Szerviz helyett

Múlt hónapban volt egy nagyobb esésem a bringámmal. Azóta két pécsi szervizbe is elvittem, hogy rakják rendbe a bicajt, de egyik sem végzett jó munkát.

Kezdő bringásként és minimálisnak sem nevezhető műszaki érzékűként nem tudom, hogy ilyenkor mit tehetnék, harmadik szervizbe nem akarok menni.

Ha Pécsett van olyan tapasztalt bringás, aki szívesen elmagyarázna egyszer pár műszaki dolgot, vagy tudna segíteni pár dologban, annak nagyon örülnék.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
szoldi képe
szoldi
1 p, 2009-06-05 00:25

csak pécsiek magyarázhatnak?:D

-------------

ÖRÖK A HAJTÁS! nameg: cyclechic

http://epitemafixim.blog.hu/

bassil képe
bassil
2 p, 2009-06-05 00:40

Neeem. :D Élőben találkozni szerintem pécsiekkel egyszerűbb nekem, ezért írtam így. Nem csak a pécsiek.

madárka képe
madárka
3 p, 2009-06-05 14:49

Szerelésben segíteni nem tudok :(, de legalább pécsi vagyok :).
Ezért is érdekelne, hogy lehet-e részleteket megtudni ennek a két szervíznek a munkájáról? (Újabb bringavásárlás előtt vagyok, ezért is érdeklődöm.)

bassil képe
bassil
4 p, 2009-06-05 15:04

Részleteket itt publikusan nem írnék, a rossz tapasztalataim ellenére még normálisan is dolgozhatnak... én most így jártam.

madárka képe
madárka
5 p, 2009-06-05 15:13

+1

(csak nekem sincs túl sok pozitív tapasztalatom, ezért rágódom, hogy hova menjek :))

Denon39 képe
Denon39
6 k, 2009-06-09 18:49

Nem tudom melyik szervizre gondolsz de 1-et tutira javasolnék ,mert nagyon korekttek és jól ismerem őket.Igaz nem olcsók de jól és szépen megbízhatóan dolgoznak és ez a legfontosabb.Persze az anyagiak is fontosak de a későbbi problémák megelőzése miatt inkább drágább mint amatőr olcsó szerviz.Az Iperátort javasolom. De a garait semmi esetre se mert nagyon amatőr a szerviz. Nem tudom ha valaki tud tekerni és a barackfa alatt össze rak 1 bringát miért nevezi szervizesnek magát.Ez ugyan az mint ano az UNO volt ott is azt hitték hogy gyerekként betudta állítani a kormányt a bringán attól tud bringát is gyártani.Na mid 1 nem akarok senkit bántani ez csak 1 vélemény.

madárka képe
madárka
7 sze, 2009-06-10 01:17

Imperátoron kívül tudsz még valami jobb helyet? Esetleg Pavlik? Csak hogy legalább két-három helyen tudjak majd érdeklődni, amikor megyek bringát keresni. Imperátorról én eddig csak annyit hallottam, hogy tényleg drága, de ha okés a szervíz is, akkor lehet megéri a befektetés.

zsoltee képe
zsoltee
8 sze, 2009-06-10 19:19

Pavlik jól nyomja! a versenyzést :D Tour de Pelso (Balaton körül) tavaly pont előtte értem be, idén 2 helyezéssel beelőzött :)

Amúgy nem ismerem, egy havernak jó a véleménye róla.

Imperátorban egyszer voltam, de többet nem hiszem hogy bemegyek oda. Még tudatlan korszakomban azt hittem, hogy nekem kéne egy teleszkóp. Olcsó legyen de mégis korrekt. Na hát ott a fickó úgy el volt szállva magától meg a 60-80-100ezres teleszkópjaitól, hogy hamar ott is hagytam :P

Zsoltee

madárka képe
madárka
9 sze, 2009-06-10 20:15

Úgy tűnik, akkor marad a Pavlik. Merida Road 880-at néztem ki magamnak, többhónapos netes infovadászat után, és Merida bringákat ő meg Imperátor forgalmaz Pécsen.

Amit írtál lentebb a FitBoys-ról nagyon igaz szerintem is. Jóindulat van ezerrel, de valahogy néha olyan, mintha a szálak nem egy kézben futnának össze. Még tavaly bevittem a Puch ezerévesemet, hogy a hátsó váltóval csináljanak valamit, illetve ha cserélni kell szóljanak (szerettem volna azt a bringát egy kicsit kipofozni, jobb váltó stb.)...aztán mire visszamentem lecserélték a hátsóváltót, valami Shimano TY vagy TX vagy mittudomén legalapabbra, egy ocsmányszürke bovdenházzal...majdnem hanyattestem, kivittem gyorsan a drágámat, és többször meggondolom hogy bemegyek-e oda.

zsoltee képe
zsoltee
10 sze, 2009-06-10 22:02

uhh, az durva lehetett!

nekem a villámat cserélték egy egész új, de alap outiban, a villát én választottam, de úgy oldották meg, hogy kormány alá távtartónak - jobb híján - bekerült egy ilyen imbuszcsavaros szorító izé is :D mondjuk nekem nem bántotta a szemem, amíg nem mondták haverok, hogy ez meg miiii? :)

Szóval én velük inkább úgy szereltetek, hogy figyelem mit alkotnak :)

Zsoltee

stom93 képe
stom93 (nem ellenőrzött)
11 p, 2009-06-05 14:53

Szerelésben tudok segíteni és pécsi is vagyok, szerintem otthon sokkal olcsóbb megcsinálni a bicajt.

bassil képe
bassil
12 p, 2009-06-05 15:18

Röviden leírnám, mi a probléma. Egy baleset során megsérült a kormányom, a hátsó váltó elállítódott, az első váltó vagy a hajtókar környékéről pedig emelkedőn felfelé menet ritmikus kattogás hallatszik, egy hajtáskör alatt általában kettő.

Az első szerviz csak a kormányt csinálta meg, a második pedig a hátsó váltót. A kattogás maradt, minél többet megyek az emelkedőn, annál jobban kattog... gondolom ez nem normális.

szoldi képe
szoldi
13 p, 2009-06-05 16:32

nekem erre még anno egy monoblokk csere jelentett megoldást!

-------------

ÖRÖK A HAJTÁS! nameg: cyclechic

http://epitemafixim.blog.hu/

stom93 képe
stom93 (nem ellenőrzött)
14 szo, 2009-06-06 14:48

a kattogás nekem is volt és én megoldottam.
le kell szedni a hajtókart és kitisztítani a csapágyaknál lévő részt, és visszateszed akkor egy két hónapig jó. nem nagy munka.

Denon39 képe
Denon39
15 k, 2009-06-09 18:35

Hello a problémád az 90%-ba a racsni okozza nekem is volt már ilyen a garros gépen 1 hét után a fogaskoszorúk között levő távtartó valamelyike eltörhetett vagy elrepedt és elmozdul a tengelyen a koszorú. A Shimano-mega racsniknál elég gyakori hiba

brm képe
brm
16 szo, 2009-06-06 15:35

Meg kellene nézni, hogy ferdült-e a váz, a villanyak és a kerékrögzítő papucsok. Ezután minden tengelyt szétszedni (kerékagy, középtengely) valszeg van törött golyód vagy amúgy is zsírzásra szoruló csapágyad.

Hajtókar és tányérok is lehetnek deformáltak (ferdék), acélnál kihajlítható, alunál nem (csak tányérra, kart ne hajlíts). Felnit is végig át kell nézni, nincs-e repedés, nincs laza küllő, centrír.

Kormány és kormányszáron a repedéseket és a hajlást szintén meg kell nézni.

Ezután lehet funkcionálisan összerakni a kerékpárt - váltó és fékállítás, stb.

bassil képe
bassil
17 v, 2009-06-07 14:00

Kb. 4 hónapja láttam kerékpárt először közelről, szóval ez nekem kicsit sok. Épp erről szól a bejegyzésem problémája, hogy kezdőként simán átvágnak a szervizben, otthon meg nem tudom megcsinálni, ha nem látom előtte legalább egyszer a műveletet.

A bringában amúgy összesen kb. 300 km van (4 hónapja vettem)... egy cross-trekking típusú gép.

brm képe
brm
18 v, 2009-06-07 15:47

Első körben feszíts ki egy kötelet az alábbi szerint: bal hátsó papucs (pl. a lyukba befűzöd ahová a csomagtartó-sárvédő megy) - bringa elején homlokcső majd jobb hátsó papucs (végigmegy a bringán). Ezután nézd meg, hogy a kifeszített fonál a váz nyeregcsővétől (nem a nyeregcsőtől, hanem amibe a vázban belemegy cső) egyenlőre távolságra van-e. Ha nem akkor ferdült (alu nem szokott).

Kerekeket rakd be kioldott fékekkel, helyezgetés nélkül pont középpen kell lennie a villaszáraktól illetve hátsó vázcsövektől. Ha pl. v-féked van, akkor helyes beállítás esetén mindkét féktest függőleges, ha párhuzamos de oldalra áll akkor a kerék bizony nincs középpen (vagy a fékpofa alátéteit kavarták meg).

Nézd meg, hogy a hátsó váltód nem ferdült-e, a váltó két görgőjének pontosan függőlegesen kell állnia, ha ferde, akkor valszeg a tartókonzol ferdült (visszahajlítás, vagy csere).

Nézd végig a vázat repedésre, karcokra, főleg a nyeregcső csatlakozásánál, a középcsapágynál (hajtásnál), a kerékpapucsoknál és ami a legfontosabb, a homlokcsőnél (amibe a villa belemegy).

Keress kotyogást, szorulást: a kerekekenek és a hajtókarnak oldalirányban még picit sem szabad lötyögnie, illetőleg mindkét behúzott fékkel ellenőrizheted a kormánycsapágyat előre-hátra tologatással (ha a bringa álló helyzetben fékekkel fogva kotyog, akkor a kormánycsapágy laza). Ne tévesszen meg, egy fékkel fogva a féktest is (főleg az olcsó shimanók) tudnak lötyögni, illetve a teleszkóp is.

Kormánynak természetesen finoman, akadás nélkül kell járnia, a kerék súlyától el kell fordulnia, ha felemeled. Ha mész vele, akkor elengedett kormány esetében sem szabad semmilyen irányba húznia, illetve ha kormányzásnál a kormány alászed (bedőlve folytatja a bekanyarodást) akkor is érdemes megnézni, hogy a villa nem hajlott-e hátra.

Láncnak nem szabad ugrania, ha visszafele, üresben tekered kézzel a hajtókart (beszorult láncszem a hátsó váltónál ez esetben akad). Hajtómű tányérjainak egyenesen kell forognia, imbolygás esetén középrész vagy hajtóműcsere, ha nem visszahajlítható.

Szétszedés nélkül ennyit tudsz megnézni, de a csapágyakat amúgy is érdemes ha más nem zsírzás miatt szétkapni.

bassil képe
bassil
19 v, 2009-06-07 15:57

Köszönöm szépen, hogy ennyi időt szántál a témára. Ki fogom próbálni ezeket.

Off:
A nevedből kiindulva... lehet, hogy tetszene az egyik videóm: http://www.youtube.com/watch?v=FRg_hDrMC4M

leracea99 képe
leracea99
20 szo, 2009-06-06 16:23

van valahol olyan fórum, ahol az ilyen és ehhez hasonló szerelési tancsokat összegyűjti valaki, egyfaja szrelési FAQ formájjában?

stp1 képe
stp1
21 szo, 2009-06-06 16:46

http://bikemag.hu/rovat/tech

BikeMag tech rovat, egyre több cikk, a legkülönbözőbb szerelési útmutatókkal.

leracea99 képe
leracea99
22 p, 2009-06-12 08:18

köszi!

Vitéz képe
Vitéz
23 v, 2009-06-07 16:16

Szerintem nyolcas van az első lánctányérodban.

bassil képe
bassil
24 h, 2009-06-08 01:49

Az egészben az a legérdekesebb srácok, hogy a kattogás nem jelentkezik mindig, nem állandó. Valamikor kattog, valamikor meg nem, de általában nagyobb terhelés alatt vagy után jön ez a probléma. :) Konkrétan már azt sem tudom honnan jön, nagyon nehéz megítélni, de az biztos hogy a hajtás-szekció valamelyik részéről.

brm képe
brm
25 h, 2009-06-08 14:53

Ez sokminden lehet, a szomorú, hogy a fém váz és alkatrészek vezetik a hangot. Persze első körben én is ferde lánctányérra gyanakodnék (ezt könnyen tudod ellenőrizni, szemre az első váltóhoz képest imbolyog-e tekerésnél), de ugyanúgy esélyes a monoblokk, ennek csak cseréjével tudnál mit kezdeni (shimano bb-un26 2000 ft).

Ezen felül még lehet laza nyereg-nyeregcső rögzítés, laza nyeregcső csatlakozás (mindkét esetben meghúzni), minimálisan kotyogó kormánycsapágy (fékeket behúzva előre hátra kotyogás még minimális sem lehet), lötyögő kerékcsapágyazás (ellenőrzés, oldalra nem lötyöghet a kerék, ha igen meghúzás két 17-es kulccsal), tönkrement pedálcsapágyazás (csere).

Icehill képe
Icehill
26 h, 2009-06-08 22:15

Ha tényleg most látott pár hónapja elöször bicajt akkor ezeknek csak óvatosan álljon neki.
Monoblokk cseréhez, hajtókar leszedéshez azért nem árt pár speckó szerszám, meg cserénél nem mindegy a méret.
Kormánycsapágy se lehet legegyszerübb elsőre.
Kerékcsapágynál pedig legyél óvatos, hogy azért pici hézag kell, mert különben túlfeszíted a csapágyat.
De Jazzpeta felvetései jogosak, nézelödj ezen a vonalon.
Bikemag oldalán valóban sok infot be lehe gyűjteni.

Sok sikert a bicaj rendberakásához!

bassil képe
bassil
27 h, 2009-06-08 22:28

Köszi szépen! Először még okosítom magam cikkeken és youtube szerelős videókon, aztán majd szépen óvatosan. ;)

pbors képe
pbors
28 sze, 2009-06-10 01:33

A nyeregcsovet konnyu kizarni: kiallva is kattog?
Nekem jol meghuzott nyeregcsonel is volt kattogas, egy kis zsir segit rajta.

Mr.Saint képe
Mr.Saint
29 k, 2009-06-09 23:30

A monoblokk még akkor is tud időnként kattogni-nyikorgó hangot kiadni, ha kilazul; nem folyamatosan, hanem csak időnként jelentkezik a hang. Ez tapasztalat.

Dr. Opout képe
Dr. Opout
30 h, 2009-06-08 08:37

Szintén Pécsett lakom, szintén időszakosan kattog a hajtásom, azt is tudom, mi okozza, csak házilag nem tudom megoldani, célszerszám, hiányában. Szerviz lesz a vége, annyit mindenesetre javasolhatok, hogy ha neked is ez lenne a végső megoldás, a Garay utcát kerüld messzire, igaz, nagyon jóindulatúak, de a szakértelemben kis hányosságok mutatkoznak.

bassil képe
bassil
31 h, 2009-06-08 19:05

Ismerem őket, ott vettem a bringát. Nagyon jó kis családi vállalkozás, kedvesek is nagyon, de a szerviz tényleg nem kifogástalan.

zsoltee képe
zsoltee
32 sze, 2009-06-10 19:24

+1

Zsoltee

Dr. Opout képe
Dr. Opout
33 k, 2009-06-09 21:24

Akkor egyetértünk. Viszont érdekelne, melyik a maradék kettő, amivel elégedetlen voltál. Csütörtökre vagyn megbeszélve a Pavliknál, hogy képbe hozzák az általam megoldhatatlan problémákat, remélem, rendben lesz a dolog.

boborjan12 képe
boborjan12
34 sze, 2009-06-10 12:16

Hello mindenki!
Egy kis segítség kéne
Elszakadt a láncom, vettem rá egy újat ,de valami gázos mert ugrál a lánc
lehetséges ,h. az előző lánc szét nyúlt és elkoptatta a lánctányérokon a fogakat?
Vagy tudtok valami mást ami lehet?
Ja a bringa ninics 1 éves 3000km nél nem ment többet

Icehill képe
Icehill
35 sze, 2009-06-10 14:25

A lánctányéron ugrál bizti?
Amúgy azt szokták mondani, hogy ilyenkor már cserélj fogaskoszorút is, mert az összekopott a lánccal.
Lánckerék elöl elvileg tovább bírja.

zsoltee képe
zsoltee
36 sze, 2009-06-10 19:24

Ne cserélj fogaskoszorút, bírd ki 2-300 km-ig hogy szar, utána összekopnak ezek is szépen. Nem kell az első lánccsere után a fogaskoszorút is kidobni...

lánctányér pedig biztosan még annál is tovább bírja

Zsoltee

zsoltee képe
zsoltee
37 sze, 2009-06-10 19:36

Gondolom második körben a Fit-Boys-ban jártál. Írd meg nyugodtan a tapasztalatodat, erre van a fórum. Jöhet pozitív-negatív reklám egyaránt, szólásszabadság van ;)

Értem én, hogy szereltek valamit, aztán ugyanott vagy, így már nem szívesen viszed vissza, de szerintem ha visszamennél, hogy "mester, oké, hogy dolgoztál rajta, de még mindig zakatol!" akkor tuti korrigálnák a bakit. Te is említetted, hogy nem mindig kattog, főleg terhelés alatt csak. Gondolom nem mentek vele egy kört meló helyett, hogy teszteljék :)

Szerintem náluk megvan a szakértelem és a jóindulat is. Náluk a negatívum, hogy futószalagon jönnek az ügyfelek és így becsúsznak hibák, valamint mindig keresnek egy gyorsabb megoldást a problémára, még akkor is ha az gányolással jár.

Amúgy hamarosan hazaköltözök Pécsre, akkor tudok segíteni néhány dologban, de speciel a hajtómű - monoblokk páros még nekem is tabu téma :S

Zsoltee

bassil képe
bassil
38 sze, 2009-06-10 21:10

Így van, beszéltünk is erről ímélben, azért is vittem a Fit Boys-ba. Nem tudom, hogy mit csináltak vele, mert nem nagyon tudták megmondani... ez nem igazán tetszett. Első munka alapján nem szeretnék ítélkezni... ezért nem írtam neveket.

zsoltee képe
zsoltee
39 sze, 2009-06-10 22:05

Szerintem menj vissza hozzájuk, és higgadtan meséld el, hogy nem vagy elégedett a múltkori melóval, a probléma továbbra is fennáll. Biztos segíteni fognak, és nem lepődnék meg azon se, ha 0 ft munkadíjat számítanának fel ez esetben.

Csak valahogy próbálj kifogni egy nyugisabb időszakot, esetleg nyitásra menj oda.

Zsoltee

madárka képe
madárka
40 sze, 2009-06-10 22:09

+1

És az is jó lenne, ha nem a magas őszes hajúval tudnál beszélni, hanem az alacsonyabb Pista bával, akinek olyan bringaversenyző háta van.

zsoltee képe
zsoltee
41 sze, 2009-06-10 23:43

Itt a kép jobb szélén?

Zsoltee

madárka képe
madárka
42 sze, 2009-06-10 23:50

Asssztttaaa :) (nem a bal szélén?) :D

zsoltee képe
zsoltee
43 sze, 2009-06-10 23:57

Hát nemtom pontosan melyikükre gondolsz, én csak kérdeztem. Mondjuk a bal szélsót pont nem ismerem fel, hogy ki :D Azért eléggé megváltoztak az alatt a "néhány" év alatt :)

Zsoltee

madárka képe
madárka
44 cs, 2009-06-11 00:07

Én a bal szélsőben, akin a sapi van, ismertem fel őt :) aztán lehet hogy tévedek. De nagyon jó a kép!