Korábban felvetődött, a főpolgármesternek küldött a videós kérdés kapcsán, hogy lehet, talán a CM-en vagy máshol megjelenő aktivisták már nem mind, és nem annyira lelkesek, mint korábban? Keresgéljük a miérteket, és talán a megoldást is, jó lenne valamit kitalálni.
NEM egy általános igazságként szeretném ezt elpuffantani, vagy mindenkire kivetíteni, erről szó sincsen. Inkább arról, hogy ha már a politikusokra nehéz (vagy nem is lehetséges) hatni békés, normális civil kezdeményezésekkel, és tanácsokkal, akkor mivel lehetne?
Forradalmat, és ami ezzel jár, kizárnám. Ignorálják a legtöbb döntést, vagy minimum halogatják, egyenes válaszok és egyenes utak nincsenek (kint, a flaszter sem az, de ez hosszabb sztori) a kerékpáros közlekedés kapcsán. Sok dolog fontosabb, ez igaz is, de van, amihez nem kellenek milliárdos beruházások, meg bizottságok, csak némi józan ész, meg nyitottság. Vagy ilyesmit ne is keressek a politikai döntéshozók berkeiben?
A szabálytalankodás megint csak nem járható -nem a politikusok, hanem a többi közlekedő miatt ne, inkább. Sok a feszültség az emberekben, nem kéne ezt tovább szítani, főleg nem a közlekedés terén, mert nem a közlekedni akaró emberek tehetnek arról, hogy ez van, hanem a döntéshozók, a "magas helyeken" -akiknek csak ígéreteik vannak, nagyobb részben, van akinek az sincs.
Tehát, mit tegyünk, ha a pánkok mind megdöglöttek?
Egyébként, mielőtt valaki azt hinné, feladtam: nos nem, és szerintem sokan nem, hiszen a CM-en is (és a bringások között is) sok nagyon jó kis kezdeményezés van, amik azért adnak némi erőt. Ha már nincsenek infrák, meg nem is akarják, hogy legyen bármi változás, akkor csak szépen, csendesen, bringázzunk? Előbb vagy utóbb fel fog tűnni sok embernek, hogy ez nincs így rendben, valami megoldás kell. Critical problem?

Szerintem a járható út
Szerintem a járható út az, hogy minél több embert ültetünk kerékpárra. Ez többet ér minden infránál, láthatóvá tesz bennünket, és a döntéshozókat előtt is "helyzetbe hoz" minket.
Szerintem a fejekben kell elindítani a változást.
Belvárkodj, korzózz, szereld meg a bringád, és mindenhová csak stílusosan!
Szerintem is. Pont most
Szerintem is.
Pont most segítek egy ismerősnek bringát választani, akiről eddig nem gondoltam volna, hogy valaha is bringára fog ülni. Erre most tessék.
Ahogy ő elkezd bringázni, sok haverja, a családja, stb rögtön sokkal normálisabbak lesznek az utakon a bringásokkal. Legalábbis nálam ez volt a tapasztalat.
........................
Formaharc és sci-fi.
Én is ebben látom a
Én is ebben látom a megoldást. Előbb utóbb minden nap Critical Mass lesz az utcán, akkor már nem lehet megkerülni a problémákat. ahogy tapasztalom, erre talán nem is kell olyan sokat várni. Minden napsütéses nappal egyre több bringást látok az utcán. Azzal, hogy mindenki segíti tőle telhetően a bizonytalanokat, kezdőket, sokkal többet lehet tenni, mint a barikádos örök ellenzéki gerilla harccal.
A Critical Mass mint felvonulás szép és jó egy évben egyszer. De sokkal nagyobb húzóereje van a dolog közösségi oldalának. Az emberek nagy része ugyanis ösztönösen közösségi lény, a legtöbben tartozni szeretnének valahová. És a kerékpáros közösség /legalábbis az eddigi élményeim alapján/ e tekintetben példa értékű! Mind a való életben, CM túrák, Nightride, Utolsó péntek, bringakonyha... És még sorolhatnám, Mind pedig a neten, Ahol szintén mindig találni segítséget legyen szó építésről, vásárlásról, vagy szerelésről. Ez sokkal jobban táplálja a lelkesedést, mint bármilyen gerilla akcióval elért félsiker. /és itt most senkit sem akartam megbántani a harcos aktivisták közül, mert az is kell! :)/ Röviden ez a véleményem a dologról. előbb utóbb annyi ember ül majd bringán, hogy körbe ér az ismeretség az ismerősével meg csak nem akar kibabrálni senki... Vagy legalábbis én így hiszem. A mindennapi bringázás csendes tüntetés. Minél többen teszik, annál nagyobb a húzóereje a csatlakozni vágyók számára, és annál nagyobb a kényszerítő ereje a döntéshozók felé. Mert ha már az ő mindennapi környezetükbe is begyűrűzik a "Bringamánia" akkor lesz számukra realitása az ezzel kapcsolatos dolgoknak. Bocsi ha hosszú voltam. :)
"Ez egy gyönyörűszép ima, Schlomo. Git Sábesz!"
Kóródy Gergely
------------------------------------------------------
anyámmal élek, biciklivel járok, macskám van, és ne is legyek kemény?
+1 Jávor
+1
Jávor Tamás
Budapest-Krisztinaváros
A politikusokat annyira
A politikusokat annyira lázba hozza a sok kerékpáros, hogy a pénz szagló orruk megérzi, hogy mennyi bevétel lenne, ha rendszámköteles lenne a bájk. én nem vagyok híve a csöndben való tűrésnek, de itt vagy forradalmat szervezel és az jó, de akkor kemény forradalom kell, vagy pedig csöndben rá prátolsz az egészre magasról...ez az egész helyzet csak a politikusok morálját mutatja, azt hogy semmi nem számít nekik. A szabálytalankodásról csak annyit, hogy pl múltkor kanyarodtam ki a népliget felől a kőbányai útra, és kb 3-400 méter múlva vettem észre, hogy van keró út az úttal párhuzamosan, a túloldalon. ha jött volna egy rendőr a 3-4száz méter alatt, hogyan magyarázom el neki? olyanok hozzák a szabályokat, akik soha nem ülnek biciklire, és nem látják át józan paraszti ésszel a dolgokat.ennyi.
de a közvetlen előttem hozzászóló véleményével is egyet értek.
--------------------------------------
Ha agyunk annyira egyszerű lenne, hogy megérthetnénk működését, mi magunk annyira egyszerűek lennénk, hogy nem lennénk erre képesek.
http://kepfeltoltes.hu/view/110129/100_1448_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
szabálytalankodás alatt a
szabálytalankodás alatt a következőket értem inkább:
-pirosozás
-jobbról előzés
-járdázás
az hogy nem veszed észre, de menni bírnak tőled, az rendben van, szerintem nem kiált rendőrért a dolog.
Szerintem a jó út a Love
Szerintem a jó út a Love Bike. Cyclechic, pop, és persze a közösség. A politikusoktól már semmit sem várok. A városlakóktól viszont rengeteget.
--------------------------------
Kürti Gábor, Újpest
Lépj be a szakszervezetbe
Peace and Ride! Make Bike
Peace and Ride! Make Bike Not War! :D Hát igen ha tavasztól őszig naponta 30-40 ezer ember teker, és nem csak az év egy napján, kénytelenek lesznek foglalkozni az üggyel. :)
mármint Pesten, vagy vidéken, vagy összesen?
én felnyitottam egy haverom
én felnyitottam egy haverom szemét, hogy micsoda kerékpáros közösség létezik itthon, meg hogy egész jó az alkatrészellátás is:) igaz, ő eddig is bringázok, de talán most már átáll az erő jó oldalára, és a "néha bringázok"-ból BRINGÁSSÁ avanzsál:)