Bicikliút halállista

Az Indexre irok cikket a városi biringázás egyik legsötétebb fejezetéről, az életveszélyes bringaút-közút kereszteződésekről. Olyasmikre gondolok, mint pl Óbudán a Görzenálnál a beláthatatlan átkelő egy kanyar után. V Thököly-Stefánia. bénán kialakított út, beláthatatlan kanyar, jelzetlen kereszteződés, állandó kamionforgalom, krokodiltó. írjatok!
köszi
andrás

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
smechervandorol képe
smechervandorol (nem ellenőrzött)
1 h, 2008-05-26 13:01

Bajcsy - Andrassy sarok a bajcsy bringautrol a deak ter iranyaban:

amikor a bringasok zoldet kapnak a Bajcsyn levo kocsik szinten jobb filtert kapnak. A kocsik mar a bazilikanal latjak, hogy zold az ut es (gyakran nagy sebesseggel) kanyarodnak jobbra a bicikli uton keresztul a Jozsef Attila utcaba: ha pedig kivarod oket, az ut kozepen talalhatod magadat amikor elindul a Jozsef Attila utcabol a keresztforgalom.

lajhár képe
lajhár
2 h, 2008-05-26 13:01

Hengermalom utcát a járdán az a sárga vonal, katasztrófa. Majd mindennap vagy egy mellékutcából, vagy egy kihajtóbol előmászó autó próbálja csikizni az ember oldalát. Nagy szar.

A Népliget és a Stadionok között a külső körúton is elég vicces a cucc, az talán annyira nem életveszély, de rossz.

Köbányai útról meséljen az, aki arra jár, de az is szép.

Legújjabban volt szó az ideiglenes megoldásról az Erzsébethíd alatt.

Moszkváról a rakpartra levezető ízé is horror, még pár elsöbbségadásos táblát is kiraktak a járdán menő "bicajos infrastruktúrára". Ez különösen azért kedves, mert miközben figyelsz a bevásárlókocsis nagymamira, unokára, kutyára, szembejövő biciklistára, autórol jobbra-balra, na a táblát tuti nem szúrod ki.

Még bírom a józsefvárosi piac elötti tréfát, a rengeteg tereptárgy miatt gyakorlatilag szlalompálya, és ha nyitva a piac, tömve van emberekkel, utána meg sokszor szügyig áll ottan a gané...ott mondjuk nincs kersztező forgalom, de gyakorlatilag használhatatlan. Tapasztalatlanabb kerékpárosok szórakoztatása céljából némi ipari vágány azért sréhen kersztezi...

Minden járdán vezetett bringás mizéria rossz, mert csak lassan és erössen defenziv módon használható biztonságosan a gyalogosok miatt, és az úttestel való minden találkozás életveszély, föleg, ha nincs lámpa, vagy egyidőben vált.

Ádám

Perillustris képe
Perillustris
3 h, 2008-05-26 15:13
Karago képe
Karago
4 k, 2008-05-27 12:14

Üdv!
Most veszem csak észre a videón: Az autóknak szóló, haladási irányt jelző nyíl a kerósoknak szóló jalzőlámpa alá(!) van szerelve. Ha az autós nem figyel eléggé, nem elég alapos, azt látja: az ő haladási irányát jelző tábla felett zöld a lámpa...gáz,...és gyász!
- - - - - - - - - - -
BRINGASÁVOT MINDEN ÚTRA!

Mumin képe
Mumin
5 h, 2008-05-26 13:13

Szerintem a város legveszélyesebb pontja a Kőbányai-Könyves Kálmán sarok, ha a Népliget felől megy az ember a Stadionok irányába. Ott a kamionok elfordulnak, épp a bicikliút zöldjére. Már történt több halálos baleset is.

Pirosbicikli képe
Pirosbicikli
6 h, 2008-05-26 15:14

Ott volt már olyan, h inkább vártam egy másik zöldet, mert egymás után jöttek a kamionok, esély sem volt rá, h átmenjek, gyalogos se nagyon volt akkor. Sokszor szoktam integetni is a kamionosnak míg a pirosnál állunk, h látja-e h ott vagyok, eddig még nem vették ismerkedési szándéknak :D :D

Belzebúb képe
Belzebúb
7 h, 2008-05-26 13:27

-Újpest-városkapu metrómegállótól a Váci úttal párhuzamosan a Tesco vonaláig együtt fut a kerékpársáv a járdán az összes gyalogos tesco bevásárlóval

-Duna-pláza mögött folytatódik a kerékpárút a centrum felé, a Cserhalom utcában haladva a Csavargyár utcánál keresztezi a bringaút a Cserhalom utcát, de itt nincsen felfestés, ezért hacsak nem vagy überhatározott, az autósok szarnak az elsőbbségedre

-XIII.ker Cserhalom és Vizafogó utca találkozásánál van egy híd, ott a bringaút valahogy eltűnik, és egy elég keskeny részen tudsz csak áttekerni, ráadásul az építkezések miatt az útfelület mindig homokos-salakos csúszós, és itt nagyon nagy forgalmú kerékpár közlekedés van, jövünk egymással szemben, egyensúlyozva hogy le ne essünk az útra

-Margit-híd budai hídfőjénél a bringaút eltűnik, és belevezet a híd aluljárójába, ahol egymillió utas sétál a hévtől a villamosig és vissza -legnagyobb eszetlenség bringautat emberek közé vezetni-.

hirtelen ennyi...

a város nem autóúthálózat, hanem közösségi hely

Lujza képe
Lujza
8 h, 2008-05-26 15:37

Úgy látom, ugyanazon az úton közlekedünk:)

Amivel kiegészíteném: A Dagály strand előtt megy a bringaút, ahol a parkoló autók hol odalógnak, hol nem (de inkább igen:)),főleg a nyáron, a szenzonban, akkor ezren parkolnak ott össze-vissza, és sosem figyelnek, lődörögnek, gyerek, idős, matraccal meg labdával, de véletlenül sem figyel, pedig ott elég jól látható, h bicikliút is van. Hiperóvatosan kell ott elhaladni általában, én figyelek mindenki helyett...

A reggeli "Margitszigetezésért" azonban érdemes erre járni! (főleg, ha nem épp előttem halad a 26-os busz:))

Perillustris képe
Perillustris
9 h, 2008-05-26 16:23

A kiegeszites jogos, de nem ez lesz a cikk temaja. A Dagaly elotti reszen egyebkent valoban az egyetlen jo megoldas, ha lelassit az ember (a tavasztol oszig tarto idoszakban mindenkeppen).

Lujza képe
Lujza
10 h, 2008-05-26 16:37

Oké-oké, csak eszembe jutott, és nem bírtam magamban tartani, bocs! :D

ptibcsi képe
ptibcsi
11 k, 2008-05-27 13:10

"Cserhalom utcában haladva a Csavargyár utcánál keresztezi a bringaút a Cserhalom utcát"

ez van a terminus előtt? engem ott kapott el egy hülye bringás, aki az úton indult a pláza felé, majd mikor rájött, hgoy a macskakő halál, a kocsibejárón bevágott, elég jó tempóban. Ha nem veszem észre olyan frontálisat csattanunk, hogy csak na

neo képe
neo
12 h, 2008-05-26 13:29

Köbányai út végig, ott tényleg van minden; gyalogos kerülgetés, piacnál gyalogos+rakodómunkás+rakodóautó kerülgetés, aztán kereszteződésben zöld jelzésnél is kanyarodó autó+kamion, villamos kereszteződés. Kápolna utcában a bringaút az vicc ahogy van, gyakorlatilag a járdán vezet végig, aminek a minősége is nagyon rossz (az úttestté is),+gyalogosok+építkezés kerülgetése.
+ Jászberényi út, ahol nincs bringaút, viszont mind az úttest, mind a "járda" alkalmatlan és életveszélyes a biciklis közlekedésre. :(

CMX képe
CMX (nem ellenőrzött)
13 h, 2008-05-26 13:36

Az én útvonalaimon a legroszabb helyek:

1. Szentendrei út Mozaik utcai felüljáró után kifelé. A Szentendreiről jobbra nagyívben levezető utak keresztezik a bringajárdát, hogy az autósoknak még csak lassítani se kelljen 70-ről a kanyarodáshoz, nem beszélve arról, hogy az ottani vállalkozások ügyfelei/dolgozói végig a bringaúton parkolnak minden nap.
2. A "másik oldalon", Jégtörő utca. A zajvédő fal egész a kereszteződésig takarja a bringagyalogutat. Miért nem lehetett a járda másik oldalára építeni???
3. Berlini út. Katasztrófális minőség, kimozgósodott térkövek nagyrészt bokrokkal fedve az út felől, hogy onnan ne is látszódjon a kerékpáros.

birdlady képe
birdlady (nem ellenőrzött)
14 h, 2008-05-26 14:16

Kőbányai út! Én minden nap erre járok, ahol ez a halálos baleset is történt:
http://www.inforadio.hu/hir/eletmod/bulvar/hir-195609

A Hungária-Kerepesi kereszteződésen is nagyon rossz átjutni, ott is kanyarodnak rengetegen jobbra kisívben, amíg a bicikliseknek zöld. És közben meg kell küzdeni a hömpölygő néppel is, akik a buszpályaudvar és a trolimegállók között szédelegnek a bicikliúton.

dogfish képe
dogfish
15 h, 2008-05-26 14:18

Nagytényi (XXII.) mellett végig, tele keresztekkel. Sok közülök beláthatatlan, az autós meg észre sem veszi, szarik rája, a figyelmeztető/elsőbbségadás kötelező, STOP táblákat.

Vicces a külső tétényi melletti ajánlott kerékpáros útvonalszakasz is. Tele kereszforgalommal, és mindnek elsőbbsége van. Majd 100-150 méterenként van 50 m bricikliút, ami, mint tudjuk, kötelező jellegű.

Még jó, hogy tojok rájuk, és a tétényin rakom neki...

-ogre- képe
-ogre-
16 h, 2008-05-26 14:25

a kőbányaira +1. elég gyász az összes nagyobb útnál a kereszteződés.
ami ugyan nem halál, de közepes balesetveszély, az pest, felsőrakpart. bent kezdődik a dráva utcánál a susnyásban, pár értelmetlen és beláthatatlan kanyar a teljesen elszigetelt keskeny bicikliúton.
ezek után ott van az alsó rakpartról feljövő út. na az remek. csoda, hogy még nem csaptak el ott valakit. ezerrel jönnek lentről, és ha úgy látják, mehetnek, mennek is. pedig frankón macisajt és kiegészítő tábla. oda két sárga villogó kéne elsőre. emellett a dráva-jászai szakaszról nincs egyetlen tisztességes lehajtási lehetőség sem.

Perillustris képe
Perillustris
17 h, 2008-05-26 14:33

SZVSZ Andras kifejezetten a halalos baleseteket "termelo", s az ennek veszelyet magaban hordozo keresztezodesekre gondol, amibe pl. nem tartozik bele az MHB alatti atvezetes, valamint a gyalogosokkal kozos utszakaszok problemaja sem.

adamekp képe
adamekp
18 h, 2008-05-26 18:08

GB adatbázis.

üdv adamekp

favorit84 képe
favorit84
19 h, 2008-05-26 14:40

tök jó, hogy írsz erről!
Szilágyi E. fasor, János kórház és Budagyöngye közötti rész. Sok keresztutca, sövény. Kb. egy hónapja rendőrök bírságolták az elsőbbséget meg nem adó autóst, de ez valszeg nem mindennapos.

j_gergo képe
j_gergo
20 h, 2008-05-26 15:09

+1

Ezen a szakaszon a legnagyobb probléma, hogy tábla jelzi ugyan, hogy a járdán bringaút van, de a kereszteződésekben az autósoknak nincs elég feltűnően jelezve. A főútvonalról lehajt az autós, és mivel főútról jön, nagy sebességgel érkezik rá a bringaútra.

Egy gyalogost észrevesz, biciklivel viszont könnyen ütköznek, mert a bicaj a sövény takarásából érkezik. Éjszaka semmilyen kivilágítás nincs. Súlyos balesetet még nem láttam, mentőautót viszont már igen ezen a szakaszon.

Nores képe
Nores (nem ellenőrzött)
21 h, 2008-05-26 19:29

Éppen ebben a sorrendben! Most szombaton törtem összem magam ott, vagyis a Szilágyi E. fasorból a János kórházba vitt a mentő. Ma jöhettem haza 2 napi megfigyelés után.
24 ezer km után megtörtént az első bukfencem első fék miatt. Későn vettem észre a jobbra kisívben velem szemben felbukkanó autót, és 1 méteren próbáltam megállni, abban a hiszemben, hogy ő úgysem adja meg.
Tehát bár szabályos volt (mikor kiterültem elé, nem hajtott át rajtam), azért rámijesztett egy pöppet...

Tanulságok:
- bringajárdán nem szabad sietni (25-30 fölött már életveszély)
- néhány autósban még lehet bízni, hogy megadja az elsőbbséged, ezért nem érdemes összetörni magad fejreállással.
Valószínűleg nem figyeltem elég intenzíven, azért csak az uccsó pillanatban bukkant elém a kocsisorból...

atomboy képe
atomboy
22 h, 2008-05-26 14:41

Remelem, nemcsak a budapesti keresztezodesekrol lesznek szo. Szegedrol is tudnek mondani parat, a legveszelyesebb szerintem a Sportcsarnok elotti lampas keresztezodes, aminek a jobbkanyar savjat nem iranyitja a lampa, pusztan tabla figyelmeztet, plusz jardasziget.
Kerekparos szempontbol azert veszelyes, mert nem lehet siman feljutni a kerekparutra, hanem fel kell dobatni az elso kereket, majd a hatsot, tehat lassan kellene haladni, hiaban van lesullyesztve a padka, 3 centi a szintbeli kulonbseg. Amde a kanyarodo autok sokszor nagy sebesseggel veszik be a kanyart, egyszer majnem elutottek.

A Jozsef Attila sugaruton tobb belathatatlan keresztezodes van, ami szinten balesetveszelyes.

Meg egy: Oskola utca, Dom ter keresztezodes, ha hid felol megy a bringas, az oszlopok miatt nem latja a bal oldalon jovo autokat, eleg hulyen van megoldva az egesz, az egyoldalu-ketiranyu bringasav borzalmas veszelye. Egyszer gyerekfejjel vegigrobogtam az Oskolan, es csak a fekeimnek koszonthetem, hogy nem tanykoltam bele egy ott semmit nem kereso teherauto oldalaba.

Ha az ujsagironak kell fotok a helyszinekrol, reszletesebb leirassal, elkuldom.

atomboy

Mumin képe
Mumin
23 h, 2008-05-26 14:56

A Stefánia-Ajtósi kereszteződésben kétszer is elüttetheted magad, ha szerencsé(tlensége)d van...

gyorkos képe
gyorkos
24 h, 2008-05-26 19:43

És akkor már ne feleljtsük ki a Stefánia vs. Thököly kereszteződést. Mint tudjuk halálos a Városliget felől.

Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Elveszett közúti jelzőtáblák bejelentése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.)

Kanuni Sultan Suleyman

Mariann képe
Mariann (nem ellenőrzött)
25 h, 2008-05-26 14:57

A Lágymányosi hídról lejövő jobbra kanyarodóknak van egyszerre zöld a gyalog+bringaúttal. Legtöbbször elég erőteljesen kell kikényszeríteni az elsőbbségedet, és ha a hídról lefele jössz, akkor nem is biztos, hogy észrevesznek. (Dombóvári-Pázmány-Péter sétány-rakpart kereszteződés.)
Sok a kamion, miattuk még rosszabb, néha a 'kedves' autós a szomszéd sávból is képes jobbra kanyarodni, ha épp nincs kedve kivárni a hosszú kamionsort (=> nem látod a kamiontól, ő meg nem figyel a kerékpárút+zebrára).

Perillustris képe
Perillustris
26 h, 2008-05-26 14:59

Az en gyujtesem, amik elsore eszembe jutottak:

- Vaci uti egyiranyu utszakasz (Shell-tol a Duna Plaza-ig) mindket oldala - a lekanyarodo autok miatti fokozott eletveszely

- Vaci ut - Arpad ut keresztezodese (http://freevlog.hu/video/6135.html)

- Petofi-hidra felhajto sav a budai oldalon, a ZP-nel

- Budai bringaut - Halasz utca - itt rengeteg baleset tortent mar

- Timar utca - Arpad fejedelem utja keresztezodese, ahol a ki-, de foleg a Timar utcaba bekanyarodok jelentenek veszelyt a kerekparosra, ugyanis mire a kanyarodosavbol be tudnak kanyarodni, addigra elfogy a turelmuk, s nagy lendulettel hajtanak be, am a keresztezo bringaut keveseknek tunik fel

- Ha a fentieket tuleltuk, akkor ujabb veszelyt jelent az Arpad-hid elotti resz, a szalloda utan (Serfozo utcai kikanyarodok)

- XIII. Cserhalom utca - Csavargyar utca, ahol szinten keves figyelem marad a biciklisre

fake_ képe
fake_ (nem ellenőrzött)
27 h, 2008-05-26 15:07

nem bicikliút, de veszélyes: a duna felől az alagútba bevezető járda. nem látni semmit. egy nagy tükör hiányzik onnan.

j_gergo képe
j_gergo
28 h, 2008-05-26 15:21

Az egy járda. Csakis azért biciklizünk rajta, mert az úttesten tilos. Megoldás az lenne, ha átminősítenék bicikliútnak (persze akkor hol mennek a gyalogosok?) vagy az úttesten is bringázhatnánk (ez lenne az optimális).

Szerintem jelenlegi állapotában nem kell tükör, hanem lassan kell haladni biciklivel a vége felé.

Itt most bicikliutat (sávot, bringajárdát) kell gyűjteni, ami súlyos balesetet okozhat. Az, hogy valaki az Alagúton szabálytalanul kel át (mert csak úgy tud), nem tartozik ide.

jurij.ganjov képe
jurij.ganjov
29 k, 2008-05-27 16:35

speciel én egy időben próbáltam reggelente a duna felé az úton menni.

egyrészről kellemes meglepetés, h a legtöbb autó félrehúzodik, pedig ugyebár ott biciklivel behajtani tilos. másrészről viszont agyhalál, mert középen annyira nincs lekoptatva az út, h mindent kiráz a hátsófeledből... bár arra jó, hogy ha addig nem is sikerült, akkor felébredj :) az igaz, h duna felöl para, én lassan megyek be az alagútba és (bár a buszmegálló miatti ficak ezt még pluszban nehezíti) mindig próbálok úgy bemenni az alagútba, h a lehetőségekhez képest a
legtöbb látszódjon belőlem.

Igazából szerintem a járda főleg a másik irányból béna, mert pont hogy nem akarsz lassan menni, alagútban jól lehet gyorsulni, plusz akkor lendületből tolhatod fel a hídra, ehelyett pont a másik irányból jövők miatt nem jössz ki lendületből...

tudom ez az egész off volt, de ezt minden nap 2szer végigélem, így párszor már végigfutott az agyamon a dolog. kszönöm, h elmondhattam :)

...::: az élet mixelve szép!!!

hallgasd te is:
http://jurijs-stash.mypodcast.com

magwas képe
magwas
30 h, 2008-05-26 15:15

A RABIC halállistáján a Kerepesi út a Kőbányai út és a Kőbányai#Nagyonnagy szerepelnek.

A Kerepesivel kapcsolatban elég régóta küzdünk, hogy szüntessék meg. Kb. mióta megépítették.

A belvárost pedig le kell zárni.
--
a bátor kommutátor

j_gergo képe
j_gergo
31 h, 2008-05-26 15:18

A probléma: a főútvonal mellett járdán vezetett, és ezért autósok számára nehezen belátható bicikliutat keresztezi egy mellékút. Ilyenkor a főútra fel- és onnan lehajtó autók nem számítanak biciklisre. Kétfajta „megoldással” szoktam találkozni:

1) A bicikliútnak van elsőbbsége, de az autósok nem adják meg, mert nem tudják, hogy bicikliút van ott, vagy szarnak rá.

2) A biciklis "védelmében" kiraknak egy elsőbbségadás kötelező táblát a főútvonallal párhuzamosan közlekedő biciklisnek. Ez a megoldás igazságtalan (miért vagyok én alárendelve a mellékútnak is, amikor főúton haladok ,csak azért, mert környezetkímélő közlekedési eszközt választottam) valamint szintén veszélyes, hiszen a biciklis joggal feltételezi, hogy nem kell elsőbbséget adnia a mellékutcáknak. Ez a megoldás gyakorlatilag csak arra jó, hogy a gázolókat megvédje a büntetéstől.

Az 1)-re példa a Szilágyi Erzsébet fasor (János kórház–Budagyöngye és azon is túl). A 2)-re szerintetek hol van a legkirívóbb példa?

Perillustris képe
Perillustris
32 h, 2008-05-26 15:25

Ez a megoldás gyakorlatilag csak arra jó, hogy a gázolókat megvédje a büntetéstől.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem 18, hanem 3-6 honap felfuggesztettet kap a gazolo.

mark74 képe
mark74 (nem ellenőrzött)
33 k, 2008-05-27 09:58

Szerémi és a barázda sarka! Végig elsőbbsége van a bicikliútnak kivéve ott. Gondolom mivel sok baleset történt (én is láttam egyet + házunk építője pedig kifezetten mondta hogy ő is elütött valakir) kitettek a bicikliseknek egy elsőbbség adás kötelező táblát. Ezzel aztán sokat nőtt a biztonság!

White_Tiger képe
White_Tiger
34 h, 2008-05-26 16:01

Nem olvastam el minden hozzászólást, így nem tudom, írta-e már vki.

III.ker., leválasztott bicikliút a szépvölgyi út és a tímár utca között. Nem messze a tímár utcától az út átszeli a bicikliútat. Ráadásul olyan S-kanyarban megy az út, h marha nehéz belátni bárhonnan is. Én se látom az autókat, és ők se engem. És természetesen rendszeresen száguldoznak az autók itt, a sebességkorlátozás ellenére, nem egyszer volt már olyan eset, h megállt nekem egy autós, és egy másik majdnem belerohant... Ja, és persze a bicikliútat jelző tábla régen kidőlt egy viharban...

Mondhatni tipikus.

---
Rossznak gondolod a világot? Látnod kellene a többit!

Perillustris képe
Perillustris
35 h, 2008-05-26 16:21

Ez Andras egyik peldaja a bevezetoben (atkelo a Gorzenal-nal).

dalospet képe
dalospet
36 h, 2008-05-26 16:42

A Kacsa u-Horvát u. is elég kellemetlen hely, ezt bizonyítj a az alábbi baleset is: http://kerekparosbalesetek.freeblog.hu/archives/2007/07/23/Teherauto_gaz...

Részben az MK javaslta alapján módosít most a kerület a szakaszon KMOP-pályázati forrásból. Sajnos nem vállalták fel a teljes javaslatot, ezért csak a Varsányi I. utcából kikanyarodó kerékpáros irány kerül majd az úttestre...biztonsági szempontból ez is pozitív, mert ez a jobbhorog által leginkább veszélyeztetett irány...

a hivatkozott blogon bőven találsz még anyagot az írásodhoz

Napsugár képe
Napsugár
37 h, 2008-05-26 16:43

Hungária krt. - a Kőbányai felől a Salgótarjáni u. utáni első kereszteződés tökéletes mértékben beláthatatlan. Stadionok felől pöpecen nyírott bokor takar teljesen(szerencsére nem örökzöld, télen van egy kis könnyítés... :)), Kőbányai felől érkezve pedig általában egy kisbusz bír a panorámába parkolni...

Kőbányai legalább +1. Nem is használom... a macskaköves buszmegállókat kiszenvedem a "bringaúton", de utána úttest. Még élni szeretnék. Meg haladni :)

aron képe
aron
38 h, 2008-05-26 16:57

varsányi irén utca, szilágyi böske faszorr...
ez hogy tetszik: http://bringaut.hu/?q=node/919

*
www.criticalmass.hu/lakat

http://kerekparosklub.hu/eszak-pest

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
39 h, 2008-05-26 17:15

Nem halálos, de neuralgikus pont az útvonalamon az Újpest rakparton futó kerékpárúton lévő egyetlen kereszteződés. A bringaútnak van elsőbbsége, ehhez képest általában keresztbe megáll rajta mindenki, mielőtt kikanyarodna a felső rakpartra.
Értelmetlen kerékpársáv kategória győztese pedig a Hősök terénél lévő nemistommi.

www.gruppetto.hu

kavics képe
kavics
40 h, 2008-05-26 17:17

Duna Pláza oldala. A mélygarázsból érkező autós sokszor az utolsó pillanatban látja meg a biciklist.

Béke út-Szegedi út saroktól 20 méterre a Duna felé, a Békéről jobbra kanyarodó. Sofőr ismerős mesélte, hogy autóval nagyon para - a kukák meg a bokrok mögül hirtelen ott terem előtte egy biciklis.

A budai parton az Árpád- és a Margit-híd közt kb. félúton, a bicikliút két S kanyar közt keresztezi az autóutat, mindkét végén padka, beláthatatlan. Nekem para.

----------------------------------------------------
A városba bicikli való. Meg busz, metró és villamos.

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
41 h, 2008-05-26 17:26

Szegedi út-Dévényi út kereszt is elég para.

www.gruppetto.hu

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
42 h, 2008-05-26 17:28

Szegedi út-Dévényi út kereszt is elég para.

www.gruppetto.hu

-youdit- képe
-youdit-
43 h, 2008-05-26 17:33

Szia, először is köszi az eddigi, bringázást népszerűsítő cikkeidet! :)

1. Lágymányosi híd felől jövet a Könyves Kálmánon amikor az ember keresztezi az Üllőit a Népliget fele, 3 vagy 4 lámpa ereszti át a biciklist, ami után közvetlenül van egy lámpa nélküli. Az Üllőiről jobbra kanyarodó autók valószínűleg akkor se állnának meg, ha nem lenne 180 fokkal elforgatva a macisajt. A biciklis meg örül, hogy megkapta a negyedik zöldjét (nincsenek sorba kapcsolva), és macisajt nélkül is azt 'érzi', hogy mehetne tovább egyenesen.

2. Könyves Kálmán a Lurdynál, ha a híd fele megy az ember, egyszerre indul a nagy forgalom a biciklis/gyalog zölddel, autósok pár méterrel hátrébbról. Itt egy gyalogos ismerősömet kapta el nem túl régen a jobbra kanyarodó, csigolyatörés lett.

3. Krisztina körutat keresztező bicikliút a Vérmező felső szélén, Moszkva tér előtt. Itt jött valamelyik vasárnap az az autós, aki úgy gondolta, bátran átvághat a piroson, hiszen ott úgyse jön gyalogos, 'csak' biciklis. Nincs gyalogos-zebra, csak bicaj, félórát (tényleg több ciklusnyit más kereszteződésekhez viszonyítva) kell várni, míg zöld lesz a bicikliútnak, ráadásul mikor végre kilő az ember, a bokrok takarásában nem is látja be teljesen az utat, Moszkva tér felől kanyarból jönnek.

Szerintem minden olyan biciklis-zebra veszélyes, ahol az autós nem számít nagy gyalogosforgalomra, mert nem áll meg a pirosnál, a biciklis pedig jóval gyorsabban jön, mintha gyalogos lépne le a járda szélén. Ez persze abszolút jelen idő, MÉG nem szoktak meg minket eléggé. Aznap, amikor a Krisztinán jött át a piroson az autós, a Könyves Kálmánon is találkoztam eggyel. Ha a piros lámpa nem fogja meg, lehet, hogy a mellette villogó, biciklisre figyelmeztető se segítene, de hátha.

4. Lágymányosi híd pesti oldalán, a híd alatti részen úgy vált az egyik lámpa zöldre, hogy egyáltalán nem lehet belátni a forgalmat (kanyarodó autók jönnek), csak a fülére hagyatkozhat az ember meg a jószerencséjére. Ebből a fül kilőve, mert a többi irányban közben hasítanak a buszok, autók, kamionok, egyebek.

Borzaska munkából képe
Borzaska munkából (nem ellenőrzött)
44 h, 2008-05-26 18:25

A Krisztinás bicajzebra tényleg gáz, majdnem minden nap látok olyat, aki átmegy a piroson. Ha a Vérmező felé megyek, már a sárgában kilövök, mert akkor még átérek a feljebbi gyalogoszebránál épp zöldet kapó, bicajoszebra pirosán átsuhanó kocsik előtt. A Vérmező felől érkezve pedig látványosan imbolygok a villamossíneken, és kivárom, míg megállnak.
Hasonlóan jó zebra van a Tabánban, szintén a Krisztinát keresztezi, egészen az Erzsébet híd felhajtója alatt. Az gyalogos zebra is egyben, de gombos, így ott is rendszeresen mennek át az autósok a piroson.
Szuper még a Vérmező után a Pauler utca, ahol az építkezés miatt lezárt kerékpárútról forgalommal szemben kell menned az úttesten. A következő kereszteződésnél senki nem számít rád onnan amúgy sem.
A Varsányi irén valóban nagyon veszélyes, rengeteg macisajt, és ha felfelé tekersz, végképp nem vesznek észre. Tavaly ott volt egy koccom, azóta kerülöm.

Van egyáltalán olyan kerékpárút vagy gyalog és kerékpárút a városban, amit itt nem említettünk? :-(

-youdit- képe
-youdit-
45 h, 2008-05-26 18:45

Ne offoljuk szét, de pl. a IX. (vagy X.?) ker. Kőér utcát szeretem. Elválasztott, mégis belátható, ráadásul nincs mellékutca. Csak éppen nem vezet (majdnem) sehonnan sehova.

gyorkos képe
gyorkos
46 h, 2008-05-26 19:25

OFF: Majdnem. Tényleg zsír keróút. Én akkor szoktam használni, ha a Határ út felől a Nagyonnagy vonalában akarom érinteni a város belső térségét. Lekanyarodok a Szállás utcára és egy jó útminőségű, kis forgalmú úton haladva a Kőbányai út-vasúti felüljáróhoz lyukadhatunk ki.

Fővárosi Zöldszámok (VIK): 06-80-220-220 és 06-80-330-330 (Fővárosi Közterület-felügyelet)

Kanuni Sultan Suleyman

mark74 képe
mark74 (nem ellenőrzött)
47 k, 2008-05-27 11:04

A vérmező részt kiegészíteném a Kereszt utcával. Ott a kissebb gond hogy a bicikliúton várnak az autók a reménytelen kihelytásra a Attilára és a lejtőn fölfelé elvesztem a lendületem, a nagyobb gond hogy már kétszer ütöttek engem el azok akik nem adták meg az elsőbbséget (és nem is értették mit akarok).

vatart képe
vatart
48 h, 2008-05-26 19:06

köszi a bicajos ujsagirast a legolvasottabb magyar portalon!!

reszemrol a parlament es a margit hid kozotti bringauton van jopar veszelyes keresztezodes.

valamint a petofi hid alatt a zoldpardonnal, ha eszakrol jossz.

Ggéza képe
Ggéza (nem ellenőrzött)
49 h, 2008-05-26 19:18

A budai rakparton futó kerékpárút a Petőfi hídi fel/lehajtónál mind az északi, mind a déli oldalon!
Az északin már több súlyos kerékpáros baleset történt (értsd: a mentősök kaparták össze a szerencsétlen delikvenst)

Ok: az északi oldalon egyszerre van zöld az Irinyi utcára felhajtó- a rakparton délről jövő autósoknak és a kerékpárosoknak. Ha dél felől jön az ember a híd alatt, akkor kb 160 fokban kell jobbra hátranéznie, hogy lássa, akar-e valaki ugyanakor kanyarodni. Az autós meg persze csak a lámpára koncentrál, hogy ő legyen az utolsó, aki még átmegy.
A dli oldalon dettó, csak tükrözve. A helyzetet nyaranta itt súlyosbítja a Zöld Pardon előtt parkoló autók, amiktől se a bringás nem látja a kocsit, sem fordítva! Van ferdén feldobva jó magasra egy elsőbbségadás kötelező tábla, senki se tudja, kinek szól, de mivel úgysem látják egymást, így kissé orsz rulett.
-gg

Krisztab. képe
Krisztab.
50 sze, 2008-05-28 01:13

Ja, én ott, a Petőfi híd alatt törtem el a lábujjam egy 160°-os hátranézés kapcsán még pár éve. Nehéz volt utána hazamenni :)

*CMS* viridis

_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Mumin képe
Mumin
51 sze, 2008-05-28 13:56

Nem szólva a híd lépcsős lejárójáról, a hatalmas pocsolyákról, úthibákról, és a mérhetetlen mennyiségű üvegszilánkról.

-youdit- képe
-youdit-
52 h, 2008-05-26 19:31

Mégegy a Könyves Kálmánon: a Lágymányosi hídtól a Népliget fele haladva a Népliget buszállomás előtti utolsó lámpás kereszteződésnél annyira hülyén van beállítva az időzítés, hogy ha nem figyel az ember nagyon-nagyon, hogy a hozzá közelebb vagy a tőle távolabb levő lámpa vonatkozik-e rá, akkor könnyen eltéveszti és két viszonylag gyorsan zöldre váltó lámpa és belátható szakasz után addig vár a harmadiknál, míg a szemből nagy sebességgel kanyarodó sokkal nagyobb forgalmú, addigra jól felgyorsuló autóssávval találja magát szembe.

Kőbányai út +1
ZP környéke +1

flyerz képe
flyerz
53 h, 2008-05-26 23:47

zp rió előtti járdát amúgy is rég ki kellett volna már demszky-karózni. ott napközben is egy csomó ember gondolja úgy hogy meg lehet ott állni. főleg taxisok
este.. este meg halál, már csak a tömeg miatt is

ATA képe
ATA
54 h, 2008-05-26 19:31

A Mogyoródi úton jóformán mindegyik, de én leginkább a Zászlós utca, Mexikói út és a Báróczy utca kereszteződédétől tartok.

SagiK képe
SagiK
55 k, 2008-05-27 09:22

Rendszeres útvonalam. Szerintem a Mexikói a leggázabb.

gyorkos képe
gyorkos
56 h, 2008-05-26 19:39

Nagykőrösi vs. Határ út. Az előbbiről az utóbbira kanyarodó autók együtt kapnak zöldet a gyalogos-kerékpáros társasággal. Kaminyonok, buszok, autók is fordulnának be, de mindig van gyalogos (és kevésebb krenyás) átkelő, ezért elég gyász. Ha szemből jövök mindig keresem a szemkontaktust a kanyarodó járművekkel, mert kb. pont egyszerre érünk az úttest egyazon pontjához.
Egyébként a Kőbányai teljesen rom, de talán mert kevés kereszteződése van, annyira nem gáz. Ott kell nagyon figyelni.
A Szilágyi Erzsébet a János kórháztól felfelé a sok keresztutcájával egy rémség. Lejtő a kerékpárosoknak(gyors gurulás)+nehezen belátható kerékpárút az autósoknak=baleset hegyek.

Kanuni Sultan Suleyman

Stiggs képe
Stiggs
57 h, 2008-05-26 20:12

Ime amiket Életveszélyessel tegeltünk, mind:

http://bringaut.hu/?q=taxonomy/term/36

Stiggs

hash képe
hash (nem ellenőrzött)
58 h, 2008-05-26 20:29

A posztban is szereplő óbudai rémálom: http://obudai.blog.hu/2008/04/29/kidontott_tabla_es_lathatatlan_utszakas...

Halálos balesetről ezzel kapcsolatban nem tudok, sajnos az az érzésem, hogy akkor fognak csinálni valamit, ha majd lesz egy...

bootes képe
bootes
59 h, 2008-05-26 21:10

XI. ker Balatoni út - Boldizsár út kereszteződés, tipikus jobbhorgos, a kerékpárút az úttesttől átláthatatlan bokorsávval elrejtve.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=hu&geocode=&q=47.464823,19.014689&ie=...

sdd- képe
sdd-
60 h, 2008-05-26 21:33

óbuda, bogdáni út, ahol be tudsz kanyarodni a hév mellé, a grafittis falhoz, sarkon rockerkocsma. beláthatalan kanyar, autós, biciklis, gyalogos jöhet szembe, sarkon chopperek parkolhatnak, esetenként sok az eyecandy és csak azt nem veszed észre hogy elütnek :(
google maps

padi képe
padi
61 h, 2008-05-26 21:38

Szilágyi Erzsébet fasor:

Retek utcai kereszteződés (gyalog+bringás), ahol a főútra kikanyarodó autós intenzíven vizslatja a balról jövő autókat, miközben én jobbról beleszállok. A pikantériája a dolognak az, hogy míg az autósnak ott van a "macisajt bicajosnak", a jobbról jövő biciklisnek (csak neki!) is van egy kis macisajt, 234cm magasan. (Akkor most jobbkéz? mert akkor is elsőbbségem van... Egy taxis majdnem elütött, és nem győzött bocsánatot kérni, kezet fogtunk, satöbbi, teljesen odavoltam...)
A másik irányból sem piskóta, amikor az 50-nel a Káplár utcára kanyarodó autókat kéne észlelni a sarokházon át...

Budagyöngye, Shell kút lekanyarodósáv jobbra. Életveszélyes, hiszen a hirdetőoszlop+telefonfülke kombótól nem látni nemhogy a bicajost, de még a bicikliutat sem.

Az összes olyan bicajút, ahol gyalog+kerékpárút van, és a kereszteződésekben álnaivan ki van téve a "kerékpárút vége" tábla, zebra, majd a túloldalon újrakezdődik a bicajút. Na ez felháborító és életveszélyes, hiszen nyilván senki nem fog leszállni a a bicikliről. Asszem valahol Észak-Pesten van ilyen pölö. Valaki tudja?

favorit84 képe
favorit84
62 sze, 2008-05-28 19:04

én úgy emlékszem, ott egyértelműen az autósoknak van elsőbbsége, nézd meg mégegyszer! az autós macisajtja a bringaút után van, nem előtte. (kb. 1 éve lett ilyen, előtte nekünk volt elsőbbségünk.)

spag képe
spag
63 cs, 2008-05-29 20:18

hát ez nonszensz, ha egy út védett útvonalba torkollik akkor az úttal párhuzamos bringaútnak is elsőbbséget kell adni. a tábla megfelelő elhelyezése, kiegészítő tábla csak szájbarágási szolgáltatás.

legjobb esetben mindenki elsőbbséget ad mindenkinek és megállás után mosolyogva mennek tovább.

Pannuska képe
Pannuska
64 h, 2008-05-26 21:47

Hello András!! Remélem klassz lesz a cikk!! Hajrá!! :)
Szerintem a Mogyoródi - Báróczy utca sarka sem a legjobb, sosem érzem ott biztonságban magam... Aztán a Róna utcán, ahol a Fogarasi felől keresztezi az Obi kihajtó út a kerékpárutat, horror!!!!!!

Mariann képe
Mariann (nem ellenőrzött)
65 h, 2008-05-26 21:53

XI Budafoki-Dombóvári-Bogdánfi sarok.
A nagy zebrával nincs gond (csak gyalogos+bicaj zöld), de a Budafokiról jobbra a Dombóvárira lekanyarodóknak nincs lámpa.
Ha a zebra+bringaút felől jövök, nincs macisajtom, de ha a Duna irányából, akkor van. Persze zebra van, de ez az autósokat nem igazán hatja meg. Szintén sok a kamion, a személyautósok is csak ritkán engednek el. Ez legalább belátható, csak az elsőbbség viszonya nincs tisztázva.

phorvath képe
phorvath
66 h, 2008-05-26 22:04

Gyakorlatilag az összes kereszteződést felsoroltátok már, úgyhogy én csak egy újabb szempontot adnék hozzá: több olyn hely is van, ahol a bicikliút több részletben keresztezi az úttestet, ezért több lámpa van, némelyik biciklis, némelyik gyalogos. Mint tudjuk, a gyalogos-biciklis kettős lámpa a kereszteződés túloldalán, a biciklis hármas lámpa az innenső oldalán van, de ezt sajnos nem mindenki tudja.

A Bem rakpart-i út és a Bem rakpart kereszteződésénél a Margit híd budai hídfőjénél van egy ilyen problémás kereszteződés, a legszebb példa pedig a Könyves Kálmán-Üllői út kereszteződésénél a Népligetnél. Ez sokszor engem is megkavar.

A szegény Andrássy-t nagyon sokat szidtuk, de még egy adalék: a kereszteződéseknél (pl. Nagymező utcánál biztosan) 3 párhuzamos lámpa van: egy a gyalogosoknak, egy a bicikliseknek, egy az autósoknak. A rendszer az, hogy az autós és a gyalogos lámpa zöld (mert a kanyarodó autós úgyis elsőbbséget kell, hogy adjon a gyalogosoknak), viszont a biciklis piros, mert neki nem tudják megadni. Nagyon sokan ezt észre sem veszik, és úgy húznak át a biciklis piroson, mintha ott sem lenne. (Az más kérdés, hogy a biciklisek zöldje mondjuk 5 mp az egész 60 másodperces ciklusból.)

A Moszkva tér és a rakpart közötti bicikliút-szakaszon (Varsányi Irén utca, Kacsa utca) a legtöbb kereszteződés egyenrangú! Legalábbis sem a keresztező mellékutcákban, sem a bicikliúton nem láttam elsőbbségadás táblát, tehát gondolom, egyenrangú a kereszteződés, jobbkézszabállyal. Itt a biciklisek azt hiszik, hogy védett útvonalon vannak, az autósok meg azt, hogy az autónak mindenhol elsőbbsége van. Az már csak hab a tortán, hogy az egész szakasz teljesen felesleges, a Csalogány utcán és Hattyú utcán simán lehetne rendes biciklisávot csinálni.

phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat

Névtelen képe
Névtelen (nem ellenőrzött)
67 sze, 2008-06-04 01:40

"Mint tudjuk, a gyalogos-biciklis kettős lámpa a kereszteződés túloldalán, a biciklis hármas lámpa az innenső oldalán van, de ezt sajnos nem mindenki tudja."

Annyira, hogy még a Böske alatt is szarul van kirakva:

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20080522/kerekparos-halalkanyar-az-...

phorvath képe
phorvath
68 h, 2008-05-26 22:26

A legviccesebb bicikliút kategóriába jelölöm a XII. kerületi Hegyhát út mellett futó gyalog-kerékpárutat. Az ugyanis egy (javított) földút. :-) Mellesleg csak az egyik végén van kitáblázva, és ráadásul sok helyen olyan keskeny, hogy mindkét vállam a környező bokrokat éri. Tavaly hónapokig volt rajta keresztben egy kidőlt fa. Ez azt hiszem, még Budapesti viszonylatban is szép. :-)

A XI. kerületi Egér út melletti bicikliút pedig a legrosszabb minőségű bicikliút címre pályázhatna sikerrel. Konkrétan nő a gaz a viakolor téglák között, ennélfogva az sem meglepő, hogy néhol 5 centis szintkülönbség van a téglák között. Ja, és az egyik vége konkrétan nem vezet sehová, véget ér a semmiben.

phorvath

phorvath képe
phorvath
69 h, 2008-05-26 22:32

Csak azért, hogy legyenek jó példák is: szerintem nagyon jó a Vérmezőn futó kerékpárút (nincs kereszteződés jó sokáig, és a felfestésből látszik, hogy nem járda). Nagyon jó a külső Bartókon a biciklisáv. A kedvencem pedig a Villányi út, ami a WOL (széles külső sáv) egy gyönyörű példája, és nagyon jól használható biciklivel.

phorvath
Kerékpáros KRESZ

Borzaska képe
Borzaska
70 h, 2008-05-26 23:12

Hát, naponta arra járva én nem találom olyan fényesnek azt a kerékpárutat sem. Esőben borzasztóan csúszik, a bokrok miatt tele van beláthatatlan kanyarokkal, ráadásul 2 db buszmegálló is van mellette, így a gyalogosok is szeretik használni. Kerültem már itt necces helyzetbe bicajossal és gyalogossal is, pedig 20-nál gyorsabban soha nem közlekedem ezen az úton. Épp ennek a kerékpárútnak a Krisztina felőli végén van a kerékpáros átkelő, ahol az autósok rendszeresen mennek át a piroson. Mindezek ellenére valóban ez az egyik leghasználhatóbb kerékpárút Bp-n. Legalábbis az általam bejártak közül (ez kb. a kerékpártak 70%-a)

Vírus képe
Vírus
71 h, 2008-05-26 22:09

Liget tér-Pongrác út (Mázsa tér) része.
Hungária,a Statkotól a Köbányai útig,kiemelten attol a szakasztol mikor a nyomsáv áttér a Hungária jobb oldalára (Köbányai felé) Pár napja az áttérés utáni első mellékutcánál csapott el egy hölgy a tütükéjével.
Itt szeretnék köszönetet mondani annak a bringás lánynak ki megállt mellettem és megkérdezte,hogy nem sérültem e meg stb.KÖSZÖNÖM

Névtelen képe
72 h, 2008-05-26 22:22

Tök jó, hogy írsz a témáról, de jó lenne, ha ezúttal kicsit alaposabban körbejárnád, mert én például abszolút eltúlzottnak tartottam a rakparti cikkedet, az tiszta hisztériakeltés volt. A lehetőségehez képest tök jól megoldották, működik.
Inkább a Szabhidas gyalog-kerékpáros konfliktusról kellett volna írnod, ott rendszeresen majdnem elütöm a gyalogosokat...

Mumin képe
Mumin
73 h, 2008-05-26 23:07

Mire gondolsz "Szabhidas gyalog-kerékpáros konfliktus" alatt?

Névtelen képe
74 k, 2008-05-27 10:05

ARRA, hogy jövök északról délre vagy fordítva, és ahol a gyalogosok a szabhídról lejönnek (tehát NEM kerékpárosok), ott hirtelen bukkannak elő az úton: se ők nem számítanak arra, hogy egy kerékpárútra, vagy legalábbis kerékpárosok által használt útra kerülnek, se a kerékpáros nincs felkészülve arra, hogy a pozdorja lemezek közül előbukkannak a gyaloggerek. Tegnap egy babakocsit tolta be elém, satufék, majdnem átestem rajta, pedig nem mentem gyorsan...

Mumin nem otthonról képe
Mumin nem otthonról (nem ellenőrzött)
75 k, 2008-05-27 11:37

Jó, nem akartam egyből a "tilos a hídon bicajozni" dolgot beböfögni, mert sejtettem, hogy ezt akartad mondani.
Az tényleg gáz, én már bicajjal is ütköztem, a déli részén a pozdorjalapoknak.

Mark74 képe
Mark74 (nem ellenőrzött)
76 k, 2008-05-27 11:40

Igen ahhol kijönnek a híd pallójárról annyira szűk és nem belátható hogy életveszély. abszolút nem számítanak biciklisekre (kicsit arrébb kellene tenni a korlátot vagy legalább levenni róla a borítást hogy átlátható legyen).
De mellette a zebra se semmi (kelenhegyi utca felé menő). kb 1 méter van a zöldre váróknak a gyalogosoknak és a bicikliseknek összesen.
Az csak kukacoskodás hogy dél felől jövet semmi se jelzi hogy itt bicikliút van a járdán, szóval a Döbrentei térig csak szokásjog alapján használjuk.
De hídfelújítás van lassabban megyünk és jobban figyelünk ok. de az erzsábet híd alatti rész tényleg életveszély.

Névtelen képe
77 k, 2008-05-27 18:25

szerintem túl van lihegve, szerintem én sem tudnék arra az egy hónapra jobbat kitalálni. az egyetlen biztonságos alternatíva az lenne, ha nem lenne rámpa, mindenkinek le kéne szállnia, a lépcsőn szépen levinni, és gyalogosként átkelni, de akkor meg azért tépnénk a szánkat itt, nem?

Karago képe
Karago
78 sze, 2008-05-28 09:16

1. Akkor ne erőlködj, ne lihegj Te sem!
2. Hány hónap?
3. PnD
4. Nem csak - és elsősorban nem - a rámpa ott a gond!
5. Gyalogosan sem biztonságos.

- - - - - - - - - - -
BRINGASÁVOT MINDEN ÚTRA!

Borzaska képe
Borzaska
79 h, 2008-05-26 23:14

Szerintem ott nem is tekerhetsz... A szabhídon jelenleg csak gyalogos közlekedés van, szal szállj le és told, amúgy is szűkös az a palló.

asd képe
asd (nem ellenőrzött)
80 k, 2008-05-27 00:41

Bizony, le kell szálni.
Októberben is menek által, jön szembe a hülye bringás, a Demszky. Épp píárkodott. De a hülye nem szállt le, és én a 8. voltam aki beszólt neki, hogy nem úgy van az csiribiri.

Névtelen képe
81 sze, 2008-06-04 01:30

A gyalog jön a hídon, és kiugrik a falemezek mögül a bringagyalogra.

Ráadásul ott a bringagyalognak egyszer az egyik oldala a bringás, egyszer meg a másik, csak éppen váltás nincs sehol...

KoBold72 képe
KoBold72
82 h, 2008-05-26 23:03

Halállista?

"Te Medve! Nem húznál ki engem erről a listáról?"
"Hát...Miért is ne, Nyuszika!"

- - - - -
6É futás
Következő járat indulása: június 13.
www.6efutas.hu

RaptoR képe
RaptoR
83 h, 2008-05-26 23:19

Szerintem sokkal egyszerűbb lenne az a módszer, hogy veszünk mondjuk egy online térképet, ahol szerepel Bp kerékpárúthálózata, és bejelöljük azokat a szakaszokat, amelyek _biztonságosak_ és _jól vannak megépítve_. Nos, miután bejelöltük ezeket a szakaszokat kb. 3 másodperc alatt, a többiből lehet egy listát készíteni. Ezután már csak egy egyszerű szkript kell, ami kiválaszt x db útvonalat a cikkhez.... Pár hétig garantált a vezércikk-utánpótlás.

lujka képe
lujka
84 k, 2008-05-27 23:14

Nekem is megfordult a fejemben. :o)

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Beugró-petíció
Nézz meg egy adást és írd alá a petíciót, hogy ne szüntessék meg!
*CMS* RABIC

lujka képe
lujka
85 h, 2008-05-26 23:43

"Csak a szokásos": főút mellett sűrű keresztekkel megszakított bicóút ráparkolókkal, gyalogosokkal és fergetegesen nem-karbantartott aszfalttal:

XVI. ker., Veres Péter út. Az elejétől a végéig. Nagyon ritkán használom, ezért nem emelnék ki egyetlen kereszteződést sem.

Kerületiek? Kelet-pestiek? :)

Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Beugró-petíció
*CMS* RABIC

lrdr képe
lrdr
86 k, 2008-05-27 15:08

Veres Péter +1, különösen befelé orosz rulett. Bánki Donát kifelé dettó. Rónán a mittoménhonnan kihajtó asszem voltmár...rád se b.sznak 10 esetből 8x.
Mogyoródi se egyszerű, bár azon kevésbé szoktam félni.

És igen: általában minden olyan hely para, ahol nem lát(hat) az autós, v olyan irányból jössz, amerre eszébe sem jut, h néznie kellhetne.

Amúgy + RaptoR javaslatát támogatom :P

phorvath képe
phorvath
87 k, 2008-05-27 21:11

XVI: ker, Veres Péter út.
Én egyszer jártam arrafelé. Többet nem tervezem.
Körülbelül 100 méterenként vannak beláthatatlan kereszteződések. Az aszfalt kb. egy fokkal jobb, mint a kukoricásban menni (azért az Egér úti "minőséget" nem éri el). Amit Lujka kihagyott: zöld, éjszaka láthatatlan Demszky karók szegélyezik az utat, a kereszteződésekben ráadásul középen is van egy-egy, így itt kb. fél méterre csökken az út használható szélessége. A Demszky karókon talán még akkor lehetne rontani, ha kihegyeznék őket, hogy tutira felnyársalják az elbambuló biciklist. De nem akarok tippeket adni az illetékeseknek.

phorvath
Kerékpáros KRESZ

-ogre- képe
-ogre-
88 k, 2008-05-27 21:26

ezért szeretem a számomra ismeretlen bicikliutakat. amikor végigmegyek rajtuk, már tudom, visszafelé miért nem azt fogom használni. :/

lujka képe
lujka
89 k, 2008-05-27 23:01

Pedig anno valami mini cm-n volt is csúnya esés demszky-karónak köszönhetően, talán scft-balázs volt.
A kedvencem a nagy lejtő alján lévő elferdült változat (mikre nem emlékszem?!).
Úgyhogy teljesen jogos a meglátás.

Beugró-petíció
*CMS* RABIC

asd képe
asd (nem ellenőrzött)
90 k, 2008-05-27 00:03

Vágány-Dózsa Gy. sarok
Jössz a hősőkről a dózsán a "bicikliúton", lejt szépen, nagypapi is felgyorsul 30-ra. Majd zebra, és a vágány másik oldalán foylatódik a "bicikliút". Gyüssz 30-al, látod, hogy zöld a lámpa, szinte nulla padka, általmész, és oldalbakaszál a kanyarodó ótó, mert neki is zöld...
Annyival rózsásabb a helyzet, mint máshol, hogy nincs takarás. Annyival rosszabb , hogy olyan csatornafedél van az úton a zebránál, amibe bele lehet esni vékony kerékkel.

Andrássy - úgy ahogy van,
Röppentyű XIII -dettó mint az Andrássy

lujka képe
lujka
91 k, 2008-05-27 00:09

Igazságod van.
Ráadásul a Vágány u. aszfaltja igen nyomvályús emlékeim szerint. Legalábbis amikor rákanyarodom (a Hősök felől, az úttesten), eléggé vigyázósra veszem egy komolyabb megcsúszás óta.
Persze, ha csak keresztbe mész, akkor csak zötyköl, neked ott elvileg nem kell fékezned, hiszen elsőbbséged van. Ugye.

Az Andrássynak a bringasáv része a leggázosabb, holott más elrendezésben tök jó is lehetne. A bringagyalogút nekem nem olyan fájó, mert ott aztán minden jogalapom megvan a (szerviz)úthoz.

Beugró-petíció
*CMS* RABIC

lujka képe
lujka
92 k, 2008-05-27 00:11

Nem mellesleg a Vágány u.-ban szerintem csak egyetlen oldalon van járda, az is bringaút.

De az autók ott nem ütnek el. Csak eszembe nem jutna ott menni.

Beugró-petíció
*CMS* RABIC

asd képe
asd (nem ellenőrzött)
93 k, 2008-05-27 00:34

Én most csak "bringautat" írtam, az a téma, úttesten az említett helyen kerékpárosnak nem érdemes mennie, főleg a vágányon kifelé. Mert záróvonal van végig, egy sáv, és ha nem mész 50-el akkor tényleg köcsög vagy, amiért feltartod a forgalmat. kb másfél percet veszítesz, ha a bringagyalogot használod. De ha nyélenrakod 40+al, akkor felőlem ok.
Csak nap mint nap látok ott bringásokat, akik "sietnek" és 25-el totyognak ott végig, az autó nem tud előzni, látja hoyg van bringaút, és ott szerintem jogosan lesz kurvaanyázós hangulatban.

lord képe
lord
94 k, 2008-05-27 00:40

Igen, köszi az eddigi cikkeket fa :)

nagyon ritkán használom már a bicikliutakat (járdkat), de 1-2 angyalföldi helyszín bevésődött, amikor az MK Észak-Pesti felmérés készült.
- Szegedi út Rákosrendezőnél. a város felé, tehát a Dévényin kellene átkelni, miközben a Szegedi úttest jobb oldalán buszok parkolnak, a közepén meg áll a sorompóra váró sor. amelyik sofőr ott előz, semmit nem lát jobbra.
- ugyanez visszafelé, olyankor a hátam mögül és szemből egyszerre jönnek kocsik
- Árpád hídi felhajtó a Népfürdőt keresztezve szintén a hátam mögül érkeznek és kanyarodnak jobbra
- még mindig Szegedi út, a Béke tér. szakaszolt lámpa a síneken át, az utolsó harmad nem védett lámpával, mennek is rendesen
- Vágány/Mohács gubanc. van ott vagy öt lámpa plusz lámpamentes kanyarodás, egyszerűen kiismerhetetlen és átláthatatlan, ha a bringautat használja valaki

szerk: de most hogy így belegondolok, végigpörgetem fejben azt a pici szakaszt, nincs rajta egyben 5 méter, ami biztonságos lenne :) ahol éppen igen, ott meg vagy viakolor, vagy a fa gyökere lóg ki az aszfalt alól, vagy üvegcserép, vagy kutyás/gyalogos, vagy kivilágítatlan biciklis vagy demszkikaró középen. vagy mindez együtt.
ezért kell az úton menni.

kavics képe
kavics
95 k, 2008-05-27 08:59

... ami egyes szakaszokon macskakő.

A Rákosrendezői rész akkor mókás igazán, amikor felnyit a sorompó 10 perc után. Elindul a sok idegbeteg, aztán kapkodd a fejed.

----------------------------------------------------
A városba bicikli való. Meg busz, metró és villamos.

speckohu képe
speckohu (nem ellenőrzött)
96 k, 2008-05-27 09:07

Vérmezőnél a Krisztina körutat keresztező bicikliút.
Az autósok lámpája totál rossz helyen van. Nem is látják és nem is figyelik a lámpát.
Kerékpárral és autóval is nagyon oda kell figyelni ennél a résznél.

Belzebúb képe
Belzebúb
97 k, 2008-05-27 11:50

a váci út-árpád út találkozását én is kiemelném, a bringaút párhuzamosan fut a vácival, de a váci útról jövő autósok az addigi 70-es tempójukat mondjuk 50-re lefékezve kanyarodnak be jobbra, keresztezve mind a bringautat mind a zebrát, ott se ember, se kerékpár nem jut át élve, hacsak nem Hullajelölt Thomson-nak hívják vagy nagyon durcásan és határozottan szemmelverve megállítja az autókat.

és ez igaz az árpád útról váci útra jobbra kanyarodókra is, mivel lejt az út, az autósok ott is megnyomják és szarnak rá ki akar átmenni keresztbe a zebrán-cangaúton.

ezen kívül óbudán az auchan mögött futó kerékpárút a Záhony utca/Jégtörő sarkán eléggé bizonytalan, mert habár elsőbbségadás kötelező jel van nekünk, de nem egyértelmű, hogy egy alsóbbrendű útról jövőkre is vonatkozik-e ez, és ott amúgy is mindig bénáznak az autósok, sose lehet tudni, ha elindultál meg állnak-e neked a vasak.

vasutas képe
vasutas
98 k, 2008-05-27 12:10

Döbrenteinél keresztezi a kp út a paneles vill. pályát, ahol a panelek között a kp úttal párhuzamos rések vannak (tömítés már nincs). Még az 1,75-ös kereket is simán megvezeti (kb 5cm mély). Zakógyanús, spec sötétben. (bocs, ha már volt)

ptibcsi képe
ptibcsi
99 k, 2008-05-27 13:14

Amúgy szerintem azt is valahogy bele kéne szőni a cikkbe..
mert hiába vagy határozott, attól még meghalhatsz, mert bármikor lehet egy olyan autós, aki annak ellenére, hogy lassan, de magabiztosan haladsz a kereszteződésbe, inkább dudál, anyáz és kikerül..

birdlady képe
birdlady (nem ellenőrzött)
100 k, 2008-05-27 15:34

Két nagyon rossz és veszélyes bicikliút-kereszteződés:

1. Bánki Donát utca - Róna utca kereszteződése, ahol a bicikliút átvezet a Róna úton, de még zebra sincs. Néha egy jóindulatú autós átenged, elindulok, aztán a másik irányból meg majdnem elcsapnak...

2. Ahol a Rákos patak mellett menő bicikliútnak hirtelen vége szakad a Füredi utat keresztezve. Szintén nincs zebra, sokszor 10 percet is kell ott álldogállni, mire az ember átjut, de akkor is épphogy 2 kocsi közt átcikázva, dudálások közepette.

(Mindkét problémát több mint egy éve jeleztem a Zuglói Polgármesteri Hivatalnak, persze sem válasz, sem intézkedés)

JQ képe
JQ
101 k, 2008-05-27 15:48

Az ötödik kerületi Kussuth tér déli sarkán (térkép) egy klasszikus "út a semmibe" végződésű bringaút van felfestve neki a kettes villamos vonalának. Aztán üttetheted el magad a Parlamentbe hajtó Audis díszhuszárokkal...

BB képe
BB
102 k, 2008-05-27 19:09

Itt a XI. ker. bringaútjainak felmérése, hibajegyzékkel és megoldási javaslatokkal:
http://kerekparosklub.hu/files/Felmeres_eredmenye_3.xls
Készítette a Magyar Kerékpárosklub Dél-Budai Területi Csoportja.
Talán ez is hasznos lehet.
A kerületben az általam használt útvonalak közül a legdurvább a Balatoni-Boldizsár jobbhorog, fentebb már szerepel Google Maps linkkel együtt.

Györgyi képe
Györgyi
103 sze, 2008-05-28 13:22

kinyomtattam, ha vkinek van még ilyen küldje el, azt is kinyomtatom és kiviszem a millire

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

http://szabogyorgyi.blogspot.com/

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
104 sze, 2008-05-28 10:34

Tegnap este játszásiból végigmentem a Szegedi úti bringaúton. A Röppentyű utcától a Béke térig 3 kereszteződés van, mind a 3-ban kis híján elütöttek, pedig mindegyikben nekem volt elsőbbségem. Mondjuk sötétedés után volt már, de legalább 500 méterről látszik az első stroboszkópom.

www.gruppetto.hu

krtek képe
krtek
105 sze, 2008-05-28 11:29

A Tímár utcai "katasztrófa" a Görzenálnál kezdődik. A fal mellett csak 1 bicaj fér el az oszlopok miatt, ilyenkor a sietős/figyelmetlen/agresszív biciklisek miatt kell nagyon figyelni és előzékenynek lenni. A zebra előtti rész a sarkon totál nem belátható semelyik irányból, de ettől még néhányan belerongyolnak lendületből. Ma reggel is láttam egy feszült helyzetet, valószínűleg ütközött két bicajos, éppenhogy nem fajult tettlegességig a helyzet. Aztán ott a zebra, ezt mindenki ismeri, aki arra jár. Nagyon veszélyes. Én az utóbbi időben inkább veszek egy balkanyart és átmegyek a HÉV-síneken. Itt ugye szintén figyelni kell, aztán pedig a gyalogátkelőn szoktam megköszönni 10-20 autósnak, hogy nem engedett át. :) A felüljárón kerülgetni kell a gyalogosokat, nem illik lecsöngetni őket, a lejtőn pedig könnyen belesehet az ember abba a hibába, hogy engedi gyorsulni a bicajt, pedig könnyen eléléphet egy gyalogos. sokan mennek ott gyerekkel, kutyával, teljesen kiszámíthatatlan. végül egy keresztutcával búcsúzhatunk a helytől, a parkoló autóktól szintén nagyon rossz a beláthatóság, a bekanyarodó kocsik se nagyon figyelnek.

Elvileg megoldható lenne, ha a Szépvölgyi úti HÉV megállónál kimennék az úttestre, de elég szűk az a rész és sok kamion jár arra, valahogy nem szimpatikus.

Vigyázzatok magatokra és egymásra is!
tfs.hu

mates67 képe
mates67 (nem ellenőrzött)
106 sze, 2008-05-28 12:43

"A felüljárón kerülgetni kell a gyalogosokat"
Azon a felüljárón tilos bringázni (tábla jelzi mindkét végén).

Prof.gruppetto.hu képe
Prof.gruppetto.hu
107 sze, 2008-05-28 18:29

Mondjuk egy kerékpáros útvonalon egy kerékpározni tilos táblás felüljáró eléggé olyan, mintha egy autópálya közepén lenne egy szintbeli vasúti átjáró...

www.gruppetto.hu

krtek képe
krtek
108 cs, 2008-05-29 21:02

Nekem sem a gyalogosokkal van bajom, hanem hogy hülyén van ez az egész megcsinálva. Persze egyből jön a mantra: nyéle rakd..., de kisgyerekkel, "kezdő vagyok", nemszeretek autók között, nem egyszerű.
Azért én optimista vagyok. :)
tfs.hu

yociweb (aki most nem jeletnkezett be) képe
yociweb (aki most nem jeletnkezett be) (nem ellenőrzött)
109 szo, 2008-06-07 12:20

Hozzáteszem, hogy a felüljáró egyik végén van csak tiltó-tábla, miután két hét alatt lelopták(?) az egyiket. Különben hosszútávfutó vagyok (Campona-Filatorigát), így kibirom azt a két percet amig feloszlanak a laspogó gyalogok... behozom a szentendrein az időveszteséget:)

Törzsmókus képe
Törzsmókus
110 sze, 2008-05-28 18:09

itt írtam: Varsányi # Szász K

De -mint tudjuk- veszélyes minden elválasztott bringaút kereszteződése autóúttal.

Névtelen képe
111 sze, 2008-05-28 23:03

Amit itt összeírtatok, az kb. lefedi teljes Budapestet. :-)

lujka képe
lujka
112 sze, 2008-05-28 23:44

nahát, ki gondolta volna?! :)
Nyélen rakd, ne a járdán! ;-)

Amúúgy pedig nem csak Bp., pl. Szegedről is érkezett beírás. Nagyobbak vagyunk, mint Bp. :D

Beugró-petíció
*CMS* RABIC

phorvath képe
phorvath
113 cs, 2008-05-29 01:34

Kecskeméten is van jónéhány balesetveszélyes bringaút, mivel mindegyik a forgalmas út mellett a járdán vezet és keresztezi a mellékutcákat. Pl. Ceglédi út mellett, az 5-ös út mellett a Március 15. utcától kifele. Ugyanígy a Kerekegyháza felé vezető bicikliút is veszélyes és az Izsáki úti is.

Van egy pár jó is: pl. az 5-ös út mellett a Széchenyivárosban hosszú szakaszon nincs kereszteződés, az északi körút mellett hasonlóképpen. Sajnos a burkolat minőségével mindenhol baj van.

A nagy különbség: vidéken számítanak az autósok a gyalogosokra, ezért sokkal kevesebb baleset van ezekből a kereszteződésekből.

phorvath
Kerékpáros KRESZ

RaptoR képe
RaptoR
114 szo, 2008-06-07 03:14

Nem csoda, mivel az alaphalmaz (200 km talán?) olyan kicsi, hogy veszel 5 különböző helyről induló bringást, és bejárják munkába/suliba menet a Bp-en található összes bringautat. :) (és csomó átfedés lesz...)

Névtelen képe
115 cs, 2008-05-29 15:29

azt hiszem kijelenthetjük, kerékpárúton közlekedni sokkal balesetbeszélyesebb budapesten, mint úton haladva....
én leszarom hol hogyan tiltják a biciklisek közlekedését az úton szaros "bicikliutakkal", az életbe nem szoktam fölmenni egyikre sem, nincs egy olyan sem, ami optimálisan elvezetne ahova menni akarok.
Aki tudja, meri, és ismeri a párhuzamos utakat , úthibákkal együtt, az sztem nyugodtan menjen úton, főleg ha jóminőségű.
én a thökölyt hosszában is megraktam már fixivel fék nélkül, 19es külsőkkel, kuttya bajom nem lett!

Mumin képe
Mumin
116 cs, 2008-05-29 16:33

És a biciklidnek? :P

birdlady képe
birdlady
117 cs, 2008-05-29 19:54

Na most már regisztrálva...

Igaz, hogy sok gond van a bicikliutakkal, de számomra még így is jobbnak tűnik bicikliúton menni, mint az autók között cikázni.

Karago képe
Karago
118 cs, 2008-05-29 20:51

Fog ez még változni!
- - - - - - - - - - -
BRINGASÁVOT MINDEN ÚTRA!

Krisztab. képe
Krisztab.
119 cs, 2008-05-29 21:20

Nem kell cikázni :)

*CMS* viridis

_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

dezso képe
dezso
120 sze, 2008-06-04 16:12

Na de akkor hogy előzöd le őket? :)

-katka- képe
-katka-
121 sze, 2008-06-04 14:12

Párszor kipróbálod a bringautakat, megmérgesedsz de idôvel meg is ügyesedsz, aztán majd nagy ívben kerülöd ôket :-) Szerintem ez a városi bringás evolúciós folyamat.

foldesandras képe
foldesandras
122 p, 2008-05-30 02:03

Srácok, koszi a tippeket, holnap veszem a fényképezőgépem, jegyzetfüzetem, sisakom, boka- és gerincvédőm, és elkezdem. Most még kicsit remeg a térdem, de állítólag elmúlik.

Névtelen képe
123 sze, 2008-06-04 01:36

Ezt a múltkori reagálást olvastad?

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20080522/kerekparos-halalkanyar-az-...

Borzaska képe
Borzaska
124 sze, 2008-06-04 15:09

Kedves András!

Szerintem ne remegjen a térded, csak 15 km/óránál semelyik kerékpárúton ne menj gyorsabban, mindenhol mondj le az elsőbbségedről és egyfolytában sasold az utat, hogy ki tudd kerülni az eléd vetődő nagymamát, pincsit, sétálgatót. Este világíts, mert más úgysem fog, és mindig legyen nálad szerelőcucc. Így jó esélyeid vannak a túlélésre. :-)
Egyébként pedig köszi!

dezso képe
dezso
125 sze, 2008-06-11 12:19

Á, egész régóta jár biciklivel (most nemtom milyennel, egy időben tetszett a gépe), szerintem megoldja :)

-youdit- képe
-youdit-
126 cs, 2008-06-05 10:31

Szerintem nem kell lemondani az elsőbbségről, csak nagyon figyelni és ha kell, egyértelművé tenni a helyzetet. A mögötted haladó biciklis nem biztos, hogy látja, hogy te miről mondtál le és az autósokat se kell rászoktatni, hogy 'a biciklis úgyis megáll', mert ez az, ami legközelebb valakinek nagyon veszélyes helyzetet jelent (és mennyire elegem van belőle mostanában, akár gyalogos húz át piroson, akár autós nem adja meg).

A többihez +1.

És persze jó körbejárást, várjuk a fejleményeket. :) Esetleg blogolhatnád addig is, míg összeáll a cikk. ;)

szörny képe
szörny (nem ellenőrzött)
127 szo, 2008-06-07 12:25

Szevasztok!

Én mostanában a Flórián térnél szoktam tekerni és ott csodák csodájára megszokták adni az elsőbséget nekem. Ha beakarok fordulni akkor általában minden második autós átadja az elsőbségét,hogy nekelljen középen várakoznom. Sajnos tegnap egy elcsapás helyére érkeztemmeg az Erzsébet-hídnál. Nem,nem a rámpánál hanem onnan kb30m-re a kerékpáros átjáronál. Szerencsére nemvolt túlságosan súlyos a sérülése. Sok kerékpáros megált hogy nézze ahogy a vétkes segít áldozatán. Sajnos a többi autós ekkorsem adta meg a kerékpárosoknak az elsőbséget csak akkor amikor az eset fültanúja elálta az autosok útját hogy elengedjék a kerékpárosokat. Azt beszéltük hogy akinek autója van annak 2évente újra kéne vizsgáznia legalább a KRESZ-ből. Baleset mentes cangázást mindenkinek.

bonnie képe
bonnie
128 sze, 2008-06-11 10:30
-youdit- képe
-youdit-
129 sze, 2008-06-11 13:14

Köszönjük.

-youdit- képe
-youdit-
130 cs, 2008-06-12 14:28

Mármint a cikket. De azt is, hogy ide linkelted. :)

gyorkos képe
gyorkos
131 sze, 2008-06-11 19:36

Jó sokáig tartott, míg minden képet, szöveget és videót végignéztem, olvastam, de megérte! Köszönet az alkotóknak!

Elveszett, megrongálódott közúti jelzőtáblák és a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek meghibásodásának bejelentése: 06 1 210 05 73 (FKF Zrt.

tomi564 képe
tomi564 (nem ellenőrzött)
132 sze, 2008-06-11 11:53

Sziasztok, alapvetően a bicikliseknek meg kéne már tanulniuk, hogy ők a gyengébbek, őket nem védi semmi. Hiába van előnyük, nem érdemes csak azért megállás és körülnézés nélkül átmenni egy kereszteződésen, mert előnyük van... Nem éri meg meghalni, csak mert előnyünk volt.
Én is rengeteget szoktam biciklizni Pesten, már kb 15 éve folyamatosan, ráadásul rengeteget is vezetek, és így belelátok mindkét oldal gondolkodásába.
Megfelelő körültekintéssel én a piroson, meg mindenhogyan szabálytalanul is nagyon sokat szoktam közlekedni, és a legnagyobb biztonságban vagyok... Mert nem ész nélkül tekerek, mint a legtöbben.

Zsurmi képe
Zsurmi
133 cs, 2008-06-12 17:50

Alapvetően a probléma okát kell megváltoztatni, nem minimalizálni a kárt.

-
Zsurmi

spag képe
spag
134 v, 2008-06-15 16:53

cikk után köpönyeg, de tegnap a gödi bicifelújítás után találtam Zebegénynél egy gyöngyszemet. (igaz gyakorlott bringással nehéz kiszúrni, én már jobbról messziről láttam h ebből fotó lesz.)

továbbá talán egy következő cikk témája lehetne, milyen rengeteg helyen lehetne nulla pénzből bringás infrát építeni egy kivévebici táblával vagy egy getszi bicivelbehajtanitilos tábla leszerelésével (alagútlánchíd). Ez Esztergomban jutott eszembe.