Ennek is kell folytatás.

Az eredeti nyitószövek pedig:
"Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak."

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
-ogre- képe

> Update: Lemértem,

> Update:
Lemértem, 130mm... akkor ez most vagy torz, vagy nem szabvány.
Update2:
Itt egy fotó róla. Mintha a (képen) jobb oldali papucs el lenne ferdülve. Szerintetek is?

ferde bizony. satuban, vagy jófajta francia, ill állítható villáskulccsal javítható simán. nem lesz 135, de fél centi alatt általában nem okoz gondot, ha szétfeszíted a villát.
ami sokszor problémát okozott nekem, azok a régi első villák. 90mili, nem meglepő módon jó merevek, a szabvány 100as agyak csak nehézkesen mennek be.

×
ogreflikker

2
dobákpeti képe

Akkor jól látta a laikus

Akkor jól látta a laikus szemem.
És mi van, ha 130-as outi agyat teszek bele (és arra fűzetek 26-os kereket)? Vagy ez a görbület nagyon rizikós? Mármint így használni. Annyi biztos, hogy anno a legutolsó közös utunk tengelytöréssel végződött, és az a második hátsótengely volt már amit eltörtem egy év használat után. Lehet, hogy a görbült papucs miatt kapott extra terhelést (csak városban használtam már akkor)?

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

3
-ogre- képe

szvsz teljesen mindegy, hogy

szvsz teljesen mindegy, hogy egy agy monti vagy outi, ha a mérete jó. :)
azért a helyedben kiengyengetném, vagy elvinném szervizbe, ahol ugyan pénzt kérnek érte, de feltehetőleg jó lesz a végeredmény ;)

×
ogreflikker

4
dobákpeti képe

Mindenféle szerelésekre

Mindenféle szerelésekre próbáltam az utóbbi időben felkészülni (mármint szerszámilag), de a vázat max fűrészleni tudnám, satum, franciakulcsom nincs. :)
Szóval erre marad a szervíz. Köszi a segítséget!
Annyirszor emelegeted (meg mások is) Pajti bá'-t. Őt hol kell keresni? :)

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

5
-ogre- képe

dinamó. mindig belefutok a

dinamó.
mindig belefutok a témába.
most raktam össze egy tök jó kis női bringát. felraktam rá dinamót. két bicómon is üzemel, azt hittem, egyszerű ügy. nem az.
kipróbáltam 4-5 különböző dinamót (egyet apám gépéről szedtem, ami tudom, hogy működik), 3 lámpát. a vezeték jó, az égő jó.
kipróbáltam különböző földeléseket, dupla vezetékezést, semmi.
mi a tök lehet?

×
ogreflikker

6
Jaxon képe

Kontakthiba?

Kontakthiba?

7
-ogre- képe

igen, de hol? egy dinamós

igen, de hol?
egy dinamós szerkezeten kevés érintkezés van. dinamó-vezeték, vezeték-égő, égő-zárás/földelés. ebből elvileg csak a földeléssel lehet baj, de azt három teljesen különböző módszerrel is próbáltam, és semmi. két bicómon meg minden probléma nélkül mégis műxik a cucc, egyen csak első, másikon első-hátsó világítást üzemeltetve.

×
ogreflikker

8
Jaxon képe

Én egyszer jártam úgy,

Én egyszer jártam úgy, hogy a rozsda miatt nem ment át a delej. Ismerősöm bringája volt, megkért, hogy kapjam rendbe. Nem volt időm szétszedni-összerakni, ezért csak a legégetőbb problémákat orvosoltam (csapágyazás főleg). A világítást is meg kellett csinálnom. Bekapcsoltam nem világít semmi. Izzópróba - jók. Vezetékpróba - rendben. Bekötöttem egy izzót a dinamó lábára meg a vezetékre és működött. Leszereltem a dinamót, drótkefe, olaj, összerak, jó lett. Tudom, hogy nem először csinálsz ilyen szerelést, de néha olyan egyszerű dolgok viccelik meg az embert, amire nem is gondol. Ilyen kontakthiba előfordulhat pl. a sárvédőfelfogatásoknál.

9
ucaBob képe

nekem az lenne a

nekem az lenne a kérdésem,hogy a bambisüveg jellegű vállaimhoz milyen szélességű kormány kell?
van erre valami szabály?
új stucni és kormány már adott mert megvettem,de szakihoz most nem tudok elmenni ,mert nincs rá időm,így viszont otthoni barkácsolás lesz.
ja és montikormányról van szó:
http://www.bikemarket.hu/index.php?page=keszlet&tid=2463
---
Imola

10
-ogre- képe

ezt csak érzésre tudod

ezt csak érzésre tudod megmondani. nekem pl csak a baromi keskeny kormányok jöttek be hosszabb távon (34-37cm), de ez kos, ökörszarv, vagy fordított ökörszarv. hajlított kormányban meg erősen 50 centi alatti működik csak, de ahhoz meg jól ki kell választani a stucnit.

×
ogreflikker

11
lajhár képe

Bike kitchenen volt róla

Bike kitchenen volt róla szó, most szélesebb réteget is ostromolnék a kérdéssel: keresnék olyan országúti , kéttányéross, négyszögtengelyes hajtómüvet, aminek a kisebbik tányérja 34-es. A nagyobbik mindegy. Az is jó lenne, ha a hajtókar 172,5, vagy 175 milis lenne. Ja, és olcsó...jó, aztán beleér a kezem a bilibe. mondjuk cserébe nem fontos, hogy nagyon könnyű legyen. Viszont strapabíró.
Na, csak ennyi, várom a tucatszám ömlő ötleteket, javaslatokat.
Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

12
Jaxon képe

34es tányér jellemzően

34es tányér jellemzően mtb-trekking hajtóműveken van (ezek gyakran 175mm hosszúak). 130as lyukkörátmérőre 38asnál kisebb nem is igen megy fel. Haver adrenalin dr-jén nemrég cseréltem a 44 fogat 48ra, a terepgumit meg 1.3as sportcontactra. 48-11 elég hosszú áttétel. A legkisebb fogast is fenn hagytam, hogy legyen mire letenni a láncot, ha véletlen elvált, de kéttányéros deore-t könnyen lehet belőle csinálni. Ha a nagyobbik tányér mindegy, akkor esetleg így keress a cuccra, ne országútiként, talán sikerül valami.

13
jazzpeta képe

Az általam mutatott

Az általam mutatott prowheel ounce van a pepedálnál, 9000 körül. Van 36-os és 34-es kistányéros is.

14
lajhár képe

az milye lyukkör, meg

az milye lyukkör, meg hányas? valaki aszondta, 110es lyukkör a normál triatlon méret, arra van tányér. Ha valahol akad tényér, szivesen megveszem a tiedet.

Ádám
______ _______ ______ _______ ______ _________ ________

"Fear is the path to the dark side... fear leads to anger... anger leads to hate.. hate leads to suffering."

15
jazzpeta képe

Megpróbálom lemérni, de

Megpróbálom lemérni, de nemcsak a lyukkör számít, hanem a karhoz csatlakozás alakja is. Egyenlőre nekem van belőle egy tökéletes 34-es SS hajtóművem :)

16
mcysh képe

110es lyukkör a normál

110es lyukkör a normál triatlon méret, arra van tányér
Akkor én vagyok a béna. Hetekig kerestem mindenhol 110-es lyukkörátmérőjű vastag lánctányért (egysebességes lánchoz), még a méret is majdnem mindegy volt, 42 és 52 között, égen-földön nem találtam, végül a Pajtában hoztak, 5ezerért, egyet a vékony és a vastag között félúton.
===
bácsi a biciklin

17
wackor képe

az mas. palyan kivul nem

az mas. palyan kivul nem nagyon (tudtommal egyaltalan nem) hasznalnak vastag lancot. ezert nem talalsz 110esre. a palyacuccok meg 144esek. mostanaban.

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

18
Frenki képe

Frenki Szevasz! Nekem az

Frenki
Szevasz!
Nekem az outimon, van egy Atala nevű hajtómű, amely bár 52-42-es kiosztású, de öreg csipás gépész szemeim azt látják, hogy az alutányérok leszerelhetők.Ekkor marad egy felfogató kereszt a hajtókarral.
Kindulásnak vehető a leszerelt lánckerekek vastgsága, és a közöttük levő hézagoló alátétek vastagsága.
Ezek méretei ill. leszerelési sorrendjének a megjegyzése biztosíthatja, a láncvonalhoz szükséges mérettartást.
Na'most két lehetőség:
1 elballagsz szervízbe,'bótba, vaterára és keresel megfelelő felfogatású(rögzítő csavarok lyukköre+ csavarok db, legegyszerűbb a leszereltet vínni és hozzánézni)és fogszámú darabot beszerezni.
2 gyártatsz acél fogaskereket (tuti tartós), ha pesti vagy ajánlom a Velvart bmx-es boltot ott lehet lánckerekeket rendelni megadott fogszámmal, etc..tavaly tán 2e volt/lánckerék.
Ha gondod van keress meg.

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

19
slow_rider ® képe

berakom hát a kettes

berakom hát a kettes szériába is mert már nagyon a végére járt mikor kérdeztem:

sporttársak!
1. lehet-e válla alatt elgörbült teleszkópot javítani ?
2. ugyanott menetes racsnit leszedni-e ?
(vagy lehet-e kapni leszedő kézi készüléket?)
3. ugyanott villaszárat két centivel kb. lerövidíteni, +annyi menetet vágni ráfele még ?

itten bp., ócsón persze...
???

20
jazzpeta képe

1. Lehet, de az életed

1. Lehet, de az életed többet ér (utána meg tudsz bízni abban az alkatrészben???). Többet teszel az egészségedért, ha veszel egy újat és átnézed a vázat-kormánycsapágyat is, hogy nincs-e gubanc.
2. Bárhol leszednek menetes racsnit, többsebihez kihajtó és egy hosszú erőkar kell, egysebihez max. behegeszted a szabadonfutót és láncos kazettaleszedővel lehajtód (bár Ogre szerint pontozóval is ki lehet ütni).
3. Legtöbb bringaboltban megcsinálják, de a menetvágás nem olcsó. A helyzet, hogyha tényleg teleszkóp és menetes a kormánycsapi akkor ideje lecserélni ahead-re és egy normál telóra. Bár elsőre nagyobb kiadás, karbantartásban és komfortban behozza idővel. Ha merev villa akkor persze ez tárgytalan. PND
4. 'Itt Budapesten, lehetőleg olcsón' a helyes formula

21
-ogre- képe

2. igen, mondtam, de az a

2. igen, mondtam, de az a legolcsóbb fajta, amit nem véletlenül hívnak leütősnek :) rendes 4körmös racsninál értelemszerűen nem próbáltam még a módszert, mert felesleges.

×
ogreflikker

22
slow_rider ® képe

kösz, pusz

kösz, pusz

23
bulma képe

szerintetek van valami

szerintetek van valami megoldas arra, hogy ha a (menetes) kormanycsapagy kontraanyajat nem tudom meghuzni? szoval olyan mintha lement volna a menet, forog korbe, bar nem latszik rajta ilyesmi...

24
jazzpeta képe

Nézd meg, hogy a villán

Nézd meg, hogy a villán vagy a kontraanyában nyalt el a menet. Ha a villán, akkor villacsere (2-3e), ha a kontraanya, akkor szervizből guberálj (200ft)

25
bulma képe

az anyaba jo a menet viszont

az anyaba jo a menet viszont a villat jobban megnezve picit hibasnak tunt, ezek szerint ez eleg ahhoz hogy ne lehessen meghuzni:( menetet javitani nem lehet, vagy ujat vagni ra?a gyari villamtol nem szivesen valnek meg...

26
-ogre- képe

ha nem jó a menet, azt

ha nem jó a menet, azt újra lehet húzni. ezt az opciót addig nem hittem, ameddig nem láttam a saját szememmel :)
ami probléma lehet, hogyha gyárilag bénán csinálták. két hete futottam bele olyanba, hogy vágni akartam a villanyakat, ergo új menet kell. megmetszette a mester, viszem haza, nem jó. szorul. megcsinálja újra. remek. nem jó. laza (innentől használhatatlan a villa.
ami az egézset okozta, hogy a villa tetején kb 3 centit nem jól volt benne a menet, kicsit ferde volt. így a metsző csak úgy ment alá, ha kiengedi, ergo szélesebb lesz az egész, szorul az anya. a kiegyenesítésnél brute force-szal nekiment, és a teljes menet anyagából leszedett.

×
ogreflikker

27
bulma képe

hmm...vagy az jutott meg

hmm...vagy az jutott meg eszembe, hogy mivel ugyis ahedes kormanyszarat hasznalok adapterrel, a villanyak vegere valami ugyes emberkevel rahegeszttetni egy rovid csovet, mondjuk egy levagott villanyakat, es akkor egy uj kormanycsapaggyal ahedeskent hasznalni.vagy ez hulyeseg felejtsem el?

28
jazzpeta képe

Egy javítóvilla 1500-2500

Egy javítóvilla 1500-2500 ft között van, ennyiért (valószínűleg 1" ahead-es) kormánycsapágyat sem kapsz.

29
bulma képe

mi az a

mi az a javitovilla?egyebkent 1 1/8-s.es igazabol en a mostani villat szeretnem megtartani, a penz nem olyan fontos, bar jelenleg annyi penzem nincs hogy gyalog hazamenjek, de varom az osztondijat sok szeretettel...

30
jazzpeta képe

pl. ez:

pl. ez: http://neuzer.hu/aruhaz/product.php?param=code=182001&cat=1VM&crc=1381ab...

Utángyártott villa, ugribugrira nyílván nem jó (arra vegyél kona p2-t) de városba tökéletes, én most veszek egyet teló helyett.

31
bulma képe

ertem, koszonom a

ertem, koszonom a segitseget, persze azert megprobalom hatha mentheto a regi villa.

32
dobákpeti képe

Maradok a kompatibilitási

Maradok a kompatibilitási kérdéseknél, mert megin' ilyen jött szembe.
A középcsapágyakról van szó. Amennyire tudom, lehet monoblokk, meg... izé... a másiknak nem tudom a nevét. Szóval, amit ízekre lehet szedni. Namost a barátnőm biciklijén ilyen van, és érzésre legalább egy zsírozás kell neki, de még nem sikerült kiszerelnem (az egyik oldalán olyan kulcs kéne, ami nincs az Acor szerszémkészletben - talán 28-as). Ebből következik, hogy akár azzal is szembesülhetek szétszedés után, hogy kuka. Ez esetben bármilyen monoblokk jó lesz, vagy ebből is létezik több méret?

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

33
-ogre- képe

mérd le tolómérővel :) a

mérd le tolómérővel :)
a kontraanya nem jön le, vagy maga a csésze? a régebbi bicóknál a klasszik lemezkulcs jó szokott lenni.
nézd meg, mekkora a csapágyház. ha ez megvan, mérd le, milyen széles most a tengely. ez a két dolog kell alapból. és drukkolj, hogy angol menetes legyen, ne francia, vagy olasz. :)

×
ogreflikker

34
dobákpeti képe

Várjá' mester, és

Várjá' mester, és közgazdász vagyok - apám mérnöki vénáját inkább az öcsém örökölte - óvatosan ezzel a sok szakkifejezéssel! :)
Szóval. Az egyik oldalon volt egy olyan anya, amit körmös kulcssal le tudtam szedni, és asszem ott van az a 28-asnak tűnő anya (tolómérő? ááá, olyanom nincs :)). A másik oldalon egy darabból áll a cucc, két oldalán lapított, és van is megfelelő méretű kulcsom, csak nem mozdult. Meg láttam vmi szerelős videón, hogy a másik oldallal kell kezdeni a kibontást, ezért ezt nem is erőltettem.
Az angol menet gondolom a standard, de milyen az olasz meg a francia? És mekkora legyen a tengely, hogy örüljek?

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

35
-ogre- képe

az angol menet 35mm, a bal

az angol menet 35mm, a bal oldal jobb menetes, a jobb meg balostehát mindkét oldalon hajtásirányba zár. az olasz eleve nagyobb átmérőjű (36mm), mindkét menet jobbos. a francia 35milis, és mindkét oldalon jobbos.
pont tegnap linkelte be valaki: http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html
ez jó hosszú, de benne van minden (most a bottom bracket threading-ről van épp szó).
a fix csészét (jobb oldali) nem feltétlenül kell kitekerni, de azért érdemes. célszerszám híján csőfogó is megteszi.

×
ogreflikker

36
dobákpeti képe

Köszi! Kerítek

Köszi!
Kerítek szerszámokat, aztán, ha elakadok, jelentkezem ismét.

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

37
dobákpeti képe

Nna, a bal oldalit sikerült

Nna, a bal oldalit sikerült leszedni, hajtásirányba lazult. Ezek szerinte akkor olasz, vagy francia.
A másik oldal meg se mozdul, asszem elviszem szervízbe, mielőtt kinyírom vele a szerszámom, meg a kezem...
Van ugye a saját bisziklim is, ami átalakulás közepén van, és abból monoblokkot szedtem ki. Arra vajon rá van írva, hogy olasz, francia vagy angol típus (valahol a kosz alatt), vagy arra a menetből kell rájönnöm?

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

38
-ogre- képe

a csapágycsészén ilyen

a csapágycsészén ilyen nincs, a tengelyen értelemszerűen nincs, és még vázon sem láttam erre vonatkozó jelölést
ellenben ha az egyik csésze már kint, akkor tolómérővel igazán egyszerű a megoldás (az rögtön kiderül, hogy olasz vagy sem)

amit viszont nagyon benéztem, hogy a jobbos menet óramutatóval egyezően zár, tehát a bal oldalon hajtás irányban nyílik. ez sheldon brownnál is fel van tüntetve. tehát ha a bal, állítható csésze jobbos, még mindig lehet akármelyik.

a benézés oka, hogy sokszor vázra szerelve szedem szét a középcsapit, és összevissza forgatom, ahogy épp kényelmes, így nem figyelem, melyik oldal merre áll :)

×
ogreflikker

39
wackor képe

az olasszal nincs semmi baj,

az olasszal nincs semmi baj, lehet kapni shimanot minden meretben olasz menettel

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

40
-ogre- képe

lehet, hogy kapható

lehet, hogy kapható (egyébként francia menetes középcsapi is van shimano-ból, véletlenül vettem is egyet, de rögtön kicserélték), de az is két jobbmenetes, ergo könnyebben kilazulhat a tekerés során, mint a normál angol.

×
ogreflikker

41
wackor képe

meg sosem lazult ki nekem a

meg sosem lazult ki nekem a ket jobb menetes. olvastam rola es hallottam, de gyakorlatban meg nem talakoztam vele. normalisan meg kell huzni a cseszet es akkor nem lehet vele gond. hameg valaki paranoias, akkor raken egy kis menetragasztot(nem locsolni) egy-egy csepp eleg, es nem lesz problema.

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

42
mcysh képe

Jó hír: Dual Sprint

Jó hír: Dual Sprint pedálom eladója szépen bezsírozva adta át portékáját. Rossz hír: Kicseréléskor mindenáron hátrafele akart nézni a kengyel. De nekem nem úgy áll a lábam. Először arra gondolta, hogy talán ebben is többféle szabvány van, de aztán kb. tíz perces fejtöréssel, azt hiszem, rájöttem a kiralitásprobléma okára. zsírzáskor összekeveredtek a tengelyek. Jó hír: Még sosem szedtem szét pedált, legalább most ezt is megtanulom. Rossz hír: Ma már erre nem lesz idő, vissza kell rakni Biosét, ami múlt hét óta van rajta (amikor is Jazzpeta einstandolta a régit), és ami majd fazonigazítással az új bringára kerül. Jó hír: Úgyis csupa lucsok az út, hátha majd szép időben avathatom fel a Dual Sprintet.
===
bácsi a biciklin

43
jazzpeta képe

Ójeee :) Én felraktam a

Ójeee :) Én felraktam a pedált a menő "street" bringára, de még senki nem jelentkezett érte :( Viszont ennél csúszossabb pedált még a b*dös életben nem éltem, nem tudom, te hogy voltál meg vele.

44
mcysh képe

Tapadt, mint a légypapír.

Tapadt, mint a légypapír. Gondolom, most a festéstől csúszik. Nekem szinte soha nem csúszott le róla a lábam. (Viszont szöges pedál lévén amikor mégis lecsúszott, többnyire lett is egy kisebb lyuk a sípcsontomon.)
===
bácsi a biciklin

45
-ogre- képe

na. tegnap vettem frankó

na. tegnap vettem frankó időfutam fékkart. ma szembesültem azzal, hogy mégiscsak a 21. századot írjuk.
az, hogy nem megy bele a régi vágott króm kormányomba, még oké. elkezdtem keresgélni valami keskenyebb alut. sok jó nem várt, mert három vágható koskormányom van, az egyik egy cinelli pálya, ergo az kiesik. a másik kettőből az egyik túl széles (bár belső átmérője talán megfelelő. a másik keskenyebb, a formája is jobb.
szépen levagdostam úgy, hogy bele is menjen, kényelmes is legyen. hurrá. azaz mégsem, mert a dióját még mindig nem tudom belerakni. így lett egy nagyon vágott kormányom, és egy nem rögzíthető fékkarom.
nem tudom, bárkinek volt-e valaha hasonló baja, és ha igen, milyen nem életveszélyes megoldást tud javasolni.
a diót lehet büntetlenül vékonyítani (ezt persze valami mesteremberre bíznám, nem sima sufnituning).

×
ogreflikker

46
Zsurmi képe

Dugósat? Hol és

Dugósat? Hol és mennyiért?

-
Zsurmi

47
-ogre- képe

itm-et akartam venni, de nem

itm-et akartam venni, de nem volt Matuznak, csak acor. nem gond, olcsóbb 3000 forinttal :) 4500. két jobbos (a karról látszik, de használatban nem lesz érezhető).
azóta ideiglenes megoldásnak beraktam egy régi gumidiós kormányvégből a gumit. :)
már csak colos befogójú stucni kéne, és boldog ember leszek.

×
ogreflikker

48
jszakolczai képe

Lehet, hogy Shimano Alivio

Lehet, hogy Shimano Alivio hajtóműnek egyszerűen ferde a pedálmenete? Ha becsavarom tövig a pedált, akkor az egy ponton hozzáér, az átlósan szemben lévőn meg szűk 1 mm-el kijjebb van. Persze, már használati nyomok kerültek a menet szélére, úgyhogy aligha veszik vissza. (Bringabutik)

Szerintetek együtt lehet élni ezzel a kicsit ferde pedállal?

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

49
pata képe

gyanús. nem nyírtad el a

gyanús. nem nyírtad el a menetet? vidd el szervízbe, nézesd meg, nem a visszavétel a legnagyobb gondod, hanem a biztonság.

50
jszakolczai képe

Nagyon simán ment bele.

Nagyon simán ment bele. Pont úgy, mint a másikba. Akkor azt hiszem, visszaviszem hozájuk, hogy mit mondanak rá.

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

51
dorcssa képe

Nem tudom ide illik-e, mert

Nem tudom ide illik-e, mert annyira nem szerelés. Tehát, van lehetőség arra a Milin holnap hogy lemossan kicsit a bringát? Itthon a panelban ezt most nem nagyon tudom megtenni, és nem akarok várni péntekig a mosással zsírozással, mert rozsdafoltokat vettem észre a láncon, biztos a só miatt van. Kenőzsírt meg rongyokat viszek.

'One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

52
wackor képe

otthoni megoldas: veszel egy

otthoni megoldas:

veszel egy torulkozot es raallitod a bringat. igy ami lefolyik az nem folyik szet. vodorben melegviz, ronggyal lecsutakol, torol szarazra, mehet a kenes. 3 bicikli + egy magas 35 nm-en. es muszaj rend van, mert kivag a mama. szoval megoldhato. neha ha nagyon dzsuvas, kiszedem a kerekeket, azt bevagom a kadba.

holnap millioan lesznek a Millin, nem lesz ra se hely, se lehetoseged. hacsak nem mesz ki az lelatokhoz. de ott meg hideg lesz.

amugy en varnek a helyedben, mert az elorejelzesek szerint meg esni fog hetvegeig, szoval sok ertelme nincs lemosni. vasarnap viszont mar 12 fokot mondanak. es jon a tavasz. par napon mar nem mulik.

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

53
dorcssa képe

Ok, csak ma meglátva a

Ok, csak ma meglátva a rozsdafoltokat megijedtem, még sosem volt rozsdás a láncom (nem is mentem még eddig télen hogy só érje mondjuk), szóval nem lesz baja ha nem kezelem le rögtön?

'One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

54
wackor képe

a lancszemek acelbol vannak,

a lancszemek acelbol vannak, rozsdasodhatnak, ha letisztitod es utana beolajzod, a tekerestol ugyanugy le fog jonni rola. nem lesz baja, legfeljebb nyikorog. na mondjuk ezt pont en mondom, aki ki nem allhatja ha nyikorog. :) persze attol meg raolajozhatsz, akkor nem fog, csak meg dzsuvasabb lesz.

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

55
jszakolczai képe

Nekem a régi lánc mindig

Nekem a régi lánc mindig kicsit rozsdás volt, ha valamilyen vizes dzsuva érte. Sőt, a vacak hajtómű is. Nem nagyon aggódtam miatta, egy kis tekerés után lekopott.

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

56
Ores_ képe

Hali. Egy régi Csepel

Hali. Egy régi Csepel Sassal járom a várost és kezd elegem lenni abból, hogy egyáltalán nem fognak a fékek:(

Egyenes kormány miatt B+ fékkarok vannak rajta, jagwire bowdenekkel és kipróbáltam már egy csomó fékpofát, de egyikkel sem fog (az első felni krómozott acél...azon megértem, de a hátsó B+ trekking kerék, alu felnivel)

A régi fajta féket ki lehet cserélni vmi modernebbre vagy esélytelen, h kompatibilis legyen?
Esetleg nem a fék szar, hanem én nem tudom beállítani:P

57
jazzpeta képe

Sokminden miatt nem foghat a

Sokminden miatt nem foghat a fék. Első körben megnézném, hogy a fékkar - féktípus párosítás megfelelő-e? Két fékkar van: az egyik v-fékhez és mechanikus tárcsához (sokat húz kevés erővel) a másik canti- és patkófékhez (keveset húz nagy erővel).

Ha v-fékes fékkar van patkóféken, akkor távolról is ráfogja a pofákat, viszont csak iszonyatos szorongatások árán lesz bármilyen fékhatás is (a kerék kifeszíti magát a patkófékből).

Ha országúti fékkar van v-féken, akkor nagyon közel kell állítani a fékpofákat (távolról már nem húzza rá) és túl erőssen, hirtelen fog.

Ha az első eset áll nálad fenn, akkor fékkarcsere segíthet (pl. shimano bl-r550 tiagra fékkar). Ha nem, akkor a 'túrapatkó', tehát a hosszan benyúló patkóféken veszik el a fékerő. Ilyenkor max. cserélni lehet a féket (kétforgáspontos longusra, bár csodát ez sem tesz), hegeszteni a vázra utólag v-féknek való szemet (tandemépítők, pajti pá, kb. 5eft) vagy görgőfékesre megfűzni a kerekeket (itt agyban van a féktest, télen is tuti de drága, 15-25 a két kerék).

58
-ogre- képe

longus nem kapható.

longus nem kapható. beszéltem zöldponttal, és másfél éve nincs nekik. Matuznak van miche, de nem tudom, milyen hosszú a benyúlása. zp-ben van 55ös miche, ami általában túl rövid, sokat nem segít. általában 6-7cmes benyúlásra van szükség. létezik tektro, de ez nem kapható. bár jó lenne valakit ráizzítani a témára, mert aki félversennyel jár, és fel akarja újítani, jó megoldás lenne...

×
ogreflikker

59
Zsurmi képe

A hajtányban vettem

A hajtányban vettem Alongha-t. 65mm-es benyúlás azt hiszem, de nincs kiakasztója.

-
Zsurmi

60
-ogre- képe

az is két

az is két forgáspontos?

×
ogreflikker

61
Zsurmi képe

Igen. - Zsurmi

Igen.

-
Zsurmi

62
-ogre- képe

milyen típus? a saját

milyen típus? a saját honlapjukon csak 2 39-49mm és két 43-57est találtam, ami 2fp.
a matuznál vett tektro 510 gyárilag 57mm. villában, kerékkel kimérve 55. nekem 60 kellene (M ezt is mondta, bár nem tudom, mit hogyan mért).

×
ogreflikker

63
Ores_ képe

köszi a segítséget. Igen

köszi a segítséget. Igen V fékhez való fékkar van rajta. hegesztetni nem akarom...örülök, hogy egyben van.

Arra gondoltam, h használom így még fél évig, aztán ha melóból jön be pénz akkor eladom és építek egy tárcsafékes vékony kerekes városit.

64
-ogre- képe

egy olcsóbb mechanikus

egy olcsóbb mechanikus tárcsafék ereje lényegesen kisebb, mint egy hasonló v-féké. jobban jársz, ha veszel minőségi v-féket.
ha nagyon sok pénzed van, akkor lehet hidraulikus tárcsa, vagy görgős fék is :)

×
ogreflikker

65
Ores_ képe

hááát. ebike-on avid bb7

hááát. ebike-on avid bb7 12ezer tárcsával. Montimon is olyan van. Szárazon, vizesen, hóban 1 ujjal blokkolni lehet a kereket és nagyon jól adagolható. Ilyen időjárás függetlenséget nem nyújtanak a V fékek...

66
jazzpeta képe

Ha jól választod meg a

Ha jól választod meg a fékpofát (pl. merida tristop, 1600ft, cserélhető) akkor sokkal jobban fog egy jó v-fék (avid sd5, shimano párhuzamos xt régi, konkrétan azt a tárcsaféket használtam crosstrekkingen). Utólagos merevítő is sokat dob, hogy ne legyen 'levegős' hatású a v-fék húzása outin!

A probléma, hogy montin biztos tuti, de versenyen (28-as kerék és alatta) már nem fogja leadni a fékerőt a vékony gumi az aszfalt felé (megcsúszik).

67
Ores_ képe

igen tökéletesen igazad

igen tökéletesen igazad van, én is elgondolkoztam rajta, h a vékony kerékkel nem lesz olyan a fékhatás mint a montin amin 2,1 és 2,35-ös külsők vannak. De valamiért idegenkedek a fékkonzol hegesztéstől. Főleg, h szegény bringát elég sokat használom és már nincs olyan jó állapotban a váz és villa, mint amikor megvettem. És ha mondjuk 1-2 hónap múlva megreped akkor feleslegesen adtam ki 10 ezret a két fékkonzolért...

68
jazzpeta képe

Nekem a két fékkonzolra

Nekem a két fékkonzolra mondtak 5-öt tavaly.

A tárcsaféknek is kell ám rögzítőszem, sőt, sokkal jobban csavarja a vázat (valszeg a versenyváz el sem bírja) mint más. Az egyetlen átalakításmentes dolog a görgőfék lenne, de az kerékfűzéssel jár (bár később át tudod vinni más városi gépre), és nem olcsó.

Szóval hiába veszed meg a tárcsaféket, felrakni nem fogod tudni soha (ráadásul ide is kerékfűzés kell!!!). V-féknek merevítővel még van esély, a tárcsafékkonzol + kerékfűzés + a szétcsavart váz viszont pénzkidobás :(

Ha mindenképpen olcsón akarod megúszni, akkor keres kétforgáspontos túrapatkót, pár helyen még szokott lenni, ja és a fékkarodat első körben cseréld le (pl. shimano bl-r550-re, 3400 ft a pár), mert a mostani még a maradék kicsi fékerőből is elvesz (használhatatlan, elhiszed ha már lecserélted).

69
Jaxon képe

Erről mi a

Erről mi a véleményed?
http://fixedgeargallery.com/2009/feb/3/DavidMahan.htm
Én most látok ilyet először. Tetszik a heggesztés nélküli megoldás, meg elég jól néz ki. Mondjuk nem kéne, mert biztos rohadt drága, meg nehéz is.
Nemtom itthon kapható-e? ;)

70
pata képe

A nem tárcsafékes villák

A nem tárcsafékes villák nem igazán azokra az erőhatásokra lettek tervezve, amiket a tárcsafék csinál, úgyhogy minden ilyen sufnituning elég kockázatos.

71
Jaxon képe

Ez így van, de fentebb lett

Ez így van, de fentebb lett írva, hogy tárcsafékhez heggeszteni kell konzolt a villára és tudomásom szerint minden heggesztés feszültséget visz az anyagba, főleg, ha alu. Vitatható, hogy országúti villára szabad-e ilyet tenni, de MTB, vagy trekking villák esetében sztem van létjogosultsága. Nem kell heggesztetni (ami nem olcsó), nem kell festetni (szintén nem olcsó), ha pedig mégsem tárcsafékkel kívánja használni az ember, leszereli, és visszaáll az eredeti állapot. Ha emberi áron kapható lenne akár ki is lehetne próbálni a meglévő bicón (annak aki nem tud dönteni a fékek között). Kipróbálja, nemjó, leszereli, ennyi.

72
pata képe

versenyen (28-as kerék és

versenyen (28-as kerék és alatta) már nem fogja leadni a fékerőt a vékony gumi az aszfalt felé (megcsúszik)

Ez a tárcsára vonatkozott? Nekem nem teljesen áll össze amit írsz. Vékony gumihoz ugyanúgy jó (vagy nem jó, ízlés dolga) a tárcsa, mint széleshez, ez nem szempont.

73
jazzpeta képe

A vékony gumi (20-23x622)

A vékony gumi (20-23x622) olyan kis felületen tapad az úttal, hogy hiába van rajta arányaiban nagyobb súly egy erős (nem lassítás, meg közepes fékek, hanem pl. vészfék) fékezésnél megcsúszik, a fékerőt nem képes leadni (ami forgó keréknél többszöröse a blokkolt kerékhez képest).

28-622-es illetve 23-as gumival el lehet érni brutális lassításokat, de annyira soha nem mint pl. egy 26x1,9-es slick gumival (persze itt elsőfék + kitámasztott kar, hogy ne repülj előre, stb.).

Egy jól kiválasztott fékpofa, fékkar (avid fr5) és egy közepes fék (avid sd5, alivio) kb. pont annyit tud kifejteni, mint a 28-as gumival elérhető maximális lassulás (ami egyébként már nagyon komoly fékerő, patkófékek alját alázza).

A tárcsafék nagyobb erőt is képes lenne kifejteni (hidraulikus, nem a bowdenes) de ott már megcsúszna a kerék, tehát semmit nem ér. Cserébe drága, nehéz. Az időjárási előny sincs, mert egy mai modern v-fék pofával és jó felnivel semmivel sem rosszabb a fékerő (szintén a vékony gumi csúszik meg a vizes úton, nem a fékerő a kevés).

Előnye talán, hogy könnyebb a fékkart meghúzni (bár egy jól beállított v-féket sem nehéz) illetőleg hosszútávon (több év) nem a felnit koptatja szarrá.

TEHÁT CSAK AZÉRT NEM tárcsás a városi outik többsége mert adott többlet súly és költség miatt nem ad nagyobb fékerőt (sőt, még a váznak-villának is ki kell bírnia). 32-35x622-es gumi fölött már van értelme + első teleszkópnál, de az meg nem városi outi, hanem crosstrekking :)

74
pata képe

Javíts ki ha tévedek, de a

Javíts ki ha tévedek, de a fékezésnél erő egyszerű (csúszási) surlódás, ezért egyszerűen a surlódási együttható szorozva a kereket a talajhoz nyomó erővel, függetlenül a gumi szélességétől. Tisztában vagyok vele hogy ez a lineáris alak egy közelítés, de szerintem a bicikli kontextusában elégséges (főleg aszfalton és egyéb sima, szilárd felületeken). Ha szerinted nem jó ide, akkor magyarázd meg miért.

Hogy miért nincs tárcsa az országútikon? Sokáig eléggé drága dolog volt, és több anyag kell hozzá a villába. Trekkingeken ugyanakkor egyre gyakoribb, sok előnye van, pl kis karbantartásigény, időjárásfüggetlenség.

75
dezso képe

Amíg nem blokkol a kereked,

Amíg nem blokkol a kereked, a talajra átvitt erő nem csúszásból ered. Onnan, hogy csúszol, már tényleg mindegy a felület, addig azonban... Ráadásul, ha jól követem, a megcsúszás is később következik be nagyobb futófelület esetén. (Nem véletlen, hogy sportkocsikon jellemzően széles gumikat használnak (kivéve mondjuk a havas ralikat), mondjuk ott még oldalirányú igénybevétellel is számolni kell, ami biciklinél lényegében nincs.)

76
pata képe

Megismételted a fenti,

Megismételted a fenti, általam vitatott állítást, csak tapadási surlódással :-)

Ugyanaz vonatkozik rá, amit fent leírtam: a lineáris μF modell a legtöbb hétköznapi helyzetben teljesen jó rá. Ezért a felület szélességének önmagában nem sok jelentősége van (típusának persze igen, milyen anyagok érintkeznek stb).

Amíg valaki nem magyarázza el, hogy miért nem jó ide a lineáris közelítés a surlódási erőre, kénytelen vagyok mítoszként kezelni a véleményeteket. Szóval nem hétköznapi okoskodásokat várok a sportkocsikról etc, hanem olyan szövegeket, amik egy fizikusból/mérnökből szoktak jönni...

77
dezso képe

Ahogy most nézegetem a

Ahogy most nézegetem a friction és a traction szavak mögötti tartalmat, elképzelhető, hogy nincs is igazam. Lesz rá időm, feltétlenül utánaznézek alaposabban.

78
Jaxon képe

Én sem értek a dologhoz,

Én sem értek a dologhoz, és őszintén szólva nem is nagyon érdekel, hogy mi megy végbe fékezéskor, csak úgy fogjon, ahogy én szeretném, de a lényeg:
http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kibv/0/4695/szakdoga.htm
Ebből talán kitudsz hámozni valamit. Egyszer én is nekiláttam elolvasni, de...

79
jazzpeta képe

Lineáris közelítés nem

Lineáris közelítés nem jó, mert egy 20-as gumi alapból nagyobb nyomáson van (10 bar, nem terül el a súly alatt), ennek köszönhetően a simának tünő aszfalt is egy rücskös valami számára (relatíve) amin minimálisan "pattog" a gumi fékezésnél.

Persze fékezni még simán lehet így is brutálisan, igazából az elmúlt pár évben a v-fékek lettek nagyon erőssek (párhuzamos húzás, merevebb féktest, új fékpofa anyagok), és a drágább pofák időjárási körülményektől függetlenül is lazán blokkolnak egy országúti kereket (28-as gumiig tuti).

Országútin soha a b*dös életben nem lesz egyébként sem tárcsa -> egyrészt a többlet súly miatt, a többlet súly a vázerősítés miatt illetőleg a kerékfűzés sem engedi meg a tárcsa használatát (komoly országútikról beszélnük, nem trekkingekről, fitneszekről és crosstrekkingekről, se cx-ről).

Szintén utólagos tárcsává alakítás sem játszik pl. az eredeti komment kérdezője esetében, mert egy régi váz soha nem fogja elbírni egy kisebb tárcsa csavaróhatását sem (plussz konzol sincs).

A két tárcsafék, az újrafűzött kerék (+agyak+minőségi küllők) és a vázerősítéses utólagos konzolhegesztés (amit kb. 2 ember csinál ma magyarországon és abból 1 kókler) már árban annyi, mint egy új crosstrekking bicó 2/3-a.

V-fék konzol utólagos felrakása (főleg mert acél vázra megy 90%-ban) és kimerevítésénél és pl. egy acor fékmerevítő a legolcsóbb megoldás ha valaki túl akar lépni a patkófékeken - hiába nem tűnik olcsónak (tárcsa, görgőfék mind drágább). Lehet jönni azzal, hogy a patkófék is erős tud lenni, de ez csak versenyre igaz - túravázon, félversenyen, ahol már sokat be kell 'nyúlni' a féknek egyszerűen a b*dös életben nem lesz v-fékhez mérhető fékhatás (még talán a mafac racer középhúzós közelíti meg, de az sem egy mindennapi megoldás).

80
pata képe

Lineáris közelítés nem

Lineáris közelítés nem jó, mert egy 20-as gumi alapból nagyobb nyomáson van (10 bar, nem terül el a súly alatt), ennek köszönhetően a simának tünő aszfalt is egy rücskös valami számára (relatíve) amin minimálisan "pattog" a gumi fékezésnél.

Mi? Bicajjal vagy nagyságrendileg kb 100 kiló, kerekenként az 500 N, 10 bar = 10^6 Pa, azaz kb 5 cm^2 felület tapad kerekenként, ez neked hol nem terül szét? Egy 5 baron futó guminál meg 10. Nem látom a nagyságrendi eltérést. Amúgy meg teljesen rideg felületekre (pl egy téglát tolsz az aszfalton) is érvényes a lineáris közelítés.

Innentől feladom, az a benyomás alakult ki bennem hogy nem értesz a dologhoz, csak van valami elképzelésed és azt bizonygatod.

81
jazzpeta képe

Én is feladom, mert ez

Én is feladom, mert ez hülyeség :) Fékezésnél nem surlódó felületek vannak (hagyományos értelemben, nem blokkolt keréknél), a kerekenkénti terhelés is elérő, és az 5cm2 is sokkal több mint a tényleges érték (nézd meg akár egy sima pocsoja után fékezve, hogy milyen lesz a keréknyom!).

Ettől függetlenül remélem raksz az országútidra tárcsaféket, tökmenő :)

82
pata képe

Fékezésnél nem surlódó

Fékezésnél nem surlódó felületek vannak

Izé, tapadási surlódásról hallottál már? Nem?

Bocs, hogy elkezdtem veled vitatkozni, valamiért azt hittem értesz hozzá és tanulhatok belőle, én hibám.

Ettől függetlenül remélem raksz az országútidra tárcsaféket, tökmenő :)

Trekkingemen az van, és tényleg jó.

83
alcedo képe

Nem a vitát eldöntendő,

Nem a vitát eldöntendő, csak amire még emlékszem abból, amit rohamosan felejtek.

Tapadási súrlódás az a küszöbérték, amivel két egymást érintő, egymáshoz képest nyugalomban lévő tárgyra kell ellentétes irányban, a súrlódási felületre merőlegesen hatnia ahhoz, hogy a tárgyak a felület mentén egymáshoz képest elmozduljanak. Ez a küszöbérték mindig nagyobb az egyenletes mozgás fenntartásához szükséges erőnél.

A fékezés szempontjából ez az erő nem releváns (legalábbis nem az abroncs és az aszfalt között, maximum a blokkolt kerék és a fékpofa között), mivel a fékezett kerékpár az aszfalthoz képest nincs nyugalomban.

Ami releváns, az a gördülési súrlódás addig a küszöbértékig, amíg az adott tehetetlenségű test negatív gyorsításához szükséges erőnél nagyobb. Afelett a csúszási súrlódás határozza meg a lassulás maximumát. A gördülési súrlódás számítása megegyezik, együtthatója viszont eltér a többi súrlódásétól.

Csúszási súrlódás esetén a súrlódási erő független a felülettől és a sebességtől, függ a két testet összenyomó erőtől (tömeg*nehézségi gyorsulás ez esetben) és az együtthatótól, ami anyagfüggő. (Itt azonban nemcsak a fékhatás az érdekes, a hatás- ellenhatás miatt az aszfalt ugyanakkora erővel hat a gumira, mint fordítva, a kis felületen érintkező gumi anyaga és legyalulása szempontjából mindez nagyon is lényeges.) A gördülési súrlódás mindig kisebb mint a tapadási. (Az ABS is azért fontos, hogy az irányítást megőrizze a vezető.) A jó fék meg azért fontos, hogy ne az legyen a szűk keresztmetszet.

Ha mégsem így van, átkozzátok a memóriám. :)

84
Ores_ képe

úgy látom egész jó

úgy látom egész jó vitaindító kérdést tettem fel:)

Nem emlékszem, hogy ki írta, de természetesen eszem ágában sincs tárcsaféket tenni országútira...nem szeretném megölni szegényt:)

Egyelőre maradok a fékpofa kísérletezésnél:)

85
ZsZs képe

Sziasztok! Az LX-es

Sziasztok!

Az LX-es Rapidfire (első)váltómkarommal amikor a középső fogaskerékről akarok váltani a nagyra, annyira utána kell nyúlkálni, hogy néha még a kezem is le miatta kell venni a kormányról, hogy a hüvelykujjammal kitoljam a kart a végponta, hogy felmásszon a lánc a nagykerékre.
(Nem tudom érthető volt-e...)

Azt szeretném kérdezni, hogy van e valami mód, hogy vagy finomabbra állítani a váltókart, vagypedig a váltókar tengelyén állítani (ha lehet) "jobbrább" forgatni...?

86
jazzpeta képe

Első körben

Első körben bowdenfeszességen húznék (karnál a bowden kimeneti pontján lesz szabályzó valszeg).

Ha nem segít, akkor sokminden lehet (bowndenház nyúlik, bowdenkupak átszakadt, váltó túl magasan van, stb.).

Bowdencsere szerintem alap lehet.

87
ZsZs képe

Köszi! Tegnap úgyis

Köszi!
Tegnap úgyis aktuális volt beállítottam az első váltót. (bár inkább az első két órában mégjobban elállítottam, aztán rájöttem hogy működik...)
Még nem próbáltam ki tekerés közben.
Ahol a bovden bemegy a karhoz, azt a legbeljebbre csavartam, hogy lehessen állítani rajta ott a későbbiekben. Más állítási lehetőséget a karnál nem láttam.

88
jazzpeta képe

Pont a befelé tekeréssel

Pont a befelé tekeréssel lazítasz a kábelen. Én mindig tökig betekerem aztán beállításnál kifelé, amíg szükséges (max. egy-két első fékváltókarnál hagyok befelé is állítási lehetőséget, de csakis az első váltónál).

89
jszakolczai képe

(Hogy a manóba lehet, hogy

(Hogy a manóba lehet, hogy hátul csak egyedül 1 fokozat nincsen csak a helyén? Eddig az 5. volt, amire nem szeretett lemászni, most a 3. és a 4. között ugrál. Sikerült szépen beállítani, megy terhelés alatt, csak mindig valahogy 1 kilóg a sorból. Ezt nem tudom felfogni, hogy mitől lehet.)

Frissítve: Ez összekopás kérdés lesz. De akkor meg azt nem értem, hogy hogy a manóba ugrálhat egy max. 5000 km-es fogassoron ennyire az új lánc. De annyira, hogy a 3-as, 4-es fokozaton jóformán semmi erőt nem tudok rávinni anélkül, hogy hatalmasat ugrana. A többin jó. Pedig én nem sok különbséget látok a két legtöbbet használt, és a többi fogaskerék kopottsága között.

Mekkora a legnagyobb menetes fogassor, ami létezik?

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

90
-ogre- képe

7es megarange-nél nagyobbat

7es megarange-nél nagyobbat még nem láttam. nem teljesen kizárt, hogy létezik 8as.
a bowden feszessége lehet esetleg a baj. ha alapból túl laza vagy túl feszes, akkor a szélső értéken nem mindig látszik, viszont középen lehet, hogy alul vált, vagy éppen túl. ez többnyire finom állítással megoldható a váltón, vagy ha van rá mód, a váltókaron (az egyiknek finomabb a menete, de nem emlékszem, talán a váltóé).
egy új lánc miatt simán eltolódhat ez a hiba a racsni egy másik lánckerekére.

×
ogreflikker

91
jazzpeta képe

zoggie-ból láttam 8-ast.

zoggie-ból láttam 8-ast.

92
jazzpeta képe

Racsni csapágya lehet laza,

Racsni csapágya lehet laza, emiatt 'imbolyog' a racsni és fel akarja kapni a következő fokozatra.

Váltófül-rögzítés-váltótest is lehet ferde, ami okozhat ilyen mókás dolgokat.

A tuti módszer a cserebere, másik váltóval megnézni, másik bowdennel (ezt amúgy is cserélném), másik lánccal, stb.

Egy sima 7-es racsni még shimanoból sem drága (2000ft), én cserélném. A legdurvább menetes racsni a 7-es megarange amiből van 11-34 fogú váltóztat (3-4000).

93
jszakolczai képe

Inkább csak simán ugrik

Inkább csak simán ugrik hatalmasat a lánc, mégsem két fokozat között. Fejjel lefelé nem csinálja, tehát csak tekerés közben tudom megfigyelni.

A racsni nem laza. Lehet, hogy megoldás, ha kiveszek néhány szemet a láncból?

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

94
dobákpeti képe

Egy alkatrész, két

Egy alkatrész, két megoldás (legalább :))
Folytatva a barátnőm biciklijének a sztoriját, azt vettem észre, hogy elöl a lánckerék "imbolyog". A tengely jó, az illeszkedés jó, tehát el van ferdülve az egyik oldala. Viszont, ha lefektetem egy sík felületre, akkor minden foga szépen felfekszik, mintha teljesen lapos lenne. Akkor most ez így javítható vajon?

Másik megoldás, (igaz ez már nem szerelés) hogy újat veszek. Ilyen régi biciklire vajon hol kapok? Négyszögtengelyes, tehát a kompatibilitás nem lehet gond, csak nem biztos, hogy egy csilivili ss tányér kell rá, elég volna egy jó állapotú használt is. A mostani egyébként 46 fog. Nézegettem a bikemag aprókat, de nehéz a sok 2-3 tányéros között ilyet lelni...

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

95
jazzpeta képe

Keress olyan boltot (pl.

Keress olyan boltot (pl. bringabutik) aki cikkszám alapján hoz a neuzer nagykerből (cseke zrt):

http://www.neuzer.hu/aruhaz/producttree.php?param=cat=4HEC&crc=bc9e1464

A ferde lánctányér lehet rosszul kikopott csapágycsésze (csere), elferdült tengely (csere), hajtómű csatlakozásánál lévő deformáció (csere). Helyedben én vennék egy új középrészt - monoblokkot és a fenti hajtóművek valamelyikét. Ha még mindig imbolyog, akkor a vázban marták félre a menetet.

96
dobákpeti képe

Ez a neuzer oldal nagyon

Ez a neuzer oldal nagyon jó, köszi!

Mint írtam, a középrész, a tengely, a hajtóműcsatlakozás mind rendben lévőnek tűnik, azért gyanakszom a tányérra.

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

97
-ogre- képe

JP kihagyta a

JP kihagyta a legegyszerűbbet. a lánctányér is simán deformálódhat. ha acél, akkor mázlid van, mert kb büntetlenül egy kombinált fogóval ki lehet egyengetni. alunál annyira nem jó ötlet, de lehet próbálkozni. :)
az alap módszer, hogy megjelölöd a két szélsőértéket (alsó villához a legegyszerűbb), és úgy kezded jó irányba hajlítgatni.

×
ogreflikker

98
dobákpeti képe

Acélból van, de ennek

Acélból van, de ennek szerintem nem állok neki otthon (ehhez kéne gondolom satu is). Beviszem inkább szervízbe, de mivel nem tűnt drágának a fent linkelt neuzer.hu-s, lehet hogy inkább veszek újat, szépet, kicsit sem rozsdásat. :)

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

99
-ogre- képe

ha vázon van, az bőven

ha vázon van, az bőven jó. nem kell satu. :)

×
ogreflikker

100
espero képe

Szia! itt is megnézheted:

Szia!
itt is megnézheted: http://csekert.hu/

101
b.oti képe

helló! Találkoztam egy

helló!

Találkoztam egy kocsival. Én 8 napon belülivel megúsztam, de a bringa már problémásabb. A kiadások egy részébe beletörődtem.

Viszont azzal nem tudok kiegyezni, ha tönkrement a bal oldali hajtókar (elhajlott), nekem miért kell megvennem a teljes hajtóművet (shimano deore FC-M530)?

Nem lehet külön hajtókart kapni?

Sajna visszahajlítani nem tudom, mert eltörik. . .

102
jszakolczai képe

Alivio (FC-M410) hajtókar

Alivio (FC-M410) hajtókar nem jó? Szerdáig legkésőbb kiderül, hogy lesz-e nekem egy eladó (kültéren még ki sem volt próbálva) példányom + lánctányérok a másik oldalról. Ha addig meg találsz külön hajtókart, akkor mindegy...

Ebben az esetben nekem meg külön hajtómű kellene hajtókar nélkül. :)

-----------------------------------------
Kék Median trekking, fekete sisak

103
ZsZs képe

Sziasztok! Elől-hátul AVID

Sziasztok!

Elől-hátul AVID BB7-es tárcsafékem van. Elől jó, hátul akárhogy állítom, mindig visít fékezéskor.

Úgy tudom a két állító"kerék" közül az egyik csak az egyik oldali fékpofát állítja a másik pedig mindkettőt.
Az egyik nagy és belül van (a kerék felé) és nehezebb állítgatni - gondolom ez az egyik fékpofa állítója, a másik - ez van kívül - kicsi, és könnyen állítgatható - erre meg azt gondolnám, hogy, ez állítja mindkettőt.

Rosszul gondolom? vagy hogy a túróba kell egy tárcsaféket rendesen beállítani?

104
Gabika képe

Nekem egy Hayes hidra van a

Nekem egy Hayes hidra van a konán, múltkor lemostam jól...nyikorgott is utána szépen. Aztán vettem olyan féktisztító szprét, amit az autóknál is hasznának és befújtam vele jól a tárcsát és a fékpofákat.
-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

105
ZsZs képe

Az enyém még csak

Az enyém még csak negyedéves... máris tisztogatni kellene?

Én beállításra gyanakszom, a hátsó fék belső oldalán a tárcsa kevésbé kopott, mig kívül már fényes.
Ma újra nekifutottam a beállításnak. Bár nem tudom mi a szakszerű, de én miután meglazítom mindkét oldalon, a kis kulső kerekecskét addig szorítom, míg nem hallom hogy hozzáért, s egy fokozatot visszaveszek. Aztán a nagyobb belső állítókerékkel (szerintem az a fix fékpofa) beállítom addig, mig az is hozzáér, majd egy fokozat ott is vissza.

106
Gabika képe

Ha elázol, lemosod....etc.

Ha elázol, lemosod....etc. utána mindig be kell fújni szpével.

Ha állítgatod a féket, azt úgy a legjobb, hogy egy félbehajtott lapot teszel közé és arra a vastagságra lövöd be (szerintem).

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

107
ZsZs képe

"Ha állítgatod a féket,

"Ha állítgatod a féket, azt úgy a legjobb, hogy egy félbehajtott lapot teszel közé és arra a vastagságra lövöd be"

Köszi! ez nagyon jó ötlet!

108
Gabika képe

Most már vágom, hogy

Most már vágom, hogy melyik is ez a Avid BB7-es, meggúgliztam. Tökre azt hittem hogy ez is hidrás.

Tegnap kérdeztem a szakit és azt mondta, hogy minden tárcsafék képes "hangot kiadni magából" ezért kell sűrűn tisztítani.

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

109
ZsZs képe

Tegnap vettem ilyen

Tegnap vettem ilyen fújókát, VipCar keréktárcsa tisztító névre hallgat.
Úgy tűnik, tényleg jó... :)

Viszont eddig csak Bigreciolban úszott az előszoba, mostmár tárcsatisztitólében is... :)

110
Gabika képe

\o/ -------------------------

\o/

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

111
ZsZs képe

Kipróbáltam a papíros

Kipróbáltam a papíros fékbeállítást is, tényleg pazarul be lehet vele lőni a féket, de így is van visító hangja...
Be fog kopni, vagy sosem lesz hangtalan?

112
Gabika képe

Nekem is néha előjön a

Nekem is néha előjön a hang, de csak a hátsónál, olyankor kikapom a fékbetétéket és lemosom aztán befújom.

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

113
ZsZs képe

Ahhoz hogy kikapjam a

Ahhoz hogy kikapjam a fékbetéteket, igaz, szét kell azednem az egész féket? Momentán most itt lóg a bringa a fejem fölött (biciklilift) de úgy látom elég maszívan egybe' van az egész fék...
Az ilyen mélységek egyelőre még odébb vannak az én szerelői bátorságomtól... :)

114
Gabika képe

Nálam a Hayes féknél

Nálam a Hayes féknél simán kiveszem a kerekeket és a fékbetéten van egy fül, na azt megfogom és kijön.

Nálad nincs para, inkább a hidrásoknál van egy olyan, hogy ha kiveszed a kereket, akkor nem szabad behúzni a fékkart, mert lelevegősödik...aztán lehet légteleníteni. :)
-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

115
Hotyhogy képe

Most, a Tavasz küszöbén,

Most, a Tavasz küszöbén, nekem is fölmerült egy szerelési kérdésem. :-)

Hol van az a lány,
Az a régi szerelőm?
Olyan messze jár,
Bánat űl a szivemőn...

116
Kutya.6 képe

Keresnék 60-65 mm

Keresnék 60-65 mm hosszúbenyúlású országúi féket szervátültetés céljából, tippeket, ötleteket, kész tényeket elfogadok..

117
-ogre- képe

új két forgáspontosat nem

új két forgáspontosat nem igazán fogsz találni, fűzöm az ebik-ot, hogy szerezzenek be 55-73mm benyúlásút, de még nem jutottak előrébb.

ha régebbi fék is jó, akkor érdemes mafac racer vagy weinmann 750 középhúzós féket keresni. ezek közepes benyúlásúak, és elég nagy a fékerejük. jól beállítva talán verik a maiakat is.

két forgáspontos oldalthúzósból van altenburger synchron, de ritka, mint a fehér holló. könnyen állítható, jó fékerővel. a weinmann symmetryc is két forgáspontos, de az használhatatlan.

egy forgáspontosból pedig favorit a király :) már elég sokfélével találkoztam, de a weinmann vagy altenburger fékeket valamiért sosem sikerült úgy beállítani, mint egy sima favoritot. ami egyébként sokat segít ezeknek a működésén, ha a hézagoló alátéteket beolajozza az ember, és nem anya-kontraanya zárással használod, hanem betétes anyával. így elég finoman lehet állítani, hogy ne szoruljon, de ne is lifegjen (ami csökkenti a fékerőt).
egy jó outi fékpofa meg sokat segít. pl a bbb cserélhető betétes roadstopja.

×
ogreflikker

118
dobákpeti képe

ogre, a benyúlást azt úgy

ogre,

a benyúlást azt úgy méred, hogy a felfogató csavar és a fékpofa két széső értéke közti távolság?
A mai fékek milyen mély benyúlásúak?

dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"

petiBlog

119
-ogre- képe

a csavar

a csavar középtengelyétől a fékfelület (vagy a fékpofát tartó csavar) közepéig.
a std országúti 39-49mm. a 47-57 már hosszúnak számít, de az még erősen a közepes benyúlás alja. a tektro 55-73asa (nagyjából a régi félverseny fékek mérete) még közepes, az efeletti már hosszú.

×
ogreflikker

120
mezga képe

Kerdezd meg a bajnok

Kerdezd meg a bajnok szervizt, nehany hete volt nekik 1 es 2 fogaspontos is. En a frankobb 2 forgaspontosbol vasaroltam Alhongat, jonak tunik - most van felszereles alatt. A vazamat/villamat meg kellet furjam ahhoz hogy fel tudjam csavarozni, mert sullyesztett imbuszcsavarral csatlakozik, aminek 8mmes lyuk kell. Ha furni kell akkor a szervizesekkel is erdemes beszelni.
Feltehetoen talalsz meg ilyen feket a matuzmaster-nel is.

122
-ogre- képe

most írt az ebike:

most írt az ebike: "Tektro-ra nincs még beszállító, az biztosan több hónapos átfutás, ha egyáltalán összejön annyi rendelés, hogy behozzuk."
ebből az következik, hogyha kell, akkor írj nekik te is (meg mindenki, akit érdekel), sztem ha már 10 ember jelentkezik, simán behozzák. nekem ráadásul két pár tuti kéne. :)

×
ogreflikker

123
TERMINATOR képe

van egy jó tuningolási

van egy jó tuningolási modom a santour XCM teleszkop rugóút bövitésére nekem sikerült a gyári 9cm ről 14,5cm re re meg tuningoolni anélkül hogy bármi komolyabb beavatkozást csináltam volna tudom nem nagy cucc de aki a maxit akarja a telojábol akor ez is valami :P ha kérédésetek lenne hogy mi kel hozáá írjatok msn re kripta060@hotmail.com

124
Kutya.6 képe

http://www.tektro.com/02produ

http://www.tektro.com/02products/10rb-1.php

én ilyenre gondoltam, csak az a baj vele. hogy magyarországi forgalmazója nincs és Cseh-be meg nem sűrűn járok

125
-ogre- képe

az a vicc, hogy az ebike is

az a vicc, hogy az ebike is forgalmaz tektro cuccokat, meg nálunk pestlőrincen is vettem jó kis canti kétujjas fékkart, ergo van az országban, nem beszerezhetetlen. lehet, hogy a csehektől hozzák, de az engem nem igazán érdekel. :)
egyébként nem is erre az r556-ra, hanem az r365-re gondoltam. igazából a finombeállító meg a fékpofa más ezen a kettőn.

×
ogreflikker

126
Gabika képe

Ma reggel beszéltem egyik

Ma reggel beszéltem egyik motoros haverral és megkérdeztem tőle, hogy Ő mit csinál/használ a hidraulikus fékrendszeréhez. Azt mondja, hogy az OLCSÓBB féktisztító szprékkel vigyázni kell, mert hazavágja a gumi dolgokat, a drágábbaknál ilyen nincs. A fékbetétre meg mondott egy okosságot, hogy ha kiveszed és fényes, akkor meg kell csiszolni csiszolóvászonnal egészen addig amég nem tűnik el a fényessége. De ha nem tűnik el a fényesség akkor sajnos kuka.

-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

127
-ogre- képe

a csiszolás mindenféle

a csiszolás mindenféle fékpofánál jó tud lenni. :)

×
ogreflikker

128
Dr. Opout képe

Tervezem lecserélni low-end

Tervezem lecserélni low-end outim váltóját fékváltókarra a jelenlegi kormányra szerelt, stücni melletti megoldás helyett. A váltó shimano 2200, úgy tudom, a sora fékváltókar kompatibilis vele, de kapható 2200 fékváltókar is. A kérdésem a hasonló árfekvés miatt az lenne, hogy a sora optikai fokozatkijelzésén kívül tud-e még valami pluszt is, illetve, hogy ezeknél a típusoknál lehet-e állítani a fékkar kormánytól való távolságát.

129
feb képe

Elkoptak a fékeim. Nem

Elkoptak a fékeim. Nem kicsit, nagyon!
A hátsó már nem fogott semmit, de az elsőt is koppra tudom húzni.

Megvettem az új fékpofákat, hátra be is raktam.
Most alig kell húzni a kart. Persze fékerő növekedést még nem nagyon érzek, holott lecsiszlakoltam a szűz fékpofát.

NODE!

Az első fékkart meghúzva kb 1 cm holtjáték van, s csak a maradék úton kezd mozogni a fék.
Viszont ha széthúzom a patkót, akkor utána megint 0 a holtjáték.

Mi lehet a hiba? Koszos a rugó, és nem húz szét eléggé? Mivel próbálkozzak?

130
pata képe

Én ebben a sorrendben

Én ebben a sorrendben próbálkoznék: 1. rugótisztítás & kenés, 2. rugó vázba illeszkedő részének áthelyezése más likba (ha még nincs a szélsőben), 3. új rugó. Esetleg bowdenház nincs elkoszolódva valahol? Van olyan, hogy a gyenge rugó már nem tudja kihúzni.

fékerő növekedést még nem nagyon érzek

Felnitisztítás?

131
-ogre- képe

csatlakozva az előttem

csatlakozva az előttem szólóhoz: szétkap tisztít, olajoz, összerak.
ez kb független attól, hogy 1 vagy két forgáspontos patkód van, vagy canti, vagy v-fék. :)
egy forgásos patkónál vigyázni kell, hogy az elülső anya ne legyen túl szoros, de igaz ez az összes féknél, hogy a forgáspontnál levő csavar ne lötyögjön, meg ne is szoruljon. kivételt a perselyes v-fékek képeznek.
×
ogreflikker

132
feb képe

Köszi

Köszi mindkettőtöknek.
Este próbálkozom, azt megírom az eredményt.

Sajnos műszer olajom nincs otthon...

133
pata képe

Féket zsírral kell kenni,

Féket zsírral kell kenni, nem?

134
Gabika képe

Azzal

Azzal persze.
-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

135
-ogre- képe

attól függ, melyik

attól függ, melyik részét :)

×
ogreflikker

136
pata képe

Ahol a vázon forog.

Ahol a vázon forog. Olajjal meg tudtommal sehol, bowdent nem kell kenni.

137
-ogre- képe

te v-fékről beszélsz, én

te v-fékről beszélsz, én meg nem. a v-féket valóban zsírozni kell, de patkónál a hézagolást olajozni, hogy egymáson elcsússzon a féktest és a hézagoló.

×
ogreflikker

138
pata képe

te v-fékről beszélsz, én

te v-fékről beszélsz, én meg nem.

Ja, azt hittem V (miért? nem tudom), de most látom fent hogy patkó. Akkor ezek szerint irreleváns, amit a vázrögzítésnél való feszítésről írtam fent, az V fékre vonatkozik.

139
feb képe

Szétszedtem a

Szétszedtem a (patkó)féket.
Úgy tűnik, hogy az egyik pofa nem forgott el a tengely körül, ez okozta a holtjátékot.
Letisztogattam, megjárattam, s mivel sürgősen el kellett mennem, újra összeraktam.
Meglepődve tapasztaltam, hogy a holtjáték elmúlt, és mindkét oldal újra mozog.

A felniket is letakarítottam, de hátsó fékhatás nem lett számottevően jobb.

Még hátravan az első pofák cseréje, azt is megcsinálom ahogy időm engedi.

140
dome53 képe

Én is tapasztaltam

Én is tapasztaltam hasonlót. Ha sokáig nagyon elkopott betétet használsz, elképzelhető, hogy a rugó is "összenyomódik". A többiek által is már javasolt tisztítás, olajozás az első, plusz a rugót feszítsd kicsit szét és ismét jó lesz. Legalábbis nálam bevált. (Sufni megoldás: nem szereled le a féket, csak kiakasztod a rugót és úgy feszíted egy kicsit szét, valamint a forgáspontot befújod WD40-el)

141
Tibor_Nesze képe

hogyan, mivel hézagoltok

hogyan, mivel hézagoltok single speed átalakításkor (fogassor menni egy 18-as fogassor)? lehet külön venni ilyen hézagolókat?

142
Tibor_Nesze képe

http://www.newsmuncher.com/Bi

http://www.newsmuncher.com/BikeStuff/
I put the spacers and new single sprocket back on the hub, but still needed about 17mm of spacers. I cut a 17mm piece of 40mm diameter PVC tubing to fill the gap. The tube is too big on the inside, but perfect on the outside. I thought I could pack the inside with some tape to make the tube a snug fit on the hub, but as it turned out I didn't need to. When everything was tightened up, the tube was locked tightly in place, and couldn't move.

Unfortunately despite being the son of a carpenter I am hopeless at cutting things square. Even though I used a hacksaw in a mitre box to cut the tube, it's not totally square on one end. This throws the sprocket slightly off centre. I could try again to cut a piece square, but instead I might go to the local bike shop and see if I can scrounge some more spacers from an old sprocket.

# posted by Tim @ 12:32 PM 0 comments

I pulled the old cassette apart by removing the three pins that hold the individual sprockets together.

The pins undo by inserting a small hex key into the end of the pin on the largest sprocket. There is no nut on the pin - it locks into a thread on the smallest sprocket. Or in the case of my cassette, the third smallest sprocket. The smallest and second smallest weren't attached to the others - they fell apart when I removed the cassette from the hub.

Once I got the cassette apart, I took out the spacers from between the 6 largest sprockets, as shown in the photo.

143
Drody képe

Játszom a gondolattal, hogy

Játszom a gondolattal, hogy az outimon egyenesre cserélem a kormányt. Ezt ami bonyolultá teszi - számomra -, hogy fékváltókaros a jószág.
Szerintetek? Kivitelezhető?

........................
Formaharc és sci-fi.

144
-ogre- képe

azt hiszem deore fvkarral

azt hiszem deore fvkarral működőképes a dolog, ha nem 10es rendszered van. persze nem olcsó. lehet, hogy van kisebb költségű megoldás is, de azt tudom, hogy egyenes deoréről simán lehet váltani kos ultegrára, tehát visszafelé is :)

×
ogreflikker

145
jazzpeta képe

shimano katalógusban van

shimano katalógusban van egy csomó 'szérián kívüli' alkatrész, pont az ilyen egyeneskormányos dolgokra (pl. a neuzerem lévő egyeneskormányos 2x8-as fékváltókar, sora szintű, aminél a fékkar húzása állítható patkó-vfék között).

146
Drody képe

Dupla.

Dupla.

147
jszakolczai képe

Egy hülye kérdés: A 9-es

Egy hülye kérdés:
A 9-es rendszerhez ugye keskenyebb lánc való. De a 9-es váltók (Deore és felfelé) működnek 8-ason is?

148
Hmaci képe

Nem akartam bejegyzést

Nem akartam bejegyzést nyitni hozzá, így itt kérek tanácsot:
Tavaly szétszedtem a hátsó váltót alapos tisztítás ügyén, majd összeraktam. A felső görgőt hiányosan raktam össze (kihagyott alkatrészeket félreraktam, azóta se tudom hol vannak), de sikerült pótolnom őket, most megint teljes a dolog. Ugyanakkor továbbra is előjön ugyanaz a probléma, mint ami akkor jelentkezett, mikor még hiányos volt: a tartócsavar 10-20 km-enként kilazul, és ha nem húzok utána, akkor szétesik az egész rendszer. Rászorítani nem tudom, mivel akkor a görgő sem forog, ellenanya nincs, mivel a "tartószárba" csak éppen befut a csavar vége. Gond lehet az, hogy kicsit zsíros-olajos a csavar? A tisztítás se sokat segített. Apám javasolta a ragasztást, lehet ilyennel próbálkozni? Szóval, ha van valakinek ötlete, akkor szívesen olvasnám, előre is köszi a segítséget!

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

149
-ogre- képe

a váltógörgőnél van

a váltógörgőnél van maga a műanyag görgő, két oldalt egy-egy fém alátét (vagy porfogó, attól függ, honnan nézzük), belül meg egy fém henger. elvileg a henger olyan hosszú, hogy ha tökig behúzod a csavart, ami keresztülmegy rajta, akkor sem szorul maga a görgő.
lehet, hogy itt a baj. ha a régi görgőt használod egy másikhoz való hengerrel, előfordulhat, hogy valamivel rövidebb a cucc. ha így van, akkor vagy pengével, vagy akárhogy máshogy egy picit leszedsz a görgő szélességéből, és remélhetőleg megjavul. :)

×
ogreflikker

150
Hmaci képe

Szerintem pont

Szerintem pont ráhibáztál, ez volt a saját tippem is, természetesen a henger új, illetve az egyik porvédő is, de az tutira jó. Rendben, mindjárt ki is próbálom, köszi a gyors és pontos segítséget!

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

151
Hmaci képe

Alátéttel próbáltuk meg

Alátéttel próbáltuk meg hézagolni a különbséget (egészen jó), azonban így is kijár, és persze nem húzható meg a csavar teljesen, szerintem fél milliméter lehet a gond, de hát számít... . Farigcsálni nem nagyon tudom, mivel fémet tartalmaz az a belső perem, és nem szeretnék ennyire sufnituning módszerrel nekiesni. Még megpróbálok valamit kitalálni, talán még egy vékonyabb alátét már megoldja, de ha nem, és esetleg újat kéne venni, akkor mennyire kell tartanom magam az eredetihez? Jelen esetben ez egy RSX váltó, és a neten csak újabb típusúakhoz találtam (meglepő...) görgőt, kérdés, hogy ha régit nem is, újat attól még belerakhatok? Fontos szempont a lánc típusa (ami szintén cserélve lesz hamarosan), illetve a fogszám (10-11?)?

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

152
jazzpeta képe

Csomó helyen lehet kapni

Csomó helyen lehet kapni 'tuning' cseregörgőt, ami már golyóscsapágyas (tök fölöslegesen kb.).

Ha jársz a moszkvára én is tudok adni normál 10 vagy talán 11-es? görgőt, szóval a hagyományosat, nem a benganagy megarange-eset.

153
Hmaci képe

Ment

Ment mél.

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

154
jszakolczai képe

Létezik AHEAD-es merev

Létezik AHEAD-es merev villa a Kona P2-n kívül? Trekkingre kellene, nem karbon csodákra gondolok.

Meg egy másik: Mi a lényegi különbség a rövid- és hosszúkanalas váltók között? Egyszerű aszfaltbringázásra mindegy, hogy melyiket veszem, nem? Elöl 22/32/42.

Köszönöm.

155
jazzpeta képe

Létezik. Csomó helyen van

Létezik. Csomó helyen van gagyi javító trekking villa (talán a csekert vagy a neuzer hozza), 1500-2500 ft környékén, jó masszív acél :)

Van pár más nevű márkás is, keress rá testbike-on (merev villák).

Rövidkanalas váltó versenyre van (kisebb súly, feszesebb lánc), ahol a hátsó sor nem széles (igazából a hegymeneti fokozat számít, itt aligha megy 24-28 fölé).

A hosszúkanalas váltó nagyobb tartományi hibákat elvisel (pl. ferde hajtómű, stb.) és megfelelő görgő átétellel (csak ez számít, nem a görgő mérete) bármilyen nagy hátsó tányérra fel tudja pakolni a láncot (34 fölött már nem szokott lenni).

156
jszakolczai képe

Köszönöm! Találtam is

Köszönöm!

Találtam is egy ronda ezüst példányt. Majd átfényeztetem.

157
Névtelen képe

Sziasztok! Merida AM3000

Sziasztok!
Merida AM3000 fékében az olajat cserélnénk.Mindent úgy csinálunk ahogy le van írja a ,,használatin", és miden működik is amíg a bicaj fel van fordítva.A fék is fog szuperen meg miden. Aztán ahogy felállítjuk a bicajt, a fék nem fog.Nem tudjuk mit rontunk el, mert nem valószínű hogy levegő marad a csőben és a tartályban,a csőben sokszor átnyomjuk az olajat,a tartályba pedig ahogy rárakjuk a fedőt még ki is folyik az olaj. De ahogy nem egyenesen lesz a tartály nem működik. Valaki tudna valami megoldást?
Előre is köszönöm!

158
jszakolczai képe

AHEAD-es

AHEAD-es kormánycsapágynál mennyire nagy erővel kell rányomni a villára az alsó csapágy kónuszgyűrűjét (asszem, ezen fut)? (Nem nagyon tudom a szakszerű elnevezéseket. ) Nekem sehogy sem akar rámenni. A ,,javítóvilla'' ilyen gagyi, vagy valami célszerszámmal (csővel) préselik rá?

Köszi.

159
pata képe

Célszerszám kell hozzá.

Célszerszám kell hozzá. Ha van pont, de pont akkora méretű (belső átmérő) csöved, ami egyenesre van vágva, az is jó lehet, de én nem csinálnám azzal - az álmoskönyv szerint a rosszul rögzített kónusz baljós előjel. Inkább elvinném bringaboltba - ez az a szerszám, amire még én se ruházok be, évente 1x se kell.

160
jszakolczai képe

Köszönöm, ez

Köszönöm, ez megnyugtató.

161
dezso képe

Ti a hátsó váltó

Ti a hátsó váltó görgőit mivel kenitek? Igazából valami tartósabb megoldást keresek, hogy ne kezdjen minden héten kerepelésbe meg nyikorgásba még száraz időben is.

162
jazzpeta képe

Szétszedem, wd40-el

Szétszedem, wd40-el kitisztítom és sima lithiumos zsírral kívül belül elárasztom (én pl. mol lzs2-t használok).

Ha jobb megoldás kell vegyél utólagosan golyóscsapágyas görgőt.

163
dezso képe

(Közben megoldottam.)

(Közben megoldottam.)

164
Gabika képe

fu ezt nem ide akartam

fu ezt nem ide akartam :Ddd
-------------------------------
a bigtétényi kerékpáros bandita

165
mcysh képe

Új vázam angol menetesnek

Új vázam angol menetesnek hitt középrészéről kiderült, hogy valójában francia. Szóval most francia középrészt keresek. Ven esetleg valakinek elfekvőben?
===
bácsi a biciklin

166
wackor képe

ja, meg annyit, ha gondolod,

ja, meg annyit, ha gondolod, a phil woodnak van olyan kozepresze, hogy te valogathatod szze mibol alljon. brmilyen hosszu kozepreszhez nezhetsz barmilyen menetet. aztan osszerakod. mondjuk nem olcso.

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

167
mcysh képe

Bevallom, régóta vágyom

Bevallom, régóta vágyom Phil Wood cuccokra, de majd inkább ha gazdag leszek. :-)

Köszi a segítséget, neked is, Steernek is!

===
bácsi a biciklin

168
-ogre- képe

nem esküszöm meg rá, de

nem esküszöm meg rá, de asszem van itthon elfekvőben egy francia menetes shimano. ha nincs, szólok a boltban a srácoknak, hogy amikor a nagykerbe mennek, hozzanak egy párat. porfogós kónuszt már úgyis kértem, tehát mennek paullangéba.

×
ogreflikker

169
mcysh képe

Megkereslek

Megkereslek privátban.
===
bácsi a biciklin

170
Tibor_Nesze képe

Sziasztok szakik! :-) Milyen

Sziasztok szakik! :-)

Milyen leszedő kell az alábbi képen látható fogassorhoz?

katt

előre is köszi!
Gébicsben le tudjuk szedni?

Tibor

171
-ogre- képe

ha jól értelmezem a

ha jól értelmezem a látottakat, ez egy régi kazettás cucc, aminek nincs menetes zárógyűrűje.
ha ez a helyzet, akkor a kazetta maga kell, hogy menetes legyen, és az első lánckerékkel zár a rendszer, tehát két láncos alkalmatosságra lesz szükséged a leszedéshez.

×
ogreflikker

172
Tibor_Nesze képe

ahhhhha hát elég régi

ahhhhha hát elég régi lehet a cucc.

173
Jaxon képe

+1 Az utolsó fogaskerék

+1
Az utolsó fogaskerék zárja a sort menettel. Valamikor a 80-as évek elején készültek ezek a cuccok, valamelyik másik topicban már említettem ezt a fajtát.
http://www.sheldonbrown.com/shimano1982/index.html
Ez az évjárat tartalmazott ilyet, tudom, mert vannak ilyen cuccaim a DA és a 600 szettből. Érdekes, hogy a kazetta bordázata szimmetrikus, ebből 2 dolog következik:
1: a fogaskerekek megfordíthatók
2: a mostani fogsorok nem mennek fel rá
Ezt a rendszert követte az a fajta, amin kívül is, belül is volt menet a sorrögzítéshez, régi exage-eken látni ilyet, majd végül áttértek a mostanira, ami belső menettel rögzít, így az utolsó fogas mérete lemehetett 14 fog alá, illetve jobb lett a helykihasználás (6>7>8>9>10>...)
Szétszedni pedig 2 láncosfogóval lehet, ahogy írtad.

174
Tibor_Nesze képe

köszi szépen a

köszi szépen a segítséget!!!!

175
jazzpeta képe

Ilyen nekem is volt, régi

Ilyen nekem is volt, régi shimano exage agy 6-os sorral. Szintén két láncbontó, vagy haverral bontható (vázon nem a legkisebb fokozatban rálép a pedálra és ellentart a lánccal, míg te a legkisebb fogsort meglazítod).

176
IPG képe

Hali! A váltó görgőit

Hali!
A váltó görgőit mivel kell kenni? Zsírral vagy olajjal? Az otthon használt gépzsír megfelelő?
Illetve ha most lett cserélve lánc (ami meg volt nyúlva), cseréljem-e le a váltó görgőit?
Illetve hogyan tudom kiszerelni a felső görgőt? (Simplex váltó esetén)

177
jazzpeta képe

Én wd40-es áttisztítás

Én wd40-es áttisztítás után sima zsírral kenem, kopni nem szokott annyira mint a racsni vagy a hajtómű. Ha törve van fog akkor nézz cseregörgőt (auchanban van 130 forintért is gagyi).

178
IPG képe

Köszi! Már csak az

Köszi!
Már csak az kérdéses, hogy hogyan vegyem ki onnan? Az alsón látszik, hogy egy Bosch-csavarhúzóval kiszedhető, de a felső valahogy nagyon be van építve a váltóba. Destruktív meg nem nagyon akarok lenni.

179
-ogre- képe

ha kihajtod a kanalat,

ha kihajtod a kanalat, amiben a két görgő van, akkor szépen hozzáférsz a belsőhöz is.

×
ogreflikker

180
jazzpeta képe

Ó, hogy hányszor sikerült

Ó, hogy hányszor sikerült majdnem eltörnöm az ujjamat (mint egy egérfogóval) e mozdulat kivitelezése közben :)

181
-ogre- képe

azt nem állítottam, hogy

azt nem állítottam, hogy nem önveszélyes művelet :)
bár a kerékpárszerelés zöme tud önveszélyes lenni. tegnap pl váltókarszerelés közben vagy 3× lefejeltem a pedált.

×
ogreflikker

182
jazzpeta képe

És az megvan, amikor a

És az megvan, amikor a fejjel lefele fordított bringán hajtókar meghúzás közben egyik kéz a hajtókart tartja, másik a 8-as imbuszt és mindkettő vízszintesen áll mikor súllyal ránehezedsz?

Nah nekem kicsúszott a szerszám és gégével beleestem az 52-es tányérba :S Komolyabb bajom nem lett de azóta inkább ésszel :)

183
-ogre- képe

azt hiszem az ilyenek miatt

azt hiszem az ilyenek miatt is találták ki, hogy mindig az ellenoldali hajtókarral kell feszíteni a csavart :)

×
ogreflikker

184
Jaxon képe

Régen volt egy simplex

Régen volt egy simplex váltóm. Olyan hálás darab volt, hogy a felső görgő nem csavaros volt, hanem egyszerűen be volt szegecselve a váltó testébe. Remélem a Tied nem ilyen, mert az szívás.

185
IPG képe

Ööö... valószínű

Ööö... valószínű egyébként. A bicaj Pesten van, úgyhogy holnap megyek, és jól megnézem.

Sőt, ha most jobban belegondolok: egy nagyobb darab kerek csavar fedte felülről (amin nincs fogás), hátulról meg szegecselés. Úgyhogy szerintem szívás. Sebaj, majd valahogy meg WD-40-ezem-zsírozom.

186
dobermann képe

mindenképpen zsír(minimum

mindenképpen zsír(minimum litiumos)Görgöket nem felcserélni,mert nem egyformák.Teljes csere esetén pedig 10-es(fogszám)kell.Én úgy tudom az eredetikben hatlapfejű csavar van.Tiedben egy biztosan nem az :)Többit elmondták előttem.Sok sikert!

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

187
IPG képe

Köszi mindenkinek! Holnap

Köszi mindenkinek!
Holnap este összeszedem a garázsból a kellékeket, aztán irány Pest, valszeg este meg is csinálom a bütykölést.

188
IPG képe

Ha-ha-ha! Az alsó görgő

Ha-ha-ha!
Az alsó görgő is szegecselt. :)

Sebaj, ledzsuváztam, megzsíroztam kívülről.

189
jazzpeta képe

Injekciós tű

Injekciós tű gyógyszertűrból kb. közepes tűvel és telenyom zsírral. Vagy sima kocsiba való 10W40 :)

190
ZsZs képe

Sziasztok! Eljött az idő,

Sziasztok!

Eljött az idő, hogy beállítsam a hátsó váltót (Shimano LX)
Olvastam pár cikket róla, de igazából a finom beállítást még mindig nem értem.
Eddig úgy csináltam, hogy a váltótesten a bovdenfeszítőt elkezdtem tekerni az egyik irányba, addig míg már nem vált fel vagy le, s közben számoltam hogy hány fordulatot csavartam rajta.
Visszattekertem a kiindulási pontba és megismételtem a másik irányba is míg már nem váltott...
Aztán a '+' és '-' irányokat összeadtam, s a kiindulási helyzetből arra, és annyit tekertem amennyi így kijött. (Vagyis, kiátlagoltam, hogy a két rossz pont között elvben hol van a középső - jó - pont.)

A kérdésem az lenne, hogy hogy kell szakszerüen a hátsóváltó finombeállítását csinálni?
Az a bajom, hogy sok olyan pozíciója van a váltó bovdenfeszítő csavarjának, ahol látszólag és hallhatólag jónak tűnik - terhelés nélkül -, ugyanakkor biztos hogy ezek közül csak egy pozíció az ami tényleg a legjobb...
Na ezt az egyet keresném... :)

191
jazzpeta képe

Először a két

Először a két beállítócsavarral (H és L) beállítod a két szélét a váltási tartománynak (a sorhoz közelebbi görgő legyen pontosan párhuzamos a legfelső vagy a legalsó fogaskerékkel). Ezt célszerű még bekötés előtt csinálni, akár lánc nélkül, jobban látszik.

Ha ez megvan, akkor a finombeállítot (bowden-előfeszítőt) betekered tökig, a VÁLTÓKARON LEVÁLTASZ A LEGERŐSEBB FOKOZATBA (7-8-9), majd a bowden erősen húzva rögzíted a csavarral.

Ha jól csináltad, a hátsó kistányéron stabil a lánc, ha le akarja dobni, akkor az alsó limitcsavart beljebb tekered, ha már dobná föl a következőre akkor pont ellenkezőleg. A váltóbowden itt még laza lesz.

Ezután a finombeállítót addig csavarod kifelé, amíg a váltókar egy kattanásra felrakja a következő fokozatra a láncot. A legfelső nagyi tányérral vigyázz, mert ha rosszul állítottad be a limitet akkor a láncot bevágja a küllők és a sor közé. KÉSZ VAGY.

Ha terhelés alatt máshogy vált, akkor a finombeállítón állítasz. Ha könnyebbe (tehát nagyobb lánctányérra) váltásnál nem rakja egyből fel, rá kell segíteni a váltókar túlhúzásával akkor a beállítócsavart kifelé csavarva feszíted a bowdent. Ha pont fordítva, gyorsuláskor nem rakja le a keményebb (kisebb) fogaskerékre, esetleg a legkisebbett egyáltalán nem kapcsolja, akkor betekered a csavart (lazítod a bowdent).

Ha még mindig szar, akkor több oka lehet:
- imbolygó hátsóagy-racsni (ferde tengely)
- gagyi bowdenház (kupakoknál nyúlik, stb.)
- szoruló váltó (brigéciolos mosást neki)
- rosszul beállított láncvonal (nincs egy síkban a hajtómű középtányéra és a hátsó sor közepe, monoblokk csere, hátsó agy hézagolása, stb.)

- és ami általában mindig van: ESÉS MIATT ELFERDÜLT VÁLTÓRÖGZÍTÉS. Itt vagy a vázon cserélhető a ferde váltórögzítő papucs, vagy a vázat kell visszahajlítani (inkább szervízben mint otthon). Ha ez a hiba áll fenn, akkor hiába jó a váltó limitje, nem lehet az indexbe (fokozatokba) rendesen belőni.

Eredeti kérdésedre a válasz: többféle pozició is oké a finombeállíásra, én pl. azt szeretem ha lefelé (kisebb tányérra) gyorsan vált és a karral picit fel kell segítenem a nagyobb fokozatra. A másik véglet, hogy hegymenetben kapásból vált (akár kettőt is jó kar esetén) de gyorsulásnál hallod, hogy nem dobja le egyből a láncot (mindkét beállítás jó lehet bizonyos keretek között).

A váltó beállítását természetesen elöl középtányéron végezzük, majd megnézzük nagy és kistányéron is :)

192
ZsZs képe

Nagyon köszönöm a

Nagyon köszönöm a részletes választ!
Ki fogom nyomtatni és kifüggesztem valahova hogy szem előtt legyen... :)

Úgy tűnik peches vagyok...
Nem a váltóval van gond...

Az a bajom, hogy onnan, hátulról olyan hangok jönnek, mintha apró sörétek zizegnének valahol a fém belsejében és ez roppant idegesítő.
Vagy legalábbis mntha egy apró fémdarab kóvályogna valahol a váz belsejében...

Gyanakodtam az első váltóra, de nem érintkezik a lánccal - és annak más is a hangja.
Gyanakodtam a középcsapágy környékére, ezt még nem zártam ki teljesen, de úgy tűnik a hang hátulról jön.
Ezért gondoltam, hogy a váltó baszakszik valamit.
De hang akkor jön, ha forog a kerék, és akkor is ha nem tekerek, s a lánc mozdulatlanul áll. Akkor pedig a váltó nem lehet a bűnös.
Eddig nem mertem, de most szétszedtem a hátsó tárcsaféket, hátha ott van a gond. De hiába, nem ő a hunyó...

Ez a bicó még nem futott 1000 km-t, négy hónapos, nem hiszem hogy csapágyas lenne...

Van valakinek valami ötlete, hogy honnan jöhetnek ki efféle hangok?

És a hang azután jelent meg, hogy vasárnap slaggal lemostam a biciklit az eső után... de ennek nem lehetne szerepe...

193
pata képe

Ez a bicó még nem futott

Ez a bicó még nem futott 1000 km-t, négy hónapos, nem hiszem hogy csapágyas lenne...

Simán lehet csapágyprobléma a háromnapos biciklivel is. Próbáld meg lépésenként diagnosztizálni, pl levenni a láncot, és akkor forgatni a pedálokat, majd a kereket, figyelni hogy jön-e a hang, etc. Ezek a hangok a legidegesítőbbek, de gyakran olyan problémát jeleznek amit ha idejében elkapsz akkor olcsóbban megúszod.

194
ZsZs képe

Úgy néz ki hátsó

Úgy néz ki hátsó agy...
Kivettem a kereket, visszadugtam a tengelyt, feltettem a tengely végét a konyhaszekrény szélére s megforgatva a kereket a hang ugyan gyengébb, de megvan.
Bike Positive Country Disc hátsó agyam van.

Mit csináljak?
Hogy lehet szétszedni? Van egy Acor szerszámkészletem. A fogaskoszorút gondolom le kell szedni... Van láncos kulcsom, de satu nélkül le lehet venni?
Azt olvastam hogy nem ipari csapágyas, vagyis a golyók kihullanak belőle.
De a legnagyobb kérdés az, hogy ha szét is szedem, javítható vagy úgyis újat kell venni?

195
jszakolczai képe

Mindenképp javítható.

Mindenképp javítható. Én az agy szétszedését utálom a legjobban. Nem ajánlanám tapasztalat nélkül, rengetegetet szívtam már vele. Nem túl egyszerű meló frankón összerakni (csapágyhézag állítással, mindennel). Vagy vagyok az átlagnál esetlenebb. Szerintem vidd be egy szervízbe! Nem lehet túl drága a javítása, csak golyókat kell cserélni, meg zsírozni.

196
jazzpeta képe

Auchanban van olcsó 1/4-es

Auchanban van olcsó 1/4-es golyó, oldalaként 9 darab való bele (összesen 18). Ha jobb minőséget akarsz, pl. bringabutikban van 1200-ért dura ace csapágygolyó (20db). Persze ilyen friss agynál még lehet, hogy az eredeti golyókat is meg lehet tartani (én nem szoktam).

Sort leszeded, kónuszkulccsal (15-ös) ellentartasz, miközben 17-es villáskulccsal kicsavarod a kontraanyát (csak az egyik oldalon bontsd meg). Kitisztítod (wd40, ronggyal kitörlés, porvédőt nem piszkáljuk!!!), régi golyók kuka, bezsírozod (amennyi belefér, szintén auchanban van 400 ft-ért mol lithiumos zsír). Ezután benyomkodod a golyókat a zsírba, visszarakod a tengelyt és a kónuszt betekered tökig kézzel.

Ha ez megvan, összeszorítod a kontraanyát és a kónusz, majd következik a csapágyhézag állítás: ha lötyög, akkor a két kontraanyát két 17-es kulccsal 'összeroppantod', finoman betekered. Ha szorul, akkor két 15-ös kónuszkulccsal a két kónuszt 'széttekered'. Bonyolultan hangzik, de nem az :) Normál anyás tengelynél picit szoruljon (nulla lötyögés), gyorsrögzítős tengelynél picit lötyögjön (de a vázon megfeszítve a gyorszárat már nem szabad a felninek lötyögnie). Kész vagy, sor vissza, örül :)

Ha ez így bonyolult vagy nincs szerszámod hozzá (két 17-es kulcs, két 15-ös kónusz, vagy állítható villáskulcs az egyik 17-es helyett) akkor vidd szervizbe :) Szintén, ha az elnevezésekkel nem vagy tisztában (kónusz, csésze, hézagoló, kontraanya, porvédő) :)

198
jszakolczai képe

Semmi sem bonyolult, ha

Semmi sem bonyolult, ha kellőképpen be van gyakorolva... És szerintem is jobb, ha ezt olyan csinálja, akinél ez megvan.

Én is inkább magam csinálok mindent, ezért mentem már jónéhányszor fejjel a falnak, mire valahogy belejöttem. Ettől akartam megkímélni a kollégát.

199
ZsZs képe

Egy sarokra dolgozom a

Egy sarokra dolgozom a Luongótól, elvittem megnézéték, és szakértői szemek is azt mondták, hogy kerékagy. Csütörtök szétszedik nekem.
Ami azt illeti valószínüleg a slaggal mosásnál ment bele valami...

Mennyire szabad slaggal mosni az agyat? Tudom, ésszel... :) de mi az ész mértéke...?
Igazából a fogaskeréksort szoktam jó erős sugárral lemosni, hogy a víz kivigye a lyukakból a dzsuvát...

200
jazzpeta képe

Nem szabad egyáltalán.

Nem szabad egyáltalán. Pont.

Max. nedves ronggyal áttörlöm, a sort egyébként is külön leszedve brigéciolban mosom ki (kazettás természetesen). Kerékagyakhoz én rakok extra szivacs védelmet markolatból, hogy nem tudjon még véletlenül sem belemenni a homok, stb. Főleg hátul, a nem hajtás-oldalon fontos.

201
jszakolczai képe

Szerintem bírnia kéne a

Szerintem bírnia kéne a slagozást (bár én a világért nem tenném meg), de óvatosan. Minél kevésbé célozd a csapágyakat, és inkább ,,permetezős'' sugárral, ha már mindenképpen szeretnéd!

Annak nem árt utánanézni, hogy melyik alkatrész mennyire bírja a vizet. A Testbike például tele van varacskosdisznó tipusú bringások véleményeivel (igaz, kb. minden 10-edik vélemény használható). A legtöbb cucchoz tuti írt már valaki, aki már átúszott vele mondjuk a megáradt Cuha-patakon. :)

A fogassor mosáshoz én valami erős tisztító spray-t ajánlanék. Pl. láncmosó cuccok. Alaposan beáztatod vele, teszel alá egy rongyot, és éjszaka szépen kifolyik minden dzsuva belőle. Vagy le kell szedni, és úgy még tutibb a fürdetés.

202
ZsZs képe

Köszi mindőtöknek a

Köszi mindőtöknek a válaszokat!

Ilyen tisztítósprém van is de attól tartottam igazán, mondván a víz az víz, de ha valami erős zsiroldószer bemegy a csapágyba az sokkal roszabb...

203
-ogre- képe

ha nem akarod leszedni a

ha nem akarod leszedni a sort, akkor hosszú drótkefe és/vagy ilyen. utóbbi közepesen használható, a recés műanyag része sokszor többet ér, mint a kefe.

×
ogreflikker

204
Tibor_Nesze képe

Barátnőm ilyet adott nekem

Barátnőm ilyet adott nekem és tökéletesen bevált sor tisztításhoz, váz leporoláshoz:

katt

205
-ogre- képe

barkácsboltban lehet kapni

barkácsboltban lehet kapni kb ilyen sörtehosszúságú drótkefét. az az igazi, bár időnként cserélni kell, mert szétrojtosodik.

×
ogreflikker

206
pata képe

Hogy lehet szétszedni? Ha

Hogy lehet szétszedni?

Ha nem értesz hozzá, akkor a helyedben mindenképpen elvinném bringaboltba. De ha nagyon rádjön a szerelgetés, akkor útmutató, ugyanakkor szerintem ez olyasmi amit jobb ha hozzáértő csinál.

207
Névtelenkkk képe

Na nézzük. Rögtön kezdek

Na nézzük. Rögtön kezdek két percitével:

208
Névtelenkkk képe

Na még kettő.

Na még kettő.

209
jszakolczai képe

Csak egy hülye ötlet: Nem

Csak egy hülye ötlet: Nem lehet, hogy a duplafalú felniben van valami?

Nekem az első felniben van elég jelentős mennyiségű valami, és pont így tudnám leírni a hangját. Kicsit olyan, mint azok a gyerekbiciklik, amilnek ilyen színes műanyagok csúszkálnak a küllőin. :) Majd a következő defektnél (bár az elsővel, mióta ez a gumi van - kb. 4000 km - még nem volt) kipucolom.

Lehet, hogy én vagyok túl óvatos, de én a világért nem mosnám slaggal a bringát. Szép hosszasan áttörölgetem inkább, de nem teszem ennyire próbára a csapágyak tömítéseit. Az agyakéból nem nézem ki, hogy sokáig bírnák a közvetlen csapatást.

210
ZsZs képe

Mintha középről jönne a

Mintha középről jönne a hang..., de a váz olyan jól vezeti a hangot, hogy ez sem biztos, de mégsem gyanakszom a felnire, mert annak, ha tengely nélkül rázogatom, akkor is kellene hangjának lennie, viszont a levett kereket megrázva nem ad hangot.

211
jazzpeta képe

A küllők és a fém

A küllők és a fém alapból jól vezeti a hangot, szóval bármi lehet :)

212
compactegon képe

Vagy csak egyszerűen

Vagy csak egyszerűen befolyt a víz a monoblokkhoz, és szépen ottmaradt. Nekem ugyanez volt még csikó koromban, mikor slaggal verettem a sarat. Vagy a nyeregcső mögött a váznál, vagy a pumpatartó inbuszok alatt folyhatott be. Meg is lepődtem, mikor kifolyt a vázból kb. fél deci víz. Attól is kattoghat, illetve a portól.

213
Névtelenkkk képe

Úgy látszik feljebb volt a

Úgy látszik feljebb volt a percités hiba.

214
pata képe

Meglepődve láttam, hogy a

Meglepődve láttam, hogy a Shimano BB UN54 középcsapágyán a nem hajtásoldali csésze műanyag, gondolom valami gramszámlálós agymenés miatt. Mikor beraktam nem mertem meghúzni úgy mint egy fémet, félve hogy eltörik, csak finoman. Van vkinek ezzel tapasztalata? Nekem alapból gyanús, ha egy terhelésnek kitett alkatrész műanyag, paranoid/finnyás vagyok?

215
wackor képe

pedig mar regota adjak

pedig mar regota adjak muanyag cseszevel. eleinte en is idegenkedtem tole, de semmi kulonbseget nem veltem felfedezni hasznalat kozben. amugy, ha belegondolsz, a hajtas ellentetes oldalt nagyon nem is kell nagyon meghuzni. ja es tapasztalatom szerint a muanyag csesze kicsit talan szorulosabb, mint a fem, emiatt megvan a termeszetes onzaro tulajdonsaga. :)

| blog | budapestbikepolo | budapest fixed gear |

216
jszakolczai képe

Nekem is ilyen van, de én

Nekem is ilyen van, de én sajnos nem voltam túl óvatos (azért jóval kevésbé húztam meg, mint a másik oldalt), és egy nap után elrepedt. Semmi gondot nem okoz. Még át is tudtam pakolni egy másik vázba, mert csak a külső felén van repedés. Így talán még jobban tömít. :)

217
jazzpeta képe

Én meg szoktam húzni

Én meg szoktam húzni izomból, mert picit vastagabb mint a hely a monoblokk és a váz között, ezért beékelődve rögzül. Persze ésszel.

Régi fém záró amúgy is csak úgy megy rá az újabb shimano monoblokkokra, hogy azt elötte körbetekered szigszalaggal picit (különben lötyög).

218
Jaxon képe

Olcsóbb, noname

Olcsóbb, noname monoblokkokon a hajtásoldali csésze is műanyag. Én is úgy tapasztaltam, hogy nehezebben megy be, mint a fém csésze, gondolom azért, hogy pontosan illeszkedjen a csapágyházba, talán még rá is szoruljon picit a csapágy külsejére, azáltal, hogy összenyomódik. Ezesetben nem éri olyan terhelés, ami ártana neki. Ha laza lenne, akkor a tengely csapágyastól mozogna, és így biztos eltörne a csésze, de ki az aki lógó monoblokkal teker? Hajtás közben a csészét érő terhelés eloszlik kb a csésze felén. Ahhoz hogy ilyen illesztés mellett pl elrepedjen, egy kisebb présgép ereje kellene, amit földi bringás aligha fejt ki rá.
Szvsz én nem aggódnék a műanyag miatt, talán meghúzni kell finomabban, de nem hímestojás, bírja.

219
compactegon képe

egyáltalán nem vagy az,

egyáltalán nem vagy az, én is megreccsentettem az enyémet. utána persze nehezebb kiszedni, úgyhogy óvatosan :)

220
Tibor_Nesze képe

Sziasztok! rövid leszek és

Sziasztok!

rövid leszek és tömör:

lehet rajta segíteni?

221
Jaxon képe

Necces a dolog. Gondolom van

Necces a dolog. Gondolom van benne furat a csavarnak, és ott roppant meg. Sajnos itt olyan vékony az anyag vastagsága, hogy sanszos a törés. Megpróbálni visszahozni meg kell, mert max elreped és akkor kuka vagy papucs csere, ha nem próbálod akkor nem tudod használni =>kuka, vagy dísztárgy.
Ha megbírja a visszahajtást, akkor csavat kell tenni a menetbe és meghúzni, hogy belülről támasszon és ne engedjen újra roppanni.
Ha papucscserés, akkor cseréltesd mindkettőt hátranyílóra, és azonnal többszörösét éri a váz:))

222
Tibor_Nesze képe

köszi! kuka biztos nem,

köszi!

kuka biztos nem, mert még zsír új a váz, gondolom leejtette a volt tulaj, de ezt elfelejtette közölni velem(az is mondhatnám, hogy leesett a kamionról, de most egy kicsit morci vagyok :-).

levonom a tanulságot, figyelem!
aki vázat megy venni próbáljon bele egy agyat, hogy jó-e a cucc, legközelebb én is így teszek.

apropó bikemag-on, hogy lehet utána keresni az embernek akitől vettem? szeretnék adni neki egy kurva nagy negatív feedback-et és elkaszálni az apróhirdetős karrierjét...

223
Gabika képe

Szerintem cseréld le a

Szerintem cseréld le a papucsot, ez így életveszély.

_________________________________________________________
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"

224
Tibor_Nesze képe

papucs csere lesz szerintem

papucs csere lesz szerintem is, pont ezen nem fogok spórólni...

225
Gabika képe

Ilyeneken tényleg ne, szar

Ilyeneken tényleg ne, szar érzés lehet, mikor megelőz a hátsókerék. :)
_________________________________________________________
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"

226
dome53 képe

A csere előtt egy

A csere előtt egy vázépítő mondhat okosabbat (Pl.Pajti Bá), lehet h. megmelegítve vissza lehet hajtani és nem lesz vele gond. De ezt természetesen szakember döntse el!

227
Tibor_Nesze képe

nem is tudom ide való-e a

nem is tudom ide való-e a kérdésem:

mi a különbség a hajtogatható illetve drótos külső guminál? arra lennék kíváncsi, hogy felszerelésben ill fenn maradásban mi a különbség.

Előre is köszi:

Tibor

228
Gabika képe

Én használok drótperemest

Én használok drótperemest (vittoria rubino) és kevlárost (michelin speedium 2) is 9-10 bar-on. Eddig semmi gáz nem volt egyikkel sem, a kevlárosnak is van olyan "tartása" mint a drótperemesnek.

Ami érdekes egy kicsit a kevláros gumiknál, hogy egyes felnikre nehezen mennek fel, ilyenkor jól jön egy kis szappan.
_________________________________________________________
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"

229
pata képe

egyes felnikre nehezen

egyes felnikre nehezen mennek fel, ilyenkor jól jön egy kis szappan

Lazán kapcsolódik: múltkor ezen akadtam ki, ki ad ilyesmiért pénzt?

230
Gabika képe

neeee, komolyan ezt nem

neeee, komolyan ezt nem hiszem el, hogy ezért valaki pénzt kiad. :)

_________________________________________________________
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"

231
Tibor_Nesze képe

jaaaaaaaj. ez durva...

jaaaaaaaj. ez durva...

232
p_a képe

Sziasztok! Kompatibilis

Sziasztok!

Kompatibilis egymással a Schimano Hg-40-es lánc és a SRAM Powerlink patentszem?

Ezt kaptam hozzá, de nem bírom összezárni. Szervízbe nem igazán tudom elcipelni a gépet, inkább megoldanám otthon.

233
pata képe

Ha figyelmesen elolvasod az

Ha figyelmesen elolvasod az általad belinkelt leírást a patentszemre, akkor látod, hogy "Felhasználható: PC-68, PC-58, PC-48 láncokhoz". Szóval hacsak nincs valami véletlen egybeesés, akkor én nem erőltetném. Vegyél kompatibilis láncot vagy patentszemet.

234
p_a képe

Köszönöm a gyors

Köszönöm a gyors választ. Olvastam a leírást is (linkelés előtt), de gondoltam megkérdem, mivel a lánchoz kaptam, hogy ehhez való. Nem figyeltem a típusát, csak miután nem sikerült felrakni.
Arra amúgy jól emlékszem, hogy a SRAM és a Schimano nem igazán szereti egymást?

235
pata képe

Nem szeretet kérdése,

Nem szeretet kérdése, hanem kompatibilitásé. A szabványos elemek kompatibilisak (pl négyszögtengelyes hajtókarok hozzávaló monoblokkal), van ami saját "szabvány", azok mással nem (Octalink csak Shimano), és van ami abszolút nem szabványos (pl patentszem ez a kategória), itt fel van sorolva hogy mi mivel megy. Ha belegondolsz, még mindig jobb a helyzet mint a kocsiknál, próbálnál meg egy Skodába Ford szélvédőt szerelni :-)

236
Jaxon képe

A patentszem is HG rendszer

A patentszem is HG rendszer való, így elvileg lehetne kompatibilis. A probléma oka valszeg az, hogy szélesebb a lánc, mint amire a patentszem való, így nem akadnak be a csapok. Ha így kaptad a boltban, vidd vissza és kérj olyat ami jó.

237
jszakolczai képe

Érdemes kazetta hézagolót

Érdemes kazetta hézagolót használni (8-as kazettán 7-es sor)?

238
Zsurmi képe

Igen. - Zsurmi

Igen.
-
Zsurmi

239
Nuvanda képe

Sziasztok! Shimano accera

Sziasztok!

Shimano accera (típusát még nem találtam meg, 2001-ben vettem) fékváltókarban eltört a középső tengely (illetve a felső menete a kikönnyítésnél), érdemes cserélni az egészet, vagy csak a csavart?

240
Névtelen képe

Hello! A kérdésem, hogy a

Hello!
A kérdésem, hogy a gyorszáras tengely ki tudom-e cserélni normál, anyás tengelyre, és ha igen, hogyan? teljesen szét kell szedni az agyat?
köszi

241
dobermann képe

hogy mire vagy képes,arra a

hogy mire vagy képes,arra a választ magadnak kell tudni.
Azért a lényeg: IGEN szét kell szedni.Fontos hozzá egy menetes tengely is :-)
Szerelés elkerülhető ezzel: http://bringabutik.hu/vasarlas/271/1615/ igaz ez nem anyás.
ne vedd sértésnek,de máskor tiszteld meg kis közösségünket azzal,hogy bejelentkezel...szerintem

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

242
Zsurmi képe

Attól függ, miért akar

Attól függ, miért akar menetes tengelyt. Én is használok ilyet, de nem ugyanaz a kettő.

Amúgy meg miért is kéne bejelentkezni, miért nem kérhet egy ismeretlen segítséget? Szerintem.

-
Zsurmi

243
Ores_ képe

Hali, van egy nagy

Hali, van egy nagy problémám...szanaszét hajlanak a hátsó tengelyeim (B+ trekking komplett kerék, mentes hátsó aggyal) a (Csepel)Sasban. Próbáltam már menetet fúrni bele és 2oldalon csavart beledugni (montimon ez 5éve hibátlanul működik pedig azzal ugrálok, túrázok, hegyre fel-le megyek), de az is elhajlott a legutóbbi nightride alkalmával:(

Boltokban azt ajánlották, hogy vegyek kazettás agyat...egyik helyen B+ flip flop 10ért (1sebi,fix) a másikon novatec szintén 10körül vagy 7sebességeshez való shimano távtartó gyűrűkkel 4500ért (1 sebisen használom, letört a váltó és rájöttem, h nem is kell:)

Szóval tényleg nincs más megoldás csak az új agy, és HA nincs akkor milyet érdemes? (heti kb 250km-t tekerek ezzel a bringával...szóval lehetőleg bírja a terhelést)

244
norbijúzer képe

nekem pár éve volt

nekem pár éve volt hasonló problémám, a menetes agyam sorra görbítette a teret, ja nem, a tengelyeket.
aztán nekem is kazettás agy lett a megoldás, azóta nincs gond. nem volt olcsó mulatság, de megérte.
nekem kb 7ezer volt a shimano RX-100 2 éve. és ha már úgyis fűzni kellett, akkor komplett új kerék lett, mert a régi felnit nem lett volna érdemes újra felhasználni.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

245
Ores_ képe

bocs, h megint kérdezek, de

bocs, h megint kérdezek, de mik a tapasztalataid az RX100-asról?
Mert láttam 4800ért és ha jó akkor megvenném, tennék rá 1 lánckereket és távtartókat. Így ha sűrűn kéne Budára járnom, elég lenne feltenni egy régi váltót és egy fogaskeréksort.

246
norbijúzer képe

egyszer kellett kónuszt

egyszer kellett kónuszt cserélni, egyszer pedig a racsnit, mert a sorozatos sólé megártott neki. de ebben benne van kb 15ezer kilcsi futárkodás.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

247
norbijúzer képe

a probléma egyébként

a probléma egyébként abból adódik, hogy a menetes agynál túl messze kerül egymástól a tengelyen a két pont, ahol a terhelést kapja ellentétes irányból. a papucs és a csapágyazás között 4-5 centi is lehet, az egyik fentről üti, a másik lentről, úgyhogy előbbutóbb elgörbül, ha városban tényleg igénybe van véve (és a heti 250 az már elég jó igénybevétel).
a kazettás agynál a racsni oldalán sokkal kíjjebb van a csapágyazás, közelebb a papucshoz, ezért jobban bírja a strapát.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

248
Ores_ képe

Köszi a választ, most már

Köszi a választ, most már biztos, h új agy lesz és az is, h 1sebis...már csak a milyet és a hogy szerzek rá pénzt a kérdés:D

249
Jurij_87 képe

Üdvözletem, a kérdésem

Üdvözletem, a kérdésem az volna, hogy egy monti villanyakba bmilyen kormányszár illeszthető e? (természetesen az átmérőt azért figyelembe véve) A kérdés azért merült fel, mert vásároltam hosszabb kormányszárat, ami ahhoz hasonló, amit tanyabicikliknél is használnak, így nem ékkel, hanem dióval lehet megszorítani, talán ebből adódóan a kormány bal szélére támaszkodva recseg. Esetleg mivel hosszabb a kormányszár, így nagyobb terhelés van a villanyakon és ezért jelentkezik ez?

250
Hmaci képe

Szép napot! Surikám

Szép napot!

Surikám megérett a komplett generálra, illetve felújításra, és bevallom őszintén, eddig különösebben nem bontottam meg (mivel annyira összepasszolt minden, működtek a dolgok, ahogy kell), így azt se nagyon tudtam, hogy milyen lánc van rajta, milyen fogassor...
Sajnos úgy néz ki, hogy a fogassor legkisebb, 13-as kereke kicsit töredezett, nem vészes, milliméteres az eltérés, de szerintem újat fogok venni, a régi max vésztartalék lesz. Valamint a lánc már nagyon meg van nyúlva. Kiderült, hogy Sram Pc-38-as van rajta, amit eddig nem nagyon találtam neten. Ami viszont meglepett, hogy ez eredetileg 8 sebességesre van, míg Surikámon 7 sebességes fogassor van. Bár működött rendesen, azért megkérdezném, hogy van-e különösebb gond, ha így vannak párosítva a dolgok? (esetleg nincs valakinek elfekvőben egy ilyen új lánca?)
Valamint ha cserélem a fogassort, illetve a láncot, akkor az első traktust, lánctányérostól még megtarthatom nem? Eléggé rendben van, és bár leginkább a 2. tányért használtam, szerintem egészen újszerű. Bár most a nagyra fogok átállni, szal ha azt koptatom még jó lesz az újdonságokkal is, nem de ugye bár?:-) Köszi előre is a segítséget!

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

Inkább cseréld le a komplett bringát, vagy a kerekeit, de soha ne vegyél drótperemes külsőt, ezt vésd az agyadba, a kezedre, a faladra, bárhova

251
jszakolczai képe

A 8-as láncok

A 8-as láncok természetesen kompatibilisek lefelé 7-es, 6-os rendszerrel is. Csak ilyeneket már nem igazán forgalmazznak, ezért írják rá a 8-at (de a legtöbb láncra ki is van írva, hogy 6-7-8). Én Sram PC-830-at nyúzok, kiválóan teszi a dolgát (és olcsó).
Az első lánctányérokkal elméletileg nem lesz gond, főleg ha nem túl kopottak (Hány km van benne?). De ezt sajnos csak megtapasztalni lehet. Előfordulhat, hogy valami nem tökéletesen kopott be, és ugrik rajta a lánc. Lehet, hogy vannak erre praktikák, de én inkább cserélném a hajtóművet is, ha ez a helyzet.

252
Hmaci képe

800-zal vettem, én kb

800-zal vettem, én kb 2-3000-et raktam bele. Igen, igazából a láncugrástól félek a legjobban, azért is szeretném lecserélni a fogassort a lánccal együtt (a láncot mindenképp kell). Amúgy én is a 830-ast néztem ki magamnak. Cserélni meg nem nagyon szeretném a hajtóművet, mert RSX, és újonnan ilyet már nem találok, ráadásul nem is olcsó, a fogas és a lánc még belefér, ez már nem nagyon... bár igazából csak a középső tányért kell... na mind1, még megfontolom. Köszi a segítséget!

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

Inkább cseréld le a komplett bringát, vagy a kerekeit, de soha ne vegyél drótperemes külsőt, ezt vésd az agyadba, a kezedre, a faladra, bárhova

253
jszakolczai képe

Ha nem ugrik

Ha nem ugrik (valószínűleg nem fog), akkor nem kell. Próbáld ki!

Nekem egy 5000 km-es névtelen, gazdaságos hajtómű (aminek a tányérjai 1-2 ezer km alatt elhajlottak) sem ugrott új lánccal és racsnival. Azóta már rég lecseréltem. Szóval nagyon kicsi az esélye, hogy egy jobb minőségű cucc, (pláne, hogy nem túl sok van benne) ugrani fog.

254
norbijúzer képe

nekem az rx100-as hajtómű

nekem az rx100-as hajtómű már vagy 20000 (húszezer) km-t ment és a nagytányérja lett egyszer cserélve, a kicsi még bírja (pedig azt használtam többet, fura)
de lánctányért simán lehet rá újat venni, nem kell azért az egész drága hajtóművet cserélni!
és ha nem is ugrik, meg ilyesmi, akkor tényleg ne cseréld.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

255
Hmaci képe

Oh, ez biztató, akkor még

Oh, ez biztató, akkor még hagyom, messze van még a 20000:-) Bár azon leszek.

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

Inkább cseréld le a komplett bringát, vagy a kerekeit, de soha ne vegyél drótperemes külsőt, ezt vésd az agyadba, a kezedre, a faladra, bárhova

256
kare777 képe

Hi! Azt szeretném

Hi!

Azt szeretném kérdezni, hogy klipsz szíjat hogyan kell rendeltetés szerűen fűzni, felrakni, rá csavarni és tenni?

257
-ogre- képe

régebben úgy csináltam,

régebben úgy csináltam, hogy a szíj csatja a külső oldalon a cipőtalp magasságában legyen, de úgy nehéz belelépni. most már úgy fűzöm, hogy a csat közvetlenül a klipsz bújtatója mellett legyen. ez régebbi bőrszíjnál nem feltétlenül jó.
ha a bújtatón átment, akkor a pedálba fűzöd, a pedálon belül egyet tekersz rajta, így nem fog csúszkálni, majd a külső lukon kivezeted.
a csatok nem mind egyformák, általában elég könnyű rájönni, hogyan kell befűzni.
amire figyelj, hogy hagyományos pedálnál sokszor szimmetrikusan van kialakítva a szíjnak a lyuk, és láttam már olyat, hogy valaki az elölre esőbe fűzte a cuccot, ami tök hülyeség.

×
ogreflikker

258
kare képe

köszi, de inkább

köszi, de inkább megváltam tőle, mert idegesített.

259
csutee képe

Sziasztok! A hátsó és az

Sziasztok!
A hátsó és az első váltó helyett szeretnék single speedet felrakni, s nem tudom mit kell hozzá venni, s milyet.Elég egy racsni hátulra, vagy agyat kell cserélni hozzá?

260
pata képe

Hát ha a váltót

Hát ha a váltót beállítod egy adott fokozatra, akkor onnantól single speed, nem?

Ha akarod, akkor lecserélheted a hátsó sort meg a hajtókart, és ha nem csúszópapucsos, akkor ha leveszed a váltót akkor kell egy láncfeszítő, de sok értelmét nem látom. Igaz annak se, hogy valaki átalakítson egy váltós bringát SS-é, ha amúgy működik. Használd SS-ként.

261
mcysh képe

Használd SS-ként. Ezzel

Használd SS-ként.

Ezzel nem értek egyet. Az ideális sebességfokozat váltós biciklinél nem feltétlenül jár együtt az ideális láncvonallal. Ráadásul az egysebességes lánc meg a vastagabb lánctányérok stabilabbak is.

Hajtóművet nem kell cserélni, csak első lánckereket meg láncot, és ha menetes a hátsóagy, megfelelő hézagolással fel lehet tenni egy nem túl gagyi bmx-racsnit, aztán hajrá. (Nagyon jó félláncszemes láncokat lehet kapni, szerintem még a láncfeszítő is fölösleges.

===
bácsi a biciklin

262
Sakura képe

Hali, Tanácsot szeretnék

Hali,

Tanácsot szeretnék kérni. mongoose 450 első féktárcsa nyikorog menet közben, azt mondanám, hogy üt.... mi a teendő? lehet vhogy állítani?

Mongoose 450

263
dobermann képe

a bringád

a bringád forgalmazójánál a megoldás
http://www.mali.hu/index.php/hu/kiegeszitok/80-marokszerszamok/563-alt-2...

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

264
Sakura képe

köszönettel... Mongoose

köszönettel...

Mongoose 450

265
jszakolczai képe

Nincs valakinek elfekvőben

Nincs valakinek elfekvőben 2 db pedálprizmája? Sehol nem találok.

266
jszakolczai képe

Nincs valakinek elfekvőben

Nincs valakinek elfekvőben 2 db pedálprizmája (fémpedálra)? Sehol nem találok.

267
jszakolczai képe

Nincs valakinek elfekvőben

Nincs valakinek elfekvőben 2 db pedálprizmája (fémpedálra, nem az a műanyag becsúsztatós)? Sehol nem találok.

268
feb képe

Most akkor hány kell

Most akkor hány kell összesen?
Megnézem otthon, mert nálunk mindig leesik, aztán lusta vagyok visszafabrikálni.

269
jszakolczai képe

2 db. A gyári 4 mind

2 db. A gyári 4 mind leesett a pedálról. 2 volt itthon, azokat pótoltam, de jobban nézne ki, ha már lenne mindenhol.

Köszi.

270
-ogre- képe

lehet kapni csavaros

lehet kapni csavaros pedálprizmát elég sok helyen. a sprintemen pl olyan van, mert a gyáriakat elvesztettem. most nem fog lejönni, csak ha én akarom :D

×
ogreflikker

271
kare képe

na, asszonnya, hogy elnyalt

na, asszonnya, hogy elnyalt hajtókarmenetű jobbos (nemúgy) hajtókart kalapácsoláson kívűl hogyan lehet levarázsolni?

272
wackor képe

furesz. flex. | blog |

furesz. flex.

| blog | budapest fixed gear |

273
Gabika képe

Elméletileg lehet kapni

Elméletileg lehet kapni egyel nagyobb menetmetszős hajtókarleszedőt direkt erre a célra...hogy hol azt ne kérdezd.

De ha amúgy is kuka lesz a vége, akkor ahogy Wackor írta flex+fűrész.

-----------
"...mert, minél nagyobb a gumicsizma, annál nagyobb a riszpekt!"

274
Nesze nincs bejelentkezve képe

jaaaaaaaaaj vadi új mono

jaaaaaaaaaj vadi új mono lett belerakva és arról kéne levarázsolni...

275
wackor képe

attol meg le lehet

attol meg le lehet fureszelni. ha alu a hajtokar, akkor eleg konnyen viszi a furesz, igazabol eleg, ha a tengellyel parhuzamosan, kozvetlenul a tengely mellett lefureszelsz egy kis darabot, akkor utana mar enged annyit az anyag, hogy leesik rola. en mar csinaltam ilyet.

| blog | budapest fixed gear |

276
Nesze nincs bejelentkezve képe

shimano 600-as cucc azt

shimano 600-as cucc azt hiszem. sajnálom, hogy tönkrement... :-(

277
wackor képe

hat azert tenyleg kar.

hat azert tenyleg kar. esetleg, probald meg meg azt, hogy ha nem ment teljesen tonkre a menet, akkor tegyel be a lehuzo es a hajtokar menet koze egy sorosdoboz darabot, hatha belekap annyira, hogy talan le lehet huzni.

| blog | budapest fixed gear |

278
Tibor_Nesze képe

megpróbáljuk! köszi a

megpróbáljuk! köszi a tippet, de ha már az eredetit elrontotta lehet ez kevés, azért kipróbáljuk!

279
Drake Ramoray képe

Csapágylehúzót

Csapágylehúzót próbáltatok már? Bármelyik autószervizben találtok. Azzal le lehet rángatni további sérülés nélkül a hajtókart.

280
wackor képe

nem hinnem, hogy befer a

nem hinnem, hogy befer a hajtomukar es a kozepcsapagy-csesze koze.

| blog | budapest fixed gear |

281
Fly képe

En a traktorrol azzal

En a traktorrol azzal szedtem le a rokkant hajtomuvet...befert.

282
Pule képe

Remélem nem túlságosan

Remélem nem túlságosan off a kérdésem.
Olvasgattam a Tektro oldalát és megtaláltam
a Mini-v féket. A kérdés,hogy milyen jellegű kart igényel a tökéletes működéshez? Az angolom nem veszett fejsze,de számomra nem volt egyértelmű.
Van olyan karjuk ami mini-v és caliper, vagyis patkó fékekhez való. Ez egyértelmű,de ha a patkóhoz való kar működteti akkor a canti típusú karokkal is működik és v-fékhez való karral nem ideális?
Nem mintha lenne esélyem kapni egyet kis hazánkban,de nagyon érdekel a véleményetek!
http://www.tektro.com/02products/10qb.php

283
jszakolczai képe

Én úgy tudom, hogy

Én úgy tudom, hogy cantihoz való fékkar kell a mini v-fékhez. A normál v-fékes nem jó, nem lesz fékhatásod, csak odarántja a pofákat.

284
Bikerman képe

Hali! Van egy alu monti

Hali!

Van egy alu monti vázam (Merida TFS), amiben a jobb oldalon be van rágódva a monoblokk menete. A javításban kéne segítség, hogy van-e valakinek ekkora menetfúrója, ill. tud-e olyan szervízt, ahol megtudják csinálni.
Ötleteket, címet, telefonszámot, akármit, légyszi mailben: battabikee [kukac] gmail [pont] com

Köszönöm!

285
jszakolczai képe

Csak egy ötlet: Én

Csak egy ötlet: Én felhívnám a Bajnokot, valószínűleg értenek hozzá.

286
Bikerman képe

Ma még dzsesszelek egyet a

Ma még dzsesszelek egyet a vázzal, de pénteken felhívom őket. Köszi a tippet!

287
jszakolczai képe

Adjatok ötletet,

Adjatok ötletet, légyszi!
Mi zöröghet az első átdobó/középcsapágy környékén? Csak tekerés közben, és minden fokozatban zörög, tehát kizárt, hogy hozzáér a lánc átdobóhoz. Mintha hátrafelé tekerve nem csinálná, de lehet, hogy a racsni hangja elnyomja. Fejjel lefelé fordítva a bringát sem zörög. Amiket én már megnéztem:
- kulacstartó csavarjai meghúzva
- lánctányérok csavarjai meghúzva
- nadrágvédő műanyag csavarjai meghúzva
- első váltó bilincse meghúzva

288
jszakolczai képe

Adjatok ötletet,

Adjatok ötletet, légyszi!
Mi zöröghet az első átdobó/középcsapágy környékén? Csak tekerés közben, és minden fokozatban zörög, tehát kizárt, hogy hozzáér a lánc átdobóhoz. Mintha hátrafelé tekerve nem csinálná, de lehet, hogy a racsni hangja elnyomja. Fejjel lefelé fordítva a bringát sem zörög. Amiket én már megnéztem:
- kulacstartó csavarjai meghúzva
- lánctányérok csavarjai meghúzva
- nadrágvédő műanyag csavarjai meghúzva
- első váltó bilincse meghúzva

Köszi.

289
pata képe

Ha leveszed a láncot és

Ha leveszed a láncot és úgy tekered a hajtókart, akkor is zörög?

290
Drody képe

Sziasztok! Van egy ilyen

Sziasztok!

Van egy ilyen típusú pálcás sárvédőm. Sajnos pár hónapja egy esés következtében az egyik felénél a műanyag "csukló" eltörött. Eleinte sufnituningoltam, ez egy darabig jó is volt, de a napokban végképp megadta magát. Csak ezért nem szeretnék venni egy egész szettet, viszont külön pálcát sehol sem lehet kapni.

Volna esetleg valakinek egy pár felesleges pálcája? :-/

........................
Formaharc és sci-fi.

291
norbijúzer képe

szerintem kérdezd meg a

szerintem kérdezd meg a pajta szervizben, ott szokott lenni sok pálca, talán adnak külön is.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

292
jszakolczai képe

A csuklót nem igazán

A csuklót nem igazán értem (fáradt vagyok), de van ilyen pálcából akár 4 felesleges példányom is, ha kell.

293
Drody képe

Fú ebből kettő darab

Fú ebből kettő darab szuper volna! :-)

(Nekem az eredeti olyan, hogy ahol a villához kell csavarozni, ott nem ilyen fém hurok van, hanem egy műanyag "bilincs"...)

Merre vagy elérhető? Sört vagy whiskit vagy bort szeretsz? :-)

Ment e-mail a kapcsolatin. :-)
........................
Formaharc és sci-fi.

294
Hmaci képe

Kompatibilitási kérdésem

Kompatibilitási kérdésem lenne. Régi, hat sebességes Moserhez kellene új lánc. Ofmega hajtómű, talán campa fogassor, a váltók campák. Milyen külön kellene campa láncot vennem (nem láttam még ilyet és idáig nem is találtam neten ilyet), vagy simán jó egy sram pc-830, vagy mennyi, most nem tudom. Azt vágom, hogy a shimano és campa nem komálják egymás és nem okésak, de akkor a sram a nevető harmadik? Köszi előre is a segítséget!

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

Inkább cseréld le a komplett bringát, vagy a kerekeit, de soha ne vegyél drótperemes külsőt, ezt vésd az agyadba, a kezedre, a faladra, bárhova

295
-ogre- képe

pl shimano ug 3b, sram pc48,

pl shimano ug 3b, sram pc48, ha még létezik. minden esetre 5-7ig jó bármilyen lánc. ha tutira akarsz menni, rétez favorit, cseh lánc, 10-12 sebességes bicókhoz. ár-értékben nagyon jó.

×
ogreflikker

296
Hmaci képe

Köszi! A 10-12 sebességen

Köszi! A 10-12 sebességen meglepődtem, de leesett hogy érted:-)

---------------------------------------------------

Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)

Inkább cseréld le a komplett bringát, vagy a kerekeit, de soha ne vegyél drótperemes külsőt, ezt vésd az agyadba, a kezedre, a faladra, bárhova

297
-ogre- képe

én még beleszámolom a

én még beleszámolom a hajtóművet is. elvégre összesen annyi sebesség van a bringán :)

×
ogreflikker

298
peet képe

Sziasztok, A régi

Sziasztok,

A régi klasszikus szétszedhető középső aggyal kapcsolatos kérdésem lenne:
Szétpergett az egyik oldali csapágy, erre én kicseréltem mindkettőt, megpucoltam, zsíroztam az egészet, összeraktam és most 20 km után ugyan az a keserves nyekergés, "morzsoló érzés" jelentkezett hajtás közben.

Én csináltam rosszul valamit, vagy szimplán gagyi a konstrukció? Érdemes foglalkozni vele, vagy rakassak bele egy monoblokkos hajtóművet?

Ez egy viszonylag gagyi (Hauser) MTB, a középtengelyre 1996-os dátum van beleütve. A helyi bringaszervizes srác azt mondta, hogy ezekben még rendes anyag van, ne cseréljem.

Napi 40 km-t kéne kibírnia és szeretem tempósan rakni neki. Egyáltalán van értelme foglalkozni vele, vagy a rendbehozás árából már vehetek megbízható strapabíró használt gépet?

Köszi.

Védd magad!
----------------------------------------
Ezer éves piros-fekete MTB, piros csíkos bukó, rettentő kék kesztyű, hátizsákon Safeboot-mellény.

299
norbijúzer képe

ha nem kell menetet vágni,

ha nem kell menetet vágni, akkor 3-4000-ből megúszod a monoblokkot munkadíjjal együtt.
mindenképp jobb konstrukció, mint a csészés-csapágyas.

a régi montimban nekem is ilyen gondom volt, már az agybaj kerülgetett, aztán a monoblokk beszerelés után soha többet nem kellett a középcsapággyal foglalkozni.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

300
peet képe

Ez jól hangzik! A

Ez jól hangzik!

A kiválasztásban kérnék még segítséget. Nem akarok űrtechnológiát, viszont szeretném, ha a napi 40-et tényleg kibírná --> nem szeretnék gagyit.

Védd magad!
----------------------------------------
Ezer éves piros-fekete MTB, piros csíkos bukó, rettentő kék kesztyű, hátizsákon Safeboot-mellény.