Folyt. köv. :)
Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

Huh, mi folyik itten? :-)
Huh, mi folyik itten? :-)
Sziasztok, bocs, ez még az
Sziasztok, bocs, ez még az előző fórumba ragadt be, ezért másolom át ide, az újba, meg azért is, mert tényleg kéne valami megoldás...
"Szóval az érdekelne, hogy
1) milyen váltók kompatibilisek a Peugeot tüskéjével
2) van-e valami megoldás arra, hogy a Suntour szettet rátegyem
2/a)van ilyen átalakítóm, amivel a bovdent tovább lehet vezetni a kormány felé, csak az a kérdés, hogy milyen váltókart kellene szereznem hozzá (ami a stucnira vagy a kormányra tehető, 2x6-os, pozícionált)
?"
Kösz a válaszokat előre is!
Simplex? http://cgi.ebay.fr/M
Simplex?
http://cgi.ebay.fr/Manette-Vitesse-Simplex-/320926466046?pt=FR_JG_Sports...
:-((-------))-:
Ugye a "JIS" jelölés a
Ugye a "JIS" jelölés a "hagyományos" négyszögtengelyes csatlakozást jelöli? Nincs valami extrém eltérés?
http://sheldonbrown.com/bbtap
http://sheldonbrown.com/bbtaper.html
mindent leír amit erről tudni érdemes, gyakorlatban semmi extrém, máshol lesz a láncvonalad
már csak amiatt kérdem,
már csak amiatt kérdem, hogy néztem egy "JIS" szabványos hajtókart és a láncvonal miatt pont nem lenne mindegy :)
JIS = normál japán, nem
JIS = normál japán, nem európai (shimano, suntour, stb.)
JIS (japán) szabvány
JIS (japán) szabvány szerinti tengelyre az ISO (olasz?) hajtóművek nem mennek annyira be mint optimális lenne nekik.
Fordítva, az ISO tengelyre a JIS hajtómű túlságosan is bemegy. Ez a probléma nekem előfordult az olasz vázban kapott hagyományos csészés középrészre annyira ráment az átlagos hajtómű hogy hozzáért a csésze külsejéhez. Itt a fórumon kaptam egy jóságos tagtól ajándékba olasz menetes integrált hajtóművet amivel megjavult a dolog.
Beszereztem egy országúti
Beszereztem egy országúti bringát, hogy legyen az is. BCA márka, ha mond valamit. Minden jól működik rajta, csak az a problémám, hogy a gumik tükörsimák, néhol ki van fékezve. Ez még nem is lenne gond, de nem találok rajta méretet. Hogyan tudom megállapítani, hogy milyen gumit vegyek? Érdekessége még a gépnek, hogy opc rendszerű középrész van benne, tehát a hajtókar és a hajtómű egy darabból áll. Ezt miként tudom szétszedni és lezsírozni?
opc:
opc:
http://www.youtube.com/watch?v=u2QmyrxtMQY
http://www.sheldonbrown.com/opc.html
Kösz, sikerült. Agyak,
Kösz, sikerült. Agyak, középrész, kormánycsapágy lezsírozva, fékek, váltók beállítva. Már csak ez a fránya gumi. Arra már rájöttem, hogy 622-es átmérő, de fogalmam sincs, milyen szélességű lenne jó. A felni elég szélesnek tűnik, az eddig látott outikhoz képest. Van valami módszer arra, hogy megállapítsa, milyen szélességű gumi kell?
http://sheldonbrown.com/tire-
http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html
Oldal vége fele a zöld-piros kockás táblázatban a felni belső szélességéhez illő gumiátmérők a zöldek.
Megakadt a szemem ezen a
Megakadt a szemem ezen a favorit pályavázon (itt hirdetik). A csehszlovák tervezők jól besöröztek vagy csak szimplán újítani akartak?
A villán az a kitüremkedés, ami orrszarvú jelleget kölcsönöz az egész szettnek egy kormánybefogó akar lenni, vagy mi a túró az?
Gondolom mélyebb
Gondolom mélyebb kormánypozíció volt a cél. :-)
Nekivetemedtem lecserélni
Nekivetemedtem lecserélni az oútimon a féktesteket. A fékpofa benyúlását sikerült eltalálnom, viszont a tengely hosszával rendesen mellélőttem. Egy Miche performance fékről mesélek. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e valahol venni bele hosszabb tengely? nem találok sehol a neten... a regi féké nem jó neki. :( köszi
Pl. Pajta
Pl. Pajta http://pajtasbiciklibolt.hu/
Nem fog ott sem találni.
Nem fog ott sem találni. Elvileg a Miche Performance ugyanaz mint a Tektro 510, Saccon, Csepel, stb. azokkal csereszabatos a tengely...
viszont szerintem a probléma abból adódik, hogy a modern fékek süllyesztett hátsó anyával vannak és ezt próbálja egy régi vázba belerakni, ahol át kellene menni a tengelynek + külső anya zárja.
Megoldás a villa és a hátsó híd hátsó furatának felfúrása 8,05 - 8,1mm -re a gyári 6-ról (csak a hátsó!)
közben leesett a tantusz!
közben leesett a tantusz! Szóval a hátsó imbuszos csavarnak bele kell mennie a vázba. furcsáltam is, hogy miért kell hátra az a "nyúlvány"...O_O
-
-
Helló! Lenne egy
Helló!
Lenne egy kérdésem, igazából egy kicsit elbizonytalanodtam a dolgokban, mert 2 bringaboltba is mást mondanak, neten pedig semmi hasznosat nem találtam!
Szóval lenne egy olasz menetes vázam, amibe kellene nekem egy négyszöges monoblokk.
A hajtókar ami van hozzá egy Sturmey Archer.
Amit nem tudok hogy most nekem 107mm-es monoblokk kell?
Azt olvastam hogy kétféle van, japán meg olasz a négyszögesek között is.
Vidéken élek szóval kipróbálás nagyjából kizárva, nálunk egyik bolt se tart olasz menetes monoblokkot szóval mindenképpen postával jönne, de nem szeretnék vele befürödni...
Ami konkrétan érdekelne hogy mi dönti el hogy hány mm-es lesz a monoblokkom?
A kerék fűzése befolyásolja?
Minden készen áll ahhoz hogy összeszereljem a bringát, csak a monoblokk hiányzik.
Én egy Miche-t néztem ki, az 107mm-es és olasz...más méretben olaszt nem is igazán találtam, még egy Campa-t, de az 102mm-es és jóval drágább is, de ha így jön ki a láncvonal akkor megvenném.
Bocs, kicsit hosszú lett, de inkább kérdezek mielőtt rosszat veszek!
Ja és fixit/egysebit akarok!
Az olcsóbb Sturmey
Az olcsóbb Sturmey Archerhez (130-as lyukkör, tömör tányér) 103-as JIS monoblokk kell, ilyet szerintem olasz menetesben nem kapsz. Angol menetest adnak alapból a csepel vázszettekhez (CHS) illetve van króm minőségibb Sunrace is ebben, szintén angol.
A drágább, CNC-zett Sturemy Archer karhoz (144-es lyukkör) 107-as JIS blokk kell, kapásból olaszból nem tudok hogy lenne, DE! lehet kapni Tange 107-es JIS blokkot (nekem is van egy fölös) ami teljesen megegyezik a Miche blokkjával (külön van a két csésze + a blokk). Itt megoldható, hogy a Tange középrészt rakod bele a Miche csészéivel, amiből van angol és olasz is. A végén meg marad egy angolmenetes 107-es Miche blokkod amit eladhatsz, viszonylag könnyen. Viszont ez a hajtás sokszor még a pályavázakat is karcolja, lehet már 109-es monoblokkal indítanék.
107-es ISO Miche blokkhoz tökéletes a Csepel hajtása, ugyanis ez ISO-ra megy.
A fentiek tapasztalati úton lettek és a normál ~42,5-43mm-es fixi láncvonalra vonatkoznak (ami általában megegyezik a hátsó flip-flop agyakra kerülő fogas láncvonalával -> hisz az középre van fűzve).
Egyoldali menetű agyat el lehet fűzés előtt tolni hézagolással más láncvonalhoz is (pl. 45mm-re), majd utána fűzni középre a kereket. Ekkor hosszabb monoblokk is kell mint fenn (távolabb kerül a váztól a láncvonal).
Ha pl. a 42,5mm-hez tartozó láncvonalnál beleérne a hajtás vázba (nem minden váz pályahasználatra készült, lehet karcol a fogastányér elöl) akkor így meg lehet oldani.
Pedálvégkupak vajon
Pedálvégkupak vajon szabványos-e és ha igen hol lehet külön kapni? Fémből persze, szép retrót. Ma délután elvesztettem a Gipiemme Dual Sprint pedálomról az egyiket, hogy a fene enné meg. 22 mm a belső átmérője a finom (?) menetes résznek a pedáltestben, és eléggé kilóg belőle a kónusz kontraanyája, úgyhogy a most sok pedálban alkalmazott lapos műanyag benyomós kupak nem lenne jó bele.
Ugyanitt keresek tönkrement Gipiemme pedált aminek megvan a kupakja.
Az ősz folyamán szeretnék
Az ősz folyamán szeretnék egy új bringát építeni, minőségi alkatrészekből, városi trekking kategória, téli-nyári használat. Elöl agydinamó tárcsával, hátul agyváltó görgősfékkel, teljes láncvédő. A terv az hogy majd ősszel/télen vadászom az európai webshopokban, hátha lesznek leárazott alkatrészek, meg egy csomó minden van is otthon, pl most fűztem a hátsókereket, szintén tavaly télen vett agyból :-P
Az első kérdés az, hogy milyen vázat vegyek hozzá. CrMo kellene, nem kell nagyonelit de legyen normális minőség, mindenféle szemekkel a csomagtartónak, sárhányónak, féknek stb. Fontos hogy elférjen egy 44 körüli lánctányér 42.7 láncvonallal, ami elég nehéz, sok trekking vázon ehhez szűkös a hely. Eddig találtam a Surly Ogret, érdemes keresnem vmit esetleg olcsóbb? Mindenhol csak aluvázakat látok (kösz, nem), használtba pedig nem akarok belemenni.
A második kérdés az hogy milyen középcsapágyat/hajtóművet tegyek bele. Jelenlegi bicajomban egy UN55 négyszögtengelyes van, lehet maradnék ennél, de ki tudja, lehet csak maradi vagyok és ki kellene próbálni valami más szabványt, jobb gyártóknál nem is kell próbálgatni a láncvonalat hanem kinézem táblázatból.
Minden komment segít, jelenleg gondolkozás-tervezés fázisban vagyok.
Ma észrevettem, hogy a
Ma észrevettem, hogy a kerék gumiköpenyébe vannak kisebb puklik és oldalirányú eltolódások. A belső guminyomás be van állítva és a külsők sincsenek idősebbek 3 hétnél (nem skiddeltem nem gyötörtem egyenlőre őket). Az tény, hogy elég rossz minőségű köpenyek, mert gondoltam egy próbát megér (Altrix). Szóval törődjek én ezzel vagy csupán esztétikai hiba lesz csak és várjam meg amíg elkopik. (Spider felnin 700/23-as altrix köpeny és elől hátul is észrevehető a "hiba") Köszi előre is!
Amikor megvetted akkor is
Amikor megvetted akkor is ilyen volt? Lehet, hogy a rossz tárolás következménye.
csak most vettem észre a
csak most vettem észre a hibákat. Esetleg lehet következménye a gumi gyakori odaverésének? Hiába figyelek valahogy mindig sikerül odaverni valahova a gummát. Következő gumiszettem biztos, hogy minőségi lesz de ha gond nélkül menni fog ezen is akkor inkább várok azzal.
Szálszakadásra tudok
Szálszakadásra tudok gondolni, de 3 hét alatt szinte lehetetlen.
Legközelebb inkább egy continentalt, vagy schwalbet vegyél. Ha olcsót akarsz akkor meg rubena. 3 biciklin használom (monti, outi, kemping), egyikkel sincs gondom.
+1 Rubenám van elöl, eddig
+1 Rubenám van elöl, eddig nincs rá panaszom. Jó érzés, hogy nem Made in China van ráírva :)
Az Altrix már a fényképen sem néz ki jól.
A CST is olcsó, de az nekem nagyon kopott.
Kövewtkezőnek én is a
Kövewtkezőnek én is a Rubenát gondoltam ki, örülök, hogy innen is csak a megerősítés jött hozzá :) Amint anyagilag tehetem majd cserélem ezeket.
Akkor most elkeserítlek.
Akkor most elkeserítlek. Rubena V70-es 622-es külsőből hármat pusztítottam el úgy, hogy nem volt a névleges nyomás fölé fújva, mégis szakadtak benne a szálak. (63 kg vagyok, még megpakolva sem vagyok a súlyhatár közelében.)
Háromból hármat dobtam ki szálszakadás miatt. A szálak rendszere a gumi belsejében valami katasztrófa volt. Látszott a szálmintázat, és az is, hogy összevissza az egész, tele van félúton végetérő szálakkal.
Részemről soha többet Rubenát. Szerintem egy ipari hulladék.
Ugyanakkor - noha kínai - nekem a CST tökéletesen bevált. 32-622 CST Traveller a második szezont bírja a strapacin, amivel melózni és bevásárolni járok, és az én tapasztalatom szerint nagyságrenddel jobb, mint a Rubena.
---
hm, kb 1 hónapos rubena van
hm, kb 1 hónapos rubena van elöl, és elkezdett ütni... mintha nyolcas lenne a kerékben.
és ezekszerint szálszakadás. :(((
Szerintem is
Szerintem is szálszakadások, ahogy Nyilas Misi mondta. Amióta a cseh gumikat nem Barumnak szólítják, azóta szarok, simán el tudom képzelni a szálszakadást.
Én törődnék vele. 7+ bar nyomáson a puklik felülete nagyon gyorsan fog kopni, és észre sem veszed, már kinn is van a vászon.
Ha háromhetesek a külsők, akkor megérne egy visszavitel-próbát, akárhol vetted.
---
"1993-ban a német
"1993-ban a német Continental csoport megvásárolta a Barum márkanevet. Ettől az évtől kezdve a Ceska Gumarenska Spolecnost (CGS) egyetlen terméke sem viselheti a Barum nevet. A kerékpár külsők és belsők éppen ezért a gyár neve után a Rubena nevet kapták. A Rubena jelentése: Rube- (rubber, azaz gumi) és -na (Náchod, azaz a termelőüzemek helyszíne)."
A Barum meg 1946-ban lett a Bata, Rubena Nachod és Mitas nevekből. (Ámbár én hallottam olyant is hogy a M az a Matadorból lett.)
Köszönöm a történelmi
Köszönöm a történelmi visszatekintést. :)
Egy biztos: a fiam 24-es bringájára pár hete raktam fel egy ki tudja, honnan jött, de valamennyit már használt Barum külsőt. Az idézeted alapján közel húszéves külsőn egy lemosás-átszilikonozás után jószerivel még repedések sem igen látszottak, azóta is igen jól teljesít. Ezzel összevetve az engem megszívató Rubenákat (a csúcstartó fél évet bírt), azt kell mondjam, hogy a Continental - a szokásos receptet követve - kivásárolta a minőségi gumik piacáról a Barumot...
---
Mi a Conti másodosztályra
Mi a Conti másodosztályra álltunk rá a családban, vagy 8 bringán vannak legnagyobb megelégedésre. Most hogy leállnak a másodosztály forgalmazással, nem tudom mi lesz.
Rubenákat nagyon szidja mindenki. Pedig ez úgy szokott lenni hogy a felsőbb kategóriás technika leszűrődik az olcsóbb kategóriába, gyakorlatilag nem tartanak fenn 2 minőségű gyártást, az olcsóbb termék is ugyanarról a sorról jön le, csak más piaci szegmens számára.
"Rubenákat nagyon szidja
"Rubenákat nagyon szidja mindenki."
Nekem 3 biciklin bevált és testbikeon is jókat olvasni. Kinek a pap, kinek a paplan...
Na, Misi, ma megvettem
Na, Misi, ma megvettem életem eső pár Rubena gumiját, 28-622 V66 Flash
-jól néz ki a mintája, pont olyan nyilazott ami miatt a Contik tetszettek, kis piros nyíl is mutatja a forgásirányt,
-defektvédelme is van, AntiPuncureSystem pirossal van ráírva,
-összbenyomását tekintve profibban néz ki mint régebben,
-reflexcsík az oldalán
-Made in Czech Republic felirat, lehet hogy nem Kínában vagy Taiföldön készült, mégiscsak európai termék,
-ár tűrhető volt, 2300, kaptam kis engedményt is mert sok mást is vettem,
-ilyen névvel hogy "Flash" csak gyorsan lehet vele menni.
Ha probléma lesz vele, feljössz rendberakni, vagy inkább küldjem le? ;-)
Hali! Az a problémám,
Hali!
Az a problémám, hogy vettem egy Shimano Hone (RD-M600) váltót, amit ugye tengelyre kell rögzíteni. Viszont a gyári Shimano hátsó tengely (valamint a rendelhetőek is) túl rövidnek bizonyult, az utángyártott nóném tengelyek pedig nem M10 menetemelkedésűek, így nem lehet rendesen rászorítani a váltót és ezen okból kifolyólag beállítani sem lehet rendesen. A kérdésem, hogy nincs-e esetleg valakinek egy elfekvő, eladó bármilyen M10-es menetemelkedésű hátső tengelye, ami kábé 170-175 mm hosszú. A gyorszáras megoldás kizárva, mert csúszópapucsos a vázam.
Ha ez nem működik, akkor gondolom jöhet a B terv, tehát esztergáltatok egyet, esetleg gondoltam még kapupántcsavarra, menetes szárra is, amennyiben megfelelő a menetemelkedés és a menetsűrűség is.
Szívesen vennék bármilyen tanácsot!
Köszi!
Mivel M10x1 finommentes így
Mivel M10x1 finommentes így a menetes szárat passzolhatod.
Pajtában árultak még Miche fixi hátsó agyhoz cseretengelyt, az 170mm és M10x1, én is behúztam kettőt (jó lesz gyorszáras agyat átalakítani). Nem volt olcsó, ~2000 ft körülire emlékszem.
hát egye fene,
hát egye fene, megpróbálom, csak működjön már. :P
felhívtam őket és van
felhívtam őket és van nekik 1290 ft-ért, úgyhogy benézek valamikor. köszi a tippet!
Van egy kb. 2 éves XT
Van egy kb. 2 éves XT hajtóművem, SS-agyváltóval használom. Márc. 15-e óta elkezdett ciccegni: pedálfordulat függvényében (rendszerint ha a bal hajtókar 120-150° körüli állapotban van) egyet nagy CCC hallatszik. Azt is tudom, hogy azóta csinálja, mióta egyszer ledöntöttem a bringát a bal oldalára a fűbe és a pedálon is támaszkodott. Nem szilárd talaj volt (az átépítés alatt álló velencei szabadstrand építési területén a zöld terület), laza föld+fű.
A pontos tipusát nem tudom, de integrált csapágyas. Ezzel mit lehet kezdeni ?
Felmerült még bennem, hogy esetleg a pedál csapágy lehet, de igazából azt sem tudom, hogyan lehetne kideríteni. PD-M324-essel használom (együtt vettem őket). a jobb oldalinak már valószínűleg szar a csapágya, mert sokkal lazábban pörög, mint a bal oldal, viszont az csendben van.
Próbáltam a bal oldalt SPD és taposó oldalával is, mindkét esetben a hajtómű ugyanazon szögénél hallom a ciccegést, ezért gyanítom, hogy ez mégis a középcsapágyból jön.
Valakinek van tippje ?
Pedálcsere és csekkolás
Pedálcsere és csekkolás első körben.
Másik problémám pedig,
Másik problémám pedig, hogy a full fényezés után összerakott országútival lenyomtam egy Balaton Maratont (210 km), majd utána vettem észre, hogy a hajtókar valamiért nagyon feszül. Előre még tudtam tekerni, de hátrafelé ha megpörgettem nemhogy nehezen, de egyáltalán nem forgott magától, csak erő kifejtésre. Ellenőriztem a hátsó kereket, tökéletesen forog mindegyik irányba és a lánc is teljesen oké.
Elindultunk szombat éjjel Dobogókőre, kb. 3 km után úgy éreztem, hogy tekerés közben mintha meg-megállna a hatjómű és elfelejtene racsnizni az agy, ezért amikor növelem a nyomatékot, akkor újra rákap (hallottam és éreztem ahogy újra reteszel).
1-2 km után leálltam ellenőrizni újra a hátsó kereket, de azzal továbbra sem volt semmi probléma. Viszont az egyik hajtókar (már nem emlékszem, hogy jobb vagy bal) oltári forró volt !! Felfordítottam a bringát és megtekertem terhelés nélkül és akkor tűnt fel, hogy már nem csak hátrafelé, hanem előre tekeréskor is irtózatosan nehéz megforgatni és valami nagyon feszül.
Jól sejtem, hogy itt is középcsapággyal lesz probléma ? Korábban ilyet nem tapasztalatam vele (egy régebbi Campa Recordról van szó). Felmerült bennem a gyanu, hogy szarul rakták össze a fényezés után. Ennek mondjuk ellent mond, hogy a Balaton Maratont vígan lenyomtam vele. Bár a "vígan" kifejezés nem teljesen fedi a valóságot, mert a jobb térdemet sikerült lenullázni egy időre. Lehet, hogy megvan a ludas ?
Csapágy ismételt
Csapágy ismételt betekerése vagy csere.
Van a gyermeknek egy szemre
Van a gyermeknek egy szemre felnőtt méretűnek KTM bringája valami ehhez hasonló hülye geometriával:
http://www.bikeshops.de/bikes/600/36871.jpg
A nyeregcső már teljesen ki van húzva (már amennyire szabad), de még kellene legalább 5-10 cm.
Lehet ilyet kapni raktárról a bringaboltokban?
Esetleg boltot tudtok ajánlani?
Ha 27,2mm-es es a 400mm
Ha 27,2mm-es es a 400mm hosszu eleg, akkor pl. a Ridebike-ban van. (Bar biztos lehet olcsobbat is talalni...)
Szerintem 40 cm nem elég :(
Szerintem 40 cm nem elég :(
Annál hosszabbat pedig
Annál hosszabbat pedig nehéz találni ezzel az átmérővel, nagyon vastag lenne a fala. Hosszabbak általában összecsukható bicajokhoz vannak, de azoknak nagyobb az átmérője mint 27.2. Másik fontos kérdés hogy a váz bír-e egy hosszabb erőkart.
Hasonlón mentem át pár éve, először egyedi barkácsolás lett a vége de az se bírta, aztán acélból készült egy hosszabbítás amire rágyógyítottak egy 400-as alut, ez végül megfelelt a célnak de nagyon nehéz lett.
Szerintem egyszerűbb másik bicaj után nézni. Ez lehet hogy hülyén hangzik, de én örültem volna hogy ha vki a saját nyeregcső-kálváriám előtt meggyőz erről :-)
Na ja, de a gyermek most
Na ja, de a gyermek most indulna több napos Fertő tó körüli túrára. Előtte már nehézkesen találunk neki új bicót
Spd pedált lehet-e
Spd pedált lehet-e felújítani, ill. érdemes-e? Konkrétan adott két pedálom (pd m505 és pd m858) és mindkettőnél kotyog a bal oldali pedál. Mindkettőt 2 cipővel, ergo 2 stoplival használom/tam a feszességen állítottam de szerintem nem az a baja. Attól még a kotyogás az megmaradt, csak a kilépés nehezebb.
Elég vajon stoplit cserélni? 1 ill. 2 évesek a stoplik és felváltva vannak használva évi 4-5e futásteljesítménnyel.
De ettől függetlenül -ha ez a baj- állna az első kérdésem. Mihez és hogyan kellene hozzányúlni, ill. lehet-e ezekhez alkatrészeket kapni.
Ha a pedál csapágya
Ha a pedál csapágya kotyog, akkor azt utána lehet állítani. Van egy spéci műanyag szerszám (bringabutikban párszáz forint) amivel megbonthatod a tengelyt és a valójában nem ipari, hanem nagyon kicsi golyókon futó henger csapágyát tudod állítani.
Valaki tudja fejből, hogy a
Valaki tudja fejből, hogy a Shimano BB UN-26 kétoldali tengelykinyúlása egyforma hosszú? Tudnom kellene mekkora a legkisebb tengelyhossz amit választhatok, mert ha túl kicsit veszek, akkor a lánctányér beleér a vázba.
El van tolva pár mm-t de
El van tolva pár mm-t de egységes az eltolás mértéke az összes méretnél.
UN-26-ból a legkisebb talán 110 v. 111-es, rövidebb csak UN-54 és drágább blokkból van.
Kösz, azt hiszem ettől
Kösz, azt hiszem ettől függetlenül muszáj lesz eltolni a hátsó agyat és újrafűzni a kereket (montis menetes agy). Ilyesmit csinál valaki olcsón és jól?
Hát ha egysebinek akarod a
Hát ha egysebinek akarod a korábban váltós kereket akkor tényleg újra kell fűzni, behézagolás után (ha már passzol a láncvonal - lánc, stb.)
Jól kevesen fűznek, nem véletlenül magamnak csinálom az ilyet, de jellemzően minimum új küllőkel de inkább új felnire.
Küllőtől és fűzési díjtől függően 2000-től 10000-ig (amibe már új felni is belefér) lehet bármi.
Kösz, kaptam egy 5000-es
Kösz, kaptam egy 5000-es ajánlatot egy szakitól új küllőkkel is számolva, azt hiszem a felni megmarad egyelőre, még nem nyertem a lottón :)
A fék benyúlását, hogy
A fék benyúlását, hogy kell mérni? Honnan tudom, hogy rövid vagy hosszú benyúlású első fékre van szükségem?
fékfurat közepe-felni
fékfurat közepe-felni fékfelületének közepe távolság
köszi :)
köszi :)
Sziasztok! Újítani
Sziasztok!
Újítani készülök két kereket a bringámba. Elől Suzue agy. Szétszedtem kitakarítani (rendes régi gólyó+kónusz) és azt tapasztaltam, hogy az egyik oldalon a csésze elfordul az agy többi részéhez képest, a másik oldalon viszont nem. Piszkálgattam, meg minden, de a helyzet nem változott. Normális ez?
Üdv.: doglottbeka
Mármint az agyban lévő
Mármint az agyban lévő golyópálya fordul el? Ha igen az gáz, elengedett (préseléssel volt belerakva).
Igen az. Kuka? Diamant
Igen az. Kuka? Diamant ragasztó? (félve kérdem.)
Üdv.: doglottbeka
Szingót mivel érdemes még
Szingót mivel érdemes még felnire ragasztani a gyári szalag és ragasztó helyett? (kisebb költséggel)
Régen mintha használtak
Régen mintha használtak volna pálmatex ragasztót.
Így igaz. Annak idején
Így igaz. Annak idején cipőkellékeseknél kimérve is lehetett kapni, én is azt használtam.
NyilasMisi: a kétkomponensűt hanyagolnám, egyrészt nem feltétlenül olcsó megoldás, másrészt egyszer még le is kell szedni azt a szingót...
---
Esetleg kétkomponensű
Esetleg kétkomponensű ragasztó?
Csak igazolja valaki, hogy
Csak igazolja valaki, hogy nem én vagyok a hülye.
https://picasaweb.google.com/papp.daniel.istvan/AdomanyKisbico#576281978...
Próbáltam beállítani a kisbicó fékét. És ugye vagy nem lehet a kart eléggé behúzni hogy fogjon a fék, vagy be lehet, de akkor meg mindig hozzáér egy kicsit a pofa a felnihez amikor alaphelyzetben van.
A fékkar ráadásul kis gyerekkézre van kialakítva, van benne egy törés a kormány felé, remélem látszik a képen, vagyis hamar fölütközik a kormányon.
A gyanúm az, hogy régebben az ilyen kisbringák patkófékkel voltak szerelve, kis bowdenhúzás elég volt. Beköszöntött a V-fékkorszak, amihez nagyobb húzású fékkar kellene. De a gyerekbringa összeszerelők erre nem gondoltak, és a régi patkó/kanti fékkarral szerelik a V-fékes bringákat, ami vagy nem húzza be eléggé a féket, vagy ha a normális fékerőre állítjuk, akkor meg nem engedi ki eléggé, a fékpofák mindig súrolnak (én ebben az utóbbi állapotban hagytam).
Tudsz csinalni egy kepet a
Tudsz csinalni egy kepet a fekkarrol is (hogy latszon a forgaspont)?
Ha jol latom muanyag a fekkar. Ha esetleg meg a bovden is meg van hajlitva a "munkateruleten" akkor eleg sokat tud rugozni, ez is okozhatja a dolgot.
https://picasaweb.google.com/
https://picasaweb.google.com/papp.daniel.istvan/AdomanyKisbico#576315086...
Tettem még fel képeket. A fékkar forgáspontja egész közel van a kormánycsőhöz, nyilván a kis gyerekkéz miatt. Tiszta nyúlós műanyag.
Sebaj, a lényeg hogy van kontra a gépen, én ha az én gyerekemnek menne le is szedném az első féket, akkor nem akarná senki használni.
Meretre innen nezve V-fekkar
Meretre innen nezve V-fekkar az, csak hat a nyulas...
Alig húz valamennyit. A
Alig húz valamennyit. A fékkar maga is deformálódik, az igaz. De csak akkor, ha már erősen felfekszik a fékpofa. De jelenleg:
A) változat: nem ér hozzá a fékpofa alaphelyzetben, akkor hiába húzod a fékkart csutkáig, még szinte nincsen fékhatás, kvázi a bowdenen még nincsen akkora erő hogy nyúljon, deformálja a házat, fékkart.
B) változat: lehet fékezni, de nem távolodik el eléggé a fékpofa. Ilyenkor persze van elég bowdenerő a deformációkra.
Valaki egyébként tudja kapásból, hogy hány mm-t kell húznia a patkófékkarnak és a v-fékkarnak?
A legegyszerubben azt tudod
A legegyszerubben azt tudod lemerni, hogy a fekkar a bovdent mekkora sugaron mozgatja. Ez a sugar a V-fek eseten ketszer annyi, mint "normal" fek eseten. (Sajat bringan merve tudsz viszonyitani.)
tapasztalatból mondom nem
tapasztalatból mondom nem kell ennyit ruggózni a témán, ha kontrás akkor a b**ös életben nem fogja használni az elsö féket :)
mint ahogy az enyém se és még a szomszéd kölkök se :)
nyugodtan le is kaphatod róla :)
És ha a problémát nem
És ha a problémát nem megoldanád, hanem megkerülnéd?
Konkrétan ha lecserélnéd a V-féket kantira?
Canti fék az 1991-ben vett
Canti fék az 1991-ben vett első montimon van csak, kb. 10 éve nem mentem vele, nem nagyon vagyok képben arról. Ha valaki ad egy kidobottat, megpróbálhatom felrakni. Valószínűleg problémát okozna a támasztójának (?) az elhelyezése a homlokcső környékén. Meg gyerekhasználat során jobban is veszélyben forogna egy olyan sérülékeny rész.
Szerintem az egész canti rendszernek az a szűk keresztmetszete, hogy mindig kell a vázon-kormányon-stucnin elől vagy a nyeregcsőnél hátul egy stabil pontot kialakítani.
"Nyulas" a dolog, bizony,
"Nyulas" a dolog, bizony, fenébe ezekkel a nyulakkal. Ma voltam a Csepelboltban, ugyanilyen fékkarral voltak az ő kisbicóik is szerelve V-fékkel. És csodák-csodája, rövid úton keményen fogtak. Valószínűleg bowdent és bowdenházat kéne cserélni, és megjavulna mindjárt.
Nálunk is full műanyag V
Nálunk is full műanyag V fék van az egyik 16-os kisbicón, de be lehet állítani, és elég jól fog. Sőt, szeretik is használni a kicsik. Tanulós gyerekeknek nagyon jól jön az első fék, mert sokszor leveszik a lábukat a pedálról, és a kontra úgy nem működik. Ebből talpas fékezés, ütközések, árokba hajtás, vagy hasonlók lehetnek. Tény, hogy a bowden sérülékeny, és eleinte nehezen értik meg, hogy ne tekergessék körbe a kormányt úgy, mint a műanyag motoron.
Üdvözletem! Furcsa
Üdvözletem!
Furcsa problémám van: egy régi XB3-ast javítok/újítok fel, és a hajtásoldali hajtókar, valamiért dörzsöli a jobb oldali alsóvillát/vázat. A középcsapágyon nem nagyon tudok állítani, a hajtókar ékes, és eléggé fix, szal mit lehet ilyenkor tenni? Ha kijjebb hajtom a jobboldali csészét, az segíthet, nem fog letekeredni idővel? Előre is köszönöm a segítséget!
---------------------------------------------------
Én megrakom, Te meg tekered és mindketten szívunk;-)
1. A hajtókar egyenes? Nem
1. A hajtókar egyenes? Nem lehet, hogy egy hajtásoldali eldőlés miatt kicsit befelé hajlott? (Életem első saját kereseten vett bicaja egy ilyen csoda volt, bármit el tudok képzelni róla...)
2. Anno az én bringámon botrányosan széles volt a tengelyre mart ékhorony, simán lehetett 2-3 mm-t ki-be mozgatni a hajtókart, és az éket a megfelelő pozícióban fixre ütni. Ilyesmi?
3. Nem jó ötlet kijjebb hajtani a jobb csészét. Lötyögős hajtóművet, pusztuló menetet kapsz cserébe, ez csak gányolás volna. Maximum azt tudom elképzelni, hogy egy hézagoló gyűrűt alátéve hozod kijjebb a csészét. (Ehhez persze kell egy megfelelő gyűrű és egy leszedett hajtómű.)
---
Kellemes dögmeleget
Kellemes dögmeleget mindenkinek!
Az lenne a kérdésem,hogy a Sunrace és Sram kazettás sorok Shimano kompatibilisek?Azért kérdezem,mert rövid időn belül cserélem a régi kereket újra,ami Shimano kompatibilis,de a japán gyártó sorai között egyenlőre nem találtam elfogadható áron megfelelő fogszámú sort,a fentiek között viszont igen.Csak ugye ezirányú tudásom alulról verdesi a nullát,lévén ez lessz az első kazettás kerekem,ezért kérdezek inkább.
Egyébként Miche Excite lessz az új jövevény,az említett sorok pedig ők:
http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-8-seb/13776+sunrace...
http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-8-seb/14911+sram+pg...
Valamint az is érdekelne,hogy szerintetek a kettő közül melyik tűrné jobban a kopást?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Shimano kompatibilis, a
Shimano kompatibilis, a Sram-ra szavaznék elsőre aztán a Sunrace-re, bár utóbbit is használom több bringát és nincs vele gond (láncaik is jók).
Ár/értékben viszont egyaránt sunrace a nyerő, főleg mert az ebike-os árnál olcsóbban is tudom hozni :-) Bár tudtommal jelenleg csak 12-25 van.
Köszönöm a
Köszönöm a választ!
Akkor Sram,ha belefér a keretbe,de ha mégsem,akkor marad a Sunrace,bár ezek szerint azzal sem járnék rosszul.
Mégegyszer köszi!
Szerk.:
A kazettás sorhoz jár a záróanya,vagy külön kell megvenni?Valamint tudja valaki,hogy mennyi a fent említett kerék belső szélessége?13,14,vagy 15 mm?Eddig nem találtam róla infót,pedig jó lenne tudni,mert kell új felniszalag is,de nem tudom milyen szélességűt rendeljek.
15.
15.
Elkezdtem restaurálni a
Elkezdtem restaurálni a Puch Mistralt. Ez a Dura Ace 7400 6 sebességes hátsó agy gyönyörű, kifényesítve szép asztaldísz lenne, de olyan érzésem van hogy néha nem elsőre akad be a kazetta. Eleinte nem is kattogott, forgott előre-hátra simán. WD-40 belefújása és sok forgatás után kezdett előbb halkan majd egyre szebben kattogni, most már olyan mintha jó lenne, csak van ez a rossz érzés. Szedett már szét valaki ilyent, érdemes egyáltalán próbálkozni a javítással? Addig nem szívesen fűzném be amíg nem vagyok biztos abban hogy tuti az agy. Vagy lehet még ilyenhez kazettatestet kapni?
Ilyen kéne, csak a 6/7-es 7400:
http://www.euroasiaimports.com/productcart/pc/Dura-Ace-FH-7402-8-Speed-U...
Robbantott ábrát is találtam róla:
http://www.flickriver.com/photos/stronglight/3733552976/#large
Szedtem szét hasonlót.
Szedtem szét hasonlót. Valószínű, hogy a tiednek is csak újrazsírzás kellene. Én így csináltam:
Kiszereltem a tengelyt, ezzel látható lett a golyók futópályája. Van rajta egymással szemben két kimunkálás.
Egy (ha jól emlékszem 30x5 -ös) laposacélból készítettem egy beleillő szerszámot.
Egy segítő lefogta a kereket (az enyém be volt fűzve), és az új célszerszámmal a futópályát meglazítottam, de nem tekertem le. Balmenetes!!!
Ezután kiszedtem a racsnitestet rögzítő imbuszcsavart (jobbmenetes), levettem a racsnit.
A putópályát tiszta rongy fölött kitekertem, kiemeltem.
Ezzel a racsni külső dobját óvatosan lehúztam, a golyók szerte-szét gurultak a rongyra.
Tisztítás és zsírzás után fordított sorrendben összeraktam. A csapágyazás holtjátékát a futópálya alatti hézagoló alátétekkel lehet beállítani.
A karbantartott racsni a mostaniaknál halkabban, finoman működik, remélhetőleg még sokáig.
Nem tudom pont ilyen-e az
Nem tudom pont ilyen-e az enyém. Te mintha egy racsniról írnál, ez meg kazettás. A golyók pályáját takarja egy műanyag gyűrű, azt hiszem kipattintható, de még nem mertem próbálkozni. Ezen a gyűrűn van egy másik, pér fokban elforgatható elem, ami egy kis zsirzólyukat nyit ki/zár el. Ez takarja egyenlőre a hornyokhoz való hozzáférést.
És a kazettatest maga szerintem enélkül is lecsavarható lenne, de nem egy nagy 10-12 körüli imbuszkulccsal, hanem egy speciális célszerszámmal, valamilyen 8 ágú csillagkulcsszerűséggel, TL FH-10, az meg így néz ki ahogy ezen a fórumon belinkelték:
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?t=196365
a racsnitest maga az a dob
a racsnitest maga az a dob amire a kazettát ráhúzod.
Még sose szedtem szét
Még sose szedtem szét ilyesmit. Azt hittem racsninak az nevezik csak ami a fogaskeréksor része. Mindegy, ilyen Shimano szerszámot keresek kölcsön: TL-FH10
Kezdek közeledni. Óvatosan
Kezdek közeledni. Óvatosan lepattintottam a porvédő gyűrűt, és alatta van a 4 hornyos golyópálya. Nekem is valami laposvasas célszerszám fog kelleni. Ezek szerint az balmenetes? Magát a kazettatestet nem kell leszednem az agyról, mert kényelmesen lehet rajta dolgozni, nincsen kerékbe fűzve, így legalább könnyebb megfogni.
Másik: milyen zsír kell ezekbe a racsnikba? Látszólag egész picike zsírzólyukak vannak, inkább olajozólyukak. Mind a golyópályának, mind a kazettatesten 2 db. a racsninak. Olyan, mintha inkább folyamatos sűrű olajozásra tervezték, nem ritka zsírzásra.
Valóban, a porvédő
Valóban, a porvédő kipiszkálását elfelejtettem. Igen, a golyópálya balmenetes. Az én agyam nem Dura Ace, hanem valami olcsóbb, nincsenek rajta olajzó furatok. MOL LZS 2 EP zsírt raktam bele, mivel ez volt itthon, és szerintem ekkora igénybevételre meg is felel. Majd pár év múlva szétszedem megint. Mértékkel adagolva télen sem volt vele gond, működött rendesen. Persze a Shimano biztos mást rak bele. Az is lehet, hogy a tiédet olajozgatásra tervezték, de gondolom zsírral is működik. A zsír nagyobb ellenállása mindennapi használatnál nem okoz gondot, hiszen az összes többi csapágyat is zsírba rakjuk.
A lényeg, hogy úgy
A lényeg, hogy úgy tekerjem a golyópályát a hornyoknál fogva, mintha meghúzni akarnám. És amikor lehúzom a külsejét golyók hullanak ki. Összerakni könnyű?
Zsírral viszonylag könnyű
Zsírral viszonylag könnyű összerakni, mert a csapágygolyókat odaragaszthatod a helyükre, ugyan úgy, mintha kerékcsapágy lenne. Először a belső sort ragasztottam a helyére. A kilincsek nem estek ki a helyükről, tisztítás után kevés zsírt tettem a fészkükhöz. A dob óvatos balra forgatásával bevezetődtek a fogazatba. A fogazatot még szétszedett állapotban vékonyan megzsíroztam. Mikor a helyére raktam, beragasztottam a külső sor golyót is. Ha a dob nem lóg túlzottan, akkor az összes hézagolót tedd vissza. Az enyém kicsit többet lötyögött a kelleténél, ezért a legvékonyabb hézagolót kivettem.
Elég rémisztően hangzik,
Elég rémisztően hangzik, 2 sor golyó, hézagolók...
Alig várom már hogy lássam.
Nem rémületes annyira. A
Nem rémületes annyira. A belső felépítése olyan, mint a menetes racsniké. Ha van rossz menetes racsnid, esetleg gyilkold szét gyakorlásképpen. Annak a külső, többnyire két furattal ellátott záróanyája felel meg a kazettás racsnitest golyópályájának.
Na feltárulkoztak a
Na feltárulkoztak a mélységek. Kaptam egy príma kis 20x20-as vashasábot, pont belement a golyópálya 4 hornyába meg a satuba is könnyű volt befogni, pár laza küllővel rátettem a felnit és letekertem balos irányba pikk-pakk.
Teljesen belekeményedett zsírral volt tele, alig mozogtak a kilincsek. Most minden fémtiszta, de...
Eléggé le vannak kopva a kilincsek körmei. Igaz, így is megakasztanak, de nem szép határozottan, hanem inkább úgy "összeszorulnak". És nem is egyszerre, vagy az egyik vagy a másik. Ez vajon direkt van így tervezve, vagy nem egyenletesen koptak, azért nem akasztanak egyszerre? Most gyakorlatilag egy kilincs forgatja a kereket. Eleve keveslem a 2 kilincset.
Az lenne a sok írogatás után kérdés, hogy lehet-e esetleg ilyen kilincsekre szert tenni külön, ez egy sztenderd alkatrész vagy minden új dizájnra más?
Az összerakásnál meg minél kevesebb zsírt szeretnék használni, csak a golyók beragasztására, utána inkább valami finom olajjal megolajoznám a 2 olajozófuratán injekciós tűvel.
A váltott reteszelés
A váltott reteszelés szándékos, mivel így fele akkora úton beakad a kilincs normál működés közben (a sok kilincses szabadonfutónak sem az a lényege, hogy a terhelést oszlassa hanem hogy nagyon pici úton befogjon a szabadonfutás után).
Közeli évjáratok kazettatesteiből lehet max. ilyen kilincset szerezni, kétlem, hogy külön beszerezhető.
Összerakásnál csak a golyópálya kapjon zsírt de arra mehet. Olajat nem használnék. Shimanonál is igaz, hogy nem az a jó kilincs ami halk (kivétel silent clutch).
Nézegettem részletesebben,
Nézegettem részletesebben, és a kazettán lévő 2 db 2 milliméteres olajozó furatocskák pont a kilincsek vágatával van egy síkban, ahol az a hajszálrugó tartja őket. Nyilván az olajat a kilincsek fészkébe szánják, hogy könnyen forogjanak. Arra azért kíváncsi lennék hogy mi volt annak idején a Shimano gyári előírás az ott történő olajozásra, tekintve hogy le kell szedni ehhez a fogassort.
Nézegetem, tekergetem
Nézegetem, tekergetem órák óta. Mi a vélemény arról, hogy kicsit megköszörülni élesebbre a kilincs fogát? Az egyik teljesen le van gömbölyödve, az néha nem akad be, szalaszt 1-2 fogat a testben mire megfogja.
Szerkesztve: Le is köszörültem élesebbre a kerekre lekopott kilincseket, összeraktam a cuccot, príma hangosan kerreg, azonnal klasszul összeakad, nem szalaszt.
Ja, még a kilincseket fogó hajszálrugót erősebbre hajlítottam, mert az nagyon "kirúgta magát" az idők folyamán, kisebbre pöndörítettem.
Kb. egy éve vehettem egy
Kb. egy éve vehettem egy pár Conti Sportcontact-ot(2.osztályú).
Alig használtam, még szőrös a futófelülete is.
Az oldalán viszont repedést találtam, nem is egyet.
Az oldalán található számok a gyártás idejére utalnának?
Mitől lehet ilyen?
Mellékelek képeket:
http://kepfeltoltes.hu/view/120713/P7130308_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/120713/P7130310_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Sokáig tárolták szarul,
Sokáig tárolták szarul, túl sok sót kapot télen, kiszívta a nap és az UV, stb.
Ha akarod befújhatod gumiápolóval (ne teszi helyre de több repedés nem lesz), de igazából ha nem a futófelület reped akkor még használható a gumi annyira mint a B kategóriás Continál ígérve volt.
Pont ma néztem, a fél éves csak jó időben használt Conti supersport (b. kat) oldalfala is töredezett, pedig kb. 2000km-t ment csak.
Ebben jó, ha van 150km.
Ebben jó, ha van 150km. Csak jó időben használtam és garázsban volt.
A gumiápolót használni fogom, nem akarom hogy tönkremenjen.
Átveszem beszerzési áron
Átveszem beszerzési áron ha megdőlt a bizalom! Ne féljél, nem 1952-ben készült, a 2007 27.hét meg nemrég volt csak. Azt hiszem nekem is vannak ilyen hosszanti repedések, de majdnem minden gumin.
Háát, még gondolkodom,
Háát, még gondolkodom, hogy eladjam-e.
"007.27. hét már 5 éve volt. Autóguminál már nem javasolják a felszerelését.
Most ettünk túrán egy
Most ettünk túrán egy 2002-ben lejárt szavatosságú zöldborsófőzeléket. Nem kell olyan komolyan venni ezeket a számokat. Főleg a gyártók üzleti érdekeit szolgálják. Egy bringaguminak 20-30 évet simán ki kell bírnia ha nem kopik el előbb.
Ne add el, használd nyugodtan.
Az enyémek is így néznek
Az enyémek is így néznek ki, ha ez megnyugtat.
Én annyira nem aggódok, mert a gumi struktúráját a szövet adja, az meg remélhetőleg nem repedezik meg az UV fénytől.
A Sport Kontaktot nem
A Sport Kontaktot nem ismerem, de a Conti Tour-okban mintha drót lenne ráadásul. Pont az a baj velük, ha véletlenül eltörik a drót, kidörzsöli/kiszúrja a belsőt.
Még egy újabb kérdés...
Még egy újabb kérdés... :-)
Adott egy Shimano Light Action hátsóváltó (pozícionált, 6 sebességes).
Hol lehetne hozzá venni alsócsőre váltókart (2x6s), ami bilincses (nincs a vázon konzol a karnak)
Váltókar még nem
Váltókar még nem problémás hirdetésekben viszonylag gyorsan lehet találni (pl. itt), de shimano bilincs az már érdekesebb kérdés. Ridebikeban árulnak ilyet, 3 hete rendeltem is egyet próbaképpen, de még nem jött meg.
Megoldás lehet, valami régebbi olcsó bilincses váltókart venni, leszedni róla a karokat és a helyükre feltenni az újabb shimano indexeseket. Gondolom azért kompatibilitási problémák előfordulhatnak... :)
Hello ! Bringakonyháról
Hello !
Bringakonyháról tud valaki valamit ?
Az a problémám hogy el kell adnom a bringám ami darabokba van mert szeretnék venni két egyforma bringát egyet magamnak és egy női változatot a páromnak. De ahhoz hogy meg tudjam venni el kell adnom a mostanit, de össze kéne rakni és csak a szerszámok kerülnének 12 ezerbe + fékbetétek stb. És így nem jönne össze a pénz.
Esetleg van Pesten valami hasonló hely ?
Bringakonyhának épp nincs
Bringakonyhának épp nincs helye, ezért szünetel.
Esetleg műhely klub vagy ollókezű edward?
A Műhely klub
A Műhely klub rászorulóknak épít bringákat, a másikról semmit sem találtam.
Esetleg még valami ötlet
Esetleg még valami ötlet ?
Nagyon fontos lenne.
Igen olvastam hogy el kellet
Igen olvastam hogy el kellet költözniük a Szimplából. (Kár mert nagyon jó hangulatú kis hely volt az ottani BK)
A másik kettőt amit írtál nem ismerem de utána nézek.
Sziasztok! A nyeregcső
Sziasztok!
A nyeregcső méretét,hogy kell lemérni ?Előre is köszi!
Ha szerencsed van, ra van
Ha szerencsed van, ra van irva; kulonben meg fogsz egy tolomerot, es bizol benne, hogy eleg pontosan mersz.
Ez az egyszerűbb eset. De a
Ez az egyszerűbb eset. De a vázban a lukat, azt a macerás. Nemrég fáztam rá kb. 2 tizeddel.
Azon kollégák
Azon kollégák tapasztalatára lennék kíváncsi, akik már javítottak szingót, igazából. Leszedés, szétfejtés, belső foltozás vagy csere, visszavarrás (mivel?), felnireragasztás.
Kis lyukat tudsz javítani
Kis lyukat tudsz javítani folyadékkal is simán.
Kár, hogy én is inkább
Kár, hogy én is inkább mindent túlbonyolítok. Egyszerűbb lett volna az enyémen is folyadékkal javítani ( a szelep tövében volt ahol egy kicsit eresztett.)
Ha ez eszembe jutott volna, megspórolok magamnak egy csomó időt.
Viszont nem mondhatnám el, hogy szingót javítottam, szétfejtéssel, varrással. :-)
A leszedés nem gond. Max
A leszedés nem gond. Max erősebben meg kell feszíteni oldalra.
A belsejéről le kell fejteni a szalagot ott, ahol a lyuk van. Ollóval óvatosan kibontani a varrást.
A foltot a lehető legkisebbre kell csinálni. Visszavarrni valami bőrvarró(suszter) cérnával kell (tudok adni egy keveset, emiatt ne vegyél, ha csak 1-2 alkalomra kellene). A szalagot Palmatex-el ragasztottam vissza.
A felnire is Palmatex-el ragasztottam.
Találtam a helyi barkácsboltban matrica eltávolító folyadékot (1090,- Ft volt), azzal pillanatok alatt lejött a régi ragasztó (ill. jó lesz a bandázs ragasztójához is)
A varrást még takarja egy
A varrást még takarja egy felragasztott szalag?
Fujj!
Sziasztok! Van egy pezsgő
Sziasztok!
Van egy pezsgő 105-ös (FH 1056)8-as hátsó agyam aminek a kazetta test része megadta magát.Szerintetek erre az agyra az eredetin kívül milyen kazetta test menne fel? A Shimano katalógus nem ajánlja már a következő (FH 5500) 105 széria kazettáját sem.Van valakinek esetleg tapasztalata?
Előre is köszi!!
Mit jelent, megadta magát?
Mit jelent, megadta magát? Én a hétvégén generáloztam egy Dura Ace kazettát. Tele volt belekeményedett zsírral, nem mozogtak a kilincsek, amikor meg mozogtak, le volt kopva a karmuk, nem akadt be. Ott le kellett kicsit reszelni sarkosra. Meg a kilincseket fogó rugó is el volt fáradva. Egy próbát megér a szétszedés.
Igen, láttam hogy neked is
Igen, láttam hogy neked is kazettás kérdésed volt.
Én is már túl vagyok a szétszedés "új" (egy másik kazettából való) rugó/kilincs cserén, de csak nem akar rendesen működni.Néha a kazetta előre is forog a kerékkel ami azt mutatja hogy a belsejében valami nem 5-ös.Szerintem a kilincs mérete nem az igazi.Azért gondoltam lecserélem az egész kazettát csak nem tudom melyik megy fel rá gond nélkül...
Ja, hamar rájöttem hogy
Ja, hamar rájöttem hogy nehéz lenne csereszabatos kilincset találni. Szerencsére a bereszelés segített, illetve remélem, mert tegnap fűztem be, holnap fogom azt hiszem élőben kipróbálni hogy működik-e terhelés alatt.
És robbantott rajzos alkatrészlistát kerestél már? Hátha lehetne eredeti hozzávaló kazettát túrni valahonnan a Shimano alkatrész-szám alapján.
Már az is megvolt...Mivel
Már az is megvolt...Mivel 1998 előtti a cucc ezért nem nagyon van hozzá eredeti kazetta. De ha valaki tud 31D9801-es shimano kazettát vevő lennék rá!Engem a kompatibilitás érdekelne hogy mit lehetne feltenni helyette, a manapság kaphatóak közül!
http://www.ebay.com/itm/Shima
http://www.ebay.com/itm/Shimano-105-Rear-Cassette-Hub-32h-Classic-Road-T...
Egyenlőre 0 licit, magyar posta 11,6 USD.
Kazetta: HG és UG teljesen
Kazetta:
HG és UG teljesen kompatibilis egymással rotorilag, eltikintve a Silent Clutch-tól és az XTR titánrotorától, illetve gondolom a DA-nál is alkottak valami hülyeséget, hogy ne menjen rá az alurotor minden agyra.
A 105, középkategóriás jellegénél fogva szerintem tökéletesen elmegy egy olcsóhasznált Exage, vagy Alivio rotorral. Az egyedüli kérdés, hogy hány sebességes kell, a hetes és nyolcas rotor között hosszban kábé fél centi különbség van. Nyolcasra is rámegy a hetes sor, én egyszerűen elétettem egy nyolcas alu hézagolós, így faszán kifért.
AMIRE VISZONT FIGYELNI KELL:
Minden rotornak más a porvédője és sok esetben a kónuszok környékén is van eltérés, így jobban jársz, ha veszel egy olcsó, kuka agyat és tengelyestül-kónuszostul teszed át a belsejét, rotorral. Lehet okoskodni is persze, de azt egy bizonyos szint alatt nem ajánlanám : )
Blogom: http://wunderbike.postr.hu/, tömegközlekedés is not an option.
Új, postával 34
Új, postával 34 USD:
http://www.ebay.com/itm/Vintage-NOS-Shimano-105-rear-cassette-hub-Model-...
1055 és 1056 között vajon
1055 és 1056 között vajon nagy a különbség?
http://www.ebay.com/itm/320945178746?ru=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fsch%...
Na, itt egy pontaz ami neked
Na, itt egy pontaz ami neked kell, 15 USD posta, 15 USD kikiáltási ár, 0 licit, holnap jár le:
http://www.ebay.de/itm/Shimano-FH-1056-Free-Hub-Body-for-Rear-Hub-8-9-10...
2 van neki, a másik 2 órával később jár le.
Köszi a linkeket!Látom el
Köszi a linkeket!Látom el kell kezdenem e-bay-t használni...
Régiek: Az FH-1050 az 6seb.
Régiek:
Az FH-1050 az 6seb. Uniglide rendszer, ez nem kompatibilis egyáltalán.
Az FH-1055 már UG/HG sort is fogad, de még csak 7 sebességes.
Az FH-1056 az elvileg csak HG-s, és 8 sebességes.
Igazából az 1056-osra a ma kapható legtöbb Shimano rotor felmegy, és hibátlanul működik, aminek olyan a rögzítése, mint az ábrán. http://www3.big.or.jp/~number-1/No.1_ShimanoFH10568.html
Köszi a listát! Én is
Köszi a listát!
Én is találtam egyet itt:
http://www.moruyabicycles.com.au/contents/en-uk/d115.html
Engem az zavar hogy elvileg FH 1056-om van ennek a rotor száma 31D9801. Az újabb szettek mondjuk a következő 105 (FH5500) széria rotorja már a 32X9804 és szerintem ez a legjáratosabb manapság. Viszont a simano tech adatbázisa azt mondja hogy a két rotor nem felcserélhető egymással...
Majd próbálkozom és megírom az eredményt!
Köszönöm a válaszokat!
Látok mostanában a
Látok mostanában a hirdetések között Csepel Torpedo vázat, 1xe Ft-ért, villával.
Milyenek ezek? Vagy valami mást érdemes nézegetni hasonló árfekvésben (esetleg 30e-ig)
Még csak érdeklődés szintjén, mert alakul egy országúti a fejemben... :-)
Másodgépnek jó de
Másodgépnek jó de 20-30-ért van jobb. Ha találsz akkor a 4* torpedo vázzal jársz nagyon jól (könnyebb és erősebb cromo váz, jó papucsok).
A 3*-osnál a papucs az egyik gyenge pont (hajlított lemezpapucs és váltótartó fül), de az varratok és a kidolgozás sem a legjobb.
Akkor ezek szerint ezért
Akkor ezek szerint ezért ennyi az ára.
20-30 között mi lenne, ami jó? (Egyébként a negyedik lenne, de se nem sürgős, se nem fontos. Biztosnak meg még úgy sem... Egyelőre még csak elméleti sík és gondolat. :-D)
Keress meg privátban.
Keress meg privátban.
Elküldtem a mailt. Szerk.:
Elküldtem a mailt.
Szerk.: Megkaptad?
Sziasztok! Akkor ide is
Sziasztok!
Akkor ide is beírom: Stevens X6C-m monoblokkja recseg, lassan megadja magát. Ajánlottak bele egy Shimano STX-et 8.000.- ért. Én ezt nem ismerem. Valakinek valami tapasztalata?
Köszi a segítséget.
........................................................
"... egy mosoly- megfizethetetlen! Minden másra ott a MasterCard ...."
Az aluvázam hegesztése
Az aluvázam hegesztése után úgy gondoltam, nem festetem le, jó lesz bónusz tolvajriasztónak. Gondoltam, úgy is csak oxidálódik az egész. Most viszont elgondolkoztam, lehet, hogy télen a latyak, sózás nem tesz majd jót neki. Szerintetek érdemes mondjuk lelakkozni? És ha igen, van pontosan mivel?
Akrillak spray-ből
Akrillak spray-ből (keréktárcsa lakk, stb.), kb. egy ezres.
Az alu egyből oxidálódik,
Az alu egyből oxidálódik, amint levegő éri, nem vár vele annyit, mint a vas. Ráadásul az oxidja tömör, így a víz nem kezdi ki a fémet alatta (de a higany igen, de az már rég rossz, ha hg-tócsákon gurulsz át :))
Azért ezt én is tudtam.
Azért ezt én is tudtam. Csak tudja a fene télen mivel sóznak, hátha valami nem alubarát közeg is kialakulhat.
Ha azt vesszük, a "natúr"
Ha azt vesszük, a "natúr" alu felnik is ki vannak téve az úton előforduló barátságtalan anyagoknak, sőt még valószínűleg jobban is, mint a váz. És az is tény, hogy pár napos városi latyakban tekerés után teljesen bemattulnak az addig fényes felnik, és levakarhatatlan szürke foltok szoktak megjelenni rajtuk.
Ebben a fórumban érdekes dolgokat írnak:
http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-157699.html
----
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. /Albert Einstein/
Lehet 120mm-re egy 6-os
Lehet 120mm-re egy 6-os menetes vagy kazettás agyat hézagolni?
A jelenlegi szingós 6-os racsnimat alig tudom beerőszakolni a vázba, mert nagyobb mint a papucstávolság.
Nem erőltetném, 120-ra
Nem erőltetném, 120-ra tökéletes dolog az agyváltó.
Max. 5-ös racsni.
Ez egy régi muffolt
Ez egy régi muffolt országúti váz. Tetszik is, meg szeretem is.
A 6-osnak mekkora papucstávolság kell?
Eredetileg 5-ös racsni volt benne, most egy 6-os van belepasszírozva.
Mit lehetne megoldásként tenni? Valahogy nem lehet keskenyebbé hézagolni a 6-ost?
Vagy Pajtibával alakíttassam át a hátulját? (Ezt nem annyira preferálnám, mert nem lenne olcsó sem, illetve porfestve sem régen volt.
Pont most kavarok egy 30 év
Pont most kavarok egy 30 év körüli 6-sebissel, 126 mm-es papucstáv kell neki a Shimano katalógus szerint. Én eddig azt hittem ezek a vázak 125 mm-esek, de 1 mm már nem nagyon számít.
Mivel most nincs benne a
Mivel most nincs benne a kerék, megmértem. Éppen csak 120-nak sikerült.
Biztos találnál olyan
Biztos találnál olyan embert, aki azt mondaná feszítsél rajta 6 mm-t nyugodtan. De lehet elég lenne egy 5-ös sor.
most basszatok le nyugodtan
most basszatok le nyugodtan de én egy csepel apolloba probáltam bele egy 9-es kazettâsat :P
Csepel Apolló nem
Csepel Apolló nem űrsikló, aztán még azzal is volt probléma. 6 mm engem biztosan nem akadályozna ha 6-os sort akarnék... De talán valami régi szép drága olasz vázat nem görbítgetnék.
Én erőltettem bele egy
Én erőltettem bele egy vázba így kereket.
Pár év és sok ezer kilométer után a papucs eltörött.
Nem tudom hogy van-e konkrét összefüggés mert, egyrészt sok idő telt el, másrészt több vázat törtem össze életemben mint poharat. :-)
És úgy sem, hogy pl. a
És úgy sem, hogy pl. a kontraanyákból leesztergáltatok pl. 2-3 mm-t (kb. addig, míg a lapolás van). A kulcsnak a lapolást meg lemarnák.
Ha 630-as kerék helyett
Ha 630-as kerék helyett 622-es kereket akarok, akkor miket kell még lecserélni (gumikon kívül)?
A feknek is van eselye, ha
A feknek is van eselye, ha nem eleg hosszu benyulasu. Ha mas tud meg valamirol, az engem is erdekelne.
A sárvédő is hülyén fog
A sárvédő is hülyén fog kinézni ;)
Sziasztok! Van egy
Sziasztok!
Van egy repedt/törött szem a láncomban ami még nem szakadt el, mindenesetre a bringám most otthon pihen. A kérdésem az, hogy elég azt az egy szemet kiszedni, vagy láncot kéne cserélnem? Egy szemtől változik nagy mértékben a láncfeszesség? Van ennek valami hosszú távú hatása?
Kösz,
Gep
nyugodtan kiszedheted, max.
nyugodtan kiszedheted, max. a nagytányéron ne válts nagyon könnyű fogasra hátulra, de az amúgy is keresztbe váltás alapból is.
köszi, ez lesz ma
köszi, ez lesz ma délután. nagytányéron egyébként sem szoktam a (pörgős) felső 4 fogaskereket használni.
Nem kell láncot cserélni,
Nem kell láncot cserélni, akár egy patentszemet tis kaphat helyette, ha még nincs.
Köszi!
Köszi!
Csomagtartót szeretnék egy
Csomagtartót szeretnék egy 26"-os bringára, amin a nyeregcső alatt nincsenek lyukak a csavaroknak. Létezik más rögzítésű csomagtartó?
Igen. Van olyan, hogy egy
Igen. Van olyan, hogy egy pici fémbilincs tartja a villán. (Ilyen van a lányom bringáján is.)
http://www.bilincstechnik.hu/
http://www.bilincstechnik.hu/index.php?op=list&cat=2&subcat=6&gr=0
Adott egy Acera kazettás
Adott egy Acera kazettás agy. Időnként ugrik/szalajt egyet
Mi a baja? Mit tegyek vele?
Rossz esetben lekopott a
Rossz esetben lekopott a kilincs körme belül.
Jó esetben csak a zsír keményedett bele, nem tud szabadon mozogni a kilincs.
Szétszedni, megnézni a belsejét.
Köszi! Holnap meg is
Köszi! Holnap meg is nézzük.
Első körben megnézném,
Első körben megnézném, hogy nem nyúlt-e a lánc vagy a fogaskeréksor nem kopott-e.
Megint egy kérdés. Milyen
Megint egy kérdés.
Milyen felnit érdemes venni 28X622-es gumihoz?
Az ár/érték fontos lenne. A lányom országútijába menne, viszonylag kevés használathoz.
http://www.testbike.hu/veleme
http://www.testbike.hu/velemeny/felni/altrix-spider
Én is erre gondoltam
Én is erre gondoltam elsőre, mert az enyémen is az van, de e szerint már nagyobb belső szélességű kellene:
http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html
Nyugodtan használd a
Nyugodtan használd a Spidert. 28-25-23/622 méretek mindegyike volt már a felninem, mindet jól viselte. Amire neked kell, arra ideális lesz.
---
.
Valamiért nálunk nemigen
Valamiért nálunk nemigen van 13 és 19 mmm belső szélességű felnik között méret. Nekünk van Spideren 28-622-es gumi (viszonylag vékony színes Kenda), nyugodtan rakjad fel.
Pont az előbb néztem, Remerx Aeroból van még 14-es.
Utolsó darab, 32 lyukas, fehér:
http://ridebike.hu/termekek/kerek/felni/orszaguti-trekking-29er/102024+r...
14-es van egy tonna, most az
14-es van egy tonna, most az új gipiemme, ambrosio excursion, 15-ből összes mavic, remerx is gyárt 15x622, stb.
Van valakinek valami tuti
Van valakinek valami tuti forrása Dura Ace 7400 (lyukas a bowdenház számára) vagy 7402 (rejtett bowdenvezetésű) fékkar gumiburkolatra? Már közeleg a Puch Mistral nagygenerál vége, de ezek a gumik marhára töredezettek. Még egy pót fékkarpárt is kaptam hozzá, de azon meg csak egyik gumi van meg. Neten 50(!) dollárig terjednek az árak. Szégyenszemre valami szigszalaggal lesz betekerve a végére.
Nna, megint egy
Nna, megint egy kérdés.
1"-os menetes kormánycsapágy helyére bemegy egy az egyben az 1"-os A-head-es kormánycsapágy?
Vagy más a mérete a vázaknak?
Sziasztok, Van egy orszaguti
Sziasztok,
Van egy orszaguti kerekparom, 3x8 sebesseges.
Arra gondoltam tisztitas miatt szetszedem a lancot, de akkor mar patentszemet tennek bele, hogy kesobb ne kelljen a lancbontoval szoszolni.
Azonban nem tudom a lanc tipusat...
"KMC narrow" van rairva es 8 sebesseges a hatso valto.
Ezen infok alapjan megmerjem ezt venni: http://bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/lanc/patent... vagy ennel tobb info kene a lancrol?
Elore is koszi.
Vannak ezeknél olcsóbb
Vannak ezeknél olcsóbb patentszemek is:
http://ebike.hu/termekek/hajtas/lanc/patentszem/
Hétvégi patentszem tapasztalatom:
6 sebis bicikli. Állítólag 6-7-8 sebi lánc ugyanaz.
Láncba bele van ütve: Shimano Narrow.
2 féle patentszemet vettem hozzá, egy Shimano hajlítgatósat és egy Sram 2 egyforma félből összeakasztósat, bolt szerint komopatibilisek.
Shimano hajlítgatós (szintén Narrow felirattal) símán összeakadt, még a kezemben, de amikor szét akartam szedni megint a láncot hogy a vázra rakjam, egyszerűen vagy 15 percembe került szétszedni. Már nagyon ideges voltam. nem találtam meg a trükkjét a széthajlításnak, kárt meg nem akartam okozni, úgyhogy ezt a patentszemet elraktam tartalékba.
A Sram meg nem volt elég széles! Pedig én olyant rakok minden láncba, olcsó és kényelmes szétszedni. Hibádzott tán 1 tized mm belül, mert kívül a stiftje ugyanolyan hosszú volt tizedmilire.
Na de butaság rámenősséggel párosult, és kicsit leköszörültem abból a 2 láncszemből, amibe a patenteszem megy, és most jó a Srammal, kérdés meddig.
Kérdésedre a válasz: jó kell hogy legyen.
"Kérdésedre a válasz: jó
"Kérdésedre a válasz: jó kell hogy legyen."
Koszonom!
Mas.
Mivel meg nem volt dolgom patentszemmel korabban:
Felszerelese trivialis (rajovok magamtol), vagy esetleg van hozza "howto"?
triviális. összerakod,
triviális.
összerakod, majd széthúzod a láncot és bepattan.
szétszedésnél összenyomod a lapjait, majd összenyomod a szemeket.
Ertem, koszonom!
Ertem, koszonom!
Na, ki gondolta volna, még
Na, ki gondolta volna, még a testbike-on is foglalkoztak, pont azzal a Shimanoval, amivel én is szívtam:
"Lényegét tekintve egyszer használatos. Szerelése némileg hasonlít a türelemjátékhoz."
Szép hosszú tanulmány:
http://www.testbike.hu/velemeny/egyeb-cuccok/shimano-sm-ug51-patentszem
6-7-8 sebis lánc nem
6-7-8 sebis lánc nem ugyanaz, főleg belső szélességben van eltérés.
Kis plusz info: Megkerdeztem
Kis plusz info: Megkerdeztem a Gepidasokat; KMC Z72-vel szereleik a kerekpart.
Egy 2011-es gyártású
Egy 2011-es gyártású Csepel Landrider kormánycsapágyát nem tudom rendesen beállítani. Vagy szorul egy kicsit, vagy ha lazítok rajta akkor meg koppan fékezéskor. A csapágy és a villa menetes, a házban lévő csapágy nem kosaras, hanem zárt rendszerű, Kb 800 km-t futott eddig a bringa. Tanácsot kérek a pontos beállításhoz.
Hajlott a nyak vagy a
Hajlott a nyak vagy a homlokcső (balesetes?) esetleg a kormánycsapagy nincs párhuzamosan behúzva.
Mindkettő komolyabb munka.
Alap, hogy szinte bármi
Alap, hogy szinte bármi lehet, de zsír újan vettem, hivatalos dealertől. Amikor megjött mindaddig tökéletes volt, amíg szét nem szedtem, mert kíváncsi voltam a részletekre (zárt csapágyak). Valószínűleg valamit rosszul szereltem össze :)
De minek kíváncsiskodik bele az, aki nem ért hozzá.
Szert tettem egy
Szert tettem egy agyváltós, ősöreg, de jó állapotban levő kerékre. Az agyváltóból egy kis lánc lóg ki, a végén menetes résszel. Nem volt még ilyennel dolgom, viszont azt tudom, hogy a Sachs gyártott ilyet. A kérdés, hogy más is? Csak mert váltókart nem sikerült még szerválnom, és nem tudom, milyet kéne. Ha Sachs a válasz, akkor nincs véletlenül valakinek egy elfekvőben? :)
A kontrakarjára sincsen
A kontrakarjára sincsen semmi írva?
Legnagyobb valószínűséggel Sachs, de lehet pont az árulkodó a szakértőnek, hogy nincsen felirat.
Elvileg vannak külön is karok:
3 sebis:
http://www.ebay.de/itm/Sachs-Torpedo-Dreigang-Gangschaltungshebel-chrom-...
5 sebis:
http://www.ebay.de/itm/SACHS-Torpedo-Pentasport-Schalthebel-5-Gang-NEU-S...
Van a neten egy német nyelvű oldal, amelyik nagyon kivesézi ezeket a régi cuccokat, régi rajzok, alkatrészlisták, rendelni is lehet ott, de most nem találom a könyvjelzőim között.
http://scheunenfun.de/ ->
http://scheunenfun.de/
-> Getriebenaben
----
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. /Albert Einstein/
Ez az, köszi! Egyszer sokat
Ez az, köszi! Egyszer sokat kutattam rajta. És nem volt nálam könyvjelzőzve, azért nem találtam. De most már van!
Igazad van, némi
Igazad van, némi ledzsuválás után a kontrán előtűnt a Sachs Torpedo felirat. Mostmár csak azt kéne megtudni, hogy tényleg Dreigang-e :D Vajh nem tudok hozzá itthon túrni hozzá váltókart valami boltban? Vagy múzeumban? :)
Állítólag mindig a
Állítólag mindig a váltókar törik le. Majd a Frenki segít. De a fentebb linkelt oldal jó.
Ez a fehérvárkerékpár.hu
Ez a fehérvárkerékpár.hu mindent feltölt a honlapjára, de a bolt is nagyon jól ellátott, nemrég láttam. ha nekik van, valamelyik nagykerben is biztos van.
http://www.fehervarkerekpar.hu/products/index/kategoria/Valtokarok_235
Szoktam ide járkálni, ha
Szoktam ide járkálni, ha Fehérváron vagyok, és kell valami, valóban nagyon jó kis bolt! És nem is túl drága. Ha arra járok jövő héten, akkor megnézem, köszi a tippet. :)
Csak még ki kell találni
Csak még ki kell találni hány sebis az agy. Lehet szétszedés nélkül azt a láncocskát egy fogóval húzogatva is meg lehet határozni hogy hány helyen kattan vagy szorul vagy valami.
Papucstáv nem segíthet
Papucstáv nem segíthet esetleg?
Fixi, kockás ing, felhajtott gallér, Bagaboo.
Na ja -ha már egyszer
Na ja -ha már egyszer Fehérvár a kerékpáros közlekedés szempontjából olyan, amilyen, legalább a bringás boltokban legyen jó. :)
Amúgy igen: a Vitál tényleg megérdemli a reklámot. Habár mostanában Fehérváron inkább a Bringa Bt.-be szoktam elugrani, esetleg az Alba Kerékvárba. De mindhárommal tökéletesen meg vagyok elégedve...
Lehet hogy ingyen is tudok
Lehet hogy ingyen is tudok adni,ami talán még működik is.
Sziasztok Nemreg vettem egy
Sziasztok
Nemreg vettem egy massziv acelvazas tandemet, es hamar eljutottam arra a pontra hogy a fekeket fejlesztenem kellene. Most ket - amugy harapos - szolo V-fek van rajta; dupla V-tuske nuku, tarcsakonzol szinten nincs. Az elso villan konnyu segiteni (csere), hatul jonnek a gondok.
A Sheldon Brown fele minimalkonfig az extra rollerfek elolre (masodlagos feknek, kezifek stilusban, frikcios valtokarral), de egy hosszabb ereszkedeshez kevesnek gondolok egyetlen agyfeket. Tehat hatra is kellene valami agyfek.
A hatso rollerfekes fejlesztesnek az ahhoz valo hatso agyak beszerezhetosege szab hatart (agyvaltot vegso esetben tennek tandembe - vegtelenul macerasnak tunik a tengelyet egyengetni), igy epp a tarcsak fele orientalodom. Ezekkel viszont nulla azaz 0 tapasztalatom van. Igy kerdezek, hatha hamar rovidrezarjuk ezt a vonalat es marad megis a rollerfek:
- Elolre nyilo csuszopapucsos a vaz. Van egyaltalan olyan konzol konstrukcio ami a nem fix tengelypoziciot tamogatja? (Lyukfurat helyett ovalis furat vagy hasonlo.)
- Ha van (es hegeszttetek egyet a vazra), az elso fekezeskor nem fog a papucsban elmaszni a kerek?
Illetve egy utolso kerdes. Ha "Quad dime pro" feket raknek hatra, a hidraulika vezetek hosszabbra cserelese mennyire egyszeruen kivitelezheto? (Kompatibilis-e valamelyik konkurenssel amihez esetleg kesz kabelt is kapni? Vagy barkacsolni kell es igazabol sosem lesz jo?)
Elore is koszi a valaszokat!
Nem igazán értek hozzá,
Nem igazán értek hozzá, de kiegészítőnek nem jó egy dobfék? Pl. ilyesmi:
http://www.fehervarkerekpar.hu/product/Agy_hatso_Agy_Hatso_Sturmey-Arche...
Ehhez nem kell barkácsolni a vázat...
Koszonom a valaszt! Kisse
Koszonom a valaszt!
Kisse utannaneztem ennek a hibridnek. Eleg vegyesek az erzelmek vele kapcsolatban es sajnos a 25 evvel ezelottiekhez fuzodoek inkabb a pozitivak. Tehat inkabb nem.
Egy FH-IM10 -es hatso agy talalasa lenne a nirvana, de ahhoz szvsz idogep kell mert a menetes agyak mar nem menoek.
Marad az agyvalto vagy a hatso szekcio hanyagolasa. :(
Hali! Ami így hirtelen
Hali!
Ami így hirtelen megállíthat mindent és még a józan ész keretein belül van:
Előre 2-4 dugattyús olajos tárcsafék (négydugattyúsból tudtommal csak Grimeca meg XT létezett, beszerezni emberi áron nem nagyon esélyes, 203-mas tárcsával és valami erősebb cromo tárcsás merevvillával (kona P2, B+ jump, ez ahead-nél jöhet szóba, alapméretes villa nem nagyon van merev+tárcsás, akkor marad a konzolhegesztés.)
Hátra párhuzamos húzású SH Deore LX vagy XT véfék, XT ritkább, viszont nem kotyogósodik, persze valami normális betéttel. Ami efölött van felnifékben, az már hidrós és Magura, amihez spéci konzol kell.
Így nem kell hátsó agyat vadászni és viszonylag olcsón kijössz.
Régi, muffolt vázas,
Régi, muffolt vázas, klasszikus oútin cserélném le a szingós felniket.
Milyen olcsóbb felni jöhetne szóba helyettük?
Az Altrix Spider kiesik, mivel aeros, így nem illik a bringához.
Ambrosio Excursion. Nem a
Ambrosio Excursion. Nem a legolcsóbb de a legjobb és jól is néz ki a retro alacsony profil miatt.
Háát, tényleg nem a
Háát, tényleg nem a legolcsóbb.... Amit eddig találtam, ott 6200,- Ft. Hogy van-e, még nem kérdeztem meg.
Keresselek esetleg privátban?
Hello! Nem találtam neki
Hello! Nem találtam neki megfelelő témát, pedig emlékszem, hogy már sokszor olvastam itt. Beletört a kulcsom egy Abus Steel-O-Chain 810-be elég mélyen, nem működik a zár, kiszedni nem tudom. Viszont szétfűrészelésre szívesen felajánlom :) Budapesti vagyok.
Email: nevem a gémailon.
Azt még próbáld meg
Azt még próbáld meg egy-két lakatosnál. Nekem még mindig talált megoldást ez a szaki:
VIGYÁZAT, REKLÁM KÖVETKEZIK!
Kulcs-Zár-Lakat Bt.
Mexikói út 52/A.
Tel:1/223-3807
Keresek egy olyan férfi
Keresek egy olyan férfi nyeregtípust ami kényelmes s könnyű tekerni rajta ülve is s nem nagyon fáj majd a seggem 100km után sem rajta:) Létezik ilyen egyáltalán? Pontos név kellene olyantól akinek hosszú távú tapasztalata van ezzel kapcsolatban. Thx.
A Csepeli ledvilágításos dromedár Neuzer X1 trekkinggel szürke színben:)
Hát ez elég egyedi dolog,
Hát ez elég egyedi dolog, feneke válogatja. :)
Régi kedvencem a B+ Small hole, keskeny, kemény nyereg, de jól eltalált formája van. Közel 20000km alatt, benne több hosszabb túrával (800-1200km) sem lehet rá panaszom.
Másik bringámon most kb. 1 éve barátkozok egy Selle MonteGrappa Argo nyereggel, ez széles, puha, de ergonomikus kialakítású. A B+ után nagyon fura volt, szinte karosszék, de terepes túrákon is jól bevált, pótolja a hátsó telót is :)
----
Nekem a Selle Royal Shark
Nekem a Selle Royal Shark vált be. Nincs benne zselé, nem fotelnyereg, rugózása nulla, de még sosem éreztem, hogy akár 100+ km-es távon a bringázás komfortérzete a Sharkon múlna. Egyszerűen ott van a bicajon és teszi a dolgát.
---
na, itt:
na, itt: http://velo.hu/index.php?modul=blog&kod=96 alaposan körüljárja valaki a nyergeket
----------
sárga vót az...!
jó, jó, csak ez a mondat
jó, jó, csak ez a mondat ne lenne benne: "Most azokról beszélek, akik rendszeresen tekernek, nem a Critical Mass félhülye súlyemelőiről van szó!"
ja, ja. erre kap pár
ja, ja. erre kap pár kommentben is megjegyzéseket. de engem a nyereg érdekelt, a többi egyik fülön be, másikon ki. illetve, mivel olvastam, egyik szememen be, másikon ki...
----------
sárga vót az...!
Köszönöm szépen a
Köszönöm szépen a típusokat, azt hiszem sokat segítettetek, Argo-t tettem az asszony gépére(hétvégére kész) s letesztelem, utána ha nem válna be, megnézem azt a Selle Royal Shark-ot, mert a B+ small hole volt már nekem s az olyan fájós nekem:)
A Csepeli ledvilágításos dromedár Neuzer X1 trekkinggel szürke színben:)
Egy süllyesztett anyás
Egy süllyesztett anyás féket hogy lehetne rátenni egy nem süllyesztett anyás vázra? Esetleg egy hosszabb tengellyel meg lehetne oldani,vagy fel kell fúrni a vázat?
Hátulra rakhatsz
Hátulra rakhatsz elsőféket, átér. Elöl fúri kell 8.1mm-re a hátsó lyukat.
Köszi.
Köszi.
@keccs: az enyém jó, de a
@keccs:
az enyém jó, de a 100 km-ről nem tudok nyilatkozni, soha nem mentem vele többet egyszerre 40 km-nél, és nem is fogok. rugós, közepesen széles. ilyesmi: http://www.4sport.hu/shop/Selle-montegrappa-City-Line-nyereg.html, vagy itt: http://www.bikecentral.hu/termekek/9/2/Nyergek a city lady (de ebből is van szélesebb, meg keskenyebb, ízlés szerint).
amúgy meg ahogy a szólás tartja: ahány ember, annyi segg. és annyiféle. könnyebb dolgod van, ha már gyűrsz egy nyerget egy ideje és tudod, miért nem tökéletes. a szélességet a csípőcsontodtól függően fogod érezni (túl keskenye nyergen "fél fenékkel" ülsz és azt jobban nyomja a kelleténél. a zselés huncutságok szerintem kamudumák, lehet benne zselé, de a lényeg hogy rugó (vagy gumibak) is legyen benne (mármint ha ülni akarsz rajta. ha úgyis csak állva tekersz, akkor mindegy:)
. a túl széles meg nem kényelmesebb, mint a "pont jó", viszont vágja a combtövet tekerés közben.
a többi próbálgatás kérdése. és beállításé: pont most vettem lejjebb 5mm-rel az ülésemet és fél fordulatot állítottam a dőlésszöget szabályozó csavarokon, hogy lejjebb legyen az orra, és láss csodát, ezerszer kényelmesebb lett, mint előtte.
----------
sárga vót az...!
Ha már
Ha már nyereg...
Beszereztem egy (egész pontosan kettőt, de még csak egy van nálam) bőrnyerget a vakeráról. Hasonlóak, mint a Brooks-ok. Mivel kellene kezeljem őket, hogy ne legyen az idők folyamán idő előtt bajuk?
A Brooksnak van szintén
A Brooksnak van szintén aranyárban valami méhviaszos színtelen csodapempője. Talán lehet kapni a Csepelboltban is, én eBayról vettem. Előtte lovasboltban kapható (Talán Dekában is?) lószerszám nyeregolajat használtam, az volt itthon, de annak van egy (bőrolaj) szaga ami nem biztos hogy jó egy irodai nadrág ülepén.
Irodában nem nagyon vagyok,
Irodában nem nagyon vagyok, akkor is kocsival... :-)
A bringa nekem hobbi- és sporteszköz. Közlekedésre inkább az autót tudom használni. :-D
Úgyhogy a szag nem zavaró annyira.
Személyeskedésnek ne
Személyeskedésnek ne vegyed, szeretném megkérdezni (már másoktól is akartam, de te vagy az első peches) ha te hobbi és sport eszköznek tekinted a bringát, akkor miért a CM-en vagy aktív? Miért nem valamelyik indexes, bikemages, velos sport, országúti, mounti vagy efféle közösségben?
Én valahogy a CM-et elsődlegesen a (nagy)városi közlekedést kerékpárral megoldók közösségének tekintem, és csak ehhez mellékesen jön hozzá érintőlegesen sport, hobbi, túra kerékpározás. Akár az offban is válaszolhatsz, ide marhára nem illik. Nem elriasztani akarlak, sőt. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e a CM-nek valamilyen extra vonzereje a "konkurens" bringás internetes közösségekhez képest. Ez a kérdés akkor is fennáll, ha más közösségekben is aktív vagy, hiszen akkor még inkább kérdés hogy itt meg miért?
off Kellett gondolkodnom a
off
Kellett gondolkodnom a válaszon... :-))
Először akkor írtam ide, mikor kerestem a -valószínűleg- KTM Strada-m típusát. Azt hiszem azért, mert itt találtam hasonló kérdésekre válaszokat. Valahogy a gugli ezt az oldalt is kidobta, mikor kerestem a vázam eredetét.
Itt sok fajta bringa tulajdonosa megfordul (országúti, trekking, monti, agyváltós,fixi, stb.). Emiatt nem annyira specifikus az oldal a számomra. Itt gyakorlatilag mindig kapok választ, segítséget és nem piszkáltak még eddig a buta kérdéseimért sem.
Szóval a sokszínűség az, ami miatt a leginkább itt vagyok.
On
Köszönöm hogy
Köszönöm hogy megtiszteltél a válaszadással. Sokszínűség klassz. Ez valószínűleg azért van mert mindenféle bringával közlekednek az emberek. Közlekedjél te is néha autó helyett bringával ha teheted.
A munkám olyan, hogy egyik
A munkám olyan, hogy egyik nap pl. Zalaegerszegen dolgozom, de lehet, hogy másnap már Békéscsabán. Átlagosan, havonta 6e km gurul bele az autóba. Igaz, hétvégére már nem sok kedvem marad autózni.
A szomszéd kisvárosba járunk az egyik zöldségeshez és oda már egy ideje minden szombaton bringával megyünk (oda-vissza 14-15km).
SEgítség! tudom,hogy nem
SEgítség! tudom,hogy nem ide tartozik, de hogyan lehet fotót feltölteni ide ?Előre is köszi!
Saját blogba lehet képet
Saját blogba lehet képet feltöltened, vagy feltöltöd valami tárhelyre (képfeltöltés pont hu) és ide linkeled.
http://kepfeltolto.weboldala.
http://kepfeltolto.weboldala.net
Ide feltöltöd és belinkeled.
Azt inkább ne. Más
Azt inkább ne. Más fórumokon azzal szívok, hogy a beliknelt képek eltűnnek.
A tartalom beküldése oldal alján az Előnézet felett van egy lenyitható csatolmányok hivatkozás. Ott tudsz képet feltölteni.
De az csak saját blog /
De az csak saját blog / fórum esetén megy, nem?
Erről a képfeltöltőről
Erről a képfeltöltőről soha nem tűnnek el képek, mint a többiről.
Ma beadtam az én
Ma beadtam az én drágaságom egy nagy generálra. Monoblokk csere, shimano fékek kukazasa, új külső gumik, váltó csere hátul. ... Mar most hiányzik. :(
........................................................
"... egy mosoly- megfizethetetlen! Minden másra ott a MasterCard ...."
Hello
Hello mindenkinek!
Országúti bringán régi egycsavaros stucnin hogy tudok kormányt cserélni? a kivétellel nincs gond, de aztán hogy szuszakolom bele az újat? ugye nem egyenes kormány, szóval oldalról nem tudom beletolni... kicsit kifogytam az ötletekből
Pedig csak úgy tudod. Itt
Pedig csak úgy tudod.
Itt látható, hogy hogyan:
http://www.youtube.com/watch?v=oEUm3VzF_Z0
Hello! Azon kívül,hogy
Hello!
Azon kívül,hogy hogyan kell hajtani,fogalmam sincs a biciklikről,úgyhogy igen tanácstalan vagyok.Viszonylag új állapotú ez az országúti,egy 250km-es túra(amit végül egy kontrás,váltó nélküli Csepellel csináltam meg edzetlenül haha:D) előtt pattant el a fékkarjában valami.A kérdésem annyi volna,hogy van-e olyan szerviz Pesten,ahol ezt megcsinálják,illetve mennyiért,ha igen,mert új fékkarpárra nem szívesen áldoznék most szűkös anyagi kereteim okán.Abból a henger alakú pici fémből,ami a "fékdrótot" (mondom nem értek hozzá) fogja körbe,tört le egy darab.Olyan kis egyszerűnek tűnik a probléma,csak valaki már ingatta a fejét,hogy ez új pár lesz..
Link fotóhoz róla:
http://kepfeltoltes.hu/view/120806/IMG133_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A képen olyan,mintha lefognám a féket,de magától így fityeg.
Köszi!
http://www.facebook.com/brothercavador
Szerintem semmi baja.Úgy
Szerintem semmi baja.Úgy látom,nem megfelelő a bowden ami benne van.És szakadt is pár szál ..A vége kialakítása nem ehhez a fékkarhoz való.Az outi karhoz más bovden kellett még régebben.Ha lehetne másik képet kérni,jobban megállapítható lenne..Akaszd ki a bowdent a hasított hengerből,és úgy fényképezd le kérlek.Aztán a karban lévő ellendarabját vizsgáld meg,szerinted abba illeszkedik e a jelenlegi bovden-végződésed...
Nehéz kivenni a képről,
Nehéz kivenni a képről, de szerintem sincs a fékkarnak semmi baja. Úgy nézem, hogy forditva fűzték be a bowdent és emiatt megtört és a bowden beakasztó feje tört meg. Valószinüleg csak bowdent kell cserélni és ok.
Országutihoz való bowdent vegyél.
Szerintem is a bowden lesz a
Szerintem is a bowden lesz a ludas.
Ha mégis a fékkar, akkor szólj, adok egy ilyesmit. Használt, de ingyen odaadom.
fuh köszönöm a
fuh köszönöm a válaszokat,szóval ha tényleg ez a para,és veszek egy ilyet mondjuk: http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/bowden/... , elviszem szervizbe (magamtól egyelőre inkább nem nyúlkálnék semmilyen szinten bele),ott felrakják és ok?
a linkelt jagwire nem jó
a linkelt jagwire nem jó mert MTB-hoz van, a BBB se jó, mert az meg Campához.
ez kell neked pl.: http://www.bringabutik.hu/vasarlas/kerekpar-alkatresz-kiegeszito/bowden/...
plusz számold hozzá a bowdenház árát, bowdenhüvelyeket, bowdenházvégeket.
amúgy felesleges ilyen drágát venni, 2-300Ft-tól indulnak a mezei köszörült bowdenek, teflonos bowdenházak. főleg ennél a weinmann rendszernél semmit pluszt nem fog adni a drága bowdenezés.
és rendelni se nagyon érdemes, az első útbaeső bringaboltban összerakják neked készletről.
Optimális esetben
Optimális esetben mennyiből tudnék kijönni szerinted?(csak az egyik fékkarral van baj)
3-400Ft bowden 2-300Ft 1m
3-400Ft bowden
2-300Ft 1m bowdenház ami elég egy elsőfékhez
két kupak kb 50-100Ft
egy véghüvely 10-30Ft
+munkadíj.
Anyagköltséget illetően
Anyagköltséget illetően egy első fék teljes áthuzalozásának költsége (bowden, a háza, két fémsapka a bowdenház két végére és egy zárókupak, hogy a bowden vége ne szőrösödjön el (plusz én még lecserélném a fekete műanyag ütközőt is fémre, ha lehet) bőven kijön egy ezresből. A munkadíjakat nem igazán ismerem.
Szerk: bocs, stp1, belepofáztam, bár a kérdés neked szólt, de ahogy elnézem, nagyjából ugyanazt mondtuk... :)
---
Az első link jó. A
Az első link jó. A másodiknak a vége nem a te géped fékkarjához való. Ami pedig az árakat illeti, a géped igényeit tökéletesen kiszolgálja egy semmi extrát nem tudó, maximum 500 Ft-os alap bowden. Ami a munkát illeti: szervizben cirka öt perces meló, de ha van némi műszaki affinitásod, akkor otthon sem nagy truváj.
---
az első se volt jó, a
az első se volt jó, a campának kicsit más a vége.
Jogos, az alapvető formai
Jogos, az alapvető formai különbségre koncentráltam...
---
Nézd meg az itt található
Nézd meg az itt található bowden jobb oldali végét:
http://ebike.hu/termekek/karbantartas/bowden/fekbowden/3203+alligator+f%...
A te fékkarodba ilyen bowdenvég illik, csak nem mindegy, hogyan teszik bele. A fékkarban lévő hengerben egy alakos (a bowdenfejnek megfelelően kétféle vastagságú hasíték van, azaz, ha jól teszed bele a bowdenfejet, akkor az pontosan beleül a hasítékba és nem lóg ki belőle.
A képen látható bowdenvég is ilyen, csak éppen fordítva helyezték be a hasítékba, ezért lóg ki hátrafelé a nagyobbik rész a fejből. A hasíték rossz irányba - hátrafelé - állt, és ez a felállás minden fékezéskor tépte a bowdenvég vékony nyakát, amíg az a képen látható módon fel nem adta.
Ahogy a többiek írták: a fékkarnak semmi baja, a bowden rossz, mert rosszul volt befűzve. Egyszerűen azt kell cserélni.
---
Ne haragudj,tényleg
Ne haragudj,tényleg fogyatékos vagyok ehhez,szóval inkább leegyszerűsíteném a magam számára: amit linkeltél akár még jó is lehet nekem?Mert akkor rohanok bevásárolni belőle.
KERESEK! Keresünk most már
KERESEK!
Keresünk most már jó ideje országúti króm villát, collos, menetes, rövid benyúlású fékhez (nagyon fontos!!!), villanyak hosszúság 13,5 centi, de hosszabb lehet. Ha tudsz ilyet, van eladód, keress meg kérlek privátban, nem ingyen kérnénk, csak nekünk nincs.
Ha mindez a villa eredeti Wheeler lenne, az lenne a legjobb. Köszi!
~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~
Solo la AS Roma per sempre!
Sziasztok! Az lenne a
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy integrált Ultegra 6600-as Shimano hajtőmű amit kinéztem magamnak. Ez elvileg 10 sebességes rendszer, nekem pedig az aktuális aminek a helyére kerülne 9 sebességes.
Lehetséges-e az, hogy hajtóművet cserélek viszont 9-es lánccal és 9-es hátsó sorral használjam (természetesen ezek is cserélődnek). Működőképes lenne-e és lenne-e valami mellélhatása ennek a hibrid felállásnak?
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu
Szerintem mehet, nincs
Szerintem mehet, nincs valami sok különbség 9-10 között, 8-9 között több és hajtottam már úgy jó sokat, ott em volt problem. Talán annyi lehet, hogy kicsit jobban kopnak majd a hajtómű tányérjai, de nem kifejezetten mérvadóan.
Köszönöm a választ! Azt
Köszönöm a választ! Azt hiszem én is megpróbálkozom vele.
-----------------------------------------
Icarus blog, Nightride.hu
Helló! Gumis kérdésem
Helló!
Gumis kérdésem lenne, sikerült összeszednem egy csúf defektet egy ilyen rácsos csatorna tető izén (Dunakeszi-Gyártelep autós aluljáró, kerüld el messzire!), konkrétan kivágta a külsőt-belsőt úgy 2 cm hosszan.
A kérdésem az lenne, hogy a külső mehet a kukába a 2 centis vágással, vagy van rá esély, hogy nem fog ott kidudorodni a belső? (időhiány miatt nem akarok kétszer menni bringaboltba, ha mégis kijön, de külsőt se vennék fölöslegesen, ha nem muszáj)
Az oldalfalon van a vágás és elég stabilnak tűnik, de a fene tudja, hogy 5-6 bar-on is tartja-e magát..
Persze ha mindenképp kuka, akkor nincs mit tenni...
Csere, az meg mehet övnek.
Csere, az meg mehet övnek.
Tiszteletem! Ma egy vén
Tiszteletem!
Ma egy vén lovat szerettem volna rendbe rakni, és a végére hagytam a kormány beállítását (akkor még azt hittem csak egy beállítás). Mint később kiderült, a stucni eltörött a villanyakban, sőt, a kis csonk az ékkel együtt totál berohadt, és mivel nem lóg ki, nem tudok hozzáférni sem.
Van ötletetek hogyan lehetne kibűvölni? Vagy jobban járok, ha szervizbe viszem?
Talán ha keresel valamit,
Talán ha keresel valamit, ami belemegy a stucni maradékába és kilóg, akkor ki tudod ütni kalapáccsal...
Aztán meg alulról egy vastagabbal a stucnidarabot is.
Vagy lehet, hogy hülyeséget írtam?
Végül sikerült itthon
Végül sikerült itthon megoldanom, a stucni csavarjával és egy kalapáccsal kiütögettem - már csak az ék maradt benne.
Helló! A problémám: alu
Helló!
A problémám: alu monti csomagtartó szemeknél a menet nem közvetlenül a vázba van vágva, hanem egy peremes persely szerű valami van belesajtolva vagy ragasztva egy sima lyukba (nemcsak a csomagtartó hanem a kulacstartó szemek is így vannak megoldva gyárilag). Este szereltem fel a csomagtartót de meghúzni már nem bírtam rendesen mert először elforgott a szem majd levált a pereme. Lehet ilyen bigyót kapni valahol vagy csináltatnom kellene?
-
pzsoltix
Szerintem ilyet keresel.
Szerintem ilyet keresel.
Olyanba futott már bele
Olyanba futott már bele valaki, hogy 4karos mtb hajtókar külső tányérját nem lehet a középső helyre fölszerelni, mert bár a lyukkörátmérő és a csavarok helye stimmel, a felfekvési felület más. A középsőt fel lehet tenni kívülre, de ez esetben csak a csavarok tartják, nem illeszkedik a felfekvési felületre. Régebbi négyszögtengelyes Truvativ Firex.
Persze, direkt ilyen (volt
Persze, direkt ilyen (volt ilyen tartóbak módosítás shimano biopace és nem biopace esetében is).
Le kell reszelni a tartóbakból, amúgy is a csavarok tartják nagyrészt, nem a kar csatlakozása).
Nekem Firex van a gyakós
Nekem Firex van a gyakós egysebin, ott segített az erő, illetve az, hogy megfordítottam a tányért...mondju kaz hozzásegített ehhez a remek gondolathoz, hogy teljesen ki volt már cápásodva a nagytányér...
Az négyszögtengelyes ISO
Az négyszögtengelyes ISO szabványú középcsapágyra (monoblokkra) fel lehet tenni a négyszögtengelyes JIS szabványú hajtóművet? Vagy keresek hozzá JIS szabványú monoblokkot? A JIS szabványú középcspágy menetei kompatibilisek-e a 68mm széles, angol tipusú középcsapágy foglalattal?
fel. legalabbis az en
fel. legalabbis az en hajtomuvemet az ebayen jis-nek hirdettek
Megtaláltam a választ,
Megtaláltam a választ, köszi:
http://sheldonbrown.com/bbtaper.html
Ezt találtad, amit én
Ezt találtad, amit én gondolok erről?
ISO tengelyre a JIS kar nem megy be annyira mint kéne.
JIS tengelyre az ISO kar kicsit jobban bemegy mint kéne.
Pontosan. Persze vannak
Pontosan. Persze vannak olyan esetek, amikor ez még éppen jó (elmegy), de az ISO az ISO-hoz a JIS a JIS-hez passzol.
A kicsit jobban simán lehet
A kicsit jobban simán lehet 1cm.
Sziasztok! Sima tengelyes
Sziasztok!
Sima tengelyes agyból lehet gyorszáras-at csinálni? Előre is kösz!
Létezik olyan menetes
Létezik olyan menetes csőtengely, amit ha kicserélsz a sima tengellyel, már meg is van a vágyad :) A Mester utcai bicajboltban asszem a múlt héten láttam is ilyet kónusszal.
Létezik Zoggie / longus,
Létezik Zoggie / longus, stb. néven cseretengely párszáz forintért de a minősége nem az igazi, bár legtöbbször amit kicserélsz az rosszabb gyárilag.
A golyóméret és a tengelyhossz passzoljon (elöl is lehet 1/4" golyó monti agynál, nem csak a kisebb 3/16"-os! illetve hátul nem mindegy, hogy 135 v. 130-as agy tengelyét cserélsz).
És a tárcsafékes
És a tárcsafékes országútiknál vajon sima 135-ös tárcsafékes agy van áthézagolva 130-ra, de ezesetben a féktárcsa 5 milliméterrel kijjebb kerül, vagy 135-ös a váz, vagy van külön 130-as tárcsás agy?
Ez viszonylag új terület
Ez viszonylag új terület (tavaly óta lehet cyclocross-ban tárcsát használni, ezért mozdultak rá a gyártók), van már dedikált agy 130mm-re és tárcsára.
Valaki el tudja nekem
Valaki el tudja nekem küldeni Pajti bá elérhetőségeit? Köszönöm!
Nem nagyon fogad utcáról
Nem nagyon fogad utcáról embereket, olyan, mint a maffia. Ha valamit csináltatni szeretnél vele, akkor jobban jársz, ha megkeresed a hercehurcásokat.
Navajonmiért :-)
Navajonmiért :-)
Pajti bá'nak épp kisebb
Pajti bá'nak épp kisebb baja is nagyobb mint hogy munkákat vállaljon.
Mé? Mibaja?
Mé? Mibaja?
http://hu.wikipedia.org/wiki/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Baja
(óccó poén)
amúgy tényleg mi?
Sziasztok! Tudnátok nekem
Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy egy 3 tányéros stx hajtókarból lehet-e csak 1 tányérosat csinálni? Ha jól láttam akkor a tányérok kis imbuszos csavarokkal vannak felfogatva azaz gondolom akkor szét lehet szedni. Igazából elsõ váltót nem használok így tö felesleges a 3 tányér. Debrecenben tudnátok valakit ajánlani aki megbízható, precízen dolgozik és nem aranyáron? Elõe is köszi a válaszokat!
Vagy beszerzel rövidebb
Vagy beszerzel rövidebb csavart vagy szerzel M10-es alátétet amit a levett tányér helyére raksz. Egyébként simán kicsavar-becsavar (van spéci szerszám a csavar anyájának megfogására elforgás ellen de általában anélkül is megszorul).
Köszi a segítséget!
Köszi a segítséget!
Sziasztok ! Köszi a
Sziasztok !
Köszi a segítséget :) Még egy kérdés: haverom halálra kopott swalbe lugáno külsőjének mérete 23-622 és az új gumi amit kinézett 28-622 és nem tudom ,hogy passzol e rá ? Csak a 622-nek kell stimelnie vagy a 23-nak ? Előre is köszi :)
Hát szelet !
a felni belső
a felni belső szélességétől függ, hogy rámegy-e biztonságosan. ha igen, akkor nyugodtan cseréljétek.
a 28-as szélesebb, ballonosabb, alacsonyabb nyomástartományban használható, kényelmesebb, lassabb.
http://sheldonbrown.com/tire-sizing.html#width
lent a piros-zöld táblázat
28-as még biztos felmegy
28-as még biztos felmegy országúti felnire, kérdés, hogy a vázban / sárvédő alatt van-e hely hozzá. Érdemes nagyobb belsőt is venni ha találsz (25-32/622 szingós) de országúti belsővel is elmegy.
Köszi Srácok ! :) Helye az
Köszi Srácok ! :) Helye az van mert egy puch vázról van szó ami már nem mai darab XD semmi nincs rajta amitől nem férne el. Csak megkérdeztem a biztonság kedvéért mert párnapja 1"-a elcsesztem és 28 helyet 27x 1 ,egynegyedes gumit vettem ami most itt áll a garázsban és cseszhetem a pénzem amit adtam érte... Ha valakinek kell fehér oldalfalú vee ruber 27-es outi gumi írjon ! (buzzlightyear.98@citromail.hu) Hátszelet!
---------------------NE DUDÁLJ!!!!!kÜZDJ!------------------
Szerintem kevered a dolgokat
Szerintem kevered a dolgokat kicsit. Az a 28, amiről stp1 és Fixálda ír, a gumi szélessége, te meg mintha kerékátmérőre értenéd...
---
Ezért kell mindig a
Ezért kell mindig a szabvány értéket nézni (622 versus 630), gumikon is rajtavan és kisebb a kavar mint a hüvelykben megadott méretet nézed.
Sziasztok! Van egy ékes
Sziasztok!
Van egy ékes középtengelyem. Szeretném megtudni, hogy kempingbiciklihez jó-e, méghozzá kempingbicikli nélkül! Meg tudjátok mondani milyen méreteket mérjek le, mennyinek kell lennie, esetleg van-e valamilyen ismertetőjegye, ami alapján eldönthetem?
Köszi!
Csak a tengely van meg, vagy
Csak a tengely van meg, vagy a komplett középrész csapágycsészékkel, golyókkal?
Csak a tengely.
Csak a tengely.
Mivel abból is több méret
Mivel abból is több méret volt és hajtókarja is válogatja, hogy hová esik a láncvonal így csak belepróbálva fog kiderülni.
Mi a probléma? Van valahol
Mi a probléma? Van valahol egy kemping rossz tengellyel és szereztél egy cseredarabot? Egyébként nem hiszem hogy akkoriban olyan sokféle középrészt használtak volna a Csepel Művek Kerékpár- és Varrógépgyárában.
Ha Bp-n vagy akkor talán ha bemész a Csepelboltba, akkor ott mindenféle retro/veterán alkatrészek is vannak még és tudnak segíteni. Hogy milyen cucc kell a kempingbe, és hogy a tengelyed jó-e. De egy komplett középrész se olyan drága.
Én a múlt héten leütöttem egy kempinget a Vaterán a barátomnak, még nálam fog állni egy hétig, ha Zugló megfelel itt méricskélhetsz hogy milyen tengely van benne.
Köszönöm, de nem nekem
Köszönöm, de nem nekem kell a tengely. Arról van (volt) szó, hogy meghirdettem a neten egy itthon talált tengelyt, amiről ránézésre csak annyit tudtam megállapítani, hogy ékes. Jelentkeztek rá, csak azt kérdezték, hogy jó-e kempingbiciklihez.
Egyébként szerintem is jó lesz bele, ami ékes tengely, az ékes tengely.
Maverick for the U.S.A.
Shimano turney 6s racsnihoz
Shimano turney 6s racsnihoz milyen leszedő kell. Azt tudom, hogy menetes, de láttam kettő és négy körmöset is.
Nem kettő és négykörmös
Nem kettő és négykörmös kell, hanem shimano bordázott.