Üdv!
Mivel nem szeretnék sátrat cipelni az elkövetkezendő bringás túráimhoz, ezért gondoltam körbetudakozódom más megoldások után.
Szeretnék tanácsot kérni tapasztaltaktól, hogy milyen vízlepergetős hálózsákot érdemes venni. Lehetőleg szélálló is legyen,3évszakos, -3C alsó határig megefelel.A leglényegesebb tulajdonság persze a cseppállóság kell hogy legyen.Persze az sem baj ha nem nehéz, és nem drágább annál, mintha vennék egy alapsátrat alaphálózsákkal(tehát ár

Én meg házhoz jövő
Én meg házhoz jövő kutyaoktatót keresek!
Vagy nyissak neki egy külön fórumot?
Felőlem...
Felőlem...
Felőlem...
Felőlem...
Amit keresel az a
Amit keresel az a bivakzsák.
Lényegében egy olyan hálózsák, ami vízálló ponyvából készült és a rendes hálózsákod fölé húzod.
Tapasztalataim alapján a probléma a következő, hová teszem a táskám/felszerelésem?(a megoldás talán, h ő is kap egy vízálló borítást.)
Köszi! Közben ráleltem a
Köszi! Közben ráleltem a megoldásra.Sátorponyva (TARP KEKI)+ hálózsák.Bivizsákokat én is néztem, de nem fér bele a költségvetésbe.Azok kb 30felett voltak amiket találtam.Miután a kölcsönadott hálózsákomat nem kapom vissza, így azt is kell vennem.Akkor tartok 40ezernél és az már horror.
Viszont dekában van sátorponyva ami csak 8ezer( befér alá a bicaj és a cumók is, zsáknak pedig már jöhet valami kevésbé húzós árú mint a vízállóak .rock empire bik-r,vagy hannah scoutot néztem ki.
Jó lett volna hazai gyártásút találni:(
Ha esik, akkor alulról is
Ha esik, akkor alulról is ázol. Tehát kell oda is, meg oldalra, mert ugye a víz folyik. És ez így már szinte sátor. :-)
Egy ponyvamenedék
Egy ponyvamenedék építésének csak a fantázia és a kreativitás szab határt.
Sajnos a régi linkgyűjteményem már elavult, de a neten lehet a survival + poncho + shelter szavakra keresni.
Pl: http://www.wilderness-survival.net/shelters-2.php
Volt valamikor olyan rajz, amin tucatnyi módon mutatta be, hogy lehet egy ponyvamenedéket felállítani. Ha szükséges, jut az aljra is... Én egészéjszakás viharokban is használtam puszta földön; ha jól választja meg az ember az alvóhelyét, akkor nem folyik be alá a víz... :)
Soha eszembe nem jutna már nehézkes sátor használat, a ponyamenedéket a szél, eső, hideg/fűtés tényezőket figyelembe véve, s arra optimalizálva épiti az ember - mindig a körülményeknek legjobban megfelelőt, mást esre/viharra számítva, mást erős szélre, mást a nyári melegben, mást ha tavasszal/összel a hidegben hosszútüzet gyújt az ember, mást ha méghidegebben egy gyertyával akarja bemelegíteni egy ki lyukat, mást ha el akar bújni/észrevétlen akar maradni az ember stb.
"Soha eszembe nem jutna már
"Soha eszembe nem jutna már nehézkes sátor használat, a ponyamenedéket a szél, eső, hideg/fűtés tényezőket figyelembe véve, s arra optimalizálva épiti az ember..."
Figyi, ez aranyos, és tök jó minden amit mondasz. Viszont nálam ez pont fordítva van. Elkényeztetett jó dolgomban én most egyszerűen csak sátorozni szeretnék, és nem szállodázni. Attól még vasalt ingben-gatyában szeretnék járni napközben.
Egy kicsit túlzásba vinném, nem-e, ha most ponyvamenedékeznék, sőt, beásnám magam gyalogsági ásóval egy gödörbe! Tiszta Saddam, ahogy ki is néznék, pedig engem nem is keresnek. :-)))
2x3-as OBI ponyva + RP
2x3-as OBI ponyva + RP hálózsák kombó lehet a legolcsóbb.
(RP magyar, és a halózsákjai jók)
http://www.alpin.hu/alpindb/aruhaz.html
Vivaldi/Bolero környékén nézelődnék.
Általában arra jutnak az emberek, hogy két hálózsákkal jobban jönnek ki mint egy 3 évszakossal.
Nyárra, ha luxusra vágyom, akkor én egy 3/4 kilósat használok - könyebb, és elég amit tud (amúgy nyárra hálózsák helyett inkább egy moszkitóhálóra van szükség...)
Nuvanda - ez igaz.A topik
Nuvanda - ez igaz.A topik nyitásakor a kalandosabbik énem fogalmazta meg az agyamban az ötletet - azaz aludjak a szabad ég alatt.Ezt már csináltam párszor.Volt hogy 2 éjjel áztam egy pokrócban raklapon dideregve.Viszont volt hogy csillagok bambulása közben jött rám az álom.Sátorban is aludtam párszor.Sikerült fél ausztrián végigcipelnem egy kecsua karikasátrat a mellkasomra kötözve , hátamon egy 70literes zsák, kezemben egy didgeridoo.Nagyon borzalmas volt cipelni ezeket - igaz jó volt szárazon ébredni, aztán megfőzni a reggeli kávét félig a melegből kilógva a mező közepén.Akkor döntöttem el hogy többé olyan sátor nekem nem kell - mert képtelenség ugyan hogy beázzon, tágas is de nem túrázáshoz.Kocsiba betenni remek lehet.Aztán ahogy hazajöttem, döntöttem el - legközelebb bringával megyek oda.Valamiképp pedig 2-3kiló között szeretném tartani az alvásügyi felszerelés súlyát,ezért sátor kilőve.Meg nagyon drágák.Talán egyszer veszek majd egy jó kis coleman vagy ferrino sátrat, netán egy vaudét v northface-t ami alig több 1kilónál.
ZsSz - Jó hogy linkeltél, ugyan én néztem ezt az oldalt,de nem találtam meg a bivakzsákot -de most igen.Ezzel a felálással pedig már néztem is a korábban kihagyott nem vízálló hzsákokat.Így ponyva sem kell:)
szerk- esetleg ponyva hálózsák függőágy kombóról mit gondoltok?
A függőágyban alvást meg
A függőágyban alvást meg kell szokni, másrészt nem egyszerű jól telepíteni, föleg esővédővel együtt. További nehezítés a szél, sőt szellő védelem, mert minden oldalról hűt. (én függőágy vagy avar és ruhák + hálózsák vagy pokróc + 3x3m-es [mostmár, eddig 1,5x3] ponyvát használok) A függőágyon lévő szúnyogháló "kötelező".
Elfelejtettem irni, hogy a tavasszal és ősszel feltétlen a hálózsák alá kell valami hőszigetelő (pl polifoam), mert akármilyen a zsákod, a töltőanyagot összenyomod, és úgy nem szigetel annyira. Ugyanez igaz a függőágyra is.
Érdemes valami "madzagot" is vinned, én 4mm-es ejtőernyószsinót szoktam. 1 nagy hosszút, meg több rövidebbet.
A ponyvából sok mindent tudsz csinálni, esőkabát, falavelet gyűjteni benne stb. (Sőt függőágyat is...)
Az ejtőergyőszsinór szintén univerzális, ha van egy fémpoharad (ami ajánlott, mert sok kút kifolyója alacsonyan van) akkor a zsinór rákötözve le tudod engedni kútba.
Ha nagyon minimálcucot viszek akkor hálózsák helyett az US poncho belsőjét viszem, szükséghálózsákként v. takaróként tavasszal és ősszel is tökéletes éjszaka hosszútűz mellett...
(Az US poncho pedig alkalmas ponyva helyett szükségmenedék építésére)
Szvsz a jó függőágyak drágák, mondjuk nekem nem is jött be. Én legjobban két fa között szeretek aludni a földön.
Jó tanácsok, a bögrés
Jó tanácsok, a bögrés különösen hasznosnak tűnik.
" Én legjobban két fa között szeretek aludni a földön." - mert még nem találtak be vaddisznók az éjjel,D
Ja, az szerintem nem sátor.
Ja, az szerintem nem sátor. :-) Még csak boltban láttam, de hüle ötletnek tartom, hisz kocsi kell hozzá, de ott is nagy helyet foglal. Pár perc spórolásért nagy ár.
Láttam kb 2,5 kilós bicajos sátrat (2 személy + hosszú előtérben 2 bicó). Persze valószínűleg drága.
Szerintem ha a váz viszi a cuccot, 1-2 plusz kiló nem nagy felár a kényelemért. Gyalogosan jobban számít, mit viszel, bicajjal kevésbé, ezért olcsóbb (nehezebb) dolgok is szóba jöhetnek.
Egyszer egy ismerősöm szlovákiába ment kerékpártúrára bivakolva és vihar lett. Egy magyar orvos végül befogadta őket, de ketten megfáztak és ketten tüdőgyulladást kaptak a négyből.
Végtére is.A másik énem
Végtére is.A másik énem szereti a kényelmet.Inkább cipel mint szenved éjjel:)Nincs rosszabb mint átfagyva nyirokban ébredni valahol a mezőn brrrr.
...fájos fejjel, üres
...fájos fejjel, üres üvegekkel körülvéve...zzzzz. :-)
A minap én is be lettem teljesen zsongva. Sátorozni szeretnék. Még nem tudom hol, bár Skandináviától inkább délebbre, mondjuk Spanyolországban, vagy Máltán? Még nem tudom.
Csak azt tudom, hogy nem akarok kimaradni ebből a romantikus éjszakázásból, bár a derekam nem kívánja nagyon a kemény anyafölddel való szoros összesímulást. :-)
No, elkezdtem nézegetni a sátrakat, és undorral tapasztalom, hogy elvétve látok csak sátor alakú sátrat. Mi a csuda történt? Modernizálnak itt is a formával? Régi divatú vagyok, és nekem nem nagyon tetszenek a kapható típusok.
Kiegyeznék bár az alakkal, a színnel, ha megszeretném majd kényszerből azt, amit megveszek végül. Nézegettem hát, és a nagyon könnyű súlyú Vango Force Ten Helium Superlite 200 ragadta meg a fantáziámat.
http://www.vango.co.uk/force-ten/helium-superlite-200.html
Ez egy kilós mindenestül, és negyven centis hosszú, tíz centis kis hengerré lehet összepakolni. Az alja egybe van az oldalával és víz és szélálló. Ebbe egy habszivacs meg egy hálózsák befér, de táncolni biztos nem lehet benne.
A Vango Force Ten Classic CN Mk3 sátor viszont nagyon tetszik. Ez igazi sátor alakú, szimmetrikus sátor. A hasonló árért, ami nem olcsó a legtöbb kapható sátor árához viszonyítva, egy kicsit nagyobb és sokkal szebb sátrat kaphatnék. Ám ez hatszor nehezebb, és sokkal nagyobb is összecsomagolva.
http://www.vango.co.uk/force-ten/classic-cn-mk3.html
Arra gondoltam, hogy ilyen luxust megengedhetnék, mert a testvéremnek is kölcsön tudnám adni idényekre, és jól ki lenne azért használva.
Mi a véleményetek ilyen behabarodásról, impulzus-vásárlásról, ami engem sátor ügyben most fenyeget? Elmegyek egyszer sátorozni, jön az eső, a szél, a hangya, kilopják belőle a dolgaimat nappali távollétemben a kempingben, aztán elegem lesz belőle egy életre, és bevágom a többi lom közé?
Mekkora elhatározás, edzettség és fiatalos hozzáállás kell a boldog sátorozáshoz? Maradjak inkább kényelmes, véntrotty utazó? :-)))
Soha sem késő elkezdeni,
Soha sem késő elkezdeni, hátha bejön. Ha meg sem próbálod lehet, lemaradsz valamiről.
üdv dybi
Kiképzett katona vagyok
Kiképzett katona vagyok ugyan, és aludtam én már életemben hodály sátorban összeharácsolt, fél méter magas szalma ágyon, de abban nem volt semmi romantikus. :-)
Olyan szívesen összehengergőznék egy sátortárssal, úgyis szűk a hely. Lenne is egy hippie lány aki benne lenne, mert bele való teremtés. Csak ne szellentsen a közös hálózsákba, vagy legalább addig míg a ponyva be van zippzárazva! :D
Ha voltál katona, akkor azt
Ha voltál katona, akkor azt is tudod ahol büdös van ott meleg is. :)
üdv dybi
:D __________________________
:D
Ezt a sátrat néztem ki
Ezt a sátrat néztem ki magamnak, mármint az elsőt.Aztán végül nem vettem meg,hanem egy kicsit nagyobbat.
http://www.quechua.com/EN/t2-ultralight-pro-4225812/
Nem ázott be, kényelmes és van egy kis előtere is.Kényelmesek állítólag a felfújható matracok(nem a régifajta tízkilós gumimatrac).
..................................
A nagypapám 72 évesen sátrazott az olasz alpokban, tehát egyáltalán nincs az későn:)
----------------------------
Fullyloaded
Remélem, elégedett is
Remélem, elégedett is maradsz a választásoddal, sok-sok idényre még, ami majd jön. Megnézegettem ezt a márkát, és elfogadható áron adják a valószínűleg sokaknak bevált sátraikat.
Kissé jelentés nélküli számomra a sátor kategorizálásuk. Kemping, túrázó, hátizsákos, ezek csak a képekre tekintve sejtetnek nálam valamit.
Az elképzelésem az, hogy betérek magam, vagy egy utazó társsal egy kempingbe, és leverem a sátramat a kibérelt füves helyen, gyalogos-bicajos vendégként a feltehetően sok hasonló kempingező között.
Egyelőre nem nagyon gondolok én pléh bögrés meg gázfőzős nappali elfoglaltságra, hanem csak egyszerű éjjeli lepihenésre abban a sátorban. Ezért sem kellene előteres kempingező sátor, csak egy egyszerű, osztatlan belső tér.
Sejtem, egy kis pilács kell a sötétben, amiből van is nekem tekerős, elemes, ez nem gond. Meg önellátó pipere cuccok.
Szóval, tojnék alkalmakként én már az unalmas szállodákra, míg napközben, bár nem tüntetőleg egy valamily előkelőbbnek képzelt életmódról, nem szeretnék diákosan sem, magas, tíz kilós hátizsákkal várost, tájat nézni.
A gumimatrac fontos lehet, több éjszakához, felfázás ellen és a túl kemény talaj miatt. Szerintem az olcsóbb nylon fajta megtenné, mert az elég könnyű és kicsire is lehet hajtogatni.
Pár dolgot tisztáznod kell
Pár dolgot tisztáznod kell magadban, hogy jól döntsél.
1. Te akarod cipelni, vagy a járműved?
2. Hol használnád? (kemping, vadon, gleccser)
3. Hány fős legyen?
4. Milyen évszakokban mennél vele?
A sátornak két rétegűnek kell lennie. A cuccodnak is úgy kell beleférni, hogy ne érjen az oldalfalhoz, mert esőben beázik. azaz legyen előtere, bár esőben úgy is berakod a cuccod, ami elfoglalja egy ember helyét. Figyelni kell az aljára (vízhatlanság), mert ébredhet az ember pocsolyában. Esős időszakban nagyon jó az, ha a belsejét felvert állapotban lehet belerakni, kivenni (úgy legalább az nem lesz vizes). Fémrudas legyen és ne műanyag. Jó az az iglualak, hidd el! ha magas vagy akkor figyelj a sátor hosszára, próbáld ki felvert állapotban.
Sajnos én magamnak megfizethető áron nem láttam jó sátrat. Bár rögtön felismerném. :-)
Nekem van egy hodály 4 személyes iglu nagyon nagy előtérrel (4,5kg, 4 fő +4 nagy zsák simán belefér), sajnos a szélállósága nem jó (műanyag rudak, túl nagy). Kölcsön szoktam kérni egy 3 személyes kis előterűt, mert az 2 főnek kényelmes, csak az én 1,9 méteremhez kicsit rövid. Nem szeretem, ha a lábam, fejem hozzáér az anyaghoz. Viszont ez csak 2,5kg, azaz kényelmesebben cipelhető, jobban befér a zsákba, fémrudas.
Köszönöm az értékes
Köszönöm az értékes segítségedet.
Szörnyű vallomással tartozom. Elképzeltem ugyan, de nem mint fő módszert, a biciklis czipelését sátramnak. Papír tigris vagyok! :D
Járművön, igen, de legyen az tömegközlekedési jármű, ami vonat, hajó repülőgép vagy busz. Vagy éppen villamos, ha az egy kiszemelt kempinget megközelít. Onnan meg gyalog, be a kempingbe.
Tiltott vadkempingezést nem tervezek. Gleccserre sem gondoltam. Az enyhe évszakokban mernék én csak sátorozni. Két, maximum három személyesről képzelődök, és kicsit tépődök a súly miatt.
Ha túl meggondolatlanul vágnék bele a vásárba, és az igen vonzóan könnyű két személyest venném meg, akkor nem tudnék meghívni két társat. Viszont a klasszikus és nagyon szép három személyest, ami vagy hat kiló, sajna verítékkel fogom majd cipelni.
Nem vagyok magas, éppen 170 cm körüli. A sátrak profil ábráiból azt figyeltem meg, hogy bennük a fölülni akaró ember feje súrolni fogja a szögben fölötte fekvő sátorlapot. Ez nálad alváskor is fennállhat, és erről szólhattál.
A cuccok biztonságos őrzéséért én ódzkodnék a lábamnál, az előtérben hagyni a őket. Inkább belülre, testközelbe az oldalamhoz vagy a fejemhez tenném a batyumat, táskámat.
Tudod mit? Ha nem találsz jó sátrat magadnak ami tetszene, nem gondoltál te is arra amire én, hogy tervezzek és csináljak egy sátrat? Tudom, hogy jó, vízálló és könnyű anyagokat kell hozzá választani, és ezek alapanyagként sem lehetnek olcsók.
Aztán ott van a varrásos vagy ragasztásos összedolgozási és szigetelési technológia, amibe vakon belevágva, az csak amatőrös eredményt hozhat. A rudazat és kötélzet viszonylag könnyen elkészíthető. Nálam úgysem lenne új feszítő elvekkel kísérletezgetés, hiszen a gerinc tetős sátor formát szeretném, ami már rég kiforrott.
Saját sátor tervezés és készítés csak mellék ötlet, csak játszadozom egyelőre a gondolattal, és lehet, soha nem vágok bele. Csak megemlítettem.
Sátrat én gyalog szoktam
Sátrat én gyalog szoktam cipelni. Hazánkban elbírok a naggyal is, hisz társaimnál srammabb vagyok. :-) Ám magasabb vidéken (pl Fogarasi Havasok) már számít a kisebb súly, meg a zsákba tétel a jobb súlyelosztás miatt. Hisz esett már le sok ember a zsákja miatt a szikláról.
Nekem még semmit se vittek el sátorból, se keleten, se nyugaton, se délen se itthon. Így éjszaka is csak az eső elől menekítek be cuccot (az előtereknek nincsen alja).
Tudom, hogy a klasszikus forma örök, de statikát is tanult emberként elfogadom, az iglu alak célszerűbb. Szélcsendes időben még karózást se igényel és aludtunk már zsákutca aszfaltján nagy esőben. És az igluban felülhetsz, kártyázhatsz a barátaiddal. És nincs 6kg.
Ha tervezel sátrat szívesen segítek mindenféle jó tanáccsal, ötlettel, tesztelem is neked és csak annyit kérek, néha add kölcsön. :-)
Rudazatot lehet készen venni (mármint elemeket), gondolom minden mást is, csak félek nagyon, túl mélyen kéne a pénztárcámba nyúlni az álomsátramért.
Még egy nagyon fontos dolgot kifelejtettem, a kispárna. Ez egy olyan dolog, mint a stopposoknak a törülköző. Gondolom ennyi magyarázat elég, miért. :-)
Most készítettem el a saját tervezésű órakonzolomat, mert nem voltam megelégedve a japán mérnökök tervezési tudásával. Főleg a műanyagok téli ridegségével kapcsolatos tesztjeik eredményének a termékbe való megjelenését hiányoltam. Persze egy sátor gyártásához munkahelyet kéne váltanom, amit még nem tervezek. :-)
Ha könnyű sátrakat
Ha könnyű sátrakat nézegetsz, (1kg körül) mindenképp nézd meg van-e benne váz. A legtöbb, amit én ismerek túrabottal feszíthető ki, vagyis a drága sátor mellé még az is kell, A Hanna könnyű sátra egyébként azt hiszem olcsóbb.
A sátrak pedig azt hiszem azért néznek már ki iglósan, mert az üvegszál váz ebben a formában a legkönnyebb és legerősebb de ez azért nem pont igy van (de a legolcsóbb gyártani és hülyebiztos felállítás gond nélkül tervezhető)
Szerintem sátrazni bármilyen korban lehet. azt kell megtapasztalni szerintem, hogy mennyire igényli az ember a kényelmet és azt hogyan tudja elérni. Pl. én elalszom keményebb fekhelyen is, ezért egyszerű polifómot használok. Nálam többet sátrazó barátom pedig ragaszkodik a felfújódó derékaljhoz és a gondos sátorállítási helyhez.
Alapvetően minden plusz kényelem plusz súlyt jelent, ami akkor lehet csak gond, ha te magad cipeled a dolgaidat. Pl a szüleim is campingezni szoktak nyáron, de kocsival mennek rendes matrac, nehéz sátor székek--- minden van. :)
A jó sátor, ha nem survivor típúsú az ember, akkor szerintem fontos. a különbsgéek talán nagyobbak egy tesco-sátor és egy sátor között mint egy kerékpár és egy tesco-bike között. Nem a 25 fokos nyári élyszakában jön rá az ember, hanem mikor rossz a talaj, rossz az idő... és mikor a következő évben is elő szeretné venni használni.
A minimálos témához hozzászólva pedig szeretném jelezni, hogy a sátorponyva nem vizhatlan, ha nem feszül átengedi a vizet (és akkor is ha feszül, de hozzáér valami) vagy másra gondolunk? Tapasztalatom szerint pedig sátor nélkül ugyan lehet helyet meg súly spórolni, de a biztonságos alvóhely felállítása sátor nélkül talán még több időt vesz igénybe.
Beke Dávid
Köszönöm neked is a
Köszönöm neked is a segítséged.
Én elhiszek mindent a készítőnek. A Vango azt mondja, hogy van benne rudazat. Nem tudom ugyan, hogy ez összecsavarozható vagy összetolható-e.
A kényelmet én úgy igénylem, hogy egy utazás, város és tájnézés során napközben étterembe, kávézóba térnék, és igazából semmi kemping tevékenységre nem is gondolok, a mosakodáson kívül. Az éjszakai sátras lepihenés lett most izgalmas számomra, és bizony, gondoskodnék a derékaljról én is! :-)
A sátrakhoz, amiket eddig néztem, alj-takarót is lehet kapni, ami védi a sátrat az élesebb kövektől, tüskéktől. Arra gondoltam, hogy ilyen is kellene majd nekem.
Mondom, lehet, hogy ez egy hibbant, múló belehabarodásom, de elég sűrűn járok európai városokba hétvégéimen, vonattal, repülőgéppel. A kis kerekes bőröndömbe most pizsama helyett egy sátrat meg hálózsákot tehetnék, meg egy könnyű matracot is.
Mindez három-négy kiló, de az se látszik túl nagy bajnak, ha nyolc lesz. Feltéve, ha nem a hátamon kell vinnem. Ezért is húz a szívem a klasszikus, sátor alakú sátorhoz. :-)
Már nézegettem is karaván meg kemping helyeket, és majdnem mindenhol található ilyen.
Egy átlagos kempingben a
Egy átlagos kempingben a talaj nincs tele tüskékkel, kövekkel, mert a sok kényes kempingező azt már mind kigyomlálta.
Ha igazán bátor vagy és megfelelő az időjárás a szabad ég alatt is lehet feküdni és éjszaka bámulni a csillagokat. Egyszer érdemes kipróbálni.
Azt én már sokszor tettem.
Azt én már sokszor tettem. Kertben, teraszon, hintaágyon. Ó, balzsamos Nyár! :-)
Kilátó tetején, hajó
Kilátó tetején, hajó tatján... :-)
Én unalmasnak találom az
Én unalmasnak találom az olyan hajóutat amin bent képes aludni egy ember, nem még hogy kint! :D
Az alj-takarón, bár azt
Az alj-takarón, bár azt hiszem nem igy hívják, sokat gondolkodnék a helyedbemn. Nézd meg miből van, milyen nehéz. Lehet egy hasonló vastagságú PP fólia olcsóbb megoldás, funkcióját pedig betölti. Egyébként ezt általában komolyabb terepre szánják, pl. Ahol csak sziklás, kavicsos talajon lehet felverni, vagy ha a körülmények együttálása olyan, hogy nincs idő a sátorépítés helyét megtisztítani. Mert bizony fontos. gallyakat kavicsokat keszedni, huplikat letapsoni, tapicskolni pár percig nincs-e hangyapopuláció, amit megzavarnánk... (Ha már ezen az oldalon jelent meg az irás megemlíteném, hogy én defektjavítóval foltoztam legutóbb a sátram alját)
A 3-4 kiló komoly anyagi beruházást jelente, bár ha cask jóidőre szánod a dolgot elég +10 fokról induló hálózsák amik között azért már akad könnyű.
A sima múanyag matracok többsége kényelmetlen (talán te irtad, mint ötlet) azokat én nem javaslom. akkor már inkább cellás polifóm, vagy önfelfújó derékalj. Ha nem számít a súj lehet a vastagabb
Szerintem könnyú megszeretni, még campingezés formájában is. Ha mégsem, a normális turacuccokat ugyan úgy tovább lehet adni, igy nem bukik az ember sokat egy rossz választással.
Beke Dávid
Nemrég láttam valahol
Nemrég láttam valahol olyan bivakzsák-megoldást, ahol a bringa váza tartja kifeszítve a ponyvát, tehát azt is észreveszed, ha el akarják vinni :-) Megpróbálom megkeresni, szerintem valami magazinban láttam.
Ez ötletes. De minél
Ez ötletes. De minél specifikusabb valamilyen megoldás, annál kevésbbé támaszkodik általános erőforrásokra, támasztékokra. Ebben az esetben, ha az tényleg úgy van, bringa nélkül nem is lehetne azt a sátrat használni, ami viszont hátránya.
Nem ezt kerestem, de
Nem ezt kerestem, de egyelőre csak ezt találtam :-)
http://cyclechicny.net/blog/wp-content/uploads/2008/08/bike-tent.jpg
Itt a reklám helye ->
Itt a reklám helye -> http://www.topeak.com/products/Bike-Tent/Bikamper
Aki tervezte, nem bringás az biztos:) Ki aludna nyugodt álmot, míg kint ázik az esőben a szamár?:D Villát sem szúrunk a földbe, milyen az már?:/
Fullyloaded
"Mivel volt
"Mivel volt lekötve?"
"Sátorponyvával."
:D
én is a 2x3-as obi ponyvát
én is a 2x3-as obi ponyvát ajánlom (650g), ráterítve egy egyrétegű (kétszemélyes) tesco sátorra (1250g). így 2kg alatt teljesen vízálló vagy, és a csomagoknak is van hely a ponyva alatt. és csak pár ezer forint.
ha csak ponyvád van, gond lesz az esti/hajnali harmattal, ami a ponyva belső oldalán is jelenik meg.
Lehetséges, hogy ez a
Lehetséges, hogy ez a nagyon gazdaságos költségű megoldás valójában kiváló. Nem tudom, hogy szabott és szegett-e az a ponyva, lyukas szemekkel a zsínórozáshoz? Mert azt le kellene valahogy kötni.
Az egyrétegű Tesco sátor meglep. Mire jó az önmagában, úgy, egy réteggel? Cairoban sátorozni vele? De hiszen még ott is elered néha az eső! :D
Egy barátomnak volt egy
Egy barátomnak volt egy sátra a kaliforniai Mr. Johnsontól. Esőben szinte lassulás nélkül estek át rajta a cseppek. :D
itt látszik a ponyvás
itt látszik a ponyvás megoldás: http://courier8.hu/tmp/sator.JPG
Kedves Don Kartács,
Kedves Don Kartács, remélem nem haragszol meg ha már teljesen elrablom, eloffolom tőled a blogodat. De hát a sátorozás!
Jelentem, hogy az elmúlt pár hétvégén, ami összesen hat éjszaka, kipróbáltam új Vango Force Ten Classic MK5 sátramat két kempingben is. Most megyek majd a harmadikba megint, négy napra.
A vetkőzés és öltözködés hirtelen egy még megerőltetőbb gimnasztikai gyakorlattá vált számomra! Különösen a gatyát nehéz le és fölhúzni hanyatt fekve, ugyanis először hídba kell menni a hátsó rész fölemeléséhez, aztán gyertyát csinálni a lábszárakkal.
Néhány fölülés az ing fel és levételéhez, valamint kúszás és fekvőtámasz a matrac megigazításához, elfoglalásához. Mindez fantasztikus, és valóban szükséges torna.
Megfigyeltem belülről egy kis kúszó árnyat a sátorlapon. Egy kis csiga lehetett, mert úgy nézett ki mintha háza lett volna. Békén hagytam őt, és ő is békén hagyott engem.
Köszönöm mindenkinek még egyszer a tanácsokat és a bíztatást.
Na ennek örülök, és
Na ennek örülök, és dehogy baj a topik kisajátítása.Azé aki ír bele. A sátorban öltözködésben egy megfelelő adottságokkal és jógaismeretekkel rendelkező hölgy társaságát célszerű igénybe venni:)
Ewing ChainOil,Dallas-Texas
Köszönöm. Rajta vagyok
Köszönöm. Rajta vagyok ezen a hölgyön, vagyis szeretnék rajta lenni, vetkőzés után. :D
Szerintem nem csak én olvasnék szívesen egy blogbejegyzést a túraélményről.Nos?
Ewing ChainOil,Dallas-Texas
Fényképem van az
Fényképem van az összkomfortról. Sátor szőnyeg, meleg takaró, magas légágy, kávéfőző, minden.
Még meg kell tanulnom lecsökkenteni a súlyt mert ha nem, akkor azt én érzem, de nagyon. :-)
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20101107/keptar-blogom
Hány kiló ez így együtt?
Hány kiló ez így együtt? :D
És miben hordod? hátizsák?
Ha profi táborozóvá szeretnél válni, akkor jó gyakorlat szakadó esőben tábortverni/bontani - úgy hogy lehetőleg semmi se ázzon meg. (További nehezítés: légiónyi kiéhezett nőstényszúnyog... :))) )
Ajjaj. Iszonytató. :-) De,
Ajjaj. Iszonytató. :-)
De, mégsem igazán. Elvisz a vonat, elvisz a busz, ahol meg gyaloglok, ott húzom.
Vango Double Decker 95 literes nagy állat, meg egy Vango Explorer hátizsák. Plusz egy oldal tarisznya amit degeszre lehet tömni.
Még nincs kidolgozott rutinom. A nehezeket, vagyis a fő sátrat, a gummi ágyat, a vasakat mind a kerekes bőründbe. A hálózsákot, fölfújható párnát meg háton.
Nem mértem, de összesen lehet vagy huszonnyolc kiló, ütheti a harmincat.
De ez még semmi. Van kis kétszemélyes sátor is már, ugyanilyen gyártmány és narancssárga. És ezzel a kettővel mentünk testvéremmel és a három éves kislányával Augusztusban a tengerpartra.
Csudálatos volt. Teljes komfortot akartam, és ott mégegy bőröndöt vetettem be. Volt dupla légágy, plusz takaró, bili, minden!
Egyébként a cipekedés csak oda meg vissza számít, és a táborozás édes napjai közben úgyis mindig könnyen megy az ember. :-)
No igen, a komfortnak súlya
No igen, a komfortnak súlya van...
Sejtettem, hogy nem cipeled erdőn-hegyen 30km/1500m szint-en keresztül... :)
Mivel ez így Neked működik, teljesen rendben van, nekem ez már túl sok lenne, amikor nyáron egy szúnyogháló alatt is elalszok egy vendégszerető fa alatt az erdőben... ;)
Nekünk volt, hogy
Nekünk volt, hogy kismacskák költöztek a két ponyva közé és a nyitott zsákokba éjszaka. Sajnos ezt hajnalban kutyák fedezték fel... :-)
Lehetett ott akkor egy
Lehetett ott akkor egy nyivákolós-vakkantós hajnali perpatvar!
No, én meg is néztem, kiráztam jól a kint hagyott bakancsaimat reggel, félve, hogy belebújt talán egy kövér meztelen csiga vagy valami más hívatlan vendég. :-)