Úgy tűnik, ha van is kerékpáros érdekvédelem Magyarországon, az nem tudja betölteni a szerepét: azaz valódi kerékpárosbarát intézkedésekre rávenni a döntéshozókat. Persze a feladat nem egyszerű, hiszen a kerékpárút építése a legtöbb helyen, de még sok bringás fejében is a leghasznosabb befektetésnek látszik. Ráadásul tiltakozás esetén a civil kontroll szerepe is könnyen kerül nem szakmai, hanem baráti alapon újraosztásra.
Képes lehet-e az egyén meggátolni negatív folyamatokat, ha közben a tagdíjjal támogatott szakmai szervezetektől sem kap pozitív megerősítést?

Kerékpárút neked épült

Orosháza városa ismét nagyot alkot. Adj teret magad mellett néven parkolót bővít és kerékpárutat épít egy lakótelep közepén. A kerékpárosok eltűnésével párhuzamosan, az úttest mellől lekerül a korábbi 20-as tábla. A kialakítás leginkább egy rossz ízű tréfának felel meg, mégis euró és forint milliók állnak rendelkezésre hogy a tervekből valóság váljon. Nem tiltakozik senki, egy blogbejegyzés rövid Index főoldal után eltűnik a süllyesztőben.

A budapesti Thököly úton kerékpársáv készül, majd egyszer a legproblémásabb kereszteződésben bringatilos tábla veti meg gyökerét. A bringások szabálytalanul a járdán vagy szabálytalanul az úton közlekednek tovább. Néhány blogbejegyzés felveti a problémát, változást nem okoz.

A szegedi Boldogasszony sugárúton a villamospálya felújítása zajlik. Eredménye a bringások a járdára, kollégiumok, iskolák ajtajába vezetve. A helyi bringások tiltakoznak, terveket, javaslatokat készítenek, ígéreteket kapnak, majd a kerékpárút szinte változtatás nélkül megépül.

A példák a végtelenségig sorolhatók.

Kik is képviselik a kerékpárosokat

Az orosházi kerékpárosokat az OKÉ (Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete) képviseli, a blogjuk alapján ha látták is a kerékpárút terveit, az különösebben nem mozgatta meg őket.
A KMSZ-KETOSZ: a Kerékpárosbarát települések fotósorozatai elég bizonyítékul szolgálnak, hogy hiába hiszik, nem a kerékpárutak hosszától lesz valami kerékpárosbarát. Ez a video is remek példa. Még problémafelvetésnek is gyenge, megoldást pedig nem is keres.
Az MK: bár szakmailag és szemléletben talán a leghaladóbb elveket képviselő szervezet, még sincs meg benne az átütő erő. A területi szervezetek elgondolás jó, de ezek szigetszerűek a fővárosra és a nagyobb városokra szorítkoznak. Vidéken nincs hivatásos alkalmazott, a területi tagok saját szabadidejükben járnak, a gyakran lehetetlen időpontra meghirdetett önkormányzati megbeszélésekre. Minimum regionális irodák kellenének két-három megyénként, ahol a fizetett alkalmazott segítené, koordinálná a munkát, figyelné az önkormányzati terveket.
Sőt kellenének az apróbb sikerek, mert egyébként sokan kiábrándulnak a szervezetből még többen, pedig nem is fognak elgondolkodni azon miért érdemes hozzá csatlakozni. A Thököly úti tábla ellen szólhat az egyén, de sokkal hatékonyabb, ha ezt egy civil szervezet teszi, aki ráadásul ismeri is a hivatali utat. A kerékpárosok szempontjából annak a táblának az eltüntetése sokkal fontosabb, mint CCCM-mel bizonyítani, hogy szekrény is szállítható kerékpáron.
A CM: ami nem egy hivatalos szervezet, így ha vannak is hibái számon nem lehet rajta kérni. Ha nem is tekernek minden nap annyian, mint egy CM-en, napról napra többen választják a kerékpározást. CM nélkül nem lenne semmi még ez a bejegyzés sem tudott volna megszületni. A CM nemcsak a kerékpározás szeretetére veszi rá az embereket, hanem egy olyan felületet is biztosít ahol lehetőség van az együtt gondolkodásra.

Gondolkodjunk tehát együtt mit kell egyénileg vagy szervezett formában tennünk a jövőben, hogy jól működjön a kerékpáros érdekvédelem és a kerékpárút kilométerek helyett valódi kerékpárosbarát települések jöjjenek létre.

Vagy már csak az oszlopra mászás segít?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
H.L. képe

Sokáig én is így

Sokáig én is így gondolkodtam, hogy ez sem jó, meg az sem, miért nem csinálják jobban. De újabban rájöttem, h nem fikázni kell, hanem segíteni, és csinálni.
Magyarországon a civil szféra eléggé gyenge, vhogy az emberek megszokták azt, hogy mindenféle szervek helyettük intézkednek.
Segíts az Okénak, vagy az MK-nak, és akkor jobbak lesznek.

2
sagan képe

Ez a bejegyzés is azért

Ez a bejegyzés is azért született,hogy jobbak legyenek a dolgok. Lehet negatív a felhangja,de jó volna,ha lenne pozitív kifutása.
A Thököly úti táblát az egyén nem tudja levetetni, de az MK le tudná.
A baj éppen az,hogy nem érzem hogyha többet segítek akkor hatékonyabb lesz a működésük.

----------------------
Legyen a zebra biztonságos!
Kerékpárral csak 10 perc

3
mcysh képe

Komolyan gondolod, hogy

Komolyan gondolod, hogy cm-fórumos üzengetéssel kell hatni az MK-ra? Bejött valaha is bárkinek ez a módszer?
===
bácsi a biciklin

4
sagan képe

Azt gondolom,hogy ez a poszt

Azt gondolom,hogy ez a poszt nem az MK-nak üzengetésről szól. Ha az MK magára veszi akkor viszont lehet mégis van benne valami.

Nekem ez a lényeg:
Gondolkodjunk tehát együtt mit kell egyénileg vagy szervezett formában tennünk a jövőben, hogy jól működjön a kerékpáros érdekvédelem és a kerékpárút kilométerek helyett valódi kerékpárosbarát települések jöjjenek létre.

Azt gondoltam a CM közössége van annyira nyitott,hogy átbeszélhessük a nagyon is létező problémákat. Nem támadó,hanem jobbító szándék vezérelt a megírásában,amit saját szabadidőmben tettem meg.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

5
err képe

[19:00:12] [@errorka] amugy

[19:00:12] [@errorka] amugy nemsoka jon feb/mysch, es beszol, h ennek biztos ezen a forumon van a helye?

Komolyan nem ertem, miert kell minden topicban ezt eljatszani, ahol kerdesek merulnek fel, akar az MK-t, akar a CM-et illetoleg.

Sok ember sok eve aktivistaskodik, terjeszti az iget, fizeti a penzt. Miert nem erdeklodhetnek, hogy mire szamithatnak?

Sok mas szervezettel ellentetben hiszem, hogy az MK mas gondolkodasmodban dolgozik, es igenis lehet veluk ertelmesen beszelni. Rakerdezni erre-arra, aztan jo esetben jon valasz, rossz esetben "csak" az oldal latogatoi cserelnek eszmet, amikbol kiderulhet, ki mire szamit, ki mit szeretne, es pl. adott emberek mennyire jarnak jo helyen, ha valtoztatasokat szeretnenek.

Es bizony ha mindenre az a valasz, hogy lepj be, es csinalj valamit, az finoman fogalmazva kurvara irritalo azok szamara, akik evek ota tagok, es aktivistaskodnak...

Korabban egyebkent tobbszor is felmerult a tajekoztatas hianya. Itt volt elorelepes, most viszont az lathato, hogy sokak szamara kevesbe fontos dolgok kerultek eloterbe.

Adott esetben eletveszelyes infrakon vagyunk szabalytalansagra kenyszeritve, es nincs valtozas, van ahol hosszu honapok, esetleg evek ota. Es sokkal fontosabb lenne ezeket rendbe tenni, mint a koltozteteshez a bringat nepszerusiteni :/

Ez az, amit tobben es tobb helyen is emlitettek, hogy bizonyos helyzetekben rossz helyre csoportosulnak a kapacitasok. Mi legalabbis igy latjuk.

De akkor tegyuk felre az MK-t, es valaszolj maganemberkent: szerinted mi a fontosabb? A biztonsagos infra, a mukodo lampak, a szabalyos kerekparozast lehetove tevo szabalyok, vagy az, hogy elhitessuk az emberekkel, hogy bringaval esoben koltozni jo dolog?

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

6
gaze képe

"De akkor tegyuk felre az

"De akkor tegyuk felre az MK-t, es valaszolj maganemberkent: szerinted mi a fontosabb? A biztonsagos infra, a mukodo lampak, a szabalyos kerekparozast lehetove tevo szabalyok, vagy az, hogy elhitessuk az emberekkel, hogy bringaval esoben koltozni jo dolog?"

bocs de ez így iszonyúan szánalmas. az egész kommented lényegi részeit húzza le ha ilyen pitiánerkedéssel próbálsz hatásvadászkodni.

a civilkedésben annyit kapsz amennyit beleraksz.
nem jön az info? menj utána!
ha akkro sem jön, akkor menjél még jobban utána, addig amíg meg nem találod.
Igen, ez a rögös út, cseppet sem kényelmes, bizonyára vannak jobban működő szervezetek. Csak akkor azt is nézd meg, hogy ki mennyi és milyen pénzből működik.
Mert igen, ember és erőforrás igényes dolog hetente előjönni mondjuk egy beszámoló-tájékoztatóval. Mert azt valakinek meg kell írnia. Valakinek össze kell gyűjtenie bele az infókat. Egyeztetni kell, hogy ami abban le van írva, az megfelel-e a valóságnak nem félreérthető-e, stb.

Szál lehet újabb és újabb ötleteket feldobálni, hogy azt is kéne, meg az is milyen jó lenne, csak épp a kapacitás véges. És továbbra se felejtsük el: a civil szervezetekben még akkor is lényeges a LELKESEDÉS ha esetleg páran fizetést is kapnak érte (biztosíthatlak, hogy egy olyan civil szervezetben, mint az MK mindenki tudna jobban kereső állást találni).
De azért csak menjen itt a kopácsolás, hogy hú de szar, meg nincs semmi.
Ja, nincs.
5 éve még nem hogy biztonságos infra, de még az ég egy adta világon semmi sem volt. De persze ezt könnyen-gyorsan el lehet felejteni, a jóhoz könnyű hozzászokni, mintha ez lenne az alap.
Mert azért aki 5 éve lapátolja a szenet a bringázás kazánjába, az hazudik ha azt mondja, hogy ugyanakkora a lelkesedése.

És igen, lehet jelentkezni, lehet proaktívnak lenni, és jobban csinálni ami nem tetszik.

7
err képe

Nos, igy ertelmezem amit

Nos, igy ertelmezem amit irtal: fizesd be a tagdijat, reklamozd az MK-t, de ha valamit szeretnel, jarj utana. Ha nem megy, jarj utana jobban. Ha nem megy egyedul, jarjatok utana sokan.

No de akkor miert is fizessek? En sem szarom a penzt, mint ahogyan tudom, hogy a civil szervezetek sem. Viszont ok is megvalogatjak, hogy hova teszik. Ugyanugy en is megvalogathatom.

Raadasul jossz itt azzal, hogy nehanyan az MK-ban kapnak fizut, es meglehet, hogy megsem olyan lelkesek, mint korabban. Namost en, aki csak befele teszek penzt meg idot, en mit szoljak? Tolem hogy varhatod el az egyre nagyobb foku lelkesedest?

(Persze nem csak tolem, de most a magam nevebenm irok. Ellenben biztosithatlak, hogy nem csak en gondolom igy.)

A peldadra: 5 eve tekerhettem nyugodtan a kozuton. Ledudaltak ugyan a tulkok, de szabalyos voltam. Most kevesbe dudalnak le, viszont szamtalan helyen szabalytalan vagyok. Ha barmi tortenik, automatice szopok. Nekem ez pl. nem elorelepes. Masnak meg igen, mert pl. olyan helyen lakik/kozlekedik, ahol amugy tenyleg hasznalhato keros infra van.

Tudom jol, hogy nem lehet mindenki kedvere tenni. De lehet puhatolozni, hogy probalna-e az enyemre, vagy pedig vakvaganyra tevedt a vonatom...

Az ossze kel szedni az anyagokat meg egy marhasag. Hirlevelet, feszbuk uzenetet, CM bejegyzeseket, stb latok/hallok/kapok pl. a cucc cipelesrol, mikozben 0, azaz 0 karaktert latok azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet az eletveszelyes keros infrakkal, amikrol mar evek ota irt nem egy oldal, vagy amikrol folyamatosan irnak az egyes bringas blogok. Semmi. Nulla. Zero. Nyista. Kampo. De hogy koltozzek esoben mert az jo dolog, arrol jon.

Ha beleirom a hozzaszolasba az MK-t, akkor kussoljak, ha rakrdezek maganemberkent a velemenyedre, akkor meg szanalmas vagyok. Korrekt.

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"

8
gaze képe

bocs, ebből én azt látom,

bocs, ebből én azt látom, hogy te úgy gondolod ezt az egészet, hogy mivel befizetted a tagdíjat, akkor minden vágyad teljesüljön, gyitegyí.
szerintem a tagdíjaddal nem szolgáltatást veszel (illetve, a biztosítás részében igen) hanem támogatást adsz egy ügy mellé.
szerintem. (én pl a kis energiaitalom márkáját nem azért veszem mert az ízlik feltétlen a világon a legjobban, hanem azért is, mert csomó olyan dolgot szponzorál az adott cég amiket én szeretek, és így láthatok).
(amúgy, nyilván aranybánya az MK-nak dolgozni. ennyit akkor a ki milyen irányba teszi a pénzt.)

persze, 5 éve sokkal jobb volt. most meg milyen szar minden.
én magamtól itt abba is hagynám a neked való érvelést, de maradjunk konstruktívak.
nyilván az MK intézte úgy, az ő ténykedésük miatt alakult úgy, hogy valami obskorus kretének úgy változtatták meg a szabályozást ahogy.
ha nincs az mk, akkor bizonyára ilyesmi meg még sok hasonló elő sem fordult volna. bizonyára a Margit hídon már keresztben is lenne kerékpársáv, csak az MK ténykedése miatt még a délit is le akarják kapni, nem?

Szerintem tényleg szánalmas a cuccipelésen rugózni, mert ami energia abba belement, hát az had ne mondjam, hogy kb 4 munkaórát vett igénybe. De te talán az a fajta ember vagy aki a mozipénztárnál visszakéri előadás után(!) a pénzét mert nem tetszett neki a film amire jegyet váltott...

Na most ha ennyire mész utána a témáknak, akkor nem lep meg, hogy úgy érzékeled, hogy semmi info nem jut el hozzád, nyista meg nulla. Máshoz meg valahogy, valamiért eljut. Nyilván karmikus és kozmikus, valami összeesküvés, galádság cselvetés.

Tudod, ha valami tényleg nagyon zavar téged, akkor tekints rá úgy, hogy annak a dolognyak NYELE van.
odamész hozzá, megfogod és dolgozol vele. Szerintem lehetőséged tízcsrilliárd van, hogy embereket találj az ügyed mellé, az MK-tól pedig simán ki tudod nyerni a megfelelő szakmai háttértámogatást.
De állni azt mondogatni, hogy de a befizetett tagdíjamért miért nem lett még Koppenhága az országból... háááát...

9
err képe

Valoban kicsit leragadtam a

Valoban kicsit leragadtam a tagdij temanal, de az most csak egy dolog. Egyebkent meg a mozis pelda nem ul, mert nem kerem vissza a penzem. Valahogy igy hangzana a dolog, ha mar mozi:

Kiprobaltam az uj mozit, es haaat, bar iszonyat kenyelmesek voltak a szekek, nem volt uccsitarto, sem labtarto. Ezen felul max. 170 centis emberekre mereteztek a helyet, igy a 2 oras film alatt vegig nyomorogtam. Asszem ide csak akkor jovok, ha valami rendkivuli akcio lesz. Addig megyek, es megnezem a masik mozit, ahol allitolag 180 cm feletti emberek is ki tudjak nyujtani a labukat, meg van uccsi- es labtarto. Bar a szekek - azt mondjak -, hogy nem olyan kenyelmesek...

Nem mondtam amugy, hogy minden szarabb, mint 5 eve. Azt irtam, hogy nekem - szemely szerint ennekem - tobbet artott az elmult par ev, mint ami hasznot hozott.

Tudom, hogy nem lehet minden egybol jo, de el tudtam volna viselni, ha kimaradnak a szopokas reszek. Tobbek kozott ezert erdeklodtem masik topicban, hogy KRESZ-modositas teren miket, es milyen utemezessel tervez az MK.

Mert ha azt mondjak, hogy vazeg, jol atkurtak minket, de nem allunk le, es toljuk az ugyet ezerrel, es igenis nagy eroket forditunk arra, hogy eltoroljek a kotelezo hasznalatot, es megszuntessek a szar ill. eletveszelyes infrakat, akkor azt mondom, hogy egyelore keves az MK, atvagtak oket, de kuzdenek, kaparnak azert, hogy nekem jo legyen. Es ez nekem tetszik. Meg akkor is tetszene, ha azt irnak, hogy x evbe (x=keves :P) biztos beletelik, mire veghezvisszuk a dolgokat, de addig nem nyugszunk, mig meg nem oldodik a helyzet. Ez is tetszene.

Ehelyett el vagyok kuldve, hogy ne a forumon legyen kitargyalva, meg ne akarjam megmondani az MK-nak, hogy szerintem mi lenne hasznos, mert nem vagyok szakerto, stb.

Lehetosegem van tizcsilliard, idom annal kevesebb. Ezert gondoltam, hogy osszekotrom azokat az embereket a kornyezetemben, akik hasonloan allnak szabadidovel, mint en, szepen befizetunk x ezer forintot, ezzel tamogatjuk az MK-t, es majd akik ezert penzt is kapnak, elvegzik helyettem a munkat. Nyilvan nem mindet, csak egy reszet.

Ez jol is indult, de az utobbi idoben a prioritas megvaltozott, es nem azok a dolgok kerultek eloterbe, amik a mi gondolkodasmodunknak megfeleloek.

Cucc cipelo csak egy tipikus pelda, amit jelen pillanatban erosen foloslegesen erzek, sokadmagammal, es ezert hoztam fel peldanak. A 4 munkaorara most ne terjunk ki. Szinte biztos, hogy ennel azert tobb volt. De ha csak 1 ember 1 teljes napja elment vele, az is sok. Amig arrol megy a vita sok helyen, hogy a kerekpar jarmu vagy nem, ill. hogy az uton vagy a jardan a helye, addig a kutyat nem erdekli a bringaval valo koltozes.

De emlithettem volna epp a keros muzeumot is, ami noha szep gesztus, meg tok jo lenne, de szerintem szinten nagysagrendekkel kevesbe fontosabb, mint a mar tobbszor emlitett eletveszelyes infrak elleni kuzdelem.

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"

10
sirdavE képe

Hát ja. Van, kinek elég,

Hát ja. Van, kinek elég, ha befizeti a tagdíjat, nem lehet mindenki időmilliomos és gyógypedagógiai készségekkel megáldott.
Most akkor döntsük már el: az MK fanatikusok élcsapata, vagy tömegszervezet 10000 fős pártoló tagsággal?

Én spec az emberekkel (nem aljasra szívott idiótákkal) foglalkozós rész miatt szeretem. Kint van az ember a szabad levegőn, regisztrálja/reggelit ad/lámpát szerel/menetoszlopot biztosít Bélanéninek, mint egységsugarú kerékpárosnak. Közben van idő eltöprengeni azon, hogy a rákba lehetne lefuttatni annak a 8x2000-es mátrix oszlopainak az összes lehetséges kombinációját eviewsban DCC kinyerés céljából. Persze lehetne jógázva meditálni, vagy csak kerózni egyet, de ez legalább társadalmilag hasznos meditáció.

Éljen a könnyűlovasság!
http://midnight-rider.blog.hu/

11
aron képe

néha szerintem tekerj egyet

néha szerintem tekerj egyet a kiskörúti bringasávon, a szembebringázható forgalomcsillapított belvárosi fő utcán, kösd ki a biciklit egy mk által leokézott vadiúj biciklitárolóban, nézz körbe mennyien tekernek, vagy csak nézd meg a számlálón, és ha azután is kurva nagy a córesz a szemedben, akkor tényleg vagy tedd magad igazán hasznossá, vagy sírj tovább irc-n...de minek?

*
mindig van hátszél, csak te mész rossz irányba.

MK észak-pest
cyclechic.hu

12
err képe

Senki nem mondta, hogy

Senki nem mondta, hogy nincsenek elert sikerek/erdemek. Olvasd at megegyszer, mik a problemak...

----------------------
errorka | objektív
----------------------
"Bicajjal járok!"

13
SzCiklon képe

"Mert azért aki 5 éve

"Mert azért aki 5 éve lapátolja a szenet a bringázás kazánjába, az hazudik ha azt mondja, hogy ugyanakkora a lelkesedése." - ha nem tetszik neki, amit csinál, akkor válasszon más munkakört. Neki ez munka. Ha sírva is, de csinálja jól. Az én munkámban sem érdekli a megrendelőt, hogy tetszik-e a szöveg, amit fordítok. Ha érdekes örülök, ha favágás, megcsinálom. De a minőség ugyanolyan.
Valamint jelentkezek, proaktív vagyok, és próbálom jobban csinálni. Nem mindig érzem ebben támogatottnak magam.

Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!

14
gaze képe

"ha nem tetszik neki, amit

"ha nem tetszik neki, amit csinál, akkor válasszon más munkakört."

na, és ezek után akkor legyen még lelkes is valaki.. pfff..

Ciklon, te miért nem mész el főállásba az MK-ba? Mert talán nem keresnél vele annyit amennyit szeretnél? Vagy mert az nem olyan lenne, mint ahol most vagy?
Na, én nem reklamálok olyan munkakörök végzőinél amelyik melókat én sem csinálnám.

És a civil világban ott van a humán faktor.
Nem kezelheted úgy, minte gy szolgáltatást (mert ha VALÓDI piaci alapúan lenne beárazva az amit az MK intéz neked, akkor az 20x ennyibe kerülne) és ez az a pénzbeli különbség amit az emberek lelkesedéséből kell/lehet kipótolni.

"Nem mindig érzem ebben támogatottnak magam."
hát ez most kicsit ilyen mesebeli-angyalhajas volt.
hány meg hány olyan dolog van ami NEKEM fontos, aztán ezer meg ezer helyről szarnak a fejemre, aztán mégis megyek és próbálom csinálni mert NEKEM fontos. Az elszántság a fontos, a többi csak könnyítés-kényelem kérdése. még a hatékonyság is.

15
SzCiklon képe

Gaze, ne már. Ha én

Gaze, ne már.
Ha én áraznám be, amit az MK-nak csinálok, akkor az mennyibe kerülne?

Ez adok-kapok játék.

16
sirdavE képe

Na nehogy már a tagdíjat

Na nehogy már a tagdíjat fizető és aktívan szorgoskodó tagságnak kelljen elnézést kérnie amiatt, mert elégedetlennek merészel lenni...

Éljen a könnyűlovasság!

17
gaze képe

aha, és erre csak a CM

aha, és erre csak a CM fóruma az egyetlen megoldás.
akkor asszem valaki valahol nem olvasott el egy-két részt.

18
sirdavE képe

A CM fórumán jelent meg a

A CM fórumán jelent meg a probléma felvetése, így itt beszélgetünk róla.

Éljen a könnyűlovasság!

19
aron képe

még mindig nem látom hogy

még mindig nem látom hogy mi a konkrét probléma és miért ez az eszköz hozzá

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

20
gaze képe

(ha itt felvetem, hogy

(ha itt felvetem, hogy kipállott a lábujjaim között a bőr, akkor azt is megvitatjuk ITT?)

21
sirdavE képe

A Magyar Kerékpárosklub,

A Magyar Kerékpárosklub, mint eddig jobbára remekül működő kerékpáros érdekvédelmi szervezet szerintem némileg fajsúlyosabb téma. De, ha szeretnél beszélni róla, hallgatunk :)
Éljen a könnyűlovasság!

22
toreki képe

Elégedetlennek lenni ott a

Elégedetlennek lenni ott a közgyűlés. Ott voltál?

23
gaze képe

akkor áraztad be amikor

akkor áraztad be amikor eldöntötted magadban, hogy megcsinálod.

24
SzCiklon képe

"Ciklon, te miért nem mész

"Ciklon, te miért nem mész el főállásba az MK-ba?" - talán mert nem értek hozzá? Én egy bicikliző angoltanár és fordító vagyok, aki a szakképzésben dolgozik.
Nemár, tényleg úgy gondoljuk, hogy bárkinek az utcán megvannak a kompetenciái ahhoz, hogy az MK-ban dolgozzon, csak a szar fizetésért nem megy oda??? Ez elég szomorú lenne.

25
gaze képe

OKJ-s bringaaktivista...?

OKJ-s bringaaktivista...?

26
SzCiklon képe

Én sokat dolgozom az

Én sokat dolgozom az MK-nak, a stratégiai döntésekbe nincs beleszólásom.

27
aron képe

és ezt most kinek akarod

és ezt most kinek akarod modnani és mire?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

28
Kuku képe

+1 --------------------------

+1

--------------------------------
Kürti Gábor, Újpest

Lépj be a szakszervezetbe

29
aron képe

H.L. +1 * mindig van

H.L. +1

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

30
CsImre képe

Informális brahizás és

Informális brahizás és sajtó. Más utat momentán nemigen látok.

CSI

31
SzCiklon képe

Tök jó ez a poszt. Kár,

32
atomboy képe

+1 Tenyleg beszelni kene

+1

Tenyleg beszelni kene arrol, ki kepviseli igazan a bringasokat...

Remelem, egy kedves admin kiteszi cimlapra. Nagyon megkoszonnem.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

33
Kuku képe

Ezen könnyen segíthetek...

Ezen könnyen segíthetek... :)
Viszont a fórumból nehéz odakerülni, mert nem erre való, hanem beszélgetésre. Szóval érdemes az ilyet a blogba, amíg az oldal blogként müx.

Kürti Gábor, Újpest

34
László János képe

Na most kéne két óra,

Na most kéne két óra, hogy a saját véleményemet, meg azt is le tudjam írni, hogy mit miért csinál az MK. De nincs, mert reggel 7 óra óta ülök az asztalomnál, és készülök a 10-kor kezdődő megbeszélésre, ahol az Új Széchenyi terv megfelelő fejezetét lesz talán módunk kommentálni. És mert utána a egy másik megbeszélésünk lesz, ahol a Vöröskereszt vezetőjével beszélünk a jövőbeni együttműködésünkről. És mert holnapra is fel kell készülnöm, amikor összeülünk az induló "vállalati szekció" alapítóival, hogy ez is elinduljon. Meg holnap reggel lesz a Fővárosi közgyűlés alakuló ülése, ahol csak ott kéne lennem. Meg a kollégák éppen egy nemzetközi konferenciát szerveznek november közepére, arra is csak rá kéne néznem. Meg azzal is foglalkoznom kell, hogy végre a kezünkbe kapjuk a Margit híd végleges forgalomtechnikai tervét, hogy nem csaltak e le valamit. Ja, és közben megy a BAM, meg indul a "helybenveddmeg" kampányunk, és el kell készíteni a Bebiciklizés kiadványát (Talán Orsi, aki korábban írta, hogy nem tud részt venni a stratégiai döntésekben, segíthetne ebben...), meg a TSZ-ek kézikönyvét is.
Megyek.
László János
www.kerekparosklub.hu

35
teo képe

Gyakran hallom és olvasom,

Gyakran hallom és olvasom, hogy az MK nem csinál semmit, és megértem ha bántanak az ilyen levelek.
Azt gondolom, hogy nem az a kérdés, hogy próbáltok-e tenni valamit vagy csak alibiztek hanem az, hogyan tudnátok politikailag is elérni valamit.
Szépíthetjük akárhogy, civil szerveződés, népakarat semmit sem ér, ha nem sikerül a politikusokat mellénk állítani akkor továbbra is csak 2 perces kitöltő hír lesz bármelyik bringás megmozdulás a médiában. Csak választásokkor érdekli a politikát a nép akarata, és akkor is csak hangzatos igéretek erejéig.
Sajnos egyik politikus vagy családjaik vállalata sem tud jelentős hasznot beszedni ebből a témából, így maradnak az autópálya, metró stb építések, ahol milliárdokat lehet átcsoportosítani...
És ez pártfüggetlen téma, mi csak a kis hülyegyerekek vagyunk, akiknek néha megsimogatják a fejét (kapunk 20 méter sárga festéket valahol) de a nagyok beszélgetésébe nem szólhat bele.
Megértem, ha ilyen helyzetben az apró, lényegében minimális sikereket az MK hatalmas sikerként értékeli, mert el tudom képzelni, hogy emögött mekkora meló van.

36
Bendzsó képe

Rock"n"Roll A városi

Rock"n"Roll
A városi ficsúr

+1

www.bendzsobringaruha.hu

37
Sloow képe

jó, hát lehet így János,

jó, hát lehet így János, kicsit sértetten, de azért érthető a felvetés, hogy miért érzi azt valaki, hogy nem működik az érdekvédelem
a bringások nagy része passzív marad mindig, de ők jelentik a tömeget, akikre tudsz hivatkozni
eredmények és napi hírek kellenek, hogy érezzük, foglalkoznak velünk, az ügyünkkel, amiért csak annyit teszünk, hogy bringázunk

sokan azt nem értik, hogy 2010-ben, Mo-on, ahol már kimondottan sok a bringás, miért nem lehet átvinni teljesen egyszerű változtatásokat, miért nincs még mindig koncepcióváltás?

úgy képzelem (képzelem!), hogy ekkora tömeggel támogatva bármit meg lehet változtatni
ha nem megy, akkor gond van valahol, nem?

vagy szerinted történik változás? járdán kell bringáznunk 10 éve...

mondom ezeket mély tisztelettel az aktivisták iránt! (én is megteszem a magamét)

---------------------------------------------------
Dr Gyulai - Zsigerbeszéd (sorozat)

38
gaze képe

szerintem teljesen érthető

szerintem teljesen érthető a tónus; ha nekem osztanak ki ilyeneket, akkor én nem lennék olyan diplomatikus, mint János (de ezért is ő az MK vezír és nem én).

az, hogy "nem látni semmit" az csak azt bizonyítja, hogy nem néz eléggé utána a dolgoknak az egyszeri szemlélő.
ez civil biznisz, ez így működik, itt nincs fizetett sajtóosztály, médiareferens, titkárság, meg titkárnő, monitoring, bérszámfejtés, iktatás, okmánybélyeg, széparcú szóvivő akit audival odavisznek ahol nyilatkozni kell, színpad, pulpitus, molinó felszerelve, hangosítással, sajtómeghívóval, telefonos utánkövetéssel, folyó borral pogácsával.

itt utána kell menni NEKED, más nem tudja, nem fogja az ember szájába adni a falatot.
A közösség annyit ér, annyit tud, olyan erős, mint amennyi erőt, energiát beletesznek a közösség tagjai.

Rövidebben: nem azt kérdezni, hogy mit tett érted a kerékpáros szervezet, hanem TE mit tehetsz a kerékpározásért.

39
SzCiklon képe

Gaze, ezzel nem lehet mindig

Gaze, ezzel nem lehet mindig takarózni. Nagyon úgy érzem, ha elfogytak az érvek, jön az aduász: "Te mit tettél/teszel a bringázásért?"
Az érdemi felvetésekre a posztban én speciel nem kaptam választ.
Attól, hogy valaki kerékpáros érdekvédelemmel foglalkozik, nem érzem érinthetetlennek, akit nem érhet _konstruktív_ kritika.
Mert ez a kritika konstruktív. Nem azt mondja: "sz@r, amit csináltok", hanem azt mondja: "másra kellene helyezni a hangsúlyt".
Ezt nem kellene csípőből támadásnak venni, és sértődötten lereagálni.

40
gaze képe

számokér X történést,

számokér X történést, hogy az miért úgy történt. erre szerintem eléggé releváns megkérdezni, hogy ha már valaki ilyen jól látja és tudja a frankót, akkor Ő személy szerint miért nem cselekedett, hogy ne így történjenek a dolgok.

ez nem érinthetetlenség kérdése, hanem szimplán a "nem olvastam végig a válaszokat, de megkérdezném, hogy..."

41
SzCiklon képe

Gaze, érkezett válasz?

Gaze, érkezett válasz? Szerintem nem a kérdésre válaszoltak.

42
gaze képe

ja, mert valaki hirtelen

ja, mert valaki hirtelen feltesz 6 kérdést amire még csak nem egy copy-paste a válasz, és 24 órán belül nincs ott a válasz, akkor az már egy haszontalan érdekképviselet...?
Még azoktól az állami hivataloktól sem jön válasz ilyenkor, akiket törvény kötelez erre (és állami források vannak elkülönítve arra, hogy végezni tudják ezen tevékenységüket).

Viszont nem csak az mk lett itt megszólítva hanem a KMSZ is, de ők ugye csak LEHET.

43
SzCiklon képe

Most komolyan elkezdünk

44
gaze képe

nem ertelek ciklon. a

nem ertelek ciklon. a postban elhangzik a nevuk, meg vannak emlitve/szolitva.
akkor miert ne lehetne roluk IS beszelni...?

vagy akrko most mirol lehet beszelni ezzel a posttal kapcsolatban?
metr nekem kezd kicsit kusza lenni, hogy most mit is akarunk itt megideologizalni...

45
SzCiklon képe

Ez is egy reakció. Valaki

Ez is egy reakció. Valaki bírálja az MK-t, három percen belül előkerül a KMSZ.

46
sagan képe

A kerékpáros

A kerékpáros érdekvédelemről lenne szó, szívesen venném a KMSZ bírálatát is. Persze ott az az első kérdés miért is van KMSZ. Sőt az, hogy a KMSZnek nem tagja az MK (ami lehet nem helyes,de a jelenlegi állapotban indokolt) is csak a szervezett magyarországi kerékpáros érdekvédelem furcsaságát mutatja.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

47
gaze képe

Idézet a cikkből: "A

Idézet a cikkből:
"A KMSZ-KETOSZ: a Kerékpárosbarát települések fotósorozatai elég bizonyítékul szolgálnak, hogy hiába hiszik, nem a kerékpárutak hosszától lesz valami kerékpárosbarát. Ez a video is remek példa. Még problémafelvetésnek is gyenge, megoldást pedig nem is keres."

Tehát, miért is döbbensz meg, hogy szó van a KMSZ-ről???????
Komolyan meglepődöm rajtad Ciklon. Ott van leírva a post témájában, sőt, erről is szól a post. Akkor mi a meglepődés oka?

48
SzCiklon képe

Igen. 1. Én nem KMSZ tag

Igen.
1. Én nem KMSZ tag vagyok, rajtuk nem tudok semmit számon kérni.
2. Tényleg ezt látom, hogy ha az MK-t kritika éri, valaki egyből beírja, hogy dehát a KMSZ annyit sem csinál. Ez tény.

49
gaze képe

tényleg leírjam újra,

tényleg leírjam újra, hogyan került ide a KMSZ...?

(egyébként, teljesen logikus az összehasonlítás, mivel két hasonló tevékenységet végző "termékről" van szó, melyek egy piacon vannak jelen. és mivel a kmsz is 'képviseletként' reklámozza magát, teljesen adekvát az összehasonlítás. ha a kmsz varietéműsor szervezésével foglalkozna, akkor furcsa lenne, miért hasonlítják össze a kettőt.)

50
Szter képe

Gaze, szerintem ez nem így

Gaze, szerintem ez nem így van. Személyes tapasztalatom, hogy a post írója igenis nagyon sokat tesz kerékpáros ügyekben és aktív MK tag, nyomon követi az MK oldalán publikált eredményeket és híreket, még sorolhatnám.

A bejegyzést sértődés nélkül, szakmai megfontoltsággal kellene lereagálni. Ez egy nyílt levél szerintem. Kicsit provokatív és valóban, az MK dolgozóknak, lehet, hogy kicsit bántó a számonkérés. Véleményem szerint nem "bántásiból" írta tizpercbringa a bejegyzést, hanem konkrét választ szeretne kapni arra, hogy mit-miért intéz / nem intéz az MK. Tudjuk, hogy rengeteg mindent intéz, ez nem kérdés! Viszont az is biztos, hogy a tagság nem tudja / érti, hogy mik és miért azok a prioritások, miért adott projekttel foglalkoznak és miért nem másikkal stb.

Szóval no offense!
Pont egy kőkemény és kitartó és még mindig hűséges MK tag vetette fel a kérdéseket és ugyanilyen tagok (pl. Szciklon, én) szorgalmazzuk a korrekt reagálást. Nem, nem kell felsorolni, hogy ki hány órát és milyen feladatokkal tölt, mert nem ez a lényeg. Szerintem az MK aktivisták közül (ami nem egyenlő minden taggal - sajnos) szinte mindenki kutya keményen dolgozik a munkája mellett, szabadidejében, ingyen és bérmentve és lelkesen, dalolva teszi ezt.

Úgy gondolom, hogy a fenti bejegyzés megérdemel egy higgadt, tényszerű, rövid választ (nem, nem 2 órát kell rá szánni), megoldási javaslatokat, esetleg kéréseket, ötleteket - az MK részéről.

-----------------------------------------------------
Jah, és Milli szerda 16-21 + szombat 10-15 és csek disz áut! :)

51
gaze képe

na ja. kepzeld el, hogy

na ja.
kepzeld el, hogy csinalod a cm-et, rekedtre orditottad a torkodat, hetek ota sezrvezed.

es akkro valaki odajon, hogy de a CM felvonulas ideje alatt budarakospatak-also pittyanto vasutallomason nem tetszik a kihelyezett bringatarolo szine, es hogy errol kene beszelni, mer nem latszik, hogy a cm igazan kepviselne a bringasok erdekeit.

lehet ra reagalni, szerintem fel lehet hivni az adott arcokat, lehet veluk beulni valahova dumalni, lehet nekik szemelyes levelet irni, es vannak belso forumok is.

mert sztem ezek elegge belsos ugyek.
es asszem erre mondjak, hogy a szennyes kiteregetese.
ami biztos tunhet tok jo otletnek, csak imazs szempontbol tobbet art, mint hasznal.

52
SzCiklon képe

Egy jól működő,

Egy jól működő, átlátható szervezetben talán ne legyen szennyes.

53
Kuku képe

Meg ne legyen nyáron 30

Meg ne legyen nyáron 30 foknál melegebb, és 26-nál hidegebb, és a balcsi legyen reggel is 28 fokos.

Kürti Gábor, Újpest

54
gaze képe

nincs olyan, hogy nincs

nincs olyan, hogy nincs szennyes.
"csak az nem hibázik aki nem dolgozik."

55
aron képe

miről beszélsz

miről beszélsz Orsi?
arról, hogy sanci nem olvassa a kurva hosszú leveleket, amikben pl az mk közlekedési munkacsoportja küzdött az idióta tábla ellen? ami csak úgy odapottyant a thökölyre, miközben szabadidejükben ezer más mk-s ügyet intéztek lelkesedésből?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

56
SzCiklon képe

Milyen sanci? Különben

Milyen sanci?

Különben meg: kellenek automatizmusok és protokollok.
Hülye infra?
-levéláradat, itt meg itt így meg így behirdetve, ha nem ér célt, demonstráció, nem délután kettőkor hétköznap, meg gerillapiktók.
Józsaru-rosszzsaru-játék: MK kér szépen, ha nem kap, jön a CM és lóbálja a biciklit a feje fölött, piktogrammok jelennek meg mindenfelé.

Kerékpártároló-telepítése és üzemeltetése fesztiválon?
-felmérem, mi kell hozzá (kulcsok, zseblámpa), odaviszem, vagy megkérem az aktivistát, hogy hozzon, gondolok rá, hogy az aktivista éhes lehet, és szólok, hogy tudna-e valaki készíteni szendvicset, vagy megmondom hogy figyi nincs kaja hozz egy párizsis zsemlét magadnak, és gondoskodom a biztonságáról, vagy legalább annak illúziójáról.

I tak dalse.

57
László János képe

Pont ezeket csináltuk!

Pont ezeket csináltuk! Mindet.

László János
www.kerekparosklub.hu

58
sirdavE képe

Ide passzol CsImi cs,

Ide passzol CsImi cs, 2010-10-14 23:07 (67-ese)

Egyébként vidám dolog ez a "vegyél helyben termeltet" kampány az MK-tól, csak nem értem. Oké, a kerómat valahol Magyarországon rakták össze, "helyben termelt" amerikai és japán licenc alapján Kínában gyártott alkatrészekből.
Ez hogyan passzol a kerékpározáshoz?!

Éljen a könnyűlovasság!

59
gaze képe

ha az első két sort

ha az első két sort elolvasod arról amiről most beszélsz, akkor ezt a kérdést már fel sem teszed.

60
László János képe

Segits, mert az MK-ban én

Segits, mert az MK-ban én ilyen kampánytervről nem tudok. Olyanról igen, hogy "helybenveddmeg" (www.helybenveddmeg.hu)
És úgy passzol a kerékpározáshoz, hogy tanítjuk az embereket arra, hogy a lábukat használják a közlekedéshez, vásárolni menéshez, ne az autójukat. Ez a dolgunk. A BAM sem másról szól, csak ott ugye a bicajjal munkahelyre járást propagáljuk, elég nagy sikerrel.

László János
www.kerekparosklub.hu

61
sirdavE képe

Ez esetben én kérek

Ez esetben én kérek bocsánatot.

62
aron képe

nem értelek, mintha most

nem értelek, mintha most csakazértis dühöngeni akarnál valami okból kifolyólag

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

63
sirdavE képe

Tegnap tök jó napom volt:

Tegnap tök jó napom volt: elvittünk kerótúrázni egy csomó hallássérült gyereket, jól érezték magukat, nem volt gubanc az út során, visszafelé felfedeztem egy gofrizót... Aztán Atom küldi ezt a posztot, hogy van-e. Mondom van. Aztán elolvasom a poszt és a sértődős kommenteket - hát valóban, a menyasszonynak kevésbé szép a járása. CsImi, Atom meg 10percbicó kérdésfelvetése logikus, párszor már rágódtunk rajta, de érdemi válasz most se érkezett. Ha már itt volnánk alapon betettem a saját problémámat, na arra aztán személyeskedésen kívül semmi egyéb nem jött, egyedül Ciklon és a hasonlóan járt kolléga fogta, miről beszélek.
László Jánostól többször hallottam (először 2009. március 21-én Debrecenben egy fincsi pizza mellett), hogy nekünk inkább túraszervezéssel kellene foglalkozni. A sors fintora, hogy az erre a célra létesült túrablogomon LJ végül egy totál OFFtroll posztot olvasott el, amit viszont fel kellett rakni.
Szóval ez van, az MK a tegnapi napot szép zéró összegű játékkal zárta: egy tag mínusz, egy plusz. A továbbiakban márkátlan aktivistaként is fogok CM-ezni mindkét városban, meg kerót regisztrálni, egyebezni, de tároló közelébe nem megyek az tutkó.
Egyébként kísérteties a hasonlóság Dova tavaszi CM-es posztjának a fogadtatásával. Ott is volt sértődés, meg nyávogás arra ama felvetésre, miszerint le vagyunk farmolva. :P

Éljen a könnyűlovasság!

64
dova képe

RE: gaze cs, 2010-10-14

RE: gaze cs, 2010-10-14 08:47

"itt utána kell menni NEKED, más nem tudja, nem fogja az ember szájába adni a falatot."

Hülyeségeket azért ne irkáljál!

Ha jól gondolom, a cél továbbra is egy tömeg bázisú érdekvédelmi szervezet kialakítása.

Ezzel a mentalitásoddal nem igen fog sikerülni tömegeket elérni. Illetve, nem hogy nem is akarod elérni őket, de inkább azt várod, hogy ők menjenek utána a nagy ismeretlen lehetőségnek.

Nem gondolod, hogy vicces elvárás amit szajkózol?

--------Dova--------
elvetemült bűnöző
Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!

65
gaze képe

miért lenne hülyeség hogy

miért lenne hülyeség hogy az emberek maguktól kezdjenek el aktivizálódni?

a tömegek elérése teljesen független ettől, kevered itt a kommunikációt a bevonással. a bevonás pedig a lehetőség megadása, nem a mások helyett elvégzett munka. én is tudom verni a cipőmmel az asztalt, hogy legyen jobb - mér nem lett jobb.

és igen, ha valakinek valami gondja van a szervezettel aminek része, akkor az elvárható tőle, hogy utána menjen a problémáknak és nem egy public fórumon kezdjen el arról, hogy nem kapott szalámis zsemlét amikor elment önkénteskedni.
mert egész egyszerűen ennek nem itt van a helye, és nem ez a leghatékonyabb módja. ez így csak mónika show.

a tónust meg nem jegyzem meg, én is így hathatok másokra.

66
dova képe

Ez utóbbival én is

Ez utóbbival én is egyetértek.
Ezt írtam a levlistánkon kedveseimnek:
"Mielőtt elkezdenénk az MK-t szapulni, célszerű feltenni magunknak kérdéseket.
Pl. Kértünk-e a központtól segítséget? Bevontuk-e megfelelő mód? Tájékoztattuk-e? Ha bármelyikre nem a válasz, akkor?
Miért is panaszkodunk?
Tudom, bennem is van düh, egy-egy szerencsétlen megmozdulás, no meg a Büdipest centrikusság megmásíthatatlansága miatt, de mi sem vagyunk szentek.

Ha nem tetszik, ami most van, akkor tenni kell valami mást. pl. megjelenni az MK miattunk vasárnapra szervezett közgyűlésén és elmondani azt.
Engem pl. meghallgattak."

és még...

"Ja és még mielőtt azt hinnétek, hogy az MK mellett korteskedek. Nem így van!
Teljesen igaz, lehetne sokkal jobban is csinálni amit tesznek, de csinálni kellene. Egyelőre nekik/nekünk ennyire futja.
Ha többen lennénk, nagyobb támogatottsággal, bizonyosan nagyobb szinergia alakulhatna ki, amikor az 1+1≠2, hanem jóval több.
(Csak gondoljatok bele! Alig párszáz/pártíz ember elérte, hogy januártól megváltozzon a KRESZ, egy igen erős gépjárműves szakma nyomása ellenére is.)

Amíg ezt nem tesszük, nem tesszük jobban, addig szerintem igen kétes alapunk van bárkit is kritizálni azért amit legalább megtesz/megtesznek."

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

67
aron képe

miért nem nő a szegedi

miért nem nő a szegedi taglétszám?
ez nem támadás, tökre érdekel, azért kérdem.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

68
dova képe

Egyszerűen azért, mert nem

Egyszerűen azért, mert nem toborozzuk. :(

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

69
aron képe

hát pedig a büdipest

hát pedig a büdipest centrikusság ellen hatásos lenne..

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

70
CsImre képe

Ezt kétlem. Amúgy a tag,

Ezt kétlem. Amúgy a tag, vagy az aktivista toborzásra gondolsz? Nem mindegy.

CSI

71
aron képe

nem, tényleg nem mindegy. a

nem, tényleg nem mindegy.
a sok tag kell a súly miatt és azért hogy a klub önfenntartó legyen. nyilván nem akar mindenki aktivista lenni, de ha már, akkor könnyebben is ugrasztható. de a nagy tömeg felé a populáris kommunikáció és a jó szolgáltatások a nyerők sztem.
aktivisták pedig most mondjam, hogy miért jönnek jól?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

72
dova képe

Teljesen igazad van. Nem is

Teljesen igazad van.
Nem is rossz ötlet.
Csak aztán győzzetek lejárni a közgyűlésekre! :))))

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

73
dova képe

"kevered itt a

"kevered itt a kommunikációt a bevonással"

Te pedig szétválasztod, mintha nem is egy folyamat részei lennének, pedig azok ám!
...és csak a kommunikáció után tudsz bárkit is bevonni.
Márpedig, ha az előző hiányzik vagy hiányos, akkor tuti, hogy az utóbbi sem valósul meg.

Ha a leendő vagy meglévő tag felé az az elvárás, hogy maga járjon utána dolgoknak (mert hogy ezt szajkózod), akkor azzal az igencsak hiányos kommunikáció kiegészítését kéred. Ebből így sosem lesz bevonódás.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

74
CsImre képe

Abban talán egyetértünk,

Abban talán egyetértünk, hogy annak, hogy valaki utánajárjon a dolgoknak, aktív legyen, stb, nem feltétele, hogy MK tag legyen.

Számomra az is evidens, hogy aki az MK-ba belép, korántsem biztos, hogy aktivista, lehet, hogy csak éppen haszonélvezője akar lenni a tagságának. Az Autósklub Kiskunfütykösábrányban lakó tagjai sem járnak testületileg kanyarodó sávot lobbizni, csak mert tagok. Tehát nem igaz az, hogy a tag van a klubért, hanem a klub van a tagért. Más kérdés, hogy némelyek aktívan tevékenykednek, és ebből lesz a klub lényege, de ha tömegszervezet lesz az MK, az ilyen aktív tagok száma elenyésző lesz, és ez lesz az üdvös.

Kommunikálni pedig az aktív magnak kell egymás között, a klubtagok felé, és a külvilág felé is.

Az meg, hogy itt kerül kitárgyalásra valami, tünete annak, hogy a belső kommunikáció nem működik jól.

CSI

75
aron képe

mezei aktivista honnan kap

mezei aktivista honnan kap tapasztalatot, tanácsot, szakmai megalapozottságot és mondjuk azért egy elég fasza fejlécet leveléhez máshonnan?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

76
gaze képe

nem elvárás, de ha valami

nem elvárás, de ha valami IGAZÁN fontos és érdekel, akkor nem a monitor előtt puffogok hanem keresem a drótot, hogyan tudok változtatni, mert csak az egyenlőségjel végén lévő érték a lényeges, nem az hogy miért nem.
ez persze megemeli a küszöböt amit az aktivizmus megkíván. de ettől lesz erős a gerinc.

77
aron képe

én azt nem értem ebben a

én azt nem értem ebben a hozzáállásban, hogy tényleg mit nevezel minimumnak, kiindulási alapnak?
5 éve megy ez a dolog, 5 év alatt kurva nagy dolgokat sikerült meglépni, elég körbenézni. de az olyan évezredes dolgokat, mint a korrupció, a fafejűség, az évtizedes beágyazottságok, leosztások, leszarások, és szimpla szakmai szűklátókörűség, miért kéne, hogy egy szűk mag máris eltörölte volna? nem hiszem el.

ekkora tömeggel.. mekkora tömeggel? milyen tömeggel? '48-ban, '56-ban mekkora tömeg volt és mire ment? (ebbe ne menjünk bele, csak összevetésképpen)

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

78
SzCiklon képe

János, itt és most nem

János, itt és most nem kezdek vitatkozni a Bebiciklizés kézikönyvön. Az én feladatom két fejezet megírása volt, azt megtettem, illetve az én feladatom a bebiciklizéseken az oktatás, majdnem minden alkalommal ott vagyok. A kész plakátot pl. nem használhatja a Belvár, pedig szeretné.

Ha figyelmesen elolvasod a posztot, az embereknek szerintem nem az a baja, hogy keveset dolgozol, hanem úgy érzik, hogy sokszor felesleges projektekre mennek el energiák.

És most lehet, hogy meg fogsz sértődni, de szerintem egy ilyen posztra válaszolni legalább olyan fontos, mint a Vöröskereszttel kapcsolatot építeni (mi köze van a Vöröskeresztnek a bringázáshoz?).

79
atomboy képe

LJ, tomor kerdes lesz: a

LJ, tomor kerdes lesz: a felsoroltak mind megelozi a kerekparosok biztonsagat? (Bebiciklizes kiveve)

Szegeden hiaba gyoztunk meg az onkormanyzat kepviseloivel, megsem ugy alakitottak ki, ahogy igertek, rendszeresen felrugjak a szegedi alapszervezettel kotott megallapodast.

Az MK orszagos testuletetol azert elvartam volna, hogy kozben igyekszik vagy betiltatatni a a varoson beluli kerekparutak letrehozasat vagy folytatni a tavaly elkezdett KRESZ modositashoz valo ragaszkodast ezek kotelezosegenek megszunteteset. Ezzel nemcsak a pesti, de az osszes videki tagszervezetnek konnyebb lett volna a dolga. Nem ertem, az idei ev miert lett ellentetes a tavalyi pozitivummal...

Ja, es a KOHEM rendeletet sem artana frissiteni, ezekre is kell energiat forditani.

Nem tudom megerteni, miert masodlagos a kerekparosok biztonsaga... Amig ez nem teljesul, nem fog tobb ember kerekparra valtani.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

80
gaze képe

azért itt most olyan

azért itt most olyan dolgokat mondasz, mintha számonkérnéd Burkina Faso elnökén, hogy miért nem tiltatja meg az USA-nak a taposóaknák használatát...

"Nem tudom megerteni, miert masodlagos a kerekparosok biztonsaga... Amig ez nem teljesul, nem fog tobb ember kerekparra valtani."

A több kerékpáros nagyobb biztonságot jelent.
Ha CSAK a biztonságos körülmények között bringáztunk volna, akkor a bicajos futárokon kívül ma nem nagyon bicajoznának.
A sok bicajos teremti meg a biztonságos lehetőségeket. (hozzászoknak + több választópolgár érintő kérdés lesz belőle)
Tyúk vagy tojás kérdésében szerintem ez itt most eldönthető kérdés.

81
atomboy képe

Mit er a a sok kerekparos

Mit er a a sok kerekparos altal nyujtott biztonsag, ha kozben gozerovel tiltjak ki a kerekezoket a kozutrol?

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

82
aron képe

mert az MK nem

mert az MK nem döntéshozó, hanem egy civil szervezet, aki ha döngeti az asztalt a hülye szabály meg köhém ellen, azt nem ők fogadják el. ne legyünk már eltévedve! kötelező kikérni a szervezetek véleményét ügyekben, de nem ők döntik el végül mi épül.

(mk nem engedte a külsőszilágyin a járdagyászt, de ott volt a kmsz gyűrűjében éldegélő vbb, akik viszont aláírták, mert szakmailag nincsenek toppon)

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

83
atomboy képe

Kar, hogy nem sikerult

Kar, hogy nem sikerult megertened.

Az a bajunk, hogy MK-ban nem ugyanolyan intezitassal folytatja a tavaly elkezdett munkat, folytatva a kuzdelmet a kresz modositasert.

Tavaly latvanyos volt az MK munkajuk, elismertem, biztam bennuk, a folytatasban, ezert hosszabbitottam. Most mar erosen gondolkozom, hogy erdemes-e tovabb fizetni, mert latom, hogy a voroskereszt meg helybenveddmeg dolog fontosabb a kerekparosok biztonsaganal. Es ahogy a kommenteloket olvasom, ezzel nem vagyok egyedul.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

84
beked képe

De ez hülyeség! már ne

De ez hülyeség! már ne haragudj. De a KRESZ módosítás, ha jól tudom nem azért indult el mert az MK vagy a biciklisek már annyira akarták. Eldöntötték a nagyok hogy lesz és nagyon nagy szerencse, hogy ebbe egy kerékpáros érdekvédelem is bekapcsolódhatott. Egy csomó javaslat nem lett elfogadva, meg egy jópár igen. Az utolsó pillanatban meg lett változtatva, de az MK volt résen és sikerült még akkor is egy kicsit javítani.
Ennek most vége. Ahogy a már megépült kerékpárutak is megépültek.
Az én véleményem az, hogy a következő módosítást a már meglévő utak eltörlését, vagy javítását, amire nincs úniós forrás már csak akkor lehet elérni, ha a bringás közlekedés tényleg akkora lesz, hogy fontos legyen. Lehet látni hogy az épp épülő dolgok esetében is milyen nehéz elérni hogy az legyen amit szeretnénk.
Én teljesen jónak tartom, hogy amennyire látom, a prioritás a tömegbázis növelése lett. Nem feltétlen az MK-é de a kerékpározásé. Lehet nem szeretni az erre irányuló projekteket, meg talán még azt is lehet igényelni, hogy ne ez legyen, hanem más.
Hogy mik a célok nem látom és ez szerintem is baj. De valahogy én azt hiszem, hogy talán azért is van némileg más, mert jelenleg ez az ami sikeres lehet.
Beke Dávid

85
dova képe

"De ez hülyeség! már ne

"De ez hülyeség! már ne haragudj. De a KRESZ módosítás, ha jól tudom nem azért indult el mert az MK vagy a biciklisek már annyira akarták. Eldöntötték a nagyok hogy lesz és nagyon nagy szerencse, hogy ebbe egy kerékpáros érdekvédelem is bekapcsolódhatott. "

Rosszul tudod!

Az egyik bizottsági tagtól, felkért jogi tanácsadótól hallottam vissza - a sors fintora, hogy ő véd most a kerékpáros büntető ügyemben - hogy a kerékpáros érdekvédők nagyon agresszívak.,

A miért kérdésre azt válaszolta, hogy az előzetes egyeztetések lezárása után már szeptemberben várták, hogy kijön a módosítás. Csak várta, csak vártak, majd amikor októberben rákérdeztem a ~minisztériumnál, akkor derült ki, hogy a kerósok beleköptek a levesükbe és olyan dolgokat erőszakoltak ki, amiknek még nem jött el az ideje.
Nem pont ezekkel a szavakkal mondta, de megdöbbentően, magából kikelve vágta hozzám, miután kiderült hogy kerós aktivista vagyok és az ügyem is ebből adódik.
Hosszabb beszélgetést követően megértette az általunk képviselt "oldalt" és a szkepsziseit félretéve elvállalta az ügyemet.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

86
aron képe

lehet, hogy hülye vagyok,

lehet, hogy hülye vagyok, de most már aztán végképp nem értem.
nem értem milyen biztonság-ideáról beszélsz úgy általánosságban, és szerintem nem tetted helyre mennyi új dolog mit tud hozni. régen bam sem volt, az sem "biztonságtechnikai harcászati bevetés", most akkor ne legyen?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

87
gaze képe

de ezekben az esetekben nem

de ezekben az esetekben nem kicsit szamit a politikai szeljaras.
kepzeld mar el mennyire hatekonyan lehet leulni egy targyaloasztalhoz egy foosztalyvezetovel aki a dontest meghozza ugy, hogy azt sem tudja hogy jovo heten lesz-e meg munkaja vagy kikurjak mert jon az uj kader.
es akkor meg az olyan non-public tenyezokrol nem is beszeltunk, hogy XY kurta a donteshozo csajat titokban, es most hogy megtudta, a donteshoz csak azert is keresztbe tesz XY-nak, ott ahol csak tud, ha az eppen egy jo bringasinfraert kuzdene, akkor abban.
csak ezek sem nem publikus magyarazatok, hogy miert nem, sem nem egy konnyen ertelmezheto szovevenyes halok.
(en pl egy 12 cegbol allo cegcsoportban dolgozom. hat nem mindig a realitasok es az uzleti erdekek hatarozzak meg a torteneseket... es ezt szorozd fel szazzal mondjuk politikaban)

88
dova képe

Biciklis futár Orosházán

Biciklis futár Orosházán vagy Ajkán?

Sajnálatos mennyire nem tudtok elvonatkoztatni Büdipesttől.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

89
CsImre képe

A dilemma nem csak ez. Én,

A dilemma nem csak ez. Én, ha odamegyek egyénként valahova, sajna korántsem biztos, hogy kevesebbet érek el, mintha MK-sként mennék oda.

Lett egy kiherélt együttműködési megállapodás a várossal. Titokban megterveztették egy új városrész feltáró útját, nem szóltak róla, majd elhívtak minket, hogy nézzük meg a kész terveket, mikor már nekiáttaka kivitelezésnek. Ott derült ki, hogy a tervezőnek, akinek már köszönhetünk pár rémséget a városban, halvány gőze nincs a KRESZ-ről, össze-vissza firkálta a burkolati jeleket, teletiltótáblázta a körforgalom kijáratait, és kész. ah, meg tervezett egy néhány méteres biciklisgettót, szembe a város közlekedési koncepciójával. Odamentünk egyeztetni, mint MK, előadtuk az érveinket, a tervező csak makogott, egy értelmes érve nem volt. Majd legszólalt egy valaki, valami vén szaki, hogy a kerékpár nem jármű. aztán úgy tűnt, hogy hatottunk valamit, ma mentem a helyszínre, és semmit. Semmilyen érv nem kellett velünk szemben, hogy az egész folyamatból kihagyjanak. Pedig tudott erről a város vetetése is, mindenki. Most majd lehet sírni a sajtónak, de hiába, tízmillió forintokat nem fognak beleölni, hogy elbontsák, amit műveltek. Tompai kapu útnál volt sajtó, volt képviselő, alpolgármester, volt rendőrség, hatóság, büntetőügy, eredmény: semmi, csak két durva baleset, mindez másfél év alatt.

Ehhez nem kell MK. Ehhez én, CSI is odamehetek, amiként még az MK előtt megtörtént, és véletlenül kilobbiztam egy útaszfaltozást, habár lehet, tévedés volt, de akkor is.

Az együttműködési megállapodással úgy törölhetjük ki a hátsónkat, hogy közben a polgármester 2 nyiltakozatából 3-ban szajkózza az együttműködést a szegediekkel. T. m. 600 aláírás ment, hogy ne legyen a járdán kerékpárút. A koncepcióban is ez van. Azóta km számra jelölték ki őket újonnan, bőséges tiltótábla-alkalmazás mellett, ami törvnytelen, de kit érdekel.

Nekem nincs időm bíróságra járni, sőt, semmire sincs momentán. Lehet, hogy ha egyedül csinálgatnám, vagy néhány helyivel összefogva, akkor se tudnák töbre jutni, de minek így az MK? Mitől juttat előre a szervezet? A mérnöki fedvényterveket is félredobják. Ha meg valakinek személyesen kezdek nyalizni, akkor az már nem azért lesz előrevivő, mert MK-sként nyalizok. A mérnökileg észített fedvényterveket félredobják, az aáírást is, a CM-et is, és még az oszlopramászást is.

Persze lehet azt írni, hogy az lesz a szervezet, amivé tesszük, és hogy én pakoljak bele, de az ember egy idő után kétségek közé kerül: mibe öli az energiáját, és ha már feltétlenü öli, MK-sként kell-e?

CSI
http://szegedbicaj.blog.hu/

90
László János képe

Imi, próbálom

Imi, próbálom megfogalmazni válaszul a Te leveledre, hogy mit tud az Mk adni, tud e egyáltalán.
Arról írsz, hogy nálatok az önkormányzatnál nem ér semmit, hogy MK-ként mész oda. Kár. Van sok olyan önkormányzat, ahol meg előny. Valószínűleg a különbség abban van, hogy az egyik helyen sikerült elhitetni velük, hogy érdemes velünk dolgozni, valahol, például nálatok Szegeden meg nem. Pedig ez ugyanaz az MK.
Ahogy én látom, ott tudunk együttműködni, ahol a szakmai kompetenciánkat sikerült megmutatni. Magyarul, ahol azt látják, hogy a tiltakozás és erő felmutatás mellett értünk annyira egy konkrét kérdéshez, hogy NEKIK megéri velünk dolgozni. És ott nem alakult ki a sok próbálkozás ellenére partnerség, ahol ezt nem sikerült elhitetni.
Szerintem az MK nem egy iroda, hanem egy csomó ember közös működése. Olyan nem nagyon van, hogy ül Pesten az irodában 4--5 ember, és ők a kerékpáros érdekvédők. A 4-5 ember összegyűjt egy csomó tudást, amit pl. Ti Szegeden is használni tudtok. Meg azt dolgoztuk ki, hogy mára van egy kis tekintélyünk, szakmai meg politikai körökben. (ez utóbbit persze mindig újra kell építeni).
A többi dologra igyekszem este reagálni

László János
www.kerekparosklub.hu

91
CsImre képe

Értelek János, de azt

Értelek János, de azt azért nem mondhatjuk, hogy nem dogozunk velük együtt. Rendre megkeresnek, mi is őket. Javaslat is készül. Számlálás készül. Fedvényterv készül. Látványterv készül. Az irodán megveregetik a vállunkat, hogy milyen jó látványtervek vannak. Aztán jön egy dilettáns szájaló, és mindennek lőttek, mert félretehetőek vagyunk. Azt mondja, hogy amit mondunk, az nem biztonságos, és kész, ez nyert. Ha elmondod 20x, hogy miért mégis, nem számít. Persze vannak sikerek, de annak tekinthető-e, ha egy általános iskola kapujából elbontanak egy bicikliutat, ami 3 nappal előtte készült el, és utána a biciklisek nagyrészt a járdán megy tovább a gyerekek közt?

Most választások voltak, mások a képviselők, a város vezetési struktúrája változik, ezért most mé kivárok, hogy mi lesz, reménykedjünk, hogy a választások előtti figyelem és lelkesedés irányunkban megmarad.

Amúgy tisztelem és becsülöm a munkátokat ott Bp-n, minden MK ostorozással magamat is ostorozom kicsit.

CSI

92
gaze képe

hát, akkor a megoldás

hát, akkor a megoldás bizonyára a kötél lesz a végén...

nem igazán látom, hogy itt hol van az MK "hiányossága".
ebből nekem az jön le hogy ha itt Nelson Mandela vagy az ENSZ főtitkár jött volna szólni, hogy szar az infra, akkor is ez lett volna, mert a sódert már bekeverte a haver vállalkozó, nincs mit tenni, és egyébként is mit kérdőjelezitek meg a főúristen tervezőt.
igen, amig az mk egy ezerfos szervezet addig az mk-s fejlec egy pitlak szervezetkent fog megjelennia döntéshozó előtt. ha 100.000 fős klubtagság lenne, akkor meg már a vörös szőnyeget is lerakták volna az egyeztetés előtt.

93
aron képe

mondjuk ha a helyi szervek,

mondjuk ha a helyi szervek, pl. szegedi is toboroz tagokat, akkor még erősebb, még többfelé oszthatók a feladatok, jobb az aktivizmus...

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

94
sirdavE képe

Szeged MK van tízen.

Szeged MK van tízen. Ellenben nem tapasztaljuk az MK által hozzáadott értéket. Szóval a dolog nem pusztán a létszámról szól.
Szegeden egy Radical Mass 5-800 főt mozgat meg, a népelemek 9%-a közlekedik keróval, ehhez arányosítva a 10 nem kevés.

Éljen a könnyűlovasság!

95
CsImre képe

És mire föl toborozzak

És mire föl toborozzak tagot? Mint mondjak nekik? Ha rajtam múlik, nem épül bicikliút? Nem nyerő. Hivatkozzak rá, hogy szolgáltatásokat kap? Igen, kap, de nem biztos, hogy kell neki ennyiért, nem tagja semmilyen egyesületnek, nem is akar, azt se tudja, mi az, hogy tagnak lenni valahol. Felelősségbiztosítás klassz dolog, de egy évig nem okoz bajt, és szükségtelennek fogja érezni. Még ingatlanjukra sem kötnek sokan biztosítást, ha nem kötelező… Csábítsam azzal, hogy gyere, fizesd be magad, hogy aztán grátisz lelkesedhess velünk? Ájh, ez azért nem megy… ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem örülnék, ha lenne egy nagy taglétszámú szervezet, csak dilemmákat sorolok, amiket látok. Mi, akik aktívan el tudnánk menni 1-1 igen fontos egyeztetésre, vagyunk 3-an. Még a kicsiny tagságból sem mindenki vevő rá, mert nem vágyik rá, nem olyan a habitusa. Egy valaki már búcsút intett az egyeztetéseknek, mondván nincs értelme. Az egyeztetések munkaidőben vannak, ha mégsem, akkor e három emberből kell legalább 1-nek ráérnie valamikor. Nem könnyű. És nincs ember. Tudják, hogy vagyunk, de nem jönnek. CM-en ott vannak, isznak teát, örvendeznek, és mi is örvendezünk, hogy ők örvendeznek, de aztán eltűnnek. Ezt megváltoztatni iszonyat munka, és idő, a kimenetele pedig kétséges. Nem vagyok ügynöktípus ugyanis. János ezt tudja, mert múltkor küldött minket mágnest rakosgatni, de nem akarózott nagyon. Jah, az volt az apropó, hogy autószalont csináltak a város főterére autómentes napon. Stílus és elegancia. :D

CSI

96
sirdavE képe

"vásároljál helyben

"vásároljál helyben termelt autót" :P

97
Kuku képe

"És mire föl toborozzak

"És mire föl toborozzak tagot? Mint mondjak nekik? Ha rajtam múlik, nem épül bicikliút?"

Hát nem azonnal, de meg lehet értetni az emberekkel. Budapesten már sokan kezdik érteni, de még csak a kisebbség. Ez 5 év volt, beleértve azt is amíg mi magunk megértettük. :)

Kürti Gábor, Újpest

98
mcysh képe

Két dolog jut eszembe: 1.

Két dolog jut eszembe:
1. Lépjetek be az MK-ba, mert ha több tagja lesz, akkor az érdekérvényesítő képessége is megtöbbszöröződik.
2. Lépjetek be az MK-ba, mert belülről sokkal hatékonyabban lehet bírálni.
===
bácsi a biciklin

99
SzCiklon képe

(Aktív)MK tag írta a

(Aktív)MK tag írta a posztot.
(Aktív) MK tag bírál.
Mi itt a baj?

100
toreki képe

Az 1000 tagból 50 volt ott

Az 1000 tagból 50 volt ott az utolsó közgyűlésen. Ez a baj. Ha azt akarjuk, hogy házon belül másként menjenek a dolgok, akkor nyomást kell gyakorolni a vezetésre. El kell fogadtatni, hogy a tagság más preferenciákat állított fel. De 50 fővel nem megy. Ehhez folyamatos szakmai vita kell, amire ez a fórum jó lenne, ha mindkét oldal tudna elég időt szánni rá (és nem menne át anyázásba, és durcába).

A fenti problémákra nem tudom, milyen reakciója volt az irodának, de én ezt tenném: 1. azonnali levél az érintett önkormányzatnak, illetékesnek. 2. ha 1-2 héten belül nem történik reagálás, akkor listára fel, és mehet az e-mail dömping az érintetteknek (cc-ben egy mk-s e-mail cím). Ehhez még MK tagnak sem kell lenni. 3. Számonkérés a médián keresztül, ahol már azt is jelezhetnénk, mennyien támogatták a javaslatot.

Így együtt tud működni az iroda és a támogató tagság is, kívülről pedig látszik, hogy nemcsak Jánosnak jár a szája, hanem mind ugyanazt akarjuk. Nem kell hetekig küzdeni, tárgyalgatni droidokkal.

101
vaandor képe

"Ehhez folyamatos szakmai

"Ehhez folyamatos szakmai vita kell, amire ez a fórum jó lenne, ha mindkét oldal tudna elég időt szánni rá"

Vagy például egy fórum az új MK-honlapon... Ja, nincs új MK-honlap. Ja, nem is lesz rajta fórum, mert "dumálgatni a facebook-on tessék".

Sajnos nem valami vadonatúj probléma a belső kommunikáció hiánya...

- - - - -
"Riding a bike is like doing a dance; words are rarely spoken but much is said."

102
toreki képe

Dumálgatni tényleg a fb-n

Dumálgatni tényleg a fb-n kell. Szakmai vitára levlista kell. Mint a területi csoportoké, de ez az iroda és a tagok közötti lista lenne.

103
aron képe

aha, 1000 ember megírja a

aha, 1000 ember megírja a maga módján, a maga tudásával, hogy kéremszépen én akarok a külsőszilágyira bringagyászt. aztán majd befut 1001 levél lj-hez ő meg válaszolgat.

milyen két oldal? egy odlal van.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

104
toreki képe

Szakmai vitába nem fog 1000

Szakmai vitába nem fog 1000 tag beszállni. Én el tudom képzelni, hogy a most működő tsz-iroda levelezés bővülne, és a szakmai vita első körben "lakossági fórumra" kerülne a tsz-ek levlistáin.

Ha egy oldal van, akkor a másik oldalt kell erősíteni.

105
gazember képe

"Az 1000 tagból 50 volt ott

"Az 1000 tagból 50 volt ott az utolsó közgyűlésen. Ez a baj. "

Bocsi, de első a "párduc-lány" X-D.
Legközelebb nem hagyom magam. ;-)

Egyébként: szerintem is, ha utána nézünk, akkor lehet látni az MK erőfeszítéseit, talán az új honlapon áttekinthetőbbek lesznek az aktuális project-ek. Szerintem is azt kellene néznünk, hogy mi mit tehetünk a kerékpározásért.
Pl szerénységem: képtelen vagyok rávenni magam, hogy megalakítsuk a Budakeszi szervezetet ... mert félek, hogy létrehozás után nem lenne rá elég időm. VAGY: felújították a Budakeszi út egy kisebb részét és mégsem kopogtattam sehol, hogy milyen módon kerülhetne oda fel egy sárga csík.
Még az MK-hoz sem mentem el, hogy ilyenkor mi a teendő. Persze ez rám vonatkozik és tudom, hogy sok önkéntes van, akik időt és munkát áldozva segítik az MK munkáját. Azonban sajnos egyelőre a magamfajta "csendben tekerek" vannak többen.
Az arányok sztem (kb.): 100 bringásból 10 MK tag és 1/2 aktív önkéntes. Ha ezeken az arányokon tudnánk változtatni, akkor az észrevehető változásokat tudna hozni. .... Hát ez elég rövidre sikerült.

...............................

Budakeszi - Kálvin tér Expressz

106
Kuku képe

Ha kritizálsz valamit, adj

Ha kritizálsz valamit, adj jogot az első körös durcára is, sőt ha kritikát fogalmazol meg, eleve számíts rá. Ha nem viszonzod és konstruktív maradsz, nagyon kevés ember marad durcás.
Szerintem az MK csapat nagyon lelkes és nagyon sokat dolgozik. Ebből az alapállásból nagyon könnyű durcásnak lenni ha kritika ér. Akkor is ha van közte jogos.

Kürti Gábor, Újpest

107
aron képe

hát nekem a 10percbringa

hát nekem a 10percbringa név és az avatar nem sokat mond, de úgy tűnik 10percbringa annyira mégsem aktív, hogy ott ül, ahol forró a kása...

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

108
gaze képe

Nu, akkor ha már ilyen jól

Nu, akkor ha már ilyen jól meg lett mondva, hogy mit és hogy kéne, akkor nem is lesz itt semmi gond, Tizpercbringa meg is fogja oldani azt a sok-sok mindent, amit a többi kerékpáros szervezet - úgy tűnik - nem volt képes.

az hogy az 5 évvel ezelőtti állapotokhoz képest most kánaán van, az bagatell apróság, ne is foglalkozzunk vele, hiszen épülnek szar infrák, fujj, és ne tekintsünk úgy erre, mint egy evolúciós folyamatra ahol ki kell alakulnia annak a atársadalmi immunrendszernek ami közösen felháborodik ezeken, várjuk azt, hogy egyik napról a másikra lezajlik egy olyan folyamat ami koppenhágában mondjuk 40 évig zajlott.

109
CsImre képe

"5 évvel ezelőtti

"5 évvel ezelőtti állapotokhoz képest most kánaán van"

Budapesten lehet, ehhez nem értek, nem sokszor járok arra. A post drámai része nem csak az volt, hogy nem javul eléggé a helyzet, hanem hogy a biciklizés óriási csapásokat szenved el az ország sok helyén forintmilliárdokból, több évtizedes kihatással, és nem úgy néz ki, hogy bármilyen erő lenne, ami ezt a tendenciát meg tudja fordítani.

És sok helyen nincsenek olyanok, akik akár egyetlen napot is az ÜGYnek tudnának szentelni, mert meg kell élniük valamiből, viszont tennének az ügyért, és tettek is rengeteget, csak éppen látszatja nincs. Bennük vagy feszültség gyűlik, amit levezetnek valahogy, mint Dova, aki felmászott a villanyoszlopra, vagy ötletelni kezdenek megoldást keresvén, mint a post szerzője, és van, aki hagyja az egészet a francba. Ilyen még kevés van, de a dollárárveréses játék itt is érvényesül, és ez intő jel lehetne.

CSI

110
gaze képe

ezt a budapest-videk vonalat

ezt a budapest-videk vonalat valahol mar megtargyaltuk: az van, hogy BP-n beindultak a dolgok, ez pedig orszagosan elindit hullamokat, amelyik hullamok elerik a videki varosok azon varosepiteszeit, bizottsgait, ugyosztalyait, amelyikek evtizedeken keresztul teljesen termeszetesnek vettek a kerekparoskozelekdest, es most a hullamok miatt meg vannak billentve: valamit csinalniuk kell. de mivel termeszetes volt szamukra a bringazas, ezert nem is forditottak kulonosebb figyelmet ra, nincs szaktudasuk hozza. viszont valamit csinalni kell.
es ilyenkor jonnek a szar infrak.
aztan a hazai kozigazgatasi urambatyam-paternalista gyakorlat szerint barki aki kritikaval merne illetni a szaktudas hianyaban megtervezett bizbaszokat, az egybol ellenseg es elzarkozas. (meg mert idehaza olyan nincs hogy valaki hibat kovet el egyszer, vagy valamirol nem volt eppen helyes amit gondolt, nem, idehaza egy hiba = az egesz addigi es jovobeni munkassaga egy szar, egy luzer az egesz ember, stb. tehat nem letezik olyan, hogy korrigalas, a hiba kijavitasa, a tevedes elismerese. es ez egy olyan spiralba lok, hogy amikor mar egyet is ertenel a kritikat megfogalmazoval, akkor sem teheted mert az a te sajat megsemmisulesedhez vezetne. tehat csakazertsem.)
az ilyen terko-parolin mutyilobbikat nem emlitem, mert azok aztan vegkepp nem a kerekparos szervezetekre tartoznak.

en ezt igy latom.

de amig a lakossag 98%-a magasrol leszarja azt is, hogy epul-e atomreaktor az otthona mellett, addig a kerekparut ellen sem nagyon varhatoak tomegek...

111
CsImre képe

Van egy tervező, aki

Van egy tervező, aki épeszű infrát tervez. Van, aki nem. Utóbbi sokat tervez, előbbi keveset, legalábbis biciklis infrát. Pályáztatják, az olcsó nyer. De még van városüzemeltetés, ami belepofázik, van még közgyűlési bizottság, ami beleszól, és van egy EU, ami adja a pénzt kontroll nélkül. Biztos, hogy Bp-ről indulnak ezek a hullámok? Kerós nyom, fonódó sáv előbb volt Szegeden, mint Bp-n. A kerékpárosokért való jószándékról meg nem vagyok meggyőződve. Kilóg a lóláb, a cél a biciklisek eltüntetése a közlekedésből, amihez a biciklisek nagyrésze asszisztál. De hogy akar az MK tömegbázist csinálni, ha a tömeg a bicikliútért rajong, az MK meg ellene küzd?

CSI

112
gaze képe

aza hullam indul innen, hogy

aza hullam indul innen, hogy valamit csinalni kell. ha a fovarosban nem izgulna igy ra a media a bringara (ami kulfoldrol gyuruzik be a go-green dologgal) akkor szegeden ugyanolyan remekul ellenenek az allovizben a tervezok is, mint ahogy eddig 20-40-60 evig.
csak most jon itt a buzeralas, hogy valamit csinalni kell...

persze, hogy az eltuntetesuk a cel, mert az arcok csepet sem foglalkoztak a bringazas evoluciojaval, nem egy progressziv vonalat kepviselnek amit tanulmanyok, konyvek, konferenciakon tanultak, szivtak magukba.
ez egy ut, aminek vannak szakaszai. van aki el tudja jatszani a bonyolult dallamot a gitaron, van akinek meg csak egy akkord (vagy mi) megy.
tanulasi folyamat.

fokuszcsoporton en is majdnem atmentem az uvegen amikor hallottam, hogy elo bringas emberek szolalnak fel a szeparalt kerekpar ut MELLETT! persze hogy azt epitik a donteshozok (meg azt meg epiteni is kell, nincs vele gond. a savnal meg egybol menne az autos para)
ezeket a bringasokat meg kell tanitani. ez egy getzi hosszu folyamat.
ahogy Kuku fogalmazott: most van egy nagy kancso (bringazas) amibe a CM meg a fejlodes beletoltott egy pohar vizet. de meg rengeteg vizet kell bele tolteni ahhoz hogy lathato legyen, hogy viz van a kancsoban.

nem tudom ez meg az ertelmezheto tartomanyban van.. megertem ha kicsit szurrealissa valtam itt a vegere...

113
László János képe

Mit csinálunk? A

Mit csinálunk? A kerékpárút ellen küzdünk? Ez biztos? Én úgy tudom, hogy azért küzdünk, hogy mindenhova az oda éppen megfelelő és szükséges infra kerüljön.

László János
www.kerekparosklub.hu

114
CsImre képe

Leegyszerűsítettem.

Leegyszerűsítettem. Sokaknak ennyi jön le. Valaki odajön, hogy az milyen bicikliút már az út közepén, én meg mondjam el 10 másodperc alatt, hogy miért nem bicikliút az, hanem sáv, és biztonságosabb, meg jobb városon belül… aztán másnap megírja az újság, hogy kétirányú lett egy utca a bicikliseknek, és le van írva a cikkben 20x, hogy kerékpárút a kerékpáros nyomra. Ezért nyomatjuk szegedbicajon a kis színes, rövid és tömör magyarázatokat, hátha azt elolvassák, miközben éjszakába nyúlóan féjszbúkoznak :-)

CSI

115
aron képe

figyelj Imi, én nagyon nem

figyelj Imi, én nagyon nem látok bele az alföldi dolgokba, de van egy olyan érzésem, hogy akik ott bicajoznak nem gondolják magukról, hogy kerékpárosok, hanem közlekednek ahogy éppen jól esik. ha szarrá teszik nekik a bringázást + autó mint státuszszimbólum, akkor nem fognak bicajozni. ennyi. lázadni meg annyira sem.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

116
CsImre képe

Kicsit más ez Békésen,

Kicsit más ez Békésen, és más Szegeden. Alföldi város mindkettő, biciklis hagyományokkal, de míg Békésen a biciklisek aránya kb. 70% (és szerintem csökkenőben), addig Szegeden 9. (van az már szerintem 10 is). Ugyanakkor Szegeden például 2002-ben még állítólag 3% tekert csak, ki is emelték, hogy egy alföldi városhoz képest furcsán kevés. Tehát a kultúra újjáéledőben, de sok az egyetemista is. Igazándiból Szegedet valahol egy világváros és egy hagyományos kis poros alföldi városka közé tenném, ahol azért több a biciklis, mint egy nulláról építkező reneszánszát élő nagyvárosban, de jóval kevesebb, mint egy sztereotípiákban élő alföldi városban, a biciklisek egy része csak közlekedik, egy másik része viszont biciklizik, és ennek tudatában van, ha nem magától, akkor a sajtó, a városvezetés, és a többi közlekedő érezteti velük.

CSI

117
sirdavE képe

Hát Imi, az eddig

Hát Imi, az eddig elhangzott reakciók alapján úgy néz ki, az MK ténylegesen BP agglomerációs határaiig működik, "odakint" meg csak a tagdíjat fizető és munkára befogható népelemek bicikliznek.
Egy éve bukkant fel először ez a gondolat, amikor SZIN-en Jánosék arról vitatkoztak, miért nem lehet Pesten kerózni. Persze érdekes felvetés, de lemenni Szegedre azon vitázni, hogy miért nem jó Pesten és közben a "helyben termelődött" problémák terítékre se kerülnek?! Hümmm....
Éljen a könnyűlovasság!

118
aron képe

na jól van ez már tényleg

na jól van ez már tényleg a rosszindulat határait feszegeti nálam...
igen, az mk a cm és mindezek Pestről indultak, ez gond? az, hogy vidéken nem csatlakoznak annyira az itteniek hibája? tudod egyáltalán hány vidéki probléma forog a szakmai csoportokban? vagy elolvastad egyáltalán virág itteni hsz-át meg a többi mk honlapi beszámolót győri ingázásukról?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

119
gaze képe

én abszolút nem a

én abszolút nem a hivatalos MK álláspontot képviselem és nem akarok fogadatlan prókátor lenni nekik, de ez a fajta picsogás már egy kicsit sok.
Te, szerintem neked nem biztos, hogy MK tagnak kell lenned, mert olyan irreális és képtelen elvárásaid vannak amit az MK tagság egész egyszerűen nem fog tudni kielégíteni, így csak egy permanens frusztrációs spirálba hergeled bele magad, új ellenségképeket találva.
Ha valami csinálni akarsz, akkor csináld magad miatt, minden más ezen felül csak ajándék.
Ha nem akarsz tagdíjat fizetni az mk-nak akkor ne fizess neki, de ezt már nekem, kívülről rossz nézni, hogy itt X forintért a világmegváltást akarod számonkérni.

120
László János képe

Akkor ezt is pontosítom,

Akkor ezt is pontosítom, hátha a tények azért hatnak:a "Jánosék" ebben az esetben azt jelentette, hogy volt egy zöld rész, ahova a Novák Péter meghívott beszélgetni, és persze én arra válaszolok, amit kérdezett, kérdeznek. Ha Te ott voltál, símán felvethettél volna más témát. Én, mint vendég ezt kevésbé tehettem volna meg

László János
www.kerekparosklub.hu

121
Kuku képe

Jaj

Jaj anyám.

Kürti Gábor, Újpest

122
toreki képe

Oktatás, oktatás,

Oktatás, oktatás, oktatás. Ha a CM-en résztvevők 10%-a megérti, hogy miért nem jó a szeparált infra, akkor Bp-n már rendben vagyunk. Ha Szegeden a 800 CM-es résztvevőnek hangosbeszélőn beszélsz 2 percet erről, megint lesz 80, aki megérti. Csak így, szép lassan lehet elfogadtatni a jó megoldásokat. Aztán ez terjed magától...

Amikor én belecsöppentem ebbe az egészbe, nekiálltam elolvasni a szakirodalmat. De ezt nem várhatod el a tömegektől. Nekik 2-3 jól érthető mondat kell érvekkel. ("Emlékeztek, Józsi bácsit is elcsapták a hiper-szuper új kereszteződésben. Na ezért tudjuk mi jobban, mi kell a bringásoknak.") Ezt az iroda nem tudja megtenni, hacsak nem hívjátok le Jánost a CM-re.

123
sagan képe

Most nem kánaán van,hanem

Most nem kánaán van,hanem csak több bringás Budapesten,ami elsősorban a CM hatása.
Vidéken viszont romlott a helyzet, a közlekedők jelentős részét terelik le a Közutakról közpénzen.
A rossz infrák pedig pont azért lettek felsorolva,mert tudjuk,hogy rossz,tiltakozunk ellene,javasolunk olcsóbb, jobb megoldásokat aztán végül megépül a rossz infra. Tehát miért épül ilyen,miért nem tudjuk legalább megakadályozni? Tudsz erre válaszolni?
Mivel számos példa van előttünk pont ezért nem kellene nekünk is 40 évig szenvednünk.
Az az alapfelvetésem,hogy az egyén nem tud hatékonyan érdeket érvényesíteni,ezért összetömörül és szervezett formában teszi (munkavállaló-szakszervezet reláció). Viszont ha azt látom,hogy szervezett formában sem megy, akkor minek fizessek tagdíjat.
A Thököly utas posztomra ennyi reakció jött
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20100914/mar-nem-tilos-tevevel-beha...
Nem látom,hogy az üggyel bármely kerékpáros szervezet foglalkozna,hogy a megoldásban segítségemet kérné. Egyénileg persze írhatnék a hivatalba (azt sem tudom ilyen ügyekben ki az illetékes),de ez egy ember panasza maradna és nem hiszek benne,hogy bármit el tudnék vele érni.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

124
Csinszka képe

Na, nem vagyok

Na, nem vagyok időmilliomos, sem különösebben kreatív, de én hiszek az egyéni érdek-érvényesítésben, csak jó sokan kell hogy ugyanazt akarják. ^^

kozlekedes@budapest.hu

Ha mindenki, aki itt válaszolgatott elküld egy emailt a fenti emailcímre teszem azt csak annyival "Kérjük a tábla eltávolítását, hogy szabályosan közlekedhessünk" -és a link a fotóról- plusz aláírás, akkor akár még el is érhetünk valamit. Szervezet nélkül. Hagyjuk a Vöröskeresztet nyüzsögni (ja bocs MK :D)

Btw az emailcím kikeresése 5 perc volt, nem biztos hogy a megfelelő cím, de ha tömegben szórunk leveleket valakihez csak eljut. Én elküldtem a levelet.
Piros Csepel, ennyi mindent elmond róla :)

125
Kuku képe

Csinálsz egy bejegyzést

Csinálsz egy bejegyzést erről?

Kürti Gábor, Újpest

126
Szter képe

Pont ezt akartam kérni,

Pont ezt akartam kérni, hogy ossza meg velünk is a szöveget és akkor már indul is az e-mail kampány! Mi sem egyszerűbb.

Csinszka nagy vagy!!! :)
Várjuk a külön bejegyzést és instrukciókat, hogy mit-hova kell küldeni. Hátha!

Nagyon köszi!
E*

127
Csinszka képe

Bocsesz bringáztam aztán

Bocsesz bringáztam aztán csak most értem haza. Az én emailem nem így szólt, az kicsit felületes lett, de most összedobok vmi hatékonyat.

"Tisztelt Illetékes

Kérjük a link alatt található tábla eltávolítását, hogy szabályosan közlekedhessünk, így ugyanis sem az úttesten, sem a járdán nem haladhatunk a tiltás miatt. A kérdéses tábla a Thököly úton található.

http://picasaweb.google.hu/10percbringa/MarNemTilosTevevelBehajtaniAThok...

Üdvözlettel: Závodi Csinszka
kerékpáros"

Valahogy így, persze aki tudja a tábla pontos helyét lásd xy sarok az beírhatja, én nem tudom és lusta voltam megnézni ^^

A cím ahova lehet küldeni kozlekedes@budapest.hu
(elvileg a fővárosi önkormányzat közlekedésügyi emailcíme, gyakorlatilag majd kiderül :D)

-----------------------------------------------
Piros Csepel, ennyi mindent elmond róla :)

128
gaze képe

"Most nem kánaán van,hanem

"Most nem kánaán van,hanem csak több bringás Budapesten,ami elsősorban a CM hatása."

'csak több a bringás' jaaa, ez nem eredmény? akkro tényleg nincs itt semmi, süllyed ahajó, apokalipszis.
A CM adja a lendületet, az MK meg a pályát amin haladhat a hullám. CM nélkül nincs MK, de MK nélkül pedig nincs hétköznapi bicajozás, nincs BAM pl, amire még Juli néni is nevez piripócsról.

"Vidéken viszont romlott a helyzet, a közlekedők jelentős részét terelik le a Közutakról közpénzen."
Erről lásd fent CSImrének adott válaszom.

"A rossz infrák pedig pont azért lettek felsorolva,mert tudjuk,hogy rossz,tiltakozunk ellene,javasolunk olcsóbb, jobb megoldásokat aztán végül megépül a rossz infra. Tehát miért épül ilyen,miért nem tudjuk legalább megakadályozni? Tudsz erre válaszolni?"
Itt most kajak olyan dolgokat kérsz számon az MK-n (is) (bár láthatóan rájuk koncentrálsz, de felteszem azért mert azt ismered belülről) amik tökre nem az MK hatáskörei.
Érted, Mo-n ilyen a társadalom, nincs igazán (tüörténelmi) hagyománya a civil életnek, a polgárságnak, stb. Nem csak hogy a szar bringainfrákért nem állnak ki, de még a veszélyes zagytározók, ártérre vagy tőzeglápra épülő áruházak ellen is alig-alig veszik fel a harcot, de még a kampányfinanszírozás, a pártok illegálban szerzett pénzei (ami a hazai korrupció derékhadát adják) sem érdekli a választók több, mint 81%-át, bakker!
Tehát itt - megint - nem a biciklizésről van szó, hanem a hazai társadalmi berendezkedésről.
Ezt meg számonkérni az MK-n, hogy miért nem változtatja meg, hát nem kicsit érdekes. (gyk: hiába veri a tamtamot az MK ha a politikus azt látja, hogy itt most van 20 zajos biciklis, de a választók 99%-a magasról szarik a témára, mit foglalkozzon vele, úgyhogy persze, hogy az lesz amit a politikus eldönt és kész).
És ez nem azon múlik, hogy most az MK rosszul csinál-e valamit.

"Mivel számos példa van előttünk pont ezért nem kellene nekünk is 40 évig szenvednünk."
Persze, hogy nem kéne.
Csak nem így működik az emberi természet, és nem így működnek a társadalmi változások. (analógia: ami a világ egyik pontján legális, az a másik pontján halálos főbűn. pedig ugyanaz a fizika és ugyanaz a biológia működik mind a két helyen).

129
sagan képe

Ha nem támadásnak,hanem

Ha nem támadásnak,hanem kiútkeresésnek, együtt gondolkodásnak vennéd az írásomat és a reakciómat, akkor elég jól el tudnánk beszélgetni,így viszont nem sok értelmét látom hogy válaszoljak erre.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

130
gaze képe

akkor ne valaszolj. akkor

akkor ne valaszolj.
akkor majd ird le legkozelebbis, hogy jajj, nem lett elintezve egy csomo minden, szar az egesz.

en mindenre ugy tekintek mint ajandekra, mert az 5 evvel ezelotti allapotokhoz kepest kanaan van. a politikai kampanyokban MINDEN jeloltnel megjeletn a bicikli. 5 eve lett volna ilyen?
de persze, mond csak el, hogy es mire mentunk vele, mikor van meg szar bringainfra az orszagban, es a mikro kis civil szervezetek nem tudtak kiharcolni olyan valtoztatasokat egy olyan kornyezetben amikor meg a 100 milliardos adokkal megszort bankok sem tudtak valtoztatast elerni.

(ha nagyon jobbitani akarsz, akkor felhivod laszlo janost, leulsz vele sor melle, akarmi melle, aztan megbeszelitek ami a szivedet nyomja. jegyzeteltek, timingoltok, levelben megerosititek, aztan megcsinaljatok.)

131
Kuku képe

Hát akkor te se vedd

Hát akkor te se vedd támadásnak. Ha mindenki egy picit tol a hangerőn, akkor hamar veszekedni fogunk. :)
Kezdjük olyan alapokról, hogy mindenki elhiszi a másikról, hogy a napi 2-4-8-10 órát az ügyért dolgozó kollégája ugyanúgy meggyőződésből, és ügybuzgalomból érvel, nem haragból, bántásból, lesöprésből, vagy sértődöttségből.
Mert a téma amúgy szuper.

Kürti Gábor, Újpest

132
Hilfy képe

+1

+1

133
gaze képe

" Egyénileg persze

" Egyénileg persze írhatnék a hivatalba (azt sem tudom ilyen ügyekben ki az illetékes),de ez egy ember panasza maradna és nem hiszek benne,hogy bármit el tudnék vele érni."

Külső Szilágyi. Levélkampány szervezés, bombáztuk a hivatalt, kitartóan, hosszan, pedig az is reménytelen volt.
Keress, tervezz, gyűjts társakat, cselekedj, légy kitartó!

134
sagan képe

Sosem jártam még a Külső

Sosem jártam még a Külső Szilágyi úton,de a levélkampány idején küldtem levelet a hivatalba.
Viszont ha az utolsó mondatod alapján cselekszek,akkor minek fizessek bármilyen szervezetnek tagdíjat.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

135
aron képe

"...akkor minek fizessek

"...akkor minek fizessek bármilyen szervezetnek tagdíjat."

mert a sok bába közt elvész a gyerek. de úgy látom itt téged vmi tök más motivál

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

136
gaze képe

mert az mk-nak fizetett

mert az mk-nak fizetett tagdíj az kb a támogatás kategória, nem egy szolgáltatás piaci alapon beárazott fogyasztói-kiskereskedelmi ára.

137
aron képe

én ezt nem tudom

én ezt nem tudom összerakni. te mint hiperaktív tag, hogy nem látod azt, miért nem megy 1-2 dolog nyélen?

(ja, és mostanság sokkal kevesebb pszthoz van időm hozzászólogatni, sajnálom, megtettem volna, de nem járok tevével, így ezt a költői címet értelmezni sem tudom)

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

138
otapi képe

Amellett hogy jelenleg a

Amellett hogy jelenleg a civilszféra (és benne az MK) képviseli modernebbnek tartom szemléletet, inkább az is jó lenne, ha választott politikai szereplőink, illetve a kapcsolódó hatóságok szakemberei is ismernék ezeket, hiszen végső soron ők azok akik az infrát megtervezik, kialakítják.

Kicsit nonszensz dolog, hogy a közlekedési hatóság szakembereinek majdhogynem szájába kell rágni, hogy mi az a bringasáv, csillapított forgalom, stb. mert anélkül esély se lenne hogy egyáltalán felmerüljön ezek használata. Némi változást azonban mintha érzékelnék ebben (Budapest Szíve program).

139
Kuku képe

Szerintem az MK is benne van

Szerintem az MK is benne van a civil szervezetek nagy bajában, hogy nem azt csinál amit akar, hanem azt amivel fenn tudja tartani magát. Talán még elég sokat is foglalkoznak nem "projektes" témákkal, ami dícsérendő, de igazából nagyon kellene vagy 10.000 (nem biztosítást hanem tagdíjat) fizető tag ahhoz a gyors reagálású, kis ügyekre is fürgén mozduló szervezethez amit elvártok.
Egyébként szerintem olyan városok gondjaival kell foglalkozni elsőként, ahol a helyiek valamiféle civil franchise keretei között vállalják a munkát. Orosházán sosem lesz hatékony az MK 10-15 orosházai aktivista tag nélkül. Csak az energiáit fogja kis hatásfokkal eltüzelni. Hát még olyan helyeken is iszonyat munka minden ahol 10-15 helyi ember gyűlik, levlistázik, tárgyal.
A felsorolt nagyságrendű problémákból meglepne ha nem érkezne naponta több az MK-hoz. Én most el tudnék küldeni nekik úgy 20-at.

Két út van szerintem:
1. Átmenetileg mindenki arra fekszik rá hogy az MK független legyen anyagilag, ami egyúttal óriási függőségi viszonyba hozza a tagdíjfizetőivel.
2. Az MK-t hivatalos háttérnek és fejléces papírnak használva maga szervezi meg az őt érintő ügyek lebonyolítását a szabadidejében, és a CM bázisát felhasználva mindig toboroz az aktuális ügyhöz munkatársakat.
3. Szétkritizálja az MK-t de nem csinál semmit, mert "azért tag hogy csinálja az MK". Ezt a bejegyzést nem tartom ilyennek, szerintem teljesen elfogadható problémafelvetés. Viszont nagyon sokszor érzem hogy az aktivisták a kiégésüket az MK-ra fogják, pedig csk ugyanabba a hibába esnek mint az MK. Minden energiával egy választott probléma megoldására törekednek, ahelyett hogy először a problémamegoldásokhoz szükséges humánerőforrás feltételeket biztosítanák (csapatépítés>>>munkamegosztás). Én is elkövettem ezt régen és rendszeresen felismerem hogy kézben a zászló és rohanok a sáncok felé, de nem szóltam senkinek mielőtt elindultam.

Más:
Magyarországon az emberekkel kell foglalkozni nem a politikusokkal. Helyi adottság. Rontsanak el bármit, szegjenek meg ígéreteket, ezt is mind csak arra kell felhasználni hogy elérd az embereket. Növelni kell a bringások számát, ami bizony kaotikus helyzetet fog hozni, de csak átmenetileg. Ha már ott van az utakon az elefántcsorda, akkor lesz kitaposott ösvény is. Akkor majd sok festéket felkaparnak amit addig lefestenek. Nem adtam fel persze teljesen a mai beleszólást sem, csak nem frusztrál az eredménytelensége, amíg a politikusokat felhatalmazó emberekből egyre több szorongatja a biciklikormányt. Főleg ha azért mindegyiken van csengő. ;)

Kürti Gábor, Újpest

140
hf képe

ezzel mind egyetértek,

ezzel mind egyetértek, ráadásul a hibákba én is beleestem már.

egy nagyon fontos meglátás: Magyarországon ma még ősbutasággal és teljes sötétséggel állunk szemben a bringázás ügyében (megj. nem feltétlenül tökéletes a helyzet külföldön sem).
Egy egész ország gondolkozását megváltoztatni nem 2 perc.
Ezt nem lehet várni egy érdekvédő szervezettől sem.
Ez hosszú-hosszú sziszifuszi munka...

141
H.L. képe

"problémamegoldásokhoz

"problémamegoldásokhoz szükséges humánerőforrás feltételeket biztosítanák (csapatépítés>>>munkamegosztás"

Ezt hogyan lehetne szerinted?
Szervezeti reformra gondolsz, vagy másfajta kommunikációra?

142
kvir képe

Szeretnék egy jópéldát

Szeretnék egy jópéldát közzétenni:

http://kerekparosklub.hu/gyor-kerekparosbarat-kisbeavatkozasai-2010-szep...

Győr városával két éve dolgozik együtt az MK, a koncepció készítés és a forgalomtechniaki tervek véleményezésben is részt vettünk.

Ahogy folyamatosan dolgoztunk a KRESZ módosítás és a kerékpáros UME (útügyi műszaki előírás) elkészítésében, egyeztetésein; az új lehetőségek, eszközök gyakorlatban való átültetéséért éppúgy lobbizunk.
Ahol érdekeltnek érzi magát az önkormányzat, ott persze könnyebb!!!

A CM meg a CCCM meg a BAM azok utcai, népszerűsítő események. A tárgyalótermekben, hivatalokban, tervező irodákban nem kifejezett látványos a munka, azok eredménye gyakran csak 1-2 év múlva látszik. De ez igazi eredmény szerintem, mert nagyon jó az, hogy már magyarországi példákkal is érvelhetünk.

Egy Kerékpáros Tervezői fórumról itt olvashatjátok a beszámolót, a prezentációk is megtekinthetők:
http://kerekparosklub.hu/beszamolo-a-kerekparos-tervezoi-forumrol-2010-s...
A téma a kerékpáros forgalom előnyben részesítése, elválasztás, nem elválasztás, apró forgalomtechnikai segédeszközök, egyirányú utcák megnyitása... mindez tervezési példákkal. Hatósági emberek, tervezők, egyetemi oktatók részvételével.

A fentieket az MK Közlekedési Munakcsoportjának önkéntesei, illetve én mint főállású MK műszaki tanácsadó valamint kerékpártárolási projektfelelősünk, és természetesen az elnökünk "intézik".
Valóban elkelne egy kis kapacitás bővítés az MK szakmai munkájában.

Köszönjük azok munkáját, akik eddig is konstruktívan segítették a közös ügyüneket: információval, fotózássel, javaslatok megírásával, jó kérdésekkel, kapcsolatépítéssel, kutatással stb.

Virág - Magyar Kerékpárosklub

143
hf képe

Az ilyen tervezői fórumok

Az ilyen tervezői fórumok nagyon fontosak, erre én is akkor jöttem rá, mikor egyszer tervezők közé kerültem pár percre.
Tipikusan ugyanaz, mint a tárgyalás: soká hozza meg a hasznát, de akkor már igazán. Ha egy tervező tényleg megértette akkor már ő fogja megváltoztatni a megrendelő gondolkozását, ráadásul a tervezőasztalon fogtuk meg a rossz terveket, nem utólagos tüntetésekkel, amivel már nem lehet semmit elérni.

144
AttentoRedaz képe

Külső-Szilágyin is lett

Külső-Szilágyin is lett eredmény. Egy csomó ilyen projekt van folyamatban. Az MK mindegyiknél egyforma hangosan veri a tamtamot, érvel, hadakozik. Ott lesz csak eredmény, ahol a döntéshozó azt mondja: Nécsak, itt vannak ezek a fószerek feltűrt gatyában, ezek ezt nyomják, értenek hozzá, ráadásul azt mondják, így olcsóbban kijövök, a nép örül majd, hogy nem bactam el a pénzét, hát legyen sáv gyász helyett.
És igenis jönnek az eredmények, egyre több normális infra épül, és ezekben az MK mindben benne van. Városszerte egyre több a támasz, épülnak a MÁV-os P+R-ek fedett biciklitárolókkal, stb., stb., persze ezek nem szerepelnek sokat az esti híradóban.
Angelus Pali
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

A magányos bicajos

145
beked képe

Szerintem a probléma nem

Szerintem a probléma nem az, hogy a kerékpáros szervezetek nem azt teszik, amit mi szeretnék, vagy nem látjuk mit tesznek. A probléma az, hogy nem tudjuk mit akarnak.
Nincs se az MK-nak, se a VBB-nek se általam ismert szervezetnek a honlapján fellelhető kiírás célokról missziókról. Ahogy nagy cégeknél is ez az alap, Szerintem a szervezeteknek is kéne, hogy legyen és nem csak a tagoknak, de a leendő tagoknak, vagyis mindenkinek el kéne tudni érni ezeket.

Emellett keveset hallani a munkákról, de azért nem igaz, hogy nem lehet, csak böngészni kell pl. MK honlapját. Ha a célok közlésre kerülnének, akkor talán könnyebben meg lehetne érteni, hogy pl. miért CCCM-et próbál az MK szervezni tömegtüntetés helyett a járdabringaút ellen.
Mert beleképzelek pár dolgot. Pl., hogy a már meglévő utakat megváltoztatni jelenleg nagyon nehéz, talán lehetetlen. Ellenben a tömegbázis növelése eredményt hozhat ez ügyben is. És azért az sem igaz, hogy csak a CM az ami az embereket a két kerékre ültettette. Én több embert ismerek aki BAM-al kezdett el bringázni, igaz, hogy majd mindig volt egy lelkes "CM-es" aki elsőként összehozta.

El elfogadom, hogy pénzes meló is kell, és azt is, hogy egy göröngyös út, vagy egy rossz helyen levő sárga csík egy kihalt utcában az arra járónak élethalál kérdés, de az szervezetnek akitől elvárja, hogy tegyen valamit más dolga is van.

Azt is gondolom, hogy több a panaszos, mint az aktív ami teljesen természetes. De nagyságrendekkel lehetne növelni az aktivitást és a sikerességet is, ha lenne aki tréningezze az újoncokat.
Szerintem az MK, BK a CM sok sok mindent elért már és vannak tapasztalt emberek, akik tudják, hogy hova érdemes fordulni, kivel és hogyan érdemes beszélni egy ügyben és mit érdemes nézni, megpróbálni megváltoztatni. Jó lenne, ha ezt a tudást folyamatosan megosztanák az új lelkesekkel. És ne csak annyi legyen, hogy szervezd meg, toborozz és akkor jó lesz. Rá lehetne beszélni őket, hogy elsőként valami olyan elérésével kezdjék, ami nagy valószínűséggel és ezáltal a csoport erősödik és a lelkesedése is megmarad.
Persze lehet, hogy van ilyen. És az is lehet, hogy ennyi ideje nincs az embereknek. Én nem tudom.
Nem érzem ezt tehetlenséget, amit itt felvázolnak egyesek. Egyre több és több bringást látok még esőben is. és ez a lényeg szerintem.

A vidék egy fontos kérdés. Ahogy mi késve követjük nyugatot, úgy sok tekintetben késve követi Pestet még akkor is, ha egyáltalán nem kéne követnie. Itt lenne lehetőség arra, hogy hibákat átugorva egyből a jót csinálják, de ez csak akkor, ha ott is akarják és akkor, ha van elég erő rá. Mert ha a vidék követi Pestet teória igaz, akkor ha Pesten elérjük, hogy minél több dolog jó legyen, akkor ez is eljut majd oda. De ha felaprózzuk a dolgokat akkor talán itt se lesz jó semmi és ezért máshol se. Később se.

Beke Dávid

146
sirdavE képe

1. Én aktív tag

1. Én aktív tag vagyok/voltam.
- BAM keretében Szegeden csináltunk Bringás reggelit, összekötöttem a Szegedi Tudományegyetemet az MK-val
- kerékpár regisztrációs programban regisztráltam jó pár napot (még Makóra is áttekertünk)
- rendőrös projektben sötét kerósokat villanyoztunk fel
- jártam Imiékkel városházára tárgyalni és/vagy RABIC üzemmódban tiltakozni az esztelen megoldások ellen
- ebbe még belefért némi CM rendezés Pesten és három "nemrendezés" a szegedi Radical Masson
- utolsó péntekeztünk, a bebiciklizés is már fut jó egy éve
Ennyit a rezüméről

2. Mindez szép és jó volt az idei SZIN-es szivatásig, amit bezony az MK HQ-nak köszönhetek (szigorúan szubjektív és pocskondiázós poszt itt emlékezik meg róla: http://midnight-rider.blog.hu/2010/08/28/hogyan_szivassuk_az_onkentest_s...)
- az alapkoncepció az alábbi: fizetem az éves tagdíjat (ami nem kevés), erre éjjel 1-kor önkéntes aktivistaként egy beszívott hülyegyereket kell edukálnom a kerékpártároló helyes használatára. A poszt még megemlékezik egyebekről is, de az összkép kb ez volt: adunk karszallagot a hülyegyereknek, kiállítjuk a tűző napra, hadd legyen az ő felelőssége, ha eltűnik valami, de kaját, biztonsági őrt na azt nem adunk neki.
- Én ott lenyomtam két műszakot, egy éjjelit meg egy nappalt, semmi nem tűnt el, de innentől engem hagyjanak a francba.
- Mielőtt a poszt megírásra került volna, küldtem egy levelet az MK-nak, hogy ezt mégis hogyan. Válasz nudli. A poszt után meg jön egy levél, aszongya "ezzel mi volt a bajom"? Majd három hét múlva még levelet is kaptam, hogy menjek Pesten tárolót telepíteni. Onnantól "mk" tartalmú levelek automatice a kukában landolnak.
- Szegeden látnivalóan nem segít nekünk az MK HQ, kb fizetjük a pénzt a nagy semmire, helyben konkrétan ezt tapasztaljuk. Persze lehet várni a csodát, hogy majd felmegy az égre az optimális rántotthús, de wazze: eddig amit elértük, saját erőből és költségen értük el. Nem az MK fejléces papír miatt.

László Jánossal egyszer találkoztam személyesen (konkrétan 70km-t tekertem miatta fagyott esőben, szembeszéllel), király embernek tartottam és tartom azóta is, de szervezeti szinten valami frankón nincs rendben.

Éljen a könnyűlovasság!

147
j_gergo képe

Nekem ugyanilyen rossz

Nekem ugyanilyen rossz élményem volt a Balaton soundon. A mostani szigetes kerékpártároló 5csillagos volt (nem dolgoztam ott, de az ott dolgozókon nem látszott, hogy gáz meló lenne), de a Balaton Soundon két éve nem sokon múlt, hogy otthagytam az egészet a fenébe. Biztonsági őr nélkül sok pénzért nem őriztük a bicikliket (tűnt is el) és romboltuk az MK imidzsét, valamint betépett hülye juppikkal veszekedtünk.

Szervezeti szinten pedig persze fontos a Helybenvedd meg meg BAM és egyéb "barátságos" pályázgatós kampányok, de több Erzsébet és Margithidas demóhoz hasonló megmozdulást várnék. Ezek fantasztikusak voltak, és eredménnyel is szolgáltak. Ímélen (egyeseket sms-ben) lehetne riasztani tagokat sajtótájékoztatóra, demóra. Ehhez nagyon kéne egy MK szerű szervezet, aki először megvizsgálja, hogy miért érdemes tüntetni (nehogy árnyékra vetődjünk), kikéri az iratokat, terveket, és ha szükséges, demót rendez. Most azonban úgy tűnik, a Margit híd építésébe egyre kevesebb beleszólásunk van, régi nyertes csatákat (Dráva u, Thököly) vesztünk el, és mivel itt egy hídról van szó, ezt egyszer megépül, soha nem fogják kijavítani.

Az MK szerepe nem a pályázgatás kellene, hogy legyen, hanem a népakarat összefogása, szakmai keretekbe terelése. Önmagában a felvonulás értelmetlen, de ha mellette ott van egy szakmai vélemény, akkor már súlya van.

Ezzel együtt több "sima" lezárós céemet se nagyon várok már, nincs ezeknek túl sok értelme. A nagykörúton tekerés a rendőröket leszámítva jó volt, de a legjobb lenne egyes bringaút(nem)építésért szervezett sajttáj kellő számú nyomatékosító taggal (ilyenre jelentkezem máris!) kiegészítve.

148
sirdavE képe

Mi elméletileg az egy napos

Mi elméletileg az egy napos karszalaggal lettünk "kifizetve". Éjszakai műszakban (koncertek ugyebár olyankor) hatalmas fizetség a szalag. 21:00-kor rám ragasztották, 3:00-kor hazamentem, levágtam.
Kaja meg egy szál se, ellenben minden második oszlopon ott virított az, hogy ezért az MK pénzt kap.
CM szervezőként persze az ember nem várt kajára, mert a CM-nek én nem fizetek tagdíjat, sőt a Robival előtte nap tekertünk fel Szegedről (Dova meg éjszaka), de Kuku adott nekünk rendőrt, BKV-st, meg mindenfélét, hogy segítse a Podmaniczky-körút kereszteződés biztosítását.
"Itt egy ötös" önkéntesként pedig dolgoztam már árvíznél, futóversenyen, ma még kerós menetoszlopot is biztosítottam. De kaja az mindig volt, mert szeretnék, ha máskor is mennék.
Szóval bárhogy is nézem j_gergo, mi itten csúnyán le lettünk lejmolva.

Éljen a könnyűlovasság!

149
j_gergo képe

Okké, mi kaját kaptunk,

Okké, mi kaját kaptunk, meg voltak fizetett alkalmazottak, emiatt a műszakok is koncert-kompatibilisek voltak. A Röyksopp koncertet pl az MK-nak köszönhetem :-)

Viszont a tároló pénzért üzemeltetése, a feltételek menet közbeni, a fesztiválszervező cég üzleti érdekei mentén való megváltoztatása nem az én kis lelkemnek ártott, hanem magának az MK-nak.

Az meg elég botrányos, hogy tűnt el bringa (nem az MK őrzése alatt, akkor éppen fizetett alkalmazott volt egyedül őrségen. Egy szál lány, biztiőr nélkül...)

150
László János képe

A lejmolásról: a

A lejmolásról: a tárolóért bérleti díjat fizetett a rendező: 150 000 Ft netto.
Beruháztunk, hogy a bevételekből is tudjuk majd finanszírozni az MK munkáját (pl. azt,hogy megfelelő színvonalon tudjunk megjelenni az eseményeken, hogy legyenek végre plakátjaink, molinóink, sátraink, nem kis részben a területi szervezetek használatára)A beruházás kb 800 000 Ft volt, mostanra a nyári bérbeadásokból talán már vissza is jött az ára, innét lesz hasznunk belőle.
Persze vehetnénk az aktivistáknak kaját is belőle, az el is viszi az összes hasznot.
Aki volt közületek az aktivista megbeszélésen, azoknak ezt el is mondtuk, le is írtuk.
Sajnálom, hogy lelejmolásnak érezted a dolgot.

László János
www.kerekparosklub.hu

151
sirdavE képe

Én 5000 pénzt kifizettem

Én 5000 pénzt kifizettem tagságira, 1000 pénzt az éjszakai fennmaradást biztosító étcsokoládéra.

Cserébe kaptam egy zombit, meg másnap egy napszúrást. Életem legjobb biznisze ez legyen.

Éljen a könnyűlovasság!

152
Kuku képe

Hogy jön ide az 5000 Ft

Hogy jön ide az 5000 Ft tagsági díj? Mi köze hozzá? Az kb. a kártyát, a biztosítást, az adminisztrációt és az ECF tagdíjat fedezi. Lehet h már az adminisztrációt sem.

Kürti Gábor, Újpest

153
sirdavE képe

Nem számokkal volt

Nem számokkal volt kapcsolatos a felvetésem, hanem szervezéssel és annak nem kezelt kockázataival. Illetve némi kulturális különbséggel - ami felénk a szívességből droidoló jómunkásemberek default etetéséből fakad. Utóbbi érdektelen, az előbbi gáz.
Errefel kapok egy csomó számot.

154
toreki képe

Az nem kifogás, hogy

Az nem kifogás, hogy mennyibe került a tároló. Ha eseményenként 150eFt a bevétel, és abból csak egy tizest költ az MK az önkéntesek ellátására, akkor nem 5,3, hanem 5,7 rendezvény alatt térül meg. Persze tudom, hogy vannak más költségek is, de szándékosan sarkítottam ki, mert ha nem lesz aktivista, aki használja, akkor soha sem térül meg. viszont ha nullszaldós és soha nem jön vissza az ára, a megjelenés akkor is megérte, mert az MK magát reklámozta. Ez is hozzá tartozik a motivációhoz. Be is írtam a doksinkba.

155
Kuku képe

Amikor CM rendező voltál,

Amikor CM rendező voltál, azért még fizetned is kellett.

Kürti Gábor, Újpest

156
sirdavE képe

Viszont a CM meg is volt

Viszont a CM meg is volt szervezve. Magyarán látszódott rajta, hogy alaposan végigrágtátok a kockázatokat és kezeltétek is. Konkrétan a Podmaniczky - Teréz krt kereszteződésnél zseniálisan volt megoldva a BKV átengedése, a rendőri lezárás, illetve annyi aktivista volt letéve, amennyivel a menet és a villamosok haladása biztosítható volt.
Szóval pöpec, korábbi főnököm is imádta volna, még a "rendezvényszervezős" életemből :)
MK esetében a kérdéseket feltettem (a fórum utolsó harmadában van valahol). Az, hogy válaszoljanak rá nekik a fontos, mert sajnos ilyesmit egyszer lehet lerontani, de akkor nagyon és csúnyán. Utána pedig lehet mindenkire mutogatni, de a vasat, az embert és a módszertant bezony ők biztosítják, az aktivisták is velük kötnek szerződést. Attól, hogy a SZIN benga, még nem kell beállni a sorba :P

Éljen a könnyűlovasság!

157
gaze képe

aha, és mindez a legelső

aha, és mindez a legelső alkalomra jött össze. addig meg ugye senki sem fogalmazott meg a "szervezéssel és annak nem kezelt kockázataival" kapcsolatos negatív kritikákat (fröcsögéseket).

objektív.

158
shutruk képe

"- az alapkoncepció az

"- az alapkoncepció az alábbi: fizetem az éves tagdíjat (ami nem kevés)"

Mióta ezt elolvastam, NGAP van nálam... havi (felfelé) kerekítve 500 forint neked sok. Öregem... Nívósabb helyen ez egy korsó sör ára. Neked tényleg szar lehet.
__
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

159
aron képe

mi az az ngap? * mindig van

mi az az ngap?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

160
SzCiklon képe

National Greyhound Adoption

National Greyhound Adoption Program, amerikai agármentők.

161
shutruk képe

Nevetve Gurulok A Padlón.

Nevetve Gurulok A Padlón. :D
_

162
gaze képe

maradjunk a ROTFLOL-nál...

maradjunk a ROTFLOL-nál... azt mégiscsak megérti a magyar ember.
muhahaha

163
László János képe

No én most elolvastam a

No én most elolvastam a SZIN-es cikkedet is, arra is válaszolnék. Az MK HQ (?) végig szervezte a nyár fesztiváljait, bevállaltuk, hogy bérbe adunk tárolót, és üzemeltetjük is őket. Erre azért vállalkoztunk, hogy legyen több bevételünk.. Legyártattunk 500 db bicaj-kapacitású mobil tárolókat, és toboroztunk önkénteseket. A megállapodás az volt mindenütt, hogy mindenki kap az egész időre belépőt a rendezőktől, trikót tőlünk (a Balatonsoundon a rendezők még kajajegyet is adtak). A visszajelzések szerint a dolog jól működött, az önkénteseink szuperül dolgoztak, a megrendelők elégedettek voltak. Sajnálom, ha Te mást tapasztaltál, minden esetre én először hallom a történetet.
És végül: feljebb már írtam arról, hogy én mit gondolok az MK-ról. Azért tényleg ne fizess tagdíjat, hogy céges papírod legyen. Csak akkor fizess, ha NEKED megéri, erkölcsileg meg anyagilag.

László János
www.kerekparosklub.hu

164
j_gergo képe

A Szigetes tároló jó is

A Szigetes tároló jó is volt (kívülről szemlélve). A BS viszont, amikor voltam, elég gáz. Nemcsak nekem volt szar élmény, de az MK-nak sem volt egy pozitív reklám, hogy pénzért a biciklidet lerakhattad, de újra kivenni és berakni csak további pénzért lehetett (köszönhetően a fesztivál üzleti érdekeinek, ne biciklizz már be inni a faluba)

Az MK tároló kb akkor vállalható (kifelé, és az aktivisták felé is), ha

1) fesztivál területén van, tehát az ott végbemenő dolgokat a fesztivál biztonsági szolgálata felügyeli, valamint az aktivistáknak nem kell kilóméteres sorokon átvergődni, hogy a fesztivál területén lévő vécét használhassák.

2) csak aktivisták üzemeltetik (vagy csak fizetett alkalmazottak, a kettő keverése nem kívánatos).

3) a fesztivál látogatóinak ingyen van (aktivisták ugye nem szednek pénzt, mint a Balaton soundon akkor)

A mostani szigetes tárolóért meg gratula és köszönet, remélem ilyen negatív élmények másnak már nem lesznek.

165
sirdavE képe

SZIN-en pénzezés nem

SZIN-en pénzezés nem volt.
Ellenben az 1-es pont határozottan.
A mi esetünkben ugyanis a biztonsági őrt egész este ott ette a fene (helyes, az a dolga). Azonban, amikor beállított a mi kis zombink és nekiállt puszilózni meg kötözködni és brown-mozgást folytatni a kerók között a nagy magyar éjszakában (no igen, lámpát úgy kellett kunyiznunk a kerószerelős-pizzériás srácoktól, mert az valahogy nem jött le a tárolóval együtt...) akkor fogta magát és lelépett, mert ő csak a fesztivál területén tevékenykedhet.
Frankó. Adott egységnyi zombi, amivel mit kellene csinálni? A HQ kislány utána már levélben már osztott, hogy őt kellett volna hívnom telefonon ("Hé bébi, verd már le ezt az idiótát, mert inzultálódik itten!") a fesztivál másik sarkából, mint erősítést. Hümm.
Szóval papíron volt velem egy 40 kilós leány a portánál, meg egy szintén 40 kilós HQ leány valahol a fesztivál területén, mint gyorsreagálású egység. A gyakorlatban még ott volt a 3-9-ig műszak férfiembere (ő keresgélte a zombi keróját), meg egy békésen szunyókáló 50 kilós kerószerelősrác. Illetve az asszony (aki persze MK szintén MK tag)
Node: mit kezdjen az ember a zombival, ha netán támad? Mert azt a kutya se mondta. Üssem / ne üssem, asszony lefogja, mi ütjük, vagy fordítva? Ilyen zombisat is még csak a tv-ben láttam. Vidéki parasztként (gazdász!) azt tudom, mit kell csinálni, ha az emberre rárongyol 3 kuvasz (futás!!), vagy 3 németjuhász (üvölötve rohanni velük szembe). Rövid pesti tartózkodásaim ideje alatt azt is megtanultam, hogyan kergessek le a vonatról az értéktárgyaimtól éppen megszabadítani szándékozó 3 db izompótlós népelemet. De zombi anihiláláshoz nem vagyok ideológiailag elég képzett.

Amúgy ja, kaptunk levélt arról, értékeljük, milyen is volt a SZIN. Éppen kint hupáztam egy hétig Tirolban pár jegybankelnök (kormányzó, egyhülyeség) társaságában, ha a blog poszt elküldése nem volt elég, nem fogok kérdőívek kitöltögetésével bíbelődni.

Éljen a könnyűlovasság!

166
László János képe

Sőt: a mostani Balaton is

Sőt: a mostani Balaton is olyan volt pont, mint amit Te írsz. Éppen a tavalyi hibákon tanulva, amit nem mi, hanem a rendezők követtek el.

László János
www.kerekparosklub.hu

167
j_gergo képe

:-)

:-)

168
beked képe

A legtöbb hozzászólásban

A legtöbb hozzászólásban a béna (veszélyes?) bringautak még mindig meglétét, vagy épülését firtatja. De mi beleszólása van ebbe az MK-nak? elérték, hogy valami legyen. Eddig ez se volt. Már nagyon-nagyon nehezen néha el lehet érni, hogy egy egy hülyeség ne épüljön mag. Ahol valamiért megy a dolog, ott még az is megvalósult, hogy nem hogy a szar nem épül meg, de jót csinálnak... Szerintem ez óriási eredmény alig pár év alatt.

A nagy kérdés az az, hogy ami megy egy utcában az miért nem megy mindehol? Vajon a szervezet hibája az, hogy nem foglalkozik az összes úttal? vagy az önkormányzatok sokasága? esetleg az, hogy valahol van az MK-nál erősebb érdek, valahol meg nincs, igy mindegy?

Vajon miért terelődött át majd a teljes vita az MK-ra? Mert ezt ismerjük, tőle várunk csak el dolgokat és nem kapjuk meg amire vágyunk? talán túl sokat várunk? mi a még racionális elvárás és nem önös érdek?
vagy mert az egyetlen hatékony érdekképviseletünk?

Ezek nem költöi kérdések sokmindent nem értek a kommentekből miközben egyet is értek elég sokkal. nagyon ambivalens ez és kellemetlen. Azért kellemetlen mert tudom, hogy én nem csinálok semmit és miközben arra gondolok, hogy ha csinálnék is valamit akkor talán jobb lenne de vajon ha csinálnék valamit és nem lenne jobb akkor milyen lenne?
Remélem még holnap is még megy a vita akkor részeg leszek és még nagyobb kedvem van filozofálni mint egy hosszú parkos-kisutcás séta után.

Beke Dávid

169
sirdavE képe

Azért terelődött a vita

Azért terelődött a vita az MK-ra, mert jelenleg ez az egyedüli olyan egyesület kis hazánkban, ahol valóban kerósok szorgoskodnak kerósokért.
Azonban a tagság egyes elemeinek mostanság kezd tele lenni a puttonya.

Éljen a könnyűlovasság!

170
aron képe

figyelj, az, hogy te szarul

figyelj, az, hogy te szarul érezted magad a szinen, ne használd már ilyen hangulatkeltésre! ez már tényleg oylan részletszarakodás-pocskondiázás nyílt színen, aminek egyrészt nem itt a helye, másrészt semmire sem jó.
egyrészt az ittegyötös önkéntesség az nem önkéntesség, hanem pénzes meló, másrészt itt a fizetség egy karszalag volt. vagyis egy műszakért egy 8ezer forint értékű cucc, amivel a nap többi részében bemehettél, de ha nemtetszik nem kellett volna bevállalni. az meg ne az mk sara legyen már, hogy nincs biztiőr...

jgergő: az idei soundon meg kellett volna nézned a tárolót. nívós volt. de hogy mi volt 4 éve, meg tényleg ennek a széjjeltagolt irogatásnak annyira nincs értelme...

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

171
sirdavE képe

Érdemi választ írni meg

Érdemi választ írni meg luxus.
Van itt egy poszt a kerékpáros érdekvédelemről. Miután ilyet csak az MK csinál, leírom a saját, különbejáratú felemás véleményem. Ezt nem nevezném "hangulatkeltésnek". Az, hogy ez esetleg rosszul esik, előfordulhat, de ottan nekem esett rosszul. Ezt hívják ventillálásnak...

Éljen a könnyűlovasság!

172
gaze képe

konkrét leszek: olyan

konkrét leszek: olyan bagatell dolgok miatt jelentesz ki véleményt az EGÉSZ MK-ról amikért egy gyakornok rendezvényszervező is megmosolyog.
tűzött a nap? nyáron kell vinni kalapot az egy helyben ácsorgós melókhoz? nem kaptál kaját? konkrétan be volt ígérve, lekérdezted, hogy kitől lehet átvenni a kajajegyet, nem vittél magaddal semmit, nem volt nálad pénz az éhenhalásra, senki másnál sem?

szóval ne haragudj de teljesen aránytalannak érzem a negatív kritikádat, pláne a teljes MK munkásságra.

de most kicsit az merült fel bennem, hogy te lényegében valami viszonzást vársz a tevékenységedért cserébe. nem is anyagit, hanem gyakorlatilag bármit. de akkor is elvársz. ez pedig nem önzetlen dolog.
(mintha a hajléktalanmenhelyen az önkéntes felháborodna, hogy de miért nem köszönik meg neki a munkáját írott levélben ezek a mosdatlan alakok...)

173
sirdavE képe

A "zombi-kezelés", mint

A "zombi-kezelés", mint központi kérdés kimaradt. Tudom, egyszerűbb lovagolni a kaján és a napon, mint slusszpoénon, de azért no.

174
gaze képe

elmész egy fesztiválra és

elmész egy fesztiválra és "zombi-kezelésről" beszélsz...?

haver, neked valaki valahol nagyon nem mesélt még az életről.

175
sirdavE képe

Haver, személyeskedésen

Haver, személyeskedésen kívül tudsz is valami értelmessel szolgálni?
Éljen a könnyűlovasság!

176
gaze képe

számodra nem. privát

számodra nem.
privát problémáidat nem tudtad megoldani és ezt az MK-n kéred számon.
szerintem megbeszéltük amit meglehetett.

177
dova képe

Ezt nagyon nem látod/érzed

Ezt nagyon nem látod/érzed át.
Onnantól nem privát problémája, hogy egy helyhezkötött felelős tevékenységet végez az MK-nak.

A munka világában a munkaadókat nagyon sok kötelezettsége van a munkavállaló felé, amikhez törvényi előírások kötik.
Természetesen nem várható el egy civil szervezettől mindaz, amit egy profitorientált vállalkozásnak kell megtennie, de az alapok mindenképp.

Arról nem szeretnék most vitatkozni, hogy miket kell alapoknak tekinteni, sőt E! "alapjaival" sem értek egyet, de az általa felvetett problémára mindenképp érdemes megoldást találni, nem pedig lehurrogni vagy más pozitív példákkal kioltani.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

178
gaze képe

"önkénteskedtem

"önkénteskedtem neszeittegyötösért".

az általa felvetett problémák 90%-át előre meg lehet(érdemes) kérdezni előre.
De ha nincs is előre info, akkor is a helyszínen orvosolhatóak. ezen ennyit rugózni.. túlspila.

de tegyük fel, nem mindenki egy Fülig Jimmy talpraesettségű arc, adódtak kellemetlenségei.
Mit lehet tenni? Azt, hogy elősször eldönti, hogy megy-e legközelebb. ha igen, akkor legközelebbre már mindent előre megkérdez, felkészül, biztosítja, hogy legyen válasz a kérdésére, legyen felelőse az adott kérdésnek.
mindenkivel előfordult már, hogy rohadtul nem úgy alakultak a dolgok ahogy eltervezték.
bocs, de a CM nyilvános fórumán ezekről lamentálni nekem nem a konstruktív megoldás hanem a - és biztos nagyon sértő lesz - nyávogás.
Mi is cumiztunk már be sokszor sok mindent, csomó minden nem úgy alakult ahogy terveztük, volt olyan, hogy az önkéntesség végén még én ragadtam bent 50.000 forinttal, de ÉN ezek miatt nem adom fel, nem hagyom abba, nem pusztán hibásokat kezdek el keresgélni, hanem leírni a veszteséget és beépíteni a tapasztalatot, hogy legközelebb elkerülhetőek legyenek.
Ez valaki számára nem alkalmazható stratégia?
Tuskó vagyok ha mástól is ilyesmit várok el?

179
CsImre képe

Ha most piszkoskodni

Ha most piszkoskodni akarnék, azt mondanám, hogy azzal, hogy mástól ugyanilyet vársz el, az már szinte olyan, mintha valamit várnál cserébe, amit csinálsz. :) De mivel nem akarok, így csak azt mondom, így tovább.

CSI

180
gaze képe

akkor konkrétabban

akkor konkrétabban fogalmazok: aki ennyit nem képes megoldani, attól sajnos csak panaszkodásként tud hatni a problémái felsorolása.

Ha piszkoskodni akarnék, azt mondanám: inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl :) De mivel nem akarok...

(bocs de nekem személy szerint sosem jelentett segítséget az az "önkéntes segítő" aki a panaszkodásával jobban hátráltatott, mintha nem lett volna. de ezt már végképp nem tudom hogyan kapcsolódik az MK-hoz, pusztán személyi kérdést látok benne, aminek aztán semmihez nincs itt köze. részemről ez a téma tovább nem foglalkoztat.)

181
sirdavE képe

(választ eddig is az

(választ eddig is az MK-tól vártam volna, de azért köszönöm, hogy megpróbáltad)

182
mcysh képe

De most tényleg, ha az

De most tényleg, ha az MK-tól vársz választ, miért nem hozzájuk fordulsz? A cm-fórum alapjában két dologra való:
1. CM-es/cm-közeli események megszervezése, megbeszélése.
2. A közösség egyben tartása események között.
Szerintem legalábbis.
===
bácsi a biciklin

183
toreki képe

Itt mi mind az MK vagyunk.

Itt mi mind az MK vagyunk.

184
CsImre képe

A következetesen öncélú

A következetesen öncélú destruktivitásnak, vagy trollkodásnak itt nyomát sem láttam. Addig kijelenteni, hogy valaki csak panaszkodik, míg nem tudod, hogy közben mit tesz, kicsit arra utal következtetni, hogy enyhén romantikusan fogod fel amit csiálsz. Ha ebbe más emberek elvárttól elütő reakciói belerondítanak, ez rosszul esik.

CSI

185
gaze képe

azért olyan szavakat talán

azért olyan szavakat talán ne adjál már a számba amiket nem használtam.. vagy akkor ne akarjuk fenntartani a konstruktív párbeszéd eufémisztikus látszatát.

mit látok?
sirdavE 30 bejegyzésben elmondja, hogy neki milyen rossz volt a SZIN-en önkénteskedni mert nem kapott ezt, nem kapott azt. Ezt ugyan közvetlenül az MK-nak is elmondhatta volna, de azért itt (is) fontosnak érezte közölni ország-világ előtt.
Kapott rá válaszokat közvetlenül az elnöktől (amiben mondjuk én kicsit kételkedem, hogy biztosan az elnöknek kéne azzal foglalkozni, hogy hány jegyet osztottak ki, vagy hogy volt-e ott árnyék, stb) de megvolt a válasz.
Ezután már csak ilyen rugózást meg kérődzést látok, meg sértett büszkeséget ha valaki erre megjegyzi, hogy kicsit puha a fiú.

De tőlem aztán rágódjatok ezen, csócsáljátok.
engem nem zavar a rosszfiú szerepe.

szegeden rengetegen bicikliznek, nem csak mackogatyas csorok meg nekivadult fanatikusok, ekkora tomegbazisbol valami biztosan jo fog kisulni, a lehetoseg adott, csak meg kell majd talalni hozza a hangot.
Jó egészséget, kitartó munkát kívánok.

186
László János képe

nem is én foglalkoztam

nem is én foglalkoztam vele, az egész nyár összes fesztiválját Szandi, az irodavezetőnk szervezte, nem is rosszul. Ezért aztán, mint láttátok, nem is tudtam a pontos választ, utána kellett kérdeznem.

László János
www.kerekparosklub.hu

187
gaze képe

a válaszadásra gondoltam,

a válaszadásra gondoltam, mint foglalkozás.

188
sirdavE képe

Bocs hölgyek és urak, de a

Bocs hölgyek és urak, de a téma a SZIN kapcsán valóban az: ha kerótároló, akkor:
- milyen intézkedések szavatolják a kerékpárok és az MK aktivitsák biztonságát?
- az MK aktivitsának milyen jogosultségai vannak a helyszínen az általa őrzött kerékpárok biztonságának szavatolására?
2010. június 15-i levél (http://m.blog.hu/mi/midnight-rider/image/szin.jpg)
MK HQ válasza: "örző védő nem lesz, miénk a felelősség"
szóval kedves gaze és aron igen, itt kellett volna azt mondanom, hogy sztoj, nem kérek belőle és igen, hülye voltam, hogy nem vettem komolyan a június 16-i választ.
Merthogy az alábbiak nem voltak definiálva "a miénk a felelősségben"
- az aktivista vagyoni felelősséget vállal az általa beléptetett kerékpárért?
- milyen eszközeim vannak például, ha valaki besétál a karámba és kifelé nem hajlandó megállni és azonosítani magát? illetve azonosítom, de az adatok nem passzolnak (tehát lopás forog fenn?)
- mi a teendő az aktivistákat érő inzultus esetén?
- mi a teendő a kerékpártároló épségét veszélyeztető inzultus esetén?
- mi a teendő akkor, ha a bent tárolt kerékpárok megsérülnek egy fesztiválozó gondatlansága miatt?

Nos ezek bizony írásban nem kerültek definiálásra, ha mégis, akkor szeretném itt látni. Lehet, hogy szóban elhangzottak, azonban az eligazítás délelőtt volt, amikor hogy-hogy nem éppen dolgoztam.
Szóval az, hogy van-e kaja, vagy sem (végső soron ez, mint kiderült, kulturális kérdés, a helyi kultúrába beépült nálunk) részletkérdés. A fentiek már annyira nem. Ennyire szájba rágósan paraméterezve gondolom már kaphatunk az MK-tól is érdemi felvilágosítást.

Éljen a könnyűlovasság!

189
aron képe

mivel megszólíttattam,

mivel megszólíttattam, annyit fűznék csak hozzű, hogy szted mennyiben az mk felelőssége biztonsági őrt állítani egy fesztiválon bárhová is? elmondom, semennyire. a színnek ugy tunik fontosabb volt a bejárati lágerhangulat megteremtése.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

190
sirdavE képe

Ebben valóban igazad van.

Ebben valóban igazad van. Ettől azonban nem oldódnak meg azok a biztonsági problémák, amelyeket alant felsoroltam. Mert, ha lopódás/bunyó egyéb vagyoni/erkölcsi kárral járó affér lett volna, nem a SZIN lett volna nyaffantva, hanem az MK. A SZIN széttárja a kacsóit, hogy nem az ő területén történt az incidens.
Persze lehet olyannal takarózni, hogy "eddig nem történt ilyen", meg "offtopic" és hasonlóak, de attól a kockázat még létezik. Struccolásnak nyögés a vége.

191
shutruk képe

gaze ilyen. Amit nem fog

gaze ilyen. Amit nem fog fel, azt megpróbálja verbálisan elpusztítani. Kell ide, mert a nagy számok törvénye alapján lehet hogy rosszabb jönne.

Bocs gaze, de amerre te megfordulsz, ott kötekedés van, és egymás torkának marcangolása. Biztos a személyes varázsod.
__

192
gaze képe

csak az lehet.

csak az lehet.

193
mcysh képe

Vagy: azért látod folyton

Vagy: azért látod folyton konfrontációban, mert ott jelenik meg, ahol már nagyon elkél a rendcsinálás. Tenkes kapitánya. Ez is egy logikai lehetőség, nem?
===
bácsi a biciklin

194
shutruk képe

De. Szóval ő a CM

De. Szóval ő a CM csákknórisza.
__

195
gaze képe

kicsit több

kicsit több mellszőrzettel.

(tenkes kapitánya.. bakker Mekis.. :))))

/amúgy mi volt az a 'tenkes'?/
//vagy mi az a 'tenk'?/

196
shutruk képe

hegy. __ Ceterum censeo

hegy.
__

197
gaze képe

na, ma is több vagyok, mint

na, ma is több vagyok, mint tegnap voltam.

198
CsImre képe

A Tenkes egy nagyon helyes

A Tenkes egy nagyon helyes kis hegy, rajta honvédelmi ojjektummal.

Kerékpár nélküli kerékpártúrán voltunk ott, képek:

http://picasaweb.google.com/imre.csullog/HarkanySiklosBicikliutjai#

CSI

199
sirdavE képe

...és a HM ojjektumban

...és a HM ojjektumban őrzik azóta is a Tankos Kapitányát :D...
Négy éve voltam egy Pécs-Villány-Beremend éjszakai túrán. Telehold, Villány után 1.0-ás szemes haladás. Nyamiii http://midnight-rider.blog.hu/2006/07/09/pecs_beremend

Éljen a könnyűlovasság!

200
sirdavE képe

"de ha nemtetszik nem

"de ha nemtetszik nem kellett volna bevállalni."
1. az, hogy a biztiőr nincs az étlapon, nem túl aktivistabarát megoldás
2. Szeged MK 10 fő, így is ment a rívás, hogy menjünk már. Ez a 10 fő főállású munkaerő, magyarán nappal termelik a GDP-t. Ügyes beosztással (és sok 80%-os étcsokival) éjszakázik is, max másnap izmos karjával kevésbé lapátolja vitézül a brascikát a tulolba.
3. Papírokat töltögetni szeretek, fesztiválozós népek tök királyak voltak. Ő értük megérte.
Én leírtam, számomra a dolog további kimenete érdektelen.

Éljen a könnyűlovasság!

201
aron képe

a biztiőr-hiány a feszt

a biztiőr-hiány a feszt hibája, soundon és szigeten is volt. elmesélném, de tök érdektelen, hogy mi pl. 2 éve riksáztunk szinen, végig kurva fárasztó volt, amit kaptunk az egy sátorhely volt a sok bebaszott paraszt közt. kajajegy nuku.
nyilván azért akartak annyira titeket szegedről, mert nehéz volt az ország többi részéből odacsábítani embereket. erre is azt tudom mondani, hogy egy olyan fasza helyen mint szeged, simán sokkal több mk tag lehetne.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

202
sirdavE képe

Hát, az elmúlt két évben

Hát, az elmúlt két évben beléptem én, majd az Asszony, meg még két tisztes úriember. Ezzel majdnem megduplázódott a létszám :)

Éljen a könnyűlovasság!

203
toreki képe

Három gyerek, négy

Három gyerek, négy kerék... (2 bringa is ér). Ha ebbe az irányba haladtok, megint lesz 3 új tag. :)

204
László János képe

Az egész rendezvényre

Az egész rendezvényre kapott az összes aktivista belépőt, nem csak egy napra!

László János
www.kerekparosklub.hu

205
sirdavE képe

EGY NAPOS belépőt kaptunk.

EGY NAPOS belépőt kaptunk. Szép színeseket egyik nap pirosat, másik nap kéket. Tehát napit. Nem, mintha számítana egy aktivista véleménye...

Éljen a könnyűlovasság!

206
aron képe

napijegy helyett egynapi

napijegy helyett egynapi jegyeket kaptál az egyes napokra?
hahahahahaha

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

207
gaze képe

több olyan fesztiválon

több olyan fesztiválon önkénteskedtem (nem bringás ügyben) ahova én magamnak vettem a jegyet. mert tudtam, hogy amit csinálok az fontos, és másképp nem valósul meg. viszonzás nélküli cselekedet.

208
László János képe

Utána kérdeztem, igazad

Utána kérdeztem, igazad van, összesen 15 belépőt kaptunk, azt osztottuk szét, aki több napig maradt, több napi belépőt kapott.

László János
www.kerekparosklub.hu

209
beked képe

Azért nem vagyok ám read

Azért nem vagyok ám read only módban :)
Az eredeti felvetés általános volt aztán mégis csak a saját nyakunkat szorongatjuk.

Beke Dávid

210
aron képe

"vagy mert az egyetlen

"vagy mert az egyetlen hatékony érdekképviseletünk?"

HOPPÁ!

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

211
László János képe

Hogy kié az MK, meg hogy

Hogy kié az MK, meg hogy hogy lehet részt venni a döntésekben?
Egyesület vagyunk, gazdálkodunk végzünk egy munkát, szerződéseink vannak, stb. Döntéseket hozunk, vagy hozok én magam. Valahogy úgy, mint egy szövetkezetnél, RT-nél. És van egy közgyűlésünk, a legfőbb döntési szint. De mi történik. utoljára 18 ember volt jelen. Később lett 25, mert 1,5 órával a kezdés után megjött néhány tagunk, hogy a tagdíj emelése ellen szavazzon.
Tudom, most itt az összes beíró minimum mérges lesz, de én komolyan azt gondolom, hogy a közgyűlésen (akár rendkívülin) lehet beleszólni tagnak hatékonyan a szervezet működésébe.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kritizálni, ezt senki nem mondta (ha Gaze ilyet állított, attól elzárkózom, nem is MK tag....). Mondjuk én egy kritikánál sokszor meggondolom, hogy mit és hogyan mondjak, ha hibát sorolok, igyekszem mellé eredményeket is tenni, hogy ne nagyon bántsak igazságtalanul.

A töménytelen állításra és kérdésre e postban nem tudok külön külön reagálni, néhány bejegyzésre válaszoltam korábban.

László János
www.kerekparosklub.hu

212
sirdavE képe

Nos, nem tudom eldönteni,

Nos, nem tudom eldönteni, hogy a szegedi alapszervezetből ki a legkönnyebb (Csimi, vagy az asszony), de a legközelebbi taggyűlés idejére majd építünk egy nagy csúzlit és a mérlegelés győztesét feltranszportáljuk vele Pestre. :D :D

Éljen a könnyűlovasság!

213
toreki képe

Dova elhozhatta volna a

Dova elhozhatta volna a meghatalmazásotokat...

214
SzCiklon képe

János, ha a másfél órás

János, ha a másfél órás késéssel rám céloztál, és tudom, hogy rám, akkor köszönöm a személyeskedést. Bringakonyhás kitelepülésről jöttem, és aznap ennyi fért bele az időmbe, sajnálom.
Elmesélhetném, hogy hogy szavaztattad le kétszer a csapatot a tagdíjemelésről, amíg neked lett igazad, de nem teszem.
Ezt most már kikérem magamnak.

215
mcysh képe

Elmesélhetném, hogy hogy

Elmesélhetném, hogy hogy szavaztattad le kétszer a csapatot a tagdíjemelésről, amíg neked lett igazad, de nem teszem.
Azt ugye tudod, hogy ez a leggenyóbb verzió a háromból? (Teszem, nem teszem, sejtetek.)
===
bácsi a biciklin

216
SzCiklon képe

Igen, tudom. Gondolom

Igen, tudom. Gondolom készült jegyzőkönyv, úgyis mindenki lépjen be, meg nézzen utána.

217
aron képe

jaja tökjó ez a

jaja tökjó ez a szardagonyázó topik

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

218
SzCiklon képe

Bocs, ebben a topikban már

Bocs, ebben a topikban már kétszer kaptam a pofámba.

219
aron képe

azért ezek nem

azért ezek nem életbevágó dolgok...

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

220
SzCiklon képe

Lehet, hogy neked nem. Csak

Lehet, hogy neked nem.
Csak a személyeskedéssel kis személyeskedő szemétkedéssel válaszoltam.

221
aron képe

jó, én holnaptól

jó, én holnaptól áttérek a margit hidas topikra egy a dunakeszisre picit, azok sztem életbevágóbbak, mint hogy itt mindenki pocskondiázzon mindenkit összevissza.

ez ami itt van egy csoportdinamikai kérdés, amit meg kellene oldani. de nem itt és nem így, mert csak rossz a vége.

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

222
mcysh képe

ez, ami itt van,

ez, ami itt van, csoportdinamikai kérdés, amit meg kellene oldani. de nem itt és nem így, mert csak rossz a vége
+1
===
bácsi a biciklin

223
sirdavE képe

+1 De azért lehetne

+1
De azért lehetne elegánsabban is foglalkozni a tagság sirámaival.
Éljen a könnyűlovasság!

224
Kuku képe

A CM tagságéval? Olyan

A CM tagságéval? Olyan nincs, márpedig most a CM oldalon vagyunk. Így ez itt csak nyilvános dagonyázás.

Kürti Gábor, Újpest

225
Hotyhogy képe

"csoportdinamikai

"csoportdinamikai kérdés"

Csoportdinamikai válasz:

http://www.teampedia.net/wiki/index.php?title=Helium_Stick

226
László János képe

Orsi, kár, hogy

Orsi, kár, hogy személyeskedésnek veszed a megjegyzésemet, pedig éppen a legfontosabb kérdésről, arról akartam írni, hogy mi a módja annak, hogy tag - ahogy Te írod - stratégiai kérdésbe valóban beleszólhasson. A KÖZGYŰLÉS.
A jegyzőkönyv valóban olvasható itt: http://www.kerekparosklub.org/files/jegyzokonyv_rkgy_20100905_0.pdf
És valóban mindent, amit a lehetőségek megengedtek, elkövettem azért, hogy az elnökség által elképzelt változtatást átvigyem a közgyűlésen. (és nem, hogy nekem legyen igazam, azért nekem magamnak ez nem annyira fontos...).

László János
www.kerekparosklub.hu

227
Kuku képe

Ciklon, vitathatatlan

Ciklon, vitathatatlan érdemeid elismerése mellett bátorkodnék megjegyezni, hogy ez már tényleg móunikasó.

Kürti Gábor, Újpest

228
gaze képe

Ciklon ez így most tényleg

Ciklon ez így most tényleg nem volt valami elegáns.

Angyalbőrbenből idézet: "Megkérdezhetném nyilvánosan, hogy ki bújtatott meztelen nőt három napig a laktanyában, de nem kérdezem meg, ha teljesül amit mi szeretnénk..."

229
gaze képe

vicces lenne az élettől ha

vicces lenne az élettől ha ÉN mondanám, hogy valamit nem lehet kritizálni. a kritizálás a lételemem.
csak mindennek megvan a helye, ideje, módja, hatékonysága.

nekem fura, hogy az egész post elment az MK gyalulásába, meg hogy MK tagok itt a CM-en osztogatják, miközben közvetlenül is el tudnának jutni. ez most nekem kb a mónika só ahol a kiszolgáltatott mucsaiak a tévé kamerája előtt ordítják egymásra egymás legintimebb dolgait.

valószínűleg azért az MK kapja itt a savat, mert CSAK az MK csinál valamit.
a semmin ugye nem nagyon lehet fogást találni, így marad az MK.

én pedig már pontosan tudom mikor fogok belépni az MK-ba: amint összefutok egy Mk taggal aki be tud léptetni és van nála egy mobil bankkártyaleolvasó. de akkor még a komplett családomat is beléptetem.
mert én ezt támogatásként fogom fel, nem "veszek valamit a péndzemért" dolognak.

230
SzCiklon képe

Gaze, nekem a komplett

Gaze, nekem a komplett családom benne van. Mert ezt támogatásként fogom fel.
Nem hiszem el, hogy miért kellett személyeskedéssel válaszolni egy, az MK stratégiáját érő kritikára.

231
gaze képe

én nem ismerem a

én nem ismerem a háttérsztorit így nem tom mi benne a személyeskedés.
na, és ez az amit 100%-ig biztosan nem itt kell kitárgyalni.

de mivel személyeskedés, ezért nem is hiszem, hogy nekem közöm van hozzá.

232
Nuvanda képe

"én pedig már pontosan

"én pedig már pontosan tudom mikor fogok belépni az MK-ba: amint összefutok egy MK taggal aki be tud léptetni és van nála egy mobil bankkártyaleolvasó. de akkor még a komplett családomat is beléptetem.
mert én ezt támogatásként fogom fel, nem "veszek valamit a pénzemért" dolognak."

Lehet átutalással is fizetni. És ha befizetted, én bevállalom a kártya szállítást Bp. határain belül. :)

233
Szter képe

+1 Szerk.: a

+1
Szerk.: a kiszállításban, ha kell, akkor én is tudok segítő kezet nyújtani.

234
gaze képe

és majd kiadom a Fort Knox

és majd kiadom a Fort Knox márkájú bankártyám PIN-kódját, mi? :)))

igazából a belépésnek eddig csak annyi akadálya volt, hogy karmikusan sosem jött össze az, hogy 1, legyen ott ember aki beléptet, 2, legyen nálam annyi KP 3, legyen időm lefolytatni a processt.
de a 3-as pontot már megoldom ha bármi van, mert látom, hogy az MK-nak tagságra van szüksége.
és akkor majd elmehetek a közgyűlésre rázni a kolompot meg lezabálni a sévdasztalt.

235
Nuvanda képe

Te nem szoktál

Te nem szoktál interneten/telefonos ügyfélszolgálatnál átutalni? Mert akkor tényleg be kell fáradnod valahova (MK, bank).

236
gaze képe

(valahova felírtam a

(valahova felírtam a kódjaimat, de már elveszett... ezért mondtam, hogy amint találkozok egy mobilbankártyaleolvasós mk taggal. pizzát már tudtam ilyenen fizetni. nem, nem mondom, hogy ez a minimum amit elvarok az mk-tol, viccnek szanom, nem komolysagnak :)

237
sirdavE képe

Mielőtt problémafelvető

Mielőtt problémafelvető MK aktivistákat tetszik osztani, előtte esetleg lépjél már be, szorgoskodjál és csak utána osszad az értelmet.

Éljen a könnyűlovasság!

238
aron képe

szerintem a gaze többet

szerintem a gaze többet dolgozott mk-s dolgokon, mint amennyi szines napijegy a kezeden elférne...

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

239
gaze képe

:)))))) bocs de erre csak

:))))))

bocs de erre csak azt tom mondani, hogy: hihihi

240
CsImre képe

Szvsz nem kell MK tagnak

Szvsz nem kell MK tagnak lenni az aktivizmushoz, amire a legélőbb példa magam voltam a belépésemig.

Én csak fizetni nem szeretek. Mert lelkesedésem van, de jövedelmem nincs. :)

CSI

241
Györgyi képe

nagy szerencséd lelkem,

nagy szerencséd lelkem, hogy ma ippeg itt aktívkodom, majd szólok a cégvezetésnek, hogy környékezzük meg a keróklubot, bizniceljük egy- két olvasót.

"én pedig már pontosan tudom mikor fogok belépni az MK-ba: amint összefutok egy Mk taggal aki be tud léptetni és van nála egy mobil bankkártyaleolvasó. de akkor még a komplett családomat is beléptetem."

egy darab olvasó is baromi drága, plusz a felügyeleti, szerviz díja, nem tudná az mk kicsengetni, nekem elhiheted.

.....................................................
Bringával megyek. - No para! Normális tevékenység!

242
nrc képe

"én pedig már pontosan

"én pedig már pontosan tudom mikor fogok belépni az MK-ba: amint összefutok egy Mk taggal aki be tud léptetni és van nála egy mobil bankkártyaleolvasó. de akkor még a komplett családomat is beléptetem."

Mikor fussunk össze?

Viszek mobiltelefont, aminek segítségével elkészítjük a regisztrációdat a www.kerekparosklub.hu weboldalon, majd elsétálunk/elgurulunk a legközelebbi bankfiókig/postáig/automatáig, ahol azon nyomban a tagdíj átutalását is elintézhetjük.

243
gaze képe

"majd

"majd elsétálunk/elgurulunk" !!!!
na itt szokott megbukni a dolog! :)

pedig az automentes napon mar csak egy saroknyira volt az automata, csak akkor meg epp egy tolvaj csapat huzta keresztul a belepes karmikus pillanatat... ezt is az oszamlajukra irom!

eljon mindennek az ideje.
cseppet sem vagyok ellene a dolognak, sot!

244
toreki képe

Felmész az MK honlapjára,

Felmész az MK honlapjára, regisztrálsz, majd elutalod a pízt. Ez a legegyszerűbb.

245
sagan képe

Sajnálom,hogy hova futott

Sajnálom,hogy hova futott ki ez a topik. Az együtt gondolkodás helyett a személyeskedés vette át a helyet.
Bizonyára az én hibám,hogy nem ment át az üzenet.
Igyekszem levonni a tanulságokat és a kerékpáros/élhető város témákban legalább magamat jobbá, hatékonyabbá tenni.
Köszönöm mindenkinek aki időt és energiát szánt a reagálásra,de így tényleg nincs értelme itt a beszélgetést folytatni.
A bejegyzést ma délután törölni fogom.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

246
H.L. képe

Szerintem nem kell

Szerintem nem kell törölni, vannak építő hozzászólások is. Attól még, hogy a hozzászólások fele szemét, a másik fele még jó.

247
gaze képe

szerintem se kell törölni,

szerintem se kell törölni, csak nem azt a célját érte el amire te eredetileg gondoltál, azt kell megnézni, hogy ez miért így alakult, aztán legközelebb úgy nekifutni.

(ebben a formában egyébként semmi másra nem is futhatott ki, mint MK gyalulásra, mivel a bringás érdekvédő piacon jelenleg az mk az egyetlen akinek bármilyen terméke is létezik - tehát másról nem is nagyon lehetne beszélni.)
(esetleg kevésbé konkrétan legközelebb, és kevesebb tematikát felölelve, mert most volt benne vagy 4-6 féle dolog amik önmagában is megértek volna egy-egy beszélgetést)

248
Györgyi képe

ha törlöd, hisztis picsa

ha törlöd, hisztis picsa vagy. /readerben megmarad./

kb 100 méter bringaizé takarításáért 4 (négy) hónapig iméleztem, mire az illetékes tette a dolgát.
egy nyamvadt bejegyzéstől majd megfordul a világ és felfelé esik az eső, mi?
ilyen könnyen nem adja fel egy kemény bisziklista.

kérdem én, tudok neked valamiben segíteni?

249
Kuku képe

200 hozzászólást

200 hozzászólást törölni? Az nem fair. Ne tedd. A vita is hasznos lehet, szerintem semmi ciki.

Kürti Gábor, Újpest

250
atomboy képe

Najo, terjuk vissza a post

Najo, terjuk vissza a post eredeti uzenetere, leegyszerusitem mindenki kedveert:

"tesznek valamit azert, hogy ne kelljen a balesetveszelyes kerekparutakon menni?"

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

251
H.L. képe

Nem ez az eredeti üzenet.

Nem ez az eredeti üzenet.

252
gaze képe

szerintem az lenne inkább,

szerintem az lenne inkább, hogy "kik tesznek valamit azért, hogy a rossz dolgok megváltozzanak?"

mert az hogy "tesznek valamit azert, hogy ne kelljen a balesetveszelyes kerekparutakon menni?" arra azt lehet válaszolni tömören, hogy: igen.

253
sirdavE képe

Hát 10percbicó jól

Hát 10percbicó jól megtréfált.
A cím alapján azt hittem, a világ legtriviálisabb kérdését sikerült feltennie (van=MK), de amilyen amennyire nem érkezett válasz olyan szájbarágós kérdésekre, amiket CsImi felvetett... Az én tározós hülyeségemről nem is beszélve. Utóbbinál remélhetőleg csak azért nem válaszolnak a már totál szájbarágott kérdéseimre, mert a) trollnak tartanak b) van fontosabb dolguk c) hajnali 4 múlott
...és nem azért, mert d) nem gondolták át, hogy ilyen is lehet e) feleslegesnek tartották ilyesmin agyalni.

Megválaszolatlan szájbarágós triviális kérdéseim összegyűjtve:

szervezetes:
- a MK most aktív aktivistákra alapozó célcsapat, vagy az országot lefedni célzó tömegszervezet?
- ha ez utóbbi, akkor miért furcsa, ha a taggyűlésen csak a tagok töredéke van jelen?

kerótárolós:
- milyen intézkedések szavatolják a kerékpárok és az MK aktivitsák biztonságát?
- az MK aktivitsának milyen jogosultségai vannak a helyszínen az általa őrzött kerékpárok biztonságának szavatolására?
2010. június 15-i levél (http://m.blog.hu/mi/midnight-rider/image/szin.jpg)
MK HQ válasza: "örző védő nem lesz, miénk a felelősség"
szóval kedves gaze és aron igen, itt kellett volna azt mondanom, hogy sztoj, nem kérek belőle és igen, hülye voltam, hogy nem vettem komolyan a június 16-i választ.
Merthogy az alábbiak nem voltak definiálva "a miénk a felelősségben"
- az aktivista vagyoni felelősséget vállal az általa beléptetett kerékpárért?
- milyen eszközeim vannak például, ha valaki besétál a karámba és kifelé nem hajlandó megállni és azonosítani magát? illetve azonosítom, de az adatok nem passzolnak (tehát lopás forog fenn?)
- mi a teendő az aktivistákat érő inzultus esetén?
- mi a teendő a kerékpártároló épségét veszélyeztető inzultus esetén?
- mi a teendő akkor, ha a bent tárolt kerékpárok megsérülnek egy fesztiválozó gondatlansága miatt?

A fenti kérdések szvsz tök logikusak, tök egyszerűek.

254
Tomek képe

Már elnézést, hogy

Már elnézést, hogy belekontárkodom itt a vitába, abszolut kivülálló vagyok, semmi közöm hozzá, de kaptál a kérdéseidre egy választ az MK-tól június 16-án, a SZIN pedig volt augusztus végén! Ez két hónap.

Kérdem én, ha a kapott válasz nem elégítette ki az igényeidet, akkor nem volt rá elég a két hónap, hogy a fenti kérdéseidet feltedd az illetékesnek, hanem elfogadtad azt a választ, és most, októberben kéred számon tőlük, hogy mit takar a "miénk a felelősség"?
Ennek így mi értelme van?

255
sirdavE képe

No, az előző hsz-t megette

No, az előző hsz-t megette a motor, mert tételesen felsoroltam, mit is csináltam a két időpont között (oszt sok volt benne a link).
Szóval:
- június közepe még erősen álomvizsgáztatósdiról meg kutatási beszámolóról szólott
- júniusban a jó öreg pusztai túrák kerültek terítékre, örültem, hogy legalább azokat sikerült nagyjából lenaplózni
- júliusban másztam el végre netet beköttetni a támaszpont májusi átmozgatását követően. Akkor értem a Csillagkapu SG-1 10. évadának a végére %D
- hónap végén a bebiciklizés szegedi párját nyomtuk, a HNÜEM-et.
- augusztus eleje már masszívan hegyes felkészülés jegyében telt el, Pilis, meg ilyesmi
http://midnight-rider.blog.hu/2010/7
- 4-14 között Isztriában tekerés, olykor némi vihar, többnyire hegyek, meg tenger :) visszafelé szivat a MÁV, meg három kis tirpák ki akart cuccolni a Nyugatiban (rászexuáltak...) meg persze Bakonyban zúzattunk egy kellemeset az ottani lankákon
http://midnight-rider.blog.hu/2010/8
- na utána masszív adag takony, döglés, hajónapló rendezgetése, cimbi bejelenti, hogy nősül, nyakig turhásan kitalálom, hogy ugyan tekerjünk már fel Szarvasra. Teljes cuccal Orosházáig volt 2:30, meg ott finom volt a kaja, szóval tovább vonat, visszafelé meg Szarvas-Orosháza lett a menü :) (amit azóta se naplóztam le, a fene belém), utána évnyitós értekezletek, azokkal a könyvfejezetekkel is készen kellett lenni, adatbázist frissít, autós karbantartó vezetetés órákat lenyom, SZIN-re estére beesik / éjszakázik, másnap reggel ír egy illemtudó levelet, hogy gyerekek ez így nem jó, délután is droidol-napszúrásozik-kopog a szeme, a dologról könnyed Tiboros stílusban megemlékezik, egy-két napra rá átdobtak Tirolba élvezni az ottani kosztot és a friss helyi levegőt, abból jelentést írni...
Szóval no. Rajta volt a listán, csak a lista kellően hosszú :P

Éljen a könnyűlovasság!

256
SzCiklon képe

Kicsit OFF leszek, de ne

Kicsit OFF leszek, de ne hívjátok a Bebiciklizést Hogyan ne üttesd el magadnak... Azt a képzetet kelti, hogy a kerékpározás veszélyes, és elriasztó hatása lehet.
Tudom, a bebiciklizés nem a legjobb név, sokat agyaltunk, még itt a CM-en is, aztán csak ez maradt rajta, de inkább használjátok azt, vagy az itteni topikból bármelyiket, ha ez nem tetszik.
Köszi, hogy meghallgattatok, és elnézést a kritikáért. Csak a jó szándék vezérelt.

257
aron képe

+1 * mindig van hátszél,

+1

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

258
sirdavE képe

Az hagyján, de én még ki

Az hagyján, de én még ki se tudom ejteni, hogy HNÜEM. CsImi az érdemi szerző, én csak biztosítom a menet közepét/végét.
Éljen a könnyűlovasság!

259
atomboy képe

Nem egeszen, Imivel vagyunk

Nem egeszen, Imivel vagyunk kozosen erdemi szervezok. Csak en vagyok az otletado, Imi a nevado. Nem orultem az otletenek, de akkoriban nem volt jobb, most is tamogatom a nevvaltast.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

260
sirdavE képe

Jó, de a HNÜEM kb úgy

Jó, de a HNÜEM kb úgy hangzik, mint egy orron át történő mély szippantás. Távoli rokona a németesen kiejtett GARCH-nak.

261
Györgyi képe

off csak büszke lehet rá a

off

csak büszke lehet rá a bebici, ha olyan nagyokhoz hasonlítják, mint ő.

http://magwas.freeblog.hu/files/nothit/html/nothit_kesz.html

"Fordította és a magyar viszonyokra átdolgozta:
Magosányi Árpád"

a bringázás nem veszélyes, ha ésszel végzed.

on

262
CsImre képe

Az úgy volt, hogy volt

Az úgy volt, hogy volt ez:

http://magwas.freeblog.hu/files/nothit/html/nothit_kesz.html

Aztán 2008-ban manifesztálódott a valóságban élesben először hogyhogy nem a SZIN-en, kis állomásokkal, magyarázatokkal, elöl, hátul, közben kísérőkkel, ezzel a névvel.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/engem_nezett_de_csak_elbambult/2166...

Így tehát népszerűsödött, és imigyen szokott hirdetve lenni:

http://szegedbicaj.blog.hu/2010/07/25/hnuem_oktatotura_juliusban_is

Nálunk nemigen kell bizonygatni az embereknek, hogy biciklizni lehetséges. Viszont a legtöbb sirám a veszélyek miatt van, így erre kellett reagálni.
CSI

263
gaze képe

nem a felvilágosítás

nem a felvilágosítás része itt a bökkenő, az az egyik legjobb (sőt, videó formában az egyik leghatékonyabb eszköz lenne a hazai bringázás életében, de valahogy csak nem akaródzik elkészülni az a videó KÖHÖMMM KÜKÜ)
a veszélyek sulykolása, vagy hangsúlyozása amivel bibi lehet.
abból kiindulva, hogy a több bringás = nagyobb biztonság, a cél minél több ember nyeregbe ültetése (és nyeregben maradása 1 évig). az viszont X % számára elriasztó lehet ha a biciklizéssel kapcsolatban mindig azt hallja, hogy veszélyes, elüthetnek, betörik a fejed, stb stb. (ugyanezért öngól a tusolás-izzadás kidomborítása a kommunikációban /dániában nem izzadnak meg? mégsem tusol mindenki. mellékszál/)

szegeden a több bringást - szerintem - a Biciklizni menő/cool! vonalon lehetne 'generálni', hogy menő legyen bicóval megérkezni a jate-kluba, hengingelni az áruháznál, kitekerni a tescoba, és nem a csóróság szimbóluma (ugye a vidéki városokban még durvábban indult be a "nincs kocsid, nem vagy senki" spirál. érthető, kisebb a város, ezért az új élményekért át kell menni másik településekre, stb)

Szóval a veszélyekről a kiadvány belsejében tárgyilagosan érdemes beszélni, nem riasztóan a címben :)

/no offense/

264
CsImre képe

Őőő, értelek, de milyen

Őőő, értelek, de milyen kiadvány? :) Ez csak a klubélet havi egyszeri egyik megnyilvánulása. A csóró lúzer téma itt-ott felbukkan, de manapság nem ez a döntő irányvonal (főleg, mert egyetemi professzorok, és cégvezetők is köztudottan bicikliznek), hanem a kamikaze, törvényenkívüli, agyatlan hangya. Ha bicikliúton vétlen a biciklis gázolásakor, akkor miért nem néz szét, Ő a védtelenebb, minden az ő hibája. Azt is látjuk, hogy a járdára terelésekkel a korábbi biciklis közlekedési morál úgy zuhan a béka feneke alá, mint a Golf-áramlatban a hideg víz, és ezt persze a biciklisek hibájaként róják föl.

Ez ellen két fronton mehet a küzdelem:

- le kell szoktatni a primitív döntéshozókat arról,hogy eljárdásítsák a bicikliseket, meg hogy eleve hülye, törvényenkívüli kis pancserekként kezeljék őket

- oktatótúrát tartani a cangásoknak, hogyan tudnak talpraesetten, ügyesebben részt venni a városi közlekedésben. (afelől ne legyen kétség, hogy 1-1 ilyen túrán az MK ideológia is erősen nyomul alattomban :))

És akkor megjelenik az újságban a sok idiótabiciklis cikk után, hogy a biciklisek milyen okosan, ügyesen közlekednek, mikre odafigyenek, és ezt még egymás közt is terjesztik. Az elnevezés az enyhén provokatív, de ezen nincsm it csodálni, ha Dova áll a háttérben. :))

CSI

265
gaze képe

képletesen értettem a

képletesen értettem a "kiadványt" :)

annyiról szólna, hogy kell beszélni a veszélyekről, de leginkább az elkerülésükről, aktív védelmi rendszerekről :) (mint rutin és technikák, nem mint sisak nélkül halálra vagy ítélve, vééééged, aaaaaa)
de nem célszerű ha ezek a veszélyek egyből és mindenhol hangsúlyosan vannak kommunikálva. és ez nem a dolgok elhallgatása, csak nem ez van a középpontban, mert ha ezekről szól az egész, akkor könnyen elsúlyosodhat a veszély, az élvezet, praktikum, stb oldaláról.
nya, ilyesmi.

az infraépítésre továbbra is azt mondom, hogy egyelőre a legjobb megoldás (amíg a döntnökök nem nőnek fel a feladathoz) az a szar építmények megakadályozása.

266
sirdavE képe

"le kell szoktatni a

"le kell szoktatni a primitív döntéshozókat arról,hogy eljárdásítsák a bicikliseket, meg hogy eleve hülye, törvényenkívüli kis pancserekként kezeljék őket"
= inkriminált esetek fennforgása esetén Dova összegöngyölt újságpapírral csapkod az orrukra (miközben CsImi lefogja őket), hogy "nem szabad". Kb ez az, amit eddig nem próbáltunk ki...

267
elfroland képe

És miért nem? Tudok

És miért nem?
Tudok újságot adni erre a célra ha esetleg ennek hiánya lenne az oka? :-D

268
dova képe

Más farkával verni a

Más farkával verni a csalánt az mindenkinek megy. ;)
--------Dova--------
elvetemült bűnöző

269
sirdavE képe

Mert amilyen beteg állatok

Mert amilyen beteg állatok (mármint a politikus "célcsoport"), még tetszene is nekik :P :P

270
CsImre képe

Ne add alá a lovat, mert

Ne add alá a lovat, mert még megcsinálja. :)

CSI

271
atomboy képe

Index forumon mar

Index forumon mar jelentkezett egy onkentes. Csak meg nem tud a feladatarol. :D

atomboy

----
Biciklizes Szegeden

272
elfroland képe

Oké. Nem adok lovat alá,

Oké. Nem adok lovat alá, mert a végén még oszlopot csinálna belőle. :-D
(bocsánat. nem bírtam kihagyni. és tudom hogy görényláda vagyok :-)

273
dova képe

Hogy mire nem ragadtatják

Hogy mire nem ragadtatják el magukat egyesek!?
Valahogy ezen nem tudok mosolyogni.

--------Dova--------
elvetemült bűnöző

274
elfroland képe

Bocsánat. :-(

Bocsánat. :-(

275
sirdavE képe

"ugye a vidéki városokban

"ugye a vidéki városokban még durvábban indult be a "nincs kocsid, nem vagy senki" spirál."
szerintem beindult. Erre a leggázabb példa: rokon temetése után hallom, hogy miaz, hogy nekem nincs kocsim és nem akarom-e megvenni a megboldogult járművét? Nos itt nehéz megállni, hogy az ember ne ragadtassa magát illetlen kifejezésekre a "gyászoló család" irányában....
Emellett a vidéki lakosság is ugyanúgy bevásárolt a válság előtt önerő nélkül hozzávagott tragacsokból. Faluhelyen még van is annyi értelme, hogy tanyaszaggatáshoz lecserélődött a gördülőállomány (a Bélának is transzportere lett papucs-warburg helyett), "a városba" meg amúgy is keróval mennek. Disznót meg ezelőtt és ezután is csak traktor mögé kapcsolt ketrecben visznek búgatni :)

Éljen a könnyűlovasság!

276
gaze képe

a vidéki

a vidéki tömegközlekedésnek kiszolgáltatott életformát nem kell bemutatni nekem.
nem véletlen élek már bp-n.

277
Hilfy képe

Nnnos én mindenesetre most

Nnnos én mindenesetre most jól beléptem a klubba :)
És ha senkit nem is érdekel, én személy szerint több fronton is látok javulást: több bringás, több bringás út, és ami részemről fontos: sokkal jobban elfogadnak mindet az autósok..csendben és félve teszem hozzá, hogy ezt a tendenciát a motorosokkal szemben is érzem.
Mindebben szerintem igenis komoly szerepe van a az MK-nak, és a CM-nek is. És nem, szerintem a BAM sem hülyeség, igenis megmozdít embereket.
A fejlődésben pedig igenis benne van a hibázás lehetősége is; mint tudjuk, csak az nem hibázik, aki nem csinál sz*rt sem.
Szóval részemről azt mondom kitartást a továbbiakhoz!

278
László János képe

Mit értetek azon, hogy az

Mit értetek azon, hogy az MK nem válaszol. Kit értetek az MK-n? Szerintem itt az MK beszélget éppen.
Ha azt kéred, hogy én (László János) válaszoljak, vagy mondjam el a véleményem, kérdezz engem. Egy csomó bejegyzésre reagáltam itt, ha jól emlékszem.
Ez a tárolós dolog, azt gondolom, nem az MK életét és működését meghatározó ügy, ha valamelyikőtök a sok önkéntes közül úgy érezte, hogy az MK nem járt el helyesen, a magam és a kollégáim nevében itt most elnézést kérek. Ha ennek alapján úgy dönt a "sértett", hogy az MK nem megfelelő szervezet a kerékpárosok érdekeinek védelmére, az kár, de szerintem azért ez nem ez a lényeg. Három éve kezdtük ezt a bicajmegőrzést a rendezvényeken, sokat tanulunk, idén szinte csak pozitív visszajelzést kaptunk, ami persze nem jelenti, hogy nem kell a későbbiekben változtatni, fejlődni. No ennyit erről.
Hogy az MK aktivisták szervezete, vagy tömegszervezet, az viszont a legfontosabb kérdés, járunk is körülötte már egy ideje. Kezdetben azt gondoltuk, van itt 50 000 CM résztvevő, majd mind jól belép az MK_ba, és akkor a tagdíjak bőven elegendők lesznek a működésre, a létszam meg a legitimitásra. Aztán csak nem jöttek: mert nem tudtak rólunk? Vagy mert nem is biztos, hogy pénzt is szánnának erre? Vagy másért? Elindítottunk egy kutatást, amiből az feltétlenül kijött, hogy fontos motiváció az ügy-támogatás, de még fontosabb, hogy ha fizet valaki, azért kapni akar valamit (szolgáltatást). Aztán látjuk a tagság megújítási hajlandóságból, hogy a tagság hosszú távon való fenntartásához már szinte kizárólag a szolgáltatás számít, nagyon sokan közülünk, régi és még most is ügyet akár munkával is támogató társunk nem hosszabbítja meg a tagságát. Ez lehet azért, mert csalódik az MK-ban, meg lehet azért is, mert már látja, hogy megy a dolog az ő tagdíja nélkül is, meg lehet azért is, mert nincs pénze, stb.
Akik közületek próbált már kitelepülése tagot toborozni, tudja, hogy mivel lehet rávenni embereket a pénz befizetésére, és tudja azt is hogy milyen nehéz munka ez.
Szóval mi az MK? Szerintem: szakmai és érdekvédelmi szervezet, aminek a lobiierejéhez és a függetlenségéhez tagokra van szüksége. És aminek sok okos és lelkes emberre (önkéntes és fizetett) van szüksége a szakmai munkája végzéséhez. Ezért hoztuk létre a szakmai és területi csoportokat. Tehát két külön halmaz a tagok és az önkéntesek halmaza, amik persze egymást átfedhetik kisebb nagyobb mértékben.

László János
www.kerekparosklub.hu

279
rekontra képe

Idén eddig két elnökségi

Idén eddig két elnökségi ülés volt, legalábbis a honlapra feltett jegyzőkönyvek szerint. Tényleg ennyire lusta az elnökség, vagy csak a jegyzőkönyveket nem rakja fel valaki...?

280
mcysh képe

Jesszusom. === bácsi a

Jesszusom.
===
bácsi a biciklin

281
Kuku képe

Gratulálok. Fájt volna a

Gratulálok.
Fájt volna a kérdést így feltenni?:
"Idén eddig két elnökségi ülés volt, legalábbis a honlapra feltett jegyzőkönyvek szerint. Ez igaz? Ha igen, akkor ez elég? Lehetséges egy ilyen szervezetet így vezetni?"
Vagy te ilyen konfrontatív bölcsibe jártál? :)

Kürti Gábor, Újpest

282
rekontra képe

Visszakérdezek: fájt volna

Visszakérdezek: fájt volna érdemben válaszolni? ;) _____________
*** RABIC ***

283
Kuku képe

Így a 250. hozzászólás

Így a 250. hozzászólás környékén?
Menj fel a kerekparosklub.hu-ra, és tedd fel ott önálló bejegyzésként. Egyébként jó kérdés és engem is érdekel a válasz.

Kürti Gábor, Újpest

284
rekontra képe

No megkérdeztem. Valóban

No megkérdeztem.
Valóban kettő elnökségi ülés volt.

285
Kuku képe

Szerintem a kutatás

Szerintem a kutatás biztosan nem tért ki arra hogy akkor mi lenne, ha a tagdíj 5 helyett 3 ezer lenne, mert opcionális lenne a biztosítás. Vagy hogy a kommunikáció erős lenne, és a tagok meg a potenciális tagok mindig tudnák mi az amit a szolgáltatáson felül az MK ad, és hogy miért nélkülözhetetlen az ő támogatásuk?
Azt sejtem hogy nem. Innen kezdve nem tartom mérvadónak hogy megkérdeznek embereket arról hogy "Figyu, szerinted fontosak a szolgáltatások ahhoz hogy befizesd a tagdíjat?". Hát az 1200 tagból szerintem 1000 elképesztően felszínesen van tájékoztatva minden másról a szolgáltatásokon kívül, legfőképpen arról, hogy mennyire rá van szorulva az MK.

Kürti Gábor, Újpest

286
László János képe

De kitért! Egészen

De kitért! Egészen pontosan arra tért ki, hogy sok e a tagdíj, arányos e, fizetne e többet, stb.

László János
www.kerekparosklub.hu

287
beked képe

Nekem az a kérdőív már

Nekem az a kérdőív már akkor is olyan akar-e 300 HUF-ot fizetni az orvosnál típusúnak tünt. Én nem értek hozzá, nem tudom hogyan lehet ezt megkérdezni. Talán egy ilyen kérdőív előtti pontos és részletes tályékoztatással. Vannak felméréstípusok, amelyek előtt informálják a résztvevőt és mégse legyen manipulatív.
Mig továbbra is azt gondolom, hogy az MK működéséről még tagként (most éppen nem tagként) is keveset tud meg az ember, ha nem tesz erőfeszítéseket.
Ezt én hibának látom, de nem problémának. Lehet rajta javítani meg az ember maga is megtanulhatja használni az oldalt és el tudom képzelni, hogy nincs elég kapacitás.
Persze nem érzek sok jogot beleszólni, mert, bár szerintem a duplája kéne, hogy legyen a tagdíj, de épp a jelenlegit sem tudom kifizetni.
Beke Dávid

288
László János képe

bocs, nem kérdőív volt

bocs, nem kérdőív volt csak, hanem kvalitatív vizsgálat is, fókuszcsoportos vizsgálat a Hoffmann Research vezetésével.

László János
www.kerekparosklub.hu

289
beked képe

Akkor én kérek elnézést,

Akkor én kérek elnézést, én csak a kérdőívre emlékszem és nem néztem utána, pedig mintha az eredmény megjelent volna a honlapon.

Beke Dávid

290
Kuku képe

Pont egy ilyen részt ültem

Pont egy ilyen részt ültem végig a detektívtükör mögött. Nem alapoznék rá, hosszú leírni miért, de nem.

Kürti Gábor, Újpest

291
sirdavE képe

Volt már vagy három éve,

Volt már vagy három éve, hogy kvalitatívoztam (leszámítva a jó öreg próbavásárlásokat), de felénk a fókuszok lényegében arra szolgálnak, hogy tökéletesítsük a kérdőívet. Csak fókusz eredményei alapján hipotézist tesztelni, max tartalomelemzés után mernék. Fókusz eredményei még csak nem is általánosíthatóak a teljes populációra - mert nem is ez a cél az összeállítás során...

Éljen a könnyűlovasság!

292
jurta képe

"Kezdetben azt gondoltuk,

"Kezdetben azt gondoltuk, van itt 50 000 CM résztvevő, majd mind jól belép az MK_ba, és akkor a tagdíjak bőven elegendők lesznek a működésre, a létszam meg a legitimitásra."

Hát, ezt a bejegyzést talán már nem sokan veszik elő újra, és talán nem is elsőként, de megemlíteném, hogy gyanítom elég sok 18 év feletti célszemély létezését, akinek nincs saját jövedelme (felsőoktatás). Nekik is évi 6500 Ft a tagdíj. Lehet, hogy egy diákár korrekt és vonzó lenne a még nem tag nappali tagozatosoknak. (Persze ki kéne számolni, összességében több vagy kevesebb lesz a bevétel.) És ne gyertek a sörökkel, mert én is csak onnantól kezdtem belépkedni mindenféle tagdíjas civil szervezetekbe, melyek iránt felelősséget érzek (többek között MK), amikortól pénzt kerestem. Igen, ki tudtam volna pengetni hallgatóként is, de a teljes éves bevételemhez képest aránytalan áldozat lett volna azért, hogy a nevemet adjam egy társadalmi szervezethez (inkább áldoztam rájuk helyette temérdek időt, amiből most meg kevesebbet tudok adni).

Egy ekkora méretű, és ekkora ellenszélben álló szervezetben pedig ezek a konfliktusok természetesek. Még nem látok bele eléggé az MK-ba, hogy megmondjam, de általában akkor szoktak fellépni (de nem biztos, hogy ebben az esetben is), ha a napi feladatok nyomása alatt háttérbe szorul a szervezet céljainak, működésének témája, vagy az alacsonyabb szinteken (10-15 fős szubcsoportok) az egyénekre való odafigyelés.

Jávor Tamás
Budapest-Hegyvidék

293
gaze képe

(azért azt ne mond, hogy

(azért azt ne mond, hogy egy nappalis diáknak az évi 6500 forint az sok, mert ez kb 540 forint/hó. Hogy Bokros Lajost idézzek: "Ennél többet költenek el cigire". És szerintem itt kezdődik a felelős állampolgárság, hogy össze tudod mérni, hogy egy üveg sör vagy egy civil szervezet támogatása.)

294
beked képe

az a pénz a szegény

az a pénz a szegény diákoknak is kb 2, de max 3 parti költsége (egyébként azt hittem 5000 huf a tagdij, még jó, hogy nincs pénzem rá, még a végégn keveset fizettem volna).
A probléma inkább az, hogy egyszerre kifizetni nagy érvágás is igen, a legtöbb diák, de a felmérések alapján a legtöbb magyar nem rendelkezik megtakarítással.

Beke Dávid

295
CsImre képe

Szerintem ne kotorásszunk

Szerintem ne kotorásszunk mások zsebében, hogy ki, miért sokallja a díjat. Ami valakinek csak havi egy sör, az másnak, kereset nélkül lehet, hogy túl sok. Ezt így, mi, nem tudjuk megítélni.

CSI
http://szegedbicaj.blog.hu/

296
gaze képe

(540 forint egészen

(540 forint egészen egyszerűen 30 nap alatt nem lehet sok biztosításért, jogsegélyért, kedvezményekért, stb-ért. számolhatjuk ki 2-2.5 liter tejre is, akármi. /ennyit még hajléktalanként is félre lehet rakni egy hónapban. nem, hajléktalan még nem voltam, de volt olyan, hogy majdhogynem pont. és pontosan előttem van milyen érzés 5 forintosokból összekaparva venni az étkezési sertészsírt meg a tegnapi zsemlét, de egész egyszerűen havi 540 forintra nem lehet azt mondani, hogy sok./ Azt lehet rá mondani, hogy valakinek nem éri meg, valaki nem akar erre költeni. De azt nem lehet mondani, hogy sok.)

297
aron képe

...őőőő....PND? * mindig

...őőőő....PND?

*

MK észak-pest
cyclechic.hu

298
CsImre képe

Persze, hogy nem sok, ha

Persze, hogy nem sok, ha csak ez létezik a világon. De míg a tankönyvet, amit vett a kezében fogja, a sört, amit vett, megissza a haverokkal, addig egy egyesületi tagdíjért mit kap? Biztosítást, amit ha nem okoz balesetet, akkor nem is érzékel. Nomost az ilyen fiataloknak nem elsődleges az előreátás, és a bölcs hidegvér, életkori sajátosság. Egyetemi propaganda, belépési kedvezmény, stb. talán segíthet ezen.

CSI

299
sirdavE képe

Egyetemi propaganda

Egyetemi propaganda ügyében mondjuk tudnék segíteni. Ha küldötök valami promóanyagot, akkor el tudom intézni, hogy bekerüljön a gépezetbe. Kari, meg egyetemi szinten is.
Éljen a könnyűlovasság!

300
sirdavE képe

Nos, ha alternatív

Nos, ha alternatív költségeknél tartunk, akkor azt a hat rugót fordíthatom mondjuk távrecsegő vásárlására, ami hasznos ugyebár Radical Mass nem szerverői minőségben történő résztvevőségénél (persze csak elméletben, mert az a 300-800 ember ott mögöttem csak a paranoiám szülötte).
Nem beszélve arról, hogy ennyiből mennyi sárga színű útjelölőt lehet venni (amihez véletlenül kerékpárformájúan kilyukadt jókora papírlap is társul).
Bagóval meg hagyjatok, jóhogy mindjárt nem autót akartok nekem "eladni". Szívok elég sok büdös autót, nehogy már még bagót is vegyek :P
Amúgy ha meggondolom, hogy egy héten 3 rugót lövök el pizzára... bár az KELL. XD

Éljen a könnyűlovasság!