KIDICAL MASS (2009.09.22) pontosítva

Sziasztok,
néhány dolog pontosítva lett:

a gyülekező a Városháza parkban lesz 17:30tól.
Viszünk lufikat, hogy mindenki megtaláljon minket és ne vesszünk el a nagyok között, akikkel közösen körbelakatoljuk a Városházát.
Utána, kb. 18:20-kor elkell indulnunk, hogy ne egyszerre zsúfolodjunk össze a cm-esekkel.
A Károly krt.-t lezárják nekünk h áttudjunk menni a túloldalra és úgy az Andrássy út - Oktogon - Teréz krt. -Király u. - Városháza park.
Az útvonalat végig biztosítja a rendőrség, kérlek semmiképen NE járdázzatok.
Az Andrássy úton szembeforgalom lesz, a gyerekeket 2oldalról közre kéne fogni, és törekedni arra hogy egymás után tekerjenek.

Visszaérkezésünk után a rendőrség által biztosított zárás megszűnik!

Zöldpolósok még kellenének!! írjatok nekem jugaveronika kukac gmail pont comra v szciklon kukac gmail pont comra.
Köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
youdit képe
youdit
1 p, 2009-09-18 11:24

Lufi jó ötlet.

(Nálunk pikachus csengő, mini hajókürt és kereplő lesz.)

Izzítok még kísérő felnőtteket, ha nem baj, hogy zöld pólójuk nem lesz. :)

Tartsuk aktívan ezt a fórumot keddig, hogy aki akar, rátaláljon.

Frajti képe
Frajti
2 p, 2009-09-18 13:50

Nekem is kötelező a zöld poló, pedig nincs, sose voolt, nem is áll jól, de most igyekszem kölcsönszerezni. Sztem nem lehet ez akkora probléma. :)

Bár mondjuk alternatív megoldást dobhatnának be, mert kékem rengeteg van. :D

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

youdit képe
youdit
3 p, 2009-09-18 14:15

Ők olyan bringás társaim, akik nem állnak be semmi mögé, még a CM mögé sem. Viszont gyakorlottak, tapasztaltak, nagyon örülök, ha akár egy is eljön közülük. Nem kényszeríteném őket semmire. :)

roncsi képe
roncsi
4 p, 2009-09-18 15:47

jöjjenek. zöldpóló csak jó lenne, h a tömegben lehessen tájékozódni de ha nincs akkor nyilván nincs. :D
dobsz nekem emailt hogy mennyien tudnának jönni segíteni?

youdit képe
youdit
5 p, 2009-09-18 16:45

Írok ide: egyelőre egy a féligbiztos, a többieket még győzködöm. Háromnál többre én se számítok, de egyelőre ne számolj vele, ha biztosat tudok, írok.

jurta képe
jurta
6 p, 2009-09-18 15:36

Segítek aktívan tartani a fórumot. :-) Én is KM rendezőnek jelentkeztem. Zöld pólómat is felhúzom majd. :-) Érdekelne, hogyan tudunk mi a "bringazárból" 18.20-kor kilépni, nem szakítjuk meg azt így pont a leglényegesebb pillanatban? (Hozzáteszem, számomra továbbra sem világos, hogyan fog kinézni a bringalánc, gondolom, a nagyCM rendezői majd segítenek, egy lakat - egy bringa - egy lakat stb?)

roncsi képe
roncsi
7 p, 2009-09-18 15:45

azt beszéltük meg, hogy a zárás után összeszedjük a kicsiket és elindulunk mihamarabb.
azt kell kivédeni hogy a cm-mel együtt induljunk mert nemkéne hogy ők v mi beragadjunk a kisutcákba

bix képe
bix
8 p, 2009-09-18 21:41

Nekem sem teljesen világos ez a körbelakatolás. Riadóhíradóban is azt írja Kükü, hogy "18:30-kor egy pillanatra zárjuk"
Tehát, ha mi 18:20kor leválunk, akkor KM-esek nem lakatolnak.
Legalábbis nekem úgy tűnik.

"Bringáznál inkább Te is, Rezső!"

Kuku képe
Kuku
9 szo, 2009-09-19 00:28

Hétfőn kimegy egy riadóhíradó a részletekkel.
Szerintem nem fontos teljesen összelakatolni, lehet lazulni. Az egy pillanatra pedig azt jelenti hogy a bejáratok szabadok, de 18:30-kor egy picit összezárjuk, majd nyitjuk.
Nem csináltunk még ilyet, de majd lesz valami...

--------------------------------

Lépj be a SZAKszervezetbe! :)

Dufi képe
Dufi
10 p, 2009-09-18 19:25

ttp://www.origo.hu/programajanlo/blog/20090918-critical-mass-2009-szeptember-22-en-gyerekek-es-kidical-mass.html

:)

roncsi képe
roncsi
11 szo, 2009-09-19 10:14

áááá. rossz infó van benne! ugye mindenki tudja hogy az útvonalat a rendőrség biztosítja?! tehát: lezárt

jurta képe
jurta
12 h, 2009-09-21 09:55

Én úgy értettem, hogy többnyire nem lezárt útvonalon, de rendőri kísérettel. (Azért, hogy ezáltal a 12- résztvevők szabályosak maradjanak a főútvonalakon is.)

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
13 v, 2009-09-20 23:58

.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

A. Pali.
Biciklista

youdit képe
youdit
14 h, 2009-09-21 13:20

up

bogi-zsolti képe
bogi-zsolti (nem ellenőrzött)
15 h, 2009-09-21 15:13

ketten mennénk 1 gyereküléssel és benne is egy utas. tehát az egyikünk akár zöldpólós is lehetne...de az nincs, csak zöld ing.

Esetleg még barátoknak is szóljunk?, biztos vannak akik jönnek a cmre, szetm lenne aki hozzánk csapódik szivesen.

Bogi

youdit képe
youdit
16 h, 2009-09-21 16:21

Szerintem szóljatok, minél többen megyünk, annál nagyobb buli (és biztonságosabb) a kicsiknek.

roncsi képe
roncsi
17 h, 2009-09-21 21:41

ing is szuper. dobok emailt

sattila képe
sattila
18 h, 2009-09-21 15:45

Zöld póló nélkül, de örömmel segítenék terelni a kicsiket, feliratkoztam.

Szter képe
Szter
19 h, 2009-09-21 19:18

KM népek: végül én a Blahán és Rákóczi úton leszek fixen és feladattal szóval nemtok hozzátok menni sajnos, de remélem, időközben már megvagytok!

UI: ez most egy fórum aktivizáló és persze informáló post is egyben :D

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
20 h, 2009-09-21 23:02

Fixen?! Átszerelted a Pözsót?

A. Pali.
Biciklista

Szter képe
Szter
21 k, 2009-09-22 16:45

LOL :D
Nem, az nem is lesz sose átszerelve. Ha egyáltalán-valaha lesz fixEM, akkor az zsír új gép lesz.

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
22 h, 2009-09-21 23:05

ZÖLD PÓLÓ ügyben:
Ha nincs valakinek CM-es zöld pólója, bármi zöld szín jó lesz, csak arra kell, hogy egymást azonosítsuk, lássuk, hogy zárt-e a sor, stb.
Például, ha egy lánynak szép, nagy, zöld szeme van, nem is kell pólót felvennie.

A. Pali.
Biciklista

youdit képe
youdit
23 k, 2009-09-22 10:07

És ha egy fiúnak szép nagy zöld-(kék-lila) szája (monoklija) van? ;)

KoBold72 képe
KoBold72
24 k, 2009-09-22 10:23

Ő sminkeljen masszívan, nehogy megijedjenek tőle a kicsik.

6É futás
www.6efutas.hu

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
25 k, 2009-09-22 14:34

:oP

A. Pali.
Biciklista

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
26 k, 2009-09-22 08:34

.

A. Pali.
Biciklista

youdit képe
youdit
27 k, 2009-09-22 13:00

hipp hopp hopp

youdit képe
youdit
28 k, 2009-09-22 15:29

Na mi szépen lassan elkezdjük futni a bemelegítő köröket, aztán ha a gumik bemelegedtek, a tervek szerint indulunk is. Kicsit izgulok, hogy minden rendben menjen. :)

(Egy zöldpólós, egy tavalyi CM-es, egy UV-zöld gyerek, két trekking, egy köszörűkő, a pikachus csengő, a mini hajókürt, az aranyszínű karkötő és a KEREPLŐ. Ez valami vicc? ;)))

JA. Ma három kollégám is megjegyezte (egyik sem biciklis), hogy 'ugye mentek?'. :)))))
A tárolóban meg teltház volt, sőőőt. :)))

roncsi képe
roncsi
29 k, 2009-09-22 17:09

petőfi híd-jászai-városházapark útvonalra felkészültem 7db színes lufival a hátizsákomon. aki útközben lát ne röhögjön.

bix képe
bix
30 sze, 2009-09-23 00:16

No akkor vélemények és tapasztalatok:
A kezdeményezés jó volt, a megvalósítás egy erős közepes. De én azt mondom, hogy nem rajtunk múlott a dolog, ugyanis fél7 után jelent csak meg a rendőr, hogy a lezárása nyomán indulhassunk.
Mikor elindultunk, jött velünk a tömeg nagyobbik része is, mivel azt gondolták, erre lesz a menet. Próbáltuk az elején mondani nekik, hogy ez most a gyerekeknek lesz, ők később jöjjenek tetszőleges útvonalon, de sajnos nem jutott el nagyon sok embernek az infó.
Akik kiálltak a menetből, azoknak utólag is köszönöm!
És a nagy tömegben jobban szétszakadt a KIDical tömeg, de remélem mindenki épségben visszajutott a Városház térhez.
Az általam (is) kísért kis csoport jelenti, hogy sikeresen visszajutottak a kiindulási ponthoz! :)

Igazából a Király utcától kezdve tudtunk rendesen haladni - rollerezés nélkül.

Bár azt továbbra sem értem, miért kellett egyeseknek a gyerekek közvetlen közelében szlalomozni, de ez már egy másik történet...

De tanulunk a hibákból és szeptemberig van idő újragondolni a koncepciót, hogy miken kell addig változtatni.

lord képe
lord
31 sze, 2009-09-23 00:29

itt egy hasonló élmény

youdit képe
youdit
32 sze, 2009-09-23 11:15

És még egy.

roncsi képe
roncsi
33 sze, 2009-09-23 02:29

Először is szeretném megköszönni mindenkinek aki eljött, és a rendezőknek is h jelentkeztek és eljöttek és mindent megtettek.
Valóban voltak hibák részemről és más részéről is amit nem szeretnék részletezni.
Nagyon remélem, h baleset nélkül, viszonylag zökkenőmentesen mindenki eljutott a parkba ill. az általa kijelölt célállomásra.
Ez volt az első KM, ígérem jövőre, a már kitalált változtatásokkal, sikerül megvalósítani az elképzeléseket és meg is valósítani azokat.

KoBold72 képe
KoBold72
34 sze, 2009-09-23 07:18

Mi is köszönjük, hogy kézbe vetted ezt az úttörő kezdeményezést.
Mivel ez volt az első, voltak tanulságok, amelyekből tanulhatunk, de nem volt ez rossz.

(Amikor megláttam a KM-et a birkanyáj tudatosságával agyonnyomó tömeget, kicsit lehangolódtam. Aztán rájöttem: ezek az emberek mind vagy gyereket szeretnének, vagy gyerekek szeretnének lenni. És mivel úgyis rosszak a demográfiai adatok, az ilyen vágyakat csak támogatni szabad! ettől azonnal jobb lett a kedvem.)

6É futás
www.6efutas.hu

feb képe
feb
35 sze, 2009-09-23 10:24

A városházától indulva a lámpánál még sikerült feltartani a "felnőtteket", de mire az Andrássyhoz ért a vége, a Bárczy utcából kiözönlött a nép, és esélytelen volt elmesélni nekik, hogy ne menjenek a menet közé.

youdit képe
youdit
36 sze, 2009-09-23 10:33

Igen, ez volt a baj. Legközelebb ezt jobban kell csinálnunk (térben és/vagy időben elkülönítve).

Ettől függetlenül köszi roncsinak és mindenki másnak a szervezést. Nálunk sajnos alapos elkámpicsorodás lett a vége, amikor rollerezés közben valaki még jól rá is szólt a gyerekre, de reméljük, ezt jövő szeptemberig elfelejti. ;)

Az oda- és visszaút, a dombon ücsörgés, a LUFI (köszönjük!!!), a matrica és a perec jó volt. :)
A rendőrautós-riksás örömbiciklizés helyett meg volt száguldás hazafele. Azért ma megkérdezem tőle, komolyan gondolta-e, hogy soha többet nem akar jönni ilyesmire. :))))
(Az Andrássyn hangzott el kétutcányi araszolás után a beígért móka és kacagás helyett.)

feb képe
feb
37 sze, 2009-09-23 10:55

A rendőrautó miért érkezett késve?

Esetleg lehetett volna későbbre tenni az indulást, amikor a sokadalom már a kőrúton van.

youdit képe
youdit
38 sze, 2009-09-23 11:12

1. Nem tudom.

2. Későbbre nem érdemes, inkább fél/egyórával előbbre vagy akár más napra, mint a babakocsist. Vasárnap délután, amikor nem esteledik ránk, mindenkinek jobb lesz.

jurta képe
jurta
39 sze, 2009-09-23 11:18

Kidical Mass rendező voltam. Látom, már elkezdtétek, pedig blogbejegyzést terveztem írni. Írok mégis, de ide fog mutatni.

Javaslom, a fórumot a gazdája nevezze át "Kidical Mass '09.09.22 - Ez történt" vagy valami hasonlóra.

Javaslom továbbá, hogy a KM rendezők minél többen írják meg, pontosan mit tapasztaltak (abból, ami még nem hangzott el hatszor). Megfigyeltem, hogy egy tömegrendezvényen, ha el kell térni a tervtől és nincs tájékoztatás, gyakran csak pár tíz méterrel arrébb már nem értik, mi történik, egész mást látnak az eseményekből. Mivel nem volt egy kézben összefogott irányítás, mindenkinek a szava számít, utólag tudjuk összerakni, mi történt, és mindenképpen meg kéne őrizni, és tanulni belőle! Mindjárt el is kezdem a sort a köv. hozzászólásban. :-)

Bár a teljes rendezvény szempontjából csak kis részletről van szó, szerintem igenis tartozunk magyarázattal, netán bocsánatkéréssel azoknak a szülőknek (és gyerekeknek), akik örömmel éltek volna a lehetőséggel, hogy az őszi, forgalomban tekerős CM-re is eljöjjenek családilag, ehelyett egyedül maradva gyerekkel sötétben forgalomban biciklizős csalódássá vált az estéjük.

Ennek helye nem ez a fórum lehetne, szerintem a Kidical főszervezőknek kellene minél hamarabb címlapra írni valamit. Máskülönben a CM sok támogatóját veszítheti el végleg a tegnapi nap hatására a legfiatalabb nemzedékből. Még egyszer hangsúlyozom, aki erre készült, esetleg 3-4 éves gyerekkel, akár egynél többel is, annak nem sokat számít, hogy a teljes felvonulás összességében sikeres volt.

És persze várom azoknak a családoknak a hozzászólásait is, akiknek nem ment el végleg a kedvük attól, hogy még benézzenek ide.

youdit képe
youdit
40 sze, 2009-09-23 11:26

Abszolút mértékben támogatom, plusz sok.

Szerintem is jó, hogy volt, de tanulni kell a gyerekbetegségekből, mert nagyon rossz volt azt hallani, hogy 'ilyenre többet ne hozzatok'. Felelősök keresgélése helyett jövőre jobb ütemterv, még több Kidical szervező és a 'rendes CM-es' szervezők jobb tájékoztatása, amihez időben el kell kezdeni mindent. Ne legyen rossz élmény senkinek egy alapvetően tökjó kezdeményezésből.

Ekkora tömegnél pedig bele kell számolni a bizonytalansági faktort (pár méterre már nem terjed az infó, mindig vannak huligánok, késik a rendőr, lehet és volt is szülő-defekt (mármint a gumié, éééérted), az egészen picik tempóját is fel kell venni, bár ezzel sztem most se volt gond egy szál se). Lehet, hogy jó lett volna, vagyis jövőre jó lenne egy megkülönböztető lufi a Kidical rendezők sisakjára is és Kidical rendezőt az útvonalra végig elszórva, akkor náluk pl. ott lehet hagyni a gyereket, míg kiállsz a szélére defektet javítani és nem sodorja el a tömeg. Vagy ha vmi cucc leesik menet közben és nem tudod végigvinni, azt is egyszerűbb begyűjteni a legvégén a Kidical szervezőtől, mint másnap itt a fórumon keresgélni.

Szasza_boy képe
Szasza_boy
41 sze, 2009-09-23 11:34

Sziasztok!

Lehet, hogy kicsit off..

Én a tömegben voltam. Tudtam róla, hogy lesz Kidical Mass is. Kb. 18:45 körül indultam a Deákról és lehetetlen volt megmondani, hogy Ti merre mentetek, összefolyt a tömeg egy hatalmas masszává. Igaz, hogy elviekben bárki, bármerre mehetett, de a CM egyik lényege - szerintem - a közösségi bringázás. Tekerhettem volna tök egyedül valami mellékutcában, de annak nem láttam értelmét. Ezért volt fura számomra a cél nélküli bringázás. Tavaly ősszel nem volt ekkora tömeg, mert mindenki tudta, hogy a Hősök teréről a Moszkvára kell menni. Lehetett útvonalat választani...

Üdv,
Szasza_boy

jurta képe
jurta
42 sze, 2009-09-23 11:56

Olyan hosszú lett a leírásom, hogy én hogyan láttam, hogy inkább várok még egy kicsit, mit válaszoltok. :-) Plusz lehet, hogy nem nyilvános fórumon kéne megtárgyalni a történteket és felfedni az elkövetett hibákat, persze itt a CM honlapon nincs zárt fórum...

youdit képe
youdit
43 sze, 2009-09-23 11:56

Roncsi ott volt, ne hülyéskedj. Mi 17.30 előtt érkeztünk és már akkor ott volt, igaz, a lufikat tényleg keresni kellett egy kicsit.

Akkor most így nagyjából összeállt a kép, mi voltunk, akik a közepe-végefelé érkeztünk le a dombról és a villamosmegállónál terelés még teljesen rendben volt. A leszakadás ott történt, hogy rögtön az első kettő piros lámpa megfogott. Még minden tele volt rendőrrel, még beérhető lett volna a KM felvezető, de már körénk gyűltek a felnőttek. Kicsit hezitáltunk az első pirosnál, hogy átmehetünk-e, mert volt ott vagy 3 rendőr és gondoltam észreveszi és átpasszolja a 7-8 fős gyerek-szülő kiscsapatot, hogy menjen gyorsan a többiek után, de ez nem történt meg. Így természetesen megálltunk a pirosnál és leszakadtunk végleg. Aztán az Andrássy legelején történő tötyögésben a többiektől is, bár láttunk még később néhány gyereküléses, kisbukós bringást, kit járdaszélen, kit a tömegben.

jurta képe
jurta
44 sze, 2009-09-23 12:02

Na, pont jókor szerkesztettem ki magam, közben válaszoltál. :-) (Féltem, hogy olyan hosszú, hogy nem olvassa el senki). Lejjebb megismétlem.
Persze, hogy ott volt Roni, én is láttam már hat előtt, de a tervezett induláskor (18.20) épp nem láttuk, mindenki őt kereste. Javítottam érthetőre a szöveget.

Akkor ideírom újra a kétoldalas összefoglalómat:

Én ezt láttam:

A Városháza parkban fél hatkor már gyülekeztek a gyerekek. A héliumos lufi jó ötlet volt, bár lehetett volna még magasabban, én is sokáig kerestem őket. A két riksa időben a helyszínre jött.

18.20-kor, a tervezett indulás idejében sem a főszervező Ronit nem találtuk éppen, sem a rendőrautót nem láttuk még. Hamarosan KoBold bemondta a hangosbeszélőjébe, hogy mindjárt indulunk.

Néhány perc múlva Roni visszaérkezett, tétovázott, hogy várjunk-e még, majd felhívta a rendőreinket, akiktől - ha jól rakom össze - azt az információt kapta, hogy sorakozzunk fel a Károly körút lezárt közelebbi úttestjén, a park és a villamosmegálló között. Nekikezdtünk.

Eközben minden irányból folyamatosan özönlött és a parkban kavargott a tömeg (itt a lényeg, azt hiszem). Az úttesten váró KM-tömb végén állva próbáltam a még csak ekkor (a villamosmegálló zebráján) érkező felnőtteket a gyerekektől elválasztva a parkba terelni.

Nem láttam, hogy a Városháza körbezárása megtörtént volna, egyszer csak ujjongás tört ki és emelés a parkban. Körülbelül ugyanekkor (18.30) elindult a mi rendőrautónk. A biciklisek ekkor a parkból, a Bárczy István utcából, és a Deák tér és az Erzsébet tér felől a járdáról az úttestre nyomultak, és hamarosan teljesen feltöltötték a Károly körút Erzsébet tér és Andrássy út közti szakaszát. A hátsó riksánk elakadt a tömegben, a gyerekfelvonulás résztvevőit már lehetetlen volt megkülönböztetni. Néhányan rendezők még kiabáltunk, hogy aki 12 év feletti, nyugodtan induljon, amerre lát, de mivel el voltunk vegyülve a bedugult tömegben (nem szemben álltunk velük), nem sok eredménnyel.

Még az Andrássy kereszteződésben is kiabált egy rendező a járda mellett, hogy csak a 12 év alattiak menjenek az Andrássy útra, de hiába, mert mindent elözönlött a tömeg, és közben a rendezőtársaiknak a piros lámpára is figyelmeztetni kellett őket (többen egyszerre különbözőt kiabálnak -> zűrzavar). Innen felhívtam Ronit, aki tanácstalan volt, javasoltam, hogy kérdezze meg a rendőröket, tehetünk-e még valamit (pl. összegyűlünk az Oktogonon).

Az Oktogonig toltam a biciklit a járdán, keresve a vert sereg maradékát, mire odaértem, Roni már ki volt kapcsolva, így beálltam az ottani kereszteződésbe segíteni (meg Halastó kórust hallgatni :-)). A hátsó riksa a menet legvégén érkezett meg.

Örülök, hogy azt olvasom, hogy a többiek közül voltak, akik együtt tudtak maradni.

Az ötlet jó, és szerintem legyen még, de tanuljunk a történtekből. Hibáink elemzése nem egyenlő bűnbakkeresés!

youdit képe
youdit
45 sze, 2009-09-23 12:03

Köszi. :)

roncsi képe
roncsi
46 sze, 2009-09-23 13:22

"18.20-kor, a tervezett indulás idejében sem a főszervező Ronit nem találtuk éppen, sem a rendőrautót nem láttuk még. Hamarosan KoBold bemondta a hangosbeszélőjébe, hogy mindjárt indulunk."

- rendőröknél voltam h induljunk, és kértek még pár percet. hiába volt az előzetes egyeztetés nem tudtunk időben elindulni,pedig 2szer szóltam nekik h felálltunk

"Nem láttam, hogy a Városháza körbezárása megtörtént volna, egyszer csak ujjongás tört ki és emelés a parkban. Körülbelül ugyanekkor (18.30) elindult a mi rendőrautónk. A biciklisek ekkor a parkból, a Bárczy István utcából, és a Deák tér és az Erzsébet tér felől a járdáról"

- ez volt a legnagyobb gond, h a cmesek ránkálltak, de igazából a rendőrök miatt a tömeg nem tudott másfele menni, mint az andrássy

"Roni már ki volt kapcsolva" a rendőrökkel beszéltem tanácsodra, de teljesen lehetettlen volt h bevárjuk egymást. Így megvártam az utolsó rendőrautót, majd a gyerekkel rákanyarodtunk a király u.ra ami nem volt lezárva legnagyobb megdöbbenésemre.
"Az ötlet jó, és szerintem legyen még, de tanuljunk a történtekből."
ennek örülök h így gondolod

vizsu képe
vizsu
47 sze, 2009-09-23 12:19

Felnőttként annyit láttam ebből, hogy valamiért mintha nem engedtek volna minket a Bajcsy felé menni tovább a Károly körútról, ezért mindenki elindult az Andrássyn. Dorcsa mondta, hogy erre a KM megy, erre mi visszafordultunk egy kis utcán...

rolex képe
rolex
48 sze, 2009-09-23 12:30

Szerintem a KM-et csak tavasszal van értelme megrendezni,vagy teljesen külön a CM-től.
Ez az őszi CM(hogy mindenki arra megy amerre akar,káosz,ez van)szépen rendezetten bicikliznek,de ha nincs aki megmondja merre menjenek,akkor vége,mind az látható volt az indulásnál,a Bajcsy elején(mindenki csak állt,nem tudta mi legyen)Erre még rátetézni a gyerekeket,nem lehet(vagy csak ettől távol)Persze utólag könnyű okosnak lenni,én se gondoltam erre,mindegy.
De ne adjuk fel KM-et semmikép,nagyon jó ötlet,nagyon jó kezdeményezés és Roncsi meggyőző ereje a rendőröknél nagyon működik:-)))
Ezúttal felajánlom segítségemet,befolyásomat a következő megszervezéséhez.:-))))
HAJRÁ!!!!!!!

jurta képe
jurta
49 sze, 2009-09-23 12:40

Tavasszal miért kell KM?
Bemész a tömegbe a gyerekkel együtt. Ha van kedved, összeszervezel több családot. Akárhányat. Tök jó buli a gyereknek is.
Most a lényeg a rendőri és rendezői biztosítással való tekerés lett volna, hogy a kicsik is szabályosan felhajthassanak a főútvonalra. Úgy is mondhatnánk, hogy a KM sziget lett volna a tengerben, míg tavasszal annyi értelme van, mint szigetnek a szárazföldön.

Az más kérdés, hogy egyáltalán megoldható-e, hogy mások ne özönöljenek be a gyerekmenetbe, akkor se, ha meglátják. Hanem csak integessenek, és menjenek tovább a maguk útján. Egyelőre agyalok (és remélem, agyalunk) rajta; lehet, hogy egy adott létszám felett képtelenség ilyen fegyelmezettséget elvárni a nagyfelvonulás résztvevőitől.

Shag_Beckur képe
Shag_Beckur
50 sze, 2009-09-23 13:42

"lehet, hogy egy adott létszám felett képtelenség ilyen fegyelmezettséget elvárni a nagyfelvonulás résztvevőitől."

Nagy tömegben az átlagember birka. Nem hat rá a szó, azt teszi, amit a tömeg csinál. Ha elindul, ő is elindul, ha megáll, ő is megáll. Ha átmegy a piroson, ő is átmegy, ha nem adják meg a gyalognak az elsőbbséget, ő se adja meg.

Többek közt ezért sem szeretem a tömeget, kezelhetetlen csürhe az egész. 5-10 ember fölött már szinte lehetetlen rendet tartani, lesz olyan, aki a saját feje után megy, szarik az utasításra, stb.

Gyerekeket így kivinni elég nagy felelőség. És ez a maximális felelőség azt jelenti, hogy vagy 10x-esen túlbiztosítva kell lebonyolítani a dolgot, vagy sehogy.

--

Le a lusta bringgásokkal! Ha nem akarsz BKV-zni, állj meg a pirosnál!

jurta képe
jurta
51 sze, 2009-09-23 14:49

Nagy tömegben az átlagember birka. Nem hat rá a szó, azt teszi, amit a tömeg csinál. Ha elindul, ő is elindul, ha megáll, ő is megáll. Ha átmegy a piroson, ő is átmegy, ha nem adják meg a gyalognak az elsőbbséget, ő se adja meg.

Így van. Ezért alkalmazunk rendezőket a CM-en. Ideális esetben nem kéne egy sem (legfeljebb csak a sérülések, műszaki problémák ellátására).

Remélem, ott voltál, és láttad, amiről írsz! ;-)

Shag_Beckur képe
Shag_Beckur
52 sze, 2009-09-23 15:01

Utv.hu kameráin keresztül követtem és szörnyülködtem :)

--

Szciklon képe
Szciklon
53 sze, 2009-09-23 15:36

Remélem, máskor is szörnyülködsz, mikor autósfelvonulás van a körúton. Én szagolom mindennap, köszi.

Shag_Beckur képe
Shag_Beckur
54 sze, 2009-09-23 15:46

Akkor is szoktam, köszönöm kérdésed :)

Amúgy milyen felvonulásról beszélsz?

--

TriplaB képe
TriplaB
55 sze, 2009-09-23 14:05

Megoldásként a gyerekek "elszigetelésére" a tömegben a következő megoldás jut eszembe: Más színű rendezői póló, és akkora létszámmal, hogy kétoldali, viszonylag egybefüggő sorfalat lehessen állni a gyerekek mellett, és belülre tényleg csak azokat engedni, akik kicsikkel vannak.
Nah és persze hatékonyabb rendőri együtt működés... A menet legelején mentem, és sokszor láttam a bizonytalanságot a felvezető+zárós rendőrökön. még az Andrássyn hallottam, amikor arról beszéltek, hogy nagyon nincs jól, hogy bekeveredtek a nagyok is. Lehet, hogy emiatt esett szét kissé a kíséret is.

youdit képe
youdit
56 sze, 2009-09-23 16:19

Szerintem abszolút van értelme tavasszal is (akár a 'rendes' előtt pár órával). Tömeg van, mindig van, aki huncutkodik, járdáról ugrat, gyorsulunk-lassulunk, elkeveredhet, bukhatnak előtte és rámehetnek, stb. De a fő, hogy a mi nemannyirapicink (8 évesünk) BICIKLIZNI szeretett volna, nem pedig araszolni. Ezt pedig a tavasziban se tudnám garantálni neki. A kisebbekkel meg biztonságosabb. És a másik, hogy azért az a rendőrautós felvezetés meg a gyerekeknek örülés meg a riksa, az is csak kisebb csoportban tudna működni. :))

Ettől függetlenül, amellett, hogy a sötétben egyedül forgalomban keveregtünk (ami abszolút nem volt gond, csak nem erre számítottunk), a fiúnak 2 problémája volt: hogy az Andrássyn végig araszoltunk, pedig neki felvonulós örömbiciklit ígértünk, ezért tekert be Kőbányáról, a másik pedig amikor vadultak körülöttünk és durván rászóltak manőverezés közben, pedig NAGYON jól csinálta. Na ezt a kettőt a tavasziban, tekintve a várható tömeget, szintén nem fogjuk megúszni. Másik lehetőség, hogy megvárjuk, amíg 12+ lesz és a mostaninál is vagányabb, és akkor megy, amerre lát meg akar (perszehogynem).

rolex képe
rolex
57 sze, 2009-09-23 13:13

Hűűűűű,micsoda képek,sziget,tenger,szárazföld,bocs nem értem,szakmunkás vagyok a csavargyárba.
A lényeg hogy nagy tömegben ez megoldhatatlan,főleg ha a tömegnek még iránya sincs,ennyi,ezért kell ezt külön csinálni.Könnyebb a rendőröknek,könnyebb
a szervezőknek,a gyerkőcök mellett meg nem tekernek ezerrel nagybiciklivel,mint most is.
Szóval "béláim,gondolkodjunk",gondolkodjál:-))

Gida képe
Gida
59 sze, 2009-09-23 13:43

sziasztok!
Az osszes cm-en voltunk eddig, ezert iden ugy dontottunk, hogy csak a gyerekcmre megyunk a gyerekkel (aki amugy korabban volt mar tobbszor cm-en). MOndtuk neki, hgy ez most nem lesz uncsi, es sok gyerek lesz, stb. Mikor odaerkeztunk, kerdeztem rendezoket, hogy hol van a gyerekcm, hat, igazabol csak a 3. rendezo tudta megmondani. Odamentunk, ahol barkit kerdeztunk, hogy hol lesz az indulas, stb. senki nem tudott semmit mondani. Majd aztan elindult a tomeg a jarda es a vsin koze.
Ott voltak mar aranyos rendezok, akik lathatoan probaltak urra lenni a kaoszon, teljesen totalisan sikertelenul. En ugyan vittem magammal rendezoi polot, hogy ha kell segitek, de kb. 2 masodperc utan lattam, hogy teljesen felesleges, mert vagy meg 10 emberre lenne szukseg.
A villamossin es a jarda kozott kezdtek el ozonleni a nemgyerekek, akiktol egy darabig kerdeztuk, hogy 12 even alattinak erzi-e magat, aztan abbahagytuk. A rendori felvezetesbol a vilagon semmi nem latszodott, nem volt eszlelheto, rollerezes volt vegig, gyerek tok huzta a szajat (nem ezt igertuk), exferjem idegroham, igy az oktogonnal mi lecsatlakoztunk, hogy akkor inkabb tekerunk egyet az andrassyn. Na, az jo volt!

Odafele viszont mintha a tavalyinal is tobb bunko volt. 16 eves sracnak pusziltam meg a kereket (szandekosan, tudom, csunya dolog), hha meg egyszer a gyerekemet centizgeti es szopatja egykerekezessel, akkor lelokom. Es nagyon sokan voltak ilyenek. :((
Az Andrassyn amugy voltak aranyos rendezosracok, akik probaltak a jardarol lekiabalni az embereket, de eleg remenytelen volt, egy ideig en is probaltam, de uhhh. Aztan az egyik csapatrol kiderult, hogy angolok, es ezert nem ertik a "nejardaaazzzz" felkialtast. :)))

A kezdemenyezes baromi jo, es koszonet azoknak, akik munkat es energiat raktak bele. Jovore szivesen segitek, ha lesz meg ilyen.
gida

youdit képe
youdit
60 sze, 2009-09-23 16:29

gyerek tok huzta a szajat (nem ezt igertuk)

Jaja, tökugyanez. Ráadásul neki mivel élete első CKM-e volt, nehéz lesz elmagyarázni, hogy 'nem is úgy van az'...

A kezdemenyezes baromi jo, es koszonet azoknak, akik munkat es energiat raktak bele. Jovore szivesen segitek, ha lesz meg ilyen.

Pluszegy.

KoBold72 képe
KoBold72
61 cs, 2009-09-24 13:50

CKM?!
Na de youdit!
Miket adsz te a gyereked kezébe?
;-)

6É futás
www.6efutas.hu

rolex képe
rolex
62 sze, 2009-09-23 14:29

Mindegy,ezt a rendőrök kúrták el igazából,18:20-ra kellett volna ott lenni valakinek aki felvezeti,hogy még a nagy tömeg előtt elmehessenek a gyerekek,de ez nem történt meg,csak amikor már jött a nagy CM.:-((

jurta képe
jurta
63 sze, 2009-09-23 14:47

Nem, szerintem nem mindegy. :-) Könnyű így lerázni a felelősséget. Igen, ők is hibáztak, de ha kérésünknek megfelelően 20-ra ott lettek volna, akkor is ránk tapadt volna a tömeg. Sok részletet kellett volna jobban csinálni, emberi természetünk folytán szeretünk egyetlen felelős nyakába varrni mindent, ami nem sikerül, de ennél alaposabban kell végiggondolni, milyen elkerülhető hibák történtek - a megszervezéstől elkezdve. Roncsi elkezdte a fenti blogbejegyzésben. Én is agyalok rajta, de szerintem nem fogom közzétenni, mert a rendezői csapatra tartozik, talán inkább majd elküldöm a főszervezőknek.

rolex képe
rolex
64 sze, 2009-09-23 15:21

Tedd közzé,kiváncsiak vagyunk,Te átlátod a dolgokat!Had tanuljon belőle mindenki.

roncsi képe
roncsi
65 sze, 2009-09-23 16:33

én is szeretném ha közzétennéd mert jövőre több szervező kell, és jó lenne ha valóban kialakulna egy csapat.
A rendőröket hagyjuk. Nekünk kell jobban megszervezni és azalapján egyeztetni velük, az nem hiábavaló most is készségesek voltak.

jurta képe
jurta
66 cs, 2009-09-24 16:30
Késmárki Mátyás képe
Késmárki Mátyás
67 sze, 2009-09-23 14:51

Mindenki azt hitte, hogy ez már az "igazi" menet. A sok szlalomozó idiótára én is úgy próbáltam hatni, hogy ha kisgyerekeknek érzik magukat, akkor csak tekerjenek itt, de különben várják meg a felnőtt programot. Volt akire hatott, de a többséget nem érdekelte.

Köszönjük a szervezést, amely igazán lelkes és odaadó volt. Legközelebb a "nagy" CM-mel közel egyidőben nem szabad indítani a menetet, mindössze ennyin múlott a siker most is.

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
68 sze, 2009-09-23 20:52

No, most lettem netközelben.
Megpróbálom minél tömörebben összefoglalni a látottakat, úgy ahogy én a legelején indulva megéltem.
Rendőri hibák:
1. a számunkra kijelölt rendőröknek velünk kellett volna lenni az elejétől fogva. Azért csúsztunk az indulással, mert a rendőröket kellett hajkurászni, hívogatni egyeztetés céljából. (Lásd, miért nem találtuk Ronit)
2. A felvezetés felvezetést jelent, nem azt, hogy valahogy tereljük a gyerekeket egy 150-200 m-re parkoló rendőrautó mögé.
3. Amikor ez mégis bravúrosan és fegyelmezetten sikerült, legalább 5 percig nem indultunk, mert a rendőr nem volt az autóban, gőzöm nincs, merre járt. Mire megjött, a többiek emeltek, és indultak.
4. Óriási rendőri baklövés volt azt kitalálni, hogy a menetiránnyal szemben induljunk el, szemben a felsorakozott nagy CM-mel.
5. A másik, még nagyobb baklövés az volt, hogy a felvezető autó nem húzódott ki jobbszélre az első lehetséges alkalommal, hanem az Andrássy-ig útközépen ment, így a már elinduló nagy CM jobbról szépen beelőzött, zárta az utat az Andrássy fele, és szétszakította a mezőnyt. Itt pár, a tömegből leakasztott zöldpólóssal sikerült kicsit keresztbe állva feltartani a tömeget, hogy be tudjunk kanyarodni (kösz a segítséget, és a gyors reakciót, akárkik is voltak), de már annyira szétszakadtunk, hogy tovább nem volt értelme tartani.
Rendezői hibák:
1.A legnagyobb hibánk az volt, hogy elkényelmesedtünk attól a sok széptől, és jótól, amit a rendőrök ígértek. Megkockáztatom, hogy a legközelebb nem kéne bejelenteni, ha a KM-et a nagy CM részeként tartjuk.
2. Nem volt egy szigorúan vett rendezői gyűlés, nem voltak kiosztva a konkrét feladtok.
3. Becsődölt a kihangosításunk pont akkor, amikor a legfontosabb dolgokat el szerettük volna mondani.
4. Nem volt folyamatos kommunikáció az felvezető és a sereghajtó rendezők között, ezt a következő vonoláson mindenképp meg kell oldani, vagy rádióval , vagy ingyenes mobilon.

Tanulságok:

1. Ne jelentsük be külön a következő felvonulást, vagy tartsunk szorosabb kapcsolatot a rendőrökkel, és adjuk tudtukra, hogy ha késnek, ott hagyjuk őket.
2. Tartsunk időben-térben nagyobb távolságot a nagy CM-től, hogy elkerüljük az ütközést.
3. Vegyük komolyabban a szervezést, tartsunk szervezői gyűlést, osszuk szét a feladatokat, tartsunk helyszíni szemlét.
4. Legyen jobb a tájékoztatás, osszunk szét tájékoztató papírkákat.
5. Legyen tartalék terv, szétszakadás esetére, legyenek bevárási pontok arra alkalmas helyeken.
6. Legyen jobban megoldva a kapcsolattartás a menet alatt a szervezők között.

Hirtelen ennyi. Remélem, a gyerekek, a szülők, mindenki épségben hazaért,

nem utálták meg a biciklizést, a CM-et, és maradt annyi bizalmuk irányunkban, hogy a következő vonulásra is eljönnek.

Köszönjük mindenkinek, aki segített, a zöld pólósoknak, akik a szétszakadás után sem adták fel, és a még fellelhető KM-eseket kísérték a célig.

Angelus Pali

A. Pali.
Biciklista

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
69 sze, 2009-09-23 20:56

Ui.: A rendőri hibákat nem azért írtam le, hogy bactassam őket, vagy hogy rájuk fogjak mindent, ami balul sült el, hanem azért, hogy tanuljunk belőle, és legközelebb ne követhessünk/senek el ilyeneket.

A. Pali.
Biciklista

jurta képe
jurta
70 cs, 2009-09-24 11:05

Kedves Áttentő Redáz, miközben készítgetem a magam visszatekintését, gratulálok. Én a munkámban (atomerőművi) kockázatelemzéssel foglalkozom, azon belül kedvenc "magánterületem" a balesetek elemzése és abból való tanulás, elsősorban is az emberi hibák tanulmányozása (sajnos még nem foglalkozhatok vele annyit, amennyit szeretnék, főnökeim nem találtak erre igényt :-)). Nem tudom, neked van-e hasonlóban gyakorlatod, de ilyen egy összetett, előzményekkel rendelkező, sokszereplős baleset vagy káresemény tisztességes elemzése, mint a tied. Még a tanulságokat is levontad.

Felbátorítottál, remélem, még a mai nap folyamán elő tudok állni én is a saját változatommal.

A Kidical Mess pedig nagyon aranyos. :-)

AttentoRedaz képe
AttentoRedaz
71 p, 2009-09-25 23:17

Köszi:) Életem egy előző szakaszában irányítottam embereket veszélyes tevékenység amatőr szintű gyakorlásában. Azt hiszem, ez olyasmi, amire gondolsz.

A. Pali.
Biciklista

Fosveny képe
Fosveny
72 cs, 2009-09-24 00:34

Az indulás előtti felállásnál szervezőként a csoport legvégén voltam, a villamosmegálló végénél. Mikor elindultunk, balról folyamatosan csapódtak biciklisek a csoporthoz, a villamosmegálló elején már olyan tömegben, hogy látszott, hogy a KM vége "összetört". Innentől annyit tehettem, hogy egy másik szervezővel együtt az utolsóként maradt nagyobb csoportot (6 gyerek, 4 felnőtt) próbáltuk segíteni.

Az Andrássy, sajnos, "rollerezés" lett. Ez adott esetben főként azért rossz, mert még nekünk, felnőtteknek is balesetveszélyesebb, mint a stabil haladás, a kicsik kifejezetten bizonytalanul mentek.

A Király utcáig elvergődve viszont egész más lett. Ez mindenképp jó ötlet volt, hiszen a nagyok még semmiképp nem akarták odahagyni a körútat, így a Királyban szinte száguldottunk, csak az alkalmankénti autósokra, trolira figyelve. Ugyanezek a kicsik, akik korábban billegtek, gyönyörűen tudtak haladni. (És útközben még ajándékot is kaptak.)

Az ötlet mindenképp jó volt, a megvalósítás sajnos kevésbé. Bocsánatot kérek minden gyerektől, illetve szülőtől, más kísérőtől, aki nem azt kapta, amit mintegy megígértünk nekik.

Nyilván jobb lett volna, ha 18:20-kor indulunk, de még azzal is nyerünk úgy 50 métert, ha a Károly körút túloldalán, a villamosmegállótól mintegy védve állunk fel - de nem többet, és nem lett volna megoldás. 18:20-kor a Gödör előtti részekről ugyanígy ránkcsatolódott volna a felnőtt tömeg, és az Andrássyra már közel ugyanígy fordultunk volna.

Meglehet, még sokkal hamarább kellett volna indulni, talán 18.00-kor, és jóval előrébbről, de ez se biztos megoldás, előbb-utóbb úgyis utolértek volna, valamint az Andrássyn álldogálók, vagy az azon épp érkezők csapódtak volna hozzánk.

Tömeg utáni indulás? Teljesen alternatív útvonal? Ezeket se látom megoldásoknak (bár mégegyszer, a Király utca szerintem remek ötlet volt).

Ó, igen, és legközelebb sok-sok lufi kell, legalábbis minden második gyerek szeretett volna egyet magának. :)

bix képe
bix
73 cs, 2009-09-24 00:41

Akkor ezúton is még egyszer köszönöm a segítséget!

jurta képe
jurta
74 cs, 2009-09-24 16:09

A Critical Masshoz csatlakozó, rendőri vezetéses Kidical Mass (2009.09.22.) során elkövetett hibák, amik a résztvevőknek a tömegben való szétszóródását okozták. Ahogy én láttam, KM rendezőként. Mivel hátul voltam, a rendőrökről pl. semmit nem tudok mondani. Tanulságok egy hozzászólással lejjebb.

KM = a Kidical Mass gyerekfelvonulás
CM = a Critical Mass azon része, ami nem Kidical Mass

1. A 2009.09.22-ei CM ide kapcsolódó hibái

• Kevés volt a CM rendező.
  • A rendezők nem terelték elég határozottan és szervezetten a korán érkező bicikliseket a mellékutcákba. (Vagy ott már nem volt hely? Nem tudom.) Néhányan hangosbeszélőn kiabáltak, de a legtöbb zöldpólós békésen álldogált.
  • A legtöbb CM rendezőnek nem volt tudomása a KM részleteiről, céljáról, lebonyolításáról, lehet, hogy a létéről sem (vagy kaptak az eligazító levélben valamit?). (Nem tudták az érkező családokat elirányítani, az indulást követően csak felszólításra kezdték néhányan a felnőtt tömeget a gyerekfelvonulásról leválasztani stb.)
  • A tájékoztatás során nem volt elég hangsúlyos, hogy az őszi CM-en nincs útlezárás és kijelölt útvonal (talán azt gondolták, hogy 2008-ból már mindenki tudja?), így sok CM résztvevő úgy érkezett, hogy ezt nem tudta, ezért kezdték később - feleslegesen - a rendőrautó feltűnő villogóját követni.

2. A KM szervezési hibái

• A rendezők toborzása határozatlanul, a CM rendezők toborzásával nem egyeztetve történt.
  • Kevés rendező jelentkezett.
  • Az átlag KM rendező (én) a felvonulás előtti napon este kapott egy e-mailt (a szervezők eddig vártak további jelentkezőkre). Ebben a levélben alig volt több információ, mint amit a résztvevőknek is tudnia kell: néhány általános célkitűzés (többgyerekesek segítése, menet együtt tartása, szabályok betartatása). A helyszínen sem volt rendezői eligazítás. Így a felvonulás kezdetekor a rendező nem tudta, pontosan mi a feladata.
  • Nem volt elég határozottan előre megnevezve a találkozóhely ("Gerlóczy utca környéke, lesz nálunk lufi").
  • A rendezvény plakátjain, szórólapjain az szerepelt, hogy a Kidical Mass a Városháza körbelakatolásában részt vesz és 18.30-kor indul el. Ezt az információt a criticalmass.hu-n később (a Tudnivalókban is) pontosították 18.20-as indulásra, ám a honlapon található részletesebb leírásokban továbbra is benne maradt a lakatolásban való részvétel.
  • A gyerekfelvonulást és a találkozót a CM-es tömeggel egy helyre szerveztük, feltételezve, hogy külön tudunk maradni.
  • A KM útvonal első szakasza éppen egybeesett azzal az iránnyal, amit a legtöbb CM résztvevő valószínűleg rendőrautó nélkül is kiválasztott volna magának.
  • A Critical Mass rendezőknek mindig van a munkájuk helyszínén egy csoportvezetője, afelett pedig egy szakaszfelelős (akitől nagyobb területre kiterjedő probléma vagy emberhiány esetén lehet segítséget kérni), mindkettőnek megkapja a mobilszámát. A KM rendezőknek küldött e-mailben a főszervező Roncsi mobilszáma meg volt említve, de az nem volt tiszta, a helyszínen a rendezéssel kapcsolatban is ezt lehet-e hívni. Végül a többiektől elszakadó, tanácstalan KM rendező vagy kisebb rendezői csoport nem tudhatta, kihez forduljon.
  • Sem a résztvevőknek, sem a KM rendezőknek, sem a kereszteződésekben segítő CM rendezőknek nem volt kihirdetve, hogy a rendőri felvezetésre való tekintettel figyelmen kívül lehet-e hagyni bizonyos KRESZ-szabályokat (piros lámpa, elsőbbségadás).

3. A gyülekező során elkövetett hibák

• A helyszínen a meghirdetettől eltérő, ad hoc helyen kezdtek gyülekezni a KM résztvevői és rendezői. Ez a hely a CM-re várakozó sokkal nagyobb tömegen belül volt, attól nem volt elválasztva, sem jól láthatóan kijelölve (néhány héliumos lufi volt, de nem elég magasan). Egy órával az indulás előtt persze még laza a tömeg, nem gondoltak rá előre, hogy mire besűrűsödik és sötétedni kezd, látszani sem fognak.
  • A KM rendezőket nem lehetett az átlagos CM rendezőktől megkülönböztetni, ez a későbbiekben is számtalan problémát okozott (maguk a CM rendezők sem ismerték fel őket). Némely KM rendezőnek még egyenpólója sem volt!
  • A gyülekező családokat nem igyekeztünk eléggé együtt tartani, a KM résztvevők lazán szétterülve hamar túlnőtték azt a területet, amin belül emelvény nélkül egy hangosbeszélővel még fenn lehet tartani a figyelmet.
  • A start időpontjához közeledve sokféle utasítás hangzott el hangosbeszélőn, amelyekről nem mind lehetett tudni, kihez szólnak (CM, KM vagy mindenki).
  • A start időpontjában (18.20) senki nem tudta (a legtöbb KM rendező sem), hogyan és merre kellene indulni, és miért nem történik még semmi.

4. Az indulás során elkövetett hibák

(Pötty) A KM biciklisek tömbje nem volt látható módon körbefogva: a már említett rendezői felismerhetőség, és pl. a riksák sem látszottak ki a tömegből.

• A KM indulási területe (Károly krt. villamosmegálló és park közötti úttestje) továbbra sem volt elválasztva az eddigre már a parkot betöltő, minden irányban hömpölygő, részben hamarosan indulni készülő, részben még csak épp érkező biciklis tömegtől, így a járdáról lassan az úttestre özönlőkkel való összekeveredést nem lehetett megakadályozni. A KM felállását kívülről nem segítették CM rendezők (TUDTOMMAL, de lehet, hogy csak nem láttam). Túl sok volt a CM résztvevő ahhoz, hogy néhány ember (rendező) itt rövid idő alatt rendet tudjon csinálni.
  • A Városháza parkban, a Károly körúton és az Andrássy út kereszteződésében dolgozó CM rendezők nem mind kaptak tájékoztatást a hirtelen kialakult helyzetről és teendőikről a gyerekfelvonulás megmentése érdekében (TUDTOMMAL).
  • A gyerekfelvonulás elején és végén dolgozó rendezők között nem volt kommunikáció, a hátsók és a hátsó riksa nem tudták, mit tehetnének a helyzet javítása érdekében.

Ha valamelyik pontra korrigálni- vagy megmagyaráznivalótok van, kérlek, ne indulatból védekezzetek. Lehet, hogy itt-ott tévedtem, de nem akartam senkit se "elmeszelni". Egy tanulságok levonására szolgáló elemzésnek soha nem ez a célja.

jurta képe
jurta
75 cs, 2009-09-24 16:28

Tanulságok

• A több tízezres rendezvény egyes résztvevőinek fegyelmezetlenségét látva számomra kérdéses, megoldható-e egyáltalán (segítőkész rendőrökkel, sok felkészült rendezővel, többségben tájékozott résztvevőkkel) egy ilyen estén a gyerekfelvonulásnak rendezetten együtt maradni egész útvonalán, "betolakodók" nélkül. (Továbbra is fenntartom viszont, hogy tavasszal a KM felesleges, hisz a 3 éves is mehet a tömegben, és elhozhatja a barátait és tekerhetnek együtt.)

A többi tanulság csak akkor érdekes, ha úgy döntünk, hogy de igen, megoldható.

• A gyerekfelvonulást részletesen egyeztetni kell a CM (tapasztalt) főszervezőivel, még a nyilvános meghirdetése előtt. A KM-et széles körben kell hirdetni, minél több CM-résztvevő is tudjon róla előre.
  • A KM rendezőknek KÜLÖN tájékoztatás, KÜLÖN felismerhetőség kell, mert a feladatuk teljesen eltér minden más CM rendezőétől: KÍSÉRNIÜK kell, ráadásul biztosítva az elválasztást. Erre külön ki kell képezni őket. Tudniuk kell azt is, hogyan kell bánni gyerekkel és szülővel (nem ordítjuk le a járdáról úgy, mint a kamasz egykerekezőt). Nem feltétlenül van szükség KM pólóra, a sisakra a héliumos lufi talán még jobb ötlet (messziről látszik), de egységes legyen a megjelenés.
  • A gyerekfelvonulást már a találkozóhelytől kezdve térben és időben jobban el kell választani a nagytól, és erre határozottan figyelmeztetni a CM résztvevőket is. Ellenkező esetben csak a zavargásokról és melegfelvonulásokról ismert rendészeti módszerek (körülvesszük őket és senkit nem engedünk be - sün! sün! :-)) működnek, amik egy vidám biciklizésre nem valók.
  • A KM határait, mind a gyülekezéskor, mind a vonuláskor tegyük láthatóvá (feltűnő színek, magasan elhelyezett jelek).
  • Legyen egy KM főirányító, aki nem feltétlenül a főszervezővel azonos (sőt, szerintem jobb, ha külön személy, persze mindig hallgat a főszervezőre). Tapasztalt és nagyon határozott, biciklivel nagyon ügyesen és gyorsan mozgó Critical Mass-es embernek kellene lennie. (Roncsit és anyukatársait ettől megkímélném - minden diszkrimináció nélkül szerintem ez férfimunka.) Természetesen neki nem lehet fix posztja a gyerekmenetben, sem semmi egyéb feladata, ami folyamatosan lekötné. Ő tartsa a kapcsolatot a rendőreinkkel és a CM főszervezőivel, és ő adja ki az utasításokat a KM rendezőknek, ha kell. Ha sok a KM rendező, be lehet iktatni még egy vezetői szintet. De nagyon fontos, hogy minden egyes rendező tudja, ki a közvetlen felettese és hogyan találja őt meg.
  • A CM-en nem használunk adó-vevő rendszert (a pontos írásbeli feladatmeghatározás és a szakaszfelelősök mobilos hívhatósága elég szokott lenni). A KM-re viszont lehet, hogy a legfontosabb embereknek mégiscsak kell, mert együtt kell maradnunk, időnként nagyon gyorsan kell dönteni, és a mobiltelefon ráadásul nehezen hallható a zajban. Hatkészülékes rendszerből, azt gondolom, már egész olcsó kínaiakat is lehet szerezni, ha nem szakadunk nagyon szét akkor át tudja fogni a távot, és ennyit kibír egy elemmel.
  • A KM résztvevők helyszíni tájékoztatása részletesebb, gyorsabb legyen.

(És végül, sajnos számíthatunk rá, hogy lesznek a keddi felvonulók közül olyanok, akiknek innentől ígérhetünk bármit, többet nem fognak Kidical Massre eljönni.)

TriplaB képe
TriplaB
76 cs, 2009-09-24 19:10

A menet legelején voltam a már a felállástól kezdve.
Egész biztosan ismétlődni fog már említett probléma, ezért elnézést, de könnyebb így leírni.

• Az első gondot a késedelmes és kissé szervezetlen indulás okozta (ha Roncsi nem megy oda a rendőrökhöz, hogy legyenek szívesek már kiállni, még később indultunk volna). Így viszont már valóban nehéz volt a nagy CM-re érkezőket odébb terelni.
• Az indulás sem volt teljesen egyértelmű, mondhatni, egyszer csak elindult a felvezető autó.
• Indulás után, ahogy Jurta is írta, mindenki követte a "fényt". a nagyok is becsatlakoztak, mert kívülről annyit láthattak, hogy vonulás van. Az Andrássyn az Operánál már beszélgették egymással a rendőrök, nagyon nincs jól, hogy becsatlakoztak a nagyok, ezáltal tényleg nagy tömeg lettünk.
• Oktogon-Király utca kanyarodásoknál bizonytalannak tűnt a felvezető autó (mintha nem lett volna biztos az útvonalban).
• Király utcában kisebb vitába keveredtem egy középkorú úrral. Fel volt háborodva, h nem érti, miért az a csiga tempó. Elég sokáig tartott meggyőzni arról, hogy ő bizony rossz helyen van – mikor sikerült, elnézést kért, megköszönte az infót, és le is vált rólunk.
• A Király utcában nem volt teljes zárás, ami meglepett.
• Mire kiért az eleje a Deák térre, már teljesen szét volt szakadva a menet. Az elején jöttek gyerekesek, de aztán csak a nagyok. Mikor véget ért az „áradat” benéztem az utcába, de sehol-senkit nem láttam.

Ötletek:

• A két legfontosabb: a már említett kapcsolattartás és szervezői megbeszélés – tudjunk egy egységes koncepciót alkalmazni, indulásnál, vonulásnál, érkezésnél.
• A legelejétől kezdve megosztani a szervezői feladatokat
• A zöldtől eltérő/elütő színű szervezői póló.
• Határozottabb meghirdetés + a helyszínen és vonuláskor is valamilyen figyelemfelkeltő anyaggal jelezni mindenki számára, hogy csak a gyerekesek csatlakozzanak. (zászlók, plakátok)
• Az indulást elszeparáltabban kell megoldani. Szerintem a hangulat miatt ne szakadjunk el teljesen a nagyoktól, érezzék a kicsik, hogy valami nagynak a részei. Egy elkerített részre gondolnék a tömeg szélén.

• Vonuláskor: Több szervezővel nagyobb egységet alkotni. Az előre megtervezett útvonalon bevárási pontokat kijelölni (az első és utolsó ember szoros kapcsolatban legyen egymással).
• Legyen B terv a rendőrséggel is egyeztetve (alternatív útvonal, kisebb kitérő, ha a tömeg csatlakozna – vagy/és késleltetés a bevárási pontokon)

A gyerekek kedvéért több héliumos lufi :) Esetleg rá lehetne nyomtattatni, hogy Kidicalmass + dátum + lógó (?)