Ide posztoljatok kérdéseket amiket mítoszgyanúsnak találtok! Pl. "Azt hallottam, télen elég egy vastagabb nadrág, a térdvédő fölösleges!"

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
kelsey képe

Elsőt rögtön kérdezném

Elsőt rögtön kérdezném is:

Bicikliboltban kértem néhány bart a kerekembe, és azt mondták, hogy mivel acél felnim van (Mavic Speciale Sport) és szingós gumim, hét barnál többet ne töltsek bele, mert szétmegy tőle a felni. Mások azt mondják, hogy 8-9 barral simán jó, merthogy kinyomja a mindenféléket a kerék alól a kemény gumi.

Hát kérdem én, hol az igazság?

2
-ogre- képe

acél szingós abroncs? az

acél szingós abroncs? az durva!
szvsz az acélnak bírnia kell ugyanúgy a magas nyomást, bár sosem próbáltam.
az tény, hogy 7bar felett, ha rámész valamire szingóval, akkor vagy esel jó nagyot (ilyen még nem volt), vagy kilövi oldalra, így nem lesz baja a felninek.
ha valamilyen fix akadályon mész át, pl kiálló betonlap, akkor számít a nagy nyomás, de egy idő után akkor is szétvered a felnit.

3
Mr.Saint képe

A kilövi oldalra eléggé

A kilövi oldalra eléggé életszerű. 1,5-ös slicket használok a montin közel 6 barra fújva, és igen lövöldözős kedvében szokott lenni.

A legviccesebb esetben, mikor egy csigát lőtt el, de egyben maradt a háza, legalábbis amíg a levegőben volt...

4
kelsey képe

ezt mondta a srác. nekem ez

ezt mondta a srác. nekem ez inkább valami könnnyebb fémnek tűnik, fogalmam sincs, miért mondta.

5
-ogre- képe

a szingó egyik lényege,

a szingó egyik lényege, hogy könnyebb, mint a normál, peremes kerék. ergo aluból kéne lennie. én schwalbe montellot használok, az üzemileg 7 bar, de simán megy afölé is. biztosra veszem, hogy a felnik inkább kibírják a 10 bart, mint maga a szingó.

6
kelsey képe

azta,

azta, akkortehát:
"acélból van a szingós felni" BUSTED!
(merthogy igen, aluból van a enyimé is)

"nem bírja a felni a nagy nyomást" BUSTED!

7
dova képe

Tényleg nem létezik

Tényleg nem létezik semmiféle szabály kontrás bicók láncfeszességének beállítására?

Eddig egyik szerelő sem tudott nekem erre egzakt választ adni.
Illetve a jól bevált AS* szabványra hivatkoztak.
(*ahogy sikerül)

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,
aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.

8
Hotyhogy képe

Nem tudom, hogy létezik e

Nem tudom, hogy létezik e ilyen szabály. Nem kutattam még utána.

Bele gondolva a lánc viselkedésébe a meghajtó és fékező módokban, de még fontosabban az e módok közötti gyors átmeneti állapotokra, indokoltnak látszik a kérdésed.

Hajtáskor a lánc felső része feszül csaknem egyenessé míg az alsó lazán követi a láncgörbe vonalát. Fékezéskor ez az állapot megfordul. A geometriai különbség miatt a felső és alsó szabad lelógások azonban kissé eltérnek ebben a két állapotban.

A fékezésbe vagy onnan a meghajtásba átváltáskor egy pillanatra a felső és alsó lánc részek egyaránt lazák, ám ilyenkor egy kisebb, fele-fele arányban megosztott mértékben.

A lánc kapcsolata a lánckerekekhez ilyenkor valamelyest kritikus, és egy elképzelhetően túlságosan laza beállítás levetődéshez vezethet ezekben az átváltási fázisokban. De ilyen rendellenességhez igen durván kell, hogy túl lazán legyen beállítva az a lánc.

Kevésbbé laza, de még mindig nem megfelelően feszes lánc nem hiszem, hogy ilyen balesethez vezethet, viszont valószínűleg kellemetlen rángással lehet csak tekerni, fékezni, meg megint tekerni vele a bicajon. Amellett rendellenes kopást és nyúlást idézhet elő ez az állapot is.

Az okos kérdésre amit felhoztál, a feletti naiv megfontolással és nem túlságosan aggódva, én úgy látom, hogy a kontrás biciklinél nincs különösebben szükség az általánosnál pontosabb, vagy speciális szabályokat alkalmazni a lánc feszesség beállításához.

9
lajhár képe

Nekem láncfeszítő

Nekem láncfeszítő nélküli, szabadonfutós szinglespeedre mondták, amikor a hátsó fogaskerék mögött meghúzod a láncot, éppen átlátni a fogak közötti mélyedéseken, de nem lehet emberi erővel úgy elemelni, hogy egy fog csúcsa meglátszon,akkor jó a feszesség. Nem azt mondom, használható tanács, azt sem, igaz, de nekem ezt mondták.

Ádám

10
dova képe

Aha, ez jó lehet, mert

Aha, ez jó lehet, mert elég objektív.
Köszi

Még az is érdekes lehet, hogy az első tányérkerekek nem mindig centrikusak (állítólag), forgatni kell pár állásba és úgy is csekkolni.
Ha ez nincs, illetve teljesen feszes a lánc, akkor gyorsabb a kopás és akár röcsöghet is hajtás közben.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

11
dova képe

Mégse nyerő. Ma voltam

Mégse nyerő.
Ma voltam rácba szedetni a Drótcsacsimat és a szerelő is az 1 cm-t mondogatta, többszöri körbeforgatás közben, a leglazább állásban.

A "fogaskerék mögött meghúzás" próba a fogaskerék és a lánc kopottságának vizsgálatához szükséges, mint megtudtam.

De azért szép próbálkozás volt. :)

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

12
lajhár képe

Pedig szakember mondta... na

Pedig szakember mondta... na erről ennyit.
:)

13
pata képe

Középen mozgatva a lánc

Középen mozgatva a lánc kb 1 centit mozogjon föl vagy le.

14
-ogre- képe

bizony. annyi

bizony.
annyi kiegészítést, hogy ahol nincs láncfeszítő, ott fontos a láncfeszesség beállítása, legyen az ss, fixi, vagy sima kontrás gép.
ha túlhúzod, az sem igazán jó. nekem így lett meg a második pszeudo-fixim is. ha tolom, nem racsnizik, hanem megforgatja a hajtóművet. tekerésnél nem okoz gondot, de a lánc is jobban nyúlik tőle.

15
Fly képe

Dehogynem létezik! Annak

Dehogynem létezik!
Annak idején még az iskolában is tanították.
Akkor jó a lánc feszessége, ha a holtjátéka 1,5 cm...
Szerintem ez azóta is használható szabály.

16
zoldszem képe

A Lánchídon lehet kicsit

A Lánchídon lehet kicsit több ? ;-)
kulcsszavak : kona lava dome samu arpad sorry zold

17
Hotyhogy képe

Úgy érthette a

Úgy érthette a kérdését, hogy létezik e egy, az általánostól eltérő külön szabály, specifikusan a kontrafékes biciklik láncfeszességének beállítására.

18
Fly képe

Amikor ezt tanultuk -cca 25

Amikor ezt tanultuk -cca 25 éve- a bicikli kontrafékes volt...mással nem is igen foglalkoztak -max a versenyzők. De a közhasználatú kerók mind kontrásak voltak.

19
Hotyhogy képe

Igen, igen. S az a régi

Igen, igen. S az a régi szabály válhatott mára általánosan érvényessé minden fajta láncos bringára.

De érdekes, hogy 25 éve még kontrafékes bicikliket ismertél elterjedtebbnek. Országa válogathatja.

Hollandiában is nagyon népszerű ma is az a típus. Angliában, már igen korán, viszonylag elterjedtebb volt a váltóagy és első-hátsó peremfék kombináció.

A hatvanas évek budapesti bicajosai között volt egy srác aki váltós, szingós, klipszes, peremfékes bicajjal járt az akkori macskaköveken.

Amíg nem láttuk, addig hahotázva nagyotmondónak hittük őt mikor mesélte, hogy sebességváltós a bringája. :)

20
Fly képe

Jo...Magyarorszagrol

Jo...Magyarorszagrol beszelek.
Itt a kontranak tortenelmi hagyomanyai vannak: ha jol tevedek, a kontra nemet talalmany.
Legalabbis a haboru elott a nemet kero kontrafekes volt, a francia szabadonfutos.
Magyarorszag szovetsegesei pedig a nemetek voltak, nem az antant. Tehat a nemet stilusu bringak terjedtek el, a kontrafekkel egyutt...
A haboru utan pedig a dolgozo nepnek egyszeru, megbizhato kerekparokat gyartottak -kontraval. Igy altalanos hasznalatra azok terjedtek el -valto es egyeb uri huncutsag inkabb csak a versenyzok gepein volt.

21
Hotyhogy képe

Na, szerencsére ma már a

Na, szerencsére ma már a dolgozó nép olyan járművet vehet magának amilyent akar. :-)

22
Gabika képe

Ez jó kis topik lesz. Már

Ez jó kis topik lesz.
Már azt hittem, hogy tényleg volt ilyen Mythbusters rész. :P
-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

23
lajhár képe

"Télen kevésbé keményre

"Télen kevésbé keményre fújt gumival kell menni"

Miért is? Nyákos, gedvás, locspocsos úton pont azért jó a kökemény gumi, mert mivel kisebb a futófelület, kisebb a felúszás veszélye, jobb eséllyel kiszoritja az út és agumi közül a dzsuvát, és megmarad a kapcsolat. Kisebb az elennállása is takonyban gurulva. Tükörjégen meg nedves fémen meg minden csúszik. Ez jutott nekem eszembe. Szóval: miért is?

Ádám

24
steerio képe

Soha nem fogsz kerékpárral

Soha nem fogsz kerékpárral felúszni, maximum Dagadt kerülhet szembe ilyen veszéllyel. Itt van, hogy miért:

"Autók és teherautók esetében megtörténhet, hogy ha túl gyorsan mennek esős időben, akkor a gumi alatt egy vízhártya alakul ki, a külső elveszíti a tapadását. Ez végzetes lehet, így a gumi gyártók jókora barázdákat vájnak a futófelületbe, amely elvezeti az alatta felgyülemlett vizet. Az autóknál ez a hatás azért alakul ki, mivel a guminak négyzet alakú futófelülete van, és a belépő kontaktus egyenes, és merőleges a haladási irányra. E miatt a víz könnyen a gumi alá jut, és nehezen távozik onnan. A kis nyomás miatt (kisebb, mint a kerékpároknál használt nyomás), a víz nyomása elegendő lehet, hogy a gumi kontaktfelületének közepét felnyomja és a víz megragadjon ott. A kontaktfelület így nagy mértékben lecsökken, és ha a nyomás megnő az egész gumi alatt kialakulhat a vízhártya.
A kerékpárnál ez nem fordulhat elő. Először is a gumi profilja nem lapos, hanem félkörív alakú. Ez már magában lehetetlenné tesz jelentős vízmennyiség felhalmozódást. A vizet a gumi oldalra szorítja ki. Másodszor, az érintkezési felület is jóval kisebb, mivel a külső egész vékony az autógumikhoz képest. Harmadszor, a kerékpárral nehéz akkora sebességet elérni, ahol a hidroplán hatás érvényesülhet. Negyedszer, a gumiknál használt nyomás nagyobb, így a víznek nincs esélye "bennragadni" a gumi alatt."

Forrás: Sheldon Brown, fordítás a YASEC oldalán.

Ellenben ha puhább a gumi, akkor nagyobb a felület - azt mondják, ez hasznos lehet. Télen amúgy sem rohansz annyira, tehát jobban oda tudsz figyelni, hogy ne üssed fel.

25
lajhár képe

Vettem, felúszás nuku.

Vettem, felúszás nuku. Akkor nincs miért aggódnom,hogy a 9 barra fújt 23-as gumi felúszik :). A nagyobb felület viszont még nem tünik logikusnak.
"Télen amúgy sem rohansz annyira" nálam ez lelkiliállapot kérdése. Ónos eső után nyilván nem (akkor meg remek relaxációs program tíz-tizenöttel tekerni), de száraz téli napokon néha jó jól megpörgetni. Csak nem lenne kedvem napi rendszerességgel állitgatni a nyomást. (száraz nap, esős havas latyakos nap). Ádám

26
Vitéz képe

Annyiból praktikus a kisebb

Annyiból praktikus a kisebb nyomás, hogy ha netán beviszed a bringádat egy melegebb helyre az utcáról nem kell odafigyelni hogy leengedj belőle egy kicsit, illetve utána nem kell újra fújni bele.

27
-ogre- képe

szvsz ez a mítosz. ilyen

szvsz ez a mítosz.
ilyen alapon ha bent fújod fel a bringát, tudva, hogy úgyis kimész a hidegbe, többet tolsz bele?
a különbség nem releváns, vagy ha mégis, a gumi kimozogja, és senkinek semmi baja nem lesz. :)

28
Vitéz képe

Ha egy 2dm^3 es 8,7 bar

Ha egy 2dm^3 es 8,7 bar nyomású, állandó térfogatú gázt felmelegítesz -10 -ről +20 fokra, akkor a nyomása 9,7 barra változik a számításaim szerint...
Ezt is kibírja?:-)

29
-ogre- képe

ha jó a gumid, simán. de

ha jó a gumid, simán. de tényleg. ami kibír 8,7et, az kibír 10et is. ami meg nem, azzal meg nem kell erőlködni :)
és továbbra is fenntartom, ha lakásban tárolod a bicód, akkor nem kint fogod felfújni. ergo +20 fokon lesz 8,7, ha kimész, akkor meg jól kiszámolod, hogy mennyire csökken ;) ha meg visszaviszed az irodába, akkor ott ugyanolyan lesz, mint otthon.

30
Lathor képe

Ha "vicces gyerek" leengedi

Ha "vicces gyerek" leengedi míg a boltban vagy akkor nem feltétlen 20 fokon fújod fel, szóval nem árt vigyázni :)

31
lajhár képe

Vagy pont felfújja... 0

Vagy pont felfújja... 0 fokban, a rohadék!

32
-ogre- képe

ha ebből indulnék ki, nem

ha ebből indulnék ki, nem mennék az utcára. ;)

33
steerio képe

Oszt' a kézipumpával

Oszt' a kézipumpával belerakod a 9 bart?

34
RoGeR képe

Kérdés, hogy milyen

Kérdés, hogy milyen hőmérsékleten pumpáltad a kereked és a -10 fokos környezetben hány fokos maga a gumi (surlódás).
És vedd figyelembe, hogy a levegő ilyen nyomáson szerintem már messze nem tökéletes gáz, a pV=nRT egyenlet nem érvényes rá.

---
Bringasávot a Nagykörútra!

35
Peta képe

Akkor olddjuk meg van der

Akkor olddjuk meg van der waalsos korrekciókkal a feladatot :D
Bocs az offért, de pár óra múlva vizsgázom ilyen szarokból, és kicsit talán már az agyamra ment...

36
Vitéz képe

Én direkt nem

Én direkt nem bonyolítottam reális gázállapotegyenletekkel a dolgot...:D
Te hozzáadhatjuk a nyomáshoz még a kulibelső, gumiköpeny és a felni TENZIÓJÁT is :D:D:D
Csak a pontosság végett ;)
7 és háromnegyed óra múlva vizsgázok ebből én is...:S

37
Peta képe

Mondjuk már ott bukik a

Mondjuk már ott bukik a dolog, hogy eleve vízgőz-levegő keverék van benn, amire egyáltalán nem alkalmazható az általános gáztörvény, sőt, ebben a 0 fok körüli időben hol belejön a jég entalpiája, meg az olvadáshő, hol kimegy belőle :DD

38
Hemü képe

Miért, te tüdővel fújod?

Miért, te tüdővel fújod? :-O

_______///Hemü\\\________
\ Ezüstmúlt Kapitány. Érted. /

39
jenessanyi képe

Miért? Talán a levegőben

Miért? Talán a levegőben nincs vízgőz ami körülötted van? :)

40
Hemü képe

De, csak ez most adta

De, csak ez most adta magát. :-)

41
Doom3d képe

Pumpáláskor a levegőt

Pumpáláskor a levegőt majdnem adiabatikusan összenyomjuk, ezért a kerékbe bevitt levegő hőmérséklete magasabb a környezeténél. Utána meg visszahűlés közben nő a relatív páratartalom, ezért figyelni kell, hogy a gumiban levő levegő eléri-e a harmatpontot, mert akkor víz kiválás miatt tovább csökken a nyomás.
Közben persze a gumi hőmérséklete is változik, ami szintén okoz nyomásváltozást.

Ezt is figyelembe véve most már könnyű kiszámolni, hogy mennyire pumpáljunk.

42
Névtelen képe

Van egy gumi, ami nevlegesen

Van egy gumi, ami nevlegesen 6-7 bar nyomast bir. A CM forumokon kommentelok kozul eleg sokan ezt megtoltik 8-10bar nyomasu levegovel, ez jo 30-40%-os tulnyomas! Annak kellene mitosznak lennie erzesem szerint, hogy ekkora tulterheles nem karositja mind a kulsot, mind a belsot hosszutavon (rovidebb elettartam?). A nagyobb nyomas ugye segit elkerulni a feluteses defekteket, ezen nincs mit vitatkozni, viszont a szurt lyuk beszerzeset miert akadalyozna meg jobban? A nagyobb nyomastol a kulso gumianyaga nem lesz ellenallobb?! Nagyobb nyomassal meg nyerhetsz sebesseget, viszont a tapadas karara? (ebben nem vagyok biztos) Ez ezekre varok megerositest/cafolatot :)

43
-ogre- képe

én használok ilyet, a

én használok ilyet, a tartós 8bart bírja, bár mostanában nem használom. defektem még nem volt vele, pedig sokáig az egyetlen bringám volt, amin ilyen van.
a belsőt nem károsíthatja. a képlékeny gumit a külső tartja, az anyagfáradása pedig eddigi tapasztalataim szerint 15-20 év után jelentkezik. vettem már 70es évekbeli puch-ot ép gyári külsővel-belsővel, igaz, nem 10 baron volt.
a tapadás érdekes dolog. amikor kipróbáltam a szingót, csak elsőre való gumikat kaptam. esőben nehezebben tapadt meg, nehezebben indult. aztán lecseréltem a hátsót megfelelő mintájúra. ég és föld. igaz, hogy mocskos időben inkább megyek 28-622 5 baron egy másik bicómmal, mint szingóval 22-622 7en, de semmivel sem jobb egyik, mint a másik.

44
mcysh képe

Sisakpara. Én általában

Sisakpara. Én általában hordok, de ez nem állásfoglalás.

46
Drody képe

Ááááá. A sisak szó azt

Ááááá. A sisak szó azt hiszem egy olyan varázsszó, amit ha bedobsz, már szinte csak az lesz a téma.(Ne legyen igazam.)

Ha jól emlékszem a fenti topikokban sem lett konkrét állásfoglalás, csak amolyan jól megmondom.

........................
Formaharc és sci-fi.

47
lajhár képe

Én mindíd hordok, és ez

Én mindíd hordok, és ez állásfoglalás :).
Nem tenném törvényileg kötelezővé, mert nem látnám helyesnek.
Viszont állítom, hogy nagyon komoly védelmet jelent. Saját tapasztalataimon meg nem szeretek annyira vitázni. A szofisztikált érvelések arról, hogy hogy töri ki a nyakadat, pedig ha nem lett volna, semmi bajod nem lesz, szimplán bullshitnek minősíteném. Tipikus példája annak, amikor valami logikus csak nem igaz(nagy klasszikus levezetés: Sade márki, "Filozófia a budoárban": Honnan lehet tudni, hogy a természet rendje szerint a pénisz az ánuszba és nem a vaginába való?Tessék elolvasni, teljesen logikusan levezette!) . De ha valaki nem akarja, ne hordja. Másokat lebeszélni róla viszont etikailag aggályosnak találom.

Ádám

48
Szász Andrej képe

Saját tapasztalataimon meg

Saját tapasztalataimon meg nem szeretek annyira vitázni.

Akkor talán ne is említsd őket, ok? Különösen ne, mint érvet. Úgy ne beszéljen senki, hogy nem lehet vele vitázni. Nem mintha erről bárki akarna veled vitázni, csak kicsit álságos a hozzáállás "én nem kényszerítek senkit, de azért hordjad", ha meg a másik azt mondja, hogy amit mondasz, bullshit, akkor meg Másokat lebeszélni róla viszont etikailag aggályosnak találom., holott ilyenkor lebeszélésről szó sincs.

A lényeg, hogy abba kéne hagyni a térítést, befejezni a "különben ez vagy az történt volna" mondogatását konkrét esetekkel kapcsolatban (mert nem tudjuk, mi történt volna, meg nem is számít); bőséges és objektív információhoz juttatni az érdeklődőket, hogy maguk döntsenek arról, amit tesznek. Az egyoldalú tájékoztatás önmagában is térítésnek minősülhet.

Amin értelmét látom a vitázni: egyszer valahol azt olvastam, hogy a sisakpropaganda (tehát a térítés, még az ilyen visszafogott is, mint amit te csinálsz) óhatatlanul a kötelezővé tételhez vezet hosszú távon. Érvek? Ellenérvek?

49
gaze képe

mész bicajjal, elesel,

mész bicajjal, elesel, fejed a földön csattan.
ez egy ilyen egyszerű dolog.
ha van rajta sisak, akkor jó eséllyel a sisak véd, ha nincs rajta sisak, akkor betonra koppan a búbod.
ha ettől szétfolyik az agyad a járdán, te dolgod.
az én fejemen elfér a sisak, és ettől nem vállalok túlzott kockázatot mert hogy az úgy is megvéd. ellenben már többször is jól jött (ajtónyitás, miegymás)

abszolút ne legyen kötelező, mindenki maga dönthesse el, hogy használ-e plusz egy esélyt a károk, sérülések elkerülésére. felnőtt emberek legalábbis kell hogy el tudják ezt dönteni.
(ha most jön a szokásos "de hollandiában.." akkor azt is csekkoljuk, hogy ott azért jóval kisebb eséllyel és sebességgel tud találkozni a biciklis mondjuk autóssal)

Viszont a magas lóról leereszkedő kioktatást mellőzük ha megoldható.

50
pata képe

ha van rajta sisak, akkor

ha van rajta sisak, akkor jó eséllyel a sisak véd, ha nincs rajta sisak, akkor betonra koppan a búbod.

Szegény X se égett volna meg az autóban, ha van rajta tűzálló ruha.

Y pedig nem esett volna el a fürdőszobában, ha viseli tapadókorongokkal ellátott saruját.

Z megúszta volna pár zúzódással a lépcsőn való leesést, ha testpáncélban megy le kávét inni.

A legszomorúbb W esete, akit Érden megmart egy dél-amerikai csörgőkígyó. Ha hord magával ellenszérumot, még ma is élne.

51
Peta képe

Az utolsó a legszebb

Az utolsó a legszebb csúsztatás mind közül. (A fürdőszoba nem az :)

52
gaze képe

tehat a sisak viselese

tehat a sisak viselese abszolut folosleges, sot kartekony dolog, mert barmikor szivrohamot kaphatunk?

53
Szász Andrej képe

A szofisztikált érvelések

A szofisztikált érvelések arról, hogy hogy töri ki a nyakadat, pedig ha nem lett volna, semmi bajod nem lesz, szimplán bullshitnek minősíteném.

Ebben teljesen igazad van, mert ebben a vitában ilyesfajta érvelésnek nincs helye. Ez egy szinten van az "ez történt volna, az történt volna" gondolatokkal.

Amiről és amilyen stílusban érdemes beszélni pl.:
Research by McDermott et al. (Trauma, 1993, p834-841) found a significant increase in neck injuries for helmet wearers. 3.3% of unhelmeted riders sustained neck injuries while 5.7% of helmeted riders sustained neck injuries - a 75% greater risk among helmet wearers. The study compared 366 helmeted riders and 1344 non helmeted riders admitted to hospital in the Australian state of Victoria before helmets were mandatory.

Csak ne itt, mert akkor beteljesül az eltérítési törvényszerűség (nemtom kiről van elnevezve, de vmi olyasmi, hogy ha egy kerékpáros fórumban szóba hozod a sisakokat, akkor utána az egész beszélgetés arról fog szólni) :) Mondjuk én nagyon ritkán jövök vissza, nem is várható, hogy itt megjelenjek újra, hiszen a "sisak az kell" topikba sem tudtam időben visszamenni, és amikor porrá zúztam Perill. beidézett két forrását, már senki sem ment vissza, hogy elolvassa.

54
pata képe

már senki sem ment vissza,

már senki sem ment vissza, hogy elolvassa

Nem igaz, én elolvastam, és lepréseltem az elmékkönyvembe :-)

55
Szász Andrej képe

Ezt külön köszönöm :)

Ezt külön köszönöm :)

56
Vitéz képe

Sajnos akkora vízfejem van

Sajnos akkora vízfejem van hogy fél éve nem találok megfelelő méretűt:S

57
jazzpeta képe

A bringázás impotenciát

A bringázás impotenciát okoz. A bringás több szmogot lélegez be mintha gyalogolna. A kemény nyereg a legkényelmetlenebb. Városba a montenbájk az ideális. 200 ezer alatt nincs használható bringa. Csak a csórók bringáznak. A sáv közepén bringázni veszélyes.

stb.

58
lajhár képe

Nem tudom, ezek miért hozod

Nem tudom, ezek miért hozod ide, a mitoszokhoz. Mind igaz :).

Ádám

59
-ogre- képe

ha a 200ezres montimon

ha a 200ezres montimon sávközépen elütnek, nem lesz gyerekem, tehát impotenciát okoz. mivel esés közben épp rábukom az előttem levő autó kipufogójára, több szmog megy a tüdőmbe, mint másoknak. :)
a kemény nyeregről és a csóróságról nem jut eszembe semmi, főleg, hogy nem összeegyeztethető a 200eft-os bringával.

60
Wilika képe

200k-s bringát loptad, mert

200k-s bringát loptad, mert magadtól nem tudtad megvenni, és még rendes orvosra sem tellett ezért haltál meg.
Logikus.

61
mcysh képe

Ki is halunk mindahányan.

Ki is halunk mindahányan. :-)
===
bácsi a biciklin

62
Krisi képe

A "Városba a montenbájk

A "Városba a montenbájk (mások szerint autóból is csak terepjáró(!)) az ideális" az nekem is kedvencem.

Ezekre mindig csak annyit mondok, hogy szeptember óta tekerek átlagban kb 20 kilométert minden hétköznap országútival, és azóta se defektem, de még csak 8asom se volt. Szóval ennyit erről :)

63
Oversize Load képe

Pehelysúlyú rider vagy,

Pehelysúlyú rider vagy, szóval ennyit erről :DDD Gondolj bele mi lenne, ha egyszerre 2 Krisit kellene az outidnak cipelni :)

64
Krisi képe

Az mondjuk igaz, hogy

Az mondjuk igaz, hogy felszereléssel együtt sem vagyok több 66 kilónál, szóval ez lehet a dolgok mögött :)

65
Mr.Saint képe

badarság... már hogy

badarság...
már hogy okozna impotenciát... Rezső

nekem kemény nyergem van, egyesek szerint olyan, mintha betonbol lenne, de mégsem kényelmetlen, kivétel mikor 8 órát ücsörögtem rajta...

66
Hotyhogy képe

"Csak a csórók

"Csak a csórók bringáznak."

Ez nem igaz. A csórók autóznak is. ;-)

Világszerte lehet látni autós csórókat akiknek járművei nem érnek többet mint egy pár olcsó cipő a filléres boltból.

67
Wilika képe

"A bringázás impotenciát

"A bringázás impotenciát okoz."
Annyi baj legyen. Pont ma láttam a dm-ben, a pénztárban ácsorogva, hogy drágább lett a gyureksz.

68
kelsey képe

"200 ezer alatt nincs

"200 ezer alatt nincs használható bringa. Csak a csórók bringáznak."

ez a kettő valahogy ellentmondani látszik egymásnak? :)

69
dova képe

Ha így látod, akkor Te

Ha így látod, akkor Te tényleg csóró vagy.

Csak vicceltem.
Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

70
Hemü képe

Gondoltam is már, hogy

Gondoltam is már, hogy érdekes látvány lehetek, ahogy a kormányról egy nagy csomag pelenkát lógatva tekerek hazafelé. :-)

71
Szász Andrej képe

Ez csak azt mutatja, hogy

Ez csak azt mutatja, hogy nemcsak impotenciát, de inkontinenciát is okoz :D

72
Wadmalac képe

Ez az, amikor az

Ez az, amikor az erőlködéstől, hogy felállítsd, bepisálsz?

Wad

73
Wadmalac képe

"Városba a montenbájk az

"Városba a montenbájk az ideális"
Sztem a traktor.

Wad

74
pistabacsi lustabejelentkezni képe

A biciklisek mind buzik.

A biciklisek mind buzik.

75
jenessanyi képe

Cedric Gracia szerint csak

Cedric Gracia szerint csak azok, akik fékeznek :)

76
lajhár képe

Akkor módosítsuk az

Akkor módosítsuk az állítást "az élő biciklisták mind buzik"-ra.

77
mcysh képe

Impotens buzik. === bácsi a

Impotens buzik.
===
bácsi a biciklin

78
lajhár képe

A problémát a komolyzene

A problémát a komolyzene amúgy már tárgyalta:
http://www.youtube.com/watch?v=sujSTntcfG0

Ádám

79
Vitéz képe

Kefiret

Kefiret iszol?....

80
lajhár képe

Igen, de a pöttyös

Igen, de a pöttyös ingeket ki nem állhatom...

Ádám

81
Mr.Saint képe

ugyan már, dehogy

ugyan már, dehogy impotensek, csak kiváló az örökítő anyaguk

82
Hemü képe

"kiváló az örökítő

"kiváló az örökítő anyaguk"

Bluetooth.

83
Hotyhogy képe

S vajon Buzi is biciklis

S vajon Buzi is biciklis volt? :)

"...az Úr szózatot intézett Ezekiel paphoz, Buzi fiához a káldeusok földjén, a Kebár folyó mellett."

http://www.bibliacatolica.com.br/13/33/1.php

84
Doom3d képe

Korai UFO észlelés van a

Korai UFO észlelés van a linken. De hogy jön ez ide?

85
mcysh képe

Télen biciklizni

Télen biciklizni egészségtelen. Veszélyes. Értelmetlen.
===
bácsi a biciklin

86
Szász Andrej képe

"Biciklizni veszélyes."

"Biciklizni veszélyes."

88
Cseya képe

Jobbról előzni

Jobbról előzni veszélyesebb, mint balról.

89
lajhár képe

Jajj, miért kell mindíg

Jajj, miért kell mindíg idehozni a politikát!?! :)

Ádám

90
Cseya képe

Akkor azt mondtam volna: Azt

Akkor azt mondtam volna: Azt hiszik, hogy az autónak van jobb- és baloldala. Pedig csak autó van és bicikli.

91
lajhár képe

És vele mi van? ->

És vele mi van?
-> http://index.hu/cikkepek/totalcar/blogok/belsoseg/2007_08_07_ekranoplan2...

Ő most autó vagy bicikli?

Ádám

92
Cseya képe

Hát így első látásra

Hát így első látásra egyikre sem hajaz. Bár lehet hogy csak én vagyok nagyon konvencionális, az avatarodban is csak egy fél fejet láttam ugye...

93
lajhár képe

:) Ádám ___________________

Ádám

94
Szász Andrej képe

Jobb- vagy baloldali

Jobb- vagy baloldali közlekedésnél? (Amúgy ha ez szerinted mítosz, már cáfolhatod is, kíváncsi vagyok az érveidre. De ha statisztikád van, az még jobb.)

95
Cseya képe

A jobbról előzésnek

A jobbról előzésnek ugyanaz a kulcsa, mint a pirosban való átmenésnek: odafigyelés, összpontosítás. Érvek nincsenek, csak saját tapasztalatok.
Statisztikát meg pláne nem hiszem, hogy erről bárki is készített volna, de velük amúgy is úgy vagyok, hogy lehet találni egy állítás alátámasztására vagy éppen a gyökeresen ellenkezőjére is.

96
Szász Andrej képe

Ezért alkalmatlan a

Ezért alkalmatlan a mythbusters is olyan mítoszok basztolására, amik éppen hogy statisztikán alapulnak. Az ilyenekre, hogy megsül-e a csirke a radar elé helyezve, tökéletes. Hogy biztonságosabb-e ez vagy az: alkalmatlan.

Úgyhogy ez: NOT BUSTED.

97
lajhár képe

A mythbusters abban a

A mythbusters abban a formában, ahogy a TVben megy, semminek a megállapításásra vagy tagadására nem alkalmas. Egyvalamire jó: teljesen téves képzetet fest arról, hogy hogyan lehet valimőről megállapítani, igaz-e vagy sem. Ezzel az embereknek a tudományos, empirikus és intuitív megismerésről alkotott, amúgy is hiányos és zavaros képét cak tovább torzítja. Ha csak blödliznének, egy szar műsor lenne. mivel ilyen kijelentéseket tesznek a végén, hogy "ez alapján látszik" vagy "ebből kiderült hogy..2, kifejezetten kártékony. Ha a kreatív problémamegoldás, analógiás gondolkodás, stb. kapcsán megjelenő jó dolgokrA mozdulna rá a műsor, még jó is lehetne.
E. Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

98
Zsurmi képe

A műsor célja, hogy

A műsor célja, hogy szórakoztasson. Nem más.

-
Zsurmi

99
lajhár képe

Amikor a rómaiak az

Amikor a rómaiak az arénában rabszolgákat vetettek vadállatok elé, annak is. Ettől még nem lesz valami rendjénvaló. Ádám

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

100
pata képe

Ettől még nem lesz valami

Ettől még nem lesz valami rendjénvaló.

De rossz sem, így felesleges egybemosni a rabszolgásdival.

101
lajhár képe

Eztet akartam egy laza

Eztet akartam egy laza hasonlattal elmondani: az, hogy szórakoztatni akar, önmagában sem jó, sem rossz. ergó nem mentség, nem magyarázat, de nem is bűn. A kontxtus miatt ez utóbbit nem emeltem ki. Az olvasó fantáziájára bíztam...

Ádám

102
Wadmalac képe

Kérdezzük meg az

Kérdezzük meg az angolokat, japánokat.

Wad

103
pixel képe

Bringával nem lehet

Bringával nem lehet csajozni.

104
lajhár képe

Mármint lányoknak. Hisz

Mármint lányoknak. Hisz úgy is mind buzi.

Ádám

105
kelsey képe

ezt valamelyik

ezt valamelyik bringásfeleség/barátnő cáfolja már meg :)

106
D.Kriszta képe

cáfolom :) addig jár a

cáfolom :) addig jár a bringáslány a bringaboltba amíg megesik a bringáslány

107
bonnie képe

cáfolom. bonnie

cáfolom.
bonnie

108
Wadmalac képe

Első komoly barátnőmet

Első komoly barátnőmet bringás társaságból gyűjtöttem be. Ex-menyasszonyomat kerékpárversenyen ismertem meg. A bringának köszönhetően szabadultam meg a csajozásnál némiképp esztétikailag akadályozó súlyfeleslegtől.

Én inkább azt mondanám: csajozáshoz választott "puncimágnes" autóval nem lehet NORMÁLIS csajt fogni.

Wad

109
mcysh képe

Mindegy, milyen lakattal

Mindegy, milyen lakattal zársz. Amit el akarnak lopni, azt úgyis ellopják.
===
bácsi a biciklin

110
Vitéz képe

Ez miért mítosz? Ha

Ez miért mítosz?
Ha ráküldik a Kryptonite zártervezőit a bringádra szerintem le tudnák szedni:-)
Hamarabb mint szeretnéd

111
-ogre- képe

ez nem teljesen igaz. a

ez nem teljesen igaz. a lakatoláshoz 3 dolog kell. amit, amivel, és ahova. jó lakattal szar helyre zársz, és elviszik akár tereptárggyal is. egyik barátnémnak decemberben vitték el a traktorját egy komplett ablakráccsal együtt. ha u-lakattal gázcsőhöz kötöd, az pl tuti. csak egy totális idióta próbálja meg flexszel. :) itt jön elő a negyedik tényező. a tolvaj. nem mindegy, hol alkalmi (jé, egy bicikli, ez jó lesz nekem), vagy megélhetési tolvaj. ha meg valakinek kipécézik a spéci bringáját, azt egyszerűbb betöréssel megoldani, mint egy profi lockpickert szerezni csak ezért.

112
lajhár képe

"Amit el akarnak lopni, azt

"Amit el akarnak lopni, azt úgyis ellopják." Naná. De ha egy megfelelően nem kivánatos szamarat, megfelelő lakattal megfelelően zársz, akkor nem fogják akarni. (huhh, jelentős erőszakot sikerült tennem szép nyelvünkön, asszem...)

Ádám

113
pata képe

megfelelően nem kivánatos

megfelelően nem kivánatos szamarat

Sokféle szempontot tudtam elképzelni a szamarak osztályozására (pl fajtaváltozatok alapján, vagy hogy milyen hosszú a füle, etc), de a kívánatosság nem tartozott ezek közé. We live and learn :-)

114
lajhár képe

http://www.dollarsfordigory.c

http://www.dollarsfordigory.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/....
http://www.sherlockhoundpetdeli.com/images/bob%20weekend%20escapes/donke...
Ádám

115
kelsey képe

én amikor szocmunkásként

én amikor szocmunkásként dolgoztam egyszer, akkor ismertem biciklitolvajt, és tényleg csak a spirálost vitte, meg a hasonló madzagokat.
biztos, hogy nem állt neki u-lakatot fűrészelni, vagy flexxel mászkálni. a flex nehéz, nehezen rejthető, hangos. a kis erővágó meg befért a póló alá, meg is mutatta hogy kell vele vágni, hogy ne látsszon messziről, max annyi, mintha épp nyitnád a lakatod.

116
Krisi képe

Ezt már máshol is

Ezt már máshol is kifejtettem, de azért ide is beírom: Ezért csúnya a biciklim. Mármint ezalatt azt értem, hogy nem tisztítom le róla a rozsdát, meg úgy általában semmit, tiszta retek, a felnik feketék a fékpofákról lekopó por miatt. Meg még kapott egy szörnyű fehér "fényezést" (rámentem pár pár helyen néhány réteg fehér alapozófestékkel), ami által már tényleg egy vizuális környezetszennyezés maga a vas.
Szóval az én bringámat max az lopná el, aki használni akarja a biciklit, mert egy ilyet eladni szerintem lehetetlen, max elcserélni egy rekesz sörre :)

Az meg még Belgiumban volt a taktikám (ott fél évig egy leharcolt biciklit hajtottam és a leggagyibb sodronyzárral lakatoltam), hogy ha hosszabb ideig ott keleltt hagynom a biciklit (pl. vasútállomásnál egy egész napra), akkor kerestem egy olyan biciklit, ami jobban néz ki az enyémnél és ugyanolyan béna lakattal van lekötve - így ha jön egy tolvaj, akkor nyilván a jobb gépet viszi el.

117
kelsey képe

orgazdák lopott

orgazdák lopott biciklikért (állapottól függően) 2-3E forintot fizetnek, a jobbakért (100E forint+ kategória) olyan 7-8E forintot.

Ha már fizet érte 3Et az orgazda, akkor az már egy hármaspakk ára... szal tökmindegy, mennyire csúnya, ha háromezret már megér valakinek, akkor viszik.

118
Wadmalac képe

A cáfolat egy statisztika

A cáfolat egy statisztika lenne.

Wad

119
Pistabácsi képe

A kerékpár nem városba

A kerékpár nem városba való.

" A valósággal az a baj, hogy nincsen hozzá háttérzene."

120
kelsey képe

Ilyen mély érveket csak

Ilyen mély érveket csak hasonlóan mély érvekkel lehet alátámasztani:
"De." :D

121
Mr.Saint képe

Az AUTÓ nem városba való.

Az AUTÓ nem városba való.

122
AttentoRedaz képe

Az EMBER nem városba

Az EMBER nem városba való

Priority for People, rather than automobiles

123
Wilika képe

Az ember nem

Az ember nem való...

124
Cseya képe

...emberek közé?

...emberek közé?

125
Drody képe

a

a Földre?

........................
Formaharc és sci-fi.

126
dns képe

Kedvencem: A bringások 90%

Kedvencem: A bringások 90% átmegy a piroson.

127
Gabika képe

ráadásul ez még igaz is

ráadásul ez még igaz is :P

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

128
Hotyhogy képe

A maradék 10%-uk a zöldben

A maradék 10%-uk a zöldben megy át. Ezeket ott azok a ritka autósok gázolják el akik átmennek a piroson.

129
Krisi képe

Ez tényleg igaz. De amikor

Ez tényleg igaz. De amikor zöld, akkor is átmegyek :)

130
lajhár képe

Én olyankor nem. Az

Én olyankor nem. Az embernek legyenek elvei!

Ádám

131
gaze képe

de a piros lámpa nem csak

de a piros lámpa nem csak azt jelenti, hogy éppen nem nekem van elsőbbségem?

132
szabomikulas képe

Első fék használata

Első fék használata következtében beléphetsz a KTT-be, de ha húzod a hátsót is, az megvéd.

A láncnyúlást nem kopás okozza, hanem az anyag nyúlik.

133
Peta képe

"A láncnyúlást nem kopás

"A láncnyúlást nem kopás okozza, hanem az anyag nyúlik"

Mindkettő.

134
szabomikulas képe

Ez érdekelne. Mármint hogy

Ez érdekelne. Mármint hogy milyen jelenségtől és mennyire nyúlik az anyag.

135
Hotyhogy képe

A láncelemek lemezkéi

A láncelemek lemezkéi nyúlhatnak meg igen csekély mértékben, ami gyakorlatilag jelentéktelen.

Azért lehet ez így, mert az anyag rendesen csak a rugalmassága határán belül van megterhelve húzóerővel.

Azon húzó megterhelés alatt megnyúlt anyag az elméletben rugalmasan visszaáll eredeti méretére amikor a terhelés megszűnik.

Ez elméletben van így, ám a gyakorlatban az ismételt terhelések anyagfáradást okoznak.

Ez az anyag belső szerkezetét változtatja meg úgy, hogy annak rugalmassága, és abból eredően a visszaálló képessége meggyengül.

Ez is egy példa arra, hogy elmélet és gyakorlat között lehet különbség, és hogy elméleti tanok gyakran téves köztudomást okoznak egyszerűsített magyarázatokkal a világ dolgairól.

Hasonlat képpen legyen itt a folyadékok, például a víz állítólagos összenyomhatatlansága. Fizika és gépészeti könyvek legtöbbje azt tanítja, hogy a víz összenyomhatatlan.

De a víz, és valóban minden folyadék összenyomható egy bizonyos, bár viszonylag kicsiny, mértékben.

Ha ez nem így lenne, akkor a tengerek jó néhány méterrel magasabb szinten állnának, és kisebb lenne a szárazföld területe a Földön.

136
pata képe

Ha van is ilyen nyúlás,

Ha van is ilyen nyúlás, akkor hétköznapi eszközökkel (pl egy digitális tolómérő) esélyed sem lenne megmérni. Ezért szerintem értelmetlen rajta agyalni, mert gyakorlati szempontból sokszorosan elhanyagolható, főleg a kopáshoz képest.

137
Hotyhogy képe

Úgy ahogy írtam.

Úgy ahogy írtam. Gyakorlatilag jelentéktelen az anyag nyúlás egy rendesen használt kerékpár láncban.

Értelmes dolog azonban elgondolnunk, hogy létezik fáradásos anyag nyúlás. Ezzel az ismerettel megfontolhatjuk azt olyan fontos esetekben, amilyenekben tudatlanságunkkal elmulasztanánk arra gondolni.

138
Peta képe

A kúszás, vagy tartós

A kúszás, vagy tartós folyás jelensége pedig szerintem jelen van a bicikliláncban. Pláne fixiken, amikor fékeznek. Nem feltétlenül a lánc lemezeiben, hanem a csapokban. Elvileg azok is a rugalmassági modulus alatt vannak terhelve, mégis meglátszhat bennük az egymás melletti lemezek egymással ellentétes nyíróerejei által produkált bemélyedés. És az a szélesebb láncszem esetében nem kopásból származik, mivel a szilárd illesztés miatt ott csak folyamatos felületi nyomás ébred, de elmozdulás nincs, így kopás se. Emellett a láncsszemek is kúsznak. Tolómérővel nem kimutathatő módon. De tolómérővel egy láncszem kopását is bajosan mutatnánk ki. Ezek a hatások összeadódnak.

139
pata képe

De tolómérővel egy

De tolómérővel egy láncszem kopását is bajosan mutatnánk ki.

Egy digitális tolómérő felbontása 0.01 mm szokott lenni, vagy ennek fele, 0.005 mm. Ezzel simán kimutatsz egy 0.5%-1% közötti tipikus láncelem-kopást (számold csak át két csap közti abszolút távolságra).

A kúszás, vagy tartós folyás jelensége pedig szerintem jelen van a bicikliláncban.

Eléggé üres kijelentés, hogy "jelen van", atom szinten biztosan, a kérdés az hogy van-e jelentősége. Szerintem nincs, de mérési adatokkal meg lehet győzni, addig viszont kamuzás vele dobálózni. Főleg olyanoktól, akik azt gondolják hogy a láncelemek kopását nem lehet kimérni digi tolómérővel, remélem nem mérnöki pályán vagy :-)

140
Hotyhogy képe

Valószínű, hogy a

Valószínű, hogy a legtöbb mérnök nem bajlódna a viszonylag bajosan alkalmazható tolómérővel ilyenkor. Lehet mérni kopást tolómérővel is, de legtöbbször nem azzal jó.

http://www.starrett-precision.co.uk/optical-projectors/benchtophorizonta...

141
pata képe

Ja, biztosan, de a

Ja, biztosan, de a lánckopásból eredő "nyúlást" egy célidommal is lehet mérni, amit megkapsz bicikliboltban olcsón. Már a tolómérő is overkill, pusztán arra vonatkozott a példa hogy a kopást relatíve olcsó műszerekkel is mérheted otthon, ha van kedved szétszedni a láncot és méricskélni, míg a nyúlást kimutatni bajos lenne.

Mindenesetre a lényegen nem változtat: amíg az általatok emlegetett nyúlás 10^-4 alatt van az eredeti hosszhoz képest, addig felesleges róla akár beszélni is, kb akkora jelentősége van mint annak hogy a menetszél koptatja a vázat. Így marad mítosznak, előhozakodni vele üres okoskodás.

142
Hotyhogy képe

Nem felesleges és nem

Nem felesleges és nem okoskodás érdeklődő résztvevőknek beszélgetnük egymással egy olyan létező jelenségről ami az ő mindenkori és világos egyetértésükkel jelentéktelen egy másik jelenséghez viszonyítva.

143
Peta képe

Kettőnk közül én vagyok

Kettőnk közül én vagyok mérnökibb pályán, ha eddigi fórumos ismeretanyagom nem csal. Kösz, hogy informáltál a tolómérőkről, én még soha nem láttam egyet se. Ugyanakkor már a neked való ellentmondás lehetőségétől is borzongok, mert ugye eszem ágában sem lenne ilyen öngyilkos tett elkövetése.
De tisztelettel kérlek, hogy olvasd már el még egyszer, hogy mit írtam. Láttál már szétnyíródott lánccsapot? Pláne ha nem görgős láncról van szó, ahol a csapokra kisebb terhelés jut. Bőven lehetne mérni tolómérővel is az alakváltozást, de szemmel is, mert egy csap köszörült felületén még egy légypiszok is meglátszik, nem hogy egy lokális excentricitás. És miután ezek összeadódnak, a lánc hosszváltozásáért bőven felelősek. Én se azt mondtam, hogy a csapokat osszekötő 8-alakú elemek (láncheveder) nyúlása jelentős lenne, bár az is van. A csapokban végbemenő alakváltozás az, ami a lánc lazulását (pl hosszanti csavarónyomatékkal, és keresztirányú hajlítónyomatékkal szembeni ellenállás-csökkenés) eredményezheti. A kopás mellett természetesen.
Az egy láncszem kopása alatt pedig az egy láncheveder kopását értettem (belső láncheveder laza-átmeneti illesztésű belső furatának kopását, mert ugye mai láncoknál az kopik leginkább a csap ottani szakaszával együtt). Nem két csap távolságának változását, amit mellesleg sublerrel elég bajosan mérnénk, pláne ha még kopott is az adott alkatrész.

144
pata képe

Kettőnk közül én vagyok

Kettőnk közül én vagyok mérnökibb pályán

Tekintélyre épülő érvelés nem nagyon érdekel.

De tisztelettel kérlek, hogy olvasd már el még egyszer, hogy mit írtam.

Elolvastam, onnan indultál hogy nyúlás (nézd csak meg fent, te írtad), aztán eljutottunk a nyírásig és a kúszásig. Biztosan van ilyen is, csak szerintem huszadrangú a kopáshoz képest. De ha van mérési eredményed az ellenkezőjére, akkor majd légyszi postold. Addig mítosz.

145
Hotyhogy képe

Mi, tudósok, mi nem

Mi, tudósok, mi nem tekintély vágyunkból említjük meg sokadszor azt, hogy mi tudósok vagyunk.

Mércénk magas. Mi akadémiai szigorral érvelünk. Hasonló képpen mérünk és számolunk. Nagy hozzáértéssel kezeljük és dolgozzuk fel az adatokat. Logikus elménk nem fogad el igaznak semmi olyan állítást amilyenhez nem szolgáltatnak nekünk látható bizonyítékot.

Így van ez Pí-vel is. Ez egy racionális szám. Mítosz-keltők azonban azt állítják, hogy nem az, meg hogy az egy transz...transz... na, mindegy, valami ezoterikus nevü szám.

Pedig Pí egyenlő három egész tizennéggyel, ami egyenlő háromszáztizennégy osztva százzal. Ez pedig racionális szám. Tehát amikor mi Pí-vel szorzunk vagy osztunk a gyakorlatban, akkor azt a műveletet mi egy racionális Pí-vel végezzük.

Ezzel szemben a mítosz keltők azt állítják, hogy Pí valójában egy kicsit több, mert hogy ők azt megvizsgálták és biztosak abban. Azt állítják, hogy egész számok hányadosaival megközelíthetjük, de soha meg nem kaphatjuk az igazi értékét.

Ostobaságokat beszélnek. Pí egyenlő három egész tizennégy, és kész. Ha el is térne ettől, az gyakorlatilag annyira kevés, hogy az mítosz. El kellene hallgattatni őket. Be kellene fogni azt a butaságot és tudatlanságot terjesztő és fenntartó, felelőtlen szájukat.

Remélem, hogy akik Pí-n feleslegesen agyalnak meg okoskodnak, azok nem matematikus pályán vannak. Remélem, hogy bútorszállító munkások, akik az ötödik emeletre cipelik a háromszáz kilós zongorát.

Remélem, hogy a gurtni a húsukba vág és az inuk megszakad, és még a heréjük is leszáll. Végül, kétlem, hogy ismerik azt a francia szót, hogy bidet. :DDD

146
Peta képe

A mérnökség

A mérnökség ténymegállapítás volt, nem érvelés. Válasz arra a lekezelő mondatodra, amelyikre. Minden méretet meg tudok mérni, csak megfelelő eszközök kellenek. Pl. hitelesített mikronskálával ellátott mikroszkóp.

Onnan indultunk hogy nyúlás, és eljutottunk a nyírásig, és a kúszásig, igen. Hol az ellentmondás? A nyúlás okozója mindkettő.

Neked van mérési eredményed? Te is csak azt hajtogatod, hogy _szerinted_. Én pedig annyit látok a legelső hozzászólásomban, hogy "mindkettő", nem állítok fel rangsort, és azt sem állítom, mi 20-adrangú a másikhoz képest. Senki nem méri ezeket meg neked, mert senkit nem is érdekel a dolog, és mert nem lenne elég hozzá a jó öreg subler. Szakdolgozattémának talán bevállalhatná valami őrült, több száz fajta lánc elemezgetésével :D Ugyanis 1 láncszemen belül a kopás, és minden egyéb hatás a furat, és a csap tűrésmezejét is megváltoztatja, ami az általad is említett 0,005-ös határ alatt van.

Remélem nem kötekedés a célod...

147
Hotyhogy képe

Egyetértek. Mélyebbre

Egyetértek. Mélyebbre ható vizsgálatunk azonban nem kell, hogy megváltoztassa a veszélytelenül kicsit pontatlan s így elfogadható általános felfogást: hajtó lánc elemek nem nyúlnak, hanem kopnak.

S a víz se összenyomható. Nehogy azt mondjuk meggyőződésünkkel az iskolában, hogy összenyomható, és megbukjunk hidraulikából. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Creep_(deformation)

148
Hotyhogy képe

Úgy van, mindkettő okozza.

Úgy van, mindkettő okozza. A lánc meghosszabbodása a részei megnyúlásának és kopásának összege. Vitathatón a nagyobbik azonban a kopásból eredő része ennek az összegnek.

149
Zsabor képe

Ezt nehezemre esik

Ezt nehezemre esik elhinni.
Az acél néhány millió ciklus rugalmas alakváltozásra képes, mielőtt elfárad, azaz ilyen szempontból az élettartama gyakorlatilag végtelen.
Amíg a rugalmas alakváltozáson belül marad, addig maradéktalanul visszanyeri eredeti alakját.
Úgy érzem, ennél lényegesen hamarabb nyúlik a kopás miatt használhatatlanná egy lánc.

De természetesen a vitát mérésekkel le lehet zárni :)

150
Hotyhogy képe

De jó, hogy mérések

De jó, hogy mérések nélkül újra indítottad ezt a vitát! ;-)))

151
Zsabor képe

Hát sztem essünk neki

Hát sztem essünk neki tolómérővel az új, és a kopott láncoknak :)
Bár az is lehet, hogy már fellelhetőek ilyen mérési eredmények a neten.
De szerintem ahhoz baromi erős lábak kellenek, hogy a láncszemek megnyúljanak :)

152
Nuvanda képe

Tolómérővel sose méred

Tolómérővel sose méred ki pontosan. 1-2 századot már az is csalhat, mennyire nyomod oda.

153
Hotyhogy képe

Szerintem vannak hozzá

Szerintem vannak hozzá erős lábak. Különösen a BMX-es meg hegyre fölzúzó bicajnyűvő fijjatalság rendelkezik velük. :-)

Jó, bár ez majdnem lerágott csont itt, és éppen túllövünk a 300-on. Peta korábbi megjegyzései jó elméleti alap. Ahhoz hozzá lehet tenni még egy javasolt mérési-bizonyítási módszert, valamint kis körülményi vita érveket.

"Az acél néhány millió ciklus rugalmas alakváltozásra képes, mielőtt elfárad..."

Ez általánosan igaz, de gondoljunk bele. A gyurmáról is beszélhetünk, mint gyerekek, és kijelenthetjük, hogy a gyurma gyúródik, és az nem rugalmas. A másképpen nyilatkozó gyerekeket aztán eretnekséggel vádoljuk, mert ugye mindenki tudja, hogy a gyurma képlékeny. :-)

Gyerek eszünkkel ismerünk egy anyagot, a gyurmát. Ám azt vegyészek meg gyártók állították elő, lehetségesen több évtizednyi fejlesztéssel. Ők ilyesmin elmélkedhettek:

Itt van ez a gyurma, háború előtti német gyártmány. Lanolin tartalma ennyi meg ennyi százalék, repceolaj ennyi, mész tartalom ennyi, benne a szilárd részecske méret ennyi mikrontól annyiig.

Mért képlékenysége, szabvány 1 köbcentiméteres mintagolyóval, 20 Celsius fokon, egy kilogram nehezékkel 10 másodpercig párhuzamos síkok között összenyomva, 3.57 mm. S ezt a méretet 100 másodperc múltán 3.79 mm-re vissza duzzadónak találtuk. Javítunk hát ezen a hibán, egy százalékkal több repceolajjal.

Hát, az acél, és belőle a bicikli lánc is hasonlóan fejlődhetett, mint a gyurma. Fogadjuk el, most naiv kiindulással, hogy a korai acélból készült korai bicikli láncszem elismerten nyúlott.

És ez nem tetszett az acélt vizsgáló és fejlesztő bácsiknak (csakúgy mint a gyurmagyáros bácsiknak a régi gyurma), és le akarták csökkenteni azt a nyúlást, és az acél tökéletlenségét arra a célra. És folyamatosan javítottak rajta.

Na most, elképzelhető az, hogy tökéletesen nyúlás mentes lett valamily pontos időpontban, a régen és a most között, az acél, és abból választ ma a modern biciklilánc gyáros?

Szerintem nem. Hanem az alkalmazott acél csak jobb lett valamilyen fokkal ahhoz a célhoz, és a szemek korunkban is nyúlhatnak tartós dinamikus megterhelés során.

Lehetséges mérési módszer:

1. Egymás mellett végtől végig állított n számú láncszem lap teljes hosszának megmérése.

2. Lánccá szerelés és kopás mentes tartós dinamikus, emberi erő nagyságú megterhelése a kifeszített láncnak, azaz nem rendes üzemi futtatása.

3. Szétszerelés és az 1. pont megismétlése.

Bár ez kopást előidéző rendes üzemmód mellett is végrehajtható, hiszen az összetett lapok teljes hosszát csak nyúlás változtathatja meg.

154
Peta képe

Te most komolyan

Te most komolyan utánanéztél a gyurma adatainak? :D

Zsabor: a kúszásban pont az a lényeg, hogy a képlékeny alakváltozási határ alatti feszültségeknél is fellép. Ez azért is van, mert a rugalmas alakváltozás sem 100%-ig rugalmas. A fáradáshoz nem sok köze van, fáradás után törni szoktak az acélok, nem jobban nyúlni, vagy ilyesmi. Bár egy lánc esetében a láncszem törése végtelen hosszú megnyúlást eredményez :D

155
Zsabor képe

Azt olvastam, hogy a

Azt olvastam, hogy a kúszás fémek esetében általában az olvadáspont 30%-nál magasabb hőmérséklettől jelentkezik.
Én ilyen melegben nem szoktam biciklizni :)

156
Peta képe

:DD Akkor mivel magyarázod

:DD Akkor mivel magyarázod az általam feljebb már vázolt csapszegdeformitást? És egyébként is, honnan tudod, milyen meleg van egy lánc csapszege környezetében, mondjuk akkor, mikor összevissza súrlódik épp? :P

157
Hotyhogy képe

Á, dehogy. Halvány gőzöm

Á, dehogy. Halvány gőzöm sincs róla, hogy miből van. Csak ez jutott egyből eszembe az elméleti hasonlathoz. Mert, mint az acélnál, ott is "bácsik" csinálják, míg "gyerekek" beszélnek róla. :-)

Az itteni eredeti heves összetűzéseink is olyanok voltak, mint óvis gyerekeké, és pont annyi kis vizet is zavartak.

Gyerekek ismeretében a gyurma "gyúródik", vagyis más szóval képlékeny. Aztán az terjed el az okosabbikak, vagy inkább a tudálékoskodók között, hogy a gyurma abszolút képlékeny.

Ezt állítják, és nem bizonyítják, hanem éppen érdekesen, fordítva, bizonyításra hívják ki azon kevés gondolkodót, akik azt mondják, hogy a gyurma azért egy icipicit rugalmas, és nem abszolút képlékeny.

Hát, pont ez jött nekem át a mítoszdöntők buzgóságából. Amikor mi világosan kifejeztük, hogy az acél kerékpár láncszemek gyakorlatilag elhanyagolható mértékben, de íci-pici-picikét nyúlhatnak, akkor ellenünk fordultak eretnek üldözésükkel.

Mert ha nyúlhatnak is, az olyan kicsiny, hogy az már mítosz, és kész. És mi bizonyítsunk. Nem ám ők, akik pedig először állították az ő bizonyítatlan állításukat. És ne mondjuk, ne terjesszük azt a hamis hitet, mert máglyán fogjuk végezni! :D

Peta, én ha egyszer ráérek, tényleg végbe viszem ezt az egyszerű mérést. Száz (vagy n) egyedileg jelölt és megvizsgált, tiszta és sorja mentes láncszem lapkát síkba fektetve, egyenként végtől végig, egy egyenes él mentén, pontosan, laboratóriumi körülmények mellett megmérhetünk.

A száz (vagy n) lapkát lánccá szerelve rendesen igénybevesszük, alkalmasan tartósan, és gyakorlatban előfordulni képes emberi mértékű megterheléssel. Ez kis lánctányéros, nagy pedálos, nehéz biciklis (pl. 100kg) hegymenete is lehet.

Ezután, mondjuk egy év múlva, a láncot szétszerelve és lapkáit megtisztítva, hasonló képpen mérjük a lapkákat. Most ha száz lapnál, ami durván egy méteres összhossz, csak 0.1 mm növekedést mérünk, akkor az egy mikron laponként.

Ha nem tudunk még 0.1 mm össz-nyúlást sem mérni annál a száz szemnél, akkor én megvezeklek és elmegyek Nepálba, és utána Pata örök szolgája leszek, viszem neki a statisztikai papírjait, cipelem a táskáját, a Cray kompjúterjét, mindent! :DDD

158
Peta képe

Van saját laborod? Én

Van saját laborod? Én benne vagyok! De ilyen ígéreteket ne tegyél!! :D Találnánk sztem 0,1 mm-t simán.

159
Hotyhogy képe

Egy alkalmasan hosszú sík

Egy alkalmasan hosszú sík lap kell, míg acélmérce jó az egyenes élnek. Tisztaság, 20 Celsius, meg alkalmas mérőeszköz kell még csupán.

Gondolkodom még az utóbbin, és te is gondolkodhatsz.

Egy rögzített, az egyenes élre merőleges ütköző síkhoz jöhet a sor egyik vége, mint datum sík. Egy másik ütközőnek ettől ismert távolságú hasonló síkja és a sor másik vége közötti távolság jól mérhető.

Ez a távolság ha csökken a második mérésre, akkor az összhossz nyúlt, és úgy logikailag legalább egy láncszem nyúlt, ha a többi össze is ment. :D

Különben az ellen még azt is állíthatja, hogy az is kopás, csak negatív kopás, ami anyag "rákopás"! :DDD

160
Hotyhogy képe

Kigondoltam közben egy

Kigondoltam közben egy lehetséges módszert.

Elégséges egy alkalmasan merev acél sín finommegmunkált síkján, egy vezető váll mentén fektetni végig a lapokat, az elsőt egy alapsíkhoz ütköztetve.

Az utolsó lapnál a sínhez szilárdan állandónak szerelt, mikrométeres beállíthatóságú hajszálvonalas optikai mércés mikroszkóp állhat, vagy más alkalmasan pontos elvű eszköz.

161
Wadmalac képe

"kúszásban pont az a

"kúszásban pont az a lényeg, hogy a képlékeny alakváltozási határ alatti feszültségeknél is fellép"
Igen, de csak az anyag kritikus hőmérséklete felett. A vasötvözeteknél ez a kritikus hőmérséklet több száz fok.
Amorf illetve nem tisztán kristályos, inhomogén szerkezetű anyagoknál, mint az üveg, a műanyagok többsége, nincs kritikus hőmérséklet, csak a kúszás sebessége változik a hőmérséklettel.
"a rugalmas alakváltozás sem 100%-ig rugalmas"
De az. Kritikus hőmérséklet alatt illetve mikrorepedések keletkezése nélkül a rugalmassági határ alatti feszültségre szigorúan csak rugalmas alakváltozás van. Hajlításnál figyelhető meg némi maradó alakváltozás törés nélkül, mert itt csak a legterheltebb szélső szálban keletkeznek mikrorepedések, tehát "nem esik szét" a cucc. A maradék keresztmetszet továbbra is rugalmasan alakváltozik, csak a fölötte keletkezett repedés rések miatt már hajlott az anyag. De ez nem szó szerint értelmezhető maradó alakváltozás, ez tuajdonképpen részleges törés.
Húzó igénybevételnél ilyen nincs.

Wada

162
Peta képe

Bevallom, én csak azt

Bevallom, én csak azt visszhangzom, amit nekem is mondott a professzor úr szerkezeti anyagok előadáson, magam nem mértem meg, hogy az erő-megnyúlás diagram első, lineárisnak mondott, de nem lineáris szakaszán pontosan mi történik. Te már igen? :)

163
Wadmalac képe

Nem. Megmérték előttem

Nem. Megmérték előttem elegen. Méter hosszon mikronos szintű eltérésekről az elvi modellhez képest nem igazán van mit beszélni adott esetben (biciklilánc).

Wad

164
Hotyhogy képe

Bármily parány gyakorlati

Bármily parány gyakorlati nyúlásról szabadon beszélhetnek egymás között azok akiket nem lehet elhallgattatni.

165
stp1 képe

""a rugalmas alakváltozás

""a rugalmas alakváltozás sem 100%-ig rugalmas"
De az."

hiszterézis veszteség?

166
Wadmalac képe

Mint írtam, tiszta húzó

Mint írtam, tiszta húzó igénybevételnél nincs semmi gyakorlatilag is mérhető maradó alakváltozás.
Hiszterézis ide vagy oda.

Wad

167
Wadmalac képe

"A láncnyúlást nem kopás

"A láncnyúlást nem kopás okozza, hanem az anyag nyúlik."

Az acél kúszása terhelés alatt normál (mondjuk -70 és +100 C fok közt) hőmérsékleten gyakorlatilag nulla. Folyáshatár alatti folyamatos terhelésre 1 m-en 1000 év alatt talán ezred mm, ötvözettől függően elméletileg még ennyi idő alatt is nulla. Húzás szempontból a dinamikus igénybevétellel ugyanez a helyzet, a kifáradás nem nyúlásként, hanem rideg törésként fog megjelenni.
A legvacakabb bilivas kritikus hőmérséklete (az a hőmérséklet, amely felett a rácsszerkezetben a diszlokációk vándorlása olyan mértékű, hogy a deformáció rácssérülés nélkül megtörténhet), 3-400, ötvözettől függően akár 600 fok felett van. Szobahőmérsékleten kritikus hőmérséklet felett van pl. a vörösréz, az arany, az ólom stb, ezek kplékenyen alakíthatók, de a vas nem.
Emiatt a vasalapú ötvözetek többségének (talán nincs is kivétel?) normál hőmérsékleten, folyáshatár alatti feszültségterhelésre hosszú idejű sőt dinamikus terhelés esetén sincs maradó alakváltozása. A kifáradás mikrorepedéseiből származhat néminemű nyúlás, de ez mire elérné a mérhető értéket, az anyag régen eltörik.
(Nem összekeverendő a láncot érő húzás egy vékony lemez hajlításával, a nyomatékok miatt a hajlításnál jóval nagyobb feszültségek léphetnek fel és elérhetik a folyáshatárt, itt a kifáradásos törésre is sokkal nagyobb az esély).
A kerékpárláncon emberi erővel kifejthető terhelés a lánc húzása szempontjából nagyságrendekkel kisebb, mint amennyi a folyáshatár eléréséhez kell, tehát a láncon soha nem fog képlékeny nyúlás megjelenni.
Az egyetlen hely, ahol a láncon a feszültség folyamatosan túllépheti a folyáshatárt, az az a rendkívül kicsi felület, ahol a láncszem furatában egy pár század mm2-es helyen felfekszik a lánccsap. Itt a felületi nyomás túllépheti a folyáshatárt, a csap és a láncszem képlékenyen egymásba nyomódik. Láncszemenként ezred mm-ek, de a láncszemek számával ez felszorzódik. Ezzel persze a lánc hossza nőni fog, nyúlik. Ez kiegészül a nagy terhelés alatti kopás igénybevétellel, ami ugyanitt lép fel.
Ez a kettő adja együtt a lánc nyúlását.
Maguk a láncszemek nem nyúlnak semmit.

Wad

168
Hotyhogy képe

"Maguk a láncszemek nem

"Maguk a láncszemek nem nyúlnak semmit."

Kapható ezt az állítást alátámasztó hiteles mérési eredmény, mint bizonyíték?

169
Wadmalac képe

Igen. Fémek technológiája

Igen. Fémek technológiája tankönyv. Megh a benne lévő adattáblázatok, amelyek sok évtized mérési-kutatási eredményei.
Annak sem mértem utána, hogy normál légköri nyomáson valóban 100 fokon forr-e ma víz.
Vannak dolgok, amit saját mérés nélkül elhiszek, ha sok nemzedég szakemberei már belefektették ezt az energiát.

Wad

170
Hotyhogy képe

Egy csomó "fémek

Egy csomó "fémek technológiája" tankönyv létezhet. Az ISBN szám és az oldal szám irányt mutathatna számunkra. Utána néznék a mérési módszer leírásának ott.

Izgalmas lenne ott látnom azt a mérési eredményt: "Megállapítottuk, hogy a kerékpár láncszem nyúlása nulla egész nullanullanullanullanullanulla..." :D

Ez a határozottan pontos, kőkemény adat nagyszerűbb eredmény lenne, mint a fénysebesség megállapított mértéke, ami pedig időről időre változik. :-)))

171
dova képe

A kerékpárosok 40 %-a

A kerékpárosok 40 %-a probléma megoldó (kuplung), 40%-uk problémakerülő (gáz) és a maradék 30% pedig inkább gátló, a problémák forrása (fék) típus.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

172
lajhár képe

Melyik probléma mely

Melyik probléma mely aspektusából néve?

Ádám

173
lajhár képe

Melyik probléma mely

Melyik probléma mely aspektusából néve? (Ha ezt még nem kérdeztem volna :))

Ádám

174
dova képe

Egy vérbeli

Egy vérbeli "kuplung".
:))))
Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

175
-ogre- képe

és a 40+40+30 az

és a 40+40+30 az köztudottan 100 :)

176
mcysh képe

A fékek között van 33%

A fékek között van 33% fake, így jön ki!
===
bácsi a biciklin

177
dova képe

:lol:

:lol:

178
kelsey képe

40+40+30 = ? Avagy

40+40+30 = ?

Avagy átfedések is volnának?

179
dova képe

Igen, közel állsz a "fék"

Igen, közel állsz a "fék" tipushoz. :)

Na jó, elárulom, hogy ezt a típus szerinti felosztást egy tréner, a Mo-i Mensa egyik alapítója Zsigmond Gyula (Jola Sigmond) használja előszeretettel a képzésein, mert egy jó apropó arra, hogy kiderüljön, milyen beállítottságú az ember. Ez egy játékos, vicces teszt. Egyfajta tükör, mert az azonnali válasz alapján kategórizál, vagy valami ilyesmi. Nem kell komolyan venni, de mégis jó arra, hogy elgondolkodtasson.

Az esetek nagy százalékában egyébként a "fék" típusú embereket már a mondat közben rávágják, hogy tévedett mert az már 110 százalék lenne! :)

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

180
dova képe

Ja és még valami. Nagy

Ja és még valami.
Nagy örülök annak, hogy itt a CM-en nem ez volt az első reakciónk.
...és annak is, hogy része/részese lehetek ennek a Közösségnek.

Köszönöm.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

181
-ogre- képe

eszerint én fake vagyok :(

eszerint én fake vagyok :( pedig először az volt a benyomásom, hogy nem három, hanem négy ilyen fő besorolásnak kéne lennie, csak a negyediket elfelejtettem. gondolom az ablaktörlő hiányozhatott :D

182
Peta képe

Az gáz, ha valakinek

Az gáz, ha valakinek egyből a számtani része tűnik fel?

183
csergo képe

Nem. Az "fék". (lásd

Nem.
Az "fék".
(lásd feljebb)

Bocsi, magas volt a labda.. :)

-

Wanna, wanna.. Gonna sounds better..

184
Hemü képe

De jó, az előbb még

De jó, az előbb még bosszankodtam, hogy nem tűnt fel. :-)

185
RoGeR képe

Háromféle matematikus van.

Háromféle matematikus van. Aki tud számolni és aki nem.

---
Bringasávot a Nagykörútra!

186
Szász Andrej képe

10 féle ember létezik. Aki

10 féle ember létezik. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem.

187
Wilika képe

- Borzasztó a

- Borzasztó a teljesítményetek matematikából. Legalább az osztály 70%-a meg fog bukni!
- H-h-hö-hö! Nem is vagyunk annyian!

188
Vitéz képe

Mert

Mert magántanuló...:P

189
Ziyaretci képe

Miért keverik össze a

Miért keverik össze a programozók/matematikusok a halloweent (mindenszentek előestéje) a karácsonnyal?
Mert oct31 = dec25.

190
lajhár képe

Ezt olyan is értheti,

Ezt olyan is értheti, akinek nem illeszthető a fejéhez vonalzó résmentesen hat irányból?

Ádám

191
Ziyaretci képe

Kedves Ádám! Csak azért,

Kedves Ádám! Csak azért, mert bátyád többször is besegített az én bátyám térdműtéteinél. (:
Oct jelöli a nyolcas számrendszert, valamint az október hónapot, míg a dec a tízest és a december hónapot.
Tehát oct31 = 3*8^1 + 1*8^0 = 24 + 1 = 25 = dec25.

192
lajhár képe

Jé, értem! Amúgy a

Jé, értem! Amúgy a nyolcas számrendszer használatát mi indokolja(eltekintve egyes balesetektől vagy születési rendellenességektől)? A kettest még értem...

Ádám

193
Hemü képe

A kettesből levezethető,

A kettesből levezethető, tömörebb (kisebb tárhelyet foglal), és nincs benne betű.
(így elsőre)

A fenti vicc tipikusan a Sylviana 232 esete (amit az OFF6-ban tárgyaltunk). :-)

194
Hemü képe

HUHHH! :-) (egy

HUHHH! :-)

(egy kocka)

195
Cseya képe

WD-40, mint kenőanyag.

WD-40, mint kenőanyag.

196
mcysh képe

Szilikon mint kenőanyag.

Szilikon mint kenőanyag. (Cseya, eljött az alkalom, nemes bosszút állok minden helyesírásos mószerolásodért: nem kell vessző, nézd csak meg a szabályzatban!)
===
bácsi a biciklin

197
lajhár képe

Akkor helyesen: "WD-40 mint

Akkor helyesen: "WD-40 mint kenoanyag" ?
Hmmm...fura.

Ádám

198
lujka képe

Pedig de. :) Amikor "lujka

Pedig de. :)

Amikor "lujka mint aktivista vett részt a megbeszélésen" értelemben (=-ként) használod, akkor nincs vessző.

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
Forgass!
*CMS* RABIC
MK-KP: titkárnő

199
lajhár képe

Nézd meg jobban...

Nézd meg jobban...

Ádám

200
lujka képe

Megnéztem. Nem értem, mi a

Megnéztem. Nem értem, mi a baj.

Viszont most inet, úgyhogy közben írj róla egy A/5-ös dolgozaT, köszi. :)

Forgass!
*CMS* RABIC

201
lajhár képe

"Nem kell vessző" v.ö.

"Nem kell vessző" v.ö. "kenoanyag".

Többet nem segíthetek, sajnálom.

202
lujka képe

1. mocskos a fantáziád,

1. mocskos a fantáziád, én meg a sejtelem ellenére sem hittem el, hogy ennyire.
2. A vessző jó, a vessző finom, a vessző különleges.
3. Épp ezért nem halott a punk.
4. Remélem, egy életre megjegyezte mindenki. Kérdéses, hogy a WD40 mint kenőanyag jól ellátja-e a feladatát.

Forgass!
*CMS* RABIC

203
lajhár képe

4. Hogymi? Jahogy! Tényleg,

4. Hogymi? Jahogy! Tényleg, erről is szó volt valamikor...gözöm sincs!
:P

Ádám

204
Fly képe

Azzal szoktam befújni a

Azzal szoktam befújni a láncot...
Az első esőig jó...

Egyébként a WD40 az mosóbenzin...

205
Cseya képe

Állok elébe, abból is

Állok elébe, abból is lehet tanulni.

206
lujka képe

Szólj, ha nincs meg. - Ms.

Szólj, ha nincs meg.

Forgass!
*CMS* RABIC

207
Cseya képe

? Ilyet már hallottam,

?

Ilyet már hallottam, hogy:
"Most megvan, nem lehet."

208
lujka képe

És akkor miféle

És akkor miféle szabályzatról lehetett szó? :D

Amúgy mindig lehet. Ha megvan. a vágy.

Forgass!
*CMS* RABIC

209
feb képe

Igaz-e, hogy a nyeregben

Igaz-e, hogy a nyeregben ülés elnyom valami fontos eret, ami valami fontos funkció vérellátásáért felelős?
Én úgy megijedtem a hír hallatán, hogy évek óta csak nyélen nyomom.

210
pata képe

Egyes embereknél egyes

Egyes embereknél egyes nyergek bizonyos beállításoknál nyomhatnak bizonyos idegeket, ereket. Hosszú távon ez valóban veszélyes lehet. A dolgot nehéz tudományosan vizsgálni, mert egyén-, nyereg- és bicajozási stílus függvénye.

Viszont (tudomásom szerint) észreveszed ha valami nem stimmel, zsibbadás, esetleg fájdalom jelentkezik az érintett területeken; ekkor állítani kell a nyergen, vagy ha ez nem segít, nyerget cserélni. Szóval erre figyelni kell, de nem kell parázni.

211
-ogre- képe

én ilyesmit csak rossz

én ilyesmit csak rossz kormánybeállításnál tapasztaltam eddig. csuklófájás, zsibbadás úgy 30km után... meg egyszer feljebb állítottam a nyergem, mert itt azt mondták az okosok, hogy nagyon meredek, és az nem jó. egy utat használtam így, empirikusan arra jutottam, hogy ez nekem káros (napokig sajgott utána)

212
dova képe

Akkor ezért lehet, hogy

Akkor ezért lehet, hogy néha segg-hülyének érzem magam?
(idegpálya, meg összeköttetés, meg minden.)

NE TESSÉK RÁ VÁLASZOLNI!
CSAK KÖLTŐI KÉRDÉS VOLT. :))

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

213
Ziyaretci képe

Amikor régi kerékpárommal

Amikor régi kerékpárommal télen otthon görgőztem, észrevettem, hogy 15-20 perc ülés után valami furcsa, tompa érzés jelentkezett ágyékom környékén. Ez az érzés akkor teljesedett ki, amikor ezt megvizsgálandó, felkeltem a nyeregből. Ilyenkor ez az furcsa előérzet kifejezetten kellemetlen mértékű zsibbadás formájában teljesedett ki. Érdekes módon az érzéketlenség nem terjedt ki a teljes eszköztárra ott lent, hanem csak a cső formájú egységre (ismertebb nevén pénisz - már várom, hog a gugli milyen keresőszavakra fogja ideirányítani az esetlegesen teljesen másra kiváncsi publikumot) - a herékre viszont nem.
Pár perc állva tekerés után ez a kinzó érzés már a múlté volt és újult erővel, felfrissülten pörgettem tovább a kerekeket.
Amikor nem görgőztem, akkor sokkal ritkábban voltak ilyen panaszaim (szinte kizárólag hosszú emelkedőn felfelé való tekerés során). Gondolom mert akkor gyakrabban álltam ki a nyeregből és nem volt ideje elzsibbadni a dolgoknak.
Az új bringámmal szerencsére nem tapasztaltam ezt - viszont sok más embertől hallottam hasonló panaszokat.
(Mindvégig béléses kerékpárosnadrág volt rajtam.)

214
Pistabácsi képe

Lehet, hogy ráültél.

Lehet, hogy ráültél. ;-)

" A valósággal az a baj, hogy nincsen hozzá háttérzene."

215
Ziyaretci képe

Az a bemélyedés a nyergen

Az a bemélyedés a nyergen nem arra való, hogy visszahajtva arra fektessem? Lehet, valamit csúnyán benéztem. (:

216
lajhár képe

Nyereg??? Abba a lyukba ott

Nyereg??? Abba a lyukba ott a vázon egy NYEREGCSÖVET kéne tenni?? Nahát!

Ádám

217
Wilika képe

Lyukas nyereg. Én át

Lyukas nyereg. Én át szoktam dugni rajta.
Nagyobb fékezéseknél nem csúszok előre rajta. Olyan mint pedálban az SPD. Nem utolsó sorban esős időben nyugodtan elengedhetem magam, és senki sem szól meg. ^_^

218
Fly képe

Az én nyergem is

Az én nyergem is lyukas...Jó is az!
Hát még ha szőrös is lenne! Legalább egy kicsit...

219
GriN képe

Arra is gondolj, hogy egy

Arra is gondolj, hogy egy frontál puszinál tőből kiszakad, ha beakad. Szerencsésebb esetben egy méretes hosszúságú slaggal pisilheted össze magad. :D

Light in the night..
G®in
http://www.flickr.com/photos/grin00/
http://www.imeem.com/grin00

220
Pec képe

Mondd, hogy hülye vagyok,

Mondd, hogy hülye vagyok, de nem lehet, hogy pusztán azért, mert a görgőn is meg lejtőn is feljebb van a hátsó kerék, tehát előredől a váz, te meg - ezt kompenzálandó - pont hátradőlsz, és így más ereket, idegeket stb. nyomsz, mint normálisan?

--~-P-~-E-~-C-~--
"Never trust a smiling scout!"

221
Wilika képe

Elgondolkodtam, hogy a

Elgondolkodtam, hogy a Kegel-gyakorlatokkal lehet-e valamit tenni a tárgyalt probléma ellen.
Valami tipp? Írják mindenhol, hogy jó, és egészséges, de biciklivel összefüggésben még nem olvastam róla.

222
lajhár képe

"A Kegel gyakorlatokkal

"A Kegel gyakorlatokkal fejleszthető a hüvelyi orgazmus készség elérése és intenzitása is! Az orgazmus velejárója fiziológiailag az alhasi, hüvelykörnyéki izmok spontán, ritmikus összehúzódása. Ennek elérését és intenzitását segítik a Kegel gyakorlatok." Fincsámcsim...lehet, hogy az is segít, ha az ember megforgat pár gésagolyót itt-ott... :).

(bocs, ollyan magas volt a labda!)

Ádám

223
Wilika képe

Fene a mindened... :P De

Fene a mindened... :P
De amúgy férfiembereknek is nagyon ajánlja.

224
AttentoRedaz képe

Tény, hogy minden bringás

Tény, hogy minden bringás impotens. Ennek bármely autós fórumon utánanézhetsz. Ezért kell nekünk olyan kreatív asszonyka, mint az enyém, aki így is össze tudott hozni két szép gyereket. Társat választani tudni kell.

225
dova képe

"Tény, hogy minden bringás

"Tény, hogy minden bringás impotens. Ennek bármely autós fórumon utánanézhetsz."

Ez nagyon bemart! :lol:
Engedelmeddel idézem majd pár helyen.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

226
GriN képe

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A főtt tojás sem jobb a miénknél, amit az ülésfűtés csinál. :DD

Life is better on 2 wheelz...
G®in
http://www.flickr.com/photos/grin00/
http://www.dnbshare.com/download/GrinMixDnFavsno7.mp3.html

227
feb képe

Tényleg a 42/16 a legjobb a

Tényleg a 42/16 a legjobb a lábnak?

228
pata képe

Igen, mindenkinek és mindig

Igen, mindenkinek és mindig ugyanaz az áttét jó, hajtókarhossztól és kerékmérettől függetlenül (nem).

Nekem is 42/16 van, bár a kísérlet eredményét némileg befolyásolja, hogy a kisebbik fogaskerék egy 8 sebis Nexusra van ráerősítve :-)

229
lajhár képe

A fotográfiában is van egy

A fotográfiában is van egy ilyen szabály: "Függetlenül a filmtől, a megvilágitástól, témától és kifejezni kívánt hangulattól a helyes expozició f8, 1/125 sec." Megdöbbentően gyakran bejön. Mátrixos fénymérés, zónafénymérés, ellenfénykompenzáció, spotmérés, beeső fénymérés 50%-os visszaverésű szürkelemezen? Csak paliknak, meg amatőröknek! 8/125 azt kész!

Ádám

230
Hemü képe

A 42 jó szokott lenni, bár

A 42 jó szokott lenni, bár van, amiből a 43-as kényelmesebb.
A 16 nem tudom, hogy micsoda.

231
lajhár képe

A gyermekököl méretű

A gyermekököl méretű ölebecskék -tamagocsi- tudják, hogy veszélyes és értelmetlen biciklistákat megtámadni.

Ádám

232
Wilika képe

Hétfőn is utánameredt egy

Hétfőn is utánameredt egy Havanese... (az a kis margarétafejű fehér kutya) de még ugatni sem tudott normálisan, csak prüszkölt-krákogott.
Ehh, hiányzik a kaukázusink...

De jah, támadnak össze-vissza ezek a kis dögök, aztán még a tulajdonos lesz megsértődve, ha a váltóból piszkálom ki a vakarcsot.

Amúgy mentségükre legyen a kis kutyáknak, hogy ugyanaznap láttam egy chihuahua-t. Végig nézett engem, és ahogy közeledtem, még illedelmesen hátra is lépett párat, hogy elférjek.
Meg voltam döbbenve.

233
lajhár képe

A hülyeség nem

A hülyeség nem fajfüggő....

234
Vitéz képe

Erről Jeff Dunham tudna

Erről Jeff Dunham tudna mesélni:

http://www.youtube.com/watch?v=EbfSZtgdo3U
http://www.youtube.com/watch?v=cQ1AJIWjyvI&feature=related

235
Wilika képe

Biztos ami biztos, én

Biztos ami biztos, én ragaszkodom az előítéleteimhez, és ráfogok a fékre mikor elsuhanok mellettük.

236
Hemü képe

Nem kell ám mindent a

Nem kell ám mindent a fékre fogni!

Szerk: Fogd inkább a kormányra!
CSEYA! HOGY BÍRTAD EZT KIHAGYNI?! ;-D

237
Cseya képe

Most melyiket kellett volna

Most melyiket kellett volna lecsapni? A kormány savazását, a faji megkülönböztetést vagy valami nyelvhelyességi gikszert?

238
er13a18 képe

Amúgy mentségükre legyen

Amúgy mentségükre legyen a kis kutyáknak, hogy ugyanaznap láttam egy chihuahua-t. Végig nézett engem, és ahogy közeledtem, még illedelmesen hátra is lépett párat, hogy elférjek.
Meg voltam döbbenve.

:)) és nem volt lenézés a tekintetében?
annyira illene hozzá: áh, ezt megtámadni sem éri meg. arrébb is állok, had örüljön, h elfér..

239
fattyu képe

Tudom oltári régi hszre

Tudom oltári régi hszre válaszolok de ide kívánkozik. Apróbb borjú méretű növendék Beauceron gyermekem eddigi 2 éve folyamán teljes érdektelenséggel viseltetett a biciklik iránt.

Történt aztán egy októberi napon hogy idióta gazdája ( jelen ) kitalálta hogy ő a kutyafuttató körül kerekezve futásra ingerli imént említett négylábút.

Na azóta a bicikli az játék móka és kacagás és igen nehéz lebeszélni a random kerékpárosok vegzálásáról...

-------
Lövöldözős Bagaboo

240
Wadmalac képe

1X Balatonon láttam egy

1X Balatonon láttam egy okos nőt aki spulnis pórázon sétáltatta a hónaljkutyáját, ő út bal szélén, a kutya jobb szélen.
Egész addig, amíg egy országútis oda nem ért 40-nel, lehajtott fejjel, az úton keresztben feszülő madzagot nem észrevéve.
Néni a madzag egyik végén dobott egy hasast, a kutyamakett meg visító üstökösként csapódott át az út bal szélére, telibeverve egy másik bóklászó turistát. Mondjuk így legalább puhára esett. Nem úgy a bringás, aki nyomott 1 KTT-tagságit.
(Kormányon Túliak Társasága)
Természetesen a kutyasétáltató gyengeelméjű nő volt még az, aki felháborodva visított a feltápászkodó bringással. Az rendkívül higgadtan felajánlotta hogy hívjanak rendőrt. Ekkor lett csönd.
Ebből kiindulva: az ölebek akkor is megtámadják a bringást, ha nem akarják.

Wad

241
Cseya képe

A nyereg magasságát úgy

A nyereg magasságát úgy kell beállítani, hogy a lábad leérjen a földre.

242
Hemü képe

Az én magasságom a

Az én magasságom a tökéletes. Ha egyenesen állok, pont leér a lábam. :-)

Hogy érted? Mindkét lábad? Mert szerinted az alacsony lesz.

243
Cseya képe

Én a karjaimmal vagyok pont

Én a karjaimmal vagyok pont így, mert kényelmesen elérem velük a kormányt.

Sokan úgy állítják be a nyerget, mert tartanak az eleséstől, vagy attól ha meg kell állni. Pedig az igen elenyésző rész a kerékpározásból mikor csak ácsingózik az ember, viszont a többi részt teszi vele keservessé.

244
mcysh képe

Az is fontos, hogy az

Az is fontos, hogy az ülepeddel elérd a nyerget. Könyököddel a tükröt. Álladdal a járdaszegélyt. Nehéz dolog a beállítás.
===
bácsi a biciklin

245
Mr.Saint képe

És a motorháztetőn való

És a motorháztetőn való landolást is be kell gyakorolni... :D

246
gaze képe

erre egy egyszeru peldat

erre egy egyszeru peldat szoktam hozni: megkerem a delikvenst, hogy akkor alljon meg egyhelyben a bicajjal, majd emelje fel mindket labat es egyensulyozzon amig tud. mivel az esetek 99.9%-ban valamelyik oldalra kezd el dolni, automatikusan leteszi a labat. ekkora mar tobbnyire erti, hogy ha magasabban van a nyereg es nem er le a laba, a dolesnel mindenfelekeppen le fog erni (mar amennyiben leveszi azt a pedalrol es tudatosan cselekszik..)
megallasnal meg - ha nem vagy trackstand isten - akkor tobbnyire ugyis le kell szallni a nyeregbol. sajna a bicikli ilyen, nem lehet vegig ulni az utat...

247
Szász Andrej képe

Az enyémet pedig úgy kell!

Az enyémet pedig úgy kell! (Már megint veled vitatkozom :) )

248
Cseya képe

Azt hittem legalább egy

Azt hittem legalább egy rekumbensről lesz szó. Egyébként ezzel hogyan kell hegynek fő' kiállva-nyélen rakni?

249
mcysh képe

Ld. lentebb. === bácsi a

Ld. lentebb.
===
bácsi a biciklin

250
kelsey képe

mint neki

mint neki itt?
http://www.cyclingscotland.org/cmsimages/Monkey%20bike_148.jpg

tudtommal úgy kék, hogy hajtás közben ki tudd nyújtani a lábad.

251
Cseya képe

Majdnem kinyújtani.

Majdnem kinyújtani.

252
lrdr képe

Repüléshez ereszd le a

Repüléshez ereszd le a gumikat,mert ~ +0,5 bartól tuttira eldurran (ami ugye lehet, h inkább -0,5, tekintve, hogy a külső hőmérséklet vastagon benne van a minuszokban).

253
kelsey képe

ezt mintha feljebb

ezt mintha feljebb kitárgyaltuk volna, csak más kontextusban, hogy mennyi az annyi bar, meg hogy télen kevesebbet kell belefújni, meghogy szobában-e fújod fel?

de hirtelen nem értettem, azt hittem biciklivel kell repülni, és nem értettem, mi köze annak a gumikhoz. tudtommal csak el kell esni, és véletlenül nem földetérni.

"jahogy repülőgépen szállításhoz." :)

254
Wilika képe

A repülésnek is megvan a

A repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább a fortélya.
Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázni azt.

255
er13a18 képe

DA!? :)

DA!? :)

256
Wilika képe

DA!

DA! ^_^

257
mcysh képe

HGG 2 vagy 3 === bácsi a

HGG 2 vagy 3
===
bácsi a biciklin

258
feb képe

Soha nincs ilyen

Soha nincs ilyen problémám, ui. szegény bringám egész télen nincs fűtött helyen :(
Persze nyáron sem...

259
lrdr képe

Igen,és a konklúzió

Igen,és a konklúzió mintha ott is az lett volna (ha jól raktam össze), hogy nem kell a para-itt csak azt szerettem volna kidomborítani, hogy a magasságváltozás még kevesebbet is számít, mint a hőmérsékletváltozás, hisz a légkört teljesen elhagyva emelkedne 1 teljes barral a gumit feszítő túlnyomás,és -pont a már kitárgyaltak miatt- ezt amúgy is bőven kompenzálja a környezeti hőmérséklet csökkenése.
Ennek ellenére sok légitársaságnál előírás a leeresztés. *-)
(Bezzeg az azonos című sorozatban szilikon inplantátumokat (1000 találat ver az implantátumra!) vizsgáltak, miközben sztem többeknek van kerékpárja,mint gumicicije :P)

260
mcysh képe

Bringaúton menni

Bringaúton menni biztonságosabb.
===
bácsi a biciklin

261
lajhár képe

Minél?

Minél?

262
mcysh képe

Mint tekerni. :-) === bácsi

Mint tekerni. :-)
===
bácsi a biciklin

263
Hemü képe

Minél tovább életben

Minél tovább életben maradsz.

264
Wilika képe

Járdán menni

Járdán menni biztonságosabb, mert egy ember mégsem tud elütni.

266
Wilika képe

EZ inkább

EZ inkább "busty"

267
mcysh képe

Emelkedőn kiállva kell

Emelkedőn kiállva kell rakni.
===
bácsi a biciklin

268
Cseya képe

Ezt már olvastam, de ebből

Ezt már olvastam, de ebből nem tudtam meg.

269
mcysh képe

Nem kell kiállva tekerni,

Nem kell kiállva tekerni, mert nem hatékony, csak kifárasztod vele magad, és fölöslegesen terheled a bringádat.
===
bácsi a biciklin

270
AttentoRedaz képe

Nem tudom, én nem nagyon

Nem tudom, én nem nagyon értek a biciklizéshez, de Armstrong nem úgy néz ki, mint aki feleslegesen fárasztja magát, és a bringáját rongálja :))

271
lajhár képe

Vélhetően nem hétköznapi

Vélhetően nem hétköznapi felhasználó. A tanácsok meg átlag kerósoknak szólnak.

Ádám

272
AttentoRedaz képe

Vélhetően nem hétköznapi

Vélhetően nem hétköznapi felhasználó

Armstrong -- A vasárnapi bringás :D

Bocs

273
lajhár képe

Vélhetően nem hétköznapi

Vélhetően nem hétköznapi felhasználó. A tanácsok meg átlag kerósoknak szólnak.

Ádám

274
dova képe

Valóban, mert ő már

Valóban, mert ő már eléggé kifáradt addigra mire kiáll a nyeregből.
Szerintem azért teszi, mert a lábait pihenteti, helyette csípőből és felsőtestből teker.
Bár lehet hogy butaságot írok, nem értek hozzá.

Dova
Az MK "oszlopos" tagja,

275
feb képe

Jaja, nyélen tekerés más

Jaja, nyélen tekerés más részeket mozgat meg, addig az általánosan használt részek pihennek egy kicsit.
Meg amúgy is jót tesz egy kis változatosság a sok ülés után

276
mcysh képe

Magam sem értek hozzá

Magam sem értek hozzá (bár a személyes tapasztalat visszaigazolta Sheldont), ezért csak az írást idézem:

"Ez az írás nem a versenybiciklisták ellen szól, akiknek taktikai okokból olykor szüksége van egy gyors sebességlöketre -- akár a hatékonyság kárára is (ahogy esetenként a versenyautó vezetője is a piros vonal fölé pörgeti a motort). A hétpróbás terepkerékpárosok ellen sem szól, akiknek a laza talajon való felkapaszkodáshoz kell extra húzóerőt produkálniuk.

Az írás az átlagos -- szabadidős, közlekedő, túrázó stb. -- biciklistákat célozza meg, akik erőpocsékolás nélkül, energiájuk hatékony felhasználásával akarnak ából bébe jutni."

Armstrongnak minden valószínűség szerint kevésbé fontos az erőtartalékolás, mint a kiállva tekeréssel nyerhető másodpercek. És, felteszem, a bringáját is átnézte rendesen egy szerelő, mielőtt elindult.

===
bácsi a biciklin

277
AttentoRedaz képe

Nem teljesen komolynak

Nem teljesen komolynak szántam a hozzászólást, mekis bácsi :)
Ha az idő (sebesség) nem számít, valószínűleg Sheldonnak van igaza.

Viszont örömmel tapasztalom, hogy számosan vagyunk itt, akik nem értünk a bringázáshoz. Ez sokat elmond.

278
mcysh képe

Erre való a fórumozás,

Erre való a fórumozás, nem? Van néhány szakértő, akik kontrollálják, ha valaki nagyon nagy butaságot ír, a többiek meg összerakják, amit olvastak/tapasztaltak. :-)
===
bácsi a biciklin

279
kelsey képe

én nem tudom, hogy kell-e

én nem tudom, hogy kell-e érteni ahhoz, hogy milyen póz a bringán milyen izomcsoportokat mozgat meg, az milyen terhelést rak a bringa melyik részére, hogy tudjak a városban bringával járni.

280
Cseya képe

Van ahol kell, mert

Van ahol kell, mert bármennyire is nem hatékony, ha nem teszem, ottmaradok.
(Egyébként meg ha jól emlékszem, Sheldon esküszik a fixire - lehet továbbgondolni.)

281
mcysh képe

Természetesen van egy pont,

Természetesen van egy pont, ahol kiállás nélkül nem lehet tovább tekerni. Ott dönteni kell, hogy tolod vagy kiállsz. A János-hegyi kilátóhoz szerintem ember nem tekert még fel nyergen ülve.
===
bácsi a biciklin

282
Cseya képe

Én múltkor úgy mentem

Én múltkor úgy mentem (22-32). Gondolom a végén az aszfaltozott részre gondoltál.

283
mcysh képe

Én azt hittem, ilyen

Én azt hittem, ilyen áttétel csak a mesében van. :-)
===
bácsi a biciklin

284
lajhár képe

Mesében, meg montikon.

Mesében, meg montikon. Sőt, ha egy jobb hajtóműhöz felrakatsz egy megarange racsnit hátra, lehet 22-36 is. Egyéni stilustól függ, ésn úgy vettem észre, hogy ahol 22-32vel nem bír fölmenni az ember, ott már mással sem bírna, mert hanyatt esne, olyan meredek.

Ádám

285
Hemü képe

A montimon a 30/28 is elég

A montimon a 30/28 is elég volt ott, de azon nem is volt kisebb. A mostani cross bringámmal nehéz a legkisebb fokozatban (28/34) elindulni egy nagyobb emelkedőn, mert ágaskodik. Ha egyszer elindultam, akkor már jó.

286
pata képe

Meg az olyan bicikliken,

Meg az olyan bicikliken, amit arra építenek hogy 15 centis hóban hasítson :-)

287
Kuku képe

Kürti Gábor

Kürti Gábor vagyok.

--------------------------------
Kürti Gábor, Újpest

Lépj be a szakszervezetbe

288
vaandor képe

Szóval ez csak mítosz

Szóval ez csak mítosz volna?
;-)

- - - - -
"Riding a bike is like doing a dance; words are rarely spoken but much is said."

289
gaze képe

én azért szoktam ilyenkor

én azért szoktam ilyenkor kiallni, mert mondjuk a combom bedurran, es azzal, hogy vallbol es alkarbol felhuzom magam, es a testsulyomat egyszeruen a gravitacioval alaeresztve nyomom a pedalt, mas izmokat, mas energiakat hasznal, mint a tekeres. kvazi ilyenkor vallbol hajtom a bicajt.
biztos van erre tudomanyos magyarazat, nekem ez jott be.
persze, a nagyon meredek emelkedoket kerulom, ertelmetlen kuzdelmeket nem folytatok :)

(a citadellara is szegyenerzet nelkul vittem fel vallon a bicajt a lepcsokon amig a tobbiek ott lihegtek :D )

290
Wadmalac képe

Testsúly kérdése. Az

Testsúly kérdése. Az olyan kőnehéz lovasok mint én kiállva elpocsékolják az energiájukat.
A kiállva tekerésnél, ha a pillanatnyi nagyobb nyomatékigény vagy a fáradtság miatti testhelyzet-változtatás megkívánja, ügyelni kell arra, hogy a test súlypontja ne liftezzen fel-le, ez az emelgetés viszi el a legtöbb energiát. Kiállva tekerésnél a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy testsúlyból, fellépve, nyújtott lábbal küldik lefelé a pedált, együtt leereszkednek vele aztán mint egy lépcsőre, próbálnak felmászni a másik pedálra. Ez a lehető legrosszabb hatásfokú tekerés, de a fáradtság ösztönösen ezt a tekerési módot váltja ki.
Összességében a kiállva tekerésnek csak ideiglenes nagyobb terhelés esetére van értelme, hosszú emelkedőn inkább árt a teljesítménynek.

Wad

291
lajhár képe

Létezik olyan képlet és

Létezik olyan képlet és számítás, aminek a segítségével kipróbálás nélkül eldöntheted, mekkora váz való neked.

Ádám

292
pata képe

Pedig van. Pl

Pedig van. Pl (5*(7x-12)+60)/35, ahol az x helyére az ideális vázméretet kell behelyettesíteni. Bombabiztos.

293
lajhár képe

Ez olyan, mint

Ez olyan, mint kártyakeverésben a nullázás?

Ádám

294
pata képe

Nem tudom mi az a

Nem tudom mi az a nullázás, de ha az adott algebrában az az identitás, akkor igen, olyan :-)

295
lajhár képe

Egy regényben olvastam.

Egy regényben olvastam. Kártyacsalás. Lényeg, hogy az osztó egy előre beálított sorrendű pakli kártyát kap, és ezt úgy keveri, hogy valójában nem, tahát a végén visszaáll az eredeti sorrend. Ennek legnehezebb része az, amikor az osztó megkéri az áldozatot, hogy emeljen. Emelés után visszakeveri, és az emelés miatti sorrendzavart megszünteti, tehát megint visszaállítja az eredeti sorrendet (gözöm sincs, hogyan). Ez a nullázás. Utánna oszt, és megkopasztja a madarat...

Ádám

296
Hotyhogy képe

Volt ilyesmiről szó már

Volt ilyesmiről szó már régen. Úgy emlékszem, hogy éppen ezeket az oldalakat javasoltam akkor is.

LeMond képlete:

Váz méret (cm) = Belső láb hossz (cm) x .67

http://www.cyclemetrics.com/Pages/Docs/6-BikeFitting/LemondSystem/fit_fo...

Kerékpár beállítás a Cyclemetrics iskola szerint:

http://www.cyclemetrics.com/Pages/Docs/7-Appendix/whatitmeasures.htm#fit...

Ez utóbbin az ábra jól érzékelteti, hogy a váz méret mint olyan igazából nem játszik szerepet, hiszen akármilyen tetszőleges vázat illeszthetünk az egymáshoz viszonyított pontok köré.

A gyakorlatban mégis léteznek még egyezményes felépítésű és méretezésű vázak, ezért a fogalom érvényes és nem elavult.

297
Szeby képe

A fixi jót tesz a

A fixi jót tesz a térdnek.

-----------
Mt 22:37

(Kék Olimpia Stockholm, fekete sisak, tükörrel)
Apropó sisaktükör! Vegyetek ti is! Nagyon jó!

298
Hemü képe

Legalábbis az orvosok

Legalábbis az orvosok szerint.
Miért? Nem igaz?

299
pata képe

Milyen orvosok szerint? Hol

Milyen orvosok szerint? Hol publikálták, milyen metodológia, mekkora minta? Mint jelent az hogy "jót tesz", javallat-e ez egyes panaszokra, tünetekre, betegségekre? Van-e bármi előnye a szabadonfutó kerékpárokkal szemben?

Az orvostudományban onnantól "igaz" valami, hogy azt az elfogadott módszerekkel kimutatták. A szájhagyomány útján terjedő csodákat nem tekintik igaznak, és erre jó okuk van. Szóval amíg valaki be nem idéz egy tanulmányt, addig mítosz. Az nem érv, hogy "rajtam segített", millió ember hisz pl a homeopátiában, mégis teljesen hatástalan (vagyis csak annyi hatása van, mint a placebónak).

300
lujka képe

Két ellentétes hatásról

Két ellentétes hatásról van szerintem szó.

1. Folyamatos mozgás. Ez mindenképp jó, nem hűl ki a térd.
2. Egyenetlen terhelés, áttételfüggően jelentkezhet nagy terhelés (indulás).
3. XG PND.

Úgyhogy én azt mondanám, hogy a könnyű áttételes fixik jók lehetnek a térdnek, ott a bringa segíti a mozgást, amely így folyamatos, nincsenek nagy terhelések várhatóan, és pörgetsz. Viszont ezzel jóval kevésbé haladsz és elég mókuskerekes.

A váltós bringa, ha figyelsz arra, hogy folyamatosan menjen a lábad, majdnem ilyen jó, annyi a különbség, hogy itt a bringa nem segít. Viszont ha figyelsz a váltásra, akkor átmenetileg sincs nagy terhelés.

Forgass!
*CMS* RABIC