Egyre több bejegyzésből kiderül, hogy nemtől és kortól függetlenül sok bringás van (köztünk is), aki nem vagy nem eléggé ismeri a KRESZ-t, nem teljesen ura a kerékpárjának, bizonytalan és/vagy fél az úttesten közlekedni.

Tanulni, gyakorolni egyedül is lehet, de ha már van egy erős bringás közösség, akkor mi sem kézenfekvőbb: egymástól tanulni, ellesni, kérdezni, megmutatni.

Találkozzunk: 2008.09.06. szombaton 15:30-kor a Városligeti KRESZ-parkban (a Közlekedési Múzeumtól a belváros felé, a PECSA magasságában az Ajtósi felé)
Esőnap egy héttel később.

Itt lennénk kb.1-1,5 órát, majd tekerünk egy lájtosat, hogy az elméleti részeket élesben, a forgalomban is kipróbáljuk!

Előzetes olvasmánynak:
http://f.freeblog.hu/m/a/g/magwas/files/nothit/index.html
Kivonatolt verzió:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20070219/hogyan-ne-uttessuk-el-magu...

Várom szíves tanulni és tudást megosztani / megmutatni vágyók jelentkezését itt! Ne adj' Isten van köztünk egy hivatásos KRESZ oktató, az milyen faja lenne!!! :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
mcysh képe

Nagyon jó

Nagyon jó ötlet.
===
bácsi a biciklin

2
proof88 képe

"Esőnap egy héttel

"Esőnap egy héttel később."

Ez mit jelent? :$

3
vérlepke képe

proof: amennyiben aznap esik

proof: amennyiben aznap esik az eső, a program automatikusan eltolódik egy héttel későbbre:)

ha nem kell már Pécsre leutaznom, ott leszek! :)
--------------------
előre, illéri-illéri, előre

4
proof88 képe

Köszi! :)

Köszi! :)

5
urga képe

Nagyon jó ötlet, remélem,

Nagyon jó ötlet, remélem, elterjed! :)

6
. képe

Szombaton volt egy a műsor

Szombaton volt egy a műsor a kettesen a balesetmegelőzési road showról. Rendőrök és motorosok járják az iskolákat, előadásokat, vetélkedőket tartanak. Az is egy jó kezdeményezés, kár hogy nem minden iskolába mennek el.

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

7
. képe

Na tessék. Minden

Na tessék. Minden iskolának lesz rendőre. Már csak annyi kívánságom van, hogy találjanak az összes iskolába olyan rendőrt aki szót ért a gyerekekkel :)

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

8
pistabácsi nem bejelentkezett mert munkahelyről ír képe

Ez tetszik. Sztem kimegyek

Ez tetszik. Sztem kimegyek én is. Hátha megtanulok bringázni. :-)

9
Szter képe

2x

2x

10
Szter képe

Köszönet a lelkesítő

Köszönet a lelkesítő szavakért, azonban úgy látom egyelőre nincs nagy tolongás :D de pár résztvevővel is simán megcsináljuk, GYERTEK-GYERTEK! Szóljatok másoknak is lécci!

Én ott leszek :)
Lila PUG, szürke-piros bukó (wackor, ne szójjá' be :D) és valszeg kék-piros iszkiris zsák.

--------------------------------
Jah, és Milli szerda+szombat! :)

11
aziz képe

Jó ötlet!

Jó ötlet!

12
fori képe

Szóltam pár ismerősnek.

Szóltam pár ismerősnek. Ha jönnek tanulni, megyek én is. Ki tudja, lehet még én is hallok újat.

Új infó: tuti megyek 2-3 plusz emberrel

13
Szter képe

Szuper! :) Kicsit izgulok,

Szuper! :)
Kicsit izgulok, szóval hozz magaddal bátorítást, tudást és tapasztalatot is és akkor ketten csináljuk a "műsort". Juj, de jó lesz! :)

14
kelsey képe

ha sikerül életképes

ha sikerül életképes állapotba hozni a biciklimet, lehet, hogy én is kimegyek!

15
dova képe

Szeged beelőzött! ;) Mi a

Szeged beelőzött! ;)
Mi a SZIN-en nyomtuk a túrt "Hogyan ne üttesd el magad" címmel.

Az összesen egy jelentkező miatt is nagyon megérte.
Egy MOL-os csajszi, képes volt csak ezért bringát kölcsönözni. Saját bevallása szerint, autóba kényelmesedésén változtatva, egyre többet szeretne bringázni Pesten, jól jött hozzá a bátorításunk/iránymutatásunk és a gyakorlás.

Dova

Aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.

16
aron képe

de csak mert a riksásfiúk

de csak mert a riksásfiúk annyira ott voltak, hogy másra sem vágyott sun city népe:D

*
www.criticalmass.hu/lakat

http://kerekparosklub.hu/eszak-pest

17
er13a18 képe

a hétfői

a hétfői Délmagyarországban volt is egy cikk rólatok :)

18
Szter képe

Klassz :) én is úgy

Klassz :) én is úgy gondolom, hogy ha csak pár v. akár ha csak egy bringás is eljön, már megérte!

Ha van kedved ill. bárki másnak kedve + IGÉNY, akkor csinálhatjuk ezt majd rendszeresen is! pl. minden első szombat délután v. ilyesmi.

Most szo. el tudsz jönni? (BP-i vagy amúgy? :)

19
dova képe

"Szeged beelőzött!

"Szeged beelőzött! ;)"

Dova
Az MK "oszlopos" tagja

20
Szter képe

Dova, érdemi választ is

Dova, érdemi választ is adsz vagy csak a bibi-bííí "szeged beelőzött"? Ettől még lehetsz BP-i, aki az MK oszlopos tagjaként lement a Szegedre a SZIN-re dolgozni. Nos? :D

Nem mondtam, hogy a spanyol viaszt találtam fel...

21
dova képe

Végülis, igazad van. Igen,

Végülis, igazad van.
Igen, szegedi vagyok és így igazoltan leszek távol. :)

Szerintem, nem is vártuk a viaszt, sokkal jobb ez a tanítósdi.
Csak azért írtam amit, hogy jelezzem, mennyire egy rugóra járunk.

A felfedezések általában több helyen, több ember fejében születnek meg egy időpontban, csak a megvalósításuk ami várat magára, hol kevesebb, hol több időt.
Hiszek az univerzális tudatban. Ennek a hitnek a megerősítését látom az ilyen jelekben is. Nagyjából ennyi.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja

22
Perillustris képe

Ámen.

Ámen.

23
Szter képe

Detto :) vagy mondjam azt,

Detto :)
vagy mondjam azt, hogy pluszegy :D

Szóval, Dova, minden rendben, értjük egymást.

24
Szász Andrej képe

Klassz :) én is úgy

Klassz :) én is úgy gondolom, hogy ha csak pár v. akár ha csak egy bringás is eljön, már megérte!

Hali! Én is kimegyek. Engem elsősorban az érdekel, hogy össze tudunk-e hozni egy "oktatói" csapatot, kidolgozni vmi programot, amit aztán szétszórhatunk, meg amire a döntéshozókat, tervezőket meghívhatjuk, mert bizony híján vannak elméleti/gyakorlati ismereteknek! -- illetve nem hiszik el.

Üdv: Andrej

25
Szter képe

Andrej! Nagyon örülök,

Andrej! Nagyon örülök, hogy tudsz jönni :) Titkon reméltem, hogy látod és eljössz, meg arra is gondoltam, hogy megkereslek, gyere, de így a legtutibb!!! :)

Oda tudsz jönni 15:00 órára már? Akkor meg tudnánk beszélni az ötleteidet / terveidet ill. a jövőbeni hasonló összeröffenések menetét ki-mikor-hol-hogyan csinálja majd.

A bringásoknak és döntéshozó/tervezőknek szánt komolyabb "oktatási csomag" összeállítása, terjesztése stb. terén abszolút számíthatsz rám is. OBB, FKBT berkekből valszeg tudnék szerezni segítséget is!

26
Szász Andrej képe

OK. A házunkban vmi

OK. A házunkban vmi fűtéssel kapcsolatos "otthonlevési kötelezettség" van 16-ig, de sztem le fogok tudni lépni hamarabb, elve így terveztem :)

27
Szter képe

Okés! Pár óra múlva

Okés! Pár óra múlva megyek a Millire (Vasló kupa) és onnan át 3ra a Városliget, ha ott vagy dumálunk, ha mégsem érsz oda, üldögélek és várom a 15:30ra érkező érdeklődőket :)

28
lujka képe

Egy negyedórára szerintem

Egy negyedórára szerintem beugrom én is, megnézem, milyen szépek vagytok. :)

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Forgass!
*CMS* RABIC

29
SagiK képe

Nem merem még biztosra

Nem merem még biztosra ígérni, de lehet, hogy lányomat kiviszem. Legfeljebb a "tanfolyam" utáni közös tekerésre nem megyünk el, mivel szabályosan ő még nem tekerhet főútvonalon.

Ugye a gyerek nem akadály? :)

30
Szter képe

Gyertek! Gyertek! Gyerek nem

Gyertek! Gyertek! Gyerek nem akadály, sőt! :) Ők az utánpótlás, szóval foglalkozni kell velük!

31
Neelix képe

Megyek én is. Viszem a

Megyek én is.
Viszem a fotóapparátom és lövök pár képet (már ha nem gond :).
Még jól jöhetnek a következő oktatás promóciójánál.

----
A helyzet reménytelen, de nem súlyos.

32
labzo képe

A képeket majd

A képeket majd felhasználnám, hogy belőle tudjak, bárki által nyomtatható szórólapot készíteni, arra az esetre, hogy ha később is tartanának (akár havi, netalán heti rendszerességgel) KRESZ és gyakorlati oktatást bringásoknak.
---
KRESZ és gyakorlati oktatás bringásoknak

33
labzo képe

Milyen kár, hogy e

Milyen kár, hogy e hétvégén lesz a Szeptember Feszt is, mert különben én is részt vennék, de remélem később is lesz még, mert egy - két bringás ismerősömmel kimennék... .

34
Tibor_Nesze képe

havonta egyszer lehetne

havonta egyszer lehetne ilyen, mert szeirntem én pót-pétet fogom kiheverni éppen :-D

35
Szter képe

Ha már a viaszról is szó

Ha már a viaszról is szó került: nekem dédelgetett álmom egy jó fél-egy éve az, hogy valahogy az autósiskolákat meg kéne környékezni, hogy a rutin és gyakorlati oktatáson, nagyon profin bringázó önkéntes segítők is részt vegyenek alkalmanként, amikor megtanulhatják az autósok, hogy hogyan előzzenek bringást stb. (oké-oké, ha béna a sofőr tanonc, akkor nagy a balesetveszély, meg bonyolult a "minden iskola" feltérképezése, leszervezése, de pl. ilyen ötlet is született már a kobakomban :D csak sokkal jobb lenne, ha az ilyen és hasonló kezdeményezések, finanszírozások "felülről" történnének... no comment)

36
Wilika képe

Abszolút támogatandó

Abszolút támogatandó dolog.
Kiscsikóként, vizsgán én is faszán kicentiztem egy szerencsétlen bringást. Utána végre esett is szó bőven arról, hogy mit csinálunk ha bringást látunk, illetve az is, hogy nem fog megölni a vizsgáztató, hogyha akár egy percre is 30km/h alá esik a mutatónk.
Tudatlanság + nyomás... életveszély!

37
pata képe

Mikor vezetni tanultam,

Mikor vezetni tanultam, akkor az oktatóm (aki jófej volt) nagyon belémnevelte, hogy bringásnál tartani kell egy normális távot, amitől komfortosan érzi magát, és ha ez nincs, akkor nem előzzük meg és kész.

Persze azt is gondolhatjuk, hogy kárbaveszett az erőfeszítése, mert mióta meglett a jogsim 1998-ban, nem vezettem autót :-)

38
Szász Andrej képe

Az oldaltáv jó dolog, de

Az oldaltáv jó dolog, de pl. Debrecenben azt oktatják, hogy lámpánál is érdemes hagyni helyet a biciklisnek a jobb oldalon. Ha ezt jobbra kanyarodást megelőzően teszi az autós, azzal épp a jobbhorgot készíti elő!

39
pata képe

Én pont Debrecenben

Én pont Debrecenben tanultam, de erről nem hallottam. Csak azt mondta az oktatóm, hogy ha lehet, mindig a fejemet fordítsam és ne tükörbe nézzek, mert annak nagy a holttere.

A jobbhorog ellen a biciklis is tehet. Persze az is megoldás, hogy az autós eleve kizárja a lehetőségét és így vigyáz a bringásra, de realisztikusan nem elvárható (szerintem) a közlekedés szereplőitől, hogy eleve úgy cselekedjenek hogy más ne is tudjon hülyeséget csinálni (ez már egyfajta meta-defenzív vezetés).

40
dova képe

Bazzzz A szegedi fórumokon

Bazzzz
A szegedi fórumokon most melegszünk épp össze egy oktató csajjal. Meglátjuk, mi lesz a kifejlet.

A szegedi "Hogyan ne üttesd el magad" programot szept 20-ig ki fogjuk dolgozni, mert akkor ismét élesben nyomjuk a mesét.
Az anyagokat meg fogjuk osztani itt is szíves használatra.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja

41
jucuska81 képe

Érdekelne engem,csak egész

Érdekelne engem,csak egész hétvégén dolgozok, mire odaérnék az legalább egy óra -lehet vége lenne. Elfáradok biztos holnap is.
Remélem lesz még ilyen?

42
labzo képe

Milyen volt? Mennyien

Milyen volt?
Mennyien voltak?
Lesz-e még?
---

43
Szter képe

To Labzo & Urga egyben

To Labzo & Urga egyben :)

8-10en voltunk, de csupa olyanok, akiknek volt jogsijuk, kívülről fújták az összes KRESZ szabályt és praktikus dolgokat és bringával általában úttesten közlekednek. Próbáltuk a hivatalos=szabályos vs. biztonságos szituációkat átbeszélni. Igazából egy workshop szerű dolog lett belőle, beszélgettünk, megvitattunk bizonyos forgalmi helyzeteket, világítást stb. aztán őrültködtünk egyet a KRESZ parkban, majd szétszéledtünk.

Igény esetén tarthatunk hasonlót / komolyabbat, de csak a CM után valamikor.

44
labzo képe

CM után? Jó, akkor talán

CM után?
Jó, akkor talán október 4.-én, vagy 11.-én. Később már nem nagyon érdemes - szerintem... .
Azért is októberben kéne szerintem, mert talán egy pár szórólapot is tudnék osztogatni addigra (bár igaz, csak Újpest szóba nálam) - addig is marad az aláírásom... .
Képek amúgy készültek? Csak azért, mert azokkal jobban lehetne hirdetni... .
----

45
Nuvanda képe

Neked okt. 11. a

Neked okt. 11. a szezonzárás? A hóban, jégen tekerés gyakorlására is szükség van! :-)

46
labzo képe

Én csak a következő

Én csak a következő időpontra gondoltam, hogy azt legkésőbb nov. 11.-én kéne megtartani. Decemberben azért már min. a 3. fordulónak kell majd lennie.
---

47
urga képe

Hogy sikerült?

Hogy sikerült?

48
Jujika képe

A macska rúgja meg, hogy

A macska rúgja meg, hogy ezt nem vettem észre korábban! Jogsim nincs, vakmerő sem vagyok, de próbálom ésszel használni a bringám. Ha lesz következő alkalom és ráérek, akkor elmennék én is!

49
Szter képe

Oksa! :) Szerintem

Oksa! :) Szerintem csináljuk azt, hogy akit érdekelne a dolog, az nyomjon ide egy postot és akkor ahogy gyűlnek a jelentkezők, akkor találunk egy mindenkinek megfelelő időpontot és tanulunk újból! (nekem ált. a szombat d.u. jó)

50
fori képe

Ismét szívesen

Ismét szívesen csatlakoznék egy ilyen workshophoz! Az 1. és 2. állás, ill. egyéb kötelező vagy ajánlott programok miatt előre nehéz megmondanom melyik napon, mikor érek rá. De ha épp nincs jobb dolgom, akkor megyek.

51
mcysh képe

Legyen még ilyen!!! Egész

Legyen még ilyen!!! Egész délután, fél tízig Újbicót szereltem, még a Nájtrájdingról is lemaradtam! Jó alany leszek, nincs jogsim!

===
bácsi a biciklin

52
Triciklis ember képe

Sziasztok! Szedjük ki a

Sziasztok!
Szedjük ki a Kreeszből a bringásokra vonatkozó részeket, táblákat, ábrákat és terjesszük a neten egy más között.

lóri

53
Tricklis ember képe

Sziasztok megint!

Sziasztok megint! :-)

Találtam egyx helyett ahonnan letölthető a bringás kresz:

http://plasma.szfki.kfki.hu/~csillag/kerekpar_kresz/Kerekpar_KRESZ.pdf

Lóri

54
Szter képe

Igen, igen! :) phorvath, aki

Igen, igen! :) phorvath, aki csinálta itteni pedáltársunk. Van ennek a kiadványnak egy nyomtatóbarát füzetformátumú pdf. verziója is, most nem találtam meg, nekem le van mentve gépre és nemtom linkelni (nincs FTPm sorry). Ha valaki megleli a linket, akkor lécci tegye ide! :)

+ a fenti nothit linkek tanulmányozásra.

55
labzo képe

Fölösleges keresni, mert

Fölösleges keresni, mert nálam úgyis van egy kerékpáros KRESZ, ami úgyis kint lesz ezen a KRESZ és gyakorlati oktatáson (vagy én, vagy valaki más viszi ki majd oda).
---

56
Dórika és Micu képe

Sziasztok! Ha lesz

Sziasztok!
Ha lesz következő alkalom, arra én is szeretnék menni, mert eddig a legtöbb KRESZ-ismeretet egy gyerekkönyvből szedtem magamra. :) Na jó, nézegettem a neten is a vonatkozó részeket, de a lámpás kereszteződéseknél pl. még mindig elfog a rettegés, és az a kényszerképzetem támad, hogy az autók kiszámíthatatlanul fognak jönni-menni.

57
kétkerekű.mazsola képe

Helló, én is jönnék.

Helló,

én is jönnék. Habár a KRESZ nagy részét önszorgalomból már felszedtem, jobb az ismétlés, mint a gipsz.

58
SagiK képe

Azt hiszem van egy kis

Azt hiszem van egy kis elmaradásom. Most pótoltam.