Sziasztok!
A Vámospércsi út/Verespéter út sarkáról indulok a kerékpárúton, majd a Faraktár utcánál (mivel vége a kerékpárútnak) az autós út jobb oldalán tekerek a padka mellett. Közben áthaladok egy hídon is ahol szintén az úton tekerek a szalagkorlát mellett. Ezen haladok végig a Faraktár utca/Rankovszky Dániel( 4 es főút) keresztig ahol jobbra fordulva a többsávos út jobb szélén szintén a padka mellett megyek. Innen Nyíl utca (33-as) Hadház utca majd a Hadház utca/Egyetem sugárút sarkon jobbra fordulva haladok az egyetem felé.
Vizuálisan:
http://maps.google.hu/maps?hl=hu&safe=off&rlz=1B3GGLL_huHU363HU363&q=deb...
A kérdésem hogy szabályos ez így? Mert még soha nem tekertem városban és hát nem tudom hogy mi a helyzet ilyenekkel. A KRESZ-t persze bújom éjjel nappal de azért inkább valami tapasztaltabb mondja már meg h mi a tuti.

Hát én nem vagyok debreceni, de annyit tudok, hogy ha autós uton, olyan nincs, autóuton tekersz, akkor nem vagy szabályos.
De szerintem nem tekersz autóúton, mert akkor látnál egy szép kék négyzet alapú táblát benne egy fehér stilizált autóval és ilyen nem sok van nálunk, főleg autópályafelhajtók, meg lehajtók.
Ha az úttest mellett nincs kerékpárút, gyalogos kerékpárút, és az úttesten nincs kerékpározást tiltó tábla, akkor teljesen szabályosan tekersz az úttest szélső forgalmi sávjában jobratartással.
Nincs, olyan, hogy főúton nem lehet tekerni, olyan, hogy hídon nem lehet tekerni. Ha nem lehet valahol tekerni, akkor tábla tiltja, ami a kerékpározást tiltó tábla, az autóut tábla és az autópálya tábla.
Persze ha van útpadka, vagy leállósáv akkor ott kell tekerned, de én még nem láttam olyan útpadkát, amin lehetett és már nincs szoros jobratartás se, szóval, ha nem érzed magad biztonságban a szélre paszírozva, akkor nem kötelező.
Jó bringázást.
Beke Dávid
hello!
a megadott linken utvonal nincs, csak a terkep mutat a vamospercsi utra.
en ezen az utvonalon szoktam kozlekedni ha arrafele van dolgom, itt vegig jo minosegu az ut, kb. 20 metert leszamitva. lehet csapatni vegig, és a forgalom is toredeke annak az utvonalnak amit irtal :D
es ez kb. a majdnem a leheto legrovidebb utvonal is egyben:
http://maps.google.hu/maps?f=d&source=s_d&saddr=Debrecen,+V%C3%A1mosp%C3...
ha nem mukodne a link:
a budai nagy antalnal egy jobbos, majd egy balos a huszar gal utcan, aztan az mfk-nal jobbra kisutcaba, majd annak vegen balra, ami a homok utcara lyukad ki. ott mesz, es a nagy sandor jozsef utcan atmesz az apafa utcara, ott vegig hadhaziig, majd egyenesen at, ott hirtelen balra, majd jobbra a geresiig, ott egy balos, es a simonyin vagy, ahol a palmanal egy balos, es a köruton ott is vagy az egyetemnel...ha nem akarsz odaig menni, akkor a lisznyain lemehetsz egyetemsugarutra.
udv.
Köszi a válaszokat.
Igazából csak a többsávos útra voltam kíváncsi, mert valahol azt olvastam hogy azon az útszakaszon tilos kerékpárral közlekedni.
Ja és azért erre megyek mert reggelente egy kellemes kerekezés. Nem túl hosszú de mégis megmozgat. :D
Nem tom h a belinkelt útvonal mennyi időben de ez amit leírtam kb. 6.7 km ami kb. fél óra az én tempómban .(bár ez még jócskán fog javulni) De végül is mindegy.
A KRESZ-ben kb. ez van:
Kétsávos úton bárhol mehetsz, természetesen a jobbra tartási kötelezettség érvényes. Tehát pl. előzhetsz is, ha úgy alakul.
Ha kettőnél több sáv van, akkor csak a két szélsőt használhatod, annál beljebb csak kanyarodásra való felkészülés céljával mehetsz. Magyarul ha pl. van két egyenesen menő sáv, és egy balra kanyarodó, és te balra mennél, akkor besorolhatsz a kanyarodósávba.
Szűk két éve volt egy blogbejegyzés, a srácot a belső sávban csapták el úgy, hogy ő turistabuszt előzött, egy autó meg keresztbe jött záróvonalon át. (Nem pont így, de nem akarom túlragozni.) Őt is vétkesnek hozták ki, és relatíve jobban megbüntették, mint a sofőrt. Kifogást adott be, azóta is kíváncsian várjuk a fejleményeket, sajnos hiába.
Most hogy visszanéztem azt a bejegyzést, látom, hogy oda be is idéztem a KRESZ-t. Úgyhogy kopipészt rulez:
"36. § (1) (...)
(2) (...)
(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - bármely járművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra - a balra bekanyarodás esetét kivéve - ráhajtani csak személygépkocsival szabad."
Legjobb tudomásom szerint ez a rész nem változott. Lusta vagyok megnézni, ha rosszul tudom, valami KRESZ-guru majd kijavít.
Na a sok dumából annyi a lényeg, hogy kétszer kétsávos jobb szélén überszabályos vagy :)
Két okból kaptam 20 khuf büntetést.
1) Nem a kerékpárúton haladtam
2) A belső sávban haladtam
Kifogást nyújtottam be, az első pontot ejették, ugyanis az akkori KRESZ szerint a gyalog- és kerékpárutat nem kötelező használni, ha a gyalogosforgalom miatt nem lehet haladni. Ezt azonos napon, időben készült fényképpel alátámasztottam. A második pont miatt megbüntettek a kifogás után is, viszont a büntetés megrovásra változott, pénzbüntetést pedig eltörölte a fogalmazó.
Ezek szerint a második pont sem állt volna? (NB, akkor még kötelező volt a szoros jobbra tartás kerékpárosoknak!)
Kicsit kezd az az érzésem lenni, hogy biciklivel bármit csinálsz, te vagy a hibás...
Egyébként tényleg felment bennem a pumpa a bünticsekk átvételekor. A sofőrbarátunk egy macisajtot, egy záróvonalat és egy kötelező haladási irány táblát hagyott figyelmen kívül, én meg (ugyan szabálytalanul) de abszolút kiszámíthatóan és láthatóan mentem, laza 30-as tempóban, a belső sávba meg azért kerültem, mert ott városnéző túristabusz döcögött 20-szal. Csak aztán annyira nem számítottam arra, hogy az az autó keresztbemegy, ráadásul tétován*, pont előttem lassítva, hgoy szépen 30-cal röpültem át felette. Erre ő kap 50-es büntit, meg talán 1-2 hónap jogsibevonást, én meg 20-ast. Én az esetemben kiszabható büntetés felét kaptam, ő meg negyedét. Szóval érdekes...
* A szitu az volt, hogy nem volt túlzottan képben a sofőr, egy rokonát követte, valszeg magától eszébe nem jutott volna az Eötvös utcánál keresztezni az Andrássy-t. Nekem se jutna biciklivel ilyen soha az eszembe.
Na hát akkor gratulálok, érdemes volt beadni a kifogást. A megrovás szerintem semmi. Illetve talán ha ugyanazon a kapitányságon lesz még ügyed, esetleg eszükbe jut, hogy kaptál már ejnye-bejnyét, és szigorúbban ítélik meg az aktuális esetet. (Nem mintha így, priusz nélkül nem ítélték volna meg a kelleténél 100x szigorúbban.) De ezt is kötve hiszem. Ha jól emlékszem egyébként, közlekedési ügyekben az előző két évben tanúsított előéletedet vizsgálják. Abban meg abszolút nem vagyok biztos, hogy nincs egy országos adatbázis, csak nagyon csodálkoznék. Ezért írom, hogy ugyanazon a kapitányságon. Tök jó lenne, ha volna sok bringás rendőr és egy részük kommentelne is ide... Jól kijavítanának most, ha hülyeséget írtam.
Egyébként meg szarjanak sünt (ez milyen vicces, remélem vettétek!), a második pontot is ejteniük kellett volna.
A rendőrök (legalábbis esetemben) abszolút nem vágták sem a kreszt, sem a szituációt. Pl a helyszínelő közeg elsőre azt mondta, hogy a szervízúton kellett volna mennem, ami ugyanúgy szabálytalan, mint az úttest. Ezért fontos, hogy a biciklis meggyőződjön arról, hogy mi kerül a jegyzőkönyvbe. Simán beírják, hogy a járdáról jött, akkor is, ha nem. Nekem szerencsém volt, sokan voltak ott biciklisek, és a sofőr is elismerte, hogy hibázott. Ha valaki rosszindulatú sofőrrel ütközik, és esetleg nincs tárgyalóképes állapotban, akkor könnyen kaphat egy végzést hetekkel később arról, hogy ő a 100%-os felelős.
Ok
Köszi a fáradozást. Jó tudni h legalább szabályosan közlekedve üthetnek csak el. :D
Ha már elütés, ezt mindeképpen érdemes elolvasni (és megszívlelni): hogyan ne üttesd el magad. Külön örömhír, hogy január 1. óta a szoros jobbra tartás már nem is kötelező.
Jó tekerést!
Mint ahogyan a fenti bejegyzésemből is láthatod, soksávos úton különösen ügyelj arra, hogy lássanak, és arra is, hogy ha mégse látnak, akkor se üssenek el. Ha a sávok szűkek, akkor ne hagyd, hogy melléd menjenek, mert le fognak szorítani. A sofőrök nagy része ugyanis nem bírja elviselni, hogy kicsit is lassítson vagy sávot váltson miattad, inkább sávon belül előzve veszélyezteti az életedet. Sávváltáskor szemkontaktus és feltűnő irányjelzés, és ha a belső sávban vagy, akkor számíts arra, hogy erőszakkal leszorítanak, rosszindulatból vagy sima bénaságból.
A nagyobb utakon úgy közlekedj, hogy körülötted mindenki potenciális gyilkos, jogosítvány nélkül vezető vagy részeg.
És persze lámpa, jó erős, elemek nem lemerülve, az őszi borongós időben pedig nappal is villogtathatod.
"A nagyobb utakon úgy közlekedj, hogy körülötted mindenki potenciális gyilkos, jogosítvány nélkül vezető vagy részeg."
Ez aztán találó, magam sem fogalmazhattam volna jobban..