Folyt. köv. :)

Ide írhattok mindenféle szerelési kérdésekről. Hogyan lehet a leggyorsabban, legjobban, legszakszerűbben kijavítani a kisebb-nagyobb meghibásodásokat. Ha valami nem sikerült és tanácsot kérnél azt is megteheted, remélem a szakértők válaszolni fognak.

Előzmények

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
Stanci képe

szàjnap

szàjnap

2
Fly képe

...vagy valami hasonló...

...vagy valami hasonló...

3
Nuvanda képe

aha

aha

4
candy képe

Már várom a szerelések

Már várom a szerelések XXX csoportot, ott biztos furcsa dolgok ognak történni. Egy kis lánctányérszex biztos jó...

Blogom: http://wunderbike.postr.hu/, tömegközlekedés is not an option.

5
NyilasMisi képe

Láncra rögzíthető,

Láncra rögzíthető, lánctisztító berendezésbe milyen folyadékot lehet tölteni? Sajnos a gyári csak egy láncra volt elég.

6
monster képe

Én Brigeciollal szoktam

Én Brigeciollal szoktam utántölteni, lehet hogy majd leszúrnak a szakértők emiatt.
De a lidlis cucchoz mintha 2 folyadék lett volna, egy tisztító meg egy kenő.
:-((-------))-:

7
NyilasMisi képe

Ez is lidl-s, 50ml folyadék

Ez is lidl-s, 50ml folyadék meg egy (műszer)olaj volt hozzá. A folyadék el is ment egy láncra, háromszor tekertem kb. 15 fordulatot, mire teljesen tiszta lett. Brigéciolból a D3 (büdös) vagy a 2000 ajánlott?

8
monster képe

Nem tudom. Múltkor olyan

Nem tudom. Múltkor olyan horror áron volt a tecsóban is már, hogy valami noname 2 literest vettem ugyanannyiért.

9
NyilasMisi képe

Elugrottam, vettem egy

Elugrottam, vettem egy litert 1000Ft-ért. Elvileg 40 mosásra elegendő. Kösz a tippeket.

10
Nincsmáritttöbbé képe

2000, a D3-at az életben

2000, a D3-at az életben nem tudod a láncból kimosni teljesen (opálos fehér trutyiként dobálja a szennnyet később is). Ellenben lánctányérra / hajtóműre tökjó.

11
Stanci képe

egy kis dízel is megteszi

egy kis dízel is megteszi

12
Zsül képe

Benzin?

Benzin?

13
NyilasMisi képe

Félek, hogy kimarja a

Félek, hogy kimarja a műanyagot.

14
stp1 képe

hozzá sem fog szagolni. de

hozzá sem fog szagolni. de ha aggódsz próbáld ki előtte egy kis darabon.

15
monster képe

Még mielőtt

Még mielőtt hidegvágó/kalapács kombóval szétverem, most be lett fújva WD40-el, ázik holnapig, remélem normális jobbmenetes az a kis gyűrű ami a többsebességes fogaskerékcsoportot a racsni (nem kazettás agyra való, egyszerű menetes agyra feltekerhetős) testén tartja?
Amúgy érdekességképpen megjegyzem hogy a Megarange fogaskereket akarom kiszedni a csoportból, de meglepően kopott annak ellenére hogy alig volt használva. Valószínűleg nagyon szar anyagú lemezből van az csak pikk-pakk stancolva.

16
Nincsmáritttöbbé képe

Igen ezért nem is terjedt

Igen ezért nem is terjedt el a megarange (a gyenge anyag miatt hajlott az nagy tányér).

A zárógyűrűk vagy záró fogasok iszonyatosan rá vannak rakva (nem bonthatóra gondolták), nekem is csak minden másodikat sikerül szétszednem és a nagy satu / kalapács jóbarát.

17
gepont képe

Meg tudná nekem mondani

Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a Vittoriából a Rubino jobban bírja-e a strapát mint a Zafiro? Eddig zafirot használtam, de sajnos most cserélni kell, és akkor már gondoltam lehet jobb lenne a rubino, de ha nem sokkal jobb, vagy csak defektvédelembe, akkor inkább megspórolom az árkülönbséget.

18
monster képe

Esetleg a gyár tudja, hogy

Esetleg a gyár tudja, hogy mit gyárt:
http://www.vittoria.com/tech/our-range/

19
feb képe

.

.

20
Nincsmáritttöbbé képe

26 tpi versus 60 tpi. Jobb,

26 tpi versus 60 tpi.

Jobb, picit jobban is szalad, defektem még nem volt de hetente tolom 10-re.

21
dpalffy képe

10+ezer kilometer, volt

10+ezer kilometer, volt összesen 2-3 defektem, de azota is siman mennek a Rubinok. Barmikor szivesen ajanlom. Bar Zafirom nem volt, szoval viszonyitani nem tudok. De barmikor sokkal szivesebben vennek Vittoriat, mint barmilyen Contit.

22
Stanci képe

Csatlakozom az előttem

Csatlakozom az előttem szólókhoz, bár Zafirom nem volt, de most Rubinot használok. Eddig jónak tűnik, megfelelő keménységű, nem kopik úgy mint a Schwalbe Luganom, mert az nyúlt mint a takony.

23
Taxi képe

A vittaria külső gumi

A vittaria külső gumi köpenyekkel foglalkozik :) ! De nekem is kéne egy kis segítség ! Mafac közép húzos outi-fékhez kéne nekem az a kis darab campagnolo féle váltóbovden végekkel ami bele akad a féktest be. a bmx-ekhez van hasonló de az nem jó! Hol lehet ilyet kapni ?

Hátszelet!

24
NyilasMisi képe

Ilyen fékkarhoz nemrég

Ilyen fékkarhoz nemrég sima fékbowdent használtam, működik vele.

25
monster képe

E szerint a robbantott rajz

E szerint a robbantott rajz szerint csak egyik végén van olyan pici gömb, a másikon rácsavarozott alkatrész van.
http://sheldonbrown.com/harris/mafac.html

26
Taxi képe

probléma megoldva ! a

probléma megoldva ! a falusi heggesztő bácsi megoldotta !

27
bacskait képe

Azt nem tudom, hogy ha egy

Azt nem tudom, hogy ha egy ilyet szereznék, akkor használnám vagy inkább csak gyönyörködnék benne...

http://www.oobject.com/top-10-interesting-tool-chests/vintage-campy-cycl...

28
Nincsmáritttöbbé képe

woooooow.

woooooow.

29
Taxi képe

Emberek ! Kéne egy

Emberek !

Kéne egy kazettás sor hátra egy 7 es ! Milyet vegyek ? ez az első ilyen agyam, 0 tapasztalat. max 4 4 fél ezret szánnék rá és montira kéne durva terepre . hol vegyek milyet,segítség !

31
Nincsmáritttöbbé képe

Én Sunrace-t használok,

Én Sunrace-t használok, igaz városra és országútra, de bőven jó és ár/értékben veri a shimano-t az idei modelljeik.

Konkrétan azt keresd ami már piros dobozzal van illetve szatén ezüst felülettel (ez az új).

http://ebike.hu/termekek/hajtas/fogaskoszoru/kazetta-7-seb/10932+sunrace...

33
Nincsmáritttöbbé képe

Rávaló teljesen, de nekem

Rávaló teljesen, de nekem nagyok voltak benne az ugrások (különösen a 15-18).

34
Taxi képe

Egy próbát meg ér ! De

Egy próbát meg ér ! De azért köszi a segítséget ! további hátszelet !

35
vercse képe

A menetes villába való

A menetes villába való kormányszár akár hogy is húzom meg elfordul nagyobb erő hatására. Kicseréltem a diót egy másikra, de nem segített. Mit tehetek még?

36
Nincsmáritttöbbé képe

Lehet a túl erős

Lehet a túl erős meghúzás és cibálás-forgatgatás miatt belülről feltágítottad a villanyakat, ez esetben villacsere.

37
gepont képe

Egy érdekes kérdésem

Egy érdekes kérdésem lenne :) Sikerült szereznem egy ilyen edzett acél láncot, amivel az egyetlen gondom, hogy nem ér körbe a derekamon. (Tudom lehet tatyóban is vinni, esetleg vázra csavarni, de én egyiknek se vagyok híve és a derekamon a súlyát sem érzem) Kb. egy plusz szem kéne bele. Milyen megoldással lehetne megtoldani a láncot, ami esztétikailag is megállná a helyét? Gyenge pontja ugye nem lesz a rendszernek, mert én az eredeti láncot kötöm majd csak össze, viszont valami low-cost megoldáson gondolkodom, mert nagyon szűkösen állok :) Köszi előre is!

38
stp1 képe

jó dolog medencetöréssel

jó dolog medencetöréssel kijönni egy esetleges könnyű zakóból. :)

ugyan ez vonatkozik a vállon átvetett láncra.

megoldást nem tudok, de inkább fontold meg azt a táskát/vázra csavarást.

39
gepont képe

Egyszerű a megoldás: Nem

Egyszerű a megoldás: Nem kell esni :) Viccet félretéve már több mint egy éve a derekamon hordom a láncot és ez idő alatt volt szerencsém esni is vele utolsó sorban pont egy súlyosat(szerencsére törni (remélhetőleg) nem törött), de én valamiért még mindig ragaszkodom hozzá, bár lehet, hogy ez csak egy gyerekded butaság de jobban érzem magam, ha a derekamon tudhatom. Vállon is próbáltam már, de engem valamiért nagyon zavar, szűkösen férek el vele.

40
feb képe

Ezen a piroson még

Ezen a piroson még átmegyek. Múltkor sem jött itt senki.

41
monster képe

Egy szép könnyű nagy alu

Egy szép könnyű nagy alu karabíner, hegymászóboltból, pl.
http://www.mountex.hu/termek/20202-155-0/black_diamond_quicksilver_strai...
De időnként lidl/aldi/tescoban van párszáz forintos karabínerakció.
Itt van 203 forintért egy nehéz:
http://www.frommerkft.hu/prodlist.php?id=158&code=rogzites

42
gepont képe

Köszi szépen! Időközben

Köszi szépen! Időközben nekem is eszembe jutott az ötlet de ha más is mondja az mindig jobb! :)

43
monster képe

Fiam hordja így évek óta,

Fiam hordja így évek óta, ha láncot visz. Nekem se tetszik nagyon.

44
NyilasMisi képe

A bringámon nagy generált

A bringámon nagy generált csinálok. A kónuszokat kicserélem, mert elhasználódtak, de a golyókkal bizonytalan vagyok. Teljesen megtisztítottam és szemmel láthatólag semmi bajuk nincs. Ebben az esetben kicseréljem azokat, vagy elegendő ha csak a kónuszok lesznek újak. Illetve kormány csapágyhoz milyen kulcs kell? Mert amivel szoktam csinálni, az 1mm-rel kisebb. sima villáskulcs nem jó, mert nem fér el, valami vékonyabbra lenne szükségem.

45
Nincsmáritttöbbé képe

Golyókat érdemes

Golyókat érdemes cserélni, szemmel nem látszik a deformációjuk.

Kormánycsapágyhoz kormánycsapágy kónuszkulcs kell:

http://bringabutik.hu/vasarlas/szerszam/egyeb/icetoolz-kormanycsapagy-ku...

46
monster képe

Nekem is van ilyen kulcsom,

Nekem is van ilyen kulcsom, és nagyon jól használható egyes hagyományos csészés középcsapágyakhoz is.

47
Zsül képe

Mindenképpen cseréld!Ahogy

Mindenképpen cseréld!Ahogy Fixálda is írta,szemmel nem látszik a deformációjuk,meg amúgy is filléres dolog az a pár golyó.Kosár nélkül használd,+ lítiumos zsír a te barátod.

48
NyilasMisi képe

Kösz az információkat,

Kösz az információkat, akkor a golyók is mennek.
Persze, hogy lítiumos zsírt használok, nem is volna értelme mást venni, amikor 250g-mot kapok 420Ft-ért.

49
feb képe

Hol?

Hol?

50
monster képe

Én nemrég ósanban vettem

Én nemrég ósanban vettem jóáron. Nem is kellett volna, de olyan ócsó volt hogy vettem egy dobozt, a polcon elfér.

51
NyilasMisi képe

Tescoban bukkantam rá

52
tmarkee képe

Remek anyag, csak ne volna

Remek anyag, csak ne volna olyan iszonyat büdös.

53
NyilasMisi képe

Ez így van, Bi58 szagú.

Ez így van, Bi58 szagú.

54
tazz képe

Sziasztok! Agyat bontottam

Sziasztok!
Agyat bontottam már ,de most cserélném a kónuszt es a golyókat(mindkét agyban).Kérdésem hogy hol szerzitek be(bármely kerékpárbolt?) és hogy van e méretbeli eltérés ,vagy teljesen szabványosak ezek az alkatrészek? (Sajnos az agyakról nem nagyon tudok információt adni, max hogy outi kerékbe van fűzve)
Kösz a segítséget előre is.

55
Goljoo képe

Csőtengelyes, húzószáras

Csőtengelyes, húzószáras a kerék vagy tömörtengelyes, anyás?

56
Frenki képe

Attól függ mi a

Attól függ mi a szempont:
Ne lopják el könnyen:tengely anyás
Erős legyen húzószáras
Oka a gyorszár megfeszítése plusz feszültséget ad a tengelynek ami segít a terhelés ellensúlyozásában+ a csőtengely terhelési tulajdonságai.
"Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

57
Nincsmáritttöbbé képe

Általában szabvány (elöl

Általában szabvány (elöl 3/16"-os golyók, 2x10db, hátul M10-es vagy 3/8" tengelyen 1/4" golyók 2x9db), de vannak apró eltérések, főleg tömítésben, stb.

Érdemes boltba elvinni a szétszedett tengelyt / esetleg agyat is.

58
Goljoo képe

Ékes hajtóműből az ék

Ékes hajtóműből az ék eltávolításához kérnék segítséget. Milyen trükkök vannak? Az egyik mintha bele lenne rohadva, de a másik tök újnak tűnik. Ha sikerül kiszednem, és cserélném az ékeket újakra, akkor kell-e valamit előtte reszelnem? Becsusszan-e a helyére, vagy már akkor is kalapálni kell? Minden tanácsra szükségem van, köszi!

59
Nincsmáritttöbbé képe

WD40-ben ázatás,

WD40-ben ázatás, anyacsavar fellazítás a menetes rész végéig (ne tekerd le) és ezt ütlegelés, zsírozás, beütögetés, rögzítés.

Cserélni csak ha rossz méret (átesik), kotyog stb.

60
Goljoo képe

A tök újjal az a gond,

A tök újjal az a gond, hogy épp csak átért a menetes rész, viszont most se ki, se be. Az anyát épp csak el lehet rá indítani, de ha próbálnám húzni letépné a menetet. Gondoltam, van valami invazív megoldás az eltávolításra, amivel együtt jár az ék cseréje is.
A berohadtnál a leírt megoldásokat próbáltam alkalmazni, de semmit nem mozdult. WD-40, anya meglazítása, hogy nagyobb legyen az üthető felület, aztán hajrá. Kapott WD-40-et egész éjszakára is, de semmi foganatja.

61
Nincsmáritttöbbé képe

Flex.

Flex.

62
Phynxague One képe

Kalapáld. A kalapálás

Kalapáld. A kalapálás természetes szerelési módszer, és gyakran van rá szükség. Kenni is kell. Kalapálás, olajozás és zsírozás, ez mind alap művelet a szerelő repertoárjában. Kilencven százalékban ezekből áll.

63
Frenki képe

Meg a melegítés

Meg a melegítés kitágítani a külső alkatrészt. De gyanítom neki megvállasodot az ék lehet azért ilyen makacs.Lazán jártak vele egy darabig az meg lépcsőt mart az ékpályába.
Nem nyúl a fékhe', nem nyúl a fékhe'!"

64
Taxi képe

nehogy leflexeld!!!!! a

nehogy leflexeld!!!!! a megoldás titka : a berohadtat úgy ütheted ki,hogy a hajtókart faszán alátámasztod mondjuk egy tégléval vagy egy lépcső szélén utána fogsz egy darab vasat dorninak,hogy ne verd szét a menetet utána egy rohadtnagy kalapácssal akkorát baxol rá hogy meglazuljón utána csavarhúzóval kitudod nyomni. az újat pedig kicsit megcsiszolgatod anyira h a menet kijöjjön a túloldalon ha még nem jó még egyszer csiszolsz egy kicsit és még egyszer megnézed,ha már fasza akkor beütöd ahogy csak tudod és ráhúzod az anyát a végére de csak érzéssel menetre vigyázni. ha elcseszed akkor árkád ride bike és 100 forintért kapsz újat anyával :)

65
NyilasMisi képe

Van egy kis gondom a hátsó

Van egy kis gondom a hátsó aggyal. Vettem új tengelyt, kónuszokat és golyókat, lezsíroztam, beállítottam (könnyen fut, de nem kotyog), a racsnit visszaraktam. Az egész szépen forog, de ha bele teszem a bringába, akkor kín szenvedés tekerni, vagy csak simán megpörgetni a kereket. Nem ér hozzá se a vázhoz, se a fékhez. Ami furcsa, hogy az új tengelyen a racsni felől az anya nem esik be a racsniba, mint azelőtt, hanem kiáll egy kicsit.

66
Taxi képe

Kónuszhoz raktál ellen

Kónuszhoz raktál ellen anyákat ? a racsnit tutti jól raktad össze ? Az is lehet h mikor meg húztad a kereket akkor a kónusz is rászorult..

------------------ NE dudálj ! Küzdj! -----------------

67
NyilasMisi képe

Persze, hogy raktam. Nem

Persze, hogy raktam. Nem szorult rá, erre ügyeltem, mert előfordult már ilyen. A racsni menetes, egyszerűen feltekertem és a racsnileszedővel meghúztam.
Ha nem jön még válasz, hogy mi lehet a baj, akkor holnap újra szétszedem az egészet és újra összerakom, hátha okosabb leszek. A témához kapcsolódó cikkeket már átnéztem, de semmi újat nem olvastam. Mindent úgy csináltam, ahogy szoktam, igaz ezen a bringán ez az első ilyen művelet, de már nagyon mennék vele.

68
Goljoo képe

A leírás alapján valahol

A leírás alapján valahol súrlódnia kell, ha nem a felni vagy a gumi, akkor az agynál valamelyik oldalon. Kizárásos alapon. Mivel írtad, hogy az egyik oldalon most több hely van, mint korábban, így megvizsgálnám a másikat.

69
tengoo képe

Meló miatt rég jártam

Meló miatt rég jártam szeretett topikomban, de fel kell tennem egy újabb kérdést.
A probléma annyi, hogy a nagyobb kátyúknál, villamos síneknél szóval, ahol hirtelen nagyobb szintkülönbség van a bringám ledobja a láncot. Elől két tányéros exage hajtómű van, csak az 52-es tányért használom átdobó sincs már a vázon. Hátul 6 sebességes racsni és szintén exage váltó. Normál úton nagyon jól muzsikál az egész rendszer, de az említett helyeken már félve megyek, lassítva gurulok, hogy véletlen se essen le...
Mi lehet a problémá oka, illetve megoldása?
A hátsó kerék tökig hátra van húzva a papucsban, de a probléma így is fenn áll.

70
NyilasMisi képe

Nem lehet, hogy még mindig

Nem lehet, hogy még mindig laza a lánc?

71
stp1 képe

láncterelő. ha hátul

láncterelő. ha hátul váltód van sose lesz olyan feszes rendszered, hogy ne dobja le elöl.
vagy pakold vissza az első váltót kar nélkül, végállító csavarokkal fixálva.

72
Taxi képe

Egy próbát az is

Egy próbát az is megérne,hogy tedd "mókuskerék üzemmódba" és ha még ugy is laza vegyél ki egy vagy két szemet. Ha nem jön be akkor srp1 tanácsát fogadd meg.

73
Sturmbock képe

Sziasztok! Fém

Sziasztok!

Fém sárvédőhöz (merevvázas MTB-on) lehet kapni valami kis "szoknyát"? Ugyanis hiába sokkal nagyobb, mint a gagyi műanyagok, felcsap, főleg az első. Ha gyorsabban belehajtok egy pocsolyába, térdig csupa víz leszek.
Vagy egyszerűbb valami szakival ráhegesztetni néhány vékony lemezt? Láttam régi biciklin ehhez hasonló "szoknyás" első sárvédőt, elég otrombán nézett ki, vagy csak nincs hozzászokva még a szemem, de tuti nem csapott fel a víz térdig! Azonban az valami rugalmasabb anyag volt, valami erősebb bőr, vagy műanyag, azthiszem.

Maverick for the U.S.A.

74
monster képe

PET palack, olló,

PET palack, olló, gyorskötöző.
De közben találtam neked igazit, igazi pénzért, sk munka sikerélménye és esztétikája nélkül:
http://ebike.hu/termekek/kiegeszitok/sarvedo/alkatresz/sarvedotoldat/144...
Amúgy vigyázni kell ezekkel, beleér a cipő orra könnyen.

76
Sturmbock képe

Köszi az ötleteket, de nem

Köszi az ötleteket, de nem csak a végére gondoltam, hanem a kerék oldalához, tehát mintha a sárvédőt oldalról kiegészítenénk egy-egy körszelettel.
Mert nekem elsősorban oldalt csap, ami egyenesen a lábfejemre (cipőre) megy.

Maverick for the U.S.A.

77
elfroland képe

A fentiekkel megoldható az

A fentiekkel megoldható az amit szeretnél. A sárvédő pálácához tudod rögzíteni. Én is így csináltam.

78
monster képe

Lehet, hogy egyszerűen nem

Lehet, hogy egyszerűen nem elég széles a sárvédő. Van abból vagy 3 szélességi méret.
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, de igény az van rá.

79
Sturmbock képe

Újabb kérdés: MTB 26-os

Újabb kérdés:

MTB 26-os hátsó kerékből hiányzik 3 küllő. Sima kivitelű, nem duplafalú. A leggagyibb, átlagos. Kivettem 2 küllőt egy másik hátsó kerékből, 1-et egy elsőből. Egyik küllú hossza se jó, mindegyik túlnyúlik az anyán legalább 3-4 mm-t.

Szerintetek mi lehet a hiba? Ahogy követtem a szememmel a kerék fűzését, és megtaláltam a logikáját, ez alapján jól fűztem be! Hogy oldjam meg? A feladat sürgős, holnap délutánig kész kell lennie, nem tudok elmenni boltba venni akármit is.

Maverick for the U.S.A.

80
monster képe

Balos-jobbos nem egyforma

Balos-jobbos nem egyforma hosszú! El van tolva a kerék, a fogaskerekek felé rövidebb küllők vannak fűzve, azt hiszem 2 mm-enként ugrik a hossz a legtöbb gyártónál.
A különböző agyakon se egyforma átmérőjűek a küllőknek kialakított lyukkörök.

81
Sturmbock képe

Szóval az elsőkerékből

Szóval az elsőkerékből kiműtött legfeljebb csak az egyik oldalra lenne jó? Vagy egyikre se?

Ha nincs másmilyen küllőm, úgy is meg lehetne oldani, hogy oldalra hajlítom a küllő végét, ha tudom? Akkor talán nem szúrná ki a gumit.

Maverick for the U.S.A.

82
monster képe

Azt semmi esetre sem! Akkor

Azt semmi esetre sem! Akkor inkább a közepén egy Z formájú hajlítást bele. A semmi közepén az út mellett elmegy. Otthon kevésbé, de láttam ilyen "rövidített" küllőkkel megfűzött komplett kereket is.
Vagy még inkább egy plusz hajlítás a küllő fejénél. De azzal számolni kell hogy ezek ideiglenes megoldások a végleges küllő beszereléséig, pár km-re elegendőek.
Nem tőlem hallottad!

83
Street racer képe

Pár km-er??Én Bajáról

Pár km-er??Én Bajáról jöttem haza,de Szeged felé :-))Simán kibirta :-)))

84
monster képe

A menetes részre szükség

A menetes részre szükség van végig. Csak középen vagy a fejnél tudsz elvenni a hosszból.
Ilyenre kéne csinálni a végét a fejnél:
http://cdn.twospoke.com/forum/attachments/f82/2672d1273875083-z-bend-spo...

85
Nincsmáritttöbbé képe

Könyörgöm egy küllő

Könyörgöm egy küllő (nem roszdamentes) 10ft, pl. A csepeltboltban. Biztos megéri barkácsolní??? Inkább meg kéne bele venní a megfelelő méretet (esélyesen 262 v. 264 lesz szimpla falnál).

86
Sturmbock képe

Igen, de sürgős megoldás,

Igen, de sürgős megoldás, mint írtam! Vasárnap meg ma este sehol nem fogok tudni küllőt venni.
Egyébként!
Leráspolyoztam a végén levő kb plusz 3-4 mm-t! Egyelőre nem esett szét, mentünk vele pár kört.

Maverick for the U.S.A.

87
Nincsmáritttöbbé képe

Csomó helyen kapni küllőt

Csomó helyen kapni küllőt hétvégén, még én is tudnék adni.

88
Sturmbock képe

Tiszafüreden is? Maverick

Tiszafüreden is?

Maverick for the U.S.A.

89
Nincsmáritttöbbé képe

Nyilván ott nem. De nem is

Nyilván ott nem.

De nem is hiszem, hogy annyira sürgős a kereked (elvégre nem egy túra közepén ragadtál), hogy hétfőig nem várhatna. Gondolt át, hogy mennyire kell bíznod a kerékben mint alkatrészben és hogy megéri-e házilag kókányolni olyan alkatrészt, ami a súlyodat tartja.

Elvégre már eredetileg sem volt százas a hátsókereked, az ilyen javítások után meg végképp nem megbízható, persze ideig-óráig elgurulhat (egy jó kerékhez évekig nem kell hozzányúlni, ha nem évtizedekig -> lásd használt outikon található araya, ambrosio felnik).

90
tatabike képe

Csatlakozom. A kontrás

Csatlakozom. A kontrás hátsó kerekem (Vuelta Airline Four, DT, Sachs Torpedo) 6 éve érintetlen. Se centírozás, se semmi, pedig aztán gyepálom rendesen. Megevett már pár külsőt. Pajtiék fűzték annó.

Gépsárkányaim - Cserebere cuccok

91
NyilasMisi képe

Pár forintos tétel és

Pár forintos tétel és normális küllőd van. Én 30-40Ft-ért szoktam venni azt, ami annyira nem szemét, a 10Ft-os küllők törnek, mint a ropi.
http://ebike.hu/termekek/kerek/kullo/8521+dt+rozsdamentes+20mm+k%C3%BCll... Ez pedig az egyik legjobb az olcsóbbak között, csak a noname küllők között hülyén néz ki.

92
Sturmbock képe

Egyébként kattogó hangot

Egyébként kattogó hangot ebben az esetben mi okozhat? Csak hajtásnál csinálja, gurulásnál nem. Ha erősebben hajtom, erősebb a hang. Egy hajtás egy lábbal, egy katt.
A tengely egy kicsit kotyog, alig észrevehetően, de szerintem nem ez, mert másik biciklim agya jobban kikopott, jobban kotyog és nem kattog. Esetleg a racsni? Vagy a küllőknél kéne keresni a bajt?

Maverick for the U.S.A.

93
NyilasMisi képe

Sok minden okozhatja a

Sok minden okozhatja a kattogást, ezt a monitor előtt ülve senki sem tudja megmondani.

94
Sturmbock képe

Szerintem a leírtakból

Szerintem a leírtakból lehet következtetni erre-arra, már aki ért hozzá. De aki nem ért hozzá, annak elképzelhető, hogy ötlete sincs!

Maverick for the U.S.A.

95
monster képe

Pedálcsapágyak rendben

Pedálcsapágyak rendben vannak?
--------

96
Sturmbock képe

Igen. Egyébként biciklin

Igen.
Egyébként biciklin ülve lehet érezni, hogy hátulról jön vhonnan.
A hátsó kereket kicseréltem másikra, ami szintén rossz volt, de összeraktam több rosszból egy használhatót. A kattogás viszont nem szűnt meg, csak halkabb lett. Elképzelhető, hogy a racsni kattog?

Maverick for the U.S.A.

97
Nincsmáritttöbbé képe

Pont aki ért hozzá tudja,

Pont aki ért hozzá tudja, hogy ezernyi dolog lehet (váltógörgő, nyekergő nyeregcső, középrész, pedálcsapágy, nem kompatibilis lánc, stb.). Ezeket elég nehéz távolról megmondani (néha még közelről sem).

98
Sturmbock képe

Nem is kell megmondani,

Nem is kell megmondani, ötletelést kértem!

Nem kompatibilis láncot kizárom, mert a kattogás előtt is ezzel a lánccal futott.
Nyekergő nyeregcső? Hááát..... Én hátrébb hallom! Meg érzem.
A váltógörgőkhöz hozzá sem nyúltam. De ha nincsenek is bezsírozva hosszú évek óta, forognak. A pedál is kizárva, nem ott érzem.

Küllők lehetnek? Esetleg tengely csapágyazása?Ezt a kettőt szereltem.

De mindegy, nem nagy dolog, megy és kész. Azért köszi!

Ja és kedves "Nincsmáritttöbbé"! Említetted, hogy a műanyag sárvédőm érdekelne. Írj a bafffalo kúkec freemail ponyt h ú -ra és megbeszéljük! Figyelj a 3 f-re, sokan eltévesztik!

Maverick for the U.S.A.

99
elfroland képe

"Küllők lehetnek? Esetleg

"Küllők lehetnek? Esetleg tengely csapágyazása?Ezt a kettőt szereltem."

Ha a kattogás csak a kerék sebességtől függ akkor igen.
Ha a kattogás a tekerés sebességétől függ akkor nem.
Remélem szűkül a kör. :-)

100
bacskait képe

Még csak elméleti

Még csak elméleti kérdés...
Az nagyon lassan épülgető fiximmel kapcsolatban merült fel bennem a következő kérdés. Hány keresztre fűzzük? Elöl és hátul is kérdéses.
Hátul egy Novatec flip-flop agy lesz, elöl a párja, mindkettő Altrix Spider felnibe.
Elöl radiális vagy 2-3 kereszt? Hátul 2 vagy kereszt legyen? Melyikek mi az előnye, hátránya?

101
Nincsmáritttöbbé képe

3 kereszt elöl hátul,

3 kereszt elöl hátul, minek variálni? Strapabíró, bevállt, stb..

102
Stanci képe

csatlakozom, a

csatlakozom, a legstrapabíróbb a 3 kereszt, nekem is egy jól megfűzött spiderem van a fixin és még nem kellett hozzányúlni

103
monster képe

Ha megy az angol, és

Ha megy az angol, és tényleg érdekel:
http://tri.by/content/files/ArtOfWheelbuilding.pdf
http://icelord.net/bike/thebicyclewheel.pdf
--------
A CM-en nincsen rasszizmus, noha igény az van rá.

104
bacskait képe

Az, hogy megy, az erős

Az, hogy megy, az erős túlzás. Gagyogom, nagyon döcögve...
Köszi a linkeket, esténként átnyálazom.

105
monster képe

Majd referálj, mert én

Majd referálj, mert én csak lementettem ezeket, fűzést pár oldalas egyszerűbb anyagokból tanulgatom, eddig 4 kereket fűztem, 3 keresztre mindet, szerintem is kicsit túllihegés a más minta, illetve inkább esztétikai kúlfaktor okokból csinálnak olyanokat, nem a pár százalékos műszaki eltérések miatt.
Arra kell esetleg figyelni, hogy melyik küllőfej van kívül-belül, melyik küllő húz hajtáskor, melyik fékezéskor. Fixi hátsónál mindkét irányban egyforma nagy igénybevétellel lehet számolni. Elsőnél esetleg arra hogy az abroncsfék kívül, az agyfék belül húzza a küllőket.
--------

106
Stanci képe

vagy hagyod a francba a

vagy hagyod a francba a fűzögetést és veszel egy aerospoke-ot :)
occó :)

http://www.ebay.com/itm/New-Aerospoke-Track-Fixed-Gear-700c-Wheel-Set-Pa...

107
bacskait képe

Túl óccó! :-) Az egyedi

Túl óccó! :-)
Az egyedi fűzés, az felbecsülhetetlen értékű, úgyhogy maradok annál... :-D

108
Frenki képe

A gyakorlatban fűznek

A gyakorlatban fűznek 5,4,3,2 keresztre és radiálban.
Ugyanebből a szempontból elmondható hogy a 4,5 keresztre fűzést ma inkább csak akkor csinálják, ha gyorsan kell kész lenni, de nincs elég rövid küllő.
3 keresztről elmondható hogy domináns fűzési típus tkp 70-80% ban egy átlag szervíz ezt fűzi
2 keresztet és radiált akkor fűzünk ha a kerékkel kapcsolatban merevségi igény lép fel.
Minél több a kereszt annál "lágyabb" rugalmasabb kereket kapsz ami jól bírja a deformáló erőket, de úgy viselkedik a hajtásrendszerben mint pl a teleszkóp, rugózással elnyeli a hajtás erejét is.
Radiált és két keresztet tehát főleg versenypályákról adoptálták és a motorkerékpárokról, de ott más a küllők mérete sőt néha a hajlítása is.
Oka a hajtási erő minél kisebb veszteséggel történő átadása a talajra.
Több dolgot érdemes figyelembe venni:
Agyfékes rendszerre a gyártók többnyire a 3-4 keresztet ajánlják.Oka a fékerő a küllőkön keresztül hat a felnire, gumira.Ha nagyon merev a rendszer a dinamikus terhelés eltépheti a küllőket fékezés közben, itt a rugalmasság segít a fékezésnél is, elnyeli a mozgási energia egy jó részét.
Miért érdekes ez egy fixihez?
Mert ha skiddelni is akarsz, akkor ha belegondolsz a skid miatt a hátsó agy tkp egy agyféknek is tekinthető.Na akkor érdemes-e radiálba és két keresztre fűzni?Mégis látok rá példát, sőt talán több az ilyen lassan már mint a normál 3 kereszt például.
Radiál és 2 kereszt:
Elől mindegy szimmetrikus a fűzés, hátul flip flopnál is, de!:
Normál láncváltós, agyváltós, ss gépen néhány ritka esettől kivéve (Dura Ace 7400 kerékszett),a gyakorlat azt hozta hogy a hajtás oldalt 2 keresztre érdemes fűzni.Érthető is a fentiek fényében, hiszen ugyanaz az eset mint az agyfék estében csak az iránya más.Az "Üres" oldal mehet radiálba pl egy versenykeréken.
Flip flopnál viszont mindkét oldal hajtott lehet és mindkét oldal lehet fix is, agytípustól függően.
Ha csak a műszaki szempont érvényes szívem szerint 3 keresztre fűzném ,de a kettő a minimum mindkét oldalt.
Radiál:
Itt még egy dologra érdemes vigyázni, annyira meg lehet spanolni hogy egy olcsóbb felnit tönkre lehet vele tenni még az állványon.Iszonyú nagy terhelést kap a felni, és hamarabb fárad ki az anyag,és lerepedhet a felni, hiszen a legtöbb terhelést itt kapja.

109
bacskait képe

Köszi! A leírásod

Köszi! A leírásod alapján, illetve mások ajánlása alapján is marad a 3kereszt, mindkét keréken.

110
Frenki képe

Szívesen, az az igazság a

Szívesen, az az igazság a langyos vizet nem kell feltalálni több dologban sem.
Bölcs döntés.

111
KergeKacsa képe

A legutolsó

A legutolsó lánctisztítás óta mintha valami nem lenne százas tekeréskor.
Mintha valahonnan hiányozna a kenés, amikor tekerek, picit érezhetően "súrlódik", nem fut olyan simán a dolog.
Középről hallom/érzem, pedál jól forog, hátrafele tekerve is megvan, tehát nem a hátsó kerék fogása okozza a gondot. (Én a középcsapágyra tippelek.)

Elképzelhető-e, hogy odajut a zsíroldó folyadékból annyi, hogy ez gondot okoz? (ilyennel tisztítottam: http://ebike.hu/images/products/1a2bf8161b1b777b5f0a0cd955567802f122f0b4... )

Ha igen, akkor hogyan tudnám pótolni a kenést.(egyszerűen).
Ha nem valószínű, hogy ez a gond, akkor mi lehet?
--
Every day I'm riding the 'Tour de Fuck You'

112
KergeKacsa képe

Erre tud valaki okosat

Erre tud valaki okosat mondani?
--

113
Frenki képe

Próbáljuk

Próbáljuk meg.
Monoblokkos, vagy hagyományos középcsapágyas?

114
KergeKacsa képe

Monoblokk, négyszöges (a

Monoblokk, négyszöges (a bicaj egy Merida crossway 20V)
--

115
Frenki képe

Akkor gyanús hogy nem az

Akkor gyanús hogy nem az lesz, abba már a szarokba is legalább egyoldali porvédőset teszenek.Ha középcsapi akkor épp most feküdt ki, nem a kenőanyag oldotta ki a zsírt.Nem fér oda.
1 Ellenőrizd, lánc nélkül üresben is jól fut a hajtómű?
2 Gyanúd ellenére ellenőrizd a hajtásrendszert, hangsúlyosan a hátsó kónuszt ill. annak a kontra anyáját, ha az lelazult meg tud szorulni a kónusz a forgástól.
De ugyan így ellenőrizd a szabadonfutó test futását, nem szorul-e?
3 Tuti ne ér bele a fék a gumiba vagy a felnibe?
4 Középen van a kerék?
5 Gumit nem fogja sárvédő, támasz, etc?

116
Peta képe

Elrepedt az aluvázam. A

Elrepedt az aluvázam. A nyeregvázcső a felsőcsőnél. Tud valaki olyan hegesztő kollégát, aki ezt megcsinálná 'on the fly'? Tehát hogy ne kelljen hozzá szétszednem vázig a járgányt?

117
monster képe

Addig is néhány ABA

Addig is néhány ABA bilincset rá!
Ezt a máriuszt ajánlották már többen, én csak elmentettem a linket a böngészőmben.
http://www.mariuszawihegesztes.hu/
--------

118
Nuvanda képe

Nekem Máriusz csinálta a

Nekem Máriusz csinálta a középrész repedésemet, szét is szedte (mondjuk nem ingyen), ami útba volt. De hasonló helyen is volt repedésem (nyeregvázcső bilincsénél), akkor leszedtem a kerekeket, üléscsövet, meg a hátsó sárhányót, és az elég volt.

119
Peta képe

Jónak tűnik. Elárulod,

Jónak tűnik. Elárulod, mennyi volt az ár? :)

120
Nuvanda képe

11-12ezer rémlik, de ő

11-12ezer rémlik, de ő szerelte szét és rakta össze. Két fél alucsövet kellett a nyeregvázcső mellé tenni megerősítendő a kettérepedt középcsapágyrészt.

121
Peta képe

Na megcsináltattam,

Na megcsináltattam, 12500-at fizettem, de ebben benne volt egy 4500-as nyeregcső is, plusz az, hogy sárvédőpálca/csomagtartószemet is rakattam a hátsó villára.

Nagyon korrekt tag, kösz a tippet :)

122
Nuvanda képe

Örülök, hogy bejött

Örülök, hogy bejött neked.

123
dobermann képe

pár vázamat már

pár vázamat már hegesztett.
Szerintem jól melózik és olcsón.Konkrétan egy specialized össztelós középcsapágyház + láncvilla törés.3e.Outi váz átpapucsolása úgy,hogy ő adta a lézervágott cuccot 15e.
aluötvözetről beszélünk persze.

Tradicio és Minőség! 1954-ota :D

124
Stanci képe

28-622-es külsőbe bele

28-622-es külsőbe bele lehet-e pakolni 23-25-ös méretre való belsőt? És ha igen, akkor lehet-e fullra felfújni?

125
monster képe

Nekem 2 bringában is van

Nekem 2 bringában is van így már egy ideje. 3 mm nem sok különbség felfújva, leeresztve meg olyan vékony volt majdnem mint egy cigaretta. Sőt, azt hiszem az egyik bicóban 20-as külsőhöz való van a 28-as külsőben. Annak viszont 10 feletti atmoszférát is kell bírnia, azért erősebb gondolom.
--------

126
Stanci képe

kössz a választ. Milyen

kössz a választ. Milyen volt a tegnapi koncert? :)

127
monster képe

Fantasztikusan jó volt.

Fantasztikusan jó volt. Orosz karmester, orosz szólista (Berezovszkij), örmény/orosz (Hacsaturján) és orosz (Csajkovszkij) zeneszerzők. Az érzelmek domináltak. Mindez megfűszerezve az olcsó potya szakmai jegy miatt érzett örömmel.
--------

128
makimajom képe

leszedtem a hajtókarokat,

leszedtem a hajtókarokat, majd vissza is tettem. Azóta menet közben, ha kis ideig kihagyok a tekerésben, akkor utána mikor újrakezdem a tekerést, egy ideig "üresben" fut az egész, mielőtt elkezd a hajtómű ténylegesen hajtani.

Ez mitől lehet?

129
blajo képe

Mennyi ideig? (Hajtomu- vagy

Mennyi ideig? (Hajtomu- vagy hatso fogaskoszoru-fordulatban merve.)
A lanc mozog vagy nem?

Ha mozog a lanc, akkor a fogaskoszoru kornyeken szalajt a rendszer (pl. egy kalapacs nem reteszel, megolted a kazettat vagy ilyesmi.)

Ha nem mozog a lanc, lehet hogy elol ket fogaskerek koze valtottal. (Nekem pl. lanctisztitas utan neha picit utan kell allitanom a valtonak.)

Ha csak minimalis az uresjarat, amit inkabb nevezne az ember kotyogasnak, akkor nincs a helyen a hajtomu.

130
makimajom képe

a lánc mozog, ideje

a lánc mozog, ideje változó, de az egy hajtómű fordulatot nem éri el

131
Frenki képe

Hallani a kilincsmű

Hallani a kilincsmű hangját?
Visszafelé forgatva simán fut?

132
makimajom képe

visszafele simán,

visszafele simán, kilincsműnek nincs hangja szabadonfutáskor sem

133
monster képe

A kosárban kapott bringám

A kosárban kapott bringám agya is teljesen csendesen futott, és alig akart összeakadni. Túl volt zsírozva, a kilincsek nem tudtak mozogni a betömörödött zsírtól, már azért nem is kattogtak. Már WD40 befújása után javult a helyzet, de a teljes szétszedés és kilincsreszelés tette helyre.
A fura az az, hogy a hajtókarszerelés után jelentkezett a dolog. Racsnit nem kented meg a hajtókarszereléskor?
--------

134
makimajom képe

racsnihoz nem nyúltam...

racsnihoz nem nyúltam...

135
Frenki képe

valami lefoghatja a

valami lefoghatja a kilincseket, talán elöregedett a zsír és megkeményedett.Én szétkapnám kimosnám, és kenve összeraknám.
Általában egy picit mind kattog, típustól függően hangosabb vagy gyengébb.Még a rugó is megadhatta a racsniban magát.Nem kell eltörnie, elég ha elgyengül pl rozsdától, szerelési hibától.

136
makimajom képe

Eddig valahogy kihúztam

Eddig valahogy kihúztam vele, most már teljesen használhatatlan.

Van az a fekete hengerszerű cucc, amire rámegy a kazetta. Azt leszedtem az agyról, de azt már nem tudom tovább szétkapni, hogy megreparáljam.

Szét lehet azt valahogy szedni? Egy shimano fh-rm30 agyról van szó egyébként.
Vagy egyből csere?

Mit érdemes cserélni?
Egy komplett agy olcsóbb mint az a fekete bizbasz:
http://ebike.hu/termekek/kerek/agy-alkatresz/kazetta-test/102266+shimano...
http://ebike.hu/termekek/kerek/agy-hatso/v-fekes/12497+shimano+fhrm308/

137
Frenki képe

Hozott isten a Shimano

Hozott isten a Shimano világában....ahol az alkatrészek túlárazottak a termékek meg alul, de csak annyival hogy versenyképes legyen a konkurenciával, de ne érje meg javítani.
Ne csak az alkatrészek árát nézd, hanem az új agy + keréképítését is.
Ha nem jó magában kazetta test mert túl drága, új agyat meg nem akarsz fűzetni, vegyél egy komplett agyat, vedd le a kazettát és tedd át a kerekedre.
Ez a legegyszerűbb.
A javításhoz kell egy kazetta bontó és nem a legjobb előtte levenni a kerékről.
Azt a poharat kell letekerni a kazetta test csőtengelyéről,amiben a tengely kónusz golyói futottak. Nézd meg jobban,van rajta 2 köröm hely a peremén, oda illenek a bontó körmei.
Elég régen szedetem már szét ilyet, de balos menet rémlik.Bontó pár éve olyan 3-4 ropi volt és pl tavaly vettem észre hogy az enyém Shimano gyártmány, ennek ellenére nem passzol a Dura-Ace 7403-as hátsó 8 sebességes agyhoz mert az meg 4 körmös kialakítású. :/
Nem nagyon éri meg vágóval, csavarhúzóval püfölni mert vékony, de edzett és eltörhet, utána meg hazamegy a golyó futópálya.
Ha le tudod tekerni, akkor lesz alatta pár vékony hézagoló alátét azokkal lehet a kotyogást beállítani majd.Őket levéve megláthatod a kilincsművet,a felső csapágy sorral, Shimano esetében 2 kalapácsot asszimetrikus elrendezésben.Kilincsek közepén egy futó hornnyal az olcsóbb agyakról beszélek nem XTR-ről!
A horonyban egy vékony c rugóval ami nyomja a kilincseket kifelé a kazetta test fogazásába.
Ha végeztél a szemlélődéssel.Akkor most tegyél egy akkora rongyot a kerék alá ami befedi bőségesen az agy körül a területet, mert tovább csak a kazetta test leemelésével lehet jutni.No ebben a pillanatban szokott elgurulni az a 60 db kisméretű golyó kb 40% amin tkp a kazetta test csapágyazását biztosítja.
Ha végeztél az összeszedéssel,a c rugót szétfeszítve kivehetők a kalapácsok is.
Jöhet a benzines mosás, áttörlés, szárítás,zsírzás, és minden korábban történt fordított sorrendű végrehajtása.Kilincseket ellenőrizni, nehogy a sok zsír lefogja!
Nem töltött csirke, 2 mikron is ugyanúgy keni mint fél centi.
Pohár meghúzása után ellenőrizni a kotyogást! Minél kisebb a mértéke annál jobb, de nehogy szorosan fusson! Két ujjal erőlködés nélkül tudni kell forgatni. Érezni azt hogy a fém a fémen súrlódik, vagy csak a zsír fogja.Ha kotyog a mértékétől függően saccolva kivenni egy vagy több hézagolót alóla amíg határozottan meghúzva megfelelő nem lesz a kotyogás.
Ennyi az egész.

138
makimajom képe

látom a két kis pöcök

látom a két kis pöcök helyét, csak van fölötte még egy bizbasz amitől nem lehet hozzáférni.

tehát ilyen:
http://www.sjscycles.co.uk/images/products/medium/shimano-fh-rm60-casset...

alatta meg remélhetőleg ilyen ha jól értem:
http://sheldonbrown.com/images/freebod.gif

de ami eltakarja, azt hogy szedem ki onnan?

139
Frenki képe

Az egy műanyag porvédő

Az egy műanyag porvédő sapka csak,mondom régen szereltem már ilyet de úgy rémlik még csak nem is menetes hanem bepattintós.
De nem vagyok benne már biztos.
Első körben nézd meg a kazetta belső mente merre felé csavarodik lazítási irányban és kis hegyes csavarhúzóval, vagy csipesz két ágával próbáld meg kitekerős irányba forgatni.Ha elforog, de nem jön kifelé és nem is szorul meg vagy megy befelé akkor keress egy rést és csavarhúzóval próbáld kipattintani.Utána van a Sheldon Brown-.os rész.

140
makimajom képe

Kösz a segítséget.

Kösz a segítséget. Tényleg nem menetes, hanem pattintós, viszont nem műanyag hanem fém.

Elég reménytelennek tünt roncsolódás nélkül leszedni, és ennek megfelelően nem is sikerült. Végül egy fogóval kirángattam, a sapka már inkább négyzetes alakú lett, mint kör.

Legalább lesz min kisérletezni, ha egyszer szert teszek egy olyan kétkörmös szerszámra...

141
Frenki képe

tekerd vissza a

tekerd vissza a szabadonfutót a kerékbe, mert pont úgy feszül be ahogy lazítanád a kétkörmös poharat, vagyis hajtás irányban.
Aztán menj le vele egy szervízbe és pár száz ft-ért lelazítják neked. Ne szedesd szét velük csak lazíttasd ki.Ha kész vagy visszamégy és meghúzatod velük, bár meghúzni könnyebb valami lapos széles tárggyal, pl régi bicikli kulccsal ami átéri.
Külön porvédőt max bontottat tudsz szerezni, de ne reménykedj nem egyformák. Vaszeg ugyanolyan típus kell.
Esetleg megpróbálhatod óvatosan megmelegíteni öngyújtóval a sérült helyeken néha a műanyag vissza áll a régi állapota közelébe ha meglágyul.(néha meg elolvad)

142
kovácske képe

"viszont nem műanyag hanem

"viszont nem műanyag hanem fém"
"megpróbálhatod óvatosan megmelegíteni öngyújtóval a sérült helyeken néha a műanyag vissza áll a régi állapota közelébe ha meglágyul"

ha kicsit erősebb hőforrást használ, akkor a fémmel is működhet. vagy még jobb, ha kovácsol magának újat...
:)
----------
sárga vót az...!

143
Frenki képe

Ja elnéztem éccaka

Ja elnéztem éccaka vót'
Hát a fémnél a kisebb deformációt lehet egynegetni de két hullám már általában sose lesz olyan hogy jól működjön

144
Frenki képe

Ba', van hajtóművi

Ba', van hajtóművi láncvédőd?
Elől minden fokozatban ezt csinálja?
Bocs de sehol nem találom milyen gépről van szó.

145
makimajom képe

minden fokozatban csinálja

minden fokozatban csinálja

146
Frenki képe

Kontrás? "Nem nyúl a

Kontrás?

147
makimajom képe

nem

nem

148
monster képe

Nem ékes, ugye? Ott el tud

Nem ékes, ugye? Ott el tud kicsit forogni a hajtókar a tengelyen ha nincsen eléggé meghúzva az ék.
--------

149
makimajom képe

négyszöges

négyszöges

150
stp1 képe

préselt lánctányéros

préselt lánctányéros vagy rendes csillagon fekszenek fel?

ha a második és pár foknál többet szalajt, akkor szerintem az már nem a hajtómű hanem a racsni/agy, csak épp így jött ki a lépés.

151
makimajom képe

valami csavarokkal vannak

valami csavarokkal vannak összerakva a tányérok.

nekem is furcsa volt hogy a hajtómű hibájától hogyan lehet ilyen jelenség, mivel jóval több mint pár fok...

ha racsni/agy, akkor hogyan tudnám diagnosztizálni hogy pontosan mi a gond, javítható, vagy csere?

Bár még nem szedtem szét, de a racsnin annyit vettem észre eddig hogy egy nagyon picit (kb fél mm) imbolyog oldalra ha forog a kerék.

152
Sturmbock képe

Az imbolygás, úgy tudom,

Az imbolygás, úgy tudom, nem gond. Többet sajnos nem tudok hozzátenni a témához :(

Maverick for the U.S.A.

153
Street racer képe

Az én véleményem.Semmi

Az én véleményem.Semmi köze a hajtókarokhoz a problémának.A racsni "szalad meg",a hidegebb időjárás miatt.Ledermed a benne lévő elhasználódott kenőanyag.Egy kicsi VD-40,vagy műszerolaj a racsniba,és megoldódik a probléma.Szerintem.

154
makimajom képe

hm, visszagondolva tényleg

hm, visszagondolva tényleg pont akkor szórakoztam a hajtókarral, amikor megjött a hideg, logikus magyarázatnak tűnik.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

155
csaadaam képe

Tegnap vettem észre, hogy a

Tegnap vettem észre, hogy a hátsó gumim üt. Nem oldalra (felniben nincs nyolcas), hanem a felületén. Mitől lehet ez? Lehet, hogy szálszakadás, vagy ilyesmi? Merjek ezzel tovább közlekedni? Continental SportContact 28-622, 6-7bar környékére szoktam fújni.
Másik ugyanitt, hogy egy-két helyen a felni mellett közvetlenül mintha kezdene szakadni. Lehet, hogy rosszul áll fékezéskor a betét és az eszi? Vagy elöregedett volna >2 év alatt?

kép

156
elfroland képe

Nekem is ilyen és amikor

Nekem is ilyen és amikor defektet szereltem látszott az csak a drótperemre visszahajtott szálak végei. Szóval nem gond.
Ütés: nálam a belső volt meggyűrődve amikor ütött.

157
csaadaam képe

de ha belső lenne

de ha belső lenne meggyűrődve, az szerelés után már rögtön üt, nem? ezt egy-két napja csinálja, eddig nem vettem észre. de azért szétkapom és kiderül :)

158
Frenki képe

Nézd már meg az abroncs

Nézd már meg az abroncs oldalán a futó csíkot, mindenütt egyformán áll a felniperemtől?lehet csak szarul van fenn.

159
csaadaam képe

szétkaptam, gyűrött volt

szétkaptam, gyűrött volt a belső. merthogy 32-es, a 28-as contiban... nemtom eddig hogy nem tűnt fel.

160
csaadaam képe

viszont a púposodás nem

viszont a púposodás nem szűnt meg. új belső van benne (már jó méret), de üt. Az érdekes az, hogy néha jobban, néha kevésbé... Akkor ez kuka?

161
Frenki képe

Nézd már meg az a külsőt

Nézd már meg az a külsőt hogy áll a felnin, körkörös?

162
elfroland képe

Nekem a conti elég nehezen

Nekem a conti elég nehezen megy fel és akkor is hajlamos "excenteres" lenni. Ügyeskedni kell vele hogy körkörösen mindenhol ugyanúgy menjen fel.

163
Frenki képe

Nekem is de aztán

Nekem is de aztán rájöttem hogy kell megnevelni őket.
Nincs velük baj, mindet meg lehet igazítani, pusztán rosszul fekszenek fel.
Ja és a Contit érdemes az első feltétel után kissé túlfújni.Mondjuk az én 8,5-esem 9-10-re fújom aztán úgy is lemegy majd lassan a nyomás, de tűlfújva erősebben feszül és az úton a görgés kimasszírozza gumiból, drótperemből a rossz feszültséget, deformációt.
Egy ilyen után már max 1-2 helyen kell igazítani szerelés után, de sokszor simán jól fekszik be magától is. Megtanulja a helyét. :)

164
monster képe

Nekem is van egy ilyen Conti

Nekem is van egy ilyen Conti Tour Ride, púpos lett pár hónap után. Mivel ez az olcsó másodosztályú sorozatból volt való, megdumált a boltos hogy hagyjam a fenébe. Azt mondta, szólt a nagykerben, de elhajtják általában. Gondoltam e-mailezek egyet a Conti honlapján lévő címre, de végül elment a kedvem tőle, vettem mégegy másodosztályút olcsón, meg is szűnt a forgalmazás azóta.
https://picasaweb.google.com/papp.daniel.istvan/VegyesBringas#5733108976...
--------

165
csaadaam képe

és nem tudod esetleg, hogy

és nem tudod esetleg, hogy hol lehet még kapni Bkat. conti gumikat? neten keresve nem nagyon találtam

166
monster képe

Azt mondta a boltos leáll

Azt mondta a boltos leáll vele a nagyker, mert egyes boltosok visszaéltek vele és rendes árban árulták a másodosztályt, aztán csak volt egy-két ilyen púposodás, reflexcsíkleválás. Ez hónapokkal ezelőtt volt. Később már Rubenát adott el nekem a srác a B Conti helyett, neki nincsen, legalábbis 28-622 vagy 32-622 ben. Szerintem a B gumik neten nincsenek fent, inkább pult alól eladják haveroknak. Ez egyébként itt volt, sok B-Contit vettem náluk, nagyon sajnálom hogy már nincs, de egy próba nem kerül semmibe: http://www.bikecentral.hu/
--------

167
Nincsmáritttöbbé képe

A sportcontact egy-két

A sportcontact egy-két felnin ilyen A-ban is, lényeg, hogy a gumi pereme nem megy el a felni pereméig, hanem a belső a felni belsejének vájatába passzírozza.

Frenki féle módszer a satuban egyengetés (gumit befog hajlít) illetve amit én szoktam, hogy megkenem a felnivédő szalagot (alapból masszívat választok, ami kiegyenesíti a felni belső felületét, pl. Schwalbe) és így felfújva könnyebben utat talál a gumi pereme.

B kategóriával egyébként a gyár állt le, nem a forgalmazó (ők hülyék lettek volna leállítani az aranybányát, több ezret adtak el).

168
Frenki képe

Én is Schwalbe-t rakok

Én is Schwalbe-t rakok beléjük, csak azért nem zsírozom, mert egyszer fordul meg a külső a felnin egy satuféknél és sose jön vissza a gazdája.+ sokszor úgy se ugrott a helyére.Játsszon vele az anyja, ez tuti.
Egyébként is dühít az egész,egy 15 perces melóból lesz félóra.Régen még motorkerékpár abronccsal se jártam így soha.Pedig azok csak Barum, meg Vietnami, meg Taurus gumik voltak.
Ezekkel az újakkal meg állandóan szopás van, főleg a Contikkal.Ja és 4X-es árért...

169
elfroland képe

Az megnyugtat hogy akkor nem

Az megnyugtat hogy akkor nem én vagyok a béna mikor ugyanígy szenvedek ezekkel. :-)

170
Frenki képe

Nem vagyok béna, mert meg

Nem vagyok béna, mert meg tudom csinálni,csak a gyári linkség nálam csapódik le plusz munkaidőben.Igen ha nekem is egy tál rizsért dolgoznának akkor nem lenne gond.

171
csaadaam képe

szóval lehet, hogy egy

szóval lehet, hogy egy hátsó satuzástól vagy kátyútól elmozdult a helyéről? hm hm minden kiderül, ha szétszedem :)

172
Nincsmáritttöbbé képe

Ha már felfújt állapotban

Ha már felfújt állapotban el tudott mozdulni akkor nem volt nyomáson a gumi.

173
csaadaam képe

az előfordulhatott, egy

az előfordulhatott, egy ideig állt már, meg hideg is lett közben, észre is vettem, hogy nem elég kemény, aztán kezdett ütni :(

174
tmarkee képe

Vettem egy zsír új

Vettem egy zsír új magasperemes Joytech, kónuszos első és hátsó agyat. Mind a két tengelynél - szerintem - a kónuszok túl vannak húzva, mind a kettő "darál".
Érdemes-e a kónuszokat szétbontani, ellenőrizni esetleg zsírozni és az általam jónak tartott mértékűre állítani? Vagy hagyjam a francba az egészet, mert mindet így állítják gyárilag, majd bekopik.

175
NyilasMisi képe

Állítsad be úgy, hogy ne

Állítsad be úgy, hogy ne szoruljon és ne kotyogjon. Hamar szétkopik az egész, ha túlhúzva használod, ráadásul nehezebben is forognak, tehát lassabb leszel.

176
Nincsmáritttöbbé képe

Gyárilag mindegyik AS van

Gyárilag mindegyik AS van beállítva (=ahogy sikerül). Középkategória tetejéig sajnos teljesen alap művelet, hogy az új agyat szét kell szedni, bezsírozni és rendesen beállítva összerakni.

Tehát a beállítás mindenképp kell, a plusz zsírzást meg meghálálja.

177
tmarkee képe

Köszönöm a segítséget,

Köszönöm a segítséget, ismét tanultam valamit. Az AS az találó :o)
Azt tapasztalom, hogy a pedálok szintén így kerülnek a boltokba. Darálnak, hogy minél hamarabb kelljen cserélni/javíttatni őket.

178
Nincsmáritttöbbé képe

Gépsor rögzíti a

Gépsor rögzíti a csapágyakat, nem szándékosan rontják el. A pontos beállítás kézi meló és ezért pénzigényes. Gyakorlatilag a gyártók ezt hárítják át a bringaszerelőre.

Mondjuk saját magát minősíti a szerelő aki beállítás nélkül berak egy ilyen pedált / agyat és nem pozitívan.

179
bacskait képe

Ja-ja! Műszakiak között

Ja-ja! Műszakiak között használatos megnevezés az AS-szabvány. Meg létezik meg bizonyos értékek kiszámítására a H=A*S képlet is, ami egy csoportban van a fenti szabvánnya... :-D

180
tranyo képe

ó, én ezt a sacc/kb-val

ó, én ezt a sacc/kb-val ismertem :)

181
tmarkee képe

Fellazítottam, belenéztem,

Fellazítottam, belenéztem, volt benne zsír éppen elegendő, beállítottam vajpuhára. Jöhet a kerékfűzés. Köszi.

182
NyilasMisi képe

Japán 3s. agyváltót

Japán 3s. agyváltót hogyan lehet beállítani illetve kivenni a kereket. Eddig csak szabályzóláncossal találkoztam.

183
Frenki képe

Melyik 3S agy? SG-XX-XX

Melyik 3S agy? SG-XX-XX ?

184
NyilasMisi képe

3 sebességes.

3 sebességes.

185
Frenki képe

Tudom, fent olvastam, de 3

Tudom, fent olvastam, de 3 sebességesből kb van vagy 20 féle.Mi a típusa? SG-XX-XX?
Vagy fotók.Így nem lehet azonosítani.

187
Frenki képe

Anyám, honnan van ez, a

Anyám, honnan van ez, a Titanicról hozták el?
Ezt már nem javítani kell hanem restaurálni....
Na mindegy: Shimano SG23C lehet amennyire a képek alapján látszik, asszonynevén Shimano 3CC.
Positron típusú szerelékkel.
Szereléket lehet hozzá újat szerezni.
És van egy hiányos bontottam.
Mi is volt a kérdés?

188
Frenki képe

Ja megvan, akkor ide

Ja megvan, akkor ide válaszolok.
Semmi bonyolult nincs benne.
1 Kontrakart lekötni, kapcsolókart 3-as állásba állítani.
2 Szerelék alján megkeresni a tengelyen rögzítő 9 mm-es csavart és azt oldani.Szerelék lehúzható a tengelyről.
3 Tengelyvégből ha szükséges kihúzni a kapcsoló pálcát (és nagyon nem elhagyni!!!)
4 Tengely anyákat oldani,körmös elfordulás gátló alátéteket kihúzni a tengelyen a villapapucsból.
5 A lánckereket kiléptetni a hajtóláncból és kivenni a hátsó kerékagy tengelyét a villapapucsból.
Vissza szerelni:
1 Hátsó agy tengelyen átléptetni a hajtóláncot a lánckerékre.
2 Tengely beillesztése a villapapucsokba,és a körmös elfordulás gátló alátétek beillesztése a villapapucsba!
3 Tengelyanyák felhajtása ha szükséges.
4 Láncot a kerék középen tartása közben megfeszíteni.
5 Tengelyanyákat meghúzni úgy hogy felférjen a szerelék (12 mm vagy több hely maradjon üresen a szereléknek)
7 Nyomó pálca tisztán vissza helyezése a tengelyvégbe
8 Szereléket felcsúsztatni a tengelyre és rögzíteni a 9 mm-es rögzítő csavarral
Beállítása:
/Infó beállításhoz:szerelék alsó felét megnézve, amozgató kis kar alatt látsz egy nyilacskát "SET" felirattal, és a karon egy alig látható kis nyíl alakú dudort a kar élén.Ha a a szerelék karját mozgatod láthatod hogy kattogva ugrik a pozíciókba.3 fokozata a keréktől a legtávolabbi pontja .Itt a két nyilacska összemutat./
1 Kapcsolókart 3-asba állítani.
2 Szerelék beállítónyilacskákat össze állítani
3 Működtető huzalt behelyezni a huzalrögzítő csavar alátétje alá.
4 Huzal szabad végét fogóval finoman feszítve a huzalrögzítő csavarral fixálni a méretét a huzalnak.
5 kapcsoló karral ellenőrizni hogy szereléket könnyen kapcsolja fel ill le irányban, ha jó akkor utána a 9-es pont az összeszerelési részen.
Sok sikert.

189
NyilasMisi képe

Kösz az infót, holnap

Kösz az infót, holnap nekiesek.

190
NyilasMisi képe

Elkészült, a leírásod

Elkészült, a leírásod alapján szétkaptam és hiányzott a szabályzó pálca. A bicikliboltba pont volt egy elfekvő. A rozsdát is lepucoltam róla, most már működik és normálisan néz ki.

191
Frenki képe

Mondtam hogy nem bonyolult.

Mondtam hogy nem bonyolult. Kb ilyen komplikált:
(Sajnos csak angol nyelvűt találtam):

http://www.youtube.com/watch?v=Z5Xw3UvKfcE

:)

192
gamerman képe

Sziasztok! Új kerekeket

Sziasztok!
Új kerekeket szeretnék építeni a túra bringámba.
Abban kérnék tanácsot,hogy milyen tárcsafékes agyakat vegyek?
Mindenképp 6csavaros felfogatású kellene és persze bírja a hosszú túrákat.Terepen nem lenne használva,úgyhogy semmi extrém dolog,de azért viselje el a 105kg súlyomat és 36 furatos legyen.Mit ajánlanátok?

Minden tanácsot előre is köszönök!

193
NyilasMisi képe

Attól is függ, hogy

Attól is függ, hogy mennyit szánsz rá.

194
gamerman képe

Kb. olyan

Kb. olyan 25-30.000.
Nézegettem még ezeket is:
http://bikepro.hu/Alkatresz_001/kerek_elemei_130/agy_131/elso_tarcsafeke...

http://bikepro.hu/Alkatresz_001/kerek_elemei_130/agy_131/hatso_tarcsafek...

Novatecet szerettem volna de sehol nem lehet kapni.

195
Frenki képe

Higgyétek el már nekem,

Higgyétek el már nekem, végre, a túlsúlyt is simán elbírja még a mezei szénacél küllő is, ha nem gagyi drót minőségű.
Nézzétek meg az 1 millió lépés magyarországon c filmet.Amikor a mamikák elindulnak a tejcsarnokba a Csepel kontrásokkal, mamika vagy 80 kila, meg a kormányon két 40 literes! alu tejeskanna.
Oszt' a Csepelről se hallottam hogy anno DT Championnal fűzte volna a Super Gránátokat.
Értem én hogy a prémium küllő meg 5X többet bír, csak minek? 20Ft/db-65ft/db....

196
NyilasMisi képe

Nálam van elfekvőben 36db

Nálam van elfekvőben 36db nagyon régi magyar küllő. 30cm-es. Nem lehet hasonlítani a mai kínai küllőkhöz, amik fél év után törnek, mint a ropi.

197
Frenki képe

Gyárt pl az Alpina vagy a

Gyárt pl az Alpina vagy a Büchel is és ha Kínai is esetleg, de akkor is jók.

198
NyilasMisi képe

Én a 10Ft körüli noname

Én a 10Ft körüli noname küllőkre gondoltam.

199
Frenki képe

Vicces de még az is lehet

Vicces de még az is lehet néha jó.Egyszerűen döntök, volt már elég vas a kezemben. Egyet megpróbálok meghajlítanai, ha érzem hogy acélos akkor már legalább az anyaga valami olyasmi. Az acélt rögtön megérzed, még egy 1,5 mm huzalban is.

200
gamerman képe

BTS XC Pro első hátsó agy

BTS XC Pro első hátsó agy jó választás lenne cross-trekking bringába hosszú túrákra?
A bringa az én 105kg súlyomat és olyan 20kg csomagot cipelne és csak kövesen lenne használva.Ezt kibírná a 32 küllős,622-es kerék,jó felnivel és küllőkkel?

201
blajo képe

Egy meg fontosabb

Egy meg fontosabb feltetellel siman: Ha hozzaerto fuzi, es raszanja az idot...

202
NyilasMisi képe

Nem akarok reklámozni, de

Nem akarok reklámozni, de ez ügyben fixáldát keresd, a fórumos hozzászólásai alapján nála szakértőbbet nem találsz.

203
norbijúzer képe

feltéve, ha

feltéve, ha elvállalja...

--
--
"az úton parkolni luxus!"
nyélen rakom, nem járdán!

204
candy képe

+1 szintén. Amúgy lehet,

+1 szintén. Amúgy lehet, hogy van neki fűzött kereke is, normális cuccokkal.

205
Frenki képe

+1 "Nem nyúl a fékhe', nem

+1

206
dobermann képe

gamerman! NEM,nem jó

gamerman! NEM,nem jó választás.BTS egy nagyon jó agy versenyre,de a súly miatt könnyűfém ötvözet a rotor.Shimano agyban gondolkozz inkább Deore-tol felfelé.Amenyiben a konuszos agymegoldást nem akarod akkor Novatec.Ezek árai elfogadhatóak.Én hátra 36 küllőt 3+re szegecselt felnivel.Elöl mehet a 32.

207
gep képe

Sziasztok! Történt, hogy

Sziasztok!

Történt, hogy eltörött a villám, és ki szeretném cserélni. Már ki is néztem az alkatrészt, viszont az a kérdésem, hogy a régi villámhoz tartozó csapágyat használhatom az új villával? Nem emlékszem, hogy amikor anno vettem a bringámat, félintegrált, vagy integrált kormánycsapágy volt (és azóta is van) benne. Ez hogy tudom eldönteni? Az új villa ugyanis integrált csapágyakhoz készült, gondolom nem használhatom félintegrálttal...

Köszi,
Gep

208
stp1 képe

ezt az infót honnan

ezt az infót honnan szedted? a váz fejcsöve dönti el, hogy hagyományos, félintegrált, vagy integrált csapágyat fogad.

a régi villáról szedd le a csapágy alsó gyűrűjét, az kelleni fog.

209
gep képe

Ezt hámoztam ki netes

Ezt hámoztam ki netes cikkekből, de nyilván nem volt minden világos, azért kérdeztem itt.

Szóval a régi villáról csak az alsó gyűrűt szedjem le (nyilván a fékeken kívül)? A villanyakban lévő rózsa is kell, vagy az lesz a következő villában is?

Kösz,
gep

210
stp1 képe

rózsa kelleni fog, de azt

rózsa kelleni fog, de azt nem tudod kivenni, pár száz ft egy új (amit viszont nem tudsz otthon beütni).

arra figyelj, hogy előbb vágd/vágasd méretre a villanyakat és utána mehet bele a rózsa. ha eddig jó volt a pilótafülke magassága akkor olyan hosszúra minta a régi volt. (és érdemes pár centi pluszt a stucni fölött is hézagolni, így könnyebb új, hosszabb fejcsövű vázhoz belőni illetve később eladni, már ha ez szempont).

egy kónuszgyűrű levétel, átrakás, rózsa beütés általában 1000Ft körül megúszható boltban, otthon lényegesen macerásabb és hosszabb idő célszerszámok nélkül.

211
candy képe

Azért azt érdemes

Azért azt érdemes először megnézni, hogy a villanyak milyen vastag, mondjuk, ha integrált, akkor szinte biztos, hogy AHEAD, viszont az 1 1/8-adosból is van már oútiba olyan, aminek az alja másfél colos.

Amúgy kónuszgyűrűre csavarhúzó, ahead rózsa beütésére pedig régi egyeneskormány a megoldás.

212
gep képe

Kösz! a gyűrűt le tudom

Kösz! a gyűrűt le tudom szedni, a rózsát viszont a szervizben üttetem be, ahol méretre vágatom.

213
gep képe

kösz! a vágás és a

kösz! a vágás és a rózsa beütés mindenképp szervizben lesz

214
Goljoo képe

M23-as hajtóműleszedőt

M23-as hajtóműleszedőt tudtok valahol? Belefutottam egy Stronglight hajtóműbe, és ez a gyönyörűség nem kompatibilis az elterjedt ~M22-es hajtóműleszedővel. :S

215
Frenki képe

3 körmös csapágylehúzó

3 körmös csapágylehúzó oszt' kapja be a f@szt a gyártója.

216
Nuvanda képe

Tegnap bosszantó dolog

Tegnap bosszantó dolog történt velem, új külsőt raktam fel, és pár óra után észrevettem, lyukas. Találtam az addig jó belsőn két apró lyukat, vékony tüske üthette őket. Létezik az, hogy úgy szúrta át valami a régi agyonkopott külsőt, hogy nem eresztett a szokásos 3,5-4,5 baron a gumi? És rögtön két helyen? Mert a másik kerék defektje miatt pont nem használtam 6 napig a bicajt, garázsban állt, és addig semmit sem eresztett. Az új külsőben sincs hiba, megnéztem, meg azóta használtam is a gépet.

217
monster képe

Hát, 100% biztos vagy benne

Hát, 100% biztos vagy benne hogy szereléskor nem csippentetted oda a belsőt kicsit? Meg a régi külső belsejét végig kéne taperolni. Esetleg pont a tartós leparkolás előtt nemsokkal kaptál tüskét ami bennmaradt, és azért nem eresztett le mert nem "dolgozott" a lyukban a defektet okozó tárgy.
--------

218
Nuvanda képe

Nem csippentettem (elég

Nem csippentettem (elég volt egyszer pórul járnom úgy), kicsi szúrt lyukak voltak (bár kaptam már kisebbeket is). Régi külsőt meg addigra már kidobtam. Mondjuk az utóbbi lehet (mármint a nem dolgozott), csak elég kis valószínűségű, hogy egy csak 5km-t tekertem napon defektezik a hátsó egy üvegszilánktól és kap két tüskét az első, tetejében mindkettő később jön ki a garázsban. Mikor évi 2 defekt az átlagom. Persze nem lehetetlen.

219
kovácske képe

mostanában sok a tüske

mostanában sok a tüske okozta defekt nálam is. elszáradt/lekaszálták a lila bogáncsot, aminek mikor kiszárad, kemények lesznek a tüskéi és egy tőből nő ki vagy 4-5 egyszerre: tisztára mint a sulyom. volt nap, hogy 6-10 db-ot piszkáltam ki a gumiból (és abból legalább minden második a belsőt is átszúrta). meg potyog a vadgesztenye is... defektvédős gumi lehet a megoldás.
----------
sárga vót az...!

220
Nuvanda képe

A 16 ezer km alatt

A 16 ezer km alatt szétkopott gumim hiába volt defektvédős, már alig volt fala.

221
dobermann képe

bizony! idénye van,besegít

bizony! idénye van,besegít még a királydinnye is. Budapest belvárosában pedig a hétvégi üvegszilánk szőnyeg rengeteg gondot okoz.
Schwalbe defektvédős külső arany árban mozog ujjabban.CST is kijött egy megoldással.Kinai létére elfogadható minőségben.
Belsőben a megoldás a feltöltése folyadékkal.
Ezek tényleg müködnek :OKO,Slime,Rubena,JOE's ez utóbbi 4mm-ig. Ezeket mind kipróbáltam!(évi 6e.Km minimum,amit tekerek ;))

222
kovácske képe

igen, az OKO volt nekem is,

igen, az OKO volt nekem is, az elmúlt fél évben vagy 20 gumicserét úsztam meg ennek köszönhetően. :)
:(az más tészta, hogy egyszer eltömte a szelepet, két hetente meg elengedte a nyomást a gumiból, úgyhogy messze van a felhasználói élmény a defekt nélküli élménytől, de még így is nagy segítség volt.
----------
sárga vót az...!

223
monster képe

Szomszédasszony zölt

Szomszédasszony zölt trutyival feltöltött belsője nem bírt egy pirinyó kis királydinnyét. Tiszta zöld volt a lyuk körül, de nem gyógyult be. Nem tudom milyen anyag volt, de jól megkérték az árát a nem tudom melyik szervizben, azt hiszem 3ezer körüliért rakták be neki belső-slejm-munkadíj együtt.
--------

224
Stanci képe

én is azt pakoltam fel,

én is azt pakoltam fel, majd elválik mir tud. Köbö 700 píz volt a sima conti és eközõtt

225
dobermann képe

a gyárilag slime-al

a gyárilag slime-al töltött belső kb;2500Ft alapból.
Szúrásnál leereszt,de fel kell fújni és megpörgetni.Ez lényeges!

226
monster képe

Hát én befoltoztam és

Hát én befoltoztam és visszatettem neki. Gondolom a tüskét is el kell távolítani, mert az folyamatosan piszkálja a lyukat. Szomszédasszony nem hord magával pumpát, 200 százalékos műszaki analfabéta, nem tudom mit mondtak neki a szervizben, de hogy semmi sem jött át neki belőle, az biztos. Amúgy szerintem hazáig kibírta neki, legalábbis nem vette észre hogy lapos gumin jött, csak másnap reggel szúrta ki hogy le van eresztve.
Várjál csak. Slejmos belsővel szerelt bringán is kell legalább pumpát hordanom magammal?
--------

227
tatabike képe

Én is Slime löttyöt

Én is Slime löttyöt használok. Idén nem volt defektem. Ha cargózok, viszem magammal, pár út szélén defektes bringáját toló balszerencsés biciklistának segítettem már így. Persze, ha autószelepes belsője volt, vagy szétszedhető presta. És igen, szerintem kell hordani a pumpát defektgátló lötty használata mellett is. Van, hogy nem fogja meg egyből a defektet, és 1-2 bar megszökik. Olyankor jó a pumpa.
.
Cargo-projekt

228
kovácske képe

én egy hónapja vettem

én egy hónapja vettem 1500-ért. 28/47-622/635 méretben. lehet, egyből többet kellett volna venni?
----------
sárga vót az...!

229
monster képe

Hol? Gyári töltés vagy a

Hol? Gyári töltés vagy a boltos töltötte? Gyártó? Védett már meg defekttől?
--------

230
kovácske képe

nem, még csak tartalékba

nem, még csak tartalékba vettem, a damjanich u dózsagy-felőli végén. rubena-slug a márkája.
----------
sárga vót az...!

231
monster képe

Azokhoz én is járok,

Azokhoz én is járok, bikecentral.hu. Ócsók nagyon és rendesek, mindenkinek ajánlom őket. Már a bolt nyitása előtt vettem tőlük vaterán 2. oszt. contit többször.
--------

232
kovácske képe

igen, segítőkészségben

igen, segítőkészségben és becsületességben nálam is vezetik a listát. és az áraikkal is ki vagyok békülve. és használható honlapjuk is van, amivel az én szememben jó néhány versenytársukat messze lekörözték.
----------
sárga vót az...!

233
tranyo képe

ó, ilyet már én is

ó, ilyet már én is használtam...
elég gáz lett a véleményem erről a rubena trutyiról... leeresztett belső=autokuka.(összeraganak a belső falai)

slime-t használtam a nyáron, de ha nincs elég cucc a belsőbe, akkor volt hogy csak jött ki a lukon a levegő és nem akart elzáródni,hiába tekertem úgy, hogy lent legyen a luk, meg úgy hogy tekertem tovább.

volt eset, hogy sok királydinyéből 3 volt ami belsőt is ért, ebből kettőt megfogott a slime, egyet nem.ott foltozni kellett.

ma már inkább szétkopott defektvédős citycontact(levágott peremmel) van a külső és a belső közé téve.
na, ezen nem megy át semmi :)

234
Nuvanda képe

Nekem évi 7-8 ezerre jön

Nekem évi 7-8 ezerre jön átlagban a 2 defekt, mindig van nálam leszedő, ragasztó, tartalék belső, szóval nem vészes. És ez most szerencsére otthon történt, mikor reggel sietnem kellett, átpattantam a másik bicajra, nem vesződtem a foltozással.

235
Taxi képe

Embörök! Új háttsó

Embörök!

Új háttsó keróm kéne odébb húzni kb 1 centivel . Hogy csináljam ? Inkább biízzam rá egy szerelőre ?

------------------Ne dudálj ! Küzdj ! ---------------------

236
monster képe

Centírkulcsod

Centírkulcsod van-e?
--------

237
tatabike képe

Az egész kereket, vagy csak

Az egész kereket, vagy csak az agyhoz képest a felnit? Nem mindegy...
.
Cargo-projekt

238
Kristóf_12345 képe

Sziasztok, Remélem jó

Sziasztok,

Remélem jó helyen járok most már.

Szeretnék hátra is tárcsaféket felrakni de sajnos a kerékpáromon nincs hátul tárcsafék rögzítési lehetőség, de találtam hozzá ezt: http://ebike.hu/termekek/fek/fekadapter/11352+a2z+adapter+nem+t%C3%A1rcs...

A vázam hátul így néz ki (Merida kalahari 590):
http://imageshack.us/a/img29/1209/dsc0009vjd.jpg
gyanítom, hogy ez a típus nem illene hozzá vagy mégis?
Javasolták a hegesztést, csak félek nehogy a vékony cső átszakadjon.

Segítségeteket előre is köszönöm.

239
dobermann képe

katalógusban

katalógusban szerepeltetik,de évek óta nincs.Hegesztés járható út és aki ért hozzá az biztosan nem szakítja át a vázat.
Azonban a támvilla gyenge,hiszen nem erre lett tervezve.
Lehet egy eredetileg is tárcsafékes vázzal kéne probálkoznod.Bikemag,Testbike esetleg.
Régi vázadat meg eladhatod te is.

240
Peta képe

Ha a támvilla, és a

Ha a támvilla, és a "lánc"villa közé is behegesztenek egy 4-5 centis alu rudacskát, akkor már mindkettő villa ellentart a fékezésnek. A 2003-mas merida vázak is ilyenek többek közt.

241
monster képe

Valószínűleg amikor a

Valószínűleg amikor a bringás kezdené tényleg kihasználni a tárcsafék lehetőségeit, akkor kezd el veszélyesség válni az olyan vázra való felfogása amit nem arra terveztek. Ha meg nem használja ki, akkor meg minek? Lásd Elfroland görgős hátsóféktől elgörbült kétszer megerősített hátsó villáját.
--------

242
tatabike képe

Én sem ajánlom az

Én sem ajánlom az utólagos konzolt, de a hegesztést se nagyon. Inkább egy másik váz.
Nekem a kontra is be van biztosítva, láttam már emiatt meghajlott láncvillát.
.
Cargo-projekt

243
stp1 képe

szépen néz ki a lánc, a

szépen néz ki a lánc, a körvonalai még épp látszanak :D

244
tatabike képe

Itt még egész korrekt

Itt még egész korrekt volt, néha sokkal rondább...:)
.
Cargo-projekt

245
Kristóf_12345 képe

Köszönöm szépen

Köszönöm szépen mindenkinek.

246
candy képe

Gyors kérdés, hátha: Alu

Gyors kérdés, hátha:

Alu Genesis Omega AX, 2001. környékéről vajon mekkora nyegecsövet szeretne? Illetve, ha van valakinek ilyen korabeli alu Genesise, az is válaszolhat. A 27.2 ippeg kevés neki sajna...

247
Taxi képe

A kerekes témához vissza

A kerekes témához vissza térve: küllő kulcs van, állvány nincs. A felnit kéne odébb húzni,mert most a fék nem ugy fog ahogy kéne az eltolódás miatt. Előre is köszi !

--------------------NE dudálj ! kÜZDJ!--------------------

248
tatabike képe

Ebből még mindig nem

Ebből még mindig nem derült ki, hogy nem lenne-e elég áthézagolni a tengelyt, ami 5 perc, szemben a felni "arrébb húzásával". Most akkor ha a fékhez nem jó, akkor a vázhoz képest is el van csúszva? Mert ezek szerint igen, és nincs középen a kerék.

.
Cargo-projekt

249
monster képe

Nem biztos hogy a fékhez

Nem biztos hogy a fékhez kell állítani. Pl V-féknél lehet a 2 oldallal külön játszani. Agynak középen kell lennie a papucsok között, abroncsnak középen fent a támvillák között. Én egyszer csináltam ilyent, amikor 1 sebis racsnit tettem egy 6-os vagy több fogaskerekesnek szánt kerékre. A racsni oldalon lévő távtartót meg kellett cserélni az ellenoldalival (láncvonal miatt) és kb. azt az 1 centit kellett a felnin eltolni ami a távtartók különbözete volt. Azon az oldalon ahol közel volt a felni a vázhoz, engedtem minden küllőanyán fél fordulatot, utána a másik oldalon húztam felet. És így tovább amíg odébb nem mászott eléggé a felni. Utána egy kis finom hangolás, de ha jó volt előtte a kerék, lehet arra nincsen is szükség. Még jobb a vázban csinálni mint centírállványban, mert jól látszik hogy mikor kerül középre az abroncs.
--------

250
tmarkee képe

Azt szeretném kérdezni,

Azt szeretném kérdezni, hogy a 13 mm belső szélességű Altrix Spider felnibe ugye nem jó a 14 mm szélességű felni szalag? Mert nem elég széles és ide oda csúszkál az oldalfal között. Kell oda a 20 mm-es, hogy ne csúszkáljon? Jól gondolom?

251
stp1 képe

16mm-es megy bele hajszál

16mm-es megy bele hajszál pontosan, nekem a kemény kék schwalbe van benne, ajánlom.

a 20-as hatalmas, a felni teljes szélessége 19mm :)

252
tmarkee képe

Igen, de a felni belső

Igen, de a felni belső felülete ugye nem sík, hanem jókora homorú, hosszanti horony található benne a nipli lyukakkal.
Rendben, ha a 16-os elég, akkor azt veszek bele. Köszi. A 14 mm-es olyan benne mint az ökorhugyozás és nem lehet középre állítani, mert csúszkál.

253
Frenki képe

20-as a trekking

20-as a trekking méret.

254
Taxi képe

akkor mégegyszer utoljára

akkor mégegyszer utoljára neki futok. a felni nem középen van. a bal oldali alsó támvillához közellebb van egy centivel mint a lánc felöli oldalon.egy dupla falu szegecselt felniről van szó.

255
Frenki képe

Hozd el jövő héten, és

Hozd el jövő héten, és megcsinálom. Középen lesz az tuti.

256
tatabike képe

Nem akadékoskodni akarok,

Nem akadékoskodni akarok, komolyan, de így látatlanban elég nehéz. Az, hogy hány falú és szegecselt-e, teljesen érdektelen. A bal oldali "alsó támvilla", ami valójában láncvilla szemből nézve bal oldali, vagy menetirány szerint baloldali? Ja, látom, nem a láncoldali, akkor menetirány szerint bal.
Amiket eddig leírtál, attól még mindig simán lehet, hogy maga az agy a tengelyen nem jó helyre van hézagolva, meg az is, hogy a felni az agyhoz képest nem jó helyre van fűzve. Szóval ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk.
Ha még nem vagy teljesen ideges, akkor azt még megnézhetnéd, hogy a hátsó fogaskeréksor legkisebb lánckerekének külső oldala és a papucs belső oldala között mekkora a távolság.

Szerk: Amúgy szerintem rájöttem, mi a hiba. Valami szakbarbár a hátsó agy küllőperemihez képest fűzte középre a felnit, nem vette bele a fogaskeréksort a méretbe.
.
Cargo-projekt

257
Frenki képe

A kerék kiközepelése

A kerék kiközepelése nélkül ez így még mindig nem pontos.Ha középen van akkor meg kell nézni hogy jó-e a láncvonal, vagy fordítva ha jó a láncvonal akkor a kerék középen van-e.
A leírásból eldönthetetlen válaszolhatunk még 8X valakinek aki meg nem tudja megnézni helyettünk azt amit kell.Ezért írtam hogy hozza el.

258
tatabike képe

Hát ja. Mondjuk ha jó

Hát ja. Mondjuk ha jó helyen van az agy a papucsok között, akkor a láncvonal jó elvileg. Viszont akkor tényleg a felnit fűzték rossz helyre az agyhoz képest.
Ezért jó a kontrás. Nekem az agyhoz képest csontközépre van fűzve, nem kell szenvedni a fogsorral. Erős is, 6 éve nem kellett hozzányúlni.

.
Cargo-projekt

259
Frenki képe

Egy fogas vagy sok fogas

Egy fogas vagy sok fogas mindegy, a lényeg hogy középen legyen. A kontra csak azért jó, mert a féket nem befolyásolja ez.

260
tatabike képe

Nem mindegy, mert egy

Nem mindegy, mert egy soksebességes agyat féloldalasra kell fűzni, ettől gyengébb lesz a kerék. A fogassor felőli oldalon szinte függőlegesek a küllők, míg a másik oldalon megvan a dőlés, ami nagyban befolyásolja az oldaltartást. A kontránál meg nyugodtan lehet szimmetrikusra fűzni, mert ami helyet foglal jobb oldalon a fogaskerék, azt a másik oldalon ki kell hézagolni, és kész. Vagy nem? De...:)

.
Cargo-projekt

261
bakkery képe

Középtengelynél (vázon

Középtengelynél (vázon belül) a menetem (francia) egy része lekopott.Az a kérdésem hogy lehet e újrafúratni a vázat?

262
NyilasMisi képe

Megfelelő szakember simán

Megfelelő szakember simán fúr bele új menetet.

263
monster képe

Így

Így megy:
http://www.parktool.com/blog/repair-help/bottom-bracket-tapping-and-faci...
Az igazi kérdés az az, hogy ragaszkodni kell-e a francia menethez, vagy inkább átvágatni angolra?

az angol menet 35mm (34,8) (1,370" = 3,479 cm), a bal oldal jobb menetes, a jobb meg balos, tehát mindkét oldalon hajtásirányba zár.
a francia 35milis, és mindkét oldalon jobbos.

angolba a francia csésze beletuszkolható (és fordítva is) de a más menetemelkedés miatt (24 tpi míg a franciánál 1mm azaz 25,4 tpi) idővel kikotyog.

Franciához elég macerás dolgokat találni, lehet hogy középcspágymenetfelfúrószerszámos szerelőt is.
--------

264
bakkery képe

Nem ragaszkodom a

Nem ragaszkodom a franciához, sőt inkább megszabadulnék tőle. De akkor nem jelent gondot átfúratni egy középcsapágymenetfúrószeszámossal.:) zsír

265
monster képe

Lehet hogy pont azért rossz

Lehet hogy pont azért rossz a menet, mert már járt benne angol csésze.
Ilyen szerszám kell hogy legyen egy rendes kerékpárszervizben.
--------

266
bakkery képe

Köszi!

Köszi!

267
Frenki képe

Ezt a Franciát átvágni

Ezt a Franciát átvágni Angolra dolgot hallottam már közmegítélés szerint profinak és elismertnek tartott "szakembertől" is.
Nekem meg a hátamon áll fel a szőr és borzongok mindazok alapján amit anno a menetek tulajdonságairól tanultam.
Lövésem sincs mi marad a menetprofilból ha ugyanazon átmérőn de más menetemelkedésen átvágok egy jobbos menetet balos irányra.
Valahogy az az érzésem az eredményről mint amikor a csőmenet vágást tanultuk II.-ban és a kolléga elcseszte a kerepes metsző beállítását.
Szakoktató megjegyzése: "Ez fiam gyászmenet!" :)

268
blajo képe

Ezt nem ugy csinaljak, hogy

Ezt nem ugy csinaljak, hogy feltoltik valami femmel (talan cinkkel) es ujrafurjak, majd ujrametszik? (Kicsit igy is ilyeszto, de talan egy fokkal kevesbe.)

269
Frenki képe

A cink puha a menet

A cink puha a menet megtartásához, de azt se tudom hogy lehet az acélt lágyforrasztani.
A fő kérdés ki csinál ilyet? Mert én senkit nem tudok megnevezni, ami persze nem kizáró tényező de vázkészítő sincs sok itt.
Pajti bá vaszeg simán lecseréli a középrészt ahogy ismerem.

270
Nuvanda képe

Keményforrasztani (pl

Keményforrasztani (pl ezüsttel) lehetne, persze nehéz lehet felmelegíteni a megfelelő hőmérsékletre. Lehet, hogy aluvázban szokták átvágni, alut simán beleraknak.

271
Frenki képe

Nem tudom, az alu még

Nem tudom, az alu még gyengébb azért kell vastagabb cső anyag belőle, meg puhább is, de mindegy melyikbe vágják ha a jobbost átvágom balosra akkor nem kell nagy jós tehetség, hogy a végeredmény nem egy másik menet, hanem egy rombuszmintás valami lesz.

272
bakkery képe

Akkor úgy néz ki hogy megy

Akkor úgy néz ki hogy megy a méhbe.

273
Frenki képe

Nem megy, hanem cseréltesd

Nem megy, hanem cseréltesd le a középrészt az öreggel.És ha lehet akkor angolra.A kérdés az hogy a mm szabványú Francia csövekhez lesz-e angol középrésze hozzá?
Beszélj vele, ha meg tudja csinálni akkor két leget üthetsz egy csapásra, megcsinálják és abbamarad a Francia szabványúval történő kínlódás.
Már ha ér annyit a váz.

274
bakkery képe

Valami elérhetőséget

Valami elérhetőséget tudnál adni?

275
Frenki képe

Elhagytam a telefonom a

Elhagytam a telefonom a nyáron és azóta nem pótoltam az öreg számát, mindíg elfelejtem a kollégától elkérni.Ha odajutok igen, de addig is aki tud adni neked Pajti bá számot az adjon, vagy vidd be Ogréhoz a 35 szervízbe a Margit hídnál, ő jár hozzá rendszeresen elintézi az egészet.

276
bacskait képe

Elküldtem. (Anno tőlem is

Elküldtem. (Anno tőlem is kérdezte, hogy kitől van meg a száma.)

277
Frenki képe

Köszi, megjött. :) Hát

Köszi, megjött. :)
Hát igen van az öregnek egy marketingje.

278
bacskait képe

Igaza van. Neki már nem

Igaza van. Neki már nem kell felfuttatni az üzletet.

279
Frenki képe

Bakkerynek is elküldted?

Bakkerynek is elküldted? Mert, ha nem akkor átdobom neki, vagy írd meg te csak tudjam mi van.

280
bacskait képe

Nem küldtem el neki. Pont

Nem küldtem el neki. Pont azért, mert ajánlottad Ogrét és Pajti bá szavaiból úgy vettem ki, hogy nem annyira szereti, ha számára idegenek keresik. Felhatalmazva meg nem éreztem magam, mivel csak egyszer vittem hozzá munkát.

281
Frenki képe

Jó, akkor ha kéri,

Jó, akkor ha kéri, elküldöm neki, de teljesen igazad van, az öreg engem is elküldött a fenébe először.
Ogre megcsinálja neki szívesen szerintem az ügyintézést.

282
bakkery képe

Pontosan hol is találom

Pontosan hol is találom ogrét?

283
bacskait képe

ITT

ITT

284
bakkery képe

Köszi!

Köszi!

285
Nuvanda képe

Ja, arra gondoltam

Ja, arra gondoltam belehegesztenek alut, kifúrják, kimenetelik, azt kész.

Különben simán lehet, hogy szinte teljesen eltűnik a menet, menetemelkedés függő a dolog.

286
dpalffy képe

Angolra nem merném, de

Angolra nem merném, de valami olyat már hallottam, hogy olaszra szoktak ilyet átvágni, az akár működhet is, ott 1mm-el nagyobb az átmérő.

Edit: http://sheldonbrown.com/gloss_i-k.html, az Italian alatt.

287
Kristóf_12345 képe

Sziasztok, A "régi" Shimano

Sziasztok,

A "régi" Shimano xt 4 dugattyús féknyereghez milyen mostani fékkart lehet használni?

288
Taxi képe

Favoritosok figyelem !

Favoritosok figyelem !

Tudna-e valaki segíteni abban, hogy milyen négyszögtengelyes monoblokkot kell vennem a 42-52.es hajtóműhöz hogy meg egyezzen minden ? (A hajtókarom 175-ös a csapágyház 63-as angol menettel. )

289
Frenki képe

A munka a hajtómű

A munka a hajtómű azonosításával kezdődik:
Gyártó és a típusszáma kell.
Szándékosan írtam típusszámot egy Dura-Ace-t a hajunkra kenhetünk, és melyik Dura? 7400,7402,7403,7410,7900....?
Ha Shimano akkor jobb hajtóműveiken kell lennie egy FC-XXXX számnak.
No ez kell.

290
Taxi képe

A mostani ékeset szeretném

A mostani ékeset szeretném korszerűsíteni*

291
.Zs. képe

Hátha van valakinek saját

Hátha van valakinek saját mérése (nekem sajnos nincs tolómérőm...): Super Granat kontrás agy kerékfűzéshez szükséges dimenzióira lennék kíváncsi.

Fixi, kockás ing, felhajtott gallér, Bagaboo.

292
tatabike képe

Nekem ilyen agy van hátul

Nekem ilyen agy van hátul (Sachs Torpedo a bele ugyan), de nekem Vuelta Airline4 felni van ráfűzve, az meg ugye magas felni, rövidebb küllők kellenek hozzá. Milyen méretre vagy kíváncsi, és milyen felni lesz ráfűzve?
.
Cargo-projekt

293
.Zs. képe

26"-os felni (alexrims td17)

26"-os felni (alexrims td17) - szóval ez elég más :)

Amúgy meg négy dolog kell:
- a két perem átmérője (rigt/left flange diameter)
- meg a peremek távolsága az agy középpontjától (width form center to left/right flange)

294
Frenki képe

Agy szélessége:

Agy szélessége: 106,6
Peremszélesség - BAL: 25,3
Agy lyukkörátmérője - BAL: 52
Peremszélesség - JOBB: Kb 23,3
Agy lyukkörátmérője - JOBB: 52

295
.Zs. képe

köszönöm :) Fixi, kockás

köszönöm :)

296
.Zs. képe

Na meg akkor mégegy: hol

Na meg akkor mégegy: hol érdemes mostanában küllőt venni?
DT-t vagy Sapim-ot szeretnék, amelyik épp olcsóbb.

A felni szegecselt, jól gondolom, hogy akkor nem olyan jó az alu nippli, hanem inkább réz kellene?

Ebike-on van sapim 50 Ft/db áron anyával, csak azt nem írják, hogy milyen. Ez árban ok, de kell fizetni postát, szóval ha van Pesten bolt, aholva érdemes benézni, akkor az jobb lenne.

297
monster képe

Az eBike a Ride Bike

Az eBike a Ride Bike internetes boltja. Én náluk vettem már többször mindkét fajtát, amikor mi volt, vagy az olcsóbbat. Amikor nem volt a méret, délutánra meghozatták, szerintem telefonon is le lehet ellenőrizni. Árkád vagy 16. kerület. Árakat nem hasonlítottam máshoz, nekem van kedvezménykártyám hozzájuk, valamit csökkent a listaárból. Ha az Árkád a jobb, akkor mindenképpen előre kérd oda be, mert ott kevésbé van ilyen szintig alkatrész.
--------

298
Frenki képe

Lényegtelen.Ha nem félsz

Lényegtelen.Ha nem félsz alu niplivel dolgozni akkor csináld azzal.A szegecs a küllőlyukat erősíti és simábbá teszi a felfekvést.
Sapimot vegyél.Ha nem akarsz kicaplatni a világ végére akkor menj be a 35-ös szervízbe Ogréhoz ő sapimot tart és sztem ad el db-ra. Ráadásul este nyolcig van.Ha meg ős se akkor az utca másik végén ott a Luongo ők meg DT-tartanak.

299
Hongor képe

Sziasztok, régi ékes

Sziasztok, régi ékes hajtóműből hogyan tudom szerintetek leghatékonyabban kiszedni a félrevert, berohadt éket? Köszi előre is..

300
Street racer képe

Az én módszerem.Rossz

Az én módszerem.Rossz hajtókar,benne egy pedáltengely.Van fogás rajta,van húzása az ütésnek,és a folyamatos vastagodás következtében nem is görbül el.Több ilyenem van itthon,és még nem volt ék,ami nem jött ki.