Mit használtok a bicikli lámpákban?
Elem,vagy akkumulátor?
- A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges
Az oldalon fellelhető tartalmakat és a Criticalmass-t a következő emberek készítik.
Az oldalt a ninja fejleszti Drupal-al, a lipilee adminisztrálja, a Solid rajzolja, a Dejahu teszi fel a netre.

ez nem kérdés...
Ez nem kérdés: dinamót ;)
Akkor már inkább akksit.
Nem biztos.
Sajnos az akksik ára még eléggé horror.
Az új generációs akksiknak hamarosan csökkenni fog az ára.
Én hivatalból teszteltem rengeteg akksit és alkáli elemet.
Ha valakit érdekel,szívesen felrakom ide az eredményeket.Egyet már is elárulhatok:az árnak és a minőségnek nem sok köze van egymáshoz.
engem érdekelne az eredmény...
Továbbá azon gondolkodom, hogy
- agydinamós megoldással,
- ledes,
- könnyen leszerelhető lámpát akarok
(pl mint a
-ledes villogó, csak
-erősebb fénnyel,
-akár nem feltétlen villogós, vagy
-kapcsolható funkciókkal és
-ugyan úgy lepattinthatóan mint pl egy a km óra..., továbbá
-esetleg, tehát nem feltétlenül szükségesen, lenne egy kis akksija ami pl. 5 percig álló helyzetben is biztosítaná a fényt, amit egyébként a dinamó töltene menet közben
)
Tud valaki ilyen megoldásról? esetleg hogyan lehetne házilag barkácsolni, he nme létezik ilyesmi...
Miért akarsz könnyen leszerelhetőt? A pedált is le szoktad szedni minden lakatoláskor?
Nekem olyan lámpám van, amiben 2 akku van, azt tölti az agydinamó menet közben, utána meg X ideig világít.
Szerintem ilyet nem nagyon gyártanak villogó megoldásban, az ui. -ha szigorúan vesszük a KRESZt- szabálytalan.
Amúgy nem lehet túl nagy bonyolult az általad leírtakat sem megvalósítani, ha elég elszánt vagy.
Azért kell könnyen leszerelhetőt, hogy ne lopják el itten faluhelyen :D
ÉS a te lámpád akksija milyen gyakran mondja fel a szolgálatot? Továbbá ha lemerül és épp töltöd akkor is világít?
Mondjuk a villogási dolog annyira nem fontos...
A kreszt meg hagyjuk az semmire nem jó... és remélhetőleg nemsokára megváltozik...
A cél az lenne, hogy
- mindenképpen leszerelhető legyen, és hogy
- ne kelljen mindig azt figyelnem, hogy mikor kell cserélni az akksit... mert már unom hogy csomoszor elfelejtem feltölteni... így fogynak a száraz elemek is rendesen
- sajnos a feltöltött 2700mAh -s Varta (valami fehér kívülről) akksim nem birja egy helyben 3-4 napnál tovább, és lehet újra tölteni.... ennyi idő alatt meg nem merül le a másik akksi ami a lámpában van
- meg egyébként is kiszámoltam hogy igazábol nem jön ki sokkal olcsóbban az akksi... mert bír mondjuk 15-30 újratöltést (attól függően milyet fogtam épp ki - mindig ugyan olyat evszek a VARTA töltőmbe, amilyet hozzá adtak), és ha megevszem a legolcsóbb szárazelemet (tényleg nagyon olcsón: 70Ft/AA), akkor annyi pénzért majdnem ugyan ott vagyok, csak max nem szennyezem a környezetet annyira, meg talán icipicit olcsóbb az akksival megoldani
Egyrészt nem merül le (kevés energiát használ egy LED, és álló helyzetben magától kikapcsol pár percen belül), másrészt akár üres akksival, akár anélkül is üzemképes.
Régebben, amikor akksis villogót használtam, évekig bírták a használatot. Nem hinném, hogy a villogó LED gyorsan lezabálna egy 2700 mAh-es akksi párt.
Mi is a tipusa a lámpádnak? :)
Valami ilyesmi, csak akku van benne, nem elektronika tárolja.
280 Ft-ba kerül 4 db szárazelem.
4500 Ft-ba kerül 4 db Sanyo Eneloop akku, egy jó töltő hozzá 9000 Ft. A befektetés kb. 50 töltés után megtérül, ennyit ki fog bírni az akku, de szerintem jóval többbet. Nekem is volt gondom a gyors önkisüléssel nagy kapacitású (2500 mAh Sanyo) akkuval, de a kisebb kapacitásúak sokkal jobbak, az alacsony önkisülésűek meg még annál is sokkal jobbak.
Egy átlagos akkumlátort kb 500 szor lehet újratölteni. Ha ez nálad csak 15-30 akkor gond van kezelésével, vagy a töltőddel.
Anti aki rendes nevén Andris.
Járgányom pedig egy szürke-bordó Magellán Crater.
Ceruzaakkukat használok, mivel viszonylag nagy a lámpám fogyasztása (igaz a fényereje is!) ez kb. 350-400 mA-t jelent. Kb 3 évvel ezelőtt vettem 2000 mAh-s SANYO ENELOOP akksikat, melyek a mai napig is kifogástalanul! működnek, ezeket egy ANSMANN POWERLINE 5 LCD töltőállomással töltöm. Kitűnő szerkezet (egyedi töltőrekesz kezelés, kisütő funkció, mínusz dU lekapcsolás, csepptöltés, valamint a nagy (1000 mA) töltőáram ellenére az akkuk nem melegszenek hülyére benne, stb.).
Néhány hátránya van csak, éspedig az ára, kicsit nagyméretű, a csúszkák némelyike hajlamos egy kicsit nehezen működni, de ettől függetlenül nagy becsben tartom.
A hagyományos 2500-as, 2700-as, 2850-es akkukkal csak bajaim voltak, így ezeket nem ajánlom.
Az igazsághoz hozzátartozik az is hogy az akkumulátoraimat 3 havonta kicsit megtornáztatom (3-4 teljes feltöltési / kisütési ciklus).
Látom te is eléküldted a választ többször.
A Sanyo akksik szerintem is nagyon jók.
Mi tavasztól fogjuk forgalmazni az új generációs akksikat.2300 mA-es AA és 1250-es AAA modellek lesznek.A teszteléseken már túl vagyok.Sajnos a régebbi gyártásokkal nem voltam megelégedve,ezért inkább vártunk a gyártatással.A mostaniak már nagyon jók.30-szor töltöttem fel és merítettem le az akksikat,de semmit sem változott a minősége.
0,9V-ig merítettem le őket.
Folyamatos terheléssel vizsgáltam az összes modellt.
Mindjárt megkeresem a méréseket.
szintén ENELOOP-ra váltottam egy ideje, azóta eszembe nem jutna másfélét venni...
Nekem GP Recycko van. Enelop nem volt a boltban, aztat mondák ez ugyanaz. Mármint alacsony önkisülésű. Procis töltővel töltöm.
-
Zsurmi
A GP is jó.
1992-ben mi vezettük be a magyar piacra ezt a márkát.
Az új generációs akksikat a Sanyo fejlesztette ki,de ma már elég sokan gyártják.
Ceruzaakkukat használok, mivel viszonylag nagy a lámpám fogyasztása (igaz a fényereje is!) ez kb. 350-400 mA-t jelent. Kb 3 évvel ezelőtt vettem 2000 mAh-s SANYO ENELOOP akksikat, melyek a mai napig is kifogástalanul! működnek, ezeket egy ANSMANN POWERLINE 5 LCD töltőállomással töltöm. Kitűnő szerkezet (egyedi töltőrekesz kezelés, kisütő funkció, mínusz dU lekapcsolás, csepptöltés, valamint a nagy (1000 mA) töltőáram ellenére az akkuk nem melegszenek hülyére benne, stb.).
Néhány hátránya van csak, éspedig az ára, kicsit nagyméretű, a csúszkák némelyike hajlamos egy kicsit nehezen működni, de ettől függetlenül nagy becsben tartom.
A hagyományos 2500-as, 2700-as, 2850-es akkukkal csak bajaim voltak, így ezeket nem ajánlom.
Az igazsághoz hozzátartozik az is hogy az akkumulátoraimat 3 havonta kicsit megtornáztatom (3-4 teljes feltöltési / kisütési ciklus).
Bocs a felesleges ismételgetésekért de a rendszer többször hibát jelzett időtullépés miatt. A 3 kommentből (teljesen egyformák) kettő törölhető, ha ez lehetséges.
Én is így jártam,ezért nyitottam meg 3-szor ugyan ezt a topicot.
Teszteredmények:
Márkanév mA/H Perc Ft/4db
Akksik
GP ReCyko Ni-MH AA RU 2100 mA/H 623 3590
Sanyo eneloop Ni-MH AA RU 2000 mA/h 588 5900
SKY R2U 1250 AAA 1100 mA/h 336 1800
Wanson Ni-MH AA 2700 mA/h 555 3000
Panasonic Infinium Ni-MH AA RU 2100 mA/h 571 5790
Panasonic Infinium Ni-MH AAA RU 800 mA/h 298 4180
Uniross Hybrio Ni-MH AA RU 1600 mA/h 487 2895
Varta Ni-MH AA RU 2300 mA/h 678 5580
SKY R2U 2300 AA 2300 mA/h 658 2000
Elemek
SKY Max új design LR6 700 340
Varta High Energy LR6 785 1290
Varta Longlife Extra LR6 762 895
Varta Superlife R6 159 495
Duracell LR6 644 895
Energizer LR6 707 899
SONY LR6 693 309
Nem biztos,hogy jól látszik,de a lényeg a következő:
A perc azt jelenti,hogy ennyi perc alatt merült le cellánként 0,9V-ra.Mindig 4 db akksit teszteltem egyszerre.
érdekes lenne ugyanez úgy, hogy nem feltöltés után rögtön, hanem előtte állva hagyni egy rövidebb/hosszabb ideig.
Az Eneloop-nak (meg lehet hogy 1-2 másiknak is) pont az is az előnye hogy nem merül le (vagyis jóval kevésbé) ha nem használod egy-két hétig...
én Varta Professional Rechargeable Accu 2700 mAh (AA) -t hazsnálok, és kb a 13-dik töltésnél jár, és már fel van puklisodva a külső borítása, és alig bírja szusszal, ugyan ebből van egy másik pár is, annak még semmi baja...
Ez sem értem, hogy miért lesz a 4 db os kiszerelésből 2 rossz a másik meg később rossz... holott egymást cserélgetem, szóval ugyan annyiszor voltak töltve... és a merülés is ugyan addig tart (amikor már halvány a lámpa)
A töltőm meg Energy Pocket Charger 57062
160-185 mAh-val tölt párosával, kb 18 órát, de mindig felmelegednek az akksik elég rendesen, 40-45 fok minimum biztos... led jelzi mikor van feltöltve
attól a töltőtől ne várj sokat, rakhatsz bele akármilyen akkut. Fektess be egy normálisba, megéri...
Sajnos egyetértek.
Mint már írtam,olyan töltőt vegyetek,ami lekapcsol automatikusan,mert így nem lehet túltölteni.
Az alkáli elemeknél nagyon vigyázni kell a márkanevekkel,mert igazából csak a nevet fizeti meg a vásárló.Mivel saját elemgyárunk volt kínában,így eléggé jól ismerem a világon fellelhető technológiákat.Max 4-5 cég gyárt elemgyártó gépsorokat.Az alkáli elemek kapacitása között max 20-30% különbség van,árban meg akár 3-400% is előfordul.Gondolom látható,hogy a SKY elemek minősége túl mutat az árán.Évente 10 millió darabot forgalmazunk ezekből,tehát láthatóan népszerűek.Az okos vásárlók idővel rájönnek,hogy a 3 Ft-os alufóliáért hihetetlen sok pénzt kell kifizetniük.
Aki ráér,vegye le a fóliát pár elemről,akkor rájön a turpiszságra.
Van 4db AAA akksim, azokat töltögetem a 2db Cateye-ba egy USB-re dugható töltővel. Az ~1000mAh kb. 2-4 hetet szokott kibírni télen. Nyáron meg 1-3 hónapot. Már legalább 1-2 éve használom ezt az összeállítást. Annó az akksik darabja kb. 5-700 forint volt.
A töltőre is vigyázni kell,nehogy túl töltsétek vele az akksit.Azok a legjobb töltők,amik lekapcsolnak a töltés után.Az nem elég,hogy mutatja egy LED,hogy fel van töltve.Én félórás autómata töltőt használok.Ez nagyon kellett,mert rengeteget teszteltem.
Ez nem jelez vissza semmit, csak azt, hogy az adott slotban akksi van. Olcsó HAMA USB-s töltő. Bedugom a melóhelyen a gépbe, amikor meg eljövök, akkor meg kihúzom. 130mA töltőáram + 8 óra munkaidő esetén ideális az 1000-es akksi. (Mondjuk lehet, hogy 9-10 óra töltési idő lenne ideálisabb, de ez van.)
atc, az lehet, hogy tölthető aksit sok kihagyás után nem lehet újra feltölteni? Konkrétan egy egész nyáron állt és lemerült az egyik bringámban az aksi, és most ősszel nem bírtam feltölteni, pedig több töltővel is próbálkoztam.
Sajnos előfordulhat.
Ezért kell az akksikat időnként feltölteni,ha nem használják.Nagyon fontos,hogy teljesen ne merüljön le,mert utána romolhat a minősége.
Ezért is jobbak az új generációs R2U akksik,mert azok 1 év után max 15%-ot veszítenek a kapacitásukból.
Pnt akksi vásárlás előtt vagyok, ezer köszi a teszteredményekért:)
Az esőt nem elég eltűrni, az esőt szeretni kell...
Atc, köszi a teszteredményeket, nagyon tanulságosak.
Az elemeknél van a legnagyobb átverés.
Felejtsétek el a márkákat.
Ezek a kisütési idők:
Alkáli elemek kb 500-750 perc
Féltartós elemek kb 150-200 perc
Normál elemek kb 30-80 perc
Látható,hogy már az újabb gyártású akksik addig bírják egy töltéssel,mint az alkáli elemek.3 tültés után megtérül az ára,ha idáig valaki nyuszis elemet vett.
Én AAA-s 1100-es vapexeket használok, négy darab másfél esszehen belül volt. Nekem bejövős, ledes lámpákkal több hónapig bírja, pedig én azért járok sötétben is igen sokat. :)
IPG
Olajzöld Trek 520 :o)
Mindenképpen a "Ready to Use" feliratos, azaz alacsony kisülésű akksit érdemes venni. Hiába veszel 2700 mAh-s akksit, ha egyáltában 2 hét alatt lemerül. Az alacsony kisülésű egy év alatt max 15%-ot veszít a töltöttségéből. Nálunk ezeket még nehéz megtalálni, de már egyre több gyártótól láttam. Nekem is a Sanyo Eneloop volt az első ilyen beruházásom. Nagyon megéri. Fényképezőbe is ideális.
Egyébként kerékpárvilágítás terén áttértem agydinamóra. Jó minőségű lámpával ha ellátod, akkor verhetetlen.
ilyen alacsony kisülésűhöz más töltő is kell, vagy jó a sima Varta type 57062 töltőm (160-185 mAh val tölt)
?
Elvileg bármilyen töltővel tölthető, de a boltos javasolta, hogy inkább a klasszikus, lassúbb töltőkkel töltsem. Állítólag a gyorstöltők nem túl hasznosak az elem élettartama szempontjából.
Szerintem a tiéd teljesen megfelelő.
Az akku kímélése érdekében csak olyan töltőt érdemes használni, ami vizsgálja a töltést, az akku feltöltése esetén abbahagyja vagy csepptöltésre kapcsol. Tapasztalati alapon hozzáteszem, hogy csak olyat érdemes venni, ami akkunként vizsgál, az akkupárokat vizsgáló töltőnek egy vagy három akku feltöltéséhez nem sok hasznát lehet venni. (Ugyanakkor csak idő kérdése, hogy az embernél megjelenjenek páratlan számú akkuval üzemelő szerkezetek.)
Az akku két ellensége a túltöltés, ami elsősorban hőt termelve teszi tönkre és a memória- effektus, ami a nem lemerített akku rátöltéseiből adódik. (A harmadik a túlzott lemerítés, ami egy lednél vagy óránál elképzelhető.)
Elemet gyakran használt szerkezetekhez ne használjunk, a ritkán használt készülékeket pedig inkább ne vegyük meg. :) (Kivételek persze lehetnek.)
Valószínűleg neked egy sima időzítős töltőd van ami nem veszi figyelembe az akku töltöttségi állapotát, hanem a timer leketyegése után egyszerűen leáll. Pontosan válaszolni nem tudok neked, mivel nem tudom hogy ezek az akksik érzékenyebbek-e a túltöltésre vagy sem a hagyományos akkukhoz képest, de:
A 3 éves tapasztalatomból kiindulva ezeket az újtípusú akksikat fel lehet tölteni a hagyományos akkukhoz tervezett töltőkkel is, melyek automatikusan abbahagyják a gyorstöltést ha az akkuk feltöltődtek és átállnak csepptöltésre, de a nagyon gyors töltők, például a 15 percesek, nem tesznek jót nekik, sőt a 15 percesbe kifejezetten tilos belerakni őket.
A kifejezetten az újtípusú akkukhoz kifejlesztett gyorstöltőkből legjobb tudomásom szerint kihagyták a csepptöltés funkciót.
a töltőm elvileg nem időzítős, hanem nézi hogy mikor van feltöltve, de tényleg csak párban tud tölteni, és vizsgálni...
Van egy led, ami elalszik, ha kész a töltés, más más akkuknál, ez más más idő szokott lenni...
2700 esnél vagy 18 óra...
De akkor majd nézek más lehetőséget, másik akksit,
bár előbb utóbb csak az agydinamó lenne jó,
de Fényképezőbe akkro is kellhet másik...
Én meg a sarki boltban veszek duracel lr03asakat dbja 185 ftjáért. Szerintem megéri és sokáig is bírják...
Egészségedre.
Valakinek a reklámot is meg kell fizetnie.
vedd le a fóliát róla és egy másikról is.Meg fogsz lepődni.
Egészségedre.
Valakinek a reklámot is meg kell fizetnie.
vedd le a fóliát róla és egy másikról is.Meg fogsz lepődni.
6J27CH
4NP440
Ez mit jelent?
Neptun kódok?
Lehúztam a Duracel fóliáját és ez volt ráírva.
Mielőtt meglepődnék, szeretném tudni, hogy min is kellene... mert nekem ez semmit sem mond... :-)
... dinamót. természetesen :) Éljünk környezettudatosan. Nem? De! Na ugye :)
Mi a magunk módján ebben is résztveszünk.
Több,mint 3000 kukát helyeztünk ki mo-on,ahonnan mi gyüjtjük be az elemek.Évente 100 tonnát.
Sokan kételkednek benne, hogy elég szakszerűen és veszélyes anyag kibocsátás mentesen dolgozzák fel a zöld kukákba elhelyezett elemeket/akkumulátorokat.
Van valami alapja is a kételkedésnek?
-
Zsurmi
Lehet. Nem kérdeztem rá. Én akkor is oda dobom ki, sőt másokat is erre buzdítok. Ugyanakkor nem szeretnék feleslegesen lelkesnek lenni és plusz terhet vállalni a semmiért.
Ez a hűde sokáig bírja dolgok nekem nagyon gyanúsak.
Én elhiszem, hogy két hónap múlva is világít, de akkor lazán belenézel fél méterről, míg frissen töltve kisüti a szemed, szerintem érdemes kéthetente feltölteni a jobbfajtákat is.
Én elhiszem, hogy két hónap múlva is világít, de akkor lazán belenézel fél méterről, míg frissen töltve kisüti a szemed, szerintem érdemes kéthetente feltölteni a jobbfajtákat is.
Látom nagyon gyanúsak. :-)
Én is gyanakodtam eleinte, de most tartok ott, hogy lecserélem az összes aksit Sanyo Eneloopra, meg Varta Ready2Use-ra. Én eredetileg a fényképezőgép miatt kezdtem el ezeket venni. Régen minden fényképezőgép-használat előtt fel kellett tölteni a NiMH aksikat. Most az van, hogy több száz kép (és két hét használat) után már gyanakodva szedem ki az aksikat, mert még mindig bírják.
Szerintem az alacsony önkisülésű aksik kb. ugyanakkora ugrást jelentenek, mint a NiCd az alkaline elem után, vagy a NiMH a NiCd után. Végre tényleg nem kell az aksikkal vacakolni, egyszer feltöltöm őket, aztán egy-két hónap műlva még mindig jók.
Lusta vagyok letesztelni őket, mert a hagyományos NiMH után annyival jobbak ezek, hogy feleslegesnek érzem a tesztet.
phorvath
Kerékpáros KRESZ
Hogyan ne üttessük el magunkat
Nem olvastam végig, vezet az akku? Mert +1 neki.
Egyetértek
Berakok 4 elemet.
Most fotóztam.
Duracell
Varta
SKY
Tesco
Melyik melyik?
(magamfajtáknak: a kép a blogba lett beszúrva. alig jöttem rá :D)
1. varta 2. dura 3. tesco 4. sky
eltaláltam? :D
amúgy nekem a dura látványosan sokkal többen bír mint egy sky.
(ezeket használtam leginkább)
ami még bejött az a panasonic. és pont emiatt nem akarom elhinni, hogy semmi különbség nincs köztük.
A sorrend majdnem jó.
Az új design SKY elemeket próbáld ki,azok már jobbak,mint a régi.A nyuszis amennyivel drágább,biztosan nem tud annyival többet.Rengeteg elemet teszteltem.A Varta volt a legjobb minőségű.
Mivel mi foglalkozunk elemek visszagyüjtésével,így időnként belekukkantok a kimerült elemek közé.Elég sok nyuszis kifolyt elemmel is találkoztam.
Varta R2U AAA-kat. ~500 huf/db. Bejön.
az nagyon jó ár.