Bamilyen kerekparos temaju cikket, videot vagy szoszenetet olvasok / nezek, legyen balesetes vagy pozitiv hangu, a tanacsok ellenere mindig elolvasom a kommenteket.

Es olykor a bringaellenes nethuszaroktol olyan kommentek erkeznek, hogy nem lehet eldonteni, mennyire komolyan gondolja, vagy csak egy troll.

Az ilyen epes kresz-szakerto kommenteit muszaj egy csokorba gyujteni. Ha mar van Best of CM meg Szakerto valaszol Best of, miert ne lehetne ez is?

Nosza, gyujtsuk ossze. Ne felejtsetek el a forrasrol sem.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
atomboy képe

18. deakicska 2011.05.20.

18. deakicska 2011.05.20. 13:38

Persze, Mignon...
Sajnos, így is mindent megengednek maguknak a biciklisek (tisztelet a kivételnek), zebrán sem szállnak le, jelzés nélkül kanyarodnak, gyorsabban mennek, mint az autósok stb.
Igaz, néha kiütnek egyet-kettőt közülük balesetben, de - gondolom - ezt belekalkulálják maguknak.
A közlekedési moráljuk legalábbis erre enged következtetni.

Forras - 18. komment.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

2
Miló01 képe

Ezt most komolyan

Ezt most komolyan gondolod?

Szerintem tök fölösleges hergelni a népet ilyen hülyeségekkel, hülyékkel. Most minden hülyével leállsz vitatkozni?

3
errorka képe

Vannak olyanok, amik

Vannak olyanok, amik elgondolkodtatoak, es vannak, amik csak siman viccesek :P

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"
"Ok, Mr. Tour de kibaszott France, ki kérte, hogy bicajjal járj?"

4
tatabike képe

Ezzel speciel mi a baj? Az,

Ezzel speciel mi a baj? Az, hogy igaz? Amúgy meg odaírta, hogy tisztelet a kivételnek...amúgy tényleg sok bringás nem tudja, mi az a közlekedési morál, ezen kár vitázni...
De ez nem jelenti azt, hogy bármelyik másik közlekedő jobb, mindegyik ugyanolyan béna, ha béna, tisztelet a kivételnek...:)

5
sagan képe

Mondjuk azt felhozni a

Mondjuk azt felhozni a bringás ellen érvnek, hogy gyorsabb mint az autós az eléggé EPIC.

A zebrán meg nem kell leszállni,csak nincs elsőbbséged.

----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc

6
errorka képe

Zebra+kerekparos atvezetes,

Zebra+kerekparos atvezetes, lampas keresztezodes, termeszetesen zoldem van:

"Érdekes mindenki azzal van elfoglalva,hogy zebra vagy nem zebra.De az senkinek nem tünik fel,hogy a bringásnak a lámpa alatt ott a "medvesajt" tábla!"

Lampanal tabla WTF? Erre egyebkent meg senki nem reagalt, mikor visszakerdeztem, hogy ezt megis hogy gondoljak :) Nekik egyebkent Gyorben gyartottam is egy videot, fel is rakom...

http://www.youtube.com/watch?v=pDWrIgSPNC4

Hehe. Na de nezzuk mi van meg itt:

"Gyalogátkelőhelyen sosem szabad bringával úgy átmenni,hogy áttekersz,hanem le kell,hogy szállj hiszen az elsőbbség nem téged illet meg ebben a helyzetben,hanem az autóst.Igaz, ugyan olyan pesti köcsög buzi ,mint te.Egálban vagytok :D"

"A zebra gyalog átkelő hely. Mivel te nem gyalog voltál hanem kerékpárral, örülj hogy a csávó nem vert pofán. én sem áltam volna meg. ha te nem veszed a fáradtságot hogy leszálj akkor jobb ha kusba maradsz."

"Dehogynem meg látom hogy még zöld is volt a lámpa. De te nem érted meg hogy le kel szállni a bicikliről mikor átmész nézd meg a KRESZ-t. Tapasztalatból mondtam hogy te leszel a hibás."

"Nem rossz videó csak azt nem tudod hogy zebrán csak tolni lehet a biciklit Kresz szerint ha meg elcsap te leszel a hibás mert nem tartatod be a szabályt."

"zebrán az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják a biciklit. Ha kerékpárral az egyik járdáról a másikra kelünk át a zebrán, akkor ezt csak megfelelő körültekintéssel, és lassan tegyük. Az autósok ugyanis csak gyalogosokra számítanak ott. Száguldozó biciklisekre nem!

magyarilona.hu/a-kerekparosokr­a-vonatkozo-fontosabb-kresz-sz­abalyok"

"Én nem akarok leszólni senkit vagy hibáztatni de én még úgy tanultam, hogy zebrán CSAK gyalogosan lehet közlekedni. Vagyis a drótszamárról le kell szállni és azt át kell tolni"

"biztos nem volt szándékos nagyokos, máskor majd toljad a biciklidet a zebrán, amúgy meg ne csodálkozz, hogy ha feltartod a forgalmat, akkor ledudálnak..."

A vegere vegre valaki linkelt jogszabalyt is:

"A keresett idézet pedig a következő: KRESZ 54§ 4 bek.: A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia."

Mindez egy video alatt. Mukodik a Rendorseg "Szallj le es told at at kerekpart" kampanya, koszonjuk nekik.

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

7
Miló01 képe

Mukodik a Rendorseg "Szallj

Mukodik a Rendorseg "Szallj le es told at at kerekpart" kampanya, koszonjuk nekik.

Nem baj, így biztonságosabb is, aki meg tudja a kresz ide vonatkozó passzusát, az meg tekerhet is, és tudja, hogy nem fogják megbüntetni. De amúgy sem tennék.

8
errorka képe

Latom nem jott at az ironia.

Latom nem jott at az ironia. Szerintem amikor egy elsobbseget biztosito kerekparos atvezetesben is mar ott tartunk, hogy ossze akarnak verni / el akarnak utni a nagyarcuak, mert nem szallsz le es nem tolod, ott nagy bajok vannak.

Nyilvan nethuszarok, es nem erdemes veluk foglalkozni, de mi van, ha epp elotte kurta fel az agyat sdd-n, amint az ut kozepen "kacsazik"?

Te egyebkent leszallsz, es tolod a keros atvezetesekben?

A KRESZ idezet, amit az ember beirt, es bemasoltam, a kerekparral lakott teruleten kivuli foutvonalon torteno balra kanyarodasra/megfordulasra vonatkozik. Az ominozus video, ami ala beirta, az pedig a Lagymanyosi-hid budai hidfojenel tortent. Meg veletlenul sem passzol a dolog :P

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

9
Tomek képe

Azon tűnődöm, hogy ez a

Azon tűnődöm, hogy ez a sok Kresz-re hivatkozó atomfizikus vajon hogyan közlekedik!?
Ha gyalogosan/tömegközlekedve, az nem gáz, kell ugyan ismerniük valamennyire a Kreszt az életben maradáshoz, de papírjuk nincs róla.
Ha biciklivel, az bizony baj, mert nagyon meg lettek vezetve, igaz nincs előírva kötelező Kresz vizsga.
Ha viszont autóval, az maga a katasztrófa, hiszen akkor ismerniük kéne a Kreszt, elvileg vizsgáztak is belőle, és mégis ilyen hibás ismeretekkel vesznek részt a forgalomban, nap mint nap!
A (nem oda illő)jogszabályt idéző meg egyenesen priceless!:)

Tényleg be kéne vezetni az 1-2 évenkénti Kresz-újravizsgázást..

10
errorka képe

Van koztuk olyan, aki

Van koztuk olyan, aki bevallottan gepjarmuvezeto, aztan olyan is, aki elnezest kert, es olyan is, aki eltunt, mint szurke szamar a kodben.

En azon szoktam elgondolkodni, hogy ezek az emberek milyen megfigyelok lehetnek:

1. Ez egy video. Ha nem ertem, megnezhetem tobbszor is. Megis keptelen eszrevenni a felfestest - ami ugyan le van kopva, de attol meg ottvan. Nem latja az autok tablajara szerelt macisajtot, pedig zebra eseteben nem kellene macisajtnak ott lenni, csak a kerekparos atvezetes indokolja, hogyha nem mukodnek a lampak, akkor is lassa, hogy valami van.

2. Van leiras is, amiben az van irva: "az atvezetesben".

3. Vannak mar hozzaszolasok. Aki nem fel attol, hogy hujeseget ir, vagy nem szeretne huszadjara is leirni, ami mar levolt, az alalaban azert belelapoz, egybol feltunne neki a valasz, es nem csinalna hujet magabol. De hat annyira okosnak hiszik magukat.

Es altalaban kik hiszik magukat okosnak? Tudom, nem jo az ilyen altalanositosdi, de a gyalogosok eleg ritkan szoktak KRESZ-el dobalozni. Es legritkabban akarnak lebuntetni 1-1.5 tonnaval, mert szerintuk nem jo helyen mesz, vagy mert szerintuk a bringagyalog es a kerekparut az ugyanaz :P

Ha kerekparosok lennenek, nem hiszem, hogy "legkozelebb pofan akarnanak baszni" ilyen szituban, stb.

Es termeszetesen ez 1db video. Sokszor a tobbinel (es a tobbieknel) is hasonlo eszosztasok mennek...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

11
ZsZs képe

"En azon szoktam

"En azon szoktam elgondolkodni, hogy ezek az emberek milyen megfigyelok lehetnek"

Ma jövök Hűvösvölgyről, ahogy a Retek kiért a Szilágyira, a bringaúton keresztbe áll egy (a Szilágyira kihajtani akaró) kocsi, mögötte is állnak. Mondom magamban nem furakodom át a kettő között, megkerülöm előlről, kihajtani nem tud a forgalom miatt. A gondolatot tett követi, már javában elhagytam a kocsi közepét (igazából már csak a hátsókerekem volt még a kocsi előtt), amikor érzem, hogy megindul. Ráorditok, ahogy a torkomból kifér (röviditve így hangzott: b+... , tudom illedelmesen csengetni kellett volna a nemlétező csengőmmel...) ekkor ráfékez, és a sárhányója bal széle épp kicsit meglököte a hátsókerekem legvégén a gumit.
A kocsit vezető középkorú nő, bocsánatot kért, hogy nem látott. Ha más lett volna nem hiszem el, hogy nem szándékosan akar eltaposni, de láttam rajta, hogy megijedt.
Csak azt nem értem, hogy mit néz/lát, ha előtte keresztben, a szemétől 1-1.5 m-re elhaladó bringást nem vesz észre... (piros bringa, piros mez, piros sisak) Az nem mentség, hogy balra nézett, mert már én is a kocsi bal szélén túl voltam, egyszerüen nem lehet olyan csőlátása, hogy nem lát - és mégis... Sose bíztam az autósokban, de hogy még az orruk elé sem látnak...

12
Hilfy képe

Ótómata váltós volt az

Ótómata váltós volt az autó, és csak elengedte a féket. Ez például lehet magyarázat, belém jöttek már így a Dózsán. Közben esetleg egészen máshová nézett, mondjuk a mobilja kijelzőjére, vagy a klíma szabályozójára, etc.

13
ZsZs képe

Nem ismerem az

Nem ismerem az ótómatákat, de azt gondolnám, ha leveszem a lábam a fékről, még gázt is kell adni, hogy elinduljon... nem?

Lehet túl rég szereztem jogsit, de nekem még azt tanította az oktatóm, hogy oda nézzek ahova megy az autó (és hogy amit az úton belátok azon belül kell tudnom meg is állni...)

14
kossuth képe

Ott nyomni kell a féket, ha

Ott nyomni kell a féket, ha állni akarsz, különben szépen alapjáraton elkezd csorogni az autó.

--
kossuth - himmel.hu

15
Hilfy képe

Pont ez a gond, hogy nem,

Pont ez a gond, hogy nem, hanem "kúszik". És a ha a sofőr kellőképpen dekoncentrált, akkor ilyesmi történik.

16
ZsZs képe

Köszönöm

Köszönöm mindkettőtöknek, ismét gazdagabb lettem egy tanulsággal.

17
Rumma képe

Nem vagyok képben, hogy ott

Nem vagyok képben, hogy ott melyik oldalon megy a bringaút, de elég gyakori eset, mikor az út rossz oldali járdáján van elvezetve, hogy összeakad autós és bicikli, mivel az autós bámul balra a forgalomra, mert ugye jobbra akar kifordulni, a bringás jön neki jobbról, az autós elé megy, az ezért, azért, türelmetlenség, akármi miatt kicsit előrébb gurul, de mivel folyamatosan rákoncentrál a balról jövő forgalomra, így még perifériában sem veszi észre időben a biciklist, vagy ha észleli is, a lábai már elindították a műveletet a pedálokon és pont az lesz, amit te is tapasztaltál.
Ha ilyen helyzet van, inkább mögötte kerülök, vagy szinte állóban átcsorgok előtt, mert még mindig jobb ha kifekszem a motorháztetőre indulásnál, mintha átzúgok előtte 20-30 körül és a hátsót eltrafálva kiforgat és felnyalom a flasztert vagy egy oszlop fog meg, ami tuti a bringaút közepén lesz.
Ezért (is) rossz az egy oldalon vezetett kétirányú bringaút...

18
errorka képe

Ironia video, avagy mennyit

Ironia video, avagy mennyit er a kerekparosoknak kihelyezett tabla, mukodo lampak eseten:

http://www.youtube.com/watch?v=pDWrIgSPNC4

Van akinek meg igy sem esik le:

"Mivel Magyarországon még nem alakult ki a biciklis közlekedési kultúra, pl. egy autós nem minden esetben számít arra, hogy egy kerékpárosnak van elsőbbsége ilyen helyzetben, vagy a lámpák nincsenek rendesen összehangolva, ezért van kitéve a tábla a biciklisek védelmére, mert hát ugye egy autós-kerékpáros ütközésnél, mindig a kerékpáros húzza a rövidebbet. Szerintem csak elővigyázatosság, egy plusz biztosítás."

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

19
oksirk képe

Ne haragudj, de nem tudom,

Ne haragudj, de nem tudom, hogy ez most irónia akar-e lenni. Biztos ami biztos leírom.
A prioritási rendszer csúcstól lefelé: rendőr, lámpa, tábla, útburkolati jel. Tehát, ha neked zöld van, akkor ott mindegy milyen a tábla. Ha pedig nem működik a lámpa, akkor jön a tábla.
Amúgy többször jutott már eszembe, ha nincs tábla senkinek, és egy bicajút keresztez egy autós utat, akkor ott is jobbkéz szabály van? Szerintem igen. Ez alól, pedig nem mentesíti a kérékpárost, hogy a bicajút párhuzamosan fut-e egy (autó) főúttal. Csak akkor nincs jobbkéz, ha ki van téve, egyiknek vagy másiknak, hogy adjon elsőbbséget. És persze az sem mindegy hogy az EAK az autósnak a bringaúttal való kereszetezés elé, vagy utána van kitéve.

20
Icarus képe

Úgy kezdte a mondandóját

Úgy kezdte a mondandóját hogy "Ironia video" :D Azt hiszem ez válaszol a mi is akar lenni kérdésedre :)

-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu

21
oksirk képe

Ó tényleg! Bevallom csak a

Ó tényleg! Bevallom csak a videót néztem, meg az írást nem.

22
errorka képe

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=aX0o_vtmVko

Hatha igy erthetobb :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

23
errorka képe

"Amúgy én a járdán

"Amúgy én a járdán nyomom, mert ott, ahol vagyok és megyek, no bringaút. Tudom: szabálytalan, de elég sokat autózok ahhoz, hogy ne akarjak az úttesten menni..." - http://belsoseg.blog.hu/2011/05/25/a_gyalogos_a_leghulyebb/fullcommentli...

Sokadjara olvasom. Az emberek bringara ulnek, es azert jardaznak, mert felnek az olyanoktol, mint ok maguk.

Aztan jardaznak, amitol a meg ki nem szalltak nekiallnak kopkodni, hogy mennyien jardaznak, majd jol lecentizik a szabalyosan az uttesten tekeroket mergukben.

Furcsak az emberek...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

24
elfroland képe

Zseniálisan összefoglaltad

Zseniálisan összefoglaltad a lényeget. :-)
Ezt így egy mondatban könnyű továbbadni.

25
tatabike képe

Én pont ellenkezőleg

Én pont ellenkezőleg csinálom. Én sokat vezettem régen mindenféle gépjárművet, és mellette sokkal többet bringáztam is, mostanra csak a bringa maradt, szerencsére más munkát találtam, amihez nem kell benzinfaló.
Sosem jutna eszembe a járdán menni biciklivel. Az még a jobbik eset, amit Te írtál, legalább tudatában van, hogy hülyeséget csinál, de a nagy többség konkrétan személyes sértésnek veszi, ha rászólnak, hogy nem kellene 30-40-nel cikázni a járókelők között, meg különben is, "biciklizni bárhol lehet, ne szójjááá' beee..."
Na, az ilyeneket csapatostul hajtanám fel az M7 kivezető szakaszára egy nyári péntek délután, tekerjé' vazze', bárhol lehet...

26
errorka képe

Imadom ezt a

Imadom ezt a bloghut:

"Nagyon sötét Tóth Gy. írása, az viszont igaz - mondom kerékpárosként -, hogy sok kerékpáros teljesen eszementen közlekedik, járdáról le, járdára fel, ahogy jólesik neki, ésatöbbi. Én vidéken bicózom, és a járdás biciklizést preferálom, ahol van; kényszermegoldásként, amíg nincs bicikliút mindenütt."

http://mandiner.blog.hu/2011/05/30/ongyilkos_kerekparosok_mindenutt/full...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

27
ultramega OK képe

Jóvanna. Az elvek embere.

Jóvanna. Az elvek embere. Ha járdán akkor járdán, nem leföl.:)

28
errorka képe

"A régi ócska buszok meg

"A régi ócska buszok meg pöfögnek,sokkal több szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.Klíma sincs bennük így az utasok büdösen érkeznek a munkahelyükre.Jó mi?"

https://www.facebook.com/note.php?note_id=230694460280703&comments

A kerekparosok budosek, ezt mar megszoktuk. Mostmar a tomegkozlekedok is budosek :)

Szemelyes kiegeszitesem: a gyalogok amugyis azok, ezert nem szallnak tomegkozlekedesi jarmure. Eppen ezert nem is tudjak, hogy a tomegkozlekedok is budosek, tehat nyugodtan felszallhatnanak a jaratokra. Es persze bringara meg nincs penzuk. Csoro banda...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

29
elfroland képe

Zseniális. Fura hogy csak

Zseniális.
Fura hogy csak én látok kövér gázadás esetén kormoló tízenakárhány milliós járgányokat. :-)
Meg ki lehet próbálni mi történik ha egy kereszteződésen két busz helyett 120 autó akar átjutni...

30
Fly képe

Az irónia az I bötünél

Az irónia az I bötünél található...
Valahol röhejes, hogy azoktól az autósoktól hallani "a biciglisek büdösek" kitételt végső érv gyanánt, akiknek bűzdobozától fulladozik a város.

31
errorka képe

"Én csak annyit kérnék a

"Én csak annyit kérnék a kerékpárosoktól, hogy a szabályokat tartsák be. Igaza van a szerzőnek abban, hogy sok autós sem tartja be a KRESZ előírásait, de olyankor ők tudják, hogy nem tartják be a szabályokat. A kerékpárosokkal sokszor az a baj, hogy nem is ismerik a szabályokat"

http://mandiner.blog.hu/2011/05/30/ongyilkos_kerekparosok_mindenutt/full...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

32
Fly képe

A másik kedvenc: az

A másik kedvenc: az "öngyilkos kerékpárosok".
hogy is van ez? A cikk megmagyarázza, hogy a dugókat a kerékpárosok okozzák. Ok, meghajlok ilyen komoly tények előtt, nem tehetek mást... :)
DE: most olvasom, hogy hatalmas dugók alakultak ki Budaörs környékén, az autópálya bevezető szakaszán. Márpedig ott nincsenek kerékpárosok...
Egy elfogadható magyarázat van: azok a fránya kerósok képesek dugókat okozni a TÁVOLBÓL is! Az egész jedi tanács, ha kiegészül Uri Gellerrel, Gyurcsók gyógyítóval és a győri Oláh Miklóssal, akkor sem képes még csak ezt megközelítő erőtrükk alkalmazására sem! És a cikkíró ezekkel a kerékpárosokkal akar kikezdeni! Akkor most ki is az öngyilkos?!?

33
errorka képe

""Kerékpárút:

""Kerékpárút: jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt út."
Ezt mondja a kresz. Ugyan ne akard mar kitalalni, hogy ha lekoptak a sarga kiskockak akkor mar csak jarda lett hirtelen..."

Erre reagalt kedvenc droidom. Legujabb eszmefuttatasa, szerint a kerekparut csak a kerekparosnak kerekparut (es neki persze kotelezo a hasznalata, hiszen a KRESZ kimondja), na de inkabb nezzuk...

"hát nagyon tévedsz és tévképzetek közt élsz. attól lesz valami biciGliút a biciGlisnek, amit te írsz, rendben van... de autós szempontból, ha kölcsönhatásba kerül vele, akkor azt valamiféleképpen jelezni kell számára. onnantól lesz a tudtára hozva az egyszeri járművezetőnek, hogy bicikliutat keresztez. ennyi a történet és nem több. hiába mantrázod a hüJeséged, ami alapján bármelyik sarok biciGliút, mert egy bringás bátran leugrat mondván addig az biciGliút volt, HÁT NEM!"

http://kerekagy.blog.hu/2011/04/18/miert_buntet_a_viccbe_valo_rendor/ful...

Oltas vuk-tol:

Sirok :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

34
errorka képe

Egymast koveto

Egymast koveto hozzaszolasai:

"egy picit még segítek, bizalmi elv és annak kötelezettsége, hogy mindent meg kell tenned a baleset elkerülése érdekében, függetlenül attól más volt-e a hüje és azt véletlenül vagy direkt idézte elő."

"hogyha tilosban járnak attól még elvárják, hogy hímestojásként vigyázzanak akkor is rájuk, hát a nagy looph@szt"

"ehhez pedig csatlakozik a másik kitétel, hogy tilosban járva a semmi jogod sincs elvárni mástól a szabályosságot veled szemben. aki direkt csinálja, az legalább ezt tudhatná! a második esetben meg imádkozzon, hogy nem egy másik bambuló fog beléjönni..."

http://autozz.blog.hu/2011/05/18/savvaltas_korultekintoen/fullcommentlis...

Meg elotte-utana, aki szeretne jot rohogni :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

35
errorka képe

Meg kis GG81, ez nagyon jo

Meg kis GG81, ez nagyon jo :)

Mr. Szabalykovetoesszabalykovetestelvarodeazertajardanistekerekhaahhozvankedvemvagyfelek megmagyarazza, miert nem volt halalos kerekparos baleset a Szabadkikoton az elmult - minimum - 16 evben:

"és talán azért nem történt még ott tragédia, mert rajtad kívül mindenki ott inkább tisztes távolban a járdán megy. te MÁRTÍR!"

Nem is tudtam, hogy egyedul tekerek a Szabadkikoton az uttesten. Kiraly vagyok, nem martir! :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

36
errorka képe

Kerekparszallitas vs HEV a

Kerekparszallitas vs HEV a tema...

"én azon vagyok felháborodva, h plusz jegyet kell váltani, és természetesen mindig el is kerülöm, amikor csak tehetem. szerencsére a szentendrein nem nagyon jön kaller (kopkopp).

én úgy gondolom, h én teszek szivességet a városnak, bevitetem magam a belvárosba, és ott a továbbiakban bringával közlekedem, nem terhelem a tömegközlekedést."

http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20110605/hev-etikett#comment-435894

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

37
ZsZs képe

Amíg a szomgosabb időkben

Amíg a szomgosabb időkben (asszem Miskolcon) azt nyomták, hogy ingyen (forgalmival) közlekedhetnek az autósok, és közben más meg fizet érte, addig nincs mit csodálkozni, hogy posztoló arra jutott, hogy így ő szivességet tesz...

38
kovácske képe

azon többé-kevésbé

azon többé-kevésbé mindig mindenki fel van háborodva, hogy jegyet kell venni, főleg, ha azt nem az utazás előtt ellenőrzik (beléptető kapu, ellenőr, akármi), hanem szúrópróba-szerűen elkapnak párat a bliccelők közül. így is fele-kétharmada adóból van fizetve a tömegközlekedésnek.
lehet érvelni amellett, hogy a felháborodása nem jogos, de attól még a bliccelés tömegsport marad és mire egy embernek benő a feje lágya (megtanulja, hogy a szabálykövetés nem fakultatív és lesz annyi önálló keresete, amiből a kaja és rezsi mellett bérletre is futja), addigra a helyére áll a következő bliccelő generáció. amíg a jegyvásárlás és az ellenőrzés nem változik, addig a bliccelés jelensége sem.

----------
sárga vót az...!

39
errorka képe

Szabalyosan kozlekedos

Szabalyosan kozlekedos video, ahol egy teherauto nem tudott megelozni, majd ramhuzta a szarjanak a segget. 16 eves gyerek osztja az eszt nekem, hogy huzzak a jardara (masik videom alatt is zseniarc, kiderult, hogy az apja tok szabalytalan, o szokta hurcibalni, gondolom kozben tomi a fejet a sok okossaggal).

"@errorkahun Én úgy vagyok vele , ha balra fordulok fel megyek a járda szélére és úgy megyek át mint ha a túloldalt mennék mert tudom.hogy nem figyelnek persze csak ha vannak mögöttem többen a járdára felhajtás is meg felelő jól látható irányjelzéssel de autóval közlekedésnél szerintem beleférnek a szabálytalanságok "

Donpiq @ http://www.youtube.com/watch?v=E2JVwPPC0iY

Az ujabb hozzaszolasai is megernek egy miset, avagy mit is tanuljunk el Apucitol az anyosulesen ucsorogve. Tipikus gyasz...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

40
errorka képe

Ezt csak a poen

Ezt csak a poen kedveert:

"KEZD A FASZOM KILENNI AZZAL, HOGY A MOTOROSOK BALRÓL, A DRÓCCAMARASOK JOBBRÓL JÖNNEK... AZ LESZ A VÉGE HOGY CIKKCAKKBAN MEGYEK." - http://autozz.blog.hu/2011/06/21/motorok_kozott_bicikli_de_biciklik_kozo...

Hat igen, valtoznak az idok :) Humanodroidunkat meg minden zavarja, csak az nem, hogy ott rohad a dugoban, nap mint nap. De azert csak berohasztja majd magat holnap is, az tuti :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

41
kovácske képe

azt akarta mondani, hogy ha

azt akarta mondani, hogy ha balról jön a motoros, akkor lehúzódik jobbra, ha meg jobbról a kerékpár, akkor behúzódik az autóval balra, hogy elférjenek mellette, ettől megy cikk-cakkban.
nyilván azt is akarta írni, hogy a megoldás az lenne, ha a parkolósávot felszabadítanák kerékpársávnak, akkor nem lenne rákényszerülve az előzékeny/óvatos autóvezető, hogy kétfele figyeljen egyszerre és cikk-ckkban mennjen.

----------
sárga vót az...!

42
errorka képe

Nem hiszem, hogy "felszopó"

Nem hiszem, hogy "felszopó" nickel, beragasztott capclock-al arra celozna az ember, hogy o holnaptol jo fej lesz :)

43
toreki képe

Nem kell cikcakkozni,

Nem kell cikcakkozni, egyenesen kell menni. Ha meg áll, majd kikerüli, aki tudja, ha nem, akkor megáll mögötte. Erről szól a motoros sáv, és a bringások előre gurulása. Ha van hely, mehet, ha nem, vár. Nem tudom, ezen miért húzzák fel magukat az autósok.

44
errorka képe

Zebra elott megallunk,

Zebra elott megallunk, mogottunk jon valaki, aki elbambul, majd satufek, es igy meg mellettunk eppcsak meg tud allni, ugy, h nem uti el a gyalogot. Reakcio:

- féktávon belül megállsz a suzuki előtt? -> igen, buzi vagy!

http://autozz.blog.hu/2011/06/24/megallsz_a_zebranal_buzi_e_vagy/fullcom...

Persze itt meg felteteleztek, hogy bringaval volt az illeto. Mikor kiderult, h nem, nem szapultak. Szoval lenyeg a lenyeg: ha bringaval kozlekedtek, ti vagytok a felelosek, hogy a mogottetek jovo ne bambuljon el, es tartson megfelelo kovetesi tavolsagot :D

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

45
stp1 képe

tegnapi ismeretlen

tegnapi ismeretlen kisfurgonos mm-en a blaha indirekt balosnál.

-bocsi, épp most vágtál be az egész csapat elé keresztül a kanyarodó sávon.
-nem tudom miről van szó.
-az előbbi, az ott egy kanyarodó sáv volt, kanyarodtunk mind, feleslegesen vágtál be az egész csapat előtt, hisz nem is jutottál előbbre.
-öö, de jobbról nem előzhetsz.
-te mi a faszról beszélsz?

46
Zsabor képe

Próbáld meg nem ennyire

Próbáld meg nem ennyire felbaszni az agyad az ilyeneken. Nekem sem mindig megy, de azért törekedni kell rá.

47
Pontagy képe

annyiban tök jogos stp1

annyiban tök jogos stp1 felvetése és mérgelődése, hogy sajnos nem kell ahhoz az erdőbe menni, hogy belebotolj egy tuskóba :(
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

48
Cseya képe

Vagy Twin Peaksbe menni,

Vagy Twin Peaksbe menni, hogy Tuskó Ladyre akadj.

49
Fly képe

...vagy Hazárd megyébe, ha

...vagy Hazárd megyébe, ha Bunkó főnökkel akarsz mítingelni...

50
Cseya képe

http://homar.blog.hu/2011/06/

http://homar.blog.hu/2011/06/24/selejtes_kinai_bringa_a_profitol/fullcom...

"felnőtt méretű (26-os)"

Ezt nem vágom, hogy miért vesz mindenki 26"-os biciklit. Amikor megvettem az enyémet, akkor olyan 176-177 centi körül voltam és ahhoz a magassághoz minden boltban a 18"-os biciklit mondták hogy jó. Ennek ellenére azt látom, hogy tök alacsony gyerekeknek is 26"-ost vesznek...

Vagy csak én vagyok tudatos vásárló? :)

51
stp1 képe

mert keverik a méreteket,

mert keverik a méreteket, 26"-ost a kerékre mondják.
arról, hogy a vázat is méretezik (mint ahogy írtad a 18"-t) már fogalmuk sincs.

52
Cseya képe

Ne már... ^

Ne már... ^

53
stp1 képe

lehet valami nem jött át?

lehet valami nem jött át? :D

54
Cseya képe

Én tisztában vagyok vele,

Én tisztában vagyok vele, hogy az idézett hozzászólás hülyeség, hozzá nem értésről tanúskodik, azért másoltam be ebbe a rovatba, a forrás megjelölésével együtt.

55
stp1 képe

jahogy. nem néztem linket

jahogy. nem néztem linket sry, azt hittem csak a dőlt sor az idézet.

56
errorka képe

Sajnos beleklikkeltem az

Sajnos beleklikkeltem az origo topicba, es neztem hozzaszolast is. Magat szabalykoveto kerekparosnak vallo illeto (aki bevallottan masokat is ki szokott osztani, pl. az Andrassyn :D) osztja az eszt:

"Pl: jobbra tarts a közlekedésben,ha nincs kerékpárút, a járdaszegély mellett 80cm-en belül, lakott területen a forgalom irányának megfelelõen, lakott területen kívül a forgalommal szemben kell haladni a kerékpárral stb.Ezeket kellene megtanulnunk és csak aztán ülni kerékpárra, mert ez most nagy divat lett..."

Erosen elmebeteg...

http://www.origo.hu/auto/komment/20110420-kerekparos-felelosseg-biztosit...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

57
Shag_Beckur képe

De honnan szedik ezeket?!

De honnan szedik ezeket?!

58
tatabike képe

Jó kérdés. Azt tudom,

Jó kérdés. Azt tudom, hogy gyalogosan, lakott területen kívül tényleg a bal oldalon kell kutyagolni szemben a forgalommal a padkán, de hogy kerékpárral is úgy közlekedjenek, azt azért megnézném.
Faluhelyen láttam olyanokat, hogy némelyik papper meg muter egy saroknyi tekerést megoldott bal oldalon, az is élet a veszélynek tűnt...:/

- Kerékpáros vagyok, mert nem tudom, hogyan lehetnék nem az... -

Fehér Katarga RoadPro trekking stílusban...

59
Pontagy képe

vidéken megadják a

vidéken megadják a módját, ez az örökbecsű a tanúja:
http://www.youtube.com/watch?v=3ex8V_Z7CVA
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán

60
Zoltán-san képe

Tavaly áprilisban majdnem

Tavaly áprilisban majdnem egy ilyen biciklissel ütköztem Pilisszentkeresztről lefelé menet 50-nel az egyik kanyar kijáratánál. Kb. 15m távolságban volt amikor még éppen sikerült elkapnom a kormányt, valszeg ennek köszönhetően tudom mindezt elmesélni.

61
tatabike képe

Legalább

Legalább megrugdaltad...?

62
Zoltán-san képe

Nincs sok értelme, mivel

Nincs sok értelme, mivel úgysem tanul belőle, meg visszamászni sem volt kedvem.

63
stp1 képe

"Toxxxi 2011.07.01.

"Toxxxi 2011.07.01. 10:23:13
@CoIie: láthatósági öltözet létezik, de motorosok számára nem kötelező. Kerékpárosoknak igen, lakott területen kívül, illetve éjjel lakott területen is belül (talán, ezt nem tudom pontosan). "

akkor minek írsz fasságokat? (költői...)

64
errorka képe

Donpiq: "még jó hogy nem

Donpiq: "még jó hogy nem  autóval jársz az ilyenek miatt nem lehet elérni egy zöld lámpát sem mert minden gyalogost át enged még aki Miskolcról jön aszt is..."

http://www.youtube.com/watch?v=ov9y-KRNVUY

(Faterja bevalottan 150-el szokott Szabadkikotozni (70-es tabla), de no para, "meg nem okozott komolyabb balesetet". A gyerek mar persze jardazva bringazik :) Szep csalad... :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

65
tatabike képe

"meg nem okozott komolyabb

"meg nem okozott komolyabb balesetet"

csak a fia verte oda a fejét, és hülye maradt ezek szerint, ez tényleg nem nagy baj...:D

66
errorka képe

Kuldott nekem egy videot egy

Kuldott nekem egy videot egy ejszakai menetrol privibe, hogy mekkora kiralysag is az autokazas: http://www.youtube.com/watch?v=tjZ9htGbLEU

Itt csak 107 latszik, persze 70-es tablanal az is egy icipicit sok :)

De jo is lesz, ha 18 evesen volan moge ul, ilyen neveltetes mellett. Csak remelni tudom, hogy nem lesz halalos aldozata...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

67
tatabike képe

Ha szerencséje lesz az

Ha szerencséje lesz az emberiségnek, egy halálos balesete lesz majd. Amikor tökegyedül felcsavarodik egy fára...

68
errorka képe

Ez ugyan mas tema, de

Ez ugyan mas tema, de marhajo :D Aron alairasa jutott eszembe rola:

"Hidegfronti hatás lesz, az erős oldalszél és főleg keleten a foltokban vizes útszakaszok miatt kell óvatosabban vezetnünk." - koponyeg.hu

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

69
Zsabor képe

Nekem mindig eszembe jut

Nekem mindig eszembe jut Aron aláírása, amikor egy nap akár többször is képes megfordulni a szélirány, hogy egész nap széllel szemben tekerhessek :)

http://www.yehudamoon.com/index.php?date=2008-01-22

70
errorka képe

Azt ugye tudtatok, hogy a

Azt ugye tudtatok, hogy a kamionosok es teherautosok gazolhatnak ha akarnak, mert ok sietnek?!

"a tekurva anyádat...

nem az ő hibája..ha nem hajtanák őket ennyire akkor nem csinálnák ezt! de mondom menjél el teis kamionosnak egy pár hétre. ha nem érnek oda időbe akkor valaki az állását veszíti te idióta...azért néha nézhetnétek a kamionosok szemszögéből a dolgokat. szerintetek ők ezt azért csinálják mert jókat szórakoznak rajta?"

97Hun @ http://www.youtube.com/watch?v=ZU8c1Q6zfP4

Azt el is felejtettem megkerdezni, hogy autoval lehet-e sietni, vagy bringaval...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

71
tatabike képe

Megnézném, amikor ezt

Megnézném, amikor ezt előadja egy ellenőrzéskor, amikor kibukik, hogy nem tartotta be a pihenőidőt a 'rákényszerített' sofőr... Vagy ezzel a dumával áll oda az eltaposott babakocsis anyuka családja elé...
Sajnos a nagy és nehéz gépjárművek vezetői nem az állásféltés okán vezetnek így, hanem az erősebb kutya b@xik elve alapján...

72
kovácske képe

Sajnos a nagy és nehéz

Sajnos a nagy és nehéz gépjárművek vezetői nem az "állásféltés okán vezetnek így, hanem az erősebb kutya b@xik elve alapján.."

pontosítás:
ez így nem teljesen igaz. a helyzet az, hogy az állásféltés okán vezetnek "így", és mindenki "így" vezetne, csak a kisebb járművekben ülők esetén fellép az életféltés, ami erősebb az állásféltésnél (általában) és ellentétes hatása van.
az vizont igaz, hogy "az úgyis más hal meg (jár rosszabbul)" elvet röviden "erősebb kutya..." elvnek hívják.
----------
sárga vót az...!

73
toreki képe

Senki sem kényszeríti

Senki sem kényszeríti őket, hogy menjenek kamionosnak. Ha nem tetszik a hajtás, kereshetnek nyugisabb állást. Ha meg a késés miatt kirúgják, simán megnyeri a munkaügyi pert.

74
kisgabor képe

Pontosan. Ha nem bírja a

Pontosan. Ha nem bírja a nyomást és az ezzel járó feszültséget akkor vissza lehet menni autót fényezni vagy utcát söpörni a legtöbbjüknek amúgy sincs több 8 általánosnál. Nem lenézni akarom őket és persze nem az iskolázottságon múlik de a legtöbbjük egy hülye paraszt amúgy is, kamion nélkül...

75
Rumma képe

Máris lenézted őket és

Máris lenézted őket és mindezt megfejelve le is parasztoztad a legtöbbjüket.
Egyébként azt, hogy a legtöbbjüknek csak 8 általánosa van, honnan vetted? A Statisztikai Hivatal hivatalos álláspontja ez, netán te végeztél teljes körű statisztikai vizsgálatot a témában?
A te kommented alapján akkor én akár állíthatnám azt is, hogy a legtöbb biciklis meg bunkó.

76
kisgabor képe

Azért állíthatom nagy

Azért állíthatom nagy biztonsággal ugyanis másfél évig én is kamionoztam a Waberer's-nél és megismerkedtem cirka 80-100 kamionossal, akik közül nagyjából nekem volt érettségim meg még 3 másik kollégának. Napi kapcsolatban voltam velük és többek között azért is jöttem el mert egy olyan fajta primitív közegben nem éreztem jól magam. Persze lehet hogy ez csak a Waberer's sajátossága, de erősen kétlem... A lényeg hogy egy életre megundorodtam a kamionos társadalomtól.

77
kovácske képe

hát én meg érettségizett

hát én meg érettségizett közegben dolgozom és "egy olyan fajta primitív közegben" nem érzem jól magam. suttyó érettségizettek, phöjj.

----------
sárga vót az...!

78
Zsabor képe

Azt ugye tudtátok, hogy egy

Azt ugye tudtátok, hogy egy csomó kamionos és teherautós van, aki bringázik is? :)

79
Oversize Load képe

#2 tysonnn én is bringázok

#2 tysonnn
én is bringázok a városban nem keveset, meg motor de amit néhány bringás csinál az nem emberi. bemegy a sorok közé nem is lehet hallani egy részt másrészt meg te leszel a fasz autóval ha elbaszod, feltartják a közlekedést és életveszély amit csinálnak magukra nézve, ahol tudok csak járdán megyek nem is csodálkozok ezen h a második helyen áll a bringa

#9 kutya.
egy kis adalék a cikkhez: kerékpárral 50-nel, de segédmotorral csak negyvennel mehetsz lakott területen kívül...
aki ezt a rendeletet alkotta, szívesen felültetném egy ötvennel guruló biciklire, valamelyik dzsuvás-kátyús, letölt padkás mellékúton.

#11 Mohai1
A zűr az,hogy a legtöbbnek nincs szabályismerete/KRESZ/,ezért nagyon nehéz felkészülni arra,hogy mit fognak csinálni.Jobbkezes utca,piros lámpa,kanyarodás,stb.Adják alájuk a lovat a médiában is,hogy milyen faszák! Aztán meg hullanak,mint a legyek. Amit nagyon szeretek,hogy mindig nekik áll feljebb,bármit elqrnak,ők visítanak a leghangosabban. Rájuk rengeteget költenek,nekünk meg marad a csúszós aknafedél,a szalagkorlát,a kátyú,a teljesítmény adó,stb.

#25 takz
Rendszeresen-minden nap-bringázok, autóval közlekedek, és motorozok-ha egy 125-ös ETZ-t még lehet motornak nevezni a mai köbcenti-őrületben. A nagyvárosi bringa-kultusz véleményem szerint eltúlzott. Többet árt, mint használ. A kerékpározónak éppúgy, mint a közlekedés más résztvevőjének. Megoldás a tömegközlekedés, bármilyen rosszul is hangzik. A kerékpárnak meg a világvárosokban meg kell maradni szabadidős sporteszköznek.

forrás:

http://www.sportmotor.hu/motoros_hirek/biztonsag/csokkent-a-balesetek%20...

Szénhidráttal rakom oszt?

Powered by OLMA dobré mléko

80
tatabike képe

Csak azt felejtik el, hogy a

Csak azt felejtik el, hogy a balesetek egyharmadát a gyorshajtás okozza. Onnan meg teljesen kizártak a kerékpárosok, tehát az a 12% már nem is olyan vészes.
Megkockáztatom, hogy hiába 4% a motorosok aránya az okozóknál, tuti, hogy az általuk okozott balesetek 90%-a gyorshajtás miatt történt...
Arról meg pláne egy szó sem esik, hogy a motorosok által okozott 4 százaléknyi balesetben hányan haltak meg, és a bringások által okozott 12 százalékból mennyi volt halálos.
Igencsak megborulna a sorrend, ha azt néznénk, hogy ezer balesetre hány halálozás jut, és azokat ki okozta...
Ugyanez igaz a súlyos sérülésekre is...

81
Tomek képe

De akár úgy is

De akár úgy is nézhetnénk ezt a statisztikát, hogy a balesetek 80%-át gépjárművel okozzák, ehhez képest a bringások 12 százaléka kutyafüle.
De hát ez van, divat lett biciklizni, divat lett ekézni a bringásokat is.
Bezzeg az autók 61 százalékáról vagy a kanyarodás+elsőbbség majd' 40 százalékos arányáról nem ejt senki egy árva szót se. De hát ugye nem is az a gond, hanem azok a fránya biciGlisek, a statisztika mindenkit igazol..

82
errorka képe

Nem is olyan regen

Nem is olyan regen szamolgattam kicsit KSH-bol:

Kerekparos az okozo, halalos a kimenetel -> 3.33%
Szemelyauto az okozo, halalos a kimenetel -> 4% (a tobbi gepjarmuvet nem neztem)

Arrol sajnos nem irnak, hogy hany esetben halt meg az okozo, es hany esetben a vetlen, de az elso esetben garantaltan nagyobb az arany.

Ha kerekparon nagyon huje valaki, akkor megfizeti az arat. Ha autoban nagyon huje valaki, elofordul, hogy megfizeti az arat, de sanszosan valaki mas serul/hal meg...

Ez az, amit nem kepesek felfogni ezek az emberek...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

83
errorka képe

Mekkora egy auto fekutja

Mekkora egy auto fekutja cimu tortenet:

"azt próbálom neked elmagyarázni, hogy ilyen (tenném hozzá teljesen megfelelő) sebességnél nem lehet biztonságosan megállítani egy kocsit, megasztán ki az a hülye, aki ott fog állni 2 percet a pirosnál, amikor teljesen biztonságosan átmehet. magyar vagy baszod, szokj hozzá!"

forianati2 @ http://www.youtube.com/watch?v=FJqz_Am1_vg

Az oltast mar megkapta, de kozben utana is szamoltam fekut kalkulatorral. Abszolut idealis korulmenyek kozott 17m kornyeke a fekut 50-rol, atlagos korulmenyek kozott 20m kornyeke, nedves aszfalt, szar reakcioido, hasznalt gumi: 34m.

Az embernek nem volt eleg a megallashoz - feltetelezven hogy kerek 50-el jott, es nem 55-el :) - 55-60 meter. De vegulis nem is kellett volna, hogy eleg legyen, hiszen ki az a huje, aki megall? :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

84
errorka képe

Ez a kurva motor spamnak

Ez a kurva motor spamnak minositette a - modositott - hozzaszolasom, ugyhogy jo volna ha vmi admin engedelyezne. Koszi...

Ha mar a spamrobotok tudnak irkalni, tudjunk mar mi is :F

Szerk.: ok kosz, ugylatszik a robotok fontosabbak meg mindig :) Vegulis alig tobb mint 1 hete kertem, nemtema. Szerencsere szeretek potyara gepelni :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

85
sagan képe

A tapasztalatom alapján ha

A tapasztalatom alapján ha kettőnél több (a kettő még elmegy) link van a szövegben akkor nyilvánít spamnak. Ha nem a csupasz link van,hanem vmi szöveges forma akkor lehet többre is jó vagy.

(Egyébként a Lazarus ff kiegészítőt használom az elveszett szöveg felesleges gépelésének megelőzésére.)

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

86
Shag_Beckur képe

De azért a regelt user,

De azért a regelt user, főleg, ha már régóta és gyakran kommentel, lehetne trusted.

87
errorka képe

"Hogyan dumaljuk ki az

"Hogyan dumaljuk ki az elsobbseget?" cimu tortenet van kikerekedoben, nagyon izgulok a folytatas miatt, de mar az elozmeny is megeri a worst of-t.

"A buszmegállóból kiálló busznak elsőbbsége van..." cimu videom (http://www.youtube.com/watch?v=C5qVocWRkig) ala erkezett az alabbi komment egy "domada" nevu usertol:

"Ajánlom figyelmedbe az "Autóvezetők tankönyve "B" kategóriás járművezetői vizsgához" című tankönyvet vagy esetleg a KRESZ 24. § (3) itt meggyőződhetsz róla hogy NINCS ELSŐBBSÉGE a busznak, csak köteles vagy lakott területen belül az elindulását segíteni...

Csak a pontosság kedvéért

Üdv

D"

Rakerdeztem, hogyha nincs odairva, hogy elsobbsege van, csak az, hogy elo KELL segiteni lassitassal vagy akar MEGALLASSAL is, akkor vajon az mit jelent, ha nem azt, hogy elsobbseg. Kicsit mondom, izgulok, mert tul direkt voltam, es minden puskaport ellottem egyszerre az altala linkelt KRESZ paragrafus megjelolt pontjabol, de egyben bizakodok is, hogy most feny derulhet a nagy titokra :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

88
errorka képe

Egy masik arc is kitart e

Egy masik arc is kitart e mellett, hogy nincs elsobbseg, de o makacsabb:

"Ha elsőbbsége volna, akkor nincs a törvénypontban "ha" és stb... hanem elsőbbsége van és többi forgalom megáll a busz indexre!"

Pedig ez a KRESZ 24/3. Sok felreertheto pont van a KRESZ-ben, de ez olyan kristalytiszta, mint annak a rendje...

Poenbol rakerdeztem, mi a helyzet a zebrakkal, mert ott is van "ha" szocska a 21. paragrafusban. Valasz:

"A gyalogos átkelőknek semmi köze az úttestet elhagyó és visszatérni szándékozó járművekhez. A busz és troli márpedig ez utóbbi. És amennyiben egy jármű legyen az bármilyen méretű, tulajdonú és célú, úttestre való visszatérésekor köteles az elsőbbséget megadni az úttesten menetirányban már közelítő járműveknek. BKV ide and oda..."

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

89
errorka képe

Na, kicsit beegettem az

Na, kicsit beegettem az embert, amire ez a reakcioja:

"Töröltem minden hozzászólásomat, amikor megláttam, hogy 100+ ilyen video-d van és javarészt engedély nélkül kamerázol közterületeken.. Szóval a lényeg, hogy téged már tuti keresnek és nem szeretném ha véletlenül összemosnák mi közöm van hozzád esetleg még pártollak is helyenként... de íígy uff.. ezt a rendszámozást nem kéne.. peace" - chaby83 :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

90
sagan képe

Ez kész XD. Nem tudom,hogy

Ez kész XD.
Nem tudom,hogy bírod ezekkel az érveken alapuló vitázást.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

91
errorka képe

Igazabol az vigasztal csak,

Igazabol az vigasztal csak, hogy a helyzet valamitol csak javul folyamatosan, ha lassan is.

Titkon bizom abban, hogy amikor egy ilyen luketojasnak bedoglik a jarganya, es buszra szall, es a 20. auto nem engedi ki, akkor a fejehez csap - amit senki nem ert, es hujenek nezik :) -, de akkor esik le neki a tantusz, hogy bazeg, hat megiscsak kotelezo... (Remelhetoleg nem csak addig gondolja ugy, amig arrol a buszrol van szo, amin o utazik :P)

Vagy esetleg jonnek normalisak is, akik elolvassak a videon a feliratozast, esetleg a hozzaszolasokat, es megertik az ervelest, felotlik nekik 1-1 szabaly, vagy feltunik 1-1 "uj".

Es akkor jobb lesz. Mindenkinek.

Persze mar van 1-2 "VIP" video, ahol szo nelkul torlom a hozzaszolasokat. Beleirtam a video legelejere is az adott KRESZ pontot, meg hogy bringas atvezetes van, aki nekiall zebrazni, annak a hozzaszolasa repul. Jonnek igy is ilyenek, megy a remove. Ezek nem tudom, miket neznek az utakon, vagy honnan szedik a szabalyokat...

Valahogy egyebkent el kene erni, hogy az osszes gepjarmuvezetonek kelljen ujra vizsgaznia. Asszem lesz arrol valami dontes szeptember kornyeken, hogy az oktatoknak mar kelljen evente ujravizsgazni. Nagy fordulopont lesz. Ha megszavazzak, akkor van remeny a jelenlegiek ujravizsgaztatasara is :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

92
kovácske képe

hát szerintem akinek a

hát szerintem akinek a fejében a busz azért van, hogy szívjanak akik ráülnek, az autó meg a királyoknak, az ha rákényszerül egy alkalommal, hogy buszra üljön, nem a király autósokra fog haragudni, akik miatt nem tud menni a busz, mert lélekben magát is ott látja az ablakon kinézve autóval közlekedni, hanem arra haragszik, akit azért okolhat, hogy kivételesen ma rákényszerült a buszozásra. ettől ez még neki kivétel (hogy ő szív, MERT buszra kényszerült) és nem fog megváltozni a világának az az alapelve, hogy a buszon utazók másodrendű emberek, ha egyáltalán emberek. (ő maga továbbra sem "buszozó", csak álruhás király, aki egy napra közéjük vegyült.)

----------
sárga vót az...!

93
errorka képe

Ez is lehet sajnos, igen.

Ez is lehet sajnos, igen.

94
elfroland képe

:-DDDDD

:-DDDDD

95
asztalosgabor képe

A videózással félelemben

A videózással félelemben tartod szegény embereket, ami megengedhetetlen. Ma még csak videózol, holnap már SA keretlegényként a Dunába lövöd őket (ahogy ezt egy hülye a másik topicban megfogalmazta)

96
asztalosgabor képe

Abból a szempontból nincs

Abból a szempontból nincs elsőbbsége, hogy nem indulhat el a busz, ha nem engedik ki. Tehát pl. míg egy főútvonalon haladva ha bejön valaki elém és nekimegyek, akkor ő a hibás, míg ha a busz áll ki és valaki nekimegy, akkor a buszos a hibás.

97
PJohn képe

Nekünk kresz tanfolyamon

Nekünk kresz tanfolyamon magyarázták h NINCS elsőbbsége, csak ki kell engedni... Mi is kérdeztük, h mi a különbség... Azt a választ kaptuk hogy gyakorlatban semmi, de van valami apró különbség, azt hiszem valami olyasmi, h ha kihajt eléd, te meg belemész az oldalába, akkor Ő lesz a hibás, mert nem volt elsőbbsége, hiába kell kiengedned... Vagy valami ilyesmi, már nem emlékszem pontosan, elég ködös volt:D De a lényeg h van valami apró kis szar külöbség, még ha gyakorlati jelentősége nincs is:D

98
errorka képe

Hallottunk mar furakat

Hallottunk mar furakat tanfolyamokrol meg oktatokrol, oktatoktol :P Gyalogoscsalogatas es tarsai...

Nyilvan ha mar a busz mellett vagy, vagy nem tudsz megallni, akkor nincs elsobbsege. Epp ugy, mint ahogy a gyalogosnak sincs elsobbsege a zebran, amikor epp odaer, es te epp 50-el mesz at elotte.

Senki nem varja el ilyenkor a soforoktol, hogy tapossanak a fekbe, es tolassanak vissza elengedni.

Viszont a buszokat rendre nem engedik ki, olyan helyzetekben sem, ahol egyertelmuen meg tudnanak allni, sot, akar egy egyszeru savvaltassal, fekezes nelkul is kiengdhetoek lennenek a buszok.

Azert jo lenne tudni, mi a difi a koteles lassitani/megallni es kiengedni es az elsobbseg kozott...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

99
Shag_Beckur képe

Őőő, gyalogátkelőt nem

Őőő, gyalogátkelőt nem úgy kell megközelíteni, hogy meg tudj állni?

Ha nem belátható, lassítani kell. Ha belátható és van valaki a környéken, lassítani kell. Ha belátható és nincs senki a környéken, akkor elég csak felkészülni a fékezésre.

100
Puding képe

Hátha kigurul egy kisgyerek

Hátha kigurul egy kisgyerek a triciklijével (de miért nem ismeri a KRESZt?)
----------
egyenbillengészeti körduplányidomár
(by Fly)

101
errorka képe

Ez most kivetelesen nem

Ez most kivetelesen nem kozlekedes, hanem bringa vasarlas. Adott egy Bikemag hirdetes. Felkerult egy canga, hasznaltan, a bolti arnak megfelelo arral. 89.9k. Felretettem a hirdetest, mig egyeztettem azzal, akinek ki lett nezve a canga, hogy majd azert alkudni erdemes.

Mire beszeltem ismerossel, csokkent az ar, 79.9-re. Persze ha 90 az uj, akkor ez meg mindig erosen tularazott hasznalt bringa.

A felszereltsegrol nem irt semmit, ugyhogy megkerdeztem, hogy gyari-e, es beajanlottam egy olyan arat, amire ha meg ratesz, akkor is megeri nekunk, de ha megsem, mert esetleg surgos, akkor meg tokre nagyon jo biznisz.

A valasz:

"Az ára annyi amennyiért felraktam de ha ennyi re vágod a témát akkor nem kérdezel olyanokat , hogy mi az ami gyári a bringán látszik rajta :)
kormány az más jobb, a teló is sokkal jobb mint a gyári a lánc új mert az eredeti az gagyi stb stb de fölösleges bármit mondanom."

A hirdetes csucspontja egyebkent:

"a lánc teflonos spray-al kezelt"

Keresunk masik bringat, olyan eladotol, aki el is akarja adni :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

102
errorka képe

"Ezt a hülyeséget! Az

"Ezt a hülyeséget! Az egyetlen piaci szereplő, aki nem tudja rontani az üzletet, az az autóval közlekedő, mert ő a fizetőképes kereslet. Ahol korlátozzák az autók használatát, ott korlátozzák magát a gazdaságot, merthogy nemcsak hogy a személygépkocsi használó a fizetőképes kereslet, hanem az autóipar a nyugati civilizáció gazdasági fundamentuma is, hiszen ez adja a gazdasági életünk alapját a hozzá kapcsolódó iparágakkal, mint az olajipar együtt.

A biciklisszutyok nem fizetőképes kereslet, hanem az üzletet rontó hippi, akinek a jelenléte annak a nyilvánvaló jele, hogy a fogyasztók helyett egy területet a zsetontalan hippik szálltak meg.

Továbbá magát a biciklizést munkaidőben korlátozni kellene tiltani közösségi okoknál fogva is, ugyanis a biciklista nem az autóból ül át a nyeregbe, HANEM A TÖMEGKÖZLEKEDÉSRŐL."

[...]

"Jól látható, hogy tisztán a tömegközlekedés kárára bicikliznek, ami kihat az autósközlekedésre is, hiszen az utasok nélkül leépülő tömegközelekedés már nem képes kielégíteni az igényeket, ezért szükségből növekszik a személygépkocsiforgalom is.

A bicikli a város legnagyobb ellensége jelenleg."

http://hirszerzo.hu/publicisztika/20110825_belvaros_fargalom_auto?FullCo...

Alulrol a masodik hsz, blogen user muve :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

103
tatabike képe

Ez se gyenge a sráctól: '

Ez se gyenge a sráctól:

' irdatlan rákos daganatként burjánoznak a földszintes kertvárosok'

Ez a csávó valami panelbogár lehet...

Gépsárkányaim - Cserebere cuccok

104
Shag_Beckur képe

És hány ilyen van itt is

És hány ilyen van itt is :(

Akik mindenkit panelba telepítenének, hogy a munkahelyük mellett élhessenek...

Nem veszett ki sajnos a kommunista módi még :(

105
asztalosgabor képe

És a tömegközlekedéssel

És a tömegközlekedéssel nem elérhető kertvárosiakat kitiltanák a belvárosból.

106
asztalosgabor képe

"Különbensi

"Különbensi László
Üllői úton egyébként úgy kell értelmezni a zöldhullámot, hogy a Korányi Sándor utcából kifordulva közel 100-as tempóval lehet elérni az Orczy zöldjét. ez így rendben van?"
"gen, mindenbizonnyal hasznos hogy a 100-as tempóra kényszerítenek a belvárosban.
remélem halálbüntetésre ítélik azt a közlekedésszervezőt aki ezt nyugtázta."

Nem jön rá a szellemi fogyatékos autóbuzi Rocko, hogy ha a főútvonalnak van zöldhullám, akkor a lámpával védett mellékutcából kikanyarodva nem lesz neki zöldhulláma.
Mert ha neki zöldje lenne, akkor az egyenesen haladó irány futna pirosba.

De szegény férget 100-as tempóra kényszerítik, mert 1 perc pirosban várakozásba belehalna.

107
errorka képe

Pedig csoroghatna 30-al is,

Pedig csoroghatna 30-al is, es akkor 1 percet sem kell varni :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

108
asztalosgabor képe

Mégis mit

Mégis mit gondolsz?
Alkotmányos jog, hogy amikor ÉN megyek, akkor a legnagyobb sebességgel közlekedve mindenhol zöldet kapjak! Mégis mit képzelnek, hogy piros a lámpám! Hülye bringanáci közlekedésmérnökök, akadályoznak a szabad mozgásban! Ráadásul folyamatos félelemben élek, hogy bármikor elkaphatnak gyorshajtás vagy piros lámpán áthajtás miatt! Ezzel sértik az emberi jogaimat!

109
errorka képe

Sajna van aki tenyleg igy

Sajna van aki tenyleg igy gondolja :F

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

110
Puding képe

:D Sőt, ugye ehhez nem

:D
Sőt, ugye ehhez nem akármilyen autó kell, és sok benzin is, ami amellett, hogy úgyis minden az ÉN adómból megy, nagyképű lehúzás csupán!

----------
(by Fly)

111
errorka képe

Azt mar korabban is

Azt mar korabban is eszrevettem, hogy ujabban mindenki ugy kezdi a szovegelest, hogy "en bringazok es autozok is", stb. Ezek altalaban ugy folytatodnak, hogy a szabalytalansagaikat magyarazzak, es ezert elvarjak, hogy en is az legyek, peldaul jardazzak.

Namost az egyik ilyen zseniarc ugy besutotte sajat magat, hogy orom nezni. Hozzaszolasai, egymas utani sorrendekben:

1. "hát kerékpárral akkor is a járdán megyek ha göröngyös és szar. ugyanis amikor autót vezetek kibaszottul idegesitő öket kerülgetni.tapasztalat. igy segitem az autósokat, és magam is biztonságban vagyok."

2. "takarodj ajárdára biciklis majom.

én is bicajozok és csak járdán ha nincs akkor a füvön baszki.

saját magam érdekébe, és senkit nem tartok fel.

jé de kurvanehéz.naennekmiértelme seggfej"

3. "@XLSI nem, akerékpáros a feltartás része, huzzatok a járdára."

4. "@SuperLance112 el bazmeg mert basztok a járdán menni, szartok rá hogy ott biztonságosabb esetleg."

gyandras1 @ youtube

Aztan megtalalta azt a videot, ahol a fonodo savot hasonlitom ossze par jelenetben a jobbhorgos megoldassal (http://www.youtube.com/watch?v=bo3-3i8UBg4):

5. "a fszért gondolod hogy meg is lát a birka autós. védd magad"

:DDDDD

Hat ezen hangosan felrohogtem... A szeparalt keros infra nem biztonsagos, mert nem latnak, de mindenkit felzargatna a jardara, mert o ott teker. Aprocska ellentmondas? :)

Ra is kerdeztem, de ugy latszik, nem zavarja. Megy vegig minden video alatt, es irogatja a hujesegeit :)))) Csipem az ilyeneket.

6. "takarodj a járdára,"

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

112
Hilfy képe

Egy magyar Sidewalk Jones..

Egy magyar Sidewalk Jones..

113
sagan képe

Pénteken a József

Pénteken a József Attila-Bajcsy keresztben élőben tudtam ilyen jót beszélgetni. :))
Először az volt a baj,hogy sávközépen megyek.
Válaszoltam,hogy rossz a széle és különben sem kell már szorosan jobbra tartani.
Aztán az volt az érv,hogy a középső sávon megyek.
Erre a válaszoltam,hogy a szélső sáv az kanyarodó sáv,de én egyenesen akarok menni.
Persze a dudálásra az nem ütközött a KRESZ-szel.
A legjobb,hogy nem is a sofőr,hanem az anyósülésen ülő osztotta a KRESZ-ről az észt. Hogy a kerékpárosok szabálytalanok meg szembe mennek az egyirányú utcában.

Ezek is:
https://picasaweb.google.com/saganbp/HegyenVolgyonKelenfoldon#5644513303...
Mikor szóltam,hogy baromi balesetveszélyes,akkor a válasz csak pár percre maradunk itt. Fölvetettem neki,hogy hívjak-e rendőrt,erre nagy nehezen elment,de mellette a nője nekiáll bezzeg ti meg átmentek a piroson szövegezni. (Gondolom miután elmentem ugyanúgy beálltak oda.)

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

114
Hilfy képe

Pár percre a Trófeába?

Pár percre a Trófeába? Életszerű.. Jó az a rész, mindig van egy-két félrészeg aki ott kóvályog keresztül-kasul, ha előrelátóan csöngetek, akkor meg jön a hülyeköcsögözés.

115
errorka képe

Legkedvencebb megadroidom

Legkedvencebb megadroidom megint osztja az eszt. Ezuttal a hires GG81 fele kitetelrendszer a KRESZ 13/2-t is felulirja, DE!!! mi mar tudjuk, hogy ez csak abban az esetben ervenyes, ha o nem el a 13.2-vel. Akkor aztan lehet az uton is menni, ha o az adott szakaszon jar :)

"mentél volna a bringagyalogon!!! nem rémlik!? jah, hogy kiskapu..., de az akkorra szól, neked is leírom lassan..., csak, ha akadályoz a gyalogos forgalom. nos, ha ki kell kerülni néhány turistát, akkor az max. zavar azért kell ott lassabban is tekerni (kéne)."

http://autozz.blog.hu/2011/09/01/felelotlen_kozlekedok_egymas_kozt/fullc...

Sajnos nem valaszolt, hogy mi minosul akadalyoztatasnak, pedig pedzegettem, hogy vajon csak az-e akadalyozas, ha a gyalog megfogja a kormanyomat, amikor elemall, es nem ertem, miert nem akadalyozas, ha max. 5km/h-s sebesseggel kell nekem is korzoznom, mert nem lehet elozni (szembol is gyalog, szembol bringa, megint gyalog, bringa, bringa, bringa, gyalog, bringa...).

(Ami persze nem a turistak, hanem a tervezo hibaja.)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

116
sagan képe

Ezt javasolnám neki: Ha

Ezt javasolnám neki:
Ha akadályoz a kerékpáros forgalom az úttesten. Nos, ha ki kell kerülni néhány kerékpárost, akkor az max. zavar azért kell ott lassabban is menni az autóval (kéne).

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

117
errorka képe

:)) ---------------------- sz

:))

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

118
errorka képe

Ez nem annyira Worst of

Ez nem annyira Worst of tipusu, de ujabb bizonyitek arra, hogy kik es miert jardaznak, ugyhogy megorzom, bar mar lehet megerne egy konkret gyujtemenyt ez is. Szepek ezek az onvallomasok:

"1. igen van jogsim

2. igen rendszeresen vezetek és utálom a bicikliseket, főleg akik belvárosban a belső sávban kavarnak

3. igen rendszeresen bringázok, városon belül is és igen mindig csak a járdán (ha nincs akkor az útpadkán), mert magamból kiindulva tudom h mennyire bosszantom a többi autóst ha miattam kell tökölniük, meg nem hiányzik esetleg egy kialvatlan kamionos 40 tonnája a nyakamra :)" - DSP33HQ @ http://www.youtube.com/watch?v=IJdGIEjohOo

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

119
errorka képe

Na, az ember kibukott, aztan

Na, az ember kibukott, aztan irt 3 hozzaszolast publikba, majd valszeg rajott, hogy egy ostoba fajanko, ugyhogy torolte, es vegul elkuldte publikba, zanzasitva:

"Én is végignéztem jó sok videót, amit leszűrtem: te egy beteg és nemnormális ürge vagy :DADDIG NEM VAGY EGYENRANGÚ FÉL AMÍG NEM VÁLLALOD(nem terhelik rád is) A VELEJÁRÓ KÖZTERHEKET! VAGY AZ AUTÓS IS LEGYEN EGYENRANGÚ ÉS FELEJTSÉK EL A MATRICÁKKAL ÉS AZ ADÓKKAL. Irreális elvárás, mert itthon mindenki csak a pozitív oldalát várja az egyenrangúságnak... Kerékpárosnak ingyé építik az utakat? Hogy megy ez? Jó nem baj, de hogy követelőzés és sírás rívás megy érte? Nagyon nem szimpatikus a hozzáállásod a közlekedéshez, mintha kiestél volna egy meséből, itt semmi nem működik(nem csak a közlekedés), és igen ha üres a járda baszod menj azon! Ha van kerékpár út akkor azon. A Kresz nem kőbevésett, papírért adnád az életed? Adjad :)" - hunRoby @ Youtube

Elozo hozzaszolasai kozul az egyik:

"Azt nem mondom hogy a szabad kikötőn járda, mert az még gyalogosnak is keskeny, de a kereteződéstől az a kihalt 10 méter széles beton kielégítené a kerékpáros és azt a satnya gyalogos forgalmat is amit ott bonyolítanak, ennek ellenére a szándék sincs meg hogy lehúzódj rá és ne tartsd fel a forgalmat... szidhatod az autósokat, de te az a liberális kerékpáros vagy aki hülye! Megérdemled!" - http://www.youtube.com/watch?v=w7thCFPertE

Na, ezen igazodjatok ki. Illetve ki lehet: teljesen mindegy hol mesz, csak ha jon egy auto, huzz az o adojabol epitett utrol, kulonben egy liberalis huje vagy. Ha epp szabalyosan kozlekedsz, akkor meg forgalomfeltartassal is megfejeled a dolgot :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

120
monster képe

Ez egy frusztrált

Ez egy frusztrált szerencsétlen.
------------------------
jobb 100 szabálytalan biciklista mint 1 szabályos autós

121
zenmacska képe

És egy ilyen szőröstalpú

És egy ilyen szőröstalpú bunkónak kellene vigyázni az ÉN életemre? Hát, nem szívesen szembesülök ezzel...

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

122
atomboy képe

(5) Tilos

(5) Tilos megállni:
i)...autóbusz forgalmi sávban, kivéve.......a betegszállító gépjárművet

És gondolom, nem kell elmagyarázni, hogy ez nem csak mentő,
hanem akár magántulajdonú gépkocsi is lehet

(Innen)

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

123
Zsabor képe

Így van. Elég egy taknyos

Így van. Elég egy taknyos zsebkendő a szélvédő mögé :p

124
errorka képe

36. paragrafus (8) Az

36. paragrafus

(8) Az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;

b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül

ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,

bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt

bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,

bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,

bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,

bc) a betegszállító gépjármű,

bd) a személytaxi,

be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár

közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá.

Ezekszerint kozlekedhetnek is a buszsavban - nem csak varakozhatnak - magantulajdonu gepkocsik!

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

125
candy képe

Azt tényleg jól látom,

Azt tényleg jól látom, hogy míg a kerékpár csak külön jelzéssel, addig a motoros csak úgy is használhatja a buszsávot? Ezeket se lett volna érdemes fölnevelni...

Blogom: http://wunderbike.postr.hu/, tömegközlekedés is not an option.

126
Tomek képe

Mert a motoros könnyedén

Mert a motoros könnyedén tud haladni 40-50-60 km/h-val, nem feltartva a buszt, míg az átlag bringás inkább csak 20-25 km/h-val, feltartva a buszt és annak megannyi utasát.

127
pixel képe

Azt azonban csak Budapesten.

Azt azonban csak Budapesten. A világ többi városában nyilván nem tartják fel a bringások a buszt, mert mehetnek a buszsávban, többnyire expliciten jelezve. A budapesti bringások/buszvezetők viszont ilyen bénák, na.

128
Shag_Beckur képe

szelessegi adatokat is tudsz

szelessegi adatokat is tudsz azokhoz a buszsavokhoz?

129
Miló01 képe

Példa: London a sávból

Példa: London a sávból még ki is lóg a busz, de a bringások mehetnek a sávokban, keress rá a jútubon.

130
Shag_Beckur képe

Az hogy mennek, nem azt

Az hogy mennek, nem azt jelenti, hogy szabad.

De elfogadom, ha linkeltek hozzá angol KRESZ-t:)

131
Miló01 képe

gugli a barátod és kész,

gugli a barátod és kész, de ezt mindenki tudja, hogy Londonban lehet busz sávban tekerni.

132
atomboy képe

http://www.direct.gov.uk/en/T

http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Highwaycode/DG_069837
65.

Termeszetesen itt is akkor engedik, ha kulon feltuntetik.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

133
asztalosgabor képe

Londonban is busszal

Londonban is busszal helyettesítik a kötöttpályás közlekedést?

134
SzCiklon képe

Klassz, hogy a worst of

Klassz, hogy a worst of észosztáshoz már nem is kell kívülről linkelni, hanem magában a blogban is megteszik :)
Szereld meg a bringád!, Belvárkodj!
A járdázók elütik anyádat? Küldd őket a... Bebiciklizésre!

135
asztalosgabor képe

Azóta már kiderült ugye,

Azóta már kiderült ugye, hogy Londonban is ugyanaz a szabály mint nálunk, vagyis külön jelzés esetén lehet csak buszsávban haladni.

Az meg igenis különbség, hogy a busz főhálózati szerepet tölt be, vagy csak kisebb utcákban halad, ahol amúgy sem menne gyorsabban mint egy bringás.
Mert nálunk valahogy nem növelné a bkv népszerűségét, ha a szűk buszsávban 50 helyett csak 20-szal haladhatna a 7-es busz.

136
SzCiklon képe

Értelek. Budapesten csak

Értelek. Budapesten csak egy buszjárat van buszsávon, és az a hetes. Több buszsáv tulképp nincs is. Aha. Megjegyzem.

137
asztalosgabor képe

Bp-en a szükségeshez

Bp-en a szükségeshez képest kevés buszsáv van. Szinte csak ott alakítanak ki, ahol sűrű az autóbuszforgalom.
Ahol 5-10 percenként jön egy busz, ott még elférhet egy bringás. Ahol 2 percenként ott már nem igazán.

138
Puding képe

"Igen, egyetértek. Szegény

"Igen, egyetértek. Szegény bringásnak mindig meg kell előznie az eggyel korábbi buszt. Majdhogynem megállónként egy előzés. Vagy végigvárja a kipufogófüstben (ami télen bezony jól esik, kellemes meleg)."
Nem csak a gyakoriság számít, hanem a megállók távolsága. A 4-6-osnál könnyű gyorsabbnak lenni, pedig gyakran jár. A sima 7-essel is tartható a lépés. a gyorshetessel pedig elég nehéz.

----------
(by Fly)

139
errorka képe

Ujabban mar szabalyosan

Ujabban mar szabalyosan bringazni sem szabad :/

"De őszintén szarok rá mit gondolsz, van jó pár kerékpáros ismerősöm aki tudja hogy nem a kresz az első hanem az élete, az ilyen barmok meg megérdemlik hogy beledögöljenek a kapitalista KRESZ az első gondolkodásmódjába, kész."

Folytatas...

"Te már tényleg az a beszopódott kirekesztetnek érző és saját magát nagyvonalúan sajnáltató fasz vagy. Nézd meg a riporter drótszamáron című filmet, na még azon fanatikusok se ennyire eldurrant agyúak mint te vagy, ez már betegség öregem, minden sarkon azt lesni, és mindent megtenni a megalázásért és kirekesztésért, nem az autósok teszik, hanem te magad!"

Azt nem tudom, mirol beszel (toroltem is ezt a marhasagot), de van meg folyt... :)

"Ja és itt már nem csak erről a videóról beszélek, hanem a többiről, itt neked van igazad, egészen a kútig, ott a helyedben szépen lehúzódtam volna..." <- ugye mondanom sem kell, hogy van egy 20 meteres szakasz, ahol szele a jarda. Na oda azonnal felre kene huzodni :) Mire lelassitanek, hogy felrehuzodjak, mar vege a szakasznak. Raadasul igazam van, de azert en vagyok a fasz, mert... :)

"Képzeld ültem bringán..." <- Az nem derult ki, hogy mikor, es hogy jogositvannyal a zsebeben szokott-e bringazni, de ha bringara ul, akkor biztos vagyok benne. Szoval +1 a kis gyujtemenybe...

hunRoby @ http://www.youtube.com/watch?v=w7thCFPertE

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

140
errorka képe

Ujabb bolcselet, avagy miert

Ujabb bolcselet, avagy miert nem allunk meg a zebranal a gyalognak, vagy a pirosnal (hatulrol belenkszallnak kifogas, ismerjuk, no de a magyarazat!):

"Egy tükörből a sebesség meghatározása igen nehéz, ez kreszben is benne van, mindenki lassabbnak ítéli és távolibbaknak a közlekedőket, mert úgy látszik."

Privat uzenet, de igy is utos :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

141
asztalosgabor képe

"ez kreszben is benne van,

"ez kreszben is benne van, mindenki lassabbnak ítéli és távolibbaknak a közlekedőket, mert úgy látszik."

B+, az ilyen hogy kaphat jogsit?
Persze máshogy tűnik, de egy kis gyakorlattal már megállapítható a valós távolság és sebesség.
Az ilyen hogy vált sávot, ha a tükröt sem tudja használni? Vagy ez az a fajta, aki 5 percig meg a nagykörúton a bringás mögött, mert képtelen sávot váltani, aztán az autózz.hu-n anyázza a lassú bringásokat.

Mellesleg a zebrát úgy kell megközelíteni, hogy vészfékezés nélkül is meg tudjunk állni.

142
SzCiklon képe

Komolyan err, hogy ezt te

Komolyan err, hogy ezt te hogy bírod!
Valami díjat kellene neked osztogatni, olyat mint a Nobel-békedíj, hogy próbálsz észt önteni ezeknek a trolloknak a kiürült, baromságot vákuumként beszívó, az okos szót viszont pajzsként lepattintó agyukba.

143
errorka képe

Probalom a vicces oldalat

Probalom a vicces oldalat nezni. Neha persze elsirom magam, mikor belegondolok, hogy reszben ilyen embereken mulik, hogy hazaerek-e egyben, de ez csak megerosit abban, hogy figyeljek. Az meg mindig hasznos :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

144
zenmacska képe

Szerintem ez nála valami

Szerintem ez nála valami bizarr perverzió :)

"Never underestimate the power of denial." Ricky Fitts

145
PTeker képe

Ezek nem trollok, azok

Ezek nem trollok, azok tudnak helyesen írni, mivel botok és mint olyanok a helyesírási szabályokat....

Sör nélkül rakom, oszt?

146
errorka képe

Sokadik uzenete/hozzaszolasa

Sokadik uzenete/hozzaszolasa az embernek, ezt mar berakom ide:

"Vannak íratlan szabályok. Mért kell mindig a buzi jogszabályokba kapaszkodni a magyarnak? Ha annyi eszed nincs, hogy alkalmazkodj a többi közlekedőhöz és felismerd a veszélyes helyzeteket ill. megfelelő óvatossággal közlekedj, akkor nem vagy való az utakra. De igazad van, jogszabály téged igazol nyugodtan elüthetsz bárkit, okozhatsz halálos baleseteket. Te vagy a jogszabályokat tisztelő hüje magyar biciklis." - Astoria0107 @ http://www.youtube.com/watch?v=qG3r2wIP9OI

Aztan ratett meg egy lapattal, sertodottsegbol, hogy o majd jol megmondja:

"Ám a videón előbb észrevettem a kilépő gyalogost, mint te."

:DDDD

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

147
errorka képe

Erdekes meglatas: "Azert

Erdekes meglatas: "Azert utalom a bringasokat es a robogosokat, mert..."

Na de nezzuk...

"Frusztrálod őket mert nem tudod a forgalom ritmusát felvenni, és kikerülni is nehéz ekkora úton. Ezért nem ülök biciklire soha, félek a sok baromtól aki elsodorhat mert türelmetlen. Ha még több izgalomra vágysz vegyél robogót az már majdnem feltudja venni a forgalom ritmusát, csak nehezebb kikerülni és ha végül sikerült az embernek, a lámpánál újra előtte van mindenkinek... utálom őket." - Kiascsavo @ http://www.youtube.com/watch?v=w7thCFPertE

Tehat nem mer bringara ulni a sok szabalytalan gepjarmuvezeto miatt, akik veszelyeztetik, ezert aztan utalja azokat, akik nem felnek, sot, a pirosnal sabalyosan meg ele is allnak. A forgalom ebbol kifolyolag nala tovabbra is a gepjarmuvekben merul ki, mindenki masnak meg kene huznia magat.

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

148
errorka képe

"Na meg persze kérdéses,

"Na meg persze kérdéses, hogy vette fel az illető kerékpározás (járművezetés) közben, feltehetőleg mobiltelefonnal ezt, ugyanis a kézben tartott mobiltelefon használata a kressz szerint tilos. a kétkerekű jármű vezetője még forgalmi okból történő megállás során sem használhatja." - richetahun @ http://www.youtube.com/watch?v=-pbryRsOkT4

De van itt tole jobb is, miszerint autot nem lehet utolerni piroslampanal, csak jardan, vagy szabalytalanul!

"Másik kérdőjeles dolog, hogy lehetséges az, hogy a kerékpárral a piros lámpánál utolérte az autót, amikor más járművek is mentek az autó után?.... Csak nem (szabálytalanul) a járdán kerékpározott, vagy esetleg (ugyancsak szabálytalanul) a piros lámpánál előzni kezdte a kocsisort?"

Ezek mondjuk marhara fajdalmas hozzaszolasok :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

149
errorka képe

Ismerjuk azt, hogy a bringas

Ismerjuk azt, hogy a bringas nem fizet adot, esatobbi. De mi van akkor, ha rakerdezel a nepeknel, hogy mennyi adot fizet az illeto, ha mondjuk a garazsban all az auto? Nos, a legtobben elkussolnak, kozuluk nehanyan talan el is gondolkodnak, hogy attol meg, hogy az adott pillanatban valaki bringanul, meg fizethet "utadot". De ugy tunik van olyan is, aki itt nem all le, hanem folytatja :)

"ebből látszik, hogy ezt a gyökér gondolkéásmódot sose lehet belőled kiírtani. Akkor leírom lassan.Teljesen mindegy milyen autó áll a garázsodban, mennyi adót fizetsz utána, ha most épp kerékpáron ülsz akkor biciklis vagy, Tehát utállak. Ha autóba ülsz, téged ugyanúgy utálnálak, de már mint egyenrangú felet. Itt a lényeg az, hogy ha az adott helyzetbe kerékpáros vagy akkor kisebbrendű vagy, a tápláléklánc legalja. Elviselünk, mert a törvény bünteti az önbíráskodást. De csak ezért." - marhatolvaj @ http://www.youtube.com/watch?v=w7thCFPertE

Mindig is irigyeltem ezeket a kulonleges kepessegu egyeneket, akik autobol ulve ranezesre meg tudjak allapitani egy kerekparosrol vagy egy gepjarmuvezetorol, hogy adott illetok mas napokon hogyan kozlekednek :) El kellene mennem a kepessegboltba, es venni 6 kilo "látószert"...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

150
asztalosgabor képe

Legalább őszinte hogy

Legalább őszinte hogy utálja a bringásokat és nem keres kamukifogásokat amivel objektívnek tűntethetné fel a szubjektív gyűlölködését.

151
errorka képe

Autoval haladsz, kerekparost

Autoval haladsz, kerekparost kellene elozni. 2 sav van, az egyik kb. ures. Durva szitu, igaz?

Monster elmelete, hogy mi indokolhatja egy kerekparos kezenek visszapillanto tukorrel valo lekoppintasat:

"stresszelte magát"
"Tiszta provokációnak élte meg a sofőr."
"sokáig feltartottad az autóst"
"Itt nem 5 másodpercről volt szó, hanem az autós számára is bonyolult közlekedési helyzetről."
"Közeledett a kereszteződés, és kezdett pánikolni, hogy nem tud átsorolni, aztán mehet majd Budára muszájból."
"És miután kitette az indexet, és lelassított az előtte kóborló biciklis sebességére (legyen 30, de azt kicsit optimistának érzem), utána mit csináljon?"

Lesz meg ennek folytatasa szerintem :)

http://criticalmass.hu/forum/20110412/sisakkameras-videok#comment-469280

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

152
monster képe

Az nem worst of észosztás,

Az nem worst of észosztás, ha valaki megjegyzi hogy egy kerékpáros menjen a KERÉKPÁRSÁVBAN, ne az autósávban, mégha 30-al is. És közben ne mutogasson balkézzel hogy nyugi.
------------------------

153
Icarus képe

Ezt te nem igy fogalmaztad

Ezt te nem igy fogalmaztad meg... igy meg el is gondolkodtato es van benne valami, de ezt ugy beallitani mint bonyolult kozlekedesi helyzet aminek a megoldasahoz zseninek kell lenni, ugye te is belatod hogy tulzas. Akkor meg foleg nincs senkinek sem semmi ertelme ezen rugozni ha siman kikerulheto lenne.... Aki ott is konfliktust csinal, ahol semmi ertelme, szerintem szellemileg az sem alkalmas az autovezetesre.

154
otapi képe

Jelen esetben a bicajos

Jelen esetben a bicajos csinált konfliktust ott ahol semmi értelme, mert mehetett volna a kerékpársávban is.
(Bocs az off folytatásáért)

155
errorka képe

Lehet ezen lovagolni, de ha

Lehet ezen lovagolni, de ha megszunik egy sav, akkor atsorolsz egy masikba.

Megszuno kerekparsavnal elsobbseget kell adnod (ami azt jelenti, hogy akar meg is kene allnod, ami hadd ne mondjam, milyen biztonsagos lenne), ezert kivedheto, ha picit elobb kihuzodsz a savbol. (Olyan ez, mint amikor a KRESZ meg szoros jobbratartasrol irt, de te megsem az ajto zonaban bringaztal a Nagykorten, vagy a padkara tapadva, barhol mashol.)

Sagan 5 mp-re becsulte az idoveszteseget, szerintem 3-5 kozott huzodik, a kerekparos sebessegetol fuggoen.

Ezt a gepjarmuvezeto kollega testi epseg veszelyeztetesevel honoralta. Indokolatlanul.

Eme cselekedet pedig monster "5milliardkilometertvezettemenbeleszolhatoktenem" megmagyarazta, hogy bonyolult szitu, panik, stb. Es mivel volt ott egy masik ures sav is...

Na, ettol lett worst of kategorias.

156
otapi képe

Hasonló érveléssel

Hasonló érveléssel állnak be a középső sávba az M7-sen Székesfehérvárnál, ugyanis az megy fel az Erzsébet hídra.

Felhívnám a figyelmedet, hogy "megszűnő" kerékpársáv még átmegy egy jelzőlámpán/zebrán is mielőtt vége lenne...

157
errorka képe

Igen. Az az a bizonyos 3-5

Igen. Az az a bizonyos 3-5 masodperces idotartam, aminek jelen esetben az 5. masodperceben mar koppant a tukor.

Ha a Szekesfehervar-Erzsebet hid tavot megteszed ennyi ido alatt, felolem abban a savban mesz, amelyikben akarsz.

158
otapi képe

Na, ez a pont ide illik:

Na, ez a pont ide illik: "Worst of eszosztas".

Gratulálok, kiemelsz egy olyan jellemzőt, ami nem azonos a képi és tárgyi elem között. Ám egy hasonlatban éppen az ellenkezője, a közös vonás a lényeg. Ezt keresd egy hasonlatban!

A képi és tárgyi elem nem azonos (amúgy pont ez az egyik lényege a hasonlatoknak), így bármely hasonlatban lehet találni olyan jellemzőt, ami különbözik a két elem között.

Ha találtál ilyet, az nem nagy kunszt, viszont nincs is köze az érdemi vitához.

159
errorka képe

*sohaj*

*sohaj*

160
monster képe

Ez jó kis válasz volt

Ez jó kis válasz volt otapi kollégától, én nem nagyon értettem, de a fő célt elérte: neked a torkodon akadt :-)))
------------------------

161
errorka képe

Irt egy peldat, nyilvanvalo

Irt egy peldat, nyilvanvalo hasonlat celzattal, de ebbe a peldaba nem lehet belekotni, mert nem megfelelo a hasonlat. Mit lehet erre mondani?

162
otapi képe

Virágnyelven arra

Virágnyelven arra próbáltam célozni, hogy egy hasonlatban (nem csak a fentiben, bármelyikben) nem a különbözőségeket kell keresni, hanem az egyezéseket.
Ha megtalálod az egyezéseket, akkor megérted a hasonlat mondanivalóját is. Ha csak a különbözőséget figyeled, akkor az azt jelenti, hogy nem is figyelsz a másik félre. Tudod, az olyan mint a write only mód, csak hogy még egy hasonlattal éljek :)
Szomorú vagyok, hogy itt a CM-en sem figyelnek egymás érveire az emberek :(

163
errorka képe

Ha egy hasonlat van ertelme,

Ha egy hasonlat van ertelme, akkor nincs gond, lehet rajta elmelkedni. De minek irsz olyan hasonlatot, aminek sajat bevallasod szerint sincs ertelme? Csak hogy utana elmondhassad, hogy write-only modba kapcsoltam, mert nem ertelmezem maskent?

Ha leirod, hogy a 2x10 az 20, abbol nekem miert kene kitalalnom, hogy te valojaban arra gondoltal, hogy az 500/5 az 100?

Egy regi dakota kozmondas szerint, ha erveket szeretnel valami mellett felsorakoztatni, akkor ne viragynyelven meg rebuszokban beszelj.

(A peldalozas meg tovabbra sem helyenvalo, akkor sem, ha mas szitut helyezek a fenti helyere. Tobbszor is emlitettem, az 5. masodpercben mar koppant a tukor. Ha valaki 5 masodperccel korabban sorol be egy kanyarodobol egy egyenesen meno savba, akkor elutheto? Nem arrol van szo, hogy vegigtekert a Deaktol az Astoriaig a kulso sav kozepen. Es meg akkor sem lehetne elutheto, de akkor ertheto lenne az idegeskedes...)

164
otapi képe

De minek irsz olyan

De minek irsz olyan hasonlatot, aminek sajat bevallasod szerint sincs ertelme?
Én olyat nem írtam hogy ne lett volna értelme. Mégis, ezt honnan szedted?

Egy regi dakota kozmondas szerint, ha erveket szeretnel valami mellett felsorakoztatni, akkor ne viragynyelven meg rebuszokban beszelj.
Oké, értem, van aki nem szereti a hasonlatokat, hiszen sokkal gyorsabb megenni egy hamburgert a McDonalds-ban, mint a marhapörköltöt bográcsban párolni három óráig. Mindkét esetben jól laksz, csak hát az élvezeti érték kicsit más lesz.
No, hát akkor itt a gyorskaja, csak neked:
A bringás már jóval azelőtt besorolt az autós/egyenesen menő sávba, mielőtt a saját sávja megszűnt volna. Csak azért, mert feltételezi, hogy a bringasáv megszűnésekor problémát okoz majd neki a besorolás.
Az M7-es úgy jön ide, hogy sok autós feltehetőleg azért megy végig a középső sávban, hogy ne kelljen később besorolni egy másik sávba. Az hogy most 5 másodpercről vagy fél óráról beszélünk, az a hasonlat szempontjából mellékes, vagy nevezhetjük akár költői túlzásnak is.

Tobbszor is emlitettem, az 5. masodpercben mar koppant a tukor.
Tehát a bringás 5 másodperc alatt nem sorolt vissza a saját bringasávjába. Miért? Bringával kb. két tized másodperc alatt meg lehet ezt tenni.

Ha valaki 5 masodperccel korabban sorol be egy kanyarodobol egy egyenesen meno savba, akkor elutheto?
Egyrészt a kerékpárok számára az nem egyenesen menő sáv, mert a kerékpársávot kötelező használni, amíg meg nem szűnik. Természetesen kikerülés miatt kijöhet belőle, de utána vissza is kell mennie. Másrészt, a kérdésedre pedig a válaszom, hogy nem üthető el (hogy pontosabb legyek nem szabad elütni, de természetesen a fizika törvényei megengedik). Miért, volt aki azt mondta, hogy elüthető?

Nem arrol van szo, hogy vegigtekert a Deaktol az Astoriaig a kulso sav kozepen. Es meg akkor sem lehetne elutheto, de akkor ertheto lenne az idegeskedes...
Valóban, itt "csupán" a Gerlóczy utcától tekert végig... 200-300 méter hosszú megszűnő sáv csak autópályán van...
Ha még mindig nem értetted volna meg, azért volt az idegeskedés, mert a bringás teljesen feleslegesen és szabálytalanul tartotta fel az autóst. Ha a bringáson múlt volna, az Astoriáig fenntartja, tehát az 5 másodperc lehetett volna több is, csak az autósunk agya eldurrant és inkább megelőzte.
Ezt a balesetveszélyes szituációt a bringás hozta létre azzal, hogy nem ment vissza a bringasávba (ÉS hagyott az autósnak annyi helyet a sávban, hogy még éppen - bár koccanva - el tudjon menni mellette).
Mondhatnám azt, hogy így jár az aki piros posztóval rohangászik a bika előtt, de inkább hagyjuk mert még belekötsz ebbe a hasonlatba is, azzal hogy a bringás nem is hordott piros pólót.

165
errorka képe

"Tehát a bringás 5

"Tehát a bringás 5 másodperc alatt nem sorolt vissza a saját bringasávjába. Miért? Bringával kb. két tized másodperc alatt meg lehet ezt tenni."

Ezt mar leirtam itt: http://criticalmass.hu/comment/reply/14832/469739

Osszefoglalva: utolag konnyu okosnak lenni. A teljesen felesleges feltartas is magyarazatra lel, ha belegondolsz a helyzetbe.

Gerloczy pelda szep, csak semmi koze a valosaghoz. Ez egy kamu, amivel megprobalod alatamasztani az ervelesed. Nezd meg terkepen, hogy hol a Gerloczy. Olyan messze elhagyta mar, hogy a videon rajta sincs. A video legelejen pedig szemmel lathatoan a savban teker.

Ez a peldad egyebkent ravilagit arra, ahogyan az emberek a magyarazataik mellett probalnak kiallni.

A 200-300 meter is szep kamu, nyilvan a Gerloczy-elmelet torzszulotte. 5 masodperc 25-30as temponal 35-40 meter. Aki ennyit nem tud egy bringas mogott menni - mikozben a 2 masik savbol az egyik felszabadul -, az jobb, ha nem vezet autot.

Valahogy nem akar valasz jonni a kerdesre: mi van akkor, hogyha uvegszilank miatt mesz ki a kerekparsavbol? Ugyebar teljesen indokolt savelhagyas, es szabalyos is.

A hatulrol jovo szempontjabol ez valtoztat-e valamit? Mindket esetben csak annyit lat, hogy a kerekparos kilep a savbol. Hogyan tudna megallapitani az okat?

166
otapi képe

A Gerlóczy úgy jön a

A Gerlóczy úgy jön a képhez, hogy a videó nagyjából azzal egy vonalban kezdődik - bár az igaz, hogy akkor még a kerékpársávban ment a bringás.
Gyerünk, nézzük csak meg, mennyit is megy a bringás sávon kívül: a 10. mp-ben hagyja el a sávot, és a bringasáv végéhez a 11. mp-ben ér oda. Ez bárhogy is számolom, 11 másodperc, szóval az öt másodperc is eleve kamu volt már. Ha szerinted 5 sec 35-40 méter, akkor a 11 sec olyan 70-80 méter. Ennyit ment tehát a bringás azért, hogy egy 4 méteres parkoló autót kikerüljön. (gy.k. a youtube leállítja az időt, amikor áll a kép.)

Aki ennyit nem tud egy bringas mogott menni - mikozben a 2 masik savbol az egyik felszabadul -, az jobb, ha nem vezet autot.
Aki ennyit nem tud az amúgy szabad kerékpársávban menni, az jobban jár ha nem teker forgalomban.

Valahogy nem akar valasz jonni a kerdesre: mi van akkor, hogyha uvegszilank miatt mesz ki a kerekparsavbol? Ugyebar teljesen indokolt savelhagyas, es szabalyos is.
Eddig még nem tetted fel nekem ezt a kérdést :)

Mondjuk ennek ellenére ha olvastad volna az előző bejegyzésemet, megtaláltad volna a választ:
Természetesen kikerülés miatt kijöhet belőle, de utána vissza is kell mennie.

Csak úgy látnám értelmét folytatni ezt a parttalan vitát, ha legalább elolvasnád amit írok. Részemről ennyit erről a témáról.

167
errorka képe

Nos. a 10. masodpercben

Nos. a 10. masodpercben hagyja el a parkolo autot, kb. a 11. es a 12. kozott tudna visszaterni, feltetelezven, hogy nem 0.2 masodperc a visszateres, mint azt azok allitjak, akiknek lovesuk sincs, mennyi 0.2 masodperc.

A 17. masodpercben az auto orra mar elol van, sajatzsiron hangja mar hallatszik, tehat tulvagyunk a koppanason, ami nagyjabol a 16. masodpercre teheto.

Legyen 5 helyett 5.5 masodperc a "feltartas". Az elotte levo idotartamot ugyanis nem igazsagos ide szamolni, bar te megis iderakod.

A keresztezodestol egyebkent szaggatott a sav, tehat elhagyhato, ha nem akarod, hogy az ivben elozzon valami hasonloan zsenialis kepessegekkel felvertezett sofor, vagy ha mar felkeszulnekl a savbol kisorolasra, mert eppen van helyed.

Elolvastam amit irtal, azt is, amit nem nekem cimeztel, veled ellentetben, aki csak azt erzi elolvasasra erdemesnek, amit neki valaszolnak :/

Belinkeltem az erveleseket, stb. Megszuno savba senki sem koteles egyebkent visszamenni, csak azert, hogy utana ujra kijojjon belole. Azt ugyanis cikazasnak hivjak, ami, ahogyan mar irva volt, sokkal veszelyesebb. Nem mellesleg az ilyen turelmetlen tulkokat az is zavarja, szoval ember legyen a talpan, akik meg tud nekik felelni. Illetve meg lehet: autoban kell elottuk dekkolni a dugoban. Akkor nem lesznek idegbetegek...

A vitat egyebkent rovidre lehet zarni: ha hasonlo helyzetben leszel vagy te, vagy egy csaladtagod, jobaratod, aki irant erzel barmit, hirtelen nagyon ideges leszel, hogy nekimentek. Egy vadidegennel szemben konnyu leszarni ezeket a dolgokat, es a 0.5 masodperceket hirtelen 10nek latni, az 50 metert 300-nak, esatobbi.

168
monster képe

Á, arra utaltál, ha én

Á, arra utaltál, ha én avval érvelek valahol, hogy alma, akkor lehetne vitatni annak pirosságát, gömbölyűségét, szélesebben értelmezve akár gyümölcsségét, jóindulattal növénységét. Konstruktív vita. De a nem konstruktív vitapartner amikor én almáról beszélek, azt mondja: nem kisfóka, nem asztal, nem kerékpár. És innentől kezdve bármivel érvelhet az alma ellen ami nem is oda tartozik. Mondjuk azzal, hogy nem szép dolog a kisfókákat bunkóval agyoncsapni hogy bunda készüljön a szőrükből.
Kb. értem?
------------------------

169
otapi képe

Igen :)

Igen :)

170
monster képe

Ezt nem fogom rádhagyni,

Ezt nem fogom rádhagyni, arra mérget vehetsz.
Egyébként megadom én is a worst of észosztást kategóriát neked, mint fogadatlan prókátornak.
Esetleg arról is van pontos infód, hogy sajatzsiron pontosan mit mutogatott a bal kezével? Az esetleg nem volt észosztás?
Mi lett volna a szitu, ha az autós elmegy a kerékpáros mögött 30-al a kereszteződésig a kanyarodósávban, mert olyan forgalmi viszonyok között nem tudott sávot váltani, majd ott a kerékpáros továbbmegy egyenesen, mert neki lehet.
Kénytelen vagyok megkérdezni, hogy mennyi km-t vezettél autót. Lényegtelen hogy 5 vagy 25 másodpercről beszélünk.
Egy pillanatig se mondtam hogy az autós nem volt egy barom. De a baromságát egy kerékpáros az autós szempontjából értelmetlen, felesleges, akadályozó, nem szabálykövető közlekedése, ha tetszik baromsága váltotta ki. És én az autóval bringást menet közben érintését sokkal súlyosabb, életellenes tevékenységnek minősítem. Vegyed már észre, én nem az autósról beszélek, hanem főleg a kerékpárosról.
Ha már nagykörtét emlegeted, ott sajnos gyakran a sínek között megyek, engedelmeddel.
------------------------

171
errorka képe

http://criticalmass.hu/forum/

http://criticalmass.hu/forum/20110412/sisakkameras-videok#comment-469661

Itt kiengedheted magadbol a faradt gozt - 2 villamossinen bringazas kozott -, hogy szerinted ki jogosult, es mire. Feltettem par kerdest, varom a valaszokat. Erdekes vita lesz...

Es hogy mit mutogatott? :)) Megint elkezdesz belelatni dolgokat, amik meg sem tortentek, csak hogy a sajat allaspontodat vedhessed?

De hogy erdemben is reagaljak: biztos Orban dombormuves arckepet mutogatta, mellette egy benzinkutat, es a 95-os (vagy 98-as, ezt sajnos nem tudom pontosan) benzin aktualis arat (tizedes pontossaggal), a helyszinhez legkozelebbi benzinkut arait figyelembe veve. Mindezt a szelsobal kezevel, mikozben a szelsojobbal a kormanyt biztositotta...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

172
monster képe

Milyen fáradt gőzt? Azt

Milyen fáradt gőzt? Azt hittem nálad van gőz, de nem fáradt hanem nagynyomású.
------------------------

173
czappa képe

IMHO ez a topic nem arra

IMHO ez a topic nem arra valo, hogy egy sertodott CM tag ocsarolja a masikat... Eleg gyerekes amit csinalsz.

174
monster képe

Minden topic mindenre való.

Minden topic mindenre való. Gerillamarketing. Citroen támogatja a kerékpárosklubot. (Vagy a baptistákat a cipősdobozgyűjtésben? Mindegy is.)
------------------------

175
errorka képe

Hol latsz te itt ocsarolast?

Hol latsz te itt ocsarolast?

176
czappa képe

Megjatszod, vagy tenyleg?

Megjatszod, vagy tenyleg?

177
errorka képe

Tenyleg. Emlekeim szerint

Tenyleg. Emlekeim szerint idezeteket vagtam be, amik indoklasul szolgalhatnanak egy balesetveszelyes szituacio eloidezesere.

178
feb képe

Az egész emberiség

Az egész emberiség szégyene ez a parttalan vita.

A sisakkamerás topikba is írtak már vagy 50 OFF hozzászólást.

Az összes fél beírhat magának egy vicsorgó egyest mára, és elkezdhet azon vitatkozni, hogy melyikük kalapja zsírosabb.

179
monster képe

Saját akciómat

Saját akciómat önvédelemnek éltem meg.
------------------------

180
errorka képe

Vegre valami uj, ami meg nem

Vegre valami uj, ami meg nem volt. Nem igazi eszosztas, az majd csak ezutan jon, hacsak ra nem jon kozben, hogy ostoba :)

"Mit keresel kerékpárral Fő úton?" - djtyty8011 @ http://www.youtube.com/watch?v=ihlN5K2WnPI

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

181
monster képe

Miért, a bringásokat

Miért, a bringásokat szinte kevésbé veszélyeztette mint az előzött másik autót. Fél kerékkel rajta maradt a felezővonalon vagy akár a szembejövő sávban.
A láthatósági mellény vita érdekes. Ugyebár itt fórumon is volt. A törvény szövege nem egyértelmű, és az ország nagy részén a rendőrség úgy értelmezi, hogy lakott területen kívül kötelező.
Miért megy ez a parttalan vita a filmek után?
------------------------

182
errorka képe

A lathatosagi melleny azert

A lathatosagi melleny azert volt vita, mert te felhoztad. Ez meg nem jelenti azt, hogy tomegesen ne tudnanak gondolkodni es szovegertelmezni az emberek.

Legkozelebb ha a sajat savodban szembemegy veled egy auto (tempotol fuggetlenul), majd gondolkozz el, hogy normalis dolog-e ez. Bar ugy latom, hogy szerinted az.

Nalad egyebkent ez valami perverzio, hogy allandoan a parasztokat mentegeted? Vagy csak akkor velekedsz igy, ha nem vagy erintett az ugyben?

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

183
monster képe

Mint már említettem

Mint már említettem máshol, eddig kb. félmillió km-t vezettem életemben balesetmentesen. Ez alapján gondolom, hogy elvakult bringásoknak próbálom a másik fél nézőpontját is megvilágítani kissé.
Láthatósági mellényt a rendőrség szerint viselni kell. Sajnos mindenki a helyszínen megpróbál kiegyezni a rendőrrel, már nagyon várok egy feljelentést nappal mellénynemviselésért és a bírósági ítéletet. Pontosan azért hoztam fel, mert a magyar nyelv szabályai szerint az a mondat nem egyértelmű amiben a mellény van, de inkább a magyar nyelv szabályait szigorúan véve mindig kell viselni a mellényt, a törvény alkotó gondolatai nincsenek odaírva zárójelben. Azért is volt/van a vita.
Tanulmányoztam megint a kreszt, és kerékpár előzése már nincsen benne explicit. Régen sajnos benne volt, hogy egy nyomon haladó járművet sávon belül lehet előzni. Ez sok autósnak így örökre beleégett az agyába. Most csak a biztonságos oldaltávolság van benne, ami nincsen sajnos számszerűsítve. Szívesen várnék arra is egy hivatalos álláspontot (a te véleményedet nem minősítem hivatalos álláspontnak) hogyha a kerékpárt meg lehet előzni saját sávban (kvázi hátulról elmenni mellette) akkor lehet-e abban a sávban szemből elmenni mellette.
Szerintem teljesen normális hogy előz valaki lakott területen kívül ha valaki szemben szabályosan az út szélén kerékpározik. Persze függ az út szélességétől, sebességtől, kerékpárostól, sokmindentől. De alapból nem isten ellen való. A filmen lévő csávót inkább az előzött másik autó anyázhatja, mert őt szerintem nem biztonságos oldaltávval előzte.
Parasztok a földeken termelik meg azt az ennivalót, amit megeszel. Legyél nekik hálás azért. Ha túl sokat szájkaratézol a feltöltött filmjeidet kommentező autós trollokkal, rádragad a stílusuk és úgy maradsz.
Nem, akkor még inkább így vélekedek, ha érintett vagyok az ügyben. Múlt héten pl. a Hungária vonalán kellett mennem, és mivel az a szégyenletes dolog, amit ott kerékpárosok számára kialakítottak hóval fedett volt, mentem a Hungária szélső sávban. Kb 5 cm-es oldaltávolságokkal előzgettek. Nem foglaltam sávközepet persze. De közben azt mondtam magamban, hogy én vagyok egy marha amiért itt tekerek.
------------------------

184
Icarus képe

Én meg nem vezettem

Én meg nem vezettem kismillió kilométert de van JÓZAN eszem.

"Láthatósági mellényt a rendőrség szerint viselni kell." - Törvény szerint nem kell nappal sehol sem - ez az értelmes értelmezése a törvénynek - ez volt a törvényalkotó szándéka is. Nem szabad ennek ellenkezőjét terjeszteni mert fogyatékosok agyába fog beleégni és olyan dolgok miatt fognak engem szivatni, amit nem is lenne szabad számon kérni. A magyar nyelv szabályi nem egyértelműek. Szórend sem kötött, csak te akarod ezt belelátni.

Minek legyen benne előzésnél a kerékpár, ha benne van az egy nyomon haladó jármi? A kerékpár ilyen.

"párt meg lehet előzni saját sávban akkor lehet-e abban a sávban szemből elmenni mellette."

Lehet? Igen, a fizika törvényei nem tiltják. Amit kérdezni akartál, szabad-e? Megfelelő oldaltávval szerintem nem tiltja semmi. Attól viszont nekem faszom kivan már, amikor úgy előznek egy autót szemből, hogy nekem le kell mennem a patkára - ez szabálytalan. Ez veszélyeztetés és ezt tiltja a KRESZ... nem mintha a józan ész nem tiltaná

Olyanokat védsz teljesen fölösleges és olyan formabán, ami egyáltalán nem használ nekünk.

185
monster képe

Na, megnéztem mégegyszer,

Na, megnéztem mégegyszer, kimerevítettem a kérdéses részt, bőven biztonságos volt az oldaltáv - a filmen szereplő kerékpár felé. Ami nem volt biztonságos, az a másik oldali oldaltáv. Szerintem. Amíg nincsen a törvényben konkrét szám, addig megette a fene.
Illetve egyet nem tudok, hogy a filmet készítő kerékpáros hol volt. Arról nem nyilatkozom, és lehet, hogy ott volt kicsi az oldaltáv. De ez a filmen nem látszik.
Na, ha szerinted a nyelv szabályai nem egyértelműek, akkor az a kukásmellényes mondat sem egyértelmű. Van aki így értelmezi, van aki meg úgy, de a rendőr véleménye úgyabb.
Egyébként abban a két félmondatban az alanyok mások. De nem is érdekes. Frenki is írta, szüleinél büntetnek a rendőrök ezért. Miért ne higgyem el neki? Máshol is hallottam erről. Én szerencsére Bp-n tekerek. És bezony, néha még kukásmellényt is veszek, vagy fityeg a csomagtartómon. Nem a törvény miatt, hanem az általad említett JÓZAN eszem miatt.
Nem védek én senkit. A két esetben amikor Errorkával nézeteltérésem volt, szerintem egyszerűen nem volt igaza. Tisztelem kerékpáros aktivitását, de néha átesik a kerékpár másik oldalára.
Azok a hozzászólások a feltöltött filmjei alatt meg rettenetesek.
------------------------

186
errorka képe

Te fenyes nappal ram akarsz

Te fenyes nappal ram akarsz eroszakolni egy mellenyt, de normalis dolognak tartod, hogy - korrekcio - utan 70 centire menjen el mellettem szembol 80-90-el egy auto az en savomban.

Ja, en esek a lo tuloldalara...

"34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha

a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;"

Tessek nyelvesz baratom: engem zavart.

Amugy nem tudom, fel tudod-e fogni, mi a kulonbseg akozott, hogy szembejon 90-el, es en megyek 30-al, vagy megyek 30-al, es megeloz 90-el.

Egyik esetben 120km/h a sebessegkulonbseg, a masikban 60. Mi van akkor, ha varatlan dolog tortenik? Defekt, oldalszel, uvegszilank, katyu, akarmi. Melyik esetben mennyi ido van reagalni?

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

188
monster képe

Dehogy akarok mellényt

Dehogy akarok mellényt ráderőszakolni, sőt nekem is az a bajom, hogy a törvény szövegét lehet úgy értelmezni, hogy kötelező. Az, hogy én önvédelemből használom néha, az független a törvénytől.
Mint írtam, én csak a másik biciklishez képest mértem az oldaltávot, és ott nem volt olyan borzasztó, fél sávszélességnek tűnt. De nem voltam ott, a filmből ez jött le nekem.
A 120 vagy 60 elütés szempontjából már nem nagy különbség, de minden más szempontból óriási.
70 cm természetesen veszélyeztetés, de én félsávnak néztem. Talán be kellett volna írni a kommentbe, egyértelműbb lett volna.
A "zavarás" az egyik legutálatosabb gumikifejezés a kreszben, különösen szubjektivitása miatt. Egyszerűen ki kéne gyomlálni, és beleírni centire, decibelre, bármire vonatkozó pontos adatokat.
Az a kérdés, hogy mi van ha defekt történik, az egész autóközlekedésre rányomja a bélyegét. Én motorozni is szoktam, nem is lassan, és van barátom, aki azt kérdi, nem félek-e egy defekttől. Ennyi erővel repülővel se utazzon, mert nem fél-e attól, hogy lezuhan. Mindenre 100% felkészülni lehetetlenség. Erről is volt már vita, hogy a teljesen szabályos közlekedés esetén is történhet olyan vis major, ami valakinek akár a halálával végződhet. Mégse lehet úgy élni, hogy folyamatosan a vis majorokat próbáljuk elkerülni. Ahol úgy élnek, ott is bekövetkezik a baj, lásd a Columbia űrsikló balesetét.
------------------------

189
errorka képe

Szamomra egyertelmu a

Szamomra egyertelmu a videofelvetel alapjan is, hogy beljebb tekertem, mint az elottem tekero, de mondjuk en ott voltam.

Persze lehetne a sisak baloldalan is a kamera, de pont hogy akkor kellene kiirni ezeket a dolgokat, mert akkor lehetne csaloka.

60-nal van esely a tulelesre, ha nem is sok, persze ha tul is eli az ember, a megnyomorodas eselye igen magas. 120-nal kb. garantalt halal.

Ahogy a klasszikus szol:

-Hit by a car at 60km/h, 9 out of 10 pedestrians will be killed.
-Hit by a car at 50km/h, 5 out of 10 of pedestrians will be killed.
-Hit by a car at 30km/h, 1 out of 10 pedestrians will be killed.

100%-os felkeszultseg az kizart, persze. Epp ezert kellenek olyan oldaltavok, amikbe belefer a komolyabb korrekciozas lehetosege, durvabb szituacioban is.

Tehat pl. nem arra kell felkeszulni, hogy a bringas majd fingik, es 2 centit behintazik alatta a bringa, hanem arra, hogy kikerul egy nagy katyut, vagy arra, hogy elesik.

Egyebkent mogottunk nem jott senki, ez sincs a videoba irva...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

190
monster képe

Ha választanom lehetne,

Ha választanom lehetne, hogy elütnek 60-al és 10% valószínűséggel úszom meg és esetleg nyomoréksággal, vagy elütnek 120-al és 100% kipurcanok, akkor a másodikat választom. :-(
Azt kéne erőltettetni a kerékpárosklubbal, hogy kerékpáros oldaltáv cm pontossággal kerüljön a kreszbe. Mint ahogy néhány amerikai és egyéb példán már láttuk.
De most nagy ötlet jutott az eszembe: mennyibe kerülne egy olyan busz hátsófali reklámhely bérlése, amin a kerékpáros oldaltávot reklámoznánk, mondjuk a 7-es vonalán? Talán a BKK tudna ingyen reklámhelyet is adni?
------------------------

191
Icarus képe

Én erről azt gondolom,

Én erről azt gondolom, hogy itt nem arról van szó, hogy ne tudnák józan ésszel hogy mi a biztonságos előzési távolság, inkább hogy nincs szándék rá, hogy így előzzék meg az embert, hogy igazán vigyázzanak rá.

192
monster képe

Belinkeltem egy csomó

Belinkeltem egy csomó linket a 3 lábas kampányról, de kiszedte a spamszűrő :-(.
http://www.baltimorespokes.org/article.php?story=20090410174803435
------------------------

193
errorka képe

Azt tudom, hogy tobb helyen

Azt tudom, hogy tobb helyen is szamszerusitve van z oldaltav.

http://criticalmass.hu/forum/20101006/kresz-modositasi-javaslatok

Itt is szerepel a gyujtemenyben. Abban Icarussal ertek egyet, hogy szerintem itt nem az az igazi gond, hogy van-e cm megfogalmazas, vagy nincs.

Sokkal inkabb az van, ami a forumokbol. blogokbol is lejon, amikor azzal dobaloznak, hogy ok 0.5 centimeterre is meg tudjak elozni a bringast. Eleve azt hiszik, hogy marha jol vezetnek, plusz lovesuk sincs, miert, mikor es milyen modon manoverezhet egy bringas, ami elore nem lathato. Valamint - leginkabb - szarnak a masikra.

Ez utobbi a szitu a fenti videonal is egyebkent, es ez a legzavarobb. Nem is az, hogy 70 centire jon, vagy 80-ra, vagy 100-ra, hanem hogy miert nem lehet kivarni a biztonsagos, semmifele kockazatot nem rejto helyzetet, es akkor elozni? Aki amugy igy kieloz, az akkor is kieloz, ha melleny van rajtad, vagy eg a lampa fenyes nappal, vagy van csengo a kormanyon, akarmi.

Arrol nem beszelve, hogyha bele is kerul a cm megfogalmazas, nem lesz ember, aki lemerje :/ Aki eddig normalisan elozott, az ezutan is normalisan fog, aki pedig nem, az szarni fog ra nagy ivben. Sot, meg azt is "elfogadhato indoknak" kell tartani, hogy nem tudta, hogy volt ilyen valtozas.

(Sokak szerint meg mindig szorosan az uttest szelen kell tekerni, de hallottam mar olyat is, hogy max. 20 centire a padkatol. Es aki nem ugy teker, azt lebunteti az ember centizessel vagy ablakmosofolyadekkal. Ez persze szerencsere extrem eset, de biztos vannak meg ilyenek :/)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

194
blajo képe

Szerintem pl. a kovetkezo

Szerintem pl. a kovetkezo szituacioban lenne ertelme a cm-es megfogalmazasnak:

Mesz egy 2x2 savos uton, ahol az ut mellett autok parkolnak (pl. Nagykorut). Ajtonyitasnyi tavot tartasz, ez mondjuk 1m (akar ezt is lehetne szamszerusiteni valahogy.) Az autosoknak kell szinten mondjuk 1m tavot tartania (a 3 lab kb. ennyi), te vagy min. 50cm. Egy auto szelessege kb. 1,8m. Ez osszesen 4,3m.

Nalunk eleg ritkak az ilyen szeles savok, ezert nem extrem szeles savban kotelezo lenne savvaltassal elozni. Ez egyszeruen ellenorizheto, betartathato, ha van ra akarat.

195
sagan képe

A Margit hídon is

A Margit hídon is rendszeres a dudálás pedig van kerékpáros nyom.
Abból,hogy Pestről-Budára gyakran,Budáról-Pestre pedig még nem találkoztam vele, azt is le tudom szűrni,hogy kizárólag büntetési szándékkal teszik ráadásul úgy,hogy nem ismerik hozzá a szabályt.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

197
Icarus képe

Azert azt is vedd figyelembe

Azert azt is vedd figyelembe h a kamera optikaja torzit. A biciklisekhez es a kocsihoz is kozel volt az elozo. Mind a kettot veszelyeztette.

A rendornek meg senki nem mondott nemet. Senki nem tudja kivulrol altalabana szabalyokat es elhiszik h ugy van. Persze ok tokelees lenyek es nem hibazhatnak...

Ha venni akarsz am vegyel, megertem, de azt nem tartom helyesnek h mindenkire ra akarod kenyszerinteni. Nem szabad hangoztatni h a torveny szerint igy van, mert a) idegbetegek belekothetnek a valoszinuleg szabalyos biciklisbe is b) mindenki el tudja donteni magaban h parazik-e elegge.

Mi tortenik ha a kerekparos aktivista atesik a tuloldalra? A gyengebbet, serulekenyt jobban vedjuk vagy elfogadobbak vagyunk iranyaban. Nem latok benne problemat ha az erosebb kutya baszik elv ellen dolgozunk es a gyengebbnek segitunk ahol csak lehet.

198
monster képe

Most írta, hogy 70 centi.

Most írta, hogy 70 centi. Az kétségtelen veszélyeztetés.
Láthatósági mellény nehéz kérdés számomra. Amennyire teljesen elutasítom a sisakot, annyira nem tudom elutasítani a mellényt. Mellény: kármegelőzés, sisak kármentés. mekkora különbség.
Én már akkor biciklivel jártam Bp-n, amikor a fórumlakók nagy része meg se született. És végig azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy kukásmellény, de akkor az egy munkaruha volt az utcaseprőknek, nem lehetett hozzájutni. Aztán kevesebbet kezdtem biciklizni és elhalt az igény.
Volt viszont olyan bal láncvillára szerelhető kihajtható piros fényvisszaverős távolságtartóm. És most sem látom azt teljesen értelmetlen dolognak, kivéve a légellenállás miatt.
És mint vidéket járó autós mondhatom, hogy nagyon jó. Békés megyében mindenki használja, szerintem ott a rendőrök igencsak forszírozzák. Jogilag mellesleg teljesen elfogadhatatlannak tartom, hogy kényszerítsenek valakit a mások gondatlansága miatt bármire, akár ékszaka is.
------------------------

199
errorka képe

Szerintem akinek fenyes

Szerintem akinek fenyes nappal lathatosagi melleny kell, hogy eszrevegyen valakit, az ne vezessen autot :)

Ha mar itt tartunk: volt cikk arrol, hogy a kerekparosok elkenyelmesednek a szeparalt infran...

Ennyi erovel: aki sok mellenyes bringast lat, az utana nem veszi eszre a nem mellenyest, mert csak a mellenyre koncentral :F

A rendorok sok helyen sokmindent forsziroznak, amit amugy nem kene, de ezek ilyen alibi intezkedesek. Nem a problema forrasa szunik meg - masokra oda nem figyeles, felelosseg abszolut hianya, erosebb kutya baszik elvvel megfejelve -, hanem pont hogy a jelenlegi helyzetet "rogzitik".

Peldaul van, ahol tolatjak a zebran a bringat (ahova bringautrol erkezel, tehat szabalytalan a kialakitas), de ha nincs nalad bringa, sot, ha soha nem is bringazta, akkor is elutnek az adott keresztezodesben. Vagy ha tolod, akkor is. De az mar nem erdekes.

200
monster képe

Igen, sajnos a

Igen, sajnos a láthatósági mellénynek ez a hátránya. A többiek rovására véd. Mi lenne, ha a közlekedés minden résztvevőjére a neonszínt erőltetnénk? Megnézném az autósok reakcióit, ha hirtelen minden autónak kötelezően neonzöldnek kéne lennie. És abban a pillanatban a neonszöl figyelemfelkeltő hatása is nagyban csökkenne.
El kell hogy áruljam, nekem még az autóm is élénksárga színű. És kifejezetten örülök, hogy kevés sárga autó van, mert akkor engem sokkal jobban észrevesznek. Nekem az önvédelem része az élénk színben való közlekedés.
A jogszabályi környezet pedig nem a veszélyeztetőket kényszeríti figyelésre, hanem a veszélyeztetetteket védekezésre, sőt őket bünteti, ha nem védekeznek. Ez így rosszul van, egyetértek. Sajnos a változást nem a törvényekkel, nem azok erőszakos betartatásának erőltetésével lehet elérni, hanem csakis a fejekben, a mentalitás megváltoztatásával. Nincsen olyan, hogy közlekedési morál és általános morál külön. Nehogy azt higgyük, hogy nálunk minden autós mintaapa, kolléga, üzleti partner, hivatalnok, mindenhol a legkorrektebbül viselkedik a vele kapcsolatba kerülőkkel, tőle függőkkel, és amikor beül a kocsijába hirtelen megvadul. Nem. Sajnos rosszabb a helyzet: a közlekedés egy nagyon jól megmutató görbe tükre egy közösség általános morális szintjének. És nem főleg a szabályok követéséről van szó, hanem az egymáshoz való viszonyról, mert pl. Olaszországban nem lehet a kresz szabályainak betartásáról beszélni, de a kerékpárosokra igenis vigyáznak az autósok. Szabályoktól függetlenül.
Én általában egyetértek veled, de úgy érzem, hogy vagy túlzásba viszed néha, vagy a filmekből nem látszik az, ami a helyszínen átélve tényleg veszélyes volt.
------------------------

201
errorka képe

Biztos van oszefugges a

Biztos van oszefugges a kozlekedesi az es altalanos moral kozott, de szerintem mondjuk egy terhes nonek tobben adjak at a helyet egy buszon, vagy tobben nyitjak ki neki az ajtot, vagy tobben segitenek egy babakocsis anyukanak a buszrol le vagy a buszra felszallni, mint ahanyan pl. megallnak a zebranal.

Ahogy fentebb is irtam, a video(k)nal nem feltetlen az adott szituacio a leghorrorisztikusabb dolog, ami tortenhet. Viszont aki felelotlenul kozlekedik, az sokszor orosz rulettet jatszik, masok testi epseget vagy eletet kockara teve. (Raadasul 1-1 ilyen manover utan, amikor nem tortenik baleset, meg akar gyozkodheti is magat, hogy ez is belefert, nem volt gaz, stb.)

Szerencsere ritkan van ezekbol baleset, de meg Shag is folyton panaszkodik, hogy pl. kisebb forgalmu utakon hogy kozlekednek masok. Atlognak a szembesavba ha kanyarodik az ut, belathatatlan kanyarokban eloznek, zaro- es dupla zarovonal mellett is eloznek, stb.

Persze ha epp nincs beloluk baleset, akkor konnyu feltenni a kerdest, hogy most akkor mi a szar tortent a nagy semmin kivul, de tul kell latni ezeken a jeleneteken, es elgondolkodni.

Te is emlitetted feljebb, hogy a Hungaria mellett nem volt lepucolva a keros infra, es lecentiztek, de ez szerinted a te hibad. Szerintem pedig nem. Szerintem ez a kozutkezelo hibaja, es azoke a soforoke, akik meg sem probalnak elgondolkodni azon, hogy vajon telen, mikor minden tiszta ho meg jeg, vajon mi a szarert tekersz az uttesten, mikor ott a szuperbiztonsagos infra. Es nem csak hogy nem gondolkodnak el, de meg le is buntetnek teged, hogy maskor eszedbe se jusson...

Ugyanezek az emberek ugyanezt megteszik nyaron is pl. a budai rakpartos bringafossal parhuzamosan, ahol egyebkent meg a szabalyok szerint is mehetsz az uttesten. Sok helyen amugy a Hungaria mellett is lehetne menni, mert allando a gyalogosforgalom, es ugye a "zavaras" megint szubjektiv dolog, de ez mar reszletkerdes.

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

202
monster képe

Én nagyon pesszimista

Én nagyon pesszimista vagyok a közlekedési morál minden mástól független javulását illetően. Az sajnos csak az általános morál javulásának az eredményeképpen fog javulni. De ne legyen igazam.
Csak a kerékpáros/gyalogos védelem irányába is sok úton el lehetne indulni, de egyiken se indulunk. De sajnos a hatóságnak kéne indulnia. Ha tudják a pirosozó, gyorshajtó, tilosban parkoló autókat büntetni, ugyanúgy lehetne a kerékpárosokat veszélyeztetőket, ami sokkal súlyosabb tett, hiszen az autók egymás közötti ütközése mégiscsak egyenlő pályák, egyenlő esélyek. A rendőrség viszont a kerékpárost szinte deviánsnak tekinti, nem érzi kötelességének védeni, "ki kérte, hogy bicajjal járj?"
Mindig az agyakban kell rendet tenni először, nem a tüneteket reszelgetni. Betegség esetén se a lázcsillapítástól gyógyul a beteg.
Ez persze csak idealista elmélet, a megoldást nem látom.
----------------------

203
errorka képe

Masik, belvarosi video

Masik, belvarosi video ala:

'Nem lehet hogy nem a baszom főúton kéne jaszkarizni a cangával? Mind két oldalról ismerem a közlekedést pesten és tiszteletben tartom, hogy az a szájbakúrt autó nagyobb, drágább, és nehezebb mint én cangával... TISZTELET bogyókáim... na meg életösztön... "nebaszakodjazautóval!"' - larslovacska @ http://www.youtube.com/all_comments?v=dMZmz2SjR9g

Valahol biztos terjeng ez az allatsag...

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

204
lrdr képe

Mi ezzel a gond? A fasizmus

Mi ezzel a gond? A fasizmus már többször bizonyított...

205
monster képe

Ha jaszkariztál, persze

Ha jaszkariztál, persze hogy felment az ótósban a pumpa! Majd ilyen jaszkarizásos videót tegyél föl hogy mi is tudjuk mi az!
--------------------

206
errorka képe

Ott a video :) Amugy mindig

Ott a video :) Amugy mindig jaszkarizok. Ez a heppem.

207
errorka képe

Az elmult 2 napban a

Az elmult 2 napban a harmadik...

"Milyen ostabák az emberek! Az autósok szidják a kerékpárosokat, a kerékpárosok pedig az autóval közlekedőket, azt azonban senki sem firtatja, hogy egy-egy ilyen szituációnál mindkét fél ugyan olyan mértékben hibás, mindkét fél ugyanúgy leszarja a KRESZ előírásait! Ezért nem értem, hogy miért van felháborodva a felvételt készítő kerékpáros, miért csak a "vadbarom autóst hibáztatja, mikor neki semmi keresnivalója nincs egy fő közlekedési útvonalon." - pgeroka @ http://www.youtube.com/watch?v=ihlN5K2WnPI

Volt valami titkos KRESZ modositas, ami visszamenolegesen is ervenyes, vagy csak elszaporodtak a marhak?

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

208
errorka képe

Na, ez egy kitarto

Na, ez egy kitarto peldany:

" Te szerencsétlen! Évszám kell, meg hivatkozás: 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, a te gyenge szellemi képességedre tekintettel ez a KRESZ. Magyarorszag pont hu-ról le kellene töltened és átforgatnod, és talán tisztába lennél hogy mit is akarnak neked jelezni az út mentén elhelyezett, szines táblák! Mert azok nem csak gépjármű vezetőjére vonatkoznak, hanem minden jármű közlekedését szabályozzák. Mint jól tudott a kerékpár is jármű, így a kerékpárosra is vonatkoznak"

folyt...

"Ha netalán a kezedbe akad egy hatályos KRESZ könyv akkor ajánlom, hogy lapozd fel a 14. § (2) bekezdését, és ismerkedj meg az alatta lévő 55. ábrácskával, amely minden egyes főútvonalon ki van helyezve, minden kereszteződés után!"

Sirok...

209
errorka képe

Meg, meg... "Nem rossz a

Meg, meg...

"Nem rossz a video csak 0:10 nél hiányzik a kis véred fröccsenése! Akkor valószínűleg tartom, hogy a Lepsény végét jelző helységjelző tábla után BIZTOSAN van egy figyelmezetető tábla, ami arra hívja fel a gépjárművezetők figyelmét, hogy kerékpáros forgalomra kell számítani, csak az a baj hogy ez a tábla láthatatlan."

210
monster képe

Tisztelettel tekintek az

Tisztelettel tekintek az autós trollokkal való vitatkozásaidra. Ne ereszkedj le a szintjükre, ne vegyed át a stílusukat mert úgy maradsz. Kellene valami sztenderd udvarias szöveg, amit copy paste-val mindig gyorsan be lehetne írni és kész.
Hogy aszondja: "Kerékpározni mindenhol lehet, ahol tábla nem tiltja, és nem autópálya vagy autóút. Járdán egy-két kivétellel tilos kerékpározni. Az autósnak viszont kötelessége a kerékpáros biztonságát óvni, megfelelő biztonságos oldaltávolsággal előzni (még akkor is, ha szerinte tiltott helyen kerékpározik). A kerékpáros nem köteles az út szélén haladni a legutóbbi kreszváltoztatás szerint. bla.bla. Autósnak minden körülmények között tilos másik ember életét veszélyeztetni. bla. bla"
És kész. Menjenek a bp-be (nem Budapest, büdös pi..a).
Mármint ha a videók feltöltésével valamilyen nevelő hatást akarsz elérni. De csak akkor van értelme, ha a közjó növekszik általa.
Egyáltalán, hogyan találják meg a videóidat? Vadásznak rájuk? Vagy valami autós fórumon berakod a linket?
------------------------

211
errorka képe

Elkezdtem mar ilyen

Elkezdtem mar ilyen valaszgyujtemenyt irkalni, csak minden temara kiterjedot. Adozastol a szmogon at. Talan egyszer a vegere erek :) Az a baj, hogy ezeket nem mindig olvassak el, es amikor pl. 2 nap alatt a 3. ember irkalja hogy fouton tilos bringazni, az mar felkur agyilag. Nem csak azert, mert ennyire ostobak, hanem mert kozben azt sajnaljak, hogy nem froccsen a verem. El tudom kepzelni, hogy vezetnek ezek, bar szoktam magam nyugtatgatni, hogy valoszinuleg csak netharcosok...

1-2 ritka kiveteltol eltekintve nem szoktam pakolaszgatni, reklamozni meg egyaltalan nem.

Mondjuk amikor a delmagyarra kikerult egy kep - amit eredetileg az origo kozolt le le -, hogy a kerekparosok elsokent lonek ki a pirosnal (a delmagyaron mar kopkodes ment, hogy pirosoznak fujfuj), es kozben ki volt vagva a zold a keprol... Na ha ilyen van, be szoktam linkelni, ha van felvetelem az adott lamparol.

(http://www.origo.hu/auto/20101222-2010-kozlekedesi-bakijai.html illetve http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/223/B2221357.jpg)

Persze ezek mar halottnak a csok dolgok. Az origonak irtam is, hogy korrigalhatnak a cikket, stb, de meg valaszra sem meltattak.

Az ilyeneket leszamitva maguktol jonnek, sajna nem tudom, hogy honnan. Engem is erdekelne, de annyira nem, hogy nyomozgassak utanuk :)

212
atomboy képe

szerintem ki kellett volna

szerintem ki kellett volna hirdetni a rendkívüli hóhelyzetet mint a szmogriadót és betiltani az extrém sportnak számító téli biciklizést, visszavonásig pl március 1-ig

Innen: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ho_a_bicikliuton_takaritjak_is_meg_... -18. Kutya11

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

213
Hilfy képe

Észosztás

Észosztás élőben:
Szegedi út, Tatai utca sarka, én a Szegedin haladtam a vasúti átjáró felől az Árpád híd irányába, jobbról érkezett egy G astra. Megállt a kereszteződés előtt a macisajtnál, majd pont mikor eléértem, elindult volna (rajtam keresztül) jobbra. Utolsó pillanatban észrevett, satufék, én éppen hirtelen kitérőmanőver közben, úgyhogy nem lett csatt. Szentségeltem az orrom alatt a maszkba, mentem tovább. Utánam jött, lehúzta az ablakot: miért nem a bringaúton mész, b*zdm*g?!
Hát nem nagyon akartam elhinni, hogy még neki áll följebb..
Körülmények: este fél 9, behavazott keróút, ja és ki voltam világítva.

214
monster képe

Én is szoktam ott úgy

Én is szoktam ott úgy menni, de ha az úton, akkor a sáv közepén. Sajnos kevés autós forgalom van ott abból az irányból a sorompó miatt. Szinte csak perifériálisan néznek be az autósok a pályaudvar felé. Pont azért sávközép, hogy észrevegyenek, és ne gondolhassák még azt se, hogy a Tatai út bringasávjára igyekszem.
Sajnos egy sarokkal később kezdődik az óriásmacskaköves rész, úgyis fel kell valamelyik oldali járdára menni. (Már a nyolcvanas évek végén arra jártam bringával dolgozni vagy 3 évig.)
De hogy valaki képes legyen letekerni az ablakot és magyarázni, az borzasztó. De legyél hálás neki, hogy nem szorított le :-(
------------------------

215
Hilfy képe

Ha nem sávközépen megyek,

Ha nem sávközépen megyek, akkor meglett volna a fullkontakt :S

216
errorka képe

Ott rendszeres ez sajnos. 10

Ott rendszeres ez sajnos. 10 percet all a soromponal (nemelyik jaro motorral, ugyhogy ha veletlenul mogotte alltal meg, akkor megfulladsz, szoval muszaj ele menni :), de utana nincs 10 masodperce, hogy kivarja a biztonsagos elozest. Azonnal kell, nem baj, hogy jonnek szembe, vagy hogy veszvillogos majmot kerulok ki. Sot! Meg emberkedni is kell a vassal, meg beugatni, ledudalni, stb.

A legrohejesebb amugy, hogy elmennek akik fennakadtak a lampan, utana ramesz a fosra, zotykolodsz kicsit, megvarod, mig nem engednek el a keresztezodesben, kerulgeted az oszlopot, es 1.5 perc mulva utolered a Reitter sarkon, ahol beszivta a piroslampat.

Volt 1 het mikor 3x kellett arra mennem, mindig - de tenyleg, mindig - volt egy ilyen idiota.

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

217
monster képe

Áááá, te bringával is

Áááá, te bringával is kivárod, amíg ott felhúzzák a sorompót!? Láttam már pár ilyen bringást, amíg fröccsöztem a Manó büfében. Azt én mazochizmusnak minősítem.
------------------------

218
errorka képe

Ertelmet nem latom persze,

Ertelmet nem latom persze, de igen, ki szoktam varni. Bar inkabb messzire elkerulom...

219
SzCiklon képe

Facebookról: "Ez már

Facebookról:
"Ez már pofátlanság ! ! ! Így is nálunk a legdrágább az autózás költsége minden téren és akkor még ez is ! ! És ha valakinek nem telik egy kihangosítóra vagy nem megoldható és fontos dolog miatt veszi fel az illető vagy családtag a kocsiban a telefont? ?Biztos kevés a pénz, valamivel le kell mégjobban húzni az embereket!"

220
errorka képe

http://www.youtube.com/watch?

http://www.youtube.com/watch?v=Mm7GqgcBsAY

Priviben kuldte a Donpiq. Erdemi munkassagat itt megpedzegettem, azota is tart: http://criticalmass.hu/comment/reply/15148/438750

A video statisztikaja: 2 views, 1 like. En megneztem, es nem like-oltam :D

Aki meg tudja nekem mondani, hogy mi a video mondanivaloja, az a vendegem egy "koszi"-re :)

----------------------
szmog | fotózás
----------------------
"Bicajjal járok!"

221
elfroland képe

Az kiderül belőle hogy

Az kiderül belőle hogy apuci szeret sávot váltogatni, piroson átmenni és gyors hajtani az ótójával, de hogy mi ennek a mondanivalója? Passz. :-)

222
monster képe

Az a mondanivalója, hogy

Az a mondanivalója, hogy nincsen benne semmi különös. Hogy ő így látja, vezetget ide-oda, nem veszélyeztet egy biciklist se. Veled ellentétben aki mindig úgy érzi, direkt rászállnak az autósok. Ha az ő logikája lenne mérvadó, akkor a hírekben mindig az lenne, hogy ma 100ezer repülő balesetmentesen elrepült a célállomásra. De érdekes, hogy mindig az van a hírekben ha egy lezuhan. A bringásoknak az a hír, ha egy autós majdnem kinyírja őket és érthető hogy berzenkednek. Lehet hogy megtisztelve kell érezned magadat, hogy valamennyi energiát belefektetett a kedvedért ebbe a szarba. Vajon mi lehet a cenzúrázott résznél?
A háttérzene elég durva.
------------------------

223
errorka képe

"Veled ellentétben aki

"Veled ellentétben aki mindig úgy érzi, direkt rászállnak az autósok."

Nem emlekszem, hogy valaha is ilyet irtam/allitottam volna.

http://www.youtube.com/watch?v=drDO03XSDYU

Egy pelda a sok kozul. Most ebbol azt szurod le, hogy direkt ram szallnak a kerekparosok is, vagy azt, hogy tenyleg sok a felelotlen es ostoba tulok? Kozuluk nemelyek gepjarmuvel, masok bringaval, megint masok gyalog, de olyanok is vannak, akik rollerrel rojak az utakat. Es a tulkok kozott vannak olyanok, akik igenis jobban veszelyeztetik az oket korulvevo embereket, akkor is, ha ettol egyesek felreertelmezik a dolgokat.

Megtiszteltetes, hm... Inkabb furcsanak talalom, hogy az ember abba feccol energiat, hogy szanaszet kurtolje, hogy hogy szokott szabalytalankodni, mikozben a tobbi kozlekedot pocskondiazza (pl. amiert nem a jardan bringazik 40-el), es meg azt is hiszi, hogy igaza van.

224
monster képe

Nem úgy értettem. Te olyan

Nem úgy értettem. Te olyan didaktikus videókat teszel fel,amikben problémád van a közlekedés többi résztvevőjével. Ez úgy tűnik fel, mintha mindig problémád lenne. Tehát ha a hírekben azt halljuk hogy itt ott időnként lezuhan egy repülő, akkor azt úgy is lehet értelmezni, hogy "mindig" lezuhannak a repülők, meg hogy micsoda marha a hírszerkesztő hogy csak a lezuhanó repülőket szerkeszti be.
Én azt szűröm le a lámpa nélküli bringás videódból hogy volt egy lámpanélküli bringás, és tudom hogy volt többszáz lámpás. Aki csak a te videóidból tájékozódna a világról azt gondolná, hogy a lámpanélküli bringás a tipikus.
Annak a suzukis csávónak a szabálytalankodásai elhanyagolhatóak, legalábbis személy és vagyonbiztonságot nem fenyegetnek. Azért lennék kíváncsi hogy mit vágott ki a középtájon. Volt előtte egy balrasáv, lehet hogy abból egyenesen ment, de végülis lényegtelen.
------------------------

225
errorka képe

Hat, nem tudom. Eddig te

Hat, nem tudom. Eddig te vagy a 2., aki ilyet emlit. Egyszer egy foszer emlitette, hogy 1 orat nezte a videoimat, es elkepeszto, hogy mennyi minden tortenik velem. Mondtam neki, hogy amit o 1 oran at nez, az valojaban nem 1 ora termese.

A hirek tele vannak azzal, hogy baleset, halal, stb. Az emberek megis autoba ulnek, repulore szallnak, de emlithetnem eppenseggel a metrot is.

Hanyszor hallottad a hirekben, hogy a metro nem gyulladt ki? Sehanyszor. Es hanyszor, hogy baj volt? Ujabban eleg gyakran sajna. De hogy ebbol az kovetkezne, hogy a metro allandoan kigyullad? En nem hiszem :)

Amugy a lampa nelkuli bringas utan jott egy masik, akin volt lampa, es rajtam is volt lampa :) Maris "csak" 30% a kivilagitottak aranya azon a par negyzetmeteren. Te megis azt gondolod, hogy az emberek azt gondolhatjak, hogy a kivilagitatlan a tipikus. Miert?

226
monster képe

Az emberek hajlamosak a

Az emberek hajlamosak a hírekből tájékozódni. Ha ott bemondja a főrendőr, hogy sok a kivilágítatlan biciklis, elhiszik neki. Pedig a főrendőr csak azt látja, hogy az emberei aznap megbüntettek 10 kivilágítatlan biciklit, és nem büntettek meg ezret.
Valahol itt a fórumon statisztikáról volt szó. Nagy ravasz egy tudomány a statisztika.
------------------------

227
errorka képe

A media naprol napra

A media naprol napra bizonyitja, hogy a hirekbol tajekozodni ostobasag :)

228
monster képe

+1 ------------------------ j

+1
------------------------

229
sagan képe

Talán ez is passzol ide,de

Talán ez is passzol ide,de elsősorban annak örülnék,ha kitalálná valaki a feladványt ;)).
http://tizpercbringa.blog.hu/2012/02/28/nincs_uj_a_nap_alatt_289

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

230
atomboy képe

A gyalogosok IS alkalmazzák

A gyalogosok IS alkalmazzák a jobbkéz szabályt. ( pl.: 2x2 sávos úton a bal oldalról érkező gyalogos az út közepénél megállva ugyan engedje már el a neki jobbról érkező 100 utassal közlekedő buszt, no meg a többi járművet is, abban az esetben, ha az érkező járműnek nincs elsőbbség adási kötelezettsége jobb kéz felől érkező gyalogossal szemben.

Pff...

Innen: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/panaszkodik_autos_kerekparos_gyalog... (5. komment)

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

231
errorka képe

*sohaj*

*sohaj*

232
monster képe

Ez szerintem azt se tudja,

Ez szerintem azt se tudja, melyik a jobb keze.
------------------------

233
asztalosgabor képe

"9 éve: az oktatóm szavait

"9 éve: az oktatóm szavait idézem: "ha a gyalogos balról érkezik, és még több mint egy sáv távolságnyira van tőlem,akkor én tovább haladhatok".
Türelmes autósok lehettek,ha senki más nincs a közeletekben,csak egy, a "hosszú" oldalról éppen elinduló gyalogos,akit ti a 2x2 sávos úton bevártok.
Nektek nem tűnt fel,hogy néhány évnyire(3-4) nyúlik vissza ez a nagy gyalogos szabadság? Korábban kresz ide,kresz oda nem volt ez a fejetlenség."

legutóbb én lettem lehülyézve, amikor az oktatók faszságairól írtam.

itt látható egy jó példa erre.

234
atomboy képe

Kérlek ne gyere a benelux

Kérlek ne gyere a benelux meg ilyen olyan példákkal, hogy ott még az irodisták is kerékpárral közlekednek mert sajnos arrafelé nem szokás a napi fürdés. Jobban megszokták már egymás szagát. No meg úgy vannak vele, hogy a dezodor mindent elfed.

http://www.delmagyar.hu/auto/az_autozas_ma_kozszukseglet_nem_luxus/2273790/ - 27. komment

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

235
lrdr képe

Alacsony a vérnyomásod,

Alacsony a vérnyomásod, vagy véletlenül tévedtél oda?

Elképesztő,B+...mintha legalábbis a luxus nem egy objektív fogalom lenne.

236
errorka képe

http://tizpercbringa.blog.hu/

http://tizpercbringa.blog.hu/2012/04/15/tenyleg_minden_szabalyos_a_zold_...

A hozzaszolasok fele, de 1-2 gyongyszem a legfobb zseniarctol:

"aki ott négyévesekkel elkerekezik, csakis szabálysértés eredményeképpen tud odakerülni. Remélem ott fognak állni a rendőrök és szarrá büntetik majd a nagyarcú és nagypofájú felelőtlen apukákat. Ugyanis 12 év alatt közúti forgalomban kerékpározni nem lehet...."

Szerinte pl. a Kopaszitol a hidig csak kozuton lehet tekerni. Kesz...

De van meg nyomos erve:

"'hülye gyerek' - vicces vagy, alapvető nyelvtani hibákat ejtesz. Siralmas. És ilyen emberek kerékpároznak rendszám nélkül!"

(c) Spadla z oblakov

Persze mar elso hozzaszolokent tisztazta, hogy o rajta max. rohogni erdemes. Vagy sirni...

Szerk.: Mondom en, hogy utos az egesz topic. 10 hozzaszolasban fikazza a bringasokat, hogy pirosoznak, aztan meg beirja, hogy a sok kocsog fektelen a pirosnal elore-hatra mozgatja a labat a pedalon, es ugy egyensulyoz :DD

A masik zseniarc meg kozli, hogy nincs gond, le se kellett szallni. Anyuka meg tolja a gyerekkel bringat folfele. Fujdeutalomazostobaembereket.

237
elfroland képe

Hogy került oda ennyi

Hogy került oda ennyi komment?

238
errorka képe

Index cimlap :)

Index cimlap :)

239
Szter képe

akkor Sagan-nak megy innen a

akkor Sagan-nak megy innen a gratula! :)

240
sagan képe

Errorkáé az érdem én

Errorkáé az érdem én csak úgy éreztem,hogy ez a videó megér egy index főoldalt, és ki is rakták. Sajnos ez is trollfalva lett.

----------------------
Kerékpárral csak 10 perc

241
errorka képe

Reg volt: "Jó lenne ha

Reg volt:

"Jó lenne ha néhány "állat módjára közlekedő" bringás az Árpád híd - Timár utca közötti birngaúton kicsit belegondolna az autósok helyzetébe is, hiába csilingel nekem hogy kereszbe állok a kerékpár útján, ha egyszerűen nem tudok kihaladni a főútra. Illetve némelyik megy mint az állat, én balról nézem a közeledő kocsit, Ő meg jobbról majdnem nekem jön."

Kovács Zoltán @ https://www.facebook.com/bkkbudapest/posts/336855129718156

242
asztalosgabor képe

abban van valami, hogy egy

abban van valami, hogy egy forgalmas főút mellett közvetlenül vezetett bringaút esetében gyakran lehetetlen mindkettőnek elsőbbséget adni, gyakran meg csak a bringaúton állva látható be az úttest.

243
Puding képe

Az infra hibája. Vagy ez

Az infra hibája. Vagy ez egy jó érv volna amellett, hogy forgalmas főút mellé se rakjanak szeparált kerékpárutat?
Itt pont az a probléma, hogy a bringaút (ami ott van, hogy gykp gyakorlatilag) és a főút közt még van egy fasor, ami miatt autóból nem látszik a forgalom. Hasonló a helyzet a budai alsórakpartról a Halász utcánál felhajtóknál: zebra, kerékpárút, 2 pár villamosín. Az ilyesmi kereszteződéseknél azt mondta az oktatóm, hogy ha nem jön semmi, előrébb lehet csorogni, hiszen nincs kinek megadni az elsőbbséget. Így kerül be a bádogdoboz a kereszteződés közepébe.
----------
(by Fly)

244
asztalosgabor képe

autóval ilyen helyen

autóval ilyen helyen kereszbenállni nagyjából olyan, mint a bringasáv vagy bringaút helyett az úttesten haladni, ha azt elfoglalja valami.

"Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására."

vagyis ha nincs bringás belátható távolságon belül, akkor szabályos is becsorogni.
Ahogy az sem tilos, ha egy forgalmas főútra balra nagyívben úgy kanyarodik valaki, hogy féluton megáll és akkor ad csak elsőbbséget a jobbról jövőknek, főleg ott, ahol enélkül be se lehetne kanyarodni, mivel valamelyik irányból folyamtosan érkeznek.

245
otapi képe

Nem lenne tilos?

Nem lenne tilos? Kereszteződésbe csak akkor szabad behajtani, ha biztosan át lehet rajta haladni. Az első forgalmi vizsgámon konkrétan emiatt húztak meg :)

Persze, olvastam olyat is fórumokban, hogy villamossínen is meg lehet kocsival állni főútra kikanyarodás előtt, "úgysem üt el a villamos", na de attól még nem lesz az szabályos...

246
RgaboR képe

Általában igaz, DE van

Általában igaz, DE van olyan kereszteződés, ahol a villamospálya mellett sűrű, magas sövény miatt már csak akkor láthatod a jobbról érkező forgalmat, ha a síneken állsz (autóval).
Ilyenkor nincs mit tenni, menni kell. (nem lehet a világ összes kereszteződésére külön szabályt írni)
---
fekete fixi, fehér országúti

247
otapi képe

Persze, így lehet ezeken

Persze, így lehet ezeken átmenni, de ez is olyan mint néhány bringaút: úgy van kialakítva, hogy nem lehet rajta szabályosan menni.

248
asztalosgabor képe

lámpás kereszteződésbe

lámpás kereszteződésbe szabad akkor behajtani, ha a zöld ideje alatt el lehet hagyni.

"(7)25 Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni."

én arról beszéltem, amikor lámpa nélküli kereszteződésben csak úgy tudsz áthaladni, ha bemész félútig és vársz hogy valaki elengedjen, ami sok forgalmas főúton előfordul. Vagy vársz este 10-ig, amikor egyik irányból sem jön senki, vagy amikor elfogytak balról a járművek, behaladsz félútig és vársz hogy elfogyjanak jobbról is vagy valaki beengedjen.

249
otapi képe

Én is lámpa nélküli

Én is lámpa nélküli kereszteződésről beszéltem.

250
asztalosgabor képe

a kresz nem tiltja ezeken

a kresz nem tiltja ezeken úgy áthaladni, hogy közben zavarod a keresztirányú forgalmat.

Az szabálytalan ha úgy mész bele, hogy látod hogy a túlfelén áll a kocsisor de az nem ha megállsz félúton hogy áthaladhass.

pont ezért fogalmaz úgy a kresz, hogy HIRTELEN fékezésre vagy irányváltásra nem lehet kötelezni az elsőbbséggel rendelkezőt.
Hiszen enélkül pl. egy busz még sávot se válthatna vagy egy magasabbrendű útra sem kanyarodhatna be, hiszen a gyorsulása, sebessége és hossza miatt kismértékben mindig akadályozza az elsőbbséggel rendelkező forgalmat.

251
otapi képe

Tehát ha a mellékútról

Tehát ha a mellékútról érkező jármű keresztben áll a kereszteződésben és emiatt a főúton haladónak állóra kell fékeznie ha nem akar beleszállni, akkor az teljesen rendben van?

252
asztalosgabor képe

igen, ha egyébként

igen, ha egyébként képtelenség lenne áthaladni vagy balra kanyarodni. (logikusan csak akkor, ha nem hirtelen kell fékeznie) ilyen esetben általában a másik irány is gyorsan lemond az elsőbbségéről.

az teljesen rendben van, ha egy bringás mögött a csuklósbusz 20 km/h-ra kell lassítania, ha nem akar beleszállni, mert állítólag a bicikliúton sok a gyalogos?

253
Icarus képe

Ez nincs rendben... Az sincs

Ez nincs rendben... Az sincs rendben szerintem hogy egyáltalán ilyen előállhat. Ilyenkor nálam az elvárt viselkedés, hogy ha lassabb vagyok mint a busz vagy a troli akkor magam elé engedem és így már nem feltartva követem.
Mondjuk ilyen esetek szvsz nem túl gyakran alakulnak ki, bár lehet hogy csak nagyon rossz környékeken járok.

254
asztalosgabor képe

ahhoz képest hogy ilyenek

ahhoz képest hogy ilyenek ritkán alakulnak ki, mégis gyakran olvasni autósanyázást, mert türelmetlen a bringás mögött menni és ledudálja.

255
Icarus képe

Tudod hogy milyen ez: hangos

Tudod hogy milyen ez: hangos kisebbség...
Mellesleg ne hasonlítsd össze a buszt a fene tudja hány emberével egy autóval amiben átlag 1.4 szokott lenni mert teljesen különböző dolog a kettő.

256
otapi képe

Hogy jutottunk el az

Hogy jutottunk el az elsőbbségadás szabályaitól a lassú bringás ledudálásáig? :o

257
monster képe

Én is le szoktam húzódni,

Én is le szoktam húzódni, de azért gondoljunk bele, lehetnék lovaskocsival vagy traktorral vagy csettegővel amivel nem tudok lehúzódni. Tudomásul kell venni, hogy van aki lassabban megy. És arra még vigyázni is kell.
:-((-------))-:

258
atomboy képe

Jardan parkolas tema: Ha

Jardan parkolas tema:
Ha fizetős a parkoló, nem kell 1,5 métert hagyni, sőt a járda szélessége nem kell hogy egy méter legyen.

Innen: http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/a_modositasok_helyett_uj_kresz-t_a... - 13. komment

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

259
Zsabor képe

De azért ugye nem lesz

De azért ugye nem lesz mérges senki, ha nem férek el, és véletlenül lezúzom a hátizsákommal a tükröt? :>

260
dirobi képe

Szerintem nem, sőt

Szerintem nem, sőt kifejezetten örülni fog a tulaj. ;)

261
Zsabor képe

Önnek három új üzenete

Önnek három új üzenete van :)

262
RgaboR képe

Én ilyenkor arra

Én ilyenkor arra gondolnék, hogy fehér festékszóróval a járdán jelölt vonalat meghúzom újra, csak a motorháztetőkön keresztül.
Rosszabb napokon ugyanez flex-el. :)
---
fekete fixi, fehér országúti

263
Zsül képe

Én meg arra gondolok,hogy

Én meg arra gondolok,hogy csakazértis egyenesen haladnék,a motorháztetőkön keresztül is.Aztán a tulaj jöhet ugatni jobb és rosszabb napokon egyaránt.

"Ez kérem nem teremsport!"

264
asztalosgabor képe

ebben az a gond hogy igaza

ebben az a gond hogy igaza van, sok fizetős helyen nem marad másfél méter a járdából.

265
errorka képe

(Figyelem, 2012-es

(Figyelem, 2012-es hozzaszolas :D)

baleseti statisztikák - statinfo KSH-tól (sajna a legfrissebb adatok 2008-ból valóak. ezt közlöm.

jármű - összbaleset - ebből halálos
motor - 103 - 5
szgk - 1292 - 53
autóbusz - 3 - 0
tgk - 81 - 4
kerékpár - 423 - 17
smkp - 246 - 3
állati erővel vontatott - 16 - 1
gyalogos - 164 - 13

gépjárműállomány: szgk: 3.685.000, tgk 424.000, buszok: 17.995, motorok: 141.540
kerékpárokat megsaccolni sem tudom, de a pesti CM-en mennyien voltak? húszezer? szorozzuk meg öttel, ezzel már megkapom a vidékieket is.
akkor melyik a jobb arány?
3.685.000 okoz 53 vagy
100.000 okoz 17
halálos balesetet? segítek: autó esetében minden hetvenezredik autó okoz egyet, míg kerékpárnál minden hatezredik.

értem én, neked továbbra is az autósok okozzák arányaiban a több halálos balesetet...

via Secnir @ http://kerekpar.mandiner.hu/cikk/20120516_silcucc_a_kresz_bringan_is_kresz

266
errorka képe

Otapi mar valaszolt neki, en

Otapi mar valaszolt neki, en most ezert kulon nem regisztralok a Mandinerre.

Otapi ha idenezel, belokheted neki ezeket is:

2008-ban a baleseti megoszlasok:

-Szemelyauto: 63.1% (halalozasi arany 3.91%)
-Tehergepjarmu: 8.9% (halalozasi arany 6.67%)
-Kerekpar: 9.1% (halalozasi arany 4.45%)

2009-ben a baleseti megoszlasok:

-Szemelyauto: 62.7% (halalozasi arany 3.97%)
-Tehergepjarmu: 8.6% (halalozasi arany 4.86%)
-Kerekpar: 10.2% (halalozasi arany 3.33%)

2010-ben a baleseti megoszlasok:

-Szemelyauto: 61.6% (halalozasi arany 3.69%)
-Tehergepjarmu: 9.6% (halalozasi arany 5.16%)
-Kerekpar: 11.2% (halalozasi arany 3.22%)

Forras termeszetesen KSH.

A halalozasi aranyok nem kibanyaszhatoak ha jol latom a tovabbi evekre :/ Valtoztattak a publikus statisztikan... (Mar csak 2011 hianyzik!)

Hazai szemelyauto-allomany:

2008. év 3 055 427
2009. év 3 013 719
2010. év 2 984 063

2008-2010 kozott az allomanyban mert csokkenes 2.3%.

2008-ban a szemelyi serulessel jaro kozuti balesetek 63.1%-aban volt az okozo jarmuje szemelyauto.

2010-ben 61.6%, ami 1.5%-os csokkenes. Kisebb az allomany, aranyaiban megis tobb a baleset. De mivel meg a szemelyauto-forgalom tok mast jelent, mint a szemelyauto-allomany, ezert ez nem is meglepo. Viszont pont ennyi ertelme van az allomannyal szamolni. A kerekparosforgalmat pedig az utobbi jopar ev budapesti CM-jeinek minimum letszama alapjan hasrautesszeru szambol felszorozni... Na ehhez kell az esz meg az elvakultsag...

Es meg mindig ott van az az aprocska dolog, amit mar szazezerszer leirtunk:

Auto-auto koccanas/utkozes, betetlap, nincs statisztika. Auto-kerekpar koccanas/utkozes, valoszinu/szinte biztos a szemelyi serules, bekerul a statisztikaba. Valamint auto-kerekpar viszontlatban eleg valoszinu, hogy a kerekparos serul, ha o volt az okozo, ha nem.

267
otapi képe

Jó, ha netán válaszolna,

Jó, ha netán válaszolna, akkor bemásolom majd neki :) Bár ahogy nézem, a számok nem az erőssége.

268
atomboy képe

Ezt masold be neki elobb:

Ezt masold be neki elobb: http://www.2perc.hu/wp-content/uploads/2012/05/543508_231585403624313_12...

Ha 0-t ir, remenytelen.

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

269
SzCiklon képe

A múlt héten voltam a City

A múlt héten voltam a City TV-ben és akkor is ezekkel az elcseszett statisztikákkal zaklatott a riporter.
Muszáj lesz megtanulnom.

270
atomboy képe

Par napja toltottem fel egy

Par napja toltottem fel egy videot egy onjelolt kreszoktatotol. Tegnap kaptam az elso kommentet:

Márpedig 100%-san tudom, hogy a vezetőnek igaza van. Én pont ezért buktam meg az első forgalmi vizsgámon, pont itt, a feketesas utcában. Ha van kerékpár út, akkor nem az a paragrafus jó rá, amit beraktál a videóba. Neked kell átnézned a KRESZt. Jobbról el kell kanyarodnod a kerékpárral az egyenesen haladó autó előtt, aki elsőbbséget kell adjon neked. Nézz utána a kerékpár elsőbbségadási helyzeteinél a kreszben. Amit írtál az akkor áll, ha nincs felfestve a kerékpár haladási helye! Nincs igazad!

Megemlitettem neki, hogy nincs kerekparut, illetve kertem a bizonyos paragrafust. A mai valasz:

Sajnos a szegedi *** autós iskolától vagy *** oktatótól kell kérned a szabályt, nekem elég volt, hogy a vizsgán megbuktam pont ezért. A vizsgáztató és az oktató is mondta, hogy elsőbbséget kellett volna adnom a kerékpárosnak, aki a hátam mögött volt, és jobbról kellett volna előttem balra kanyarodnia. Sok pénzembe került ez a bukás, elhiheted, hogy utána néztem akkor, hogy igazuk van-e. Valóban logikátlan, de akkor is megbuktattak, biztos, hogy úgy van, ahogy írtam.

Sőt, el tudom képzelni, hogy az előtted levő tanuló is azért nem mert elindulni, mert én pont ilyen helyzetben voltam, és meg kell várni téged, hogy jobbról elmenj és kanyarodj. Nem akarok többet ezzel foglalkozni, akit megbántottam azzal, hogy nem adok neki igazat, azt sajnálom, hogy ennyire beteg, el kell fogadni, hogy nem értünk mindig egyet, és kész.

Uhh, ilyen mellbevago ostobasagot nem olvastam. Paran valaszoltunk neki, kivancsi vagyok, erteni fogja-e, miert nem eletszeru ez.

Innen: http://www.youtube.com/watch?v=n6n5j1X19lA

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?

271
monster képe

Az elég valószínűtlen,

Az elég valószínűtlen, hogy valakit azért buktassanak meg vizsgán, mert a másik szabálytalankodik, sőt inkább jó pont kell hogy legyen ha nem üti valaki el a szabálytalan kerékpárost helyzetfelismerés keretében.

272
monster képe

Itt mintha összekeveredne

Itt mintha összekeveredne az, hogyha egy autós lát maga előtt jobbra egy kerékpárost, aki balra tett kézzel balrakanyarodás szándékát jelzi, akkor el kell engednie, és az hogy honnan kell a kerékpárosnak kanyarodnia.
Hosszasan tanulmányoztam a kreszt, és a balra kanyarodást a felezőhöz való besorolással vagy balra húzódással indítja, általános járművekre gondolva. De kerékpárral marha nem életszerű úgy balra kanyarodni balszélről hogy a keresztutcában jobbszélre érkezzünk és keresztezzük a mögöttünk jövő autó útját.
Az életösztönöm a középről kanyarodást diktálja.
És pont ez hiányzik a videód végén lévő rajzból, mi van akkor ha a kék autó is balra akar kanyarodni?
Szerintem ez egy tisztázatlan helyzet, kéne erre gondolnia az új kresznek, és persze motor, robogó vonatkozásában is.

273
Icarus képe

"De kerékpárral marha nem

"De kerékpárral marha nem életszerű úgy balra kanyarodni balszélről hogy a keresztutcában jobbszélre érkezzünk és keresztezzük a mögöttünk jövő autó útját."

Mert ha jobb szélről kanyarodunk akkor nem keresztezzük? Dehogynem. Szerintem nem életszerütlen mert ha középről vagy jobbról kanyarodok balra akkor ilyen esetben egy szabályos autós nem mehet el mellettem míg ha a bal szélről akkor az egyenesen haladók és jobbra fordulók problémamentesen mehetnek.

274
monster képe

Ez kétségtelen hogy az

Ez kétségtelen hogy az egyenesen haladókat nem akadályozza a kanyarodó bringás, és így méltányos velük. De egy egyirányú egysávos utcából balra kanyarodó autósnak bele kell-e néznie a tükörbe hogy előzi-e őt kanyarodva egy bringás? Vagy akár kanyarodás nélkül egyszerűen előzi? Ha meg nem előzi, akkor egy "balhorog" szerű helyzet jön létre, csak még rosszabb mint a jobbhorog, kevésbé számít rá a sofőr.
És az egész helyzet előzménye is többféle lehet. Álló forgalom, haladó forgalom, mikor sorol át a bringás, jöttek-e hátulról, ki volt gyorsabb. A videón azért tudott a bringás jól besorolni, mert állt az autós forgalom a kereszteződésben. De ha 50-el halad? Akkor esetleg el tudom képzelni hogy folyamatosan balra kirakott kézzel megy a bringa és reméli hogy az őt jobbról előző autók nem fognak balra kanyarodni, illetve elengedik őt kanyarodásukkor.

275
Icarus képe

Már bocs de teljesen más

Már bocs de teljesen más eset ha valaki úgy áll oda melléd hogy hátulról érkezett és balról próbál megelőzni. Balról ebben az esetben szabálytalan is autót előzni és ezért ha valaki megteszi akkor számítani kell rá hogy erre nem lehet számítani...

De itt rohadtul nem arról van szó hogy honnan előzzük hanem hogy hova soroljunk kanyarodáskor. Remélem érted a kettő procedura közötti különbséget. Itt atomboyt azért osztották mert balra sorolt amikor nem csak hogy így szabályos hanem így a jobb mindenkinek.

276
monster képe

Hehe. Sokadszor is

Hehe. Sokadszor is megnéztem a videót, és arra jutottam hogy valószínűleg a kreszfétisiszta Atomboy a vitán feldühödve nem állt meg a stoptáblánál.
Viszont nem is sorolt fel az előtte álló autó mellé, hanem várakozott mögötte. Ennyi erővel autóval is járhatna.
Meg még egy dolog, a bringás nem tud folyamatosan kanyarodási szándékot jelezni. Fel kell tételeznie az autósnak hogy kanyarodni fog? És mindezt persze nem egyirányú utcával, hanem legyen egy szembe sáv is. A kresznek minden kerékpáros által használható megoldást kellene pontosan tartalmaznia.

277
Icarus képe

Várakozott az előtte

Várakozott az előtte lévő mögött és a mögötte lévő előtt... ehhez egy zseninek kell lenni hogy valaki lássa...
Na de mi ebben a szabálytalan?

Egyszerűen csak volt egy hülye autós aki valakit ki akart oktatni... hasonlóan mint te most minket. Bocs

278
monster képe

Kérdezzed meg Atomboyt,

Kérdezzed meg Atomboyt, hogy hogyan kell a stoptábla környezetében viselkedni. Tudod, én csak kb. félmillió km-t vezettem amióta megvan a jogsim, már elfelejtettem a vizsga óta.
Semmi bocs, senkit sem akarok kioktatni, a közlekedési helyzet fonákságát elemzem. Valamint azt, hogy azért még senkit sem vágtak meg vezetésvizsgán, mert egy másik közlekedő szabálytalankodott.
Az autós hülye volt, semmi kétség.

279
errorka képe

Azt ugye tudod, hogy most a

Azt ugye tudod, hogy most a nagyon csunyan mellelovo fazisban vagy?

A videonak az az elonye, hogy visszanezheted tobbszor is, a forumnak pedig az, hogy gepeles kozben - egy masik fulon - belelapozhatsz a jogszabalyba, ha nem jol emlekszel, kb. fel milio km megtetele utan sem.

b)39 „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” (11. és 12. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni.

Es most nezd meg ujra a videot, alaposan, mielott megjobban elasod magad a fel millio km-ezessel.

Mindez egyebkent hatvanyozottan gaz annak tukreben, hogy allitolag sokszor megnezted...

280
monster képe

Télleg, ez érdekes milyen

Télleg, ez érdekes milyen messze volt felfestve a stopvonal a táblától. Nekem félmillió km-rel ezelőtt egyébként szóban azt mondta az oktató, hogy stoptáblánál kétszer kell megállni, egyszer a vonalon (illetve a tábla síkjában, és ezért is furcsa a felfestés, mivel az nem látszódik mindig, és csak a tábla síkja a biztos, azt reklamáltam Atomboy esetében is) és másodszor pedig ott, ahonnan be lehet látni a forgalmat. Ez a kereszteződés elég szarul van kialakítva az biztos.
Még párszor megnézve a videót, az jutott még az eszembe, nem az volt-e a tervező szándéka, hogy a stopvonalon álló autósok előtt soroljon balra a bringás?

281
errorka képe

Ebben latod egyetertunk:

Ebben latod egyetertunk: ilyen az, amikor a fos kialakitas talalkozik a csacsi szaballyal.

Amugy szamtalan helyen van ilyen, olyan helyeken is, ahol mar akkor ilyen volt a kialakitas, amikor meg itthon azt se tudtuk, hogy a bikebox az valami letezo dolog.

282
Icarus képe

Megnéztem én is a videót

Megnéztem én is a videót párszor - szerintem mintapéldáját lehet annak látni ahogy állóra lassít a kereszteződés előtt, körbenéz és utána indul csak el :)

283
monster képe

Há, Errorka márt írt a

Há, Errorka márt írt a stopvonalról, nem emlékszem régen hogy volt a kreszben, csak az oktató szarozására. Lehet hogy akkor még 2x-i megállás volt. Hogy stoptáblás keresztben állva kell meggyőződni, hogy jön-e valaki, és csak utána lehet indulni. Ő mondjuk a vizsgára készített fel főleg, a vezetés ment hamar.
De a topic címe alapján feljogosítva érzem magam az észosztásra.

284
errorka képe

Icarus jol mondja.

Icarus jol mondja. Alapesetben 3 iranyba mehet a mogotted levo:

-balra, akarcsak jelen esetben "te"
-egyenesen
-jobbra

Ha balra huzodsz, akkor a lehetseges opciok 33%-aban "akadalyozod", mig 66%-ban utjara engeded, hogyha tud, hadd menjen.

Ebben a 33%-ban a "kek auto soforje" (nyilvan mind) azzal kene hogy foglalkozzon, hogy a pillanat tort resze alatt felmeri a forgalmi szituaciot, vegigporgeti, es utana osszehasonlitja a 33-ot a 66-al. Ezek utan ha nem oktondi, akkor fel tudja merni, hogy most ugy jott ki a lepes, hogy "feltartod", de lehet, hogy 2 (vagy 0, vagy 10) masik alkalommal meg pont emiatt mehet majd utjara.

Ezek utan, hogy tisztazta a szamokat, vegigporgeti a lehetseges folytatast.

Amennyiben egyszerre tud indulni a kerekparossal, akkor - mas oldalon felmerult felvetessel ellentetben - nem kell a keresztezodesben azonnal jobbrol megeloznie, hanem par masodpercig a kerekparos mogott haladva megvarja, mig szabalyosan elozhet.

Raadasul adott forgalmi szituacioban - es ez csak most tudatosult bennem - a "kek auto soforje" minden bizonnyal figyelembe veszi majd, hogy STOP tabla van, amivel tulajdonkeppen az egyutt elindulas ki is zarhato, tehat eleve (minimum 1-3 masodperces) hatranybol fog indulni. Ahhoz, hogy ebbol a hatranybol balesetveszelyes szituacio jojjon ki, ahhoz a "kek auto soforjenek" szabalytalansaga es/vagy foloslegesen agressziv viselkedese "szukseges".

285
monster képe

Jó, de ez nem egy

Jó, de ez nem egy fogolydilemma hogy a résztvevők valószínűségalapon döntsék el hogy mi a jó nekik. Meg akkor azzal is súlyozni kéne, hogy egy közlekedő milyen valószínűséggel megy balra, jobbra, egyenesen egy kereszteződésben. Mondjuk szerintem a balra kanyarodás a legkisebb valószínűségű, tehát fogolydilemma megoldása a balra húzódás bringával.
Meg nem stoptáblás keresztben is működnie kell a dolognak, amikor pl. keresztben stop, itt meg mennek 50-el az autók.
Ezt biztosan megkérdezem legközelebb a kitelepült rendőrstandon valamelyik kiállításon, mindig próbálkozni szoktam a tesztjeikkel. Pl. az új kreszben a 3 kerekű robogó nem mehet ott ahol a 2 kerekű (buszsáv), ha nem tudnátok. Az utolsó motoros teszt tele volt ezekkel a több nyomon haladó motorkerékpárokkal.

286
errorka képe

Geptel ide sokmindent, de

Geptel ide sokmindent, de latom, hogy megint tok folos, igy csak egyet kerdezek:

Mindenki 50-el szaguld, a fek senkinel sem mukodik.

Egy kerekparos (vagy barki) aki a jobb szelen/savkozepen kozlekedett egy keresztezodes elott balra vagy jobbra huzodik. Lehet-e, illetve te magad tudsz-e ebbol kovetkeztetest levonni? Ha nem tudsz, akkor figyelmesebb leszel-e, hogy megnezd, mit csinal, vagy nekiallsz dudat/csengot pockolgetni, esetleg meg ra is gyorsitasz?

287
monster képe

Amit te nem értesz elsőre,

Amit te nem értesz elsőre, az csak a te szempontodból tűnik először fölösnek, de én mindig reménykedem az emberekben.
Én betegesen vigyázok a bringásokra, de a karjukkal lengessenek, mert nem vagyok gondolatolvasó, de leginkább a törvényt kéne valahogy értelmesen megfogalmazni. Ha a pótos IFA sorol 15-el, be fog sorolni. Ha a bringás, akkor nem valószínű, bárhogy legyez is a bal kezével. Magam erőnlét/lejtő/hátszél híján sokszor indirekt balost dobok
Egyébként ha már kreszoktatásról szól a videó, és én megint hosszasan tanulmányoztam a kreszt, megint arra a következtetésre jutottam, hogy szarul van megfogalmazva, és kíváncsi vagyok lesz-e valami az új, érthető kreszre vonatkozó parlamenti kezdeményezésből.

288
errorka képe

Hat, valoban nem sok

Hat, valoban nem sok ertelmet latom olyan forgalmi szituaciok elemzeset, ami azert nem eletkepes, mert azt feltetelezi, hogy figyelmetlen es/vagy idegrotty emberek jarnak epp arra.

Ennyi erovel be kene tiltani az osszes zebrat. Sokkal tobb gazolas (es fokepp sokkal de sokkal tobb halaleset) tortenik zebrakon, mint kerekparos balra kanyarodasakor.

Az uj KRESZ-t meglassuk. Par honapja 30 oldalrol magyaraztak. Nehogy aztan atessenek a lo tuloldalara...

290
atomboy képe

Elozmeny: a baleset

Elozmeny: a baleset helyszinen az EAK tabla a kerekparos infra bal oldalan van kihelyezve, ami nem felel meg az eloirasnak, ezt paran felhoztak. Egy kommentelo beidezett egy mondatot a KRESZ-bol: "A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik."

Elmagyaraztak neki, hogy akkor lehet bal oldalon, ha letezik jobb oldalon, es azt ismetelik meg.

Erre az illeto reakcioja:
94. kötekedő:
Ott van a Rokusi krt masik oldalan! Az uttest masik oldalan! (A korut mindket oldalan van gyasz, es a tuloldalon levo EAK tablara ertette...)

Innen: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nagy_szegedi_iskolakezdo_mizeria_-_...

atomboy

----
Biciklizes Szegeden
Kameraval rakom, oszt?