Sziasztok! Tudom, hogy ez egy kicsit "ahogy akarod", "ahogy neked jobb", "ezt neked kell eldonteni" kerdes, de megis erdekelne, hogy mit gondoltok egy kormany szukebbre vagasarol?

A gep egy Mongoose fixi, 58 centis riser kormannyal. A gondom az alapvetoen az vele, hogy sosem fogom a szelen, sokkal beljebb igyekszem fogni, emiatt viszont az elso fekkar (hatso nincs) peldaul mar abszolut nem esik kezre. Es amugy is zavar kicsit, hogy kilog oldalt jo par centi. (Mintha nem ereznem teljesen a bringat.)

Arra gondoltam, hogy mondjuk mindket oldalrol lekapnek 5-5 centit. Velemenyek, hatranyok, otletek, akarmik?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Frajti képe

Csak szakszerűen vágd és

Csak szakszerűen vágd és akkor semmi gáz. :)
Nekem minden kormányom vágott mostanában, pedig nem fixik. :)

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

2
Yod-b képe

ez a szakszeru vagas az,

ez a szakszeru vagas az, amihez (szerintem talan) kene egy csovago, de eddig csak kb 10 rongyert talaltam, egy vagasert meg nem biztos hogy megeri. akkor mar inkabb a szerviz :)

3
Stanci képe

szarakoccmá' annyit

szarakoccmá' annyit csővágó meg ilyen hülyeségek... lapfűrész oszt jóccakát :)
tipikus esete a verébre ágyúval :)

4
Hotyhogy képe

Megmondom, mitől félnek.

Megmondom, mitől félnek. Hogy ferde lesz a vágás. Kolbászt tudnak csak szeletelni oválisra, biciklikormányt egyenesre már nem. Oszt az ilyen embereknek lehet jó pénzér eladni csővágót, fúró merőlegesség ellenőrző tükröt, meg gombfelvarró zsebvarrógépet a barkácsbótba! :D

5
Frajti képe

Nem feltétlen csővágó,

Nem feltétlen csővágó, de lapfűrésszel elég faszán ferdére nyírták az egyik felét a kormányomnak, így a hiperszuper markolatom táncizik rajta sokszor. Nem mindegy ám, de ha valaki levágja szép egyenesre lapfűrésszel, akkor hajráf! :D

~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~o~

Solo la AS Roma per sempre!

6
Nincsmáritttöbbé képe

Van direkt CSŐVÁGÓ satu,

Van direkt CSŐVÁGÓ satu, 1-2 ezer forint, és a fűrész lapját vezeti tökéletesen (menetes villanyakat is lehet vele vágni).

7
bacskait képe

Ez is ebben az árban van

Ez is ebben az árban van és nem kell semmi fűrészelés:
http://bolthely.hu/szerszamkereskedes/id/059021_Top_Tools_csovago_135_mm...

8
Nincsmáritttöbbé képe

1. Ilyen már simán

1. Ilyen már simán törött el nekem (a teste nem bírta) 1-2 hét után, azóta csővágóra Icetoolz-t vettem, de azt is ritkán használom. Az már 5e volt.

2. A villavágó satuval menetes / görbe cuccokat is tudsz vágni

3. A csővágó puhább anyagnál (alu) széttolja és púposítja a vágási peremet, emiatt utólag munkálhatod meg ha fel akarod húzni rá az ahead kónuszokat / hézagolókat / fékkarbilincset, stb.

Szóval én nem szavaznék a gagyi csővágóra.

9
bacskait képe

ogyan lehet megtalálni ezt

ogyan lehet megtalálni ezt a satut a guglin? (Nekem nem sikerült)

10
Nincsmáritttöbbé képe

http://neuzer.webaruhaza.eu/t

http://neuzer.webaruhaza.eu/termek/752/kategoria/7SEE/villanyak-vago-sat...

Ennél olcsóbb persze, mint a nagyker. által ajánlott fogy. ár.

11
Yod-b képe

Jó, de ha nincsen

Jó, de ha nincsen szerszámod - például rendes fűrészed sem, csak egy olyan, amivel nem látnál hozzá -, akkor ezt a gondot csak meg kell oldani valahogy. Amúgy pedig acél kormányról van szó szerintem...

12
tmarkee képe

Ehhez hasonló

Ehhez hasonló kialakítású (csak még a nagytestvértől származó, de kifogástalan állapotú) csővágóval vágtam el ~ 2"-os átmérőjű, 4 mm falvastagságú acélcsövet a hétvégén, amiből kerítés tartó oszlop készült. Remek konstrukció. Szerintem az 1"-os átmérőjű, 1-1,5 mm falvastagságú, acél kormányt is viszi, mint a vajat.

13
Nincsmáritttöbbé képe

Nincs köze minőségben az

Nincs köze minőségben az 1000 ft-os hipermarketes csővágónak a csővágó szerszámhoz (én is 6000-es icetoolz-al dolgozok, 2" cső meg ezekbe bele sem fér).

pattan már el ilyen gagyinak a teste a kezemben mezei kormány vágásánál.

Apám mindig azt mondta és nála bölcsebb emberek is, hogy az a gazdag ember, aki olcsó / szar minőségű szerszámot vesz.

14
Stanci képe

Én is vagdosom.

Én is vagdosom. Igazándiból kezd el használni ahogy most van. Használat közben figyeld meg, hogy hol fogdosod igazán a legtöbbször a kormányt, hol kényelmes még, és akkor az lesz neked az ideális. Én centire meg nem mondom most, hogy az enyém mennyire van levágva.
Rövidebb kormány nálam jobb irányíthatóságot jelent, sokkal agilisebb, hogy ilyen szakszerű legyek :) és nem kell azon gondolkodnom, ha előre csorgok egy lámpánál, hogy leverek véletlenül egy tükröt vele. :)
Mondjuk én rendszeresítettem egy bullhornt is, ha esetleg hosszabb távon kellene menni, azon jobb támaszkodni. Szóval lehet még variálni is.

15
Yod-b képe

Figyelem, epp az alapjan

Figyelem, epp az alapjan ereznem, hogy szeles. Az ot-ot centit azt probaltam megtippelni. :)

16
asztalosgabor képe

először vágj kevesebbet,

először vágj kevesebbet, mert ha sokat vágsz le, akkor nehéz visszanöveszteni.

17
Hotyhogy képe

Vannak jó falusi

Vannak jó falusi hegesztők. :D

18
Stanci képe

feltételezem hogy alut nem

feltételezem hogy alut nem tud :)
v. ha igen, akkor jöhetne hozzám papucsolni egy vázat

19
Yod-b képe

Na igen, ez az en bajom is

Na igen, ez az en bajom is :D Csak nem akarom mindig szervizbe hordani pl. Egy csovago meg azert kicsit dragabb annal, mint hogy emiatt beruhazzak, furesszel meg randabb a vagas.

20
peet képe

én megoldottam puszta

én megoldottam puszta kézzel, simán letéptem a jobb odalát a kormánynak menet közben. :)

21
asztalosgabor képe

flex? csak van otthon.

flex?

csak van otthon. levágod, durva sorját is leszeded azzal, aztán egy durvább csiszolópapírral letisztázod.

22
szoszke47 képe

Papírlap körbeteker a

Papírlap körbeteker a csőre. Szélénél (körbe)jelöl. Tökéletes derékszög mutatkozik, a jel mentén sőt szamárvezetőül szolgál a fűrésztechnológiának.
És végül lesorjáz!!
Ha szükséges reszelővel trimmel.
Miért is kellene egy (két)vágás miatt többezres összegű szerszámot felruházni? :)

23
monster képe

Van akinek még egy

Van akinek még egy fűrészlapja sincsen nemhogy keretes fűrésze amivel szépen lehet vágni. Hát még satu rendesen megfogni a vágandó darabot.
:-((-------))-:

24
Yod-b képe

na épp valahogy így vagyok

na épp valahogy így vagyok én is!

25
monster képe

Nálam levághatod ha Zugló

Nálam levághatod ha Zugló jó.

26
Yod-b képe

Lehet, hogy ezzel a

Lehet, hogy ezzel a lehetőséggel élnék? :) Ha akadályba ütközök, segítséget tudsz nyújtani? :D

27
monster képe

Vágjam le neked? Ha nem

Vágjam le neked? Ha nem röstelled... Kb. 5 perc ha időbérben csinálja az ember, 2 perc ha teljesítménybérben. Ha alu. Vas kicsit több.

28
Nincsmáritttöbbé képe

Értelemszerűen

Értelemszerűen fűrészelés után reszelő + csiszolópapír. Nem lesz rondább, sőt (a csővágó miatt feltolt anyagot is le kell reszelni, nem beszélve a vágás után csővég állapotáról).

29
peet képe

Jézuskontent Úr? Itt a

Jézuskontent Úr? Itt a műszerász.

30
Yod-b képe

Tengermely tiszteletem!

Tengermely tiszteletem! Igen, szoktam erre jarni :) Amugy azt jol sejtem, hogy a fixedgearhungary mogott is te allsz? :)

31
peet képe

csak részben. amit peet

csak részben. amit peet posztol, azt én írom. a többiek mások :)

32
Yod-b képe

Lebuktal a nyeregtaskanal!

Lebuktal a nyeregtaskanal! :)

33
Hotyhogy képe

Acél csőkormány vágása

Acél csőkormány vágása őserdőben, sivatagban, lakatlan szigeten, stb., minden féle fűrészlap vagy satu nélkül:

Végy egy kovakövet és pattints magadnak egy marokkövet vagy nyeles kőbaltát. Ez utóbbi már haladóbb technika, ugyanis husánghoz erősítést igényel indával vagy állati eredetű inakkal.

Hasíts ezzel a szerszámoddal egy hüvelykes átmérőjű egyenes faágat, amiből aztán két keskeny korongot fazonozol ki. Tegyed ezeket a napra száradni egy néhány hónapig, óvva az esőtől.

Amikor kiszáradtak, akkor üssed ki a közepüket szépen, hogy a kormányra húzósan fölcsúsztathassad őket. Úgy tedd ezt, hogy egy-két milliméter rés maradjon a két fagyűrű között.

Most végy egy marék nedves homokot, és tömd ezt be körös-körül a résbe. Ölj le megint egy alkalmasan inas vadállatot az ináért, vagy szerezz vékony, szívós indát, és vagy ebből vagy abból képezzél két végén fogantyúval ellátott vágó szálat.

Ezen előkészületek után jöhet maga a vágás. Ülj kényelmesen le, és fogd meg lábaiddal a kormányt mint egy ügyes indiai fémműves, vagy csak mint egy találékony majom. Hurkold egyszer körül a homokkal megtömött résbe a vágó száladat és húzigáld azt szorgalmasan.

Időnként lazítsd ki és tömj megint friss nedves homokot a résbe. Majd folytasd a vágást. Újítsd föl az elnyűtt és elszakadt szálakat, ahogy az szükségeltetik. Rajtad múlik, hogy csupán néhány hét vagy több hónap is kell majd ehhez a munkádhoz. :DDD

34
monster képe

És alut hogy

És alut hogy kéne?

35
Hotyhogy képe

Aluhoz olcsóbban kapható a

Aluhoz olcsóbban kapható a szerszám. ;-)

36
monster képe

A szálat nem két hurokkal

A szálat nem két hurokkal kell húzogatni, hanem egy íj formájú ívelt fára kötni lazán, hogy kijöjjön a hurok, és húzogatni mint a hegedűvonót. Ilyennel van ahol fúrnak lyukakat vagy tüzet csiholnak.

37
Hotyhogy képe

Nagy igazság! Úgy

Nagy igazság! Úgy látszik, mérföldekkel előttem jársz. Cro-Magnon vs. Neanderthal. :-)))

38
monster képe

"az elso fekkar (hatso

"az elso fekkar (hatso nincs) peldaul mar abszolut nem esik kezre"
Azt a fékkart fűrészelés nélkül is beljebb teheted ha úgy kényelmesebb. Ha imbuszkulcsod sincsen, akkor ideje beszerezned legalább egy olyan zsebkés módjára kihajtogatható multiszerszámot. Némelyikben még láncbontó is van. Ha a bringásboltokban lévők drágák, akkor olcsón ki lehet fogni OBI, LIDL, ALDI, stb. bringás akciókban. (Amúgy vasárnaptól éppen LIDL bringás akció, állópumpa manométerrel, 3 cserélhető lencsés napszemcsi, sisak, 3M küllőre pattintható fehér fényvisszaverő, stb http://www.lidl.hu/cps/rde/xchg/SID-498C1415-D7C365AF/lidl_hu/hs.xsl/off...)

39
Yod-b képe

Ezek megvannak, es tudom,

Ezek megvannak, es tudom, hogy beljebb tudom rakni, a kilogo resz zavar inkabb. Amugy pedig nem hagynam, hogy te fureszeld ;) (Csak felnott felugyelet kell, alig multam 27 :D )

40
monster képe

Na, a fiam egyedül vágta.

Na, a fiam egyedül vágta. Mivel én mindent elteszek, merthogy valamire jó lesz kiszedtem a szemétből a két lehullott maradék csővéget. És hát nem hát fél centivel hosszabb volt az egyik mint a másik? Szóval vágni mindenki tud, de mérni...

41
szoszke47 képe

Na akkor éppideje hogy

Na akkor éppideje hogy elkezdj alapfokú szerszámalapfelszerelést
készenléti és műveleti (had)sorrendbe
állítani(beszerezni!)
Egy fémfűrész, néhány reszelő satu (min 60 as)mérőeszköz (tolómérő) kalapács vágó, és csavarhúzók
fúrógép-fúrók, fontos kellékei az alapvető (és alapfokú) házi műhelyfelszerelésnek. Akár legkisebb bringatrimmeléshez is alkalomadtául.
Még akkor is ha panelkörülménybe vagy(unk) kényszerülve:)
Hát a láncmosás-olajozás már hagy néha-némi maradandót (a szőnyegen) meg kifogást a rendtartás szolgálati szabályzatának zavartalanságában:)

42
Yod-b képe

ebben teljesen igazad van,

ebben teljesen igazad van, épp most készülnék felépíteni egy ilyen készletet!

43
tmarkee képe

Épp ma reggel láttam a

Épp ma reggel láttam a pumpát. Korábban vettem, nagyon ajánlom minden bicajosnak. 2 eFt-ért nagyon jó vétel és használható is.

44
Yod-b képe

Mindenkinek köszönöm a

Mindenkinek köszönöm a segítséget, meg tippeket, meg ajánlatokat. De nyilván nem ilyen egyszerű a dolog! :D Tegnap elkezdtem nézni a kormányt, és a fékkar (csak első van) úgy nagyon erőltetés nélkül kb. egy centit megy beljebb. Tehát jelen állás szerint ennyit lehetne levágni, annyiért viszont bele se kezdek. Tippek esetleg a probléma áthidalására? :)

45
stp1 képe

veszel egy szűkebb

veszel egy szűkebb hajlítású risert.
amúgy ez a bajusz kormány: http://1.bp.blogspot.com/-mQVrL3xKlZ0/TZuKfXN8MTI/AAAAAAAAAEk/D3xShzN7ro... szerintem neked nem ilyen van.

46
Yod-b képe

ó, tök igazad van. rise

ó, tök igazad van. rise bar-om van, csak hát nem tudtam, hogy annak mi a magyar megfelelője. (egy csomó mindent angol nyelvű oldalakon nézegetek.) aztán láttam valahol, hogy így hívták, gondoltam jó ez fordításnak!

gondoltam rá, de a szín miatt nem lesz jó. mongoose maurice-om van, ami ilyen szempontból kissé kényes.

47
monster képe

Csere-bere rovatban

Csere-bere rovatban megpróbálod egyenesre cserélni a kormányodat, akkor már lehet tologatni rajta a fékkart. Persze semmi biztosíték arra hogy akkor meg nem lesz túl alacsonyan. De azt hiszem én egy ezresért vettem egy bringaboltabn használtat kifejezetten levágásra, az eredetit megtartandó.

48
Yod-b képe

az a baj, hogy a kormányt

az a baj, hogy a kormányt amúgy tök szeretem, és jó benne az "emelés". és eléggé úgy van fényezve az egész bringa, hogy nem nagyon venném ki belőle a kormányt, ilyen színt meg nem lesz könnyű találni. (már néztem pár helyen, esélytelennek tűnik.)

49
monster képe

És olyan rövid karos 2

És olyan rövid karos 2 ujjas fék van rajta? Talán azzal is tudnál nyerni 1-2 centit, de lehet többe kerülne a leves mint a hús.
1 centit is levághatsz nálam.

50
Yod-b képe

Szia! Köszönöm a sok

Szia! Köszönöm a sok segítséget, végül megoldottam a dolgot! :) Lejött belőle kb 3-4 centi végül mindkét oldalon, eléggé jó lett így a dolog :) A fékkar be van nyomva rendesen, de nem kényelmetlen a dolog. Mindenesetre köszi (mindenkinek) a segítséget! :)

51
Zoltán-san képe

Arra azért nem árt

Arra azért nem árt vigyázni hogy túl rövid se legyen. Tudtommal az a legjobb ha egy kicsit a karjaid széttartanak felülről lefelé nézve, így biztos hogy maximális hatékonysággal működik a be-ki légzés.