Újabb topic nyitása vált szükségessé, annyira pörög a szervíz téma. De ne fogjátok vissza magatokat, had gyarapodjon a nagy közös tudás!
Az előzmények itt: I. rész - II. rész
Az eredeti nyitószövek pedig:
"Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak."

Meg is nyitnám tisztelettel:
Mi a manóért recseg, ropog, csörög egy 1500 km-es lánc? Sram PC-830-ról van szó, és az utóbbi 500 km-en kezdte a fesztivált. Most levettem, beáztattam szépen, újrakentem, de szörnyen recseg elöl és hátul is. Egy kicsit mintha hosszabb lenne a kelleténél (legnagyobb áttételben nem teljesen függőleges a váltó kanala). Ennek a lazaságnak ugye nem kéne okoznia ezt az égszakadás-földindulás hangzavart?
Azt mondják, hogy az oldószer bemossa a görgők alá a piszkot, ami ezáltal gyorsabban koptatja a lánc elemeit. Ezáltal hamarabb megnyúlik.
###
# Direkt Metanolos Üzemanyagcellával ellátott buszokat Budapestre!
###
Ha bemossa, akkor egy idő után ki is, nem?
A franc se tudja már, hogy hogy kell karbantartani a láncot. Még két hasonló véleményt sem hallani. :)
nyúlást mértél? fogaskerekek épek?
Gyakorlatilag tök új (max. 2000 km-es elemek) a hajtásrendszer. Nyúlást én otthon nem tudok mérni, de nem szabadna ilyen rövid idő alatt meghalni a láncnak. Lehet, hogy beviszem valami szervízbe, mert ezzel a lánccal nagy gubanc lehet. Most viszem jól megjáratni, hátha a nagy áztatás után ez kell neki.
Periodikusan zörög, vagy állandóan ugyanúgy?
Amúgy egy láncnyúlásmérő idomot érdemes venni, nem kerül sokba és nagyon hasznos. Mondjuk az is igaz, hogy ezzel a hozzáállással gyűjt az ember össze egy fél szobányi vackot :-)
Folyamatosan ugyanúgy. Hátrafelé tekerve viszont nem feltűnő. Áztatás utáni 80 km-en tegnap már be kellett volna járódnia, de nem tette.
Ha képes volt 1500 km alatt, tök kíméletes használat mellett megnyúlni a lánc, akkor többet Sramot biztosan nem veszek.
Lancnyulast egy vonalzoval lehet merni.
Sheldon Brown portaljan talasz leirast.
Ime egy forditas (utolso bekezdes):
http://matuzmaster.hu/cikkek/lanckarbantartas/
Jo szerelest!
Köszi az ötletet. Megmértem, ez tökéletesen szép 30,5 cm. Na, most kellene okosnak lenni...
Ezt a problemat tavolrol meglehetosen nehezkes boncolgatni.
Ha van egy jo szerviz a kozelben, lehet
erdemes megkerdezni, hogy egy diagnozisra betolhatod e.
Tipp: Elkepzelheto e, hogy nem a lancbol jon a hang?
Lehet hogy a nyeregcso/kozepresz/hajtomu/lanctanyer ad ki hangot?
A hang tuti a láncből jön. El is nézek vele valami szervízbe.
Ha még mindig zörög:
Én is kimostam (100 km-es lánc), feltettem, és zörgött. Megfordítottam (hossztengelye vonalában), és úgy már jó!
Hogyan tudom meg, hgoy milyen monoblokk kell egy adott hajtáshoz és adott agyhoz?
pl.: shimano exage (hercehurcás)+ MICHE Primato Pistard
Mármint hogy láncvonalat beállítani? Agynak meg szokták adni a láncvonalát, a többi általában próbálgatás. Néhány gyártó ad meg monoblokk+hajtókar láncvonal-adatokat, de ritka. Sheldon Brown honlapján van táblázat pár dologról.
http://sheldonbrown.com/gloss_ca-m.html#chainline1
Köszi Pata! akkor muszály lesz boltokat nézegetnem ezügyben
szereny tudasom szerint a ketto uti egymast. Az exage ui. japan JIS rendszeru negyszogtengely szoge van, a Miche pedig regi Campagnolo, vagy masneven ISO rendszeru. Ramenni ramegy, de vagy nem fekszik fel teljesen vagy allandoan lelazul.
http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html#square
| blog | budapest fixed gear |
ha normál csapis menetes az agy, és ss-t vagy fixit csinálsz, akkor simán fűzheted középre, így kicsit jobbra tolódik a láncvonal. ezzel elég sokat tudsz nyerni, és nem kell nemlétező kis méreteket hajkurászni.
kettes pont, rakd fel hátul is, elöl is a hajtást, mérd le a meglevő tengellyel.
ha ez megvan, szétkapod, leméred a meglevő tengelyt, ha rá van esetleg írva a kódja, úgy kibányászhatod a sheldon brown féle táblázatból.
ezután megnézed, hova kéne essen, és kiszámolod, mennyivel kell kisebb vagy nagyobb, mint most van. ergo nem kell nagyon próbálgatni.
ami ebbe belejátszhat, hogy van olyan ss gépem, amin milire jó volt a láncvonal, és mégsem működött. kénytelen voltam picit "ferdíteni", és azóta jó. de ez vszeg egy erős kivétel.
jól látom, hogy ez "az" a váz? :)
ogreflikker
igen tőled van a váz! anyagiak miatt lassan haladok, de most minden hónapban kap valamit és talán őszre meglesz a bringa
a hátsó agy flip-flop és célom is variálva használni, (de majd meglátom) szóval szimetrikusan lesz fűzve a kerék
Létezik minőségi (duplafalú-szegecselt) 590-es vagy 584-es felni elérhető árban? Lehet, hogy nem jól mondom a méretet, 590/37-es vagy 584/37-es külsőhöz való kellene. Ogre Angliából tudna hozatni 20 font + postaköltségért, ennél olcsóbbat és egyszerűbbet tud valaki mondani?
===
bácsi a biciklin
Pár éve próbáltam én is keresni, gyakorlatilag nincs. Külföldön néha van, de csak a speckóbb boltokban, pl Harris.
Nekem van otthon egy acél, vagy kettő, bele is van fűzve kerék. Régi KTM-ből. Nem fékbarát, csúszik mint a fene. Ha kell írj privátba.
Köszi szépen! Később lesz majd aktuális, pár hétig még tesztüzemben van a bicikli, aztán dől el a sorsa. Ha úgy alakul, jelentkezem. (A fékbarátság nem döntő szempont, kontrás-agyváltós a gép.)
===
bácsi a biciklin
Üdv!
25-30 év körüli Centurion outim hátsó kerekében akkora nyolcas lett, hogy kidobandó. Az agy és racsni használható, új kerék fűzésére be is vittem egy szervízbe a megferdült kereket, de több mint egy hónapja nem jutnak dűlőre (centrírozni esélytelen), mert állítólag nehéz beszerezni 36 küllős 622-es abroncsot.
Tanácsot kérnék, hogy hol keressek ilyen komplett kereket, vagy 36 küllős abroncsot, ami passzol a bicómhoz. Gondoltam arra is, hogy veszek egy régi leharcolt bringát, de nincs kedvem rohangászni, ráadásul nem értek annyira hozzá, hogy ránézésre tudjam, hogy jó e az én outimhoz.
Köszi előre is!
a szerelod melyik orszagban lakik?!
http://href.hu/x/92vl
| blog | budapest fixed gear |
Szerintem válts szerelőt. Ha esetleg kell egy pár ezüstszínű Rigida Zac 2000 (duplafalú-szegecselt, vadiúj, nem volt fűzve), szólj privátban.
===
bácsi a biciklin
nekem van alacsony profilú duplafalú szegecselt oldschool outi felnim. matrica nincs rajta, szerintem mavic szintű lehet (szép és jó galli agyakkal és rozsdamentes küllőkkel volt fűzve gyárilag). sajnos a párjából hiányzik egy szegecs, ezért áll a padláson.
ogreflikker
szerelődet nem akarod leváltani? az lenne a legjobb megoldás.
-----------
Figyelem a műsorban csúnya szavak hangzanak el, megtekintésüket semmilyen korosztálynak nem ajánljuk!
Ő nem a szerelőm, csak egy olyan egyén, aki a legközelebb dolgozik a pecómhoz, és oda vittem SOS, de már rég megbántam. Gondoltam is hogy szóvá teszem a lehúzós bringaboltok listájában.
Egyébként kösz a felajánlásokat!
A mavic is nagyon jó és oldschoolban még tuti az Ambrosio Excursion 622 is! Esetleg Vuelta Airline ha nem üti nagyon a design-t. amugy Ambrosio.
XaB
--------------------
zöld-fehér-piros Dancelli
Supercorsa, sárga sisak.
hátszelet! ragmeg!
Sziasztok,
sikerült beszereznem egy kormányt 26mm-es befogóval.
Adott hozzá egy menetes villa és szeretném valahogy a kettőt összeaplikálni.
A mostani stucni 25,4mm befogóval bír, így kellene vennem egy másikat, de nem találok normál árban. max 10000 körül.
Valamint szeretnék minél rövidebb stucnit, hogy ne kelljen nagyon előre hajolnom.
Namost körülnéztem milyen lehetőségeim vannak, így jutottam a menetes-AHEAD adapter + ahead stucni-ig.
Viszont rövid stucniban - ami tetszik is - csak olyat találtam ami 25,4mm-es bontható.
Itt jön a kérdés, hogy vajon mennyire kultúrált ha a 26mm es kormányt befogom a 25,4mm-es bontható stucniba?
Esetleg van valakinek jobb ötlete erre?
Mennyire életképes ez a megoldás? Vadásszak inkább menetes 26os stucnira?
Minden vélemény, megoldás érdekelne!
Köszi Sz
Itt jön a kérdés, hogy vajon mennyire kultúrált ha a 26mm es kormányt befogom a 25,4mm-es bontható stucniba?
Ennyire:
http://alleycat.hu/blog/20090509/cinalj-nekem-egy-kormanyt#mutasd-a-kepe...
Fórumba kitettem.
........................
Formaharc és sci-fi.
Mi a nyavajáért húzza túl a Shimano gyárilag a (középkategóriás) csapágyait? Mostanában két Deore agynál, és egy pár 520-as SPD pedálnál volt szerencsém irtóra megtépett kónusszal találkozni. Alig forgott. Nem tragédia, szétkapom, bezsírozom, beállítom. De mi van a gyárilag ilyenekkel szerelt bringákkal? Ezek a csapágyak pár száz km alatt porrá darálódnának.
ha shimano, akkor a "szétkapom, bezsírozom, beállítom" akciót még a használat megkezdése előtt kell megejteni.
az enyémben kb. 1 hét alatt kilazult a csapágy, kézzel lehetett tekergetni a kónuszt. egy másikon a kazettatest lötyögött. de más alkatrészeikkel is vannak gondok.
Mi nyikorog?
Új monoblokkot kapott a montim. Mégis úrja ugyan az a nyikorgás jött elő belőle, mint amit még a hagyományos csapágyas megoldással hallottam. Csak akkor nyekereg, ha nyomatékkal rakom neki, akkor is csak a "2 órai" pedáll állás és a "6 órai" állás között, a bal és jobb oldalon eltérő hanggal: nyik-nyek-nyik-nyek, ilyen ha odalépek neki.
Mivel a monoblokk vadi új (80 km-es), azt kizárnám. De akkor mi nyikorog? Pedálból is új van fent. Lehet, hogy a váz gyenge és csavarodik, azt hallom? Egyszerűen nincs ötletem. Kis nyomatékkal semmi hangja.
Mi nyikoroghat még ott középen? Segítsetek! Köszi.
Védd magad!
----------------------------------------
Ezer éves piros-fekete MTB, piros csíkos bukó, rettentő kék kesztyű, hátizsákon Safeboot-mellény.
Ilyen hangokat az én Montana montim is adott ki magából... én se jöttem rá, hogy mi az. (Nem is sűrűn használom; itthon van)
Láncot nézted már? Ha szétkopott, akkor nyekereghet, és ezt jellemzően nagy nyomatéknál teszi.
köszi megnézem. nemrég átmostam többször is wd40-nnel és utána megkentem varrógépolajjal. A fölösleget letöröltem. A tányérok elöl és a kiskerekek hátul szintén tiszták. A hajtóműben van egy 8as.
Milyen jelei vannak még a túlzott lánckopásnak?
Védd magad!
Kék-fehér Simplon, piros csíkos bukó, rettentő kék kesztyű, lámpa a sisakon.
Mekkora a 8-as a hajtóművön? Nem lehet, hogy annyit kóvályog, hogy az átdobóhoz hozzáér a lánc? Ha mindig azonos hajtókarállásnál jelentkezik a zaj az emiatt lehet.
"nyúlás"
http://www.sheldonbrown.com/chains.html#wear
Akkora a nyolcas,hogy hol egyik, hol másik oldalon ér hozzá az átdobóhoz. De az másféle hang, tiszta fémes-láncos recegős súrlódás.
Ami aggaszt, az a nyikorgás, ami nyomatéknál jelentkezik...
Megnézem a nyúlást.
Védd magad!
A hang nem biztos hogy középről jön, nézd meg hogy a hátsókerék megvan-e húzva. Gyors zárnál ha nincs meghúzva előfordul nyomatéknál nyikorgás.
nem volt még időm foglalkozni vele, de nincs gyorszár és meg van húzva. köszi a tippet.
Védd magad!
Esetleg a hajtókar nem illeszkedik pontosan a tengelyre. Ha a monoblokk új, akkor a hajtókar lehet esetleg kopott, és az a kis holtjáték adhatja ki a nyekergést. Jobb ötletem nincs.
dobákpeti
"Why don't you ask the kids at Tiananmen square?
Was fashion the reason why they were there?"
petiBlog
Ez viszont lehet, mert többször is lelazult már a hajtókar még a régi tengelyen. köszi a tippet.
Védd magad!
Shimano 600-as fékváltókar: hogy férek hozzá a bovdenekhez, hogy ki tudjam kötni őket?
........................
Formaharc és sci-fi.
Valamit találtam, mindjárt megpróbálom ez alapján:
http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_6C80D_001...
........................
Formaharc és sci-fi.
Ú te, mit kerestem én ezeket a doksikat... Ugyan nem 600-as, de ilyen kell nekem is. Kösz.
Igazán nincs mit. :-)
........................
Formaharc és sci-fi.
Hol tudok venni olyan szerszámot, amivel a cartidge rendszerű pedálok tengelyegységét tudom kicsavarni (felső rajz)? Az is segítene, ha megtudnám, mi a tisztességes neve.
Köszi.
Ez ránézésre Shimano TL-PD40-es típusszámú szerszám. Pár-száz forint, de nagyon nehézkes a hozzájutás (Shimi forgalmazó.... :S), amúgy műanyagból van...
Ha nem kell saját, és megmondod merre fele laksz, kölcsönadom, persze ha megoldható a tali..
Milyen hátsó gyorszárat ajánlotok outira városba? CrMo, ugye? Ez itten gagyi, vagy már jó? Ha ideiglenesen monti gyorszárat tettem fel, akkor nem fog kiesni a kerék, ugye?
===
láma a biciklin
nem ismerem igazan a gyorszarakat, de en fixire nem tennek...
ez nem a fixi
===
bácsi a biciklin
ja, bocs... :)
esetleg ilyen hogy tetszik?
http://hercehurca.hu/node/426
-----------
bigtétényi kerékpáros bandita
ez egy kicsit túl rideg anyagból van szerintem. egy törött hátsót (szép a törés felülete), és egy ép elsőt tudok adni ingyen.
Értem, akkor ez felejtős...pedig elsőre azt hittem jó cucc.:)
-----------
Ezzel van valakinek tapasztalata?
http://hercehurca.hu/node/470
Az ötszögű imbusz tetszik, elég lenne a kettő helyett egy u-lakat.
===
bácsi a biciklin
Ez már árban is más kategória, mint amit én linkeltem.
-----------
Lehet hogy ez lesz belőle. Close márkájú, minőségi darab. :-)
===
bácsi a biciklin
Azt mondod, hogy úri cucc? :)
Ha megveszed, remélem beszámolsz majd róla, hogy mennyire vált be.
-----------
Kicsit drágább, mint az ötszögű, de szerintem jobban véd:
http://www.pitlock.com/
Pesten hasznalom az 5szogletut ugy 4-5ezer kilometer ota. Mindenhol otthagyom a bringat lekotve. Eddig nem vettem eszre, hogy nem lennenek meg a kerekeim :-)
Annyit fuznek hozza, hogy bikamod meg kell huzzad a pockot es akkor tart. Ellenkezo esetben elfordulhat a hatso kerek a vazban. A szett nyeregcsocsavarjat az en vazamra nem tudtam feltenni, mert tul szeles volt a csavaranya.
Az imbuszosat nem probaltam.
A nyeregre tudsz meg olyat is csinalni, hogy egy (kerekpar)lancdarabbal a nyeregpalcat osszekotod a tamvillaval (ha van). Osszekarcolas ellen
meg betekered vmivel (szig szalag, belso gumi stb)
Nyilvan ez a megoldas a lancbontoval erkezo nyeregtolvajok alacsony elofordulasara epit a kevesbe suly/design erzekeny felhasznalokat megcelozva.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A biciklimen a nyereg úgy nyikorog, mintha kötelező lenne neki. Sokáig azt hittem a pedál az, de olvasgatva itt valamelyik fórumot, ahol írták valakinek, hogy a nyereg, ill nyeregcső is nyikoroghat rájöttem, hogy az a bibi, nem is a pedál, bár már mindenre gondoltam mikor nyikorgott. Nem mondanám magam olyan nehéznek 61 kg vagyok, szóval az csak nem lehet a gond :) Tudok valamit csinálni, hogy ne nyekeregjen?
Nekem is nyikorgott. Betekertem szigetelő szalaggal a sínt, rögzítettem a nyeregszáron, a felesleget levágtam, így nem látszik és nem is nyikorog.
Én szétszedtem az enyémet, és teljesen letisztítottam, utána nem nyekergett.
........................
Formaharc és sci-fi.
hőzd meg az anyákat és elmőlik. időnként nekem is így viselkődik
Eleinte nekem is nyikorgott, aztán abbahagyta. Aztán kicsit jobban ráültem (ugráltam, oszt melléestem a pedálnak :D), no akkor elgörbült mindkét nyeregpálca, kukaérettnek is nyilvánítottam.
A nyekergés attól volt, hogy kissé puha volt, ha ráültem a csőrére, lekonyult kissé. Ki is akartam cserélni rendesebbre, így meg kiharcolta magának a lehetőséget :)
Na beirom ide, aztan majd megprobalom megtalalni kesobb :)
Szoval a problemam az, hogy van egy tarcsafekem. Elol. Illetve ez meg nem is problema :) Szoval havernal torteno szereles elott nagyon unatkoztam, fogtam, lemostam a bringat, csillogjon-villogjon. Elkovettem azonban azt a hibat, hogy a tarcsafek is kapott. Azota a feknek olyan nyikorgo hangja van, hogy rosszul vagyok tole. Fog rendesen, meg minden, csak nagyon idegesito :F
3x voltam azota terepen vele, abbol 1x jo nagy porban-homokban-koszban, de nem mulik a nyikorgas. (Felmerult, hogy esetleg ha kicsit koszolodik, majd abbamarad a szornyuseges hangja neki, de nem.)
A kerdesem az volna, hogy hogyan lehet papat inteni a nyikorgasnak? Eleg ha veszek egy tarcsat? (Ugyis mar nyoma van rajta a feknek, szoval lehet erdemes lenne lecserelni...) Ha igen, akkor mindegy, hogy milyet? Vagy adott tarcsafekhez csak adott tarcsa jo? Ajanlott-e 160-as tarcsat 180-asra cserelni, illetve lehet-e csak a tarcsa cserejevel, vagy ehhez mast is cserelni kell? (Leginkabb erdoben hasznalom a paripat, hegyrol gyakori lezuzassal, terepen is, aszfalton is, temposan is, lassabban is.)
Egy jo szajbaragos valaszt koszonnek meg igazan szepen, mert nem annyira vagyok otthon a temaban.
Elore is kosz.
- errorka
Eddig mindig autószelepes kerekeim voltak és ezzel nem is volt gond.
Most viszont ez a vékonyabb szelep van, ráadásul a szelepsapka alatt van egy kisebb réz kütyü, amit ha kijjebb csavarok, akkor benyomható. Ha benyomom, akkor kiengedi a levegőt. Ha visszacsavarom, akkor nem lehet benyomni. Remélem tudjátok mire gondolok :)
Szóval a kérdésem az, hogy ezt a kis pöcköt ki kell tekerni, ha fújni akarok bele, vagy maradhat tökig betekerve? Kezd csökkenni a nyomás és szeretném megdurrantani annyira, amennyi rá van írva a külsőkre (elöl 115 PSI, hátul 120), de valahogy akárhogy nyomom a pumpát, nem akar belemenni a levegő, a pumpa meg csak forrósodik, sziszeg, a nyomásmérője 8 barnal ugrál, mégis puhábbnak érzem a külsőt megnyomva, mint a kolléga 8 barra fújt kerekeit... Valaki tanítson meg pumpálni! :)
Köszi előre is!
Védd magad!
Ilyened van, presta-szelep. Ki kell tekerni.
===
bácsi a biciklin
Wow. Köszi :)
Védd magad!
A pumpád alkalmas ehhez a szelephez? (Lehet kapni párszáz forintért szelep-átalakítót, amivel már "autóspumpával" is tudod fújni.
........................
Formaharc és sci-fi.
"Duplafejű" szervizpumpám van, jó autóshoz és ehhez is. Csak ezt a belső réz kütyüt nem tekertem ki eddig, ezért működött kompresszorként a pumpám :)
Védd magad!
Itt jegyeznem meg, hogy van tobb fele atalakito is. a nemreg belefutottam abba a szivasba, hogy rosszat kaptam boltban.
http://errorka.fotosblogja.hu/files/temp/IMG_6280ar.jpg
A baloldali verzio felejtos, ugyanis a pumpaban levo pocok benyomja a szelepet, es keptelen vagy vele felfujni. Benzinkuti pumpa se bir vele :F Szoval aki ezt kitalalta, azt akasztani kene.
A legviccesebb, hogy ez a dragabb (300 HUF vs 200 HUF).
Szoval ha vasarolsz, akkor a "hosszabb" verziot kell kerni, ha tok hujenek neznek, mint engem, akkor is. (Az elado pontosan tudta kesobb, hogy mirol beszelek, csak elotte eljatszotta, hogy en vagyok a huje...)
Van egy 3. verzio is, ami teljesen jo, azt sajna elhagytam, igy nincs rola kepem. Annak nem ilyen reces az oldala, hanem tok sima. Egy meret van belole, nincs vele gond. (Legalabbis csak 1-el talalkoztam.)
- errorka
szerintem engedd ki pöcsig belőle a levegőt, mert nekem az szokott lenni a gond, ha 8bar körül van benne, és 10 kellene, akkor ahhoz elég kemény a kerék, hogy ne tudja benyomni a szelepet. nálam az mindig műxik h nulláról 10re.
*mellényúltam, peet válasza lett vna* :D
-------------
http://epitemafixim.blog.hu/
NA!
Az első és legfontosabb kérdés!
Feljebb olvastam hogy lehet kapni francia menetes középtengelyt vagy monoblokkot. HOL? KELL!!! vagy csak az mondjátok meg hogy a típusa és a márkája?
Illetve ismertek e olyan szervizt (BP.) ahol szóba állnak egy peugeot tulajjal? mert itt nem túl segítőkészek a pözsó tulajok. Pedig bármennyire is szar az a bicó illetve szar építeni, nagyon sokaknak van!!!
Más de még is ugyan az:
A francia 35mm-es csészéből hogy lehet csinálni 36osat? illetve egyáltalán lehet e? Vagy ami még szebb kérdés lehet hogy mi a mai szabvány és arra lehet e alakítani azt a menetet?
A méretek amiket tudok:
tengely szélesség: 127mm
a tengely házának a szélessége (váz): 68mm
és 35mm az a csésze.
Üdv.
balka
Peugeot PX10
középcsapi házába szélesebb menetet vágni nem jó ötlet, mert az anyagvastagság csökken fél milivel, ami sok. emellett ha átszabod olasz menetre, akkor sem lesz tökéletes a rendszer, mert az olasz középrész nem 68 hanem 70mm. ezt persze monoblokknál meg lehet oldani egy hagyományos kontraanyával is, ha szerencséd van, de nem forszíroznám.
emellett ha új menetet vágatsz, és elrontják, akkor az egész váz kuka.
ogreflikker
na, ez ebben a formaban nem igaz. azok a kozepcsapagyhazak sztem joval tul vanna tervezve. nekem anno csinaltak olyat, hogy a romma ment menetem helyere ugy kerult uj, hogy alul kettevagta flex-szel a kcshazat, igy keletkezett egy kb. 2-3 mm-es res. kozepre betett egy dornit, ami pont meret volt(sztem egy kif. erre keszitett szerszam volt), aztan ovattal osszekalapalta, majd meghegeszette. vagott bele egy komplett uj menetet, ami azota is gyonyoruen muzsikal. mondjuk nekem olaszbol lett olasz csinalva, de a falvastagsag biztos hogy csokkent. es en nem csak bringaztam, hanem gyurtem rendesen es birja. az meg hogy 68 vagy 70 mm, sztem nem szamit, egyszeruen az utobbinal a baloldalt kicsit jobban bemegy az ellencsesze. az elobbinel meg lehet hogy kcisivel szelesebbet kell venni, hogy kijojjon ugyanaz a lancvonal.
ha Pajti bá így meg tudja csinálni, akkor mondjuk több értelme lenne adott esetben a franciából angolt csinálni, mint olaszt. :)
ogreflikker
Srácok!
Szerintem hagyjuk! :) Mielőtt még összevesztek. ennyit nem ér az egész bringa. Meg mivel most festik, ezért szétszedtem, és igazából semmi baja a középrésznek, ezért csak egy hajtómű kellene ami 4szögtengelyes (127mm a tengelyhossz). egysebinek fogom használni. Ha tudtok akkor erre írjatok valamit légyszíves.
Visszatérve:
Ezt a menetfúrást nem értem mert nekem még olyan a vázam ami muffos, és ha belenézek a középrész helyébe akkor ugye látom a csövek végét. És ha azt kitágítja a fent leírt módszerrel nem sok maradhat belőle.
Lényeg ami lényeg marad az eredeti csak vmi strapás hajtómű kéne nem drágáért amin esetleg még lánctányér is cserélhető a későbbiek során.
Peugeot PX10
Sziasztok!
Csúszópapucsos montim van.
A hátsó tengely sima csavaros.
Alap helyzetben beállítom a tengelyt, hogy szépen középen legyen a kerék, a fékeket is ennek megfelelően szuperül beállítom. Minden szép és jó.
Aztán kap egy nagyobb ütést a hátsó kerék (kátyú, betonrendőr) és pont annyit mozdul el a hátsó tengely, hogy állíthatom be újra a fékeket vagy a tengelyt.
Szerintetek mit lehet tenni, hogy ne kelljen heti szinten ezt mindig eljátszanom?
(izomból meghúztam a csavarokat, nincs megszakadva a menet)
Szerk: Az egyszerűség kedvéért nincs rajta váltószem, hanem egy konzol van a jobb oldali csúszópapucshoz fogatva. Tehát nem tudom teljesen hátratolni a tengelyt.
Szabadság, szerelem, sebesség
ha van elfekvőben valami bontott hátsó váltód, megcsonkítva felrakhatod a bal oldalra is, ha ugyanakkora, mint ami a bicón van.
más módszer nem nagyon van, csak az elképesztő karizommal betekert anya. esetleg használj olyan anyát, amin van alátét, és recés a papucsra felfekvő felülete. ha ilyet nem tudsz szerezni, akkor egy masszív rugós alátét is megteszi.
ogreflikker
Ékes tengelyhez való csapágycsészék használhatók négyszögtengellyel is? Szintén Pözsó. :)
Monoblokkról álmodni sem merek.
ugyanolyan mindkét tengelytípuson a kónusz, szóval csereszabatosak.
ogreflikker
Sziasztok!
Akadna valakinek egy hajlított "egyenes" kormánya elfekvőben?
........................
Formaharc és sci-fi.
hajlított egyenesen mit értesz? kicsit hajlított trekking kormányt, vagy jobban hajlított nagymamát, vagy bajuszkormányt?
ogreflikker
Kicsit hajlított trekking kormányt. :-)
........................
Formaharc és sci-fi.
Ha a monoblokkban lötyög a tengely, az ugye kb. azt jelenti, hogy mehet is a kukába, jól sejtem?
A másik kérdés, hogy váltós bringánál mennyire számít a monoblokkban a tengelyhossz? 3 tányéros elöl egyébként.
Köszi, ha kiokosítotok. :)
dobákpeti
petiBlog
1. Igen, a legtobb esetben. Monoblokk elvileg szetszedheto es lehet vele vacakolni, gyakorlatban nem eri meg, sok szivas, ketseges eredmeny.
2. A lancvonal miatt szamit. Nehez megmondani elmeletben, mi az ami "belefer", sajnos csak probalgatassal derul ki. Par mm elteres elvileg meg siman mukodhet, de ha van lehetoseged, akkor rakj bele ugyanakkorat, ami volt (amennyiben azzal jol mukodott).
Erre gondoltam én is, de mennyire okozhat problémát a láncvonal, ha úgyis 3x8 különféle pozícióban lehet (elvileg) a lánc?
Egyébként erről a bringáról van szó:
http://www.bikefun.hu/prods/91/speeder__t1.html
Jól sejtem, hogy ez az 5000 km, amit beleraktam, igen kevés? Ennél azért illene többet kibírnia egy monoblokknak, nem?
És ha már itt tartunk, nem lehet, hogy ezt még gariban ki kéne cserélniük? Még van egy hónap a 3. születésnapjáig...
dobákpeti
petiBlog
Szelso poziciokban lehet gond vele. Isten tudja. Itt tudsz rola bovebben olvasni.
Ha garis, akkor ki kell cserelniuk.
5000 km is eleg, ha gyari hibas. Olyan meg siman lehet.
a jó láncvonal olyan szinten fontos, hogy nekem 2×5 sebességnél alapból 52/16on van, nem szoktam igazán váltani. egyszer csak megfordult a fejemben, hogy mennék én gyorsabban is, mert már nagyon pörög. leváltok 14-re, mit ad isten az addig jónak tűnő első-hátsó váltó viszonya borul, és az átdobó nevéhez hűen kipakolta a láncot. a hajtóművön kívülre. a második után lemondtam az 52/14ről, és mentem, ahogy addig. valószínűleg nem jó a láncvonal, csak eddig nem okozott gondot.
a te helyzetedben a láncvonalnak jól fűzött kerék esetén a 4-5. lánckerék közé kell essen, és ehhez kell igazítani elöl a középső tányér pozícióját. általában elbír fél centit, de nem mindig.
ogreflikker
Tud valaki 48-as lánctányérról 104-es lyukkörrel? Eddig csak BBB meg Shimano LX jött velem szembe, 10 körüli áron. Valami szolidabb kellene.
Köszi!
Szép nagyot!
Barátom Moserjén esedékessé vált a lánc cseréje. Régebbi Moser, még menetes 6-os fogassor van rajta, és full campa a hajtás. Bennem élénken élt valami a kompatibilitással, miszerint Campára nem szebad Shimano láncot venni, mert nem komálják egymást, és akkor már inkább mindenes Sramot. PC 38-at mondtam volna, csak már nem kapható, helyette 830-ast ajánlottam (én is ezt raktam most fel, nagyon baba). Viszont nem ez került fel, hanem egy Shimano IG rendszerű lánc (miután Filutás Árpád meggyőzte a havert, hogy jó a shimano is). Méretre bontottam és felraktam a srácnak. Felállítva persze működött ahogy kell, útra bocsátottam, majd nem sokkal később kapom az üzenetet, hogy ugrik a lánc hátul. Mitől lehet? Rögtön Sheldon Brown intelmei ugrottak be az öreg lánc-új hajtás és új hajtás-öreg lánc kombókról és a féloldali terhelésről, összekopásról, nem megfelelő hatásfokról stb. De tutira biztos vagyok benne, hogy a hátsó fogassor ha nem is vadiúj (hiszen régi a bringa), teljesen ép. Nincs elkopva, olyan az alakja, amilyennek lennie kell. Jobban tartottam attól, hogy esetleg elöl ugrik, de nem. Szóval mi lehet a gond? A lánc bejáratós, minimálisan hozzá kell kopnia? Vagy tényleg nem kompatibilis a kettő együtt? Köszi előre is a segítséget.
---------------------------------------------------
Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)
az a kérdés, hogy a fent említett lánc hogyan ugrik le? a láncszemek hosszában elvileg nem lehet különbség, tehát a szélességre gyanakszom. az ug és hg shimano láncok pl jók hagyományos 5-7 sebességes rendszerekhez. az ig-t nem ismerem, de ha 8ashoz való, akkor már keskenyebb, és lehet, hogy alkalmanként felfekszik, de néha meg nem.
ogreflikker
Nexus 8 sebis agyváltót (8R25, a jobbfajta tömítéssel)
1. milyen gyakran kell átmosni (terepen is használtam)?
2. hogyan kell átmosni (hogy kell szétszedni, mivel mossam, mivel kenjem újra etc)
3. Bp-en melyik szerviz csinálná?
Amúgy kb 2 éve használom, volt benne egy kis terep, pici surrogó hangot ad a négyes, nem vészes, csak nem olyan mint újkorában. De lehet hogy ez a normális :-)
3:bajnokban a múltkor mikor bent voltam agyváltós témára azonnal Pepedált mondták, mint agyváltós-szakértőket...
Volt tegnap egy kis "ciccegés" a kormányom felől, ezért gondoltam meghúzom a csavarokat a kormányszáron.
A-head-es a cucc, és valóban tudtam feszíteni még rajta, és mai tapasztalataim szerint meg is szűnt a geba.
A baj csak az, hogy jó szokás szerint csináltam egy másikat: a két csavarból az egyik elrört, és a fele kiesett. Itt a kép róla, jól látszik, hogy az alsó csavar hiányzik félig, középen nincs kapcsolat a két oldal között.
Namost a kérdés az, hogy 1) ez mennyire gáz így? 2) ki lehet vajon szedni a bennmaradt csavarvéget, vagy nézhetek új stucni után?
dobákpeti
petiBlog
Szia!
1.GÁZ. pontosabban nem biztonságos.
2.Ki lehet szedni(csavarni)
A képen jól látni az alakváltozást.
Ennyire nem szabad meghúzni.
A kormányszár(stucni)még használható.
Amikor szerelsz akkor a sorrend az ,hogy a csillag csavarja legyen az első.Ezzel beállitod a csapágyhézagot.Valószínü ez volt a "ciccegés"oka és utánna az alsó majd felső csavar.Lehetőleg felváltva a deformáció miatt.
Teljes meghúzás előtt, még beállitod a kormány helyes irányát és kész.
Én legtöbbször olyan nyomatékkal húzom meg a csavarokat,hogy az esés okozta hírtelen ütéstől eltudjon mozdulni.Így kevésbé törnek vagy görbülnek az alkatrészek.
amenyiben nem tudod megoldani szívesen segítek.
Tradicio és Minőség! 1954-ota :D
Köszi!
Szerintem a csavar végét inkább szervízben vetetem ki, nehogy mégjobban tönkre tegyem.
Megint tanultam valamit, de már megint a saját káromon, nem lesz ez így jó... :)
dobákpeti
petiBlog
Szerintetek nekiálljak itthon kicserélni a váltóbovdent, ugyanis elszakadt. Már megvettem a bovdent is. A hátsó váltóé szakadt el. Egy Deore hátsó váltóm van és Alivio ("pillangó") váltókarom. Szóval itthon csináljam meg, vagy vigyem le a szervízbe?
Előre is köszönöm segítségeteket!
állj neki bátran, ha nem sikerül, még mindig elviheted a szervizbe. nem bonyolult.
alapban a váltó valamelyik szélső fogaskeréknél áll. miután a bovdent végigfűzted, tedd a váltókart a váltónak megfelelő pozícióba. ezután rögzítsd a váltón a bovdent. feszesen, de anélkül, hogy a váltón mozdítanál. próbáld ki, és a váltókaron, vagy a válton,a bovdenvezető csatlakozásánál lévő finomállító csavarokkal tudod tökéletesre hangolni.
figyelj mert a váltókaron csak egy olyan állás van, ami mellett a bovden befűzhető!
remélem érthető voltam! :)
sok sikert!
Jól sejtem, hogy Te már csináltál ilyet? ;)
Hát nekiállok, aztán ha nagyon nem sikerül beállítani, megy a szervízbe. Jó kis programom lesz holnap. :P :D
Egyébként nagyon köszi a segítséget! :)
szívesen!
holnap dél körül itt leszek, ha elakadnál,
de biztos mások is segítenek.
Régi bowdent kifűzöd és megnézed a váltókaron hol jön ki (nem ismerem pontosan a váltókart, valszeg két csavarral meg kell bontani a házát, de lehet hogy másfajta, google-n keress rá max.).
Bowden kifűzni és befűzni is csak úgy fogsz tudni, hogy a váltókar a legalsó (legkeményebb) fokozatban van. A váltón a finomállitó feszesség csavart (amibe a bowden és a bowdenház belemegy) csavard be koppanásig, majd átbújtatva rögzítsd a bowdent (még mindig a legalsó állásban legyen a váltókar!).
Ezután nézd meg, hogy a hajtókart forgatva egy kattanásra vált-e egy fokozatot. Ha nem, akkor a finomállító csavart tekered kifelé (1-2 fordulat elsőre, végén felek-negyedek). Ha egyszerre több fokozatot is vált illetve már majdnem dobja fel a következő tányérra, akkor a finomállítót csavard vissza. A tuti, ha pont hátulról megnézed a lánc állását a váltógörgő és a hátsósor között.
Tehát váltókar legalsó állásban kifűzésnél-befűzésnél, finomállítót becsavarod tökig majd befűzés után addig csavarod kifelé amíg a fokozatok stimmelnek (1 katt-1 váltás). Készülj arra, hogy az elején a bowden nyúlni fog és ismét kifelé kell csavarni az állítót (1-2 nap múlva nézz rá megint).
Bowdenvágónak egyébként a sima oldalcsípős csípőfogó is tökéletes (auchanos 300 ft-ért pl.).
Neked is köszönöm! Neki is állok...
Neked is köszönöm! Neki is állok...
Szerk. véletlen kétszer...
Nos, most egy kicsit leragadtam. Ugyanis az én váltókaromon fordítva van a számozás! Az 1-est mutat, ha a legkisebb fogaskereken van (tehát a legkeményebb fokozatban) és 8-ast mutat, ha a legnagyobb átmérőjű fogaskeréken van! Tehát nálam akkor a váltókarnak 1-est kéne mutatnia, és a lánc a legkisebb vagy a legnagyobb átmérőjű fogaskeréken legyen? :O
Most egy kicsit gondolkozom ezen, mert lehet nagyon hülyét kérdezek most. :D Lehet, kicsit kiszívott a Nap...
A normál kiosztás szerint a legkeményebb fokozat a legnagyobb szám (6-7-8-9-10), ez hátul a LEGKISEBB fogaskereket jelöli.
Montinál előfordulhat olyan, hogy fordított húzás (top-down pull, reverse pull), amikor az egész fordítva működik (bowden szakadás esetén nem a legkeményebb hanem a legkönnyebb fokozatba kapcsol így), lehet, hogy a tiéd ilyen.
Fűzd ki hátul a bowdent és nézd meg, hogy alaphelyzetben a váltót hová áll be (persze egy kis pedáltekerés után). Ha a legkisebb fogaskerék fölé, akkor hagyományos váltód van és csak a számozás kavar, ha viszont a legnagyobb fogas fölé (hegymenet) akkor fordítva van az egész rendszer.
Hát az enyém a legnagyobb fogaskerékre (hegymenetre) állt be... És akkor én rakjam a 8-as fokozatba a váltókart,nem? És ebben az álásban húzzam feszesre a bovdent? Vagy az 1-es fokozatba állítsam a váltókart, ami a legkeményebb fokozatot jelzi a váltókaromon? :S
Miért kell ennek is ilyen öszzevisszának lennie... :D
ha már az előző bovdent sikerült elszakítanod, tehát használod már egy ideje, nyilván tudod, hogy melyik szám tartozik a legnagyobb fogaskerékhez (hegymenethez). na ahhoz a számhoz állítsd a kart!
szerencsére az enyémen nincsenek számok. :) nem is értem mire jók.
Sikerült tegnap délután megcsinálnom, és tekertem is egyet aztán, és egész jól működik. Már csak néhány állítás és tutkó lesz! :) Szóval köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Volt néhány felesleges kérdésem, mert azt hittam, hogy nehezebb lesz... Szóval ezekért a kérdésekért bocsi!:)
Sziasztok!
Nagy gondolattól vezérelve az új bicomhoz vettem még egy sram láncot a régi kmc-re meg raktam patentszemet, hogy könnyebb legyen tisztitani meg ilyenek. És igy elvileg hosszabb élettartamú lesz a hajtásrenszerem.
Ez eddig szép és jó, de mikor felraktam a sram láncot enyhe kattogás volt hallható.
Logikusan váltóbeállítás.
Neki is álltam állítani.
De a gondom a következő: deore hátsó váltó deora váltókarral. Amin van kis állító csavar finombeállításra.
Ennek nem értem a müködését pontosan. Egy rugó tartja az állító csavart amit ki lehet húzni. Ennek csak ellálítódás ellen van funkciója? Vagy ki kell húzni állításhoz? Próbálkoztam mindkét módszerrel (kihúzva tekerni és simán is), de alig láttam elmozdulást a váltón, és néha könnyű volt tekerni néha nehezebb. Beállítás igy nem is nagyon sikerült. Terheletlenül még csak csak elfogadható, de terhelés alatt néha kattan, recsen.
Van valakinek valami ötlete, vagy jól használható módszere?
Biztosítás a célja.kihúzva állitsd.
A váltókaron a bowden feszessége miatt. Pl: nyulás
A váltón a pozicionálás finomhangolása történik.
legkönnyebben akkor tudod amikor ideális a láncvonalad,vagyis elöl középen,hátul 3,4.- nél
Arra ügyelj hogy 1/4fordulatok is számítanak
Váltón magán nem csak a végállásokat tudom állítani?
Illetve még a feszítő erőt?
Egyébb állítást nem találtam.
Van még egy olyan, hogy felfüggestési előfeszítés (a váltó vázra csatlakozásánál), csak hogy megkavarjalak :)
Végállásokat nyílván hagyod (ha nincs kattogás a két szélén, illetve ledobás), ellenbe a finomállító (bowden-finomfeszítő) csavart tényleg picit ki kell húzni tekerésnél (a rugó szerepe kettős, nagyrészt az elállítódást hivatott megakadályozni).
Még egy kérdés:
a váltókaron levő állító csavarnak mi a funkciója?
Ugyanolyan bowden-feszesség finomállító csavar mint a váltón van. Nem mindig raknak, igazából arra jó, hogy menet közben tudsz variálni.
Szintén a csontra beteker majd ha kell kifelé megfeszít kombót használd, bár a hátsó csavar bőven elég szokott lenni még laza berakás és nyúlás utáni ismételt rögzítés után is.
Igazából pozicionált első váltónál van értelme, de ott nagyon (mivel ott a váltón nincs finombeállító csavar).
Na ja, de a hátsóra minek?
Csak hogy jól megkavarjon? :):):)
Ha menet közben kiderül, hogy nem teljesen jól állítottad be a váltót, és nem teljesen szépen pakolja a láncot, akkor egy mozdulattal tudsz állítani rajta a kormányon, nem kell megállni.
Feszítőerőt,végállásokat csavarhúzóval
A paralelogrammánál pedig az állitócsavar(tekerős)
érthetőbben,ahol a bowdenkülsőd támaszkodik.
Rendben, köszi!
Este dolgozok rajta :)
Adott egy kontrás agyváltó (használt Shimano Nexus 6), amivel szemezek, hogy megvegyem-e. A kérdés, hogy ki lehet valahogy iktatni a kontrát, hogy abroncsfékkel lehessen használni?
dobákpeti
petiBlog
Itt:
http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=59
valamelyik régebbi oldalon írtak róla, s ha jól emlékszem, akkor a válasz negatív volt.
Ha kiveszel belőle, valami sosem fog stimmelni elméletben, de persze minden megoldható, csak...
Az új Nexusok ára elég barátságos, a régebbi F&S-ok pedig a koruk ellenére megbízható darabok.
gondolkodtam egy sort, de nekem is negatív lett a vége. a kontra működéséből adódóan pl nem elég mondjuk levágni a bal oldali kart, mert ha nem simán racsnizol, attól még működik a mechanizmus, max véletlenszerű fékerővel.
kivenni nem tudsz belőle alkatrészt.
ha mégis sikerül kiiktatni a kontrát, a szerkezet bent marad, és ugyanúgy nehéz, mint anélkül. az ilyen agyaknál pedig a kontra általában többet nyom, mint az agyváltó, bár 6osnál már lehet, hogy egálban vannak :)
ogreflikker
Köszi (mindkettőtöknek)!
Akkor ezt nem veszem meg, nem szeretném kontrásra alakítani a bringát egy agyváltó kedvéért.
dobákpeti
petiBlog
hány sebesség kell? mert most szerzek egy kettes szabadonfutósat kipróbálásra. sachs torpedo alu agy, középmagas peremmel. ha 1/1-et, meg mondjuk 2/3-ot visz, az már tök jó. :)
ogreflikker
Mivel a barátnőm bringájáról van szó, így 6-nál nem adnám alább.
dobákpeti
petiBlog
akkor a 2 tényleg kevés. majd ál-single-speednek kipróbálom. :)
ogreflikker
Ez a dolog engem is érdekelne csak nekem nexus 3 van és nem szeretem a kontrát csak az ultiban.
Egy összecsukható bicaj 20" (406mm) hátsó kerekét fűzném újra agyváltóval.
Tud valaki tanácsot adni, hogy milyen felnit érdemes venni, és hol lehet ilyeneket kapni?
A másik dolog pedig, hogy lehet-e ilyen méretben keskenyebb, simább külsőket kapni? Eddig a neten csak BMX-es cuccokat láttam mókás fantázianevekkel :-)
Kicsi kerékből kicsi a választék, pláne ami agyváltóval is összejön a lyukszámban. Lehet, hogy azért a Kálvin téri nagyáruház egy próbát megér.
tegnap láttam azt hiszem 21×406os airline one feliratú felnit. nem esküszöm, hogy vuelta, mert pont takarásban volt, de kulturált kinézetű.
ha nem bmx-es cuccot nézel, hanem kempinget, akkor van pl fehér oldalfalú conti köpeny. a típusára nem emlékszem, de tavaly vettem ilyet a szomszéd camping-jére.
ogreflikker
Hogyan kell kiszedni egy kerékből a tojást? A centrírozás egész jól megy, gondoltam fűzök egy kereket. Valahogy csináltam bele egy 3-4 mm-es tojást. Egyik oldalon lazítani, másik oldalon feszíteni nem használ semmit, és nem is lesz egyenletes a küllőfeszesség. Tanácstalan vagyok.
Szerintem csavard ki a nipliket, és kezd újra. Ha a felni új vagy legalább nem deformálódott, akkor fűzés elején nincs benne tojás. Finoman állítgasd, és ügyelj arra hogy így maradjon :-)
+1
ha a nipliket a menetig lazítod, tehát pont ne lógjanak ki, majd mindet egyenlő mértékben tekered vissza, nagy valószínűséggel jó lesz. hátsó keréknél előfordulhat, hogy a bal oldalon a kívülről fűzött küllők lazábbak lesznek mint a többi, akkor az összes ilyet még be kell tekerni, hogy a küllőfeszesség kb megegyezzen.
ha így lesz benne tojás, de mondjuk 1mm-nél kisebb, vagy a körüli, azzal nem feltétlenül kell foglalkozni.
a metódus amúgy a következő. ahol kidudorodik, ott húzni kell, és a kerék túloldalán levő küllőkön lazítani.
a kerék formáját elég egyszerűen tudod ellenőrizni, pl egy lécet raksz a támvillára, hogy hozzáérjen a felnihez. a tojás eltolja magától, forgatod, látod mekkora az elmozdulás a kerék többi részéhez képest. a külsőt mindenképp szedd le előtte.
érdemes 4esével húzni/lazítani, így a centírozáson sem változtatsz érdemben. ha nagyon pöpec munkát akarsz, a púp közepén a két küllőt egy nyolcaddal tovább húzod, az ellenkező oldalon ugyanezt fordítva.
ogreflikker
Köszönöm mindkettőtöknek.
Újrakezdem akkor előlről. Remélem, nem deformáltam a felnit (amúgy új).
Annyi a gondom, hogy mintha nem ugyanúgy feszülnének e küllők. Tehát ha mindegyiket menetig csavarom ki, akkor egyik-másik sokkal lazább a többinél. Azonos küllőhossz, és elvileg a fűzést sem csesztem el.
mindet egyenlő mértékben tekered vissza
Erre tökéletes megoldás egy küllőbehajtó. Boltban is lehet kapni néha, de legolcsóbb valami gagyi lapos csavarhúzóból elkészíteni. Alapesetben egy lapos csavarhúzó vége ilyen: _, ezt kell reszelgetni, amíg ilyen nem lesz: T, a vége pedig pont belemegy a nipli közepébe. Amikor betekered, szépen kitolja majd a küllő, mindet egyenlő távolságra, és akkor szép, egyenletes kerékből indulsz majd.
Nagyon érdemes megvenni a Roger Musson könyvet annak, aki kereket épít.
Ez jó ötlet. Mondjuk a küllőim továbbra sem egyenletesen vannak behúzva, de a feszességük úgy nyomogatásra-pengetésre kb. megegyezik. 70 kilóm alá előre egy jobb felni, DT küllők párost úgysem muszáj tökéletesre fűzni. Raktam az anyák tetejére ragasztót, hátha nem fognak fellazulni a küllők tőle. A tojás is nagyjából kijött. Max. 1 mm van benne, de az már nem érdekel. Szóval köszi a segítséget, örülök az első otthon fűzött kerekemnek. :)
úgysem muszáj tökéletesre fűzni
Eretnek gondolat. Mindent mindig tökéletesen kell csinálni :-)
.
Egysebességes átalakításhoz jó lesz a régi fogassorból a megfelelő fogú tányér? vagy kell hozzá spéci? ilyen láncot raknék rá majd:
kmc k710 1/2" x 1/8"
Szerintem jobb lenne egy SS tányér, azok szélesebbek, jobban illenek a láncodhoz. Első tányérnál még elmegy egy többsebishez való, mert ott a lánc sok fogon kapaszkodik, de hátul jobban jársz a hozzá valóval, különösen hosszú távon.
Köszi Pata! Megfogadom a tanácsod! ;-) Első tányért nem akarom babrálni, mert ki tudja mennyire van berohadva, még elnyírnám a menetet aztán úgy járnék mint öcsém :-) hézagolást is megpróbálom nem elrontani!
ha keskeny láncot használsz, a shimano 16 v 17t racsnija ideális, mert ehhez való, egyes források szerint a dictának is van keskeny lánchoz való jó minőségű racsnija.
ha keskeny tányéron használsz széles láncot, az szopó, nekem a klasszik sram pc1 úgy mászott le róla, hogy na, pedig a feszességgel nem volt gond, csak oldalirányba mozgott, de azt folyamatosan. ergo az eddigi tapasztalataim alapján vagy ss, vagy 5-7 sebi rendszert kell használni elöl-hátul plusz lánc.
ogreflikker
Keresnék egy 130mm-es (5 csavaros) hajtókarra 42 vagy 44 fogú SS tányért. Eddig azok a boltok, ahol megkérdeztem, azt mondták hogy nincs. Hol valószínűbb, hogy tartanak ilyet?
matuz?
Jól látom hogy ők Pécsen vannak? Az kicsit messze van.
Budapesten melyek azok a boltok, ahol SS alkatrész lehet?
Pesten is van "boltjuk", Matuz saját háza, mellette a műhely. Újpesten a tél utca végén megtalálod, hétköznap csak be kell csöngetni, macska farkára nem rálépni;-)
---------------------------------------------------
Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)
Hy!!
Adjatok tippet, hogy hol ill honnan tudnék átfogóan tájékozódni a hajtás követelményeiről, kompatibilitásárol,a váltó rendszer furfangjairól?
Köszi..."jó-utat-"
Sehol sem találok 24,8 mm átmérőjű nyeregcsövet.
Valakinek ötlet?
zöldpontban ma vettem kettőt. csak úgy rákérdeztem, hátha van. azt mondták, persze, úgysem viszi senki :)
ogreflikker
Köszi
Közben találtam a Podmanizky utcában én is.
900 Ft volt.
A Zöldpontban?
350mm-es, 690ft, még tavasz elején szereztem egyet orehovszkyéktól, az 1200 volt. ingadozik a forint ;)
ogreflikker
Az új csodabringámat (Csepel Maraton) rendberakás után nézegettem, s kiderült, hogy nincs rajta vázszám.
Hogy tudok rakni rá egyedileg? A gravírozás gondolom nem hatol túl mélyre, ráadásul biztos nem az az árkategória, amit rá szeretnék áldozni.
Van valakinek ötlete vagy tapasztalata ilyennel?
Akár ezzel: http://www.szerszambirodalom.hu/346-karosszeria-szerszamok/19372-6.0mm-s...
persze nem vásárlásra gondolok.Valahonnan kérj külcsön,de normálisabb szerelőmühelyekben kell lennie.
Ez elég meggyőző módszer.
Vajh elég mélyre be lehet ütni a vázba?
Nyilván csak kalapács kérdése, de azért elrepeszteni sem szeretném.
Esetleg melegítve?
Az beütő ára amúgy nem túl sok ha többször használja az ember, de a jelenlegi bringa árának ca. 1/3-a
nem kell melegíteni.Mélység OK.Sok cég így csinálja.Reszelővel lapold el a helyét aztán kalapács :)
nem kell venni.Próbálj meg kölcsönözni.Létezik betü is.
nem mindíg a középrészen van a szám.Sokszor a fejcső peremén.ritkán a lánc(tám)villa papucson
Azonosításra még használhatsz olyan megoldást is,hogy az adatok papíron laminálva,aztán nyeregcsőben vagy nyeregvázcsőben elrejtve akár.
Ha lereszelem, akkor utána gondolom le kéne fújni valami lakkal, hogy ne kezdjen rozsdálni.
Ez a laminált azonosítás jó mókának tűnik, de azért inkább a számbeütéssel együtt alkalmaznám.
a csepel sprintemnek a bal hátsó villasarun van a sorozatszáma. ha azt megtámasztod rendesen, nem tehetsz kárt a bicóban...
ogreflikker
Hát, lehet, hogy ott nem néztem.
Köszi a tippet
vannak sorozatszám nélküli csepelek. pl a csepel metrók első szériája is ilyen.
ogreflikker
Az adott helyen találtam egy
-10-
feliratot. Lehet, hogy 2 számjegyű a vázszám?
nem hinném, hogy ilyen kis szériában nyomták volna... ha pici a szám (kb fél centi), akkor lehet, hogy az egyik vázépítő, vagy munkaállás száma. valamelyik biciklimben találtam ilyet is :)
ogreflikker
Én nem ütném ezzel!!!
Túlságosan deformálja a csövet.
nem is a csőre kell. A középcsapágyház az nem cső,csak csőalaku ;)
Tegnap először vágtam koskormányt.
Nagyon jó lett, mind esztétikailag, mint funkcionálisan. Repes a szívem miatta.
Egyebet nem tudok mondani ;)
Láncbontóra lenne szükségem. Nézegettem a Bringa Butikon, s elég nagy a szórásuk árban,
Az 1000 Forintos (http://bringabutik.hu/vasarlas/261/2191/) mennyivel tud kevesebbet, mint a 6x annyiba kerülő (http://bringabutik.hu/vasarlas/261/5172/)?
Hobbi célra (évi pár alkalom) az olcsóbb is megtesz?
A helyedben simán megvenném az olcsóbbat. Nekem pl egy noname láncbontóm van, évi pár alkalommal használom én is, és tökéletesen bevált.
a helyes használatot kell elsajátítani. én tegnap két bontót nyírtam ki az anyagi kár jelentős
Csak kíváncsiságból kérdesem, hogy hogyan sikerült. Nekem elég masszív dolognak tűnik egy láncbontó, nem tudom elképzelni hogy tudnám tönkretenni.
A kinyomószem (pöcök) tud eltörni, ha szorult láncot próbálsz bontani illetve nem jól rakod bele a láncot és nem pont a szeg közepét nyomja a pöcök.
Szintén ha a kinyomópöcök hajlott akkor a fentiek idővel bekövetkeznek.
nekem egy shimano hg40 leette a bbb bontóm menetét. nem végleg, de elég horror volt. úgy tudtam végül ki- meg benyomni a csapot, hogy fejjel lefelé befogtam a bontót a satuba, és a nyelét fordítottam el. szóval egy masszív csapolás ezt is eredményezheti :)
ogreflikker
Sziasztok!
A következő problémám van. Fűztem egy kereket b+ aggyal 133mm a szélessége. Vajon megéri belerakni 127mm papucstávú vázba? Beleraktam és úgy érzem, mintha nagyon feszülne.
Előre is köszi a válaszokat!
Tibor
Miből van az a váz?
Acél Peugeot váz, közelebbről nem tudom sajnos, használtan vettem.
Egyszer találtam egy képet arról tudtam egy kicsit beazonosítani. Itt
ez meg az enyém
Ha acél, és semmi baja, akkor azt a pár millimétert ki kell bírnia.
köszi! én is így gondoltam.
ha zavar a feszules, bar gondot nem okoz, igy is lehet. a lap alja fele van a leces megoldas. en mar csinaltam es jol mukodott, csak esszel kell.
http://www.sheldonbrown.com/frame-spacing.html
Nem 135 az a 133?
Mondjuk az az 1-1 mm már tényleg nem fog számítani.
nem találom a tolómérőt, csak vonalzóval ránéztem, lehet 135mm
Én még nem találkoztam 133 mm-es aggyal, csak 125, 130 meg 135-el.
Persze ettől még lehet, hogy van.
valóban annyi :-)
akkor még elmegy?
135-127 az 8 4-4 mm... nem necces?
Szerintem bírni fogja, viszont lehet, hogy kicsit csökken a terhelhetősége.
Én azért betenném.
Egy jobb acél váz max. 5-5 mm-t ki kell, hogy bírjon. Próbaképp egy 56-os szputnyikon ennyi jött ki kézi erővel. Másik irányból: a 120-as aluvázamba egy 135-öset már semmiképp sem raknék bele, még ha valahogy bele is fér!
nah, a pedál kivételével minden új a hajtás részlegnél, mégis terheléskor (indulás 42/14) ugrik a lánc. Nem durvát, mert nem leesik, hanem beáll a helyére, de akkor is szar mert nem bízhatom benne. Ez lenne bigTrouble.
Remélem csak az összekopást kell megvárni, de h eszébe jutna vkinek vmi; hála és sör érte.
láncfeszesség okés?
na, a megoldás a' lett, hogy a láncfeszítő tool meredeken adta fel a láncot a fogasra és nem tudott 'harapni' eleget ezé inkább elengedte. Tehát kiurott a feszítő és pont jó lett a lánchossz, de továbbra is tré, mert ha megnyúlik a lánc akkor mi a rosseb fogja feszíteni?? De hát ez már a jövő.......
A monoblokkban a tengelynek mekkora keresztirányú kotyogása tekinthető még normálisnak és mikor érett meg egy cserére?
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
Amit már észreveszető, az rossz. Egyáltalán nem szabad kotyognia.
PS.: amúgy az a rengeteg hiba, amit mostanában leírsz ide, egy bringától származik? Nem lehet jó neked.
Értem. Beadtam ma monoblokk-cserére.
És igen, egy bringától származik. A Simplontól és csak azóta, hogy elütöttek vele. Eleve nem értem, hogy a szerviz, ahova beadtam, hogy nézzék át és hozzák rendbe, ha még menthető, hogyan rakhatta fel az új fékkarokat és az új bandázst a balesetben elhajlott kormányra? A kormány jobb fele behajlott. Mind1, mondom nem vészes, alig látni. Pedig ki kellett volna cseréltetnem. Most ebben a másik szervizben kicseréltetem. A váz járt vázépítőnél is, ki lett húzva a homlokcső és az első villa is el volt menve, meg csinálta a mester.
Amikor elhoztam az első szervizből a baleset után, az első váltó nem volt rendesen beállítva, nem lehetett felváltani a nagytányérra. Vissza kelett volna vigyem, hogy állítsák már be normálisan.
Már akkor volt egy olyan érzésem, hogy nem párhuzamos a középtengely a hátsó agy tengelyével, de mondom biztos nem hagytak volna benne ekkora hibát. Ezért beállítottam a váltót, és mentem vele tovább... Utána kezdődtek a hajtásból mindenféle zajok, mechanikai hangok, ciccenések, tikkelések reccsenések hallatszódni. Ez azóta csak rosszabbodott.
Határozottan úgy érzem, hogy ha fentről ránézek a láncvonalra, akkor nem párhuzamos az alsó és felső vonal. Mintha kereszteznék egymást. De lehet, hogy csak képzelődök? Hogyan tudhatom meg, hogy csavarodott-e a váz?
El vagyok keseredve. :(
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
Melyik volt az első szerviz? Oda többet gondolom nem mész. Ha megírod, mi sem fogunk.
Egyenesfutásra esetleg jó megoldás lehet, ha belemész egy tócsába, és utána nézed, hogy egy nyomon megy-e a két kerék.
Nekem ca. 1 hónapja görbült el a vázam, de nem kezdtem kihajtogatni -igaz, nem is volt túl értékes darab.
Folytatás:
http://www.criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090628/juj-hangok
Peet h, 2009-07-06 23:50 -es bejegyzés.
A Kerékpárbolt, a Reitteren. Eddig csak jót hallottam róla, de most egy világ omlott össze bennem.
Szerk.: Ők is hibázhatnak, emberi dolog.
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
Megadta magát a racsnim, menetes 7 sebességes, sk szeretném kicserélni, itt van róla egy kép:
Link
Ha a középső anyát kihajtom akkor már hozzáférhetek a racsnihoz a leszedővel ?
Lehet még egyáltalán shimano menetes racsnit kapni 1 helyen láttam a neten:
Link
MF TZ 21 típusú, kompatibils ez a tourney-val ? A jelenlegire MF-TZ 07 van írva.
Ezzel a leszedővel gondoltam leszedni:
Link
Villáskulcson és racsnileszedőn kívül szükség van még más szerszámra ?
A leszedett racsnit ugye nem érdemes javítani ? Szét lehet szedni vhogy ?
mit takar, hogy megadta magát? túl sok baja nem lehet egy racsninak. vagy a lánckerekek kopnak el, vagy a csapágyak kopnak, és lötyög, vagy nagyon koszos, és kerreg, nehezen jár. esetleg ezek kombinációi.
ha lekapod, és szétszeded, akkor lehet tisztítani, zsírozni, és kopás esetén egy hézagolót kiszedni.
shimano leszedővel nem probléma a szerelés, talán még a csavar levétele nélkül is működik.
6-os és 7-es racsniból is gyártanak még shimanot. könnyítettek, a három nagy lánctányér egymáshoz van szegecselve. az élettartamuk nem a legjobb, de mit várhat az ember 2-2500 forintért? :)
ogreflikker
Itt a kezemben az előbb linkelt MF-TZ21 racsni, nem látok rajta csavart ahol szét lehetne kapni.
Gondolom az MF-TZ07 is hasonló, még nem szedtem le.
Milyen szerszám kell a racsni szétszedéshez ?
Egyébként azért vettem új racsnit mert a jelenlegi szalajt mostmár rendszeresen és ez lehetetlenné teszi a tekerést, meg veszélyes is, pl ha autó elől kéne gyorsan eltekerni.
Az egyik legalapabb szereléssel szoptam ma reggel 6-kor: Át akartam rakni a gumikat frissen fűzött kerekekre. Az első gumit sem volt túl könnyű leszedni, de a hátsó maga volt az iszony. Legalább 5-10 percet szívtam vele, míg sikerült leoperálni.
Vajon mitől gyógyulhatott így rá?
Még szerencse, hogy nem defekt miatt kellett gyakorlatoznom útközben...
Ráadásul kiderült, hogy a régi első kerekem még 630-as, úgyhogy vehetek egy új külsőt is :(
nem lehet, hogy a hátsó is 630? már láttam olyat, hogy felerőltettek 27es felnire 622es külsőt. :(
ha meg jó egymáshoz a méret, az teljesen hétköznapi, hogy x felni egyszerűen nem jó y köpennyel.
ogreflikker
A hátsó már 622 volt.
Szerencsére fel már könnyebben mentaz új kerékre, mint le.
Találtam otthon két ca. 15 éves egy forgáspontos Shimano 600-as fékpárt. A jelenleg szerelt bicón Winmann -szimmetrikus- patkófékek vannak, a másikon elöl egy Longus 2 forgáspontos, hátul meg egy 1000 éves Favorit patkó.
Érdemes lecserélni a Weinmann/Longus/Favoritot?
ha közepes benyúlású weinmann symmetric, akkor igen. az egy ál-kétforgáspontos fék, fizikailag az, de az egymás melletti forgáspontok miatt nélkülözi azt a stabilitást, és plusz fékerőt, amit egy rendes kétforgásos nyújt, legyen az közép-, vagy oldalt húzós. ha középhúzós weinmann vaniqueur (asszem így írják), az egy jó fék, érdemes megtartani.
a longust fent hagynám, ha nincs vele gond, és a favorit is bőven elég hátulra.
ha babrálni akarsz, azért kipróbálhatod, mi a különbség a 600 és a longus között, érdekes lenne egy összehasonlítás.
ogreflikker
Akar a fene babrálni.
Én csak tekerni szeretek, amihez néha hozzá tartozik a fékezés is.
nem tudom, használ-e, legfőképpen szedett-e már szét lánc-agyváltós agyat. 2sebi agyváltás, 6lánckerekes racsni. namost a bajom (egyelőre elméleti), hogy alig látszik az agyváltó. mármint lehet, hogy annyira kis helyet foglal, mint ahogy kinéz, vagy benyúlik a racsni testébe, és nem bontható, illetve nem cserélhető a racsni?
bármilyen tipp jól jönne.
ogreflikker
Van egy kicsi, de bosszantó problémám.
Mióta a kerekeimen új XT agy van, azóta az első kereket, ha kiveszem és visszateszem a tárcsa nem talál pontosan vissza a helyére.
Megfigyeltem, hogy a villát az új agy, mintha kicsit jobban feszítené szét, mnt a korábbi, de nincs vele semmi gond.
Ügyelek rá, hogy a gyorszár mindig azonosan erősen legyen meghúzva.
A hátsó keréknél ez nem jelentkezik.
S mivel rendszeresen cserélgetem a külsőket, rendkívül bosszantó, hogy a fékek (Avid BB7) párhuzamosságát újra állítani kell, mert akárhogy rakom visza a betét mndig dörgölőzik a tárcsához...
Az a tippem, hogy a teleszkópot ez új agy jobban szétfeszíti (ebben érzek különbséget), s emiatt kell mindig a féket újraállítani.
A kérdés pedig az, hogy tényleg ez lehet-e a bűnös (vagy mi)?
És ha igen, akkor az XT első agyon mit/hogy kell állítani?
Fura. Ha a villába benyomod a kereket ütközésig, mindig ugyanott kellene lennie.
Igen...
Korábban nem ily volt ilyen csak az új agy óta.
Viszont a tárcsaféknél tizedmiliméterek számítanak, ezért is gondolok arra, ha egy kicsit szétfeszíti a telót az agy, akkor lehet, ha kiveszem és beteszem következőben már nem pont ugyanott/ugyanúgy feszül s megváltozik a helyzete egy kicsit.
Persze lehet, hogy hülyeség, ezért is kérdeztem.
Az agy/gyorszár villát befogó felületei épek és párhuzamosak? Kónuszok rendben? Van valami szisztematikus, reprodukálható hatás, pl ha az agy mindig ugyanúgy áll (a rajta lévő felirattal tudsz viszonyítani), akkor mindig ugyanott lesz a tárcsa? Több dolog most nem jut eszembe.
Tárcsaféknél tényleg számít egy fél mm is, de ha beállítottad akkor változnia nem szabad.
Asszem megvan a hiba oka: valószinű bejátszik az is, hogy picit nehezebben jön ki/be az agy a villába, de az a ludas, hogy nem hajlandó mindig elsőre jól belemenni a kerék, párszor meg kell mozgatni, kiveni betenni, és akkor visszatalál a helyére.
Nagyon nem vagyok ma elememben, mindig rossz helyre írom ezt itt:
Én kis lötyögés miatt nemrég szedtem szét egy kontrás agyváltós (3 sebességes) Sturmey Archer hátsó agyat. Úgy belelendültem, meg vitt a kíváncsiság, hogy szétszedtem csontig és megcsodáltam belülről.
Gyönyörű.
De hogy száradjon le a kezem, mikor szétszedtem, kiesett egy ilyen kis 'drótka' (aminek olyan rugóféle szerepe van, ha jól vettem ki) a két 'fog' egyikéből. Nagyon sokat ültem fölötte, mert mindenhogyan megpróbáltam visszarakni a másik alapján. Tükörbe, fejjel lefele, forgásszimmetrikusan stb. egyszóval mindenhogyan és valahogy egyik sem volt az igazi. (Igazából a két fog sem ugyanúgy nézett ki, ha közelebbről megnéztem, ez rendben van így?) A legjobbnak ígérkezőt végül kipróbáltam, visszaraktam, és jól is nézett ki. Aztán összeraktam, nézegettem a kezemben, még az is klappolt. Felraktam a biciklire, ott rájöttem hamar, hogy túl szorosra húztam ott a csapágynál a dolgot és valahogy mindig megakasztotta a dolgot előretekerésnél is. Aztán namondom kicsit ki kell csavarni. így is tettem, így már jónak tűnt. De megint nem bírtam magammal és széjjelebbszedtem, hogy megint belekukkantsak, hogy odabent minden rendben-e. Eztán vettem észre, hogy az egyik drótpöcök valahogy nagyon hülyén lóg ki a fog mellől, a másik meg teljesen kiesett, és az agytestből szedtem ki kábé.
Nem tudtok segíteni, mi tévő legyek? Hogy kell azokat visszarakni? Igazából tudom hogy nehéz ezt így elmondani, de ha azoknak a vackoknak csak a nevét megtudom magyarul vagy angolul, már elkezdhetnék rendesen utánukguglizni.
És talán találnék egy KÉPET, hogy hogy is lehetett ez az egész a kontárkodásom előtt...
<><><><><><><><><><><><>
sárga-fekete-sárga-fekete-sárga
<><><><><><><><><><><><>
az is segíthet, ha lefotózod, most hogy van ;)
legalább kiderül, miről is van pontosan szó, bár a leírásból a racsni rugójáról és a két kalapácsról lehet szó.
ogreflikker
igaz-igaz!
itt is vannak!
na közben bütykölöm, most visszatettem és nagyon szépen rugóznak, nem akar kiesni sem, szóval most nagyon vaszagyereknek érzem magam.
kérdés persze, hoooogy, a két kalapács rugózása milyen irányú legyen egymáshoz képest? Én tök úgy emlékszem, hogy tengelyesen szimmetrikusak voltak (azaz más irányba rugóztak, ha a forgásirányt nézzük), nem pedig forgásszimmetrikusak. Nem teljesen látom át, hogy hogyan működik ez a kontra, de úgy intuitíve úgy lenne a jó, ha azonosan viselkednének a forgásiránnyal. (mindkettő szembe vagy mindkettő vele együtt).
Ja és az egyik kalapács picit mintha szorulna. Ez is gyanús nekem, szóval normális az, hogy különböző a két kalapács??
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Ja és most úgy rugóznak, hogy ha az agy irányából nézem őket, akkor az óramutató járásával ellenkező irányba nyomja őket a rugó. Ha jól képzelem, ez így van jól... ugye?
Ez olyan izgalmas!
:D
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Most visszaraktam és hát hm, hát, feltaláltam volna a szabadonfutót...?
Azt hiszem felfordítottam az irányt, mégis inkább óramutatóval megegyező irányba kéne rakni őket...
vagy egyiket így, másikat úgy?
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Azért jössz este, ugye? Esetleg hozd magaddal, úgyis nagy gyakorlatunk van a pántlikábanszerelésben. :-)
===
bácsi a biciklin
Hehe, menjek ezzel?
cukor leszek, piros Csepel City 26 nőivázas brinyó:D
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Á, végülis nem ezzel megyek. Múltkor is mikor ezzel mentem, Kirké egy héten keresztül le akart dobni magáról. Aztán meg még az is megfordult a fejemben, hogy milyen lenne pihenni néha, mint amilyen régen a montyn volt. Na hát ettől a gondolattól később kivert a frász. Vigyázni fogok erre a csepelre és majd hatvan évesen ezzel fogom róni a várost, de addig Kirké.
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Ja az egyiket visszafelé!!
ÁÁÁÁ, GYöNYöRŰŰŰ!
szuper, imádom ezt az agyat :D
Sturmey Archer AWC egyébként, de jóval régebbi modell, mint ami most van fönt a honlapon.
Gyönyörű! Na most működnie kell!
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Nem tudom, hogy ezt láttad-e már, de talán segít:
http://sheldonbrown.com/sturmey-archer/aw.html
hú, néztem a sheldonbrownt, és ott a sturmey archert, de furamód ezt valahogy nem találtam meg... De egyébként ezek azok, rájukismerek:) köszi a linket, el is könyveltem!
<><><><><><><><><><><><>
<><><><><><><><><><><><>
Én is véletlenül akadtam rá annak idején, és most, mikor kerestem a linkeléshez, bizony feladta a leckét, hogy újra megleljem, de csak összejött.
Most már tudjuk: a Pawl Springs kereste - és találta meg - a helyét a szerkentyűdben :-)
Ha egyszer hozzányúlsz, ott van a pakliban a többszöri szétszerelés-összerakás, de hát ez benne az izgalmas!
Az amúgy gyönyörű paripámon a hátsó fék bovdenje két csúnya műanyag "függönykarikával" van a vízszintes csőhöz fogatva.
Lehet kapni valahol emberi áron valami csinosabb (krómozott acél) darabot?
A fém szét fogja szedni a váz festését. Inkább keress színes kábelkötegelőt, vagy fújd színre a műanyag pántokat.
Valami bilincs szerűségre gondoltam, mint amivel az első váltó bovdenje is meg van vezetve a hajtóműnél.
Azt valami csavar meghúzza, és így nem szedi le a festéket.
80as években shimano csinált régen fém, aztán műanyag bowdenház rögzítőt, ami csavaros. pár ilyet eldugtam rosszabb időkre, de van pattintós még mindig, pl orehovszkyéknál. fehér, shimano feliratú.
ha fém kell, azt favoriték (csavaros) meg csepelék (pattintós) is gyártottak vékony rugóacélból, de házilag is készíthető lemezből, nem egy nagy etwas. :)
ha kell, fotózok mintadarabokat.
ogreflikker
csinálj fotót kérlek!
sajna a pattintós shimanot nem találtam, de eléggé kézenfekvő a többiből. tehát:
shimano csavaros, csepel csavaros, csepel pattintós
a csavaros fém ugyan nem bowdenház bilincs, hanem kulacstartóé, de használható előbbinek is :)
a pattintós láncvillára való, de van nomál vázcső vastagságú is (Frenkinél van kölcsönben)
favorit csavaros a shimanoé is ilyen volt még a 80as évek elejéig
ogreflikker
No igen, láncvillára valóm nekem is van, de a vízszintes cső kicsit vastagabb.
Sajnos ilyen szépet nem biztos, hogy tudnék csinálni saját kezüleg :(
ha van elfekvőben kulacstartó bilincsed, az tökéletes minden szempontból. csak a közepén kell hajlítani egy keveset. mivel csavaros, így nem mozog, mint a pattintósak.
ogreflikker
hm, az asszem akad
Leszedtem a kulacstartó bilincseket, és jóval nagyobb, mint a vízszintes cső.
Még a fehér műanyagra is rá tudnám rakni, de úgy már igen otrombán nézne ki :(
hm, az asszem akad
ha van elfekvőben kulacstartó bilincsed, az tökéletes minden szempontból. csak a közepén kell hajlítani egy keveset. mivel csavaros, így nem mozog, mint a pattintósak.
ogreflikker
hm, az asszem akad
ahogy nézem, pont annyi hely van a gyári csepel bilincsen, hogy az egyik felét megfúrva jó méretű lesz. mindjárt kipróbálom :)
pont most találtam a földön mellettem 1 eredeti pattintósat felsőcsőre. kell? :)
ogreflikker
hm, az asszem akad
hogy miért megy el minden üzenetem kétszer minden üzenetem kétszer
Esetleg tehetsz alá egy megfelezett csík celluxot.
Szerk.: ez még az eredetire ment.
===
bácsi a biciklin
pláne jó megoldás
Én egy évig keresgéltem ilyen bilincset, végül sikerült találni. Most Dura Ace bilincseim vannak a bicajon.
Mátyásföldön, az Újszász utcán egy kerékpárboltban leltem rá egy öreg szakinál, de volt még neki egy jó adaggal.
50 Ft volt darabja, de újabban a Csepel fixikhez is ilyesmit adnak, szóval biztos beszerezhető a márkaboltokban, vagy a gyárból.
Ti mivel szoktátok leszedni a matricák helyén maradó ragacsot? Úgy, hogy a festés azért maradjon...
dobákpeti
petiBlog
benzin, legcélszerűbben benzines folttisztító (háztartási boltban), ilyesmi.
+1
ogreflikker
duplum, pedig csak 1x kattintottam
látom, ma nemcsak én duplázok folyton
Szivacs érdesebb része+mosószer.
Persze lehet, hogy a makacsabb ragacsot nem szedi le. Ahhoz hígítót vagy benzint használnék.
Köszi mindenki, akkor szerzek benzin.
dobákpeti
petiBlog
Szeretném felteni az 1 1/8os 26" külsőmet, de vhogy mindig negatív-puklis, tehát nem dudoros, hanem inkább feszesebb egy résznél, de így is használhatatlan. Már rommá masszíroztam, szappanoztam, imádkoztam hozzá, de csak nem sikerül feltenni helyesen. Az 1,25ös gumikkal semmi gond nincs.
Valakinél esetleg vmi trükk?
Üdv, a következő kérdésem volna, ami lehet elég triviális, de mi a technikája annak, hogy a hátsó kerék rögzítésekor pontosan legyen beállítva a csúszópapucsban a kerék és ne keresztben?
Nyeregre támasztott (felfordított) bringánál kerék berak (váltó a legkisebb fokozaton!), fék összehúz!, majd csavar-gyorszár egyik kézzel megfeszít, míg másikkal a középcsapágy után az alsó villágnál fogod a gumit, hogy a kerék középpen maradjon.
Tehát a trükkje, hogy fékkel és kézzel is fogod a középvonalban a kereket.
Köszönöm a segítséget! Még annyit kérdeznék, hogy kontra esetében mi a megoldás?
ua.
Csak itt az alsó- és a támvilla-szárakat kell szimmetrikusra venni a keréktől, + a kontra rögzítőfület kell utoljára meghúzni - gondolom.
azért nem olyan egyszerű a dolog, mert a közhiedelemmel ellentétben, itt is fontos a jó láncfeszesség. ergo először kb beállítod a hajtásoldalt, majd ráhúzod kicsit a kerékanyát, beállítod középre, akkor kiderül, hogy mennyire feszes a lánc. meghúzod a bal oldali kerékanyát, kiengeded a jobbot, ha kell, utána húzol, vagy engedsz. ha megvan, akkor kerékanyák, kontra bilincse.
ezután ellenőrzöd, a kontra jól fog-e. ha nem, akkor bilincs ki, bal anya ki, és a kontra karját mozgatva tudod állítani a fékerőt, ahogy tetszik (sosem tudom, merre enged, merre szorul, de egyértelmű, ha csinálod). ha ezzel megvagy, kiengeded a jobb anyát, és annyival fordítod arrébb az agyat, amennyit a kontrán állítottál, majd kezded elölről: láncfeszesség, középre lövés.
ogreflikker
Miért van az, hogy az első és hátsó fékem is (egy forgáspontos rövid patkó) kiengedéskor asszimetrikusan enged el? Tehát a bowden-oldali rész marad a felninél, a másik fele pedig eltávolodik. Ha kézzel visszabillentem középre, akkor a következő fékezésig okés.
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
Nehéz jól beállítani. De a zsírozás valamennyit segít.
===
bácsi a biciklin
Akkor csinál ilyet, ha ferdén van felfogatva a fékhídra. Lehet, hogy szimmetrikusan rakták fel a féket, és a bowdenbekötés után nem állították be pontosan, ezért félre húz. Lazítsd fel a felfogatást és állitsd be szimmetrikusra a pofákat. Ha nincs elfáradva a rugó, akkor jónak kell lennie.
Köszi, megnézem.
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
Sikerült. Nagyon pöpec lett! Köszi még egyszer. :)
Védd magad!
Kék-fehér Simplon outi.
A Shimano agyváltókra a fogaskerék egy ún snap ring segítségével rögzül, ez egy 1 ponton nyitott acélgyűrű, amit be kell pattintani egy vájatba. Nekem ezt mindig nagy szívás kivenni-betenni, csavarhúzóval feszegetem, szenvedek rajta kb 10 percet. Technikám rossz, vagy van valami célszerszám ami megkönnyítené az életemet?
ez nem csak agyváltóknál, sima kontrás agyaknál is így van, és szervizben is ez az eljárás. ha nem olyan erős a rugóacél, akkor középről kezdve kétoldalt párhuzamosan haladva gyorsabb. ha erősebb darab, akkor az egyik végétől a körív mentén kell haladni. általában van három vájat, ami segíti a levételt és a felrakást. két csavarhúzóval megoldható, hogy az egyiket ott tartva ne ugorjon ki az egész, ha valami nem sikerül.
ogreflikker
Kösz. Akkor amiket a neten látok snap ring plier néven, az nem erre való?
ez zégerfogó. lehet ezzel is szórakozni, de nekem pl nincs elég nagy, meg valójában nem zégergyűrűről van szó, így csúszkálni fog benne. ha ilyet használsz, akkor érdemes 90fokban hajlítottat, sokkal jobb a kezelhetősége.
menetes racsni szétszedéshez, illetve egyes középcsapi csészékhez nagyon jól tud jönni :)
ogreflikker
Helló-helló!
Első osztályos vagyok bringaszerelésben, szóval kérnék tanácsot... A hátsó váltóm irtózatós elállítódást szenvedett. Nem a megfelelő lánckeréken fut a váltóhoz képest. Melyik csavarokat, merre tekerjem, hogy jó irányba visszaállíthassam.
Köszi! :)
valószínűleg a szélsőértékkel lesz baj. a váltón erre két csavar van, egy l és egy h, ami az alsó és a felső értéket állítja. ha pl hiányzik a legkisebb fokozat, addig kell csavarni kifelé, amíg ki nem mozog a kis lánckerékre.
ogreflikker
Megnézem, köszi! (remélem nem rontok rajta még...):)
Solo la AS Roma per sempre!
Sziasztok,
lehet, nem pont idevág, de érdekelne, hogy mik a tapasztalaitok az asszimetrikus fűzéssel kapcsolatosan?
Van-e valami extra praktika, amire oda kell figyelnem,amikor csinálom.
Outi hátsó kerék, 36 küllővel, bal oldal radiális, jobb oldal 3 kereszt az elképzelés.
Erősebb/tartósabb kereket tudok így fűzni, vagy nem éri meg a macerát? 75-80 kg vagyok,érdemes ezzel foglalkoznom, vagy maradjak a 3 keresztnél mindkét oldalt, annak ellenére, hogy úgy látom a boltokban, a gyártók is egyre sűsűbben használják ezt a megoldást valamiért...
előre is kösz!
Szépestét!
A mai napot arra szántam hogy kiderítsem, miféle zajok jönnek a hajtóműből, ill mi a rezonálás a legkisebb hátsó fogasnál mikor döngetem.
Első észrevételem - a lánc súrolta az első váltó ketrecét szakaszosan , minekután az első fogassor tengelymentén meggörbült.Azt nem vágom hogy mitől, de majd lehet megpróbálom holnap satuban/fogóval egyengetni kicsit - szabad ezt?
A hátsó rezonálás oka a kazettás koszorú imbolygása lehet - ezzel mit lehet kezdeni?(kereket kivettem aztán vissza megigazgattam de semmi változás.Van valami tippetek hogy ez mi?Szerintem nem normális...kb 1200km van a cuccokban.
Van még egy kattanó hang is ami talán a pedál lehet, minden déli 12-kor kattan egyet és picit üt.
http://www.fullyloadedtouring.com/
Kattanás általában középcsapágy-monoblokkban lévő kotyogás lehet (oldalirányban nézd meg hajtókar lötyögését - ne a pedálnál offkorz). Esetleg még a nyeregcső-nyeregcsőbilincs-nyeregbilincs is okozhatja.
Hátsó menetes racsni imbolygása normális egy mértékig, utána a benne lévő csapágyat kell(ene) állítani kiszedhető alátétekkel. Szerintem ennyit nem ér meg, én sem bontottam még meg ilyet (max. egysebi átalakítás miatt tenném).
Hajtómű ferdeségét (acélnál) ki lehet egyengetni (satu, majdnem összeszorított állítható villáskulcs, stb.), de elképzelhető, hogy a tengely ferde. Én egy monoblokk-lánc-hátsó sor cserével indítanék, nem szoktam leállni tökölni :D
köszi:) időközben meggyógyult magától...http://www.fullyloadedtouring.com/
kösz
berohadt nyeregcsore van valakinek valami praktikaja?;)
akár 15 is
akkor általánosban elbuktam ezen a témán, mert ejtettem be csövet a nyeregvázba (meglepő módon a vázat megfordítva kiesett :) ), meg mint az imént írtam, kalapáccsal illesztettem kissé nagyobb csövet az ominózus helyre. ráadásul kétszer is megcselekedtem ezt életem folyamán, és egy eltávolítása még hátravan.
szerk: kikaptam apám segítségével a 25,4es csövet is, ami vicces, hogy ebben a csepelben lötyög a 24,8as cső, tehát nagyobb az átmérő valamivel, mint a testvéréé, ami tkp ugyanolyan váz.
ogreflikker
ahogy sorban kéne jönnie:
kerekek, hajtómű, váltó (ha van) lekap. láncvillán megtámaszkodik, hogy nem mozogjon. a nyeregvázcső vájatába olaj, nyereg körbefordít. folyamatos körbetekerés közben húzod ki.
ez egy kb ideális módszer.
nem annyira beszorult cső esetén nem kell szétszedni a fél bringát, csak mozogni fog, és az zavaró.
friss élmény:
jobban berohadt cső esetén nyeregvázcső satuba fog (két v vájatú faléccel, hogy ne sérüljön). nyeregcső felfúr, nekem 5 perc után lejött a beépített fej nyereggel együtt, ezért kellett, de jobb is lett az erőkar :) . a 10es furatba 10es acélrúd, és ugyanúgy olaj, meg csavarás. az előkészülettől számítva 5 perc, plusz egy új nyeregcső. a berohadás oka egyébként egyértelmű, mert 25,0 volt egy csepel vázban, ami hivatalosan tényleg akkora, de csak 24,8 valójában. kb 10 éve is kalapáccsal került be, most meg szereztem jó méret :)
ogreflikker
Az éjjel egy Favoritot kaptam szét, a beállt nyeregcsövet azzal szedtem ki, amit épp találtam: lakkbenzin és láncolaj, valamint egy csőfogó (vízvezetékhez való).
ha csőfogóval meg tudtad fogni, nem is lehetett annyira beszorulva :)
ogreflikker
koszonom szepen a segitseget, remelem boldogulni fogok..
Ha egyforgáspontos féket kétforgáspontosra cserélek (most épp egy weimann symmentric-et longusra, de később talán az outimon lévő rövidebb benyúlású weimannt is), akkor ahhoz új fékkar is kell?
És megfordítva: az outimon jelenleg nem rejtett a fékbowden. Ha rejtettbowdenes fékkarokat szeretnék, akkor azok már kétforgáspontosak, és nem jók az egyforgáspontos fékeimhez?
Hogy is van ez a kompatibilitás? :)
dobákpeti
petiBlog
az, hogy a patkó hány helyen forog, mindegy fékkar szempontjából. a modern két forgáspontos fékek kicsit máshogy fognak, általában kisebb erővel fékezhetők. emiatt rugósak az újabb fékkarok (legyen némi ellentartás), de régivel is tökéletesen használhatók. a fehér eskámon tektro 510es fékek vannak, és ősöreg fékkarok. az egyik legjobb fékerejű bringám.
ogreflikker
Köszi!
És a fordított eset? Egy modern fékkar kompatilbilis leht a régi, egyforgáspontos fékemmel?
dobákpeti
petiBlog
elvileg minden probléma nélkül. a winorámon most egy modolo pentasport van trinity bmx fékkarral, amit pont azért vettem, mert gyenge a fékrugó, így a fékkar húzza vissza az alaphelyzetbe :)
ogreflikker
Van egy régi Puch vázam, meg dinamós világításom.
A vázban anno volt kábel a dinamótól a hátsó lámpához, most már csak a be és kimeneti nyílás látszik.
Van valami megoldás új kábel befűzésére a vázba (anélkül, hogy szétszedném a csöveket)?
Nekem egyszer a következőképpen sikerült egy ősrégi amerikai Schwinn-el:
A vezetékek pici műanyag dugókba futottak bele, azokat kihúztam, rajta át az új vezetéket. A másik kimenő közel volt a kormánycsapágyhoz, villát kivettem, így beláttam. Elkezdtem befele rakni a vezetéket, szépen ment a másik lyuk felé. Csináltam egy vékony de merev drótból egy pici kampót, azzal el tudtam kapni a végét bent, kihúztam. Havernak csináltam, ezért hajlandó voltam szarozni ezzel, de kb másfél óra türelemjáték volt. Utólag rájöttem, hogy jobb mindent (pl kerekek, nyereg+nyeregcső) leszedni a vázról amikor játszol vele, kellett sokat forgatni ide-oda.
Nem tudom a tiéd ilyen rendszerű-e. Valszeg én nem értek hozzá és ezért több időmbe került, vidd el valami dörzsölt szervízbe hátha van valami trükkjük/célszerszámuk. Ja és írd meg hogy mi lett, mert nagyon érdekel, van itthon egy másik bringa amivel majd megint meg kell ezt játszanom, egyelőre nem tudtam rávenni magamat :-)
Az a baj, hogy a vezeték a kormánycsapágy közelében megy be, és a hátsó vízszintes villánál jön ki.
Hm, lehet, hogy a monoblokknál is kijön, hisz' át nem mehet rajta...
Délután megnézem!
De átmehet a monoblokk felett/alatt a vázban. A menet csak oldalt fogja a monoblokokt, alatta/felette simán lehet hely - pl sok vázon van lik, hogy alul kifolyhasson a víz, az is ott megy el.
Ha eredetileg nem monoblokkos volt, akkor a hagyományos tengely alatt/fölött bőven marad hely egy ilyen kábelnek...
dobákpeti
petiBlog
Ezek szerint kezdhetek más megoldást keresni :(
Azért ne add föl, az a kábel elég vékony.
dobákpeti
petiBlog
érdemes kiszedni a középrészt is. anyám lady-jébe úgy fűztem be, hogy egy fékbowdenre kötöztem, amit hátulról eltoltam a középcsapiig, aztán onnan meg megfordítottam, és felhúztam. én kötöztem, de talán a szigszalag jobb ilyenkor, csak picit be kell ragasztózni a bowden végét, hogy befolyjon a szálak közé, és ne csússzon le a szigszalag.
ogreflikker
Én is bowdenre gondoltam, mint befűző eszköz, de a középrész szétszedése nélkül úgy tűnik nem megy.
A középrészt szétszedéséhez viszont se kedvem, se szerszámom nincs (tegnap hoztam el újonnan összerakva a bringát a szerelőtől).
A középcsapágyat mindenképpen ki kellene bontani, viszont akkor csinálhatod azt is, hogy két drótot dugsz be a vázba (egyiket hátulról, a másikat előről) és a középcsapágynál összeforrasztod :o)
No majd a Bike Kitchenben segíthettek a dolog megvalósításán ;)