Tüzesen süt le...

Ma sem túl rózsás a helyzet és ez a következő napokban csak erősödni fog. Az általános javaslatokat érdemes betartani: folyamatos folyadékbevitel, napvédőszerek használata és az intenzív napsugárzás kerülése.

Bringázás közben azonban ezeket elég nehéz kivitelezni:
- a folyamatos tekerés alatt még jobban párologtat a test így majdnem duplázni kell a pótolandó folyadékmennyiséget.
- a sokféle kenceficék épp ezért fabatkát sem érnek; az első sarok után az izzadsággal "kiürül" a szervezetből (kedvencem amikor ennek hatására nyáron _megőszülnek_ a szőrszálaim :)
- az meg azért mégsem járja, hogy 10-től 15 óráig nem ülünk nyeregbe.

Tegnap Zichyújfalu és Gárdony között félúton egy kátyú árnyékosabb oldalról való kikerülése közben fogant meg bennem a gondolat, hogy gyűjtsük össze a legidiótábbnak tűnő módszereket a hőség és annak hatásai csökkentésére.
Jöhetnek a forró teát termoszba töltők és az előhűtött bukósisakok... egy szóval minden, amivel úgy érzed, hogy egy picit is enyhíteni lehet a kánikula okozta kellemetlenségeket!

CsatolmányMéret
riasztas1.png20.29 KB

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Pontagy képe
Pontagy
1 h, 2010-07-12 15:35

az a cucc tényleg használt gyalogtúrán, hogy indulás előtt, de kaja után sok teát ittunk, jelentősen csökken tőle a szomjúság-érzet, nem hiedelem, működik. Bringázáshoz még nem próbáltam.

pata képe
pata
2 h, 2010-07-12 15:50

Ha választhatok, akkor ilyen időben nem megyek ki. De ha muszáj, akkor nekem két dolog vált be: 1. fehér, UV álló de jól szellőző sapka (túraboltban vettem), 2. lassabban megyek. Utóbbi a nehéz, benne van a tempó az ember lábában, tudatosan kell visszafogni, különben hamar kitikkadok. És mindig viszek magammal folyadékot.

Kovács képe
Kovács
3 h, 2010-07-12 16:06

off
a május egy eliketre elfelejtettem folyadékot vinni... na az volt rossz.
/off

---
"Úgy érzem, hogy az áttételek csak 45 felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint valami mesterséges váltó szerkezet segítségével? Egyre puhányabbak vagyunk... ezért nekem mindig örökhajtós kerékpárt adjatok!"

SzCiklon képe
SzCiklon
4 h, 2010-07-12 16:24

Hát, nekem tegnap sikerült többekkel abszolválnom 90 kilométert sík terepen. Nem volt egy leányálom.
Tanácsok: erős napvédőszer, én nem vittem sapkát, meg is bántam, mert életemben először sikerült leégetnem a fejbőrömet (amit folyamatosan locsoltam).
A vizet négy literig számoltam.
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!

Doom3d képe
Doom3d
5 h, 2010-07-12 20:56

Nekem dél körül dombos részen 70 km-en szintén simán elment másfél liter. Ilyenkor tényleg nagyon fogy. Jó esetben két liter 130 km-re elég. Télen 200-ra is.

feb képe
feb
6 h, 2010-07-12 16:52

Ha már folyadékpótlás:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100701/izotonia

Don Kartács képe
Don Kartács
7 h, 2010-07-12 17:29

Egész télen borotválni a szemöldököt, nyárra pedig visszanöveszteni a megerősödött szemszakállt.Ha elég hosszú már, meg is lehet pödörni és oldalra kivezetni.Az felfogja a lecsorgó csípős sós levet ami a szembe menne.Ez elég idióta ötlet?:D

----------------------------
Ewing ChainOil,Dallas-Texas

stp1 képe
stp1
8 h, 2010-07-12 17:35

best of gyanús :D

pata képe
pata
9 h, 2010-07-12 17:36

Nem tudom. Csináld meg, küldj be fényképet, aztán majd eldöntjük :-)

Doom3d képe
Doom3d
10 h, 2010-07-12 20:51

Szombat délben Kozárd és Alsótold között mentem tizenakárhány százalékos, ragadós kátránnyal bekent emelkedőn. Csomaggal. Fekete ruhában, hátizsákkal.
Igyekeztem tudatosan visszafogni a tempót, és tényleg segített. Túléltem.

Ha már az extrém ötleteknél tartunk:

1. Szerelj a hátadra egy hűtőládából kiszerelt peltier-elemet, amit agydinamóval hajtasz meg. Így minél tempósabban haladsz, annál erősebb a hűtés.
Általában a peltier-elemek a levegő hőmérséklethez képest -40°C-ot tudnak.

2. Az agydinamóval lehet akváriumszivattyút is hajtani, ami a csomagtartón levő, hűtőtáskában elhelyezett kanna jeges vizével locsolja a fejedet.

3. Szerelj táp hűtőventillátort a csúcsos süveged levágott tetejére.

4. Vigyél magaddal egy harminc literes túrazsákot, ami jégkockával van feltöltve.

5. Szerelj szélálló napernyőt az outidra.

6. Minél gyorsabban haladsz, annál jobban hűt a menetszél. 45 km/h körül sík terepen már kellemesen hűvös lehet.

7. A ruha csak akadályozza a hőleadást. Le vele!

Vegha képe
Vegha
11 h, 2010-07-12 22:15

7. ehhez volt alkalmam tegnap. Velencéig monokiniztem. meg is látszik az eredménye (rákvörös lett a hátam), viszont szinte zéró volt az izzadás. Illetve biztosan volt, csak a közvetlen menetszél gyakorlatilag azonnal felszárította.

BeMark képe
BeMark
12 k, 2010-07-13 14:28

6. ... Nagyobb sebességnél vigyázat: fagyásveszély.

norbijúzer képe
norbijúzer
13 h, 2010-07-12 21:11

ha 30-35 km/h fölött megyek folyamatosan, akkor már elég kellemes a menetszél :)
csak ne kelljen megállni sehol, mert 5mp alatt elönt az izzadás.

--
--
--
"az úton parkolni luxus!" "haladnánk!"

Kovács képe
Kovács
14 h, 2010-07-12 21:51

+1

---
"Úgy érzem, hogy az áttételek csak 45 felettieknek valók. Hát nem jobb az izmok erejével diadalmaskodni, mint valami mesterséges váltó szerkezet segítségével? Egyre puhányabbak vagyunk... ezért nekem mindig örökhajtós kerékpárt adjatok!"

Hemü képe
Hemü
15 h, 2010-07-12 22:01

Hűt a menetszél. Mint a meteoritokat. :-)

_________///Hemü\\\__________
\ ...Az én járművem pöccre indul... /

kombi képe
kombi
16 h, 2010-07-12 21:45

Néhány trükköm

0. Rengeteg folyadék kell

Ilyenkor tudomásul kell venni, hogy egy tavaszi túrához képest többszörös folyadékbevitellel kell számolni, tehát az útvonal megválasztásánál az utánpótlási lehetőségeket is számba kell venni. (pl alföldi túránál 20-30 km-es településtávolságok is akadnak)

1. Folyadékos palack beburkolása

Túra elején valamilyen boltban/kocsmában venni szoktam egy lehetőség szerint behűtött, másfél literes ásványvizet, és mielőtt elrakom a túratáskába,a palackot jól be szoktam tekerni, lehetőleg több rétegben. A bebugyolálásra kiválóan alkalmas a kéznél levő kukásmellény, széldzseki vagy esőköpeny. A folyadék így sokkal tovább hidegen marad.

2. Kulacs tartalmát iszom először

Mivel a kulacsot éri legjobban a nap, így ez is melegszik fel először. A táskába málházott többi lötty tovább hűvösen marad (lásd 1. pont)

3. Gyakori megállás, és folyadékbevitel.

Negyedóra-húsz percenként mindig megállok (árnyékot általában azért lehet találni) és döntöm magamba a folyadékot. Az elgépiesedett tekerés ilyenkor veszélyes tud lenni, meg kell állni és inni kell, akár tetszik, akár nem.

4.Többféle folyadék a megunás ellen

Hogy ne unjam, meg az egyfajta folyadékot, a fő mennyiséget jelentő csapvizet, ásványvizet néha váltogatni szoktam gyümölcslével vagy ice teával, hogy néha más íz is legyen a számban. Ezeket az extra löttyöket akár útközben is be lehet szerezni, manapság minden kisboltban, kocsmában is lehet hideg italt venni.
Sör nálam nem vált be, engem személy szerint álmosít és csak szomjasabb leszek tőle.

3. Nyomós kutaknál kötelező frissítés

A településeken egyre ritkább a nyomós kút, de a polgármesteri hivatal, templom vagy temető környékén általában található. Arcmosás, tarkó, halánték bevizezése, végtaghűtés kötelező.

4 Fejfedő mindig!

Sisakban tekerek, az ad valamennyi árnyékot a buksimnak, de a sisakos korszak előtt ilyenkor egy vászonsapi mindig volt a fejemen, amit néha be is vizeztem.

5. Tartalék lötty mindig legyen

Amolyan M zárolt tartalék készletként váratlan helyzetre mindig tartalékolok legalább fél liternyi löttyöt.
Bármikor jöhet egy váratlan helyzet (defekt vagy más műszaki zűrzavar, amikor a masina lesántulása miatt a tervezettnél tovább tarthat az utunk.

polimer képe
polimer
17 k, 2010-07-13 00:21

ezt egy kicsit elszámoztad, nem? :)

....................................................
ALUL KELL FOGNI!

kombi képe
kombi
18 k, 2010-07-13 11:51

Egy pöttyet igen.... :o)

Wadmalac képe
Wadmalac
19 k, 2010-07-13 11:55

És még dadogsz is. :D
Wad

kombi képe
kombi
20 k, 2010-07-13 11:51

Egy pöttyet igen.... :o)

elfroland képe
elfroland
21 h, 2010-07-12 22:05

Most próbálgatok egy ilyen hűtött táska megoldást. Még kicsit finomítok rajta és használható lesz. :-)

Cseya képe
Cseya
22 h, 2010-07-12 22:33

Ha hosszú túrára készülök, akkor előtte a háti víztartályt (camelback) teletöltöm, beledobok két pezsgőtablettát, és berakom a fagyasztószekrénybe.
Úgy öt-hat óra hosszáig mindig hideget ihatok ezzel a módszerrel (leszámítva azt a kis adagot, ami a hátizsákon kivüli csőrszben van.
A kulacsaimat is le szoktam fagyasztani.

Vegha képe
Vegha
23 h, 2010-07-12 22:54

az elmúlt években magam is notórius kulacsfagyasztgató voltam. köhögtem is eleget, akárcsak télen. aztán rájöttem, hogy érdemes az út hosszához mérni az ital hőmérsékletét. de a városban random flangálás spontaneitására így nem lehet felkészülni :(

peet képe
peet
24 h, 2010-07-12 23:33

Visszaraktam a tavasszal leszerelt kulacstartót. Ez minden.

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

petic képe
petic
25 k, 2010-07-13 00:32

Fagyasztott és ízesített mentatea. Kásássá kell fagyasztani, a legfrissítőbb ital, amit eddig ittam. Nyilván más tea is lehet, de azért óvatosan, mondjuk másfél lityó zöld teától már bepöröghetsz! :)

----------------------------------------------------
A Ghisalloi Madonna óvjon titeket minden utatokon!

Wadmalac képe
Wadmalac
26 k, 2010-07-13 08:48

Nos, a megoldás:
Szétszerelsz egy régi szódásszifont. A fejéról lekapod a patron betekerő részt. A váz oldalán fúrsz egy furatot, ide felhegeszted a csatit. A felsővázcső tetejét végiglövöd 3-as furatokkal. Amikor már kezdesz kiakadni a melegtől, menetből betekersz egy patront. A kitáguló széndioxid lefagyasztja a vázad, a kis furatokon rádfújódik a jéghideg gáz. Olyan lesz, mintha hidegzuhanyt kapnál.
Folyamatos hűtéshez jó sok patront vigyél.
Figyelem, glottgatyában tekerőknek:
A patronbecsavarás után min. 2 percig ne ülj megálláskor a vázra. Az odafagyott herezacsi nehezen enged ki, és állítólag a fagyasztott tojásnak felreped a héja.
Wad

Wadmalac képe
Wadmalac
27 k, 2010-07-13 08:52

Komolyra véve: nekem duplafalú thermo-kulacsom van ami csak félliteres, deha otthon belefagyasztok kb 2 deci vizet, a fölös rész újra-és újratöltve elég sokáig ad hideg lötyit.
Másik jól bevált módszer: az alföldi terep kivételével mindenhol minimum 5 km-enként találsz kocsmát. Inkább több pihenőt iktatok be, hogy árnyékban pusztíthassak egy frissen hűtőből kikapott ásványvizet vagy akármit.
Wad

Vegha képe
Vegha
28 k, 2010-07-13 09:41

ez az Alföldön, gyéren lakott területeken biztosan működik, de egy frekventáltabb útvonalon én már inkább távol tartom magam a vengéglátóipari egységektől. Nincs annál bosszantóbb, mint mikor a folyamatos vízújratöltögetést megúnva betérnék valami csehóba, ahol a hűtőből kapom a szobahőmérsékletű lőrét. és még fizetek is érte!!

[eddigi legdurvább élményem egy múltkori szabadtéri goapartyn: a hűtőből abszolvált sör akkor kezdett el hülni, miután kezembe vettem. egyre finomabb volt :)]

Wadmalac képe
Wadmalac
29 k, 2010-07-13 09:56

Neemtom, én épp arra gondoltam, hogy az Alföldön a gémeskút gyakoribb mint a kocsma. :)
Esztergom környékiként inkább túlzott felhozatal van vendéglátásból, a különböző bevált túra-ill. edzés-útvonalakon szelektálunk, hova érdemes betérni, hol van a ló szem előtt, hol lehet akár a kocsmába betolni, hol fájdalommentes az ár vagy a kiszolgálás.
/az a sörös élmény valóban lelkitöréshez vezethet. Látogass meg egy cihiátert. De vigyél magaddal hideg sört. :)/
Wad

Vegha képe
Vegha
30 k, 2010-07-13 10:35

Csütörtöktől vasárnapig Bécstől Bp-ig úton leszek, úgyhogy majd mintavételezek Esztergom környékén is.

[egyébként fura, de magam is meglepődtem rajta, hogy milyen rövid ideig tartott a felháborodásom. Mert érted, standard körülmények között a sör melegszik és annál kevésbé esik jól. abban az esetben meg épp fordított irányba görbülhetett a szájam széle. mindettől függetlenül nem próbálnám ki még egyszer :)]

Wadmalac képe
Wadmalac
31 k, 2010-07-13 10:47

:) Ha a tízes úton haladsz, Dunaalmáson ne tölts kulacsot. Nagyon csábító, hogy nincsenek megszüntetve az útszéli nyomókutak, de szagolj csak bele: kéndioxidos gyógyvíz. Aki nem ezen nőtt fel, kifordul tőle a bele. Biztos állati egészséges, de én egyszer töltöttem ott kulacsot, két korty után feladtam, kiöntöttem, aztán otthon eldobtam a kulacsot mert többé nem lehetett kimosni a szagot.
Meleg sörre módszer: itt is segít a szódásszifon. Vidd magaddal a fejét a palackba lenyúló csővel. A kapott meleg sörbe dugd le a csövet, majd nagyon óvatosan tekerd be kicsit a patront, hogy épphogy szeleljen. Buborékoltasd át a sörön, ahogy fogy a cucc, még mindig óvatosan továbbtekered a patront, amíg ki nem fogy. Ha kicsit vastag az ujjad a finom művelethez, előfordulhat, hogy sörben fogsz fürödni, de ha ügyes vagy, meglesz a hideg söröd extra szénsavval. :)
Még szabadalmi jogdíjat se kérek. :)
Wad

Vegha képe
Vegha
32 k, 2010-07-13 12:47

Köszi, de utálom a szénsavat. A sör az egyetlen, amelyikkel hajlandó vagyok kompromisszumot tenni : )

Úgy nézem a 10-es útat épp a túlpartról fogjuk látni úgyhogy ez a veszély nem fenyeget, pedig szeretem a mindenféle gyógyvízeket kóstolgatni. Régebben volt a Dagály előtt is egy kút (Béke-kút?), de már rég jártam arra, s akkor sem üzemelt. Változott ez azóta ? kúra jelleggel töltögettem mikor ott jártam. Inni kell ezeket, nem szagolni : )

Wadmalac képe
Wadmalac
33 k, 2010-07-13 13:00

Az sztem még megvan.
A dögvíz: ha csak szaga lenne, még talán, de az ízébe is beleszól, ottmarad a buké a számban és még egy óra múlva is érezni. Lehet hogy finnyás vagyok, én nem bírom.
Szlovák oldalon is eltűntek a kutak?
Wad

Vegha képe
Vegha
34 k, 2010-07-13 13:56

Szlovák oldalon is eltűntek a kutak?
nemtom, hétfőn megmondom.

szabomikulas képe
szabomikulas
35 cs, 2010-07-15 20:27

Elég rossz a tapasztalatom Szlovákiában, kevés a kút. Mondjuk el nem tűntek, csak simán kevés van. Ami van az inkább a pumpálós fajta. (És a helyiek akkor szólnak, hogy az árvíz miatt nem ajánlatos inni belőle, mikor már megittál fél litert. :) De nem lett semmi gond belőle.)

Vegha képe
Vegha
36 k, 2010-07-20 17:06

Dunaalmás megvolt, de nem volt büdi víz (egész úton csak Komáromban találtam ilyen kútat).
Szlovákia nem volt vészes vízellátás terén (némberekből viszont nagyon durva a felhozatal!)

Wadmalac képe
Wadmalac
37 cs, 2010-07-22 09:31

Maradj a büdivíznél, az nem akar azonnal hozzádmenni feleségül. Ebből a szempontból a "B-oldal" veszélyes. :)
Lehet hogy Almásneszmélyen ittam kútból büdivizet? Előfordulhat hogy az íze megzavarta a GPS-emet.
Wad

Wadmalac képe
Wadmalac
38 k, 2010-07-13 12:03

A tervezett táv első felét tekerd hűtőben előkészített pásztorsubában. Az első negyedórában hűt. A másodikban túlmelegszik, még kibírsz benne negyedórát, aztán ledobod, és milyen fantasztikusan hűvös és könnyű lesz tekerni.
Wad

kozeput képe
kozeput
39 k, 2010-07-13 20:32

Rövidtávra bevált módszer: kemény cukorkát kell elhelyezni a nyelv alatt. Figyelem, a gyakorlat sikeres végrehajtásához megszokás kell, de ez hamar megszerezhető. Mindig legyen utánpótlás belőle. Így tekerés közben zárva marad a száj, azaz nem szárad ki.
Mivel a folyamatos cukorka nyalogatás fokozza a savtermelést ezért a táskába az innivaló mellé elegendő ennivalót is érdemes berakni. Bár ez már hosszútávra szól...
Bukósisak használata kötelező ilyen forróságban. Lehetőleg legyen rajta sok szellőzőnyílás.

peet képe
peet
40 szo, 2010-07-17 12:16

Ha netán valami oknál fogva félrenyeled menet közben, instant bukás+fulladás (ezért nem rágózok, eszek menet közben soha)

Rontja a fogakat.

Egyszerűbb önfegyelemmel zárva tartani a szájat. A bogarak, rovarok miatt amúgy is célszerű.

--------------------------------------------
Káposztásmegyeri Aszfaltbetyár @ kék Simplon

Doom3d képe
Doom3d
41 k, 2010-07-13 21:36

Sört a hűtőből? Miért, tej van benne?

A pásztorsuba nem jó, mert nagy a légellenállása. A legtöbb birka nem csepp alakú, és a pásztorok sem túl gyorsak.

Rövid távra megoldás lehet, ha tekerés előtt befekszel egy kicsit a fagyasztóba, a bringa mellé. Egy jó hideg bringa bandázs nélkül egyszerűen letehetetlen.

+1 Tipp: Sima számítógép vízhűtéses rendszer, fagyállóval feltöltve és hőszivattyúval kombinálva. 500W sisakhűtéssel simán tudsz hideg fejjel gondolkodni. Érdemes egy hőfok szabályozó automatikát hozzáépíteni, hogy ne jegesedjen el a szemüveged.

Wadmalac képe
Wadmalac
42 sze, 2010-07-14 07:43

:)
Azért arra a kevés csepp alakú birkára kíváncsi vagyok.
:D
Bringára ülés előtt 90 fokos szauna? Lehet hogy utána negyedórát diderex 40 fokban.
Wad

Doom3d képe
Doom3d
43 sze, 2010-07-14 20:59

Elég sok birkát láttam életemben, és nem volt köztük csepp alakú. Ebből levonhatnám azt az elhamarkodott következtetést, hogy egyik sem az. Én óvatos vagyok, és csak annyit mondok, hogy a legtöbb birka nem az (95%-os konfidenciaszint mellett). De soha nem tudhatom biztosan, hogy nem rohangál kint még egy, ami viszont áramvonalasra sikerült.
:D

A bringázás előtti szauna helyett inkább szaunás vagy sivatagi edzőtábort javaslok. Az egyetemen volt olyan afrikai srác, aki otthon nyaralás után 30°C-ban ott vacogott a pulóverében a napon.
Az is jó lehet, ha rendszeresen 11-15h között tartod a hegyi sprint edzéseket.

Wadmalac képe
Wadmalac
44 cs, 2010-07-15 07:35

1. állati kíváncsivá tettél a maradék imaginárius 5% cseppalakú birkára. Keresni fogom mint az indiaiak a fehér elefántot. :D

2. az edzőtáboros ill. odaszületős módszer alapján megvan a megoldás: legyél idegenlégiós vagy afrikai. :D
Wad

habarcs képe
habarcs
45 cs, 2010-07-15 22:39

Habar egy db birka talan nem, de egy nyajnyi mar biztosan felvehet szamos alakzatot. Talan csepp format is. :)

elfroland képe
elfroland
46 p, 2010-07-16 09:37

Mondjuk ha repülőgépből ledobunk egy egész nyájat akkor lehet hogy csepp alakúvá állnak össze mert az az ideális forma zuhanáskor. :-D

Cseya képe
Cseya
47 p, 2010-07-16 10:47

Lehet benne valami, az egész nyál is eképpen viselkedik.

Wadmalac képe
Wadmalac
48 cs, 2010-07-22 09:28

Sztem repülőgépből kidobott nyáj landolás után is hasonlít az említett nyálhoz. Mármint formára. Színre csak a fogkrémreklám-ínyvérzéses-nyál. Az egyik legundorítóbb reklám amit valaha is láttam.
Adott repülőgépből dobálós kísérlet értelmet adna a birkafröccs kifejezésnek.
Wad

Wadmalac képe
Wadmalac
49 sze, 2010-07-14 09:57

Kell csinálni bringásmezt átszőve összeforrasztott réz-bizmut szálakkal. Ha a forrasztási pontok megfelelő polaritással kapnak áramot, lehűlnek (fordított bekötésnél melegszik). Aztán ezt csak rá kell kötni a dinamóra. Minél gyorsabban tekersz, annál nagyobb az esély a tüdőgyuszis lehűlésre. :)
Wad

SpeckoHU képe
SpeckoHU
50 sze, 2010-07-14 12:16

Az a tapasztalat, hogy 11-tól du 1-2-ig nem jó semmilyen formában kint lenni.
Napvédőszer sem garancia rá, hogy nem égsz le.

Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.

Oleever07 képe
Oleever07
51 sze, 2010-07-14 20:07

sőt, ilyen dögmelegben aztán végképp nem érdemes kint lenni, csak este.
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

pata képe
pata
52 sze, 2010-07-14 21:03

Este viszont nagyon kellemes. Most voltam bevásárolni, balzsamos a levegő.

Mikor hazaértem, akkor a garázsban rápillantottam a szöges gumikra, és rájöttem, hogy fog még nekem hiányozni a jelenlegi időjárás is :-)

Oleever07 képe
Oleever07
53 cs, 2010-07-15 00:07

egy kis esti bicajozás ilyenkor jobb, mint a melegben, a tűző napon való tekerés. :-)
----
Fábián Olivér az az ember, aki elől szemüveget, tetején fehér-fekete bukót, hátulján meg egy kitűzőkből készített CM feliratú Kappa táskát hord, alatta pedig egy agyonmatricázott ALPHA monti várja, hogy tekerhesse. :-)

Norbi képe
Norbi
54 sze, 2010-07-14 12:43

Tegnapelőtt 42,tegnap 39 km-t raktam neki Budapesten.
Ma is kb.40 lesz.
Indulás előtt bevizezem a fejemet.Hosszú hajam van,jól átitatom vízzel,így viszonylag sokáig hűsít.
Ital:Isostar long energy endurance por vízben oldva.
Persze,így is kemény ebben a hőségben,de akkor is...RAGMEG !!!!!

----------------------------------------------------

"A fájdalom csak ideiglenes. Eltarthat egy percig, egy óráig, egy napig vagy egy évig,de végül elmúlik, és valami más lép a helyébe.De ha az ember feladja,akkor örökké fog tartani." Lance Armstrong

povi képe
povi
55 sze, 2010-07-14 18:36

régi módszer a kulacsban lévő folyadék hűvösen tartására:
húzz a kulacsra egy vizes zoknit
amíg az megszárad, a párolgásával hűti/hidegen tartja a kulacsot (ne termo kulaccsal próbálkozz! :-))

Oleever07 képe
Oleever07
56 sze, 2010-07-14 20:08

ez mekkora ötlet. :D
----

Doom3d képe
Doom3d
57 sze, 2010-07-14 21:01

Akkor már miért nem fagyasztod le a kulacsot zoknival együtt?
- Tied milyen, citromos?
- Nem, pamut.

elfroland képe
elfroland
58 sze, 2010-07-14 22:17

:-DDDDDD
Ennyi lököttet egy rakáson... kész vagyok teljesen...

Oleever07 képe
Oleever07
59 sze, 2010-07-14 20:22

a legjobb megoldás az az, hogy otthon maradsz, és gőzerővel működteted a ventilátort/légkondit. :-) de ha mégis muszáj menni, akkor:
bukó a fejre, így olyan, mintha kalapot viselnél, és leárnyékolja a fejedet (meg egyébként is védi a fejedet),
jól megtölteni a kulacsot hideg vízzel (bár az állítólag rosszat tesz a gyomornak, de mi bátrak vagyunk. :D),
ha a kulacs megmelegszik, akkor sincs baj: ki kell inni az utolsó cseppig (egy kis langyos víz is valamit hűsít a szervezetednek),
megjegyezni a vízlelő helyeket a városban, ha kifogysz a vízből (meg ha hűteni akarod magad),
néha-néha egy kis pihenő nem árt ilyen időben,
és a megszokottnál kissé lassabb tempó (ráérünk, nincs hova sietni.)
----

SpeckoHU képe
SpeckoHU
60 sze, 2010-07-14 22:31

Nem azért kell vizet inni, mert az hidegebb, mint a tested hőmérséklete, hanem azért, hogy tudj mit kiizzadni. Az izzadás hűti a legjobban a testet melegben.
Lehet azért jó meleg teát inni melegben, mert könnyebben beindul az izzadás.

Úgy haladok át az autódugón, mint homok a szitán.

Oleever07 képe
Oleever07
61 cs, 2010-07-15 00:05

igen, erre akartam gondolni. :-)
----

szabomikulas képe
szabomikulas
62 cs, 2010-07-15 11:52

Kiszámoltam, hogy ha 0 fokos vizet iszol, akkor is az elpárologtatásával 14-szer több hőt használsz el, mint azzal, hogy belül felmelegíted 36 fokra. Tehát amíg a kiizzadt vizet el tudod párologtatni addig keveset számít, hogy bevitelkor milyen meleg volt.

Wadmalac képe
Wadmalac
63 cs, 2010-07-15 12:01

Sztem a gyomorból felszívódás is gyorsabb, ha melegebb a cucc. Szal a jéghideg folyadék érzésre jobb lehet, de nem biztos hogy hasznos. Pl. lazán összehozható vele egy tüdőgyuszi negyven fokban is.
Wad

elfroland képe
elfroland
64 sze, 2010-07-14 22:24

Nekem a olcsó és hatékony módszerként a csukott szájjal tekerés vált be.
1. Nem szárad ki a szám, kevesebb folyadékot vesztek.
2. Természetes sebességhatárolóként működik így nem tudok 30 fölé gyorsulni.
Köztudott hogy a menteszél hűt ez pedig nagy sebességnél a kerékpározó megfagyását okozná, de így ez kiküszöbölhető. :-)

Buba képe
Buba
65 cs, 2010-07-15 10:48

Én szombaton körbekarikáztam a velencei tavat,útbaejtve az ingóköveket,a Pákozdi emlékműveket,és a szúnyogszigetet. Három kulacs víz elég volt bőven. Naptejet nem használtam,mert attól már álló helyzetben is izzad az ember. Fagyásveszély nem állt fenn :)

Wadmalac képe
Wadmalac
66 cs, 2010-07-15 11:32

Ezek a napvédő cuccok vagy leáznak az izzadtságtól, vagy szinte lehetetlenné teszik a hőleadást, ami már életveszélyes lehet. Egy leégést könnyebb túlélni.
Wad

fbobe képe
fbobe
67 cs, 2010-07-15 18:45

Elég a napsütés által veszélyeztetett részeket bekenni, a többin még bátran adhatod le a hőt. Leázni persze onnét is leázik, az ellen csak az újrakenés a megoldás.

--------
bringawiki.hu - Szerkeszd te is!

feb képe
feb
68 p, 2010-07-16 10:52

Vannak vízálló (nak hirdetett) naptejek, melyek talán nem jönnek le az izzadságtól sem.

teccikérteni?

Vegha képe
Vegha
69 k, 2010-07-20 17:11

de :(

SzCiklon képe
SzCiklon
70 p, 2010-07-16 12:02

Konkrétan ahol nem kentem be magam (néhány négyzetcentiméter), ott úgy nézek ki, mint akit leforráztak.

Wadmalac képe
Wadmalac
71 cs, 2010-07-15 11:39

Állítólag a déligyümölcsök olyan enzimet tartalmaznak, ami csökkenti a testhőmérsékletet. Ez alapján nem árt útközben betolni egy-két narancsot, vagy igazi narancslevet vinni.
Wad

Wadmalac képe
Wadmalac
72 cs, 2010-07-15 12:04

Haq van út közben kút, én a fejemet szoktam aládugni, meg folyóvízzel a könyökhajlatot/csuklót hűteni egy-egy percig. Ott elég jól lerántható a vér hőmérséklete.
Wad

Doom3d képe
Doom3d
73 p, 2010-07-16 19:59

Az egyik olyan anyag, amiben lehet folyadékot tárolni, és menet közben "izzadva" hűti a tartalmát, az a mázatlan cserép.

Tehát fogunk egy szűkülő szájú, vékony falú mázatlan köcsögöt, ráhúzunk egy gumigyűrűt. Fébevágunk egy alkalmas méretű kulacsot, kívülről ragasztunk a felső felére rögzítőfület (pl. combfixet), ráhúzzuk a köcsög szájára, hogy szoruljon a kulacs a gumigyűrűre. Gumiszalaggal rögzítjük a kulacstetőt, és voilà!, máris van egy önhűtő cserépkulacsunk. Mivel könnyen sérül, érdemes rá zoknit húzni.

A másik ígéretes anyag a parafa.

SzCiklon képe
SzCiklon
74 szo, 2010-07-17 12:35

A hétvégén voltunk Bécsben, és összetalálkoztunk a római légióval :-) (re-enacting) , korhű ruhában meneteltek 12 km-t (annyi volt annak idején a napi penzum a légiósoknak), és nekik is agyagkulacsuk volt!!!

nem ellenőrzött képe
nem ellenőrzött
75 p, 2010-07-16 20:52

Most nem értem igazán, hogy idióta ötletnek kell lenni, vagy sem ... na mindegy.
Sajnos elég keveset szoktam inni. Én a kulacsból inkább egy kis vizet locsolok a tarkómra. (ha jól tudom, ez a lehető legrosszabb megoldás ahelyett, hogy meginnád ... , de ugye nem vagyunk a sivatagban X-D)

"csak ne kelljen megállni sehol, mert 5mp alatt elönt az izzadás."

Hehe ... olyankor szoktam mosolyogni, amikor a Budakeszi úton feltekerve, otthon áttörlöm magam egy törölközővel és után valóban másodpercek alatt elkezd "gyöngyözni" a homlokom, meg mindenem.

...............................

Budakeszi - Kálvin tér Expressz

dzoli képe
dzoli
76 szo, 2010-07-17 12:47

A kicsit lukacsos szalmakalap és a lassabb tekerés nagyon jó! Árnyékos szellős helyen érzem magam tőle.

Vegha képe
Vegha
77 k, 2010-07-20 17:46

Nem titkolt szándékom volt a témanyitással némileg felkészülni a múlt héten tett 4 napos túrára: csütörtökön kivonatoztunk Bécsbe és vasárnapig kerekeztünk a magyar főváros irányába a Duna mentén Rajka, Komárom és Esztergom érintésével. Mivel az időpontot már jó előre lefixáltunk így változtatni már nem nagyon tudtuk rajta - jöhetett az igazi kánikula 4 napon át! Megpróbálom röviden itt összeszedni a témaspecifikus részleteket, mivel az időjárásnak köszönhetően volt néhány kritikus pont:

1; ha az ember nem tudja milyen messze van a legközelebbi biztos kút, akkor érdemes minél több vízet felhalmozni. Mi szinte csak vízet ittunk, mivel az volt a legolcsóbb/kézenfekvőbb és melegen is talán még ez a legkevésbé undorító. Gyakorlatilag rövidtávú kútfüggőség alakult ki. Kb. fejenként 1,5-2 liter vízkészlettel tekertünk állandóan és ezeket minden adandó alkalommal frissítettük.
2; "A víz az víz!" hangzott el a 2. napon ez a bűvös mondat mielőtt kiöntöttem volna a felforrósodott 1,5 literes palack tartalmát. végül mini zuhanyként végezte valahol a prérin.
3; lehet hogy nekem érzékeny a gyomrom, de egy bizonyos mennyiségnél többet egyszerűen lehetetlennek tűnik bevinni folyadékból. Megoldás: EGYETEK GYÜMÖLCSÖKET! A kánikulákkal hála Istennek együtt járnak az idénygyümölcsök, azokat pedig gyakran árulják az útak szélén. Remek felüdülést, pihenőt tud adni egy fél dinnye elmajszolgatása. Akárhányszor megálltunk étteremben kajálni, egyből a salátákat kezdtem el böngészni, jó esetben azok is sok vizet tartalmaznak.
4; oltári nagy hiba volt otthon felejteni a fejkendőmet. Kevés vízzel megspékelve nagyságrendekkel enyhíthető a hőguta kialakulása. jobb híján maradt a bukósisak.
5; napvédőkrém vagy hosszú ruha használata erősen ajánlott. én voltam akkora barom, hogy a párologtatási felületet növelendő szandálban vágtam neki a távnak. Most a két pánt között még nem realizálódott, hogy első fokú égési sérülést szenvedett a jobb lábfejem (későn keltünk és dél felé haladtunk így javarészt a nyugati oldalam kapott a napsütésből) vagy még helyre hozható és csak csoki barna lesz.
6; aki hasonló egész napos tekerést tervez, annak szintén erősen ajánlott a korán kelés/indulás, akármilyen nehezére is esik. Mi 9-10 óra tájt indultunk, 12-re már totál K.O.-k voltunk és borzalmasan lelombozó tud lenni 10 kilóméterenként 20 perc pihenőt tartani.

röviden ennyi, ha van rá igény írok részletesebb beszámolót.

Doom3d képe
Doom3d
78 k, 2010-07-20 18:57

A 200km-es túrákon mi is délután egy körül szoktunk visszalassulni, néha egészen 21 km/h-ig. Előtte és utána meg megyünk normális túratempóban.

Mr.Saint képe
Mr.Saint
79 sze, 2010-07-21 12:23

Szerencsére Esztergom-Leányfalu vonalon még van bőségesen kút. Tegnap jártam arra, igaz majdnem délidőben indultam, így jól jött az éltető és hűtő víz... Meleg volt... Bp-Két-bükkfa-nyereg-Esztergom-BP Bár az Észak-Pestet ért eső jöhetett volna korábban is... Hihetetlen jó érzés volt...

Oleever07 képe
Oleever07
80 cs, 2010-07-22 00:01

no, azt az É-Pestet érő esőt mi jól megszívtuk. Megyeri híd volt a cél, de ÚVH-nál elkapott minket, így beálltunk a híd alá egy darabig. nekiindultunk, Óbudán, az Auchannál szakadt. aztán egy picit mérséklődött, de rátérve az Árpád hídra megint szakadt, így a margitszigeti lehajtónál álltunk meg egy félórára, mire elállt. de aztán megint záporozott... fúúú, de rossz idő volt.
aztán ma meg engem kapott el a zuhi, ismét nem kímélt semmit és senkit.
----