Kezdete hogy lehet?

Megvettem!

Egy hete történt az eset. 45e volt az ára. Moser a márkája. A Bajnokban is azt mondták, hogy ez jó kapás volt! Minden tökéletes rajta, legalábbis nekem. SZóval csak egy ülést kell vennem meg egy clipses pedált. Csak a váz színe zavar egy kicsit, de majd ha generálozva lesz 1x akkor kap egy szintert.
Na és a gyakorlat: Már tekertem bele 140-150km-t, nagyon megszerettem, sőt már megkapta a nevét is: Alex A lábaim is erősödtek :D Már csak a cigiből kell vissza vennem, bár eddig úgy vettem észre, hogy ez a napi 4-6 szál nem zavarta a lélegzésben.

Azt hiszem jöv. szombaton ha lesz Nightride elmegyek rá. Örülök , hogy megvettem :)

Ja igen, csatoltam róla két képet :)

-------------------------------------------------------
Sziasztok,

most már sikeresen elhatároztam, hogy outit akarok venni. Viszont a további kérdések: új? használt? épített? hol informálódjak Pesten a szerelésről, méretekről, márkákról? Valaki tudna-e messengeren segítene nekem?

Egyenlőre csak a városba járnék be vele, ez napi 30-50 km lenne, 193 magas vagyok és 80 kilós. De ha meg tetszik még túráznék is. Szeretném hogy kos kormányos legyen és a váltók közel legyenek a kormányhoz, szóval ne alul a vázon. Igazából vennék én egy Puch ot is vagy vlm Peugeotot, csak nem értek a szereléséhez, mert nincs könyv a kezembe, de ez is simán menne információval. Néztem 2 csepel gépet, csak ezek drágák:

http://www.testbike.hu/list2.php?pid=1868

http://www.testbike.hu/list2.php?pid=2228

Nekem a Tour nagyon bejön(használtban ehhez hasonló lenne a legjobb), csak azt meg félteném így a városba lerakni, mondjuk bebírom vinni, építkezésen dolgozok. Csak mégis első bringára miért adjak ki 60 ezret? Vagy ha megtudom venni, akkor inkább vegyem meg ezt(kérdés a fék miatt mennyit kell még rákölteni.. )? Olvasgattam itt a régi fórum bejegyzéseket és állítólag 30-40 ből kilehet hozni egy pöpec gépet, csak arra nincs garancia. Mondjuk én azt szeretem, ha én csinálom és tudom mi a baja, ha elromlik.
Örülnék annak is, hogyha szép lenen stb, de igazából csak a használat a fontos és hogy meg ismerkedjek a vékony úttal :) Meg az edzés.

Elég vad a vezetési stílusom, sok manőver, gyors, kerülgetős, tipikus öngyilkos. Ezért lenne jó egy gyors, jól manőverezhető drót művészet :)) .

60 ezer a keretem, max.

Remélem tudtok segíteni és nem bonyolítottam annyira túl :))

Ben

MoserMoser

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
lrdr képe
lrdr
1 h, 2010-02-22 02:41

Ha jól vettem ki, nem vagy műszaki analfabéta, ez esetben pedig érdemes egy használt alapot keresni (tehát meg tudod ítélni, hogy rendben-e van, a szerelésbe meg majd belejössz menet közben).

A maxi-bike-ot Érden amúgy is ajánlottam volna a témában, de akad is konkrétan egy 61-es Simplonjuk peremes felnivel, bőrnyereggel, 105 szettel:

http://maxi-bike.hu/sites/default/files/P1050500.JPG

Ha veszel rá tuti pedált (4-6000),egy elfűrészelni való acélkormányt(!) 1000-1500-ért + értelmes bandázst (~1000), 2 forgáspontos fékeket (~4000), egyenes kormányra való fékváltókarokat (~5000, ha ügyes vagy), pálcás sárvédőt (~3500) és esetleg egy pár külsőt, ha kell (~4-5000) + használható U-lakatot, ha még nincs (~4000-től a csillagos ég), még mindig bőven a keretben vagy, és vissza is alakíthatod.

A másik fontos kulcsszó: A kerékpárbolt, Reitter Ferenc utca.
Szerk.: a mai naptól Csata utca.

BenTomi képe
BenTomi
2 h, 2010-02-22 22:27

Igen jól észleleted a műszaki képességeimet. ma is soakt gondolkodtam ,hogy tényleg inkább egy használt kéne amit én csinosítgatok.
Ez a kerék nagyon tetszik! Ja és Érd? Háh, marha közel van akkor, hétvégén nyitva vannak nem tudod?

Akkor amiket belinkeltem gépeket, nem is ajánlod? Bár már úgyis majdnem letettem róluk :D

Miért kéne nekem elfűrészelni való acél kormány? Mi múlik a bandázson? Ez a 2 forgás pontos fék ez az ami általában szokott lenni az outikon? Megtudod mutatni? Ja várj szóval egyenes kormány, erre írtad az elfűrészelhető acélkormányt? Mert nekem teljesen jó a bandázsos kos kormány.. vagy akkor ahhoz miért kell ilyen fékkar? Sárvédő alap, gumi pedig a legfontosabb.

Felírom ezt a boltot, meddig van nyitva? mert 5ig dolgozok.. mondjuk holnap csak 4ig, hmm. :D

"When the power of love overcomes the love of power, the world know peace" Hendrix
Rozsdás kulcsok

IPG képe
IPG
3 k, 2010-02-23 00:09

Az a baj, hogyha nem akarsz lehajolgatni a váltókarokhoz, akkor biza neked fékváltókarra van szükséged. Namost ez egyeneskormány esetében 5-8esszehből megvan, koskormányra kb. egy huszas. :S

.
IPG
olajzöld trek, sárga kerekek, kék bagaboo

Jujika képe
Jujika
4 k, 2010-02-23 00:21

Vagy olyan váltókar, ami az országúti kormányon (is) a stucni két oldalára tehető. Mint az én régi bringámon, ha ez mond valakinek valamit. :-) Ilyesmi: http://image.rakuten.co.jp/incom/cabinet/k001_fx02rtyd.jpg

IPG képe
IPG
5 k, 2010-02-23 00:24

+1, tegnap este még ez is az eszembe volt mint opció, csak ez az esti rajzolgatás (műszaki ábrázolás yeah!) leszívja az ember fejét. :)

.
IPG

BenTomi képe
BenTomi
6 k, 2010-02-23 01:21

Igen igen én erre gondoltam! Ilyet hol lehet beszerezni? Holnap 4kor végzek és eltudok menni bringás boltba, ha mondasz egyet vagy valaki mond, mert reggel még ide nézek indulás előtt.

"When the power of love overcomes the love of power, the world know peace" Hendrix
Rozsdás kulcsok

Jujika képe
Jujika
7 k, 2010-02-23 08:58

Rákerestem a típuára, de ne rohanj, valószínűleg rendelni kell. Nem sűrn használnak ilyen típusú váltókarokat (SL-A050). Itt egy lehetőség a vásárlásra: http://ridebike.hu/termekek/valtas/valtokar/orszaguti/7947+shimano+sla05...

BenTomi képe
BenTomi
8 k, 2010-02-23 21:16

Látom már, szóval ebből nekem 2 darabot kéne vennem. Ezek párosával vannak vagy egyesével? Szimmetrikusak esetleg stucnira?
Hogy hogy ilyen olcsó? Mondjuk nem zavar ám, csak mégis furcsa, de tuti , hogy ez az?
Ehhez akkor kell vennem hosszabb bowdent+valahogy el kéne vezetnem ezeket, gondolom első körben gyors kötöző, vagy mondjuk vlm szép bőrrel hozzá "láncolni" a vázhoz, vagy nem?
Amúgy ezeknek a bowden útja össze passzol a váltóéval? vagy ez mindenhol ugyan akkora?

Mr. Zöldfülű

lrdr képe
lrdr
9 k, 2010-02-23 04:15

Itt az elérhetőség:
http://maxi-bike.hu/content/elerhetoseg

A belinkelt gépekről a tudnivalók már kiderültek alább - 60-ért gyári új az a használhatóság legeslegalja - 55 kilós emberek alatt akár még tartós is lehet ;)
(Összehasonlításul: nekem a trekking- alapú városi fixim van 70ben úgy, h minden újonnan a legeslegolcsóbb használható dolog rajta, pedig azon 0 váltó,1 fék és még nehéz is (11.4 kg), pedig a vilal kivételével minden alu rajta, ami az lehet.
Ellenben atomtámadásálló 90 kiló felett is :))

Bandázsnál a rezgéscsillapítás+vízállóság a lényeg (szerintem. Meg a hőszigetelés, de azt akármelyik tudja.).
Nem kell feltétlenül a leghiperszuperebb géles, zenélő, aloebalzsammal átitatott - 1 normális habosított PUR már megteszi (pl. színes ambrosio-k). Viszont ezek a nagyonrégiek, mint ami a gépen van, kb. annyit érnek, mintha körbetekerted volna szigszalaggal.

Ami a kormányt illeti, egyrészt már írták alant a fékváltókar árviszonyokat, illetve én alapvetően vmiért. abban voltam, h bullhornt szeretnél - outi kormányban pedig csak az acél (pl. favorité) elég vékony ahhoz, h felmenjenek rá a 22.2-es furatú, egyenes kormányhoz tervezett fitness-fék(váltó) karok.
Ha nem akarsz nagyon kompakt maradni, jó lehet a stücni szárára rakott váltókar (bár szvsz. városban a kormány elengedésével váltás mindenhogy pain in the ass), de a nem rejtett bowdenes fékkarokat én semmiképp nem hagynám fenn - városban a felső fogás hiánya egyáltalán nem öröm.

(Tehát egy lehetséges kombó: rejtett bowdenes fékkarok (újszerű:~2000/pár)+koskormány (maradhat-ügyes bowdenvezetéssel nem gond, ha nincs süllyesztve a hajlatban) +stücni-váltókarpár (nem pozicionált párszáz. ft-tól, vagy kis szerencsével lelni adaptert,amire 1:1 átszerelhetők a vázról)))

BenTomi képe
BenTomi
10 k, 2010-02-23 21:46

Szóval pl ez a Simplon tartósabb és erősebb vázú, mint a csepel bringák?

Jó akkor a bandázst azt értem, akkor az is fontos. Aztán a stucni váltót választom valószínűleg, tetszetős is és ahogy elnézem nincs sok hibalehetőség benne. Viszont láttam, hogy sok outin elhagyták az első váltót. Ez mennyire nehezíti meg a közlekedést, 6-7 sebesség elég-e ahhoz, hogy kényelmesen tekerhessek vagy épp ha akarok beletépjek rendesen? Csak az egyszerűség miatt tetszik az ötlet, meg akkor a kormányom több hely lenne, hisz még a computer és a lámpa is megy fel, bár az még mehet a kormány "perselyére" is. Ja apropó lámpa, van neke megy erős fehér LED es lámpám, sima elemlámpa tokkal, kb 35mm-es keresztmetszet a markolós része, na most ehhez lehet szerezni univerzális konzolt? Amíg nem találom ki milyen fő lámpám legyen, ez is jó lenne.

Hogyan kéne elvezetne ma bowdeneket? Amúgy én is gondolkodtam ,hogy ott felül nem túl jók. Rejtett bowden mit takar? Ajj de tudatlan vagyok :D

Nade akkor összeszedetten a kérdéseim:

-Bullhorn=Kos kormány, ugye?
-Milyen ez a váltó adapter?
-Milyen technikával vezessem a bowdeneket?
-A pain in the ass a nyeregből vagy a valahonnan érkező kocsiból jön? :D
-A fékkar bowden süllyesztése a hajlatba az az, amikor a kar hátsó részébe (ami felém nézne) bemegy a bowden, aztán a bandázs alatt köt ki?

stp1 képe
stp1
11 k, 2010-02-23 23:46

bullhorn - fordított, vágott kos.

BenTomi képe
BenTomi
12 sze, 2010-02-24 20:27

Köszi STP a linket, itt lehet hurkászni alkatrészeket, bár lehet nem véletlenül pont így linkelted :) Jó cuccoknak tűnnek.

stp1 képe
stp1
13 cs, 2010-02-25 01:47

google-el kerestem képet, véletlen, hogy pont a Bajnok oldaláról mutattam neked.
de jó kis bolt, érdemes benézni. :)

lrdr képe
lrdr
14 sze, 2010-02-24 15:32

"Szóval pl ez a Simplon tartósabb és erősebb vázú, mint a csepel bringák?"

Azonos ár mellett igen, nagy valószínűséggel (a maradék kis valószínűség olyanból eredhetne, h pl. balesetes volt, de azt ki lehet szúrni, ha meg bármilyen "gyári hibája" lenne, az már rég előjött volna).

6-7 sebesség (vagy mondjuk inkább úgy, h 180-200%-nyi áttétel) sztem. tök elég Bp-n, még mászni is, a legtöbb helyen.

Ez a zseblámpás dolog így nem a legtisztább, de valamit biztos ki lehet okoskodni.

A váltóadapter 1 bilincs, amire átcsavarozhatók a váltókarok a vázról, és megakasztja az oda vezetett bowdenházat is.
Iszonyat ritka ilyen formában, jellemzően inkább karokkal kompletten lehet beszerezni(pl. Sunrace), de még úgy sem drága.

Én bowdenházat ált. gyorskötözővel rögzítek, ahol dörzsölné a festést, oda öntapadó csúsztatófilc ugrik fel. (Odafigyelnivaló: van-e a 105 első váltón bowdenház-megakasztó-szem?)

A pain in the ass abból jöhet, hogy esetleg pont akkor történik valami, amire két kézzel fogva a kormányt tudnál reagálni, mikor épp nem ezt teszed.

A rejtettbowdenes kormányok vízszintes hajlatának belső ívére gondoltam, ami ennek megfelelően süllyesztett kialakítású. De ha nem ilyen, az sem para, csak akkor jobban kitüremkedik ott a bowden. Lesz egy ilyen bütyköstengely-szerű keresztmetszeted, ami azonban nem kényelmetlen, mert a bowden épp két ujjperced közti hajlatba esik belső-felső fogásban (illetve úgy kell bandázsolni, h oda essen), másnál meg nem is számít.
a rejtett bowdenes kar meg úgy van kialakítva, hogy szépen bele tudjon bújni a belső íven érkező b.ház.
Az egész erőlködés lényege nem is az esztétikum, hanem hogy az ilyen fékkarra támaszkodva nyerhető külső-felső fogás (uaz, mint bullhorn-on), ami városban a legpraktikusabb. Viszont koskormányon alkalmazva még megmarad az alsó fogásod is azokra az esetekre, mikor nagyon lehet menni.

BenTomi képe
BenTomi
15 sze, 2010-02-24 23:04

Akkor a váltó nekem úgy lenne jó, hogy lehet nagyon nagy és nagyon kicsi az áttétel is, ne mtudom hogy van felosztva, de ha azt mondom, hogy 30% és 250% között, akkor az megoldható? Vagy túlzok? Mert amúgy sokkal szimpatikusabb ez az egy váltós kialakítás, ez is lesz szerintem, hátulra egy 7 vagy 8 sebességes váltóval. Bár attól függ, milyen állapotban van a mostani váltója.

Akkor ha te gyors kötözővel, én majd vlm erős bőrrel rögzítem, sokkal szebb :D

Váltó adapter ezek alapján kilőve.

Na akkor most már sokminden megvan, csak a kormány a nagyon fontos, amit még nem tudok... szóval mik az előnyei, a Bullhorn és a Kos kormánynak? Ja és hátrányai. Gondolom a Kos jobban manőverezhető, de a bull kényelmesebb és stabilabb egyenes haladásban.. na jó ez hülyeség :D , nem?

Ja igen, most nézem a http://hercehurca.hu/szerviz és azt hiszem elfogok látogatni hétfőn, remélem már a bicajjal ide, hogy szervizáljuk meg. Úgy vagyok msot vele, hogy rendben, meg tudnám csinálni, de nincs szerszám, hely és idő, eg infó. Ezért bíznám inkább szakikra, meg hát ha már ők a szakma emberei, akkor ott a bicikli helye. Majd MTB-n megtanulok szerelni, addig nem kockáztatok egy rossz fék beállítást sem.

Te ismered őket? Ja amúgy msn en nem tudunk kommunikálni? :D thandor.t@hotmail.com

lrdr képe
lrdr
16 cs, 2010-02-25 03:12

Kormány: elég körülményes voltam, de fogásilag röviden: koskormány + rejtettbowdenes fékkar = bullhorn + alsó fogás.
Az, hogy ki hol szeret fékezni, egyéni preferencia-végülis mind2féle fékkar felszerelhető mind2féle kormányra, bár a kos+egyenesre való fékkar okozhat meglepetéseket, ha alsó fogásban haladva mégiscsak fékezni kell hirtelen. (Az én személyes kedvencem: bullhorn egyenes kormányra való 4ujjasfékkarral+toldat.)

Létezik még olyan trükk is (talán cyclocrossban ?), hogy koskormány, és van rajta mind2 féle fékkar,és meg van oldva, h végül 1 bowdent húznak, de ezt már tényleg csak érdekességképp említem. :D)

Ha csak 1 váltód van, a %-ot úgy kapod, hogy a fogsor legnagyobb fogszámát osztod a legkisebbel. Ha jól értem, így nézve olyan 220%-ot szeretnél, ami menetes racsni esetén kb. 14-30-as mtb fogsort jelent, illetve kazettásnál jóval szabadabban összeválogatható. Ha elöl nincs váltó, ezt kis okosítással átérheti az outi. hátsó váltó is. (Nem a kanálhossz a para, hanem h a terelőgörgő beleér a 30-as kerékbe.)
Ha úgy értetted, h szeretnél olyan rövid fokozatot, ami több, mint 3 pedálfordulatra ad 1 kerék fordulatot, és olyan hosszút is, ami 1 pedálfordulatra 2,5 kerékfordulatot ad, az már bizony hagyományosan számolva bő 800% (2.5/0.3), és messze nem oldható meg szinte semmilyen jelenlegi rendszerrel. Komolyabb hasfájás nélkül hátul 7 sebességgel olyan 300% (kazettás 11-32, vagy fogaskerekenként összeválogatva max. 11-34) érhető el max. Ez egy outira, városba, elöl egy 39-42 fog közti tányérral bőven elég.
(Komolyabb hasfájás jelenti azt, ha még a hátsó agyban is van egy 3 sebességes, 180% körüli váltó, de ez a jelen keretből kiesik, ugyanúgy 2 kar birizgálásával lehet csak kezelni, tán még a vázba se fér bele, és az agyváltó (súly) és a láncváltó (karbantartásigény) hátrányait egyesíti. :D)

Kopteréket ismerem, és bár magamnak szerelek, az alkatrészkínálatukban még sosem csalódtam, meg bringaalkotásban is igen hasonló szemléletűeknek érzem őket magamhoz (azaz _bármit_ megoldanak (aminek van értelme) jó áron, és színvonalon). Szokott lenni Skype-on is: "bajnokszerviz"

Ha sok még a kérdés jelezd, aztán felveszlek msn.

Fly képe
Fly
17 cs, 2010-02-25 01:49

Láttam már outi gép kormányára szerelve régi, hüvelykujjas montis váltókart. Egészen a stucni mellé betolva nem zavar a felső fogásban sem, és anyagilag talán ez a legtakarékosabb megoldás...
A Bicajoskönyvben Dr. Nagy Sándor viszont a kormányvégbe szerelhetőre esküszik -esetleg a kormányvégre szerelt GripShiftre...
Esetleg ezek valamelyike is szóba jöhet...

feb képe
feb
18 h, 2010-02-22 11:58

Szvsz 60 ropiból csak használtat érdemes nézned.

brm képe
brm
19 k, 2010-02-23 01:07

A két csepelt akkor sem venném ha ütnének. Nem rosszak, de ennyiért???

Persze egy tisztességes városi kerékszett alap gumival (conti sportcontact) kerül 30-ba, egy jó lakat és lámpaszett +15e, szóval én még spórolnék picit ha nem valami foltozott szarral vagy aláméretezett gagyi újjal akarsz járni.

30-ból csak kompromisszumokkal lehet kihozni gépet, főleg ha sok dolgot cserélni kell (lánc, sor, hajtótányér, gumik, felnik, stb.).

BenTomi képe
BenTomi
20 k, 2010-02-23 01:26

Jó, lehet félre értelmeztél a gumival kapcsolatba, nem pálya gumit szeretnék, csak egy közép kategóriásat ami már megbízható. Azért ez nem hiszem, hogy összesen 8-10nél többe kerülnének. De még utána kérdezek boltokban is.
Jó lakat és lámpa lesz még a húzós, kivéve ha a meglévő 2db 12V os meleg fehér erősen vakító Ledemet bele aplikálom egy retro lámpába megfelelő fénytereléssel, azért az úgy olcsóbban jön ki :) De belinkeltem már egy lámpát is az egyik válaszomban, az is nagyon csábító.

Amúgy gondoltam még hangos, sípoló mozgás érzékelő riasztóra, amit esetleg a km óra reed csövére köthetnék, vagy egy másik reed csőre és 1 fordulatnál azonnal meg ijesztené a tolvajt.

Rozsdás kulcsok

brm képe
brm
21 k, 2010-02-23 01:45

Te értelmeztél félre, a fentiből a gumi a legolcsóbb (1690 ft /db), a többi a KERÉK alkatrésze (két felni 10-12e, dt küllők 4e, két használt jó agy 12e).

Használt kerékpáron legtöbb esetben úgyis újra kell építeni a kereket sok más cserélendő alkatrésszel együtt (lánc, sor), szóval én úgy számolnék, hogy a bicaj ára + ugyanannyi felújításra.

BenTomi képe
BenTomi
22 k, 2010-02-23 22:04

Igazad van. Így már jobban is tetszik a dolog :D Nem tudom mennyi esély van arra, hogy a Simplonon lévő kerekek mennyire centírozás igényesek, majd elválik, vagy nem csak e miatt kéne kereket cserélnem? A pesti jó utak miatt esetleg? :D

Fly képe
Fly
23 k, 2010-02-23 20:28

Riasztót kb. 3ezerért kapsz...bárhova ráakasztod a gépre, mozgásnál visít. Bár nem tudom, mekkora pofontól hallgat el, így inkább nem merném arra bízni a kerót.

BenTomi képe
BenTomi
24 v, 2010-03-14 22:44

Na, megvettem, fejleményekkel frissítettem a témát.

Rozsdás kulcsok

IPG képe
IPG
25 h, 2010-03-15 20:37

Jó hobó helyen sikerült lefotóznod. :)

.
IPG

BenTomi képe
BenTomi
26 h, 2010-03-15 21:47

Igen :D Találtam is egy hozzá hasonló valami füstölgő takaró betyárt.

polimer képe
polimer
27 h, 2010-03-15 21:47

nyugtass meg, hogy ezt a rumlit nem te okoztad :D

amúgy pedig vigyázz a kerekeidre, a gyorszár nem csak neked hasznos, hanem a tolvajbácsinak is. milyen lakatod van?

....................................................
én inkább szimplán csak bringázok

stp1 képe
stp1
28 h, 2010-03-15 22:06

nem egy keeper van a képeken?

polimer képe
polimer
29 h, 2010-03-15 23:22

figyelmetlenség WINS. a lakatot nem láttam.

....................................................
én inkább szimplán csak bringázok

BenTomi képe
BenTomi
30 k, 2010-03-16 20:53

Kriptonit, csak még szupermön se képes ellopni :D

BenTomi képe
BenTomi
31 k, 2010-03-16 20:56

Akarok majd rá venni 5 lapos "imbusz" kerékzár szettet, vagy hogy hívják.. a lehető leggyorsabban, meg a nyereg. :D Ja meg ma derült ki, hogy sárvédő nagyon nem ártana.. :D

Ezt a rumlit a bontó brigád okozhatta, amúgy ez egy volt MÁV-os iskola, vagy képző hely, nem tudom pontosan.

Hédi képe
Hédi
32 k, 2010-03-16 01:27

Szép gép. Gratulálok. :) Remélem, akkora szerelem lesz köztetek, mint nekem KáTzMérral. :)

BenTomi képe
BenTomi
33 k, 2010-03-16 21:01

Köszöni szépen. Igen én is remélem, hogy nem fog megbántani, vagy mi. Bár még erősödnöm kell, de azért megfigyeltem, hogy most így kb. 200 km után az emelkedők sokkal jobban mennek, meg mondjuk sok része lelki alapú.."feltekerek akkor is, feltekerek, feltekerek bazdmeg ha leszakad a combizmom akkor is! " :D

Csak kéne egy olyan ruha, amiben nem fagy rám az izzadtság.. mondjuk poén, tegnap betegen ültem rá és mentem 50et és jobban is lettem, pedig rám izzadt a ruha, persze a lényeg a vérkeringés meg a méregtelenítés( izzadás, takony kicsapódás) :D