sziasztok :) a csatolt képen levő paralelogrammás rugó javításához kellene tanács. a csukló tengelyek és a befoglaló elemek között műanyag perselyek vannak. Szerintem illesztett perselyek, valamilyen önkenő, vagy ilyen célú műanyagból. Ezek koptak, rohadtak szét, ha ezeket ki tudnám cserélni, valószinüleg teljesen jó lenne a szerkezet, mert a többi részének semmi baja nincs.

vmi jó, műhelyes szaki kéne, aki tud ilyet méretre csinálni perselyhez való műanyagból, hajlandó kis dolgokat eszergálni, vagy olyan cég, akinél kis méretlépcsőkben kapható ilyen. bármilyen gumicső stb nem jó, mert nagy terhelés van rajta.

és persze az sem ártana, ha a stiftekből és azokat rögzítő rugós anyákból is tudnék pótot szerezni/csináltatni

segítségeteket előre is köszönöm, pl aki szokott a bringájához gyártatni dolgokat, vagy olyan tanácsnak is örülök, h hol érdemes ennek még utána kérdezni (mert hogy nem tipikusan bringa gépelemek ezek)

K.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
1
stp1 képe

Keresd a Duna kerékpárboltban

Keresd a Duna kerékpárboltban Gyurit.
Nem tudom, hogy hivatalosan ott dolgozik-e most is, de megcsinál esztergán bármit.

2
Hotyhogy képe

Megcsinál nem biciklivel

Megcsinál nem biciklivel kapcsolatos kis esztergályos munkát is? Nekem itt nincs esztergám és le kellene vékonyítani oldalazással rozsdamentes csavarfejeket, csak egy tucatnyi BSW 5/16 parány darabot, nem nagy munka.

A régi időkben voltak mindenféle lakatos, műszerész pince műhelyek majdnem minden pesti utcában, leugrottál a lépcsőn és megbíztad a szakit, visszatértél egy óra múlva és kész volt egy huszasért vagy valahogy úgy, két Kőbányai világos ára. :)

Szóval, jól jönne nekem is akit ajánlottál, a Gyuri.

3
stp1 képe

Biztosan kapható erre

Biztosan kapható erre is.

Nálunk is volt gépműhely a ház aljában még a '90-es években, azóta itt is probléma szakit találni ilyen csip-csup dolgokra.

Megérdeklődöd a boltban vagy kérjek tőle valami közvetlen elérhetőséget?

4
Hotyhogy képe

Köszönöm a készséges

Köszönöm a készséges segítségedet, de meg fogom kérdezni magam, ha arra járok.

Mifelénk meg a FOK-GYEM üzemelt több szomszédos háztömbben, meg a KFKI kísérleti üzeme, gépműhelyek tucatjai a környéken. Mód volt fusik megbízására.

Meg amikor még csak kissrácok voltunk, kincs volt nekünk egy egy fényes esztergált vas, és bekukkantottunk olykor a kérdéssel, hogy "Selejt van?".

Mindig kaptunk valami elszúrt dolgot vagy rúd maradékot a szakiktól akik a nyaggatás miatt bosszankodva mondták, hogy mit képzelünk, ez nem selejtgyár. :)

5
Krisz74 képe

hááát köszi, és szerinted

hááát köszi, és szerinted ilyen perselyhez való műanyagot is tud szerezni? mert gondolom nagyon nem mindegy, h mit használ az ember, az erőkar miatt 1-150 kg simán lehet ott...

6
stp1 képe

Meg kell érdeklődni. De ez a

Meg kell érdeklődni.
De ez a szakmája, biztos van ötlete az alapanyagra is. Ha más nem, akkor a kopottakról kell mintát venni.

7
Vid képe

Egyébként teflonból kellene

Egyébként teflonból kellene kifaragtatnod, az valószínűleg nagyon tartós lenne. Nagyon vékony falú kell? Mert lehet hogy egy Dremellel te is ki tudod faragni, nem baj ha nem teljesen pontos ha befér a helyére.
Egyébként milyen a rugózása? Érdemes ilyet venni?

8
Hotyhogy képe

"Egyébként milyen a rugózása?

"Egyébként milyen a rugózása? Érdemes ilyet venni?"

Nekem van egy Cane Creek Thudbuster ST nyeregcsövem, és nem kedveltem meg a kipróbálása során. Most hever valahol a polcon.

Az egy rugalmas gumibetétes paralelogram rendszer, és ami nekem nem tetszett benne, az a nyereg egyszerre le- és hátramozdulása egy íven, bármily enyhe is volt az.

Magával a rugalmassággal, a rugózás puhaságával nem volt bajom, csak a szokatlan pálya ellen volt kifogásom, ami elmozdulás e rendszer geometriai tervezéséből fakad. Valahogy természet ellenes.

Nekem az jó ami egyenest a nyeregcső tengelyirányába rugózik, lágyan és mélyen, mint egy jó teleszkóp. Sajna az sincs, mert bonyolult a legjobb márkát az én nyeregcső méreteimhez beszereznem.

Ám vannak klassz, három rugós felfüggesztésű bőr nyergeim, angol, holland, meg szovjet! :)

9
Krisz74 képe

ez csak azért van, mert semmi

ez csak azért van, mert semmi baja a hátadnak. ha egy picit végíggondolod, pontosan az ilyen irányú rugozás a megfelelő anatómiailag.

amiről te beszélsz, ott komoly nyíróerő éri a csigolyákat, ezen kívül lehetetlen normálisan megcsinálni, mert a teleszkóp akadása által keltett vibrációk 1:1 ben mennek át a derekadra, ami a paralelogrammásnál sokkal kisebb, hisz ott egy erőkaron ülsz kb. ezáltal a rugoerő lényegesen nagyobb lehet, amihez képest a rugo/teleszkóp akadása kisebb mértékben nyom latba. megfelelő beállításnál lebegsz rajta, azt nem tudom milyen teleszkópos nyeregrugóval tudod megcsinálni. hiába mély, puha, az indításhoz akkor is kell egy erő, ami folymaatosan üti a derekad

persze a TB-ednél még ez sincs, hisz abban nincs teleszkóp, csak szabad elasztomer, ha jól emlékszem

amúgy nem eladó?

10
Hotyhogy képe

Jaj dehogy nincs baja a

Jaj dehogy nincs baja a hátamnak! Porckorong elcsúszásaim, ideg becsípődéseim vannak időnként, napokig működésképtelen a derekam, nem tudok hajolni, agóniában heverek, nincs egy kényelmes helyzet az ágyon, infrared lámpázok, fürdősózok meg minden.

De most, hogy elmagyaráztad, megértettem az ergonómiai elvét a paralelogrammás nyeregcsőnek. Így hát sajnálom, de nem adom el, hanem majd hasznosítom a hátam számára. Kifecsegted a titkot saját érdeked ellenében. :)

-----------------

"Aranybányát vennénk arany kitermelésére és eladására."

"Köszönjük de nem adjuk el az aranybányánkat, hanem mi termelünk ki és adunk el belőle aranyat."

Hotyhogy

11
Hotyhogy képe

Meg igazad van ám, mert az én

Meg igazad van ám, mert az én szuper rugalmas Brooks-ommal is belementem véletlenül nagy sebességgel egy kátyúba az elmúlt hetekben és akkorát nyekkentem, hogy aszittem leszakad a derekam.

Fájlaltam is, és megijedtem hogy megint megnyomorodáshoz vezethet ez az incidens, de szerencsére nem, hacsak nem kumulatív hatással járt a már meglévő krónikus állapotomhoz. :)

12
Krisz74 képe

szia! abszolút érdemes. nekem

szia! abszolút érdemes. nekem rossz a derekam, csigolyáim, enélkül nem is tudok bicajozni. azért is akarom megjavítani. szerintem kurva jó ár érték aránya egyébként. persze van jobb, de az 30-40e, stb.

nekem ráadásul az olcsóbb van, amiben sima tekercsrugó van, mégsem akad, lebegősre be lehet állítani, mert a súlyod egy nagy erőkaron keresztül nyomja a rugót, tehát nem nagyon akad, folyamatosan mozog. természetesen időnként kipucolom, zsírozom. egy lényegesen keményebb rugó van benne, amit ha közvetlenül terhelnél, akkor nem is nagyon nyomódna össze.

13
Hotyhogy képe

Ha nehéz lenne számodra egy

Ha nehéz lenne számodra egy Cane Creek megrendelése, szívesen rendelek és hozok számodra egyet. Időpontot bár nem tudok ígérni, de évi egy-két alkalommal fordulok elő az országban, és át tudnám adni.

Az én elasztikus gumi rendszerű cuccomhoz puha fokozatú betétem van, viszonylag könnyű súlyhoz, ha jól emléxem. Ha gumis kellene, nézd meg a megfelelő típust, vagy ha egy új acél rugós, akkor is tanulmányozd a megfelelő erősségűt, ha egyáltalán kellene ilyen Cane Creek neked.

Különben remélem megoldódik számodra így vagy úgy, mert együtt érzek veled, jól ismerem a derékfájást. :(

14
Krisz74 képe

ja, nem nem hiszem, h ki

ja, nem nem hiszem, h ki tudnám faragni. kb fél centi falvastagságú, szeirntem illesztett perselyek ezek.

15
Hotyhogy képe

A zönkenő plasztikok között a

A zönkenő plasztikok között a politetrafluoretilént ismerem. Ez röviden PTFE, és jól esztergálható, alkalmas műhelyben percek alatt kész egy-egy ilyen méretű persely.

16
monster képe

Ha budapesti vagy, van itt

Ha budapesti vagy, van itt egy ipari teflon boltocska a Nagy Lajos király útján a Bosnyáktól az Örs fele menet balra.

17
monster képe

Perselyek teflonból méretsor

18
kovácske képe

https://www.canecreek.com/sto

https://www.canecreek.com/store/seatposts/thudbuster/thudbuster-st-2

kicsit rázós az ára (160 usd).
tudtok ilyen típusú rugózást olcsóbb gyártótól is?

19
monster képe

Hát, a huszonezer forint is

Hát, a huszonezer forint is rázós még szerintem, de nagyon pozitívan nyilatkozik mindenki róla. Suntour.
https://www.testbike.hu/velemeny/nyeregcso/suntour-ncx-rugos

20
kovácske képe

köszi Monster.

köszi Monster.