OFF #8

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
lajhár képe
lajhár
1 k, 2009-02-17 20:28

Hali!

Tud valaki bármi érdemlegeset- jót vagy rosszat-mondani a Tan Kapuja Buddhista Főiskoláról?

Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

Drody képe
Drody
2 k, 2009-02-17 23:13

Szűkebben-bővebben mi érdekel?

Ami szimpatikus:
- a tanítás maga
- a buddhizmus maga
- a nagy tudású, bölcs tanítók (javarészt)

Ami nem szimpatikus:
- belső viták

Dióhéjban.

........................
Formaharc és sci-fi.

Tpol képe
Tpol
3 sze, 2009-02-18 12:19

Nem árt vigyázni, mert sajnos ott is sokan vannak, akik csak "hétvégi buddhisták". Értem ez alatt, hogy tudálékos, nem képviseli minden porcikájában azt az értéket, amit a Tanról tanulni vagy tudni vélt, kicsit túljátszós. Ha ezeket képes vagy kiszűrni, akkor minden síkon sokat adhat. Ha nyelvet szeretnél tanulni, vagy a történelmi háttérről, vallástörténetről szeretnél többet megtudni, akkor mindenképpen jó, kb mint akármelyik BTK, ha a szellemi-lelki fejlődésed a fontos, akkor egy mesterrel jóval többet érhetsz el, mint a Főiskolán. Ha gyógyítani szeretnél, bármilyen síkon, akkor mindenképpen találd meg a Mestered.
Összességében indulásnak nem rossz, de attól függ mit szeretnél.

lajhár képe
lajhár
4 sze, 2009-02-18 13:36

Tanulni, tanulni tanítani, csak másképp, mint az elte pedagógián. Megismerni egy,s mást, művelődni. Valahol írtam, nem vagyok hívő, semmilyen szempontból, kb. ilyen vagyok, ha valamilyen...

Ádám

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

Tpol képe
Tpol
5 sze, 2009-02-18 14:39

Szerintem nem kell hívőnek lenni, hogy megértsük a lényeget. Menj be, szívesen látnak. Vannak kötelezők a felvételihez, egy-kettőt nehéz beszerezni, antikváriumban lehet próbálkozni, ha még nem volt hozzájuk szerencséd. Vagy kőcsönbe odaadom.

Nekem a buddhizmus életforma, ami ezt jelenti (és természetesen még nagyon sok minden mást is, ez csak az... esszenciája. Számomra.):
"Legyek az állandó öröm tárgya,
tegyek minden érző lény javára,
de ne zavarjak senkit, semmit,
ahogy a föld, víz, tűz, szél, az erdők teszik.

Legyek kedves az érző lényeknek,
és nekem ők kedvesek legyenek.
Legyenek javamra bűneik,
legyenek javukra az én erényeim."
(Nagarjuna: Ratnavali)

Drody képe
Drody
6 sze, 2009-02-18 14:59

Szerintem sem vallás a buddhizmus. Te életformának tartod, én módszernek. Lényegében viszont teljesen mindegy, ki minek nevezi. :-)

........................
Formaharc és sci-fi.

Gabika képe
Gabika
7 k, 2009-02-17 21:24

Köszi az új topikot!

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

Peta képe
Peta
8 k, 2009-02-17 23:02

Egyszer már igazán csinálhatná Adamekp azt, hogy megnyitja az off n+1 - et, mikor az off n - be megérkezik az első komment :DDD

Tpol képe
Tpol
9 sze, 2009-02-18 13:38

válasz Redsoil-nak (6vs3) :

jaj már... egy szóval sem mondtam, hogy Rólad van szó és egy szóval sem mondtam, hogy a képet viccnek szántam, amelyen hangsúlyoznám NEM a paraolimpikonokat és sérült embereket "szólják meg", (bocsánat, nem gondoltam, hogy így értelmezed, de mint már jópárszor bebizonyosodott, igen sokfélék vagyunk...). Azért raktam ide, mert Pata írta, hogy hagyjátok már szegény hülyegyereket, úgysem lehet meggyőzni a józan észről, mert csökött agyával nem fogja fel a világ működését, ami működés egyszer s mindenkorra a leghelyesebb. Különbség van aközött, hogy "érti, de nem ért vele egyet" meg a "nem érti és nem ért vele egyet", valamint a "nem érti, de bólogat" és a "megérti és bólogat" között. Szerinte aki nem ért vele egyet, az nem is érti, tehát balfasz, retardált és nem nyerhetsz vele szemben, mert nyilván a meggyőzés a cél. De, hogy ki melyik csoportba tartozik magánügy és ezen oknál fogna nem is hülyézhető le. Neki nyilván más a fontos. Ahogy nekem például az okoz álmatlan éjszakát, hogy ha felborul egy veszélyes anyagot szállító kamion és minden a drága (nem pénzzel kifejezve drága) termőföldbe szivárog, vagy hogy kihaltak az óriáslajhárok, addig másnak a merevedési probléma, vagy az euró árfolyam. Engem a többség kiröhög, az utóbbiakkal meg együtt siránkozik.

Remélem az előzmények fényében kiderült, hogy pont én nem ítélek el senkit, csak egy "kicsit" kritikusabban állok egyes dolgokhoz, főleg a jogállamhoz (és ez persze írott formában ki sem derülhet, mert a cinikus hangvételt nem érezni, csak azt látni, hogy hülyeségeket írok) és ha ezt még ki is mondom, akkor aztán.... Egyikőtökkel sem értek egyet, sem a jogi, sem a bosszú oldallal, értem én, csak nem tudok azonosulni vele. Az egész hsz-omnak az volt a lényege, hogy a fölött sikerült elsiklani, hogy a csávó egyáltalán nem az utat figyelte, amikor megtörtént a baj és egy-két olyan mondattal el lett intézve, hogy a közlekedés veszélyes üzem és ezt vállalni kell. Na a baj itt van. Mert pont leszarom az ilyen-olyan ítéleteket addig, amíg ilyen a hozzáállás. Egy másik hasonló blogban leírtam, hogy egy fejlett társadalomban, ha egyáltalán megtörténik ilyen baleset, éppen elég büntetés az, hogy magában feldolgozza ezt az egészet. Csak még nem tartunk ott, ahogy ott sem, hogy felismerjük a közúti szállítmányozás minden hátrányát és károkozását sem. Én hiszek az emberekben, tényleg, csak a jelenlegi társadalomban nem. Ez meg...asszem az én gondom, de amíg szabad gondolatkinyilvánítás van (már ha van ilyen), addig akár cinikus is lehetek. Abszolút érzelemmentesen, objektíven nézve az egészet, akár még meg is kérdőjelezhetek.
Amit nagyon sajnálok, hogy sokan (kivételek vannak) ezt rosszindulatnak, vagy butaságnak veszik.

lajhár képe
lajhár
10 sze, 2009-02-18 14:12

Tényleg sokfélék vagyunk...Nekem mindig az a bajom, hogy indulatok vannak értelem, és értelmezések érzelmek helyett.Nem minden vita, ami ellentmondás. És nem minden ellentmondás, ami eltérő vélemény.
Amúgy meg, gyönyörű idő van.

Ádám

Tpol képe
Tpol
11 sze, 2009-02-18 14:57

Az ám!! :)
Szikrázik a Pilis hóban-fényben!

pata képe
pata
12 sze, 2009-02-18 16:39

mert Pata írta, hogy hagyjátok már szegény hülyegyereket, úgysem lehet meggyőzni a józan észről, mert csökött agyával nem fogja fel a világ működését, ami működés egyszer s mindenkorra a leghelyesebb

De nem ezt írtam, csak te kiforgatod.

Azt írtam, hogy ha valaki "bizonyos agyi állapotban" van, akkor nem érdemes vele vitázni. Nem tudom miért látod bele ebbe a hülyegyerekezést.  Én csak azt láttam, hogy Lathor erősen érzelmi alapon közelíti meg a kérdést, minden fekete és fehér, minden érv lepereg róla. Nem ismerem, nem tudom hogy ez nála pillanatnyi állapot (amit okozhat pl az, ha nagyon azonosul az áldozatok sorsával), csak annyit látok hogy most nem érdemes vele vitázni erről.

gaze képe
gaze
13 cs, 2009-02-19 00:25

Na, ügyfélkapcsolati igazgatónk lenyomott egy viccet:

Faszi hazamegy és hogy feldobja a feleségével a házaséletüket, ilyet szól:
Vettem egy csomó ízesített óvszert, és azt csináljuk, hogy amikor leoltom a lámpát, neked a száddal kell kitalálni, hogy milyen ízűt húztam fel!
Feleség persze benne van, kezdődhet a játék, férj lekapcsolja a villanyt.
Feleség:
-Rockfortos lazac!
Férj:
-Várjá má' amíg felveszek egyet...

Ez nálam a gusztustalansági toplista dobogósa lett...

pata képe
pata
14 cs, 2009-02-19 01:30

Ez nálam a gusztustalansági toplista dobogósa lett...

Köszönjük, hogy megosztottad, had' örüljön más is :-)

Zizz71 képe
Zizz71
15 cs, 2009-02-19 15:58

Ez annyira undorító, hogy megörvendeztettem vele a kollégáimat is...itten könnyek potyogtak az imént ennek hatására,
kérem :)

Zita
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
trek 3700 zöld-fehér-virágos-láthatatlan

stp1 képe
stp1
16 cs, 2009-02-19 16:38

haha, ez még semmi...
gondolom akkor ne mondjak meredekebbeket :D

*
Downhill is the light in the life!
&
Downhill is a way of life!
*

Gabika képe
Gabika
17 cs, 2009-02-19 22:53

Bemegy a fickó a bankba, és odalép az ügyéntéző nőhöz.
- Jó napot. Egy kibaszott bankszámlát akarok nyitni.
- Mire az ügintéző :
- De uram, micsoda beszéd ez?
- Nem érted bazdmeg ? Egy kibaszott, elkúrt bankszámlát akarok! Most !
- Uram! Ne beszéljen így, mert hívom az igazgatót !
- Ne baszakodj itt velem, egy kibaszott bankszámlára akkor is szükségem van.
Jön a fiókigazgató:
- Segíthetek valamiben uram?
- Persze bazdmeg, nyertem 4 milliárd forintot, s szeretnék egy kibaszott
bankszámlát !
- Értem ! ..... és ez a Ribanc-Kurva nem csinálta még meg?

stp1 képe
stp1
18 cs, 2009-02-19 23:03

Bankban:
-Jó napot! Megtudná mondani durván mennyi pénz van a számlámon?
-Tízezer, bazdmeg!

*
&
*

lajhár képe
lajhár
19 cs, 2009-02-19 23:09

Gusztustalan vicc verseny? Na, akkor(feltűri az ingújját, a markába köp):

Két arc boncol a patológián. Felnyitják a gyomrot, kiderül, a megboldogult utoljára túrós csuszát fogyasztott. Emberünk a másik szemébe néz, és vicceskedő hangon így szól:"Szeretem a csuszát" veszi a kanalat, amivel általában a vért merik ki a testből, és rezzenéstelen arccal elfogyasztja. A másik csak néz. Ahogy ez befejezte, megkérdezi:"Mond barátom, feltűnt, hogy mai páciensük haláloka a lepra volt?" Mire a ez sugárban visszaokádja a jobb sorsra érdemes étket a hasüregbe. Az meg finomkodó mozdulattal kiemeli kezei közül a kanalat. "Köszi, hogy megmelegítetted!"

Na?

Ádám

ucaBob képe
ucaBob
20 cs, 2009-02-19 23:24

ez most mér volt guctucstalan?
nem volt benne hajszál! :)
---
Imola

stp1 képe
stp1
21 cs, 2009-02-19 23:25

-Mi a különbség a kocka, és a gennyes pi*alucsok között?
-???
-A kockával nem lehet gargalizálni.
*
*
*
Két kórboncnok beszélget:
-Te, a múltkori páciensnek olyan volt a klitorisza, mint egy csemege uborka...
-Olyan nagy?
-Nem, olyan savanyú...

*
&
*

adamekp képe
adamekp
22 cs, 2009-02-19 23:29

Cináltam új bolgot a szebbnél szebb witzeiteknek!

üdv adamekp

Gabika képe
Gabika
23 cs, 2009-02-19 23:35

károly vagy, köfi :)

er13a18 képe
er13a18
24 p, 2009-02-20 12:10

Ádám, szerdán beadtam a gébicsbe a borítékot, ha bent állsz, akkor a kiadó ablak bal felső sarkába lett feltűzve!

adamekp képe
adamekp
25 p, 2009-02-20 12:28

Szuper, köszi.

üdv adamekp

er13a18 képe
er13a18
26 p, 2009-02-20 12:39

welcome!

Rav Antal logged out képe
Rav Antal logged out (nem ellenőrzött)
27 p, 2009-02-20 12:08

Ha nem akartok biciklimosással foglalkozni, de szeretitek a tiszta bringát, a Kertész utcai mosóban 300-ért mosattam tegnap.

Pray for atheism

lord képe
lord
28 p, 2009-02-20 17:44
stp1 képe
stp1
29 p, 2009-02-20 17:51

de durva :(

*
&
*

Cseya képe
Cseya
30 k, 2009-02-24 19:23

Hja kérem, a kínai gagyi már otthon is szedi áldozatait?

Drody képe
Drody
31 szo, 2009-02-21 00:02

Válasz ZsZs-nek:

Amit leírtál a tulajdonról illetve a szabadságról, abban teljesen egyetértek veled. (Hozzátéve, a néni valószínűleg nem így gondolkodik a magántulajdonról illetve a pénzről, mint Te - akárhogy is ez a helyes.)

Amiről vitatkoznék, az az, hogy ami nem tetszik, elkerülöd. Ha látsz egy konfliktust, elmész a másik irányba? Tény, hogy nem lopás, de ide passzol: múltkor olvastam valahol, hogy egy bkv buszon két kopasz megtámadott egy néger srácot. Elkezdték verni. Egy srác állt fel, hogy megvédje. Őt is elkezdték ütni. A buszon még jó páran voltak... Ergo ők is így gondolkodnak, hogy nem az ő ügyük, ezért nem néznek oda? Vagy vigasztal a karma tudata? Akkor viszont mi a Te karmád, aki tétlenül tűri a verést/lopást.

Akadályoztam már meg a tömött 4/6-os villamoson egy csaj zaklatását. Nem gondolkodtam el azon, hogy vajon ez e a karmája a lánynak, vagy ha őt nem sikerül letapizni/beszólni neki a srácoknak, akkor majd keresnek mást. A lány félt, és nyilván jól esett neki, hogy valaki a védelmére kel. Ettől még nem leszek szupermen. Inkább úgy gondolom, ettől vagyok ember.

........................
Formaharc és sci-fi.

ZsZs képe
ZsZs
32 szo, 2009-02-21 15:19

Nem mondam hogy az amit tettem, helyes, sőt magam is úgy érzem hogy nem teljesen az. Lévén az embernek van egyrészt egy passzív gondolati világa és van egy arra épülő aktív cselekevő világa. h a a kett nincs egyensúlyban akkor mag az ember sincs egyensúlyban.
Valamiért de, már óvodáskoromtól fogva, mindig befelé forduló ember voltam, kerültem a konfliktusokat, s ahol káosz, zűrzavar, atrocitások, ha ilyennel találkoztam jó messzire kerültem el.
Így aztán az elmúlt 40 év alatt a saját belső világomban el is értem sok mindent, de ebből nagyon kevés nyilvánul meg aktív cselekvés formájában, csak passziv cselekedetként (példaként, megvalósításként) látható annak, aki észreveszi azt.

És tudom, hogy az ottani történetnek nemcsak a tolvaj és a néni volt a szereplői, hanem én is és azok is akik nem tettek semmit.
A karma nemcsak a tolvajra és a nénihez kötődik, hanem a passziv szereplőkre, akik a nemcselekvés cselekedetét választották úgyszintén vonatkozik, mivel ezel az eseményekhez ugyanúgy hozzájárultak.
Ergo eszemben sincs vitatni a felelősségem az esetben.
A kérdés az hogy mit lehet ilyenkor tenni?
1. a rendőrség (mint az illetékes hatóság) értesítése céltalan.
2. elmagyarázni a tolvajnak hogy nem szép dolog amit csinál, úgyszintén.
3. fizikai erőszakkal közbelépni...
nem vagyok egy erőember, s ez látszik is rajtam, így aztán a megjelenésem nem fog senkit meghátrálásra késztetni. Mivel vad világban élünk, karatéztam jópár évig, úgyhogy a látszattal ellentétben, tudok nagyot ütni... de a mesterem is arra tanított, ha ütök akkor üssek, maximális hatékonységgal ahogy képes vagyok - vagy ne üssek... ezt tanítoták/tanultam, s ha ütésre kényszeritenek, akkor abból tényleg baj lesz, hidd el... Ezt mindig sikerült elkerülnöm, és sosem kellett ütnöm. És nem is szeretném kipróbálni... Ráadásul mivel relatíve gyenge vagyok, jóeséllyel beszállnak másik is a buliba nem engedhetem meg magamnak hogy ne a kulcspontokra üssek, és nem adhatok esélyt, hogy valaki visszaüssön, mert akkor én húzom a rövidebbet... (a tv-beli műbunyó és a valóság nagyon más: egyrészt pl. torokra/gégére elég 1x ütni/rugni, másrészt aki a földre lekerül az már onnan nemigazán van esélye felállni... a vékony ember előnye a mozgékonyság és a gyorsaság, de ha bekap egy ütést az a végét is jelenti...)
Rádásul a fizikai erőszak alkalmazása semmit sem old meg. A tolvaj ugyanúgy fog lopni, csak legközelebb visz magával egy kést is erre az eshetőségre (amúgy szoktak vinni, egyszer egy engem megkörnyékező zsebtolvajnál láttam, hogy jól fel volt szerelve...) ezért ugyanez a helyzet máshol mással, szintén ugyanígy meg fog törénni Újra meg újra...
Amíg a társadalom nem lép nincsnek elfogadott normák, szabályzórendszerek és ezeknek nem lehet érvényt szerezni, egyes körök iskolázatlanok és a bűnözésből tartják fel magukat, s ráadásul olyan embertelen alacsony szinvolnalon léteznek, nem igazán látom hogy egyéni szinten mit lehet tenni, ami a jelenségbe való beavatkozás révén pozitív változást hoz létre.
Mert az ha csak beavatkozunk, s megakadájozunk egy esemény azzal lényegében semmit sem tettünk. Az okok, amik az eseményt előhívták változatlanul maradtak.
Elismerem, a néni lehet nem így gondolja, de ha a társadalom így halad, lehet még megéri, hogy előbb elvágják a torkát, hogy ne óbégasson és utána veszik el a táskáját...
Ott, ahol a kissebbségi kultúrális hagyományokhoz tartozik a tanárok agyonverése, ott az ilyesmi természetes velejárója az életnek...

Gondolom érted mit mondok.
Az hogy megakadályoztad a villamoson a csaj zaklatását, azzal jót tettél a csajnak, de ezen kívül milyen olyan hatása volt, ami azon segített volna, hogy a zaklató nem molesztáljon egy másik villamoson egy másik csajt?
A dolgok különboző súllyal esnek latba, táskalopás ahol csak anyagi veszteség áll fenn nem jelentős, egy csajban a molesztálás mélyebb nyomokat hagy, s a lelkében tesz kárt (s ez nem párszáz forintos kár). Ilyesmiért már én is közbelépnék, gondolom, bár ilyen szitum sosem volt.
Ha mondjuk, ilyen helyzetben 60-65 kilóval odamész 3 kopasz szekrényformátumú metrós biztonsági őrhöz, akinek az IQ-ja a minusz végtelenhez konvergál, hogy "ugyan fiúk, mégse kéne...", akkor tényleg minden elismerésem...
Ugyanis ez vesztett játszma, akkor is vesztett, ha győztél...

Drody képe
Drody
33 szo, 2009-02-21 17:04

Nem tudok egyet érteni Veled az alábbiak miatt:

-A társadalom pont ettől fog változni: xy látja, hogy Te közbeavatkozol, akkor legközelebb talán neki is lesz bátorsága, hogy ő közbeavatkozzon...

- Az egyént meg a társadalmat külön fogalomként kezeled, holott az egyén a társadalom része. Mitől változna a társadalom szerinted? Ha az egyén passzív marad.

- Ha a rablónak/molesztálónak sikerül véghezvinnie aljas tettét, mi akadályozná meg abban, hogy két perc múlva másik bűntettet vigyen véghez?

- Fizikai közbelépés: ha fellépsz egy ilyen esetben, nagy valószínűséggel nem kerül sor fizikai kontaktusra. Ha meg mégis, igenis csapj oda: ezért tanultál karatét.

- Tény, hogy ezeket úgy mondom, hogy jó fizikumú ember vagyok, igen rövid hajjal. :-) De túlerő ellen is kiállnék, mert vallom, hogy fejben dől el ez is, mint minden más. Az is tény, hogy ilyen szituból adódóan vertek már szarrá.

- Nem hiszem, hogy itt csak veszteni lehet. A társadalom tőled is változni fog, mert hatással vagy rá.

Szerintem.

........................
Formaharc és sci-fi.

Drody képe
Drody
34 szo, 2009-02-21 17:06

Amiben egyet értünk, hogy a rendőrség szar, és ez nem a "normális" emberek feladata volna.

Amúgy meg inkább küzdök és harcolok a formák megalkotásával, mert az egy jóval hálásabb feladat, mint embertársaimmal küzdeni. :-)

Béke.

........................
Formaharc és sci-fi.

gaze képe
gaze
35 szo, 2009-02-21 07:44

nem, mégse.

mcysh képe
mcysh
36 szo, 2009-02-21 11:23

dede
===
bácsi a biciklin

Szeby képe
Szeby
37 szo, 2009-02-21 15:33

Éljen a Bállon és a macskajaj!

:X

-----------
Mt 22:37

(Gepida Reptila 300, fekete sisak, tükörrel)
Apropó sisaktükör! Vegyetek ti is! Nagyon jó!

lord képe
lord
38 h, 2009-02-23 02:44

Mit hallgatol? III.
2009-02-16 12:01 -tól folyó szál a szexista sörreklámokról, ami oda jutott, hogy pro és kontra nőcés borreklámokat keresünk Petával széles e világból

http://www.youtube.com/watch?v=OpKqbdJ51Yo
Wolf Blass Wine TV Commercial 'Silk Glove'

http://www.youtube.com/watch?v=AjkG7ZQ2qLQ
Japanese Wine Advertisement

http://www.youtube.com/watch?v=gPKcBpazOzg
Georgian wine commercial

de pálinkás is jöhet.

Peta képe
Peta
39 h, 2009-02-23 15:29

A japó aranyos, az elsővel kapcsolatban meg visszakalauzolnálak a mit hallgatokba :D

Gabika képe
Gabika
40 h, 2009-02-23 15:49

-ezt nem ide akartam-

er13a18 képe
er13a18
41 k, 2009-02-24 14:13
lajhár képe
lajhár
42 k, 2009-02-24 14:36

Mi az , hogy "az egész világon"?! Honnan akarja bárki tudni, hogy az alfa cenrtauri környéki bolygókon mi a helyzet? jellemző újságírói túlzás. Egyre bulvárosabb az index, bazz. :)

Ádám

adamekp képe
adamekp
43 k, 2009-02-24 17:53

12:58
Állítólag Kaliforniában van még egy kevés, én is lassan csomagolok.

15:46
Ismét van, biztos onnan importálták.

üdv adamekp

mcysh képe
mcysh
44 k, 2009-02-24 19:08

Hát én ezzel szívtam rendesen. Határidős anyagot kellett elküldeni, így is fél nap késésben voltam. Kénytelen voltam beizzítani egy régi citromailes címet. Nem tudom, van-e a citromaillel tapasztalatotok, nagyok vicces rendszer. Időnként minden figyelmeztetés nélkül lehagyja az attachmentet, üresen küldi el a gondosan megírt levelet, izgalmas játékká téve az unalmas levelezést.
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
45 k, 2009-02-24 19:12

fastmail.fm

Alapcsomag felett pénzbe kerül, de irtó megbízható. Sok éve használat alatt nem tapasztaltam downtimeot.

stp1 képe
stp1
46 k, 2009-02-24 23:15

2009.02.20-án ellopták a scwhinn csepel freeride bicaj prototipusát, Gyöngyösről! A nyomravezetőnek 50.000 Ft kézpénz jár! képek, info: http://www.pinkbike.com/photo/3046349/
Kérlek másoljátok be! Segítsetek ennyit!

*
&
*

Hotyhogy képe
Hotyhogy
47 sze, 2009-02-25 00:37

Vegetáriánusok tiszteletben tartásával, nem sulykolom érzéketlenül egy jelen folyó blogon senkibe véleményemet, miszerint az ember minden táplálékot megehet amit a teremtője ad neki.

Ott máris megjelent egy kevés könnyed, évődőn piszkálódó szemtelenségünk, nekünk, mindenevőknek.

Egy emlékezetes művészi film jutott eszembe, számomra ismert címén, Babette's Feast, amit Babette Lakomája címen is ismerhet itt talán sok CM-es.

Ebben a filmben olyan dolgokat is ettek a szereplők, amilyenekhez nem szoktak hozzá, vagy ritka alkalmakkor juthattak elszigetelt életük során.

Lakomájuk alatt az emberi sorsukat és állapotukat láthatja a néző, és az Isten-adta étek szerepét, és az Isteni kegyelem érzése hatja meg a hívő értőit ennek a filmnek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Babette's_Feast

lajhár képe
lajhár
48 sze, 2009-02-25 10:50

Vannak gombák, amelyeket ha fogyasztassz, jobb esetben egyenesen megláthatod a Teremtőt,angyalait, ördögöket, esetleg repülő elefántokat vagy rég holt embereket. És gombákat a vegák is esznek...

Ádám

Hotyhogy képe
Hotyhogy
49 sze, 2009-02-25 11:32

De vigyázz, termesztése és forgalmazása jelenleg törvénybe ütközhet. Addig is lásd meg az ördögöt a szilvapálinkás butykos fenekén át. :D

dezso képe
dezso
50 sze, 2009-02-25 14:21

Termeszteni? Tele van velük az erdő...

Hotyhogy képe
Hotyhogy
51 sze, 2009-02-25 15:06

Erdő? Nincs tele velük a világ...

Tán erdős országok mákmezősökkel csere-kereskedhetnek egy széles termék választékért, mindegyik kiaknázva saját természeti adottságát. :-)

Krisztab. képe
Krisztab.
52 sze, 2009-02-25 16:02

Némelyek gabonatáblákon találhatóak meg...

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

lajhár képe
lajhár
53 sze, 2009-02-25 14:32

Naszóval: Lupus-Aureus elmélet. Eredetilág három őst gondoltak akutyának: farkas, róka, aranysakál. A róka elég hamar kiesett. Konrad Lorenz, mint etológus, felállítot egy olyan tézist, hogy a két ős (aranysakál, farkas) különböző arányban van jelen a különböző kutyafajokban, és ez jelentősen meghatározza jellemüket, emberhez való viszonyukat (tessék elolvasni a "Salamon király gyűrüjét", érdemes!). A farkasvér a makacsabb, öntörvényübb, nehezen nevelhető, inkább kooperatív jellegű, mint egyértelmüen alárendelő ebekben dominál (szánhúzók, távol keleti kutyák (nem, a pincsi nem, a csaú-csaú!)), stb.). Az aureus vér túltengése eredményezi a könnyebben nevelhető, alárendelődő, azonban kevésbé bátor és jellemes (annyira szép aromantika a tudományban, most komolyan!) ebjellemeket, mint a legtöbb európai kutyafaj, pl. németjuhász. Közben kiderült, hogy genetikailag az egész nem megy, talán az aranysakál és a farkas nem is szaporodóképesek, még akromoszómaszámuk is eltér. Ehhez képest sikerült a kutyát sakállal keresztezni, lásd itt (http://www.kutya.hu/read.php?u=0605/a_fajtatenyesztes_tortenete_i.htm ) Így akik HINNI akarnak a tudományban (és szeretkezni e szüzességért), megint sírhatnak egy kicsit a párnába, mert már megint nem úgy van, ahogy valaki mondta, hogy nem úgy van, ahogy valaki mondta. Nem vagyok up to date, hogy áll most a világ kutyagenomjának felmérése, de a következő mindenesetre érdekes: Afrika utazók leírták, hogy az észak afrikai és közel keleti kutyák hibridizálnak sakálokkal. Felmerülnek tehát a következők:
-bár nagyon szertem Lorenzet, és nagy gondolkodónak tartom (jó, a negyvenes évek első felében volt egy petit maleur), de az ő elmélet szép, romantikus, animisztikus, és nem igaz.
-hogy ma a világon futó összes eb tiszta farkas leszármozott lenne, az ellen sok minden szól, bár genetikai bizonyítékok is szólnak mellette, mig meg nem cáfolják őket. (probléma, hogy nem elég két fajt keresztezni, illene, hogy utódaik hosszú távon szaporodóképesekké legyenek (ahogy pl. az öszvér nem az, bár a közhittel ellentétben néha mégis, csakhogy nehogy már legyen egy igazság, ami nem feltételes)).
-két lehetőség marad: a) bár a kutyák döntő részben lupusok, a sakál néha csak belepiszkított a rendszerbe, ahogy a szobainas a főnemesi vérvonalba :) És megtehette, mert elég közeli rokonok ahhoz, hogy közös gyermekeik sikeresen részt vegyenek a szaporodásban (ez a szobainasnál nem kérdés) ez kétséges.
b) A közel keleti és észak afrikai kutyák tényleg aranysakál eredetűek, és csak azok, és amit ma kutyának hívunk a világon, az valójában két elég közeli faj, de két külön faj. Ergo a csoport nem monofiletikus (tehát nem tartalmaz minden olyan egyedet, amely egy közös östől szármozik, és csak azokat), ergo nem érvényes fajfogalom. A megoldás: megkeressük a Canis familiaris (alias blöki) fajleírását, megállapítjuk, hogy ez most kire igaz (vélhetően a mainstream, farkas eredetü ebekre), és nagy örömmel leírunk egy új fajt, mely ugyancsak háziasított kutyaféle, de nem azonos a Canis familiarissal, őse az aranysakál. Erre észak afrikában és a közel keleten koborló ebek beható genetikai vizsgálatával lehetne rájönni, mi aszitú.
Ezt még érdemes olvasgatni: http://www.nhbs.com/handbuch_der_s%C3%A4ugetiere_europas_tefno_17428.htm...
Amúgy ez nem ismeretterjesztés, nem tudom a legujabb fejleményeket, hat éve nem foglalkoztam a dologgal, ha valakit érdekel, nézzen utána. a tanulság nekem annyi, hogy az élméletek végleg igaznak bizonyulni meg megdölni jobbára az index tudomány rovatában szoktak, kevésbé fejlett helyeken (egyetemek ilyesmi) inkább módulnak, lesznek ellenvélemények, értelmezések változnak. Ha valakienek van újabb, jobb, stb. forrása, ne kíméljen!

Amúgy mindegy, hogy a dédapa farkas vagy sakál,így is, úgy is tök jófejek az ebek. és ez a lényeg, SZVSZ.

http://www.jimjim.com/images/Gallery/zJJ%20Give%20a%20dog%20a%20bone.jpg

Ádám

alcedo képe
alcedo
54 sze, 2009-02-25 14:51

A Salamon király gyűrűjét olvastam, talán tizenkét évesen, az sem tegnap volt már :). (Valójában mindent elolvastam Lorenztől, ami hozzáférhető volt.)

A fajhibridek gyakoriak a növényvilágban és előfordulnak az állatvilágban is (l. kecskebéka). Nehéz persze elképzelni, hogy a kecskebékánál sejtett mechanizmus emlősnél is lejátszódhasson, persze a természet kenterbe veri a képzeletet bármikor.

lajhár képe
lajhár
55 sze, 2009-02-25 15:04

A kérdés, hogy tényleg eltér-e a kromoszómaszámuk. Ettől még lehet, hogy hibridizálnak (bár ez fejlett állatnál nem tünik számomra lehetségesnek, de genetikából hármas voltam :)) de tuti, hogy nem fognak nbagy számban nemzőképes utódokat létrehozni.

Ádám

dezso képe
dezso
56 sze, 2009-02-25 18:10

Hát igen, a kecske meg a béka...
Mindenesetre például a récéknél van egy fajcsoport (barátréce, cigányréce stb., ha jól emlékszem), amelynek egyedei elég szorgalmasan hibridizálódnak egymással, kezdő madarászok megtévesztése érdekében.

mcysh képe
mcysh
57 sze, 2009-02-25 18:17

Tanulni jó.
Én most sokat tanultam.
=>
Nekem most nagyon jó.
:-)
===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
58 sze, 2009-02-25 17:28

Ez is egy szint :)
http://www.youtube.com/watch?v=oOvp69lnZbA&feature=related

Ádám

Hemü képe
Hemü
59 sze, 2009-02-25 19:18

Ez egy próba, ne válaszoljatok.

Hemü képe
Hemü
60 sze, 2009-02-25 19:18

porn

Hemü képe
Hemü
61 sze, 2009-02-25 19:20

Nem jött be, bocsi...

mcysh képe
mcysh
62 sze, 2009-02-25 19:35

Írd azt, hogy p_o_r_n.hu, s_e_x.hu, f_u_c_k.hu, alulvonások nélkül. Szerintem úgy működik.
===
bácsi a biciklin

Hemü képe
Hemü
63 sze, 2009-02-25 20:53

Na akkor még egy próba...

_______///Hemü\\\________
\ Ezüstmúlt Kapitány. Érted. /

Hemü képe
Hemü
64 sze, 2009-02-25 20:58

...és egy válasz...

porn.hu

...ez nem, de múltkor erre ugrott:

http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/4698/ene9.htm

...de most nem. Érdekes.

Cseya képe
Cseya
65 sze, 2009-02-25 21:21

Te milyen malac dolgot akarsz ide belinkelni, hogy ennyire készülsz rá?

Hotyhogy képe
Hotyhogy
66 sze, 2009-02-25 22:05

Magyar malac dolgokat. Az új-zélandi bárány megfelelőjét. Csak hát malac, nem bárány, és magyar, s nem új-zélandi. :D

Hemü képe
Hemü
67 sze, 2009-02-25 22:51

Semmi, csak kísérletezek. Múltkor így töröltem egy kommentemet, és most arra voltam kíváncsi, hogy ha eltüntetek így egy választ, akkor utána eltüntethető-e az előzménye is. Szerintem nem, mert attól a válasz még ott van, csak nem látszik, de azért gondoltam, hogy kipróbálom. :-)
Egyébként a viccblog volt a kísérlet apropója.

adamekp képe
adamekp
68 cs, 2009-02-26 21:27

Nem működik a hozzászóláseltüntető porn? Kikapcsolták a spamszűrőt?

üdv adamekp

Gabika képe
Gabika
69 cs, 2009-02-26 12:43

Hideg januári reggel volt, mikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen, negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?

lajhár képe
lajhár
70 cs, 2009-02-26 12:57

Egyszer őszinte megdöbbenésemre egy aluljáróban Sibelius hegedűversényének első tételét volt szerencsém hallgatni, ha nem is világklasszis előadásban. Meg is áltam, adtam is pénzt-nem szoktam. Sibelius sem tipikus aluljáró zene, mindjárt berakom amit halgatolba...

Megj: a kisérlet egyvalamit nem tudott mérni: hány ember napjába szólt bele az a pár másodperc, amig hallhatta a zenét. Nem tudatosan. De hány ember volt képes rámosolyogni valakire, akire nem szokott, egy perccel tovább türelmesen elviselni valamely embertársát, előreengedni valakit az ajtóban, vagy megsimogatni egy kajla eb fejét. Gondolom, sokan, valamennyire ismerve Bach-ot.
Egyvalamit viszont megmért: azzal, hogy a sztereotípiarendszerünk szerint felnötté válunk, elveszítünk valami nagyon fontosat, és emberit magunkból, mertz az gyerekes. Pedig nem, csak emberi. De kiöljük. Nem lenne szabad.

Ádám

dezso képe
dezso
71 cs, 2009-02-26 13:11

Uff. Jól beszélsz :)
Szerintem arra a srácra gondolhatsz, aki rendszeresen játszik a Ferenc körút#Üllői aluljáróban (leggyakrabban Vivalditól különféle évszakokat). Egyszer szomszédok föl is bérelték, játszana nekik valamit otthon.

Cseya képe
Cseya
72 cs, 2009-02-26 13:27

Én ezt az utolsó bejegyzést úgy szoktam tálalni, hogy azzal hogy embernek tartjuk magunkat és erőszakosan elnyomjuk a természetes ösztöneinket, nagyban csökkentjük a túlélési esélyeinket.

mcysh képe
mcysh
73 cs, 2009-02-26 14:03

Erről eszembejutott egy magyar film utolsó jelenete. Játszik a zenekar, a karmester pálcáján megcsillan a fény, megáll a kép, jönnek a feliratok. Előtte mindenféle kiábrándító dolgok történnek, de akkor a néző mégiscsak elbizonytalanodik, hogy van remény, hogy a művészetnek mégiscsak van hatalma stb. Sajnos sem a rendező, sem a cím nem ugrik be, így rá se tudok keresni.
===
bácsi a biciklin

Szeby képe
Szeby
74 cs, 2009-02-26 19:58

Talán a Sztracsatella?

Kern András a főszereplő, karmestert alakít, a végén "beint", magyar film, (innentől ugye szinte szükségképp kiábrándítóak az előzmények) és a végefőcím alatt lemegy az "Ez történt Lellén" című darab. Utóbbiról itt, a CM-en rajtam kívül Addisz tud sokat mesélni... ;)

-----------
Mt 22:37

(Gepida Reptila 300, fekete sisak, tükörrel)
Apropó sisaktükör! Vegyetek ti is! Nagyon jó!

mcysh képe
mcysh
75 cs, 2009-02-26 21:44

Akkor ez vándormotívum lehet! :-)

A Sztracsatella a port.hu szerint (naná, hogy porn.hu-t ütöttem be elsőre! :-)) 1995-ös. Ezt a filmet viszont 1992-ben vetítette le nekem a Glasgow-i házigazdám, a BBC-ből vette fel, és nagyon büszke volt, hogy van magyar vonatkozású mutogatnivalója. (Később meghívott egy Bartók-koncertre is, és nem kellett neki elmagyarázni, mi az a cimbalom.)

===
bácsi a biciklin

Gabika képe
Gabika
76 cs, 2009-02-26 15:28

Szép poszt, kicsit elérzékenyültem tőle.

mcysh képe
mcysh
77 cs, 2009-02-26 14:03

===
bácsi a biciklin

urga képe
urga
78 cs, 2009-02-26 14:13

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait

vagy a darabokkal, vagy a wahingtoniakkal van baj...

Pesten tömegek hallgatják azt az embert, aki aluljárókban (de a Vörösmarty téren is) befőttesüvegeken játszik. Igaz, a befőttesüveg darabja csak 20 ft- és nem a zenetörténelem legnehezebb darabjait kínálja a közönségnek, de mindenkit lenyűgöz.

Egy újságban olvastam róla később, Zeneakadémiát végzett, de legjobban az utca emberének szeret játszani. Életem egyik legszebb élménye, hogy meghallgathattam, remélem, még találkozom vele valahol!

mcysh képe
mcysh
79 cs, 2009-02-26 14:27

Sárközi József. A Moszkván szoktam hallgatni.
===
bácsi a biciklin

mcysh képe
mcysh
80 cs, 2009-02-26 14:30

Ezúttal teremben.
===
bácsi a biciklin

mcysh képe
mcysh
81 cs, 2009-02-26 14:35

Itt meg az utcán.
===
bácsi a biciklin

urga képe
urga
82 cs, 2009-02-26 14:16

.

mcysh képe
mcysh
83 cs, 2009-02-26 22:24

Válasz Lordnak:
Logikai alaprejtvény (Smullyantől ismerem, de azóta máshol is olvastam):

Miért a balt és a jobbat fordítja meg a tükör? Miért nem a fentet és a lentet? Honnan tudja egy tükör, hogy merre az arra?

(Aki ismeri, légyszi ne lője le a poént!)

===
nilkicib a icsáb

lord képe
lord
84 cs, 2009-02-26 22:43

(:

lajhár képe
lajhár
85 cs, 2009-02-26 22:55

Ha magamtól jöttem rá (pontosabban van egy ötletem), elmondhatom?

Ádám

mcysh képe
mcysh
86 cs, 2009-02-26 23:04

Jaja, nem úgy gondoltam, hogy egyen örök titok.
===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
87 cs, 2009-02-26 23:14

Mégsem. Arra gondoltam, a képfeldolgozó szoftver miatt van,(magasabbrendü látóközpontok az agyban), de nem...logikai oka van, de még agyalok.

Ádám

lajhár képe
lajhár
88 cs, 2009-02-26 23:20

mégis? félszemmel is így látom, pedig a szem, mint optikai eszköz, szimmetrikus a pupillából a vakfoltba szúrt tengelyre. Ha elfotrdítom 90 fokban afejem, akkor is a jobb és bal cserél, de a szekrény lábát a háttérben nem látom azb ég felé álni...

a dolgok nem megfordulnak, hanem kifordulnak, na? komolyan?

szabad a gazda, részemről. Ádám

lord képe
lord
89 cs, 2009-02-26 23:45

Ne add föl. Próbáld meg úgy, hogy odaállsz egy tükör elé, de megjelölöd valahogyan az egyik, mondjuk a jobb kezed. Karkötő. Föltűröd az ingujjad, behajlítod könyékben, pirosra fested, akármi. Na és most emeld föl a jobb kezed. Mit látsz? A tükörképnek melyik keze emelkedett föl?

pata képe
pata
90 cs, 2009-02-26 23:52

Tipp: felejtsd el az emberi testet és az agy funkcióit. Ha kémiában jártas vagy, gondolj az enantiomerekre.

mcysh képe
mcysh
91 cs, 2009-02-26 23:57

Mi kiralitáspároknak tanultuk!
===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
92 p, 2009-02-27 00:16

Ezt írtam: nem megfordul, hanem ki. A jobb jobb marad, a bal bal, a fennt fennt, alent lent. ezt le lehet játszani anyajeggyekkel. Tul az történik, mintha fognád a teret, és átfordítanád a tükör síkján. Hmm, tehát mivel a tükör síkjára tükrözünk (ó, mily meglepő) ez nem az emberi testet bárhogy osztó sik lesz. Se enm hosszában, s enem keresztben. Csak mivel királis test vagyunk (főleg a kezünk :)) transzformálódunk...umh, valahogy így?

Ádám

mcysh képe
mcysh
93 p, 2009-02-27 00:24

Így van. A feladvány fogalmazásmódjánál maradva: nem a jobbot és a balt vagy a fentet és a lentet, hanem az elölt és a hátult cseréli meg a tükör. Az meg nyilván kitüntetett irány, lévén merőleges a tükör síkjára.

Mármost forgatással nem lehet előállítani háromdimenziós térben a síkra tükrözött képet. (Ez a jobb és a bal kéz nevezetes kanti problémája, ma izomériának nevezzük, fentebb lásd az egyéb elnevezéseket.) Ezért ha mondjuk a tükrözetlen fényképedet oda akarod tenni a tükörkped mellé, akkor a fényképet meg kell fordítanod. Választhatsz, hogy függőleges tengely mentén forgatod el 180 fokban (és akkor olyan lesz, mintha a tükör a jobbot a ballal cserélné meg), vagy vízszintes tengely mentén (akkor meg olyan, mintha a fentet a lenttel.)

===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
94 p, 2009-02-27 00:29

Tökjó! akkor ma este már gondolkoztam, és mivel bennt vagyok a munkahelyemen, ez elég meglepő, mert az itt jobbára csak hátráltat.

Ha nekem is szabad egy rejtvényt: focikupán miért soha nem az kapja a fairplay díjat, aki hazaviszi a kupát :) ?

Ádám

lord képe
lord
95 p, 2009-02-27 00:30

A rávezető magyarázatok különbözőségeiből úgy tűnik, hogy nagyon eltérő korosztályokkal foglalkozhatunk.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
96 p, 2009-02-27 01:53

Sicc. :-)

lord képe
lord
97 p, 2009-02-27 01:57

Ezt most nekem vagy a Grätzer?

Hotyhogy képe
Hotyhogy
98 p, 2009-02-27 02:26

Merném én ezt mondani, neked? ;-)

lord képe
lord
99 p, 2009-02-27 02:39

Miau.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
100 p, 2009-02-27 04:49

Elbűvölő egy könyv, s még új kiadása is van, ahogy veszem azt észre egy rákereséssel. A Siccel akkor úgy látszik, mindenki egy korosztálynak a tagja. Örök kilenc éves.

mcysh képe
mcysh
101 p, 2009-02-27 11:09

Te aztán nem kispályázol. :-D
===
bácsi a biciklin

Hotyhogy képe
Hotyhogy
102 p, 2009-02-27 11:34

Ammegmittyelent?

mcysh képe
mcysh
103 p, 2009-02-27 11:45

Kispályázik: kicsinyes, szégyenlős, zavartatja magát. Nem kispályázik: nagyvonalú, nem zavartatja magát, simán miákol egy fórumon, ha a társalgás cicaszerepbe sodorja.
===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
104 p, 2009-02-27 01:37

Amúgy megint a klasszikus probléma, amiről ma élőben beszéltünk: ha nem jön a válasz, nézd meg, milyen olyan előfeltevés van a kérdésben, ami a rossz választ sugalva (illetve a problémát nem valós dimenziókkal gazdagítva) megakadályozza, hogy rájöjjünk a megoldásra. Pl.: hogy lehetne Budapesten kerékpárral közlekedni, amikor az autók miatt ez nem biztonságos? Talán eröltetett, de annyira mégsem. A megoldás: elvállt vegetáriánus apáknak, nejlonzacskóval.
Ádám

lord képe
lord
105 p, 2009-02-27 02:38

Azám, a jó kérdés fontos, különben oda jutunk, hogy 42.

A jó kérdés megtalálásához viszont rendelkezésre állnak problémafelismerő és megoldó technikák. Jó hír, hogy a probléma azonosítása tanulható módszer ;)

Ha már offolgatok az offban, nekem a Ders-féle marketingtervvel is az a gondom, hogy egy kicsi (nem kicsi!) szeletről beszél, miközben az alapkérdések (alapproblémák, alapfelvetések) sem tiszták és ettől olyan ....hmm.. kapkodós benyomást kelt. Persze lehet, hogy csak nekem nem tiszták. Én kb. mindig belerokkanok, mire végiggondolom komplexen az egészet és még csak utána jönne az a rész, hogy ezt megosztani másokkal :)

Kicsit konkrétabban? Jól jönne egy policy handbook (talán van is, passz).
Csak azt nem tudom, hogy A) a széttartó viták vezetnek egy letisztult stratégiához B) egy letisztult stratégia rögzítése az első és onnan lehet vitatkozni a megvalósításon C) ez párhuzamosan történik D) kizárják egymást E) vagy én bonyolítom túl.

Példa. Az ott fölmerült egyik sarkalatos kérdés föltevése jelen állapotban hiányzik. Nem hangzott el. Ezért mindenki megfogalmazza magának valahogyan és arra válaszol/próbál válaszolni. (Miközben persze az alaptéma sem ez volt. Ami nem baj! És Ders írása is jó, gondolatébresztő, tényleg nem fikázom, csak egy példa, mást is előhozhattam volna. Hangosan gondolkodom.)

Kommunikáljuk a biciklizés veszélyeit?
Hangsúlyozzuk?
Eltitkoljuk?
Elhallgassuk? Ne hozzuk szóba?
Milyen formában tegyük ezt vagy azt?
Kire hogyan hat az egyik vagy másik?
Összességében és egyénileg?
Ránk és az új belépőkre?
Városon vagy vidéken?
Ki tudja? Hogyan tudjuk meg?
aztán
Valóban veszélyes a biciklizés?
Mennyire veszélyes?
Mihez képest?
Kell erről kutatás?
Milyen szempontok szerint?
Hogyan tudjuk elérni, hogy úgy és azt kutassák?
.
.
.
és ez csak néhány az ezer kérdés közül, ami a példabeli cikk kapcsán fölmerül és nyilván csak töredéke jelenik meg a hozzá kapcsolódó millió teendőnek.

De oda eljutni, hogy 1. mit tekintek problémának és hogy 2. mikor tekintem megoldottnak, na az baromi nehéz, legalábbis nekem nagyon.

lajhár képe
lajhár
106 p, 2009-02-27 04:19

Érzelmi alapon (de ésszel):Agylobot kapok az elhallgatás gondolatától. Undor, betegség. Egyén színtje:
Nagyon kevés gyereknek van az a szerencséje, hogy olyan családban nő fel, ahol nincsenek nagyobb titkok. A titkok kiszolgáltatnak, kényszerközösségeket hoznak létre, megrontják a kapcsolatot azzal aki elől titkolózunk, furcsa zajjal töltik meg az együttlét légkörét. Minden kapcsolatot valamennyire szennyezi ez, ideális, minden elhalgatástól mentes kapcsolat nincs, és nem is lehet, életszerütlen. De kevés ember nem emlékszik arra, milyen az, amikor belép gyerekként egy szobába, és a beszéd elhalgat, és bármennyire erösködik, nem tudhatja meg, miről volt szó, talán még le is baszák, mit faggatózik, vagy közlik,. az ő érdeke, hogy ne tudja, ezzel védik. És magára marad az elcsípett, értelmetlen, vagy szzorongatóan kétértelmű információtöredékkel. És megélheti a titkoló szerepét is: furcsa játékok, mit nem mondhatunk el ennek vagy anak a családtagnak, mert úgyem értené, mert felzaklatná, mert nincs még itt azt ideje,stb. Ezek borzalmas dolgok, de ha süketre ordítjukl magunkat hazugságokkal, mátr nem érezzük. Mire felnövünk,. És örökké szenvedünk, mert az elhallgatások, titkok, hazugágok örök feszültséget, örök kielégitatlenséget, bizalmattlanságot szülnek, mert rengeteg energia fenntartani ezt az össze nem illő cserepekből ragasztott furcsa absztrakt szobrot.

Társadalmi szint: örjitő hazudozás relativizálás, már senki nem tudja, mit beszél (mer nem a CM vagy az MK, hanem általáűban). Remek leképzősése az egyénnek, illetve az egyén lelkiállapota remek leképződése ennek. A legnagyobb baj, ha úgy pofázunk, hogy már mi sem tudjuk, mit gondolunk igaznak. Nem szabad szépíteni, ahogy démonizálni sem. Valamit tudunk, azt tudásunk biztossága felöli kétségeinkkel együtt kommunikáljuk. Aztán lesz ami lesz. A változó társadalmi hozzáálás, hangulat, stb. nyomán majd mindenki vágyai és lehetőségei, félelmei és kihívás iránti vágya mentén meg találja a helyet és módot, motivációt arra, hogy beszáljon, ha beszál. Ez nálam jó ötéves folyamat volt. deinkáébb nyolc. Informálni kell, lehetőséget adni, oktatni, (nem akarsz? MK oktatási munkacsoport!) a hangsúly meg nem azon van, veszélyes vagy biztonságos, de erről is beszélni kell, okosan öszintén. Akár öszintén azt, hogy nemtudom.

Ha eltitkolunk, félünk. Mert a titkok, hazugságok félelmeket szülnek, és fordítva. Félni meg gáz (lásd a vonal alatt :)). Félni a kerékpározás veszélyeitől, félni, hogy emberek emiatt nem ülnek rá, félni a félelemtől...nem akarok félni. Amivel kampányolunk, inkább legyen meghívás, mint meggyőzés. Amúgy meg, a félelemipar (média) úgyis többet árt nekünk egy gázolás szaftos tálalásával, mint amennyit rengeteg sunnyogással nyerhetünk.

Ez csak olyan hajnali, OFF-os, haldoklók és hullák között félúton amunkahelyen szült szösszenett, SZVSZ, meg minden. Ádám

pata képe
pata
107 p, 2009-02-27 04:35

Mind igaz. Hazudni gonosz dolog, akárkinek, akármikor.

lajhár képe
lajhár
108 p, 2009-02-27 04:41

Csak sajnos óriási kísértés. Én is teszem néha, pedig a fennt vázolt-messze nem mélymorális-okokból gyülölök.

Ádám

mcysh képe
mcysh
109 p, 2009-02-27 11:23

Lent válaszolok.
===
bácsi a biciklin

lord képe
lord
110 p, 2009-02-27 04:41

Zömmel egyetértünk a hazugság, elhallgatás, félelem és peremvidékei témakörében, de én most éppen nem ezen agyaltam, hanem egy struktúrán.

Nagyon sarkítva - mert most már nekem is dolgoznom kéne végre - kb. olyasmin, hogy ha (ha!) 1. egyenlő súlyúnak 2. egymást kiegészítőnek 3. egymást feltételezőnek ismerjük el a három E-t, akkor jussunk el oda, hogy azt mondjuk pl: ugyanannyi millió forintot kell beletolni a biciklis oktatásba (iskolában és felnőtteknek), mint amennyibe az út került. Vagy kétszer annyit. Vagy valamilyen szorzóval ütött összeget, amit ilyen és ilyen paraméterek alapján állapítottunk meg. Ha rossz az út (Dráva utca), akkor mondjuk háromszoros a szorzó, ha jobb (Alkotmány), akkor egyszeres. Vagy félszeres. Mindegy. Csak legyen rutin és ne kelljen mindig elölről (mit elölről, mínusz egyről) kezdeni mindig mindent. Igen, tudom, bili.

lajhár képe
lajhár
111 p, 2009-02-27 05:21

És a fehérszakállú bölcs megsimogatja köldökig érő szemöldökét, és azt mondja: soha nem kezdeszz bármit ugyanon, ha akarod, ha nem. Kétszer ugyanabba folyóba, ugyanazzal alábal nem léphetsz. Ha mész egy csigalépcsőn, akkor fölül-alúl nézetből körbekörbe jársz, ám valójában nagyon is haladsz valamerre. a kérdés, merre? :)))

Szentem a legfontosab a népnevelés (share the road; továbbá jó szabályok, BETARTATVA)), aztán a tanítás, hogyan biciklizzünk, minden korosztálynak, aztán a biztonságos tárolás, meg a többi infra. Ez csak alulról indulva nem megy, bár jobb lenne. (kell minnél szélesebb politikai támgatottság, ez a bibi). Na, megyek enni, míg pörög a fuga...

Ádám

dhorvath képe
dhorvath
112 p, 2009-02-27 09:16

Ez itt az offban off, de ők is elkezdték az oktatást:
http://www.streetsblog.org/2009/02/26/get-schooled-in-livable-streets/

----------------------------------
Valamint autómentes településeket!

lord képe
lord
113 cs, 2009-02-26 23:12

Felőlem mehet, én már kicseréltem egymással a jobb és bal szememet :)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
114 p, 2009-02-27 02:49

T
A
B
A
C

Tükröt tartva ehhez szöveghez oldalról, a B és C fordul csak meg a tükörben, míg a T és A betűk nem. De ha alulra vagy felülre teszzük a tükröt, akkor viszont az T és A betűk fognak megfordulni, míg a B és C talpon maradnak. Csoda! :-)

Találós kérdés: Mit csináljunk, ha csak két balos vagy csak két jobbos pamutkesztyűnk van és nagyon fáznak a kezeink? Zsebünkbe dugni a kezeinket most nem ér!

ucaBob képe
ucaBob
115 p, 2009-02-27 09:48

őőő,na várj csak.....
meg tudom csinálni.......kifordítom az egyiket?:)
---
Imola

Hotyhogy képe
Hotyhogy
116 p, 2009-02-27 11:40

Hínnye, látszik téged nem lehet megtanítani kesztyűbe dudálni, mert már tudsz! :D

ZsZs képe
ZsZs
117 szo, 2009-02-28 21:03

Nem elég csak fordítva felvenni, hogy a (belső) tenyérrész kerüljön a kézfejre?

Hotyhogy képe
Hotyhogy
118 szo, 2009-02-28 23:07

Természetesen elég lehet, s a válaszod érvényes, míg erre nem is gondoltam. Mivel talán legtöbbünk hüvelykujja nem hasonlít a kisujjhoz.

Akinek tömzsi, rövid kisujjak jutottak és hosszúkás, vékonyka hüvelykujjak, annak tök jó lehet már eleve így is viselnie egy kesztyűpárt.

Zongorázáshoz azonban speciális darabokat ajánlhatnának neki föl kortárs zeneszerzők, mert attól tartok, hogy a régiektől nem nagyon meríthet anyagot repertoárjához. :DDD

ZsZs képe
ZsZs
119 v, 2009-03-01 00:22

Ez is egy megoldás, és működik is, kipróbáltam, de én nem erre gondoltam, hanem egy jobbos kesztyűt fel tudsz húzni úgy a bal kezedre, hogy a hüvejkujjad a hüvejkujjnak megfelelő részbe dugod a kesztyűben is, csak akkor az alja felülre kerül, és fordítva... :)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
120 v, 2009-03-01 00:27

Tényleg! Igazad van! Na most ez már bámulatos, hogy mi mindent lehet csinálni kesztyűkkel. Bele kell nézni jobban még ebbe a dologba! :D

ZsZs képe
ZsZs
121 v, 2009-03-01 00:28

:D

dhorvath képe
dhorvath
122 v, 2009-03-01 12:00

Tényleg ez a legnagyobb problémátok, amikor úgy néz ki el fog tűnni a kislábujjunk?

http://index.hu/tudomany/2009/02/27/el_fog_tunni_a_kislabujjunk/

Aztán majd ne sírjatok, ha megkérdezem, hogy mivel volt lezárva! :P

Hotyhogy képe
Hotyhogy
123 v, 2009-03-01 14:42

Úgy látszik, akkor a lábtyűket is vizsgálataink alá kell vonnunk, egy közelgő, szükséges átalakításra való tekintettel. :D

lord képe
lord
124 p, 2009-02-27 05:10

Egyébként meg ez OK.

mcysh képe
mcysh
125 p, 2009-02-27 11:13

Igen.
===
bácsi a biciklin

mcysh képe
mcysh
126 p, 2009-02-27 11:41

Több mint két éve kezdtem el egy személyes kísérletet a hazugsággal kapcsolatban. A lényege az, hogy nem bocsátkozok észrevétlen hazugságokba. A tőlem telhető legjobban figyelek, és minden alkalommal, amikor hazudni készülök, átgondolom még egyszer, hogy szükséges-e. Ha szükséges, akkor rögzítem magamban, hogy igen, most hazudtam. Ha nem, akkor nem hazudok.

Az emberek, akiknek mesélek erről a hazudósdiról, általában azt állítják, hogy ők ezt mindenféle elhatározás nélkül is így csinálják, nem szoktak hazudni, hacsak nincs rá nyomós okuk. Nekem teljesen más a tapasztalatom. Én, ha nem figyelnék oda, elképesztően sokszor hazudnék.

Többnyire kis észrevétlen hazugságokat. Egy részét azért, hogy jobb színben tűntessem fel magam (pl. "a csávó beszólt nekem a pénztárnál, de én sem hagytam ám magam"); más részét azért, mert azt képzelem, hogy a másik elvárja (pl. "nem is aludtad el a hajad, kicsim"); olykor csak azért, mert bonyolult és fáradságos volna az igazat mondani (pl. "igen, Náncsi néni, jól utaztunk, minden rendben volt"); végül nem ritkán azért, hogy egy régebbi hazugsággal konzisztens maradjak (pl. "ja igen, most hogy mondod, aznap este tényleg otthon dolgoztam, biztos másik nap estem el").

Szóval ezeket próbálom elkerülni. De még így is szinte mindennap hazudok valamit.

===
bácsi a biciklin

lujka képe
lujka
127 szo, 2009-02-28 10:37

respect.
A legjobban az tetstzik, hogy tudatosítod, amikor mégis úgy döntesz, hogy hazudni fogsz.

- Ms. Critica "Lulu" Lujka -
*CMS* RABIC
MK - KP: titkárnő

"A közös munkában elkerülhetetlen a bocsánatkérés és az előrébblépés."

Hotyhogy képe
Hotyhogy
128 h, 2009-03-02 19:15

Hazugsagunk ellen akkor is kuzdunk sokszor amikor az nem is szo, nem is minket legyozo hazugsag meg, de ott van belul, ellenunk.

http://mek.niif.hu/00900/00970/00970.htm#15

ders képe
ders
129 k, 2009-03-10 02:48

Helló!
Szorri, hogy csak most válaszolok, nem voltam itthon.

Amúgy érdekes ez a kikelés a "hazugságok" ellen.

Képzeljük el a következő szituációt: Náci Németország a 2. vh-ban, a lakásodban egy zsidó barátodat rejtegeted. Jön az SS-osztag és megkérdezi: rejtegetsz zsidókat?
Ha azt mondod, hogy igen, akkor tudod, hogy mindkettőtöket azonnal főbe lőnek, ha azt mondod nem, akkor nagy eséllyel megússzátok.
Mit válaszolsz?

Persze a példa sarkított, de arra szerintem jól rávilágít, hogy kategorikusan nem lehet semmit elutasítani.
Ebben a topicban gondolom írhatok egy kis döntéselméleti hátteret. Van két iskola, a deontológia és a következményelvű. Előbbi azt mondja, hogy a lefektetett normákhoz minden esetben ragaszkodni kell (ergo nem hazudok soha), utóbbi, hogy a tetteim másra kifejtett hatását kell vizsgálnom (tehát ha ezzel nem ölik meg a barátomat - és nem mellesleg önmagamat sem - akkor hazudhatok.)

Igenis komplexen kell vizsgálni minden kérdést. A jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy az emberek veszélyesebbnek tartják a kerékpározást a valóságosnál - és ez az egyik fő visszatartó erő. Attól tart vissza, hogy többen pattanjanak nyeregbe, amivel élhetőbb lenne a város, kevesebben halnának meg a szmogtól, egészségesebbek lennének, stb. Költség-haszon elemzéssel számítható hatások. Ha te nyíltan megmondod neki, hogy igen itt vannak a veszélyek, de persze jobb a bringa, "aztán lesz ami lesz", akkor én úgy gondolom, hogy szűklátókörűen nem tettél meg mindent a környezeted jobbá tételéért. Nem sunnyogni kell, hanem a jelenlegi helyzetet és a szavaid hatását teljes mértékben átgondolva kommunikálni.

A meghívás sajnos jelenleg nem elég, ténylegesen meg kell győzni az embereket. Ez tény, a hogyan a kérdés...

mcysh képe
mcysh
130 k, 2009-03-10 02:59

Már nem tudom rekonstruálni, mi mire volt válasz, de ez a konkrét hozzászólás a fentebbiekből jött, nem a bringareklámra. És a céltalan, piti hazugságokról szól elsősorban.

A nácis esetben minden bizonnyal hazudnék.

Mélyen egyetértek azzal, hogy minden kérdést komplexen kell vizsgálni.

A biciklis kampányok esetében az a legnagyobb problémám, hogy a hitelességet kockáztatjuk, ha hazudunk a kockázatokról. De nem vagyok kommunikációs szakember.

===
bácsi a biciklin

er13a18 képe
er13a18
131 k, 2009-03-10 17:53

sztem ders sem úgy érti, hogy hazudni kell a kockázatokról
hanem, hogy olyan kampánya egy terméknek sincs, ahol valamit el akarnak adni, ami arról szól, hogy ez milyen veszélyes? mennyi hátránya van? mennyire környezetszennyező? mekkora a kockázata? stb...
miért kéne nekünk ezt a vonalat nyomatni?

mcysh képe
mcysh
132 k, 2009-03-10 22:50

Persze, nem kell nyomatni.
===
bácsi a biciklin

dhorvath képe
dhorvath
133 sze, 2009-03-11 07:24

Azért szvsz a reklámok undorítóan manipulatív világába se nagyon másszunk bele, saját magunk miatt se. Maradhasson minden jóérzésű embernek szimpatikus a mozgalom.

lord képe
lord
134 szo, 2009-02-28 02:51

Tehát az ökofeminizmus-vonal. A wikit nyilván mindenki fölütheti, egyéb olvasnivalók:

http://kistaska.tatk.elte.hu/cikk.php?cikkid=318

http://www.ecofem.org/

http://www.kia.hu/konyvtar/szemle/422.htm

lord képe
lord
135 szo, 2009-02-28 02:56

+ egy, bár ezt nem találom online.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
136 v, 2009-03-01 17:02

Nem állt még senki elő itt egy válasszal az általam felvetett gondolatokra.

Miért nem tudhatták eddig, és miért nem tudhatnák a nők szervezetten átvenni a világ vezetését a férfiaktól szexualitásukkal, mint jutalom és megvont jutalom eszközével?

http://www.365act.com/actions/14.html

lord képe
lord
137 h, 2009-03-02 04:05

Nem térítek és nem világosítok föl (ezen a fórumon) és nem volt kedvem tételesen cáfolni/megkérdőjelezni a hozzászólásodat, kezdve a mamutvadászat álságos romantikájától, bocs.

Erre az utolsóra megkísérlek valamit, bár sejtem, hogy zsákutca lesz:
- szerinted a nők mint olyan mi alapján szerveződhetnének? mi olyan mindent (kultúrát, ízlést, életcélt, szexuális hajlamot, vallást, éghajlatot, kort vagy élethelyzetet) fölülíró tulajdonságuk van, ami közös bennük?
- szerinted a női szexualitás célja és értelme a férfi jutalmazása?

Hotyhogy képe
Hotyhogy
138 h, 2009-03-02 14:55

Ha létezik is valamilyen romantikája a mammutvadászatnak, olyan romantikát én nem dédelgetek, s remélem, ezt látod. :-)

Egy beszélgetés nem kell, hogy vita és zsákutca legyen. S nem is provokálnék még beszélgetésre sem, nem hogy vitára, mert csendes gondolat is kell. De köszönöm, hogy reagáltál.

Mi lehet közös a nőkben? Szerintem leegyszerűsítve, általában minden sajátságosan nőies jellemző ami ellentétes a férfiakban közös, sajátságosan férfias jellemzőkkel.

Úgy hiszem, hogy az értékeket hordozó feminizmus fő mozgató ereje nőkből és nőktől ered, s nem pedig férfiakból és férfiaktól, akik bár befogadhatják s fel is lelhetik magukban ezeket az értékeket.

Nem hiszem azt, hogy a női szexualitás célja és értelme a férfi jutalmazása. Meglehet, hogy alkalmatlan szót használtam befolyásolás, vagy hasonló értelmű fogalom helyett.

A feltevésem nem frivol. Ugyanis példákat ismerek az életből arra, hogy a női befolyásolás, tisztán szexuális vagy általánosan női, jelentős kultúráló erő a férfin.

A valós példa a falu vízvezetékét követelő és kiharcoló nőkről pedig valóban a tisztán szexuális befolyásolásról és annak bizonyított működéséről szól. Ne hívjuk jutalommal való manipulációnak tehát ezt.

A hírekben olvastam ezt az esetet jó pár éve, és már akkor megfordult a fejemben a női befolyásolás ilyen módjának lehetséges alkalmazása az általános feminizmus ügyében, egy jobb világért.

Általános, vagy szakosodott irányzatú feminizmus, így ökofeminizmus is magába foglalhatja ezt a fajta befolyásolást. Egyszerűen ennyi vetődött fel bennem, míg frivolság most aluszik.

Tudom, hogy egyének különböznek, még ha nemük szerint fő csoportokba is tartozhatnak. Ezért azon az alapon, hogy a nők nők, valóban nem lehet valamely szocialista politikai beállítottságú nőt konzervatívnak beszervezni, és fordítva.

De az ökofeminizmus szelleme mintha főleg először nőket látszana megnyerni, míg eszményien mindenkit.

Már most ha politikában férjek vannak is még többségben, feleségeikkel a háttérben, való igaz lehet, hogy egy rossz és környezetre káros politikát folytató politikus felesége is egy húron pendül vele.

Naiv lehetek, hogyha az ökofeminizmust vagy feminizmust általában olyan potenciálisan erőssé és jelentőssé válónak érzem a jövőben, hogy elképzelem a szervezett vagy hírdetett szexuális befolyásolás elterjedését?

Kezdetben politikusok feleségeire kiterjedve. A történelemből és közismert mondásokból már jól ismerjük a látszólag háttérben álló nők szerepét.

Így meglepne ha nők nem képzelték még soha el, hogy feminista nők nőies csellel és fogással is tudatosíthatnák férfiakban a feminista célok értékeit, és vezethetik a férfit abban, hogy jobbá tegyék közösen a világot.

lajhár képe
lajhár
139 h, 2009-03-02 15:08

Bullshit

pata képe
pata
140 h, 2009-03-02 16:34

Nem akarok személyeskedni, de nekem HH majdnem minden írása tartalmatlan bullshit, szóömleny ami a legjobb esetben a semmiről szól. Ha ez usenet/levelezőlista lenne, akkor szépen kiszűrném, így csak átugrok rajta. Felesleges rá reagálni, csak kapsz egy újabb 500 szavas agyament litániát.

lajhár képe
lajhár
141 h, 2009-03-02 16:41

A legtöbbször értem az iróniát, meg valahol szórakoztató, meg még jószándék is elöjön .De ezek a skizofréniás kulcsingernek is beillő barokkos szófűzérek most nem mutatnak túl a "ecsém, akárki akármit mondjon is, a pina körül forog a világ" típusu börgőzös kocsmai mélyfilozófián. Ádám

mcysh képe
mcysh
142 h, 2009-03-02 17:19

+1 (Bocs, Hotyhogy, ez most szerintem is nagyon rosszízűre sikeredett.)
===
bácsi a biciklin

Hotyhogy képe
Hotyhogy
143 h, 2009-03-02 18:55

A targy amit felhoztam a vilagot jobba tenni celzo feminizmus kapcsan, azert erzodhet nehany ember szamara egybol izlestelennek, mert ertesulesuk a vilag dolgairol nem teljesen napra kesz.

Feminizmus, es annak valtozatai, ugye es gyakorlati eszkozei, melyeknek nem is mindig kizarolag feministak a szerzoik, mind-mind hirekben szerepelnek a szelesebb vilagban, ami a fo szintere is ezeknek az elveknek es mozgalmaknak.

Egy elszigeteltebb orszag lakossaga, mint Magyarorszage, mas dolgokkal es problemakkal foglalkozhat, s ugy hir ertesulesei a vilagrol es az abban folyo dolgokrol nem lehet teljes vagy napra kesz.

Rossz izt erzunk toluk vagy sem, a valosagrol kapott uj ismereteinket feldolgozhatjuk magunkban, es tenyleg nem szukseges beszelgetniuk arrol azoknak akik megbotrankoznak ennek vagy annak az oldalan az eletnek.

En ezert nem hibaztathatom magamat. De meg senki olyan mast se aki megbotrankozva es izlestelenseget erezve tul alaptalanul reagalva felre erti az itt felhozott targyat.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/5341574.stm

Hotyhogy képe
Hotyhogy
144 h, 2009-03-02 18:11

Jo beszelgetni neha es nem vitatkozni. Vitatkozas sokszor aggressziv, hadviselo felek egoibol ered vagy azoktol sullyed meltosagon aluliva.

De gondolatokat el lehet mondani bekesen egy kerti asztalnal. Az oszinteseg ellen hatna az a felfogas, hogy minden szavakkal kifejezett gondolatot feltetlenul tamadni kell.

Gondolatok, sajatjaink vagy masokei, nem feltetlenul mindig valamilyen allasfoglalas tukrozoi, hanem lehetnek csupan gondolatok is.

A hadviselo esz ezt nem fogja konnyen fel, es egy bekes asztalnal is, amilyen ez az off blog, elesnek hitt erveivel nyilazza kepzelt ellenfelet.

Ilyenkor hagyja eleslatasat, es oszinteseget is majdnem, mindig hatul, mert ugy reagal a feltehetoen fejlett agyaban lakozo eszevel a szoba foglalt gondolatokra mint az annal primitivebb szintu terd-ideg rangas a kalapacsutesre.

Az a borgozos kocsmai melyfilozofalas valoban vulgaris, es nagyon messze all az emberiseg ket nemenek tortenelmi es mindennapos egyensulyatol, egyensuly hianyatol, es annak szabalyozo eroitol, szexualitast beleertve.

Hazassagok es bennuk a felek viszonyai, hazassagoknak krizisei, s esetenkent az utolso megoldhatatlan olyan krizisbolbol eredo valasok is tukrozik ezeket az eroket.

Nem uj fogalom az, hogy hazastarsak elobb az agytol valnak meg, neha ismetelt visszabekulessel egy-egy uj egyezmenyuk szerint. Az ilyenek sikertelen utolsoja utan aztan az asztaltol valnak meg valasig, vagy egy eletre elhidegult hazassagban.

Azt tudom tanacsolni, hogy ne feljunk a semleges, bekes beszelgetestol. Meg abban a legkorben se, amiben nyugalmukat es oszinteseguket hatrahagyo tarsaink haborogva ervelnenek ahol nem is kell, de meg ott is ad hominem.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_strike

Peta képe
Peta
145 h, 2009-03-02 18:08

Te miben látod ezt másképp? Végigtekontve a történelmen?

lajhár képe
lajhár
146 h, 2009-03-02 20:36

Mindenben. A háborút emberek csinálták, jobbára férfiak harcoltak, akiknek feleségük több kevesebb beleszólással rendelkezett a dolgokba, és harcosokat szült és nevelt. A maternalista világkép jellemzően pacifistább, más értékek felé forduló, de a paternalista társdalmak nőtagjai is hozzátették a magukét, ahol hogy. Háborúk általában korlátozott erőforrásokért folytak, vagy konkrétan bizonyos értékek elrablásáéert, néha meg teljesen eszement okokból, ahol talán mélységeiben is hiányzott a racionális ok, ki tudja. Ha tárgyként kezelt nők voltak a korlátozottan rendelkezésre álló érték, azért is háborúzhattak. De az elvakultan hősszerelmes férfi, aki epedő vagy gonoszul manipuláló kedvese kedvéért háborút csinál, szvsz tündérmese. Földért, pénzért, hatalomért, kereskedelmi utvonalért, rabszolgákért. Kurva prózai, de tartok tőle, ennyi.

Ádám

pata képe
pata
147 h, 2009-03-02 20:47

Mostmár tényleg eljutottunk odáig, hogy úgy érzed hogy külön meg kell magyaráznod hogy világ történelme nem a nőkért való harcon alapult elsődlegesen? Akkor már régen rossz.

Kezd széthullani ez a fórum, olyan értelmes emberek mint te arra fordítják az idejüket hogy kocsmai szintű okoskodásokat cáfoljanak.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
148 h, 2009-03-02 21:08

"De az elvakultan hősszerelmes férfi, aki epedő vagy gonoszul manipuláló kedvese kedvéért háborút csinál, szvsz tündérmese."

Az en hozzaszolasaim nem tartalmazzak azt, hogy ferfiak a nok hatasara vagy a nok miatt haboruztak. Ha netan ezt olvastad ki tevesen beloluk, akkor kezdem sejteni, hogy mitol forrtal fel.

Az en kulturalis kornyezetemben feministak ujsag rovatai, feministak szindarabjai, feministak TV beszelgetesei, feministak konyvei, feministak politikai celjai es a tobbi feminista szellemiseg teliti az ember tudatat a jelen folyo feminista eszmekkel.

Nem vagyok nagy szinhaz jaro, de kovetem a kritikakat neha, es feldereng, hogy Germaine Greer Lysistrata atdolgozasa a modern korra milyen visszhangot keltett.

Ugyanugy a haboru ellenes Lysistrata Project, mely a sajnalatosan serto temam alaphangjain rezonalt vagy meg rezonal ma is vilagszerte, es nagy szomorusagomra nem latszik ismeretesnek egy tiszta szivu magyar idealista kozosseg szamara.

Annyira nem, hogy tabu sertonek, oktalannak, vagy meg obszcennek is kesz minositeni, bocsanatosan bar tudatlansagukbol, annak a kozossegnek par kepviseloje.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2816191.stm

Peta képe
Peta
149 h, 2009-03-02 22:23

Érdekes, hogy csak a háborúskodás szemszögéből közelítetted meg a kérdést, én nem ebből a szemszögből akartam rávilágítani, hanem a mindennapi életéből. Pl a népesség folyamatos növekedése, házasság, család, ilyen mindennapi dolgok. A kérdéses dolog erősen belejátszik. :)

Az meg még furább, hogy Pata kollégánk már megint így kardoskodik. Amikor a Kossuth vs Széchenyi vitában ő is valami olyasmire célzott, hogy a történelem nem egyenlő a csatákkal/háborúkkal.

Másrészről minden tiszteletem a nőké. Wilhelm Moeberg Svédország vérben úszó történelmének elemzése során megjegyezte, hogy a háborúk kirobbantóinak pont annyi kínt kéne kiállniuk, amennyi a halálba küldött emberek megszülésének szummája. Nem csodálom, hogy a pasik háborúznak, nem ők termelik az utánpótlást...

dhorvath képe
dhorvath
150 k, 2009-03-03 14:20

Népem története? (Vilhelm)

Peta képe
Peta
151 k, 2009-03-03 17:30

Azaz :) Bocs, rég láttam már a nevét :D

Hotyhogy képe
Hotyhogy
152 k, 2009-03-03 13:27

Jellemünk nőhet, s erőnk ébredhet, nem teremni ott alkalom lesőn, hogy gonoszkodó és bántó szavainkkal, rossz nyelvünkön, örökké embereket üldözzünk.

Szelídség születhet bennünk, hogy elnézzük inkább megbocsátón ehhelyett mások nyájas szavainak sokaságát, mások szelíd nyelvét, mégha szertelennek tűnhet is néha az az ártalmatlan nyelv.

Alázatunkat találhatjuk meg, hogy vakon, süketen és érzéketlenül ne háborogjunk az olyan nyelvnek a megértetlen jelentése ellen, s hogy végül megértsük azt egyszer.

Gőg túl súlyossá növesztheti emberi alakunkat, amely ha silány agyag talpazaton áll, annak megrepedésével gőgünk súlya alatt, onnan szégyenünkre leomolhat.

Ez is ötszáz jó szó, feléd.

lord képe
lord
153 h, 2009-03-02 22:36

Bevallom, nekem kezdettől fogva nem volt világos mi köze van Aristophanes komédiájának(!) az ökofeminista filozófiákhoz. Ha ezért nem számítok elég nyitottnak, ám legyen rajtam a bélyeg.

A mamutvadászat romantikája: abból a téves és életszerűtlen feltételezésből indul ki, hogy a férfiak vadásztak, melynek során új területeket/kontinenseket 'hódítottak' meg, aztán visszaküldtek egy limuzint a táborban türelmesen várakozó nők, gyerekek, vének elszállítására.

Kérdezek még valamit.

"Mi lehet közös a nőkben? Szerintem leegyszerűsítve, általában minden sajátságosan nőies jellemző ami ellentétes a férfiakban közös, sajátságosan férfias jellemzőkkel." - írod. Ezzel én nem jutottam közelebb :) Mi az a sajátságosan ilyen vagy olyan tulajdonság? De legfőképpen: miért ellentétes?

lajhár képe
lajhár
154 h, 2009-03-02 22:50

Na, ezt én nem kérdeztem, meg, mert akkora baromság a meghatározás, hogy nem volt kedvem rákérdezni. Amúgy az ember őse inkább volt dögevő, mindenevő, mint vadász. Szeretem a romantikát...

Ádám

Hotyhogy képe
Hotyhogy
155 h, 2009-03-02 23:23

Nem belyegezlek meg semmivel. Sem hamissagbol, sem tevedesbol. Felvetesem kis vihart kavart a teas cseszeben. S masok reakcioiban, nem a tiedben, elzarkozas, riadalom, botrany, es vak tamadas jeleit lattam.

Sex strike nehany feminista blogon es anyagban tunik fel az Interneten. Okofeminista filozofiai blog tartalmaban is, mely akar lehet egy szakadar, es nem fo iranyvonalu okofeminista forras.

Meglehet, pont ilyen miatt nem vilagos szamodra az osszefugges, mig pont ilyen miatt megalapozatlan es teves reszemrol az osszekapcsolas.

Ha nem okofeminizmussal, de modern feminizmussal es beke vaggyal, beke akcioval osszefugg viszont ez a regi szinjatek, a sex strike szellemevel es javasolt gyakorlataval is.

A mammutvadaszaton es annak romantikajan meg gondolkodom majd. Hirtelen ez meg ragos, jo lenne egy kis szosz a falathoz. :-)

Hu, hogy mi a sajatsagos meg ellentetes a ferfi es a no kozott... Nem fogom azt mondani, hogy ci... Nem, nem, nem tudsz provokalni! :-)

A Tao jelkep jol el kell mondja neked, hogy mi az ellentetes az orok egyensulyban allo ket fel kozott.

Alairom ezt a szemleltetest es filozofiat magam vagy sem, bizonyosan megertettem ebbol is valamit ahhoz a megerzeseimhez es ismereteimhez, amiket valoban nehez lenne kielegitoen szamot adni barki altal valaki masnak.

Miert ellentetes ferfi es no, valamely biologus tudna vegigvezetni minket egyivarusagtol hermafroditizmuson atmeno, aszimmetrizalodon ketivarusagig fejlodo emlos organizmusokig, azoknak feromon alapu kolcsonos es ellentetes vonzasaig.

En nem tudom igazan a valaszt, de jo, hogy ellentetes no es ferfi, es jo az elet orome ezeknek egymas karjaiban.

Vegul, latod, ilyen egyszeru vagyok. Talan sok mindent tudhatnal nekem tanitani. De vigyazz, egy olyan ven kutyus amilyen en vagyok, nem tud mar konnyen megtanulni uj trukkoket. :-)

Krisztab. képe
Krisztab.
156 h, 2009-03-02 23:29

A biológusnak ugyanaz a válasza, mint amikor a különféle rasszok, vagy népcsoportok különbségeiről kérdezik: hogy sokkal több, ami összeköt, mint ami elválaszt.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
157 h, 2009-03-02 23:39

Igen, ez igy igaz. De a kulonbseg ossze is kot, meg el is valaszt. Na, emma filozofia, s kulonben is mek alunni. :-D

Hotyhogy képe
Hotyhogy
158 sze, 2009-03-04 23:33

A minap nem volt már időm részletesebben válaszolni erre. Már az egyszerűbb emberméréstannak a bevezetői is jól szemléltetik ezt az alaptételt.

Valóban könnyű látni, a fizikai méretek példájával, a két egymást kölcsönösen és részben átfedő haranggörbét. Azt is, hogy ezek bármelyikének átlaga a másiknak a szórásán belül esik.

Mégis, a különbségek és hasonlóságok fölötti elmélkedéseink ne szakadjanak el attól a fontos ténytől, hogy mi eleve nőket és férfiakat választunk ki külön-külön ezen minőségeiket jellemző és meghatározó ismérveik szerint, a priori, hogy ehhez a alaptételhez eljussunk.

Hasonlón teszünk az emberi fajok egyedeivel is. Nincs közértelemben vett elmosódás nő és férfi között, negroid vagy kaukazoid ember között, amikor ezeket külön-külön csoportokba válogatjuk méréseinkhez.

Mely méréseink aztán mégis valamily öszzemosódást mutatnak, nem túl meglepőn bár érdekesen, az összehasonlított ellentétes csoportok sok-sok más mérhető vonásában.

Ezek után még mindig megválaszolatlan marad lord kérdése, ha az nem megfelelő vagy kielégítő válasz, hogy a nő nő, a férfi pedig férfi, s ez közöttük a különbség.

Egyszerűbb jellemzőket is lehet találni annál, hogy kemény meg lágy, küzdő és aggresszív, vagy anyai és óvó. Ezek a tudományosabbnak tartható jellemzők például működésre képes tej kiválasztó rendszer az emlőkben, vagy hím ivarsejteket termelő ivarmirigyek jelenléte.

Vagy még elemibb dolgok: férfi és női hormonok előfordulási aránya, ami igencsak analóg mennyiség, ellentétben a kromoszómákkal, melyek a ritkább kevert előfordulásuk mellett általában vagy ilyenek, vagy olyanok az egyedben.

Végül is ez a kevés de lényeges dolog, még más ilyenek között, választ el és tesz különbözővé nőt és férfit.

pata képe
pata
159 h, 2009-03-02 23:45

Valóban. Akármilyen dimenziót mérsz (fizikai, mentális), a nemen belüli szórás jóval nagyobb lesz, mint a nemek átlaga közti különbség. Nemi szerepeket a kultúrák szeretnek definiálni, gyakorlatban kevés sikerrel, főleg a modern társadalmakban, ahol az egyénnek lehetősége van saját magát megvalósítania, és aztán olyan párt találnia akivel összeillenek, szerepektől függetlenül. Kicsit ezért kövületnek tartom, aki nemi szerepekkel dobálódzik, mikor modern társadalmakról beszél.

dhorvath képe
dhorvath
160 h, 2009-03-02 13:41

Lehet, hogy a szexualitás körül forog a világ, de nem feltétlenül a női nemi szerv körül. Sokan egész jól megvannak nélküle/nem vesztik el az eszüket tőle. Még olyan is előfordul, hogy jó párkapcsolatban élnek és nem kell zsarolniuk a másikat bármiért is. (Látom téged nagyon izgat ez a női dominancia dolog :P)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
161 h, 2009-03-02 15:17

A feminizmus szerintem a férfi dominancia ellen szól, és egy egyensúlyt törekszik megteremteni a nemek között, mindenféle dominancia nélkül bármelyik nem részéről.

Ezt írom alá én is, egy olyan ismételt meglátásommal, hogy a gyöngéd és mély lelki beállítású nő hatalmas mérsékelő és kultúráló erővel hat a nyers és faragatlan férfira mindenkor az emberiség történelme során.

Anekdotákból vagy viccekből mindenki ismerheti, hogy a feleség nem ad a férjének valamit amíg az meg nem javítja végül a csöpögő vízcsapot.

Dominancia ide vagy oda, szerintem imádná azt az ország vagy város népe, vagy még a világ is, ha gyúrmó- meg dempszlinék nem adnának oda férjeiknek egy hétig mindig valamit.

De csak addig amig ki nem takarították egy kicsit az ország és város utcáit, rendbe nem tették egy kicsit a nép dolgait. Aztán megint és megint, minden héten csak egy kicsit. :-)

lajhár képe
lajhár
162 h, 2009-03-02 15:21

.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
163 h, 2009-03-02 15:23

:D

dhorvath képe
dhorvath
164 h, 2009-03-02 15:26

Volt erről egy jó és találó stand up comedy is, most nem jut eszembe az előadó. Arról szólt, hogyan tartják vissza a nők a hülyeségektől a férfiakat és egy átlag amerikai házas férfiból miért nem lehet terrorista és hogyan maradt volna el 9/11, ha egy ilyen egyed szánta el volna magát a kivitelezésre és történetesen az asszony már vendégeket hívott aznapra. Majd keresgélek.

urga képe
urga
165 szo, 2009-02-28 02:57

ilyen későn már nem olvasok bele, de van remény:

sok-sok aranyos néni lesz nemsoká, ha elég csapvizet isznak a kisfiúk és az anyukák.

lajhár képe
lajhár
166 szo, 2009-02-28 03:12

"Nem az lenne a cél, hogy a nők úgy integrálódjanak a társadalomba, hogy átvegyék azokat a viselkedési mintákat, melyeket a ma dominánsnak tekintett osztály, főleg a férfielit gyakorol, hanem hogy a női tulajdonságok és viselkedésminták ugyanakkora hangsúlyt kapjanak és megítélésük is egyenrangú legyen." Ez, ami nagyon nagyon hiányzik. Ahogy én látom. A modern, integrálodó nőtipus gyakran majdnem tökéletesen idomul, és kvázi (csúnya lesz) fasz nélküli pasiként fungál. Rettenet!Ha meg igy férfiasítva még anya lesz, szánandó sors jut gyermekeinek. (ilyen nő mellett nagy valószinüséggel feltételezhető partnerként egy kasztrált(lelkileg érteném) pasit).
kicsit OFFolom a témát (OFF*OFF)Az egész posztmodern liberalizmus ott áll fejre a szememben, hogy folyamatosan összefolyik az egyenjogú az azonos jogúval, az egyenlőség az egyformasággal. Engem ez az oktatásban dühit a legjobban. Pofáznak integrációról, szegregációról, felzákoztatásról, és mindenről összevissza, de értelmes, áttekintő, organikus szemléletü elképzeléseket keveset hallok, látok, pláne megvalósulni. Szólamokban nem lehet gondolkodni, cselekedni.

Szóval, amit írsz, nem rossz megközelítés, bár teljesen nem érzem magaménak. :)

Ádám

lord képe
lord
167 szo, 2009-02-28 03:28

Nem én írtam, csak sok hasznos gondolatot találtam benne és sok mindennel (de nem mindennel) értek egyet ebből az irányzatból.

Szerintem az ilyen pasik mellett ugyanúgy sanyarú sorsa lesz a gyerekeknek, csak rajtuk nem (vagy kevésbé) kérik számon ;)

lajhár képe
lajhár
168 szo, 2009-02-28 03:37

Elszúrni végtelen sok formában lehet, nem kérdés.

Ádám

Pontagy képe
Pontagy
169 szo, 2009-02-28 03:59

Szerintem a liberálisnak álcázott maszlag minden, csak nem liberális.. kezdeném ezzel. Az a gond a mai liberalizmusnak gondolt izével, hogy tkp. _mindent_ elvet, ami egy eszmerendszernek alapot adhat, gondolok a "hagyományos" értékrendre.

Megpróbál mindent egyenértékre helyezni, azt is, ami valójában káros akár társadalmilag, akár az egyén szintjén. Nincsenek gátak, visszatartó erők, vagy olyan alapok sem, amik kapaszkodókként szolgálhatnak. Csinálhatsz bármit, jogaid vannak (kötelezettségek és következmények nélkül) csak éppen az, ha ez mások jogaival ütközik, hát ez van. Nagyjából a napjainkban eluralkodó 'beleszarok, nem az én dolgom'-jellegű teljes közöny és undor hatja át sokszor ezt az egészet, mások nem számítanak. Senki, azokon kívül, akit havernak tartok, meg a család. Egoista és opportunista embernek áll a világ. Ehhez képest a Széchenyi-féle nemzeti liberalizmus ma 'nem menő' és fideszes populista lázadó, aki ezt követi. Ez sem igaz, de talán ha az ő politikai és társadalmi elveit megfogadnánk, lehet, jobb lenne. Talán. Aktualizálva a mai helyzetekre. Szvsz.

pata képe
pata
170 szo, 2009-02-28 05:04

Az a gond a mai liberalizmusnak gondolt izével

Érdekes kép él a fejedben a modern liberalizmus eszmerendszeréről. Érvelésed tipikus szalmabáb-technika: kinevezel vmit liberalizmusnak, ami nem az, aztán elmondod hogy neked miért nem tetszik. Én meg azt utálom az elefántokban, hogy neonszínben villognak, fáj tőle a fejem.

Ehhez képest a Széchenyi-féle nemzeti liberalizmus ma 'nem menő' és fideszes populista lázadó, aki ezt követi.

Elég fura megtenni a Fideszt vagy követőit Széchenyi szellemi örökösének, de mindegy, végülis Széchenyi 1860-ban meghalt, azóta nem tud szegény ilyesmik ellen védekezni. Pedig lehet hogy a nemzeti liberalizmusról sokaknak pl Kossuth jutott volna eszébe.

e talán ha az ő politikai és társadalmi elveit megfogadnánk, lehet, jobb lenne

Ez azért is jó, mert a pasas sok könyvet írt, és amíg nem kell konkrétan megmondani hogy milyen elveit alkalmazzuk, hogyan, és mit csináljunk velük, addig jó jelszónak, hogy Széchenyi szellemében cselekszünk, attól még rendezhetünk pl agárversenyt is. Bár szerintem Herakleitosz jobb lenne, tőle kevesebb szöveg maradt, és sokkal homályosabban is írt. Mondjuk kevesebb nemzeti mitológia kapcsolódik hozzá, szóval nem tudom, előbb fel kellene futtatni egy kicsit, mint magyart. Hiába, nehéz kérdések ezek.

lajhár képe
lajhár
171 szo, 2009-02-28 12:40

Nem mennék bele, csak egy apróság (ha már OFF). Kossuthról olvasva mindíg egy sajátos kettőség jut eszembe: az az ember, akiről ír a töri könyv, tökéletesen gátlástalan, felelőtlen, saját korában is rasszista, gátlástalan, demagóg, agressziv, felelőtlen politikai kalandor, erről szólnak cselekedetei. Lehet, hogy bátor (vagy vakmerő), és lehet, hogy nagyformátumú(vagy döbbenetes hantagép), de mitől álamférfi és nemzeti hős? Mert ezt is írja a könyv, de az összefüggést nem látom. Romantikus történelem értelmezés. Ugyanaz, ami szerint Napoleon is nagy formátumú katona volt, nem pedig egy degenerált, idióta , tömeggyilkos vadbarom (SZVSZ utóbbi). Hadvezéri képességeinek elismerésa mellett.

Ha én nemzeti liberális volnék, igencsak hangosan tiltakoznék, ha Kossuthot rám akarnák kenni.

Ádám

Hotyhogy képe
Hotyhogy
172 szo, 2009-02-28 13:39

Magyarország majdnem minden falujában és városában van Kossuth utca vagy szobor. Ez is jól mutatja, hogy nemzeti hősnek tartották őt az egyik vagy másik korszakban sokan.

Napoleonrol is neveztek el franciaországi utakat, és érdekes lehetne megtudni, hogy vajon azonos arányú gyakorisággal e, a két ország eltérő nagyságú területéhez vagy népességéhez igazítva a mérést.

Ezzel a francia és a magyar nép egymással rokon érzelmét láthatnánk talán meg, az ő saját degenerált, idióta, gátlástalan, demagóg, felelőtlen, agressziv vadbaromjaik ünneplésében. :-)

pata képe
pata
173 szo, 2009-02-28 17:41

Valamennyire egyetértek, kicsit rossz az a történelemszemlélet, ami eljut a közoktatásba, és így formálja az emberek tudatát, egyfajta romantikus kifestőkönyv Nagy Emberekről. Nekem sokkal érdekesebb lett volna mikrotörténelmet olvasni középiskolás koromban (hogyan éltek az emberek a hétközkapokban), és a gazdaságtörténetet is szerettem az egyetemen (de ez nyilván egyéni fejlövés :-)

mcysh képe
mcysh
174 v, 2009-03-01 03:17

sokkal érdekesebb lett volna mikrotörténelmet olvasni középiskolás koromban (hogyan éltek az emberek a hétközkapokban)
+1
Mindig utáltam a történelemben, hogy a leggonoszabb emberekről esik a legtöbb szó.
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
175 v, 2009-03-01 03:24

Viszont a gonoszemberes történelmet sokkal könnyebb tanítani, és számonkérni: mikor volt a ...i csata, stb. Úgy tudom sok normális európai országban tanítanak emberközelibb történelmet, forrásokat olvastatnak középiskolában és megbeszélik, meg ilyesmik. Magyarországra is ráférne, és volt egy kis előrelépés az új érettségivel, viszont még mindig maradt sok a kifestőkönyvesdiből.

Pontagy képe
Pontagy
176 v, 2009-03-01 03:55

pata,

"Érdekes kép él a fejedben a modern liberalizmus eszmerendszeréről."

ha a magyar viszonyokat vesszük, akkor a kép egyenesen gyász, ha a magát 'liberális' jelzővel illető szadeszra gondolok. Magyar viszonyokat próbáltam meg leírni, szerintem ultragáz, amit művelnek, nézd meg a párt legújabb plakátját, az egy hányadék.

Kossuth: nem tartom sokra, nem volt egy született politikus; véleményem szerint egy a politika közelébe jutó, felkapaszkodott kisnemes volt, aki forradalmi eszméket szőtt, nem olyanokat, amikkel az országot ki lehetett volna vezetni az akkori abszolitikus monarchiából. Aki ezt megtette, az Deák volt. Tiszteletet érdemel.

Széchenyi munkásságából nem tudok fejből idézni, de pár ismert tény mellette szól:
-éves jövedelmét -ami nem volt kis összeg- az ország fejlesztésére ajánlotta fel (ha emlékeim nem csalnak)
-nézd meg a Lánchidat, és az Akadémia intézményét, és rájössz, mennyivel volt hasznosabb, mint Kossuth. Közlekedésfejlesztésben (pl a Duna szabályozásának munkálatai) is nagy volt -talán a legjobb közlekedésügyi miniszterünk volt.. Külpolitikában otthonosan mozgó valaki volt, állattenyésztésben, és sok minden másban is. Na, kb ezzel zárnám a témát, részemről, ha megfelel.

pata képe
pata
177 v, 2009-03-01 04:17

Ja, hát ha neked Szadi=Liberalizmus, akkor nem nagyon van miről beszélgetnünk. Megyek, megalapítom a Magyar Buddhista Pártot, aztán elkezdek kiskutyákat lemészárolni, majd értesítelek és akkor jöhetsz véleményt mondani a buddhistákról.

Addig is, tökre nem világos mik azok az elvek, amelyeket át akarsz venni Széchenyitől. Mindenki ajánlja fel egyéves jövedelmét, építsen hidat, vagy tenyésszen állatokat (amiket persze úgyis lemészárol a Magyar Buddhista Párt), vagy mi? Nekem kissé üres, hogy X nagy ember volt, cselekedjünk elvei mentén és akkor jó lesz.

Főleg azért, mert Széchenyi, érdemei elismerése mellett, igen keveset írt a "modern, integrálódó nőtipusról", te meg arra válaszoltál amikor felhoztad. Persze lehet, hogy tudott volna valami okosat mondani erről is, csak akkor éppen ez a dolog nem volt kifejezetten fókuszban. Mindenesetre nem tudom minek kellett előhúzni őt, egybekötve egy kis liberalizmusizéléssel, amiről időközben kiderült hogy SZDSZ-utálat. Amivel persze önmagában semmi baj nincs, csak nem tudom mi köze van a liberalizmushoz. Kivéve persze, ha a "liberalizmus" az általános nemzetrontó métely és kútméreg szinonimája, ami magyarázatot ad minden rosszra, beleértve jégesőt és az odakozmált levest is. Ripley hallotta, ahogy a Liberalizmus kaparja a zsilip ajtaját, stb.

Krisztab. képe
Krisztab.
178 h, 2009-03-02 21:18

Érdekes, nekem meg pár éve (magyarországi értelemben vett)"jobboldali" fiatalok azt bizonygatták, hogy olyan, hogy valaki egyben liberális és nemzeti érzelmű, nem létezik. :D Most akkor ezt a véleményt kiterjeszthetem az egész jobboldalra?

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
179 szo, 2009-02-28 09:12

Érdekes elmélet, ami a modern kori női felszabadítási törekvéseknek az egyik legutóbbi, vagy legalábbis egy viszonylag új nevű formája.

Én nem tudom pontosan, hogy jutott oda az ember, hogy biológiailag és egy tekintetben szimmetrikusan két neművé vált generációiban e két nem aszimmetrikusan viszonyul egymáshoz, ahol dominánsnak látszik az egyik.

Egy fő szimmetria és egy alul megbúvó aszimmetria tűnik fel. Ez utóbbi pedig a nők családi, társadalmi és több másmilyen téri, nehezen múló alárendeltségének okozója.

Felejtsük el itt a bunkósbotos ősember karikatúráját, aki hajánál fogva húz egy leigázott ősnőt a barlangjába.

A két nem szerepeiről nyilván tudunk. Az izmos, erős férfi elmegy vadászni, köveket görgetni, és más törzsek férfiajival háborúzni a területért, a bölényért.

Ezalatt az anyai, óvó és tápláló nő otthon marad és süt-főz, dajkálja a kicsinyeket, és várja haza a megfáradt férfit. Aki elé aztán étket tesz és akinek dézsába készít fürdővizet.

Nem-e ez a felállás egy kiegyezés, egy üzleti adok-kapok, ami természetesnek is látszik a biológiai adottságokból és szerepekből?

Úgy látszhat, már ha igaznak tesszük fel ezt a kölcsönös egyezségű felállást, hogy a nőknek ez ma már nem jó. Talán azért nem jó, mert az eredetileg egyenlő viszonyok egyenlőtlenek lettek valóban, vagy azért, mert csak egyenlőtlennek érződnek.

Bárhogyan is, az ember hidakat és gátakat épített, vasutat, városokat, és mindezt jól telefüstölte, teleszennyezte.

Közben robbantgatott és mustárgázzal puffasztotta fel fivérei hulláit. Valóban az ember itt a férfi, aki mindent csinált, aki még a népszerű zeneszámban is a férfi.

Hogy tehette ezt a férfi, nem tudom. De ezt tette, és sejtem, hogy az aszimmetria jön ide megint az izom és az alkat formájában, amikből a nőnek gyöngébb van.

Matriarchális társadalmakról van tudomásunk a régmúlt korokból. Ez el kell gondolkoztasson minket, hogy hogy a csudába nem dominálhatott akkor a férfi izom, és mi dominálhatott a férfi fölött abban a fordított rendű aszimmetriában.

Még ha vulgárisnak is látszhat valakiknek következtetésünk egy lehetséges válaszra, akkor is jó a kézenfekvő okot megnevezni. A nő biológiai lény, kinek kémiai, hormonális vonzása és varázsereje van a férfi felett.

Ne kerülgessük a forró kását. A nőnek olyan fegyvere van, amivel sakkban tarthatja a férfit és bármire rábírhatja annak a fegyvernek a bevetésével vagy éppen fegyverszünet bejelentésével egy célért.

Az izom lenne a férfi oldalán az a fegyver, amivel erőszakkal megtöri mégis a nőnek ezt a fajta hatalmát? Vagy a férfi esetén is szexuális ereje hoz úgy-ahogy egyensúlyt?

Mely egyensúly mégiscsak nem egyensúly, hanem dominancia. S melynek letörése révén kíván igazságot tenni és egy szép világot visszaadni az embernek, nőnek és férfinak, az ökofeminizmus.

Krisztab. képe
Krisztab.
180 h, 2009-03-02 21:13

Szia Hotyhogy!

Nem csak erre a hozzászólásodra, hanem többre is ebben a témában:

Emlékeim szerint (most nem olvastam végig újból ezeket a forrásokat) az ökofeminizmusnak nem sok köze van a feminizmushoz (ami egy társadalmi mozgalom), hanem inkább csak metaforaként használja (a nők elnyomása, amit a klasszikus feminizmusban hirdetnek, hasonlít a természet leigázásához). Nem minden feminista ökofeminista egyben.

Az én feminizmusom abban áll, hogy azt szeretném, hogy az embereket ne a nemük, hanem valós képességeik alapján ítéljék meg, foglalkoztassák, fizessék meg, stb.

Tehát a feminizmus nem a nőuralomra való törekvésről szól, mint ahogy kihallani véltem a hsz-aidból. Különben személy szerint több feminista felfogású férfit ismerek, mint nőt.

A szexmegvonással való irányításról: biztos előfordul ilyesmi is. Azonban manapság már az a "divat" hogy a nők élvezetére is ugyanolyan figyelmet fordítanak, mint a férfiére. A szex nem a férfi kiszolgálására szolgál, és normális felnőtt férfi nem is valószínű, hogy ilyen szexre vágyna. Ha az ilyennel való fenyegetőzés bármelyik részről felmerül, akkor ott már valószínűleg teljesen el van vmi szúrva. Sztem a legtöbb nő nem arra hajt, hogy bármilyen (főleg ilyen!) módon irányíthassa a párját, hanem arra, hogy egyrészt maga is elérhesse mindazokat a dolgokat, amiket szeretne (így nincs szükség arra, hogy mást manipuláljon), másrészt közösen döntsenek a közös dolgokról.

Hagyományos szerepek, mint "természetes" felállás, kölcsönös adok-kapok:

egyrészt nem igaz, hogy a nők gyengébbek. A lánycsecsemőknél kisebb a halandóság, a nők a világ minden táján tovább élnek, mint a férfiak. Az izomtömeg manapság már a legtöbb társadalomban mellékes a túlélés és a legtöbb munka szempontjából.

Teljesen jó lehet az a felállás, hogy a nő otthon gyereket nevel, háztartást vezet, míg a férfi dolgozik. Ennek sztem 2 fő feltétele van: mindkettejüknek megfelelő legyen ez a szerep, ki tudják így elégíteni a vágyaikat, és az, hogy mindkettőjük munkája (vagyis az otthoni is!) értékén legyen kezelve.

Azonban Magyarországon ez a verzió a legtöbb család számára nem is jön szóba. Nagyon kevesen képesek megélni egy ember fizetéséből. Emiatt a nőknek akkor is dolgozniuk kell, ha esetleg jobban tetszene az otthonülős szerep. Emiatt az ún. "hagyományos" felállás Mo-n sok helyen úgy módosul, hogy a nő a (rosszabbul fizetett) munkahelyi munkája után még a háztartást is vezeti, és gyereket is nevel.

Szerintem ezek miatt a redsoil és még sok más által vázolt "karrierista" nő Magyarországon nem nagyon lelhető fel, a nők többsége nem magáért a karrierért, önmegvalósításért keményedik meg és dolgozik sokat, hanem szimplán az önfenntartásért szeretne ugyanúgy előrébb jutni a szakmájában, mint egy férfi.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

lajhár képe
lajhár
181 h, 2009-03-02 21:41

Csak hogy védjem magam: nekem általában van problémám azzal az emberfajtával, aki szerepet téveszt a családban. Nem csaka törekvő, karierista nők között vannak kasztráló, fallikus stb. anyák (Freud a fogalom, aemlékei szerint), macsó nők és házisárkányok, és nem csak ilyen nők férhei papurtígrisek, heréltek, lekváros papucsok, töketlen izék stb. A baj, hogy ilyen szülői környezetben szinte lehetetlen egészségesen felnőni, rosszabbak, mint a csonka családok.De tényleg nem akarnám ezt a nőkre kenni, mert össztársadalmi jelenség, össztársadalmi felelősség, borzalmas következmények. Viszont átadódik, és látom, milyen gyermekeket termel ilyen környezet. Elsősorban boldogtalanok, mert teljesen szar mintákat kapnak.Példákat nevek nélkül sem mondanék. Ennek az emancipációhoz szvsz semmi köze, legfeljebb annyiban, hogy mint szerepzavar, gátolja. Ha a nő nő, a pasi meg pasi, (jelentsen ez bármit is), és saját minőségeiket megélve keresik a kapcsolatok lehetőségét, az ebben való egyenjoguságot (fura szó), és a másik tiszteletbentartását mindenféle sajátságaival (legyenek azok nemtől függőek vagy nem) akkor az már igéretes, de kifordulni nem lehet.

Ádám

Krisztab. képe
Krisztab.
182 h, 2009-03-02 21:48

De hogy lehet szerepet téveszteni a családban? Mi a jó szerep? Mi a jó szerep egy nőnek, ami nem tévedés? Szerinted az, akire ráerőltetik a személyiségétől idegen szerepet, az jó anya/apa (!!!) lesz?

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

lajhár képe
lajhár
183 h, 2009-03-02 22:15

Ezt nem írom meg, de egyszer dumálhatunk róla, Elmondani csak egy óra, megírni nincs egy napom. Nagyon vázlatosan: mindkettő ripacskodva, karikirozva, a sztereotíp negativ tulajdonságokat túlozva játsza felszinen a saját, valójában a másik szerint. na, elég zavaros?

Ádám

Krisztab. képe
Krisztab.
184 h, 2009-03-02 22:52

Igen, eléggé zavaros. Én a szerepjátszást általános emberi, és nem kizárólag női vagy családi problémának látom.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

lajhár képe
lajhár
185 h, 2009-03-02 23:09

Én sem azt írtam.Mindent egybevetve szerintem nagyobb szart raktak a világba a férfiak, mint a nők, ahol ez különválasztható, és jobb lenne, ha több női dolog és érték jutna az előtérbe. Ehhez pont az kéne, hogy azon nők, akik vezetési poziciókba jutnak, juthatnak, nők legyenek, ne szoknyás macsók.Azoktól hányok (mondjuk a a nadrágos macsóktol is) Ádám

pata képe
pata
186 h, 2009-03-02 23:34

Mindent egybevetve szerintem nagyobb szart raktak a világba a férfiak, mint a nők

Ez egy nagyon jól hangzó állítás, csak sok értelmét nem látom. Kezdve onnan, hogy hogyan kvantifikáljuk a szar mennyiségét, hogyan tudod aggregálni, és érdemes-e nem szerint. Kicsit üresnek érzem ezeket a mondásokat, egyfajta divatnak való megfelelésnek tűnik.

Nem hiszem hogy vannak "női dolgok és értékek"; van inkább egy normális emberi viselkedésforma, ami mindkét nem tagjainak hasznára válik.

lajhár képe
lajhár
187 k, 2009-03-03 01:28

A "szerintem" szó alkalmazásával vettem volna magamnak a szabadságot, hogy egy olyan szubjektív, érzelmi alapú véleményt fejtsek ki, ami nem több, és nem kevesebb, mint az én benyomásom. viszonylag kevés divatnak szoktam megfelelni, és végtelenül utálom azokat az okfejtéseket, amelyek a nőket szenvedő áldozatként, a férfiakat pedig agresszorként állítják be. Vannak olyan, hagyományosan, és tapasztalataim szerint is, nőisnek mondott értékek amleyek a világban jelentős csorbákat szenvednek-szenvedtek, és amelyek hiányos és hibás volta igencsak rosszabbá teszi ennek a kedves bolygónak a viszonyait és kilátásait. Szentem vannak szetereotipe női, és férfi dolgok értékek, és bár több, ami összeköt, mint ami szétválaszt, és belső meg külső szórás meg blablabla, hidd el, értem, vannak különbségek, amelyek, szvsz, fontosak az önazonossághoz és az öndefinicióóhoz. Nézzd meg a politeista vallások Isteneit, nem sorolom, de vannak vegyes, vannak férfi, vannak női principiumok, jellemzően az ösök hímnősek. Ja, és persze ezek aztán változnak, kifordulnak és összefolynak, mert a mitoszok is-hogy nagy szavakkal dobálózzak-csak arra tanítanak, hogy vannak mély és fontos igazságok, de mégis feltételesek és nem abszolultak. Nem mennék bele, mennyire társadalmi -kultúrális, és mennyire biológiailag determinált ez, mert kb. mindegy, amoist és itt szempontjábol. Az azonos megbecsüléshetz pont nem a különbséges tagadása vezet, hanem a különbséges elfogadása, megbecsülése, az ezzel járó igények elismerése, és persze a közös lényeg keresése. Ettől még különbözünk, ami nem kényszer, hanem lehetőség. És ez így van jól, szvsz.
Amúgy, fenntebb valahol használod rokon kontxtusban a kövület szót. Ez stimmt. Az vagyok. Csak sajnos nem márvány, csak márga...
Ádám

pata képe
pata
188 k, 2009-03-03 03:24

Az azonos megbecsüléshetz pont nem a különbséges tagadása vezet, hanem a különbséges elfogadása, megbecsülése,

Ki akarta tagadni a különbséget? Az ott van, főleg az átlagok között, rendesen ki is van kutatva sok területen. Csak nem látom mi jelentősége van egy családban vagy párkapcsolatban, vagy akár egy munkahelyen.

A megbecsüléshez pont az vezet, hogy a másikat elfogadod olyannak, amilyen ő akar lenni, nem pedig előveszed a szerepkönyvet és megnézed benne mit is kellene csinálnia. A másik ilyen vagy olyan, vagy elfogadod és szereted úgy ahogy van, vagy nem, mindkettő OK, de számonkérni/elvárni emberektől olyan "nemi szerepeket", amik történelmi és kulturális léptékkel mérve amúgy is esetlegesek és iszonytató gyorsan változnak, az tuti receptet egymás életének megmérgezéséhez.

lajhár képe
lajhár
189 k, 2009-03-03 03:48

Ez nagyon finom textúra. Tényleg nem tudom röviden megírni. azt látom, hogy az emberek magukat és egymást nem illő szerepekbe kényszerítik, szanvedést okozva maguknak és egymásnak. ebben a véletlennél gyakrabban jön elő valamiféle férfi nő leosztás. A kényszer pont a baj, nem az ,amivel jóvá kéne tenni valamit. most viszont rettenet fáradt vagyok, és még hajnalig meló, nem akarok belemenni. nem tudok mást mögé tenni mint tapasztalatot. Azt mondjuk elfogadom, hogy felszabhatjuk úgy a dolgokat, kereshetünk olyan vonatkoztatási rendszert, ahol kizárjuk a nemi szerep kérdését a rendszerből, és más struktúrák mentén értelmezzük az ártó magatartásmintákat. amúgy megint úgy érzem, olyan csekélyek a véleménykülönbségek (mindketten a másikat, mint egyént, elfogadni és tisztelni gondoljuk helyesnek, nemétől és sok minden mástól független) a gyakorlatban, és olyan elementárisak a megközelítésben (én sokkal inkább gondolom, irracionális, szubjektív, igényeivel és atitüdjeivel saját kultúrájába ágyazott, és ez által tartott-struktúrált lénynek az embert, kevésbé szabadnak belső lehetőségei által, és jobbára kevéssé döntőképes individuumnak, mint te), hogy sok reménnyel és értelemmel nem kecsegtet a disputa. . Ezt (http://www.youtube.com/watch?v=IwoKchQojA8&NR=1) hallgatom, és ez által jó lesz nekem :))))).

Üdv.

Ádám

Krisztab. képe
Krisztab.
190 h, 2009-03-02 23:35

Azt sejtem, hogy arra gondolsz, hogy a női vezetőknek empatikusabbaknak, kedvesebbeknek, alkalmazkodóbbaknak kéne lenniük, mert ezek a "női" értékek, szemben az agresszivitással, macsóizmussal, amik pedig a sztereotip "férfias" dolgok. De amit írtál, abból is az derül ki, hogy neked is tökmindegy, hogy férfi vagy nő a vezető, csak épp az általad jónak tartott tulajdonságokkal rendelkezzen.

Az egy más kérdés, hogy miért lesznek ezek szerint általában olyan emberek vezetők, akik agresszívak és macsók. Illetve hogy a kislányokat miért hajlamosak "alkalmazkodónak" a fiúkat meg törtetőknek nevelni.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

SzCiklon képe
SzCiklon
191 k, 2009-03-10 11:01

"hhez pont az kéne, hogy azon nők, akik vezetési poziciókba jutnak, juthatnak, nők legyenek, ne szoknyás macsók."

Ezekre a nőkre a feministák között van is elnevezés: méhkirálynőnek hívják őket. Az ilyen nő, ha pozícióba kerül, nem segíti elő a többi nő ügyét, sőt, ő lesz a legrosszabb női főnök, mert a női értékeket nem meri, a férfi értékeket pedig nem tudja képviselni. _________________________________________________________
Biciklim van és nem félek használni!

http://www.facebook.com/profile.php?id=1577723032

pata képe
pata
192 k, 2009-03-03 03:16

A baj, hogy ilyen szülői környezetben szinte lehetetlen egészségesen felnőni, rosszabbak, mint a csonka családok.

Mikor ehhez hasonló állításokat hallok ("X környezetben nem egészséges a gyereknek felnőni, rosszabbak, mint a csonka családok") minden alátámasztás nélkül, akkor arra szoktam gondolni hogy a beszélő nem szereti az X-eket, csak nem tudja mivel megindokolni, így marad a gyerek sorsán kesergés, erre érzékenyebben az emberek, szegény gyerek ugye színtisztán tehetetlen áldozat.

Persze lehet előhúzni a szubjektív tapasztalatot, meg mindent, de nekem akkor is levegőbe beszélés marad, amíg valami keményebbet mögé nem rakunk. Főleg mivel legalább 200 változatban hallottam már, X helyébe berakva különféle életmódbeli, vallási, világnézeti, vagy akár étkezési stb szokásokat.

Hotyhogy képe
Hotyhogy
193 h, 2009-03-02 22:14

Koszonom a hosszu es reszletes valaszod.

Egyensulyt mondtam, mert egyensulyt latok eszmenyinek az ember ket neme kozott. A ferfi tortenelmi uralma a no folott latszik a bajok okozojanak, feministak vagy a noi emancipacio szoszoloi szerint is.

Ennek a ferfiuralomnak a megszuntetese lehet pedig az egyik celja a feminizmusnak es az okofeminizmusnak is, de nem egy tevesen kihallani velt uralomatvetellel, hanem egyensuly letesitesevel a nemek kozott.

Az okofeminizmus kulonbozoseget a feminizmustol mindig felfogtam, mig lehetseges egeszen massagat, amirol irsz, nem fontoltam eddig meg. Most mar ezt is megteszem.

A szexmegvonas motivuma, igen, ez volt az egesz gondolat menetem lord temajara a vilag javitasahoz feminista vagy okofeminista filozofiai alapokon.

Egyszeruen felhoztam ezt a dolgot, mely egyes egyedul csakis bulvar jellegu lehet, am szuksegtelenul, a mai magyar tarsadalom szamara, ugy latszik.

Lordnak szervezett szexmegvonas fogalmat emlitettem felul, mig valoban sejttettem egyeni akcio lehetoseget is, masutt. A parkapcsolati szinten mukodo szexualis es tarsadalmi okokat, amiket elmontal, megertettem.

A leirt magyarorszagi vonatkozasokat es tobbek reakcioit itt latva azonban megertettem meg egy valamit.

Azt, hogy talan ott nem erett meg meg olyan, a nyugati tarsadalmakehoz hasonlo tarsadalmi, politikai, filozofiai kultura, akar az a kultura jo vagy rossz, amilyennek hatterevel az emberek, keves higgadt es oszinte ember kivetelevel, mindenben nyiltan cserelhetnek eszmet egymassal.

Krisztab. képe
Krisztab.
194 h, 2009-03-02 22:47

Ez a szervezett szexmegvonás nekem nem bulvárnak, hanem teljesen valószerűtlennek és értelmetlennek tűnik számomra :D

És én nem hinném, hogy Magyarországon kevésbé lehetne olyan közeget találni, ahol ilyesmikről lehet beszélni, mint a nagy Nyugaton. Nem butábbak itt sem az emberek, maximum mások a szokások.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
195 h, 2009-03-02 23:36

"szervezett szexmegvonás"

Igen, de valos dolog, meg ha teves is es soha nem lesz jelentos gyakorlati ertelme, eredmenye. Beszelgetni rola nem lehet bun, se tabu, se botranyos.

egy bizonyos fajta közeget találni Magyarországon

Biztos vagyok benne, hogy van olyan kozeg. De talan elnezed nekem azt, hogy ha en ugy ereztem, hogy itt ez a szabad temaju CM blog nem olyan kozegnek latszott nekem ezen a delutanaon. ;-)

Krisztab. képe
Krisztab.
196 h, 2009-03-02 23:44

Én megértem :)

Tessék neked egy idézet, persze Vonnegut (Bajnokok reggelije):

Patty Keene szándékosan volt ostoba, akárcsak a legtöbb nő Midland Cityben. A nőknek nagy elméjük volt, mert nagydarab lények voltak, de nemigen használták, mégpedig azért, mert a szokatlan gondolatokkal ellenségeket lehet szerezni, és a nőknek ahhoz, hogy valamennyire is kényelemben és biztonságban lehessenek, a lehető legtöbb szövetségesre volt szükségük.
Így hát a fönnmaradás érdekében hozzászoktatták magukat ahhoz, hogy gondolkodó gépek helyett egyetértő gépek legyenek. Az elméjüknek csak annyit kellett kiderítenie, mit gondolnak mások, és aztán ők is ugyanazt gondolták.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
197 h, 2009-03-02 23:50

Ez aranyos.

Jo ejt most. :-)

gaze képe
gaze
198 szo, 2009-02-28 04:25

MEZTELEN, MACSKÁK, ÉLŐBEN.

akit érdekelne az ilyesmi...
http://szanalmas.hu/show_post.php?id=1003

mcysh képe
mcysh
199 h, 2009-03-02 14:24

A szerelések alatt egyszer se jutott eszembe, hogy nekem van két down-kóros távoli rokonom is. Csak tegnap, amikor előttünk álltak. Meg eszembe jutott az a nő is, aki Csákváron gyerekkoromban virágcsokrot adott a számára teljesen ismeretlen édesanyámnak azzal, hogy ezt neki szedte. Meg a két mosogató a Lars von Trier-féle Birodalomból. Szeretem a down-kórosokat, szimpatikus népség.
===
bácsi a biciklin

Krisi képe
Krisi
200 h, 2009-03-02 19:50

Ma nem tudom mi volt a levegőben, de mindenki kedves volt.

Reggel a Komjádi uszodánál mentem az úton Óbuda felé, amikor rámdudált egy kocsi. Mivel itt nevelkedtem fel a CM-en, tudom, hogy ez annyit jelent: "szevasz bringás!", ezért visszaintegettem. A hatás nem maradt el: az anyósülésen ülő hölgy nevetett, és visszaintegetett :)

Aztán délután mentem a dugóban a motorossávon, előttem pár autónyira pedig egy X5-ös BMW telepjáró állt, és mit csinált? Na mit? Pontosan: Csakis miattam behajtotta a jobb tükrét, hogy elférjek!

Mekkora!

Vagyis a mai napon a Kohnklúzió az, hogy az autósok a barátaink!

(aki meg azt mondja, hogy a reggeli autó csak simán le akart tolni és bunkó volt, a BMW-s meg csak a tükrét féltette a köcsög biciklistől, na az inkább hallgasson és vegyen be két kiló jókedvet valamint kergesse el a negatív hullámait :)

urga képe
urga
201 h, 2009-03-02 22:55

"Mivel itt nevelkedtem fel a CM-en, tudom, hogy ez annyit jelent: "szevasz bringás!", ezért visszaintegettem."

:)))

Gabika képe
Gabika
202 k, 2009-03-03 13:04

Ezen én is felnevettem :P

jeremy spark képe
jeremy spark
203 k, 2009-03-03 16:51

Valaki tunna nékem monni egy helyet,ahun kapnyi fényvisszaverő matricát ocsojé?

Green alert

zsempi képe
zsempi
204 k, 2009-03-03 17:44

itt
min. 10 centit kellett vennem annakidején. 500 ft körül volt. van ezüst, piros stb.

http://zsempi.blogspot.com

er13a18 képe
er13a18
205 k, 2009-03-03 18:15

én ide mentem be festéket venni, hogy majd lefújjam a kosaramat. s jól kitessékeltek, hogy ez nem művészellátó, s menjek inkább kreatív hobbi boltba. ahonnan elküldtek még egy helyre, ahonnan egy negyedikre (üllőin, közel a körút sarokhoz), s ott kaptam 2000ért lila fetéket...
:)

jeremy spark képe
jeremy spark
206 k, 2009-03-03 18:34

Köszönöm szépen!

Green alert

Peta képe
Peta
207 sze, 2009-03-04 11:28

1 éve már 5 centinként is adták a Rumbach-ban :)

mcysh képe
mcysh
208 sze, 2009-03-04 00:59

Drótszamár felvetésére:
Te megszülnéd vagy elvetetnéd downos gyermeked?
===
bácsi a biciklin

lord képe
lord
209 sze, 2009-03-04 01:15

Nemrég volt egy riport (?), híradás (?) szkeccs (?)... odakenés a Down Szindróma világnapja (03.21) apropóján.

Ebben olyanok hangzottak el, hogy
- évente mintegy 160 kisbaba születik Down-szindrómával, harmadukról már születésükkor lemondanak szüleik.
- A tavalyi évben a Magyarországon született 97.613 gyermekből, hozzávetőleg minden 600. újszülött Down-baba.
- Magyarországon 10.000 Down-szindrómás ember él, de az általános társadalmi ismerethiány miatt a Down babák közül minden harmadik újszülöttről lemondanak a szülei.

Kár, hogy arról nem ejtenek szót, hogy hány vizsgálat mutat fals eredményt, hányan vannak, akik emiatt elvetetik a babát, hány olyan eset van, amikor mégis egészséges baba jön világra.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, megszülném.

mcysh képe
mcysh
210 sze, 2009-03-04 01:26

Én férfi lévén nem tudnék ilyen döntést hozni. De ha mégis rajtam múlna, azt hiszem, én is a megszülés és a felnevelés mellett döntenék.
===
bácsi a biciklin

drótszamár képe
drótszamár
211 sze, 2009-03-04 01:34

Számomra sem kérdés. Nem dönthetek egy ember halála fölött.....Persze biztos vannak esetek amikor nincs más választás, de ez nem az az eset......

www.bringavideo.hu

lord képe
lord
212 sze, 2009-03-04 01:49

Az igazsághoz tartozik, hogy valószínűleg másként válaszolnék és másként döntenék 17, 27, 37 vagy 47 évesen. És az is befolyásolna - többek között -, hogy van-e másik (egy vagy több) gyerek a családban, meg az is, hogy - mea culpa - az első saját gyerekemről van-e szó vagy az ötödikről. Nem utolsó sorban az anyagi helyzetem, meg a potenciálisan várható családi/baráti (ingyenes, önkéntes) segítség megléte vagy nem léte is nyomna a latban nem is kicsit. And so.
Összességében tehát nem működnének markánsan más szempontjaim, mint amik egy várhatóan egészséges gyerek megszülésének mérlegelésével járnának.

urga képe
urga
213 sze, 2009-03-04 01:52

vagyis a kérdés értelmetlen.

"vészhelyzetben apádat, vagy anyádat mentenéd ki a folyóból?"

---> felpofozom a kérdezőt

(bocs, mcysh...)

lord képe
lord
214 sze, 2009-03-04 01:55

Ezt most nem értem

urga képe
urga
215 sze, 2009-03-04 01:56

nem baj

lord képe
lord
216 sze, 2009-03-04 01:59

nekem igen.

urga képe
urga
217 sze, 2009-03-04 02:13

belga iskolában "erkölcstan" (???) órán kérdeztek ilyeneket: ha a folyóba esik a világhírű rákkutató, akinek a fejében a csodagyógyszer, és az anyukád, melyiket mented meg?

válaszom az volt, hogy leütném, aki ilyen baromságokat kérdez. Mert:
1. a kérdés erkölcstelen (a gyerek csak két rossz közül választhat)
2. a kérdés értelmetlen, mert teljesen más filozofálni valamin, és az életben szembesülni vele.

itt csak a 2. pont áll, de eszembe jutott róla az első is.

/de nem hiszem, hogy ezzel segítettem :)/

lord képe
lord
218 sze, 2009-03-04 02:59

Hát akkor én inkább továbbra is az "attól függ" táborban, bocsi.

lajhár képe
lajhár
219 sze, 2009-03-04 10:44

Aki ilyen kérdést kitalál gyerekeknek, azt szarba kéne folytani, szvsz.

Ádám

Gabika képe
Gabika
220 sze, 2009-03-04 12:25

+1

urga képe
urga
221 sze, 2009-03-04 12:31

"Aki ilyen kérdést kitalál gyerekeknek"

tizenévesek voltunk, de akkor is...

lajhár képe
lajhár
222 sze, 2009-03-04 12:45

Akkor se jó. Bár az erkölcstanárnak megvan a helyes válasz: "Attól függ, ki mennyit fizet."

Ádám

Krisi képe
Krisi
223 sze, 2009-03-04 02:34

off az offban:

Ha egy politikus és egy ügyvéd fuldokolna, és választanod kéne, akkor moziba mennél, vagy inkább színházba?

urga képe
urga
224 sze, 2009-03-04 11:15

:)))

Peta képe
Peta
225 sze, 2009-03-04 11:32

Vízimentő létemre nagyon jót röhögtem. :D Remélem nyáron nem kerülök ilyen döntési helyzetbe a csónakban, mert messze a mozi :D

mcysh képe
mcysh
226 sze, 2009-03-04 11:38

Szerintem nem ugyanolyan a két kérdés. Az anyád vs. apád vagy az anyád vs. rákkutató dilemmában ugyanazok vagy csaknem ugyanazok az értékpreferenciák szólnak az egyik döntés mellett, mint a másik mellett. Az elvetetem vs. felnevelem esetében nem.

Szerintem azért lehet értelme komolyan elgondolkodni egy ilyen kérdésen, mert az ember soha nem ismerheti teljesen a saját értékrendjét. Tehát önmagad megismeréséhez járulhat hozzá. Szemben a fuldoklós példával, ami nem.

Ne haragudj, ha felbosszantottalak. Küldök cserébe egy mosolyt. :-)

===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
227 sze, 2009-03-04 13:08

"Szerintem azért lehet értelme komolyan elgondolkodni egy ilyen kérdésen, mert az ember soha nem ismerheti teljesen a saját értékrendjét. Tehát önmagad megismeréséhez járulhat hozzá."

De ha nem ismertheted önmagad, akkor úgy sem tudod teoretikusan eldönteni, mit döntenél. Ergo csak papirforma. Dönteni szerintem elég -sok-azokban a kérdésekben, amik adottak. Inkább a döntéshozó aparátust érdemes edzeni, amire nem az ilyen-bocsánat-teoretikus onánia a megfelelő út...khm. Már csak azért sem, mert a jó döntés nem önmagában az, hogy megtartod-magában lehet csak egy gesztus, egyszeri, gyors döntés-hanem az , hogy utána hosszú évtizedeken keresztül képes vagy elfogadóan, szeretettel, igényeinek megfelelően viszonyulni. Ha valaki megtart egy ilyen gyereket, majd nem lesz képes megfelelően nevelni, elfogadni, szeretni, akkor lehet, hoyg jobb lett volna, ha... na mindegy, érted, ez magában egy döntés, az érdemi kérdés meg nem ez az egy döntés, és ennek a helyes volta, hanem ez egy válaszút, valamerre továbbmész, jól vagy rosszul, a következmébnyek rendszere mindkét irányba végtelen további válaszútak felé visznek.Persze tipródni lehet ebben a kerszteződésben, de nekem nagyon farizeus egy válaszlehetőségben a helyes vagy helytelen döntésen rágódni. Ez nem bántás, csak hülyén lehetetlen a kérdés, most és itt. Johnny Darko c. filmben van egy olyan jelenet, amikor a tanár egy olyan kérdéssel húzza a kölykök, hogy talál egy tömött pénztárcát, és teljesen le van égve, akkor mit tesz, és mi a helyes. A kölyök háromszor lendül neki, hogy elmagyarázza, nem lehet ezt így megmondani, mert az élet vhogy nem ilyen, hogy teoretikusan...a tanár háromszor szakítja félbe, hogy mégis. Harmadszorra a srác azt mondja a tanerőnek, hogy dugja fel a seggébe a pénztárcát. Úgy érzem, ez a megoldás mint morális, mind praktikus, mind teoretikus síkon az egyetlen kielégítő :) Én mint tanár, ötöst adnék erre. Viszont nem tennék fel ilyen kérdést. Paradox, paradox...

Ádám

Visszaolvasva kicsit goromba. Remélem, nem bántódsz meg,nem az a szándék.

mcysh képe
mcysh
228 sze, 2009-03-04 13:25

ha nem ismertheted önmagad, akkor úgy sem tudod teoretikusan eldönteni, mit döntenél

Nem teoretikus alapon válaszolsz, hanem zsigerből. Aztán rácsodálkozol, hogy "jé, ez a szar jön az én zsigereimből?" Aztán megpróbálsz a szarral kezdeni valamit. Kb. ez az önismereti munka lényege, amenyire én látom. Szerintem egy csomó minden van, amit érdemesebb először nem éles helyzetben tesztelni. Az pedig, hogy soha nem ismerheted meg teljesen önmagadat, szerintem nem ok arra, hogy ne is próbálkozz vele.

===
bácsi a biciklin

lajhár képe
lajhár
229 sze, 2009-03-04 13:40

Csak az a baj, hogy zsigerböl is mást mondassz így a monitor elött ülve, mint az orvosi rendelőben, adott helyzetben. mást mondassz, mást érzel. Én számos helyzetben nem is ismerek magamra, annyir más vagyok, mint hinném. Első körben azt kell megtanulnunk, hogy magunkról se legyenek mindenféle előitéleteink. ehhez viszont mindenféle helyzetek kellenek, az ilyen önismeret meg nem megy egyedül, a monitor elött, sem iskolai erkölcstan órán, szvsz. Ádám

urga képe
urga
230 sze, 2009-03-04 13:48

erről egy érdekes eszmefuttatás, egy egészen más témában:

újra itthon ...
előzmények
...

lord képe
lord
231 sze, 2009-03-04 02:00

Ha a szülést nem is te döntöd el, a felnevelés mindenképpen saját döntés.

dhorvath képe
dhorvath
232 sze, 2009-03-04 01:48

Áhhh írtam egy hosszabb bejegyzést az egészségügy itthoni bugyrairól, mert a várandósság miatt aktuális nálunk is a téma(elküldtek minket is down vizsgálatra(nem mentünk el)), de inkább nem. Most nem én leszek, aki mindennel elégedetlen és a flamet indítja, ki kell bírnom. Ez már annyira off, hogy ki is bírom. (Karfát markolja, megy online vérengzeni.)

Egyébként én azt mondanám, hogy ne tartsuk meg(abortusz). Nem tudná magát ellátni, ha velünk történne valami. + Nem tudom mennyire vannak képben a világról és benne magukról, de egészségesen se egy tündérmese, nem szívatnék senkit(a gyerekem meg pláne nem) egy eleve elcseszetten induló élettel.

urga képe
urga
233 sze, 2009-03-04 18:32

Érdekes körlevél a rák betegség gyógyításáról:

1. Minden embernek vannak ráksejtek a szervezetében. Ezek a ráksejtek nem mutathatók ki a szokásos vizsgálatokkal egészen addig, amíg számuk több milliárdra fel nem szaporodik. Amikor egy orvos a kezelés végeztével azt mondja a betegnek, hogy nincs több ráksejt a szervezetében, ez csak annyit jelent, hogy a tesztek nem képesek észlelni a ráksejteket, mivel azok még nem érték el a kimutatható mennyiséget.

2. Egy ember élete során a ráksejtek átlagosan 6-10 vagy még ennél is több alkalommal bukkanhatnak fel.

3. Ameddig az ember védekezési rendszere (immunrendszere) erős, képes arra, hogy elpusztítsa a ráksejteket, és ezzel megakadályozza, hogy azok elszaporodjanak és daganatokká fejlődjenek.

4. Amikor valakinél kimutatják, hogy daganata van, az azt jelzi, hogy összetett táplálkozási hiányosságai vannak. Ezek hátterében lehetnek öröklött, környezeti, táplálkozási
és életmódbeli tényezők.

5. Ahhoz, hogy e sokrétű táplálkozási hiányosságokat megszüntethessük, az étrend megváltoztatására és étrend-kiegészítők
bevitelére van szükség, ezekkel erősíjük a szervezetünket (immunrendszerünket).

6. A KEMOTERÁPIA során tulajdonképpen megmérgezik a gyorsan növekvő ráksejteket, de ezzel elpusztítják a csontvelőben, a bélrendszerben
stb. lévő egészséges sejteket is, sőt egyéb szervek - a máj, vese, szív, tüdő stb. - károsodását is okozhatják.

7. A sugárterápia, miközben elpusztítja a ráksejteket, elégeti,roncsolja és károsítja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket.

8. A KEMOTERÁPIA és a besugárzás kezdetben gyakran csökkenti a daganat méretét. Azonban a KEMOTERÁPIA és a besugárzás hosszan tartó alkalmazásával nem lehet több daganat elpusztulását elérni.

9. Amikor a KEMOTERÁPIA és a besugárzás hatására testbe túl sok méreg kerül, az immunrendszer meggyengül vagy összeomlik, miáltal a
beteg szervezete képtelen ellenállni a különféle fertőzéseknek és szövődményeknek.

10. A KEMOTERÁPIA és a besugárzás hatására a ráksejtek mutációval ellenállóvá válhatnak, ami megnehezíti elpusztításukat. Sebészeti beavatkozások ugyancsak a ráksejtek továbbterjedését okozhatják a
szervezet más részeire.

11. A rák elleni harc egyik hatékony módja a ráksejtek kiéheztetése oly módon, hogy nem juttatjuk hozzá azokhoz az élelmiszerekhez,
amelyekre a burjánzáshoz szükségük van.

A RÁKSEJTEK táplálékai:

a. A cukor táplálja a daganatot. A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz (Manukaméz) vagy a melasz (a répa- vagy nádcukorgyártás mellékterméke) használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben. Az asztali só kifehérítésére
vegyszereket használnak.

b. A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tej megvonásával, esetleg helyette édesítőszer-mentes szójatej
fogyasztásával a ráksejtek éhezni kényszerülnek.

c. A ráksejtek virulnak savas környezetben. A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha- és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk. A húsok
vágóállat-antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban
szenvedők számára.

d. A 80% friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.)és gyümölcsöket
tartalmazó étrend segít a szervezetet átállítani lúgos kémhatású környezetté. Az étrend mintegy 20%-a állhat főtt ételekből, köztük
a babot is tartalmazó ételekből. A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül
eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják és erősítsék az egészséges sejtek növekedését .

Az egészséges sejtek építéséhez szükséges élő enzimek bevitele érdekében próbáljon friss zöldségből készült leveket fogyasztani
(mindenféle zöldségből, ideértve a babcsírát!). Azonkívül naponta két-három alkalommal fogyasszon nyers zöldségeket is. Az enzimek már
104 F fokon (40 Celsius) elpusztulnak.

e. Kerülje a kávét, teát és a csokoládét, mert ezeknek magas a koffeintartalma. A zöld tea jobb, és rákellenes hatású. Víz. Csak
tisztított, szűrt vizet fogyasszunk, hogy elkerüljük az ismert toxinokkal és nehézfémekkel szennyezett csapvíz bejutását a
szervezetünkbe.

12. A húsokban lévő fehérje megemésztése nehéz, amihez a szervezetnek rengeteg emésztőenzimre van szüksége. A belekben maradó emésztetlen hús romlásnak indul, és további mérgező anyagok
lerakódását okozza.

13. A daganatsejtek falát erős fehérjeréteg fedi. A húsevéstől való tartózkodás vagy kevesebb hús fogyasztása több enzimet szabadít fel,
amelyek megtámadják a ráksejtek falát, ezzel lehetővé teszik a szervezetben lévő ölősejtek számára, hogy a rákos sejteket
elpusztíthassák.

14. Egyes táplálékkiegészítők felsorakoznak az immunrendszerben (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok,
esszenciális zsírsavak (EFA-k stb.), hogy lehetővé tegyék a szervezet saját ölősejtjei számára a rákos sejtek elpusztítását. Más
táplálékkiegészítők, mint pl. az E-vitamin, köztudottan apoptosist /programozott sejthalált/ okoznak, ami a szervezetünknek a normális
eljárása arra, hogy megszabaduljon a sérült, nemkívánatos vagy felesleges sejtektől.

15. A rák a szellem, a test és a lélek betegsége. A POZITÍV szellemiség segít a rák ellen harcolóknak. A düh, a megbocsátásra való képtelenség, valamint az elkeseredettség a szervezetünket a stresszel teli, savas környezetté teszi. Tanuljunk meg szeretetteljes, megbocsátó lelkületű emberré válni. Tanuljunk meg lazítani és az életet élvezni.

16. A ráksejtek oxigéndús környezetben nem tudnak burjánzani. A napi rendszeres testmozgás és a mély lélegzetvétel segít több oxigént
eljuttatni a sejtek szintjére. Az oxigénterápia is egy olyan eszköz, ami bevethető a ráksejtek elpusztítására.

pata képe
pata
234 sze, 2009-03-04 18:50

Légyszi ne gyógyítsunk már interneten. A betegségek többsége (rák pedig különösen) bonyolult dolog, nem véletlenül képeznek annyi évig egy orvost. Tudom hogy szórakoztató mindenféle csodaszereket terjeszteni, de ha nem muszáj akkor tartózkodjuk tőle. Aki kíváncsi, annak vannak normális, megbízható honlapok (pl mayoclinic.com). Nem fogok pontról pontra végigmenni a listán, de a zöld tea rákgyógyító hatása nem bizonyított, stb.

Tudom hogy a rák félelmetes dolog, és mindenki szeretne valami csodaszert, legyen az nyers zöldség vagy szűrt víz, de nincs (ennek ellenére a bulvársajtó hetente szolgáltat valamit). A beteg menjen inkább orvoshoz, és ne terjesszünk hülyeségeket.

mcysh képe
mcysh
235 sze, 2009-03-04 19:09

+1, szerintem se terjesszünk ellenőrizetlen hüyeségeket. Azzal a kiegészítéssel, hogy az orvosok legalább annyi ellenőrizetlen hülyeséget terjesztenek mind a betegségekkel, mind az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatban, mint a paramediizék. ("Legalább annyi": saját tapasztalat, nem statisztika.)
===
bácsi a biciklin

urga képe
urga
236 sze, 2009-03-04 19:23

mi tűnik ebben hülyeségnek?

az elv, amit leír (és a gyógyításra alkalmaz) ősrégi: nem valami ellen kell dolgozni, hanem valamiért. Mindegy, az élet melyik területéről van szó.

pata képe
pata
237 sze, 2009-03-04 19:27

Hát ez qrva nagy okosság, most segítettél a rákbetegeken. Decemberben hívj meg a Konserthusetbe.

urga képe
urga
238 sze, 2009-03-04 19:32

lélegezz mélyeket! :)

pata képe
pata
239 sze, 2009-03-04 19:34

Ez szerintem országfüggő. Mo-n nagyon minimális az orvosok egyetem utáni képzése, vannak orvosok akik igyekszenek lépést tartani a tudomány fejlődésével, de a többségnek nem sikerül, kb az alapján gyógyít ami megmaradt abból amit 30 éve tanult az egyetemen, meg kismintás, kontrollálatlan megfigyelésekből ("tapasztalat").

Ehhez hozzájön, hogy a többségnek se ideje, se türelme nincs a beteggel normálisan megbeszélni dolgokat, ez ad táptalajt a körleveles és fórumos kuruzslásnak.

mcysh képe
mcysh
240 sze, 2009-03-04 19:56

Örülök, hogy Amerikában megoldódott ez a probléma.
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
241 sze, 2009-03-04 20:03

Nem tudom hogy honnan jött be neked ide Amerika... De amúgy csak részben oldódott meg, az orvosok lépést tartanak a dolgokkal (elsősorban a komoly anyagi ösztönzők miatt, sokba fáj ha valakit félrekezelsz öt évig), de a betegre nincs túl sok idő. Viszont úgy oldják meg a tájékoztatást, hogy kezedbe adnak egy csomó brossúrát, meg ajánlanak honlapokat, ezután felhívod a dokit ha kérdésed van, vagy a következő alkalommal megkérdezed. Nagy pozitívum, hogy részletesen meg szokták veled beszélni a kezelési alternatívákat és kockázatokat (szintén főleg felelősségi okból, de akkor is jó).

urga képe
urga
242 sze, 2009-03-04 19:20

PATA-nak:

Nem látok itt csodaszert. Felnőtt ember el tudja dönteni, hogy milyen orvoslási módot választ.
De legközelebb ne válaszolj közvetlenül a hasonló bejegyzésre, ha nem akarod megörökíteni...

pata képe
pata
243 sze, 2009-03-04 19:25

Felnőtt ember azt is el tudja dönteni, hogy utánanézzen-e valaminek, ha kell. Felesleges az "egyoldalas összefoglaló a rákról" műfajt gyarapítanod, egyrészt tele van baromságokkal (olyanokkal, amit laikusként is észreveszek, pedig nem vagyok orvos, ezért durva), másrészt pedig akit érint, utána tud keresni normális honlapokon, ahol részletes infó van.

Sikerült online posztolnod egy butuska körlevelet, ügyes vagy.

urga képe
urga
244 sze, 2009-03-04 19:28

sikerült idevésned - ki az ügyesebb?

pata képe
pata
245 sze, 2009-03-04 19:46

Jól értem, neked most a bajod hogy postoltál valamit, reagáltam, erre nem tudod törölni? Ha törölnivaló, akkor mi a túrónak postoltad? Felőlem nem baj, hogy megmarad itt, a hülyeség kevésbé ártalmas ha lehet róla beszélni.

Mindenesetre nem kellene odáig menni az iszapba, hogy láncleveleket postolunk be ide, még ha OFF topicba is. Maradjon meg ez a thread emlékeztetőnek.

urga képe
urga
246 sze, 2009-03-04 20:50

Téged zavart ez a bejegyzés - én elgondolkoztatónak tartom* (ezért tettem fel ide).

*és nem a Szentírásnak

Krisi képe
Krisi
247 sze, 2009-03-04 20:16

Hát HA ez mind igaz, én akkor is húst fogok enni hússal továbbra is, mivel radikális húsevő vagyok :)

Úgy állok a dologhoz, hogy inkább patkoljak el 60évesen daganattal, de elmondhassam magamról, hogy mindig azt ettem, amit megkívántam. Én szerintem abba betegednék bele, ha nem ehetnék húst egy hétig. Te jó ég, még belegondolni is hátborzongató!

+ még egy közhely idekívánkozik: "Az emberi élet értelme nem a hosszában, hanem a tartalmában rejlik."

Mert ennyi erővel nem is biciklizek, mert bármikor elüthetnek, nem motorozok többet, mert hát az is igen veszélyes. Ezek nélkül is lehet élni, de nem érdemes.

pata képe
pata
248 sze, 2009-03-04 20:44

Könyörgöm, ne nyíljon újabb húsevő-vega thread. Akkor inkább sisak-nem sisak, vagy "milyen fagyi a LEGJOBB ízű".

lajhár képe
lajhár
249 sze, 2009-03-04 21:06

Na jó...de én csak HÚSMENTES fagyit vagyok hajlandó fogyasztani!
Ádám

pata képe
pata
250 sze, 2009-03-04 21:15

Hülyevega! Megfogszhalni* skorbutban*!

*Ha két hülyeség van benne, az kioltja egymást, nem? :-)

Krisi képe
Krisi
251 sze, 2009-03-04 22:29

Ha már így felhoztad: a "megfogszhalni" nem hülyeség, mivel hacsaknem Duncan McLeod-dal, a hegylakóval van dolgunk, akkor bizony előbb-utóbb mindenkit utolér a kaszás (inkább a mikor?-on van a hangsúly:)

lajhár képe
lajhár
252 sze, 2009-03-04 22:40

Méghogy halhatatlanság, gyermekmese! Na jó, akkor most denevérré változom, és elmegyek szívni egy kis vért...őőő, szójatejet, nyilván.
Ádám

urga képe
urga
253 sze, 2009-03-04 21:30

"Na jó...de én csak HÚSMENTES fagyit vagyok hajlandó fogyasztani!"

viccelsz, de az USA-ban a vegák azért küzdenek, hogy a fagyira (is) rá legyen írva, miféle leölt állatot tartalmaz (manapság sohase tudni, egyes gyümölcsjoghurtokat a TVE szerint pl tetűörleménnyel színeznek).

Hotyhogy képe
Hotyhogy
254 cs, 2009-03-05 19:43

Van ez majdnem mindenben. E120.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cochineal

http://www.food-info.net/hu/e/e120.htm

Krisi képe
Krisi
255 sze, 2009-03-04 22:26

Hoppábocsánat, énkérekelnézést, nem óhajtottam újabb vitát nyitni, múltkor már úgyis kibeszéltük a dolgot, csak kibukott belőlem amit elsőre gondoltam a témáról :)

Amúgymeg a citrom, ez egyértelmű, hujekocsog aki nem így gondolja :D

urga képe
urga
256 sze, 2009-03-04 21:13

"Hát HA ez mind igaz, én akkor is húst fogok enni hússal továbbra is, mivel radikális húsevő vagyok"

(régen) az északi népek (inuitok) szinte csak húson éltek, de nem volt gondjuk a rákkal, és egyéb civilizációs betegségekkel. Más, ha valaki álló nap egy fotelban tömi magába a hamburgert, vagy egész nap a levegőn van, és mozog.

(most már az ún. mediterrán étrendről is mondogatják, hogy önmagában nem sokat ér, ha nem társul vele az életmódjuk (ami már ott is eltűnőben: nyugis hozzáállás a dolgokhoz, lassú tempó, heverészés az árnyékban ;)

Zsurmi képe
Zsurmi
257 p, 2009-03-06 01:20

(régen) az északi népek (inuitok) szinte csak húson éltek, de nem volt gondjuk a rákkal, és egyéb civilizációs betegségekkel.

Persze, hogy nem! Mert korábban meghaltak, mint hogy a rák gyakori lenne és jelentős oka az elhalálozásnak. No meg civilizáció nélkül nem volt kimutatható. A rákos "miazmában" halt meg és kész.

-
Zsurmi

urga képe
urga
258 p, 2009-03-06 01:29

a rák manapság nem kizárólag az idősek betegsége, sőt.

pata képe
pata
259 p, 2009-03-06 02:01

A rák soha nem volt kizárólag az idősek betegsége, sőt. Csak pl a paleolit korban nem boncoltak rendszeresen, és nem vezettek halálozási statisztikákat, hanyag és lusta népek voltak, egész nap csak rajzolgattak a barlangok falára :-)

SzCiklon képe
SzCiklon
260 p, 2009-03-06 12:56

Annak idején olvastunk útibeszámolókat amerikanisztikán az telepesektől. Mindenki vagy "sorvadásban" halt meg (kábé tüdőbaj), vagy himlőben... valószínűleg mindent erre a kettőre húztak rá. _________________________________________________________
Biciklim van és nem félek használni!

http://www.facebook.com/profile.php?id=1577723032

pata képe
pata
261 p, 2009-03-06 01:27

Miazmától szenved? Van megoldás! Vegyen tőlem miazmakenőcsöt. Eredeti azték recept, tele van bioenergiával és mindenféle gyógyító rezonanciával, emellett biciklialkatrészeket is lehet vele kenni. Csak hinni kell benne, és kinyitni a lelket. Külsőleg!

Hotyhogy képe
Hotyhogy
262 p, 2009-03-06 14:12

Végsőkig letisztított racionalitásunk amivel jó kedélyű, cukkoló gúnyolódásunkat élvezzük, kifordulhat és a feje tetejére állhat.

S akkor ott állunk mi magunk a tükör előtt, hogy hasonlóan nevethessünk önmagunkon, ha ugyan meg tudunk nyílni az őszinteség felé.

Szomorúságtól szenved? Nehezen viseli az élet valóságát? Van megoldás! Vegyen tőlem általam kiküzdötten törvényileg engedélyezett forgalmazású kábítószert. Eredeti kolumbiai recept, tele van búfelejtő hatással és mindenféle boldogságot növelő, de az egyént nagy valószínűséggel megnyomorító hallucinogén vegyülettel. Biciklin is lehet a hatása alatt vigyorogva, dülöngélve ülni. Csak hinni kell a hallucinogén drogokban és a szabad piacban és kinyitni hozzájuk a törvényes gazdasági szektort.

lajhár képe
lajhár
263 sze, 2009-03-04 20:22

Bocs, de ennek a nagy része tényleg túl általános. Csak egy: nincs "a rák" ilyen vagy olyan. Irdatlan sok rosszindulatú daganatos megbetegedés van, sok különböző okkal, másképp reagálnak a különböző terápiákra, másképp gyógyíthatóak,vagy nem. Az összefoglalóban van pár feltételes (és nagyon kevés általános) igazság, de így azért inkább marhaság, mint bármi más.Ádám

Krisztab. képe
Krisztab.
264 sze, 2009-03-04 20:39

Az első rész nagyjából oké, az étkezési rész sztem butaság. A rák nem egy egységes betegség, nagyon sok oka lehet (vírusfertőzés, genetika is!) Az olyan kitételek, mint hogy

"A POZITÍV szellemiség segít a rák ellen harcolóknak. A düh, a megbocsátásra való képtelenség, valamint az elkeseredettség a szervezetünket a stresszel teli, savas környezetté teszi. Tanuljunk meg szeretetteljes, megbocsátó lelkületű emberré válni."

elég rosszul eshet a rákosoknak, mert úgy tűnik, mintha ők azért lennének betegek, mert rossz emberek.

A táplálkozási részre térve: életmóddal valóban sokféle rák esélyei csökkenthetők (sokféle ráké viszont sajnos nem!), pl a vastagbélráknál szokták kiemelni a rostban gazdag táplálkozást.

a/ a cukor:a legtöbb sejt végsősoron cukorral táplálkozik, nem csak a rákos sejt. A felsorolt nádcukorhelyettesítőkben is cukor van. A kenyérfélék stb. is cukrokat tartalmaznak, vagy cukrokká bomlanak le. Tehát ez így nem működik.

b/A nyálka táplálja a daganatokat. Ez szintén a wtf kategória. Amúgy a szervezet nem tud nyálkát termelni, csak a nyálkahártyák :D

c/ a savas dolog: a gyomrunkban 2-3-as pH-jú sav van. Ezek után tök mindegy, hogy a húsnak mennyi a pH-ja. Ezen kívül az alma, citrom, grapefruit is savasak, pedig azok nem húsok. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a csirke és a hal is hús! :)
Az antibiotikumus-hormonos figyelmeztetéssel egyetértek, csak megbízható termelőtől (lehetőleg nem nagyüzemi, hanem szabadtartásos), bio tanusítvánnyal rendelkező húst vásároljunk. Paraziták Mo-n nem nagyon szoktak lenni a húsban, mert legendásan szigorúak az állategészségügyi szabályaink.

d/ El nem tudom képzelni, hogy egy enzim hogyan szívódhatna fel, főleg, mivel a gyomorsav denaturálja. A sejtjeink nem használnak kívülről fölvett enzimeket, azokat maguk szintetizálják (jól is néznénk ki).
A nyers zöldségek nem emiatt értékesek, hanem pl a vitaminok miatt (amik tényleg elvesznek sütéskor-főzéskor).

e/ a zöld teában is sok a koffein :D

12. (miért ez jön az e után?) A belekben nem marad emésztetlen hús. (gyomorsav, emésztőenzimek, stb.)

13. Az állatok sejtjeinek nincs fala. Sejtfala a növényeknek van (többek közt). Minden állati sejt membránjában nagyon sok fehérje van, nem csak a rákos sejtekében.

14. Kemoterápia alatt nem szabad olyan táplálékkiegészítőket szedni, amelyeket az orvos nem engedélyezett, mert csökkenthetik a kemo hatását.

15. Erről már szóltam, próbáljuk elkerülni, hogy egy rákos embernek ezt a fejére olvassuk, viszont jó ötlet, ha mi megbocsátóan és szeretetteljesen közelítünk hozzá, főleg, ha épp a kemo mellékhatásaitól szenved.

Összefoglalva a táplálkozási tanácsok itt egy általánosan elfogadott egészséges étrendet fogalmaznak meg: kevesebb hús, több zöldség/gyümölcs, valamennyi nyers is, kevés finomított szénhidrát. A hozzáfűzött magyarázatok nagy része szvsz a szokásos magazin színvonalat hozza :)

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

pH képe
pH (nem ellenőrzött)
265 cs, 2009-05-14 04:07

c/ a savas dolog: a gyomrunkban 2-3-as pH-jú sav van. Ezek után tök mindegy, hogy a húsnak mennyi a pH-ja.

Elgondolkodtál azon, hogy ez a sav hogyan keletkezik?
Tipp: http://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_tide
A keletkező sav és bázis egyensúlyban van, tehát ne tegyél úgy, mintha a gyomorsav korlátlan, következménymentes forrással rendelkezne. De végső soron a bejuttatott savasító-lúgosító étkek befolyással vannak a szervezet sav-bázis egyensúlyára. (Csakúgy, mint a lélegzés. Két sav-bázis egyensúly van jelen párhuzamosan, az egyik légzéssel (szénsav), a másik étkezéssel/vizeléssel (egyéb ionok) befolyásolható. Bővebbet az orvosin.)

A hús pH-jára hivatkozás természetesen túlegyszerűsítés.
Nem pontosan az, és nem pontosan azért történik, de az ellenlogika is furcsa :)

Ezen kívül az alma, citrom, grapefruit is savasak, pedig azok nem húsok.

A sav-bázis-egyensúly elméletek kiötlői szerint az a lényeg, hogy savképző, vagy lúgképző-e az étel, vagyis a szervezetben végbemenő folyamatok végén mi az eredő. A citromot savassága ellenére erős lúgképzőnek tartják :)

Krisztab. képe
Krisztab.
266 cs, 2009-05-14 19:41

Talán olvasd el, hogy mivel vitatkoztam. A te hozzászólásoddal nem igazán tudok, mivel számomra érthetetlen mondatok("ne tegyél úgy, mintha a gyomorsav korlátlan, következménymentes forrással rendelkezne") és a wikipediából is csak egy stub van benne.

A stub-ban is írják, hogy a gyomorsav képződésénél a vérplazmában hidrogénkarbonát keletkezik, ami, mint tudjuk, nagyon gyenge bázis. A vérben nagy kapacitású pufferrendszerek működnek, élemiszerekkel, amelyek nyilvánvalóan csak enyhén savasak, vagy lúgosak nem lehet megváltoztatni a vér pH-ját. (Bővebbet a biológus szakon.)

A lúgosító csodavíz meg hasonló hype-ok sajnálatos módon a hiszékeny/betegségük miatt minden szalmaszálba kapaszkodó emberek pénzének kicsalására szolgálnak, akik miután jó sokat fizettek a csodaszerért, vagy hónapokig tartották a diétát, utólag az interneten keresgélve próbálnak racionalizálni (bővebbet a disszonancia-redukció címszónál).

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Hotyhogy képe
Hotyhogy
267 sze, 2009-03-04 21:07

Életmódunk megválasztásával valamennyire csökkenthetjük rákos megbetegedésünk valószínűségét.

Ne dohányozzunk.
Mérsékeljük alkohol fogyasztásunkat.
Tartsunk meg egy egészséges testsúlyt.
Együnk egészséges, kiegyensúlyozott táplálékot.
Maradjunk aktívak.
Tartózkodjunk védve a Naptól.

Cancer Research UK, Brit jótékonysági intézmény:

http://info.cancerresearchuk.org/healthyliving/introducingcancerpreventi...

peet képe
peet
268 cs, 2009-05-14 04:09

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálék alatt boldog, fitt csirkéket értünk? :D

Védd magad!
----------------------------------------
Ezer éves piros-fekete MTB, piros csíkos bukó, rettentő kék kesztyű, hátizsákon Safeboot-mellény.

zsempi képe
zsempi
269 cs, 2009-03-05 13:31

a betegségeket ne kezeljük úgy mintha semmi közünk nem lenne hozzájuk. azért 10-20-50 év alatt legyárt6unk magunknak párat. persze legkönnyebb a világra mutogatni. test-szellem-lélek 1üttes kezelése lenne célszerű. holisztikusan.
én amióta megértettem, hogy mi teremtjük meg magunknak a betegségeket (minden betegség lelki eredetű. bár a leukémiás kisgyerek esetét még nem értelmeztem), azóta másképp tekintek a betegségekre.
most nincs kedvem hosszan írni. annyira nem vagyok májer a témában.
gondolom, ha mértékletesen élnénk valamelyest és nem csak a testünkkel törődnénk, hanem a lelkünkkel, szellemünkkel is, akkor kevesebb betegségünk lenne.
erre hívja fel a médiaunió is a figyelmet. szerintem elég érthetően. nekem tetszik ez a kezdeményezés. remélem, nem süket fülekre talál.
ez a rák és betegségek jó kis gondolkodnivalók...

pata képe
pata
270 cs, 2009-03-05 16:22

minden betegség lelki eredetű

Gratula. Nagy elmék, ha találkoznak.

Miért van az, hogy egészséggel kapcsolatos témákban tetőzik a hülyeség/hozzászólás arány?

mcysh képe
mcysh
271 cs, 2009-03-05 16:38

Nálad meg láthatólag az arrogancia tetőzik egészségügyi témákban.
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
272 cs, 2009-03-05 16:55

Ja, ja, állhatok sarokba. Az persze nem arrogancia, amikor Kiskegyed-szintű kinyilatkoztatásokat postol be ide valaki olyan témákról, amiken kutatók ezrei dolgoznak évtizedek óta, hogy megértsék. Csak az az arrogáns, aki ezt szóvá teszi. Hajrá.

mcysh képe
mcysh
273 cs, 2009-03-05 17:27

Az persze nem arrogancia, amikor...
Na erről beszélek. Az érvelés nullfoka: "Más is hibázott, nem csak én, miért nem rajta kéred számon?" Ne haragudj, de ennél értelmesebben is lehet vitatkozni.

Ami pedig a betegségek eredetét illeti. Van két szélsőség, amelyeket én egyaránt elutasítok:

1. A betegségeinket magunknak okozzuk helytelen életvitellel, erkölcstelenkedéssel, mittudomén. Én vagyok a hibás azért, ha megbetegszem, hiszen magamat betegítettem meg.

2. Semmi közünk a betegségeinkhez, azok megtörténnek velünk. Nincs velük más dolgunk, mint vakon követni az orvos utasításait.

===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
274 cs, 2009-03-05 18:36

Nem kértem, hogy rajta kérd számon, csak nem tudom hogy rajtam miért (de nem is különösebben érdekel, ha jólesik, csináld, leszek az érvelés nullfoka stb).

Ügyes vagy, hogy elutasítod a szélsőségeket, de ezt az orvostudomány már megtette, 1-est Robert Koch 1875-ben (persze előzményei is voltak, de ő a mérföldkő), 2-est pedig egy csomó kutatás a XX században, főleg második felében (pl stressz és immunrendszer viszonya, etc). A másodikról nem kell mindenkinek tudnia (ha nem szakember), de aki az elsőről nem tud, és olyanokat mond hogy "minden betegség lelki eredetű", azt nyugodt szívvel le lehet hülyézni, mert kb az a kategória mint hogy a Föld lapos.

mcysh képe
mcysh
275 p, 2009-03-06 01:13

Az jutott eszembe, hogy neked a tudomány a vallásod. Nem tudom, hogy ez sértés vagy dicséret, esetleg semleges leírás vagy értelmetlenség a számodra.
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
276 p, 2009-03-06 01:31

Értelmetlenség, mivel a tudomány nem vallás. A tudományok nyitott, szabályozott hiedelemrendszerek. Ha szépen leírva akarod olvasni, akkor: Csányi, V. 1998. Magyar Tudomány 63, pp 1065-1069.

lajhár képe
lajhár
277 p, 2009-03-06 01:50

Éppen ezért rossz, ha valaki vallásként éli meg, és viszonyul hozzá, szúrnám közbe csendesen...

Ádám

lajhár képe
lajhár
278 p, 2009-03-06 01:50

Éppen ezért rossz, ha valaki vallásként éli meg, és viszonyul hozzá, szúrnám közbe csendesen...

Ádám

pata képe
pata
279 p, 2009-03-06 01:57

Igaz. Ha találkozol valakivel, aki ilyen, a minimum amit megtehetsz hogy megmondod neki. Persze vigyázz, hogy érvelj is mellé, vagy legalább fejtsd ki hogy miért gondolod róla hogy ő vallásként stb, különben szegény azt fogja hinni hogy általánosságokat puffogtatsz és nem hallgat rád.

lajhár képe
lajhár
280 p, 2009-03-06 02:13

Egyetlen dologra hívnám fel a figyelmedet (érvek helyett :) :P ) arra az érzelmi töltetre, amivel ostorozod a szerinted buta, tudománytalan, és irracionális hozzászólásokat. Mindíg meglep ez a harag. Belőlem ugyanezt csak az váltja ki, ha valakit (szerintem) igazságtalanul bántanak, föleg ha engem. Ez nyilván rólam szól. Amaz meg rólad. Amúgy nekem Gould érvelése tetszik (Az elméricskélt ember) a tudomány és a hit viszonyáról, előitéletekről, egyebekről.

Ádám

mcysh képe
mcysh
281 p, 2009-03-06 02:03

Hát tudományelméleti kérdésekben Csányira kicsit kínos hivatkozni! :-)

Természetesen (és szerencsére) nem vallás a tudomány, de buzgó kezekben könnyen válhat azzá. Ha kéred, részletesen elmagyarázom, mit értek azon, hogy a tudomány a vallásod. Nem lesz személyeskedő.

===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
282 p, 2009-03-06 02:07

Kérem, személyeskedő is lehet, sőt lentebb is megnyithatod mert így soronként 1 szó lesz :-)

Ha lehet rendelni, akkor persze legyen benne valami demarkációs kritérium, ami elválasztja a vallásokat és a hiedelmeket (belief), mert úgy nem kunszt hogy minden vallás.

mcysh képe
mcysh
283 p, 2009-03-06 02:12

Ne bolondozz, nem gondolom, hogy minden vallás! :-) De a demarkációs kritérium-problémába nálam felkészültebbek is belebuktak, úgyhogy azt nem vállalom. Megírom, persze, de nem most. Holnap du. tartom egy előadássorozat utolsó darabját, hullafáradt vagyok. Legkésőbb az offkilencben. :-)

===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
284 p, 2009-03-06 03:29

Majd azt is írd meg, szerinted miért kínos Csányi, én szeretem az írásait.

mcysh képe
mcysh
285 p, 2009-03-06 11:30

Azt meg tudom röviden is. Csányi kitűnően ért a szakmájához, a tudományelmélet meg nem szakmája. (A költők nem értenek az esztétikához stb.) Ettől persze még nagyon izgalmas tudománymetodológiai publicisztikákat tud írni. (Egy nem referált lapba, ugye.)
===
bácsi a biciklin

pata képe
pata
286 p, 2009-03-06 17:00

Ja, szóval az a baj vele, hogy nem tagja a céhnek. Azt hittem valami tartalmi probléma lesz a mondanivalójával.

mcysh képe
mcysh
287 szo, 2009-03-07 13:09

Átvittem az offhétbe.
===
bácsi a biciklin

Hotyhogy képe
Hotyhogy
288 p, 2009-03-06 15:03

A tudomány és a tudományos eszközök és módszerek szigorú alkalmazása roppantul fontos egy felvilágosult világszemlélethez.

Ám mindez mégsem mindenható az igazság megismeréséhez.

Gandhi is bírálta a racionalizmust az itt idézett soraiban:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rationalism

zsempi képe
zsempi
289 cs, 2009-03-05 16:57

hát igen, tetőzik :)
nemtom, te olvastál -e ilyesmi témájú könyveket... én igen. régebben én sem gondoltam, hogy ennyire lelkiek lennének a dolgok.
nem lehet mindent megmagyarázni 1enletekkel...
áhh, mind1 is. kár volt leírnom.

Krisi képe
Krisi
290 cs, 2009-03-05 19:48

Az "ilyen témájú könyvek" kifejezés elég gyenge. Ha kell, mutatok neked 20 könyvet, ami arról szól, hogy nem lelki eredetűek a betegségek és másik 20-at, ami meg az ellenkezőjéről ír.

El kell olvasni mind a 40-et, és utána el kell dönteni, hogy melyiknek hiszünk. Az igazság valószínűleg valahol a 2 között van, a kérdés csak az, hogy melyik irányban.

Zsurmi képe
Zsurmi
291 p, 2009-03-06 01:21

Miért van az, hogy egészséggel kapcsolatos témákban tetőzik a hülyeség/hozzászólás arány?

Mert sokakat foglalkoztat. Minél idősebb, annál többet.

-
Zsurmi

Pszich képe
Pszich (nem ellenőrzött)
292 cs, 2009-05-14 04:19

Minden betegségnek van ún. betegségelőnye. A nagybeteg néni többek között azért sem érdekelt a gyógyulásban, mert amíg beteg, figyelmet kap és hasonlók. A placebó hatást se hagyjuk említés nélkül, például amikor a 3-csoportos kísérletben (semmit nem kap, hatóanyagot kap, placebót kap) szignifikánsan többen gyógyulnak meg a placebós csoportban, mint a semmit nem kapó csoportban :) akkor elgondolkodtató a lélek ereje.

Lehet, hogy fiatal tudomány a pszichológia, lehet, hogy a módszerei sem olyan egzaktak, mint más tudományoknak, de azért talán érdemes lenne neked is kicsit jobban megismerkedni az eredményekkel.

Krisztab. képe
Krisztab.
293 cs, 2009-03-05 17:16

Azért aközött, hogy "nincs közünk a betegségekhez" és hogy "minden betegség lelki eredetű", elég jelentős a különbség (szalmabáb-érvelés: senki nem mondta, hogy nincs közünk a betegségekhez, és nem mutogatott a világra.)

Én úgy mondanám, hogy igen, a betegségek lefolyásának (milyen hamar gyógyulunk meg), és pl egy fertőzés esélyének sok köze van a lelkiállapotunkhoz. (Az immunrendszert befolyásolja.)

Ugyanakkor az nem igaz, hogy minden betegség lelki eredetű. Pl. fejlődési rendellenességek, kromoszóma-rendellenességek, paraziták, vesetágulat újszülötteknél, hiánybetegségek, mérgezések stb.

*CMS*
_~o
_-\<,_
(_)/ (_)

Zsurmi képe
Zsurmi
294 p, 2009-03-06 01:30

A "nyugati" orvostudományt sokáig nem foglalkoztatta, hogy mennyire számít, a beteg lelkiállapota, ami segíti a gyógyulást. Nem is használta a gyógyításban.

A "keleti" orvostudomány, pedig szinte csak azt használta.

Valamiért akkor kezdett jó sok ember nem meghalni/sokáig szenvedni mindenféle betegségben, amikor a "nyugati" orvostudomány eredményei szélesebb körben elérhetővé váltak ott, ahol addig csak a "keleti"-t alkalmazták.

-
Zsurmi

lajhár képe
lajhár
295 cs, 2009-03-05 21:22

Oké, abban a pillanatban, hogy valaki definiálja, mit ért lelki és nem lelki okok alatt, megadja azt a piros vonalat, ami elválasztja a kettőt, megfelelő kizáró definiciókkal, értelmezi a vonatkozó piros vonalon átívelő pozitív és negativ visszapkapcsolásokat, és szabatosan levezeti, hogy ezt milyen kisérletekkel lehet visszvezetni az okokra(itt különösen arra lennék kiváncsi, milyen úton lehet igazolni, hogy ezek nem ugyanazon jelenségek különböző megközelítései, hanem objektive, azonos inerciarendszerben értelmmezhető és szétválasztható oksági rendszerek), abban a pillanatban beszállok. Addig, már bocsánat, de az egész verbális onánia. (keresztben a kádban :)). Ádám

Tpol képe
Tpol
296 cs, 2009-03-05 22:11

Nincsen piros vonal. Ha megérted - tapasztalat útján - hogy mindennek, amit gondolsz fizikai manifesztációja van, akkor értelmét veszti a kérdés. Csak és kizárólag mi vagyunk felelősek magunkért.
Azért jó "nem lelki" okokról beszélni és ezzel elfogadni a pirulát, mert akkor nem kell szembenézni saját magunkkal, kezelhetünk tüneteket, rá lehet fogni a csúnya külvilágra a daganattól kezdve mindent.
Aki legalább a jógát próbálta már, az érti miről beszélek. És tényleg értelmetlen ilyenekről "vitát" nyitni, mert:
1/ ha akarnék se tudnék meggyőzni senkit, mert uta(ka)t mutatni lehet, rálépnie mindenkinek magának kell
2/ csak a személyes tapasztalat számít
A kettő gondolom egyértelmű, hogy összefügg.

bónusz: segíteni csak annak lehet, aki kéri

urga képe
urga
297 p, 2009-03-06 00:39

köszi, hogy helyettem is leírtad (pedig nem is jógázom)

pata képe
pata
298 p, 2009-03-06 00:49

csak a személyes tapasztalat számít

Gratula, ezzel sikerült kihajítani a "nyugati", bizonyítékokon alapuló orvoslást egészben, lehet a cserepeket összesöpörni az erkély alatt.

Aki legalább a jógát próbálta már

Én próbáltam, de nem értem miről beszélsz. Az a baj hogy a jóga már eléggé elterjedt, legközelebb írj valami egzotikusabbat, pl "aki nem próbált még víz alatt hegedülni, az nem is értheti amit mondok, ezért nem kell érvelnem", stb.

tényleg értelmetlen ilyenekről "vitát" nyitni [..] csak a személyes tapasztalat számít

Persze, semmiről se érdemes vitatkozni, objektív tapasztalatok nincsenek, csak "belsők", sőt legcélszerűbb egyből a szolipszizmus, csak nem tudom miért képzeltem ide ezt a topicot, mindegy, majd rájövök.

Tpol képe
Tpol
299 p, 2009-03-06 12:16

"a "nyugati", bizonyítékokon alapuló orvoslás"

Te ebben hiszel, mert Téged meggyőznek a "bizonyítékok" és jobb esetben nem fáj, én meg abban, hogy a betegségemből nem a nyugati überorvoslás gyógyított ki (és még a szemem láttára másokat sem). Ez van.

"Én próbáltam, de nem értem miről beszélsz. Az a baj hogy a jóga már eléggé elterjedt, legközelebb írj valami egzotikusabbat"

Nem kell túlbonyolítani a dolgot, mindig a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Nekem egyszerűbb napi 30percet meditálni és évek óta egészségesnek lenni, mint órákat várni rendelőben, kivizsgálásokra, kemóra, műtétre, ... járni és bízni abban, hogy egy mesterséges kemikália megoldja a gondomat. A jógából is tömegcikk lett (ha úgy tetszik azért, hogy a nyugati is felfogja...), sok a kókler, ez tény. Plusz érdemes megfogadni a tanácsot: Luke, ne töprengj, érezz! :)

"semmiről se érdemes vitatkozni"

Nem meggyőzni kell másokat. Eszme és tapasztalat cseréről van szó, nem leugatásról. Ha Te elmondasz valamit azon én elgondolkodom, hozzáolvasok és lehet, hogy kipróbálom, vagy kérdéseket teszek fel. Ha nem érdekel akkor ezeket nem teszem meg, de nem is ugatlak le, mert leszarom.

lajhár képe
lajhár
300 p, 2009-03-06 12:29

Na, ennek a diskurzusnak tényleg semmi értelme...és még csak nem is szórakoztató. Hogy a picsába lehet azon vitatkozni, hogy a zebra fekete-e vagy fehér?

Ádám