Nem bírod ki, hogy a Critical Mass legendás közösségével vitasd meg szívbéli ügyeidet, legkedvesebb vesszőparipáidat? Itt, és csak itt megteheted. Ha látod már, hogy az offolás kezdi elönteni az eredeti témát, gyere át ide. Ha betelik, bezárjuk, és újat nyitunk.
Természetesen az alapvető netikett itt is érvényes:
A hozzászólásokban tilos a személyeskedés, a kulturálatlan viselkedés, az obszcén és vulgáris szavak (túlzott) alkalmazása, a faji, nemzeti, vallási, nemi, pártpolitikai és egyéb megkülönböztetés, előítélet népszerűsítése.
http://criticalmass.hu/oldal/20120406/criticalmass-hu-hasznalatanak-szab...
Kérjük, gondoljatok arra, hogyha egy látogató (akár 18 év alatti, akár hivatalos személy) a honlapunkra érkezik, a mi felelősségünk, mit talál itt.
Közösség elleni izgatás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g_elleni_izgat%C3%A1s
Személyeskedés:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Érvelési hibák:
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba
Előző OFFtopik:
http://criticalmass.hu/forum/20120418/13

Monsternek: Miért nem
Monsternek:
Miért nem tetszik, ha egyházellenes vagy? Nem értem.
Tőszavakban. Önkény.
Tőszavakban. Önkény. Kibaszás. Bosszú. Nem kompetensek. Alkotmányellenes. Jogalkotási és -alkalmazási önellentmondás. Szemetek. Hit gyüli benn. Iványiék kinn. Homlesszek az utcára. lelkészképző pénze elvéve. Katolikusok lapítanak. Reformátusok lapítanak. Zsidók lapítanak. Vagy kárörvendenek? Akadémia is kihátrált. EU-ban prüszkölnek. USA-ban prüszkölnek.
Az egész csak a lóvéról szól, Isten csak úgy kerül bele mint Pilátus a Krédóba, hogy stílszerű legyek. Az egészet még a Horn Gyuszi fektette rossz alapokra a Vatikánnal kötött szerződésében. Azt hitte a szerencsétlen hogy majd ezért szeretni fogják őt a papok. Hát nem szerették, hátba szúrták.
Gondolod, ha valaki egyházellenes, az mindjárt az egyházaknak rosszat is akar? Nem valami bonyolult az életfilozófiám, de úgy látszik nehezen megy át neked.
:-((-------))-:
Valóban jól látod,
Valóban jól látod, nehezen jön át nekem az, hogy mi volt a célod. Még mindig provokációnak tekintem. Például lehetett volna úgy is beszélgetést indítani, hogy: "mit gondoltok a köztársaság téri névváltoztatással kapcsolatban? Én ateistának vallom magam, ezért ezt, és ezt gondolom róla..."
Figyelemmel kísértem az útját a névváltoztatással kapcsolatos hsz-ednek, tudom, hogy mi miatt írtad. Ezek szerint te nem kifejezetten egyházügyi/vallási témájú beszélgetést szerettél volna kezdeményezni, hanem aktuálpolitizálni szerettél volna, ha jól gondolom.
Akkor most az a bajod, ugye, hogy vagy mindenki legyen az egyházügyi törvény listáján, vagy senki?
Én általában nem
Én általában nem kezdeményezek semmi offtopicot, csak hozzászólok-válaszolok az esetek legnagyobb részében.
Valaki ott az útvonal kapcsán nagyon csúnyán beszólt a régi nevek miatt, az asztalosgábor talán vagy ki. Itt folytattam de ide persze nem jött már át. És próbáltam az eredeti blogot tiszteletben tartani, másokkal ellentétben. És a pápanevű térből lett a hitvita, amit nem tartok olyan hasznosnak, sőt az csak az igazán parttalan marhaság pl. a xenofóbiához képest.
A jelenlegi parlament törvényalkotási és alkalmazási gyakorlatáról nem fogok vitatkozni, de annyit kijelentek hogy az egyházügyi törvény gyönyörű állatorvosi lóként összefoglalja, talán csak a visszamenőleges jogalkotás maradt ki belőle.
Az egyházakról a parlamentnek semmilyen törvényt nem kellene hozni egy szekularizált államban, pláne nem először egy olyant ami gazdasági előnyökhöz juttatja őket más hasonló funkciójú civil de akár önkormányzati szervezetekhez képest, majd nem kell meghatároznia, hogy mely egyházak jutnak hozzá ezekhez a gazdasági előnyökhöz.
Az egyházakra teljesen elég lenne az alkotmányban hivatkozni. Opssz - alaptörvényben.
Jól van, értem már. De
Jól van, értem már. De látod, most megint egy parázs vitát, meg sértegetéseket megúszhattunk volna, ha ezt, amit most írtál nekem, beírod az első hsz-be.
De ez a kérdés sem fekete-fehér szerintem, ha a különböző egyházakat/vallásokat a kultúra részének tekintjük, akkor már mindjárt szürkül a kép, nem? Már ami az állami támogatást illeti.
Szekuláris állam. Arról
Szekuláris állam. Arról volt szó. Az jobban hangzik esetleg, hogy az én adómból nem támogassanak füsthimbáló vízspriccelő fetisisztákat?
Te most szekularizációs
Te most szekularizációs folyamatokról beszélsz, vagy szekularizmusról?
Amiket kérdezel nem tudom
Amiket kérdezel nem tudom mik. Én erről beszélek:
wikipédia: "A szekuláris állam azt jelenti, hogy az állam nem avatkozik be a vallásba, nem részesíti sem előnyben, sem hátrányban a vallásokat, egyházakat."
Az egyházakat tartsák el a híveik, mint ahogyan nagyon sok más európai országban.
Igen. És most mi
Igen. És most mi szekuláris államban élünk?
Magyarország
Magyarország Alaptörvénye
SZABADSÁG ÉS FELELÕSSÉG
VII. cikk (2)
Az állam és az egyházak különváltan mûködnek. Az egyházak önállóak. Az állam a közösségi célok érdekében együttmûködik az egyházakkal.
Monster, én pontosan értem
Monster, én pontosan értem már, hogy mi a problémád, de totális szekuláris demokratikus állam sehol nem jött még létre, az USA-ban sem.
http://ujszo.com/cimkek/szombati-vendeg/2007/02/03/hol-huzodik-allam-es-...
Franciaország? Vagy
Franciaország? Vagy Németországban az szja bevallásban külön feltüntetett-befizetett egyházi adó? Álljon már meg a menet! Ha egy önkormányzat működtet egy iskolát kevesebb pénzt kap rá mintha egy egyház működtetné ugyanazt! Legalább egyenlő pályák egyenlő esélyek legyenek!
USA-t nem ismerem, és nem fogok utánanézni az alkotmányuknak. De a hülyék országa, az biztos.
Nem ismered, de hülyék.
Nem ismered, de hülyék. Thumbsup! xd
A törvényi
A törvényi szabályozásukat nem ismerem. Őket ismerem, azért mondom hogy hülyék. Voltam ott párszor, dolgoztam amerikai cégnek is. Nem is értem, hogyan tudnak jól működő rendszereket létrehozni azokból a hülyékből. Az agyelszívás elég erős, az kétségtelen. A minőségbiztosítás művészete, hogy a rendszer tolerálja azt hogy hülyék működtetik.
Saját tapasztalatból
Saját tapasztalatból mondom: hatalmas +1!
--
Sötétben guruló ninják ellen dobócsillag készletet vásárolnék jó áron.
Azt mondtad nem akarsz
Azt mondtad nem akarsz aktuálpolitizálni. Vagy
mégis?
Hasonlítsuk össze a
Hasonlítsuk össze a francia, a német és az usa vallásügyi szabályozást?
Ezek közül melyik
Ezek közül melyik szekuláris állam, illetve mi szekuláris államban élünk-e?
nem csinálok
nem csinálok csíkot
Tehát neked az
Tehát neked az alaptörvénnyel van gondod? Pontosabban az általad idézett részlet utolsó mondata ellen van kifogásod?
Ezzel az alaptörvényi
Ezzel az alaptörvényi szöveggel semmi baj. Pont azért idéztem. Utána még jön az, hogy a parlament sarkalatos törvényben az csinál amit akar. Ami az igazi probléma, az a sarkalatos törvény, ami tulajdonképpen ellentmond az alaptörvény szellemének és a világnézet szerinti megkülönböztetés tiltásának. Majd meglátjuk az Európai Bíróság ítéletét erről pár év múlva.
Most lehetne azon
Most lehetne azon vitatkozni, hogy hogyan variálták át, és kit hagytak benn, kiket dobtak ki, és az jó-e, de attól még szekuláris államban élünk, nem?
Ja, te itt Bp-n könnyen
Ja, te itt Bp-n könnyen ugrálsz. Lakjál egy faluban, legyen gyereked, járjon az 1 db egyházi fenntartású iskolába, alternatíva nélkül. Ne járjon hittanra, és ne csodálkozz hogy mindenből esetleg 1-2 jeggyel rosszabbat kap.
Szekuláris állam nem bináris, 0 vagy 1. Vannak átmenetek. És van trend. Nálunk most átmenet van, és a trend elfele mutat a szekuláristól. SZERINTEM.
SZERINTED mi a helyzet?
Majd egyszer csinálok egy statisztikát a hozzászólásaidból, hogy hányban jelentesz ki valamit, mondjuk a véleményedet, és hányban kérdezel. Lehetne ezt a kérdezgetéses dolgot is elemezgetni.
De akkor most megint
De akkor most megint visszakanyarodtunk ahhoz a dologhoz, hogy aktuálpolitizálás, amihez SZERINTEM jogom van eldönteni, hogy hozzászólok, vagy sem. A szabad véleménnyilvánítás SZÁMOMRA azt is jelenti, hogy akkor mondom el a véleményem, amikor akarom, és egy beszélgetés folyamán jogom van kérdezni is. És SZERINTEM nem én vagyok az, aki kezd itt már nagyon elszállni magától...
Az a helyzet, hogy az állam
Az a helyzet, hogy az állam kötelessége lenne az iskola fenntartása abban a faluban. Ne az egyházat hibáztasd azért, mert az állam kötelességmulasztása miatt fenntart és működtet egy oktatási intézményt. Ha nem tetszik, a gyereket át lehet íratni a legközelebbi állami fenntartású intézménybe, ahova az egyházi iskola létezése nélkül amúgy is járna.
Sok településen még az sincs...
Ha semmi baj vele, akkor nem
Ha semmi baj vele, akkor nem értem, miért nem tetszik, ha az állam együttműködik az egyházakkal?
A közösségi közlekedést
A közösségi közlekedést tartsák el a használói, a közúti fuvarozók fizessék meg az externáliákat, a teszkóban meg ne áruljanak 8 forintos zsemlét, ha egyszer az önköltségi ára is 15. Ja, és az állam ne fizessen segílyt se, hanem tartsa el magát mindenki.
A társadalmi újraelosztás kicsit bonyolultabb feladat ennél :)
Az én adómból
Az én adómból füstlóbáló vízspriccelő szakmunkások fizetését ne fizessék.
Buszsofőrökét nyugodtan, ámbár lehet az elmúlt évben többször voltam templomban (1, tudományos bemutató fiamnak a birkákról, karácsonyi éjféli mise mint néphagyomány) mint utaztam BKV-n (0).
Enyémből fizethetik!
Enyémből fizethetik! Viszont a buszsofőröket ne! Nem buszoztam már egy ideje
Néphagyomány loller! Rós
Néphagyomány loller! Rós hásánákor meg fújod a sófárt? :DD
És mi a helyzet a többi pénzüggyel? Az én adómból ne fizessenek franciatanárokat, mert utálom a francia nyelvet.
Én a keresztény
Én a keresztény kultúrkörből eredek, én az ő hagyományaikat mutogatom. Mutogathatnám az üvöltő derviseket is, csak semmi közöm hozzájuk. Vannak persze olyanok is akik inkább megsemmisítenék azt, amivel nem értenek egyet. Én nem olyan vagyok.
Franciaoktatás:
XI. cikk
(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a mûvelõdéshez.
(2) Magyarország ezt a jogot a közmûvelõdés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelezõ alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhetõ középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhetõ felsõfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülõk törvényben meghatározottak szerinti anyagi
támogatásával biztosítja.
Én se nagyon csípem a franciát, de nekem valahogy nyilvánvaló hogy szükség van franciául beszélő magyar állampolgárokra.
Szerintem meg
Szerintem meg nyilvánvalóan szükség van vallásos állampolgárokra és keresztény értékrendre... Vagy más normális vallások értékrendjére legyen az mondjuk zen buddhizmus is...
Az miért nem megoldás hogy én fizetem a te franciádat és te fizeted az én papomat? Erről szól a begyűjtés és újraelosztás!
A hit magánügy. Az
A hit magánügy. Az államnak semmi köze hozzá. Egyszerűen nincsen kompetenciája eldönteni, hogy az állampolgárok legyenek-e vallásosak vagy nem, jobbak-e a vallásos állampolgárok a nem vallásosaknál. Egyszerű megkülönböztetési tilalom nemre, korra, világnézetre, bőrszínre, lakhelyre vonatkozóan. Az állam csak akkor gondolhatja értékesebbnek vallásos polgárait, ha a döntési folyamatba olyanok kerülnek, akiknek az értékrendje vallásos, vagyis az egyház kezd beszivárogni az állami szervezetbe. Ezt az alkotmány tiltja. Azt viszont el tudja dönteni az állam, hogy szükséges-e az állampolgárok egy részének tudni kommunikálni más országbéliekkel, hiszen egyrészt valamilyen szinten erre diplomáciailag szükség van, de a nemzetközi gazdasági életbe való kapcsolódásnak is a feltétele. Szerintem pl. Észak-Korában nem tanít az állam idegen nyelvet.
De neked sincs kompetenciád
De neked sincs kompetenciád :) És itt nem is ezen volt a lényeg, hanem hogy az:
a) állam támogatja
b) te azt állítód hogy a te pénzedből
c) ez nem így van mert mindenki pénzéből - támogat az "én pénzemből" olyan dolgokat amiket én nem veszek igénybe és ugyanúgy a tiedből is olyanokat amiket te nem veszel igénybe de mindenki más igen. Erről szól az állami újra elosztás. Ezen volt a lényeg.
Bocs de szerintem te túlzottan is vallás és egyházellenes vagy ez pedig zavarja a tisztán látásodat.
Az idegen nyelv ismerete
Az idegen nyelv ismerete magánügy. Ebben az országban mindent el tudsz intézni magyarul, az összes állami hivatalban, intézményben, stb. mindenhol a magyar nyelvet használják -felesleges, hogy az állam egy fillért is költsön a szükségtelen idegenyelvtudás megszerzésére.
+1 buddhisták Bár
+1 buddhisták
Bár alapvetően humanista vagyok.
---
fekete fixi, fehér országúti
De miért mutogatod? Ha nem
De miért mutogatod? Ha nem hogy nem értesz vele egyet, de ilyen vehemensen támadod, akkor mit érdekel téged hogy állítólag akkor született egy gyerek?
A franciaoktatással azt akartam mondani, hogy a központi költségvetésből jut arra is, amit én nem szeretek, meg arra is, amit te nem. Nem dedikáltak az adóforintok. Képzeld azt, hogy amit te fizetsz adó, az arra megy (költségvetésen belül), amit te szeretnél (pl. a tömegközlekedésre fordítást itt feljebb megengedted), és a te összes éves mindenféle adódnál biztos, hogy többet kapnak még azok is, akárkiket nevezel meg.
spamnak minősítette a
spamnak minősítette a szűrősw amit írtam, pedig nagyon jópofa volt. link se volt benne. :-(
Ez a szűrősw (mátyásw)
Ez a szűrősw (mátyásw) tud valamit. :D Nem írod le megint, kicsit máshogy? Aztán Elküld előtt egy ctrl-c?
Szóval azért mutogatom a
Szóval azért mutogatom a katolikus kultúrát a fiamnak, amiért a történelmet tanítják az iskolában. mert az maga a történelem. És hogy ne álljon hülyén egy középkori festmény előtt.
A nyelvoktatás az állam által adott minimális kötelező szolgáltatáscsomag része, oktatás, egészségügy, jogszolgáltatás, közlekedés, stb. Ebbe nem tartozik bele a polgárok egy részének a hitéleti támogatása. És itt jött a hasonlat, ami talán ki lett szűrve: A kábeltvcsomagok között is van a minimum, de ha valaki a 18 éven felülieknek szóló éjszakai csatornát is akarja nézni, akkor azt fizesse meg ő, ne a többi előfizetőre porlasszák szét az ő speciális igényeinek a költségét.
rossz példa. Amíg az
rossz példa. Amíg az általad említett csatorna műsora egy rétegnek szól, addig az egyházak szolgáltatásaira jelentős társadalmi igény van. És ilyen tömeges igényt az állam sem hagyhat figyelmen kívül. Ha más véleményed van, maradjunk annyiban, hogy az utakat sem a közlekedők építik maguknak, hanem az állam támogatja ezzel az ő személyes igényük kielégítését...
Hát... a keresztény
Hát... a keresztény kultúrkört nem reklámoznám a helyedben, ennyi ismeret alapján...
Akár igazad is lehetne.
Akár igazad is lehetne. DE:
ugye nem akarod azt mondani, hogy egyenrangúnak tekinted azt az egyházat, amely nemzetközi szinten is jelentős karitatív, humanitárius tevékenységéről híres a világ minden pontján azzal az "egyházzal", melyet több országban egyszerűen destruktív szektának tekintenek, tagjaitól milliókat zsarol ki -természetesen kiszállás nincs- és aki nekik nem tetsző módon viselkedik velük szemben, azt elintézik. Mert az általad kitalált rendszer nem tesz különbséget a kettő között...
(a neveket direkt nem írtam)
Ebben csak a hívek
Ebben csak a hívek dönthetnek, nem a politikusok. Ha bármely szervezet megsérti a polgári vagy büntető törvénykönyvet, el kell járni a törvény szerint. Humanitárius tevékenységet a tevékenység alapján kell támogatni, nem az alapján hogy ki végzi. Nem olyan régen a második leírásod pontosan illett a római katolikus egyházra. A "destruktív szekta" meg a 2000 évvel ezelőtti pontos meghatározása nekik.
tévedsz, ismét a
tévedsz, ismét
a destruktív szekta az, ahol, beleszólnak abba is, hogy:
-mennyi pénzt adj nekik (tized, ami a katolikus egyházra nem jellemző, sok kisegyház viszont lelkesen gyakorolja a mai napig)
-milyen kötelező dolgokat vállalj (utcai hittérítés és adománygyűjtés)
-beleszólnak, hogy melyik orvosi beavatkozást nem veheted igénybe a Biblia alapján -egy ismerősöm anyja így halt meg, nem kaphatott vérátömlesztést
-mit ünnepelhetsz és mit nem (sokan nem ünneplik a karácsonyi-húsvét-pünkösdi ünnepeket, mert nem tudni mikor voltak, de a szabadnapok miatt nem sírnak, ami akkor jár)
-radikálisan (gyakorlatilag szó szerint) értelmezik a Bibliát vagy egyéb tanaik vannak, ami az átlagostól eltérő, meg gyakran étkezési tilalom is van.
-meghatározzák, hogy mikor kötelező megjelenned a rendezvényeken
-gyakran egyszemélyi, tekintélyelvű vezetés van, akinek engedelmeskedni kötelező -ez gyakran a szektaalapító, esetleg valami tekintélyes tanítványa, vagy valami guru
-jellemzően egységes tanítás sincs, csak amit ezek a vezetők kijelentenek, csak néhány alapvetés, és pár variálható, szélsőséges tanítás
Tenném hozzá, hogy ezek egyike sem jellemző az ún. "történelmi nagy egyházakra" (róm.kat, református, evangélikus) csak a kisebb egyházakra, és gyakran nem csak a keresztény felekezetek mutatnak hasonló tüneteket -nyilván az egyes ünnepek nincsenek jelen egy nem keresztény kisegyházban, a guruk meg a keresztényben
ami kimaradt: a legtöbbször igen nehéz szabadulni tőlük, mert az elszakadni kívánóknak gyakran utánanyúlnak, sokszor mocskos eszközökkel: zsarolás, fenyegetés, én néha be is váltják ezeket, szóval elég gusztustalan a legtöbb ilyen társulat
(neveket én sem írtam, nem véletlenül, de igen soknak a "képviselőjével" találkoztam már)
---
"Atyám, bocsáss meg nekem. Én egy féreg vagyok." - Kurgán
Romlik már a memóriád,
Romlik már a memóriád, nem ugranak be a 2000 évvel ezelőtti dolgok. Amikor a kereszténység a zsidó vallás egy destruktív szektája volt. Destruktív = romboló, pusztító, vagyis rombolta az akkori mainstream zsidó vonalat, azt találták ki velük szembeszállva hogy eljött a megváltó, noha az akkori főpapság szerint nem jött el.
Nem tévedek - másképp látom a dolgokat.
azért tévedsz (itt is)
azért tévedsz (itt is) mert egységesnek nevezhető zsidó vallás sem volt. Akkoriban kb. 8-10 olyan kisebb-nagyobb irányzat volt, ami mást mondott (pl. az egyipomi, Elefantine szigetén JHVH mellett a feleségét is tisztelték) pl. a szaddúceusok, a szikáriusok, a zelóták, a farizeusok, az esszénusok és a különböző rabbinikus iskolák. Ezek közül egynek indult a kereszténység is, de hamar megtalálta az önálló útját.
Tény, mutatott szektákra jellemző vonásokat, de főleg a keresztényüldözések idején, és innen származik számos jelkép, és szokás, hogy csak azokat engedjék maguk közé, akikről tudták, hogy nem ellenség.
szerk: a zsidóknak pedig nem egyféle, hanem igen sokféle messiás-elképzelésük volt.
---
Annyira azért nem romlik a
Annyira azért nem romlik a memóriád mint nekem. Vagy tán én ezeket sose tudtam? 2000 éve az nagyon régen volt, talán igaz sem volt.
lehet, nem ártana
lehet, nem ártana tájékozódni, mielőtt valamibe beleokoskodsz? Persze, sokkal egyszerűbb az utóbbi, nem is kérdés..
---
Akkor te most egyszemélyes
Akkor te most egyszemélyes destruktív szekta vagy? :D
---
Nekem viszont nem
Nekem viszont nem romlott...
Az ApCsel is többször említ olyan eseteket, amikor perbe fogták a tanítványokat az általad is említett vádakkal. Azonban a tanúk szerint a Krisztusban hívők életvitele teljes mértékben megfelelt az előírt zsidó normáknak, sőt inkább példaképül állították őket a "mainstream zsidók" elé. Az ószövetségi előírások megkövetelésétől csak Izraelen kívül, a görög (pogány) megtértek esetén tekintettek el. De megnézheted a mai messiási zsidó közösségeket is: Jeshuába vetett hitükön kívül semmi nincs, ami megkülönböztetné őket a többi zsidótól. Maga Jézus is ügyelt az összes ószövetségi törvény pontos betartására és erre utasította követőit is.
(dzsííízásssz! már
(dzsííízásssz! már betelt a 13-ik is??? :D)
Sikoly: persze, hogy a
Sikoly: persze, hogy a 13/(jelenleg)301-be kell tenni az egész topik leglényegesebb hozzászólását :P
Szóval igen, valami ultraminiszoknyára lesz szükség :D Én a gázpisztolyomat nem hordhatom ebben utcán, csak ruházat alatt, hogy ne sokkolódjanak az emberkék, de a pisztolytáska önmagában felvehető. És mivel egy vizipisztoly nehezen mondható fegyvernek látszó tárgynak (ellentétben a gázpisztollyal, ami nekem egy Colt Defender kópia), bár ki tudja, az airsoftokhoz hasonlóan vizet kilövő replikákat ia gyárthatnának, szall egy neonzöld műanyag játéktól pisztolytáskában még egy galamblelkű állampolgár sem robbantaná tele a bugyit :D
Bár ki tudja. Egy pár éve még közbiztonságra veszélyes eszköznek minősült a repeszálló mellény (?!?!). Rólam már vetetett le rendőr taktikai kesztyűt, mintha azzal bárkinek ártani tudnék, hogy rajtam van, lol. Szóval belefér, hogy a szoknya alól kivillanó stukkertok necces lehet, pláne ha töltött vízfegyver is van benne :D
Na, most akkor két
Na, most akkor két tényezőt nem vettél számításba. Nincs a kelléktáramban ultraminiszoknya, és nem tudom, hogy hol lehet ilyenhez hozzájutni. :P
A másik meg, hogy elfelejtetted már, hogy van nekem hátul kosaram? Csak hátra kell dobnom a pisztolyt, miután kivégeztem egy renitenskedőt. :)
Már nem azér', de minek neked repeszálló mellény? Arról a taktikai kesztyűről már nem is beszélve. Esetleg abban szoktál biciklizni? :DDD
Repeszálló mellény nincs,
Repeszálló mellény nincs, csak mondtam, hogy azt a törvény üldözte :) Ennyi erővel a fegyrtokok is lehetnek ilyenek, bár nem tartom valószínűnek.
És igen, nekem bicajoskesztyű helyett van egy hosszú, meg egy rövidujjú katonai/rendőrségi. Csak az a baj, hogy a lapátkezemre még a legnagyobb is kicsit kicsi.
http://www.bordiszmuvek.hu/kepgaleria/nlJM179__taktik.jpg
Kényelmes, és jobban is véd, de nem mindig hordom.
Én is hordok kesztyűt,
Én is hordok kesztyűt, csak az enyém kötött, ezért csak hideg időben veszem fel. A még annál is hidegebb időben pedig az egyujjas kesztyűt húzom fel. :P
Elképzelésem sincs, hogy milyen szörnyűséges dolgok ellen kellene még védelmet nyújtania egy kesztyűnek. :)
ki ne találd már a
ki ne találd már a kesztyű kapcsán is, hogy csak az normális amit te csinálsz, mindenki idióta és abnormálisak a bringázási szokásai. köszi.
Ajjaj, Peta, látod mi
Ajjaj, Peta, látod mi történik, amikor a szájkölsikk troll provokálni kezd már az offtopik sorozatban is? :DDD
Ne vonj le több
Ne vonj le több mondanivalót annál, ami benne van, csak egy kérdést tett fel :D
A válasz pedig:
...
(dobpergés)
...
Sérüléstől!
:)
Nem örülök neki
Nem örülök neki egyáltalán, hogy ilyen sokszor megsérülne a kezed, ha nem lenne rajta kesztyű.
Évente kb. egyszer-kétszer elcsusszanok, de mondjuk én nagyon szeretem azt az érzést, amikor felhorzsolódik a tenyerem, vagy a könyököm. Néha egy kicsit hiányzik is. :)
Én kimondottan utálom, ha
Én kimondottan utálom, ha seb van rajtam. Igyekszem is elkerülni, amennyire lehet. Vannak ilyen berögzülések nálam, hogy biztiöv a kocsiban, sisak, keszyű, stb, amik nélkül is simán elvagok, de pl. motoron épp kesztyű nélkül érzem magam rosszul. Bicaj esetén melóba, vagy egyetemre elmegyek nélküle, de túrázni, vagy erdőben gurulni egyet nem.
Én a horzsolást szeretem
Én a horzsolást szeretem nagyon, a többit már én sem annyira. :)
Nem bírom elviselni, ha van valami a kezemen a kesztyűs szezon után, egyszerűen rosszul vagyok tőle. Épp ezért a kesztyű nélküli szezont is sokkal jobban szeretem, mint a kesztyűset. :)
Ja, és amúgy miért nem lehetek on az öreglányok, öregfiúk topikban? Én nem érezhetem magam öregnek? :P
Asszem a szuicid vénasszony
Asszem a szuicid vénasszony szókapcsolattal már illettelek. Hogy akarsz így te még min. 40 évet élni mi?? Vigyázz, mert a következő havi kedvenc horzsolásból a végén combnyaktörés lesz! :D
:DDDDDDDDDD Ne aggódj,
:DDDDDDDDDD
Ne aggódj, valahogyan csak kibekkelem ezt a kis időt már. Az ifjúság hamar elszáll, hallgass a vénasszonyokra. Nemsokára találkozunk! :P
Na kigurultam a Tabánba
Na kigurultam a Tabánba arra a játszótérre, ami a törzshelyünk volt a haverokkal a mid 90s-ben :) Fenn ülök a mászókán, amit annó seggfejként összevissza tegeltem :/ Mászókázás közben enyhébb zúzódásos sérülést szenvedtem, ami egyértelműen miattad volt :P
Bizonyítsd be, hogy miattam
Bizonyítsd be, hogy miattam volt! :P :DDD
Amúgy biztos, hogy szenvedés volt ez, és egy picit sem volt jó érzés? :)
Még a sarokig se kesztyű
Még a sarokig se kesztyű nélkül.
Unatkozik? Vegyen
Unatkozik? Vegyen mosómedvét!
http://www.youtube.com/watch?v=CpHbooK0-pE
Nem akarok ennek külön
Nem akarok ennek külön topikot nyitni, ezért itt kérdezem: most az Északi-összekötő milyen titulusban egzisztál? Mármint arra célzok, hogy mióta tényleg kerékpáros-gyalogos híd mi van a motorokkal? Elég gyakran találkozom velük a hídon, nem csak robogóval, ami büdösebb, mint a nagy, viszont könnyű elmenni mellette, hanem mindenféle behemóttal is.
Vegyülj el
Biztos itt akarsz
Biztos itt akarsz kerékpáros témában kérdezni :)).
Tilos ott motorozni, segédmotorozni a KRESZ szerint. Tiltótábla se kellene hozzá,de még az is van.
----------------------
Hogyan kezdtem kerékpározni
Kerékpárral csak 10 perc
Hej, micsoda off off topic
Hej, micsoda off off topic hozzászólás :-)
Arról tájékoztatlak, hogy ott én is sokszor átmotoroztam régebben, és tele volt a hócipőm a sok marha kerékpárossal akik az utamba kerültek és feltartottak. Úgyhogy ne járj arra többet bringával!
Pffuj, le veled, mármint a
Pffuj, le veled, mármint a régi éneddel. :)
---
Szigetszentmiklósra most is
Szigetszentmiklósra most is motorral megyek.
ez simán megérne egy
ez simán megérne egy külön blogot :) de amúgy úgy van, ahogy Sagan is írta, smkp-ral és mkp-ral behajtani tilos, szezonálisan a híd két végén rendőrök osztogatják a csekket a nem-gyalogos, nem-bringás közlekedőknek. Ha tapasztalod, hogy motorosok mennek át, hívd a közterület felügyeletet is (jó vagyok hozzád és kinyomoztam :) III.ker. a központi BFKF számhoz tartozik 06-1-301-7563 vagy 06-1-301-7566, a IV.ker. a területihez 06-1-231-3250 ill. a központi számon azt mondta a segítőkész úriember, hogy a 112-t javasolja hívni minden esetben... kmh... nemtom)
Mottó: Sam Harris: Ha egy
Mottó: Sam Harris: Ha egy ember hisz egy abszurd dologban, akkor őrültnek tartjuk, ha sokan, akkor vallásról beszélünk.
A fórumon érzékelt presszúra hatására megtértem. Mostantól hiszek az Aranyos Nyusziban Aki Piros Tojást Tojik (továbbiakban ANYAPITT).
A vallás részletesebb hittételei később kerülnek kidolgozásra, az alapok a következőek:
Az Anyapitt létére 100 százalékos bizonyíték a kertekben a bokrok alatt időnként talált piros tojás.
Az Anyapitt iránt érzett csodálatot a természetben előforduló normál nyulak szentként tiszteletével kell kifejezni: Szent Nyulak (lásd. még indiai szent tehenek).
Ha nyúlpörköltről vagy bármilyen nyúlra sérelmes dologról esik szó az vallásgyalázásnak minősül. Vallásgyalázó ellen vallásháború indítható amiben minden eszköz megengedhető a magasabb cél érdekében.
Az Anyapitt imádata természetesen az összes többi vallás felett áll, az azokat követőek alsóbbrendű szerencsétlen megtévesztettek, de tévhiteik nyilvános megtagadása és a Szent Nyúl egyházába való betérés esetén bűnbocsánatot nyernek.
Az egyházhoz történő csatlakozásra az egyházi adó nálam történő befizetése után van lehetőség.
Ha bárki engem ezért hülyének tart, arra marhára megsértődök.
Én meg elindítom a
Én meg elindítom a reformációt... Ugyanis ez tévtanítás. Az igazság ott van "A NYÚLON TÚL"...
http://youtu.be/2OYRdyi4qQw
Aki ebben a ronda kegyetlen
Aki ebben a ronda kegyetlen vérengző vad nyúlsátánban hisz (amelyik nem is létezik persze csak az eltévelyedett híveinek a fikciója) és nem a jóságos eredeti Anyapitt-ben, azt meg kell égetni!
SZERINTEM meg túlreagálod
SZERINTEM meg túlreagálod a dolgot. Viszont ha nem sértő módon fejted ki a "nem hitedet" (elég érdekes eszközöket vetettél azért be te is szerintem), akkor az istenhívők sem fognak vallásháborút intézni feléd.
Miért nem Milo01-el
Miért nem Milo01-el beszélgetsz a buzikról?
:D Mert fontosnak tartottam,
:D Mert fontosnak tartottam, hogy közöljem veled a SAJÁT véleményemet. :)
:LOL
:LOL
Nem azt mondtad, hogy nem
Nem azt mondtad, hogy nem olvasod az offot?? :D
Lebukott! :-((-------))-:
Lebukott!
Off-ot olvasol? Buzi-e vagy?
Off-ot olvasol? Buzi-e vagy? :-D
Monster, nekem ezeket most
Monster, nekem ezeket most miért linkelgeted? Azt próbáltam végig sugalmazni, hogy próbálja meg mindenki tiszteletben tartani a másik vallását/hitét. Ezért pikkelsz most rám? :)
Amikor azt mondod, hogy
Amikor azt mondod, hogy tartsam tiszteletben azokat, akik a Bibliát tiszteletben tartják, akkor implicit benne van hogy tartsam pl. tiszteletben a homoszexualitást bűnnek tartó világnézetet.
Mert az nem úgy van, hogy csemegézgetek a Bibliából, az kérem csomagban van, mindent el kell fogadni ami benne van, a 2000 évvel ezelőtti társadalmi tudat színvonalán megfogalmazott marhaságokat is. Legalábbis amíg legalább valamelyik egyház nem hozza a XXI. század színvonalára.
Mert ezt mondatod halljad meg: "Én tiszteletben tartom a Bibliát és (ezért) bűnnek tartom a homoszexualitást." És válaszolj rá valamit. Az én válaszomat már tapasztaltad.
"Ha egy ember hisz egy abszurd dologban, akkor őrültnek tartjuk, ha sokan, akkor vallásról beszélünk."
És? Ez pontosan így van.
És? Ez pontosan így van. Isten egyértelműen elutasítja a homoszexualitást. De nem a homoszexuálisokat. Nem mindegy!
Elmondtam neked a
Elmondtam neked a Bibliáról a véleményemet? Igen. Tiszteletben tartom a MÁSSÁGOT, amibe az is beletartozik, hogy valaki ateista, és az is, hogy valaki istenhívő. Mit nem lehet ezen érteni?
Például az böki a csőröd mondjuk, hogy olvastam a Bibliát? Baj? Te elolvastad elejétől a végéig?
Monster, elmesélek neked
Monster, elmesélek neked egy történetet, csak hogy büszke lehess rám. :)
15 éves koromban nyáron elmentem unokatesómmal egy keresztény táborba, leginkább azért, hogy ne legyek otthon. Aztán ott egyetlen éjszakát bírtunk csak ki, mert megszámoztak minket, mint a börtönben a rabokat, és úgy tartottak minket számon, naponta kétszer, vagy háromszor. A táborvezető volt a legundokabb, egy álszent pöcs volt, miatta terveltük ki unokatesómmal, hogy a délutáni csendespihenőben megszökünk, pont úgy, ahogyan az Aerosmith Crazy videóklipjében Liv Tyler és Alicia Silverstone. Fúj, amúgy de egy erkölcstelen videóklip, nem is értem, hogyhogy nem tiltották be az MTV-n, a Silverstone lány még ráadásul FÉRFI ruhába is bújik!!! :DDD
Csak annyi volt a különbség, hogy mi nem kocsival szöktünk, hanem távolsági busszal. Szóval akármilyen szar is volt otthon, egy kicsit mégis átértékelődtek bennem a dolgok. :))
Más kárán tanul az okos,
Más kárán tanul az okos, a buta sajátján sem. Ezek szerint te nem tanultál a saját rossz tapasztalatodból. Nem mintha egy hülye táborvezetőnek köze lenne bármihez. Meg őt se irigylem, ha olyan kölkökre kellett vigyáznia mint te. A legmagasztosabb célokkal, ügyekkel lehet a legkönnyebben visszaélni. Hagyjuk ki Isten nevével visszaélőket (szerintem Isten nevét szájukra vevők nagyjából mind visszaélők, rendes ember nem veri nagydobra viszonyát Istennel), nézzük a Gyerekrák Alapítvány adománygyűjtési és támogatási szokásait, a bevétel és kiadás közötti különbséget. A Mancsban volt erről jó kis tényfeltáró cikk.
:DDD Én csak elmeséltem
:DDD Én csak elmeséltem egy történetet, nem kell túlbonyolítani a dolgot. Magamról nem árultam el ezzel semmit sem. :)
Hol volt itt I.ten neve?
Hol volt itt I.ten neve? Többször is elolvastam...
Olvass
Olvass többet.
Hmm... Mintha csak a 12
Hmm... Mintha csak a 12 éves kori úttörő őrsvezető képző tárbori élményeimet elevenítetted volna fel...
Esti zászló levonásnál megrovást kaptam és ki kellett állnom a vigyázzban álló táborlakók elé, mert a strandon levettem az úttörő nyakkendőmet és lebuktam... :-)
Az úttörővezetőkből
Az úttörővezetőkből lettek a cserkészvezetők. A nyilasokból az ÁVO-sok. Az MSZMP tagokból a templombajárók. Kompország vagyunk, sok kis révésszel.
Tagadhatatlan. Az örök
Tagadhatatlan.
Az örök ellenzékiek meg mindig a rövidebbet húzzák.
Megéltem, megélek.
Chicoyowitch
Chicoyowitch professzorasszony kérésére itt mondom el kissé bővebben, amit a CM-adós topicban említettem.
A probléma nem azzal van, ha valaki "más" (illetve azzal is, de ez nem tartozik ide és ahhoz rajta -illetve a partnerén- kívül senkinek semmi köze). Még csak azzal sem, ha társaival együtt felvonul.
Ami nekem b@...a a csőröm az az, hogy mindenhol az megy, hogy szegény melegeket hogy diszkriminálják, pedig ők is ugyanolyanok, mint a többi, normális ember, meg hogy nem kellene őket megkülönböztetni -miközben a menetük pontosan arról szól, hogy ők mégis mások, mint a többség és éppen ők különböztetik meg magukat. Pontosan azt reklámozzák, amit a társadalom egészséges részétől kikérnek maguknak.
El kellene dönteni, mit akarnak: vagy hirdetik, hogy ők mások és akkor ne csodálkozzanak azon, ha a kívülállók is úgy tekintenek rájuk, vagy pedig maradjanak annál, hogy a beállítottságukon kívül semmiben sem különböznek embertársaiktól, ebben az esetben viszont ne hangoztassák azt, hogy ők mások.
Tudod, b@$%ni és szűznek maradni egyszerre nem megy.
Fly, ugyanazt tudom erre
Fly, ugyanazt tudom erre írni, mint a CM adós blogban. Előítéletek vannak velük szemben. Ezt nem tagadhatod le. Pontosan ugyanúgy, ahogyan velem szemben is, és nem csak pusztán azért, mert bringával járok, hanem még azért is, ahogyan öltözködöm (pedig még igazán mini szoknyám sincs), illetve egyeseknek még az is baj, hogy milyen típusú bringával járok. A transzvesztitáknak pedig ugyanannyi joguk van felvonulni a melegfelvonuláson, mint nekem, szájkölsikk trollként a CM-en. Nem tudom, hogy mit nem lehet ezen érteni?
Nem igazán. De ha
Nem igazán. De ha előítéletek vannak, akkor azért leginkább maguk a felelősek. De legalábbis mindent elkövetnek az előítéletek fennmaradásáért.
Úgy, mint az a bizonyos, sokat emlegetett kisebbség: amikor az előnyös számukra, akkor ők is ugyanolyanok, mint a többiek. Más esetben viszont éppen ők hangoztatják, hogy nem magyarok. Persze ha más mondja azt, akkor az már rögtön rasszista és előítéletes...
Volt olyan munkatársam, aki kijelentette, hogy nem magyar, hanem cigány -és történetesen éppen Magyarországon lakik. Persze ha valaki cigánynak merte nevezni, akkor igen élénken kérte ki magának.
Ugyanúgy az ominózus felvonulás résztvevői: küzdenek a megkülönböztetés ellen, de ha az érdekeik úgy diktálják, akkor ők különülnek el a többségtől. Ha tényleg azt akarják, hogy az emberek elfogadják őket, akkor nem kellene provokálniuk. Főleg amikor azt állítják, hogy a beállítottságukról nem tehetnek, az egy genetikai defektus eredménye. Akkor meg mire az a fene nagy "meleg büszkeség"? És ahogy már többen is említették: a szexualitás magánügy; és ez nem csak a ferdékre vonatkozik. Ez az oka a felvonulásuk elutasításának. És ha tényleg arról van szó, hogy megszűnjön az előítélet, akkor tegyenek is érte valamit; például elfogadják azt, hogy az egészséges többségnek nincs szüksége a menetükre -és az elutasító határozat ellenére nem erőszakolják ránk. Mert így csak azt bizonyítják, hogy a "másságuk" miatt bármit megtehetnek, nekünk meg el kell tűrnünk.
Ezzel nem értek egyet.
Ezzel nem értek egyet. Szerintem egyik Skarpeas blogban már kiveséztük, hogy vannak olyan előítéletek amik önmagukat gerjesztik...
Igazából az lenne a kérdésem, hogy téged miért zavarnak :)? Engem nem zavar a felvonulásik. Legfeljebb nem megyek arra fele akkor hanem keresek valami elkerülőutat :)
Engem meg az zavar, hogy
Engem meg az zavar, hogy évek óta elutasítják a menetüket, ennek ellenére csakazértis megtartják. Fordított esetben ha bemegyek egy melegbárba azt üvöltözve, hogy "rohadt mocskos buzik", akkor amit kapok érte, az nem előítéletesség.
Lehet hogy azért tartják
Lehet hogy azért tartják meg, mert mások csak azért is elutasítják :) Szóval ha nem utasítanák el pusztán csak azért akkor már lenne akkora esélyegyenlőség, hogy ne akarnák megtartani :)
Gondolom, ha a rendőrség a
Gondolom, ha a rendőrség a CM megtartását nem engedélyezi, akkor a szervezők is mindenféle külföldi "jogvédő" szervezet segítségével perelnék az államot -miközben minden lehetséges helyen üvöltenék, milyen diszkrimináció érte őket- egészen addig, amíg el nem érik a határozat megváltoztatását. És ezt minden évben újra meg újra el kell játszani. Közben persze mindig meg kell jegyezni, hogy "más helyeken örömmel látnak minket" -de akkor miért nem ott van a demonstráció?
1. És micsoda
1. És micsoda felháborodás lenne itt a CM-en, ha ez megtörténne, ugyanis jogtalan lenne! Mint ahogyan itt is micsoda felháborodás volt, nézd csak, pont ugyanolyan ellenérveket hoztak fel a CM ellen, mint te a fentebbi hsz-edben: :DDD
http://www.facebook.com/vekehu/posts/274774159279002
http://hvg.hu/itthon/20120413_melegfelvonulas_brfk
2. A szexualitás megnyilvánulása nyilvános helyen nem magánügy, hanem mindenkinek az érdeke. :) Ha az lenne senki sem csókolhatná meg a nőjét a parkban, a villamoson, vagy senki nem foghatná meg a bringás szerelme kezét a piros lámpánál... Vagy te minden ilyen gusztustalan dolgot a négy fal között végzel? :D
1. Azért azt sem kellene
1. Azért azt sem kellene elfelejteni, hogy a 2 demo céljai nem kimondottan azonosak. És nem teljesen azonosak a következmények; nem vagyok meggyőződve arról, hogy a társadalom számára egyformán hasznos mind2...
2. Ezt nem értem. Miért lenne mindannyiunk érdeke a szexualitás nyilvános megjelenése? A leírt példák természetes megnyilvánulásai a szeretetnek -szemben az eddig emlegetett provokációval. És igen, így van: nem nyilvános helyen élek nemi életet...
1. Na várjunk csak.
1. Na várjunk csak. Mennyire ismered te behatóan a demonstrációjuk célját? Hány felvonuláson vettél részt, és hány felvonulóval beszélgettél erről, illetve arról, hogy milyen mindennapos előítéletekkel kell megküzdeniük, ha kézenfogva szeretnének végigsétálni a körúton?
Honnan tudod, hogy direkt provokálni akarnak? Egy elfogadó, toleráns embert SOHASEM lehet provokálni, csak azt, aki előítéletes. Hidd csak el ezt nekem nyugodtan, én vagyok itt az egyik főprovokátor, tudom, hogy miről beszélek.
Már hogyne lennének azonosak a célok. Pontosan ugyanazt szeretnénk elérni, azonos bánásmódot, vagy akár pozitív diszkriminációt, illetve csökkenteni az előítéleteket. Az egyetlen különbség az az, hogy míg a CM növelni szeretné a saját (biciklis) szubkultúrába tartozók számát, addig a melegfelvonulásnak ez egyáltalán nem célja.
2. Na, akkor most talán tisztázni kellene előbb a szexualitás fogalmát, ami nem egyenlő kizárólagosan a nemi élettel.
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/szexualitas_utodnemzes_vagy_oromker...
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szexualit%C3%A1s
1. A céljuk nem lehet más,
1. A céljuk nem lehet más, mint a társadalmi elfogadottságuk teljes mexüntetése. Különben minek kellene minden évben a többség egyértelműen kinyilvánított akarata ellenére csakazértis az utcára vonulniuk?
Ha a CM célt ér, az eredmény mindenki számára élhetőbb környezet, míg ha az övéké, az max nekik előnyös.
És szó sincs ELŐítéletről -nem ez az első ilyen húzásuk.
2. Valahol határt kell húzni, mi tartozik a nyilvánosságra.
Pedig a te lelkednek is jól
Pedig a te lelkednek is jól esne ha megbékélnél velük, tolerálnád őket. Valami keresztényi szeretetről és megbocsátásról már hallottam, de nem sokszor találkoztam velük IRL, kis országunkra inkább a harcos egyház a jellemző.
A szokásos,
A szokásos, tapasztalatlanságra épülő megnyilvánulásodra válaszként csak annyit, hogy aki elfogadja a Biblia igazságait, az nem fogadhatja el a homoszexualitást. Ami nem jelenti azt, hogy a homoszexuális EMBER ellen lenne kifogása.
Természetesen minden egyház küzd a homoszexualitás terjedése (terjesztése) ellen; mindazonáltal az egyházak ajtaja minden ember számára nyitva áll -függetlenül a beállítottságától.
1. Hol van felmérés
1. Hol van felmérés arról, hogy ez a többség akarata? Milyen alapon döntöd te ezt el, hogy ez a többség akarata? És milyen alapon mondod meg te azt, hogy mi a céljuk?
Nem, a társadalomban az előítélet csökkentése az társadalmi érdek. Mindenkinek az érdeke, ugyanúgy, mint az élhetőbb környezet.
A CM-nek miért kell csakazértis az utcára vonulnia, amikor számtalanszor meg lett mondva, hogy megnehezíti a közlekedést, és dugót okoz, ezzel ráadásul szennyezi a környezetet, és pont az ellenkező hatást éri el, vagyis provokálnak?
Milyen "húzásról" beszélsz? Nem értem...
2. Igen, törvényileg szabályozva van, tudtommal nem lehet dugni nyilvános helyen, mint ahogyan közterületen sem lehet alkoholt inni, főleg nem biciklizés közben. :)
1. Felmérés? Eddig még
1. Felmérés? Eddig még nem találkoztam olyannal, aki szerint ez szükséges lenne, inkább mindenki az ellenkezőjét mondta. Ez eléggé meggyőző...
Az előítéletet meg nem lehet úgy csökkenteni, ha egy kisebbség ráerőszakolja magát a többségre.
Képzeld el, mi lenne, ha a "Felvonulás Jézusért" szervezői a menetet pl. Teherán főutcájára szerveznék, utána el lehet gondolkozni, hogy mi az előítélet és intolerancia -egy olyan országban, ahol egy ideje már a meleg párok is törvényileg legalizált kapcsolatban élhetnek (ha jól értelmeztem, bejegyzett élettársi viszonyt különneműek nem is köthetnek -mi ez a diszkrimináció?)...
A céljuk meg egyértelmű: természetesként és normálisként elfogadtatni a devianciát -holott egyáltalán nem az. Ha valakinek ilyen hajlamai vannak, akkor éljen úgy, nem zavar. De ne reklámozza természetesnek a természetellenest.
2. erre meg csak annyit, hogy nem szokásom egyik sem...
"A céljuk meg egyértelmű:
"A céljuk meg egyértelmű: természetesként és normálisként elfogadtatni a devianciát -holott egyáltalán nem az. Ha valakinek ilyen hajlamai vannak, akkor éljen úgy, nem zavar. De ne reklámozza természetesnek a természetellenest."
Biztos vagy ebben?
Biztos. De ha ismersz olyan
Biztos. De ha ismersz olyan melegtől származó megnyilvánulást, amelyben ő is természetellenesnek tartja, akkor idézd és revideálom az álláspontomat.
No és miért gondolod
No és miért gondolod természetellenesnek?
Azért, mert az. Nem
Azért, mert az. Nem véletlenül vagyunk kétneműek. És nem véletlenül a 2 egy pár. Isten (vagy az evolúció, ha valaki abban hisz) így alkotta meg az embert. Mi a kérdés?
A kérdés az, hogy
A kérdés az, hogy természetellenes-e a kétneműek közötti anális közösülés?
----------------------
Sohasem állítottam olyat, hogy normális vagyok.
Ez kész, aranyköpés.
Ez kész, aranyköpés. :)
--
Sötétben guruló ninják ellen dobócsillag készletet vásárolnék jó áron.
Tegnap befagyott a Vipera :(
Tegnap befagyott a Vipera :( , úgyhogy nekiesek még1szer:
Már vártam a kérdést...:)
Nagyon ravasz. És tényleg jó kérdés...
Az mindenesetre tény, hogy nem a természetes módja a nemi érintkezésnek. Tehát mondhatnám igen, természetellenes. De nem vagyok ennyire szűklátókörű; mert ebben az esetben az emberi szexuális repertoár jelentős részét is ide kellene sorolni.
Példabeszédek 5:18-19 :
"Legyen a te forrásod áldott, és örvendezz a te ifjúságod feleségének. A szerelmes szarvas, és kedves zerge; az õ emlõi elégítsenek meg téged minden idõben, az õ szerelmében gyönyörködjél szüntelen"
Prédikátor 9:9 :
"Élvezd az életet feleségeddel együtt, akit szeretsz, mulandó életed minden napján, amelyet Isten adott neked a nap alatt mulandó életed minden napján, mert ez jutott neked az életben, és munkád révén, amit fáradsággal végzel a nap alatt."
Ebből a megközelítésből viszont ha a két fél kölcsönösen a másik örömére él vele, akkor semmi természetellenes nincs abban, ha -többek között- ily módon is szeretik egymást.
Aztán hogy ki melyik értelmezéssel ért egyet, azt döntse el ő.
Mindenesetre felesleges lenne holmi demonstrációkat tartani a "feleségükkel análisan is szeretkezők térsadalmi elfogadottsága" érdekében.
"Azért, mert az." - Ez
"Azért, mert az." - Ez aztán indoklás :DDD Még mindig nevetek rajta :D Kérlek ne menj el természettudósnak.
"Isten (vagy az evolúció, ha valaki abban hisz) így alkotta meg az embert." - Ezt ki lehet terjeszteni... A homoszexuálisokat is Isten alkotta meg, nem? Ki vagy te kis emberségeddel hogy kétségbe vond Isten munkáját?
Ha az evolúciónál tartunk az állatvilágban is vannak példák a homoszexualitásra és mindenféle más dologra :D Azt mondani hogy "nem természetes" olyan dologra ami a természetben is megtalálható nekem nagyon vicces :D
" A homoszexuálisokat is
" A homoszexuálisokat is Isten alkotta meg, nem?"
Nem. Isten az EMBERT teremtette meg. Férfivá és nővé. És a kettő alkot egy teljes egészet. Az, hogy valaki homoszexuális vagy nem, az főként neveltetés és szocializáció kérdése -illetve tudatos döntés eredménye.
"Az, hogy valaki
"Az, hogy valaki homoszexuális vagy nem, az főként neveltetés és szocializáció kérdése -illetve tudatos döntés eredménye."
Na erről millió tanulmány született - összefoglalom az eredményeke - nem tudták sem ezt sem az ellenkezőjét kimutatnia :)
"Nem. Isten az EMBERT teremtette meg."
Ja, hogy akkor most csak a biológiáért felelős és az emberi gondolkodásért nem és azt elhanyagoljuk... Pedig annak is következménye hogy hova jut az ember...
Ha isten teremtette az egész embert mindennel együtt, akkor én csak úgy nézek erre mint egy fizikai rendszerre -> egy billiárdgolyót elindítok a saját pályáján és az találkozik a többivel azokat meglökve és mindegyik saját pályáján kezd el utána mozogni... A világ is ugyanez csak sokkal több golyóval nagyobb pályán.
A szabad akarat és a predesztináltság is érdekes kérdés. Ha ragaszkodunk a fizikához meg lehetne szinte majdnem mindent jövendölni, hisz egy döntés is tulajdonképpen csak elektronkisülés az agyban. A gondolatok és emlékek is azok és azok alapján hozzuk a döntéseket. Ugyanazon helyzetben ugyanazon körülmények között ugyanolyan emlékekkel szabad akaratnak minősíthető-e egy döntés vagy csak egy sokváltozós függvénynek egyik kimenő változója?
Ilyen hihetetlen bonyolult filozófia kérdéseket elhanyagolsz mert neked az kényelmes :) Semmi baj...
Nem írtam olyasmit, hogy a
Nem írtam olyasmit, hogy a hajlamok, emlékek, tudásanyag &c. alapján a szabad akaratból hozott döntéseket el kellene hanyagolni. Pontosan az ellenkezőjét írtam: a homoszexualitás egy választás eredménye.
A billiárdgolyóknak meg nem hinném, hogy meglenne a szabad akaratuk és a választási szabadságuk.
A fizikában meg a Laplace-démonnak alaposan keresztbe tesz a határozatlansági elv...
És ami lemaradt: ha csak az
És ami lemaradt: ha csak az első 3 szót olvastad el, akkor nem jutottál el a lényeghez. Ebben az esetben előre szólhattál volna: akkor nem veszem komolyan a kérdésedet...
1. Az, hogy te kivel
1. Az, hogy te kivel találkoztál, és az mit mondott neked, az nem reprezentatív.
Akkor mit keresel itt a CM-en? Az elv az ugyanaz az előítéletek csökkentése érdekében.
:DDD A különneműeknek ott van a habos-babos abroncsos-uszályos erkölcstelen mell- és vállmutogató öltözék viselési joga. A nadrágosnak pedig tilos ezt látnia a nagy esemény előtt. Ez micsoda diszkrimináció!!! :D
Senki sem reklámozza, és tukmálja rád, békés felvonulást szeretnének csak eszközölni, hogy felhívják a figyelmet a társadalom többi tagja számára, hogy legyenek elfogadóbbak, ha másféle embert látnak az utcán, mint saját maguk. És hogy köpködés nélkül megfoghassa annak a kezét a körúton, akit szeret.
2. A felvonulók sem állnak meg 3 lépés megtétele után, hogy seggbekúrják egymást, vagy orálisan kielégítsék a párjukat. Képzeld el, bármilyen furcsa, de RUHA van rajtuk. A transzvesztitáknak pedig azért nem láthatod a kukiját, mert különböző technikájuk van arra, hogy teljesen elrejtsék azt, ugyanis ők sem szeretik, ha a női ruciban kidomborodik az, aminek nem lenne szabad.
----------------------
Jó az aláírásod :D
Jó az aláírásod :D
1. Akkor mi számít
1. Akkor mi számít reprezentatívnak? És mi alapján dönthető el, hogy mi a reprezentatív minta? Csak nem az, hogy átlagosan az legyen az eredmény, ami előre meg lett állapítva?
A CM-et meg ne keverd ide. Röviden összefoglalva a célja az, hogy normálisan lehessen közlekedni kerékpárral. És az ugyanúgy az úton történik, mint a demonstráció. A homoszexuális aktus meg a melegmenettel ellentétben -remélem- nem ott...
1. Ha reprezentatív
1. Ha reprezentatív mintavételi eljárásssal készítesz egy reprezentatív kérdőíves felmérést arról, hogy a magyarok többségét zavarja a melegfelvonulás, akkor elhiszem neked. Tudsz ilyet mutatni? Ha nem, akkor mások nevében ne nyilatkozz légyszíves. Akkor csak azt állíthatod, hogy téged zavar, meg néhány hasonló gondolkodású/világnézetű elvtársadat is. De ez még nem reprezentatív, nem tükrözi a magyar társadalom vélekedését. Kérdezd csak meg a szocprofodat erről, majd ő felvilágosít, ha nekem nem hiszel.
Meg, ha már beszélsz vele, kérdezd meg azt is, hogy mi is a célja a melegfelvonulásnak, és milyen előítéletekkel kell megküzdeniük.
A bringásokkal szembeni előítélet csökkentése ugyanúgy célja a CM-nek is. Ennek pedig egyik legjobb eszköze a demonstráció, hogy megmutassuk magunkat, milyenek vagyunk, és mennyien vagyunk. De kérdezd meg Küküt, hogy neki csak az infrastruktúra lebeg-e a szeme előtt. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy kevesebb dudálás, közúton történő, vélt sérelmen/sztereotípiákon alapuló önbíráskodások történjenek, melyek életveszélyes közlekedési szituációkhoz is vezethetnek akár. Nézd csak meg micsoda felháborodás szokott ilyenkor lenni. Vagy nézd csak, máshol milyen tettlegességig fajuló előítéletes viselkedés történt a CM alatt:
http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20110227/brazil-cm-tragedia
2. Ne aggódj, nem kúrogat senki senkit sem a felvonulás alatt, de téged is sok szeretettel várlak július 7-én a Városligetben, és saját szemeddel is megbizonyosodhatsz róla. De ha netalántán mégis megtámadna egy vérfarkas, majd megvédelek, jó? Lesznek bicajjal is páran, nem mi lennénk egyedül. :)
----------------------
Egy üveg pezsgőben merek
Egy üveg pezsgőben merek fogadni a homoszexualitást elutasítók 80% feletti arányára egy szabályos reprezentatív felmérésben. Tulajdonképpen erőforráspazarlás egy ilyen felmérést elvégezni nálunk.
A melegfelvonulásról van
A melegfelvonulásról van szó, mégpedig országosan mérve. De természetesen ezt össze kellene kötni az előítéletességet mérő kérdésekkel is, úgy lenne az igazán izgalmas. :) Egyáltalán nem erőforráspazarlás. Sokat segíthetne a melegfelvonulás létjogosultságának bebizonyításához. :)
----------------------
Látom azért ez átjött.
Látom azért ez átjött. Nem a melegeket utasítom el, hanem a demojukat. És ez egyáltalán nem ugyanaz.
Sajnos az emberek
Sajnos az emberek automatikusan el szoktak utasítani mindent ami más mint ők... legyen ez akár vallási, bőrszín vagy szexuális beállítottság alapjáni másság is...
Gyönyörű pszichológiai és szociológiai kérdés ez :--]
Igen. :) A magyarok a
Igen. :) A magyarok a pirézekkel szemben is baromi elutasítók, valószínűleg a többségük még azt is meg akarná akadályozni, hogy a szomszédjába költözzön valami piréz féle. :D
Tegnap hallottam, ahogyan egy kutyasétáltató néni az ablakom alatt éppen azt meséli valakinek, hogy a múltkor milyen attrocitás érte őt egy kutyafóbiás nő miatt. A nő azt kiabálta, hogy undorodik a kutyáktól, és hogy ő nem tart se macskát, se kutyát, és vigye az útjából azt a dögöt. Na, egy ilyen nőnek a pet sitter az már mocskos provokáció. :DDD
Szerk: Lent még írok hozzá...
----------------------
1. Nem tudom, hogy az a pár
1. Nem tudom, hogy az a pár száz ember, akivel az idők folyamán szóbakerült a menet, mennyiben tűnik "néhány hasonló gondolkodású elvtársamnak" -mindenesetre többségük egyáltalán nem hasonló gondolkodású/világnézetű: a legkülönfélébb elveket vallják a paletta minden részéről.
Hogy milyen előítéletekkel kell megküzdeniük? Hát, legfőképpen azzal, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor rögtön lehet arra hivatkozni, hogy "mert meleg vagyok"... Olyankor is, amikor semmi köze semmihez.
A célja meg -még mindig- hogy normálisnak fogadtassa el a természetellenességet.
A bringásokkal kapcsolatban fenntartom az eddigit: kerékpározni az úton fogunk (szeretnénk), ezért nyilván ott mutatjuk meg magunkat. Ez a ferdékre nyilván nem vonatkozik.
2. Köszönöm a meghívást, de visszautasítom: egyrészt elég komoly szervezést igényelne az eljutás és részvétel, másrészt pedig mivel nem értek egyet vele, így nem tudnék tiszta lelkiismerettel részt venni. De -ismét hangsúlyozom- ez nem a "más" embertársaim ellen szól, hanem az eseménynek.
A nyomorult politikai
A nyomorult politikai naggyűléseket is mindig elutasítja valaki, aztán a sok ezer hülye még is kimegy a színpad elé vezényletre hőzöngeni, ha azt modják neki.
Engem ez a fajta szűklátókörűség jobban zavar mint néhány meleg. Végül is mi is a szűklátókörűség ellen küzdünk valamilyen szinten. Azért mert nem az autós (most még mainstreamet) követjük, még mi is ugyanolyanok vagyunk mint bárki más.
---
Tudod, 1:16-nál: Bicajjal
Tudod, 1:16-nál: Bicajjal jársz, buzi-e vagy?
http://www.youtube.com/watch?v=sujSTntcfG0
Másoknak meg ugyanolyan
Másoknak meg ugyanolyan joguk van utálni őket. Így kerek a világ.
De már megsértődni
De már megsértődni nincsen joguk ha valaki az utálkozásuk miatt pont tőlük undorodik.
Meg aztán joga van-e valakinek pl. utálkozni egy mozgássérülten vagy testi-szellemi fogyatékoson?
1. Így van. 2. Van, és
1. Így van.
2. Van, és természetesen rájuk is igaz az egyes pont.
Sajnos az a helyzet hogy egy
Sajnos az a helyzet hogy egy demokratikus jogállam nem mondhatja egy csoportjának, hogy nem tehet olyant amit a többi csoport megtehet. Tehát amíg felvonulhatnak a szent jobb fetisiszták, a biciklisták, a VW bogarasok, a Zorbánpáriak, a szakszervezetek, a nácik, a zsidók, addig a buzik is felvonulhatnak. És tulajdonképpen vége is, ez nem vita kérdése. Ha pedig a felvonulást meg akarják zavarni a reformátusok, az autósok, a Citroen kacsások, az MSZP-sek, a munkaadók, a zsidók, a nácik, bárki, addig az államnak kötelessége megvédeni a felvonulókat jogaik gyakorlása közben.
A probléma az az, hogy egyre inkább eluralkodik a társadalom egyik jól beazonosítható felén egy trend hogy a más véleményen lévőket erőszakkal hallgattassuk el. És ezt nem lehet hagyni.
Azért nem mindegy milyen
Azért nem mindegy milyen véleményen lévőket :D Speciel inkább én inkább a krisnásokat vagy füves hippiket szeretném hallgatni mint mondjuk a nácikat :D
Sajnos nekik is ugyanannyi
Sajnos nekik is ugyanannyi joguk van. Őket már a demokratikus többségnek kéne elutasítani, a médiának agyonhallgatni. Mindenesetre elgondolkodtató hogy az új magyar gárda a törvényeket kijátszó földön ülős tagavatási ceremóniája ellen (engedély nélkül) demonstrálókat büntette meg a rendőrség.
A gárdabetiltás ellen
A gárdabetiltás ellen leginkább a jogvédőknek és a liberálisoknak kéne tiltakozniuk ha nem lennének elfogultak és előítéletesek.
Ettől még lehet mondani hogy a gárda nem jó de így betiltani nem szabad és amint látható nem is lehetséges.
Nekem semmi bajom nem lenne
Nekem semmi bajom nem lenne velük, ha nem úgy öltözködnének ahogy, és nem vonulgatnának állandóan. :)
Ja, az az oroszlán
Ja, az az oroszlán kimondottan béna. Vagy már nem is az van?
Ja hogy úgy?! Másoknak meg
Ja hogy úgy?! Másoknak meg semmi baja nem lenne veled ha nem nem azt és nem úgy írnád ahogy. És ha még a sapid is másmilyen lenne még lehet kedvelnének is. :-D
Végre egyszer nem én hozom
Végre egyszer nem én hozom elő azt a sapit! :P
Szép nagy sapi ha ennyien
Szép nagy sapi ha ennyien rá tudunk szállni. :-D
:DDD
:DDD
Ez attól függ mi van a
Ez attól függ mi van a gárda alapító levelében és szervezeti szabályzatában. Nem fogok ez után kutatni.
Ne aggódj más se nézett
Ne aggódj más se nézett utána csak utálja őket mert mondták neki hogy utálni kell őket. :-) Mint a cigányokkal. Tudod, előítélet meg a többiek...
2 külön dolog hogy a
2 külön dolog hogy a jogszabálynak megfelel-e a dokumentációjuk és hogy mit csinálnak mondjuk Gyöngyöspatán. Ha a doksijuk rossz, egyszerűbb az eset, ha törvényi kiskapukat kihasználva készült, akkor csak az egyedi akciókat lehet megkérdőjelezni.
Erre készült az a hülye "egyenruhás bűnözés" törvény, de az se egy kodifikációs remekmű.
Mert elfogult és
Mert elfogult és előítéletes vagy. De ez nem baj.
Lehet, attól még szerintem
Lehet, attól még szerintem a bőrszín, vallás vagy szexuális beállítottság alapján valakit lenézni nem jó dolog és én lenézem az ilyen embereket :D
(Tudom a végén lévő logikai ellentétet még nem sikerült feloldanom de nem is igazán kívánom)
Jogod van illogikusan
Jogod van illogikusan gondolkodni. Már csak azért is mert mind ezt tesszük. :-)
Szóval ez így oké csak ne tessék háborogni ha valaki azért utál mert te utálod azokat akik utálnak. :-D
Részemről semmiféle
Részemről semmiféle lenézésről nincs szó. Csak azt nem szeretem, ha valakik a "szegény elnyomott kisebbség" szajkózásával a "szemét diszkriminatív többség" által megállapított szabályok fölé helyezik magukat és ha ezt valaki zokon veszi, akkor már ő a "rasszista, szűklátókörű intoleráns".
Igen, ugyanolyan joguk van
Igen, ugyanolyan joguk van felvonulni önreklám céljából a pedofileknek, nekrofileknek, a szatíroknak, kéjgyilkosoknak...
Itt egy kicsit elszálltál.
Itt egy kicsit elszálltál. Ezek nagyon súlyos büntetőjogi kategóriák, nem hozhatók pariba a jelenleg semmilyen törvény által nem szankcionált homoszexualitással. Legalábbis a szekuláris állam törvényei szerint. Hogy a vallások szerint meg mi bűn vagy nem, az nekik belső ügyük.
Másfelől van pl. egy 2000 éves deviáns destruktív zsidó szekta, amelyik rejtegeti a törvény elől pedofil, sőt homoszexuális pedofil papjait. Na az pl. büntetőjogi kategória, úgy hívják bűnpártolás.
Bizony ám!!! Nem kicsit
Bizony ám!!! Nem kicsit szállt el Fly... :D
nem kicsit. És nagyon sem.
nem kicsit. És nagyon sem. Vannak helyek, ahol az általam említett dolgok nem számítanak bűncselekménynek -viszont a homoszexualitást büntetik. Kíváncsi lennék, meddig terjed a toleranciád...
Mondjuk szerintem hatalmas
Mondjuk szerintem hatalmas különbség van a kettő között mert az általad említett dolgokat az egyik tag ráerőszakolja a másikra akármit is akar az...
Homo-, bi és heteroszexuálitásnál meg mind a két résztvevő azért csinálja mert élvezi....
Ha az egyik már nem akar részt venni benne azt erőszaknak nevezik és ugyanúgy büntetik.
Fly ne kímélj! Hol vannak
Fly ne kímélj! Hol vannak ezek a helyek??? :D
Ahol a parázna nőket
Ahol a parázna nőket halálra kövezik, hol máshol! Ahol elvágják a torkát annak aki lerajzolja Mohamedet!
Nem arra vagyok kíváncsi,
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy hol büntetik a homoszexualitást, hanem arra, hogy hol nem a többit. :) Sorolja nekem fel azokat az országokat.
Japánban a pedofília
Japánban a pedofília elfogadott.
Az iszlám országokban a csecsemőkkel folytatott szexuális kapcsolatra csak annyi korlátozás van, hogy a pénisz a hüvelybe nem kerülhet. Azon kívül bármit lehet...
Az ortodox iszlám törvények szerint a férfinak joga van magáévá tenni a megkívánt nőt annak akarata ellenére is -a nemi erőszak minden esetben a nő bűne...
Japánban nem szerepel a
Japánban nem szerepel a büntetőjogban a pedofília? Nemi erőszak nem szerepelt a listádon, ezenkívül Afrikában is vannak még érdekes hagyományok. De hol, melyik országban nem szerepel a büntetőjogban a pedofília, a nekrofília, a kéjgyilkosság, a szatírkodás?
----------------------
Indiában és egyes iszlám
Indiában és egyes iszlám országokban 10 éves kislányokat "férjhez adnak" felnőtt férfiaknak akik azt csinálnak velük amit akarnak. Ez törvényi pedofíliára felhatalmazás, és a megtörtént pedofíliát természetesen nem büntetik.
Nem vagyok Korán szakértő, de az a gyanúm hogy iszlám országokban férj megölheti a feleségét, és az okáról azt mond amit akar. Házasságszegést mond de lehet csak tetszett neki az öldösés. Lehet csak azt mondják neki ejnye-bejnye, meg hogy adjon egy tehenet a feleség családjának. Nekrofíliát nem tudok. Szatírkodás mióta bűn?
"Szatírkodás mióta
"Szatírkodás mióta bűn?"
Amióta a törvény bünteti :)?
Egyáltalán, mi a túró
Egyáltalán, mi a túró az? Kukkolás? Magamutogatás?
Életemben egyetlen egyszer
Életemben egyetlen egyszer találkoztam szatírral, kb. 15 éve a 4-6-os villamoson. Délután volt, a kukiját mutogatta, és úgy álldogált, mintha mi sem lenne természetesebb. Én meg jól megnézegettem, aztán folytattam a beszélgetést az osztálytársammal, mintha mi sem lenne természetesebb.
----------------------
Na látod, azt sem tudod mi
Na látod, azt sem tudod mi az mégis ráfogod, hogy nem bűn :) Így hogy vegyünk komolyan? :D
Definíció szerint, ami nyílván terjeszthető női elkövetőkre: "Betegesen túltengő nemiségű, nőkkel erőszakoskodó férfi."
"Jobb" esetben ez csak magamutogatást és szexuális zaklatást jelent (első közszeméremsértésnek számít ugye), rosszabb esetben erőszakot.
Igen-igen, nem szabad
Igen-igen, nem szabad kihagyni a női elkövetőket sem. Bár néha elgondolkodom azon, hogy ha meg akarnék erőszakolni egy férfit, hogyan tenném. :)
----------------------
Japánban meg
Japánban meg bugyiautomaták vannak. Szerinted bűn a szatírkodás? :) Hol van olyan ország, ahol törvényileg megengedőek ilyen tettekkel, esetleg még buzdítják is a társadalom tagjait? Nem tudok olyan világvallásról, mely megengedő lenne a gyeremekek ellen irányuló bármilyen nemű bántalmazásnak, akár lelki, akár fizikai. A Koránban sincs ilyen. Olyanról viszont hallottam már, hogy törvénnyel való visszaélés, vagy vallási törvénnyel való visszaélés. Szűznek kell maradnia a feleség-jelöltnek, ezért análisan közösülnek a házasság előtt, például. Vajon természetellenes-e az anális közösülés, ha heteroszexuális pár csinálja, hogy ne sértse meg a vallási törvényét? :)
Az már más tészta, hogy esetleg nem tudják betartatni a törvényeket az adott társadalomban, vagy nem is hoznak törvényt ellene, mert nehéz megváltoztatni annak normarendszerét, infibuláció stb.
http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/infibulacio.html
De teljesen fölösleges azzal érvelni, hogy más társadalmakban mi az elfogadott normarendszer, ugyanis mindig azt kell ilyenkor megnézni, hogy mennyire veszélyes az adott (deviáns) viselkedés az adott társadalomra nézve. Magyarországon a törvényi szabályozás nem tartja se bűnnek, se a társadalomra nézve veszélyesnek a homoszexualitást. A világon van vagy 70-80 olyan ország, ahol büntetik. És? Ez azt jelenti, hogy ezért ott nem is létesítenek homoszexuális kapcsolatokat egyáltalán? :D
----------------------
Na látod: ha a linkben
Na látod: ha a linkben szereplő jelenség ellen lenne ilyen fellépés, azt teljes mértékben támogatom. Valahogy az, hogy több millió nőt erőszakkal megfosztanak attól, hogy nőként élhessen fontosabb annál, mint hogy pár ezer férfinak megadjuk ezt a lehetőséget -akiknek ez a saját választásuk, az infibuláció áldozataitól eltérően.
És az utolsó bekezdésedhez: igen, Magyarországon a homoszexualitást nem büntetik; ez alapján tilos mindenféle megkülönböztetés -akkor meg mit akarnak még?
A nőinemiszerves topikban
A nőinemiszerves topikban még ügyet csináltál a 18-as karika hiányából :) Mellesleg irigyellek a kitartásodért, és a szellemi orgazmusaid számáért is :D
Csak nem attól félsz, hogy
Csak nem attól félsz, hogy Miló mégiscsak olvassa az erkölcstelen offtopik sorozatot, és maradandó lelki károsodást fog szenvedni, esetleg a dezorientáltsága is redukálódni fog? :D
----------------------
Miló még gyermek? XD Nem
Miló még gyermek? XD Nem tudtam.
Én sok hozzászólásában
Én sok hozzászólásában találtam erre utaló jeleket... :))) De bizonyára már átlépte a 18-as korhatárt. :)
----------------------
Azt tudom, hogy régebben
Azt tudom, hogy régebben még kicsi volt, de mostanra, (esztendőre, vagy kettőre) megnőtt :D
Te is elszálltál
Te is elszálltál ismételten. Nem deviáns, és pláne nem destruktív. Nem is ismered! Tényleg sértőek ezek a beszólásaid. Sértegetsz a vallásomban, pedig én egy rossz szót nem szóltam se melegekre, se más kisebbségre. Állítsd már le magad légyszi.
Sam Harris: Ha egy ember
Sam Harris: Ha egy ember hisz egy abszurd dologban, akkor őrültnek tartjuk, ha sokan, akkor vallásról beszélünk.
Folyamatosan alázod a
Folyamatosan alázod a keresztényeket, bűnpártolók, pedofilok, bigottak, zsidógyilkosok, minden szarság, de ha valaki kiejti azt a szót, hogy cigánybűnözés, akkor hápogsz. Pedig ennyi erővel annyira bűnöző az első velem szembejövő roma, mint amennyire én bűnöző a vallásom miatt. Nem érzed a kettősséget, és az általánosítgatásaid otromba mivoltát?
Vallásosnak nem kötelező
Vallásosnak nem kötelező lenni, illetve mindenki annak születik, csak van aki továbbtanul...
Ezzel szemben ha valaki cigánynak született, az az is marad. Ezért nem lehet a két dolgot full párhuzamba állítani.
Pedofil papbotrányok világszinten kiverték a biztosítékot.
És jó párhuzamos példa a vallásos környezetbe világrajött ember és a mélyszegénységbe világrajött bűnöző: egyik se tehet arról, hogy milyen predesztinált környezetbe született, azzal már rá is került a kényszerpályára.
Nem mondtam, hogy a keresztények zsidógyilkosok, azt mondtam hogy a zsidógyilkosok között voltak keresztények és azt, hogy a holokauszt egy alapjában keresztény Európában zajlott le, hagyjuk is a nácikat meg a nyilasokat, főleg ha téged zavar az a tény hogy nálunk hozták meg az első zsidótörvényeket Európában, akkor nézzük a mélykatolikus Lengyelországot, ahol szintén a német megszállás előtt már gyilkolászták a zsidókat, erről tájékozódhatsz a Katona József Színházban most bemutatott "A mi osztályunk" című valóságon alapuló lengyel darabból.
Ha te úgy érzed, hogy bűn nélkül való Istennek tetsző életet élsz, akkor leperegnek rólad a rágalmaim, amik viszont sok más esetben megállják a helyüket. Majd meglátjuk, találkozunk-e a mennyországban, mert ha van én biztos oda jutok.
És ne sajátítsad ki a véleményemet a katolikusok nevében, vonatkozik az reformátusokra, mohamedánokra, izraelitákra, minden antropomorf vallás követőjére akik szerint régi bizonyíthatatlan eredetű mesekönyvekben leírt dolgok megfellebbezhetetlen igazságok.
Én a helyedben nem lennék
Én a helyedben nem lennék olyan biztos abban a menyországban ;) A történelmi bölcselkedést meg szvsz hagyjuk. Nemtom, miért kell állandóan ebben a két kérdéskörben nyomulnod, amikor saját elmondásod szerint egyikbe se ástad magad bele, és nem is tartod fontosnak. Pihenj egy kicsit, esetleg nyiss egy új szálat lenn a második üres hszed szerkesztésével a tranzisztorok nagyszerűségéről xD
Utálom a tranzisztorokat!
Utálom a tranzisztorokat! Érdekes hogy nyomulósnak látsz. Én meg mernék esküdni rá, hogy csak "visszaütök", nem kezdeményezek. Még olyant is szoktam csinálni, hogy írok valakinek egy választ dúlva-fúlva, és miután leírtam, kitörlöm, nem küldöm el. Ha már leírom az megnyugtat.
Viszont az lehet, hogy alacsony az ingerküszöböm, ha van egy hozzászólás 95% bringa - 5% off tartalommal, akkor én az 5% offra ugrok. Így jelenik meg a hozzászólás az agyamban:
Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla cigánybűnözés bla bla bla bla bla bla.
"Doktor úr, még hogy mindenről a pina jut az eszembe? Hát maga mutogat folyton pinát!"
:DDD Van ebben valami. Én
:DDD Van ebben valami. Én is hasonlóan működök, mint te. Csak az a probléma, hogy ezek a témák mindig újratermelődnek cirkulárisan itt, és baromi fárasztó a tudományos moderálás. :)
Viszont azt nem értem, hogy a valamilyen vallásban hívőket miért kell sérteni.
----------------------
Azt hittem ők sértenek
Azt hittem ők sértenek engem.
Miben sértettek meg téged
Miben sértettek meg téged a budapesti cm útvonal blogban? :)
----------------------
Ott semmivel. De akkor
Ott semmivel. De akkor megsértettek, amikor a Köztársaság teret egy pápáról nevezték el. Egyébként azt csak azért hoztam fel már az offtopicban, mert valahogy olyan érzésem volt hogy azt kommunikálja valaki hogy az átnevezés milyen űberfrankó mert megszüntette a régi komcsi neveket. És a Köztársaság teret ellenpéldának szántam. Aztán eszkalálódott a dolog.
http://www.youtube.com/watch?
http://www.youtube.com/watch?v=iJb4efZcFUM
:))))
----------------------
Én nem állítanék
Én nem állítanék párhuzamba a helyedben egy vallási szubkulturális csoportot és egy deviáns szubkulturális csoportot. Alma-körte szitu.
----------------------
Gratulálok a hsz-hoz! Jó
Gratulálok a hsz-hoz!
Jó hosszú lett, de legalább értelmetlen és tele van már itt is helyreigazított tévedésekkel.
Hadd ne ismételgessem magam...
Úgy látom, a te "cigányaid" a "vallásosak".
Az előítéleteidet csak egy másik csoportra vetíted és közben a toleranciáról szónokolsz. Kissé képmutató magatartás...
Az a lényeg, hogy én
Az a lényeg, hogy én értsem magamat, és elhiggyem magamnak. Nyugodtan mondhatod rá hogy értelmetlen. A párom szerint a Laplace transzformáció is értelmetlen, de ez nem Laplace-ot minősíti. Mások meg mondják nyugodtan azt hogy hisznek valamiben mert érthetetlen. Az se rossz életfilozófia, egy csomó problémát megold.
Lehet hogy nekem is megvannak cigányaim, ahogy mondod, akiket helyből előítélettel kezelek. Pl. a Hamász tagok. Amíg nem akarnak felrobbantani vagy a torkomat elvágni azért beszélgetnék velük.
http://kompasz.balzac.zpok.hu/kompasz/europai_szocialis_karta
"biztosíték, hogy a kartában foglalt jogokban mindenki részesül, tekintet nélkül fajra, nemre, korra, bőrszínre, nyelvre, vallásra, nézetre, nemzetiségre, szociális háttérre, egészségi állapotra vagy arra, hogy nemzeti kisebbséghez tartozik."
Melyik a kakukktojás (szerintem)? A vallás/nézet. Tekintve a többi tulajdonság veleszületett, ezek pedig tudatosan vállalt, felvett, vitaképes, megváltoztatható tulajdonságok. Mert például mint munkaadó had döntsek úgy hogy nem veszek fel dolgozni egy nácit a nézetei alapján történő megkülönböztetés miatt. Ha nem veszem fel, akkor diszkriminálok? Nehéz kérdések ezek.
Miért, csak a parlamenti
Miért, csak a parlamenti képviselőknek adatott meg az a jog hogy eldöntsék egy egyházról hogy miféle? Itt van pl. Magyarországi Evangélikus Testvérközösség akik ebbe a kategóriába estek.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Evang%C3%A9liumi_Testv%C...
Bocs, oké, ne legyen destruktív. Legyen retrográd. A deviancia meg mindig csak attól függ hogy mihez képest.
Vannak pl. olyan vallásos emberek, akik úgy gondolják, hogyha valaki egy karikatúrában lerajzolja Mohameded azt meg kell ezért ölni. Mindezt a más vallásának tiszteletben tartására hivatkozva.
Drága monster! Tudtommal
Drága monster! Tudtommal zsidó papság napjainkban nincs. Illetve vannak leszármazottak, de ez már nem ide tartozik.
A pedofíliát és a homoszexualitást pedig tán nem a zsidóságban kellene keresni.
Én a keresztényeket tartom
Én a keresztényeket tartom deviáns zsidó szektának. Akik azt mondták, eljött a messiás.
Ebben a pillanatban ugrott
Ebben a pillanatban ugrott be... Bocs :-)
Mentségem, hogy egész nap bicikliztem, és picit le is égtem. Szóval agyilag zokni vagyok :-)
Voltam bringázni a 16
Voltam bringázni a 16 hónapos fiammal.
Irigylem nagyon a srácot.
Ott ücsörög hátul és minden amit lát új számára.
Nagyon izgi lehet. Jé! virág, jé! madár, jé! csiga...
Nekem meg el kell mennem a világ végére ha valami érdekeset akarok látni... hej-hej nem jó megöregedni. :-)
Nem kell elmenni a világ
Nem kell elmenni a világ végére, elég csak újrafelfedezni ezeket... vele együtt. :)
Vagy úgy kell csinálni
Vagy úgy kell csinálni mint ahogy a fiú csinálja,rá kell csodálkozni a világra ;)).
----------------------
Kerékpárral csak 10 perc
Azért ez nem olyan
Azért ez nem olyan egyszerű. Pl. engem nem döbbent le annyira hogy a patak folyik, vagy a szél fúj. Legalábbis józanul nem. :-D
Én a macskákat elég
Én a macskákat elég hosszasan tudom tanulmányozni pl. Még ha meg se mozdulnak, akkor is.
Dehogyisnem. :) Az a
Dehogyisnem. :) Az a lényeg, hogy ilyenkor nem csak a patak folyását, és a fák rezgő leveleit kell figyelni, hanem mindeközben az ő arcát és tekintetét is. Akkor megérted, hogy mit jelent újrafelfedezni a világot. :))
Ó, igen, az arca. Igazad
Ó, igen, az arca. Igazad van. Nagyon hamar odavolt az autókért. Gondolom vagy színes mozog hangos és tetszik neki. Gondoltam nehogy má autó-őrült legyen belőle. Kivittem a vasútállomásra. Na azt az arcot amikor meglátta élete első vonatát, húhú... :-D
Meg majd, ha elviszed a
Meg majd, ha elviszed a repülőtérre egyszer, az lesz a nagy ámulatba esés. Hogy az a picike repülő, ami fent repül az égen, hogyan lehet olyan hatalmas? :D
Ezek szerint összeállt a
Ezek szerint összeállt a gyerekülés.
A csigát akkor látta, amikor leelőzött titeket? :-)
Ez tök jó, a saját tapasztalás.
De majd ha szegénykének az iskolában próbálnak olyan dolgokat beverni a fejébe, amit azok se láttak soha akik mondják! Az már nem lesz ilyen vidám.
Összeállt. A 60mm-es
Összeállt. A 60mm-es bovdenházdarabot kellett 64mm hosszúra cserélni hozzá. :-) Köszi a segítséget!
A csigához megálltunk. De tényleg idejét se tudom mikor néztem meg csigát alulról. Tényleg érdekes. :-)
Meg az is hogy a kommunikáció dolgokra mutatással és a "NEM" mit egyetlen szó használatával történik. :-D
Beugrott magától 2 üres
Beugrott magától 2 üres hozzászólás, biztosan a netemmel vagy a böngészőmmel volt valami. Már másoknál is láttam ilyent, valami okos megmondhatná mitől van pontosan.
Valami jó kis gyalázkodást kéne beleírni ha már tálcán jött a lehetőség.
Biciklibolt szürkelista.
Biciklibolt szürkelista. Ilyen még nem volt.
Ajánlom is meg nem is. Lehet, hogy szépen megcsinálják, de az is lehet, hogy jól elb@sszák. Lehet, hogy olcsón, lehet, hogy drágán. Írjatok ide ilyen zsákbamacska boltokat! :D
Szörny-Sikoly párosnak a
Szörny-Sikoly párosnak a tudományos kutatásról: "Az asztrobiológiai kutatások természettudományos módszereket alkalmaznak. Ennek keretében megfigyeléseket végeznek a szakemberek, az észlelt jellemzők alapján modelleket, elméleteket állítanak fel, amelyeket később újabb megfigyelésekkel igazolnak, cáfolnak, illetve módosítanak. Ennek megfelelően a könyv pillanatnyi tudásunkat tükrözi, és a ma ismert valóság jó közelítésének tekinthető, amely a jövőben várhatóan javulni fog."
Kereszturi Ákos: Asztrobiológia
Most olvastam, gondoltam érdekes lehet.
Szörnyű! :-((-------))-:
Szörnyű!
Az... Tudod, a tudományban
Az...
Tudod, a tudományban így megy ez.
Még akkor is, ha egyeseknek ez nem tetszik:
http://idokjelei.hu/2011/09/sir-david-attenborough-tudomanyellenes-nezetei/
:D Az abnormális
:D Az abnormális szocio-pszicho statisztika hívőket ez nem érdekli. :)
----------------------
Villamosmérnököknek a
Villamosmérnököknek a tudományos kutatásról:
A szerencsétlen gyilkost, George Forstert, először fölakasztották, aztán tetemét tudományos kísérletre átadták Giovanni Aldininek, Galvani unokaöccsének és lelkes követőjének.
Ő a tetemet a korabeli értelemben vett galvanizálás, vagyis az elektromos árammal való úgymond életre keltésnek, mozgásra bírásnak a bemutatására használta.
Egy elektródát helyezett annak ánuszába, és a másikkal különböző kitárt idegeket érintett meg. Az elhúnyt izmai az elektromos áram stimulusára hevesen összehúzódtak és a holttest részei látványosan megrándultak.
A leglátványosabb mozzanat az volt, amikor a hulla egyenesen fölült a demonstrációs asztalon!
Kandósok, villanykarosok, tranzisztorok kedvelői vagy megvetői, Laplace műveleteiben Istent keresők! Nagy a ti tudományotok!
Gépészmérnökök mily primitív csigákkal meg kötelekkel tudták volna csak megmutatni egy hullával pontosan ugyanezt. Ha ugyan eszükbe jutott volna... Morbid marionette bábjátékosok ők hozzátok képest! Ti villannyal mozgattok dolgokat, és az magasabb tudomány! :D
http://en.wikipedia.org/wiki/George_Forster_(murderer)
Igyekszik a szakma. De ez
Igyekszik a szakma. De ez inkább biológiai kísérlet volt, nem?
Igen, mondhatjuk, hogy az
Igen, mondhatjuk, hogy az volt, habár a villamos áram ismerete is csak akkoriban kezdett tágulni.
Éppen tegnap volt egy műsor a tévében, amit a felétől láttam ahogy kapcsolgattam a csatornákat. Galvani és Volta tudományos vetekedéséről szólt, és ellentétes nézeteikről, magyarázataikról a természeti jelenségekre.
Galvani az élőlényekben lakozó mozgató erőkben hitt vallásosan, míg Volta tudományos racionalitással akart a mélyére ásni a dolgoknak. Galvani először statikus generátorból kivezetett drótokkal bizergálta a békalábakban az idegeket, és onnan már ismert volt az ilyen izom rángás jelensége.
Csak később történt az az általa megfigyelt véletlen eset, hogy a fémrácsra akasztott békacomb is rángatózott. Ennek miértjére mégis Volta közelített rá helyesen, aki a fémekben, vagyis a vaskorlátban és a réz akasztóban gyanította a mozgató erő forrását.
Ő különböző fémekből vert pénzérméket kombinált össze, és úgy tartotta őket a nyelvéhez, és különböztetett meg ízeket. Lényegében a fémek elektropotenciálját kutatta és fedezte fel.
Aztán figyelme a torpedóhalra fordult, amelyik a testéből eredő nagy áramütéssel képes védekezni vagy ölni. A torpedóhal cellás áramforrás jellegét imitálandó, savval bekent fémlemez pároknak ismételt rakását valósította meg, és ebből a forrásból megerősödött áramot érzett a nyelvén. Föltalálta a voltai elemet.
Onnan aztán egyre nagyobb feszültségeket értek el ő és más követők, amivel ívfényt is keltettek, ami szenzációsan erős mesterséges fény volt abban a korban. S az ő eleme vagy akkumulátora tette lehetővé a Galvani pártiak megragadt animációs demonstrációit, most már nem csak kis békával, hanem azzal a szerencsétlen emberrel is. :-)
Különben hadd mondjam el még, hogy engem a bagdadi elemnek nevezett lelet is izgat már egy ideje. Ha igaznak bizonyítható, hogy az szándékosan elektromos energia forrás céljára készült, akkor az emberiség jó néhány száz évvel Volta előtt is képes volt bizony elemet csinálni.
http://en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Battery
Igazából mindegy is hogy
Igazából mindegy is hogy csináltak-e elemet. Ha nem tudták mitől működik akkor csak véletlen volt és pont ezért el is felejtődött. Az ókori görögök is ismerték a gőz erejét, de mivel gőzük se volt a mikéntjéről nem számítanak felfedezőnek.
Egyet értek veled abban,
Egyet értek veled abban, hogy e tárgyak célja elfelejtődött. De azt nem tudhatjuk biztosra, hogy azért felejtődött el, mert esetleg nem tudták, mi a működési elvük.
A kakukkóra súlyáról se tudjuk ma még mélyebben, hogy az mitől működik. Annyit tudunk csak, hogy egy erő húzza azt állandóan lefelé. Nevet is adtunk annak az erőnek és megmértük nagyságát, de nem tudjuk pontosabban, mitől van. Csupán az tudjuk, hogy együtt járója az anyagnak.
Nem védem az akár a hihető vagy akár a fantasztikus feltevéseket e rejtélyes leletekről. Egyszerűen kiváncsi lennék tudni a létezésük célját. Mint a piramisokét is. Az is valamelyest a homályba veszett, elfelejtődött. :-)
a piramisok célja
a piramisok célja évezredek óta nagyon jól ismert...
Szerintem nagyon jól csak
Szerintem nagyon jól csak azok ismerhették évezredekkel ezelőtt a piramisok célját, akik tervezték és építették őket. Pontosan arra az általuk nagyon jól ismert célra.
Nagyon jól ismert lenne ma is az a cél valakiknek? Akik azt a tudást valamiért titokban tartják? ;-)
Az egésznek amúgy az a
Az egésznek amúgy az a titka, hogy nagyon jól megfogalmazott kérdéseket kell a kérdőívbe szerkeszteni, a megfelelő sorrenddel, keresztkérdésekkel :), és akkor kiugrik a nyúl a bokorból. Nyilván nem egyetlen kérdéssel kell bekopogtatni Józsi bácsihoz, ami az lenne, hogy "ön szerint felvonulhatnak-e a melegek?" :D
----------------------
Nade kettős
Nade kettős keresztellenőrzéssel is az jön ki hogy utáljuk a buzikat és ne vonulgassanak. Az egy magyarnak se okoz kognitív disszonanciát, hogy akiket szeretünk, azok vonulhassanak (Békemenet, Körmenet) akiket meg nem azok ne (biciglisták, buzik). Az ő általa támogatott dolgok annyira fontosak hogy nem probléma ha másoknak egy kis kényelmetlenséget okoz, ezzel szemben a szerinte káros, felesleges dolgokat képviselők maradjanak otthon. Annyira kirekesztő, hogy nem képes felfogni hogy valamihez vagy mindenkinek joga van vagy senkinek sincsen. Tartom a pezsgőt.
Ez kicsiben arra hasonlít amikor ezen a fórumon is azzal hárít a csóka amikor szembesül a kognitív disszonanciával, hogy "ne folytassunk parttalan vitát".
"Egy magyarnak se okoz
"Egy magyarnak se okoz kognitív disszonanciát, hogy akiket szeretünk, azok vonulhassanak (Békemenet, Körmenet)"
Speciel engem zavart mind a kettő (nem túl sok értelmüket láttam) :) Csak belátom hogy ez hülyeség és nem megyek ki tiltakozni ellenük mert tudom ezt magamról :D
Továbbra is tartom hogy az emberek egyszerűen félnek a másságtól és ez itt vagy a pirézeknél látszik a legerősebben :) Ezzel a félelemmel nincs is gond, csak el kell fogadni és nem olyan indokokat ráaggatni, hogy "nem természetes" vagy "isten ellen való" :)
Igen, de valójában nem azt
Igen, de valójában nem azt az eredményt fogod kapni, hogy hányan utasítják el a melegfelvonulást racionális érvek alapján, hanem azonnal kiderül, hogy ugyanúgy gondolkodik, mint Fly, ki lehet mutatni a többszörös önellentmondást. :))
----------------------
"Annyira kirekesztő, hogy
"Annyira kirekesztő, hogy nem képes felfogni hogy valamihez vagy mindenkinek joga van vagy senkinek sincsen."
Márpedig nincs egyenlő joga mindenkinek.
Soha nem volt és sose lesz.
Nem csak íratlan szabályokban, etikettben, társadalmi normákban de magában az írott jogban sem.
A fiam bekakilhat a feleségem már nem. Kirekesztő-e vagyok? :-)
Szóval ha így nézed nem 80% lesz az hanem 100%.
Na jó. És kinek van joga
Na jó. És kinek van joga megmondani, hogy kinek mihez van joga, és kitől kapja ezt a megmondási jogot?
Fontos kérdés Tarlós István metafizikai képességeivel kapcsolatban:
http://hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/4/29/Fontos_kerdes_Tarlos_Istvan_metafiz...
Jogállam. Jó lenne.
Annak akinek jogot
Annak akinek jogot adunk.
Hogy ki mikor és kinek milyen jogot ad az leginkább a véletleneken múlik.
Szar ügy de így van. :-(
Vak vezet világtalant. Cél pedig nincs.
Akkor most hazudtak nekem az
Akkor most hazudtak nekem az új alaptörvényben? :)
----------------------
Ha úgy vesszük igen. De ha
Ha úgy vesszük igen.
De ha elhiszed az egyenlősdit akkor te hazudsz magadnak.
Szerinted én elhiszem? Pont
Szerinted én elhiszem? Pont azért megyek felvonulgatni állandóan. :)
----------------------
Ezt hívják úgy, hogy
Ezt hívják úgy, hogy befolyásolás és manipuláció. "Jól megfogalmazott" kérdésekkel el lehet érni, hogy a lényeges kérdésre (ami itta melegfelvonulás létjogosultsága) az előre (el)várt eredményt kapjuk -ahogy arra példák is vannak...
:DDDDDDDDD Bizony, a jól
:DDDDDDDDD
Bizony, a jól megfogalmazott kérdésekkel ki lehet deríteni azt, hogy tulajdonképpen mi is áll a hátterében annak, hogy valaki elutasítja a melegfelvonulást. :DDDD
Nem kicsit vagy paranoiás. :)
----------------------
Azért ezt úgy is fel lehet
Azért ezt úgy is fel lehet fogni, hogy a jó kérdésekkel "ki lehet ugratni a nyulat a bokorból", vagyis valaki próbálja elfedni a tényleges indokát de ki lehet birizgálni belőle.
Nem az a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a menetnek, hanem az hogy miért gondolja úgy valaki hogy nincsen.
A kérdőíves manipulálásra egyébként a legeslegjobb példa a kormánynak az alkotmánytervezetre vonatkozó "konzultációja" volt.
"Nem az a kérdés, hogy
"Nem az a kérdés, hogy van-e létjogosultsága a menetnek, hanem az hogy miért gondolja úgy valaki hogy nincsen."
Pontosan :) Biztos vagyok benne hogy erre gondolt sikoly :) Normális tudományos vizsgálatnál ahol tényleg az okokra kíváncsiak és nincsenek célok azzal kapcsolatban, hogy a végeredmény mit igazoljon, így szokott menni.
Mondjuk a "konzultáció" pont hogy ennek az ellentéte volt szerintem. Ott már tudták, hogy mik az elvárt válaszok és ehhez fogalmazták meg a kérdéseket.
Igen, csak nem akarom
Igen, csak nem akarom nyilvánosságra hozni az összes boszorkányos receptet... :)
Tavaly kötetlen nemzeti csevej volt a kontónkra. :)
----------------------
Fly-nak az
Fly-nak az eddigiekre:
”Nem a melegeket utasítom el, hanem a demojukat. És ez egyáltalán nem ugyanaz”
Hogyan utasíthatsz el olyat, amit nem is ismersz. Megint visszakanyarodtunk ugyanoda, még egyszer fel kell tennem ugyanazokat a kérdéseket, amiket kikerültél, és tereltél. :D
Hányszor vonultál fel, vagy csak mentél oda akár egy felvonulóhoz, és kérdezted meg, hogy mit akarnak, mi a céljuk?
”Magyarországon a homoszexualitást nem büntetik; ez alapján tilos mindenféle megkülönböztetés -akkor meg mit akarnak még?”
Például azt, hogy ne legyenek kordonok.
Mi lenne, ha egyszer kipróbálnád, hogy végigmész a körúton kézen fogva egy azonos nemű haveroddal? Hm? Vagy annyira tökös, hogy meg mered ezt tenni? :)
”Hát, legfőképpen azzal, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor rögtön lehet arra hivatkozni, hogy "mert meleg vagyok"... Olyankor is, amikor semmi köze semmihez.”
Tudod mit jelent az előítélet, Fly? :) Nekem ebből a válaszodból az jön le, hogy halvány lila gőzöd sincs róla.
Mikor hallottál te ilyen kijelentést egy melegtől, és mivel kapcsolatban?
”A célja meg -még mindig- hogy normálisnak fogadtassa el a természetellenességet”
Ezt az a pár száz ismerősöd mondta, akik között fasza kis közvéleménykutatást végeztél, vagy a melegfelvonulók? Hány felvonulóval beszélgettél arról, hogy mi a céljuk?
„Pálfi Balázs (önmagát közbuziként meghatározó újságíró) a felvonulás elnevezése kapcsán elmondta: "nem a melegségünkre vagyunk büszkék, hanem arra, hogy immáron 1997-ben eljutottunk odáig, hogy felemeljük fejünket, felmutatva magunkat azt mondjuk: 'itt vagyunk, ilyenek vagyunk!'"”
http://2012.budapestpride.hu/hazai-hagyomanyok
”A bringásokkal kapcsolatban fenntartom az eddigit: kerékpározni az úton fogunk (szeretnénk), ezért nyilván ott mutatjuk meg magunkat.”
A melegfelvonuláson résztvevők pedig ugyanúgy közterületen szeretnének sétálni kézen fogva, anélkül, hogy bármiféle előítéletes viselkedéssel kellene szembenézniük.
„A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.
A budapesti Critical Mass legfőbb célja a kerékpáros közlekedést választók kritikus tömegének elérése volt, és ezt a célt minden körülmény ellenére elérte. Budapesten ez a folyamat megállíthatatlan. Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpárosbaráttá.”
"Itt vagyunk, ilyenek vagyunk." :)
http://criticalmass.hu/gyik
”Köszönöm a meghívást, de visszautasítom: egyrészt elég komoly szervezést igényelne az eljutás és részvétel, másrészt pedig mivel nem értek egyet vele, így nem tudnék tiszta lelkiismerettel részt venni. De -ismét hangsúlyozom- ez nem a "más" embertársaim ellen szól, hanem az eseménynek.”
Nem is érint a dolog téged hátrányosan, de azért itt nyomod a sódert? Neked még attól sem kell félned, hogy belefutsz, vagy nem tudsz békávézni rendesen! Ezek szerint sohasem voltál még csak a közelében sem, de pontosan tudod, hogy mi zajlik a felvonulás alatt, és mi a céljuk? :D
----------------------
"Hogyan utasíthatsz el
"Hogyan utasíthatsz el olyat, amit nem is ismersz."
Komolyan felmerülhet ilyen kérdés?
Miért kell egy ilyen mindenkiben meglévő alapvető emberi tulajdonságon meglepődni? Elutasítja hát elutasítja. Megteheti.
Én pl. egy olyan előítéletes állat vagyok hogy feltételezem hogy ami úgy néz ki mint a macskakaja és olyan szaga van mint a macskakajának az ehetetlen, pedig még soha életemben nem ettem macskakaját. Nem is fogok. És ha valaki rá akar dumálni azt berakom a "hülye" feliratú skatulyámba amiből baromi nehezen tud majd kimászni már ha egyáltalán ki tud.
És a nagymellű szőkéket jobban fogom szeretni mint a hülyéket mert nem csak előítéletes vagyok hanem még diszkriminálok is. :-D Nap mint nap.
A bicikli is ehető, ez
A bicikli is ehető, ez rossz kifogás. :)
----------------------
Erre szokta mondani sikoly
Erre szokta mondani sikoly hogy kihátrálás? :-)
Rendben, itt a válasz, csak
Rendben, itt a válasz, csak lusta voltam. :)
Te elutasítod a macskakaját, pedig nem is kóstoltad még soha. De még olyan emberrel sem találkoztál, vagy beszélgettél, aki macskakaján él. Mindeközben nagymértékben megfigyelhető a társadalom részéről az előítélet a macskakaján élőkkel szemben. Ezt ők igencsak nehezményezik, ezért demonstrációt tartanak, hogy fogadják el őket, olyannak, amilyenek, sohasem fognak spenóton élni, mert ők azt utálják nagyon. Néhány demonstráció után, megjelennek a színen a szélsőségesen gyűlölködő csoportok, akik nem tesznek kivételt a macskakaján élőkkel sem. Attrocitások, verekedések, molotov koktél, TOMCAT – MACSKATAMÁS proféta színre lépése :D, erre az államnak még több pénzt kell költenie a macskakajaevők védelmére, mert joguk van gyülekezni békésen, benne van az alkotmányban/alaptörvényben is. A macskakaját elutasítók táborában elterjed az a nézet, hogy a macskakajaevők azért vonulgatnak, mert rá akarják erőltetni a többségi társadalomra a macskakaját a spenót helyett, ami amúgy a természetes eledel lenne, mert azt már Popeye is megmondta sok ezer éve. Az már mellékes, hogy néhány spenótimádó is bűnöz néha, és belekóstol a macskakajába, vagy azon él egy darabig, mert ha ilyet észlelünk, akkor homokba kell dugni a fejünket, vagy amink van. :)
Meg olyan tévhitek is szárnyra kapnak a macskakajaevők felvonulását elutasítók körében, hogy a felvonulás során orgiaszerűen, erkölcstelen módon macskakajakonzerveket nyitogatnak, és egymásra kenik gusztustalan módon. Pedig erről szó sincs, csak azt szeretnék elérni, ha nyugalomban, attrocitás nélkül, előítéletes megnyilvánulásoktól mentesen KÖZLEKEDHETNÉNEK macskakajaevőkként, ugyanolyan módon, mint a spenótimádók. A CM-es spenótimádós + macskakajaevős biciklisek is pont ezért küzdenek, csak ők még az infráért is, meg a népszerűsítésért is, de szigorúan erőltetés nélkül.
Aztán még olyan érveket is felhoznak a macskakajaevők felvonulását elutasítók, hogy más országokban büntetik a macskakajaevőket, de ezzel nem tudunk nagyon mit kezdeni, mert a magyar boltokban bizony megengedett a macskakajavásárlás, bár az igaz, hogy az éttermek menüjében nem szerepel sehol a listán. Viszont úgy látom, hogy egyesek a legnagyobb veszélyt azokban látják, akik macskakajaevőkként a gyengébbik spenótimádónak álcázzák magukat, csak kicsit látványosabban, mint az átlag gyengébbik spenótimádó. Arról már nem is beszélve, hogy olyan spenótimádó is van, aki spenótimádóként álcázza magát a gyengébbik spenótimádónak. Őrület, nem? Hogy milyen színes a világ! :DDD
Mindeközben az együttesen spenótimádó és macskakajaevő végrehajtó hatalomban ügyködni kezdenek azon, hogy fondorlatos módon megakadályozzák a macskakajaevők felvonulásást, mert baromi lusták, és sok melóba, meg pénzbe kerül távol tartani a radikális spenótimádókat, akik között szintén előfordulhatnak látens macskakajaevők, csak titkolják, vagy nem biztosak még a vonzódásukban. A bíróság azonban átlátott a szitán, és ha a biciklisek, meg békemenetesek gyülekezhettek jogszerűen, akkor ezt bizony biztosítani kell a macskakajaevőknek is, még akkor is, ha a radikális spenótevők fejre állnak, és úgy közlekednek életük végéig.
Én sem vagyok mindenható, csak azt tudom provokálni, akit lehet. :))) Ezért van az, hogy a toleráns, és elfogadó spenótimádók nem húzzák fel magukat ilyen apróságokon, hogy egy évben egyszer vagy a biciklisek vonulnak fel, vagy a macskakajaevők. Vagy, ha zavarja is őket egy kicsit, akkor szó nélkül elkerülik a demonstrációt.
Viszont a demonstráció-fóbiásokkal már nehéz mit kezdeni, ők már önmagában az alaptörvényt is módosítanák legszívesebben, hogy senkinek se lehessen egyáltalán vonulgatni se. De legalábbis csak a megbotránkoztatóakat kellene betiltani. Most már csak az a kérdés, kinek mi a megbotránkoztató? Abban biztos vagyok, hogy a radikális spenótevőket tuti, hogy megbotránkoztatja, ha valaki nyíltan fel meri vállalni azt, hogy ő bizony macskakaján él… :)
Voltam egyszer egy állásinterjún, ahol szóba került, hogy biciklivel közlekedem. A HR-es nő tett egy sztereotipizáló megjegyzést arra vonatkozólag, hogyan okoz dugót a 20-al az autója előtt közlekedő biciklis. Az állás nem lett az enyém, nyilván beszóltam neki. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha még azt is megemlítem neki, hogy látens biszexuális vagyok… :)
----------------------
Ezek szerint szerinted a
Ezek szerint szerinted a macskaeledel emberi fogyasztásra készült élelmiszer? És teljesen normális dolog, ha pl. a menzán a gyerekeket is azzal etetik?
Érdekes, még mindig nem
Érdekes, még mindig nem kaptam választ a kérdésemre, hogy miért tartod természetellenesnek a homoszexualitást, azon kívül hogy "mert az" :)
Már írtam: ha az lenne a
Már írtam: ha az lenne a természetes, akkor nem két nem lenne, csak egy. Márpedig a szexualitás (és a párkapcsolat, melynek ez csak egy része) két, különböző nemű ember természetes cselekvése. Két elektronból soha nem lesz atom...
Lol :D Természetben
Lol :D
Természetben számtalan ellenpélda van erre :) Elterjedt a homo-,bi- és heteroszexualitás az állatok körében. Sőt, vannak olyan állatok is, amik pl nemet tudnak váltani... Akkor még a hímnős állatokról nem is beszéltünk :) A természetben iszonyat sok olyan csodálatos dolog megtalálható amit te el sem tudsz képzelni ezért azzal alátámasztani az el nem fogadásukat, hogy nem természetes kicsit túlzónak tartom :D
Két elektronból nem lesz atom :D De mondjuk egy proton, 2 proton és egy neutron már atommagot alkot :D Elektron sem kell hozzá hogy atomnak tekintsük, csak kijelentjük hogy ionizált és kész... :D
"Márpedig a szexualitás (és a párkapcsolat, melynek ez csak egy része) két, különböző nemű ember természetes cselekvése."
Ezt úgy fogalmaznám az ember természetes cselekvése. Nem fogalmaznám bele még a kettőt sem mert a maszturbáció a szexualitáshoz tartozik. Meg mi van ha éppen hárman vagy többen vannak :)?
Továbbra is azt állítom hogy félsz, hogy más módon is lehet jól élni és nem csak a te utad az egyetlen út és ezért így kompenzálsz... na ez viszont pszichológiailag teljesen természetes dolog, csak ha az ember felismeri és megtanulja másképpen kezelni az fusztrációt az segíthet :D
Szerinted az ember hímnős?
Szerinted az ember hímnős? Vagy nemet tud váltani?
Vagy...
http://youtu.be/64al8TvGYjw
"Két elektronból nem lesz atom :D De mondjuk egy proton, 2 proton és egy neutron már atommagot alkot :D Elektron sem kell hozzá hogy atomnak tekintsük, csak kijelentjük hogy ionizált és kész... :D"
Na ja. Tekintheted atomnak -ha kijelented, hogy ionizált... Akkor az nem atom, hanem ion. Mondhatsz rá akármit; elektron nélkül nem nevezhető teljes értékű atomnak.
"Ezt úgy fogalmaznám az ember természetes cselekvése. " -amit normális esetben párkapcsolatban végez egy ellenkező nemű embertársával. Az igaz, hogy az emberi találékonyság végtelen, így kialakították egyéb formáját is: egyedül, azonos neművel, csoportban -de ez nem változtat rajta.
És nekem nincs mit kompenzálnom: ilyen téren (is) tökéletesen megfelel a nejem és nem áll szándékomban lecserélni kevesebbre...
Istenem de szűk
Istenem de szűk látókörű vagy már bocs :D
Egyébként meg "An ion is an atom or molecule in which the total number of electrons is not equal to the total number of protons"
Szóval az ion az egy atom (vagy molekula) ahol a töltések száma nem egyenlő :) Ahogy a téglalap is egy paralelogramma.
Minket még úgy
Minket még úgy tanítottak, hogy az atom kifelé semleges, mivel a protonok és elektronok száma megegyezik.
De ha ebbe akarsz belekötni, akkor egy földhözragadtabb példa: két ballábas cipő nem egy pár. Sapienti sat.
Romani ite domum! Attól
Romani ite domum! Attól mert latint idézel nem leszel bölcs :)
Szvsz a bölcsességnek az is része, hogy elfogadunk másokat és nem bizonygatjuk róluk hogy természet vagy istenellenesek :)
...mint ahogy az is, hogy
...mint ahogy az is, hogy nem bizonygatjuk az egyértelműen természetellenes dolgok normális voltát. Ha valakinek olyan hajlamai vannak, ám tegye. De ne akarja bemesélni, hogy az a normális.
Feltételezem, hogy te sem egynemű családból származol. És meg merem kockáztatni, hogy egy olyat sem találsz...
"humani nihil a se alienum
"humani nihil a se alienum putat"
Bármi ami létrejön, az automatikusan természetes. A betegség is természetes valahol. Ha tetszik nekünk ha nem. A homoszexualitás ugyan nem normális, de nem is természetellenes. Egy egyszerű biológiai állapot, még betegségnek se mondható. Ha hinnék Istenben azt mondanám lehet a homoszexuálisoknak valami olyan más bajuk is van, ami nem szerencsés ha örökítődik, és ő a homoszexuális beállítódásukkal akadályozza meg ezt és ugyanakkor lehetővé teszi számukra a párkapcsolatot is tartalmazó teljes életet utód nélkül. Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Kénytelen vagyok azt mondani hogy teljesen szokásos homofóbiád van amit a Bibliára hivatkozva leplezel.
Persze, meg lehet
Persze, meg lehet magyarázni...
De ugye te is érzed, hogy a levezetésed kissé erőltetett?
Ha igazad lenne, akkor Isten lenne a legdiszkriminatívabb lény, akit csak ismerek: az ember számára megalkotott tökéletes párkapcsolat helyett egyeseknek jóval kevesebbel kell beérniük -természetesen önhibájukon kívül. És hazug is, mert egészen mást mondott: "Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté." (1Móz 2:24).
Nem kell magyarázni: a homoszexuális életforma egy döntés eredménye. Az egyéb magyarázatok csak a felelősség elhárítását szolgálják.
Amúgy meg látom, eljutottunk a homofóbiához, ami egy univerzális kifejezés azokkal szemben, akik nem értenek egyet a jelenlegi tendenciával...
Ajánlott
Ajánlott olvasmányok
Platon:Lakoma Androgün mítosz
Szendi Gábor:A nő felemelkedése és tündöklése / A homoszexualitás hormonelmélete alfejezet
----------------------
Kerékpárral csak 10 perc
1.Fly, tudod mit jelent az
1.Fly, tudod mit jelent az analógia szó? :))
„a magyar boltokban bizony megengedett a macskakajavásárlás, bár az igaz, hogy az éttermek menüjében nem szerepel sehol a listán.”
2. Tudtommal vannak olyan macskák, amelyek házi koszton élnek, és semmi bajuk sincsen. Régen pedig egeret ettek. :DDDD
http://www.femina.hu/terasz/macskaeledel_teszt
De olyanok is akadnak, akik macskát esznek.
3. De tessék, itt van a bizonyíték, hogy a rossz lányok kedvelik a macskakaját. (2:50-3:00) :DDD
4. Még mindig nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy természetellenes-e a különneműek közötti anális koitusz?
----------------------
1. Attól, hogy az üzletben
1. Attól, hogy az üzletben árulnak macskakaját, még nem jelenti azt, hogy emberi táplálék céljára árulják.
2. Attól, hogy egyes macskák "embereledelt" esznek, még nem következik, a fordítottja is működne.
3. De ez még nem érv amellett, hogy az éttermek is felvegyék a menüjükbe.
4. Pedig adtam választ. Nem olvastad?
Nagyon jó lett! Ezt
Nagyon jó lett! Ezt szeretem nem az egysoros odaröfögést. :-)
Szóval a demonstrációt azért tartják hogy növeljék az elfogadottságukat a spenót evők szemében.
Kérdés részemről az hogy ez sikerült/sikerül-e?
Mert ha igen a akkor hajrá hurrá dolgos népünk győzni fog csak nem szabad feladni.
Ha nem akkor meg át kéne gondolni hogy a cél eléréséhez mi is lenne a legjobb eszköz.
Másik:
Akkor ha jól értem nincs azzal bajod ha valaki utálja macskakaja zabálókat addig amíg nem megy el a fizikai konfrontálódásig?
A HR-esek meg előítéletekből gyúrt embernek látszó tárgyak. :-) Mivel előre kell kiválasztaniuk azt aki majd később jól fog teljesíteni. Persze ezt is lehet jól csinálni meg rosszul.
Igen: én is ezt a kérdést
Igen: én is ezt a kérdést tettem fel (csak kissé más hangsúllyal).
Biztos, hogy így érhető el legkönnyebben a kívánt eredmény? Vagy éppen ellenkezőleg: csak növeli az elutasítást?
És ha igen, akkor is biztos, hogy pont most van itt az ideje?
Szerk:
Szerintem többet elértek volna, ha bejelentik, hogy a problémák elkerülése miatt idén inkább nem vonulnak...
Azt hiszem, így a közvélemény jelentős részét maguk mellé állíthatták volna -és a legközelebbi eseményre már nem lenne ilyen gondjuk.
De -mint tudjuk-, én vagyok a hüe...
Elfroland + Fly Én pedig
Elfroland + Fly
Én pedig válaszoltam már erre:
http://criticalmass.hu/comment/reply/16561/488714
----------------------
elolvastam ismét -és még
elolvastam ismét -és még mindig nem találtam benne annak bizonyítását, hogy éppen a felvonulás lenne a legmegfelelőbb eszköz a célotok elérésére.
(mellesleg jutott időm végigolvasni a pride-honlapot, amit ide linkeltél. És továbbra is fenntartom, hogy nem jó ötlet a vonulás. Mindazonáltal elgondolkodtam rajta, hogy nekem viszont lehet, hogy mégis ott kellene lennem. Nem mintha bármivel is egyetértenék, de felháborít, hogy egyesek milyen szemét módon támadják a felvonulókat.)
Tudom görény dolog téged
Tudom görény dolog téged faggatni de te csináltad magadnak a bajt ezzel az önjelölt kisebbségvédő címmel. Így az embert azt gondolja neked a kisujjadban van a válasz. :-)
Szóval engem az érdekelne hogy az elmúlt években nőtt vagy csökkent az elfogadottság. De csak annyira érdekel hogy megkérdezzem tőled annyira már nem hogy nekiálljak tanulmányokat böngészni. :-)
No meg az is érdekel hogy szabad-e diszkréten csendben utálni.
Meg le is volt zsírozva
Meg le is volt zsírozva amúgy előre, hogy kié lesz az állás, nem volt vesztenivalóm. :)
----------------------
Aljas provokátor! :-D
Aljas provokátor! :-D
"Hogyan utasíthatsz el
"Hogyan utasíthatsz el olyat, amit nem is ismersz." -ugyanúgy, ahogy elutasítom pl. a ciánivást is. Vagy szerinted pl. az öngyilkosságot ellenzők csak akkor tehetik ezt meg, ha már túlestek rajta? Vagy hogy elutasítom a cserbenhagyásos gázolást, nemi erőszakot, gyilkosságot is -holott egyik sem történt meg még velem. Logikád szerint akkor ezeket támogatnom kellene, nem pedig előítélettel viseltetni irántuk.
"Például azt, hogy ne legyenek kordonok." -rendben. egyetértek. Vonuljanak fel kordonok nélkül...
"Mi lenne, ha egyszer kipróbálnád, hogy végigmész a körúton kézen fogva egy azonos nemű haveroddal? Hm? Vagy annyira tökös, hogy meg mered ezt tenni? :)" -Volt rá példa :) Egy időben a haverokkal állandóan így közlekedtünk (igaz, hogy ez inkább polgárpukkasztás volt). Hát, volt néhány érdekes arckifejezés... :D
"Tudod mit jelent az előítélet, Fly? " -eddigi tapasztalatom szerint az előítélet az, amire hivatkozni tud minden, magát hátrányos helyzetűként definiáló kisebbség, amikor az akaratát nem tudja rákényszeríteni a többségre.
"Hány felvonulóval beszélgettél arról, hogy mi a céljuk?" -lebuktam. Személyesen eggyel sem... viszont egyik sem nyilatkozta azt, hogy szerintük sem normális dolog a természetellenes szexualitásuk. Ami érthető is: ha ők sem tartanák annak, akkor nem propagálnák.
"Nem is érint a dolog téged hátrányosan, de azért itt nyomod a sódert? Neked még attól sem kell félned, hogy belefutsz, vagy nem tudsz békávézni rendesen!" -Akkor mióta elköltöztem ide, azóta ne is menjek be a CM-re, mert azóta nem érint a városi kerékpározás problémája? Vagy a budapesti crit.massról is el lett zavarva mindenki, aki vidékről ment fel az eseményre?
1. "ugyanúgy, ahogy
1. "ugyanúgy, ahogy elutasítom pl. a ciánivást is. Vagy szerinted pl. az öngyilkosságot ellenzők csak akkor tehetik ezt meg, ha már túlestek rajta? Vagy hogy elutasítom a cserbenhagyásos gázolást, nemi erőszakot, gyilkosságot is -holott egyik sem történt meg még velem. Logikád szerint akkor ezeket támogatnom kellene, nem pedig előítélettel viseltetni irántuk."
Rossz analógia -> rossz érvelés, sajna.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Anal%C3%B3gia
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba
2. Majd, ha elérik azt, hogy ne kelljen kordonokat használnia a rendőrségnek, akkor kordonok nélkül fognak felvonulni.
3. "Személyesen eggyel sem... viszont egyik sem nyilatkozta azt, hogy szerintük sem normális dolog a természetellenes szexualitásuk. Ami érthető is: ha ők sem tartanák annak, akkor nem propagálnák."
Akkor honnan tudod, hogy mit nyilatkoztak, és mi a célja a felvonulásnak, és miért demonstrálnak, ha sohasem beszéltél velük, és sohasem vettél részt a felvonulásukon?
4. "Akkor mióta elköltöztem ide, azóta ne is menjek be a CM-re, mert azóta nem érint a városi kerékpározás problémája? Vagy a budapesti crit.massról is el lett zavarva mindenki, aki vidékről ment fel az eseményre?"
:DDDDDDDDDDDDDD
Van itt néhány piréz a CM fórumon, akik lakcímkártyás cenzushoz kötnék például azt, hogy ki írhat hozzászólást egyes blogokba. Érdekes, hogy te meg most hotyhogy fölháborodsz ilyen dolgokon?
----------------------
" "ugyanúgy, ahogy
" "ugyanúgy, ahogy elutasítom pl. a ciánivást is. Vagy szerinted pl. az öngyilkosságot ellenzők csak akkor tehetik ezt meg, ha már túlestek rajta? Vagy hogy elutasítom a cserbenhagyásos gázolást, nemi erőszakot, gyilkosságot is -holott egyik sem történt meg még velem. Logikád szerint akkor ezeket támogatnom kellene, nem pedig előítélettel viseltetni irántuk."
Rossz analógia -> rossz érvelés, sajna."
Kifejtenéd bővebben? Talán nem kellene ezeket sem elutasítani? Vagy mi a bajod velük?
" Majd, ha elérik azt, hogy ne kelljen kordonokat használnia a rendőrségnek, akkor kordonok nélkül fognak felvonulni."
Ha a társadalomnak tényleg akkora szüksége lenne a felvonulásukra, akkor nem kellene magukat kordonnal elszigetel(tet)ni a társadalomtól...
"Akkor honnan tudod, hogy mit nyilatkoztak, és mi a célja a felvonulásnak, és miért demonstrálnak, ha sohasem beszéltél velük, és sohasem vettél részt a felvonulásukon?"
Te sem egy meleget küldtél ide az igazadat bizonygatni, hanem egy linket osztottál meg...
Ergo soha nem is fogom megtudni.
Ezek szerint az általuk adott nyilatkozatok és tájékoztatók nem a valóságnak megfelelőek.
"Van itt néhány piréz a CM fórumon, akik lakcímkártyás cenzushoz kötnék például azt, hogy ki írhat hozzászólást egyes blogokba. Érdekes, hogy te meg most hotyhogy fölháborodsz ilyen dolgokon?"
Talán én voltam az a "piréz", aki ilyen ökörségeket írt? Ha ezt állítod, akkor linkeld már ide azt a hozzászólásomat, amelyben ez szerepelt, mert én nem emléxem rá.
1. Nem lehet párhuzamba
1. Nem lehet párhuzamba állítani a homoszexualitással. Rossz az analógia. Kérdezd meg elfrolandot erről.
2. Neked nem tiszted eldönteni azt, hogy mire van szüksége a magyar társadalomnak. Ideje lenne már felkeresned a szocprofodat...
"Újabb és újabb csoportok – „előítélet-tárgyak” – kerültek a vizsgálódások fókuszába: az etnikai-kulturális-, származási-, bőrszín-szempontból megkülönböztethető csoportokkal szembeni előítéletek mellett megjelentek és egyre nagyobb szerepet kaptak a kutatásokban a nőkkel, az eltérő szexuális szokásokkal rendelkezőkkel, a testileg és/vagy lelkileg stigmatizált személyekkel, a hátrányos gazdasági és társadalmi helyzetben lévőkkel szemben táplált negatív érzületek."
Ezért van szüksége a társadalomnak arra, hogy felvonuljanak, sőt most van csak igazán szükség rá.
3. :D Én is meleg vagyok. Én miért nem felelek meg neked? Vagy szeretnéd, ha rádküldenék egy meleget? :D Gyere el július 7-én a Városligetbe...
"Az egymás iránt ellenséges érzületeket tápláló csoportok közötti kontaktus és együttműködés mérséklő hatással lehet az előítéletekre."
4. "Talán én voltam az a "piréz", aki ilyen ökörségeket írt? Ha ezt állítod, akkor linkeld már ide azt a hozzászólásomat, amelyben ez szerepelt, mert én nem emléxem rá."
Nem te voltál, és pontosan ezért nagyon remélem, hogy olvassák ezeket a hozzászólásokat, akik így gondolkodnak... :)))
Természetesen beleszólhatsz, és természetesen nem kizárólagosan a te tiszted eldönteni, vagy a hozzád hasonló gondolkodásúaké, hogy van-e létjogosultsága a felvonulásnak.
5. "Ezek szerint az általuk adott nyilatkozatok és tájékoztatók nem a valóságnak megfelelőek."
Linkeket kérek szépen. Köszönöm.
6. Még mindig nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy természetellenes-e a különneműek közötti anális koitusz?
----------------------
1. Miért nem? Magyarázd
1. Miért nem? Magyarázd már meg! Mind a homoszexualitás, mind az általam írott bármely példa megfelel két kritériumnak: nincs róla közvetlen tapasztalatom, de közvetett ismereteim alapján elutasítom. Márpedig itt ez a lényeges.
2. Nem én döntöttem el. Nem én voltam, aki ellentüntetést szervezett ellenük (és bármilyen hihetetlennek tűnik számodra, azt sem vagyok hajlandó elfogadni), nem én vagyok, aki támadja őket, az én bűnöm mindössze az, hogy hangot merek adni az ellenvéleményeknek.
És az idézeted ellenére meggyőződésem az, hogy nem itt és most van a legmegfelelőbb hely és időpont a demonstrációjukra: ezzel jelenleg csak az ellentétes hatást érik el.
3. Úgy vetted észre, hogy nem felelsz meg? Vagy hogy előítéleteim vannak veled szemben? Nem az egyes (akár homo- akár heteroszexuális) ember ellen van kifogásom, hanem a homoszexualitás ellen. Még az is lehet, hogy más társalgásban én vagyok a meleg...
4. Nem döntöm el. Csak leírtam a véleményemet és rögtön előítéletekkel teli intoleráns lettem, mert nem értek vele egyet. :(
5. Hadd ne keressek: főleg, hogy ezeket nem a Neten olvastam -inkább egyéb médiumokban. a tavalyi hírlapot meg nem tudom idelinkelni...
6. A válaszomat elolvashatod a kérdésed után. Ha nem kielégítő, akkor jelezd -de valószínűleg a bővebb válasz nem kimondottan egy nyilvános fórumra való.
Na, most már csak kibújik
Na, most már csak kibújik a szög a zsákból lassan… :)
1. Az egy dolog, hogy a neked tetsző két kritériumnak megfelel, de a cselekedet végkifejlete szempontjából nagyon nem mindegy, mert vagy a koporsóban végzed, vagy a börtönben. A homoszexuális (pár)kapcsolat mindkét fél beleegyezésén alapszik, ugyanúgy, mint a heteroszexuális.
2. "És az idézeted ellenére meggyőződésem az, hogy nem itt és most van a legmegfelelőbb hely és időpont a demonstrációjukra: ezzel jelenleg csak az ellentétes hatást érik el."
Rendben, én elfogadom, hogy te így gondolod, de ettől még nyugtalanít engem az, hogy a CM-ről pontosan ugyanígy vélekednek egyesek… Hogy itt lenne az idő változtatni, újragondolni azt, hogy szükség van-e egyáltalán rá ilyen formában, vagy hogy pont az ellenkező hatást érik el a CM szervezők.
http://www.facebook.com/vekehu/posts/274774159279002
Ha a 2012-es tavaszi CM előtt Kükünek még a bíróságra kellett volna járkálnia, hogy meg lehessen tartani egyáltalán a CM-et, mert a BRFK elutasította volna az útvonalat, akkor is így gondolnád? Ami azért következett volna be, mert a Veke iszonyatos ellenségeskedést szított volna a CM ellen? Hm? Én olyan dühös lennék, mint a fene, káromkodnék, mint a kocsis, és ha az életem múlna is rajta, húznék ki a CM-re, még ha illegálban tartanák is meg, akkor is. :)
3. "Nem az egyes (akár homo- akár heteroszexuális) ember ellen van kifogásom, hanem a homoszexualitás ellen."
Meg az ellen is kifogásod van, hogy milyen módon gyakorolhatják a jogaikat, amit az alaptörvény is biztosít a számukra. Ezt mivel magyarázod? Ha nem az egyes emberrel van bajod, akkor miért baj neked az, hogy az egyes emberek egy csoportja csökkenteni próbálja az előítéleteket oly módon, ahogyan azt ők jónak gondolják. Nem céljuk az, hogy ártsanak ezzel bárkinek, senkire sem akarják ráerőszakolni az életmódjukat, vagy az eltérő szexuális szokásaikat.
Magyarország jelenlegi alaptörvénye alapján, és a tudomány mai állása szerint a homoszexuális viselkedés nem természetellenes és nem társadalomellenes cselekedet, nem büntethető. Lásd a 4. pontban.
Ha a szekuláris államban élők kivétel nélkül biztosítják a jogot neked arra, hogy szabadon gyakorolhasd a vallásodat, akkor az a minimum, hogy tiszteletben tartod azt, tehát nem emelsz szót az ellen, hogy a szekuláris államban élők egy másik csoportja él azzal a joggal, hogy kifejezésre juttatja azt, ha sérelem érte őket valamelyik alaptörvényi joguk gyakorlásában. És bizony azzal, hogy nyilvánosan kinyilvánítottad a véleményedet a felvonulás ellen, aminek céljairól, mint kiderült, fogalmad sincs, úgy szóban ítélkeztél, csak azért, mert kifogásod van a homoszexualitás ellen pusztán a vallásgyakorlatod miatt. Ugyanis állításod szerint te nem vagy előítéletes, tehát ez nem állhat a dolgok hátterében, ugye? :)
4. "Ebből a megközelítésből viszont ha a két fél kölcsönösen a másik örömére él vele, akkor semmi természetellenes nincs abban, ha -többek között- ily módon is szeretik egymást. Aztán hogy ki melyik értelmezéssel ért egyet, azt döntse el ő.
Mindenesetre felesleges lenne holmi demonstrációkat tartani a "feleségükkel análisan is szeretkezők térsadalmi elfogadottsága" érdekében.
Persze, hogy felesleges, mert ha ők végigsétálnak a körúton kézen fogva, akkor szerinted milyen előítéletekkel kell szembenézniük?"
Nagyon érdekes felelet az, amit adtál az anális koitusz természetességének megítélése szempontjából, amit a vallási törvények sokféle értelmezési lehetőségével legitimizáltál. A BRFK is igencsak önkényesen értelmezte a gyülekezési jog betiltásával kapcsolatos szabályozást. A keresztény és zsidó vallások szerint bizony ezek Isten ellen való cselekedetek, paráznaságok, de nagyon érdekesen addig kutattál, amíg találtál valami olyan szöveget, ami feloldja benned ezt a belső konfliktust. :) Szépen felmentetted magad, vagy azokat, akik ily módon szereznek örömet egymásnak. Ezt hívják a törvénnyel való visszaélésnek, vagyis ebben az esetben a vallási törvénnyel való visszaélésnek. De nem kell megijedni ez is teljesen normális emberi reakció volt, te is szkriptekben gondolkozol, örülök neki. :)
Ez nem szűklátókörűség kérdése, az nem úgy megy az érveléstechnika tudományában, hogy amelyik szexuális viselkedés a kedvedre való, az hirtelen Istennek tetsző is, amelyik meg nem tetszik neked, az meg Isten ellen való, és természetellenes. Vagy szerinted érintetlen marad az a lány, akivel azért közösülnek análisan, mert szűznek kell maradnia a nászéjszakáig???
Onnantól kezdve, hogy egy társadalmi tényt a vallási törvény felől közelíted meg, és magyarázol, onnantól kezdve nem ugrálhatsz át a szekuláris törvények oldalára, ha éppen úgy tartja kedved. De szerintem teljesen természetes dolog az, hogy a vallási törvények már egyáltalán nem fedik teljes mértékben egy adott társadalom normarendszerét, sem pedig az adott társadalom szekuláris törvényeit.
Ellenben mivel szekuláris államban élünk, és a tudományoknak szerencsére még van létjogosultságuk, ezért én azt mondom, hogy ezt a kérdést vizsgáljuk meg inkább, a szociológia, szociálpszichológia, pszichológia, illetve természetesen elsősorban a szexológia tudománya felől, ha nincs ellenvetésed, jó? :)
De miután elolvastad az összeollózott remekművet, onnantól kezdve teljesen fölösleges azon vitatkozni, hogy természetes-e, vagy sem. Tudományos értelemben véve természetes, vallási értelemben nem az. A te döntésed innentől kezdve, hogy minek tartod, de nem a te döntésed az, hogy a tudomány minek tekinti.
Bármilyen viselkedésnek, szokásnak a megítélése az adott kortól, illetve az adott társadalom normarendszerétől függ. Te olyan vallási szubkultúrába tartozol, amelyik elutasítja a többségi társadalom által elfogadott törvényi jogszabályokon alapuló normarendszert, vagyis neked nem csak a homoszexualitást kell elutasítanod, hanem az összes többit is, amiket most nem sorolok fel, úgyis tudod. Vagy pedig, ha tulajdonképpen ilyen lazák már 2012-ben a vallási törvények, akkor nyugodtan felírhatjuk a listára a homoszexualitást is, hiszen egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, keresztény homoszexuális pár is szabadon értelmezheti a te általad idézett szöveget. Ők is egymás kedvére, és örömére tesznek a szóban forgó szexuális viselkedéssel. :)))
----------------------
1. Nem vitatkozom...
1. Nem vitatkozom... Mindenesetre pl. az öngyilkolászat is bőven belefér az általad húzott határokba: valószínűleg az elkövető önként és szabad akaratából végzi ezt a tevékenységet...
2-3. jogod van így gondolni, de én -főleg miután elolvastam a linkedet- csak megerősödtem a meggyőződésemben. Olyan demó nem volt, ahol ne érték volna atrocitások a vonulókat. Lassan több rendőrnek kell biztosítania a sértetlenségüket, mint ahányan részt vesznek az eseményen -és még így sem garantálható a biztonságuk. Most kénytelen vagyok feltenni a kérdést: mi a céljuk ezzel? Mártírrá válni mindenáron? tisztelem az elkötelezettségüket, de ebben az esetben oktalanságnak tűnik...
Azért el kell ismernem, ravasz... megfordult a fejemben, hogy mégis el kellene valahogy menni: nem azért, mintha nem utasítanám el az egészet -de azt viszont még annyira sem tolerálom, ha valaki pusztán ezért jogot formál magának arra, hogy embertársait inzultálja. De azt hiszem, ezért nem a melegeknek kellene vonulniuk, hanem minden jóérzésű állampolgárnak -különösképpen azoknak, akik nevében történnek ezek...
4. Nem értelmezek sokféleképpen egyetlen vallási törvényt sem. A Bibliát idéztem a hitelesség miatt -éppen az általad említett vád elkerülése érdekében. És nem kellett sokat kutatni, mert -minden vallásos dogma ellenére- ez Isten eredeti akarata: a szexualitást ő adta az embernek, hogy felelősséggel éljen vele mind az ő, mind az asszonya örömére. Sehol nem ír olyasmit, amit rengeteg helyen hirdetnek, hogy pl. nemi életet csak gyereknemzés céljából, meg hogy kizárólag misszionáriuspózban, természetesen sötétben és takaró alatt, meg hogy utálatos, &c. Éppen az ellenkezője az igaz. De azt igen, hogy éljünk és ne visszaéljünk ezzel az ajándékkal.
Szigorúan bibliai alapokon állva két ember bármit tehet egymás örömére -de házasságon belül, ami egy férfi és egy nő között jött létre. És pont. Amíg ezek között a keretek közt maradunk, akkor nem lehetnek "ezek Isten ellen való cselekedetek, paráznaságok," hiszen ő rendelkezett úgy, hogy éljünk velük -lásd 1Kor7.részét.
Mielőtt még szóba kerülne: nagyon jól tudom, hogy a mai társadalomban már régen fellazultak ezek a kötöttségek; elfogadottá és természetessé váltak a házasságon kívüli szexuális kapcsolatok -és nekem nincs jogom megítélni azokat, akik így élnek (beleértve a melegeket is); mindazonáltal fenntartom, hogy nem ez az Isten által meghatározott természetes módja.
---mennem kell melóba, folyt. köv.---
Mivel spam-nek van
Mivel spam-nek van minősítve a forráslinkem, ide teszem...
A San Francisco-i példa
Egy szexuális kisebbség nehéz kezdetének, növekedésének és sikereinek jó példája tanulmányozható San Francisco amerikai városban.
Ez a híres város a Csendes Óceán partján az „aranyláz” napjai, vagyis a 19. század közepe óta mindenféle etnikai és vallási hátterű embereket gyüjtött össze. Mint a kisebbségek városa, híres volt társadalmi toleranciájáról is. Ám ez a tolerancia sohasem terjedt ki a kínai bevándorlókra, akik sokféle diszkriminációtól szenvedtek és legalábbis a 2. világháború után kiközösítették a homoszexuális férfiakat is. Tény, hogy még az 1960-as években is a „meleg” bárokban a rendőrség razziázott és a törzsvendégeket letartóztatta. A férfi homoszexuális kapcsolat ugyanis súlyos bűn volt Kaliforniában.
Mindazonáltal néhány bátor egyén fáradhatatlan munkája - nemcsak San Franciscoban, hanem más amerikai városokban is - már megalapozta a „melegek” polgárjogi mozgalmát. Aztán, amikor 1969 júniusában a rendőrség rajtaütött egy „meleg” báron New York Christopher utcájában, ellenállásba ütközött és erőteljes tüntetést váltott ki. San Francisco „meleg és leszbikus közössége” szintén kész volt egy hasonló válaszra.
A város etnikai kisebbségei már rég megszokták, hogy demonstrálják jelenlétüket és szavazati erejüket az évente megrendezett ünnepi felvonulásokon, kezdve februárban a kínai Újévvel és befejezve októberben az olasz Kolumbusz Nappal. Tény, hogy csaknem minden hónapban volt egy parádé, kivéve a júniust. Ez kedvező lehetőséget biztosított egy nagy „meleg” felvonuláshoz, amely egyszerűen a már meglevő sémát alkalmazta ugyanazon cél érdekében: egy szociális kisebbség elismeréséért. Ez a stratégia nem várt sikert aratott. Amint a polgármester és más politikusok látták a potenciális szavazók rendkívüli tömegét, csatlakoztak a menethez, mintha mindig velük lettek volna. Hamarosan megválasztották a városi tanács első „meleg” tagját, törölték a kalifornia törvények melegeket sujtó részét, és a homoszexualitásnak mint betegségnek a diagnózisa eltűnt az amerikai pszichiáterek diagnosztikus kézikönyvéből. Igy San Francisco „melegjei és leszbikusai” elindultak a „normalizálódás” és a teljes szociális elfogadás felé. (A kisebbségi parádék sok más, amerikai városban is megszokottá váltak, s a „melegek” parádéi is ugyanezt a meglevő.
Mintát követték. Ám San Francisco nyújtja a legtanulságosabb példát.)
----------------------
Sajnos újra be kell ide
Sajnos újra be kell ide tennem:
„Az előítéletek kutatásának mindenekelőtt két nagy, egymástól jól elkülöníthető szemléletmódját különböztethetjük meg. Az egyik, amelyet normatívnak vagy értékelvűnek nevezhetünk, az alábbi pozíciókkal jellemezhető:
-Bár természetesen vannak pozitív előítéletek (elfogultságok, egyéni idioszinkráziák) is, elsősorban a negatív, más személyekkel és csoportokkal szemben nyíltan vagy rejtetten ellenséges, masszív előítéletekkel érdemes és kell foglalkoznunk, mivel ezek az attitűdök társadalmilag relevánsak, a társadalmi együttélés, szolidaritás akadályait képezik, és végső soron szemben állnak a demokrácia eszményeivel és gyakorlatával.
-Az előítéletek nem magából az emberi természetből, az ember eredendő, belső pszichikus adottságaiból fakadnak. A kora gyermekkori és későbbi szocializáció (Chicojovich professzorasszony megj: primer és szekunder szocializáció), a családi és iskolai nevelés, a szűkebb és tágabb társas közeg, a média, a domináns kultúra az, ami átörökíti őket az egyik nemzedékről a másikra. Ezek a külső hatások formálják a személyiségen belül is az előítéletesség érzelmi-motivációs és megismerési-gondolkodási alapjait.
-Nincsenek „ártatlan” vagy „ártalmatlan” előítéletek. A szavak tettekké válnak, nem maradnak következmények nélkül, az előítéleteket kifejezésre juttató emberek szándékaitól függetlenül is. Az előítéletet valló személyek többsége azonban hajlamos arra, hogy – amennyiben a körülmények lehetővé teszik – verbálisan kifejezésre jutó ellenséges attitűdjeiket mások elkerülésében, diszkriminációjában, sőt üldözésében, az „idegenekkel” szembeni erőszakos cselekedetekben, terrorban érvényesítsék.
Gordon W. Allportnak ’Az előítélet’ című, eredetileg 1954-ben megjelent művében (Allport 1977) híressé vált „fokozatossági” modellje szerint az előítéletesség öt egymásra épülő fokozata különböztethető meg:
1) szóbeli előítéletesség
2) elkerülés
3) hátrányos megkülönböztetés, elkülönítés, kirekesztés
4) fizikai agresszió
5) üldözés és kiirtás
Az előítéletek, ha nem is teljesen kiküszöbölhetőek a társadalom életéből (vannak kőkeményen rögzült, makacsul újratermelődő előítéletek), hosszabb távon mérsékelhetők – oktatás, nevelés felvilágosítás, ha pedig szükséges, akár jogi eszközök, törvényi szankciók révén. Az egymás iránt ellenséges érzületeket tápláló csoportok közötti kontaktus és együttműködés mérséklő hatással lehet az előítéletekre.
A leíró megközelítések ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy
- az előítélet nem értéktartalmú kifejezés, elvileg, pszichikus mechanizmusaikat tekintve nincs különbség „pozitív” és „negatív” előítélet között. Tárgyak vagy emberek bármilyen csoportjai előítélet tárgyát képezhetik, a spenót vagy a disznóhús éppúgy, mint a drogfogyasztók, a gazdagok, a fogyatékosok, a művészek, a sikeresek, a sikertelenek, a katolikusok, a romák, a franciák, a japánok, vagy akár egy kitalált etnikum, a „pirézek”. (Chicojovich professzorasszony megj: :DDD a pirézek)
- Az előzetes ítéletalkotás az ember psziché működésének sajátosságaiból következik (ami természetesen nem jelenti azt, hogy a társadalmi körülményeknek és befolyásoknak ne lennének lényeges szerepük az előítéletek kialakulásában és konkrét megjelenési módjaikban).
- Bár az attitűdök sok esetben valóban cselekvéshez vezethetnek, ez a kapcsolat sokkal bonyolultabb, az előítéleteknek önmagukban csekély a prediktív értéke; a cselekvést egészen más törvényszerűségek irányítják.
- Az előítéletek nem küszöbölhetők ki a társadalom életéből. Bár mérséklésükre, hatásuk csökkentésére természetesen törekedni kell, ez nem elsősorban a kutatók, hanem a politikusok, nevelők, média-szakemberek feladata.
A normatív vagy értékelvű és leíró elméletek megkülönböztetése természetesen nem abszolút, inkább csak ideáltípusokról van szó. Gyakran csupán hangsúlybeli különbségek választják el az egyes megközelítéseket. Mégis azt mondhatjuk, hogy a huszadik század közepén született, klasszikus elméleteket erőteljes normativitás jellemezte, míg az újabbakban inkább a deskriptív szempont dominál.”
Erős Ferenc: Irányok és tendenciák az előítéletek kutatásában. Educatio 2007/I pp. 3-9.
----------------------
Az a baj az
Az a baj az előítéletekkel, hogy többszázezer éven át azok volt a kultúrák evolúciójának az alapja. "Saját horda jó - másik horda rossz". Csányi Vilmos etológiai könyveiben sok érdekes dolog van erről, de én nem keresem meg és gépelem be.
Most meg hirtelen el kell dobni a génjeinkbe ivódott túlélést segítő ösztönöket. Régen nem volt idő mélyinterjút készíteni a másikkal hogy hátha rendes ember mielőtt lándzsát döftél belé. Elég volt felmérni hogy nem a te csapatodhoz tartozik. Nem is volt bűn megölni, sőt dicsőség volt. Csak most van ez a nagy szeressük egymást vonal a PC keretében.
Igen. Ez már ott is
Igen. Ez már ott is tetszett.
Én ezt olvastam:
1.Előítélet volt, van, lesz.
2.Az előítélet rossz.
Ebből következik hogy teveszőr pitymalatty.
És a kedvenc:
"Nincsenek „ártatlan” vagy „ártalmatlan” előítéletek. A szavak tettekké válnak, nem maradnak következmények nélkül, az előítéleteket kifejezésre juttató emberek szándékaitól függetlenül is."
Ez most egy előítélet vagy bizonyított hogy mind a 7 milliárd ember esetében ez történik?
„Magyarországon -
„Magyarországon - korábbi, úttörőnek számító kezdeményezések után – csak a rendszerváltás után indultak be azok a nagyobb szabású kérdőíves felmérések és más vizsgálódások, amelyek a magyar társadalomban uralkodó hagyományos és újabb keletű előítéletekről adnak képet. Az utóbbi években számos kutatási eredmény és elméleti reflexió született az előítéletek – Csepeli György találó kifejezésével „a megismerés szögesdrótjai” (Csepeli 1986) – témakörében. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a témakör kimerült volna; éppen ellenkezőleg, az eddig napvilágot látott vizsgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy az etnikai és kulturális előítéletek, megbélyegző sztereotípiák, a kisebbségek és a testükben megjelölt személyekkel és csoportokkal szembeni kirekesztő attitűdök és magatartásminták, a rasszizmus különféle megnyilvánulásai továbbra is szívósan jelen vannak a közgondolkodásban, szorosan összefonódva az intézményes diszkrimináció nyílt és rejtett formáival.
Az előítéletek kialakulásának, hatásának és újratermelődésének – egyszersmind leküzdésének – egyik legfontosabb közege az iskola és a legtágabb értelemben vett nevelés.
- Újabb és újabb csoportok – „előítélet-tárgyak” – kerültek a vizsgálódások fókuszába: az etnikai-kulturális-, származási-, bőrszín-szempontból megkülönböztethető csoportokkal szembeni előítéletek mellett megjelentek és egyre nagyobb szerepet kaptak a kutatásokban a nőkkel, az eltérő szexuális szokásokkal rendelkezőkkel, a testileg és/vagy lelkileg stigmatizált személyekkel, a hátrányos gazdasági és társadalmi helyzetben lévőkkel szemben táplált negatív érzületek.
- Az utóbbi években egyre inkább felmerült az az igény, hogy megismerjük a „másik oldalt” is: az előítéletekkel sújtott, súlyosan diszkriminált, állandó sztereotípia-fenyegetésben élő emberek miként élik meg saját helyzetüket, milyen társadalmi tapasztalatokkal rendelkeznek. Napjainkban számos kutatás foglalkozik a kisebbségi, alárendelt helyzetben lévő egyének és csoportok identitás-problémáival (a „fenyegetett identitással”), illetve azzal, hogy milyen stratégiákat alakítanak ki helyzetük elfogadása vagy éppen megváltoztatása céljából.
- Új értelmet kapott a „rasszizmus” kifejezés. Míg a hagyományos rasszizmus vélt vagy valódi biológiai, genetikai, antropológiai különbségekre alapozva sorolta az embereket „magasabb rendű” vagy alacsonyabb rendű” csoportokra, napjaink rasszizmusa olyan általánosított idegengyűlölet, amely elsősorban a migránsok, bevándorlók, menekültek ellen irányul, függetlenül azok származásától vagy bőrszínétől is. Napjaink multikulturális társadalmaiban megjelent a társadalmi problémák „racializálása”, a munkaerőpiacról, az oktatásból, az egészségügyi és szociális ellátásból kiszorult vagy egyéb súlyos hátrányokat szenvedő emberek „fajként” való kezelése.
- A nemzetközi szociálpszichológiai szakirodalomban manapság sokat foglalkoznak a „puhább”, „rejtettebb” előítéletekkel, amelyek az utóbbi években egyre inkább felváltottak a durva, verbálisan is kifejezésre jutó ellenséges attitűdöket. Ezeket sokkal nehezebb tetten érni, mivel a hagyományos kérdőívek és egyéb attitűd-vizsgáló eljárások nem tudják őket kimutatni. A „rejtett előítéletek” – alkalmazkodva a tolerancia általános normájához – sokszor nem annyira az ideológia, mint inkább a cselekvés (például elkerülő reakciók) szintjén mutatkoznak meg.
- Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az a törekvés, hogy az előítéletek és sztereotípiák vizsgálatát összekapcsoljuk a mindennapi életformák és szociális reprezentációk, kulturális kontextusok feltárásával, valamint a diszkriminációt megteremtő és megerősítő politikai intézményrendszer működésének tanulmányozásával.”
Erős Ferenc: Irányok és tendenciák az előítéletek kutatásában. Educatio 2007/I pp. 3-9.
----------------------
Ami még bezavar az az, hogy
Ami még bezavar az az, hogy egy ország vezetői, politikusai az előítéletek hullámain száguldó szörfösök, vagy olyan felelősségteljesen hosszútávra gondolkodó államférfiak, akik felmérték hogy hosszú távon egy közösség érdeke a minél magasabb szintű tolerancia, és ezért ahelyett hogy taktikusan kihasználnák a buta nép előítéletességét inkább stratégaként csökkenteni próbálják azt.
Mert a kérdés nem az hogy hogyan mérjük az előítéletességet, hanem az hogy mire használjuk a mérési eredményeket. Mert beszélhetünk mi arról hosszasan hogy hogyan kell szép éles kést gyártani, a lényeg az az hogy felebarátunk torkát vágjuk-e el vele vagy a konyhában a karajt csontozzuk.
"A billiárdgolyóknak meg
"A billiárdgolyóknak meg nem hinném, hogy meglenne a szabad akaratuk és a választási szabadságuk.
A fizikában meg a Laplace-démonnak alaposan keresztbe tesz a határozatlansági elv..."
A határozatlansági elv csak annyit mond ki, hogy egyszerre nem tudod végtelen pontossággal megmondani egy atomnak a helyét és sebességét, de ez nem azt jelenti hogy ezek nem léteznek. Ez csak annyit jelent hogy nem tudjuk megmérni nem pedig azt hogy nem is létezik.
Ezek a részecskék billiárdgolyók (és megfelelő helyeken hullámok) és sok van belőlük. Ezek a billiárdgolyók építik fel az agyunkat is és alakítják ki a gondolkodási világunkat. Ezek formájában marad meg az emlék is... a döntés is csak ami ebből a rendszerből kiesik. Hol jön bele ebbe a billiárdgolyókból álló rendszerbe a szabad akarat?
"Nem írtam olyasmit, hogy a hajlamok, emlékek, tudásanyag &c. alapján a szabad akaratból hozott döntéseket el kellene hanyagolni. Pontosan az ellenkezőjét írtam: a homoszexualitás egy választás eredménye."
Na de mi alapján választ az ember? Na és mikor? 10-14 éves korban mondjuk? Mire alapozza az ember a választását? Az addig átélt élményeire és a biológiára (tudod a sok billiárdgolyó által alkotott agy és a többi). Ha azok ugyanazok akkor ugyanazt a döntést fogja hozni az ember. Hol van itt a szabad akarat?
Beszélgettem olyannal, akit
Beszélgettem olyannal, akit serdülőkorában molesztált a nagyapja, és ezért nem volt biztos benne, hogy meleg-e. Látens homoszexualitás.
----------------------
"A határozatlansági elv
"A határozatlansági elv csak annyit mond ki, hogy egyszerre nem tudod végtelen pontossággal megmondani egy atomnak a helyét és sebességét, de ez nem azt jelenti hogy ezek nem léteznek. Ez csak annyit jelent hogy nem tudjuk megmérni nem pedig azt hogy nem is létezik."
Nem is a létezésüket vonom kétségbe.
Azt hittem nem kell magyarázni egy olyan alapvető dolgot, mint hogy ha egy részecskének nem ismerjük a helyzetét és a mozgását, akkor a jövőbeli helyzetét sem tudjuk előrejelezni.
"Na de mi alapján választ az ember? Na és mikor? 10-14 éves korban mondjuk? Mire alapozza az ember a választását? Az addig átélt élményeire és a biológiára (tudod a sok billiárdgolyó által alkotott agy és a többi). Ha azok ugyanazok akkor ugyanazt a döntést fogja hozni az ember. Hol van itt a szabad akarat?" -éppen az előbbi alapján nem lehet ezt előre eldönteni.
Az már csak részletkérdés, hogy az ember nem csak a "billiárdgolyókból" áll -de még ha az is lenne a helyzet, akkor is egy olyan rendszerről van szó, ahol a "billiárdgolyóknak" mind a helyzete, mind a mozgása, mind a száma állandóan változik -kvázi véletlenszerűen, ám mégis a "billiárdgolyók" viselkedésének megfelelően...
A szabad akarat kérdéséről meg lehet vitatkozni, mennyire determinált (legalábbis utólag) -mindenesetre a döntéshozó számára mindenképpen teljesen szabad.
"Azt hittem nem kell
"Azt hittem nem kell magyarázni egy olyan alapvető dolgot, mint hogy ha egy részecskének nem ismerjük a helyzetét és a mozgását, akkor a jövőbeli helyzetét sem tudjuk előrejelezni."
Előjelezni nem tudjuk... de ez nem azt jelenti hogy nem fogja követni egyenes vonalú egyenletes mozgását ha nem hat rá semmi erő. Ez csak annyit jelent hogy nem tudjuk megjövendölni a jövőt nem pedig hogy nincs meghatározva. Remélem érted a kettő közötti különbséget.
Igen, rohadt sok változós egyenletekről beszélünk egyébként de attól még a természet törvények ezek közötti a billiárdgolyók közötti interakciókat meghatározzák.
"Előjelezni nem tudjuk...
"Előjelezni nem tudjuk... de ez nem azt jelenti hogy nem fogja követni egyenes vonalú egyenletes mozgását ha nem hat rá semmi erő. Ez csak annyit jelent hogy nem tudjuk megjövendölni a jövőt nem pedig hogy nincs meghatározva. Remélem érted a kettő közötti különbséget."
És miből gondolod azt az egyenes vonalú egyenletes mozgást? Bármikor kölcsönhatásba léphet egy másik, szintén ismeretlen helyzetű és mozgású részecskével, melynek során a mozgásában ismeretlen mértékű és irányú változás következik be...
Nem véletlen, hogy a kvantummechanikában max valószínűségekről beszélünk már egyetlen részecske esetén is; hát még egy olyan összetett rendszernél, mint egy ember.
A macskakajaevéshez annyi
A macskakajaevéshez annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a tűzoltók mesélték a barátomnak, hogy kínai éttermet oltottak, és az oltás során rengeteg üres kutyakajás dobozt találtak a kukájukban. Tehát vagy a kutyakaja gombóckákat árulták kínai kajaként vagy esetleg kutyahízlalás volt.
Némelyik kutyakaja amúgy egészen gusztusos már natúran is, de egy jó kínai szakács csodákra képes.
A kérdés hogyan kezeli le a társadalom a macskakaja és kutyakaja evők között feszülő antagonisztikus ellentétet?
Kínai étterem +
Kínai étterem + Kutyakajás doboz = kutya- hús/kaja árulás
Figyelmeztetlek hogy elérted az egyes szintet és innét nincs megállás! :-)
Nincsenek „ártatlan” vagy „ártalmatlan” előítéletek. A szavak tettekké válnak, nem maradnak következmények nélkül, az előítéleteket kifejezésre juttató emberek szándékaitól függetlenül is. Az előítéletet valló személyek többsége azonban hajlamos arra, hogy – amennyiben a körülmények lehetővé teszik – verbálisan kifejezésre jutó ellenséges attitűdjeiket mások elkerülésében, diszkriminációjában, sőt üldözésében, az „idegenekkel” szembeni erőszakos cselekedetekben, terrorban érvényesítsék.
Gordon W. Allportnak ’Az előítélet’ című, eredetileg 1954-ben megjelent művében (Allport 1977) híressé vált „fokozatossági” modellje szerint az előítéletesség öt egymásra épülő fokozata különböztethető meg:
1) szóbeli előítéletesség
2) elkerülés
3) hátrányos megkülönböztetés, elkülönítés, kirekesztés
4) fizikai agresszió
5) üldözés és kiirtás
Ez megtörtént eset! A
Ez megtörtént eset! A kínai éterem ráadásul közel volt a tűzoltósághoz, tűzoltók ismerték, korábban jártak oda enni. Utána soha többet.
Ok. Megúsztad. :-) Akkor
Ok. Megúsztad. :-)
Akkor csak a tűzoltók voltak előítéletesek.
(18+) Bevezetés a
(18+) Bevezetés a szexológia tudományába. :)
(Összeollóztam valahonnan, de nem tudom betenni a linket, mert spam-nek van minősítve. :))
Humboldt 1826-27-ben bevezette az emberi szexuális viselkedés morálisan semleges osztályozását. Eszerint annak négyféle tárgya lehetséges:
1. Önmaga
2. A másik nem
3. Azonos neműek
4. Állatok
Aztán ugye ott volt Freud, de most őt hagyjuk inkább. :) Az 1970-es évek elején a Kinsey Intézetben dolgozó két amerikai szociológus kidolgozta az emberi szexuális fejlődés új modelljét. Gagnon és Simon a szexuális viselkedést „szkriptezett viselkedésként” írta le, vagyis olyan viselkedést, amely egy szkriptet, vagy inkább kapcsolódó szkripteket követ, amelyekről a társas környezet gondoskodik, az egyén pedig elsajátítja azokat.
A szociális szkript hasonlítható egy film forgatókönyvéhez, amely előírja, hogy a színészek mit tegyenek és mondjanak a szerepük különböző helyzeteiben. Meghatározza szerepüket, előírja, hogyan kell öltözniük és mozogniuk, hogyan viselkedjenek a többi szereplővel.
Tehát minden társas kapcsolat valamilyen szkriptet követ, ezért minden emberi viselkedést szkriptezett viselkedésként értelmezhetünk. A szexuális viselkedés sem jelent kivételt.
Minden szexuális viselkedés biológiai alapokon nyugszik, s a szkriptezés csupán alakíthatja az öröklött potenciált.
Egyszerű hasonlattal lehet ezt megvilágítani. A gyermekek a beszélni tudás lehetőségével születnek. De az, hogy melyik nyelvet tanulják meg, az a társas környezettől függ. Angliában ez az angol lesz, Franciaországban a francia. Aztán, a művelt, szerető szülők gyermekei, akikhez sokat beszélnek, jobban elsajátítják a nyelvet, mint azok, akiket elhanyagolnak. Végül persze azok a gyermekek, akiknek van nyelvérzékük, jobban hasznosítják, amit hallanak, mint a kevésbé tehetségesek. Vagyis a beszélni tudás lehetősége sokféleképpen fejlődhet, de gátlódhat és frusztrálódhat is egy olyan társas környezet révén, amely nem jutalmazza a gyermek törekvését a helyes beszédre.
Ugyanez érvényes az egyén szexuális lehetőségeire. Ez is a társas környezet által sugalltak szerint fejlődik. A gyermekek a szüleiktől és hozzátartozóiktól tanulják meg, mit jelent a saját nemi szerepük, milyen viselkedés tekinthető „szexuálisnak”, mi a megengedett és mi tilos. Az idősebb gyermekek és fiatalok a felnőttek egyre szélesebb körétől és a barátaiktól tanulják meg, hogyan és mikor közeledjenek egy esetleges szexuális partnerhez, mit tehetnek vele és milyen következményekre számíthatnak. Azt is megtanulják, hogyan alakíthatnak ki egy kölcsönösen kielégítő szexuális kapcsolatot és hogyan kerüljék el a csalódást. Szexuális képességeik azonban kudarcot is szenvedhetnek és eltorzulhatnak a téves ismeretek és a negatív élmények révén. Vagyis növekedésük során az egyének megtanulják, hogyan alakítsák szexuális viselkedésüket a társas környezetük által előírt szabályoknak, szkripteknek megfelelően. Arra törekszenek, hogy viselkedésük kielégítse saját igényeiket és ugyanakkor elfogadható legyen a környezetük számára. Ez legtöbbjüknek sikerül, de nem mindenkinek.
A szexuális szkriptek befogadása interaktív folyamat, amelyben az egyén és a társadalom megegyezik a kölcsönösen elfogadható megoldásban. Ez gyakran igényel kompromisszumot vagy módosításokat. Például a szociális környezet kínál egy szkriptet a megfelelő nemi szerephez, az egyén ezt vagy elfogadja, vagy nem, esetleg csak részben fogadja el, vagy változtat rajta, hogy jobban alkalmazkodjon a személyes szükségleteihez. Ami persze provokál valamilyen társas reagálást, például dicséretet és támogatást, esetleg helytelenítést vagy cenzúrát.
Már a gyermekkor végén, de különösen a pubertás után nemcsak egyetlen szexuális szkripttel találkozunk, hanem egész sor különböző, gyakran versengő és néha egymást kölcsönösen kizáró szkripttel. Ez másként lehetett régen, társadalmakban, amelyek egyértelmű és változatlan szexuális szkriptekkel rendelkeztek, de mai világunk sokféle, eltérő értékkel szembesít bennünket.
A papok elítélhetik a kondom-használatot, ugyanakkor az egészségügyiek meg ajánlják és fontosnak tartják azt stb. (- > Ez nagyon nagy probléma például Afrikában, az AIDS miatt.)
Az ilyen ellentmondások láttán többnyire választanunk kell, s olyan szkriptet kialakítanunk, amely leginkább megfelel számunkra. Ezt úgy tehetjük, hogy különböző szkriptek kiválasztott elemeit egy új, személyes viselkedési kódban egyesítjük. Ám ez nem mindig könnyű. Személyes szkriptünknek ugyanis lehetővé kell tennie a szexuális kielégülést valakivel, aki a saját, a miénktől esetleg eltérő szkriptjeit követi; de figyelembe kell vennünk a társas környezetünk által kijelölt határokat is. Időnként igen nehéz lehet hatékony egyensúlyt találni kultúránk versengő szexuális szkriptjei között. Ez az egyik oka annak, hogy legtöbbünk számára az ifjúkor a próbálkozások zavaros időszaka.
A szexuális szkriptezés három aspektusát különböztethetjük meg:
1. Az intrapszichikus folyamatot, amelyben az egyén elfogad egy adott szkriptet, vagy a szkriptek kombinációját. Ez az egyén belső ügye.
2. Az interperszonális folyamatot, amelyben két vagy több egyén egyezteti eltérő szkriptjeit a szexuális együttlét érdekében. Ez a személyes interakciók feladata.
3. A kulturális folyamatot, amelyben egy adott kultúra meghatározza saját elképzeléseit arról, hogy mi a “szexuális” és milyen a jó és a rossz “szexuális” viselkedés. Ez fejezi ki az adott társadalom alapvető normáit és értékeit, amelyek eléggé meghatározzák mind az intrapszichikus, mind az interperszonális szkriptek tartalmát.
A nemiség vizsgálatát, vagyis a szexológiát is – formájában és tartalmában egyaránt az a kultúra alakítja, amelyben művelik. Sőt, maga a “szex” is kulturális konstrukció. Nem valami reálisan létező “dolog”, hanem olyan fogalom, amely sajátos kulturális igényeket tükröz. A „szex” tanulmányozása ezért mindenekelőtt az adott társadalom és korszak szexuális ideológiájának tanulmányozását jelenti.
----------------------
A szexuális viselkedés
A szexuális viselkedés különböző irányokba fejlődhet szakaszosan. Velünk született, biológiai potenciálon alapul, s olyan kulturális hatások alakítják, amelyek koronként és területenként különböznek.Ne feledjük, hogy még a veleszületett tulajdonságok is különböznek mindenkinél, s még ugyanazon kultúrán belül is különbségek vannak: például a falusiak és a városiak szexuális értékrendje és lehetőségei között, a gazdagok és szegények, az öregek és fiatalok, a képzettek és képzetlenek, a hívők és hitetlenek között, de még a hasonló szociális háttérrel rendelkező családok között is. Továbbá, ma sok országban különböző etnikai csoportok vannak, vagy bevándorlók, akik őrzik saját hagyományaikat; így a helyzet még bonyolultabbá válik. Mindenesetre egyéni fejlődése során mindenki rengeteg szexuális szkripttel találkozik, amelyek közül ki kell választania a neki megfelelőt . A végleges választás egy interaktiv folyamat eredménye, amely az adott körülményektől függ, s ahogy ezek a körülmények egyénenként különböznek, éppúgy eltér az eredményük is.
Épp ezért nem meglepő, hogy az emberi szexuális viselkedés igen különböző lehet, s a szexuális igények egyénileg nagyon különbözhetnek. Sőt, ezek az igények néha olyan szokatlanok, hogy problematikussá válhatnak. Igaz ugyan, hogy minden társadalom tolerálja a szexuális viselkedés változatainak bizonyos fajtáit, s „normálisként” fogadja el a széles viselkedési színkép egy-egy szeletét. Ám a normális szexualitásnak nincs általánosan elfogadott meghatározása. A szociális körülményektől függően a szexuális viselkedés eltérő változatait tekinthetik divatosnak, érdekesnek vagy elfogadhatónak illetve rossznak és utálatosnak. Az utóbbiak akár büntetendők is lehetnek. Mindez a helytől és időtől függ.
Minden társadalom „normális”-ként fogadja el az emberi szexuális viselkedési spektrum bizonyos szegmensét. Egyes társadalmak a normalitás sokkal szélesebb spektrumát ismerik el, mint mások. Éppen ezért bizonyos viselkedéseket egy adott helyen „normális”-nak tekintenek, más helyen viszont „abnormális”-nak. Némely társadalmak toleránsak még az „abnormális” viselkedéssel szemben is, hacsak az nem egyértelműen ártalmas, viszont sok más társadalom súlyosan bünteti és igyekszik elnyomni még a szociálisan ártalmatlan szexuális „abnormalitásokat” is, például a két beleegyező felnőtt fél közt létrejövő, másokra hatással nem lévő privát viselkedéseket is, amelyek ugyanakkor megszegik a kinyilvánított szexuális normát. Az ilyen büntetésekkel szemben eze a felnőtt személyek igazságtalanul korlátozottnak és elnyomottnak érzik magukat. Nagyon gyakran azonban semmit sem tehetnek az elnyomás ellen. Egyszerűen el kell viselniük és várniuk kell egy nagyobb mértékű társadalmi változásra, ami megengedi azt számukra.
Valóban, kedvező körülmények között a különböző, szexuálisan elnyomott egyének csoportot alkothatnak és „szexuális kisebbségekké” tömörülhetnek a “szexuális jogaikért” való küzdelem érdekében.
A „szexuális kisebbség” terminus viszonylag új. A nemzeti, etnikai és vallási kisebbségek régebbi koncepciója alapján alkották, néhány országban a korábban elnyomott szociális csoportok mintájára, akiket ma már egyenlő polgári jogokat érdemlőként ismernek el. Azonban még mielőtt továbbmennénk, érdemes egy közelebbi pillantást vetnünk magára a szociális „kisebbség” fogalmára.
----------------------
Nyilatkozat a szexuális
Nyilatkozat a szexuális jogokról
A szexualitás minden ember személyiségének integráns része. Teljes kibontakozása az olyan emberi alapszükségletek kielégítésétől függ, mint az érintés, az intimitás, érzelemnyilvánítás, élvezet, gyengédség és szeretet szükséglete. A szexualitás az egyén és a társadalom interakciójában szerveződik. Teljes kibontakozása az egyéni, az interperszonális és a társadalmi jóllét szempontjából egyaránt fontos. A szexuális jogok univerzális emberi jogok, amelyek minden ember veleszületett szabadságán, méltóságán és egyenlőségén alapulnak. Ahogyan az egészség alapvető emberi jog, ugyanilyen a szexuális egészség is. Az emberek és társadalmaik egészséges szexualitásának biztosítása érdekében az alábbi szexuális jogokat minden társadalomnak el kell ismernie, támogatnia és védelmeznie kell. A szexuális egészség olyan környezetben jöhet létre, amely a szexuális jogokat elismeri és tiszteletben tartja.
1. A szexuális szabadság joga. Ez lehetővé teszi az egyén teljes szexuális potenciáljának kifejeződését, azonban mindig és minden helyzetben kizárja a szexuális kényszer, kihasználás és visszaélés minden formáját.
2. A szexuális autonómia és a nemi szervek sértetlenségének és védelmének joga. Ez megadja a saját nemi élettel kapcsolatos, autonóm döntések lehetőségét, összhangban a személyes és szociális, etikai értékekkel. Jelenti egyben a saját test kontrollját és élvezetét bármiféle kínzás, csonkítás vagy erőszak nélkül.
3. A szexuális magánélet joga. Ez jogot biztosít a személyes döntésekre és viselkedésre az intimitás vonatkozásában mindaddig, amíg nem sérti mások szexuális jogait.
4. A szexuális egyenlőség joga. Ez mentességet biztosít mindenfajta diszkriminációtól, amely a nemi hovatartozás, a szexuális orientáció, az életkor, a fajta, a szociális osztály, a vallás, vagy a testi és értelmi fogyatékosság miatt történne.
5. A szexuális élvezet joga. A szexuális élvezet, az önkielégítést is beleértve, a testi, lelki és szellemi jó közérzet egyik forrása.
6. Az érzelmek szexuális kifejezésének joga. A szexuális megnyilvánulás több, mint erotikus élvezet vagy nemi aktus. Az egyénnek joga van szexualitását kommunikáció, érintés, érzelmi megnyilvánulás és szerelem útján kifejezni.
7. A szabad szexuális kapcsolatok joga. Ez annak lehetőségét jelenti, hogy az egyén - ha akar – házasságot köthet, de el is válhat, vagy másfajta, felelősségteljes szexuális kapcsolatot létesíthet.
8. A szabad és felelős döntés joga a gyermeknemzést illetően. Bárki eldöntheti, hogy akar-e gyermeket vagy nem, hogy hány gyermeket akar és mikor, továbbá joga van a születésszabályozás eszközeinek használatához.
9. A tudományosan megalapozott szexuális információkhoz való jog. Ez azt jelenti, hogy a szexuális ismereteket tudományos kutatások révén kell biztosítani és a társadalom minden szintjén akadálytalanul kell terjeszteni.
10. Az átfogó szexuális neveléshez való jog. Ez egy egész életen át tartó folyamat biztosítását jelenti, amelyben minden társadalmi intézménynek részt kell vennie.
11. A szexuális egészség védelmének és ápolásának joga. A szexuális egészség-gondozásnak minden szexuális probléma és betegség megelőzése és kezelése érdekében rendelkezésre kell állnia.
Elfogadva Hong Kong-ban, a 14.szexológiai világkongresszuson, August 26, 1999
----------------------
Nekem sántít egy helyen.
Nekem sántít egy helyen. Ha konszenzuálisan több nagykorú akar házasságot kötni mint kettő (általában többnejűség, többférjűségről még nem hallottam), azt a törvény tiltja. Pedig ugyebár ez analóg az egynemű párok házasságkötésével, amit egyre több helyen engednek. Egyébként az az állam, amelyik nem engedi az egyneműek házasságát, az felrúgja ezt az egyezményt.
Ott, ahol a vallási
Ott, ahol a vallási törvény nem tiltja a többnejűséget, már nagyon kis százalékban hoznak haza második feleséget. Az Arab-félszigeten az iszlám vallás elterjedése előtt volt jellemző a matriarchátus. Aztán megfordult az öröklődés miatt.
----------------------
Ezt meg honnan
Ezt meg honnan szedted?
Jogod van szabadon (felelősségteljes) szexuális kapcsolatot létesíteni -bár nem írja a partnernek sem a nemét, sem a számát, de mindezeket nem korlátozza. A házasság nem egyenlő a szexuális kapcsolattal, kár ebbe belekeverni...
Lehet, hogy újdonságként hat a számodra, de a nemi kapcsolatok jelentős része házasságon kívül valósul meg mind külön- mind azonos neműek, vagy akár egy, akár több személy között -és a kettő nem befolyásolja egymást. Nem értem, hol a probléma?
Az állam ha engedélyezi a
Az állam ha engedélyezi a homoszexualitást, és egyre több helyen házassággal legitimálja, akkor legitimálja a többnejűséget is. Nem is tudom hogy volt ez a mormonoknál. És hogy van egyes iszlám országokban? Ott persze kisebb a szekularizáció.
Az állam ha nem tiltja a
Az állam ha nem tiltja a homoszexualitást, az nem jelenti automatikusan, hogy azt a fajta kapcsolatot a házassággal egyenjogúnak ismerné el. Ugyanez a helyzet a poligámiával is. Semmi akadályt nem gördít az elé, hogy valaki több ellenkező (vagy akár azonos) nemű személlyel éljen együtt.
A mormonoknál (illetve egyik ágánál) pedig egyszerűen csak az elder előtt kötik meg a "házasságot" -amit a világi törvények nem engednek meg, így az csak az egyházuk szerint érvényes, jogilag nem.
Az iszlám országokban pedig elképzelhetetlen az európai értelemben vett házasságfogalom; a Korán nem ismeri el a férfiak és nők szabad választásából adódó egyenrangú félként kötött házasságának bibliai modelljét. A nem szekularizált iszlám országokban ezért a saria értelmében meg van az elméleti lehetőség a próféta által engedélyezett 4 feleség tartására -az viszont már nem egyértelmű, hogy a gyakorlatban hogy viszonyulnak hozzá...
Többférjűségnek értelme
Többférjűségnek értelme sincs - mármint az nem alakult ki a történelem során, mert a többnejűségnek az a lényege hogy egyszerre több feleség is hordhatja a férj gyerekét és tulajdonképpen a nők a "szűk keresztmetszet" (haha) az utódok számát illetően. Több feleség -> több lehetséges utód.
Beláthatód, hogy ez az egy nő több férj esetében nem jár ilyen előnyökkel.
http://hu.wikipedia.org/wiki/
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zass%C3%A1g#Polig.C3.A1mia
"Poligámia [szerkesztés]
A poligámia az a családi forma, melyben a férj több
feleséggel, vagy a feleség több férjjel rendelkezik.
Többférjűség
A többférjűség, vagy poliandria, az a családi forma, amelyben egy nőnek egyidejűleg több férje van. Elfogadott volt egykor a bretonoknál, a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, valamint Indiában, Nepálban, Tibetben és Új-Zélandon.[3] Okai lehettek, hogy az adott társadalmon belül kevés volt a nők lélekszáma, vagy, hogy egy férfi nem tudott eltartani egy családot. Általában a férjek testvérek voltak, és a maguk között fennálló hierarchiának megfelelően élhettek jogaikkal a feleség felé, az első férj domináns helyzetet élvezett. (Közös megegyezés alapján egymással nem rokoni kapcsolatban álló férfiak is elvehettek egy nőt, vagy kezdeményezhette a poliandriát egy tehetős asszony.)"
Akkor tanultam valamit a
Akkor tanultam valamit a többférjűségről is :D
Ha így megy tovább, akkor
Ha így megy tovább, akkor rövidesen Kínában az lesz az elterjedt forma...
Vagy majd nekem lesz sok
Vagy majd nekem lesz sok kínai bevándorló szeretőm egyszerre. :D
----------------------
Folytatás
Folytatás itt:
http://criticalmass.hu/forum/20120502/15
----------------------