Hagyományos fék feljavítása

Sziasztok!

Nemrég vettem egy bringát szabadidőtöltésre, újabban munkába járásra is használom.
Columbus vázas, svájci, nagyon imádom.

Egyedül a fékhatással nem vagyok kibékülve. Weinmann Symetric fékek vannak rajta, kormányig húzott fékkarral is hosszú a fékút (kb 20ról olyan 5-10m között).

Hogyan tudnék javítani ezen? Elég jó fékbetétre cserélni, vagy valami komolyabb féket vegyek? Sok pénzem nincs rá...
Néztem tegnap szupermarketben (ha már arra jártam), "hagyományos fékbetét", 150 ft volt darabja, elég trének tűnt :/

Ja nem elhanyagolható, hogy 120 kilós vagyok :)
Köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
stp1 képe
stp1
1 cs, 2010-07-29 11:33

ilyen a Weinmann egyforgáspontos. modern kétforgáspontos fékkel tudnál a legtöbbet javítani a fékhatáson.
kispénzű megoldás a jó minőségű bowden, bowdenház (400Ft, 3-400Ft/m), és egy pár V-fékpofa, ami hosszabb mint az outi fékhez való pofák (500-1000Ft).

csaadaam képe
csaadaam
2 cs, 2010-07-29 12:25

egy ilyen is jó lenne?
roadstop deluxe

esetleg ez?
zoggie

noname_ képe
noname_
3 cs, 2010-07-29 13:42

roadstop deluxe - nekem ilyenem van, teljesen megfelel a célra.

otapi képe
otapi
4 cs, 2010-07-29 12:24

Vegyél hozzá normál országúti fékbetétet (800 Ft/pár), sokat dob rajta. A "hagyományos fékbetét" semmire nem jó, érzésem szerint mindegyik már régről megmaradt darab, legalábbis amit utoljára vettem már megkeményedett, mint a kő.

Amúgy meg, pontosan be kell állítani a féket, hogy ne kelljen tövig húzni.

csaadaam képe
csaadaam
5 cs, 2010-07-29 12:30

A beállítás nyilván kell, csak a mostani olyan puha, hogy szerintem nem elég utánaállítani

noname_ képe
noname_
6 cs, 2010-07-29 13:43

A puhaság azt jelenti, hogy a fékkar kis elmozdítására is hozzáér már a felnihez, de tövig behúzva sem fékez eléggé?
(Ugye, nincs nyolcas a felniben?)

csaadaam képe
csaadaam
7 cs, 2010-07-29 13:49

Nem, most elég nagy a rés a pofák és a felni között.

Nyolcasok nincsenek, csak ferdén áll picit a fék, először csak az egyik betét éri a felnit, aztán a másik is. Kézzel vissza tudom húzni középre, de magától így ugrik vissza.

noname_ képe
noname_
8 cs, 2010-07-29 14:06

Akkor az egész féket el kell fordítani, hogy középen legyen a kerék. Ha ez megvan, akkor kellene a féket beállítani.

A fékbetét és a bowden cseréje ettől függetlenül játszik.

csaadaam képe
csaadaam
9 cs, 2010-07-29 14:43

Okké.

Bowdencsere szerszám nélkül nem nagyon megy, ugye? :(
Megpróbálok szerezni, de nincs saját bowdenvágóm.
Szervizben mennyiért cserélik ki?
Bár inkább megcsinálom én, az ingyen munkadíj :)

noname_ képe
noname_
10 cs, 2010-07-29 15:15

Én nem használtam semmilyen speciális szerszámot.
Amúgy a Bringakonyha tűnik a legjobb megoldásnak, ha útba tudod ejteni.

noname_ képe
noname_
11 cs, 2010-07-29 15:16

Dupla volt, bocs.

Sceptico képe
Sceptico
12 cs, 2010-07-29 23:28

Nem kell bowdenvágó. Jó minőségű csípőfogó tökéletes. (Csak ne a 260 Ft-os tecsósat vedd, az pont ennyivel kerül többe a használati értékénél...)

A bowdenház lecserélése jó minőségű, minél kevesebbet rugózóra, illetve esetleg köszörült bowden (a profilja jobban közelít a tökéletes hengerhez, így a sodrony spirálossága sem rontja a fékhatást) csodákra képes. Ami még fontos lehet: a fékbowden lehetőleg minél kevesebb része fusson bowdentokban. Fékezéskor a tokot a bowden összetolni igyekszik, ez csökkenti a fékhatást, és puhább, bizonytalanabb fékezés-érzést eredményez. Ha a bowden a hátsófékhez végig tokban fut, akkor például közel a teljes felsőcső hosszát ki tudod váltani két bowdenház-visszafogó szemmel. A sodrony így ugyan csupaszon van, de szvsz úgyis úgy a szép... :)

---
Öreg acélvázon rakom, vénséges váltóval... Azt hiszem, hárman együtt közel százévesek vagyunk. Ehhez képest jól bírjuk... :)

Zsurmi képe
Zsurmi
13 p, 2010-07-30 17:53

Bowdenvágó pedig kell: a bowdenház vágása után a belső lyuk korrigálására.

-
Zsurmi

stp1 képe
stp1
14 p, 2010-07-30 17:59

biztosítótű + vékony csillagcsavarhúzó

Sceptico képe
Sceptico
15 p, 2010-07-30 23:29

Stimmt, bár én hegyesre köszörült küllőt és kúpos furatsorjázót használok. :)
---
Öreg acélvázon rakom, vénséges váltóval... Azt hiszem, hárman együtt közel százévesek vagyunk. Ehhez képest jól bírjuk... :)

Sceptico képe
Sceptico
16 p, 2010-07-30 23:29

Bocs, dupla volt

csaadaam képe
csaadaam
17 cs, 2010-09-09 13:33

Hali!

Faszák nagyon a betétek, de úgy néz ki, hogy túl hosszúra hagytam a bowdenházakat, "rugós" még kicsit. Látszik, ahogy teljesen behúzva még lehet húzni és tolja össze a házat. A hátsó fékhez végig házban fut most a bowden, a felső csövön 3 bowdentartó csövecske van. Hogyan lehet ilyen visszafogót felrakni? Vagy csak elég lenne olyan rövid kanyart rakni a bowdenbe, ami még teljes kormányelfordításnál sem húzza be?
Lehet, hogy a fékkar is "rugózik"? A Weinmann sajátja. Honnan tudok szerezni olcsón jófélét?

Köszi

csaadaam képe
csaadaam
18 cs, 2010-09-09 13:48

Mondjuk egy ilyen fékkar?

Sceptico képe
Sceptico
19 cs, 2010-09-09 21:13

Vagy veszel hozzá jó minőségű bowdenházat és a lehető legrövidebbre hagyod, vagy azt csinálod, amit én: ugyanilyen három tartócső van a vázamon. Két régi, kidobásra ítélt patkófékből kitekertem azt a kis menetes fémhülyelyt, amibe a bovdenház érkezik, és a teste menetes. (ennek a ki-be csavargatásával lehetett állítani a fék távolságát a felnitől). Az én vázon lévő csövecskéimbe pontosan belecsúsztathatók ezek a fémhüvelyek. (Lehet, hogy kell rajtuk, vagy a bowdentartó csövön reszelni, hogy patentul egymáshoz igazodjanak.) Az első és a hátsó szembe csúsztatva máris megvan a bowdenvisszafogód, a középső szemen meg simán átvezeted a bowdent. Ezzel nyertél kb. 50-60 cm-t. Ha nem szereted az efféle barkácsolást, akkor lehet kapni kicsi krómozott bilincses bowdenvisszafogókat is, amiket a felsőcsövön oda raksz, ahova akarsz.
---
Élő szövet a fémvázon... A korai szériák egyikéből. :)

noname_ képe
noname_
20 cs, 2010-07-29 13:32

Akár maga a fék is lehet deformált, pl. eséstől. Volt már ilyenem. Ha a fék maga rendben van, akkor a betétcsere és a beállítás elég kell, hogy legyen.

Ja, és ha régebbi masináról van szó, akkor bowdencserén is gondolkodnék a helyedben. Nehogy egy kritikus pillanatban szakadjon...

csaadaam képe
csaadaam
21 cs, 2010-07-29 14:45

Bowdenből mennyit érdemes venni? A mostaninál mennyivel többet?
Lehet kérni daraboltan, vagy csak adnak egy mittomén 130 centit aztán vágdossam szét magamnak?

stp1 képe
stp1
22 cs, 2010-07-29 14:49

a bowdent darabra adják, mert egy szálon csak egy forrasztott véggübürc van ami akad a fékkarba. kérj egy db outi fékbowdent.
bowdenházból szintén fékbowdenház kell, azt meg kb. félméterenként számítják. mérd le a mostani hosszát. kb. fél méternek elégnek kell lennie elsőfékhez.

fenti kérdésedre pedig: bowdenhez és a házhoz is elég egy mezei csípőfogó, erő függvényében 15-20centis erőkarral.

plusz kell 2 db bowdenház kupak a stabil felfekvésért (20ft/db), ezt a méretezett bowdenház végére húzod, meg egy bowdenvég kupak (10ft/db) hogy ne rojtosodjon a levágott vég.

csaadaam képe
csaadaam
23 cs, 2010-07-29 15:50

mondjuk akkor már nyilván cserélem a hátsót is.
így belegondolva, csináltam már ilyet, amikor kicsi voltam, és nem volt bowdenvágónk :)

Köszönöm szépen a tanácsokat!
Egyelőre beállítom, aztán ha megjött a fizetés, jöhet a csere az enyémen is és a barátnőmén is (szintén régi bicaja van).

noname_ képe
noname_
24 cs, 2010-07-29 15:20

Én ilyen készletet vettem: http://ebike.hu/nM/, ebben van minden és amúgy is egy csomó mindent kellett rendelnem az ebike-tól.

csaadaam képe
csaadaam
25 cs, 2010-07-29 16:05

Ez nem drága? A fenti hozzászólások alapján egy szett bowden 1700 ftból kihozható

stp1 képe
stp1
26 cs, 2010-07-29 23:01

"speciális kupakok, tömítések"

a bowdenház jobban tömített, védettebb a kosszal szemben. ezt fizettetik meg.

Nyehljudov képe
Nyehljudov
27 cs, 2010-07-29 14:52

Gyere este a Bringakonyhába (www.bringakonyha.hu), megszakértjük.

lrdr képe
lrdr
28 p, 2010-07-30 01:36

Advanced level: kupakok és hasonlók kihézagolása celuxxal vagy szigszalaggal, hogy ne kotyogjon a fészkében.
(Az értelme kettős: egyrészt központosítja a bowdenházat, így kisebb az esély, hogy az addig házában szépen, eseménytelenül futó sodrony pont a kilépési ponton súrlódik egy nagyot, másrészt a kupak felfekvő felülete be tudja tölteni a nevében foglalt funkcióját kiengedett fékkarral is-azaz nem arra megy el a fékkar útjának kb. harmada, hogy a bowdenházvégkupakjaidat rendezgeted.)

Fenti miatt egyébként a házzal spórolással vitatkoznék annyiban, hogy ha nem sikerül tutira a központosítás, több lehet a súrlódás, mint végig házban, miközben a mai spirálos házak (amiknél az egyes menetek nem egymáson, hanem mintegy egymásban futnak) már nem igazán rugóznak.

Sceptico képe
Sceptico
29 p, 2010-07-30 23:46

A ház megrövidítését gyakorlati tapasztalataim alapján írtam, ettől még igaz lehet, amit írsz, bár egy egyenes szakaszon nem hinném, hogy a ki-belépési pontoknál jelentős súrlódás lépne fel.
Egyébként szerintem a legtöbb tucatbringánál simán lehet kezdeni a fékbeállítást azzal, hogy a fékkar utáni bowdenrészből levágunk egy-egy szép darabot. A hatalmas bowdenívek csúnyák, pazarlóak, és rontják a hatékonyságot. Nem értem, miért használnak egyik-másik bringához plusz fél méter tokot.

(off: a "bowdenházvégkupak" szó gyönyörűre sikerült, szinte költői hangulata van. :) )

---

Wadmalac képe
Wadmalac
30 p, 2010-07-30 09:30

1. Nem írtad, milyen fékkar van rajta. Ha a symmetric sajátja, az is megérne egy cserét Shimano 300Ex vagy hasonló rejtettbowdenesre, amit használtan 1000-1500-ért kapsz. Összes bowdenházat telfonosra csere azonnal, nem rugalmaskodik és a súrlódás nem zabálja fel a fékerőt. A köszörült bowden sem árt hozzá, annak sima a felülete, még jobban csúszik.
2. Ajánlanám az Acor fékbetéteket, viszonylag olcsó (1500-1600 körül), gyorsan kopik de nagyon fog.
Gondolom a felni alu, ha nem, akkor amig acél marad, ne számíts csodára. nincs az a fék ami azon értelmes hatást tesz.
3. Ha már kicsit többet tudsz rászánni, 4-5eFt-ért kapsz értelmes kéttengelyes patkót, érdemes mielőbb beszerezni, a különbség ég és föld a normál patkóhoz. Mindenképpen vázhoz kell próbálni a méretét, nehogy megjárd. Általában 39-49 mm ok, de lehet hogy a 47-57 mm-es kell.
Wad

csaadaam képe
csaadaam
31 k, 2010-08-31 20:25

Köszi mindenkinek a segítséget!

Végre megjött a csomag, és kicseréltem a bowdeneket, házakat, betéteket. Jagwire bowdenszettet és Roadstop Deluxe fékbetéteket rendeltem, a különbség ég és föld. Ma többször is izzasztó lett volna a szitu az esőben a régi cuccal :)

Következő lépésben, ha majd ezt is "kinövöm" (kicsit még rugózik), akkor lecserélem a fékkarokat is, de az a jövő zenéje.

Sokat tanultam a hozzászólásokból, köszönöm mindenkinek!

Ja és amúgy kb 5 perc volt kicserélni :)

csaadaam képe
csaadaam
32 v, 2010-10-24 12:12

Újra előjött a kérdés, bár jól fog a fék, megfordult a fejemben a fékkarcsere, esetleg két forgáspontos patkó.
Így visszaolvasva látom, hogy kihagytam egy fontos(?) tényezőt: a kormány nem "országútis", hanem ilyen túrásan hajlított. Nem előrefelé hajlik a kormány, hanem picit hátra az egyeneshez képest. Gondolom így egyenes kormányhoz való fékkar lenne jó.

A probléma az, hogy bár nagyon tapadós a fék, nem is a rugózás ami zavar, hanem hogy nagyobb sebességnél erősen húzva a féket nem lassul úgy, mint szeretném. Hasonlíthatnám emlékben a régi montimhoz, amin shimano V-fék volt (meg vagy 40-50 kilóval könnyebb voltam kis koromban), ahhoz képest határozottan gyengébben lassul. Ez betudható annak, hogy nagy darab vagyok, és ennyit bír a fék, vagy tudnék javítani rajta?

Köszi

Fixálda képe
Fixálda
33 v, 2010-10-24 13:07

Biztos, hogy a fékkar kompatibilis a fékkel? Országúti patkóra kizárólag olyan fékkart lehet használni (egyenes kormányhoz) ami canti fékhez van (régi fajta montifék). Ez keveset húz de nagy erővel, míg a mai fékkarok (v-fékhez valók) sokat húznak de kevés erővel.

Utóbbi esetén szép távolról is behúzza a féket, de erőt nem tudsz átvinni ezért inkább csak csúszik a fékpofa de nem fékez.

Én beszereznék egy tisztességes féket legalább előre (kétforgáspontos hosszú benyúlású tektro @ bringabutik 2,4e) illetve ha nem jó a fékkar akkor azt is cserélném (shimanonak is van direkt egyeneskormányos országúti fékkara).

csaadaam képe
csaadaam
34 v, 2010-10-24 13:52

Na itt egy kép hogy biztos legyen:
kép
Weinmann sajátja (gondolom gyári). Ez akkor jó vagy nem jó?

Köszi

Fixálda képe
Fixálda
35 v, 2010-10-24 13:55

Hát ennek a húzása jó, de alapból nem egy jó fékkar (kevés anyag miatt nyúlik), szóval csodákat ne várj tőle.

Én erre kérdeznék rá:
http://forum.bikemag.hu/apro/hirdetes-46442

csaadaam képe
csaadaam
36 v, 2010-10-24 16:35

köszi, kipróbálom!
kétforgáspontosra van tipped? az ilyen longus és társai mennyire megbízhatóak?

Fixálda képe
Fixálda
37 v, 2010-10-24 20:46

Több bicajon használtam, mint egyetlen elsőfék. Fura (eláll a két pofa, egyik előrébb van) de tökéletesen és erősen működik.

-ogre- képe
-ogre-
38 v, 2010-10-24 22:00

ha megnézed, még a jobb fajta tekrtoknak (pl r530) sincs teljesen egy vonalban a két féktengelye. mondjuk ott éphogy van különbség, nem úgy, mint a longusnál.

UB képe
UB
39 v, 2010-10-24 16:54

Fékkar vásárlásnál a kormánycső átmérőre is figyelj, az a gyanúm, hogy neked 23,8-as kormányod van, a 22,2-esre való bilincsek nem lesznek jók rá.

csaadaam képe
csaadaam
40 v, 2010-10-24 17:01

22,28-as :)

csaadaam képe
csaadaam
41 v, 2010-10-24 17:56

Nézegettem egy kicsit, és úgy tűnik, hogy a patkó hajlik, nem a bowden rugalmaskodik, szóval ebből előbb-utóbb csere lesz :(

Az újabbak erősebbek, mint ez a weinmann symmetric?

samanaj képe
samanaj
42 v, 2010-10-24 19:19

Én a nyár elején vettem a "Longus kétforgáspontos, nagy benyúlású fékszett 49-64mm"-et kb 6000 ft-ért (át kellett érnie a sárvédőt)+ "Alhonga MTB cantilever alu " fékkarokat párban kb 1500 ft-ért..
Egyenes kormány van rajta.
Bovdencsere kívül belül.

Előtte volt kerékcsere alufelnis duplafalúra.
Azóta a V-fék szinten működik a dolog.
A régi krómozott acélfelniken szerintem sosem fog jól fogni a fék.

Kaptam ötleteket az acélfelnire:
- csiszoljam le a krómot
- kenjem be a felni oldalát kátránnyal

Aztán egy kátyú megoldotta a problémát és kerékcsere lett.

-ogre- képe
-ogre-
43 v, 2010-10-24 19:26

a symmetric egy leheletnyivel jobb, mint az átlag weinmann, vagyis pocsék. ahhoz képest mége egy szimpla favorit fék is sokkal jobban fog.
ha a benyúlás viszonylag rövid, próbáld ki a tektro 510-et (45-55mm), ha nem elég, akkor longus. eléggé megbízható. a hosszú sacconról meg eddig jót nem hallottam, azt kerüld inkább.

Wadmalac képe
Wadmalac
44 k, 2010-10-26 10:52

Montis V-fékkar kéttengelyes oúti patkóval jól teljesít. A legjobb talán az Avid-nek az a régebbi fékkarja, amin fokozat nélkül állítható az erőkar és bowdenmozgás. Ott remekül be lehet lőni a megfelelő fékkarutat és fékerőt.

Wad