nem akar műxeni az első váltó

Sziasztok!
Hátha tudnátok segíteni, uis én kifogytam az ötletekből...:(
Van egy 3 kerekű bringám, és az első váltót nem tudom rajta működtetni! A váltó egy Simano 8 sebességes FD-R433, a váltókar egy SRAM SX5 markolatváltó. Eddig működött normálisan, de egyszer csak valamiért megadta magát. Egyszerűen nem tudok felfelé váltani vele. Lefelé működik, bár elég nagyokat kattan, felfelé meg csak úgy megy, ha rásegítek a váltónál -nyomom lefelé a bowden rögzítésnél.
A váltó szinte új, a váltó kar és a bowden is. Egyenként minden gond nélkül működnek, a markolat könnyen mozgatja a bowdent is, ha nincs rákötve a váltóra. Itt mivel nem teljesen alulról és előről jön a bowden a váltóhoz -sima bringán a középcsapágy alatt van egy műa vezető sín a két váltó bowdennek- van egy fém vezető pipája neki mint a V féknek. Ez is vonalban van a váltóval és a bowdenházzal is mindkét irányban.
A markolatváltót is szétszedtem, szinte új minden a helyén van benne. Olyan vazelin szerű anyaggal van kenve. Magában és a bowdennel is tökéletesen megy...
A bowden sincs megtörve sehol, külső is ép.

Azt nem értem, hogy eddig működött normálisan! Fingom sincs mi történt, egyszerűen nem tudom úgy megszorítani kézzel a markolatot és elfordítani, hogy váltson felfelé.

Kösz, ha van valakinek ötlete.

á

váltó1váltó2markolatváltó

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Don Kartács képe
Don Kartács
1 cs, 2010-02-04 16:13

A hátsó 8as váltó hogyan került előre? Most megpróbálom elképzelni a berendezést - nem úgy lett első váltó, hogy ez egy tricikli és ami "normálisan" hajtott kerék hátul lenne - az itt előre esik?Illetve a kormányzott kerék van hátul?
Nekem volt hasonló problémám, a fékváltókaron a bowdenfeszítőt sikerült ujjal eltekergetni váltások között, így elállítódott.
Mivel új szerkezet, elképzelhető hogy nem lett rendesen meghúzva valami csavar?Esetleg a váltótartó papucs elmozdult? Egy fotó sokat segítene.

jazzp3ta képe
jazzp3ta
2 cs, 2010-02-04 16:25

Bringakonyha, ma este 6-9 :-)

Kedden hajtókart hegesztettünk, előző héten epoxival mentettünk meg középcsapágy menetet, felpolíroztunk alu stucnikat, ma meg érkezik a BMX lánctányérból esztergált pályatányér.

Nem hiszem hogy bonyolultabb lenne a probléma :-)

arpi képe
arpi
3 cs, 2010-02-04 17:55

Tisztelet!

Raktam fel képeket.

8as váltó? Ez van ráírva, a 8as hátsó fogsorhoz való -szélesebb láncterelő-.
Újnak anyira új, hogy lassan másfél éves. Csavarok meg vannak húzva, a láncterelő karjai alul szegecseltek, felül csavarosak. -már ellenőriztem.
A bowden feszítőt ennél a kormánynál tuti nem lehet véletlen eltekerni, és már azt is néztem. :)

Bringakonyha....elmennék, de most 130 km-t??? Bármilyen ötletet szívesen veszek, mert én kifogytam.

Cseya képe
Cseya
4 cs, 2010-02-04 19:39

Hát így elsőre azt mondanám, hogy valami szennyeződés ment a váltóba és az megkötött, ahogy kell. Használtad ebben a remek sós latyakban?

lrdr képe
lrdr
5 cs, 2010-02-04 21:28

Nézz rá a végállás-állító csavarok és a váltó nekik ütköző mozgó része találkozása környékére (hogy jólkimagyarmegaszondjam). :D

Nekem sram váltónál volt már olyan, h az aluöntvény kissé elkenődött, túlfordult a csavaron, visszajönni meg már nem akart (-> csavar kiteker, végállások bowdennel szabályoz).

Űrhajós képe
Űrhajós
6 cs, 2010-02-04 22:01

Sziasztok Urak,

örülök a topicnak, tegnapkezdődött jelenség:

2007-es első XTR váltó X0 karral elkezdett szépen túlváltani a nagytényéron. Sokkot kaptam,mertilyen ezzel a szettel még nem történt. Most én felejtettem el váltani a kedvezőtlen téli viszonyok közt, vagy ez hardveres hiba, állítassam be?:)

(Én csak hajtom a bicót, azt keményen, de nem vok műszaki mindenttudó sufnituningos:))))

jazzp3ta képe
jazzp3ta
7 p, 2010-02-05 01:05

A végállító csavar van rosszul beállítva. Ha megnézed felülről van két állítócsavar, ez a két végpontot (alsó és felső) állítja a bowdentől függetlenül. A felső állítóját kellene csillagcsavarhúzóval egy fél fordulatot betekerned és utána ismét megpróbálni előidézni a hibajelenséget (a szutyok idő miatt lehet, hogy a váltó ketrece már kikopott, ekkor kézzel rángatva a váltó "lötyög").

Videón 8:15-től:

http://www.youtube.com/watch?v=EDFl4xCS8FU

Űrhajós képe
Űrhajós
8 v, 2010-02-07 21:04

Köszönöm!:)

Dkartács képe
Dkartács (nem ellenőrzött)
9 p, 2010-02-05 10:52
arpi képe
arpi
10 p, 2010-02-05 11:44

Sós löttyöt még nem kapott a verda, úgyhogy tuti nincs össze oxidálódva. Kézzel mozgatható. Még azt is megnéztem, hogy a "normális" bringámon lévő váltót is hasonló erővel kell működtetni. -a bowden rögzítésénél nyomtam meg ujjal, mintha felfelé váltanék-
Még a bowden útját is megváltoztattam, hogy nagyobb ívű kanyarokat vegyen, ahol lehet egyenesebbem menjen. Levettem a markolatváltót a kormányról, de semmi változás. Már azon is gondolkodtam, hogy a pipában nem-e akkor a surlódás, hogy nem bírja elforgatni a markolat....de hát a normál bringákon is ekkora ívvel, sőt kissebbel van megoldva, hogy feljöjjön a középcsapágy alól a bowden. Valamint a pipa is tiszta.

Űrhajósnak, meg csak annyi, hogy ez szerintem is csak simán túlrakja a terelő a láncot a keréken. Ahogy azt előttem is mondták, nézd meg a H jelű csavart, és ha kell tekerd kicsit bentebb.