Tapasztalatok agyváltóról,agyfékről

Egy teljesen új bringa építését tervezem használt outi váz alapra. Nagy vonalakban: lehetőségekhez mérten könnyű muffolt acélváz, 28"-os duplafalú felnik, shimano 8-as agyváltó, shimano agydinamó, elől-hátúl shimano görgős agyfék. Tapasztalatok SHIMANO NEXUS SG-8R31 agyváltóról és SHIMANO BR-IM80 görgős agyfékről érdekelnének. Valamint még az, hogy a görgős agyfékeknek önmagukban kb mekkora a tömegük, mert ilyen adatot sehol nem találtam? Válaszokat előre is köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
beked képe
beked
1 k, 2010-05-18 23:42

Szia!

Az agyfékekről én keveset olvastam. Pl. kiváncsi lennék a karbantartás igényére és hatásfokára. Az agydinamót a helyedben meggondolnám, mert én azt olvastam akkor is fékez, ha nincs használatban

A görgős fékhez 700-900g közötti adatokat találtam, de google márkanév és valahol elrejtve meglesz (jellemzően a Shimano pl. nem közli az oldalain):

Beke Dávid

Istvan1990 képe
Istvan1990
2 sze, 2010-05-19 00:00

Üdv!

Én elég sokat keresgéltem és olvastam is a témáról, csak személyes tapasztalatokból volt kevés elszórva itt-ott és azok is főleg a valamivel régebbi (kisebb) típusokról.

Karbantartásigényéről azt tudom mondani ennyi utánajárás után, hogy csak fékzsírt kell pótolni benne, de azt is elég ritkán és keveset. Kopó alkatrészei természetesen vannak, de azokat is szinte "örökéletűnek" tüntették fel mindenhol.
Nekem nagyon szimpatikus megoldás előnyei miatt: "fékereje vetekszik a mechanikus tárcsákéval", jól adagolható, karbantartásigénye szinte nulla, időjárásfüggetlen, nem koptatja a felnit.
Hátrányai: az általad írt 900g miatt szerintem a legnehezebb féktípus, más nem is jut eszembe ide :-))). Részemről ennyi előny mellett azthiszem vállalom a plusz súlyt!
Az agydinamóban állítólag kiiktatható valami, ami miatt üresjáratban is van ellenállása, de igazából a tapasztalatok többségében eddig azt olvastam, hogy igénybevétel esetén is csak alig-alig érezhető a működése tekerés közben.
Remélem lesznek még hozzászólók és okosabbak leszünk!
:-)

beked képe
beked
3 sze, 2010-05-19 00:21

A tesztek, amiket olvastam kb 50000 km-et irnak a fékpofák élettartamának, ami azért nem kevés. Ennyit találtam még, ill. a lekgönnyebb, aminek a típusátn nem láttam az 730g volt, de ez csak egy gyors keresés eredménye. Azért másfél-két kiló elég nagy plusz súly, de én is gondolkodom rajta. Másik kérdés, hogy a nyári melegben hány lejtőt bír ki, mert erősen melegedős típus.

Beke Dávid

lrdr képe
lrdr
4 sze, 2010-05-19 02:23

Ebből azért vond le azoknak a dolgoknak a tömegét, amiket kivált.
Minimálisan agy, v-fék (nem beszélve tárcsafék+tárcsáról), nem tárcsás felni fékfelületei.
Ja és ami még jó, hogy ott növel tömeget, ahol aránylag kevesebbet számít (csak kell 1 jó tárcsás felni).

otapi képe
otapi
5 sze, 2010-05-19 00:44

Fél éve egy shimano DH-xxx agydinamó boldog használója vagyok, nem érzek különösebb fékerőt/ellenállást ha ki van kapcsolva. Ha kézzel megpörgetem, ez is forog sokáig (ha csak lassan forgatod, akkor a mágneseket lehet érezni, de gyorsabb forgásnál a vonzás/taszítás kiegyenlíti egymást).
Bekapcsoláskor is csak mínusz 1-2 Km/h-t számít talán. Viszont, 16 luxnál erősebb halogén lámpát nem érdemes rátenni, mert a nagyobb teljesítmény nagyobb fékerőt is jelent.

Amúgy, hátulra szerintem elég egy kontrás agyváltó is görgős fék helyett, de csak ha nem lejtőzöl sokat.

feb képe
feb
6 sze, 2010-05-19 09:42

Én is ca fél éve használok agydinamót. Tekerés közben a terhelt állapotot sem érzem.
No és halogén helyett LEDes világításom van elől, és olyan a fényereje, mint valami reflektor (már 2-3 km/h-tól)

Frenki képe
Frenki
7 sze, 2010-05-19 00:48

Agyváltósoknál az agyfék=kontrafék.Na ezekből szoktunk javítani 30-40 éveseket is.Olajozás, beállítás, end.Szétszedni nem igen kell őket.
Viszont, tavaly óta képződök agyváltóilag, és több szaktekintély is felhívta a figyelmem, hogy ha lehet ne Shimanot vegyek.Ajánlott Sachs, Sachs-Huret, Huret, Sram.A Sturmery-Archer (remélem jól írom, angol), nos őt messze elkerülni!Ha megy nincs vele baj, de ha szét kell szedni...A shimano fogaskerekeinek élettartama a műhelygyakorlat szerint sokkal kevesebb.
Agyváltó-kontrafék hátra miéert nem jó?Miért akarsz hátra is görgősféket?Vagy félreértettem valamit?

"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

pata képe
pata
8 sze, 2010-05-19 10:09

Agyváltósoknál az agyfék=kontrafék.

Ez így nem igaz, a Shimano gyárt ún. görgősféket egyes szabadonfutó agyváltóira. Istvan1990 ez utóbbiról kérdezett, a típusát is megírta.

Istvan1990 képe
Istvan1990
9 cs, 2010-05-20 18:21

Igen, pata köszönöm, jól írtad.
De ha már itt tartunk leírom, miért is tartom szerencsésebbnek a görgős agyféket a kontránál. Egyrészt kontrával már volt tapasztalatom és bár fékezésre alkalmas, régi jól bevált szerkezet, azért vannak hátrányai: nem túl jól lehet adagolni, elég kicsi a fékereje (persze blokkolni lehet vele,de...), hajlamos a melegedésre, elég nagy a holtjátéka, azthiszem a láncnak sem nagyon kedvez és ami számomra még elég fontos, hogy a kontra egy egységet alkot az agyváltóval, ami szerintem szintén elég nagy hátrány. Két nagy előnyét viszont kiemelhetjük: SZINTE 0 KARBANTARTÁS és IDŐJÁRÁSFÜGGETLENSÉG. A görgős agyfék mindamellett, hogy kiküszöböli a fentemlített hátrányokat még meg is tartja ezt a két nagy előnyt. A tömeget nem említeném, görgős fékkel + szabadonfutós agyváltóval valószínűleg nehezebb a gép, mint kontrás agyváltóval, de nem tudom pontosan mennyi lehet a diffi (nem hinném, hogy annyi, mint V és görgős féket összevetve).

pata képe
pata
10 cs, 2010-05-20 18:46

Kontrában én pl azt sem szeretem, hogy álló helyzetben indulásnál nem tudom a pedált úgy igazítani, ahogy akarom. Így nem tudok kilőni a zöldnél :-)

Szerintem ezt a súlykérdést túlaggódod. Ha tényleg ennyire fontos az a pár száz gram, akkor nem biztos, hogy az agyváltóban érdemes gondolkozni. Ha viszont agyváltó kell (ami szerintem jó döntés), akkor el kell fogadni, hogy kicsit nehezebb lesz, és túltenni ezen magadat. Hidd el hogy megéri.

otapi képe
otapi
11 p, 2010-05-21 11:35

Még megállás előtt figyelni kell, hogy melyik lábad van fenn/lenn. Szokás kérdése, 1-2 hét alatt meg lehet tanulni.

Peta képe
Peta
12 cs, 2010-05-20 18:49

Barátnőm 3 sebességes kontrás agyváltóját (Nexus) tavaly fűztem át 7 sebességes agyváltós agy+görgőfék megoldásra(BR-IM50-R), de azt tapasztaltam, hogy a holtjáték kb ugyanakkora. Tehát álló helyzetben a behúzott fék mellett pár centit tud lötyögni a bicaj előre-hátra.

Vegha képe
Vegha
13 p, 2010-05-21 07:42

a kontrának kicsi a fékereje ? hmm... hát ez nekem új. bár nem ismerem a belső szerkezetét, de első blikkre azt mondanám: a testsúlyod tízszeresével egyenlő (ha teljesen ráállsz a pedálra)

feb képe
feb
14 p, 2010-05-21 09:29

Blokkolásnál nagyobb fékerőt úgysem tudsz elérni. Tehát a gond nem a fékerővel lehet, hanem az adagolhatósággal.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
15 p, 2010-05-21 10:01

Gyakorlatileg nem a kontrával van a baj, hanem azzal, hogy a hátsó kereket fékezi, amin elég kevés súly van ahhoz, hogy hatékony legyen a fékezés.

Criticalmass | Kerékpáros felborulás

Vegha képe
Vegha
16 p, 2010-05-21 11:49

miért, a többi hátsó fék mit fékez ? : )

SpeckoHU képe
SpeckoHU
17 p, 2010-05-21 13:01

Szerinted?:)

stp1 képe
stp1
18 p, 2010-05-21 13:26

a többi hátsófék adagolható.

fixy67 képe
fixy67
19 h, 2010-05-24 13:47

A kontra is...

pata képe
pata
20 h, 2010-05-24 16:16

Valamennyire igen, de a legtöbb kontra közel sem adagolható olyan jól, mint a többi féktípus.

Persze még mindig jobb, mint a "túladagolás" ellen kiválóan védett ócska outi peremfékek acélfelnin :-)

fixy67 képe
fixy67
21 h, 2010-05-24 16:35

Lehet... kontrás bringával 15-20km/h-nál nagyobb sebességgel nemigen mentem. Azt is betonon. :)

stp1 képe
stp1
22 h, 2010-05-24 16:57

akkor meg miről is beszélünk? :)

fixy67 képe
fixy67
23 h, 2010-05-24 17:15

Kontrás bringákat kb. erre tervezik, amennyire tudom...

pata képe
pata
24 h, 2010-05-24 18:03

Nexus 7/8-asból is van kontrás, azzal épített bringákkal ennél jelentősen többet ki lehet tekerni. Gepida agyváltós city bringái pl. majdnem mind kontrások.

Nekem amúgy semmi elvi problémám nincs a kontrával, értem hogy van aki szereti, mert előnye is van (nem kell kéz a fékezéshez, igénytelen, nincs külön kábel, etc), de attól még vannak hátrányai is. Az egyik az adagolhatóság. Attól még szabad szeretni :-)

Istvan1990 képe
Istvan1990
25 h, 2010-05-24 21:38

A kontrával nekem sincs semmi bajom, de számomra szempont az ár is. Példáúl 3 sebességes Shimanók esetében olcsóbb a kontrás, lehet, hogy azt is választanám. A 7 sebességes esetében már a kontrás a drágább, de még nem túl sokkal kb. 3ezerrel. Viszont a 8 sebességeseknél a helyzet a következő: SG-8R31 28ezer, míg a kontrás változata SG-8C31 34,5ezer. Ez sem túl vészes diffi, de ebből a különbözetből már majdnem futja a legnagyobb görgős fékre -fékkart és bowdent nem számítva. (Az árakat ebike-ról lestem, de ezzel nem reklámozni szeretném.) Ár szempontjából tehát mondhatjuk, hogy majdnem ugyan ott vagyunk a két megoldással. Ugyanakkora kiadás mellett ki melyiket választaná?

stp1 képe
stp1
26 h, 2010-05-24 21:42

görgős, egyértelműen.

Istvan1990 képe
Istvan1990
27 h, 2010-05-24 21:50

Erre számítottam, én is azt választanám, de azért lehet ellenérvelni is. :-)

Vegha képe
Vegha
28 h, 2010-05-24 21:54

szabadonfutós. még ha drágább akkor is : )
nincs baj a kontrával, szerintem tök jó dolog, de nekem egyszerűen kell, hogy a piros lámpánál lépegethessek aprókat.

Vegha képe
Vegha
29 sze, 2010-05-19 07:57

kontraféket városba nem ajánlok: nem mintha célom lenne, de a trackstanding fogalmának a közelébe sem tudtam kerülni vele, ami több mint zavaró a piroslámpára várásnál. nekem már sikerült megszabadulni tőle (SG-R20), persze így már nem ugyanaz a cucc, mint ahogy eredetileg kitalálták (értsd: érezni rajta).
A dobféknek tudtommal egyetlen előnye van: a karbantartás mentesség. Fékerőben állítólag alatta marad egy átlagos V-féknek. Nos, én gurulok hegyről rendszeresen, tudom hogy a féken könnyen az életem múlhat, úgyh. inkább a mechanikus tárcsafék mellett tettem le a voksom (eddig nem bántam meg).
Nemrég sikerült szerválnom Alfine agydinamót, már elkészült a kerék is, de még nem tudtam kipróbálni és lámpa sincs még hozzá; később beszámolok a tapasztalatokról.

pixel képe
pixel
30 sze, 2010-05-19 08:49

Én leszedtem a városiról a dobféket (shimano), mert képtelen voltam vele blokkolni a kereket, ami bizonyos esetekben életmentő. Felugrott egy Magura olajos felnifék, 2 év alatt nem nyúltam hozzá, pedig ez aztán kap mindent.

Vegha képe
Vegha
31 sze, 2010-05-19 12:08

a felnid mennyire szereti ? úgy hallottam eléggé kajálja a ráfot.

pixel képe
pixel
32 cs, 2010-05-20 16:21

Még nem cseréltem felnit, gondolom ilyen szempontból nincs különbség egy V-fékhez képest.

Peta képe
Peta
33 cs, 2010-05-20 09:55

A kerekek blokkolása minden esetben növeli a fékutat, szóval a saját biztonságod érdekében ne hidd azt, hogy attól fogsz hamarabb megállni!

pata képe
pata
34 cs, 2010-05-20 10:08

Nagyságrendileg ugyanott van a blokkoláshoz szükséges, illetve a maximális tapadási surlódást adó fékerő, ezért az, hogy tudod-e blokkolni a kereket, egyfajta fokmérője a fék hatékonyságának: ha blokkolni nem tudsz, akkor nem elég erős a féked. Ezért ha pl kipróbálnék egy féket, biztos blokkolnék vele. Szerintem pixel erre gondolhatott.

Ettől persze még teljesen igazad van, a blokkolt kerék nem ad maximális fékhatást.

Vegha képe
Vegha
35 cs, 2010-05-20 14:05

Meghát ugye az sem mindegy, hogy hány pulóver van az emberen: egy réteg akár 1000 g fölött is lehet, ekkora tömeg megállításához pedig nyilván nagyobb fékerőre van szükség, mint ennyivel kevesebbhez : )

Peta képe
Peta
36 p, 2010-05-21 00:48

Csináltam egy gyors kalkulációt, miszerint 25-ről egy 70+15 kilós bicajos 30 centit túlcsúszna, ha az általánosan vett 0,7-es gördülési tapadás helyett a 0,65-ös csúszásival állna meg :D De attól tartok, már ebben is túl sok a változó, és akkor még nem is vettük azt, hogy nem mind a két kerék blokkol, nem mindig 0,7 és ráadásul fékezésnél a kerekek terhelése folyamatosan változik, nem beszélve arról, hogy a biciklin a legritkább esetben valósul meg az ideális fékezés, mikoris a hátsó helyett az első kerék csúszik meg először, és a hátsón marad a gördülés mellett megvalósuló fékezés.

Lehet, hogy kezd az agyamra menni a holnapi Közúti járművek zh :D

Vegha képe
Vegha
37 p, 2010-05-21 07:38

hmm... fizika ZH-t nem vállalsz ? : )

nem értem az ideális fékezésről alkotott képedet: miért kéne megcsúsznia az elsőnek ? akkor máris veszít a tapadásból és nő a féktáv.

Peta képe
Peta
38 p, 2010-05-21 16:50

Vazze. Írtam egy akadémiai székfoglaló hosszúságú értekezést a fékezésről, és a Beküldés gombra kattintva elveszett. :/
Szóval annyi, hogy persze, inkább ne blokkoljon egyik kerék se, de ha már blokkol, akkor inkább az első, és a hátsó közben gördülve lassuljon. Csak ez biciklinél nem valósul meg, mert a magas súlypontmiattelőbb állunk fejre. De nem ABS-es autóban megfigyelheted, hogy beletaposva a fékbe előbb az első kerekek fognak blokkolni, míg ha lasítás közben berántod a kéziféket, akkor a hátsó kerekeket csúsztatod meg, és így ellenkormányzás nélkül ki is fordul a kocsi fara.

Bocs az OFFért :)

pata képe
pata
39 p, 2010-05-21 16:54

Írtam egy akadémiai székfoglaló hosszúságú értekezést a fékezésről, és a Beküldés gombra kattintva elveszett. :/

Ha Firefoxot használsz, akkor itt egy megoldás, nekem bevált.

Peta képe
Peta
40 p, 2010-05-21 17:03

Kösz a tippet, lehet, hogy a CMet ezután fójerfoxszal kezdőlapoztatom :) A króm pl. google mapshoz a leggyorsabb, ezért abban meg az a kezdőlap :)

Vegha képe
Vegha
41 p, 2010-05-21 17:29

igen, de a súlypontban nem csak az számít, hogy milyen magasan van, hanem az is, hogy melyik "blokkoló" kerékhez esik közelebb. egy blokkolva táncoló hátsó kereket könnyebb visszavenni, mint egy ficánkoló első kereket. (egy képzeletbeli síkos úton demonstrálva ezt könnyebb elképzelni)
persze most magamból indulok ki, nem értek a fizikához, csak a saját tapasztalataim alapján okoskodok. lehet, hogy egy hollandernél, ahol a súlypont szinte a nyeregponton van, ott más törvények uralkodnak.

pata képe
pata
42 p, 2010-05-21 17:44

A tapasztalatod szerintem helyes, de nem igazán a súlypont miatt van. Általánosan igaz, hogy az első kerék kicsúszását sokkal nehezebb korrigálni, mint a hátsót: ez azért van így, mert az első kereket eleve használjuk az egyensúlyozásra. Az első kerék megcsúszása nem csak fékezéskor gáz ezért, hanem pl szöges gumi nélkül jégen haladva is.

Peta képe
Peta
43 szo, 2010-05-22 13:26

Általában a bicajoknál azért sem gáz a hátsó kerék blokkolása, mert még blokkolva is nagyobb fékerő fejtődik ki ott, mint a szintén fékezett, de nem blokkoló elsőn. Mivel a súrlódóerő a súrlódási tényező, és az összenyomóerő szorzata, és ahogy írtad, a terhelés inkább a hátsó kerékre esik, ezért még ha kisebb is a súrl.tényező a megcsúszó hátsó kerék alatt, a nagyobb összenyomóerő miatt még így is hátul fejtődik ki a nagyobb fékerő. Elől tapasztalatból, vagy érzésből sem fejt ki egy biciklizni tudó felhasználó akkora fékerőt, ami már instabillá tenné, mert fejreáll, vagy laza/vizes úton kicsúszik az első kerék.
Asszem nagyon elmegyünk a kerékpározás elméleti oldala felé :D

Peta képe
Peta
44 szo, 2010-05-22 13:27

Egyszer is elég :)

pixel képe
pixel
45 cs, 2010-05-20 16:18

Nem fékútról van szó, hanem arról, hogy első kerékkel vagy a hátsót kicsúsztatva, lábbal tompítva megyek-e bele valamibe - utóbbi esetben pedig a fékút egy bringányival még nő is.

elfroland képe
elfroland
46 sze, 2010-05-19 09:32

Én 9000 kilométer óta nyúzok egy ilyen bringát.
Jó választás volt, pontosan azt tudja amire számítottam.
Üresen 14 kiló, felszerelve 17.
A segge kiba nehéz, de azért fel lehet kapni padkánál a hátulját.
Szóval arra készülj hogy egy tank lesz nem pedig valami szökkenő gazella. :-)
Az agyfék fékereje valahol egy egyszerűbb v-fék közelében van. Egy jól beállított minőségi v-fék kenterbe veri... amíg nem lesz vizes... amíg el nem kopok egy kicsit.. amíg el nem állítódik... stb... :-)
Az agyfék nem olyan acélos, de mindig pont ugyanúgy fog, nincs meglepetés, nincs állítgatás, és ami nekem fontos mert lakásba tárolom:
Eső után nincs szétcsöpögő grafitszerű trutyi a felnin! :-)
Nekem 8000 km után kellet bele egy kis fékzsír, olyan kevés hogy a 3000ft-ért vett tubus zsír még a fiamnak is elég lesz.

Pár dolog amit ma már máshogy csinálnék:
8-as agyváltó városba felesleges, bőven elég lenne egy 3-as.
Eredetileg azért ragaszkodtam a 8-as hoz mert így túrázni is lehet vele, de ma már inkább vennék egy országutit erre a célra.
Ha már város, akkor fölösleges nagy hűtőtárcsás agyféket venni, mert nincs errefelé olyan hosszú lejtő ahol túlhevülne a fék.
Akkor tudtam csak felhevíteni mikor fékezve és tekerve jöttem le egy hosszú lejtőn.
Hátul már le is esztergáltam a tárcsából úgy 3 centit.
Ja, igen: zörög a tárcsa.
Pár ezer km után kezdte és nem akarja abbahagyni.
A kicsi tárcsa nem zörög.
Meg ócsóbb is, meg könnyebb is. :-)

Ma már lehet hogy elölre egy mechanikus tárcsaféket raknék, de nem tudom annak mennyi a fenntartási költsége, meg mennyire eszi a fékpofát egy esős napon... de azért megfontolnám.

dzoli képe
dzoli
47 sze, 2010-05-19 12:26

Valami elképesztően gyönörű ez a kerékpár!

elfroland képe
elfroland
48 sze, 2010-05-19 20:40

Köszi!
Mindig le kell fotózni a bringát amikor még új mert később már soha nem lesz
olyan szép.
Igen ez ugyanaz a bringa. :-)

brm képe
brm
49 cs, 2010-05-20 17:06

Na ezért nem építek még egy fehér bicajt :-D

Cseya képe
Cseya
50 sze, 2010-05-19 22:17

Na ez tökjó, én is valami ilyesmin gondolkodtam téli bicaj ügyben, mondjuk én kitartanék a tárcsafék mellett, meg a nyolcas rendszer mellett is - errefelé van egy-két okosság.

peet képe
peet
51 cs, 2010-05-20 11:42

Azt hiszem, jöttem mögötted egyszer a Békén Újpesttől a XIII közepéig kb. Meg is jegyeztem, hogy ördöngős az a hátsó agy. Viselsz valami szemüvegre szerelt tükröt?

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

elfroland képe
elfroland
52 cs, 2010-05-20 13:16

Én voltam. Legközelebb csöngess rám vagy ilyesmi. :-)

peet képe
peet
53 cs, 2010-05-20 16:01

Csengettem, amikor lekanyarodtál jobbra egy kis utcába, még talán vissza is néztél. :)

Amúgy marha jó volt a gesztikulációd amit a pirosnál álló sorhoz nyomuló szuzukisnak mutattál, kb. ezt jelentette: "Tessék, ezért rohantál, állj be a sor végére!!!"

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

elfroland képe
elfroland
54 cs, 2010-05-20 17:16

Jah! Arra emlékszem! Akkor téged láttalak a tükörből. :-)
A suzis meg akkor akart megelőzni amikor már fékeznie kellet a sor vége miatt és az ilyet utálom.

pata képe
pata
55 sze, 2010-05-19 10:19

Én egy SG-8R30-asat (ún "red band", most a 8R36-os lett az utódja) nyúzok már pár éve, a legnagyobb görgősfékkel. Utólag belegondolva városba kisebb is elég lenne, mert úgyse hevül túl, de tökmindegy, nem volt sokkal drágább.

Agyváltó: rettenetesen megbízható, 0 karbantartás, most már is vennék mást, csak ilyet. Szerintem jó a városba a 8 sebességes, nem a fokozatok miatt, mert abból nekem kb 3 is elég lenne, hanem az átfogott tartomány miatt.

Görgősfék: időjárási körülményektől függetlenül ugyanazt a fékerőt nyújtja. Egy jó minőségű V-fék jobb fékerőt ad teljesen szárazon (nedvesen már nem feltétlenül, fékpofája válogatja), a görgőset viszont nem kell állítgatni, gyakorlatilag nem kopik, kétévente újra szoktam zsírozni (1500 forint volt pár éve egy tubus zsír, az unokáimnak is elég lesz, pici kell belőle). Apró szívás a kerék kiszedése, mert plusz egy bigyó amit ki kell csavarozni. Tömegét nem tudom, de elhanyagolható, a hűtőtárcsa alu, csak a fékrész acél.

Elölre nem raknék görgősféket, hanem valami harapós peremféket vagy tárcsát. A Shimano ui. mesterségesen legyengíti a fékerőt, nehogy valaki fejreálljon vele.

beked képe
beked
56 sze, 2010-05-19 12:08

MIlyen vázatok van? A távoli jövőben én is hasonló paripát szeretnék, de max 10-11 súllyal. Valyon megoldható?
Én azt olvastam, hogy az első fékbe szerelnek valami erő modulátort amit ki lehet hagyatni. Az nem engedi blokkolni a kereket, ami shimano szerint veszélyes.

Beke Dávid

pata képe
pata
57 sze, 2010-05-19 12:18

CrMo. Szerintem a 10-11 kiló nem fog menni, de ez sok minden mástól is függ. Ha ilyen bringát akarsz, akkor agyváltó kilőve.

Power modulátort házilag lehet kibuherálni, szétszedve. Részemről ez felejtős, első fékkel nem kísérletezünk, medve nem játék, stb.

Istvan1990 képe
Istvan1990
58 sze, 2010-05-19 18:41

Örülök, hogy ennyien hozzá tudtatok szólni a témához, hasznos volt végigolvasnom mindent. Az erőmodulátorról hallottam, de ahogy láttam a görgősfék kompatibilis agydinamók nem mindegyikében van ilyen (lehet félreértettem valamit), ha pedig nagyon zavaró, lehetséges, hogy megoldanám a kiiktatását. Azért a nagyobb féket választanám, mert jelenleg a BR-IM80-asnál csak a 40-es olcsóbb (ebike-on) számomra érthetetlen okból, pedig pepedál oldalán az összehasonlításban ez a legerősebb és legjobb hűtésű darab. Ami a hűtőtárcsát illeti, szerintem sem az jelenti az igazi súlytöbbletet, hanem az acél szerkezet. Az agyváltó 8 fokozatát elsősorban nem városban szeretném kihasználni, hanem túrákon. Hozzám közel van a Vértes és a Bakony is emiatt nem árt a jó fék sem. :-) Azthiszem továbbra is kitartok a választásom mellett,mert egy minimalista letisztult bike-ot szeretnék magamnak összerakni, ami ugyanakkor minden igényt kielégít és örökéletű, elnyűhetetlen darab. Azthiszem megéri az egyszeri nagyobb befektetést hosszú távon.

elfroland képe
elfroland
59 sze, 2010-05-19 20:59

Ha túrára is szánod akkor plusz infónak:
Nekem 42/18-as áttétel van és ezzel egy komoly emelkedő elég megerőltető.
Ha ez elkopik 38-ast fogok elölre rakni és nem bánom ha így a 60-at nem lehet kitekerni. :-)

pata képe
pata
60 cs, 2010-05-20 10:11

Nekem pont ugyanez az áttétem van, és nagyon szeretem, emelkedőkön is. Igaz a pedál 180-as, szóval az effektív áttét lazább, mint egy kisebb pedállal.

Sheldon bácsi adott nekünk kalkulátort is hozzá.

elfroland képe
elfroland
61 sze, 2010-05-19 20:52

Én a hátsót szedtem szét és négy kéz kellett az összerakáshoz... nem vicces meló. :-(

10-11 kiló valószínűtlen.
Az enyém üresen 14kg.
Hol lehetne spórolni?
Gyenegusz vázat nem lehet használni mert a hátsó fék el fogja a hátsó villát görbíteni.
A felniken lehetne mert azok nálam masszív trekking felnik.
Az agy adott.
Még lehet karbon kormánnyal meg nyeregcsővel bohóckodni aranyáron.
Ez van. A görgős fékkel nem lesz könnyű bringád.

habarcs képe
habarcs
62 cs, 2010-06-10 21:39

OFF és előre is bocs, de azt ismeritek-e, hogy...
Bemegy Beked a vázatokboltba és így szól:
- Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vázatok van?

elfroland képe
elfroland
63 cs, 2010-06-10 22:42

:-DDDD
Leesett a csellótok és elrepedt a csellótok.

brm képe
brm
64 p, 2010-06-11 04:26

Itt egy elem, elemelem.

habarcs képe
habarcs
65 cs, 2010-06-10 21:39

első duplám

maximus képe
maximus
66 sze, 2010-05-19 19:15

Tapasztalatom nincs, csak láttam külföldön. Még pedig azt, hogy szinte csak agyváltós-kontrás városi bringa van forgalomban. Olyan vészes nem lehet. Persze az városi bringázásra van hétköznapi embereknek, nem egy sporteszköz :)

Istvan1990 képe
Istvan1990
67 sze, 2010-05-19 19:44

A tömege miatt érthető, hogy nem sporteszköz. Viszont én sem vagyok sportoló (versenyző). :D:D
Lenne még egy kérdésem. Az SG-8R30-as és SG-8R31-es agyváltók miben térhetnek el egymástól?Csak tömegükben?Árban nem sok a diffi, de pár ezer HUF is pénz.

pata képe
pata
68 sze, 2010-05-19 20:45

Régen volt az SG-8R25, az alapváltozat, és az SG-8R30, prémiumváltozat, Red/Black Band néven is futott. Könnyebb, és jobb minőségű a csapágyazása. Kb mint az Alfine, csak nincs rajta tárcsaféknek rögzítés.

Shimano újított, SG-8R31 váltotta fel a 8R25-öt, 8R36 a 8R30-at. Tudtommal.

Gyakorlatban: nézd meg a Shimano honlapján az adatokat, csapágyazás városba mindegyikben elég, dönts a tömeg/ár alapján, nem kell túlgondolkozni :-)

Itt találsz európai online boltokat is:
http://hubstripping.wordpress.com/online-shop/
Simán lehet, hogy ha kifogod, postaköltséggel is olcsóbb egy teljes kerék, mint Magyarországon egy agy.

elfroland képe
elfroland
69 sze, 2010-05-19 21:01

+1 a külföldi boltokra.
Én pl. rapidfire váltókart nem is kaptam itthon hozzá.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
70 cs, 2010-05-20 21:32

Tudtok mutatni rapidfire váltókart agyváltóhoz?
Alfinehoz láttam, de Nexushoz is van?

elfroland képe
elfroland
71 cs, 2010-05-20 21:44

Ugyanaz kell hozzá. Én is az Alfinéval használom.
SL-S500 a neve.

Istvan1990 képe
Istvan1990
72 cs, 2010-05-20 23:54

Óóó! Ez nekem is jobban tetszik, mint a marokváltó! Ha ezzel is ugyanolyan jól használható, akkor lehet, hogy utánanézek hol és mennyiért találhatnék ilyet.

elfroland képe
elfroland
73 p, 2010-05-21 00:10

Én két éve csak külföldországban találtam, most nem tudom mi a helyzet de erre a típusra keress rá és kiderül van-e itthon. Drága buli volt. Nekem tizenpárezerbe került asszem.

Istvan1990 képe
Istvan1990
74 p, 2010-05-21 00:25

Igen, sajnos még mindig elég drága mulatság, legalábbis az alap marokváltókarhoz képest. Első találatom külföldi oldalon 35 font... Szóval postával együtt... bőven 10 felett lennék. Mindez annyit tesz, hogy én elvetettem az ötletet, pedig tényleg tetszik, na mind1, a minimalista stílushoz úgy is jobban illik a "rejtőzködő" marokváltó :-)

stp1 képe
stp1
75 p, 2010-05-21 00:40

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=35111
ez? 27 font

szerk:
http://w3.bike-components.de/advanced_search_result.php/keywords/shimano...
30euro

és a Shimano a németeknél a legolcsóbb

bikemag.hu / online bringásboltot keresek topikban szoktak egybe rendeléseket szervezni (mindenféle shopból), mivel a CRC 50eFt felett ingyen szállít. esetleg figyeld azt egy külföldi rendelésért.

Istvan1990 képe
Istvan1990
76 p, 2010-05-21 00:41

Köszi szépen, hogy utánanéztél és a bikemag-os tippet is!
Thx tényleg ;-)

SpeckoHU képe
SpeckoHU
77 p, 2010-05-21 06:27

Pepedálnál van ilyen váltókar.
9 rudi. Az elég jó az eddigi árakhoz képest...

http://pepedal.com/fekvaltkarok.htm#shift

Vegha képe
Vegha
78 p, 2010-05-21 07:42

nekem a PePe azt mondta, hogy ezzel a váltókarral egyszerre csak 1 fokozatot lehet váltani, szemben a gripshift 8-ával : ) nem tudom igaz-e, valaki erősítsen vagy cáfoljon meg!

pata képe
pata
79 p, 2010-05-21 09:16

Kétféle váltó van hozzá: revo (tekerős) és tapfire/rapidfire (gombos, a második az alfine-é, de mindkettőhöz jó). Utóbbival egyszerre csak 1-et tudsz váltani fel- vagy le. Gyakorlatban ez nem akkora gond, hamar rááll a kezed hogy ide-oda válts gyorsan több fokozatot. Gombosat személy szerint jobban szeretem.

elfroland képe
elfroland
80 p, 2010-05-21 10:48

Mivel az agyváltó gyorsan vált így ez nem gond.
Nyomok egy dupla klikket és máris kettővel odébb váltott.
Pl. pirosnál megállok, 4 klikk 1 másodperc alatt és máris pörgős fokozatban vagyok. :-)

Vegha képe
Vegha
81 p, 2010-05-21 11:53

na, ez is hasznos volt, köszi.
én is jobban csípem a pöckölőst, de eddig nem mertem váltani ez a para miatt : )

beked képe
beked
82 sze, 2010-05-19 22:22

Hát igen én nem értek hozzá. Azért is érdeklődtem, mert nem akarom, hogy majdan a boltban rombolják szét az álmaimat. ha 900g fékkel és 1500g aggyal számolok, az max 4 és akkor ha teszek engedményt, akkor is 7-ből kéne kihoznom a vázat, villát kereket kormányt nyerget.....sárvédőt, csomagtartót. :) ammi vázakra találtam súlyt az esélytelen vagy drága de még nem is masszív... véglis a mostanim is több, de én úgy szeretném. :)
De az álmodozásnak vége, még úgy sincs pénzem rá.
Ellenben feltenném a kérdést, hogy emelkedő? Mi az ami 42/18-al már sok?
Láttam táblázatokat, de az ottani fogszámok nem passzoltak nagyon nekem egy áttételemhez sem.

kilóBeke Dávid

Istvan1990 képe
Istvan1990
83 sze, 2010-05-19 23:21

A cuccok tömegét nem firtatom most, de az áttételezésen én is sokat gondolkodtam. Abból indultam ki, hogy van egy régi kis montim, azon elöl a legisebb tányér 28-as hátul a legnagyobb pedig 22-es. Namár most ez 1,27-es áttételi arányt jelent. Ezt én nagyon könnyűnek érzem, nem is igazán vannak akkora emelkedők ahol ezt használnám. Agyváltót tekintve olyan áttételre gondoltam amivel gyorsan haladhatok lassan pörgetve. Fontos szempont számomra az is, hogy a lánckerekek minél nagyobbak legyenek, mert így jobban eloszlik a terhelés a láncon is. Előre pl. 52-es hátulra meg 20-as vagy 22-es. Az 52/22-es 2,36-os áttételt ad amit a 8-as agyváltó első fokozatának áttételi arányával - 0,527 - megszorozva 1,25-öt kapunk ami majdnem ugyan annyi, mint a fentemlített kis montim áttétele, vagyis nekem ideális lenne legkisebb fokozatnak, akár még 52/20-al is. Némileg közrejátszhat az agyváltó működéséből adódó veszteség, de ez valamilyen mértékben a láncváltó esetében is megvan, mert ott a veszteséget a nem egyenes láncvonal adja. Lehet, hogy hülyeségeket írtam, ezesetben javítsatok ki.

elfroland képe
elfroland
84 sze, 2010-05-19 23:39

Én is így számolgattam. Komplett táblázatom volt erről.
Ha van mihez viszonyítanod akkor érdemes kiszámolni mert a számok nem hazudnak.
Mondjuk én a számolás után jöttem rá hogy sokkal többet megyek lassan mint gyorsan. :-)

Vegha képe
Vegha
85 cs, 2010-05-20 14:25

Te most hány lánctányérban gondolkodsz? Mert az agyváltós rendszereket kvázi singlespeedként szokták építeni/használni, vagyis csupán egy lánctányér és egy fogaskerék kombinációjával.

Az 52-es tárcsa k. nagy - országútikon használnak akkorát! Ha 60 kg fölött van a súlyod, akkor számolj vele, hogy görbülni fog a tárcsa amikor izomból rátaposol, s ezzel együtt a lánc is kapni fog apránként szép oldalkinyúlásokat. szvsz az egész rendszer merevségéről mondasz le olyan elméleti sebesség érdekében, amit nem biztos, hogy el fogsz tudni érni.
(valahol olvastam, hogy 30 km/h sebesség felett a leadott energia több mint 70%-a a légellenállás leküzdésére megy el.)

pata képe
pata
86 cs, 2010-05-20 15:56

az agyváltós rendszereket kvázi singlespeedként szokták építeni/használni

Át lehet alakítani egy kb 3x7 sebességes váltót agyváltósra, kikapod a hátsó kereket és beteszel helyette egy agyváltósat, láncfeszítő már megvan, beállítod oda ahova kell. Akkor nagyobb az átfogott tartomány.

Vegha képe
Vegha
87 cs, 2010-05-20 17:06

persze, lego az egész, de valamiért mégsem terjed ez a változat. én úgy látom inkább a hátsó láncváltó+agyváltó kombi irányába kísérletezgetnek a gyártók is.

Istvan1990 képe
Istvan1990
88 cs, 2010-05-20 18:47

Szerintem az agyváltó és láncváltó bármelyik kombinációja (vagyis akár elöl, akár hátul meghaggyuk a láncváltós megoldást) értelmetlen. Vagyis az áttételi tartományod hatalmasat nő, viszont mindkét rendszer hátrányait is egyesíted. Pontosan mire is gondolok?
Az agyváltó legnagyobb hátrányai: nagy tömeg és némi belső surlódás- ellenállás (hatásfok). Ezt tudjuk, oké.
A láncváltó hátrányai: a láncvonal szinte semelyik fokozatban nem egyenes így romlik a hatásfok, hajlamos elkoszolódni és elállítódni, ezért gyakoribb törődést igényel, az agyváltót további tömeggel növeli és még inkább bonyolítja a rendszert.
Bizonyára életképes megoldás a kettő kombinációja, de nekem személy szerint nagyon nem szimpatikus. Szerintem vagy egyik vagy másik, illetve ki hogyan gondolja. :-)

pata képe
pata
89 cs, 2010-05-20 18:58

Agyváltóval álló helyzetben is tudsz váltani - ez városban nagyon kényelmes. Láncváltóval hozzáraksz a tartományhoz, első láncváltóval néha váltasz egyet, pl ha emelkedőre érsz, vagy egyenes szép aszfaltra, ahol lehet teperni.

a láncvonal szinte semelyik fokozatban nem egyenes így romlik a hatásfok

Ez modern rendszereknél elhanyagolható.

hajlamos elkoszolódni és elállítódni

Elállítódni magától nem fog. Koszolódni meg minden koszolódik, agyváltós, de lánchajtásos rendszert is ugyanúgy kell takarítani.

még inkább bonyolítja a rendszert

Nem tudom mit jelent "bonyolítja", összerakod, működik és kész.

Istvan1990 képe
Istvan1990
90 cs, 2010-05-20 19:17

Igazat adok, koszolódni ss hajtás is tud.
A modern láncváltós rendszerekkel sajnos nincs tapasztalatom (drágább árfekvésben), de gondolom sokat fejlődött, elhiszem, hogy kis mértékű a vesztesége.
Bonyolítja a rendszert: ez alatt azt értettem, hogy be kell iktatni még egy váltókart és bowdent, ami végülis nem nagy tragédia, de gondoltam megemlítem.
A kommented tükrében már kicsit szimpatikusabbnak tűnik a kombinált megoldás, de személy szerint én kitartok amellett, hogy elég csak az egyik rendszer, főleg azért mert mondjuk egy 8-as agyváltó már elég széles áttételi tartományt ad (én láncváltósnál sem használom ki soha az összes fokozatot). Persze ez egyéni dolog. Mindenesetre köszi a helyesbítést.

elfroland képe
elfroland
91 cs, 2010-05-20 19:59

Szerintem városi közlekedésre (sőt, talán azon túl is) a 3-as agyváltó nagyon jó alternatíva az első váltó (átdobó) helyett.
Megvan az helyben váltás lehetősége és olcsó is.
Más kombinációt viszont én se tartok praktikusnak.

Fly képe
Fly
92 v, 2010-05-23 20:01

Akkor ott a Truvativ HammerSchmidt hajtómű...
Egy tányér, két fokozat.

Fly képe
Fly
93 v, 2010-05-23 20:02

Akkor ott a Truvativ HammerSchmidt hajtómű...
Egy tányér, két fokozat.

Vegha képe
Vegha
94 p, 2010-05-21 07:53

Ez modern rendszereknél elhanyagolható.

azért azt tegyük hozzá, hogy ezért cserébe egyre vékonyabbnak kell lennie a láncnak, ami gyorsabb elhasználódást jelent, s nagyjából a koszorúra is ez a szomorú sors vár : )

Vegha képe
Vegha
95 p, 2010-05-21 07:50

rövid ideig volt nálam sram dualdrive (2. verzió), ami egy 8-as agyba integrált 3 sebis agyváltó. (asszem a shimanonál intego a neve) kurvafasza az áttételezése, elképesztő hogy miket lehet vele művelni, teljesen le voltam döbbenve, de én is félek az öszvér megoldásoktól, így inkább hagyományos agyváltóra váltottam. később viszont biztos h. teszek újabb próbát.

Istvan1990 képe
Istvan1990
96 cs, 2010-05-20 17:23

Én 2 lánctányérban gondolkodom, pontosabban elöl 1 a hajtókaron és hátul 1 az agyváltón, tehát lényegében ss, de hátulra 2 alternatívát említettem: a 20 és a 22 fogas lánckereket. Persze csak az egyiket tudnám felszerelni egyszerre és csak 1-et is akarok.
Nincs tapasztalatom arról, hogy mennyire merev egy ilyen nagy (52-es) tányér, de ami a terhelés eloszlását illeti azt olvastam és logikusnak is tartom, hogy a több fogszámon ezáltal nagyobb kerületen mind a lánckeréken, mind pedig a láncon egyenletesebb a terhelés. Ami pedig a sebességet illeti, legkisebb fokozatban maradna a könnyű áttételi arány, csak a legmagasabb fokozatban lenne dúrva.
A légellenállásról én is olvastam hasonló adatokat és a tapasztalataim is ezt tükrözik. Nem véletlen, hogy a kerékpáros sebességrekordot is teljesen burkolt, áramvonalas "fekvőbicajjal" tartják.
Viszont a lényegre visszatérve utánaolvasok a single speed-es (vastagabb, mint a láncváltós) nagy tányérok mennyire bírják a terhelést és köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem.

elfroland képe
elfroland
97 sze, 2010-05-19 23:35

Melyik emelkedő sok?
Kinek melyik. :-)
Amúgy nekem nagyjából 8-10 fok felettiek már nem mennek.
Ilyenek fő úton nincsenek, csak harmad rangú mellék utakon.

Istvan1990 képe
Istvan1990
98 sze, 2010-05-19 22:34

Köszi a tippeket! Külföldről rendeléssel kapcsolatban még nincs tapasztalatom, de nincs kizárva, hogy sokkal jobban jönék ki, mert elég sok cuccot kellene rendelnem. !! elfroland !! te például honnan rendeltél? Garanciásak a termékek? Vagyis inkább úgy kérdezem meg, hogy ha élni szeretnél a garanciával, mert valami elromlott, akkor nem lenne túl macerás és költséges a dolog? Válaszod előre is köszönöm, de persze mások véleménye is jöhet! :)

elfroland képe
elfroland
99 sze, 2010-05-19 23:23

Én két éve innét rendeltem:
https://www.radteile24.de/
Azóta lehet van jobb is szebb is.
Garanciálisnál gondolom visszapostázós a dolog.
De nem tudom mert még szerencsére nem volt ilyenre szükségem.

Zsabor képe
Zsabor
100 sze, 2010-05-19 23:36

hétvégén (ha minden jól megy) kimegyek Bécsbe kipróbálni ezt:
http://www.expemag.com/velo/velo-de-voyage-silkroad.html
És utána beszámolok a tapasztalatokról :)
Ha tényleg minden jól megy, akkor meg is veszem.

elfroland képe
elfroland
101 sze, 2010-05-19 23:49

Huh... király cucc.
Az a 14-es Rolhoff agyváltó már egy másik kategória.

Zsabor képe
Zsabor
102 cs, 2010-05-20 11:56

Hát városba valószínű túl sok, túl bonyolult, túl drága és túl nehéz.
Viszont túrázni is szeretnék vele.. és a hegyen lakom, ahova esténként fel kell tekerni :)

Istvan1990 képe
Istvan1990
103 cs, 2010-05-20 17:57

Nem semmi kis paripa, ahogy nézem erre igazán lehet mondani, hogy minden igényt kielégítő. Biztos nem súlybajnok, de hát valamit valamiért. Nekem tetszik.
A Rolhoff viszont nekem már sajnos túlon-túl drága. Viszont ha már a ritka és drága (itthon M.o.-n) agyváltóknál tartunk, nincs valakinek tapasztalata a NuVinci fokozatmentes agyváltóról? Én nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen is az, na nem mintha lenne esélyem olyanhoz hozzájutni... :-(

dybi képe
dybi
104 cs, 2010-05-20 18:25

Felajánlok neked egy próbakört egy Nexus8-as agyváltó, Nexus agydinamó (power modulator-ral ellátott), elöl-hátul görgő fék (BR-IM50).
Valahol a belvárosban (Budapest), ha megfelel.

üdv dybi

Zsabor képe
Zsabor
105 cs, 2010-05-20 18:42

Köszi, elfogadom :) Legközelebbi MM/Nightride? :)
Már megvettem a vonatjegyet Bécsbe, úgyhogy ezt a bicajt mindenképpen ki kell próbálnom :)

elfroland képe
elfroland
106 cs, 2010-05-20 20:02

Én meg azzal a Rolhoff csodával mennék egy kört ha megveszed. Már ha lehetek pofátlan. :-)

Vegha képe
Vegha
107 p, 2010-05-21 07:57

erre a listára én is feliratkoznék, de majd ha Városmajornál találkozunk, akkor egy hegyfelmenetre kérném el : )

Zsabor képe
Zsabor
108 cs, 2010-05-20 18:40

Állítólag nem annyira nehéz, mindenestül felszerelve (sárhányó, dinamó) 15 kiló körül van - Columbus csövekből készül. De szombat délutánra okosabb leszek :)
Nekem is univerzális atomháború utáni szervízmentes bicajnak kellene, zord időjárási körülmények között, messzire és/vagy sok csomaggal közlekedni.
NuVinci fokozatmentes agyváltó állítólag rettenetesen nehéz (majdnem 4 kg) és a hatásfoka sem annyira jó, így biciklin csak speciális körülmények között alkalmazzák.

Istvan1990 képe
Istvan1990
109 cs, 2010-05-20 18:55

Sejtettem, hogy bicajok esetében ez az állítólagos "CVT" NuVinci nem igazán hatékony, de érdekességképp gondoltam rákérdezek. Köszi a választ!
A felszerelését és a méreteit tekintve nem is tűnik olyan vészesnek az a kb 15 kg. Sok sikert hozzá! Részemről várom a beszámolódat róla. :-)

Zsabor képe
Zsabor
110 cs, 2010-05-20 20:03

Ha sikeres lesz a próba, és neadj isten meg is veszem, elhozom majd, és kipróbálhatod :)
Persze igazából az első néhány túra és átbiciklizett tél után fog kiderülni, mennyire jó.
Száraz, napsütéses időben egy 5 kilós hátizsákkal nem hiszem, hogy verné a mostani bicajomat :)

elfroland képe
elfroland
111 cs, 2010-05-20 20:16

Az új NuVinci fokozatmentes agyváltó már "csak" 2,45kg, de továbbra is kb. 100ft.
Pedig király egy kis elektronikával megoldani hogy a pedál fordulatszámot állítsa az ember a "váltókarral".

Istvan1990 képe
Istvan1990
112 cs, 2010-05-20 20:41

A kb 1,65-1,75 kg-os 8-as Shimnao agyváltóhoz képest az a plusz kb 700g "nem is olyan sok", bár az áttételi tartományát nem ismerem.
Amúgy bocsi, hogy állandóan a Shimanón lovagolok, de az a legolcsóbb és leginkább elérhető azthiszem :-)
Viszont én drágábbra tippeltem volna (mondjuk Rohloff-ból kiindulva), na nem mintha 100-ért olcsónak számítana.
Szerencsére fejlődik a kerékpáripar is folyamatosan, tetszenek ezek az érdekességek...

Sat képe
Sat
113 p, 2010-05-21 00:16

Én egy merida speeder i8-at nyüstölök kb másfél hónapja. Az agyváltóról sokmindent nem lehet írni, működik és kész. (az első 100 km-en kicsit hangos volt, aztán elcsöndesedett).
A görgős fékeket (ezen br-im70 van) meg kellett szokni, mert a másik bringámon hidraulikus tárcsa van. Nem mondanám, hogy rosszabb a fékhatás, csak teljesen más érzés. Közel 3szor annyi "fékkar-út" vezet a teljes fékerőig és érzésre végig lineáris a fékerő növekedése. A powermodulator nem para, ha az első féket nagyon megtépem akkor pont a megcsúszás határán van a plafon. Szerintem nem kizárt, hogy első kerékre lehet állni vele, de azt nem szeretném kipróbálni. A hátsót meg könnyedén blokkolásig lehet fékezni.

Istvan1990 képe
Istvan1990
114 p, 2010-05-21 00:37

Pont mostanság olvastam egy elég jó tesztet a bikemag oldalán a bicajodról (igaz már kb 2 éves a cikk, de tudtommal azóta sem módosult túl sokat- lehet,hogy tévedek, te tudod :-) ). Szerintem korrekt gép. Ahogy a hozzászólásod olvasom, úgy tűnik teljesen elégedett vagy vele. Igazából én is szívesen vennék komplett bicót is akár, legalábbis ilyet, amit eleve úgy raktak össze, hogy tetszik a felszerelése, de kicsit drágának tartom ezeket. A gyárilag agyváltós, görgős fékes, esetleg agydinamós, nagyméretű, erős felépítésű,... bringákra gondolok.

Viszont egy fontos kérdésem lenne. Ugyan még csak rövid idje használod, de mi a véleményed az agyváltó kónuszos csapágyazásáról? Jól be lehet állítani? Korrekt? Mert én ezidáig elég sokat szívtam a kónuszosokkal (egyik barátom szerint azért, mert az olcsó szutyok kategóriával volt csak dolgom :D:D ).

SpeckoHU képe
SpeckoHU
115 p, 2010-05-21 06:27

Mi a baj a kónuszokkal?
Nekem eddig semmi.

Istvan1990 képe
Istvan1990
116 p, 2010-05-21 13:51

Azthiszem semmi bajom nem lenne velük, ha nem az "olcsó" kategóriával szerzek tapasztalatot. Lényegében az velük a bajom, hogy egy új kerékpár (kb. 40-45 ezres) kerekei is hagyományosan kónuszosak voltak, de gyárilag "kotyogott" a kerék. Szétszedéskor kiderült, hogy meg sem volt benne az összes csapágygolyó és a zsírt is kispórolták belőle. Megvettük bele a gyári megfelelő méretű golyóskosarat amiben minden golyó megvolt, bezsíroztuk, összeraktuk és bíztunk benne, hogy így már okés lesz. Hát nem volt az. Úgy volt illesztve, hogy csak akkor nem kottyant a kerék érezhetően (legalább 0,5-1mm-t), ha már szinte annyira rá volt spanolva az állítócsavar, hogy a kerék alig forgott el. Azóta is fut a gép még azzal a kerékkel, de elég "lötyögős". Volt jobb is persze hasonló árfekvésben, az kb. 5 évet bírt ki, de jópárszor utánállítottam, mert ha ezt nem tettem meg, annál inkább kopott.
Egyszóval nem szeretem ezt a megoldást, de persze hiszek abban, hogy a vételár növelésével (remélhetőleg) javul a minőség is és nem lesz ilyen problémám :-)

Zsabor képe
Zsabor
117 p, 2010-05-21 14:24

Nekem az 1994-es GT-m STX/XT kerékagyait most ősszel kellett szétszedni. Egy kónuszcsere és golyópótlás után jobb, mint újkorában :) És jobban forognak, mint a Hope kerékaggyal szerelt csili-vili kerekek a másik bringámon :)
Szóval bár alapvetően szimpatikusabb a kazettás agy, azért a kónuszosokkal sem mondhatóak negatívnak a tapasztalataim tartóssági szempontból.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
118 p, 2010-05-21 14:30

Szerintem itt valami félreértés lehet.
Kazettás és menetes agyban is van/lehet kónuszos csapágyazás.

Istvan1990 képe
Istvan1990
119 p, 2010-05-21 18:18

Igen, ezt én is így tudom. Szerintem független a csapágyazás tőle.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
120 p, 2010-05-21 14:32

Szerintem a bolttal lehetett a gond, ahonnan vetted.
Ezt be kell állítaniuk, mikor eladják a gépet.

Én is ennyiért vettem a kerékpáromat anno. Az első agy ugyanaz mint régen, egyszer cseréltem a kónuszt és mindig tökéletesen működött.

Istvan1990 képe
Istvan1990
121 p, 2010-05-21 18:20

Az elsővel nekem sem volt soha gondom, ott nincs akkora terhelés és hajtást sem kap.

otapi képe
otapi
122 p, 2010-05-21 15:48

Eredetileg is golyóskosaras volt, vagy szabadon voltak a golyók? Nem hinném hogy csereszabatos a kettő.

Istvan1990 képe
Istvan1990
123 p, 2010-05-21 18:24

Ha jól emlékszem kosaras volt eredetileg is. Nem mostanában történt az eset.

brm képe
brm
124 szo, 2010-05-22 09:14

A golyóskosarat alapból el lehet felejteni. Főleg ha (mint az alsó kategóriában rendszeresen) nem tökéletsen illesztett a rendszer (pl. a csészék nem párhuzamosan vannak behúzva az agyba, stb.).

pata képe
pata
125 p, 2010-05-21 09:08

Nem kell beállítanod az agyváltó csapágyazását, gyárilag be van állítva. Agyváltóhoz hozzá sem szabad nyúlni, csak ha nagyon értesz hozzá.

otapi képe
otapi
126 p, 2010-05-21 11:38

Azért nem NASA technológia, mindent meg lehet tanulni, csak akarni kell...

pata képe
pata
127 p, 2010-05-21 11:54

Ki mondta, hogy nem lehet megtanulni? Csak azt mondtam, hogy ha nem ért hozzá vki, akkor nem érdemes hozzányúlni.

Meg alapból amúgy nem is nagyon kell.

Istvan1990 képe
Istvan1990
128 p, 2010-05-21 13:38

Nem az agyváltó belső szerkezetében lévő csapágyakra gondolok, hanem a "fő" becsapágyazásáról, ami minden agyban és nem csak az agyváltókban van meg.

pata képe
pata
129 p, 2010-05-21 14:01

Ja, az más. Azokat minden 3 km után szét kell szedni, megtisztogatni, a páros golyókat felcserélni a páratlanokkal, aztán előmelegített sütőben addig sütni, amíg a sajt megpirul a tetején.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
130 p, 2010-05-21 14:27

Nem megy neked ez a napi 1 fórumozás:)

SpeckoHU képe
SpeckoHU
131 p, 2010-05-21 14:28

:DDDDDDDDD

elfroland képe
elfroland
132 p, 2010-05-21 10:56

Kónuszos csapágyazás?
Az jó válasz hogy másfél éve nyúzok egy ilyen váltót, magam szerelek, buherálok mindent és mégsem tudom miről van szó? :-)

Istvan1990 képe
Istvan1990
133 p, 2010-05-21 13:35

Arra a csapágyazási megoldásra gondolok ami minden agyban megvan. Ez tudomásom szerint lehet kónuszos (utánállítható, ha kikopik akkor a golyóskosarat a golyókkal együtt tudod cserélni illetve tengelyt, de a csapágy csészélye az agyba van integrálva,...), azthiszem bicajoknál ez a leg elterjedtebb megoldás, főleg ha nincs extrém igénybevétel. A másik csapágyazási megoldás az, hogy az agyba zárt golyóscsapágyat tesznek ami elvileg nagyobb terhelést bír, nem utánállítható, ha kikopik akkor csak magát a csapágyat kell kicserélni, szokták ipari csapágy néven is emlegetni ha jól tudom. Erre gondoltam. De ha hülyeség, akkor javítsatok ki.

pata képe
pata
134 p, 2010-05-21 13:56

Nexus agyak igen jól zártak (az SG-8R36 és az Alfine duplán szigetelt). Nem kell semmit csinálnod a csapágyakkal, nem kell benne turkálni. Ha meg igen, elviszed egy szervizbe.

Szerintem kezded túlagyalni ezt a dolgot. Ha plazmatévét veszel, akkor is megkérdezed előtte hogy a tápban milyen kondenzátorok vannak? A lényeg az, hogy Shimano gyárt egy agyat, ha neked tetszik megveszed, berakod a bicajba, és örülsz neki. Pont az az előnye, hogy maga az agy minimális karbantartást igényel, kb annyit hogy ne mártsd meg a bicajt a Dunában.

Szerintem érdemes lenne eldöntened, hogy biciklizni akarsz, vagy bütykölni. Ha az előbbi, akkor vedd meg azt amelyik tetszik, és használd. Ha az utóbbi, akkor a Shimano honlapján találsz útmutatókat, meg van egy csomó honlap, pl a itt imádnak azon agyalni, hogy az Alfine szereti-e ha félévente szétszeded, és fokhagymás olívaolajjal kened át.

Istvan1990 képe
Istvan1990
135 p, 2010-05-21 14:07

Igaz, hogy sokat agyalok rajta, de csak azért, mert tényleg biztos akarok lenni benne, hogy amit veszek az jó (főleg ha kb. 30ezer csak a váltó). Ne haragudj, nem fárasztani akarlak, de számomra nagy csalódás lenne, ha egy nagyon jó szerkezet egy ilyen szarság miatt nem lenne élvezhető mert mondjuk üt a kerekem a csapágyazása miatt. Na de tényleg hagyom a témát, a válaszokban leírták, hogy nem, a kónuszos csapágy nem gyenge pontja a rendszernek és én ezt el is hiszem, el is fogadom és örülök. Még egy dolog ami miatt biztos lehetek benne, hogy nekem ilyen kell :-)
És tényleg ne haragudjon senki, ha fárasztó vagyok :D

Peta képe
Peta
136 p, 2010-05-21 16:58

Figyu, nekem egyik agyam ipicsapis, másik kónuszos. (Még jó, h 2 agyam van :D) Egyikhez sem kellett hozzányúlnom évek óta, a Shimanok kis gumiharanggal vannak szigetelve, nem megy bele a szenny, nem is kopik. A 99-ben vett spd-pedálom tömített csapágyát szedtem szét kb 2 éve, bezsíroztam a cuki kis 1mm-es golyókat, 10 évig megint nem lesz vele probléma. Szal nyugi :)

Istvan1990 képe
Istvan1990
137 p, 2010-05-21 18:31

Köszi, elég sokan mondták, hogy Shimano-éknál értenek a kónuszos csapágyazazáshoz. Ilyen komolyabb cucc esetében meg főleg bízom benne, hogy adnak a minőségre... :-)
Köszi, hogy megerősítetted ezt te is!

stp1 képe
stp1
138 p, 2010-05-21 23:20

nem véletlen, hogy még a top kategóriában is kónuszt használnak.

Zsabor képe
Zsabor
139 szo, 2010-05-22 17:35

Teszteltem fél óráig egy Rohloff agyváltót :)

Vegha képe
Vegha
140 h, 2010-05-24 22:07

ennyi a hétvége termése ?? :(

elfroland képe
elfroland
141 h, 2010-05-24 22:24

Akkor ha jól sejtem mi nem fogunk Rolhoff-ot tesztelni. :-(
Mi nem tetszett benne?

Istvan1990 képe
Istvan1990
142 h, 2010-05-24 22:27

Én is kíváncsi lennék mennyire tetszett...

Zsabor képe
Zsabor
143 k, 2010-05-25 11:16

Dehogy, hazahoztam :)
Azóta voltam vele erdőben, viszonylag meredek lejtőn-emelkedőn, és sprintet is nyomtam a városon keresztül, hogy elérjem a fogaskerekűt.
Számomra messze nem olyan fura, mint amire számítottam, ha nem taposom tiszta erőből a pedált, azonnal lehet sebességfokozatot váltani (ezt szerencsére már a hagyományos váltónál megtanultam : ) ). 2-3 fokozat van, ahol kicsit olyan a fíling, mintha egy kávédarálót hajtanék, de a bringa akkor is halad.

elfroland képe
elfroland
144 k, 2010-05-25 23:48

Sok tízezer gond mentes tekerést a bringához!

Zsabor képe
Zsabor
145 sze, 2010-05-26 01:02

A második tél után, amit áttekerek vele, már fogok tudni nyilatkozni :)

SpeckoHU képe
SpeckoHU
146 sze, 2010-05-26 09:48

Én is gondolkoztam agyváltóról.
Mérlegeltem. Ár, áttétel, váltókar, karbantartás.

És a véleményekből azt látom, hogy akinek agyváltója van, nem mondja azt, hogy hú, ez egyértelműen jobb. Az jön le, hogy van előnye is, hátránya is, és nincs akkora előnye hogy kihaljanak a láncváltók.

Zsabor képe
Zsabor
147 sze, 2010-05-26 10:27

Ha majd fele ilyen nehéz lesz, fele ennyibe kerül és még kicsit nagyobb lesz az áttételtartománya, akkor szerintem már nem lesz alternatíva a láncváltó.

Egyelőre drága és nehéz (bár a Thorn Cycles honlapján voltak összehasonlítások, hogy nem is nehezebb és hosszú távon nem is drágább egy XT/XTR váltórendszerhez képest, de ez nekem nem hatott túl meggyőzően)

Viszont karbantartás elvileg szinte nulla (évente olajcsere), és az élettartama gyakorlatilag végtelen.

elfroland képe
elfroland
148 sze, 2010-05-26 13:21

Ha csak ez kell:
Városba egyértelműen jobb mint a láncváltó.
Oda tökéletes ahol 100 méterenként van egy piros lámpa és 30 méterenként vált egyet az ember.
Láncváltóval nem váltottam ennyit, az átdobót meg nem is használtam. Mire az felpakolta a nagy tányérra a láncot már pakolhatta is vissza. :-)

Túrára már kompromisszumos.
De egy speckó bringát használni általános célra általában kompromisszumos.

Zsabor képe
Zsabor
149 sze, 2010-05-26 14:33

Azért jó minőségű lánccal, lánctányérokkal és fogaskoszorúkkal a hagyományos váltó sem olyan rossz.
Nekem az XT/XTR/Stylo Team kombináció fél pedálfordulaton belül, 1-2 másodperc alatt vált, még akkor is, ha egyszerre váltok elől-hátul.
És még ésszerű terhelés alatt is működik.

pata képe
pata
150 sze, 2010-05-26 14:47

Valóban vannak jó láncváltók, ezt senki sem vitatja. De egyik sem tudja azt, amit az agyváltó: 0 pedálfordulaton váltani, akárhány fokozatot. Sőt azt is megkockáztatom, hogy még a legjobb láncváltókat is karban kell tartani, hogy simán váltsanak, míg egy agyváltóhoz szinte soha nem kell hozzányúlni se.

Zsabor képe
Zsabor
151 sze, 2010-05-26 15:42

Hát a karbantartás az tényleg szopás. Télen sötétben esőben hidegben hazaérek a dzsuvás bicajjal este 11 után, másnap korán kelnék, és akkor nekiállni lepucolni a láncot még lefekvés előtt...
Az agyváltó karbantartásáról még nincsenek tapasztalataim.
Viszont olyan, mintha a láncváltó menet közbeni váltásnál nagyobb terhelés mellett is tudna váltani.

Zsurmi képe
Zsurmi
152 p, 2010-05-28 00:12

Én ezt idén nem tettem meg annyiszor, mint tavaly és el is kopott a fél éves lánc+fogas és a 2 éves hajtómű is (Alivio).

-
Zsurmi

Zsabor képe
Zsabor
153 p, 2010-05-28 00:28

Eleve zavar, ha érzem/hallom a gépen, hogy koszos, nem hatékony, és gyorsított ütemben kopik. Rossz érzés ilyenkor tekerni :)
Nekem az XT alatti cuccok elég gyorsan lehullottak a bringáról.

Peta képe
Peta
154 v, 2010-05-30 17:34

Pontosan! Én is rosszul érzem magam, ha hallom a lánccsapok körül a szilíciumszemcséket koptatni.

elfroland képe
elfroland
155 sze, 2010-05-26 15:37

Értem, de ahogy nézem az XT váltó 15 az XTR 30ezer, ez az ár meg már egy súlycsoportban van az agyváltókkal, és még kérdéses hogy mennyi telet fog kibírni.

Zsabor képe
Zsabor
156 sze, 2010-05-26 15:47

Télen extrém rossz időben (havas latyak) nem használtam, kisebb esőkben, vagy enyhén dzsuvás úton igen.
A lánc kb. 1 évet bír ki (3500 forint), a fogaskoszorú 2-3-at (12000 forint), a hátsó váltón a görgőket kellett lecserélni (4000 forint), az első bottom swing LX váltó 3 év után lehullott a bicajról (emlékeim szerint olyan 8000 körül volt a helyette feltett XT).
Hóban a régebbi LX/XT szettel szerelt bicajom 2 nap alatt meghalt, azóta is csak félig lett megjavítva, az vátókar felélesztése nem tudom még mennyibe fog kerülni.

Szóval igazad van, nem olcsó mulatság.

elfroland képe
elfroland
157 sze, 2010-05-26 19:42

Én anno a téli problémákra az olcsó irányba mentem el. 2 ezerért vetem váltót miután az elődje szétesett. A sima tili-toli (frikciós a neve?) váltókarral úgyis csak a két végállásban volt használva így a "váltás teljesítmény és pontosság" megszűnt szempontnak lenni. :-)

És mikor lehet menni egy kört a Rolhoffal? :-)
Tényleg csak egy kört. Kíváncsi vagyok mennyivel másabb mint az enyém.

Zsabor képe
Zsabor
158 cs, 2010-05-27 01:26

Amikor összefutunk, mehetsz vele egy kört (de akár ötöt is :) ). Jó esetben a pénteki Minimal Mass-on :)

Téli problémákra én elsőre egy Puch bicajt vettem olcsóért, de annyira nagy minőségi ugrás volt, hogy szinte soha nem használtam, inkább bevállaltam, hogy megázom. Leginkább az zavart, hogy a fékek nem fogtak esőben.

elfroland képe
elfroland
159 cs, 2010-05-27 14:36

Minimálon nem leszek.
Mindegy. Ha látok egy vigyorgó fickót egy Rolhoffos bringán akkor megállítom. :-)

Zsabor képe
Zsabor
160 cs, 2010-05-27 15:00

Kissé sokat basztatnak sokfelől, úgyhogy lehet morcos lesz a képem.
Vagy a szemembe fújja az esőt a szél, akkor pedig ilyen sarkkutató-arckifejezést öltök.

Zsurmi képe
Zsurmi
161 v, 2010-05-23 12:31

Én pont most építettem egy agyváltós gépet városi használatra. Egyenlőre tesztelem: ha nem tetszik, eladom. A fő célom a kevés karbantartás volt. Meguntam az évi 5x fékpofa, 3x lánc+fogaskoszorú, és a 2 évente hajtómű cserét, a fékállítgatásokat.

Gondolkodtam a Merida I8-on, de az aluvázzal nem tudok kibékülni. És túlságosan félteném.

Agydinamóról lebeszéltek (különben se találtam hozzá jó LED-es lámpát), és egyelőre görgős féket sem vettem, csak az agyak tudják fogadni. De most még nem kellett a vázat átalakíttatni.

A Nexus 8-ra (SG-8R31 )került a választás, mert ezzel működik a Rapidfire váltókar. 42/18 lett az áttétel.

3 napja használom.
- Tényleg egész más érzés, mint a láncváltó. A hatékonyság persze romlott.
- A váltókar fordítva vált (ez a legnagyobb bajom vele), mint az Alivio-m és csak 1 fokozatot tud egyszerre.
- Az 1-4 fokozatban érezhetően nagyobb a belső ellenállása, de az 5-8 már jó.
- A belső ellenállás nagyobb, mint számítottam. Azt is értem, hogy még be kell kopnia.
- Üresjáratban is akkora, hogy nem tudom egy lábfej mozdulattal beállítani a pedált 45 fokba. Megáll félúton.

-
Zsurmi

Istvan1990 képe
Istvan1990
162 v, 2010-05-23 16:11

Megkérdezhetem, hogy az agydinamót mi miatt nem ajánlották neked? Ugyanis én azthiszem beszerzek egyet, de kíváncsi vagyok az ellene szóló érvekre is.
Az agyváltó belső ellenállásáról én is olvastam, de ennek a mértékére majd csak tapasztalat útján jövök rá, mint mindenki. Neked aztmondták, hogy ha bekopik kicsit akkor jobb lesz a helyzet e téren? Ja és még egy kérdés: üresjárati ellenállás allat mit értesz?

pata képe
pata
163 v, 2010-05-23 16:20

Az agyváltó kopik be.

Agydinamó ellenállása értelemszerűen függ attól, hogy termel-e áramot vagy nem. Utóbbi az üresjárati, már a közepesen jó agydinamóknál is elhanyagolható gyakorlatban (vagyis ha akarod mérhető, de észrevenni nemigen fogod). Amikor viszont áramot termel, akkor értelemszerűen mozgási energiát alakít át, ezt megérzed.

Agydinamó nekem határeset, értékelem a kényelmet, de azért nem veszek mert akkor jobban kellene vigyáznom az első kerékre (lakatolás, etc). Inkább lámpa, azt lekapom-felrakom egy mozdulattal, ma már olyan jó ledes lámpák vannak olcsón.

Istvan1990 képe
Istvan1990
164 v, 2010-05-23 20:16

A hozzászólásomnak csak az első részét vonatkoztattam az agydinamókra. Az agyváltóra értettem a bekopást és az üresjárati ellenállást is, de máskor majd megpróbálok jobban fogalmazni, ha valamit nem jól írok le, akkor bocs mindenkitől. Viszont a hozzászólásod tetszik, mivel te némileg szimpatizálsz az agydinamóval ezért tudok egy jót kérdezni: abban az esetben ha mindenképpen görgős agyféket szeretnél használni elöl, akkor az azzal kompatibilis agydinamót használnád vagy csak egy szimpla görgős fékhez való első agyat? Ahogy láttam a kettő közt kb 5 ezer a különbség. Szóval, ki mit gondol?

pata képe
pata
165 v, 2010-05-23 20:28

Akkor már persze agydinamót. Mert az utóbbi jó dolog, csak külön nem költenék rá, de ha már görgős fék, akkor sokkal jobb mint alternatíva csak ezért beszerezni egy majdnem ugyanannyiba kerülő spéci - de nem dinamós - agyat, kereket fűzetni, stb.

Zsurmi képe
Zsurmi
166 h, 2010-05-24 12:32

Nekem nem ajánlották: városban rohangálni évi 6000 km. Eső, kontakhibák, korrózió. Nem részletezték.

-
Zsurmi

elfroland képe
elfroland
167 v, 2010-05-23 22:12

Fordított váltás:
Amikor átülök a montira terepezni akkor az első két emelkedőt mindig rossz irányba váltással, és heves anyázással indítom. :-)
Ezzel sajnos én se tudok mást csinálni mint próbálom megszokni.

Ellenállás: Nekem ez azért megy, bár nem tudhatjuk ki mekkora erővel löki a pedált. Itt sok múlik a lánc feszességen is, ha nagyon feszes akkor nehezebb löködni a hajtókart.

Zsurmi képe
Zsurmi
168 h, 2010-05-24 12:32

A lehető leginkább feszes. Ezt ajánlották a boltban. Ismerem az "1 cm-et mozogjon a lánc, ha lenyomom" szabályt.

-
Zsurmi

daninthes3t képe
daninthes3t
169 k, 2010-05-25 09:54

nexus=hatsoagyak iPod-ja
:)

Vegha képe
Vegha
170 k, 2010-05-25 23:15

én még nem láttam fehéret.

daninthes3t képe
daninthes3t
171 sze, 2010-05-26 19:59

meno lenne valami ilyesmi agytestdizajnnal:

http://www.hadronsport.com/images/produkty/bmx/khe_reverse.jpg

ATA képe
ATA
172 k, 2010-05-25 23:19

Ez olyan lehet, mint ezek az integrált alaplapok. Egyvalami romlik el, már dobhatod ki az egészet, majd vehetsz k drágán egy másikat, vagy építhetsz egy értelmes bringát.

elfroland képe
elfroland
173 k, 2010-05-25 23:52

Nem jó a hasonlat. Ezt ugyanúgy szét lehet szedni és javítani mint akármi más bringa alkatrészt.
De az tény ha egy 20-30 ezres alkatrész elromlik az biza cuminyúl...

Istvan1990 képe
Istvan1990
174 k, 2010-05-25 23:57

Szerintem azért egy ilyen szerkezetet gyakrabban javítanak meg, ha esetleg meghibásodik (tény, hogy ami elromolhat az előbb-utóbb el is romlik, elismerem), mint példáúl egy integrált alaplapot. Olvashatunk itt a neten több olyan "cikket" is, hogy több évtizedes darabok is tökéletesen működnek, vagy éppen felújítottak egyet (képekkel illusztrálva)... Szerintem nagyon sablonos lenne ha csak egyféle váltót használhatna mindenki. Most szerintem felmenőben van az "agyasok" fejlődése és ez nekem tetszik, de ha mások másképp vélekednek az is teljesen normális.
Lényegre térve egyszerűen csak annyit akartam mondani ezzel, hogy szerintem nem kéne ilyen egyszerűen "leírni" valamit, akármiről is legyen szó.

pata képe
pata
175 sze, 2010-05-26 09:39

Javíthatóak, Shimano honlapján megtalálod a szétszedési útmutatót. De nagyon ritkán van rá szükség. És mivel tisztán mechanikai szerkezet, ha valami tényleg rossz benne, akkor az hamar kiderül. Ezért szerintem abszolút nem jó a hasonlatod.

Vegha képe
Vegha
176 sze, 2010-05-26 13:41

egy kis érdekesség 2006-ból (?): SRAM i-motion 9 Carbon

Jurij_87 képe
Jurij_87
177 cs, 2010-06-03 23:48

Üdv, korábban tervezgettem agyváltó beszerzését, ami azóta meg is valósult, így egy hete boldog tulajdonosa vagyok egy shimano SG8R31 szabadonfutós váltónak. Egy dolgot figyeltem meg, aminek az okára még nem jöttem rá, hogy miért van. Induláskor erősebb, 4-5 fokozat környékén azt vettem észre, hogy kb. negyed fordulatig olyan mintha kisebb, könnyebb fokozatból indulnék, aztán az eredeti erővel tudom hajtani tovább a kerékpárt. Vki hasonlót tapasztalt e már ezzel a típussal? Esetleg ötlet, hogy miért lehet ez?

elfroland képe
elfroland
178 p, 2010-06-04 09:49

Nem tapasztaltam semmi ilyesmit.
Lánc, fogaskerekek rendben vannak?

Jurij_87 képe
Jurij_87
179 p, 2010-06-04 19:20

Lánc fogaskerék, hajtókar teljesen újak és a beállítás is szerintem rendben van. Én magára az agyváltóra gyanakodtam és reméltem, hogy ez természetes dolog, tehát biztos mások is tapasztalták, csak nem említették még. Azért köszönöm a segítséget.

Wadmalac képe
Wadmalac
180 p, 2010-06-04 14:00

Ennyi távon fog be teljesen a szabadonfutó. Gondolom bekopással ez a táv rövidülni fog. Kilincsműves szabadonfutóhoz szokott lábbal furcsa érzés lehet. Hasonó dolgokat produkált a silent clutch agy, amíg gyártották. Nem tom miért álltak le vele.
Wad

Jurij_87 képe
Jurij_87
181 p, 2010-06-04 19:27

Mivel nem látom át, hogy hogyan működik az agyváltó, így nem teljesen értem, hogy mi az oka ennek a jelenségnek továbbra sem. (Eddig úgy gondoltam, hogy egy-egy váltásnál különböző fogaskerekek fekszenek egymásnak, így változtatják az áttételt, tehát azt gondolnám, ez egy fix állapot, nincs közte holtjáték.) Azt azért sikerült leszűrnöm a hozzászólásodból, hogy nem kell emiatt paráznom. Köszönöm a segítséged!

Wadmalac képe
Wadmalac
182 h, 2010-06-07 10:17

A kilincsműves (racsnis) szabadonfutónál a szabadonfutás után, ha nekilépsz, max a racsni 1 fogosztása után "koppanva" befog a kilincsmű. A kontrás bringáknál és a silent clutch-nál golyók szorulnak meg egy ékpályán. Attól függően, hogy milyen illesztéssel-tűréssel készült az ékpálya, a furat + a golyók, a szab.futó rövidebb-hosszabb távon fog be, addig enged, amíg meg nem szorul. Silent clutchnál újonnal általában ez meglepően rövid táv. Ez a "befogási" táv a bekopással egy kis ideig csökken, majd ahogy a kopás eldurvul, egyre hosszabb lesz, végül "elszalajt".
Ez az a bizonyos "befogási táv", amit úgy lehet érezni, hogy egy darabig "enged" a pedál.
Maga a váltó valóban fix áttételekből áll, ott nem csúszhat semmi. Ami csúszik, az a "kupplung".

Wad

Jurij_87 képe
Jurij_87
183 sze, 2010-06-09 13:20

Így már sokkal érthetőbb számomra is a működése, köszönöm!

Vegha képe
Vegha
184 p, 2010-06-04 23:38

Nemtom, hogy a Tiéd hogy épül fel belülről. Nekem SG8C20 van, Pepe szerint az egyik legelbszottabb széria. Annál is inkább, hogy szerinte ebben két darab 4 fokozatú agyváltót építettek egymásba. Nem tudom, hogy ezért, de a 4-5 sebesség tájékán nekem is nagyon-NAGYON hülyén vált. (ilyen tipust tényleg ne vegyetek!)

Jurij_87 képe
Jurij_87
185 szo, 2010-06-05 18:25

Úgy tudom, hogy a tied egy korábbi rendszer, valamint kontrás is, így biztos eltér pár dologban. A váltás mechanizmusával nálam nincs probléma, egyszerűen csak magasabb fokozatban, álló helyzetből való induláskor, egy kis pedálfordulatnyi ideig olyan mintha fokozatosan érkezne be abba, amiben eredetileg is hagytam. Számomra ez a használatban nem zavaró, inkább csak a váltó további meghibásodásának jeleként tartottam tőle.

Sat képe
Sat
186 szo, 2010-06-05 00:34

Nekem ugyanilyen agyváltóm van és ugyanezt csinálja. Valahol olvastam(kerestem,hogy hol, de nem találtam), hogy ez a felépítésből adódik, úgyhogy nem nagyon aggógok miatta. Kicsit zavaró, de meg lehet szokni.

Jurij_87 képe
Jurij_87
187 szo, 2010-06-05 18:27

Értem és köszönöm.

Wadmalac képe
Wadmalac
188 p, 2010-06-04 13:57

Nem tudom, van-e a piacon olyan agyváltó ami tolerálja a tekerés közben váltást. Meredek emelkedőn felfelé elég gáz, ha abba kell hagyni a tekerést a gangoláshoz. Bár gondolom kényelmes túrázásnál, városi tekerésnél ez nem gond.
Agyfékekkel nincs tapasztalatom, így messziről csak annyi hátrányát lázom, mint a tárcsaféknek: nagyobb terhelés a küllőkön, gyakoribb küllőlazulás/törés.
Wad

pata képe
pata
189 p, 2010-06-04 16:09

Én pár hét alatt teljesen megszoktam, hogy csak egy pillanatra állítom meg a lábam, amíg váltok, így semmi gondot nem okoz emelkedőn.

lazac képe
lazac
190 v, 2010-06-06 20:41

Dettó.

Annyi, hogy az Alfine agyváltóm simán váltható terhelés alatt is, legfeljebb ugyanabban a fokozatban marad, amíg vissza nem veszek a nyomatékból.

szabomikulas képe
szabomikulas
191 szo, 2010-06-26 13:38

Rohloff agyváltót használok. Sokszor mentem már el láncváltós kollégák mellet amikor lefulladtak, mert az első váltó erős tekerés mellett nem tudott leváltani kistányérra. Az agyváltón a terhelést annyi időre kell elvenni, amíg a kart elfordítom az új fokozatba. Ha a kar elfordult, a váltás is megtörtént. Pl. a holtpont ideje is elég a váltásra. Lefulladás tekintetében sokkal jobb az agyváltó. Ha terepen kikapar a kerék és ezért állsz meg szintén sokkal jobb az agyváltó, mert ha más fokozatban akarsz elindulni nem kell szenvedni a hátsó kerék megemelésével, csak áttekerni a markolatváltót a szükséges fokozatba.

Zsabor képe
Zsabor
192 sze, 2010-06-30 13:14

Milyen bringában használod és mennyi ideje? Nekem 1 hónapja van, sajnos többet kellett használnom, mint gondoltam, és bár alapvetően elégedett vagyok vele, sőt sokkal gyorsabban megszoktam, mint amire számítottam (10 perc :) ), azért van néhány érdekesség: Néha, ha elbénázom a váltást, és nem csökkentem eléggé a terhelést (pl. sprintelek a következő lámpáig), akkor van, hogy nem jön össze a váltás, és mintha visszapattannának a váltóban a dolgok, vagy a váltás után hangos kattanással kihagy egy kicsit a váltó.

szabomikulas képe
szabomikulas
193 cs, 2010-07-01 18:59

Terhelés alatt nem szeret váltani az enyém se. Egy pillanatra le kell venni a nyomatékot.

Nem tudom a tiéd is azt csinálja-e amit az enyém csinált. Volt olyan, hogy váltottam (terhelés nélkül) és amikor utána elkezdtem erősen tekerni megugrott és kb. egy negyed fordulatot szabadon ment előre a hajtókar. Ritkán csinálta (összesen talán 4-szer), de veszélyesnek éreztem. Végül vissza lett küldve a gyárba, ahol beállították és azóta nagyon sok km alatt nem csinált ilyet. Viszont meg vagyok győződve róla, hogy a gyárban a javítás után elfelejtették feltölteni olajjal és ezért egy évig olaj nélkül használtam és csak a következő olajcserekor derült ki, hogy valószínűleg ez volt. Úgyhogy nem kell senkiben bízni, le kell ellenőrizni, hogy van-e benne olaj, ha javították. Az viszont nem rossz, hogy az eset ellenére semmi baja a váltónak.

Wilika képe
Wilika
194 p, 2010-07-02 00:17

Elvileg csak annyi történt, hogy nem volt bent határozottan az adott fokozatban a váltó és néha megszaladt. Az én 2sebességesem is csinálta, amíg rá nem jöttem, hogy nyugodtan ki lehet tépni a kart szélső állásba.

Zsabor képe
Zsabor
195 sze, 2010-07-07 16:11

Hát nekem szerencsére ilyet még nem csinált, amióta megvan. Ha egyszer megvan a váltás, akkor rendben megy, furcsaságokat csak akkor tudok előhozni belőle, ha annyira nagy a terhelés a pedálokon, hogy nem sikerül a váltás.
Állítólag az, hogy egy évig olaj nélkül használod, semmilyen problémát nem okoz az agyváltónak (arra már nem emlékszem, ezt hol olvastam). A Top Secret! filmből jut eszembe az a jelenet, amikor a felrobbant, majd leégett autóba visszaülnek, és simán elindul - "ezek a németek tudnak autót gyártani" :)

Arról valamiért továbbra is taktikusan hallgatsz, milyen bicajban van a Rohloff :)

szabomikulas képe
szabomikulas
196 cs, 2010-07-08 00:25

Az, hogy olaj nélkül használva sincs gond arra vonatkozik, ha valamiért elfolyik az olaj. De szereléskor nyilván legalább letörlik a váltót, hogy ne legyen túl olajos, rendesen lehessen dolgozni rajta. Tehát kevesebb olaj marad, mintha elfolyt volna.

A biciklim egy Generator Radsport által gyártott (forgalmazott?) Rotor Panik vázra épül, ami egy alu MTB váz Rohloff agyváltóhoz való papucsokkal. Merevvillás, V-fékes. Van rajta csomagtartó, pálcás sárvédő meg Brooks nyereg.

Zsabor képe
Zsabor
197 cs, 2010-07-08 13:15

Hú. Van rá esély, hogy valamelyik nightride-on (ahova kb. két hónapja nem sikerül eljutnom) vagy minimal mass-on összefussak a bicajjal? Vagy csak úgy a városban? :)
Hasonló bicajt nézegettem magamnak hosszú ideig, végül acélvázas merevvillás tárcsafékes lett. A Brooks nyereg egyelőre a másik biciklimen lakik (lehet ott is marad, mivel ezt elsősorban esős időben használom)

Wilika képe
Wilika
198 sze, 2010-06-30 13:24

Én napi szintem megmászom a Csaba utcát, van, hogy többször is. Az agyváltónak tényleg elég csak annyi, hogy egy picit megemeld a lábad (szinte csak gondolatban :) ) míg beugrik helyére a váltó.

Országútival meg szimplán azt csináltam, hogy tekertem egy nagyobbat, lökve ezzel magamon annyit, hogy egy picit "szabadon gurulhassak" (különösebb terhelés nélkül tekerhessek), és közben váltsak.

-ogre- képe
-ogre-
199 h, 2010-06-07 11:41

a tegnap estém ráment arra, hogy ne kérdezzek hülyeséget országúti túrázásra használható agyváltóról.

az eredmény az lett, hogy rengeteg áttétet kiszámoltam, majd összehasonlítottam a mostani láncváltómmal, ami klasszikus 2×5 sebességet tud.

1. a 3 sebesség nem biztos, hogy kevés, de túl nagyok az ugrások.
2. az 5 sebességesek középső fokozatai megegyeznek a 3aséval, csak alul-felül kapunk bónuszt, de valószínűtlen, hogy a két szélsőt használnám, akkora a különbség.
3. az inter7-hez nem találtam használható leosztást, csak pepénél, de ott gyanús, hogy nincs direkt fokozat beírva, csak 8as rendszerhez, vagyis ezzel nem tudtam pontosan számolni.
4. 8as shimano és sturmey váltónál is az jött ki, hogy 4 fokozatot használnék, tíz évente egyszer 6-7-et, de 8at kizárt.

itt jön a vicc. a mostani 10 fokozatból 4-5öt használok csak (H2-4 és L3-4), ebből az átdobó miatt 2 nagyon közel áll egymáshoz. a teljes áttételi tartomány csak 212%, az aktív 162,5%. vagyis a 8as rendszert kb ugyanannyira használnám ki, mint a mostanit. a 3as tartománya bőven elég lenne 5 fokozatra leosztva, de ilyen nem létezik. egy 3as súlyban nem sokkal több, mint a hátsó agy-szabadonfutó-átdobó-váltó kombinációja. 8asnál már azért elég kemény a súlytöbblet. cserébe nem koszolódik, nem akad be, stb. a kísértés megvan, de egyelőre úgy néz ki, nem érné meg átváltanom :/

Vegha képe
Vegha
200 h, 2010-06-07 12:34

szerintem már leírtad a megfejtést: a láncváltódat azért használod csak 50% kihasználtsággal, mert a konstrukció (terelő) nem enged többet.
Én a magam részéről nehezen tudom elképzelni azt, hogy valaki csak azért nem használja a korábbinál kisebb/nagyobb áttételeket, mert "eddig ilyen nem volt" : ) ez hülyeség, ez alapján a szorzóváltód is tök fölösleges.

-ogre- képe
-ogre-
201 h, 2010-06-07 14:17

a láncváltót azért használom csak 50%-osan, mert igazából nincs többre szükségem. lehet, hogy lesz, de az elmúlt évek alapján ennek kicsi a valószínűsége. ez ugyanolyan, mint amikor városi közlekedésnél szinglire váltottam, mert az 1×5ös rendszeren egyáltalán nem váltottam, akkor meg minek? :)

ha kiiktatom az átdobót, akkor 3,25-2,16, ami nem lényeges változás, de emelkedőn nincs tartalék, maximum ha lecserélem a hajtást 52-ről 46 vagy 45 fogúra.

gyorsabban nem akarok menni síkon, csomaggal nem is okos dolog az itthoni utakon száguldozni.
a 8as sturmey 34/23 áttéttel pont lefedi azt az 5 sebességet, ami nekem kellene tartalékostul, de nem látom, hogy annyit nyernék vele, mint amennyit ráköltök, meg súlyban vesztek.

inter7-nél, már valószínűleg jobb lenne a kihasználtság, mert sokkal kisebb tartományban van leosztva a 7 fokozat, szóval az még esélyes lehet, de nem mondom, hogy minden kompromisszum nélkül működne.

elfroland képe
elfroland
202 h, 2010-06-07 16:05

Én a helyedben kidobnám az átdobót és raknák hátulra egy 7-es vagy 8-as sort.
Egyenletesen elosztott áttéttelek, egyszerű használat, olcsó és könnyű.
Nagyon sokat kellene túráznod szutyok időben és helyeken hogy megérje neked egy agyváltó. :-)

-ogre- képe
-ogre-
203 h, 2010-06-07 20:46

ha kidobom az átdobót, de megtartom láncváltósnak, előbb úgyis a hajtóművet kell cserélnem, mondjuk 46 fogasra. ha beválik 5 sebességgel, marad a csodás arany színű dura ace szabadonfutóm, ha nem, akkor valami minimálkazettás megoldás kell. régi 6os 105ös, vagy kicsit újabb 7es. ha egyáltalán befér a vázba...
aztán lehet, hogy kipróbálom az egyik épülő 3as agyváltós gépet túrán, hogy mennyire veszett az ügy, vagy sem :)

pata képe
pata
204 h, 2010-06-07 15:19

Egyszer olvastam valami tanulmányt, ami azt hozta ki hogy 5 fokozat teljesen elég lenne a legtöbb embernek, de jobban széthúzva, mint egy tipikus 5-ös agyváltó. 8-as Nexusomban nekem is elég lenne 5 fokozat, de azt nem bánnám ha az eleje meg a vége 20%-al távolabb lenne egymástól.

Zsurmi képe
Zsurmi
205 cs, 2010-06-10 20:56

Dettó.

Az első 3-4 váltást - egyenként - 1-2 pedálfordulat alatt teszem meg.

-
Zsurmi

Stanci képe
Stanci
206 h, 2010-06-07 12:06

Hi all!

Kérdésem az lenne, hogy adott egy régi német lányka (20" kerék) kerékpár elfekvőben.
3 sebis Sachs (?) agyváltóval. A likak számát nem tudom most így fejből, de elméletileg megoldható-e, hogy azt én átfűzetném egy 26"-os monti kerékre?
Melyik a legstrapabíróbb küllő márka/típus ha egyáltalán érdemes vele foglalkozni?

stp1 képe
stp1
207 h, 2010-06-07 12:08

persze, hogy átfűzhető.
DT, Sapim...

-ogre- képe
-ogre-
208 h, 2010-06-07 12:16

számold meg a küllőket. én szívtam 20" torpedoval, mert 20 lyukas. ha 36, akkor jó. 28 vagy 24 nem ajánlott.

Stanci képe
Stanci
209 h, 2010-06-07 18:43

ehh, megnéztem, sajna 28-as... :( hüpp-hüüpp
nagyon nem ajánlott?

-ogre- képe
-ogre-
210 h, 2010-06-07 20:36

terepre semmiképp, városba semmiképp. esetleg tükörsima aszfaltra.
emellett ott van Jazzpeta kérdése is, a papucstáv. a klasszik torpedo valószínűleg 108as vagy 118as, vagyis a monti szélességéhez kevés. az meg kérdés, hogy elég hosszú-e a tengely ahhoz, hogy alátéttel kiszélesítsd, és utána még jól be is tudd állítani a váltót.

brm képe
brm
211 h, 2010-06-07 15:05

Azért a tengelytávot nézd meg, ott lehet bukó.

Wadmalac képe
Wadmalac
212 h, 2010-06-07 12:23

Na én is kérdeznék, ha már ilyen aktív a téma.
Pár éve vettem anyámnak egy hasnyált Kettler falubájkot, 3 seb agyváltóval. Sajnos az előző tulajnál valahogy egyes gyári perifériák elhullottak, így pl az agyváltó váltókarja és a tengelyére való kütyü elveszett valahol, és sufnituningban egy Sachs vázváltókar (pozíciótlan) és közvetlenül az agy tengelyfuratában eltűnó bowden pótolja. Sajnos innentől nem tudom, milyen volt a hiányzó kütyü. Én eddig 2 megoldást láttam általánosan, az egyiknél egy kis karmechanizmus egy rudacskát tologat be az agyfuratba, a másiknál egy kis lánc jön ki ugyanonnan. A bowden miatt gondolom, hogy ez is húzórendszerű megoldás, tehát láncos kellett hogy legyen, de nem tudom pontosan, mi minden hiányzik. Nincs valakinek valami infója? Összeállítási rajz egy lánchúzású 3 gangos agyváltóról? Pironkodva beismerem, elfelejtettem megnézni milyen gyártmányú az agy, de gondolom Kettlerék nem variáltak sokat, valszleg az összes falubájkon ua. van. Szal help!
Wad

otapi képe
otapi
213 h, 2010-06-07 12:49

Itt találsz mindenféle robbantott rajzot régi agyváltókról (is). Sachs 3 sebesből van néhány fajta, keress rá, melyik lehet.

Wadmalac képe
Wadmalac
214 k, 2010-06-08 08:44

Köszönöm, már bele is merültem.
Wad

pixel képe
pixel
215 sze, 2010-07-07 13:58

2x8-as gépet szeretnék. Alfine agyváltó lesz nemsoká, és elvileg létezik 2-es Alfine váltókar első váltóhoz, de hozzá való hajtóműt sehol nem találok. Mit gondoltok, milyen konfigban lehetne egy ilyet összehozni?

Zsabor képe
Zsabor
216 sze, 2010-07-07 16:02

"Hell, I go further. You install hub gears for a reason: a clean layout, clean operating, low maintenance, suchlike, but mainly to escape from those awful derailleurs, sprocket clusters and chain
tensioners. To put them back on top of a hub gearbox is a perversion of its function and your intent. When I saw that Jamis bike Maxine referred us to, my first thought was, 'Here's a designer who hasn't bothered to put his brain in gear."

:)

pixel képe
pixel
217 sze, 2010-07-07 23:59

Szeretem a purista megközelítéseket, de az Alpok emelkedőin 25 kiló csomaggal a hátam mögött nem biztos, hogy kiállnék a szép elvekért. Ha váltóval baj van, az 80%-ban a hátsó, nem ördögtől való ötlet ez a kombinálás azért.

Zsabor képe
Zsabor
218 sze, 2010-07-07 16:05

Állítólag szeptembertől lehet kapni az Alfine váltó 11 sebességes változatát, súlya 1,6 kiló, áttételtartomány 409%. Hmmm.
http://thelazyrando.wordpress.com/2010/02/02/11-speed-shimano-alfine/
http://www.bikeradar.com/news/article/first-look-shimano-alfine-11-speed...

pata képe
pata
219 sze, 2010-07-07 19:06

KELL :-)

SpeckoHU képe
SpeckoHU
220 sze, 2010-07-07 20:28

Így folyamatosan 3 sebességet kell majd egyszerre váltani. Ráadául egy váltókarral.
Hm..
Miért nem csinálnak olyat, hogy 6 sebességes és az áttétele 400%?

Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.

Vegha képe
Vegha
221 sze, 2010-07-07 22:19

Van már ilyen. úgy hívják: autó.

Istvan1990 képe
Istvan1990
222 sze, 2010-07-07 23:49

+1. Ott a pont :) De amugy tényleg jó lenne egy egyedileg "hangolható" 5-8 fokozatú agyváltó... :P

pixel képe
pixel
223 cs, 2010-07-08 00:05

Marokváltóval azért nem akkora vész többet váltani egyszerre. Az Alfine rapidfire váltókarja amúgyis fordítva működik, az életben meg nem szoknám, hogy a montimon erre, a trekkingen arra... pedig nagyon tetszik.
80000 körül lesz a 11-es Alfine, az kicsit sok, a 8-ast meg már 70-80 euróért vesztegetik az ebayen.

Vegha képe
Vegha
224 cs, 2010-07-08 07:54

80€ ?? Kettőt kérek, és a postát is én állom!
szerintem Te a láncfeszítőt láttad ennyiért.

pixel képe
pixel
225 cs, 2010-07-08 10:05

http://cgi.ebay.de/Shimano-Alfine-SG-S501-Getriebenabe-Nabe-Disc-Brake-3...

Nekem 80-ért odaadta, aztán láttam a feedbackben, hogy adta már 74-ért is. Még van kettő, hajrá.

Vegha képe
Vegha
226 cs, 2010-07-08 22:45

hűb+

Zsabor képe
Zsabor
227 cs, 2010-07-08 01:00

"Miért nem csinálnak olyat, hogy 6 sebességes és az áttétele 400%?"

Azt hiszem azért, mert a combizmok csak egy nagyon szűk fordulaszámtartományban működnek optimálisan.

SpeckoHU képe
SpeckoHU
228 cs, 2010-07-08 07:44

És mi van a fixivel?

Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.

Vegha képe
Vegha
229 cs, 2010-07-08 07:56

a fixi a hülye gyerekek játéka. köze sincs ahhoz, amire az agyváltót kitalálták.

pata képe
pata
230 cs, 2010-07-08 08:35

Azért ez erős... Szerintem a fixi a fixisek játéka. Beáldozták az optimális fordulatszám kényelmet bizonyos sebességtartományban más dolgokért, amik nekik fontosak. Ő döntésük. Amíg ők se szólnak bele, hogy én milyen agyváltót használok, addig fixizzenek nyugodtan :-)

Vegha képe
Vegha
231 cs, 2010-07-08 22:38

naná, hogy erős. eleve nem értem hogy jött ide a fixi.

-ogre- képe
-ogre-
232 cs, 2010-07-08 08:55

ezt mondd a pályakerékpárosoknak. bármit lehet jól, meg rosszul használni. ez igaz a fix hajtásra is. versenyzésre találták ki, jó áttéttel hosszú távon is jól működik. kisebb/közepes emelkedővel tarkítva 80-100km simán megtehető vele. az, hogy városba mennyire való, más kérdés. az is, hogy akik használják, mennyire hülyegyerekek. az agyváltót használók nem feltétlenül érettebb emberek.
emellett létezik fix agyváltó, meg újabb fix agyváltó is, ami gondolom a hülyegyerekek játéka. ;)

pata képe
pata
233 cs, 2010-07-08 10:24

az agyváltót használók nem feltétlenül érettebb emberek

Most teljesen lelomboztál. Éppen ki akartam dolgozni az Hajtás-tesztet, amely a váltó technikája (vagy hiánya), illetve szabadonfutó/kontra/fixi választás alapján teljes pszichológiai profilt alkot a bringásról. Azt reméltem, hogy olyan elterjedt lesz, mint a Szondi- vagy Rorschach-teszt.

Vegha képe
Vegha
234 cs, 2010-07-08 22:42

távol áll tőlem, hogy bármilyen szinten is egy lapon említsem a fixit és agyváltót használókat, így nyilván az összehasonlításnak sem lenne értelme. Sőt, épp ezt próbáltam elkerülni. de látom ez sokaknak piros kukorica volt : )

Zsabor képe
Zsabor
235 cs, 2010-07-08 13:28

És akkor a Sturmey-Archer ASC fix hajtású, háromsebességes agyváltót hova tennéd? :p

http://www.sheldonbrown.com/asc.html

Zsabor képe
Zsabor
236 cs, 2010-07-08 13:29

Jaj, Ogre megelőzött.

brm képe
brm
237 cs, 2010-07-08 19:14

Most őszintén érdekelne, fixiztél már (nem mint kipróbálás, hanem mentél vele már pár napot-hetet)?

Vegha képe
Vegha
238 cs, 2010-07-08 22:43

nem.

Drake Ramoray képe
Drake Ramoray
239 p, 2010-07-09 12:05

Sehol nem találok arra infot, mekkora egy agyváltó (pl. nexus3 sg r340) tengelytávolsága. Egy 126mm-es hátsóvilla távolságú vázba lehet agyváltót agyfékkel építeni? Az agyfék mennyivel növeli meg a tengelytávot?

pata képe
pata
240 p, 2010-07-09 12:27

Shimano honlapján rajta van.

Azt nem tudom hogy az sg 3r40 pontosan melyik, pont a 3 sebességesből van vagy három tengelytáv-változat, mérd le, vagy nézd meg online. Görgős fék emlékeim szerint nagyon keveset adott hozzá, mert lejön a gumiharang, annak helyére megy. Acélvázon tudsz tágítani is egy picikét.

Drake Ramoray képe
Drake Ramoray
241 p, 2010-07-09 13:46

Ha megtaláltam volna a simano honlapján, akkor nem írtam volna a hozzászólást, de ott valami nem kerek, nincs semmilyen adat kitöltve:
http://cycle.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/produc...

pata képe
pata
242 p, 2010-07-09 14:15

itt, OLD (over locknut distance) oszlopot nézd

Drake Ramoray képe
Drake Ramoray
243 p, 2010-07-09 18:18

Thx.

elfroland képe
elfroland
244 k, 2010-07-20 19:32

Történt egy ilyen csúfság a hátsó villával:
http://img1.tar.hu/elfroland/img/81295776.jpg#3
Valszeg az volt a gond hogy kilazult a fék rögzítése és így minden fékezéskor rántott egyet a villán. Ezt meg a váz nem bírta.
Nagyon nem sirattam mert egy padkázástól elöl is megroggyant így csere érett volt amúgy is.

Most elébe mentem a problémának:
http://img1.tar.hu/elfroland/img/81295777.jpg#3

pata képe
pata
245 k, 2010-07-20 19:35

Trükkös vagy :-) Ez milyen váz? Te hegesztetted, vagy elvitted vhova?

elfroland képe
elfroland
246 k, 2010-07-20 21:32

Valami régi acél váz. Házi hegesztés. A faterom szabadidejét kurtítottam meg érte. :-)