Úgy érzem, mostanra professzionális zebra-akciózókká váltunk és a projektünk (http://criticalmass.hu/forum/20090814/zebra-akcio) kinőtte gyermekbetegségeit, ezért írnék egy rövid összefoglalót.
Először is, gratulálok mindenkinek, hihetetlen fegyelmezett és megbízható a társaság. Megnyugtató érzés, hogy az emberek a megadott időben ott vannak, hozzák, ami kell, stb. Ez nagy erény, őrizzük meg!
Tanulságok.
1. A legfontosabb változazlanul a jó jegyzetelés!!!
Az utolsó (Bem rakparti) akciót adminisztrálni gyerekjáték volt. Z. csodálatosan jegyzetelt, bár sokkal szigorúbb volt, mint én, jóval több embert felírt. Ez nem baj, sőt, jó az, ha van miből válogatni. Mivel a későbbiekben mindkét tanú vallomására alapozzuk a feljelentést, így hasznos, ha mindkét helyen ugyanazok az adatok szerepelnek. Ugyanide tartozik, hogy most már nem ilyen-olyan fecnikre jegyzetelünk, hanem egyrészt a megszokott keményfedeles füzetkémbe, másrészt nyitottam egy iskolai füzetet, Így később is visszakereshető, mikor, ki mit írt, egy helyen lesz, nem vész el. Fel kell írni a pontos kezdési időpontot, ki volt jelen, ki jegyzetelt.
2. Nagy segítség, ha valaki ott áll a kamera mellett és bemondja a rendszámot, színt, típust.
Mivel a jegyzetelésnél nem írjuk fel percre pontosan, mikor történt a szabálytalanság, így néha a sok hasonló típusú ezüst színű autó közül nehéz kikeresni, éppen melyik volt a szabálytalan. Legutóbb csak végig kellett nézni a videót, és hallgatni, amint M. bemondja a rendszámokat, közvetlenül a jól látható szabálytalanságnál. Nem volt más dolgom, csak a jegyzetbe beírni, mikor látható a felvételen az adott szabálysértés, felfirkantottam még, volt-e babakocsi, megálltak-e a másik sávban és már kész is volt a teljes feljelentés, csak ki kellett tölteni a papírt.
3. Mindig meg kell állni egy pillanatra közvetlenül a járda és az úttest találkozásánál.
Mivel a kameraállásunk olyan, hogy legtöbbször csak a zebrát fogja be, jól láthatónak kell lennie, hogy nem hirtelenül lépünk le az úttestre.
4. Szintén nagy segítség, ha akció előtt bejárjuk a helyszínt.
A Leányka utcánál nem tettük, nem is sikerült olyan jól, tegnapelőtt S.-al megnéztük a Bem rkp-t, sikerült is kiválasztanunk a megfelelő zebrát a három közül. Az előtte lévő pl. necces lett volna, mert sokfelől jönnek az autók, az utána levő hamar bedugult a Batthyány tér miatt, ott nem tudtunk volna eddig sem dolgozni. Plusz a tévéseknek is tetszett a vágókép, a megtisztított Parlament.
Rendkívül elégedett vagyok, jó a sajtónk, lelkes a csapat és most már sor kerülhet a többi, immár izgalmasabb akciókra is.
Hajrá zebraakció!
www.zebraakcio.blog.hu

Nagyok vagytok!
Mi lesz a beküldött feljelentésekkel, mi ennek a menete?
A kerületi rendőrkapitányságon átveszik és közigazgatási eljárás keretein belül - szépen egyesével - lefolytatják a vizsgálatot.
Mi kértünk visszajelzést.
Sajnos az akció legidőigényesebb része a feljelentések megírása, majd a tagok egy helyre gyűjtése aláírás céljából.
De már két esetben bekerültek a feljelentések, a többi is készen van, jövő héten aláírják és akkor a közös kasszából azt is feladjuk postán.
A feljelentésírásban lehet úgy segíteni, ha valaki nem volt ott, vagy kell hozzá? Szívesen segítenék, és szeretek írni :)
Hm. 1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt? :))
Sajnos mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, csak az igazat írjuk. Már csak azért is, mert a feljelentőlapon szerepel az a mondat, miszerint:
"..a hamis vád törvényes következményeit ismerjük és büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a fent ismertetett tényállást személyesen láttuk..."
De akciózni szívesen látunk. Utána lehetsz tanú!
Nem úgy értettem. Nem tudom, hogy pontosan hogyan dolgoztok, valahogy úgy képzeltem, hogy kimentek, nézitek+videóztok, aztán valaki leül, a videó alapján kitöltögeti a feljelentéseket, a végén pedig mindenki megnézi és aláírja, aki ott volt és látta (szükség szerint pl. egyeztetve a saját jegyzeteivel).
(ezek szerint megkaptátok a rendszámokat?)
UP!
Csak óvatosan ezzel az akcióval! Az rendben van, hogy elvégzitek a rendőrség munkáját, de teljesen máshogyan fogadják az emberek azt, hogy elkapja őket a rendőr és azt, hogy valaki feljelentette őket, mert nem álltak meg a zebránál.
Vigyázzatok magatokra! Ha néhány száz embert feljelentetek, nem lesztek már annyira népszerűek.
Van jobb ötleted?
Hát, nem kell, hogy mindenki szeressen bennünket. Bennem az él, hogy néhány száz embert megbüntetnek és ez nyilvánosságra kerül, akkor a többiek jobban odafigyelnek a zebránál. És akkor sokkal, de sokkal több ember fogja azt mondani, hogy
- De jó, hogy van a zebra-akció, most már nyugodtabban kelek át a zebrán. Nagyon helyes, büntessék csak meg, aki nem áll meg!
Legyen a zebra biztonságos!
Mivel a Zebra akció az elmúlt napokban jelentősen túlcsordult a 300-as határon,a további eszmecserét javaslom ebben a topikban folytatni.
----------------------
RAZOR
Sokan kérdezik, miért csináljuk ezt az egészet, miért nem bízzuk a rendőrségre.
Ezért:
http://index.hu/bulvar/hirek/2009/10/21/zebran_gazolt_az_ittas_rendor/
Persze ez egy bulvárhír, de ha jobban belegondolunk, van benne valami, ami hűen jelzi a társadalom hozzáállását a zebra-ügyhöz. Ha én ittasan vezetnék (persze soha nem teszem), akkor a legjobban pont a zebránál figyelnék. Mert ha ott történik valami, az biztos személyi sérüléssel jár, azt már nem lehet pénzzel elsikálni.
Vajh a fel fog-e merülni egy féktávon belüli lelépés,ami akár a cserbenhagyásos ittas vezetés büntetési tételét is mérsékelni fogja.
----------------------
RAZOR
Milyen féktávolság? Zebránál?!
6É futás
www.6efutas.hu
Erre szeretnek hivatkozni. Nézd meg mit mond a rendőrségi szóvivő az aláírásomban lévő videóban.
Így fordulhat elő az a szégyenletes állapot ma Magyarországon,hogy a zebrán elgázolt ember is lehet balesetokozó.
A Bodnár példából pedig tudjuk,ha az áldozatot is be tudjuk mártani,akkor csökkenthetjük a büntetés mértékét. A fenti esetet rendőr okozta,ezért nem alaptalan feltételezni,hogy a gyalogosra rákenve a felelősség egy részét,könnyebben megy a szerecsenmosdatás. A féktávolságos mismásolás erre tökéletesen alkalmas.
----------------------
RAZOR
Áthozom ide Lord linkjét.
http://www.police.hu/friss/Haj091021_01.html
Azt nem értem miután több száz gépjárművezetőt megbüntettek, miért kell így lezárni:
"Azonban még mindig negatív tapasztalatként jelentkezik, hogy a gyalogosok többsége a KRESZ szabályait nem ismerik."
----------------------
RAZOR
Köszi!
(Közben beraktam a most olvastamba, de itt jobb helye van.)
Nekem is a konklúzió szúrt szemet.
Nem véletlen, hogy ott nem lehet kommentálni, az egy dolog, hogy magyartalan, de még bunkóság is.
Áthoztam ide (azaz visszahivatkozok) Hotyhogy hozzászólására. Azok a gonosz amerikaiak, nemhogy avval szórakoznak, hogy átsétálgatnak a zebrán, de még jól fel is jelentik, meg is büntetik a szabályszegő autósokat. Micsoda szokások vannak...
(Azért a lényeget iderakom: http://abclocal.go.com/wls/story?section=news/local&id=6194911 és http://www.msnbc.msn.com/id/25707777/ )
RAZOR
Mindig megdobban a szívem, amikor ilyen felvételeket látok.
Rajta van nagy szerelmem, Ms. Delgado, a Chicago Police üdvöskéje. :)
Nagyon ott van ez a csaj! ... jópár közlekedési/kerékpáros videón.
Ha valaki megadná a telefonszámát..... :))))
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Mai: Százzal a zebrán - az autósok nem vigyáznak a gyalogosokra
Onnan egy régi: Die Hard magyar módra - VIDEÓ
bónusz zebra javaslat: Bp. 13. ker., Gömb utca - Pap Károly utca kereszteződés, Pap K. utcai zebra. (múltkor egy motoros /és csak ő/ a belső sávban állt meg és engedte át a gyalogost).
Ha autózóm, ott mindig átengedem a gyalogokat, meg a bringásokat (bár nekik mackósajt van). Meg az ÁEK előtt is. Ráadásul azon a szakaszon 30-40 között csorgok, mert a szabálytalanul parkolóktól alig látni a gyalogokat. Eddig még egyszer sem dudáltak rám.
Videó a Budafoki úti akcióról
----------------------
RAZOR
Holnap élőben a Kossuthon 10.50-től!
http://212.92.28.75/kossuth/MP3/3-Sze/Sze-K10.m3u
47. perctol...
(Blogot frissitettem...)
----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"
a riporter nyitó mondata, és a rendőr zárszava bicskanyitogató...
de nagyon jó volt meghallgatni a beszámolót (és jó tudni, hogy a rendőrség lefolytatja az eljárásokat!)
A RAZOR-ról mondja a konferáló: "...tudják, amikor a gyalogosok ugrálnak, és ki provokálják az autósokat, hogy álljanak meg a zebrán, mondjuk egy babakocsival."
A rendőrtiszt mondata: "Maguk a gyalogosok is - sok esetben - követnek el közlekedési szabálysértést azzal, hogy nem győződnek meg arról, hogy nem veszélyeztetik a gépjáművezetőket azzal, ha óvatlanul, körültekintés nélkül lelépnek. Illetve sok esetben a tilos jelzés ellenére is lelépnek a gyalogosok és próbálnak átkelni a zebrákon"
Vannak akiket könnyű provokálni, emiatt gázolnak halálra a zebrán meg emiatt verik szét egyesek baltával a suzukit. De a rendőrség megmagyarázza, hogy valójában nem a közúti veszélyeztető meg a gyilkos a hibás, hanem az aki le mer lépni az úttestre vagy be mer hajtani egy utcába.
Annyira jó, amit csináltok. Már bringásként is rendkívül dühített, hogy hiába állok meg a zebránál biciklisként a gyalogost elengedni, az autók robognak tovább, sokszor még jobban veszélyeztetem a gyalogosokat azzal, hogy meg szeretném adni az elsőbbségüket. Rendszeresen előfordult, hogy még ha keresztbe fordítottam a bicajt, hogy egy babakocsis anyuka vagy idős néni át tudjon menni, akkor is kikerültek és mentek tovább.
Arról nem is beszélve, amikor orvoshoz menve hatalmas pocakkal 35 fokban állhattam Zuglóban arra várva, hogy valaki átengedjen a zebrán (akkor már nem mertem lelépni).
Most pedig babakocsival még inkább érzem/tapasztalom, hogy milyen nehéz és veszélyes átkelni egy-egy zebrán. Itt Szszmiklóson azért nem olyan szörnyű a helyzet, mint Bp-en, de sokszor itt is úgy érzem, hogy a túloldalra tényleg születni kell.
DE: amint kicsit nagyobb a lányom, mi is megyünk, ha lesz már itt ismerős, aki beszáll, szervezünk itt is (Szszmiklóson), de szívesen bemegyek Bp-re is. Amíg a kicsivel itthon vagyok, biztosan belefér egy-egy alkalom. :))
a
Hajrá, majd a szakértelmet adjuk. :))
Én megkorbácsolnám ezeket a zebraterrorista autósokat. Meggyőződéssel hiszem, hogy a testi fenyítés működne.
Ez fájna a megbüntetett egyéneknek, de ennek eredményeképpen kevesebb sérülés fájna a balesetek áldozatainak. Az össz-fájdalom pedig csökkenne.
De az emberi jogok helyzete perverzül ki van csavarodva ebben a mai világban, s ezért ellenzők ezt az igazságot váltig nem fogadnák el.
Lá iláha ill Allah, Muhammad raszúl Allah.
----
Zöld Mali Cobra alias Ella
Úgyis akartam már kérdezni, hogy mizujs.
Ha nem állsz meg a zebránál,mikor gyalogos át akar kelni,akkor lecsap rád a RAZOR ;)).
----------------------
RAZOR
Ez a veszély szerencsére nem fenyeget, mert lelkiismereti ügy számomra a gyalogátkelő :)
Ezzel én is úgy vagyok.
Jobban szeretem az aszfalton a csíkozást, mit a börtönben a rabruhán!
Lehetne persze még egy kicsit finomítani rajta és máris jó szlogen lehetne a sok plécsigahajcsárnak. :)
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Látta a gyalogost a zebrán, mégis elgázolta
"Elmondása szerint látta, ahogy a nő a zebrán megy, de nem tudja, hogyan történhetett a baleset..."
Már megint egy cikk az zebrán való átkelés nehézségéről,aztán az utolsó bekezdés a szabálytalan gyalogosról.
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/zebrak_a_43-ason/2124750/
Ez valami előírás??
----------------------
RAZOR
Mitől szabálytalan a gyalogos?
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.
(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
A gyalogos bárhol átmehet, hiszen a "közelben" az nem definíció, a lényeg az, hogy kijelölt gyalogátkelőhelyen elsőbbsége van, máshol meg nincs (kivéve a kanyarodóval szembeni elsőbbsége).
Pray for atheism.
Erről érdemes lenne egy jogértelmezési nyitát nyitni: a kresz 21§ 6. pontja írja: "A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti." és a 7. mondja ki a zebrán való elsőbbséget.
Nyilván a rendőr szerintem erre akart hivatkozni, és ezért van a féktávolságos állítás (de pontatlanul). Mivel ez megelőzi az elsőbbséget, szerintem ezért dönt a bíróság is a gyalogos ellen azokban az ítéletekben.
Sajnos amíg ez benne van a kreszben, addig nem várható, hogy megadják az elsőbbséget, mert a féktávolságra hivatkozva megúszható a bünti.
Majd ha eus szintű lesz a kresz, akkor talán lesz esély átkelni egy halandónak.
Zebra akció a Magyar Televízióban!
http://videotar.mtv.hu/Kategoriak/Nappali.aspx
18. perctől.
Jó hosszú!
--------------------------
www.barzongorista.eu
Akkorák vagytok, mint egy felhőkarcoló! :-)
-----------------------
Csak 18 éven felülieknek! Prodigy - Smack my bitch up
az mtv videó kapcsán készült blogbejegyzés
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20091201/zebra-es-kresz
----------------------
RAZOR
így
http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/11/30/10/Nappali_2009_november_30_.as...
--------Dova--------
elvetemült bűnöző
"Ha nagy leszek, piros autóm lesz és mindig megállok a zebránál."
Vigyázat: reklám
Közszolgálat
----------------------
RAZOR
Mikor megkérdeztem, miért nem tudják ezt a munkát ők elvégezni és akkor nekünk nem kellene, létszámhiányra hivatkoztak.
Szomoru. De attol meg muszaj, sot, kotelesseguk erre is keresni eroforrast.
atomboy
A másik már betelt topikot hanyagolandó áthoztam a vitát ide.
Sheffy p, 2010-01-08 20:45
Remélem hogy a szabálytalan kerékpárosokat is feljelentitek, és ugyan úgy lehurrogjátok majd őket is mint az autósokat!
Kisember p, 2010-01-08 21:26
Légyszíves mutass egy statisztikát arról, hogy hány kerékpáros ütött el zebrán gyalogost, abból hány volt könnyű, hány súlyos és hány halálos sérült!
Személyes tapasztalatom szerint a gépjárművek és a kerékpárok veszélyességi aránya a zebránál 99,5 a 0,5-höz.
Ha másként látod, írj bátran!
Szciklon p, 2010-01-08 21:30
Kedves Sheffy!
Mint honlapunkon is olvashatod, minket ezért nem fizet senki, munka, család mellett akciózunk, így nem érezzük úgy, hogy közfeladatot kellene ellátnunk, így javaslatodat meghallgatjuk, de passzoljuk. Ha téged a szabálytalan kerékpárosok zavarnak, szervezz akciócsoportot, és csinálj akciót te magad. Nekünk a zebraakciónál több sajnos nem fél bele az időnkbe. (Személy szerint nekem még egy csomó minden belefér, de úgy gondolom, hogy a Bebiciklizés, a Bike Kitchen , a Cyclechic, vagy a Budapest Korzó okkal fontosabb projektek, mint a csúnya, fenyegető, szabálytalan kerékpárosok megregulázása.
Üdvözlettel:
Ciklon és a RAZOR
----------------------
RAZOR
Kettős mérce.
Terelés.
Na mi van elfogytak az érvek? ;))
Azért segítek ez a Zebraakció. Célja,hogy a gyalogosok biztonságban át tudjanak kelni a zebrán. Az akciók során láttunk egy-két szabálytalan bringást is,de mivel nincs eszközünk az ő megállításukra, azonosításukra pedig nincs lehetőség, nem tudjuk őket feljelenteni. (Azt a szabálytalan gépkocsit sem jelentjük fel,amelynek a rendszámát nem tudtuk feljegyezni. Nem a mennyiség számít.)
Abban remélem egyetérthetünk,hogy a gépjárművek átlagban jóval súlyosabb sérüléseket tudnak okozni egy gyalogosban,ezért a szabálytalan gépjárművek kiszűrése jóval hatékonyabban tudja a baleseti statisztikát befolyásolni egy kijelölt gyalogátkelőhelyen.
--------------------
RAZOR
Arrol ne is beszeljunk, hogy ugye a vetkesek 75-25% aranyban a gepjarmuvezetok...
Hab a tortan, hogy ekkora aranyban szabalytalankodnak is, sajat bevallasuk szerint.
Es akkor meg ott van, h a KRESZ-rol sincs fingjuk sem :P
----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
Ja, csak hogy az arányokról legyen fogalmad: azt hiszem négy zebraakcióban vettem részt, egyetlen egyszer láttam olyan bringást, aki nem állt meg, a Budaörsi úton, láttam viszont olyat, aki megállt, és integetett az autósoknak, hogy ácsi van (Fori volt :D) A szabálytalan autósok aránya ennek több százszorosa volt.
És még annyit, ha már felhoztad, hogy a mellrák elleni küzdelemmel sem foglalkozom, meg mostanában a nők elleni erőszak ellen sem tevékenykedem annyit, mint régebben, a bálnavadászat ellen sem tettem idén semmit, és a női nemiszerv-csonkítások elleni tiltakozó akciókban sem vettem részt.
Az aktivista élete már csak ilyen. Nem mindenben vesz részt, csak kábé ami érdekli, meg aminek úgy van értelme.
Szóval Szciklon a RAZOR mellett még bebiciklizik a bringakonyhába, természetesen sikkesen, de közben gondolatai már a Budapest Korzón megálmodott élhető várossal foglalkoznak.
Így őszinte sajnálatára a szabálytalan kerékpárosokra már nem jut ideje.
----------------------
RAZOR
:-)
Az a szomoru, hogy ezek semmit nem csinalnak, csak minden ellen vannak. Nincs javaslatuk, nincs otletuk.
A CM mozi alatt direkt nem hujeskedtem (kiveve mikor csorikam ugy allt, mint a Kasztralt Jozsi, de hat azon az egesz mozi rohogott), meghallgattam mit mondanak, de sajat maguk ellen mondanak.
Egyik mondat, hogy legyen megtobb sav, a masik, hogy tul sok az aszfalt. Szerencsetlen hujek. Azt se tudjak mibe es kibe kossenek bele, hogy tobb legyen a szimpatizans, es az 1%-os tamogatas...
----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
Ha elfogadtok egy tanácsot: nyugodtan töröljétek az összes hozzászólását. A provokációkra adott összes válaszotokat már úgyis értelmesen és részletesen leírtátok a "Kik vagyunk" részben. Persze lehet az alapvetésekkel is vitatkozni, kulturált hangnemben. De ha valaki az amúgy is leírt alapvetésekkel szemben minősíthetetlen hangnemben acsarkodik, azt ki KELL moderálni.
Én pl. a blogok olvasásának legalább 50%-át a kommentek olvasásával töltöm. A közösség ugyanis általában sokkal többet tud, mint az egyén, aki a poszt-ot írja. Ezért fontos a tudatos, határozott, következetes moderálás, ha egyes kommentelők (és ilyenek mindig lesznek) nem hozzátenni, hanem rombolni akarnak.