BAM Profil

Kerékpárosklub - p, 2019-03-22 11:26
Születési dátum:  1986, december 15
Kategóriák: Hírek

BAM Profil

Kerékpárosklub - cs, 2019-03-07 10:56
Születési dátum:  1973, március 27
Kategóriák: Hírek

I Bike Budapest felvonulás 2019. április 28-án - Minden infó itt

Kerékpárosklub - sze, 2019-03-06 06:20

A nagy tavaszi bringás felvonulás új útvonalon tér vissza! Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.

tovább

Kategóriák: Hírek

BAM Profil

Kerékpárosklub - szo, 2019-02-23 20:43
Születési dátum:  1972, december 8
Kategóriák: Hírek

Újjáalakult Bel-budai területi szervezetünk!

Kerékpárosklub - k, 2019-02-19 12:14

Eredetileg 2009-ben alakult meg a Budapest I., II., XII. kerületét összefogó Bel-budai területi szervezetünk. Baki Ádám - akkori vezető - szomorú halála után azonban új vezető híján a csoport nem működött tovább. A 2018 őszén először megszervezett városmajori bringás reggelin fellelkesülve tegnap újjáalakítottuk a csoportot!

tovább

Kategóriák: Hírek

Ezt tettük a bringás fejlődésért 2018-ban

Kerékpárosklub - k, 2019-02-12 11:13

A Magyar Kerékpárosklub több mint másfél évtizede dolgozik a kerékpározás fejlődéséért. Célunk, hogy bárki közlekedhessen biciklivel: biztonságban érezze magát, aki még nem bringázik, és kényelmesebben tekerhessenek, akik már mindenhová így járnak. 

tovább

Kategóriák: Hírek

9 hónap 2 keréken 9 hónap 2 keréken

Cyclechic - cs, 2019-01-31 10:39

A terhességgel kapcsolatban megszámlálhatatlan tévhit és hamis hiedelem kering, leginkább persze tiltások. A gyógyszerszedés, a szauna és a sportolás mellett előkelő helyen szerepel a kerékpározás. Ez a cikk elsősorban azoknak a sorstársaimnak íródott, akik a várandósságuk előtt aktívan bicikliztek, de azóta bizonytalanok, elbizonytalanították őket. Az én válaszom arra, hogy lehet-e várandósan kerékpározni egy határozott igen. Mikor erről kérdeztem, az orvosom válasza az volt, hogy a terhesség nem betegség, fölösleges radikálisan változtatnom a korábbi életmódomon, bízzak a saját érzéseimben. És én iszonyú jól érzem magam tekerés közben.

terhes_zita_badge.jpg

A képen én vagyok a terhességem 6. hónapjának végén. Bringával mentem pár héttel ezelőtt a terheléses vércukortesztre is. Ez egy olyan vizsgálat, hogy vért vesznek, megiszol 75 g-nyi glükózoldatot éhgyomorra, vársz két órát étel-ital nélkül, aztán újra vért vesznek. Szívás. Odafelé tekertem, visszafelé egy darabig sétáltam, aztán újra tekertem. Nagyon jól esett a friss menetszél, hogy a lábaimban a feszülés enged és hogy nem 25 percet kell gyalogolnom (zéró BKV-opció), hanem csak 10 percet bringáznom.

Következzen tehát a Terhesen Biciklizni GyIK, azaz a leggyakoribb kérdések és az arra adott válaszaim:

- Te biciklizel terhesen?! 

Hollandiában, Dániában és a hasonló kerékpáros-kultúrájú országokban magától értetődő, hogy a nők a babavárás alatt sem zárják a garázsba a bringát. Ahogy egy holland anyuka, Merlijn Janssens fogalmazott: „Mikor az első terhességem alatt kerékpároztam, otthon, Hollandiában, az égvilágon senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni ezt a döntésem. Itt Angilában meg mindenki úgy néz rám, mint egy halálos bűnt elkövetőre.” Itt meg, Magyarországon, még annak is hírértéke van, ha valaki Új-Zélandon várandósan biciklizik.

- Nem veszélyes?

Ahogy szinte minden testmozgás, a kerékpározás is alapvetően veszélytelen, sőt kifejezetten jó hatással van a kismamára és a babára is normális terhesség esetén. Ráadásul a bringázás a visszeresedésen és a reggeli rosszulléteken is segít. A második trimesztertől jelentkező egyensúly-bizonytalansággal is szoktak riogatni. Ilyet én nem tapasztaltam, de nehéz elképzelni, hogy radikálisabb élmény lenne, mint két-három sör után a bulinegyedből hazatekerni.

- Nem lesz bántódása a gyereknek?

A 12. heti ultrahangra is biciklivel érkeztem, arra gondoltam, a mozgás miatt biztosan ébren lesz a baba, ez megkönnyíti a vizsgálatot. Hát úgy aludt, mint a bunda. Önmagában egy ilyen erősségű zötykölődés nem okoz vetélést, nem indítja be a szülést (ahogy a tüsszentés sem). Sokan a petesejt megtapadása körüli heteket tartják leginkább rizikósnak, holott abban, hogy egy magzat megmarad-e, a terhességek többségében nem számít, hogy az anyák hogyan és mennyit mozognak.

- De hát forgalomban biciklizni, ráadásul Budapesten! 

Engem gyalogosként csak ebben a hat hónapban kétszer ütöttek el kis híján a zebrán, és mindannyian hallottunk már a buszmegállókat letaroló ámokfutókról is. Lassabb és körültekintőbb vagyok természetesen, nem megyek ki olyan nagy forgalmú utakra, ahol nincs kerékpársáv és inkább a hosszabb utat választom, ha van az úttesttől teljesen elválasztott ösvény. Járdázom is, Isten bocsássa meg. Azt meg senki nem gondolhatja komolyan, hogy nagy hassal felszállni egy tömött buszra, ami ráadásul hetvennel robog le a Várhegyről 2 méteres féktávolságot tartva a frissen leesett hóval borított utakon (true story), szóval, hogy ez lenne a biztonságosabb. Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam a nyeregben már csak az influenza-járvány miatt is. Egyébként 7 éve biciklizem a fővárosban szinte minden nap, és egy balesetem sem volt. A rizikós helyzeteim abszolút többsége a gépjárművezetők figyelmetlensége, kresz-nem-ismerete, sőt, leggyakrabban szándékos veszélyeztetése miatt volt.

- És a levegő, az a sok szmog meg kipufogógáz.

Kutatások bizonyítják, hogy gyalogosként ez is rosszabb, mivel ugyanaz a távolság több időbe telik, a járókelők tovább is tartózkodnak a szmogban. A londoni metróban pl. kifejezetten magas a levegő korom- és széntartalma. Autóban ülve sem jobb a helyzet, sőt, így még fokozódik a légszennyezettség is. A kerékpározás végeredményben még a szennyezettebb levegőjű városokban is egészségesebb.

- Nem nagyon fárasztó? 

Mostanában, már csak a téli időjárás miatt is, sokat békávézom. A telefonom mérései szerint ebben a hónapban átlag 7400 lépést tettem meg egy nap, ez több, mint 5 és fél kilométernek felel meg. De ezen a héten kétszer is 10 000 lépés fölött voltam, ami pedig már 8 km. Ez nem kirándulás, hanem megállótól megállóig, haza, munkába, boltba stb. gyaloglás eredménye volt. Ha bringával megyek, akár csak a megállókig, sokkal egyszerűbb dolgom van, ráadásul nem kell cipelnem a szatyrokat, táskát, mert ott a kosaram és a csomagtartóm, ami nem kis segítség egy alsó hangon 15 kg-os testsúlynövekedés esetén.

Pro tipp:

Öltözz az időjárásnak megfelelően és mindig gondoskodj kellő folyadékról. Csak vicceltem, a várandós nők nem buta gyerekek, ezek felesleges tanácsok. Tényleg hasznos tipp: magasra állított kormány mellett kényelmesebben elfér a nagy has, ilyen szempontból a Bubi pl. tök ideális, már csak amiatt is, mert képtelenség vele száguldozni.

 

 

terhes_pikto_bringa.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Az én válaszom arra, hogy lehet-e várandósan kerékpározni egy határozott igen.
Kategóriák: Hírek

BAM Profil

Kerékpárosklub - h, 2019-01-28 16:07
Születési dátum:  1977, május 29
Kategóriák: Hírek

Több mint 90-szer adtunk bringás szakvéleményeket és javaslatokat 2018-ban

Kerékpárosklub - h, 2019-01-28 15:16

A Kerékpárosklubnál azért dolgozunk, hogy bárki közlekedhessen biciklivel: biztonságban érezze magát, aki még nem biciklizik, és kényelmesebben tekerhessenek, akik már mindenhova bringával járnak. Területi szervezeteink és szakmai munkacsoportjaink segítségével egyre több település terveit véleményezzük, és saját javaslatokkal kezdeményezünk fejlesztéseket, hogy minél többen és minél kényelmesebben közlekedhessenek kerékpárral. Itt a 2018-as javaslataink listája.

tovább

Kategóriák: Hírek

Blaha Lujza tér felújítása: a bringasávok kimaradnak

Kerékpárosklub - k, 2019-01-22 16:36

A Blaha Lujza tér felújítási terveiből kerékpáros szempontból a lényeg maradt ki: nem lesz átjárhatóbb a tér a Nagykörút és a Rákóczi út vonalában. Azt kérjük a fővárostól, hogy legalább a sávok helyét biztosítsák, hogy később kialakíthatóak legyenek.

tovább

Kategóriák: Hírek

BAM Profil 126248

Kerékpárosklub - cs, 2019-01-17 09:56
Bemutatkozás:  The customers can also <a href="https://extreemtactical.com/">buy tactical gear</a> which is ideal for everyday use. The wallet easily fits inside the pocket and is also resistant to water and chemicals. This tactical gear comes with a hook and straps for extra protection and storage space. The plastic clip attached to the wallet is perfect to hold metal keys. Inside the wallet, there is an additional compartment as well that can be used to store cards. click here for more details >> <a href="https://extreemtactical.com/">buy tactical clothing</a>
Kategóriák: Hírek

Összegyűjtöttük Budapest 150 legjobban hiányzó kerékpártárolóját

Kerékpárosklub - k, 2019-01-15 17:34

Nem csak kerékpársávokkal és utakkal lehet segíteni a bringás közlekedést, hiszen valahova parkolni is kell, ha megérkeztünk. Ha a tömegközlekedési csomópontokban, közintézményeknél, boltoknál, népszerű közösségi terek, szórakozóhelyek és más úticélok közelében biztonságos és jól használható kerékpártárolók lennének, akkor sokkal többen közlekednének biciklivel. A Kerékpárosklub – területi szervezeteinek javaslatait beépítve – tavaly összegyűjtötte azt a 150 helyszínt, ahol a biciklis forgalom alapján legjobban hiányoznak a tárolók.

tovább

Kategóriák: Hírek

Szombaton találkoztak a területi szervezetek

Kerékpárosklub - h, 2019-01-14 11:52

Idén egy hónappal előrébb hoztuk az éves szervezetfejlesztési találkozónkat, amin a területi szervezeteink vezetői, elnökségi tagok, irodai munkatársak és szakmai munkacsoportok képviselőinek részvételével beszéljük át az elmúlt évet, terveinket, és a bringás fejlődésért végzett munkánk hatásfokának javításának lehetőségeit vizsgáljuk.

tovább

Kategóriák: Hírek

Budapest, Debrecen és Székesfehérvár legbiciklisebb útvonalai a Bringázz a Munkába kampányban

Kerékpárosklub - cs, 2019-01-10 13:16

2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 4 év szünet újra meg tudtuk rendezni a Kerékpárosklub által 2007-ben elindított Bringázz a Munkába kampányt. Tavalyi újításunk a Bike Citizens alkalmazás volt, a majdnem 6000 regisztrált játékos mérte tekeréseit, ezzel részt vehettek a 4 millió forint összértékű nyereménysorsolásban. Minden felhasználó térképen láthatta a saját tekeréseit, de összesített hőtérképek is készültek a mérésekből. A névtelen, nem azonosítható adatokból látszik, hogy milyen útvonalakon tekertek a játék résztvevői.

tovább

Kategóriák: Hírek

Felmértük a lámpahasználatot – több helyen, több kivilágított bringát láttunk

Kerékpárosklub - h, 2019-01-07 14:08

Minden tavasszal és ősszel önkéntesek segítségével igyekszünk minél több helyen egy időben megszámolni az elhaladó bringások lámpáit. 2018 november közepén az ország 76 pontján 1996 kerékpárt számoltunk meg, 80.1%-uk elől-hátul ki volt világítva, és 90.8%-nak volt valamilyen lámpája. Ez javulás a 2017 őszi eredményhez képest.

tovább

Kategóriák: Hírek

Infrastruktúrába kódolt szabálytalanságok – tabufeszegetés a közlekedési konferencián

Kerékpárosklub - k, 2018-12-18 15:54

Tabufeszegető előadást tartott Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke a II. Magyar Közlekedési Konferencián. Az előadás olyan kerékpáros szabálytalanságokat vett sorra, melyek legfőbb oka, hogy az úthálózat tervezésénél nem vették figyelembe a kerékpáros közlekedés sajátosságait. Ma már számos, a KRESZ részét képező szabály egy korábbi szabálytalanságot foglalt a közlekedés rendszerébe. Több olyan példát is bemutatott, ami hazánkban még szabálytalan, máshol viszont a mindennapok része. A klub elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezők és döntéshozók gyakran nem tartják be a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését előíró törvényt.

tovább

Kategóriák: Hírek

Vége a tagsági akciónak, itt vannak a nyertesek

Kerékpárosklub - cs, 2018-12-13 16:03

Élő facebook-os bejelentkezéssel kisorsoltuk a téli tagsági akciónk nyereményét. A játékban 640-en vettetek részt, többen mint egy éve. Köszönjük, hogy ennyien támogatjátok a bringás fejlődésért végzett munkát, hogy a közösség erejével továbbra is független szakmai munkával tudjunk a kerékpározásért dolgozni. Nagy köszönet jár a példamutatóan jófej céges támogatóinknak is, akik a nyereményeket ajánlották fel.  Gondoljatok a Kerékpárosklubra az adó 1%-ok felajánlásakor is! És most nézzük a neveket!

tovább

Kategóriák: Hírek

BAM Profil 126210

Kerékpárosklub - k, 2018-12-11 21:39
Születési dátum:  1990, január 17
Kategóriák: Hírek

BAM Profil

Kerékpárosklub - k, 2018-12-11 21:13
Születési dátum:  1979, november 2
Kategóriák: Hírek

BAM Profil

Kerékpárosklub - h, 2018-12-10 17:14
Születési dátum:  1985, január 9
Kategóriák: Hírek