellett volna adnom a szemből jövő autónak,amikoris a gyorsforglalmin én kanyarodtam(volna:) balra,így szabálysértést követtem el és 2000.-huf volt x)ami mák,hogy a mentősök nem engedtek vért venni tőlem,mert azonnal vittek a kórházba...és ami érdekes,hogy a rendőrök mentették "meg" az életem,mert hallották a csattanást és mikor odajöttek az egyik hívta azonnal a mentőket a másik pedig szedte ki a nőt az autóból,mert ki sem szállt...megértem,hogy sokkot kapott,hogy totálkárra tört a Nissanja de azt nem egészen értem,hogy miért csak a rendőrséget hívta fel,hogy "megöltem valakit"-mondta a rendőr utólag...de a mentőket,ami az első lenne azt nem...utána nyáron találkoztam egy barátommal,akit egy busz tolt meg hátulról(semmi baja nem lett szerencsére:)majd elkezdett beszélgetni a rendőrökkel és mondták neki,hogy milyen szerencsés,mert hallottak valakit aki rosszabbul járt...akkor mondta a nevem és kérdezte,hogy rám gondolnak-e evvel kapcsolatban,mire válaszként az igent kapta:)de kontrázott nekik azért,hogy előtte találkoztunk és már minden "rendben"van velem ehh x)))
Ami az egyik kedvenem eme dologban,hogy könyörögtem a baleset után 3hónappal a rendőrnek,hogy adják vissza a bringám,mert nekem az kell,hisz az egy Ndk-ban gyártott Diamant mire mondta,hogy ő látta,hogy néz ki és nem ajánlja...a fényképek alapján amit mutatott az autó kineézetéről csattanás után úgy tűnt igaza lehet,mert a kocsi úgy nézett ki,mint ami avval a tempóval nem egy embert üt el,hanem belemegy egy álló betonoszlopba,amit nem tud kitörni...Szép látvány volt az ótó :))))
Aztán fater hazahozta a bringát és a kormánya volt elhajolva....annyi baja történt.Rendőrségi papíron 20.000.-huf a károm az autónak 1.000.000.-gyakorlatilag a kormány ami elhajolt az egy Cinelli volt,amit 1500.-hufért vettem :)és még azt sem vettél észre,hogy örökhajtós fék nélkün...sebaj x)nekem így jó
Huhúúú!
Nos, csak azt nem értem, miért nem Kamikaze a nicked...
:-P
- - - - -
6É futás
www.6efutas.hu
Asszem ezzel a balesettel nagyjából mindenkit űbereltél, márha ez verseny itten. Mindenesetre egyelőre úgy tűnik nagy mázlista vagy... Más. Nekem is van egy Diamantom még a hőskorból, én is megtartottam, vhogy nincs szívem megválni tőle. Nem alakítunk márkaklubot? ;)
Az űberelés a véremben van,bár nem feltétlenül ilyen szempontból...inkább az annoi Alleycatek megnyerése...amúgy az én esetem konkrétan ugyanaz volt,mint a Stefániánál történt gázolás csak engem nem egy dömper puszilt meg.Más>neked milyen Diamantod is van?
Nekem az ;Dés mikkel van szerelve a tiéd,meg hogy pályaváz-e?(olyan 2éve hallottam,hogy a Diamant gyártotta a legerősebb pályabringákat olyannyira,hogy az országúti versenyeken is avval mentek a németek és magánvélemény de ez biztos így van,mert engem avval gázoltak el és a kormányom hajolt csak el...még egy nyolcas sem lett a kerekemben,inkább csak bennem:)de ha olyan az a bringa akkor benne volnék asszem a klubban.
A Stefánián jobb horog volt, a tiéd meg bal kereszt a leírás alapján.
Ugyebar kisebbeket esegetni azert 1-2 evente erdemes, hogy ha nagyobbak jonnek mar legyen tapasztalat.
Szoval a terdemen, konyokomon mindig lathato regi plezurok helye amelyek zsenialis otletek mementoi, mint pl.: Felhuzok itt a padkara... , Lehet itt hasitani az erdei uton (racer)..., Atnyulok keresztbe az elsofekre es mar meg is alltam...
Korhazba viszont csak egyszer kerultem.
Epp egy uj-zelandi ismerosom volt nalam Makon, es gondoltuk atruccanunk Martelyra septiben, furdeni egyet a Tisza-holtagban. Kb. 20km-t tettunk meg, mikor egy auto ezerrel elhuz ket es fel centire tolunk - eddig atlag magyar autos... - es nyomja a dudat, mint barom, anelkul, hogy barki jott valna a szembelevo savban.
Persze a "balesetet" en okoztam: hiaba vagyok jo ideje tudatosan megbocsajto szerencsetlen autos embertarsaimmal, akkor ott teljesen jogosnak tunt felmutatnom a kozepso ujjamat.
Befekez, kiszall, befekezek, labam leteszem, gondoltam bocsanatot akar kerni / :-) / De mar repulok is le az utrol. Igen gyorsan pofanvagott, meg kell hagyni.
Ahogy feltapaszkodok a cimboram arcan latom a horrort ahogy azt mondja: - Shit Balazs it`s broken!
Szoval egy het a szajsebeszeti klinikan, szerencsere "csak" az arccsontom tort, fogaim, vagy szemem nem serultek. Persze rendkivul sokat tanultam az esetbol.
Esesbol - es reszegsegbol - fakadoan egy kedves baratom veszitette el a lepet ugy fel eve, miutan kettesben leszurtek harom liter meggybort es eses kozben a hasabanyomodott a konyoklo szarva. Harom nap mulva ment csak el dokihoz, mert nem is tudta mekkorat esett...
Legyetek okosak es ovatosak, es szeressetek ember es allattarsaitokat egyarant!
AAAa
Miért mindig csak azt olvasom, hogy az autós kipattant a dobozból és vagy megütötte, vagy fenyegette a bringást. Mindig ez játszódik le? Olyan nem, hogy a bringás kinyitotta a kocsi ajtaját, kirángatta a fószert és megverte. Ha csak hozzá merészelsz érni a kocsihoz már vérig vannak sértve és ütnek, de a bringás nyugodt szívvel bántalmazható. Nem tisztelt idegbeteg autós urak hogyis van ez?
Kanuni Sultan Suleyman
Miért mindig csak azt olvasom, hogy az autós kipattant a dobozból [...]
Mert bringás oldalakat szoktál olvasni, és nem autósokat? :-)
Szerintem a bringások és az autósok között is nagyjából ugyanakkora a hülyék aránya: itt is jönnek a sztorik kivilágítatlan és más módon szabálytalan bringásokról. Vannak agresszív bringások is, hallhatsz tükörlerúgásról meg ilyesmikről.
Zsákutca abba belemenni, hogy az autósok kollektíve milyen agresszívek, nyilván köztük is vannak, kb olyan arányban mint a társadalom egészében.
Nem írtam volna meg ezt a hsz-ást, ha nem tűnt volna fel hogy milyen gyakoriak lett az autósok tetlegességben végződő esetei. Érdekes, hogy megfelelő oldaltávolságban kikerülni, elégséges távolságban visszatérni a sávba előttünk, vagy nem elhúzni mellettünk, amikor megállunk a zebra előtt, hogy a gyalogosokat átengedjük nehezükre esik. Azonban ha mi esetleg szóvá tesszük ezt szép szóval, rosszabb esetben bemutatással, akkor gátlástalan indulatok indulnak be bennük, és azonnal készek a fizikai bántalmazásra is. Számomra meglepő, hogy mennyivel enyszerűbb lenne kicsit figyelmesebben vezetni, vagy ha már ezt elmulasztották, akkor magukba nézni és megköszönni a figyelmeztetést a keróstól, ehelyett valami irreális reakciókat tapasztalok és olvasok itt. Nem értem, fel nem foghatom ezt.
Vágom, hogy mindkét oldalon sok hiba, szabálytalanság van, de nekem úgy tűnik, hogy a durva, agresszív, türelmetlen, teljesen kommunikációképtelen egyedek nem a bringások közül kerülnek ki. Tudom, hogy az autósok is sokat nyelnek a szabálytalan bringások miatt és nagyon sok türelmes és jó vezető van, de nem tudom felfogni, hogy honnan jönnek ezek az arcok, akiknél semmi belátás és egyenrangú partnernek tekintés nincs, hanem a teljes lealázás és letiprás. Milyen emberek lehetnek ezek a munkájukban, otthonukban, családjukban?
Kanuni Sultan Suleyman
Bárkinek lehet jogsija (akár venni is lehet). Nincs komoly rendőri jelenlét, a kisebb dolgokkal nem foglalkoznak, nincs visszatartó erő.
Ellenben nagyon sok lett az autó.
-
Zsurmi
Ma reggel a Hungárián egy kamionos a lámpánál kinyitotta mögöttem az ajtaját és kihajolva azt üvöltötte: "Meg akarsz halni?" Csak azért, mert nem volt neki elég a másik két sáv előzni, a sajátomban meg szerencsémre azért nem mert elhúzni mellettem. Teljesen fel volt háborodva, hogy az úton merek menni. És ez az ember a vezetésből él! :-(
Erre a helyes reakció: "Miért? Meg akarsz ölni?"
www.gruppetto.hu
Pontosan ezt mondtam. :-)
Meg aztán elmagyaráztam neki, hogy jármű vagyok, és az úton a helyem!
Hosszú járművel vacak dolog ám előzni! Hát persze, hogy kelletlenül teszik ezt... Őket is a szélső sávba kényszeríti a KRESZ!
Ez az örök konfliktus csak egyféleképp oldható fel: elég széles sávokat kell gyártani a szélére (a Hungárián ez konkrétan sávelvonást jelentene, amit a M0 megnyitásakor azonnal meg is kéne lépni, különben...
+ Gondolom bringázás közben inkább el vagyunk foglalva a túléléssel az úton, meg a mozgás levezeti a stresszt is valamennyire, míg az autós csak űcsörög és gyűlik benne a méreg, ami jól ki tud törni, mert "beszólt vagy bemutatott a vélt igazam ellenére" (a gyengébb biciklis akinek egyébként is a járdán kéne mennie).
Általában nem látjuk ki ül az autóban és mekkora, a biciklist meg jól fel lehet mérni. Ráadásul agresszivitás nélkül pesten nem lehet autót vezetni, mert nem fognak beengedni a másik sávba stb, tehát valami azért mégis lehet az átlagosnál agresszívabb autósok mítoszában.
Még eszembe jutott, hogy a Fülöp-szigeteki konzul az otthoni viszonyokhoz képest szörnyen agresszív autós közlekedést emelte ki, amikor kérdeztem hogy tetszik neki Budapest.
----------------------------------
Valamint autómentes településeket!
kisméretû u-lakat kézközelbe. csak ha megüt. vagy elég elôvenni, mielôtt megüt, de a szándék egyértelmû.
jelzem, még nem agresszorkodtam ilyesmivel, de van annyi igazságérzetem, ha megütnek, azt visszaadjam akárkinek, viszont nem én vagyok a svarcenegger (kormányzó sem vagyok).
Ellenvetésként két eset. Hungária krt majdnem az Árpád hídnál haverokkal tekerünk a Margit-szigetre. Lomtalanítás. Platós Zsuk áll az út mellett, benne a kisebbségi tulaj, családtagjai zútják a lomot keresik a fémet. Pont mikor melléjük értem ajtó ki, ürge szállna ki belőle. Klasszikus. Teljes testtel találom el az ajtót, ami hála 90 kilómnak, és kb 30-as tempómnak (és igen korrodált állapotának) leszakad a helyéről, és némileg tompítja az esést. Horzsolásokkal megúszom. A döbbent cigó kiszáll a kocsiból, gondolkodik, h most akkor mi legyen, majd látva, h nincs komoly bajom, üvöltve-anyázva jön nekem, és behúz egyet míközben tápászkodok felfele. Elbaszta. 10 évet pólóztam. Bíron az ütést, és nagyon dühös voltam. Csak arra szméltem ismét, hogy a haverok ráncigálnak le a vérző fejű alélt szubhumánról. Megijedtünk. Eliszkoltunk. A másik prózaibb. Kerepesi temetőtől lefelé a kerékpárúton szaggatok Velamos tip Csehszlovák MTB-vel, mikoris balról a keresztutcából kibukkan egy trabant, féktávon belül, és megáll az út szélén. Fékeztem, de beleszálltam a jobb ajtóba, majd át a kocsi felett, szemközti árokban landolva. Sáros volt, nem nagyon sérültem ekkor sem. Emberünk fennhangon szidva a korosztályomat, felmenőimet, és a bringásokat úgy általában kiszállt a Trabiból, és elkezdte rúgni-taposni a bicót. Ekkor megint elpattant valami, és szegény fickót nagyon megvertem. Mindenesetre a Trabant jobb ajtaja totálkáros lett. Részben a sofőr is. Nem vagyok büszke egyik esetre sem, csak nam tudtam gátat vetni fenenagy fennsőbbségrendűségi igazságérzetemnek. Ezek kb. 10 éve történtek, azóta igyekszem elnyomni magamban Makarenkót. Azért a romákat még mindég nem komálom...
Autóval ütköztem két órája, Miskolcon, a korábbi DOMUSnál, nem adtak elsőbbséget!
Előzmény: Sötétedés után vágtatok át a városon, STOP táblával védett kereszteződésben élnék az elsőbbségemmel. Bátran mentem, mert virítok: közvilágítás, világítósárga esődzseki, villogó izmos elsőlámpa, fényvisszaverő csík a gumin, stb.
Eset: A kereszteződésben egy ezüst opel az orrom előtt el nagygázzal. Ráüvöltök, az egész családja rettenettel bámul, hogy beléjük megyek-e, de az úton maradva kitértem mögé.
Kitértem, Így pontosan beletaláltam az előző autóra rátapadó sötétbordó furgon oldalába, aki szintén fittyet hányt a stoptáblára.
Eredmény: A sofőr mondta, hogy bazi nagyot koppantam, az enyhe lejtő miatt 35-el mehettem, ő vagy 50-el... A ritkított küllős első kerék összegyűrődött, de küllő nem szakadt egy sem, telós villa is épnek tűnik! A sisakom és a fejem sértetlen, az állam kicsit megrándult.
Felpattantam, a jobb vállam fájt egy kicsit. Korrekt volt, hazahozott a bringával, vállalta a károm, nekem se volt csak vállzúzódás, úgyhogy nem hívtam rendőrt.
Megnéztük a furgon oldalát: A sisakom műanyag siltje még a festéket is lekoppintotta, olyan 0,5-1,5 cm-es horpadás lett a siak, fejem és testem becsapódásakor.
Tanulság:
Autósoknak: A K#rva STOP tábla azért van kitéve, hogy állj meg egy picit MINDIG!!! Te is az életeddel játszol!!!
Kerékpárosoknak: Ugye használsz sisakot? Nekem csak a vállam zúzódott, a fejem sisak nélkül most nagyon durván-furcsán nézne ki!!!
Rodrigó @ Miskolc - www.kerekpar.net
Korrekt volt, hazahozott a bringával, vállalta a károm, nekem se volt csak vállzúzódás, úgyhogy nem hívtam rendőrt.
Ez nem tudom, hogy okos dolog volt-e, helyszínen sok mindenki korrekt, de amikor fizetni kellene a bringáért, akkor hirtelen másként emlékszik a történtekre (ő szabályosan haladt, téged egy griffmadár dobott elé az égből, stb).
Személyi sérülésnél tudtommal mindig rendőrt kell hívni, ez meg elég komoly balesetnek hangzik. Amíg benned van az adrenalin, nem tudod pontosan megállapítani, mid sérült.
Több közös ismerősünk van, így nem tűnhet el, és a furgon oldalán, meg a cangámon a nyomok elég egyértelműek, ha kekeckedne.
Az utasa versenycangás volt, aki megfogadta, hogy vesz sisakot. Ha rendőrt hívok, a jogsiját tuti elveszik. Nekem túl jó szívem van...
De ha akkor egy picit is felemeli a hangját, akkor nem kegyelmezek, akkor meg dühös tudok lenni.
Rodrigó @ Miskolc - www.kerekpar.net
Kemélem semmi fájdalom nem jön elő, és a faszi is korekten fogja intézni a költségek kifizetését.
Ilyen dologban nem szabad, hogy az érzelmek irányítsanak, saját érdekedben kellett volna rendőrbácsikat kihívni.
Gábor
Adrenalin. 2006 aug 19-én volt egy motoros balesetem. Hja, aki feladja a bringát motoros vasért... Szinte szokásos jobbkéz meg nem adása. Hatalmasat repütünk párommal. Neki kulcscsonttörés, nekem a jobb csuklóm (orsócsont) ment 6 darabra. plusz kb. 1 m2 bőr kisebb nagyobb hiánya kettőnkön. 1 lemez. 1 szeg, 9 csavar a teljes leltár. Az eset után mindketten felkeltünk. miután megállapítottuk, hogy élünk még odamentem a motorhoz, felállítottam, és elvittem az útról. Törött csuklóval egyedül. Majd mentőt hívtunk. A szőke kb. ekkor mert kiszállni a kocsiból. Kérte, h rendezzük, és ne hívjunk rendőrt, de ezt a mentő megtette helyettünk. Az adrenalin hatása kb. 5 óra múltán halt el. Remegtem a sokktól, belázasodtam, nagyon rosszul voltam. A csuklómat kb egy honap múlva tudtam újra mozdítani, fél év gyógytorna után türhetően működött, mára rendben van. A biztosító nem kis huzavona után fizetett.
Basszus bátyámnak pont ugyanezen a napon volt motorosbalesete, csak ő nem úszta meg :(
na én azóta nem motorozok.
Tanulság:helytelen, hogy nem hívtál rendőrt. Az ilyen szabályokra magasról szaró közlekedőknek nincsen helye az úton.
A másik: az ütközés után nem tudod felmérni sem az anyagi, sem a testi károkat, majd napok múlva jössz rá, mi tört vagy sérült még az éppen akkor látható és érezhető dolgokon kívül. Ha nem hívtál rendőrt, mentőt, cseszheted a további igényeket, ha pedig az ütközéskor kapott sérülésből elindul egy vérrög, lehet, hogy meghalsz szép csendben.
Tanulság: ütközés esetén MINDIG hívj rendőrt, mentőt.
Nos én beléptem az év elején a hülyék klubjába,pedig nem arról vagyok híres,hogy vagizzak. A lényeg, hogy senki se csináljon olyat a bringájával, amire az nem alkalmas. Én ugratni akartam egy arra alkalmatlannal a legalkalmatlanabb ülésállás mellett. Nem tudtam eléggé hátradőlni,ezért kiemelni sem tudtam a kormányt. Érkezés jobb vállra és fejre,persze sisak nélkül. Eredmény - kórház, szerencsére törés megúszva, de azóta eltelt több, mint egy hónap és most jutottam el oda, hogy tudok a jobboldalamon is aludni.
A fejem szerencsére kicsit kapott, mert volt rajtam egy kötött sapka, aminek a hajtókája pont ott volt, ahol becsapódtam, így dupla réteg pamut tompította az ütést.
A lényeg, hogy én voltam a PÖCS, de tanultam belőle!!!
Beépített gépágyút a kerékpárokra!
Sziasztok
Nos az én esetem szerintem nem egyedi, mert többen is megszállottjai a száguldozásnak, legalábbis ahogy a városban gurulva látom.
Én pár baráttal egy szép nyári napon kitaláltuk, hogy milyen mókás lenne felmenni az erdei úton Pilisszentlászlóra és onnan lejönni szentendrére a skanzen mellett vezető úton. A hegyre feljutással nem is volt gond, de amikor onnan lefele indultunk a szerpentinen akkor elénk került egy teherautó.Itt követtük el az első hibát amikor bolyoztunk a szélárnyékban. Az úton van egy "U" kanyar ahol a teherautó vadul fékezni kezdett, és ez neki jobban ment mint pl. nekem. Az eredmény : három rom bicaj és egy rettentően ijedt tekintetű sofőr, nekünk pár horzsolás meg zúzódás, de nem vészes.
A tanulságok szerintem :
- ha már száguldozol, előzd meg a teherautót.(vagy maradj le inkább szerintem...... így utólag )
- ha mégis mögé kényszerülsz, akkor maradj le
- ha mögötte maradtál, legalább ne bolyozz, mert nincs időd reagálni is meg a többiekre is figyelni
A helyzeten sokat segíthet, ha előtte megnézed az útvonalat, hogy mire számíts.Bár a rutinból bringázástól mindenkit óvnék !!!!
Ez a saját hülyeségem volt, az egyetlen igazán szenvedő alanya az esetnek a teherautósöfőr volt.
Az eleg durva kanyar. Nehez bevenni ugy is, ha rakeszulsz es ismered!
En szemely szerint nem eloznek meg egy teherautot ilyen esetben. Begyorsithat v nem vesz eszre a holtterben es leszorit.
A bojozas pedig gyakorlast igenyel, pont azert, mert nehezebben all meg ill valtoztat iranyt.
/me
Na, szóval mindez persze nem velem történt, hanem egy ismerősöm ismerősével, csak a személyes átélés miatt írom egyes szám első személyben.
Igazság szerint eddig csak saját hibámból zakóztam, és eddig mindíg mázlim volt. (És sisakom, sisak, sisak sisak!!!)
-Öt évesen, bikadombon Lágymányoson, bratyesz javasolta, hogy guruljak le a domboldalon (asszem irónikusan gondolta.) A következő, amire emlékszem, hogy a röntgenben vagyok a Tétényiben. Agyrázkódás. Az még a sötét középkor volt, nyolcvanasok eleje, sisak nem volt.
Tanulság: értsük az iróniát, ne halgassunk feltétlenül rokonainkra, ÉS sisak!
-Tizenhét, haverom féltet vadiúj cangájával késön vettem észre a kanyart, de azért megpróbáltam bevenni, és sóder volt az útra felhordva. Hatalmas zakó, én megúsztam karcolásokkal, haverom vadiúj születésnapi csili-vili csadamontija rosszabbúl nézett ki.
Tanulság: ha elnézted a kanyart,jobb ha túlmész, és visszafordulsz. Sóder szivat (késöb is volt egy esésem sóderefelszórás miatt a lágymányosi hídnál, de az nem érdemel külön sztorit.) Ha nem ismersz egy bicót, vigyázz vele (ha ismered, akkor is! És ez nőkre is vonatkozik.)!
-Tizennyóc: haverral Érden szereltük a bicót. Hazafelé Törökbálintnál olyan 40 környékén a lejtön finoman meghúztam a fékkart (első kerék) ahogy szoktam. Csak közben be lett rendesen állítva. Igy finom lassítás helyett első kerék blokkol, én egy elegáns mozdulattal átrepültem a kormány felett, és mintát vettem az aszfaltból, kb. 5 méter hosszan, a bőröm alá. Kicsúsztam a felezővonalig, állati mázlim volt, hogy nem jött mögöttem Kicentiző János... Bicó jól megúszta, én tetőtől talpig tele voltam lassan gyógyuló, ronda nagy sebekkel-mintha égési sebek lettek volna. Még a hátamon is voltak, pedig nem emlékszem, hogy kifordultam volna. Lehet, hogy átégtem, mint a cigicsiktől a terítő :D. Sisak volt, de nem volt szerepe. Csak az államat vágtam be...
Tanulság: csinján azzal az első fékkel. Ujdonságokat meg kell szokni. Autósoknak: ne centizz!!!!!!!!!!! Kerülj a lehető legnagyobb ívben, ez nem egy fölösleges szabály!
27: Esik az eső, igy lasabban megyek rá a bicóutra Örmező és Gazdagrét között. Az a lágy S ívű rész ott az autópályahídnál, Gazdagrét alatt. Szoval lassabban, 35 helyett 30... Mivel a bicikliutak nincsenek érdesitve (nöljön köröm a pöcsén annak, aki ezt így csinálta!) bicaj ki, grandiozos, klasszikus ívü zakó, hosszú csúszás. Rajtam hátizsák kb. 20 kiló cuccal, csúszás közben kifordított, fejemmel végigreszeltem az utat. Ha akkor nincs rajtam sisak, a fél arcom és a bal fülem ott hagyom, az tuti. Erdemény: bicón csak esztétikai hibák, rajtam is... arcon könyökön, térden horzsolások. Csukló mozgott, de hónapokig fájt, röntgentől eltekintettem.
Tanulság: bicóút nedvesen életveszély, pláne terepgumival. Nehéz csomaggal csak óvatosan. SISAK KELL!!!
28: finom terepezeés után sövény foghíjában ki az útra, foghíjban gödör, fűtöl láthatatlan, első kerék bele, ki , továbbmegyek. Másnap ugyanott ugyanaz (hogy milyen hülye tud lenni az ember...) első kerék beleakad, indiánfejes az aszfaltba. Eredmény: semmi! Sisak nélkül szentem koponyya és nyakcsigolyatörés, így meg semmi!!! Késöbb sisakcsere, bár nem nagyon látszott rajta.
Tanulság: ne légy hülye, hosszú fűben nem látszik a kátyú, és SISAK, SISAK,SISAK!!!
Még kétszer sikerült úgy esnem, hogy egyszerre sikerült jobb kézzel iránytjelezni, és bal kézzel fékezni az első kereket. De ezt már el sem mesélem, mert tök hülyének néznétek...őőő, illetve azt, akivel történt.
Mint látjátok, minden eséshez, az kellett, hogy hülyeséget csináljak, és azért úsztam meg, mert mázlim volt, és sisakom.
Ergo: ne legyetek hülyék, hordjatok sisakot (a kettő ezért részben összefügg) és legyen szerencsétek. Jó vadászatot! Úúúúúúúúúúúúúúúúú!!!
Ádám
Ilyet én is csináltam, sisak nélkül (a párom többször is), és sem csigolyatörésem nem lett sem más bajom (ő azért pár napig volt kórházban, de egyszer sem törött semmije). Megalapozatlanul túldimenzionáljátok a dolgot.
Sisakviselés helyett (vagy mellett!) épeszűen kéne közlekedni. Pl. esőben 20kg csomaggal nem szlalomozni síkos burkolaton! (A párom mindkétszer úgy szaltózott, hogy fél kézzel satufékezett. Ezt a technikát olyan szinten ki kell ölni magunkból, hogy még véletlenül se jöjjön elő vészhelyzetben sem, amikor nem gondolkodunk!)
Annyira utálnám, ha ez a fórum sisakviselés kontra nemviselés irányba fajulna. Nem mondom, hogy ne viseljetek sisakot, csak azt, hogy a megalapozatlan állításokat hagyjátok ki. Alig van pár olyan bejegyzés, ahol nem a biciklis hibájából történt a baleset, és óvatos közlekedéssel azok is elkerülhetőek lettek volna.
A felsorolt tanulságoknak arról kéne szólniuk elsősorban, hogyan lehet megelőzni a majdani hasonló eseteket, és csak másodsorban arról, hogyan lehet enyhíteni azokat (adott esetben pl. sisakkal, de sokszor meg nem, lásd az arcraesős eseteket).
Pont azért kell a sisak, hogy ne legyen bajod, akkor se, ha figyelmetlen és hülye voltál. Bár tudom, ez antidarwinista hozzáállás.
Másrészt azért ha a mázsás kis testemmel a fejem tetején landolok két méter magasról, tényleg elég csoda, hogy meg sem érzem.
Ovatos közlekedéssel elkerülhetőek a balesetek. Önmegtartóztatással meg a nemi betegségek, és nemkívánt terhességek. És ha a fradisták meg a lilák magukba szálnának, és ráébrednének, hogy a vandalízmus és az utcai verekedés helytelen, akkor nem kéne a meccsekre rendőr.
Asszem arról is írtam, hogyan lehet megelőzni a balesteket. Nem akarom viselés-nem viselés vitába vinni a dolgot. Egyéni tapasztalatom jó pár év bringázás után, hogy NEKEM használt. Mások is írtak ilyet. Várom az első történetet, ahol valaki maga vagy közvetlen ismerőse pórul járt a sisak miatt.
Ádám
Csak azért tartom veszélyesnek, mert a "jótanácsok" felsorolásból sokan csak szemezgetnek, kiválasztják a sisakot, azt jól van. Holott az nem előz meg semmit, csak ahogy te is írod, lehetővé teszi a "nem óvatos közlekedést" :D.
Könnyű belátni egyébként, hogy miért nem fogsz olvasni sisak miatt pórul jártak eseteiről:
* vagy ha mégis, önmegtartóztatásról fog beszléni ;)
Ma elgurultam az S előtti bringajárdaszakaszon 24-gyel, és félelmetesnek tűnt, teljesen beláthatatlan az a kanyar! Még 24-gyel is! Mit keresett ott vki esőben csomaggal 30-cal? :O (Pláne akármikor, 35-tel.) Az aluljáró alatti, fal melletti részt mondom, az S gondolom a bringahidas rész az aluljáró túloldalán.
Szia!
Szóval, vagyon igazság abban, amit írsz. Tisztességes statisztikát úgy lehetne csinálni, ha vennél ezer sisakos, ezer siska nélküli esést, és minden létező szemszögből elemeznéd a baleseteket (multidiszcilplináris elemzés? Műszavak...) Így sem lenne könnyű. Egyedi esetkben elfogadom, hogy asisak is okozhat kárt, talán nagyobbat is, mint amit megelőz, de minden biztronsági rendszerre igaz, hogy statisztikailag csökkeni a bajt, nem minden egyedi esetben. Nehéz elhinnem (hinni, nem tudni, "credo quia absurdum") hogy gyakrabban árt.
Ami a hamis biztonságérzetet illeti: ez mindennél megfoghatatlanabb statisztikailag. Szenki sem szeret esni-na jó, szinte senki. Nem gondolnám, valaki azért hajtana gyorsan, mert azt gondolja "így csak a csuklóm törik el, agyrázkódásom nem lesz". Persze Freud óta tudjuk, hogy létezik tudatalatti... jó, lehet, hogy nem tudatos szinten fokozza a kockázatválalási hajlamot. Hogy mérnéd bele bármely biztonsági rendszer használatába ezt a faktort? Biztonsági öv, légzsák, gyürődési zóna, ejtőernyő... Minden passzív biztonsági rendszer felveti ezt a kérdést. Nyilván akkor van baj, ha az eszköz által keltett biztonságérzet sokkal nagyobb, mint a valódi biztonság, amit nyujt. Hja! Mondjuk azt, intuitíve úgy érzem, engem már kétszer megvédett a sisak. Az általad említett statisztikai hibák ha nem is szürhetőek, de az általuk keltett "zaj" becsülhető, és ez alapján lehetne a statisztikák validitását becsülni. A legegyszerübb: azt nézni, hány súlyos fejsérülést szed össze egy sisakos és egy sisak nélküli bicós ezer kilóméteren. Ez szinte minden hibát kiszűr, amit felvetettél. (behoz egy csomó mást...) Megcsinálni állati nehéz, de nem lehetetlen. Elméletben ugye olyan homogén csoportok kellenének, melyek csak a sisakviselési szokásaikban különböznek... Na, nem tom, hogy lehetne mérni, de hihetetlen, hogy gyakrabban árt, mint használ.
Ami a sztorit illeti: lehet, rosszúl írtam, ez a rész az otopája alatti híd elött van Örmező felöl, ahonnan azért elég gyorsan rámehetsz, mert még messze a pillér, ami kitakarja a bicóút hátralevő részét.
Nem azért kell a sisak, hogy hülye lehessek, hanem hogy ha mégis az vagyok, kisebb legyen a baj.
Aki felszinesen beleolvas, és félrérti...
I. NE LÉGY BAROM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
II.LEGYEN MÁZLID!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
III.LEGYEN SISAKOD!(HA mázlid van, biztos segít.)
Amúgy vót egyszer egy bácsi a TV-ben, egy német intézetben bicós sisakokat tesztelt. Jó ötvenes, bicóval járt melózni. Amikor megkérdezték, szente mi a jó, aszondta, olyan sisak, ami az álkapcsot is védi-mint a motoros- ő olyannal jár nap mint nap. Öltönynadrág, nyáron ing, télen kabát, fincsi fálcipő, a fején meg egy lecsapható álvédős DH-s sisak. Értelmes, megfontolt, nem beszari embernek tünnt. De ez is csak egyedi eset...
Bocs, elment a topik sisak-nem sisak irányba. De ez fontos kérdés.
Üdv.
Ádám
Fenét! A sisakos szálban írtam is példát, itt nem részletezem, a lényeg, hogy Ausztráliában nem mutatkozott meg a sérülések számának relatív csökkenése a statisztikában (volt instrumentum is, a gyalogos-autó ütközések). A kockázatkompenzáció az egyik lehetséges magyarázat.
A bácsi okos vót, sisak és sisak nem egyenlő!
( Azt hittem, Őrmező felől emelkedik. :) )
Kis bukkanó utáni lejtőn gurulsz rá Örmező felöl. Abban egyetértünk, hogy a legfontosabb az aktív balesetmegelőzés, annak eszköze pedig a fej, nem az, ami rajta van.
Megvan az a jelenet az Apokalipszis mostból, amikor a helikopteren akatonák leveszik a fejükről a rohambilit, és ráülnek, hogy el ne löjjék a töküket? Ez most nem tudom, hogy jött ide...
Üdv.
Ádám
Tavaly összeírtam az összes olyan balesetemet/esésemet, amelyekre emlékszem, 20 év alatt 13-at. Ebből 3 vizes, 3 jeges úton történt, egy pedig sónedves úton egy jégbordán. Eredetileg azt gondoltam, valamelyiket megosztom, de persze nem rúghatnak labdába a többi esetet olvasgatva, és a tanulságok nagy része is felszínre került már. Úgyhogy pá!
Itt csak biciklis balesetekkel lehet előhozakodni? Említésre méltó nekem még nem volt, hála az égnek (remélem, nem is lesz). De hogy dicsekedhessek valamivel, síelésnél a baleseti rátám 1/1 :)
Tanulság nélkül mit sem ér ez a közlés :)
Ötödikes (kb 10 éve) koromban próbálgattam, hogy hogy lehet felkapni a Camping bringám orrát, mert az űberfasza.
Már kezdett menni a dolog, így megpróbáltam ezt egy leejtőn is (akkor még legalába járdáztam egy széles sétányon).
Kár volt, egyenesbe már nem tudtam tartani a kormányt, a kezemben egyre nagyobb amplitúdóval oszcillált a kormány, pánik, majd amikor elérte a legnagyobb kitérés a 90 fokott akkor KTT.
Puffanás arcra, a fél arcomat otthagytam, némi könyök- és csuklóbőrrel fűszerezve. A család két hétig Terminátornak hívott.
I'll be back
---
Bringasávot a Nagykörútra!
KTT? Azmiaz, az?
- - - - -
6É futás
www.6efutas.hu
Egy nagyon exkluzív klub.
Kormányon Túliak Társasága.
Csak az lehet tag, aki repült már át a bringája kormánya felett.
www.gruppetto.hu
Ennek tagja az osszes hegyibicos.
Nehez am szepen kivitelezni a muveletet. Nekem egyszer sikerult annyira szepen, hogy tigrisbukfenccel erkeztem a susnyakosba (beneztem egy kanyart hegynek le). A 10 masodperccel kesobb erkezo haver csak annyit latott az egeszbol, hogy bekesen fekszem, es raz a rohogogorcs.
Egyszer viszont hiba csuszott a muveletbe. Addig meg jol ment, hogy elkezdtem atrepulni a kormanyon. A baj akkor jelentkezett, amikor a labam beleakadt a kormanyba, es innentol par meteren keresztul a bringa is akadalyozta a murvan elkovetett, bekes terdencsuszast.
1) A murvat, kavicsokat addig szedd ki a borod alol, amig benned van a balesetisokk, mert utana mar nagyon tudd fajni. Amig remegsz az adrenalintol, alig erzed.
2) Hegynek lefele, rossz terepen blokkoltatni az elsokereket: Not smart.
Ps: Vedelmemre legyen mondva, egyszer se repultem meg at berantott elsofek miatt.
----------------
Casual Tekergő
Az első mondatot cáfolnám, én eddig csak aszfaltúton KTT-ztem, pedig időnként járok terepre is :) Biztos vagyok benne, hogy vannak még mások is. :)
www.gruppetto.hu
Nem kell cafolni. :D
Annyit irtam, hogy az osszes hegyibicos tagja, de egy szoval se emlitettem, hogy aszfaltosok nem.
A cafolando mondat ugy hangzana: "A KTTnek csak hegyibicosok a tagjai"
Elhatarolodom! :P
----------------
Casual Tekergő
csak semmi sovinizmus! Egy jó bicós tud KTT-zni aszfalton, murván, homokon, füvön, betonon, márványon, bármin.
Hohohó! Akkor jogosult vagyok a tagságra.
Köszi!
- - - - -
6É futás
www.6efutas.hu
Most jutott eszembe 2 eset meg a mai:
1 éve még kerékpárutaztam, kocsmázásból igyekeztem a Délibe (igen, kissébe nyomva) a Szabadság hídnál előztem (volna) egy lassúbb játékost. De jöttek szembe, erre belehajtottam az egyik egykor ott volt fák helyén lévő gödörbe. Tigrisbukfenc. Szentségelek, odajön az a lány, akinek nem mentem neki vagy akit előtem volna, hogy jól vagyok-2, sajnálja. Mondom jól vagyok, én hibám, köszönöm. Hülyeség volt az a manőver, no meg inni sem köll, de főleg nem sietni.
Másik, Tatán egy barátommal kerekezünk az Angol kertben. Csak szép szolidan. Letértünk az ösvényekre is, hogy körbejárjuk. Egyszer csak egy takarásban lévő ágon megakad az első kerék, át az első kormányon. Tigrisbukfenc.
Mindkét esetben volt rajtam bukó, és nem a mentett meg. Hozzá se ért semmihez.
A harmadik nem ér meg külön blogbejegyzést, ezért ide. Ma 11:30 fele tekerek fel a Margit hídra budai oldalról az úttesten viszonylag lehúzódva a felhajtó sávjánál.
Az úthibák miatt kicsit inog a járgány, semmi szokatlan. Előz egy bordó Ford kombi, természetesen 10 centis oldaltávval. Meglök balról, az SPD-s cipőmnél és az alkaromnál fogva. Nem estem, el kicsit jobbra térek ki és vissza. Kb. 10-15 km/h különbség.
Beugranak a példák a CM-ről, meg minden. Rövidre fogva korrektül viselkedtek, nem kívtunk rendőrt (nem volt személyi sérülés). De nem engedtem el, csak ha egy kézzel írt nyilatkozatot ad arról (az magánokirat), hogy elismeri a hibát. Sajnos kimaradt 1-2 fontos adat, de lakcím megvan. Most órákkal később se fáj semmi jobban, mint amikor könyékre estem. Az autón se látszódott semmi, a cípőn, dzsekin se.
Én is írtam nyilatkozatot, hogy szerintem mi volt. Volt némi vita is, a szokásos: miért nem járda, meg szerinte besoroltam a felhajtósávból, mert kimozdultam balra. Meg a belsőn szorosan mentek, azért. De hamar leszereltem, nem egy nagyszájú ember volt.
Azt hiszem szerencsés eset volt, de tipikus hiba miatt.
Tanulsság? Elfoglalni a savot, ha kell.
-
Zsurmi
Hehh!
Hisz akkor ennek én is tagja vagyok !!!! :)
Hála egy kutyakapart lyuknak, és a sok napozó lánynak a népligetben.
Bár a bringám is alakíthatna valami klubot, mondjuk:
TÁBK
Tulaján átrepült bringák klubja
Ugyanis azza a mozdulattal ahogy füldet értem, és indult a bukfenc, már dobtam is át magam felett a klipsz és a jól meghózott klipszszíj jóvoltából a vasat.
Egyszer egy igen meredek, nagy kövekkel borított lejtőn csúsztunk lefelé lassan, de csak beleakadtam egy kőbe, és már emelkedett is a hátsó. Reflexszerű mozdulattal a levegőben SPD-ből kilép, ugrik, lábra érkezik, fut, bringa hatalmasat csattan.
A mögöttem jövő haver szerint ritmikus sportgimnasztikában 10 pontos gyakorlat lett volna.
1. Az első bringás esésem : Még porbafingó koromban Uokatesóm egy favorit vázán vitt. Egészen a nagyim kapujáig semmi baj, majd bekanyarodás az udvarra. Na ekkor ért be a lábam a küllők közé.
Jó nagy perecelés, a lábamat apu szabadította ki, fogóval , a küllők közül.
É-jjóóóó Kocsiba be-ablakot le..... Irány Dunavarsányról a Heim Pálba a duplájára dagadt bokámmal.
Heim Pálból laza elküldés, hiszen nem ők voltak az ügyeletesek. Aszem újpest, órákig ücsörgés a váróban.
Mire bejutottunk már lelohadt. Megúsztam zútódással.
2. Kezdő bringás koromban, épp csak megtanultam terelgetni a tacskót. Diósdon mentem le egy kis emelkedőn, de a kanyartechnika nem volt még elég csiszolt, így sikerült fejjel behorpasztanom egy lemezkaput. Szintén kocsiba be, Érd, röntgen, kutya bajom , a puklit leszámítva. Bár ha jól emlékszemakkor talán még eszméletemet is vesztettem.
3. Kezdő közlekedő koromban Mester u. - Haller sarka, biciklisinbe bele a Csepel marathon kerek, és át a bicajon. Egy fél perc pihanés a kereszteződés közepén, majd nagyot csodálkoztam a szögben meghajplt felnin.
Jóbarátom ott helyben kicentírozta, de túrázni már nem mentünk aznap.
4. Elbénázott kisívű lassú fordulás. Eldőltem,a szegycsontom meg rá a koskormány végére. Lélegzetelállító élmény! :)
5. Sose akard az elgyötört nakizmaid menetközben megtornáztatni! Nálam ennek az egyenes okozata egy hassal érkezés volt a Stefánián egy Demszky karóra.
6-7. Semmi extra, a pedál leért kanyarodás közben. Csodás élmény. Akkor lett sürgős spd-t venni a cross gépemre. Elég alacsonyan van a középtengely.
8. A legutóbb Diósdon ragtam neki a balatoni úton vagy 40-el. A körforgalomban kicsúszott a kerekem egy vízfolton, én meg a betonon csúsztam vagy 6-7 métert.
Szerencsére csak néhány zúzódás ért. Pedig ha még csúszok pár métert, és nem lenne kerítése, pont a temetőben landolok :) Bukó volt rajtam, de le sem ért a földre. Érdemes lehetett járni birkózó edzésekre. Viszont a kesztyű nagyon hasznos szolgálatot tett!
Jajj, még:
El vagyok átkozva az augusztus 20.-kal!
2005. Tekertem a Szent Gellért Rakparton. A bringa-gyalog járda foglalt volt, így az úton mentem, mögöttem a kedvesem.
A tűzveszély miatt a külső sávot a lajtoskocsik foglalták el, így köztük és a sinek közt haladtunk.
Na! Egyszercsak az egyik mögül kilép nagy lendülettel egy gyalog. Én kapom a kormányt balra, fékezni időm sem volt, barátnőm követ, mindketten bele a sin vályújába, és már borultunk is be a sávba.
Én gurulva érkeztem(birkózás), majdnem alá is bukfenceztem egy kocsinak a szembe sávban, kb. fél méteren múlott.
Viszont barátnőm,a tenyérre érkezett és eléggé meg is ficamította a csuklóját.
A gyalog sűrű elnézést kért, de inkább hozzá sem szóltam...
2006. Auguszts 20. meg amúgy is, mindenkinek, emlékezetes. Párom egy tüdőgyulladással "gazdagodott" aznap este, de pár emberhez képest még olcsón megúszta.
Rám meg viszonylag vigyáznak az istenek! Kopp-kopp
Suicidal mutha fucka!
Ma reggel a Városligetben tekertem az Olof Palme sétányon a Hősök felé. A Dvorák sétányhoz közelítettem harminccal, pörgettem a száztizet, készültem az emelkedőre. Balról jött egy trolibusz. Nem csuklós, tudtam, hogy egyenesen megy tovább. Lassan ment, ezért balra húzódtam, hogy lendületből csusszanhassak át mögötte. A troli végre elhúzott jobbra, amikor egy fiatal biciklis srácot láttam meg szemből, tőlem tíz méterre, ő balra kanyarodni készült, és ha jól észleltem, ő is odalépett neki rendesen. A reflexből kikerülés nem megy, így hatalmasat fékeztünk mindketten. Pár centire állt meg az oldalamtól. Aztán bocsi-bocsi, és mentünk tovább. Utána pillanatok alatt értem el a harmincat fölfelé menet, szóval nem is érte meg kockáztatni.
A tanulság az, hogy vakon nem "csusszanunk" sehová, és hogy az ilyen védettebb helyeken is számítani kell forgalomra.
_________///Hemü\\\__________
\ Bitta Hebud, samdacia of Bilagit /
miaza "pörgettem a száztizet" ?
110rpm (pedálfordulatszám) a nagyobb teljesítményért.
_________///Hemü\\\__________
\ Bitta Hebud, samdacia of Bilagit /
Egy közúti balesetem volt eddig bringás pályafutásom (uszkve 3év, most vagyok 21) alatt...
Andrássy bringaút Eötvös utcánál(Oktogon és Vörösmarty u. között), est-hajnal, világítás elől-hátul volt , zuhogó eső, 2 sör a vérben.
Repesztés, 30 vagy egy kicsit akár afeletti sebesség.
Mellékutcából kirohanó autó, nem néz se jobbra se balra.
Tisztában voltam az első fék behúzásával járó motorháztetőn való áteséssel épp ezért lágy elsőt és satu hátsót húztam, hogy mielőtt odaér valahogy "elcsússzak" előtte, minimális érintkezéssel.
Volt 5méterem, hogy megtegyem. Ám az eső megtette hatását:
Szerencsével sikerült kikerülni a kocsit úgy , hogy még vádli környékén súroltam a rendszámtáblát, utána kormány-keresztbefordulás, esés, csúszás olyan 10méteren keresztül. Egy-két zúzódás (térd,váll) bal kézfejem egy részén máig van egy kis hiány (hús?) a horzsolástól. Szerencsésen megúsztam.
Az autós (nem az előítéletek miatt - egy 30as nő lehetett) nem állt meg, nem nézett vissza. Cserbenhagyás.
Olyan 20 évvel ezelött egy nyári délutánon a Tungi strandról tekertem hazafelé, de közben elkapott egy vihar és teljes erővel nyomtam, jobb kezemben egy szatyor, benne egy pumpa, ami beakadt az első kerékbe. Életem első szaltóját csináltam, de nem volt 10 pontos. Az egyik házban kértem segítséget, hogy a térdemből ömlő vért valahogy elállítsam. Tanulság: Vihar elöl ne menekülj, mert úgyis utolér. Azóta hátizsákot hordok.
Február óta bicajozom, előtte úgy igazából 12-13 évesen bringáztam utoljára (azóta csak nagyritkán egy-kétszer).
Két eset történt:
1. Még csak gyakorolgattam, szoktam a bringát, kellett ez, hiszen régóta nem ültem bicajon komolyan, ezért a környező utcákban tekertem. Van egy hosszabb utca, konkrétan a Szentkirályi, ott található a Filmművészeti Egyetem. Haladok előre, tiszta terep előttem. Egy pillanatra hátra nézek, hogy jön-e mögöttem autó, mert ha igen, elengedném. Mire visszanézek, egy gyalogos már előttem. Hátsó fék reflexből tövig. Természetesen megcsúszott, így nem sikerült megállni, eltaláltam a gyalogos bal karját a kormány jobboldalával. Szerencsére egy jó egészségben lévő férfi volt, úh. semmi baja nem lett. Én meg leestem a bicikliről a baloldalon, bajom nem lett, csak horzsolás.
A férfi úgy ment át az úttesten átlósan menetirányba, hogy körbe se nézett...
2. Barátommal kerekezünk a budai felső rakpart járdáján, Szabadság hídtól hosszú lejtős szakasz, gyalogos sehol, akkor tépjünk. Eddig ok. Jönnek gyalogosok szemben, barátom elől. Kicsit lassítunk, de úgy tűnik, hogy a gyalogosok félreállnak. Aha, kivéve a kisgyereket, akit a szülők otthagytak az utunkban. Én persze nem látom, hiszen a barátom teljesen eltakarta. Csak azt láttam, hogy barátom jobbra kerül(ne) és tartja a sebességet. Ezért én is lazábbra vettem a dolgot (itt volt a hiba). Barátom állóra fékez, én is elkezdek lassítani, de miután éreztem, hogy nem lesz elég, ezért én is állóra fékeztem. Csak mivel az első fékkel lassítottam, azt is rántottam be reflexből. A képletet ismeritek: bicikli hátulja megemelkedik, biciklis pedig máris repül előre.
Eséskor látszólag semmi komoly nem történt. Tenyerek a kesztyűk miatt teljesen rendben. Horzsolások a bal könyökön és térden, nem igazán komoly. Jobb térd ok. Jobb könyök... idővel kezd fájni. Estére egész komolyan fájt, ill. beállt, nem tudtam tőle rendesen aludni. Baleset után 2 nappal irány a baleseti: "jóindulatú", vékony, elmozdulatlan törés az orsócsonton a jobb könyöknél.
2 hét gipsz, könyök betokozódik, ezért utána gyógytorna.
Tapasztalatok:
- a gyalogos a legkiszámíthatatlanabb állatfaj, sok a semmire sem figyelő egyed
- ha már reflexből fékezel, akkor legalább a hátsó kereket fékezd (ez mondjuk egyértelmű, csak a reflexeknek időbe telik ezt megtanítani, mostantól ha csak kicsit is olyan a szituáció, már "remeg" is a kezem a hátsó féken, ill. készenlétben áll az első fék is)
- tarts kellő féktávot és ne bízz az előtted lévőben, igazából ne bízz senkiben (ez is egyértelmű, dehát van úgy, hogy hiába tudja az elméletet az ember, a gyakorlatot akkor is a keményebb módon tanulja meg...)
Rosszul vontad le a tapasztalatokat. Segítek:
"Barátommal kerekezünk a budai felső rakpart járdáján"
Tapasztalatok:
1. ne járdázz
2. ha már mindenképpen járdázol, tedd nagyon lassan
3. ha már ez nem sikerült, akkor ne írj be nagy arccal olyanokat, hogy "a gyalogos a legkiszámíthatatlanabb állatfaj, sok a semmire sem figyelő egyed", mert az adott szituban te voltál a hülye, a járda a gyalogosoké, ott legfeljebb vendég vagy. Pont az a járda lényege, hogy a járdán a gyalogos bámulhatja az eget, andaloghat szerelmesen stb., mert ott nem kell száguldozó állatokra számítania.
Nincs nagy arcom, sőt teljesen tisztában vagyok azzal, mennyire is kezdő vagyok.
Állításomat továbbra is fenntartom. Természetesen nem a kisgyereket fogom hibáztatni, a kritika a szülőkre vonatkozott.
Pontosan tudom, hogy szabálytalanul közlekedtem (a KRESZ még ha engedi is bizonyos esetben a járda használatát, akkor is 10km/h max. sebességnél, mi ezt bőven túl léptük). Az viszont elképesztő volt számomra, hogy simán ott hagyták a kölküket, míg ők maguk szépen félre vonultak.
Az első esetet hogyan magyarázod?
Állításomat továbbra is fenntartom.
Attól még hülyeség.
Az viszont elképesztő volt számomra, hogy simán ott hagyták a kölküket, míg ők maguk szépen félre vonultak.
Tökre nem érted. A járda pont az a hely, ahol nem kell a gyereket rövid pórázon vezetni, nehogy valami állat elcsapja. Elképesztő, ahogy előidézel egy balesetveszélyes helyzetet, aztán a szülőkre akarod kenni. Legalább elnézést kértél?
Az első esetet hogyan magyarázod?
Te magad írod le, hogy úgy mentél, hogy nem láttad mi van előtted (mert hátranéztél). Nem voltam ott, fogalmam sincs a részletekről, de legjobb esetben is mindkét fél hibázott (te vakon mentél, ő eléd lépett). Belvárosban kis utcán ilyesmire figyelni kell, én udvariasan el szoktam engedni.
Remélem, hogy leszoksz a járdázásról, és jobban vigyázol. Sokan olyanok miatt utálják a bicikliseket, mint te.
Elnézést, tegnap téves dolgot állítottam.
A budai felső rakpartnak azon a szakaszán közös gyalog- és bicikliút van, tehát teljesen jogosan voltam ott.
Ettől függetlenül gyorsabban mentünk, mint a megengedett (azt hiszem) 20km/h, ill. lehettünk volna elővigyázatosabbak, ebben mindenképpen hibásak vagyunk.
Rosszul hiszed, a közös gyalog és kerékpárúton nincs külön korlátozás, csak a biciklire általában érvényes 40 van érvényben ott is. (A 20-as korlát a gyalog- és kerékpáros zónára vonatkozik, ami egy teljesen más állatfaj.)
Szóval elvileg mehettél volna 40-nel is. Viszont ettől függetlenül biztos, hogy nem az út- és forgalmi viszonyoknak megfelelő sebességet választottál. (Ilyet is előír ugyanis a KRESZ.) Ez ugye erősen helyzetfüggő, az adott pillanatban valszleg a gyök kettő lett volna az indokolt.
www.gruppetto.hu
Jó, még nincs jogsim, csak most akarok menni szerezni, még meg kell tanulnom alaposan a kreszt :)
Kresztől függetlenül tudom (anélkül is, hogy itt lehülyéznének ötször), hogy a biztonságosnál akkor, abban a helyzetben gyorsabban mentünk.
Részemről kifújt a téma, ezért nem folytatom.
Gyakorló biciklista / autós / apukaként annyit tennék hozzá, hogy a gyerekekre nagyon oda kell figyelni, mert tényleg kiszámíthatatlanok és még kevésbé tudják felmérni a közeledő járművek távolságát és sebességét mint a felnőttek. (Pedig ők se valami frenetikusak.)
Oda kell figyelni a saját kölködre, hogy ne sétáljon a bicikli / autó / villamos alá és legalább annyira oda kell figyelni amikor te vezeted a biciklit / autót / villamost.
Ha nem tartasz rendes követési távolságot, akkor tényleg te vagy a hülye. A biciklin még féklámpa sincs, mire észreveszed, hogy előtted lassítanak már simán neki is mentél.
OFF
Nem tudom, hogy a gyerek szülei mennyit vettek észre az egészből, de örülhetsz, hogy nem a hátadon törték ketté a biciklidet.
A szülők végig ott álltak és nézték, amint a barátom állóra fékez a gyerek előtt és amint én átrepülök a kormány felett.
Megjegyzem: én hátul mentem, nem is láttam, hogy egyáltalán van gyerek, a fékezéskor sem veszélyeztettem a gyereket, végig arra figyeltem, hogy senkit ne találjak el, így sérültem meg egyedül én. Pontosan tudom, hogy többszörösen is hibát követtem/követtünk el, felesleges mindenféle extra megjegyzéseket tenni. (nem is mentem oda hibáztatni őket)
Mint ahogy azt a másik válaszolónak is mondtam, engem az lepett meg a szülőkkel kapcsolatban, hogy simán ott hagyták a gyereket az útban.
mé' ne hagyják ott? a járdán? ahol semmi keresnivalód?!?
Azért nem szabad otthagyni, mert elütik a járdán teperő állatok. Oké, hogy hülye volt a posztíró, de ezt ő is belátta. Ettől még a szülő ne hagyja a gyerekét az útban, ha már ő félreállt (azaz felismerte a helyzet veszélyességét).
Képzeld el, hogy egy autó vagy egy motor (ez valószínűbb) feljön a bringaútra, ami ugye szabálytalan, te ettől még ki fogod kerülni/félreállsz, pedig hát ő volt a hülye, nem???
Előző postnál már válaszoltam, de ide is leírom, hogy látható legyen normálisan:
tegnap téves dolgot mondtam. A budai felső rakpartnak azon a szakaszán közös gyalog- és bicikliút van, tehát teljesen jogosan voltam ott. A megengedett sebességet viszont túl léptük, ebben biztosan hibásak vagyunk, ill. jobban is vigyázhattunk volna, én pl. túl korán lazára vettem a dolgot, mert már azt hittem, nyugodtan elmegyünk mellettük.
Mostantól akkor leszek nyugodt, ha már elmentem az elkerülendő objektum mellett.
Bringaúton sétáló felnőttekre rá szoktam ijeszteni csengővel, de gyereknél mindig lépésre fékezek, és nagy ívben kerülök, úgy, hogy ha direkt elém veti magát, akkor is meg tudjak állni.
sose fékezz reflexből. legalábbis ha nálad ez azt jelenti, hogy csutkáig behúzod. lehet gyakorolni, h amint berántod, rögtön el is engeded egy kicsit. akkor nem fog megcsúszni és akkor már lehet elsőt is használni, ami mindenképpen hatásosabb. amíg nem csúszik meg. emellett pedig tudsz kormányozni. ha már csúszol, kezelhetetlen a bringa. szakaszosan sokkal jobb. végül is az abs is erről szól. én autóban is ezt csinálom, sokszor mentett már meg. bringán is. amíg volt fék ;)
Valóban nem az az igazi megoldás, amit írtam.
A legjobb az, ha az ember megtanulja használni az első féket és azt addig nyomni, amíg nem kezd el borulni (kivéve néhány esetet, amikor nem szabad első kereket fékezni). A súlypont hátratolásával ezen még lehet segíteni. Csak ezeket fokozatosan meg kell tanulni.
Ezért mondtam, hogy ha már reflexből nyomja csutkára a féket, akkor legalább a hátsót nyomja :)
"A férfi úgy ment át az úttesten átlósan menetirányba, hogy körbe se nézett..."
mert a kifinomult hallására hagyatkozott. meglepődött volna ha egy hibrid lexus jön..
egyébként ha nem volt zebra, akkor ő a hibás
egyébként ha nem néztél előre, honnan tudod h nem nézett körbe: ) csak gondolta elmész/nemérsz oda mire/amíg ő átmegy
szerintem meg a gyalogosnak mindig igaza van, és itt lenne az ideje hogy ezt a magyar kresz is kimondja végre. (ld. magwas bécsi egyezménye vagy mi)
Miért lenne _mindig_ igaza a gyalognak? Ha lelép egy útra, ugyan nézzen már körül. Ezek szerint az lenne a módi, hogy ha valakinek nincs elég pénze, gyorsan elütteti valakivel magát, és mivel neki van igaza, leperli a gatyáját is az autósnak?
Welcome to the USA :-)
legyen a gyalogosnak igaza kivéve ha az autós bizonyítani tudja hogy pl szándékos volt, és ne fordítva, ahogy most van de facto.
Nem volt ott zebra, én meg max. 2 kemény másodpercre néztem hátra, hogy jön-e autó, mert én balga barom el akarom engedni a kis utcában nálam sokkal gyorsabb autót.
Pár éve történt, Debrecenben. Pár napos bringámmal, frissen vásárolt bukóval hajtottam a járdán. Egy kereszteződésben még át akartam lógni a villogó zöldön, de észrevettem, hogy egy motoros nagyon húzza a gázt, és rögtön ki fog lőni, ezért gyors satufék. Csak hát az új bicikli még szokatlan volt, és az első féket jobban sikerült behúzni, mint a hátsót, úgyhogy szépen előreszaltóztam, rá az úttestre. A motoros elhúzott mellettem. Részben fejre is estem, de bukó , a bicikli és én is megúsztam kisebb karcolásokkal, de eléggé megijedtem.
Tanulság:
1. ne járdázz! (még Debrecenben sem, ahol a bicikliút ritka mint a fehér holló)
2. ne légy felelőtlen, úgy közlekedj, hogy mindig ura légy paripádnak, és tisztában légy azzal, hogy mire vagytok együtt képesek.
Ma este Óbudán jártam autóval, a Szentendreivel párhuzamos úton, ami nem bringaút, de sok bringás használja.
A szomorú végeredmény: három bringásból kettőnél lámpa nix.
Utána Zugló, Rákospatak utca-Istvánfy kereszteződés: kerékpárosnak egyszerre sikerült két KRESZ szabályt megszegnie, egyik ugye mondanom sem kell a világítás, a másik az, hogy kutyát nem vonszolunk kerékpározás közben pórázon.
Én szeretem a biciklistákat, miért akarják, hogy megöljem őket? Tessék kijönni az önpusztító viselkedésmintából és tessék venni lámpát!
1. Nemzeti Színház-féle bringaúton van egy gödör kb. 8 éve a színház környékén (idén sikerült betömniük...). No, 2001-ben mentem vígan ezen a bringaúton, bogárhadak a levegőben, én fej lehajt, hogy ne egyek meg belőlük sokat, gödör jön (felszedett viacolor 1 m2-en, kb. 30 cm mélység), bicikli bennemarad, én repülök előre. Nagyobb baj nem lett, csak attól kezdve lötyögött a kormány.
Tanulság: Edd meg a bogarakat!
2. Gellért rakpart bringagyalogút. Észak felé menet előztem egy bringást, de nem látott, és elkezdett gyorsítani, ezért nem bírtam megelőzni. Szembe jön másik bringás, jobbra az előzött delikvens, balra a korlát, merre rántsam, puff. Fejjel mentünk egymásnak, a biciklik talán nem is ütköztek, én nem is estem le a bicajról, pedig mindketten mentünk vagy 20-szal. Neki vérzett a combja kissé, nekem eléggé fájt a fejem (volt sisakom, szerencsére). El is akartam menni röntgenre, valahogy elgurultam a Szent Imréig, de onnan elküldtek a Margitba, oda már nem volt kedvem elmenni, aztán nem is lett semmi.
Tanulság: Sisak. Előzésnél meg ugyanúgy kell figyelni, mintha autóval tennéd, főleg ha ilyen szar keskeny bringagyalogút van.
Az a gödör a színház mellett újratermeli magát szerintem, elviszi a víz a talajt alóla. Idén márciusban jó volt, áprilisban be volt szakadva, májusra kijavították, meglátjuk, meddig bírja.
Múlt hónapban : csepeli bringaút, a II. Rákóczi Ferenc mellett párhuzamosan. Haladok bringával. Balrólról nekem bekötőút a Rákóczira. Kis fehér autó jön. Volt már ott kisebb konfliktem, úgyhogy már eleve óvatos voltam. Kis fehér megáll a bringaút előtt, meg a Rákóczi előtt. Gondoltam, ismeri a kreszt, egyenesen haladok, elenged. Erre ahogy eléérek, gázt ad. Próbáltam kihúzni a belemet előle, de ugye a szembeforgalomba nem mehetek bele, így elütött, első kerék és hajtókar finish. Fekszem, felállni nem tudtam, a térdem nem akart működni nagyon. Kislány az anyósülésen bekötetlenül, anyuka kitámad a volán mögül. Volt szó rendőrhívásról meg mentőről, de nem éreztem komolyabb bajt. Ő azzal érvelt, hogy nézzem meg, hol áll az autója . Már kilógott az útra. Ezzel azt akarta bizonítani, hogy én hülyén, előlről akartam őt kikerülni! Aztán jött a férje egy másik kocsival, higgadtabb alak. Persze érezte a csaj, hogy ez a jogsijába kerülhet. (Hátul lukas halas matricák voltak az autókon). Végül is bringa be kocsiba, vitték javíttatni, engem meg a sebészetre a biztonság kedvéért. Közben a férj elárulja, hogy a feleségének az egyik szeme ÜVEG, nem tudom, kaphat-e így valaki jogsit. Ráadásul kajafutár a csaj, egész nap kocsival nyomja. Az abszurd kategóriát megfejelve : pár nap után hív a tag, hogy nem vállalnám-e be, hogy én voltam a hibás, hátha fizet a biztosító, mert betört valami halogénizzója. Igaz, én ott a helyszínen kérdeztem, hogy lett-é a kocsinak baja. Már jól vagyok.
Ilyenkor mindig rendőrt kell hívni. Ex post azt mondanak, amit akarnak. Az, hogy valakinek, aki elütött, ugrik a jogsija, hát, szar ügy, de nem hatódnék meg tőle, ha elütött, akkor nem biztos, hogy szabad neki autót vezetni.
Én a Varsányi Irén utcai kerékpárút + járda kombináción randiztam egy szimpatikus sofőrrel. A gyalogosok mmiatt amúgy is visszafogott tempóban tapostam felfelé, a Moszkva tér felé. Varsányi Irén lefelé egyirányú, autós barátunk rövid balra pillantás után felmérte az előttem haladó 2 gyalogost, akik minden bizonnyal eltakarták az én aprócska Magellan tekking bicómat, majd jobbra nézett, felmérvén, hogy jön-e onnan autó. Mivel látta, hogy nem, valamint azt is, hogy az általa korábban apercipiált két gyalogos elért, minden további teketória nélkül elindult, továbbra sem tűntem fel neki. Eredmény: első fogaskerekek a lábszáramben, nyoma 2 hétig ottmaradt, tenyér a motorháztetőn, hogy ne zakózzak alaposat. Azóta nem használom ezt az útvonalat, inkább a Batthyányn megyek le az autók között a rakpartra.
Gyakorlatilag mindennapos történet, hogy az autósok nem adják meg az elsőbbséget, sőt, akár a piroson is átszáguldanak. A Maros utcában lakom, így naponta többször használom a Vérmezőről a Krisztina túloldalára átvivő kerékpáros zebrát. Az autósok nem szokták meg ott a piros lámpát, mivel az csak gombnyomásra vált át. Minden héten látok olyan autóst, aki a Moszkva felől átmegy a piroson. Az pedig teljesen természetes, hogy aki megáll, az az átjárótól 10 cm-re satufékkel teszi, hogy parázz, vajon átérsz-e előtte.
Sajnos ugyanez a helyzet a Tabánban az Erzsébet hídra felvezető felüljáró alatti közös gyalogos-bicajos zebránál is, ahol egy autós, aki a piros lámpánál a zebra közepén állt meg csikorgó fékekkel még az én felmenőimet emlegette, pedig szabályosan, zöld lámpánál mentem át.
Tanulság:
1. ne számíts rá, hogy megadják neked az elsőbbséget, soha, sehol.
2. Mindig úgy menj, hogy meg tudj állni, ha gáz van.
3. NAgyon nézz körül, mert az autós nem mindig teszi.
4. Sisak!!!
1. Ezzel a stílussal gyere a keróútinformra napi jelentést adni, ne tartsd magadban.
2. Ne járdázz, azaz az úton, az autók között biztonságosabb.
3. Punk's not dead.
4. Lámpa! (bár a tiedhez nem tartozott szervesen, csak ha már.)
- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Laptoptender
*CMS* RABIC
Nekem ez nem egészen világos helyzet.
Melyik kereszteződés?
Ha te a Moszkva felé tekertél felfelé, ő meg a Varsányin jött le, akkor egymással szemben haladtatok. A konfliktushoz valakinek kanyarodnia kellett, nem?
Ha te a Moszkva felé tekertél felfelé, ő meg a Varsányit keresztező utcában jött keresztbe, akkor ha balról jött, ő nem adott neked jobbkezet, ha jobbról jött, te nem adtál.
Az emlegetett útvonalon sok az egyenrangú (="jobbkezes") kereszteződés.
Moszkva-->Duna irányban ugyan a bringásnak minden kereszteződésben előnye van, de nem garantált, hogy meg is adják. (Tudjuk, mi a helyzet az ecsettel épített bringás útvonalak kereszteződéseiben.)
Duna-->Moszkva irányban szinte minden kereszteződésben az autósnak van előnye.
Helyi lakosként gyakran járok arrafelé.
Moszkva-->Duna irányban a Csalogány,
Duna-->Moszkva irányban a már emlegetett Batthyány utcát tudom javasolni mint alternatívát.
- - - - -
6É futás
Következő járat indulása: május 9.
www.6efutas.hu
Nem esés, nem figyelmetlen sofőr, hanem egyszerű fizikai törvényszerűség okozott maradandó sérülést kábé kilenc éve a bal vádlim belső oldalán. A sztori kivonata: klasszikus tanyabájkot (húszonpár éves csepel, itt-ott rozsda által megemésztett váz, zörgő sárvédők, rugós ülés, beragadt csengő, igazi műemlék)kapva a seggem alá elindultam kis szülőfalumban egy cimbora felkeresésére. Útvonal része egy tízenpár százalékos emelkedő, keménygyerek kiáll, legyőzni a hegyet...minek következtében tíz méteren belül bal talpam csattan az aszfalton, legnemesebb szervem középcsöbe csókolása mellett. Keménygyerek először anyáz, majd körülnéz, látta-e valaki, utána kárfelmér. Egyenleg: Egy sajgó zacskó, egy pedál, hajtókarral a földön, egy pengeélesre tört tengelycsonk, két széles, húsig hatoló metszés a vádlimon. Öt percen belül már fájt is, de nagyon...
Tanulság: Ismeretlen, pláne láthatóan leharcolt bringát ne akarj úgy terhelni, mint a megszokott vasat, mert az anyagok bizony fáradnak.
Ejj, ugyanez megesett velem is, pedig az csak 15 éves csepel volt :D
De mai napig használom a kicserélt hajtókarral, meg úgy általában jó állapotban van, nem is tudom, mért tört le...
Ja, és nekem nem metszette el semmimet, csak a golyók fájtak egy ideig :)
Nekem szerencsére még nem volt komoly balasetem-bukásom. Tegnap viszont megboritott a villamos sin (nem KTT), klasszikus lapos szöges közelités. Súlyosbitó tényező, hogy bal kézzel jeleztem a kanyarodási szándékot kis forgalom mellett, igy egy kezem volt csak a kormányon. Eredmény: térdfájás, hátsó felnin 8-as, kereshetek szervizt, hogy munkaidőn kivül odaérjek.. Pár órával előtte gondoltam végig, hogy (ha-haa!) még nem is volt esésem. Most csak lapitok.
1. Mindig meredek szögben kanyarodni a sinre, ha már muszáj (általában indirekte, 90 fokban szoktam közeliteni a következő utca elejéről)
2. Két kézzel fogni a kormányt. Ha már kicsi a forgalom, rövid ideig jelezni, és csak utána akciózni.
3. Sisak, kesztyű. Még egyik sincs, és ebben az esetben nem sokat védtek volna amúgy sem. Ha lesz, szerintem csak még óvatosabb leszek, nem felelőtlenül bátrabb, hogy "úgyis megvéd".
Uff, én beszéltem.
bp
M3-as feletti gyalog felüljárón mentem fel a babakocsi feltolására is alkalmas részen.
Tekerve, mert kemény vagyok.
A „lépcsőfordulónál” jártam, amikor látta a feljebb lévő kollegina hogy jövök.
Rendes volt és félrehúzódott.
Én is rendes vagyok, ezért amikor mellé értem felé fordultam és megköszöntem neki.
Hiba volt.
Annyira már nem voltam kemény hogy oldalra nézve is fel tudjak menni a meredek és keskeny feljárón.
A első kerék leszaladt a lépcsőre.
Azon kaptam magam hogy a lépcsőn hasalok, és bringa hátsó kereke a fejem felett az égnek mered.
A kedves lány fogta a hátsó kereket hogy ne essen rám. :-).
Kérdezte jól vagyok-e.
Mondtam hogy igen, és elnézést kértem tőle amiért majdnem ráborultam.
Már sokszor mentem már ott tekerve, de nem gondoltam volna hogy ekkorát lehet ott esni. :-)
Eredmény:a fejem nem ért le a földre pedig hasaltam, a két könyököm viszont véresre lett horzsolva.
Tanulság: Könyökvédő az kell.
Légy tisztában a korlátaiddal és nem próbálkozz olyat csinálni amit nem tudsz. :-)
Ma talán csak a rutinomon múlt, hogy nem repültem le az Üllői úti felüljáróról.
Több helyen megfigyelhető egy külön aszfaltcsík az úttest szélén, például az Andrássy úton és ezen a felüljárón is. Én ettől pár centire balra szoktam közlekedni, de most, ahogy gurultam lefelé a Határ út irányába, mégis rátévedtem valahogy. Csúnyán megvezette a kereket, pedig most a feleségem montijával voltam, és annak elég ballonosak a kerekei.
Pedig pont a felüljáró tetején szóltam rá magamra, hogy nem a bontott telket figyeljük, hanem az utat, mert nem tudunk repülni.
Szóval vigyázni erre is!
_______///Hemü\\\________
\ Ezüstmúlt Kapitány. Érted. /
Abban az irányban ráadásul van egy alattamos mélyedés, egyszer majdnem eldobtam a kormányt mert sikerült belemennem, azóta igyekszem mindig kikerülni balról, de ha nagyon jönnek mögöttem, akkor óvatosan jobbról is el lehet férni mellette, de azért felüljárón nagyon nem szeretek a szélén menni a sávnak.
'One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them'
én ezt a felüljárót talán csak egyszer használtam nappal, meg éjjel is csak ritkán, ez a legutáltabb felüljáró részemről (a másik a nyugati téri, de az a szar burkolat miatt)
az éjszakai a kb nulla forgalom miatt fordult elő, a nappali meg úgy, hogy egy konténerszállító mögött 50-nel stéhereztem :)
inkább elmegyek mellette lent, befelé szabályosan a nemrég épült lámpás izét használva (ha jó 32-es vagy kicsit gyorsabb tempóval jövök végig az ecseri felől, akkor pont addigra érek oda, hogy megállás nélkül át lehet menni a lámpákon, mert jól váltanak), kifele meg illegálban a lámpaváltások ütemét zsilipelésként használva.
tény, hogy kicsit lassabb, de legalább nem kell dombot mászni :)
--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"
Egy ideig én is ezt csináltam, aztán meguntam a szarakodást, azóta mindig megrakom a felüljárót, ennyi domb meg kell a változatossághoz. :)
Azon a felüljárón tényleg vigyázni kell, mert ott is elég érdekesen van megcsinálva az a külön aszfaltcsík. Mondjuk nálam még van egy plusz tényező, hogy pont ott van a szentély, ami elvonja a figyelmemet.
-----------
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"
Egy kérdés, ha nem toma jelszót és a emailre már 2.szer elküldettem a jelszavamat, miért nem érkezik meg?(Nem Spam ügy)
Bukásaim:
Nem mind mert apró cseprő dolgokra már nem emlékszem, de a nagyokra simán.:)
Első:. Még kis gyerek voltam úgy 8-12 év körüli lefele a dombságról (Mátrai-hegységben) jöttem lefele, inkább ösvény szerű volt és nagyon széles egy ösvénynek kb:.2 méter. Jöttem jöttem kb 30-35-el is, de mivel sok volt a "szemét" (faág, kövek) azokat elkezdtem kerülgetni és hipp-hopp egy kettőre a sötétben rá egy baszott nagy köre kidobta alólam és oldalra bukkKKkk.
Hemperegve vagy 5.-ször és egész napig csengett a fülem. Nagyjából ennyi, a bicó megúszta, de nekem ott volt az első halál félelmem.
Második:. elengedtem a bicaj kormányát felfele kis sebességgel, nem mintha nem csináltam volna, de akkorát estem, mert keresztbe fordult a kormány. Azóta se próbáltam többször, annyira igaz, hogy már alig tudok:(
Harmadik:.Talán ez maradt meg bennem és még ezt mesélem el leggyakrabban, de mint az elsőnél itt is volt halálfélelmem, de közben, ezt nem is részletezem gondolom mindenki volt pánikban 56-al iszonyat meredek aszfalt úton.
A siroki vár alatt volt ez (Mátra) ott nagybátyámmal jöttem lefele őt előre engedtem, (úgy nézett ki mint egy lépcső az emelkedő), mivel úgy se suhintja meg, én meg mondtam, majd megyek az elágazásnál megvárnak.
Azt tudni kell, hogy lent a legmeredekebbik része, fentebbi részük csak max 40-es tempót tud 21-es montival.
Nekem ez nem volt elég és adrenalin is volt, szal tovább pörgettem,valami halk suhallat mondta tekerj majd lent lefékelsz úgyis. Igen úgy volt csak mással.
A legalsó részén rágyúrtam, de már eléggé gyors volt fékeznem is kellett volna az utolsó 30-40 méterben. Ott egy elágazás kétfelé, egyenesen előre meg egy kerítés padkával.
Döntöttem a bicót 56-al, de nem ment a másik irányba is megpróbáltam bevenni. Aztán behúztam a hátsót kifarr és 20 métert csúsztam végig kerékpárostúl a kerítés alá bumm be a padka eléggé fájt egy hétig nem tudtam fosni.
Nagybátyjám még jó, hogy ott volt, legalább kitudott nevetni. De ideges voltam akkor rá.:)
Negyedik:. Egy haverral kanyarban összementünk jupíí.:)
Ötödik:. Járdáról léptem le útra, de nem láttam be, hogy oldalról jön-e valami ,mert ház takarta. Jött egy trabant az szemből elütött. De szerencsére lassú volt és még el se estem.
Hatodik:. Már Pesti lakosként élveztem a bicózást.
De itt már akármennyire meglepő abba maradtak a nagy esések és apró cseprő dolgok fordultak elő csak szerencsére.
Egyik, amikor síneztem, montival bele a sínbe és egy darabig ment is én hülye nem húztam rögtön féket, hát fasza hirtelen megfogta és mintha falnak csapódnék olyan gyorsan. Bumm előre repültem nem lehetett nem feltűnő a tér közepén egy 100 kilós srác repül 5 métert. Nah és mindenemet meghúztam gratuláltam magamnak.
Még sorolhatnám a Budapesti eseményeimet, de azokból van elég mindenkinek, szerintem elég is ennyi a történeteimből.:)
Viszont azt megtanultam, mindenkivel lehet baleset és akármilyen profi még bele is dögölhet.
Aztán nagy vakmerőségeket is csak biztonságosan követek el. De egy biztos akárhol is mész járda, bringaút, úttest, erdő, vagy gyep, mindig légy résen...
Ritkán esek, de akkor nagyot...
1.Tél, sötét este, felfagyott út, 30-cal suhanunk haverommal, vagányok vagyunk. Otthontól kb 1km-re. Jégfolt szembejön (a sötétben nem látszott). Következő pillanatban eltűnik alólam a bringa, csúszok az aszfalton meg a bal térdemen vagy 5-6 métert, haverom majdnem átmegy a fejemen. Eredmény: 3 hétig nem tudtam behajlítani a térdem, úgy mentem, mint aki...
2.Ősrégi bringa, gagyi fékek, gyógyszertárból kijövet, hátizsák fél vállon. Felülök a bringára, elindulok, gondolom átdobom a vállamon a motyó másik pántját. Közben már gurulok, út szélén egy mikrobusz parkol. Megállnék, fékezek, de semmi. Miután nem akartam a kocsinak menni, kormány balra el, bezúgtam egy kb 70 centi mély betonárokba. Bringa a hátamon, én hassal benne az árokban. Eredmény : vérző bal könyök és pár nappal később kb. 10 centi átmérőjű sötétlila folt a bal combomon (meg is maradt jó sokáig). És lecseréltem az egész bringát :) Ez nyáron történt, száraz időben, tökfekete cuccba voltam öltözve, ami a landolás után szürke lett. Mindezek után úgy ahogy voltam, bementem vásárolni egy kisboltba...
Tanulság 1.: Nem vagánykodunk felfagyott úton.
Tanulság 2.: A motyót elindulás előtt felvesszük mindkét vállra. Ha nem akarjuk a boltos nénik siránkozását hallgatni, nem megyünk vérfoltosan és retkesen vásárolni :)
mint akit nem? :-)
tegnap volt egy kis balesetem, mentem a bicikliúton a Széna tér mögött. a hiba: szabálytalanul parkoló nyugdíjas néninek fogalma sincs mi az a bicikliút, rögtön melléáll, és kirántja rá az ajtót, dejó hogy pont ott megyek én, amilyen peches vagyok pontosan abban a másodpercben haladok el egy olyan szakaszon ahol épp ajtó nyílik. szerencsém hogy nem mentem túl gyorsan. de azért telibe nekivágódtam a kocsiajtónak. semmi esélyem nem volt már fékezni vagy kerülni. jobb kezem kisujja cafatos lett kicsit, lógó bőrdarabok és hiányzó pici husik. két másodpercen belül bekékült az egész. a néni elhúzott. hagyott egy névjegyet. 15 percre elsötétült minden, hányingerem volt és süket lettem, nem tudtam megmondani telefonba hogy hol vagyok. szerintem el is ájultam de nem vagyok benne biztos. utánamküldték a mentőt, mikor újra láttam és meg tudtam mondani hol vagyok. szegény alig két hetes új biciklim eléggé szar állapotban. rendőr is kijött, engem elvittek a Jánosba, nem tört el semmim nagy meglepetésemre, de azóta a fél tenyerem le van zsibbadva, érzéketlen. azért elég jól megúsztam komolyabb sérülés nélkül, a biciklimen új fékek, meg midnenmás, a nő pedig tagadja a bűnösségét. per folyik. a szervizben a biciklimen nyilvánvaló ajtó által okozott károkat észleltek. nem ússza meg, cserbenhagyásos balesetet okozott meg egy kis kárt.
tanulság:
- mindenki az életedre tör. de nem mindenkinek sikerül.
- a bicikliút nem mindig biztonságos, sőt... szóval mindig vigyázz.
- punks not dead!
- az autósok hülyék. kivéve amelyik nem. de sajna ők a kisebbség.
Tanulságok inkább:
- ha autó mellett haladsz el, mindig tarts megfelelő oldaltávolságot!!!
- ilyen esetben mindig azonnal kell mentőt/rendőrt hívni.
Tanúd van?
........................
Formaharc és sci-fi.
sajnos nincsen, pedig elhaladt ott egy néni aki megjegyezte hogy bele kéne nézni a visszapillantóba az autósnak...
rendőr is meg mentő is volt. amúgy nem tudtam volna se kerülni se fékezni, annyira hirtelen és váratlanul történt, de legközelebb tényleg inkább a bicikliút közepén megyek, amennyiben nincsen forgalom.
Ma majdnem a balesetin kötöttem ki hála 1 buszosnak a Határ útnál.Állok a lámpánál,piros,sárga,zöld.Kilövök mint állat erre halom valami eszeveszetten dudál balról.Balra nézek és látom hogy a busz csak jön és jön át a piroson.10 cm-re sikerült megállnom elötte és még neki állt feljebb.Egy pillanat alatt lepergett elöttem az életem.35km/h-nál elég nehéz megállni.De végül sikerült.
Tanulság
-négyszer nézz körül mielött átmész a zöld lámpánál
-ne menj ennyivel kereszteződésbe
Ma a lámpa előtti lassításnál szerencsésen besárgult a cucc, gyorsítanék, de érzem, hogy valami nem fasza a jobb lábamnál, lenézek, a cipőfűzőm a lánc és a nagytányér közt mosolyog. Megállni nem lehet, mert jönnek mögöttem - természetesen sávközepes lámpás megállás volt tervezve. A bal lábam nem mertem letenni, a fenn említett hátulról közelítő kocsik miatt. Rendben, semmi para, ha nem tudom körbetekerni a pedált, addig, hogy kiszabaduljon, akkor lelépek róla, max elszakad, három centi nem nagy cucc. Természetesen a lógó rész kevés egy fordulathoz, jobbra navigálok, a padkához, ami persze pont ott magasodik legalább húsz centit. Lelépek, hadd szakadjon- de nem akar! Eléggé a padkához simultam a bal letételéhez - viszont a jobbot elfelejtettem visszarakni a pedálra, és a teljes súlyos terhelés miatt kiszabaduló fűző mogyizacsi által tompított felsőcsőbe csapódást eredményezett. Ezután a lábaim közt hagyva a vasat, felléptem a járdára, nyalogatni a sebeim, eközben kellemesen meghúztam a sípcsontom a fém taposópedállal.
Vegyetek tépőzáras csukát. Én is azt teszem.
nekem a blahánál sikerült egyszer hasonló körülmények közt elszaggatnom a cipőfűzőmet...
épp lecsapott valami brutál zivatar, amikor egyszrcsak éreztem, hogy valami húzza a lábamat... de nekem a továbbfordítástól már szerencsére elszakadt (gondolom a lánc meg a fogak is jól besegítettek)
--
--
--
A cipőfűzővel nekem is gondok voltak.
Többször is beleakadt már az új sportcipőm fűzője.
Annyiszor belekadt, hogy leszakadt belőle egy kis rész. Mostmár sokkal rövidebb a fűző és nem akad bele:D
Szabadság, szerelem, sebesség
Bizony, bizony, tekerni csak rövid cipőfűzőben szabad. Vagy ha hosszú be kell tűrni a cipőbe.
Egyébként beakadt cipőfűzőn általában segít hátrafelé forgatni párat (tudom, fixiseknek nem opció, kontrásoknak meg hülyeség :D).
Elmesélem ajtózós történetemet, mert meglepően kevés ilyen volt itt (talán csak egy).
Pár éve történt, még eléggé kezdő voltam a forgalomban, és tapasztalatlanságomnál fogva jobban féltem a haladó autóktól, mint az állóktól. A Széna térről száguldottam lefelé a Batyira a Hattyú utcán (elég kellemesen lejtős, enyhén balra ívelő utca), a parkoló kocsik mellé kihúzódva, minimum 30-al, de inkább többel.
Ahogy a dolgot megéltem: Száguldás, eufória, lejtő, egyszer csak látom, hogy közvetlenül előttem nyílik egy ajtó. Fékezni időm nem volt, csak annyi villant át az agyamon, hogy hűbasszusezfájnifog. Aztán nagy csattanás, de nem éreztem semmit, viszont hirtelen az úttest fölött a hátamon lebegve találtam magam, és egy megnyugtató hang azt suttogta, hogy közeleg már az aszfalt, és majd próbáljam nem nagyon hozzáverni a tarkóm. Majd újabb csattanást hallottam, és a tarkóm az aszfalthoz verődött, a kép pedig egy pár pillanatra hangyás lett, mint mikor a TV nincs csatornára kapcsolva. Miután a látásom kitisztult, és megállapítottam, hogy mindenem mozog, és a számban csak egész kicsit érzek vért, föltápászkodtam, és elvánszorogtam a padkáig szentségelni.
Ami történt: Az első kerék merőlegesen érkezett az ajtó élébe, a villa közvetlenül a homlokcső alatt eltört és begyűrődött a váz alá, mely élő komponensével egyetemben folytatta útját. Én az ajtó élét a vállammal és a combommal találtam el, amitől előre/kipördültem az úttestre (azt hiszem átrepültem a kormány felett :D). Mint utóbb kiderült, a kocsi ajtaja annyira elgörbült, hogy nem lehetett becsukni.
Rendőrt, mentőt nem hívtam, mert ez volt az első balesetem, a rendőr eszembe se jutott, mentőnek meg nem éreztem szükségét. Komolyabb bajom nem lett, kicsit szédültem aznap, és a jobb karom még egykét hétig nem nagyon akart fájdalommentesen mozogni. A villát cseréltem, a bringának más baja nem lett (csak jóval később vettem észre, hogy az első kerék tengelye picit elgörbült, de nem vészesen), ami vicces, hogy az első kerék egy milliméternyi nyolcast sem kapott.
Bukó nem volt rajtam, pedig nem ártott volna, de nélküle sem lett nagyobb baja a fejemnek. Hátizsák volt rajtam, valószínűleg az fogta föl az ütés nagy részét, mikor kivágódtam az úttestre.
A kocsi gazdája hazavitt (igen, egész úton fogta az ajtót hogy ne nyíljon ki), a bringát pedig elvitte megcsináltatni (mérhetetlen ostobaság volt odaadni, még ha a számát tudtam is, és tanúim is voltak, de nem igazán gondolkoztam akkor világosan). A megcsináltatás annyit jelentett, hogy összehegesztette a törött villát, ezt csak otthon vettem észre, de nem volt kedvem tovább tökölődni egy 1500 forintos alkatrészen, úgyhogy kicseréltem saját pénzből.
Tanulságok: Piszok nagy mázlim volt, hogy nem haltam vagy bénultam meg. A parkoló autóktól amikor csak lehetséges meg kell tartani az ajtónyi távolságot. Rendőrt és mentőt mindenképpen kell hívni. A hátizsák életet menthet. A bukó fölösleges. :D
hát tényleg piszoknagy mázlid volt, hogy nem lett nagyon komoly bajod.
de a bukó nem felesleges, nem mindig van az embernek ilyen mákja...
--
--
--
Na igen....én is az első frontális meetingemnél tanultam meg,mikor kanyarban baloldalon vette a hölgy az ívet. Nehezen sikerült felállnom utána,mert rendesen odavágtam a fejem baloldalát....Vegyülj el
A hátizsák az nem rossz, csak a tartalmára kell figyelni. Ha ez az esés mondjuk bevásárlás után történik és az ütést egy fél kilós vagdalthús konzerv v. üveg sör próbálja tompítani a gerinc alatt az csúnyán végződhet.
Többször látom, hogy vannak akik a sisakot a hátizsákjukra csatolják (bringázás közben), eséskor az is elég jótékonyan hat.
És a kormányra akasztott bukó mit véd? Én sosem értem a lényegét.
Hőség van. Kezdek barnulni.
Ne is mondd! Húsvétkor láttam egy tatát délidőtájt félig az árokban kempingezve a hűséges jó tanyabájkkal az oldalán szép alkalmi öltözékben. Azt nem tudom, hogy hány tojás volt nála, de gyanítom, hogy kevés, mert az elfogyasztott mennyiség láthatóan megülte a gyomrát.
Na akkor itt van még egy: Ugyanezen a helyszínen hasítok lefele 50-nel pörgetve a fixit, majd a Mária tér után kivág elém egy kocsi index nélkül. Pont annyi időm volt még, hogy arra gondoljak, hogy "CS"! Becsapódtam, elterültem, feleszméltem. Egy parkoló autó kerekére támaszkodó fejjel egészen istenesen éreztem magam. Előttem egy fontoskodó járókelő kopott papucsban a szükséges orvosi ellátásról beszél. Én felállok, udvariasan elhárítom a segítséget, majd megállapodok a hölggyel, aki a bajt okozta. (A gyerekei is látták. Később kiderült, hogy az egyik az ütközés után azt mondta, hogy anya most megy a börtönbe.) Nem esett komoly bajom, 2 nap múlva már mindenem rendben volt. (Engem sem a bukó mentett meg.)
nyilván fék nélkül ugye?
Nyilván, dehát a fék sem mentett volna meg, mivel annyi időm már nem lett volna, hogy átnyúljak a fékkarhoz. Kormányozni sem lehetett már.
nekem is ugyan annyi időm maradt, és én is pont arra gondoltam, hogy hú, ez fájni fog. de nem fájt, ami kicsit baj is mert már másfél hete nem érzem azt az ujjamat... és még mindig nem tudom kinyújtani.
ó én kaptam egy deci oroszkölnit fertőtlenítés gyanánt meg hansaplastot.
bukó nekem se kellett. :P
Nekem is volt egy ajtó nyitogatós sztorim.
Pár évvel ezelőtt a nagykörúton tekertem a Petőfi híd felöl. A Rákóczi térhez érve éppen sárgára váltott a lámpa. No gondoltam ebbe még beleférek, oszt kissé rákapcsoltam, de közben hallotam azt is hogy a hátam mögött pár autós is ugyan így gondolkodik, ezért a kereszteződésben kissé jobbra húzódtam. A kereszteződés után az egyik parkoló autó rámnyitotta az ajtót, amit én sikeresen tovább nyitottam. Gondolkodni nekem se sok időm volt, csak az jutott az eszembe, hogy mögöttem jönnek e még, vagy nem, mert ha igen akkor nagyon megszívtam. Aztán semmire sem emlékszem, csak arra, hogy a körút közepén állok (valahogy talpra érkeztem) mögöttem fekszik a biciklim és folyamatosan köhögök. A köhögés azért volt, (mint utólag kiderült) mert az ajtót valahogy a torkom alatt a melkasommal kaptam el. A kocsi ajtaját teljesen kinyitottam úgy hogy az első sárvédőt is teljesen gajra vágta. Hogy hogyan sikerült ezt a mutatványt megcsinálnom, fogalmam sincs, de oltári szerencsém volt, hogy már az összes autó megelőzött és nem jött mögöttem semmi, mert különben biztos hogy a egy autó alá kerülök. Így aztán hál' istennek megúsztam 10 perc köhögéssel, de semmi bajom nem lett.
Akkoriben egy piros Giant Queenspark trecking-em volt, és ami igazi csoda hogy annak sem lett semmi baja. Később kiderült hogy az első kerék átmet tökéletes körből enyhe tojásba, de csak lehelletnyi változás volt, ami egyáltalán nem volt feltünő. Ezt a biciklit használtam egészen 2008 szeptemberéig, amikor is ellopták, de ez már egy másik sztori.
Én kapásból vissza szoktam csapni, ha még reakcióidőn belül van. Ha elrántod a kormányt, könnyen kivasalnak. Andrássyn a bringasávban jól lehet gyakorolni biztonságos tempónál. :)
Sziasztok!
Ritkán írok ide, ezért előrebocsátom, hogy városi közlekedő és csomagos túrázó vagyok, így nem erőltetem magamra az extrém helyzeteket. Két nagyobb és több kisebb baleset mindenesetre így is utolért.
A nagy bukás: a Mátrából észak felé lejtő országúton azt figyeltem, hogy van-e nyolcas a kerékben. Nem volt, viszont kisodródtam a padkára, és korrigáláskor eldőltem (már eléggé lelassulva). Az eredmény: rondán fölszakadt a bal tenyerem éle, és (ezt otthon tudtam meg) eltört a kisujjam mögötti kézközépcsont (vagy az első ujjperc, tudom is én, mi a rendes neve).
Tanulság: nem szabad elbambulni, és a repedés, törés lehetőségét nem szabad kizárni.
A sebet elláttam, majd táborveréskor, a kötés cseréjekor lefotóztam. Itt van: orszagcsavargo[pont]fw.hu[per]0308MATR.HTM
---
A másik súlyosabb balesetem 5 km/h sebességnél történt a Vértesben. Fényképezés céljából ki akartam térni a gyalogút nyomvályújából (a Kozma teljesítménytúrán) egy erős lejtőn. Mögöttem jöttek a többiek, sietnem kellett a fényképpel. Harmadszorra sikerült, de a bicaj kicsúszott alólam, és olyan szerencsétlenül estem rá a kőre (vagy egy üvegszilánkra), hogy elég mély vágott seb keletkezett a térdemen. Ezt végül Székesfehérvárott varrták össze.
Van egy kép is róla az orszagcsavargo[pont]fw.hu[per]0610KOZM.HTM címen, bár azon a seb már nem látszik.
Tanulság: morzsalékos talajon és lejtőn az útperem nem viccel.
---
A kisebb bukásokat rendszerint az útviszonyok mostohasága okozta. Ezek közt volt megdagadt térdízület, beesés bokorba, de ezek tanulság tekintetében nem hasonlíthatók az eddigiekhez. Azaz hadd említsek még egyet.
Nagybörzsönyből sötétben haladtam a nyugat felé tartó úton, ahol az Ipoly menti országút halad. Az úttorkolat részleteire nem emlékeztem, lámpám nem mutatott semmit, így nagyon furcsálltam, hogy miért van a kereszteződés közepén facsoport. Pedig nem ott volt: az út balra kanyarodva kikerülte, mielőtt betorkollott volna a főútba. Én pedig hanyatt-homlok beestem a mély árokba, minden felszerelésem kiszóródott (a gyűjtött gombákkal együtt). Megtapogattam magam, rájöttem az igazságra, aztán egy percig röhögtem magamon fejjel lefelé a gazban.
Tanulság: a rutin nem minden, és túrán érdemes erősebb lámpát használni.
---
A linkeket azért küldöm így, mert régebben több hozzászólásomat szpemmelésnek vette ez a nebáncsvirág szoftver az ilyesmi miatt.
Gimnazista koromban gyakoroltam a csúsztatott kanyarodást. Satufék, hátsó kerék kirántása oldalra, tekerés csúszó kerékkel. Az egyik ilyen kanyarodásnál volt egy púp az aszfalton. :D
A hátsó kerék V alakban meghajlott.
Pár évvel korábban földúton tekertem. A fűtől nem látszott a kiálló fél tégla, ami megállította és keresztbe fordította az első kereket. Én mentem tovább.
Hegyről lefelé kölcsönkért női túzoltóbringával jöttünk 50-nel. Versenyeztünk, ismeretlen terepen.
Nem tudtam bevenni a kanyart, sikerült súrolnom egy tüskebokor szélét. Szerencsére a fékkar eltörte az ágakat, csak kicsit véreztem. A mögöttem jövő srác kevésbé volt rutinos, amikor lassítottam beletekert előzéshez, és telibe kapta a bokrot.
Barátnőm Kékesről lefele 40-nel próbálta bevenni az edzőtábor melletti hajtűkanyart. Fejjel előre esett, megvédte az előző héten vett sisak.
Amikor kisodródott a szembejövő sávba elkezdtem fékezni, de kevés volt. Pár centivel a bal oldali bokroktól sikerült kanyarodnom, onnan jöttem vissza. Aztán a végén a T-kereszteződés előtt izomból meghúztam a fékeket, és a rázkódástól letört a jobb oldali első fékbetétem. Éppen nem jött senki, és a rázkódástól kiesett elsőlámpa búrát is megtaláltam..
Tanulság:
- az útviszonyoknak/műszaki állapotnak megfelelően közlekedjünk
- ismeretlen terepen csak szép nyugisan
- napszemüveg és sisak
- egybeöntött fékbetét
Nekem is vannak hasonló történeteim. Mindegyik ugyanúgy kezdődik: Amikor már fogalmam sem volt, hogy hanyadik korsóval iszom, és mit keresek az adott helyen, amikor az összes haverom már rég kidobta a taccsot... (Szerencsére már nagyon régóta nem volt rá példa.)
"Hegyről lefelé kölcsönkért női túzoltóbringával jöttünk 50-nel. Versenyeztünk, ismeretlen terepen." - Ilyen helyzetekre találták ki az IDDQD-t.
Nemis, ILM a tuti :) Szinte folyamatosan nyomva, jó sokszor :)
Az csak a nácik ellen válik be.
Hello,
nekem klasszikusok jutottak :)
1. spd első nap, lassítok bal láb kivesz, bringa megáll majd jobbra eldől.
2. kb 25-el margithídnál, bringagyász(felszínivonatmegálló) ketté osztott felület, reggel fél 7, kicsit esik, sötét van, húzom a kormányt az egyik osztástól a másikra de a nedves kereket megvezeti az osztásként benthagyott kockakősor, csúsztam vagy 5m-ert, 2 nadrág rajtam de ígyis kinyílt a térdemen a bőr, vagy 1 hétig bicegtem, meg a forgómról lecsúszott egy tenyérnyi bőr.
3. Bem rakpart bringagyalog felbontva, (kb 1 hónapja). Tekerek beérek 1 lassabb pasast aki hol középen, hol lehúzódva halad kb 10km-el ahogy ki is van írva, kifigyelem, hogy most épp lehúzódik, előzni kezdek, melléérek erre Ő ijedten felkapja a fejét és rámhúzza a kormányt, kormány összeakad, ő esik , befordul elém, én meg a kormányomon és rajta át. kissebb horzsolások.(monti, széles kormány, szarvakkal)
4. pár nappal később
Szemből padkára fel, nyeregből kiállva. Első kerék emel, de pont neki a padka szélének. Lendületem nem sok volt, kormányrahajolva, ezért a kerék visszafordul én meg kormányon át(fixi volt, még csak ismerkedünk)
1 héten belül 2xKTT :)
Tanulság?
- Bukó, kesztyű volt
- türelem, figyelem a környezetre nem volt.
- Nálam talán az a veszély amikor már kezdek rutinból közlekedni és kevésbé figyelek a megváltozott körülményekre.
- Valamint tanulság,hogy ha nem tiszta a helyzet akkor nem inkább várok míg tiszta nem lesz, nem rohanhatok annyira.
- Ja és tényleg gyalázatosak a bringautat!!!
Ilyenkor érdemes a nothit szerint is előrekajabálni, hogy BALRÓL JÖVÖK! :)
Én utoljára 12-3 évesen estem el (most leszek 22) montival, mer tekeregtem a faluban és leváltottam a legkisebb kerékre hátul, állva próbálkoztam menni, de megcsúszott a lábam és 1-2 métert csúsztam a könyökömön, eddig ha elestem mindig a könyököm látta kárát :D amióta outizok kb 5 éve, azóta még 1x sem tettem le az arcom a földre. Sisak még nincs majd lesz, összeszoktam a bringával, hogy mit hogyan mennyire lehet vele, szóval megtanultam bringázni. Esőben kicsit félek néha amikor taknyos az út utána és nem lassan megyek.
Nyalni csak majdnem nyaltam vele amikor a klipszből akartam kihúzni a lábam és mivel régi klipsze volt akkor még bőrből csinálták és persze, hogy elszakadt.
Amúgy a bringautak tényleg szörnyű állapotban vannak pár helyen. Általában ha a járda van megfelezve, le se megyek rá (lásd kaposfő), rendőr is látott már és nem szólt, trafipax is volt már akkor se vettek üldözőbe, ellentétben egy haverommal, aki szintén outis, csak ő versenyezik is, akit megállítottak ahol előbb említettem. Csak hogy azokat a kerékpár utakat, nem outiknak tervezték, és én nem fogom a gyerekeket és az ugratókat kerülgetni. Ja és ott nem lehet tolni neki :D
gyerekek, ha nagy lendülettel kiállva hegynek fel tekertek, akkor NE próbáljátok meg a szemetekbe ment bogarat automatikusan kisöprinteni fél kézzel, mert szétkenődtök a földön, mint én az imént :)
Hegyről lefele, menet közben nem ellenőrizzük az első kerék nyomását. :D
Szerencsére nem, csak eljátszottam a gondolattal. :D
(tudom, sokkal viccesebb lenne, ha azt mondanám most, hogy igen :D)
http://www.youtube.com/watch?v=QlwTbBp0YyE&NR=1
Ilyet tavaly nyáron csináltam a haverommal a Börzsönybe.Meredek út szakasz és ismeretlen is volt.Későn vettül és de végül nem lett belőle baj.Mi csak úgy hívtuk hogy szinkron fékezés.Pont az Olimpia idején volt.
----------------------------------------------------
Piros-szürke Altrix bicikli schiller opeles táskával+2 fekete CM matricával
Én 17 éves koromban borultam a legnagyobbat. Kolis voltam, és az egyik ismerősöm megjelent a versenybicajával. (Nekem montim volt otthon.)
A bicaján volt sebességmérő, gondoltam nah, most megnézem mennyit bírok. Hosszú, egyenes út volt a koli előtt, a koli mellett a kórház. Végigtekertem, aztán megfordultam, és úgy döntöttem, most adok neki. Nyomtam, néztem a sebességmérőt, aztán felnéztem: ifa. Úgy rémlik próbáltam kikerülni, de esélyem nem volt, szóval isten tudja melyik részébe beleszálltam az ifának, hátulról. Az ifában ülők kapartak össze (azt mondták a többiek később), és vittek be a kórházba, először a nevemre se emlékeztem. Szakadt a halántékomnál a bőr, meg a csonthártya, kaptam a pofámra jó sok karcolást, összevarrtak az államon is egy 2 cm-es sebet, zúzódott a kulcscsontom, és a térdem, plusz az agyrázkódás. Megúsztam törések és maradandó károsodás nélkül. Kivéve e sebhelyeket.
Tanulság: előre nézz.
Aszta...!
Nagy tanulság, de túl nagy áron neked.
Egyszer, gyerekkoromban, Miskolcról Lillafüredre mentünk busszal. Én a hátsó ülésen térdepelve nézegettem hátrafelé az útra ahol egy versenybicajos követte nagy sebességgel a buszt.
Aztán valahogyan a busz hirtelen fékezett, vagy nem tudom mi, és a bicajos belerohant a hátuljába, pont ott az orom előtt. Elesett, és a busz ment tovább.
Ott láttam szegényt, ahogy összeszedte magát és a bicaját, aminek az első kereke tök nyolcas lett. Úgy sajnáltam, ahogy az alakja távolodott.
Majdnem ötven éve történt ez, 1960-1965 körül. Valóban, a városból vezetett ki az út, és alig mehettünk még negyed órát. Egészen enyhén (jobbra?) ívelt az ott még sík országút. Azóta se jártam arra. Ismered a helyet?
esőben tekertem ma, megcsúszott az első kerék és átrepültem a kormány felett, majd az aszfalton bukfenceztem egyet, de nem lett semmi bajom. Volt a hátamon egy hátizsák, ruhákkal tele, az tompította az esést. A bringának lejött a lánca, meg kicsit elfordult a nyereg. Kellemetlenebb volt az, hogy pont egy buszmegálló mellett történt mindez, ahol állt vagy 10 ember:D
tanulság: ne száguldozz esőben.
és a buszmegállósok hány pontra értékelték a mutatványt? :)
(buszmegállóknál vigyázni kell a nyomvályúk miatt nagyon)
--
--
--
sírok ba#&@eg, akkora :D
http://www.youtube.com/watch?v=XxGGyVklPHg
!hangot is tegyél rá!
[nem találtam ennek konkrét topikot, azért dobtam be ide]
-----------
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"
Aucs, Ez fájhatott. :)
Minden masszázs emlékeztet a borulásomra. Azóta is kiáll a vállamból egy csont annak ellenére,hogy a doki azt mondta,nincs elváltozás,se törés,se ficam....bizonyára a harmadik karom kezdett el kinőni:D
Vegyülj el
Áj did it! Áj did it!
--
--
--
Egyben vagyok, nagyonis:-)
Majd holnap tollba mondatom vaakivel...Fél kézzel necces gépelni:-(
Ha egy kék Mali Ironman húz el melletted a belső sávban: Én voltam:-)
Hali
Én leírom egy régi (2006) balesetemet, igazából az én hülyeségem volt a dolog, de azóta már felnőttem úgymond.
Szóval BMX-eztem a házunktól kb. 20m-re, és hát azzal szórakoztunk, hogy valami műanyagon farolva 10-20m-ket csúsztunk mintha jégen lettünk volna, voltak esések de semmi komoly. Azon a bizonyos napon épp egy vödörtetőre esett a választás (xD) és hát haver kihivott már ledobta a tetőt a betonra, első farolás, a bringa segge teljesen 180°ban kiment, én az aszfalton reccsentem. Éreztem hogy baj van, és egyből a jobb csuklómra néztem, helyette egy bajonírt láttam :( Szomorú látvány volt, el sem hittem, úgy gondoltam csak álmodom, de végülis bementünk a kórházba, összrakták, tűk nélkül, 3 hét múlva kiderült, hogy elmozdult, ill. kifli alakja lett mire levették a gipszet. Ezután átmentem kecsóra megműtetni, és a hiányzó darabot a csipőmből potólták :) Aranyos hülyeség volt, úgymond tanulópénz. Gyógytornára nem volt szükségem, 1 nap múlva már mozgott rendesen, ám azóta sem 100%-os.
Tanulság:
- Ne csúszkálj műanyag szarokon.
Üdv
ui: Nézzétek meg az aluváz repedt témát érdekelnek a vélemények!!
Sráckoromban, mondhatni BMX bandita koromban, valamikor a 80-as évek végén, 90-es évek elején tekertem egy murvás kis utcán Miskolcon, a Győri kapuban, az otthonomtól néhány méterre. Valami trükköt akartam csinálni, de már nem emlékszem, hogy mit, csak az maradt meg, hogy keresztbe fordult a kormány, én előre, a kormány vége pedig beleszúródott az alhasamba. El is estem, tenyér, könyök a murván jól lehorzsolva, ahogy kell. Ebcsont beforr gondoltam, és nem is foglalkoztam vele tovább, mikor is este észre vettem fürdésnél, hogy ahol hasba szúrt a kormány, ott lett egy pukli, ami fáj is piszkosul.
Na pánik indul, tuti sérvem van. Olvastam édesanyám anatómiai könyveiben a sérvről és mondom kész, végem, ez kizáródik, jön az üszkösödés és meghalok. Mindezt kb. tizenegykét évesen. Senkinek nem mertem szólni, de piszkosul be voltam tojva. Volt két nagyon szar éjszakám, mert a diagnózisomat erősítette egy laza gyomorrontás, amiről azt gondoltam, biztos a sérv miatt van, azért rókáztam ki mindent a vacsorából. :) Aztán visszahúzódott a duzzanat és csak kék-zöld folt maradt a helyén. Nagyon boldog voltam, hogy megmaradok és ezek szerint mégsem sérvem volt. :)
Tanulság: nem is tudom mit tanultam belőle. Szerintem semmit.
Védd magad!
----------------------------------------
Kék-fehér Simplon outi.
Szasz Mindenki!
Engem egy motoros rendőr lökött ma fel a Deákon!
Eredmény: gyenge zúzódás a térdemen,holnap felni csere,és még én kaptam a fejemre mert nincs fék a brinyómon. Szal kerűljétek a mocis desztókat!
Ki volt a hibás? Ha te, akkor azt is tanulhatnánk az esetből, hogy a fék nélkülieket kell elkerülni, különösen ha motoros rendőrök vagyunk :-)
Persze igazad van...
A fixi az én bajom,de azt tényleg nem tettem hozzá,hogy a "kedves" biztosúr a kocsik közt lavírozott úgy 60-70nel,holott számtalanszor figyelmeztettek már ŐK,hogy az nem szabályos!
Valahol mindketten hibásak voltunk!Én 3 éve hajtok fixivel,balesetmentesen.EDDIG!
idén május elején törpént:
Lánchídon mentem át Pestről Budára. az ugye 2x1 sáv és természetesen be volt állva a jobb oldal, úgyhogy én szokás szerint (záróvonalnál) a
szembejövő sávban előztem végig a sort. zúztam lefelé a hídról nagy iramban, gyönyörködök a dunai sirályokban, mert nem jött szemből
senki, kb. 10 méterrel a híd vége (körforgalom) előtt a baloldali járdán egy tekingető krapek nézegetett a körforgalom felé, hogy még átsurranhat-e az autók előtt. csak azzal nem számolt a szentem, hogy én szabálytalanul az ellenkező irányból fogok érkezni ugyanabban a
sávban, úgyhogy hiába ordítottam rá, már késő volt. DDDDDAING!! Telibe durrantottam a sípcsontját a 23 milliméter széles első kerekemmel ! (soha életemben nem voltam jó célzó) Már nem emlékszem pontosan, de
azon a szakaszon olyan 35-38 km/h-val szoktam menni. a srác kb. 3 méterre repült el tőlem, a fényképezője valahol a Clark Ádám tér és az
Alagút bejárata közé váltott elsőbbségi jegyet, belőle az akkumulátorok a menetirány szerinti jobb oldali sávban álldogáló autók alatt bújócskáztak. A becsapódás utáni következő pillanatban arra eszméltem, hogy a sráccal együtt szedegetjük össze a pöfékelő autók kerekei
alól az akkukat, miközben kérdezgetjük egymást:
- Are you OK?
- Yes. And you ?
- Fine. I'm sorry, it's my fault!
- GO! (mert az elmúlt 2 mpben elég nagy forgalom kerekedett a körforgalom felől)
aztán átnyargaltunk a hőn áhított jobb oldali járdára, persze hirtelen fel sem tűnt, hogy dugig volt a hátizsákom bazi nehéz gyümölcslével,
meg a bringa is feltűnő mód könnyebb lett a sok adrenalintól). szóval a srác szabadkozott, hogy egyértelműen az ő hibája és very fucked up sorry. picit szívta a fogát, fájt a lába, de semmi komoly. a kamerája nem érdekelt : ) nekem elgörbült az egyik fékváltókarom, de azt vissza
tudtam tekerni, a hátsó féket viszont ki kellett kötnöm, akkora 8as lett benne.
ennyi. így utólag belegondolva:
1; a kurva anyámat, hogy milyen áldott jó dolog bukót hordani! (csak itthon volt meg az a kép, h. egy vectra bal hátsó felnijétől 3 centire pislogok)
2; azon a szakaszon ha akartam volna sem tudtam volna gyorsabban tekerni
3; hogy a picsába lesz nyolcas a hátsóban, amikor frontálisan karambolozok ?
Tanulság:
szerinted ? :D
A következő alig pár hétre rá történt, és nem sokkal távolabb:
Alagútból jövök kifelé a járdáról a buszöblön keresztül csorgok az előbb említett körforgalomba bele. Kezdem felvenni a szokásos iramot a Lánchídra való felhajtáshoz, mikor a körforgalom közepén az előttem haladó Octavia kombi hátsó ablakának csapódok, ugyanis az egyetlen szempillantás alatt besatuzott előttem (valszeg nem adták meg neki az elsőbbséget a Lánchíd utca felől). Nem is mentem gyorsan, kb. 20-25 körül lehetett, de annyira váratlanul történt, h. a mai napig sem értem. A srác egy darabig puffogott, h. nem érti: a bringásokra nem vonatkoznak a kresz szabályai ? félreálltunk, ő 3x (!!) körbejárta az autóját, h. lett-e valami baja, majd mikor feltűnt neki, h. a Rudy szemüveglencsém felszakajtotta az arcbőrömet, rendőrt és mentőt akart hívni. Jeleztem számára, h. attól függetlenül, h. hogy nézek ki (igazából a számból jobban jött a vér, de az belül volt, nem láthatta) és h. a villa akkorát nyeklett hátra, h. csak 1 kerekén tudtam gurítani... én inkább eltekintenék egy esetleges helyzetszembesítéstől : ) Bocsánatot kértem és lelépett (gondolom nem látta a vérfoltomat az ablakon, de nem is érdekel).
tanulság:
kurva jó dolog a stéherezés. ritkán üt vissza, de akkor nagyot!
Pénteken ( szeptember 25-én ) egy "kisebb fajta sérülés" keletkezett rajtam, kerózás közben.
Valahogy úgy történt a dolog, hogy bringára vissza-stoplibeakasztás közben valamilyen módon a fogaskerék egy kicsit belefúródott a lábamba.
Először csak szisszegtem, majd a Lágymányosi-híd felé menet, a Karinthy Frigyes u.-ban vettem észre, hogy a lábamból ömlik a vér.
Csak zsepik voltak nálam, meg ami amúgy is kell (belső, folt+ragasztó, pumpa); ígyhát picit letöröltem a vért.
De nem sokat ért, mert amint megindultam megint, a következő zöld lámpánál, megint éreztem hogy fáj és lüktet, meg vérzik.
Már nem olyan vészes a kinézete -így öt nap után, de elég dúrván nézett ki frissen, tényleg.
Most már szépen gyógyul. Tegnap este észrevettem, hogy van benne egy kis szennyeződés, amit nem vettem észre eddig, és felkapartam a varrt (nem volt kemény), és lefertőtlenítettem. Csak eleinte vérzett, aztán a fertőtlenítő segített. Közben törölgettem, meg minden.
A sérülés körül meg lilás foltok jelzik az ütés helyét.
Szép volt a fogaskeréktetkóm, mikor friss volt! :P
Hát, röviden ennyi!
Gyorsan történt.
Errorka látta is, mikor találkoztunk, és mentem átvenni tőle a CM matricákat. Pontosabban ez azon a napon volt, odafelé menet!
Siettem!
Hát, ez lett belőle!
Tanulság?! Talán ez:
Utálok sietni! Mindig csak baj van belőle (mint a mellékelt "ábra" is mutatja)!
-------------------------------------------------------
HAJRÁ GYILKOS LÓDARAZSAK (SE)!!!
-------------------------------------------------------
nekem régebben egy fogaskerék felvágta a talpam élét. mert cipeltem valamit és elléptem egy bringa mellett, de nem elég ügyesen... szóval volt egy 5 centi hosszú elég mély vágás a bal lábam belső élén. a mai napig kis fekete olajfoltok vannak benne :)
tanulság: a rozsomákok nem szeretik a májkrémet.
és sose csiszold túl élesre a fogaskerekeidet mert megjárod.
Én egy nagyon fontos dologra jöttem rá hétfőn : bármennyire ismered az utat , ahol mész , mindig légy résen , és ne rutinból tekerj !
Történt ugyanis hétfő reggel , hogy gangolok melózni a már jól megszokott útvonalon (Könyves Kálmán krt. , Lágymányosi híd , Budafoki út) kb. 35 Km/h-val , majd a Lágymányosi híd pesti oldalánál nem a bringaúton , hanem azon a kis földes részen (mint midig) ezzel a lendülettel pofára zuhantam. Amikor feltápászkodtam , észleltem , hogy egy hétvégén odakerült nagyobb kő fogta meg az elsőmet.....
Szerencsére a bukó sokat felfogott az ütésből , de a csuklóim meg néhány bordám azóta is fájnak. Ja és még délután is homokot köhögtem , mert abból lenyeltem egy keveset.
Összefoglalva :
Figyelj a kereked elé !
Hordj bukót !
Ne reggelizz földes kavicsot !
Ne vizelj az elektromos kerítésre !
Kicsit aktualitását vesztette már, de azért leírom.
Irányjelzés (jobbra) közben fékeztem, a kelleténél erősebben, mert már alaposan közelített a kanyar, amit be kellett vennem. Mivel a bal kezemmel fékezhettem csak, az első kereket fogta meg a fék, én pedig szépen átbukfenceztem a kormányon, a bicaj meg rajtam. Rajtam csak pár horzsolás, felületi sérülés. Szerencsére nem estem a bukómra, így azt nem kell cserélnem. Az első lámpám viszont ripityára tört, vasárnap lévén a madaras hiperben kellett beszereznem egy fantasztikus első lámpát (azóta van egy bivalyerős lámpám is előre). A kormányon, fékváltókaron, valamint a computeren felületi sérülések. Ezeket sajnálom inkább, mert ők nem gyógyulnak, a könyököm igen.
Tanulságok:
- Soha ne fékezz irányjelzés közben! Fékezz előtte és/vagy utána.
- Ne használd másra a kezed bicaj közben. Ha fényképezgetsz, vagy telefonálsz, és hirtelen meg kell állnod, nagy bajban leszel, vagy a kütyüd lesz abban.
- Hordj bukót! Max nem lesz rá szükséged.
- A lámpát a kormány ALÁ rögzíteni nem hülyeség.
- - - - -
Ha a metrón Nightwisht énekelek, mindenki bolondnak néz. Ha bicajozom, akkor is. Az a jó a kerékpározásban, hogy nyugodtan énekelhetek közben Nightwisht, emiatt nem leszek hülyébbnek nézve.
Késöbb rájöttem honnan volt ismerős az esésed:
Margit szigetről az Árpád hídra tekertem fel és a beláthatatlan tűkanyar elött csengetni szoktam, mert néha én is belecsúszok. Raktam fölfelé a fal mellett, benyúltam jobbal a csengőhöz, abban a pillanatban löktem egy picit bal kézzel a kormányon, amire az első kerék bebicskázott a falnak és blokk. Hát nyekkentem egyet a kormányba esve... A csengőt leszereltem.
tanulság: ne fékezzé egy kézzel. legalábbis ne az első fékkel.
A legfrisebb eset:
09. 09. 09. Haladok kényelmes 30-35-el végig elsöbbségem van. Stoptáblás keresztutcából jön ki az autó, rám nem, csak a agyalogosra figyel. Esélyem sem volt megállni, így elkezdtem fékezni és kanyarodni, hogy kitérjek az ütközés elöl. Nem jött össze, az autó elkapta a bringám első kerekét, én meg combbal behorpasztottam az oldalát, félig felkenődtem az elejére... A szemüvegem fevágta a homlokom, meg kisebb horzsolások keletkeztek. Bukó éppen nem volt rajtam.
Tanulság:
- Nem feltétlenül a Pesten ütik el az embert, nyugodt kisvárosban is utolérhet a baj.
- A sisak hasznos, lehet most nem díszelegne vágásnyom a szemöldököm felett, és talán nem is lenne asszimetrikus...
- Egy szentet nehéz a túlvilágra küldeni, ámbár ha kikezdesz vele, behorpasztja az autód (ez esetben apuci autóját)
- Lehetőleg ne a kesztheyli kórház hatáskörében érjen balaeset: ha a beleid nem tartod a kezedben, akkor nem igazán foglalkoznak veled... Ha mégis így történne, legalább a helyi hírekbe bekerülsz...
szerk.
- Rendőr!!! Így legalább van esély kisajtolni a biztosítótól anyagi fedezetet a bringa javításához... (majd valamikor érkezik)
Melyik biztosító?
A javításról kérj számlát mindenképpen, a kieső napok útiköltségének a számláját, esetleg buszjegy, béreltautó ( irónia ) szintén bejátszik, orvosi költségek, munkából kieső napok, stb. Ha a kár nagyságáról eltér a véleménye a bizt.kárszakértőjének jogod van független kárszakértőhöz.
„Aurea mediocritas"
Hali
Légyszi nézzetek át a vázrepedés fórumba, kiváncsi vagyok mi a véleményetek a vázról.
ÜDv
Nekem nem volt még akkora nagy esésem, ami vetekedhetne az itt megjelentekkel, sőt, még KTT-s sem vagyok. :)
Eltekintve egy gyermekkori "lejtős-kanyarban-campingbicikli-elsőkerékkel-az-aszfaltszéli-porba-ami-miatt-az-kicsúszott-és-a-tenyerem-plezúros-lett" esettől, nem volt vészes darab.
Inkább megosztok 4 esetet, amit más topic-ban nem nagyon lehetne leírni. :)
1, 10 éve van saját biciklim (tekerek aktívan) előtte is tekertem nagyjából rendszeresen. (25 vagyok) Az első kettő történet még akkoriban történt, amikor a biciklim még új volt, én meg fiatal.
Tesómmal mentünk Miskolc-Tapolcára Miskolc azóta is egyetlen épített bicikliútján (azóta van egy festett hosszabbítása és egy nem hivatalos CM-esek által ecsettel épített szakasz), mindkettőnknek volt kormányszarva. Mentünk egy jó 25-30 km/h-s tempót, beszélgettünk, egymás mellett mentünk, amikor vhogy nemtom hogy, de összeakadt a két szarv, de totál egymásba. Na, volt ott pár másodperc pánik, h megálljunk, vagy mi legyen, de aztán ugyanolyan hirtelen ki is akadt, és mentünk tovább.
Tanulság:
1. ne menj egymáshoz közel két szarvas biciklivel
3. punks not dead :) (ez már hagyomány)
2. Ez erősebb, de csak gyalog szemmel. :) Időszak hasonló, 14-15 éves vagyok, friss biciklis, aki öntudatosan ment megint Mc-Tapolcára. Ezen a ponton keskenyebb volt a bicikliút (az 1. sztori esetében egy régi autóút van átalakítva, ez már újépítésű, keskeny) és kicsit lejtős is volt. Én mentem úgy 30-35 km/h körül, amikor megláttam, hogy előttem gyalogol egymás mellett(!!!) két ffi a bicikliúton! ((Igaz, ott nem volt járda, és azóta bicikli-gyalogútnak van kitáblázva, de akkor még nem)) Munkásnak néztek ki. Én nem fékeztem, hanem úgy gondoltam, hogy elférek mellettük balról. Hát, nem. :)
Még jó, hogy volt a kormányomon szarv, mert azzal találtam el szegény fickó bal csuklójánál a kezét, úgy 30-35ös tempóval... :) Fájhatott, de lehet, h meg is lepődött, mert nem hallottam semmi kiabálást, sem szitkozódást. Nem néztem vissza, mentem tova. Nem akartam elcsapni, de így sikerült...
Tanulság: bicikliúton ne menj egymás mellett gyalog, mert nem járda!
3. Ez a történet nem olyan rég volt, úgy 3-4 éve. Ekkor volt a "kemény-DH-gizda-street-bandázós-tekerős" korszakom ((Akkor még a feketére festett Mali Boa vázamon JACKASS felirat díszelgett... :))), amiből sikeresen továbbfejlődtem zúzós XC-hobbi DH szintre. :)
Na, mentünk be a bandával Mc-Tapolcáról a belvárosba. Aki ismeri, az tudja, h a Nissan Balogh-nál stoptáblával védett a bicikliút! (Talán Mc-on egyedül csak itt) Ennek ellenére sokszor nem adják meg az autósok. Mentünk befelé, laza 15-20as tempóval. Láttam, h kanyarodik a bicikliút felé egy Opeles és valahogy látszott rajta, h nem fog megállni. Az úttól 4 m választja el a stoptáblás kereszteződést, így nem mehetett gyorsan, ezért direkt elémentem, (elismerem, merész voltam, de biztam abban, h meg fog állni, nem ment gyorsan, és készültem is arra, ha esetleg nem állna meg.) A fickó megállt nagy csodálkozva, megálltam én is előtte, s mutattam, h "haver, stop tábla, nem látod?!" Erre nem mondott semmit, csak értetlenül mutogatott...
Hát, lehet, h ennek az egyik motivációja a vagánykodás volt a többiek előtt... régvolt, nemtom
Amúgy nem messze attól a helytől egymás mellett megy a járda és a bicikliút, közte egy 3 m-es füves rész van. És mégis mindenki a bicikliúton sétálgat kutyával, anélkül... hiába szól rájuk az ember, nem ér semmit...
4. Az utolsó eset szintén nem rég volt, 2-3 éve. Rombolok le a Széchenyi főutcán a síneken a Centrum felé és a Villanyrendőrnél gyalogos piroson ment át 4-5 cigány... Én (ma is csodálkozom, h volt bátorságom) fékezés nélkül elmentem közöttük úgy, hogy kb. 3 cm-re az egyik orra előtt. Mivel nem néztek szét, nem nagyon láttak, én meg gyors voltam (25-30) meglepődhettek, mert egy hang sem hallatszott tőlük. Pedig aztán ők nem erről híresek... Ismeritek őket...
Azért szoktam néha ilyeneket bevállalni, h "neveljem" az embereket arra, h vannak biciklisek, és figyeljenek ránk. Ugyanezért szoktam a sáv közepére húzodni, amikor villamosmegállónál egy sávra szűkül az út (A Győri kapuban). Autó úgysem fér el mellettünk, s így meg sem adom az esélyt, h megpróbálják. S régóta csinálom már ezt, de még egyetlen autós sem dudált rám, h mit keresek az út közepén, miért nem a járdán megyek. Lehet, h itt Miskolcon még kicsit normálisabbak az emberek?
Hát, ööö. Amennyiben te sem szereted, ha az autók lecentiznek, mert szerintük szabálytalankodsz, akkor neked sem kéne centizgetni a gyalogosokat, mikor szerinted ők szabálytalankodnak. Nem tudom, mennyit olvasgattál itt, de köztünk nem dicsőség, ha fékezés nélkül bezúzol a gyalogok közé, és az egyiktől 3 cm-re mész el.
--------
bringawiki.hu - Szerkeszd te is!
(Ez is én vagyok, csak már regisztráltam)
1.Jogos, ez régebben volt (azaz akkor kicsit még extrémebben gondolkodtam), és eléggé nem tetszett (még most sem), hogy a miskolci sétálón, mivel nincs hangunk, a gyalog nem veszi észre a biciklist.
2. Nemtom, akkor vhogy nem gondoltam bele, és azt vártam, hogy majd észrevesznek, és megállnak, de meg is lepődtem, h nem álltak meg. :)
3. Multipigmentáltak voltak, nekik a "finoman kikerülöm, tekintettel vagyok rájuk" nem segít. Nem lesznek még így sem előrébb, ha közéjük mész...
De, mint mondtam, ez (mai szemmel) a régebbi stílusomba fért bele, most járdán, meg ilyen helyeken más szemmel megyek már. :)
-------------------------
Hidegsoron lefelé 3 autót előzök
Szia Zseer!
Tehát figyelj nagyon oda a kerékpárúton kószálókra, lassíts, ha nincs bő hely a kikerülésükre maradj mögöttük inkább és csengess nekik. Nekem az vált be ilyenkor, ha már jó távolról elkezdem a jelzést, tudod, nekik is van reakcióidejük. :-)
Abban a kereszteződésben ne legénykedj, mert pórul járhatsz! Sajnos ebben a .... országban annak van eldőbbsége, akinek megadják.
Jó Bringázást!
Legutóbbi balesetem 3 éve nyár végén volt az Északi Összekötő híd kerékpárútján. Úgy 25-30-as tempóval mentem a hídon szigorúan a jobboldalon. Ez még nem is lett volna baj, ha egy szembejövő gyerkőc épp előttem figyelmetlenségből nem sodródik át elém (még az utolsó pillanatig is úgy nézett ki hogy magabiztosan halad a maga oldalán, de a látszat néha csal). Hátsó kerék a levegőben (a fékezéstől), még annyi időm maradt hogy felkészüljek az ütközésre, azután egy igen kemény csatt. Métereket repültem és mindössze egy két vérző sebbel gazdagodtam a lábamon. A srácot abszolút váratlanul érte a dolog, mivel neki úgy nézett ki hogy a karja tört el.
Szülei is ott voltak, akik egyből elismerték hogy a gyerek hibázott és elnézést is kértek.
A kerékpárcomputerem tönkrement, illetve a hátsó kerékből kellett a 2 mm-es nyolcast kivetetni, bár ez volt a kisebbik probléma.
Viszon egy hibát én is elkövettem azzal hogy szinta azonnal visszaültem a kerékpáromra és majdnem én is okoztam egy hasonló balesetet.
Tanulság:
- hídon csak lassan hajtani és rohadtul figyelni, így ha baleset ér akkor is fel tudsz előre készülni az elkerülhetetlenre -> kevésbé sérülsz meg.
- csak akkor űlj vissza a bringára ha már lehiggadtál.
Azóta több mint tízezer kilométert tekertem baleset (még csak nem is estem!) nélkül, pedig számtalanszor jártam arra.
Nekem is volt már állóra vészfékezésem emiatt, szerencsére csatt nélkül. A Margit híd- Bem tér közti úton, nagyjából a találkozás előtt legalább egy másodperctől az utolsó utáni pillanatig folyamatos szemkontaktusban voltam a gyerkőccel, és csak jött egyenesen felém... azóta nagyon figyelem őket:(
Egyébként az utóbbi időszak, optimistán nevezzük felnőtt koromnak, ennek az egyetlen esése egy nyári zápor idején volt. Szinte minden szakirodalom említi, hogy ilyenkor az első percekben csúszik a legjobban az aszfalt, na de Hetvehely falu vasútállomása már csak pár száz méter, egy derékszögű balkanyar, kb 30Km/h, laza kormányon könyökölés, aztán egy pillanatnyi filmszakadás. A következő emlékkép szerint békésen üldögélek a hátam mögött letámasztott kezeimmel az úton, a gép az oldalán fekve pont a lábaim előtt, és egyre távolodik. A sebességem ekkor már csak kb 20Km/h volt, és még az út széle előtt meg is álltam, a bringa pedig eltűnt előttem egy kis füves árokban. Sérülések: semmi. Zsűri értékelése (kapuban beszélgető négyfős fiatal társaság): koreográfia: 10/10; kivitelezés: 10/10. Tanulság: ami elméletileg csúszik, az bizony gyakorlatilag is.
Nálam csak minden sokadik ehhez hasonló helyzet végződik csattal.
Tavaly a Pünkösd utáni hétvégén voltunk a Balatonnál, ahol elkapott bennünket egy hatalmas zuhé. Az úttesten kb. 1 méter szélességű patakban ömlött a víz, akkor egy rossz fékezés miatt majdnem taknyoltam egyet a hirtelen csúszóssá váló úton. A mögöttem jövők utólag megkérdezték hogy hogyan sikerült ezt a manővert összehozni.
Tanulság: Ilyenkor különösen óvatosan a fékkel.
Felrémlettek a gyerekkori emlékek!:)
1. Dunakeszin a temetődombról tekertem le ezerrel kb hét évesen, aszfalt úton merőlegesen át-lett volna a terv (akkoriban kb óránként járt arra 1-1 autó), de az út szélén épp oda nőtt ki elém egy rácsos csatornatető, amibe tökéletesen beleillett a néhai kemping bicikli első kereke! Biciklin, úton átrepülés, minden lehorzsolás, sírás-rívás..
2. Csopper Tacskó biciklimmel egykerekeztem (nem volt egyszerű mutatvány), de ahogy felkaptam az elejét, a kilazult első kerék a biciklit elhagyva elgurult balra, én meg nagy meglepetésemben kénytelen voltam lerakni a villákat, páff..
3. A legcikibb: tavaly tavaszi CM-en még a Tabánban piknikeztünk indulás előtt, majd mikor megindult a menet összekaptuk a szemetet egy zacsiba, hogy majd az első kukánál kirakjuk! Füves dombon lefelé menet jobb kézben szemeteszacsi magam mellett lelólgatva (már a kukára fókuszáltam a lejtő végén, és számoltam a röppályát) belementem egy dimbes-dombos gödörbe, és a tervezett lassítás helyett bal kézzel ráfékeztem egy satut! Biciklis cigánykerék, szerencsére csak kb kétezer bringás orra előtt!:)
4. Pár hete a hóban, járdán (máshol nem tudtam menni) két gyalogost akartam kikerülni, persze gyök kettővel, és a járdára ültetett fák körül lévő, aszfaltmentes, 10 centi mély gyűrűbe csúszott bele az első kerekem a peremről, majd a villa, a kormány, a váz, meg én is, mert nem láttam a hótól, hogy az ott van! Mivel lassan mentem, épp csak letérdeltem, viszont ha gyorsabban megyek talán bele se csúsztam volna..
5. És a ráadás: épp egy hete pénteken, egy nagyon-nagyon átmulatott éjszaka után, old-school romantikusan a vázon vittem haza a leányzót hajnalban, aztán a harmadik esésnél elszakadt a film, pedig nagyon röhögtem háton fekve, az még megvan..
Másnap valami tök ismeretlen helyen ébredtem, a bal orcámon nem volt bőr, a jobb térdem és sípcsontom tropa lett, a bal sípcsontom csak simán fájt, a bringám, telóm, táskám, és a lány eltűnt. Délutánra aztán kiderült, hogy a leány haza taxizott (és én hívtam neki a taxit..), a táskámat a szórakozóhelyen hagytam, a bringám és a telóm pedig a rendőrségen várt rám, hogy átvegyem, mert valaki megtalálta, ezúton is köszönöm neki! Első-hátsó nyolcas, de akkora, hogy beleragad a villába! És hogy mi történt...örök rejtély marad..
És a tanulságok:
1. Tartsuk karban rendszeresen a biciklit
2. Hóban csak óvatosan
3. Punks not dead
4. Dombról lefelé ne egykézzel elsőfékezzünk, pláne ne tömegben
5. És nagyon mata részegen neeee..
;)
Azt szeretném kérdezni, mielőtt kiszakad a belsőm és hogy ne a saját hibámból tanuljak.19es belső szélességű felnibe nem gáz a 18as felniszalag?Csak mert nem találtam 19es méretben.
ácsi!
a tömlővédő szallag nem mehet faltól-falig,
hiszen a külső peremének a felnire kell felfeküdnie nem a szallagra.
szerintem
Tradicio és Minőség! 1954-ota :D
Pont az ellenkezőjét olvastam upsz.Akkor 50-50:)Legfeljebb a -jó lesz még valamire- feliratú dobozban landol.
bőven jó. úgyis csak a furatok felett problémás a dolog, oldalanként 0,5mm eltéréssel működnie kell.
Minőségi felniknél,ahol a perem visszahajlik és van kiképezve horony a külsőnek.Ott faltol falig mehet. gyengébbeknél és ott ahol szinte árok van a küllőknél,ott az a méret.
Bocs ha nem vagyok érthető :)
Tradicio és Minőség! 1954-ota :D
Ez pont ide illik: http://www.criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100124/kenyszerleszallas
Azóta sem használható a monti, bár megkapta az új kereket, de mint kiderült, a fék is megsínylette a kaszkadőr mutatványt: nincs széthúzó rugóerő a bal első oldali V_fék -konzolban.
A bal kezem még mindig fáj egy kicsit..
----------------------------------------
Kék-fehér Simplon outi. Hidegben ERRŐL tuti megismertek. :)
2 hete pénteken Móricz körtéren 61-es villamos meghosszabbított sínpárján próbáltam átlavírozni, de sajnos kissé csúszott, én meg edőtem oldalvást... a bal oldalam csurom retek, a bukóm koppant a flaszteren, és mint utólag kiderült a bal kisujjam eltört, ami azóta sínben töltve tengeti mindennapjait. De természetesen másnap már mentem is snowboardozni, mert az jó nekem! :P
a tanulság: nesinezzé, és horgyá bukót!!!
ragmeg
BlackBee
"...a bal kisujjam eltört..."
Ajjaj. Basszus. Nem megy most majd neked az ingabasszus. De tudod mit? Gyógyulj meg és legközelebb vigyázz a síneken. Azok gonoszok amikor ferdék és nedvesek. :-)
2009 szeptember. Reggel ködös nyálkás időben örülve a gipsz levételnek és a 6 hét utáni első tekerésnek raktam az Üllőin befelé. XVIII ból XIX felé menet az első vasút sínt jól vettem viszont a másodikat a Ford szalonnál nem igazán.30 körüli sebességgel megcsúsztam és egy piszok nagyot buktam,még szerencse,hogy nem sok kocsi járt ott reggel negyed hat kőrül.Térdem vérzik vállam és a karom nagyon fáj.Fejem nagyot koppant,de hála a bukónak semmi komolyabb egy kis szédülésen kívül.Sajnos volt még vissza 11 km a melóhelyemig majd délután kiderült,hogy eltört a könyököm.Ismét kaptam egy jó kis gipszet.Tanúság:
Óvatosan a síneken!Főleg,ha nedvesek!
Jaj, az mekkora szivatás már!
Kifelémenet még csakcsak túl lehet élni, befelé viszont énis mindig parázok, megyek sávközépre, hogy viszonylag rendes szögben tudjam venni.
.
IPG
olajzöld trek, sárga kerekek, kék bagaboo
Sávközép? Én inkább a szélére húzódok és próbálom merőlegesen megközelíteni.